До края на 2018 г. приключва хартиеният обмен на документи между администрациите

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/do-kraia-na-2018-g-prikliuchva-hartieniiat-obmen-na-dokumenti-mejdu-administraciite-242466/

Променя се нормативната база в съответствие с електронните документи, съобщи Александър Йоловски от Държавна агенция „Електронно управление“

Увеличение на заплатите сега и нов закон за МВР догодина поискаха протестиращите полицаи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318763

Увеличение на заплатите сега и нов закон за МВР догодина поискаха протестиращите полицаи (Видео)Протестите на полицаите ще стават ежедневни, когато България поеме председателството на ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени, заявиха синдикалисти от сцената на протеста пред Народното събрание, който продължава втори час. Хиляди полицаи се обявиха за увеличаване на заплатите тази година и нов закон за МВР следващата година.

И при мъжете тиктака биологичен часовник, откриха учени от Харвард

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/05/3001603_i_pri_mujete_tiktaka_biologichen_chasovnik_otkriha/?ref=rss


Широко известен факт е, че шансът на една жена да зачене дете започва да намалява рязко около 35-ата година, както е известно и, че мъжете не бързат с бащинството, защото техният капацитет уж не намалява. Изследванията за плодовитостта са толкова концентрирани върху жените, че са пропуснали да предупредят другия пол, че също има биологичен часовник, който може да се окаже спънка, когато най-после се решат на семейство, пише "Гардиън".<br /><br />Ново проучване на учени от...

Добра година за кайсията - разчитат на преработватели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318768

Добра година за кайсията - разчитат на преработвателиПроизводителите на кайсии от Силистренско се радват на изключително добра година. Надяват се обаче преработвателната индустрия да се организира и изкупи продукцията, защото пресният пазар няма да може да я поеме. Тази година кайсията съкрати срокът си на зреене от около 15 дни на 10-12 дни, заради високите температури, коментират овощари.

И при мъжете тиктака биологичен часовник, твърдят учени от Харвард

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/05/3001603_i_pri_mujete_tiktaka_biologichen_chasovnik_tvurdiat/?ref=rss


Широко известен факт е, че шансът на една жена да зачене дете започва да намалява рязко около 35-ата година, както е известно и, че мъжете не бързат с бащинството, защото техният капацитет уж не намалява. Изследванията за плодовитостта са толкова концентрирани върху жените, че са пропуснали да предупредят другия пол, че също има биологичен часовник, който може да се окаже спънка, когато най-после се решат на семейство, пише "Гардиън".<br /><br />Ново проучване на учени от...

Изгониха световния шампион от обиколката на Франция

https://www.24chasa.bg/sport/article/6318767

Изгониха световния шампион от обиколката на Франция
Световният шампион по колоездене Петер Саган бе отстранен от обиколката на Франция. Причината е, че словакът удари с лакът Марк Кавендиш във финалния спринт на 4-ия етап. При падането британецът се удари лошо и заради счупена дясна ключица напусна "Тур дьо Франс". Саган обясни, че не е видял Кавендиш, но пострадалият отговори,

Ромските гета - бомба със закъснител?

http://www.moreto.net/novini.php?n=354874

В ромските гета зрее бомба. За това предупреди от парламентарната трибуна депутатът от левицата Иво Христов. Той допълни, че както албанците са станали детонатор в Югославия, така и у нас това е се случи с ромите. Парламентът обсъжда административен мониторингов доклад за 2016 г.

15–годишна от София в неизвестност от 3 юли, последно била в дома на леля си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318775

15–годишна от София в неизвестност от 3 юли, последно била в дома на леля сиСтоличното Шесто РУ издирва Мирела Иванова Шекерска /15г./ от София. На 3 юли момичето напуснало дома на леля си и оттогава е в неизвестност. 15–годишното момиче е високо около 160 см, с къса, тъмно руса коса и кафяви очи. Била е облечена с тъмни дънки, винено червено елече, без ръкави и обута с кожени кецове.

За няколко часа шефът на АПИ смени тезите какво е причинило катастрофите на "Тракия"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/za-niakolko-chasa-shefyt-na-api-smeni-tezite-kakvo-e-prichinilo-katastrofite-na-trakiia-2035045

За няколко часа шефът на АПИ Дончо Атанасов смени два пъти становището си за причините за тежката верижна катастрофа на магистрала Тракия”. Първоначално пред държавната телевизия Атанасов коментира, че зап

Българи от цял свят се събират на гроба на кан Кубрат в Украйна

http://www.cross.bg/kybrat-subora-bulgariya-1548064.html

/КРОСС/ Родолюбци от цял свят правят дарения за доизграждане на Мемориалния комплекс Световният събор на българите ще се състои на 16 и 17 септември край могилата на великия ни държавник Кубрат в днешна Украйна, с. Малая Перешчепина, обявиха организаторите от Международния организационен комитет на пресконференция. Съборът, подкрепен от Държавната агенция за Българите в чужбина, бе представен от председателя на комитета Румен Спасов и заместник-председателите Делян Дамяновски - председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Симеон Симеонов - председател на Отечествен съюз, журналистката и ПР Патриция Кирилова, председател на сдружение за опазване на културно-историческото наследство - Велика БОЛГАРИА, политици и общественици. Румен Спасов представи документите, подписани от институциите в Украйна с разрешение за изграждане на мемориалния комплекс и за провеждането на събора. "Искаме да направим гроба на кан Кубрат свещено място за всеки един българин и всеки българин поне веднъж в живота си да отиде и да се поклони там", каза по време на пресконференцията Делян Дамяновски, зам.-председател на Международния инициативен комитет и председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България. Той обеща всеки българин, който присъства на събора, да получи свидетелство за поклонничество

Моряшкият синдикат адвокатства на Домусчиев в спора с Валери Симеонов

https://offnews.bg//ikonomika/moriashkiat-sindikat-advokatstva-na-domuschiev-v-spora-s-valeri-simeon-659808.html

Моряшкият синдикат зае позиция в защита на приватизацията на БМФ от бизнесмените Домусчиеви и обвини в некомпетентност вицепремиера Валери Симеонов, който вчера се обяви за разваляне на сделката за параходството с „КЕЙ ДЖИ МАРИТАЙМ ШИПИНГ“ АД от 2008 г.

Според профсъюза лидерът на НФСБ се изказал емоционално и създавал погрешна представа за последствията от приватизацията на БМФ. От организацията заявяват, че при продължителната криза в корабоплаването, ако параходството е било останало държавно, то сега нямало да съществува, щяло да е фалирало и работните места щели да са нула. 

"След приватизацията бяха предприети мерки за оздравяване на фирмата в условията на невиждана и безпрецедентна по дълбочина криза и най-ниските в историята на корабоплаването нива на фрахтовия пазар. Старите кораби се подменяха с нови по-модерни и ефективни. Средната възраст на корабите от 29 години беше намалена на по-малко от 10 години. Държавата продаде 70 % от БМФ за 440 милиона лева, а стойността на активите и корабите само три месеца след приватизацията намаля 10 пъти поради световната криза в корабоплаването. Девет години след приватизацията бе построен и закупен един цял нов флот на стойност 570 милиона и предстоят инвестиция от още над 200 милиона през тази и следващата година /корабите вече са договорени и се строят/", заявяват от синдиката.

От организацията упрекват, че в същото време държавата не е осигурила дори една стотинка за инвестиции въпреки, че има 30 процента дял в БМФ.

"В резултат от „лошата“ приватизация и след „нарязаните“ кораби, реалната цена на дела на държавата е увеличен", посочват от Моряшкия синдикат.

Ето и още от декларацията им:

Какви работни места без нови кораби щеше да има? Трябва ли да продължава експлоатацията на корабите над 30-35 години, което е опасно за живота и здравето на моряците и никой не иска да ги наеме?! Благодарение на инвестициите, осигурени от новият собственик, след приватизацията са гарантирани сигурни и безопасни работни места на съвременни и конкурентни на пазара кораби.

За моряшки синдикат най-важно е нашите членове, българските моряци, да имат сигурно, на европейско ниво заплащане и редовно да получават възнагражденията си. Благодарение на Параходство БМФ хиляди български моряци имат осигурена възможност за безопасна и добре заплатена работа, като минимална заплата е над 1400 долара на месец, което е в пъти повече от средната за страната. Какво да се каже за капитаните главните механици, които получават над 8000 долара на месец.

Проблемът на моряците в световен мащаб е нередовното изплащане на възнагражденията. В БМФ след приватизацията няма нито един случай или ден на забавяне на моряшките заплати, съгласно Колективният трудов договор, подписан между Моряшки синдикат и Параходство БМФ. Този Колективният трудов договор гарантира условия на наемане на българските моряци на нивото на световните стандарти и дори заплащането е на по-високо ниво от изискванията на ITF.

Моряшки синдикат декларира, че няма по добре регулирани трудово-правни отношения, по сигурни, безопасни и добре платени работни места в България. Българските моряци сега могат да работят на нови, съвременни и сигурни кораби и това нямаше да е възможно без новия собственик.

Ако г-н Валери Симеонов твърди, че има проблем с приватизацията на БМФ това означава, че трябва да бъдат развалени всички приватизационни сделки в страната и отново всичко да стане отново държавна собственост. Това ли искаме? Ние сме против.

Приватизацията на Параходство БМФ е един от малкото примери за успешна такава. Новите собственици осигуриха огромни инвестиции, максимално възможния брой работни места, качествени и сигурни, перфектен Колективен трудов договор, добро и навременно заплащане за българските моряци. Това не е ли целта на всяка приватизация? Не е ли така г-н Симеонов?

Плаценти, пациенти и прецеденти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6317697

Плаценти, пациенти и прецедентиСвикнахме ли да отминаваме агресията над медици с лека ръка СЛУЧАЯТ с Владимир Стоянов, пребил акушер-гинеколожката д-р Албена Гигова на работното й място минути след като е изродила детето му, стана печален факт. Поредният побой над медицинско лице. Свикнахме ли да отминаваме тази агресия с махване на ръка?

Забраната на САЩ за пренос на лаптопи в самолетите от Истанбул вече не е в сила

http://www.mediapool.bg/zabranata-na-sasht-za-prenos-na-laptopi-v-samoletite-ot-istanbul-veche-ne-e-v-sila-news266212.html

Американските власти са отменили забраната за пренос на големи електронни устройства в салоните на самолети, пътуващи за САЩ от летище "Ататюрк" в Истанбул, съобщи електронното издание на в. "Сабах".   Всички електронни устройства за полетите до САЩ ще преминават на летище "Ататюрк" през томограф и през детектори за експлозиви.   Докато забраната бе в сила, турската авиокомпания "Търкиш еърлайнс" раздаваше преносими компютри на пътниците в бизнес класа, пътуващи до САЩ. Сега авиопревозвачът обмисля да раздаде част от тези лаптопи на нуждаещи се училища.    Преди това САЩ вдигнаха забраната за лаптопи в пътническите салони на полети от Абу Даби, като обявиха, че авиокомпанията "Етихад еъруейз" е въвела изискваните от Вашингтон по-строги мерки за сигурност.   САЩ решиха на 21 март да забранят преносимите компютри и таблетите в пътническите салони при полети на девет авиокомпании, излитащи от десет международни летища от арабски страни и Турция, позовавайки се на рискове за сигурността.   Осемте държави, чиито авиокомпании и летища бяха включени в забраната, са съюзници или партньори на САЩ: Турция, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Мароко. 

Трима от верижната катастрофа на „Тракия” са с опасност за живота

http://frognews.bg/news_137693/Trima-ot-verijnata-katastrofa-na-Trakiia-sa-s-opasnost-za-jivota/

Трима от пострадалите от верижната катастрофа на автомагистрала „Тракия” са с опасност за живота. Припомняме, че над 40 автомобила се нанизаха при инцидента.

Съдът не разреши на Валентин Димитров - Вальо Топлото да излезе предсрочно от затвора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/05/3001572_sudut_ne_razreshi_na_valentin_dimitrov_-_valyo_toploto/?ref=rss


Софийският градски съд не разреши на Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, да излезе предсрочно от затвора. Той е в затвора от година и седем месеца.<br /><br />Според съдия Величка Цанова, въпреки че са налице формалните предпоставки Димитров да излезе от затвора, няма данни той да се е превъзпитал.<br /><br />Димитров е в затвора от 2015 г., след като получи ефективна присъда от три години за безстопанственост. Той вече беше оправдан преди около година по...

Съдът не разреши на Вальо Топлото да излезе предсрочно от затвора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/05/3001572_sudut_ne_razreshi_na_valyo_toploto_da_izleze/?ref=rss


Софийският градски съд не разреши на Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото да излезе предсрочно от затвора. Той е в затвора от година и седем месеца.<br /><br />Според съдия Величка Цанова въпреки, че са налице формалните предпоставки Димитров да излезе от затвора, няма данни той да се е превъзпитал.<br /><br />Димитров е в затвора от 2015 г., след като получи ефективна присъда от три години за безстопанственост. Той вече беше оправдан преди около година по...

Кремъл: Надяваме се срещата между Путин и Тръмп да е началото на ефективен диалог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318753

Кремъл: Надяваме се срещата между Путин и Тръмп да е началото на ефективен диалог Кремъл се надява планираната среща между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и американския му колеха Доналд Тръмп да постави началото на ефективен работен диалог между тях, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. Диалогът между Вашингтон и Москва е необходим, за да бъдат разрешени конфликтите по света, се казва в съобщение от Кремъл.

Меси ще удължи договора си с "Барселона" до 2021 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/05/3001606_mesi_shte_udulji_dogovora_si_s_barselona_do_2021_g/?ref=rss


Лионел Меси се е разбрал с "Барселона" за подновяването на договора си. Каталунците обявиха, че аржентинският нападател ще остане в клуба до 2021 г.<br /><br />Според медиите в Испания клаузата му за откупуване е 300 млн. евро.<br /><br />"Сделката ще бъде подписана в идните седмици, когато Меси се завърне в отбора за предсезонната подготовка", обявиха от "Барселона". С това се слага край на спекулациите около бъдещето на играча, породени от...

Меси удължи договора си с "Барселона" до 2021 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/05/3001606_mesi_udulji_dogovora_si_s_barselona_do_2021_g/?ref=rss


Лионел Меси поднови договора си с "Барселона". Каталунците обявиха, че аржентинският нападател ще остане в клуба до 2021 г.<br /><br />Според медиите в Испания клаузата му за откупуване е 300 млн. евро.<br /><br />Очаквайте подробности!<br /><br />

Управляващите режат външното финансиране на Съюза на съдиите

http://clubz.bg/55867-upravlqvashtite_rejat_vynshnoto_finansirane_na_syyuza_na_sydiite

Илюстрация Клуб Z

Съсловните организации на съдиите, прокурорите и следователите могат да се финансират само от членски внос, имуществени вноски и дарения на техните членове. Такава промяна в закона за съдебната власт е внесена от представители на управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Поправката обаче ще засегне най-вече Съюза на съдиите в България. Тази организация е най-критично настроена към статуквото в съдебната система. Тя изпълнява редица проекти, финансирани от международни донори сред които ЕС, "Америка за България", т.нар. "Норвежки фонд" и др.

Вносителите мотивират предложението си с това, че по този начин ще се засилят гаранциите за независимост на магистратите. Подобни ограничения обаче няма за Висшия съдебен съвет, например.

Проектът предвижда още магистратите да не могат да преподават или осъществяват научна дейност, когато тя е финансирана от чужда държава или чуждестранно лице. На практика ако съдия, прокурор или следовател е поканен да води лекция, която е финансирана по проект, той ще трябва да откаже това.

Само преди дни 8 търговски камари с чуждестранно участие оповестиха позиция, в която се обявиха за радикална съдебна реформа. Според тях прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт и да има механизъм за това тя да се отчита пред изпълнителната и/или законодателната власт.

В позицията се казваше, че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура е една от най-съществените бариери пред икономическия растеж на България и за това дълг на бизнеса е да заяви своето становище и гласът му да бъде чут по отношение на съдебната реформа. Според авторите на позицията прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля по отношение на кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата.

В позицията се казва още, че реформата в миналия мандат е безспорен напредък, но не е била направена последната крачка за пълна и неоспорима автономност на съдиите.

Осем безплатни концерта изнася представителният духов оркестър на ВМС във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354873

Осем концерта под наслов „На брега на моето лято...” ще изнесе през юли и август представителният духов оркестър на Военноморските сили с диригенти Мирослав Трифонов и Георги Зайранов. Първият концерт ще бъде на 7-ми юли /петък/ в обновената зона на Морска гара.

Булгресия и булмнезия

http://www.eurochicago.com/2017/07/bulgresiya-i-bulmneziya/

В еволюционната биология агресията е защитна реакция, предизвикана от страха от звяр, идващ срещу човека. Когато едно обществото се свръхлиберализира в атмосфера на беззаконие, агресията към ближния става неизменна проява на демокрацията - страх от човек, идващ срещу човека. Така биологично заложената агресивна (и хедонистична) енергия възражда вълка в човека. И Homo homini lupus est става ежедневие – побоища върху новородени, деца, възрастни, лекари, учители. И убийства, грабежи, сексуални изнасилвания, трафик на хора и наркотици. Наричам тези брутални прояви булгресия (българска агресия), често съчетана с примитивен хедонизъм – алкохолно-наркотични-сексуални оргии. Това са едни от най-тревожните явеление на преходата демокрация, по-точно ликокрация - власт на вълците (гръцки, lykos – вълк, kratos - власт), когато правата на човека-вълк са по-защитени от правата на човека-човек.

Португалец от Анжи: В Дагестан се стреляше на почивки

https://offnews.bg//izvan-terena/portugaletc-ot-anzhi-v-dagestan-se-streliashe-na-pochivki-659810.html

Разтърсващи подробности за престоя си в Анжи Махачкала разказа португалският нападател Уго Алмейда, който рита и за друг руски тим - Кубан. Футболистът се изповяда пред Tribuna Express в родината си.

"Когато преминах в Анжи, ми казах, че ще живеем в Москва. Но между двата сезона съобщиха, че се местим в Дагестан", разказва Уго.

"Това направо ме уби! Попаднах в зона на истински бойни действия. Републиката изглежда напълно разрушена, на улицата се чуваха престрелки абсолютно всеки ден".

Той бил потресен и от друга гледка. Веднъж пред очите му автомобил размазал човек, но шофьорът продължи, все едно нищо особено не се е случило 

Обичаен ден по улиците на Дагестан. Взривове, милиция военни

33-годишният португалец бил принуден да живее на стадиона. "Хотелът беше на самата арена. Тогава бях на 30 години, но се чувствах като момче на 14, което е настанено в пансион. Подписах с Анжи за 2 години, но издържах само 6 месеца".

Алмейда рита в Дагестан през 2015 година. В 14 мача там забива 2 гола. Вече е футболист на АЕК Атина, където сигурно е открил рая след приключението в Махачкала.

Португалец от Анжи: В Дагестан се стреляше на почивки

https://offnews.bg//snukar/portugaletc-ot-anzhi-v-dagestan-se-streliashe-na-pochivki-659810.html

Разтърсващи подробности за престоя си в Анжи Махачкала разказа португалският нападател Уго Алмейда, който рита и за друг руски тим - Кубан. Футболистът се изповяда пред Tribuna Express в родината си.

"Когато преминах в Анжи, ми казах, че ще живеем в Москва. Но между двата сезона съобщиха, че се местим в Дагестан", разказва Уго.

"Това направо ме уби! Попаднах в зона на истински бойни действия. Републиката изглежда напълно разрушена, на улицата се чуваха престрелки абсолютно всеки ден".

Той бил потресен и от друга гледка. Веднъж пред очите му автомобил размазал човек, но шофьорът продължи, все едно нищо особено не се е случило 

Обичаен ден по улиците на Дагестан. Взривове, милиция военни

33-годишният португалец бил принуден да живее на стадиона. "Хотелът беше на самата арена. Тогава бях на 30 години, но се чувствах като момче на 14, което е настанено в пансион. Подписах с Анжи за 2 години, но издържах само 6 месеца".

Алмейда рита в Дагестан през 2015 година. В 14 мача там забива 2 гола. Вече е футболист на АЕК Атина, където сигурно е открил рая след приключението в Махачкала.

Земетресение от 4,1 по Рихтер е усетено в Западна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318731

Земетресение от 4,1 по Рихтер е усетено в Западна ТурцияЗеметресение с магнитуд 4,1 бе регистрирано в окръг Маниса, Западна Турция в 10.26 часа днес, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. Епицентърът на труса е бил в района на град Саруханлъ, съобщи на сайта си турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации. Земетресението е станало на дълбочина 24 километра под

Десетки родители на протест пред АГ ”Шейново”

http://dnes.dir.bg/news/protest-sheynovo-roditeli-26010415

Десетки родители на деца, родени в АГ „Шейново“, се събраха пред здравното заведение в подкрепа на д-р Албена Гагова, която бе пребита от бащата на новородено.

Фирми за храни могат да се включат в европейски търговски посещения в Иран и Саудитска Арабия

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/07/05/3001581_firmi_za_hrani_mogat_da_se_vkljuchat_v_evropeiski/?ref=rss


10 юли е крайният срок, в който български компании и организации от земеделския и хранителния сектор могат да кандидатстват за участие в търговските мисии на европейския комисар по земеделие Фил Хоган в Саудитска Арабия и Иран, които ще се проведат през ноември. Поканени за участие в делегациите са представители на фирми от различни сектори в земеделието и хранителната индустрия, както и на организации в сектора като приоритет ще се дава на онези от тях, които имат опит и интерес към халал...

Португалия подозира, че терористи са откраднали оръжия от военен склад

http://www.mediapool.bg/portugaliya-podozira-che-teroristi-sa-otkradnali-orazhiya-ot-voenen-sklad-news266211.html

Португалските власти подозират, че зад кражбата на оръжие от военен склад миналата седмица стоят международни терористи и трафиканти на оръжие. Това заяви португалската главна прокуратура, цитирана от Асошиейтед прес.   В съобщението се посочва, че тези подозрения са накарали прокуратурата да разшири обхвата на разследването. При кражбата са откраднати ръчни гранати, 9-милиметрови патрони и може би друго въоръжение.   Кражбата бе извършена миналата седмица в сряда във военновъздушната база "Танкуш". Досега португалските въоръжени сили не са огласявали пълен списък на откраднатото.   Португалският министър на отбраната Жозе Алберту Азереду заяви, че кражбата е извършена "по много професионален начин", че извършителите са проникнали на територията на базата, като са прерязали оградата.    Министърът каза, че е уведомил за кражбата партньорите на Лисабон от ЕС и НАТО.   Главната прокуратура заяви още, че по случая ще й помагат полицията, следователи от военната полиция и Националното звено за борба с тероризма. 

Цветя пред паметника на Незнайния воин по случай празника на служителите на МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318655

Цветя пред паметника на Незнайния воин по случай празника на служителите на МВРС поднасяне на цветя пред паметника на Незнайния воин в столицата в памет на загиналите полицаи и пожарникари беше отбелязан професионалният празник на служителите на МВР, предаде "Фокус". На събитието присъстваха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов,

Полицията в Хамбург разпръсна незаконни митинги срещу Г-20

http://dnes.dir.bg/news/Germania-demonstratzia-evropeyski-parlament-g-20-hamburg-26010126

Германската полиция разпръсна тази нощ в Хамбург няколко незаконни митинги на протестиращи срещу срещата на върха на Г-20.

736 ракети за въздействие върху облачни градоносни клетки са били изстреляни за периода 2-3 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354869

Има подадени 8 заявления за сформиране на комисии за оглед. От МЗХ информират, че за периода 2-3 юли са проведени 9 въздействия върху 75 облачни градоносни клетки, изстреляни са 736 ракети. Това каза от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната от последните дни, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Военните аташета и офицери на Турция шпионират избягалите след преврата военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318539

Военните аташета и офицери на Турция шпионират избягалите след преврата военниТурция е възложила на своите военни аташета в чужбина и офицери на служба в НАТО да шпионират избягалите от страната военни след опита за преврат, съобщава Спутник Тюркие, предава БТА. Според информации на "Зюддойче цайтунг", Вестдойчер рундфунк и Норддойчер рундфунк Турция следи систематично избягалите военнослужещи след неуспешния опит за

Пропутинско движение ще привлича младежта с творчески конкурси

http://www.mediapool.bg/proputinsko-dvizhenie-shte-privlicha-mladezhta-s-tvorcheski-konkursi-news266210.html

"Общоруският народен фронт" (ОНФ) се кани "да привлича предизборно младежта с творчески конкурси", информира бизнес изданието "РБК" във връзка с участието на пропутинското обществено движение в кампанията за предстоящите догодина президентски избори в Руската федерация.   Сдружението ще предложи на младите да се състезават в конкурс на творби, описващи бъдещето на Русия, и в "конкурси за народно творчество" - песни, танци и стихове.   Текстовете, представящи бъдещето на Русия, не бива да надхвърлят 500 знака. Предвижда се младите сами да изпълняват песните, танците и да рецитират свои собствени стихове. Конкурсите се очаква да стартират около 1 септември.    За победителите ще се организират срещи с висши служители, известни политици и бизнемени, които да използват предложения и идеи, лансирани от младите. "Срещи може да има най-различни, дори среща с президента", разказват източници от ОНФ.   Шефът на изпълкома на ОНФ Алексей Анисимов обяснява, че през последната година в движението са дошли мнозина млади хора, на които трябва да се предоставят възможности за изява. Има и друга причина - президентът Путин отделя все повече внимание на младото поколение.   Путин и ОНФ активизират дейността си по младежкото направление и във връзка с неразрешените митинги в Русия от 26 март, в които участваха доста ученици и студенти, казва близък до Кремъл източник на "РБК". Властта трябва да реагира на младежкото включване в протестите - като президентско движение ОНФ може да включи младите в свои проекти, добавя той.   ОНФ ще се ориентира към младежта без политически симпатии, а колкото до политизираните младежи, властта ще се опита може би да ги привлича чрез т. нар. Млада гвардия - младежката организация на властовата партия "Единна Русия", смята аналитикът.   По-рано източници, близки до руската власт, разказаха пред медии, че вътрешнополитическият блок на Кремъл обсъжда идеята за три основни акцента в кампанията за президентските избори през 2018 г. - "справедливост", "уважение" и "доверие". Владимир Путин още не е заявил, че ще се кандидатира, но всички планове се нагласят за него, посочиха запознати служители.    И засилването на работата с младежта, и намерението за по-силен акцент върху борбата с неправдите са пряко свързани с предстоящите президентски избори, казва политологът Константин Калачов.   "От една страна, има лоялна, патриотично настроена младеж. От друга, не всички млади хора са готови да гласуват за президента, а са готови, обратно, да протестират. Тъкмо те трябва да бъдат пренасочени, преубедени, да се напълни животът им с някакъв нов смисъл", обяснява експертът.

Мини-скандали помагат на един Борисов с ново самочувствие

http://dnes.dir.bg/news/svjat-makedonia-format-kabinet-borisov-3-stabilizira-26010330

Отдавна не е било тъкмо международната активност на българския политически елит да бъде централна тема за медиите и обществото. Но ето, че се случи - през юни.

Рашидов за ромите: Нима всички не купуваха гласовете им?

https://www.actualno.com/politics/rashidov-za-romite-nima-vsichki-ne-kupuvaha-glasovete-im-news_620748.html

Финансираме проекти, харчим милиони, създадохме циганските барони и още не се интегрира това малцинство. Това заяви от парламентарната трибуна бившият министър на културата Вежди Рашидов. Депутатите обсъждат административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението

Спътникът BulgariaSat-1 достигна българската позиция на геостационарната орбита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318545

Спътникът BulgariaSat-1 достигна българската позиция на геостационарната орбита Първият български геостационаренкомуникационен сателит BulgariaSat-1 достигна българската позиция на геостационарната орбита на 3 юли в 9:30 часа, съобщиха от съобщиха от "Интелдей солушънс". В процедурите по достигането до орбиталната позиция участваха българските екипи в София и Пало Алто. Екипът на България Сат потвърди,

Иво Христов: В ромските гета зрее бомба

http://www.cross.bg/hristov-bulgariya-depytatut-1548063.html

/КРОСС/ „В ромските гета зрее бомба". За това предупреди от парламентарната трибуна депутатът от левицата Иво Христов, цитиран от „Дарик" по време на обсъждането на административен мониторингов доклад за 2016 г. за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите. Той допълни, че както албанците са станали детонатор в Югославия, така и у нас това може да се случи с ромите. „Най-голямото гето на Балканите - Столипиново, е огнището на ислямския фундаментализъм в България", допълни Христов. След тези констатации депутатът от „БСП за България" предупреди, че липсва тревога от ситуацията в страната и подход какво да се прави.  

Арестуваха в Пловдив сериен крадец гастрольор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318657

Арестуваха в Пловдив сериен крадец гастрольорПловдивски криминалисти задържаха 29-годишен от Смолян за множество кражби под тепетата от март досега. Разследващите установили, че почеркът при ударите е един и същ. Криминално проявеният мъж влизал през незаключени входни врати или се катерел по тераси на ниски жилищни етажи. Успявал да проникне в домовете през прозорците, като задигал чанти,

Управляващите предлагат кариерен бонус за съдебния съвет и блокират финансирането на съсловните организации

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/05/3001504_upravliavashtite_predlagat_karieren_bonus_za_sudebniia/?ref=rss


ГЕРБ и Обединени Патриоти са внесли проект за изменение в закона за съдебната власт, с който се предлага съсловните организации на магистратите да не могат да се финансират от друго, освен от членски внос.<br /><br />Освен това те предлагат и "кариерен бонус" за настоящите членове на съдебния съвет с изменение, което дава възможност след края на мандата им вместо да се върнат на същото място в съдебната система, което са заемали преди да станат кадровици (например...

Община Мъглиж отправя два съдебни иска към фонд "Земеделие" заради проекти

https://www.24chasa.bg/region/article/6318667

Община Мъглиж отправя два съдебни иска към фонд "Земеделие" заради проектиОбщина Мъглиж готова с два съдебни иска към Държавен фонд "Земеделие", които ще подаде в Софийския административен съд. Това обяви д-р Душо Гавазов, зам.-кмет на Общината, цитиран от БТА. Съдебните искове са по повод два проекта, които са свързани с реконструкция на общинската пътна мрежа и улиците в регулация на обща стойност 8 млн.лева.

Кишинев попадна в класация за най-грозните градове в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318595

Кишинев попадна в класация за най-грозните градове в светаСтолицата на Молдова определено не се слави с красота – или поне според класация за най-грозните градове в света, в която Кишинев се нарежда на 17-то място от общо 21 в списъка, предава телевизионният канал Accent TV, цитирано от Фокус. Посетителите на Кишинев остават с особено негативно впечатление от Централаната железопътна гара в молдовската

Няма по-обидчива страна от България

http://clubz.bg/55866-nqma_po_obidchiva_strana_ot_bylgariq

Няма по-обидчива страна от България. Нека все пак да добавя: в Европа, че може и да се намери някоя страна в централна Азия да ни бие.

В България периодично някой набива някого, защото го засякъл с колата си, друг - защото линейката се забавила, трети - защото му пуснали силно музика, четвърти - защото го погледнали особено. Човек има усещането, че цялата държава се е превърнала в една квартална кръчма, където олюляващи се пияници се блъскат с кореми и повтарят: "Ти мен сега уважаваш ли ме?"

Обидите са навсякъде

Обидите обаче не действат само битово: днес те са основна форма на политическото. Медиите се занимават основно с това да тиражират обиди и да разчоплят рани. Вижте само какъв изблик на патриотизъм предизвика съобщението за това, че храните по българските магазини се различавали от храните в западните вериги, значи българите са второ качество европейци?! Какви страсти, какви медийни мобилизации! И не защото ще ни стане нещо, ако ядем нула цяло и някакви десети от нещо по-малко. Въпросът е, че обиждат нас, великите потомци на Крума страшний.

Навремето в нашата компания играехме една такава игра: всички анонимно обиждахме играещия и той трябваше да класира твърдението, което го засяга най-много. Знаете ли какво установихме? Не те обижда откровената лъжа, защото я игнорираш; не обижда и истината, защото обикновено си я знаеш. Най-тежко понасяш изказване, в което има нещо истинско, но то е хиперболизирано в посока на най-лошите ти подозрения. Приложете този модел към храните: обидата, лансирана от кафявите медии, проработи, защото самите ние подозираме, че сме второ качество европейци. Не са ни го казали открито, но ето нá, намекват ни го с тези няколко десети от процента. И ние вече налитаме на медиен бой.

Да вземем друга географска посока. Руският депутат Пьотр Толстой остави незарастващ белег в народната душа с изказването, че руснаците били купили половин България и оставало да вземат и другата половина. Лъжа ли е – не; истина ли е – пак не. Нещо по средата, неприятно подозрение. Имаме усещането, че както досега се кланяхме в благодарност за предполагаемите освобождения, така сега се кланяме като сервитьори в хотелите. Добавяте малко хипербола и ето я рецептата за смъртна обида на националната чест.

Обиждаме се и на научна тема. Например, когато президентът Путин се изказва за кирилицата. Възмущаваме се от политическите решения на Европейския съвет, в който самите ние участваме ("пращат ни бежанци", "подменят ни ДНК-то"). Не подминаваме дори сферата на естетиката, когато дружно избликнахме срещу инсталацията "Ентропа" на Давид Черни и единствени от всичките осмени европейски страни предприехме дипломатически демарш и принудихме автора да скрие с черно перденце тоалетната тип "хай-тек клекало", изобразяваща България. А дори не сме почнали да говорим за македонците, които ни обиждат още в момента, в който заговорят на езика си. Или пък за турците, които ни обиждат откакто съществуват.

Обиждат се взаимно и политиците; това май вече се приема за част от професията им. Журналистите пък правят опити да обиждат, белким се прочуят (съдебният иск май влиза в предвидените разходи) – тежка обида за тях е, когато другите не се обидят от гнусотиите им и ги игнорират. А Фейсбук направи каквото можа, вкарвайки личните, та дори и кръчмарски мнения в публично обръщение.

Тук има една стилистична разлика. Ако в мейнстрийма говорим за обиди, при крайната десница те вече се превръщат в гаври. Пуснете в някоя интернет-търсачка понятието "гавра" плюс разни ключови светини. Непременно ще попаднете на нещо от типа "цесекар се снимал да показва среден пръст пред паметника на Апостола". Гаврата не просто е по-силна стилистически: ако при "обида" се предполага, че можете да отговорите и да защитите достойнството си, при "гавра" сякаш сте окован и беззащитен. А това ни връща към любимото на българския народ робство – безпомощно състояние, в което можеш да се окайваш без да правиш нищо. Разбира се, гавра е да се замени сакралният израз "турско робство" например с "османско присъствие". Гавра е да махнат някой писател от програмата по литература (дали се обиждаме, защото това потвърждава подозрението ни, че децата все по-малко четат?). Смешно недоразумение се получи по повод издаването на "Pod igoto" на 24 май тази година, разделило публиката на едни, които разбират ироничния жест на издателството, и други, които първосигнално изригват: "Вандализъм!", "Светотатство!".

За да се уверим, че съществуваме

За всеки е ясно, че тези медийни вихрушки имат за цел да ни отклонят от сериозните политически дебати. Вместо да разсъждаваме за цената на газта, се хвърляме да браним кирилицата. По-лесно е да трупаш рейтинг, бранейки "клета майка България" от обиди, отколкото да решаваш реалните ѝ проблеми.

Впрочем, има и нещо по-дълбоко. И това е тежкият ни комплекс, че никой не се интересува от българите, като изключим Чърчил, който бил казал, че "само тук си казват честита баня". Или Кандид от едноименната новела, попаднал в трета глава при българите - див и войнствен народ, който жестоко го малтретирал. Колко жалко, че за Волтер българите са метафора за прусаците, врагове на Франция към онова време. Това само повече утежнява страданието ни.

Как да се уверим, че съществуваме? Ами ето как: като се обиждаме още повече!

Дойче веле.

Отпускат 28 млн. лева за преодоляване на щетите от проливните дъждове

http://www.cross.bg/signala-radev-valentin-1548062.html

/КРОСС/ 28 милиона лева ще бъдат отпуснати за преодоляване на щетите от проливните дъждове. Продължаваме да наблюдаваме обстановката в страната. Това докладва пред НС вътрешният министър Валентин Радев. Предприехме всички превантивни дейности, обяви той. Няколко съвещания на националния щаб са проведени. Проверени са язовирите, както и техниката за изграждане на диги при извънредна ситуация. Изпратени са указания за превантивни дейности до регионалните отговорни структури. Проверени са опциите за формиране на доброволни формирования. Констатирано било, че язовирите имат свободен обем да поемат количества валежи, по думите на Валентин Радев. Над 650 сигнала са подадени на телефон 112 за паднали клони и други проблеми заради обилните валежи. Над 200 сигнала са подадени за аварийни ситуации в Самоков. 12 души са евакуирани. 23 сигнала са регистрирани в София заради градушката в западната част. Пострадала е пътната инфраструктура по региони. Министърът отчете и щети върху земеделската продукция. Валентин Радев е доволен, че няма човешки жертви.      

Мария Илиева с голям концерт във Варна на 11 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=354858

Мария Илиева идва във Варна в разгара на лятото за най-големия си концерт за сезон 2017. На 11 август една от най-успешните дами на българската поп музика, с 26 №1 хит сингъла (солови и в колаборация) и над 35 награди за музика и стил, ще събере феновете си край морето в Летния театър, съобщиха организаторите за Moreto.

Задържаха концесионер на язовир, направил плантация от марихуана в хижа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318644

Задържаха концесионер на язовир, направил плантация от марихуана в хижаКонцесионерът на язовира в землището на поповското село Априлово Мирослав М. е в ареста, след като Районният съд в Попово уважи искането на Районната прокуратура в града за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. 37-годишният Мирослав М.

Бебето на нападателя на д-р Гагова няма да носи неговото име

https://offnews.bg//obshtestvo/bebeto-na-napadatelia-na-d-r-gagova-niama-da-nosi-negovoto-ime-659806.html

Новороденото дете на нападателя на д-р Гагова от "Шейново" няма да носи неговото име.

Майката на бебето е разтърсена от случилото се и не иска да има нищо общо с Владимир Стоянов. Родилката записала детето си на свое име, както се прави в случаите на неизвестен баща, съобщава вестник "24 часа".

Със съдействието на полицията жената изнесла багажа си и вещи за новороденото от общото жилище, докато Стоянов е в ареста. Той бе първоначално задържан за 72 часа и отрича да е нападал лекарката.

Майката е пациентка на д-р Гагова, при която следила бременността си. На 1 юли родила при нея бебе със секцио. След операцията възникнал скандалът за плацентата.

Днес в двора на болница "Шейново" пациенти и колеги на д-р Гагова се събраха на мирен протест срещу насилието над медицински лица. На него дойде и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Русия официално удължи контрасанкциите срещу Запада

http://www.cross.bg/rysiya-ydulzhi-ofitzialno-1548061.html

/КРОСС/ Русия официално удължи търговското ембарго срещу Запада до края на следващата година. Така се потвърждава издаденият от руския президент Владимир Путин указ в петък, съобщават световни агенции. Мерките включват внос на определени храни, сурови материали и селскостопански продукти. Те са в отговор на решението на Европейския съюз от 28 юни да удължи санкциите срещу Русия. Контрасанкциите са удължени от януари до декември 2018 г. Те засягат стоки от ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Украйна, Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн. В издадения документ се пояснява, че "специалните икономически контрамерки са насочени срещу държави, базирайки се на участието им в режима на санкции срещу Русия".

Кристина Агилера със секси снимки по случай Деня на независимостта (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6318628

Кристина Агилера със секси снимки по случай Деня на независимостта (Галерия)Кристина Агилера пусна впечатляващи снимки по повод Деня на независимостта в САЩ - 4-ти юли. Певицата сподели кадрите в личния си профил в инстаграм. На фотосите Кристина е с бански в бяло, червено и синьо - цветовете на американския флаг. Русата красавица е заложила и на маникюр, в който също се забелязват мотиви от знамето на САЩ.

3-те най-зли, злобни и проклети зодии…

https://www.actualno.com/curious/3-te-naj-zli-zlobni-i-prokleti-zodii-news_620743.html

Това са зодиите, които имат доста зъл характер. Те могат да си отмъщават, могат и да нараняват, но само когато някой ги настъпи лошо. Ето кои са те: ОВЕН Злобата на овните изобщо не е мит. Когато си мил и добър с тях, евентуално могат да ти отвърнат със същото. Настъпиш ли ги об

Рашидов: Създадохме циганските барони. Нима всички не купуваха ромските гласове

https://offnews.bg//politika/rashidov-sazdadohme-tciganskite-baroni-nima-vsichki-ne-kupuvaha-roms-659807.html

Финансираме проекти, харчим милиони, създадохме циганските барони и още не се интегрира това малцинство, заяви от парламентарната трибуна бившият министър на културата Вежди Рашидов, цитиран от Агенция "Фокус".

Депутатите обсъждат административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020).

„Държавата не си е вършила работата години наред. Ако се упрекват кой какво е правил за ромското малцинство – ами всички го правиха. Нима гласовете не ги купуваха всички? Нима за неплатения ток не си затваряха очите всички? Нима като сечаха незаконно дърветата, не си затваряха очите? Не е честно да се нападаме от тази трибуна, вместо да се обединим около един важен проблем”, заяви Рашидов.

По думите му всички трябва да бъдат равни пред закона.

"Ако това го направим, няма начин да не се интегрират", каза още Рашидов.

Имате ли това между носа и горната устна? Знаете ли какво означава то?

https://www.actualno.com/curious/imate-li-tova-mejdu-nosa-i-gornata-ustna-znaete-li-kakvo-oznachava-to-news_620740.html

Празнината между носа и горната устна се нарича филтрум. Тази област се образува, защото тук се свързват три различни точки на човешкото лице. Филтрумът играе ключова роля, тъй като пренася влагата от устата към носа и поддържа носа влажен. Това помага за по-доброто функциониране на усещането за мирис. Известно е, че носът при хората по-добре изпълнява функцията, когато е влажен, отколкото сух. източник: bradva.bg

Започна делото за радикален ислям в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318614

Започна делото за радикален ислям в ПазарджикВ Пазарджишкия окръжен съд започна делото срещу 14-­те обвинени в разпространяване на идеите на "Ислямска държава" и призиви към джихад, съобщава БНР. Заседанието е закрито за журналисти, тъй като един от обвиняемите Стефан Димитров, който бе задържан по време на инцидентите в Асеновград, е изолиран в цялата дясна част на съдебната зала.

С химна на България започна националния протест на служителите на МВР (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318624

С химна на България започна националния протест на служителите на МВР (Видео и снимки)С химна на Р България започна националния протест на служителите на МВР, предаде "Фокус". Сърбалите се на пл. "Народно събрание" почетоха с 1 минута мълчание паметта на загиналите по време на изпълнение на служебния си дълг. Протестът на служителите на МВР започна със закъснение, тъй като част от участниците от други градове бяха забавени заради

Български учени разработват безглутенова бира

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/05/3001539_bulgarski_ucheni_razrabotvat_bezglutenova_bira/?ref=rss


Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработват безглутеново пиво. Това се е разбрало по време на наскоро проведената Национална конференция по хранене, организирана от Българското дружество по хранене и диететика, съобщават от там.<br /><br />Темата за безглутеновите храни е широко дискутирана сред лекарите във връзка с глутеновата ентеропатия (цьолиакия) или чувствителност към глутен - наследствено състояние, предизвикано от консумацията на...

Германската полиция разпръсна 500 антикапиталисти в Хамбург

http://www.moreto.net/novini.php?n=354866

Германската полиция използва водно оръдие, за да разпръсне около 500 антикапиталисти тази нощ в град Хамбург, където германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в петък и събота, информира Ройтерс.

Всички задържани за обира на 1,8 млн. са на свобода

http://dnes.dir.bg/news/obir-mail-haskovo-krasen-kanchev-26010125

И последният задържан за обира на 1,8 милиона лева от пощата в Хасково - шампионът по мотоциклетизъм Красен Кънчев, излезе от ареста.

Патриотите подкрепят повишение на полицейските заплати

http://frognews.bg/news_137692/Patriotite-podkrepiat-povishenie-na-politseiskite-zaplati/

Патриотите ще подкрепят увеличението на полицейските заплати. Това обяви в кулоарите на парламента депутатът Юлиан Ангелов.

Всяко ново Volvo от 2019 г. ще има електрически мотор (видео)

https://www.24chasa.bg/avto/article/6318605

Всяко ново Volvo от 2019 г. ще има електрически мотор (видео)От 2019 г. всеки нов Volvo автомобил ще се предлага и с електрически двигател. Това обявиха от шведската компания, като подчертаха, че слагат исторически край на колите, които имат само мотори с вътрешно горене, и поставят електрификацията в основата на бъдещите си бизнес планове. Това е една от най-важните крачки напред към електрификацията,

Френският президент влезе в ядрена подводница (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318586

Френският президент влезе в ядрена подводница (Снимки)Френският президент Еманюел Макрон прекара няколко часа в ядрената подводница "Терибл", която се намира на около 300 километра от бреговете на Бретан. По време на посещението му се проведоха учения със симулация на изстрелване на ядрена ракета, информира БНТ. Франция е ядрена сила от 60-те години на миналия век,

Гледат дело за смърт вследствие на трудова злополука

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318584

Гледат дело за смърт вследствие на трудова злополука 

Окръжният съд в Пазарджик ще гледа дело за смърт вследствие на трудова злополука, съобщиха от съда. Делото е образувано по внесен обвинителен акт срещу подсъдимия. Той е обвинен за това, че като технически ръководител на строителна фирма не е осигурил безопасни условия на труд и вследствие на трудова злополука е починал работник.

Магичното вплитане на българската народна песен в световните хитове (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/music/magichnoto-vplitane-na-bylgarskata-narodna-pesen-v-svetovnite-hitove-video-news_620729.html

Българският фолклор и по-специално народните песни винаги са били и ще бъдат вдъхновение за всеки един човек, докоснал се до културата на страната ни. Те са нещо наистина уникално, а нещото, което ги откроява, лежи именно в това, че са способни да обединяват хората, независим

Родители и лекари чакат заслужена присъда за нападателя на д-р Гагова

//dariknews.bg/novini/bylgariia/roditeli-i-lekari-chakat-zasluzhena-prisyda-za-napadatelia-na-d-r-gagova-2035027

Нов протест пред столичната болница Шейново” се състоя тази сутрин. Този път той бе иницииран от пациенти, а проявата целеше да подкрепи д-р Албена Гагова, която преди дни бе пребита от баща на новородено, защото

Спътникът BulgariaSat-1 ще има живот за повече от 20 години

//dariknews.bg/novini/liubopitno/spytnikyt-bulgariasat-1-shte-ima-zhivot-za-poveche-ot-20-godini-2035006

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 достигна българската позиция на геостационарната орбита на 3 юли в 9:30 часа, съобщиха от съобщиха от "Интелдей солушънс".

В процедурите по достигането до орбиталната позиция участваха българските

Парламентът прие оставката на председателя на НЗОК Глинка Комитов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-prie-ostavkata-na-predsedatelia-na-nzok-glinka-komitov-2035015

С 88 гласа парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК Глинка Комитов. "Против" нямаше, а 67 депутати се въздържаха.
 
Комитов депозира оставката си в НС в края на миналата седмица, без да посочва мотиви.

Хиляди полицаи поискаха по-високи заплати и достойни условия на труд

http://www.cross.bg/slyzhitelite-protesta-protest-1548059.html

/КРОСС/ Хиляди служители от системата на МВР излязоха на протест навръх професионалния си празник пред Народното събрание.  Те настояват за увеличение на заплатите си и достойни условия на труд, в това число пари за униформи и защитно облекло. Почти всички протестиращи са залепили по дрехите си стикер с надпис "Аргумент". Част от участващите в протеста са пожарникари, които са в специалните си екипи за гасене и каски. Носят и червени рози в ръцете си. Протестиращи има от цялата страна, като се очаква на площада да пристигнат още служители на ведомството, които са блокирани в двете задръствания на магистралите към София. Началото на протеста бе със закъснение. То бе планирано за 11 часа, но се забави, докато пристигнат множество от полицаите от страната, които имаха затруднения с придвижването до София заради тежката катастрофа на магистрала „Тракия". Самият националния протест започна с химна на България, "Фокус".  Събралите се на пл. "Народно събрание" почетоха с 1 минута мълчание паметта на загиналите по време на изпълнение на служебния си дълг. Преди началото на протеста председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви, че не подлежи на преговори искането за увеличение на заплатите от тази година, а по въпросите за конкретна цифра може да се преговаря

Протестът на полицаите започна със закъснение

http://www.cross.bg/zapochna-slyzhitelite-zaplatite-1548059.html

/КРОСС/ Със закъснение започна протеста на служителите на МВР пред Народното събрание. Началото му бе планирано за 11 часа, но се забави, докато пристигнат множество от полицаите от страната, които имаха затруднения с придвижването до София заради тежката катастрофа на магистрала „Тракия". Самият националния протест започна с химна на България, "Фокус". Събралите се на пл. "Народно събрание" почетоха с 1 минута мълчание паметта на загиналите по време на изпълнение на служебния си дълг. Стотици души се събраха пред парламента с искания за увеличение на заплатите, пари за униформи и нов закон за МВР. Преди началото на протеста председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви, че не подлежи на преговори искането за увеличение на заплатите от тази година, а по въпросите за конкретна цифра може да се преговаря. Той заяви, че не вярва, че няма ресурс в бюджета на МВР, тъй като непрекъснато се говори за увеличена събираемост, за което служителите на ведомството имат сериозна заслуга.  

Селин Дион се разсъблече за "Вог"

http://www.cross.bg/dion-selin-toaleti-1548060.html

/КРОСС/ На 49 години певицата Селин Дион се разсъблече за снимка, която сп. "Вог" пусна в страницата си в Instagram. На снимката Селин Дион е седнала на стол, като позата ѝ е замислена така, че ръцете и краката ѝ да прикриват всичко необходимо. Текстът към снимката обяснява, че Селин Дион преоблича костюмите си за шоуто и уточнява, че тя избира само тоалети висша мода за програмата си. "Тя е на сцената минимум два часа вечер, пет или шест дни през седмицата, като танцува, покланя се и жестикулира непрестанно в изработени на ръка тоалети, предназначени само за моден подиум и червен килим... " - пише списанието.  

Първият български сателит започва да излъчва сигнал в началото на август

https://www.actualno.com/cosmos/pyrvijat-bylgarski-satelit-zapochva-da-izlychva-signal-v-nachaloto-na-avgust-news_620737.html

На 3 юли в 9:30 часа първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 достигна българската позиция на геостационарната орбита. В процедурите по достигането до орбиталната позиция участваха българските екипи в София и Пало Алто. Последната стъпка преди влиз

Трафикът по "Тракия" се пренасочва към платното за Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318567

Трафикът по "Тракия" се пренасочва към платното за БургасВременно движението по автомагистрала „Тракия” в посока София при Ихтиман е пренасочено в платното за Бургас, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Трафикът се насочва отново в платното за София при пътен възел Ихтиман, за да облекчи движението в посока София след тежкото пътно-транспортно произшествие.

Хиляди полицаи ”аргументи” протестират пред парламента

http://dnes.dir.bg/news/protest-zaplati-politzai-kabinet-borisov-3-26010052

Хиляди полицаи се събраха на площад „Народно събрание”, за да протестират срещу ниското заплащане навръх професионалния си празник.

Джамбазки сезира Цацаров за заплахи на Бирали Бирали

http://dnes.dir.bg/news/zaplahi-angel-jambazki-birali-birali-26010051

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира главния прокурор за изказване на зам.-главния мюфтия Бирали Бирали.

127-годишна жена от Кабардино-Балкария е най-възрастната жителка на планетата

http://www.cross.bg/nany-godini-konenko-1548058.html

/КРОСС/ Столетничката Нану Шаова от с. Заюково Република Кабардино-Балкария, част от Руската федерация, навърши 127 години и влезе в Книгата на рекордите на Русия. Това съобщи пресслужбата на администрацията на кавказката република, предаде РИА Новости. Главният редактор на изданието Станислав Коненко тържествено й връчи сертификат за най-продължителен живот.  Според Коненко Нану Шаова е и най-възрастният жител на Земята. Преди нея за най-възрастната жителка на Русия бе смятана Танзиля Бисембеена, която тази година навърши 121 години.  

127-годишна жена от Кабардино-Балкария е най-възрастната жителка на планетата

http://www.cross.bg/navurshi-repyblika-godini-1548058.html

/КРОСС/ Столетничката Нану Шаова от с. Заюково, от руската етническа република Кабардино-Балкария,  навърши 127 години и влезе в "Книгата на рекордите на Русия", бе обявена за най-възрастния човек във федерацията. Това съобщи прес-службата на ръководителя на кавказката република, предаде РИА Новости. Нану Шаова бе призната за най-възрастния човек на земята. Главният редактор на изданието Станислав Коненко тържествено й връчи сертификат за най-продължителен живот и отбеляза, че това е световен рекорд. Преди нея за най-възрастната жителка на Русия бе смятана Танзиля Бисембеена, която тази година навърши 121 години.  

Утре ще е предимно слънчево, с температури между 30 и 35 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6318576

Утре ще е предимно слънчево, с температури между 30 и 35 градусаУтре ще е предимно слънчево и топло. Максималните температури ще са предимно между 30 и 35 градуса, в София - около 30, съобщава БТА. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месеца. По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа характерният морски бриз. Максималните температури на въздуха са 27-29 градуса.

Докато МВР протестира, Борисов уверява: Винаги сме правили всичко, за да имате условия

https://www.actualno.com/politics/dokato-mvr-protestira-borisov-uverjava-vinagi-sme-pravili-vsichko-za-da-imate-uslovija-news_620734.html

Поздравявам всички служители на МВР с техния професионален празник 5 юли и 138 години от създаването на институцията. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook. Той изрази радостта си, че е бил част от тази система, "където работата е изключително отговорна". "

Методът на Шрот дава нова надежда за деца с гръбначни изкривявания

https://offnews.bg//obshtestvo/metodat-na-shrot-dava-nova-nadezhda-za-detca-s-grabnachni-izkriviavani-659635.html

Световноизвестният метод на Шрот за лекуване на гръбначни изкривявания при деца от няколко години успешно се прилага и у нас. Методиката е неоперативна и включва двигателни и дихателни упражнения, изцяло съобразени със спецификата при всяко дете.

В България методът е въведен през 2014 година от физиотерапевта Борислав Чонгов. Преминал през множество специализации в чужбина, той практикува индивидуална и групова терапия в центъра "Спорт и здраве". Чонгов е и професионалният физиотерапевт на Спортната федерация на глухите, практикува и към най-голямата ортопедична болница - тази в Горна баня. Докато специализира в Барселона при световно признатия експерт д-р Мануел Риго, успява дотолкова да впечатли учителя си, че Риго го избира да води обучения по метода Шрот в Европа.

Доскоро - не само у нас, а и по света - страдащите от сколиоза са били лекувани с обща изправителна гимнастика и лечебна физкултура. В последните десет години практиката се измества към по-специфични упражнения, които дават и по-добри резултати.

Целта на упражненията е да се спре прогресията на заболяването и доколкото е възможно, изкривяването да се коригира. В момента никой не може да гарантира 100% корекция, но ако изкривяването бъде забелязано навреме и върху него се работи, това дава много добри перспективи за детето, обяснява Чонгов. Двете световни научни организации за лечение на сколиоза - SRS и SOSORT, също препоръчват основно този метод.

Науката не е наясно защо се развива сколиозата. Поне 80% от случаите са с неизяснен причинител. Като такъв често се сочи позата при заседяване пред компютър, но според Борислав Чонгов това не обяснява защо тогава заболяването се среща при 2 до 5% от децата, а не е по-масово.

Ако се остави да прогресира, сколиозата може да доведе до здравословни проблени в гръдната клетка (напр.увреждане на органи), защото покрай гръбначния стълб се деформират и ребрата. Болка и деформиране на мускули са сред другите неприятни последствия.

Специалистът обяснява, че е добре упражненията да започнат около 10-годишна възраст, защото сколиозата прогресира най-вече в пубертета - пикът е около 12 г. при момичетата и 13-14 г. при момчетата. Точно тогава курсът е най-интензивен. Ако се започне с гимнастиката твърде рано, има риск детето да загуби интерес към терапията, когато тя е най-необходима. Целта на упражненията е да се коригира максимално гръбначният стълб и торсът. Физиотерапевтът учи децата и как да се справят с изкривяването, като дишат по подходящ начин - разширявайки определени зони на гръдният кош. Позата се задържа с помощта на мускулатурата и адаптацията се постига с множество упражнения, изпълнени с корекция. Ако изкривяването е до 25 градуса, гимнастиката и упражненията са достатъчни. Ако ъгълът е по-голям, се препоръчва и носене на медицински корсет. Децата, които вече са преминали индивидиално обучение, могат да продължат терапията в групи. Опитът показва, че тази форма им допада.

Физиотерапевтът е работил с много спортисти и противно на установеното мнение смята, че спортът при деца с гръбначни изкривявания не бива да се ограничава. Изключение правят само т.нар. спортове с огъвкавяване - като художествена гимнастика и балет. Макар че една от успешните му пациентки е именно националната състезателна по художествена гимнастика Боряна Калейн. Тя е с леко изкривяване, което специалистът е успял да коригира. Той с гордост показва и снимки на малка пациентка, оперирана у нас по метода ApiFix (поставяне на имплант, който с упражнения може да се разтяга) от доц. Яблански и проф. Фломан. Тя била едва 120-тото дете в света, лекувано по този метод, с цели 66 градуса изкривяване на гръбнака. След операцията пациентката продължава терапията по Шрот при Борислав Чонгов и вече изкривяването изглежда слабо забележимо.

В основата на упражненията е автоизтеглянето на гръбнака. Още Хипократ е лекувал сколиоза с теглене, но външно, обяснява физиотерапевтът. Той смята, че специалист по метода на Шрот би следвало да има във всеки голям град.

Препоръката към родителите е да следят децата си и при забелязване на асиметрия да потърсят специалист. Трудност представлява и фактът, че изкривяванията се получават в период, когато децата стават по-самостоятелни и започват да се крият, когато са голи. И не на последно място - родителите да не забравят да осигурят за децата си спорт, хигиена на стойката в къщи и на училище и най-вече личен пример.

Почти 1,5 млн. души в България са били икономически неактивни през 2016 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/pochti-15-mln-dushi-v-bylgariia-sa-bili-ikonomicheski-neaktivni-prez-2016-g-242468/

Общо 31,3% от населението в страната на възраст между 15 и 64 г. е било извън пазара на труда през миналата година

Златото продължава да се търгува близо до 7-седмично дъно

http://econ.bg/Новини/Златото-продължава-да-се-търгува-близо-до-7-седмично-дъно_l.a_i.745140_at.1.html

Златото се повиши леко по време на търговията вчера, но въпреки това остава да се търгува в близост до 7-седмичното дъно. Спот цената на метала се...

Изпълнителният директор на "Егмонт България" начело на Асоциация "Българска книга"

https://www.actualno.com/books/izpylnitelnijat-direktor-na-egmont-bylgarija-nachelo-na-asociacija-bylgarska-kniga-news_620736.html

Организацията на книгоиздателите и книгоразпространителите избра ново ръководство. Членовете на Асоциация „Българска книга“, обединяваща 120 фирми, които произвеждат над 90 % от книжната продукция у нас, избраха новия си Управителен съвет на Общо събрание на организа

Северна Корея е обещала още много "подаръци" на Запада като вчерашната ракета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318575

Северна Корея е обещала още много "подаръци" на Запада като вчерашната ракетаЗападът е гневен и разтревожен от пробното изстрелване на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета, а Пхенян обещава още много такива "подаръци", предаде БТА. Севернокорейски медии, връщайки се към вчерашния ден, подчертават, че очите на младия севернокорейски лидер Ким Чен-ун искрели от радост, докато още преди изстрелването,

Потвърдиха възрастовата граница за пилотите на гражданската авиация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318562

Потвърдиха възрастовата граница за пилотите на гражданската авиация

Европейският съд потвърди възрастовата граница от 65 г. за пилотите на гражданската авиация, съобщава германският телевизионен канал ZDF, цитиран от “Фокус“. В своето решение, постановено в Люксембург в сряда, магистратите признават, че възрастовата граница е дискриминационна. „Това неравностойно третиране е обосновано от целта за осигуряване на

Разследват шестима сирийци във Варна за преправени паспорти

http://www.moreto.net/novini.php?n=354867

Районният съд във Варна върна на Районната прокуратура случай, свързан с шестима сирийци, за които има съмнения, че са пребивавали у нас с преправени паспорти, научи Moreto.net. Магистратите в морската столица отчитат, че са допуснати процесуални нарушения, нарушаващи правото на защита на подсъдимите, тъй като събраните данни относно имената, рождените дати и годините им са противоречиви и пораждат съмнение в тяхната самоличност.

"Бош", "Континентал" и още 50 партньори са част от проекта на "Байду" за автономно шофиране

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/05/3001532_bosh_kontinental_i_oshte_50_partnyori_sa_chast_ot/?ref=rss


Компанията "Байду", известна като "китайския Гугъл", обяви официално проекта си за разработка на системи за автономно шофиране, кръстен "Аполо". В него партньори са общо 50 компании, сред които "Бош", "Континентал", "Енвидиа" (Nvidia), "ТомТом" и т.н.<br /><br />"Аполо" ще е отворена платформа, която ще позволява достъп до технологиите, които стоят за автономните превозни средства. Според президента на...

"Бош", "Континентал" и още 50 партньори се присъединиха към проекта на китайците от "Байду" за автономно шофиране

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/05/3001532_bosh_kontinental_i_oshte_50_partnyori_se_prisuediniha/?ref=rss


Компанията "Байду", известна като "китайския Гугъл", обяви официално проекта си за разработка на системи за автономно шофиране, кръстен "Аполо". В него партньори са общо 50 компании, сред които "Бош", "Континентал", "Енвидиа" (Nvidia), "ТомТом" и т.н.<br /><br />"Аполо" ще е отворена платформа, която ще позволява достъп до технологиите, които стоят за автономните превозни средства. Според президента на...

Министър Димов ще участва в инициатива по освобождаване на птици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318558

Министър Димов ще участва в инициатива по освобождаване на птици
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще участва в инициативата по освобождаване на птици от Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на министерството.  Това ще стане в четвъртък (6 юли) в покрайнините на София, по пътя за Кремиковския манастир от 10 часа.

Най-добрите планински колоездачи се събират на хълма "Шилото" в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-planinsko-muzhe-1548057.html

/КРОСС/ Бургас планина си няма, но пък има в календара си престижно състезание по планинско колоездене, както и школа в този спорт. Главният "виновник" за това е Николай Желев - основател и ръководител на клуба ШОР ИНВЕЙДЪРС. 9 юли, неделя, на хълма "Шилото" край к-с "Меден рудник" /най-високото място в града/ за четвърти път ще се проведе състезанието DOWN HILL в дисциплината спускане. Организатори са клубът по планинско колоездене ШОР ИНВЕЙДЪРС и Община Бургас. Турнирът е включен в календара на Български колоездачен съюз и в него ще участват много от най-добрите български състезатели в категориите Мъже 17+, Жени и Мъже Мастърс 30+. Тази година те ще се борят за Купа Бургас и най-доброто време, независимо от категорията, ще бъде възнаградено с премия от 1 000 лв. Тренировките започват в 09.00, а същинската надпревара в 12.30 часа.  

Вальо Топлото остава в затвора, въпреки че спечелил конкурс за великденска картичка

https://offnews.bg//temida/valio-toploto-ostava-v-zatvora-vapreki-che-spechelil-konkurs-za-velik-659805.html

Валентин Димитров-Вальо Топлото остава в затвора, Софийски градски съд отказа да го освободи предсрочно. 

Бившият шеф на "Топлофикация" има да излежава още 10 месеца от присъдата си. Според съдията досегашният му престой зад решетките не е успял да го превъзпита достатъчно, но отчете, че има положителна промяна у него. Магистратът прие като доказателство за това спечеленото първо място от Димитров в конкурс за великденска картичка в затворническото общежитие в Казичане. 

Валентин Димитров влезе зад решетките с тригодишна присъда през ноември 2015 г.

Радев обеща увеличение на заплатите на полицаите догодина

http://dnes.dir.bg/news/zaplati-politzai-uvelichenie-dogodina-valentin-radev-26010005

Заплатите в МВР трябва да се увеличат със справедливия процент, търсим го. Това обяви в кулоарите на парламента вътрешният министър Валентин Радев.

В Полша се подготвят за визитата на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318556

В Полша се подготвят за визитата на Тръмп

Постоянното присъствие на американските войски в Полша и износът на шистов газ в САЩ са сред най-важните въпроси, върху които Варшава ще се фокусира при посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава електронното издание The Warsaw Voice, цитирано от “Фокус“. Други проблеми, които вероятно ще бъдат обсъдени,

Верижната катастрофа на "Тракия" станала при нулева видимост

https://offnews.bg//112/verizhnata-katastrofa-na-trakia-stanala-pri-nuleva-vidimost-659802.html

Огромната катастрофа на магистрала "Тракия", при която се сблъскаха 40 превозни средства, е станала в условията на нулева видимост, разказаха шофьори пред бТВ.

Първият удар е бил между лека кола, която се е врязала в тежкотоварен камион с македонска регистрация. След това в тях се ударил още един тир с пловдивски номера.

Съвсем близо до местопроизшествието са станали още две верижни катастрофи – в двете платна на магистралата. 

В момента по магистралата има огромни задръствания.

В софийската болница „Св. Анна“ са настанени 15 души, двама от които са с опасност за живота и днес ще бъдат оперирани. Сред пострадалите има и чужденци, включително две деца.

В спешното отделение на „Пирогов“ са откарани четирима ранени. Дете на две години се намира в детска противошокова зала, а 16-годишната му майка минава прегледи и изследвания.

66-годишна жена е с оплаквания в областта на горен и долен крайник, а друга, по-възрастна, е в противошокова зала, най-вероятно с тежка гръдна травма. Всички пострадали минават подробни прегледи и изследвания, уточниха от болницата.

В спешното отделение на ИСУЛ са приети четирима пациенти с единични и множествени травми.

В УМБАЛ „Софиямед" е оказана медицинска помощ на двама пострадали – мъж на 36 г. с счупване на подбедрицата и лека черепна фрактура и 29-годишна жена с шийна травма.

В „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ са приети двама пациенти с фрактури.

От Министерството на здравеопазването посочиха, че на мястото на инцидента са били изпратени 13 линейки, а три от тях са направили повторен курс.

ГЕРБ: Работим активно всеки българин да е грамотен и полезен

http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-gerb-kabinet-borisov-3-26009935

Работим активно всеки български гражданин да бъде грамотен, да бъде полезен за себе си и за цялото общество, заявиха в декларация от ПГ на ГЕРБ.

Близо 900 млн. души са в риск заради замърсени води

http://www.cross.bg/vodi-otpaduchni-voda-1548056.html

/КРОСС/ Непреработените отпадъчни води от градовете се използват за напояване на 50% повече земеделски земи по света, отколкото се смяташе досега, като излагат 885 милиона хора на риск от болести, сред които диария и холера, предаде Ройтерс. Това твърди международна група учени в сп. "Енвайърментъл рисърч летърс". Културите на почти 36 милиона хектара, приблизително колкото е територията на Германия, се напояват с вода от реки и езера, в които градовете изхвърлят отпадъчните води по-нагоре по течението. Около 80% от тези култури са в държави с много ограничена обработка на отпадъчни води, като Китай, Индия, Пакистан, Мексико и Иран. Изследването е първото по рода си, което използва дистанционно наблюдение и географски информационни системи (ГИС) за анализа на информацията. Непреработените отпадъчни води, дори и разредени, излагат на риск здравето и на земеделските производители, и на потребителите, каза един от авторите Пей Дрексел. Работниците от стопанствата могат да получат кожни инфекции от контакта със замърсената вода, а потребителите могат да се заразят с паразити, диария и холера при консумация на сурови зеленчуци. Замърсяването от човешката дейност и животните засяга приблизително една трета от реките в Латинска Америка, Азия и Африка и около 3,4 милиона хора умират всяка година от заболявания, причинени от патогени във водата, според ООН

Зам.-шефът на ЕК: Как може да се възхищавате на Путин

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zam.-shefyt-na-ek-kak-mozhe-da-se-vyzhishtavate-na-putin-6071141

Дебат в Страсбург преди срещата, която може да пренареди света - Г-20 се събира в Хамбург за два дни

В Свищов описват щетите от наводнението в началото на седмицата

https://www.24chasa.bg/region/article/6318550

В Свищов описват щетите от наводнението в началото на седмицата
В Свищов комисия описва щетите от наводнението в началото на седмицата, съобщиха от общинската администрация. Областният управител проф. Любомира Попова е посетила селата Царевец и Совата. Коментирани са варианти за предотвратяване на бъдещи заливания на село Совата от стичащата се от нивите вода, като за целта ще се търси съдействие от Областното

Утре обявяват първото класиране на учениците, завършили осми клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318544

Утре обявяват първото класиране на учениците, завършили осми класУтре, 6 юли, ще бъдат обявени списъците с приетите на първия етап на класиране ученици, завършили осми клас през 2016/2017 учебна година. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Записването ще стане на 7 юли, а на 10 юли ще бъде обявен броят на незаетите места след първия етап на класиране.

Спорната игра "Honour of Kings" носи нови главоболия на Tencent

http://www.investor.bg/softuer/458/a/spornata-igra-honour-of-kings-nosi-novi-glavoboliia-na-tencent-242448/

Компанията смята, че рестрикциите за най-малките играчи няма да се отразят на финансовите ѝ резултати

Жертвите при протестите във Венецуела достигнаха 90

http://www.mediapool.bg/zhertvite-pri-protestite-vav-venetsuela-dostignaha-90-news266209.html

Три месеца след началото на антиправителствените протести във Венецуела броят на загиналите в тях е достигнал 90, съобщи снощи генералният прокурор на страната Луиса Ортега, цитирана от ДПА.   По думите на Ортега, която е най-високопоставеният критик на президента Николас Мадуро, понастоящем 4658 демонстранти са разследвани за убийства, нападения и увреждане на собственост.    Тя добави, че ведомството й е затруднено да разследва престъпления, защото много случаи се разглеждат от специални военни съдилища, които осъждат демонстранти по бърза процедура. Самата 59-годишна Ортега също е подследствена по съдебно дело в проправителствeния Върховен съд, което започна вчера.    ТАСС цитира данни на неправителствения "Венецуелски криминален форум", според които в периода от 1 април до 4 юли са били задържани 3616 демонстранти, от които 1141 са още в ареста. Пред военните трибунали са били изправени 452 човека, а 438 са политически затворници, съобщи директорът на форума Алфредо Ромеро.    Протестите във Венецуела срещу социалистическия режим се активизираха, след като Върховният съд разшири пълномощията на президента и ограничи функциите на парламента, който е под контрола на опозицията.    Напрежението се засили, когато президентът Мадуро обяви, че на 30 юли ще има избори за Конституционно събрание. Според плана на режима този нов орган, създаден без референдум, ще има право да променя системата на държавно управление и конституцията на Венецуела, припомнят агенциите. 

Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на Fibank със стабилна перспектива

http://frognews.bg/news_137691/Moodys-povishi-dalgosrochniia-reiting-na-Fibank-sas-stabilna-perspektiva/

Международната рейтингова агенция Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Първа инвестиционна банка на B1.

НОИ ще изплаща преизчислените пенсии от 7 юли

http://www.cross.bg/pensiya-pensiite-leva-1548055.html

/КРОСС/ От този петък започва изплащането на увеличените с 2,4 процента пенсии за трудова дейност, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Актуализирането обхваща пенсиите, отпуснати до края на 2016-а година. Минималната пенсия за стаж и възраст при пълен осигурителен стаж вече е 180 лева, а социалната пенсия за старост е 121 лева. Спрямо тези нови размери са определени и новите размери на пенсиите, свързани с трудова дейност и на пенсиите, които не са свързани с труд - това са пенсиите за гражданска и военна инвалидност, социалната инвалидна пенсия и персоналната пенсия. Максималната пенсия запазва стойността си от 910 лева, тъй като размерът й е обвързан с максималния осигурителен доход, който през 2017-а е 2600 лева. От НОИ напомнят, че за новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания, а хората могат да се информират за тях чрез електронната услуга през интернет страницата на института, или като поискат екземпляр, в съответното поделение на осигурителния институт.    

Расте броят на ранените на "Тракия", има с опасност за живота (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/raste-broiat-na-ranenite-na-trakiia-ima-s-opasnost-za-zhivota-snimkivideo-2035007

Над 30 души са пострадали при инцидентите на автомагистрала „Тракия,” сочи информацията към този момент. Те са настанени в различни столични болници, като трима са в опасност за живота.
 
24-има пострадали, сред които 2-годишно дете и 80-годишна жена, са настанени в столични болници.

Извозиха и последния пострадал от катастрофите на "Тракия" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318546

Извозиха и последния пострадал от катастрофите на "Тракия" (Видео)Току-що беше извозен последния пострадал от катастрофата на Тракия. Това съобщиха от пресцентъра на Центъра за спешна помощ в София. 14 линейки са мобилизирани за инцидента - 3 от тях се връщаха и извозваха по 3 пъти. 23 общо са пострадалите, които са транспортирани от ЦСМП-София, от тях 10 са тежки. Пострадалите са транспортирани в болниците "Св.

Ниска мъгла и запалено бунище довели до верижните удари на "Тракия"

http://www.moreto.net/novini.php?n=354861

Много ниска мъгла в двете посоки и тлеещо бунище близо до Ихтиман, причиняващо допълнително замъгляване, са вероятно причина за тежките верижни катастрофи на магистрала "Тракия", която сутринта блокира движението в двете посоки на аутобана.

Над 200 бежанци и мигранти са пристигнали на Лесбос за последните пет дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318542

Над 200 бежанци и мигранти са пристигнали на Лесбос за последните пет дниОбщо 202 бежанци и мигранти са пристигнали на гръцкия остров Лесбос за последните пет дни, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.  Според изданието това е станало от събота до днес, а миграционните потоци от последните десет дни на миналия месец са се увеличили. Изнесените данни показват, че за този интервал от време поискалите убежище на

ЦСМП-София: Общо 23-ма са пострадалите на "Тракия," 10 са тежки

http://www.cross.bg/tzsmp-sofiya-pomosht-transportirani-1548054.html

/КРОСС/ Току-що беше извозен последният пострадал от катастрофата на Тракия, съобщиха от Центъра за спешна помощ в София. 14 линейки са мобилизирани за инцидента - 3 от тях се връщаха и извозваха по 3 пъти. 23 общо са пострадалите, които са транспортирани от ЦСМП-София, от тях 10 са тежки. Пострадалите са транспортирани в болниците "Св. Анна", "Пирогов", "Токуда", ИСУЛ и "Софиямед". В Окръжна болница, със собствен транспорт, са отишли поне още 6 души за консултация. От ЦСМП-София благодарят на Спешна помощ - Пловдив, които са предложили своята помощ, но не се е наложило.    

Класика, джаз и оперен куклен театър на езерото в Правец

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/05/3001510_klasika_djaz_i_operen_kuklen_teatur_na_ezeroto_v_pravec/?ref=rss


Отново ни чакат пет незабравими дни, този път месец по-рано – 12-16 юли, с тринайсетото издание на Международния музикален фестивал "Моцартови празници". Почти целодневната програма обикновено е разположена на няколко сцени: на езерото пред хотел "Риу Правец Ризорт", в балната зала "Правец" на хотела, на басейна в хотелския комплекс, в читалище "Заря 1895" и на площада пред община Правец.<br /><br />Поканени са утвърдени световни имена и млади...

С 5% повече нощувки от българи се очакват по Черноморието това лято

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/05/3001502_s_5_poveche_noshtuvki_ot_bulgari_se_ochakvat_po/?ref=rss


Прогнозите на Министерството на туризма за това лято са, че нощувките от български туристи ще се увеличат с 2-5% спрямо предходното лято, когато те са били общо 5 млн. Това заяви в сутрешния блок на БНТ ресорният министър Николина Ангелкова.<br /><br />Тя посочи, че продължава кампанията по насърчаване на българите да почиват тук. Част от това е надграждането на създадените през миналата година 8 културно-исторически маршрута, посещаемостта на които се е увеличила между 10 и 40%. Тя...

НОИ ще изплаща преизчислените пенсии от 7 юли

http://www.mediapool.bg/noi-shte-izplashta-preizchislenite-pensii-ot-7-yuli-news266208.html

Националният осигурителен институт (НОИ) започва от 7 юли изплащането на преизчислените размери на пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г., включително. Това съобщиха от института в сряда. От 1 юли 2017 г. новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, е 180 лв. Спрямо него са определени и новите минимални размери на всички пенсии, свързани с трудова дейност. От 1 юли 2017 г. се увеличава и размерът на социалната пенсия за старост - 120.98 лв. Спрямо него са определени и нови размери на всички пенсии, несвързани с трудова дейност. Максималният размер се запазва и остава 910 лв. (35 на сто от максималния осигурителен доход, който за 2017 г. е 2600 лв.). НОИ напомня, че за новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на лицата. Те ще могат да се информират за тях чрез електронната "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на института или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на НОИ.

Забраната за внасяне на лаптопи на самолетите на Emirates отпадна

http://www.investor.bg/novini/346/a/zabranata-za-vnasiane-na-laptopi-na-samoletite-na-emirates-otpadna-242461/

През март САЩ забраниха внасянето на борда на самолетите на лаптопи и други големи електронни устройства до и от осем предимно мюсюлмански страни

Й. Тодоров, Инициативен комитет – Асеновград: Ще внесем подписка в парламента срещу циганските своеволия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318535

Й. Тодоров, Инициативен комитет – Асеновград: Ще внесем подписка в парламента срещу циганските своеволия

Инициативният комитет на протестиращите в Асеновград ще внесе подписка в Народното събрание, с която над 3 000 жители на града настояват държавата да предприеме действия срещу циганските своеволия. Това заяви Йордан Тодоров, член на комитета и баща на едно от пострадалите деца при побоя край язовир „40-те извора“ в Асеновград, цитиран от “Фокус“.

Цвятко Барчовски и още 7 агенти на ДС разкрити в баскетбола

https://offnews.bg//drugi/tcviatko-barchovski-i-oshte-7-agenti-na-ds-razkriti-v-basketbola-659803.html

Осем човека, които са заемали ръководни постове в Българската федерация по баскетбол, се оказаха бивши агенти на Държавна сигурност.

Това стана ясно след поредното решение на комисията по досиетата. От нея, в продължение на две години, са били проверени 83 лица, които са заемали ръководни длъжности във федерацията ни по баскетбол.

"Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 2, т. 8 – председателите и членовете на управителните и контролните органи на лицензираните спортни организации – Българска федерация баскетбол.

Проверени са 83 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. За 2 лица (Приложение 1) органът по чл. 21, ал. 2 (президентът на БФБ – Георги Глушков) не предостави всички необходими данни и за тях проверката продължава", се пише в документа.

След проучване на предоставената информация е установено, че принадлежност към службите са имали Александър Божков, Борислав Славчев, Валентин Лазаров, Виолина Накова, Жорж Ганчев, Камен Тошев, Николай Неделчев и Цвятко Барчовски.

Документалният филм на БНТ „Мост към Кристо” с премиера в Словакия

http://www.cross.bg/kristo-festivala-vreme-1548053.html

/КРОСС/ Десетки творци от Европа присъстваха на прожекцията по време на фестивала „Скулптура и обекти" в Братислава Преди броени дни се състоя премиерата на филма на БНТ „Мост към Кристо" в Словакия по време на престижния фестивал „Скулптура и обекти" в Братислава. Форумът съществува вече 22 години и събира творци от Централна Европа, за да представят произведенията си в най-добрите изложбени зали в словашката столица. Основател на фестивала е известният артист Виктор Хулик, излагал редом с Ман Рей, Дюшан и Джаксън Полак, който получи грамота от България за последователното му представяне на българската култура. Тази година на страната ни бе отредено централно място в Градската галерия на Братислава. Публичната прожекция на „Мост към Кристо" бе открита от автора на филма - Евгения Атанасова-Тенева - пред десетки изявени творци на Стария континент. „Привлекателното за публиката име, несъмнено е на Кристо, най-известният в света творец от български произход. Щастлива съм, че филмът пази и събужда спомена за неговото временно произведение на изкуството „Плаващите кейове". Винаги се опитвам да покажа и невероятната комплексност в работата на Кристо и Жан-Клод

Лео Меси преподписва с "Барселона"

http://clubz.bg/55865-leo_mesi_prepodpisva_s_barselona

Звездата на "Барселона" Лионел Меси ще подпише нов договор с клуба до 2021 г., съобщиха каталунците на официалния си сайт. Аржентинският национал ще парафира новия контракт, когато се завърне от родината си за началото на предсезонната подготовка следващата седмица, уточняват от клуба.

Досегашният контракт на Меси изтичаше след година и в медиите все по-често се появяваха информации, че той може да си тръгне от "Камп Ноу" срещу рекордна трансферна сума. Преговорите за новото споразумение продължиха месеци - дори по време на сватбата футболиста преди броени дни.

В крайна сметка той и ръководството на "Барселона" са стигнали до договорка и Лео ще продължи да защитава цветовете на клуба.

Официалните параметри на контракта не се съобщават, но според медиите в Испания Меси ще получава по 22 милиона евро на година - колкото взема и сега. Освобождаващата клауза в контракта му възлизала на 300 милиона евро.

Аржентинецът продължава да е най-важният играч на каталунците, като през миналия сезон отбеляза 54 гола в 52 мача, въпреки че бе критикуван за представянето си в отделни периоди.

Италиански фермер нарисува Путин на нивата си (видео)

http://www.cross.bg/prezident-fermer-italianski-1548052.html

/КРОСС/ Италиански фермер нарисува портрет на руския президент Владимир Путин на обработвана от него нива с помощта на трактор и рало, предаде "РИА Новости". Поводът за решението на Дарио Гамбарин е предстоящата среща на Г-20, в която участие ще вземе и руския президент. "Ние всички се надяваме, че на срещата на 20-те най-развити в икономическо отношение държави в германския град Хамбург лидерите ще приемат ключови и важни решения. Основните проблеми на днешния свят са имиграцията, конфликтите в Сирия и Украйна, както и обвиненията за руска намеса в изборите за американски президент на 8 ноември 2016 г.", изказа се компетентно италианският фермер от северната област Венето. Селскостопанският работник често рисува на своите участъци портрети на известни хора. Гамбарин вече е изобразявал Доналд Тръмп, Барак Обама, Папа Франциск и Фидел Кастро. video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=Dn17FvM6QbQ    

Една от пострадалите при катастрофите на „Тракия“ е с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318533

Една от пострадалите при катастрофите на „Тракия“ е с опасност за животаС опасност за живота е една от жените, приети в „Пирогов“, след катастрофите на магистрала „Тракия“. С относителна опасност за живота е и друга пациентка. Това каза пред журналисти доц. Олег Чолаков, зам.-директор на „Пирогов“ и началник на спешния център към болницата, предаде „Фокус“. „В 9.05 часа първата линейка докара дете на две години и

Италиански фермер нарисува Путин на нивата си

http://www.cross.bg/fermer-prezident-gambarin-1548052.html

/КРОСС/ Италиански фермер нарисува портрет на руския президент Владимир Путин на обработвана от него нива с помощта на трактор и рало, предаде "РИА Новости". Поводът за решението на Дарио Гамбарин е предстоящата среща на Г-20, в която участие ще вземе и руския президент. "Ние всички се надяваме, че на срещата на 20-те най-развити в икономическо отношение държави в германския град Хамбург лидерите ще приемат ключови и важни решения. Основните проблеми на днешния свят са имиграцията, конфликтите в Сирия и Украйна, както и обвиненията за руска намеса в изборите за американски президент на 8 ноември 2016 г.", изказа се компетентно италианският фермер от северната област Венето. Селскостопанският работник често рисува на своите участъци портрети на известни хора. Гамбарин вече е изобразявал Доналд Тръмп, Барак Обама, Папа Франциск и Фидел Кастро. video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=Dn17FvM6QbQ    

"Правосъдие за всеки" организира протестно кафе пред ЦУМ без болтове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/05/3001515_pravosudie_za_vseki_organizira_protestno_kafe_pred_cum/?ref=rss


Инициативата "Правосъдие за всеки" организира в четвъртък протест "Гражданско кафе пред ЦУМ без болтове".<br /><br />С него организацията повдигна отново въпросите за липсата на разследване за "ЦУМ-гейт" - срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и издателя Сашо Дончев с посредничеството на тогавашния висш функционер в БСП Георги Гергов, за изпълнението на препоръките на ЕК и за контрола върху дейността на Висшия съдебен съвет. Протестът е и в подкрепа...

От БАН ще вземат проби за изследване на водата в Хасково

https://www.24chasa.bg/region/article/6318530

От БАН ще вземат проби за изследване на водата в Хасково
Вещи лица от БАН ще вземат днес проби за сравнително изследване за качеството на питейната вода в Хасково по назначена комплексна експертиза от Районна прокуратура - Хасково по досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата. Целта е да се даде отговор на въпросите - налице ли е превишаване на допустимите стойности на уран и обща алфа активност

Шефът на ”Шейново” за боя: Това беше терористичен акт

http://dnes.dir.bg/news/poboy-sheynovo-rumen-velev-26009873

За мен побоят над д-р Албена Гагова се равнява на терористичен акт, заяви в интервю за Дир.бг директорът на столичната АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев.

Сицилия – предпочитан остров за мечтана почивка

http://frognews.bg/news_137690/Sitsiliia-–-predpochitan-ostrov-za-mechtana-pochivka/

Най-големият чартърен туроператор в България - АБАКС, обяви най-предпочитаната дестинация за лято 2017.

Четирима души са пострадали при катастрофи във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=354862

17 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите има пострадали четирима души. Те са с различни контузии и няма опасност за живота им, допълниха от полицията.

Двама от администрацията на президента с агентурно минало

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318515

Двама от администрацията на президента с агентурно миналоКомисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на главният секретар, началникът на кабинет, секретарите, съветниците, ръководителите на отдели и ръководителите на сектори в администрацията на президента.

Стартираха инициатива за създаването на „Република Истрия“ в Хърватия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6318523

Стартираха инициатива за създаването на „Република Истрия“ в ХърватияПреди седмица в Хърватия бе отворен блог в социалната мрежа „Туитър“ под наслов „Република Истрия“, съобщава македонската информационна агенция „Макфакс“. На страницата, преведана на няколко езика, може да бъде прочетено: „Истрия е самостоятелна държава. Истрия е държава, истриец е националност. Ние не сме италианци, словенци или хървати,

Ръководството на МВР финтира полицейския протест (снимки)

https://offnews.bg//protesti/rakovodstvoto-na-mvr-fintira-politcejskia-protest-snimki-659801.html

МВР финтира полицейския протест и го премести, за да не смущава ръководството.

Планираният протест на служителите в МВР беше изместен в последния момент заради честванията на професионалния празник на полицаите.

Това стана, след като рано сутринта от МВР разположиха техника на пожарната, жандармерията и други части от МВР на площада пред „Свети Александър Невски“, където беше планиран протестът.

Обикновено честванията на празника се правят с час-два по-рано, но тази година ръководството е решило да отбележи празника в часа, в който е планиран протестът - 11.

На честванията ще присъстват шефовете в МВР, както и членове на кабинета и парламента.

Стотици протестиращи започнаха да се събират пред хотел "Радисън", но заради верижната катастрофа на "Тракия" демонстрацията ще се забави, тъй като се чакат служители от цялата страна.

Очаквайте подробности.

Борисов: Винаги сме правили всичко възможно за полицаите

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-mvr-politzai-kabinet-borisov-3-26009801

На фона на полицейските протести, премиерът Бойко Борисов, който е бивш главен секретар, поздрави служителите на МВР за празника им.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване