07/14/17 12:29
(http://www.clubz.bg/)

Макрон към американците: "Нищо никога няма да ни раздели"

Френският президент Еманюел Макрон засвидетелства днес дълбока съюзническа лоялност към американския си колега Доналд Тръмп.

"Ние намерихме сигурни съюзници, приятели, които ни дойдоха на помощ. Това са Съединените американски щати. Затова нищо никога няма да ни раздели", каза той на церемония в Париж по случай националния празник на Франция и 100-годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война.

По покана на Макрон американският президент Доналд Тръмп присъства на събитието, което включваше и традиционен военен парад.

"Присъствието днес до мене на президента на САЩ, г-н Доналд Тръмп и на неговата съпруга, е знак на приятелство, което остава във времето", добави Макрон. "И тук искам да им благодаря за избора направен преди 100 години".

По повод отношенията между Макрон и Тръмп испанският всекидневник "Ел Периодико" коментира:

"Макрон иска да се да се представи пред света като този, който може да се разбира с трите велики сили... Позициите на Франция и на САЩ са много различни, що се отнася до световната търговия и опазването на климата. Но те работят ръка за ръка поне по борбата с тероризма и сирийския конфликт. Срещата на върха на Г-20 (в Хамбург на 7 и 8 юли т.г. - б.р.) показа, че няма да е лесно за Макрон да убеди Тръмп в своята визия за нещата. Но срещата имаше достойнството най-малко да засили ролята на Франция на международната сцена".

Макрон използва днешния Ден на Бастилията в присъствието на Тръмп да демонстрира обратното на неговото поведение към трансатлантическите съюзници.

На първата си среща на върха в НАТО на 25 май т.г. американският президент пропусна изрично да потвърди ангажимента на САЩ за сигурността на Европа, поставяйки ударение върху искането тя да поеме пропорционална част от финансовото бреме в колективната отбрана.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване