Трети задържан за атентата в Барселона

http://dnes.dir.bg/news/atentat-barselona-26252403

В северния град Рипол е задържан още един човек във връзка с вчерашната терористична атака с бус в Барселона, при която загинаха 13 души, а десетки са ранени.

Снимка на деня: Останките от "фабриката за бомби" в Испания

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/08/18/3026628_snimka_na_denia_ostankite_ot_fabrikata_za_bombi_v/?ref=rss


Първият инцидент от кървавия четвъртък в Испания е експлозията в къща в град Алканар на около 100 км югозападно от Барселона.<br /><br />Според полицията тя е била използвана за изработване на самоделни бомби от бутилки за газ.<br /><br />Първоначално властите не правеха връзка с атаката с микробус в столизата на Каталуня, но след това обявиха, че такава вероятно съществува не само с Барселона, но и с опита за атентат в 1 часа през нощта на 17 срещу 18 август в...

Трети задържан за нападенията в Испания

http://www.moreto.net/novini.php?n=357777

Властите в Испания са задържали трети човек, заподозрян в съучастие към терористичните актове вчера в Барселона и Камбрилс. Това съобщи местната медия Mossos. Мъжът е задържан в град Рипол, намиращ се в провинция Херона в Каталония.

Държавата ще финансира изцяло културните проекти за европредседателството

http://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-finansira-iztsyalo-kulturnite-proekti-za-evropredsedatelstvoto-news268114.html

Държавата ще финансира изцяло културните проекти свързани с българското председателство на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. Съфинансиране от кандидатите няма да се иска, но няма да се поемат разходите за телефони, офиси и канцеларски материали. Това реши Националния фонд "Култура" на извънредно заседание, който промени условията и сроковете за кандидатстване по Културната програма, съобщи Министерството на културата. До промените се стигна след публичното обсъждане на условията по схемата, като са взети предвид отправените коментари и бележки.   Първата покана за набиране на предложения е с финансов ресурс от 1.65 млн. лв. По нея могат да кандидатстват както фирми и творчески организации, така и граждани и хора на изкуството. Всеки може да подаде колкото си иска проектни предложения. Максималното финансиране на един проект ще бъде до 100 000 лв. Средствата ще бъдат отпускани на три етапа – аванс от 20% от стойността на проекта, междинно плащане от 50% от стойността и проекта, който ще бъде платен до края на януари 2018 г. и окончателно плащане – до три дни от приключването на проекта и представянето на финалния отчет. Проектите трябва да бъдат изпълнени от 1 януари до 30 юни 2016 г. Срокът за кандидатстване остава 45 дни и започва да тече от 18 август  до 15 часа на 2 октомври 2017 г. Проектите трябва да се подадат в Националния фонд "Култура". Те ще се оценяват от комисия, чийто състав ще бъде определен от министъра на културата Боил Банов. "Големият акцент ще е върху младите хора, с това България има да наваксва, имаме изключително младо поколение, което да представим, а и то да представи нас“, коментира неотдавна министър Банов как ще се оценяват проектите.   По културната програма на европредседателството ще се финансират дейности, свързани спровеждането на събития. Например концерти, фестивали, изложби. Ще се подпомагат и проекти свързани с културното наследство – литература, изобразително изкуство, театър, кино, анимация, фолклор и други.   Културнатани програма има за цел да представи българската националната специфика и идентичности да подчертае мястото на стрната ни в Европа. Очаква се проектите да представят културата и традициите на страната ни по атрактивен и въздействащначин, който да създава положителен образ на България в европейски контекст. Програмата е с принос към "Европейската година на културното наследство" (2018 г.), София - европейска столица на спорта 2018 г. и със споделена визия за "Пловдив - европейска столица на културата" 2019 г. Културната ни програма ще даде видимост и ще отбележи по подходящ начин и значими за България събития и дати от националната и европейска история. Това са 60-та годишнина от подписването на Римските договори, 10-та годишнина от членството на България в ЕС и 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Това е първата сесия за набиране на предложения по културната програма. Ако се намери финансиране може да се обяви и втора, каза неотдавна Боил Банов.

Законът за съдебната власт: да унищожим постигнатото

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/18/3025443_zakonut_za_sudebnata_vlast_da_unishtojim_postignatoto/?ref=rss


"Всички се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Мисля че в този дух е и целта на Закона за съдебната власт."<br /><br />Така президентът Радев, меко, благоприлично и мъдро, както подобава на държавен глава, се мотивира пред медиите миналата седмица защо не е наложил вето на промените на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Но не се разбра кои точно разпоредби той има предвид, че гарантират да има независими и да няма недосегаеми магистрати. Припомням -...

Улицата на позора - Ден 10

https://www.actualno.com/sofia/ulicata-na-pozora-den-10-news_628262.html

Тежката драма, в която се превърна за стотици хора неистовото желание на една голяма строителна фирма да издигне 43-етажен небостъргач в столичния квартал "Стрелбище", вече има изключително сериозен отзвук. Със сериала "Улицата на позора" Actualno.com запозна подробно читателите

Огнеборци предотвратиха горски пожар край Златарица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397096

Огнеборци предотвратиха горски пожар край ЗлатарицаОгнеборци от Елена спасиха от изпепеляване 5 дка широколистна гора в землището на Златарица. Сигнал за пожара, тръгнал по неизползваема жп линия, бил получен в 20.20 ч. в четвъртък на спешния тел.112. На мястото се отзовали един специализиран автомобил и трима пожарникари. Те успели да потушат пламъците, преди да се прехвърлят в горския масив.

България е на дъното по раздаване на хуманитарни помощи

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bylgariia-e-na-dynoto-po-razdavane-na-humanitarni-pomoshti--245066/

За миналата година са били заложени 5 млн. лв. за официална помощ за развитие, а за тази – 6 млн. лв.

Shell прави залог за 14 млрд. долара с най-голямото плаващо съоръжение за LNG

http://www.investor.bg/drugi/338/a/shell-pravi-zalog-za-14-mlrd-dolara-s-nai-goliamoto-plavashto-syoryjenie-za-lng-245075/

С новото съоръжение компанията иска да запази позицията си на най-голям независим производител на втечнен природен газ в света

Когато някой каже "Цанков камък", как само всички се изнервят…

http://clubz.bg/57373-kogato_nqkoj_kaje_cankov_kamyk_kak_samo_vsichki_se_iznervqt%E2%80%A6

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган Снимка Веселин Боришев

„В края на краищата за 1 милиард съоръжение не работи, губим пари, сезирайте прокуратурата“, каза преди дни премиерът Бойко Борисов, а заръката му вече бе изпълнена – двама депутати от ГЕРБ внесоха ден по-рано сигнал за язовир „Цанков камък“ и похарчените за него почти 1 милиард лева държавни пари.

Това, че комплексът „Цанков камък“ - язовир, водноелектрическа централа и обходен път – е бил планиран за 220 млн. евро, а накрая струва на данъкоплатците почти половин милиард евро, е отдавна известно. Това, че би се изплатил след поне няколкостотин години, също е отдавна известно. Това, че бе започнат от правителство на НДСВ и ДПС, оскъпен под ръководството на БСП и завършен от кабинет на ГЕРБ – и това го знаем отдавна. Консултантският хонорар на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от 1,5 млн. лв., получен от един от изпълнителите на проекта, е не по-малко известен факт.

Започването на строителство при липса на надеждни предварителни проучвания също не е новина. Затова е крайно наивно да се очаква, че държава, чиято прокуратура, контролни органи и изпълнителна власт са направили възможно тази далавера да остане безнаказана досега, ще постигне различен резултат този път. Защото нито прокуратурата е променена, нито контролните институции са заработили независимо и ефективно, нито изпълнителната власт е прочистена от преките участници в схемата.

Защо тогава всички са толкова нервни?

Защото най-вероятно подновяването на скандала за „Цанков камък“ има друга цел – да припомни на някого за някаква зависимост, да се сдобие прокуратурата с пореден материал за повдигане на обвинения „на трупчета“ и най-очевидното: да даде повод на управляващите да атакуват опозицията, защото България започна да изглежда като държава без опозиция.

Засега не виждаме причината зад завесата, но само наличието на такава причина може да обясни рязкото и странно изнервяне на всички играчи. Първо, ГЕРБ и Бойко Борисов отново се разпалиха по тема, по която вече бяха разпалени преди 7 години и по която още тогава внесоха сигнал в прокуратурата – уви, без никакъв резултат. След това БСП и Корнелия Нинова подскочиха, заканиха се да съдят всеки, който ги обвинява в нещо, а за капак червената лидерка изпрати писмо до Австрия, за да провери твърденията за корупция в „Цанков камък“ (проектът започна след Меморандум между България и Австрия за изпълнение на съвместни проекти по Протокола от Киото, а основните строители бяха австрийски фирми, но с български подизпълнители – б.а.).

 

Ахмед Доган е получил от изпълнител на проекта консултантски хонорар от 1,5 млн. лв.

Безспорно най-изнервеното включване бе на Ахмед Доган, който се обади два пъти в два поредни дни. Първо обяви всяко негово споменаване в медиите за „фалшива новина“, а след това използва пресцентъра на партията си, за да заяви: „д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта "Цанков камък", чиито консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения“. Спекулативните твърдения бяха тиражирани в няколко анонимни сайтове, които „предупреждаваха“ за арест на основателя на ДПС.

На ръба на смешното

Не може толкова много глупости да се изговарят за толкова кратко време. Не може ГЕРБ точно сега да се сетят за нещо, за което се сетиха преди 7 години и веднага след това забравиха. Не може БСП да твърди, че няма нищо с тази схема, след като по времето на оскъпяването на проекта имаше и премиер, и енергиен министър. Не може ДПС да се правят на паднали от Марс, след като проектът бе започнат от излъченото с техния мандат правителство на Сакскобургготски, продължен от следващото правителство с тяхно участие, лидерът им да е получил 1,5 млн. лв. от дъщерно дружество на един от строителите на обекта, а пък в интервюта депутатите на движението да славохвалеха своя лидер Ахмед Доган като „един от идеолозите при построяването на „Цанков камък“.

 

Очевидно тази безнаказана милиардна кражба в момента е параван за нещо друго, но подновяването на темата е безспорно добра новина. Не бива да е нормално държавата да започва такъв огромен проект без надеждни геоложки проучвания. Не бива да е нормално да няма предварителни разчети и сумата да може да набъбва непрекъснато. Най-неприемливото е един от хората, които управляват държавата в този момент, да получава официално огромна сума пари от един от изпълнителите на проекта – т.е. да е един от получателите на парите на данъкоплатците. И това, според съда, да не е конфликт на интереси. А още по-неприемливо от най-неприемливото е, че прокуратурата се прави на безсилна, а следващото управление дори не е прочистило от държавната енергетика всички, които са били изпълнители на схемата.

По всичко това „Цанков камък“ си прилича с АЕЦ „Белене“ - корупционният потенциал на такива проекти е толкова голям, че те успяват да „увлекат“ всяко следващо управление и да обезсилят всички институции в държавата. Това е формулата на безнаказаната корупция. Добре е, че се сещаме за нея. Не е добре, че никой все още не е демонстрирал воля да атакува сърцевината на проблема – проядените институции и превзетото правосъдие.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

 

 

Жертвите и ранените от атаката в Барселона са от 28 държави

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/18/3026595_jertvite_i_ranenite_ot_atakata_v_barselona_sa_ot_28/?ref=rss


Много французи и австралийци, трима загинали германци и белгиец са само малка част от списъка със засегнатите от атентата Барселона, след като микробус се заби в пешеходци по оживената и посещавана от туристи улица "Ла Рамбла". Каталунското регионално правителство потвърди, че 13-те жертви и стоте ранени са от общо 28 държави. Сред пострадалите 15 са в тежко състояние, 23 - с по-малко сериозни наранявания и близо 50 с по-леки, съобщава в. "Ел паис".<br /><br />В...

КФН потвърди проспект за IPO на Софарма имоти АДСИЦ

http://econ.bg/Новини/КФН-потвърди-проспект-за-IPO-на-Софарма-имоти-АДСИЦ_l.a_i.747728_at.1.html

На заседанието си на 17.08.2017 г. Комисията за финансов надзор (КФН) реши, че потвърждава проспект за първично публично предлагане (IPO) на емисия в...

Върнаха задигнати 700 лв. на пенсионер във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397044

Върнаха задигнати 700 лв. на пенсионер във Велико ТърновоПортфейл със 700 лева е върнат на собственика в гр. Велико Търново, съобщи МВР. На 16 август 66-годишен мъж заявил, че около 10:00ч. в заведение на жп гара Велико Търново, му е извършена кражба на портфейл със сумата от няколкостотин лева. Заведена е преписка за извършено престъпление по чл. 194, ал.1 от НК.

Камион блъсна пешеходка на магистрала "Тракия"

https://offnews.bg//112/kamion-blasna-peshehodka-na-magistrala-trakia-663088.html

Камион блъсна пешеходка на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 22.00 часа на 17 август в района на 344 км в посока Бургас. 

Тогава товарен автомобил "Мерцедес 413 CDI” с бургаска регистрация, управляван от 32-годишен мъж от Бургас, блъснал жената. Камионът ударил с предната дясна част на колата жената, която се движела в дясната активна пътна лента на магистралата. В резултат на удара тя загинала на място.

Все още не е ясна самоличността на жената. По първоначална информация тя е на възраст около 35-40 години.

Тялото на жената е е откарано в "Съдебна медицина" при УМБАЛ - Бургас за аутопсия.

„Моята приятелка Паническата атака” от Ванеса Виденова – разказ за страха в първо лице

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6397092

„Моята приятелка Паническата атака” от Ванеса Виденова – разказ за страха в първо лицеПопулярната влогърка споделя за своята борба с паническата атака и пътя към себепознанието и решаването на проблема! Паническата атака представлява внезапен епизод на силен страх, който отключва физически симптоми, без да има реална опасност или видима причина. Когато пристъпът настъпи, обикновено имаме усещането, че губим контрол.

Джип се преобърна след грешна маневра на магистрала

//dariknews.bg/regioni/varna/dzhip-se-preobyrna-sled-greshna-manevra-na-magistrala-2043243

Лека кола "Ленд Роувър" се преобърна при пътен инцидент на магистрала "Черно море" вчера следобед, съобщиха от варненската полиция.
 
Катастрофата станала към 14.30 ч. в платното в посока Варна. 27-годишният водач на лека кола "Фолксваген" от Рудоз

Още разкрития около атаките в Каталуния

//dariknews.bg/novini/sviat/oshte-razkritiia-okolo-atakite-v-kataluniia-2043251

Испанските власти предполагат, че клетка от осем души може би е извършила атаките в Каталуния вчера и че групата е планирала да използва бутилки с пропан-бутан, предаде Ройтерс, като се позова на източник от разследването.

12 области с най-високата степен за пожари

https://offnews.bg//112/12-oblasti-s-naj-visokata-stepen-za-pozhari-663087.html

Най-висока степен за пожароопасност има в 12 области на страната. Най-високата степен на опасност от пожари е в сила за областите: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Плевен.

Там е възможно възникването на бързо разпространяващи се, много силни и трудни за овладяване пожари с въвличане на дървесните корони.

Много голям индекс за опасност от пожари има Източна и Югоизточна България, както и на места в Централна Северна България. При този индекс има вероятност за разразяване на много силни пожари с частично или пълно засягане на короните на дърветата.

Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Междувременно в Хасковско все още има пожари. Все още не е локализиран пожарът в района на селата Княжево и Срем, община Тополовград. Овладян и локализиран напълно е пожарът край ивайловградското село Черничино. Успокоена е обстановката в района на селата Сакарци и Княжево, община Тополовград.

Премиерът изпрати 60-тонен булдозер за потушаване на пожарите.

Продължава разследването на причините за пожарите в областта. Няма опасност за населени места, за селскостопанска продукция, няма пострадали при гасенето на пожарите. 

Регата Порт Варна започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357764

От днес до 20 август във Варна се провежда 42-то издание на Регата Порт Варна 2017 за деца и юноши, за класовете Оптимист, Лазер 4.7 и 420, съобщиха от клуба за Moreto.net. Тазгодишното издание на регатата, както и всички други състезания, организирани от клуба през 2017 година са посветени на 40 годишнината от обиколката на света на кап.

След Германия Монбат поглежда и към завод в Тунис

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sled-germaniia-monbat-poglejda-i-kym-zavod-v-tunis-245068/

Българският производител на акумулаторни батерии възнамерява да придобие местното публично дружество ASSAD

Тейлър Суифт дари средства на хора, станали жертви на сексуално насилие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6397076

Тейлър Суифт дари средства на хора, станали жертви на сексуално насилиеПоп звездата Тейлър Суифт спази обещанието си да дари средства на организация, подкрепяща жертви на сексуални нападения, след като спечели делото срещу бившия радио диджей, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Певицата, която е на 27 години, направи щедро дарение на американската фондация "Радостно сърце" ("Joyful Heart"), чиято мисия е да образова,

Арестуваха още един във връзка с атентата в Барселона (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397031

Арестуваха още един във връзка с атентата в Барселона (Обновена) Каталунският вътрешен министър Жоаким Форн каза днес за Каталунското радио, че в северния град Рипол е задържан още един човек във връзка с вчерашното нападение с бус в Барселона, в което загинаха 13 души, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това е третият арест. Вчера бяха задържани двама души - единият също в Рипол, а другият - в Алканар.

Нинова: Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397069

Нинова: Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ„Съболезнования за семействата и близките на загиналите в терористичния акт в Барселона”. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите й такива атаки целят да отнемат най-възвишените ни общочовешки ценности, защото на тях се крепят обществата ни. „Страхът и ужасът, които това варварство всява,

Деница Златева: Европа ще трябва да покаже лидерство

http://www.cross.bg/zlateva-denitza-zayavi-1552455.html

/КРОСС/ „Изказваме съболезнование на семействата и близките на загиналите. Надаваме се, че тези над 100 души, които бяха ранени, ще се възстановят бързо". Това заяви в ефира на bTV зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева по повод атентатите в Барселона. По думите й нито една страна не е защитена от тероризъм. Според нея за съжаление през последните години тези терористични актове са станали част от ежедневието ни - Ница, Берлин, Стокхолм, Лондон. Тя подчерта, че, голяма част от извършителите са хора, с които живеем, което ни изправя пред още по-големи предизвикателства. „Европа ще трябва да покаже лидерство. С общата политика за сигурност и по-засилено сътрудничество между отделните служби за сигурност и нашите в България ще успеем с превенция да предотвратяваме такива случаи за в бъдеше", каза тя.Златева поясни, че в системата на МВР отдавна има напрежение и сътресения и по отношение на неизплащане на полагаемите им средства за закупуване на облекло. Тя подчерта, че вчера отново сме станали свидетели на това недоволство. „Ние като общество трябва да оценяваме по достойнство и работата на МВР и на Министерство на отбраната, защото всеки един от нас е зависим от техните служители". Деница Златева обясни, че сигналът за „Цанков камък" е поредната димка, която се пуска в публичното пространство

Корнелия Нинова: Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ

https://www.actualno.com/politics/kornelija-ninova-sila-kuraj-i-podkrepa-za-celija-ispanski-narod-news_628463.html

Съболезнования за семействата и близките на загиналите в терористичния акт в Барселона. Това написа във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й, такива атаки целят да отнемат най-възвишените ни общочовешки ценности, защото на тях се крепят обществата ни. „Страхът и ужасът, които това варварство всява, няма да успеят, ако бъдем единни и съпричастни в борбата с тероризма. Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ”, пише още Нинова.

Най-големите терористични нападения в Европа за последните години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397049

Най-големите терористични нападения в Европа за последните години
Във вчерашния атентат в Барселона с микробус, врязал се в пешеходци, загинаха 13 души, а ранените бяха десетки. Подобна атака имаше през нощта и в курорта Камбрилс в Каталуния. Там бяха ранени шестима души и ликвидирани петима заподозрени терористи. Във връзка с двете атаки агенция Асошиейтед прес припомня някои от най-големите атентати в Европа,

Индия купува американски хеликоптери за 650 млн. долара

http://www.cross.bg/indiya-helikopteri-dolara-1552454.html

/КРОСС/ Индия одобри 650 млн. долара за покупката на шест американски щурмови хеликоптери на корпорацията "Боинг". В рамките на голяма оръжейна сделка през 2015 г. Ню Делхи вече закупи 22 машини "Апачи", сега иска още шест. Новопоръчаните хеликоптери ще са с пълно бойно оборудване и са предназначени за армията, предава БГНЕС. Предишните 22 "Апачи", които са въоръжени с ракети "Хелфайър" и "Стингър", бяха закупени за подмяна на остарелия хеликоптерен флот на индийските войски. Индийската армия за първи път ще бъде въоръжена с щурмуви хеликоптери и специалисти предполагат, че те ще бъдат използвани за операции по разположените високо в планините държавни граници - особено по източната си граница с регионалния й съперник Китай.Ню Делхи и Пекин са затънали в напрегната безизходица над стратегическото плато в Хималаите, където стотици индийски и китайски войници се дебнат повече от три месеца. Индия - най-големият вносител на въоръжения в света - инвестира десетки милиарди в обновяването на въоръженията си от съветската епоха, за да се противопостави на дългогодишните териториални спорове със съседите си, които разполагат и с ядрено оръжие. Индия е подписала няколко сделки за големи суми, откакто министър-председателят Нарендра Моди дойде на власт през 2014 г. През април тя подписа военна сделка с Израел на стойност близо 2 млрд. долара

Дете на 3 години загинало в атентата, 7-годишно в неизвестност

https://offnews.bg//sviat/dete-na-3-godini-zaginalo-v-atentata-7-godishno-v-neizvestnost-663086.html

Дете на 3 години е загинало при атентата в Барселона, това е най-младата жертва, съобщиха местните власти. Националността му не се съобщава. 

7-годишно момченце от Австралия е в неизвестност, съобщи британското издание "Тelegraph". Малкият Джулиан и майка му Джом били в района на площад "Каталуния", когато микробусът връхлетял и блъснал десетки пешеходци. Младата жена пострадала при нападението и била откарана в болница със сериозни наранявания.

Състоянието й е стабилно и няма опасност за живота й, но вече повече от половин денонощие близките й не знаят къде е Джулиан. 

Сред ранените са граждани на: Франция, Германия, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Великобритания, Люксембург, Австрия, Канада, Еквадор, САЩ, Филипините, Кувейт, Пакистан, Тайван, Турция, Италия и Алжир.

26 френски граждани са били ранени при терористичната атака в Барселона, предаде Ройтерс. 11 от тях са в тежко състояние, уточни френското външно министерство. Министър Жан-Ив Льо Дриан ще посети Барселона по-късно днес, за да се срещне с пострадалите.

Дете на 3 години загинало в атентата

https://offnews.bg//sviat/dete-na-3-godini-zaginalo-v-atentata-663086.html

Дете на 3 години е загинало при атентата в Барселона, това е най-младата жертва, съобщиха местните власти. Националността му не се съобщава. 

26 френски граждани са били ранени при терористичната атака в Барселона, предаде Ройтерс. 11 от тях са в тежко състояние, уточни френското външно министерство. Министър Жан-Ив Льо Дриан ще посети Барселона по-късно днес, за да се срещне с пострадалите.

Пострадалите при атаката са хора от 24 националности. Две от жертвите са от белгийски и италиански произход.

Барселона не е случайна цел, какво ще последва

https://www.vesti.bg/sviat/barselona-ne-e-sluchajna-cel-kakvo-shte-posledva-6072801

Събитията в Близкия изток показват, че ще има още атаки като тази в Барселона, пише Руслан Трад в коментар за Vesti.bg

15 неща, които важат за всеки Овен, Телец или Козирог

https://www.actualno.com/curious/15-neshta-koito-vajat-za-vseki-oven-telec-ili-kozirog-news_628461.html

Това са зодиите, за които трябва да знаем всичко. Те могат да ни направят живота черен с ината си, а след това свят да ни се завие от романтичните им подвизи. Противоречиви личности, но си струва да ги обичаш! Това са 15 неща, които трябва да знаеш за Овен, Телец и Козирог: 1. Меня

Деница Златева: Не са водени преговори между БСП и ДПС

http://dnes.dir.bg/news/bsp-dps-pregovori-denitza-zlateva-26252176

Пришиването на Делян Пеевски към ГЕРБ е проблем на ГЕРБ. Това обяви зам.-председателят на БСП Деница Златева пред bTV по повод реплика на премиера Бойко Борисов

Индустриалното производство в САЩ се повишава слабо през юли

http://econ.bg/Новини/Индустриалното-производство-в-САЩ-се-повишава-слабо-през-юли_l.a_i.747727_at.1.html

Индустриалното производство в САЩ се повиши през юли с 0,2% спрямо юни, когато нарасна с 0,4%, показват данни на Федералния резерв, цитирани от...

Двама терористи се самовзривиха в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397030

Двама терористи се самовзривиха в ТурцияДвама терористи от смятаната за екстремистка и забранена организация "Маоистка комунистическа партия", която се придържа към ултралява идеология, се самовзривиха в турския окръг Тунджели, отказвайки да се предадат на жандармите, съобщи в петък вестник "Миллиет", цитиран от ТАСС и БТА. Изданието съобщава, че полицията обкръжила къща в село Енидогду,

Арестуваха син насилник, нарушил ограничителна заповед в Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397046

Арестуваха син насилник, нарушил
ограничителна заповед в Полски ТръмбешБързо производство за нарушаване на ограничителна заповед е започнато в РУ Полски Тръмбеш, съобщи МВР. в четвъртък в управлението бил получен сигнал от 76-годишна жителка на с. Раданово, че синът й Й.С.е нарушил заповед на Великотърновския районен съд, с която се ограничава достъпа на мъжа в жилището на потърпевшата.

Нападение на расова основа е станало в Слънчев бряг

https://www.actualno.com/crime/napadenie-na-rasova-osnova-e-stanalo-v-slynchev-brjag-news_628440.html

Старозагорските рапъри Христо Христов-Зипо и Стоян Стоянов-Слаш, са били нападнати от група младежи в Слънчев бряг. Двамата музиканти били заедно със свои колеги от САЩ, които били обиждани за цвета на кожата. Рапърите станаха известни с нетрадиционния си протест пред Наро

ЦРУ предупредили за нападението в Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397035

ЦРУ предупредили за нападението в БарселонаСпоред испанския вестник „Ел Периодико“ властите на Каталонската автономия са били предупредени още преди два месеца от ЦРУ, че Барселона и особено централния ѝ булевард „Лас Рамблас“ са цел на терористични нападения, все още информацията не е потвърдена, предаде ВВС. Според ЦРУ градът е бил ясна цел след атаките в други големи градове като Париж,

Мъж се самопростреля с ловната си пушка край санданско село

http://www.cross.bg/sandanski-pyshka-pirin-1552451.html

/КРОСС/ 32-годишен мъж се самопростреля с пушка в Пирин планина. Полицията изяснява инцидента. Сигналът е подаден към 9.00 ч. тази сутрин от местност на 10 км над село Пирин, община Сандански. На този етап се знае, че мъжът се е самопрострелял със собствено лов оръжие в областта на бедрото. Пострадалият ще бъде транспортиран в болница в Сандански.  

"Радикален ислямски тероризъм" или любимата фраза на Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281495_%22%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC%22+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%

 Когато президентът Тръмп и неговият персонал говорят за групи като ИД и Ал Кайда, те винаги се връщат към един аргумент: необходимостта да се нарече ислямската заплаха с нейното име.

Това са радикални ислямски терористи„, казва Тръмп през октомври. „За да се разреши проблемът, трябва да сте в състояние да кажете какъв е той или поне да го назовете по име.“

Експертите по екстремизма виждат поведението на Тръмп като част от един смущаващ модел: президентът изглежда обича да извиква ислямисткото насилие, но любопитно се колебае да използва думата насилие, когато говори за бялата раса, пише изданието Вокс.
При всички случаи фразата „радикален ислямски екстремизъм“ е както неточна, така и контрапродуктивна и Доналд Тръмп няма как да не знае това. Този вид реторика погрешно идентифицира причината за проблема като я обособява като теологичен проблем, а не като серия от сложни политически и социални фактори, които всъщност я произвеждат.
Вижте пълният текст на: SofiaPress.com

Проф. Михаил Константинов: За атентатите са виновни ръководителите на Западния свят

http://www.moreto.net/novini.php?n=357762

За това, което се случва, основна вина носят ръководителите на Западния свят, които допуснаха в държавите си хора с чужда цивилизационна нагласа и разрушиха Северна Африка, Ирак и Сирия. Това обяви в предаването „Тази сутрин” математикът проф.

Григор Димитров излиза срещу корав японец след 21,30 ч. в Синсинати

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-izliza-sreshtu-korav-iaponetc-sled-21-30-ch-v-sinsina-663085.html

Григор Димитров отново е под пара и след две победи на "Мастърс" турнира в Синсинати тази вечер излиза в четвъртинал срещу Юичи Сугита. Мачът срещу японеца ще бъде за трети за Гришо на Централния корт и е трети в програмата, която стартира в 18,00 часа наше време.

Очаква се срещата на българина да стартира след 21:30 часа. Точно преди нея е двубоят на Надал от трети кръг срещу Алберт Рамос, който беше отложен от вчера. В края на деня в Синсинати Рафа или Рамос ще трябва да изиграят и втори мач.

"В първия мач имах тежък съперник, във втория - също, такъв е и съперникът в третата ми среща", коментира Гришо, "Юичи е много бърз играч, тази година играе добър тенис, гледах няколко негови мача. Освен това, той няма как да губи, което го прави още по-опасен.

Той е играч, който ще бъде готов да се възползва винаги, ако го подцениш. Но аз харесвам своите шансове, играя добре в момента, така че ще се фокусирам върху това да продължа така. Най-доброто, което мога да направя, е да се фокусира изцяло върху себе и следващия съперник”.

Японецът е 44-и в света, но не трябва да бъде подценяван. Тази година се представя много силно и през лятото взе първата си ATP титла, след като спечели турнира в Анталия, Турция.

Северна Корея няма да преговаря за своите ядрени оръжия

http://www.cross.bg/gyterish-povtoril-severna-1552450.html

/КРОСС/ Северна Корея заяви, че няма да преговаря за ядрените си оръжия, докато Вашингтон не прекрати "враждебната политика и ядрените заплахи", предаде Ройтерс. Предупреждението е отправено във вторник от посланика на Пхенян в ООН Ким Ин-ньон, показва стенограма от негов разговор с генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш. В нея не са включени изявления на Гутериш, но в сряда той заяви пред репортери, че е разговарял със севернокорейците. Според стенограмата посланикът повторил решението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да наблюдава какви ще са следващите действия на американците. Ким повторил и искането на своя лидер САЩ незабавно да спрат "арогантните си провокации" и "изключително опасните действия по целия Корейски полуостров", за да бъде успокоено напрежението.    

Круизите в Барселона се движат без промени след атентата

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kruizite-v-barselona-se-dvijat-bez-promeni-sled-atentata-245072/

Вчера надвечер без липсващи пасажери и екипаж от Барселона са отплавали няколко кораба

Нова заплаха на Северна Корея към САЩ

http://frognews.bg/news_140445/Nova-zaplaha-na-Severna-Koreia-kam-SASHT/

Северна Корея няма да преговаря за ядрените си оръжия, докато Вашингтон не прекрати ”враждебната политика и ядрените заплахи”. Предупреждението е отправено във вторник от посланика на Пхенян в ООН Ким Ин-ньон, показва стенограма от негов разговор с генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш.

САЩ ще свалят ракети на КНДР, изстреляни срещу Япония и Южна Корея

http://www.cross.bg/koreya-yaponiya-raketi-1552449.html

/КРОСС/ САЩ смятат да свалят севернокорейски ракети, изстреляни по посока на Япония, Република Корея, както и остров Гуам и континенталната част на САЩ. Това съобщи в четвъртък шефът на Пентагона Джеймс Атис след разговори с министрите на външните работи и на отбраната на Япония и САЩ във формат "две плюс две" във Вашингтон. "С две думи, в случай на изстрелване на ракети по посока на Япония, Гуам, САЩ, Южна Корея, ние смятаме да предприемем незабавни и конкретни действия, за да ги свалим", каза той в отговор на въпрос за мерките, които Вашингтон ще предприеме, ако Северна Корея изстреля балистична ракета. В отговор на същия въпрос, японският министър на отбраната Ицунори Онодера заяви, че Токио "ще използва всички налични средства за противоракетна отбрана".

60-годишна жена стана модел. Вижте я

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/60-godishna-zhena-stana-model.-vizhte-ia-6072796

Хората смятат, че като остаряваш спираш да бъдеш активен, но това далеч не е така. Преди няколко години 60-годишната Олга Хохлова също е смятала така. През 2016 година обаче тя се превръща в професионален модел.

Главчев: За пореден път светът е разтърсен и шокиран

https://www.actualno.com/politics/glavchev-za-poreden-pyt-svetyt-e-raztyrsen-i-shokiran-news_628455.html

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изрази най-дълбоки съболезнования и съпричастност по повод терористичния акт в Барселона в адреси до председателите на Конгреса на депутатите и на Сената на испанския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Народно

Млада жена пострада при верижен сблъсък на пътя София-Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6397029

Млада жена пострада при верижен сблъсък на пътя София-Варна21-годишна шофьорка е в болница с комоцио, след като автомобилът й попадна във верижен сблъсък на пътя София- Варна на разклона за с.Добри дял. Катастрофата станала около 12 ч. в четвъртък, съобщи полицията във Велико Търново. 36-годишният водач на влекач Скания – Д.Т. от с. Григорево, който се движел в посока към  София,

Сухопътните войски и днес оказват помощ при гасенето на пожара край село Маточина

http://www.cross.bg/pozhara-matochina-syhoputnite-1552448.html

/КРОСС/ 35 военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски се включиха в 05.00 ч. сутринта и днес, 18 август 2017 г., в гасенето на пожара край село Маточина, община Свиленград. Формированието, което втори ден оказва помощ за овладяването на огъня, е от 31-ви механизиран батальон - Хасково от състава на Втора механизирана бригада. Действията на военнослужещите се ръководят от капитан Веселин Иванов. Военнослужещите гасят пожар на фронт от 4 км с противопожарен автомобил и транспортна техника и извършват пожароохранително обследване на района на пожара.  

Нинова: Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ

http://www.cross.bg/ninova-narod-ispanski-1552447.html

/КРОСС/ „Съболезнования за семействата и близките на загиналите в терористичния акт в Барселона". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й такива атаки целят да отнемат най-възвишените ни общочовешки ценности, защото на тях се крепят обществата ни. „Страхът и ужасът, които това варварство всява, няма да успеят, ако бъдем единни и съпричастни в борбата с тероризма. Сила, кураж и подкрепа за целия испански народ", пише още Нинова.  

Граждани на 28 страни – жертви на атентата в Барселона. Опит за атентат в Каламбрис

http://www.eurochicago.com/2017/08/grazhdani-na-28-strani/

Граждани на 28 страни са сред убитите или ранените при терористичната атака вчера в центъра на Барселона. 13 убити и над 80 ранени, 15 от които тежко са жертвите от този атентат. Който е бил последван от опит за атентат през нощта на 17 срещу 18 август в Каламбрис, провинция Тарагона. Организаторите на терористичните атентати в Барселона и Каламбрис са планирали още едно нападение, което е предвиждало взривяването на газови бутилки. Испанското правителство обяви тридневен национален траур, който почва от днес.

Как да се справим с подутия корем и храносмилателните смущения?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6395465

Как да се справим с подутия корем и храносмилателните смущения?Причините за неприятното подуване и тежест в стомаха, както и повишено газообразуване, спазми, запек или диария могат да бъдат различни, но в голяма част от случаите главен виновник са лошите ни хранителни навици. По принцип подутият корем или наличието на метеоризъм подсказват за неправилно храносмилане и процес на активна ферментация.

Оцелял от атентата в Манчестър се спасил и от терористичната атака в Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396998

Оцелял от атентата в Манчестър се спасил и от терористичната атака в БарселонаОцелял при атаката в Манчестър се оказва на мястото на атентата в Барселона Крис Паули, който живее в центъра на Манчестър, вчера бил на метри от туристическата улица Ла Рамбла в Барселона, където ван се вряза в тълпа от хора, пише "Мирър". 30-годишният Крис бил на почивка в испанския град заедно със своя партньор Кори Лорд.

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха сесията със спад

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-Европа-и-САЩ-приключиха-сесията-със-спад_l.a_i.747726_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 17 август с понижения, пише "Блумбърг". Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,5 на сто,...

Без обществена поръчка НДК дава 10 млн. лева за сигурността на председателството

http://frognews.bg/news_140444/Bez-obshtestvena-porachka-NDK-dava-10-mln-leva-za-sigurnostta-na-predsedatelstvoto/

10 млн. лева без да обяви обществена поръчка планира да даде шефът на НДК Ангел Митев. Парите ще бъдат платени по договор за изграждане на системата за сигурност на сградата по време на българското председателство на ЕС.

Орехите намаляват апетита по време на диета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6397033

Орехите намаляват апетита по време на диетаОрехите намаляват неконтролируемия апетит и допринасят за чувство на ситост, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Те предизвикват такъв ефект, като засилват мозъчната дейност за контрол. Това означава, че хората стават по-дисциплинирани, когато ги изкушава нездравословна храна. "Знаехме, че хората се чувстват по-сити, след като са яли орехи,

Цените на петрола се понижават след разпродажби на редица пазари

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-se-ponijavat-sled-razprodajbi-na-redica-pazari-245071/

Кривата на цената на Брента премина в състояние, в което цените за незабавна доставка са по-високи от фючърсите

Двама терористи се взривиха в Турция

https://www.actualno.com/asia/dvama-teroristi-se-vzriviha-v-turcija-news_628452.html

Двама терористи от забранената в Турция „Маоистка комунистическа партия“ се самовзривиха в турската провинция Тунджели. Те отказаха да се предадат на жандармите, твърди вестник „Миллиет“, цитиран от БГНЕС. Силите на реда обкръжили къща в село Енидогду, в което

Експерт: Терористичните атаки няма да спрат

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-teror-v-syrceto-na-evropa/ekspert-teroristichnite-ataki-niama-da-sprat-6072798

Журналистът Къдринка Къдринкова призова за хуманен отговор, а арабистът проф. Чуков информира, че едно на всеки четири планирани нападения се случва

Предлагат сервизните книжки на автомобилите да се заверяват два пъти годишно

https://www.actualno.com/society/predlagat-serviznite-knijki-na-avtomobilite-da-se-zaverjavat-dva-pyti-godishno-news_628451.html

От Съюза на автосервизите предлагат два пъти годишно да се заверява сервизна книжка за техническата изправност на автомобилите. Председателят на организацията Емил Германов обясни, че лошото техническо състояние на леките автомобили е сред водещите причини за пътни инц

Ердоган: Силно осъждам нападението в Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397022

Ердоган: Силно осъждам нападението в БарселонаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган изказа съболезнования на испанския крал Фелипе Шести след терористичното нападение в Барселона, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. Силно осъждам нападението, което показа още веднъж бруталното лице на тероризма и взе на прицел споделени от цялото човечество ценности, не само от Испания,

Част от "Левски" остава без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=357765

Заради авария на водопровод част от квартал "Левски" във Варна ще остане без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати от безводието са абонатите между ул."Ген.Георги Попов", ул."Евлоги Георгиев", бул.

Деница Златева: Пришиването на Пеевски към ГЕРБ е проблем на ГЕРБ

http://frognews.bg/news_140443/Denitsa-Zlateva-Prishivaneto-na-Peevski-kam-GERB-e-problem-na-GERB/

Не се разграничаваме от проекта ”Цанков камък”, но се разграничаваме от това, че 7 години след експлоатацията му, той се вади в летните месеци пред медиите. Това е изместване на фокуса на вниманието. Виждате, че имаме ”Суджукгейт” и други подобни. Опитват се да удрят Корнелия Нинова, но тя не е отговаряля за енергийния сектор по това време.

Деница Златева: ГЕРБ удря Нинова с Цанков камък

http://frognews.bg/news_140443/Denitsa-Zlateva-GERB-udria-Ninova-s-TSankov-kamak/

Не се разграничаваме от проекта ”Цанков камък”, но се разграничаваме от това, че 7 години след експлоатацията му, той се вади в летните месеци пред медиите. Това е изместване на фокуса на вниманието. Виждате, че имаме ”Суджукгейт” и други подобни. Опитват се да удрят Корнелия Нинова, но тя не е отговаряля за енергийния сектор по това време.

Над 400 бегачи ще се състезават в „Битката на титаните“ край Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/nad-400-begachi-shte-se-systezavat-v-bitkata-na-titanite-kraj-asenovgrad-news_628450.html

Над 400 бегачи ще се състезават в „Битката на титаните“ край Асеновград тази година. Из полите на Родопите своите сили и издръжливост в петото издание на ултрамаратона „Персенк Ултра“ ще премерят участници от 19 държави. Те ще имат на разположеие максимум 44 часа. В

Нова тенденция в тероризма - бърз ефект без сериозна подготовка

https://offnews.bg//obshtestvo/nova-tendentcia-v-terorizma-barz-efekt-bez-seriozna-podgotovka-663082.html

Снощната атака в Барселона е пример за нова тенденция в тероризма- на "доста ясен и в някакъв смисъл еднопланов" тероризъм. Обикновено той е дело на клетки, които търсят бърз ефект без сериозна подготовка, коментира в предаването "Денят започва" по БНТ1 Весела Чернева от Европейския институт за външна политика.

По думите ѝ има "нова мода" в тероризма от името на Ислямска държава и тази мода взима жертви в популярни европейски туристически центрове - атаката в Ница, коледния базар в Берлин, три опита в Лондон. Всъщност Барселона е поредният епизод - бърз резултат без голяма подготовка, така че полицията и специалните служби да не научат предварително за готвената атака, обясни Чернева. Затова според нея трябва да се обърне сериозно внимание на сътрудничеството на службите за сигурност на различните европейски страни.

В интервю за bTV експертът по сигурността Славчо Велков също акцентира на новия подход на терористите. "Трябва да отчетем факта, че става въпрос за използване на съвсем нов тип средства за поразяване и ще минат години, докато силите за сигурност изработят нов модел за противодействие”, каза той.

Тенденцията коментира пред bTV и експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. "Много години говорим за оръжията и как автомат Калашников е най-произвежданото и опасно оръжие, което съществува и се използва, но терористите напоследък се насочват към общодостъпни средства, към автомобили”, каза той. Закупуването или наемането на автомобил не предизвиква подозрение, което терористите много добре използват в своя полза, обясни проф. Радулов.

Американски дрон се разбил в Южна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397020

Американски дрон се разбил в Южна ТурцияАмерикански дрон се е разбил в Южна Турция по неизвестни засега причини, предаде Анадолската агенция, като се позова на службата на валията на окръг Адана, цитира БТА. Валията Махмут Демирташ съобщи снощи, че няма пострадали при падането на дрона, а на мястото са изпратени пожарникари. Властите са започнали разследване.

Увеличават се чуждестранните туристи, посетили Перперикон

http://www.cross.bg/perperikon-tyristi-kurdzhali-1552453.html

/КРОСС/ Увеличава се броят на чуждестранните туристи предпочели да посетят археологическия комплекс Перперикон и Регионалния исторически музей в Кърджали в сравнение с миналата година. Това отчита директорът на музея в Кърджали Даниела Коджаманова, цитирана от "Дарик". По думите й профилът на посещващите Перперикон е твърде разнообразен - тук, освен от България, идват туристи от Франция, Русия, Испания, Япония, Полша. Същото разнообразие от народности посещават и Регионалния историческия музей в Кърджали, твърди Коджаманова. Посещенията за полугодието там с измерват с 6500 туристи от цял свят - израелци, австралийци, ливанци, италианци, холандци и др. Що се отнася до Перперикон, за 7-те месеца на годината археологическият комплекс е постен от 26 хиляди туристи, като само за юли те са били 5000, каза Коджаманова. Според нея в сравнение с миналата година интензивността на посещенията на Перперикон остава почти същата, макар началото на туристическия сезон да закъсня поради дълго продължилата зима. Неблагоприятен фактор за посещенията на скалния град на траките оказват и необичайно високите температури през това лято, които възпират до известна степен туристите, коментира Даниела Коджаманова

Жена, упоена и ограбена в дома си, във Варна

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhena-upoena-i-ograbena-v-doma-si-vyv-varna-6072799

Бизнесдама посочва, че са ѝ били отнети бижута на стойност повече от 100 хил. евро

Преглед на икономическите теми в печата, 18 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-18-август_l.a_i.747725_at.1.html

"Kpизaтa c чyждитe инвecтиции пpoдължaвa"  Kpизaтa c чyждитe инвecтиции пpoдължaвa Зa пoлoвин гoдинa в Бългapия ca влeзли caмo 405 млн....

42-годишна жена е открита мъртва при пожар в гаражи в Чепеларе

https://www.24chasa.bg/region/article/6397013

42-годишна жена е открита мъртва при пожар в гаражи в Чепеларе42-годишна жена е открита мъртва при пожар в гаражни клетки на ул. "24- ти май" в гр. Чепеларе. На място пристигат екипи на РС ПБЗН – Чепеларе и РС ПБЗН - Пампорово, които открили трупа на Цветалина Г. Огнеборците загасили пожара и спасили 4 гаражни клетки в близост до него. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група на РУ-Чепеларе

Главчев: Дълбоко съм потресен от терористичния акт в центъра на Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397017

Главчев: Дълбоко съм потресен от терористичния акт в центъра на БарселонаПредседателят на Народното събрание Димитър Главчев изрази най-дълбоки съболезнования и съпричастност по повод терористичния акт в Барселона в адреси до председателите на Конгреса на депутатите и на Сената на испанския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. „Дълбоко съм потресен от терористичния акт в центъра на Барселона,

Интензивен е трафикът по главните пътища в област Пазарджик

https://www.actualno.com/pazardjik/intenziven-e-trafikyt-po-glavnite-pytishta-v-oblast-pazardjik-news_628434.html

Интензивен е трафикът по главните пътища в област Пазарджик, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик дежурният в областно пътно управление. Пътните настилки навсякъде са сухи. Няма затворени пътни участъци. В Родопската част на областта, остава опасността от падащи ка

Публикуват списък на одобрените учебници

http://www.moreto.net/novini.php?n=357760

Списък на утвърдените учебници ще бъде публикуван днес на сайта на Министерството на образованието и науката, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Учителите ще имат три дни да изберат по кой нов учебник ще преподават, а веднага след това трябва да бъдат сключени договорите с издателствата за закупуване и доставка.

М. Константинов: В момента борим терористите с плюшени играчки

http://frognews.bg/news_140442/M-Konstantinov-V-momenta-borim-teroristite-s-pliusheni-igrachki/

”Терористите трябва да бъдат безмилостни унищожавани, а в момента ги борим с плюшени играчки. Тези, които са заподозрени, трябва да разберат, че създават огромни проблеми за семействата си и да бъдат изолирани”, смята проф. Михаил Константинов.

Адът е тук

https://www.actualno.com/viewpoint/adyt-e-tuk-news_628437.html

Терорът удари Барселона, предотвратиха атака в Камбрилс, броят на жертвите расте, ранените са десетки, цари информационен хаос, световните лидери си разменят съболезнования, а терористите отново излизат добре подготвените победители в уж пълното със специални части и орг

Уисконсин напредва с привличането на Foxconn

http://www.investor.bg/harduer/459/a/uiskonsin-napredva-s-privlichaneto-na-foxconn-245061/

Щатската асамблея одобри предоставянето на стимули в размер на 3 млрд. долара за китайския концерн

Издирват 17-годишен младеж за атентата в Барселона (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/izdirvat-17-godishen-mladezh-za-atentata-v-barselona-snimka-2043240

Испанската полиция издирва Муса Укабир във връзка с атентата в Барселона от 17 август, съобщава вестник „Мундо“.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТЕРОРА В БАРСЕЛОНА

 

Консулът ни в Мадрид: Хората в Камбрилс не могат да се показват навън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397000

Консулът ни в Мадрид: Хората в Камбрилс не могат да се показват навънТуристи и местни хора в Камбрилс не могат да се показват нито от заведения, нито от къщите си след третия терористичен акт в Испания. Това каза българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев, предаде "Фокус". „Каталуня е подложена на небивала в последните години терористична атака. За съжаление, случаят в Барселона не е единственият.

Ръстът на цените на новите жилища в Китай се забавя през юли

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/rystyt-na-cenite-na-novite-jilishta-v-kitai-se-zabavia-prez-iuli-245070/

Засилват се очакванията, че пазарът на имоти в страната още повече ще изгуби инерция през втората половина на годината

Блъснаха млада жена на зебра в Бургас, почина на място

https://www.24chasa.bg/novini/article/6397006

Блъснаха млада жена на зебра в Бургас, почина на мястоПешеходка загина в района на км 334 на магистрала „Тракия”, след като бе ударена от товарен автомобил, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Бургас. Вчера около 22.00 часа на автомагистрала „Тракия”, км 334 в посока Бургас, товарен автомобил „Мерцедес 413 CDI”, с бургаска регистрация, управляван от 32-годишния с инициали И.Д.

Сиатъл иска премахване на паметник на Ленин, дело на българин

http://clubz.bg/57372-siatyl_iska_premahvane_na_pametnik_na_lenin_delo_na_bylgarin

Кметът на американския град Сиатъл Ед Мъри призова за премахване на паметник на Ленин, дело на български скулптор, съобщи "Сиатъл таймс". Той се обяви и за демонтиране на статуи на конфедералисти от Гражданската война, тъй като по думите му те символизират "исторически неправди" и идеологизират омразата, расизма и насилието.

Монументите се намират на терени, които са частна собственост. Въпреки това те са на публични и много посещавани места, затова градоначалникът смята, че е редно да бъдат премахнати. Петиция за премахването на паметниците на конфедералистите събра 4719 подписа. Събитията в Шарлотсвил, Вирджиния, при които загина млада жена и десетки хора бяха ранени, започнаха от демонстрация срещу премахването на статуя на конфедералисткия генерал Робърт Лий, а по късно ескалираха в сблъсъци между протестиращи и контрапротестиращи.

"Не само че символизират исторически неправди, а и с присъствието си причиняват болка на онези, чиито семейства са засегнати от тези зверства", посочва кметът, цитиран от в. "Сиатъл таймс". "Никога не трябва да забравяме историята си, но и не трябва да идеализираме фигури, които са извършили страшни зверства и са искали да разделят хората според това кои са и откъде идват."

Паметникът на Ленин събра група протестиращи в сряда след кървавите събития в Шарлотсвил. Той често е обект на посегателствя - боядисват ръката му с червена боя като символ на кръвта, с която е проляна след Октомврийската революция в Русия през 2017 г.

Сенаторът Рьовен Карлайл заяви, че не смята, че паметникът трябва да бъде демонтиран. Карлайл, чието семейство напуска Полша през 1924 г., определи статуята като свидетелство за победата над "убийствен и болезнен режим".

"Изкуството може да бъде обидно и болезнено, но може да поддържа живи любопиството и познанието ни. Поставянето на статуя на човек, чийто режим никога не би позволил издигане на статуи на политическите си опоненти, е символично за победата на демокрацията и свободата над потисничеството", пише сенаторът в блога си.

Статуята е дело на българския скулптор Емил Венков, който почина на 9 юни тази година в Братислава. Тя била създадена, за да бъда поставена в СССР през 1988 г. Изработена е от бронз и тежи около 8 тона. След падането на режима статуята е преместена в Чехословакия и била поставена в град Попрат, днес част от Словакия. Там била откупена от американец, който ипотекирал къщата си, за да плати транспорта на паметника до американския Северозапад. Цялата операция му струвала 40 000 долара. Новият собственик се казвал Луис Карпентър - строителен предприемач, който строял домове за словашките изселници в Сиатъл.

Проф. Чуков: Ударът не е срещу Испания, а срещу туризма

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/prof-chukov-udarat-ne-e-sreshtu-ispania-a-sreshtu-turizma-663084.html

Нападението в Барселона е копи пейст, това е осмият атентат в Европа с автомобил, който прегазва хора. Ударът не е толкова срещу Испания, колкото срещу туризма. 

Това заяви арабистът проф. Владимир Чуково по Нова тв. Той подчерта, че Испания е топ дестинация за младите арабски туристи. Барселона е сърцето на европейския туризъм, 10 милиона са годишно туристите в града. Втората предпочитана дестинация е Гърция, третата е Хърватска, четвъртата е България. Малко се измества дестинацииите на туризма, хората търсят сигурност. На този етап ние сме в сянката, посочи Чуков. 

Преди месец и половина „Ислямска държава“ заплаши Египет да не приема туристи, същото е в Тунис, отбеляза той.

Той допълни, че атентатът в Барселона е бил много жесток, защото водачът е карал на зигзаг, тоест, той се е опитвал да удари максимално много хора. Според проф. Чуков около десетина човека са преките извършители.

Обвиняват ректора на варненски университет в плaгиатство

http://dnes.dir.bg/news/varna-plagiatstvo-rektor-tehniescia-universitet-rosen-vasilev-26251913

Ректорът на Tехническия университет във Варна проф. д-р Росен Василев е обвинен в плaгиатство на докторантура. Той отрича.

Експерти: Европа трябва да се готви за война

http://dnes.dir.bg/news/atentat-barselona-experti-jihad-26251912

За ширещата се терористична вълна са виновни всички европейски лидери от Втората световна война насам, посочи проф. Михаил Константинов за атаката в Барселона.

Continental преосмисля колелото

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/continental-preosmislia-koleloto-6072797

Компанията изобрети New Wheel Concept, който обединява джантата и спирачния апарат в едно.

Бебето, родено на борда на самолет, вече има акт за раждане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396995

Бебето, родено на борда на самолет, вече има акт за ражданеМалкият Николай от Пазарджик, който се роди на борда на самолет на Луфханза вече има акт за раждане. Той е единствен и уникален по рода си за България. Първоначално е съставен в българското посолство в Лондон, а след това е изпратен в Пазарджик, където е издадено и оригиналното Удостоверение за раждане, съобщи БНТ.

Паркингът в Морската градина на Варна се разшири, общината го проверява

http://www.barometar.net/89353/

Частният паркинг, който работи в Морската градина на Варна се разшири, алармираха варненци до barometar.net  Според Закона за движение по пътищата, паркирането в паркове, зелени площи, алеи е забранено – това се отнася и за изграждането на паркинги в Морската градина на Варна. Още не е ясно кой е издал разрешение на фирма Грийн Уинд […]

Издирват 17-годишния Муса Укабир за атентата в Барселона

http://pogled.info/svetoven/evropa/izdirvat-17-godishniya-musa-ukabir-za-atentata-v-barselona.88493

/Поглед.инфо/ Испанската полиция издирва Муса Укабир във връзка с атентата в Барселона от 17 август, съобщава вестник „Мундо“.

Херострат Симеонов пак се разръчка

http://pogled.info/bulgarski/herostrat-simeonov-pak-se-razrachka.88494

/Поглед.инфо/ „Не гоня слава” скромно обясни Валери Симеонов шетнята си по черноморските курорти. Айде де, не гонел слава. Да не би някакви свръхестествени сили да са се намесили та на екшъните, организирани от вицепремиерство му по дискотеки и ресторанти, се оказаха ята от дописници на вестници и телевизионни екипи.

Отбелязваме Деня на миньора

http://www.cross.bg/minyora-denya-rilski-1552452.html

/КРОСС/ На 18 август - Деня на Успението на Св. Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната промишленост, българската минна общественост чества своя професионален празник - Деня на миньора. По предложение на пернишките въглекопачи, цар Фердинанд издава Указ, с който определя 18 август - Деня на успението на Св. Иван Рилски, за ден, в който се чества професията на миньора, дава дан на уважение и преклонение пред неговия труд, посветен изцяло на хората. Труд, който дава светлина, топлина, суровини за практикуването на много професии, суровини, без които днешното технологично ниво на човечеството би било немислимо. Определянето за патрон на българските миньори на Свети Иван Рилски не е случайно. Най-българският светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие. През 1994 г. с постановление на Министерския съвет, честването на празника бе възстановено и вече 20 години българската минна гилдия прави всичко възможно, независимо от трудностите в бранша, да отбелязва този ден и да напомня на обществото за ролята и мястото на минната промишленост в икономическото развитие на страната.    

Разходите за IT сигурност в света ще достигнат 86 млрд. долара

http://econ.bg/Новини/Разходите-за-IT-сигурност-в-света-ще-достигнат-86-млрд-долара_l.a_i.747724_at.1.html

Разходите за продукти и услуги в сферата на IT сигурността ще нараснат със 7% през настоящата година, достигайки 86,4 млрд. долара. Това сочи нов...

BMW представи възроденото Z4

https://www.actualno.com/cars/bmw-predstavi-vyzrodenoto-z4-news_628438.html

Германският производител BMW представи концептуален роудстър, по чиито мотиви ще бъде създаден напълно нов сериен модел. Откритият автомобил се казва Z4 Concept, като ще се появи на пазара през 2018 или 2019 г. Той представлява естествено продължение на оригиналния Z4, чието производ

Няма риск от тотален срив на пенсионната система

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6396314

Няма риск  от тотален срив на пенсионната системаСтабилността се крепи от ниските пенсии, ако утре станат два пъти по-високи - край Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии заради демографската криза у нас, тъй като няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата. Британски икономисти от “Лондон бизнес скул”, изчислиха,

Безплатни ехографски прегледи в АГ болницата във Варна и през септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=357757

Общинската програма „Профилактика на женското здраве – трансвагинално ултразвуково изследване”, провеждана в АГ болницата във Варна, се радва на огромен интерес. Във връзка с това безплатните прегледи продължават и през септември. Предварителното записване на час стартира от 20 август т.

Владимир Чуков: Атентатът в Барселона е копи-пейст

https://www.actualno.com/society/vladimir-chukov-atentatyt-v-barselona-e-kopi-pejst-news_628433.html

​Това е атентат копи-пейст. Това е осмият атентат с бус, който прегазва хора. Това се превръща в нещо като традиция, заяви арабистът и експерт проф. Владимир Чуков в ефира на Нова телевизия. Топ дестинация за туризъм е Испания, а Барселона е сърцето на европейският туризъм. 1

2-ма българи се издирват от близките им в Барселона

https://offnews.bg//sviat/2-ma-balgari-se-izdirvat-ot-blizkite-im-v-barselona-663083.html

Двама български граждани се издирват от техните близки във връзка с атентата в Барселона, съобщи консулът ни в Мадрид Борислав Евлогиев.

Близките сигнализирали, че двамата сънародници не могат да бъдат открити по телефона. Първият сигнал е подаден веднага след атентата, а вторият - няколко часа по-късно.

И двамата издирвани живеят в Барселона.

Консулът изрично уточни, че няма основание да се смята, че двамата граждани са били в близост до мястото на атентата.

Към момента няма данни за загинали и ранени българи в Барселона и Камбрилс

“Поморие” гостува на „Лудогорец II”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MyM0he_VAGA/

ОФК „Поморие“  ще гостува в Разград за мач от V-тия кръг на първенството на ВПЛ срещу тима на ПФК „Лудогорец II“. Срещата ще се играе в понеделник /21 август/, от 18:00 часа на стадион „Гнездо на орли“.

Отборът на Поморие ще отпътува за мача в неделя /20.08./ и ще проведе тренировка в късния следобед. В групата отново няма да бъдат невъзстановените Коев и Шерденов, като към тях се присъединява и контузеният в последния мач – Живко Хаджиев.

Северна Корея: Няма да преговаряме за ядрените оръжия, ако САЩ не си променят политиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396992

Северна Корея: Няма да преговаряме за ядрените оръжия, ако САЩ не си променят политикатаСеверна Корея заяви, че няма да преговаря за ядрените си оръжия, докато Вашингтон не прекрати "враждебната политика и ядрените заплахи", предаде БТА. Предупреждението е отправено във вторник от посланика на Пхенян в ООН Ким Ин-ньон, показва стенограма от негов разговор с генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш.

Съдът призна за невменяем нападателя от Грифинг

https://www.actualno.com/europe/sydyt-prizna-za-nevmenjaem-napadatelja-ot-grifing-news_628432.html

Съдът в Мюнхен призна за невменяем 28-годишния Паул Х., който през май 2016 г. нападна с хладно оръжие хора на гарата в град Грифинг, федерална провинция Бавария, и разпореди той да бъде настанен за лечение в психиатрична клиника, предава Deutsche Welle. „Той бе признат за невменяем

Килиан Мбапе остана извън претендентите за наградата "The Best" на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/18/3026592_kilian_mbape_ostana_izvun_pretendentite_za_nagradata/?ref=rss


Звездата на "Монако" Килиан Мбапе изненадващо не попада сред номинираните за наградата "The Best" на ФИФА. Носителят на отличието Кристиано Роналдо и още шестима футболисти на "Реал" (Мадрид) са в списъка от 24 играчи.<br /><br />Мбапе изигра много силен сезон и помогна на монегаските да станат шампиони в Лига 1 и да стигнат до полуфиналите в Шампионската лига. С представянето си той предизвика интереса на най-големите клубове, като сред желаещите го са...

Чуждестранни туристи лъжат за откраднати вещи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1U3ZUC2q8ys/

Нови два случая на открити в багажа на чуждестранни туристи вещи, заявени за откраднати в Районно управление – Несебър, са установени през изминалата седмица със съдействието на служители от Граничен полицейски участък – Летище Бургас.

В първият от случаите норвежка туристка заявила на 09.08.т.г., че четири дни по-рано й е извършена кражба на цифров фотоапарат „Канон” и видеокамера „Сони” / т.нар. „откраднати вещи” са намерени при проверка на личния й багаж по време на отпътуването на туристка на 09.08.т.г. от ГКПП – Летище/.

Във втория случай холандски турист заявил на 13.08.т.г. кражба на фотоапарат „Панасоник Лумикс”, слънчеви очила „Полароид”, слънчеви очила „Карера”, ръчен часовник „Гес” и ръчен часовник „Керамика”, осъществена според думите му три дни по-рано. Вещите са открити в багажа на туриста при отпътуването му от България на 15.08.т.г.

С тези два случая порочната практика през годините чуждестранните туристи да заявяват кражби на вещи / мобилни телефони, фотоапарати, видеокамери и др./ за да получат удостоверение от Районно управление – Несебър и чрез него да се облагодетелстват от застрахователното обезщетение, продължава. Характерно е, че чужденците съобщават за нанесените им щети няколко дни преди отпътуването от България / обикновено ден, два, но понякога и в самото денонощие/, като целта е полицейските служители да не разполагат с оперативно време за разследване на извършеното криминално посегателство, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас. В тази посока от няколко години органите на реда са създали организация със служителите от Граничен полицейски участък – Летище Бургас, като при съмнение за застрахователна измама, уведомяват граничните полицаи и същите извършват проверка за наличие на „откраднатите вещи” в багажа на чужденците.

 

Мариано Рахой: Атаката в Барселона е в резултат на джихадистки тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396991

Мариано Рахой: Атаката в Барселона е в резултат на джихадистки тероризъмИспанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че нападението от четвъртък е в резултат на джихадистки тероризъм, предаде The Independent, цитиран от "Фокус". „Днес борбата срещу тероризма е главна цел за свободните и отворени общества като нашето. Това е глобална заплаха и отговорът трябва да е глобален“,

Пожарът до хасковското село Сакарци продължава

https://offnews.bg//112/pozharat-do-haskovskoto-selo-sakartci-prodalzhava-663081.html

Вятърът е подновил пожара край хасковското село Сакарци, съобщи БНР.

Огънят бе локализиран снощи, но заради вятъра отново се е разразил. През цялата нощ екипите на Пожарната са се опитвали да загасят огнището между Присадец и Маточина, където има общо 5 пожара. Към мястото тръгна и 60-тонен булдозер на Пътната агенция, който ще се ползва за просеки и да пресече разпространението на огъня край селата Княжево и Срем в община Тополовград.

След оглед е установени, че пожарите са подпалени умишлено. Не е изключено част от тях да са пламнали заради стърнища.

Засега населените места не са застрашени и не се съобщава за големи материални загуби.

Снощи на място пристигна премиерът Бойко Борисов, който се запозна с координацията на работата на пожарните екипи.

Пожарът до хасковското село Сакарци продължава (снимки)

https://offnews.bg//112/pozharat-do-haskovskoto-selo-sakartci-prodalzhava-snimki-663081.html

Вятърът е подновил пожара край хасковското село Сакарци, съобщи БНР.

Огънят бе локализиран снощи, но заради вятъра отново се е разразил. През цялата нощ екипите на Пожарната са се опитвали да загасят огнището между Присадец и Маточина, където има общо 5 пожара. Към мястото тръгна и 60-тонен булдозер на Пътната агенция, който ще се ползва за просеки и да пресече разпространението на огъня край селата Княжево и Срем в община Тополовград.

След оглед е установени, че пожарите са подпалени умишлено. Не е изключено част от тях да са пламнали заради стърнища.

Засега населените места не са застрашени и не се съобщава за големи материални загуби.

Снощи на място пристигна премиерът Бойко Борисов, който се запозна с координацията на работата на пожарните екипи.

Путин даде паспорт на австралийски шампион по колоездене

https://offnews.bg//drugi/putin-dade-pasport-na-avstralijski-shampion-po-koloezdene-663080.html

Руският президент Владимир Путин подписа указ за гражданство на австралийски шампион по колоездене Шейн Пъркинс. Документът беше публикуват официално.

Спортистът подаде молба през февруари и проблемът му беше разрешен бързо. Пъркинс е двукратен шампион на писта, също така и бронзов медалист от Олимпиадата в Лондон.

Национал на Австралия, 30-годишният колоездач е в разцвета на силите си. И вече ще кара за Русия.

Руските медии припомнят, че през 2016 година Путин даде гражданство на четирикратната шампионка на света по шашки - украинката Даря Ткаченко. Признаваме си, не знаехме, че се определя шампион на планетата в тази игра.

Преди година рускиня стана и колоездачката па писта Елисавета Ошупкова, също украинка. Разбира се, броят на руснаците с паспорти на чужди държави е доста по-голям.

Прокуратурата атакува наредбата на Община Несебър за използването на музика в заведенията за хранене

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7sk1MoXumXY/

Окръжна прокуратура – Бургас внесе в Административен съд – Бургас протест против разпоредбата на чл.3 ал.1 от „Наредба №1 за осигуряване на обществения ред, спокойствието и сигурността на гражданите, за опазване на общинската собственост и околната среда, за безопасност на движението на територията на община Несебър”. Атакуваната разпоредба гласи следното:
„Забранява се ползването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечение без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.
– от месец октомври до месец април включително – след 22,00 часа до 07,00 часа;
– от месец май до месец септември включително –след 24,00 часа до 07 ,00 часа.“
Тази разпоредба е в противоречие с чл. 16а ал.2 от Закон за защита от шума в околната среда, според който „Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00.“
Предвид съществуващото противоречие Окръжна прокуратура-Бургас е сезирала Административен съд-Бургас да отмени горепосочената разпоредба на чл. 3 ал.1 от Наредбата, като незаконосъобразна, цитира Фокус.

Стойността на петрола се понижава

http://econ.bg/Новини/Стойността-на-петрола-се-понижава_l.a_i.747722_at.1.html

Според данните от търговията на 17 август стойността на октомврийският договор за петрола сорт Bent на борсата ICE Futures в Лондон се увеличи с 0,76...

17-годишен шофирал микробуса убиец в Барселона

http://clubz.bg/57371-17_godishen_shofiral_mikrobusa_ubiec_v_barselona

17-годишният мароканец Муса Укабир е заподозреният шофьор на микробуса убиец в Барселона, съобщи испанската полиция днес.

13 души бяха убити, а над 100 ранени, когато микробус прегази десетки пешеходци в централната част на града вчера.

Муса е по-малък брат на Дрис Укабир - един от тримата арестувани във връзка с атентата. Първоначално Дрис по прякор Невестулката бе обявен за главния атентатор. По-късно обаче той доброволно се яви в полицията в град Рипой, автономна провинция Каталуня, и заяви, че някой, вероятно брат му, е откраднал неговите документи за самоличност. Целта вероятно била да наеме микробуса убиец. Иначе не би могъл да го направи, тъй като не е навършил 18 години.

Две еднакви возила били наети в барселоноското предградие Санта Перпетуа де ла Могода. Второто бе открито вчера в град Вик. Вероятно с него трябвало да избягат атентаторите.

След като прегазил десетки хора в Барселона, Муса Укабир слязъл от микробуса и успял да избяга. Той е издирван в цяла Испания.

Муса живеел в Барселона. От испанските служби твърдят, че навремето той написъл в туитър следното послание:

"Убивай неверниците и не закачай мюсюлманите."

Все повече Българи купуват ваканционни имоти по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=357758

Все повече българи купуват имоти по морето. Това е най-новата тенденция в пазара на недвижими имоти, която браншът отчита. Ако допреди няколко години основно руснаци вземаха къщи и апартаменти по Черноморието, то сега това правят нашенците.

Джим Кери разкрива художествения си талант

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhim-keri-razkriva-hudozhestveniia-si-talant-2043164

Докато повечето фенове познават канадския актьор Джим Кери с комедийните му роли, нови документален филм представя света на художника Джим Кери, предава Artprice.

Кери рисува от дете, но сега представя своето изкуството

Най-зловещите места в България (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-zloveshtite-mesta-v-bylgariia-videosnimki-2043224

В България има доста страховити места, които пазят своите тайни и въпреки времето и хорските приказки, те си остават загадка.

ВИЖТЕ СН

Нина Добрев: Бяхме скромно емигрантско семейство от България (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/interviu/nina-dobrev-biahme-skromno-emigrantsko-semejstvo-ot-bylgariia-snimki-2043225

Холивудската красавица Нина Добрев изгря на корицата на Harper's Bazaar. Актрисата се изяви и като гост редактор на септемврийския брой на списанието.

Пред Harper's Bazaar Нина разказа за творческите си планове, кучето ѝ

40-годишен мъж почина след скандал пред заведение

//dariknews.bg/novini/bylgariia/40-godishen-myzh-pochina-sled-skandal-pred-zavedenie-2043236

40-годишен мъж от Петрич е починал в четвъртък вечерта след скандал пред заведение в града.
 
Около 23.15 ч. вчера в РУ-Петрич е получен сигнал от Центъра за Спешна помощ в Петрич за мъж в безпомощно състояние, лежащ пред питейно заведение в Петрич, к

Дете е в неизвестност след атентата в Барселона (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/dete-e-v-neizvestnost-sled-atentata-v-barselona-snimka-2043230

7-годишно момченце от Австралия е в неизвестност след атентата в Барселона, съобщава британското издание "Телеграф", цитирано от

Роднините на двама българи в Барселона не могат да се свържат с тях

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/18/3026582_rodninite_na_dvama_bulgari_v_barselona_ne_mogat_da_se/?ref=rss


Двама български граждани се издирват от техните близки във връзка с атентата в Барселона. Това съобщи консулът на България в Мадрид Борислав Евлогиев пред БиТиВи.<br /><br />Близките са казали, че не могат да се свържат с роднините си по телефона. Единият сигнал е подаден веднага след атентата на бул. "Ла Рамбла", а вторият – няколко часа след случилото се.<br /><br />"Това са български граждани, които живеят в Барселона", поясни още Евлогиев.<br...

Консулът в Мадрид: Двама българи се издирват от близките им

http://dnes.dir.bg/news/ispania-atentat-barselona-jihad-26251786

Двама българи се издирват от техни близки, съобщи пред Bulgaria ON AIR Борислав Евлогиев, консул в Мадрид.

Само в 700 български училища има психолог или училищен съветник

https://www.actualno.com/education/samo-v-700-bylgarski-uchilishta-ima-psiholog-ili-uchilishten-syvetnik-news_628403.html

Само в 700 български училища има психолог или училищен съветник. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Иван Пейчев, училищен психолог на НУ „Цани Гинчев“ в Лясковец. По думите му само в 1/3 от учебните заведения в България има такива специалисти. За област В

Задържан 27-годишен с. Александрово за притежание на амфетамини и марихуана

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KoNnyr-wz2M/

На 18.08.т.г. около 01.20 ч. в района до базар „Палма” в Слънчев бряг, служители от бургаската жандармерия спрели за проверка 27-годишния Д.Ж. от с. Александрово, общ. Поморие, като намерили и иззели две полиетиленови пликчета с бяло кристалообразно вещество /амфетамин/ и свитък със суха зелена тревна маса /марихуана/. Д.Ж. е задържан за срок до 24 часа, съобщават от полицията. Работата по случая продължава.

Упоиха руска бизнесдама и откраднаха бижута за 100 000 евро

http://dnes.dir.bg/news/obir-jewellery-biznesdama-26251785

Руска бизнесдама, която живее във Варна, разказа, че е била упоена с газ, докато спи в къщата си, а крадците са задигнали уникални бижута за над 100 000 евро.

Учени откриха ключа към щастието

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/ucheni-otkriha-kliucha-kym-shtastieto-6072671

Хората може да бъдат още по-щастливи, ако изживяват емоциите си, включително и негативните

Лекар след терора в Барселона: Опитах се да спася малко момче, но не успях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396972

Лекар след терора в Барселона: Опитах се да спася малко момче, но не успяхЛекар описва ужасната терористична атака в сърцето на Барселона. Той се опитал да спаси малко момче, но не успял, информира "Мирър". Лекарят, който се казва Алберт, бил съвсем близо до мястото на атаката. В интервю за вестник, той споделя: "Видях около 7 или 8 мъртви души, които бяха на земята. Аз съм лекар и се опитахме да съживим малко момченце,

Блъсната на автомогистрала «Тракия» пешеходка загива на място

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LRJtQQLNsGg/

На 17.08.т.г. около 22.00 ч. на автомогистрала «Тракия», км 334 в посока Бургас, товарен автомобил «Мерцедес 413 CDI”, с бургаска регистрация, управляван от 32 -годишния И.Д. от Бургас блъска с предната дясна част на автомобила движещата се в тъмната част на денонощието в дясната активна пътна лента пешеходка, която загива на място. Установена е самоличността на загиналата при пътния инцидент– това е  34 годишната М.В. от Карнобат, която е страдала от психично заболяване и вчера е била настанена за пореден път в Центъра за психично здраве в Бургас за лечение. Същата успяла да напусне болничното заведение и пеша се отправила към родния си град, съобщават от ОДМВР-Бургас. Тялото й е откарано в «Съдебна медицина» при УМБАЛ – Бургас за аутопсия.

Джим Кери разкрива таланта си като художник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6396979

Джим Кери разкрива таланта си като художникДокато повечето фенове познават канадския актьор Джим Кери с комедийните му роли, нови документален филм представя света на художника Джим Кери, предава Artprice, цитира БГНЕС. Актьорът споделя, че за пръв път започва да рисува като начин да се справи с емоционални трудности. "Скицирах през цялото време, но не направих много картини", казва той.

Атентаторът от Барселона все още е на свобода

http://www.cross.bg/barselona-tzentura-peshehodtzi-1552446.html

/КРОСС/ Водачът на микробуса, който се вряза в пешеходци в центъра на Барселона в четвъртък, все още не е заловен, съобщи полицията на испанската автономна област Каталония. Нито един от двамата заподозрени, които бяха задържани по-рано, не са шофирали по време на терористичното нападение. Единият от тях е от марокански произход, а другият е от автономния испански град Мелиля, разположен в северната част на Африка. В четвъртък микробус се вряза в пешеходци по улица "Ла Рамблас" в центъра на Барселона. Убити бяха 13 души, над 100 са ранени. Отговорност за атаката пое терористична организация "Ислямска държава".

Владимир Чуков: Ислямска държава се цели в туризма

http://frognews.bg/news_140379/Vladimir-CHukov-Isliamska-darjava-se-tseli-v-turizma/

Терористът от Барселона е карал на зиг-заг, за да сгази възможно най-много хора. Вероятно десетина човека са преките извършители. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков. Не изключвам хората от тази клетка да не са испанци, допълни той.

26 френски граждани са ранени в атентата в Барселона, 11 от тях са в тежко състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6396969

26 френски граждани са ранени в атентата в Барселона, 11 от тях са в тежко състояние26 френски граждани са ранени в атентата в Барселона, 11 от тях са в тежко състояние. Френският външен министър Льо Дриан заминава днес за Барселона, съобщи Ройтерс, цитира

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване