Нападения с нож в Брюксел и Лондон ни върнаха към ужаса в Барселона

http://www.moreto.net/novini.php?n=358259

Две нападения с нож в сърцето на Лондон и центъра на Брюксел ни върнаха към ужаса от Барселона седмица по-късно. Слава Богу, този път няма мъртви. Снощи мъж нападна двама войници с нож, крещейки "Аллах е велик!", в центъра Брюксел и беше застрелян.

Очаква се бум на руски туристи в Северна Корея

http://www.cross.bg/severna-koreya-tyristi-1553209.html

/КРОСС/ Руската туристическа агенция базирана в Москва NKOREAN предлага екскурзии до Северна Корея и е лицензирана от самото кралство. Основното е, че "гарантира" сигурността на чуждестранните туристи, търсещи приключения в Северна Корея. Агенцията е одобрена от Пхенян, което прави обещанието за "сигурност" още по-надеждно. Бумът на екскурзии в Северна Корея ентусиазирано се подкрепя от руските туристически агенции. "За нашите туристи, за крайния потребител, това е много важно. Има голям интерес; мисля, че перспективите за развитие са добри. Ние от своя страна ще подкрепим тази компания информационно", каза Сергей Голов, председател на Съюза на туристическите агенции на Русия. Жител на Москва говори с "Руски дневник" при условие, че ще остане анонимен и сподели опита си като туристи в Северна Корея. Той каза, че няма от какво да се притеснявате, "ако се държите прилично за собствена безопасност и комфорт". Той препоръчва туристите, които посещават Северна Корея, да не се изказват критично за управляващия елит на страната, а дори и по-добре - да се въздържат от разговори за политиката. Накратко, не се дръжте като обикновен турист, ако сте турист в Северна Корея: не общувайте с местните жители, не правете снимки на забранените квартали или на военните и не се разхождайте из града свободно

Нови масови чистки в министерства, армия, полиция и медии на Турция

https://www.actualno.com/balkani/novi-masovi-chistki-v-ministerstva-armija-policija-i-medii-na-turcija-news_629920.html

В рамките на извънредното положение в Турция вчера в „Държавен вестник” са публикувани две наредби със силата на закон на Министерския съвет за нови масови уволнения на служители в почти всички министерства, в армията и в полицията, както и за закриване на медии. Това

Безредици в Индия заради присъда на гуру

http://www.mediapool.bg/bezreditsi-v-indiya-zaradi-prisada-na-guru-news268479.html

Индийските власти арестуваха стотици хора и отмениха над 500 влака за Северна Индия, след като най-малко 30 души бяха убити в протести, прераснали в сблъсъци и вандалски прояви в петък, съобщи ДПА. Демонстранти, поддръжници на гуруто Гурмит Рам Рахим Сингх, атакуваха бензиностанции, железопътни гари и телевизионни микробуси и влязоха в сблъсъци със силите на реда, след като съд в град Панчкула го призна за виновен за изнасилване на две негови последователки през 2002 г. В насилието бяха ранени над 200 демонстранти. Арестувани бяха между 600 и 800 души. Отменените над 500 влака пътуват основно в щатите Хариана и Пенджаб, в които станаха сблъсъците. Мерките са взети в очакване на нови прояви на насилие в понеделник, когато ще бъде обявена присъдата на гуруто.

По женски: Вижте как се забавляваха Десислава Радева и Брижит Макрон (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/po-zhenski-vizhte-kak-se-zabavliavaha-desislava-radeva-i-brizhit-makron-snimki-2044548

Първите дами на България и Франция Десислава Радева и Брижит Макрон имаха специална програма, докато вървяха официалните разговори на президента Макрон с българските му домакини в Евксиноград.

Отбелязваме Световния ден на кучето

http://www.moreto.net/novini.php?n=358258

По случай Деня на кучето в много страни се организират различни инициативи за малки и големи, чиято цел е да насърчат хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към останалите, които срещат в парк или на път за работа.

Имат ли права българите с психични проблеми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281706_%D0%98%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B

 Symbolbild Zwangsjacke (Fotolia/Alvaro German Vilela)

 

Миналата седмица министърът на здравеопазването проф. Николай Петров публично озвучи тревогите си по повод на влошеното психично здраве на българите. Според министъра, една от мерките в тази област е изграждането на единен регистър на пациентите с психични заболявания в страната. Всъщност идеята не е на проф. Петров – член 147а  от приетия през 2009 г. Закон за здравето задължава Министерството на здравеопазването да създава и поддържа Национален служебен регистър на лица с психични разстройства.  Министърът споделя  и идеята на текста в закона, че информацията за лицата с психични разстройства, кандидатстващи за работа с общоопасни средства, трябва да се обменя между заинтересованите служби. Мотивът му е, че „такива хора карат коли, сдобиват се с оръжие и стават бели".

Назад към наказателната терапия?

Националният консултант по съдебна психиатрия проф. Петър Маринов е далеч от ентусиазма на здравното министерство, че изработването на списъци на хората с психични проблеми ще е крачка към подобряване на душевното здраве на нацията. „У нас на дневен ред е една реакционна вълна, която е взела на прицел психичноболните. Ако дословно се приложи член 147а от Закона за здравето, в регистъра на лицата с психични разстройства ще попаднат над един милион българи! Защото като психични разстройства се определят не само тежки заболявания като шизофрения и биполярно разстройство, но и безсънието, депресиите и още много състояния,  нямащи нищо общо с криминалната активност. Подобен регистър ще се превърне в инструмент за тежка дискриминация и репресии върху най-слабите в обществото - болните, които не могат да се защитят сами“, категоричен е проф. Маринов.

Той изтъква, че във всички страни, преживели тоталитарни режими, управниците и лекарските гилдии са крайно скептични към създаването на каквито и да било регистри по подобие на заложения в българския здравен закон проект. Много по-различно е и отношението дори към извършилите престъпления невменяеми лица. „В град Кобленц посетих прекрасен център за 500 душевно болни, настанени от съда за лечение и социализация. За тях се грижат 300 санитари. В зависимост от резултатите от лечението, задържаните в центъра преминават в зони с по-лек и дори свободен режим. В съседна Румъния видях в Букурещ и Крайова подобни учреждения, създадени по германски модел. Вместо това, в единствената психиатрична затворническа болница в България (в Ловеч – б.а.) заради липса на финанси се принудихме да съкратим болничните легла до 35. За сравнение: само за извършили престъпления болни хора в Германия те са 7000 (200 пъти повече, отколкото в България – б.а.). Понастоящем детските психиатри в българските болници са едва 18, а лекарите, които можем да изготвяме психиатрични съдебни експертизи, сме едва 14 заедно с пенсионерите. Информиран съм, че имаме немалко самоубийства дори в психиатричните болници, а също и в дните, в които пациентите им биват изписвани. Съвсем отговорно мога да заявя, че България е последната страна-членка на Европейския съюз, където почти нищо не се е променило в отношението към хората с психични проблеми и в третирането им от страна на държавата и обществото“, изтъква проф. Маринов.

 

Шефът на Националният център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков посочва , че около 20 % от българите поне веднъж в живота си са изпадали в небезопасни за здравето психични състояния. „При това в този брой (1.4 млн души – б.а.) не влизат около 7 хил. освидетелствани с шизофрения хора, както и млади и по-възрастни пациенти с проблеми като синдрома на Даун или деменция. Дори агресивните шизофреници - под 1 % от населението - са много по-малко опасни за обществото в сравнение с хората с личности разстройства, които са 5 %. Като председател на работната група по създаване на служебен регистър на хората с психични проблеми заедно с колегите ми предложихме или да бъде отменен като несъстоятелен член 147а от Закона за здравето, или в предвидения от него регистър да бъдат включени единствено лицата, които са били подложени на принудително лечение със съдебно разпореждане“, свидетелства доц. Хинков.

Symbolbild Suizid Verzweiflung Rote Linien (Fotolia/Kwest)

Недопустимо е да се поставя клеймо "регистриран" върху хора с най-различни психически проблеми

Кой може да се възползва от „регистъра на лудите“

Правозащитникът Красимир Кънев е категоричен, че поставянето на  клеймото „регистриран“ върху хора с най-разнообразни психични проблеми, е абсолютно недопустимо не само от гледна точка на международното и националното право. „Какво ще се случи, когато чиновници, полицаи или магистрати, които са имали достъп до подобен регистър, напуснат работните си места? Кой най-много ще се възползва от теча на информация с цел да прави компромати или да изнудва? Какъв шанс да получат работа ще имат хората, които заради някакъв психичен проблем, например тревожно състояние,  са посещавали дори само веднъж психиатър в държавна болница и сега им се налага да удостоверят пред бъдещия си работодател, че са психично здрави?“-  реторично пита Кънев.

От три години Министерството на здравеопазването отказва да кани правозащитници при обсъждане на документи, засягащи основни човешки права. Досега няколко българи са спечелили дела в Страсбург срещу родината си заради нечовешко отношение в психиатрични болници и изолатори, където са били бити и държани с дни вързани заради липсата на персонал. „Хелзинкският комитет обаче вече няма достъп до подобни места, за да разследва евентуални опити за насилие“, споделя Кънев. „Без всякакво съмнение, от регистъра на хората с психични проблеми ще се възползват не МВР или работодателите, а мафията. Какъв по-хубав подарък биха получили престъпниците, които се занимават с имотни измами в опитите си да открият и атакуват психично болни хора с по няколко апартамента, например?“ – допълва проф. Маринов.

„Категорично съм против прокуратурата или МВР да се опитват да възложат на психиатрите  чрез наредба за обмен на информация за психични заболявания да определят кой има право да носи оръжие, да получи шофьорска книжка или да работи с общоопасни вещества. Работата на психиатрите е да лекуват, освидетелстват и консултират, а не да вършат работата на други институции“, заключава доц. Христо Хинков.

 

  • Автор Николай Цеков

Без осветени билбордове в Кресненското дефиле и при петте варианта за аутобана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410685

Без осветени билбордове в Кресненското дефиле и при петте варианта за аутобанаМостовете с 3 м предпазни мрежи за птиците, подлези за влечугите, водният отток ще се пречиства В защитените зони, през които преминава автомагистрала „Струма“ през Крезненското дефиле, няма да се поставят осветени билбордове. Това е записано в доклада за оценка на съвместимостта, който е на интернет страницата на агенция „Пътна инфраструктура“ по

Източна Европа обърка сметките на Макрон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281705_%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE

 Това, което в Залцбург изглеждаше като елементарна игра за френския президент, се превърна в сложен пъзел в Букурещ и във  Варна. В сряда Еманюел Макрон разговаря с австрийския президент Кристиан Керн. Двамата бързо постигнаха съгласие да се борят заедно срещу дъмпинга на заплатите в ЕС. По верем на четиристранната среща в Залцбург Чехия и Словакия също обещаха подкрепа за оспорваната реформа на директивата на ЕС за командироване на работна ръка. Словашкият премиер Роберт Фицо обаче внимателно подхвърли, че Унгария и преди всичко Полша, също трябва да се присъединят към предложенията, тъй като командироват особено много работници в другите европейски страни. И по този начин напипа болното място. От една страна, всички страни-членки трябва да одобрят реформите. От друга страна, Фицо явно е наясно, че Полша няма да одобри пакета от реформи, който според полската правителствена ръководителка Беата Шидло, е насочен срещу полските интереси.

 

Източна Европа функционира другояче

И Варшава отново потвърди вироглавата си позиция - още  по време на срещата на Макрон с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ. Полша няма да промени позицията си по този въпрос и ще я защитава докрай, заяви Беата Шидло за медиите в полската столица. По този начин Шидло предизвика гръмотевична буря, която вероятно няма да затихне и до следващата среща на върха на ЕС през октомври. Предложенията на Еманюел Макрон не срещнаха така очакваната ясна подкрепа в Букурещ, нито пък ден по-късно и във Варна. Клаус Йоханис, както и българският президент Румен Радев все пак заявиха, че искат засилено да сътрудничат за премахването на социалния дъмпинг и дъмпинга на заплатите в ЕС. От друга страна, те обърнаха внимание на правата на работниците и фирмите, които трябва да се доказват в рамките на свободната европейска конкуренция.

Макрон е готов на компромиси

Еманюел Макрон явно е наясно с щекотливостта на темата. И за да може подетата от канцлерката Меркел реформа на трудовия пазар да бъде осъществена на практика, той е готов на компромиси. Така например в замяна той предложи на румънските и българските си събеседници подкрепа при преговорите за прием на двете страни в Шенгенското пространство.

Deutschland Bauarbeiter bei der Arbeit Symbolbild (picture-alliance/Sven Simon)

В западните страни източноевропейските строителни работници често са по-зле платени

Поне след краткото си посещение в Източна Европа Макрон вече трябва да е разбрал, че неговата интерпретация на "европейския дух" е едностранчива. Броят на командированите работници в страни от ЕС съставлява по-малко от един процент от всички европейски работници. И опитът на Макрон да ги изкара отговорни за безработицата във Франция е твърде прозрачен. Това е опит за отклоняване на вниманието от дългогодишните структурни проблеми в собствената му страна. Освен това Макрон изглежда съзнателно забравя, че френските търговски вериги Carrefour или Auchan са изтласкали почти изцяло от пазара по-малките фирми в Източна Европа. Такива са правилата на играта в свободното европейско икономическо пространство, от които печелят и френските фирми.  Опитът за "реформиране" на трудовия пазар в ЕС чрез протекционистки мерки е възможно най-лошият сигнал за спасяването на "европейския дух".

Няма изгледи за консенсус

Нека да се върнем към директивата на ЕС за командироване на работници. Разбираемо е, че във Варна Еманюел Макрон реагира раздразнено на поведението на Полша. Сигурно е прав като заяви, че не Полша е страната, която ще "задава посоката, по която трябва да се развива Европа". Франция обаче също не е държавата, която сама ще задава тази посока. Всички страни в ЕС трябва да намерят пътища и средства за намаляване на социалните и икономически разлики вътре в общността.

Кратката обиколка на френския президент в Средна и Източна Европа сигурно ще внесе нова динамика в дискусиите по въпроса. Но желанието му да осъществи реформата в директивата за командироване на работници до края на годината, едва ли ще се осъществи.

Нападения с нож в Брюксел и Лондон ни върнаха към ужаса в Барселона

https://offnews.bg//sviat/napadenia-s-nozh-v-briuksel-i-london-ni-varnaha-kam-uzhasa-v-barselona-663702.html

Две нападения с нож в сърцето на Лондон и центъра на Брюксел ни върнаха към ужаса от Барселона седмица по-късно. Слава Богу, този път няма мъртви.

Снощи мъж нападна двама войници с нож, крещейки "Аллах е велик!", в центъра Брюксел и беше застрелян. Властите определиха случая като тероризъм.

Мъж с "огромен нож" и също с викове "Аллах е велик!" нападна полицаи до Бъкингамския дворец също вчера вечерта. Трима са с леки наранявания, а той - арестуван, след като се наложило полицаите да използват сълзотворен газ.

Брюксел

Нападението станало към 20.15 ч. в центъра на Брюксел, при барове и ресторанти на пешеходната зона, където патрулирали войници. 30-годишният белгиец от сомалийски произход ги нападнал с нож и викове "Аллах е велик!". Ранил и двамата и бил прострелян. Откарали го в болница където починал.

Единият войник е ранен леко в ръката, другият има лицеви рани, но състоянието му също не е сериозно.

Говорител на федералната прокуратура заяви, че нападението е терористичен акт, извършен от мъж, за когото досега не е засичана подобна опасна дейност. Властите смятат, че инцидентът е единичен, а не серия от планирани атаки. Те не повишиха степента на опасност, която в момента е на ниво 3 и показва "сериозна и истинска" заплаха.

Преди два месеца властите осуетиха терористично нападение а централна станция в Брюксел. Мъж беше застрелян, след като предизвика малка експлозия.

През март 2016 година 32 души бяха убити, а повече от 300 бяха ранени в координирани нападения на брюкселското летище и в метрото на града.

Лондон

Нападението в Лондон бе извършено пред Бъкингамския дворец в петък през нощта. Извършителят е аресуван, съобщи британската полиция. Трима полицаи са леко ранени, а двама от тях са отведени в болница с порезни рани по ръцете. Мъжът е 26-годишен, според полицията. Живее в района на Лутън.

Той носил нож, дълъг 120 см., по данни на полицията, цитирана от Би Би Си. Управлявал е полицейски автомобил. Спрял го в забранената за това зона, а полицията забелязала оръжието на една от седалките. Полицаите се опитали да извадят мъжа, а той крещял и се съпротивлявал. Дошли още полицаи и се справили с мъжа в колата.

Инцидентът стана на улица, която свързва Бъкингамския дворец с площад „Трафалгар“ и е притегателен център за туристи от цял свят.

Нито един от членовете на кралското семейство не е бил в двореца по това време. Говорителка на полицията каза, че все още не могат да коментират какъв е мотивът за нападението.

Великобритания беше ударена от три нападения тази година. Загинаха 36 души, а в страната е определено високо ниво на опасност, което показва, че е много вероятно да има нападения.

Плажът във Варна през 1963-а от спомените на наша читателка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6410000

Плажът във Варна  през 1963-а от спомените  на наша читателка Варна, 1963 година. Момиче и момче на плажа. Млади, симпатични, държащи се за ръце. Това се вижда на снимка, изпратена за фотоконкурса на вестник “24 часа” за морски снимки от старите ленти. “Снимката е от 1963 г., от плажа на гр. Варна, бански - самоделка, но беше хубаво, чисто - водата, плажът. Скромно, с настроение”, пише читателката,

Иракските сили отвоюваха 70 процента от град Тал Афар

http://www.cross.bg/afar-irak-dzhafari-1553207.html

/КРОСС/ Иракските сили са изтласкали "Ислямска държава" от 70 процента от град Тал Афар, който е крепост на терористичната групировка в Северозападен Ирак. Това обяви външният министър на Ирак Ибрахим ал Джафари, цитиран от "Ройтерс". "Бог желае останалата част да бъде освободена скоро", изтъкна Джафари по време на съвместна пресконференция в Багдад с френския си колега Жан-Ив льо Дриан, както и с френския военен министър Флоранс Парли. Настъплението към Тал Афар, който се намира на маршрута за доставки между Сирия и Мосул, бившата основна крепост на ИД в Ирак, започна на 20 август.  

Подозрителен дрон беше забелязан над Ватикана

http://www.moreto.net/novini.php?n=358257

Подозрителен дрон беше забелязан над Ватикана. По информация на телевизия "РАИ нюз 24" полицията и карабинерите са започнали проверка и полицейски хеликоптер е бил вдигнат по тревога. Засега не се съобщава на кого е принадлежал дронът и с каква цел е летял над католическия град-държава, отбелязва ТАСС.

Венецуела започна военни маневри след налагането на санкции

http://www.mediapool.bg/venetsuela-zapochna-voenni-manevri-sled-nalaganeto-na-sanktsii-news268478.html

Самолети, танкове и хиляди войници са мобилизирани днес и утре във Венецуела за военни маневри, които ще продължат и утре, предаде Франс прес. Около 200 000 войници и 700 000 членове на венецуелски милиции, резервисти и цивилни участват в маневрите, наречени "Боливарски суверенитет 2017". Венецуелският президент Николас Мадуро разпореди тази демонстрация на сила в средата на август в отговор на изявление на Доналд Тръмп, който не изключи военен вариант за разрешаване на венецуелската криза. Много страни от региона, включително Бразилия, Колумбия, Перу, Чили, Мексико и Еквадор отхвърлиха категорично този вариант. Вчера Белият дом заяви, че няма планове за прибягване до сила срещу Венецуела в краткосрочен план. "Все още обмисляме широк спектър от варианти", добави Хърбърт Реймънд Макмастър, съветникът по националната сигурност на Белия дом. Вчера САЩ наложиха финансови санкции на Венецуела, която има големи петролни ресурси, но слаба ликвидност. Дългът на страната се оценява на над 100 милиарда долара. Белият дом подчерта, че наказателните мерки са "внимателно насочени, за да спрат достъпа на диктатурата на (президента Николас) Мадуро до критично важен източник на финансиране". Вчера Мадуро свика на спешно заседание представители на американски предприятия, купуващи петрол от Венецуела, за да направи заедно с тях анализ на наложените от САЩ санкции. Южноамериканската страна продава около 800 000 барела петрол дневно при общ добив от 1,9 милиона барела на ден. 

Слънцето нямало вина за сегашното глобално затопляне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410689

Слънцето нямало вина за сегашното глобално затоплянеУчени, изследващи влиянието на Слънцето върху сегашните промени в климата, установиха, че яркостта на звездата ни не се е увеличавала от 40 години, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Яркостта на Слънцето през този период дори малко е спаднала. Това означава, че то няма никаква роля за сегашното затопляне,

Венецуела започна военни маневри след налагането на санкции

http://www.investor.bg/drugi/338/a/venecuela-zapochna-voenni-manevri-sled-nalaganeto-na-sankcii-245562/

Демонстрацията е в отговор на изявление на Доналд Тръмп, който не изключи военен вариант за разрешаване на венецуелската криза

Президентът: През Шипка е минала българската свобода

http://dnes.dir.bg/news/shipka-prezidentat-radev-26296194

Шипка е вратата, през която е минала българската свобода и всяка стъпка към този връх вдъхва вяра в бъдещето, заяви президентът Румен Радев.

Мощността на урагана „Харви“ е понижена до трета категория

https://www.actualno.com/america/moshtnostta-na-uragana-harvi-e-ponijena-do-treta-kategorija-news_629924.html

Категорията на урагана „Харви“ , който разруши голяма част от територията на щата Тексас бе понижена до трета категория по петобалната система. Това съобщи Националният център за наблюдение на урагани в САЩ. Метеоролозите отбелязват, че стихията все още носи опаснос

Разминаване между онлайн офертите и условията в хотела е най-честата измама на морето

http://www.mediapool.bg/razminavane-mezhdu-onlain-ofertite-i-usloviyata-v-hotela-e-nai-chestata-izmama-na-moreto-news268477.html

Несъответствие между "лъскавите" стаи в онлайн офертите и реалните условия в хотелите - това е най-честото нарушение, което открива Комисията за защита на потребителите (КЗП) при проверките си по Черноморието. Голяма част от оплакванията на летовниците и тази година са за лоша хигиена в заведенията и некачествена храна, съобщи БНТ. Инспектори от вътрешността на страната и тази година са командировани по Южното ни Черноморие, за да има по-чести проверки на повече места. Въпреки вниманието, което привлякоха такси като "празен стол"и "желание на клиента”, проверяващите в района на Бургас не са засичали често такива случаи, съобщи БНТ. ”Като че ли жалбите и сигналите най-общо казано срещу места за настаняване - семейни хотели, самостоятелни стаи, са повече от тези, които касаят заведения за хранене и развлечение. Има разминаване между очакванията и в действителност при настаняване на определени туристи. Но не са чак толкова много жалбите и сигналите в сравнение с минали години, горе-долу бройката се запазва”, коментира Николай Стойков, регионален директор на КЗП-Бургас. От около 2 500 проверки от началото на тази година, Комисията за защита на потребителите досега е съставила близо 160 акта за нарушения. Повечето сигнали постъпват от летовници, които сами организират почивката си. ”Освен права, имаме и отговорности като потребители. Преди да ползваме услугата, сме длъжни да се запознаем с цялата предварителна информация, която я съпътства. Търговецът е длъжен да я даде, а ние сме длъжни да я прочетем”, каза Стойков. Проверките по морето продължават, а в немалка част от случаите инспекторите проверяват туристическите обекти и като "тайни клиенти".  

Корнелия Нинова: Шипка е достойнството на народа ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410677

Корнелия Нинова: Шипка е достойнството на народа ни"Шипка е достойнството на един народ. Този връх е най-мощният символ на желанието за свобода и готовността да умреш за нея". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се включи в традиционния поход до паметника, съобщиха от пресцентъра на червената партия. "Днес тук сме заедно хиляди българи,

Херо лапна 100 000 долара от Лудогорец

https://offnews.bg//futbol/hero-lapna-100-000-dolara-ot-ludogoretc-663704.html

Димитър Димитров заработи първия си бонус начело на Лудогорец, пише "Труд".

Специалистът ще прибере премия от 100 хиляди долара за класирането на разградчани в групите на Лига Европа.

Тези пари ще компенсират липсата на последните 3 заплати, които треньорът прежали от Иртиш, за да поеме "орлите".

Лудогорец отстрани Судува по пътя към груповата фаза на втория по сила европейски клубен турнир след победа с 2:0 на родна земя и равенство 0:0 в Литва.

Желанието на специалиста е да бъдат привлечени двама или трима футболисти, но самият той изрази опасение, че това може да не се случи поради липсата на време.

Вчера "орлите" попаднаха в доста тежка група, която ги противопоставя на Хофенхайм, Спортинг (Брага) и Истанбул ББ.

Нинова: Шипка е и настояще, и бъдеще, защото тя е любов към Отечеството

http://www.cross.bg/shipka-otechestvoto-vruh-1553204.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП поднесе цвета пред костницата на Шипка "Шипка е достойнството на един народ". Това написа в социалните режи лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова, която се включи в традиционния поход до паметния връх. "Този връх е най-мощният символ на желанието за свобода и готовността да умреш за нея. Днес тук сме заедно хиляди българи, единни и признателни на своите герои и на руските воини. Помним и тачим историята си. Но Шипка не е само история. Тя е и настояще, и бъдеще, защото тя е любов към Отечеството", пише още лидерът на социалистите.

Нинова: Шипка е достойнството на народа ни

https://offnews.bg//politika/ninova-shipka-e-dostojnstvoto-na-naroda-ni-663703.html

Шипка е достойнството на един народ. Този връх е най-мощният символ на желанието за свобода и готовността да умреш за нея.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се включи в традиционния поход до паметника за честване на 140 г. от Шипченската епопея. 

Днес тук сме заедно хиляди българи, единни и признателни на своите герои и на руските воини. Помним и тачим историята си. Но Шипка не е само история. Тя е и настояще , и бъдеще, защото тя е любов към Отечеството, каза още Нинова.

Лидерът на БСП поднесе цвета пред костницата на Шипка.

Задържаха петима за телефонни измами в 5 области

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410668

Задържаха петима за телефонни измами в 5 областиПетима са задържани за телефонни измами на териториите на пет области, сред които и Сливен, съобщиха от полицията в града. На 20 август в Нова Загора е задържан криминално проявеният А. К. на 24 години след извършена телефонна измама в града за 1600 лева и златни накити. Младежът е ползван като куриер муле.

Канят варненци на любителско нощно бягане по крепостта Овеч

http://www.moreto.net/novini.php?n=358238

В истинска атракция за жителите и гостите на Провадия се очаква да се превърне, организираното за тази събота вечер, любителско бягане по крепостта "Овеч". Инициативата се провежда за трета поредна година, но за втори път бягането ще е по тъмно.

Затвориха въздушното пространство над Ватикана заради подозрителен дрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410662

Затвориха въздушното пространство над Ватикана заради подозрителен дронСигнал за подозрителен дрон над Ватикана предизвика проверка на полицията и карабинерите, а полицейски хеликоптер беше вдигнат по тревога. При проверката подозрителният дрон не е бил открит, предаде ТАСС, като се позова на италианската агенция АНСА. Въздушното пространство над Ватикана беше обявено за зона без полети от съображения за сигурност.

Нови масови чистки на министерства, армия, полиция и медии в Турция

http://www.cross.bg/voenni-naredbi-zakoni-ministerstvo-1553203.html

/КРОСС/ В рамките на извънредното положение в Турция вчера в „Държавен вестник" са публикувани две наредби със силата на закон на Министерския съвет за нови масови уволнения на служители в почти всички министерства, в армията и в полицията, както и за закриване на медии, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Съгласно въпросните наредби-закони под № 693 и 694 в Меджлиса се отстраняват от длъжност 5 души; в Министерското на правосъдието - 142; в Министерството на промишлеността и технологиите - 12; в Министерство на околната среда - 2; в МВнР - 4; в Министерство на енергетиката - 8; в Министерство на земеделието и храните - 17; в МВР - 215; в Генералната дирекция по сигурността - 12; в МНО - 19; във Висшия учебен съвет - 172; в сухопътни войски - 106; във ВМС - 40; във ВВС - 90; в Командването на бреговата сигурност - 3 души. Чистките засягат и други държавни агенции и структури. Освен това са закрити три дружества, два вестника и една информационна агенция. Същевременно е възстановена дейността на една болница, една фондация и едно радио.Във ВВС са възстановени на предишните им длъжности 5-има военни, а във ВМС техният брой е 9 военни. На 10 генерали в резерва от ВВС са отнети висшите офицерски звания, а във ВМС трима военни са извадени от забранителните списъци за заемане на длъжност на предишни наредби-закони. Отделно от това в последните наредби-закони се предвижда кадрово попълване на полицията, прокуратурата и съдилищата

Фетел подписа нов тригодишен договор с "Ферари" преди Гран при на Белгия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/26/3031157_fetel_podpisa_nov_trigodishen_dogovor_s_ferari_predi/?ref=rss


Себастиан Фетел подписа нов договор с "Ферари", съобщи Sky Sport Italia минути преди началото на квалификацията за Гран при Белгия. Преговорите между двата страни са завършили в началото на седмицата, а германецът ще остане в Скудерията до края на сезон 2020.<br /><br />В четвъртък, при пристигането си на пистата Фетел обясни, че не очаква развитие в следващите две седмици, заради натоварения календар. Веднага след състезанието на "Спа" предстои домашната...

Президентът: Шипка е вратата, през която е минала българската свобода

http://www.cross.bg/shipka-radev-rymen-1553202.html

КРОСС/ „Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. Оттогава всяка година, поколения наред, хиляди българи изкачват върха, за да се поклонят пред онези, на които дължим свободата си." Това заяви днес президентът Румен Радев пред Паметника на свободата на връх Шипка, по повод 140-годишнината на едно от решаващите сражения през Освободителната война от 1877-1878 г. „Миналият август започнах своята кампания оттук, от това свято за всички нас място. Защото считам, че опълченците по безапелационен начин показаха какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза", посочи Румен Радев. Президентът призова българите да се ръководят от техния пример, макар че времената са други. „Новите времена носят нови морални изпитания. Днес, ние с вас отново сме тук, за да се преклоним пред онези храбреци, които с анонимния си подвиг отстояха прохода Шипка, онази врата, през която влезе българската свобода", подчерта държавният глава. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и войници от руската армия отслужи Великотърновски митрополит Григорий. Историческото сражение на връх Шипка беше пресъздадено от Национално дружество „Традиция", а командирът на дружеството подари сабя на българския държавен глава

Президентът: Шипка е вратата, през която е минала българската свобода

http://www.cross.bg/shipka-myasto-rymen-1553202.html

/КРОСС/ "Преди 140 години на това място се реши изходът на Руско-турската война и съдбата на България. Шипка е свято място, което ни обединява като народ". Това каза държавният глава Румен Радев по време на тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 г. на връх Шипка, предаде „Фокус". Президентът изтъкна, че Шипка е вратата, през която е минала българската свобода и всяка стъпка към този връх вдъхва вяра в бъдещето. Румен Радев положи венец пред Паметника на свободата. В момента се състои възстановка на шипченските боеве от дружество „Традиция".  

Пожарът в Кресненското дефиле може да бъде локализиран до края на деня

https://www.actualno.com/society/pojaryt-v-kresnenskoto-defile-moje-da-byde-lokaliziran-do-kraja-na-denja-news_629917.html

Има голяма вероятност до края на днешния ден пожарът в Кресненското дефиле да бъде изцяло локализиран. Според директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов това ще стане възможно, ако не възникнат непредвидени ситуации. По думите му към момента няма инд

Калин Терзийски се шегувал в Цюрих, че за първи път пие бира

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409674

Калин Терзийски се шегувал в Цюрих, че за първи път пие бираФилипинка го обрала, спасил го американски журналист - два дни го черпел “Животът е една непрекъсната борба със собствените ни демони и със света. Тази война не е бягане на 100 метра с препятствия, след което си почиваш и носиш медали. Тя продължава цял живот. На един етап може да си шампион, а на втори - едва да пълзиш със счупен крак”,

Тръмп нареди да се спре наемането на транссексуални в армията

http://www.moreto.net/novini.php?n=358254

Американският президент Доналд Тръмп е наредил на военните да прекратят реализирането на плана от времето на предшественика му Барак Обама, който би позволил на транссексуални хора да бъдат наемани във въоръжените сили, с което изпълнява обявените си намерения преди около месец в "Туитър" да забрани на транссексуални хора да служат във въоръжените сили, съобщава CNN.

Локализиран е пожарът в Сакар, няма опасност за селата

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-sakar-planina-potopat-26295908

Пожарът в Сакар планина е локализиран, съобщи областната администрация в Хасково, цитирана от БТА.

Бреговете на Дунав се рушат

http://www.cross.bg/rechnoto-dynav-ryshat-1553200.html

/КРОСС/ Застрашително се рушат бреговете на река Дунав. Ерозията понижава речното ниво и затруднява корабоплаването. Тенденцията от последните 30 години за намаляване на водните количества създава опасност и за риболова по реката, информира бТВ. В миналото брегът край Русе е бил укрепван с потопени кораби, но без особен успех. „Реката подкопава пясъка и корабите потъват, така че в момента те се намират на дълбочина, която не им позволява да изпълняват желания резултат", обясни директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав кап. Павлин Цонев. Ерозията в българо-румънския участък създава проблеми и за корабоплаването: „Позволява да се разшири речното легло и по този начин да се намалят дълбочините в участъците". Модерна апаратура ще направи анализ на речното корито, за да установи проблемните места. Очаква се до края на годината България и Румъния да изготвят съвместен проект за борба с ерозията по Дунава.  

Без представители на изпълнителната власт преминаха честванията на Шипка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bez-predstaviteli-na-izpylnitelnata-vlast-preminaha-chestvaniiata-na-shipka-video-2044542

Без представители на изпълнителната власт преминаха честванията, посветени на 140-ата годишнина от Шипченската епопея. На историческия връх се качиха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, деп

Затварят част от ул. Тодор Каблешков до Игнажден

https://offnews.bg//obshtestvo/zatvariat-chast-ot-ul-todor-kableshkov-do-ignazhden-663701.html

Промяна в организацията на движението в част от столицата се въвежда заради рехабилитация и разширение на ул. "Тодор Каблешков" в участъка от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис Трети". 

До 20 декември се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. "Тодор Каблешков" между бул. "Братя Бъкстон" и вход-изход за зареждане на магазин "Кауфланд", съобщи Столична община.

Как изглеждат най-желаните партньори

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-izglezhdat-naj-zhelanite-partniori-6072927

Мъжете харесват стройни блондинки, докато дамските предпочитания клонят към мускулестите брюнети

Патриарх Неофит ще благослови деца лагер в Кремиковския манастир "Св. Георги"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410638

Патриарх Неофит ще благослови деца лагер в Кремиковския манастир "Св. Георги"Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит ще благослови лично децата, които са на лагер в Кремиковския манастир "Свети Георги", съобщиха от пресцентъра на Столична община, цитирани от БТА. Това ще стане в неделя - 27 август, от 9.00 часа. Около 50 деца от София са на лагер в манастира до кв.

Кои са най-богатите жени на Холивуд (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/koi-sa-naj-bogatite-zheni-na-holivud-snimki-6072922

Известни личности като Джесика Симпсън, Бионсе, Дженифър Лопес и др. дават пример как разумните бизнес решения са им помогнали да увеличат своите доходи

Air Berlin се нуждае от бърза сделка с превозвачите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/air-berlin-se-nujdae-ot-byrza-sdelka-s-prevozvachite-245561/

Перспективите пред компанията изглеждат лоши, коментира германският икономически министър Бригите Циприс

Властите разпространиха нови кадри от нападението в Барселона

http://www.cross.bg/dyshi-protest-ispaniya-1553199.html

/КРОСС/ Каталунските власти разпространиха нови кадри от нападението в Барселона, заснети от охранителни камери, предаде Ройтерс. На тях се вижда как пешеходци по булевард „Рамбла" бягат, за да се спасят от преминаващия с висока скорост бял микробус, с който терорист уби 13 души. Пешеходците успяват да се скрият в склад, който веднага спуска решетките на входа. Над 125 души бяха ранени в нападенията в Каталуния, отнели живота на още двама души - един убит след атаката от шофьора на микробуса, и още един - в Камбрилс. Това бяха най-смъртоносните атаки в Испания от повече от десетилетие. Днес в каталунската столица ще има голям протест срещу тероризма. Той ще е под мотото No tinc por (Не ме е страх, на каталунски език) и се очаква в него да участват десетки хиляди души, вкл. и кралят на Испания Фелипе VI. Това ще бъде първо участие на испански монарх в протест от възстановяването на монархията през 1975 г. video:https://www.youtube.com/watch?v=0tIRa9_-wuo&feature=youtu.be

Левски зарадва младеж от Кърджали

https://offnews.bg//futbol/levski-zaradva-mladezh-ot-kardzhali-663700.html

Четиринадесетгодишният Божидар Кавракиров от Кърджали е първият младеж, който ще тренира в школата на ПФК Левски като част от споразумението между клуба и Асоциация "Докосни дъгата".

На националния диабетен лагер "Докосни дъгата" тази година, Даниел Боримиров и Йордан Петков проведоха тренировка с децата, като със силно желание и амбиция се открои именно Божидар от Кърджали.

Той ще се срещне за първи път с новите си съотборници от "Герена" на септември. Младият талант е тренирал футбол в школата на Арда 1924 Кърджали.

"Възможността, която ми дава Даниел Боримиров да тренирам в школата на Левски е моя сбъдната мечта. Надявам се, че един ден ще облека "синия" екип с първия отбор. Очаквам с нетърпение първата тренировка с Краси Петров", заяви развълнуваният Божидар.

„Балкан Фолк Фест 2017“ с благотворителни концерти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358239

Два благотворителни концерта от програмата на Фестивала „Балкан Фолк Фест“ ще се състоят днес и утре в Гранд Мол Варна, научи Moreto.net. Концертите в мола ще бъдат специални – те ще се превърнат в красив хуманен жест - посветени са на децата от Детската клиника по клинична хематология и онкология към УМБАЛ "Света Марина".

Отбелязваме Световния ден на кучето

http://frognews.bg/news_140951/Otbeliazvame-Svetovniia-den-na-kucheto/

По случай Деня на кучето в много страни се организират различни инициативи за малки и големи, чиято цел е да насърчат хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към останалите, които срещат в парк или на път за работа.

Президентът Радев: Шипка е вратата, през която мина българската свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410635

Президентът Радев: Шипка е вратата, през която мина българската свобода"Преди 140 години на това място се реши изходът на Руско-турската война и съдбата на България. Шипка е свято място, което ни обединява като народ". Това каза държавният глава Румен Радев по време на тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.

Испания казва "не на страха!"

http://www.cross.bg/demonstratziya-terorizma-barselona-1553198.html

/КРОСС/ В Барселона ще се състои голяма демонстрация срещу тероризма под надслов "Не ме е страх". В проявата, организирана от правителството на Каталуния и кметството на Барселона, ще се включи и испанският крал Фелипе Шести. Това ще бъде първо участие на испански монарх в протест от възстановяването на монархията през 1975 г. Нито кралят, нито депутати, ще са начело на демонстрацията. Начело, както обясни кметицата на Барселона Ада Колау, ще бъдат хората, които още от първата минута се погрижиха за жертвите на атентатите от 17 август, а именно силите на реда, Бърза помощ, таксиметрови шофьори, обикновени жители на квартала около "Рамблас", продавачи и собственици на магазини и заведения в района. Испанският премиер Мариано Рахой призова всички граждани на страната да се включат в проявата. Той отбеляза единството на инспанските институции при реакцията на терористичните атаки миналата седмица в Барселона и Камбрилс, при които бяха убити 15 души. Да оставим настрана различията - това ни прави силни пред тероризма, отбеляза Рахой, който призова за обединение: Политическото обединение е онова, което дължим на жертвите и което искат гражданите. Обединението дава стабилност на демократичните общества. В същото време крайните националисти в Каталуния заявиха, че ще отидат на демонстрацията, но няма да застанат редом с краля на и премиера на Испания. Останалите партии, обаче, също излязоха с послания срещу тероризма

Четирима ранени при катастрофа между 2 камиона и 2 коли

http://frognews.bg/news_140950/CHetirima-raneni-pri-katastrofa-mejdu-2-kamiona-i-2-koli/

Тежка катастрофа затвори за часове пътя между Русе и Разград късно в петък. Две леки коли и два камиона се сблъскаха в района на село Бъзън.

Три по Рихтер удари Охрид

http://frognews.bg/news_140949/Tri-po-Rihter-udari-Ohrid/

Ново земетресение от 3 по скалата на Рихтер е усетено късно снощи в 22.34 часа местно време (23.34 часа българско). Това съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център, цитиран от Агенция ”Фокус”.

Oневиниха Слънцето за глобалното затопляне

//dariknews.bg/novini/sviat/oneviniha-slynceto-za-globalnoto-zatopliane-2044538

Учени, изследващи влиянието на Слънцето върху сегашните промени в климата, установиха, че яркостта на звездата ни не се е увеличавала от 40 години, съобщи в. "Дейли мейл".
 
Яркостта на Слънцето през този период дори малко е спаднала. Това означава, ч

Вертолети на ВВС изляха 60 тона вода над пожара в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410630

Вертолети на ВВС изляха 60 тона вода над пожара в Кресненското дефиле Два вертолета Ми-17 от състава на авиобаза Крумово се включиха в потушаването на големия горски пожар в землището на село Мечкул, община Симитли, област Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Те излетяха в 09.00 ч. днес, 26 август, от авиобаза Крумово. До 12.00 ч. екипажите на двата вертолета изпълниха около 30 захода

А безплатните билети за горския "Концерт на възглавници" са за...

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/26/3028037_a_bezplatnite_bileti_za_gorskiia_koncert_na/?ref=rss


Vedrin Jeliazkov, violeta.lyubenova, Veselka Georgieva и zlia са късметлиите сред читателите на "Детски Дневник", които ще слушат безплатно големия "Горски концерт на възглавници" на Витоша тази неделя.<br />Имената им бяха определени чрез жребий сред правилно отговорилите на въпроса, публикуван на сайта.<br /><br />Четиримата бяха сред читателите, които дадоха верен отговор на въпроса "Колко сюити по музиката към пиесата "Пер Гинт" на Хенрих...

Бедствено положение в Тексас заради ураган с над 200 км/ч

http://dnes.dir.bg/news/texas-potopat-uraganat-harvi-26295794

Ураганът Харви връхлетя крайбрежието на американския щат Тексас в петък, недалеч от град Корпъс Кристи. Заради стихията властите обявиха бедствено положение.

Още гасят огъня край Кресненското дефиле, няма опасност за хората от Ощава, Сенокос и Влахи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410623

Още гасят огъня край Кресненското дефиле, няма опасност за хората от Ощава, Сенокос и ВлахиСъставът, който е на терен от вчера в района на големия пожар край Кресненското дефиле, остава на място и продължава борбата с огъня. Това е съобщил на поредния брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от пресцентъра на МВР. Вертолетите днес ще бъдат пренасочени, няма опасност за хората от селата Ощава, Сенокос и Влахи.

Шествие срещу тероризма ще се проведе днес в Барселона

https://www.actualno.com/europe/shestvie-sreshtu-terorizma-shte-se-provede-dnes-v-barselona-news_629906.html

Десетки хиляди испанци и чужденци се очакват по улиците на Барселона днес в шествие срещу тероризма, седмица след смъртоносната терористична атака в града. Средиземноморският град е в траур, след като ван се вряза в пешеходци на оживения булевард "Ла Рамбла" на 17 август, сл

Пожар в Странджа: Горят 2 000 декара растителност

http://www.moreto.net/novini.php?n=358253

2 000 декара площи обхвана пожар в Сакар. Огънят е до турската граница между селата Маточина, Присадец и Варник. Горят предимно сухи треви и храсти, няма засегнати горски и земеделски площи. В гасенето участват около 50 пожарникари и още толкова горски служители, доброволци и военни.

Нападенията в Лондон и Брюксел съживяват страховете в Европа от терористични атаки

http://www.mediapool.bg/napadeniyata-v-london-i-bryuksel-sazhivyavat-strahovete-v-evropa-ot-teroristichni-ataki-news268476.html

Две нападения с нож, извършени в Лондон и Брюксел почти по едно и също време, съживяват страховете в Европа от терористични атаки, съобщиха световните агенции.   Контратерористичният отдел на Скотланд ярд пое разследването на инцидента снощи край Бъкингамския дворец, при който мъж с голям нож бе арестуван и двама полицаи бяха леко ранени по време на ареста.   Бъкингамският дворец е официалната резиденция на британския монарх. Задържаният е на възраст между 20 и 30 години. Той спрял колата си близо до полицейски автомобил пред двореца вчера вечерта. Полицаите забелязали голям нож в колата му и отишли да го арестуват.   По време на операцията по ареста му мъжът успял да рани леко двама полицаи. Раните им са по ръцете. Самият нападател също бил леко ранен и откаран в болница, за да бъде прегледан. После е откаран в полицейски участък и сега е разпитван. Първо полицията каза, че е прекалено рано, за да прави спекулации по случая и за естеството на инцидента. После обаче тя обяви, че мъжът не е задържан само за нанасяне на телесни вреди на полицаи, но е арестуван в рамките на закона за борба с тероризма.    Два часа преди този инцидент в Брюксел мъж нападна с нож двама военнослужещи, преди да бъде прострелян.   Той почина от раните си в болница. Белгийската прокуратура определи това като терористичен акт. Нападателят извикал на два пъти Аллах Акбар, докато атакувал военните.   Военните не са пострадали тежко при нападението. Единият е с рана на лицето, а другият на ръката. Според белгийски медии нападателят е бил на около 30 години, белгиец от сомалийски произход. Според следователи той не е бил известен на органите на реда за терористични дейности.   Нападението стана в района на централна пешеходна зона в Брюксел. Там нападнатите военни били на патрул.   Двете нападения са извършени седмица след атаките в Каталуния, отнели живота на 15 души.

Вертолети изляха близо 60 тона вода над района на пожара в Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/krymovo-aviobaza-vertoleta-1553197.html

/КРОСС/ Два вертолета Ми-17 от състава на авиобаза Крумово се включиха в потушаването на големия горски пожар в землището на село Мечкул, община Симитли, област Благоевград. Те излетяха в 09.00 ч. днес, 26 август, от авиобаза Крумово. До 12.00 ч. екипажите на двата вертолета изпълниха около 30 захода и изляха близо 60 тона вода над труднодостъпния терен.  

Търсят се 19 000 учители, лекари и инженери, липсват квалифицирани кадри

https://offnews.bg//obshtestvo/tarsiat-se-19-000-uchiteli-lekari-i-inzheneri-lipsvat-kvalifitcirani-663699.html

19 000 свободни работни места са обявени за преподаватели, лекари, инженери, както и за неквалифицирани кадри.
Над 220 000 души са безработни, показват последни данни на Агенцията по заетостта.

Липсват квалифицирани кадри по редица професии и специалности, съобщи БНР. Броени дни преди началото на новата учебна година има недостиг на учители.

"По математика, информатика, учителите по езици, по изобразително изкуство, музика, биология... Все още системата търси близо 3 000 учители - и в големите градове, и в малките населени места също има недостиг. На второ място като най-търсени специалисти се оказва, че това са медиците, ковачи, леяри, заварчици, шофьори, приложни физици и химици", посочи Атанаска Тодорова от КНСБ.

Ниското заплащане и непривлекателността на професията са основните причини за недостига на педагози, изтъкна Тодорова. Според офертите в бюрата по труда най-често предлаганата заплата за учител е 660 лева.

Иракските сили прочистват още един град от ИД

http://www.mediapool.bg/irakskite-sili-prochistvat-oshte-edin-grad-ot-id-news268475.html

Иракските сили отвоюваха 70 на сто от град Тал Афар от групировката Ислямска държава, съобщи външният министър Ибрахим ал Джаафари, цитиран от Ройтерс.   "Ако такава е волята на Бог, и останалата част ще бъде освободена скоро", добави Ал Джаафари на съвместна пресконференция с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан и френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли, които са на посещение в Багдад.   Офанзивата срещу Тал Афар започна на 20 август. Градът се намира на снабдителната линия от Сирия до бившия бастион на Ислямска държава Мосул, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.   Иракските сили съобщиха днес, че са успели да поставят под контрол центъра на града, където се намира крепостта от времето на Османската империя, отбелязва Франс прес. Освен квартала с крепостта иракските сили са отвоювали и квартал Басатин, съобщи генерал Абделамир Ярала, командващ операциите в битката за Тал Афар.   Градът е един от последните бастиони на Ислямска държава в Ирак

Давид Вия получи повиквателна за Испания три години, след като се отказа от националния

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/26/3031146_david_viia_poluchi_povikvatelna_za_ispaniia_tri_godini/?ref=rss


Голмайстор №1 в историята на националния отбор на Испания Давид Вия отново беше повикан да играе за родината си. Селекционерът на Ла Фурия Хулен Лопетеги обяви избраниците си за световните квалификации с Италия и Лихтенщайн, сред които е и 35-годишният ветеран.<br /><br />Вия, който има 59 гола за Испания се отказа от националния тим след Мондиал 2014 в Бразилия, когато съставът отпадна в групите. Сега нападателят на "Ню Йорк сити" заема мястото на Диего Коща, който нито...

Дрон вдигна на крак органите на реда във Ватикана

http://www.cross.bg/vatikana-vklyuchitelno-beshe-1553196.html

/КРОСС/ Подозрителен дрон беше забелязан над Ватикана, предаде ТАСС. Полицията и карабинерите са започнали проверка и полицейски хеликоптер е бил вдигнат по тревога. Засега не се съобщава на кого е принадлежал дронът и с каква цел е летял над католическия град-държава. Въздушното пространство над Ватикана беше обявено за зона без полети от съображения за сигурност. Използването на дронове, включително от туристи, е забранено. Безпилотните летателни машини често се използват за снимки, както и от различни служби, включително метеорологичната. Неотдавна терористичната организация Ислямска държава публикува в интернет запис със заплахи срещу папа Франциск. Освен това в социалните мрежи и особено в криптираното приложение за онлайн чат Телеграм се появи послание на италиански с призив за действие, насочен към терористите, които не са обвързани с нито една терористична организация. След последния атентат в Барселона, при който микробус се вряза в пешеходци, в италианските градове се разполагат прегради от цимент и циментови вази с цветя на местата за достъп до централните градски улици, тъй като много от тях неотдавна бяха превърнати в пешеходни зони.  

Източна Европа обърка сметките на Макрон

http://clubz.bg/57642-iztochna_evropa_obyrka_smetkite_na_makron

Това, което в Залцбург изглеждаше като елементарна игра за френския президент, се превърна в сложен пъзел в Букурещ и във Варна. В сряда Еманюел Макрон разговаря с австрийския президент Кристиан Керн. Двамата бързо постигнаха съгласие да се борят заедно срещу дъмпинга на заплатите в ЕС. По време на четиристранната среща в Залцбург Чехия и Словакия също обещаха подкрепа за оспорваната реформа на директивата на ЕС за командироване на работна ръка.

Словашкият премиер Роберт Фицо обаче внимателно подхвърли, че Унгария и преди всичко Полша, също трябва да се присъединят към предложенията, тъй като командироват особено много работници в другите европейски страни. И по този начин напипа болното място. От една страна, всички страни-членки трябва да одобрят реформите. От друга страна, Фицо явно е наясно, че Полша няма да одобри пакета от реформи, който според полската правителствена ръководителка Беата Шидло, е насочен срещу полските интереси.

Източна Европа функционира другояче

И Варшава отново потвърди вироглавата си позиция - още  по време на срещата на Макрон с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ. Полша няма да промени позицията си по този въпрос и ще я защитава докрай, заяви Беата Шидло за медиите в полската столица. По този начин Шидло предизвика гръмотевична буря, която вероятно няма да затихне и до следващата среща на върха на ЕС през октомври. Предложенията на Еманюел Макрон не срещнаха така очакваната ясна подкрепа в Букурещ, нито пък ден по-късно и във Варна. Клаус Йоханис, както и българският президент Румен Радев все пак заявиха, че искат засилено да сътрудничат за премахването на социалния дъмпинг и дъмпинга на заплатите в ЕС. От друга страна, те обърнаха внимание на правата на работниците и фирмите, които трябва да се доказват в рамките на свободната европейска конкуренция.

Макрон е готов на компромиси

Еманюел Макрон явно е наясно с щекотливостта на темата. И за да може подетата от канцлерката Меркел реформа на трудовия пазар да бъде осъществена на практика, той е готов на компромиси. Така например в замяна той предложи на румънските и българските си събеседници подкрепа при преговорите за прием на двете страни в Шенгенското пространство.

 

В западните страни източноевропейските строителни работници често са по-зле платени

Поне след краткото си посещение в Източна Европа Макрон вече трябва да е разбрал, че неговата интерпретация на "европейския дух" е едностранчива. Броят на командированите работници в страни от ЕС съставлява по-малко от един процент от всички европейски работници. И опитът на Макрон да ги изкара отговорни за безработицата във Франция е твърде прозрачен. Това е опит за отклоняване на вниманието от дългогодишните структурни проблеми в собствената му страна. Освен това Макрон изглежда съзнателно забравя, че френските търговски вериги Carrefour или Auchan са изтласкали почти изцяло от пазара по-малките фирми в Източна Европа. Такива са правилата на играта в свободното европейско икономическо пространство, от които печелят и френските фирми.  Опитът за "реформиране" на трудовия пазар в ЕС чрез протекционистки мерки е възможно най-лошият сигнал за спасяването на "европейския дух".

Няма изгледи за консенсус

Нека да се върнем към директивата на ЕС за командироване на работници. Разбираемо е, че във Варна Еманюел Макрон реагира раздразнено на поведението на Полша. Сигурно е прав като заяви, че не Полша е страната, която ще "задава посоката, по която трябва да се развива Европа". Франция обаче също не е държавата, която сама ще задава тази посока. Всички страни в ЕС трябва да намерят пътища и средства за намаляване на социалните и икономически разлики вътре в общността.

Кратката обиколка на френския президент в Средна и Източна Европа сигурно ще внесе нова динамика в дискусиите по въпроса. Но желанието му да осъществи реформата в директивата за командироване на работници до края на годината, едва ли ще се осъществи.

Материалът е от "Дойче веле".

Ново земетресение усетено в Охрид

http://www.mediapool.bg/novo-zemetresenie-useteno-v-ohrid-news268474.html

Ново земетресение от 3 по скалата на Рихтер е усетено в Охрид късно снощи в 22.34 часа местно време (23.34 часа българско). Това показва справка на сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е бил на 3 км от Ресен и на 1 км от с. Янковец на дълбочна 2 км. Македонските медии съобщават, че след близо едномесечно затишие охридско-преспанския сеизмологичен район отново се е събудил, като до края на юли бяха регистрирани над 1400 по-силни и слаби земни трусове, съобщи "Фокус".

Китай забрани създаването на съвместни предприятия със Северна Корея

http://www.mediapool.bg/kitai-zabrani-sazdavaneto-na-savmestni-predpriyatiya-sas-severna-koreya-news268473.html

Китайските власти забраниха на физическите и и юридическите лица от Северна Корея (КНДР) да основават нови съвместни предприятия в Китай, съобщи ТАСС.   Мярката се съдържа в публикувано снощи разпореждане на министерството на търговията на Китайската народна република и влиза в сила от деня на публикацията. Освен да създават съвместни предприятия, физическите лица и стопанските субекти от КНДР няма да имат правото да създават предприятия с чуждестранен капитал, а вече създадените предприятия с тяхно участие няма да имат правото да разширяват капитала си.   Китайското министерство отбелязва, че тези мерки са свързани с изпълнението на чл. 12 от резолюция 2371 на Съвета за сигурност на ООН.  От 15 август Китай въведе забрана за вноса на въглища, морски продукти, желязо, олово и рудите на тези метали от КНДР. Страните, вече сключили подобни договори с Пхенян, трябва да завършат вноса на закупените стоки до 30 дни от приемането на документа. В резолюцията се предвижда и забрана за създаване на нови съвместни предприятия със Северна Корея, както и увеличаването на капитала на вече съществуващите.   Освен това според резолюцията на ООН страните, в които работят севернокорейци, не трябва да увеличават броя им. Държавите не трябва и да допускат в пристанищата си кораби, обвинени в нарушаване на режима на санкциите, освен в случаи на крайна необходимост.

Китай забрани създаването на съвместни предприятия със Северна Корея

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-zabrani-syzdavaneto-na-syvmestni-predpriiatiia-sys-severna-koreia-245560/

От 15 август Китай въведе забрана за вноса на въглища, морски продукти, желязо, олово и рудите на тези метали от КНДР

Виж нови ексклузивни кадри от кървавия атентат на "Рамбла" в Барселона (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410608

Виж нови ексклузивни кадри от кървавия атентат на "Рамбла" в Барселона (Видео)Каталунските власти разпространиха нови кадри от охранителни камери на нападението в Барселона, извършено на 17 август, предаде Ройтерс. От кадрите се вижда как пешеходци по булевард "Рамбла" бягат, за да се спасят от белия микробус, с който терорист прегази там 13 души. Пешеходците успяват да се скрият в склад.

Близо 400 проверки са извършили от БАБХ по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=358252

За последната седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните извършиха близо 1980 проверки в обекти търговската мрежа и заведения за обществено хранене, 395 от които по българското Черноморие.

Трети ден продължава борбата с огъня в Кресненското дефиле

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-kresna-potopat-26295613

Съставът на терен в района на големия пожар край Кресненското дефиле остава на място и продължава борбата с огъня, заяви министър Валентин Радев.

Хакнаха профил на Реал Мадрид

http://www.cross.bg/real-beshe-barselona-1553193.html

/КРОСС/ Европейският клубен шампион Реал Мадрид стана жертва на хакерска атака. Официалният профил на испанския гранд беше завзет и пусна фалшиво съобщение, в което приветства като ново попълнение звездата на основния съперник Барселона Лионел Меси, съобщава Оффнюз. Към съобщението на няколко езика е прикрепено и видео от победния гол на аржентинеца срещу Реал з 3:2 на "Сантяго Бернабеу". Отговорност за станалото пое хакерската група Our Mine Team, която отбелязва, че сигурността в интернет е изключително занижена. Преди дни и профилът на Барселона беше хакнат, като тогава от името на каталунците беше съобщено, че в тима идва Анхел ди Мария от Пари Сен Жермен, който допреди години играеше именно в Реал.  

Три дена младите дружини как прохода бранят...

http://clubz.bg/57641-tri_dena_mladite_drujini_kak_prohoda_branqt

С национални тържества на историческия връх Шипка през деня и с вечерна заря-проверка в Габрово днес се отбелязва 140-годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България, предшествали Освобождението.

Отбраната на прохода е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г. Боевете се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. Задачата на руско-българския отряд е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша. Около 7500 души под командването на ген. Н. Г. Столетов трябва да възпрат около 27 хил. турски войници и резерв от 10 хил. и да не им позволят да преминат Балкана и да се съединят с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

Сраженията за Шипка започват на 09/21 август 1877 г.

В течение на шест дни българи и руси с огън и щик отблъскват непрекъснатите атаки на турските табори. Най-тежък и решаващ за отбраната е третият ден – 11/23 август, когато турците все повече затягат обръча около защитниците, а боеприпасите са на привършване. Следобед Сюлейман паша хвърля в боя всичките си резерви срещу центъра на отбраната. В този най-критичен момент от Габрово пристига първото подкрепление, изпратено от ген. Радецки. Надвечер пристигат всички роти на 16 стрелкови батальон и след ожесточен бой турците отстъпват. Шипка е спасена.

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!

Така завършва Вазовото "Опълченците на Шипка" от "Епопея на забравените".

Отбраната на Шипка продължава и през есента и зимата на 1877 г. Този период влиза в историята като „Зимно шипченско стоене“. Въпреки студа и мъглата, снежните бури и виелици, защитниците на Шипка геройски бранят прохода. След падането на Плевен (29 ноември/10 декември 1977 г.) руските войски преминават Балкана при изключително тежки зимни условия и пленяват турската армия на Вейсел паша в шейновския укрепен лагер на 28 декември 1877 г./9 януари 1878 г.

Победата при Шипка – Шейново е достоен завършек на Шипченската епопея.

Жертвите, които руските полкове и българските дружини дават на Шипка и в полето на Шейново са около 11 хил. – убити, ранени и безследно изчезнали, а над 9000 души са замръзналите и заболелите по време на Зимното шипченско стоене.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея днес започна с панихида за загиналите в боевете, която беше отслужена в габровския Соколски манастир.

В 8:45 ч. от Соколския манастир, местността Узана, храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка и местността Бивака едновременно към Паметника на свободата тръгнаха четири лъча туристи участници в традиционния за празника поход. В него се включи и държавният глава Румен Радев.

Официалната част за отдаване на военни почести към паметта на загиналите за свободата започна в 12:00 ч. Тогава президентът прие почетния строй на Националната гвардейска част, след което Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва. Държавният глава произнесе слово и положи венец пред Паметника на свободата.

Румен Радев се включи в традиционния поход до паметника на Шипка заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова

"Преди 140 години на това място се реши изходът на Руско-турската война и съдбата на България. Шипка е свято място, което ни обединява като народ", каза Радев. Президентът изтъкна, че Шипка е вратата, през която е минала българската свобода и всяка стъпка към този връх вдъхва вяра в бъдещето. 

Откъс към "Нощни птици" на Едуард Хопър

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/26/3020318_otkus_kum_noshtni_ptici_na_eduard_hopur/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Нощни птици" с автор Едуард Хопър, предоставен от Издателство "Бард".<br /><br />Едуард Хопър е роден в Горен Наяк, щата Ню Йорк, на 22 юли 1882 г. Умира в ателието си близо до Уошингтън Скуеър в град Ню Йорк на 15 май 1967 г. Животът, изпълнил годините между тези две дати, е интересен, но задачата ми не е да го разказвам на тези страници. За това ви препращам към "Edward Hopper: An...

Земетресение от 2,9 по Рихтер бе усетено в Македония

https://www.actualno.com/balkani/zemetresenie-ot-29-po-rihter-be-useteno-v-makedonija-news_629912.html

Земетресение с магнитуд 2,9 по скалата на Рихтер бе усетено снощи в 22:34 ч. местно време в района на Охрид-Преспа. Епицентърът с дълбочина 2 километра е се намира на 3 километра от Ресен. Земетресението е усетено от жителите на региона, където през последния месец имаше над 1400 труса.

Болници водят дела с неосигурени лица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281704_%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%81+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+

 Отбелязаха ръст на здравнонеосигурените, които искат целева помощ за лечение в болница. От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че през първите 7 месеца на годината са постъпили около 4 хиляди молби, а похарчените пари са с 290 000 лева повече в сравнение със същия период на 2016 г.

По данни на Националната агенция за приходите броят на неосигурените варира между 400 и 500 000 души. От Софийския районен съд казаха, че болници водят дела срещу неосигурени пациенти, които не са си платили лечението.

През миналата година през спешното отделение на Националната кардиологична болница са преминали 15 000 пациенти. Неосигурените са били около 200. От началото на 2017 г. преминалите пациенти без осигуровки са около 90.

"Без да са в спешно състояние, тъй като се знае, че ще бъдат прегледани, се обръщат към нас", каза д-р Ваня Савкова - завеждащ "Спешно отделение", Национална кардиологична болница.

Прегледът е за сметка на болницата. В случай че се наложи пациентът да остане за лечение, близките му се приканват да платят осигуровките или се търси помощ от социалните служби.

"В голяма част от случаите можем да върнем поне част от вложените средства, тъй като спешните болници са изключително ресурсоемки", каза проф. Марио Станкев - директор на Националната кардиологична болница.

Загубите на Националната кардиологична болница са около 200 000 годишно.

Здравното министерство поема финансирането за раждане, интензивно лечение и диспансерно наблюдение на неосигурените. Почти половината от предвидените за тази година над 6 милиона вече са похарчени, съобщиха от Здравната каса. Агенцията за социално подпомагане отпуска целева помощ за лечение в болница само на неосигурени, които отговарят на определени условия.

"Спортист" (София) - “секирите” на “Левски”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6408171

"Спортист" (София) - “секирите”  на “Левски”Върхът на  отбора от квартал “Хаджи Димитър” е финалът на първенството през 1945 г. Някогашният столичен спортен клуб “Шипка”, като всички останали, има няколко секции. Между тях изпъква “Спортист” от квартал “Хаджи Димитър”, чиито футболисти записват завидни успехи през 1937 година. Във финала на 27 септември за софийското първенство на секциите

Белгия съобщи подробности за нападението над военни в Брюксел

https://www.actualno.com/europe/belgija-syobshti-podrobnosti-za-napadenieto-nad-voenni-v-bruksel-news_629909.html

Федералната прокуратура на Белгия даде разяснения за терориста, който нападна военнослужещи в центъра на Брюксел и беше ранен смъртоносно. Той е имал в себе си восъчни отливки на огнестрелно оръжие и два екземпляра на Корана, предаде РИА Новости. Патрулиращи военнослужещ

Огнян Стефанов: Някой от управляващата тройка ще накисне другите /видео/

http://frognews.bg/news_140948/Ognian-Stefanov-Niakoi-ot-upravliavashtata-troika-shte-nakisne-drugite-/video//

Досега каквото и да се пишеше за Пеевски, той не реагираше. Две писма написа до приближени до него самия медии около фалираенто на КТБ през лятото на 2014 г. Те бяха с много агресивен тон. В третото писмо – преди седмица обаче той е смекчил тона и се представя като жертва.

Огнян Стефанов: Между Доган и Пеевски назрява конфликт /видео/

http://frognews.bg/news_140948/Ognian-Stefanov-Mejdu-Dogan-i-Peevski-nazriava-konflikt-/video//

Депутатът Делян Пеевски беше в Судан на военно изложение, което се провежда веднъж на две години. До сега каквото и да се пишеше за Пеевски, той не реагираше, сега от фалирането на КТБ през юни 2014 година до сега това му е трето писмо – в него обаче той е смекчил тона и се представя като жертва.

Ураганът "Харви" стигна до бреговете на Тексас

http://frognews.bg/news_140947/Uraganat-Harvi-stigna-do-bregovete-na-Teksas/

Ураганът "Харви" удари бреговете на Тексас. Скоростта на ветровете достигна 215 километра в час.

Появиха се още голи снимки на Никол и Гришо! (18+)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281703_%D0%9F%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB+%D0%B8+%D0%93%D1%80%D0%B8%D1

 Още голи снимки на любимата на Григор Димитров лъснаха в интернет. След снощната порция селфита, на които Никол показа голо дупе, сега на показ са гърдите й.

Фотосите са 100% достоверни и са от почивката на Никол с Гришо в Италия преди време. На тях се вижда как българинът нежно докосва любимата си, която е разголила гърди на плажа.

Вижте снимките:

Барселона загуби Неймар, но запази Джудит Бенавенте

https://offnews.bg//izvan-terena/barselona-zagubi-nejmar-no-zapazi-dzhudit-benavente-663698.html

Испанският футболен гранд Барселона загуби част от блясъка си с напускането на бразилеца Неймар, но това не намали страстта на топмодела Джудит Бенавенте към каталунците.

Атрактивната дама е страстен фен на Лионел Меси и компания, като не пропуска повод да демонстрира изваяното си тяло след успех на Барселона.

През март девойката се прочу като свали всички дрехи и остана само по шал на каталунците след победата над Алавес с 3:1 за Купата на Испания.

Тя се надява да има още поводи да се съблича пред камерите и остава вярна на любимия си тим, въпреки миникризата, в която се намира в последните седмици.

Златна римска верижка на повече от 16 века откриха в Рупите

http://www.cross.bg/poveche-lyudmil-selishte-1553192.html

/КРОСС/ Римска златна верижка, тип истмион (плетка), на повече от 16 века са открили археолози в древния град Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич. Откритието е на екипа на доц. д-р Людмил Вагалински при разкопките на античното селище, съобщиха от историческия музей в града. Златното украшение е от IV в. сл. Хр., но се е запазило перфектно въпреки вековете, през които е лежало в земята. Изработката на верижката, която тежи 49,28 грама, е изящна. Най-новите открития ще бъдат експонирани в централната зала на Исторически музей - Петрич след края на археологическите проучвания през септември. Археолози начело с доц. д-р Людмил Вагалински работят на терен с помощта на общината. За втора поредна година кметството осигури 30 000 лева за проучване на древното селище, което привлича все повече туристи от страната и чужбина. Снимка: БНТ  

Златна римска верижка на повече от 16 века откриха в Рупите

http://www.cross.bg/poveche-lyudmil-petrich-1553192.html

/КРОСС/ Римска златна верижка, тип истмион (плетка), на повече от 16 века са открили археолози в древния град Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич. Откритието е на екипа на доц. д-р Людмил Вагалински при разкопките на античното селище, съобщиха от историческия музей в града. Златното украшение е от IV в. сл. Хр., но се е запазило перфектно въпреки вековете, през които е лежало в земята. Изработката на верижката, която тежи 49,28 грама, е изящна. Най-новите открития ще бъдат експонирани в централната зала на Исторически музей - Петрич след края на археологическите проучвания през септември. Археолози начело с доц. д-р Людмил Вагалински работят на терен с помощта на общината. За втора поредна година кметството осигури 30 000 лева за проучване на древното селище, което привлича все повече туристи от страната и чужбина.    

Френските медии: Стратегията на Макрон е остри критики към Полша и дискретни отстъпки към останалите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/26/3031142_frenskite_medii_strategiiata_na_makron_e_ostri_kritiki/?ref=rss


Водеща тема за френските медии в събота е приключилата вчера визита на френския президент Еманюел Макрон в три европейски страни - Австрия, Румъния и България, по време на която той се срещна и с лидерите на Чехия и Словакия.<br /><br />Основната тема на разговори бяха планираните промени в директивата за командированите работници, по които има противоречия между страните членки на ЕС. Амбициите на Румъния и България да станат част от Шенген, присъединяването към еврозоната,...

Renault Koleos: Да започнем начисто (тест-драйв)

https://www.actualno.com/cars/renault-koleos-da-zapochnem-nachisto-test-drajv-news_629911.html

Няма да забравя първото поколение на Renault Koleos. Когато видях прототипа на автосалона в Париж през 2006 г., в първия момент си помислих, че това е поредното налудничаво творение на някой шантав дизайнер с богато въображение и бях почти сигурен, че този автомобил ще остане в музея

В кои страни жените изпитват най-много оргазми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281702_%D0%92+%D0%BA%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BE%D1%

 Оргазмът е кулминацията на половия акт. Има обаче една европейска страна, в която дамите не само достигат до голямото О, но бройката им ще ви впечатли. Става въпрос за Белгия, където жените получават оргазъм средно 13,86 пъти в седмицата.

Резултатите са получени след проучване на сайта Victoria Milan сред над 8300 жени от 20 европейски страни.

Ето как изглежда Топ 20 на седмична база:

1. Белгия - 13,86
2. Франция - 11,34
3. Ирландия - 10,64
4. Великобритания - 9,89
5. Испания - 9,73
6. Холандия - 9,31
7. Норвегия - 9,17
8. Дания - 8,89
9. Швеция - 8,82
10. Италия - 8,26
11. Гърция - 7,84
12. Германия - 7,63
13. Швейцария - 7,21
14. Словакия - 7,21
15. Унгария - 6,72
16. Австрия - 6,44
17. Полша - 6,37
18. Чехия - 5,95
19. Португалия - 5,67
20. Финландия - 4, 48

 

www.skandal.bg

Вижте как се забавляваха първите дами вчера (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6410576

Вижте как се забавляваха първите дами вчера (Снимки)Президентът Румен Радев пусна във фейсбук страницата си снимки от вчерашното посещение на френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит. Основното внимание в галерията е посветено на двете първи дами Брижит Макрон и Десислава

Честванията на връх Шипка започнаха

http://www.cross.bg/ochakva-vurha-gabrovo-1553191.html

/КРОСС/ Започнаха честванията по повод 140-ата годишнина от Шипченската епопея, предава „Фокус". Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. Очаква се да произнесе слово и положи венец пред Паметника на свободата. Очаква се Великотърновският митрополит Григорий да отслужи заупокойна молитва. Малко по-късно ще се състои възстановка на шипченските боеве от дружество „Традиция". На върха присъстват председателят на НС Димитър Главчев, представители на дипломатически мисии у нас, кметовете на Габрово и Казанлък, областните управители на Габрово и Стара Загора. На върха са се събрали стотици граждани.    

Береану: В Румъния Макрон не се чувстваше много добре

http://frognews.bg/news_140946/Bereanu-V-Rumaniia-Makron-ne-se-chuvstvashe-mnogo-dobre/

В Румъния Макрон не се чувстваше много добре, защото там го посрещна един немски президент – студен и консервативен. Там нещата бяха сериозни и той не получи абсолютна подкрепа за своята директива за командированите работници, а във Франция работят много румънци. Това каза журналистът Владимир Береану по БиАйТи.

Радев: Съставът на терен в района на пожара край Кресненското дефиле остава на място

http://www.cross.bg/ostava-selata-myasto-1553190.html

/КРОСС/ Ограничен е пожарът в землището на хасковските села Съставът, който е на терен от вчера в района на големия пожар край Кресненското дефиле, остава на място и продължава борбата с огъня, съобщи на поредния брифинг с медиите министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Вертолетите днес ще бъдат пренасочени, няма опасност за селата и хората от селата Ощава, Сенокос и Влахи. Полицията осъществява разпоредените мерки за проверки на влизащите в селата и този режим остава за изпълнение. В селата продължава да няма ток, ограничението е заради безопасността на хората в района под 20-киловолтовия далекопровод. По пътя има известно задимяване, но то е ограничено и трасето на главния път е проходимо, като с повишено внимание трябва да се шофира особено при преминаването през тунела край Кресна, който остава неосветен. Навсякъде са разпределени полицейски служители, включително до Кулата. Оперативният щаб ще работи на място още поне няколко дни. В страната има около 220 пожара през денонощието. Ограничен е пожарът в землището на хасковските села, обобщи ситуацията министър Радев.Стремежът ни бе да не допуснем опасност за живота и здравето на хората и разпространяване на огъня към парк Пирин, към момента и двете задачи са изпълнени, каза директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Сериозен проблем създава районът непосредствено над Кресненското дефиле и на етапа всички усилия са насочени натам. Добре се развива ситуацията в посоката към с

Двете първи дами на България и Франция под лупа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281701_%D0%94%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%

 Едно от най-значимите събития тази седмица е посещението на Еманюел Макрон и съпругата му Брижит във Варна.

По време на визитата, първата дама на България ще покаже на първата дама на Франция красотата на родината, уникалните покои на бившата румънска кралица Мария в Двореца в Балчик и Ботаническата градина.
Сега е време да обърнем внимание на тоалетите на двете дами при посрещането на френската двойка.

Роклите
Това, което първо трябва да отбележим, са тоалетите на двете дами. Брижит Макрон се появи в тъмносиня рокля над коляното. Откакто Брижит изгря под светлината на прожекторите, предизвиква много спорове относно дължината на своите тоалети. Трябва да отбележим, че официалният протокол за такива събития твърдо застава зад дължина, която трябва да бъде под коляното. Защо? Твърде голямото акцентиране върху краката далеч не загатва за дипломатичност и ниво, а по-скоро за сериозен проблем с вниманието... или желанието за привличане на такова. Протоколът никога не диктува голотата в нито една нейна форма, а къс минижуп определено не е добър избор. Родната първа дама също не се откроява със спазване на протокола и демонстрира дължина над коляно. Разликата в сантиметрите тук се откроява, като това значи 2 сантиметра в плюс на Радева.

Кройките на тоалетите
Не можем да не отбележим значително по-строгата линия в роклята на Брижит. Правата кройка диктува строг дрескод, а акцентът в горната част е ефектно поставяне на детайл върху модернизирана класика. Радева обаче по-скоро прилича на дама, която се отправя на пикник през 80-те, отколкото на официална и дипломатична среща на високо ниво. Двуредните копчета в долната страна, допълнени с къдри в края на тоалета са далеч от сериозни и определено не вдъхват доверие. Липсват само големите ролки в косата и огромната бяла панделка.

Адекватност според фигурата
По този компонент Радева не се отличава с добро. Шевът, който минава над талията по-скоро подчертава недостатъци, отколкото да ги прикрива. При Брижит правата кройка издължава, а тъмният цвят визуално я прави да изглежда по-стройна и слаба.

Обувките
Тук сме пълен минус за Радева. Ако Брижит е избрала класически стилето на висок ток, определяни от критиците като най-сигурния и добър избор за среща на високо ниво, Радева се е спряла на сандали с отворени пръсти. Като за пикник. Нюд нюансът с лак е чудесен избор за ежедневието, но показването на пръсти без педикюр в тази ситуация е меко казано неадекватно.
Един огромен минус за Радева – чорапогащникът. Той е задължителен компонент при официалния дрескод, който се спазва при всякакви сезони. Голите крака, както споменахме по-горе, са абсолютно неприемливи за среща на такова ниво.

Като крайна оценка няма как да не дадем точка на родната първа дама за старанието, но действително очакваме всеки момент да извади покривката, кошницата с храна и да поседне на една полянка.

Брижит Макрон, макар с превърналите се за емблематични за нея къси дължини, компенсира със стилен избор на тоалет и обувки, който макар семпъл, отговаря на дипломатичното ниво на визитата им./tialoto.bg

Паная и Нелина се казват близначките на Десислава Танева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409854

Паная и Нелина се казват близначките на Десислава ТаневаБившата земеделска министърка и кметът на Котел нарекли дъщерите си на двете им баби - Нели и Панайотка Нелина и Паная - така ще се казват близначките на Десислава Танева и Коста Каранашев. Танева сега е шеф на земеделската комисия в парламента, преди това бе земеделски министър във второто правителство на Бойко Борисов,

БАБХ е извършила близо 1980 проверки за последната седмица

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/babh-e-izvyrshila-blizo-1980-proverki-za-poslednata-sedmica-245559/

Проверени са обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене, 395 от които по Черноморието

Емил Кошлуков не е имал шанс да стане Генерален Директор на БНТ

http://frognews.bg/news_140945/Emil-Koshlukov-ne-e-imal-shans-da-stane-Generalen-Direktor-na-BNT/

Година след края на мандата на Вяра Анкова като генерален директор на БНТ, СЕМ успяха да излъчат нейн заместник – Константин Каменаров. С какво е изпъкнал пред другите кандидати разказа лично в студиото на „Хайд Парк“ – Мария Стоянова, председател на СЕМ.

Шефът на СЕМ: Емил Кошлуков не е имал шанс да стане Генерален Директор на БНТ

http://frognews.bg/news_140945/SHefat-na-SEM-Emil-Koshlukov-ne-e-imal-shans-da-stane-Generalen-Direktor-na-BNT/

Година след края на мандата на Вяра Анкова като генерален директор на БНТ, СЕМ успяха да излъчат нейн заместник – Константин Каменаров. С какво е изпъкнал пред другите кандидати разказа лично в студиото на „Хайд Парк“ – Мария Стоянова, председател на СЕМ.

Закон без човешко лице: Продават единственото жилище на инвалидизирана жена от Благоевград, тя живее с надеждата, че има небесен съд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281700_%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0

 Съдебен изпълнител обяви за публична продан панелния апартамент в „Еленово“ на бившата преподавателка по български език и литература в Строителния техникум в Благоевград Атанаса Сергеева. Това е единственото й жилище, а самата тя е със 7 онкологични операции, 93% инвалидност и живее в пълна мизерия в същия този овехтял апартамент, оборудван още през миналия век с талашитени мебели от родителите й, които го купуват и даряват на дъщеря си и бившия й съпруг – бизнесмена Тодор Димов. Панелката се продава заради необслужвана ипотека, направена от осиновената дъщеря на Атанаса Сергеева и Тодор Димов – Тодора Димова.

"Тодора не е виновна, след развода баща й я взе да живее при него и така я настрои срещу мен, че оттогава нито знам къде живее, нито поддържам някакви контакти с нея”, изплака пред "Струма.бг“ болката си бившата учителка.

Сергеева разбира, че апартаментът й е обявен за продан на 14 юли, когато е при роднини в Белица. Комшийка й се обажда по телефона и с треперещ глас съобщава, че съдебен изпълнител и полицаи търсели дъщеря й и нея, искали да разбият вратата на апартамента и да изнесат навън багажа й, но останалите съседи се намесили и обяснили пред представителите на властта, че Тодора от години не живее тук, а майка й е изключително болна и в момента е извън града.

Атанаса и сестра й се връщат незабавно в Благоевград само за да видят залепеното на вратата съобщение, адресирано до ипотекарния длъжник – 25-годишната Тодора Тодорова Димова-Спасова и „трето лице – Атанаска Сергеева Георгиева“, уведомяващо ги, че на тази дата е имало насрочен опис на апартамента, те обаче не се явили, с което попречили на съдебния изпълнител да си свърши работата, и че при следващото неявяване и неоказване на съдействие апартаментът ще бъде отворен от ключар, вещите в него – изнесени, а на дъщерята и майката ще бъде потърсена съдебна отговорност за възпрепятстване на служебните лица.

Вчера съобщението продължаваше да виси върху входната врата на ап. 4 в бл. 170 в жк „Еленово“. Зад нея Атанаса Сергеева обикаляше безцелно апартамента и се чудеше с какво да се захване, за да спре да мисли за абсурдната ситуация с жилището и новата бучка, която усетила между гърдите си в деня, когато дошли да описват панелния й покрив.

За кратко време бившата литераторка все пак успя да се овладее, да преглътне сълзите си и да разкаже тази част от кошмарно тежкия си живот, свързана с жилището:

"Родителите ми Мария и Сергей купиха този апартамент, обзаведоха го и го записаха по половината на мен и бившия ми съпруг, тоест то е придобито по време на брака. Тези всичките мебели тук са от тях, за което аз съм им много благодарна. От Тодор тук няма една игла. Най-скъпото за мен нещо е портретът, който ми подари графиня Дафина Ленци – той е рисуван от нея, тя ми направи и стенописа в банята, понеже нямах пари за плочки, но и двете са не с материална, а с емоционална стойност. Ремонтите ми ги правеха съседи и колеги, макар че едва ли има друго такова жилище в Благоевград, което да е с талашитено дюшеме и стари кърпени черги по земята. Аз обаче го обичам и такова, защото това е единственият спомен от родителите ми и мястото, от което съседите изнесоха с одеяла и на ръце 4-те ми най-близки трупа – на майка, татко и двете ми дъщери. Тук всяка вещ ми е свързана с някой от тях, в тях е досегашният ми живот.

Преди да осиновим Тодора, с Тодор си имахме две дъщерички – Рая, после и Петя, но и двете умряха много, много млади – през 1985 г. и 1993 г. Взехме Тодора и по настояване на майка ми през 1994 г. записахме жилището на нея, да има нещо сигурно и тя. В специална клауза в договора за дарение беше включено, че аз и Тодор Димов имаме право да живеем тук до смъртта си, макар че никога не съм смятала, че днес ще се уповавам само на тази клауза.

Тодора и баща й ме напуснаха през ноември 2004 г. По време на развода ни той искаше съдът да даде на него този апартамент, защото той ще отглежда детето, но съдията му отказа, защото аз още тогава си давах всичките средства за лекарства, а той беше бизнесмен с много възможности. Оттогава, което е 13 години, съм виждала дъщеря си само 3-4 пъти. Първия път дойде да ме пита коя е родната й майка, а после идваше да търси пари от мен. Не знам нищо друго нито за нея, нито за бившия ми съпруг. Сега, от съобщението за продажбата на апартамента, виждам, че е посочила адрес на ул. „Крали Марко“ в Благоевград, но това е всичко. Затова и не можах да приема призовката за нея, която частните съдебни изпълнители се опитаха да ми връчат – след като те не са успели да я намерят на адреса, който имат, аз как бих могла да я открия?”.

Това е поредният удар върху 66-годишната бивша литераторка Атанаса Сергеева, изучила стотици благоевградски ученици на родния им език. Преди 3 г. пред в. „Струма“ тя си изля душата в пространно интервю, в което разказа за кошмарния си брак с Тодор Димов, бившия собственик на ВЕЦ „Кресна Електрик“, за двойствения живот, който той водел паралелно с нея и бившата си съпруга, от която има други 2 деца, за жилищата и колите, с които отрупвал децата от първия брак, докато тя и момиченцата им Рая, Петя и Тодора тънели в мизерията на нейната учителска заплата, за врътките на Т. Димов с имената на няколко фирми, благодарение на които натресъл на покойната си вече тъща огромни кредити, и т.н.

Днес, когато й предстои поредната операция, от която не е сигурна, че ще излезе жива, а банка иска да продаде единственото й жилище, някогашната учителка намира частична утеха само в убеждението, че има небесен съд.

Заведение на Крайбрежната алея на Варна изгоря тази нощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=358251

Около 02:20 часа, тази нощ, на телефон 112, е постъпил сигнал за горящо заведение, разположено на Плажната алея на Варна. На място са изпратени четири ППА, които овладяват огъня и успяват да го потушат, научи Moreto.net. Няма пострадали хора.

Вътрешният министър на Германия не очаква повторение на миграционната криза

https://www.actualno.com/europe/vytreshnijat-ministyr-na-germanija-ne-ochakva-povtorenie-na-migracionnata-kriza-news_629907.html

Министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер, в свое интервю, е заявил, че Германия е направила много за това, миграционната криза от 2015 година, повече да не се повтаря и усилията ще се оправдаят, предаде ТАСС, позовавайки се на интервюто на министъра за DPA. &bdquo

Ураганът Харви отслабна до трета степен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410565

Ураганът Харви отслабна до трета степенУраганът Харви отслабна с една степен и вече е ураган трета категория, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Националния център за ураганите на САЩ. Очаква се с напредване в югоизточните части на щата Тексас ураганът да отслабне още повече, пише

Красив празник е днес! Черпят 7 хубави имена!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281699_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B5+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%21+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BF%D1%8F%D1%82+7+%D1%85%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B5

 На 26 август почитаме паметта на св. мъченици Адриан и Наталия. Те живели по времето на император Максимиан, който извършвал жестоки гонения срещу християните. Веднъж Адриан присъствал на мъчения на християни. Впечатлен от силата на тяхната вяра, той решил да стане християнин.

Между това един Адрианов слуга, който бил при него в оня ден, побързал да иде у дома му, за да уведоми жена му Наталия за случилото се: “Нашият господар оковаха във вериги и отведоха в тъмница!” Това известие поразило младата жена, която скоро се била омъжила и нежно обичала своя мъж. Тя заплакала и с безпокойство питала слугата, знае ли той за какво престъпление са отвели Адриан в тъмница.

Съпругата му Наталия била също християнка, но криела това от него. Когато разбрала за решението на Адриан, Наталия била много щастлива.

След като се облякла в най-хубавите си дрехи в знак на радост, Наталия побързала да отиде при мъжа си в тъмницата. Там тя паднала в нозете му, целунала неговите окови и проливайки радостни сълзи, казвала: “Блажен си ти, съпруже мой, понеже намери истинското, вечното съкровище, като повярва в Христа! Моля те остани докрай в това звание, към което си сега призован чрез Божието милосърдие!” И с всичката пламенност на собствената си вяра и любов към Бога и към своя мъж, с когото тъй малко била в съпружество, младата жена се стараела да го укрепи за подвига на предстоящото му мъченичество. 

И някои други християнки, по примера на Наталия, усърдно прислужвали на затворените в тъмницата мъченици, които спокойно и радостно се готвели за смърт. Наталия, между другото, казвала на мъжа си: “Съпруже мой, когато ти застанеш пред Бога, моли го, щото и аз скоро да те последвам и да се не разделя с тебе в блажената вечност! Боя се, да не би царят да ме принуди да се омъжа. Моли се за мене!”

Понеже мъчениците съвършено били отслабнали от страданията и мъченията, а някои от тях били вече и на умиране, заповядано било да се изпълни над тях смъртната присъда. За да продължат обаче страданията им, пречупили им с чук ръцете и нозете и след това ги убили. Адриан, който едничък още не бил изгубил сили, бил предаден на изтезание. Наталия докрай била при него, докрай го ободрявала чрез вярата в Бог и в блажения задгробен живот и имала утехата да го види непоколебим в мъченически подвиг и радостно сред мъчения да предава душата си Богу.

Телата на св. мъченици били събрани от християните и препратени в гр. Византион. Там побързала да отиде и Наталия, като по тоя начин се скрила от един знатен човек, който искал да се жени за нея.

Като пристигнала във Византион, гдето християните с любов я приели, Наталия се помолила веднъж в храма, където почивали останките на мъчениците, легнала да си почине и в съня си видяла Адриан, който й възвестил за нейната близка смърт. Като разказала на християните за съновидението, Наталия скоро след това безболезнено и тихо се поминала, като заспала вечния си сън при гроба на своя мъж. Тя също така е причислена от св. Църква към лика на мъчениците, защото с душата си пострадала за Христа и послужила с любов на Неговите мъченици.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ: Адриан, Адриян, Адриана, Адрияна, Наталия, Натали, Наташа

Нов пожар спря движението по Е 79 в района на Кресна

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-kresna-potopat-26295467

Поради силно задимяване от възникналия наблизо пожар, движението е временно спряно при Кресна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

"Сънуеб" изхвърли колоездач от "Вуелта", защото не помогна на съотборник

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/26/3031140_sunueb_izhvurli_koloezdach_ot_vuelta_zashtoto_ne/?ref=rss


Французинът Уорън Баргил е аут от Обиколката на Испания след решение на отбора си "Сънуеб". Немският състав, който спечели розовата фланелка с Том Дюмулен в Джирото по-рано през годината санкционира една от звездите си, заради нелоялност.<br /><br />По време на седмия етап на "Вуелта" 207 км от Лирия до Куенка, лидерът на "Сънуеб" Вилко Келдерман изгуби 17 секунди спрямо преките си конкуренти. Групата на фаворитите, сред които беше и Баргил финишира на...

Улична библиотека "Рапана" отваря днес врати във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358237

Улична библиотека "Рапана" ще отвари врати днес на входа на входа на Морската градина във Варна, научи Moreto.net. Инициативата е на Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов. Идеята на младежите е създаване на улична библиотека с иновативен дизайн, свободен достъп и зона за четене.

Тръмп забрани на Пентагона да наема транссексуални войници

https://offnews.bg//sviat/tramp-zabrani-na-pentagona-da-naema-transseksualni-vojnitci-663697.html

Американският президент Доналд Тръмп подписа меморандум, с който нарежда на Пентагона да спре назначаването на служба на транссексуални лица. 

Решението какво да се прави с онези, които вече служат в армията, е в ръцете на Министерството на отбраната. Тръмп обаче подчертава, че Пентагона няма да поема повече таксите за медицинска терапия за нуждите на транссексуалните военни, които вече са на служба. 

Тръмп нарежда  да се прекрати реализирането на плана на Барак Обама транссексуални хора да бъдат наемани във въоръжените сили. Така Тръмп изпълнява това, което обяви в Туитър преди повече от месец, припомня CNN.

По данни на корпорация "Ранд", транссексуалните войници в американската армия са средно 2450 души в активна служба и средно 1510 души в резерва. Евентуалните разходи за хормонални терапии и хирургически операции, свързани със смяната на пола, биха стрували между 2,4 и 8,4 милиона долара на година, което анализаторите оценяват като незначителен разход на фона на общия бюджет за здравно осигуряване на военните в САЩ.

Кофеинът изостря глада за сладко?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kofeinyt-izostria-glada-za-sladko-2044514

Който иска да отслабне, на всяка цена трябва да спре кафето, тъй като кофеинът изостря глада за сладко, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Изданието публикува разработката на проф. Робин Дандо от Корнелския университет.

Свойства

Ураганът Харви отслабна, хора са пострадали в Тексас

//dariknews.bg/novini/sviat/uraganyt-harvi-otslabna-hora-sa-postradali-v-teksas-2044535

Ураганът Харви отслабна с една степен и вече е ураган трета категория, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Националния център за ураганите на САЩ.
Очаква се с напредване в югоизточните части на щата Тексас ураганът да отслабне още повече.
  <

Гришо загрява с Рафа Надал в навечерието на US Open

//dariknews.bg/novini/sviat/grisho-zagriava-s-rafa-nadal-v-navecherieto-na-us-open-2044532

Първата ни ракета в мъжкия тенис Григор Димитров проведе тренировка с Рафаел Надал в навечерието на Откритото първенство на САЩ, съобщава gong.bg.
 
<

Нови кадри показват паниката на хората при атентата в Барселона (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/novi-kadri-pokazvat-panikata-na-horata-pri-atentata-v-barselona-video-2044533

Каталунските власти разпространиха нови кадри от охранителни камери на нападението в Барселона, извършено на 17 август, предаде Ройтерс.

От кадрите се вижда как пешеходци по булевард "Рамбла" бягат, за да се спасят от белия микробус, с който терорист

Който иска да отслабне, не трябва да пие кафе

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6410558

Който иска да отслабне, не трябва да пие кафеКойто иска да отслабне, на всяка цена трябва да спре кафето, тъй като кофеинът изостря глада за сладко, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Изданието публикува разработката на проф. Робин Дандо от Корнелския университет. Свойствата на кафето да стимулира нашата бодрост в същото време намаляват усещането ни за сладко.

Реал Мадрид стана жертва на хакери

https://offnews.bg//futbol/real-madrid-stana-zhertva-na-hakeri-663696.html

Европейският клубен шампион Реал Мадрид стана жертва на хакерска атака.

Официалният профил на испанския гранд беше завзет и пусна фалшиво съобщение, в което приветства като ново попълнение звездата на основния съперник Барселона Лионел Меси.

Към съобщението на няколко езика е прикрепено и видео от победния гол на аржентинеца срещу Реал з 3:2 на "Сантяго Бернабеу".

Отговорност за станалото пое хакерската група Our Mine Team, която отбелязва, че сигурността в интернет е изключително занижена.

Преди дни и профилът на Барселона беше хакнат, като тогава от името на каталунците беше съобщено, че в тима идва Анхел ди Мария от Пари Сен Жермен, който допреди години играеше именно в Реал.

Още един съветник от екипа на Тръмп напуска Белия дом

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/26/3031135_oshte_edin_suvetnik_ot_ekipa_na_trump_napuska_beliia/?ref=rss


Заместник-съветникът на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Себастиан Горка напуска Белия дом, след като обяви, че подава оставка, предадоха световните агенции. Горка потвърди новината пред "Асошиейтед прес", но отказа да обсъжда причините, уточнява БТА.<br /><br />Американското издание "Федералист" публикува фрагменти от молбата му за напускане, в която се посочва, че "личностите, които в най-голяма степен са...

Ново земетресение разтърси Охрид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410554

Ново земетресение разтърси ОхридНово земетресение от 3 по скалата на Рихтер е усетено късно снощи в 22.34 часа местно време (23.34 часа българско). Това съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център, цитиран от "Фокус". Епицентърът е бил на 3 км от Ресен и на 1 км от с. Янковец на дълбочна 2 км. Македонските медии съобщават,

Отбелязваме Световния ден на кучето

http://www.cross.bg/otbelyazvame-svetovniya-den-na-kycheto-1553189.html

/КРОСС/ По случай Деня на кучето в много страни се организират различни инициативи за малки и големи, чиято цел е да насърчат хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към останалите, които срещат в парк или на път за работа. Кучето се превръща в неизменен спътник на човека още от дълбока древност. През всички тези години кучетата се доказват като телохранители, пазители на дома и семейното имущество, уточнява БГНЕС.  

Ким Чен Ун превзе два южнокорейски острова - засега на учение

https://offnews.bg//sviat/kim-chen-un-prevze-dva-iuzhnokorejski-ostrova-zasega-na-uchenie-663695.html

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети полигон, за да наблюдава учение за превземането на два южнокорейски острова, предаде ТАСС.

Специалните сили от армията на КНДР симулираха първо удари по двата острова с бойни самолети, последвани от бомбардировка с реактивни оръдия и самоходни гаубици. След това островите бяха поставени под контрол чрез симулиран десант, уточнява БТА. 
След края на маневрите Ким Чен-ун изрази удовлетворение от резултатите и подчерта високия боен дух на офицерите и войниците. Той добави, че армията трябва да мисли за унищожаването на враговете с оръжие, както и за това, как "с един замах да се превземе Сеул и да бъде покорена южната част на Корея".

По-рано сутринта КНДР изстреля няколко ракети в североизточна посока към Японско море. Ситуацията на Корейския полуостров остава крайно напрегната. 

„Денят започва с култура“ се завръща на екран

http://www.cross.bg/sozopol-apoloniya-zapochva-1553188.html

/КРОСС/ Културният слот на БНТ1 стартира новия сезон със специално студио от Созопол От понеделник (28 август) предаването на БНТ1 „Денят започва с култура" се завръща в ефир със специално студио от Созопол. Културния слот ще представи най-интересните събития от програмата на празниците на изкуствата „Аполония". За зрителите на обществената телевизия предстоят срещи с именития цигулар проф. Минчо Минчев, който ще изнесе концерт, заедно със своя син - Николай Минчев, с известната арфистка порф. Сузана Клинчарова и с диригента на хор „Мистерията на българските гласове" проф. Дора Христова, с чийто концерт тази година ще бъде открит фестивала на изкуствата в Созопол. Изпълнителите от вокална формация „Светоглас", сред които са и водещите на БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов, ще представят пред публиката на „Аполония" своеобразна панорама на различни стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и източноправославната църковна музика. През идващата седмица „Денят започва с култура" ще представи новата книга на Захари Карабашлиев „Хавра", чиято премиера предстои в дните на „Аполония 2017" и ще срещне зрителите с авторския дебютен роман на Петър Крумов - „Катафалка, два носорога". Писателят Георги Тенев, когото читателите в Созопол очакват на 29 август, ще представи в студиото на БНТ1 новата си книга „Жената на писателя"

Пет варианта за трасето на АМ "Струма" обсъждат през септември

https://www.actualno.com/business/pet-varianta-za-traseto-na-am-struma-obsyjdat-prez-septemvri-news_629895.html

Специализирани съоръжения за опазване на биоразнообразието като огради за птици и подлези за влечуги и земноводни са предвидени в защитените зони, през които ще преминава трасето на АМ "Струма". Това е записано в Доклада за оценка на съвместимостта, публикуван на интернет

Монд: Макрон умилостиви Източна Европа в амбицията си за реформиране на ЕС

http://www.investor.bg/analizi/91/a/mond-makron-umilostivi-iztochna-evropa-v-ambiciiata-si-za-reformirane-na-es-245558/

Стратегията на Макрон по време на обиколката му беше дискретно правене на отстъпки към другите страни от региона, пише френския в. "Монд"

От френските медии: Полша ядосва Макрон и обратното

http://www.mediapool.bg/ot-frenskite-medii-polsha-yadosva-makron-i-obratnoto-news268472.html

Водеща тема за френските медии е приключилата в петък визита на френския президент Еманюел Макрон в три европейски страни от Централна и Източна Европа - Австрия, Румъния и България, по време на която той имаше възможност да се срещне и с лидерите на Чехия и Словакия. Основни теми на разговори между Макрон и домакините бяха планираните промени в директивата за командированите работници, по които има противоречия между страните членки на ЕС, амбициите на Румъния и България да станат част от Шенген, присъединяването към еврозоната, сътрудничеството в областта на енергетиката, на отбраната, на миграцията. Макрон си тръгва от Централна и Източна Европа с надеждата за споразумение между страните членки по въпроса за командированите работници, пише в. "Фигаро". По време на визитите във Виена и в София Макрон отбеляза сближаване на позициите с лидерите на тези страни по пораждащия полемика в ЕС въпрос. Макар Букурещ да не му даде карт бланш за промените в европейската нормативна уредба по въпроса, румънският президент все пак призна пред Макрон, че е необходимо подобряването на настоящата система, отбелязва изданието. За да убеди страните, показващи най-големи резерви по въпроса - Румъния и България, Макрон не се поколеба да направи стъпка към разширяването на Шенгенската зона. Той обеща, че ще подкрепи влизането на румънците и на българите в един обновен Шенген и че двете страни ще бъдат напълно асоциирани към процеса на размисъл за бъдещето на ЕС. Но обиколката на Макрон в трите европейски страни бе белязана и от ожесточена размяна на реплики между Макрон и Варшава. Полският премиер Беата Шидло заяви в четвъртък, че ще откаже да приеме реформата на директивата за командированите работници и че ще направи това в интерес на полските работници. Въпреки този категоричен отказ Макрон каза, че ще продължи да обсъжда въпроса с всички европейци, в това число и с поляците, коментира изданието. Гласуването на промените в директивата ще стане с квалифицирано мнозинство, което означава, че 55 процента от страните в ЕС, тоест 16 от 28, трябва да ги одобрят, и че промяната трябва да бъде подкрепена от страните, представляващи 65 процента от населението на ЕС. Така че вербалната ескалация на напрежението между Макрон и Варшава по време на обиколката му не накърнява по никакъв начин оптимизма на президента на Франция относно споразумение по промените за командированите работници до края на годината, заключава в. "Фигаро". "Полша ядосва Макрон и обратното", пише в. "Либерасион", коментирайки думите на Макрон по адрес на Полша, отправени вчера във Варна и незабавната полска реакция. Макрон не обича да му се противопоставят. Полша, ръководена от демагозите от партия Право и справедливост, тези дни установи това. Подразнен от отказа на Полша да затегне условията за командированите работници, както той иска, президентът на Франция отправи необичайно брутална нападка в петък срещу Варшава, пише изданието. Във Варна Макрон каза, че полският народ заслужава нещо по-добро от лидери, които отказват да се борят срещу социалния дъмпинг и заяви, че Беата Шидло много трудно ще може да обясни защо смята, че е хубаво трудът на поляците да бъде зле платен. По повод на тези критики отговор от Варшава дойде незабавно и Беата Шидло определи коментарите на Макрон като арогантни и като дължащи се на липсата на политически опит и практика. Тя посъветва Макрон да поправи бързо тези свои пропуски и в бъдеще да бъде по-сдържан в изявленията си. В. "Либерасион" тълкува всичко това като стремеж на Макрон да изолира твърдото ядро, съставено от Полша и Унгария, което се противопоставя на всякаква реформа на директивата от 1996 г. за командированите работници. Според вестника тази стратегия е рискована, тъй като може да доведе до обратен резултат, още повече, че лидерите, с които Макрон се срещна по време на обиколката си, изпитаха известно неудобство пред поведението на държавния глава. "Франция е пряма, което я различава от времето на управлението на Франсоа Оланд, но тя не е чак толкова пряма, че да изглежда неучтива и прекалено твърда", коментира високопоставен дипломат от една от страните, в които бе Макрон. "Той поиска много от нас, както по отношение на командированите работници, така и за Европа на отбраната и за закупуването на европейско военно оборудване, но не ни предложи нищо в замяна", допълва дипломатът по адрес на Макрон. Завръщайки се във Франция, Макрон е сигурен, че ще има реформа на директивата за комадированите работници, но каква ще бъде тя засега не е ясно, допълва изданието. Което е по-лошо президентът трябваше да отстъпи по един важен пункт - командироването на шофьорите на камиони няма да е включено в бъдещата директива, а ще бъде предмет на отделен текст, след като Испания и Португалия заплашиха да се присъединят към лагера на твърдите противници на промените, ако техните интереси в сектора бъдат пожертвани. Дали Макрон ще постигне исканото от него ограничаване на командировките до 12 месеца. Или пък ще бъде въведено ограничение от 24 месеца, както предлага Европейската комисия? Според румънски представител вероятно ще бъде приет лимит от 18 месеца, допълва вестникът. "Оптимизмът на Макрон се сблъска с отказа на Полша", така "Опинион" пък коментира обиколката на френския президент. В сряда, в Австрия, Чехия и Словакия се съгласиха да подкрепят френските усилия за затягане на правилата за комадированите работници. На следващия ден Букурещ се показа скептичен по въпроса за евентуална промяна, а през това време Полша потвърди пълното си отхвърляне на реформата. В резултат на това френският президент атакува Варшава без заобикалки по време на българския етап от обиколката си, коментира изданието. По повод директивата за командированите работници и обиколката на Макрон, "Паризиен" представя справка за това коя страна членка на ЕС колко работници е командировала в друга страна и колко са били командировани в нея самата. От справката излиза, че Германия е лидер по приемане на командировани работници - 418 908, а Полша - лидер по командироването на работници - 251 107. България е командировала в други страни на ЕС 14 811 работници и е приела - 3325 командировани работници, показва справката на базата на данни на ЕК за 2015 г. Ер Те Ел пък коментира друг аспект от българския етап от обиколката на Макрон. Във Варна Макрон каза, че би искал да прави обръщения към сънародниците си един или два пъти месечно чрез пресата. Дали пък Макрон, който рядко прави изявления, не е решил да промени комуникационната си стратегия?, пита медията.   По БТА

За риба с Цанко: В “Искър” и “Пчелина” при късмет се хваща сом, бяла риба и шаран

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409738

За риба с Цанко: В “Искър” и “Пчелина” при късмет се хваща сом, бяла риба и шаранРиболовният диктатор Павлин Петков разказва за своя половин век с въдица “Бях на 7 години. Вземах една ка̀рфица, изкривявах я и крадях тривката за чинии от баба си. Разплитах найлоновото влакно в нея, потапях го във вряла вода, за да се изправи. После го навивах на бутилка от лимонада, бутилка от онези, които имаха порцеланова капачка,

Румен Радев и съпругата му на посещение в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2017/08/rumen-radev/

Българският президент Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще гостуват на българите в Чикаго през септември. Държавният глава ще участва в 72-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН), която ще се открие на 12 септември в Ню Йорк. След участието си в тази сесия, президентът ще дойде и в Чикаго, където ще има среща с българската общност. Тази новина още не е потвърдена официално, но предварителната информация е за място на срещата - църквата "Света София" в Дес Плейнс, а вероятната дата е 24 септември. Пак по непотвърдена официално информация, Десислава Радева може би ще посети българско училище и български културен център в Чикаго.

САЩ наложиха икономически санкции на Венецуела

http://www.moreto.net/novini.php?n=358247

Съединените щати наложиха тежки финансови санкции на Венецуела, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на изявление на Белия дом. Подписаният от президента Доналд Тръмп указ за наказателните мерки е свързан с драматичното засилване на напрежението между Вашингтон и Каракас и изострянето на кризата в южноамериканската страна.

Как Деси Радева "пое Брижит"

http://clubz.bg/57640-kak_desi_radeva_poe_brijit

Във фейсбук профила на президента Румен Радев се появи нова порция от снимки от завършилото в петък посещение на първата двойка на Франция Брижит и Еманюел Макрон. Акцентът е върху фотографии, запечатали разходката на г-жа Макрон и българската президентска съпруга Десислава Радева.

Както премиерът Бойко Борисов реши да вмъкне насред пресконференцията си с френския държавен глава: "И да благодарим на Деси Радева, че пое Брижит, за да си проведем разговорите".

Та от снимките се вижда "как Деси Радева е поела Брижит".

Caption

 

 

Толкова силен ураган като "Харви" не е удрял САЩ от 12 години

https://www.actualno.com/america/tolkova-silen-uragan-kato-harvi-ne-e-udrjal-sasht-ot-12-godini-news_629902.html

Късно в петък, 25 август, вечерта ураганът „Харви“ е достигнал крайбрежието на американския щат Тексас, съобщи Националният център за наблюдение на ураганите в САЩ. По данни на центъра, максималната скорост на вятъра в пределите на урагана, който вече е класифициран в

Ураганът "Харви" достигна САЩ, в Тексас е обявено бедствено положение

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/26/3031119_uraganut_harvi_dostigna_sasht_v_teksas_e_obiaveno/?ref=rss


Ураганът от четвърта степен "Харви" достигна рано тази сутрин българско време бреговете на щата Тексас.<br /><br />По данни на на американския Национален център за наблюдение на ураганите, цитирани от световните агенции, максималната скорост на вятъра, носен от урагана, достига до около 60 м/с. Той се движи на северозапад към вътрешността на щата със скорост от около 3,6 м/с.<br /><br />Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви извънредно положение на територията...

Дим затвори трафика по главен път Е 79 в района на Кресна

http://www.cross.bg/kresna-ychastuka-raiiona-1553187.html

/КРОСС/ Силно задимяване в участъка от пътя заради възникнал наблизо пожар Полицията призовава пътуващите да се съобразяват с разпорежданията на органите на реда Намалена е видимостта в участъка межзу Кресненското ханче и град Кресна заради силно задимяване в резултат от възникнал наблизо пожар. Пътни патрули спират трафика на на около 2 км преди и след Кресна в двете посоки. За пожара е съобщено към 10.10 часа - горят сухи треви и храстив района. Към участъка са насочени пожарни автомобили. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова пътуващите да се съобразява тсткритно сд разпорежданията на органите на реда и по възможност да не се предприема пътуване в района за известно време, докато се нормализира обстановката по главния път.  

"Реал" (Мадрид) стана жертва на хакерска атака, обяви Меси за свой

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/26/3031132_real_madrid_stana_jertva_na_hakerska_ataka_obiavi_mesi/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) е поредният футболен клуб, който беше атакуван от хакери. Официалният акаунт на европейските шампиони в "Туитър" беше хакнат, като се появи съобщение "Добре дошъл, Меси".<br /><br /> По подобие на трансферите, които се обявяват от Кралския клуб в последно време с видео и съобщение на няколко езика "Добре дошъл", така беше направено и с Меси. Публикуваното видео пък беше от последния двубой между "Реал" и...

Песен за Путин оглави руски класации (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6410529

Песен за Путин оглави руски класации (Видео)Песента "Путин" на изпълнителката Лейди Фортуна (Lady Fortuna) зае първото място в класациите на руския iTunes, съобщи Лента.ru, цитиран от "Руски дневник" Тя е посветена на руския президент Владимир Путин. Години минават, страната става все по-богата, Русия отново ще повярва в своята сила! За президента на нашата Родина - Бариери и провали няма –

Простреляният от войници в Брюксел е починал

http://dnes.dir.bg/news/bruxel-pochinal-prostreljan-jihad-26295298

Простреляният от войници нападател с нож в Брюксел е починал, заяви белгийската федерална прокуратура.

Франкфурт се очертава като следващият финансов център на Европа след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Франкфурт-се-очертава-като-следващият-финансов-център-на-Европа-след-Брекзит_l.a_i.748156_at.1.html

Очакваното масово преместване на базираните в Обединеното кралство банкери заради Брекзит може да доведе до откриването на 100 000 нови работни места...

Крис Фрум остава лидер на Вуелтата

https://offnews.bg//koloezdene/kris-frum-ostava-lider-na-vueltata-663694.html

Британецът Кристофър Фрум запази лидерската си позиция в Обиколката на Испания и след пробягването на седмия етап - 207 км между Лирия и Куенка.

Победата спечели словенецът Матей Мохорич от UAE Team Emirates. Втори финишира полякът Павел Полянскиот екипа на Bora – Hansgrohe, а тройката допълни испанецът Хосе Хоакин Рохас от Movistar.

Днес предстои да бъде изминат осмия етап - 199,5км между Елин и Чорет де Кати. Авансът на Фрум в генералното класиране е едва 11 секунди пред колумбиеца Естебан Чавес от UCI ProTeams Orica – Scott.

Близо до тях е и ирландецът от BMC Racing Николас Рош, който върви трети на 13 секунди от Фрум.

Любопитното в тази Вуелта, е че организаторите се отказаха от традицията красиви момичета да целуват победителите в етапа на почетната стълбичка. Сега вместо кръшни девойки, наградите се връчват от млади колоездачи.

Временно спряха движението по главен път Е -79 в района на Кресна

https://www.actualno.com/blagoevgrad/vremenno-sprjaha-dvijenieto-po-glaven-pyt-e-79-v-rajona-na-kresna-news_629901.html

За около 15 минути временно бе спряно движението по главен път Е-79 в района на Кресна, съобщиха от МВР. Причината бе силно задимяване в участъка от пътя заради възникнал наблизо пожар. В 10.50 часа движението по Е 79 бе пуснато, ограниченият пожар недалече от пътя, в участъка при

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване