Захарова: ФБР разпитват руснаците в САЩ

http://www.cross.bg/zaharova-rysiya-poznati-1549697.html

/КРОСС/ Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че при нейни познати, живеещи в САЩ, са идвали служители на Федералното бюро за разследване (ФБР) и са искали да „поговорят за Русия", пише вестник „Известия", цитиран от "Фокус". „Всички са в тих шок. Просто така това няма да приключи, според мен се подготвя най-силната политическа буря", написа Захарова на своята страница във „Фейсбук". В коментарите към публикацията тя допълни, че служителите на ФБР „ходят в домовете на хората, посрещат ги на летищата". Освен това Захарова подчерта, че такава практика в САЩ е имало и по-рано, но не в такива мащаби. „Сама не вярвах. Но само за седмица двама мои познати съобщиха за такива разговори. Това вече е прекалено. До този момент имаше една или две подобни истории на месец", обяви представителят на руското външнополитическо ведомство.  

Рейтингът на Тереза Мей достигна рекордно ниско ниво

https://www.24chasa.bg/novini/article/6347633

Рейтингът на Тереза Мей достигна рекордно ниско нивоРейтингът на британския премиер Тереза Мей достигна рекордно ниски нива през последната година, сочат данните от проучване на социологическата агенция Ipsos MORI, публикуван от в. "Ивнинг стандард". Само на 34% от анкетираните са доволни от работата на министър-председателя, докато 59% от тях изразяват недоволство.

Микробус с българи катастрофира в Румъния, шофьорът е в болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=355927

Микробус с деветима български граждани е катастрофирал тази сутрин в Румъния, предаде БТА. Автомобилът е с кърджалийска регистрация. В катастрофата е участвал и автомобил с румънци. По първоначални данни шофьорът на микробуса е откаран в болница.

Книга описва живота на евреите в България по времето на Втората световна война (откъс)

https://offnews.bg//knigi/kniga-opisva-zhivota-na-evreite-v-balgaria-po-vremeto-na-vtorata-sveto-661011.html

Свидетелства от първо лице за живота на българските евреи преди, по време на и след Втората световна война са събрани в книга.

Спомени на 38 български евреи, повечето от които родени преди 1939 г., са събрани в книгата „България-Израел. Разкази за две страни и две епохи” със съставител Даниела Колева.

Интервюираните са родени в България, но след края на Втората световна война са поели в различни посоки – част от тях са отишли в новата тогава държава Израел, а други са останали в родната България. Поради това разказите на интервюираните в книгата са условно разделени на разкази от България и разкази от Израел. Този паралелен поглед позволява по-лесното ориентиране между различните гледни точки на тези хора, родени в една и съща държава, част от една и съща общност, принадлежащи (с малки изключения) на едно и също поколение, но изживели по-голямата част от живота си в различни държави, при това оказали се от двете страни на Желязната завеса. Какво си спомнят те от България? Как са съхранили връзките помежду си близки хора на далечно – и географски и политически – разстояние? Как изглеждат едни и същи събития, видени „от тук“ и „от там“? Как различните реалности и различните идеологии моделират личните разкази? И дали и как промененото настояще променя погледа към миналото?

Това са едва част от въпросите, чийто отговори търси Даниела Колева в „България-Израел. Разкази за две страни и две епохи”.

Прочетете откъс от „България-Израел. Разкази за две страни и две епохи” в следващите редове:


Разкази от България

Родена съм в София, в 1929 г. Трябва да бъде малко по-несветло, за да изглеждам по-добре (смее се). С родителите ми се местехме в разни жилища, защото не сме имали наше собствено. Цял живот. И сме живели тука, на площад „Възраждане“. Живели сме в Красно село, в Павлово, в Овча купел… Родителите ми, баща ми не беше с професия стабилна, той се казваше Сами, после в моя паспорт и лична карта „Самуил“ го направи чиновничката. Майка ми беше Матилда. Баба ми беше Бука. Тя, казват, че дошла от Сараево и заживяла в Дупница със своя мъж. Овдовяла много рано, с шест деца. Аз просто искам да узная нейната биография. Трябва да отида в Израел пак и да си поставя тази цел. Те много повече знаят от мене, защото моята баба се изсели заедно с тях в Израел през 1948 г. А другата ми баба, майката на баща ми, е дошла от Одрин и говореше много лошо български, смешничко. Даже си спомням нейни думи, например вместо слънце казваше „сланси“, такива едни смешни думи, но си говореха на турски с баща ми много добре, защото в Разград също е имало много турци, живеели са с турците и са знаели и турски, освен ладино. Баща ми от Разград идва в София и се жени за майка ми, която пък е дошла от Дупница с майка си и сестрите и братята си. И така те са се запознали, по споразумение някакво са се оженили, не знам как е станало. Баща ми беше по-млад от майка ми с много години, май три-четири, криеха си годините. Аз узнах годините на майка си много късно, когато ѝ видях личната карта. И брат ми много обичаше да я дразни, като ѝ казваше: „Сега ще кажеш ли на колко си години?“ – „Няма да кажа!“ – „Ще кажеш!“ – „Добре, на двайсет и осем!“ Тя казваше, че е на „двайсет и осем“, но тя ме е родила, когато е била на трийсет и две години.

И така, у нас се говореше ладино. И от страна на майка ми, и от страна на баща ми говореха на ладино, особено когато бяха възбудени, нервни, ядосани. Караха ми се на ладино. А иначе говорехме на български. Баща ми държеше обезателно българският ни да бъде изряден, обезателно!

По това време баба ми живееше с нас, майката на баща ми. След това, когато аз бях вече на четири-пет години, тя отиде при другия си син да живее и у нас като че ли обстановката се попромени, в смисъл такъв, че вече не се спазваха обичаите точно, а дотогава се спазваха абсолютно.

Може ли да ви помоля да разкажете как сте ги празнували?

О! Помня ли!? Аз съм била на четири години. Имам спомен например, че се изваряваха съдовете за „песах“. Това е празникът, на който се приготовлява без квасен хляб. Освен това изчиства се къщата. Майка ми започваше от едната стая и чистеше петнайсет дни. И финалът беше изваряването на съдовете, сигурно защото свинското месо и не знам какво още не се готвят заедно и трябва да бъдат съдовете абсолютно чисти. После не се спазваха обичаите по време на празниците. Но помня, че баба ми ме е водила в синагогата. И сме гледали, участвали сме в богослужението. Жените и мъжете в синагогата не могат да бъдат заедно и баба ми ме водеше на балкона. И аз бях, разбира се, с нови обувки, с нови чорапи, с хубава рокличка – празник! След това нямам спомени вече от тия празници… Моите родители бяха атеисти, но не от убеждение, а не знам защо така. Така възпитаха и нас. И до този момент аз не мога да се превъзпитам, въпреки че ходя в Еврейския дом всеки ден, защото се храня там, имаме „стол“, както се казваше, трапезария. И гледам, че и около мене няма много религиозни.

А защо така са се отделили от религията? Предполагам това в България е свързано по някакъв начин с комунизма?

Не, аз съм живяла и преди 9-ти септември и така си е било…

Нека да изясним този момент със смяната на имената.

Това беше заповед! Даже ни дадоха списък да си избираме имена. Точно преди изселването, когато се започна Холокостът. И тук, в България, не се усети толкова жестоко, само в определени области. Но този списък с имена, който трябваше да използваме, беше с библейски имена, обезателно от Стария завет, изискваше го Законът за защита на нацията – в България да бъдат точно еврейски имената. Аз например трябваше да бъда или Рут или Юдит. Баща ми не Сами, а Самуил; Самуил не намирам, че е особено библейско име. След това почнаха изселванията. Но имената останаха, не знам защо, не се изпълни това нареждане. Нас ни изселиха в Разград. Аз тъкмо бях започнала гимназия в Трета девическа. А след това, когато отидохме в Разград, прескачам много, живяхме там под наем, баща ми намери такава квартирка, много смешничка, в бяло и синьо, приземна, като кошарата на къщата. Трябваше да живеем в определени квартали, не в центъра на града… И там дойде един млад човек, як, грамаден, запомнила съм, че беше много едър и голям, който е бил на служба в Гърция и казваше, не знам колко е верно, но аз съм го запомнила: казваше как там като хванал едно дете за крака и го завъртал и го хвърлял, такова нещо. Даже имам и зрителна представа за това. Майка ми се ужасяваше от това и ужасявайки се, го повтаряше и така съм го запомнила. Тогава баща ми пък ходеше на „трудова служба“. Всички млади евреи – млади, сигурно до 40 или 50-годишна възраст – са ходили на такава работа и той е бил тука, в Софийско, на гара Бов. Копаели са камъни. Имаше даже снимки от това, как копаят. Дори как правят театър. И театър са правили в почивките си. Той е ходил така, през лятото по шест месеца или не помня колко. И ние сами оставахме с майка ми, брат ми и аз. Изселванията ги помня. Помня преди това чакането на „повиквателна“, както се казваше, за датата, на която трябва да бъдем на гарата с минималния си ръчен багаж, защото ще пътуваме. Баща ми уреди някак си това да бъде в Разград, неговия роден град. Защото според брат ми, той повече помни, бяхме получили съобщение за друг град, а той го промени, не знам как – да бъде в Разград, където е израсъл. Преди този момент вече бяхме в напрежение, защото по нашата улица се чуваха крясъци на младежи, които чупеха витрини. А ние, на тъмно, гледахме какво става долу. Нашата улица беше улица на железарски магазини само и на каруци с коне. Това бяха превозни средства за тия железа, даже имаше евреи, които приличаха на цигани, тези каруци предимно цигани ги караха. И помня, че това го видях: един камък прехвърча, аз бях при балконската врата, а камъкът влезе и падна долу между двете врати. И се уплаших. Майка ми изпищя: „Махни се от тоя прозорец!“ А ние живеехме долу, на първия етаж, такъв ми е споменът. Споменът ми е в купе то на влака, с който пътувахме много дълго, но колко дълго, не мога да кажа. Мисля, че две нощи и нещо. Помня как там, в Разград, слязохме на гарата и как ни закараха в едно училище, в двора на училището. Помня как дойдоха наши братовчеди и ни взеха, за да живеем в тяхната къща. Даже след това, една смешка, отправена към мене: „Изчакаха ви американците да ви изселят, за да дойдат и да бомбардират София!“ И така, такива спомени. След това баща ми намери тази квартира, за която казвам.

Какво се говореше в училището ви? Как се държаха с вас?

Трета девическа гимназия беше класическа, с гръцки и латински. След това, в Разград това отпадна, за голямо мое съжаление. Защото изселването мисля, че беше в края на моя първи гимназиален клас и всичко остана за жалост в миналото. В миналото остана и пианото, което продадохме… за да имаме какво да ядем. А аз свирех с много голямо желание. Баща ми управляваше на мене и брат ми образованието, той намираше учител по пиано за мен, учител по цигулка за брат ми и искаше обезателно да се занимаваме с това. Ходех на уроци с голямо желание. И така. Останахме без пиано… Отидохме в Разград само с акордеона (започва тихо да плаче). Извинявайте, че аз така… Отидохме там с акордеона и цигулката. И брат ми продължи да взима уроци по цигул ка, аз взимах уроци по акордеон. А баща ми ходеше… По-образованите хора там правеха групи и правеха интересни събеседвания с останалите. Не се губеше време за образование въобще. Имаше курсове по английски за деца. Караха ме да се справя, няма да отида!“ – това помня.

Говореше ли се за евреите от Вардарска Македония и Егейска Гърция, че са ги откарали в Треблинка?

Не. Не. Нямам никаква представа, нямам никаква представа.

Но те с влаковете са преминавали през България?

Минавали са беломорските евреи, казват, през България за там, но аз нямам впечатления от това. Била съм на четиринайсет години, аз какво да чуя? Може би е станало дума, но нямам спомени за това, за съжаление нямам. Може би са се пазели. Много ме пазеше баща ми от неприятни неща и всичко някак си омекотяваше, за да не ме тревожи. Кой знае, може би за мен са имали впечатление, че съм по-мекушава и ме пазеха от тия неща. И така. Дотогава в училище… Имам снимка, още я пазя – всичките еврейки със значки, снимани а два реда, значи към седем момичета, защото кварталът беше еврейски тука. Със значки, а между нас едно момиче българка, красавица, като светица беше, с едни тъмно руси плитки. Помня снимката, а не помня повода за снимането. Сигурно преди заминава не сме се снимали, преди напускане на София.

Дневен хороскоп за 21 юли

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-21-uli-news_623473.html

Овен През този ден се пазете от тъжни мисли. Сега няма място за тях. Под цялото това слънце е просто грехота да не се посветите на положителни желания за бъдещето. Телец Сега е моментът да признаете своите чувства, които сдържате отдавна към даден човек. Какъвто и да е резул

Марио Драги: Еврозоната все още се нуждае от стимули

http://www.investor.bg/evropa/334/a/mario-dragi-evrozonata-vse-oshte-se-nujdae-ot-stimuli-243403/

Равнището на инфлацията еврозоната остава ниско, коментира председателят на Европейската централна банка

Разследват лидера на френската крайна левица за злоупотреба с европейски средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6347628

Разследват лидера на френската крайна левица за злоупотреба с европейски средстваЛидерът на френската крайна левица Жан-Люк Меланшон е разследван за корупция във връзка с възможни фиктивни работни позиции в Европейския парламент, съобщава NewEurope, цитирана от "Фокус". Разследването за възможно злоупотреба със средства на Европейския парламент от членове на редица френски политически партии е разширено така,

Обща 24-часова стачка срещу Мадуро започна във Венецуела

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/20/3010516_obshta_24-chasova_stachka_sreshtu_maduro_zapochna_vuv/?ref=rss


Обща 24-часова стачка започна днес във Венецуела по призива на опозицията. По цялата страна магазините са затворени, а улиците са пусти и барикадирани.<br /><br />"Няма движение, всичко е затворено. Трябва да направим всичко възможно да се отървем от този тиранин", казва пред "Ройтерс" 17-годишният Мигел Лопес. Частни танспортни компании са се включили в стачката, студенти, активисти и местни жители са изнесли боклуци и мебели, за да преградят улиците на Каракас....

Томислав Дончев: Добрият строител не се интересува от произхода на парите, той строи

http://www.mediapool.bg/tomislav-donchev-dobriyat-stroitel-ne-se-interesuva-ot-proizhoda-na-parite-toi-stroi-news266897.html

"Добрият строител не се интересува от произхода на финансирането, той строи, има за цел да постигне максимално качество на възможно най-добра цена." Това каза вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, който участва в конференция "Предизвикателствата пред кохезионната политика 2014 - 2020. Гъвкав европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор" в София. Проявата беше организирана от Камарата на строителите у нас.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/07/20/3010518_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.<br /><br />Акцентите от днешната емисия:<br /><br />Окончателно - таванът за разплащане в брой остава 10 000 лв<br /><br />Зелената зона в София се разраства от 1 октомври<br /><br />Египетски археолози откриха гробница на съпругата на Тутанкамон<br /><br />Конкурс за любовна лирика "Горчиво вино"<br /><br />На кино пред блока от 24 юли<br /><br...

САЩ и Европол разбиха пазари за наркотици в „тъмната мрежа на интернет“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6347616

САЩ и Европол разбиха пазари за наркотици в „тъмната мрежа на интернет“

Полицията на САЩ и Европол обявиха, че са разбили два огромни магазини в „тъмната мрежа на интернет“, които са позволявали анонимна продажба на наркотици, софтуерни вируси и оръжие, съобщава AFP, цитирана от "Фокус". Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс обяви, че интернет сайтовете „АлфаБей“ и „Ханза“ са имали десетки хиляди продавачи на дрога и

Йотова: Надявам се младите и образовани хора да намерят реализация в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6347617

Йотова: Надявам се младите и образовани хора да намерят реализация в БългарияНадявам се, че младите и образовани хора ще намират все повече своята реализация в България. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към студенти от български университети, които преминаха през стажантската програма в Комисията по помилването към президента на Република България. Вицепрезидентът връчи сертификати на успешно завършилите

Полският парламент прие спорните промени в съдебната система

http://www.cross.bg/sudebnata-evropeiiskiya-promenite-1549696.html

/КРОСС/ Въпреки многолюдните и множество протести, предупрежденията от страна на Европейския съюз и загрижеността на опозицията, депутатите в полския парламент одобриха спорната реформа на съдебната система, която поставя под въпрос независимостта на правосъдието в страната, предава „Франс прес", цитирана от „Фокус". Долната камара на парламента, която се контролира от консервативната партия "Право и справедливост", прие промените с подкрепата на 235 депутати. Общо 192 гласуваха „против", „въздържали се" бяха 23-ма от народните представители. Част от промените гласят, че министърът на правосъдието ще може да посочва съдиите за европейските съдилища. Парламентът пък ще избира членовете на Националния съдебен съвет, който е органът, който гарантира независимостта на съдилищата. Така съдебната власт на практика ще попадне под контрола на изпълнителната и законодателната власт. Заради спорните промени, които вече са приети, от Европейската комисия пък предупредиха, че Полша може да загуби правото си на глас в Европейския съюз.  

Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив съдебен процес

http://frognews.bg/news_138646/Advokatat-na-TSvetan-Vasilev-Ne-ochakvame-spravedliv-sadeben-protses/

Цветан Василев има желание да се прибере в България и да се защитава в съда, но проблемът е в това , че не очакваме справедлив съдебен процес.

18 от Черно море пътуват за мача с Верея

http://www.moreto.net/novini.php?n=355893

С група от 18 футболисти пътува Черно море за утрешния си мач срешу Верея в Стара Загора, научи Moreto.net. Мачът ще се играе утре от 18.45 часа. Георги Иванов няма да може да разчита на централния защитник Александър Александров, който лекува травма на ходилото, както и на левия краен бранител Витиня, които пък е с болки в ахилеса.

И президентът подкрепил ограничаването на продажбата на земя на чужденци

https://offnews.bg//politika/i-prezidentat-podkrepil-ogranichavaneto-na-prodazhbata-na-zemia-na-chu-661008.html

Президентът Румен Радев е подкрепил идеята да се ограничи свободната продажба на българска земеделска земя на чужденци, без да се нарушават евроизискванията.

Това съобщи след срещата си с него лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Потърсих институционалното мнение на президента за отпадането на ограничението за купуване на земеделски земи – той подкрепи това, което правим. Трябва да намерим обединение, институционално и политическо и българско, за да не допуснем свободната продажба на българска земеделска земя на чужденци", обясни Нинова. После добави, че БСП е представила своите аргументи пред държавния глава и го е запознала с разговорите си с другите лидери на партии, които се съгласиха Законът за земеделските земи да бъде  отложена за наесен.

От президенството разпространиха позицията си по темата. "В България е необходим широк обществен дебат за дългосрочните последици от либерализирането на продажбата на земеделски земи и придобиването им от чужди граждани, включително извън Европейския съюз, е мнението на Румен Радев. Държавният глава уточнява, че на срещата с Нинова е подчертано, че страната ни трябва да проучи опита на другите държави - членки от ЕС за регламентиране на продажбата на земеделски земи и за въвеждането на гаранции за националните интереси, преди промяна на действащите закони.

С концесия ще се прави интермодален терминал в Божурище

http://www.mediapool.bg/s-kontsesiya-shte-se-pravi-intermodalen-terminal-v-bozhurishte-news266896.html

Интермодален терминал в икономическа зона "Божурище", която ще има връзка с метрото, се предвижда да бъде изграден на концесия, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. Идеята е да се комбинира шосеен и железопътен превоз. Идеята е била обсъдена на среща с министъра на икономиката в сряда, а днес се е провела такава между ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ), която притежава зоната в Божурище. Предпроектното проучване за идеен и технически проект на бъдещия интермодален терминал ще бъде направено със средства от "Техническа помощ" на оперативна програма "Транспорт", каза Московски. Самото строителство не е задължително да стане с пари от оперативна програма, варианти са концесия или с други финансови инструменти, каза Московски без да уточни какви. В сряда колегата му Караниколов каза, че идеята е метрото от Обеля да стигне до Божурище. Индустриална зона "Божурище" е една от най-бързо развиващите се през последните години. Неотдавна тя беше разширена с още 115 дка и вече се простира върху 2665 дка. До момента в зоната са привлечени 19 инвеститора, от които 14 са български компании. Те са се ангажирали да вложат 320 млн. лв. и да разкрият над 1000 работни места, съобщи неотдавна Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ. В зоната се предвижда да бъдат генерирани над 30 000 работни места и е логично да се търси и разширение на метрото, каза Московски в четвъртък. По думите му метрото може да стига до Божурище "под формата на лека градска железница", като S-bаhn в Германия. Московски припомни, че през миналия програмен период е било взето решение да няма интермодален терминал в район "Слатина", тъй като ще увеличи трафика в София, а такъв да се изгради извън столицата и Божурище е подходящо място за това. Още повече, че там се намира и едно от най-старите летища в България, което обаче днес не функционира. Транспортният министър участва в конференция "Предизвикателствата пред кохезионната политика 2014 - 2020. Гъвкав европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор" в София, която беше организирана от Камарата на строителите.

Тялото на Салвадор Дали ще бъде ексхумирано тази нощ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6347604

Тялото на Салвадор Дали ще бъде ексхумирано тази нощТленните останки на известния художник сюрреалист Салвадор Дали ще бъдат ексхумирани тази нощ, след като фондацията, която се грижи за наследството му, неуспешно обжалва решението на испански съд. Преди месец той постанови, че ексхумацията е необходима, за да се проверят твърденията на 61-годишната испанка Мария Пилар Абел Мартинез, която твърди,

Съдът остави в ареста двама, били и ограбили 91-годишна жена

http://dnes.dir.bg/news/zhena-sad-ograbili-26094440

Шуменският окръжен съд остави в ареста двама рецидивисти, нападнали, били и ограбили 91-годишна жена от село Имренчево.

Георги Марков: Съдиите не трябва да взимат пари от другаде, освен от бюджета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6347591

Георги Марков: Съдиите не трябва да взимат пари от другаде, освен от бюджетаОще 90-те години Народното събрание извърши радикална промяна в ръководствтото на съда. Закрихме административните юрисдикции. Съдът остана единственият орган за правораздаване. С новата конституция се каза, че съдебната власт има самостоятелен бюджет. Те са независими изцяло, каза депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Герги Марков пред Би

Георги Марков обясни орязването на финансирането на магистратите с 10 ноември 1989 година

http://frognews.bg/news_138645/Georgi-Markov-obiasni-oriazvaneto-na-finansiraneto-na-magistratite-s-10-noemvri-1989-godina/

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков обясни промените при финансирането на магистратите, гласувани днес в парламента със събитията от 1989-1990 година в студиото на Би Ти Ви.

Любимите десерти на зодия Рак

http://frognews.bg/news_138644/Liubimite-deserti-na-zodiia-Rak/

За представителите на зодия Рак, храната трябва да бъде не просто отлична, а перфектна. Те са педанти, особено щом става въпрос за десерти. Те не обичат да ядат сами, така че добрата компания и развлечението с техните гости е само в плюс за доброто настроение и хармония на раците.

"Левски" се притесни от провокации, призова феновете за европейско поведение

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/20/3010503_levski_se_pritesni_ot_provokacii_prizova_fenovete_za/?ref=rss


"Левски" призова привържениците си, които ще са до стадиона, да спазват доброто поведение по време на мача с "Хайдук". Сините са притеснени от евентуални провокации.<br /><br />Двубоят от втория предварителен кръг от Лига Европа ще се играе пред празни трибуни заради наказанието на българския отбор. От клуба поставиха видеостена до стадиона, пред която фенове ще се съберат, за да гледат мача.<br /><br />"Искаме отново настоятелно да помолим...

От 1 октомври се разширява зелената зона в районите "Лозенец" и "Средец"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ot-1-oktomvri-se-razshiriava-zelenata-zona-v-raionite-lozenec-i-sredec-243401/

Центърът за градска мобилност ще инвестира 3,5 млн. лв. за обособяване на паркоместа, сигнализация и маркировка

Пет въпроса, по които Франция и Германия не могат да се споразумеят

http://www.mediapool.bg/pet-vaprosa-po-koito-frantsiya-i-germaniya-ne-mogat-da-se-sporazumeyat-news266895.html

Френско-германското сътрудничество преживява подем при президентството на Еманюел Макрон, но не всичко е розово. Идването на Еманюел Макрон на власт придава нов импулс на френско-германските отношения, поне на пръв поглед. Когато Ангела Меркел подкрепи плановете за разработване на европейски изтребител миналата седмица в Париж, френският президент приветства "дълбоката революция" в сътрудничеството им, без значение, че все още са неизвестни размерът на разходите, времето за доставка и евентуалните изпълнители. Този проект, също като плановете за стимулиране на обучението по френски и немски език в съответната съседна страна, е показателен за готовността, с която вниманието се насочва към френско-германски инициативи. Макар и изразявайки се възможно най-общо, Меркел подкрепи призива на Макрон за задълбочаване на интеграцията в еврозоната, която да бъде довършена с приемане на единен бюджет и министър на финансите. Въпреки че добрите намерения изобилстват, бодрото настроение все още не е равнозначно на революция. Нерешени остават важни въпроси, когато става дума за германския търговски излишък, доверието във френските намерения за реформи, солидарността между европейските страни, спасителните планове и разходите за отбрана, както и по други теми. Избирането на Макрон разпали ентусиазъм в Париж и Берлин, но и в самата Германия предстоят избори. Ако през септември Меркел спечели, което е много вероятно, и образува коалиция с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), ще има натиск да бъдат задържани на ниско ниво разходите за отбрана и сътрудничество. Ако пък нейни партньори в управлението бъдат "Зелените" и либералната Свободна демократическа партия (СДП), то може да се очаква яростна съпротива срещу плана за бюджет и финансов министър на еврозоната. Това са ключовите точки на напрежение между Германия и Франция. 1. Дефицитите на Германия по външната търговия и текущата сметка Макрон, също като президента на САЩ Доналд Тръмп, често критикува излишъците на Германия по външната търговия и текущата сметка, които определя като "неприемливи". През април, преди победата си на изборите, той заяви пред регионалния всекидневник "Уест Франс", че положението на Германия не е устойчиво в дългосрочна перспектива. През юли пред същия вестник, този път вече от Елисейския дворец, той каза, че "германската конкурентоспособност" отчасти се дължи на дисфункцията на еврозоната и "слабостта на другите икономики". Берлин прие тези критики, поне до известна степен. През май германският финансов министър Волфганг Шойбле призна пред списание "Шпигел", че излишъкът на страната му по текущата сметка (над 8 % от брутния вътрешен продукт) е твърде висок. Когато обаче се стигне до търсене на решения, Париж и Берлин остават на противоположни позиции. Макрон иска Германия да започне да насочва излишъците си към Южна Европа, на практика създавайки в ЕС "трансферен съюз". Шойбле заяви пред "Шпигел", че подобен ход трябва да бъде одобрен от германските гласоподаватели, което е заобиколен начин да каже, че това е малко вероятно да стане. 2. Германските разходи за отбрана или липсата им Военните разходи и готовността за включване в опасни бойни операции са друга област, където Берлин и Париж видимо се разминават. Макрон използва посещението на Тръмп в Париж за 14 юли и военния парад същия ден, за да подчертае колко различна е Франция от Германия от военна гледна точка. Френският президент обеща да увеличи разходите за отбрана според целта на НАТО до 2 % от БВП към 2025 година въпреки силно оспорваните икономии за 850 милиона евро, които се планират тази година. Меркел пък също обеща да покрие целта на НАТО, но без да уточни кога. В интервюто си за "Уест Франс" Макрон заяви, че "не е негова работа" да решава дали Германия трябва да увеличи разходите си за отбрана, но светът става все по-опасен и е наивно да продължава да се живее под защитата на някой друг. Франция може и да е доволна, че остава най-голямата европейска военна сила в Европа след Брекзита, но в идеалния случай засилването на военното сътрудничество ще включва по-голямо германско участие чрез повишени разходи и по-активно участие в бойни акции. За Макрон обаче може би ще е по-малко утешително, че със или без Меркел в канцлерския кабинет Германия в определен момент вероятно ще изпълни целта за 2 % от БВП на разходите за отбрана и това ще направи Берлин най-големият вносител на пари за отбрана в ЕС. 3. Способността на Макрон да направи реформи Откакто Макрон влетя във властта и си осигури внушително мнозинство в парламента, в Германия вече не е толкова на мода да се изказват съмнения в способността на Франция да се реформира. Новият президент оказва натиск с плановете си да реформира трудовото законодателство до края на септември. Ако успее да въведе по-гъвкави правила за наемане и освобождаване на служители, да модернизира силно задлъжнялата система за обезщетения при безработица и да се придържа към целите за намаляване на бюджетния дефицит, то той на практика ще лиши Германия от голямото й извинение да бави плановете за реформи на еврозоната. Германският скептицизъм спрямо Франция и способността й да проведе непопулярни реформи не е изчезнал. Шойбле заяви през май, че подхожда към Макрон с "уважение и резерви" и Германия не бърза да даде на Франция висока оценка за състоянието на икономиката й, която е натоварена с висока безработица, слаб растеж и силна задлъжнялост. Берлин изчаква също така да види как Макрон, когото "Шпигел" нарече "скъпоструващ приятел", ще се справи през септември. Очаква се тогава лидерът на крайната левица Жан-Люк Меланшон, подкрепен от синдикалисти хардлайнери и широка гама противници на Макрон, да изведе поддръжниците си на улицата за протест срещу това, което той нарича "чисто и просто унищожение" на защитата на френските трудещи се. Ще бъде необходимо нещо повече от добрите намерения на Макрон, за да бъде убедена Германия, че Франция вече е променена страна, готова да работи здраво в глобализираната икономика. Още по-важно: също както Франция намира утеха в статута си на военна сила, Германия извлича ползи от това да е икономическият двигател на Европа. За Берлин няма да е лесно да признае Франция като подходящ партньор за реформи. 4. Пътят към интеграция на еврозоната Берлин посрещна с мълчание призивите за общ бюджет и финансов министър на еврозоната, които Макрон отправи в кандидат-президентската си кампания. Сега, когато той вече е на власт, Меркел заяви, че Германия "разбира се, би могла да помисли за общ финансов министър, ако са налице съответните условия". Последните думи от изречението са важните, тъй като те обобщават различните възгледи на Германия и Франция по въпроса за интеграцията на еврозоната. Както заяви Шойбле пред "Шпигел" през май, за да има финансов министър на еврозоната ще е нужен бюджет, а за да се създаден такъв, ще трябва да бъдат изменени договорите за ЕС. Макар Меркел и Макрон да казаха през юни, че въпросът за промяна на договорите вече не е табу, тази тема все още не е повдигана в кампанията за преизбиране на германския канцлер. В зависимост от това с кого в крайна сметка ще бъде следващата управляваща коалиция на Меркел (при положение, че тя спечели) ще има големи различия във възгледите за изменения на договорите и очертанията на реформите в еврозоната. 5. Битката за контрол над ЕЦБ Обвиненията, които Макрон отправя към дисбалансите в еврозоната, косвено са критики към Европейската централна банка (ЕЦБ), която въпреки че харчи милиарди за ускоряване на инфлацията, не успява да постигне тази цел. Ниската инфлация облагодетелства германската икономика, работеща за износ. Управлението на Марио Драги, който наложи либерална парична политика след години на криза със суверенните дългове, бе стъпка в посока на Франция и е сред нещата, които дразнят "инфлационните ястреби" в германската централна банка Bundesbank. Мандатът на Драги обаче изтича през 2019 година и получаването на поста е в списъка с желания на Берлин. Това се дължи на факта, че ако Меркел е склонна да приеме единен бюджет на еврозоната или инвестиционен фонд, то тя ще има нужда от големи отстъпки от други страни членки на ЕС, за да убеди партията и избирателите си да приемат тези реформи. През период, когато растежът на еврозоната започва да се ускорява и икономиката на блока нарасна с 1,9 % на годишна основа през първото тримесечие, ако след две-три години настъпи забавяне, то това може да угаси ентусиазма на Франция за реформи на еврозоната и да раздуха жаравата на популизма, която все още тлее след президентската кампания. Тепърва предстои Франция да започне открито да се пазари за поста, но с наближаване на "крайния срок" на Драги, контролът върху ЕЦБ със сигурност ще се наложи като тема в дебатите между Париж и Берлин. По БТА.

Турция обвини Германия в политическа безотговорност

http://www.cross.bg/tyrtziya-germaniya-golyama-1549695.html

/КРОСС/ Турция обвини Германия в показване на "голяма политическа безотговорност", след като предупреди германците да избягват пътуване до турската държава, информира "Франс прес", цитирана от news.bg. Двете държави влязоха в нов спор след арестуването на няколко правозащитници в Турция, включително и на германски гражданин. Берлин реагира гневно на последните арести и се закани да предприеме мерки. Днес външният министър на Германия Зигмар Габриел призова пътуващите до Турция германци да внимават, тъй като има голяма вероятност да бъдат задържани. Посланието до германците, че не е безопасно да пътуват до Турция е голяма политическа безотговорност, оплака се говорителят на президента Ибрахим Калин. "Ние не приемаме това", добави говорителят. Германия се закани да предприеме мерки, които могат да засегнат туризма и инвестициите в Турция, а също пълен "преглед" на влошените отношения.      

Москва продължава да работи с Вашингтон за създаването на група за киберсигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6347585

Москва продължава да работи с Вашингтон за създаването на група за киберсигурносттаМосква и Вашингтон продължават преговорите по създаването на съвместна работна група за кибернетична сигурност, като двете страни съзнават, че този въпрос трябва да бъде решен. Това заяви днес пред журналисти Андрей Крутских, специален представител на Кремъл по международното сътрудничество в областта на информационната сигурност, предаде ТАСС,

S&P 500 и Nasdaq продължиха да покоряват рекорди*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/sp-500-i-nasdaq-prodyljiha-da-pokoriavat-rekordi-243402/

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също се движи около рекордно високи нива

Румен Радев: България трябва да има една външна политика

http://www.moreto.net/novini.php?n=355928

България трябва да има една външна политика. Това каза президентът Румен Радев по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моето присъствие днес тук e знак, че президентската институция е ангажирана изключително сериозно с Вас, с Вашата отговорна и изключително сложна дейност“, обърна се държавният глава към дипломатите.

Москва заплаши Полша с ответни мерки заради паметниците на Червената армия

https://offnews.bg//sviat/moskva-zaplashi-polsha-s-otvetni-merki-zaradi-pametnitcite-na-chervena-661012.html

Русия заплаши Полша с ответни мерки заради приетия преди дни закон, който предвижда демонтирането на паметници от съветската епоха.

Паметниците ще бъдат премахнати в рамките на една година. Те са общо около 500 на брой, като над половината от които са мемориали в чест на Червената армия.

Председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко обяви, че руското вънпно министерство вече готви мерки като наказание за "незаконния и неморален план" за разрушаване на паметниците. 

Москва смята действията на Варшава за проява на неуважение към над 600-те хиляди съветски войници, загинали при освобождаването на Полша от нацистите, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Мнозина поляци обаче казват, че разглеждат съветските войски като окупатори, а не като освободители.

Руското външно министерство също обяви, че действията на Полша ще доведат до последици за нея. Според него те нарушават руско-полско споразумение, в което Варшава е обещала да пази подобни паметници.

Все още не е ясно какви ще са ответните мерки. Вече депутати вече направиха предложения за прекратяване на търговските споразумения с Полша и дори скъсване с дипломатическите отношения между двете страни. 

Адв. Ботев: Прокуратурата не казва защо е фалирала КТБ

http://frognews.bg/news_138643/Adv-Botev-Prokuraturata-ne-kazva-zashto-e-falirala-KTB/

Прокуратурата е събрала огромно количество хартия в обвинителния си акт за КТБ, но никъде в него не се посочва защо се е стигнало до фалита на банката. Това коментира адвокатът на Цветан Василев Христо Ботев и допълни, че самото държавно обвинение е помогнало достатъчно за рухването на КТБ.

Общината ще глоби собственичката на кучетата убийци

https://offnews.bg//obshtestvo/obshtinata-shte-globi-sobstvenichkata-na-kuchetata-ubijtci-661010.html

Инспекторатът към Столична община ще глоби собственичката на агресивните ротвайлери, които във вторник убиха домашно кученце, съобщиха от общината за OFFNews.

М.Ц. отглежда пет кучета - два ротвайлера, две немски овчарки и един пинчер. В деня на инцидента две от големите и агресивни животни са били пуснати свободно, без каишка и без намордници. Нахвърлили се върху воденото на къс повод кученце на Оля Николова. С една захапка ротвайлерът разкъсал черния му дроб и то издъхнало почти веднага.

Нападението става по време на сутрешната разходка, малко преди 8 ч., на ъгъла на улиците "Николай Ракитин" и "Река Осъм" - на метри от "Иван Асен II" и на 5 минути пеша от Борисовата градина.

Оказа се, че това далеч не е първият случай на нападение и че за пореден път потърпевши подават жалби.

Този път инспекторатът е направил проверка на място и ще състави акт на М.Ц. Все още не е известен размерът на сумата, с която жената ще бъде глобена заради това, че не е обезопасила агресивните кучета с поводи и намордници.

Нямаме правомощия да направим друго, такива имат Българската агенция по безопасност на храните, чиито ветеринари могат да преценят и наложат правилните мерки спрямо кучетата. По-големи правомощия има и прокуратурата, обясниха от общината.

Оля е подала жалби и в Районната прокуратура, и в БАБХ.

Политологът Страхил Делийски: Валери Симеонов не е смисленото лице на кабинета

http://frognews.bg/news_138636/Politologat-Strahil-Deliiski-Valeri-Simeonov-ne-e-smislenoto-litse-na-kabineta/

Бойко Борисов продължава да търси легитимност на външнополитическия терен. Целият му трети мандат изглежда такъв до момента. Това каза политологът Страхил Делийски. Аз го отдавам на това, че той усеща, че е изгубил от подкрепата, от кредита на доверие вътре в страната.

Йотова: Надявам се младите и образовани хора да намират все повече своята реализация в България

http://www.cross.bg/hora-iiotova-mladite-1549694.html

/КРОСС/ Надявам се, че младите и образовани хора ще намират все повече своята реализация в България. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към студенти от български университети, които преминаха през стажантската програма в Комисията по помилването към президента на Република България. Вицепрезидентът връчи сертификати на успешно завършилите обучението в президентската библиотека. „Убедена съм, че сте придобили не само нови професионални познания, но и повече самочувствие след завършването на своя стаж", каза Илияна Йотова и поздрави младите хора за положените усилия и постоянство във формирането на реални умения в една сложна материя като помилването, която касае човешки съдби. Стажантите изразиха удовлетворението си от съвместната работа с експертите от комисията и споделиха, че стажантската програма е била изключително ползотворна за тяхното бъдещо развитие. Студентите преминаха през четиримесечно специализирано обучение по наказателно, наказателно изпълнително и конституционно право, права на човека и съдебна психология в допълнение към знанията, които получават в университета. В програмата те имаха възможност да работят във всички сфери на дейност на Комисията по помилването. Това е първата стажантска програма, насочена към младите хора, от началото на мандата на вицепрезидента Илияна Йотова.

Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до два дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6347586

Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до два дниПравителството на Кувейт нареди на иранския посланик в страната Алиреза Енаяти да напусне държавата в следващите 48 часа, съобщава Reuters, цитирана от "Фокус". „Под натиска на саудитската интервенционистична политика и поради необоснованите обвинения за иранска намеса Кувейт обяви, че Алиреза Енаяти, иранският посланик в Кувейт,

Първи център за деца с ревматоидни заболявания у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6347576

Първи център за деца с ревматоидни заболявания у насПървият център в България за допълнителна грижа за деца с ревматични заболявания и техните родители бе открит в столичната болница “Проф. Иван Митев”. Идеята е семействата да получават подкрепа и консултации от здравни специалисти, психолози и арт терапевти. Ревматоидният артрит е хронично и тежко заболяване,

Робърт де Ниро, Уесли Кларк, Барозу, Кофи Анан се събират на форум в Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6347575

Робърт де Ниро, Уесли Кларк, Барозу, Кофи Анан се събират на форум в Черна гора 
Черна гора ще бъде домакин на четвъртия Глобален граждански форум /Global Citizen Forum/, който събира заедно световни лидери, членове на кралски фамилии, филантропи и известни личности, съобщава Танюг, предава БТА. Форумът ще бъде организиран на 19 и 20 октомври на остров Свети Стефан под покровителството на черногорския премиер Душко Маркович.

Йеховисти раздават листовки пред сградата на Община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355924

Членове на "Свидетели на Йехова" раздават листовки на броени метри пред сградата на Община Варна, видя репортер на Moreto.net. Материали с религиозна насоченост се раздават и на други ключови места в централната част на града.

48-годишна се обеси край психодиспансера в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6347535

48-годишна се обеси край психодиспансера в Пловдив48-годишна жена е била намерена обесена на дърво в близост до пловдивския психодиспансер на бул. "Пещерско шосе", съобщиха от пресцентъра на полицията. Според "Plovdiv 24" самоубийцата най-вероятно е била пациентка на здравното заведение. Сигналът е бил подаден около 13 ч. Шефката на психодиспансера д-р Мариана Господинова не вдига телефона си и

Рейтингът на Тереза Мей се срина до рекордно ниско равнище

http://frognews.bg/news_138642/Reitingat-na-Tereza-Mei-se-srina-do-rekordno-nisko-ravnishte/

Рейтингът на Тереза Мей достигна най-ниското си равнище за последната година, съобщи ”Evening Standard”.

Уилям и Кейт са на посещение в живописния германски град Хайделберг (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6347550

Уилям и Кейт са на посещение в живописния германски град Хайделберг (Галерия)Британският принц Уилям и съпругата му Кейт пристигаха на посещение в живописния германски град Хайделберг, предаде ДПА, цитира БТА. Пред Университета на Хайделберг те бяха приветствани от множество, развяващо британски знамена. Там знатната двойка е на посещение в онкологичен изследователски център, преди да присъства на регата по река Некар.

КНСБ: 35% от българите живеят в тежки материални лишения

https://www.actualno.com/business/knsb-35-ot-bylgarite-jivejat-v-tejki-materialni-lishenija-news_623390.html

Над 5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални лишения. Заплата не по-ниска от 1143 лева трябва да получава всеки от работещите родители в четиричленно домакинство, за да осигури нужните средств

Пребиха жестоко шотландски фенове в Босна (видео от екшъна)

https://offnews.bg//futbol/prebiha-zhestoko-shotlandski-fenove-v-bosna-video-ot-ekshana-661009.html

Двама фенове на Абърдийн постъпиха за лечение в болница след атака на босненски фенове преди мача от Лига Европа срещу Широги брег. Новината е на BBC.

50 шотландци си пиели кротко в кръчмата "Черното куче" в стария град на Мостар. Веселбата била пълна, нищо не предвещавало екшъна.

Изведнъж се появила група от 12 маскирани хулигани, които хвърлили факли в заведението. После атакували кротките гости с бейзболни бухалки и метални тръби. 

От Широки брег веднага излязоха с декларация, в която "силно заклеймяват хулиганската атака". Тимът от едноименния град, който се намира на 12 километра от Мостар, гарантира максимална сигурност за агитката на Абърдийн тази вечер.

Чрез клубния сайт се благодари на шотландците за топлия прием около първата среща преди седмица, завършила с равенство 1:1. Около 200 са феновете на Абърдийн, които пристигнаха за реванша в Босна.

Агитката на Широки брег върши простотии не за първи път. Местната федерация затвори стадиона за три срещи от първенството след расистки скандирания на мача със Сараево през май.

Преди началото на големия европейски мач на Левски (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predi-nachaloto-na-golemiia-evropejski-mach-na-levski-video-2038052

В 20.00 ч. Левски посреща Хайдук пред празните трибуни на стадион "Георги Аспарухов" в търсене на задължителна победа, за да продължи в третия квалификационен кръг на Лига Европа.