Борисов: Китайски инвеститори искат да строят магистрала "Черно море"

http://econ.bg/Новини/Борисов-Китайски-инвеститори-искат-да-строят-магистрала-Черно-море-_l.a_i.747753_at.1.html

Китайски инвеститори имат интерес към изграждането на АМ „Черно море“. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Бургас, предаде Радио „Фокус“. Премиерът...

Американка издирва съпруга си, изчезнал при хаоса в атентата в Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397772

Американка издирва съпруга си, изчезнал при хаоса в атентата в Барселона43-годишният Джаред Тъкър от Сан Франциско е поредният издирван човек след атентата в Барселона вчера, пише "Дейли мейл". Тъкър бил със съпругата си Хайди Нунез на оживената туристическа улица Ла Рамбла, когато атентаторът врязал буса в тъплата от хора. Роднина на Тъкър Калани Калнуй казва, че той и съпругата му купували сувенири преди атентата.

Експерт: Европа трябва да се готви за война

http://www.moreto.net/novini.php?n=357761

"Европа трябва да се готви за война и да се държи мъжки". Това заяви за "Здравей, България" експертът по антитероризъм Христо Смоленов след вчерашния кървав терористичен акт, при който загинаха 13 души. Според него европейските управници са длъжни да вземат мерки и да защитят гражданите: "Не трябва реакцията на управляващите да се свежда до масови снимки със съболезнования, част от които звучат кухо и протоколно".

Норвегия ни дава 25 млн. евро за нов затвор и къщи за адаптация

https://offnews.bg//temida/norvegia-ni-dava-25-mln-evro-za-nov-zatvor-i-kashti-za-adaptatcia-663126.html

Над 25 млн. евро са предвидени по новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2014-2021 г. за подобряване на условията в затворите, повишаване капацитета на служителите, работещи в сектора и за реинтеграция на лишените от свобода.

Това стана ясно на семинар, организиран от Министерството на правосъдието в Стара Загора, съобщиха от ведомството.

Изграждане на пилотен затвор с учебен център към него, създаване на преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници, на които им предстои освобождаване, ремонт на затвори и арести, са сред основните цели, залегнали в следващите години.

Предвидено е такива преходни отделения да бъдат обособени към затворническите общежития към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, а пилотният затвор, към който ще бъде изграден и учебен център, да бъде в Кремиковци.

Производственият цех към Пазарджишкия затвор да стане обучителен център за подпомагане реинтеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване, е заложено в програмата. И още: да бъде изграден нов арест и пробационна служба в Петрич, да се ремонтират затворите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит тип.

Разработване на Концепция за първоначално и продължаващо обучение на пробационните служители, проучване на възможността за въвеждане на нови алтернативни мерки на наказанието „лишаване от свобода“ и разработване на специализирана програма за менторство (coaching), са сред другите заложени цели на новия програмен период.

По време на семинара ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов представи резултатите от мерките за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода по досегашния програмен период на НФМ 2009-2014 г. Норвежката страна отпусна над 10 млн. евро, с които беше изградено затворническото общежитие в Дебелт към затвора в Бургас, ремонтираха се затворът в Стара Загора, общежитието в Разделна към Варненския затвор, яслата и медицинският център в Сливен, кухните в затворите в Бургас и Ловеч, където се обнови и болницата, в Шумен се изгради нов арест, а Учебният център за служители в Плевен бе реновиран.

В Стара Загора бе представен и документалният филм „Промяната – Норвежкият ремонт на затворите“, който показва ефекта от НФМ в затворите до момента.

3 палежа за последните 2 години в селцето на застреляните мъж и жена?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397775

3 палежа за последните 2 години
в селцето на застреляните мъж и жена?След двойното убийство, маскирано с палеж, в габровското селце Богданчовци в социалните мрежи излезе информация, че това е трети умишлен пожар в рамките на две години. Във Фейсбук групата "Габровци за Габрово" още след новината за откритите овъглени съпрузи потребител с име Георги Георгиев е написал гневно: "Това е вторият палеж за по-малко от 6

Ердоган към турската общност в Германия: Не гласувайте за ХДС, ГСДП или „Зелени“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397764

Ердоган към турската общност в Германия: Не гласувайте за ХДС, ГСДП или „Зелени“Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че основната причина за кризата в двустранните отношения между Анкара и Берлин е надпреварата за гласовете за изборите за федерален парламент в Германия, които ще се проведат на 24 септември, и призова турците във ФРГ да не гласуват за „врагове на Турция", съобщава вестник "Хюриет".

Първо в "24 часа": Мъж уби жена си в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397788

Първо в "24 часа": Мъж уби жена си в СофияМъж уби жена си в столичния квартал "Лагера", научи "24 часа". Веднага след убийството той е бил задържан. Засега не са ясни мотивите му, знае се, че е застрелял съпругата си. Убиецът е на около 60

Китайски инвеститори с интерес към изграждането на автомагистрала „Черно море“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aJPx4e27ZD0/

Възможностите за реализиране на проекти с помощта на китайски инвестиции бяха обсъдени на среща днес на министър-председателя Бойко Борисов с представители на бизнеса от азиатската страна. По време на разговора в общината в Бургас, в който участва и кметът Димитър Николов, акцент беше поставен върху автомагистрала „Черно море“, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

„Много напредваме по магистрала Черно море“, отбеляза премиерът след срещата, като добави, че идеята е тя по възможност да се концесионира. „Искахме да видят трасето и кметът да представи и своите инвестиционни проекти“, добави Борисов, като отбеляза, че интерес е проявен и към пристанищните зони. Обсъдена е и темата за инвестиции в АЕЦ „Белене“.

Премиерът Борисов изтъкна, че за региона би било добре, ако има директни полети от Китай до Бургас, които да се извършват не само в рамките на туристическия сезон.

Министър-председателят добави, че през август ще започне работата по обхода на Ахелой и посочи, че следващата година най-важните отсечки ще бъдат готови и ще се облекчи трафикът.

Alibaba скоро може да стане по-голяма от Amazon

http://www.investor.bg/novini/261/a/alibaba-skoro-moje-da-stane-po-goliama-ot-amazon-245077/

Китайският гигант може да си извоюва мястото на най-високо оценен онлайн търговец в света

Как дилъри на Tesla забъркаха скандал с Model 3

http://www.investor.bg/novini/444/a/kak-dilyri-na-tesla-zabyrkaha-skandal-s-model-3-245107/

Търговци принуждавали клиентите да си купуват Model S или Model X, а не поръчания от тях нов електромобил

На Вучич може да се вярва, точно колкото на Путин

http://www.euinside.eu/bg/blog/vucic-can-be-trusted-as-much-as-putin

Докато западните медии продължават да хвалят сръбския президент Александър Вучич за това, че започва вътрешносръбски диалог за Косово, наричайки го "сръбския Вили Бранд" (Der Standart), изкусният бивш милошевичев министър на информацията отваря нова фронтова линия на напрежение в изстрадалия рай ...

Хизбула осъди атентата в Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397774

Хизбула осъди атентата в БарселонаЛиванското радикално движение Хизбула осъди нападението в Барселона, при което бяха убити 13 души и за което пое отговорност ислямистката групировка "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Шиитското движение заяви, че тази атака трябва да е нов стимул за ликвидиране на сунитската групировка,

Валери Симеонов сезира институциите за незаконни строежи на територията на хотели в „Слънчев бряг“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_x9Y8UnW2Zs/

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов сигнализира Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Дирекцията за национален строителен контрол относно незаконосъобразно изградени и ползвани атракционни съоръжения и обекти на територията на хотел „Империал“ и хотел „Амфора“ в к.к. „Слънчев бряг“, община Несебър. Сезирана е и РИОСВ-Бургас по отношение на проверка за евентуално наличие на дюни в зоните на въпросното строителство, съобщават от правителствената пресслужба.

На 16.08.2017 г. в публикация в интернет страницата на в. „24 часа“ председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова заяви, че не са извършени нарушения и че няма строителство върху морската ивица.

Забраната за земеделие и строителство в Добруджа засяга 2501 имота

http://clubz.bg/57385-zabranata_za_zemedelie_i_stroitelstvo_v_dobrudja_zasqga_2501_imota

Забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа засяга общо 2501 имота, които попадат в урбанизирана територия. От тях 2187 са частни. 

Това става ясно от официален списък на всички терени, засегнати от временната заповед на МОСВ от 28 юни т. г. за забрана на земеделски и строителни дейности, публикуван на сайта на Община Каварна днес.

Близо 2350 декара обработваема земя е картирана като понто-сарматски степи според предоставените от екоминистерството карти и списъци. Според вицеприемера Валери Симеонов обаче това преобладаващо са "пустеещи хендеци". Казусът се точи вече месец - според премиера строителството е разрешено, според екоминистър Нено Димов - все още действа забранителната заповед, докато няма решение от Брюксел. Онзи ден пък прокуратурата повдигна обвинение, че при изграждането на европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ през 2007 г. е обявена по-голяма от реалната площ, заета от понто-сарматски степи. 

В регистъра всеки собственик може да провери дали имотът му е картиран с местообитание на понто-сарматски степи. 

От общината са категорични, че им е необходима повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората.

Местната администрация е изпратила писмо до екоминистъра Нено Димов, с което се изискват пълните досиета на защитените зони, така както са представени на ЕК, придружени с първичните данни и информация, на базата на които са определени границите на зоните, техният предмет и цели.

От общинската администрация искат също пълния комплект от първични данни и информация, в т. ч. протоколи от теренна работа и GPS-проучвания за площите на въпросните степи".

Освен това от администрацията на каварненския кмет Нина Ставрева са поискали и детайлен финансов анализ за компенсиране на засегнатите частни имоти в защитените територии.  

"Трябва да предлагаме работещи решения, с цел търсене на баланс между природата и нашите икономически дейности. Вярваме, че МОСВ е достатъчно мотивирано, за да намери решение на проблем, който в конкретния случай засяга интересите на хиляди собственици на земя в общините Балчик, Шабла и Каварна", пише в съобщението на общината. 

Китайски тийнейджър отстрани Марк Селби

https://offnews.bg//snukar/kitajski-tijnejdzhar-otstrani-mark-selbi-663120.html

Световният шампион и лидер в ранглистата Марк Селби отпадна във втория кръг на Шампионата на Китай по снукър (China Championship), след като загуби с 4:5 фрейма от китайския тийнейджър Юлон Жу.

Веселяка от Лестър допусна обрат в края на срещата, след като поведе с 4:3, но отстъпи в изключително завързаните последни два фрейма. Англичанинът все пак се отчете със серии от 60 и 52 точки в мача, а 19-годишният Жу блесна със 124, 50 и 72.

Селби продължава да търси най-добрата си форма след изтърпяната контузия на крака, като не се представи убедително на демонстративния турнир в Хонконг, където отпадна в първия си мач.

Великият Рони О’Съливан пък продължава да демонстрира страхотна форма. Ракетата победи Дейвид Гилбърт с 5:3, като любопитното е, че в мача имаше само три големи точкови серии - 130 и 68 на Ракетата и 53 на Гилбърт.

Следващият опонент на О’Съливан на осминафиналите ще бъде Джъд Тръмп или Греъм Дот, като Асото показа добра реализаторска форма в предишния си сблъсък срещу Даниел Уелс - 5:2 с брейкове от 67, 86, 105 и 97.

Приходите от концесии в добивната индустрия се удвояват през миналата година

http://econ.bg/Новини/Приходите-от-концесии-в-добивната-индустрия-се-удвояват-през-миналата-година_l.a_i.747752_at.1.html

През 2016 г. приходите от концесионни плащания към държавния бюджет са почти 120 млн. лв., докато през 2015 г. те са били близо 61 млн. лв. Миналата...

Приходите от концесии се удвояват през миналата година

http://econ.bg/Новини/Приходите-от-концесии-се-удвояват-през-миналата-година_l.a_i.747752_at.1.html

През 2016 г. приходите от концесионни плащания към държавния бюджет са почти 120 млн. лв., докато през 2015 г. те са били близо 61 млн. лв. Миналата...

Главчев: Приятелството между България и Япония има дълга история

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397763

Главчев: Приятелството между България и Япония има дълга историяПриятелството между България и Япония има дълга история, стабилно настояще и много добро бъдеще, заяви председателят на парламента Димитър Главчев на среща с председателя на Групата за приятелство Япония – България в Горната камара на японския парламент Хироми Йошида. Японска парламентарна делегация е на посещение в България по покана на

Експерти разбиха антикорупционният закон на Цачева: Връщаме Държавна сигурност на бял кон

http://frognews.bg/news_140468/Eksperti-razbiha-antikoruptsionniiat-zakon-na-TSacheva-Vrashtame-Darjavna-sigurnost-na-bial-kon/

Поставяните около антикорупционния закон чисто политически въпроси са без значение. С предлаганите разпоредби няма да се постигне реална превенция и реално противопоставяне на корупцията.

Премиерът обсъди с китайски бизнесмени магистрала "Черно море" и АЕЦ "Белене"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/18/3026866_premierut_obsudi_s_kitaiski_biznesmeni_magistrala/?ref=rss


Възможностите за участие на китайския бизнес в инфраструктурни проекти в България обсъди днес в Бургас премиерът Бойко Борисов с делегация от Китай, съобщи правителствената пресслужба.<br /><br />Акцент е бил поставен върху автомагистрала "Черно море".<br /><br />"Много напредваме по магистрала Черно море", отбеляза премиерът след срещата, като добави, че идеята е тя по възможност да се концесионира. "Искахме да видят трасето и кметът да...

Критични часове в един турски ресторант в Барселона

http://dnes.dir.bg/news/ispania-atentat-barselona-jihad-turski-restorant-26254166

Двама от терористите, осъществили кървавото нападение в Барселона вчера, се опитали да влязат в един турски ресторант - "Бар Луна де Естамбул".

Борисов се срещна с китайски инвеститори за строежа на магистрала "Черно море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=357808

Възможностите за реализиране на проекти с помощта на китайски инвестиции бяха обсъдени на среща днес на министър-председателя Бойко Борисов с представители на бизнеса от азиатската страна, научи Moreto.net. По време на разговора в общината в Бургас, в който участва и кметът Димитър Николов, акцент беше поставен върху автомагистрала „Черно море“.

Протоколът на ЕЦБ не успя да разколебае биковете за еврото

http://www.investor.bg/analizi/9/a/protokolyt-na-ecb-ne-uspia-da-razkolebae-bikovete-za-evroto-245102/

Инвеститорите не изглеждат особено обезпокоени от това когато точно ЕЦБ ще ограничи покупките си на облигации

2501 имота картирани като Панто-сарматски степи в Крайморска Добруджа

https://www.24chasa.bg/region/article/6397754

2501 имота картирани като Панто-сарматски степи в Крайморска Добруджа2348 декара са обработваема земя, картирана като Понто-сарматски степи, според предоставените от МОСВ карти и списъци. Забраната за ззмеделие и строителство в Крайморска Добруджа засяга общо 2501 имота – урбанизирана територия. От тях 2187 са частни. Община Каварна публикува официално на уебстраницата си списък с всички имоти,

Нападение с нож във Финландия, има ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/napadenie-s-nozh-vyv-finlandiia-ima-raneni-2043309

Няколко души са намушкани с нож от неизвестен извършител във финландския град Турку, съобщиха местната полиция.

Чужди туристи лъжат, че са жертви на кражби, за да точат застраховки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chuzhdi-turisti-lyzhat-che-sa-zhertvi-na-krazhbi-za-da-tochat-zastrahovki-2043313

На Летище - Бургас са разкрити нови два случая на застрахователни измами от страна на чуждестранни туристи, съобщиха от полицията в морския град. Измамите са разкрити от служители на Граничен полицейски участък Летище-Бургас. Те извършили проверка на багажа на двама туристи и там <

Един полицай застрелял петимата заподозрени терористи в Камбрилс

//dariknews.bg/novini/sviat/edin-policaj-zastrelial-petimata-zapodozreni-teroristi-v-kambrils-2043314

Четвърти човек беше задържан във връзка с атентатите в Барселона и Камбрилс, съобщи в акаунта си в Туитър полицията в испанската област Каталуния, цитирана от Франс прес.

Силите на реда уточниха, че арестът е извършен в град Рипол, на стотина километ

Соросоидите слънчасаха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6397749

Соросоидите слънчасахаГеорги Марков отговаря на статия на Иван Кръстев за Виктор Орбан Повод за “слънчасването” ми дава статията на Иван Кръстев във в-к "Файнейшъл таймс", посветена на Виктор Орбан. Иван е умно момче и ярък автор на неолибералната общност под крилото на Джордж Сорос. Този път обаче е написал небивалици, които са далеч от реалността... 1.

Бактерии ешерихия коли са открити в питейната вода на две села в област Кърджали

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/18/3026860_bakterii_esherihiia_koli_sa_otkriti_v_piteinata_voda/?ref=rss


В питейната вода на селата Джерово и Чакаларово в община Кирково са открити бактерии ешерихия коли и е наложена забрана за консумирането на водата, показва справка на страницата на Регионалната здравна инспекция на Кърджали. Високите стойности са измерени в периода 1-15 август и актуалната информация на сайта на РЗИ е към 17 август.<br /><br />В периодичния мониторинг на качеството на водата в района са изследвани проби питейна вода от шест населени места, като са установени...

Макрон тръгва на гастрол из Източна Европа

http://www.investor.bg/analizi/91/a/makron-trygva-na-gastrol-iz-iztochna-evropa-245087/

Мисията на френския президент е не само да обясни предложенията си за реформи, но и да възобнови контактите си с региона, забравен от предшествениците му

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се понижaва през юни

http://econ.bg/Новини/Излишъкът-по-текущата-сметка-на-еврозоната-се-понижaва-през-юни_l.a_i.747751_at.1.html

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната на сезонно коригирана база се понижи през юни до 21,2 млрд. евро от 30,5 млрд. евро през май, сочат данни...

Хиляди се събраха в Барселона, за да почетат паметта на жертвите

http://frognews.bg/news_140467/Hiliadi-se-sabraha-v-Barselona-za-da-pochetat-pametta-na-jertvite/

Хиляди хора се събраха на централния площад на Барселона Пласа де Каталуня, за да почетат паметта на жертвите на терора.

Сиатъл иска да премахне статуята на Ленин, изработена от българин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397665

Сиатъл иска да премахне статуята на Ленин, изработена от българинКметът на Сиатъл Ед Мъри иска да премахне паметника на конфедералните войници в гробището Лейк Вю и статуята на Владимир Ленин във Фремон, според него те символизират "исторически неправди" и идеологизират омразата, расизма и насилието, предаде seattletimes.com Гробището на Лейк Хил е затворено заради заплахи, свързани с паметника.

Сеизмолог: Трус над 7-а степен ще има скоро в Турция

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/seizmolog-trus-nad-7-a-stepen-shte-ima-skoro-v-turciia-6072816

Имаме за цел не да плашим и да създаваме паника у хората, а да засилим бдителността им и да бъдат взети съответни мерки от властите, каза директорът на истанбулската сеизмологична обсерватория

Ердоган призова турците в Германия да "дадат урок" на Меркел и Шулц на изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/18/3026826_erdogan_prizova_turcite_v_germaniia_da_dadat_urok_na/?ref=rss


Президентът Реджеп Тайип Ердоган призова турците в Германия да "дадат урок" на големите политически партии на предстоящите избори в края на септември, предава агенция "Ройтерс".<br /><br />Държавният глава призова турците, които имат германско гражданство, да не подкрепят нито Християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, нито социалдемократите (ГСДП) на основния ѝ опонент Мартин Шулц или Зелените. По думите му, цитирани от "Хюриет дейли нюз",...

Кога гроздето е дребно, а виното - остро

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6397429

Кога гроздето е дребно, а виното - остроЕдна от причините гроздето да е станало много дребно се крие в елемента калий. Когато лозите са недохранени с него плодът им става дребнозърнест, а виното получава рязък вкус. Калият е нужен на лозите и асмите като част от тяхното балансирано торене. Той е важен елемент за получаване на устойчиви добиви с добро качество.

Вече е възможно да се кръводарява в един град за пациент от друг град

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397746

Вече е възможно да се кръводарява в един град за пациент от друг град
Вече ще бъде възможно да се кръводарява в един град за нуждаещ се пациент, който се лекува в друг град. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здарвеопазването Лидия Нейчева. Възможността е факт след издадена на 11 август заповед от министъра на здравеопазването Николай Петров, посочи тя, предаде БТА.

Протест: закриват една от малкото книжарници в Сливен

https://offnews.bg//kultura/protest-zakrivat-edna-ot-malkoto-knizharnitci-v-sliven-663119.html

Една от най-популярните петиции в интернет е срещу закриване на малка книжарничка в центъра на Сливен, известна като книжарницата на Евгени. Културното общество в града на сините камъни се събуди, след като се разбраха плановете на общината да премахне малката книжарница.  

Закриването е план на общината за изчистване на площада, но хората негодуват, защото в града, който вече е в по-голямата си част ромско население, няма много книжарници. А книжарницата на Евгени е известна на всички и съществува от 25 г. Името на книжарницата е "Парнас" и се намира на Ларгото в града. Само три обекта обаче са получили предизвестие за закриване - книжарницата на Евгени, павилионът за сувенири и будката за цветя. А павилионите за палачинки и кебапчета остават, твърдят авторите на петицията. За тях обаче общината казва, че са частна собственост, а за другите обекти, че са общинска. 

Решението за премахването на "културните павилиони"- книжарница, будката за стари картини и цветя - е на общинските съветници. Срещу него тече петиция, под която досега са се подписали близо 300 души. Това я превръща в най-популярната петиция в момента, а фактът, че е регионална подсилва нейното значение.  Сливналии твърдят, че в книжарницата на Евгени се намират всякакви заглавия и само там се продават сливенски автори.  

В самата петиция се казва, че подписката е за оставането на книжарницата на Евгени, както и свалянето на тези, които посягат на книгите и на културата. 

Заради Тръмп Дюрант няма да посети Белия дом, ако "Голдън стейт" бъде поканен

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/18/3026831_zaradi_trump_djurant_niama_da_poseti_beliia_dom_ako/?ref=rss


Звездата на "Голдън стейт уориърс" Кевин Дюрант обяви, че няма да посети президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, ако тимът му получи покана. Традицията повелява шампионът в НБА да се среща с държавния глава на официална церемония.<br /><br />По време на събитие в града, в който е отраснал Сийт Плезънт, в щата Мериленд, Дюрант заяви, че няма да присъства в Белия дом.<br /><br />"Няма как да го направя, не уважавам президентът - човекът, който в момента...

Пиян шофьор пробва да уплаши полицаи с Маргините

http://frognews.bg/news_140466/Piian-shofjor-probva-da-uplashi-politsai-s-Marginite/

Подпийнал водач блъсна друга кола посред нощ в центъра на Пловдив и после заплаши готвещите се да го арестуват полицаи с Маргините.

Терористична клетка от поне 8 души е отговорна за атаките в Испания

http://www.moreto.net/novini.php?n=357800

Испанските власти подозират цяла терористична клетка от поне осем души зад атаката на „Ла Рамбла” и още два свързани инцидента. При атентата в Барселона загинаха 13 души, а ранените са над 100. Шофьорът на буса успя да избяга. Починала е и жена, получила наранявания при втората атака в град Камбрилс.

Полицията в Испания арестува 4-ти заподозрян за терористичните атаки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397740

Полицията в Испания арестува 4-ти заподозрян за терористичните атакиИспанската полиция е арестувала четвърти човек, заподозрян за терористичните атентати от вчера, предава Гардиън. Не е ясно дали арестуваният е основният заподозрян Муса Оукабир. Очаквайте

Доклад: До 3000 терористи ще се завърнат в Европа

https://www.actualno.com/europe/doklad-do-3000-teroristi-shte-se-zavyrnat-v-evropa-news_628556.html

До 3000 джихадисти от терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“ могат да се завърнат в Европа в скоро време. Това съобщи швейцарската агенция ATS, позовавайки се на доклад на „Мрежи, информиращи за радикализация“, създадена от Еврокоми

Фалшиви сигнали за обрани чужденци по морето лъсват на бургаското летище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397709

Фалшиви сигнали за обрани чужденци по морето лъсват на бургаското летищеНови два случая на открити в багажа на чуждестранни туристи вещи, заявени за откраднати в Районно управление Несебър, са установени през изминалата седмица със съдействието на служители от Граничен полицейски участък на Летище Бургас, съобщават от Областната дирекция на МВР. В първия от случаите норвежка туристка заявила на 9 август ,

Психично болен стресна бургазлии - прави се на умрял по средата на оживени булеварди

https://offnews.bg//temida/psihichno-bolen-stresna-burgazlii-pravi-se-na-umrial-po-sredata-na-o-663123.html

Прокуратурата разпореди да бъде направена проверка на инцидент от четвъртък, когато психично болен мъж притеснил жителите и гостите на града.

От Областната дирекция на МВР съобщиха за OFFNews, че случаят е от вчера. Психично болният мъж, който се казва Милен, имал поредица от подобни прояви през последните месеци, при които изкача на оживени булеварди в града и ляга на пътната настилка. Всеки път бил прибиран от полицията и изпращан за лечение.

От публикации в местни медии става ясно, че той обичал да се прави на умрял и при последния случай бил преместен от граждани от платното на тротоара.

Преди две седмици той легнал на булеварда пред Окръжната болница. При друг случай той отново легнал на бул. "Стефан Стамболов. Преди един месец пък скочил пред кола на оживен булевард. Тогава той влязъл в пререкание с продавач на дюнери, който нанесъл на психично болния побой. В резултат бил осъден по Указа за дребното хулиганство. 

По повод публикации по случая, че психично болен млад мъж създава опасност за себе си и околните, като лежи на оживени пътни артерии в града, Районна прокуратура Бургас се самосезира и възложи извършването на проверка по случая на ОД на МВР и Областния диспансер за психично здраве, съобщиха от прокуратурата.

След извършването ѝ наблюдаващият прокурор при РП-Бургас ще прецени дали са налице данни за прилагане на принудителни медицински мерки по смисъла на Закона за здравето.

Русия е построила около 170 км от газопровода Турски поток по дъното на Черно море

http://econ.bg/Новини/Русия-е-построила-около-170-км-от-газопровода-Турски-поток-по-дъното-на-Черно-море-_l.a_i.747750_at.1.html

Русия е построила около 170 км от газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море. Това обяви руският министър на енергетиката Александър Новак....

Терористичната атака в Барселона удари и европейските борси

http://www.mediapool.bg/teroristichnata-ataka-v-barselona-udari-i-evropeiskite-borsi-news268136.html

Терористичната атака в Барселона от четвъртък се отрази на европейските борси ден по-късно. С отварянето на фондовия пазар на Стария континент започнаха разпродажби на акциите на туристически и авиокомпании, както и на някои банки. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,88% (към 14 часа), а спадът на испанския фондов индекс Ibex 35 беше с близо процент. Германският DAX загуби 0,48% от стойността, френският CAC40 - 1,08%, а британският FTSE100 - 0,94%. Най-негативен е ефектът върху акциите на авиокомпаниите. Причината са очакванията терористичният акт в Барселона да се отрази лошо на туризма в Европа и да доведе до спад на пътуванията. Поевтиняха книжата на "Изиджет" (Easyjet), "Райънеър" (Ryanair), "Луфтханза" (Lufthansa) и на IAG -собственик на "Бритиш Еъруейс" (British Airways). Паднаха и акциите на испанската летищна компания AENA, на туроператорът TUI и на компанията за круизни корабни пътувания Carnival. Бягството на инвеститорите от рискови активи се отрази и на акциите от банковия сектор. Акциите, търгувани на американската фондова борса, също поевтиняха. Причината е несигурността сред инвеститорите, предизвикана от политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп. Трите основни американски фондови индекса - DJIA, S&P500 и Nasdaq се сринаха с между 1,24% и 1,94%. Спад имаше и на азиатските пазари.

Терорът в Барселона удари и европейските борси

http://www.mediapool.bg/terorat-v-barselona-udari-i-evropeiskite-borsi-news268136.html

Терористичната атака в Барселона от четвъртък се отрази на европейските борси ден по-късно. С отварянето на фондовия пазар на Стария континент започнаха разпродажби на акциите на туристически и авиокомпании, както и на някои банки. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,88% (към 14 часа), а спадът на испанския фондов индекс Ibex 35 беше с близо процент. Германският DAX загуби 0,48% от стойността, френският CAC40 - 1,08%, а британският FTSE100 - 0,94%. Най-негативен е ефектът върху акциите на авиокомпаниите. Причината са очакванията терористичният акт в Барселона да се отрази лошо на туризма в Европа и да доведе до спад на пътуванията. Поевтиняха книжата на "Изиджет" (Easyjet), "Райънеър" (Ryanair), "Луфтханза" (Lufthansa) и на IAG -собственик на "Бритиш Еъруейс" (British Airways). Паднаха и акциите на испанската летищна компания AENA, на туроператорът TUI и на компанията за круизни корабни пътувания Carnival. Бягството на инвеститорите от рискови активи се отрази и на акциите от банковия сектор. Акциите, търгувани на американската фондова борса, също поевтиняха. Причината е несигурността сред инвеститорите, предизвикана от политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп. Трите основни американски фондови индекса - DJIA, S&P500 и Nasdaq се сринаха с между 1,24% и 1,94%. Спад имаше и на азиатските пазари.

Най-малко 34 националности са засегнати от атентатите в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397721

Най-малко 34 националности са засегнати от атентатите в ИспанияГраждани на най-малко 34 националности са сред жертвите и пострадалите на двойната терористична атака, която бе извършена в Испания, предава АФП, като се позовава на информация от Генералната дирекция за гражданска защита на Каталония, предава Фокус. Към момента е потвърдена смъртта на 14 души, над сто други са ранени.

"Форинър" обявиха концерт и в София догодина

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/08/18/3026824_forinur_obiaviha_koncert_i_v_sofiia_dogodina/?ref=rss


Американската група Foreigner ("Форинър") ще свири и в столицата при повторното си идване в България догодина. Това съобщиха организаторите на концерта от Moko Solution. Концертът ще е на 9 май и е част от турнето, с което бандата отбелязва 40-години на сцената.<br /><br />Преди две седмици стана известно, че "Форинър" ще пеят в Русе през 2018 г.. Това ще е ден преди да пристигнат в София.<br /><br />Любителите на рока ще могат да чуят хитове като...

Слагат видеонаблюдение на детските площадки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357807

В момента върви обществената поръчка за изграждане на видеонаблюдение в града. Ще бъдат обхванати и детските и спортните площадки. Това заяви кметът Иван Портних, предаде репортер на Moreto.net. Градоначалникът коментира, че за да се опазят съоръженията, преди всичко става дума и за отговорност на самото общество.

Най-големите атентати в Европа през последните години

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-atentati-jihad-26254036

Атентатът в Барселона, при който загинаха 13 души, а десетки бяха ранени, върна спомените и за другите терористични актове в Европа през последните години.

САЩ ще наблюдават първото си пълно слънчево затъмнение от 99 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397719

САЩ ще наблюдават първото си пълно слънчево затъмнение от 99 годиниВ понеделник, 21 август, за първи път от 99 години, пълно слънчево затъмнение ще премине над САЩ изцяло, от западното до източното крайбрежие. Затова то предизвиква толкова голям интерес, предаде АФП. При слънчево затъмнение Луната застава между Земята и звездата ни и така блокира лъчите й. Диаметърът на Слънцето е 400 пъти по-голям от този на

Психологът Йоана Бъчева: Пътуванията могат да лекуват както душата, така и тялото (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/psihologyt-ioana-bycheva-pytuvaniiata-mogat-da-lekuvat-kakto-dushata-taka-i-tialoto-snimki-2043046

Според психолозите пътуванията и опознаването на различни дестинации могат да ни накарат да се чувстваме щастливи и положително заредени. Емоциите, които изпитваме, докато посещаваме места, които сме гледали само на снимки, могат да ни повлияят изключително добре както физически, така и психиче

Тръмп се отказа да създава инфраструктурен съвет

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-se-otkaza-da-syzdava-infrastrukturen-syvet-245098/

Целта на съвета щеше да бъде да съветва Тръмп по плана му да предложи инвестиране за милиарди долари за осъвременяване на инфраструктурата

Борисов: Китайски инвеститори искат да строят магистрала „Черно море“

http://frognews.bg/news_140465/Borisov-Kitaiski-investitori-iskat-da-stroiat-magistrala-CHerno-more/

Китайски инвеститори имат интерес към изграждането на АМ „Черно море“. Това каза премиерът Бойко Борисов в Бургас на среща с кмета Димитър Николов.

Повреждат умишлено автомобили в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6397683

Повреждат умишлено автомобили в ДобричкоСъобщение за умишлено увредени лек автомобил „Волво” и товарен автомобил „Ман”, паркирани на територията на село Стожер, област Добрич, е получено в полицията – съобщиха оттам . По двата случая се извършва проверка. На 18 август, около 00,40 ч.са е получено съобщение за умишлено увреден лек автомобил „Сузуки” със софийска регистрация,

Реaл и Бaрса с минута мълчание за жертвите на атентата

https://offnews.bg//futbol/real-i-barsa-s-minuta-malchanie-za-zhertvite-na-atentata-663116.html

Днешните тренировки на двата испански гранда Барселона и Реал Мадрид започнаха с минута мълчание в памет жертвите от атентата на булевард "Рамбла", който взе 14 жертви и остави десетки ранени. Мястото на инцидента е на 5 км от стадион "Камп Ноу".

Футболисти и треньори сведоха глави преди да започнат петъчното си занимание. Много спортисти изразиха съболезнования към близките на загиналите. Подобна почит отдадоха в Пари Сен Жермен и редица други големи отбори от Европа.

"Искам да изразя съболезнованията си и цялата си подкрепа към семействата и приятелите на жертвите от ужасния атентат в обичаната от нас Барселона.

Трябва да осъдим всяко действие на насилие. Няма да се откажем. Искаме да живеем в мир и спокойствие, без омраза и на мястото, където толерантността е основа на съжителството", написа Лионел Меси в социалната мрежа Инстаграм.

"Потресен съм от новините, идващи от Барселона. Цялата подкрепа и солидарност на семейството и приятелите на жертвите", сподели Роналдо във Фейсбук.

Строителството в ЕС се забавя през юни

http://econ.bg/Новини/Строителството-в-ЕС-се-забавя-през-юни_l.a_i.747748_at.1.html

Индексът на строителната продукция в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната се понижава през юни спрямо май, показват сезонно изгладените данни на...

Трима обвиняеми за нападение над полицаи са дадени на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397694

Трима обвиняеми за нападение над полицаи са дадени на съдТрима обвиняеми за нападение над полицаи пред заведение в Брезник са предадени на съд, съобщи пресцентърът на столичната Апелативна прокуратура. Димитър Д., Антон М. и Георги Г. са обвинени в противозаконни действия срещу органите на властта при изпълнение на служебните им задължения. Спрямо Димитър Д.

Двама убити и 6-има ранени след нападение с нож във Финландия

http://clubz.bg/57384-dvama_ubiti_i_6_ima_raneni_sled_napadenie_s_noj_vyv_finlandiq

Властите във Финландия са простреляли и арестували мъж, намушкал с нож няколко души в град Турку в югозападната част на страната, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на местната полиция. Има поне двама убити.

"Няколко души са били намушкани с нож в централно Турку. Умоляват се хората да избягват центъра на града", написа финландската полиция в туитър.

По-късно оттам съобщиха, че има двама убити.
Броят на ранените е най-малко шест, съобщи Би Би Си.
Нападателят е бил прострелян в крака и арестуван.

Свидетели разказват, че са чули изстрели и са видели човек да лежи на земята в района на площад "Пуутори".

Центърът на града е блокиран, навсякъде е засилено присъствието на служители на реда.

 

 

Не е известна самоличността на нападателя, нито мотивът за атаката.

По-късно в туитър полицията изпрати съобщение, което гласеше: "Полицията издирва още предполагаеми нападатели в Турку". Властите казват, че е твърде рано за версии, включително и такава за терористичен акт.

В туитър се появиха версии, че на разпространени клипове в мрежата, се чуват викове: "Аллах акбар". Според финландци обаче това, което се чува е: "Варокаа", което означава: "Внимавайте! Пазете се!". "Спрете да разпространявате фалшиви новини", зоват много потребители.

Ту̀рку е град в Югозападна Финландия, център на провинция Западна Финландия. Разположен е при вливането на река Аура в Балтийско море и има население 176 401 души. През 2012 г. тогавашният премиер Юрки Катайнен успя да избегне нападение с нож в Турку по време на предизборна кампания за местни избори

Засилени мерки за сигурност бяха въведени и в столицата на Финландия Хелзинки.

Към 18 ч българско време няма постъпила информация в посолството на България в Хелзинки за пострадали българи, съобщиха от МВнР.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството ни във Финландия: 00358 44 055 0547

Граждани, които имат информация относно инцидента в Турку, могат да информират местните власти на следните телефони: +358 503499187; +358 50 3268089.

Един убит и 7 ранени след нападение с нож във Финландия

http://clubz.bg/57384-edin_ubit_i_7_raneni_sled_napadenie_s_noj_vyv_finlandiq

Властите във Финландия са простреляли и арестували мъж, намушкал с нож няколко души в град Турку в югозападната част на страната, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на местната полиция.

Агенцията цитира в. Turun Sanomat, според който има и един убит при нападението. Си Ен Ен съобщи, че 7 души са ранени, настанени са в болница.

"Няколко души са били намушкани с нож в централно Турку. Умоляват се хората да избягват центъра на града", написа финландската полиция в туитър.

Свидетели разказват, че са чули изстрели и са видели човек да лежи на земята в района на площад "Пуутори".

Центърът на града е блокиран, навсякъде е засилено присъствието на служители на реда.

 

 

Не е известна самоличността на нападателя, нито мотивът за атаката.

По-късно в туитър полицията изпрати съобщение, което гласеше: "Полицията издирва още предполагаеми нападатели в Турку". Властите казват, че е твърде рано за версии, включително и такава за терористичен акт.

В туитър се появиха версии, че на разпространени клипове в мрежата, се чуват викове: "Аллах акбар". Според финландци обаче това, което се чува е: "Варокаа", което означава: "Внимавайте! Пазете се!". "Спрете да разпространявате фалшиви новини", зоват много потребители.

Ту̀рку е град в Югозападна Финландия, център на провинция Западна Финландия. Разположен е при вливането на река Аура в Балтийско море и има население 176 401 души 

Очаквайте подробности.
 

Мъж намушка с нож минувачи във Финландия

http://clubz.bg/57384-myj_namushka_s_noj_minuvachi_vyv_finlandiq

Властите във Финландия са простреляли и арестували мъж, намушкал с нож няколко души в град Турку в югозападната част на страната, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на местната полиция.

"Няколко души са били намушкани с нож в централно Турку. Умоляват се хората да избягват центъра на града", написа финландската полиция в туитър.

Свидетели разказват, че са чули изстрели и са видели човек да лежи на земята в района на площад "Пуутори".

Центърът на града е блокиран, навсякъде е засилено присъствието на служители на реда.

Не е известна самоличността на нападателя, нито мотивът за атаката.

Очаквайте подробности.
 

Задава се нов алерген! Климатичните промени утроява риска за алергия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6397670

Задава се нов алерген! Климатичните промени утроява риска за алергияМръсният въздух увеличава алергенната сила на полените, казва в интервю за "24 часа" проф. Тодор Попов. Той е началник на отделението по респираторни алергии и атопии към Клиниката по алергология и астма на университетската Александровска болница. Завършил е медицина в София през 1978 г. с отличен успех от семестриалните и държавните изпити.

Николай Вълканов: Очакваме държавата да е арбитър за спазване на закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397529

Николай Вълканов: Очакваме държавата да е арбитър за спазване на закона"От регистъра на неправителствените организации трябва ясно да личи коя има експертен капацитет и коя е рекетьорска", казва председателят на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара - Г-н Вълканов, как съсипаната до 2000 г. добивна индустрия (по ваши думи) сега дава от 3 до 5% от БВП на страната,

Заловиха малолетни крадци на коли в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397691

Заловиха малолетни крадци на коли в Добрич
Петима малолетни са задържани от полицията в Добрич за извършени от тях серия от кражби на части и вещи от коли. От Областната дирекция на МВР уточняват, че около 02,25 ч. на 17 август по ул. „Кирил и Методий” в град Добрич са установени и задържани С.М. (15 г.), Б.Д. (16 г.), Б.К. (15 г.), Д.Г. (15 г.) и Й. Л. (15 г.

Украинската централна банка предупреди за риск от нова кибератака

http://www.investor.bg/novini/261/a/ukrainskata-centralna-banka-predupredi-za-risk-ot-nova-kiberataka-245096/

Институцията е предупредила държавните и частните кредитори за появата на нов зловреден софтуер

Граждани на най-малко 34 националности са сред пострадалите в Барселона

https://www.actualno.com/europe/grajdani-na-naj-malko-34-nacionalnosti-sa-sred-postradalite-v-barselona-news_628549.html

Граждани на най-малко 34 националности са сред жертвите и пострадалите на двойната терористична атака, която бе извършена в Испания, предава AFP, като се позовава на информация от Генералната дирекция за гражданска защита на Каталония, пише агенация Фокус. Към момента е потвърдена смъртта на 14 души, над сто други са ранени. Сред тях са граждани на Франция, Пакистан, Испания, Нидерландия, Китай, Венецуела, Австралия, Германия, Великобритания и Руската федерация.

Емануел Макрон - най-влиятелна личност до 40 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=357786

Френският президент Емануел Макрон оглави годишната класация на сп. „Форчън“ за най-влиятелните хора на възраст под 40 години. Основателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Цукърбърг се оказа втори, а Чен Вей и Джин Лю, основатели на китайската транспортна компания Диди Чусин са на трета позиция.

Мтел промени услугата *88, връзка с оператор вече е невъзможна

https://offnews.bg//ikonomika/mtel-promeni-uslugata-88-vrazka-s-operator-veche-e-nevazmozhna-663108.html

Мтел е променил услугата за връзка с оператор на клиентския номер *88 и възможността за връзка с оператор на практика вече е невъзможна, установи наш репортер.

При набиране на номера, който от години е познат на всички абонати на мобилния оператор, клиентите получават достъп до предварително записани указания, но от опциите е изчезнала възможността да се изчака свързване с оператор.

Да го разберете обаче струва време и нерви да се прослушат подробни инструкции какви са сроковете за плащане на месечните сметки, различните опции коя цифра от клавиатурата да натиснете за коя услуга.

След пространното предварително записано съобщение в какъв срок при неплащане ще бъдат спрени разговорите, следва инструктаж да се натисне 1 за проверка на сметка, 2 за заявени поръчки, 3 мобилни услуги и роминг, 4 за интернет и телевизия. За връзка с оператор инструкцията е да се натисне 6. Дори и да го направите обаче се оказва, че удряте на камък и получавате пак разясненията за изброените предварително опции. 

Иначе на сайта на мобилния оператор в раздела *88 - център за обслужване на клиенти е записано следното:

Работим 24х7 (без почивен ден.).

В над 75% от случаите приемаме обаждането ви до 30 секунди.

Когато в мрежата на Мтел има затруднение или обща промяна, ще чуете уведомително съобщение с описание. Ако информацията в това съобщение отговаря на въпросите Ви, не е необходимо да изчакате свързване с оператор.

В случаите, когато линиите за свързване са претоварени, имате опция да заявите обратно обаждане от наша страна. Ще се свържем с Вас след същото време, което бихте чакали, ако сте на линия. Гарантираме ви, че ще ви потърсим без да чакате на линия.

От Мтел обещаха да направят проверка дали има проблем със системата. OFFNews ще публикува обясненията на оператора, веднага щом ги получи.

Мъж пострада при пожар в дома си в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6397684

Мъж пострада при пожар в дома си в Добрич
46-годишен мъж от Добрич е пострадал при пожар в дома му. На 17 август, около 03 ч. е получено съобщение за пожар в къща,по ул. „Иван Пенаков” в град Добрич – съобщиха от полицията. Изпратените противопожарни екипи успяват да потушат огъня. Вследствие на инцидента е пострадал 46-годишен мъж, който е настанен в реанимацията на ВМА- Варна,

Хиляди замлъкнаха за минута в памет на жертвите в Испания

http://www.cross.bg/hilyadi-premierut-ispaniya-1552484.html

/КРОСС/ Хиляди хора се събраха на площад „Каталуня" и замлъкнаха за минута в памет на жертвите от атентатите в Барселона и Кабрилс. Сред тях бяха и кралят на Испания Фелипе Шести и премиерът Мариано Рахой, както и премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон. Участниците в бдението скандираха „Не ме е страх". Знамената в страната бяха свалени, включително и тези пред Европейската комисия в Брюксел. Минутата мълчание беше отбелязана близо до мястото, където бял микробус се вряза сред пешеходци снощи.  

Три годишнини отпразнуваха в с. Балван в деня на св. Иван Рилски

https://www.24chasa.bg/region/article/6397635

Три годишнини отпразнуваха в с. Балван в деня на св. Иван Рилски Двудневни празненства започнаха тази сутрин в с. Балван. Жители и гости почетоха големия български и православен светец Иван Рилски, считан за небесен покровител на великотърновското село. В местната църква, носещо името на светията, бе отслужена литургия. В храма бе отбелязана 20-годишнината на дарителското сдружение „Св.

Жертвите на атаките в Каталуния вече са 14 (видео)

http://www.cross.bg/dyshi-kambrils-atakata-1552482.html

/КРОСС/ Броят на убитите при двете терористични нападения с автомобили в испанската автономна област Каталуния нарасна на 14 души, след като жена, тежко ранена при атаката в курорта Камбрилс, почина в болницата, съобщиха ДПА и Ройтерс, като се позовават на местните власти. На 17 август на туристическата улица „Рамбла" в Барселона бус се вряза в тълпата от хора. Шофьорът избяга, като полицията не изключва той да е 17-годишен младеж. В резултат на нападението 13 души загинаха, над 120 бяха ранени. Общо са пострадали граждани от 28 различни националности, сред които французи, австралийци, китайци, руснаци и др. Няма данни за пострадали българи. Отговорност за атаката пое терористичната групировка „Ислямска държава". Петима души с автомобил Ауди прегазиха хора в курорта Камбрилс в нощта срещу петък в опит да повторят нападението от Барселона. Полицията ликвидира терористите. В атаката в Камбрилс бяха ранени петима граждани и един полицай. Тази нощ полицията ликвидира в Камбрилс в южната част на Каталония четиримата терористи и рани още един, който малко по-късно почина. Терористите са се опитали да извършат атентат, подобен на този в Барселона. В резултат пострадаха шестима души, включително полицай. video:https://www.youtube.com/watch?v=-LoryMFsRqE    

Китайци искат да построят магистрала "Черно море", обяви Борисов

https://www.actualno.com/society/kitajci-iskat-da-postrojat-magistrala-cherno-more-objavi-borisov-news_628543.html

Китайски инвеститори имат интерес към изграждането на АМ „Черно море“. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Бургас, където се срещна с кмета Димитър Николов. „По АМ „Черно море“ работим активно и съответно има голям интерес след много прегово

Какво може Huawei Watch 2 да направи за вас?

http://www.cross.bg/watch-huawei-chasovnik-1552483.html

/КРОСС/ Много хора казват, че умният часовник е ненужно устройство. Очевидно никой от тях не е изпробвал Huawei Watch 2 - смарт часовник, който променя правилата на играта. Той не е излишно устройство, а неизменна част от ежедневните ни дейности - от ходенето на работа, през пазаруването, спорта и забавленията, до почивката. Готови ли сте да се разберете какво може да направи за вас? Huawei Watch 2 ще бъде допълнение към вашия стил, а не обратното. Независимо дали костюмът, ризата и панталоните са вашата втора кожа или се чувствате по-комфортно в спортни дрехи, Watch 2 ще допълва идеално вашето облекло. Това не е типичният умен часовник, който само имитира класическите часовници. Той е истински часовник с красив керамичен корпус и елегантна кожена каишка в своята Classic версия, със своите цвят и стил, които вие сами може да подберете, за да подхождат на стила ви, или при спортната версия - издръжлива и удобна, интегрирана каучукова каишка, която също е налична в различни цветове. Той ще осигури спокойствие, без да е необходимо постоянно да си напомняте да заредите батерията

Тригодишно момиче е най-младата жертва на атентата в Барселона

http://www.mediapool.bg/trigodishno-momiche-e-nai-mladata-zhertva-na-atentata-v-barselona-news268135.html

Граждани на 24 държави са убити или ранени при терористичното нападение в Барселона в четвъртък вечерта. Убитите са 13, а ранени 100 души. Най-младата жертва на атаката е тригодишно момиченце, пишат испанските медии. Шестгодишно момиченце с още неустановена националност се намира в болница в много тежко състояние. По предварителна информация сред пострадалите има граждани на Франция, Германия, Испания, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Тайван, Хонконг, Унгария, Перу, Северна Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия, Румъния и Алжир. Франция обяви, че 26 нейни граждани са сред ранените при атаката. От тях 11 са в тежко състояние. Трима германци са сред загиналите, има и един белгиец. Други 13 германци са ранени, част от тях са в тежко състояние. Сред пострадалите има и трима холандци. Гъркиня с двете й деца също са ранени. Общо четирима австралийци са сред ранените, като двама от тях са в болница в тежко, но стабилно състояние. Един австралиец все още се издирва. Четиричленно ирландско семейство също е пострадало, но без риск за живота. По-тежко са пострадали бащата и петгодишно дете, което е със счупен крак. Семейството е празнувало рождения ден на малкия. През нощта много държави отвориха спешни телефонни линии за своите граждани, които търсят съдействие или издирват близките си. Големи части от центъра на Барселона останаха блокирани от силите за сигурност през нощта. Туристите бяха предупредени да останат в своите хотели, метрото и част от линиите на градския транспорт бяха спрени. Семейства и приятелски компании останаха разделени заради блокадата в града, а полицията евакуираше хора в различни части на Барселона. Мобилните мрежи се сринаха от огромния трафик. Докато службите за спешна помощ са полагали отчаяни усилия да помогнат на хората, лежащи ранени на пешеходната улица "Рамблас", жителите на града са се обединили и в знак на солидарност са предлагали безплатен превоз, храна и подслон на нуждаещите се, съобщават местните медии, цитирани от БТА. "Юронюз" подчертава, че това не е бил изолиран акт на добрина. Туристическата администрация в Барселона е предложила безплатни стаи на хилядите посетители на града, останали на улицата, след като полицията блокира райони, в които има около 50 хотела. Така останалите без подслон имаше къде да прекарат тази нощ, преди да бъде възстановен редът, добавя телевизията. Каталунските власти предупредиха засегнатите от извънредните мерки да използват социалните мрежи, за да уведомят своите близки, че са добре. Фейсбук активира функцията си "проверка за безопасност" (safety check). В Париж светлините на Айфеловата кула бяха изгасени в знак на съпричастност с жертвите на атака. Световният търговски център в Ню Йорк бе оцветен в цветовете на испанския флаг. Tonight, from 12:45 am, I will turn my lights off to pay tribute to the victims of the Barcelona attack. #EiffelTower pic.twitter.com/NVtVgAQmE8 — La tour Eiffel (@LaTourEiffel) 17 август 2017 г. Германските политици решиха да прекъснат предизборната кампания в петък заради случилото се в Испания. Мартин Шулц, кандидатът за канцлер на германските социалдемократи и основен съперник на Ангела Меркел каза, че е разговарял с Меркел по темата. Двамата са се съгласили временно да преустановят кампанията. Любопитна е историята на 30-годишния британец Крис Поули, който бе сред оцелелите при атентата в Манчестър. Сега той отново е бил в зоната на терористично нападения, но по време на почивката си в Барселона. "Не мога да повярвам, че за втори път за последните шест месеца се оказах до терористична атака", разказва Поули пред "Манчестър Ивнинг нюз". Атентатът се случил, когато Поули се е връщал в хотела си след разходка. Два сигнала за българи, издирвани от техни близки, са постъпили в българското консулство в Мадрид, съобщи българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев. "За момента са постъпили при нас два сигнала за хора, които се издирват от техни близки, живеещи в България. Те са пренасочени към компетентните власти в Каталуня. Предоставената от близките информация не е пълна. Те не са знаели дали близките им имат някакъв испански документ с някакъв номер, не знаят точния адрес", коментира Евлогиев. До момента няма официална информация от каталунските органи за загинали или пострадали българи. Българските граждани могат да се обаждат както на дежурните телефони на консулството, така и на телефон на испанските органи – 0034 932 142 124 и 0034 900 400 012.

Терорът в Испания удари европейските фондови пазари

http://frognews.bg/news_140464/Terorat-v-Ispaniia-udari-evropeiskite-fondovi-pazari/

В петък европейските борси отвориха под силен натиск от продажби на фона на общото напрежение на световните капиталови пазари, провокирано от вчерашните кървави терористични атаки в Каталуния, Испания.

Проект: без износ на лекарства, ако има недостиг

http://clubz.bg/57383-proekt_bez_iznos_na_lekarstva_ako_ima_nedostig

Снимка БГНЕС

Временни забрани за износ на лекарства, ако има риск от техния недостиг у нас - такава промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина предлагат от Министерството на здравеопазването. Проектът бе представен от зам.-министърката по лекарствената политика Лидия Нейчева. Идеята е да се следи какви са количествата на лекарствата в аптеките и когато се забележи бързо изчерпване, износът временно ще бъде преустановяван.

Подобна разпоредба вече веднъж бе отменена от Конституционния съд с мотив, че се нарушават правата за свободна търговия във фармацевтичния бизнес. Зам.-министър Нейчева смята обаче че новите текстове, които са обявени за обществено обсъждане до 9 септември, са съобразени с решението на КС. Според него все пак "правото на свободна стопанска инициатива, прогласено в чл. 19, ал. 1 и 2 от Конституцията на Република България, е допустимо да бъде пропорционално ограничавано, когато това се налага за опазването на други особено важни конституционни ценности, каквито са животът и здравето на гражданите", обясниха от министерството.

Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата ще съставя списък с лекарства, чийто износ може да бъде ограничаван при условие, че има анализирани данни за недостиг в аптечната мрежа или по някаква причина същите не достигат до пациента, посочи заместник-министър Нейчева. По думите ѝ свободната търговия в Европейския съюз по отношение на лекарствата е „здравословна“, когато е в размер на 5 до 8 % от износа на лекарства и това се стимулира от страните-членки. В България тя надвишавала 50 % за някои медикаменти, което изисква предприемането на мерки.

Със законопроекта се въвежда и моделът за т.нар. "състрадателна употреба" на терапии. Това ще даде възможност за лечение на пациенти, при които са изчерпани вариантите с одобрени лекарства и методи.  

Идеята е лечението на хора, страдащи от хронично, тежко инвалидизиращо  или животозастрашаващо заболяване и не могат да бъдат лекувани с разрешен лекарствен продукт, да се лекуват с продукт, за който е подадено заявление за издаване на разрешение за употреба или е в процес на провеждане на клинично проучване. Има вариант и за лечение в чужбина, ако там има нов медикамент, който още не е одобрен у нас. Такава практика е разписана и в европейските регламенти. Начинът за достъп до такова лечение ще е разписан в наредба на министъра на здравеопазването. Процедурите ще са безплатни, става ясно още от мотивите към законопроекта на здравното ведомство.

С промените от МЗ искат да се облекчи и дарението на лекарства. Сега подобни акции трябва да минават през съгласувателна процедура при Агенцията по лекарствата. Ако новите текстове бъдат приети - режимът става уведомителен, а това значително ще съкрати сроковете за доставка на дарени медикаменти до лечебните заведения. Ще бъде скъсен и срокът за издаване на разрешително за търговците на лекарства от 90 на 60 дни

Атентаторът от Барселона може да е сред убитите в Камбрилс

//dariknews.bg/novini/sviat/atentatoryt-ot-barselona-mozhe-da-e-sred-ubitite-v-kambrils-2043305

Шофьорът, който се вряза с бус в пешеходци на многолюдна улица в Барселона, може да е сред петимата заподозрени терористи, които бяха убити от полицията в близкия курортен град Камбрилс.

Алергията към пчели рядко се проявява от първия път

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6397653

Алергията към пчели рядко се проявява от първия пътСлед ужилване влезте вътре за защита от ново нападение - пчелата е призовала  чрез химическа аларма целия рояк. Ужилването от пчела е болезнено за всеки, но за малка част от хората то може да застрашава живота с бурна алергична реакция, известна като анафилактичен шок. Рядко алергията към пчелната отрова се проявява при първото съприкосновение,

До дни започва строежът на спортен комплекс в „Галата“

http://www.moreto.net/novini.php?n=357805

До дни се очаква да започне изграждането на спортен комплекс в „Галата“. Това заяви кметът Иван Портних, предаде репортер на Moreto.net. В комплекса е предвидено да бъдат включени спортно игрище, трибуни за зрители, детска площадка и открит фитнес.

Почти 40% ръст на активите отчитат инвестиционите фондове в края на юни 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Почти-40-ръст-на-активите-отчитат-инвестиционите-фондове-в-края-на-юни-2017-г-_l.a_i.747747_at.1.html

По данни на БНБ към края на юни 2017 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в...

Децата, които не закусват, имат недостиг на важни хранителни вещества

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6397636

Децата, които не закусват, имат недостиг на важни хранителни веществаЕкип от учени от Кралския колеж в Лондон откри, че децата, които пропускат закуската, имат недостиг на важни хранителни вещества, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Майките са прави - закуската е наистина важна. Без нея децата и тийнейджърите не могат да си набавят задължителното количество хранителни вещества.

Тръмп влезе в новините и с реакцията си на атентата в Барселона

http://www.mediapool.bg/tramp-vleze-v-novinite-i-s-reaktsiyata-si-na-atentata-v-barselona-news268134.html

Американският президент Доналд Тръмп късно снощи осъди терористичното нападение в Барселона, при което бяха убити най-малко 13 и ранени стотина души, и обеща помощта на Съединените щати на испанските власти. "САЩ осъждат терористичното нападение в Барселона, Испания, и ще направят всичко необходимо да помогнат", написа Тръмп в Туитър. "Бъдете храбри и силни, обичаме ви!", добави той. The United States condemns the terror attack in Barcelona, Spain, and will do whatever is necessary to help. Be tough & strong, we love you! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 17, 2017 По-късно обаче последва нова негова изява в Туитър по темата, която отново предизвика критики и стана повод за иронични забележки. Този път той се опита да даде съвет за противодействие на терористите, като похвали твърде съмнителните от днешна гледна точка методи, които се твърди, че американският генерал Джон Пършинг използвал срещу ислямски екстремисти във Филипините още в началото на 20-ти век, предаде Асошиейтед прес. На всичко отгоре отдавна е доказано, че историята за тези методи е измислица или мит, чийто произход не е докрай изяснен. Предполага се, че той може да е тръгнал от разкази на командвани от генерала войници. Тръмп написа в Туитър след атентата в Барселона: "Проучете какво е правил американският генерал Пършинг на терористите след залавянето им. Повече не е имало радикален ислямски тероризъм в продължение на 35 години." Study what General Pershing of the United States did to terrorists when caught. There was no more Radical Islamic Terror for 35 years! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 17, 2017 В своя туит президентът не посочи конкретна тактика, използвана от Пършинг. Може да се предположи обаче, че той има предвид съмнителна история, разказана от самия него по време на предизборната му кампания миналата година. Тя се отнася за събития, станали във Филипините при опит за потушаване на ислямски бунт срещу американската армия между 1899 и 1913 г. Пършинг, който се прославя като командир през Първата световна война, е бил губернатор на населената предимно с мюсюлмани филипинска провинция Моро от 1909 до 1913 г. Той до голяма степен се справя с въстанието през юни 1913 г. в битка, при която загиват около 500 ислямски бойци. Та според тази история, която в различни варианти усилено се разпространява в социалните мрежи след 11 септември 2001 г., генералът спрял мюсюлманските нападения във Филипините, като разстрелвал ислямски бунтовници с куршуми, потопени в свинска кръв. Според друг вариант, веднаж наредил 50 терористи да бъдат разстреляни по този начин, а един да бъде пощаден, за да разказва на останалите. Подтекстът е, че понеже яденето на свинско месо е забранено в исляма, свинската кръв не би позволила на мюсюлманите да отидат в рая след смъртта, което пък ги отказвало да стават терористи. Повечето историци отхвърлят тази легенда като несъстоятелна или преувеличена. Тръмп беше критикуван и когато спомена историята в кампанията си миналата година, защитавайки използването на методи за изтезание като симулирано удавяне срещу заподозрени терористи. "И за 25 години не е имало проблем", каза Тръмп, разказвайки историята на митинг през февруари 2016 г.. По неясна причина във вчерашния си туит той добави 10 години. Организации за проверка на фактите като сайта "Политифакт" определиха твърдението на Тръмп като невярно, позовавайки се на становището и проучванията на осем историци. Друг историк – авторът на книгата "Войната в Моро: Как Америка се бори с мюсюлманското въстание в джунглите на Филипините през 1902-1913 г." Джеймс Арнолд също казва, че това е повтарян дълго време мит, зад който няма никаква историческа истина. Според "Политифакт" обаче Пършинг е написал в мемоари, че друг американски командир във Филипините поне веднъж е направил така, че труповете на мюсюлмански бунтовници да бъдат погребани в един гроб заедно с мъртво прасе - като предупреждение към останалите. "Не е приятно да се налага да вземаш подобни мерки, но изгледите да отидеш в ада вместо в рая понякога възпираха евентуалните убийци", написал Пършинг. Според "Политифакт" в бележка под линия към изданието на мемоарите от 2013 г. е цитиран друг генерал, който казал на Пършинг в писмо, че тази практика отдавна се прилагала "за разубеждаване на побъркани ненормалници".

Защо санкциите срещу Русия не проработиха

https://www.vesti.bg/sviat/zashto-sankciite-sreshtu-rusiia-ne-prorabotiha-6072814

Русия е страна, която може да се справя с трудностите по-добре, отколкото много други, посочва „Форбс“

Граждани на най-малко 24 държави ранени или убити при атаките в Испания

http://frognews.bg/news_140463/Grajdani-na-nai-malko-24-darjavi-raneni-ili-ubiti-pri-atakite-v-Ispaniia/

Равносметката от поредната ислямистка атака в Европа, този път в Испания е - 14 загинали и над 100 ранени, съобщават световните агенции.

Боян Петров се отправя към десетия си осемхилядник в Непал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397641

Боян Петров се отправя към десетия си осемхилядник в НепалТри седмици след като се завърна от успешното изкачване на връх Гашербрум II /8035 метра/ в Пакистан, зоологът от БАН Боян Петров се отправя за поредната си експедиция в Непал. Това съобщи пресцентърът на Академията. Новата цел на зоолога-алпинист Боян Петров е седмият по височина връх на планетата - Даулагири /8167 метра/.

Цацаров отказа да прати на съд скандална привилегия на ВСС

http://frognews.bg/news_140462/TSatsarov-otkaza-da-prati-na-sad-skandalna-privilegiia-na-VSS/

Нов похват в комуникацията с граждани-жалбоподатели вероятно излиза на мода в прокуратурата. Новата тенденция е вместо отговор от обвинител №1, жалващите се да получават сбит преразказ на волята на Главния, сведен до знанието им от някой негов подчинен.

България ще приеме два турнира от новата Световна лига по волейбол през 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/18/3026758_bulgariia_shte_prieme_dva_turnira_ot_novata_svetovna/?ref=rss


България ще бъде домакин на два турнира от новия формат на Световната лига по волейбол през 2018 г. От следващия сезон надпреварата ще се казва Нова волейболна лига, като в нея ще участват 16 отбора и всеки тим ще играе по веднъж с останалите 15.<br /><br />България ще приеме турнири от втората и четвъртата седмица на лигата. От 1 до 3 юни възпитаниците на Пламен Константинов ще срещнат Австралия, Русия и Сърбия, а от 15 до 17 юни националите ще играят срещу Франция, Канада и...

България ще бъде домакин на два турнира от Нова волейболна лига през 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/18/3026758_bulgariia_shte_bude_domakin_na_dva_turnira_ot_nova/?ref=rss


България ще бъде домакин на два турнира от новия формат на Световната лига по волейбол през 2018 г. От следващия сезон надпреварата ще се казва Нова волейболна лига, като в нея ще участват 16 отбора и всеки тим ще играе по веднъж с останалите 15.<br /><br />България ще приеме турнири от втората и четвъртата седмица на лигата. От 1 до 3 юни възпитаниците на Пламен Константинов ще срещнат Австралия, Русия и Сърбия, а от 15 до 17 юни националите ще играят срещу Франция, Канада и...

Близо 2500 мигранти бяха евакуирани от импровизирани лагери в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397620

Близо 2500 мигранти бяха евакуирани от импровизирани лагери в ПарижБлизо 2500 мигранти бяха евакуирани тази сутрин от импровизирани бежански лагери в северен Париж, предаде Франс прес. Това е 35-ата подобна операция за две години във френската столица. В евакуацията на лагерите, появили се преди няколко седмици в района на Порт дьо ла Шапел, участваха 350 полицаи. Мигрантите, основно от Афганистан, Судан,

Експерт: Терористите избират автомобилите като оръжие, защото снабдяването с тях не предизвиква подозрения

http://www.moreto.net/novini.php?n=357801

Терористите избират автомобилите като оръжие, защото снабдяването с тях не предизвиква подозрения. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, преподавател в Нов български университет и експерт по национална сигурност, по повод последните терористични нападения в Испания.

Какъв е профилът на 180 ислямисти, арестувани в Испания за 4 години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/18/3026772_kakuv_e_profilut_na_180_isliamisti_arestuvani_v/?ref=rss


Между 2013 и 2016 година в Испания са били арестувани 176 души по подозрение в свързана с тероризъм дейност и принадлежност към джихадистки мрежи на салафити.<br /><br />Девет от десет подозирани джихадисти са били радикализирани в Испания.<br /><br />В светлината на атентата в Барселона и антирерористичната операция в Каталуня е показателно, че именно от тази автономна област идват най-многото задържани.<br /><br />Всъщност, през тези четири години полицията...

Жертвите на атаките в Каталуния вече са 14

http://www.cross.bg/kambrils-dyshi-atakata-1552482.html

/КРОСС/ Броят на убитите при двете терористични нападения с автомобили в испанската автономна област Каталуния нарасна на 14 души, след като жена, тежко ранена при атаката в курорта Камбрилс, почина в болницата, съобщиха ДПА и Ройтерс, като се позовават на местните власти. На 17 август на туристическата улица „Рамбла" в Барселона бус се вряза в тълпата от хора. Шофьорът избяга, като полицията не изключва той да е 17-годишен младеж. В резултат на нападението 13 души загинаха, над 120 бяха ранени. Общо са пострадали граждани от 28 различни националности, сред които французи, австралийци, китайци, руснаци и др. Няма данни за пострадали българи. Отговорност за атаката пое терористичната групировка „Ислямска държава". Петима души с автомобил Ауди прегазиха хора в курорта Камбрилс в нощта срещу петък в опит да повторят нападението от Барселона. Полицията ликвидира терористите. В атаката в Камбрилс бяха ранени петима граждани и един полицай. Тази нощ полицията ликвидира в Камбрилс в южната част на Каталония четиримата терористи и рани още един, който малко по-късно почина. Терористите са се опитали да извършат атентат, подобен на този в Барселона. В резултат пострадаха шестима души, включително полицай.    

Строителството на ”Турски поток” напредва, газопроводът достигна кота 170 км в Черно море

http://frognews.bg/news_140461/Stroitelstvoto-na-Turski-potok-napredva-gazoprovodat-dostigna-kota-170-km-v-CHerno-more/

От май досега строителството на газопровода ”Турски поток” върви с планираните темпове и към момента той е вече на 170 км навътре в Черно море.Общата дължина ще е 937 километра.

Башар Рахал в новия бг филм - Привличане. Търси се и шофьор на ТИР

https://offnews.bg//zvezdi/bashar-rahal-v-novia-bg-film-privlichane-tarsi-se-i-shofior-na-tir-663107.html

Започват снимките на нов български филм - "Привличане". В него ще участват пет известни актьори - Яна Маринова, Башар Рахал, Луиза Григорова, Койна Русева, Александър Сано.

Сюжетът на филма е за историята на успеха, любовта, а в него има завладяваща танцова хореография. 

Междувременно Volvo Trucks обяви кастинг за шофьор-актьор, който да участва във филма.  

Всички желаещи да участват трябва да изпратят кратко любителско видео, в което да се представят и да отговорят защо искат да участват във филма до 23 август на Facebook профила на Волво Тръкс България или e-mail: office@protone.bg.

Снимките на "Привличане" започват през август, а лентата се очаква да е в киносалоните в началото на 2018 година. Режисьор е Мартин Макариев. Сценарият е дело на Яна Маринова, Борислав Захариев и Георги Ангелов.

Моника Белучи играе себе си в "Туин Пийкс"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6397616

Моника Белучи играе себе си в "Туин Пийкс"
Когато името на Моника Белучи се появи сред участниците в продължението на телевизионния сериал„Туин Пийкс”, мнозина реагираха скептично. Според тях красивата италианка сякаш е не на място сред персонажите на Дейвид Линч. Американският режисьор обаче съумява не само да я представи в най-добрата й светлина,

Зараждането на дисциплината “Минна археология”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397485

Зараждането на дисциплината “Минна археология”“Дънди Прешъс Металс” инвестира в образование и култура Минният бизнес е предизвикателство и реализирането на един проект изисква дълго време - от първите стъпки на проучването до осъществяването на реалния добив. “Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД вече 14 години инвестира в разработването на открит рудник в участъка “Ада тепе” на находището

Смолянската прокуратура проверява сметището в Рудозем

http://www.cross.bg/rydozem-smetishteto-dogovor-1552480.html

/КРОСС/ Окръжна прокуратура-Смолян разследва престъпление по служба заради прекратен договор за експлоатация на сметището край Рудозем. Досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител за прекратен договор за експлоатация на сметището в местността "Бунарски дол", с. Бърчево, общ. Рудозем. За периода от 19 май 2014 г. до септември 2016 г. в Рудозем, кмет, секретар на община или друго длъжностно лице от Общинската администрация при Община Рудозем, е нарушил и/или не е изпълнил служебни задължения при прекратяване на договор за експлоатация на общинско депо. При прекратяването на договора с фирмата е възможно да са били нарушени разпоредбите на Закона за обществените поръчки и Закона за задълженията и договорите, като е била издадена заповед на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация за забрана на достъп на външни лица до депото и с това е ограничен достъпа на търговското дружество до сметището. Според прокуратурата целта е била да има облага за някого и да се причини другиму вреда. Разследването е започнало след подадена жалба до прокуратурата, в която се твърди, че фирмата е имала сключен договор за експлоатация на депото за срок от десет години - до края на 2017 г., сключен от община Рудозем, като възложител, след проведена процедура за възлагане на обществена поръчка, но бил прекратен едностранно от община Рудозем на 19 май 2014 г.    

Роми от Видин призоваха пред паметника на Левски да спрем омразата и агресията

https://www.24chasa.bg/region/article/6397478

Роми от Видин призоваха пред паметника на Левски да спрем омразата и агресиятаФейсбук групата „Ангалутне” (от ромски: хората отпред, първите) проведе шествие до паметника на Васил Левски във Видин под надслов „Не на омразата, не на агресията”. Ромите се поклониха пред Апостола, поднесоха цветя и отправиха призив към всички български граждани да се сложи край на омразата, агресията и напрежението. „Левски е и наш идеал.

Проблеми с проследяването на пратки от и за Унгария

http://www.cross.bg/yngariya-pratki-prosledyavaneto-1552479.html

/КРОСС/ Пощенският оператор в Унгария съобщава, че поради технически причини, възникнали в началото на м.август 2017 г., има проблеми с проследяването на входящите и изходящи пратки. Клиентите на „Български пощи" ЕАД ще бъдат уведомени при нормализиране на ситуацията чрез сайта на дружеството.  

ЕК казала "да" на ограничаването на износа на лекарства

http://www.mediapool.bg/ek-kazala-da-na-ogranichavaneto-na-iznosa-na-lekarstva-news268133.html

Ограничаването на износа на лекарства, което се предлага от здравното министерство, има одобрението на Европейската комисия и не се очаква да срещне спънки нито от Брюксел, нито от Конституционния съд. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева. Миналата седмица здравното министерство публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които се въвеждат ограничения при износа на лекарства като мярка за облекчаване на проблема с периодичния недостиг на важни лекарства по аптеките, породен най-вече от т. нар. паралелен износ на медикаменти. Става въпрос за създаването на ограничителен списък на лекарства, чиито износ ще се спира, ако се констатира недостиг на българския аптечен пазар. Проблеми с конституцията През 2015 г. Конституционният съд обяви за несъответстващи на основния закон законодателни промени в подобна посока след жалба, подадена през 2014 г. от тогавашната опозиция от ГЕРБ. Така мярката на практика бе отменена. В петък обаче Лидия Нейчева обяви, че този път не очаква проблеми с конституционосъобразността на текстовете. "Проектът е нотифициран от Европейската комисия и от Конституционния съд", заяви Нейчева. Тя уточни, че под "нотифициране от КС" разбира обстоятелството, че юристите на здравното министерство смятат, че текстовете този път са съобразени с решението на съда от 2015 г. "Предложеният механизъм е съобразен с решение №1 от 29.01.2015 г. на Конституционния съд по дело №5/2014 г. Според това решение правото на свободна инициатива, прогласено в чл. 19, ал. 1 и 2 от Конституцията на Р България, е допустимо да бъде пропорционално ограничавано, когато това се налага за опазването на други особено важни конституционни ценности, каквито са животът и здравето на гражданите", посочи Нейчева. По данни на експерти режими на контрол на износа на лекарства има и в други страни от ЕС като Гърция, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария, Португалия, Испания. Износът ще се спира при неизпълнение на заявки на 5 аптеки Според предложението на МЗ експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата ще създаде специален списък, който ще се обявява в интернет, а търговците на едро ще са длъжни да уведомяват ИАЛ, ако планират да извършат износ на включените в него лекарствени продукти. Ограничителният списък ще съдържа медикаменти, за които въз основа на проверка от ИАЛ и регионалните здравни инспекции се установи, че е налице липса или недостиг. Проверките ще се правят, когато е налице забавяне или отказ от страна на търговец на едро да изпълни заявки на пет различни аптеки в рамките на един месец. Лекарствените продукти, включени в ограничителния списък, ще могат да се изнасят, когато в срок от 5 работни дни от постъпване на уведомлението ИАЛ не издаде заповед за ограничаване на износа на съответното лекарство. Паралелният износ представлява продажба на медикаменти от европейски държави с по-ниски цени в други с по-високи. България е една от страните с най-ниски цени в Европа, поради което определени медикаменти стават предмет на паралелен износ за страни от Западна Европа. Това пък е неприемливо за фармацевтичните фирми, чийто финансови интереси за засегнати и затова те понякога изтеглят медикаменти от страната. Периодично от аптеките в страната изчезват десетки лекарства за астма, диабет, артрит и други заболявания. Паралелният износ на лекарства неофициално се оценява на над 400 млн. лева годишно. Разрешават се лекарствата за "състрадателна употреба" Другата ключова мярка в законопроекта е въвеждането на "състрадателна употреба" на лекарства, която от години се практикува в развитите страни, обяви още Нейчева. По думите й става въпрос за медикаменти, които в даден момент са извън клинични изпитвания, но и все още не са регистрирани и нямат цена. Това са обикновено иновативни и скъпи лекарства, които ще могат да се ползват от пациенти, страдащи от хронични, тежкоинвалидизиращи или животозастрашаващи заболявания, които обаче не се повлияват от разрешените медикаменти. "Тези пациенти, за които няма друга алтернатива, биха получили възможността по този начин да имат шанс за лекуване с тези нови лекарства. В много случаи те се предоставят на пациентите абсолютно безплатно от фармацевтичните компании и дават много добър резултат", посочи Нейчева. Предлага се и оптимизация на процеса по провеждане на клинични изпитвания, каквито вече ще могат да правят и личните лекари. Намалява се и административната тежест при дарения на лекарства и за други фармацевтични дейности.  

Ремонтиращите „Дондуков” отрекоха, че се работи некачествено

https://www.actualno.com/society/remontirashtite-dondukov-otrekoha-che-se-raboti-nekachestveno-news_628539.html

След недоволство от ремонта на столичния булевард "Дондуков" във Facebook групата „Спаси София” от фирмата, изпълняваща проекта посочиха, че се работи по правилата. Според инж. Галин Йонев фугите между паветата са големи заради различния им размер, а единственият начин да

"Посоки" на Стефан Командарев взе награда на филмовия фестивал в Сараево

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/18/3026810_posoki_na_stefan_komandarev_vze_nagrada_na_filmoviia/?ref=rss


След като беше избран в официалната селекция на 70-ото издание на международния филмов фестивал в Кан, филмът "Посоки" на Стефан Командарев спечели и първата си международна награда. Това се случи снощи на филмовия фестивал в Сараево, където лентата спечели Специална награда на журито за целия актьорски състав на филма за изключително художествено постижение.<br /><br />Ирини Жамбонас и Асен Блатечки получиха приза и благодариха на журито, че е оценило положително труда...

Китайци ще строят АМ „Черно море“. Отново

https://offnews.bg//obshtestvo/kitajtci-shte-stroiat-am-cherno-more-otnovo-663115.html

Китайски инвеститори имат интерес в изграждането на автомагистрала „Черно море“. Това обяви в Бургас премиерът Бойко Борисов.

Азиатците са на посещение в региона именно да огледат трасето за бъдещата магистрала, която може да им бъде предоставена на концесия, уточни Борисов.

Искаме директни връзки да има с Китай да има, до Бургас. Полети, имам предвид не само за туристическия сезон“, добави премиерът.

Китайците имали интерес и към АЕЦ „Белене“ и към бургаското пристанище.

Възможността китайци да изграждат автомагистралата не е нова, представяна е няколко пъти през последните години.

През този месец ще започне и работата по обхода на гр. Ахелой, поясни още Бойко Борисов. След обхода и на Поморие, се очаква за следващата година движението от и за Слънчев бряг да е облекчено. След това ще започнат дейностите и по северният транзит на Бургас.

В две села водата е заразена с ешерихия коли и е забранена за пиене

http://www.cross.bg/vodata-chakalarovo-zarazena-1552478.html

/КРОСС/ Питейната вода в селата Джерово и Чакаларово в община Кирково е заразена с бактерията ешерихия коли, съобщава БНР. Това означава, че тя е негодна и абсолютно се забранява пиенето. В Чакаларово са установени и ентероколи над нормата. Регионалната здравна инспекция в Кърджали забрани използването на водата за питейни нужди и издаде предписания до ВиК за обработка на водопровода. В цялата област са извършени общо 11 проверки през август и не са открити други отклонения.  

Днес отварят една лента от затворения участък на Околовръстния път

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dnes-otvariat-edna-lenta-ot-zatvoreniia-uchastyk-na-okolovrystniia-pyt-245095/

До 5 септември две от лентите на булевард "Сливница" в участъка между ул. "Отец Паисий" до бул. "Христо Ботев" ще бъдат затворени за автомобили

Китайци искат АМ ”Черно море”, мислят за пристанища

http://dnes.dir.bg/news/am-cherno-more-kabinet-borisov-3-26253717

Китайски инвеститори имат интерес към изграждането на АМ „Черно море“, обяви премиерът Бойко Борисов. Премиерът се срещна с кмета Димитър Николов.

Вече ще бъде възможно да се кръводарява в един град за пациент от друг град

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6397598

Вече ще бъде възможно да се кръводарява в един град за пациент от друг град
Вече ще бъде възможно да се кръводарява в един град за нуждаещ се пациент, който се лекува в друг град. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здарвеопазването Лидия Нейчева. Възможността е факт след издадена на 11 август заповед от министъра на здравеопазването Николай Петров, посочи тя.

България домакин на два турнира от нова волейболна лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6397601

България домакин на два турнира от нова волейболна лигаБългария ще бъде домакин на два турнира в новия формат на Световната лига за 2018 година. След промените, засега най-комерсиалната надпревара при мъжете носи името Нова волейболна лига, но е твърде възможно състезанието да получи ново наименование в идните месеци.Осем са постоянните участници в Лигата,

Борсата се оцвети в червено

http://econ.bg/Новини/Борсата-се-оцвети-в-червено_l.a_i.747746_at.1.html

Всичките индекси на родния капиталов пазар се намират на червена територия в петък, последвайки вълната от спадове, която помете фондовите борси по...

Ново футболно игрище и фитнес на открито вече функционират в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=357802

С напълно обновено футболно игрище, както и с фитнес на открито разполага вече основно училище „Христо Ботев“ в Аспарухово. Съоръженията, които могат да се ползват напълно свободно от всички граждани, откриха официално спортният министър Красен Кралев и кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Moreto.

Затвориха 14 ресторанта по морето заради развалени храни

http://frognews.bg/news_140459/Zatvoriha-14-restoranta-po-moreto-zaradi-razvaleni-hrani/

Общо 14 търговски обекта по морето са затворени след проверки за качеството на храните през юни и юли. Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В началото на месеца от агенцията съобщиха, че само в последната седмица на юли след проверки по Черноморието са затворени 8 обекта на територията на Варна.

Два атентата окървавиха Испания, 17-годишен е издирван за касапницата в Барселона

http://www.mediapool.bg/dva-atentata-okarvaviha-ispaniya-17-godishen-e-izdirvan-za-kasapnitsata-v-barselona-news268132.html

Заподозрените за двете терористични нападения в Испания са планирали по-мащабни атаки, разкри полицията в петък, докато тече масираното издирване на шофьора на микробуса, който в четвъртък следобед се вряза в тълпа от хора в туристическия център на Барселона. Властите се надпреварват с времето, за да открият 17-годишния Муса Укабир, който към момента е главен заподозрян за атаката с вана в Барселона, при която загинаха 13 човека и над 100 бяха ранени на оживената пешеходна улица "Лас Рамблас". Муса е брат на вече задържания Дрис Укабир 28-годишен мароканец. Разследващите уточниха пред испанските медии, че все още не е ясно дали Муса е бил шофьор на микробуса. [div class='right_orange']Хиляди излязоха на демонстрация срещу тероризма в Барселона Символната улица "Рамблас" в Барселона, която вчера стана арена на кървавия атентат, отнел живота на 14 души, вече е достъпна за гражданите. Движението около пешеходната алея, където ван връхлетя върху пешеходци, е отворено. Хиляди хора се събраха на траурно шествие в петък, което целеше да покаже, че гражданите не се страхуват. Шествието осъди тероризма, а присъствалите носеха множество цветя и свещи. Още[class='right_orange' div] Според показанията на неговия брат Дрис, Муса откраднал личните му документи, с които успял да наеме два микробуса – един, с който е извършено нападението и втори, който по-късно беше открит от властите. Смята се, че е бил подготвен за бягство. По-късно в курортното градче Камбрилс, на 120 км от Барселона, петима терористи, препасани с фалшиви пояси с експлозиви, бяха ликвидирани от полицията, след като в ранните часове на 18 август са се врязали с кола в хора при втора атака, замислена да повтори първата. Една жена е загинала, а шестима човека са ранени, включително полицай. Групата планирала по-сериозна атака Испанската полиция смята, че "известно време" терористичната група е планирала още по-сериозни нападения в Барселона. Местните медии съобщиха, че нападателите са възнамерявали да сложат в колата газови бутилки за осъществяване на атаката. Драматичен видеорепортаж показва един от терористите в Камбрилас, който се подиграва и се хили срещу полицаите, преди да бъде застрелян. Свидетели на случилото се го описват като "ужасяващ филм". Разследващите все още не могат да идентифицират кой е шофирал вана, врязал се в пешеходците в Барселона. Той е успял да избяга и да се скрие сред тълпата. Освен това властите се опитват да установят връзката между тези нападатели и петимата в Камбрилас, които са били въоръжени с брадва и ножове и са носели фалшиви пояси с експлозиви. На пресконференция в петък следобед полицията заяви, че шофьорът на вана в Барселона може да е или да не е сред петимата терористи, застреляни в Камбрилас. Разследващите атентатите на двете места смятат, че в тях може да е замесена група от 12 души, която планирала атаки с газови бутилки. Четирима арестувани До момента има четирима арестувани за нападенията, сред които Дрис Укабир, брат на издирвания Муса. За атентата в Барселона е задържан и един испанец, чиято самоличност не се съобщава. Знае се, че е роден в Мелиля в Северно Мароко. Бил е задържан в Алканар на 200 километра южно от Барселона. Други двама са задържани в испанския град Рипол в петък сутринта и се смята, че единият от тях е свързан с Укабир. Възможно е той да е шофирал колата, която се вряза в полицейско КПП в четвъртък вечерта. Към момента няма информация за пострадали българи, съобщи българското МВнР. По данни на испанските власти граждани на 34 страни са сред загиналите и ранените в Барселона и Камбрилас. Испанският премиер Мариано Райхой определи случилото се като "джихадитска атака", извършена от "Ислямска държава", която междувременно пое отговорността за атентата в Барселона чрез информационната си агенция Амак. Какво се случи в Камбрилс В нощта срещу петък в Камбрилс бе извършено второ терористично нападение, което според властите е трябвало да повтори големия атентат, поразил туристическия център на Барселона. Полицията смята, че е успяла да осуети плановете на терористите за нападение с много жертви. След като в четвъртък в 17 ч. местно време бял микробус помете пешеходци на улица "Ла Рамбла" в Барселона, при което по последна информация са убити 1 души, в полунощ местно време автомобил Ауди А3 се вряза в хора в Камбрилс - курорт на 120 километра южно от Барселона. Местната полиция откри огън по автомобила и четирима от петимата предполагаеми терористи намиращи се в него, бяха убити на място. Петият бе ранен и почина малко по-късно от раните си. Експлозия в Алканар попречила на планираната атака с газови бутилки? Разследващите работят по версия, че атентатите в Барселона и Камбрил са свързани с газова експлозия в къща в Алканар, която е станала в сряда и при която е загинал един човек, а седем са били ранени. Смята се, че обитателите на жилището, в което е станал взрива, са приготвяли експлозив, който е избухнал. "Извършителите на атентата в Барселона са войници на "Ислямската държава" и проведоха операцията в отговор на призивите за нападения срещу държавите от коалицията", обяви агенцията на джиахидстите Амак, имайки предвид предвожданата от САЩ международна коалиция срещу групировката. Загинали и ранени са граждани на 34 държави Общо 126 човека са пострадали при двата атентата, 65 от тях все още са в болница, а 17 са в критично състояние, предаде Ройтрес. Загиналите и ранените в Барселона и Камбрил са от 34 държави – като се започне от Франция и Германия до Пакистан и Филипините. Сред загиналите има и деца. От петък в Испания е обявен тридневен траур. Хората полагат цветя и палят свещи в памет на загиналите на булевард "Лас Рамблас". Премиерът Мариаон Райхой и крал Фелипе участваха в церемонията на съседния площад, където хората запазиха минута мълчание. След това насъбралото се множество скандира на каталунски "Не ме е страх!" Лидерите на Каталуния не се отказват от референдума за независимост В същото време лидерите на Каталуния заявиха, че смъртоносните терористичните актове в Барселона и Камбрилс няма да повлияят на плановете им да организират през октомври референдум за отцепване на автономната област от Испания, предаде Ройтерс. Терористичните актове бяха извършени в момент на голямо напрежение между Мадрид и Барселона преди планирания референдум. Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в петък за радио "Онда Серо", че кампанията за независимост не трябва да се намесва и да бъде използвана за извличане на политически дивиденти. Запитан за редакционна статия във вестник "Паис", която призовава каталунците да се върнат към реалността след нападенията, Пучдемон заяви: "Да се смесват сегашните приоритети, а именно отговорът на терористичната заплаха и грижата за жертвите, с каквото и да било друго ми се струва безчестно. Нашият град не е първият или единственият в Европа, където е било извършено подобно масово убийство." Веднага след атаката в Барселона Пучдемон и испанският премиер Мариано Рахой разговаряха по телефона, но по-късно проведоха отделни заседания със съветниците си в каталунската столица, посочва Ройтерс. Днес обаче двамата демонстрираха повече единство и се появиха заедно на пресконференция след обща среща. "За нас е важно да можем да действаме като екип", каза Рахой. Той подчерта, че "терористите може да бъдат преборени чрез единство на институциите и сътрудничество между полицейските сили, както и чрез широко съгласие между политическите партии".

Петима терористи убити при втори атентат в Испания

http://www.mediapool.bg/petima-teroristi-ubiti-pri-vtori-atentat-v-ispaniya-news268132.html

Испанската полиция е ликвидирала петима заподозрени терористи в южното каталунско градче Камбрилс, предотвратявайки втори атентат чрез нападение с ван, който е трябвало да последва след подобна атака в Барселона, при която бяха убити поне 14 човека и над 100 ранени. Все още е издирван шофьорът на вана, който в четвъртък следобед се вряза в тълпа пешеходци на оживената пешеходна улица "Лас Рамблас" в Барселона. Към момента няма информация за пострадали българи, съобщи българското МВнР. По данни на испанските власти граждани на 24 страни са сред ранените в Барселона. Испанският премиер Мариано Райхой определи случилото се като "джихадитска атака", извършена от "Ислямска държава", която междувременно пое отговорността за атентата в Барселона чрез информационната си агенция Амак. Полицията съобщи, че издирваният предполагаем шофьор на микробуса в Барселона и 18-годишният Муса Укабир, брат на Дрис Укабир – 28-годишен мароканец, който според полицията е наел буса. Испанският в. "Вангуардия" съобщи, че Дрис Укабир се явил в полицията след съобщенията в медиите, че е замесен в атентата. В нощта срещу петък нападателите в Камбрилс са ранили седем човека, включително полицай, нападайки ги с микробус, като по всичко личи, че са искали да повторят атентата в Барселона. Един от пострадалите е в критично състояние. Поясите с експлозиви, които носели нападателите, са били фалшиви, каза каталунският премиер Карлес Пучдемон. Той съобщи, че двама души заяви, че испанската полиция е арестувала двама души след атентата в Барселона Очевидци съобщиха за стрелба около пристанището на Камбрилс- популярен сред туристите неголям крайморски град на югозапад от Барселона. Разследващите атентатите на двете места смятат, че в тях може да е замесена група от 12 души, която планирала атаки с газови бутилки. Каталунският премиер съобщи в петък, че има двама арестувани за атентата в Барселона. Какво се случи в Камбрилс В нощта срещу петък в Камбрилс бе извършено второ терористично нападение, което според властите е трябвало да повтори големия атентат, поразил туристическия център на Барселона. Полицията смята, че е успяла да осуети плановете на терористите за нападение с много жертви. След като в четвъртък в 17 ч. местно време бял микробус помете пешеходци на улица "Ла Рамбла" в Барселона, при което по последна информация са убити 1 души, в полунощ местно време автомобил Ауди А3 се вряза в хора в Камбрилс - курорт на 120 километра южно от Барселона. Местната полиция откри огън по автомобила и четирима от петимата предполагаеми терористи намиращи се в него, бяха убити на място. Петият бе ранен и почина малко по-късно от раните си. Двама от шестимата пострадали в това нападение са в тежко състояние. Сред ранените има и един полицай. Някои от атентаторите са носели пояси с експлозиви, за които по-късно бе съобщено, че са били фалшиви. Засега никой не е поел отговорност за атаката в Камбрилс, няма информация и за самоличността на нападателите там.   Двама задържани за атентата в Барселона За атентата в Барселона са задържани двама заподозрени - един испанец и един мароканец. Самоличността на испанеца не се съобщава. Знае се, че е роден в Мелиля в Северно Мароко. Бил е задържан в Алканар на 200 километра южно от Барселона. Разследващите работят по версия, че атентатите в Барселона и Камбрил са свързани с газова експлозия в къща в Алканар, която е станала в сряда и при която е загинал един човек, а седем са били ранени. Смята се, че обитателите на жилището, в което е станал взрива, са приготвяли експлозив, който е избухнал. Според испански медии задържаният мароканец е Дрис Укабир. С негови документи е бил нает буса, използван в Барселона. Укабир е бил арестуван в Рипол на стотина километра северно от Барселона, когато отивал в полицията, за да каже, че документите му са били откраднати. Шофьорът на микробуса все още се издирва. Свидетел го описва като много млад мъж, на около 20 години, с тясно лице. "Извършителите на атентата в Барселона са войници на "Ислямската държава" и проведоха операцията в отговор на призивите за нападения срещу държавите от коалицията", обяви агенцията на джиахидстите Амак, имайки предвид предвожданата от САЩ международна коалиция срещу групировката. *Очаквайте подробности

"Барселона" с нов защитник от януари

https://www.24chasa.bg/sport/article/6397553

"Барселона" с нов защитник от януари"Барселона" си осигури услугите на колумбийския централен защитник Йери Мина от "Палмейрас".  Каталунският клуб ще плати 9 милиона евро за подписа на Мина, като той ще заиграе на "Камп Ноу" от януари 2018.  22-годишният колумбиец получи тежка контузия преди няколко седмици и ще се възстановява до края на септември.

Синдикатите в БНТ искат за шеф човек, който познава телевизията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397409

Синдикатите в БНТ искат за шеф човек, който познава телевизията Четири организации разговаряха с 5-има от кандидатите преди изслушванията им в СЕМ Новият генерален директор на БНТ да е човек, който познава телевизията и да не е политически, а професионален избор. Това написаха четири синдикално-творчески организации в БНТ в своя декларация до Съвета за електронни медии.

Предварителен арест от 30 дни за българин, заловен с нелегални мигранти край Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397591

Предварителен арест от 30 дни за българин, заловен с нелегални мигранти край РумънияТрибуналът на румънския черноморски град Констанца наложи 30-дневен предварителен арест на гражданин на Кипър и на български гражданин, които бяха заловени с яхта с 69 нелегални мигранти в румънски териториални води, предаде днес агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. Кипърският гражданин Петрос П., на 41 години, и българският гражданин Петър С.

Община Пазарджик регистрира детето, родено на борда на Lufthansa

https://www.actualno.com/goodnews/obshtina-pazardjik-registrira-deteto-rodeno-na-borda-na-lufthansa-news_628534.html

Община Пазарджик регистрира детето, родено по време на полет LH543 на Lufthansa от Богота до Франкфурт 26 юли в 12:37 часа, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Общината. В пресъставения акт за раждане на малкия Николай са вписани без изменение данните, посочени в Акта за р

Боян Петров потегля към връх номер 10 - Дхаулагири

https://offnews.bg//drugi/boian-petrov-poteglia-kam-vrah-nomer-10-dhaulagiri-663111.html

Само около 20 дни след като успя да изкачи Гашербрум II от втори опит, алпинистът Боян Петров тръгва в неделя към десетия си осемхилядник - Дхаулагири, пише dnevnik.bg.

Хималайският исполин е седми по височина на планетата със своите 8172 м. Той ще е поредното предизвикателство за алпиниста в рамките на проекта му "Българин на 14х8000".

В подготовката за този връх Петров е разговарял с друг българин, които го е изкачил - Тончо Тончев (през 1995 г.), според когото след Гашербрум II този ще бъде лесен.

"Очаквам условията тази година да не са прекалено сложни. Разбира се, аз съм с нагласата, че тръгвам към трудна планина", казва Боян Петров малко преди да започне експедицията.

И това негово изкачване ще е солово. Към Гашербрум II той беше тръгнал в компанията на Слави Несторов, който обаче се наложи да напусне планината, за да решава бизнес въпроси.

Един от ранените в Камбрилс почина

http://frognews.bg/news_140460/Edin-ot-ranenite-v-Kambrils-pochina/

Tази нощ в Камбрилс испанската полиция ликвидира четирима терористи и рани, още един, който малко по-късно почина. Терористите са се опитали да извършат терористичен акт, подобен на този в Барселона.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване