Последен ден за записване във варненските гимназии на второ класиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=355020

Днес - 7 юли е последния ден, в който приетите на второ класиране във варненските гимназии могат да се запишат. Ако не го направят, те ще изгубя мястото си до тук и ще трябва да подават наново заявление с тези, които никъде не са класирани.

Пътници са блокирани на летище "София"

https://www.actualno.com/sofia/pytnici-sa-blokirani-na-letishte-sofija-news_621104.html

Летище "София" отново е блокирано от пътници заради закъсняващи полети на авиокомпания България Еър. Тази сутрин са отменени полетите в 7.00 ч. за Италия и се твърди, че ще излетят най-рано към 11 ч., съобщи Нова телевизия. От миналата седмица хората се оплакват от забавени полети на България Еър, припомя БГНЕС. Започнала е проверка на авиокомпанията, след 2 седмици ще има яснота дали ще бъде санкционирана. От авоикомпанията твърдят, че ще обезщетят пътуващите.

Мистериозни житни кръгове бяха забелязани край София (СНИМКА+ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/misteriozni-jitni-krygove-bjaha-zabeljazani-kraj-sofija-snimkavideo-news_620820.html

Странно явление бе забелязано вчера в близост до Равно поле, град София. Почти няма човек, който да не е чувал за феномена на мистичните житни кръгове. Точно такива е видял очевидец в едно житните полета около Равно поле. Необичайните фигури бяха забелязани и от фотографско

Русия не е блокирала проектодекларация на ООН за Северна Корея

http://www.cross.bg/mezhdykontinentalna-raketa-sigyrnost-1548278.html

/КРОСС/ Русия заяви, че не е блокирала предложената пред Съвета за сигурност проектодекларация за Северна Корея, предава АП. Москва искала да се замени споменаването на междуконтинентална балистична ракета, защото според руското министерство на отбраната балистичната ракета е била със среден обсег. На това се противопоставят САЩ, които подготвиха проектодекларацията и настояват, че ракетата е била междуконтинентална. Според дипломат от Съвета за сигурност, няма да се стигне до декларация, освен ако в нея не се говори за междуконтинентална балистична ракета. Дипломати от Съвета за сигурност заявяват, че Китай е бил готов да приеме предложеното от САЩ декларация, порицаваща остро извършеното тази седмица от Северна Корея изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, отбелязва АП.  

Плевнелиев: Опорните точки на Груевски и БСП идват от Москва

http://clubz.bg/55932-plevneliev_opornite_tochki_na_gruevski_i_bsp_idvat_ot_moskva

Росен Плевнелиев. Снимка БГНЕС

Страната ни няма по-висш интерес от това да има мир на Балканите и затова трябва да се простим с великите сили, които разпределят сфери влияние и да покажем европейски подход. Това каза президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев по БНТ днес. 

Според него големият проблем в Македония е идеологията на македонизма.

„Това е една изцяло антибългарска идеология, която нас ни прави фашисти. Това е идеология на замитане, на манипулиране на историята, създадена от Комунистическия интернационал, Сталин, Тито и от най-големия предател на българкия национален интерес Георги Димитров. България трябва да излезе и да каже много ясно, че ние сме за единна и неделима Македония. Нямаме нужда от повече територия, страната ни е за това границите да падат, а не да се местят“, категоричен бе Плевнелиев.

Той подчерта, че е анализирал сериозно това, което "се пише в медиите на Груевски", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води от сръбските националисти в парламента в Белград".

„Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва. Русия използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите“, отбеляза Плевнелиев.

Македонското правителство е подложено на тежък натиск от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и свързаните с нея медии по отношение на подготовката на договора за добросъседство с България. 

„Нищо изненадващо – винаги, когато се разбива статуквото, отпорът е невероятен. Така беше и в България – редица журналисти, политолози, социолози и пр. по команден сигнал от външна сила започнаха да бомбардират обществото със своите позиции. Десетки сайтове бяха създадени в последните месеци с финансиране от Изток“, каза още Плевнелиев. 

Той защити зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в спора му с настоящия държавен глава Румен Радев.

"Не прилича на един държавен глава да дава елементарни епитети и сравнения на един народен представител от какво да разбира. Не бива да се очаква един депутат да разбира от самолети и салами. За пръв път в историята на България държавен глава се държи така с народен представител, за мен това е необяснимо и притеснително. Най-нормалното нещо е в парламента да бъде създадена комисия, която да провери избора на изтребителите „Грипен“, коментира той критиките на Румен Радев към Цветан Цветанов, че "не разбира нищо от изтребители, а разбира от апартаменти". 

"В момента се изгражда нов световен ред. Този след края на Втората световна война вече го няма. Великите сили са много повече, регионалните - също. В този преходен период има много кризи, тъй като всеки слага на масата своите искания за преразпределение на баницата. Ако Европа иска да бъде велика сила, то тогава България може да помогне с нейното председателство на Съвета на ЕС", каза още Плевнелиев.

„Първото правителство на Бойко Борисов беше на магистралите и на модернизацията на България, вторият кабинет беше опит за стабилизация след две години на разруха, а сега виждам, че външната политика се услажда на премиера и му идва отръки. Той научи много, създаде силни връзки с европейски и световни лидери. Приветствам неговите усилия да бъде лидер на Балканите“, обобщи Плевнелиев.  

Ден на лекарски протести срещу агресията

http://www.cross.bg/agresiyata-lekarski-chasa-1548277.html

/КРОСС/ Ден на лекарски протести срещу агресията. По-малко от седмица след като баща на новородено преби лекарка, защото отказала да му даде плацентата, стотици медици в столицата ще излязат пред лечебните заведения, за да кажат „Не на насилието!" Проявата е планувана за 13 часа, а заявка да се включат в недоволството към момента са дали десетки болници. Сред тях са „Пирогов," „Александровска," „Царица Йоанна - ИСУЛ", Националната кардиологична болница, „Св. Иван Рилски," „Сити Клиник," „Майчин дом","Шейново," в която се случи инцидентът, както и „Токуда". Към символичната проява ще се присъединят още и многопрофилните болници - Първа, Втора и Пета градска, Белодробната болница, а също и 6-и и 28-и ДКЦ. Протестът, иницииран от Българския лекарски съюз, ще бъде мълчалив и ще продължи половин час. Протестните прояви ще бъдат индивидуални, по решение на всяко едно лечебно заведение, информира Дарик председателят на Българският лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. От ранни зори обаче всички хора, ангажирани в системата на здравеопазването, ще носят лентички с текст „Не на насилието!": "Идеята е един път завинаги да спрем с агресията към хората, облечени в бяло. Хората, облечени в бяло работят за нашия живот или трябва да се обърна към всички останали - за вашия живот. Пазете техния

Обновяват Западен парк за 10 млн. лева, веломаршрут по алеите

https://offnews.bg//obshtestvo/obnoviavat-zapaden-park-za-10-mln-leva-velomarshrut-po-aleite-659951.html

Столична община пусна поръчката за реконструкция на Западен парк. Цялостно обновяване на 530 дка ще струва 10 233 400 лева с ДДС, като в сумата са включени 10% непредвидени разходи.

Проектът предвижда ремонт и обновяване на настилките, подмяна на парковото обзавеждане, изграждане на нови детски площадки, ремонт и подмяна на техническата инфраструктура и др., с цел възтановяване на представителния вид на парка, съобщи Столична община. 

Новите настилки ще са от гранитни плочи, гранитни павета, бетон и опесъчена настилка. Съществуващите алеи се запазат с предложение за веломаршрут. Ще се изгради нова детска площадка, нови ще са и пейките, кошчетата за отпадъци, електрически стълбове, ще се постави енергоспестяващо осветление. Ще се поставят информационни табели, велосипедни стендове, предвижда се възстановяване и оформяне на водните обекти, изграждане на видеонаблюдение, захранване на помпени станции и водни площи, ремонт на техническата ВиК инфраструктура, отводняване на определени площи, изграждане на нова поливна система, проектиране на ново озеленяване, запазване на съществуващата ценна едроразмерна дървесна растителност, възстановяване на съществуващи цветни площи и изграждане на нови. 

Знаковите места в парка са разработени като отделни подобекти: Главния вход на парка към бул.“Сливница“ и пространството около него; Езерото и алпинеумът на югоизток от главния вход на парка; Сух фонтан на мястото на пресичане на двете основни алеи на парка; Розариум, Цветна изложба, Зелено училище, Детска площадка, Пикник кът, Площадка за кучета и разходка за кучета, Пешеходен мост – вход от бул. „П. Дертлиев“. 

В източен Хамбург избухна силен пожар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322381

В източен Хамбург избухна силен пожарПожар на площ от 200 квадратни метра избухна в източната част на Хамбург, където се открива срещата на Г-20, предава ТАСС, цитирана от "Фокус". Гори покривът на склад на автомобилен салон, съобщи пожарната служба на града в „Туитър“. Към момента пожарникарите се опитват да отстранят пожара. Височината на огъня достига до десет метра,

Ремонтът на Западния парк в София ще струва над 10 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/remontat-na-zapadniya-park-v-sofiya-shte-struva-nad-10-mln-lv-news266317.html

Възстановяването на езерото и алпинеума, велоялея, розариум, цветна изложба, нови детски площадки и за разходка на кучета, пикник кът ще има след обновяването на Западния парк в София. В него ще бъдат инвестирани над 10.2 млн. лв. с ДДС. Това става ясно от обявената обществена поръчка за избор на изпълнител от Столична община с прогнозна стойност от 8.5 млн. лв. без ДДС. Средствата се осигуряват от оперативна програма "Региони в растеж". Столична община реши сама да обнови парка с еврофиннасиране, след като процедурата за отдаване на концесия на парка се провали. Сумата, която ще бъде вложена е четворно по-голяма от исканата от инвеститора 2.7 млн. лв. при неуспешната процедура за търсене на концесионер за срок от 25 години. Проектът предвижда цялостна реконструкция на така наречената представителна част на парка с площ от около 530 дка разположени между бул. "Сливница“, ж.п. линията София-Перник, бул. "Царица Йоанна“ и река Суходолска. Заложено е обновяване на настилките с нови гранитни плочи и павета, бетонова и опесъчена настилка. Парковото обзавеждане– пейки, кошчета за отпадъци,информационни стълбове, стоянки за велосипеди ще бъдат подменени. Ще бъде поставено и ново енергоспестяващо  осветление. Ще бъде поставено и видеонаблюдение. Предвиден е и ремонт на техническата ВиК инфраструктура, изграждане на нова поливна система, и ново озеленяване, възстановяване на съществуващи цветни площи и изграждане на нови. Знаковите места в парка са разработени като отделни подобекти. Крайният срок за подаване на оферти е до 17:30 часа на 14 август, а отварянето им ще бъде на следващия ден. Срокът за изпълнение на обекта е една година. Най-вероятно ремонтът на парка ще започне през 2018 г.

РИОСВ - Пазарджик спаси 7 шипобедрени костенурки и 3 щъркела

https://www.actualno.com/goodnews/riosv-pazardjik-spasi-7-shipobedreni-kostenurki-i-3-shtyrkela-news_621074.html

7 шипобедрени костенурки и 3 щъркела са спасени от експерти на Екоинспекцията в Пазарджик, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Цветана Чочва, експерт в РИОСВ - Пазарджик. По думите ѝ спасени са и изпратени за лечение в спасителен център три защитени птици от вида бял

Защо закъсняват полетите на „България ер“

http://www.barometar.net/88988/

„Полетът на България ер от 21.55 ч. от Варна току-що кацна на летище София… ще си спестя коментарите…“, написа служебният вицепремиер Деница Златева към 6 сутринта в понеделник. Конкретният полет е един от многото на „България ер“, оцветени в червено по информационните табла на летищата. От миналия петък, няколко поредни дни пътниците на „България ер“ […]

Прокуратурата търси виновници за мелето край Ихтиман

http://frognews.bg/news_137820/Prokuraturata-tarsi-vinovnitsi-za-meleto-krai-Ihtiman/

Прокуратурата търси виновен за катастрофата в Ихтиман. Към момента има досъдебно производство срещу неизвестен извършител, съобщи пред НоваТВ представител на прокуратурата. Не е ясна конкретната причина за тежкия инцидент.

Единодушие в парламента: по-ниски такси за съдебни изпълнители и без "вечни длъжници"

http://clubz.bg/55931-edinodushie_v_parlamenta_po_niski_taksi_za_sydebni_izpylniteli_i_bez_vechni_dlyjnici

Нови правила за производствата с частни съдебни изпълнители, възможност за обжалване на заповеди за изпълнение и оценка на вещи на длъжника, удължени срокове и правила за призоваване в съда на хора със задължения и първа стъпка към отпадането на т.нар. вечен длъжник - това приеха на първо четене депутатите в пълно единодушие. Общо законопроектите за промени в Гражданския процесуален кодекс, през който се променят и други закони, са 4 - по един от всяка парламентарна група, а акцията срещу практиките на частните съдебни изпълнители и правилата, по които работят, поде преди време омбудсманът Мая Манолова.

Първата важна промяна, която се предлага, е в начина на призоваване на длъжниците при съдебно производство. Ако поправките се приемат и на второ четене, съдът вече ще е длъжен в рамките на 1 месец да издири длъжника, срещу когото тече производство, както на адреса, посочен по делото, така и на настоящия и постоянния му адрес. Едно от посещенията на място трябва да е в почивен или в неприсъствен ден - тоест във време, в което длъжникът се предполага да не е на работа, а на някой от адресите си. Едва след като са изчерпани тези опции, ще важи призоваването чрез залепване на уведомление на адрес. 

Второ - таксите, които вземат частните съдебни изпълнители и по време на цялото производство, да не могат да надвишават размера на дълга. Това беше и една от важните идеи на Манолова. Причината е, че често се случваше дълг от 100 лв. да набъбне двойно и тройно само заради такси. Предлага се още при доброволно издължаване да не се дължат никакви такси.

От БСП предлагат възможност за спиране на изпълнението на принудителните вземания, ако дръжникът обжалва. Според вносителите, за да се осигури по-голяма защита на длъжниците в изпълнителното производство, се предлага те да могат да обжалват по съдебен ред оценката на вещта при публичната продан. В проекта на закон е предвидено и задължително посочване на банковата сметка на ищеца в съдебното решение и на заявителя в заявлението за издаване на заповед за изпълнение, за да се улесни доброволното плащане на присъдените суми.

В законопроекта на ГЕРБ се прави и крачка към отпадане на т.нар. вечни длъжници и въвеждане на 10-годишна абсолютна давност за задължения за физически лица. 

Малката подробност е, че това ще важи само за необезпечените вземания, ако текстът бъде приет окончателно в предложения вид. За последното алармираха от левицата по време на дебатите. Според социалиста Филип Попов малко от вземанията на банките са необезпечени, затова въпросната поправка не била достатъчна и нямало да има кой знае какъв ефект. 

От ГЕРБ предлагат още възможност на длъжника доброволно да се издължи, като се намали размерът на първоначалната доброволна вноска от 30 на 20 процента от задължението. В мотивите на законопроекта се посочва, че за да се осигури максимална защита на интересите на страните в изпълнителното производство, се предлага задължително назначаване на вещо лице при определяне на цената на вещта за недвижимо имущество, както и при продажба на движимо имущество на стойност над 5000 лева.

Друга идея е въвеждането на електронни търгове за вещи и имущество на длъжници. Идеята работи добре в прибалтийските републики и е ползван техният опит.

Промените идват, след като премиерът Бойко Борисов декларира на нарочна среща подкрепата си за Мая Манолова вчера.

Единодушие в парламента: по-ниски такси за съдебни изпълнители, без "вечни длъжници"

http://clubz.bg/55931-edinodushie_v_parlamenta_po_niski_taksi_za_sydebni_izpylniteli_bez_vechni_dlyjnici

Нови правила за производствата с частни съдебни изпълнители, възможност за обжалване на заповеди за изпълнение и оценка на вещи на длъжника, удължени срокове и правила за призоваване в съда на хора със задължения и първа стъпка към отпадането на т.нар. "вечен длъжник" - това приеха на първо четене депутатите в пълно единодушие. Общо законопроектите за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, през който се променят и други закони, са 4 - по един от всяка парламентарна група, а акцията срещу практиките на частните съдебни изпълнители и правилата, по които работят, поде преди време омбудсманът Мая Манолова.

Първата важна промяна, която се предлага, е в начина на призоваване на длъжниците при съдебно производство. Ако поправките се приемат и на второ четене, съдът вече ще е длъжен в рамките на 1 месец за издири длъжника, срещу когото тече производство, както на адреса, посочен по делото, така и на настоящия и постоянния му адрес. Едно от посещенията на място трябва да е в почивен или неприсъствен ден - тоест във време, в което длъжникът се предполага да не е на работа, а на някой от адресите си. Едва след като са изчерпани тези опции ще важи призоваването чрез залепване на уведомление на адрес. 

Второ - таксите, които взимат частните съдебни изпълнители и по време на цялото производство, да не могат да надвищават размера на дълга. Това беше и една от важните идеи на Манолова. Причината е, че често се случваше дълг от 100 лв. да набъбне двойно и тройно само заради такси. Предлага се още при доброволно издължаване да не се дължат никакви такси.

От БСП предлагат възможност за спиране на изпълнението на принудителните вземания, ако дръжникът обжалва. Според вносителите, за да се осигури по-голяма защита на длъжниците в изпълнителното производство, се предлага те да могат да обжалват по съдебен ред оценката на вещта при публичната продан. В проекта на закон е предвидено и задължително посочване на банковата сметка на ищеца в съдебното решение и на заявителя в заявлението за издаване на заповед за изпълнение, за да се улесни доброволното плащане на присъдените суми.

В законопроекта на ГЕРБ се прави и крачка към отпадане на т.нар. "вечни длъжници" и въвеждане на 10-годишна абсолютна давност за задължения за физически лица. 

Малката подробност е, че това ще важи само за необезпечените вземания, ако текстът бъде приет окончателно в предложения вид. За последното алармираха от левицата по време на дебатите. Според социалиста Филип Попов малко от вземанията на банките са необезпечени, затова въпросната поправка не била достатъчна и нямало да има кой знае какъв ефект. 

От ГЕРБ предлагат още възможност на длъжника доброволно да се издължи, като се намали размера на първоначалната доброволна вноска от 30 на 20 процента от задължението. В мотивите на законопроекта се посочва, че за да се осигури максимална защита на интересите на страните в изпълнителното производство се предлага задължително назначаване на вещо лице при определяне на цената на вещта за недвижимо имущество, както и при продажба на движимо имущество на стойност над 5 000 лева.

Друга идея е въвеждането на електронни търгове за вещи и имущество на длъжници. Идеята работи добре в прибалтийските републики и е ползван техния опит.

Г-20: какво очакват най-могъщите?

http://www.cross.bg/sreshtata-vurha-g--1548276.html

/КРОСС/ В петък и събота светът се събира в Хамбург: тогава се провежда срещата на върха на страните от Г-20 - двайсетте най-могъщи държави в света. Какво очакват основните играчи от тази среща? Администрацията на Доналд Тръмп очаква малко от срещата на Г-20. А и американският президент едва ли се радва особено на престоя си в Хамбург. Посещенията във Варшава и Париж са му вероятно доста по-приятни, защото там в центъра на вниманието е само той. За него срещата на Г-20 е по-скоро задължително упражнение. И сигурно Тръмп ще бъде доволен, ако в Хамбург не бъдат взети обхватни и обвързващи решения. Вече видяхме какво е отношението му към климатичната политика - след като той обяви, че ще извади САЩ от Парижкото споразумение. Сега погледите са насочени най-вече към срещата между Тръмп и Путин, която се очаква с напрежение. Експертите отдавна приписват на двамата президенти известни прилики. Тръмп обаче е под вътрешнополитически натиск заради аферата около руската намеса в президентските избори. Така че ще е доста интересно да се види как ще се държи американският президент. РусияЗа руснаците най-важният момент от Г-20 несъмнено е срещата с Тръмп. Очакванията от тази среща на високо равнище отдавна не са били толкова големи, колкото сега. "Става дума най-вече за нормализиране на диалога", заяви в тази връзка руският външен министър Лавров

Започва срещата на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322377

Започва срещата на Г-20При засилени мерки за сигурност лидерите на групата Г-20 се събират днес в германския град Хамбург. Форматът обединява водещите промишлено развити страни и нововъзникващи пазарни икономики на планетата, предаде Нова телевизия. Сред водещите теми на срещата ще бъдат търговията и климата, а там има и много разногласия.

Борисов с единствено изискване за изтребителите: Да бъдат нови

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-s-edinstveno-iziskvane-za-iztrebitelite-da-bydat-novi-2035423

Премиерът Бойко Борисов заяви, че има едно единствено изискване по отношение на бойния многоцелеви самолет, който България ще закупи за ВВС и то е самолетът да бъде нов.
 

Ура за разрушителите!

http://www.cross.bg/zashtoto-hora-pametnitzi-1548275.html

/КРОСС/ Започнаха да събарят паметника край НДК. Трябва да са пълни идиоти, за да го оставят на мира. Защото той отдавна се е превърнал в метафора на Прехода - Славната Ера на Разрушението. Всеки, който го погледне, веднага се сеща за това. Ако имаха малко повече ум, ако бяха по-хитри, щяха да фалшифицират агонията му - и да обявят, че той, всъщност, е Образът на Соца, образът на проклетото Минало. Но не се сетиха. И той постепенно се превърна в символ на разпада, който самите те причиниха, в една или друга степен. А това показва, че не са толкова хитри, колкото си въобразяват. ***Не успяха да се справят с един елементарен проблем, защото са повлечени от днешното Лениво Мъртвило и са свикнали то само някак да се справя с проблемите, каквито и да са те. Аспарухово се превръща във воден ад, загиват хора - добре, де, дъждът все ще спре. И той спира - нищо, че Потопът се спотайва наоколо и ядно ръмжи. Бисер става жертва на „ничий" язовир - ничий?! - в една толкова крадлива държава! Добре, де, хайде да преброим безстопанствените язовири, 70 ли са или 100 - майната им. Ще ги броим, докато забравят и за Бисер - пък и всички началства вече се снимаха там, снизходиха притворно скръбните си мутри до простолюдието. Дори Плевнелиев се разходи дотам с един бронетранспортьор и беше донейде овладял вечно нахиления си сурат. Не беше малък принос към всенародната скръб. Какво повече искате

Пожар избухна в източната част на Хамбург

https://www.actualno.com/europe/pojar-izbuhna-v-iztochnata-chast-na-hamburg-news_621102.html

Пожар на площ от 200 квадратни метра избухна в източната част на Хамбург, където се открива срещата на Г-20, предава ТАСС. Гори покривът на склад на автомобилен салон, съобщи пожарната служба на града в Twitter. Към момента пожарникарите се опитват да потушат пожара. Височината на огъня достига до десет метра, а димът се вижда от няколко километра, допълва агенция Фокус. Властите все още не могат да свържат пожара с многочислените протестиращи срещу Г-20. Снимка: архив

Паник бутони във всички линейки

http://www.cross.bg/bytoni-petrov-vsichki-1548274.html

/КРОСС/ Паник бутони във всички линейки обеща здравният министър проф. Николай Петров. Част от плановете му за борба с агресията срещу медицински лица включва и изготвянето на карта. Тя щяла да обособи високорисковите райони в страната, за които ще се търси съдействие и от полицията. Според Николай Петров при реализирано насилие над медицинско лице не бива да се месим в работата на съдебната система. Имало обаче какво още да се направи по отношение на защитата на лекарите. "Действително навсякъде почти в спешните центрове и филиали има паник бутони. Това, което ще направим е да поставим паник бутони и във всички транспортни средства, защото се оказа, че не навсякъде има. Имат джипиес системи за проследимост, ясно е къде са, ако има агресия ще трябва да се алармира. Ще бъде много трудно всеки екип на Спешна помощ, когато пътува - да пътува и патрулка с него. И когато се тръгва в посока регион високорисков - ние ще направим такава карта, по честота на агресия, включително и вербална и ще търсим съдействие от полицията. Друг е въпросът, че всичко опира и до капацитет." обясни министърът. Здравният министър допълни, че от следващата седмица се очаква да заработи електронната платформа за централизирано закупуване на лекарства. Тя според проф. Петров ще доведе до икономии в рамките на 10 до 20%

Синът на Гунди възмутен от чужденец в Левски, чуди се свършиха ли българите

https://offnews.bg//futbol/sinat-na-gundi-vazmuten-ot-chuzhdenetc-v-levski-chudi-se-svarshiha-li-659947.html

Синът на Георги Аспарухов - Андрей, се възмути от далечна Америка на селекцията в Левски. Той визира новото попълнение Милош Цветкович, който беше развинтен от голобрадо момче от туристическата група Сутиеска при мъката 0:0.

Анди излезе с коментар по адрес на сърбина във "Фейсбук": "Ако в България няма по-добри десни защитници от Цветкович, нещата са много лоши...", написа абсолютно справедливо Аспарухов.

Цветкович сигурно взима поне 5000 евро заплата, но е на нивото на Радомир, без да обиждаме момчетата в Струмска слава

Иначе неприятен инцидент съпътства срещата реванш от Лига Европа между Сутиеска и Левски. Феновете на домакините са причакали част от българските привърженици в близост до стадиона и са ги нападнали с факли и камъни, научи Sportal.bg.

Няма сериозно пострадали хора, но един от бусовете, които са превозвали феновете от София. При влизането на стадиона пък местната полиция предотврати по-сериозни сблъсъци между агитките на двата тима.

След мача местните изпратиха българската агитка с викове "цигани" и залп от предмети. Пострадали нямаше.

"Не мога да повярвам, че този стадион има лиценз", сподели спортният директор Даниел Боримиров. След равенството 0:0 и пропуските на черногорците обаче трябва да се замисли повече откъде ги е събирал тези перли като Цветкович.

Катар е заплашен с нови арабски санкции, емирството отговаря: Твърде богати сме да ни заплашват

https://www.actualno.com/asia/katar-e-zaplashen-s-novi-arabski-sankcii-emirstvoto-otgovarja-tvyrde-bogati-sme-da-ni-zaplashvat-news_621094.html

В специално общо изявление Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет публикуваха официално обвиниха Катар, че подкопава урегулирането на дипломатическата криза около Доха, съобщи телевизия "Ал Джазира", предаде БГНЕС. Арабската "четворка" настоява, че непримиримата позиция,

Пони изяде букета на Елизабет II (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6322371

Нахално пони се опита да опасе букета на кралица Елизабет II. Монархът скрива цветята зад гърба си и се чува как казва на кончето - "Махни се!". Забавният инцидент стана по време на посещението на кралицата в замъка „Стърлинг”, недалеч от Единбург, информира Нова телевизия. Понито е талисман на Кавалерията на нейно величество в Шотландия.

За американския министър на отбраната САЩ и Катар са стратегически партньори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/07/3003014_za_amerikanskiia_ministur_na_otbranata_sasht_i_katar/?ref=rss


Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис подчерта значението на стратегическото партньорство с Катар в момент, когато малкото емирство е засегнато от дипломатическото криза със съседите си, съобщава БТА. Това стана в разговор по телефона с неговия катарски колега Халид ал Атия.<br /><br />Те обсъдиха и провеждани в момента операции срещу Ислямска държава, съобщи Пентагонът в комюнике. Двамата министри са постигнали споразумение за продължаване на двустранното сътрудничество между...

Преглед на печата - 7 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355019

Участието на президента Румен Радев във форума "Три морета" е сред водещите теми на петъчните вестници. "Повече инвестиции и общи проекти в сферата на инфраструктурата, енергетиката и дигитализацията в региона на трите морета - Черно, Адриатическо и Балтийско, ще донесат добавена стойност за гражданите в Централна и Източна Европа и ще направят целия Европейски съюз по-конкурентоспособен и целеустремен.

Яне Янев към свой работник: Искаш ли да те заколя и погреба?

http://frognews.bg/news_137819/IAne-IAnev-kam-svoi-rabotnik-Iskash-li-da-te-zakolia-i-pogreba/

Работник подаде жалба в полицията, че лидерът на РЗС Яне Янев го нападнал и намушкал с нож. Пострадалият работник разказа за инцидента пред БТВ. Янев се приближил към него и започнал да го заплашва: ”Искаш ли да те заколя и да те погреба. Няма кой да те намери. След това ме поряза. Раната е дълбока до кокала, имам 5-6 шева”.

Хамбург е домакин на срещата на върха на Г-20

http://www.cross.bg/g-hambyrg-sreshtata-1548273.html

/КРОСС/ При засилени мерки за сигурност лидерите на групата Г-20 се събират днес и утре в германския град Хамбург за среща на върха, предава АФП. Г-20 обединява от 2008 г. водещите промишлено развити страни и нововъзникващи пазарни икономики на планетата, а именно САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Индия, Бразилия, Италия, Канада, Южна Корея, Русия, Австралия, Мексико, Индонезия, Турция, Саудитска Арабия, Аржентина, Република Южна Африка (РЮА) и ЕС. В Хамбург тези страни ще бъдат представени от техните президенти или премиери. ЕС ще бъде представен от председателя на Европейския парламент Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Саудитският крал Салман няма да присъства заради дипломатическата криза с Катар. Сред водещите теми на Г-20 се очертава да бъдат търговията и климата. По тези два въпроса обаче се очаква и да има разногласия между участниците във форума. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля страната си от Парижкото споразумение за климата и е склонен към протекционизъм, с цел да постави Америка на първо място. По отношение на климата германският канцлер Ангела Меркел, която е домакин на срещата, иска да се приеме план за действие за прилагането на парижкото споразумение на ниво Г-20. След поредното севернокорейското ракетно изпитание се очаква темата Северна Корея също да е сред водещите в Хамбург. Извън работните заседания на Г-20 се очаква да има редица двустранни срещи

Скъсване на контактната мрежа промени маршрута на трамваи в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322375

Скъсване на контактната мрежа промени маршрута на трамваи в СофияСкъсване на контактната мрежа промени маршрута на няколко трамвая в София. Трамвайни линии номер 1, 6 и 7, които по линия пътуват до НДК, се отбиват към Съдебната

Силно земетресение във Филипините

http://www.mediapool.bg/silno-zemetresenie-vav-filipinite-news266316.html

Земетресение с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер във Филипините доведе до смъртта на двама души и рани най-малко 72-ма, предадоха агенциите. Жители на централната част на страната са напуснали домовете си панически. Спасителни екипи са извадили 13 души затрупани под срутила се обществена сграда в Кананга на остров Лейте.

Протестите във Венецуела продължават и след нападението срещу парламента

http://www.cross.bg/parlamenta-napadenieto-madyro-1548272.html

/КРОСС/ Протестите във Венецуела продължиха и доведоха до сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи от опозицията в Каракас, ден след нападението срещу парламента от поддръжници на президента Николас Мадуро, предава АФП. Снощи протестиращите се насочиха към Върховния съд на страната, обвиняван, че обслужва интересите на социалистическото правителство. При опита им да достигнат сградата на съда те бяха отблъснати от силите на реда и разпръснати със сълзотворен газ. Полицаи преследваха някои протестиращи дори в "Ел Самбил", най-големият мол във венецуелската столица. Общо 45 души, включително 17 деца, са потърсили спешна помощ поради ефектите на газа, съобщи Рамон Мучачо, кмет на столичния квартал Чакао. Протестиращите продължават да искат оставката на Мадуро, въпреки насилието, свързано с техните прояви, при което за три месеца загинаха вече 91 души. Седем депутати бяха ранени при нападението срещу парламента, извършено от поддръжници на Мадуро. Самият президент порица агресивната проява. Порицание изказаха и ЕС, Франция и Организацията на американските държави. ЕС призова снощи венецуелското правителство да гарантира сигурността на депутатите, отбелязва АФП.  

В Дупница предупредиха ромите, че ще им вземат уредбите заради шумни сватби

https://www.actualno.com/kustendil/v-dupnica-preduprediha-romite-che-shte-im-vzemat-uredbite-zaradi-shumni-svatbi-news_621084.html

Заради нетърпимо високата музика от ромски сватби в Гиздова махала в Дупница, вече има официално предупреждение, че техника и усилватели на нарушаващите наредбата за шума ще бъдат конфискувани. Срещу шумната музика по сватби има множество сигнали, но през последните почи

Путин и Тръмп на първи разговор очи в очи

https://offnews.bg//sviat/putin-i-tramp-na-parvi-razgovor-ochi-v-ochi-659949.html

Доналд Тръмп и Владимир Путин ще проведат първия си разговор очи в очи на срещатата на Г-20 в германския град Хамбург, пише Би Би Си.

И американският, и руският президент казват, че искат да възстановят отношенията си, сериозно влошени заради конфликтите в Украйна и Сирия, както и заради обвиненията, че Русия се е месила в изборите в САЩ.

Преди срещата на групата на 19-те най-големи икономики в света плюс ЕС 76 полицаи бяха ранени в сблъсъци по време на протести. Масови бунтове се очакват и в петък. 20 хил. полицаи са ангажирани с охраната на срещата на върха.

Световните лидери са разделени по два въпроса - климатичните промени и търговията.

Двамата лидери - Путин и Тръмп, ще се срещнат в петък следобед.

Руски медии писаха, че срещата им ще продължи час, но по-късно излезе информация, цитирана от Би Би Си, че тя ще приключи за около 30 минути.

Очаква се двамата президенти да насочат разговора си основно към въпроси, свързани със Сирия и Украйна.

Г-20 обединява от 2008 г. водещите промишлено развити страни и нововъзникващи пазарни икономики на планетата, а именно САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Индия, Бразилия, Италия, Канада, Южна Корея, Русия, Австралия, Мексико, Индонезия, Турция, Саудитска Арабия, Аржентина, Република Южна Африка (РЮА) и ЕС. В Хамбург тези страни ще бъдат представени от техните президенти или премиери. ЕС ще бъде представен от председателя на Европейския парламент Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Саудитският крал Салман няма да присъства заради дипломатическата криза с Катар.

Прогнозата в петък: Слънчево време с температури между 28° и 33°

https://offnews.bg//obshtestvo/prognozata-v-petak-slanchevo-vreme-s-temperaturi-mezhdu-28-i-33-659948.html

Времето в петък ще бъде предимно слънчево. Преди обяд в Североизточна България ще има по-значителни временни увеличения на облачността, но само в отделни райони там ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 33°.

По Черноморието ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Преди обяд главно в северните райони на отделни места ще превали. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 24° - 27°, температурата на морската вода е 22-25°. Вълнението на морето ще е около 2-3 бала.

Над планините ще е предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност, но почти без валежи. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 24°, на 2000 метра – около 16°.

Протестите във Венецуела продължиха и след нападението срещу парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322369

Протестите във Венецуела продължиха и след нападението срещу парламентаПротестите във Венецуела продължиха и доведоха до сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи от опозицията в Каракас, ден след нападението срещу парламента от поддръжници на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес, цитира БТА. Снощи протестиращите се насочиха към Върховния съд на страната, обвиняван,

Мей и Тръмп се срещат преди Г-20

http://www.cross.bg/trump-donald-hambyrg-1548271.html

/КРОСС/ Днес британският премиер Тереза Мей ще се срещне на „четири очи" с американския президент Доналд Тръмп на срещата на Г-20 в Хамбург. Смята се. че тя ще му каже, че Великобритания продължава да подкрепя Парижкото споразумение за климатичните промени. Очаква се срещата в Хамбург да бъде доминиран от Северна Корея. Официалните лица не коментираха какви точно ще бъдат темите на разговора между двамата лидери, но се предполага, че Тереза Мей ще заяви, че Лондон подкрепя твърдо Парижкото споразумение за климатичните промени, след като Съединените щати се оттеглиха от него. Тереза Мей бе критикувана, че не подписа протестно писмо от европейските лидери, осъждащи хода на Доналд Тръмп. Срещата в Хамбург идва седмица преди планираното държавно посещение на Доналд Тръмп във Великобритания, което бе отложено заради съпротивата на много депутати и опасенията за масови протести. Близки до правителството търдят, че в телефонен разговор Тръмп е информирал Мей, че не би желал да посети Великобритания, ако не се радва на подкрепата на британското обществено мнение.  

Радарите за превишена скорост днес - 7 юли, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=355016

Служители на КАТ ще следят днес - 7 юли и в нощта срещу 8 юли, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 09:10ч.-10:00ч. гр.

Тракийски съкровища от България гостуват в Норвегия

http://frognews.bg/news_137818/Trakiiski-sakrovishta-ot-Balgariia-gostuvat-v-Norvegiia/

В музея ”Бригенс” ще гостува експозицията ”Легенди в злато. Тракийски съкровища от България”. Правителството осигури държавна гаранция в размер на 100 000 лв. за временна експозиция на български културни ценности в Норвегия.

Православните християни почитат Света Неделя

http://www.mediapool.bg/pravoslavnite-hristiyani-pochitat-sveta-nedelya-news266315.html

Православната църква почита днес паметта на Света великомъченица Неделя, родена с името Кириакия. Света великомъченица Кириакия е родена в Мала Азия, вероятно в Никомидия, през 3 век, по време на управлението на император Диоклетиан, известно с жестоките гонения срещу християните. Родителите ѝ са християни и Неделя от малка е възпитавана във вярата. Съвсем млада тя решава да посвети живота си на Бог, а когато пораснала, отказвала всички предложения за брак с думите, че се е сгодила за Христос. Един от кандидатите, обиден от отказа ѝ, известил императора, че семейството на Неделя изповядва християнството. Така родителите ѝ били заточени, а тя - подложена на жестоки мъчения. В тъмницата обаче раните на Неделя заздравявали. Тя била осъдена на смърт с посичане, починала на 7 юли 289 г., без присъдата да бъде изпълнена, след като се помолила на лобното си място. Света великомъченица Неделя е една от най-почитаните от българите светици. През 12-13 век, по време на управлението на Асеневци, мощите ѝ са пренесени в старата българската столица Търново. Патриарх Евтимий, който е автор на житието ѝ, превежда нейното име Кириакия на български - Неделя. Така се поставя и традицията гръцките имена да се превеждат на български. Седми юли е храмов празник на столичната митрополитска катедрала "Света Неделя". Българският патриарх Неофит ще оглави празничната света литургия в катедралния храм.

76 служители на реда са ранени на протеста срещу Г-20

http://www.cross.bg/raneni-silite-g--1548270.html

/КРОСС/ При сблъсъци с антиглобалисти снощи в Хамбург са били ранени 76 служители на силите на реда, предава Франс прес, цитирайки говорителка на местната полиция. Става дума за леки наранявания. Има данни и за най-малко двама ранени сред протестиращите. Петима бяха задържани. Няколко хиляди души протестираха почти цялата нощ срещу срещата на върха на Г-20 под надзора на силите за борба с безредиците.  

След 100 години Сахара ще "позеленее"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6322366

След 100 години Сахара ще "позеленее"Покрайнините и сухите региони на Сахара могат отново да „позеленеят“ през следващите 100 години и да се превърнат в савана в резултат на рязкото повишаване на нивото на дъждовете, предизвикано от глобалното затопляне. Това твърдят климатолози в статия, публикувана в списание Earth System Dynamics, цитирана от БГНЕС.

Президентът ще се включи в Световния форум на Атлантическия съвет във Варшава

http://www.cross.bg/vuoruzhenite-sili-bulgarskata-1548269.html

/КРОСС/ След като президентът Румен Радев участва във форума "Три морета" във Варшава, който събра лидерите на 12 страни от Централна и Източна Европа, днес той ще се включи в Световния форум, организиран от Атлантическия съвет, също в полската столица. Радев благодари на американския президент Доналд Тръмп, който присъства на срещата "Три морета", за изразената подкрепа за региона и подчерта, че разполагането на американски бойни части в България и съвместните учения повишават боеспособността на българската армия. В интервю, президентът коментира промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Според него, не може да се каже, че те изземват и ограничават правата на държавния глава, но е налице опит за политизиране на армията: "Във всички случаи те отслабват президентската институция по отношение на въоръжените сили. Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме българската армия. Виждам опити за връщане на обратния процес. Това според мен е по-голямата беда и бих казал, че ако иска Комисията по отбрана и парламентът като цяло, да има по-голямо влияние и авторитет върху въоръжените сили, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за въоръжените сили и за военослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидати, номинирани за генерали." Президентът каза още, че пред България не стои дилемата да избира между Изтока и Запада в сферите на сигурността и енергетиката

"Сименс" разследва как турбините са се озовали в Крим

http://clubz.bg/55930-simens_razsledva_kak_turbinite_sa_se_ozovali_v_krim

Германската компания „Сименс” обяви, че е създала работна група, която да разследва информацията, че нейни турбини са били доставени в Крим за строителството на две нови руски електроцентрали. Вчера „Ройтерс” съобщи, че турбините вече са на територията на анексирания от Русия полуостров в нарушение на наложените от ЕС санкции за продажба на енергийни технологии.

„Нямаме достоверни доказателства за действителна доставка на наши турбини в Крим. Въпреки това ние приемаме сериозно тези информации и създадохме работна група, която да разследва и да изясни фактите”, се казва в съобщение на компанията.

„Ройтерс” обяви вчера, че има три източника за информацията за доставката на турбините, но няма данни дали „Сименс” са били наясно с пренасочването на оборудването от Русия към Крим.

„Ако е имало пренасочване на наскоро закупени турбини към Крим, това представлява еднозначно нарушение на условията по договора. „Сименс” няколко пъти предупреди клиента си, че спазваме всички експортни рестрикции”, обясняват от фирмата.

Германската компания обяви още, че ще предприеме всички законови и оперативни действия, за да предотврати използването на оборудването в Крим. „Сименс” няма да участва в пускането в експлоатация на газовите турбини.

Русия има нужда от турбините за две електроцентрали в Крим, които Кремъл иска да построи, за да изпълни обещанието на Владимир Путин, че ще има достатъчно ток за полуострова. Става дума за газови турбини тип SGT5-2000E, които се произвеждат само от „Сименс” и нейните поделения.

„Сименс” разследва: как турбините са се озовали в Крим

http://clubz.bg/55930-%E2%80%9Esimens%E2%80%9D_razsledva_kak_turbinite_sa_se_ozovali_v_krim

Германската компания „Сименс” обяви, че е създала работна група, която да разследва информацията, че нейни турбини са били доставени в Крим за строителството две нови руски електроцентрали. Вчера „Ройтерс” съобщи, че турбините вече са на територията на анексирания от Русия полуостров в нарушение на наложените от ЕС санкции за продажба на енергийни технологии.

„Нямаме достоверни доказателства за действителна доставка на наши турбини в Крим. Въпреки това ние приемаме сериозно тези информации и създадохме работна група, която да разследва и да изясни фактите”, се казва в съобщение на компанията.

„Ройтерс” обяви вчера, че има три източника за информацията за доставката на турбините, но няма данни дали „Сименс” са били наясно с пренасочването на оборудването от Русия към Крим.

„Ако е имало пренасочване на наскоро закупени турбини към Крим, това представлява еднозначно нарушение на условията по договора. „Сименс” няколко пъти предупреди клиента си, че спазваме всички експортни рестрикции”, обясняват от фирмата.

Германската компания обяви още, че ще предприеме всички законови и оперативни действия, за да предотврати използването на оборудването в Крим. „Сименс” няма да участва в пускането в експлоатация на газовите турбини.

Русия има нужда от турбините за две електроцентрали в Крим, които Кремъл иска да построи, за да изпълни обещанието на Владимир Путин, че ще има достатъчно ток за полуострова. Става дума за газови турбини тип SGT5-2000E, които се произвеждат само от „Сименс” и нейните поделения.

Предлагат три места за небостъргачи в София

//dariknews.bg/novini/biznes/predlagat-tri-mesta-za-nebostyrgachi-v-sofiia-2035414

Три места за строителство на небостъргачи в София предвиждат предложенията за промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. Те ще бъдат представени другата седмица, съобщи пред общинските съветници от транспортната комисия главният архитект на София Здравко Здр

Нападателят на лекарката от "Шейново" отказва да съдейства на разследващите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/napadateliat-na-lekarkata-ot-shejnovo-otkazva-da-sydejstva-na-razsledvashtite-2035417

Задържаният за нападението срещу доктор Албена Гагова в болница "Шейново" Владимир Стоянов за момента отказва да съдейства на разследващите.
 
Младият мъж направил няколко опита да се скрие от полицията след инцидента.
 

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/pishe-dizaiineri-stranitza-1548268.html

/КРОСС/ "Такса "смет" може да поскъпне драстично още от 2019 година", пише Сега на първа страница. Тепърва ще се изготвя методика за определяне на размера, а всяка община ще избира кой от начините да предпочете.  Промяната се изисква от Брюксел и не може да се отлага повече, подчертават запознати с темата. Природният газ може да поевтинее през есента прогнозира, в интервю за Труд, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Кметът на Ихтиман Калоян Илиев, специално за вестник Телеграф, твърди, че лошата видимост онзи ден, предизвикала големите верижни катастрофи, била заради мъгла.  Той се обосновава и с факта, че сметището, което гори от една седмица, пушело най-много в неделя, но тогава не е имало проблеми с движението. И Борисов обяви война на модерното робство е водещата тема на Стандарт. До края на септември парламентът трябва да одобри законопроекти, внесени от омбудсмана Мая Манолова, срещу експлоатацията на работниците. Премиерът даде пълната си подкрена на нейните предложения и обеща на Манолова да ангажира цялата парламентарна група на ГЕРБ, пише вестникът. Нароихме учени колкото 40 батальона, пише на първа страница, Монитор. Над 14 хиляди души са получили научни звания за седем години, съобщава изданието, като се позовава на данни на Министерството на образованието и науката. По този повод, депутати предлагат да има критерии за научните степени доцент и професор

Лекари от цялата страна протестират срещу насилието над техните колеги

http://frognews.bg/news_137817/Lekari-ot-tsialata-strana-protestirat-sreshtu-nasilieto-nad-tehnite-kolegi/

Недоволството е провокирано от побоя над д-р Албена Гагова в болница ”Шейново”. Лекарката беше атакувана от баща на новородено, защото отказала да даде на мъжа плацентата.

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/bivsh-direktor-depytat-1548267.html

/КРОСС/ Антон Радичев, актьор Бойко Великов, бивш директор на БОРКОР, бивш депутат Иван Токаджиев, художник, бивш директор на БНТ Мая Вапцарова, кинорежисьор Д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог, бивш министър на здравеопазването Бончо Генчев, бивш футболист, национал от САЩ '94 Борислав Стефанов, бивш директор на Агенцията за инвестиции Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС Проф. д-р Владимир Михайлов, изкуствовед Екатерина Томова, писателка Живко Вангелов, председател на УС на спортния тотализатор, световен шампион по класическа борба Кирил Ефремов, актьор Проф. Пенчо Пенев, бивш министър на правосъдието и конституционен съдия Петър Янков, метеоролог, управител на ТВ МЕТ Росен Иванов, депутат в 44-ото НС Силвия Петкова, актриса Янко Георгиев, изпълнителен директор на "България ер" Алтимир Адамов, депутат в 44-ото НС    

Спират ТИР-овете по най-натоварените пътища

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-tir-ovete-po-naj-natovarenite-patishta-659946.html

По най-натоварените пътища в страната през летния сезон в пиковите часове ще бъде ограничавано движението на ТИР-ове. Ограничението ще важи до 15-ти септември.

Всеки петък следобед по магистрала "Тракия" ще се спира движението на камиони над 12 тона в посока София-Пловдив, а всяка неделя - в посока Бургас - София.

От 16-ти юни във вечерните часове в петък и неделя не се допускат ТИР-ове в участъка София - Ялбаница на магистрала "Хемус" заради ремонтите. Тежкотоварните автомобили ще се спират почасово всяка събота по магистрала "Струма" в посока Кулата и всяка неделя по магистрала "Марица" в посока Оризово.

Всеки петък и неделя следобяд се ограничава движението на ТИР-ове и по пътищата Варна - Бургас, Бургас - Царево, Ребърково - Ботевград, Русе - Велико Търново, както и по пътя към Кулата. Забраната не важи за камиони, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-katastrofa-1548266.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Разследване. Кога и къде ще спира движението на тирове през сезона. И още: След тежката катастрофа на АМ Тракия - обвинения и защита - говори агенция Пътна инфраструктура Тема: Протестите продължават. На живо: Как да спре насилието над лекари - проф. Милан Миланов Тема: Договор за добросъседство. На масата на преговорите - междусъседските отношения между България и Македония. Коментар на Весела Чернева и Любомир Кючуков Тема: Говори Росен Плевнелиев. В сегашно време - каузите на президента Росен Плевнелиев - гост в студиото на "Денят започва" Тема: Нокаут. За дълга, отговорностите и толерантността - Тервел Пулев след последната победа в професионалния бокс БТВ, "Тази сутрин" Тема: За полицейските протести, битовата престъпност и войната на пътя - в студиото главният секретар на МВР Младен Маринов Тема: Ексклузивно - легендата от света на високите скорости Жан Тодт Тема: След побоя над тийнейджър на рампа за сейтборд в Монтана - разказът на потърпевшия и свидетелите Тема: На живо: нормализира ли се обстановката в Асеновград и как протичат тренировките на младежите от отбора по гребане след нападението? Тема: „Чети етикета": Златните правила за безопасно шофиране през лятото Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Политик обвинен в побой. Бил ли е Яне Янев свой работник? Тема: За самолетите и апартаментите - Цветан Цветанов отговаря на президента

ООН ще приеме споразумение против ядрените оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322363

ООН ще приеме споразумение против ядрените оръжияГлобално споразумение, което забранява ядрените оръжия ще бъде прието от ООН, въпреки опозицията на САЩ, Великобритания, Франция и други ядрени държави, които бойкотират преговорите, предава AFP. Поддръжниците на споразумението твърдят, че това е историческо постижение, но ядрените държави отхвърлиха забраната като нереалистична, заявявайки,

Шестата в света спря Цветана Пиронкова във втория кръг на "Уимбълдън"

http://www.mediapool.bg/shestata-v-sveta-sprya-tsvetana-pironkova-vav-vtoriya-krag-na-uimbaldan-news266314.html

Цветана Пиронкова отстъпи пред бившата номер едно в тениса Каролин Вожняцки с 3:6, 4:6 във втория кръг на "Уимбълдън". Това беше пета поредна победа на датчанката срещу 29-годишната българка. Срещата започна равностойно с размяна по един пробив до 2:2. Пловдивчанката пропусна шанс за пробив в шестия гейм, а след това Вожняцки влезе в ритъм. Датчанката, която в момента е шеста в световната ранглиста, направи серия от четири поредни гейма, като на два пъти спечели при сервис на Пиронкова. Двете тенисистки рядко излизаха на мрежата, а двубоят се превърна в битка от дъното на корта. Първият сет приключи 6:3 в полза на Вожняцки. В началото на втората част Пиронкова измъкна много тежък гейм за 1:1, след като спаси шанс за пробив и на два пъти използва системата за видеоповторение. Вожняцки поведе с 3:1, но Пиронкова успя да върне пробива и след това изравни за 3:3. Последва убедителен сервис гейм за датчанката. Пиронкова спечели подаването си, но при 4:5 българката направи двойна грешка и сбърка една топка на мрежата, което доведе до мачбол за съперничката й и победа за Вожняцки с 6:4. Бившата лидерка в световната ранглиста, която загуби четири финала тази година, до този момент не е прескачала четвъртия кръг на "Уимбълдън”. За място на осминафиналите поставената под номер пет в основната схема на турнира ще спори с Анет Контавейт от Естония.

Лекари излизат на мълчалив протест заради насилие над техни колеги

https://offnews.bg//obshtestvo/lekari-izlizat-na-malchaliv-protest-zaradi-nasilie-nad-tehni-kolegi-659945.html

Лекари от различни краища на страната на мълчалив протест срещу насилието след жестокия побой над доктор Албена Гагова от болница "Шейново", съобщава БНТ.

От Българския лекарски съюз призовават днес всеки медик да закачи синя панделка с надпис "Не на насилието!" в знак на протест срещу агресията и на съпричастност към колегите си, станали жертва на насилници. В някои градове по обяд са организирани и протести пред лечебните заведения.

От столичната Спешна помощ обявиха, че няма да прекъсват работа за протест, но всички екипи, включително и администрацията, ще носят сини ленти в знак на съпричастност, той като именно медиците от Спешна помощ най-често стават жертви на агресия.

Нападението срещу доктор Гагова провокира серия протести на лекари и пациенти през изминалите дни. От правителството изказаха подкрепа към медиците и обявиха, че готвят мерки за по-голяма защита от агресия.

Френският парламент удължи до 1 ноември извънредното положение в страната

http://frognews.bg/news_137816/Frenskiiat-parlament-udalji-do-1-noemvri-izvanrednoto-polojenie-v-stranata/

Френското Национално събрание днес одобри законопроект за удължаване до 1 ноември на извънредното положение в страната, въведено след кървавите терористични нападения през 2015 г., съобщи Ройтерс.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-turnovo-1548265.html

/КРОСС/ *** София.От 09.00 часа ще се проведе пленарно заседание на Народното събрание. ***София.От 9.30 часа в Централен военен клуб (зала Концертна) ще се проведе публична дискусия с министър-председател на Република България Бойко Борисов на тема: „Трансатлантическата връзка през Българското председателство на Съвета на ЕС". От 11.00 часа ще се проведе публична дискусия с Н.ПР. Ерик Рубин, посланик на Съединените Американски Щати в България, на тема: „Българо-американското сътрудничество :пътят напред". ***София.От 09.30 часа в митрополитска катедрала „Св. Неделя", Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната света Литургия. ***София.От 10.00 часа в сградата на Министерство на икономиката на ул. "Славянска" №8 министърът на икономиката Емил Караниколов ще връчи два сертификата за инвестиция клас А, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. ***София.От 11.00 часа Националният литературен музей организира честване пред паметника на Иван Вазов на ул. „Г. С. Раковски" в столицата, по повод 167-годишнината от рождението на поета. ***София.От 11.00 часа пред паметника на Иван Вазов на ул. „Г. С. Раковски" Националният литературен музей организира честване по повод 167-годишнината от рождението на поета. ***София.От 13

Св. великомъченица Кириакия - Неделя

http://www.cross.bg/nedelya-godina-zhivot-1548236.html

/КРОСС/ Св. мъченица Неделя-Кириакия е родена в Мала Азия, навярно в Никомидия, столица на римския император Диоклетиан. Тя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Тя пораснала красива и умна девица. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите в гр. Мелитин, гдето те пострадали мъченически, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Накрай, след като Неделя решително заявила: «За мене живот е да умра за Христа», мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 година. Българските царе Асеновци (XII-XIII векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство, Търново. До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св

Разследващите химическите атаки в Сирия, са подложени на политически натиск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322359

Разследващите химическите атаки в Сирия, са подложени на политически натискРазследващите от съвместната комисия на ООН и ОЗХО, която трябва да определи извършителите на химическата атака в Сирия на 4 април, са подложени на силен политически начин, оплака се снощи главният докладчик Едмонд Мулет, цитиран от Франс прес и БТА. След заседание при закрити врати на Съвета за сигурност на ООН, Мулет се оплака,

Най-важното от Варна във вчерашния - 6 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354969

Оборудват 100 спирки във Варна с информационни табла Общо 100 спирки във Варна предстои да бъдат оборудвани с информационни табла. Новите придобивки ще бъдат осигурени благодарение на евросредства, финансиращи проекта „Интегриран Градски Транспорт на Варна – втора фаза“, научи Moreto.

Res XXXVII: Хелмут Кол, Христо Ботев

https://offnews.bg//nashite-avtori/res-xxxvii-helmut-kol-hristo-botev-659944.html

Брайдбах твърди следното: в своите “Мемоари” Аденауер говори за ХДС (цитирам по памет) като за партия, която, противопоставена на нацизма и комунизма, да постави достойнството на личността в центъра на всичко, за което се бори; партия от най-различни прослойки и професии, която иска да помогне на бинзес-инициативата – от магазинчето до големите инвестиции. Партия, която не презира “плебса”, а се опитва да му подаде ръка, за да може той да “изплава над водата” (Die Sozialausschüsse).

***

Непоклатим антропоцентризъм. При нас, уви, смазан от близо век етатистки центтризъм.

***

Имаме спешна нужда от нещо като ХДС – народна партия, създадена върху фундамента на основните християнски ценности.

***

Казвам “нещо като”, защото самият аз често се терзая дали е възможна християндемократическа платформа върху православна почва (защото нейната класическа “християн”-част се основава върху католическа, т.е. в земи, където църквата се е борила гърди до гърди за надмощие със светската, основно монархическа власт). Отговорът за страни като Гърция и Русия е ясен – не, не е възможна. Но понеже България е крайно нерелигиозна, съм умерено обнадежден.

***

При българите днес царува онзи древен, езически “бизнес-модел” тип “do ut des”, но в бедняшки вариант – аз Ти паля свещ за 50 стотинки, ерго Ти ми дължиш здраве и печалба.

***

Аз не вярвам в Теб. Но “за всеки случай” ще Ти пална свещичка, щот, нали, кой знае, може па и да съществуваш. Не съм чел Евангелието – Ти нормален ли си, никой не го е чел, заети сме да гледаме телевизия и да воюваме “у Фейсбука”.

***

Защо трябва да плачем на гроба на Хелмут Кол, за разлика от децата му? Защото а) сме политици и мислещи хора с дясна визия за развитие и б) заради неотменимото лично достойнство на човека. Преди някой ляв да подскочи недоинформиран, Кол следваше своята повеля за солидарност – тя ни задължава да се грижим за онеправданите и болните, но и да не прощаваме на мързеливите. И да знаем, че държавна подкрепа се дължи само на истински нуждаещите се – останалите, включително икономическите бежанци, can simply fuck off to hell.

***

Новото “дясно” у нас, поне както аз го планирам, не изключва социалната справедливост. Големият въпрос – освен ако не си болен, инвалидизиран etc. - е какво изработваш и искаш ли въобще да изработиш нещо; за да принесеш и на нуждаещия се, докато справедливо печелиш за себе си.

***

Кол се бореше за нещо като “дясна социална демокрация”, която създава условия за предприемчивост у “четвъртото съсловие” (извинете тази грубовата шега) – и почти го постигна във ФРГ, втората демократична немска република. Либерализъм? Да, но един вид контролиран спрямо традиционните католически ценности. Неолиберализъм? Не, come on. Да не храним излишно банкерчетата – но и да разбираме, че банките са неизбежни консервативни институции.

***

Ето ви и цитат от ранния Кол – пред Католическата академия в Хамбург през 70-те: “Държавата трябваше да се ориентира спрямо ценностите, които са неотменни в един хуманен строй. Основните ценности трябва да се съхраняват от държавата.” Но без, добавям аз, релативизма на Ваймарската република, като мисловна предпоставка за демокрация. И тук стигаме до думата, която определяше Хелмут Кол като политик – “консенсус”. Да ви припомня защо ние от Асеневци насам сме слабо уредена държава – защото няма консенсус по нищо, ако не броим възрожденските герои и ракията. (За героите от Балканските войни никой не знае нищо anyway.)

***

Кол говореше и за актуализирането на основните права – колко красиво би било, ако днес все още беше канцлер вместо “ГДР-комунистката” Меркел. Да си представим: това е крайно консервативен политик (макар и
често обвиняван в мек, едва ли не лефтистки подход), който – докато критикува конституционната уредба на Германия. Кол нямаше да пусне там и един-единствен мюсюлмански бежанец, преди ЕС да създаде най-най-нов закон за това. Защото Кол беше решително против колективистичните идеологии.

***

И още, вече философски от мен (и с помощта на “стария приятел” Марк Аврелий): тва да не пускаш бежанци не означава, че потъпкваш неприкосновеното човешко достойнство. Поради един прост caveat: че преди всичко трябва да се избягва нормативното абсолютизиране на обществото. Християнската вяра, която първично съдържа състрадание, не го дължи никому – не и след Тома Аквински. Тя е дотолкова “политическа”, доколкото ни задава разбирането за човека. Достойнството на човека е независимо от неговия успех или неуспех, и не зависи от преценката на околните.

***

Защо Хелмут Кол е забележителен политик? Защото казва и следното: “За мен свободата се основава в правото всеки да живее своя живот по свой замисъл. Никой не бива да дава рецепти на своя ближен за неговия начин да търси щастието”. И заради онова, което той нарича “хуманен жизнен порядък”.

***

И още от Кол: “Днес нашата задача е да възпитаваме у нашето общество добро отношение към семейството и децата. Държавата трябва да подкрепя семейството”.

***

И още малко: “Субсидиарността (т.е. вторичното преразпределение – б.а.) е признак на общество с човешко лице. Към нея принадлежат децентрализацията и прозрачността, т.е. отвореност и контрол над властта”.

***

Сравнете, моля, този визионер с мафиотските пионки днес. Сравнете неговата визия за развитие с мастурбациите на модела Борисов-Пеевски-Цацаров. Модел, който включва БСП и най-вече ДПС, и който краде бъдещето на децата ви, а вие чинно гласувате за него.

***

Вы сумашедшие, вы знаете об етом?!?

***

Нет, ребята, все не так. Все не так, ребята.

***

Само с Grosse Fatigue няма да стане. Цялата ни държава е отвлечена от пошъл триумвират от нагли – Борисов, Пеевски и Цацаров (четвъртият нагъл, Цветанът на герберската мисъл, вече го споменахме щедро миналия път).

***

Шаламов: невероятен “чеховски” тип автор, който би подкрепил горното. По моему част от големите автори – да речем Фокнър, Набоков или Борхес - са “чеховски”. Те не предлагат готови обяснения на читателя и не се “обясняват”. Другият тип са “толстоистите” като Стайнбек – те изнасят “лекции” на читателя и обясняват всичко в детайли (което не ги прави “слаби” per se, съвсем не). То е като разликата между Плутарх и Салустий – първият те оставя сам с изводите, вторият ти ги сервира внимателно. Познайте кого обикнах още от ей такъв.

***

Хелмут Кол, Бог да го прости, идеен наследник на Аденауер, беше канцлер почти две десетилетия, през които не само направи ФРГ водещата световна икономика, но и успя да “залепи” към нея крайно изостаналата ГДР. А сега го сравнете, моля, с вашия Тупанбаши Борисов. За когото гласувате под строй. Да, той е прост. И вие ли верно сте прости?

***

За финал, нещо от Христо Ботев, който загина на 28 (а вие на 28 днес все още се чудите хипстъри ли сте, кво сте, има ли въобще някакъв смисъл от вас): "Единственият изход из това грозно положение, в което се намира народът, е революцията, и то революция народна, незабавна, отчаяна".

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov
NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Преговорите за разрешаване на конфликта в Кипър се провалиха

http://frognews.bg/news_137815/Pregovorite-za-razreshavane-na-konflikta-v-Kipar-se-provaliha/

Преговорите за разрешаване на продължаващия над четири десетилетия конфликт в Кипър и неговото обединение се провалиха. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви преди часове, че е изключително разочарован, че въпреки ангажираността и решимостта на всички делегации и различните страни в конфликта, споразумение няма.

Компенсират земеделските стопани с 2,1 млн. лева за пропаднали площи през 2016г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322352

Компенсират земеделските стопани с 2,1 млн. лева за пропаднали площи през 2016г.Държавен фонд "Земеделие" разпределя 2,1 млн. лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2016 г. Това реши Управителният съвет на Фонда на свое редовно заседание, съобщава пресцентърът му.

Ограничение от 50 км/ч в участъка от км 45 до км 47 в двете посоки на АМ "Тракия"

https://www.actualno.com/society/ogranichenie-ot-50-kmch-v-uchastyka-ot-km-45-do-km-47-v-dvete-posoki-na-am-trakija-news_621093.html

Въведено е ограничение на скоростта - 50 км/ч в участъка от км 45 до км 47 в двете посока на АМ "Тракия", поради намалена видимост в посочения участък. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация, предупреждават от агенцията. С

150 руски шпиони действали в САЩ сега

http://dnes.dir.bg/news/USA-diplomati-ruski-shpioni-26021116

Около 150 сътрудници на руското разузнаване биха могли да действат на територията на САЩ, съобщи Си Ен Ен.

Митов е доволен от преодоляването на задължителния тест, но има забележки

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/07/3002998_mitov_e_dovolen_ot_preodoliavaneto_na_zaduljitelniia/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Николай Митов остана доволен от успеха на отбора си срещу "Сутиеска". Сините имаха труден мач, но след нулево равенство се класираха за втория предварителен кръг в Лига Европа.<br /><br />Митов показа критичност и посочи някои от забележките си. Въпреки това изтъкна, че отборът е нов и се нуждае от време, за да заиграе силно.<br /><br />"Очаквах мачът да е труден. Направихме добро първо полувреме, но през второто съперникът...

Въображение - то е преобладаващата способност на човека...

http://www.cross.bg/istinata-zashtoto-choveka-1548235.html

/КРОСС/ "Въображение. - То е преобладаващата способност на човека, майстор в заблуждението и лъжата, още по-коварно, защото невинаги е измамно; то би било безпогрешно мерило за истината, ако неизменно ни лъжеше. Но макар в повечето случаи да ни мами, въображението с нищо не разкрива това свое качество, защото оцветява еднакво и истината, и лъжата."Блез Паскал

Литва предложи кибератаките да се включат в чл. 5 от договора за НАТО

http://frognews.bg/news_137814/Litva-predloji-kiberatakite-da-se-vkliuchat-v-chl-5-ot-dogovora-za-NATO/

Президентът на Литва Даля Грибаускайте предлага киберсигурността да стане част от чл. 5 на Северноатлантическия договор, по силата на който се предвижда колективна отбрана при нападение срещу която и да е членка на НАТО.

Двама загинали и десетки ранени при силно земетресение във Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322344

Двама загинали и десетки ранени при силно земетресение във ФилипинитеЖители на централната част на Филипините напуснаха домовете си в паника, след като вторични трусове удариха централната част на страната, предава AFP. Земетресение с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер доведе до смъртта на двама души, и рани поне 72-ма. Спасителни екипи извадиха 13 души затрупани под срутила се обществена сграда в Кананга на остров

Пътна обстановка в страната - 7 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355018

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325+000 до км 359+000 – почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.

Нароихме учени колкото 40 батальона

http://dnes.dir.bg/news/ucheni-komisia-ministar-stepeni-26020969

Нови 14 111 учени с научни степени и академични длъжности са се нароили у нас за близо седем години.

Влачената с каруца жена починала от инсулт заради горещините

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vlachenata-s-karuca-zhena-pochinala-ot-insult-zaradi-goreshtinite-2035405

64-годишната жена, която беше влачена мъртва от съседа си с каруца в неделя по пътя за врачанското село Чирен, е умряла от инсулт, вследствие на горещините. Това е окончателното заключение от експертизата на съдебните лекари слез направената аутопс

Депутатите да нямат имунитет, предлага Марешки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-da-niamat-imunitet-predlaga-mareshki-2035404

Депутатите да нямат имунитет, предложи лидерът на "Воля" Веселин Марешки в декларация от името на партията.
 
Веселин Марешки се отказ

Почти три години затвор за Светослав С.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280722_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2+%D0%A1.

 Българският гражданин Светослав С., който през октомври 2016 ритна брутално жена по стълбите на берлинското метро, бе осъден на две години и единадесет месеца затвор. Малко преди произнасянето на присъдата прокуратурата изиска три години и девет месеца затвор. На днешния четвърти ден от процеса срещу Светослав С., станаха известни и детайли от съдебната психиатрична експертиза. 


Наркотици, мозъчни травми и още

Според психиатъра, извършил прегледите, подсъдимият страда от психично разстройство. По време на разговорите Светослав С. се държал мило, почти раболепно, плакал много и изпитвал голяма вина. Той бил подложен и на тест за интелигентност, в резултат от който станало ясно, че неговият коефициент на интелигентност е едва 67. В тази връзка няколко германски медии уточняват, че хората с ниво на интелигентност под 70 страдат от умствена изостаналост. Същото твърди и самият психиатър, провел прегледите: по неговите думи, човек с такъв коефициент на интелигентност следва да бъде разглеждан като умствено изостанал.

В експертизата се казва още, че през 2008 Светослав С. е претърпял катастрофа в Полша, при която получил тежки наранявания на главата. Поради предизвиканите тогава мозъчните травми той и до днес не бил в състояние да контролира емоциите си. От прегледа станало също ясно, че е употребявал хашиш още на 13-годишна възраст, а на 14 - и кокаин.

***

Ето и видеото от бруталното нападение от октомври 2016:

Бойко Борисов: Искам единствено нови самолети

http://clubz.bg/55929-bojko_borisov_iskam_edinstveno_novi_samoleti

„Единственото ми изискване при закупуването на самолетни за Военновъздушните ни сили е те да бъдат нови.“

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов. Той говори пред участниците в дискусия на тема „Трансатлантическото партньорство от перспективата на българското председателство на ЕС“.

„Така и така ще се вадят купища пари – нито ще се впускам в темата кой самолет е по-хубав, нито кой е по-бърз. Всеки си има своите предимства и недостатъци. Важното е да са нови. Бих искал това да бъде взето предвид по време на преговорите за закупуването“, каза Борисов.

Той обясни, че когато за различни ведомства в България купува кола -  било фолксваген, мерцедес или шкода, се взема предвид кой с какви пари разполага.

Сред слушателите - видни евроатлантици: Даниел Митов, Красимир Каракачанов, Н. ПР. Ерик Рубин, проф. Огнян Герджиков. 

Същевременно Борисов заяви, че евроатлантическата интеграция на страната ни е необратма и я следваме още от самото начало. България имала два страгтегически партньора – това са ЕС и "НАТО в лицето на САЩ".

„Не мога да се съглася обаче с излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени. Лично бях свидетел и знам с какви усилия ЕС стигна до това споразумение", каза още Борисов.

По думите му, еврозоната е една от най-важните теми за България. Според министър-председателя страната трябва задължително да изпълни този свой ангажимент и да се присъедини към общата европейска валута, защото тя гарантира инвестиции и стабилност. 

„И когато влезем в еврозоната, не можем да се сърдим на други, че Европа минава на две и повече скорости. Тези, които са избрали еврото за парична единица, си гарантират стабилност и просперитет", каза още Борисов.

Борисов: Искам единствено нови самолети

http://clubz.bg/55929-borisov_iskam_edinstveno_novi_samoleti

„Единственото ми изискване при закупуването на самолетни за Военновъздушните ни сили е те да бъдат нови.“

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов. Той говори пред участниците в дискусия на тема „Трансатлантическото партньорство от перспективата на българското председателство на ЕС“.

„Така и така ще се вадят купища пари – нито ще се впускам в темата кой самолет е по-хубав, нито кой е по-бърз. Всеки си има своите предимства и недостатъци. Важното е да са нови. Бих искал това да бъде взето предвид по време на преговорите за закупуването“, каза Борисов.

Той обясни, че когато за различни ведомства в България купува кола -  било фолксваген, мерцедес или шкода, се взема предвид кой с какви пари разполага. 

Същевременно Борисов заяви, че евроатлантическата интеграция на страната ни е необратма и я следваме още от самото начало. България имала два страгтегически партньора – това са ЕС и "НАТО в лицето на САЩ".

„Не мога да се съглася обаче с излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени. Лично бях свидетел и знам с какви усилия ЕС стигна до това споразумение", каза още Борисов.

По думите му, еврозоната е една от най-важните теми за България. Според министър-председателя страната трябва задължително да изпълни този свой ангажимент и да се присъедини към общата европейска валута, защото тя гарантира инвестиции и стабилност. 

„И когато влезем в еврозоната, не можем да се сърдим на други, че Европа минава на две и повече скорости. Тези, които са избрали еврото за парична единица, си гарантират стабилност и просперитет", каза още Борисов.

Под 5% от държавните болници са на печалба

https://www.actualno.com/healthy/pod-5-ot-dyrjavnite-bolnici-sa-na-pechalba-news_621082.html

Точно 3 от общо 62-те държавни болници са на печалба, сочи анализ на здравното министерство, цитиран от депутата от ДПС Нигяр Джафер. Това са областната болница в Монтана, "Св. Иван Рилски" в София и университетската болница в Плевен. На дъното пък са редица областни болници - в

С един милион лева се увеличава бюджетът за застраховане на земеделската продукция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322339

С един милион лева се увеличава бюджетът за застраховане на земеделската продукцияС един милион лева се увеличава бюджетът за 2017 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция, съобщава пресцентърът на ДФ "Земеделие". Това е решение на Управителният съвет на Фонда. Така общата сума, с която ще се подпомогнат стопаните през тази година, нараства от 1,

Слънчево -между 28 и 33 градуса

http://frognews.bg/news_137813/Slanchevo--mejdu-28-i-33-gradusa/

Днес времето ще е предимно слънчево. Преди обяд в Североизточна България ще има по-значителни временни увеличения на облачността, но само в отделни райони там ще превали слабо. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 28 и 33 градуса.

Докато търсят виновни шофьори: Гъст дим отново покри Тракия

https://offnews.bg//obshtestvo/dokato-tarsiat-vinovni-shofiori-gast-dim-otnovo-pokri-trakia-659943.html

Сметището на Ихтиман вече цяла седмица продължава да създава проблеми на трафика по магистрала "Тракия". От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха тази сутрин, че поради намалена видимост в участъка от км 45 до км 47 в двете посоки на магистралата е въведено ограничение на скоростта от 50 км/ч.

От АПИ призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.

В същото време четвъртък стана ясно, че властите търсят виновни шофьори за инцидента на магистралата в понеделник. Според държавното обвинение неизвестен извършител, който по непредпазливост е нарушил правилата за движение по пътищата, е в основата и на два инцидента на магистралата в понеделник в двете посоки. 

Досъдебното производство е образувано по текст от Наказателния кодекс, който предвижда наказание за причиняване на катастрофа след употреба на алкохол или наркотични вещества, след което деецът е напуснал мястото на катастрофата.

Вече една седмица властите не предприемат мерки, за да потушат тлеещият огън на сметището в Ихтиман, което е в процес на рекултивация. Екоминистърът Нено Димов обяви пред БНР, че ако се докаже, че сметището има нещо общо с катастрофата, при която пострадаха 30 души, държавата ще ускори дейностите по рекултивиране на сметището. 

 

7 юли в историята

http://www.cross.bg/voiina-armiya-vtorata-1548233.html

/КРОСС/ 175 г. - Комод е обявен за император на Римската империя.1456 г. - При повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след екзекуцията ѝ.1543 г. - Френската армия завладява Люксембург.1585 г. - Английска експедиция основава колония на брега на Вирджиния в Северна Америка.1754 г. - В Ню Йорк е открит най-старият университет в Северна Америка - Колумбийският, първоначално като Кралски колеж.1807 г. - Наполеон I Бонапарт се среща с руския цар Александър I, за да обсъдят подялбата на Европа между двете страни и начините, по които да се противопостави на британските интереси на континента.1829 г. - Открита е пистата за конни надбягвания Ейнтрий Рейскорс близо до Ливърпул, Англия.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Предният отряд от руската армия, начело с генерал Гурко влиза в Търново.1879 г. - Създават се първите контролно-пропускателни пунктове и митници по границите на Княжество България.1898 г. - Президентът на САЩ Уилям Маккинли подписва резолюция за анексирането на Хавай.1926 г. - Румънското правителство обявява в Южна Добруджа обсадно положение и вкарва редовна армия в областта.1928 г. - По заповед на Иван Михайлов е ликвидиран генерал Александър Протогеров.1937 г. - Япония нахлува в Пекин, Китай, започва Втората китайско-японска война, част от Втората световна война в Азия, продължила до 1945 г.1941 г

Днес ще е предимно слънчево, максимални температури до 33°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6322346

Днес ще е предимно слънчево, максимални температури до 33°Атмосферното налягане e и ще остане по-високо от средното за месеца. Днес ще бъде предимно слънчево. Преди обяд в Североизточна България ще има по-значителни временни увеличения на облачността, но само в отделни райони там ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 33°.

Времето ще бъде предимно слънчево с максимално температури между 28° и 33°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280721_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%8

 Атмосферното налягане e и ще остане по-високо от средното за месеца. Днес ще бъде предимно слънчево. Преди обяд в Североизточна България ще има по-значителни временни увеличения на облачността, но само в отделни райони там ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 33°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус“дежурният синоптик Мартин Славчев. 
По Черноморието ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Преди обяд главно в северните райони на отделни места ще превали. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 24° - 27°, температурата на морската вода е 22-25°. Вълнението на морето ще е около 2-3 бала.
Над планините ще е предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност, но почти без валежи. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 24°, на 2000 метра – около 16°.

Без ток днес във Варненска област ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=355015

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 7 юли ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варненска област, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 16:30 ч.

Св. мъченица Кириакия

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenica-kiriakija-news_620796.html

Св. мъченица Неделя-Кириакия е родена в Мала Азия, навярно в Никомидия, столица на римския император Диоклетиан. Тя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъ

CNN: В САЩ има над 150 руски шпиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322336

CNN: В САЩ има над 150 руски шпиониСпоред бивши и настоящи представители на американското разузнаване, руската агентурна мрежа в САЩ се е активизирала, предава CNN, цитира "Фокус". „Руснаците поддържат агресивна позиция на събиране на информация в САЩ, и успехът им в намесата на изборите не ги възпира“, заяви бивш високопоставен американски разузнавач.

Видео: Защо при комунизма хората са се съгласявали да подслушват съседите си

http://www.dnevnik.bg/video/2017/07/07/2993555_video_zashto_pri_komunizma_horata_sa_se_suglasiavali/?ref=rss


Какво е представлявала Държавна сигурност? С кого действа тя? Каква е тяхната схема? Защо хората са се съгласявали да бъдат агенти, да подслушват съседите си и да ги разследват? Какво са получавали като облаги? Защо са били направени т. нар. лагери по онова време, какво са имали всъщност за цел?<br /><br />"Детски Дневник" представя видеоуроците, които са базирани на текстовете в учебника "Какво се случи преди 89-та? Исторически сборник за комунизма в България",...

Тройната заплаха срещу Меркел на срещата на Г20

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280720_%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82

 За Ангела Меркел срещите като форума на Г20 в Хамбург обикновено са възможност да блесне. Тази обаче идва с голяма доза неприятности, пише Янош Делкер за Politico.

Дългогодишният германски лидер е известна като "канцлера на срещите на върха" - "Гипфелканцлер" - заради способността си да превръща съвещанията със световните лидери в изборни успехи. За да повтори подвига тази седмица, тя ще трябва да изпълни сложна акробатика.

Служители от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера казват, че са установили "три критични променливи", които могат да се развият доста зле в Хамбург: руският президент Владимир Путин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският президент Доналд Тръмп.

Предизвикателството за Меркел е да отстоява позициите си пред тази група самоуверени авторитарни лидери, като същевременно укротява страстите и в качеството си на домакин на срещата на върха насочва 19 страни плюс Европейския съюз към приемлив компромис в заключителното комюнике на форума.

Ако тя се провали в някоя от тези задачи, има опасност да изглежда слаба при последната си поява на световната сцена, преди германците да гласуват на парламентарните избори през септември.

"Питаме се: какво ще стане, ако срещата бъде неуспешна, защото Тръмп блокира всичко?", каза висш представител на ХДС, участващ в кампанията на Меркел. "Тогава няма да го има бонусът "Гипфелканцлерин" и всичко ще се развие по друг начин."

 

Меркел продължава да наблюдава

От тези "три критични променливи" най-лесната за управление вероятно е Путин. До неотдавна руският президент, който преди време отлично се възползва от страха на Меркел от кучета, като доведе лабрадора си на една среща, щеше да бъде основното главоболие на германските служители.

Отношенията между Русия и Германия са доста напрегнати, откакто Кремъл анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. Година по-късно Европейският съюз наложи санкции на Москва заради подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна.

Но този път тревога буди не толкова руският президент, колкото с кого ще се срещне той. На форума в Хамбург ще се състои първата лична среща между Тръмп и Путин, откакто Тръмп стана президент на САЩ.

На предвидената за утре официална двустранна среща може да хвърчат искри. Интересът е голям след твърденията за руска намеса в американските избори. А никой от двамата мъже вероятно няма да приеме да бъде засенчен от другия.

Проблемът за Меркел е, че това е събитието на форума, върху което тя има най-малък контрол. Меркел разговаря наскоро по телефона и с двамата и ще се срещне лично с Тръмп, преди да се види с Путин. Но в деня, когато те ще се срещнат, тя до голяма степен ще остане на заден план. "Не можем да направим кой знае какво, освен просто да чакаме да видим какво ще се случи, а после да реагираме", каза друг служител на ХДС.

Какво ще направи Ердоган?

Да се справи с Ердоган може да се окаже по-голямо предизвикателство. Отношенията на Меркел с турския президент се влошават от миналото лято, когато германският парламент разгневи Анкара, като прие резолюция, определяща избиването на арменци от османските турци през 1915 г. като геноцид.

Напрежението се повиши още повече през март, след като Берлин спря няколко митинга в Германия в подкрепа на конституционен референдум, целящ да увеличи правомощията на Ердоган. В Германия живеят около 3 милиона етнически турци, почти половината от които имат право да гласуват в Турция, а Ердоган ги смята за свой електорат.

Той реагира гневно на забраната, като обвини Берлин в "нацистки практики". Турция също така спря посещения на германски депутати в нейната военновъздушна база "Инджирлик", използвана от германските войски за борбата с ИДИЛ.

През юни Анкара отправи официално искане да бъде позволено на Ердоган да направи обръщение към турските граждани в кулоарите на форума в Хамбург и това беше възприето от Берлин като още една провокация. Искането бързо беше отхвърлено, но служители се тревожат, че турският президент може все пак да организира среща в турско консулство в Германия, където Берлин няма юрисдикция.

"Чувам и чета слухове за възможни изяви в консулствата чрез видеовръзка или нещо такова", каза в понеделник говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер. Той подчерта, "че германското правителство трябва предварително да бъде уведомено за подобни прояви".

 

Дилемата на Тръмп

Вероятно най-много главоболия на Меркел ще създаде американският президент. "Меркел трябва да успее да не влезе в сблъсък с Тръмп, като същевременно се придържа към своите принципи", казва президентът на Института за световна икономика в Кил, Германия, Денис Сноуър.

Канцлерът планира да проведе лична среща с Тръмп в четвъртък вечерта преди официалното начало на форума, потвърди в понеделник говорител на германското правителство.

Очаква се тя да фокусира разговора върху области, в които Тръмп показва, че смята за важно многостранното сътрудничество, например борбата с тероризма. Но различията между двамата лидери вероятно ще излязат на преден план.

Правителствени служители в Берлин казват, че според тях Тръмп ще използва първото си посещение в Германия, за да се оплаче от търговския излишък на страната и да поиска Берлин да харчи повече за отбрана, повтаряйки критиките, които отправи по време на предизборната кампания, на среща с Меркел във Вашингтон през март и в края на май, когато каза пред участниците в среща на върха на НАТО в Брюксел, че "германците са лоши, много лоши".

Подобна конфронтация може да бъде два пъти по-деликатна за Меркел. Тръмп е доста непопулярен сред германците за разлика от предшественика си Барак Обама, който все още е посрещан от въодушевени тълпи, когато идва на посещение. А отстояването на позициите пред американския президент се превръща във важна тема на предизборната кампания.

Малко неща биха навредили повече на усилията на Меркел за преизбиране от създаването на впечатление, че отстъпва пред Тръмп на световната сцена.

Баланс

Социалдемократическият съперник на Меркел Мартин Шулц от месеци се опитва да извлече полза от непопулярността на Тръмп в Германия. В края на миналата седмица той засили натиска, като подчерта в интервю, че "е необходимо германският канцлер да има куража да влезе в конфликт с американския президент".

В отговор на натиска на Шулц Меркел втвърдява своята реторика. Миналата седмица тя отвърна на подновените критики срещу търговския излишък на Германия, като изтъкна работните места, които германските компании създават в САЩ. Два дни по-късно тя намекна, че позициите на Вашингтон в областта на търговията и околната среда не са в синхрон с все по-глобализиращия се свят.

Засега стратегията ѝ е успешна: подкрепата за канцлера се увеличава в анкетите, в които нейните консерватори водят с над 15 процентни пункта пред социалдемократите на Шулц.

В Хамбург обаче Меркел ще е с вързани ръце. Вместо да участва в предизборната кампания, тя ще се занимава с хореографията на форума, чиято кулминация ще бъде съвместно комюнике, представящо възгледите на събраните лидери. Ако не успее да постигне нещо, което да вдъхва доверие, нейното лидерство ще бъде представено в лоша светлина. И край с Гипфелканцлерин.

За да превърне форума в успех, Меркел трябва да намери начин да отстоява позициите си пред американския президент, като същевременно насочва неговото внимание и това на германските избиратели към области, в които има съгласие, и успоредно с това се справя с неизбежните разсейващи фактори на среща на 20 от лидерите с най-голямо его в света. Това вероятно няма да е лесна задача.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Веселина Василева

Защо се бави завръщането на инвеститорите в Иран

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280719_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8

 Въпреки частичната отмяна на санкциите, наложени на Иран, след историческото ядрено споразумение от 2015 година, чуждестранните инвеститори, които са толкова очаквани в страната, не бързат да се завърнат. На 3 юли френската Total подписа значимо газово споразумение, което е успех за Техеран.

Компаниите, които вече присъстват в Иран

Въпреки че Иран бе посетен от стотици, та дори и хиляди европейски и азиатски делегации, големите инвеститори досега бяха по-скоро рядкост. 

Френската автомобилна група PSA подписа през юни 2016 година споразумение за 400 милиона евро с Iran-Khodro и друго - за 300 милиона евро, с иранската компания Saipa за производството на коли с марката Citroen.

Френският гигант AccorHotels работи по 10 до 15 проекта за хотели в Иран с надеждата да се увеличи броят на туристите, посещаващи страната.

Иран освен това подписа споразумения за закупуването на 100 самолета от Airbus и 80 машини от американската компания Boeing.

Редица предварителни споразумения бяха сключени най-вече с френската автомобилна група Renault и южнокорейската Hyundai, както и с компании в сектора на добива на въглеводороди като англо-холандската Shell и руската Газпром.


Само че според доклад на Обединените нации от юни стойността на преките чуждестранни инвестиции е едва 3,4 милиарда долара (3 милиарда долара евро) през 2016 година. Тази цифра е под 4,7 милиарда долара от 2012-а и много далече от 50-те милиарда долара годишно, очаквани от иранския президент Хасан Рохани, за да може да се съживи икономиката на страната.

Пречките

Американските санкции, които биха могли да бъдат засилени заради враждебното отношение на администрацията на президента Доналд Тръмп, са една от основните пречки пред чуждестранните инвестиции, също като някои вътрешни проблеми.

Макар редица международни санкции да бяха отменени през януари 2016 година благодарение на споразумението по ядрената програма, Вашингтон не е премахнал някои ограничителни мерки, свързани с балистичната програма на Иран, с ролята му в регионални конфликти и положението на човешките права в тази страна.

Конгресът на САЩ подготвя освен това редица закони, за да затегне още санкциите срещу Иран, а това кара много компании и най-вече банки да бъдат предпазливи.

Чуждестранните бизнесмени трябва да избягват да работят с иранските компании, свързани с Гвардейците на революцията, които са елитната армия на режима и продължават да са под ударите на американските санкции, а имат силно присъствие в икономиката на страната.

Чуждестранните компании освен това се затрудняват и при намирането на международни банки за финансирането на своите проекти, но и за извършването на текущи трансакции. Причината са американските заплахи.

Освен американските санкции в Иран има риск за чуждестранните инвеститори, идващ от бюрокрацията и крехкия банков сектор, сочи компанията за икономически анализи BMI Research.

Какво да очакваме

Погледите са обърнати към Вашингтон, където президентът Тръмп трябва да обяви резултата от преразглеждането на американската политика спрямо ядреното споразумение между Иран и великите сили, сред които са САЩ.

Другите страни, подписали споразумението (Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия), както и самият Иран, за сметка на това са решени да отстояват ядреното споразумение, а това усложнява задачата на Съединените щати. 

Вашингтон обаче има властта да прилага наказателни марки, както направи с френската банка BNP Paribas, която бе принудена да плати глоба от 8,9 милиарда долара преди три години заради неспазване на американските закони за Судан, Куба и Иран.

 

Газовото споразумение за 4,8 милиарда долара, подписано от Total и международен консорциум, за разработване и експлоатация на голямото петролно офшорно находище Парс въпреки всичко би трябвало да насърчи и други европейски и азиатски компании да се престрашат и да инвестират в Иран.


По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Веселина Василева

Почитаме Св. Неделя и много именници

http://frognews.bg/news_137812/Pochitame-Sv-Nedelia-i-mnogo-imennitsi/

Днес е важен християнски празник, а имен ден празнуват много имена. Поздравете именниците! На 7 юли почитаме паметта на Света великомъченица Неделя. Тя е известна още като Кириакия.празнуват своя имен ден Неделя, Нешка, Ненка, Недка, Нели, Нелка, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Недьо, Нейко, Ненко, Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо.

Първата дама на Полша учи Тръмп да спазва протокола (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322331

Първата дама на Полша учи Тръмп да спазва протокола (Видео)Първата дама на Полша Агата Корнхаузер-Дуда игнорира опита на президента на САЩ Доналд Тръмп да стисне ръката ѝ пред камерите по време на протоколна среща, информира БГНЕС. След като приветства полския президент Анджей Дуда, Тръмп протегна ръка и към съпругата му. Но Корнхаузер-Дуда мина край него,

Актуална пътна обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6322334

Актуална пътна обстановкаЗабранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция Пътна инфраструктура.

Янко Георгиев: Форсмажорът е нещо неизбежно, но правим максималното да не излизаме от график

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6322051

Янко Георгиев: Форсмажорът е нещо неизбежно, но правим максималното да не излизаме от графикДоброто име е всичко за авиокомпанията. Подобни ситуации са неизбежни в авиацията, казва изпълнителният директор на авиокомпания "България ер" Още акценти: Подписваме договори с авиокомпании, ако се случи подобна ситуация, да ги ангажираме Пътниците, които са претърпели тези неудобства, ще бъдат компенсирани   - Г-н Георгиев, защо се получи така,

Румен Радев: Виждам опит за политизация на армията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280718_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%92%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BC+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D

 Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. Виждам опити за връщане към обратния процес. Това заяви пред български журналисти във Варшава президентът Румен Радев в отговор на въпрос за предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът предупреди, че съществува риск реализирането на тези промени да отслаби президентската институция.
Ако Комисията по отбрана и парламентът като цяло желаят да имат по-голямо влияние и авторитет върху Българската армия, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за Въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидатите, номинирани за генерали“, каза Радев.
Помолен да коментира констатациите в доклад на Сметната палата, според които Инициативният комитет, издигнал кандидатурата му, е набрал повече средства след края на предизборната кампания и има неразплатени задължения към доставчици, Румен Радев заяви: „Има празнота в законодателството, която не регламентира точно тези процеси около изборите и след тях.“ По думите на държавния глава е необходимо да бъдат поставени в равни условия партиите и инициативните комитети по отношение на сроковете и воденето на предизборна кампания.
В отговор на въпрос за очакванията на президента към работата на новата парламентарна комисия за проучване на избора на нов боен самолет, президентът изрази надежда процесът за модернизация на Въоръжените сили да не бъде възпрепятстван. „Все още не съм наясно как ще работи тази комисия и какви механизми и методика ще използва. Нека заработят и да видим какъв ще бъде техният подход. Надявам се тази комисия да не бъде спирачка за проектите за модернизиране на Българската армия“, призова Радев.
Президентът представи целите на проведения днес във Варшава форум инициатива „Три морета“, а именно държавите, разположени между трите морета – Адриатическо, Балтийско и Черно, по-бързо да настигат Западна Европа от гледна точка на икономическото развитие, стандарта на живот и инфраструктура.
Във Варшава Румен Радев се обяви за диверсификация в сферата на енергетиката и либерализиране на пазарите на държавите членки на Европейския съюз. „Диверсификация – това означава по-добри цени и възможност наистина да избираме – дали искаме доставки на енергия от изток, север или юг и в зависимост от условията, стабилността на доставките и цената им“, каза още президентът. 
От трибуната на форума Румен Радев благодари на президента на САЩ Доналд Тръмп за неговото присъствие на Инициативата "Три Морета" и ясно заявената подкрепа за развитието на региона. "Разгръщането на американски части в България и съвместните тренировки на въоръжените сили на двете страни допринасят за покачването на бойните способности на Българската армия", каза президентът.
Президентът коментира поставената цел за повишаване до 2% от брутния вътрешен продукт на разходите за отбрана на партньорите в НАТО, като заяви, че освен инвестирането на повече средства, е необходимо те да се превърнат в реални бойни възможности.

segabg.com

Европейски космически апарат ще лети до Меркурий

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-merkuriy-evropeyskata-kosmieska-agentzia-bepikolombo-kosmicheski-aparat-26020905

Европейската космическа агенция (ЕКА) представи космическия апарат "БепиКоломбо", който ще лети до Меркурий.

Путин и Тръмп се срещат след месеци на сложна връзка от разстояние

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/07/3002079_putin_i_trump_se_sreshtat_sled_meseci_na_slojna_vruzka/?ref=rss


След конкурса "Мис Вселена" в Москва през 2013 г. Доналд Тръмп поне девет пъти е заявявал, че е говорил или се е срещал с руския президент Владимир Путин. Миналото лято обаче, като кандидат-президент, той обясни: "Не знам кой е Путин. Веднъж каза хубаво нещо за мен. Каза, че съм гений. Казах "благодаря" във вестника и това беше. Не съм го срещал."<br /><br />Ако това твърдение отговаря на истината, в Хамбург президентите на САЩ и Русия ще се срещнат за...

Въпреки ограничението, колите от катастрофите на "Тракия" "летели" с висока скорост

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vypreki-ogranichenieto-kolite-ot-katastrofite-na-trakiia-leteli-s-visoka-skorost-2035399

Продължава разследването на тежките верижни катастрофи на магистрала "Тракия", при които в сряда пострадаха над 30 души. Гъста мъгла, смесена с дим от близкото горящо сметище край Ихтиман и несъобразeна скорост е най-вероятната причина за тежкия инцидент.

"Отворена Русия": Тръмп да не се очарова от Путин, дните му са преброени!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280717_%22%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%22%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%

 Опозиционното движение "Отворена Русия" призова президента на САЩ Доналд Тръмп да не се "очарова" от Владимир Путин и да има пред вид, че дните му в Кремъл са преброени, предадоха информационните агенции. "Независимо от 84-те процента рейтинг, през последните месеци стотици хиляди руснаци - предимно млади, излязоха по улиците, за да кажат "Стига!" на тоталната корупция и беззаконието на системата, изградена при Путин. Според експертите, протестната активност ще се засилва с приближаването на президентските избори през март 2018 г." - се казва в официална позиция на "Отворена Русия" във връзка със срещата на G20 в Хамбург. Авторите на документа предупреждават, че всички опити на Запада да нормализира отношенията си с Кремъл са обречени ни провал. Те посочват, че Путин вече 17 години провежда репресии в Русия, наскоро предприе разорителни военни авантюри на световната сцена и използва остра антиамериканска риторика. "Днес трябва да се приветства всеки опит за нормализиране на отношенията с Русия чрез Кремъл, но всички такива опити са обречени на провал. Последните няколко месеца ясно показаха, че руските граждани повече не искат да търпят Путин и олицетворяваната от него система на беззаконие и несправедливост.  За такава система Америка може да бъде само "удобен враг". Путин няма легитимност за дългосрочни споразумения. Сигурен съм, че опитен преговарящ като президента на САЩ Доналд Тръмп бързо ще разбере това и няма да позволи да го манипулира подобен клан от фалшиви клептократи." - коментира основателят на "Отворена Русия" Михаил Ходорковски.

 
 Blitz.bg

7 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=355014

Събития: 175 г. – Комод е обявен за император на Римската империя. 1456 г. – При повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след екзекуцията ѝ. 1543 г. – Френската армия завладява Люксембург.

Православните християни почитат Света Неделя

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/07/3001897_pravoslavnite_hristiiani_pochitat_sveta_nedelia/?ref=rss


Православната църква днес чества Света великомъченица Неделя, родена с името Кириакия.<br /><br />Света великомъченица Кириакия е родена в Мала Азия, вероятно в Никомидия, през 3 век, по време на управлението на император Диоклетиан, известно с жестоките гонения срещу християните. Родителите ѝ са християни и Неделя от малка е възпитавана във вярата. Съвсем млада тя решава да посвети живота си на Бог, а когато пораснала, отказвала всички предложения за брак с думите, че се е сгодила...

Хороскоп 7 юли, петък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280716_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+7+%D1%8E%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BA

 Овен 21 март - 20 април

Ден на призив. Организирайте съвместни делови срещи и опитайте да пробиете в нова среда. Препоръчва се работа в екип. Там където сами не успявате ще се внедрите с помощта на колектива, на приятелите и близките. Тази вечер не оставайте сами. Пълнолунието превъзбужда, засилва маниакалните дапресии и увеличава рисковите положения. Не планирайте за уикенда тежки физически натоварвания, както и поемане на чужда отговорност. Смирете апетитите, откажете се от срещи, които може да ви навредят емоционално.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Телец 21 април – 20 май

Този ден може да напълни потребителската ви кошница. Такъв шанс може да чакате цял месец. Навлизате в тридневен силен период. Не отклонявайте покани за пътуване и нова работа. Ще ви предложат изгодна сделка и договор. Явете се на конкурси. Конкурентите ви попадат в неизгодна ситуация. Ще ви се отрази добре и малко повече физическо натоварване. Сменете един вид труд с друг, планирайте пътуване и работа на свой терен през уикенда. Една неприятност отива в миналото. Започнете диета, изхвърлете шлаката от живота си.

Работа-6

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Включете в екипа си и помогнете на хора с комплекси и лични неприятности. След време те ще станат основното ядро, на което ще се опрете и разчитате. Ден на тръбача, който свири сбор. Трябва да се следва субординацията, да се знае кой пред кого или след кого е и какви са личните му отговорности. Всичко предприето с мисъл за бъдещето и за колективната полза ще донесе късмет и победи, ще ви издигне в средата и ще ви затвърди позициите. Не претоварвайте очите, не се оглеждайте нарцистично дълго в огледалото.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

Застанете на старта и започнете нова дейност. Още утре ще се намери кой да ви препъне и подложи крак, но днес всяко начинание ще е успешно, ще донесе ползи и пари в бъдеще. Интуицията ще ви подскаже къде са малодушните и къде героите на нашето време, на които може да се опрете и доверите. Ще си проличат едиповите ни комплекси. Ден на маниакалните депресии. Тази вечер не оставайте сами, особено ако имате трудности и проблеми. За утре не планирайте рискови инициативи и срещи с потенциално опасни хора.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

Денят преразпределя роли и отговорности, дава възможност на силните на деня да привлекат доверени съюзници и сътрудници. От всички страни се чува призив. Важно е да се ориентираш правилно, да избереш качествени хора за новите си дейности и екипи. Проведете и се явете на конкурси и състезания. Съдбата ще отсее зърното от плявата. Такъв успешен ден може да чакате цял месец. Може да постигнете успех при преговори и публични изяви. Вдигате нивото и обезпечавате финансово и интелектуално новите си проекти.

Работа-6

Пари-6

Любов-6

Късмет-6

Здраве-6

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Родените в последната декада трудно ще направят крачка напред, ще предадат не само себе си, но и тези, които им се доверяват. Хората с комплекси трудно ще вдигнат глава, ще зациклят над проблемите и подробностите вместо да погледнат цялата картинка и да я сложат в рамката на собствената амбиция. Засилват се депресивните състояния и дори нещо, в което сте силни, знаещи и можещи може да провалите с нерешителност и съмнение в личния ви потенциал. Бъдете сигурни, че конкурентите ви ще се възползват.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Спазвайте диета, прочистете се от отровите, но по-важно е да прочистите и връзките си от вредно и неприятно присъствие. Днес всеки е в състояние да събере своите хора, да свика семейния съвет и да изложи намеренията и исканията си. Ще си проличи кой командва у дома и на работното място. Нещата ще потръгнат много добре, ако всеки си знае мястото и ако намира упование и смисъл в работата която върши. Всичко, което предприемете днес може да тръгне успешно и да ви донесе късмет. Стартирайте това, което отдавна подготвяте.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Денят отделя героите от тълпата, дава възможност на този, който има какво да каже да се изкаже, да привлече последователи, съмишленици и спонсори. Сега е момента да сформирате свой екип от знаещи и можещи хора. На всички нива ще се оформят групи по интереси. Заемете прадседателското място, привлечете съюзници и нови бизнес партньори и се опитайте да направите удобни за околните личните си идеи и предпочитания. За интуитивен човек като вас това няма да е трудно. Планирайте приятелски и делови обеди и вечери.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Ден на труден избор за родените в третата декада. Засилват се едиповите ни комплекси. Нещо от миналото пречи на възможноста да изживеете щастливи моменти и победи в настоящето. Ще ви предлагат изгодни условия и сделки, а вие може да се откажете в последния момент или да объркате с нещо преговорите. Не си подбивайте цената, само защото ви трябват бързо пари. Пазарете се, изявете талантите си и не се давайте без бой. Вечета може да изпаднете в депресивно състояние. Нека до вас да има близък и любим човек.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Не пропускайте шансовете за нова работа, за старт на нов проект и за внедряване в нова среда. Рекламирайте се, четете обяви, реагирайте на предложения и покани. В следващите дни ще има опити да ви извадят от играта, но днес може да се окопаете на силни позиции. От значение е с кого ще тръгнете напред. В този ден е важно да избереш екипа си, да се огледаш за качествени и съвестни хора, на които може да се опреш за бъдещите действия и проекти. Това пълнолуние ще ви направи истински боец. Ако изчакате ще загубите.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Приятели и близки ще се нуждаят от помоща и съветите ви. Хора в притеснено положение ще ви търсят за подкрепа и съвет. Важното е да не давате непоискани съвети, а към поисканите да се отнесете с нужното внимание и разбиране. От една страна излизат на показ личните ни комплекси, но от друга вески може да се опита да надскочи себе си и да се пребори с тях. Пълнолунието превъзбужда и ни докарва до ръба на щастието или отчаянието. Тази вечер бъдете заедно с тези, с които взаимно ще си помогнете и подкрепите.

Работа-5

Пари-4

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Тежък и рисков ден за родените в третата декада. Изпълвате се с неувереност и недоверие, сблъсквате се с грубост и незачитане на правата ви и губите увереност в себе си. В този ден печелят силните и пробивните, а не тези, които са склонни да се оплакват и да мрънкат. Ако сами не може да се справите с проблемите и задачите си, потърсете подкрепа. В този ден тръбачът–съдба свири сбор, среща тези, които имат нужда от подкрепа с тези, които могат да водят битки и да ги поведат. Без работа в екип трудно ще постигнете победа.

Работа-4

Пали-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Честит Рожден Ден!

Личната ви година е шестица. Ще водите битка за нова връзка и нова любов, за нова работа и възможности в средата, в която сте се внедрили скоро. Тенденцията е къщата ви да се напълни, банковата ви сметка също, но може би трябва да почакате до ноември.

Родените днес ще се раждат като лидери, но може да изпаднат от класацията, ако не попаднат в добра среда. В детството си ще изживеят доста комплексиращи моменти. От значение е да получават подкрепа, но не и да бъдат носени на ръце. На 29-30 г и на 59-60 г ще изживеят тежки моменти и загуби и ще трябва да започнат отначало.

Заченатите днес ще запазят връзката си с отвъдното и след раждането си. Ще получават подкрепа от невидими сили, от предците и от кармата на страната си. Ще се спасяват по необикновен начин при критични обстоятелства в живота си.

Бойко Борисов ще отговаря в парламента за бъдещето на ЕС и за обща евроармия

https://www.actualno.com/politics/bojko-borisov-shte-otgovarja-v-parlamenta-za-bydeshteto-na-es-i-za-obshta-evroarmija-news_621090.html

Премиерът Бойко Борисов ще участва тази седмица в парламентарния контрол и първият въпрос, на който ще отговори, е на лидера на БСП Корнелия Нинова. Нинова пита министър-председателя относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на Европейската

На 7 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6321861

На 7 юли рожден ден иматАнтон Радичев, актьор Бойко Великов, бивш директор на БОРКОР, бивш депутат Иван Токаджиев, художник, бивш директор на БНТ Мая Вапцарова, кинорежисьор Д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог, бивш министър на здравеопазването Бончо Генчев, бивш футболист, национал от САЩ '94 Борислав Стефанов, бивш директор на Агенцията за инвестиции Д-р Венцислав

Всеки втори купувач на имот в Слънчев бряг е българин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280715_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%87+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%B1%D1%80%D1%

 

Боровец продължава да е най-скъпият ни ски курорт

Всеки втори купувач на ваканционен имот в Слънчев бряг е българин, а в курортите на юг от Бургас почти всички сделки се сключват с нашенци, сочи анализ на пазара на една от големите посреднически агенции в сегмента.

Средната цената на апартаментите в най-големия ни морски курорт през първата половина на 2017 г. остават почти наполовина от равнището им през предкризисната 2006 г. През първото, и през второто тримесечие на 2017 г. сделките се сключваха на ниво 530 евро/кв. м при 505 евро/кв. м за същите периоди на 2016 г. Апартамент в Слънчев бряг от началото на годината е 32 200 евро срещу 29 200 евро за първите 6 месеца на 2016 г. Цените на имотите във висок клас комплекси са на нива от 750-800 евро/кв.м.

Средната цена на закупените апартаменти в Созопол е 600 евро на кв. м, като цените започват от около 500 евро на кв. м и достигат нива до 1600-1800 евро на единица площ за топ комплексите по Южното Черноморие, смятат още от Bulgarian Properties. Общо взето началото на годината обемите на продажби и цените на морските имоти

 

се запазват сходни с тези от миналата година

 

Подобно на морските курорти, и при планинските няма съществени изменения и като цяло се запазват тенденциите от миналата година по отношение на цени, обеми продажби и микс на купувачите.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първото тримесечие е 370 евро/кв. М, а през второто - 360 евро/кв. м при 366 евро/кв. м за цялата 2016. До края на юни сделките са сключвали за по около 25 200 евро при 24 700 евро през същия период на миналата година. Във високия клас хотелски комплекси цените в най-големия ни ски център на Балканите цените започват от около 450 евро/кв. м, като тенденцията е за леко нарастване. Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт, като за второто тримесечие

 

средната цена на сделките там е 600 евро/кв. м

 

при 595 евро/кв. м миналата година.

В Пампорово средната цена за второто тримесечие е 340 евро/кв. м - също без особено изменение от миналата година.

„Подемът при жилищните имоти в големите градове се усети и при ваканционните имоти. Ефектът в този сегмент се изразява в преодоляване на кризата от отлива на руските и британските купувачи, стабилизация на цените и поддържане на стабилен интерес и обеми продажби. За разлика от значителното нарастване на в цените на жилищата в големите градове, при ваканционните имоти говорим по-скоро за пазар със стабилни цени и положителни перспективи", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

По думите й от миналата година се забелязва засилване на интереса към български ваканционни имоти на купувачи Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Украйна, Чехия, Молдова, както и от различни европейски страни.

В Италия купуват апартаменти с биткойни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280714_%D0%92+%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%81+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8

 В Италия вече купуват апартаменти с bitcoin. Така държавата на Апенините става първата страната в света, която позволява да се сключват подобни сделки с виртуална валута, пише wired.it

Имотната компания Gruppo Barletta обяви за продажба 123 апартамента в реновирана сграда в квартал Сан Лоренцо в Рим.

Възможността да се плати с bitcoin идва след специално решение от миналия септември на италианската приходна агенция, която приравнява bitcoin на чуждестранна валута. Така те могат да се ползват и за плащането на нотариалните такси и комисионите в имотната сделка, които за различните апартаменти варират от 15 000 до 45 000 евро.

"Ние сме първата компания за недвижими имоти в света, която директно приема плащания с bitcoin и решихме да го направим по 3 причини - вярваме в bitcoin; възможно е, тъй като приходната агенция е една от малкото в Европа, която признава криптовалутата; и трето - има много млади, богати потребители на виртуалната валута, които могат да инвестират в имот", казва Паоло Барета, главен изпълнителен директор на компанията.

Офертата за покупка на жилищата, разбира се, е валидна и за клиенти, които не притежават bitcoin, но биха се възползвали от предложението.

Срещата на Г-20 - два дни, за да се решат световните кризи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/07/3001199_sreshtata_na_g-20_-_dva_dni_za_da_se_reshat_svetovnite/?ref=rss


<br />Приоритетите на германските домакини на тазгодишната среща на Г-20 в Хамбург са повече инвестиции в Африка, увеличаване на усилията в борбата срещу глобалното затопляне, облекчаване на мигрантската криза и установяване на стабилна финансова основа за световната икономика. Ще успеят ли обаче да диктуват дневния ред?<br /><br />Това питат Андреас Ландвер и Андре Щал от германската информационна агенция DPA. Според тях е почти сигурно, че за германския канцлер Ангела Меркел...

ПИБ стана "Банка на клиента"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280713_%D0%9F%D0%98%D0%91+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%22%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%22

 

Победител в ежегодния конкурс „Банка на годината” е ДСК

Чрез тайно гласуване победител в категория "Банка на клиента" в ежегодния конкурс „Банка на годината” стана Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Победител в тазгодишното издание на конкурса стана Банка ДСК.

Награди имаше и в още няколко категории. Пазарен дял - УниКредит Булбанк.

Ефективност - Банка ДСК, Динамика на развитие - Пощенска банка.

Чуждестранен банков клон - Ситибанк Европа, клон България.

В категория „Таен клиент" спечели Societe Generale Експресбанк.

Специален диплом беше връчен на СИБАНК за сделката на годината в банковата система - придобиването на ОББ.

„Призовете винаги са били отражение на случващото се във финансовата среда, в която живеем, каза при откриването председателят на УС на Асоциацията „Банка на годината” - Валентин Панайотов, цитиран от БНТ. По думите му тези награди не са препоръка за наградените банки, но са признателност към труда на хората, които работят в банковия сектор.

Боришев и Станишев ще обсъждат как да спасят енергетиката в Стара Загора

https://www.actualno.com/starazagora/borishev-i-stanishev-shte-obsyjdat-kak-da-spasjat-energetikata-v-stara-zagora-news_621089.html

Президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" – Пламен Димитров и Димитър Манолов, заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, ще участват в кръгла маса за спасяването на енергетиката в Стара Загора. Ди

И ЕРП-тата обменяли информация помежду си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280712_%D0%98+%D0%95%D0%A0%D0%9F-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D1%8

 Комисията за защита на конкуренцията с определения предяви твърдения за извършени нарушения по чл.21 от Закона за конкуренцията (ЗЗК) на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про. Текстовете на ЗЗК се отнасят до злоупотреба с господстващо положение на пазара. Подобно поведение може да засегне налагане на цени, ограничения на производството или необоснован отказ за доставка на стока или услуга, са записали още законотворците.
От комисията коментират още, че предприятията във всяка от икономическите групи прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени. Това ставало чрез обмен на съществена информация за клиентите, преминаващи от регулиран на свободен пазар, в рамките на групите си. Забавят се и с издаването на необходимите документи, става ясно още от съобщението на регулатора. По този начин дружествата възпрепятстват процеса на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени. Комисията е определила 30-дневен срок за запознаване с материалите по преписката и представяне на писмени възражения по предявените твърдения.
Неотдавна КЗК обяви, че на горивния пазар няма монопол, а търговците също обменяли информация помежду си. След констатациите "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД увериха антимонополния орган, че планират промени във вътрешните си процедури. С тях ще бъдат забранени контактите и обменът на информация с дружества - конкуренти и техните служители. Ще бъдат забранени контактите между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции.

Такса „смет“ скача драстично още от 2019 г.

https://www.vesti.bg/bulgaria/taksa-smet-skacha-drastichno-oshte-ot-2019-g-6071215

Тепърва ще се разработват наредба и методика за вариантите за такса „смет“

Прогноза за времето - 7 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355013

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. По Черноморието ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Преди обяд главно в крайните северни райони е възможно да превали слабо. Ще духа умерен север-североизточен вятър.

Другата седмица може да има среща между НАТО и Русия

https://www.actualno.com/europe/drugata-sedmica-moje-da-ima-sreshta-mejdu-nato-i-rusija-news_621088.html

Възможно е да има заседание на съвета "Русия - НАТО" на 13 юли. Ако такова има, то ще се проведе в Брюксел, съобщава руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на свои източници, предаде БГНЕС. В края на юни стана известно за готвена от държавния секретар на САЩ Рекс Тил

Давид и Голиат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280711_%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%B8+%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%82

 Работодателите дължат на работещите до 90 млн. лв. годишно и не им пука. Това констатира докладът на временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Имало било и законодателни пропуски, които позволяват злоупотреби от страна на работодателите. Еврика! Иначе как ще се влачи лавината от дължими и изработени от хората пари. Като отидеш в магазина обаче, не можеш да платиш с отлагани месеци и години увъртания на тарикатите, наели те на работа. У нас все още по-силният преборва по-слабия. Ама законите били за бдящите? Че то и за миг да не мигнеш, пак си прецакан. Самият закон е правен в угода на кервана от "спестяващи" работодатели, който си върви. Докато спре до някоя яхта или замък там нейде. Законът - и той подир тях. А мизерията наоколо чак смърди...
Не сме оптимисти, че ще доживеем времето, в което дължимото за човешки труд ще застане на първо място, когато съдът ще защити парите ти,  когато ще заработи реално фондът за гарантиране на вземанията на работещите... Дано поне малко разум се появи у мнозинството да приеме поне нещо от идеите в полза на работника! Бат' Бойко все в позата на защитник седи, но и жалба до него да се жалим, "това, дето ми го искате, нема да съм го прочел..."

Световен народен фронт срещу фашизма и олигархията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280710_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%84%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D0%B

 

Социалистическата глобализация почива на кооперативни начала – взаимопомощ и равнопоставеност между държавите, независимо от тяхната територия и население

 

 

Още от дълбока древност икономическите условия на живот разделят човешките общества на господстващи и потискани обществени класи. Под тяхно въздействие и най-вече на постоянното усъвършенстване на средствата за производство се извършва разделението на обществения труд и са се появили частната собственост, стоковото производство и парите.

Вследствие на формирането на класи от потискащи и потискани, богати и бедни хора, в обществото възникват социални и военни конфликги. Човешката история е изпълнена с борби между класите — робовладелци и роби, феодали и крепостни селяни, капиталисти (буржоазия) и наемни работници (пролетариат).

След Втората световна война (19391945 г.) в глобалното общество е формирана класа на финансовите олигарси. Тази класа е образувана основно от разрасналата се капиталистическа фракция на отвъдокеанските банкови капиталисти. Нейните интереси се отстояват от неолибералите, които прилагат политика, насочена към неоколонизиране и ограбване на страните и създаване на глобална държава. През 90-те години на ХХ век, когато се извърши повсеместна компютъризация и глобализация на националните финансови и военни организации, въпросната класа установи абсолютно господство над народите на Земята.

След 2014 г. в света настъпиха промени, които бележат

началото на края на глобалното господство на класата на отвъдокеанските финансови олигарси.

Значително е ускорен процеса на преминаване от еднополюсен (командван от Америка) към многополюсен свят. Това стана под влияние на редица събития: Русия надмина САЩ в ракетостроенето; социалистически Китай отново стана най-голямата икономика в света (по паритет на покупателната способност на БВП) и започна реализацията на грандиозен инфраструктурен и енергиен проект по древния „път на коприната”.

Вече над едно десетилетие след началото (2008 г.) на глобалната капиталистическа криза, американската икономика има вял (под 2% годишно) икономически растеж. В големите страни-членки на ЕС (Германия, Франция, Испания, Италия) средногодишният икономически растеж е едва около 12 %. Постоянно се увеличава масовата бедност и безработица и се разкриват случаи на „модерно робство”. Правят се огромни непроизводителни разходи за издръжка на паразитни евроинтеграционни организационни структури и „неправителствени организации”.

На състоялото се на 1 юли 2016 г. в Пекин тържество по случай 95 годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия (ККП),

китайският лидер Си Дзинпин е заявил, че скоро ще се стигне до „пренареждане на света”

, тъй като ЕС „постепенно се руши”, а икономиката на САЩ „търпи крах”. Той призовал да бъде създаден руско-китайски „съюз, пред който алиансът НАТО ще бъде безсилен и това ще сложи край на империалистическите амбиции на Запада”.

През следващите десетина години ще се ограничава ролята на долара в световната търговия. Все повече ще нараства делът на китайския юан и на други национални валути.

Но неолибералите и другите представители на класата на отвъдокеанските финансови олигарси продължават да бранят глобалното си господство. На териториите на бившите социалистически страни в Европа се разполагат американски и натовски войски и координационни центрове, чиято мисия е да пазят богатствата на чужденците и държавната власт на проамериканските буржоазни партии (включително социалдемократически) и да бъдат сплашвани и угнетявани източноевропейските народи.

Ето защо наред с Русия, социалистически Китай и други държави, в борбата срещу неоколонизаторската политика на класата на финансовите олигарси би трябвало да се включат партии и движения на трудовите хора, включително прогресивните интелектуалци от всички страни.

Това се налага и поради обстоятелството, че сегашните комунистически партии на европейския континент са малобройни, маргинализирани и с догматични програми. Повечето от предишните и настоящите им лидери са репресирани от властващите „демократи” и неолиберали и оклеветени по буржоазните медии.

В борбата срещу класата на отвъдокеанските финансови олигарси,

трудовите хора не могат да разчитат на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Нейните лидери водят евроатлантическа и пронатовска политика, която е насочена срещу народите на Русия и Китай и е в интерес предимно на финансовата олигархия.

Днес лидерите на партиите на европейските социалдемократи и социалисти олицетворяват буржоазното лицемерие и лукавство. Те се представят за „леви”, за „автентични” представители на хората на наемния труд, но фактически обслужват интересите на буржоазията. Подхранват илюзията, че в условията на капитализма е възможно да се премахне масовата бедност и мизерия в нашето общество. Залъгват трудовите хора, като предлагат и рекламират европейски програми за „временна трудова заетост”, посредством които определени капиталисти получават народни пари. Такива пари се дават на капиталистически фирми и под формата на „борба с младежката безработица”.

Лидерите на европейските социалдемократи способстват за укрепване на глобалното господство на отвъдокеанската класа на финансовите олигарси като поддържат нейния инструмент — военно-политическия алианс НАТО. А според западни военни експерти, НАТО съществува, „за да държи американците вътре в Европа, германците послушни, а руснаците — извън Европа” (Ангел Димов, Българската геополитика, ИК „Христо Ботев”, С. 2015 г. с. 56).

При така сложилите се международни отношения е

необходимо да се работи за сближаване и съюзяване на трудовите хора от всички страни.

Организирано да се води борба за тяхното освобождаване от робството на класата на отвъдокеанските финансови олигарси.

Борбата срещу класата на финансовите олигарси би трябвало да се води от световен народен фронт, начело с руски и китайски партии и идеолози. Този фронт може да включва партии (комунистически, социалистически, трудови, работнически), които се борят за спечелване на държавната власт в своите страни, за народовластие и изграждане на справедливо, социалистическо общество. Формирането на такова общество би трябвало да почива на следните принципи:

• развитие на национална икономика, в която да преобладава обществената (държавна и кооперативна) собственост върху банки, предприяти и земеделски стопанства;

• ограничаване тенденцията на разслояване на обществото на бедни и богати класи чрез данъчни, пазарни и социални механизми;

• разгръщане на справедлива, социалистическа глобализация (интернационализация) на политическия, стопанския и духовния живот на народите.

Социалистическата глобализация почива на кооперативни начала – взаимопомощ и равнопоставеност между държавите, независимо от броя на тяхното население. Така е изграден например Евразийският икономически съюз, където всяка държава-членка има един глас в управлението.

Движението за създаване на Световен народен фронт може да бъде организирано по инициатива на отделни партии, но за да постигне успех в трудната борба с мощната богаташка класа на финансовите олигарси, това движение би следвало да се ръководи от братска Русия.

Проф. Ангел Димов

* Текстът е доклад, произнесен на Конференцията „Антикомунизмът в България при прехода към капитализъм след 1989 година”

Ограничават движението на тежки камиони по магистралите

http://dnes.dir.bg/news/kamioni-magistrala-petak-ogranichenie-26020838

През летните месеци в петък, събота и неделя в часовете с най-интензивен трафик ще се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите.

Лятна пита с черници и бадеми

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6321846

Лятна пита с черници и бадеми Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Прекратиха наказателното производство срещу поляци, нападнали бензинджия в Цар Калоян

//dariknews.bg/regioni/razgrad/prekratiha-nakazatelnoto-proizvodstvo-sreshtu-poliaci-napadnali-benzindzhiia-v-car-kaloian-2035346

Наказателното производство срещу двамата полски граждани, задържани в средата на юни заради нападение над служител в бензиностанция в Цар Калоян, е прекратено. Това съобщи наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура-Разград Северина Монева.

Причината е, че две експертизи са установ

В САЩ има над 150 руски шпиони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280709_%D0%92+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+150+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8

 Според бивши и настоящи представители на американското разузнаване, руската агентурна мрежа в САЩ се е активизирала, предава CNN.
„Руснаците поддържат агресивна позиция на събиране на информация в САЩ, и успехът им в намесата на изборите не ги възпира“, заяви бивш високопоставен американски разузнавач.
Руските шпиони търсят информация и за администрацията на Доналд Тръмп, която е нова и непредсказуема за Москва, според бившия оперативен началник от ЦРУ Стив Хол.
„Когато има влошаване на отношенията между две страни, шпионажът и събирането на разузнавателна инфолмация става по-важно, докато страните се опитват да определят плановете и намеренията на съперничещото правителство“, каза Стив Хол.
Американските разузнавателни и правоохранителни агенции считат, че руското разузнаване навлиза в САЩ под формата на бизнес начинания. Смята се, че Москва има над 150 оперативни агенти в САЩ.

Десетки полицаи са ранени при сблъсъците в Хамбург

http://dnes.dir.bg/news/raneni-otrjadi-sreshtata-hamburg-26020803

В сблъсъците с антиглобалисти в Хамбург са били ранени 76 служители на силите на реда, предадоха Франс прес и БТА.

ООН ще приеме споразумение против ядрените оръжия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280708_%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD

 Глобално споразумение, което забранява ядрените оръжия ще бъде прието от ООН, въпреки опозицията на САЩ, Великобритания, Франция и други ядрени държави, които бойкотират преговорите, предава AFP.
Поддръжниците на споразумението твърдят, че това е историческо постижение, но ядрените държави отхвърлиха забраната като нереалистична, заявявайки, че тя няма да има влияние върху 15-те хиляди активни ядрени глави в света.
Австрия, Бразилия, Мексико, Южна Африка и Нова Зеландия водят още 141 държави, които участваха в триседмичните преговори за забрана на ядреното оръжие. 
Посланикът на Коста Рика Елейн Уйт Гомез заяви, че това е „исторически момент“.
„Светът очаква това правно решение вече 70 години“, заяви тя.
Нито една от 9-те страни, които притежават ядрени глави, а именно САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел, не е взела участие в преговорите.

Заседанието на Съвета Русия-НАТО ще се проведе следващата седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280707_%D0%97%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%

  Заседанието на Съвета Русия-НАТО ще се проведе на 13 юли, предава руското издание Взгляд .
Мероприятието ще се проведе в Брюксел.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО иска да проведе Съвета Русия-НАТО през юли, за да се обсъдят руските военни учения „Запад“. Столтенберг каза, че от страна на НАТО е предложена дата на Русия, и при съгласието й, „скоро ще се проведе заседание на СНР“. Предишният Съвет Русия-НАТО се проведе на 30 март.

Канадски генерал обяви, че последните гнезда на съпротива от страна на "Ислямска държава" в Мосул ще бъдат унищожени до другата седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280706_%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0

 „Ислямска държава“ е на ръба на тоталната загуба в бившия си бастион Мосул, заяви канадски генерал, цитиран от AFP.
Бригаден-генерал Дейв Андерсън заяви, че до другата седмица последните гнезда на съпротива в Мосул ще бъдат сломени. Според него Въоръжените сили на Ирак са обкръжили последните сили на „Ислямска държава“ в Стария град на Мосул, близо до река Тигър.
„Иракските сили са близо до река Тигър от запад, и се изправят срещу враг, който седи на последните си крака“, каза генерал Андерсън.
Генерал Андерсън заяви, че водената от САЩ коалиция е започнала да доставя помощ на иракската полиция, за да може тя да увеличи присъствието си в Мосул, след като градът бъде напълно освободен. 

Франция забранява ДВГ през 2040 г.

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/franciia-zabraniava-dvg-prez-2040-g-6071208

Френските власти разработват нова програма за субсидиране на своите граждани, която ще стимулира отказа от конвенционалните автомобили.

Работник: "Яне ме мушна..." Той: "Моята сила е в словото"

http://clubz.bg/55928-rabotnik_qne_me_mushna_toj_moqta_sila_e_v_slovoto

18-годишен от санданското село Поленица подаде жалба в полицията, че бившият депутат и съветник на Бойко Борисов Яне Янев го нападнал и намушкал с нож. Борислав Лазаров бил общ работник във фермата на РЗС-лидера, който в момента е общински съветник от Сандански. 

Момчето било наето да окоси ливада, но след като отказал да работи извънредно без пари, Янев започнал да го заплашва: 

"Искаш ли да те заколя и да те погреба. Няма кой да те намери. След това ме поряза. Раната е дълбока до кокала, имам 5-6 шева. Каза, че шефът на полицията е негов човек и нищо няма да му направи, дори да се оплаче", разказа работникът пред Нова телевизия.

На политика и борец за ред, законност и справедливост съдействал шофьорът му Иван, който държал момчето, тъврди още пострадалият. От прокуратурата потвърдили пред медията само, че имат такава жалба.

Момчето показва окървавената си тениска.

Яне Янев категорично отрича обвиненията и разви съвсем друга версия.

"Не съм го докосвал! Моята сила е в словото - и в политиката, и във фермата. За съжаление момчето е употребило алкохол и е пострадало от косачката".  

"Трима души са му казали да не влиза в автомобила, в който са лентите на косачките, защото може да стане някакъв проблем. Той се е противил и дори казал: "Аз съм Боби Бирата, мога да изпия още един галон", допълни Янев.

Семейството е извадило медицинско и ще заведе дело. По случая работят полицията и прокуратурата.

Последното навлизане на Янев под светлините на прожекторите бе, когато се разбра, че някой - ня вероятно, член на ВСС - е изпратил на Бойко Борисов кратко сервилно съобщение срещу Лозан Панов, завършващо с "ne go priehme". Въпреки първото лице, Янев декларира, че съобщението е от него. Иначе представляващият ВСС Димитър Узунов, сложен там от мнозинството около Сотир цацаров е от Сандански - бивш шеф на районния съд, и е чле н на ВСС именно от квотата на РЗС. 

"Тъмната кралица", която изумява интернет

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tymnata-kralica-koiato-izumiava-internet-6071088

Удивителната Нуаким има важна мисия, която цели да помогне на много хора

Спират водата в части от 7 столични квартала

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-vodata-v-chasti-ot-7-stolichni-kvartala-659942.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Сливница“ №439 в кв. „Република“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на м. „Толева махала“, кв. „Република“2, магазин „Метро“, магазин „Хиполенд“.

Във връзка с изпълнение на строително-монтажни дейности на ул. 514 в кв. „Христо Ботев“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 ч. на ул. 511, ул. „Георги Спасов“, ул. 510, ул. 519.

Почистване на резервоар „Железница“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 ч. на живеещите в с. „Железница“.

Строително-монтажни дейности на ул. „Струга“ налагат спиране на водоподаването от 9:30 до 19:30 ч. на ул. „Струга“, бул. „Христо Ботев-изток“, бул. „Княгиня Мария Луиза-юг“. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Лешникова гора“ в кв. „Драгалевци“ налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 ч. по ул. „Лешникова гора“, от ул.“Мавровец“ до ул. „Нарцис“, ул. „Голи връх“, ул. „Чемшир“ от №33 до №39.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Софроний Врачански“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 ч. на ул. „Софроний Врачански“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Пиротска“.

Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стоил Войвода“ в кв. „Подуяне“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 ч. в района на ул. „Георги Обретенов“ и „Зора“.

Аферата "Бетина Жотева" не попречи на приемането на отчета на СЕМ

http://clubz.bg/55927-aferata_betina_joteva_ne_poprechi_na_priemaneto_na_otcheta_na_sem

Въпреки вчерашните скандали парламентът прие отчета на СЕМ за 2016 г. Отчетът за първото полугодие бе приет с 91 гласа "за",  66 "против", а 13 се въздържаха. Този за втората половина на м.г. мина с 89 гласа "за", 69 "против" и  9 "въздържали се"

Очаквано БСП бяха против приемането на отчета. В бурна дискусия вчера социалистите заявиха, че заради "аферата Бетина Жотева" докладът на СЕМ не трябва да бъде приеман. От БСП припомниха случай, в който Жотева си позволи да отправя нападки към журналистката Къдринка Къдринова.

Според социалистите по този начин член на регулаторния орган, който е призван да пази свободата на словото, си е позволил да я потъпче. От БСП смятат, че ако приеме този отчет, парламентът ще стане съучастник в посегателството срещу тази свобода.

Провалиха се преговорите за Кипър

http://dnes.dir.bg/news/pregovori-sekretar-kipar-nahluvane-26020730

Преговорите за разрешаване на продължаващият над 4 десетилетия конфликт в Кипър се провалиха, съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Дневникът на Боян Петров: Микрооазиси сред ледовете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/07/3002730_dnevnikut_na_boian_petrov_mikrooazisi_sred_ledovete/?ref=rss


След няколко дни почивка в базовия лагер под Гашербурм II алпинистът Боян Петров е започнал да прави парапети над Лагер 1 по уговорка с членовете на други експедиции, които също ще атакуват върха тази година. Спътникът му Слави Несторов явно друг път ще се върне за атака на този връх. Това е втори опит за Петров да изкачи пакистанския осемхилядник след като през 2009 г. му се наложи да се върне 40 м под върха.<br /><br />Ето третата част от дневника му. Първата и втората можете да...

Майк Пенс обяви нова космическа ера за САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/majk-pens-obiavi-nova-kosmicheska-era-za-sasht-2035386

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс говори в сряда за появата на "нова ера" в изследването на космоса, като обеща да изпрати от Съединените щати пилотирана мисия до Марс и нови американски посещения на Луната.
 
Наскоро назначен за ръководител на Националния косм

Спират камионите над 12 т по магистралите в пиковите часове през лятото

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spirat-kamionite-nad-12-t-po-magistralite-v-pikovite-chasove-prez-liatoto-2035384

До 15 септември се ограничава движението на камиони над 12 тона по магистралите и най-натоварените пътища в страната.
 
Забраната за движение ще важи за дните петък, събота и неделя в различни часови диапазони за отделните магистрали. Целта е в почивн

Православен календар за 7 юли, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6322140

Православен календар за 7 юли, вижте кои са имениците днесСв. вмчца Неделя. Преп. Тома Малейски и Акакий. Св. мчк Евангел Неделя била възпитавана в Христовите истини и съвсем млада решила да посвети живота си на Бог. Било обаче време на жестока разправа с християните. Тя била подложена на мъчения, за да се отрече от вярата си. Чудното оздравяване на раните ,

Проклетията на зодиите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6322308

Проклетията на зодиитеЛъвът е арогантен, Рибите – завистливи, Везните – мързеливи, разкрива книга за тъмната страна на астралните знаци Лъвовете са водачи, Везните – справедливи, а родените под знака на Дева – безупречно чисти и подредени. Чували сме за добрите страни на тези и други зодиакални знаци. Но наясно ли сме с лошите?

Пак е задимено на АМ ”Тракия” край Йхтиман

http://dnes.dir.bg/news/skorost-ihtiman-vnimanie-zadimjavane-26020729

Отново има задимяване в района на километри 45 - 47, където в сряда около 30 души бяха ранени в две верижни катастрофи при условия на намалена видимост.

Цветанов: Нямам време да се занимавам с егоцентризма на президента

http://clubz.bg/55926-cvetanov_nqmam_vreme_da_se_zanimavam_s_egocentrizma_na_prezidenta

ПОЛИТИКА Цветан Цветанов 26062015 2(1)

Конфронтацията между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев по линия на купуването на новите изтребители "Грипен" продължи и тази сутрин.

"Недопустимо е един президент да говори по този начин. Оставям думите му с пренебрежение. Да се обижда персонално един политик, означава, че няма достатъчно смислени аргументи за дебата, който искаме да проведем в парламента относно избора на превъоражаване на българската авиация."

Така коментира Цветанов президентската реплика, че не разбира от самолети, а от апартаменти. До нея се стигна, след като зам.-председателят на ГЕРБ подхвърли подозрения за корупция при избора на шведските изтребители вместо американските F-16.

"Просто това е несъстоятелна теза. Аз съм един от малкото политици, който е бил подложен на всякакви проверки. Понесох всичко това с дойстойнство. Не е нормално един президент да обижда парламента, че би могъл да се превърне в трибунал. Достатъчно работа имам, за да се занимавам с личните нападки и егонцетризма, който Радев демонстрира", подчерта Цветанов. 

В края юни държавният глава коментира и изказванията, че изтребителите "Грипен" са спрени от производството.

"Това не са кренвирши и те не могат да бъдат спирани от производство. Те се поръчват и тогава се произвеждат", каза Радев в Букурещ.  

 

"Конфликт и скандал няма. Силата на демокрацията е да се чуват и различните мнения, да бъде създадена анкетна комисия, която да гарантира, че харченето на тези 1,5 млрд лв. за превъоръжаване ще бъде прозрачно. Така ще отпаднат всякакви съмнения дали нещо не е било нагласено. Решението за превъоръжаването на военновъздушните сили се взе много бързо - ако погледнем реално, то трябваше да се движи паралелно с военноморските сили. Не искаме да защитаваме една или друга фирма, а да дадем възможност за по-голяма конкурентност - допълни Цветанов.

 

Аз представлявам парламента и трябва да се държа като политик, който носи отговорност за казаното. Всичко ще бъде изяснено в комисията. Ако изводите и заключенията, които ще се направят, не пораждат никакви съмнения, разбира се президентът е този, който ще има най-голяма удовлетвореност", каза още Цветанов. 

И отбеляза, че дори при недопустимото поведение от страна на Радев, "аз му се обадих, за да го информирам за предстоящия избор на членове и председател и зам.-председател на Комисията по дискриминацията".

"Обадих се, защото независимо от това, което той е възприел като начин на поведение, ние трябва да демонстрираме диалогичност по национални теми", обясни той. 

Цветан Цветанов: Нямам време да се занимавам с егоцентризма на президента

http://clubz.bg/55926-cvetan_cvetanov_nqmam_vreme_da_se_zanimavam_s_egocentrizma_na_prezidenta

ПОЛИТИКА Цветан Цветанов 26062015 2(1)

Конфронтацията между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев по линия на купуването на новите изтребители "Грипен" продължи и тази сутрин.

"Недопустимо е един президент да говори по този начин. Оставям думите му с пренебрежение. Да се обижда персонално един политик, означава, че няма достатъчно смислени аргументи за дебата, който искаме да проведем в парламента относно избора на превъоражаване на българската авиация."

Така коментира Цветанов президентската реплика, че не разбира от самолети, а от апартаменти. До нея се стигна, след като зам.-председателят на ГЕРБ подхвърли подозрения за корупция при избора на шведските изтребители вместо американските F-16.

"Просто това е несъстоятелна теза. Аз съм един от малкото политици, който е бил подложен на всякакви проверки. Понесох всичко това с дойстойнство. Не е нормално един президент да обижда парламента, че би могъл да се превърне в трибунал. Достатъчно работа имам, за да се занимавам с личните нападки и егонцетризма, който Радев демонстрира", подчерта Цветанов. 

В края юни държавният глава коментира и изказванията, че изтребителите "Грипен" са спрени от производството.

"Това не са кренвирши и те не могат да бъдат спирани от производство. Те се поръчват и тогава се произвеждат", каза Радев в Букурещ.  

 

"Конфликт и скандал няма. Силата на демокрацията е да се чуват и различните мнения, да бъде създадена анкетна комисия, която да гарантира, че харченето на тези 1,5 млрд лв. за превъоръжаване ще бъде прозрачно. Така ще отпаднат всякакви съмнения дали нещо не е било нагласено. Решението за превъоръжаването на военновъздушните сили се взе много бързо - ако погледнем реално, то трябваше да се движи паралелно с военноморските сили. Не искаме да защитаваме една или друга фирма, а да дадем възможност за по-голяма конкурентносст - допълни Цветанов.

 

Аз представлявам парламента и трябва да се държа като политик, който носи отговорност за казаното. Всичко ще бъде изяснено в комисията. Ако изводите и заключенията, които ще се направят, не пораждат никакви съмнения, разбира се президентът е този, който ще има най-голяма удовлетвореност", каза още Цветанов. 

И отбеляза, че дори при недопустимото поведение от страна на Радев, "аз му се обадих, за да го информирам за предстоящия избор на членове и председател и зам.-председател на Комисията по дискриминацията".

"Обадих се, защото независимо от това, което той е възприел като начин на поведение, ние трябва да демонстрираме диалогичност по национални теми", обясни той. 
 

Цвети Пиронкова отпадна достойно на "Уимбълдън"

http://clubz.bg/55925-cveti_pironkova_otpadna_dostojno_na_uimbyldyn

Цветана Пиронкова приключи късно снощи тазгодишното си участие на "Уимбълдън" - третия по ред турнир от Големия шлем. Малко по-рано Григор Димитров си осигури участие в третия кръг след убедителен успех над Маркос Багдатис - 3:0.

Във втория кръг първата ни ракета при дамите отстъпи с 3:6, 4:6 пред датчанката Каролин Вожняцки. Българката бе равностойна в повечето моменти от двубоя, но така и не съумя да пречупи 5-ата поставена.

Първият сет стартира лошо за Пиронкова, след като бившата номер едно в света успя да пробие рано-рано за 2:1. Българката обаче показа хладнокръвие и моментално възстанови равенството в резултата с рибрейк.

След още едно равенство обаче за 3:3 настъпи спад в играта на пловдивчанката, която пропусна удобната възможност да реализира нов брейк при 3:2. Датската тенисистка се възползва максимално, измъкна се, а след това проби за 4:3.

Шестата в света влезе в ритъм и логично затвърди брейка, с което принуди Цвети да сервира за оставане в сета. В крайна сметка серията на Вожняцки продължи и тя стигна до пореден пробив (общо трети в частта), с който след 33 минути игра поведе с 1:0.

Във втората част отново Вожняцки бе тази, която първа смути сервиса на българката за 3:1. 29-годишната пловдивчанка обаче отново показа здрави нерви и моментално върна пробива, който впоследствие успешно затвърди за 3:3.

В гейм номер осем бившата №1 в света бе близо до това пак да направи брейк на Пиронкова, но тя от своя страна показа изключително стабилна игра, с което отново възстанови равенството за 4:4. След това датчанката взе лесно своето подаване, с което принуди българката да сервира за оставане в срещата.

В крайна сметка датчанката реализира решаващ пробив, с което и приключи участието на полуфиналистката ни от 2010 г. Цвети не успя срещу Каролин и в петия им двубоя.

А следващата съперничка на Вожняцки е естонката Анет Контавейт, която се наложи с 6:3, 6:2 над рускинята Дария Касаткина.

Младен Маринов: Хората не се поддадоха на провокации в Асеновград

http://clubz.bg/55924-mladen_marinov_horata_ne_se_poddadoha_na_provokacii_v_asenovgrad

"Хората вече осъзнават, че наистина не трябва да се стига до етнически конфликт, въпреки че от началото на събитията (в Асеновград) доста се насочи темата в тази насока. На протеста в неделя имаше сериозно напрежение и имаше възгласи, които водеха до етническо противопоставяне."

Това каза тази сутрин пред бТВ главният секретар на МВР Младен Маринов, който, както е известно, присъстваше в Асеновград в неделя на най-големия досега протест срещу ромските беззакония в града.

Маринов напомни, че е имало отявлени опити да се пробие полицейският кордон, за да се нахлуе в махалата, но това не е била "масата от хората".

"Това според мен не бяха масата от хората, които бяха отишли там за един мирен процес. Имаше група от лица. Благодаря на хората, че осъзнаха, че са провокирани."

Главсекът смята, че министерството прави всичко възможно да се обезпечат всички региони с хора, макар че това е невъзможно дори в най-богатите западни държави. И няма да се промени веднага дори с назначаването на нови 400 души на щат във ведомството.

"Наистина има липса на кадри в МВР - надявам се това в рамките на 2 до 3 години да се номрмализира. Ще използваме ресурсите на жандармерията и специализираните полицейски звена", заяви още Маринов, като дори похвали колегите си, че са се намесили много бързо след подаване на сигнала в Асеновград.

Той заяви, че няма двоен  аршин - да са по-меки в ромските махали, а такова впечатление остава само от кампанийното отразяване в медиите. Затова например не са отразени проведените вчера операции в Пазарджик, Монтана и снощи в Роман, където е потушаван конфликт между две ромски фамилии.

По повод националиста със свинските опашки Петър Низамов-Перата, който нападна и окървави оператор на бТВ, главният секретар каза:

"Този човек не зачита не само полицейските служители - които явно за него не представляват властта, - той посяга и на лица, които отразяват обективно събитията. Като цяло неговото поведение е провокативно и към служителите на МВР.

Предпочетохме да го задържим на по-късен етап, за да не направим ескалация на напрежението. През нощта беше задържан, и то на територията на Бургас."


По повод протестите в МВР за по-високи заплати той каза, че говори с колегите си на един език и е благодарен на депутатите, че променили закона, така че униформените да си получат парите за дрехи кеш.

Той спомена и за новите автомобили, които в момента се раздават повсеместно.

"Колегите показаха, че ние дори и в протестите сме много дисциплинирани. Те трябва да си кажат болката и исканията - обществото трябва да ги разбере. Но ние трябва да убедим обществото, че работим в негова полза", каза главният секретар на МВР.

Църквата почита Света Неделя (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/cyrkvata-pochita-sveta-nedelia-video-2035298

На 7 юли почитаме паметта на Света великомъченица Неделя. Тя е известна още като Кириакия.

Родена в Мала Азия през III век, когато управлявал император Диоклетиан.

След дълги години без деца, родителите на Света Неделя успели да я измолят с упорити молитви от Бога. Пон

Отново предупреждават за ниска видимост по "Тракия" край Ихтиман

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-preduprezhdavat-za-niska-vidimost-po-trakiia-kraj-ihtiman-2035375

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) отново предупреждават за движение с повишено внимание по магистрала "Тракия" в района на км 45-47 км, където преди два дни станаха две тежки верижни катастрофи.
 
Полицейски патрули с включени с

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване