Севернокорейският план за удар по Гуам готов до дни

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-sasht-izbori-2016-guam-26211123

Северна Корея обяви, че ще е готова с план за нанасяне на ракетни удари по американската тихоокеанска територия остров Гуам до средата на този месец.

За българските и другите евроатлантически цигани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281310_%D0%97%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%

 Досега покрай корупционните стратегии и проекти за ромското включване забогатяха, изучиха деца в чужбина, „извоюваха“ научни титли и постове в администрацията дузина активисти от „правозащитни“ НПО, на аутсорсинг. Нeколцина „интегрирани“ цигани усвоиха доста средства, но се откъснаха от своя етнос без да станат примери на подражание. Освен българеещите се без външни пари.

Спомням си как през 2007 г. посланикът на САЩ в Словакия опитваше да ни назидава на форуми, вкл. НПО-тата, защо още нямаме министри-цигани. Бидейки политическо назначение, той се придържаше към щатската мантра на полит-шаблона за правата на човека, антидискриминацията, антирасизма, шарения имигрантски характер на САЩ и успехите във внедряване на афрощатски граждани в администрацията !? При изразходвани до тогава над 600 млрд. долара само за преки програми с резултат адаптирани едва към 25% от чернокожите граждани на Съединените щати, си позволих по-различно дипломатично тълкуване. Допусках, че останалите живеят в гета на хаос, наркотици, престъпления. Посланикът прие за сведение, че „роми“ е расистко самоназвание на част от циганските групи. Поспорихме по темата дали «gypsy“ освен етнически идентификатор не означава също специфичен мироглед, свързан с начин на живот и битово устройство. Мирогледна практика (циганство), допаднала на някои протоиндуски демоси, преселили се в Европа, а през XIX век и на Западното полукълбо, частично.

Хуманитарните проромски Хелзинкският комитет (БХК), «Oтворено общество“ (ОO) и други покровителски настроени към циганите организации; неформални групи и мрежи като дявол от тамян избягват социално-битови и психологически анализи на този мироглед и преобладаващо паразитен начин на живот. Добър е опитът на специалиста по темата Кирил Стаменов, аз бих откроил 3 основни взаимно преплетени групи на проявление:

1. Житейската философия „Живот ден за ден“. Т.е. по логиката „да живеем като за последно“, красиво облечени, в максимум възможно охолство, забавления и удоволствия. Без оглед и грижи за бъдещето. Но тъй като целта оправдава средствата: култ и страст към парите и златото + методологията за постигане: традиционната престъпност, свързана с незачитане на институцията “чужда собственост“, предразположеност към кражби, лъжливост, нахалство, бруталност, цинизъм, егоизъм и безотговорност към семейство, деца, държава.

2. Мързел, фобия към образованието. Протестиращи цигани не скандират “Искаме работа!“, не търсят и не искат земя за обработване. Известна е и липса на хигиенни привички и навици.

3. Своеобразен южноазиатски темперамент, допускащ синдрома на генетичното сексуално привличане и кръвосмешение.

4. Циганският расизъм и „ромската“ самоидентичност, се основават на разделението „ние (ромите = право по рождение) — срещу другите, нециганите“ — вж. Алексей Пампоров, „Ромското всекидневие в България“, 2006. Гяур (неправоверен) на турски език и гоя (езичник) на иврит звучат евфемистично в сравнение с циганските расистки лексеми за нециганин — „гаджо́“, „гаджьé“ или „дас“ (за българин), звучащи в превод обидно. Мнозинство от западноевропейски изследователи са убедени, че именно този расизъм срещу мнозинството е причината за изгонването им през 1500-та година от Холандия, преследванията през 18-ти век в Англия, проблемите на циганите в Австро-Унгария, стерилизирането им през миналия век в скандинавските държави, екстрадирането им от Италия.

Циганите се изолират сами, вкл. в непристъпните гета, дори по времето на социализма, когато бяха принудени да се трудят. След поредния преход, когато останалите работещи у нас поеха издържката на нежалаещи да се трудят, циганите придобиха държавно-правова база да продължат да спазват расистките си традиции. И да разширяват сегрегацията под слабоумния лозунг на ООБХК и прочие Соросови европейски и отвъдатлантически блюдолизци: „интеграция“ или ромско включване: чрез изучаването на цигански език в училище и „запазване на ромските традиции“. Без приобщаване към културата на българската нация, която трябва да бъде унитарна, по Конституция. Тоест, характерните процеси на социализация и инкултурация на гражданското общество (постепенно приемане от малцинствата на националната култура и на националния дух) при циганите у нас въобще отсъстват.

Дори напротив, по култура и дух българското мнозинство се циганизира. В момента България била на етап акултурация (изменение на националната култура). В обозримо бъдеще ни очаквали процесите миксация (смесване на етноси) и асимилация (в нашия конкретен случай) просто циганизиране на българите. Дано греши!

От години циганофилските НПО ни натрапват небезуспешно няколко мита:

1. Вследствие от стотиците години живот заедно с българите по нашите земи има смесване между българи и цигани. Имахме такива политици, но не се гордеем с тях. Както и с десетките чисто цигански босове. Затова пък имена като проф. Чирков, Усин Керим, тези на десетки боксьори, футболисти, музиканти и дузини обикновени трудови хора ме изпълват с гордост, че са мои български съграждани!

2. Че циганите са бедни, затова крадат и че се нуждаят от помощ и грижи. Този мит ми изглежда нееднозначен. И циганското общество се разслои, а страната плаща ненужно висока цена за необмисления неолиберален преход. Част от циганите, както и от българите обедняха, но кражбата при много от циганите за жалост е заложена в тях генетично, като традиционна форма на битие. Около 80% от осъдените по българските затвори са цигани. Подобни са етническите данни за Чехия, Словакия, Румъния и други държави.

3. Че циганите са консервативно непоправими по схемата „Ти, българино, вече си длъжен да се съобразяваш с нас. А не ние — с теб“! — Но все още не е разпусната държавата, нали? А тя има конституция, законодателство, силно набъбнали през последните 23десетилетия администрация и правоохранителни органи. Както и спомени и от близкото минало, когато законите се прилагаха по-строго и с отговорност, в т.ч. и към малцинствените етноси и групи.

По словашки данни към 1 юли 2012 г. Словакия е на 2-ро място в света по броя на нециганската част от населението, заето със социално-икономическото прехранване на 1 словашки циганин — с 10 души. По този показател първа е България с 8,9 души, трета Македония — с 10,2. За сравнение: 1 циганин във Франция бива социално-икономически обезпечаван от 203,7 души от мнозинството; в Австрия от 223,8; в Холандия от 416,9; в Италия от 468,0; в Обединеното кралство — от 627; в Германия от 6823; в Белгия от 862,0. Е, има и по-щастливи държави по този индикатор, ако не се стопли климатът: Норвегия — с 991 души, Естония — 1071; Полша — 1178; Ирландия 1525,3.

Сред първите 10 европейски държави по броя на циганите 7 са от Югоизточна и Централна Европа, както следва: 1. Румъния 1 950 000души (при общо население от 21,4 млн.) 2. България 750 000 д. 3.Испания 700 000 (при общо население 47 млн.) 4. Унгария 600 000 5. Словакия 500 000 6. Сърбия 500 000 7. Франция 310 000 8. Германия 120 000 9.БЮРМ 185 000 10. Гърция 175 000.

Защо, обаче, броят на БГ-циганите е равен на броя на живущите във Франция, Италия, Германия, Великобритания, Холандия и Австрия взети заедно.

Бруталната истина има две лица: 1. Мнозинството цигани в Западна Европа са унищожени физически през средните векове и през Втората световна война. 2. Циганите виреят там, където има търпимост към тях и асоциалното им поведение. Въпреки, че ще продължат да емигрират от Югоизточна и Централна Европа (ЮИЦЕ) на запад. Въпреки мърморенията на циганолюбите, в големите столици в ЕСса наясно, че циганите се чувстват много добре в България. По-добре, отколкото в съседните източноевропейски страни, въпреки ниския български жизнен стандарт. Ключовата причина е вековната българска толерантност, граничеща с от примирение до мазохизъм.

В условията на постлиберализма неадаптираните цигани се маргинализираха тотално, отчуждиха се още повече от българите. Традиционните цигански умения се деактуализираха. Много млади цигани, не без манипулациите на турски партии и ислямистки проповедници като пазарджишките, се настроиха крайно враждебно към българската държава. Вместо благодарност към държавата, която преди 75 години не позволи да бъде изпратен в лагерите на смъртта нито един от 300 000-те български цигани. За разлика от другите съюзници на Берлин.

Циганите схващат нихилизма и апокалиптичността на обществото, и че са нужни на управляващата ни неолиберална паплач за фалшифициране на изборите.

Бръщолевиците, че „… в циганския проблем се оглежда цялото уродство на българския преход.…, „няма ясна държавна стратегия за интегриране на циганите“, са поредното откриване на топлата вода. Децата трябва да се изкарат от криминогенната среда на гетата, а приобщаването следва да се реализира чрез „трудова интеграция“ и въвеждане на трудова повинност, особено за циганите“. Подобни мисли споделяше с мен преди 78 години словашкият вицепремиер Душан Чаплович, но Брюксел пасуваше заради елемента „принуда“…

Събарянето на незаконните цигански постройки в пострадалите от наводнения бургаски квартали Победа (Комлука), Меден рудник и Горно Езерово е добро начало и конкретен пример за действия. Стара Европа си е решила подобните проблеми още на времето, но безпардонно ни пробутва и нови преселници от бившите си колонии, в т.ч. вероятно и спящи, терористични клетки. САЩ също не успяват да интегрират негрите си, тъй че е по-добре Сорос да си запази съветите за тях…

И още една интересна тема за размисъл: Индия от времето на министър Иван Башев пожела за първи път да приеме индоподобни цигани като прародина. Защото 510 млн. души население за милиардна Индия не е от съществено значение.

Броят на циганите в отделните държави ни показва нееднозначно с кои от тях да търсим единодействие.

Д-р Огнян Гърков

Държавният министър на Катар на визита в София. България представлява ЕС в Катар

http://www.eurochicago.com/2017/08/ministar-na-katar-v-sofiya/

В Доха, където все още няма постоянна делегация на Европейския съюз и няма посолство на Естония, България пое от 1 юли местното председателство на ЕС. „Това означава, че България една година ще председателства Европейския съюз в Катар. Нека използваме този период за задълбочаване на връзките между Катар и ЕС”, изтъкнала Екатерина Захариева. Българският външен министър и държавният министър на Катар са обсъдили и предизвикателствата в сферата на сигурността, борбата с тероризма и енергийната сигурност, се казва още в прессъобщението.

Япония има правото да прихване всяка севернокорейска ракета, която лети към Гуам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281309_%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B

 Япония може легално да прихване всяка севернокорейска ракета, която лети към американската база в Гуам, заяви министърът на отбраната Ицунори Онодера, цитиран от Reuters .
Министър Ицунори каза пред долната камара на парламента, че Япония ще има позволение да оцели ракета, която се насочва към американската база в Гуам, ако тя бъде оценена като заплаха за страната.
Превод и редакция: Симеон Миланов

10 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=357220

Събития 258 г. – В Рим е изгорен свети Лаврентий Римски. 610 г. – Ислям: Мохамед започва да получава Корана от Господ чрез ангела Габриел. 654 г. – Евгений I е избран за римски папа. 955 г. – Състои се Битката на Лехското поле – решителна победа за Ото I, владетел на Източното Франкско кралство над маджарските вождове Булчу, Лел и Сур.

Руски военен самолет извърши наблюдателен полет над Пентагона, Белия дом и ЦРУ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281308_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%

  Самолет от Въздушно-космическите сили на русия извърши наблюдателен полет над центъра на Вашингтон и околностите на американската столица, предаваТАСС .
Той премина над Пентагона, ЦРУ, Конгреса и Белия дом.
Това се случи по Договора за открито небе, по който САЩ и Русия извършват наблюдателни полети една над друга при ясно установени правила и мерки за безопасност. 
По сведения на американски и европейски медии, руският самолет е бил длъжен да извърши полет на Бедминстър, Ню Джърси, където през тези дни е в отпуск Доналд Тръмп. Самолет Ту-154М е прелетял над задграничната резиденция на американския лидер в „Кемп Дейвид“, която се намира в Мериленд, близо до военната база „Райт Питърсън“ в Охайо, както и около подземния команден пункт „Маунт Уедър“ във Вирджиния.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за цялата страна за 10 август

https://www.actualno.com/society/oranjev-kod-za-opasno-visoki-temperaturi-e-v-sila-za-cjalata-strana-za-10-avgust-news_626896.html

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за цялата страна за 10 август. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). От НИМХ предупреждават, че горещото време продължава. Максимални

Северна Корея заяви, че Доналд Тръмп е „лишен от разум“ и само „абсолютната сила“ ще му подейства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281307_%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B5+%E2%80%9E%D0%

 Северна Корея заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е „лишен от разум“ и ще реагира единствено на сила, предава AFP .
Режимът в Пхенян каза, че обмисля удари срещу американската военна база в Гуам.
„Диалогът не е възможно с такъв тип, лишен от разум, и само абсолютната сила може да му подейства“, заяви севернокорейският генерал Ким Рак Гьом по държавната телевизия.

Превод и редакция: Симеон Миланов

На 10 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6384072

На 10 август рожден ден имат Д-р Михаил Тиков, бизнесмен, собственик на "Булфарма" ООД, УМБАЛ "Софиямед" и редица здравни заведения в страната Проф. Даниел Вълчев, юрист, бивш вицепремиер и министър на образованието Надя Сефин, управител на "Булфарма" ООД Тихомир Стойчев, посланик на България в САЩ Проф. Асен Селимски, оперен певец Георги Стайков, актьор Емануил Йорданов,

Данъчните запечатаха 100 туристически обекта по Северното Черноморие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281306_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B0+100+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%

 От началото на юли инспекторите от НАП са извършили общо над 4400 проверки на търговски обекти по Северното Черноморие и са съставили 345 акта за административно нарушение, съобщиха от приходната агенция в Дообрич. За неиздаване на касови бележки и липса на касови апарати са издадени 100 заповеди за запечатване на туристически обекта по Северното Черноморие. Проверени са 100 хотела и къщи за гости, като в 10 от тях е установено, че заплатените нощувки не се отчитат на фискалните устройства и на гостите не се издават касови бележки, а в две от къщите за гости са липсвали фискални устройства. За това нарушение хотелите са запечатани за срок от 7 дни.

Масираните проверки на приходната агенция обхванаха и търговците на риба и рибни продукти в Добрич. През вчерашния ден в града е осъществен контрол на рибна борса и 6 рибни магазина, разположени в района на Кооперативен пазар, Добротица и др. Целта на проверките е да се установи отчитат ли търговците на риба реално извършените продажби на фискалните устройства. По време на осъществения контрол са съставени 3 акта за установяване на административно нарушение-разлика в касовата наличност.
През месец юли данъчните инспектори са извършили 230 проверки на търговски обекти в Добрич и областта, като са съставили 14 акта за административно нарушение. По време на проверките е посетен и обект за бърза закуска, чийто собственик има просрочени данъчни задължения и отказва да ги погаси доброволно. Публичните изпълнители от териториалната дирекция са запорирали паричните средства от касата, в размер на 450 лева, които са внесени в републиканския бюджет.

Citroen C3 Aircross покорява града с офроуд визия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281305_Citroen+C3+Aircross+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%81+%D0%BE%D1%84%D1%80%D0%BE%D1%83%D0%B4+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F

 

Новият SUV е с компактни размери, но крие просторен и гъвкав интериор

На автосалона във Франкфурт през септември ще се състои световната премиера на новия компактен модел с повишена проходимост Citroen C3 Aircross. Новият SUV на французите почти не се различава от прототипа C-Aircross, показан през март в Женева. Новият градски кросоувър внася свежест и разнообразие в разрастващия се сегмент на малки SUV. Серийният Citroen C3 Aircross е базиран на платформата на градския мъник С3, но разполага с по-голям просвет и има система за контрол на сцеплението с пет режима за различните видове настилка на пътя и извън него. Новият Citroen C3 Aircross ще се бори с преките си конкуренти, сред които Renault Capture и Peugeot 2008, предлагайки атрактивен външен вид, зад който се крие просторен, гъвкав и комфортен салон с множество практични удобства за пътуване. От Citroen ще разчитат много на външния вид на C3 Aircross, защото той изглежда свежо, модерно и закачливо, като в същото време се отличава от тълпата с безброй възможности за персонализация.

 

 

Силуетът на новия кросоувър изпъква с широки релефни форми, контрастиращи със силни и прецизни цветни графични елементи. Габаритите на модела са дължина 4,15 м, широчина - 1,76 м и височина - 1,64 м, а междуосието е 2,60 м. Citroen С3 Aircross е предназначен за приключения и затова е снабден с предни и задни защитни панели, и широки арки на колелата в блестящ черен цвят. Автомобилът е стъпил върху 17-инчови джанти с модерен дизайн, които осигуряват висока позиция на шофиране и движение по всякакви пътища. Дневните LED светлини са прикрепени в горната част на решетката и са отделени от основните фарове в долната част. Задните светлини са триизмерни и се състоят от три плаващи светещи пръстена. Новият Citroen C3 Aircross може да бъде персонализиран според вкусовете на своя бъдещ собственик и затова французите предлагат 90 възможни варианта с 8 основни цвята, 4 цвята на тавана и 4 пакета. За интериора се предлагат пет нива на оборудване и пет степени на осветление. Като опция има стъклен панорамен покрив с отварящ се люк.

 

 

Вратите на новия Citroen C3 Aircross се отварят широко и осигуряват комфортен достъп за качване и слизане. В просторния интериор седалките са разположени високо и предоставят отличен обзор напред и настрани. Седалките нямат изразени странични опори, което улеснява качването и слизането, и дава възможност зад волана да седнат хора с много едро телосложение. На задната седалка биха могли да седнат и трима пътника за кратки разстояния, но удобно ще се чувстват двама. Задните седалки на С3 Aircross се местят напред-назад в интервал от 150 мм, а облегалките могат да се сгъват в няколко позиции. В зависимост от позицията на задната седалка, обемът на багажника варира в интервала от 410 до 520 литра. При сгъване на задните облегалки, багажният обем се увеличава до 1289 л. Максималната дължина на товара при сгънатата седалка на пътника до шофьора достига 2,40 метра.

 

 

Пред водача на новия Citroen C3 Aircross се намира таблото с конвенционални уреди на скоростомера и оборотомера, а над него пред предното стъкло се показва прозрачен Head-up дисплей, на който се проектират най-важните данни и информация за пътуването. На централната конзола е поставен 7-инчов сензорен дисплей с навигационна система, музикална система и различни функции, както и връзка със смартфон чрез система Mirror-Screen. Пред скоростния лост на централната конзола има място за индуктивно зареждане на смартфон.

 

 

За задвижването на новия Citroen C3 Aircross се предлагат богата гама от бензинови и дизелови двигатели. Базовият вариант е 1,2-литров 3-цилиндров бензинов мотор с мощност 82 к.с., който се комбинира с 5-степенна механична скоростна кутия. След него в гамата е 1,2-цилиндровият мотор с турбокомпресор и директно впръскване на горивото, който генерира 110 к.с. и се съчетава с 5-степенна ръчна или 6-степенна автоматична скоростна кутия. Най-мощният бензинов турбомотор е 1.2 PureTech със 130 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия. При дизелите 4-цилиндровият 1,6-литров BlueHDi се предлага във версия със 100 к.с. в комбинация с 5-степенна ръчна скоростна кутия и със 120 к.с., съчетан с 6-степенна механична трансмисия.

 

 

Новият Citroen C3 Aircross е с предно предаване, но ще може да се справя с всякакви предизвикателства извън пътя, благодарение на опционалната система за контрол на сцеплението Grip Control с пет режима за различни видове настилка на пътя и извън него – стандартен, върху пясък, на сняг, в офроуд и с изключена стабилизираща програма ESP. Асистентът при спускане по наклон улеснява водача извън асфалта.

За сигурността на пътниците, новият C3 Aircross е оборудван с аварийна спирачка, система за предупреждение при напускане на лентата на движение, сензори за наблюдение на мъртвата зона, система за следене на умората на водача, асистент за дългите светлини, камера за обратно виждане, асистент при паркиране, автоматично ограничаване и поддържане на скоростта, разпознаване на пътните знаци и други.

 

 

Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 130 S&S

1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател

6-степенна механична скоростна кутия

130 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин

230 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин

9,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

200 км/ч максимална скорост

5,3 л/100 км среден разход на бензин

119 г/км емисии на СО2

Прогноза за времето - 10 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357221

Оранжев код е обявен за днес - 10 август във Варненско, научи Moreto.net. Очаква се максималните температури да достигнат между 34° и 39°. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 29°-31°.

Бирата отприщва вдъхновението

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281304_%D0%91%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%B4%D1%8A%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Австрийски изследователи имат добра новина за почитателите на бирата, която със сигурност ще ги накара да вдигнат тост - любимото им пиво е полезно за творческата продуктивност, пише в. "Дейли експрес".

Авторите на проучването от университета на Грац са установили, че една или две бири стимулират части в мозъка, отговорни за креативността. Специалистите обясняват, че пивото разхлабва контролиращите мозъчни инстинкти и окуражава спонтанната мисъл.
"Консумацията дори на ниска доза алкохол вреди на изпълнителния контрол, но улеснява разрешаването на творчески проблеми. В настоящото изследване установихме, че леко опиянените участници се справят по-добре на тестове за креативност, отколкото изследваните лица на плацебо. Откритието е в съгласие с наблюденията, че разрешаването на творческите проблеми често се случва спонтанно, плод е на по-гъвкави мисли и е придружено от т.нар преживяване "Аха", сравнимо с момента "Еврика", обяснява ръководителят на екипа Матиас Бенедек.
Като потвърждение на връзката между питието и творчеството историята може да предложи доста примери с велики писатели, художници, музиканти, на които чашката не е била чужда.
За целите на настоящото проучване 70 доброволци на възраст между 18 и 32 години са били подложени на тестове за креативност, след като са били разделени на две групи - употребили силно пиво или консумирали почти безалкохолна негова версия, действаща като плацебо.
Експертите отбелязват, че благоприятният ефект от пивото върху творческата продуктивност се дължи на скромни количества, докато прекомерната консумация може да й навреди.
В тестовете за изпълнителен контрол алкохолът се е отразил неблагоприятно върху участниците и от двете групи.

Как изглеждат днес актьорите от "Женени с деца" (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-izglezhdat-dnes-aktiorite-ot-zheneni-s-deca-snimki-6072467

Сериалът е излъчен за пръв път на 5 април 1987 г. по FOX, а последният епизод идва десет години по-късно, на 20 април 1997 г.

Затвориха кръчмата на Маркс и Енгелс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281303_%D0%97%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%81+%D0%B8+%D0%95%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D1%81

 Кръчмата The Red Dragon ("Червеният дракон"), в която Карл Маркс и Фридрих Енгелс са обсъждали революцията и теорията за комунизма, вече е в историята, съобщи Manchester Evening News. Легендарният пъб се намирал в британския град Солфорд и е построен през 60-те години на 19 век, когато се казва The Red Dragon . Днес той носи името The Crescent (Полумесец), като повече от 20 години е в списъка на пътеводителя Good Beer Guide, като едно от най-добрите места за посещение. В момента обаче е затворен и съдбата му е под въпрос. На прозореца му стои уведомление: „Затворено до следващо нареждане“.

Страницата на заведението във Фейсбук за последен път е ъпдейтвана на 12 юли.

През 2010 г. барът, който е частна собственост, е обявен за продажба за 690 000 лири, като е рекламиран като едно от перспективните места. Продаден е през 2016 г. На китайски инвеститори за два пъти по-малка сума 325 000 паунда.

Маркс и Енгелс са едни от най-известните личности, които са наминавали в Солфорд, но днес са напълно забравени. Енгелс пристига в Солфорд на 22 годишна възраст и всяка вечер вилнее по улиците на града, задявайки местни девойки, както подобава за недоволен млад човек.

В труда си от 1844 г. "Положението на работническата класа в Англия" Енгелс пише за Солфорд, че е едно от най-запуснатите мръсни и нездрави райони, които местната полиция изобщо не поглежда.

Според легендата в бара The Red Dragon Карл Маркс и Фриндрих Енгелс са обсъждали подробности около безсмъртното произведение „Манифест на Комунистическата партия“, оказало грамадно влияние върху съзнанието и обществената дейност на милиони хора. Както отбелязва Владимир Илич Ленин „В това произведение с гениална яснота и яркост е обрисуван новият мироглед, последователният материализъм“. Този пръв програмен документ на научния комунизъм става известен на българската общественост наскоро след Освобождението.

Както е известно Карл Маркс е погребан в Лондон в частна собственост Хайгейт, където са гробищата на личности като Джордж Майкъл, Дъглас Адамс, Джордж Елиът. Всички, които искат да го посетят днес, трябва да платьт вход от 4 паунда. Самият Маркс купува парцела, вместо да се възползва от предлаганите от държавата алтернативи.

Иронията в случая, разбира се, е, че на Маркс се приписва популяризирането на модерния комунизъм, който застъпваше тезата за забраняване на частната собственост. Сега обаче тези, които искат да видят гроба на идеолога, трябва да плащат, защото той се намира на частна собственост.

Хороскоп за 10 август, четвъртък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281301_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+10+%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82%2C+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Денят е свързан с подражанието, с пасивното следване на нечии мисли, поведение и идеи. Това не бива да си го позволявате, ако искате да доминирате и водите в играта. На всички нива получаваме по заслуги. Направете жестове, с които да покажете отношението си към някого и нещо, да определите позицията си в дадена група и по даден въпрос. Изкажете мнението си, покажете, че сте в час с настъпващите промени на работното място и у дома. Каквото надробите днес, това ще сърбате утре. Изявете себе си, гонете си интереса.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Ден на леденото огледало, на вледеняващите отношения, тъм където вече всичко е казано и виното е изпито. Предстоят промени, които е добре да започнете лично вие, а не да чакате живота или някой друг да ви принуди за това. Денят слага край на една илюзия, на дълъг период на мълчание и преглъщане на ситуации и отношения, които не ви удовлетворяват. Не отлагайте за утре това, което може да направите днес. Проведете уточняващи разговори. Опитайте да прокарате собствените си идеи, а не да се съобразявате с чуждите.

Работа-6

Пари-6

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Не позволявайте на вредни и агресивни мисли да повлияят на отношенията ви с околните, с колегите и подчинените. Днес бумерангът на личното ви отношение към другите ще се върне по най-бързия начин. Ще получите свидетелства за доверие или недоверие, ще бъдете отблъснати на едно място и привлечени към друго. Маските падат, трудно е да скриеш намеренията и помислите си, когото те гледат под лупа. Изказаните лъжи и неистини ще ви вкарат в капан от компроматни игри. Постъпете честно, ако искате честна ответна игра.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Рак 22 юни – 21 юли

Предстои преобразяване, което сваля лустрото и ни показва в истинската ни светлина. Разчистете терена на двуличните и лъжливи отношения и привлечете в средата си само верни и доказани в годините хора. Време е за инвентаризация, ако искате до два месеца да направите силен и пробивен ход. Ще се събудите с чудесна идея или с решението на въпрос, който ви мъчи отдавна. Както постъпите, така и другите ще ви отвърнат. Околната действителност реагира болезнено на лъжите и завоалираните действия. Бъдете себе си.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Ден на маймуната и на подражанието. Заобикалят ви хора готови да ви служат лицемерно, да следват пасивно мислите и постъпките ви, опитвайки се да отмъкнат някоя и друга троха от трапезата ви. Не споделяйте намерения и градивни мисли. Всичко може да се преобрази и представи в съвсем различна и вредна за вас светлина. Време е да се откажете от една илюзия, да подредите приоритети и отношения и да се дистанцирате от нехармонична за вас среда. В заложените днес капани утре ще намерите богат улов. Лъвът се готви за скок.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Дева 23 август – 22 септември

Не позволявайте на вредни и разболяващи мисли да завладеят съзнанието ви и да насочат цялото ви внимание към отмъщение или провокативни действия спрямо околните. Това, което се случва в момента е външно отражение на ставащото в душата ни. И природата напоследък реагира агресивно на мислите на хората с поредица от бедствия. Всичко е свързано. Тенденцията е да виждаме нещата изкривено и пречупено през призмата на личния ни негативизъм. Опитайте да мислите и да се държите оптимистично.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Колкото и да е болезнено време е да се отървете от една илюзия в любовта или в бизнеса. Този ден ще ви помогне да осъзнаете положението си в обществото, да осмислите позициите, които имате или се стремите да завладеете. Не си правете криви сметки. Още утре ще имате проблеми с това, което днес отказвате да приемете, да коригирате или да пренасочите в правилната посока. Скритото и покритото ще се разкрие. Предстои компроматна атака, която ще ви принуди да поемете по нов курс, да смените подхода и тактиката.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

При вас в момента картинката се изяснява, отношенията навлизат в градивна фаза и всичко, което е било лъжливо и безсмислено ще остане в миналото. Ще се разкрият замислите на конкуренцията, ще бъдете подкрепени от неочаквано място и човек и позицията ви ще се стабилизира. Ден на преобразяване и отрезвяване. Получените информации ще позволят да видите по друг начин и в нова светлина отношенията си с тези, с които искате да се сближите или да скъсате. Ден за равносметка, утре капанът ще щракне.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Животът ни блъска по главата докато не си научим уроците. В този ден може да се отървете по един болезнен начин от старите илюзии и химери. Изтрезнявате в полето на връзките, виждате кой колко държи на вас и доколко ви оценява. Време е да направите промени, да излезете от отношения, които ви мачкат и потискат. До вечерта ще се случват събития изискващи бързата ви реакция в положение, което често се повтаря напоследък. Сменете тактиката, разрешете въпроса, не чакайте всичко да се оправи от само себе си.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Случващото се наоколо е отражение на ставащото в душата ни. Търсете начин да излезете от ситуация, която не търпи отлагане. Ако не вземете мерки утре нещата ще се влошат или ще трябва всичко да се зареже и да се тръгне в нова посока. Предстоят промени и преобразяване в живота и връзките ви. Направете ги лично, не чакайте някой друг да се намеси. В момента се залагат капани за наивници. Конкурентите ви готвят удар в гръб. Добре е да проведете разговори с шефове и клиенти преди някой да ги е настроил срещу вас.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Ден на кривите огледала и още по-кривите сметки. Нищо няма да върви по план и график. Ситуацията и при вас ще се изкриви, ако сте се поставили в зависимост от неточни, неискрени и фалшиви хора. Не вярвайте на думи и сълзи, а на реалностите, които виждате и усещате със сетивата. Опитайте да се видите отстрани, да мислите и да действате максимално обективно. Може да видите за пореден път как ви лъжат и мамят и отново да си затворите очите. Така няма да може да се продължава дълго. Излезте от коловоза на нелоялните връзки.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Риби 20 февруари – 20 март

Днес всеки ще получи награда за положените усилия и старания в миналото. Приемайте всичко случващо се като финал на дълъг период на изчакване, работа и любов. Може да получите ново професионално предложение или емоционалните ви връзки да прераснат в нова любов. Случващото се наоколо ще промени и вашите отношения и изисквания. Време е да си дадете сметка какво искате и от какво сте на път да се откажете. Глупаво е да лъжете сами себе си. Този ден разкрива истини, от които до момента сте бягали.

Работа-5

Пари-4

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е единица. До края на октомври стартирайте подготвяната нова дейност или бизнес. След това юридически няма да сте толкова стабилни. Не пропускайте нито един шанс и предложение. Може да спечелите повече от допълнителните услуги, които ще извършвате, а не от основната си професионална дейност.

Родените днес ще помогнат за промяната и преобразяването на света. Тава са деца умеещи да ловят и осмислят тенденциите за бъдещото ни развитие. Ще се очертаят като лидери още на училищната скамейка. Старайте се да не вредите на амбициите и авторитета им.

Заченатите днес ще имат слабо здраве и слаби съпротивителни сили, но ще бъдат заобиколени от много грижи и любов. Ще отглеждате крехко цвете с артистични и музикални дарби.

Японски туристки молят Владо Пенев да се снима с тях в Норвегия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6384101

Японски туристки молят Владо Пенев да се снима с тях в НорвегияГоляма популярност!!! Японски туристки ме помолиха да се снимат с мен! Знаят да избират хубавото! Това разказа Владо Пенев във фейсбук от далечна Норвегия, като публикува и два кадъра с момичетата, които го помолиха за снимка. Актьорът е на круиз, с който разглежда красивите норвежки фиорди, а случката с японските туристки е от сряда,

Собственикът на ресторанта с такса за празен стол: Това е единичен случай (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sobstvenikyt-na-restoranta-s-taksa-za-prazen-stol-tova-e-edinichen-sluchaj-video-2041736

Начислена такса „Празен стол” в ресторант взриви социалните мрежи и предизвика лавина от реакции. Заведение в Созопол поискало от туристи пари за незаети места. На разпространена в интернет касова бележка се вижда как за четири резервирани, но незаети стола, ресторантът е н

Таратор с мляко от кашу

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6383984

Таратор с мляко от кашу Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Преброяване на умрелите гущери, змии и крастави жаби по трасето на „Струма“

http://clubz.bg/57108-prebroqvane_na_umrelite_gushteri_zmii_i_krastavi_jabi_po_traseto_na_%E2%80%9Estruma%E2%80%9C

ИКОНОМИКА магистрала струма бгнес

Ако ви се е сторило прекалено, че през 2012 г. премиерът Бойко Борисов запретна крачоли и нагази в калта край Ябълково, за да се включи лично в спасяването на 2605 блатни кокичета от заплахата на строящата се магистрала "Марица", то непременно трябва да се запознаете с Доклада по ОВОС за влечугите и земноводните по "Струма". 

Той бе публикуван на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" и засяга трасето на лот 3.2 между Крупник и Кресна.

Целият текст може да видите ТУК

Изготвянето на проучването бе възложено на гръцката консултантска компания "Енвеко" през май т.г. и резултатите не са в особена полза на крайните позиции на природозащитните организации. 

Основните изводи са, че строителството на последната отсечка на магистрала "Струма" в района около Кресненското дефиле не само няма да доведе до затриването на защитени видове, но тъкмо обратното - ще ограничи смъртността им. 

Според използваните мониторингови данни от периода 2013-2016 г. на този път умират средно между 7.2 и 10.8 влечуги и 0.6 и 1.4 земноводни дневно

През 2015 г. за 36 дни са открити общо 68 умрели земноводни и 517 влечуги. Данните дори се смятат за занижени, тъй като преди изследователите да успеят да преброят всички жертви, част от тях са били премахнати от работниците по чистотата, уточняват експертите. 

За улеснение авторите на доклада дори са въвели съкращение за клетите "местообитатели" - УНП (умрели на пътя)

Най-честите жертви в този участък са сивата водна змия и зеленият гущер, които имали нужда да се "темперират" и използвали пътната настилка за „терморегулация“, показват теренните проучвания, извършени през май 2017 г.

Шипобедрената и шипоопашата костенурка, както и леопардовият и ивичестият смок също са потърпевши.

Процентите на смъртност при земноводните са много по-ниски, но в състава на жертвите се срещат безценната жълтокоремна бумка, южният гребенест тритон, краставата жаба и др.

През юли т.г. няколко екоорганизации внесоха официална жалба в Брюксел с мотива, че Кресненският пролом е част от мрежата "Натура 2000" и ако финалната отсечка от магистралата бъде построена през дефилето, това ще бъде катастрофално за защитените видове растения и животни в региона.

Резултатите от Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) обаче показват, че и трите предложени варианта за проектни решения за маршрута на лот 3.2, които включват преминаване и обход през дефилето, ще доведат до значително намаляване на УНП. 

При реализацията на т.нар. „Източна алтернатива Г20”, както и на сценария „Дълъг тунел“ прогнозираната смъртност за 2040 г. ще бъде намалена с 58% при влечугите и с 25.1% при земноводните спрямо 2014 г.

За целта обаче трябва да бъдат изградени подходящи конструкции за изолиране и коридори за свързаност, отчитат експертите и най-подробно описват какви трябва да бъдат те. 

"Общото правило е, че по-подходящ за повечето видове влечуги и земноводни е голям, осветен от слънцето подлез с минимален препоръчан размер за дължина под 10 метра е 75x100 cm или при тръби - диаметър от 1 m. Размерът обаче не е най-важният фактор -имало случаи,в които костенурките предпочитали да пресичат пътя през отводнителен канал с диаметър 1 m вместо през бетонов кутиенообразен канал с размери 3.4 m x 2.4 m", е отбелязано в доклада. 

Документът изобилства от куп ценни инструкции - залесяване на подстъпите към входа на съоръженията с храсти, предписания за разстоянието и формата на подлезите, наклонът, повърхността и пр.

Авторите заклеймяват оградата от телена мрежа с метални стълбове като непригодна. Според тях най-ефективният вид конструкция за изолация за влечуги и земноводни са бетонните заграждения, поставени под пътното ниво в чакъл с наклон между ръба и канавката. Този вид бариера се е доказал като много успешен с намаляване от 93 % на "изобилието на пътищата на влечуги и земноводни".

Бариерата за влечугите трябва да е с височина 80 cm, за да се спрат повечето животни, тъй като, ако достигнат пътя, те ще бъдат "уловени в капан и евентуално убити без възможност за бягство", допълват още експертите.

На финала на доклада е обърнато специално внимание върху последващия контрол. Според консултантите трябва да се сформират полеви екипи, които да обхождат пеша цялото разстояние на дефилето. Отговорникът по смъртността трябва да протоколира всяко мъртво животно, а другите двама членове от полевия екип да записват всички "индивиди- влечуги и земноводни", които срещнат по пътя, за да има обществеността реална представа за разнообразието.

Предвидено и поставянето на камери в тръбите за засичане на движение, както и нещо като техника за "снемане на отпечатъците" на бумки, тритони и костенурки.  

При метода със следите и двата входа на подлеза трябва да бъдат покрити с тънък слой материал, например мраморен прах или пясък. Така изследователите щели да получат информация за броя на влечугите и земноводните, използващи съоръжението.
 

На 6 места спират водата в София днес

https://offnews.bg//obshtestvo/na-6-mesta-spirat-vodata-v-sofia-dnes-662463.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Маестро Кънев“ в кв. „Овча купел“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на ул. "Бойчо Бойчев", ул."761", ул." Вацлав Роубал", ул."764", ул."763", ул." Монтевидео", ул."Братя Бартел", ул. "Димитър Попниколов", ул."Иван Радоев", ул. "Народно хоро", ул." Арх. Франк Лойд Райд", ул. "Драгоман", ул. "Иван Радоев", ул." Народен герой", ул. "Букет", бул. "Никола Петков", по ул. „Кореняците“ от ул. „Букет“ до ул. „Бойчо Бойчев“, Манастир Сестри Евхаристинки, Следствен отдел на СГП, Ортопедичен център, Франкофонски институт, НБУ, НСУ София, ДДГ Средец, общежитие Средец, 151 СУ, Център за работа с деца, ДАБ, ДГ 125 „Усмивка“- филиал, IV МБАЛ, 21 ДКЦ, ПГ по Селско стопанство.

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Силиврия“ в жк „Гоце Делчев“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на ул. „Деян Белишки“, ул. „Силиврия“, ул. „Димитър Попниколов“, ул. „Луи Айер“, бул. „Тодор Каблешков“.

Монтаж на водомерен възел на ул. „Полк. Борис Дрангов“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 ч. по ул. „Полк. Борис Дрангов“ от ул. „Димитър Греков“ до ул. „Победа“, по ул. „Победа“ от ул. „Полк. Борис Дрангов“ до ул. „Тракия“.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 376 в кв. „Модерно предградие“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 14:00 ч. по ул. „Старата църква“ от ул. „Светла“ до ул. 379, ул. 377, ул. 376. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Мусала“ в с. Лозен се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 ч. на ул. „Мусала“, ул. „Ален мак“, ул. „Мургаш“.

Без вода заради с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Арх. Коста Николов“ във вилна зона „Малинова долина“ ще бъдат от 10:00 до 18:00 ч. на ул. „Проф.Теодор Горанов“, ул. „Архитекти Васильов и Цолов“, ул. „Проф. Юрдан Данчев“, ул. „Арх.Никола Лазаров“, ул. „Арх. Коста Николов“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Юнкер е похарчил повече от 26 хил. европейски пари за луксозен полет

http://pogled.info/svetoven/evropa/yunker-e-poharchil-poveche-ot-26-hil-evropeiski-pari-za-luksozen-polet.88273

/Поглед.инфо/ През февруари председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е пръснал повече от 26 000 евро за полет с частен самолет от Брюксел до Рим. Това разкри днес телевизия „Скай Нюз”, позовавайки се на документи, публикувани на сайта на неправителствената организация „Аксес Инфо”.

САЩ планират бомбардировки на близо 20 военни обекта в КНДР

http://pogled.info/svetoven/sasht-planirat-bombardirovki-na-blizo-20-voenni-obekta-v-kndr.88274

/Поглед.инфо/ Министерството на отбраната на САЩ е разработило план за извършване на изпреварващи удари по приблизително 20 военни съоръжения в Северна Корея с бомбардировач „Би – 1Би Ленсър”. Това съобщи в сряда американската телевизия Ен Би Си.

Американски изтребител падна насред океана

http://pogled.info/svetoven/amerika/amerikanski-iztrebitel-padna-nasred-okeana.88275

/Поглед.инфо/ Изтребител „Еф-5 Ен” на американските военноморски сили падна в средата на океана, недалеч от крайбрежната линия на щата Флорида. Пилотът е успял да се катапултира и е бил спасен от Бреговата охрана на САЩ, предава ТАСС.

Православен календар за 10 август

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6384133

Православен календар за 10 августСв. мчк и архидякон Лаврентий Св. Лаврентий живял през III в. и бил главният от седемте дякони на Рим - отговарял за социалната дейност на римската църква. По времето на император Валериан църквата била преследвана, за да бъдат присвоени средствата . За да не попаднат в ръцете на императора, Лаврентий раздал всичко на бедните.

US дипломати в Куба оглушали след мистериозни атаки?

http://clubz.bg/57107-us_diplomati_v_kuba_oglushali_sled_misteriozni_ataki

СВЯТ куба секция САЩcr

САЩ смятат, че няколко американски дипломати в посолството в Куба са били подложени на "акустична атака" със звуково устройство, предаде Си Ен Ен.

В резултат най-малко двама пострадали толкова сериозно, че били принудени да се върнат в САЩ за лечение, съобщи пред телевизията представител на Държавния департамент. Те дори може да са загубили частично слуха си, и то завинаги.

Пострадалите дипломати не са се намирали на едно и също място и проблемите с тях не са се случили по едно и също време. От края на 2016 г. обаче те получили редица психични симптоми, напомнящи на мозъчно сътресение.

От Държавния департамент повдигали в продължение на няколкомесеца въпроса пред правителството в Хавана. САШ пратили в Куба медицински екип, но той не могъл да установи какво точно се е случило.

"Може да е нещо твърде сериозно, - заяви представител на дипломатическото ведомство пред Си Ен Ен. - Работим с кубинците, за да се опитаме да открием какво се случва. Те настояват, че не знаят, но това е много тревожно и неприятно."

С въпроса се е захванало и ФБР.

"Много странна работа", заявил представител на Бюрото.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Ноърт заяви вчера, че "някои американски правителствени служители", заемащи официални длъжности в посолството в Куба, са съобщили за инциденти, причиняващи "сихични симптоми". Тя обаче не можа да даде подробности за вида или причините за инцидентите.

"Тъй като има редица симптоми, може да има и редица източници, - каза американски представител. - Затова тук много внимаваме какво говорим. Има много неща, които все още не знаем."

В продължение на години американски дипломати в Хавана се оплакваха, че са подложени на тормоз от кубински представители и че често някой прониква в домовете и колите им. Това обаче спряло след възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни през 2015 г.

Някои от тези, които пострадали напоследък, предпочели да се завърнат в САЩ, каза Хедър Ноърт. В резултат САЩ изгонили през май двама дипломати от кубинското посолство във Вашингтон.

"Кубинското правителство носи отговорността и има задължението според Женевската конвенция да пази нашите дипломати. И това е част от причината да сме толкова обезпокоени", каза Ноърт.

"Усетихме, че трябва да отговорим на кубинците и да им припомним за отговорността им съгласно Виенската конвенция", допълни американски представител.

Изгонените кубински дипломати не са обявени за персона нон грата и е възможно да им бъде позволено да се завърнат в САЩ, ако проблемът бъде разрешен.

Пострадалите американци в Хавана са служители на Държавния департамент. Няма засегнати американски цивилни. Дипломатическото ведомство във Вашингтон подхожда към тези инциденти "много сериозно" и работи, за да установи причината и ефекта им.

В изявление на кубинското външно министерство от вчера се отрича категорично каквото и да било участие на Хавана в тормоза срещу американски дипломати в страната. Изгонването на кубинските дипломати е окачествено като "неоправдано и неоснователно". А Куба никога не е разрешавала територията й да бъде използвана за каквито и да било действия срещу акредитираните дипломати и техните семейства, без никакви изключения.

"То беше ясно - Газибарски щеше да си отмъсти"

http://clubz.bg/57106-to_beshe_qsno_gazibarski_shteshe_da_si_otmysti

Уволнен е полицаят, който разпространи скандален запис с вече бившия директор на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов. Това съобщи Нова ТВ.

Във видеото се чува как Караджов се държи неуважително със служители на реда. Той ги заплашва и обижда, защото са съставили акт за шофиране в нетрезво състояние на негов приятел. Караджов говори видимо афектиран и вероятно след употреба на алкохол. Чуват се реплики като:

"Утре ще те увòлна, щото си педе**с голем!".

Окръжната прокуратура също прави проверка по случая. Първоначално магистратите в Козлодуй решили, че няма основание за образуване на дело.

Полицай Цветан Благоев обаче е освободен на 2 август със заповед на директора на Областната дирекция във Враца Димитър Газибарски след извършена дисциплинарна проверка. Благоев бил уронил престижа на МВР и отправял заплахи към колеги във фейсбук. Ето и мнението на Илиян Василев по повод уволнението.

"То беше ясно - Газибарски щеше да си отмъсти. Да не мислите, че профсъюзите, които иначе вдигат стачки ще се ангажират да защитят колегата си? Те гледат на нещата отгоре, на едро, от София.

Тази система не само не може да защитава обикновените хора, но и своите хора. 

Някакъв феодал в МВР си прави каквото си иска  с протекциите на партии, депутати и МВР началници.

Не се чудете защо полицаите не са човечни към Вас, след като така ги унизяват ежеминутно.

Хайде на бас, че Бойко и Главния няма да си мръднат пръстта, да уволният Газибарски и да възстановят полицая".

 

 

Любителски трактат за българските и други евроатлантически (€/$)-цигани

http://pogled.info/bulgarski/lyubitelski-traktat-za-balgarskite-i-drugi-evroatlanticheski-tsigani.88270

/Поглед.инфо/ Нека си изясняват историци дали циганите са се появили в наши земи от щатите Пенджаб и Раджастан (Северна Индия) през IX-X век, XI-XII в. по византийско време или през XIII-XIV в.с поробителите и чии земи са прекосили. По чужди източници, ако започнем според познавачи със старинна китайска хроника “Бей Ши”, предания и легенди на безписмените номади, чергари и скитници. Имаме сериозни изследователи „циганолози” и публицисти, които не странят от темата (Найден Шейтанов, Елена Марушиакова, Веселин Попов, проф. Станислав Станилов, посланик Любомир Шопов, Михаил Иванов, Николай-Колев Босия. Напоследък забелязвам също проф. Иво Христов, проф. Нако Стефанов и o.р. Кирил Стаменов (blife.eu/кирил-стаменов-та-циганите-де/ и Bulgarian Times).

Венецуела осъди протеста на 11-те страни, които не признаха КА

http://pogled.info/svetoven/venetsuela-osadi-protesta-na-11-te-strani-koito-ne-priznaha-ka.88271

/Поглед.инфо/ Министерството на външните работи на Венецуела изрази протеста си срещу посланиците и представителите на 11 страни от региона, които подписаха съвместна декларация за непризнаване на новосформираната Конституционна асамблея в Боливарската република.

„Огнената“ риторика на Тръмп налива вода във воденицата на Ким Чен Ун

http://pogled.info/svetoven/ognenata-ritorika-na-tramp-naliva-voda-vav-vodenitsata-na-kim-chen-un.88272

/Поглед.инфо/ Президентът Тръмп обеща на Северна Корея „огън и ярост, каквито светът не е виждал“, ако страната продължи да заплашва Съединените щати.

По заповед на Борисов проверяват "такса празен стол"

http://clubz.bg/57105-po_zapoved_na_borisov_proverqvat_taksa_prazen_stol

Министърът на туризма Николина Ангелкова назначи проверка на заведение в Созопол, което според сигнал е начислявало 20 лв. към сметката за празен стол. Проверката е по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

На място експерти от министерството ще направят цялостна инспекция за работата на заведението. До проверката се стигна след оплакване на посетители на заведението, които получили в сметката си такса за всеки свободен стол на масата. Така за четири празни стола клиентите трябвало да заплатят 80 лв.
Пред бТВ собственикът на ресторанта обясни, че добавянето на празните столове в сметката е направено с назидателна цел, тъй като клиентите на заведението са се подигравали и държали неприлично с персонала. Той добави, че сметката е приключена без да се удържат въпросните 80 лв. от служебния бон.

Касовата бележка с празните столове.

В понеделник ресорното министерство сигнализира Комисията за защита на потребителите (КЗП) да вземе мерки срещу подобна нелоялна практика, която вреди на имиджа на българския туризъм. От Комисията съобщиха, че извършената незабавна проверка в заведението е установила, че потребителите не са заплатили изисканата такса.

"Абсолютно недопустимо е да има такса за празен стол".

Това каза Ангелкова пред Нова ТВ. Тя допълни, че се надява това да е единичен случай, защото това е лоша практика, която създава негативен имидж на българския туризъм. Проверки щяло да има дори ако става въпрос за единичен случай.

Die Welt: Как малката победа доведе до голямата катастрофа

http://pogled.info/svetoven/Die-Welt-kak-malkata-pobeda-dovede-do-golyamata-katastrofa.88267

/Поглед.инфо/ На 7 август 1942 г. силите на германския Вермахт затварят котела около пристанището Калач-на-Дону. В резултат на това 57 хиляди червеноармейци се оказват в плен. Пътят към Сталинград, отстоящ само на 80 км, изглежда изцяло открит. Но този германски успех в действителност се оказва повратна точка във войната.

Bloomberg: Защо голият до пояс Путин ще се смее последен?

http://pogled.info/svetoven/Bloomberg-zashto-goliyat-do-poyas-putin-shte-se-smee-posleden.88268

/Поглед.инфо/ Не само таблоидите публикуват всичките фотосесии със снимки от ваканцията на Путин, но и американските издания „New York Times”, „Washington Рost” и „Time”. Малко държавни глави могат да се похвалят с такъв успех. Особено впечатляващо е, че в същия район на Тува в Южен Сибир Путин е фотографиран гол до кръста и през 2007 г., и през 2009 г. Но защо Кремъл продължава да публикува тези фотоси и защо в международната преса те предизвикват такъв ентусиазъм?

Die Welt: Младите хора все повече подкрепят Путин

http://pogled.info/svetoven/russia/Die-Welt-mladite-hora-vse-poveche-podkrepyat-putin.88269

/Поглед.инфо/ Повечето от младите хора подкрепят Путин. Те са израснали по времето на Путин, по-податливи са на пропагандата. Докато провинциалната младеж по-ясно изразява комплексите си за малоценност, характерни за времето след разпада на СССР. Те чувстват, че нещата се подобряват, но в международен план страната им все още се възприема като бандитска. За младите това е много болезнено.

Хормон стимулира паметта и двигателните способности

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/hormon-stimulira-pametta-i-dvigatelnite-sposobnosti-2041700

Една-единствена инжекция на фрагмент от свързания с дълголетието хормон клото у мишки подобри пространствената и работната им памет и стимулира невроните им, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП. Това дава надежди за разработване на лечение срещу неврологични заболявани

Кой е най-високоплатеният диджей?

//dariknews.bg/novini/biznes/koj-e-naj-visokoplateniiat-didzhej-2041708

Шотландецът Калвин Харис за пети пореден път зае първото място в годишната класация на сп. "Форбс" за най-високоплатени диджеи, предаде Ройтерс.

Финансовата библия отчита печалбите на класираните в сферите им на изява за период от 12 месеца, приключи

Фирма пусна спален чувал под формата на парче пица (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/firma-pusna-spalen-chuval-pod-formata-na-parche-pica-snimki-2041704

Фирмата "Бифайбър енд крафт" пусна за всички любители на пицата спален чувал под формата на триъгълно парче от италианския специалитет, съобщава в. "Метро".
 
Парчето е точно копие на продукта и върху спалния чувал фигурират сос, моцарела, дори и нарязани гъби

Аудиокниги ще разказват приказки на самотни кучета

//dariknews.bg/novini/liubopitno/audioknigi-shte-razkazvat-prikazki-na-samotni-kucheta-2041692

Аудиокниги, пуснати в продажба от компанията "Амазон", ще разказват приказки на самотни кучета, които са далече от своите стопани, пише в. "Дейли мейл".
 
Акцията е съгласувана с телевизионния експерт по поведението на тези четириноги Сизър Милан. Той

Тръгва делото срещу Роман Логвиненко

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trygva-deloto-sreshtu-roman-logvinenko-2041713

Софийски градски съд (СГС) ще проведе първото си заседание по делото срещу Роман Логвиненко, който е обвинен, че е организирал нападението над Алексей Петров.

Срещу бившия съветник в ДАНС през октомври 2015 г. беше извършен и опит за покушение като бронираният му авт

Най-вкусните балкански ястия

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-vkusnite-balkanski-iastiia-2041712

Балканските страни имат дълга история и в много отношения се обединяват в едно царство или територия. Да се каже, че споделят храната, би било подценяване. Около 500 години царуването на Османската империя оказва голямо влияние върху балканската храна, която все още може да се види днес.

Проверяват заведение, начислявало пари за незаети места

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proveriavat-zavedenie-nachisliavalo-pari-za-nezaeti-mesta-2041718

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на туризма Николина Ангелкова назначи незабавна проверка за категоризацията на заведението в Созопол, което според сигнал е начислявало на гостите му да заплащат по 20 лв. за празен стол. Това съобщиха от пресцентъра на Министерствот

Трудовата експлоатация е модерното робство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trudovata-eksploataciia-e-modernoto-robstvo-2041705

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната експлоатация. Това сочат данните, изнесени по повод кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация на фондация "Асоциация Анимус".
 
Само за първите

Оранжев код за опасно високи температури за цялата страна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1cWbzKYTMUA/

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за цялата страна за 10 август.

Според  прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, по Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 29° – 31°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Длъжникът Лукарски и краят на една епоха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6382305

Длъжникът Лукарски и краят на една епохаДокато бе министър, лидерът на СДС не плащал наема за “Раковски” 134. Май е по-добре сградата - емблема на надеждите ни за прехода, да не се дава на поредната партия Много патос се изливаше доскоро в големия спор дали е свършил преходът у нас. Ако имахме нормална средна класа, работещи закони, ако преразпределението на държавната собственост в

Защо хората са оглупели толкова, че да вярват, че Мишел Обама е мъж?

http://clubz.bg/57104-zashto_horata_sa_oglupeli_tolkova_che_da_vqrvat_che_mishel_obama_e_myj

Снимка Архив

От Оруел към Хъксли. Унифицираната пропаганда на Сталин и Хитлер, която премазваше отделния индивид, е заменена днес от общество, разделено на касти, и спрямо всеки се прилага таргетирана терапия, която го прави щастлив. В "Прекрасния нов свят" щастието идва от наркотици, при нас го произвежда самата пропагандна машина: на всеки се предлагат онези страсти, възторзи и възмущения, които най-добре пасват на темперамента му.

Как ли? Ами както се почва и с наркотиците – предлага ни ги някой близък приятел, допуснат в дигиталния ни балон, на когото имаме доверие. Той знае какво ще ни разяри, защото така сме го подбрали, пали се от същите фитили. Така сме настроили филтрите, че светът да потвърждава убежденията ни. И ето ти парадокс: съпротивителната ни гражданска енергия се оказва гориво на властовата машина, която днес разчита на това да няма авторитети, лидери, та дори – твърди факти, на които да се опрем.

Индустрия на лъжата

Говоря за индустрията на лъжата. След 2016 - годината на фалшивите новини - демократичният свят се стресна. Най-плашещи са организираните руски хакери. Американските избори бяха брутално манипулирани от Москва. Поучени от станалото, напролет французите свалиха 30 000 (!) потребителски адреса, разпространяващи дезинформация – може би тази мярка позволи любимата на Путин Льо Пен да се представи сравнително скромно. Страни като Чехия създават специални звена за противодействие. Но най-тежката юридическа артилерия се задава откъм Берлин, където има избори този септември. Законопроектът предвижда социални мрежи като Фейсбук и Туитър да премахват не само език на омразата, престъпност, тероризъм, педофилия, но и фалшиви новини. До 24 часа, под страх от внушителните € 50 милиона глоба.

Във Франция горчивият хап се преглътна по-лесно заради извънредното положение; другаде съпротивата срещу подобни мерки е голяма. Кой точно казва кое е фалшива новина? Директна намеса на държавата ни връща в света на "1984". От друга страна саморегулация на самите медии, хванати за гушите в яростна конкуренция – на CNN и Fox, на Прокопиев и Пеевски – е опасна илюзия, която вече години наред отлага решаването на въпроса.

В Европа май почва да има консенсус около това, самите платформи да отговарят за съдържанието, което разпространяват. Наместо неутрална към съдържанието магистрала, по която минава който си иска, тези платформи почват да се мислят като един вид паразитни медии, завладели не само огромната част от рекламния пазар, но и основни източници (52 – 84% в различните страни) за информиране на гражданите. А една медия подлежи на националните законодателства. "Провайдърите на социалните мрежи са отговорни, когато с платформите им се злоупотребява за разпространяване на престъпления на омразата и фалшиви новини", каза германският министър на правосъдието Маас.

За да се отсеят фактите от лъжата традиционните медии имат редактори. В дигиталния океан това просто е невъзможно: например във Фейсбук на ден се постват 4,75 милиарда единици съдържание. За да контролират двата милиарда потребители вероятно трябва да се назначат поне 200 милиона редактори. Единственият начин за противодействие, измислен досега, това са доброволните отряди на дигиталните граждани. Когато се получат сигнали, националният екип взима решение да изтрие профила ви. Точната технология е, разбира се, тайна, както и повечето алгоритми в дигиталния свят, които управляват живота ни днес. (Нали помните как определя властта Достоевски? - "Чудо, тайна, авторитет".)

Какво можем да направим?

Разпитвах ФБ "приятели", чиито профил е бил свалян от мрежата. Едните твърдяха, че са нужни поне 100 сигнала срещу вас; според други пострадали само 10 докладвания били достатъчни. Ако второто е вярно, достатъчно е една маса хора в кръчмата да извадим телефоните, за да затрием някой виртуален враг. И както показа импровизираната ми анкета, често организирани идеолози премахват профили именно на несъгласни, критични хора. А кои са хората от националния екип, кой ги избира – чудо, тайна (авторитет още не се е самозародил).

Друг подход се търси през етикета върху стоката "информация". Няма как да предпазим потребителя, решил да вярва, че Сорос плаща на протестиращите срещу Орешарски или Тръмп, че бежанци нападнали българка около Централна гара или рускиня в Берлин, че политици са хомосексуални, храните – отровни, следите в небето – заговор на ЦРУ, а Иван Костов – виновен за всичко. Но социалната мрежа би могла да придружава проблемната новина с надпис – непроверено, не гарантираме за истинността на това съобщение. Добавям: дадени сайтове, които приемат професионални стандарти и потенциални санкции, да получат етикета "медия", така че информацията от тях да се възприема по-сериозно. Така потребителят ще може да си направи сметка дали да вярва на "медия" или на някакъв анонимен приятел на приятел. Плюс масово обучение от началното училище по дигитална грамотност, разбира се.

Но проблемът е по-дълбок. Защо хората са оглупели дотолкова, че да вярват, че Мишел Обама всъщност е мъж? Навремето съветската пропаганда действаше върху ограничени леви кръгове, днес руската залива цялото общество. Новата пропаганда действа чрез негативното, подривното, граждански-революционното. Ако ни караха да възпяваме някакъв Газпромовски комунизъм, вероятно щяхме да развием антитела. Но те ни окуражават да се възмущаваме от ЕК, да се подиграваме на регулациите ѝ, да злорадстваме пред неминуемия крах на Съюза.

Мислят се за революционери

Сигурно сте се питали: можем ли ние, Западът, да атакуваме Москва чрез небивалици? Да пишем за несметните богатства на Путин. За това, че той всъщност е подменен, както твърдеше в някакъв сайт първата му жена. Че му преливат кръв, източена от бебета… Защо работи? Май просто не сме едно човечество - отново го осъзнаваме след еуфорията на модерния универсализъм. За дадени психо-когнитивни касти никакви факти не могат да помрачат образа на лидера им. Не са по-изостанали - просто друга културна форма. Нали помните Франция – едно и също престъпление (злоупотреба с партийни пари) срина десния Фийон, но изобщо не засегна популярността на алтернативно-дясната Льо Пен.

Когато Орбан строи стадион в родното си село, Тръмп се замисля, дали има право да помилва сам себе си, а сътрудници на Симеонов търгуват с бежанци - ами това дори мобилизира феновете им, както впрочем става, когато наш ритне вражески играч: побъркахме ги, върхът сме, по-бе-да!

Те се мислят за революционери - борят се със системата, с медиите, с истината. Върви, че се бори с борци.

Дойче веле

Ще се възпротиви ли Европа срещу санкциите, наложени от САЩ?

http://pogled.info/svetoven/shte-se-vazprotivi-li-evropa-sreshtu-sanktsiite-nalozheni-ot-sasht.88263

/Поглед.инфо/ Съединените американски щати финализираха новите санкции срещу Москва, като ги обвързаха с обичайните заподозрени – Иран и Северна Корея. Въпреки недоволството от страна на Доналд Тръмп и Рекс Тилърсън – двама бивши изпълнителни директори, които понастоящем управляват външната политика на САЩ, администрацията одобри „проблемния” пакет от санкции. Имайки предвид, че Тръмп понякога е обвиняван в това, че се отдръпва от Трансатлантическия алианс и явно отбягва установения след войната ред, сега президентът рискува да влоши още повече отношенията си с голяма част от Европа с новите наложени санкции срещу Русия.

Пълномащабната икономическа война срещу Русия започна

http://pogled.info/svetoven/palnomashtabnata-ikonomicheska-voina-sreshtu-rusiya-zapochna.88264

/Поглед.инфо/ Приетият неотдавна в САЩ закон за икономическите санкции срещу Руската федерация (РФ) ни кара да се върнем още веднъж към въпроса за международните резерви. Днес даже на отявлените либерали им стана ясно, че икономическите санкции са задълго и са съвсем сериозни.

"Ню Йорк Таймс": Американски войници връщат спомена за Студената война в България

http://pogled.info/svetoven/nyu-iork-taims-amerikanski-voinitsi-vrashtat-spomena-za-studenata-voina-v-balgariya.88265

/Поглед.инфо/ „Всяка сутрин, когато се събуждаме, знаем коя е заплахата“, казва полк. Елис. „Фокусирани сме изключително върху руската заплаха.“ Репортаж на вестник "Ню Йорк Таймс" от полигона в Ново село.

Ню Йорк Таймс: Готови ли са да поговорят със Северна Корея или не?

http://pogled.info/svetoven/nyu-iork-taims-gotovi-li-sa-da-pogovoryat-sas-severna-koreya-ili-ne.88266

/Поглед.инфо/ Залата за брифинги на Държавния департамент традиционно е мястото, където правителството на Съединените щати обяснява и прокарва своята външна политика в целия свят. За шест месеца в качеството си на държавен секретар Рекс Тилерсън нито веднъж не отиде там – до вторник, когато се появи за да отправи двусмисленото съобщение на Северна Корея за нейните бързо разширяващи се програми за разработване на ядрени оръжия и ракети.

"Ботев" пак би "Лудогорец", Херо сменя Дерменджиев

http://clubz.bg/57103-botev_pak_bi_ludogorec_hero_smenq_dermendjiev

Димитър Димитров-Херо. Снимка БГНЕС

"Лудогорец" ще има нов треньор и той най-вероятно се казва Димитър Димитров-Херо, след като снощи Георги Дерменджиев хвърли оставка заради загубата на "орлите" в мача за Суперкупата срещу "Ботев" (Пловдив) на стадион "Лазур" в Бургас - 1:1 и 5:6 с дузпи.

Часове по-рано стана ясно, че Херо е разтрогнал своя договор с казахстанския "Иртиш" (Павлодар), той бе на трибуните на арената край морето. По-късно днес "Лудогорец" ще обяви името на новия наставник.

Херо е имал разговор с изпълнителния директор Ангел Петричев още в Бургас. Говори се, че смяна на Дерменджиев е била планирана дори при победа за Суперкупата, а завръщането на изтъкнат специалист като Димитър Димитров само е ускорил процеса.

Снощи Тодор Неделев откри резултата за "Ботев" с красиво попадение от пряк свободен удар още в 16-ата минута. След това шампионите удариха три греди, създадоха и други голови положения, просто нямаха късмет да изравнят.

Все пак това се случи в 47-ата минута, когато Вандерсон направи 1:1 след пробив отляво и двойно подаване с Клаудиу Кешеру.

Натискът на "орлите" продължи, но постепенно отслабна, а "Ботев" ясно даде да се разбере, че чака дузпите. 

При 11-метровите удари Марселиньо пропусна още от първия опит за "Лудогорец". "Ботев" пък вкара и петте си изпълнения и така прегърна трофея след 5:4. "Канарчетата" биха "орлите" с 2:1 на финала за Купата на България през месец май.

А стадион "Лазур" се превърна в тяхна крепост - те играха там три мача в Лига Европа и не допуснаха нито едно поражение.

Мая Манолова с писмо до ЦИК, че се бави електронното гласуване

http://www.eurochicago.com/2017/08/manolova-s-pismo-do-tsik/

Омбудсманът Мая Манолова напомни на Централната избирателна комисия (ЦИК), че трябва да започне симулации на дистанционно електронно гласуване. Манолова е изпратила писмо до комисията след среща с българи, които живеят зад граница. Тя изразява притеснение, че може да се повтори ситуацията с неосъщественото машинно гласуване от тази пролет.

Григор с трудна победа срещу Миша Зверев

http://clubz.bg/57102-grigor_s_trudna_pobeda_sreshtu_misha_zverev

Григор Димитров спечели трудна победа с 6:3, 3:6, 6:3 срещу германеца Михаил Зверев във втория кръг на турнира "Роджърс къп" от серията "Мастърс 1000" в Монреал, Канада.

Двубоят продължи 100 минути.

В първия сет българинът на два пъти проби своя съперник, но допусна рибрейкове. Все пак в решаващия момент той дръпна с 5:3, след което затвори сета с 6:3. 

Във втората част по-големият от братята Звереви направи брейк за 3:1 и до края не допусна сривове. Въпреки че Димитров пропусна да върне изоставането в края, когато имаше точка за пробив, но прати топката в аут. В крайна сметка се стигна до 1:1.

В последната част най-добрият ни тенисист проби за 4:2, като се възползва от четири (!) поредни двойни грешки на опонента си. След това за Григор не бе трудно да затвори мача.

В Монреал той има да защитава достигане до четвъртфинал - постижението му от миналата година. Именно от Монреал Гришо преобърна сезона си и приключи годината позитивно. Следващият му съперник е 52-ият в света Робин Хаасе (Холандия).

Любимите тийн книги: много фентъзи, малко класици

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6382311

Любимите тийн  книги:  много  фентъзи, малко класициКои са любимите книги на младите българи, които са на прага на пълнолетието? “24 часа” и VIVACOM представиха през май мащабно проучване за любимите книги на 18-годишните. В проучването са около 1400 любими заглавия с около 3500 посочвания. Поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг е номер 1 в списъка на любимите книги на 18-годишните младежи у

Месфер ал Гасиб: Саудитска Арабия e начело на войната с тероризма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6381853

Месфер ал Гасиб: Саудитска Арабия e начело на войната с тероризмаОтварянето на българско посолство в Рияд би стимулирало инвестиции в туризма, казва посланикът на кралството в София - Ваше Превъзходителство, вие сте първият посланик на Саудитска Арабия, след като страната ви отвори мисия в София. Смятате ли, че имате по-специална задача? - Правителството на Пазителя на двете светини реши да открие посолство в

Григор Димитров преодоля първото препятствие в Монреал

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-preodolia-parvoto-prepiatstvie-v-monreal-662464.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от сериите Мастър “Роджърс Къп” в Монреал. В първия си мач на сингъл Димитров, който започна от втори кръг, се наложи за час и 41 минути над германеца Миша Зверев с 6:3, 3:6, 6:3.

Следващият му съперник е световния №52 Робин Хаасе от Холандия. Мачът до голяма степен бе решен от двойните грешки на двамата играчи, като Гришо направи 7, а съперникът му - 6.

Първият сет започва отлично за Григор, който успя да направи пробив за 2:0. В третия гейм обаче българинът се разколеба и допусна две двойни грешки, а Зверев върна брейка за 2:1. Димитров бързо се отърси и отново спечели падаването на германския си опонент за 3:1. Вместо да се възползва от преднината си, първата ни ракета отново се пропука и позволи на Зверев намали за 4:3. До края на първия сет Димитров се окопити и спечели частта с 6:3.

Втория сет не се разви по най-добрия начин за Григор. Той допусна отново няколко двойни грешки и позволи на Зверев да изравни сетовете след 6:3.

Решителната трета част започна с размяна на сервис геймове, но при 3:2 Димитров стигна до пробив след четири поредни двойни грешки на германеца. До края на мача най-добрият ни тенисист не изпусна инициативата и с 6:3 сложи точка на мача.

Григор оцеля в Монреал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6384528

Григор оцеля в МонреалГригор Димитров e в следващия кръг на турнира от серията „Мастърс 1000” в Монреал. Феновете с български знамена по трибуните на корта в Квебек обаче могат да бъдат доволни само от резултата. Бившият спортист номер на страната ни измъкна 6:3, 3:6, 6:3 срещу Миша Зверев. Руснакът с германски паспорт играе агресивно,

Победно начало за Григор Димитров в Монреал

https://www.actualno.com/tennis/pobedno-nachalo-za-grigor-dimitrov-v-monreal-news_626909.html

Григор Димитров започна с победа участието си на Мастърс турнира в Монреал. Българинът записа трудна победа с 6:3, 3:6, 6:3 срещу Миша Зверев и се класира напред в надпреварата, която е с ранг 1000. Първият сет беше белязан от цели 5 пробива, въпреки че и двамата се славят с добрия

Григор Димитров потегли с победа в Монреал след трисетова битка със Зверев

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/10/3021732_grigor_dimitrov_potegli_s_pobeda_v_monreal_sled/?ref=rss


Григор Димитров се класира за осминафиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монреал. Българският тенисист имаше трудна задача в първия си двубой от надпреварата, но се справи след трисетова битка с Миша Зверев от Германия - 6:3, 3:6, 6:3.<br /><br />Двубоят продължи 100 минути и премина през седем пробива. Димитров спечели много нервен и изпълнен с грешки първи сет. Българинът загуби втория, въпреки че в него даде само една точка за пробив на съперника. В решителната...

Маквала впечатли, Ван Нийкерк се спаси, а Блейк отпадна на 200 метра

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/10/3021726_makvala_vpechatli_van_niikerk_se_spasi_a_bleik_otpadna/?ref=rss


Айзак Маквала се възползва от шанса да се върне в битката за световната титла на 200 метра и се класира за финала в дисциплината. 30-годишният състезател от Ботсвана, който прекара 48 часа под карантина заради стомашен вирус, даде второто най-добро време в полуфиналите - 20,14 секунди.<br /><br />Същият резултат постигна Джарийм Ричардс от Тринидат и Тобаго, който спечели втория полуфинал. Най-бърз в квалификациите беше американецът Айзея Йънг, който завърши пръв в серията на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване