Ураганът "Харви" отслабна, основната опасност вече са наводненията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/26/3031262_uraganut_harvi_otslabna_osnovnata_opasnost_veche_sa/?ref=rss


Ураганът от четвърта степен "Харви", който по-рано днес удари бреговете на щата Тексас, отслабна с навлизането си над континента и силата му вече е трета степен с тенденция скоро да бъде понижен до тропическа буря, съобщава агенция "Ройтерс", като се позовава на данни от американския Национален център за наблюдение на ураганите. "Харви" удар малко след 4 ч. сутринта българско време, като максималната скорост на вятъра, носен от урагана, достигна до около 60 м/с....

Борбата с огъня над Кресна в снимки

https://offnews.bg//112/borbata-s-ogania-nad-kresna-v-snimki-663716.html

Продължават усилията на съвместните екипи от пожарникари, военни и горски служители, доброволци, полиция, жандармерия за овладяванена огнената стихия в района над Кресна, съобщиха този следобед от МВР.

Вътрешното министерство предостави и кадри, които показват картината на място.

На 24-и пожар обхвана хиляди декари треви, ниви, ниска и горска растителност край Кресненското дефиле. В гасенето на огъня се включиха екипи от цялата областна дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, както и от Кюстендил, Перник, Дупница, Радомир, София, Самоков, Боровец, Пловдив и Пазарджик, горски служители, военнослужещи и доброволци.

Евакуирани са жителите на с. Ощава.

Обхванати от пожара са около 10 000 дка горски площи, земеделски земи, сухи треви и храсти.

Според директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов на 90% от пожара е локализиран. Остава ни още един участък, който е към Симитли, в района около главния път. В останалите посоки пожарът е под контрол, заяви инж. Дамянов пред "Фокус".

Докато се стъмни групи служители на пожарната, Югозападно държавно предприятие, доброволци и местни хора ще гасят огнената стихия.

През нощта ще има дежурни екипи, които ще следят обстановката, за да не се допусне ново разгаряне на някое от огнищата.

Утре сутрин дейностите по потушаването на пожара ще продължат с голям брой хора, за да е сигурно, че няма да има повторни възпламенявания в участъците, които вече са били погасени.

Стефан Стефанов: Аз извиках линейка за простреляния от мен охранител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410897

Стефан Стефанов: Аз извиках линейка за простреляния от мен охранител"Падна ми тежкия режим. 7 години вече лежа. Старая се да нямам провинения", заяви 34-годишният Стефан Стефанов, който през 2011 г. опита да обере банков клон в град Сливен пред Нова тв. "В град Сливен се опитах да обера банков клон. Много неща се объркаха в моя план. Просто го реших и го направих или поне опитах.

„Аллах акбар” крещял нападателят край Бъкингамския дворец

http://frognews.bg/news_140962/Allah-akbar-kreshtial-napadateliat-krai-Bakingamskiia-dvorets/

Мъжът, който рани вчера полицаи пред Бъкингамския дворец в Лондон, е бил въоръжен със сабя, дълга 1,20 м и е крещял ”Аллах акбар”, предаде Франс прес, цитирайки британската полиция. С викове ”Аллах акбар” 26-годишният нападател спрял колата си ”Тойота приус” преднамерено пред полицейската кола, паркирана близо до кралската резиденция, и посегнал да извади сабя с дължина 1,20 м, поставена на пода до предната седалка до шофьора.

Психично болен нападна с нож минувачи в Марсилия.

http://www.mediapool.bg/psihichno-bolen-napadna-s-nozh-minuvachi-v-marsiliya-news268485.html

Мъж на 35 години, вероятно с психическо разстройство, нападна рано сутринта с нож трима случайни минувачи в центъра на южния френски град Марсилия, съобщиха световните агенции.   Човекът бил в състояние на силна възбуда и не е правил никакви ислямистки или терористични изявления, според полицейски източник, цитиран от БНТ.    Предвид състоянието му се наложило да бъде разпоредено настаняването му в болница.    Нападенията са извършени всяко поотделно между 6.30 и 6.55 часа местно време (7.30-7.55 часа българско), преди мъжът да бъде задържан от общинската полиция.

Протестиращи скандираха срещу Меркел по време на нейна предизборна проява

http://www.mediapool.bg/protestirashti-skandiraha-sreshtu-merkel-po-vreme-na-neina-predizborna-proyava-news268484.html

Канцлерката Ангела Меркел попадна на шумни протестиращи, които с дюдюкания и освирквания се опитаха да заглушат речта й на предизборен митинг в източния град Кведлинбург, съобщи Ройтерс.   Сред скандирания "Меркел, върви си" и "Лъжкиня, лъжкиня" през всичките 30 минути на речта й Меркел на три пъти се отклони от предварителния текст.   "Надявам се, че успяхте да разберете нещо от казаното, въпреки че някои от вас постоянно крещяха", каза към края на речта си Меркел пред събралите се около 1500 души.   "Някои хора смятат, че проблемите на Германия може да се решат с викане, но аз не мисля така и повечето хора тук също не мислят така", каза Меркел, която е фаворит за спечелване на парламентарните избори на 24 септември, в които се стреми към четвърти мандат.   "Някои хора знаят само да викат и крещят, но ние няма да им дадем да ни разколебаят", заяви Меркел.   Въпреки че консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел води с голяма преднина пред левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) в допитванията, някои консервативни избиратели се ядосват, че тя отвори границите на Германия за над един милион бежанци от 2015 г.   Антимеркеловите настроения и бежанският поток помогнаха за възхода на популистката "Алтернатива за Германия" (АзГ), която според анкетите може да вземе до 10 процента на изборите.   Някои от табелите на митинга гласяха "Върви при мюсюлманите", "Разкарай се, Меркел" и "Спасете конституцията от Меркел". Голям бял транспарант с подобни на кръв червени следи по него носеше ироничния надпис "Благодарим ти, Меркел".    Меркел заяви, че бежанците са добре дошли в Германия, но призна, че не може да има повторение на предишната бежанска вълна.   "Разнообразието в Германия ни прави силни и това е нещо, което искаме да запазим", каза тя.   Меркел заяви, че е необходимо международно сътрудничество за успешно водене на борбата с тероризма, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Сблъскахме се с предизвикателства, с ислямистки тероризъм. Всички видяхме какво стана в Барселона, почти всички страни могат да се сблъскат с такава заплаха. Можем да се борим с тероризма само чрез международно сътрудничество", каза тя.    Кведлинбург се намира в провинция Саксония-Анхалт. На последните регионални избори ХДС взе там 31 процента, а АзГ - 22 процента, което е най-високият резултат на тази антиимигрантска партия в цяла Германия, отбелязва ТАСС.

Мъж нападна с нож трима случайни минувачи

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-nozh-marsilia-26297163

Мъж нападна с нож трима случайни минувачи в Марсилия, вероятно е имал психическо разстройство според полицията.

Премиерът на Сърбия покани македонския си колега да посети Белград

http://frognews.bg/news_140961/Premierat-na-Sarbiia-pokani-makedonskiia-si-kolega-da-poseti-Belgrad/

Сръбският премиер Ана Бърнабич съобщи, че македонският ѝ колега Зоран Заев ще посети Белград през ноември, предаде Танюг и БТА.

Премиерът на Сърбия: Македония ще се въздържи от гласуване за влизане на Косово в ЮНЕСКО

https://www.actualno.com/balkani/premieryt-na-syrbija-makedonija-shte-se-vyzdyrji-ot-glasuvane-za-vlizane-na-kosovo-v-unesko-news_629952.html

Македония ще се въздържи от гласуване в ООН за влизане на непризнатата република (от Сърбия б.р.) Косово в международната организация за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Това съобщи в събота премиерът на Сърбия Ана Бърнабич след среща с премиера на Македония Зоран Заев

Испания, поведена от крал Фелипе Шести, каза: Не ме е страх! (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/ispaniia-povedena-ot-kral-felipe-shesti-kaza-ne-me-e-strah-snimki-2044565

Голямото шествие за отхвърляне на тероризма се проведе в Барселона с участието на испанският крал Фелипе Шести, организирано като реакция на атентатите в Каталуния, при които загинаха 15 души, а най-малко 126 бяха

Тежка катастрофа във Великобритания взе 8 жертви (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410889

Тежка катастрофа във Великобритания взе 8 жертви (Видео)Осем души загинаха в тежка катастрофа във Великобритания. Четирима са ранени, сред които и едно дете, съобщи Нова тв. Микробус, пълен с хора, се ударил в два камиона. Всички загинали са пътници от автобуса. Двамата шофьори на камиони са

Франция отпуска заем от 430 милиона евро на Ирак

http://www.mediapool.bg/frantsiya-otpuska-zaem-ot-430-miliona-evro-na-irak-news268483.html

Франция ще отпусне през 2017 година заем от 430 милиона евро на Ирак, чийто бюджет е силно претоварен заради борбата с джихадистите и спада на цените на петрола, съобщи Франс прес., цитирана от БТА.   Ръководителят на френската дипломация Жан-Ив Льо Дриан е заявил на среща с иракския премиер Хайдер ал Абади в Багдад, че средствата ще бъдат деблокирани до края на годината. "Франция присъстваше от самото начало в боевете срещу Даеш (съкращение за "Ислямска държава") и ще присъства и във фазата на мир, която вече започва", подчерта Льо Дриан, който е на посещение в Ирак заедно с министърката на отбраната Флоранс Парли.   По време на това посещение той е връчил на Абади и покана от френския президент Еманюел Макрон да посети Франция.   Заемът има за цел да подкрепи бюджета, за да бъдат насърчени основните реформи и финансовото оздравяване на страната. Подобно на заемите от Световната банка и този е обвързан с условието за подобряване на управлението на държавните финанси и ръководството на държавните предприятия, както и за по-голяма енергийна ефективност.   "Ислямска държава" е изгубила над 70 на сто от иракските територии, които превзе през 2014 година, включително емблематичния град Мосул, вторият по големина в страната.   Днес иракските сили съобщиха, че с подкрепата на въздушни удари и артилерийски огън на международната коалиция са си възвърнали контрола над центъра на град Тал Афар, една от последните крепости на групировката "Ислямска държава" в страната.   Други страни също отпуснаха заеми в подкрепа на бюджета или инвестициите в Ирак, сред които Германия (500 милиона евро). За Франция сумата от 430 милиона евро е голяма предвид собствените й бюджетни ограничения.   Избраният през май президент Еманюел Макрон реши да намали с 850 милиона евро кредитите за закупуване на военно оборудване през 2017 година.   Сумата, необходима за възстановяването на Ирак след продължителните и ожесточени боеве за отвоюване на джихадистки крепости като Мосул по досегашни оценки е между 700 милиарда и 1 трилион долара.   На първо време отвоюваните градове трябва да бъдат разминирани и да бъдат възстановени основни услуги като водоснабдяване и здравеопазване, за да могат преселилите се граждани да се върнат по домовете си. В Ирак 3,3 милиона души са напуснали родните си места от общо 39 милиона души население. Общо 11 милиона се нуждая от хуманитарна подкрепа, според ООН.   Френският заем е за срок от 17 години и предлага по-благоприятна лихва от пазарната (6,75 процента), уточни френски дипломатически източник.   Франция ще помага в усилията за възстановяване и помирение в Ирак след войната с ислямистката групировка "Ислямска държава", каза по-рано днес Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Ройтерс, след среща с иракски официални лица в Багдад.    "Макар и борбата ни срещу ИД да не е приключила, навлизаме във фаза на на стабилизация, на помирение, на възстановяване, на мир", заяви Льо Дриан на съвместна пресконференция в Багдад с френската министърка на отбраната Флоранс Парли и иракския външен министър Ибрахим ал Джаафари.   Френските министри ще се срещнат и с иракски кюрдски лидери в Ербил, столицата на автономния иракски регион Кюрдистан, чиито бойци пешмерга изиграха ключова роля в борбата срещу ИД. Франция и други западни страни се безпокоят, че намерението на властите на Кюрдистан да организират референдум за независимост през септември може да разпали нов конфликт с Багдад и съседни страни с големи кюрдски общности, най-вече Иран и Турция.

Батерия провали рекорд по изкачване на Витоша

https://offnews.bg//leka-atletika/bateria-provali-rekord-po-izkachvane-na-vitosha-663715.html

Шабан Мустафа и Милка Михайлова триумфираха в 11-ото издание на планинското бягане „Витоша Рън“ от центъра на София до Черни връх. Състезанието бе организирано от Фондация София – Европейска столица на спорта, Столична община и Сдружение Маратон.

Стартът бе даден от общинските съветници Анатоли Илиев и Николай Николов, след което над 250 участници поеха по 17.5-километровия маршрут. Той се виеше по пo централната алея на Южнен парк, по ул. Никола Крушкин, през Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и по Платотo до финала.

Най-бързо на върха се изкачи Шабан Мустафа от ОСКЛА Шампион Сунгурларе, финиширал за 1.37:39 часа, съобщава www.sofia2018.bg. Това е само с минута по-слабо от неговия рекорд на състезанието, а върховото постижение оцеля поради… слаба батерия. Цифрите на ръчния хронометър на Шабан изчезнали по средата на трасето, малко преди Голи връх и това попречи на шампиона да контролира темпото си до края.

„Рекордът не бе самоцел. За мен по-важно бе да финиширам без да съм ходил, само с бягане по целия маршрут и успях. За рекорда ще мислим следващото лято,“ каза на финала 38-годишният Мустафа. Втори остана миналогодишният първенец Димитър Михайлов, представителят на „Янтра-Исполин“ финишира за 1.48:56 ч., с 19 секунди по-бързо от шампионския му резултат преди 12 месеца. Трети е Александър Василев от Юниверсал с 1.50:27 ч.

При жените Милка Михайлова от Дунав Русе взе победата с убедителна преднина. Тя финишира за 2.07:35, близо 10 минути пред Елена Димитрова от 5kmRun, бронзът бе за Снежана Стефанова с 2.20:08 ч. Така рекордът на трасето 1.54:30 ч. на Милка Михайлова от 2011 г. остана непокътнат и при жените.

„Искам да благодаря на участниците за смелостта и ентусиазма, и да ги поздравя, защото с изкачването на върха, всеки днес има своята победа. София2018 и Столична община ще продължат да подпомагат подобни събития, защото те предоставят възможност да бъдем повече сред въздуха и природата на прекрасната планина Витоша, богатството на българската столица,“ заяви в приветствието си към участниците организационния секретар на София – Европейска столица на спорта Анатоли Илиев, който награди най-добрите при мъжете на импровизираната сцена пред х. Алеко.

Освен медали за първите трима във всяка категория бяха осигурени и материални награди при мъже и жени; до 20 г.; над 40 г.

Всички резултати и призьорите в отоделните възрастови групи могат да се видят на http://marathon.bg/bg/vitosha-run-2017/

Нов фестивал за съвременен танц започна във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358266

Платформата за съвременен танц "Движещо се тяло" събира за втора поредна година във Варна преподаватели, ученици, любители и зрители на съвременния танц, поставяйки си задачата Морската столица да се превърне в живо ядро на творчество и обмен в тази малко позната на местно ниво част от изпълнителските изкуства.

Фестивал на динята в шуменското село Салманово

http://www.cross.bg/dini-selo-dinyata-1553194.html

/КРОСС/ 30-ият фестивал на динята започва тази вечер в центъра на шуменското село Салманово. В юбилейното издание, освен много местни производители на дини, ще вземат участие и хора от други населени места в региона, предава БНР. В средата на миналия век село Салманово се е славело с едни от най-просторните площи за отглеждане на дини в страната, както и с големия брой хора, които са отглеждали този плод години наред. Традицията е запазена и до днес, каза Минка Стоянова - секретар на местното читалище „Развитие 1895", която е и организатор на фестивала на динята. Тя обеща на празника да има много приятни изненади, песни, танци, игри и конкурси, и много дини.  

Мистерията на българските гласове открива Аполония днес

https://offnews.bg//kultura/misteriata-na-balgarskite-glasove-otkriva-apolonia-dnes-663714.html

Световно известният хор Мистерията на българските гласове ще открие тази вечер 33-ото издание на "Аполония".

Концентът започва в 20.30 ч. на сцената на амфитеатъра в Созопол и ще бъде излъчван на живо от БНТ.

Заедно с песни от дългогодишния си репертоар, хорът ще представи на публиката най-новите си произведения, написани от композитора Петър Дундаков, които са включени в предстоящия нов албум на хора, продуциран от Шуберт Мюзик Пъблишинг с управител Бояна Бункова.

На сцената ще се качат и Христина Белева - гъдулка, Петър Миланов - китара, Костадин Генчев - кавал, Стоян Янкулов - Стунжди - перкусии и световният шампион по бийтбокс - Скилър.

Планираните изложби също ще бъдат отворени за посетители от днес, 18.30 ч. в художествената галерия.

Празниците на изкуствата продължават до 5 септември.

Цялата програма за тазгодишното издание на "Аполония" вижте тук.

Новият световен ред, който оставят САЩ зад себе си

http://www.investor.bg/analizi/91/a/noviiat-svetoven-red-koito-ostaviat-sasht-zad-sebe-si-244901/

Международният либерален ред започна да се реконструира – но този път без САЩ да са в центъра

Новият световен ред, който оставя САЩ зад себе си

http://www.investor.bg/analizi/91/a/noviiat-svetoven-red-koito-ostavia-sasht-zad-sebe-si-244901/

Международният либерален ред започна да се реконструира – но този път без САЩ да са в центъра

На 90% е локализиран пожарът в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410886

На 90% е локализиран пожарът в Кресненското дефилеНа 90 % е локализиран пожарът в Кресненското дефиле. Това съобщи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие във връзка с огнената стихия, която вече трети ден бушува в дефилето, цитиран от "Фокус". „Остава ни още един участък, който е към Симитли, в района около главния път. В останалите посоки пожарът е под контрол“,

Мъж нападна с нож трима случайни минувачи в Марсилия

http://frognews.bg/news_140960/Maj-napadna-s-noj-trima-sluchaini-minuvachi-v-Marsiliia/

Мъж на 35 години, вероятно с психическо разстройство, нападна рано сутринта с нож трима случайни минувачи в центъра на южния френски град Марсилия, съобщи полицията.

"Гражданите" с късметлийска победа в Англия

https://offnews.bg//futbol/grazhdanite-s-kasmetlijska-pobeda-v-anglia-663713.html

Манчестър Сити записа късметлийска втора победа в Премиър лийг, след като надделя с 2:1 над Борнемут на "Виталити Стейдиъм".

Домакините поведоха в резултата след страхотен гол на Чарли Даниълс в 13-ата минута. Габриел Жезус изравни в 21-вата, а Рахим Стърлинг отново бе герой за "гражданите", след като донесе победата на гостите в 97-ата, две минути след края на първоначално обявеното добавено време.

След попадението си английският национал, който се разписа и срещу Евертън, бе изгонен заради радостта си и ще пропусне следващия мач.

Крилото на "гражданите" изрази бурно радостта си и се вряза в гостуващата агитка, заради което получи втори жълт картон и бе изгонен.

В крайна сметка този двубой продължи 100 минути, въпреки че добавеното време беше само 5 минути. Манчестър Сити записа щастлива втора победа от началото на сезона, докато "черешките" допуснаха трета поредна загуба.

Външно: Няма пострадали българи при катастрофата в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410883

Външно: Няма пострадали българи при катастрофата в УнгарияПо информация на българското посолство в Будапеща, получена от унгарските власти, няма пострадали български граждани при пътно транспортно произшествие на магистрала М5 в Унгария, в района на населено място Taborfalva. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Днес е станала катастрофа между автомобили „Мерцедес“ с български регистрационни номера и

Ивелин Попов получи контузия, но ще играе за националния срещу Швеция

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/26/3031266_ivelin_popov_poluchi_kontuziia_no_shte_igrae_za/?ref=rss


Капитанът на националния отбор Ивелин Попов получи контузия в навечерието на мача на клубния си тим "Спартак" (Москва) срещу "СКА" (Хабаровск). Шампионът на Русия гостува на новака в Премиер лигата, но атакуващият халф не попадна в групата на двубоя.<br /><br />Медиите в Русия информираха, че става въпрос за микротравма на връзките на коляното, която е получена на последната тренировка на "Спартак" в петък.<br /><br />"Получих удар в...

Автомобил с БГ номер катастрофира в Унгария, петима са ранени

https://offnews.bg//112/avtomobil-s-bg-nomer-katastrofira-v-ungaria-petima-sa-raneni-663712.html

Автомобил с български регистрационен номер катастрофира в Унгария. Пострадали са петима души, съобщи Министерството на външните работи.

Сблъскали са се "Мерцедес" с българска регистрация и "Форд" с германска на магистрала М5.

"Мерцедес"-ът е бил в аварийната лента заради спукана гума, когато "Форд"-ът се е ударил в него с висока скорост.

Пострадали са четиримата пътници във "Форд"-а и един човек, който е бил до германската кола.

Пострадалите са граждани на Република Македония. 

Българското посолство следи ситуацията и е в контакт с местните власти, се казва в съобщението на МВнР.

Дизелгейт - отново предизборна "дъвка" в германия

http://www.cross.bg/zayavi-merkel-germaniya-1553208.html

/КРОСС/ Дизеловият скандал с манипулираните данни за отделяните вредни газове се завърна в предизборната кампания в Германия с нова сила. Баварският министър-председател Хорст Зеехофер заяви в интервю за германската преса, че няма да подкрепи коалиционно споразумение след вота на 24-ти септември, ако бъде наложена забрана на дизеловите автомобили. За това намекна канцлерът Ангела Меркел без да назовава конкретни срокове. Забраната на дизеловите двигатели ще има пагубни последствия за благоденствието на Германия, заяви Зеехофер, който е председател на Християнсоциалния съюз, посестримата партия на християндемократите на канцлера Меркел. В серия предизборни интервюта тя многократно заяви, че бъдещето на двигателите с вътрешно горене е обречено. По думите на Меркел, дизеловите и бензиновите автомобили са само и единствено преходна технология. По темата снощи се изказа и кандидатът за канцлер на социалдемократическата партия Мартин Шулц. Под заплахата от масови съкращения в автомобилната индустрия в Германия социалдемократът се опита да успокои германците. Дизеловите автомобили ще продължат още известно време да се движат по нашите пътища. Който има дизелов автомобил и иска да продължи да го кара, може да бъде спокоен, заяви Шулц след среща със синдикатите. Междувременно вчера бе произнесена първата присъда в т.нар. дизелгейт

Японски туристи се снимат с Владо Пенев - приличал на Дядо Коледа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409662

Японски туристи се снимат с Владо Пенев  - приличал на  Дядо КоледаАктьорът завършва специализацията си по режисура в НАТФИЗ. Върна се от круиз по фиордите. Не е моят тип почивка, казва сега Утре вечер един от най-обичаните български актьори, Владо Пенев, ще излезе на театралната сцена на “Аполония” в Созопол и ще се поклони след премиерата на най-новата театрална постановка Class.

Без представители на изпълнителната власт преминаха честванията на Шипка (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bez-predstaviteli-na-izpylnitelnata-vlast-preminaha-chestvaniiata-na-shipka-snimki-2044542

Без представители на изпълнителната власт преминаха честванията, посветени на 140-ата годишнина от Шипченската епопея. На историческия връх се качиха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, деп

Дунавският бряг се руши

http://www.moreto.net/novini.php?n=358265

Застрашително се рушат бреговете на река Дунав. Ерозията понижава речното ниво и затруднява корабоплаването. Тенденцията от последните 30 години за намаляване на водните количества създава опасност и за риболова по реката. В миналото брегът край Русе е бил укрепван с потопени кораби, но без особен успех.

Мъж нападна с нож трима случайни минувачи в Марсилия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410869

Мъж нападна с нож трима случайни минувачи в МарсилияМъж на 35 години, вероятно с психическо разстройство, нападна рано сутринта с нож трима случайни минувачи в центъра на южния френски град Марсилия, съобщи полицията, цитирана от Франс прес. Човекът бил в състояние на силна възбуда и не е правил никакви ислямистки или терористични изявления, според полицейски източник.

Мъж нападна с нож минувачи в Марсилия

https://offnews.bg//sviat/mazh-napadna-s-nozh-minuvachi-v-marsilia-663710.html

Мъж нападна с нож минувачи в центъра на френския град Марсилия тази сутрин, предаде в. „Паризиен”, цитиран от БГНЕС.

Няма жертви, трима души са леко ранени.

Полицията е задържала извършителя, който имал психически проблеми.

Атаката не се смята за терористична. Тя е извършена ден, след нападения с нож в белгийската столица Брюксел и в Лондон.

ЕС може да наложи визови ограничения за Африка и Азия, ако не приемат връщаните мигранти

http://www.cross.bg/migranti-vizovi-ogranicheniya-1553219.html

/КРОСС/ Европейския комисар за миграцията заяви, че ЕС може да замрази финансовата помощ, както и да наложи търговски и визови ограничения на африканските и азиатските страни, които не приемат връщаните от Европа мигранти, предава Voice of America. Димитрис Аврамопулос каза, че в Брюксел „обмислят спирането на финансирането за ключови проекти за развитие". „Инвестирахме в тези региони, за да създадем възможности и да задържим хората там", добави той. Според него за страните, които не сътрудничат при репатрирането на мигранти, може да има визови ограничения. Неотдавна Германия също заплаши, че може да отказва визи на управляващите елити на страните, които са източници на мигранти. Комисарят добави, че става въпрос за „хиляди чужденци от дипломати и лекари до студенти и изследователи". „ЕС не се страхува от използването на търговията и визите като предимство. Нека бъдем откровени, нито за Африка, нито за Европа е добре, че толкова много хора преминават Средиземно море", каза той.  

За сянката и слънцето на миналото

http://pogled.info/bulgarski/za-syankata-i-slantseto-na-minaloto.88722

/Поглед.инфо/ Двайсет и пет години се мъчат да ни внушат, че сме живели в кошмарно минало. Че едва ли не сме ходели облечени в дочени дрехи и под строй на работа. Лагери, доносници, подстригани и обръснати хлапетии.

Китай забрани нов бизнес със Северна Корея

http://pogled.info/svetoven/kitai-zabrani-nov-biznes-sas-severna-koreya.88723

/Поглед.инфо/ Министерството на търговията на Китай забрани на севернокорейските граждани да създават нов бизнес в страната, докато Вашингтон настоява Пекин да направи повече, за да ограничи ядрените амбиции на съседката си.

Сирийските кюрди се готвят за първи избори във „федералния регион”

http://pogled.info/svetoven/iztok/siriiskite-kyurdi-se-gotvyat-za-parvi-izbori-vav-federalniya-region.88724

/Поглед.инфо/ Сирийските кюрдски власти полагат основите за първите местни избори във федералната система, която установиха в северната част на страната.

Церар: Загубата на Балканите би било загуба за единството на Европа

http://pogled.info/svetoven/evropa/tserar-zagubata-na-balkanite-bi-bilo-zaguba-za-edinstvoto-na-evropa.88725

/Поглед.инфо/ Словенският премиер Мирослав Церар предупреди, че ако страните от Западните Балкани не бъдат приети в ЕС, съюзът ще загуби много и това ще бъде голям удар за европейското единство.

Цветан Цветанов: Връх Шипка е паметник на българския дух, лъвска чест и родолюбие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410863

Цветан Цветанов: Връх Шипка е паметник на българския дух, лъвска чест и родолюбие"Връх "Шипка" е паметник на българския дух, лъвска чест и родолюбие. На днешния ден се празнуват 140 години от Шипченската епопея. Поклон пред светлата памет на героично загиналите опълченци на Шипка-гордост и пример за всички българи!". Това написа председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във Фейсбук по повод годишнината от боевете на връх

На 90 % е локализиран пожарът в Пирин (Снимки)

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-kresnenskoto-defile-potopat-26296982

Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин, че пожарът в Кресненското дефиле е на 90 % локализиран.

Oневиниха Слънцето за глобалното затопляне

http://www.moreto.net/novini.php?n=358264

Учени, изследващи влиянието на Слънцето върху сегашните промени в климата, установиха, че яркостта на звездата ни не се е увеличавала от 40 години, съобщи в. "Дейли мейл". Яркостта на Слънцето през този период дори малко е спаднала.

Радев пусна снимки на жена си и Брижит Макрон

http://frognews.bg/news_140959/Radev-pusna-snimki-na-jena-si-i-Brijit-Makron/

Президентът Румен Радев публикува на личната си страница в социалната мрежа Фейсбук снимки от вчерашното посещение на френския президент еманюел Макрон и съпругата му Брижит.

Пожар бушува на гръцкия остров Закинтос, жителите се евакуират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410859

Пожар бушува на гръцкия остров Закинтос, 
жителите се евакуиратГорски пожар избухна днес в района на село Анафонитрия в северната част на гръцкия остров Закинтос, съобщава агенция АНА-МПА. На мястото на пожара са изпратени пет противопожарни автомобила, две цистерни, един голям и един малък самолет за гасене на пожари, а местните жители се евакуират, цитира БТА.

Меркел е категорична: Великобритания трябва да плати за излизането си от ЕС

https://www.actualno.com/europe/merkel-e-kategorichna-velikobritanija-trjabva-da-plati-za-izlizaneto-si-ot-es-news_629948.html

  Германският канцлер Ангела Меркел предупреди Великобритания, че трябва да плати за споразумението по Брекзит (излизането на Великобритания от ЕС), съобщи Politico.eu. Тя отрече, че задължението на Лондон е „глоба“. „Става въпрос за задължения, които Великобритания

Ураганът Харви отслабна, но има опасност от големи наводнения

//dariknews.bg/novini/sviat/uraganyt-harvi-otslabna-no-ima-opasnost-ot-golemi-navodneniia-2044564

Ураганът Харви отслабна вече до първа категория, придвижвайки се над Южен Тексас, и скоро се очаква да се трансформира в тропическа буря, съобщи Националният център на САЩ за ураганите, предаде Ройтерс.

Задържаха петима за телефонни измами

http://www.cross.bg/izmami-leva-zagora-1553218.html

/КРОСС/ Петима души са задържани за телефонни измами на при акции в пет области, съобщи БНТ. На 20 август в Нова Загора е задържан криминално проявен на 24 години, след извършена телефонна измама за 1600 лева и златни накити. Младежът е използван като куриер-муле. Действията около изясняването на случая са проведени съвместно от служители на Националната полиция и областните дирекции на МВР в Сливен, Плевен и Стара Загора. В координация със сектор "Измами" на Националната полиция, служители от трите областни дирекции са установили, че младежът е участвал в още три телефонни измами. Едната е за 11 хил. лева, извършена през месец март в Стара Загора, а другите две са за общо 7 хил. лева, осъществени през месец юни в Плевен. Други четирима души, замесени в телефонна измами, са задържани в Пазарджик и Смолян при операция, ръководена от Националната полиция.  

Томас де Мезиер: Бежанската криза в Германия от 2015 г. няма да се повтори

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tomas-de-mezier-bejanskata-kriza-v-germaniia-ot-2015-g-niama-da-se-povtori-245567/

Сегашното напрежение между Германия и Турция се е отразило отрицателно на сътрудничеството им в областта на сигурността

Луди хонорари! Флойд – 350 млн, Конър – над 100 млн долара

http://frognews.bg/news_140958/Ludi-honorari!-Floid-–-350-mln-Konar-–-nad-100-mln-dolara/

Часове преди най-търговският мач в историята между Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър в “T-Мобайл Арена” в Лас Вегас утре рано сутринта българско време сатанаха известни милионите, които двамата ще получат гарантирано.

Още един човек от екипа на Тръмп е вън от Белия дом

https://offnews.bg//sviat/oshte-edin-chovek-ot-ekipa-na-tramp-e-van-ot-belia-dom-663709.html

Още един "консервативен ястреб" от екипа на Доналд Тръмп - зам.-съветникът по национална сигурност Себастиан Горка е напуснал Белия дом.

Той си отива седмица, след като ултраконсервативният Стив Банън бе освободен.

„Себастиан Горка не е подал оставка, но потвърждавам, че той вече не работи в Белия дом”, е казал неназован източник от Белия дом пред Ройтерс.

Помощникът на Тръмп заяви, че причина да напусне Белия дом са "сили", които не подкрепят дневния ред на програмата "Да направим Америка велика отново" - лозунгът, с който Тръмп спечели президентските избори. В резултат на действията им, най-добрият и ефективен начин да Ви подкрепям, господин президент, е да го правя извън Белия дом.

Бащата на Иван: Синът ми не е убиец, да ми докажат обратното

http://frognews.bg/news_140957/Bashtata-na-Ivan-Sinat-mi-ne-e-ubiets-da-mi-dokajat-obratnoto/

„Ще приема истината, каквато и да е тя. Но нека ми докажат с факти, че синът ми е убиец. Аз съм сигурен, че не е! Във фаталната неделя го закарах с колата до апартамента ни в ж.к. „Меден рудник“ и го оставих там, след което се върнах в село Братово. Той е излязъл после да играе пред блока, бил е с едни стари чехли, тениска и къси панталони. Вечерта си е легнал със същите дрехи. А защо по тях е нямало кръв?“.

В Турция е задържан един от главатарите на Ислямска държава

https://www.actualno.com/balkani/v-turcija-e-zadyrjan-edin-ot-glavatarite-na-isljamska-dyrjava-news_629947.html

Един от главатарите на терористичната организация Ислямска държава е задържан в Турция. Това съобщава в събота вестник Hürriyet, цитиран от ТАСС Терористът, името, на който не се съобщава е бил задържан от силите за сигурност на страната в град Ескишехир по време на антитерористична операция. Следствието е установило, че той е пристигнал в Турция от Ирак. Там вече е бил осъден за план за покушение на бившия премиер на Ирак Нури ал-Малики, но по-късно са му помогнали да избяга от затвора.

Слънцето не е причина за глобално затопляне

http://dnes.dir.bg/news/globalno-zatopljane-slantzeto-26296911

Учени, изследващи влиянието на Слънцето върху сегашните промени в климата, установиха, че яркостта на звездата ни не се е увеличавала от 40 години.

Мъж оцеля по чудо, след като мълния падна на метри от него в Норвегия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410846

Мъж оцеля по чудо, след като мълния падна на метри от него в Норвегия (Видео)Мъж оцеля по чудо, след като мълния падна на около 5 метра от него в Норвегия. От видеото, което той снима, става ясно, че норвежецът е на верандата си и прави клип на разразилата се буря, когато силен гръм удря градината му, съобщи "Дейли мейл". Мълнията уврежда част от терасата му, но за щастие, той не е пострадал.

Радев на Шипка: Започнах кампанията си оттук, защото това е свято място

http://frognews.bg/news_140956/Radev-na-SHipka-Zapochnah-kampaniiata-si-ottuk-zashtoto-tova-e-sviato-miasto/

„Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. Оттогава всяка година, поколения наред, хиляди българи изкачват върха, за да се поклонят пред онези, на които дължим свободата си.“ Това заяви днес президентът Румен Радев пред Паметника на свободата на връх Шипка, по повод 140-годишнината на едно от решаващите сражения през Освободителната война от 1877-1878 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Сити" пречупи "Борнемут" с гол в 97-ата минута

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/26/3031260_siti_prechupi_bornemut_s_gol_v_97-ata_minuta/?ref=rss


"Манчестър сити" записа инфарктна победа над "Борнемут" с 2:1 като гост с късен гол на Рахийм Стърлинг в 97-ата минута. Английският национал се разписа дълбоко в добавеното време, шокирайки домаините. Тимът на Пеп Гуардиола продължава да бъде без загуба, като има две победи и едно равенство в първите три кръга на Висшата лига.<br /><br />"Сити" се оказа в ролята на догонващ още в 13-ата минута след страхотен гол на Чарли Даниълс и трябваше да прави...

30 убити, стотици в ареста в Индия след метеж заради гуру

http://www.cross.bg/indiya-ybiti-panchkyla-1553217.html

/КРОСС/ Протести в защита на подсъдим гуру в Индия прераснаха в сблъсъци с властта, вандалски прояви, насилие, убити и масови арести. Гуруто Гурмит Рам Рахим Сингх е съден за изнасилването на две жени през 2002 г. Присъдата му ще бъде обявена в понеделник. Демонстрантите - последователи на религиозния водач - нападнаха бензиностанции, жп гари, тв микробуси, влязоха в сблъсъци със силите на реда, след като съд в град Панчкула го призна за виновен. Най-малко 30 души са убити, поне 200 са ранени. Стотици са арестувани - между 600 и 800 души според различни източници. Отменени са над 500 влака за Северна Индия. Те пътуват основно в Хариана и Пенджаб - щатите, където станаха сблъсъците. Полицията очаква произнасянето на присъдата да бъде съпътствано от нова вълна на насилие. Стотици войници патрулират в северния град Панчкула с цел да предотвратят ново кръвопролитие.  

Намериха колиформи във водата на варненско село

http://www.moreto.net/novini.php?n=358223

Концетрация на колиформи 24/ 100 ml, при норма- 0 /100 ml бр. е отчетена в проба от зона за водоснабдяване „Вълчи дол“ на село Войводино. Това показват данни на Регионалната здравна инспекция, научи Moreto.net. Касае се за отклонения в качеството на водата само в една проба, взета от пункт – дом Корназов, село Войводино, при която вероятно е замърсена вътрешната сградна водопроводна инсталация, посочват от инспекцията.

21 млрд. евро са стрували чуждестранните мисии на Бундесвера

https://www.actualno.com/europe/21-mlrd-evro-sa-struvali-chujdestrannite-misii-na-bundesvera-news_629941.html

Разходите за чуждестранните мисии на Бундесвера са стрували на немския държавен бюджет от 1992 г. почти 21 млрд. евро, съобщава агенция DPA, позовавайки се на министерство на отбраната на Германия. От 1991 г. в 52 чуждестранни мисии са взели участие около 410 хил. немски военнослужещ

Идва ли нова Студена война

https://offnews.bg//sviat/idva-li-nova-studena-vojna-663708.html

Германия е на фронтовата линия на нова Студена война. Това е мнението на външния министър на страната Зигмар Габриел, заявено пред в. "Билд" и цитирано от "Ройтерс". Според дипломат №1 на Германия канцлерът Ангела Меркел прави голяма грешка, като следва президента на САЩ Доналд Тръмп по пътя на превъоръжаването.

В отношенията си с Тръмп и руския президент Владимир Путин Германия е изправена и на Изток, и на Запад пред съседи, които вярват "не във силата на правото, а правото на силния", заяви Габриел, според когото Изтокът и Западът са във фаза на ядрено превъоръжаване.

Острото изказване на Габриел може би е провокирано от факта, че изборите в Германия са след по-малко от месец - 24 септември, а партията на министъра - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - се стреми да се разграничи от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

ГСДП насочи кампанията си срещу социалното неравенство, не това не впечатли избирателите, отбелязва Ройтерс. А и изказванията на Габриел подкрепят лидера на ГСДП и кандидат за канцлер Мартин Шулц, който критикува плановете на Меркел за увеличаване на военните разходи. Той заяви, че би накарал САЩ да премахнат ядрените си оръжия от територията на Германия.

Меркел вярваше, че ще спечели благоразположението на Тръмп, ако увеличи военните разходи до 70 милиарда евро на година, заяви Габриел, определяйки този подход като сериозна грешка.

Германия и други страни членки на НАТО вече бяха обещали да повишат разходите си за отбрана до 2 на сто от БВП още преди Тръмп да бъде избран. Повечето от тях увеличиха разходите, но само някои достигат обявената цел, и Германия не е една от тях.

Габриел отвърна и на критиките на германски консерватори, които порицаха бившия канцлер от ГСДП Герхард Шрьодер, че е приел да работи за свързани с Кремъл енергийни компании. "Когато става дума за освобождаване на пленници от ръцете на руските сепаратисти в Източна Украйна, те са доволни, че Шрьодер има канал за връзка с Путин. Но по време на предизборна кампания срещу ГСДП е обратното", отбеляза външният министър. "Смятам това за повърхностно и достойно за презрение", подчерта той.

ЕС може да наложи визови ограничения за Африка и Азия, ако не приемат връщаните мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410837

ЕС може да наложи визови ограничения за Африка и Азия, ако не приемат връщаните мигрантиЕвропейския комисар за миграцията заяви, че ЕС може да замрази финансовата помощ, както и да наложи търговски и визови ограничения на африканските и азиатските страни, които не приемат връщаните от Европа мигранти, предава Voice of America. Димитрис Аврамопулос каза, че в Брюксел „обмислят спирането на финансирането за ключови проекти за развитие“.

Хамилтън изравни рекорда на Шумахер с полпозишън в Белгия

http://www.cross.bg/vreme-hamiltun-myasto-1553216.html

/КРОСС/ Трикратният световен шампион Люис Хамилтън изравни рекорда на Михаел Шумахер с 68-ия си полпозишън, след като доминираше изцяло в квалификациите за Гран при на Белгия от Формула 1. Британският пилот на "Мерцедес" завъртя най-добра обиколка с време 1:42.553 минути, което е рекордно време на "Спа-Франкоршан". Лидерът в генералното класиране Себастиан Фетел от "Ферари", който води с 14 точки пред Хамилтън девет кръга преди края на сезона, ще заеме другото място на предната редица. Германският пилот записа време 1:43.795 минути късно в последната квалификационна сесия. Валтери Ботас ще бъде трети с "Мерцедес", а Кими Райконен ще стартира от четвърто място с "Ферари".  

Бащата на Иван, задържан за убийството на Никол: Искам истината, нека я докажат с факти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410826

Бащата на Иван, задържан за убийството на Никол: Искам истината, нека я докажат с факти"Ще приема истината, каквато и да е тя, но нека ми докажат с факти, че синът ми е убиец. Аз съм сигурен, че не е!", заяви пред burgasinfo.com бащата на Иван, който е задържан за бруталното убийство на 11-годишната Никол в Бургас. "Във фаталната неделя го закарах с колата до апартамента ни в ж.к. „Меден рудник“ и го оставих там,

Нападение с нож в Марсилия, няма жертви

https://www.actualno.com/europe/napadenie-s-noj-v-marsilija-njama-jertvi-news_629944.html

Мъж нападна с нож минувачи в центъра на френския град Марсилия, предаде в. Parisien. Инцидентът се случил тази сутрин. Няма жертви, трима души са леко ранени. Полицията задържа извършителя. Според властите, мъжът има ментални проблеми. Атаката не се смята за терористична.

Де Мезиер: Няма да допускаме мигранти безразборно

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/de-mezier-niama-da-dopuskame-migranti-bezrazborno-6073097

Вътрешният министър на Германия добави, че няма опасност споразумението за бежанците между ЕС и Турция да се разпадне

Освободиха трима от седемте заподозрени за нападението в Турку

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410812

Освободиха трима от седемте заподозрени за нападението в ТуркуФинландската полиция пусна на свобода трима от седемте заподозрени за нападението в Турку, предава AFP, цитира "Фокус". Четирима от заподозрените остават задържани, след нападението в Турку, което властите третират като първата терористична атака във Финландия. Сред тях е и основният заподозрян за атаката,

Ципрас планира посещение в България, ще обсъжда договор за жп връзка между Варна и Александруполис

https://www.actualno.com/balkani/cipras-planira-poseshtenie-v-bylgarija-shte-obsyjda-dogovor-za-jp-vryzka-mejdu-varna-i-aleksandrupolis-news_629942.html

В европейската програма на гръцкия премиер Алексис Ципрас през септември е планирано важно посещение в София, пише гръцкият вестник "Kathimerini". Според изданието в момента се търси най-удобната дата за визитата, като се предполага, че тя ще бъде избрана в дните преди откриване

Ураганът „Харви“ отслабна до трета степен

http://www.moreto.net/novini.php?n=358262

Ураганът „Харви“ отслабна с една степен и вече е ураган трета категория, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Националния център за ураганите на САЩ. Очаква се с напредване в югоизточните части на щата Тексас той да отслабне още повече.

Нападателят край Бъкингамския дворец имал сабя и е крещял "Аллах акбар"

//dariknews.bg/novini/sviat/napadateliat-kraj-bykingamskiia-dvorec-imal-sabia-i-e-kreshtial-allah-akbar-2044557

Мъжът, който рани на 25 август полицаи пред Бъкингамския дворец в Лондон, е бил въоръжен със сабя, дълга 1,20 м и е крещял "Аллах акбар", предаде Франс прес, цитирайки британската полиция.

Шабан Мустафа и Милка Михайлова изкачиха най-бързо Черни връх

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/26/3031249_shaban_mustafa_i_milka_mihailova_izkachiha_nai-burzo/?ref=rss


Шабан Мустафа и Милка Михайлова триумфираха в 11-ото издание на планинското бягане "Витоша Рън" от центъра на София до Черни връх. Състезанието бе организирано от Фондация София – Европейска столица на спорта, Столична община и Сдружение Маратон.<br /><br />Най-бързо на върха се изкачи Шабан Мустафа от ОСКЛА Шампион Сунгурларе, финиширал за 1.37:39 часа, съобщава www.sofia2018.bg. Това е само с минута по-слабо от неговия рекорд на състезанието, а върховото постижение оцеля...

Хамилтън изравни Шумахер с рекорд на "Спа"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6410813

Хамилтън изравни Шумахер с рекорд на "Спа"Луис Хамилтън изравни рекорда на Михаел Шумахер, като спечели 68-ата квалификация за място в кариерата си във Формула 1. Това стана с рекорд на белгийската писта "Спа" от 1:45,553 мин. По ирония това бе любимото трасе на 7-кратния световен шампион Шумахер, като на него записа първата си победа. На 242 милисекунди след пилота на "Мерцедес" остана

Американски хеликоптер се разби край бреговете на Йемен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410808

Американски хеликоптер се разби край бреговете на ЙеменАмерикански хеликоптер „Блек хоук“ се разби близо до южните брегове на Йемен, пише Middle East Monitor, цитира "Фокус". От Централното командване на американските въоръжени сили заявиха, че издирването на изгубения член на екипажа продължава. Хеликоптерът се е разбил на 32 километра от южното крайбрежие на Йемен в 7:00 местно време.

Една тапа по-малко в София

http://clubz.bg/57646-edna_tapa_po_malko_v_sofiq

Тази нощ движението през кръстовището на "Орлов мост" в София ще бъде пуснато изцяло, съобщават от Столична община.

Трафикът ще се нормализира, след приключилия ремонт на лентите на булевард "Цариградско шосе" и на булевард "Евлоги и Христо Георгиеви".

Изцяло подменена е асфалтовата настилка, положена е метална мрежа за подсилване на лентите, както и нова маркировка.

Ремонтът струва около 200 хиляди лева и сериозни задръствания на движението през август.

Според обещанието на кмета Йорданка Фандъкова той трябваше да приключи до 22 август. 

ТИР се е завъртял на пътя Русе-Иваново в района на „Мойсеев баир"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410801

ТИР се е завъртял на пътя Русе-Иваново в района на „Мойсеев баир"ТИР се е завъртял на пътя I-5 Русе-Иваново в района на „Мойсеев баир". Това от пресцентъра на МВР, предаде "Фокус". Изчаква се влекач, който да изтегли ТИР-а. Движението не е ограничено осъществява двупосочно в свободната лента и се регулира от „Пътна

30 убити, стотици в ареста в Индия след метеж заради гуру

https://offnews.bg//sviat/30-ubiti-stotitci-v-aresta-v-india-sled-metezh-zaradi-guru-663707.html

Протести в защита на подсъдим гуру в Индия прераснаха в сблъсъци с властта, вандалски прояви, насилие, убити и масови арести.

Гуруто Гурмит Рам Рахим Сингх е съден за изнасилването на две жени през 2002 г. Присъдата му ще бъде обявена в понеделник.

Демонстрантите - последователи на религиозния водач - нападнаха бензиностанции, жп гари, тв микробуси, влязоха в сблъсъци със силите на реда, след като съд в град Панчкула го призна за виновен.

Най-малко 30 души са убити, поне 200 са ранени. Стотици са арестувани - между 600 и 800 души според различни източници. Отменени са над 500 влака за Северна Индия. Те пътуват основно в Хариана и Пенджаб - щатите, където станаха сблъсъците.

Полицията очаква произнасянето на присъдата да бъде съпътствано от нова вълна на насилие.

Стотици войници патрулират в северния град Панчкула с цел да предотвратят ново кръвопролитие.

Р. Радев: Новите времена носят нови морални изпитания

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/r-radev-novite-vremena-nosiat-novi-moralni-izpitaniia-245565/

Президентът посети Паметника на свободата на връх Шипка по повод 140-годишнината на едно от решаващите сражения през Освободителната война от 1877-1878 г

Петима пострадаха при тежка катастрофа с български автомобил в Унгария

http://www.cross.bg/petima-postradaha-bulgarski-1553214.html

/КРОСС/ Петима души пострадаха след катастрофа на унгарската магистрала М5. В инцидента са участвали български „Мерцедес" и „Форд" с германски номера, съобщава местната телевизия „Хир ТВ", цитирана от Би Ти Ви. Мерцедесът е бил в аварийната лента заради спукана гума, когато фордът се е ударил в него с висока скорост. В резултат немското возило е паднало в канавката край пътя. Пострадали са четиримата пътуващи във форда и един човек, който е бил до мерцедеса. Националността му на този етап не е ясна.    

Хан: Регионалната икономическа зона не е алтернатива на членство в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=358263

Създаването на регионална икономическа зона, която да подтикне икономическия ръст и да създаде нови работни места, е ключов приоритет за земите от Западните Балкани, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Днес той участва в срещата на премиерите от региона в албанския град Драч.

Петима души са задържани за телефонни измами

http://www.mediapool.bg/petima-dushi-sa-zadarzhani-za-telefonni-izmami-news268482.html

Криминално проявеният А. К. е бил задържан на 20 август в Нова Загора след извършена телефонна измама в града за 1600 лева и златни накити. Младежът е ползван като куриер - муле. Действията около изясняването на случая са проведени съвместно от служители на Главната дирекция "Национална полиция" и областните дирекции на МВР в Сливен, Плевен и Стара Загора. След оказано съдействие и координация от сектор "Измами" при проведени допълнителни мероприятия на служители от Областите дирекции на МВР в Стара Загора и Плевен е установена негова съпричастност към още три телефонни измами. Едната е за 11 хил. лева, извършена през месец март в Стара Загора, а другите две са за общо 7 хил. лева, осъществени през месец юни в Плевен. Други четирима души, съпричастни към телефонна измами, са задържани в Пазарджик и Смолян при операция, ръководена от Главната дирекция "Национална полиция".  

Меркел: Великобритания трябва да плати, за да излезе от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410799

Меркел: Великобритания трябва да плати, за да излезе от ЕСГерманският канцлер Ангела Меркел предупреди Великобритания, че трябва да плати за споразумението относно напускането на ЕС, предава Politico.eu. Тя отрече, че задължението на Лондон е „глоба“. „Става въпрос за задължения, които Великобритания е поела и естествено всичко трябва да остане в сметките“, заяви Меркел, цитира "Фокус".

От "Гугъл" готови със своите уеймо, автомобили без шофьори

http://clubz.bg/57645-ot_gugyl_gotovi_sys_svoite_uejmo_avtomobili_bez_shofori

Няколко от най-мощните компании в света се състезават в изграждането на една и съща технология: автомобили без шофьор. Тази, който го направи преди останалите – и то най-добре – ще промени бъдещето на американските градове завинаги. И сега, след години работа, проектът на „Уеймо“ (Waymo), сестринска компания на Гугъл, се стреми да поеме водещата роля. Както „Уеймо“, така и Гугъл, са собственост на една и съща компания-майка – „Алфабет“, съобщава списание „Слейт“.

Обикновено склонната към секретност компания покани наскоро избрани репортери да хвърлят поглед над какво работи екипът им, включително и да видят таен дотогава макет на град на около 100 мили източно от Силициевата долина, построен за изпитания на роботизираните автомобили. Както съобщава „Атлантик“ в подробности по-рано тази седмица, фалшивият град е ограден парцел земя, който екипът на „Уеймо“ нарича Касъл, по името на военновъздушната база, заемала това място.

В него инженерите са изградили кръстовища, улици и пресечки – но с изключение на розовите военни общежития, останали от старата база, тук типичните за всеки американски град сгради отсъстват. Дълги улици, кръстовища и пътища, но без никакви къщи зад тях.

„Това наистина е град за роботизирани автомобили: всичко, което има значение, е върху и непосредствено до асфалта“, пише в „Атлантик“ Алексис Мадригал, един от репортерите, получили достъп до съоръжението.

Инженерите на „Уеймо“ са реконструирали онези кръстовища, които са се оказали трудни за маневриране за техните самоуправляващи се коли в досега – като кръстовище с две ленти, намиращо се в Остин, Тексас. И както всеки добър фалшив град, Касъл разполага с пълна колекция от реквизит като велосипеди, скейтбордове, растения, детски играчки, манекени и, разбира се, много пътни конуси, които се използват за пресъздаване на различни сценарии, в които роботизираните коли биха попаднали в реалния свят.

В Касъл самоходните автомобили могат да изминат хиляди километри в контролирана среда, където автомобили, шофирани от хора, се изпречват на пътя им, за да тестват скоростта, с която роботът забавя и спира. Освен за да са сигурни, че роботизираните коли няма да ударят никого, техните инженери искат да са сигурни и че те возят достатъчно гладко. Никой не би пътувал в самоуправляваща се кола, ако при всяко непредвидено спиране телефонът му пада на пода.

Фалшивият град е впечатляващ, но преди него колите на „Уеймо“ имат вече милиони километраж в компютърни симулации, където хиляди виртуални автомобили изминават по около 8 милиона мили на ден, усъвършенствайки софтуера на истинските автомобили. Симулационната програма, наречена Carcraft, включва модели на градовете Остин, Маунтън Вю и Финикс.

„Уеймо“ не е единствената компания в Силициевата долина с виртуални светове, в които роботизирани автомобили трупат практика. „Юбер“, фирма, която също има амбициозна програма за самоуправляващи се автомобили, наема служители на различни позиции за проекта си, който описва като „изграждането на игри и 3D виртуални среди и реалистични светове и ситуации“. Тестове на техните самоуправляващи се коли текат и в реални градове като Питсбърг, Тампа и Сан Франциско.

„Юбер“ са страна и в съдебно дело с „Уеймо“, произтичащо от придобиването на Otto – самоуправляващ се камион. Създателят на Otto, Антъни Левандовски, преди това е работил като водещ инженер в програмата на „Уеймо“, които твърдят, че се е качил на борда на „Юбер“ с откраднати търговски тайни от „Уеймо“.

В „Епъл“ също разработват технология за самоуправляващи се автомобили и както съобщи „Ню Йорк Таймс“ по-рано тази седмица, те отделят по-малко средства. Първоначално екипът на „Епъл“ работи върху проектирането на това, което може да се превърне в автономна кола с тяхната марка, но сега компанията се фокусира върху вътрешната технологи на автономни автомобили, а не върху целия автомобил. „Форд“, „Тойота“ и „Дженеръл Мотърс“ също работят по подобни проекти.

Докато компаниите продължават да напредват в амбициозните си планове за роботизирани автомобили, регулаторните органи изглеждат не толкова подготвени. В четвъртък сайтът Recode съобщи, че федералният консултативен съвет, отговорен за регулацията на технологиите за автомобили без водачи, съставен от ръководители на „Форд“, „Дженеръл Моторс“ и други транспортни компании, не се е събирал от встъпването на Доналд Тръмп в длъжност. Президентът все още не е номинирал и човек за поста председател на Националната администрация по безопасност на движението по пътищата – агенцията, която ще бъде натоварена с прилагането на законодателство за самоуправлямащи се автомобили.

И все пак законодателите изглеждат развълнувани от перспективата за самоуправляващи се автомобили, което би могло да спаси хиляди животи. През юли Камарата предложи законопроект, който ще предостави на автомобилостроителите на такива коли повече възможности за изключения от съществуващите стандарти за безопасност, което би позволило на 100 000 автономни автомобила да стигнат до пътищата, когато всички други условия са изпълнени.

Преди автомобилните роботи да започнат да шофират редом с шофьорите, компаниите искат да бъдат пределно сигурни, че тяхната технология е безопасна и готова да се справи с огромния брой непредвидени ситуации, което идват с навигацията в реалния свят. Една грешка може бързо да накара хорта да се откажат от идеята, към която и сега мнозина вече са скептични, а това ще върне технологията назад с години. Това е основната причина фалшиви градове като Касъл, където роботизираните автомобили могат да практикуват цял ​​ден, да са толкова важни за технологията точно сега, докато колите по американските пътища все още имат водачи зад волана.

"Площад Славейков"

Осем души загинаха при катастрофа на магистрала в Англия

//dariknews.bg/novini/sviat/osem-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-magistrala-v-angliia-2044553

Осем души загинаха и четирима бяха ранени след катастрофа между микробус и два камиона на магистрала във Великобритания.
 
Инцидентът станал на южния път на магистрала М1 близо до Нюпорт Пагнел, север

Експерт по етикет: Фразата на Борисов "Всички парле ву франсе" беше гаф

http://www.moreto.net/novini.php?n=358261

"Посещението на Еманюел Макрон е един голям шанс за България. Това дава шанс страната ни да излезе на първа линия при обсъждането на бъдещия Европейски съюз". Това коментира анализаторът на френския обществено политически живот Стефан Манов за "Събуди се".

Орландо Блум се превъплъщава в ролята на полицейски инспектор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6410795

Орландо Блум се превъплъщава в ролята на полицейски инспекторОрландо Блум сключи договор да изпълни главната роля в сериала "Улица Карнавална" на Амазон, съобщи Контактмюзик. Героят на Орландо Блум ще е полицейски инспектор, разследващ смъртта на момиче. Сериалът ще е черно фентъзи. Действието ще се развива в неовикториански град, привличащ митични същества, бягащи от военни зони.

Турция се споразумя с Русия за покупката на ракети С-400

http://www.mediapool.bg/turtsiya-se-sporazumya-s-rusiya-za-pokupkata-na-raketi-s-400-news268481.html

Турция и Русия са постигнали споразумение за покупката на ракетни системи С-400, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. След завръщането си от посещение във Виетнам, Бинали Йълдъръм каза пред журналисти, че окончателното решение ще бъде взето от изпълнителния комитет на турската отбранителна индустрия, пише "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в края на юли, че Русия и Турция са постигнали напредък в плановете за покупка от страна на Турция на ракетни системи С-400 от Русия. Договорът за доставка на противовъздушни ракетни системи С-400 за Турция е във финалната си фаза, но все още не е подписан и не е влязъл в сила, заяви ръководителят на руския оръжеен износител Рособоронекспорт пред журналисти по-рано тази седмица. През м. юли американският военен министър Джеймс Матис окачестви като суверенно право на Турция решението да купи зенитни ракетни системи от Русия, а не от съюзници в НАТО. 

Петима са ранени при тежка катастрофа

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-ungaria-26296671

Петима души пострадаха след катастрофа с български автомобил на унгарската магистрала М5.

Хамилтън изравни рекорд на Шумахер с полпозишън на "Спа"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/26/3031213_hamiltun_izravni_rekord_na_shumaher_s_polpozishun_na/?ref=rss


Люис Хамилтън ще стартира първи в утрешното състезание за Гран при на Белгия. Британецът даде най-добро време в квалификацията и за 68-и път в своята кариера ще потегли първи. Той го прави в юбилейното си участие №200 във Формула 1.<br /><br />Пилотът на "Мерцедес" изравни рекордьора Михаел Шумахер по най-много полпозишъни. Хамилтън направи това на любимата писта на седемкратния шампион, където той има шест победи. Британецът има два успеха на "Спа" (2010 и 2015...

Рушат се бреговете на р. Дунав

https://www.actualno.com/ruse/rushat-se-bregovete-na-r-dunav-news_629935.html

Застрашително се рушат бреговете на река Дунав. Ерозията понижава речното ниво и затруднява корабоплаването. Тенденцията от последните 30 години за намаляване на водните количества създава опасност и за риболова по реката. В миналото брегът край Русе е бил укрепван с пото

Близо 90 жертви на насилието в Мианмар

http://www.mediapool.bg/blizo-90-zhertvi-na-nasilieto-v-mianmar-news268480.html

Сраженията между силите за сигурност на Мианмар и мюсюлманските бунтовници рохинги в западната част на страната продължават. В новата вълна от насилие по последни данни са убити 89 души, съобщиха световните агенции. До насилието се стигна, след като рохинги атакуваха полицейски и гранични постове. Според полицията нападателите са поставили и много взривни устройства в района на град Маунгдау в щата Рахин в западната част на страната. В града е въведен комендантски час, днес улиците му са пусти, а магазините са затворени. В щата Рахин, обхванат от насилието, от месеци има силно напрежение между мюсюлмани и будисти. Там живеят десетки хиляди рохинги, които са обект на дискриминация в Мианмар – нямат достъп до училища, до болници и до трудовия пазар. Миналата година също имаше напрежение между двете религиозни групи, като хиляди мюсюлмани избягаха в Бангладеш и разказаха за жестокости, извършвани от правителствената армия – кланета, групови изнасилвания, мъчения. Вчера правителството на Мианмар отбеляза, че новите атаки съвпадат с публикуването на 24 август на окончателен доклад на международна комисия, ръководена от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан за ситуацията в щата Рахин. В доклада комисията призова Мианмар да даде повече права на рохингите, по-специално повече свобода на движение, защото в противен случай има риск те да се радикализират.  

Преди началото на учебната година има недостиг на учители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/26/3031212_predi_nachaloto_na_uchebnata_godina_ima_nedostig_na/?ref=rss


По-малко от месец преди началото на учебната година, три хиляди учители не достигат на образователна система, съобщи за БНР главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова.<br /><br />По думите й не достигат по математика, информатик, езици, музика и изобразително изкуство. Липсват преподаватели и в големите градове, но и в малките населени места.<br /><br />Ниското заплащане и непривлекателността на професията са основните причини за недостига на педагози,...

Документалният филм за Лейди Гага излиза следващия месец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6410790

Документалният филм за Лейди Гага излиза следващия месецДокументалният филм на Netflix за Lady GaGa ще има световна премиера на Международния филмов фестивал в Торонто следващия месец. "Gaga: Five Foot Two" ще дебютира на канадския фестивал на 8 септември в театър "Принцесата на Уелс" и ще бъде последван от изпълнение на певицата, предаде БГНЕС. Лентата е режисирана от Крис Мукърбел и показва звездата

Illinois home prices show solid gains in July. Sales decline

http://www.eurochicago.com/2017/08/illinois-home-prices-show-solid-gains-in-july-sales-decline/

SPRINGFIELD, Ill. — Illinois homes sold faster and for more money in July, but lower housing inventory drove year-over-year sales lower, according to Illinois REALTORS®. Statewide home sales (including single-family homes and condominiums) in July 2017 totaled 15,677 homes sold, down 4.3 % from 16,375 in July 2016. The statewide median price in July was $210,000, up 5.8 % from July 2016, when the median price was $198,500. The median is a typical market price where half the homes sold for more and half sold for less. „For more than two years, Illinois’ ...

Радев и Макрон в Евксиноград (видео)

http://www.eurochicago.com/2017/08/radev-makron/

Българският президент Румен Радев посрещна вчера в резиденция Евксиноград френския президент Емануел Макрон. Двамата президенти бяха придружени от техните съпруги. Както и при посрещането на Макрон предния ден на летище Варна, и на официалната церемония пред правителствената резиденция имаше почетен шпалир от матроси на Военноморските сили. По-долу може да се изгледа видеозапис от събитието, качен на стената във Фейсбук на френския президент.

Нападателят от Лондон носел меч, дълъг метър и двадесет

http://www.cross.bg/dulug-politziyata-vlastite-1553212.html

/КРОСС/ Мъжът, който бе арестуван за това, че е карал срещу полицията пред двореца на Кралица Елизабет Втора - Бъкингам, е носел в колата си меч, дълъг метър и двадесет и е крещял „Аллах акбар!", предаде AFP. Преди полицаите да се справят с него, 26-годишният нападател „е посегнал, към това, което вече знаем, че е меч, дълъг 4 фута, който се е намирал на предната седалка, до шофьора", заявиха от полицията. „Мъжът, който постоянно е крещял "Аллах акбар!", е обезвреден чрез невропаралитичен спрей", уточняват властите. Трима полицаи с голи ръце успели да озаптят нападателя, в резултат двама от тях са получили леки наранявания по ръцете. Арестуваният е от Лутън, гласи последната информация от страна на властите.  

България се утвърди като държава с регионална стабилизираща роля

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6410787

България се утвърди като държава с регионална стабилизираща роляТова беше едно успешно посещение на Емануел Макрон в България. България се открои като източноевропейска членка на ЕС, с която може да се говори (за разлика от шампионите преди време Унгария и Полша) и държава, която може да играе регионална стабилизираща роля. На кой каква била роклята и обувките и кой кого как тупал по рамото е толкова

Младите потребители не са лоялни към дигиталните услуги

http://www.investor.bg/zoom/355/a/mladite-potrebiteli-ne-sa-loialni-kym-digitalnite-uslugi-245311/

18-34-годишните използват по няколко чат приложения и стрийминг услуги, сочи проучване на Nielsen

Утре по Черноморието ще бъде отново слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=358255

През нощта ще е ясно и почти тихо. По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 26°-29°. Температурата на морската вода e 24°-25°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Утре над страната отново ще е слънчево, след обяд и горещо.

Катастрофа с българска кола в Унгария (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-s-bylgarska-kola-v-ungariia-video-2044552

Петима души пострадаха при катастрофа на унгарската магистрала М5. В инцидента са участвали „Мерцедес” с българска регистрация и „Форд” с германски номера.
 
"Мерцеде

Истинският срок на годност на сиренето не е този на етикета

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istinskiiat-srok-na-godnost-na-sireneto-ne-e-tozi-na-etiketa-6072944

Твърдите сирена могат да стоят в хладилник отворени до 6 седмици, полутвърдите - три седмици, а меките - две седмици, ако опаковката не е разкъсана

Американски военен хеликоптер се разби край Йемен

http://www.cross.bg/iiemen-bryag-amerikanski-1553210.html

/КРОСС/ Американски военен хеликоптер "Блек хоук" се е разбил край южния бряг на Йемен, докато екипажът му провеждал учения. Един военнослужещ е изчезнал, предава Ройтерс. Петима други на борда на военната машина са били спасени, уточниха от американското централно командване. Катастрофата е станала в петък вечерта. Американските власти разследват инцидента. Уточнява се, че става въпрос за рутинно обучение за американските сили. Йемен се намира на южния бряг на Арабския полуостров. Коалиция начело със Саудитска Арабия провежда въздушни удари в страната от 2015 г. насам  

Президентът от Шипка: Да служим на България със себеотрицанието на опълченците

https://offnews.bg//politika/prezidentat-ot-shipka-da-sluzhim-na-balgaria-sas-sebeotritcanieto-na-663706.html

Миналия август започнах своята кампания от тук, от това свято за всички нас място, защото считам, че опълченците по безапелационен начин показаха какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза.

Това заяви президентът Румен Радев пред Паметника на свободата на връх Шипка, където е по повод 140-ата годишнина от едно от решаващите сражения през Освободителна война от 1877-1878 г.

"Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. От тогава всяка година поколения наред, хиляди българи изкачват върха, за да се поклонят пред онези, на които дължим свободата си, каза още държавният грава.

Той призова българите да се ръководят от примера на опълченците.

"Новите времена носят нови морални изпитания. Днес ние с вас отново сме тук, за да се преклоним пред онези храбреци, които с анонимния си подвиг отстояха прохода Шипка, онази врата, през която влезе българската свобода“, каза той.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и войници от руската армия отслужи Великотърновски митрополит Григорий. Историческото сражение на връх Шипка беше пресъздадено от Национално дружество „Традиция“, а командирът на дружеството подари сабя на българския държавен глава.

По-рано президентът Румен Радев се включи в туристическия поход до Шипка, в който участваха и 60 деца и младежи от България и Русия. Държавният глава благодари на участниците за извървените километри и „защото с присъствието си и с всяка своя крачка потвърждават неразривната връзка на нашия народ с нашата история“.

Петима пострадаха при тежка катастрофа с български автомобил в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410781

Петима пострадаха при тежка катастрофа с български автомобил в УнгарияПетима души пострадаха след катастрофа на унгарската магистрала М5. В инцидента са участвали български „Мерцедес” и „Форд” с германски номера, съобщава местната телевизия „Хир ТВ”, цитирана от Би Ти Ви. Мерцедесът е бил в аварийната лента заради спукана гума, когато фордът се е ударил в него с висока скорост.

Нападателят край Бъкингамския дворец крещял "Аллах акбар" със сабя, дълга 1,20 м

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410770

Нападателят край Бъкингамския дворец крещял "Аллах акбар" със сабя, дълга 1,20 мМъжът, който рани вчера полицаи пред Бъкингамския дворец в Лондон, е бил въоръжен със сабя, дълга 1,20 м и е крещял "Аллах акбар", предаде Франс прес, цитирайки британската полиция. С викове "Аллах акбар" 26-годишният нападател спрял колата си "Тойота приус" преднамерено пред полицейската кола, паркирана близо до кралската резиденция,

Най-честото нарушение по морето: луксозните стаи са само в онлайн офертите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/26/3031209_nai-chestoto_narushenie_po_moreto_luksoznite_stai_sa/?ref=rss


Комисията за защита на потребителите (КЗП) е установила, че най-честото нарушение по Черноморието е несъответствие между предлаганите "луксозни" стаи в онлайн офертите и реалните условия в хотелите.<br /><br />"Като че ли жалбите и сигналите най-общо казано срещу места за настаняване - семейни хотели, самостоятелни стаи, са повече от тези, които касаят заведения за хранене и развлечение. Има разминаване между очакванията и в действителност при настаняване на...

Търсят се 19 000 учители, лекари и инженери, липсват квалифицирани кадри

http://www.moreto.net/novini.php?n=358260

19 000 свободни работни места са обявени за преподаватели, лекари, инженери, както и за неквалифицирани кадри. Над 220 000 души са безработни, показват последни данни на Агенцията по заетостта. Липсват квалифицирани кадри по редица професии и специалности.

Мъж нападна с нож случайни минувачи в Марсилия

//dariknews.bg/novini/sviat/myzh-napadna-s-nozh-sluchajni-minuvachi-v-marsiliia-2044550

Мъж на 35 години, вероятно с психическо разстройство, нападна рано сутринта с нож трима случайни минувачи в центъра на южния френски град Марсилия, съобщи полицията, цитирана от Франс прес.
 

3 неща, които родителите могат да правят с децата си в интернет

http://clubz.bg/57644-3_neshta_koito_roditelite_mogat_da_pravqt_s_decata_si_v_internet

Когато искате да научите детето си да плува, влизате с него във водата. А интернет е именно това - огромен океан от информация, прекрасен, но и изпълнен с опасности. Да се плува в него е трудно за едно дете, така че е редно вие да го правите с него.

За повечето възрастни хора Мрежата е просто инструмент - проверявате си пощата, любимите новинарски сайтове, виждате какво правят приятелите ви във фейсбук, намирате ресторант в гугъл, пазарувате. За децата обаче то е пълно с любопитни, интересни и интригуващи неща място. Израсналите с интернет се чувстват в него като риба във вода - но това не означава, че могат да плуват където си поискат и да оцелеят. 

Ето няколко безопасни начина, чрез които можете да разкриете повече от интернет на детето си, а и на себе си, . И да го подготвите за дълбините.

1. Играйте заедно

Разбира се, повечето родители нито имат желанието, нито времето да се учат как да играят съвременни компютърни игри. Но ако играете или сте игралии вие - прекрасно, покажете ги на детето си. 

Друг вариант е да потърсите класически игри - за това дори не ви трябва и интернет. Колкото и да е странно, едно дете с готовност ще опита шарен дигитален шах на таблета си, но ще ви погледне презрително, ако извадите дървена дъска и фигури. В Мрежата е пълно с безброй варианти на табла, шах, дама, игри на карти за всякакви възрасти.

Хит сред децата е и играта Minecraft, която върви на всякакви машини и устройства, има изключително малко насилие (предимно срещу вредители), простичка е. Лесна е за учене от родители, а съвместното игране е ключов елемент. Много родители по света играят с децата си, защото винаги може да се натисне пауза, да оставите наследника да си доиграе, а съвместната работа в света на играта е стимулираща и за отношенията ви, и за ума на детето.

Хубаво е понякога и да поискате детето ви да ви покаже какви игри играе. Така ще можете да наблюдавате как използва интернет, какви сайтове посещава, какви програми избира и какви игри харесва - все ценна информация, която получавате наготово, без нужда да инсталирате шпионски програми или да го разпитвате като престъпник.

2. Учете заедно

Интернет е огромен източник на знание. Когато детето ви е още малко, можете да му покажете най-полезните сайтове, като електронната енциклопедия Уикипедия, Google - търсачката №1 в света, която има немалко трикове, любопитни инструменти и други.

Множество са и сайтовете за деца, пълни с интересни факти, любопитни игри и картинки - ето един пример, но лесно можете да намерите десетки други.

Когато детето ви започне да се интересува от комуникацията с връстниците си, направете му имейл акаунт, обяснете му това, което вие знаете. Когато решите, че може да се регистрира в социална мрежа - специалистите препоръчват да не се прави преди 12-13 години - направете профила му заедно, покажете му как се използва, обяснете му опасностите от комуникацията с непознати, как да пази информацията си скрита, каква информация да публикува, какви снимки да качва и праща.

Питайте детето какво търси - ако е нещо, което и вие не знаете, това е прекрасен момент, в който заедно да потърсите отговора в Мрежата. И така да демонстрирате най-правилните начини за употреба, най-полезните функции на мрежата, а в крайна сметка и вие може да научите нещо ново.

3. Разкривайте заедно

Интернет е океан от информация и в него освен безкрайни потоци от текст, забавни картинки, видеа и прочие има и наистина любопитни и впечатляващи идеи.

На този сайт можете да нарисувате проста и грозна картинка - или най-добре детето да я нарисува - и изкуственият интелект на Google ще се опита да познае какво рисувате. Обикновено се получава и можете да прекарате дълго време, забавлявайки се със сайта.

Тук пък можете да слушате радиа от интерактивно земно кълбо, по целия свят - от София до Токио, Рио де Жанейро или Вашингтон. Можете да се разходите през радиостанции от цял свят с няколко клика на мишката, да чуете каква музика слушат в Китай, в Индонезия, в Южна Африка...

Този сайт пък предлага уникална 3D карта на близките системи около слънцето, информация за звездите, най-близки до нашата, и всичко това - все едно наистина пътувате в Космоса, за секунди можете да видите цялата Галактика или да приближите до нашето Слънце.

NASA пък поддържа любопитен проект, в който можете да разгледате снимки на планетата отпреди 20 или 30 години и планетата днес - така се вижда колко се променя лицето на Земята само за няколко десетилетия.

Има много подобни образователни, любопитни или просто весели сайтове. Намирането и изучаването им е изключително забавен и приятен начин да прекарате време пред компютъра с детето. След време и то може би ще ви показва такива места в Мрежата.

Клуб Z счита, че проблемът "интернет-децата" е изключително важен, затова това е третият от поредицата материали на тази тема. Следващият материал ще е за децата - как да говорят с родителите си за нещата, които срещаме в интернет, за проблемите, за грозните сайтове, които някой ни е пратил, или на които сме попаднали, така че те да не полудеят и да не ни вземат компютъра или смартфона :).

Димитър Главчев: Връх Шипка е символ на единството на българите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410733

Димитър Главчев: Връх Шипка е символ на единството на българите"Връх Шипка е символ на единството на българите." Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който се включи в пешеходен поход от с. Шипка до връх Шипка в Стара планина по случай 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 г., съобщи „Фокус“.

Десетки наблюдаваха тренировката на Гришо с Надал

http://frognews.bg/news_140955/Desetki-nabliudavaha-trenirovkata-na-Grisho-s-Nadal/

Дни преди началото на последния за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ, Григор Димитров е в шеметна подготовка за мачовете си в Ню Йорк.

Десетки наблюдаваха тренировката на Гришо и Надал

http://frognews.bg/news_140955/Desetki-nabliudavaha-trenirovkata-na-Grisho-i-Nadal/

Дни преди началото на последния за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ, Григор Димитров е в шеметна подготовка за мачовете си в Ню Йорк.

"Харви" показа лошия си нрав на Тексас

http://www.cross.bg/teksas-harvi-hora-1553211.html

/КРОСС/ Ураганът "Харви" удари бреговете на Тексас с ветрове със скорост 215 км/ч. Бурята, която има дори по-силни пориви, е най-силната, удряла САЩ от 12 години насам. За щата ураганът е най-силният от 1961 г. досега. Очаква се да паднат поройни валежи до 1 метър. Президентът Доналд Тръмп обяви бедствено положение в целия щата, което позволява безплатното изпращане на федерална помощ за най-лошо засегнатите райони. Губернаторът на Тексас Грег Абът предупреди за наводнения в много райони. "Харви" предизвика свлачище около 22 ч. местно време и буря, повалени са дървета, прекъснато е електричеството на над четвърт милион домакинства, пише "Ройтерс". Хиляди жители избягаха от домовете си. Около три часа след началото на урагана скоростта на ветровете намаля до 201 км/ч. Ситуацията остава животозастрашаваща, може да има сериозни поражения по сградите. Кметът на крайбрежния град Рокпорт - един от най-тежко засегнатите - призова останалите около 10 хил. жители да напуснат домовете си моментално. В дом за възрастни хора там обаче има затрупани хора, след като покривът се срутил. Спасителни екипи се опитват да достигнат мястото. В навечерието на очакваното бедствие градската управа беше поискала всеки, който планира да остане, на напише имената си на ръцете си с цел идентифициране в случай, че ураганът причини смъртта на хора

Кресненското дефиле още гори, хеликоптери изливат тонове вода

http://frognews.bg/news_140954/Kresnenskoto-defile-oshte-gori-helikopteri-izlivat-tonove-voda/

60 тона вода са изсипали военните вертолети, които участват в битката с пожара в Кресненското дефиле, съобщиха от Министерството на отбраната.

Хеликоптери изляха 60 т вода над огъня в Кресненското дефиле

http://frognews.bg/news_140954/Helikopteri-izliaha-60-t-voda-nad-ogania-v-Kresnenskoto-defile/

60 тона вода са изсипали военните вертолети, които участват в битката с пожара в Кресненското дефиле, съобщиха от Министерството на отбраната.

Финландската полиция освободи задържан за нападението с нож в Турку

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410724

Финландската полиция освободи задържан за нападението с нож в ТуркуФинландската полиция е освободила от ареста мъж, задържан във връзка с нападението с нож на 18 август в западния град Турку, при което бяха убити двама души и 8 бяха ранени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Националното бюро за разследване каза днес, че мъжът, арестуван в сряда заедно с още един заподозрян,

Дълбоко в сърцето

http://www.eurochicago.com/2017/08/dulboko/

И сякаш го е казал вчера... След век, екът ни го повтаря. Подгонили сме някаква химера, в която поколения догарят...

Глобиха заведение на „Златни пясъци“ заради наднормен шум

http://www.moreto.net/novini.php?n=358222

Измерени наднормени шумови нива донесоха акт на заведение в комплекс „Златни пясъци“. Нарушението е установено от инспектори на Регионалната здравна инспекция, научи Moreto.net. През миналата седмица са извършени над 200 проверки за пушене на закрито обществено място.

Затрупани хора, свлачища и изтръгнати дървета: Тексас бедства, ударен от най-силният ураган в САЩ от 12 г. насам

https://offnews.bg//sviat/zatrupani-hora-svlachishta-i-iztragnati-darveta-teksas-bedstva-udar-663705.html

Ураганът "Харви" удари бреговете на Тексас с ветрове със скорост 215 км/ч. Бурята, която има дори по-силни пориви, е най-силната, удряла САЩ от 12 години насам. Очаква се да паднат поройни валежи до 1 метър.

Президентът Доналд Тръмп обяви бедствено положение в целия щата, което позволява безплатното изпращане на федерална помощ за най-лошо засегнатите райони. Губернаторът на Тексас Грег Абът предупреди за наводнения в много райони.

"Харви" предизвика свлачище около 22 ч. местно време и буря, повалени са дървета, прекъснато е електричеството.

Хиляди жители избягаха от домовете си.

Около три часа след началото на урагана скоростта на ветровете намаля до 201 км/ч. Ситуацията остава животозастрашаваща, може да има сериозни поражения по сградите.

Жителите на крайбрежния град Рокпорт призова останалите около 10 хил. жители да напуснат домовете си моментално. В дом за възрастни хора там обаче има затрупани хора, след като покривът се срутил. Спасителни екипи се опитват да достигнат мястото.

Стотици изкачиха Шипка, за да отдадат почит на загиналите за свободата ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410721

Стотици изкачиха Шипка, за да отдадат почит на загиналите за свободата ниСтотици деца, младежи и възрастни изкачиха днес пеша, с велосипедни колони и с автомобили подходите към историческия връх Шипка, за да почетат паметта на загиналите в епичните августовски боеве за свободата на България преди 140 години и да участват в националните тържества по повод годишнината от Шипченската епопея, съобщи БТА.

Експерт: Момчето, обвинено в убийството на момичето в Бургас, може би е било тормозено в училище

https://www.actualno.com/crime/ekspert-momcheto-obvineno-v-ubijstvoto-na-momicheto-v-burgas-moje-bi-e-bilo-tormozeno-v-uchilishte-news_629928.html

15-годишното момче, обвинено, че е убило 11-годишното момиче в Бургас, може би е било тормозено в училище и е искало да върне самоутвърждаването си, проявявайки жестока агресивност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Криминалният психолог и бивш директор на Институт

Подозрителен дрон изправи на нокти Ватикана

http://frognews.bg/news_140953/Podozritelen-dron-izpravi-na-nokti-Vatikana/

Подозрителен дрон беше забелязан над Ватикана. По информация на телевизия ”РАИ нюз 24” полицията и карабинерите са започнали проверка и полицейски хеликоптер е бил вдигнат по тревога.

Макроонеправдани ли са служителите в България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/makroonepravdani-li-sa-slujitelite-v-bylgariia-245563/

У нас няма някаква голяма макроикономическа конспирация срещу работниците, коментират от ИПИ

Макроонеправдани ли са работниците у нас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/makroonepravdani-li-sa-rabotnicite-u-nas-245563/

У нас няма някаква голяма макроикономическа конспирация срещу работниците, коментират от ИПИ

Спомен за великия Тодор Колев, който днес щеше да навърши 78

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/spomen-za-velikiia-todor-kolev-kojto-dnes-shteshe-da-navyrshi-78-2044549

Големият български актьор Тодор Колев днес щеше да навърши 78 години. Макар да е правил забележителни театрални роли, българският Чарли Чаплин си остана любимец на няколко поколения заради незабравимите му участия във филми като „Топло”, „Двойникът”, Опасен Чар”, „

Цитат на деня: Конър Макгрегър е Златан Ибрахимович на смесените бойни изкуства

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/26/3031208_citat_na_denia_konur_makgregur_e_zlatan_ibrahimovich/?ref=rss


"Конър Макгрегър има много голямо самочувствие, точно като мен и това му помага. Мога да кажа, че той е Златан Ибрахимович на смесените бойни изкуства, а аз съм Макгрегър на футболния свят.<br /><br />Думите са на Златан Ибрахимович, който направи своята прогноза преди дългоочакваната битка между Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър в Лас Вегас.<br /><br /><br /><br />Нападателят на "Манчестър юнайтед", който през седмицата подписа нов договор с...

Какво представлява ултрасъвременната карабина СВЧ за руските снайперисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281707_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D

 Нова полуавтоматична снайперска пушка СВЧ е представена от концерна „Калашников” на военнотехническия форум „Армия-2017”. Какво представлява Снайперска винтовка Чукаев, разказа телевизия „Звезда”. Любопитно е, че СВЧ има амбициите да измести прочутата „карабина Драгунов” - СВД, но нейният прототип МА (малогабаритен автомат) е създаден преди повече от 40 г. пак от Евгений Драгунов.   Дотогава всички цевни кутии представлявали буквата „П” обърната обратно, покрита отгоре с ламаринен капак (напр. АК-47). С времето възникнал проблем на какво отгоре да закрепи оптичен прицел. Отначало прицелите с 4-кратно увеличение били с по-малка маса и се закрепвали с фрезована „лястовича опашка” отстрани. После обаче те ставали все по-масивни – оптични, колиматорни и нощни, поемали вибрации от не достатъчно коравата стена на цевната кутия при стрелба и така се нарушавала регулировката им.   Драгунов първи предвидил тенденцията и създал опитния МА. Конкурсът „Модерн” е спечелен през 1973 г. от малогабаритния „Калашников” и творбата на Драгунов отишла в музея на завода. Андрей Чукаев обаче го възкресил.   При МА силовият елемент за закрепване на прицела е отгоре, а отдолу под това „П” са направени направляващи за затвора, като рамата и възвратният механизъм сякаш „висят” във въздуха.   Долната част на оръжието представлява кожух (в който е разположен ударно-спусковият механизъм), към който е закрепен приклад от алуминий.   Заимствал от МА оригиналната компоновка, екипът на Чукаев взел принципа на работа на механизмите пак от „драгуновската” СВД – къс ход на газовото бутало без твърда връзка със затворната рама. Не е чудно, защото никога военните те са предявявали претенции към СВД от тази страна и не случайно тя е считана за един от най-надеждните полуавтомати в света.   Може да се каже, че СВЧ е проверени от времето оръжейни идеи в ултрасъвременна обложка, която изглежда не по-зле от прехвалените Heckler&Koch и не им отстъпва в ергономията.   Има и други екстри: Превключвателят на предпазителя вече е точно под палеца и позволява откриване на незабавен огън в екстрена ситуация. Сгъваемият телескопичен приклад се регулира за конкретния стрелец. Настройва се и ударно-спусковия механизъм, както по усилие, така и по дължина на хода на спусъка. Газоотводният механизъм е адаптиран за работа със заглушител.   Планира се производството на СВЧ в два калибъра – руски 7,62Х54 и натовски 7,62Х51 (.308 Winchester). Има всички основания да се предполага сериозна конкуренция на AR-10 или HK417 в трети страни.   Редакция БЛИЦ

 
 

Коритаров: Макрон дойде, когато ЕС се пропуква. Оттук нападна Полша.

http://frognews.bg/news_140952/Koritarov-Makron-doide-kogato-ES-se-propukva-Ottuk-napadna-Polsha/

Посещението на френския президент Еманюел Макрон в нашата страна наистина може да бъде определено като знаково. То е знак не само в контекста на двустранните отношения, но в много по-голяма степен е определящо за влиянието, в което се намира ЕС, както и за перспективите, пред които той е изправен. Много често бе отбелязвано, че последното посещение на френски държавен глава в нашата страна е осъществено преди 10 години.

Коритаров за посещението на Макрон: Дано да прилича на разходка из тъмната обратна страна на съюза

http://frognews.bg/news_140952/Koritarov-za-poseshtenieto-na-Makron-Dano-da-prilicha-na-razhodka-iz-tamnata-obratna-strana-na-saiuza/

Посещението на френския президент Еманюел Макрон в нашата страна наистина може да бъде определено като знаково. То е знак не само в контекста на двустранните отношения, но в много по-голяма степен е определящо за влиянието, в което се намира ЕС, както и за перспективите, пред които той е изправен. Много често бе отбелязвано, че последното посещение на френски държавен глава в нашата страна е осъществено преди 10 години.

Зоран Заев отива в Белград през ноември

http://clubz.bg/57643-zoran_zaev_otiva_v_belgrad_prez_noemvri

Зоран Заев. Снимка БГНЕС

Македонският премиер Зоран Заев отива на посещение в Сърбия през ноември. Затова съобщи  сръбската министър-председателка Ана Бърнабич, предаде Танюг.

Бърнабич провела разговор с македонския си колега в рамките на неформална среща на премиерите на страните от Западните Балкани, която се провежда в албанския град Дуръс

По думите ѝ тя и Заев обсъдили дипломатическата криза между двете страни, след като миналата неделя Сърбия изтегли за консултации целия персонал на посолството си в Скопие заради предполагаеми "разузнавателни дейности срещу институции на Сърбия".

Краткото обтягане на отношенията между двете страни беше преодоляно след като Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич договориха по телефона пет принципа. Сред тях е изискването всички спорни въпроси да бъдат решавани изключително чрез диалог.

"Днес разговарях със Заев за събитията от последните дни. Имаме доста сходни разбирания за бъдещото ни сътрудничество. Аз го поканих и се договорихме той да посети Сърбия през ноември", каза Бърнабич. 

Двамата се разбрали и за съвместно заседание на двете правителства. Заев още веднъж уверил Бърнабич, че Македония ще се въздържи от гласуване по въпроса за членство на Косово в ЮНЕСКО.

Турция и Русия сe споразумяха за ракетите С-400

http://dnes.dir.bg/news/metezhat-turtzia-raketi-s400-26296374

Турция и Русия са постигнали споразумение за покупката на ракетни системи С-400, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм.

Астор Пиацола, който събра любовта и бандонеона в огненото танго

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/26/3031154_astor_piacola_koito_subra_ljubovta_i_bandoneona_v/?ref=rss


В поредицата на "Дневник", посветена на историята на музиката и популярните композитори, днес ви представяме творчеството на Астор Пиацола, на което ще се наслади публиката на предстоящия утре "Горски концерт на възглавници". Авторът на статиите - пианистката Венета Нейнска, е артистичен директор в "Модо България" - организатор на популярният проект "Концерти на възглавници".<br /><br />Описван от критиците като "най-важният композитор...

Интензивен е трафикът на българските ГКПП-та

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410713

Интензивен е трафикът на българските 
ГКПП-таИнтензивен е трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от БТА. На българо-сръбската граница трафикът е интензивен на ГКПП Калотина за леки автомобили. На българо-македонската граница трафикът е интензивен на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване