Каракачанов: Изплатените допълнителни възнаграждения на военнослужещите, участващи в охраната на границата са в размер на 5 570 000 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=355051

Изплатените допълнителни възнаграждения на военнослужещите от Българската армия до 30 юни 2017 г. са в размер на 5 570 000 лева. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос от народния представител Спас Панчев относно възнагражденията на военнослужещи, участващи в охраната на българската граница, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Лили Иванова: Стига сте спекулирали с България, направете нещо за народа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6323471

Лили Иванова: Стига сте спекулирали с България, направете нещо за народа„Стига сте спекулирали с България. Направете нещо за България, направете нещо за българския народ, така че той да може да живее спокойно и щастливо. Искам да знам какво се прави за България!”, казва голямата Лили Иванова пред Антон Хекимян. Гледайте интервюто на 10 юли (понеделник) в 8.00 часа в сутрешния блок на Би Ти Ви - „Тази сутрин”,

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио ще се включи в протест срещу Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323475

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио ще се включи в протест срещу Г-20
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио ще се срещне днес с колегата си от Хамбург, кметът от левицата Олаф Шолц, след което утре ще говори пред протестиращи. Това ще стане в рамките на негова импровизирана визита в германския град с цел да протестира срещу срещата на върха на Г-20, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

"168 часа": Биячът от "Шейново" правил опити в търсене на "вечната младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321081

"168 часа": Биячът от "Шейново" правил опити в търсене на "вечната младост"Бащата, който нападналекарка от "Шейново", от години е известен с прозвището Владо Плацентата, споделят негови състуденти. Бивш преподавател пък директно го нарича "опасно луд". Според други той е последовател на теорията, че чрез инжектиране на специално обработени стволови клетки може значително да се забави стареенето,

Без приватизация БМФ щял да отиде за скрап

http://dnes.dir.bg/news/bmf-privatizatzia-krasimir-valchev-26024190

Не върви на един вицепремиер да борави с данни, които абсолютно не отговарят на истината. Както и да обяснява как няма криза в корабоплаването.

Появиха се мистериозни житни кръгове край София

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6322912

Появиха се мистериозни житни кръгове край СофияВчера на нива близо до София бяха засечени необясними житни кръгове. Кадрите са изпратени от очевидец от Равно поле. Феноменът беше забелязан и от популярната Facebook страница Sofia in Details, които публикуваха снимката вчера. Смята се, че житните кръгове са все още там. Подобно явление се наблюдава за първи път в България.

Програмист и лекар са най-предпочитаните професии в България

http://www.cross.bg/kyrsove-rezyltatite-dokato-1548349.html

/КРОСС/ В последното десетилетие спада интересът към професиите адвокат, митничар и политик. Това сочат резултатите от проучване на Алфа рисърч, проведено през юни. Програмист и лекар остават най-предпочитаните професии. Отношението към тях обаче се променя: докато компютърните специалности бележат ръст с 8% от 2008 г. досега, то привлекателността на лекарската професия намалява от 27 на 25%. Едва 13% от българите са преминали някакви курсове за обучение или повишаване на квалификацията през последните две години, показват още резултатите от изследването. Най-често те се посещават от по-образовани хора с по-високи доходи, а най-рядко от хора с ниско образование. Относително най-популярни са курсовете за преквалификация, следвани от шофьорските курсове. Много по-различна е ситуацията в скандинавските държави, където над 30 на сто са участвали в подобни курсове. 57% от българите биха посъветвали децата си да потърсят възможности в България, докато 41% биха ги насърчили да работят в чужбина, сочат още резултатите от проучването.  

Жена загина в болницата след ПТП на пътя за Златни пясъци

http://www.barometar.net/88994/

Днес, малко преди обяд, на пътя между Варна и к.к. Златни пясъци, е възникнало пътно транспортно произшествие, съобщават от пресцентъра на полицията във Варна. 36-годишният водач на Л.А. „Пежо” Г.Ж. от Варна, по време на движението си, отнема предимството на пешеходка, която пресича пътното платно на пешеходна пътека. След удара 84-годишната жена е откарана в […]

Двама съпрузи сред 20-те съпруги, Мелания се скри

http://dnes.dir.bg/news/g-20-hamburg-melania-tramp-26024576

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп пропусна първата част от програмата за съпругите на лидерите, участващи в срещата на върха на Г-20 в Хамбург.

Борисов: Мястото на страната ни е в ядрото, а не в периферията на ЕС (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323465

Борисов: Мястото на страната ни е в ядрото, а не в периферията на ЕС (Видео)България има интерес да участва в силна и обединена Европа. Мястото на страната ни е в ядрото, а не в периферията на Европейския съюз. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук. Стремим се към засилваща се интеграция и членство в Шенген и Еврозоната. Имаме нужда и от европейски сили за отбрана, които да допълнят НАТО.

АГ болница във Варна най-сетне се сдобива с асансьор за носилки?

http://www.moreto.net/novini.php?n=355064

АГ болница и общинската администрация правят постъпки за изграждането на външен асансьор към здравното заведение. Въпросът е повдиган години наред от ръководството на лечебницата, тъй като на практика няма съоръжение, с което да бъдат транспортирани по етажите лежащи родилки, научи Moreto.

Графика на деня: Най-печелившите и най-губещите суровини за първата половина на 2017 г.

http://www.investor.bg/surovini/365/a/grafika-na-denia-nai-pechelivshite-i-nai-gubeshtite-surovini-za-pyrvata-polovina-na-2017-g-242624/

Всички движения на пазара на суровини напоследък са насочени към по-скоро нишови сектори, а водещите суровини все още отчитат спадове

Кенийски маратонец избяга на две черни мечки

https://offnews.bg//izvan-terena/kenijski-maratonetc-izbiaga-na-dve-cherni-mechki-660001.html

Кенийски маратонец показа бързина и избяга на две мечки. Марубе Монинда срещнал зверовете по време на тренировка. Новината е на Time.

Мъжът се сблъскал с двете черни мечки, точно когато приключвал с бягането на 30 километра до американския град Обърн, щата Мейн. Дисциплината, известна като 18 мили, е популярна в САЩ.

"Зная инструкциите при среща с мечка. Лягаш на земята с главата надолу! Не трябва да си показваш лицето! В този момент обаче не се сетих за нищо", призна Марубе.

"Само се сетих, че не мога да се кача на дърво, защото мечките могат да ме последват. Единственото нещо, което ми дойде наум, беше да побягна веднага", призна кениецът.

Монинда се обърнал и теглил спринт към най-близката къща. Когато се качил на верандата, спрял, но от зверовете вече нямало следа.

Кениецът е многократен участник на маратони и полумаратони в САЩ. Три пъти е печелил надпреварата в Санта Барбара.

Срещата с черна мечка не е шега. Припомняме, че такава уби маратонец в Аляска преди борени седмици.

Избраха временен шеф на Здравната каса

http://www.cross.bg/komitov-kasata-vreme-1548348.html

/КРОСС/ Подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров поема временно ръководството ѝ. Решението е взето по време на извънредно заседание на надзора на касата в четвъртък. Доскорошният управител на НЗОК д-р Глинка Комитов подаде оставка миналата седмица, а в сряда парламентът я прие, което наложи избирането на нов ръководител. В срок от един месец Народното събрание трябва да гласува нов управител и дотогава ръководител на касата ще бъде Петров.  "Държа пред вас да изразя своята благодарност на г-н Комитов. Той наистина е един добър експерт и доста е дал от живота си за здравната каса.Предполагам, че изразявам мнението на всички ви", заявил, цитиран от "24 часа", по време на заседанието Кирил Ананиев, председател на Надзорния съвет на НЗОК, коментирайки работата на д-р Глинка Комитов.    

Мъж от село Зърнево е със счупен прешлен след трудова злополука

https://www.24chasa.bg/region/article/6323457

Мъж от село Зърнево е със счупен прешлен след трудова злополука

55-годишен мъж от село Зърнево е пострадал при трудова злополука, съобщиха от ОД на МВР - Добрич. Вчера около 18:00 часа е получено съобщение за възникнала трудова злополука в стопански двор на територията на село Зърнево, област Добрич. Установено е, че при извършване на ремонтни дейности, метална врата пада върху 55-годишен мъж от село Зърнево.

Нидерландия няма да допусне турски вицепремиер да посети страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323458

Нидерландия няма да допусне турски вицепремиер да посети странатаНидерландия оповести, че предвижданото от Анкара за следващата седмица посещение на турски вицепремиер на нейна територия е нежелателно, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитира "Фокус". Зам.- министър-председателят Тугрул Тюркеш има намерение да участва в събрание в Нидерландия по повод годишнината от опита за преврат в

Освободиха Алексей Навални

http://frognews.bg/news_137849/Osvobodiha-Aleksei-Navalni/

Лидерът на руската опозиция Алексей Навални е освободен от ареста, където прекара 25 дни. Това обяви говорителката на политика Кира Ярмиш.

Хотел "Мирамар" ползва три незаконни обекта на плажа в Обзор

http://www.mediapool.bg/hotel-miramar-polzva-tri-nezakonni-obekta-na-plazha-v-obzor-news266335.html

Хотел "Мирамар" ползва три незаконно изградени обекта на плажа "Обзор-мотела". Има и още две незаконни ограждания – детски кът, ползван от хотел "Сънрайз" и частен имот насипан с насипан допълнителен пясък от плажа. Това съобщиха от Министерството на туризма.   Ведомството на министър Николина Ангелкова заедно с МВР, Регионалната здравна инспекция, Морска администрация и Дирекция строителен контрол на община Обзор са направили съвместна проверка. Поводът е бил множество сигнали, подадени до институциите, е посочено в съобщението. 
 Хотел "Мирамар" без категоризация   Хотел "Мирамар" е построен на първа линия на плажа в Обзор, редом с хотели на Валентин Златев и Веселин Данев. Хотел "Мирамар" е ползвал три незаконно изградени заведения на плажната ивица, но от съобщението на Министерството на туризма не става ясно кой ги е изградил. "Община Обзор трябва да предприеме действия по премахване на трите преместваеми незаконни обекта, в случай че не бъдат узаконени", се казва в съобщението на Министерството на туризма. 
 Инспекцията е установила още, че хотел "Мирамар" не е подновил и категоризацията си, за което ще бъде санкциониран от Комисията за защита на потребителите, е посочено още в съобщението. Преди години хотела беше част от международната верига "РИУ" (RIU), но отпадна заради неспазване на високите изисквания. Причината беше оплаквания от германски и британски туристи от стомашно неразположение и вирусни инфекции, недостатъчно чисти стаи. След това собственика му започна да развива собствена верига морски хотели HVD. Хотел "Мирамар" е собственост на дружество на "Вива клуб" ЕООД, което е собственост на "Асортис Лимитид", регистрирано във Великобритания. Седалището на компанията е в курорта Златни пясъци, а управители са Христо Асенов, известен с прякора Бацата, и съпругата му Виолета, показва справка в Търговския регистър. Освен хотел "Мирамар", дружеството е собственик и на хотел "Вива клуб" на Златни пясъци Капиталът на "Вива клуб" е над 1 млн. лв. За 2016 г. компанията е реализирала приходи за над 4.9 млн. лв., което е ръст с над 1.1 млн. лв. спрямо година по-рано. Дружеството отчита печалба от 130 хил. лв. при 35 хил. лв. за 2015 г., показва финансовият му отчет за 2017 г. Изказано е квалифицирано мнение на счетоводителя, че заради големите си задължения над 1 млн. лв. има риск дружеството да изпита финансови трудности през тази година. Христо Асенов - Бацата е бивш борец, свързван през 90-те години със силовите групировки. През 1997 г. срещу него има опит за покушение, след който заминава да живее в чужбина. В хотелската му група HVD влиза още хотел "Бор" в Слънчев бряг. Хотел "Сънрайз" с незаконен детски кът   Проверката на Министерството на туризма е установила и две незаконни заграждения. Едното от тях е детски кът, който се ползва от хотел "Сънрайз", а другото е означено като частен имот, където е насипан допълнителен пясък от плажа. Загражденията трябва да бъдат премахнати, се казва в съобщението на Министерството на туризма. Комплекс "Сънрайз" беше открит през август 2008 г. Той се състои от четири сгради и има огромен подземен паркинг. Година по-късно от МВР съобщиха, че паркинга на хотела се е ползвал за трафик на крадени коли, в него са се пренабивали номерата на автомобилите. По случая беше задържан единия от собствениците на комплекса варненецът Здравко Минев и управителя на хотела по това време Кенан Керим от Провадия. Няма публична информация как е приключило това дело. Относно незаконно заградения частен имот с допълнително насипан пясък върху него, за който не е посочено на кого е, Министерството на туризма ще направи замерване. "Ако се окаже, че има добив на пясък от плажа, с който е засипан имотът, Министерството на туризма ще състави акт за административно нарушение на извършителя. Според българското законодателство няма частен плаж - ивицата е изключителна държавна собственост", е посочено в съобщението. Наемателят на плажа е без нарушения   Проверката не е открила нарушения на наемателя на плажа. Той е изпълнил всички задължителни дейности по стопанисване, се казва в съобщението на Министерството на туризма. "Съмър инвест" спечели търга за наемател на плажа "Обзор-мотела" с годишна наемна цена от 409 200 лв. с ДДС през март 2017 г. Дружеството е създадено през ноември 2016 г. с капитал от 10 лв. и негов собственик е Стоян Трендафилов. Той е член и на фондация "Център за модернизиране на политики", която според публикации в медиите е свързана с Реформаторския блок. 
 "Съмвър инвест" стана наемател и на плажа "Бургс-север" през тази година. За него годишната наемна цена е 600 000 лв.  

Полицията в Хамбург поиска подкрепления

http://www.cross.bg/hambyrg-slyzhiteli-politziya-1548347.html

/КРОСС/ След седмица на ожесточени протести, кулминационната точка на които е в последните 24 часа, полицията в Хамбург поиска подкрепления за гарантирането на реда при провеждането на срещата на Г-20, предава „Фокус". „Броят на полицаите бе увеличен след бунтовете и борбата срещу партизанските действия на лявата автономистка сцена", потвърди пред изданието говорител на властите в Хамбург. Стана ясно, че федералната полиция също обмисля да изпрати допълнителни служители в северния град, но все още не са влезли в контакт с колегите си в Хамбург. Предполага се, че ще бъдат изпратени около 3,9 хил. служители на федералната полиция. Както вече е известно след сблъсъците в четвъртък над 100 полицаи бяха ранени.  

Родители от Асеновград поискаха повече полиция и изселване на роми

http://www.mediapool.bg/roditeli-ot-asenovgrad-poiskaha-poveche-politsiya-i-izselvane-na-romi-news266334.html

Родители и роднини на състезателите по кану-каяк, бити от роми на 26 юни до язовира "40-те извора" в Асеновград, настояват за засилено полицейско присъствие в града, изселване на живеещите в незаконно построени къщи в ромската махала "Лозница", както и наказания за обвиняемите за побоя. Тези искания бяха посочени в подписка, подкрепена от около 10 000 души, която в петък бе връчена на депутата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Подобно на всички останали подобни случаи с етническо напрежение в последните години, местната власт веднага инициира проверки за незаконно строителство в ромската махала, кражби на ток и вода. Кметът на Асеновград Емил Караиванов дори инициира Национална кръгла маса за реална политика по проблемите с ромския етнос и неговата интеграция по ефективен начин. "Поех ангажимента представителите на държавата да действат съобразно закона и поне като представители на "Обединени патриоти", да не даваме възможност случаят да затихне и мерките да бъдат палеативни, моментни, докато се успокои напрежението. За нас това е въпрос на политика, която е била сбъркана десетилетия наред. Редно е да я променим, защото другият път е път към гражданска война и беззаконие", коментира народният представител пред медиите. В подписката се настоява още за въвеждане на глоби за родилките, които са на възраст под 16 години. Организаторите й смятат, че исканията им могат да бъдат изпълнени от местните власти в сътрудничество с министерствата на правосъдието и труда и социалната полицика. "Искаме да се промени хранилката на циганите – социалните и детски помощи, да се преброят колко са ромите... Те ни завладяха, след 20 години вече няма да можем да вземем никакви мерки", коментира художникът Папа Жан, който е дядо на едно от пострадалите деца. Съдът освободи от ареста двама от обвиняемите за побоя Междувременно Пловдивският окръжен съд освободи от ареста двама от ромите, обвинени за побоя пред болницата в Асеновград, последвал нападението над гребците на язовир "40-те извора". Славчо Михайлов и Ангел Михайлов излизат на свобода срещу гаранции съответно – по 1000 и 3000 лева. Молбите за освобождаване на останалите седем обаче бяха отхвърлени. Срещу Емрал Рамадан, Костадин Мечев, Абдраман Абдраманов, Стефан Димитров, Исмет Лютви, Яшар Салин и Васил Иванов са повдигнати обвинения за причиняване на средни телесни повреди по хулигански подбуди а спрямо двама от тях и за закана за убийство. Съдът намери, че има достатъчно доказателства всеки от седмината да е извършил тези престъпления и съществува реална опасност те да извършат нови, ако излязат на свобода. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. В четвъртък Районният съд в Асеновград остава в ареста още двама обвиняеми по случая Асен Асенов и Джавет Юсеинов, които се бяха укрили след инцидента на 26 юни. Именно заради опасност от ново укриване, магистратите ги оставиха за постоянно зад решетките. Най-тежката мярка за неотклонение бе определена и на Петър Низамов-Перата, който нападна оператор на бТВ по време на най-големия протест срещу ромската махала в Асеновград, който се проведе в неделя вечерта. Пред съда Низамов заяви, че потърпевшият Петър Джанаваров първи го нападнал, но по делото няма никакви доказателства в подкрепа на тезата му.

Млад мъж е бил пребит в Смолян, в града се подготвя протест

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/07/07/3003349_mlad_muj_e_bil_prebit_v_smolian_v_grada_se_podgotvia/?ref=rss


Мъж на 27 години е бил пребит в Смолян в четвъртък (6 юли) по обяд. Пострадалият е настанен в пловдивската университетска болница "Св. Георги" с фрактура на черепа и за живота му има опасност, предаде агенция "Фокус".<br /><br />От областната дирекция на МВР посочват, че за побоя са арестувани двама души – на 21 и 23 години. Те са с 24-часова полицейска мярка за задържане, като причините за нападението се установяват.<br /><br />"Предстои...

Коли бомби убиха 10 египетски войници в Синай

http://www.cross.bg/sigyrnost-voiinitzi-sinaii-1548346.html

/КРОСС/ Най-малко 10 египетски войници са били убити, в това число и полковник, и още най-малко 16 са били ранени при две самоубийствени атаки срещу военни контролно-пропускателни пунктове в северната част на Синайския полуостров в Египет, съобщават източници от местните сили за сигурност, цитирани от "Ройтерс". Две превозни средства са били взривени, докато са преминавали през две КПП-та, намиращи се близо едно до друго на път близо до граничния град Рафах, уточняват източниците. Засега никоя групировка не е поела отговорност за нападенията. Армията уточни в изявление по-късно, че при атаките са загинали и ранени общо 26 войници, но не представиха точна разбивка. Допълва се обаче, че силите за сигурност са ликвидирали 40 екстремисти и са унищожили шест от техните превозни средства след атаката. "Силите за сигурност в Северен Синай успяха да предотвратят терористична атака срещу някои КПП-та южно от Рафах", уточняват силите за сигурност. Египет се бори с бунт на ислямисти, начело на който е ДАЕШ ("Ислямска държава") в скалистия и слабо населен Северен Синай, където стотици войници и полицаи бяха убити от 2013 г. насам, когато военните свалиха от власт ислямисткия президент Мохамед Мурси след масови протести.  

Окончателно: 19 г. затвор за убиеца на красива абитуриентка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323440

Окончателно: 19 г. затвор за убиеца на красива абитуриентка
19 г. ще лежи в затвора Владимир Костадинов, който на 12 срещу 13 юни бутна в канал бившата си приятелка и причини смъртта й. Върховният касационен съд потвърди наказанието, дадено на убиеца на предишните инстанции. Решението е окончателно. Костадинов ще трябва да плати общо 600 000 лева на родителите на жертвата - красивата абитуриентка Стефка

Ангелкова потвърди, че на "Нестинарка" към шезлонг за 36 ст. се предлага шалте за 10 лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/07/3003345_angelkova_potvurdi_che_na_nestinarka_kum_shezlong_za/?ref=rss


Министърът на туризма Николина Ангелкова потвърди информацията в медиите, че на плажа с най-евтините шезлонги в България - "Нестинарка", се предлагат допълнително скъпи шалтета.<br /><br />В кулоарите на Народното събрание министърът уточни, че нарушение няма, защото шалтетата не са задължителни.<br /><br />Концесионният договор за плаж "Нестинарка" беше даван многократно от Ангелкова преди началото на туристическия сезон, като пример за ниски цени -...

Екатерина Захариева: Няма опасност да се иска отлагане на българското председателство на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=355053

Няма опасност да се иска отлагане на българското председателство на ЕС. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос дали е поставено под въпрос председателството на България за Съвета на Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Рекордно дълга среща между Путин и Тръмп

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/rekordno-dylga-sreshta-mezhdu-putin-i-trymp-6071244

Двамата се видяха за малко преди дълго чаканата среща, която бе разделена на две - отворена част за журналисти за две минути и закрита част, продължила рекордно

Tръмп към Путин: За мен е чест

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/trymp-kym-putin-za-men-e-chest-6071244

Двамата се видяха за малко преди дълго чаканата среща, която бе разделена на две - отворена част за журналисти за две минути

Tръмп и Путин се видяха - срещата им реално измъква единия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/trymp-i-putin-se-vidiaha-sreshtata-im-realno-izmykva-ediniia-6071244

Двамата се видяха за малко преди дълго чаканата среща, но благодарение на нея обаче Тръмп ще избегне разговорите с останалите лидери за Парижкото споразумение за климата

Tръмп и Путин се видяха - срещата им реално спасява единия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/trymp-i-putin-se-vidiaha-sreshtata-im-realno-spasiava-ediniia-6071244

Двамата се видяха за малко преди дълго чаканата среща, но благодарение на нея обаче Тръмп ще избегне разговорите с останалите лидери за Парижкото споразумение за климата

Британският педофил от Слънчев бряг с пет присъди за блудство и хулиганство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323402

Британският педофил от Слънчев бряг с пет присъди за блудство и хулиганствоБританецът Филип Робъртсън, който бе задържан в Слънчев бряг и обвинен в блудство с 12-годишно момиченце от Швеция, е съден пет пъти в родината си отново за сексуално посегателство и за хулигавство. Това стана ясно в Бургаския окръжен съд, където днес се гледа делото за мярката за неотклонение на чужденеца.

Медици в няколко града излязоха на протест срещу насилието

https://offnews.bg//obshtestvo/meditci-v-niakolko-grada-izliazoha-na-protest-sreshtu-nasilieto-660000.html

Лекари и медицински сестри в няколко града в страната излязоха на символичен протест днес по обяд.

Със сини лентички върху престилките те протестираха срещу насилието над медицински лица. За много то тях то е ежедневие.

Демонстрацията бе провокирана от нападението над акушер-гинеколога д-р Албена Гагова от столичната болница "Шейново".

Посегателството над лекари бе инкриминирано, но осъдените са твърде малко.

1000 лева глоба за грък с канабис на ГКПП Илинден

https://www.24chasa.bg/region/article/6323419

1000 лева глоба за грък с канабис на ГКПП Илинден1000 лв. глоба ще плати 53-годишният гръцки гражданин Лазарос Е. за притежаване на канабис. Чужденецът бил заловен на 24 февруари т. г. на излизане от страната ни на ГКПП Илинден. Той шофирал личната си кола, в която возел и приятел. Пристигнал на пункта около 21 ч. Граничните полицаи, които били по това време на смяна, имали информация,

Министерството на транспорта проверява закъсненията на "България ер"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/07/3003340_ministerstvoto_na_transporta_proveriava_zakusneniiata/?ref=rss


По разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в началото на тази седмица Гражданската въздухоплавателна администрация започна цялостна проверка на дейността на авиокомпания "България ер", съобщи пресслужбата на министерството.<br /><br />Повод за инспекцията са множеството случаи на закъснели полети на авиокомпанията през последните дни, като до този момент в администрацията са постъпили над 100 жалби.<br...

Депутатите подкрепиха четирите законопроекта за промени в Гражданско-процесуалния кодекс

http://econ.bg/Новини/Депутатите-подкрепиха-четирите-законопроекта-за-промени-в-Гражданско-процесуалния-кодекс_l.a_i.745326_at.1.html

Единодушно депутатите подкрепиха и четирите законопроекта за промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които улесняват длъжниците и ограничават...

Бум на насажденията с лавандула в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6323369

Бум на насажденията с лавандула в Добричко
Бум на насажденията с лавандула в Добричко, в сравнение с м.г., те са 4 пъти повече. По данни на областната дирекция „Земеделие” тази година в Добричка област площите с лавандула са 24 658 дка при 6 961 дка за м.г. „Миналата година цената за кг българско лавандулово масло беше 50-55 евро. То отива за Америка - 35 процента, за Франция – 25 процента,

Мъж надбяга две мечки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6323412

Мъж надбяга две мечкиПрофесионален бегач от Кения трябваше да надбяга две мечки, за да спаси живота си, докато тренираше в гората в щата Мейн, САЩ, съобщи Аосшиейтед прес, цитира БТА. Монинда Марубе отишъл да потренира по горски път близо до дома си в Обърн. За нещастие се натъкнал на две черни мечки, когато преминавал край празна къща близо до езерото.

Лекари от Пловдив блокират кръстовище за неплатени заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323413

Лекари от Пловдив блокират кръстовище за неплатени заплатиМедиците от общинската болница „Св. Мина” в Пловдив ще блокират в понеделник в 10 ч. кръговото кръстовище до Централна гара. Това съобщи лидерът на КТ „Подкрепа” Атанас Кръстев. По думите му гражданското неподчинение на лекарите и сестрите е заради неизплатени заплати. Персоналът на здравното заведение все още не е получил възнагражденията си за

Лекари, направили 3 курса след мелето на "Тракия", били бити преди катастрофата

http://www.cross.bg/kyrsa-postradalite-pomosht-1548345.html

/КРОСС/ В деня, в който медиците излязоха на символичен протест на насилието срещу тях излезе наяве още един, пореден, случай, в който лекарите стават жертви на агресия. Той е отпреди няколко дни. По-точно от 5 юли, денят, в който станаха тежките верижни катастрофи на магистрала „Тракия" край Ихтиман, завършили с 40 ударили се автомобила и над 30 ранени. Още тогава бе обявено, че в извозването на пострадалите са участвали общо 14 линейки, като 3 от тях се наложило да направят по 3 курса. Случаят на агресията се разиграва в село Момин проход малко преди тежката верижна катастрофа. От спешната помощ в Костенец се отзовават на подаден сигнал, но на екипът му отнема 20 минути да стигне до селото. Медиците установяват, че човекът е починал, след което негов съсед напада екипа, съобщава БНТ. Медиците са бити, но въпреки че са пострадали от побоя след това са повикани да помагат на пострадалите на "Тракия". Същата линейка със същия пострадал екип прави една от тези 3, която прави по 3 курса до болниците, за да откара пострадалите. Междувременно медиците от "Спешна помощ" също се включиха в символичния протест срещу насилието над техни колеги.  

Емил Иванов и Минчо Минчев представят постиженията на Лятна академия „Варненско лято"

http://www.moreto.net/novini.php?n=355057

Най-младежкият модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято" 2017 – Лятната академия, в следващите дни ще покаже пред публиката резултатите от работата с обещаващите таланти, научи Moreto.net. На 8 юли от 19:00 часа в Градската художествена галерия един от най-признатите на световната сцена български тенори - Емил Иванов ще представи в концерт постиженията на възпитаниците на своя майсторски клас по оперно пеене, който се провежда от 1 до 8 юли в Арт Салона на Радио Варна.

7 сватби в Търново на 7.07.2017 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6323380

7 сватби в Търново на 7.07.2017 г.Седем сватби, колкото няма и в някои неделни дни, вдигнаха в Търново на 7.07. Младоженците избрали тази дата да сключат граждански брак, защото числото 7 е свещено, символ на съвършенството, казаха от ритуалната зала. "Има голям интерес към тази дата, за много хора тя ще остане житейски спомен завинаги", каза Методи Петров,

Д-р Димитър Петров поема временно Здравната каса

http://frognews.bg/news_137848/D-r-Dimitar-Petrov-poema-vremenno-Zdravnata-kasa/

Официално подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров поема временно ръководството ѝ. Решението е взето по време на извънредно заседание на Надзора на касата в четвъртък.

Срина се блок в Италия, има затрупани

http://frognews.bg/news_137847/Srina-se-blok-v-Italiia-ima-zatrupani/

Пететажен блок се срина в италианския град Торе Анунциата, близо до Неапол.

Здравният министър Николай Петров стана дядо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323416

Здравният министър Николай Петров стана дядоЗдравният министър Николай Петров стана дядо.Тази сутрин в столичния "Майчин дом" се появи малкият Николай, предаде КМЕТА.bg Юнакът е висок 50 см и тежи 3,250 кг. Щастливите родителите Руслана и Явор благодарят на медицинския екип, който помогна бебето да се появи на бял

Мелания - блокирана в хотела си заради протестите в Хамбург

https://www.actualno.com/europe/melanija-blokirana-v-hotela-si-zaradi-protestite-v-hamburg-news_621230.html

Мелания Тръмп пропусна първата част от програмата за съпругите на лидерите, участващи в срещата на върха на Г-20 в Хамбург заради протестите в града. Полицията не е дала разрешение първата дама да излезе от хотела си от съображения за сигурност, обясни нейната говорителка.

Холандия отново отказа митинг на турски управници

http://www.cross.bg/holandiya-tyrtziya-otnosheniyata-1548344.html

/КРОСС/ Холандия оповести, че предвижданото от Анкара за следващата седмица посещение на турски вицепремиер на нейна територия е нежелателно, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от „Фокус". Зам.-министър-председателят Тугрул Тюркеш има намерение да участва в събрание в Холандия по повод годишнината от опита за преврат в Турция на 15 юли. В съобщение на МВнР на Холандия обаче се посочва, че по този въпрос „е отчетено сегашното фактическо състояние на двустранните връзки" и в тази връзка „не иска нито Тугрул Тюркеш, нито който и да е друг член на турското правителство, да идва на посещение в страната.". В официалния документ на МВнР специално се подчертава, че това решение на правителството на Нидерландия „е естествен резултат от събитията и напрежението в отношенията с Турция от март тази година", посочва още ДХА. Както е известно именно от отношенията между двете страни тръгна и напрежението между Европейския съюз и Турция. Причината беше, че в момент на предизборна кампания в Холандия, от Турция  искаха външният министър Мевлют Чавушоглу да проведе агитация за референдума за конституционни промени в Ротердам. Това обаче беше забранено от холандските власти.  

Прокуратурата във Франция разследва пътуване в САЩ на президента Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323383

Прокуратурата във Франция разследва пътуване в САЩ на президента МакронПарижката прокуратура разследва предполагаеми нередности при организирането на пътуване до американския град Лас Вегас на френския президент Еманюел Макрон, когато той е бил министър на икономиката, предаде БТА. Прокуратурата каза, че е започнато официално съдебно разследване по случая след предварително разследване за корупция във връзка с

„Ислямска държава“ уби двама журналисти на иракска телевизия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323367

„Ислямска държава“ уби двама журналисти на иракска телевизия


Членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ са отнели живота на двама иракски журналисти, работещи за телевизионния канал Hona Salaheddin, съобщава AFP, като се позова на данни от самата медия, цитирани от "Фокус". Други подробности около инцидента не се съобщават. Междувременно иракските сили продължават усилията си за

Непубликувана досега снимка поставя нови въпроси за съдбата на Амелия Еърхарт

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/07/3003237_nepublikuvana_dosega_snimka_postavia_novi_vuprosi_za/?ref=rss


Непубликувана досега снимка поставя нови въпроси относно съдбата на известния пилот Амелия Еърхарт, изчезнала след опита си да стане първата жена, обиколила света със самолет.<br /><br />Снимката e намерена в Националните архиви на САЩ от Лес Кини, бивш служител на Министерството на финансите, и ще бъде показана в нов документален филм, озаглавен Amelia Earhart: The Lost Evidence (буквален превод - "Амелия Еърхарт: Изгубените доказателства"). На нея се вижда бяла жена,...

Конституционният съд потвърди: Избираме къде да отиват вноските ни за втора пенсия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/konstitucionniiat-syd-potvyrdi-izbirame-kyde-da-otivat-vnoskite-ni-za-vtora-pensiia-2035592

Конституционният съд потвърди правото на осигурените лица да избират, дали вноската им за втора пенсия да отива в частен пенсионен фонд или в НОИ. С решението си съдът единодушно отхвърля искането на Върховния административен съд за обявяване на промените в Кодекса

Отново откриха повишено съдържание на уран във водата в Хасково

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-otkriha-povisheno-sydyrzhanie-na-uran-vyv-vodata-v-haskovo-2035593

Повишено съдържание на уран е установено в четири проби от питейната вода на Хасково, съобщи местната администрация. Регионалната здравна инспекция е изпратила до местната администрация днес предписание за вземане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

Франция издаде препоръка да не се пътува до Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323368

Франция издаде препоръка да не се пътува до Северна КореяФренското министерство на външните работи призова гражданите си да избягват всякакви пътувания до Северна Корея с оглед напрегнатата обстановка в региона, освен ако не са напълно наложителни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Поради сегашната обстановка на нарастващо напрежение и климата на несигурност и непредсказуемост около Северна Корея не се

Пак били екип на Спешна помощ

http://frognews.bg/news_137846/Pak-bili-ekip-na-Speshna-pomosht/

Екип на Спешна помощ отново е станал обект на атака по време на изпълненията на задълженията си. Медиците се отзовали на подаден сигнал в Костенец, но пристигнали едва след 20 минути до селото. Медиците установяват, че човекът е починал, но негов съсед напада екипа.

Христо Иванов: ГЕРБ взима страна - на ВСС и Цацаров срещу Съюза на съдиите

http://clubz.bg/55959-hristo_ivanov_gerb_vzima_strana_na_vss_i_cacarov_sreshtu_syyuza_na_sydiite

Има опит за атака от страна на ГЕРБ и "Обединените патриоти" персонално срещу Съюза на съдиите с промените в Закона за съдебната власт, внесени от тях. Това заяви бившият правосъден министър Христо Иванов пред бТВ.

Става дума за поправките, предвиждащи съсловните организации да нямат право на финансиране по друг начин, освен чрез членски внос и дарения от самите членове (т.е. - орязва се възможността да ги поддържат чуждестранни организации, б.р.)

Същевременно друг текст предвижда т. нар. кариерни бонуси - членовете на Висшия съдебен съвет след изтичане на мандата им да имат право да заемат по-висока позиция, връщайки се в магистратските среди, от тази, на която са били преди да влязат в съвета. 

Подозренията срещу управляващите са, че първата промяна се прави, за да се саботира конкретно най-"непослушната" и голяма съдийска организация - Съюзът на съдиите в България. Самите магистрани излязоха с остра позиция по темата преди ден.

"Това не е просто един съюз, а съюзът беше опозиция на Цветан Цветанов като вътрешен министър. На него после му се наложи да се извинява... Опозиция е на Сотир Цацаров и е основен интелектуален лидер на нуждата от реформа и предложенията за реформа в съдебната власт", обясни Иванов.

По думите му поправките са и "бонбон" за членовете на сегашния ВСС с позволението да бъдат назначени на по-високо ниво без конкурс. "ГЕРБ в това отношение взима страна - използвайки мерките на Путин и Орбан, ограничавайки финансирането на организации. Това не са пари под масата, не са някакви куфарчета, става дума за обучения и превод на литература и т.н.", каза още Иванов. 

По думите му, дори Асоциацията на прокурорите издава списанието си с пари по спечелен проект от "Америка за България" и това се вижда на сайта и.

Иванов обърна внимание и на предстоящия избор на членове на новия ВСС от квотата на Народното събрание. Затова предупреди:

"Хората, които сега ще бъдат назначени във Висшия съдебен съвет, ще изберат новия главен прокурор. От това как ще се държат тези хора зависи дали следващият главен прокурор ще е от типа "ти си го избра", или ще е независим човек", каза още бившият правосъден министър, припомняйки, че текат последните две години от мандата на Сотир Цацаров.

По думите му е важно какви са представителите на парламента във ВСС, защото те ще бъдат мнозинство и ще е важно дали ще са "слушкашки и папкащи", или не.

Иванов припомни, че и акциите срещу финансирането на организации, и разхлабените болтове на колата на Лозан Панов, и агнешките главички са с цел да няма съдебна реформа. Въпреки че такава поискаха дори 8 бизнес организации, чуждестранни посланици и др.

Walltopia изгради най-големия център за катерене в света в Инсбрук (видео)

https://offnews.bg//ikonomika/walltopia-izgradi-naj-golemia-tcentar-za-katerene-v-sveta-v-insbruk-v-659997.html

Българската компания Walltopia, която е най-големият производител на стени за катерене в света, създаде най-големия център за практикуване на отвесния спорт в австрийския град Инсбрук.

Уникалното съоръжение е разположено на площ от 5826 квадратни метра, а идеята е там да се провеждат световните първенства по катерене.

Целият процес по дизайна и изграждането е на Walltopia. Най-високите стени в центъра са по 17 метра, а на съоръжението могат да тренират над 350 души едновременно.

В инсбрукския център катерачите ще могат да избират над 800 различни маршрута.

Местните власти в австрийския град са изключително доволни от новия център, който според тях ще накара повече хора да изберат родния си град за място за спорт, вместо да пътуват надалеч.

Наистина бе впечатляващо колко професионално работи екипът на Walltopia и как безпроблемно свършиха работата по толкова мащабен проект, коментира Райнхолд Шерер, управляващ директор на спортното съоръжение.

Компанията Walltopia е основана от бизнесмена Ивайло Пенчев, който управлява и платформата за търгове с обратно наддаване AUxionize. За нея екцентричният предприемач твърди, че може да унищожи корупцията при обществените поръчки, в случай че държавните и общинските ведомства започнат да правят поръчките си през нея.

Борисов за бъдещето на ТЕЦ-овете: Трябва да чистим въздуха и да мислим за алтернатива

https://www.actualno.com/business/borisov-za-bydeshteto-na-tec-ovete-trjabva-da-chistim-vyzduha-i-da-mislim-za-alternativa-news_621220.html

Ще опитаме да повлияем в Брюксел, в Европейската комисия, по тази тема. Рано или късно обаче това, което излиза във въздуха от ТЕЦ-овете, ще трябва да го изчистим. Това заяви премиерът Бойко Борисов по темата с новите европейски екостандарти за по-малко отделяне на вредни вещ

Депутатите ограничиха правомощията на частните съдебни изпълнители

http://www.moreto.net/novini.php?n=355063

Парламентът прие на първо четене предложенията на омбудсмана Мая Манолова, с които се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители, банките и монополите. Депутатите подкрепиха единодушно четирите законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс, внесени от ГЕРБ, "БСП за България", "Обединените патриоти" и "Воля".

Варненската опера превзема плажа на „Двореца”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6323334

Варненската опера превзема плажа на „Двореца”„Котките” от прочутия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще излязат на специално издигната сцена на плажа пред вила "Тихото гнездо" в културния център „Двореца” в Балчик на 8 юли от 21ч. Постановката е дело на майстора на мюзикъла в България, проф. Светозар Донев, хореограф-постановчика Анна Донева, диригента Страцимир Павлов,

2 години и три месеца строг затвор за водач, хванат да шофира без книжка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323224

2 години и три месеца строг затвор за водач, хванат да шофира без книжкаДве години и три месеца строг затвор и 1000 лв. глоба определи Районният съд във Велико Търново на безработен, хванат зад волана на автомобил, след като книжката му била отнета. Д.Г. бил спрян от униформени на 7 декември м.г.в едногодишния срок от административно наказание за същото деяние. Актът му за шофиране на автомобил без съответното

Франция иска Париж да стане новото европейско Сити

http://clubz.bg/55958-franciq_iska_parij_da_stane_novoto_evropejsko_siti

СВЯТ париж(2)

Френското правителство иска Париж да стане новият финансов център на Европа на мястото на лондонското Сити, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Министър-председателят Едуар Филип обяви вчера серия от мерки за тази цел.

Накратко, те се състоят от понижаване на данъци и повишаване на стимули за финансовата индустрия.

Правителството предлага да отмени увеличение на данък върху финансовите транзакции, който е трябвало да влезе в сила догодина.

То иска съща да отмени най-високите ставки за облагане на големите заплати, които засягат предимно финансовия сектор.

Управляващите искат също да направят по-евтино за финансовите институции освобождаването на ненужните им служители. 

За целта те възнамеряват да изключат бонусите им (които могат достигнат милиони евро) при изчисляването на обезщетенията им при съкращаване.

Филип обеща да отвори и три международни лицея до 2022 година, където да учат децата на международните кадри, преселили се от Лондон в Париж.

Всекидневникът "Фигаро" отбелязва обаче, че въпреки тези съобщения битката е далече от спечелена.

Париж е в конкуренция с други европейски финансови центрове като например Франкфурт или Люксембург. В тяхната група внезапно се оказва и ирландската столица Дъблин.

Така например американската банка  JPMorgan Chase, която в момента има 16 000 служители в Лондон и предвижда да премести 4 000 от тях в ЕС, е избрала за целта точно Франкфурт, Люксембург и Дъблин.

Подобни мерки на предишното социалистическо правителство на премиера Манюел Валс не дадоха очакваните резултати. Те предвиждаха намаляване на данъка за предприятията на 28 от 33 на сто и удължаване от пет на осем години на благоприятен данъчен режим, от който се ползваха завърналите се от работа в чужбина французи, припомня телевизионният канал "Франс 24". 

Италиански "Юрофайтър" се присъединиха към охраната на българското небе

http://www.mediapool.bg/italianski-yurofaitar-se-prisaediniha-kam-ohranata-na-balgarskoto-nebe-news266333.html

Четири самолета "Юрофайтър" ("Eurofighter Typhoon") на Военновъздушните сили на Италианската република кацнаха днес в Трета авиобаза - Граф Игнатиево, съобщиха от военното формирование. Тяхното пребазиране е с цел съвместно изпълнение на мисията Air Policing.   Изпълнението на мисията Air Policing от военновъздушните сили на България и Италия е прието от Министерския съвет на редовно заседание на 21 юни т.г. и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS) в периода 15 юли - 15 октомври 2017 г., се казва още в съобщението от Граф Игнатиево.   Същевременно НАТО съобщи също, че самолети "Юрофайтър" на Италианските военновъздушни сили се присъединяват към изтребителите МиГ-29 на Българските ВВС за охрана на българското въздушно пространство.   В съобщението, цитирано от БТА, се отбелязва се, че от днес екипажите на двете страни ще работят заедно до октомври. Съвместните въздушни патрули се очаква да подобрят допълнително съвместната работа на италианските и българските летци. Мисията е израз на съюзническо съпричастие, поясняват от алианса.   Допълва се, че самолети на съюзниците често охраняват заедно въздушното пространство на пакта. Миналата година изтребители Ф-15 на САЩ се присъединиха към Българските ВВС в подобна мисия, се посочва в съобщението.

Италиански "Юрофайтър" ще охраняват небето ни до октомври

http://www.cross.bg/nato-bulgariya-bulgarskite-1548343.html

/КРОСС/ Италиански изтребители "Юрофайтър" се присъединяват към българските изтребители МиГ-29 от днес за съвместна охрана на небето над България, обявиха от НАТО. Част от засилените мерки за охрана на въздушното пространство на западния военен алианс, мисията ще продължи до октомври, допълват от алианса. Освен осигуряването на сигурността на небето на България, съвместните патрули ще подобрят способността на българските и италианските пилоти да работят заедно. Мисията е също така демонстрация на солидарността между съюзниците. Съюзнически самолети редовно патрулират заедно въздушното пространство на НАТО. През лятото на 2016 г., например, американски изтребители Ф-15 се присъединиха към българските военновъздушни сили за подобна мисия. Бойните самолети МиГ-29 на България са част от интегрираната система на НАТО за противоракетна и противовъздушна отбрана от 2004 г., когато България се присъедини към НАТО. Системата защитава въздушното пространство на съюзническите държави и тези, които го използват, допълват от НАТО.  

Кремъл отвърна на Тръмп: Няма енергиен монопол на Русия в Европа

http://www.cross.bg/peskov-trump-rysiya-1548342.html

/КРОСС/ Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отхвърли призива на американския президент Доналд Тръмп за намаляване на доминацията на Русия при доставките на природен газ за Източна Европа, предава news.bg. Песков коментира пред журналисти, че "няма енергиен монопол в Европа" пред планираната среща между лидерите на САЩ и Русия в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Тръмп изтъкна в реч в Полша вчера (6 юли), че иска да се увери, че Полша и нейните съседи "никога повече няма да бъдат заложници" на един доставчик на енергия. "Всичко това ще бъде решено от пазара, това не трябва да бъде решавано политически", коментира Песков.

И полет от Франкфурт за София не се състоя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323088

И полет от Франкфурт за София не се състояПътници, които е трябвало да летят от Франкфурт до София не са успели да стигнат до българската столица със самолет на "България ер" вечерта в четвъртък, сигнализираха в "24 часа" някои от тях.   От авиокомпанията заявиха, че са настанили 90 пътници в  хотел в немския град, а днес всеки един от тях е премаршрутиран с други авиокомпании.

Д-р Димитър Петров поема временно здравната каса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323252

Д-р Димитър Петров поема временно здравната касаОфициално подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров поема временно ръководството ѝ. Решението е взето по време на извънредно заседание на надзора на касата в четвъртък.  Доскорошният управител на НЗОК д-р Глинка Комитов подаде оставка миналата седмица, а в сряда парламентът я прие, което наложи избирането на нов ръководител.

Янко Георгиев: Множество фактори причиниха забавянето на самолети на Bulgaria Air

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/ianko-georgiev-mnojestvo-faktori-prichiniha-zabavianeto-na-samoleti-na-bulgaria-air-242647/

Пътниците, които са претърпели неудобства, ще бъдат компенсирани, гарантира изпълнителният директор на авиокомпанията

Проверка в Обзор откри пясък от плажа в частен имот

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/07/3003332_proverka_v_obzor_otkri_piasuk_ot_plaja_v_chasten_imot/?ref=rss


Незаконни обекти и частен имот, в който е насипан пясък от плажа, установи проверка на институциите на плаж "Обзор-мотела" след множество сигнали на граждани. <br /><br />В проверката са участвали Министерството на туризма, МВР, Регионалната здравна инспекция, Морска администрация и Дирекция строителен контрол на община Обзор.<br /><br />На плаж "Обзор–мотела" съвместната проверка е установила три незаконни обекта, които се ползват от хотел...

Родителите на битите в Асеновград деца: Нашият протест не е етнически, а граждански

https://offnews.bg//obshtestvo/roditelite-na-bitite-v-asenovgrad-detca-nashiat-protest-ne-e-etniches-659993.html

Родителите на децата, бити от роми в Асеновград, се обърнаха за помощ към Обединени патриоти.

Иван Георгиев и Гергана Георгиева бяха приети от заместник-председателя на парламентарната група на Обединени патриоти Искрен Веселинов в зала „Димитър Пешев" в Народното събрание.

Майката на Майкъл, който е със спукани прешлени от побоя, донесе тетрадки с над 10 хиляди подписа в подкрепа на Клуба по „Кану-Каяк".

Родителите на пострадалите деца заявиха, че няма да отстъпят от исканията си.

Те са категорични, че в Асеновград всички етноси винаги са живели в разбирателство и мир и техният протест не е етнически, а граждански.

Исканията на пострадалите и обществеността са за справедливо и бързо възмездие за всички виновни за побоя над децата и треньорите; подсигуряването на въоръжена охрана на язовир „40-те извора"; хората с тежки криминални присъди да не бъдат освобождавани предсрочно и всички да са равни пред законите на България.

Участниците в срещата са единодушни, че трябва по-сериозно полицейско присъствие в Асеновград и в другите проблемни райони в страната; интеграция на ромите, реално преброяване на пребиваващите в гетата; регулиране на раждаемостта и криминализиране на феномена „деца раждат деца", съобщават от пресцентъра на ВМРО.

Ина Ананиева стана майка за втори път

https://www.actualno.com/moresport/ina-ananieva-stana-majka-za-vtori-pyt-news_621224.html

Бившият треньор на ансамбъла ни по художествена гимнастика Ина Ананиева стана майка за втори път. Специалистката и съпругът й Стефан Тошен станаха родители на момиченце, съобщи bTV. Малката Елена тежи 2,850 кг и е висока 50 сантиметра, като и двете с майка й са в идеално физическо състояние. Ананиева е родила в болница "Вита" при д-р Антоанета Илиева и д-р Лора Кълвачева. Ананиева има още една дъщеря - Александра.

Холандия обяви, че не иска турски официални лица на своя територия

https://www.actualno.com/europe/holandija-objavi-che-ne-iska-turski-oficialni-lica-na-svoja-teritorija-news_621225.html

Холандия оповести, че предвижданото от Анкара за следващата седмица посещение на турски вицепремиер на нейна територия е нежелателно, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Зам.- министър-председателят Тугрул Тюркеш има намерение да участва в събрание в

Лекарите протестират срещу насилието срещу тях

http://www.cross.bg/bulgarskiya-lekarski-zashtoto-1548341.html

/КРОСС/ Българските лекари днес са закачили сини панделки с надпис "Не на насилието" в знак на протест след жестокия побой над доктор Албена Гагова от болница "Шейново".Тя беше пребита от баща на новородено, защото отказала да му даде плацентата на бебето. Днес лекари от цялата страна се обединяват в съпричастността и недоволството си. Призивът за протестите в София дойде от столичната колегия на Българския лекарски съюз. „Пожелахме и апелирахме към колегите в 13:00 ч. за 15-20 мин. да излязат пред лечебните заведения, защото положението е нетърпимо. Този прецедент не е прелял чашата. Чашата отдавна е преляла", обяви проф. Милан Миланов, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.  

Qualcomm иска да нанесе пореден удар на Apple

http://www.investor.bg/novini/261/a/qualcomm-iska-da-nanese-poreden-udar-na-apple-242630/

Компанията настоява за спиране на вноса на част от устройствата с марката iPhone заради патентни нарушения

Ина Ананиева стана майка на момиченце

http://frognews.bg/news_137845/Ina-Ananieva-stana-maika-na-momichentse/

Бившият треньор на ансамбъла ни по художествена гимнастика Ина Ананиева стана майка за втори път. Тя и съпругът й Стефан Тошен станаха родители на момиченце.

Районите без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355062

Заради аварии на водопроводи няколко района остават без вода във Варна, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 17 часа без вода ще са абонатите в района между ул. "Първи Май, ул."Моряшка" и ул. "Св.Св.Кирил и Методий" в "Аспарухово".

Качамакът срещу всички

https://offnews.bg//mama-nindzha/kachamakat-sreshtu-vsichki-660002.html

Автор: Тамара Чакърова Когато бях малка, ваканцията за мен означаваше море. През юли отивахме на Южното Черноморие и оставахме около две седмици, а понякога и по двадесетина дни. Плаж, плуване, плискане в солената морска вода, събиране на мидички и охлювчета, заравяне в пясъка, мазане на цялото тяло с какаово масло (до което майка ми като аптекарка имаше достъп), а след това, вечер, с кисело мляко против изгарянията. Не познавах планината. Понятието ми за нея се изчерпваше с един августовски Капиновски манастир, цапуркане в речните вирове, ловене на големи раци с чатал за прашка със закачен за нея хамбурски салам, с…

Голям пожар бушува в Загреб, трима пожарникари са откарани в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323292

Голям пожар бушува в Загреб, трима пожарникари са откарани в болницаГолям пожар бушува в частния център за спорт и отдих Йеленовац в Загреб, а трима пожарникари са откарани в болница с отравяне от дима, предаде Танюг, цитира БТА. Огънят се е прехвърлил и върху близката гора и се е наложило да бъдат евакуирани обитателите на няколко къщи. Има изгорели автомобили. Очевидци твърдят, че димът е покрил целия град.

Президентът разсекрети и втората стенограма за КТБ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-razsekreti-i-vtorata-stenograma-za-ktb-2035589

Държавният глава Румен Радев публикува стенограмата от консултациите в президентската институция от 14 юли 2014 г., посветени на финансовото състояние на държавата. В изпълнение на поетия ангажимент към българското общество, държавният глава публикува стенограмата,

ЕС е готова да подкрепи нови инициативи за обединението на Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323278

ЕС е готова да подкрепи нови инициативи
за обединението на КипърЕС остава в готовност да подкрепи всяка следваща инициатива, която може да доведе до положително решение по въпроса за обединението на Кипър, заяви днес говорител на Европейската комисия след провала на 10-дневните преговори в Кран Монтана. ЕС подкрепя преговорите на политическо и техническо равнище,

ТИР падна до стената на язовир "Бебреш"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323274

ТИР падна до стената на язовир "Бебреш"ТИР, натоварен с хранителни стоки за магазин, е пропуснал завой и е полетял около 40 метра по склона до стената на язовир "Бебреш". Тежкият камион се е спрял в стената на преливника, съобщи botevgrad.com. Инцидентът е станал около 3:20 часа след полунощ. Шофьорът не е намерил телефоните си, за да сигнализира,

Ина Ананиева роди момиченце

https://offnews.bg//izvan-terena/ina-ananieva-rodi-momichentce-659998.html

Ина Ананиева, бивш треньор на златния ни ансамбъл по художествена гимнастика, стана майка за втори път. Специалистката и съпругът й Стефан Тошев се радват на момиченце.

Малката Елена тежи 2,850 кг и е висока 50 сантиметра, като и двете с майка й са в идеално физическо състояние. За тях се грижат лекарите в столична частна болница.

Ина и Стефан са заедно от края на 2013 година, а се сгодиха в началото на 2015-а. Той е треньор по борба класически стил и е с две години по-голям от Ина. Двамата са колеги от спортното училище на Левски и се познават от дълги години.

След като Ина се развела с бившия си съпруг, от когото има дъщеря - Алексана, двамата със Стефан се сприятеляват. Идва ред и на любовта и накрая решават, че са един за друг.

Следва скромна венчавка, на която присъстват малцина избрани, сред които Илиана Раева и Наско Сираков. Бременността на треньорката беше и една от причините тя да се откаже да работи и с новия ансамбъл.

Ина Ананиева роди момиченце - Елена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6323279

Ина Ананиева роди момиченце - ЕленаБившият треньор на ансамбъла ни по художествена гимнастика Ина Ананиева стана майка за втори път. Специалистката и съпругът й Стефан Тошен станаха родители на момиченце. Малката Елена тежи 2,850 кг и е висока 50 сантиметра, като и двете с майка й са в идеално физическо състояние. Ананиева има още една дъщеря - Александра.

Боевете в Хамбург продължават, полицията иска подкрепление

http://frognews.bg/news_137844/Boevete-v-Hamburg-prodaljavat-politsiiata-iska-podkreplenie/

Сблъсъците между полиция и протестиращи в немския град Хамбург, където се провежда среща на Г-20 продължават. Органите на реда поискаха подкрепления от други градове, за да могат да се справят с анархистите.

България намали държавния си дълг с 24%

http://www.moreto.net/novini.php?n=355052

Министерството на финансите нареди плащане на 990,375 млн. евро в полза на държателите на петгодишни еврооблигации на Република България, емитирани при годишен лихвен купон 4,25 % с падеж 9 юли 2017 година. В сумата са включени главница в размер 950 млн.

Нападнат екип на Спешна помощ помагал на ранени на ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/trakia-lekari-speshna-pomosht-26024139

Екип на Спешна помощ от Костенец е бил нападнат и бит малко преди да се отзове на помощ на ранени при верижните катастрофи на магистрала "Тракия".

Намериха мъж, прободен с нож, в дома си в плевенски квартал

https://www.24chasa.bg/region/article/6323248

Намериха мъж, прободен с нож, в дома си в плевенски кварталМъж на 41 г. е намерен да лежи в локва кръв в коридора на апартамента си в плевенския квартал "Кайлъка" в четвъртък вечерта. Съседката, която попаднала на страшната гледка, съобщила в полицията чрез тел. 112 в в 21,51 ч. Спешните лекари констатирали смъртта на мъжа. Той е починал от прободна рана в областта на гърдите.

Пхенян няма скоро да има ракета за удари по САЩ

http://dnes.dir.bg/news/sistema-raketa-analizi-boyna-glava-26024137

Северна Корея твърди, че след като е изстреляла междуконтинентална балистична ракета (МБР) може да поразява цели навсякъде, където поиска.

Лекари в страната участваха в мълчалив протест

http://dnes.dir.bg/news/protest-sheynovo-lekari-26023830

Лекари от болници в много градове участваха в мълчалив символичен протест под наслов "Не на насилието".

Добричките лекари подкрепят протеста

https://www.24chasa.bg/region/article/6323249

Добричките лекари подкрепят протеста
Регионалната лекарска колегия в Добрич участва днес в символичния протест срещу насилието над медици. Протестът, организиран от БЛС, е със синя панделка с надпис "Не на насилието", която ще се носи през целия ден, в израз на съпричастност към лекарите, пострадали от насилие. Неотдавна ръководителят на спешното отделение в болницата в Добрич подаде

"Галъп": Българите подкрепят еврочленството на Западните Балкани

http://www.mediapool.bg/galap-balgarite-podkrepyat-evrochlenstvoto-na-zapadnite-balkani-news266332.html

Мнозинството от българите подкрепят инициативите за приемане на страните от Западните Балкани в ЕС, става ясно от експресно представително проучване на агенция "Галъп", проведено сред 800 пълнолетни граждани в период 4-6 юли. Общо 70% от участниците в изследването са се изказали положително за предоставяне на европейска перспектива за Македония, Сърбия и другите страни от региона. Едва 24% са се изказали отрицателно. Проучването на "Галъп" е по множество теми от последните няколко седмици, включително „самолетния“ спор между Румен Радев и Цветан Цветанов, събитията в Асеновград, скандалите в управата на НДК, идеята за въвеждане на задължителни катализатори на леките автомобили и други. "Подобни сондажи изваждат на показ обществените инстинкти и най-общите структури на масовото съзнание. Те могат да породят твърде интересни хипотези, макар да не са изчерпателни. Целта на такива сондажи е бързо да уловят картината на скоростно променящи се обществени сюжети", обясняват от агенцията. Общо 71% вярват на президента Румен Радев в спора за поръчката за самолети за Военновъздушните сили (ВВС) и едва 9% – на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Румен Радев защитава позицията на експертната комисия, препоръчала покупката на нови шведски изтребители "Грипен", а Цветан Цветанов поставя под съмнение процедурата. Общо 75% искат България да се сдобие с нови военни самолети, а само 18% са "против". "При резултатите в спора Радев – Цветанов се проектира доверие към двамата, което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало пиковата се фаза още през 2010 г.", коментира агенцията. По казуса "Асеновград" мнозинството от българите не желаят да се стига до крайности. В отговор на въпроса "Трябва ли да се изселят всички роми от Асеновград?" мнозинството от анкетираните (53%) казват, че са "против". Общо 36% се съгласяват, че това е нужно. "Тези 36% са доказателство за наболял обществен проблем, който съдържа сериозен потенциал за негативно развитие", предупреждават от "Галъп". Във връзка с този въпрос агенцията пита участниците в анктетата дали лично са ставали свидетели (или са били участници) на агресивно поведение. 68% казват, че не са ставали свидетели, а 32% отговарят положително. Относно скандала с НДК и смяната на директора му Мирослав Боршош участниците в изследването категорично одобряват (76%) създаването от парламента на анкетна комисия по случая. Изследването се фокусира и върху няколко социално-икономически теми, станали актуални през последните дни. Хората остават силно разделени по темата дали има разлика в качеството на едни и същи продукти, продавани на пазара в Западна Европа и в България. Общо 51% твърдят, че са се натъквали на различия в качеството на храни. Други 46% казват, че не са забелязвали разлики. Мнозинството не одобрява ограничаването на плащания в брой (61% срещу 35%), но за сметка на това силно подкрепя инициативата за задължаване на собствениците на автомобили да си монтират катализатори на автомобилите (85% "за" срещу 13% "не"). Българите подкрепят и исканията на полицаите за увеличение на заплатите им (67% срещу 26%).

Станишев поиска държавна помощ за ТЕЦ-овете

http://clubz.bg/55957-stanishev_poiska_dyrjavna_pomosht_za_tec_ovete

"Намерихме пари за панелки, да намерим и за българската енергетика" - този призив отправи президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на кръгла маса по въпросите на енергетиката в Стара Загора днес. На сбирката присъства и премиерът Бойко Борисов, както и лидерите на синдикатите "Подкрепа" и КНСБ. 

Станишев предложи конкретни стъпки, които нарича "национален план", в които са включени преговори за дерогации по директивата и приетите нови правила за емисиите на вредни вещества, дългосрочна стратегия за развитието на сектора и финансова помощ за централите, работещи на лигнитни въглища. По думите му „в момента сме в позиция на човек, който е изпуснал влака”.

„Важно е да мислим дългосрочно за бъдещето на българската енергетика. Нужен е финансов анализ, за да знаем колко са необходимите разходи за удължаването на живота на централите. Прогнозите са за около 3 млрд. лв. Осигурихме 2 млрд. лв. за панелките, а не мислим за толкова важен сектор. Правителството има финансов екип, нека дадат предложения – чрез целеви заем през Българската банка за развитие, чрез държавна помощ, чрез други финансови източници. Сега е моментът България да започне преговорите за кохезионната политика за новия финансов период. През него ще бъдат финансирани именно мерки за запазване на околната среда и преобразуването на енергетиката. Оттам също можем да получим финансиране", заяви Станишев. 

Притесненията у нас са свързани с последствията за минната и енергийната индустрия от европейско законодателство за индустриални емисии, влязло в сила през 2011 г. Ако не бъдат спазени изискванията нивото на вредни емисии от ТЕЦ-овете ни, ще последват глоби.

Станишев поиска създаването на работна група, която да предложи дългосрочна стратегия за развитието на българската енергетика: „Процедурите в ЕП отдавна са изчерпани. Има опасност да хвърлим усилията си в грешна посока.Нека този път не работим на парче, а да очертаем дългосрочна стратегия за развитието на сектора.“

На свой ред премиерът Бойко Борисов заяви, че не е оптимист, защото ще е трудно да се прегласува референтния документ на ЕК за големите горивни инсталации.

"Това са директиви, които са важни както за Европа, така и за нас. Чух, че става въпрос за около 3 милиарда лева за модернизация. Рано или късно трябва да пречистим въздуха от ТЕЦ-овете", заяви Борисов. След това добави: 

„Ще обединим усилията си и ще опитаме да се преборим. Не можем да си позволим да спрем ТЕЦ-овете и заради социалната политика в региона. Трябва да се подготвили и за най-лошия възможен сценарий -  с какво и как да се инвестира в спасяването им".

И пое ангажимент "да облекчим това, което не можем да променим".

Според разчетите на синдикатите Регламента на ЕК за Големите горивни инсталации може да доведе до лишаване от препитание за близо 120 000 души, заети в сектора.

Илън Мъск направи облог за $25 милиона

https://news.bg/business/ilan-mask-napravi-oblog-za-usd25-miliona.html

Tesla ще изгради "най-голямата батерия" в света в Австралия за 100 дни - или ще бъде безплатна

Посланикът на САЩ: България да купи "оперативно съвместими с НАТО" самолети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323227

Посланикът на САЩ: България да купи "оперативно съвместими с НАТО" самолетиБългария ще вземе "суверенно решение" какви изтребители да вземе за въоръжените си сили, но освен цената трябва да има предвид способностите им и оперативната съвместимост с НАТО. Това обяви американският посланик Ерик Рубин в речта си "Пътят напред" във Военния клуб в София, съобщи "Дневник". "Решението за модернизация ще иска тежки политически

Седем филма за истински винолюбители

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6323193

Седем филма за истински винолюбителиПодбрахме култови филмови ленти, в които виното е главен герой и ги съчетахме с най-подходящите български вина Хубавото вино си отива с всичко – с качествена храна, добра компания и интересен филм. Но не са толкова много качествените филмови ленти, в които главен герой е именно виното. Днес ви представяме нашата филмова селекция,

Евростат: Македония вече 5 години не прави преброяване на населението

https://www.actualno.com/balkani/evrostat-makedonija-veche-5-godini-ne-pravi-prebrojavane-na-naselenieto-news_621219.html

Македония вече 5 години закъснява с провеждането на преброяване на населението. Това не е политическа, а статистическа операция и трябва да се извършва единствено върху лица, които при провеждането й се намират на територията на страната и не са отсъствали повече от една

Варненски лекари излязоха на протест срещу насилието над медици

http://www.moreto.net/novini.php?n=355061

Лекари от Центъра за спешна медицинска помощ излязоха на символичен протест срещу насилието над медици, предаде репортер на Moreto.net. Случаите на агресия и нападки, с които се сблъскват лекарите от центъра, съвсем не са рядкост, споделят самите те.

Министър Цачева се срещна с федералния министър на правосъдието на ФРГ

http://www.cross.bg/tzacheva-pravosudieto-predsedatelstvo-1548340.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе двустранна среща със своя колега - федералния министър на правосъдието и защита на потребителите г-н Хайко Маас. Акцент в срещата между двамата министри беше именно предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Г-жа Цачева запозна своя германски колега с приоритетите в работата на Министерство на правосъдието и в частност с тези по време на председателството. "Българското председателство ще работи в дух на приемственост и последователност на политиките на ЕС, като част от Триото заедно с Естония и Австрия, с оглед изпълнението на приоритетите в областта на правосъдието, които са заложени в Програмата на Триото. За нас е от особена важност по време на Българското председателство да имаме подкрепа на възможно по-широк кръг държави членки, като ще търсим най-добрия баланс между отстояване на собствените си приоритети и общия интерес, заяви Цачева по време на срещата си. От своя страна г-н Маас изрази удовлетворение от запознанството си с г-жа Цачева и изрази надежда, че и занапред ще продължат да работят в дух на сътрудничество и взаимопомощ по важни въпроси от европейския дневен ред

Видео: Първото ръкостискане между Путин и Тръмп

https://offnews.bg//sviat/video-parvoto-rakostiskane-mezhdu-putin-i-tramp-659996.html

От кабинета на германския канцлер Ангела Меркел публикуваха любопитно видео от срещата на Г-20 "зад кулисите" - в стаята, където се събират всички световни лидери. Публикувано във Фейсбук, кадрите показват първата среща и първото ръкостискане между Доналд Тръмп и Владимир Путин.

В "бекстейджа" на Г-20, който се провежда в Хамбург, виждаме британския премиер Тереза Мей, френския президент Емануел Макрон, канадския премиер Джъстин Трюдо, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, японския премиер Шиндзо Абе, турския президент Реджеп Ердоган и други световни лидери.

Видеото бе публикувано във Фейсбук от екипа на Меркел с думите "Ексклузивен поглед! Сложихме видео камера на нашите фоторепортери, които показват акценти от неформалната среща на Г-20".

Кадрите от срещата, в която може да видите и първото ръкостискане между Тръмп и Путин:

Алфа рисърч: Програмист и лекар са най-желаните професии

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/alfa-risarch-programist-i-lekar-sa-naj-zhelanite-profesii-659995.html

Програмист и лекар са най-предпочитаните професии  от десетилетие. Отношението към тях обаче следва различни тенденции: докато компютърните специалности бележат ръст от 28% през 2008г. до 36% към днешна дата, то атрактивността на лекарската професия намалява от 27 на 25 на сто.

Дистанцията между двете надхвърля вече десет процента. Ако този тренд е индикатор за доброто състояние, увеличаващия се брой компании и популярност на ИТ сектора, то перспективите пред кадровото обезпечаване на медицинските грижи са повече от тревожни. Особено ако се отчете и продължаващата емиграция на лекари и медицински сестри.

Икономистите остават трети по предпочитание, запазвайки непроменен дела си за последните 10 години от 20%.

Сравнението на данните с аналогично проучване на агенция Алфа Рисърч през 2008 г. и сега, очертава тези водещи тенденции. Цифрите показват още, че компютърните специалности са най-желана кариера за децата на хората с по-висок социално-материален статус: високообразованите и по-високодоходните жители на столицата и големите градски центрове. Към тях се ориентират включително и част от децата на представителите на свободните професии, които доскоро се характеризираха с най-висок коефициент на „самовъзпроизвеждане”. 

Като цяло, в класацията на водещите професии за периода 2008–2017 г., се наблюдава слаба промяна, което е показателно за ниската динамика на българската икономика през последното десетилетие. Известен положителен тренд е налице в нагласите към силно дефицитните през последните години инженерни специалности: от 15% през 2008г. до 19% през 2017г. Този ръст обаче продължава да е недостатъчен, за да покрие нуждите на индустриалното производство. 

Въпреки опитите за реформи през последните години, интересът към едни от професиите с най-голяма обществена значимост – тези на учителите и полицаите, остава много нисък. Те запазват стабилност през последното десетилетие, като през 2017г. заемат съответно девето (6%) и седмо (7%) място по предпочитания. 

В сравнение с 2008г. привлекателност и престиж губят професии като адвокат (спад от 25% на 16%), митничар (от 13% на 7%), политик (от 9% на 5%) и журналист (от 7% на 5%).

Социолозите констатират слаба мотивация и интерес към повишаване на образованието и квалификацията, което е бариера пред по-високата конкурентноспособност на икономиката. 

В страните с високо развити икономики „ученето през целия живот” постепенно се превръща във важен стимул и фактор за по-голяма конкурентноспособност и по-високи доходи. За разлика от тях, в България интересът към престижни специалности не е съпроводен от мотивация за повишаване на образованието и усъвършенстване на професионалните умения. Едва 13% от българите са преминали някакви курсове за обучение, или повишаване на квалификация през последните две години. Относително най-популярни са курсовете за преквалификация (5.4%), следвани от шофьорските курсове (2.7%). Едва след тях остават университетското образование (2.4%), обучения по различни компетентности – езикови, компютърни и пр. (2.3%) и курсове, свързани с хобита (1.2%).

Сравнително изследване на Евростат от 2016г. също регистрира ниска активност в курсове за обучение сред българите - 8% от населението между 18 г. и 64 г. са участвали в обучителни или образователни курсове в последните четири седмици. Тази тенденция е сходна с други държави от Централна и Източна Европа като Румъния (7%), Хърватска (9%) и Словакия (9.5%). Доста по-различна е ситуацията в скандинавските държави, където над 30 на сто са участвали в подобни курсове. Дори и в Естония този процент е значително по-висок, отколкото у нас – 21 на сто.

Регистрираната картина е в рязък контраст с високия дял млади хора между 20 г. и 34 г. у нас, които нито учат, нито работят - 21.4% през 2015г., което по данни на Евростат е едно от най-високите равнища в ЕС. Също така, според Националния план за действие по заетостта, 60.2% от безработните младежи до 29 г. през 2016г. са без квалификация и специалност. 69% от продължително безработните също са без квалификация. Разбираеми на този фон са притесненията на бизнеса за увеличаващия се дефицит от добре образовани, подготвени и мотивирани кадри. Проблем, който няма да се реши само с вноса на работна ръка. Необходими са много по-сериозни съвместни усилия от страна на образователните институции и бизнеса за регулярно и гъвкаво повишаване на образованието и квалификацията, които са сред основните характеристики на съвременните бързо развиващи се икономики.

Въпреки като цяло ниските нива, относително най-сериозна е образователната активност на 18 – 30 годишните. 35% от тях са участвали в обучителни програми. С нарастване на възрастта логично намалява мотивацията и интереса към увеличаване на образованието или квалификацията. При хората над 61 години този процент спада до 3%.

Поляризирано обществено мнение за реализация в България или в чужбина – 57%:41%

Състоянието на икономиката, трудовият пазар и равнището на доходите са факторите, които допринасят за запазващата се поляризация на общественото мнение относно по-подходящите възможности за трудова реализация: 57% от българите биха посъветвали своите или близки деца да потърсят възможности в България, докато 41% биха ги насърчили да работят в чужбина. Тези нагласи са показателни за неотслабващия все още натиск за трудова миграция и потенциалното увеличаване в близко бъдеще на кадровия дефицит в редица сфери.

Жителите на по-малките градове и селата, където възможностите на трудовия пазар са все още силно ограничени, най-силно подкрепят позицията, че бъдещето на децата им е свързано с работа в чужбина.

Фактор, който допълнително влияе върху желанието за реализация в чужбина, е житейският период, в който се намират хората и запознатостта им с живота в чужбина. Колкото по-млади и все още необвързани са те, толкова по-отворени са към опит за реализация зад граница. И обратно, сред семейните и особено сред тези с деца, делът на избиращите реализация в България нараства до 62%. 

Ако обобщим, позитивната новина от проучването е свързана с увеличаващата се популярност и престиж на един от най-динамично развиващите се, предлагащ добри кариерни възможности и заплащане сектори – ИТ бранша. То обаче очертава и две опасни негативни тенденции – слаба интеграция на образователните и квалификационни курсове в реалната икономика, и респективно – слаба мотивация за участие в тях; продължаващ миграционен натиск за реализация в чужбина, който в следващите години може да постави в риск жизнено важни за обществото сектори.

Като част от регулярното си тримесечно проучване на обществените нагласи, Алфа Рисърч включи специален блок въпроси, посветен на актуалната тема за престижа и интереса към различните професии, както и към повишаване на образованието и квалификацията в условията на динамизиращ се пазар на труда и все по-силни критики от страна на бизнеса за липсата на достатъчно добре подготвени и мотивирани специалисти в редица сфери.
Проучването е проведено в периода 12 – 22 юни 2017г. сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. 

4 италиански изтребителя кацнаха в Граф Игнатиево

https://www.24chasa.bg/region/article/6323178

4 италиански изтребителя кацнаха в Граф Игнатиево4 самолета „Eurofighter Typhoon“ на Военновъздушните сили на Италия кацнаха в авиобаза Гра Игнатиево. Оттам съобщиха, че тяхното пребазиране е с цел съвместно изпълнение на мисията Air Policing, което е прието от Министерския съвет на редовно заседание на 21 юни т.г. Охраната на българското небе ще се изпълнява по плановете и процедурите на

Илиян Ганев е младежът, залял с бензин своята връстница в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323206

Илиян Ганев е младежът, залял с бензин своята връстница в Благоевград18-годишният Илиян Ганев е младежът, който заля с бензин и подпали 17-годишно момиче в Благоевград. Той е привлечен от прокуратурата като обвиняем за опит за убийство, съобщи struma.bg. Снощи около 23.00 часа на пейка в района на ул. “Хр. Чернопеев“ в областния град, след възникнал спор, същият е залял със запалима течност по гърдите и корема

Държавата погаси близо 1 млрд. евро дълг от 2012 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323198

Държавата погаси близо 1 млрд. евро дълг от 2012 г.Министерството на финансите нареди плащане на 990,375 млн. евро в полза на държателите на петгодишни еврооблигации на Република България, емитирани при годишен лихвен купон 4,25 % с падеж 9 юли 2017 година. В сумата са включени главница в размер 950 млн. евро, както и последния дължим лихвен купон в размер на 40,375 млн.

Острите противоречия между Турция и ЕС ще продължат

http://www.cross.bg/tyrtziya-ankara-taka-1548339.html

/КРОСС/ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България" по Радио „Фокус". Европарламентът настоява за спиране на преговорите за членството на Турция в Европейския съюз заради конституционната реформа в страната, която вече е в ход и с която на практика властта ще се съсредоточи в ръцете на президента. Ще стане ли повод това отново да се обтегнат отношенията между Анкара и Брюксел и какви могат да са последиците и ролята на България в този спор? Темата коментира бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов. - Господин Димов, в резолюцията на ЕП се настоява за спирането на финансовата подкрепа, която получава Анкара за сирийските бежанци. Да очакваме ли и ответна реакция от турската страна и ще бъде ли тя „ще ви наводним с мигранти"? - Първо нека да разгледам въпроса в развитие и да напомня, че на 24 ноември миналата година също Европарламентът прие временно предложение за замразяване на преговорите с Турция и тогава обаче го нямаше референдума, просто не се беше провел, тоест мотивите и основанията на евродепутатите за това решение беше самия опит за преврат от 15 юли. А пък вчерашното решение то е съвсем категорично и, както и вие анонсирахте, става въпрос за незабавно спиране на преговорите

МВР дало 1 милион лева за сайт

http://frognews.bg/news_137843/MVR-dalo-1-milion-leva-za-sait/

Точно 660 156 швейцарски франка или близо 1,2 млн. лв. са похарчени за изработването на сайт и обучение на около 350 полицаи за работа с деца. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев на депутатски въпрос.

Хулио Иглесиас има 40-годишен извънбрачен син, показа ДНК тест

https://offnews.bg//zvezdi/hulio-iglesias-ima-40-godishen-izvanbrachen-sin-pokaza-dnk-test-659989.html

ДНК тест показа, че Хулио Иглесиас има още един син - 40-годишният Хавиер Сантос, резултат на негова афера с португалска балерина, предаде "Тhe Telegraph".

Вече доказано, Сантос е "новият" полубрат на Енрике Иглесиас. Сега той ще подаде иск в съда за признаване на родствената му връзка с легендарния певец.

Според Сантос, Хулио Иглесиас е имал кратка афера с майка му, която била балерина. 10-дневната им афера била по времето, когато певецът е бил женен за модела Изабел Прейслер.

Още от 90-те Сантос твърди, че е син на Иглесиас. От своя страна, до ден днешен Иглесиас отрича. 

Цачева на среща с федералния министър на правосъдието и защита на потребителите на ФРГ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323183

Цачева на среща с федералния министър на правосъдието и защита на потребителите на ФРГМинистърът на правосъдието Цецка Цачева проведе двустранна среща със своя колега - федералния министър на правосъдието и защита на потребителите г - н Хайко Маас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Акцент в срещата между двамата министри беше именно предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Русия ще прави алтернативен турнир, ако параолимпийците й бъдат спрени за Пьончан

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/07/3003171_rusiia_shte_pravi_alternativen_turnir_ako/?ref=rss


Русия е готова да организира собствен турнир, ако Международният параолимпийски комитет (IPC) забрани на руските състезатели да участват на зимните игри в Пьончан през 2018 г., заяви вицепремиерът и бивш министър на спорта Виталий Мутко.<br /><br />"Готови сме да организираме алтернативен турнир на най-високо ниво в Ханти-Мансийск през март. Трудно е да си представим такъв сценарий, но ще го направим, в случай, че IPC забрани на руските параолимпийци да участват в игрите",...

Каракачанов: Ако искаме F-35, трябва да започнем с F-16

http://dnes.dir.bg/news/iztrebiteli-kabinet-borisov-3-26024004

"Нови самолети" означава всеки самолет, който може да излезе нов като оферта, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Откриват 160 нови работни места в две компании с инвестиционен сертификат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323164

Откриват 160 нови работни места в две компании с инвестиционен сертификат160 нови работни места ще бъдат разкрити в две компании, които получиха инвестиционен сертификат клас А. Едната от тях разработва компоненти за самолетни части, а другата софтуер за управление на риска при инвестиции на капиталовите пазари, предаде БНР. Инвестиционният сертификат клас "А" е най-високият възможен,

20-годишен убиец се ожени в пловдивския затвор

https://www.24chasa.bg/region/article/6323175

20-годишен убиец се ожени в пловдивския затворПреди минути в този час в пловдивския затвор започна венчавката на лишен от свобода с неговата любима. 20-годишният Антон Петков, който излежава присъда от 8 години за убийство, ще си каже „да“ с приятелката си в изнесена церемония зад стените на тъмницата. Младежът избрал за подписването на граждански брак днешната дата заради повтарящата се

Путин и Тръмп с кратка среща в кулоарите на Г-20

http://www.moreto.net/novini.php?n=355055

Руският президент Владимир Путин и неговият американски колега Доналд Тръмп са се срещнали в кулоарите на форума на Г-20 и са си стиснали ръцете. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Те си стиснаха ръцете и си казаха, че скоро ще имат съвместна среща“, каза Песков.

11 души са в неизвестност след рухването на четириетажна сграда в Италия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323170

11 души са в неизвестност след рухването на четириетажна сграда в Италия (Видео)Единадесет души са в неизвестност след срутването на четириетажна сграда в малко градче край Неапол, Италия, съобщава вестник The Local в местната си редакция. Пожарните служби работят усилено от сутрешните часове за изтегляне на затрупани под развалините на сградата, но към момента не е открит нито един човек.

Кремъл: Нямаме енергиен монопол в Европа

http://frognews.bg/news_137842/Kremal-Niamame-energien-monopol-v-Evropa/

Руските власти отхвърлиха обвиненията на Доналд Тръмп, че държат енергиен монопол в Европа. В своя историческа реч в Полша Тръмп призова за намаляване на доминацията на Русия при доставките на природен газ за Източна Европа, съобщават световните осведомителни агенции.

Програма на вицепрезидента Илияна Йотова за 8 и 9 юли

http://www.cross.bg/chasa-iiotova-iliyana-1548338.html

/КРОСС/ На 8 юли в 10.00 часа в кв. Църква, гр. Перник вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие XI Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания, в който ще вземат участие колективи и индивидуални изпълнители от цялата страна. В 11.30 часа вицепрезидентът ще разгледа „Алея на занаятите", където ще бъдат изложени традиционни произведения на българското занаятчийство, изработени от участници във фестивала. В 17.00 часа Илияна Йотова ще връчи дипломите на участниците в Четвъртата Международна лятна академия за укрепване на демокрацията в Евро-Средиземноморския регион. Церемонията ще се състои в хотел „Риу", гр. Правец. Програмата е съвместна инициатива на Българското училище за политика „Димитър Паница", Тунизийско училище за политика и Гражданско училище за политически изследвания в Мароко. В 20.45 часа вицепрезидентът ще посети община Стражица по случай честванията на 140-ата годишнина от освобождението на с. Камен и боевете при Чаирската позиция. На 09 юли от 17.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети гр. Сопот по повод 167-ата годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Илияна Йотова ще проведе работна среща с кмета на града Деян Дойнов в сградата на общината. В 17.30 часа вицепрезидентът ще се срещне с носителите на Националната литературна награда „Иван Вазов" и „Детската Вазова награда" в къщата-музей „Иван Вазов". В 18

Цацаров на срещата при Плевнелиев: Прокуратурата е набедена. В КТБ раздали милиарди на вътрешни хора (СТЕНОГРАМА)

http://clubz.bg/55956-cacarov_na_sreshtata_pri_plevneliev_prokuraturata_e_nabedena_v_ktb_razdali_miliardi_na_vytreshni

ПОЛИТИКА Сотир Цацаров 23022016 2

Две направления на разследване: едното - задействал ли е изобщо банковият надзор от БНБ, и второто - има ли вътрешно присвояване от служители на фалиралата КТБ. Плюс това - че прокуратурата няма вина за състоянието на банката, а служителка опитала да ги излъже, че са изнасяни пари в чували...

Това става ясно от публикувана за първи път от президента Румен Радев преди минути стенограма от пространното изложение на главния прокурор Цацаров на 14 юли 2014 г., когато се събират на закрити консултации при президента Росен Плевнелиев. Първата част вече беше публикувана.

В тях участват председателят на НС Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, Бойко Борисов и Лютви Местан, от другит парламентарни партии, шефът на БНБ Иван Искров, Петър Чобанов - тогава министър на финансите, вицепремиерът Зинаида Златанова.  

Ето и пълния текст от изказването на Сотир Цацаров:

Аз ще се постарая да представя съкратена или по-синтезирана информация за разследването, като, разбира се, след това съм готов да отговарям на въпроси на присъстващите. Най-общо казано, досъдебното производство има две основни направления на разследване.

Първото направление, ако мога да го нарека така съвсем условно, е направлението БНБ Банков надзор и предмет на разследване тук е неизпълнение на задължение по осъществяване на банковия надзор по отношение на банката КТБ-АД.

Второто направление на разследване, ако мога условно да го нарека така, е направлението КТБ, където има две поднаправления: Първото касае кредити, на обща стойност около 3.5 млрд. лв., за които, както и г-н Искров каза, няма информация или по-скоро няма достоверна информация. След малко ще се опитам да ви дам и малко повече подробности за това понятие.

Второто поднаправление е по отношение на направлението КТБ, което касае т.нар. касова липса в размер на левовата равностойност на 205 887 223 млн. лв. Бих казал, че направление 1 и направление 2 са взаимно свързани. Те са взаимно свързани, защото неосъществяването на банков надзор или бездействието при изпълнение на служебните задължения е предпоставка, към която, ако прибавим действия, които могат да бъдат квалифицирани като безстопанственост, действия, които могат да бъдат квалифицирани като сключване на неизгодни договори, разбира се кредитни, и най-вече присвоителни действия на длъжностни лица от банката, в крайна сметка резултатът от това е именно кредити без информация на стойност 3.5 млрд. лв. и посочената касова липса.

Съвсем накратко по отношение на самите направления. Първото направление, което условно нарекох "банков надзор" - както казах, предмет на разследване тук е неизпълнение на надзорните задължения, визирани в чл.20, ал.3 от Закона за БНБ, и Глава 11 от Закона за кредитните институции. Най-общо казано, неизпълнение на ... задълженията по осъществяване на законосъобразен, и ако мога така да се изразя, достоверен и действен банков надзор при извършваните спрямо КТБ надзорни проверки и инспекции при издаването на разрешения и всички други актове от страна на БНБ, които са били необходими за придобиване на "……...", както и всички други елементи на надзорната дейност, като последният надзорен доклад от Надзорна инспекция, известен на нас, е този от м.юли 2013 г., в който, бих казал, и дума няма за проблемите, които са предмет на дискусия сега.

Към настоящия момент по това направление обвиняем е само г-н Цветан Гунев, подуправител на БНБ и ръководител на направление "Банков надзор". Обвинението е по чл.282 от НК, а именно за длъжностно престъпление. Предстои от страна на прокуратурата внасяне на искане за отстраняване на г-н Гунев от длъжност, тъй като до настоящия момент от момента на повдигане на обвинение той е в отпуск. Разбира се, ще поискаме отстраняване от длъжност, ако ръководството на БНБ не предприеме някакви други действия спрямо него. Минималният кръг обвиняеми лица тук би довело до разширяване кръга на обвиняемите с лица, които са осъществявали тази длъжност преди г-н Гунев, който мисля, че е на длъжността година- година и няколко месеца, както и други лица, които лично са извършвали надзорните инспекции в банката.

По отношение на второто направление - направлението КТБ и първото направление, ако мога да използвам тази дума, с ясното съзнание, разбира се, че тя не е какъвто и да е легален термин, това, което придоби гражданственост като "лоши кредити”. Най-общите резултати от проведените одити на КТБ според мен сочат данни, че 67.2% от всички кредити на приблизителна стойност 3 486 млрд. лв. са били получени от търговци, кредитополучатели, които попадат в някои от следните категории:

Първо, такива, за каквито няма каквато и да е информация за финансовото им състояние, или наличната информация по копията от кредитни досиета, с които ние разполагаме, е крайно недостатъчна.

Второ, за тях няма информация за целевото усвояване на кредита.

Трето, те са абсолютно новоучредени търговски дружества, буквално дни преди получаване на кредитите.

Четвърто, те са дружества без какъвто и да е опериращ бизнес, без да имат платени никакви данъци, без да имат наето нито едно лице на трудово правоотношение.

Пето, източникът на погасяване на кредита е абсолютно неясен.

Шесто, няма съответствие между цел и размер на кредита, от една страна, и разбира се от друга - състояние и размер на бизнеса.

Ако трябва, без да отегчавам вашето внимание, бих казал, че огромната част от тези кредити, или поне голяма част от тези кредити, защото всъщност 137 кредита съставляват приблизително 95% от актуалния, ако мога така да се изразя, кредитен портфейл на банката, кредитополучатели са дружества, регистрирани на охранители и служители от КТБ, или свързани с нея дружества, които само са подписвали документите, предоставени им от г-н Василев и от негови представители, без реално да са извършвали каквато и да е дейност.

Управители на тези дружества не са усвоявали кредитите, някои от тях дори не са знаели, че дружествата им имат кредити. Имаме кредити, които са отпуснати на фирми, ръководени от охранители, имаме кредити, които са отпуснати на фирми, ръководени от технически секретари, на архивист в банката и т.н. Част от управителите на кредитополучатели са хора, като например лицето, чиито разпит ще си позволя да зачета: той има 18 г. стаж като охранител и работи като охрана пост № 1 в сградата на ул.Цар Борис.

Служебната му кариера е преминала само като охранител. Трудовото му възнаграждение е в размер на 500 лв. Лицето има участие в три дружества, всичките свързани по някакъв начин с КТБ. Лицето знае процентите на участие. Подписал е множество договори за цесия, като категорично отговаря, че думата „цесия” не може да я определи. Заявява, че и трите фирми, които управлява, имат кредити, но категорично не знае техния размер и единственото, което знае, е размерът на личния си потребителски кредит, който е в размер на 3 хил. лв. и е отпуснат от друга банка. Заявява, че обслужва всички кредити, по-точно потребителския - 156 лв. на месец.

Другите кредити също ги обслужва, но не знае какъв е размерът на месечната им вноска.

Има лица, които заявяват, че офисът им е личният им автомобил, лица, които заявяват, че просто подписват, както и пенсионер, който е управител на дружество, и заявява, че неговата работа се изразява в това веднъж в месеца да бъде посетен от счетоводител и съответно да подпише документите, които са му били представени. Именно по отношение на това направление са били извършени още в началото на образуване на досъдебното производство претърсвания и изземвания в офиси на 30 търговци.

По едно съвпадение фактическите им адреси или адресите на управление по Търговския регистър са били в сградата, в която е и централата на КТБ.

Масови бяха спекулациите тогава, че едва ли не прокуратурата е извършвала претърсване в банката и това е довело до ситуацията, която се е случила с нея. На онзи етап, пък и сега влизане, в смисъл влизане с принудителни действия по разследването в КТБ, прокуратурата не е извършвала.

Ползвам случая, за да кажа, че взаимодействие и с ръководството на БНБ, а и с двамата квестори е повече от добро. Но по това направление на практика има значителни кредити, които са отпуснати към фактически свързани лица и те реално превишават нормативно установените лимити и това, според нас, е взаимно свързано с първото направление, а именно неупражняването на ефективен банков надзор.

Съвсем накратко по отношение на второто направление - така наречената "касова липса". Обвиняеми лица са изпълнителният директор Орлин Русев, главният касиер Маргарита Петрова, главният счетоводител Мария Димова и зам.-главният счетоводител Борислава Тренева. Всички те са обвинени в извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай в различни форми на съучастие.

Всъщност, на 8 юли квесторите са уведомили г-н Искров за констатираната липса, или това, което те наричат неправомерно теглене на каса на необичайно големи суми, приблизително 206 млн. лв. На 9 юли г-н Искров ни сигнализира и всъщност сумата, за която става дума, е в размер на 93 139 500 млн. евро, 23 657 575 млн. лв. и 45 хил. ЩД - общо сумата, която казах в левова равностойност на 205 887 223 млн. лв. Към сигнала е приложен протокол разписка, който е подписан от 19 юни.

С този протокол разписка „Бромак” - ЕОД, който е основен мажоритарен акционер в КТБ, чиито едноличен собственик на капитала е г-н Цветан Василев, потвърждава получаването и задължението си към дата 20 юни от КТБ-АД на сумите, които аз ви цитирах, като е записано още, че г-н Цветан Василев, като едноличен собственик на капитала на „Бромак”, оторизира управителя Иван Стойков да подпише този ангажимент срещу възстановяване на сумите в срок до 30 юни. На горния ляв ъгъл на документа има резолюция "Да" и съответен подпис.

Освен всичко друго има и декларация от главния касиер, която сочи, че е предала в брой посочените по-горе суми, пакетирани в чували на управителя на „Бромак” Иван Стойков. Именно от там дойде и хипотезата на ръководството на БНБ. Друга към онзи момент, според мен, не бе и възможно да бъде изведена, а първоначално и на нас, за изнасянето на сумите в брой.

В продължение на 3 дни, при буквално денонощна работа на прокурори и следователи, са разпитани повече от 40 свидетели, извършени са множество експертизи, вкл. и графологични, за да се стигне до извода, че въпреки че главният касиер Маргарита Петрова упорито продължава да твърди, че е предала на Иван Стойков тези пари и че ги е предала в брой, опаковани в чували, това изявление не отговаря на истината.

Нашето становище е, че на посочената дата неправомерно теглене няма - имам предвид теглене на суми в брой. Напротив, има съставяне на неистински документи, документи с невярно съдържание и извършване на счетоводни операции за неизвършени фактически и реално банкови операции, с цел прикриване на липса в главната каса на банката в горния размер. А тази липса, според нас, се дължи на присвоителни действия на обвиняемите за периода края на 2011 г. до 19 юни 2014 г.

Имаме свидетелски показания, които твърдят, че в множество случаи са изпълнявани нареждания на г-н Цветан Василев за осигуряване на пари в брой от главната каса на КТБ. След това се установява, че тези пари са изваждани от банката без разходооправдателни документи и така с течение на времето се е натрупала тази касова липса в цитирания размер.

Към настоящия момент продължават действията по разследването, като, за да не ви отегчавам, единственото, което мога да кажа е, че ако за вас представлява интерес, изяснили сме в резултат на множеството разпити, които сме провели, всички действия, извършени от обвиняемите лица, както и от управителните органи на банката за периода 16-20 юни 2014 г.

Въпросният протокол, за който споменах и който е послужил като основание, да го наречем така, прикриване на касовата липса, явно създадено в момент на бързане и невъзможност да се предприеме каквото и да било друго по съвет на една от обвиняемите, орфологичната експертиза, извършена от органите на НИКК при МВР дава отговор, че резолюцията "Да" в горния ляв ъгъл е изпълнена от обвиняемия Орлин Русев. Подписите обаче на Иван Стойков, управител на „„Бромак””, категорично не са негови, което напълно съответства с твърдението на Стойков, че никога не е изнасял пари в чували от банката.

В настоящия момент свидетелят..., извинявайте, той вече е обвиняем, всъщност е тя - главният касиер, тя продължава да държи на това, че буквално са товарени превозни средства с чували с пари.

Има и още нещо - графологичната експертиза е категорична, че подписът под протокола за задължаване на „„Бромак”” и съответно на Цветан Василев, който е изпълнен на името Цветан Василев, реално не е изпълнен от него. Предстои извършване на още множество действия по разследването, вкл. претърсвания, изземвания и най-вече назначаване на съдебно-счетоводна експертиза.

Днес сме провели разговори с ръководството на „Делойт” - България, за да обсъдим въпроса за това да бъдат назначени за експерти именно лица, които са осъществявали одити, които имат необходимите познания, тъй като не е тайна, че с експерти, които да осъществят подобна експертна дейност, не просто прокуратурата, ние не разполагаме, освен множеството банкови специалисти.

Отделен е въпросът, че нашата институция е била обвинявана във всички смъртни грехове по отношение на КТБ, но моето мнение е, че действителното състояние на банката на практика показва, че това е по-скоро от компетентността на финансистите, че това не е случай типичен за банкова система, това е, бих казал, криминален случай.

Очаквайте подробности

Чрез „Произведено в България“ малкият бизнес влезе в Европа

https://offnews.bg//ikonomika/chrez-proizvedeno-v-balgaria-malkiat-biznes-vleze-v-evropa-659994.html

Генералният секретар на UEAPME – Европейска асоциация на занаятите, малките и средни предприятия уведоми официално ръководството на Съюз „Произведено в България“, че е приключил процедурата по утвърждаването на Съюза за член на най-престижната европейска организация на малкия и среден бизнес.

UEAPME работи в тясно сътрудничество с институциите на Европейския съюз с цел създаване на по-добри условия за развитие на малките и средните предприятия и на занаятите в Европа и за решаване на краткосрочните и дългосрочни проблеми, пречещи на тяхното развитие.

В Асоциацията членуват повечето национални организации на малкия и среден бизнес на страните от Европейския съюз.

“Чрез нашия съюз, българският малък и среден бизнес организационно става част от европейския такъв. Ние значително ще увеличим натиска върху всички български институции да спазват и въвеждат най-добрите практики за защита и помощ на малките предприятия и семеен бизнес”, заяви Председателят на Съюз „Произведено в България“ Кънчо Стойчев.

„Всички български чиновници трябва да са наясно с основополагащия европейски документ в това отношение – Small Business Act и всячески да са в услуга на малкия предприемач, така както е в Германия, Франция и т.н.”. 

За трети път тази година чистят отводнителните шахти в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6323113

За трети път тази година чистят
отводнителните шахти в ТърновоВъв Велико Търново започна ново почистване на отводнителните шахти. Целта е осигуряването на максималната им проводимост преди следващия период на валежи, уточниха от общинската администрация. Дейността включва изгребване на наносите, извършвано от служители на общинското предприятие „Зелени системи“, както и т.нар.

Център за превенция и спорт за деца създават в Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6323120

Център за превенция и спорт за деца създават в ПавликениШест институции обединиха сили и създават Център за превенция и спорт за децата в Павликени. Патрньори в инициативата са Община Павликени, ОД на МВР-Велико Търново, РДПБЗН - Велико Търново, Българско училищно настоятелство при ОУ „Филип Тотю“ - с.Върбовка, Дарителско дружество „Св. Иван Рилски“ - Балван и Сдружение на кметовете и кметските

Нинова: Искаме единен орган за борба с корупцията, но не назначаван от кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323141

Нинова: Искаме единен орган за борба с корупцията, но не назначаван от кабинета"Няма промяна в позицията ни – искаме единен орган за борба с корупцията, но не този, който вие замисляте – назначен от Министерски съвет, т.е. от премиера, занимаващ се с анонимни сигнали и в него участват хора, които вече 27 години не са преборили нито една корупция. Това се казва в декларация на лидера на БСП Корнелия Нинова,

Посланикът на САЩ: България да реши суверенно какви изтребители да купи

http://www.mediapool.bg/poslanikat-na-sasht-bulgaria-da-reshi-suverenno-kakvi-iztrebiteli-da-kupi-news266331.html

България ще вземе суверенно решение какви изтребители да купи за въоръжените си сили, но освен цената трябва да има предвид способностите им и оперативната съвместимост с НАТО, каза посланикът на САЩ Ерик Рубин по време на дискусията в София, организирана от "Атлантическия клуб", в която участва и премиерът Бойко Борисов. "Решението за модернизация ще иска тежки политически решения. България ги прави това ще я направи по-стабилна и сигурна", каза дипломатът в реч, озаглавена "Американско-българското партньорство: пътят напред". Според него НАТО е готов да подкрепи "всякакви опити" за модернизация на българските въоръжени сили. Преди това Борисов обяви, че каквито и да бъдат самолетите, те трябва да са нови, а по-късно в парламента доразви тезата си, допускайки възможност да се закупят и руски изтребители, които не са съвместими с НАТО: "И Ф-16, и "Юрофайтер", и "Грипен", и МиГ, и Су имат заводи и произвеждат нови самолети. И като се купува, барем да е ново." Ерик Рубин даде висока оценка на сътрудничеството между София и Вашингтон в областта на отбраната и отбеляза "значителния напредък", постигнат след подписването на двустранното споразумение през 2006 г. "Двустранната активност в отбраната за последните две години се увеличи 400 пъти. Другата седмица България ще е домакин на Saber Guardian - най-голямото международно учение в Европа тази година", каза посланикът. Той допълни, че общите усилия трябва да се съчетаят с увеличени разходи за отбрана на страните членки на НАТО и закупуване на нова техника, защото тя е "критично важна" за сътрудничеството в рамките на Алианса. "Не става дума само за купуване на самолети, а и за съвместимост, поддръжка и инфраструктура, които не вървят в комплект с нито един изтребител", каза Рубин. Той съобщи, че заедно с българския военен министър Красимир Каракачанов "споделят възгледа, че България не трябва просто да дава пари, за да придобие самолети". Целта била процесът на модернизация да "освежи цялата икономика и отбранителната индустрия". Важни са и опитът в истински въздушни схватки, и оперативната съвместимост Посланик Рубин увери, че САЩ са готови да подпомогнат по всякакъв начин България при модернизация на армията и нейното оборудване, като изпратят на място свои специалисти и съветници. "Макар крайното решение да е изцяло на властите в София, важни са и опитът в истински въздушни схватки, а оперативната съвместимост на машините трябва да е налице както със самолетите на САЩ и други съюзници в НАТО, така и със съюзници, които са ни съседи в региона", допълни дипломатът. "Гордеем се с ролята си като страна, която подпомага ангажимента на България към бъдещето и образованието на децата, включително чрез учебните заведения в София и Благоевград и "Фондация Америка за България", инвестициите и работните места на американските компании", каза Рубин. Той припомни, че преди седмица първият български сателит е бил изведен в орбита от американската частна компания SpaceX. Проблеми с прозрачността и върховенството на закона Според посланика обаче много още може да се направи по въпроси като бизнес климата и укрепването на демокрацията. "България има проблем с прозрачността и върховенството на закона, но и с демографията - младите няма да искат да останат, ако икономиката не расте и не виждат, че има работни места", каза Рубин и допълни: "Климатът за инвеститорите е форма на националната сигурност: колкото по-положителен, приветстващ и прозрачен е той, толкова по-голям ще е икономическият напредък на България." Предизвикателствата от страна на Русия "Европа е изправена пред много заплахи и предизвикателства днес, 27 години след падането на комунизма. Има стремежи от страна на Русия в региона да бъдат установявани определени правителства. На фона на всичко това е ясно, че България трябва да има добре оборудвани военни сили“, продъбжи Рубин Американският посланик специално отбеляза, че диверсификацията на източниците на горива ще помогне на България, защото тя остава почти 100% зависима от Русия. Той приветства завършването на газовата връзка с Румъния и напредъка по изграждането на такава с Гърция. Рубин поздрави София за усилията страната да използва "собствените си запаси от газ" и обяви, че Вашингтон ще е готов да окаже помощ в тази област. Преди ден американският президент Доналд Тръмп предложи във Варшава на 12 страни от Централна и Източна Европа да се възползват от доставките на втечнен газ от САЩ. Посланик Рубен каза, че "няма никакво противоречие между българското членство в НАТО и отношенията ѝ с Русия". Той обаче предупреди, че връзките трябва да се базират на принципи и ценности. "(Трябва) Да имаме добри отношения, да търгуваме и да инвестираме (в Руската федерация – б.р.), тъй като това са цели, които и САЩ преследват... Мисля, че България като член на НАТО и ЕС играе много позитивна роля в отношенията (с Русия)", каза Ерик Рубин. Помощ за интеграцията на Балканите Според посланика "България може да използва европредседателството си "като мост между балканските си съседи и ЕС". Според него Западните Балкани вече са уморени, след като 20 години след разпадането на Югославия все още има нужда от голям напредък в евроатлантическата интеграция на страните в региона. Рубин приветства изявленията на българския премиер в подкрепа на Македония и интеграцията ѝ в НАТО". Коментарът му за идеята на Борисов всички държави членки на Европейския съюз колективно да влязат в НАТО бе уклончив: "Няма съмнение, че ЕС като най-голямата икономика в света и най-голямото групиране на членки на НАТО може да изиграе положителна роля. Всички усилия за създаване на колективна европейска отбрана не трябва да са за сметка на разходите на страните членки. Като добавка обаче би било положително". В заключение Рубин каза, че през последните 27 години САЩ са подкрепили инвестициите, икономиката и работните места и укрепили връзките си с България и другите европейски държави на базата на "споделените ни демократични ценности."

Посланикът на САЩ: България трябва да купи съвместими с НАТО самолети

http://www.mediapool.bg/poslanikat-na-sasht-bulgaria-tryabva-da-kupi-savmestimi-s-nato-samoleti-news266331.html

България ще вземе суверенно решение какви изтребители да купи за въоръжените си сили, но освен цената трябва да има предвид способностите им и оперативната съвместимост с НАТО, каза посланикът на САЩ Ерик Рубин по време на дискусията в София, организирана от "Атлантическия клуб". Речта му беше озаглавена "Пътят напред".   "Решението за модернизация ще иска тежки политически решения. България ги прави това ще я направи по-стабилна и сигурна", каза дипломатът, цитиран от "Дневник". Според него НАТО е готов да подкрепи "всякакви опити" за модернизация на българските въоръжени сили.   Ерик Рубин похвали сътрудничеството в отбраната между София и Вашингтон. Според него след подписването на споразумението за двустранно сътрудничество в отбраната през 2006 г. страните са отбелязали "забележителен напредък".   "Двустранната активност в отбраната за последните две години се увеличи 400 пъти. Другата седмица България ще е домакин на Saber Guardian - най-голямото международно учение в Европа тази година", каза посланикът.   Той допълни, че общите усилия трябва да се съчетаят с увеличени разходи за отбрана на страните членки на НАТО и закупуване на нова техника, защото тя е "критично важна" за сътрудничеството в рамките на Алианса.   "Не става дума само за купуване на самолети, а и за съвместимост, поддръжка и инфраструктура, които не вървят в комплект с нито един изтребител", каза Рубин. Той съобщи, че заедно с българския военен министър Красимир Каракачанов "споделят възгледа, че България не трябва просто да дава пари, за да придобие самолети". Целта била процесът на модернизация да "освежи цялата икономика и отбранителната индустрия".   "Гордеем се с ролята си като страна, която подпомага ангажимента на България към бъдещето и образованието на децата, включително чрез учебните заведения в София и Благоевград и "Фондация Америка за България", инвестициите и работните места на американските компании", каза Рубин. Той припомни, че преди седмица първият български сателит е бил изведен в орбита от американската частна компания SpaceX.   Според посланика обаче много още може да се направи по въпроси като бизнес климата и укрепването на демокрацията. "България има проблем с прозрачността и върховенството на закона, но и с демографията - младите няма да искат да останат, ако икономиката не расте и не виждат, че има работни места", каза Рубин.   Енергетика и Русия   Американският посланик специално отбеляза, че диверсификацията на източниците на горива ще помогне на България, защото тя остава почти 100% зависима. Той приветства завършването на газовата връзка с Румъния и напредъка по изграждането на такава с Гърция.   Рубин поздрави София за усилията страната да използва "собствените си запаси от газ" и обяви, че Вашингтон ще е готов да окаже помощ в тази област. На този фон дипломатът каза, че няма никакво противоречие между българското членство в НАТО и отношенията ѝ с Русия". Той обаче предупреди, че връзките трябва да се базират на принципи и ценности.   "(Трябва) Да имаме добри отношения, да търгуваме и да инвестираме (в Руската федерация – б.р.), тъй като това са цели, които и САЩ преследват... Мисля, че България като член на НАТО и ЕС играе много позитивна роля в отношенията (с Русия)", каза Ерик Рубин.   Помощ за интеграцията на Балканите   Според посланика на САЩ "България може да използва европредседателството си "като мост между балканските си съседи и ЕС". Според него Западните Балкани вече са уморени, след като 20 години след разпадането на Югославия все още има нужда от голям напредък в евроатлантическата интеграция на страните в региона.   Рубин приветства изявленията на българския премиер в подкрепа на Македония и интеграцията ѝ в НАТО". Коментарът му за идеята на Борисов всички държави членки на Европейския съюз колективно да влязат в НАТО бе уклончив: "Няма съмнение, че ЕС като най-голямата икономика в света и най-голямото групиране на членки на НАТО може да изиграе положителна роля. Всички усилия за създаване на колективна европейска отбрана не трябва да са за сметка на разходите на страните членки. Като добавка обаче би било положително".   В заключение Рубин каза, че през последните 27 години САЩ са подкрепили инвестициите, икономиката и работните места и укрепили връзките си с България и другите европейски държави на базата на "споделените ни демократични ценности."

Малки художници с реплики на картини на класици в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6323146

Малки художници с реплики на картини на класици в ДобричОколо 40 рисунки на деца от 6- до 14-годишна възраст бяха наредени в Художествената галерия в Добрич до творбите на големите майстори. Малките художници са от Лятната работилница за въображение на галерията. Изложбата е наречена „Големите майстори и малките художници“ и се прави за втора година. „Технологията е следната – децата седят на

Русев брани българското знаме срещу легендата Джон Сина (видео)

https://offnews.bg//bojni/rusev-brani-balgarskoto-zname-sreshtu-legendata-dzhon-sina-video-659991.html

Българският кечист Русев се завърна в световната федерация (WWE) с гръм и трясък. Дългоочакваното появяване на нашето момче на телевизионен екран стана тази седмица в шоуто "Разбиване".

Още през април по време на "драфта" Русев заедно с жена си Лана бяха преместени от "Първична сила". А завръщането на пловдивчанина дойде навръх националния празник на САЩ - 4 юли.

Русев, който продължава да бъде лош герой, прекъсна американския идола Джон Сина. Легендата също се появи за първи път от Кечмания в началото на април. Русев обяви, че му е писнало и поредните "американски глупости".

Джон Сина пък леко се изложи, след като произнесе грешно България. В крайна сметка двамата ще се бият отново един срещу друг както преди 2 години на Кечмания. Този път обаче мачът ще бъде по-специален.

Той ще е двубой с флагове. Русев ще брани родния трибагреник, докато Сина ще пази американското знаме. Двамата ще се бият, докато един от тях не вземе знамето на другия. Мачът ще се проведе на 23 юли в "Уелс Фарго Център" във Филаделфия. Там ще се проведе Пей Пър Вю-то "Батълграунд".

В същия епизод от "Разбиване" пък съпругата на Русев - Лана получи и трети шанс да спечели титлата при дамите в шоуто. Тя отново се изправи срещу шампионката Наоми, но и този път късметът й изневери.

Трима души са били стъпкани при надбягване с бикове на фестивала "Сан Фермин"

https://www.actualno.com/europe/trima-dushi-sa-bili-stypkani-pri-nadbjagvane-s-bikove-na-festivala-san-fermin-news_621218.html

Двама американци и един испанец бяха стъпкани по време на първото надбягване с бикове на годишния фестивал „Сан Фермин“ в град Памплона, съобщиха организаторите. „Испанец от региона Наваро... е в тежко състояние и двама американци са в не толкова тежко състояние&ldqu

Полицията в Хамбург поиска подкрепления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6323139

Полицията в Хамбург поиска подкрепленияСлед седмица на ожесточени протести, кулминационната точка на които е в последните 24 часа, полицията в северния германски град Хамбург поиска подкрепления за гарантирането на реда при провеждането на срещата на Г-20, съобщава изданието Focus. „Броят на полицаите бе увеличен след бунтовете и борбата срещу партизанските действия на лявата

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване