Германия: рекорден брой свободни работни места

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281321_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3A+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%

 Свободните работни места в Германия достигнаха рекордно високо равнище. През второто тримесечие на годината в страната е имало 1,1 милиона незаети работни места, съобщава Федералната агенция по труда, цитирана от в. "Ди Цайт". Работна ръка търсят най-вече преработващата промишленост и строителният бранш. 

Кланиците, корабостроителниците, фермерите и строителните предприемачи в Германия – всички търсят работна ръка от държави в ЕС, пише друг германски вестник – "Ди Велт". Грижите за възрастни и безпомощни хора също биха изглеждали другояче, ако ги нямаше онези близо 400 хиляди източноевропейци, които се трудят в този сектор срещу относително ниско заплащане.

От 2010 година насам в Германия притокът на хора от държави в ЕС се е утроил. Само през 2016 година по линия на свободата на придвижване тук пристигнаха 634 хиляди европейци, съобщава в. "Ди Велт", позовавайки се на мониторинга на Федералната служба за миграцията и бежанците. Най-много са румънците – 171 хиляди, следвани от поляците (123 хиляди) и българите (67 хиляди).

31 на сто от българите в Германия са безработни

Осем от всеки десет новопристигнали еврограждани произхождат от Източна Европа, докато мигриращите към Германия от кризисните южноевроепйски страни Гърция, Португалия, Италия и Испания са едва 14,5% от общия брой. В хода на финансовата криза броят им беше нараснал, но сега отново върви надолу.

Германия си остава най-предпочитаната страна от ЕС, към която мигрират еврограждани. Според Регистъра на чужденците, към края на миналата година в страната трайно са пребивавали 4,3 милиона граждани на други държави от ЕС, без да се броят тези с германски паспорти. Най-много са поляците – почти 800 хиляди, следвани от италианците и румънците.

Анализът показва, че повечето пристигащи от държави в ЕС са млади и добре квалифицирани, а това ги прави много по-подходящи за германския трудов пазар в сравнение с мигрантите от неевропейски страни. Сред живеещите в Германия чужденци от ЕС само малка част получават социални помощи. Сред унгарците, например, процентът е едва 4,9, докато 7,3% от германците получават помощи за безработни. Българите в Германия са групата с най-висок процент зависими от социални помощи – 31 на сто.

 Arbeitsamt Warteschlange (picture-alliance/dpa)

31 на сто от българите в Германия зависят от социални помощи

"Ди Велт" припомня, че преди навлизането на многобройни мигранти от Близкия изток в Германия правителството обръщаше сериозно внимание на нарастващия брой чужденци от ЕС, които получават социални помощи. Според Федералната агенция по труда, от септември 2013 г. до март тази година числеността на тази група е нараснала от 295 хиляди на 458 хиляди. Най-многобройни са поляците и българите - съответно 87 527 и 83 504.

Злоупотреби със социални помощи

Преди половин година в Германия бяха приети законодателни промени за ограничаване на злоупотребата със социални помощи. Според тях един гражданин на държава от ЕС има право помощи за безработни в Германия чак пет години след пристигането си, ако до този момент не е работил нито един ден или не е бил регистриран като самонает в Германия. Няколко съдилища в Германия обаче отсъдиха друго, за което вече сме информирали в публикации на ДВ.

Поради зависимостта си от решенията на съдилища и институции в ЕС германското правителство среща трудности и в опита си да ограничи други злоупотреби със социални помощи. Става дума за детските надбавки, които правителството възнамеряваше да подложи на проверка в случаите, когато децата на работещи в Германия чужденци от ЕС живеят в родната си страна. Според Финансовото министерство в момента има 185 хиляди такива случая, а идеята е детските надбавки за такива деца да се изплащат не според германските стандарти, а според стандартите на родната им страна – където те и реално живеят. Но Еврокомисията обяви тези планове за "противоправни" и "дискриминиращи" и правителството оттегли законопроекта. В момента Берлин се опитва да убеди Брюксел, че европейското законодателствосе нуждае от корекции в тази посока, пише в. "Ди Велт".


 

Диктува ли Нинова на Радев?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281320_%D0%94%D0%B8%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3F

 В лятната парламентарна суша всяко политическо действие e благодатно. Събития, становища и коментари, които иначе биха останали в периферията на новинарския поток, нерядко се превръщат в основни теми. Такава ситуация наблюдавахме с две пресконференции на БСП от последните дни. 

На тях социалистите съобщиха познати на аудиторията свои становища: че ръководството на бъдещия орган за борба с корупцията в България трябва да се назначава от президента, а не от парламента; и че за първите си 100 дни управление коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти не е поставила "нито един от важните въпроси за България".

Наред с тези прозрения, които БСП не съобщава за първи път, съзнателно или не медиите изневериха на навика си през август да правят от всяко изречение новина и не намериха за нужно да  информират за още няколко паралелни становища на социалистите, които до голяма степен разкриват (за пореден път) омертата, в която функционира властта в България.

Кое остана премълчано? 

Не беше отразено например това, защо БСП няма да сезира Конституционния съд за това, че някак много набързо и в последните дни на лятната си сесия парламентът премести юрисдикцията на делата за политическа корупция от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. Още повече, че преди няколко години левицата направи точно това, а тогава тя имаше по-малко депутати и ставаше въпрос за доста по-козметични промени в НПК от сегашните. От думите на Нинова се разбра, че партията ѝ няма никакво намерение да се занимава с двата съдебни закона (НПК и ЗСВ), с които мнозинството - с подкрепата на ДПС и един въздържал се от нейната партия (не против) - създаде политически трибунал и гарантира кариерни бонуси на членовете на отиващия си Висш съдебен съвет. Нещо повече – Нинова даде да се разбере, че не само не я смущава скоростното приемане на въпросните нормативни актове, но и темата ѝ е досадна и даже я изнервя. 

Въпреки съвсем конкретните питания към нея, темата не попадна така изобилно в медиите, както е присъщо за август. Дали за да се измъкне от ситуацията, говореща за очевадна политическа непоследователност, дали по друга причина, но соцлидерката обясни на журналистите, че от "ударното законодателство" в края на пленарната сесия формацията ѝ може да сезира Конституционния съд само за Закона за опазване на околната среда - в случай, че президентът Румен Радев не наложи вето върху него. 

Същевременно пък пет партии и осем неправителствени организации призоваха държавния глава да върне на парламента и трите закона: НПК, този за съдебната власт и нормативния акт за опазване на околната среда. 

Системната игра

Президентът Румен Радев, описан от Нинова само преди десетина дни като "несистемен" играч, непознат за българската политика, засега обаче избра да играе съвсем системно - по системата "БСП обвинява ГЕРБ". В конкретния случай - че управляващите не са поставили на дневен ред нито един от важните въпроси за България. Впрочем, в тази система своето достойно място заемат и социалистите. 

Нинова и Радев играят една и съща роля в тази "система" – на пасивни, безкритични наблюдатели, които влизат, уж с охота, в конфронтация с мнозинството, но по "безопасни теми", които успешно вдигат обществена пушилка. Важните въпроси за България остават на заден план.

Само така можем да си обясним дистанцията - и на  БСП, и на президента - от невралгичната тема със съдебното законодателство. И то при положение, че държавният глава и партийната лидерка демонстрираха силна заинтересованост от бъдещия антикорупционен орган, който - по думите и на двама им - е част от съдебната реформа.

bulgarische Abgeordnete beim Abstimmen im Parlament (BGNES)

Преди да излязат в лятна ваканция, депутатите приеха ударно три закона, вкл. поправките в НПК, за които има високи обществени очаквания за президентско вето

Загадка остава защо, след като темата им e така важна, и двамата я отминаха с мълчание - точно както я игнорираха и управляващите?

Липсващата реакция по приетите НПК и ЗСВ означават няколко неща. Първо: че БСП и президентът не се вълнуват от създаването на извънреден политически трибунал, който (съвсем очевидно) е замислен и изпълнен като средство за рекет на неудобни. Дали пък някой не им е гарантирал, че те няма да станат неудобни, т.е. няма да попаднат в този съд?! 

Реакция няма и по ограничаването на правата на магистрати. Разширената възможност за тяхното отстраняване поставя в силна зависимост съдийското съсловие от прокуратурата, което също не смущава нито уж опозиционната левица, нито уж „несистемния“ президент. Никакъв интерес не предизвикват у БСП и кариерните бонуси за отиващия си ВСС, въпреки че с тази законова поправка членовете му ще получат „отплата“ за правилните решения, които трябва да вземат в края на мандата си. Най-важното сред които е изборът на шеф на Върховния административен съд (ВАС). 

Ролите

И когато толкова важни теми остават в периферията на вниманието и на опозиция, и на президент, то изводът е само един: опозиция и президент участват активно в последните стъпки за овладяване на държавата. Не на последно място – ветото на Радев върху Закона за опазване на околната среда (който също е, меко казано, спорен и проблемен), очевидно има за цел да покаже, че държавният глава не се бои да се конфронтира с мнозинството, заобикаляйки обаче голяма част от „важните за България въпроси“. Нещо повече – с мълчанието по съдебните закони и връщането на поправките в Закона за опазване на околната среда Радев затвърди мнението, че не е антисистемен играч, както твърди Корнелия Нинова. Напротив, президентът съвсем добре се вписва в системата, която БСП описа – игнорирането на съществените теми.

 

В тази система място имат всички. Което си личи и от действията им.

 

 

 

  • Автор Полина Паунова

Заради забавен конкурс спира поддръжката на комуникациите с линейките

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/10/3022397_zaradi_zabaven_konkurs_spira_poddrujkata_na/?ref=rss


От понеделник спира поддръжката на комуникационната и на джипиес системата за проследяване на линейките, обявиха от Министерството на здравеопазването. Причината за това е, че договорът с обслужващата фирма е приключил на 22 юли и тя е предупредила, че спира поддръжката. Това не важи само за линейките в София.<br /><br />Работата и комуникацията със спешните екипи обаче няма да спре, обяви заместник здравният министър Мирослав Ненков.<br /><br />"Няма да има...

Турция призова Европа да не строи стени срещу бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385990

Турция призова Европа да не строи стени срещу бежанцитеМинистърът за въпросите, свързани с ЕС на Турция Омер Челик е разкритикувал Европа, за това, че създава бариери срещу бежанците, вместо да им помага, предаде Anadolu Agency. В серия от публикации на своята страница в Туитър, министърът е заявил, че сред всички други държави, „Турция е единствената, която искрено приема тези, които бягат от смъртта.

Ван е катастрофирал на АМ "Марица", движението е ограничено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385985

Ван е катастрофирал на АМ "Марица", движението е ограниченоВременно е ограничено движението по АМ "Марица" при 46-ия км в посока към София заради катастрофа с ван, няма данни за пострадали.  Извършва се оглед на местопроизшествието. Обходният маршрут е Харманли - път I-8 - Хасково - път I-5 - пътен възел "Крепост". Това съобщава пресцентърът на агенцията "Пътна инфраструктура", предаде БТА и "Фокус".

НАЙ-ВРЕДНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281319_%D0%9D%D0%90%D0%99-%D0%92%D0%A0%D0%95%D0%94%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%A5%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%98+%D0%92+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF

 Никой производител няма да ви каже цялата истина за това, което ядете. Няма да разберете какво има в него и колко химикали поглъщате с всяка порция от храната, която слагате на трапезата си.

 
Индустрията иска да вярвате в това, че се храните с екологично чисти продукти на ниска цена, с истинско месо за жълти стотинки и мляко от животни, гледани от бабите и дядовците ни по родопските села. Истината е, че почти няма храна, която да не съдържа химикали, подобрители и куп други неща, които не бихте искали да попадат в организма ви.
Време е да си отворим очите и да спрем да се заблуждаваме.
 
 
 
1. Кренвирши – съдържат всичко друго, но не и месо

Когато ядете кренвирши, на практира сервирате в чинията си добре замаскирани животински остатъци – от кости до остатъчни органи и мазнина. Всички колбаси с цена на килограм под 10 лева също влизат в тази категория. За да ви е вкусно в тях се слагат различни видове овкусители и оцветители, които бавно тровят организма ви. Пастетът също спада към тази категория.

2. Колбаси, пушени меса, риба – канцерогенни

Пушените меса съдържат нитрити, които в организма ни се превръщат в нитрозамини –  вреда за здравето ни, от която трудно можем да се избавим.

3. Безалкохолни напитки – течната отрова

Излишните килограми са най-малкото, с което може да ви навредят всички видове безалкохолни напитки. Една от най-трайните последици след прекомерната им консумация е гастритът. Безалкохолните съдържат огромен процент изкуствени подсладители. Натуралните сокове са по-малката вреда, но със сигурност не за подценяване.


4. Маргарин


Най-вредната съставка на маргарина е хидрогенираното растително масло, което полепва по вътрешностите на стомаха и червата. Отделените водородни молекули са силно канцерогенни.


5. Сладкиши – шоколади, вафли, бисквитки и други подобни


Ключовата дума тук е ЗАХАР и всички трицифрени числа с буквата Е пред тях. Всеки знае вредата от захарта, но малцина могат да откажат сладкото.


6. Чипс – сол, мазнина и калории


Чипсът е една от най-вредните храни, които са голям виновник за затлъстяването в САЩ, а вече и у нас. 100 гр. задушени картофи съдържат средно 70 калории, а 100 гр. чипс – 550 калории. Избирайте умно.


7. Разтворими напитки – 100% изкуствени съставки на добра цена


Всички разтворими степчета, бульони, чайове, кремчета и пудинги – всичко това е абсолютно изкуствено.


8. Бързите закуски – знаем си за тях


Знаем, но не правим нищо по въпроса, за да се ограничим от пиците и сандвичите, дебнещи от всеки ъгъл. ЗАПОМНЕТЕ! Докато има търсене, ще има и предлагане на подобни храни.


 

инфо: curious.actualno.com

 

“Левски”: Инвестираме с Роси, не с козирка на стадиона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6385989

“Левски”: Инвестираме с Роси, не с козирка на стадиона "Левски” предпочита да инвестира в бъдещето с привличането на Делио Роси, а не в бързо изграждане на козирката на стадион “Георги Аспарухов”. Това стана ясно от изказване на изпълнителния директор на “сините” Красимир Иванов. “Разходите за Делио Роси са оправдани. За нас това не е разход, а инвестиция, но в никакъв случай не е рискова инвестиция.

Вижте къде може да гледате мача на Григор Димитров

https://offnews.bg//tenis/vizhte-kade-mozhe-da-gledate-macha-na-grigor-dimitrov-662540.html

Mtel Sport 1 ще излъчи на живо осминфиналния двубой от турнира в Монреал между Григор Димитров и Робин Хаасе. Мачът се очаква да стартира след 21:00 часа, като преди това ще има пряко студио с експертни анализи и коментари.

За да стигне до тази фаза от надпреварата първата ни ракета надделя трудно над германеца Миша Зверев с 6:4, 6:7, 6:3. Холандският противник на Димитров пък се справи безпроблемно в два сета с американеца Ернесто Ескобедо.

При успех българинът ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Джаред Доналдсън и Диего Шварцман.

Турнирът Coupe Rogers в Монреал e от сериите Masters 1000 на ATP и е с награден фонд от над 4,6 милиона долара. Mtel Sport 1 излъчва всички най-интересни мачове от състезанието в реално време, като в дневната програма на канала влизат по пет срещи на ден.

Първите мачове стартират в 19:30 часа, а последните, в ранните часове на следващия ден. Полуфиналите в канадския град ще се играят в събота, а мачът за титлата – в неделя от 23:00 часа, като всички те отново ще бъдат предавани директно в ефира на Mtel Sport 1.

Давай, Гришо!

Усвоени са 57 млн. евро за охрана на границата

http://www.moreto.net/novini.php?n=357325

До момента са усвоени 57 млн евро за охрана на границата. Уверени сме, че с удължения срок ще успеем да усвоим всички около 160 млн евро, каза вътрешният министър Валентин Радев, отчитайки работата на министерството. Създадени са специални звена, които се занимават с измами и основно с тези, които стават по телефона.

КАКВО ПРИЧИНЯВАТ ЕНЕРГИЙНИТЕ НАПИТКИ НА ТЯЛОТО ВИ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281318_%D0%9A%D0%90%D0%9A%D0%92%D0%9E+%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%A7%D0%98%D0%9D%D0%AF%D0%92%D0%90%D0%A2+%D0%95%D0%9D%D0%95%D0%A0%D0%93%D0%98%D0%99%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9D%D0%90%D0%9F%D0%98%D0%A2%D0%9A%D0%98+%D0%9D%

 Средата на работната седмица е. Изтощението вече тропа на вратата ни. 24 часа са твърде малко, за да свършим всичко, което се изисква от нас. Започваме всячески да търсим методи, които да ускорят нашата продуктивност.

 
Със сигурност сте изпадали в подобна ситуация. Енергийните напитки обаче определено не са нещо, към което трябва да прибягвате.
Ето какво причиняват на тялото ви…
 
Първите 10 минути
 
Кофеинът навлиза в кръвния поток, увеличава пулса и кръвното.
 
След 15 минути
 

Концентрацията се увеличава.

След 30 минути

Абсорбирането на кофеинът престава. Сънливостта изчезва, зениците се разширяват.

След 1 час

Енергийният прилив започва да отминава. Отново се чувствате уморени. Енергийната напитка започва да лишава тялото ви от полезни елементи.

След 6 часа

Нивата на кофеин са намалени до 50 процента.

След 12 часа

Целият кофеин е изчезнал. Обикновено скоростта, с която това се случва, зависи от физическата активност и възрастта на човека.

След 24 часа

Обикновените енергийни напитки предизвикват главоболие, правят ви раздразнителни и влошават храносмилането. Вече въобще не се чувствате енергизирани.

След 14 дни

Тялото ви привиква с редовните дози кофеин. Ефектът от енергийните напитки намалява. Започвате да имате проблеми със съня, трупате килограми (заради захарта). Ставате нервни и емоционални. Пулсът ви се ускорява, кръвното ви се покачва.

Заключение

Най-добрият източник на енергия е здравословният начин на живот, добрият сън, редовното спортуване и качествената храна. Ако се чувствате уморени твърде често, най-добре се консултирайте с лекар.

инфо: manager.bg

Моторист се заби в паркирана кола в гр. Сеново, с опасност за живота е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385981

Моторист се заби в паркирана кола в гр. Сеново, с опасност за живота еВодач на мотоциклет, е пострадал тежко при пътен инцидент в гр. Сеново. Мъжът е настанен в болница с опасност за живота. Сигнал за пътния инцидент е постъпил около 09:10 часа вчера. В РУ – Ветово е било съобщено, че на ул. Трети март в гр. Сеново мотоциклет „Хонда“ се е блъснал в паркиран товарен автомобил „Форд Транзит“.

Българчетата в чужбина, които говорят български

http://www.eurochicago.com/2017/08/balgartchetata-v-tchuzhbina/

Много деца посещават българско училище. Там, обаче, учителите срещат същия проблем с учебниците. Никой не ги пита как да се напишат и те после трябва да си ги адаптират. Някои си пишат собствени помагала, па да вземе МОН да ги пита как се прави. Аз нямам наблизо българско училище и се оправям сама. Всеки ден сядаме и го уча да чете и пише. Само че не съм педагог и всичко е на проба-грешка. Пробвам какво ще сработи, после друго и така. Засега сме на ниво 1-ви клас (синът ми е на 7 г.), но ще дойде момент, в който трябва да се преподава граматика. МОН най-накрая ще въведе дистанционно обучение по български език. Нещо, което е трябвало да направят преди 20 години. Въпреки че имам огромни резерви, чакам да видя с нетърпение. Но не открих информация кога ще се случи това.

Удалцов иска да обединени опозицията в Русия, но без Навални

http://dnes.dir.bg/news/opozitzia-alexey-navalni-sergey-udaltzov-rusia-putin-26215111

Руският опозиционер Удалцов призова за единство на опозицията срещу Путин, но не и с Алексей Навални.

Спешна помощ без поддръжка на комуникациите, няма да се отрази на работата на линейките

http://www.moreto.net/novini.php?n=357338

Няма да има забавяне на линейки и проблеми в оперативните медицински дейности на екипите при евентуално прекъсване поддръжката на комуникационната свързаност на спешна помощ, заяви заместник-министър Мирослав Ненков на пресконференция в Министерство на здравеопазването.

В Спешна помощ ще записват адресите на ръка, пускат нова поръчка за комуникационна система

https://offnews.bg//zdrave/v-speshna-pomosht-shte-zapisvat-adresite-na-raka-puskat-nova-porachka-662541.html

Спира поддръжката на електронната и комуникационната система на Спешна помощ. Договорът с фирмата изпълнител на услугата е изтекъл, а Министерството на здравеопазването е обявило нова обществена поръчка. 

Договорът с "Консорциум Електронно здравеопазване”, който е осигурявал досега поддръжката на системата, е изтекъл на 22 юли, а поетапното спиране на дейностите ще започне на 14 август. 

Процедурите за новата обществена поръчка ще отнемат два месеца, ако по нея няма обжалване. 

Новата обществена поръчка е на стойност 4,3 млн. лева. За последните три години на консорциума са платени над 5 млн. лв. или по 180 хиляди лева на месец за поддръжка, обясни зам.-министъра на здравеопазването Мирослав Ненков.

В новата обществена поръчка е заложено осигуряване на паник бутон не в линейките, а в джобовете на екипите, посочи Ненков. 

От МЗ уверяват, че след спирането на комуникационната система няма да има промяна в работата на спешните екипи. 

След спирането на поддръжката на комуникационната система обаче вече няма да има възможност за GPS проследяване на адресите, а служителите ще трябва да въвеждат адресите на ръка. 

Това няма да се отрази на работата на медицинските екипи и всеки, който има нужда от спешна помощ, ще я получи, както досега. Ако системата спре да функционира, комуникацията между тел. 112, центровете за спешна медицинска помощ и линейките ще се извършва чрез резервните наземни и мобилни линии за връзка, уточни зам.-министърът.

Сътресения няма да има. На практика, до подписването на нов договор ще върнем стария режим, по който екипите са работили преди 2009 г., обясни той. 

Голям пожар избухна в западна Гърция, приближава се към къщите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385977

Голям пожар избухна в западна Гърция, 
приближава се към къщитеГолям пожар избухна днес в Превеза, в западна Гърция, и се приближи до къщите, съобщи противопожарната служба, цитирана от Танюг. Паожарът, който избухнал в индустриалната зона на Превеза, гасят 30 пожарникари с 15 коли. От въздуха им помагат три самолета, предаде БТА. Потушаването на огъня е затруднено от силния вятър.

Задържаха руска гражданка в Турция по подозрение в тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385974

Задържаха руска гражданка в Турция по подозрение в тероризъмПосолството на Русия в Анкара изяснява обстоятелствата около задържането на руската гражданка Рената Бакиева, която турските власти подозират в терористична дейност, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". По-рано турските медии отбелязаха, че Бакиева е задържана по подозрение в подготвяне на атаката срещу военен американски самолет чрез

ЗАЩО... Плажовете са недостъпни за хората с увреждания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281317_%D0%97%D0%90%D0%A9%D0%9E...+%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D

 Бургазлийката Грета Аспарухова написа писмо до министъра н туризма Николина Ангелкова с обвинения, че плажовете и заведенията са недостъпни за хората с увреждания, съобщи "Офнюз". Те се оплакали, че няма плажове, достъпни за тях, и така на практика те са лишени от природните дадености, но получили формален отговор, а нито един концесионер не бил глобен. 

Ето целия текст на писмото, препечатано от "Офнюз": 

"Уважаема г-жо Ангелкова,

Тъй като НЕ получих конкретен отговор от Вас, а разясняване на правата ми по конституция прекопирано от Вашия секретар, отново Ви пиша! 

Изглежда след всичките проверки по нашето Черноморие Вие не сте видели нито една нередност свързана с достъпа на хора с двигателни затруднения до плажа. Интересното е, че достъп не е осигурен и на плажове с липса на релефни пречки. Само на юг мога да ви заведа на поне 10 такива плажа, а и почти цялата ивица на бургаския плаж е възможно да бъде достъпна. Да считам ли, че дори Вие не сте се сетили, че ние също имаме право на достъп до тези плажове?!

Освен това не видях нито един санкциониран концесионер за липсата на достъп и тоалетни (продължавам да настоявам за тоалетните, понеже и ние имаме физиологични нужди). Тук ще отворя още една скоба, която е във вашия ресор - ресторантите с осигурени тоалетни за трудноподвижни в град Бургас се броят на едната ми ръка. Не би ли трябвало всеки ресторант да ни осигурява достъп до подобно помещение или ние, ако пием бира трябва да си ходим до нас до тоалетна?

Знаете ли, случвало ми се е да тръгна от Несебър, за да отида в къщи до тоалетна и после пак да се върна в Несебър?!!!? Как ви се струва, нормално ли е това? Вие бихте ли пропътували 60 км, за да имате достъп до тоалетна?

Нека продължим темата за плажовете. Изглежда Вие самата смятате, че е правилно хората с увреждания да не са на плажа, тъй като в нито една проверка не констатирахте подобно нарушение. Аз питам Вие министър само на физически здравите хора ли сте, според Вас хората с каквито и да е увреждания нямат място на плажа, в ресторанта, в хотел? Защото с този отговор точно това ми казвате. В нормалните държави, след като Вие самата не сте се сетили, че ощетявате една определена група от хора, дискриминирате ги най-грубо, ами там подават оставки за подобно нещо! Не знам дали сте наясно, че с отговора, който ми е изпратен Вие ми казвате, че държавата най-грубо нарушава правата ми на достъп.

Според Вас пясъкът може ли да се определи като "релефна особеност", защото плажовете с "релефни особености" въобще не съм коментирала в писмото си до Вас! Вие ръководите органа , който отговаря за, цитирам : "Контрола върху изпълнението на задълженията на концесионерите/наемателите на морските плажове е изцяло от правомощията на министъра на туризма, съгласно договорните им право отношения." Това още веднъж ми показва, че на Вас не ви е дошло на ум, че нечии права са нарушени, някои хора са ощетени и дискриминирани.

В писмото, изпратено от Вашия секретар, не виждам нито ред за това как смятате да решите проблема, констатацията на правата ми по конституция не ме топли и понеже ги знам, за това беше предходното писмо. Е, вярно лятото е почти свършило вече, но нека поне следващото да бъде достъпно! Освен това идеята за достъп на някой не бива да се брои за достъп, а трябва да има ясно поставени изисквания и спецификации, които да се спазват и от тук нататък да се следи за изпълнението! В противен случай държавата във Ваше лице официално заявява, че ние хората с увреждания нямаме място никъде!"


segabg.com

ФНИБ АДСИЦ и Албена изведоха SOFIX до 9-годишен връх

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/fnib-adsic-i-albena-izvedoha-sofix-do-9-godishen-vryh-244634/

За пореден ден цените на българските акции пълзят нагоре на фона на близки до нула лихви в банките

55 африкански мигранти удавени от трафиканти в морето край Йемен

http://www.mediapool.bg/55-afrikanski-migranti-udaveni-ot-trafikanti-v-moreto-krai-yemen-news267782.html

Около 180 етиопски и сомалийски мигранти са били принудени от каналджии тази сутрин да скочат в бурните води на морето и за 55 от тях се предполага, че са се удавили. Това заяви Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от Ройтерс. МОМ посочи, че случаят е вторият за последните два дни край бреговете на йеменската провинция Шабуа, където вчера 50 африкански мигранти в юношеска възраст били умишлено удавени от каналджия, който накарал 120 души да напуснат плавателния му съд. "Видяхме пет тела и можем да потвърдим смъртта на пет души. Петдесет души все още са в неизвестност, но предполагаме, че 55 души са загинали", каза пред Ройтерс говорителката на МОМ Оливия Хедън. "Това може да е начало на нова тенденция, каналджиите разбират, че ситуацията е опасна и по тях може да бъде стреляно, и затова ги оставят някъде край брега."

Посланикът на САЩ слуша джаз в Банско

http://frognews.bg/news_139987/Poslanikat-na-SASHT-slusha-djaz-v-Bansko/

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин слуша джаз в Банско. В града се провежда традиционният джаз фестивал, който ще продължи до 12 август. Дипломатът се срещна с кмета на община Банско Георги Икономов. По време на срещата посланикът на САЩ е разказал, че това е второто му посещение в Банско, а първото е било за скиваканция през декември.

Едни от най-големите звезди на България се събират за благотворителен концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357275

На 16 август в Летния театър във Варна, рамо до рамо на сцената ще застанат Иван Лечев и Константин Цеков от ФСБ, “Легендите”, D2, Любо Киров, Митко Кърнев, Стенли, Звездомир Керемидчиев – Звезди, Нелко Коларов, Васил Петров, Константин Марков, варненската група “Бумеранг”, научи Moreto.

В Румъния са открити внесени от Германия заразени яйчни продукти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385970

В Румъния са открити внесени от Германия 
заразени яйчни продуктиРумънската Национална санитарно-ветеринарна служба съобщи днес, че в западния окръг Тимиш вчера са били открити хиляда килограма течен яйчен жълтък, внесен от Германия, за който е установено, че е заразен с инсектицида Фипронил, предаде Медиафакс, цитиран от БТА.  Службата уточни, че партидата е задържана в склада, където е била доставена,

"Боко Харам" превръщат основно жени и деца в камикадзета

http://www.cross.bg/boko-haram-detza-1551746.html

/КРОСС/ Повечето камикадзета на радикалната групировка "Боко Харам" са жени или деца, това показва изследване на Центъра за борба с тероризма при Военната академия на САЩ (Уест Пойнт), съобщава РИА Новости. В Нигерия действа радикалната ислямска групировка "Боко Харам". Нейните бойци се противопоставят на западните модели на образование и целят въвеждане на шериата в цялата страна. Групировката е в основата на множество терористични актове, регулярно извършвани в отговор на военната кампания срещу нея, водена от Нигер, Камерун и Чад. "Редица данни свидетелстват, че от 11 април 2011 година до 30 юни 2017 г. "Боко Харам" е изпратила 434 терористи на 247 различни цели по време на 238 атаки на терористи-смъртника. Най-малко 56% от тях са жени и не по-малко от 81 смъртника са конкретно идентифицирани като деца или подрастващи", се казва в изследването. Както отбелязва CNN, броят на жените-камикадзета се е увеличил след отвличането на 276 нигерийски ученички в Чибок, цитират доц. Джейсоъ Уорнер. "Това е първата в историята терористична групировка, която използва повече жени камикадзета, в сравнение с мъже. Тя е в авангарда по използване на деца като терористи-смъртници", каза Уорнер. Според авторите на изследването, има няколко причини за избора на жени и деца като камикадзета

ГЕРБ и БСП във вербална схватка кой е по-нахален, кой по-лъжлив и кой по-губещ

http://www.mediapool.bg/gerb-i-bsp-vav-verbalna-shvatka-koi-e-po-nahalen-koi-po-lazhliv-i-koi-po-gubesht-news267781.html

Трети дни продължават вербално-епистоларните пререкания между ГЕРБ и БСП на тема коя партия е по-лъжлива, по-крадлива и коя е по-загубила на изборите (без значение точно за кои избори става дума). Формален повод за скандала бе оповестената във вторник информация как фирма на шефката на групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Перник Румяна Гьорева е сключила с общината договор за наем на половината от детска градина в града. В резултат половината сграда е ремонтирана и ще представлява частно детско заведение, докато другата част е в лошо състояние. Пред бТВ родители заявиха, че се подготвя протест. Общинската съветничка първоначално заяви пред медията, че не вижда конфликт на интереси, но по-късно разпространи писмо до медиите, в което заяви, че се отказва от договора с общината. В резултат на това от общинските съветници от БСП в Перник поискаха оставките на председателя на групата на ГЕРБ Румяна Гьорева и на кмета Вяра Церовска (ГЕРБ). "Случилото се там показва още едно от лицата на партия ГЕРБ - ярък цинизъм и конфликт на интереси, който дели децата на държавни и частни. Това е поредният пример на модела ГЕРБ за употреба на властта в лична полза: в Перник той е разделената детска градина, в Добрич той е суджукът, за председателството е НДК", се казва в позиция на общинските съветници от БСП. Реакцията на социалистите доведе до декларация, разпространена от ГЕРБ, според която ремонтът на детската градина е проведен от екипа на кмета по прозрачна процедура. Благодарение на това пък щели да могат да се обучават повече деца. Ето защо от партията смятат, че скандалът е "измислен" и е типичен пример за наглостта на БСП. Паралелно с това от ГЕРБ изтъкнаха, че "за" процедурата са гласували и общински съветници от БСП, а трима от колегите им са гласували "въздържал се", а не "против". "Още по-смущаващо е, че скандалът в Перник е заформен от общинска съветничка от БСП, за която в медиите се появиха информации, че получава заплата над 1000 лв., но живее в общинско жилище срещу наем от 30 лв. Значителен показател за морала на БСП", отговориха на удара от ГЕРБ. И изтъкнаха, че социалистите все още не можели да превъзмогнат загубата на парламентарните избори. В четвъртък в скандала се включи и Корнелия Нинова, която пък написа статус във Фейсбук. Тя определя като 100% лъжа твърдението на ГЕРБ, че „за“ процедурата са гласували общински съветници от БСП. Гласувалите от БСП са трима, но те не били подкрепили това решение. "ГЕРБ твърди, че скандалът с детската градина в Перник е измислен и типичен пример за наглостта на БСП. Ако това е вярно, значи Законът за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси е измислен, но не е измислен фактът, че общински съветник от ГЕРБ, председател на комисията по образование, внася собствен проект, след предварителна договорка с кмета на ГЕРБ, гласува си го сам, в своя полза, и с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ. Ако да показваш нарушаване на закона и лично облагодетелстване от властта е наглост, то ние ще продължим да бъдем нагли", пише Нинова. Тя коментира информацията, че общинска съветничка от БСП живее в общинско жилище срещу наем от 30 лв. "Обръщаме внимание, че наемът се определя с наредба от Общинския съвет. Мнозинството в този съвет е на ГЕРБ. Увеличете наемите, господа управляващи. Няма как да вините наемателите, че вие сте определили тази сума", призовава Нинова. И допълва: "Въпреки че нашата общинска съветничка получава това жилище не от социалния фонд, а от служебните за кметове и общински съветници и след тежката загуба на съпруга си, тя е готова да покаже какво е морал и напуска жилището. За разлика от вашия морал, който при подобен случай награди Мария Габриел с пост еврокомисар". "На парламентарни избори 2017 г. ние сме втора политическа сила, но поне не оправдахме това с твърдението, че сме ги загубили нарочно. Май някой друг изпитва болка от първата загуба, която понесе от БСП и президента Радев", коментира още лидерът на БСП. Часове по-късно от ГЕРБ отговориха с извънредна пресконференция, не къде да е, а в Бургас. Където пред четири диктофона, седнал зад снимка на Бойко Борисов, депутатът Тома Биков се зае със задачата да обори социалистите. Наглостта и нахалството явно нямат почивен ден, заяви той. "Това, което се случва през последните два дни, свързано с Корнелия Нинова и БСП, като декларации и пресконференции, минава всякави граници", каза Биков. И обясни, че социалистите се опитват да превърнат скандала в Перник в национална новина. "БСП управляваха Перник през няколко мандата и през 2015 година общината фалира. По тази причина детски градини не са правени, нито ремонти. Това, което нарича г-жа Нинова "голям скандал”, е едно нищо”, каза Биков. Според него жителите на Перник не са ощетени от този казус, защото реално инвеститорът е върнал напълно обновено и модерно крило на детската градина на общината, гарантира Биков. "По важните въпроси обаче са участието на БСП в тази ситуация. Те не са били в залата на ОбС Перник, когато се е гласувало това публично-частно партньорство. Но това е нещо обичайно за БСП. В парламента помним как предложиха закон за деца с увреждания, бяха довели майките в парламента, а когато трябваше да се гласува бяха 35 човека от 80. Иначе говореха много хубаво, патетично. Същото са направили и в Перник, където само 3-ма човека са били в зала”. След което той рязко премина към друга тема – сваления имунитет за купуване на гласове на депутата от левицата Манол Генов. "Когато морализаторстват за "толкова” големи проблеми като едното крило на детската градина в Перник, би трябвало да се скандализират и от ситуации в тяхната партия. В БСП все още съществува един депутат – Манол Генов. Няма да спрем да повтаряме това име, докато БСП не се разграничи от него и не го изключи от групата си. Не вярвам да успеят да го накарат да напусне парламента, така, както ние направихме с наши народни представители, но поне да го изключат”, призова Биков. Депутатът от ГЕРБ припомни, че Манол Генов е разговарял с осъден затворник, търсил е съдействие за покупка на гласове в ромската махала в Асеновград. "И тези хора да излизат и да казват: Борим се срещу паралелната държава! Това е цинично", коментира още Биков. И заключи, че проблемът с Генов е по-голям от този със суджуците в Добрич.

Административната работа на учителите се намалява 10 пъти

http://frognews.bg/news_139986/Administrativnata-rabota-na-uchitelite-se-namaliava-10-pati/

Министерството на образованието и науката представи днес проект на нова наредба за приобщаващото образование. В пресконференцията участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министрите Деница Сачева и Таня Михайлова, както и съветникът на министъра Мария Семерджиева.

Вдовицата на музиканта Крис Корнел ще му издигне статуя в Сиатъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6385966

Вдовицата на музиканта Крис Корнел 
ще му издигне статуя в СиатълВдовицата на фронтмена на "Саундгардън" Крис Корнел е поръчала статуя на музиканта, която да бъде издигната в родния му град Сиатъл, съобщава Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  Вики Корнел е прибягнала до услугите на Уейн Тот, който ще извая монумента за седем месеца. Тот е известен с това, че е сътворил статуята на Джони Рамоун,

Австрия отчита намаляване наполовина на молбите за убежище

http://www.mediapool.bg/avstriya-otchita-namalyavane-napolovina-na-molbite-za-ubezhishte-news267780.html

Австрийското министерство на вътрешните работи заяви, че до юли тази година властите са получили 14 627 молби за убежище - половината от броя им за същото време на 2016 г., предаде Асошиейтед прес. Според съобщението на ведомството от днес миналия месец за бежански статут са кандидатствали 2137 сирийци, с което те стават най-голямата група сред кандидатстващите лица. Втори по брой са афганистанските граждани с 301 молби, следвани от пакистанските със 187, руските със 119, нигерийските със 116 и иракските със 113. От молбите, чакащи решение - в някои случаи и по няколко години, тази година са били уважени 12 897, а 8263 са били отхвърлени. Издадени са и различни видове разрешения за временно пребиваване на хуманитарни основания за 5084 души.

Вятърът и новите горещини пак разпалват горските пожари в Португалия

http://www.mediapool.bg/vyatarat-i-novite-goreshtini-pak-razpalvat-gorskite-pozhari-v-portugaliya-news267779.html

Покачващите се температури и силните ветрове отново разпалват горски пожари в Португалия, след като временното захлаждане даде известен отдих от вълната от пожари през юни, при един от които загинаха 64 души, предаде Асошиейтед прес. Португалската Агенция за гражданска защита съобщи, че в момента води борба със седем горски пожара с участието на над 1300 пожарникари и 25 самолета и хеликоптера, хвърлящи вода от въздуха. От всички изгорели горски площи в ЕС през тази година, над една трета са в Португалия. Според службата за справяне със спешни ситуации в ЕС в Португалия до 5 август са напълно изгорели 140 000 хектара гори, а за целия ЕС те са 380 000 хектара.

Ураганни ветрове в Полша убиха човек и нарушиха електроподаването

http://www.mediapool.bg/uraganni-vetrove-v-polsha-ubiha-chovek-i-narushiha-elektropodavaneto-news267778.html

Един човек загина и двама бяха ранени вследствие на силните бури и проливни дъждове, връхлетели Полша, съобщи в четвъртък националната противопожарна служба. Говорителят на службата Павел Фронтчак каза, че загиналият е плавал с лодка по река Нарев (Нарва), която се е преобърнала под напора на вятъра. През изминалата нощ спасителни екипи са работели на около 2000 места, като са разчиствали от паднали дървета пътища и електропроводи, поправяли са повредени покриви на сгради и са изпомпвали вода от наводнени мазета. По предварителни данни наводнени са около 400 сгради и 150 шосета и са повредени покривите на 59 жилищни и 43 стопански постройки. Без електричество са останали около 180 хиляди потребители. Силен вятър с пориви до ураганен изкорени стотици дървета, повреди високоволтови далекопроводи и спря трафика по няколко шосета и ж.п. линии в северната част на чешката област Моравия. Към 4 часа след полунощ е било спряно изцяло движението на влакове между Прага и Оломоуц заради паднали дървета. Това е причинило големи закъснения на над 20 влака, вкл. международни експреси. Заради повалени дървета е било блокирано движението по шосетата в Северна Моравия, вкл. по магистралата, която води до Полша.

Фнод "Земеделие" разпредели 9 млн. лв. за животновъдите

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/zemedelie/2017/08/10/3022386_fnod_zemedelie_razpredeli_9_mln_lv_za_jivotnovudite/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" разпредели финансов ресурс от 9 млн. лева по схемата за компенсиране на земеделските стопани при унищожаване на мъртви животни.<br /><br />Подкрепата е в рамките на европейското законодателство в областта на държавните помощи. Схемата беше одобрена от Европейската комисия на 16.09.2016 г. и може да се прилага до 31.12.2020 г.<br /><br />Субсидираната услуга ще покрива разходите по отстраняване и унищожаване на мъртви животни. Помощта...

Италия в шок от мафиотско убийство във Фоджа, оставило четири трупа

http://www.mediapool.bg/italiya-v-shok-ot-mafiotsko-ubiystvo-vav-fodzha-ostavilo-chetiri-trupa-news267777.html

Вчерашната кървава мафиотска разправа в италианския район Пулия предизвика вълна от критики срещу правителството, че подценява действията на мафията в югоизточна Италия, предаде ДПА. Висши представители на местните власти настояха за сурови мерки срещу по-слабо известния престъпен синдикат, ден след като въоръжени бандити, движещи се с кола, застреляха четирима души от засада край изоставена железопътна гара. Двама от жертвите - невинни работници - били убити, защото станали свидетели на злодеянието. Управителят на провинция Фоджа в Пулия, където бе извършен показният разстрел, настоя за повече униформени полицаи, както и за по-опитни и специално обучени следователи, които да поведат борба срещу местната организирана престъпна групировка, обвинявана за 17 убийства само през тази година. "Аз съм дълбоко потресен от жестокостта на тази мафиотска засада", каза управителят Франческо Милио преди спешната среща на правоналагащите органи по-късно днес, ръководена от италианския вътрешен министър Марко Минити. "Този вид криминална дейност в Пулия твърде дълго беше разглеждан като "второразрядна мафия", каза държавният антимафиотски прокурор Франко Роберти по общественото радио РАИ. От 30 години е в ход вендета между местните мафиотски кланове, довела до 300 убийства, 80 на сто от които остават ненаказани, каза той. Както показва вчерашният разстрел из засада, мафиотската организация, базирана във Фоджа, е "по-брутална и по-агресивна, отколкото по-добре организираните мафии, като ндрангетата, Коза Ностра и Камората", посочи Роберти. Според властите местната мафия във Фоджа - "тока" на италианския ботуш - е издънка на неаполитанската Камора и е процъфтяла, установявайки контрол над селското стопанство, туризма и над наркотрасето, идващо от Албания. Италианският парламент поне на два пъти през последните години изпрати в този район специални комисии, които да проучат местната организирана престъпност. Неотдавна във Фоджа за първи път бе формирана и местна разследваща група на карабиниерите - италианската полиция. Но макар че вече се заговори за "четвъртата мафия", около нея никога не се е вдигал сериозен медиен шум, както е със сицилианската Коза Ностра, с мощната калабрийска ндрангета и със самата Камора, отбелязва АП. Главна мишена на вчерашния разстрел изглежда е бил местен криминален бос, който се движел с кола. Убийците, също в кола, го причакали и убили него и шофьора му, по-късно идентифициран като негов шурей. След това убийците подгонили друга кола, в която имало двама местни жители, очевидно станали свидетели на кървавото престъпление, и също ги застреляли. Следователите се опитват да разберат дали става дума за вендета между кланове, воюващи за територия, или за епизод от по-широка мафиотска война.

Испания може да изпревари Гърция по брой пристигнали през Средиземно море мигранти

http://www.mediapool.bg/ispaniya-mozhe-da-izprevari-gartsiya-po-broi-pristignali-prez-sredizemno-more-migranti-news267776.html

Броят на мигрантите, пристигащи в Испания по море, с лодка или дори джет ски, тази година може да надхвърли числеността на пристигащите в Гърция, съобщи Международната организация по миграцията (МОМ, цитирана от Франс прес. Необичайно за Испания, десетки мигранти пристигнаха вчера на пълен с туристи плаж близо до Кадис, след като минали през Гибралтарския проток. На любителско видео, качено днес в интернет, се вижда как мигрантите слизат бързо от надуваема лодка и се втурват към плажа. В същото време префектурата в испанския анклав Сеута в Мароко съобщи, че десетина мигранти са навлезли в четвъртък в териториалните води на анклава с джетове, а един от тях се удавил преди да стигне до плажа. За Испания не чуваме да се говори много, но сега не е така. Голямата част от мигрантския поток продължава да минава през Италия, но Испания тази година може да изпревари Гърция, отбеляза пред АФП говорителят на МОМ - базирана в Женева агенция на ООН - Джоел Милман. По данни на организацията от началото на годината до 6 август в Испания са пристигнали 8183-ма мигранти, а миналата година по същото време те са били 2500. За сравнение, до 6 август тази година в Гърция по море са пристигнали 11 713 мигранти. От началото на годината при опит да се доберат до Испания са се удавили 120 мигранти, а през цялата 2016 г. те са били 128, сочи статистиката на МОМ. Много от мигрантите идват от Западна Африка и част от потока минава по-скоро през Мароко, отколкото в Либия. Предполагаме, че маршрутът по крайбрежието до Мароко е смятан за по-сигурен, обясни Милман.

Секс-скандал с медицинска сестра в болница в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385963

Секс-скандал с медицинска сестра в болница в СърбияСекс-скандал с медицинска сестра разтърси пограничния с България град Лесковац, предава белградското електронно издание „Blic", цитира "Фокус". Според изданието директорът на болницата д-р Небойша Димитриевич направил внезапна нощна проверка на болничното заведение, при която намерил дежурната медицинска сестра в обятията на непознат мъж.

Караниколов увери стачниците от "Дунарит", че заводът ще работи

http://www.mediapool.bg/karanikolov-uveri-stachnitsite-ot-dunarit-che-zavodat-shte-raboti-news267775.html

Държавата няма намерение да закрива русенския завод "Дунарит", а след като обвинените в престъпления шефове на предприятието подадоха оставки, вече няма повод за стартиране на процедура по отнемане на лицензите на предприятието за производство и търговия с оръжия. Това увери министърът на икономиката Емил Караниколов пред стачкуващите около 800 души от дружеството, притеснени, че ще останат без работа. Въпреки жегата в Русе, цяла смяна работници от предприятието се стече на мирния протест на Дунав мост в защита на работните си места и своите шефове. "Искаме си работните места. Искаме господин Кръстев да остане. Доволни сме от заплатите си. Има договори. Има работа. Очакваме от министъра на икономиката да каже каква е позицията на държавата като цяло за военно-промишления комплекс, какви мерки вземат те да не се затваря фабриката и какво мислят да правят, след като на интервал от две години създават неприятности и тревоги на хората4, възмущаваха се присъстващи на протеста, цитирани от БНР. До демонстрацията се стигна след като преди дни се появиха медийни информации, че срещу тримата представители на ръководството на "Дунарит" и собственика му Емилиян Гебрев са повдигнати обвинения за прани на пари и източване на предприятието. Официално съобщение от прокуратурата за такова обвинение обаче липсва. При тази хипотеза службата “Контрол на общоопасните средства” (КОС) към МВР е длъжна да започне процедура за прекратяване на лиценза на фирмата за производство и търговия с оръжия, обясни Караниколов, след като отиде в Русе. Според него обаче вече няма такава опасност, тъй като изпълнителният директор на "Дунарит" Кръстьо Кръстев и двамата членове на управата Никола Стоянов и Тодор Трифонов са подали оставка. По думите на министъра, този техен морален акт щял да помогне да не се продължи процедурата по прекратяване на лицензите на оръжейния завод, което би означавало 1300 души да останат без работа и именно това предизвика протеста. Според неофициална информация на Mediapool в момента лицензите на "Дунарит" са временно прекратени от междуведомствената комисия по експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожаване. Според запознати овакантените шефски постове не помагат за бърз изход от ситуацията, освен ако Гебрев като собственик на "Дунарит" не назначи скоростно ново ръководство. Военният завод беше една от перлите в бизнес империята на бившия банкер и мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев. След фалита на КТБ "Дунарит" бе продадено от предишния собственик "Кемира" на оръжейната фирма "Емко" на Емилиян Гебрев с опция парите от сделката да влязат в масата на несъстоятелността на КТБ. В момента обаче има съдебни спорове около вписването на акциите. То се обжалва от близкото до депутата Делян Пеевски дружество "Виафот инвестмънт България", което твърди, че е кредитор на "Дунарит", а тъй като предприятието ни се плаща дълговете се задейства залогът върху акциите на военния завод. "Не се страхувам да кажа, че Делян Пеевски иска да ни унищожи", заяви синдикалният лидер в "Дунарит" Диана Георгиева пред БНР по повод протеста на служителите на завода. "Цялото правителство, премиерът Борисов и аз, като министър на икономиката заставаме зад работниците в "Дунарит". Осъзнаваме, че предприятието е изключително важно за икономика и за военно-промишления комплекс, то е незаобиколим фактор. Държавата ще направи всичко възможно "Дунарит" да работи и то ще продължи да работи", заяви икономическия министър. Освен запазването на лицензите на "Дунарит" обаче не е ясно какви други мерки може да предприеме държавата относно едно напълно частно предприятие, по чиято собственост тепърва има да се произнася съда. За миналата година предприятието отчита над 28.5 млн. лв. нетна печалба, според внесения за вписване в Търговския регистър финансов отчет на дружеството.

Мартин Шулц: Доналд Тръмп се спусна на нивото на Ким Чен-ун

http://www.moreto.net/novini.php?n=357334

Ръководителят на Социал-демократическата партия на Германия Мартин Шулц счита за опасната риториката на американския президент Доналд Тръмп спрямо Северна Корея, предаде ТАСС, позовавайки се на интервю дадено от Шулц на журналисти.

Ще подлагат на тест 3-годишните деца дали могат да учат

http://frognews.bg/news_139985/SHTe-podlagat-na-test-3-godishnite-detsa-dali-mogat-da-uchat/

3-годишните деца ще бъдат подлагани на тест в детските градини, за да се определи дали в бъдеще ще имат проблеми в училище. Това е заложено в проекта на новата наредба за приобщаващо образование, която вече е на сайта на просветното министерство.

Главният изпълнителен директор в Белия дом е източник на безпокойство за икономическите среди

http://www.mediapool.bg/glavniyat-izpalnitelen-direktor-v-beliya-dom-e-iztochnik-na-bezpokoistvo-za-ikonomicheskite-sredi-news267774.html

Още в предизборната си кампания Доналд Тръмп се представяше като президент предприемач. Това се хареса на ръководителите на компании, но търпението им вече започва да се изчерпва. Според президента на САЩ сърдечната прегръдка с производител на месо е възможно най-ярката илюстрация на отношенията му с американските бизнес лидери. Шефът на компанията за месни продукти Omaha Beef от Небраска неотдавна го прегърнал сърдечно и продължително, разказа Тръмп при среща с предприемачи в Ню Йорк. "Направо искаше да ме разцелува", допълва държавният глава. Причината за радостта на фирмения бос било договореното споразумение с китайското правителство за износ на говеждо. Други правителства не биха постигнали нещо дори близко до това, казал мъжът от Небраска. На американския президент му харесва да бъде в ролята на любимец на бизнеса. Още в предизборната си кампания Доналд Тръмп обеща на шефовете на семейни компании и мултинационални концерни да отмени заради тях отдавна действащи регулации, да засили търговските ограничения за страни като Китай и Мексико и да ръководи правителството в стила на мениджър, а не като "мързелив" политик. Тръмп избра съветниците и министрите си не от "блатото" на столицата, а от редиците на инвестиционна банка Goldman Sachs и сред старите промишлени династии на страната. Корпоративна Америка отвърна на новия стопанин на Белия дом със също толкова голям кредит на доверие. Това най-добре се вижда на Уолстрийт - от встъпването в длъжност на Тръмп индексът Дау Джоунс е скочил с близо 4000 пункта и донесе на инвеститори и компании милиарди долари. Неотдавна основният индекс на Нюйюркската борса премина прага от 22 000 пункта. "След изборите наблюдавахме почти небивал оптимизъм сред членовете ни", казва Джак Мозлъм от Националната федерация на независимия бизнес (NFIB), която представлява предимно малки и средноголеми компании. Нетърпението на икономическите кръгове нараства След шестте месеца на Доналд Тръмп във властта обаче икономическите среди стават все по-нетърпеливи. Обещаните големи данъчни облекчения за компаниите все още предстоят, а вместо реформа засега има само груба концепция на хартия. За обещаваната инфраструктурна програма, от която фирмите очакваха договори за милиони, вече също не се говори. Републиканците не успяха да наложат в Конгреса и набързо съставения си план за здравна реформа, който трябваше да намали бремето на работодателите. Политическите маневри за отвличане на вниманието и вътрешните борби са сред основните фактори, които спъват големите проекти. Множество корпоративни лидери са ядосани от тази равносметка. "Нямам представа какво става във Вашингтон. И страшното е, че според мен и те не знаят", заявява пред в. "Вашингтон пост" Е. Хънтър Харисън, ръководител на железопътната компания CSX. "Нуждаем се от предвидимост", посочват представители на нюйюркската енергийна компания Eaton пред анализатори. Несигурност около политическия курс Неясният политически курс във Вашингтон е източник на засилваща се икономическа несигурност сред компаниите, казва Стивън Дейвис, икономист в чикакгския университет Booth School of Business. Множество компании са замразили новите назначения, инвестициите и планираните придобивания през изминалите седмици, тъй като не знаят какви правила ще бъдат приети за разходите за труд или как ще бъдат облагани с данъци печалбите и капиталът. "Неяснотата във Вашингтон възпира растежа", оплаква се ръководството на регионалната банка BOK Financial от Оклахома пред анализатори. Има много сделки, които само чакат да бъдат приключени, допълват банкерите. Несигурността потиска оптимизма. През март на фона на смяната на властта във Вашингтон оптимизмът сред близо 200 компании бе на най-високото си равнище от осем години. Това бе реакцията на бизнесмените на ясните сигнали, че новото правителство е сериозно в намеренията си да подобри условията за трудовия пазар и инвестициите, посочва в заключението си лобистката група Business Roundtable, изготвила проучването. През юни обаче увереността сред компаниите отново се понижи, за първи път от изборите. Като причина за тази тенденция анкетираните мениджъри посочват най-вече безизходицата във Вашингтон. "Компаниите полагат усилия да останат оптимистично настроени. Без конкретни резултати обаче това скоро ще се промени", отбелязва Джак Mозлъм от браншовата организация на малките и средни компании. Отговорните лица в Конгреса не разполагат с много време. Ако през идните месеци не бъде постигнат напредък по важни въпроси като данъчната реформа или реформата в здравната система, то продължаващата нерешителност на компаниите ще окаже отрицателно въздействие върху производителността, трудовия пазар и нивото на възнагражденията и ще възпрепятства икономическия растеж на страната. Данъчното законодателство трябва да бъде преработено основно Републиканците са наясно, че проблемът е неотложен. Те обявиха, че ще се заемат с реформа на данъчното законодателство след ваканцията на Конгреса през август. За първи път от над 30 години те възнамеряват да преработят основно данъчния закон, обхващащ над 5000 страници. Експерти и от двете партии всъщност виждат в тези планове възможност да бъдат запълнени законови празноти и да се създаде ефективна данъчна система. Въпреки това обаче изгледите за успех са малки. Предвид множеството влиятелни лобистки групи и противоречащи си интереси във Вашингтон едва ли има предложение, което да е политически безспорно и лесно приложимо. Дори сред републиканците в момента няма единомислие как трябва да изглежда новата данъчна система. Компаниите не искат да допускат дискусиите да се проточват. "Очакваме данъчна реформа още тази година", заявява Националната федерация на независимия бизнес. По БТА

Какво може да носим през границата, без да сме трафиканти?

http://frognews.bg/news_139984/Kakvo-moje-da-nosim-prez-granitsata-bez-da-sme-trafikanti/

В Директива на Европейски съюз са отразени количествата тютюневи изделия и алкохолни напитки, които могат да бъдат пренасяни за лична употреба през граница в други страни-членки от ЕС.

Какво и колко може да пренесем през границата?

http://frognews.bg/news_139984/Kakvo-i-kolko-moje-da-prenesem-prez-granitsata/

В Директива на Европейски съюз са отразени количествата тютюневи изделия и алкохолни напитки, които могат да бъдат пренасяни за лична употреба през граница в други страни-членки от ЕС.

Арестувани са двама, свързани с яйчния скандал

http://dnes.dir.bg/news/holandia-evropeyski-parlament-jaytza-26215018

Двама собственици на холандската фирма Chickfriend са арестувани при операции във връзка със скандала със заразените яйца.

Теория на системите: Крайно тревожна аларма за България

http://www.eurochicago.com/2017/08/teoriyata-na-sistemite/

Казано по-разбираемо, една такава система е изчерпала ресурсите си за управление и съществуване в досегашния свой вид, тя приближава точката (тази точка се нарича точка на бифуркация), след която това й функциониране и деградиране вече е практически невъзможно или изключително сложно, и пред нея има само няколко възможности: - или Първи сценарий „Катастрофа“ – т.е. реализиране на най-мрачния възможен процес (както казва един мой приятел, стане ли в една държава мътна и кървава, ще се лее кръв - рано или късно); - или Втори сценарий „Агония“ – т.е. непрекъснато влошаване на положението; - или Трети сценарий „Боледуване“ – т.е. колосален преразход на ресурси и енергия за поддържане на сегашното безперспективно състояние; - или Четвърти сценарий „Оздравяване“ – т.е. вземане на обществото в свои ръце, измитане на сегашния безнадежден елит, кардинални демократични мерки за спиране разпада на държавата и за нейното съвземане, раздаване на справедливо възмездие – съдебно за криминалните действия на политическия елит и морално – за бездарните му действия.

Шулц: Тръмп падна до нивото на Ким Чен-ун

http://www.cross.bg/shyltz-trump-donald-1551745.html

/КРОСС/ Ръководителят на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц счита за опасна риториката на президента на САЩ Доналд Тръмп спрямо Северна Корея, предаде ТАСС. „Безпокоим се, че президентът се спуска на нивото на северокорейския диктатор. Намираме се в ситуация, в която американското правителство трябва ясно да каже, че словесното дрънкане на оръжие води към изостряне на конфликта", заяви Шулц. „Трябва да използваме всички възможни канали, за да стигнем до деескалация, трябва да кажем на американския президент, че неговата риторика е опасна", е заявил лидерът на ГСДП. Освен това той е подчертал, че „ирационалните действия на лидера на Северна Корея се нуждаят от рационален отговор." Това е първата остра критика на Мартин Шулц към президента на САЩ. Преди седмица, социалдемократът обяви, че Доналд Тръмп е опасен за страната си и за целия свят. "В крайна сметка по отношение на хора като Тръмп са нужни същите неща, каквито те самите разпространяват: ясни послания", заявява още той. "Ще му се противопоставя по възможно най-ясния начин", казва Шулц, който много години беше председател на Европейския парламент. По думите му, политиката понякога се нуждае от ясни думи. "Мисля, че в това отношение съм по-добър от госпожа Меркел", уверява социалдемократът

Броят на пострадалите от земетресението в Сечуан стигна до 500 човека

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385948

Броят на пострадалите от земетресението в Сечуан стигна до 500 човекаБроят на пострадалите, в резултат от станалото във вторник земетресение в китайската провинция Сечуан, достигна до 493 човека, а броят на загиналите остава 20 човека, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус". Според информация от китайското правителство 45 души са с тежки травми, а още 56 имат относително тежки травми.

"Ню Йорк таймс": Тръмп е „бу каопу“ за Пекин

http://clubz.bg/57140-nyu_jork_tajms_trymp_e_%E2%80%9Ebu_kaopu%E2%80%9C_za_pekin

Снимка ЕПА/БГНЕС

След като съюзниците на САЩ в Азия се разстроиха от заплахите на президента Доналд Тръмп да отговори с „огън и ярост“ на Северна Корея, Китай вижда шанс да натрупа капитал от страха и объркването и да се изяви като трезвомислещата сила в региона, пише The New York Times.

Във връзките си с новите американски президенти – осем, откакто Ричард Никсън започна отношенията със страната – лидерите на Китай търсят няколко основни качества у тях, най-вече отговорност и надеждност.

Дори и да са имали съмнения относно добрите намерения на президентите към Китай, ако те бъдат приети като „каопу“ или надеждни, китайците са спокойни, защото могат да очакват стабилност в отношенията, дори при най-неприятните разногласия, коментира вестника, цитиран от "Фокус".

Доналд Тръмп все по-често е разглеждан като ненадежден, или „бу каопу“ в Китай. Неговите изказвания, че Северна Корея „ще бъде посрещната от огън и ярост, каквито светът още не е виждал“, ако продължи да заплашва САЩ с ядрена атака само затвърди тази оценка, казват анализатори.

Но вместо да изкажат тази оценка в публичното пространство, в държавните медии или в официалните изказвания, ръководителите на Китай се сдържат, удовлетворени да наблюдават как Тръмп губи доверие сред съюзниците и противниците на САЩ в региона.

„Китайците не одобряват ядрената програма на Северна Корея, но ситуацията служи на техните дългосрочни интереси, които са ерозия на лидерството на Съединените щати. Събитията очертават съвсем нова картина, която подчертава слабостите на Вашингтон“, заяви Хю Уайт, бивш висш военен стратег от правителството на Австралия.

Заплахите на Тръмп, практически са разтревожили съюзниците на САЩ в Азия – Япония и Южна Корея, които са противници и съседи на Северна Корея и имат сериозно лоби за получаването на свое собствено ядрено оръжие, в противовес на Пхенян.

Китай и Япония далеч не са близки съюзници, но Пекин се опитва да подобри отношенията си с Южна Корея и вижда възможност да направи това, след заплахите на Тръмп за изпреварващ удар срещу КНДР, което ще бъде анатема от страна на либералното правителство на новия президент в Сеул Мун Дже-ин.

Авторът на сигнала срещу Суджука от ГЕРБ е жертва на тормоз и заплахи

http://www.mediapool.bg/avtorat-na-signala-sreshtu-sudzhuka-ot-gerb-e-zhertva-na-tormoz-i-zaplahi-news267773.html

Авторът на сигнала срещу Живко Мартинов – Суджука се оплаква от натиск срещу него и семейството му, съобщи бТВ. Бизнесменът Кирил Костов твърди, че срещу него са започнали постоянни проверки от държавние институции, отделно е получил и заплахи за живота си. След като свидетелства по обвиненията срещу Живко Мартинов, Кирил Костов казва, че животът му напълно се е променил. Движи се с охрана, а заплахите и жалбите срещу него не спират. "Последния път ми изпратиха едни снимки, "групата на Вълка" колко хора е отстранила последните няколко дена. "Групата на Вълка" е от един филм, който сега тече по една българска телевизия и там групата на Вълка извършва убийства”, обяснява бизнесменът. Той казва, че семейството му е подложено и на постоянни проверки. "На 27 юли в обекта при съпругата ми сядат като клиенти служители на НАП, обслужени са, платили са си сметката с касов бон, всичко нормално. Впоследствие се представят като служите ни НАП, каквито са, и започват проверка”, разказва той По думите му проверката е приключила без констатирани нарушения. След това обаче веднага е започнала нова проверка, този път на него и съпругата му като физически лица. Костов изключа проверките да са случайност. "Живко Мартинов твърди, че директорката на НАП-Варна е негово назначение, имат и други позиции, шефът на ревизиите има близки отношения с него и ред други високопоставени служители на НАП контактуват с тия хора", казва бизнесменът. От НАП казват, че проверките са по сигнал, който е получен преди Костов да стане свидетел на прокуратурата. Те отричат връзка между двете събития.

Чистката във Враца заради "атомния" Пешко стигна до шефа на полицията

http://www.mediapool.bg/chistkata-vav-vratsa-zaradi-atomniya-peshko-stigna-do-shefa-na-politsiyata-news267772.html

Директорът на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски е отстранен от поста, обявиха в четвъртък от пресцентъра на МВР. Това се случва само ден след решението на Газибарски да уволни полицай Цветан Благоев, който разпространи записа с циничното поведение на шефа на физическата охрана в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов. Официалната версия е, че двете уволнения нямат общо със случая с Пешко Караджов, но това е твърде съмнително. Цветан Благоев е бил уволнен от Газибарски в началото на август с аргумент, че е оказал "тормоз и унизително отношение" към неговия колега Тихомир Тодоров, както и заради негови публикации във Фейсбук, които са възприети от разследващата поведението му дисциплинарна комисия като заплахи. Ден след като стана ясно отстраняването на Благоев от полицията същото се случи и с Газибарски. Той е свален от поста директор на областната дирекция на МВР във Враца и е преназначен като началник група в друг град до приключване на разпоредената от вътрешния министър комплексна проверка на полицията във Враца, съобщиха от вътрешното министерство. Не става къде е преназначен Газибарски. Първата жертва на скандала бе самият Пешко Караджов. Дългогодишният началник на отдел ”Физическа защита“ в АЕЦ "Козлодуй" бе уволнен от ядрената централа, заради уронване на престижа й. Публичната част от историята започна през юли. Тогава полицай Цветан Благоев публикува запис на възмутителното отношение на Пешко Караджов към полицай, който пише акт на негов приятел, шофирал пиян. Действието на записа се развива през февруари в полицейското управление в Козлодуй. Самият Караджов говори видимо афектиран и вероятно – също след употреба на алкохол. Чуват се реплики като: ”Утре ще те увòлна, щото си педе**с голем!“. След като медиите разпространиха записа, прокуратурата отново започна проверка, въпреки че една проверка вече бе прекратена без последствия. Според първата проверка арогантното поведение на Пешко Караджов е било проявено в твърде късен час и не е скандализирало много хора, а само полицаите в управлението. Тогава на Пешко Караджов му се е разминало. Интересен детайл е, че след това съпругата и синът на ръководителя на Областната дирекция на МВР са получили работа в атомната централа. Заради скандала бе махнат и началникът на Районното управление в АЕЦ "Козлодуй" Аспарух Максимов, а месец по-късно дойдоха и новите две уволнения.

Силен отчет окрили акциите на Coca-Cola HBC

http://www.investor.bg/evropa/334/a/silen-otchet-okrili-akciite-na-coca-cola-hbc-244633/

Компанията се преструктурира за 26 млн. евро, което ще генерира икономии от 14 млн. евро след 2017 г.

Съветът на ЕС допълни списъка със санкции към КНДР

http://frognews.bg/news_139983/Savetat-na-ES-dopalni-spisaka-sas-sanktsii-kam-KNDR/

Съветът на ЕС допълни списъка със санкции за КНДР с девет физически и четири юридически лица, включително Държавната банка за външна търговия, съобщи Интерфакс.

Глухи за патрона

http://pogled.info/bulgarski/gluhi-za-patrona.88282

/Поглед.инфо/ Ето какво се чу днес по телевизията: „Един патрон струва два лева. Щом в Панагюрище е гръмнала пушка, ще гръмне и в Славяново“. Тъй рече един, понеже негов съселянин бил пребит от охранители.

Уикилийкс публикува нови документи за ЦРУ

http://pogled.info/svetoven/uikiliiks-publikuva-novi-dokumenti-za-tsru.88283

/Поглед.инфо/ Порталът Уикилийкс (WikiLeaks) публикува поредна серия тайни документи на ЦРУ, свързани със следенето на видео потоци. Инструментът се казва „Коуч потейто” (Couch Potato”, „Мързеливец”).

Рекорд в потреблението на ток по черноморските курорти

http://www.moreto.net/novini.php?n=357323

Повишено потребление на ток заради горещото време, отчитат електроразпределителните дружества. Рекорд отбелязват черноморските курорти. В Слънчев бряг и Несебър потреблението на електроенергия е с близо 12 на сто повече, отколкото в най-пиковите дни на миналото лято.

Спасяват с хеликоптер тежко пострадал парапланерист

http://frognews.bg/news_139982/Spasiavat-s-helikopter-tejko-postradal-paraplanerist/

Парапланерист е с тежки наранявания след падане на Витоша. За спасяването му е изпратен хеликоптер, съобщиха от „Лев Инс”. Инцидентът е станал в района на вр. Ярловски Купен.

Италия в шок от вчерашното мафиотско убийство във Фоджа, оставило 4 трупа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385951

Италия в шок от вчерашното мафиотско убийство във Фоджа, оставило 4 трупаВчерашната кървава мафиотска разправа в италианския район Пулия предизвика вълна от критики срещу правителството, че подценява действията на мафията в югоизточна Италия, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Висши представители на местните власти настояха за сурови мерки срещу по-слабо известния престъпен синдикат,

Линейките в страната остават без GPS проследяване

https://www.actualno.com/healthy/linejkite-v-stranata-ostavat-bez-gps-prosledjavane-news_627087.html

Обявяваме нова обществена поръчка за информационно-комуникационната система на Спешната медицинска помощ, консорциумът, който досега я поддържаше спира работа, поради изтичане на договора, но оперативната медицинска дейност няма да пострада. Това заяви на брифинг зам.-м

Фонд "Земеделие" определи как ще се ползват отстъпките от акциза върху горивото на стопаните

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/10/3022376_fond_zemedelie_opredeli_kak_shte_se_polzvat_otstupkite/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" одобри указанията, по които ще се прилага схемата за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван за първично селскостопанско производство.<br /><br />Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство" под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.<br /><br />За да...

Парапланерист падна на Витоша, спасиха го с хеликоптер

https://offnews.bg//112/paraplanerist-padna-na-vitosha-spasiha-go-s-helikopter-662539.html

Парапланерист падна на Витоша, в района на връх Ярловски Купен.

Той е бил сам по време на полета, но е успял да подаде сигнал за инцидента с помощта на радиостанция, съобщи БГНЕС.

Мъжът е съобщил, че е паднал по гръб, има болки и не може да се изправи, като му е трудно да прецени дали е наранен гръбнакът му или става въпрос за нараняване на ребрата. 

За спасяването на парапланериста е вдигнат хеликоптер. 

Тъй като няма възможност за кацане на мястото, той е бил издърпан с лебедка. 

Мъжът е откаран в болница "Св. Анна". 

Шулц сравни Тръмп с Ким Чен Ун

http://frognews.bg/news_139981/SHults-sravni-Tramp-s-Kim-CHen-Un/

Бившият шеф на европарламента и основен съперник на Ангела Меркел за канцлерския пост в Германия Мартин Шулц сравни американският президент Доналд Тръмп с корейския диктатор Ким Чен Ун.

Рейтингът на Меркел пада шест месеца преди изборите

http://www.cross.bg/merkel-protzenta-spad-1551744.html

/КРОСС/ Рейтингът на германския канцлер Ангела Меркел е спаднал с 10 процентни пункта шест седмици преди изборите. Според публикувано днес изследване на агенция Infratest Dimap рейтингът на германския канцлер се е установил на 59 процента, пише Welt, поръчал проучването. Под 60% от избирателите смятат, че Меркел си върши работата добре, което е с 10 процента по-малко в сравнение само с миналия месец. Тя изостава от финансовия министър Волфганг Шойбле, макар че и при него също се отчита спад - от 1 пункт, но рейтингът му е 64 процента. На второ място по популярност е външният министър Зигмар Габриел със 63% одобрение. Така Ангела Меркел се нарежда едва на трето място, следвана от вътрешния министър Томас де Мезиер (50%) и баварския премиер и лидер на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер с 40% одобрение. Също така спад отбелязва и рейтингът като цяло на федералното правителство - едва 45% от избирателите поставят добра оценка на работата му, което е със 7% по-малко от юли месец. За сметка на това запитаните, които категорично не одобряват политиката на правителството, са скочили с 6%, достигайки до 15%. Около 39 процента от анкетираните отговарят, че искат следващото правителство на Германия да бъде съставено от блока ХДС/ХСС, като така той остава основната сила на предстоящите избори. Социалдемократите почакват с един 1% и достигат до 24% от гласовете. Свободните демократи, Зелените и "Алтернатива за Германия" събират по 8%, а Левите - 9% от гласовете

Бойците на "Ислямска държава" са обградени в центъра на Ракка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385930

Бойците на "Ислямска държава" са обградени в центъра на РаккаБойците на "Даеш" са обградени в центъра на град Ракка от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), заяви кюрдски командир пред Ройтерс. Но отвоюването на града може да отнеме още 4 месеца, информира clubz.bg. "Прочистихме около половината от Стария град на Ракка и напредваме по всички фронтове", казва 25-годишният Хавал Габар,

Двама арестувани в Холандия заради скандала със заразените яйца

http://www.moreto.net/novini.php?n=357333

Двама души са арестувани в Холандски заради скандала със заразените с инсектицида фипронил европейски яйца. „Става дума за двама управители в компанията, за която се предполага, че е използвала веществото в птицеферми”, каза говорителката на прокуратурата Мариеке ван дер Молен.

Тайсън Фюри поиска да говори с Шиниъд О'Конър

https://offnews.bg//izvan-terena/tajsan-fiuri-poiska-da-govori-s-shiniad-o-konar-662538.html

Съобщение до Шиниъд О'Конър прати бившият световен шампион по бокс Тайсън Фюри. Самият той страдаше от депресия и мислеше да се самоубие. Етническият ром разбира отлично певицата, която просълзи света с видео от мотел в Ню Джърси. Ирландката страда от биополярно разстройство и също иска да сложи край на живота си.

28-годишният британец каза: "Здрасти, Тайсън Фюри е, бивш световен шампион в тежка категория. Това е специално съобщение за Шиниъд. Гледах едно от твоите разбиващи сърцето видеа, в което говориш за ментални проблеми, за самота.

Току що преминах през много от тези неща, Шиниъд, ти не си сама! На света има много хора, които преживяват същото. Милиони по света страдат", каза Тайсън, "Менталните проблеми са едно от най-лошите неща, които могат да се случат на човек. Няма значение колко си богат и успял - направо те свалят долу.

Аз съм тук, ако имаш нужда от мен. Тайсън Фюри, намери някой с номера ми. Искам да говора с теб", каза още боксьорът.

Смятаната за изчезнала преди седмица певица от Ирландия изпрати зов за помощ към близките си и милионите, които страдат от психични разстройства. От обръщението й става ясно, че е жива, но състоянието й е критично.

Шиниъд О’Конър изпрати видео съобщението си от мотел в Ню Джърси. Тя открито заявява, че се чувства предадена от близките си и семейството си. Според не те не се интересуват от поне трите психични разстройства, които има и не разбират колко уязвими са хората в нейното състояние.

50-годишната певица заявява, че ако е зависело от нея, отдавна е щяла да е отишла при починалата си майка, но е избрала да живее заради децата си, които в същото време я наранявали. Така само на нейния мениджър му пукало за нея.

В личното си признание, певицата е откровена за чувството си на самота, откакто загубва попечителството над 13-годишния си син.

„Аз съм съвсем сама. Нямам абсолютно никого в живота си, освен докторът ми, моят психиатър – най-сладкият човек на Земята. Той казва, че аз съм неговият герой – и това е единствената проклета причина, която ме поддържа жива в момента – фактът, че съм неговият герой. Толкова е жалко”.

Думите на Шиниъд О’Конър целят да привлекат внимание към менталните разстройства, защото те, категорична е изпълнителката на “Nothing Compares 2 U” не са по-малко значими от проблемите с наркотиците и физическите заболявания като рака.

Астероид с размер на къща ще премине в близост до Земята

//dariknews.bg/novini/sviat/asteroid-s-razmer-na-kyshta-shte-premine-v-blizost-do-zemiata-2041902

Астероид с размер на къща ще премине в близост до Земята на 12 октомври, като ще се доближи на 44 000 километра от нейната повърхност, без да представлява опасност, съобщи Франс прес.
 
Агенцията цитира съобщение на Европейската космическа агенция (ЕКА).
 
"Небесното тял

Роботи на лов за ново лечение срещу осакатяващо неврологично заболяване

http://www.mediapool.bg/roboti-na-lov-za-novo-lechenie-sreshtu-osakatyavashto-nevrologichno-zabolyavane-news267771.html

Роботи с изкуствен интелект се впускат в надпревара за намиране на ново лечение на осакатяващото заболяване на нервната система АЛС (амиотрофична латерална склероза), наричано още моторно невронно заболяване, съобщава Ройтерс в четвъртък. Въпросното състояние, познато също като болестта на Лу Гери, атакува и убива мускулни нервни клетки, водейки до отпадналост, парализа, а накрая и до дихателна недостатъчност. До момента има само 2 лечения за забавяне развитието на болестта, одобрени от американската администрация по храните и лекарствата. Едното се използва от 1995 година, а другото беше одобрено тази година. Всяка година се диагностицират около 140 000 нови случаи на АЛС, като окончателен лек за това състояние, с което се бори и астрофизикът Стивън Хокинг, не съществува. "Много лекари го наричат най-лошото възможно заболяване в медицината и необходимостта от бързи мерки е огромна," казва Ричард Мийд от Шефилдския институт по транслационна невронаука, който е открил че изкуственият интелект значително ускорява работата му. Подобни роботи – сложен софтуер, управляван от мощни компютри – работят като неуморни и безпристрастни супер изследователи. Те анализират огромни химически, биологически и медицински бази данни, наред с редица научни статии, по-бързо от възможностите на всеки човек, предлагат нови биологични цели и потенциални лечения. Едно от потенциалните лечения, предложени от машините с изкуствен интелект, наскоро при предклинични тестове в Шефилд даде обещаващи резултати в предотвратяване унищожаването на моторните невронни клетки и забавяне развитието на заболяването. Мийд, който възнамерява да представи работата си на медицинска среща през декември, сега прави оценка на плановете за клинични опити. Той и екипът му в северна Англия не са единствените, осъзнали ползата от изкуствения интелект в изясняването на усложненията на болестта. Миналия декември в Аризона неврологичният институт Бароу, откри 5 нови гени, свързани с АЛС, използвайки суперкомпютъра Уотсън на АйБиЕм (IBM). Изследователите са изчислили, че без компютъра би отнело не месеци, а години, да се направи това откритие. Мийд вярва, че АЛС е удобен за работа с изкуствен интелект и машинно обучение поради бързото разширяване на генетичната информация за състоянието и факта, че има подходящи модели на епруветки и животни за оценка на кандидатите за лечение. Това са добри новини за АЛС пациенти, които търсят по-добри възможности за лечение. Списъкът на известните личности, страдали от тази болест, включва Лу Гери, бейзболен играч на Ню Йорк Янкис между 1923 и 1939-та, актьора и драматург Сам Шепард, който почина миналия месец, и Хокинг, който е рядък пример за човек, живеещ със заболяването десетилетия наред. Ако проучването продължи да осигурява нови лечения, това ще отбележи значителна победа за изкуствения интелект при откриването на лекарства, укрепвайки перспективите за нарастваща група стартъп компании с фокус върху технологиите. Тези фирми се основават на принципа, че дори и да не могат да заместят учени и експерти, роботите с изкуствен интелект ще спестят време и пари, намирайки лекарствени продукти в пъти по-бързо от конвенционалните методи.

Броят на пострадалите от земетресението в Китай достигна близо 500 души

https://www.actualno.com/asia/brojat-na-postradalite-ot-zemetresenieto-v-kitaj-dostigna-blizo-500-dushi-news_627094.html

Броят на пострадалите, в резултат от станалото във вторник земетресение в китайската провинция Сечуан, Китай достигна до 493 човека, а броят на загиналите остава 20 човека, предаде ТАСС. Според информация от китайското правителство 45 души са с тежки травми, а още 56 имат относително тежки травми. Останалите 392 човека са с леки наранявания, допълва агенция Фокус.

Пожар избухна близо до предградие на Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385917

Пожар избухна близо до предградие на АтинаГорски пожар е избухнал днес около 14.00 часа край предградието Кайсариани източно от Атина, съобщава вестник "Катимерини", цитиран от БТА. Най-малко 40 огнеборци с 10 пожарни коли и два разпръскващи вода хеликоптера участват в гасенето на огъня, съобщи пожарната служба. Силните ветрове разпалват огъня и затрудняват усилията на противопожарните

Парапланерист падна на Витоша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385943

Парапланерист падна на ВитошаИнцидент с парапланерист на Витоша. Мъжът е паднал в района на връх Ярловски Купен, предаде NOVA.  По време на полета парапланеристът е бил сам, но с помощта на радиостанция е подал сигнал за инцидента. Съобщил е, че е паднал по гръб, има болки, не може да стане и не може да прецени дали е наранен гръбнакът му или ребрата.

ДАНС потвърди решението си за отнетия достъп до информация на Георги Гатев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/10/3022369_dans_potvurdi_reshenieto_si_za_otnetiia_dostup_do/?ref=rss


Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) потвърждава решението си, с което отне достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) Георги Гатев. Още в сряда тя е препратила жалбата му към (Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ), която взема решението в двуседмичен срок. Това научи "Дневник" от самата комисия.<br /><br />Ако и ДКСИ не отмени отнемането на достъпа, Гатев може да обжалва пред...

И Апелативният съд в Бургас не пусна сина на Найден Милков, готвел пико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385931

И Апелативният съд в Бургас не пусна сина на Найден Милков, готвел пикоБургаският апелативен съд остави зад решетките 29-годишния  Димитър Милков, син на един от основателите на Първа частна милиция и бивш общински съветник Найден Милков. Младият мъж е обвинен за това, че на 01.08.2017г. в апартамента си в ж.к. "Меден рудник" е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

Турция отново арестува журналисти

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/turciia-otnovo-arestuva-jurnalisti-244632/

Най-малко деветима са били задържани, като са обвинени в членство в терористична организация

Дунарит ще продължи да работи, увери министър Емил Караниколов

http://econ.bg/Новини/Дунарит-ще-продължи-да-работи-увери-министър-Емил-Караниколов_l.a_i.747088_at.1.html

Държавата застава зад работниците и "Дунарит" АД, като дружество, което е изключително важно за военнопромишления комплекс на България. Военният...

Хеликоптер спасява парапланерист на Витоша

http://www.cross.bg/vitosha-pomoshtta-padnal-1551743.html

/КРОСС/ Инцидент с парапланерист на Витоша. Мъжът е паднал в района на връх Ярловски Купен на Витоша. По време на полета той е бил сам, но с помощта на радиостанция е подал сигнал за инцидента. По данни на ранения, той е паднал по гръб, има болки, не може да стане и не може да прецени дали е наранен гръбнакът му или ребрата. За спасяването му е вдигнат хеликоптер. Поради липса на място за кацане, се наложи пострадалият да бъде издърпан с помощта на лебедка на борда на хеликоптера. Очаква се до броени минути той да кацне на площадката на болница „Св. Анна".  

Звезда на Борусия Дортмунд изчезна

http://frognews.bg/news_139980/Zvezda-na-Borusiia-Dortmund-izchezna/

Нападателят на Борусия Дортмунд Осман Дембеле изчезна безследно. Без никакво предупреждение 20-годишният французин не се яви на днешната тренировка.

"Астана" изкушава Кинтана с оферта от 6 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/10/3022371_astana_izkushava_kintana_s_oferta_ot_6_mln_evro/?ref=rss


Звездата на колумбийското колоездене Найро Кинтана може да напусне "Мовистар", твърди "Гадзета дело Спорт". Според авторитетното италианско издание "Астана" иска да привлече Кинтана на всяка цена, за да има лидер за следващите няколко години.<br /><br />Изданието твърди, че тимът от Казахстан е готов да предложи годишна заплата от 6 млн. евро на Кинтана, с което да го привлече в редиците си. Отделно "Астана" ще осигури празен чек за...

Без ток утре във Варненско ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=357296

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 11 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варненска област, научи Moreto.net. От 09:00 до 17:00 ч.

Тайландка на 91 години получи бакалавърска степен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6385909

Тайландка на 91 години получи бакалавърска степенТайландката Кимбан Джинакул, която е на 91 години, доказа, че да получиш висше образование е възможно на всякаква възраст, стига да имаш желание, съобщава Асошиейтед прес. След 10-годишно следване г-жа Джинакул получи дипломата си лично от тайландския крал Маха Ваджиралонгкорн. Тя взе бакалавърска степен от Открития университет Сукхотай

Руски журналист беше осъден на 3,5 години затвор за екстремизъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385916

Руски журналист беше осъден на 3,5 години 
затвор за екстремизъмРуският журналист Александър Соколов беше осъден на 3 години и половина затвор за екстремизъм, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от "Фокус".  Соколов и още двама обвиняеми бяха арестувани през юли 2015 г. за създаването на групата "За отговорна власт", която според властите е имала за цел да стане приемник на друга група - организацията

Нанасяй удара така, сякаш целуваш жена!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6385608

Нанасяй удара  така, сякаш целуваш жена! Колекция от прочути военни трактати предлага издателство “Труд” “Изкусният пълководец постига победата без сражение”, “Великият войн не воюва”, “Нанасяй удара така, сякаш целуваш жена!”, “Превръщай нападението в своя защита, със защитата преодолявай нападението!” – тези и много други мъдри мисли, превърнали се днес в споделяни крилати фрази,

Как да направим дома си по-екологичен

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6385682

Как да направим дома си по-екологиченЕко не е просто модна дума, а начин да подобрим качeството си на живот. Направете дома безопасен за здравето с помощта на няколко лесни съвета. Изхвърлете от дома си: Всички нечупливи съдове от меламин. Те са леки, красиви, ярки и евтини. Но този материал съдържа вредни за здравето примеси. Редовното консумиране на гореща храна от меламинови

Кои държави ще забраняват бензина и дизела

http://www.investor.bg/analizi/447/a/koi-dyrjavi-shte-zabraniavat-benzina-i-dizela-244630/

Мерките на местните власти се превръщат в основен фактор при покупката на автомобил

Спират подръжката на системата на телефон 112

http://www.moreto.net/novini.php?n=357321

Фирмата, която поддържа комуникационната система на спешния телефон 112, е уведомила Министерството на здравеопазването, че от 8 август ще спира поетапно поддръжката. От здравното министерство обаче се категорични, че това по никакъв начин няма да затрудни работата на спешните центрове в страната.

Колко минути делят света от ядрена война

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/10/3022363_kolko_minuti_deliat_sveta_ot_iadrena_voina/?ref=rss


Може ли президентът на САЩ да нанесе ядрен удар по взето самолично решение и колко минути делят света от ядрена война? Агенция "Блумбърг" дава отговора, описвайки процеса, през който се преминава, ако САЩ решат да използват силите си.<br /><br />Стъпка първа – вземане на решение<br /><br />Президентът е и главнокомандващ и има пълното право да използва ядрени оръжия. Преди да обяви решение, той обикновено се консултира със съветниците си.<br /><br...

Променят се процедурите за няколко типа строежи

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/10/3022361_promeniat_se_procedurite_za_niakolko_tipa_stroeji/?ref=rss


Удостоверението за въвеждане в експлоатация за строежи от четвърта и пета категория или отказ от него ще се издава от институцията, която е дала и разрешението за строеж. Това предвижда допълнение към Наредба № 2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти.<br /><br />Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на...

Цистерна се обърна на магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/dvizhenieto-tzisterna-mashina-1551742.html

/КРОСС/ Цистерна се обърна на магистрала "Тракия" между Стара Загора и Чирпан. Инцидентът е станал на 191-ия километър в посока София. Тежката машина е встрани от аварийната лента и не е затруднява движението по аутобана. По информация от полицията камионът е превозвал сух цимент, а най-вероятно водачът е отвлякъл вниманието си и е изгубил контрол над управлението. Към момента движението в тази отсечка на магистралата не е спряно, но на шофьорите се препоръчва да се движат с повишено внимание. Очаква се кран, който да вдигне тежката машина.

Уилям Дъдли потвърди очакванията на Фед за ускоряване на инфлацията

http://www.investor.bg/sasht/337/a/uiliam-dydli-potvyrdi-ochakvaniiata-na-fed-za-uskoriavane-na-inflaciiata-244629/

Според председателя на Фед за Ню Йорк мудният растеж на производителността на труда е причината за упорито „скромния“ ръст на заплащането

Движението през Босфора бе възстановено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385895

Движението през Босфора бе възстановеноТурските власти са отворили отново пролива Босфора за преминаване на морски съдове, съобщава в."Миллиет", цитиран от БТА. Движението през пролива бе спряно в 08.45 часа тази сутрин заради търсене на тялото на 17-годишен младеж, Фуркан Йълдъръм, който на 15 юли е отишъл да плува с приятели. Силно течение е отнесло Йълдъръм под водата и той е

Полицаите от Разград подеха протестите на колегите си

http://frognews.bg/news_139979/Politsaite-ot-Razgrad-podeha-protestite-na-kolegite-si/

Този път полицаите в Разград излизат на протест. Те се събират пред фонтаните в града.

Футболист на Борусия изчезна, подозират евтин номер

https://offnews.bg//futbol/futbolist-na-borusia-izchezna-podozirat-evtin-nomer-662537.html

Новата звезда на световния футбол Усман Дембеле не се появи на днешната тренировка на Борусия Дортмунд. Новината потвърди треньорът Петер Бос.

Вчера двамата разговаряли, но днес всякакви опити за свръзка ударили на камък. В Дортмунд май се усещат какво ги очакват, но се опитват да бъдат възпитани.

"Дембеле не се появи на днешната тренировка. Не знам къде и не можем да се свържем с него днес. Вчера разговаряхме и той ми каза, че е в Париж с приятели. Не спомена нищо за трансфер.

Вчера нямаше никакви индикации, че днес ще отсъства. Надяваме се, че не се е случило нищо лошо", коментира Бос.

Според "Екип" Дембеле ще лети за Каталуня в следващите часове, за да финализира трансфера си в Барселона. Както се казва, хубава работа, ама.. мирише на евтин номер.

Иначе Ливърпул тази вечер официално отказа оферта номер 3 на Барселона за Филипе Коутиньо. Тя беше за 90 милиона паунда. Мениджърът Юрген Клоп заяви, че  клубът му е достатъчно силен, за да откаже. докато не изчезне и Коутиньо.

Арестуваха варненския изнасилвач

http://frognews.bg/news_139978/Arestuvaha-varnenskiia-iznasilvach/

Изнасилвачът от Варна е бил арестуван, съобщиха от местната полиция. Става въпрос за циганин-рецидивист, който нападна жена в ранните часове на 8 август в района на улица „Струга ” в града.

Икономическото възстановяване на Европа помогна на резултатите на Adecco

http://www.investor.bg/strategii/127/a/ikonomicheskoto-vyzstanoviavane-na-evropa-pomogna-na-rezultatite-na-adecco-244628/

Несигурността около Brexit спъва бизнеса на компанията за човешки ресурси в региона Великобритания, Ирландия и Северна Америка

Молбите за социални помощи при безработица в САЩ се повишават слабо

http://econ.bg/Новини/Молбите-за-социални-помощи-при-безработица-в-САЩ-се-повишават-слабо_l.a_i.747086_at.1.html

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши слабо през последната седмица, но продължава да задържа близо до...

Една трета от българите в Германия са на социални помощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385888

Една трета от българите в Германия са на социални помощиСред чужденците от ЕС, живеещи в Германия, българите са с най-висока зависимост от социални помощи. Два германски вестника пишат за притока на хора от Източна Европа към германския трудов пазар, който е в подем, предаде "Дойче веле".  Свободните работни места в Германия достигнаха рекордно високо равнище.

Утре награждават откриват изложба във Варна по случай 138 годишнината от създаването на ВМС

http://www.moreto.net/novini.php?n=357322

На 11 август от 14.00 часа в Щаба на ВМС ще се проведе церемония за награждаване на военнослужещи от Военноморските сили от областния управител на Варненска област, кмета на град Варна и командира на ВМС, научи Moreto.net. От 18.30 часа на входа на Морската градина /до слънчевия часовник/, по повод 138 годишнината от създаването на ВМС и Празника на Варна, ще бъде открита фотоизложба „С дъх на море” на фотографа на министерство на отбраната Вяра Йовева.

Почистват деретата в община Генерал Тошево

https://www.24chasa.bg/region/article/6385880

Почистват деретата в община Генерал ТошевоОбщина Генерал Тошево продължава и тази година с превантивните мерки за предотвратяване на евентуални наводнения в ниските части на селата. Те са част от плануваните дейности за ограничаване на последствията от природни бедствия – съобщават от кметството. Почистването на деретата на плануваните водосборни трасета започна през миналата седмица.

Ученолюбива баба на 91 години получи бакалавърска степен

//dariknews.bg/novini/liubopitno/uchenoliubiva-baba-na-91-godini-poluchi-bakalavyrska-stepen-2041898

Тайландката Кимбан Джинакул, която е на 91 години, доказа, че да получиш висше образование е възможно на всякаква възраст, стига да имаш желание, съобщава Асошиейтед прес.
 
След 10-годишно следване г-жа Джинакул получи дипломата си лично от тайландск

Половин милион евро за 2 месеца ни струват пътуванията на комисарите в ЕС

http://frognews.bg/news_139977/Polovin-milion-evro-za-2-mesetsa-ni-struvat-patuvaniiata-na-komisarite-v-ES/

Близо половин милион евро струват служебните пътувания на европейските комисари за два месеца. Това показва справка на Европейската комисия, оповестена по искане на неправителствената организация Аксес Инфо Юръп.

При недостиг на лекарства в аптеките ще се спира износът им

http://www.mediapool.bg/pri-nedostig-na-lekarstva-v-aptekite-shte-se-spira-iznosat-im-news267770.html

Решителна мярка за облекчаване на проблема с липсващите лекарства по аптеките предлага здравният министър Николай Петров. Става въпрос за създаването на ограничителен списък на лекарства, чиито износ ще се спира, ако се констатира недостиг на българския аптечен пазар. Това предвижда законопроект на здравното министерство за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, качени за обществено обсъждане на интернет страницата на ведомството. Целта е справяне с проблема с периодичния недостиг на важни лекарствени средства по аптеките, породен най-вече от т. нар. паралелен износ на медикаменти. Интересното е, че предложението за ограничаване на експорта идва от ГЕРБ – същата партия, която през 2014 г. прати на Конституционния съд по-лека форма на ограничаване на износа, предложена от кабинета "Орешарски“ – а именно въвеждането на уведомителен режим, с аргумента, че това са лобистки и противоконституционни текстове. Впоследствие Конституционният съд действително откри несъответствие с основния закон, защото разрешителният режим бил маскиран като уведомителен, и на практика отмени мярката. Сега без проблеми с конституцията Този път здравното министерство, твърди, че проектът му няма да има проблеми с конституцията. "Предложеният механизъм е съобразен с решение №1 от 29.01.2015 г. на Конституционния съд по дело №5/2014 г. Според това решение правото на свободна инициатива, прогласено в чл. 19, ал. 1 и 2 от Конституцията на Р България, е допустимо да бъде пропорционално ограничавано, когато това се налага за опазването на други особено важни конституционни ценности, каквито са животът и здравето на гражданите. Считаме, че именно тази пропорционалност е постигната с предложените текстове, тъй като режимът на ограничения ще се прилага единствено за лекарствените продукти, включени в списъка, поддържан от ИАЛ. Този списък ще се изготвя по обективни критерии и въз основа на ясна и точна информация от конкретно посочени в закона източници“, посочва в мотивите си здравното министерство. Според експерти мярката не противоречи и на правото на ЕС, а режими на контрол на износа на лекарства има и в други страни от ЕС като Гърция, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария, Португалия, Испания. Експортът ще се спира при неизпълнение на заявки на 5 аптеки Сега лансираното предложение е директно се предлага ограничаване на износа на определени лекарства, включени в специален списък, който ще се изготвя от експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Институцията ще обявява листата си на интернет страницата си и търговците на едро ще са длъжни да уведомяват ИАЛ, ако планират да извършат износ на тези лекарствени продукти. Ограничителният списък ще съдържа медикаменти, за които въз основа на проверка от ИАЛ и регионалните здравни инспекции се установи, че е налице липса или недостиг. Проверките ще се правят, когато е налице забавяне или отказ от страна на търговец на едро да изпълни заявки на пет различни аптеки в рамките на един месец. Лекарствените продукти, включени в ограничителния списък, ще могат да се изнасят, когато в срок от 5 работни дни от постъпване на уведомлението ИАЛ не издаде заповед за ограничаване на износа на съответното лекарство, предлага здравното министерство. Предвижда се и завишаване на размера на санкциите за търговци на едро и за аптеки, извършващи нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък. Паралелният експорт на лекарства процъфтява Паралелният износ представлява продажба на медикаменти от европейски държави с по-ниски цени в други с по-високи. България е една от страните с най-ниски цени в Европа, поради което определени медикаменти стават предмет на паралелен износ за страни от Западна Европа. Това пък е неприемливо за фармацевтичните фирми, чийто финансови интереси за засегнати и затова те понякога изтеглят медикаменти от страната. Периодично от аптеките в страната изчезват десетки лекарства за астма, диабет, артрит и други заболявания, а фармацевтичните фирми твърдят, че внесените опаковки превишават с 40% броя на пациентите, които ги ползват. По оценки на хора от бранша и официалните институции, през последните години паралелният износ на лекарства бележи сериозен ръст. От 2010 година насам неколкократно са се увеличили както фирмите-дистрибутори, които се занимават с износ, така и количеството изнасяни опаковки и стойността на реекспорта, сочи секторен анализ на КЗК за пазара на лекарства. Паралелният износ на лекарства неофициално се оценява на над 400 млн. лева годишно. Предположенията са, че 2/3 е чисто легалният износ, а 1/3 е незаконен. Противоречиви са и оценките коя част от износа – законната или незаконната - причинява по-голям проблем и липси на българския пазар. Представители на фарма индустрията твърдят, че проблемът е в незаконния износ и държавата трябва да се справи с него, докато представители на здравните власти считат, че незаконният износ е ограничен, с малки мащаби и острата липса на медикаменти се дължи на легалния реекспорт. Счита се, че най-сериозен обект на паралелелен износ са 50-60 лекарства, предимно антикоагуанти (противосъсирващи медикаменти), биологични продукти срещу артрит, инсулини, препарати срещу астма и др. Регламентират се лекарствата за "състрадателна употреба“ Здравното министерство предлага още да се даде възможност за легална употреба у нас на т. нар. лекарства за състрадателна употреба от пациенти, страдащи от хронични, тежкоинвалидизиращи или животозастрашаващи заболявания, които обаче не се повлияват от разрешените медикаменти. Занапред тяхното лечение ще може да се извършва и с медикаменти, за които са подадени заявления за издаване на разрешения за употреба или са в процес на клинични проучвания. Предлага се и оптимизация на процеса по провеждане на клинични изпитвания, каквито вече ще могат да правят и личните лекари. Намалява се и административната тежест при дарения на лекарства и за други фармацевтични дейности.

Гвардейци не достигат, един кандидат за три свободни места

http://www.cross.bg/godina-godini-gvardeiitzi-1551741.html

/КРОСС/ Представителната гвардейска рота - без желаещи да служат. За трийсет обявени позиции се явяват по-малко от десет кандидати. Гвардейци в България има от далечната 1879 година. Това ги прави едно от най-старите военни подразделения у нас. „Доста са трудоемки нещата. Работата ни е свързана с физически и психически натоварвания", обяснява сержант Станислав Тошев. Той е сержант при гвардейците и служи вече 13 години. Гордее с това, че служи в представителната част на Българската армия. „Радват се хората. Учудват се. Има хора, които не знаят с какво се занимаваме, какви сме, но повечето хора ни поздравяват". Но за да станеш гвардеец, не стига само призвание, но да бъдеш избран. И не най-важното необходимо условие е ръста над 1,75 метра. „На конкурсите през 2014 година имаше около трима желаещи за едно вакантно място", заявява подп. Тони Петков, завеждащ „Личен състав" на Националната гвардейска част. Само три години по-късно ситуацията е още по-тежка. Първоначалният срок на службата за гвардейците е три години. Началната заплата е 608 лева и това не привлича хората. „Тази година отидохме на един желаещ за три вакантни места. От една страна това възпрепятства попълването, а от друга не позволява качествен подбор", обяснява подп. Тони Петков. В цялата ни армия по различни данни не достигат от 5 до 8 хиляди военнослужещи.  

КЗК глоби три фирми за продукти, имитиращи сирене

https://offnews.bg//ikonomika/kzk-globi-tri-firmi-za-produkti-imitirashti-sirene-662536.html

КЗК санкционира „Рафтис – милк“ ЕООД, „Сирма Приста“ АД и „Чех – Йосиф Новосад“ ООД за некоректното обозначение на съдържанието на млечни мазнини, поставяно върху опаковките на бяло саламурено сирене

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 31 от ЗЗК от страна на „Рафтис – милк“ ЕООД, „Сирма Приста“ АД и „Чех – Йосиф Новосад“ ООД и наложи имуществени санкции в размер на 1% от нетните приходи от продажби на всяко от дружествата за предходната финансова година.

По-конкретно Комисията наложи имуществена санкция в размер на 34 470 лева на „Рафтис – милк“ ЕООД, имуществена санкция в размер на 38 440 лева на „Сирма Приста“ АД и имуществена санкция в размер на 331 300 лева „Чех – Йосиф Новосад“ ООД, и постанови прекратяване на нарушенията.

В проучването по безспорен начин се установи, че всяко от трите дружества предлага на пазара продукт „сирене от краве мляко“, в съдържанието на което има немлечни мазнини, като това не е отбелязано върху опаковката на продукта. Наличието на немлечни мазнини в продукта „сирене“ е от съществено значение за неговото определяне въобще като „сирене“ или като имитиращ продукт, съдържащ в състава си мляко, който, съгласно нормативната уредба, може да е съставен от други, немлечни мазнини.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението, ограничения географски обхват, както и икономическото състояние на ответните дружества. КЗК е отчела още, че нарушението създава опасност или уврежда живота или здравето на потребителите, тъй като нарушенията са извършени при производството и разпространението на хранителни продукти с некоректно описание на съществените им характеристики.

Рейтингът на Меркел спада шест седмици преди изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385877

Рейтингът на Меркел спада шест седмици преди изборитеРейтингът на германския канцлер Ангела Меркел е спаднал с 10 процентни пункта шест седмици преди изборите, предаде Ройтерс, цитира БТА. Според публикувано днес изследване на агенция "Инфратест димап" 59 процента от избирателите смятат, че Меркел си върши работата добре, което е с 10 процента по-малко в сравнение с миналия месец.

Радев на шега: Ало измамниците да станат сътрудници на МВР

http://dnes.dir.bg/news/mvr-telefonni-izmamnitzi-valentin-radev-26214680

В областните дирекции в Плевен, Русе и Велико Търново са обособени самостоятелни екипи за борба с телефонните измами.

20 случая на западнонилска треска регистрираха в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=357326

Гръцкият Център за контрол и превенция на заболяванията отчете 20 случая на западнонилска треска в страната от началото на тази година. Регистрирани са и два смъртни случая, съобщи в. "Елефтерос типос". За момента опасният вирус се наблюдава само в района на Арголида в Пелопонес.

Почти една пета от електроенергията в България трябва да е от ВЕИ към 2026 г.

http://econ.bg/Новини/Почти-една-пета-от-електроенергията-в-България-трябва-да-е-от-ВЕИ-към-2026-г-_l.a_i.747085_at.1.html

Близо една пета от електроенергията в България трябва да идва от възобновяеми източници към 2026 година.  Това е заложено в плана на...

Махнаха шефа на полицията във Враца

http://dnes.dir.bg/news/mvr-vratza-dimitar-gazibarski-26214679

Директорът на Областната дирекция на МВР във Враца старши комисар Димитър Газибарски е отстранен от поста, съобщиха от пресцентъра на МВР.

CNN: Риториката на Тръмп налива вода във воденицата на Ким Чен Ун

https://www.actualno.com/analysis/cnn-ritorikata-na-trymp-naliva-voda-vyv-vodenicata-na-kim-chen-un-news_626919.html

Президентът Тръмп обеща на Северна Корея „огън и ярост, каквито светът не е виждал“, ако страната продължи да заплашва Съединените щати. Неговият коментар дойде веднага след публикация, в която се цитираше разузнавателна оценка, според която Пхенян е успял да минимиз

Агенцията по храните спря 37 тона съмнителни храни в София

https://www.actualno.com/society/agencijata-po-hranite-sprja-37-tona-symnitelni-hrani-v-sofija-news_627084.html

Областната дирекция по безопасност на храните – София град конфискува над 37 тона храни при две съвместни проверки с полицията, НАП и Агенция „Митници”. Над 16 тона семена от соя, кълнове, спагети, сушени гъби (все част от менюто на китайските ресторанти – б.р.) и дру

Арестуваха изнасилвача от Варна

https://www.actualno.com/crime/arestuvaha-iznasilvacha-ot-varna-news_627088.html

Полицията във Варна е задържала мъжа, който изнасили жена на улица "Струга" в града на 8-ми август. От МВР посочват, че това е 27-годишният К.П., известен и с други криминални прояви. Той ще остане в ареста за 24 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава по

Голям интерес към идеята на “24 часа” и Народния театър “от романа - на сцената”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6385879

Голям интерес към идеята на “24 часа” и Народния театър “от романа - на сцената”“Калуня-каля” и “Възвишение” са сред най-предпочитаните Все повече заглавия предлагат читателите на “24 часа” в отговор на идеята на вестника и на Народния театър “Иван Вазов” кой български роман трябва да бъде драматизиран и поставен на сцената. “Това е мисия на театъра, затова е народен, да чува гласа на българските зрители и да защитава

Официално: 27-годишният К.П. е задържан за изнасилването във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385872

Официално: 27-годишният К.П. е задържан за изнасилването във ВарнаПресцентърът на ОДМВР – Варна разпространи официално съобщение за задържането на 27-годишния К.П. от морския град, на когото е повдигнато обвинение за извършеното на 8 август сутринта изнасилване. Както "24 часа" първи написа, изнасилвачът е арестуван. А ето и какво се казва в съобщението на МВР. В резултат на предприети бързи оперативни действия,

ДАНС отказа да отмени решението си за зам.-шефа на Бюрото за контрол на СРС

http://www.mediapool.bg/dans-otkaza-da-otmeni-reshenieto-si-za-zam-shefa-na-byuroto-za-kontrol-na-srs-news267769.html

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) отказа да отмени решението си, с което отне достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Георги Гатев. Това съобщи той пред Mediapool в четвъртък, уточнявайки, че жалбата му е била входирана в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) преди ден и от днес тече 2-седмичен срок, в който трябва да се произнесе по нея. Процедурата по отнемане на секретния достъп предвижда възможност ДАНС сама да отмени решението си в 7-дневен срок, след като потърпевшият го обжалва. Ако не го направи, какъвто е настоящият случай, агенцията придвижва жалбата му до ДКСИ. "Изобщо не съм си правил илюзии, че службата ще отмени решението си, особено предвид факта, че получи таката подкрепа от страна на прокуратурата", коментира Гатев, добавяйки, че ако комисията по сигурността на информацията потвърди отнемането на секретния му достъп, той ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Сред мотивите в жалбата си юристът бе посочил, че в неговия случай е налице "безпрецедентен подход в процедурата по отнемане на разрешението". "Съгласно закона, ДАНС има пълно право самостоятелно да предприема действия във връзка с разрешенията за достъп до класифицирана информация, но по необясними причини в случая инициативата идва от прокуратурата, която по принцип няма компетенции по Закона за защита на класифицираната информация, освен при наличие на данни за извършено престъпление. В разрез с установената до този момент практика, прокуратурата за първи път публикува прессъобщение по такъв повод и реално изнесе факти, които не би следвало да се обявяват съгласно закона и практиката на ДАНС", твърди Гатев. Агенцията базира решението си на данни, предварително огласени от прокуратурата, според които зам.-шефът на Бюрото за контрол на СРС се срещал с подсъдими и обвиняеми, за да им съдейства как да подават заявления за информация до Бюрото. Впоследствие до медиите изтече контролирана информация, от която стана ясно, че прокуратурата е визирала варненския съдия Светлозар Георгиев, който гледа делото за рекет срещу Веселин Марешки, плевенския прокурор Димитър Захариев, който бе арестуван в съдебна зала, както и пловдивския прокурор Росен Каменов, който бе уличен в лобиране за обвиняеми за данъчни престъпления. Както Mediapool съобщи по-рано в четвъртък, последният сам декларира, че огласените от държавното обвинение твърдения изобщо не отговарят на истината и той нито познава Гатев, нито се е срещал с него, нито двамата са разговаряли по телефона. По отношение на другите двама зам.-шефът на Бюрото сам призна, че ги познава. "Не съществува забрана и не е нарушение на каквито и да е служебни задължения членовете на НБКСРС и служители на администрацията му да информират, съветват и подпомагат гражданите при подаване на молба (заявление) за проверка", посочи по този повод в жалбата си до ДКСИ Гатев. Шефът на Бюрото Бойко Рашков пък уточни впоследствие, че заместникът му изобщо не е бил в екипите, които водят проверките по молбите на съдия Светлозар Георгиев и прокурор Димитър Захариев. Към този момент двете проверки не са приключили, като ръководителят на тази за варненския съдия дори отказа да работи по нея, след като бе отнет достъпа на Гатев до класифицирана информация. Недоумение в целия случай буди факта, че прокуратурата имаше водеща роля, въпреки че не е установила данни за каквото и да е престъпление на зам.-шефа на Бюрото за контрол на СРС. Самият Гатев, както и Бойко Рашков, разтълкуваха нетипичните действия на държавното обвинение като координирана атака срещу институцията им, чиято цел е да ограничи контрола над използването на СРС-та. Допълнителен детайл от казуса бе фактът, че в. "24 часа" отказа да публикува интервю с Рашков, в което той критикува прокуратурата.

ДАНС отказа да отмени решението си за секретния достъп на Георги Гатев

http://www.mediapool.bg/dans-otkaza-da-otmeni-reshenieto-si-za-sekretniya-dostap-na-georgi-gatev-news267769.html

Държавната агенция "Национална сигурност (ДАНС) отказа да отмени решението си, с което отне достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Георги Гатев. Това съобщи той пред Mediapool в четвъртък, уточнявайки, че жалбата му е била входирана в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) преди ден и от днес тече 2-седмичен срок, в който трябва да се произнесе по нея. Процедурата по отнемане на секретния достъп предвижда възможност ДАНС сама да отмени решението си в 7 дневен срок, след като потърпевшия го обжалва. Ако не го направи, какъвто е настоящият случай, агенцията придвижва жалбата му до ДКСИ. "Изобщо не съм си правил илюзии, че службата ще отмени решението си, особено предвид факта, че получи таката подкрепа от страна на прокуратурата", коментира Гатев, добавяйки, че ако комисията по сигурността на информацията потвърди отнемането на секретния му достъп, той ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Сред мотивите в жалбата юристът бе посочил, че неговият случай е налице "безпрецедентен подход в процедурата по отнемане на разрешението". "Съгласно закона, ДАНС има пълно право самостоятелно да предприема действия във връзка с разрешенията за достъп до класифицирана информация, но по необясними причини в случая инициативата идва от прокуратурата, която по принцип няма компетенции по Закона за защита на класифицираната информация, освен при наличие на данни за извършено престъпление. В разрез с установената до този момент практика, прокуратурата за първи път публикува прессъобщение по такъв повод и реално изнесе факти, които не би следвало да се обявяват съгласно закона и практиката на ДАНС", твърди Гатев. Агенцията базира решението си на данни, предварително огласени от прокуратурата, според които зам.-шефът на Бюрото за контрол на СРС се срещал с подсъдими и обвиняеми, за да им съдейства как да подават заявления за информация до Бюрото. Впоследствие до медиите изтече контролирана информация, от която стана ясно, че прокуратурата е визирала варненския съдия Светлозар Георгиев, който гледа делото за рекет срещу Веселин Марешки, плевенския прокурор Димитър Захариев, който бе арестуван в съдебна зала, както и пловдивския прокурор Росен Каменов, който бе уличен в лобиране за обвиняеми за данъчни престъпления. Както Mediapool съобщи по-рано в четвъртък, последният сам декларира, че огласените от държавното обвинение твърдения изобщо не отговарят на истината и той нито познава Гатев, нито се е среща с него, нито двамата са разговаряли по телефона. По отношение на другите двама зам.-шефът на Бюрото сам призна, че ги познава. "Не съществува забрана и не е нарушение на каквито и да е служебни задължения членовете на НБКСРС и служители на администрацията му да информират, съветват и подпомагат гражданите при подаване на молба (заявление) за проверка", посочи по този повод в жалбата си до ДКСИ Гатев. Шефът на Бюрото Бойко Рашков пък уточни впоследствие, че заместникът му изобщо не е бил в екипите, които водят проверките по молбите на съдия Светлозар Георгиев и прокурор Димитър Захариев. Към този момент двете проверки не са приключили, като ръководителят на тази за варненския съдия дори отказа да работи по нея, след като бе отнет достъпа на Гатев до класифицирана информация.

Износът на лекарства да се ограничава при нужда, предвижда законопроект

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/10/3022349_iznosut_na_lekarstva_da_se_ogranichava_pri_nujda/?ref=rss


Износът на лекарства от България да може да бъде ограничаван, ако е установено, че в страната има недостиг. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикувани в портала за обществени консултации към Министерския съвет.<br /><br />Законопроектът предвижда експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да изготвя списък с лекарствените продукти, чийто износ може да бъде ограничаван. Списъкът ще съдържа наименование на...

Има задържан за изнасилването на жена във Варна

http://www.cross.bg/zadurzhan-varna-zhena-1551740.html

/КРОСС/ 27-годишен мъж от Варна е задържан за изнасилването на жена в ранните часове на 8 август, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Мъжът е добре познат на органите на реда, има регистрации за различни криминални прояви. В хода на разследването са извършени множество разпити и процесуално-следствени действия. 27-годишният мъж е задържан за 24 часа и му е повдигнато обвинение.  

Ресторантът с такса празен стол: Ще съдим наглите, които ни клеветят

https://offnews.bg//turizam/restorantat-s-taksa-prazen-stol-shte-sadim-naglite-koito-ni-klevetia-662535.html

Созополският ресторант Miloz Fish & Grill, който доби национална популярност с таксата "празен стол" заплаши със съд всички "нагли, които сеят лъжи по адрес на заведението". 

Това става ясно от публикация на фейсбук страницата на оборотното капанче, която препечатваме без редакция:

Шокирани сме от вендетата срещу заведението ни, която се разрази и честно казано - не разбирам защо. Всеки реномиран ресторант по света има такса за минимална консумация или такса "резервация", която обикновено се плаща предварително.
Ние сме най-оборотното заведение в Созопол този сезон - добри цени, страхотна кухня и невероятна гледка! Нормално е да имаме такава такса, но досега не сме я прилагали. В конкретния случай не сме взели пари на клиентите - просто им обяснихме правилата, заради наглото им отношение към персонала.

Ръководството на ресторанта няма да търпи издевателства от страна на клиенти спрямо персонала, не изповядваме и теорията на г-н Рагин, че туристите имат неограничени права и ще съдим наглите, които сеят лъжи по адрес на ресторанта.
Благодарим на всички за безплатната реклама, както и за възможността да се говори по същество за проблемите в туризма.

В резултат на масираната медийна атака срещу ресторанта, имаме рекордно посещение на страницата от страна на недоброжелатели, но и на много приятели. За щастие, вторите са повече и най-известната маса по Черноморието вече е резервирана и предплатена до края на сезона.

За всички, които искат лично да се уверят в правотата ни, пускаме и специална промоция с тристепенно меню и бутилка шампанско “4 стола за 80 лв.”

Пеевски започна събарянето на софийската фабрика на „Булгартабак“

http://frognews.bg/news_139976/Peevski-zapochna-sabarianeto-na-sofiiskata-fabrika-na-Bulgartabak/

Софийската цигарена фабрика „София – БТ“, която е под контрола на ДПС депутата Делян Пеевски вече се разрушава. На терена на „София – БТ“ има тежка техника, а от табелата към строителния обект става ясно, че процедурата е за „събаряне и премахване на съществуващи сгради“.

Три фирми са глобени за влагане на растителни мазнини в сирене

https://www.actualno.com/society/tri-firmi-sa-globeni-za-vlagane-na-rastitelni-maznini-v-sirene-news_627082.html

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции на три преработвателя на млечни продукти заради това, че в продукти, на които пише, че представляват сирене от краве мляко, са влагани и растителни мазнини. Глобени с 1% от нетните им приходи от продажби са "Раф

Ман Сити превърна съблекалнята си в кораб от "Star Wars"

https://offnews.bg//futbol/man-siti-prevarna-sablekalniata-si-v-korab-ot-star-wars-662529.html

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола и футболистите му вече се наслаждават на нова и нестандартна обстановка на стадион "Етихад". Тя е вдъхновена от легендарната филмова поредица "Междузвездни войни".

Както се вижда от снимките, визията поразително прилича на декорите, които се използват при корабите "Разрушители" в шедьовъра на Джордж Лукас

Клубът от дълго време има желание да подобри дизайна на съоръжението и сега то е в съответствие с другите европейски грандове.  

Интериорът на "Етихад Стейдиъм" е обновен през това лято и няма съмнение, че дори Джордж Лукас ще се гордее с дизайна на футболната арена.

Самият Гуардиола също е допринесъл за новата визия на съблекалнята и коридорите, която ще бъде използвана за първи път на 21 август срещу тима на Евертън в мач от втория кръг на английската Висша лига. 

От Сити въведоха и "Тунелен клуб", какъвто вече има и Тотнъм - позволявайки на феновете да се насладят на пълно VIP изживяване за скромните 9000 паунда на година.

За тази цена привържениците ще бъдат обслужени с хубава храна и дори ще могат да гледат играчите от близко разстояние, докато излизат на терена. Освен това членовете на тунел клуба ще получат тактически брифинг от представител на треньорските екипи на Гуардиола.

Ники Кънчев ще води на конкурса Мис Варна 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=357327

Популярният водещ Ники Кънчев ще влезе в ролята на конферансие на един от най– рестижните конкурси за красота в България – Мис Варна 2017, организиран от агенция Вип Фешън Груп. Грандиозният спектакъл ще се проведе на 24 август в новооткритата зона на Пристанище Варна пред клуб Senso.

Европейските капиталови пазари са под натиск от напрежението на Корейския полуостров

http://econ.bg/Новини/Европейските-капиталови-пазари-са-под-натиск-от-напрежението-на-Корейския-полуостров_l.a_i.747084_at.1.html

Европейските пазари на акции остават под натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия, тъй като участниците на световните капиталови пазари...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване