Шизофреник ли е Евростат? Търтей ли е българинът?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6339540

Шизофреник ли е Евростат? Търтей ли е българинът? Който махне минималната заплата, ще срине държавата Всички големи проблеми на България се свеждат до това, че заплатите са мизерни. Затова народът се разбягва към по-богатите страни, та дори и бежанците от Афганистан гледат с максимална скорост да се махнат. Дали обаче заслужаваме нещо повече? Според Евростат – да.

Румънският премиер обеща на Борисов ГКПП Кайнарджа-Липница

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-rumania-26072773

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе и го поздрави за избирането му на поста.

Метрологичният надзор спря 97 вида спинъри

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/17/3008301_metrologichniiat_nadzor_spria_97_vida_spinuri/?ref=rss


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от продажба 97 вида спинъри, съобщиха от институцията. При започнала в края на юни извънредна проверка ДАМТН е инспектирала общо 219 вида спинъри в над 150 търговски обекти.<br /><br />Около 60% от проверените артикули не отговарят на изискванията за безопасност, е установила проверката. За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил. лв.<br /><br />Открити са 99 модела спинъри...

Почина учителката по цигулка на Васко Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340271

Почина учителката по цигулка на Васко ВасилевНа 93-годишна възраст почина цигуларката Майя Самуиловна Глезарова, учителка на виртуозния ни изпълнител Васко Василев, съобщи самият той в профила си във Фейсбук. .много бързо й станах любим ученик. Още първата година имах сериозен успех – пет с плюс по цигулка. Първите три години от работата ни заедно,

ЕНЕРГО-ПРО обновява електрически съоръжения в две исперихски села

http://www.cross.bg/sela-mrezha-provodnik-1549283.html

/КРОСС/ ЕНЕРГО-ПРО реализира проект за обновяване на електроразпределителната мрежа на територията на селата Подайва и Вазово, община Исперих. Предвидената стойност на извършваните ремонти възлиза на близо 65 000 лева и е част от инвестиционната програма на дружеството за 2017 година. В рамките на ремонтните дейности вече са подменени общо 46 стоманенобетонни стълба ниско напрежение в двете населени места. Планирано е още да бъде обновена и част от въздушната мрежа, като се вложи нов усукан изолиран проводник, който да замени сега съществуващия. В село Вазово подмяната ще обхване трасето на 31 междустълбия с обща дължина 1900 метра, а в Подайва - 600 метра нов проводник, монтиран на 15 междустълбия. Въздушният изолиран проводник има по-добри технически показатели пред други типове проводници. Чрез влагането му се гарантира по-висока устойчивост на мрежата, която в района на двете села е подложена на тежки атмосферни условия през есенно-зимния период - бурни ветрове и снеговалежи, които често водят до обледяване на въздушната мрежа. Благодарение на реконструкцията близо 140 домакинства в двете исперихски села ще получават по-сигурно и надеждно електрозахранване.

Почина носителят на Оскар Мартин Ландау

https://offnews.bg//zvezdi/pochina-nositeliat-na-oskar-martin-landau-660700.html

Носителят на Оскар актьорът Мартин Ландау е починал на 89-годишна възраст.

Той участва в поредицата "Mission: Impossible" през 1960 г. и спечели "Оскар" за ролята на Бела Лугоши във филма "Ед Ууд".

Смъртта му е настъпила след усложнения в неделя вечерта, съобщи неговият говорител Дик Гутман.

Ландау починал в медицинския център на UCLA в Лос Анджелис след „неочаквани усложнения“ по време на кратка хоспитализация, каза Гутман в изявление, цитирано от CNN.

Ландау е роден на 28 юни 1928 г. в Бруклин и е работил като карикатурист в Дейли Нюз в Ню Йорк, преди да стане актьор.

За широката публика Ландау е най-известен като част от таен шпионски екип от поредицата от 60-те години "Mission: Impossible", в който също участва и неговата съпруга Барбара Бейн. Напускат заедно поредицата през 1969 г. в спор за заплатите. 

Той е номиниран за наградите Еми за всеки от трите си сезона в шоуто и печели Златен глобус за най-добра мъжка телевизионна звезда през 1968 година.

Номиниран е 3 пъти за най-добър актьор на наградите "Оскар": за ролята на Аби Карац в "Тъкър: Мъжът и неговата мечта" на Франсис Копола през 1988 година, за прелюбодейния съпруг Юда Розентал в "Престъпления и прегрешения" на Уди Алън през 1989 година и за старата звезда на филма за ужасите Бела Лугоши в "Ед Ууд" на Тим Бъртън през 1994 година, като за последната роля печели престижната награда.

Първата голяма роля на Ландау е в "Север от Северозапад" на Алфред Хичкок. Кариерата на Ландау се вдига, когато получава перманентна роля в комедията на NBC "Бъфало Бил", в която играе Дъни Коулман. В края на кариерата си той играе Боб Райън, стар филмов продуцент в сериите HBO "Entourage".

Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе

http://www.moreto.net/novini.php?n=355618

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе и го поздрави за избирането му на поста, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.net. Двамата изразиха увереност, че ще продължат активно да работят за реализацията на проекти от взаимен интерес.

Гарелов се кандидатира за шеф на БНТ, мести новините в 19 часа

https://offnews.bg//medii/garelov-se-kandidatira-za-shef-na-bnt-mesti-novinite-v-19-chasa-660704.html

Журналистът Иван Гарелов подаде документи за шеф на БНТ, съобщи "Мистър Панорама" на страницата си във фейсбук. 

Гарелов публикува и концепцията си за развитие на телевизията, озаглавена "БНТ - РЕСТАРТ". 

Професионалният ми опит досега не ме е подвеждал, а сега не вижда удобното за БНТ решение в следването на масовия “вкус”, нито в раболепност спрямо статуквото, защото то “дава парите”, пише журналистът. Моята цел е БНТ да стане силна българска обществена телевизия. Все още БНТ е обществена номинално и държавна реално, твърди Гарелов. Според него "хаотичната и разхвърляна програма на четирите канала е пълна с предавания, непомръднали в своето съдържание от тоталитарно време. Две са главните причини за този резултат: 1. липсата на иновативно мислене, интелектуално безсилие и главно на професионален интерес у съставителите на програмата, концентрирани върху лична изява и материална изгода; 2. липсата на нормална логика при изграждането на структурата на БНТ. Тя е създавана през годините по случайни критерии, които в основата си не са променени и до днес".

Гарелов предлага водещият канал на БНТ да се преструктурира в информационно-публицистичен, който "ще се стреми да постигне ролята на арбитър, на водещата информационна инстанция, респектираща зрителската аудитория и субектите на активната политика и обществения живот". 

Централната емисия на "По света и у нас" ще се препрограмира в 19.00 ч. Дневните новини се профилират - напр., кратки национални и международни в 9.00 ч., социални и регионални в 12.00 ч.; ще се излъчват форшпан новини 3-5 мин. на всеки кръгъл час. Разширен пояс за коментари и анализи от 18.00 ч. и след централната емисия ПСН; ежедневният двоен публицистичен пояс (преди и след централната емисия) от понеделник до петък ще стартира с репортерски преки включвания 18.00-19.00 ч., и ще продължи след централната емисия ПСН със студийни коментари 20.00-20.30 ч.-21.00 ч.; анализът максимално близо до самите новини ще изпреварва сутрешните блокове на следващия ден и следобедните студия на живо на националните комерсиални и кабелните телевизии през уикенда, смята Гарелов. Той се обявява и за "създаването на 24-часов канал, ангажиран с триадата култура-образование-наука". 

БНТ възстановява регионалните програми на телевизионните си центрове в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе; възстановяването им се вписва напълно в стратегията на ЕС – Европа на регионите. Четирите канала поемат тематично и събитийно прилежащи към центровете области от страната; имената на обновените регионални програми ще са БНТ Мизия, БНТ Море, БНТ Тракия и БНТ Пирин; четирите суперобласти на покритие могат да присъстват в новото общо брандиране като очертани четвъртини от картата на България в различни цветове, пише още Гарелов. 

Новите стратегии и програмни схеми предполагат по-гъвкаво материално възнаграждение, като се мотивират професионалистите, които носят телевизията на гърба си. Напълно реално е да въведем безплатно дневно и вечерно хранене на работещите екипи, предлага Иван Гарелов.

Километрична опашка на „Капитан Андреево”

http://www.cross.bg/gkpp-leki-avtomobili-1549282.html

/КРОСС/ 6-километрова опашка от леки коли и 4 км от камиони се изви на граничния пункт „Капитан Андреево" заради технически проблем от турска страна. Затруднението е свързано с обработката на тежкотоварни автомобили и паспортния контрол на пътниците. Периодично пункт „Капъкуле" спира да работи. Вчера поради същата причина границата беше изцяло затворена за два часа. Повечето чакащи са гастарбайтери, които се прибират в Турция. От „Гранична полиция" съветват всички пътуващи за южната ни съседка да използват ГКПП „Лесово" и „Малко Търново". Към 18:00 часа, поне по данни на Гранична полиция, опашката вече беше по-къса, но пак километрична. На ГКПП "Капитан Андреево" - 2 км колона от товарни и 1 км от леки автомобили на изход. На ГКПП „Лесово" се е образувала колона от 2,5 км от товарни автомобли на изход. На ГКПП „Калотина" има интензивно движение на вход от леки автомобили. На българо-румънска граница на ГКПП „Дунав мост"-Видин и ГКПП „Дунав мост"-Русе също движението на леки автомобили на изход е интензивно. На българо-гръцка граница трафикът е интензивен на всички ГКПП, а на българо-сръбска и българо-македонска граница е нормален.  

Километрична опашка на „Капитан Андреево”

http://www.cross.bg/pynkt-opashka-andreevo-1549282.html

/КРОСС/ 6-километрова опашка от леки коли и 4 км от камиони се изви на граничния пункт „Капитан Андреево" заради технически проблем от турска страна. Затруднението е свързано с обработката на тежкотоварни автомобили и паспортния контрол на пътниците. Периодично пункт „Капъкуле" спира да работи. Вчера поради същата причина границата беше изцяло затворена за два часа. Повечето чакащи са гастарбайтери, които се прибират в Турция. От „Гранична полиция" съветват всички пътуващи за южната ни съседка да използват ГКПП „Лесово" и „Малко Търново".  

6 км опашка на ГКПП "Капитан Андреево"

https://www.actualno.com/society/6-km-opashka-na-gkpp-kapitan-andreevo-news_622750.html

Интензивен е трафикът на граничните пунктове "Калотина" и "Капитан Андреево". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Главна дирекция "Гранична полиция" препоръчва на гражданите да използват също граничните пунктове Лесово и Малко Търново. Затруднено е движението през ГКПП "К

Ердоган иска подсъдимите от ФЕТО в еднакви униформи

http://dnes.dir.bg/news/uniformi-erdogan-podsadimi-metezhat-turtzia-26072772

Ердоган възложи на турското Министерство на правосъдието да подготви законови промени, така че всички подсъдими за преврата да бъдат с еднакви дрехи.

Четири тежки присъди за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340257

Четири тежки присъди за убийството на бургаския бизнесмен Стоян СтояновЧетири тежки присъди постанови току-що Бургаският окръжен съд (БОС) за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, съобщава Флагман.бг. За поръчителство на 20 години затвор бе осъден Станислав Михайлов, бивш шеф на Агенцията по държавни вземания, който е в неизвестност от 2008 година и едва ли някога ще се появи пред българските власти.

Пиян и дрогиран шофьор размаза луксозно возило на АМ "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340264

Пиян и дрогиран шофьор размаза луксозно возило на АМ "Тракия"Пиян и дрогиран шофьор помля луксозна лимузина на магистрала "Тракия", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Стара Загора, цитиран от fakti.bg. Инцидентът е станал на 16.07.2017 г. в аварийната лента на магистралата, в посока изток-запад. Тогава л.а. BMW 320D, управляван от И. С., на 40 г., от гр. София, застига на входа на паркинг за почивка л.а.

Няма заплаха за България от вируса "Петя"

https://www.actualno.com/sciencelogy/njama-zaplaha-za-bylgarija-ot-virusa-petja-news_622749.html

Епидемията с компютърния вирус "Петя" се разви изцяло на 27 юни. 74% от заразените системи са в Украйна. Той се простира само в локални мрежи, не в интернет. В момента не сме застрашени от "Петя", заяви д-р Веселин Бончев в студиото в ефира на БНТ. Той обаче акцентира, че с вируса Wan

Пловдив отново ще бъде домакин на един от най-значимите бизнес форуми в страната

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/07/17/3008286_plovdiv_otnovo_shte_bude_domakin_na_edin_ot/?ref=rss


На 28 и 29 септември 2017г. в Пловдив ще се проведе годишният бизнес форум "Industry 4.0: Как да влезем в скоростната лента към следващата индустриална революция". Събитието се организира от Община Пловдив, вестник "Капитал" и Тракия Тех и се очаква да привлече над 400 участника от цялата страна и региона.<br />Форумът ще се фокусира върху ефектите на дигиталната трансформация и възможностите, които технологиите отварят пред бизнеса и големите индустриални...

Борисов и Тудосе обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и Румъния

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280829_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%A2%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%

  Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе и го поздрави за избирането му на поста.

Двамата изразиха увереност, че ще продължат активно да работят за реализацията на проекти от взаимен интерес. Сред акцентите на разговора беше и въпросът с ГКПП Кайнарджа - Липница, който е инфраструктурно изграден, но не работи.

Румънският премиер Михай Тудосе пое ангажимент да предприеме необходимите проверки и проблемът да бъде решен.

Борисов и Тудосе обсъдиха и възможностите за сътрудничество между България и Румъния по Дунавската и Черноморската стратегии, които са и сред акцентите на председателството на България на Съвета на ЕС.

Двамата министър-председатели договориха през септември да се проведе съвместно правителствено заседание между България и Румъния. Премиерът запозна Михай Тудосе и с резултатите от Берлинския процес в Триест и с визита си в Солун, където проведе срещи с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с президента на Сърбия Александър Вучич.

 

Обвиниха 67-годишна търновка за продажба на контрабандни цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340201

Обвиниха 67-годишна търновка за продажба на контрабандни цигари67-годишна жена от В. Търново е обвинена в държане и продажба на акцизни стоки без бандерол, съобщи МВР. В хода на разследването е установено, че на 23 май тази година Ю. А. е държала в себе си и продала 15 стека цигари без акцизен бандерол от различни марки. Стойността на контрабандните папироси е 1 155 лв.

Иван Костов призова българските провокатори да намалят децибелите си към Македония

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/17/3008295_ivan_kostov_prizova_bulgarskite_provokatori_da/?ref=rss


"Националният ни интерес е да имаме сигурни и благоденстващи съседи. Затова трябва да приветстваме и да сме готови да подкрепим амбициите на новата власт в Скопие за членство в евроатлантическите съюзи". Това пише в своя позиция бившия министър-председател Иван Костов (1997-2001 г.) публикувана в mediapool.bg. По време на мандата на Костов, през 1999 г., бе подписана съвместната декларация с тогавашния премиер на Македония Любчо Георгиевски, а на базата на този документ е подготвен...

Проф. Пимпирев: Ако не помислим за природата, човечеството ще има проблеми с оцеляването

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280828_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9F%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%

 "Ако не се мисли за природата заради климатичните промени, човечеството ще има проблем с оцеляването", коментира пред "Дарик" проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

На въпроса какво ще се случи след откъсването на огромния айсберг на Антарктика с тегло от един трилион тона, което стана през седмицата, той отговори ясно:

"Това е в резултат именно на тези климатични промени и най-вече на разтопяването на ледниците в Западна Антарктида и то много бързо. Това е третият по големина ледник въобще. Той е разделен на три части - А, B и C и първата част (А) се отцепи изцяло и се разтопи още в края на 90-те години на миналия век. Частта В почти е разтопена и сега започна разтапянето на частта С. Това именно е едно огромно парче, което е с размерите на Пловдивска област, 90 км е дълго. Един огромен къс лед и айсберг, който отива на север и се разтапя. Това разтапяне води до повишаване на морското ниво и съответно до катастрофални последици, които очакват човечеството", каза проф. Пимпирев.

Климатичните промени са голям проблем за човечеството, заключи той.

"За съжаление някои държави, като САЩ, Китай, Индия, са против тези сериозни мерки, които се взимат, за да се предотвратят последиците от глобалното затопляне, защото прогнозите не са оптимистични. Морското ниво трябва да се покачи с до 60-80 см до края на века. Тогава доста големи градове и обработваеми площи около морета и океаните ще бъдат потопени. Това ще доведе до миграции на стотици милиони хора, недостиг на хранителни продукти. Така че ако не помислим какво правим с природата, може след това човечеството да има доста проблеми в своето оцеляване", каза още проф. Христо Пимпирев.

 

Рано ли е Италия да празнува?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rano-li-e-italiia-da-praznuva-243155/

Настроението в третата по големина икономика в еврозоната се подобри през последните дни заради признаците, че анемичният ѝ растеж най-накрая е набрал скорост

Военен почина, след като бе прегледан от студент в Спешното

https://offnews.bg//112/voenen-pochina-sled-kato-be-pregledan-ot-student-v-speshnoto-660705.html

Зам.-командирът по техническата част на бригадното командване на Военно формирование 26 400-Благоевград подп. Пламен Пацов е починал в събота, след като му е прилошало и е бил прегледан от студент по медицина в Спешното отделение в болницата в Благоевград. 

44-годишният военнослужещ посетил Спешно приемно отделение на благоевградската болница. В Спешното отделение го придружил негов познат, студент по медицина, който преди време е бил на стаж в болницата.

Дежурните лекари били заети с други три случая. Без да поиска позволение, студентът по медицина направил електрокардиограма на Пацов, прегледал резултата и го отвел, без да се консултира с лекарите, обясниха за OFFNews от Спешното отделение в благоевградската болница. 

Малко преди 17:00 часа обаче на Пацов отново му станало зле и въпреки усилията на медиците от Център за спешна медицинска помощ - Благоевград той е издъхнал, пише pirinsko.com.

Сайтът пише още, че кварталът, в който е живеел командирът, в благоевградския кв. Еленово, е бил препълнен с полиция, служители на ДАНС и криминалисти от Областна дирекция на МВР-Благоевград. На място е бил и командирът на на Военно формирование 26 400-Благоевград подп. Иван Иванов.

След извършената аутопсия е станало ясно, че подп. Пацов е починал от белодробна емболия. 

Военен почина, след като бе прегледан и освободен от Спешното

https://offnews.bg//112/voenen-pochina-sled-kato-be-pregledan-i-osvoboden-ot-speshnoto-660705.html

Зам.-командирът по техническата част на бригадното командване на Военно формирование 26 400-Благоевград подп. Пламен Пацов е починал в събота, след като му е прилошало, прегледал се е в спешното и след това е бил освободен от дежурния лекар с мотив, че му няма нищо, съобщава сайтът pirinsko.com.  

Сайтът пише, че смъртта му е настъпила само няколко часа, след като 44-годишния военнослужещ посетил Спешно приемно отделение на благоевградската болница. На командир Пацов му прилошало и отишъл в Спешното, там дежурният лекар му направил електрокардиограма. Казал му, че му няма нищо и го изпратил да си ходи вкъщи.

Малко преди 17:00 часа обаче отново му станало зле и въпреки усилията на медиците от Център за спешна медицинска помощ - Благоевград той е издъхнал.

Сайтът пише още, че кварталът, в който е живеел командирът, в благоевградския кв. Еленово, е бил препълнен с полиция, служители на ДАНС и криминалисти от Областна дирекция на МВР-Благоевград. На място е бил и командирът на на Военно формирование 26 400-Благоевград подп. Иван Иванов.

Близките и военните настояват да се направи незабавна аутопсия, за да се установи причината за смъртта. 

Във Варна започва седмица на водното спасяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=355620

Поредица от събития ще изпълнят стартиралата днес седмица на водното спасяване във Варна. Мероприятията ще продължат до 21 юли. Организатор на инициативата е БЧК-Варна, Дружеството на специалистите по водно спасяване и Община Варна, предаде репортер на Moreto.

Отбелязват Св. Марина с литургия и водосвет в тутраканското село Сяново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340242

Днес християните в тутраканското село Сяново отбелязват деня на Света Марина и празникът на манастира в селото. По традиция се отслужва Света литургия и водосвет на аязмото на манастира, за което легендите разказват, че водата му е лечебна. Старо предание разказва, че наблизо се намирал град, наречен Паскаля,

Забраниха споменаването на Мечо Пух в Китай

https://www.actualno.com/curious/zabraniha-spomenavaneto-na-mecho-puh-v-kitaj-news_622747.html

Китайският мрежа от микроболгове Sina Weibo забрани в съобщения да се споменава китайското название на световно известния герой от детската литература Мечо Пух, съобщи The Financial Times. Наблюдатели смятат, че забраната е свързана с това, че по-рано потребители на интернет в Китай че

Изграждат паметник на Васил Левски в Торонто

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280827_%D0%98%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB+%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0%A2%D0%BE%D1%8

  В Канада беше направена първа копка на паметник на Васил Левски в тази страна, съобщиха от българското консулство в Торонто.

На церемонията миналата събота присъстваха много българи и гости, официални лица, представители на карловското землячество.

Присъстващите получиха поздравителни адреси от президента Румен Радев и от вицепремиера Екатерина Захариева.

Утре страната ни и българите по света отбелязват 180 години от рождението на Апостола.

 

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на СУ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/smetnata-palata-otkaza-da-zaveri-finansoviia-otchet-na-su-2037247

Сметната палата отказа да завери годишния финансов отчет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ за 2016 г. Причините са, че отчетът не дава вярна и точна представа за финансовото и имущественото състояние на най-старото висше учебно заведе

В сутрешните блокове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280826_%D0%92+%D1%81%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5

  БНТ, „Денят започва"

Тема: Как се създава компютърен вирус и можем ли да се защитим в мрежата. Защо наш учен от БАН изследва червея „Петя", който нападна компютрите в Украйна и се разпространи и в други държави. Гост - инж. Веселин Бончев

Тема: Нов спор скара депутати, работодатели и синдикати - да остане или да отпадне класът за прослужено време. Ще доведе ли това до намаляване на заплатите. За и против предложението - дискусия в студиото

Тема: Европейски политики, вътрешна сигурност и борба с корупцията. И още: за парламентарните страсти - в минутите след 8 председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов

Тема: Как се решават и какви трудности изпитват разделени родители в чужбина за правата над децата. Случаят на една майка, която вижда дъщеря си след дългогодишни опити за това. Гост зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев

БТВ, "Тази сутрин" 
Тема: Пореден протест срещу бетона. На живо: Кой иска да строи на метри от езерото в столичния квартал „Дружба"?

Тема: Убийство заради една цигара! На живо: Защо се стига до нелепата смърт на 18-годишния Алекс, пребит пред дискотека в Бяла?

Тема: Ще избухне ли социално напрежение, ако от заплатите отпадне класът за прослужено време - коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров

Тема: Щастлива развръзка за детето, пострадало от джакузи в „Златни пясъци"! Само пред bTV: Родителите на малката Изабела след преживения кошмар и битката за живота на дъщеря им

Тема: Да отвори ли България пазара на земя за чужденци? В студиото: депутатът Десислав Чуколов, бившият земеделски министър Мехмед Дикме и шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите Светослав Русалов

Тема: Тема с продължение: Десетки българи, измамени с резервации за почивка в Гърция. На живо: Успяха ли хората да си върнат парите?

Тема: Алпинистът-рекордьор Атанас Скатов за щурма на връх „Денали" в Северна Америка.


Нова телевизия, „Здравей, България"
Тема: Има ли цвят престъпността?". На живо от Бяла, след като почина момчето, пострадало при побой

Тема: Ще взимаме ли по-малка заплата, ако отпаднат парите за стаж

Тема: Джип, за да запишеш висше? Или как ректор привлича студенти с награди?

Тема: Има ли живак и олово в спинерите? Резултатите от лабораторните изследвания за първи път - в "На твоя страна" с Георги Георгиев

Тема: Нови обрати в "Откраднат живот". На живо - започват снимките на четвъртия сезон на хитовия сериал

Тема: Протест за спорт. Защо футболен клуб остава без стадион?

 

Как се намира по-добра работа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/17/3008276_kak_se_namira_po-dobra_rabota/?ref=rss


Сигурно вече ви е писнало работодателите да повтарят, че имат оферти за работа, но нямат добри кандидати. Да, вярно, че понякога изискванията им са супер завишени и едва и не очакват да работите за двама, но със заплата на един. Но също толкова е вярно, че ако имате какво да им "продадете", можете да отстоявате цената си и да избирате офертата, която ви пасва най-много. Затова и отговорът на въпроса "Как да си намеря по-добра работа?" минава през няколко фази, свързани с...

Спряха от продажба 97 вида антистрес продукти - спинери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340183

Спряха от продажба 97 вида антистрес продукти - спинериДържавната агенция за метрологичен и технически надзор спря от продажба 97 вида антистрес продукти - спинери, съобщиха от агенцията. Около 60 процента от проверените спинери не отговарят на изискванията за безопасност. За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил.лв. Извънредната проверка започна в края на месец юни.

Борисов и Тудосе обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и Румъния

http://www.cross.bg/tydose-bulgariya-borisov-1549281.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе и го поздрави за избирането му на поста. Двамата изразиха увереност, че ще продължат активно да работят за реализацията на проекти от взаимен интерес. Сред акцентите на разговора беше и въпросът с ГКПП Кайнарджа - Липница, който е инфраструктурно изграден, но не работи. Румънският премиер Михай Тудосе пое ангажимент да предприеме необходимите проверки и проблемът да бъде решен. Борисов и Тудосе обсъдиха и възможностите за сътрудничество между България и Румъния по Дунавската и Черноморската стратегии, които са и сред акцентите на председателството на България на Съвета на ЕС. Двамата министър-председатели договориха през септември да се проведе съвместно правителствено заседание между България и Румъния. Премиерът запозна Михай Тудосе и с резултатите от Берлинския процес в Триест и с визита си в Солун, където проведе срещи с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с президента на Сърбия Александър Вучич.  

Ниско платени и все повече критикувани - горките германски полицаи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/17/3008280_nisko_plateni_i_vse_poveche_kritikuvani_-_gorkite/?ref=rss


С малко свободно време, с ниски заплати, но с огромна отговорност. И вместо признание - всевъзможни критики от всички страни. Германските полицаи са направо за съжаление, твърди Жан Данхонг от "Дойче веле" в коментара "Горките полицаи на Германия!"<br /><br />Горките полицаи! Добър приятел от Тройсдорф ми разказа как полицаите в това идилично градче наскоро били атакувани от лумпени, които наричали пазителите на реда "нацистки свине". В други градове...

Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340237

Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе и го поздрави за избирането му на поста, съобщават от пресцентъра на министерски съвет.  Двамата изразиха увереност, че ще продължат активно да работят за реализацията на проекти от взаимен интерес. Сред акцентите на разговора беше и въпросът с ГКПП

Манолов: Да направим заплатите европейски и след това всичко друго

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280825_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%

 „Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна. Те ще бъдат запазени, ще получават и бонуси, но това ще става за компетенции и опит, а не автоматично по нормативни разпоредби", заяви пред Нова Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

По думите му България е единствената страна в Европа, в която има класове и минимални осигурителни прагове. „Искаме да сме като другите европейски страни", каза Данев.

„Като говорим за Европа нека започнем от заплатите. Да ги направим европейски и след това да правим всичко друго", каза от своя страна Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа".

По думите на синдикалиста има много страни в Европа, където има минимална работна заплата и клас прослужено време.

Манолов попита Божидар Данев дали си мисли, че хората му вярват, че работодателите наистина мислят за доходите на работниците? А той му отговори с числа. „Само за една година доходите са нараснали 9,8%, докато БВП е пораснал само с 3,6 на сто. А това е показателно, че работодателите вдигат заплатите", аргументира се Данев.

Изкуствен интелект „практикува” като адвокат в САЩ и Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340204

Изкуствен интелект „практикува” като адвокат в САЩ и ВеликобританияЧат бот, който предлага безплатни правни съвети с помощта на изкуствен интелект, вече е достъпен за цялата територия на САЩ, съобщава онлайн изданието „Дъ Върдж”, предава Би Ти Ви. Програмата беше успешно тествана в Ню Йорк, Сиатъл и цялото Обединено кралство, като авторът й Джошуа Броудър изчислява,

190 хил. противопехотни мини още стоят в гръмналия завод в Горни Лом. Сигнал до институциите

http://www.eurochicago.com/2017/07/190-hil-protivopehotni-mini/

Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" и Първото в България Независимо дружество за защита правата на човека са изпратили до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, българския президент Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на ВКС Лозан Панов, главия прокурор Сотир Цацаров, Дирекция “ООН и сътрудничество за развитие” на МВнР, Службата на ООН по въпросите на разоръжаването (UNODA), Международната кампания за забрана на противопехотните мини, областния управител на Видин, кмета на Чупрене и др. сигнал относно 190 614 бр. противопехотни мини, които още стоят в гръмналия на 1.10.2014 г. завод "Миджур" в с. Горни Лом, в който загинаха 15 български граждани. В Сигнала се казва:

Правителствата на България и Румъния ще заседават съвместно през септември

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/17/3008282_pravitelstvata_na_bulgariia_i_rumuniia_shte_zasedavat/?ref=rss


През септември ще се проведе съвместно правителствено заседание между България и Румъния. Това са уточнили в телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и Михай Тудосе, който през юни бе избран за премиер на Румъния.<br /><br />Борисов е поздравил Тудосе за избирането му на поста и двамата са изразили увереност, че ще продължат активно да работят за реализацията на проекти от взаимен интерес, съобщава правителствената информационна служба.<br /><br />Сред...

Какво стои зад страшните четири въпросителни на „Народе????“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280824_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8

 Няма друг български националреволюционер, деец на освободителната ни борба, който толкова дълбоко, многостранно и проникновено да разбира невидимите движещи пружини на собствената историческа съдба. Ето защо Левски е така внимателен, деликатен и съобразителен, толкова често настоява за разумен анализ, за задълбочено и цялостно обглеждане на конкретната ситуация или на цели вериги от причинни зависимости. Именно тук трябва да търсим разгадката на почти магическата натовареност на израза „Внимателно бързайте!". Защото той добре съзнава, че всяка неразумна, емоционална, непремислена, експресивна, непремерена стъпка би могла да повреди фатално главната кауза - националното, а и социалното освобождение на Отечеството.

По тази причина тъкмо Левски в своите писма ни поднася невероятно точен анализ кога е най-подходящото (дори и в сезонен аспект - пролет или зима) време за всенародното въстание за разлика от пишман родолюбците и безконечните бърборковци от Добродетелната дружина и други лъжепатриоти.

Свръхзадачата на живота за Апостола е освобождението на Отечеството. С метафорична яркост и кондензираност тази цел е формулирана още в началото на неговия недовършен опит за автобиография в стихотворна форма:

Аз, Васил Лѣвский
в Карлово роден,
от българска майка
юнак аз роден,
не щях да съм турский
и никакъв роб,
същото да гледам
и на милия си род.
В Сърбия ходих
и по Влашко скитах;
от нийде помощ
за наша свобода.

От мига, в който захвърля свещеническото расо, цялата му енергия, страст, воля, целеустременост са посветени на борбата за национално освобождение на Отечеството. Той не може и не иска да се примири с „гнусното и невярно тиранство". И тъкмо защото у него викат, крещят до възбог националната гордост и самодостойнството, почти във всяко от писмата му диша вулканична нетърпимост към всекидневните „мъки и гнусоти, най-противни на човечеството и на свободата на съвестта". Ключовите думи емблеми за Левски са Отечество, Народ, Свобода, Република, Независимост, Справедливост, Любов, Хармония, Милосърдие...

В писмо до Иван Кършовски в евангелско-притчов изказ Апостола формулира морала на дееца на революцията:
„Приписвате ми, какво в очите си гредата ни [не виждам], пък косъмът във вашите очи виждам по-лесно! Ти, ако искрено ми казваш отгоре на писмото си: „Любезний ми брате", то тогава не трябва таквоз бутане и за[о]бикалки, но кажи: „Това и това ти е грешка", та да се поправя, ако съм чист човек, както и за вашите най-малки криволици, или по-добре да кажа неразбории, не ги замълчавам. За отечество[то] работим, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправиме и [в]се да си вървим наедно, ако ще бъдем хора!".

Няма сред българските националреволюционери и поборници личност, толкова лишена от суета, гордост и самомнителност, самохвалство, самоизтъкване и самооблъщение. В отношението към самия себе си Левски сякаш е изтъкан от смирение, колкото и инак да притежава желязна воля и вулканичен характер. Той непрекъснато повтаря, че дори и в жестоките условия на националноосвободителната борба са нужни милосърдие, добротворство, търпимост, толерантност, съгласие и любов.

А в писмото си до Панайот Хитов от 10 май 1871 г. специално акцентира:
„Дай боже, съгласие и любов първо между народните ни главатари! Пък име[то] българско нека е войвода!".

Нека поразсъждаваме върху удивителната жертвоготовна всеотдаденост на Левски в името на Отечеството - в редица от своите писма Апостола посочва, че никакви жертви не са напразни, щом са посветени на освобождението на България. Той гледа на епохата като на своеобразен народен жертвеник. Пред неговия олтар и в името на святата свобода се представят душите на поборниците и националреволюционерите. Но Левски натоварва думата „жертва" и с по-възвишени и многопластови значения - доброволно и радостно посвещение в името на заветната кауза, цялостно просветление, езотерично тълкувание на предназначението на отделната човешка личност. В март 1871 г. изригва:

„Щял да до[й]де някой си по някакво вишегласие, право или криво да ми [в]земе онова, което съм заслужил. Да му е просто! Аз съм се обещал на отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знай какъв. Там нека съди народът, а не да давам глас за себе си. Това е презряно от човещината за глупаво и най-просто нещо. Какво искам повече, като гледам Отечеството си, че ми е свободно! Такова нали е предначертанието ми днес за него, не да видя себе си на голям чин, но да умра, братко. Това тряб[в]а на [в]секи работник български: да даваме таквоз предначертание и тогава работата ни ще свети и Българско ще гърми най-бляскаво като едничка държава в цяла Европа. И начесто тряб[в]а да се съветуваме ний, дейците, щом спазим един другиму погрешките си, защото [в]секи бърка, па немой да се съ[в]земе. На драго сърце тряб[в]а да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инък той не е наш приятел".

Но какво е все пак скритото послание на този тъй ясен и драматичен акцент: „Внимателно бързайте!"? Като никой друг титанът на националноосвободителната и революционна мисъл и практика осъзнава, че постигането на националното и социалното освобождение изисква безброй скъпи жертви - ако трябва, „брат брата да убие"; „син баща, баща сина си да убие!". В същото време на него му е до болка позната демагогията на Европа, която се втурва да „помага", само когато има користни интереси. Затова Левски изгаря в непрекъснатото желание да насочи младите български юнаци да преодолеят заблудите и да осъзнаят своите длъжности, да проумеят „що е свобода". Ето защо толкова болезнено той призовава, че на знамето на българската национална революция трябва да бъдат изписани само три думи: „Свобода и всекиму своето". Яростта, презрението, омерзението, погнусата на Апостола на българската революция са еднакво силни и към вековните мъчители (а главно прогнилата османска институция), и към „предателите, чорбаджиите, изедниците и турските подлизурки", които ще „да висят на едно дърво с нашите неприятели". И в практическата дейност на Апостола, и в неговите писма и бележки в Джобното тефтерче прозира разбирането, че за постигане на главната цел - националното и социалното освобождение - „ний не отказваме помощта и от дяволът". Тук обаче следва винаги едно емблематично „НО": „Но имаме си предначертание". А от тук насетне следва и въпросът: Какво се крие зад загадъчния вопъл „Народе????". Според нас в този възклик Левски е кондензирал цялата си непомерна и неизтощима любов към българския народ, състрадателното си разбиране и приемане на неговите кривици и исторически обременености, но в същото време и възторжено-ликуващото предусещане за бляскавото му бъдеще. Словесната мълния „Народе????" обяснява и драмата на националноосвободителната борба с всички зигзаги, черни предателства, светли мъченичества, пропадания и възземания. И философията на изключителната веротърпимост, която носи в корените си българският етнос (по обясними исторически причини). И мистериите на няколко велики древни цивилизации, втъкали мощта и таланта на своите хилядолетни послания във вените на историческата българска кръв. И безумството на храбрите, за които няма власт над оная глава, решила да се отдели от плещите си в името на отечествената кауза. И мъдрото съзерцание, в което може би зрее мъждукащият пламък на съмнението. А какво би станало, не дай Боже, ако устремен към националното си освобождение, нашият народ трагично и безвъзвратно пропусне звездните си мигове?

Вероятно още много нюанси има скрити във вулканичния поплак „Народе????". Нашата задача и предначертание днес са да разгадаваме пластовете на десетките свещени послания, които са кодирани в думите на Левски. И за да разберем още по-добре драматично важното послание на възклика „Народе????", трябва да спрем да тълкуваме повърхностно и еднопластово и друга сакрална фраза на Апостола: „Ако е за в Българско, то времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме". Апостола говори не толкова за абстрактната демиургична всесъздаваща и всесътворяваща сила на вселенското време, колкото за конкретното българско историческо време в навечерието на Освобождението. Невероятно трудно е да се постигне узряване на народното съзнание, за да се приближи тъй жадуваната свобода. И затова душите на поборниците кипят и създават времето, те го обръщат и то тях обръща. А в процеса на благородния кипеж народът трябва да се подготви, за да посрещне изгряващото национално и социално освобождение. Само достойният е свободен, само вътрешно узрялото за хармония и независимост общество е свободно!

Иван Гранитски

Из вестник „За Буквите - О, писменехь", посветен на 180-ата годишнина от рождението на Апостола Васил Левски

Феновете на Хайдук няма да идват в София

https://offnews.bg//futbol/fenovete-na-hajduk-niama-da-idvat-v-sofia-660703.html

Хърватският Хайдук Сплит пристига без агитка в София за реванша от втория предварителен кръг на турнира Лига Европа.

Двубоят в четвъртък на "Георги Аспарухов" е при закрити врати, но Хайдук има право на 250 билета. Нито един обаче не е поискан, като обяснението за това е, че запалянковците се боят от хулигански прояви в София.

Както е известно феновете на Левски станаха обект на множество атаки в Сплит и Задар, а български автомобил беше опожарен.

Левскарите се заканиха да отмъстят, но явно няма да има на кого и ще чакат или следващ шанс, или ще преглътнат обидата.

Междувременно стана ясно, че в Левски търсят алтернативен метод да получат подкрепа от феновете. Шефовете искат да издигнат видео стена до стадиона, на която агитката да гледа пряко мача.

Това обаче може да стане само с изричното разрешение на делегата на УЕФА. Той трябва да пристигне в България минимум 36 часа преди началото на двубоя.

Проблемът е, че дори и чиновникът да каже „да" за стената, най-вероятно „сините" няма да имат време да я изградят за толкова кратко време, информира "Спортал".

Ало измамници взеха 1000 лева от жена от Попово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340196

Ало измамници взеха 1000 лева от жена от Попово 
За "да съдейства" на полицията, възрастна жена от Попово е дала пари при телефонна измама. Въвеждането в заблуждение е станало вчера след обяд, съобщават от Областната дирекция на МВР в Търговище. Сигналът за измамата е подаден снощи малко след 20 часа от дъщерята на жертвата. Тя съобщила в полицията, че майка й И.К. /83 г.

Гледат видеозапис на анонимен свидетел по делото на Ембака за убийството на "Струма"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340195

Гледат видеозапис на анонимен свидетел по делото на Ембака за убийството на "Струма"Видеозапис, направен от мобилен телефон на анонимен свидетел, бе пуснат в съдебната зала по делото срещу Емил Първанов-Ембака за убийството на легионера Николай Чивиев на автомагистрала "Струма" през 2015 г. Записът е направен от анонимен свидетел, който минавал по това време оттам. Продължителността на видеото е около 1 минута и на него се вижда

Григор Димитров се обратно в топ 10

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280823_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%BF+10

  Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се завърна в топ 10 на света в обновената ранглиста на АТР, която беше публикувана тази сутрин.

Българинът е с 3160 точки, колкото има и германецът Александър Зверев.

И двамата се придвижват с по една позиция напред. Победителят в "Уимбълдън" Роджър Федерер скача с две места и вече е трети в световна ракета, като има 6545 точки.

На върха е Анди Мъри със 7750 точки, а втори е Рафаел Надал със 7465 точки.

В топ 10 са още Новак Джокович, Стан Вавринка, финалистът от Лондон Марин Чилич, Доминик Тийм, Кей Нишикори и Милош Раонич.

 

Ще взимаме ли по-малка заплата, ако отпаднат парите за стаж?

http://www.moreto.net/novini.php?n=355617

„Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна. Те ще бъдат запазени, ще получават и бонуси, но това ще става за компетенции и опит, а не автоматично по нормативни разпоредби”, заяви в предаването „Здравей, България” Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

Китайският туитър забрани Мечо Пух, сравнявали лидера на компартията с него

https://offnews.bg//sviat/kitajskiat-tuitar-zabrani-mecho-puh-sravniavali-lidera-na-kompartiata-660702.html

Любимият на милиони деца по света Мечо Пух вече е забранен в онлайн пространството в Китай. Мрежата "Сина уебо", аналог на „Туитър” с над 500 млн. потребители, свали всички съобщения от почивните дни, в които се споменава името на литературния персонаж, съобщи Фейненшъл таймс. 

Официално обяснение за репресията върху литературния герой няма, но според наблюдатели причината е, че се правят сравнения между Мечо Пух и председателя на Китайската народна република и генерален секретар на компартията Си Дзинпин, информира бТВ. Властите в Пекин обаче не са съобщили за нови мерки при регулирането на интернет.

Започва вторият кръг от преговорите за Брекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280822_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%9

Започва вторият кръг от преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние ще разговаря с британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис в Брюксел. Това е началото на четиридневните преговори, които ще проведат двата екипа.

Европейските лидери искат в рамките на една година да бъдат минимизирани икономическите и социални проблеми, произтичащи след напускането на Великобритания на ЕС.

Британският министър на търговията Лиъм Фокс заяви в неделя, че с радост ще приеме преходен период, но на страната трябва да бъде дадена свобода в търговските преговори.

Китайската полиция: Нападателят от Шънчжън е действал сам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340187

Китайската полиция: Нападателят от Шънчжън е действал сам
Мъжът, нападнал снощи с кухненски нож посетители в магазин "Уолмарт" в китайския град Шънчжън в южната провинция Гуандун, е действал сам. Това съобщи днес агенция Синхуа, като се позова на местната полиция, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.  Нападателят уби двама и рани девет души. Полицаи го арестуваха на местопроизшествието и установиха,

Иван Гарелов подаде документи за генерален директор на БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340189

Иван Гарелов подаде документи за генерален директор на БНТИзвестният журналист Иван Гарелов, станал телевизионна легенда като водещ на "Панорама", е кандидат за генерален директор на държавната БНТ. Това съобщи самият той на страницата си във фейсбук. Там той публикува и резюме на концепцията си за развитие на националната телевизия. "Професионалният ми опит досега не ме е подвеждал,

Лондон и Брюксел започнаха преговорите за Брекзит "по същество"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/17/3008250_london_i_brjuksel_zapochnaha_pregovorite_za_brekzit_po/?ref=rss

"Преминаваме по същество" и "залавяме се за работа" - с тези сходни послания си стиснаха ръцете главните преговарящи от името на Европейския съюз и Великобритания в началото на първата същинска седмица на преговорите за Брекзит в Европейската комисия. След кратки протоколни изявления Мишел Барние и Дейвид Дейвис отказаха да коментират други въпроси пред журналисти и обявиха, че ще дадат повече информация на медиите в четвъртък, след няколко дни преговори.<br /><br...

Радослав Бимбалов създава The Smarts с 6-има души, днес са 50

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339379

Радослав Бимбалов създава The Smarts с 6-има души, днес са 50Агенцията сама се отказа от договор с “Мтел”, после създаде и пиар компания Радослав Бимбалов е вероятно едно от най-популярните имена в рекламната индустрия у нас. Поне заради три неща: създаде и ръководи една от най-успешните рекламни агенции - The Smarts, изключително талантлив е в работата си - едни от най-качествените български реклами са

От СУ платили в брой за вила в Черноморец, Сметната палата отказа да завери отчета на ВУЗ-а

https://www.actualno.com/society/ot-su-platili-v-broj-za-vila-v-chernomorec-smetnata-palata-otkaza-da-zaveri-otcheta-na-vuz-a-news_622743.html

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г. Мотивите: Годишният финансов отчет на Висшето учебно заведение не дава вярна и честна представа за финансово състояние и имущество на Софийския университет къ

Четири присъди от 75 г. затвор за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов

http://frognews.bg/news_138396/CHetiri-prisadi-ot-75-g-zatvor-za-ubiistvoto-na-burgaskiia-biznesmen-Stoian-Stoianov/

Четири тежки присъди постанови току-що Бургаският окръжен съд (БОС) за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, съобщава Флагман.бг.

4-ма осъдени и оправдан за убийството на боса на ”Гранити”

http://dnes.dir.bg/news/burgas-stojan-stojanov-graniti-okrazhen-sad-26072487

Бургаският окръжен съд постанови 4 ефективни и една оправдателна присъди по мегаделото за убийството на боса на фирма "Гранити" Стоян Стоянов през 2008 г.

Жена отказа любимата си храна, отслабна с 38 кг

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zhena-otkaza-liubimata-si-hrana-otslabna-s-38-kg-6071560

28-годишната дама за пръв път се притеснила за талията си, когато надхвърлила 100 килограма

Сметната палата отказва да завери финансовия отчет на СУ заради нарушения

http://www.mediapool.bg/smetnata-palata-otkazva-da-zaveri-finansoviya-otchet-na-su-zaradi-narusheniya-news266708.html

Сметната палата отказва да завери финансовия отчет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ за 2016 г, тъй като не дава вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на висшето училище. От 2012 г. насам Сметната палата установява повтарящи се съществени отклонения от приложимата обща рамка за финансово отчитане при одитите на годишните финансови отчети на Софийския университет. През последните 5 години те са заверявани два пъти с отказ за заверка - за 2014 и 2016 г. и 3 пъти са заверени с резерви - за 2012, 2013 и 2015 г. “Липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват извършването на финансови и счетоводни нарушения, са основна причина за допуснатите отклонения“, казват от Сметната палата. Миналата седмица ректорът на университета Анастас Герджиков съобщи, че предстои сериозно затягане на финансовата дисциплина в университета, като се очакват и кадрови промени. Герджиков потвърди, че през последната година е открил редица пропуски в работата на няколко отдела на Софийския университет, главно тези, които работят с данни. “Сметната палата описва нашата работа в счетоводния отдел като недобра. Ще преодолеем основното възражение на Сметната палата от последните години, а именно разминаването между нашия счетоводен отчет като институция и сборът от счетоводните отчети на нашите звена. Това означава, че някъде се къса връзката между централното ни счетоводство и звената и поради това през последните 18 месеца почти без пари успяхме да изградим една система, която свързва звената на университета с централното счетоводство по такъв начин, че сега информацията ще се получава в рамките на деня, а не два пъти годишно“, увери Герджиков. Разминаване в отчетите на СУ и звената му Действително в одита на Сметната палата основна критика е несъответствие между обобщената оборотна ведомост на университета и оборотните ведомости на неговите звена. Например, по сметката “Компютри и хардуерно оборудване“ в баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка “Други машини, съоръжения, оборудване“ в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведемости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. За несъответствията не са предоставени документи, както и не са документирани липси и излишъци при извършването на годишната инвентаризация. Не е спазен редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания – СЕБРА. По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други. СЕБРА функционира над 15 г. в публичния сектор и позволява Министерството на финансите да контролира предварително разплащанията, но въпреки изискванията, тя все още „не функционира“ за Софийския университет. Не са спазвани ограниченията за плащане в брой Констатирани са нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаването на плащанията в брой. През 2016 г. продължава практиката с парични средства от касата на Софийския университет , т.е. в брой, а не по банков път, да се възстановяват гаранции за изпълнение и участие в процедури по обществени поръчки, чрез внасяне по банковата сметка на контрагента; изплащат многократно служебни аванси на стойност над 10 000 лв.; внасят суми по банковите сметки на доставчици за задължения, на стойност над 10 000 лв. В брой е платен и недвижим имот - вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лв., което е грубо нарушение на закона. В Университетското издателство с печатница в края на всеки месец касовата наличност е предоставяна на материално-отговорното лице като служебен аванс без документална обоснованост. В първия ден на следващия месец сумата е възстановявана в касата. По този начин е избягвано задължителното й внасяне по банковата сметка. Не е извършено отчитане по отделни стопански области, в резултат на което получените средства по проекти и програми, финансирани от ЕС, са осчетоводени в отчетна група “Бюджет“. Съгласно споразумения от 2014 до 2016 г. между ректора на Софийския университет и директора на Научноизследователския сектор (НИС), от валутната сметка на НИС в БНБ са предоставени заемообразно на Софийския университет средства, общо в размер на 4 млн. лв., за покриване на временен недостиг за изплащане на заплати, както и за други текущи разходи. Произходът на средствата по сметката е от авансови преводи по международни програми и проекти, финансирани със средства от Европейския съюз, както и по договори с чуждестранни фирми, които се изпълняват от НИС. Към края на 2016 г. на НИС не са възстановени 3 143 185 лв., въпреки необходимостта от средства за изпълнението на проектите на института. Използването на целевите средства за други цели възпрепятства плащането на разходи по международни проекти и създава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви. За установените нарушения и отказа за заверка на Годишния финансов отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ за 2016 г. са уведомени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната агенция за приходите. Много неизпълнени препоръки Незадоволителното състояние на финансовата дисциплина в Софийския университет се потвърждава и от проверката за изпълнението на препоръките по одитния доклад за извършения одит за съответствие при финансовото управление на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за периода от 01.01.2013 г. до 30.06.2015 г. (Одитният доклад е публикуван през лятото на 2016 г., а проверката за изпълнението на препоръките по него приключи сега.) В него Сметната палата е дала 37 препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на Софийския университет. При извършения последващ контрол за изпълнението им е установено, че 22 от тях са изпълнени, а 15 са оценени като - неизпълнени, изпълнени частично или в процес на изпълнение, което представлява 41 на сто от дадените препоръки и формира оценка за формален подход при изпълнението им. Установено е, че не са изпълнени предписаните действия за решаване на констатираните пропуски и нередности, а именно: - Не са предприети действия за освобождаване на имоти – държавна собственост от наематели, чиито договори за наем са изтекли и същите продължават да ползват имотите, без да плащат наем и разходи за консумативи. Не са предприети действия за събиране на дължимите суми от тях; - Не са предприети действия за утвърждаване на риск-регистър, в който да се идентифицират рисковете, да се оцени вероятността от настъпването им и последиците, да се посочат какви действия ще се предприемат за ограничаване на рисковете до приемливо ниво; - В “Правилника за устройството и дейността на Студентския съвет“ на университета не е определен ред за окомплектоване и съхраняване на проектите, финансирани от Студентския съвет. По време на последващия контрол са предприети действия, като са издадени заповеди и са одобрени отчети и правила във връзка с препоръките на Сметната палата, но все още остават нерешени проблеми: - Не е прекратена практиката за неоснователно сключване на споразумения за ползване на имоти - държавна собственост до провеждането на нови търгове по реда на Закона за държавната собственост и Правилника за прилагането му. Изпратени са само писма за освобождаване до ползвателите на имоти - държавна собственост, чиито договори за наем са изтекли и продължават да ги ползват, но не са предприети конкретни действия за фактическото им освобождаване. - Не е преустановена негативната практика за сключване на споразумения/договори за сътрудничество, с които са дадени за ползване недвижими имоти - държавна собственост, без да са проведени тръжни процедури по Закона за държавната собственост и Правилника за прилагането му. - Не е създадена отделна аналитична отчетност по бюджетната сметка на университета за отразяване на получените дарения във валута, което не позволява мониторинг и контрол при събирането и изразходването на дарените средства, в съответствие с волята на дарителя. - Не е изготвен тримесечен отчет за средствата, формиращи „Вътрешноуниверситетски трансфери“ и финансираните дейности с тях, както и шестмесечен отчет за събраните средства в “Общоуниверситетската партида”, формирани от направените отчисления от приходите на факултетите и звената, както и за финансираните дейности и постигнатите резултати. Сметната палата е дала срок от 6 месеца за изпълнение на неизпълнените препоръки, частично изпълнените и препоръките в процес на изпълнение, след което отново ще извърши проверка.

Дори Марио Драги не може да спре възхода на облигациите в Източна Европа

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/dori-mario-dragi-ne-moje-da-spre-vyzhoda-na-obligaciite-v-iztochna-evropa-243142/

Подобряващите се икономически данни и доходност, средно четири пъти по-висока от тези в Германия, привличат обратно инвестициите към региона

Старшата на Черно море победи Дунав с 3:0

http://www.moreto.net/novini.php?n=355612

Юношите старша възраст на Черно море записаха класическа победа в първата си контрола от предсезонната подготовка. На терена на Националната спортна база “Спортпалас” “моряците”, водени от Николай Кънчев, победиха с 3:0 връстниците си от Дунав Русе, научи Moreto.

Македонци съдят Локомотив (Пловдив) във ФИФА

https://offnews.bg//futbol/makedontci-sadiat-lokomotiv-plovdiv-vav-fifa-660701.html

Македонският Металург (Скопие) е завел дело срещу Локомотив (Пловдив) във ФИФА, научи "Марица".

Причината за иска е свързана с халфа Стефан Йефтоски. Родният клуб на младежкия национал на Македония претендира за такса солидарност 100 000 евро. Подобни компенсации се полагат на клубовете за играчи, ненавършили 23-годишна възраст. Максималният размер на таксата е 320 000 евро.

На този етап от "Лаута" не потвърждават новината за дело срещу клуба от македонците. По информация на "Марица" обаче делото е отпреди два месеца и шефове на "черно-белите" са се обърнали към вещи лица в тази област за помощ, ако се наложи.

Преди около два месеца, когато Христо Крушарски още беше в Аржентина, е потърсен за потвърждение.

Тогава той каза, че не знае за такова дело и допълни: "Кой каквото иска да прави, ние разполагаме с всички необходими служебни бележки, че от Металург Скопие го пускат при нас без финансови претенции към Локо (Пловдив)?. "Не знам нищо, не съм чувал подобна информация, касаеща моя трансфер в Локо", каза пък Стефан Йефтоски.

При евентуална загуба на делото от страна на шампиона на България за 2004 година пловдивчани са заплашени от различни санкции.

Първата от тях е отнемане на 3 точки от актива. Ако сумата не бъде изплатена до месец от решението, следва забрана за картотека на един футболист. При положение че се стигне до следваща санкция, то тя ще е забрана за трансфери. На този етап не е изключено забавянето на заплатите в клуба да се дължи до известна степен и на висящото дело на македонците.

Започват тренировките в многонационалното учение „EAGLE SENTINEL 17“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340178

Започват тренировките в многонационалното учение „EAGLE SENTINEL 17“
Съвместните тренировки в рамките на многонационалното тактическо учение с бойни стрелби „EAGLE SENTINEL 17“ започват днес, 17 юли, съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната.  Те се провеждат в рамките на четири дни на учебен полигон „Ново село“ и в тях участват над 800 военнослужещи от България, САЩ, Грузия и Гърция.

Софиянци отново на протест срещу застрояването

//dariknews.bg/regioni/sofiia/sofiianci-otnovo-na-protest-sreshtu-zastroiavaneto-2037238

Софиянци отново на протест срещу застрояването. Този път недоволството е в столичния квартал „Дружба”, където в неделя сутрин живеещите близо до езерото виждат как се копаят дупки и  поставят заграждения върху зелени площи. Това разказа пред Дарик

Лили и Митко отново щастливи, състоянието на баща им се подобрява

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/lili-i-mitko-otnovo-shtastlivi-systoianieto-na-bashta-im-se-podobriava-2037231

Бащата на Лили и Митко от Вълчан дол, чиято съдба трогна цяла България, днес бе изписан от болницата в Смолян. Ангел Хайтов е изкарал няколко инсулта и е със сменена става, а по краката му има непоправими поражения от гангрена.

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/17/3008275_smetnata_palata_otkaza_da_zaveri_finansoviia_otchet_na/?ref=rss


Сметната палата отказа да завери годишния финансов отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2016 г., защото не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество, съобщи одитната институция. От палатата посочват, че още от 2012 г. установяват повтарящи се отклонения, като са отказвали да заверят отчетите на университета за 2014 и 2016 г., а са подписвали документите с резерви през 2012, 2013 и 2015 г.<br /><br />Основна причина за...

Броят на цивилните жертви в Афганистан достигна рекорден брой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340171

Броят на цивилните жертви в Афганистан достигна рекорден брой

Броят на цивилните жертви в Афганистан достигна нов рекорд през първата половина на текущата година с 1 662 убити и повече от 3,5 хил. ранени, съобщава AFP, цитирана от "Фокус". По-голямата част от жертвите са убити от антиправителствените сили в страната, включително талибаните. Един на всеки петима е загинал в столицата Кабул, според доклада,

Обвиниха мъж, пребил 11-годишно момче в Свищовско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340159

Обвиниха мъж, пребил 11-годишно момче в Свищовско33-годишен мъж от с. Козловец е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда с особена жестокост на 11-годишно момче от същото село, съобщиха от ОД МВР Велико Търново. Издевателството е извършено на 6 януари т.г. В хода на проведеното разследване е изяснено, че Д. Л. е нанесъл удари с ръце в областта на главата,

Данните за инфлацията в САЩ от петък потопиха долара

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dannite-za-inflaciiata-v-sasht-ot-petyk-potopiha-dolara-243150/

В края на миналата седмица американската валута записа най-слабото си представяне от 10 месеца насам

Цветан Цветанов: Нямам проблем с Румен Радев, той има проблем с мен

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/17/3008195_cvetan_cvetanov_niamam_problem_s_rumen_radev_toi_ima/?ref=rss


Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отказа да има проблем в отношенията си с президента Румен Радев. "Смятам, че институционалното взаимодействие е задължително. Това, че президентът има някакъв проблем с мен, смятам, че той трябва да отговори", заяви Цветанов в интервю за БНТ в отговор на въпрос има ли проблем с президента.<br /><br />Цветанов каза, че може да увери, че не се ръководи от лични нападки и няма да променя мнението си "заради това, че някой си се...

Евакуираха населението на Тиват заради силен пожар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340168

Евакуираха населението на Тиват заради силен пожарВ черногорската адриатическа община Тиват се извършва евакуация на населението заради избухнал тази нощ силен пожар, съобщава черногорската телевизия, цитирана от БТА.  От 3 часа през нощта, когато избухна пожарът, с фериботи и лодки са евакуирани на 100 души, а около 20 не искат да напуснат домовете си.

Краудфъндингът все още е познат предимно в големите градове у нас

http://www.investor.bg/novini/261/a/kraudfyndingyt-vse-oshte-e-poznat-predimno-v-golemite-gradove-u-nas-243143/

Има сезонност на кампаниите, с които е добре бизнесът да се съобразява, твърди Инна Бояджиева от Indiegogo

Брюксел и Лондон стартират втория рунд на преговорите за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=355613

Днес Европейският съюз и Великобритания започват втория рунд от преговорите за излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността, което трябва да приключи до март 2019 г., припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Около 60% от проверените у нас спинери са опасни

http://www.mediapool.bg/okolo-60-ot-proverenite-u-nas-spineri-sa-opasni-news266707.html

Около 60% от проверените антистрес продукти-спинери от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор не отговарят на изискванията за безопасност. За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил. лв., съобщиха от агенцията. Извънредната проверка започна в края на юни и са били обхванати 154 търговски обекта. Проверени са 219 вида спинери, част от които бяха дадени за изследвания и в лаборатория. Позитивната констатация, след изследванията е, че предлаганите спинери на българския пазар не съдържат олово и живак над допустимите граници. Обстоятелство, което е било установявано при сходни проверки в трети страни и което крие риск, защото тези продукти се ползват основно от деца. Регистрирани са обаче редица други несъответствия при 161 от проверените спинери. 99 броя са без маркировка за съответствие, 141 модела са без посочено наименование и адрес на отговорния икономически оператор, който ги е пуснал на пазара и 108 броя са без идентификация на продукта (марка, модел, артикулен номер, партида). По време на проверката са закупени образци за изпитване в лаборатория - два от тях са изработени от твърд полимер и един от метал. Получените резултати показват, че образците, изработени от твърд полимер при нормална употреба (падане) отделят малки части, които могат да се погълнат от дете. На основание получените при изпитването резултати и извършената оценка на риска е установено, че тези спинери, носят сериозен риск при употребата и те ще бъдат обявени в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX.  Към несъответстващите продукти ще бъдат предприети съответните законови мерки, като до момента са спрени със заповеди 97 различни вида спинери.

Изложение "С книга на плажа" представя: Концерт за две Марии и едно пиано

https://www.actualno.com/burgas/izlojenie-s-kniga-na-plaja-predstavja-koncert-za-dve-marii-i-edno-piano-news_622737.html

Дамският дует Мария Каракушева и Мария Силвестър кани своите почитатели на 22.07 от 20:00 часа в Експо център "Флора". Гостуването на двете атрактивни дами е част от съпътстващата програма на изложението "С книга на плажа", съобщават от Община Бургас. В програмата на събитието: б

Лятна Чуднотека – 15 юли 2017

http://www.eurochicago.com/2017/07/tchudnoteka-15-yuli/

На 15-ти юли най-малките участници в лятната Чуднотека „Малката България '2017“ отидоха на пътешествие в света на легото, където се забавляваха, строиха и сглобяваха от най-обикновени парченца лего най-необикновени причудливи форми. По същото време по-големите деца посетиха детски музей с интерактивни изложения, където експериментираха с вода, въздух под налягане, гравитация, магнитни полета и други.

Пияните шофьори вече сами ще си плащат кръвното изследване

http://econ.bg/Новини/Пияните-шофьори-вече-сами-ще-си-плащат-кръвното-изследване-_l.a_i.745760_at.1.html

Ако алкохолът е над 1.2 промила, полицаи ще отвеждат водача в болницата Пияните шофьори вече сами ще си плащат кръвното изследване в болницата....

Земеделец спука гума на камиона на конкурент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340140

Земеделец спука гума на камиона на конкурентБързо производство за унищожаване на гума на товарен автомобил е започнато в полицейското управление в Свищов, съобщи МВР Велико Търново. Сигнал за извършеното престъпление е получен около 11,00 ч. в неделя. От проведените действия по разследването е установено, че извършител на деянието е 62-годишния П. П. от Свищов, известен на полицията.

След проверка: Около 60% от спинърите на пазара са опасни

https://www.actualno.com/society/sled-proverka-okolo-60-ot-spinyrite-na-pazara-sa-opasni-news_622739.html

Преди време се появи информация, че в така популярните спинъри има олово и цинк. През последните дни контролните органи подложиха на лабораторни тестове различни видове спинъри, за да проверят има ли концентрации над нормите на тежки метали в тях. Оказа се, че около 60% от пр

Опасни ли са спинерите за здравето

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/opasni-li-sa-spinerite-za-zdraveto-6071558

У нас в спинерите засега не открити наднормени съдържания на олово и живак

Пенсионерка се бори за живот, нападната в дома й

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-mvr-pensionerka-26072357

70-годишна жена от Нова Загора е била нападната в дома си. Пенсионерката е настанена в болница с опасност за живота, съобщиха от полицията в Сливен.

Хърватия стимулира младите семейства с помощ за жилищен кредит

http://www.cross.bg/krediti-godini-semeiistva-1549280.html

/КРОСС/ Хърватската държава ще плаща 50% от вноските за жилищни кредити на млади семейства в рамките на 4 до 6 години. В страната влезе в сила закон за субсидиране на жилищните кредити, с който е предвидено държавата четири години да плаща половината от вноската по кредит на млади семейства за купуване на първи апартамент или къща. Ако в този период те се сдобият с дете, срокът се продължава с две години. Със закона се позволява купуване на нови и стари апартаменти и къщи, чиято стойност не надвишава 1500 евро за квадратен метър. Държавата ще съфинансира кредити, които не надвишават 100 000 евро. С банките е договорено ефективният лихвен процент по тези кредити да не надвишава 3,75 процента годишно.    

Защо няма да стъпя повече на Иракли

http://www.barometar.net/89076/

„Животът ми е свързан с уникалната природа на Иракли откакто се помня. Баба ми и дядо ми са от село Баня, на няколко километра от Несебър по пътя за Варна. Като малък чаках с нетърпение лятото, за да отидем с родителите ми на плажа там. Имахме си го за наше място. Беше диво, красиво, свободно, […]

Арестуваха 17-годишен, налетял на полицай в Елена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340146

Арестуваха 17-годишен, налетял на полицай в ЕленаДосъдебно производство за причиняване на телесна повреда на служител на реда е започнато в полицейското управление в Елена. В неделя в 04,30 ч. при обход в Елена полицейски служители чули скандал между група младежи, между които и 17-годишно момче, известно на полицията. При предприемане на проверка на младежа,

Русия забранява алкохола в почивните дни?

http://www.cross.bg/alkohol-pochivnite-prodazhbite-1549279.html

/КРОСС/ Забрана за продажбата на алкохол в почивните дни обмисля руското здравно министерство. Според експерти от ведомството в момента руските власти не вземат достатъчно мерки срещу злоупотребите с алкохол и за превенция на алкохолизма, предава РИА Новости. Съответният закон "За държавно регламентиране на производството и оборота на етилов спирт . . ." забранява и продажбите на алкохол от 23.00 до 08.00 ч. в цялата страна. Обикновено обаче местните власти не ограничават продажбите на алкохолна продукция през уикендите, а в празнични дни като Деня на победата или по абитуриентските балове. През почивните дни по принцип се пие повече алкохол, но едва ли някой ще тръгне да се запасява още през работната седмица. Подобни инициативи създават предпоставки за продажба на нелегални ментета, коментира руският бизнес експерт Андрей Карпов.    

Хърватия плаща 50% от кредитите за жилища на млади семейства

http://frognews.bg/news_138395/Harvatiia-plashta-50procenta-ot-kreditite-za-jilishta-na-mladi-semeistva/

Хърватската държава ще плаща 50% от вноските за жилищни кредити на млади семейства. Субсидията ще покрива значителната сума през първите четири години от кредита.

Община Варна разпродава имоти в Тополи

http://www.moreto.net/novini.php?n=355610

Три общински имота в землището на село Тополи бяха обявени за продажба, научи Moreto.net. Кандидат-купувачите могат за подават документи за участие в търга до 31 юли. Единият от имотите е с площ от 451 квадратни метра и се предлага на начална цена от 18 834 лева.

След трагедията в Бяла: Във всяко РПУ ще има денонощно човек

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-tragediiata-v-biala-vyv-vsiako-rpu-shte-ima-denonoshtno-chovek-2037222

След случая в Бяла, главният секретар на МВР Младен Маринов поиска във всички РПУ-та да има човек денонощно, съобщи ресорното ведомство. Разпореждането засяга основно районните управления, в които към момента достъпът до дежурния служител през нощта е затруднен. img wide]32635

Халифатът и ислямизмът ще оцелеят

http://pogled.info/svetoven/halifatat-i-islyamizmat-shte-otseleyat.87668

/Поглед.инфо/ Как ще се отразят териториалните загуби на Ислямска държава (ИД) върху пейзажа на транснационалния сунитски джихадизъм?

Жена бере душа, след като бе нападната в дома й в Нова Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340143

Жена бере душа, след като бе нападната в дома й в Нова ЗагораСлужители на Районно управление на МВР-Нова Загора работят по установяване на извършител, причинил телесна повреда на 70-годишна жена. Това съобщиха от ОДМВР-Сливен, цитирани от "Фокус". На 16 юли, в 08,35 часа, е получен сигнал от 38-годишен мъж, че е намерил майка си в безпомощно състояние в дома й в Нова Загора.

"168 часа": Най-тежкият мъж в България надебелял с тигрови скариди и черен хайвер на корем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340147

"168 часа": Най-тежкият мъж в България надебелял с тигрови скариди и черен хайвер на коремКак се живее с 259 килограма на плещите? Оказва се, че това е почти непосилна задача за Гриша Георгиев от село Лиляче. Той почти сигурно е най-дебелият човек в България. Не се обижда, ако го наречете "дебел". "За какво да се обиждам? Сам си го причиних. Никой не ми е виновен", заявява бай Гриша пред интернет изданието на "168 часа".

В Брамтън, Канада, започна изграждането на паметник на Левски

http://www.eurochicago.com/2017/07/bramtan-pametnik-levski/

На 16 юли 2017 г. пред Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън се проведе тържествена церемония – първа копка по изграждането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада. Празничната церемония бе посветена на 180-ата годишнина от рождението на Апостола, която честваме на 18 юли 2017 г. Инициативата е на почетния консул на Р. България в Мисисага г-н Игнат Канев и настоятелството на Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Със съдействието и спомоществователството на Генералното консулство на Р. България в Торонто, паметникът – вдъхновен от класическия лик на Апостола, познат на поколения българи – ще бъде изграден в прилежащите на БИПЦ „Св. Димитър” площи.

Електронното списание 10te.bg представи новата си визия

https://pressbulgaria.com/m/2UT8N3YE.html

Пет години след старта си в интернет пространството, електронното списание 10te.bg зарадва читателите си с нов дизайн. Модерен, функционален, бърз - така от екипа на изданието описват новия външен вид на сайта. Повече динамика и още много любопитни, забавни и дори шокиращи факти, обещават от 10te.bg. Новият външен вид на списанието предлага много по-лесна употреба за потребителите и бърза навигация за всеки читател, любопитен за различните истории, подредени от 1 до 10. Линк към сайта: https://www.10te.bg/ И след визуалната промяна в "10-те най" темите ще са все така разнообразни – от музика и кино, през храни и места, които трябва да се посетят. 10te.bg ще води потребителите си у нас и по света, ще обикаля и ще търси най-вълнуващите факти, ще събира хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научно доказани открития. До броени дни престои и стартът на три нови музикални класации, в които подреждането ще бъде определено изцяло от читателите. С гласа си те ще класират любимите си песни за месеца в три отделни чарта - за най-големите поп-фолк, поп и световни хитове. В сила остава и поканата: всеки, които иска да разкаже своя собствена десетка, да го направи чрез рубриката "Стани автор". Ако обичате да пишете и го правите добре, ако можете да наречете себе си откривател и искате да споделите собствените си находки, ако имате интересна лична класация или сте автор на любопитна десетка, това е мястото за вас. … защото светът е шарен и ние нямаме нищо против всеки негов цвят.

Венецуелците твърдо отхвърлиха идеята на президента за промени в конституцията

http://www.investor.bg/drugi/338/a/venecuelcite-tvyrdo-othvyrliha-ideiata-na-prezidenta-za-promeni-v-konstituciiata-243145/

Над 98 на сто от венецуелците, участвали в свикания вчера т. нар. народен референдум, са гласували против проекта на президента Николас Мадуро

Ким Чен-ун е изпратил десетки хиляди севернокорейци в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340142

Ким Чен-ун е изпратил десетки хиляди севернокорейци в Русия

Режимът в Пхенян е изпратил десетки хиляди севернокорейци в Руската федерация, за да печелят пари за родината си, съобщава Die Welt, цитиран от "Фокус". Съгласно разпространената информация, базирана на доклади на южнокорейски организации за защита на човешките права, в Руската федерация работят между 30 хил. и 50 хил.

Повече от 1000 премериха сили по редене на Кубчето на Рубик (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6340109

Повече от 1000 премериха сили по редене на Кубчето на Рубик (ВИДЕО)1 100 души от 70 страни се събраха през уикенда в Париж, за да премерят сили по нареждане на Кубчето на Рубик, съобщава Нова тв. Механичната главоблъсканица, изобретена преди повече от 40 години от унгарския скулптор и архитект Ерньо Рубик, продължава да се радва на голям интерес из целия свят. Освен в традиционния начин за нареждане на кубчето,

Спират водката на руснаците в почивните дни

https://offnews.bg//sviat/spirat-vodkata-na-rusnatcite-v-pochivnite-dni-660697.html

Забрана върху продажбите на алкохол в почивните дни - това готви Руското здравно министерство на гражданите си чрез промени в Стратегията за формиране на здравословен начин на живот, пише "Известия".

Експерти на министерството заявили пред вестника, че руските власти не вземат достатъчно мерки срещу злоупотребите с алкохол и за превенция на алкохолизма.

Местните власти са упълномощени да ограничават времето, условията и местата за продажба на спиртни напитки, дори изцяло да забраняват продажбата им на дребно, напомня изданието. Ограниченията обаче не се спазват.

Най-сериозни ограничения има в Чукотския автономен окръг. В някои села от региона няма начин да се купят спиртни напитки от един до шест дни в седмицата. А в село Краснено изобщо не се продава алкохол.

Надеждите на здравното министерство са, че някой едва ли ще тръгне да се запасява с водка още през работната седмица.

Драстични финансови нарушения в СУ, Сметната палата отказа да завери отчета

https://offnews.bg//obshtestvo/drastichni-finansovi-narushenia-v-su-smetnata-palata-otkaza-da-zaveri-660696.html

Драстични нарушения принудиха Сметната палата да откаже да завери годишния финансов отчет на Софийския университет. Решението, взето на 28 юни, беше публикувано днес, заедно с 25-страничния доклад на одиторите.

Годишният финансов отчет за 2016 г. „не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на СУ към 31 декември, се казва в него.

Независимо дали отклоненията се дължат на измама или грешка, отговорност носи ръководството на висшето училище.

Това е вторият отказ, който СУ получава. Първият беше през 2014 година, а освен това три пъти СП завери с резерви - през 2012, 2013 и 2015 г.

Констатациите

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма увереност кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности. Има риск част от активите като компютри, машини, съоръжения, стопански инвентар и др., да не се водят на отчет, твърдят от Сметната палата.

Като пример от одитната институция посочват, че по сметката „Компютри и хардуерно оборудване“ в баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка „Други машини, съоръжения, оборудване“ в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведемости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. За несъответствията не са предоставени документи, както и не са документирани липси и излишъци при извършването на годишната инвентаризация.

Не е спазен редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания – СЕБРА. По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други. СЕБРА функционира над 15 г. в публичния сектор и позволява Министерството на финансите да контролира предварително разплащанията, но въпреки изискванията, тя все още „не функционира“ за Софийския университет.

Констатирани са нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаването на плащанията в брой. През 2016 г. продължава практиката с парични средства от касата на Софийския университет - Ректорат (получени с разходно касов ордер от касиера), т.е. в брой, а не по банков път, да се възстановяват гаранции за изпълнение и участие в процедури по обществени поръчки, чрез внасяне по банковата сметка на контрагента, както и да се изплащат многократно служебни аванси на стойност над 10 000 лв. и да се внасят суми по банковите сметки на доставчици за задължения, на стойност над 10 000 лв. 

В брой е платен и недвижим имот - вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лв., което е грубо нарушение на закона.

Друго нарушение е свързано с продажба на имот през 2016-а с балансова стойност 196 479 лв. Той е отписан от сметка „Административни сгради“ в неправилна кореспонденция със сметка „Получени текущи помощи и дарения в натура от страната“, вместо със сметка „Отчетна стойност на продадени сгради“.

Със средства по европейски проекти и международни договори са плащани и заплати, констатират одиторите. Парите са дадени от Научноизследователския сектор като заем на СУ. Става въпрос за 4 млн. лева, които покрили недостиг за заплати и за други текущи разходи. Към края на 2016 г. на НИС не са били върнати 3 143 185 лв., въпреки необходимостта от средства за изпълнението на проектите на института.

"Средствата, предоставяни по международни проекти и програми от Европейския съюз по своята същност са целеви и не могат да бъдат използвани за други цели освен за тези, за които са предназначени. Използването им за други цели възпрепятства плащането на разходи по международни проекти и създава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви", категорични са от Палатата.

СУ са нарушили изискванията за отчитане на проекти, финансирани от ЕС. Парите са осчетоводявани в една отчетна група заедно със средствата предвидени по бюджета. 2 780 613 лв. по европроекти са осчетоводени неправилно в отчетна група „Бюджет“ вместо в отчетна група „Сметки за средства от Европейски съюз“ (СЕС).

Например по сметката „Коректив за неусвоени помощи и дарения“ са начислени правилно 1 618 138 лв. неусвоени помощи, но в макета на обобщената оборотна ведомост на СУ сумата е нанесена в отчетна група „Бюджет“, вместо в отчетна група СЕС.

Авансово получени 3 150 507 лв. по програмите „Erasmus +“, „Erasmus Mundus“, „Седма рамкова програма“, „Horizont 2020“, „Leonardo Da Vinci“ пък са осчетоводени неправилно в отчетна група „Бюджет“ и ОКИБ по сметка „Получени текущи помощи и дарения от Европейския съюз“ и отчетени като текущи помощи и дарения от други държави. Парите не са отразени в правилните сметки и параграфи в отчетна група СЕС и в Отчета за касово изпълнение на сметките за средства от Европейския съюз.

Неправилно са осчетоводени и 447 816 лева – авансово плащане по проект, финансиран по „Erasmus +“ по договор между „Център за развитие на човешките ресурси“ към МОН като финансираща институция и СУ като координатор. Парите били осчетоводени по кредита на сметка „Касови трансфери от/за сметки за средства от Европейския съюз на бюджетни организации от подсектор "Централно управление", вместо по кредита на сметка „Разчети със сметки за средства от Европейския съюз на бюджетни организации от подсектор "Централно управление" в отчетна група „Бюджет“ и огледално в отчетна група СЕС. В макета на обобщената оборотна ведомост на СУ средствата са нанесени механично, без съставени коригиращи счетоводни операции, по правилните сметки в двете отчетни групи.

„Не са спазени разпоредбите на чл. 11, ал. 1, т. 4 от Закона за счетоводството. Не е осигурена идентичност на информацията между отделните носители, което прави декларацията, подписана от ректора на университета, невярна. Отклонението е съществено по характер“, се казва в одита на Сметната палата

По договори с чуждестранни фирми са получени авансови средства за изпълнение на изследователски задачи в размер на 1 489 635 лв. Средствата са осчетоводени неправилно по сметка „Получени текущи помощи и дарения от други държави“ и отчетени по подпараграф „Текущи помощи и дарения от други държави“, вместо по сметка „Приходи от продажби на услуги“ и подпараграф „Нетни приходи от продажби на услуги, стоки и продукция (+/-)“.

При извършване на годишното счетоводно приключване, в счетоводния софтуерен продукт на СУ - Ректорат са установени несъответствия между салдата на сметките, подлежащи на приключване и взетите счетоводни операции. След изготвяне на ГФО за 2016 г. без документално основание са взети неправилни счетоводни операции на обща стойност 27 976 739 лв., неотразени в макета на обобщена оборотна ведомост на университета. Нарушен е Законът за счетоводството в частта за документална обоснованост на стопанските операции.

"От констатираните несъответствия не може да се изрази увереност за достоверността на данните в обобщения макет на оборотната ведомост.

Отклоненията са съществени по характер", предупреждават одиторите.

За установените нарушения и отказа за заверка на Годишния финансов отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г. са уведомени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната агенция за приходите. 

След представянето на ГФО за 2016 г. в МОН и Сметната палата от структурните звена обаче, на основание писмо на ректора, са извършени корекции в счетоводните ведомости без документално основание в счетоводните бази данни.

Такива има например в Департамента за езиково обучение и в Подебение социално-битово обслужване.

В оборотната ведомост от счетоводната система на Департамент за езиково обучение (ДЕО) към 31.12.2015 г. са налични салда по сметки „Вземания от работници, служители и друг персонал-местни лица“ (2 309 391 лв.) и „Задължения към работници, служители и друг персонал-местни лица“ (9 827 810 лв.). Към 31.12.2016 г. в оборотната ведомост от счетоводната система на ДЕО, както и в макета на обобщената оборотна ведомост на СУ сметките са с нулеви начални салда.

Към 31.12.2015 г. в оборотната ведомост от счетоводния софтуер на Поделение социално-битово обслужване (ПСБО) сметка „Други разчети с централния бюджет“ е с крайно кредитно салдо в размер на 477 928 лв. В макета на обобщена оборотна ведомост на СУ салдото на сметката не е отразено. Без документално основание салдото и оборотите по сметката за 2016 г. са изтрити от счетоводния софтуер на ПСБО.

Одиторите се съмняват и в начина на отчитането на командировки.

Въведена е практиката при нощуване на командировани служители от СУ в Учебно-научните бази (УНБ) да се издава квитанция, която е основание за отчитане като разход за командировка. Събраните приходи от нощувки в УНБ се внасят в касата на СУ, в края на всеки месец, и се осчетоводяват като приход от дейността на УНБ по сметки „Приходи от продажби на услуги“.

"Възприетият подход за отчитане на посочените стопански операции, като разходи за командировки и приходи от дейността на УНБ, оказва влияние върху достоверността на отчетните данни за приходите и разходите, представени в баланса и ОКИБ", пишат те.

От СП допълват, че не е спазена разпоредба от Закона за счетоводството за осъществяване на текущото счетоводно отчитане на основата на документална обоснованост на стопанските операции и факти, чрез което финансовите отчети да представят вярно и честно имущественото и финансовото състояние и финансовите резултати от дейността на предприятието, паричните потоци и собствения капитал.

От сметка „Поети ангажименти за разходи – наличности“ е отписан ангажимент на сойтост 122 473 лева без документално основание, а това също е нарушение на закона.

Не е спазена заповед от 28.11.2016 г. на ректора на СУ за извършване на инвентаризация, като не са инвентаризирани вземанията от подотчетни лица. В нарушение на Инструкцията за документооборота във финансово счетоводната дейност в СУ „Св. Климент Охридски“ от ръководството на СУ не са предприети действия за събиране на вземанията, дължими над една година, от служители на университета, в т.ч.:

- над 5 години - 22 458 лв.

- над 3 години - 41 730 лв.

- под 3 години - 28 103 лв.

Вземанията не са осчетоводени като просрочени по задбалансова сметка, с което е нарушен Законът за счетоводството, съгласно чиято разпоредба с инвентаризацията се цели достоверно представяне на активите и пасивите във финансовите отчети.

Отклоненията са съществени по характер, според СП.

"Продължава практиката да не се спазва счетоводния принцип за текущо начисляване. През 2016 г. са начислени разходи по фактури от доставчици на стоки и услуги с дати от 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2015 г., на обща стойност 339 262 лв.", пишат още проверяващите.

Приходите от наеми на студентските общежития през 2016 г. (2 301 329 лв.) продължават да се отчитат неправилно като „Нетни приходи от продажби на услуги, стоки и продукция“ и да се осчетоводяват по сметка „Приходи от продажба на услуги“, вместо като „Приходи от наеми на имущество“ и по сметка „Приходи от наеми на имущество“.

Отклонението е установено и при предходни финансови одити на ГФО.

През 2016 г. продължава практиката за осчетоводяване на еднотипни разходи по различни счетоводни сметки, констатират одиторите. Става въпрос за държавни такси, съдебни такси, винетки, които са осчетоводени по несъществуващ подпараграф "Платени данъци, мита и такси" в счетоводния софтуер на СУ, вместо по подпараграф "Платени държавни данъци, такси, наказателни лихви и административни санкции". Същото е положението при санкциите от актове на АДФИ, с разходи за наем на спортни терени и бази.

СУ са скрили част от задължителната за ГФО информация.

"Оповестяванията, включени във финансовия отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" към 31.12.2016 г. са непълни, като в обяснителната записка към ГФО не са оповестени:

- ползваният безлихвен заем в размер на 1 852 714 лв. от сметката за чужди средства;

- естеството, размерът и приблизителната счетоводна оценка на незавършеното строителство, което към 31.12.2016 г. е в размер на 5 045 049 лв", се казва в одитния доклад.

СУ не са публикували на сайта си и отчета за 2015 г., одитния доклад на Палатата и становището ѝ, а това също е нарушение.

Всички описани дотук нарушения могат да повлияят на достоверността на годишния финансов отчет на СУ. Извън тях Палатата констатира редица нарушения, които не биха могли да изкривят действителността.

Отказът от заверка на годишния финансов отчет на СУ е гласуван единодушно от: Цветан Цветков, председател на Сметната палата, Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, заместник-председатели на Сметната палата и Емил Евлогиев, член на Сметната палата. Проф. Георги Иванов е отсъствал от заседанието поради служебен ангажимент.

Незадоволителното състояние на финансовата дисциплина в Софийския университет се потвърждава и от проверката за изпълнението на препоръките по одитния доклад за съответствие при финансовото управление на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за периода от 01.01.2013 г. до 30.06.2015 г.

В него Сметната палата е дала 37 препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на Софийския университет. При извършения последващ контрол за изпълнението им е установено, че 22 от тях са изпълнени, а 15 са оценени като неизпълнени, изпълнени частично или в процес на изпълнение, което представлява 41 на сто от дадените препоръки и формира оценка за формален подход при изпълнението им. 

От Сметната палата уточняват, че не са предприети действия за освобождаване на имоти – държавна собственост, от наематели, чиито договори за наем са изтекли и същите продължават да ползват имотите, без да плащат наем и разходи за консумативи. Не са предприети действия за събиране на дължимите суми от тях. 

Цитирани са още неизпълнени препоръки от СУ, като от Сметната палата са дали 6-месечен срок, след което отново ще извършат проверка.

Сметната палата установи: СУ не управлява правилно парите и имуществото си

https://offnews.bg//obshtestvo/smetnata-palata-ustanovi-su-ne-upravliava-pravilno-parite-i-imushtest-660696.html

Драстични нарушения принудиха Сметната палата да откаже да завери годишния финансов отчет на Софийския университет. Решението, взето на 28 юни, беше публикувано днес, заедно с 25-страничния доклад на одиторите.

Годишният финансов отчет за 2016 г. „не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на СУ към 31 декември, се казва в него.

Независимо дали отклоненията се дължат на измама или грешка, отговорност носи ръководството на висшето училище.

Това е вторият отказ, който СУ получава. Първият беше през 2014 година, а освен това три пъти СП завери с резерви - през 2012, 2013 и 2015 г.

Констатациите

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма увереност кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности. Има риск част от активите като компютри, машини, съоръжения, стопански инвентар и др., да не се водят на отчет, твърдят от Сметната палата. 

Като пример от одитната институция посочват, че по сметката „Компютри и хардуерно оборудване“ в баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка „Други машини, съоръжения, оборудване“ в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведемости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. За несъответствията не са предоставени документи, както и не са документирани липси и излишъци при извършването на годишната инвентаризация.

Не е спазен редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания – СЕБРА. По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други. СЕБРА функционира над 15 г. в публичния сектор и позволява Министерството на финансите да контролира предварително разплащанията, но въпреки изискванията, тя все още „не функционира“ за Софийския университет.

Констатирани са нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаването на плащанията в брой. През 2016 г. продължава практиката с парични средства от касата на Софийския университет - Ректорат (получени с разходно касов ордер от касиера), т.е. в брой, а не по банков път, да се възстановяват гаранции за изпълнение и участие в процедури по обществени поръчки, чрез внасяне по банковата сметка на контрагента, както и да се изплащат многократно служебни аванси на стойност над 10 000 лв. и да се внасят суми по банковите сметки на доставчици за задължения, на стойност над 10 000 лв. 

В брой е платен и недвижим имот - вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лв., което е грубо нарушение на закона. 

Съгласно споразумения от 2014 до 2016 г. между ректора на Софийския университет и директора на Научноизследователския сектор (НИС), от валутната сметка на НИС в БНБ са предоставени заемообразно на Софийския университет средства, общо в размер на 4 млн. лв., за покриване на временен недостиг за изплащане на заплати, както и за други текущи разходи. Произходът на средствата по сметката е от авансови преводи по международни програми и проекти, финансирани със средства от Европейския съюз, както и по договори с чуждестранни фирми, които се изпълняват от НИС. Към края на 2016 г. на НИС не са възстановени 3 143 185 лв., въпреки необходимостта от средства за изпълнението на проектите на института. Използването на целевите средства за други цели възпрепятства плащането на разходи по международни проекти и създава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви.

За установените нарушения и отказа за заверка на Годишния финансов отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г. са уведомени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната агенция за приходите. 

Незадоволителното състояние на финансовата дисциплина в Софийския университет се потвърждава и от проверката за изпълнението на препоръките по одитния доклад за съответствие при финансовото управление на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за периода от 01.01.2013 г. до 30.06.2015 г. 

В него Сметната палата е дала 37 препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на Софийския университет. При извършения последващ контрол за изпълнението им е установено, че 22 от тях са изпълнени, а 15 са оценени като неизпълнени, изпълнени частично или в процес на изпълнение, което представлява 41 на сто от дадените препоръки и формира оценка за формален подход при изпълнението им.
От Сметната палата уточняват, че не са предприети действия за освобождаване на имоти – държавна собственост, от наематели, чиито договори за наем са изтекли и същите продължават да ползват имотите, без да плащат наем и разходи за консумативи. Не са предприети действия за събиране на дължимите суми от тях. 

Цитирани са още неизпълнени препоръки от СУ, като от Сметната палата са дали 6-месечен срок, след което отново ще извършат проверка.

Сметната палата установи: СУ мами държавата за парите и имуществото си

https://offnews.bg//obshtestvo/smetnata-palata-ustanovi-su-mami-darzhavata-za-parite-i-imushtestvoto-660696.html

Драстични нарушения принудиха Сметната палата да откаже да завери годишния финансов отчет на Софийския университет. Решението, взето на 28 юни, беше публикувано днес, заедно с 25-страничния доклад на одиторите.

Годишният финансов отчет за 2016 г. „не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на СУ към 31 декември, се казва в него.

Независимо дали отклоненията се дължат на измама или грешка, отговорност носи ръководството на висшето училище в лицето на ректора проф. Анастас Герджиков и заместниците му.

Това е вторият отказ, който СУ получава. Първият беше през 2014 година, а освен това три пъти СП завери с резерви - през 2012, 2013 и 2015 г.

Констатациите

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма увереност кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности. Има риск част от активите като компютри, машини, съоръжения, стопански инвентар и др., да не се водят на отчет, твърдят от Сметната палата. 

Като пример от одитната институция посочват, че по сметката „Компютри и хардуерно оборудване“ в баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка „Други машини, съоръжения, оборудване“ в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведемости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. За несъответствията не са предоставени документи, както и не са документирани липси и излишъци при извършването на годишната инвентаризация.

Не е спазен редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания – СЕБРА. По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други. СЕБРА функционира над 15 г. в публичния сектор и позволява Министерството на финансите да контролира предварително разплащанията, но въпреки изискванията, тя все още „не функционира“ за Софийския университет.

Констатирани са нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаването на плащанията в брой. През 2016 г. продължава практиката с парични средства от касата на Софийския университет - Ректорат (получени с разходно касов ордер от касиера), т.е. в брой, а не по банков път, да се възстановяват гаранции за изпълнение и участие в процедури по обществени поръчки, чрез внасяне по банковата сметка на контрагента, както и да се изплащат многократно служебни аванси на стойност над 10 000 лв. и да се внасят суми по банковите сметки на доставчици за задължения, на стойност над 10 000 лв. 

В брой е платен и недвижим имот - вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лв., което е грубо нарушение на закона. 

Съгласно споразумения от 2014 до 2016 г. между ректора на Софийския университет и директора на Научноизследователския сектор (НИС), от валутната сметка на НИС в БНБ са предоставени заемообразно на Софийския университет средства, общо в размер на 4 млн. лв., за покриване на временен недостиг за изплащане на заплати, както и за други текущи разходи. Произходът на средствата по сметката е от авансови преводи по международни програми и проекти, финансирани със средства от Европейския съюз, както и по договори с чуждестранни фирми, които се изпълняват от НИС. Към края на 2016 г. на НИС не са възстановени 3 143 185 лв., въпреки необходимостта от средства за изпълнението на проектите на института. Използването на целевите средства за други цели възпрепятства плащането на разходи по международни проекти и създава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви.

За установените нарушения и отказа за заверка на Годишния финансов отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г. са уведомени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната агенция за приходите. 

Незадоволителното състояние на финансовата дисциплина в Софийския университет се потвърждава и от проверката за изпълнението на препоръките по одитния доклад за съответствие при финансовото управление на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за периода от 01.01.2013 г. до 30.06.2015 г. 

В него Сметната палата е дала 37 препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на Софийския университет. При извършения последващ контрол за изпълнението им е установено, че 22 от тях са изпълнени, а 15 са оценени като неизпълнени, изпълнени частично или в процес на изпълнение, което представлява 41 на сто от дадените препоръки и формира оценка за формален подход при изпълнението им.
От Сметната палата уточняват, че не са предприети действия за освобождаване на имоти – държавна собственост, от наематели, чиито договори за наем са изтекли и същите продължават да ползват имотите, без да плащат наем и разходи за консумативи. Не са предприети действия за събиране на дължимите суми от тях. 

Цитирани са още неизпълнени препоръки от СУ, като от Сметната палата са дали 6-месечен срок, след което отново ще извършат проверка.

Сметната палата установи: СУ мами държавата за парите и имотите си

https://offnews.bg//obshtestvo/smetnata-palata-ustanovi-su-mami-darzhavata-za-parite-i-imotite-si-660696.html

Драстични нарушения принудиха Сметната палата да откаже да завери годишния финансов отчет на Софийския университет. Решението, взето в края на юни, беше публикувано днес, заедно с 25-страничния доклад на одиторите.

Годишният финансов отчет за 2016 г. „не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на СУ към 31 декември, се казва в него.

Това е вторият отказ, който СУ получава. Първият беше през 2014 година, а освен това три пъти СП завери с резерви - през 2012, 2013 и 2015 г.

Констатациите

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма увереност кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности. Има риск част от активите като компютри, машини, съоръжения, стопански инвентар и др., да не се водят на отчет, твърдят от Сметната палата. 

Като пример от одитната институция посочват, че по сметката „Компютри и хардуерно оборудване“ в баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка „Други машини, съоръжения, оборудване“ в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведемости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. За несъответствията не са предоставени документи, както и не са документирани липси и излишъци при извършването на годишната инвентаризация.

Не е спазен редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания – СЕБРА. По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други. СЕБРА функционира над 15 г. в публичния сектор и позволява Министерството на финансите да контролира предварително разплащанията, но въпреки изискванията, тя все още „не функционира“ за Софийския университет.

Констатирани са нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаването на плащанията в брой. През 2016 г. продължава практиката с парични средства от касата на Софийския университет - Ректорат (получени с разходно касов ордер от касиера), т.е. в брой, а не по банков път, да се възстановяват гаранции за изпълнение и участие в процедури по обществени поръчки, чрез внасяне по банковата сметка на контрагента, както и да се изплащат многократно служебни аванси на стойност над 10 000 лв. и да се внасят суми по банковите сметки на доставчици за задължения, на стойност над 10 000 лв. 

В брой е платен и недвижим имот - вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лв., което е грубо нарушение на закона. 

Съгласно споразумения от 2014 до 2016 г. между ректора на Софийския университет и директора на Научноизследователския сектор (НИС), от валутната сметка на НИС в БНБ са предоставени заемообразно на Софийския университет средства, общо в размер на 4 млн. лв., за покриване на временен недостиг за изплащане на заплати, както и за други текущи разходи. Произходът на средствата по сметката е от авансови преводи по международни програми и проекти, финансирани със средства от Европейския съюз, както и по договори с чуждестранни фирми, които се изпълняват от НИС. Към края на 2016 г. на НИС не са възстановени 3 143 185 лв., въпреки необходимостта от средства за изпълнението на проектите на института. Използването на целевите средства за други цели възпрепятства плащането на разходи по международни проекти и създава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви.

За установените нарушения и отказа за заверка на Годишния финансов отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г. са уведомени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната агенция за приходите. 

Незадоволителното състояние на финансовата дисциплина в Софийския университет се потвърждава и от проверката за изпълнението на препоръките по одитния доклад за съответствие при финансовото управление на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за периода от 01.01.2013 г. до 30.06.2015 г. 

В него Сметната палата е дала 37 препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на Софийския университет. При извършения последващ контрол за изпълнението им е установено, че 22 от тях са изпълнени, а 15 са оценени като неизпълнени, изпълнени частично или в процес на изпълнение, което представлява 41 на сто от дадените препоръки и формира оценка за формален подход при изпълнението им.
От Сметната палата уточняват, че не са предприети действия за освобождаване на имоти – държавна собственост, от наематели, чиито договори за наем са изтекли и същите продължават да ползват имотите, без да плащат наем и разходи за консумативи. Не са предприети действия за събиране на дължимите суми от тях. 

Цитирани са още неизпълнени препоръки от СУ, като от Сметната палата са дали 6-месечен срок, след което отново ще извършат проверка.

СУ не може да управлява парите си - Сметната палата отказа да завери отчета му

https://offnews.bg//obshtestvo/su-ne-mozhe-da-upravliava-parite-si-smetnata-palata-otkaza-da-zaveri-660696.html

Драстични нарушения принудиха Сметната палата да откаже да завери годишния финансов отчет на Софийския университет. Решението, взето в края на юни, беше публикувано днес, заедно с 25-страничния доклад на одиторите.

Годишният финансов отчет за 2016 г. „не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на СУ към 31 декември, се казва в него.

Това е вторият отказ, който СУ получава. Първият беше през 2014 година, а освен това три пъти СП завери с резерви - през 2012, 2013 и 2015 г.

Констатациите

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма увереност кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности. Има риск част от активите като компютри, машини, съоръжения, стопански инвентар и др., да не се водят на отчет, твърдят от Сметната палата. 

Като пример от одитната институция посочват, че по сметката „Компютри и хардуерно оборудване“ в баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка „Други машини, съоръжения, оборудване“ в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведемости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. За несъответствията не са предоставени документи, както и не са документирани липси и излишъци при извършването на годишната инвентаризация.

Не е спазен редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания – СЕБРА. По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други. СЕБРА функционира над 15 г. в публичния сектор и позволява Министерството на финансите да контролира предварително разплащанията, но въпреки изискванията, тя все още „не функционира“ за Софийския университет.

Констатирани са нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаването на плащанията в брой. През 2016 г. продължава практиката с парични средства от касата на Софийския университет - Ректорат (получени с разходно касов ордер от касиера), т.е. в брой, а не по банков път, да се възстановяват гаранции за изпълнение и участие в процедури по обществени поръчки, чрез внасяне по банковата сметка на контрагента, както и да се изплащат многократно служебни аванси на стойност над 10 000 лв. и да се внасят суми по банковите сметки на доставчици за задължения, на стойност над 10 000 лв. 

В брой е платен и недвижим имот - вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лв., което е грубо нарушение на закона. 

Съгласно споразумения от 2014 до 2016 г. между ректора на Софийския университет и директора на Научноизследователския сектор (НИС), от валутната сметка на НИС в БНБ са предоставени заемообразно на Софийския университет средства, общо в размер на 4 млн. лв., за покриване на временен недостиг за изплащане на заплати, както и за други текущи разходи. Произходът на средствата по сметката е от авансови преводи по международни програми и проекти, финансирани със средства от Европейския съюз, както и по договори с чуждестранни фирми, които се изпълняват от НИС. Към края на 2016 г. на НИС не са възстановени 3 143 185 лв., въпреки необходимостта от средства за изпълнението на проектите на института. Използването на целевите средства за други цели възпрепятства плащането на разходи по международни проекти и създава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви.

За установените нарушения и отказа за заверка на Годишния финансов отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г. са уведомени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната агенция за приходите. 

Незадоволителното състояние на финансовата дисциплина в Софийския университет се потвърждава и от проверката за изпълнението на препоръките по одитния доклад за съответствие при финансовото управление на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за периода от 01.01.2013 г. до 30.06.2015 г. 

В него Сметната палата е дала 37 препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на Софийския университет. При извършения последващ контрол за изпълнението им е установено, че 22 от тях са изпълнени, а 15 са оценени като неизпълнени, изпълнени частично или в процес на изпълнение, което представлява 41 на сто от дадените препоръки и формира оценка за формален подход при изпълнението им.
От Сметната палата уточняват, че не са предприети действия за освобождаване на имоти – държавна собственост, от наематели, чиито договори за наем са изтекли и същите продължават да ползват имотите, без да плащат наем и разходи за консумативи. Не са предприети действия за събиране на дължимите суми от тях. 

Цитирани са още неизпълнени препоръки от СУ, като от Сметната палата са дали 6-месечен срок, след което отново ще извършат проверка.

Сметната палата не завери отчета на СУ, платили в брой за къща в Черноморец

https://offnews.bg//obshtestvo/smetnata-palata-ne-zaveri-otcheta-na-su-platili-v-broj-za-kashta-v-ch-660696.html

Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г., защото не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество. 

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма увереност кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности. Има риск част от активите като компютри, машини, съоръжения, стопански инвентар и др., да не се водят на отчет, твърдят от Сметната палата. 

Като пример от одитната институция посочват, че по сметката „Компютри и хардуерно оборудване“ в баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв., а при инвентаризацията са установени 4 557 206 лв. По сметка „Други машини, съоръжения, оборудване“ в баланса са отразени 28 400 442 лв., сборът от оборотните ведемости на звената по сметката е 25 449 447 лв., а при инвентаризацията са установени 17 866 889 лв. За несъответствията не са предоставени документи, както и не са документирани липси и излишъци при извършването на годишната инвентаризация.

Не е спазен редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания – СЕБРА. По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други. СЕБРА функционира над 15 г. в публичния сектор и позволява Министерството на финансите да контролира предварително разплащанията, но въпреки изискванията, тя все още „не функционира“ за Софийския университет.

Констатирани са нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаването на плащанията в брой. През 2016 г. продължава практиката с парични средства от касата на Софийския университет - Ректорат (получени с разходно касов ордер от касиера), т.е. в брой, а не по банков път, да се възстановяват гаранции за изпълнение и участие в процедури по обществени поръчки, чрез внасяне по банковата сметка на контрагента, както и да се изплащат многократно служебни аванси на стойност над 10 000 лв. и да се внасят суми по банковите сметки на доставчици за задължения, на стойност над 10 000 лв. 

В брой е платен и недвижим имот - вилна еднофамилна сграда в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лв., което е грубо нарушение на закона. 

Съгласно споразумения от 2014 до 2016 г. между ректора на Софийския университет и директора на Научноизследователския сектор (НИС), от валутната сметка на НИС в БНБ са предоставени заемообразно на Софийския университет средства, общо в размер на 4 млн. лв., за покриване на временен недостиг за изплащане на заплати, както и за други текущи разходи. Произходът на средствата по сметката е от авансови преводи по международни програми и проекти, финансирани със средства от Европейския съюз, както и по договори с чуждестранни фирми, които се изпълняват от НИС. Към края на 2016 г. на НИС не са възстановени 3 143 185 лв., въпреки необходимостта от средства за изпълнението на проектите на института. Използването на целевите средства за други цели възпрепятства плащането на разходи по международни проекти и създава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви.

За установените нарушения и отказа за заверка на Годишния финансов отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 г. са уведомени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната агенция за приходите. 

Незадоволителното състояние на финансовата дисциплина в Софийския университет се потвърждава и от проверката за изпълнението на препоръките по одитния доклад за съответствие при финансовото управление на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за периода от 01.01.2013 г. до 30.06.2015 г. 

В него Сметната палата е дала 37 препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на Софийския университет. При извършения последващ контрол за изпълнението им е установено, че 22 от тях са изпълнени, а 15 са оценени като неизпълнени, изпълнени частично или в процес на изпълнение, което представлява 41 на сто от дадените препоръки и формира оценка за формален подход при изпълнението им.
От Сметната палата уточняват, че не са предприети действия за освобождаване на имоти – държавна собственост, от наематели, чиито договори за наем са изтекли и същите продължават да ползват имотите, без да плащат наем и разходи за консумативи. Не са предприети действия за събиране на дължимите суми от тях. 

Цитирани са още неизпълнени препоръки от СУ, като от Сметната палата са дали 6-месечен срок, след което отново ще извършат проверка.

"Вашингтон пост": ОАЕ са предизвикали кризата в Катар

http://clubz.bg/56285-vashington_post_oae_sa_predizvikali_krizata_v_katar

Обединените арабски емирства стоят зад хакерската атака на катарски правителствени новинарски сайтове и социални мрежи, които доведоха до дипломатическа криза в региона на Персийския залив, съобщава в. "Вашингтон пост". Изданието се позовава на американски разузнавателни агенти, които разкриват, че висши държавни служители на ОАЕ са обсъждали плана и осъществяването на атаките, целящи публикуване на фалшиви цитати, приписвани на катарския емир шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

Според служителите на разузнаването не е ясно дали ОАЕ са осъществили атаките сами, или са ги възложили на външни специалисти. 

В публикуваните фалшиви цитати емирът нарича Иран главен регионален противник на Саудитска Арабия, "ислямка сила" и изразява благоразположение към палестинската организация "Хамас", смятана за терористична от САЩ, ЕС и Израел.

Катар също твърди, че официални сайтове са били подложени на хакерска атака, но не разкрива резултатите от разследването си. Служители на катарското разузнаване коментират, че работната версия е, че Саудитска Арабия, ОАЕ или Египет са замесени в атаките.

Атаките и публикуването на фалшивата информация са извършени на 24 май, скоро след посещението на американския президент Доналд Тръмп в региона.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн използват публикациите като повод да прекъснат дипломатическите си отношения с Катар, обвинен в подкрепа на тероризма. Четирите страни наложиха търговско ембарго на емирството и спряха полетите си към него.

Посланикът на ОАЕ във Вашингтон Юсюф ал Отайба казва в официално изявление, че информацията на "Вашингтон пост" е "грешна".

"ОАЕ нямат никаква роля в предполагаемите хакерски атаки, описани в статията. Вярното е поведението на Катар. Финансиране, подкрепа на екстремисти от талибани до Хамас и Кадафи. Подбуждане към насилие, окуражаване на радикализацията и подкопаване на стабилността на съседите му."

През последните месеци в медиите се разпространяват имейли, получени след вероятна атака срещу пощата на посланика, в които се подчертава желанието на ОАЕ да привлекат на своя страна политиците и обществеността в САЩ особено в условията на настоящата дипломатическа криза в Персийския залив. 

Министърът на външните работи на ОАЕ също отрече страната да има нещо общо с предполагаемите хакерски атаки:

"Днешната история на "Вашингтон пост", че сме хакнали катарски сайт, също не е вярна", коментира Анвар Гаргаш пред лондонската организация "Чатъм хаус".

Конфликтът в района на Персийския залив разкрива различията в позициите на американския президент Доналд Тръмп, който открито взе страната на Саудитска Арабия и ОАЕ в серия публикации в социалните мрежи и изявления, и държавният секретар Рекс Тилърсън, който настоява за компромис и посети региона с цел да посредничи между страните.

Районът е важен за САЩ от стратегическа гледна точка. Всички страни в региона са част от американската коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава". В Катар е най-голямата военна база на САЩ в региона с над 10 000 войници, където е и седалището на Американското централно командване за региона. Включените в дипломатическата криза държави купуват оръжие и военна екипировка от САЩ и конфликтът е в техен ущърб.

Ценните метали губят доверието на хедж фондовете

https://news.bg/finance/tsennite-metali-gubyat-doverieto-na-hedzh-fondovete.html

Инвеститорите се готвят за затягане на паричната политика в САЩ и Западна Европа

Обучават общински експерти за създаване на цифрови кадастрални карти

https://www.24chasa.bg/region/article/6340101

Обучават общински експерти за
създаване на цифрови кадастрални картиВелико Търново домакинства на тридневно национално обучение за създаването на кадастрални карти в електронен вид и разширяване на електронните услуги в общините. Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) стартира мащабната обучителна програма за работа със специализирана информационна система за кадастрална информация.

Костов: Провокаторите по темата Македония да намалят децибелите

https://offnews.bg//politika/kostov-provokatorite-po-temata-makedonia-da-namaliat-detcibelite-660694.html

Българските провокатори по темата Македония да бъдат призовани да намалят децибелите. 

За това призовава бившият премиер (1997-2001) Иван Костов в позиция по темата Македония, публикувана в "Медиапул". През 1999 г. бе подписана Съвместната декларация между България и Македония, смятана за основа на дългоочаквания Договор за добросъседство между двете страни, който се очаква да бъде парафиран от Бойко Борисов и Зоран Заев на 2 август в Скопие. 

"Националният ни интерес е да имаме сигурни и благоденстващи съседи. Затова трябва да приветстваме и да сме готови да подкрепим амбициите на новата власт в Скопие за членство в евроатлантическите съюзи. Такава беше през 90-те принципната позиция на Гърция спрямо България", припомня Костов в позицията си. Той пише още, че "Сега България е с много силни позиции пред страните от Западните Балкани: с принципната си позиция през годините на разпадането на Югославия, като страна-член на НАТО и ЕС, с общата си история и култура с Македония, с авторитета си на вдъхновител и радетел на албанското възраждане. Ако има някакъв незначителен риск за нас, той е в тези анти-български нагласи, които могат да се изживеят с времето. Можем да бъдем само от полза. Затова страната ни следва да бъде включена постоянно в Берлинския процес за подкрепа на интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Нека припомним тук, че войните в Косово, в Босна и Херцеговина, и конфликтът между албанци и македонци в 2001, бяха спрени, и Милошевич бе отстранен, с активното българско съдействие". 

Костов препоръчва още: "За да покажем зрялост и разбиране на проблемите, трябва да подкрепяме на първо място баланса с интересите на мнозинството. Това означава да настояваме то да получи своите гаранции; да се противопоставим на опитите от Тирана да диктува план на Македония; да сдържаме непремерените европейски отстъпки на албанското малцинство.". 

Втори по време за решаване е въпросът с името на Македония, тъй като "названието определя позициите, претенциите и мястото на страната на картата на Европа". По този въпрос интересът на България е "да имаме съгласувана политика със евроатлантическите ни съюзници и с гръцките власти.". 

Отношенията между Македония и България според бившия премиер са най-лесният за решаване казус, но и последният от трите, който трябва да бъде решен. Той препоръчва позицията на София да е сдържана. 

Актьори, които се разминаха с роли в "Игра на тронове"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/aktiori-koito-se-razminaha-s-roli-v-igra-na-tronove-6071552

Хитовата поредица се завърна, а феновете вече тръпнат в очакване да разберат какво ще се случи с любимите им герои

Актьори, които замалко да видим в "Игра на тронове"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/aktiori-koito-zamalko-da-vidim-v-igra-na-tronove-6071552

Хитовата поредица се завърна, а феновете вече тръпнат в очакване да разберат какво ще се случи с любимите им герои

Миранда Кер блесна с изключителна сватбена рокля на "Диор"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6340022

Миранда Кер блесна с изключителна сватбена рокля на "Диор"Сватбата на Миранда Кер и откривателя на "Снапчат" Евън Шпигел се състоя в изключително тесен кръг - общо 45 приятели и роднини на звездите. Но списъкът с малкото поканени гости не спря Миранда Кер да направи от този ден деня на мечтите си. Кер носеше изключително красива булченска рокля, направена единствено и само за нея по дизайн на марката

Над 330 000 са жертвите на войната в Сирия от 2011 г. досега

http://www.moreto.net/novini.php?n=355609

Над 330 000 души, включително около 100 000 цивилни, са убити от началото на войната в Сирия през 2011 г. досега, показват най-новите данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. Центърът отбелязва, че по негови данни убитите от началото на войната са около 475 000, но той е документирал смъртта на 331 765 души с имената им на територията на Сирия, като 99 617 от които са цивилни, посочва Асошиейтед прес.

Първият брак между хомосексуалисти мюсюлмани впечатли света

https://offnews.bg//liubov-i-seks/parviat-brak-mezhdu-homoseksualisti-miusiulmani-vpechatli-sveta-660324.html

Първият в света брак между хомосексуални мюсюлмани предизвика бурни коментари в социалната мрежа по цял свят. Той стана факт на 12 юли, но във Великобритания, разказа "Индипендънт". 

Младоженците се казват Джахес Чудхури на 24 години и Щон Роган, който е едва на 19 години.

Джахес и Щон са двойка от повече от 2 години. Те разказват, че почти веднага след като започнали да излизат, са съобщили публично, че не само са хомосексуалисти, но и мюсюлмани. Двамата са категорични, че са свободни хора и имат право на любов и щастие.

Младите влюбени са били облечени с традиционни мюсюлмански носии на име „шервани“.

Първият брак между хомосексуалисти мюсюлмани разтърси света

https://offnews.bg//liubov-i-seks/parviat-brak-mezhdu-homoseksualisti-miusiulmani-raztarsi-sveta-660324.html

Първият в света брак между хомосексуални мюсюлмани предизвика бурни коментари в социалната мрежа по цял свят. Той стана факт на 12 юли, но във Великобритания, разказа "Индипендънт". 

Младоженците се казват Джахес Чудхури на 24 години и Щон Роган, който е едва на 19 години.

Джахес и Щон са двойка от повече от 2 години. Те разказват, че почти веднага след като започнали да излизат, са съобщили публично, че не само са хомосексуалисти, но и мюсюлмани. Двамата са категорични, че са свободни хора и имат право на любов и щастие.

Младите влюбени са били облечени с традиционни мюсюлмански носии на име „шервани“.

Сметната палата отказа да завери отчета на СУ „Св. Климент Охридски“ за 2016-а

http://www.cross.bg/sofiiiskiya-yniversitet-sredstva-1549278.html

/КРОСС/ Сметната палата изразява одитно становище за отказ за заверка на финансовия отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" за 2016 г. Годишният финансов отчет не дава вярна и честна представа за финансово състояние и имущество на Софийския университет към 31 декември 2016 г. От 2012 г. насам Сметната палата установява повтарящи се съществени отклонения от приложимата обща рамка за финансово отчитане при одитите на годишните финансови отчети на Софийския университет. През последните 5 години те са заверявани:-2 пъти с отказ за заверка - за 2014 и 2016 г.;-3 пъти заверка с резерви - за 2012, 2013 и 2015 г. Липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват извършването на финансови и счетоводни нарушения, са основна причина за допуснатите отклонения. В Софийския университет „Св. Климент Охридски" не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма увереност кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности. Има риск част от активите като компютри, машини, съоръжения, стопански инвентар и др., да не се водят на отчет. Например, по сметката „Компютри и хардуерно оборудване" в баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв

“Ол ченълс” пише творческа концепция за “Джеймисън”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339399

“Ол ченълс” пише творческа концепция за “Джеймисън” “Ако мамиш, може да мамиш смъртта. Ако крадем, може да откраднем сърца. Ако се бием, може да се бием за брат. И ако пием, може да пием заедно. Добре дошли на всички канали (All Channels).” С този текст, написан на английски, “Ол ченълс” (All Channels) обяви преди дни във фейсбук, че започва съвместна работа с “Джеймисън” (Jameson).

Венецуелците "неофициално" отхвърлиха плана на Мадуро за нова конституция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/17/3008229_venecuelcite_neoficialno_othvurliha_plana_na_maduro_za/?ref=rss


Над 98 на сто от венецуелците, участвали в свикания вчера от опозицията т. нар. народен референдум, са гласували против проекта на президента Николас Мадуро за Конституционно събрание, което да промени основния закон. Това съобщи след преброяване на 95 процента от протоколите комисия, включваща ректори на водещи университети - гаранти на плебисцита, предадоха "Ел паис" и БТА.<br /><br />Венецуелската опозиция съобщи, че 7 186 170 души са гласували в референдума....

Волейболистките спечелиха най-дългия гейм в Гран при, но загубиха от Пуерто Рико

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/17/3008210_voleibolistkite_specheliha_nai-dulgiia_geim_v_gran_pri/?ref=rss


Женският национален отбор по волейбол допусна трета загуба от шест мача в Гран при. Българките отстъпиха с 2:3 (24:26, 25:22, 18:25, 35:33, 7:15) от Пуерто Рико в среща от втората група.<br /><br />Те спечелиха най-дългия гейм дотук в надпреварата с 35:33 след 45 минути игра. В предния си мач при победата с 3:1 срещу Канада отборът, воден от Иван Сеферинов, се наложи и в още два много дълги гейма - с 31:29 и 30:28.<br /><br />България е на петото място с 11 точки преди...

Летище София отчита 37 процента ръст на пътниците през юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340107

Летище София отчита 37 процента ръст 
на пътниците през юниЛетище София отчита 37 процента ръст на пътниците през юни, съобщиха от пресцентъра му, цитирани от БТА. Юни е пореден месец за летище София, в който се наблюдава увеличен пътникопоток. Обслужени са над 570 хил. пътници, което е ръст от 37,2 процента спрямо същия период на миналата година. През Терминал 2 е преминал 65 процента от пътникопотока,

Задържаха мъж, шофирал с 3,94 промила алкохол във Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6340090

Задържаха мъж, шофирал с 3,94 промила алкохол във Видин



36-годишен мъж от Видин, шофирал след употреба на алкохол, е задържан вчера в полицейския арест. Това съобщиха от ОДМВР-Видин. Около 13:45 часа, на ул. „Преславска”, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Рено”. При тестване с дрегер, пробата на водача отчела показание 3,94 промила. По случая е образувано бързо производство по

Руснаците се плашат от високи цени и война

http://clubz.bg/56284-rusnacite_se_plashat_ot_visoki_ceni_i_vojna

Проруски сепаратисти в Украйна изтеглят от фронтовата линия оръдията с калибър над 100 милиметра. Снимка БГНЕС

От началото на годината руснаците са започнали да се плашат по-силно от две неща - скока на цените и опасността от военен конфрикт, предаде РИА Новости.

Агенцията цитира проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

На трето място сред безпокойствата са проблемите със здравето и трудностите при получаването на медицинска помощ.

За сметка на това най-малко хората в Русия се опасяват от проблеми в семейството, показва проучването.

Страхове у руснаците будят също така намаляването на доходите, забавянето на изплащането на трудовите възнаграждения и други проблеми, свързани с работата им.

Всичко това е част от "Индекс на страха". Показателите се измерват в пунктове и варират от минус 100 до плюс 100. Колкото е по-висока стойността, толкова по-вероятна изглежда появата на проблема.

Допитването е проведено в периода 22-27 юни сред 1600 души.

Русия забранява алкохола в почивните дни?

http://frognews.bg/news_138394/Rusiia-zabraniava-alkohola-v-pochivnite-dni/

Забрана за продажбата на алкохол в почивните дни обмисля руското здравно министерство. Според експерти от ведомството в момента руските власти не вземат достатъчно мерки срещу злоупотребите с алкохол и за превенция на алкохолизма.

Тревога в Бургас, баскетболният Черноморец пред закриване

https://offnews.bg//drugi/trevoga-v-burgas-basketbolniat-chernomoretc-pred-zakrivane-660695.html

Сериозни притеснения за бъдещето на баскетболен клуб Черноморец изразиха в отворено писмо от управата на отбора. Той е напът да бъде закрит след 71 години заради недалновидно управление от страна на предишни ръководства.

Ето и цялото обръщение:

Скъпи Бургазлии, Скъпи почитатели на баскетбола в Бургас,

Градът ни е на път да загуби съществена част от историята си. БК „Черноморец” – една от спортните емблеми на Бургас е на път да изчезне след 71 години, в които се наложи като марка в баскетбола. Отборът, донесъл два пъти купата на България, два пъти носител на бронзовите медали от Държавното първенство, дал редица състезатели на националните отбори на страната, изпитва сериозни финансови затруднения и е пред реалната възможност да прекрати своето съществуване.

Освен, че за първи път в над 70 годишната си история има вероятност клуба да не стартира сезона с мъжки отбор, има голяма вероятност и цялата школа на клуба да няма къде да тренира. Това са деца избрали точно БК „Черноморец“ и неговите треньори и при невъзможност да тренират тук, най-вероятно ще бъдат загубени за този спорт.

Причините са много, но най-важните от тях са: предходните две ръководства, натрупали финансови дългове и породили сериозно недоверие от обществото и спонсорите, промяна на наредбата за подпомагане на спортни клубове в Община Бургас, ощетяваща баскетбола, липсата на адекватен Закон за спорта.

Новото ръководство на БК „Черноморец” встъпи в длъжност преди 6 месеца. С общи усилия правим и невъзможното да съхраним баскетболната история на Бургас. Успяхме да осигурим финансиране през последната половин година благодарение на дребни дарения от бивши състезатели, приятели и жестове от малки фирми, но за съжаление не получихме никакво финансиране от Община Бургас.

През тези 6 месеца, не само бяха платени всички такси за провеждането и завършването на сезона за детско –юношеската школа , но и бяха поети разходите за пътувания и храна на децата за мачове, нещо, което рядко се среща дори при добре обезпечени спортни клубове, развиващи детски школи в града със стабилно подпомагане от Общината.

Всичко това новото ръководство успя да осигури без подкрепата на Община Бургас и Пристанище Бургас ЕАД , двата основни финансови стълба до момента, точно за да покаже ,че нивото и качеството на работа в клуба са взели нова посока. През тези повече от 6 месеца, отчаяно търсихме възможности за спасяването на клуба.

Пред Община Бургас бяха представени съвсем реални варианти за оздравяването на БК „Черноморец”. Сумата, която е необходима е по-малка от траншовете, осигурявани на предишните ръководства – последните 2 години близо 360 000лв, довели клуба до фалит. При срещите си Община Бургас и други досегашни спонсори новото ръководство демонстрира пълна прозрачност, план за промяна начина работа в клуба и готовност за предоставяне на място в Управителния съвет, включително и председателството , на този който поеме ангажимента за спасяването на отбора. За съжаление не получихме подкрепа, което е жалко за град като Бургас.

В същото време има други клубове – в Ямбол, Плевен, Стара Загора, които имат огромни бюджети и получават солидна подкрепа от страна на общините и местните държавни предприятия. Разбираме визията и желанието на Община Бургас да направи промени в начина на финансиране на спортните клубове, но новата наредба за тяхното подпомагане ни постави пред неравен старт. За съжаление не се прави разлика между клубовете, които до момента са били представителни за града, организирали са професионални отбори и плащали на професионални спортисти и тези, които са тренирали единствено подрастващи и всички разходи за това са поемали техните родители. 

Повече от 70 години БК „Черноморец” Бургас е финансиран по един начин и няма как рязко това да се промени, а както се вижда по примера от другите градове – не е ясно дали това е и възможно. Напомняме, че дори през далечната 1999г при бюджет на Община Бургас в пъти по-малък от сега , сумата отделена за БК „Черноморец” е била близо 180 хил. лв. Днес, близо 20 години по-късно е жалко и странно, че един много по-мощен икономически град и Община с бюджет в пъти по-голям от тогава, не може да осигури същата сума, която ще е достатъчна не само съществуването на клуба, но и за неговото пълно оздравяване и покриване на задължения трупани от 2010г.

Обръщаме се към Община Бургас, Пристанище Бургас АД и всички фирми от Бургас със зов да се помогне на клуба в този преходен период и да се даде възможност и време за адаптация към новите финансови условия и да продължим традицията и историята. В случай, че до 01.09.2017г. не бъде намерен вариант за това ще бъде свикано Общо събрание на клуба, на което да се обсъди неговото бъдещо съществуване.

С Уважение, Пламен Янев, Радостин Стоянов Димитър Рошманов Членове на УС на БК „Черноморец“

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване