Григор Димитров излиза срещу японец с поглед към нов полуфинал в Синсинати

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/18/3026520_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_iaponec_s_pogled_kum/?ref=rss


Григор Димитров продължава уверения си път в турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати с мач срещу Юичи Сугита. Двамата с японеца ще се срещнат в спор за класиране на полуфиналите.<br /><br />При победа българският тенисист ще си осигури поне изравняване на постигнатото в надпреварата миналата година. Тогава той се представи много силно, отстрани Жил Симон, Фелисиано Лопес, Стан Вавринка и Стив Джонсън, но загуби от Марин Чилич.<br /><br />Сега отново е устремен...

Отбелязваме Деня на миньора

https://www.actualno.com/society/otbeljazvame-denja-na-miniora-news_628363.html

Всяка година на 18 август, Деня на Успението на Св. Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната промишленост, българската минна общественост чества своя професионален празник - Деня на миньора, съобщава БГНЕС. По предложение на пернишките въглекопачи,

Почитаме Успение на свети Иван Рилски

https://offnews.bg//obshtestvo/pochitame-uspenie-na-sveti-ivan-rilski-663016.html

Църквата почита днес най-великият български светец, закрилник на народа ни, свети Йоан Рилски. Той е починал на 18 август 946 година. 

Три пъти в годината - на 19 октомври, 1 юли и 18 август, християните отдават почит на светеца, роден около 876 година. 

Родното му място е село Скрино, разположено в Осоговска планина край река Струма. Родителите му отрано му вдъхнали вяра и любов към Бога. Когато починали, той раздал на бедни и болни хора своята част от наследеното от тях имущество и постъпил като послушник в близкия манастир. След известно време станал монах, после напуснал светата обител и си направил колиба в планината, където се хранел само с диви растения и прекарвал времето си в пост и молитва. 

През една нощ обаче разбойници го нападнали, набили го и го изгонили оттам. След скитане из планината намерил дълбока пещера и се заселил в нея.

Един ден неговият племенник Лука, без да каже на баща си, тръгнал да търси любимия си чичо из планината. След големи трудности го намерил. Като видял отдалече момчето, св. Йоан помислил, че сънува. Толкова му се видяло чудно, че може сред това пусто място да стъпи човешки крак. С любов той приел племенника си. Много се зарадвал, като чул от него, че желае също да се подвизава.

Намерило се място в пещерата и за Лука. Двамата почнали да се подвизават в труд и молитва.
Разтревожен за сина си, бащата тръгнал из планината да го търси. Намерил го в пещерата като същински отшелник. Разгневил се и се озлобил срещу брата си Йоан, че е допуснал това. Преподобният мълчал. Бащата хванал сина си и го повел със себе си. Св. Йоан коленичил и със сълзи се молел Господ да устрои нужното за вечното спасение на момчето. След това седнал в пещерата и се отдал на размисли за опасностите на светския живот.

Като вървели по пътя към родното село, змия ухапала младия Лука и той умрял. Бащата, дълбоко нажален от станалото, се почувствал виновен за тъй неочакваната смърт на момчето. Той взел мъртвото тяло и го понесъл обратно към пещерата на св. Йоан. Пустинникът поискал от него да погребат момчето близо до пещерата.

Когато бащата си отишъл, св. Йоан започнал редовно да ходи при гроба. Сядал до него и се отдавал на мисли за суетността на тукашния живот. Това било любимото му място. Тук той си почивал от усилните подвизи. А подвизите му били големи - срещу съблазните и изкушенията от злите духове, а също и срещу немощите на плътта. В тая пещера св. Йоан прекарал 12 години. От пещерата той минал във великата Рилска пустиня. Поселил се в хралупата на едно грамадно дърво. Постел, молел се и плачел. Хранел се само с треви. Не виждал никъде човешко лице. Живеел със зверовете, които се оказали добри към него.

След известно време го открили овчари и вестта за него бързо се разнесла. Много хора от различни места идвали при хралупата, за да видят и чуят тоя пустинник. Някои от тях водели със себе си болни. Със силните си молитви преподобният измолвал от Бога за всички здраве.

Но и тук великият отшелник не останал скрит от човеците. Слухът за неговите удивителни подвизи стигнал и до благочестивия цар Петър. Царят искал да го види и да разговаря с него. Пратил му в дар злато и плодове. Св. Йоан приел с благодарност плодовете, но златото върнал, защото не му било нужно. Скромен и смирен, той отклонил срещата с царя, но му написал в писмо какво е нужното за него и за държавата.

Мнозина надошли около Божия угодник и пожелали да се отдадат на подвизи като него. Построили манастир, пръв игумен на който станал сам преподобният Йоан. Преди смъртта си св. Йоан оставил писмен завет на своите ученици и следовници, в който отправя съвет: "Новопокръстените люде от единокръвния свой народ утвърждавайте във вярата и ги наставлявайте да изоставят непристойните езически обичаи и злите нрави..."

Първоначално храмът бил устроен в пещерата, гдето по-рано живеел свети Йоан.

На седемдесетгодишна възраст преподобният блажено починал. Бил погребан в самата пещера от братята монаси.

След няколко десетки години Божият угодник се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (София). Като отворили гроба му, те видели нетленно и благоуханно неговото тяло. Прославяйки Бога, с почести го пренесли в София. Това станало на 19 октомври. Оттогава на този ден тържествено се чества неговата памет.

Светите мощи били положени най-напред в църквата "Св. великомъченик Георги Победоносец". После били пренесени в църквата "Св. апостол и евангелист Лука".

В дванадесети век един благочестив и богат българин построил в чест на св. Йоан Рилски хубава каменна църква, в която били пренесени мощите му и при която се образувал манастир. Страдалци от всякакъв род тук получавали здраве, утеха и подкрепа.

През 1195 г. българският цар Асен І тържествено пренесъл мощите от София във Велико Търново - тогавашната столица на България. Сега мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец почиват наново в неговата света Рилска обител. 

Националният конкурс за кратък разказ „Атанас Липчев” търси млади таланти

http://www.barometar.net/89343/

В конкурса могат да участват автори до 35-годишна възраст, информират от Сдружението на писателите-Варна. За участие се приемат непубликувани разкази с обем до 5000 знака. Не се допускат за участие преводи или адаптации. Конкурсът е анонимен. На заглавната страница напишете само заглавието. Не поставяйте името на автора! Материали се изпращат по електронен път и на […]

Трима германски граждани са загинали при атентата в Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396907

Трима германски граждани са загинали при атентата в БарселонаТрима германски граждани са загинали при атентата в Барселона, съобщи германската телевизия Цет Де Еф, цитирана от ТАСС. Министерството на външните работи в Берлин заяви, че засега не може да потвърди информацията. Британският премиер Тереза Мей заяви, че е "ужасена от безсмислената загуба на животи в Барселона", предаде Ройтерс.

Силен вятър отмени десетки полети на летището в Сидни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396905

Силен вятър отмени десетки полети на летището в СидниРаботата на летището на Сидни е сериозно нарушена поради ветровитото време, установило се над източното крайбрежие на Австралия, в района на най-големия австралийски град. Говорителка на летището заяви, че засега може да се използва само една от общо трите писти, предаде ТАСС. В сутрешните часове на днешния ден бяха отменени или забавени над 60

Къде, какво в страната днес

http://www.cross.bg/chasa-godini-zala-1552409.html

/КРОСС/ ***София.От 11.00 часа в залата на Министерство на здравеопазването заместник-министър Лидия Нейчева ще даде пресконференция на тема проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). ***София.От 12.00 часа в зала „Роял" в „София Хотел Балкан", българската минерално-суровинна индустрия ще отбележи своя професионален празник - Деня на миньора. От 13.30 часа ще се състои пресконференция за медиите. ***Асеновград.От 18.00 часа в центъра на града ще бъде даден старт на ултрамаратонът „Персенк Ултра 2017". В него ще участват 400 души от 19 страни. ***Бургас.От 10.00 часа в Апелативен съд - Бургас ще бъде гледано по същество искането на руските власти за екстрадиция на руския гражданин Митрадевананда Свами. ***Варна.От 08.30 часа в храм „Св. Атанасий'' по повод празникът на чудотворната икона „Св. Богородица Всецарица'' ще бъде отслужена света Литургия. ***Велико Търново./ с. Балван.От 10.30 часа с юбилейно тържество ще бъдат открити празненствата в село Балван, посветени на покровителя на селото св. Иван Рилски. Тази година ще бъдат отпразнувани три годишнини - 20 години от основаването на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски", 10 години от създаването на дома за възрастни хора, също носещ името на светеца, както и 10 години от откриването на центъра за работа с деца и младежи „Отвори очи". ***Враца.В 09

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=357746

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 18 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Координирани терористични атаки в испански градове

http://dnes.dir.bg/news/terorizam-barselona-jihad-26251284

За часове Испания преживя две координирани терористични атаки в каталунски туристически центрове - Барселона и Камбрилс. Трети атентат е бил осуетен в Алканар.

Успение на Св. Йоан Рилски

https://www.actualno.com/celebrate/uspenie-na-sv-joan-rilski-news_628419.html

На 18 август Българската православна църква отбелязва смъртта (Успението) през 946 година на Св. Йоан Рилски, една от най-големите фигури на Средновековието, оказала влияние върху целия източноправославен свят. Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговс

Още три дни "За Земята" набират доброволци за почистването в Стара Планина

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/18/3026361_oshte_tri_dni_za_zemiata_nabirat_dobrovolci_za/?ref=rss


Почистването на национален парк Централен Балкан и природен парк Българка тази година е планирано за началото на септември (от 4 до 10 септември). Акцията ще започне в местността Узана, ще премине през хижа Мазалат и ще завърши на хижа Триглав в Стара планина, очертават маршрута организаторите от "За Земята" и напомнят, че записването за доброволците, които искат да се включат в акцията, е до 20 август. Те трябва да попълнят кратък онлайн формуляр. <br /><br />За 18 години...

Испанската полиция е застреляла петима от атентаторите в Камбрилс

http://frognews.bg/news_140434/Ispanskata-politsiia-e-zastreliala-petima-ot-atentatorite-v-Kambrils/

Каталунска полицейска говорителка заяви, че полицията е застреляла четирима атентатори в Камбрилс, а още един е тежко ранен, предаде Ройтерс. Всички са били с колани с експлозиви.

Прогноза за времето - 18 август (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-18-avgust-petyk-news_628402.html

Днес ще бъде предимно слънчево, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София около 30°. Такава е прогнозата за времето на Националния и

Втори атентант край Барселона - кола се вряза в пешеходци, има тежко ранени (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396900

Втори атентант край Барселона - кола се вряза в пешеходци, има тежко ранени (Снимки+Видео)Второ терористично нападение край Барселона. Няколко души са били ранени след още един опит автомобил да бъде използван като оръжие в град Камбрилс, на около 100 километра от Барселона. Атентатът обаче не е реализиран изцяло по план, защото превозното средство на нападателите се е преобърнало. Когато атентаторите започнали да излизат от него,

Църквата чества успението на Св. Иван Рилски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/18/3006637_curkvata_chestva_uspenieto_na_sv_ivan_rilski/?ref=rss


Българската православна църква почита днес успението на Св. Иван Рилски. Това е един от двата дни в годината, в които се отдава почит на отшелника от Рила планина, смятан за небесен закрилник на българския народ, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител.<br /><br />Роден е около 876 година в село Скрино, край Дупница. Живял е по времето на княз Борис (852 - 889 г.) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син - цар Петър. До 25-годишната си...

Успение на Св. Йоан (Иван) Рилски

http://www.cross.bg/rilski-manastir-rilskiya-1552410.html

/КРОСС/ Отбелязва се в деня на годишнината от смъртта на Св. Йоан (Иван) Рилски. Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След Освобождението на България от византийско робство цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г., където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир. Според преданието е извършил много чудеса през живота си и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ

Янка Такева: По-ниски данъци за бизнеса, който обучава дуално

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6396472

Янка Такева: По-ниски данъци  за бизнеса, който обучава дуалноРодителите общуват с децата по 8 минути на ден - Г-жо Такева, бурно опонирахте на предложението на министерството на образованието за скъсяване на лятната ваканция. Защо? - Предложението за удължаване на учебната година до 6 юли не беше добре обмислено. Не беше съобразено с новите учебни планове, които влизат постепенно заради новия закон за

В Испания си мислехме, че сме недосегаеми

http://clubz.bg/57367-v_ispaniq_si_mislehme_che_sme_nedosegaemi

Решихме, че сме недосегаеми при повторното разцъфване на тероризма. Повече заради суеверие, отколкото от разум. И защото си мислехме, че потоците от кръв на ЕТА и клането на гара "Аточа" засищат жестоката хипотеза за ново наказание.

Успокояваше ни работата на нашето разузнаване, на нашата полиция. Причина бяха поредицата предотвратени атентати, обезвредени клетки. Казвахме си, че след като толкова години сме били изложени на варварството на тероризма, това трябва да ни е от полза. За идеята, че сме имунизирани, допринасяше предпазливостта, липсата на външна политика. Нито имахме роля в Сирия, нито се съгласихме да поемем рисковете в мисиите срещу джихада в Субсахарска Африка. Всеки водеше своя война - каква огромна грешка - и ни се струваше, че Франция трябва да отговори на атентатите там. И Великобритания. И Германия трабваше да направи същото, както и Белгия, и Швеция.

Така се очертаваше липсата и трагедията на една истинска обща политика. ЕС не е единен в битката срещу тероризма. Не споделя достатъчно информация. Отговорът потъва между бюрокрацията и спекулациите. И в Испания се смятахме за неяузвими, чужди на произвола на повсеместния и тотален тероризъм.

Би било добре да опознаем жестокостта и безнаказаността на джихадизма. И не е въпросът да се предадем пред него, а да приемем усложненията, идващи от изправянето лице в лице срещу един абстрактен враг. Дори оръжие не е необходимо. Една кола, един нож са толкова лесен, колкото и страшен път към мъченичеството.

Ясно беше, че "Даеш" ще си препише клането в Барселона. Това не означава, че групировката е участвала в замислянето и логистиката на атентата, но Ал Багдади успя да патентова имитативния, свързан със средата, тероризъм. Постигна интелектуалното, пропагандното авторство на всяко действие, залегнало в посланието на войната срещу Запада. Най-вече, когато престъпленията се извършват в градове на "пагубна страст" и агломерации. Туристи, които се забавляват. Неверници, които се къпят дори без бански. И които се мотаят като перверзници по "Ла Рамбла".

Смятахме, че 11 март бе дата без право на продължение в мартирологията. И че сме се изплъзнали от фаталността неизвестно по какви причини. Пълна измама. Реки от кръв. И известна доза наивност по отношение на кланетата, които се случваха толкова близо до нас. Опитвахме се да ги смятаме за чужд проблем. И не поради цинизма и лекомислието си, а защото боговете на страха, фанатизма, етническото превъзходство, качулките, тюрбана вече ни бяха превърнали във вампири до такава степен, че се изтощихме.

А не е така. 17 август - вече имаме нова дата, от която да треперим - ни отне невинността. Загубихме я в Барселона, както можехме да я загубим в Мадрид или Гранада.

-----

* Авторът е писател и журналист от испанския вестник "Ел Паис", където е публикуван коментарът. Препечатваме го с малки съкращения.

След атаката в Барселона - застреляни терористи в град Камбрилс

http://frognews.bg/news_140433/Sled-atakata-v-Barselona---zastreliani-teroristi-v-grad-Kambrils/

Часове след нападението от четвъртък, 17 август, в Барселона, при което микробус се вряза в тълпа с хора и загинаха 13 души, а други 100 бяха ранени, испанската полиция проведе операция в разположения на 120 км. в югозападна посока към град Камбрилс, където терористи извършиха второ подобно нападение.

Чуждите инвестиции у нас се свиха наполовина

http://clubz.bg/57366-chujdite_investicii_u_nas_se_sviha_napolovina

Средната заплата у нас за март почти достига 500 евро. Снимка БГНЕС

Πpeĸитe инвecтиции в Бългapия ce cpинaxa пoчти нaпoлoвинa зa пъpвитe шecт мeceцa нa гoдинaтa, показват последните дaнни нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa (БHБ). 

Πpeз пъpвoтo пoлyгoдиe нa 2016 г. тe ca в размер на 760.9 милиoнa eвpo (1.6% oт БВП), дoĸaтo за периода януари-юни т.г. те намаляват с 46,8% до 405 млн. eвpo (0.8% oт БBΠ).

Това са предварителни данни и впоследствие ще бъдат ревизирани с допълнителни отчети на чуждите компании и информация от Националния статистически институт, но тенденцията е отчетлива. 

На месечна база през юни 2017 г. средствата от чужбина нарастват със 171 млн. евро, докато преди година увеличението е било с 235 млн. евро. 

Преди ревизията за юни 2016 г. първоначално обявените данни от БНБ бяха за 182 млн. евро.

Най-големият инвеститор за първите шест месеца на 2017 г. у нас е Холандия (283 млн. евро), следвана от Швейцария (104.6 млн. евро).

На този етап данните на БНБ показват, че движението на дяловия капитал през първото полугодие е отрицателно в размер на 124 млн. евро, което означава, че инвеститори са се оттеглили от страната. Намалението на годишна база е с близо 300 млн. евро.

Вложенията на чужденци в недвижими имоти за 6 месеца са едва 3.4 млн. евро при 48 млн. евро година по-рано. Това е спад с над 90 на сто.

Основните купувачи са от Русия (1.6 млн. евро, 45.3% от общия размер), Украйна (0.4 млн. евро, 11.3%) и Казахстан (0.3 млн. евро, 9.9%).

Безредици в Ливърпул, хърватски фенове спряха мач (ВИДЕО)

http://clubz.bg/57365-bezredici_v_livyrpul_hyrvatski_fenove_sprqha_mach_video

Снощният мач от Лига Европа между "Евъртън" и "Хайдук" (Сплит) - 2:0, беше прекъснат за пет минути заради безредици, предизвикани от запалянковци на гостите.

В 34-ата минута част от прочутите в цяла Европа фенове на хърватите изпочупиха рекламните пана, слязоха край терена, а някои почнаха да трошат седалки и да замерят публиката на домакините с тях.

 

 

Трябваше да се намесват стюарди. Един от тях спаси момче, което подава топката от нахлуващата тълпа.

Съдията спря двубоя и прикани футболистите да се отдалечат от мястото на екшъна. А освен стюарди, типични за английските стадиони, се появи и полиция. Грозните сцени продължиха около пет минути, след което играта продължи. После се наложи ново прекъсване.

"Евертън" взе аванс от 2:0 преди тежкото си гостуване в Сплит с попадения на Майкъл Кейн в 30-ата и Идриса Гай в 45-ата.

Преди два кръга публиката на "Левски" имаше доста проблеми преди и по време на мача с "Хайдук" на хърватска земя. Имаше побоища и засади, а български автомобил бе запален.

Последва санкция от УЕФА за "Хайдук", каквато вероятно ще има и сега. На ответния мач в София нямаше хървати, тъй като срещата трябваше да се играе пред празни трибуни.

Без вода по част от Витошка и на още две места в София

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-po-chast-ot-vitoshka-i-na-oshte-dve-mesta-v-sofia-663014.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.

Заради превключване на уличен водопровод на бул. „Патриарх Евтимий“ в Център-Триадица се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа бул. „Патриарх Евтимий“ от ул. „Цар Асен“ до бул. „Витоша“ и на бул. „Витоша“ от ул. „Хан Аспарух“ до бул. „Патриарх Евтимий“.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Извор“ в с. Лозен налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на ул. „Извор“ от ул. „Янко Велинов“ до ул. „Стоян Йонков“; ул. „Стоян Йонков“ №4, №5, №6, №7, и №9.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „505“ в кв. „Христо Ботев“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:30 часа на ул. „511“, ул. „Георги Спасов“ и ул. „Мими Балканска“.  

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

В американската преса се призовава към улични безредици

http://dnes.dir.bg/news/USA-nasilie-rasizam-profesor-sasht-izbori-2016-26247226

В своя статия американското издание 'Вашингтнон поуст" дава трибуна на американски чернокож професор, който директно призовава към улично насилие.

Успение на св. Иван Рилски

http://frognews.bg/news_140432/Uspenie-na-sv-Ivan-Rilski/

Честваме църковния празник Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец. Той е почитан като най-великия български светец, небесен покровител на България и застъпник на народа ни пред Бога.

18 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=357745

Събития: 1201 г. – Основан е град Рига – днешната столица на Латвия. 1682 г. – Петър I става цар на Русия. 1743 г. – Влизат в действие първите правила на бокса, изготвени от Джек Броунгтън. 1786 г. – Рейкявик, сегашната столица на Исландия получава статута на град.

Екстравагантната сватба на един руски милиардер

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ekstravagantnata-svatba-na-edin-ruski-miliarder-6072767

Огромната сватба за милиони се състоя в престижния хотел Barvikha Luxury Village в Москва, популярно място сред заможните руснаци

Граждани на 28 страни са пострадали при атентата в Барселона

https://www.actualno.com/europe/grajdani-na-28-strani-sa-postradali-pri-atentata-v-barselona-news_628420.html

Граждани на 28 страни са сред убитите или ранените при терористичната атака в центъра на Барселона, съобщават испанските власти. Сред загиналите са граждани на Белгия и Италия. Припомняме, че на 17 август след 18 часа местно време микробус се вряза в хора в центъра на града и у

Прогноза за времето - 18 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357744

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. Над Черноморието ще е предимно слънчево, с умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 29-32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Какво пишат в Германия за идеите на Каракачанов

http://dnes.dir.bg/news/krasimir-karakachanov-bezhanskiat-natisk-26251209

В интервю за вестник "Ди Велт" българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов призовава ЕС и НАТО към твърд курс по отношение на бежанците.

Опасен ли е Wi-Fi рутерът за здравето ни

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/opasen-li-e-wi-fi-ruteryt-za-zdraveto-ni-6072558

Технологичният влогър Цецо от канала Ctrl+Alt+Del във Vbox7.com дава по-подробни разяснения също по този въпрос

Боян Петров тръгва към десетия си осемхилядник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/18/3024670_boian_petrov_trugva_kum_desetiia_si_osemhiliadnik/?ref=rss


Алпинистът Боян Петров тръгва в неделя към десетия си осемхилядник - Даулагири (наричан още Дхаулагири или Бялата планина). Това се случва около 20 дни след като той успя да изкачи Гашербрум II от втори опит.<br /><br />Хималайският исполин е седми по височина на планетата със своите 8172 м. Той ще е поредното предизвикателство за алпиниста в рамките на проекта му "Българин на 14х8000".<br /><br />В подготовката за този връх Петров е разговарял с друг българин,...

На 18 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6396351

На 18 август рожден ден имат Проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” Светлана Василева, главен изпълнителен директор на “Глобал груп”, бивш директор на Би Ти Ви и Нова телевизия Христо Монов, психолог, бивш депутат Проф. д-р Митко Димитров, бивш директор на Институт за икономически изследвания на БАН Албена Найденова,

Деница Златева: Скандалът с "Цанков камък" е поредната димка

http://clubz.bg/57364-denica_zlateva_skandalyt_s_cankov_kamyk_e_porednata_dimka

Скандалът с "Цанков камък" е поредната димка, която се пуска в публичното пространство, за да се измести вниманието от суджукгейт, НДКгейт и др.

Това заяви по бТВ зам.-председателката на БСП Деница Златева. 

"Проектът бе даден на прокуратурата още през 2010 г. и не са открити никакви нарушения. Между другото, по това време сегашният енергиен министър Теменужка Петкова е директор на Агенцията за държавна финансова инспекция и ако е установено, че въпросните 200 млн. лв. не са били възложени по съответния ред на обществената поръчка, то е трябвало още тогава да сезира държавното обвинение", отбеляза Златева. 

 

"Доколкото ми е известно, съоръжението е било предвидено за ремонт и още от юли тече съгласувателна процедура. Целта сега е да се удари Корнелия Нинова, въпреки че в качеството си на зам-министър по онова време тя не е отговаряла за енергийния сектор", допълни тя. 

Златева изцяло се застъпи решението на Нинова да съди всеки, който забърква името й в този скандал. 

На последното правителствено заседание премиерът Борисов разви тезата за нова опорна точка, за която го предупредили:

"Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не се пресират от нас защото са чисти, добри и така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски".

 

"Работата на опозицията е да посочва грешките и слабостите на управляващите. Ако това се приема от правителството като "пришиване" на Пеевски, то е проблем на ГЕРБ. Като опозиционни парти БСП и ДПС понякога излизат с общи позиции, но никога не е ставало въпрос да правим коалиция с тях", категорична бе Златева. 

Като принципал на НДК през трите месеца на служебния кабинет, тя коментира и последните развития по темата. 

Преди два дни стана ясно, че изпълнителят на системата за сигурност на НДК за Европредседателството няма да се избира с отворен търг. Управата на Двореца е решила за възложи директно работата на изпълнителя на ремонта на сградата - "Галчев инженеринг". 

"Съжалявам, че се стига до варианта пряко договаряне без обявяване на обществена поръчка, но заради закъснението от 3,5 месеца явно няма никакъв друга опция. Изключително важно е обаче е коя фирма ще бъде подизпълнител на проекта, тъй като "Галчев инженеринг" няма техническите възможности да изгради такава система", изтъкна Златева. 
 

Обезвредиха петима терористи, готвели атака като тази в Барселона (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/obezvrediha-petima-teroristi-gotveli-ataka-kato-tazi-v-barselona-video-news_628418.html

Само часове след нападението от четвъртък, 17 август, в Барселона, при което микробус се вряза в тълпа с хора и загинаха 13 души, а други 100 бяха ранени, испанската полиция проведе операция в разположения на 120 км. в югозападна посока град Камбрилс, където терористи извършиха вт

Бебе фламинго се разхожда с ръчно изработени ботуши (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bebe-flamingo-se-razhozhda-s-rychno-izraboteni-botushi-snimka-2043117

Бебе фламинго се разхожда в парка за птици "Джуронг" в Сингапур, носейки чифт ботуши, които предпазват крачетата му, предаде Ройтерс.
 
Скуиш тежи 1,6 кг. Той се излюпи преди 2,5 месеца от изоставено яйце, което гледачите намериха и прибраха в

Атентаторът от Барселона все още е на свобода

//dariknews.bg/novini/sviat/atentatoryt-ot-barselona-vse-oshte-e-na-svoboda-2043154

Водачът на микробуса, който се вряза в пешеходци в центъра на Барселона в четвъртък, все още не е заловен, съобщи полицията на испанската автономна област Каталония.
 

Стълбата се мете отгоре надолу. И като метеш хаоса, рискуваш да заметеш себе си

http://clubz.bg/57363-stylbata_se_mete_otgore_nadolu_i_kato_metesh_haosa_riskuvash_da_zametesh_sebe_si

Смешен е този, който не знае какво иска. Всеки смеещ се и хитреещ на вълната на новината е добре запознат с няколко прости факта.

България се управлява от 100-на (може би по-малко) крупни мафиоти, чийто щит - и едновременно димна завеса - са мутрите. Един от методите за контрол на мафията върху обществото и държавата е терорът, който упражняват мутрите. Обикновените хора си мълчат от страх, а полицията си мълчи от интерес. Живеем в клетка, изплетена от порочни кръгове на мутренско насилие и обществено безсилие.

Не е работа на вицепремиер да гони мутрите - безспорно. Кой да ги гони? Институциите? Лицемерие... Отблъскващо лицемерие. Че нали същите тези институции работят за мутрите и техните господари... В подобна ситуация порочният кръг трябва да се пререже. Проблемът не е, че Симеонов се е появил в нощните бардаци в качеството си на вицепремиер. Проблемът ще бъде ако спре дотук - до ПР акцията която разваля кефа и гечинмека на няколко мутри, но не посяга върху системата на произвол на мутрите. Мутрите не са каста - не са просто привилегирована група за терор върху обществото.

Мутрите са обществена язва, набираща сила от дегенерацията на обществените ценности, възпитание и култура, от въвеждането на социалното дъно, на тинята в статут на лидерска вълна, заливаща и давеща цялото общество. На мутренския връх са Маргини и Маджовци, по-долу - нарко-пласьори и дискотечни мутраци... На дъното е кварталнят бабаит, който също черпи власт и авторитет от режисираното беззаконие. Тъпакът, който препуска по нощните булеварди с мощния си мотоциклет без заглушител. Разпасалото се чалгаджийско простолюдие - циганско, българско, по повод сватба или кръщене, пък и без повод...

Единственият начин да се спре произвола е да се въведе ред и закон. Това трябва да направят институциите - същите институции, които слугуват на мутрите и техните господари. Симеонов е много малък за тази задача - макар и вицепремиер. Бойко Борисов също е много малък. Те могат да порастнат ако изпълнят ролята си, за която ги е избрало обществото - да мобилизират държавата и гражданите за измитане на хаоса и поставяне на ред.

Само че стълбата се мете отгоре надолу. И когато метеш хаоса, рискуваш да заметеш и себе си - собствените си компромиси с хаоса и с беззаконието. Това създава една разсеяност... Една плахост... Не, те няма да бръкнат в раната достатъчно дълбоко - безсилни са да го направят. Трябва да ги принудим. Но за това говорим вече десетилетия.

За да ги принудим, трябва да съблечем овчия си манталитет и да се озъбим. Уж се опитваме, ама ... с голям кураж пак блеем ли, блеем...

*Коментарът на Огнян Минчев е от страницата му фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

 

 

 

Пикантно свинско в плик

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6396247

Пикантно свинско в плик Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Как се става приятел с Борисов? Като те забележат службите

http://pogled.info/bulgarski/kak-se-stava-priyatel-s-borisov-kato-te-zabelezhat-sluzhbite.88490

/Поглед.инфо/ МВР очевидно никога няма да си научи урока и редовно ще се излага с особата на премиера

Осуетен атентат в курорта Камбрилс, южно от Барселона

http://dnes.dir.bg/news/barselona-jihad-kambrils-26251146

Испанската полиция заяви, че при операция в намиращия се южно от Барселона град Камбрилс са застреляни 4 атентатори. Ранен 5-и атентатор е починал от раните си.

Осуетен атентат в курорта Камбрилс, южно от Барселона

http://dnes.dir.bg/news/barselona-jihad-26251146

Испанската полиция заяви, че при операция в намиращия се южно от Барселона град Камбрилс са застреляни 4 души - предполагаеми атентатори.

САЩ ще свалят ракети на КНДР, изстреляни срещу Япония и Южна Корея

http://pogled.info/svetoven/sasht-shte-svalyat-raketi-na-kndr-izstrelyani-sreshtu-yaponiya-i-yuzhna-koreya.88487

/Поглед.инфо/ САЩ смятат да свалят севернокорейски ракети, изстреляни по посока на Япония, Република Корея, както и остров Гуам и континенталната част на САЩ.

Форин полиси: Играта свърши, Северна Корея победи

http://pogled.info/svetoven/forin-polisi-igrata-svarshi-severna-koreya-pobedi.88488

/Поглед.инфо/ „Вашингтон пост“ съобщи, че Северна Корея има голям запас от компактни ядрени оръжия, които могат да бъдат монтирани на ракетите на страната, включително и новите им междуконтинентални балистични ракети, които могат да ударят САЩ. Това е друг начин да се каже: играта свърши. Също така: Казах ви го.

Томас Бах: В Барселона атакуваха олимпийските ценности

http://pogled.info/svetoven/evropa/tomas-bah-v-barselona-atakuvaha-olimpiiskite-tsennosti.88489

/Поглед.инфо/ Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах изказа съболезнованията си към близките на пострадалите от терористичния акт в Барселона.

Дрис Укабир сам се явил в полицията

//dariknews.bg/novini/sviat/dris-ukabir-sam-se-iavil-v-policiiata-2043141

Дрис Укабир, на името на когото е бил нает бусът, използван за атентата в Барселона, е заявил пред полицията в Каталуния, че са му откраднати документите. Това съобщи каталунският вестник "Вангуардия", цитиран от ТАСС.

Премиерът Мариано Рахой заяви, че Испания е солидарна с Барселона

//dariknews.bg/novini/sviat/premieryt-mariano-rahoj-zaiavi-che-ispaniia-e-solidarna-s-barselona-2043140

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че страната му е солидарна в скръбта си с Барселона и другите градове в Европа, пострадали от атентати, предаде АП.
 
Предотвратиха вто

Граждани на 24 страни са убити и пострадали в атентата в Барселона (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/grazhdani-na-24-strani-sa-ubiti-i-postradali-v-atentata-v-barselona-video-2043137

Испанските власти съобщиха, че убитите и ранените във вчерашния атентат в центъра на Барселона са граждани на 24 страни. Българското министерство на външните работи снощи, че няма информация за пострадали българи.
 

Предотвратиха втори голям атентат в Каталуния (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/predotvratiha-vtori-goliam-atentat-v-kataluniia-video-2043138

В каталунското градче Камбрилс снощи бе извършено второ терористично нападение, което според властите е трябвало да повтори големия атентат от центъра на Барселона. Полицията смята, че е успяла да осуети плановете на терористите за нападение с мног

Енгелс свален в Украйна, въздигнат в Англия

http://clubz.bg/57362-engels_svalen_v_ukrajna_vyzdignat_v_angliq

147 години по-късно Фридрих Енгелс се завръща в Манчестър. Статуи на дългогодишния сътрудник на Карл Маркс може и да се премахват из целия бивш комунистически свят, но една от тях сега се поставя в града, който го прави прочут, пише „Ню Йорк Таймс“.

„Възкресението“ на Енгелс в Манчестър, където той изследва работническата класа през 40-те години на XIX век, е благодарение на Фил Колинс – певецът направи Енгелс централна част от последния си проект, Ceremony.

„Започнах да работя по това преди около десет години“, казва Колинс, номиниран за наградата „Търнър“ за британско визуално изкуство през 2006 г.

Занимавайки се с историята на Индустриалната революция и социализма в Манчестър, той се натъква на цитат от местен чиновник, повдигащ идеята за транспортирането на статуя на Енгелс в британския град.

Предвид, че повечето паметници от Съветско време са премахвани от пиедесталите си и унищожавани след 1989 г. (бел. ред. – това твърдение на „Таймс“ трудно може да се отнесе към България) – а и тези на Енгелс са значително по-редки от на Ленин например – да се открие такъв не било лесна задача. Колинс пътувал около година из цяла Източна Европа преди най-сетне да открие това, което търси, в селскостопански двор в област, някога носила името на Енгелс, в Полтава, Украйна.

Статуята, 3,6 метра висока, била срязана наполовина и захвърлена. Но на 15 май двете половините били натоварени на камион и отпътували към Манчестър. По време на движението през Европа, заснето и на филм, камионът спрял и в родното градче на Енгелс, Бармен, днес част от германския град Вупертал.

Проектът „Енгелс“ е финансиран от градската управа на Манчестър и наскоро бе представен като част от Манчестърския международен фестивал на изкуствата. Статуята официално бе приветствана пред арт театъра HOME, а филмът бе показан пред събралата се сериозна по размери тълпа. Местен певец пък изпя песента Communism’s Coming Home („Комунизмът се прибира у дома“).

„Енгелс промени хода на историята“, казва 45-годишен местен жител пред „Таймс“.

Церемонията отбеляза още вековния юбилей от Октомврийската революция, вдъхновена от идеите на Маркс и Енгелс, изложени в техния „Манифест на комунистическата партия“ от 1848 г. Много от анализите в него са основани на Енгелсовия „Състоянието на работническата класа в Англия“, издаден три години по-рано.

В Манчестър Фридрих Енгелс се почита и до днес. Александра Продан, 27-годишна медицинска работничка от Румъния, която от осем години живее в британския град, казва, че проблемът с комунизма не е с марксистката теория сама по себе си. „На практика, смята тя,  комунистическите режими „станаха тоталитарни и потистически“.

Фил Колинс коментира за инициативата си с паметника в центъра, че тя цели да даде на Енгелс „официално признание“. Разбира се, днес нещата са различни. Статуята стои редом до храмове на западния капитализъм като „Макдоналдс“ и хотел „Хилтън“, отбелязва американското издание.

Артистичният директор на фестивала Джон Макграт пък коментира, че очаква новото местоположение на фигурата да „предизвика хората да мислят и инициират дебат“. По думите на Колинс:

„Интересното при социализма е, че обявява сам себе си“.

Новоиздигнатата статуя не е единствената почест към Енгелс в Манчестър. Салфордският университет в града, недалеч от мястото, където той е работил, подготвя поставянето на иновативна скулптура на Енгелсовата иконична брада – „за да вдъхнови следващото поколение артисти, музиканти и художници“.

"Площад Славейков"

Александър Роджерс: Истината за Путин

http://pogled.info/svetoven/russia/aleksandar-rodzhers-istinata-za-putin.88484

/Поглед.инфо/ Не и даже не ми говорете. Путин не може да се сравнява със световните лидери. Съвсем не може. Взе и не реши да нарушава Конституцията, не се съгласи на трети по ред президентски мандат и поработи цяла каденция като премиер министър при Медведев. Тиранин, типичен тиранин! Това да не ви е канцлерин Меркел, която се гласи за четвърти по ред мандат и какво от това. Сменяемост на властта? Не, не е чувала за това! И “целият цивилизован свят” неизвестно защо не заявява, че властта в Германия твърде дълго принадлежи на един човек. За британската кралица , която управлява от 1952 година (65 години, много хора толкова дълго не живеят) няма да говоря, защото при споменаването за нея либералите получават припадъци и истерия, че “тя царства, а не управлява”. Затова ще напишем за Ли Куан Ю, който управлява Сингапур 45 години, а сега вече 13 години управлява сина му.

Кола със заклан в нея испанец е връхлетяла полицаи в Барселона

http://pogled.info/svetoven/evropa/kola-sas-zaklan-v-neya-ispanets-e-vrahletyala-politsai-v-barselona.88485

/Поглед.инфо/ Испанецът, който се е намирал в колата, връхлетяла полицаи в Барселона, е бил заклан от неизвестни и не е бил застрелян от силите за сигурност, съобщава в. Vanguardia.

Обезвредиха терористи, готвели атака като тази в Барселона

http://pogled.info/svetoven/evropa/obezvrediha-teroristi-gotveli-ataka-kato-tazi-v-barselona.88486

/Поглед.инфо/ Каталонската полиция обезвреди четирима заподозрени терористи, които се готвели да извършат нападение, подобно на това в Барселона.

Дневникът на снайпериста, убил камикадзе след атентата в Кербала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396379

Дневникът на снайпериста, убил камикадзе след атентата в КербалаГероят от Кербала Тодор Станков описва условият, в които рейнджърите изпълняват мисията Тодор Станков е снайперистът, който поваля третия камикадзе на 27 декември 2003 година при адския атентат на българската база “Индия” в град Кербала, Ирак. Атаката започва в 11,45 местно време, когато камион цистерна навлиза в периметъра на базата.

ЦРУ предупредило преди два месеца, че ще има атентат в Барселона

http://clubz.bg/57361-cru_predupredilo_predi_dva_meseca_che_shte_ima_atentat_v_barselona

Властите в Каталуния били предупредени преди два месеца от ЦРУ, че Барселона и специално булевард Лас Рамблас са мишена на джихадистите. Това съобщава испанският вестник "Ел Периодико".

Барселона е очевидна цел на ислямистки терористи след атаките в много от големите европейски градове като Париж, Лондон и Берлин, обосновали се от щатската разузнавателна агенция.

Междувременно в края на юли беше засечен туитър акаунт, който се свързва в "Даеш", в който се казваше, че атака в Испания е неизбежна.

"Даеш" вече пое отговорността за кървавия атентат в Барселона, при който загинаха 13 души, а над 100 бяха ранени, когато микробус започна да гази пешеходците по една от най-оживените улици на испанския град. По-късно през нощта имаше и втори опит за терористична атака в курорта Кабрилс.

Манчестър е британският град с най-сексапилен акцент

//dariknews.bg/novini/liubopitno/manchestyr-e-britanskiiat-grad-s-naj-seksapilen-akcent-2043119

Манчестър оглави класацията на британските градове с най-сексапилен акцент, а Бристол се оказа в дъното на подреждането, пише в. "Метро".
 
Онлайн проучване установи, че във Великобритания има 51 регионални акцента.

Бебе фламинго се разхожда с ръчно изработени ботуши

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bebe-flamingo-se-razhozhda-s-rychno-izraboteni-botushi-2043117

Бебе фламинго се разхожда в парка за птици "Джуронг" в Сингапур, носейки чифт ботуши, които предпазват крачетата му, предаде Ройтерс.
 
Скуиш тежи 1,6 кг. Той се излюпи преди 2,5 месеца от изоставено яйце, което гледачите намериха и прибраха в

В очакване на нови пожари Португалия обяви в някои райони бедствено положение

//dariknews.bg/novini/sviat/v-ochakvane-na-novi-pozhari-portugaliia-obiavi-v-niakoi-rajoni-bedstveno-polozhenie-2043115

Правителството на Португалия обяви бедствено положение в някои райони и постави пожарните и спасителните служби в готовност в очакване на нови пожари, предаде Ройтерс.
 
Страната пое основния удар на горещата вълна, обхванала значител

Кои учебници утвърди МОН за новата учебна година?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koi-uchebnici-utvyrdi-mon-za-novata-uchebna-godina-2043084

Списък на утвърдените учебници ще бъде публикуван днес на сайта на Министерството на образованието и науката, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
 
Учителите ще имат три дни да изберат по кой нов учебник ще преподават, а веднага след това трябва да бъдат сключени<

Без обществена поръчка НДК дава 10 млн. лева за сигурността на председателството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bez-obshtestvena-porychka-ndk-dava-10-mln.-leva-za-sigurnostta-na-predsedatelstvoto-2043130

10 млн. лева без да обяви обществена поръчка планира да даде шефът на НДК Ангел Митев. Парите ще бъдат платени по договор за изграждане на системата за сигурност на сградата по време на българското председателство на ЕС.
 
Вместо да обяви обществена п

Нападнаха български и американски рапъри в Слънчев бряг на расова основа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/napadnaha-bylgarski-i-amerikanski-rapyri-v-slynchev-briag-na-rasova-osnova-2043131

Инцидент на морето на расова основа - старозагорските рапъри Христо Христов-Зипо и Стоян Стоянов-Слаш, са били нападнати от група младежи в Слънчев бряг.
 
Двамата музиканти били заедно със свои колеги от САЩ, които били обиждани за цвета на к

Църквата почита Успение на Св. Йоан Рилски

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/cyrkvata-pochita-uspenie-na-sv.-ioan-rilski-2043126

На 18 август Българската православна църква отбелязва смъртта (Успението) през 946 г. на Св. Йоан Рилски, една от най-големите фигури на Средновековието, оказала влияние върху целия източноправославен свят.
 
Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в с. Скрино в

Тридневен траур в Испания след нападението в Барселона (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/tridneven-traur-v-ispaniia-sled-napadenieto-v-barselona-video-2043134

Три дни национален траур са обявени в Каталония след нападението, при което загинаха 13 души, а мнозина други бяха ранени, предаде „Индипендънт”.
 
Испанският кралски двор осъди нападението. „Те са убийци, бандити, които няма да ни тероризират. Цяла Испания е Барселон

Бандитизъм вместо правов ред

http://pogled.info/svetoven/banditizam-vmesto-pravov-red.88481

/Поглед.инфо/ Дори човек, неинтересуващ се от политиката и новините, със сигурност е забелязал за себе си, бързо нарастващата враждебност и омраза в света; немислимото става нещо обичайно в отношенията между държавите и физическите лица. Жестокостта се превръща в ресурс, чрез който експлоатиращият повдига материалното си благополучие. Жестокостта и агресията вече не са само атрибути на лошите нрави и възпитание. Те са се монетаризирали, превърнали са се едва ли не в основен източник на печалба...

Укрофашизмът и деградацията на разума (социо-патологичен анализ)

http://pogled.info/svetoven/ukrofashizmat-i-degradatsiyata-na-razuma-sotsio-patologichen-analiz.88482

/Поглед.инфо/ Украинският фашизъм (бандеровщината) е ярък пример за проявление на активен дегенеративен процес. Не е единственият, но вероятно е най-ярък (мало-славянските нацизми като цяло са дегенеративни; както племенната самостоятелност унищожи индианците). На историята е известно какво искаше Хитлер, какво искаше Мусолини, какво искаха японските милитаристи и т.н. Това са мрачни, човеконенавистни мечти, но те са напълно оформени, отчетливи и устойчиви. Те планират определен образ на бъдещето, структурирани са като качествени модели на отношения. Те ясно знаеха какво точно ще създават и какво ще унищожават.

Китай затяга "ръждясалия колан" на "кръста" на САЩ

http://pogled.info/svetoven/kitai-zatyaga-razhdyasaliya-kolan-na-krasta-na-sasht.88483

/Поглед.инфо/ Заплахата от протекционистични мерки и търговски ограничения между САЩ и Китай се засилва, затова търговската война изглежда неизбежна. Единственият въпрос е кога ще започне и под каква форма ще се прояви, счита Вячеслав Холодков, началник на Сектора за международните икономически организации в Центъра за икономически изследвания към РИСИ.

Проф. Николай Палашев: Парите започват да подменят ценностите в медиите

http://pogled.info/bulgarski/prof-nikolai-palashev-parite-zapochvat-da-podmenyat-tsennostite-v-mediite.88479

/Поглед.инфо/ Генералният директор на БНТ ще трябва да поддържа медийната политика в контекста на неолибералния политически модел Интервю на Десислава Пътева с проф. Николай Палашев, ръководител на катедра „Комуникация и информиране” в УНИБИТ

Населението си иска фелдфебел – получи Валери Симеонов

http://pogled.info/bulgarski/naselenieto-si-iska-feldfebel-poluchi-valeri-simeonov.88480

/Поглед.инфо/ Валери Симеонов нахлува посред нощ в дискотеките в Слънчев бряг от безсилие, а не защото превишава правомощията си или злоупотребява с властта си. Той я няма, а единственото, което му остава, за да покаже все пак, че е фактор, е битовият незначителен тормоз, упражнен в лично качество. Старшинка на рота. Това не означава, че ротата е жертва. Напротив. Дискотеките в Слънчев бряг, както и цялата мутренска индустрия, родена от мръсни и кървави пари, никога не е функционирала и няма да функционира според закона. Нелепостта на Симеонов не е извинение за безобразията по морето или където и да е. Просто неговите акции нищо няма да променят, нито в този курорт, нито другаде.

Почитаме Св. Иван Рилски

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/N_mlFwIJiDQ/

Отбелязва се в деня на годишнината от смъртта на Св. Иван Рилски.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви.

Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.

Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След Освобождението на България от византийско робство цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г., където остават почти три столетия.
През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

Според преданието е извършил много чудеса през живота си и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.

Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ. Почитан е като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия.

Иманяри лудо копаят из родината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396298

Иманяри лудо копаят из родинатаДревните находки      са най-доходният      бизнес в подземния свят Лудо копаене обръща земните пластове на родината. Иманярският сезон е в разгара си и търсачите на съкровища се потят с кирки и лопати. Някъде ръмжат и багери. Древните находки са най-доходният бизнес в подземния свят. И най-безопасният.

Нов атентат - на 115 км от Барселона. Убити са петима джихадисти (ВИДЕО)

http://clubz.bg/57359-nov_atentat_na_115_km_ot_barselona_ubiti_sa_petima_djihadisti_video

Испанската жандармерия уби тази сутрин петима джихадисти в средиземноморския град Камбрилс в автономна провинция Каталуня, съобщи в. "Ел Мундо".

Преди да бъдат застреляни, терористите се опитали да извършат атентат, подобен на вчерашния в Барселона. Те прегазили с кола неуточнен брой хора, като ранили шестима. Двама от пострадалите са в тежко състояние. Курортното градче е само на 115 км югозападно от Барселона.

 

 

Нападението станало в 1 часа сутринта местно време (2 часа българско). Терористите се врязали в тълпата на крайморския булевард на Камбрилс.

Шофираното от джихадистите "Ауди" обаче се сблъскало с кола на местната жандармерия. Завързала се престрелка и четирима терористи били убити. Петият починал по-късно от раните си.

Терористите от Камбрилс носили колани с експлозиви, които спецченгета обезвреждат. 

Атентатите в Барселона и Камбрилс са свързани, обявиха разследващите органи. Според полицията и експлозията от сряда в град Алканар, при която загина един човек, също е част от общия план на терористите.

"Работим по хипотезата, че убитите в Камбрилс терористи са свързани със събитията, регистрирани в Барселона и Алканар", обяви местната полиция в профила си в социалната мрежа "Туитър". 

В къщата в Алканар, където имаше експлозия в сряда, бяха открити газови бутилки. По-рано полицейският офицер Жозеп Луис Траперо заяви, хората в къщата „са подготвяли взривно устройство“. 

Каталунската полиция заяви, че ситуацията в Камбрилс е вече под контрол. Операцията в града обаче продължава и бе отправен призив хората да са предпазливи и да се приберат по къщите си.

13 души загинаха, а над 100 бяха ранени вчера следобед, когато микробус се вряза в тълпа от пешеходци в центъра на Барселона. Шофьорът-убиец все още се издирва.

Нов атентат в Испания. Убити са петима джихадисти (ВИДЕО)

http://clubz.bg/57359-nov_atentat_v_ispaniq_ubiti_sa_petima_djihadisti_video

Испанската жандармерия уби тази сутрин петима джихадисти в град Камбрилс в автономна провинция Каталуня, съобщи м. "Ел Мундо".

Преди да бъдат застреляни, терористите се опитали да извършат атентат, подобен на вчерашния в Барселона. Те прегазили с микробус неуточнен брой хора, като ранили шестима. Двама от пострадалите са в тежко състояние.

Според непотвърдени сведения терористите от Камбрилс носили колани с експлозиви.

13 души загинаха, а над 100 бяха ранени вчера следобед, когато микробус се вряза в тълпа от пешеходци в центъра на Барселона.

Тръмп иска куршум със свинска кръв за ислямисти

http://dnes.dir.bg/news/kurshum-atentat-barselona-jihad-sasht-izbori-2016-26250906

Доналд Тръмп предложи като реакция за терористичното нападение в Барселона, борбата срещу ислямския тероризъм да се води с куршуми, потопени със свинска кръв.

Експлозия в жилище в община Алканар е предшествала атентата в Барселона

https://offnews.bg//sviat/eksplozia-v-zhilishte-v-obshtina-alkanar-e-predshestvala-atentata-v-ba-663071.html

Каталунската полиция съобщи за взрив в жилище в община Алканар край Барселона, който е станал през нощта в сряда.

Случаят е свързан с атентата в Барселона. Има един убит, седем са ранени. Къщата е изцяло разрушена.

По информация на вестник Ел Паис, на мястото на взрива са открити бутилки с пропан-бутан.

В четвъртък вечерта бял Форд Фокус е прегазил двама полицаи на КПП за контрол на автомобилното движение в Барселона.

Шофьорът е застрелян от служители на реда. Все още не е ясно дали случаят е свързан с атентата в Барселона.

В четвъртък следобед микробус се вряза в туристи в центъра на Барселона. Каталунските власти потвърдиха за 13 убити и най-малко 100 ранени при атентата.

Атаката е станала на най-оживената пешеходна улица в столицата на Каталуня - Лас Рамблас, в близост до търговския център "Ел корт инглез".

"Ислямска държава" пое отговорността за атентата в Барселона, съобщи информационната агенция на групировката Амак, цитирана от Ройтерс.

"Извършителите на атентата в Барселона са войници на Ислямската държава и проведоха операцията в отговор на призивите за нападения срещу държавите от коалицията", пише агенция Амак, имайки предвид предвожданата от САЩ международна коалиция срещу групировката.

Проф. Вихра Миланова: В глобалното затопляне се повишават случаите на агресия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6395968

Проф. Вихра Миланова: В глобалното затопляне се повишават случаите на агресияУпотребата на дрога при много хора е последвана от психоза, подобна на шизофрения - Проф. Миланова, напоследък се увеличават случаите на агресия по улиците и на обществени места. Има ли връзка с жегата, както се говори? - Наскоро попаднах на любопитно заглавие в американскоиздание:Вирусниятгняв се разпространява като болест и разболява страната

Атентаторът от Барселона е избягал

http://dnes.dir.bg/news/atentat-barselona-jihad-26250859

Шофьорът на микробуса, който се вряза в тълпата в Барселона, убивайки най-малко 13 души, е все още на свобода, съобщи испанската полиция.

Дрис Укабир сам отишъл в полицията

http://frognews.bg/news_140431/Dris-Ukabir-sam-otishal-v-politsiiata/

Млад мъж, който се представил за 28-годишния Дрис Укабир Сопрано, отишъл в полицейското управление в испанския град Рипол и обявил документите си за откраднати, пишат в. „Ла Вангуардия” и в. „Ел Паис”.

Испанската полиция: Шофьорът на буса не е сред арестуваните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396847

Испанската полиция: Шофьорът на буса не е сред арестуванитеИспанската полиция съобщи на пресконференция, че нито един от двамата арестувани по-рано не е шофьорът на буса, убил 13 души и ранил повече от сто в Барселона, предава Си Ен Ен. От полицията информират, че единият от задържаните е с марокански произход, а другият е от автономния испански град Мелиля, който се намира в Северна Африка.

Взрив в жилище в Каталуния, един убит

http://dnes.dir.bg/news/vzriv-atentat-barselona-jihad-26250803

Представител на каталунската полиция заяви, че е имало взрив в жилище в Каталуния. Случаят е свързан с атентата в Барселона. Има един убит.

Испанец загинал при взрив в къща, свързана с атентата в Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396840

Испанец загинал при взрив в къща, свързана с атентата в БарселонаИспанец е загинал при експлозия в къща в град Алканар , предава Си Ен Ен. От медията съобщават, че къщата, където е станал взривът, е свързана с атентата в Барселона. Град Алканар се намира на 100 километра от Барселона.  Очаквайте

Терорът пристигна и в Барселона - какво е известно дотук

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/18/3026503_terorut_pristigna_i_v_barselona_-_kakvo_e_izvestno/?ref=rss


Най-малко 13 души загинаха, след като микробус се заби в пешеходци на един от най-популярните пешеходни булеварди в Барселона.<br /><br />Към полунощ българско време ранените са най-малко 100, близо 15 от тях - в критично състояние. Полицията определи случващото се като терористичен акт.<br /><br />"Дневник" обобщава най-важното от изминалите часове след атаката:<br /><br />Какво се случи<br /><br />Бял микробус "Фиат" премина...

Официално: 13 убити и поне 80 ранени в Барселона

https://www.actualno.com/europe/oficialno-13-ubiti-i-pone-80-raneni-v-barselona-news_628413.html

Двама души са арестувани, 13 са убити, а 80 са ранени след атентата в Барселона, съобщиха местните власти и полицията в Каталуния. Регионалният премиер Карлос Пучдемон заяви, че испанската полиция е арестувала двама души след атентата в Барселона, предаде BBC. Дрис Укабир, на и

Емоджи: Филмът

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/08/18/3024607_emodji_filmut/?ref=rss


САЩ, 91 мин.<br />Режисьор: Тони Леондис<br />Сценарист: Тони Леондис, Ерик Сийгъл и Майк Уайт<br />Продуцент: Мишел Раймо Койате<br />Озвучен с гласовете на: Ралица Паскалева, Станислав Койчев – Стан, Георги Стоянов, Стефани Петкова, Албена Михова, Николай Петров, Стефан Стефанов, Лина Шишкова, Денислав Димитров<br />"Емоджи: Филмът" отключва един невиждан досега таен свят, намиращ се в смартфона ви. Скрит в приложението за съобщения е Текстополис –...

Борислав Евлогиев: 16 са тежко пострадали, няма българи

http://dnes.dir.bg/news/balgari-postradali-atentat-borislav-evlogiev-26250708

Последните данни са за 12 жертви, 16 тежко ранени, 23 по-леко ранени, 43 с леки травми.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване