Българка учи африканчета на стихове на Ботев

http://frognews.bg/news_139210/Balgarka-uchi-afrikancheta-na-stihove-na-Botev/

Български фолклор и творчеството на Христо Ботев звучи в Конго. „Нашата страна е много популярна в Конго, имали сме силно развити отношения – главно в областта на образованието. Появи се и хор”, разказва пред bTV Теодора Игнатова, която е почетен консул на страната ни в Конго.

Първите 100 дни на Борисов 3.0

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/30/3015969_purvite_100_dni_na_borisov_30/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портал "Култура". <br /><br />Третото правителство на Борисов бе гласувано на 4 май и към средата на август официално ще направи първите си сто дни. Тъй като през август България "ваканцува", може би е време да се направи оценка на първите стъпки на кабинета с надеждата, че в оставащите две седмици той няма да успее да влоши картината драматично. Ако я промени за добро пък, какво по-хубаво?1. Кабинетът бе еманация на...

За най-младия народен представител Теодора Халачева политическият сезон беше динамичен и активен

http://www.cross.bg/halacheva-teodora-beshe-1550576.html

/КРОСС/ Най-младият народен представител Теодора Халачева завършва първата сесия на 44-тото Народно събрание с 11 актуални въпроси, 5 законопроекти и едно, все още неотговорено питане за демографската криза, съобщават от пресцентъра на БСП - Пловдив. Като динамичен и активен определя парламентарния сезон за себе си 25-годишната политоложка. Нейният основен приоритет - проблемите на младите българи, беше във фокуса на депутатската ѝ работа, както обеща и в предизборната кампания. Две трети от въпросите й към ресорните министри бяха посветени на темите, свързани с подрастващите. Още с първия си въпрос Халачева принуди вицепремиера Симеонов да се ангажира с подписването на споразумение, което да защити правата на децата в медиите. Такова няма от 2013 г. и с аргументираната си позиция младата парламентаристка регистрира първия си успех. В отговор на неин въпрос социалният министър призна за нормативни пропуски, които допускат неквалифициран персонал в центровете за настаняване от семеен тип. „Деинституционализацията на домовете се превърна в бизнес", коментира тогава Теодора Халачева и заяви, че ще настоява за промени, които да гарантират компетентна и адекватна грижа за децата там. По нейно предложение работата на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, в която работи, ще започне с изслушване на министър Цачева по темата за детското и младежко правосъдие

Путин: Руската история е неразривно свързана с победите на флота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365353

Путин: Руската история е неразривно свързана с победите на флота

Руската история е неразривно свързана с победите на своя флот, а високите морални и професионални качества на моряците винаги ще срещат пълна подкрепа от руската дъражава, заяви Президентът на Русия Владимир Путин по време на честванията на Деня на Военноморския флот в Санкт Петербург, съобщава РИА Новости, предава “Фокус“.

АФИС: Лидер в доверието на гражданите е президентът, съдебната власт и НС са на дъното

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281080_%D0%90%D0%A4%D0%98%D0%A1%3A+%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%B2+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%

 След изтощителната поредица от избори през последните четири години – три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите вземат връх. Изводът се потвърждава от продължаващата ерозия на доверието в основните институции, както и от отлива на избиратели от политическите партии. Независимо от всичко това едва 12 на сто е делът на хората, които желаят нови парламентарни избори, а близо 40 на сто смятат, че в една или друга форма правителството ще се задържи на власт до края на конституционния си мандат.

 

Това показва проучване на агенция АФИС, проведено в периода 21-25 Юли 2017 г. Интервюирани са „лице в лице“ в техните домове 1050 пълнолетни български граждани в населените места в цялата страна. Изводите са представителни за мнението на гражданите с избирателни права. Проучването е направено в рамките на изследователската програма на агенцията и е финансирано със собствени средства.

 

Ако се стигне до предсрочни избори политическата картина би изглеждала така, според АФИС в проценти: ГЕРБ - 31.7; БСП - 28.6; ОП - 7.1; ДПС - 6.1; ВОЛЯ - 4.0, РБ - 2.6; Други партии и коалиции - 4.0;

 

Кабинетът се крепи най-вече на баналността:

 

Бойко Борисов за трети път е министър-председател, поведението на управляващата партия, макар и неодобрявано, е добре познато, опозицията не е достатъчно мощна и безусловно приемлива, за да наложи обществен натиск за промяна. Дори и корупционните и другите скандали около властта не правят това впечатление, които биха направили в близкото минало.

 

На фона на общата нестабилност и спадащо доверие в политиката Европейският съюз е върнал позитивния си рейтинг и доверието в него, след продължително прекъсване, отново превишава недоверието.

 

Въпреки „Брекзита“, бежанския проблем и всичко случващо се в държавите от континента, Европа за пореден път се превръща в извор на надежда и символизира антитезата на разочарованието от националната политика.

 

Стабилна изглежда и президентската институция, която е лидер в доверието на гражданите. Дори и след публичната кампания на управляващите срещу президента по всички основни събития и драми, съпровождащи този конфликт – геополитически ориентация, превъоръжаването на армията и пр., позитивните оценки на гражданите гравитират към страната на президента.

 

На дъното в класацията е съдебната власт, но и парламентът я следва по петите. Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът на върховната институция на властта е в стойности, характерни за края на дейността на парламента, и близки до типичната за навечерието на нови избори атмосфера.

 

Евентуални нови избори обаче няма да доведат до никакви съществени размествания. Въпреки, че първа политическа сила е групата на потенциалните негласуващи, съотношенията между основните партии се запазват в предишните граници. Преизчислените данни спрямо дела на потенциалните гласуващи показват, че при евентуални нови избори в парламента ще бъдат представени същите партии и коалиции, които и сега участват в работата на законодателния орган на властта.

 

Най-малко щети от положението понася главната опозиционна сила – БСП, заради което дистанцията между нея и водещата политическа формация ГЕРБ се е скъсила до стойности, които са били регистрирани непосредствено преди проведените предсрочни парламентарни избори през пролетта.

 

Най-големият губещ е групата на извънпарламентарните партии, но и двете формации от управляващото мнозинство инкасират съществен отлив на подкрепа в сравнение с вота, който са получили на парламентарните избори. БСП запазва предишното си влияние, но кризата при останалите политически сили я е придвижила по-напред в общата класация. Няма нито една тема или актуален проблем, по които намеренията или действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите – от икономиката и социалната политика до международните отношения.

 

Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще. Във всяко българско домакинство има най-малко един човек, който е емигрирал от страната или в близко време възнамерява да го стори. През миналата година това състояние е било валидно за всяко второ домакинство. Във всяко второ българско домакинство има най-малко един работещ, който или е губил работното си място, или се опасява, че в близко време може да го загуби. През миналата година този дял се е отнасял за всяко трето домакинство.

Кастинг за Мис Варна провеждат в морската столица

http://www.moreto.net/novini.php?n=356480

Кастинг за Мис Варна 2017 ще се проведе днес от 17.30 часа в Playground - Mall Varna. Организаторите на конкурса - модна агенция VIP FASHION GROUP - канят момичета с харизматична визия, позитивно излъчване и хармонично тяло. Кандидатките трябва да бъдат на възраст между 16 и 25 години, с височина над 170 см.

Стоян Панчев: Ниските лихви стимулират балон в недвижимите имоти

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/stoian-panchev-niskite-lihvi-stimulirat-balon-v-nedvijimite-imoti-243934/

Банките не са стимулирани да търсят повече средства, коментира финансистът по повод данните за рекордно ниски лихви по депозити и кредити

Китайският президент призова за "армия от световна класа"

https://www.actualno.com/asia/kitajskijat-prezident-prizova-za-armija-ot-svetovna-klasa-news_624964.html

Китайският президент Си Дзинпин изтъкна необходимостта от изграждането на "армия от световна класа", способна да "победи всички нахлуващи врагове". Това каза той преди военния парад по повод 90-годишнината на Народната освободителна армия. Откакто дойде на власт през 2012 г.,

Марешки: Преча на управляващите, преча на ДПС, преча на всички и затова имам проблеми

http://www.cross.bg/mareshki-portnih-sydzhyk-1550574.html

/КРОСС/ Преча на абсолютно всички и затова имам проблеми, но те ще се решат, защото с такива неща не могат да ме пробият и да ми навредят. Това каза в предаването „Тази неделя" по БТВ лидерът на „Воля" Веселин Марешки, който е обвинен за нелоялни търговски практики и прехвърляне на бизнеса на фармацевти чрез натиск. „Почна се от ГЕРБ, по СРС-тата излиза, че искам да влизам в търговията с цигари, там съм настъпил други интереси. Сега преча на управляващите, преча и на ДПС да се договарят. Казаха ми: Ти като подкрепи ГЕРБ в началото, си попречил на ДПС то да си договорят повече неща", поясни Марешки. Той беше категоричен, че не е изнудвал никого. „Ако искам да си разширя бизнеса, отварям нови аптеки. Нямам никакъв проблем да имам толкова аптеки, колкото искам", заяви той. Лидерът на „Воля" се закани, че през септември ще започне да публикува всички 800 страници по първото си дело. По думите около него започнало да се шуми преди няколко години, когато настоящият кмет на Варна Иван Портних си помислил, че Марешки ще се явява за кандидат за кмет на Варна. „Хващат едно измекярче варненско, правят ми провокация и оттам тръгва да се шуми околоо името ми", посочи бизнесменът. „Не знам Портних какво общо има с ГЕРБ, той им е наложен. Така и ще си отиде", допълни той

Най-луксозните вили на Бали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281079_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B8

 Индонезийският остров Бали е пълен с невероятни контрасти - скромни домове и черни пътища съжителстват с богато декорирани индуски храмове и луксозни курорти. Естествената природна красота изобилства от плажове и скалисти брегове, където вълните на Индийския океан се бият в скалите, а буйната джунгла е пълна диви животни и оризови масиви, пише economic.bg.

 
Тези луксозни вили в топ курортите на Бали съчетават най-доброто от двата свята.
 
Вила с 3 спални в Мандапа, Ritz-Carlton Reserve, Убуд
 
 
Открит през 2015 г., Мандапа е най-зашеметяващият нов курорт в Убуд. Фоайето е кацнало на скала с изглед към имота, така че веднага щом влезете, очите ви се отправят към панорама от буйни градини, оризови тераси и вили с изглед към река Аюнг. По дизайн на Джефри Уилкс, курортът съчетава елегантна модерна архитектура с традиционни балийски детайли. 
 
 
Просторната вила с три спални е уникално дизайнерско произведение, с картини на местен художник, възглавници батик, бродирани покривала за легло, мебели от издълбан тик и модерни полилеи. Може да почивате в просторната дневна или край частния басейн. Има също така и остъклено студио, голяма кабина край басейна, напълно оборудвана кухня и стая за процедури за масажи. Цената е от от $4 806 на ден.
 
AYANA Villa в AYANA Resort, Джимбаран
 
 
Най-големия курорт на Бали е като детска площадка, изпълнена с буйни дейности, в крайбрежното село Джимбаран на западното крайбрежие на острова. Гостите могат да се глезят, избирайки между 18 ресторанта (включително нов бар на плажа), 11 плувни басейна, най-големия акватоничен хидромасажен басейн в света и Spa on the Rocks, където можете да се отдадете на 2,5-часово лечение, включващо диамантен прах. 
 
От 78-те вили най-луксозната вила с три спални е 32 932 квадратни метра, като се състои от голяма дневна с трапезария, кухня, три спални, три бани, басейн и градини. Проектирана от фирмата WATG от Калифорния, вилата разполага с антики и красиви мебели, издълбани с флорални мотиви в традиционния балийски стил Цената е от $8 800 за ден престой.
 
Вила с 3 стаи в Амандари, Убуд
 
 
Когато отваря през 1989 г., Амандари е туристически курорт в Убуд, който тогава е бил неразвит град в джунглата. Австралийският архитект Петер Мюлер построява курорта като балийско селище с 32 апартамента и вили, започващи от централен открит павилион, включващ лобито, ресторанта, магазина, библиотеката и басейна. 
 
Вилите са минималистични, но топли, благодарение на използването на тиково и кокосово дърво, ратанови столове, бамбукови покриви, екрани в японски стил и външни вани. 
 
Вилата с площ от 7 410 квадратни метра с три спални се придържа към формулата „близо до основите”. На снимката е един от само два апартамента в комплекса с телевизор и е бил домакин на знаменитости като Кейт Мос. Цените започват от $3 250 на ден.
 

Двама загинаха, а 17 са ранени при задушаване на мач в ЮАР

http://frognews.bg/news_139209/Dvama-zaginaha-a-17-sa-raneni-pri-zadushavane-na-mach-v-IUAR/

Двама загинаха, а 17 бяха ранени по време на футболен мач в Йоханесбург, ЮАР. По време на приятелската среща между ”Кайзер Чийфс” и ”Орландо Пайрътс” на стадион ”Сокър Сити” в града, голяма тълпа се опита да влезе на стадиона след първия съдийски сигнал.

Ангелкова: България трябва да стане туристическа дестинация за четири сезона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281078_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D1%82%D1%83%D1%80%D0

 Министерството на туризма неслучайно залага на културно-историческия и балнео и СПА туризма, защото искаме страната ни да стане туристическа дестинация за четири сезона. Разработваме балнео и СПА маршрути за територията на България, които ще могат да се комбинират и надграждат със създадените вече осем културно-исторически дестинации. Това заяви в Девин министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на термалния аквапарк „Персенк“ към едноименния петзвезден СПА хотел, съобщиха от Министерството на туризма.

Надявам се Девин да се присъедини към тази наша нова инициатива за балнеомаршрутите. Предвиждаме всички тези дестинации да допълнят и Регистъра на туристическите атракции на България, каза министърът.

По думите ѝ новия аквапарк безспорно ще допринесе съществено за развитието на Девин като интересна и предпочитана туристическа дестинация. За периода януари-юни 2017 г. ръстът на чуждестранни туристи, посетили България, е над 7,7%, обяви министърът и допълни, че това означава над 3 млн. гости от чужбина за първото полугодие. Тя оцени това като много голям успех, като се има предвид, че 2016 г. бе рекордна за туризма ни, откакто се води официална статистика. Вече работим с големите туроператори и за лято 2018 г., отбеляза министър Ангелкова.

За 2016 г. в местата за настаняване в областта са пренощували 12% повече туристи спрямо 2015 г., като броят на реализираните нощувки е с 9% ръст, а приходите от тях са приблизително 22 млн. лв. Тези резултати се затвърждават и през настоящата година - за периода януари-май 2017 приходите от нощувки в областта са вече над 13 млн. лв. – над 14% ръст спрямо същия период на миналата година.

 

http://travelnews.bg

2-ма души загинаха, 4-ма са ранени при стрелба в дискотека в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365349

2-ма души загинаха, 4-ма са ранени при стрелба в дискотека в ГерманияДвама души загинаха, а четирима са ранени след стрелба в дискотека в град Констанц, в германската провинция Баден-Вюртемберг тази нощ. Един от клиентите на заведението открил стрелба с картечен пистолет към 4,30 сутринта. Не е ясно дали е действал сам или са били няколко души, съобщи полицията. При стрелбата загива на място един от посетителите,

Близо 40% смятат, че правителството ще изкара пълен мандат

http://dnes.dir.bg/news/prouchvane-kabinet-borisov-3-agentzia-afis-26146977

Проучване на Агенция „Афис“ сочи, че 12% желаят нови парламентарни избори, а близо 40% смятат, че правителството ще се задържи до края на мандата си.

Свалиха либийски военен самолет над град Дарна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365345

Свалиха либийски военен самолет над град Дарна

Либийски военен самолет, принадлежащ на базирания в Тобрук парламент, е свален от силите на „Комитета Шура на муджахидините в Дарна“, съобщава Anadolu Agency, цитирана от “Фокус“.  Мохамед Идрис ал Мансури, от групата на муджахидините в Дарна е написал в своята страница в социалната мрежа Фейсбук, че групировката е задържала пилота на самолета,

Стрелба в нощен клуб в Турция, има жертва

//dariknews.bg/novini/sviat/strelba-v-noshten-klub-v-turciia-ima-zhertva-2039768

Най-малко един човек загина, а трима са ранени след стрелба в нощен клуб в Турция, предаде агенция „Анадолу”.

Според информацията, група въоръжени мъже са нахлули в заведение в Бодрум.

Жертвата е 22-годишният Фуркан Сай

"Ловецът на бежанци" Динко бил изкаран с линейка от ареста в Първомай

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lovecyt-na-bezhanci-dinko-bil-izkaran-s-linejka-ot-aresta-v-pyrvomaj-2039766

Ловецът на бежанци Динко Вълев от Ямбол беше изкаран от ареста на полицейското управление в Първомай и качен в линейка, съобщава

Две жертви при стрелба в нощен клуб в Германия (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/dve-zhertvi-pri-strelba-v-noshten-klub-v-germaniia-snimkivideo-2039753

Мъж откри стрелба в нощен клуб в южния германски град Конщанц. Загинали са двама души, включително стрелеца, а четирима човека са ранени, съобщи полицията, цитирана от световните агенции.

Президентът е лидер в доверието на гражданите

http://www.cross.bg/izbori-grazhdanite-vsyako-1550573.html

/КРОСС/ След изтощителната поредица от избори през последните четири години - три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите вземат връх. Изводът се потвърждава от продължаващата ерозия на доверието в основните институции, както и от отлива на избиратели от политическите партии. Независимо от всичко това едва 12 на сто е делът на хората, които желаят нови парламентарни избори, а близо 40 на сто смятат, че в една или друга форма правителството ще се задържи на власт до края на конституционния си мандат, сочи проучване на агенция АФИС. Кабинетът се крепи най-вече на баналността: Бойко Борисов за трети път е министър-председател, поведението на управляващата партия, макар и неодобрявано, е добре познато, опозицията не е достатъчно мощна и безусловно приемлива, за да наложи обществен натиск за промяна. Дори и корупционните и другите скандали около властта не правят това впечатление, които биха направили в близкото минало. На фона на общата нестабилност и спадащо доверие в политиката Европейският съюз е върнал позитивния си рейтинг и доверието в него, след продължително прекъсване, отново превишава недоверието. Въпреки „Брекзита", бежанския проблем и всичко случващо се в държавите от контитента, Европа за пореден път се превръща в извор на надежда и символизира антитезата на разочарованието от националната политика

Открит е най-дългият висящ мост в света

http://econ.bg/Новини/Открит-е-най-дългият-висящ-мост-в-света-_l.a_i.746390_at.1.html

В швейцарския кантон Вале бе открит най-дългият висящ мост в света, съобщи порталът 20 Minuten.  Дължината му е 494 метра и се нарича „Чарлз...

“Хизбула“ и „Фронт ан Нусра“ разменят телата на убитите, като част от сделката за примирие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365324

“Хизбула“ и „Фронт ан Нусра“ разменят телата на убитите, като част от сделката за примирие

“Хизбула“ и „Фронт ан Нусра“ разменят трупове на убитите бойци, като първа част от сделката за примирие в района на ливано-сирийската гранична зона, съобщи Ройтерс, цитирана от “Фокус“.  Примирието влезе в сила в четвъртък, 30.07 и освен размяна на телата, сделката включва и пускане на затворници от групировката „Хизбула“ и изтегляна на бойците от

Двама убити и няколко ранени при стрелба в дискотека в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=356495

Двама души бяха убити, а трима други са сериозно ранени снощи при стрелба в дискотека в германския град Конщанц, предаде Би Би Си. Мъж е открил стрелбата, като е убил един човек. По-късно стрелецът е застрелян от полицията, посочва Би Би Си.

Мосулските бръснари - как разгромът на "Ислямска държава" съживи един забранена професия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/30/3015459_mosulskite_brusnari_-_kak_razgromut_na_isliamska/?ref=rss


"Ислямска държава" издаде много укази, когато завзе Мосул през 2014 г. - сред тях беше и забраната на бръснарите. Както човек може да си представи, скорошното освобождаване на града подтикна много мъже в Мосул - с бради и коси, расли свободно три години - се нуждат от бръснене и подстригване.<br /><br />Бръснарниците отново процъфтяват - въпреки че това става внимателно заради възможната заплаха от остатъчни клетки на "Ислямска държава". Завръщайки се към що-годе...

Седмичен хороскоп за 31 юли - 6 август

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-horoskop-za-31-uli-6-avgust-news_624960.html

Овен През тази седмица насочете усилията си към постигането на личните ви цели, свързани с подобряването на финансовото ви състояние. Сега никой няма се опитва да пречи на начинанията ви. Вторник ще бъде успешен ден за преговори в тази насока, така че не пропускайте шанса с

Стрелба в Германия! Има убити и ранени

http://frognews.bg/news_139208/Strelba-v-Germaniia!-Ima-ubiti-i-raneni/

Двама души бяха убити, а трима други са сериозно ранени снощи при стрелба в дискотека в германския град Конщанц, предаде Би Би Си.

Жените в Истанбул търсят правата си

http://www.investor.bg/evropa/334/a/jenite-v-istanbul-tyrsiat-pravata-si-243933/

Няма да се подчиним и да мълчим, заявиха протестиращите, противопоставящи се на консервативни изисквания за облекло

Екипите на ПСС са провели 4 спасителни акции през денонощието

https://www.actualno.com/society/ekipite-na-pss-sa-proveli-4-spasitelni-akcii-prez-denonoshtieto-news_624957.html

Екипите на ПСС са провели 4 спасителни акции през изминалото денонощие. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Три са били в Рила и една в Стара планина. Всички са приключили успешно. Причината за възникването на инцидентите с туристи са травми, най-често изкълчване на глезен.

С шествие турски жени заявиха правото си сами да избират облеклото си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/30/3015963_s_shestvie_turski_jeni_zaiaviha_pravoto_si_sami_da/?ref=rss


Няколкостотин турски жени се включиха в шествие в най-големия град в Турция - Истанбул, протестирайки срещу насилието и враждебността от страна на мъжете, които изискват от тях да се обличат по-консервативно, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Шествието под надслов "Не се бъркайте в начина ми на обличане" тръгна от квартал Кадъкьой в азиатската част на града. Участничките скандираха лозунги и носеха закачалки с къси дънкови панталони като пример за...

Вижте в кои части на столицата няма да има вода утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365320

Вижте в кои части на столицата няма да има вода утре

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 31 юли. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 31 юли 2017 г., във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Сливница“ кв. „Зона Б-5 3“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите

Левски срещу "Тигрите" и Ботев - ЦСКА-София пряко в ефира

https://offnews.bg//drugi/levski-sreshtu-tigrite-i-botev-tcska-sofia-priako-v-efira-661665.html

Футболната неделя е пребогата.  Левски и ЦСКА-София ще гонят първи победи, а вечерта Ювентус и Рома ще направят шоу в САЩ.

17:00 Чапекоензе – Атлетико ГО Sport+ HD

18:45 Ботев (Пд) – ЦСКА-София Диема спорт

19:00 ЕП /жени/: Австрия – Испания Евроспорт

20:00 Тосно – Зенит Mtel sport 1

21:00 Левски – Витоша (Бистрица) Диема спорт

21:00 Торонто – Ню Йорк Сити Евроспорт 2

21:45 ЕП /жени/: Англия – Франция Евроспорт

22:00 Коринтианс – Фламенго Sport+ HD

23:00 Рома – Ювентус RING

01:00 Гремио – Сантос Sport+ HD

Вижте къде ще спира водата в София

http://frognews.bg/news_139207/Vijte-kade-shte-spira-vodata-v-Sofiia/

На 31 юли 2017 г. (понеделник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Сливница“ кв. „Зона Б-5 3“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Във Венецуела се засилва интересът към биткойн заради икономическата криза

http://econ.bg/Новини/Във-Венецуела-се-засилва-интересът-към-биткойн-заради-икономическата-криза_l.a_i.746389_at.1.html

Заради тежката икономическа ситуация и политическата криза, хората във Венецуела все повече търсят възможности за придобиване на дигиталната валута...

Стрелба в дискотека в Германия, има загинали

http://www.cross.bg/strelbata-politziyata-klyb-1550572.html

/КРОСС/ Двама души бяха убити, а трима други са сериозно ранени снощи при стрелба в нощен клуб в германския град Констанц, предава „Би Би Си". 34-годишен мъж е открил стрелбата, като е убил един човек. По-късно той е влязъл в престрелка с полицията, като е смъртоносно ранен и умрял на път за болницата. Има и прострелян полицай, който обаче е вън от опасност. Полицията е била извикана към 4:30 ч. сутринта и на мястото на стрелбата. Изпратена е внушителен брой служители на реда, както и хеликоптер. Стрелбата е довела до паника сред клиентите, някои от които се скрили във вътрешността на заведението, а други избягали навън. Жители и гости в околните сгради на дискотеката били помолени да не излизан навън, тъй като от начало властите не били сигурни дали извършителят е действал сам. В хода на разследването стана ясно, че стрелецът е гражданин на Ирак, който живее в Германия от дълго време. Той не е бежанец, заявиха от полицията и с това изключиха нападението да е акт на тероризъм. Говорителят на полицията в Констанц Фриц Безикофер заяви пред телевизионните камери, че след първоначалните проучвания на стрелбата в нощния клуб, от вероятните мотиви е изключен тероризма. „Мотивите на човека, който е действал сам, са неясни", каза той. „Все още разследваме, но обстоятелствата около събитието в дискотеката и цялата вечер преди стрелбата са малко по-ясни, което ни позволи да изключим тероризма, като евентуален мотив"

Стрелба в дискотека в Германия, има загинали

http://www.cross.bg/drygi-navun-strelbata-1550572.html

/КРОСС/ Двама души бяха убити, а трима други са сериозно ранени снощи при стрелба в нощен клуб в германския град Констанц, предава „Би Би Си". 34-годишен мъж е открил стрелбата, като е убил един човек. По-късно той е влязъл в престрелка с полицията, като е смъртоносно ранен и умрял на път за болницата. Има и прострелян полицай, който обаче е вън от опасност. Полицията е била извикана към 4:30 ч. сутринта и на мястото на стрелбата. Изпратена е внушителен брой служители на реда, както и хеликоптер. Стрелбата е довела до паника сред клиентите, някои от които се скрили във вътрешността на заведението, а други избягали навън. Жители и гости в околните сгради на дискотеката били помолени да не излизан навън, тъй като от начало властите не били сигурни дали извършителят е действал сам.  

Гимназиален директор: Не е удачно да се учи през юли

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gimnazialen-direktor-ne-e-udachno-da-se-uchi-prez-iuli-2039765

Не е удачно през юли да има учебен процес - такова мнение изрази пред Дарик директорът на русенската математическа гимназия Митко Кунчев.  Възпитаници на училището спечелиха четири медала и голямата купа на международната олимпиада по математика в Сингапур.

"Ловецът на бежанци" Динко бил откаран в болница

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lovecyt-na-bezhanci-dinko-bil-otkaran-v-bolnica-2039766

Ловецът на бежанци Динко Вълев от Ямбол беше изкаран от ареста на полицейското управление в Първомай и качен в линейка, съобщава NOVA.
 

Посетител е открил огън в клуб в Германия, има жертви

https://www.actualno.com/europe/posetitel-e-otkril-ogyn-v-klub-v-germanija-ima-jertvi-news_624956.html

Двама са убити и четирима са ранените при стрелбата в нощния клуб в град Констанц, югозападната част на Германия, предаде АФП. По-рано ТАСС съобщи, че гост на заведението открил огън срещу посетителите в нощта на 31 юли, цитирайки полицията на провинция Баден-Вюртемберг. Пър

Докога властите в България ще търпят наглите маниаци с мотоциклети?

http://www.barometar.net/89181/

КАТ има ли ангажимента да спира хвърчащите с трицифрени децибели малоумници? - пита Огнян Минчев

Ерменков: Управляващите сигурно си мислят, че политиката е като празнуване на Нова година

http://www.cross.bg/ermenkov-programa-sudebnata-1550571.html

/КРОСС/ Изминаха първите 100 дни от мандата на настоящото правителство. Коментар по този повод направи депутатът от БСП Таско Ерменков. Той обаче дори не си позволи да отправи критики към кабинета, защото той няма програма и просто няма какво да се критикува. „Когато започва един нов политически сезон обикновено правителството има законодателна програма. когато нямаш официално публикувана управленска програма нито можеш да направиш оценка, нито можеш да критикуваш. Сигурно колегите очакват, че политиката е като празнуване на Нова година, но това не е така. Тази политика трябва да бъде системна, целенасочена, за да може да говорим за управленска политика", коментира Ерменков пред БНТ. По повод заявената инициатива от лидера на БСП Корнелия Нинова за предложение за съдебната реформа, Таско Ерменко заяви, че не от левицата искат да вземат инициативата за съдебната реформа, а на хората им е мръзнало от толкова говорене за суджука. „В управлението има проблеми, лошото е, че скандалите не се разглеждат по същество и не се гледат причините за тях.", допълни Ерменков  

US бомбардировачи прелетяха над Корейския полуостров

http://www.moreto.net/novini.php?n=356486

Два американски бомбардировача В-1В са прелетели над Корейския полуостров. Военновъздушни сили потвърдиха това в изявление. Южнокорейски изтребители са ги ескортирали при полета им над военна база и по пътя обратно към Гуам.

За 6 месеца над 36 000 клиенти на ЧЕЗ се регистрираха за електронна фактура

http://frognews.bg/news_139206/Za-6-mesetsa-nad-36-000-klienti-na-CHEZ-se-registriraha-za-elektronna-faktura/

За периода януари – юни 2017 г. 36 663 клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД се отказаха от хартиената си месечна фактура за електроенергия. Така, предпочелите по-модерния и екологичен електронен вариант на фактура, станаха над 350 000.

"Манчестър сити" разгроми и "Тотнъм"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/30/3015908_manchestur_siti_razgromi_i_totnum/?ref=rss


"Манчестър сити" продължава със силното си представяне в предсезонните контроли в САЩ, като този път разби един от основните си съперници във Висшата лига "Тотнъм" с 3:0.<br /><br />Трите попадения са най-малкото, с което се отърва тимът на Маурисио Почетино на "Нисан стейдиъм" в Нешвил.<br /><br />Хосеп Гуардиола направи някои рокади в състава, като остави на пейката Серхио Агуеро и Яя Туре, докато "Тотнъм" игра в титулярния си...

Путин пристигна в Санкт Петербург по случай Деня на Военноморския флот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365309

Путин пристигна в Санкт Петербург по случай Деня на Военноморския флот 

Президентът на Русия е пристигнал на главния военноморски парад по случай Деня на Военноморския флот на Русия в Санкт Петербург, съобщава ТАСС, предава “Фокус“.  Върховният главнокомандващ е на катер и извършва обход на корабите, които са се построили преди началото на парада, за да извършат рейд по река Нева край булевард Адмиралтейски крайбрежен.

Стрелба в дискотека в Германия, има ранени

http://dnes.dir.bg/news/strelba-Germania-diskoteka-26146833

Няколко души са били ранени в събота вечерта при стрелба в дискотека в град Конщанц в Южна Германия на границата със Швейцария.

Стрелба в дискотека в Германия, има убити и ранени

https://offnews.bg//sviat/strelba-v-diskoteka-v-germania-ima-ubiti-i-raneni-661666.html

Един човек е убит, няколко са ранените при стрелба в дискотека в град Констанц в Южна Германия, съобщи Би Би Си. Стрелецът е загинал при престрелка с полицията. 

Мъж на 34 години първо застрелял една жена и ранил тежко трима души вътре в заведението, след което ранил един полицай при престрелка със силите на реда пред дискотеката. Самият той бил прострелян и починал по-късно в болница, съобщават от полицията. 

Специални части и хеликоптер са изпратени на мястото на инцидента в индустриален район в града, тъй като не е било ясно дали стрелецът е действал сам или е имал съучастници. Мотивите за нападението не са известни засега.

Стрелбата е довела до паника сред клиентите, хората са бягали към вътрешността на заведението, други са потърсили спасение навън. 

Стрелба в дискотека в Германия, има убит и ранени

https://offnews.bg//sviat/strelba-v-diskoteka-v-germania-ima-ubit-i-raneni-661666.html

Един човек е убит, няколко са ранените при стрелба в дискотека в град Конщанц в Южна Германия съобщи Би Би Си.

Полицията не уточнява колко са нападателите, не дава и подробности за арести. Инцидентът е станал около 4,30 часа тази нощ. 

Стрелбата е довела до паника сред клиентите, хората са бягали към вътрешността на заведението, други са потърсили спасение навън. 

Според свидетели на мястото са пристигнали и специални части и хеликоптер.

Стрелба в Германия, убити и пострадал българин

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/strelba-v-germaniia-ubiti-i-postradal-bylgarin-6072057

При излизането си от клуба нападателят е влязъл в престрелка и с пристигналите полицаи

Българският отбор се връща с три медала от международната олимпиада по биология

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/30/3015964_bulgarskiiat_otbor_se_vrushta_s_tri_medala_ot/?ref=rss


Българският отбор се връща с три медала от международната олимпиада по биология, която се проведе от 23 до 30 юли във Великобритания. Златният медал е за Димитър Каразапрянов, сребърният - за Габриела Христова, а бронзовият - за Мария Карабоева, съобщиха близки на медалистите.<br /><br />Димитър Каразапрянов и Мария Карабоева са завършили Националната природо-математическа гимназия т.г., а Габриела Христова - Софийската математическа гимназия.<br /><br />"Това е...

Стрелба в Германия, убити и тежко ранени

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/strelba-v-germaniia-ubiti-i-tezhko-raneni-6072057

При излизането си от клуба нападателят е влязъл в престрелка и с пристигналите полицаи

Български фолклор и Христо Ботев звучат в Конго

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365304

Български фолклор и Христо Ботев звучат в КонгоКак български фолклор и творчеството на Христо Ботев звучи в Конго? „Нашата страна всъщност е много популярна в Конго, имали сме силно развити отношения – главно в областта на образованието. Така се появи и хорът”, разказва пред Би Ти Ви Теодора Игнатова, която е почетен консул на страната ни в Конго.

Разстрелът на Бай Миле и още 5-ма остана ненаказан (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/bi-mile-razstrel-26124688

Точно преди 13 г. Милчо Бонев-Бай Миле, 4-ма негови охранители и друг бизнесмен бяха застреляни в столичен ресторант от килъри, маскирани като полицаи.

В Русия отбелязват Деня на военноморския флот

http://www.cross.bg/rysiya-sili-flot-1550570.html

/КРОСС/ Днес, 30 юли, в Русия отбелязват Деня на военноморския флот. Традиционно празникът се чества в последната неделя на юли от 2006 г. насам. Денят е професионален празник на всички, които защитават морските граници на Русия и работят за бойната готовност на руските кораби. Флотът на Русия като независими въоръжени сили е създаден през 17 век. Първата редовна флота действа в Азовско море през 1695-1696 г. с цел да помогне на армията за овладяването турските крепости по брега по време на едно от множеството руско-турски войни. С указ на Петър I през 1696-а са създадени Руските военноморски сили, като отделно формирование. ОТ 1700 г. е създаден и балтийски флот. От 20-и век в състава на Руските военноморски сили вече влизат подводници, самолети и брегова артилерия. Днешният празник се отбелязва с парад в Санкт Петербург. В парада ще бъдат включени 40 бойни кораба и подводници и същия брой самолети и хеликоптери. За първи път участие ще вземе и президентът Владимир Путин.

След 100 дни управление ГЕРБ още нямат програма

http://frognews.bg/news_139205/Sled-100-dni-upravlenie-GERB-oshte-niamat-programa/

За работата през първите сто дни на кабинета в студиото на ”Денят започва с Георги Любенов” спориха Тома Биков от ГЕРБ, Таско Ерменков от БСП и Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“.

Царското семейство не е разстреляно. Алексей Романов е станал Алексей Косигин

http://pogled.info/svetoven/russia/tsarskoto-semeistvo-ne-e-razstrelyano-aleksei-romanov-e-stanal-aleksei-kosigin.87975

/Поглед.инфо/ Не претендираме за достоверността на фактите, изложени в тази статия, обаче, аргументите, които са дадени по-долу - са много интересни.

8 навика за по-лесен преход от ваканцията към работа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6364490

8 навика за по-лесен преход от ваканцията към работаИзкарали сте седем прекрасни дни на морето, събирали сте слънчеви лъчи, плували сте на воля и сте си починали от градския шум и стрес, заредили сте се с много положителни емоции, но идва време да се приберете у дома и да се върнете към обичайния си начин на живот. Колкото повече се приближавате към вкъщи, толкова повече ви налягат мисли за всичко,

Двама са убити, а няколко са ранени при стрелба в дискотека в Германия (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365298

Двама са убити, а няколко са ранени при стрелба в дискотека в Германия (Обновена)Няколко души са били ранени снощи при стрелба в дискотека в град Конщанц в Южна Германия на границата със Швейцария, съобщи местната полиция, без да уточнява засега обстоятелствата, съобщава Франс прес, предава БТА.  Изстрелите били произведени от един или повече души. Полицията е била извикана към 4,30 ч. сутринта.

Колко деца има в поправителните институции у нас (графики)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/30/3014512_kolko_deca_ima_v_popravitelnite_institucii_u_nas/?ref=rss


За последните 12 години броят на деца в поправителните институции в страната - Възпитателни училища интернати (ВУИ) и социално-педагогически интернат (СПИ) е намалял и продължава да спада. През 2002 година в двете институции е имало над 2000 души, докато през 2016 година те са малко над 190.<br /><br />Това показва статистика, достъпна на сайта на Агенцията за закрила на детето.<br /><br />Възпитателните училища-интернати са държавни училища, в които се настаняват деца...

Президентски закани за репресии във Венецуела

http://dnes.dir.bg/news/izbori-venetzuela-uchreditelno-sabranie-26146775

Венецуелският президент Николас Мадуро открито се закани да използва учредителното събрание, за да преследва политическите си опоненти.

Alter ego на политическия ни елит

http://www.eurochicago.com/2017/07/alter-ego/

Родните политици са актьори в политическия ни театър, които ежедневно се превъплъщават в роли според обстоятелствата и често възприемат идентичност, коренно различна от тази, в коята ги познават. Някои са особено талантливи, дори гениални в тази си роля. Произхождащи от комунистически фамилии, говорят с ненавист и омерзение за охолното си минало. Бръщолевят за избити от комунисти дядовци. Кълнат се в ценности, коренно противоположни на тези, с които са израснали и възпитани. Но заспивайки вечер, в съзнанието им се появява отново и отново един и същ кошмар. С притиснати в леглото голи телца и надвесен над тях огромен мъж с лице в сянка. Понякога пелената пада и разпознават в насилника родния си баща-комунист, а все по-често Тато, че и Путин...

ОПЕК: 266 милиона електромобили ще има в света през 2040 г.

http://econ.bg/Новини/ОПЕК-266-милиона-електромобили-ще-има-в-света-през-2040-г-_l.a_i.746388_at.1.html

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) увеличи пет пъти дългосрочната оценка за продажба на електрически и хибридни автомобили в...

Ученичка направи сайт за забележителностите на Северозапада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365294

Ученичка направи сайт за забележителностите на СеверозападаУченичка от Враца създаде собствен сайт, с който да популяризира природните красоти и исторически забележителности на Северозападна България, съобщава БНТ.  Момичето смята, че родният й край има голям потенциал като туристическа дестинация, но се нуждае от повече реклама.  За начинанието си Цветина Николова получава вдъхновение след участие в

Ирина Бокова влиза в управлението на Колизеума

http://clubz.bg/56754-irina_bokova_vliza_v_upravlenieto_na_kolizeuma

Ирина Бокова ще влезе в управлението на Колизеума и други две от големите археологически забележителности в италианската столица Рим. Това става ясно от пост в социалните мрежи на италианския министър на културата и туризма Дарио Франческини, цитиран от Нова ТВ

Бокова ще е част от ръководството на новия археологически парк "Колизеум". Той включва античната гладиаторска арена, Палатинския хълм и Римският форум – местата с най-запазените и живописни руини от времената на Древен Рим.

Франческини покани Бокова, чийто мандат начело на ЮНЕСКО изтича в края на тази година, след като министерството му спечели правото да назначава чужденци в управата на националните паметници.

Самата Бокова все още не е коментирала официално евентуалната си бъдеща работа. Миналата година тя бе един от кандидатите за генерален секретар на ООН, но загуби битката от португалеца Антонио Гутиереш.

Разкриха тайната на „извънземното” от Керч

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/razkriha-tajnata-na-izvynzemnoto-ot-kerch-6072056

Мистериозните останки, открити от археолозите на полуострова, са датирани на почти 2000 години

Пиян без книжка зад волана се заби в дърво и рани трима

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365292

Пиян без книжка зад волана се заби  в дърво и рани тримаПиян шофьор без книжка предизвика катастрофа, в която пострадаха трима от спътниците му. Инцидентът станал късно вечерта в събота на кръстовище на пътя между Бяла Слатина и село Търнак. Лекият автомобил "Форд фокус", шофиран от 45-годишния Георги П. от Кнежа, излязъл вляво извън платното за движение,

Двама души загинаха при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365289

Двама души загинаха при катастрофи през 
изминалото денонощие в странатаДвама души са загинали при автомобилни катастрофи през изминалото денонощие в страната, съобщава пресцентърът на МВР. Регистрирани са 18 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени 24 души. Има опасност за живота на трима от тях. В София леките катастрофи са 80, а тежките - пет, с един загинал и четирима ранени.

Стотици ранени след тайфун в Тайван

http://www.cross.bg/taiivan-teritoriyata-nesat-1550569.html

/КРОСС/ Проливните дъждове, които тайфунът „Несат" донесе в Тайван, причиниха наводнения, а над 100 души пострадаха, предава „РИА Новости". Актуалната бройка на ранените е 103-ма души след преминаването на стихията. Вятърът достигна скорост от 180 км/ч. Над 12 хил. жители бяха евакуирани от планините и ниските крайбрежни райони, посочи Центърът за спешни операции. В даден момент вчера на острова пък без електричество останаха 520 хил. домакинства. Двете основни железопътни компании на острова съобщиха, че очакват услугите им да се нормализира към края на деня днес. Рано тази сутрин центърът на „Несат" напусна територията на Тайван и достигна провинция Фуцзян в Югоизточен Китай. Междувременно към територията на Тайван приближава друг тайфун - „Хайтан". Централната метеорологична служба предупреди жителите, че ще има силни дъждове.    

Стотици ранени и хиляди евакуирани след тайфун в Тайван

http://www.cross.bg/taiivan-nesat-dostigna-1550569.html

/КРОСС/ Проливните дъждове, които тайфунът „Несат" донесе в Тайван, причиниха наводнения, а над 100 души пострадаха, предава „РИА Новости". Актуалната бройка на ранените е 103-ма души след преминаването на стихията. Вятърът достигна скорост от 180 км/ч. Над 12 хил. жители бяха евакуирани от планините и ниските крайбрежни райони, посочи Центърът за спешни операции. В даден момент вчера на острова пък без електричество останаха 520 хил. домакинства. Двете основни железопътни компании на острова съобщиха, че очакват услугите им да се нормализира към края на деня днес. Рано тази сутрин центърът на „Несат" напусна територията на Тайван и достигна провинция Фуцзян в Югоизточен Китай. Междувременно към територията на Тайван приближава друг тайфун - „Хайтан". Централната метеорологична служба предупреди жителите, че ще има силни дъждове.    

Спасители предупреждават за мъртви вълнения през август

http://www.cross.bg/vulnenie-navutre-murtvo-1550568.html

/КРОСС/ Предупреждение отправят водните спасители към всички, които ще отидат на море у нас през август. Тогава опасността от мъртво вълнение в Черно море е най-голяма. Спасителите препоръчват тези, които не могат да плуват, да не влизат във водата. Всички останали да бъдат изключително внимателни, предава БНТ. Често мъртвото вълнение е с голяма скорост и увлича навътре в морето. То се наблюдава при по-силно вълнение, не е постоянно и може да сменя мястото си. Мъртвото вълнение не е водовъртеж и не завлича към дъното, а навътре, но е опасно, защото се забелязва трудно и е заплаха за къпещите се, казват спасителите. „То се получава на различни места. Хората трябва да внимават като отидат на такова място случайно дали не са попаднали, където има течение, което ги бута навътре", коментира Владимир Панев, инструктор по водно спасяване. Повечето от инцидентите в морето стават при мъртво вълнение.  

Протест на граждани спира движението край "Владая"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365263

Протест на граждани спира движението край "Владая"Движението по международния път Е-79 край "Владая" ще бъде спряно днес между 17 и 19 часа, съобщи Нова телевизия. Ще бъде блокирано и движението по бул. "Цар Борис III" в София. Поводът-протест на недоволни граждани, които настояват да се решат проблемите с обществения транспорт, да се постави светофарна уредба,

Лихвите по кредити и депозити - рекордно ниски

http://www.moreto.net/novini.php?n=356492

Тенденцията за спад в лихвите по депозити и кредити продължава до рекордно ниски нива. В същото време спестяванията ни в банките ни се увеличават. „Това може да се обясни с два фактора – политиката на Европейската централна банка, която следва курс на непрекъснато понижаване на основния лихвен процент.

Цените на храните замръзнаха в края на юли

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cenite-na-hranite-zamryznaha-v-kraia-na-iuli-243930/

По-евтини сезонни плодове неутрализират поскъпване при други хранителни продукти, показват данни на ДКСБТ

Стоичков и Мъри ще рекламират туризма ни в Казахстан

http://frognews.bg/news_139204/Stoichkov-i-Mari-shte-reklamirat-turizma-ni-v-Kazahstan/

Христо Стоичков ще се включи в турнира ”Експо 2017”, който ще се проведе в Казахстан. В началото на месец август на стадиона на ”Астана” - отбора воден от Станимир Стоилов-Мъри, световни легенди ще си дадат среща за щастие на местните фенове.

АФИС: Само 12% искат нови избори, защото нищо няма да се промени

https://offnews.bg//analizi/afis-samo-12-iskat-novi-izbori-zashtoto-nishto-niama-da-se-promeni-661664.html

Само 12 на сто от хората у нас искат нови парламентарни избори, 40% смятат, че в една или друга форма правителството ще изкара пълен мандат. Евентуални нови избори няма да доведат до никакви съществени размествания. Въпреки че първа политическа сила е групата на потенциалните негласуващи, съотношенията между основните партии се запазват в предишните граници. 

Това показват данните от национално представително проучване на Агенция АФИС на Юрий Асланов, проведено от 21-25 юли сред 1050 пълнолетни българи. 

Кабинетът се крепи най-вече на баналността: Бойко Борисов за трети път е министър-председател, поведението на управляващата партия, макар и неодобрявано, е добре познато, опозицията не е достатъчно мощна и безусловно приемлива, за да наложи обществен натиск за промяна. Дори и корупционните и другите скандали около властта не правят това впечатление, които биха направили в близкото минало, коментират от АФИС.  

На фона на общата нестабилност и спадащо доверие в политиката Европейският съюз е върнал позитивния си рейтинг и доверието в него, след продължително прекъсване, отново превишава недоверието. Въпреки „Брекзита“, бежанския проблем и всичко случващо се в държавите от контитента, Европа за пореден път се превръща в извор на надежда и символизира антитезата на разочарованието от националната политика.

Стабилна изглежда и президентската инсттитуция, която е лидер в доверието на гражданите. Дори и след публичната кампания на управляващите срещу президента по всички основни събития и драми, съпровождащи този конфликт – геополитически ориентация, превъоръжаването на армията и пр., позитивните оценки на гражданите гравитират към страната на президента.

На дъното в класацията е съдебната власт, но и парламентът я следва по петите. Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът на върховната институция на властта е в стойности, характерни за края на дейността на парламента, и близки до типичната за навечерието на нови избори атмосфера.

Евентуални нови избори обаче няма да доведат до никакви съществени размествания. Въпреки, че първа политическа сила е групата на потенциалните негласуващи, съотношенията между основните партии се запазват в предишните граници. 

Преизчислените данни спрямо дела на потенциалните гласуващи показват, че при евентуални нови избори в парламента ще бъдат представени същите партии и коалиции, които и сега участват в работата на законодателния орган на властта. Най-малко щети от положението понася главната опозиционна сила – БСП, заради което дистанцията между нея и водещата политическа формация ГЕРБ се е скъсила до стойности, които са били регистрирани непосредствено преди проведените предсрочни парламентарни избори през пролетта.

Ако сега се стигне до предсрочни парламентарни избори, за коя партия или коалиция бихте гласували?
(в % от потенциалните гласуващи – сравнение с парламентарните избори)

Март 2017 Юли 2017 Разлика
ГЕРБ 33.5 31.7 -1.8
БСП 27.9 28.6 +0.7
Обединени патриоти 9.3 7.1 -2.2
ДПС 9.2 6.1 -3.1
Воля 4.3 4.0 -0.3
Реформаторски блок 3.1 2.6 -0.5
Други партии и коалиции 12.7 4.0 -8.7

Най-големият губещ е групата на извънпарламентарните партии, но и двете формации от управляващото мнозинство инкасират съществен отлив на подкрепа в сравнение с вота, който са получили на парламентарните избори. БСП запазва предишното си влияние, но кризата при останалите политически сили я е предвижила по-напред в общата класация.

Няма нито една тема или актуален проблем, по които намеренията или действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите – от икономиката и социалната политика до международните отношения. Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще.

Във всяко българско домакинство има най-малко един човек, който е емигрирал от страната или в близко време възнамерява да го стори. През миналата година това състояние е било валидно за всяко второ домакинство.

Във всяко второ българско домакинство има най-малко един работещ, който или е губил работното си място, или се опасява, че в близко време може да го загуби. През миналата година този дял се е отнасял за всяко трето домакинство. 

През последната година вие лично или друг член на вашето семейство изпитвали ли сте някои от следните проблеми?
(в % от всички анкетирани – сравнение с предишната година)

2016 2017 Разлика
Загуба на работно място 25.3 21.3 -4.0
Забавяне на заплатата 19.8 23.9 +4.1
Съкращаване на работното време 11.8 10.2 -1.6
Трудно обслужване на кредити 15.1 28.1 +13.0

В ранга на проблемите, които хората оценяват като най-съществени, както за България, така и лично за себе си, с бързи темпове нагоре са предвижват теми, като финансовата стабилност на държавата, демографската криза, здравеопазването и битовата престъпност. Наред с проблемите на бедността и безработицата, които трайно заемат челото на класацията, споменатите теми вече образуват нова потенциална група от водещи проблеми, които са на път да заемат центъра на обществените страхове и притеснения за бъдещето.

Дори и инициативите на властта по някои по-конкретни въпроси се натъкват на масово неразбиране и неодобрение:

Трябва ли да се разреши земеделска земя да се продава на чужденци?
(в % от всички анкетирани – Юли 2017)

Да, без ограничения 5.3
Да, но ако са граждани на държави от ЕС 6.9
Да, но с условие да я обработват 14.9
Да, но с условие да са живели в България за определен период 9.5
Не, при никакви условия 56.3
Без мнение 7.1

Какво да се направи с паметниците, останали от времето на социализма?
(в % от всички анкетирани – Юли 2017)

Всички да бъдат запазени 49.9
Да бъдат запазени само някои от тях 29.8
Всички да бъдат премахнати 9.1
Без мнение 11.2


Какво да се направи с паметника „1300 години България“ пред НДК?
(в % от всички анкетирани – Юли 2017)

Да се запази и поддържа в първоначалния му вид 43.9
Да се премахне и да се замени с друг паметник 18.7
Да се премахне и на мястото му да остане зелена площ 18.5
Без мнение 18.9

Данните са от национално представително социологическо проучване на Агенция АФИС, проведено в периода 21-25 Юли 2017 г. Интервюирани са „лице в лице“ в техните домове 1050 пълнолетни български граждани в населените места в цялата страна. Изводите са представителни за мнението на гражданите с избирателни права. Проучването е направено в рамките на изследователската програма на агенцията и е финансирано със собствени средства.

Ирина Бокова с нов пост, поема управлението на "Колизеума" в Рим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365261

Ирина Бокова с нов пост, поема управлението на "Колизеума" в Рим


Ирина Бокова влиза в управата на "Колизеума”. Българката ще управлява мащабен археологичен парк в Рим, съобщава Нова телевизия. След правни спорове с кметството на Рим Министерството на културата в Италия успя да прокара правото чужденци да влязат в управата на националните паметници на културата. В новия археологически парк влизат "Колизеума”,

Стрелецът от Конщанц е иракски гражданин

//dariknews.bg/novini/sviat/strelecyt-ot-konshtanc-e-irakski-grazhdanin-2039764

Стрелецът, който уби един човек и рани други трима в дискотека в южния германски град Конщанц, е бил иракски гражданин, който живеел от дълго време в Германия и не бил кандидат за убежище. Полицията изключи мотивът му за нападението да е би

Не искате храни второ качество? Може и да е по-зле (ГАЛЕРИЯ)

http://clubz.bg/56753-ne_iskate_hrani_vtoro_kachestvo_moje_i_da_e_po_zle_galeriq

С по-малко шоколад ли ни е Нутелата от тази в Германия? Глюкоза ли слагат вместо захар в сладоледа ни? По-малко маслено ли ни е маслото от френското, или просто те така си го харесват?

Тези въпроси изпълниха медийното пространство, след като преди два месеца започна събиране на проби от местните супермаркети и сравняването на уж идентични продукти в България и Западна Европа. Както се оказа, не съвсем.

Но докато едни ни убеждават, че разликите не са фрапантни, други крещят пред Еврокомисията, а трети ползват смешна извадка за политически цели под един бивш паметник, настояща летяща чиния, кратка разходка из мрежата сочи, че храните второ качество са добрият вариант. Подбор на кадри от сайта BoredPanda.com показва, че нещата могат да са много по-зле.

Парата е отишла само в свирката при този малко тъжен морков...
"Отглеждам ягоди с размери на лимон", хвали се лош фермер, но добър маркетинг-специалист.
Да избереш най-голямото авокадо не винаги е добра идея.
Това е като символ на българо-турската дружба - наполовина типов, наполовина лаваш.
Подозирахте ли, че и бургерите могат да имат "витрина"?
Веднъж, когато не ти трябва да отделяш жълтъка от белтъка...
С повече въображение това може да се нарече броколи и карфиол в стил "Кабинет на Борисов".
Можеше и да е по-зле - да има само фунийка...
Червените боровинки не са се подредили, за да ви заблудят - просто са искали да гледат през прозореца...

Неее, тук вече виновникът е ясен. БАРМААААН!

 

Плуване, тенис и Формула 1 в ефира

https://offnews.bg//drugi/pluvane-tenis-i-formula-1-v-efira-661663.html

Последният ден от световното първенство по плуване предлага по традиция най-зрелищните дисциплини. Тенисът е на топ ниво, а почитателите на Формула 1 ще гледат състезанието край Будапеща.


10:30 Плуване, СП в Будапеща Евроспорт

12:00 Формула 1: Гран при на Унгария /тренировка/ Диема спорт 2

12:00 Тенис, турнир за жени в Нанчан F+/Sport+ HD

12:30 Тенис, турнир за мъже в Гщаад Mtel sport 2

13:00 Скокове във вода, СП в Будапеща Евроспорт

13:05 Тенис, турнир за мъже в Хамбург Mtel sport 1

14:00 Тенис, турнир за жени в Бостад F+

15:00 Формула 1: Гран при на Унгария /квалификация/ Диема спорт 2

16:30 Колоездене: Класика Сан Себастиан Евроспорт

16:30 Тенис, турнир за жени в Бостад Sport+ HD

17:00 Волейбол: Гран при /жени/: Корея – Германия Mtel sport 2

18:00 Тенис, турнир за мъже в Хамбург Mtel sport 1

18:30 Плуване, СП в Будапеща Евроспорт 2

19:00 Формула Е в Монреал /квалификация/ БНТ HD

20:00 Волейбол, Гран при /жени/: Чехия – Полша Mtel sport 2

21:30 Ски скокове, лятна Гран при в Хинтерцартен Евроспорт 2

22:00 Тенис, турнир за мъже в Атланта Mtel sport 1

23:00 Формула Е в Монреал БНТ HD

02:00 Тенис, турнир за мъже в Атланта Mtel sport 1

Там, където и министрите, и касиерките са голи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/30/3015377_tam_kudeto_i_ministrite_i_kasierkite_sa_goli/?ref=rss


Текстът на Ивайло Дичев е от "Дойче веле"<br /><br />Извънземните антрополози вероятно са забелязали, че по това време на годината огромна част от населението на северното полукълбо се струпва върху една минимална част от територията си. А именно: на плажа. Вероятно подозират ритуално действие, където жертвоготовното излагане на слънчевата радиация и корозивното влияние на морските соли омилостивява божества.<br /><br />За българина плажуването има много повече...

Откраднаха ценно златно копие на модула, с който Нийл Армстронг каца на Луната

http://www.cross.bg/kopie-misiya-lynata-1550567.html

/КРОСС/ Рядко златно копие на модула, с който през 1969 г. американският астронавт Нийл Армстронг каца на Луната, е откраднато от музея на въздухоплаването и космонавтиката в родния му град Уапакънета, щата Охайо, предава БНР. Става въпрос за копие от масивно злато с размер почти 13 см. Експонатът е особено ценен, защото е единият от три подобни в света. Те са изработени от френската бижутерска фирма "Картие" за всеки от тримата астронавти, участвали в лунната мисия. Подарени са им в Париж малко след завръщането им от историческата мисия. В разследването на кражбата се включиха и служители на ФБР.  

Пожар евакуира над 20 000 души в Барселона

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-barselona-26146617

Над 20 000 души бяха евакуирани заради пожар по време на музикален фестивал в испанския град Барселона.

Поканиха Стоичков да рита на турнир в Казахстан

http://www.cross.bg/kazahstan-tyrnir-stoichkov-1550566.html

/КРОСС/ Голямата звезда на българския футбол Христо Стоичков е поканен да участва в демонстративен турнир в столицата на Казахстан Астана, предава „Фокус". Събитието ще се проведе на 5 и 6 август, а освен носителя на „Златната топка" за 1994 г. са поканени и още големи звезди като Яри Литманен, Жан-Пиер Папен, Дино Баджо, Марко Делвекио и Ернан Креспо и други футболисти от близкото минало. Домакините организират турнира „Експо 2017" с цел да популяризират туризма в страната, а в него с цели свои отбори ще се включат Италия, Германия, Португалия, Русия, Казахстан, както и такъв, представляващ останалия свят.

И Марешки вдига сватба – ще жени дъщеря си следващия понеделник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365256

И Марешки вдига сватба – ще жени дъщеря си следващия понеделникЩе омъжа дъщеря си Александрина следващия понеделник, с Каракачанов вървим заедно в това отношение, разказа лидерът на „Воля” Веселин Марешки по Би Ти Ви. Лидерът на ВМРО вдигна сватба на дъщеря си Деница в Боженци в народна носия. И момчето, и родителите му били обикновени хора, лаконичен бе той. „Давам я на нормално,

Колко банан може да побера Алиша в устата си? (ВИДЕО)

http://clubz.bg/56752-kolko_banan_moje_da_pobera_alisha_v_ustata_si_video

Светът обича банани - плодът, който се появява за пръв път в джунглите на югоизточна Азия 500 години преди Христа, се отглежда в 150 държави. Всяка година хората ядат по 150 милиарда банани.

Хората обаче не обичат прилепи. По някаква причина в главите ни прилепът може да изглежда само така:

И, разбира се, пие кръв, стряска ни в пещерите и превръща всяка сцена в хорър-филм в още по-стряскаща. За науката прилепите са може би най-интересни с това, че са единствените бозайници, които могат да летят.

Близо 30% от прилепите обаче нямат нищо общо с горната плашеща картинка. Те са плодоядни и далеч по-симпатични. Известни са още и като "летящи лисици".

Запознайте се с Алиша. Тя е плодояден прилеп и обожава банани, както ще видите във видеото по-долу. Алиша се сблъсква с кола, няма нищо счупено, но е получила леко сътресение. И е била намерена от своята кръстница, човекът Алиша. След преглед при ветеринар и ден-два почивка (както и много банани), Алиша скоро ще бъде здрава и на свобода.

Арт-експозиция „Волжка България - територия на света" в Българския музей в Казан

http://www.cross.bg/bila-bulgarskiya-art-ekspozitziya-1550565.html

/КРОСС/ В Българския музей-резерват в Казан се провежда традиционната арт-експозиция „Волжка България - територия на света", предаде „Татар-информ", цитиран от „Фокус". От пресслужбата на музея-резерват съобщиха, че организатор на мероприятието е Съюза на художниците на Република Татарстан, с поддръжката на Министерството на културата на републиката. Четвъртата по ред арт-експозиция е посветена на Годината на екологията в Русия. Първата изложба през 2014 г. е била на републиканско ниво и е носила името: „Болгар. Мит и Реалност". После проектът придобива междурегионален характер. Темата на следващата арт-експозиция от 2015 година е била формулирана като „Болгар. Гласът на Земята", а 2016-а е била посветена на българския поет и мислител Кул Гали и се е казвала „Луната и Слънцето на Юсуф Прекрасни". Тази година изложението е международно, а сред участниците в проекта са художници от България, Унгария, Крим, Башкортостан и Татарстан. Творците са започнали да работят в Българския музей-резерват на 21 юли и ще завършат работата си днес (30.07). В края на мероприятието ще бъдат изложени произведенията им.  

Как да реагираме при ужилване от насекоми

https://www.actualno.com/health/kak-da-reagirame-pri-ujilvane-ot-nasekomi-news_624947.html

Ужилването от насекоми може да има тежки последствия при хора, които са алергизирани. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна доц. д-р Снежа Златева, ръководител на Клиниката по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии към Военноморска болница &nda

Шотландия иска Лондон да защити износа на уиски след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Шотландия-иска-Лондон-да-защити-износа-на-уиски-след-Брекзит_l.a_i.746387_at.1.html

Шотландското правителство настоя пред Лондон да гарантира защитата на износа на шотландско уиски след Брекзит. Министърът на икономиката Кит Браун...

Спорт по тв днес: мачове на ЦСКА и "Левски", италианско дерби и още 7 мача, световно по плуване, Формула 1, тенис, тото, волейбол, дартс, колоездене, НАСКАР рали и Формула Е

https://www.24chasa.bg/sport/article/6364883

Спорт по тв днес: мачове на ЦСКА и "Левски", италианско дерби и още 7 мача, световно по плуване, Формула 1, тенис, тото, волейбол, дартс, колоездене, НАСКАР рали и Формула Е                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Само на едно място в Стара Загора правят пицата със специално сирене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6364945

Само на едно място в Стара Загора правят пицата със специално сиренеКрасимир Орешков: Когато служителите видят, че се стараеш, няма как и те да не го правят В Стара Загора, само в "Бар и пица Орешков", човек може да хапне пица със сирене "Филаделфия". Мястото отваря врати в началото на миналия декември. Заведението поддържа и допълнително меню, има обедни предложения и доставка по домовете.

Петко Симеонов: Държах череп на убит от комунистите поп на "Раковски" 134

https://offnews.bg//politika/petko-simeonov-darzhah-cherep-na-ubit-ot-komunistite-pop-na-rakovski-661662.html

Един от първите сини лидери Петко Симеонов държал череп на убит от комунистите свещеник в касата на "Раковски" 134. Идеята била по испански образец бившите комунисти да се покаят пред масовия гроб край Банско на избитите без съд и присъда след 9 септември 1944 г. 

Това разказа Петко Симеонов, подписал договора от името на СДС за емблематичната сграда на сините на Раковски, по бТВ. Акцията се проваля, покаянието и помирението също. 

Преди 28 години – на 7 декември, СДС се ражда в заседателната зала на Института по социология към БАН. Петко Симеонов има за задача да осигури мястото. „Аз бях един от активните хора в предварителните разговори, осигурих помещението. На самото учредяване аз не присъствах, определиха трима други да присъстват – Желю, Ивайло Трифонов и Николов”, споделя той.

„В този момент имаше страх, признавам си. Пред нас имаше една кола – в „Люлин”, не бяха много показни, но…”, спомня си Симеонов. „Има арестувани хора, които са ни помагали и които са стояли месеци, един изкара цяла година, в затвора, и ние не разбрахме. Нещата си бяха много овладени от бившата компартия и нейното ръководство”, казва той.

В началото бащите на СДС се събират и на други места, но не могат да работят. Първото им искане на Кръглата маса към комунистическия лидер Андрей Луканов е да се осигури подходящо помещение. „Имахме една стаичка, много малка, но ние се натъпквахме, 20-тина души, не може да се работи. За да се работи, трябва да има пространство”, споделя той.

За да получат сградата на „Раковски” №134 няколко пъти заплашват, че ще напуснат Кръглата маса.

Петко Симеонов се подписва за триетажната сграда, която принадлежи на Българската инвестиционно-строителна асоциация, ръководена от секретаря на ЦК на БКП Огнян Дойнов, близък на Андрей Луканов.

Сините настояват Държавна сигурност да им гарантира, че не ги подслушва. Проверката показва, че бръмбари няма. Тъй като всички са убедени в противното, Симеонов кани висш офицер на ДС за министър: „Рекох: Браво, като дойдем на власт, ще те направим министър! А той: „Тихо, бе!”, спомня си Симеонов. 

Сега СДС трябва да освободи сградата на "Раковски" 134, заради слабите резултати на парламентарните избори. 

Естония във фокуса на Вашингтон

http://www.investor.bg/evropa/334/a/estoniia-vyv-fokusa-na-vashington-243929/

Талин привлича вниманието на висшите американски чиновници заради стабилните разходи за отбрана и силната икономика

Естония във фокуса на Вашинготн

http://www.investor.bg/evropa/334/a/estoniia-vyv-fokusa-na-vashingotn-243929/

Талин привлича вниманието на висшите американски чиновници заради стабилните разходи за отбрана и силната икономика

1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийна лента

http://frognews.bg/news_139203/1000-leva-globa-i-3-mesetsa-bez-knijka-za-shofirane-v-avariina-lenta/

Идея за нови промени в Закона за движение по пътищата. 1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента по магистралата. Това прие на първо четене Транспортната комисия в Народното събрание.

Путин помилва две жени, осъдени за измяна

http://dnes.dir.bg/news/zheni-pomilvane-rusia-putin-26146609

Руският президент Путин помилва две жени, осъдени за държавна измяна, защото изпратили есемеси, съобщаващи за придвижването на руски танкове към Грузия.

Две местности край Варна остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=356491

Аварии на водопроводи са причината за безводието в местностите Манастирски рид и Ален мак. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. Очаква се водосабдяването да бъде възстановено около 14 часа. По-рано без вода остана село Езерово.

Поне 14 души загинаха при терористично нападение в Нигерия

http://www.cross.bg/pone-dyshi-nigeriya-1550564.html

/КРОСС/ Поне 14 души са загинали, а други 15 са били ранени при две самоубийствени нападения в бежански лагер в Диква, в североизточната част на Нигерия, предава „Фокус". Предполага се, че терористичната групировка „Боко Харам" стои зад атаките, тъй като в повечето случаи на насилие в региона от 2009 г. насам именно тя поема отговорност за нападенията. Властите допълниха, че организацията „сега прилага нова тактика на атакуване на бежанци или бежански лагери и взимане на заложници за получаване на откуп".  

Заклет играч на покер свири мача в Разград

https://www.24chasa.bg/sport/article/6365243

Заклет играч на покер свири мача в РазградХоландецът от турски произход Сердар Гюзюбуюк ще ръководи реванша на “Лудогорец” с израелския “Апоел” в сряда. Той е известен с разследването, което бе предприето срещу него, че залагал огромни суми на покер, след което си ги връщал от футбола. То не откри доказателства за това. Сердар е имал само един мач на български отбор като преди години е

Не купувайте риба от крайпътни търговци и царевица от минаващи по плажа хора!

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ne-kupuvajte-riba-ot-krajpytni-tyrgovci-i-carevica-ot-minavashti-po-plazha-hora-2039761

Не купувайте риба от крайпътни търговци, защото това крие риск за здравето. Това предупреди в ефира на Дарик директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев. И през този летен сезон продължават извънредните проверки на ресторанти, хотел

Арестуваха Динко от Ямбол за побой в Първомай

http://www.moreto.net/novini.php?n=356484

Динко Вълев от Ямбол, станал известен като "ловеца на бежанци", е бил арестуван в Първомай за побой над търговец. Инцидентът станал в хотел в Първомай. Сигнал за случилото се е получен на телефон 112 около 19.00 ч. вчера.

Пиян мигрант наръга шофьор на автобус в Италия

http://www.cross.bg/zaradi-piyan-suobshtava-1550563.html

/КРОСС/ Пиян мигрант от Кот д'Ивоар наръга няколко пъти с нож шофьор от градския транспорт в италианския град Сиена. 19-годишният гратисчия едва не го убил на място, ако не била намесата на няколко свидетели на бруталното нападение, станало посред бял ден в една от най-посещаваните от туристи зона на града, съобщава "Канал 3". Африканецът дори нападнал викнатите на помощ карабинери, като счупил витрина и с едно от стъклата пробвал да атакува униформените, които бързо го укротили с изстрел в крака. Състоянието на шофьора е много тежко, защото е загубил много кръв, съобщава АНСА. Нападателят е с досие в полицията и е пред експулсиране от Италия, но не заради връзки с терористи, а заради тежки проблеми с алкохола и агресивно поведение. Оказа се, че на 18 юли той е ударил кроше на кондуктор във влака, позволил си да му поиска билет, какъвто нямал. Вероятно и този скандал с шофьора е бил заради пътуване гратис на нападателя, коментират италианските медии.  

Американски бомбардировачи преминаха край Корейския полуостров

https://www.actualno.com/asia/amerikanski-bombardirovachi-preminaha-kraj-korejskija-poluostrov-news_624945.html

Американски военни съдове преминаха край Корейския полуостров в отявлен отговор на последните ракетни тестове на Северна Корея. Бомбардировачите B-1B, заедно с бойни самолети от южнокорейските и японски военновъздушни сили, участваха в 10-часово двустранно учение. "Северн

Новият Фелпс разби класациите - три световни титли за 2 часа

https://offnews.bg//vodni/noviat-felps-razbi-klasatciite-tri-svetovni-titli-za-2-chasa-661659.html

Появи ли се новият Майкъл Фелпс? Да, той е студент от Флорида, казва се Кейлъб Дресел и е на 20 години. И направи нещо историческо. За първи път на световно първенство или Олимпиада плувец успя да вземе три златни медала за една вечер!

Силно казано вечер! Снощи Дресел излезе на три финала за два часа в "Дунав арена", Будапеща! Спечели първо 50 метра свободен стил, като не допусна изненада. Нашият Кристиян Голомеев, плуващ за Гърция, завърши седми, което е невероятен успех.

После дойде 100 м бътерфлай. Дресел отново стана пръв и то с какъв резултат само - 49.86 секунди. Това е само на 4 стотни от световния рекорд на Майкъл Фелпс (49.82). 

Накрая дойде щафетата 4х100 м св. стил (двама мъже и две жени). Дресел плува на първи пост и предаде поста на Нейтън Ейдриън след 47.22 секунди. За американците стартираха още Малори Комърфорд и Симон Мануел. Можеха да "изгорят" обаче, тъй като Мануел за малко да направи фалстарт. В крайна сметка станаха първи с чудовищен световен рекорд - 3:19.60 минути. Трето злато.

Това и Фелпс не го е правил. Сравненията изникнаха сами, но новата звезда го даде скромно: "Сравненията сигурно са неизбежни. Но аз съм съвсем различен човек от Майкъл Фелпс", каза шампионът от Флорида.

"Май трябваше да плувам само два пъти", допълни Кейлъб, който за два часа плува три пъти, разгря три пъти и участва в три церемонии. Доста зает човек!

А в понеделник го чака изпит по алгебра. Няма шега! Кейлъб ще го държи онлайн от Будапеща.

Кога ще учи, не е ясно, тъй като днес има сериозна работа - да настигне Майкъл Фелпс. Легендата е единственият плувец със 7 златни медали от едно световно първенство - това в Мелбърн през 2007 година. Дресел ще го изравни при победа с щафетата на САЩ на 4 по 100 метра съчетано. В което едва ли някой се съмнява.

"Знам, че сравненията ще продължават. Определено тежат. Няма какво да направя, освен да и върша моята работа", каза Кейлъб.

Смият Фелипс остана впечатлен. Той прати съобщение с поздрави до новата звезда още снощи.

"Човече, беше голям купон", отдъхна си накрая Дресел, който успя да засенчи дори великата Кейти Ледецки, "спряла се" на 5 златни медала в Будапеща.

Все пак да припомним - абсолютният рекорд е от 8 златни медала. Поставен е на Олимпиадата в Пекин през 2008 година. От Майкъл Фелпс, разбира се! Но Кейлъб Дресел е едва на 20 години! Има поне 2, дори 3 олимпиади пред себе си.

Пострадалите от тайфуна в Тайван са над сто души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365238

Пострадалите от тайфуна в Тайван са над сто души

Броят на пострадалите от тайфуна „Несат“, връхлетял върху Тайван стана 103 души, съобщава РИА Новости, предава “Фокус“.  По рано имаше съобщения, че 82 души са травмирани, а 8700 жители са евакуирани в безопасност. Бушуващата стихия е предизвикала сериозни проблеми в електрооснабдяването, практически на цялата територия на острова.

9 неща за летния гардероб, които никога не излизат от мода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6364517

9 неща за летния гардероб, които никога не излизат от мода Памучна рокля - може би това е най-голямата класика сред дрехите за горещите дни. Може да е чисто бяла или цялата украсена с пъстри цветя. Няма ограничения в дизайна - с широки и тънки презрамки, с къси ръкави, с ниска или висока талия, каквото и да изберете, няма да влезе в графата демоде. Такива рокли са носили бабите ни, майките ни,

Какво време ни очаква през август

https://www.vesti.bg/bulgaria/kakvo-vreme-ni-ochakva-prez-avgust-6072055

Месецът ще започне със слънчево и горещо време, като през първата седмица максималните температури ще достигат 37-38°

Китай показа военна мощ

http://www.cross.bg/kitaii-dzinpin-beshe-1550562.html

/КРОСС/ Пищен парад по случай 90-годишнината на Народно-освободителната армия на Китай се проведе в провинцията Вътрешна Монголия. На него беше показана най-новата военна техника, с която Пекин разполага, предава „Фокус". Парадът започна в 9 ч. местно време (4 ч. българско време) и беше приет от президента на Китай и председателя на Централния военен съвет Си Дзинпин. В парада участваха 12 хил. военнослужещи, 129 военни самолета, 571 единици наземно оборудване. Над 40% от представената техника се демонстрира публично за първи път. Освен това за първи път беше показана новата междуконтинентална балистична ракета DF-31AG. „На Китай, както никога по-рано в историята му, е необходимо да сформира мощни въоръжени сили за да защитава суверенитета и интересите на своя народ", заяви президентът на Китай Си Дзинпин. „Днес, както никога, сме близо до постигането на целите ни за възраждане на китайската нация. И сега, повече от всякога, ни е необходимо да построим силна армия", каза Си. „Войници и офицери, вие сте длъжни неуклонно да следвате принципите и системата на абсолютно ръководство на партията над армията, винаги да слушате и да изпълнявате нарежданията на партията и да я следвате към всяка цел, която тя ще ви покаже", подчерта главнокомандващият, при обръщението му към взелите участие в парада военнослужещи

Британски учени: При секса само мъжете харчат повече калории

http://frognews.bg/news_139202/Britanski-ucheni-Pri-seksa-samo-majete-harchat-poveche-kalorii/

При секса повече калории харчат мъжете, а не жените, установиха британски учени. Докато силният пол изгаря 4,2 калории по време половия акт, при жените показателят е 3,1 калории.

"Катар Спортс инвестмънт" дава на Неймар 300 млн. евро, за да се откупи от "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/30/3015918_katar_sports_investmunt_dava_na_neimar_300_mln_evro_za/?ref=rss


ПСЖ няма никакво намерение да се отказва от звездата на "Барселона" Неймар и няма да щади средства, за да привлече бразилецът.<br /><br />Каталунците заковаха откупуваща клауза на Неймар от 222 млн. евро, като дори това не може да спре богатите собственици на френския гранд. Според шефовете на "Барселона" обаче никой отбор не може да си позволи Неймар без да наруши финансовия феърплей.<br /><br />Френското издание "Фигаро" твърди, че ПСЖ...

Спрете да мрънкате!

https://offnews.bg//mama-nindzha/sprete-da-mrankate-661661.html

Автор: Валентина Вълчева И пак съм в парка, в едно от капанчетата, въоръжена с две деца, книга и лаптоп. Моето разбиране за добра подготовка за всякакви ситуации. Забелязала съм, че обикновено по капанчета и барове ме спохожда желанието за писане. Някакъв Хемингуейов прийом. И той все из кръчмите на по чашка се е срещал с вдъхновението. Все пак, успявам да пробутам временно едното дете на баща ми, да приспя другото и да намеря време да се огледам, но вече не защото все съм изтървала от поглед някое, а просто от нямане какво да правя. Събота е. Пазарен ден за Видин.…

Отлични са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365234

Отлични са условията за туризъм в планините

Отлични са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитирани от “Фокус“.  Само в най-високата част на Стара планина духа умерен вятър. Времето е ясно и слънчево. Температури са между 9 и 17 градуса. В курортите има лифтови съоръжения, които работят навсякъде – Банско, Пампорово – линиите 1,

Русия ще продължи да доставя ракетни двигатели на САЩ

http://www.cross.bg/rysiya-dvigateli-moskva-1550561.html

/КРОСС/ Въпреки новите санкции от страна на Вашингтон към Москва, Русия засега ще продължи да доставя ракетни двигатели за САЩ. Това обяви вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин, цитиран от „Фокус". САЩ не прекратяват сътрудничеството с Русия в космическата сфера, тъй като „американците не могат да отделят своя сегмент и да направят това самостоятелно, те нямат с какво да изстрелват своите ракети", допълни Рогозин в интервю за телевизионния канал „Россия-24". Споразумението между Москва и Вашингтон, което предвижда в САЩ да се доставят 101 двигатели РД-180 и чиято стойност е около един милиард долара, беше сключено през 1997 г.  

Марешки омъжва дъщеря си за "скромно момче" от Варна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mareshki-omyzhva-dyshteria-si-za-skromno-momche-ot-varna-2039754

Бизнесменът и лидер на „Воля” Веселин Марешки омъжва дъщеря си следващия понеделник. Новината съобщи самият той пред bTV.
 
Сватбата ще е във Варна, а дъщеря му не иска пищно тържество. Марешки определи бъдещия си зет като

Проучване: Президентската институция - лидер по доверие

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prouchvane-prezidentskata-instituciia-lider-po-doverie-2039755

След изтощителната поредица от избори през последните четири години – три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите вземат връх, коментират от социологическа АФИС по повод св

Международният фолклорен фестивал започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356479

От днес до 3 август Варна е домакин на 26-то издание на Международния фолклорен фестивал, припомня Moreto.net. По традиция фестивала се открива с дефиле на участниците. Точно в 18.30 часа 240 танцьори от различни краища на света ще тръгнат от площад "Независимост", преминавайки през пешеходната зона.

Седмична прогноза за времето - от 31 юли - 6 август

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-ot-31-uli-6-avgust-news_624944.html

Новата седмица започва с горещо време. Температурите постепенно ще се повишават, като от средата на следващата седмица средната температура ще е 35 градуса. Очаква ни горещо време, сухо време. В понеделник градусите ще стигнат до 35, като най-горещо ще бъде в Кърджали, Благое

Рекордна е реколтата от лавандула през тази година

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rekordna-e-rekoltata-ot-lavandula-prez-tazi-godina-243928/

Ниската изкупна цена на зърнените култури подкрепя отглеждането на маслодайното растение в нехарактерни региони в страната

САЩ обвиниха руснак в пране на 4 милиарда долара чрез биткойн

http://clubz.bg/56751-sasht_obviniha_rusnak_v_prane_na_4_miliarda_dolara_chrez_bitkojn

Снимка Bitcoin.org

Руски гражданин е обвинен в САЩ в пране на 4 милиарда долара чрез дигиталната валута биткойн. 38-годишния Александър Виник е арестуван близо до Солун и е обвинен от американската прокуратура в 21 престъпления, включително пране  на откраднати пари след хакерска атака на компания за обмен на биткойн.

Прокуратурата в щата Калифорния е повдигнала обвинения срещу него за “бизнес с нелицензирани парични услуги, пране на пари и свързани престъпления“. Според обвинението Виник е получил парите след хакерска атака срещу компанията Mt Gox.

Хакерската група е откраднала над 4 милиарда долара, които по-късно са изпрани през други организации. Виник е сочен за мозъка на операцията.

“Новите технологии променят начина, по който общуваме помежду си, но и са използвани от престъпници, които си служат с тях за осъществяване на престъпните си цели“, коментира Браян Стреч, прокурор в Калифорния.

Виник е работил в BTC-e, също фирма за обмен на дигиталната валута, която вероятно е използвана за прането на повече от 4 милиарда долара от кражби, трафик на наркотици и други престъпления. Според разследващите през нея са изпрани и откраднатите от Mt Gox пари.

Mt Gox е японска фирма за обмен на биткойн – място, където реални пари могат да бъдат заменени за дигиталната валута. По времето на атаката организацията е най-голямата такава в света. Тя обявява фалит през 2014 г. след като хакери са откраднали около 850 000 биткойни, равностойни на милиони долари.

Според местни медии властите в Гърция ще започнат преговори за екстрадирането на Виник. Ако бъде признат за виновен в САЩ, го очакват до 20 години затвор.

Арестът на Виник е последният от серия американски акции срещу руски киберпрестъпници на територията на Европа.

Повдигането на обвинения срещу него се случва на фона на разследването за евентуална намеса на Русия в президентските избори в САЩ миналата година. Според американското разузнаване руските власти стоят зад хакерската атака срещу сървърите на Демократическата партия, след която изтекоха служебни имейли. Скандалът беше една от причините подкрепата за кандидатът на Демократите Хилъри Клинтън да спадне и Доналд Тръмп да спечели изборите.

Биткойн е дигитална валута, която действа изцяло онлайн. Всеки биткойн е на практика компютърен файл, който е складиран в дигитален портфейл – приложение за смартфон или компютър. За разлика от традиционните валути, биткойн няма централна банка и не е обвързан с никоя държава.

Как да се предпазим от измами?

В официалния сайт на биткойн създателите на дигиталната валута съветват как да избегнем измами, ако самите ние я използваме. На първо място специалистите поставят именно фалшивите сайтове за обмен на биткойн, през които на практика се краде дигиталната валута. Те могат да бъдат разпознати по примамливите предложения в социалните мрежи. Това е маркетингова стратегия за събиране на посещения, а потребителите трябва да бъдат нащрек за измами. Важно е да се уверите, че в адреса на сайта присъства протокола HTTPS вместо HTTP – това значи, че трафикът е криптиран. Освен това подобни сайтове съществуват не повече от ден. На следващия те се появяват с различен домейн, но схемата за измами е същата.

Специалистите съветват също да използваме единствено официалното приложение за съхраняване на дигиталната валута, защото често фалшивите биткойн портфейли целят да заразят компютъра на потребителя със зловреден софтуер.

Лихвите по кредити и депозити - рекордно ниски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365225

Лихвите по кредити и депозити - рекордно нискиТенденцията за спад в лихвите по депозити и кредити продължава до рекордно ниски нива. В същото време спестяванията ни в банките ни се увеличават, съобщава Нова тв.  „Това може да се обясни с два фактора – политиката на Европейската централна банка, която следва курс на непрекъснато понижаване на основния лихвен процент.

Динко от Ямбол задържан за още 72 часа

http://clubz.bg/56750-dinko_ot_qmbol_zadyrjan_za_oshte_72_chasa

Примерът на Динко е заразителен. Но той ли зададе тона всъщност?

Районната прокуратура в Първомай задържа Динко Вълев за още 72 часа. Това съобщи бТВ. Срещу него вече има повдигнати обвинения за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди и за повреждане на чуждо имущество.

Според обвинението в петък вечерта "ловецът на бежанци" от Ямбол е нанесъл два юмручни удара в лицето на свой бизнес-партньор и му счупил мобилния телефон. Това се е случило в хотел в Първомай.

Пострадалият подал жалба в МВР и в събота на обед Динко Вълев се яви доброволно в районното управление в Първомай, където беше задържан за 24 часа.

САЩ изпрати бомбардировачи над Корейския полуостров, Тръмп недоволства от Китай

http://www.cross.bg/kitaii-trump-koreya-1550560.html

/КРОСС/ Два американски свръхзвукови бомбардировача Б-1Б прелетяха над Корейския полуостров в отговор на извършените от Северна Корея ракетни изпитания, съобщиха в комюнике американските военновъздушни сили. В петък Пхенян изстреля за втори път междуконтинентална балистична ракета, с което доказа, че е способен да удари територията на САЩ. Президентът Доналд Тръмп реагира с остро предупреждение, като в същото време изрази разочарование от Китай, от когото е очаквал да вземе мерки срещу Северна Корея. "Много съм разочарован от Китай. Предишните ни глупави лидери им позволиха да печелят годишно по няколкостотин милиарда долара от двустранната търговия. Но те не правят нищо за нас със Северна Корея, само говорят. Няма да позволим това да продължава повече. Китай лесно можеше да реши този проблем!", написа Тръмп в Туитър. Прелитането на бомбардировачите е пряк отговор на ракетното изпитание от петък и предишното пробно изстрелване на ракета "Хвасон-14" на 3 юли, се казва в комюникето на американските военни. Американските бомбардировачи са били придружени в мисията от южнокорейски изтребители от и до базата в Гуам. Б-1Б е сред най-модерните машини във въоръжението на военновъздушните сили на САЩ, като бомбардировачите са способни да носят включително и ядрено оръжие.  

САЩ изпрати бомбардировачи над Корейския полуостров

http://www.cross.bg/koreya-sili-raketa-1550560.html

/КРОСС/ Два американски свръхзвукови бомбардировача Б-1Б прелетяха над Корейския полуостров в отговор на извършените от Северна Корея ракетни изпитания, съобщиха в комюнике американските военновъздушни сили. В петък Пхенян изстреля за втори път междуконтинентална балистична ракета, с което доказа, че е способен да удари територията на САЩ. Президентът Доналд Тръмп реагира с остро предупреждение, като в същото време изрази разочарование от Китай, от когото е очаквал да вземе мерки срещу Северна Корея. Прелитането на бомбардировачите е пряк отговор на ракетното изпитание от петък и предишното пробно изстрелване на ракета "Хвасон-14" на 3 юли, се казва в комюникето на американските военни. Американските бомбардировачи са били придружени в мисията от южнокорейски изтребители от и до базата в Гуам. Б-1Б е сред най-модерните машини във въоръжението на военновъздушните сили на САЩ, като бомбардировачите са способни да носят включително и ядрено оръжие.  

След Каракачанов и Марешки жени дъщеря си

https://offnews.bg//politika/sled-karakachanov-i-mareshki-zheni-dashteria-si-661660.html

Опитах се да вдигна нещо тежко и останах там. На брега на морето стана, тренирах, но сега има повече лекарства и болките ми в кръста намаляха. 

Така обясни отсъствието си от публичното пространство от десетина дни лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки по бТВ. Той призна, че като студент е обмислял да напусне България и да отиде в Маями или Барселона - градове, свързани с вода, също като родната му Варна. 

Ще омъжа дъщеря си Александрина следващия понеделник, с Каракачанов вървим заедно в това отношение, разказа Марешки. Лидерът на ВМРО вдигна сватба на дъщеря си Деница в Боженци в народна носия. 

ВОЛЯ няма нищо общо нито с ГЕРБ, нито с БСП, подкрепяме ги, когато решават проблеми, каза още Марешки. 

Ще публикувам всички 800 страници от обвинението към мен, ако някой намери една дума за изнудване, ще дам награда, заяви политикът. Той уточни, че ще започне да публикува документите от септември. 

Шотландия иска Лондон да защити износа на уиски след Брекзит

http://www.mediapool.bg/shotlandiya-iska-london-da-zashtiti-iznosa-na-uiski-sled-brekzit-news267295.html

Шотландското правителство настоя пред Лондон да гарантира на законодателно равнище защитата на износа на шотландско уиски след излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде агенция Прес Асошиейшън, цитирана от БТА. "Уискито е продукт, чийто износ носи на Шотландия по 4 милиарда лири (5.25 млрд. долара) годишно. Много важно е да запазим надеждната правна защита в тази област, затова и поисках от британското правителство разяснения дали въпросът ще присъства в преговорите при визитата на министъра на международната търговия Лиам Фокс в САЩ", каза шотландският министър на икономиката Кит Браун. Производството на уиски осигурява работа на около 20 000 души, подчерта министърът. Браун отбеляза, че е недопустимо британският кабинет да разглежда търговски сделки, които застрашават ценността и репутацията на шотландските продукти. Настоявам също сегашните европейски нормативни изисквания да бъдат гарантирани и след Брекзита, каза той. Трябва да сме сигурни, че всякакви бъдещи споразумения ще бъдат полезни за Шотландия и няма да застрашават източниците за съществуване на нашите фермери и производители, допълни министърът.

Може ли Европа да се справи с бежанската криза в Италия?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/moje-li-evropa-da-se-spravi-s-bejanskata-kriza-v-italiia-243926/

Гонени от бедност, климатични промени и политически и етнически конфликти, мигрантите в Европа ще се увеличават, пише в анализ Politico

Австралия предотврати атентат, предвиждащ свалянето на самолет

https://www.actualno.com/asia/avstralija-predotvrati-atentat-predvijdasht-svaljaneto-na-samolet-news_624942.html

Австралийските власти предотвратиха атентат, предвиждащ свалянето на самолет, обяви премиерът Малкълм Търнбул. Арестувани са 4 души. „Мога са каже, че през последната нощ бе проведена голяма съвместна контратерористична операция, която предотврати терористичен акт чр

Израелските сили за сигурност арестуваха 15 предполагаеми терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365205

Израелските сили за сигурност арестуваха 15 предполагаеми терористи 

Силите за сигурност на Израел са арестували 15 души, заподозрени в терористически дейности и насилствено нарушаване на мира. Акцията е извършена от Силите за самоотбрана на Израел, Израелската служба за вътрешна сигурност „Шин Бет“ и граничната полиция на страната, пише The Jerusalem Post, цитиран от “Фокус“.

Голям пожар бушува снощи в Русе

http://www.mediapool.bg/golyam-pozhar-bushuva-snoshti-v-ruse-news267294.html

Голям пожар бушува снощи на брега на Дунава в Русе. Огънят е тръгнал от пристройка, използвана за лятна градина на неработещия от години ресторант "Фиеста", откъдето се е прехвърлил към двуетажната сграда на бившата гребна база, предадеБГНЕС. Огънят е пламнал малко преди 18.30 часа. Буквално за десетина минути е обхванал всичко, като според неофициална информация е било подпалено канапе. Хората в района разказват, че сградата се е ползвала от клошари и от деца, които отивали там да пият алкохол, да си правят купони и селфита. Полицията бе отцепила веднага района и достъпа до брега на реката. Много от посетителите на речния ресторант "Понтона", който е в реката, останаха откъснати от брега за повече от час. Задимяването от пожара бе усетено в целия център на Русе. На мястото на инцидента бяха изпратени три екипа на пожарната, които близо два часа се бориха с огъня. Оказва се, че това не е първият подобен инцидент – преди няколко дни отново е горяла същата сграда, но огънят е бил потушен много бързо. За щастие, при инцидента няма пострадали хора. Изгорялата постройка е общинска собственост, но не се охранява, тъй като не се използва от години. Причините за пожара тепърва ще се изясняват.

Откраднаха златно копие на модула, с който Армстронг кацна на луната

https://offnews.bg//sviat/otkradnaha-zlatno-kopie-na-modula-s-kojto-armstrong-katcna-na-lunata-661658.html

Златно копие на модула, с който през 1969 г. американският астронавт Нийл Армстронг каца на Луната, е откраднато от музея на въздухоплаването и космонавтиката в родния му град Уапакънета в щата Охайо.

Копието е от масивно злато с размер почти 13 см. Експонатът е особено ценен, защото е единият от три подобни в света, съобщи БНР. Те са изработени от френската бижутерска фирма "Картие" за всеки от тримата астронавти, участвали в лунната мисия.

Подарени са им в Париж малко след завръщането им от историческата мисия.

В разследването на кражбата се включи и ФБР. 

Пожар по време на концерт в Испания, над 22 хиляди души бяха евакуирани (видео)

http://www.cross.bg/evakyirani-intzidenta-hilyadi-1550559.html

/КРОСС/ Над 22 хиляди души, дошли за музикалния фестивал „Тумороуленд юнайт Спейн" (Tomorrowland Unite Festival) в испанския град Санта Колома де Граманет, до Барселона, бяха евакуирани заради огромен пожар, обхванал основната сцена, съобщава БТВ. За щастие при инцидента няма пострадали, а извеждането на хората е преминало спокойно. Организаторите съобщиха, че причина за инцидента била „техническа неизправност". Очевидци обаче разказват пред медиите, че пожарът е избухнал, след като самите организатори са изстреляли фойерверки, като част от шоуто, те са паднали на сцената и са подпалили конструкцията ѝ. Пристигналите на мястото пожарникари успели да потушат пламъците, но съоръжението е изгоряла напълно. video: https://www.youtube.com/watch?v=pKaWAhL1bV0

Синоптик: Край на екстремните жеги

http://frognews.bg/news_139201/Sinoptik-Krai-na-ekstremnite-jegi/

„Очаква се през август да няма остро нахлуване на студен въздух, както беше през юли. Горещините вече започнаха, но няма да са екстремни”, каза в предаването „Събуди се” синоптикът Симеон Матев.

Престрелка в Германия, двама убити, българин сред пострадалите

http://clubz.bg/56749-prestrelka_v_germaniq_dvama_ubiti_bylgarin_sred_postradalite

Двама са убити и четирима са ранените при стрелбата в нощния клуб в град Констанц, югозападната част на Германия. Това съобщи АФП.

Гост на заведението открил огън срещу посетителите снощи. Според полицията 34-годишният мъж е убил един човек и ранил други четирима. След това той се опитал да избяга, но се сблъскал с органите на реда на входа на нощния клуб. Заподозреният бил прострелян и по-късно е починал в болница. Не се посочват мотиви за деянието му. Атаката е извършена около 04:30 ч. местно време.

Един от полицаите също е ранен по време на престрелката. Започнато е разследване по случая.

След изстрелите срещу веселящото се множество е бил подаден сигнал в полицията. Униформени са пристигнали начаса. Тогава нападателят е открил огън срещу полицаите, те са отвърнали със стрелба. Мъжът е бил тежко ранен, малко по-късно е починал в болница.

Раненият при престрелката един от полицаите е без опасност за живота. Ранен е и портиерът на дискотеката, който се опитал да спре нападателя.

По все още непотвърдени данни престъпникът е бил известен на полицията мъж от Ирак, който от дълго време е живял в Констанц, но не е бил кандидат за политическо убежище. 

До този момент няма данни за извършен терористичен акт, заяви за новинарската телевизия N 24  Фридрих Бецикофер от полицията в Констанц.

Следствените действия продължават, районът е отцепен, над него кръжат полицейски хеликоптери.

"Посетителите на дискотеката са успели да се спасят с бягство или са се скрили в сградата, опасността е отминала", съобщиха в туитър от полицията в Констанц.

Засега версията е личен мотив.

Свидетел на стрелбата заяви за германската новинарска агенция ДПА, че нападателят е открил безразборна стрелба срещу веселящите се в препълнената дискотека с пистолет. Свидетелят е видял само един нападател и успял да избяга с приятелите си. Според други очевидци стрелецът не е бил сам, което прокуратурата опроверга. 

Новината идва само два дни след друго нападение в Германия, в северния пристанищен град Хамбург. В петък един човек загина, а няколко други бяха ранени след атака с нож в супермаркет. От полицията съобщиха, че мъжът е ислямист от Обединените арабски емирства, но не е джихадист.

Малко по-късно от полицията съобщиха, че български гражданин е пострадал при инцидента. Германските власти са информирали българското консулство, че българинът не е пострадал при стрелбата, а се е наранил при създалата се ситуация на уплаха. Полицията не е пожелала да даде допълнителна информация и данни за пострадалия българин. Съгласно германското законодателство негови лични данни може да бъдат предадени на българските власти само при изразена от нашия сънародник изрична молба, съобщиха от българското МВнР.

Престрелка в Германия, двама убити, четирима ранени

http://clubz.bg/56749-prestrelka_v_germaniq_dvama_ubiti_chetirima_raneni

Двама са убити и четирима са ранените при стрелбата в нощния клуб в град Констанц, югозападната част на Германия. Това съобщи АФП.

Гост на заведението открил огън срещу посетителите снощи. Според полицията 34-годишният мъж е убил един човек и ранил други четирима. След това той се опитал да избяга, но се сблъскал с органите на реда на входа на нощния клуб. Заподозреният бил прострелян и по-късно е починал в болница. Не се посочват мотиви за деянието му. Атаката е извършена около 04:30 ч. местно време.

Един от полицаите също е ранен по време на престрелката. Започнато е разследване по случая.

Новината идва само два дни след друго нападение в Германия, в северния пристанищен град Хамбург. В петък един човек загина, а няколко други бяха ранени след атака с нож в супермаркет. От полицията съобщиха, че мъжът е ислямист от Обединените арабски емирства, но не е джихадист.

САЩ взеха ответни мерки след ракетния тест на Северна Корея

http://www.mediapool.bg/sasht-vzeha-otvetni-merki-sled-raketniya-test-na-severna-koreya-news267293.html

САЩ предприеха няколко ответни мерки след новия ядрен тест на Северна Корея, стана ясно през уикенда. В петък през нощта Пхенян извърши второ изпитание на междуконтинентална балистична ракета, което доказва способността на Северна Корея да нанесе удар на територията на САЩ. Заради теста САЩ поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. В нощта срещу неделя два американски свръхзвукови бомбардировача Б-1Б прелетяха над Корейския полуостров. Те са именно в отговор на извършените в последно време севернокорейски ракетни изпитания, съобщиха в комюнике военновъздушните сили на САЩ, цитирани от Ройтерс. "Прелитането на бомбардировачите вчера е пряк отговор на ракетното изпитание от петък и предишното пробно изстрелване на ракета "Хвасон-14" на 3 юли", се казва в комюникето. Американските власти съобщиха още, че са извършили нов тест на системата за противоракетна отбрана THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Според Пентагона операцията е преминала успешно. Американската агенция за противоракетна отбрана съобщи, че в американския тест е изстреляна ракета със среден обсег от самолета "Еър Форс C-17" над Тихия океан. Авиационното звено на Аляска "установи, проследи и прихвана целта", съобщиха военните. Целта на системата THAAD е да прихваща и унищожава балистични ракети с нисък и среден обхват още докато са извън атмосферата или веднага след като са навлезли в нея през последната фаза от своя полет. Тя обаче не може да спре междуконтинентална балистична ракета. В петък междуконтиненталната балистична ракета на Северна Корея измина разстояние от 1000 км., преди да падне в Японско море. Междувременно, американският президент Доналд Тръмп изрази в Туитър дълбокото си разочарование от Китай и бездействието му спрямо Северна Корея, предадоха световните агенции. "Предишните американски лидери дадоха възможност на Китай да печели стотици милиарди долари годишно от търговия, но той не прави нищо със Северна Корея за нас, само говори. Няма да допуснем това да продължава повече. Китай може лесно да реши този проблем", пише президентът, цитиран от БТА. От своя страна, властите в Северна Корея обявиха в неделя, че тяхното последно изпитание на междуконтинентална балистична ракета в петък е остро предупреждение към САЩ заради тяхното желание да наложат нови санкции на Пхенян. Това съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Франс прес. Северна Корея уверява, че ще отвърне в случай на военна провокация от страна на Вашингтон. "Тестът на междуконтинентална балистична ракета този път целеше да изпрати остро послание на САЩ, които умножиха безразсъдните изявления, които френетично размахват заплахата на санкциите и които водят кампания, целяща да упражни натиск върху Корейската народнодемократична република", се казва в съобщението на КЦТА. Според експерти изпитанието от петък е било очевидно по-мощно от това на 3 юли. Те смятат вече, че севернокорейските ракети може на теория да достигнат източния бряг на САЩ, в това число и Ню Йорк, отбелязва Франс прес. Изпитанието на ракета на 3 юли породи вълна от международно безпокойство относно военните способности на КНДР. Оттогава САЩ упражняваха натиск за налагане на санкции от страна на ООН и на американския Конгрес срещу Пхенян. Миналата седмица нови наказателни мерки срещу Северна Корея бяха гласувани в Сената. В изявление на севернокорейското министерство на външните работи пък се отправя призив към САЩ да сложи край на "глупавата мечта" да навреди на КНДР. "Ако янките посмеят отново да размахат ядрената заплаха над тази земя, то КНДР ще ги научи на обноски, като използва стратегическа ядрена сила", се казва в изявлението на външното ведомство.

САЩ взе ответни мерки след ракетния тест на Северна Корея

http://www.mediapool.bg/sasht-vze-otvetni-merki-sled-raketniya-test-na-severna-koreya-news267293.html

САЩ предприеха няколко ответни мерки след новия ядрен тест на Северна Корея, стана ясно през уикенда. В петък през нощта Пхенян извърши второ изпитание на междуконтинентална балистична ракета, което доказва способността на Северна Корея да нанесе удар на територията на САЩ. Заради теста САЩ поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. В нощта срещу неделя два американски свръхзвукови бомбардировача Б-1Б прелетяха над Корейския полуостров. Те са именно в отговор на извършените в последно време севернокорейски ракетни изпитания, съобщиха в комюнике военновъздушните сили на САЩ, цитирани от Ройтерс. "Прелитането на бомбардировачите вчера е пряк отговор на ракетното изпитание от петък и предишното пробно изстрелване на ракета "Хвасон-14" на 3 юли", се казва в комюникето. Американските власти съобщиха още, че са извършили нов тест на системата за противоракетна отбрана THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Според Пентагона операцията е преминала успешно. Американската агенция за противоракетна отбрана съобщи, че в американския тест е изстреляна ракета със среден обсег от самолета "Еър Форс C-17" над Тихия океан. Авиационното звено на Аляска "установи, проследи и прихвана целта", съобщиха военните. Целта на системата THAAD е да прихваща и унищожава балистични ракети с нисък и среден обхват още докато са извън атмосферата или веднага след като са навлезли в нея през последната фаза от своя полет. Тя обаче не може да спре междуконтинентална балистична ракета. В петък междуконтиненталната балистична ракета на Северна Корея измина разстояние от 1000 км., преди да падне в Японско море. Междувременно, американският президент Доналд Тръмп изрази в Туитър дълбокото си разочарование от Китай и бездействието му спрямо Северна Корея, предадоха световните агенции. "Предишните американски лидери дадоха възможност на Китай да печели стотици милиарди долари годишно от търговия, но той не прави нищо със Северна Корея за нас, само говори. Няма да допуснем това да продължава повече. Китай може лесно да реши този проблем", пише президентът, цитиран от БТА. От своя страна, властите в Северна Корея обявиха в неделя, че тяхното последно изпитание на междуконтинентална балистична ракета в петък е остро предупреждение към САЩ заради тяхното желание да наложат нови санкции на Пхенян. Това съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Франс прес. Северна Корея уверява, че ще отвърне в случай на военна провокация от страна на Вашингтон. "Тестът на междуконтинентална балистична ракета този път целеше да изпрати остро послание на САЩ, които умножиха безразсъдните изявления, които френетично размахват заплахата на санкциите и които водят кампания, целяща да упражни натиск върху Корейската народнодемократична република", се казва в съобщението на КЦТА. Според експерти изпитанието от петък е било очевидно по-мощно от това на 3 юли. Те смятат вече, че севернокорейските ракети може на теория да достигнат източния бряг на САЩ, в това число и Ню Йорк, отбелязва Франс прес. Изпитанието на ракета на 3 юли породи вълна от международно безпокойство относно военните способности на КНДР. Оттогава САЩ упражняваха натиск за налагане на санкции от страна на ООН и на американския Конгрес срещу Пхенян. Миналата седмица нови наказателни мерки срещу Северна Корея бяха гласувани в Сената. В изявление на севернокорейското министерство на външните работи пък се отправя призив към САЩ да сложи край на "глупавата мечта" да навреди на КНДР. "Ако янките посмеят отново да размахат ядрената заплаха над тази земя, то КНДР ще ги научи на обноски, като използва стратегическа ядрена сила", се казва в изявлението на външното ведомство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване