И друг експерт напусна екипа на Тръмп

http://frognews.bg/news_140944/I-drug-ekspert-napusna-ekipa-na-Tramp/

Заместник-съветникът на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Себастиан Горка напуска Белия дом, след като обяви, че подава оставка, съобщават световните агенции.

Извършиха 2 успешни бъбречни трансплантации в Александровска болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410525

Извършиха 2 успешни бъбречни трансплантации в Александровска болницаДве бъбречни трансплантации са приключили успешно в УМБАЛ "Александровска", съобщиха от пресцентъра на болницата. Донорът е мъж на 39 години от Варна, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт, причинен от мозъчна аневризма. Единият бъбрек е трансплантиран на 42-годишната Веска Хр. от Свиленград, а другият реципиент е Христо Кр.

Паралелни светове завладяват Варна на Фестивала на настолните игри от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=358235

Фестивал на настолните игри "Varna Games Fest" ще се проведе във Варна тази днес и утре - 26 и 27 август, научи Moreto.net. Събитието ще се състои в Морската градина до сцена „Раковина“ от 12 до 20 часа, а входът за всички прояви е свободен.

Проф. Костов: Илюзията, че наргилето е безвредно, е най-страшна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409861

Проф. Костов: Илюзията, че  наргилето е безвредно, е най-страшнаХората жестоко се заблуждават, че водата филтрира токсините, казва проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести на ВМА. - Проф. Костов, вие сте сред най-отдадените на каузата срещу тютюнопушенето и лекар, който всеки ден се среща с последиците от него. По-безвредно ли е пушенето на наргиле,

Пътят през Кресна вече е отворен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/26/3031126_putiat_prez_kresna_veche_e_otvoren/?ref=rss


Пътят през Кресненското дефиле е отворен. Пожарът в райна на Кресна е бил погасен, съобщиха от МВР.<br /><br />По-рано участък в района между гара Яворов и Кресна беше затворен заради задимяване на пътя. <br />В четвъртък бяха евакуирани жителите на две села в района на Кресненското дефиле, а кметовете на общините Кресна и Симитли обявиха бедствено положение в три населени места. Огънят за часове унищожи над седем хиляди декара смесена гора. <br /> <br />

Вижте къде ще спира токът (Всички адреси с планирани прекъсвания на ЧЕЗ в периода 28 август - 1 септември)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-kade-shte-spira-tokat-vsichki-adresi-s-planirani-prekasvania-n-663652.html

ЧЕЗ публикува пълен списък с адресите в областите, които обслужва, на които ще има временни смущения при захранването с електроенергия през следващата седмица.

От компанията осъществяват амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти и всекидневно извършват дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 28 август - 1 септември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

За по-удобно търсене трябва да последвате линка за областта, в която живеете. Отделните общини са означени с получерни букви.

София-град

област София

област Благоевград

област Кюстендил

област Перник

област Монтана

област Плевен

област Ловеч

област Видин

област Враца

САЩ въведоха икономически санкции срещу Венецуела

http://econ.bg/Новини/САЩ-въведоха-икономически-санкции-срещу-Венецуела-_l.a_i.748155_at.1.html

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за въвеждането на финансови санкции срещу Венецуела, се казва в съобщение, разпространено от Белия...

Цената вече не е определяща при избора на място за почивка

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/cenata-veche-ne-e-opredeliashta-pri-izbora-na-miasto-za-pochivka-245557/

През зимата цените на офертите скачат трикратно, но за Нова година 30% от обектите вече са ангажирани

Рамадан пред Фрог: Всеки момент ще ме арестуват, пратих sms на Борисов

http://frognews.bg/news_140943/Ramadan-pred-Frog-Vseki-moment-shte-me-arestuvat-pratih-sms-na-Borisov/

Всеки момент ще ме арестуват, защото изпратих есемес на премиера Бойко Борисов. За това алармира пред Фрог нюз току-що бившият кандидат-президент Кемил Рамадан.

Шойбле: Едни ден ще издигнат моя статуя в Атина

http://dnes.dir.bg/news/pametnik-volfgang-shoyble-pobedata-siriza-26295258

Според министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле, гърците трябва да са му благодарни за неговата твърда позиция по въпроса за икономическите реформи.

Спряха движението по главен път Е 79 край Кресна заради силно задимяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410515

Спряха движението по главен път Е 79 край Кресна заради силно задимяванеВременно е спряно движението по главен път Е 79 в района на Кресна заради силно задимяване от възникнал наблизо пожар. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". Полицията призовава пътуващите да се съобразяват с разпорежданията на органите на реда. Намалена е видимостта в участъка между Кресненското ханче и град Кресна заради силно

Учениците от частни училища също ще получават стипендии

http://www.mediapool.bg/uchenitsite-ot-chastni-uchilishta-sashto-shte-poluchavat-stipendii-news268471.html

Учениците от частни училища вече също ще могат да получават стипендии. Това ще се случи от януари 2018-а година след промяна в наредба на образователното министерство. Това съобщи зам.-министърът на образованието Деница Сачева в събота пред Нова телевизия. Промяната идва след общественото възмущение породено от отказ на Министерството на образованието да даде награда на баскетболен талант от столично частно училище. Причината - според наредба на образователното ведомство ученици от частни училища нямат право да получават стипендии за извънкласни постижения. Андрей Петков е станал най-добрият играч на републиканското първенство по баскетбол, а затова му се полагала награда от 1500 лв. Заради това, че учи в частно училище, той няма да получи парите от МОН. "Положих много големи усилия за тази награда. В единия от дните изиграх три мача за един ден. И когато разбрах, че няма да ми се изплаща стипендия, изпитах яд, че едва ли не тези усилия са били напразни", заяви ученикът. "След промяна в наредбата той ще може да получава своята стипендия от началото на 2018-а година. За времето, в което няма законови основания това да се случи, той ще бъде компенсиран от Министерството на образованието", обеща Сачева.  

Изгоря заведение на крайбрежната алея във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410510

Изгоря заведение на крайбрежната алея във ВарнаЗаведение на крайбрежната алея във Варна е изгоряло тази нощ, съобщиха от полицията в крайморския град. При инцидента няма пострадали, съобщи БТА. Сигналът е горящото заведение е постъпил на телефон 112 в 2.20 часа. На място са изпратени четири противопожарни автомобила, които овладяват огъня и успяват да го потушат.

Дим по Е 79 спря движението в двете посоки към Гърция

https://offnews.bg//obshtestvo/dim-po-e-79-spria-dvizhenieto-v-dvete-posoki-kam-gartcia-663693.html

Временно е спряно движението по главен път Е 79, в района на Кресна, заради силно задимяване в участъка от пътя от възникнал наблизо пожар, съобщи МВР.  

Пътни патрули спират трафика на около 2 км преди и след Кресна в двете посоки. За пожара е съобщено към 10.10 часа - горят сухи треви и храсти в района. Към участъка са насочени пожарни автомобили.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова пътуващите да се съобразяват стриктно с разпорежданията на органите на реда и по възможност да не се предприема пътуване в района за известно време, докато се нормализира обстановката по главния път.

"Брайтън" върна на "Цюрих" исканият от ЦСКА Рафаел Двамена заради сърцето

https://www.24chasa.bg/sport/article/6410514

"Брайтън" върна на "Цюрих" исканият от ЦСКА Рафаел Двамена заради сърцетоГанайският централен нападател Рафаел Двамена се връща в "Цюрих", обявиха от "Брайтън". Той струваше 10 милиона лири, но се е провалил на медицинския тест. Открито му е състояние на сърцето, което е в разрез с това на професионален спортист. Двамена бе цел №1 за ЦСКА през миналия сезон, когато още играеше в "Аустрия" (Лустенау).

Григор започва срещу непознат чех на US Open

https://offnews.bg//tenis/grigor-zapochva-sreshtu-nepoznat-cheh-na-us-open-663692.html

Чехът Вацлав Шафранек ще бъде първият съперник на Григор Димитров на US Open. Най-добрият български тенисист, който е поставен под №7, ще започне участието си в последния за годината турнир от Големия шлем срещу 206-ия в световната ранглиста на АТР чех.

Шафранек си извоюва правото да играе в основната схема в Ню Йорк след три трисетови победи в квалификациите. Във финалния кръг той направи обрат срещу четвъртия в схемата на пресявките Серхий Стаховски, елиминирайки го с 3:6, 7:5, 6:1.

Григор и Шафранек до момента не са се изправяли един срещу друг. Чехът е на 23 години, висок е 185 см, тежи 80 кг, играе с дясна ръка, а бекхенд изпълнява с две ръце.

Участва в турнирите на ITF и веригата “Чаланджър” на АТР. Най-предното си класиране в световната ранглиста Шафранек достига на 8 май 2017 година - 197-о място. За него това ще бъде дебют в основната схема на Откритото първенство на САЩ.

За разлика от него Григор Димитров ще играе за седми път на US Open при мъжете. Най-доброто му представяне досега е достигането му до четвъртия кръг през 2014 и 2016 година. Българинът е юношески шампион в турнира от 2008 година.

Ако успее да се справи с Вацлав Шафранек, следващото препятствие пред Григор ще е победителят от двубоя между Аляж Бедене и Андрей Рубльов.

Очаква се първият мач на Димитров на US Open да бъде във вторник. Жребият изпрати първата ни ракета в четвъртината на водача в основната схема Рафаел Надал, което означава, че двамата могат да се срещнат едва на четвъртфиналите, ако успеят да преодолеят предишните си съперници.

Учениците от частни училища също ще получават стипендии

http://www.moreto.net/novini.php?n=358250

Учениците от частни училища вече също ще могат да получават стипендии. Това ще се случи от януари 2018-а година след промяна в наредбата. Това заяви за "Събуди се" заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Дебатът се отключи наново, след като Министерството на образованието отказа да даде награда на баскетболен талант от столично частно училище.

Следващата тема за България може да бъде данъчната хармонизация на ЕС, смята юрист

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sledvashtata-tema-za-bylgariia-moje-da-byde-danychnata-harmonizaciia-na-es-smiata-iurist-245556/

Проблемът с правоприлагащата система възпрепятства пътя на България към Шенген, коментира адв. Емил Георгиев от Либерални идеи за България и Европа

42 години затвор за бивш министър на Тайланд

http://frognews.bg/news_140942/42-godini-zatvor-za-bivsh-ministar-na-Tailand/

Съд в Банкок постанови 42 години затвор за бившия министър на търговията Бунсонг Терияпиром заради злоупотреби, свързани със сделки с ориз между Тайланд и Китай, предаде Ройтерс.

Част от пътя през Кресненското дефиле е затворен заради пожар, няма обходен маршрут (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/26/3031118_chast_ot_putia_prez_kresnenskoto_defile_e_zatvoren/?ref=rss


МВР затваря част от пътя през Кресненското дефиле заради задимяване от продължаващия вече трети ден пожар в района. Няма да има обходен маршрут. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев, който се надява пътят да бъде пуснат отново, а пожарът бързо загасен.<br />Затвореният път е между гара Яворов и Кресна.<br /><br />Пътни патрули спират трафика на около 2 км преди и след Кресна в двете посоки.<br /><br />За пожара е съобщено към 10.10 часа - горят сухи треви...

Две трети от младоженците в Добрич само се разписват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410503

Две трети от младоженците в Добрич само се разписватУвеличеният брой на сключените бракове в Добрич през последните 4-5 години се дължи на завишения брой разписвания – сочи статистиката на Обредния дом. Младите хора сключват брак тук, за да имат тапия и заминават за чужбина – основно Великобритания, Германия, Франция, където представяйки документ за семейно положение,

Министър Радев: Продължава борбата с огъня край Кресненското дефиле

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministyr-radev-prodylzhava-borbata-s-ogynia-kraj-kresnenskoto-defile-2044529

Съставът, който е на терен от вчера в района на големия пожар край Кресненското дефиле, остава на място и продължава борбата с огъня. Това е съобщил на поредния брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от пресцентъра на МВР.

Дни преди 15 септември: Търсят се 3 хил. учители!

http://www.cross.bg/nedostig-tryda-ychiteli-1553186.html

/КРОСС/ Преди началото на учебната година има недостиг на учители, показват данни в бюрата по труда. 19 хиляди свободни работни места са обявени за преподаватели, лекари, инженери, както и за неквалифицирани кадри. Безработните са над 220 000 души, показват последни данни за юли на Агенцията по заетостта. Липсват квалифицирани кадри по редица професии и специалности. Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира за „Хоризонт", че броени дни преди началото на новата учебна година има недостиг на всички видове учители. "По математика, информатика, учителите по езици, по изобразително изкуство, музика, биология... Все още системата търси близо 3 000 учители - и в големите градове, и в малките населени места също има недостиг. На второ място като най-търсени специалисти се оказва, че това са медиците, ковачи, леяри, заварчици, шофьори, приложни физици и химици...", каза Тодорова. Ниското заплащане и непривлекателността на професията са основните причини за недостига на педагози, каза Тодорова. Според офертите в бюрата по труда най-често предлаганата заплата за учител е 660 лева.    

Как отказах цигарите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6409995

Как отказах цигаритеИз дневника на една кандидат- непушачка на диета ТОВА лято не успях да отслабна и затова реших поне да спра цигарите. Предимството на подобни решения е, че ти дават измамната увереност, че много искаш да се погрижиш за здравето си по принцип, ама нямаш желание конкретно. И освен това ти осигуряват лошо настроение и повишена раздразнителност дори

Френски медии: Макрон си тръгна от Източна Европа в добро настроение

http://frognews.bg/news_140941/Frenski-medii-Makron-si-tragna-ot-Iztochna-Evropa-v-dobro-nastroenie/

Водеща тема за френските медии днес е приключилата вчера визита на френския президент Еманюел Макрон в три европейски страни - Австрия, Румъния и България, отбелязва БНТ. По време на нея той имаше възможността обаче да се срещне и с лидерите на още две страни - Чехия и Словакия.

Френски медии: Макрон си тръгва от Източна Европа с надеждата за споразумение по въпроса за командированите работници

http://frognews.bg/news_140941/Frenski-medii-Makron-si-tragva-ot-Iztochna-Evropa-s-nadejdata-za-sporazumenie-po-vaprosa-za-komandirovanite-rabotnitsi/

Водеща тема за френските медии днес е приключилата вчера визита на френския президент Еманюел Макрон в три европейски страни - Австрия, Румъния и България, отбелязва БНТ. По време на нея той имаше възможността обаче да се срещне и с лидерите на още две страни - Чехия и Словакия.

Тръмп забрани транссексуалните в армията

http://dnes.dir.bg/news/transsexualni-sasht-izbori-2016-26295162

Доналд Тръмп официално сложи забрана за влизане в армията на транссексуални.

Заведение във Варна изгоря като факла тази нощ

http://www.cross.bg/varna-zavedenie-izgorya-1553185.html

/КРОСС/ Заведение на Крайбрежната алея на Варна изгоря тази нощ, няма пострадали хора, съобщи МВР в морската столица. Сигналът за пламъците е получен около 2:20 часа на телефон 112. На място са изпратени четири пожарни, които успяват да потушат огъня. На заведението - Club Makalali, са нанесени значителни материални щети, изгоряла е дървената му конструкция, оборудване, обзавеждане и друго имущество. Изясняват се причините за пожара. Видео - Будна Варна video:https://www.youtube.com/watch?v=5Jc5BlvBvQI&feature=youtu.be  

Велизар Енчев: Борисов и Радев полегнаха пред Макрон

https://offnews.bg//politika/velizar-enchev-borisov-i-radev-polegnaha-pred-makron-663691.html

Полският премиер Беата Шидло определи варненските изявления на френския президент за Полша като арогантни. Това е реакция на държавник с лично и национално достойнство, за разлика от българските васали, раболепно полегнали пред арогантния Макрон.

Това заявява Велизар Енчев, бивш посланик на страната ни в Хърватия (1997-2002). В коментара му за посещението на френския президент Емануел Макрон у нас се казва още: 

Борисов бе длъжен да реагира по-остро на френските нападки срещу поляците, защото Варшава брани и нашите интереси. Ала да не бъдем максималисти. Охраняващ джиповете на СИК не знае що е туй достойнство - то нито се яде, нито се търгува, нито се бие с бухалка... 

Макрон щял да ни подкрепя за членството в Шенген и Еврозоната срещу българска подкрепа за френските реформи на трудовия пазар в Европа. Тази трампа е кон за кокошка, защото:

Членството на България в Шенгенската зона зависи от Холандия, наложила вето на българското и румънското присъединяване към Шенген. Влизането ни в Еврозоната зависи на първо място от Европейската централна банка, която има силни резерви към българските търговски банки, след като КТБ рухна с "помощта" на БНБ.

Всъщност Франция изтъргува нещо, което не е нейно и не зависи от нея, но получи това, което е в нейна полза.
Връх на нахалството бе настояването на Макрон рязко да бъдат намалени парите за сближаване между най-бедните и най-богатите държави. Борисов послушно се съгласи. 

И като капак на всичко, президентът Радев страстно лобираше пред Макрон за приемането на Западните Балкани в ЕС, без да обели и дума за сръбската асимилация на българите в Западните покрайнини. За тази Сърбия воюваше днес Радев, сякаш е сръбски, а не български президент! 

Не случихме на държавници! Но на лакеи - Дал Бог!

Футбол а ла Боливуд: Къде отива да играе Димитър Бербатов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/26/3030660_futbol_a_la_bolivud_kude_otiva_da_igrae_dimitur/?ref=rss


"Човекът със златното докосване, легендата, която се превръща в сън и смъртоносен завършек. Българският стрелец е готов да превземе Суперлигата с гръм и трясък".<br /><br />В типичен за Боливуд стил Димитър Бербатов беше представен като нов играч на индийския "Керала бластърс". Българският нападател се завръща към футбола с екзотичен трансфер.<br /><br />Новото му приключение е в страна, в която всички са отдадени на крикета. А футболът е за...

Още един съветник вече не е част от екипа на Тръмп

http://www.mediapool.bg/oshte-edin-savetnik-veche-ne-e-chast-ot-ekipa-na-tramp-news268470.html

Заместник-съветникът на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Себастиан Горка напуска Белия дом, след като обяви, че подава оставка, съобщават световните агенции. Горка потвърди новината пред АП, но отказа да обсъжда причините. Американското издание "Федералист" публикува откъси от молбата му за напускане. Той пише, че "личностите, които в най-голяма степен са въплъщавали политиката, чрез която Америка отново ще стане велика (лозунг от кампанията на Тръмп – б.р.), са срещали вътрешна съпротива, систематично са били отстранявани или през последните месеци позициите им са били подкопавани". "Като резултат най-добрият и най-ефикасен начин, по който бих могъл да Ви помогна, господин президент, е извън Белия дом", пише Горка, цитиран от "Ройтерс". Пожелал анонимност източник на АП от американското президентство обаче заяви, че Горка не е подал оставка, а просто "вече не работи в Белия дом" т.е. може би е бил уволнен. Само преди седмица от Белия дом си тръгна и главният стратег на Тръмп Стив Банън.

Мадуро обвини председателя на парламента за санкциите на САЩ срещу Венецуела

http://www.cross.bg/madyro-zayavi-sanktzii-1553184.html

/КРОСС/ Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че въведените от САЩ санкции имат за цел да тласнат Каракас към банкрут, предаде Ройтерс. В телевизионно обръщение от президентския дворец той каза също, че според първоначалния анализ новите ограничителни мерки ще попречат на износа на венецуелски суров петрол за САЩ. Мадуро спомена председателя на венецуелския парламент Хулио Борхес, когото нарече "мозъка" зад финансовата и икономическа "блокада" и призова върховният съд и новоизбраното Конституционно събрание да предприемат действия срещу хората, които според венецуелския президент са лобирали за санкциите. "Трябва да си голям изменник на страната си, за да искаш да се въвеждат санкции срещу Венецуела", каза Мадуро. "Те извършват грабеж, измама", заяви той. По думите му Венецуела ще се обърне към американските си партньори, за да направи така, че десетилетните бизнес отношения в САЩ да не бъдат загубени. Ако е необходимо, правителството ще потърси нови пазари за изнасяните за САЩ в момента близо 700 000 барела петрол на ден, каза той. Конституционното събрание съобщи, че създава "комисия за установяване на истината", като целта ще е да бъдат установени отговорните за поощряването на САЩ да въведат санкциите, заяви в Туитър председателят на събранието Делси Родригес

Ким Чен Ун наблюдава учeния по завземане на 2 южнокорейски острова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410487

Ким Чен Ун наблюдава учeния по завземане на 2 южнокорейски островаСевернокорейският лидер Ким Чен-ун посети полигон, на който специалните сили провеждаха учения. В хода на ученията те са отработвали действия по превземането на два южнокорейски острова, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Специалните сили от армията на КНДР симулираха първо удари по двата острова с бойни самолети,

Кибератака в Шотландия спря операции и прегледи на пациенти

http://www.cross.bg/sistema-patzienti-osven-1553183.html

/КРОСС/ Операции и прегледи на пациенти в Шотландия бяха отменени вчера в резултат на киберататака, засегнала някои обекти от инфраструктурата на системата на здравеопазването там, съобщи Би Би Си. Както се посочва, във филиала на Националната служба по здравеопазване в шотландското графство Ланаркшър е бил открит зловреден софтуер в компютърната система. Във връзка с това на пациентите беше препоръчано да не се обръщат към болници, освен ако не е крайно необходимо. "Открихме наличие на зловредна софтуерна програма и взехме спешни мерки, за да предотвратим нейното разпространение", каза изпълнителният директор на филиала Калъм Кембъл. "Докато трае решаването на проблема, нашите колеги правят всичко възможно, за да ограничат до минимум всички отрицателни последствия за пациентите", каза още той. По думите му сегашната кибератака е по-малка от тази, с която британската здравна система се е сблъскала през май. През май редица обекти на британската здравна система бяха подложени на голяма кибератака, която доведе до това, че много болници, освен отделенията за спешна помощ, както и терапевтични клиники на територията на цялата страна прекратиха приема на пациенти.    

Първото огнище край Кресна пламна отново

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pyrvoto-ognishte-kraj-kresna-plamna-otnovo-6073094

Опасност за къщите и населението няма. Пожарът в Сакар планина все още не е локализиран

БАХБ с почти 2000 проверки за седмица, спря над 200 кг животински храни

https://offnews.bg//ikonomika/bahb-s-pochti-2000-proverki-za-sedmitca-spria-nad-200-kg-zhivotinski-663690.html

1980 проверки в обекти търговската мрежа и заведения за обществено хранене, 395 от които по българското Черноморие, извършиха инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от БАХБ.  

По морето са издадени 25 предписания и са съставени  11 акта за установяване на административно нарушение. 2 обекта са затворени заради липса на регистрация по смисъла на Закона за храните.

В резултат на инспекциите по официален контрол в останалите областни на страната са издадени 114 предписания и са съставени 22 акта. Спрени от реализация са 229,1 кг. храни от животински произход. Възбранени и насочени за унищожаване са 118,4 кг. храни от животински произход, 5,36 кг. ядки, които са били без документи, и 31 яйца с изтекъл срок на годност.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от ЗХ, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

През изминалата седмица са извършени 24 проверки на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни. Не са установени нарушения.

БАХБ с почти 2000 проверки за седмица, спря над 200 кг животински храни

https://offnews.bg//obshtestvo/bahb-s-pochti-2000-proverki-za-sedmitca-spria-nad-200-kg-zhivotinski-663690.html

1980 проверки в обекти търговската мрежа и заведения за обществено хранене, 395 от които по българското Черноморие, извършиха инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от БАХБ.  

По морето са издадени 25 Предписания и са съставени  11 акта за установяване на административно нарушение. 2 обекта са затворени заради липса на регистрация по смисъла на Закона за храните.

В резултат на инспекциите по официален контрол в останалите областни на страната са издадени 114 предписания и са съставени 22 акта. Спрени от реализация са 229,1 кг. храни от животински произход. Възбранени и насочени за унищожаване са 118,4 кг. храни от животински произход, 5,36 кг. ядки, които са били без документи, и 31 яйца с изтекъл срок на годност.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от ЗХ, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

През изминалата седмица са извършени 24 проверки на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни. Не са установени нарушения.

"Мистерията на българските гласове" открива 33-то издание на "Аполония"

http://www.cross.bg/tazi-apoloniya-misteriyata-1553181.html

/КРОСС/ С концерт на "Мистерията на българските гласове" тази вечер в Амфитеатъра в Созопол се открива 33-то издание на Празниците на изкуствата "Аполония". 70 събития, 15 от тях - премиери, са включени в програмата на фестивала, уточнява БНР. На 5 фестивални сцени "Аполония" и тази година ще представи най-новите и най-интересните събития от културния афиш на страната ни. 10 театрални постановки, литературни премиери, изложби, документално и игрално кино и срещи с бележити автори, очаква публиката в дните до 5-и септември. Примата на българската естрада Лили Иванова е специалният гост на празниците на изкуствата. Нейният концерт е на 1 септември, като билетите са продадени отдавна. Новият носител на наградата "Аполон Токсофорос" ще бъде обявен тази вечер. Наградата се присъжда именит творец за принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница.    

КНДР пак изстреля ракети, този път – с малък обсег

http://www.moreto.net/novini.php?n=358249

Северна Корея извърши ново изпитание на балистични ракети, съобщават световните агенции. Този път обаче става дума за пуск с малък обсег. Трите ракети са били изстреляни в ранните часове на днешния ден местно време от площадка в Гангуон и са паднали след около 250-километров полет, посочват американски официални представители.

Общо 30 са убитите при атентата в Кабул, 30 са ранени

http://www.cross.bg/kabyl-otgovornost-raneni-1553180.html

/КРОСС/ Най-малко 30 души са загинали, а други 30 са били ранени при вчерашния атентат в афганистанската столица Кабул, предаде "Ройтерс". Броят е потвърден от вътрешното министерство. Както бе съобщено по-рано, въоръжени лица нападнаха в петък шиитска джамия в града. В същия ден много вярващи са се намирали в ислямския храм. По-късно групировката "Ислямска държава" пое отговорност. През миналия месец десетки хора бяха убити в Кабул, след като кола бомба удари автобус, превозващ държавни служители. Тогава талибаните поеха отговорност за кървавата баня.  

Президентът на САЩ подписа указ за забрана за влизане в армията на транссексуалните

https://www.actualno.com/america/prezidentyt-na-sasht-podpisa-ukaz-za-zabrana-za-vlizane-v-armijata-na-transseksualnite-news_629896.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал президентски меморандум, с който инструктира Министерството на отбраната на страната да спре да приема транссексуалните хора, които искат да се запишат в армията, предаде The Hill. Меморандумът, в общи линии, повтаря съобщение в Twitter,

АПИ предупреждава: Пътят Симитли-Кресна е задимен заради пожара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410482

АПИ предупреждава: Пътят Симитли-Кресна е задимен заради пожараВодачите да шофират с повишено внимание по път I-1 Симитли-Кресна при кривия тунел заради задимяване на пътното платно и намалена видимост, вследствие на пожара в района на Стара Кресна. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна

Искат арест за бивш премиер на Тайланд, тя бяга в Дубай

http://www.cross.bg/taiiland-dybaii-premier-1553179.html

/КРОСС/ Бившият премиер на Тайланд Инглук Шинаватра е избягала в Дубай. Това са съобщили от партията й, предаде "Гардиън". Тя не се яви на делото, заведено срещу нея по обвинения за злоупотреба с власт и бе поискан арестът й. Адвокатът й обясни отсъствието със здравословни проблеми на експремиера. Ако бъде призната за виновна, може да получи присъда от 10 години затвор. В Дубай живее братът на Инглук - Таксин, също бивш премиер, свален като нея чрез преврат и избрал самоналоженото изгнание пред затвора. Техните привърженици, известни като "червените ризи", често са обект на гонения и обвинения в саботажи и атаки. Военната хунта управлява Тайланд от 2014 година насам.  

10 убити при антитерористична акция в Сомалия

http://www.cross.bg/voenni-somaliya-antiteroristichna-1553178.html

/КРОСС/ Най-малко 10 цивилни са загинали при антитерористична операция в Сомалия. Сред тях има и деца, предадоха световните информационни агенции. Това е станало в южната част на страната. Участвали са и американски военни, които подпомагат сомалийската армия. Проверяват се данните за загинали военни. В първото съобщение на сомалийските власти се твърди, че е имало сражения с бойци на групировката "Аш Шабаб". Това съобщи министеството на информацията. Според губернатора обаче, беззащитни невъоръжени земеделци са били избивани безмилостно. Не се съобщава броят на ликвидираните бойци. Африканският съюз разположи 22 000 военни в Сомалия. Те имат за цел да се бият с милициите на Аш Шабаб и да оказват подкрепа на правителството в столицата Могадишу. Те са с мандата на ООН.  

Мъж с меч нападна и рани полицаи в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-london-mech-26295050

Британската полиция арестува мъж с меч близо до Бъкингамския дворец, двама нейни служители са ранени.

Мъж с нож нападна и рани полицаи в Лондон

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26295050

Британската полиция арестува мъж с нож близо до Бъкингамския дворец, двама нейни служители са ранени.

Тодор Трайчев, „Родени в България“

http://www.eurochicago.com/2017/08/rodeni-v-bulgaria/

РОДЕНИ В БЪЛГАРИЯ (концерт-промоция) Водещ, изпълнител, автор на песни, книги и стихосбирка, сценарист и продуцент Тодор Трайчев

Агенцията по храните извърши близо 2000 проверки за седмица в цялата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410475

Агенцията по храните извърши близо 2000 проверки за седмица в цялата страна За последната седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните извършиха близо 1980 проверки в обекти търговската мрежа и заведения за обществено хранене, 395 от които по българското Черноморие, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Вследствие на инспекциите по морето са издадени 25

Марина Михайлова, кандидат на съдебния съвет от БСП: Знаещият съдия по-трудно се подава на влияние

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/26/3030686_marina_mihailova_kandidat_na_sudebniia_suvet_ot_bsp/?ref=rss

На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18 като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на трети октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е...

Бъги шампионат ще бележи 48 години град Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=358236

На 27 август се навършват 48 години от обявяването на селата Девня, Река Девня и Повеляново за един град – Девня. По този повод общината ще домакинства на VI кръг от Националния шампионат по автокрос, който ще се проведе на 26 и 27 август в местността Глиган чешма.

Вижте къде ще спира токът в област Благоевград (Планирани прекъсвания на ЧЕЗ в периода 28 август - 1 септември)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-kade-shte-spira-tokat-v-oblast-blagoevgrad-planirani-prekasvan-663650.html

ЧЕЗ публикува пълен списък с адресите в област Благоевград, на които ще има временни смущения при захранването с електроенергия през следващата седмица.

От компанията осъществяват амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти и всекидневно извършват дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 28 август - 1 септември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

Благоевградска област

На 28.08.2017 г. /11:30-13:30 ч./ - Добринище: ул. „Девети септември“, Ванюша Валчук, Васил Левски, Георги Димитров, Любен Каравелов, Места, Първи май, Тодор Каблешков, Христо Смирненски, Юрий Гагарин, Яне Сандански
На 29.08.2017 г. /09:15-09:45 ч.; 15:45-16:15 ч./ - Банско: Местност Свети Георги, Патриарх Евтимий
На 29.08.2017 г. /09:15-09:45 ч.; 15:45-16:15 ч./ - Добринище: Борис Парапунов, Васил Коларов, Гарата, Георги Димитров, Георги Темелков, Иван Галчев, М. Тепченик, Незнаен Воин, Охрид, Тодор Каблешков
На 29.08.2017 г. /09:15-09:45 ч.; 15:45-16:15 ч./ - Места: І-92 Кв. 6
На 29.08.2017 г. /09:15-09:45 ч.; 15:45-16:15 ч./ - Обидим: 000024 Еккте 53059, Местност Долене
На 29.08.2017 г. /09:15-09:45 ч.; 15:45-16:15 ч./ - Филипово, Общ. Банско: VIІІ-138, Кв. 13, VIІІ-34 Кв. 13
На 29.08.2017 г. /09:15-15:45 ч.; 09:15-09:45 ч.; 15:45-16:15 ч./ - Гостун
На 29.08.2017 г. /09:15-15:45 ч./ - Обидим
На 31.08.2017 г. /09:15-16:30 ч./ - Банско: Местност Грамадето, Найден Геров, Пирин

Община Благоевград

На 28.08.2017 г. /09:00-13:00 ч./ - Марулево
На 28.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./; на 29.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./; на 30.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./; на 01.09.2017 г. /08:00-16:15 ч./ - Благоевград: Бреза, Велико Търново, Делвинска, Здравец, Иглика, Местност Бодрост, Местност Добро поле, Местност Карталско дере, Околчица, Околчица, Полковник Дрангов, Предел, Свобода, Свобода, Синчец, Славово, Търново
За периода 28.08.-01.09.2017 г. /08:00-16:15 ч./ - Бело поле, Общ. Благоевград: Ванчо Богданов, Васил Левски, имот 04279. 818. 47, УПИ III-63, Кв. 5; Бистрица, Общ. Благоевград: 001451, Местност Бодрост, Местност Добро поле, ПИ №001451; Логодаж: УПИ-ІV-195 Кв. 14, Голяма Нива
За периоада 28.08.-01.09.2017 г. /08:15-16:30 ч./ - Бистрица, Общ. Благоевград: 04217. 920. 1. 70, Местност Септемврийче; Благоевград: Местност Мингингова поляна, Местност Септемврийче
На 28.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./; на 29.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./; на 30.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./; на 31.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./; на 01.09.2017 г. /08:00-16:15 ч.; 08:00-13:15 ч./ - Дренково: Махала Балевска
На 29.08.2017 г. /12:00-16:15 ч./ - Благоевград: Асен Итов, Асен Йотов, Егея, Липа, Околчица, Предел, Търново
На 29.08.2017 г. /08:00-15:15 ч./ - Еленово, Общ. Благоевград: 035028, Изгрев
Изгрев, Общ. Благоевград: Васил Левски, УПИ VI-405, Кв. 26, УПИ XV-391, Кв. 6, УПИ-І-394, Кв. 13, УПИ-Х-159, Кв. 4
На 29.08.2017 г. /09:00-13:00 ч./ - Горно Хърсово: Горни Валог, Махала Буровци, Махала Горни Двояци, Махала Долни Двояци, Махала Мъртвако, Махала Панчовци, Махала Пържово, Махала Стойковци, Махала Тачовци, Махала Шоповци, Ровината
На 29.08.2017 г. /13:00-16:00 ч./ - Горно Хърсово: Махала Горни Двояци
На 30.08.2017 г. /13:00-16:00 ч./ - Обел: Равнище
На 30.08.2017 г. /09:00-13:00 ч./ - Обел
На 31.08.2017 г. /08:15-09:30 ч.; 15:15-16:30 ч./ - Благоевград: Братя Миладинови, Владо Черноземски, Генерал Тодоров, Георги Измирлиев, Иван Михайлов, Крали Марко, Кръстьо Асенов, Майор Стефан Иванов, Менча Кърничева, Прилеп, Сан Стефано, Стефан Стамболов, Цар Симеон; Благоевград: Георги Измирлиев
На 31.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./ - Благоевград: Бреза, Васил Левски, Велико Търново, Даме Груев, Делвинска, Джеймс Баучер, Здравец, Иглика, Крушево, Местност Бодрост, Местност Добро поле, Местност Карталско дере, Околчица, Околчица, Полковник Димов, Полковник Дрангов, Предел, Свобода, Свобода, Синчец, Славово, Тодор Александров, Търново
На 31.08.2017 г. /08:15-16:30 ч./ - Благоевград: Център; Благоевград
На 31.08.2017 г. /09:00-13:00 ч./ - Клисура, Общ. Благоевград
На 31.08.2017 г. /13:00-16:00 ч./ - Обел: Махала Крайковска
На 01.09.2017 г. /12:00-16:15 ч./ - Клисура, Общ. Благоевград: Гяурска, Мах. Гяурска и Мах. рекарска, Мах. Гяурска
На 01.09.2017 г. /12:15-16:15 ч./ - Логодаж: Беров Валог

Община Гоце Делчев

На 29.08.2017 г. /09:15-09:45 ч.; 15:45-16:15 ч./ - Балдево: УПИ VII-97, Кв. 9, УПИ ІІІ Кв. 14; Баничан: Бахчите, Местност поле, Пръдлището, УПИ III, Кв. 31, УПИ-ІV-270, Кв. 28; Борово, Общ. Гоце Делчев: Местност Капсии, Местност Пенковото, ПИ-18021, М. Мантара, с. Борово, село Борово, УПИ-V-183, Кв. 30; Брезница: 29-ти Декември, 31002, VI, VIІІ, Антон Иванов, Балийца, Барата, Бели брег, Бело море, Бърда, Васил Левски, Васил Петлешков, Воденицата, Генерал Ковачев, Гео Милев, Георги С. Раковски, Гоце Делчев, Дунав, Иван Вазов, Исмаил Кальор, Каменица, Керанека, Киркалица, Крали Марко, Кушията, Лозята, Македония, Масърли, Местност Чарка, Неврокоп, Неуточнен Адрес, Отец Паисий, Охрид, Падарката, Панайот Хитов, Папратница, Пейо К. Яворов, Пирин, Речище, Ридът, Свобода, Синища, Ситницата, Сливница, Софата, Спас Белухов-Пането, Стара планина, Стефан Караджа, Стопански двор, Суда, Татарка, Теофик Хаджи, Туфча, УПИ-ІV, Кв. 82, УПИ-ХVIІІ-72138, Кв. 58, Ушите, Хан Аспарух, Ходжова поляна, Хр. Смирненски, Христо Ботев, Цар Калоян, Чала, Чарга, Чарка, Чифлика, Юрий Гагарин, Яне Сандански; Буково, Общ. Гоце Делчев: Селището, УПИ- ХVIІ-164, Кв. 11, ХVI-246, Кв. 19, Хі-99, 131, Кв. 22; Господинци: УПИ-Хі, Кв. 1; Гоце Делчев: Драмски път, Местност Мочура, Местност Сушица, Панаирски ливади, Пенковото; Корница: Ал. Стамболийски, Анещи Узунов, Асен Лагадинов, Вардар, Васил Левски, Владимир Поптомов, Гео Милев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Димитър Талев, Добри Чинтулов, Драгоман, Дунав, Еделвайс, Здравец, Ивайло, Иван Вазов, Иван Козарев, Иглика, Ильо Воивода, Капитан Петко войвода, Климент Охридски, Местност Кръста, Михаил Антонов, Неуточнен Адрес, Октомврийска, Орляк, Отец Паисий, Парка - УПИ-V, Кв. 30, Петър Берон, Пирин, Рила, Родопи, Стопански двор, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Самуил, Черно море, Шипка; Кремен, Общ. Банско; Лъжница: 029005, Ал. Стамболийски, Атанас Тешовски, Васил Левски, Горна Бара, Граматиковица, Драва, Елена Лефтерова, Здравец, Ивайло, Каменика, Лъжница, Местност Дъбето, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Опълченска, Ореляк, Партизани, Патриарх Евтимий, Пирин, Прогрес, Родопи, Сергей Румянцев, Стопански двор, Стоян войвода, Христо Ботев, Юрий Гагарин; Огняново, Общ. Гърмен; Самоков: Тинтява
На 29.08.2017 г. /12:30-15:00 ч./ - Гоце Делчев: Атанас Тешовски, Булаир, Генерал Ковачев, Гоце Делчев, Димо Хаджидимов, Добруджа, Кв. 149 УПИ VIІІ-1228, Охрид, Стара планина, Тодор Каблешков
На 30.08.2017 г. /12:30-15:30 ч./ - Гоце Делчев: Братя Миладинови, Враня, Екзарх Йосиф, Иларион Макариополски, Пирин, Христо Силянов, Цариброд
На 29.08.2017 г. /10:00-12:00 ч./ - Гоце Делчев: Братя Миладинови, Генерал Ковачев, Гоце Делчев, Драма, Неофит Бозвели, Неуточнен Адрес, Патриарх Евтими, Стоян Петралийски, Тодор Александров, Христо Матов, Цар Иван Асен, Цар Калоян
На 30.08.2017 г. /10:00-12:00 ч./ - Гоце Делчев: Ал. Стамболийски, Беласица, Гоце Делчев, Даме Груев, Димо Хаджидимов, Сливница, Стара планина, Шар планина
На 31.08.2017 г. /12:30-15:00 ч./ - Гоце Делчев: VI-5243 Кв. 114, Безименна, Гоце Делчев, Димитър Талев, Драма, Звънчарска, Людмил Стоянов, Пейо К. Яворов, Тодор Александров, Юг
На 31.08.2017 г. /10:00-12:00 ч./ - Брезница: Антон Иванов, Балийца, Барата, Бело море, Васил Левски, Гео Милев, Георги С. Раковски, Крали Марко, Кушията, Лозята, Македония, Неврокоп, Неуточнен Адрес, Отец Паисий, Охрид, Пейо К. Яворов, Пирин, Речище, Ридът, Синища, Спас Белухов-Пането, Стопански двор, Татарка, Туфча, Ушите, Хан Аспарух, Христо Ботев
На 01.09.2017 г. /12:30-15:30 ч./ - Гоце Делчев: Гоце Делчев, Кирил и Методий, Пейо К. Яворов, Тодор Александров, Хан Аспарух, Хан Крум, Царица Йоана
На 01.09.2017 г. /10:00-12:00 ч./ - Гоце Делчев: Гоце Делчев, Петър Сарафов, Полковник Борис Дрангов, Стара планина, Цар Самуил, Царица Йоана

Община Гърмен

За периода 28.08.-01.09.2017 г. /09:00-16:15 ч./ - Дебрен: 033002, 19076-М. Шопарланка, ІV-517, Вакльовица, Втора, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесета, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Драча, Единадесета, Местност Рашманица, Неуточнен Адрес, Осма, Петнадесета, Първа, Ст 5 Кл Б ТП Дебрен 1, Трета, Тринадесета, УПИ 5, Четвърта, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета, Шопарланката
На 28.08.2017 г. /12:30-14:30 ч./ - Дебрен: Втора, Осемнадесета, Първа, Седма, Ст 18 Кл Б ТП Дебрен 2, Ст 31 Кл А ТП Дебрен 2, Тринадесета, Четвърта, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета
На 31.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./ - Долно Дряново
На 28.08.2017 г. /10:00-12:00 ч./ - Дъбница: Дванадесета, Девета, Десета, Единадесета, Неуточнен Адрес, Осма, Първа, Седма, Стопански двор, Трета, Четвърта, Шестнадесета

Община Кресна

На 30.08.2017 г. /10:00-16:00 ч./ - Горна Брезница

Община Петрич

За периода 28.08.-01.09.2017 г. /08:00-16:00 ч./ - Коларово, Общ. Петрич: Асен Златаров, Беласица, Брегалница, Владимир Заимов, Възраждане, Жданов, Любен Каравелов, Малчика, Октомври, Пейо Яворов, Подгорие, Просвета, Радомир, Симеон Кавракиров, Тодор Божиков, Христо Смирненски, Цар Самуил; Кулата: Антон Попов, Антон Попов, Брегалница, Брегалница, Васил Левски, Гео Милев, Жп Кулата, Кожух, Люле Бургас, Максим Горки, Местност Гкпп-Кулата, Местност Кавако, Неуточнен Адрес, Отец Паисй, Петко Р. Славейков, Петко Р. Славейков, Плевен, Рила, Стефан Караджа, Хр. Чернопеев, Цанко Церковски, Цар Калоян, Цар Калоян; Яворница: Победа

Община Разлог

На 31.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./ - Баня, Общ. Разлог: Ангел Даракчиев, Баненска Буна, Двадесет и Девета, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Седма, Двадесет и Четвърта, Деветнадесета, Извън регулацията, Неофит Рилски, Неуточнен Адрес, Осемнадесета, Пета, Трета, Тридесета, Тринадесета, Четвърта, Шафле дере, Шеста
На 31.08.2017 г. /09:30-11:00 ч./ - Бачево: 23-ти септември, Александър Стамболийски, Васил Левски, Георги Димитров, Димитър Благоев, Людмила Живкова, Неуточнен Адрес, Оборище, Партизанска, Пенчо Славейков, Пирин, Рила, Тодор Каблешков, Тримата Ятака
На 31.08.2017 г. /12:45-14:00 ч./ - Бачево: Александър Стамболийски, Асен Лагадинов, Георги Димитров, Местност Перивол, Никола Парапунов, Петър Прангов
На 01.09.2017 г. /09:30-16:00 ч./ - Разлог: Еделвайс
На 30.08.2017 г. /09:00-15:30 ч./ - Разлог: Екзарх Йосиф, Изворите, Местност Пром. зона-Горен Стопански двор, Полковник Лазар Нишков, Пром. зона-Горен Стопански двор
На 30.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Разлог: Местност Баба Цвета, Местност Кошольовото, Местност Мразеница, Местност Предел, Предел
На 31.08.2017 г. /11:00-12:00 ч./ - с. Бачево: Началото на селото и Района Около Бензиостанцията

Община Сандански

На 28.08.2017 г. /09:00-11:00 ч./ - Сандански: Банска, Георги Скрижовски, Македония, Местност Нишан Таши, Местност Паркова зона, Младост, Р-н Поленишки път, Свобода
На 28.08.2017 г. /11:00-16:15 ч./ - Сандански: Кожух, Мусала, Огражден, Райна Княгиня, Синаница, Сирма войвода, Тодорка
На 28.08.2017 г. /12:30-15:30 ч./ - Лешница, Общ. Сандански: УПИ VI-203, Кв. 23
На 28.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./; на 29.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./ - Склаве: 7-ми конгрес, Асен Лагадинов, Веселин Бабалеев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Илинден, Лале, Местност Стопански двор, Митко Палаузов, Никола Вапцаров, Никола Лазаров, Партизанска, Първи май, Соколова Скала
На 29.08.2017 г. /11:00-16:00 ч./ - Поленица: 6-ти септември, Бяло море, Изгрев, Младост, Никола Вапцаров, Полски път, Стопанска, Съединение, Трети март
На 29.08.2017 г. /15:00-15:30 ч./ - Сандански: Асен Хадживасилев, Васил Кънчев, Градски парк, Идентификатор 65334. 303. 703, Иван Рилски, Местност Друма, Местност Паркова зона, Никола Вапцаров, Св. Св. Кирил и Методи, Св. Св. Козма и Дамян, Свобода, Стою Хаджиев, Тодор Паница, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Цар Иван Асен, Цар Самуил, Чудомир Кантарджиев
На 29.08.2017 г. /15:00-15:30 ч./ - Черешница
На 29.08.2017 г. /09:00-11:00 ч./ - Малки Цалим
На 29.08.2017 г. /12:45-15:00 ч./ - Левуново: Главен път Е-79
На 29.08.2017 г. /12:45-13:00 ч./ - Сандански: Асен Хадживасилев, Васил Кънчев, Градски парк, Идентификатор 65334. 303. 703, Иван Рилски, Местност Паркова зона, Никола Вапцаров, Св. Св. Кирил и Методи, Св. Св. Козма и Дамян, Свобода, Стою Хаджиев, Тодор Паница, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Цар Иван Асен, Цар Самуил, Чудомир Кантарджиев
На 29.08.2017 г. /12:45-13:00 ч.; 15:00-15:30 ч./ - Бельово; Враня; Горно Спанчево; Катунци: Ангел Кънчев, Асен Лагадинов, Атанас Зайков, Бачо Киро, Бельовска Комуна, Васил Левски, Вела Пеева, Георги Козепов, Георги Сава Раковски, Гоце Делчев, Гьорче Петров, Даме Груев, Иван Вазов, Кочо Честименски, Неуточнен Адрес, Никола Калъпчиев, Пейо К. Яворов, Петър Димитров, Стадиона, Стойо Хаджиев, Стоян Гущеров, Таската Врански, Юри Гагарин, Яне Сандански; Ковачево, Общ. Сандански; Кромидово: 038008, Местност Селището, Под Черквата, реката; Левуново: 019012, VIII+437, Кв. 40, Банята, Беласица, Вихрен, Георги Сава Раковски, Главен път Е-79, Гоце Делчев, Девети май, Дружба, Иван Козарев, Изгрев, Илинден, Йорданка Николова, Кирил и Методий, Кочо Лютата, Лавеле, Лозята, Местност Стопански двор, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Октомври, Орловец, Осми март, Отец Паисий, Пирин, Победа, Стефан Караджа, Струма, Цар Самуил, Чавдарци, Черно море, Шейново, Шипка, Яне Сандански; Лехово; Ново Делчево: Георги Кирков, Местност Кантона, Местност Киселица; Ново Кономлади; Ново Ходжово; Пиперица; Пирин: Местност Калугера; Хърсово, Общ. Сандански: Бегова поляна; Яново
На 30.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./; на 31.08.2017 г. /08:00-16:15 ч./; на 01.09.2017 г. /08:00-16:15 ч./ - Склаве: 7-ми конгрес, 7-ми конгрес, Асен Лагадинов, Бялата Пръст, Веселин Бабалеев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Гоце Делчев, Илинден, Климент Охридски, Комсомолска, Лале, Марица, Местност Вангелов андък, Местност Панаира, Местност Стопански двор, Митко Палаузов, Никола Вапцаров, Никола Лазаров, Отец Паисий, Партизанска, Партизанска, Първи май, Първи май, Соколова Скала

Община Сатовча

На 28.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./ - Боголин: 253
На 28.08.2017 г. /11:00-16:15 ч./ - Фъргово: 189
На 29.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./ - Ваклиново: 124, Алексей Морев, Бор, Вергил Ваклинов, Граничарска, Дончо Ганев, Кирил и Методи, Кл. Охридски, Лале, Неуточнен Адрес, Парка, Пере Тошев, Петър Берон, Пионерска, Стефка Събчева, Страцин; Кочан: Пристране
На 29.08.2017 г. /12:00-16:15 ч./ - Кочан: Антон Иванов, Вергил Ваклинов, Георги Бенковски, Капитан Петко войвода, Младост, Неуточнен Адрес, Осма, Панайот Хитов, Пейо К. Яворов, Пеньо Пенев, Седма, Септемврийска, Сергей Румянцев, Славянска, Тракия, Христо Смирненски, Шеста
На 30.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./ - Кочан: Бузлуджа, Васил Левски, Вела Пеева, Димитър Благоев, Дончо Ганев, Единадесета, Здравец, Ивайло, Лиляна Димитрова, Мир, Митко Палаузов, Неуточнен адрес, Никола Парапунов, Плиска, Победа, Тодор Каблешков, Тракия, Трета
На 31.08.2017 г. /12:30-16:15 ч./ - Сатовча: Ал. Стамболийски, Георги Шомов, Дружба, Иглика, Кирил и Методи, Людмила Живкова, Малчика, Тодор Шопов, Четирдесет и Седма, Шипка, Юри Гагарин

Община Симитли

На 28.08.2017 г. /08:15-16:15 ч./ -
За периода 28.08.-01.09.2017 г. /08:00-16:15 ч./ - Долно Осеново: Долна махала, Махала Горна, Махала Долна; Крупник: Васил Коларов, Васил Левски, Гладстон, Гоце Делчев, Димитър Благоев, Кокиче, Кресненско въстание, Крупник, Ленин, Местност Текелев шумак, Пайсий Хилендарски, Текелев шумак, Хан Аспарух, Яне Сандански; Полена: Вела Пеева, Георги Димитров, Зеленка, Махала Ширината, Местност Долна Сушица, Местност Епрец, Местност Училището, Потока, Руен, УПИ-Хі-58 Кв. 11, Христо Ботев, Ширините
На 29.08.2017 г. /08:30-10:30 ч.; 15:01-16:30 ч./; на 31.08.2017 г. /08:30-10:30 ч.; 15:30-16:30 ч./ - Полето: Галабарци; Черниче: М. Сухата река
На 29.08.2017 г. /08:30-16:30 ч.; 08:30-10:30 ч.; 15:01-16:30 ч./; на 31.08.2017 г. /08:30-16:30 ч.; 08:30-10:30 ч.; 15:30-16:30 ч./ - Ракитна: 004077, 010040, Махала Лулейска; Сенокос, Общ. Симитли: Калайджийска, Чакърска
На 28.08.2017 г. /08:15-16:30 ч./; на 29.08.2017 г. /08:15-16:30 ч.; 08:30-10:30 ч.; 08:30-16:30 ч.; 15:01-16:30 ч./; на 30.08.2017 г. /08:15-16:30 ч./; на 31.08.2017 г. /08:15-16:30 ч.; 08:30-10:30 ч.; 08:30-16:30 ч.; 15:30-16:30 ч./; на 01.09.2017 г. /08:15-16:30 ч./ - Симитли: Симитли

Община Струмяни

На 28.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./; на 29.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./; на 30.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./; на 31.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./; на 01.09.2017 г. /09:00-16:15 ч./ - Микрево: 81, Александър Стамболийски, Берово, Берово, Василево, Димитър Попгеоргиев, Димитър Талев, Дора Габе, Елин Пелин, Иван Вазов, Малешевска, Орфей, Палат, Петър Берон, Решково, Сирма войвода, Спартак, Стефан Караджа, Стефан Стамболов, Трети март, Чинара

Община Хаджидимово

На 31.08.2017 г. /11:30-14:30 ч./ - Хаджидимово: Ореляк

Община Якоруда

На 28.08.2017 г. /09:30-16:00 ч./; на 29.08.2017 г. /09:30-16:00 ч./; на 30.08.2017 г. /09:30-16:00 ч./; на 01.09.2017 г. /09:30-16:00 ч./; на 02.09.2017 г. /09:30-16:00 ч./ - Конарско.

Нов съвет ще следи и координира военната индустрия

http://econ.bg/Новини/Нов-съвет-ще-следи-и-координира-военната-индустрия_l.a_i.748153_at.1.html

Нов Съвет за координиране и развитие на дружествата - производители и търговци на стратегически изделия и специална продукция ще бъде създаден от...

Голямото бълбукане

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409851

Голямото бълбуканеИстории и табиети от най-знаковите места за пушене на наргиле из Ориента Тихи бълбукания, последвани от облаци ароматен дим. Никаква шумотевица, музика или дори приказки. Мъжете седяха безмълвни, сякаш потънали в дълбоки мисли. А може би в главите им нямаше и следа дори от бегла мисъл, защото бялата пушилка, която се стелеше навсякъде,

„Аполония” на 33

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6407370

„Аполония” на 33Най-интересните събития от културния календар са повод да си кажем „Наздраве” с българско вино от New Bloom Winery От 26 август до 5 септември Созопол се превръща в сцена на Празниците на изкуствата „Аполония”. Тази година културният афиш прелива с над 70 събития – театър, изобразително изкуство, музика.

Трети ден продължава гасенето на пожара в Кресненското дефиле

http://www.mediapool.bg/treti-den-prodalzhava-gaseneto-na-pozhara-v-kresnenskoto-defile-news268469.html

Трети ден продължава гасенето на пожара, който обхвана района около три села в Кресненското дефиле. Заради локален пожар и задимяване, главният път Е-79 беше временно затворен в събота. По пътя има известно задимяване, но то е ограничено и трасето на главния път е проходимо. С повишено внимание трябва да се шофира особено при преминаването през тунела край Кресна, който остава неосветен. Навсякъде са разпределени полицейски служители, включително до Кулата. В нощта срещу събота пожарът се разрастна и обхвана около 400 декара. ”Стремежът ни бе да не допуснем опасност за живота и здравето на хората и разпространяване на огъня към парк Пирин, към момента и двете задачи са изпълнени”, заяви директорът на ”Пожарна безопасност” главен комисар Николай Николов. Сериозен проблем създава районът непосредствено над Кресненското дефиле и всички усилия са насочени натам. Добре се развива ситуацията в посоката към с. Влахи - в голямата си част пожарът там е ограничен, но остава едно голямо огнище. 560 души работят на терен - пожарникари, военни, горски служители, 40 местни доброволци, като очакваме още толкова от София и Пловдив”, обясни Николов. В околните села продължава да няма ток. Ограничението е заради безопасността на хората в района под 20-киловолтовия далекопровод. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че в страната са бушували около 220 пожара през денонощието. Другият голям пожар - в Сакар планина е локализиран. За 24 часа от възникването му огънят унищожи 2500 декара площи със храсти и сухи треви. До събота вечерта всички противопожарни екипи, военните, горските служители и доброволците остават на терен. Общо 100 човека от сутринта гасят на ръка пламъците. По обяд започнаха непрекъснати обходи по периметъра на огнището, за да се избегне повторно запалване. Няма нанесени сериозни щети. Вън от всякаква опасност са близките села.  

Продължава гасенето на пожарите в Сакар и Кресненското дефиле

http://www.mediapool.bg/prodalzhava-gaseneto-na-pozharite-v-sakar-i-kresnenskoto-defile-news268469.html

Пожарът в Сакар все още не е локализиран, съобщиха в събота от Областната администрация в Хасково. Заради падането на температурите през нощта, пожарът временно е утихнал. Заради липсата на вятър в събота сутринта гасенето вече е по-ефективно. Заради силно пресечената местност пожарът се гаси основно на ръка. На терен от сутринта работят около 100 човека. Пристигнала е тежка верижна машина от службата за пожарна безопасност в Бургас, която ще прави просеки и ще разширява пътища, за да пресече разпространението на огъня. Военните от формирование 52 740 в Хасково също се включват в гасенето на пожара между селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник. Пламъците обхванаха терени в две общини, затова и доброволните формирования на Свиленград и Тополовград се включват в събота в работата по овладяване на пожара. През цялата нощ са работили 5 противопожарни екипа и 3 екипа от Държавното горско стопанство със съответната техника. От петък на на обяд до тази сутрин пламъците унищожиха 2000 декара сухи треви, нискостеблена растителност и лесонепригодни площи. Няма преки загуби за селските стопани, няма имуществени загуби. Пожарът е далече от селата и няма застрашени хора. Същевременно трети ден продължава гасенето на пожара в Кресненското дефиле, който е обхванал около 400 декара през изминалата нощ. "Продължават действията по ограничаването на пожара в района на Стара Кресна-Влахи-Ощава. На мястото в момента работят 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, 85 служители на българската армия, горски работници, служители на Регионалната дирекция по горите, Югозападното предприятие – 230 човека. Също така сме с готовност да включим два хеликоптера, които всеки момент ще бъдат повикани на място на най-критичните точки. Предприети са действия за ограничаване на фронтовете, по които се развива пожарът", обясни комисар Бързилов. Той посочи, че се полагат усилия огънят да не се разрасне към населените места. Бързилов увери, че няма никаква опасност за хората. "Евакуираните се върнаха по къщите си. Засега всичко е спокойно. Има специален режим, записват се кой влиза и кой излиза, но просто искаме да знаем колко души има и къде са, защото ако бъде застрашен животът им, да ги изведем", каза още той.  

Възможностите за сближаване между Израел и арабите никога не са били толкова големи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/26/3030896_vuzmojnostite_za_sblijavane_mejdu_izrael_i_arabite/?ref=rss


Администрацията на Доналд Тръмп обмисля нови подходи за облекчаване на израелско-палестинския конфликт, основани на преговори със зараждаща се сунитска арабска коалиция на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Йордания.<br /><br />Джаред Къшнър, старши съветник в Белия дом и зет на президента, посети лидерите на четирите страни по време на близкоизточна обиколка тази седмица. Той се придружаваше от специалния пратеник Джейсън Д. Грийнблат и заместник-съветника по...

КНДР е изстреляла няколко ракети с малък обсег

https://www.actualno.com/asia/kndr-e-izstreljala-njakolko-raketi-s-malyk-obseg-news_629892.html

Военните в Южна Корея са засекли почти едновременно изстрелване на няколко ракети с малък обсег от севернокорейската провинция Канвондо. Незабавно е бил уведомен президентът на Южна Корея Мун Че-ин. По сведения на агенцията ракетите са били изстреляни в 06.49 часа местно вр

Апелативната прокуратура и административният съд в Пловдив не плащат за паркоместа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/26/3030784_apelativnata_prokuratura_i_administrativniiat_sud_v/?ref=rss


Общината в Пловдив е предоставила за безвъзмездно ползване на Административния съд и Апелативната прокуратура в Пловдив 53 служебни паркоместа. Това се разбира от отговор по закона за достъп до обществена информация, изпратено от адвокат Михаил Екимджиев и предоставен на "Дневник".<br /><br />От отговора се разбира, че в началото на май кметът на общината е сключил договор за безвъзмездно предоставяне за нуждите на Апелативна прокуратура - Пловдив предоставя безвъзмездно...

Отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея

http://dnes.dir.bg/news/shipka-140-godini-26294917

С тържества на връх Шипка и вечерна проверка в Габрово отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея.

Отървете се от махмурлука с помощта на хлебна сода

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6403359

Отървете се от махмурлука с помощта на хлебна содаЧудите се как да си направите релаксиращи бомбички за вана или пък как да се спасите от безсъние, махмурлук или хълцане. Отговорът на тези въпроси е един и същ – с хлебна сода. Тя е чудесно средство при лечението на различни типове заболявания – от хрема, до сърдечно-съдови, неврологични, дерматологични, стомашно-чревни и други.

Ето ги петте варианта за новото трасе на АМ "Струма"

http://www.cross.bg/dulzhina-sushtestvyvashtiya-preminava-1553177.html

/КРОСС/ В защитените зони, през които ще преминава трасето на АМ „Струма" през Кресненското дефиле, са предвидени редица специализирани съоръжения за опазване на биоразнообразието като огради за птици и подлези за влечуги и земноводни. Това е записано в Доклада за оценка на съвместимостта, публикуван на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" по повод предстоящото на 11 септември обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда за подобряване на трасето на лот 3.2 на автомагистралата. И петте варианта на трасе, които ще се разглеждат, преминават през две защитени зони. Това са: „Кресна - Илинденци" по директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и „Кресна" - по директивата за опазване на дивите птици. В защитена зона „Кресна - Илинденци" има редица представителни за района растителни видове като космат дъб, черна елша, планински ясен, източен чинар и др. В нея намират подходящи местообитания значителен брой представители на животинския свят. От безграбначните животни това са: ручеен рак, бисерна мида, тигрова пеперуда, буков сечко, бръмбар рогач и т. н. От влечугите широко представени са леопардов смок, обикновена блатна костенурка, шипоопашата костенурка, а от земноводните едни от най-представителните видове са жълтокоремната бумка и южен гребенест тритон

Борбата с пожарите в Кресненското дефиле и Сакар продължава

https://www.actualno.com/society/borbata-s-pojarite-v-kresnenskoto-defile-i-sakar-prodyljava-news_629890.html

Няма разрастване на пожара в Кресненското дефиле през нощта, но първото огнище при село Мечкул се е възпламенило отново. Друга проблемна точка е при село Влахи, съобщи БНР, но в същото време уточни, че има леко разширение при село Мечкул. С около 400 декара се е разраснал пожа

Багата очаква победа на Мейуедър

https://offnews.bg//bojni/bagata-ochakva-pobeda-na-mejuedar-663688.html

Звездата ни в смесените бойни изкуства Благой Иванов - Багата отписа шансовете на колегата си Конър Макгрегър в мача на века срещу Флойд Мейуедър тази нощ в Лас Вегас.

Според Багата, който е в епицентъра на събитията, тъй като живее и се готви в Лас Вегас, Конър няма необходимия опит да се противопостави на Мейуедър, но въприки това очаква любопитен сблъсък.

"Макгрегър ще разчита да го нокаутира с късметлийски удар. Ще бъде шоу. Флойд си е починал за двете години извън ринга. Конър не е играл никога 12-рундов боксов мач. Ще му бъде трудно. Не вярвам да се изкуши да използва крак.

Ще остане без 90 процента от хонорара си. Не вярвам да е толкова глупав. Съветът ми към него е да стои повече на дистанция. Има ръстово предимство.

Размахът на ръцете също е добър. Това може да му помогне, без да е решаващо", коментира големия мач Багата пред "България Днес".

Още един експерт аут от екипа на Тръмп

http://www.cross.bg/trump-beliya-gorka-1553176.html

/КРОСС/ Заместник-съветникът на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Себастиан Горка напуска Белия дом, след като обяви, че подава оставка, съобщават световните агенции. Горка отказа да обсъжда причините. Американското издание "Федералист" публикува откъси от молбата му за напускане. Той пише, че "личностите, които в най-голяма степен са въплъщавали политиката, чрез която "Америка отново ще стане велика", са срещали вътрешна съпротива, систематично са били отстранявани или през последните месеци позициите им са били подкопавани". "Като резултат най-добрият и най-ефикасен начин, по който бих могъл да Ви помогна, господин президент, е извън Белия дом", пише Горка, цитиран от „Ройтерс". Източник от американското президентство обаче заяви, че Горка не е подал оставка, а просто "вече не работи в Белия дом" т.е. може би е бил уволнен. Само преди седмица от Белия дом си тръгна и главният стратег на Тръмп Стив Банън. Забрана за транссексуалните Американският президент Доналд Тръмп е подписал документ, с който нарежда на Пентагона да не приема повече транссексуални лица в състава на армията. Той обаче оставя на отбранителното ведомство да решава случите на заварено положение

Вижте къде ще спира токът в Кюстендил (Планирани прекъсвания на ЧЕЗ в периода 28 август - 1 септември)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-kade-shte-spira-tokat-v-kiustendil-planirani-prekasvania-na-ch-663648.html

ЧЕЗ публикува пълен списък с адресите в област Кюстендил, на които ще има временни смущения при захранването с електроенергия през следващата седмица.

От компанията осъществяват амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти и всекидневно извършват дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 28 август - 1 септември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

Кюстендилска област

Община Бобов дол

На 31.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Шатрово: 067016, VI-255, Кв. 27
На 01.09.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Горна Козница: П-Л ХіV-234, Кв. 23
На 01.09.2017 г. /09:00-12:00 ч./ - Мали Върбовник

Община Дупница

На 28.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Бистрица, Общ. Дупница: Вела Пеева, Гергана, Кирил и Методий, Комсомолска, Ленин, Лоза, Максим Горки, Малина, Отец Паисий, Първи май
За периода 28.08.-01.09.2017 г. /09:30-16:00 ч./ - Делян, Общ. Дупница: III-21. Кв. 4
На 31.08.2017 г. /09:00-09:15 ч.; 11:45-12:00 ч./ - Дупница: 68789. 20. 626, Кв. 248, Академик Петър Динеков, Александър Стамболийски, Асен Златаров, Асен Меджидиев, Атанас Величков, Бачо Киро, Бистрица, Братя Миладинови, Бричи бор, Бузлуджа, Велико Търново, Владимир Димитров Майстора, Влахина планина, Генерал Владимир Вазов, Двадесет и Втори март, Дупница, Евтим Трайчев, Еделвайс, Жива Вода, Иван Шишман, Искър, Калина, Калоян, Княз Ал. Батенберг, Люляк, Максим Горки, Махала Гиздова, Местност Савако, Никола Чомаков, Отец Полихроний, Професор Ал. Балабанов, Ропотамо, Росица, Средец, Фенерка, Цар Симеон Велики, Чавдар войвода
На 28.08.2017 г. /13:00-16:00 ч./ - Дупница: 68789. 28. 351, Ана Малашевска, Местност Бунищерица, Местност Сух андък, Прогона, Свети Иван Рилски
На 29.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Бистрица, Общ. Дупница: Александър Стамболийски, Ален мак, Бригадирска, Вапцаров, Васил Демиревски, Георги Димитров, Горица, Димитър Благоев, Иван Вазов, Иглика, Кв. 50, Кирил и Методий, Кольо Фичето, Крайречна, Ленин, Осми март, Пионерска, Първи май, Теменуга, Фенерка, Христо Ботев
На 29.08.2017 г. /13:00-16:00 ч./ - Дупница: Балкан, Верила, Дамка, Китка, Клокотница, Марица, Орлинска, Отовица, Пиротска, Саморанска
На 30.08.2017 г. /13:00-16:00 ч./ - Дупница: Софийско шосе
На 30.08.2017 г. /09:00-12:00 ч./ - Пиперево
На 30.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Бистрица, Общ. Дупница: 04220. 8. 70, Бригадирска, Бригадирска, Георги Димитров, Гергана, Гергана, Здравец, Зелен път, Кирил и Методий, Кирил и Методий, Кольо Фичето, Комсомолска, Комсомолска, Малчика, Местност Мантарлия, Мусала, Осми март, Осми март, Победа, Победа, Първи май, Първи май, Русалка, Самоковище, Теменуга, ХI-124, Кв. 17, Христо Ботев, Христо Ботев
На 31.08.2017 г. /08:45-12:00 ч./ - Дупница: Бистрица
На 31.08.2017 г. /13:00-16:00 ч./ - Дупница: Бричи бор, Еделвайс, Здравец, Кокиче, Криволак, Невена Коканова, Плиска, Стръмна, Христо Ботев
На 31.08.2017 г. /11:45-12:00 ч./ - Самораново: Георги Димитров

Община Кочериново

На 28.08.2017 г. /09:30-12:00 ч./ - Бобошево: Махала Въртен камък; Драгодан: Махала Ортакчийска

Община Кюстендил

На 28.08.2017 г. /09:45-16:00 ч./ - Брест, Общ. Трекляно: Махала селото
На 28.08.2017 г. /10:00-10:30 ч.; 11:00-11:30 ч./ - Берсин: Александър Стамболийски, Асен Златаров, Бузлуджа, Васил Коларов, Васил Левски, Вола, Възраждане, Георги Димитров, Георги Зарев, Георги Раковски, Гоце Делчев, Димитър Благоев, Димитър Каляшки, Иван Вазов, Извън регулация, Козлодуй, Комунизъм, Махала Стубела, Полет, Първи май, Свобода, София, Хаджи Димитър, Христо Смирненски, Чавдар; Граница: Антим Първи, Арда, Бачо Киро, Беласица, Вела Пеева, Вола, Дъбо, Искър, Йорданка Николова, Кирил Самоволски, Лиляна Димитрова, Любен Каравелов, Манастир Света Лука, Места, Местност Манастира, Местност Ридо, Местност Шамака, Мусала, Неофит Рилски, Нов живот, Осми март, Осоговска, Панайот Волов, Партизанска, Пенчо Славейков, Пионерска, Пирин, Пролет, Първи май, Рила, Руен, Славянска, Стефан Караджа, Стопански двор, Струма, Филип Тотю, Хаджи Димитър, Харалампи Аничкин, Христо Ботев; Ваксево: Александър Стамболийски, Васил Коларов, Васил Левски, Георги Димитров, Деветнадесета, Деветнадесети Февруари, Димитър Благоев, Димитър Евтимов, Димитър Каляшки, Елешница, Зафир Николов, Кирил и Методий, Койно, Ленин, Махала Адамска, Махала Албания, Махала Баздарска, Махала Бантовска, Махала Бела Вода, Махала Воденичарска, Махала Горна Йовчовска, Махала Горчовска, Махала Гошевска, Махала Грънчарска, Махала Гърличка, Махала Гъскарска, Махала Гюрова, Махала Димовска, Махала Долна Дралевска, Махала Долна Йовчовска, Махала Дралевска, Махала Дърманска, Махала Занева, Махала Заячка, Махала Испорска, Махала Йовкинска, Махала Кадрамска, Махала Камберска, Махала Каменичка, Махала Карамфиленска, Махала Ковачка, Махала Котаранска, Махала Кузумска, Махала Кумбазка, Махала Лазарска, Махала Лапевска, Махала Лесичкова, Махала Маджирска, Махала Маринкова, Махала Михтарска, Махала Моравска, Махала Мулова, Махала падинарска, Махала Парлапанска, Махала Песокарска, Махала Петачка, Махала Пупулска, Махала Рановска, Махала Русулска, Махала Сапунджийска, Махала Селишка, Махала Семенска, Махала Симонска, Махала Соколовска, Махала Соколчева, Махала Средна махала, Махала Станковска, Махала Стойчовска, Махала Тасковска, Махала Текемска, Махала Треновска, Махала Хаджийска, Махала Цанкина, Махала Чорбаджийска, Махала Чукарлийска, Махала Шаренкова, Махала Шукалска, Махала Юзунска, Никола Важаров, Никола Камбера, Никола Мирчев, Славчо Павлов, Сотир Васев, Стоядин Иванов, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Юри Гагарин; Длъхчево-Сабляр: Мах. Милчовска, Местност Орехчето; Друмохар: Мах. Ангеловци, Мах. Джоганска, Мах. Табачка, Мах. Таушанска, Местност Сврътките; Еремия: Махала Брезалийска, Махала Бумбарска, Махала Влашка, Махала Геровска, Махала Гугушанска, Махала Златковска, Махала Ивановска, Махала Керелска, Махала Ковачка, Махала Костовска, Махала Лесовска, Махала Манчовци, Махала Марковска, Махала Мурджовска, Махала Мухтийска, Махала Пенковска, Махала рекалска, Махала Сарамандовци, Махала Секалска, Махала Стаменковци, Махала Стойковска, Махала Тинтилиговска, Махала Тотевска, Махала Фудулска, Махала Цинцовска, Махала Цоцоманска, Махала Чифличка, Махала Чукардова, Махала Шопска, Махала Щърбевци, Махала Якимовска, Махала Яновска; Згурово; Илия: Мах. Груйовска, Мах. Делийска, Мах. Карадачка, Мах. Кацарска, Мах. Левковци, Мах. Миленска, Мах. Мишовска, Мах. Ралинска, Мах. рекалийска, Мах. Тузлучка, Мах. Чукарска; Кадровица: Мах. Постолска, Мах. Станкова; Кюстендил: Белият камък, Дупнишко шосе, Местност Самали Баир, Местност Хисарлъка, Станкевско шосе, Цар Освободител; Лелинци: Васил Левски, Махала Горна; Неделкова Гращица; Пелатиково: Мах. Брусарска, Мах. Бумбарска, Мах. Горовска, Мах. Дръчките, Мах. Карпуска, Мах. Кацарска, Мах. Леската, Мах. Лодарска, Мах. Манчовска, Мах. Орешарска, Мах. Очипалска, Мах. Попанска, Мах. Раковска, Мах. Селишка, Мах. Суровичка, Мах. Сърнатичка, Мах. Траянци, Мах. Тръстеник, Мах. Харизанска, Мах. Чифлико, Мах. Шеовци, Мах. Шишовска, Мах. Шопска, Мах. Янкуловци; Пиперков Чифлик: Бурназо, Васил Коларов, Васил Левски, Владимир Заимов, Гео Милев, Георги Димитров, Димитър Каляшки, Зинови Григоров, Иван Вазов, Ильо войвода, Йорданка Николова, Кирил и Методий, Крум Стоянов, Ленин, Лиляна Димитрова, Махала Дядо Манова, Махала Суха река, Местност Друмарката, Местност Капинката, Митко Палаузов, Нов живот, Отец Паисий, Пенчо Славейков, Руен, Хаджи Димитър, Харалампи Аничкин, Христо Ботев, Христо Смирненски, Юри Гагарин; Рашка Гращица: Александър Стамболийски, Асен Китанов, Васил Коларов, Васил Левски, Георги Бенковски, Георги Димитров, Георги Раковски, Девети септември, Зора, Махала Гьошевска, Махала Каменичка, Махала Лазовска, Махала Начковска, Махала Ненкова, Махала Сухар, Никола Вапцаров, Пролет, Стоян Заимов, Христо Ботев; Слокощица: Александър Димитров, Ален мак, Бачо Киро, Васил Коларов, Васил Левски, Генерал Заимов, Гео Милев, Георги Бенковски, Георги Димитров, Георги Кръстев, Георги С. Раковски, Димитър Канин, Добри Чинтулов, Елин Пелин, Зинови Григоров, Иван Вазов, Иван Шишман, Искър, Кокиче, Кубрат, Любен Каравелов, Марин Дринов, Махала селото, Местност Змиярника, Местност Кръста, Местност Мичевица, Местност Ридо, Местност Саманли Баир, Мусала, Никола Въжаров, Орлица, Пробуда, Пролет, Пролетарска, Спортист, Стоян Лудев, Христо Ботев, Христо Смирненски; Църварица: Мах. Гракалска, Мах. Карадачка, Мах. Копривен, Мах. реката, Мах. Укалска; Смоличано: Махала Бачовска, Махала Беловинска, Махала Габерлийска, Махала Гьоревци, Махала Каргалий, Махала Мангелска, Махала Миринска, Махала Райков Рид, Махала реката, Махала Св. Ана, Махала Сделище, Махала Хаджийска, Махала Чифлико, Махала Чорбаджийска, Махала Чукарлийска, Махала Юговци; Страдалово: Мах. Борачичка, Мах. Геберо, Мах. Дъбовска, Мах. Заячка, Мах. Иванковци, Мах. Кьосевци, Мах. Лингурска, Мах. Логодашка, Мах. Нечемска, Мах. Орничарска, Мах. Пешовска, Мах. реката, Мах. Рудишка, Мах. Рудище, Мах. Стамболийска, Мах. Шаинска, Мах. Ширилийска, Мах. Шияне, Мах. Шиячка; Тишаново: Мах. Божковци, Мах. Воденица, Мах. Гълъбовска, Мах. Ивановска, Мах. Качанска, Мах. Колевска, Мах. Митковска, Мах. Найденци, Мах. Новковска, Мах. реката, Мах. Тутковска, Мах. Хайдушка, Мах. Цървилото, Мах. Янчовска
На 28.08.2017 г. /10:00-10:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД; 11:00-11:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД/ - Богослов: 037149, Махала Топилата, Местност Саманли баир; Кюстендил: Абоба, Белият камък, Местност планина Осогово, Местност Ръжеве, Местност Самали Баир, Местност Хисарлъка; Слокощица: 247, Александър Димитров, Васил Левски, Георги Кръстев, Георги С. Раковски, Димитър Канин, Ивайло, Иглика, Калоян, Кирил и Методий, Кубрат, Махала Диновска, Махала Маркова, Махала Рошковци, Местност Галеница, Местност Змиярника, Местност Саманли Баир, Местност Чадъра, Мичурин, Мусала, Опълченска, Осоговска, Пролет, Радецки, Руен, Синчец, Стефан Караджа, Теменужка, Шипка
На 28.08.2017 г. /10:00-10:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД; 11:00-11:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД/ На 30.08.2017 г. /09:45-10:45 ч.; 15:00-16:00 ч./ - Цървена Ябълка: Таскова Плевня; Илия; Ново село, Общ. Кюстендил: Махала Двете реки;
На 28.08.2017 г. /10:00-10:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД; 11:00-11:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД/ На 30.08.2017 г. /09:45-16:00 ч.; 09:45-10:45 ч.; 15:00-16:00 ч./ - Раково, Общ. Невестино: Махала Бурнаавска, Махала Зидинци, Махала Ковачка, Махала Озранци, Махала Рахталинска, Махала реката, Махала Решанска, Махала Чеканец; Ветрен, Общ. Невестино: Мах. Агушка, Мах. Дамянска, Мах. Капралска, Мах. Ковачевска, Мах. Новаковска, Мах. Ризовци, Мах. Смиленска; Савойски: Махала Бреза, Махала Пелтечка; Сажденик: Махала Златанска
На 28.08.2017 г. /10:00-10:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД; 10:00-10:30 ч.; 11:00-11:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД; 11:00-11:30 ч./; на 30.08.2017 г. /09:45-10:45 ч.; 15:00-16:00 ч./ - Търсино
На 28.08.2017 г. /09:45-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 29.08.2017 г. /09:30-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 30.08.2017 г. /09:30-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 31.08.2017 г. /09:30-10:30 ч./; на 01.09.2017 г. /09:45-10:30 ч./ - Ломница, Общ. Кюстендил: Махала Батина, Махала Богойна, Махала Милоорниче, Махала Попов дол, Махала Равно Буче, Махала Щърбец
На 28.08.2017 г. /09:45-16:00 ч.; 09:45-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 29.08.2017 г. /09:30-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 30.08.2017 г. /09:30-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 31.08.2017 г. /09:30-10:30 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 01.09.2017 г. /09:45-10:30 ч.; 15:00-16:00 ч./ - Горни Коритен: Махала Богдановци, Махала Григоринци, Махала Джуркинци, Махала Лиярска, Махала Лозановци, Махала Любенова, Махала Мъзгарска, Махала Пауновци, Махала Петкова, Махала Попова, Махала Ралоква, Махала Расова, Махала Спасановци, Махала Цонева
На 28.08.2017 г. /09:45-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 29.08.2017 г. /09:30-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 30.08.2017 г. /09:30-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 31.08.2017 г. /09:30-10:30 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 01.09.2017 г. /09:45-16:00 ч.; 09:45-10:30 ч.; 15:00-16:00 ч./ - Косово, Общ. Трекляно: Махала Ангеловци, Махала Върбица, Махала Въргинци, Махала Дузинци, Махала Дурниловци, Махала Качаревци, Махала Лисичковци, Махала Пашинци, Махала Поповци, Махала селото, Махала Сировичинци, Махала Такламановци, Махала Широки дол
На 28.08.2017 г. /09:45-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 29.08.2017 г. /09:30-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 30.08.2017 г. /09:30-11:00 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 31.08.2017 г. /09:30-10:30 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 01.09.2017 г. /09:45-10:30 ч.; 15:00-16:00 ч./ - Брест, Общ. Трекляно: Махала Беловци, Махала Знеполци, Махала Казаците, Махала Песяк, Махала селото, Махала Янкова; Бъзовица: Махала Врътина, Махала Георгина, Махала Говедарници, Махала Димина, Махала Дънкова, Махала Кюлина, Махала реката; Габрешевци: Мах. Богдановци, Мах. Бусарска, Мах. Гелевци, Мах. Зарковци, Мах. Клисурци, Мах. Костадиновци, Мах. Мутарска, Мах. Пешова, Мах. Полоканска, Мах. Равнище, Мах. Тихия кът, Мах. Ущиринци; горановци, Общ. Кюстендил: Махала Оспротива; Горно Кобиле: Махала Бучлинци, Махала Пешина, Махала селото; Горно Уйно: Махала Амиджина, Махала Брестов дол, Махала Джалевица, Махала Дръндевци, Махала Дудевска, Махала Момчилова, Махала Панагонова, Махала Цървеличка; Добри дол, Общ. Трекляно: Махала Ашковци, Махала Вучковци, Махала Герасимци, Махала Горна ливада, Махала Горчовци, Махала Гълъбовци, Махала Джуровци, Махала Добридолски Воденици, Махала Дръндевци, Махала Дълбоки дол, Махала Зеленковци, Махала Златковци, Махала Мутевци, Махала Наковци, Махала Ората, Махала Паргова, Махала Пращенци, Махала Савова, Махала Сръбиновци, Махала Татарци, Махала Центъра, Махала Шуме; Долни Коритен: Махала Витанова, Махала Витановци, Махала Гелева, Махала Деянова, Махала Джонева, Махала Димова, Махала Дроньова, Махала Китанова, Махала Клубарска, Махала Кьосакова, Махала Манчова, Махала Петкова, Махала Портарска, Махала Хановете, Махала Чомарска; Долно Кобиле: Махала Аврамци, Махала Диневци, Махала Ковачевци, Махала Козарник, Махала Кошарци, Махала Момчиловци, Махала Пладнище, Махала Станчевци, Махала Станчовци, Махала Училището; Долно Уйно: Махала Дедо Ненова, Махала Корнец, Махала Моралийска, Махала Олтоманци, Махала Райкова, Махала Славкова, Махала Чурица, Махала Янковска; Драговищица, Общ. Кюстендил: Акация, Априлско въстание, Асен Златаров, Атанас Достин, Бреза, Брест, Генерал Савойски, Георги Григоров Фарадей, Девети септември, Димитър Каляшки, Земен, Искра, Кирил и Методий, Лале, Липа, Места, Местност Перивол, Местност Ямборано, Младост, Опълченска, Охрид, Преслав, Рила, Руен, Славчо Темкин, Спартак, Спортист, Стоян Лудев, Черница; Драгойчинци: Мах. Богданова, Мах. Бозкина, Мах. Гигина, Мах. Гигинци, Мах. Градско ливаде, Мах. Дайчова, Мах. Деяница, Мах. Джикаре, Мах. Дълги Лом, Мах. Дърнелци, Мах. Зеинци, Мах. Злондон, Мах. Корита, Мах. Куркина, Мах. Малка падина, Мах. Митарци, Мах. Пейчинова, Мах. село, Мах. Средно Осое, Мах. Чорбаджийска, Мах. Ширилова; Злогош: Долна махала, Махала Гергиновци, Махала Горни Шушнярци, Махала Долни Шушнярци, Махала Клен, Махала Кориярци, Махала Лазина, Махала Лалина падина, Махала Мушикарци, Махала Плава Круша, Махала селото, Махала Чиринци; Киселица: Махала Богданинци, Махала Буцалевци, Махала Вучковци, Махала Гелчинци, Махала Кадинци, Махала Търницац Чешлянци: Махала Бара, Махала Вишурци, Махала Милчаци, Махала Орница, Махала реката, Махала Стопански двор, Махала Ябуковица, Махала Ясикаре; Чудинци; Средорек, Общ. Трекляно: Махала Бекярска, Махала Джониловци, Махала Драгльовци, Махала Дренярска, Махала Клинчарци, Махала Неделкьова, Махала Павлева, Махала Пашина, Махала Петрева, Махала Центъра, Махала Явор, Махала Янина, Местностдупни камък; Сушица, Общ. Трекляно: Махала Варни дол, Махала Камберска, Махала Прогона, Махала Раздолци, Махала реката, Махала Старо село, Махала Ханове, Махала Чешмата, Махала Чифлика, Махала Шавар; Трекляно: Махала Антовци, Махала Аплатовци, Махала Бакъмска, Махала Божуринци, Махала Бойкинци, Махала Бръзина, Махала Връшинци, Махала Гебовци, Махала Горни Балабановци, Махала Димитрина, Махала Долни Балабановци, Махала Долно Гъжинци, Махала Дъбът, Махала Караджинца, Махала Караджинци, Махала Корубинци, Махала Кръстинци, Махала Кьосинци, Махала Лисичковци, Махала Марикинци, Махала Младост, Махала Павлевци, Махала Поповци, Махала Стойковци, Махала Сукинци, Махала Табаци, Махала Тодоровци, Махала Тошинци, Махала Трънярци, Махала Тупарци, Махала Цалакина, Махала Центъра, Махала Чавдаровци, Махала Шавудинци, Махала Шумановци, Махала Щроклинци; Уши: 030001 М. Под пътя, Махала Вучарник, Махала Горно Велковци, Махала Долно Велковци, Махала Златанова, Махала Знеполци, Махала Калеинци, Махала Кошарци, Махала Николина, Махала Николинци, Махала Самарджийска, Махала Спасевска; Метохия: Долна махала, Махала Баздрике, Махала Бургяре, Махала Владимировци, Махала Матеина, Махала Осояре, Махала Пауновци; Побит камък, Общ. Трекляно: Махала Возчукар, Махала Джокинци, Махала село; Полетинци
На 29.08.2017 г. /09:30-16:00 ч./; на 30.08.2017 г. /09:30-16:00 ч./ - Горно Уйно; Долно Уйно: Махала Олтоманци
На 30.08.2017 г. /09:45-16:00 ч./ - Цървена Ябълка
На 30.08.2017 г. /09:45-10:45 ч.; 15:00-16:00 ч./ - Богослов: 037149, Махала Топилата; Кюстендил: Абоба, Местност планина Осогово, Местност Хисарлъка; Слокощица: Махала Рошковци
На 31.08.2017 г. /09:00-12:00 ч.; 13:00-16:00 ч./ - Буново, Общ. Кюстендил
На 31.08.2017 г. /09:15-10:15 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 01.09.2017 г. /09:15-10:15 ч.; 15:00-16:00 ч./ - Гурбановци; Гюешево: 000053, Васил Левски, Георги Раковски, Иван Вазов, Ильо войвода, Кирил и Методий, Комсомолска, Махала Богданица, Махала Борнарска, Махала Гарище, Махала Димирци, Махала Зарева, Махала рекалска, Махала Тонева, Махала Центъра, Махала Цървенджийска, Махала Чачарска, Младен Тасков, Отец Паисий, Поручик Борис Чуковски, Руен, Румяна войвода, Стефан Караджа, Стойо Якимов Георгиев, Стоян Лудев, Хан Аспарух; Долно село: М. Планиница, Махала Бистрица, Махала Буковска, Махала Дяволска, Махала Каймаканска, Махала Кошарелска, Махала Логовска, Махала Малиновска, Махала Пищилци, Махала Превалец, Махала Ридарци, Махала Салакунска, Махала Транчовска, Махала Чукарска, Махала Шаламанци; Ивановци, Общ. Кюстендил; Каменичка Скакавица: Васил Левски, Здравец, Каменица, Махала Дудевска, Махала Пилищарска, Махала Чакмаджийска, Махала Чифутска, Осогово, Хаджи Димитър; Кутугерци; Кършалево; Мазарачево: Махала Безбелинци, Махала Модро поле, Махала Тренките, Махала Черна река; Преколница: Махала Байковска, Махала Вароша, Махала Делевска, Махала Карадачка, Махала Османци, Махала Прапорска, Махала Ридарска, Махала Сливарска, Махала Тупандийска, Махала Чукойска; Раненци: Людмила Живкова, Махала Боровска, Махала Велиновска, Махала Димовска, Махала Друмлийска, Махала Кривошийска, Махала Лехчанска, Махала Мечкарска, Махала Реджовска, Махала Славевска, Махала Стругарска, Махала Центъра, Махала Шляпарска; Церовица: Махала Бело Камене
На 31.08.2017 г. /09:15-16:00 ч.; 09:15-10:15 ч.; 15:00-16:00 ч./; на 01.09.2017 г. /09:15-10:15 ч.; 09:15-16:00 ч.; 15:00-16:00 ч./ - Бобешино; Коприва
На 31.08.2017 г. /15:00-16:00 ч./; на 01.09.2017 г. /15:00-16:00 ч./ - Ломница, Общ. Кюстендил: Махала Анина, Махала Батина, Махала Богойна, Махала Грамаче, Махала Джурина, Махала Донина, Махала Милоорниче, Махала Плавнище, Махала Попов дол, Махала Прекендачка, Махала Равно Буче, Махала Щърбец, Махала Щърбец
На 31.08.2017 г. /09:15-10:15 ч./; на 01.09.2017 г. /09:15-10:15 ч./ - Ломница, Общ. Кюстендил: Махала Анина, Махала Грамаче, Махала Джурина, Махала Донина, Махала Плавнище, Махала Прекендачка, Махала Щърбец
На 31.08.2017 г. /09:30-16:00 ч./ - Трекляно: Махала Бакъмска, Махала Божуринци, Махала Кръстинци, Махала Кьосинци, Махала Павлевци, Махала Тодоровци, Махала Тошинци, Махала Трънярци, Махала Тупарци, Махала Центъра
Община Рила
На 29.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Бараково: Александър Стамболийски; Кочериново: Антон Иванов, В. Везенков, Владимир Заимов, Жельо Демиревски, Заводска, Зоя Космодамянская, Климент Готвалд, Малчика, Никола Вапцаров, Толбухин, УПИ ХVIII-1396, Кв. 88, УПИ-ХіV-1395, Кв. 88, Фридрих Енгелс, Хаджи Димитър, Хан Аспарух; На 29.08.2017 г. /09:00-10:00 ч.; 15:00-16:00 ч./ - Бараково: Александър Стамболийски, Баба Гена, Беласица, В. Везенков, Васил Коларов, Вела Пеева, К. Лазаров, Клемент Готвалд, Климент Готвалд, Кокиче, Костадин Лазаров, Лазар Везенков, М. Полето, Местност Кални Валог, Методи Попгеоргиев, Митко Палаузов, Никола Парапунов, Парцел ІV, Септемврийска, Струма, УПИ - VIІІ-157, Христо Ботев; Бараково: Александър Стамболийски, Беласица, В. Везенков, Вела Пеева, Дружба, К. Лазаров, Крайречна, Лазар Везенков, Люлин, Местност До Кантона, Митко Палаузов, Рила, Септемврийска, УПИ-VI-27, Кв. 100; Кочериново: 408 По Плана на Гр. Кочериново, VII-372, Кв. 4, XVI-1390, Аврора, Антон Иванов, Баба Люба, Бачо Киро, Биньо Иванов, Бончук, Братя Костови, Братя Пандурски, Бреза, Брянски Лес, Бузлуджа, В. Везенков, В. Вретенарски, Витоша, Владимир Заимов, Гео Милев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Детелина, Димитър Благоев, Димчо Дебелянов, Дунав, Дъбо, Жельо Демиревски, Заводска, Зоя Космодамянская, Иван Вазов, Искър, Калин, Камчия, Кв. 38, УПИ XXII-1384, Климент Готвалд, Климент Охридски, Кокиче, Комсомолска, Крашево, Левски, Любен Каравелов, М. Бангоев, М. Преображенски, Малчика, Места, Мусала, Никола Вапцаров, Оборище, Олга Стоянова, Осогово, Пеньо Пенев, Пушкин, път 107, Родопи, Свети Иван Рилски, Свилен Русев, Септемврийска, Сотир Карпудски, Спартак, Спортист, Средна гора, Странджа, Сураж, Тинтява, Толбухин, Тракия, Трети март, УПИ - VII, Кв. 40, УПИ 14, Кв. 38, УПИ IV 1397, УПИ Х-1386, Кв. 94, УПИ ХVI-1390, Кв. 94, УПИ ХVIII-1396, Кв. 88, УПИ-ІІІ-1397 Кв. 89, УПИ-ХіV-1395, Кв. 88, Фридрих Енгелс, Х-301, Кв. 31, ХІІ-1390, Хаджи Димитър, Хан Аспарух, Христо Смирненски, Христо Сокола, Църквището, Чайка, Чапаев, Шипка, Юри Гагарин, Яворов, Ятак; Пороминово: 000182, 017013, 0311025, 26073, I, Кв. 8А, II-376, Кв. 9, IX - 40, Кв. 5, І-379, Кв. 36, Адалберт Антонов Малчика, Александър Димитров, Александър Стамболийски, Бузлуджа, Васил Априлов, Васил Коларов, Васил Левски, Вела Благоева, Вела Пеева, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Димитър Благоев, Жельо Демиревски, Йорданка Николова, Кирил и Методий, Кокиче, Лиляна Димитрова, Местност Бачо, Местност Буката, Местност Лаго, Митко Палаузов, Опълченска, ПИ 027010, Райна Княгиня, Тодор Каблешков, УПИ I142, УПИ II-26073, УПИ III-26073, УПИ-Іх-32, УПИ-ХІІ-18 Кв2, Христо Ботев, Цар Борис, Цар Крум, Цар Симеон, Шипка, Юри Гагарин; Рила: Александър Стамболийски, Васил Демиревски, Васил Начев, Васил Христов, Георги Кирков, Димитър Благоев, Княз Борис I, Медник, Орлица, Петко войвода, Петко Д. Петков, Планинска, Първи май, Рилски Езера, Роза, Света Петка, Свети Георги, Свети Иван Рилски, Спортела, Трети Гвардейски Полк, Хан Аспарух, Хан Крум, Христо Сокола, Цар Асен и Петър, Цар Калоян, Цар Симеон; Рила: Бор, Васил Демиревски, Петко войвода, Света Варвара, Свети Иван Рилски, Септемврийска, Спротива; Стоб: 69261. 501. 13, 69261. 501. 5, VII 640, Ален мак, Асен Васев Хаджията, Асен Златаров, Асен Рашков, Божана и Васил Котеви, Бор, Бреза, Витоша, Георги Бачков, Гладно поле, Гоце Делчев, Доктор Петър Берон, Дунав, Еделвайс, Здравец, Зорница, Иван Козарев, Иван Лапев, Иглика, Иречек, Йордан Клинчарски, Кокиче, Комсомолска, Крайречна, Крали Марко, Лале, Лоза, Люляк, Марек, Местност Драките, Местност Турските Бахчи, Мир, Младост, Мусала, Никола Вапцаров, Партизанска, Плиска, Първи май, Родопи, Ропотамо, Свобода, Сибирска, Спасуна Накова, Стобски Пирамиди, Стоян Котев, Струма, Тома Райчов, Три Могили, УПИ-Хі-72, Кв. 60, Хороигрище, Христо Сокола, Яне Сандански; Кочериново: Асен Рашков, В. Везенков, Дом За Стари Хора, Левски, Лот 2, Местност Джанговица, Никола Вапцаров, пътен Възел, Струма
На 31.08.2017 г. /09:00-09:15 ч.; 15:45-16:00 ч./ - Кочериново: Свети Иван Рилски, Стопански двор; Рила: 62671. 500. 2, Аверки Попстоянов, Аврам Стоянов, Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Бор, Бузлуджа, Васил Демиревски, Васил Левски, Васил Начев, Възрожденска, Георги Бенковски, Даскал Димитрий, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Доктор Стойчев, Еделвайс, Ела, Здравец, Иван Вазов, Иван Димитров, Иван Ризов, Ильо войвода, Кирил и Методий, Кокиче, Крайречна, Любен Каравелов, Майстор Алекси, Макаренко, Манастирска, Методи Македонски, Мусала, Начо Величков, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Опълченска, Отец Паисий, Петко войвода, Петко Д. Петков, Погар, Подгорица, Първи май, Райна Княгиня, Раковска, Рилица, Рилска долина, Рилски Езера, Света Варвара, Света Петка, Свети Георги, Свети Иван Рилски, Септемврийска, Симеон Пандурски, Спортела, Спротива, Стопански двор, Страхил войвода, Тинтява, Трети Гвардейски Полк, УПИ ІІ-1506, Кв. 111, Хаджи Агапи, Хан Крум, Христо Ботев, Христо Жлябинков, Христо Смирненски, Цар Асен и Петър, Цар Иван Асен II, Цар Самуил, Царев връх, Чавдар войвода, Черковна, Шипка, Щерю войвода, Щиплията, Юри Гагарин, Яворов
На 31.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Рила

Община Сапарева баня

На 29.08.2017 г. /09:45-10:15 ч.; 11:45-12:00 ч./ - Паничище: 300 В Отдел 04, Ид. 65365. 210. 970, II, II, Кв. 8, Іх - Кв. 8, Местност Гюндера, Паничище Почивна станция, Планински Курорт, Сухото езеро, УПИ - І, Кв. 70, УПИ VIII Кв. 10; Сапарева Баня: 65365. 210. 111, Местност Зелени Преслап, Паничище, ПИ №65365. 210. 111 М. Юрта
На 29.08.2017 г. /09:45-12:00 ч./ - Паничище: II, II, Кв. 8, Іх - Кв. 8, Местност Гюндера, Сухото езеро, УПИ - І, Кв. 70, УПИ VIII Кв. 10; Сапарева баня.

Екарисажите спряха работа, нямали договор с БАБХ

http://www.moreto.net/novini.php?n=358246

Единствените два екарисажа в страната спряха работа, защото договорът им с Агенцията по храните е изтекъл. Според Панайот Тодоров – фермер от Сливен, до подобна ситуация се стига постоянно. "Всяка година фактически перманентно се получава това.

Кметското семейство в Девня с пореден урок по милосърдие

http://www.barometar.net/89411/

Семейството на кмета на Община Девня Свилен Шитов отново зареди с играчки пункта за дарение на дрехи и вещи за бита, който се намира в социалните жилища в квартал „Девня-2“. В благотворителната инициатива се включиха и двете деца на семейство Шитови, които подредиха играчките си с много желание и любов. Те дариха цял сглобяем град, […]

Григор излиза срещу 206-ия в света в първия кръг на US Open

http://www.cross.bg/igrae-grigor-shafranek-1553175.html

/КРОСС/ Григор Димитров ще се изправи срещу представителя на Чехия Вацлав Шафранех в първия кръг на откритото първенство по тенис на САЩ. Мачовете в Ню Йорк започват на 28 август, но най-вероятно първата ни ракета ще играе във вторник (29 август). Григор и Шафранек никога до момента не са се срещали на кортовете. 23-годишният чех е под номер 206 в световната ранглиста и ще дебютира в основната схема на турнир от Големия шлем. В квалификациите той се справи с Даниел Масур, Яник Ханфман и Сергей Стаховски. Шафранек е висок 185 см, никога не е печелил титла в тура, а най-предното му класиране в ранглистата е 197-о място през май 2017 г. Той все пак има един трофей от турнир "Чаланджър" в Швеция преди месец. Димитров, който преди седмица триумфира в Синсинати със седма титла в кариерата си, има трудната задача да защитава точките от миналата година, ако иска да запази мястото си в топ 10 на света (в момента той е на 9-а позиция). През 2016 г. той достигна осминафинал на Откритото първенство на САЩ и беше отстранен от Анди Мъри. Същото класиране постигна и през 2014 г., когато беше спрян от Гаел Монфис. При успех над Шафранек, Димитров ще играе с победителя от мача Аляж Бедене - Андрей Рубльов. Българинът е поставен под номер 7 и е в четвъртината на водача в световната ранглиста Рафаел Надал, което означава, че може да играе с испанеца на четвъртфинал. бТВ

Ремонти с Валери: Как най-лесно да шпакловаме стените

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6409748

Ремонти с Валери: Как най-лесно да шпакловаме стените Сложете маска на лицето си, за да не вдишвате финия прах За истински ремонт и освежаване на жилищито ни най-често стените се нуждаят от гладко изравняване, което се постига чрез т. нар. гипсова замазка или шпакловка. Когато се изправят пред подобна задача, мнозина се стряскат, че това е трудна и сложна работа.

КНДР пак изстреля ракети, но с малък обсег

http://www.cross.bg/raketi-bili-kndr-1553174.html

/КРОСС/ Северна Корея извърши ново изпитание на балистични ракети, съобщават световните агенции. Този път обаче става дума за пуск с малък обсег. Трите ракети са били изстреляни в ранните часове на деня от площадка в Гангуон и са паднали след около 250-километров полет, посочват американски официални представители. Според Тихооеканското командване на ВМС на САЩ първата и третата ракети са имали технически проблеми, а втората се е взривила почти веднага след изстрелването. Пусковете са били през около 30 минути. През миналия месец КНДР тества междуконтинентална балистична ракета и заплаши, че може да удари американската база в Гуам или даже цели на територията на САЩ. Според оценки на специалисти днешното изпитание не е представлявало заплаха в тази посока.    

Сакар продължава да гори

http://www.cross.bg/nyama-haskovo-ekipa-1553173.html

/КРОСС/ Пожарът в Сакар все още не е локализиран, съобщиха от областната администрация в Хасково. Заради падането на температурите през нощта, пожарът временно е утихнал. Сега няма вятър и гасенето е по-ефективно. В силно пресечената местност пожарът се гаси основно на ръка. На терен от сутринта работят около 100 човека. Вече е пристигнала тежката верижна машина от РДБПЗН Бургас, която ще прави просеки и ще разширява пътища, за да пресече разпространението на огъня. Военните от формирование 52 740 в Хасково също се включват в гасенето на пожара между селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник. Пламъците обхванаха терени в две общини, затова и доброволните формирования на Свиленград и Тополовград се включват днес в работата по овладяване на пожара. През цялата нощ там са работили 5 противопожарни екипа и 3 екипа от Държавното горско стопанство със съответната техника. От вчера на обяд до тази сутрин пламъците унищожиха 2000 декара сухи треви, нискостеблена растителност и лесонепригодни площи. Няма преки загуби за селските стопани, няма имуществени загуби. Пожарът е далече от селата и няма застрашени хора.    

Столична община и съд - творци на беззаконие

https://www.actualno.com/actualno/stolichna-obshtina-i-syd-tvorci-na-bezzakonie-news_629752.html

Оградата, с която преди 15-тина дни беше преграден един от основните изходи в столичния квартал "Стрелбище", е била поставена преди години. Това е най-шокиращият мотив, с който Административен съд София отмени заповед на дирекция "Общински строителен контрол" за възстановява

Хладната сутрин отстъпва място на слънцето и температури до 35 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6410441

Хладната сутрин отстъпва място на слънцето и температури до 35 градусаАтмосферното налягане през деня слабо ще се понижи, но ще се задържи по-високо от средното за месеца. Днес времето над страната отново ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен, предимно източен вятър. В сутрешните часове ще е хладно, но дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще са между 30° и 35°, в София около 30°.

Българските позиции - енигматични

http://clubz.bg/57639-bylgarskite_pozicii_enigmatichni

Чувствам се свръхинформиран относно протоколните гафове и стилистичните фриволности при срещата на френския президент Макрон с българските лидери - президента Радев и премиера Борисов. Понеже става дума за държавна визита на най-високо ниво, каквато се случва веднъж на 10 години или по-рядко, бих се радвал да мога да се осведомя и за някои допълнителни "детайли" за политическите резултати от тази среща. Липсват ми компетентни и балансирани анализи на визитата, очертаващи реалните ѝ резултати.

Но преди всичко ми липсва официална позиция на българските институции за резултатите от визитата. Извън пресконференциите, от които научихме твърде много за позициите на Еманюел Макрон - включително за правителството на Полша - българските държавни позиции бяха доста по-енигматични.

Президентът Радев декларира позиции на най-общо политическо ниво, за които не бе необходимо да се срещне лично с президента Макрон. Премиерът Борисов беше по-конкретен, но твърде иносказателен. Добра новина е, че изглежда е удържал на натиска за "командированите" в сферата, в която е концентриран българския интерес - автотранспорта. По-сложна е позицията на поляци, чехи и други, които имат доста повече и в повече сектори смесени фирми с Франция, френски фирми на своя територия и свои фирми във Франция. Добра новина е принципната подкрепа на Макрон за българското членство в Шенген и в чакалнята на Еврозоната.

Само че тези изводи можем да си направим по непреки свидетелства за разговорите и постигнатите договорености. Не е необходимо да бъдем наивници и да очакваме директен отчет за разговори на такова ниво - както от френска, така и от българска страна. Но ако сравним анализите във френските и българските медии, виждаме, че българските експерти по политиката на Франция засега са сериозни длъжници (с малки изключения). Мненията на модни стилисти и - често набедени - експерти по протокол могат да бъдат част от сензационната периферия, а не център на публичния дебат за срещата в Евксиноград.

Надявам се българският интерес по ключови проблеми като миграцията да е бил изразен ясно и категорично от българските държавни мъже. От една страна ние сме пряко заинтересувани от бързото развитие на общоевропейски политики по сигурността, свързани с общите граници на Европа - миграция, тероризъм и т. н. От друга страна, както общественото мнение, така и основните политически позиции в България по отношение на миграцията са по-близки до позицията на Централна Европа и Румъния, отколкото до тази на Париж, Берлин и Мадрид - да не говорим за Рим. Посещението на президента Макрон изглеждаше добре подготвено от българска страна.

Това впечатление би могло да се затвърди само ако получим свидетелства за политическите резултати в полза на националния ни интерес.

Позицията на Огнян Минчев е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Животозастрашаващият "Харви" удари Тексас

http://www.cross.bg/shtata-teksas-okruga-1553172.html

/КРОСС/ Ураганът „Харви" удари бреговете на щата Тексас с проливни дъждове и вятър със скорост от около 60 м/с, предадоха агенциите, като се позоваха на американския Национален център за наблюдение на ураганите. Стихията се движи на северозапад към вътрешността на щата със скорост от около 3,6 м/с. Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви извънредно положение на територията на 30 южни окръга на щата. В зоната на извънредното положение живеят над 4,5 млн. души. В най-малко осем окръга е обявена задължителна евакуация, а в други тя е с препоръчителен характер. Властите в Тексас обаче не могат да кажат колко хора са напуснали домовете си. Рано тази сутрин наше време американският Национален център за ураганите обяви, че „Харви" е достигнал четвърта степен. Синоптиците го определиха като „животозастрашаваща буря". Според тях дъждовете може да предизвикат големи наводнения, а ураганните ветрове крият опасност от щети за домовете. Някои райони може да останат без електричество за няколко седмици. В няколко окръга на щата е възможно да паднат валежни количества в общ размер до 900 мм. „Харви" е най-мощният ураган, обхващал територията на САЩ за последните 12 години. През 2005 г. ураганът от максималната пета степен „Катрина" връхлетя крайбрежието на Луизиана, разрушавайки голяма част от град Ню Орлиънс.    

Спортът в ефир на 26 август

https://offnews.bg//sport/sportat-v-efir-na-26-avgust-663687.html

Наситена програма очаква спортните фенове в днешния първи ден на уикенда. Цар Футбол ще властва на екрана, но има и интересни събития извън зеления терен. Волейболистите ни излизат във втория си мач от европейското в Полша в опит да възстановят самочувствието си след тежката загуба от Русия на старта.

14,30  Борнемут - Ман Сити Диема спорт 2
16,00 Колоездене, Обиколка на Испания Евроспорт 1
16,30 Вердер - Байерн Евроспорт 2

17,00 Бъртън - Шефилд У Диема спорт 2
18,15 Нант - Лион Нова спорт
18,45 Берое - ЦСКА Диема спорт

19,00 Дженоа - Ювентус Ринг
19,15 Алавес - Барселона Sport+HD

19,30 Ман Ю - Лестър Диема спорт 2
19,30 Борусия Д - Херта Евроспорт 2

20,00 Локомотив Москва - Урал Мтел спорт 1
21,00 Левски - Славия Диема спорт
21,00 Бордо - Троа Нова спорт

21,25 Волейбол, България - Испания БНТ1
21,45 Рома - Интер Ринг
23,15 Лас Палмас - Атлетико Мадрид  Sport+HD

04,00 Бокс, Флойд Мейуедър - Конър Макгрегър Мтел Спорт 2

На Шипка всичко е спокойно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6409977

На Шипка всичко е спокойноПосвещава се на 140 години от Шипченската епопея. На тези, чиито имена потънаха в забрава Жега е. Непоносима. Устните са ти напукани като пресъхнала глина. Имаш чувството, че по тях лазят мравки. Слънцето прежуря. Ти обичаш слънцето. Но днес то ти е враг. Искаш само едно нещо. Вода. Вода няма. Вкопал си се в тези каменисти чукари,

По магистрала Струма - без светещи билбордове в защитените зони, подлези за костенурки

https://offnews.bg//ikonomika/po-magistrala-struma-bez-sveteshti-bilbordove-v-zashtitenite-zoni-p-663686.html

В защитените зони, през които ще преминава трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, са предвидени редица специализирани съоръжения за опазване на биоразнообразието като огради за птици и подлези за влечуги и земноводни.

Това е записано в Доклада за оценка на съвместимостта, публикуван на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ по повод предстоящото на 11 септември обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда за подобряване на трасето на лот 3.2 на автомагистралата, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

И петте варианта на трасе, които ще се разглеждат, преминават през две защитени зони. Това са: „Кресна - Илинденци“ по директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и „Кресна“ - по директивата за опазване на дивите птици. 

В защитена зона „Кресна - Илинденци“ има редица представителни за района растителни видове като космат дъб, черна елша, планински ясен, източен чинар и др. В нея намират подходящи местообитания значителен брой представители на животинския свят. От безграбначните животни това са: ручеен рак, бисерна мида, тигрова пеперуда, буков сечко, бръмбар рогач и т. н. От влечугите широко представени са леопардов смок, обикновена блатна костенурка, шипоопашата костенурка, а от земноводните едни от най-представителните видове са жълтокоремната бумка и южен гребенест тритон. Срещат се и редица представители на бозайниците като европейски вълк, кафява мечка, видра, пъстър пор и др. 

В защитена зона „Кресна“ гнездят множество птици, някои от които редки за нашата страна. Характерни са видовете сива чапла, зеленоглава патица, белоглав и египетски лешояд, скален орел, голям и малък креслив орел, орел змияр, белоопашат мишелов, късопръст ястреб, далматински сокол, сокол скитник, речен дъждосвирец, сирийски пъстър кълвач, късопръста чучулига, полска бъбрица, голям маслинов присмехулник и др. 

В Доклада за съвместимост са описани редица екомерки, които ще бъдат изпълнени при реализацията на проекта за опазване на различните защитени видове. Посочено е, че в защитените зони няма да се поставят осветени билбордове, с което ще се предотврати струпването на насекоми в осветените участъци в близост до пътя и по този начин ще се намали рискът от сблъсък с ловуващите ги прилепи. Освен това на всички мостови съоръжения, които ще бъдат изградени по трасето на отсечката между Крупник и Кресна, от двете страни ще бъдат с предпазни огради високи 3 метра, за да се избегне сблъсъкът с птици. Всеки мост ще има и системи за събиране на повърхностния отток, а отвеждането му ще става след пречистване със специални каломаслоутаители. Предвидено е и изграждането на съоръжения за безпрепятствено пресичане и предотвратяване излизане на пътното платно на земноводни и влечуги. 

В доклада е записано още, че строителството на отделни уязвими за птиците отсечки ще започва след приключване на размножителния им период, който е между 1 май и 15 август. Изключение ще се допуска единствено, ако в дните непосредствено преди това е извършен орнитологичен мониторинг, доказващ че в периметър до 300 м от границите на строителната площадка няма гнездящи птици. Всички мостови съоръжения над реки ще се изграждат извън периода на размножаване на рибите, който е между 15 април и 10 юни.

Петте варианта на трасе, които ще се разглеждат на 11 септември, са следните:

Източен вариант Г10.50 
Източният вариант разделя движението на две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. В посока Гърция трасето преминава по съществуващия път I-1 (Е-79), а за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле.
Платното в посока София – Кулата ще използва изцяло съществуващия първокласен път I-1 (Е79) до началото на гр. Кресна. Предвижда се рехабилитация и укрепване на път Е-79, с реализация на мерки за опазване на биологичното разнообразие. От съществуващия път, дясното платно на автомагистралата се отделя на изток като се предвижда изграждане на еднопосочен обходен път на гр. Кресна по нов терен, с което интензивният тежкотоварен трафик ще бъде изведен извън града. Обходният път преминава през 4 тунела с дължина 1266 м, 1 виадукт - 316 м, 2 моста с дължина 691 м, 7 надлези и подлези с дължина 206 м, както и подпорни и укрепителни стени - 245 м.
Платното от Кулата за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле. Започва на 100 м след пресичането с ж. п. линията за мина Ораново, минава в ляво от съществуващия път и се развива успоредно на него, след което тръгва на югоизток, преминава успоредно на река Градевска и между кварталите „Ораново“ и „Дълга Махала“ на гр. Симитли. След това трасето пресича път II-19 Симитли - Гоце Делчев и навлиза в ската. Там ще бъде прокопан тунел с дължина 350 м, а след него ще има виадукт с дължина 200 м. По-нататък трасето се насочва в югоизточна посока, обхожда село Полето, пресича пътя Полето - Брежани и преминава над притока на р. Брежанска. След това продължава през тунел с дължина 1 130 м, преминава западно от с. Ракитна, успоредно на пътя Ракитна – Мечкул, пресича го и западно от с. Мечкул върви на юг и източно от с. Стара Кресна. Постепенно трасето се измества в източна посока, преминава на юг и се развива в югозападна посока близо около съществуващия път за с. Влахи. В края на обходния път двете платна за движение се събират и се изгражда участък с автомагистрален габарит.
В платното за София е предвидено изграждането на 18 виадукта с обща дължина 5 087 м, 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 1 мост - 96 м, 11 надлези и подлези, подпорни и укрепителни стени.
При Източния вариант са предвидени напречни връзки между двете платна, като се използват съществуващите пътища и се изграждат нови пътни възли. Предвидени са общо 5 пътни възела „Симитли“, „Полето“, „Мечкул“, „Стара Кресна“ и „Кресна“. Предвижда се и изграждането на пътна връзка със съществуващия път Е79 в началото на обходния път на гр. Кресна.
Две големи площадки за търговия и отдих е предвидено да има на отсечката. Едната площадка е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с площ 17 декара. Другата е по новото трасе, което ще се изгражда и е на 2 километра след пътен възел „Кресна“, пътувайки за София. Тя е 19 декара. И двете площадки ще имат директна връзка с град Кресна. Те ще бъдат с електричество, водопроводна и канализациона мрежа, пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде осигурено всичко необходимо за осъществяването на търговска дейност и хората от региона да могат да продават продукцията си от мед, мляко и т. н., както го правят и в момента.
Приблизителната дължина на трасето е 24 км.

„Дълъг тунелен вариант“, тунел „Кресна“
Началото на участъка е при пътен възел „Крупник“. Преминава през река Струма и река Резена, като между двете реки е разположен съществуващия пътен възел за Крупник и Черниче. Преди портала на тунела трасето пресича последователно река Струма и ж. п. линията София - Кулата. След изхода на тунела магистралата пресича съществуващ третокласен път и р. Струма с мостово съоръжение. Непосредствено след това е предвидено изграждането на пътен възел „Кресна“.
Тунел „Кресна“ е с дължина 15,4 км. Той е с две тръби и с възможност за евакуация във втората тръба през напречни връзки. Дължината на цялото трасе на автомагистралата в този участък, включващо пътна и тунелна част, е около 21 км. Предвидено е освен изграждането на тунел „Кресна“ и изграждането на подпорни и укрепителни стени, 3 подлеза, 6 моста, две площадки за отдих и един пътен възел.
Предвидено е тунел „Кресна“ да се изгражда по класически тунелен метод с пробивно-взривни работи и стоманобетонова облицовка. Участъците при порталите на тунела ще бъдат изпълнени по открит способ.

Източен вариант Г20, извън Кресненското дефиле
Този вариант на трасе е по нов терен извън Кресненското дефиле. И двете платна на движение са изнесени в източна посока около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава.
Трасето започва около 100 м след пресичане с ж.п. линията за мина Ораново, ляво от съществуващия път Е-79 и се развива успоредно на него, след което тръгва на югоизток, успоредно на река Градевска, между кварталите Ораново и Дълга махала на град Симитли. Пресича път II-19 Симитли – Гоце Делчев на две нива, където е предвидено изграждането на пътен възел за връзка на автомагистралата с град Банско и обратно. След пресичане на II-19 трасето навлиза в ската и се преминава през тунел с дължина 350 м, а след това е по виадукт дълъг 200 м.
Надлъжните наклони в пътния възел, тунела и виадукта са 4%, след което наклонът е 5% и е предвидена трета лента за спускащите се в посока София, а също така и аварийни изходи. След това трасето поема в югоизточна посока, обхожда с. Полето и пресича пътя Полето – Брежани и р. Резена. След това отново се преминава през тунел с дължина 1 130 м.
По-нататък трасето върви на юг, западно от с. Ракитна и успоредно на пътя Ракитна – Мечкул, след това го пресича и преминава западно от с. Мечкул. Продължавайки на юг и източно от с. Стара Кресна пресича пътя Стара Кресна – Ощава и преминава в тунел. Трасето продължава в южна посока, след което поема в югозападна посока близо около съществуващия път за с. Влахи.
На местата, където пътното трасе преминава в тунел, за всяко платно е предвидена отделна тръба, което от своя страна налага раздалечаването им едно от друго, с цел осигуряване на необходимото разстояние между тръбите. Пред порталите са проектирани площадки, които са за обслужващата инфраструктура.
Поради по-високите надлъжни наклони, които се намират в началото и края на трасето, с цел подобряване на пропускателната способност и осигуряване на безопасността, е предвидена трета лента за бавно движещи се превозни средства в двете посоки.
В този вариант е предвидено изграждането на 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 18 виадукта с дължина 5087 м, един мост с дължина 96 м, подлези и надлези, както и подпорни и укрепителни стени. При пресичане на съществуващите напречни пътища са предвидени пътни възли, осигуряващи всички посоки на движението.

Вариант Г20 – Син
Този вариант се развива през Кресненското дефиле, при максимално използване на трасето на съществуващият път I-1 (Е79). Двете платна на автомагистралата са разработени така, че последователно се раздалечават и доближават едно спрямо друго в ситуационно и нивелетно отношение.
Проектното трасе започва южно от пътен възел „Крупник” при км 376+000. В Кресненското дефиле едното платно в основната си част следва съществуващия път Е-79, а другото се развива по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле преминава източно от гр. Кресна и завършва при пътен възел „Кресна”.
Лявото платно на участъка е в началото на Кресненското дефиле - при км 376+000, след пътен възел „Крупник”. Трасето на лявото платно в основната си част следва съществуващия път, като ползва съществуващите мостове над р. Струма, надлеза при и ж.п. линията и тунела. На местата, където трасето напуска съществуващия път Е79, са предвидени нови мостове и тунели.
Дясното платно се развива вдясно от съществуващия път и е изцяло по нов терен. Следва ситуационно лявото, а в отделни случаи се отдалечава от него. В нивелетно отношение често е на второ, по-високо ниво от лявото, в изкоп или в тунел. Към края двете платна отново са успоредни едно на друго и се развиват заедно до края на участъка, като се раздалечават само при тунелните съоръжения.
Участъкът завършва на около 2,5 км преди гр. Кресна, като се напуска съществуващия път по левия бряг на р. Струма. Трасето преминава над реката няколко пъти, пресича и съществуващия път I-1 и ж. п. линията София – Кулата. Към края на отсечката се предвижда нов тунел, мост над р. Влахинска и обход от североизток и изток на гр. Кресна.
Предвидено е изграждането на общо 3 пътни възела - при Крупник, Ощава и Кресна, както и две площадки за отдих. По този вариант на трасе е необходимо да се изградят 13 виадукта с обща дължина 3 075 м, 23 тунела с дължина 7 345 м, 5 моста, надлези и подлези, подпорни и укрепителни стени. Ще се извършат реконструкции на 4 съществуващи виадукта, 2 съществуващи тунела и един мост.
Приблизителната дължина на трасето е 21 км.

Вариант Г20 – Червен 

Този вариант в по-голямата си част също преминава през Кресненското дефиле. Проектното трасе започва южно от пътен възел „Крупник”. В Кресненското дефиле едното платно следва в основната си част съществуващия път Е79, а другото се развива по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле преминава източно от гр. Кресна и завършва при п. в. „Кресна”. Приблизителната дължина на трасето е около 21 км.
Началото на лявото платно на участъка е при км 376+000 - в началото на Кресненското дефиле. Първоначално лявото платно следва нивото на съществуващия път, като се ползват съществуващите мостове на р. Резена и р. Струма и преминава над ж. п. линията София – Кулата.
Предвижда се изграждането на нов мост над р. Струма, нов тунел успореден на ж. п. тунела и още един нов мост над р. Струма, след което се включва в съществуващия път, като се ползват съществуващите два моста и тунел.
Предвидени са подходи към местата, които са за каяк и рафтинг. След това лявото платно следва съществуващия път. Ползва съществуващият тунел с дължина 340 м и преминава край „Кресненско ханче”.
Дясното платно се развива изцяло по нов терен, вдясно от съществуващия път, като следва ситуационно лявото. Предвидени са нови мостове над р. Резена, р. Струма и ж. п. линията София – Кулата.
Най-характерното при този вариант е решението за разполагане на двете платна едно над друго на голяма дължина. Целта е незасягане на картираните граници на резерват „Тисата“.
За безконфликтно пресичане са предвидени три пътни възела - п. в. „Крупник”, п. в. „Ощава” и п. в. „Кресна”.
При изпълнението на вариант Г20 е предвидено да се изградят 4 виадукта с обща дължина 1 165 м, 12

Адриен Баки: Шенген ще бъде огромен напредък за България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/adrien-baki-shengen-shte-byde-ogromen-napredyk-za-bylgariia-245554/

Посещението на Макрон е много силен и позитивен сигнал за сътрудничеството между България и Франция, коментира съоснователят на Trixir Адриен Баки

Слънчево ще е днес, с приятни летни температури

http://www.cross.bg/dyha-oblachnostta-ymeren-1553171.html

/КРОСС/ Днес ще е предимно слънчево. На места, главно в северните и планиниските райони с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 24° и 29°, за София - около 24°.  По Черноморието облачността ще е променлива, в южните райони до предимно слънчево. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 25-27°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен, по билата - до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 9°.  

Горещ уикенд, после застудява

https://www.vesti.bg/bulgaria/goresht-uikend-posle-zastudiava-6073093

В неделя и понеделник времето ще се задържи слънчево, но във вторник ще има превалявания с гръмотевици

Двама полицаи са пострадали при нападението от въоръжен мъж в Лондон

https://www.actualno.com/europe/dvama-policai-sa-postradali-pri-napadenieto-ot-vyoryjen-myj-v-london-news_629889.html

Един човек е бил задържан, след като нападнал полицаи с нож пред Бъкингамския дворец, съобщиха от полицията. Мъжът, на възраст между 20 и 30 години, спрял с колата си до полицейски автомобил пред Бъкингамския дворец. Полицаите забелязали голям нож в автомобила и се опитали да

Вижте къде ще спира токът в област Перник (Планирани прекъсвания на ЧЕЗ в периода 28 август - 1 септември)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-kade-shte-spira-tokat-v-oblast-pernik-planirani-prekasvania-na-663646.html

ЧЕЗ публикува пълен списък с адресите в област Перник, на които ще има временни смущения при захранването с електроенергия през следващата седмица.

От компанията осъществяват амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти и всекидневно извършват дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 28 август - 1 септември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

Пернишка област

Община Брезник

На 28.08.2017 г. /08:30-16:15 ч.; 09:00-10:30 ч.; 15:00-16:15 ч./; на 31.08.2017 г. /08:30-16:15 ч./ - Банище
На 28.08.2017 г. /09:00-10:30 ч.; 15:00-16:15 ч./ - Бегуновци; Беренде, Общ. Земен; Брезник: МТП&Quot; Ръждавец&Quot; Брезнишки Извор; Габровдол; Гигинци: УПИ ХіV-219, Кв. 22; Горна Секирна: Местн. Валога; Долна Секирна: МТП&Quot; Д. Секирна&Quot; Душинци; Кошарево; Милкьовци; Непразненци; Режанци; Садовик; Станьовци
На 28.08.2017 г. /09:00-10:30 ч.; 09:00-16:15 ч.; 15:00-16:15 ч./ - Ерул; Велиново
На 29.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./ - Брезник: 9-ти септември, 9-ти септември, Александър Филипов, Ангел Коцелянов, Ангел Коцелянов, Богдан Митов, Борис Антов, Борис Антов, Варош, Велин Ваклинов, Владо Радославов, Владо Радославов, Георги Бунджулов, Георги Ив Бунджулов, Гребен, Енчо Николов, Ефтим Стоянов, Ефтим Стоянов, Иглика, Йордан Стефанов, Крум Савов, Крум Савов, Лазар Лумбаров, Любаш, Неделко Савов, Некрит Кузманов, Нестор Петров, Първи май, Синчец, Синчец, Строител, Цвета Лумбарова, Яровец
На 30.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./ - Брезник: 9-ти септември, Александър Филипов, Ангел Коцелянов, Богдан Митов, Борис Антов, Варош, Велин Ваклинов, Владо Радославов, Георги Бунджулов, Георги Ив Бунджулов, Гребен, Енчо Николов, Ефтим Стоянов, Иглика, Йордан Стефанов, Крум Савов, Лазар Лумбаров, Любаш, Неделко Савов, Некрит Кузманов, Нестор Петров, Първи май, Синчец, Строител, Цвета Лумбарова, Яровец
На 28.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./; на 31.08.2017 г. /09:00-16:15 ч./ - Брезник: Богдан Митов, Варош, Георги Бунджулов, Георги Ив Бунджулов, Енчо Николов, Йордан Стефанов, Лазар Лумбаров, Нестор Петров, Първи май, Цвета Лумбарова
На 28.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 29.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 30.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 31.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 01.09.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 02.09.2017 г. /09:00-16:30 ч./ - Гигинци

Община Перник

На 28.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 29.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 30.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 31.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 01.09.2017 г. /09:00-16:30 ч./ - Расник: Брод, Казанджийска, Околовръстен път
На 28.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 30.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 31.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 01.09.2017 г. /09:00-16:30 ч./ - Перник: 1-ва, 10-та, 11-та, 12-та, 2-ра, 3-та, 4-та, 5-та, 6-та, 7-ма, 8-ма, 9-та, Рудничар
На 29.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./ - Перник: 1-ва, 10-та, 11-та, 12-та, 2-ра, 3-та, 4-та, 5-та, 6-та, 7-ма, 8-ма, 9-та, Арда, Вардар, Върбица, Искър, Кракра, Рудничар, Струма
На 30.08.2017 г. /08:30-10:00 ч.; 15:00-16:30 ч./ - Старо село, Общ. Радомир; Студена, Общ. Перник; Чуковец, Общ. Радомир; Гълъбник; Дрен
На 30.08.2017 г. /08:30-16:30 ч.; 08:30-10:00 ч.; 15:00-16:30 ч./ - Горна Диканя; Долна Диканя
На 31.08.2017 г. /09:00-10:30 ч.; 15:00-16:30 ч./; на 01.09.2017 г. /09:00-10:30 ч.; 15:00-16:30 ч./ - Големо Бучино: Бачова махала, Витоша, Даскала, Дъбрава, Кедър, Кокиче, Кракра, Люлин, Нарцис, Република, София, Струма, УПИ XXIV Кв. 39, Яланджийска, Ясен; Драгичево: V-14, Кв. 83, VIІ-555 Кв. 80, Александър Боянов, Александър Танев, Байкал, Бор, Васил Априлов, Васил Левски, Витоша, Владайска, Възраждане, Върла Стрън, Горно Драгичево, Горно Драгичево/Гола Могила, Горно Драгичево/Копринено Орище, Гранит, Долно Драгичево, Здравец, Ивайло, Иван Вазов, Калиница, Каменица, Кокиче, Кракра, Лебед, Любен Каравелов, Люлин, М. Копринено Орище ПИ 324, Магистрала, Мария Луиза, Мах. Крушите, Местност Горно Драгичево, Местност Горно Драгичево/Ал Танев, Местност Горно Драгичево/Борова гора, Местност Горно Драгичево/Вилите, Местност Горно Драгичево/Гола Могила, Местност Горно Драгичево/Копринено Орище, Местност Горно Драгичево/Крушите, Местност Горно Драгичево/Селимите, Местност Горно Драгичево/Черешите, Минзухар, Миньор, Мрамор, Никола Вапцаров, Оборище, Панайот Волов, ПИ 020003, ПИ 1625, М. Серимеж, Пирин, реката, Република, Рила, Ропотамо, Рударска, Сава Асенов, Серимеж, Средорек, Умище, УПИ VIII-1426, Физкултурна, Христо Ботев, Черни връх, Янтра; Мало Бучино: Люлин/2-ра/; Мърчаево: 10-та; Перник: Бучински път
На 31.08.2017 г. /09:00-16:30 ч./; на 01.09.2017 г. /09:00-16:30 ч./ - Големо Бучино: Даскала, Дъбрава, Люлин, Република, София
На 01.09.2017 г. /08:45-10:30 ч.; 12:30-14:00 ч./ - Люлин, Общ. Перник: с. Люлин, М. Чокладиновец; Перник: 603, 616-та, Балканджи Йово, Блокове на Р-К Тева, Велчова Завера, Кв. Тева, Кв. Тева, УПИ XI, Кв. 193, Крушовска Република, Освобождение, Парижка Комуна, Петко Ефтимов, Радомирска Република, Разпределителна, Република, Сини Вир, Тева, Урса, Чипровско въстание
На 01.09.2017 г. /09:30-10:30 ч.; 13:00-14:00 ч./ - Перник: 21-ва, Арх. Йордан Миланов, Благой Гебрев, Варшава, Владимир Комаров, Двадесет и Втора, Двадесет и Трета, Зоя Космодемянская, Иван Земнухов, Изток, Крали Марко, Лев Толстой, Луганск, Максим Горки, Мах. Лалова, Мах. Чекърчийска, Младен Стоянов, Мошино, Огнян Станков, Олег Кошевой, Пушкин, Пхенян, Сергей Есенин, Силистра, Сини Вир, Съединение, Тева, Тева /Къщи/, Трети март, Улан Батор, УПИ V-7050 Кв. 118, Урса, Хавана, Ханой, Хемус, Цоф Бараки, Чернишевски, Юрий Гагарин
На 01.09.2017 г. /09:15-10:30 ч.; 12:45-14:00 ч./ - Перник: Арх. Йордан Миланов, Архитект Йордан Пешев, Благой Гебрев, Изток, Кадиевка, Клемент Готвалд, Луганск, Младен Стоянов, Младен Стоянов Кв. 63 Парцел, Мошино, Рашо Димитров, Юрий Гагарин
На 01.09.2017 г. /09:30-14:00 ч./ - Перник: Юрий Гагарин

Община Радомир

На 28.08.2017 г. /09:15-10:00 ч.; 11:00-12:00 ч./ - Батановци: Трети март, Шести септември, Александър Стамболийски, Борова, Бушляк, Вергил Ваклинов, Витоша, Голо бърдо, Граово, Железничарска, Иван Вазов, Илинден, Княз Борис I, Коста Тричков, Лозан Рангелов, Мах. Кабранови, Мах. Яшарска, Махала Андрейна, Махала Андронова, Махала Тричкова, Младост, Панайот Волов, Пчела, Република, Св. Св. Кирил и Методий, Средорек, Стара планина, Старо село, Струма, Физкултурна; Копаница; Лесковец, Общ. Перник: Бившо ТТЗС; Перник: Железничарска; Планиница, Общ. Перник: П-Л XXIІ, Кв. 14, УПИ I-108, Кв. 1; Радомир: Мах. Арбанас; Черна гора, Общ. Перник: Георги Раковски, Еделвайс, Извор, Каравански път, Китка, Лесковски път, Магюшница, Мах. Ваклинови, Мах. Димеви, Мах. Кюрчийски, Мах. Сугареви, Мах. Толева, Нова махала, Раец, Симеон Костов, Стара планина, Юрий Гагарин; Ярджиловци: Александър Стамболийски, Братя Чакрини, Васил Левски, Вердин Александров, Витоша, Двадесет и Трети април, Девети септември, Иван Алексиев, Иван Димитров, Извън Плана, Йордан Станоев, Китка, Марин Зафиров, Методи Станимиров, Орниче, Партизан, Плиска, Радослав Зафиров, Рила, Славчо Дяков, Стража; Борнарево: УПИи I-066007 Кв. 66; Черна гора, Общ. Перник: Георги Раковски, Еделвайс, Извор, Каравански път, Китка, Лесковски път, Магюшница, Мах. Ваклинови, Мах. Димеви, Мах. Кюрчийски, Мах. Сугареви, Мах. Толева, Нова махала, Раец, Симеон Костов, Стара планина, Юрий Гагарин; Ярджиловци: Александър Стамболийски, Братя Чакрини, Васил Левски, Вердин Александров, Витоша, Двадесет и Трети април, Девети септември, Иван Алексиев, Иван Димитров, Извън Плана, Йордан Станоев, Китка, Марин Зафиров, Методи Станимиров, Орниче, Партизан, Плиска, Радослав Зафиров, Рила, Славчо Дяков, Стража
На 28.08.2017 г. /09:15-12:00 ч./ - Батановци: Бушляк, Мах. Кабранови, Махала Андрейна, Махала Андронова, Махала Тричкова
На 29.08.2017 г. /09:00-12:00 ч./ - Драгомирово, Общ. Радомир; Углярци
За периода 28.08.-01.09.2017 г. /10:00-14:00 ч./ - Извор, Общ. Радомир

Община Трън

На 29.08.2017 г. /09:00-10:30 ч.; 15:00-16:15 ч./ - Бусинци; Видрар; Вукан: УПИ III-130 Кв. 12; Горна Мелна: 87; Горочевци; Докьовци; Еловица, Общ. Трън; Костуринци; Къшле; Лева река; Мрамор, Общ. Трън: Стълб 32, Клон А; Пенкьовци; Радово; Стайчовци
На 29.08.2017 г. /09:00-10:30 ч.; 09:00-16:15 ч.; 15:00-16:15 ч./ - Шипковица; Долна Мелна: НУПИ 12; Дълга Лука: УПИ IV-71, Кв. 17; Шипковица
На 30.08.2017 г. /09:15-16:30 ч./ - Стрезимировци: 56; Рани луг: П-Л XXI-235, Кв. 7, УПИ ІV-280, Кв. 3 Мах. Пещер
На 30.08.2017 г. /09:15-10:30 ч.; 15:00-16:30 ч./ - Главановци, Общ. Трън; Бераинци; Бохова: УПИ-Х|-148; Джинчовци; Забел; Зелениград: Парцел ІІІ-253, Кв. 40; Лешниковци; Милославци: УПИ V-71, Кв. 18; Рани луг: П-Л XXI-235, Кв. 7; Реяновци; Стрезимировци; Трън: Осми март, Бор, Георги Бабичев, Граничар, Денчо Знеполски, Десета, Мурговица, Нов живот, Руй, Света Троица, Стефан Рангелов; Тураковци; Цегриловци: ПИ 197; Ярловци
На 30.08.2017 г. /09:15-10:30 ч.; 09:15-16:30 ч.; 15:00-16:30 ч./ - Насалевци; Слишовци.

Събират пари за лечение на момиче с благотворителен базар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358241

Благотворителен арт базар „Заедно за Ива“ ще се проведе на входа на Морската градина днес и утре от 10.00 до 20.00 часа. Инициативата е в помощ на момиче, нуждаещо се от скъпоструващо лечение, за да проходи. Ивелина остава обездвижена след катастрофа на магистрала „Тракия“ преди 10 години.

Нападение с нож и в Брюксел

http://www.cross.bg/suobshtava-belgiiiskiyat-bryuksel-1553170.html

/КРОСС/ В центъра на Брюксел мъж е бил прострелян от органите на реда, след като е нападнал с нож двама патрулиращи военни, съобщава британското издание "Independent". Нито един от военнослужещите не е пострадал сериозно. Единият има малка рана на лицето, а другият - рана на ръката. "Състоянието на мъжа е критично, той е откаран в болница", съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на местната прокуратура. Става дума за 30-годишен мъж, за когото няма данни да е участвал в терористична дейност до момента. Мъжът е от Сомалия, а при атаката е викал "Аллах акбар!", съобщава ТАСС. "Ситуацията е под контрол", написа в Twitter, белгийският антитерористичен кризисен център. "Нашите войници имат цялата ни подкрепа. Службите ни за сигурност остават нащрек. Следим ситуацията внимателно", заяви белгийският премиер Шарл Мишел.    

Дичо и Карина кръстиха дъщеря си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409969

Дичо и Карина кръстиха дъщеря сиПевецът Дичо и половинката му Карина вече са родители на християнче. Малката Ариел встъпи в Христовата вяра на 22 август, а родителите и? споделиха кадър от събитието във фейсбук. Двегодишното момиченце бе облечено с бяла рокличка с

Мъж нападна британски полицаи с нож

http://www.cross.bg/politzai-bukingamskiya-dvoretz-1553169.html

/КРОСС/ Контратерористичният отдел на лондонската полиция Скотланд ярд пое разследването на нападението на неизвестен с нож срещу полицаи близо до Бъкингамския дворец от петък вечер. Това съобщи пресслужбата на Скотланд ярд, цитирана от ТАСС. "Детективите от контратерористичния отдел на столичната полиция разследват случая, който стана снощи, близо до Бъкингамския дворец", се казва в съобщението. В резултат на нападението бяха ранени двама полицаи. Арестуваният е обвинен в нанасяне на тежки телесни повреди и нападение над полицаи. Случаят стана на парадната улица "Мол", свързваща Бъкингамския дворец с площад "Трафалгар". Мястото е притегателен център за туристи, посещаващи британската столица, където през лятото по всяко време има много хора. Към 20,35 ч местно време полицаи предприели опит да арестуват мъж, който бил въоръжен с нож. При задържането двама полицаи получили леки наранявания по ръцете, на пострадалите е оказана медицинска помощ на място, без хоспитализация.    

Заведение във Варна изгоря като факла тази нощ

https://offnews.bg//112/zavedenie-vav-varna-izgoria-kato-fakla-tazi-nosht-663685.html

Заведение на Крайбрежната алея на Варна изгоря тази нощ, няма пострадали хора, съобщи МВР в морската столица. 

Сигналът за пламъците е получен около 2:20 часа на телефон 112. На място са изпратени четири пожарни, които успяват да потушат огъня. На заведението са нанесени значителни материални щети, изгоряла е дървената му конструкция, оборудване, обзавеждане и друго имущество.

Изясняват се причините за пожара. 

140 години от Шипченската епопея

http://www.cross.bg/shipchenskata-epopeya-glava-1553168.html

/КРОСС/ Честванията на 140 години от Шипченската епопея стигат своята кулминация в събота. В този ден си спомняме за героичните боеве на старопланинския връх, а по традиция стотици българи ще изкачат историческия връх, за да отдадат почит на героите, загинали за свободата на България. Отбраната на Шипченския проход в рамките на 6 дни през 1877г остава в историята ни като Шипченската епопея, а и днес си спомняме за българския героизъм с поредица от събития. Провежда се и панихидата в памет на загиналите в шипченските боеве в Соколския манастир. Организирани са туристически походи, детски работилници, историческа въстановка, прожекция на филми и официална част в 12:00 часа. Държавният глава Румен Радев ще участва днес в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът ще се включи в туристическия поход, който ще достигне до връх Шипка. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата. Малко по-късно ще се състои възстановка на шипченските боеве от дружество „Традиция"

Пожарът в Кресненското дефиле се разрасна с около 400 декара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410434

Пожарът в Кресненското дефиле се разрасна с около 400 декараС около 400 декара се е разраснал пожарът в Кресненското дефиле през изминалата нощ. Това съобщи началникът на „Националния оперативен център“ към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) комисар Тошко Бързилов пред "Фокус" за пожара, който вече трети ден бушува в Кресненското дефиле.

Трети ден бушува пожарът край Симитли

http://www.cross.bg/sela-voenni-poveche-1553167.html

/КРОСС/ Пожарът, който бушува в Кресненското дефиле повече от два дни, е овладян от три страни. Пряка опасност за тях няма, предава Нова. Равносметката от четвъртък до днес - евакуирани жители на две села, изгорени повече от 7 хиляди декара горски площи, земеделски земи, сухи треви и храсти. В гасенето на огнената стихия участваха над 500 души - пожарникари, военни, горски служители, доброволци и два военни хеликоптера. Хората от близките села вече могат да се върнат в домовете си, но трябва да минават през пропускателни пунктове, където имената им се записват.  

Родени на 26 авгус

http://www.cross.bg/rodeni-na-avgys-1553166.html

/КРОСС/ Александър Мутафчийски, солист в Държавния музикален театър Александър Цветков, бивш министър на транспорта Велко Йотов, футболен национал от САЩ' 94 Любомир Любенов, олимпийски шампион по кану-каяк Хюсеин Хафъзов, бивш депутат  

20-годишен рани двама полицаи до Бъкингамския дворец

http://frognews.bg/news_140940/20-godishen-rani-dvama-politsai-do-Bakingamskiia-dvorets/

Двама полицаи са били ранени при нападение близо до Бъкингамския дворец в британската столица Лондон, предадоха световните информационни агенции.

Средната лихва на спестяванията на домакинствата в евро се увеличи

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/srednata-lihva-na-spestiavaniiata-na-domakinstvata-v-evro-se-uvelichi-245540/

Лихвените нива на депозитите на фирмите през юли се запазват или падат минимално в сравнение с юни, отчете БНБ

Мейуедър срещу Макгрегър - големият боксов цирк в числа

http://clubz.bg/57638-mejuedyr_sreshtu_makgregyr_golemiqt_boksov_cirk_v_chisla

Тази нощ, след 4 часа българско време, в Лас Вегас е боксовият мач между Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър, така широко коментиран в последните месеци.

Мнозина, най-вече традиционалистите в бокса, го определят като гигантски цирк. И наистина е такъв. По-долу ще се убедите обаче, че целта ще бъде постигната, защото тя е да се генерират пари. Много пари.

А когато в професионалния спорт става въпрос за пари, цената (циркът) често вече е без значение. Нищо, че се прекрачват норми, че този бой прилича на "състезанието" по плуване между Майкъл Фелпс и акула и т. н. и т. н.

Но много от онези, които бълват огън и жупел тези дни, ще седнат да гледат. Сеирът си е сеир и се прави за първи път. Нека кажем какво предстои, ако случайно още не сте разбрали.

Флойд Мейуедър е боксово величие от средните категории с 49 победи и нито една загуба. Така се оттегли непобеден през есента на 2015-а, но се върна, за да участва в шоуто. Тези дни отново си припомнихме, че последният човек, победил Флойд на ринга е... Серафим Тодоров на олимпиадата в Атланта през 1996 г. След това настоящият мултимилионер стана професионалист.

Двамата съперници в едно от шоутата, подгряли мача.

Конър Макгрегър не е боксьор, а състезател от смесените бойни спортове. Той е най-популярният ММА боец с 21 победи и три загуби. Работата е там, че никога не е участвал в боксов мач. Поради което специалистите са на мнение, че няма никакъв шанс срещу Мейуедър. Независимо че ирландецът е на 29 г., а неговият съперник на 40, а преди близо 2 години окачи ръкавиците.

Вижте най-интересните числа покрай поредния "Мач на века":

* 99,95 долара струва услугата pay-per-view ("плащаш, за да гледаш") за мача в САЩ. За първи път тя се предлага и в България - срещу 5,99 лв. можете да гледате мача онлайн. По телевизията ще го предава каналът Mtel Sport 2.

* Очакваните приходи от двубоя възлизат на 700 милиона долара. Тук влизат "перата" pay-per-view, билети за залата T-mobile arena, продажба на фенски артикули, спонсори, реклами, залози и т.н. Така ще бъде подобрен рекорда, поставен от мача Флойд Мейуедър - Мани Пакяо през 2015 г., когато бяха заработени 600 милиона.

* 300 млн. долара очаква да спечели Мейуедър, между 50 и 100 милиона Макгрегър. "Неслучайно ме наричат Мъни Мейуедър", възкликна в типичния си стил на самохвалко спортистът пред "Фокс спортс". Смятан е от мнозина вече за милиардер. $1 милион бe цената, за да поставите логото си върху халата, с който Флойд ще излезе на ринга.

* 4,9 милиона са очакваните заявки за pay-per-view. Предишният рекорд отново се държи от сблъсъка Мейуедър - Пакяо - 4,6 млн.

* 3360 e броят на диамантите върху специалния колан, който ще получи победителят. Наречен е "Коланът на парите". Направен е от кожата на алигатор. Включва още 600 сапфира и 300 емералда.

* 1,2 милиона долара е най-големият залог, направен за боя. Известно е само, че парите са преведени в пункт в щата Невада. И че са за победа на Мейуедър. Залозите са 70:30 процента в полза на американеца.

* 80 милиона долара са очакваните приходи от билети. 20-хилядната зала в Лас Вегас обаче май няма да се напълни.

* 80 200 долара струват най-скъпите билети - местата са край ринга. $500 e цената на най-евтините.

* 26 e броят на победите на Флойд Мейуедър с нокаут.

* 2 сантиметра - разликата в ръста между двамата боксьори. Конър е по-висок - 175 см, срещу 173 за противника му.

Незаконно имущество за над 19 млн. лева е отнето от началото на 2017 г. в България

http://econ.bg/Новини/Незаконно-имущество-за-над-19-млн-лева-е-отнето-от-началото-на-2017-г-в-България_l.a_i.748140_at.1.html

стойност над 19 млн. лева, се разбра от думите на председателя й Пламен Георгиев, цитиран от БНР. "До тук нашата комисия е отнела 19 182 457 лв....

Адриан и Наталия да почерпят

http://frognews.bg/news_140939/Adrian-i-Nataliia-da-pocherpiat/

Православната църква почита паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия. Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения срещу християните.

Япония повишава нивото на заплаха заради изстрелване на ракети от КНДР

https://www.actualno.com/asia/japonija-povishava-nivoto-na-zaplaha-zaradi-izstrelvane-na-raketi-ot-kndr-news_629887.html

Сред поредния случай на изстрелване на ракети от КНДР, Япония реши да повиши нивото на заплаха. Според правителството страната трябва да има готовност за всякакво развитие на събитията. „Премиерът се разпореди да се поддържа високо ниво на бдителност и наблюдение“, к

На 94 г. Шарл Азнавур се кани да пее в Москва

http://clubz.bg/57637-na_94_g_sharl_aznavur_se_kani_da_pee_v_moskva

Шарл Азнавур. Снимка "Площад Славейков"

Прочутият изпълнител на френски шансони Шарл Азнавур ще пее пред руска публика, съобщава БГНЕС.

Той ще излезе на сцена в Москва и Санкт Петербург през пролетта на следващата година.

Азнавур е роден на 22 май 1924 г. в семейство на арменски имигранти в Париж. През своята дългата си кариера той е изнасял концерти в 90 страни, което е абсолютен световен рекорд за концертна дейност.

На 90-годишна възраст, през октомври 2014 г., Шарл Азнавур пя два часа в Москва.  Той обеща, че ще слезе от сцената на 100 години.

Музикантът има почетно с място в американската Зала на славата за автори на песни.
 

"168 часа": Любовта на Брижит и Еманюел Макрон - от училище до Елисейския дворец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408546

"168 часа": Любовта на Брижит и Еманюел Макрон - от училище до Елисейския дворецОще на 15 г. президентът се увлякъл по омъжената г-жа Озиер, която била и майка на негова съученичка Родителите му молят учителката да остави сина им, тя отвръща: "Не мога да обещая нищо" Изпращат го в престижна гимназия в Париж, а на раздяла той й казва: "Каквото и да правите, един ден ще се оженя за вас" Тя има 7 внуци,

Моника Драгнева е новата Мис Варна 2017 (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=358244

На пищен спектакъл по холивудски бе коронясана новата Мис Варна 2017 – Моника Драгнева, която бе избрана сред двадесет и една варненски красавици. Церемонията се състоя в новооткритата зона на Пристанище Варна, пред клуб Senso, където двадесет годишната варненка, впечатли жури и публика с чар, грация и перфектни мерки и получи правото да представи морската ни столица на националния конкурс Мис България в края на тази година.

Честваме 140 години от Шипченската епопея

http://www.moreto.net/novini.php?n=358245

140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 г. отбелязваме тържествено днес на връх Шипка. Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще присъстват на тържествата.

Експерт: Преводачът смекчи думите на Макрон за Полша

http://frognews.bg/news_140938/Ekspert-Prevodachat-smekchi-dumite-na-Makron-za-Polsha/

Българският преводач смекчи думите на Еманюел Макрон по отношение на Полша. Той атакува по много остър начин министър-председателя на Полша. Острата реплика не е случайна. Това каза Стефан Манов по НТ.

Контратерористи поеха нападението до Бъкингамския дворец

https://offnews.bg//sviat/kontrateroristi-poeha-napadenieto-do-bakingamskia-dvoretc-663684.html

Котратерористичният отдел на лондонската полиция пое разследването на снощното нападение с нож срещу полицаи близо до Бъкингамския дворец. 

Двама униформени получиха леки наранявания при опит да арестуват мъж, въоръжен с нож. Детективите от контратерористичния отдел на столичната полиция разследват случая, който стана снощи близо до Бъкингамския дворец“, се казва в съобщението на Скотланд ярд.

Инцидентът стана на улица „Мол“, която свързва Бъкингамския дворец с площад „Трафалгар“ и е притегателен център за туристи от цял свят. 

Простреляният от войници нападател с нож в Брюксел е починал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410428

Простреляният от войници нападател с нож в Брюксел е починалПростреляният снощи мъж, след като нападна войници с нож в Брюксел, е починал. Това заяви белгийската федерална прокуратура, както и че разглежда случилото се като опит за убийство от терористични подбуди, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Говорителка на прокуратурата заяви, че по време на нападението мъжът извикал два пъти "Аллах акбар".

Отбелязваме Световния ден на кучето

https://www.actualno.com/curious/otbeljazvame-svetovnija-den-na-kucheto-news_629886.html

На 26 август се отбелязва Световният ден на кучето. В много страни се организират различни инициативи за малки и големи, чиято цел е да насърчат хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към останалите, които срещат в парк или на път за работа. Кучето се

Вижте къде ще спира токът в Плевен (Планирани прекъсвания на ЧЕЗ в периода 28 август - 1 септември)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-kade-shte-spira-tokat-v-pleven-planirani-prekasvania-na-chez-v-663645.html

ЧЕЗ публикува пълен списък с адресите в област Плевен, на които ще има временни смущения при захранването с електроенергия през следващата седмица.

От компанията осъществяват амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти и всекидневно извършват дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 28 август - 1 септември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

Плевенска област

Община Белене

На 29.08.2017 г. /09:30-16:00 ч./ - Белене: ул. „Малчика“
На 01.09.2017 г. /08:45-09:00 ч.; 09:00-15:45 ч.; 15:45-16:00 ч./ - Божурлук: Албатрос, Албена, Виктория, Даскал Ников, Зорница, Йордан Миланов, Лом, Мургаш, Никола Петков Караников, Огоста, Осъм, Пирин, Прохлада, Рожен, Ропотамо, Сидер Юнак, Средна гора, Тунджа, Хвойна, Черни връх, Шипка
На 01.09.2017 г. /08:45-09:00 ч.; 15:45-16:00 ч./ - Петокладенци: 189004, Веселин Чунев, Витоша, Дунав, Евлоги Чунев, Крум Христов, Огоста, Осъм, Петко Блажев, Пирин, Първи Стоп двор, Рила, Христо Генов, Шипка, Янтра
На 01.09.2017 г. /08:45-09:00 ч.; 15:45-16:00 ч./ - Стежерово: Аксаков, Ал. Константинов, Антон Страшимиров, Асен Златаров, Асен Халачев, Балкан, Беласица, Борко, Вапцаров, Васил Левски, Вежен, Вела Пеева, Виктория, Вл. Заимов, Вл. Тричков, Г. Бенковски, Г. Кирков, Гатю Коларов, Гео Милев, Гоце Делчев, Д. Бендерски, Д. Грънчаров, Данко Великов, Димо Хаджидимов, Дунав, Жданов, Ив. Вазов, Йорданка Николова, Клокотница, Л. Каравелов, Л. Станев, Люляк, Малчика, Маршал Толбухин, Младен Блажев, Морава, Николай Корнев, Петко Денев, Петко Напетов, Пирин, Райко Даскалов, Рила, Ропотамо, Сенко, Стара планина, Стела Благоева, Христо Ботев, Христо Кабакчиев, Христо Смирненски, Цанко Церковски, Яне Сандански
На 01.09.2017 г. /08:45-09:00 ч.; 15:45-16:00 ч./ - Татари: 177014, Алеко Константинов, Бузлуджа, Васил Друмев, Васил Коларов, Васил Левски, Витоша, Г. С. Раковски, Генерал Гурко, Генерал Скобелев, Георги Бенковски, Георги Димитров, Димчо Дебелянов, Дойран, Илинден, Кирил и Методий, Коста Шишманов, Крум Тончев, Любен Каравелов, Н. Й. Вапцаров, Отец Паисий Хилендарски, П. Р. Славейков, Панайот Волов, Първи Стоп двор, Радецки, Рила, Слави Алексиев, Стефан Караджа, Странджа, Хаджи Димитър, Хр. Смирненски, Христо Кърпачев, Цветан Спасов, Шипка

Община Долна Митрополия

На 30.08.2017 г. /09:15-09:30 ч.; 09:30-14:15 ч.; 14:00-14:15 ч./ - Божурица: Александър Стамболийски, Асен Халачев, Беласица, Божур, Бузлуджа, В Левски, Вит, Г Бенковски, Г Милев, Гурко, Иван Вазов, К и Методий, Ком, Мургаш, Мусала, Н Вапцаров, Н Рилски, Надежда, Огоста, Опълченска, П Евтимий, П Р Славейков, Павловец, Пролет, Равнище, Радецки, Раковски, Рила, Руен, Сан Стефано, Свобода, Скобелев, Сопот, Средна гора, Ст Караджа, Стара планина, Странджа, Христо Ботев, Шар планина, Шипка, Ю. А. Гагарин
На 01.09.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Брегаре: Александър Стамболийски, Георги Димитров, Димитър Благоев, Коста Златарев, П. Волов, Христо Ботев
На 31.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Брегаре: Васил Левски, Димитър Благоев, Искър, Любен Каравелов, П. Волов, Хаджи Димитър, Христо Ботев
На 29.08.2017 г. /10:30-12:15 ч./ - Крушовене: 10-ти конгрес, 9-ти септември, Асен Халачев, Васил Топалски, Георги Димитров, Елин Пелин, Йорданка Николова, Кирил и Методий, Климент Охридски, Лиляна Димитрова, Люлин, Неофит Рилски, Панайот Волов, Христо Михайлов
На 29.08.2017 г. /10:30-12:15 ч./ - Славовица, Общ. Долна Митрополия
На 28.08.2017 г. /08:30-16:30 ч./; на 29.08.2017 г. /08:30-16:30 ч./; на 30.08.2017 г. /08:30-16:30 ч./; на 31.08.2017 г. /08:30-16:30 ч./; на 01.09.2017 г. /08:30-16:30 ч./; на 02.09.2017 г. /08:30-16:30 ч./ - Ставерци: Витоша, Георги Бенковски, Георги Димитров, Елин Пелин, Климент Охридски, Н. Й. Вапцаров, Преслав, Средна гора, Стефан Караджа, Цветан Гевезовски, Чиган

Община Долни Дъбник

За периода 28.08.-01.09.2017 г. /08:00-16:30 ч./ - Садовец: Ангел Кънчев, Арда, Бор, Карпати, Кремениш, Леска, Пирин, Роза, Стефан Караджа, Стоян Заимов

Община Искър

На 28.08.2017 г. /08:30-16:30 ч./; на 29.08.2017 г. /08:30-16:30 ч./; на 30.08.2017 г. /08:30-16:30 ч./; на 31.08.2017 г. /08:30-16:30 ч./; на 01.09.2017 г. /08:30-16:30 ч./ - Искър, Общ. Искър: Бенковски, Бр Миладинови, Велко Кръстев, Вит, Георги Димитров, Ернст Телман, Иван Ведер, Кънчо Илиев, Любен Каравелов, Мургаш, Петрохан, Плевен, Родопи, Септември, Страцин, Христо Кърпачев, Чавдарци

Община Кнежа

На 29.08.2017 г. /09:00-12:00 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД/ - Кнежа: Кирил и Методий

Община Левски

На 01.09.2017 г. /08:45-12:15 ч./ - Българене, Общ. Левски: Ангел Бонгалов, Беласица, В Априлов, В Левски, Веселин Кръстев, Витоша, Гео Милев, Георги Бенковски, Георги Кочев, Иван Вазов, Клисура, Крум Драголов, Любен Каравелов, Панайот Хитов, Петко Петков, Пирин, Полтава, Преслав, Рила, Родопи, Сливница, Спас Венков, Средец, Средна гора, Стара планина, Стефан Караджа, Стоян Едрев, Съботин Генов, Христо Ботев, Шипка, Янтра
На 31.08.2017 г. /12:30-16:15 ч./ - Левски, Общ. Левски: Александър Стамболийски, Индустриална
На 30.08.2017 г. /12:15-12:30 ч.; 12:30-15:30 ч.; 15:30-16:00 ч./ - Левски, Общ. Левски: Антон Страшимиров, Васил Априлов, Васил Друмев, Димчо Дебелянов, Йордан Йовков, Княз Александър Батенберг, Пролет, Райна Княгиня, Христо Ботев, Шипка

Община Плевен

На 28.08.2017 г. /08:45-09:15 ч.; 15:30-16:00 ч./; на 29.08.2017 г. /08:45-09:15 ч.; 15:30-16:00 ч./; на 30.08.2017 г. /08:45-09:15 ч.; 15:30-16:00 ч./ - Бохот: 1-ви май, 192008 Над село, IV-860, Ал. Стамболийски, Бачо Киро, Бенковски, Борис Шаранков, Боровец, Бузлуджа, Вапцаров, Васил Левски, Вит, Г. С. Раковски, Ген. Скобелев, Ген. Столетов, Дунав, Иван Вазов, Искър, Кацарска, Кирил и Методий, Любен Каравелов, Марица, Местност Над село, Местност Стадиона, Мусала, Никола Петков, Осъм, Паисий, Петко Д. Петков, Пирин, Пирогов, Радецки, Рила, Средна гора, Стамболийски, Стара планина, Стефан Караджа, Стопански двор, Странджа, Струма, Трайчо Костов, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Ю. А. Гагарин
На 28.08.2017 г. /08:45-16:00 ч.; 08:45-09:15 ч.; 15:30-16:00 ч./; на 29.08.2017 г. /08:45-16:00 ч.; 08:45-09:15 ч.; 15:30-16:00 ч./; на 30.08.2017 г. /08:45-16:00 ч.; 08:45-09:15 ч.; 15:30-16:00 ч./ - Брестовец: УПИ-III-171
На 30.08.2017 г. /08:00-09:00 ч.; 12:00-13:00 ч./ - Буковлък
За периода 28.08.-01.09.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Гривица: Букурещ, Валтер Мъръчиняну, Гео Милев, Георги Кирков, Георги Кочев, Димитър Благоев, Дунавия, Изгрев, Искър, Любен Каравелов, Майор Шонцу, Москва, Подполк Николае Нанкович, Редник Грегоре Йон, Христо Ботев
На 31.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Ласкар: Алеко Константинов, Кратово, Стоян Едрев, Христо Ботев, Христо Смирненски, Чернялка, Шипка
На 01.09.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Ласкар: Ангел Кънчев, Васил Коларов, Васил Левски, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Иван Вазов, Н. Й. Вапцаров, Под село, Рила, Стоп двор, Христо Ботев, Христо Смирненски
На 29.08.2017 г. /08:00-10:00 ч./ - Плевен: Брацигово, Велико Търново, Огоста, Русе/Д-р Бешев/
На 30.08.2017 г. /08:00-09:00 ч.; 12:00-13:00 ч./ - Плевен: България, Българска Авиациа /Индустр., Индустриална зона, Местн. Акчара, Местн. Западна Идустриална зона, Местност Русково Бърдо
На 28.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Плевен: Възраждане, Сан Стефано
На 28.08.2017 г. /10:30-11:30 ч./ - Плевен: Д-р Г. М. Димитров/Н. Гиг/, Захари Стоянов, Кокиче, Котел, Кръстец, Лайка, Орлица, Петър Берон, Ст. Стамболов/Черв. Звез/, Стефан Стамболов, Сторгозия
На 28.08.2017 г. /08:45-09:15 ч.; 08:45-16:00 ч.; 15:30-16:00 ч./; на 29.08.2017 г. /08:45-09:15 ч.; 08:45-16:00 ч.; 15:30-16:00 ч./; на 30.08.2017 г. /08:45-09:15 ч.; 08:45-16:00 ч.; 15:30-16:00 ч./ - Радишево
Тученица: Александър Стамболийски, Васил Левски, Ген. Вл. Заимов, Генерал Гурко, Генерал Колев, Георги Бенковски, Георги Кочев, Дамян Пешев, Кайлъка, Любен Вешков, Местност Пасището, Пирин, Радецки, Рила, Среброструй, Стара планина, Стефан Караджа, Страцин, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Ю. А. Гагарин

Община Червен бряг

На 28.08.2017 г. /09:15-16:00 ч./ - Девенци: 000246, 1-ви май, Ал Стамболийски, Байкал, Бенковски, Бузлуджа, В Левски, Васил Петлешков, Волга, Г Димитров, Ген Скобелев, Д Благоев, Д Дебелянов, Девети май, Добруджа, Драва, Дунав, Крайна-2, Л Бенов, Л Каравелов, М Дринов, Мато Стефанов, Местност Велчов Геран, Мур, Ниш, П Яворов, Пирот, С Киров, Сливница, Ст Караджа, Тодор Каблешков, Украйна, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски; Чомаковци: Отвъде
На 30.08.2017 г. /09:45-16:00 ч./ - Червен бряг: ул. „Иван Вазов“.

Гувернантката: разказ от Здравка Евтимова

https://offnews.bg//nashite-avtori/guvernantkata-razkaz-ot-zdravka-evtimova-663301.html

Майка ми говореше тихо. Приличаше на професор, с очила, изглеждаше прекрасно, между другото, сакото й беше Karen Walker, блузата - Мarc Jacobs, единственото, което я приближаваше до мен, беше мургавият тен, мекотата на движенията, изменчивостта на очертанията, като че тялото й бе съставено от лисичи опашки. От нея се излъчваше тъга, както в мига, когато ми каза, че си отива от света – всъщност беше избягала, беше превърнала София в пристанище, което бе заляла с вълните на самотата си.

- Госпожа Илиева, която може би ще те наеме, е само една от дузината мои платежоспособни клиентки, достатъчно осигурени, за да си позволят услугите ми. Жена с внушително реноме. Разбира се, винаги открито поставям финансовите си условия; госпожа Илиева е достатъчно прозорлива да ги приеме на сто процента. Ти изглеждаш красива – добави небрежно майка ми. – Поразително безвкусни дрехи, но това е обяснимо. Малкият мъртъв провинциален град.

- Благодаря, че ми подаде ръка в труден момент– казах на жената, която бе поела риска да съсипе фигурата си, докато износи една неприятна бременност.

- Мъжът ти те е изхвърлил – предположи тя.

- Да.

- Радвам се, че не го познавам. Тъмен субект с рехаво образование; това, че си жива, е все нещо. Как е дъщеря ти?

Къщата на майка ми беше неголяма, двуетажна, сред красиви борове и добре подрязана морава. Намирахме се в кабинета й – тя беше масажист и гримьор на госпожа Илиева, но можеше да се откаже от заниманията си. В хола спеше възрастен, трудно подвижен господин, когото мама представи като „господин Стоянов, съпругът ми. Заможен човек“.

- Казах на малката, че съм умряла – отвърнах на майка си. – Както каза на мене ти, когато бях на нейните години.

- Тя хубава ли е?

- Да – подадох й една фотография. Момичето беше в черна фланелка, черни панталонки, дълга, рошава коса, като вълче. Майка ми погледна фотографията, не каза нищо и ми я върна.

- Всъщност, подготвила съм ти изненада. Детето, за което ще се грижиш, след ... около трийсет секунди ще дойде тук. На мой терен. Ако не се харесате – това е съвсем меко казано, но всъщност не е необходимо да говорим меко. Ако малката те одобри, майка й, госпожа Илиева, ще те наеме да се грижиш за нея с всички екстри, произтичащи от това. Говоря по същество – господинът, който те е изхвърлил от колата си, поради това че си отказала да удовлетвориш физиологичните му потребности, събуди интереса на госпожа Илиева. Готова е да ти предложи добра сума, ако й предоставиш информация за контакт с въпросния джентълмен. Би искала да го ползва за физиологическа утеха.

Станах от стола. Не беше нужно да се овладявам, усещах го - както трън в петата, като температура от 40 градуса - този глас ме убиваше. Това сако Karen Walker, блузата Мarc Jacobs, сивкавата дървесина, с която бяха облицовани стените, мраморът по пода. Скъпият диван. Тук миришеше на смърт – не красива и светкавична, а смърт, която полека и внимателно дълбае плътта под Karen Walker. Тръгнах към вратата от сиво дърво.

- Няма къде да отидеш – каза майка ми. – Доколкото си го представям, а вярвай ми, аз си представям хората много точно, мъжът ти си е довел някоя здрава и силна жена, която не му отказва физическа близост, както и редица минаващи границата на възприетото експерименти - нейната проницателност ме изплаши. В паметта ми беше заседнал спомен – мама беше успяла да изплаши съседките само за половин ден. Четеше мислите им – а може би хладната й наблюдателност, съчетана с отмъстителност, я водеше до изводи, от които ги побиваха тръпки. Нямаше приятелки, нямаше приятели, както и аз нямах. – Но ако все пак решиш да си отидеш, защото тук усещаш мирис на смърт като мен, вземи това – тя ми подаде плик за писмо. Сигурно беше сложила пари – Хиляда лева. Знаеш, че не съм щедра. Ако останеш, няма да ги получиш. При госпожа Илиева ще получаваш десетократно повече – още не беше завършила изречението докрай и в стаята нахлу висок възрастен господин в безупречен костюм, след него като каруца със зеле, с тракане на яки подметки, връхлетя момиче. По-голямо от моята дъщеря с няколко години. Може би само беше по-едро. Майка ми небрежно пъхна плика в джоба на халата си.

- Ти ли ще ме гледаш? - попита момичето, стисна юмруци, изпъна ги напред - два костеливи тарана - и се юрна срещу мен. Юмруците се целеха в корема ми и ако не бях отскочила встрани, щяха да се забият малко под ребрата. Момичето – в никакъв случай не беше дебело, дори набито не беше - просто чекмедже, натъпкано с енергия. То се блъсна в един от фотьойлите, преобърна го и с гръм и трясък се размаза по гръб на пода. След секунда скочи. Усилията на господина в скъпия костюм да го озапти не дадоха никакъв резултат.

- Ще се бием ли? – кресна момичето и преди да имам време да въздъхна, то скочи върху мене, стисна ме за гърлото с две ръце, захапа лявата ми буза така болезнено, че щях да изгубя съзнание. Малкото танкче не изгуби нито секунда, ритна ме веднъж, така неочаквано, толкова остро, че от гръб се изтърколих по корем, то светкавично стъпи на гърдите ми с тежката си маратонка и викна:

- Ако не можеш да ме събориш, няма да те наемам да ме гледаш, лигла такава.

Просната на земята едва сега забелязах, че в стаята освен фотьойлите нямаше никакви мебели и стените бяха облицовани с вата на височина над метър. Мама сигурно знаеше какво ще сътвори ангелчето, но въобще не си бе направила труда да ме предупреди. Типично в нейния стил.

Когато бях малка, веднъж, само веднъж, ме беше извела на разходка. Тя вървеше пред мене лека както сега - не човек, а сноп лъчи. Крачехме сред зелена трева. Тя вървеше напред, по едно време усетих, че краката ми се навлажняват, но си помислих: ако е опасно, тя ще ми каже да спра. Не ми каза, аз затънах в кал – много гъста и лепкава. Тя не дойде да ме извади от тресавището, лека като сянка на комар отиде под някакво дърво на хвърлей камък от мене. Аз загазих по-дълбоко, „Мамо, мамо“ - развиках се, но тя седеше под дървото, гледаше ме, докато се гърчех в тихата тиня в най-новата си рокличка. Винаги ми е купувала скъпи дрехи и обувки.

- Какво е това! – извиках аз и обърнах глава към прозореца.

- Какво? - попита ангелчето. Сграбчих го за маратонката. То бе малко по-голямо от собствената ми дъщеря, дръпнах крака, като че скубех паламида – това е една бодлива трева, която аз и баща ми плевяхме, след като майка ми излъга, че ще умре. Той плевеше паламида, натъпкваше пръстите си с тръни и вечер ги киснеше в ракия, за да не пие за нея, да не ми повтаря – „Майка ти, майка ти“, докато един ден тя изчезна. Аз се научих да плевя много добре. 

Така дръпнах розовата маратонка на хлапето, че то се търкулна като капак на пробита тенджера. Злорадо се надявах - дано си е строшило крака, но не беше. Скочих като спусък, вдигнах крак и колкото и грозно да изглежда на всички – разбира се, че беше грозно, ужасеният поглед на господина с черния костюм го доказваше - отпуснах цяло стъпало върху яките гърди на хлапето и казах:

- Ако искаш да те гледам, ще се държиш възпитано. Изчадие такова.

- Изчадие такова! - детето изкрещя, изпаднало в див възторг. – Чуваш ли какви гадости говори тя! Страхотна е. – ангелчето погали крака ми, опита се да го ухапе, но аз натиснах с две ръце раменете й към пода. Бяха жилави като арматура.

- Ана! – викна детето и посочи с брадичка възрастната масажистка, майка ми. – Обади се на мама веднага. Кажи й, че я харесвам. Наемам я.

Мака ми естествено се казва Ана, аз се казвам Ана и дъщеря ми се казва Ана – не зная защо това име отива при всички жени в рода – та майка ми, която допреди десет минути се държеше като съпруга на фараон или шеф на банка, изведнъж се превърна в тиха и кротка женица, цялата изтъкана от мас, усмивки и нежност.

- Елизабет, мъничката ми – подхвана тя с милия глас, с който приказваше на наглите хлапаци в село, които крадяха черешите ни. – Мили деца! - милите деца я обичаха, а тя пръскаше черешите с отрова и те получаваха страшна диария. – Елизабет, помисли сериозно, детето ми. Дали Ана ще успее да се грижи за тебе добре, дали ще бъдеш щастлива с нея, дали мама ще бъде доволна от тебе. Елизабет, помисли за мама – при споменаването на думата „мама” малкият алигатор се сви – така се свиваше кучето ни, когато някой го удареше най-неочаквано с камък. Вече разбрах – силният човек в ситуацията беше майка й. – Хайде, мое слънчево момиче – приказваше мама. - Нека сега те запозная официално с Ана. Тя може да говори на английски, нали Ана?

- Ано! – викна хлапето и се навря в мене. – Наемам те. Може да ме целунеш.

- Но аз не искам да те целувам, Елизабет – обърнах се към нея аз.

- Няма значение ти какво искаш и какво не искаш – детето ме гледаше със сините си големи очи, които светеха – в този миг, поне така ми се стори – много уверено. – Важното е аз какво искам. Щом мама ти плаща да ми се подчиняваш, ще се подчиняваш.

Гледах детето, красиво момиче, маратонки Nike, дънки Livis for Little Girls, блузка – не пожелах да прочета марката върху дискретното светлосиньо етикетче. Момичето протегна ръка, потупа ме по бузата и нареди:

- Хайде, не губи време. Целувай ме.

В този миг се намеси белокосият в безупречния черен костюм:

- Госпожо, чухте, че сте наета. Моля, целунете младата госпожица и ме последвайте. Имам честта да ви закарам при госпожа Илиева, за да уточните с нея финансовите параметри на вашето възнаграждение.

- Принцесо – изрече гальовно мама. – Ти си най-красивото дете на света, нали знаеш това? – а аз си мислех за черешите, които пръскаше с отрова.

- А ти си най-красивата дъртуша на света – каза детето и позволи на майка ми да го целуне.

- Аз съм Валерий – представи се мъжът, докато мама и хипопотамчето се разделяха, мама толкова блага, че гърлото ми се залепи от сладост. – Госпожа Илиева не одобрява жените да се представят по дънки като някои уличници. Облечи си пола. Ако краката ти са хубави – господинът в костюма, който с идеално сресаната си коса беше изваден от филм за графове и графини, ме огледа сякаш аз бях крава, а той кравар в село Друган. – Ти си хубава, с дребна кост, а това не е добре. Няма да се понравиш на госпожа Илиева, освен ако.... но всичко струва пари.

- Нямам пари – казах му. Дори краварят не гледа така кравите в село Друган. Краварят ги псува, по понякога им говори и с добро.

- А какъв беше този плик, който Ана ти подаваше? Не е с изрезки от вестници, нали?

- С изрезки от вестници е – казах аз.

- Двете с майка ти не се обичате – хвърли кукичка във въздуха човекът от английския сериал за аристократи. – Досега дори не бе споменавала, че има дъщеря. Госпожа Илиева беше много любопитна – и аз също. Знаеш, има начини за разплащане, чрез които само жена може да плати. Аз съм склонен да помисля в тази посока.

В този миг енергичното момиче и майка ми влязоха в стаята, майка ми – изящна като чаша за кафе от скъп порцелан. Без никакво предупреждение хлапето се отскубна от ръцете й, скочи и се стовари като самосвал с отпадъци пред мене.

- Искам да ме носиш – оттук до колата – заяви хлапето. – Хайде, вдигай ме.

- Ти ще ме носиш – казах аз. – Хайде, вдигай ме.

- Луда ли си? – удиви се хлапето. – Аз плащам да ме гледаш. Трябва да изпълняваш всичко, защото аз ти давам пари.

В този миг видях как лицето на иконома – кръстих го така, защото подобни екземпляри са стари приятели на нейно величество кралската особа във филмите, които бях гледала - та лицето на иконома се стопи в безкрайна усмивка, толкова искрена, че човек без да ще изпитваше желание да получи разстройство.

- Хайде, звездичке – изрече господинът, който тъкмо ми разкриваше някои подробности по дамските разплащания. – Хайде, ще отидем до мама и мама ще обясни на тази жена как трябва да се държи с тебе.

- Аз вече съм голяма и мога да се разпоредя сама – заяви хлапето. – С една селянка ако не мога да се справя, значи съм тъпа. Но аз не съм.

- Колко гувернантки сменихте от началото на годината, Валeрий? – попита майка ми и възрастният потече като разтопено олово към нея и целуна ръката й. – Осем, мила. Осем кифлички за три месеца - Той вдигна поглед към майка ми и ми се стори, че след обувките му закапа сироп. – Ти сигурно не си във възторг от дъщеричката си, щом си я предложила за гувернантка на Елизабет.

- Не съм – мама се усмихваше, но усетих в гласа й мирис на печени бадеми, а това е ароматът на смъртта. Не зная как глас може да има аромат, но мама умееше да сложи в гласа си гвоздеи, скъп дезодорант и руини на стара къща. В тази къща беше изгоряло едно дете – аз.

За секунда забравих, че нямам пари, нямам къща, нямам съвсем нищо, освен обещание за плик от писмо с две банкноти, които никога нямаше да получа. Зарязах английския иконом и възрастната дама - леден зъбер за мене, топъл шал за малкото ангелче, дори не се обърнах назад, защото не желаех да я запомням такава – фина, красива, без очи, бледа. Знаех, че ще се връщам в мислите си към този ден – тъмен като черна рана в хълбока на старо куче. Щеше да ми е мъчно, че тази красива жена никога не ми бе пожелавала: – „Дано изкараш шестица на контролното по математика днес.“ Не бях усетила как съм отворила вратата, разбрах, че вече минавам край блестящия черен джип, с който ме бяха докарали. Майка ми е търпелива, никога няма да тръгне след някого – да му подхвърли плика с две банкноти. 

Спомням си - изгарях от температура. Тя не викаше лекаря, „Ще се справиш без антибиотик“, повтаряше. Умирам – шепнех, усещах миризмата на изгорели бадеми навсякъде в гърдите си, в устата си, тя ме изпълваше както паяжината изпълва старо мазе, както ракията изпълва шишето, както раната е пълна с кръв. Но не умрях, след час-два температурата почна да спада от само себе си. Баща ми седеше до мене и плачеше. Той беше силен колко шепа кал, горкият. Спомням си една неясна картина - големият тънък като строшен зъб човек плаче, но не посмяваше да ми даде антибиотик.

Горкият изряден счетоводител, винаги се подчиняваше, но този път ме прегърна и заедно изгоряхме в моята температура. Може би слабостта му изгори болестта, не зная. Много обичаше мама – какъв банален глагол. Той не можеше да върже обувките си без нея. Дишаше с нейните бели дробове, виждаше с нейните ириси, мен възприемаше като част от нея. И когато тя ми каза, че ще умре и изчезна от къщи, той се разболя от пиене. Накрая изчезна някъде – дали умря, или майка му, моята баба, го прие, за да угасне бавно пред нея, дали някоя добродушна глупава жена го прибра, за да лекува неизлечимите му рани, не зная. И днес не ми е известно дали е жив. Мислех си за баща си, за този мекушав, прекрасен човек, за сълзите му, които ме спасиха от мириса на бадеми, за това как хубаво ръцете му се разтвориха и задържаха смъртта.

- Чакай! – белокосият мъж, който знаеше къде да приказва като Чарлс Дикенс и къде да си пожелае дамско заплащане, сграбчи раменете ми. Едва когато ме разтърси, осъзнах, че под тъпия ми нос се случва произшествие.

Малката гаубица лежеше на земята и риташе с крака. Като забеляза, че я гледам, нададе пронизителен писък – съскане на бормашина и вой на куче, което хрипти, но едва ли има намерение да умира. Такъв мощен глас в дете на на нежна възраст като нейната - направо изумително.

- Не я пускай да си ходи – пищеше момичето. – Не съм й разрешила. Върни я тука. Заповядам ти.

Белокосият господин въобще не се церемони, нито се поколеба. Грабна ме, като че бях кутия с обелки от картофи, и ме захвърли до брадичката на виещото момиче.

- Не плачи, скъпа – изрече майка ми така нежно, че хлапето зарева с удвоена - не, с удесеторена сила.

Господинът с аристократично бялата коса енергично бръкна в джоба си, извлече една стиска банкноти – обичам такива действия, още повече - бях забелязала, че банкнотите са столевки. Не ми допадна, че ги хвърли в лицето ми. Обичам парите, но не ми е по сърце някакъв иконом самозванец да ги запокитва в устата ми. Изправих се без никакво бързане, казах му възпитано:

- Извинете – и отново поех към изхода. Малката ревна. Този път майка ми и белокосият ме настигнаха едновременно. Усетих как в джобовете на дънките ми потъват обнадеждаващи снопчета.

- Говори с момиченцето, моля – изрече мама така хладно, като че езикът, хранопроводът, устата и всичките й вътрешни органи бяха замръзнали.

Приближих се до легналото хлапе, което беше намокрило килима – много красив наистина – откакто се помня, боготворях вкуса на мама. Тя наистина умееше да съчетава багри, хора, ветрове. Умееше да улавя миризмата на неизбежния край.

- Стани – казах на момичето. – Отиваме при майка ти.

Най-неочаквано малката забрави сълзи, викове и писък, скочи и преди да се усетя какво възнамерява да стори, измъкна едното снопче банкноти от джоба ми.

- Половината пари са мои – изрече хладно тя. – Ако не се бях разциврила, нито ти, нито аз щяхме да изкараме стотинка.

Подхвърли една стотачка на мама и продължи:

- Обичам те, Ана. Изпий един фреш с моите пари – след това, сякаш майка ми се бе разтворила в ресните на килима, я забрави, приближи се до белокосия, ритна го с всички сили в кокалчето на левия крак и изрече спокойно: - Валерий, ти се провали. Позволи на тази да ни разиграва. Една селянка.

Беше ми приятно да наблюдавам как възпитаната физиономия на иконома се огъна в усмивка – гъсеница, която някой пробожда с пирон, това беше лицето на изискания господин.

- Ще ти покажа каква селянка съм – казах на дребната. Не си мисли, че си нещо друго, освен разглезено парцалче.

Момичето отвори уста, вперило поглед в лицето ми. Първо писна пронизително, с което изненадваше единствено шишенцето с препарат срещу комари, които майка ми беше включила в контакта. Малката обаче внезапно промени решението си, плю, сви ръцете си в юмруци и литна в див плонж към гърдите ми. Дръпнах се десет сантиметра встрани, тя профуча край мене като джип и се заби в стената. Добре че майка ми предвидливо я бе облицовала в нещо, подобно на вата. Белокосият отново ме сграбчи без никакъв коментар, без поглед, като че бях кофа с кална вода и каза:

- Елизабет, сега можеш да я биеш. Държа я.

Майка ми, изящната порцеланова фигурка, въобще не реагира, наблюдаваше как малкият шмайзер свива ръцете си в юмрук и ме блъска в корема, а белокосият, силен, непоклатим, ме бе стиснал и не можех да помръдна вежди. Но устата можех. - Ако ме удариш още веднъж, както не мога да се предпазвам, значи си страхлива. Само червей бие вързани жени.

Момичето приближи до мене, цялото усмихнато, като че гледаше пеперудки и зайчета.

- По-добре да съм червей и да те бия – каза тя. – Дръж я по здраво, Валерий. Изпуснеш ли я, ще използвам електрошок на врата ти, когато се приберем у дома.

- Мила Елизабет, помисли дали е умно да се напрягаш заради една дрипава селянка – намеси се мама с оня ласкав глас на човек, масажиращ задните части на много звезди.

- Ако ме удариш, няма да стана твоя гувернантка – обадих се аз. – Зная как се приспиват пилета. Мога да те науча. Мога да те науча да се катериш по въже и да яздиш кон.

- А можеш ли да ме научиш да коля пилета и да паля опашката на коня? - Неочаквано малката отпусна ръце, приближи до мен и подхвърли през рамо към майка ми: - Дай ми бадеми, Ана. Мама ми е казвала, че когато човек трябва да мисли за важно решение, трябва да яде бадеми - след малко щуката се усмихна. – Предлагах на Миралая, предишната ми гувернантка, да се ритаме. Давах й по двеста лева на ритник и тя се радваше да ги получи. Ако ме обучиш да приспивам пилета и да ги ритам като топки за ръгби, ще ти давам по триста лева. И ти ще се радваш да получиш парите. Мама ме е научила, че парите купуват костите на всеки.

Майка ми дойде с купичка бадеми, белокосият не охлаби хватката, притискаше здраво главата ми към земята, малката ядеше хладнокръвно, без да бърза, и пускаше солта и люспите от бадемите върху главата ми.

- Добре – реши тя. – Валерий, пусни я. Искам да ме научи да приспивам пиле. Много си елементарна - обърна се към мене тя. – Не можеш ли да сетиш, че вече мога да яздя. Конят ми струва колкото сто такива като тебе. Добре. Ще кажа на мама да те наеме за моя гувернантка, но ще ти викам „тъпа селянка“.

Белокосият ме пусна, аз се протегнах, направих две упражнения за отпускане на мускулатурата и казах на малката:

- Можеш да ми викаш „тъпа селянка“, разбира се. Но какво ще си помислят хората за тебе и за майка ти, като чуят? Че майка ти няма пари и може да си позволи само тъпа селянка да се грижи да дъщеря й?

Малката зина.

- Дай ми още бадеми – нареди тя на майка ми, без да я поглежда. Жалко за ласкавия глас на мама, жалко за фината й фигура. Това момиче я хвърляше, мокра и смачкана, някъде върху килима, може би под килима. Изящната порцеланова фигурка донесе бадеми, щуката започна да дъвче, изведнъж нещо й хрумна.

- Добре, ще ти викам Ведрана – взе решение детето.

- Ведрана беше много мила котка – обади се белокосият човек в скъпия костюм. – Много я харесвах.

- Пет пари не давам дали я харесваш, или не – заяви момичето. – Мама ти плаща не да харесваш котката ми, а да ми служиш. Тръгваме. - Тя поклати глава и извика: – Реших. Ще я кръстя Съдрана.

Майка ми и белокосият, две навити на пружина играчки, се размърдаха едновременно.

- Заповядайте, госпожо Съдрана – учтивия белокос иконом ми целуна ръка. – Колата е паркирана пред входа в началото на моравата. Госпожа Илиева ви очаква.

Осмото издание на София диша стартира днес, Иван Шопов и Авигея закриват феста

https://offnews.bg//kultura/osmoto-izdanie-na-sofia-disha-startira-dnes-ivan-shopov-i-avigeia-zak-663672.html

Второто издание за 2017 г. на фестивала за градска култура „София диша“, който за осма поредна година ще освободи от движение централни улици в града, за да отвори пространство за изкуство и култура, стартира днес и ще продължи до утре с атрактивна и интересна програма.

Августовското издание на "София диша" ще се проведе на площад "Свети Александър Невски" в София. 

На площада ще бъдат обособени шест тематични зони - зона "България", творческа зона, базарна зона, детска зона, релакс зона и спортна зона. 

Из различните зони ще се натъкнем на ръчно изработен порцелан, селекция от отбрани вина, музикални уроци за деца и възрастни – пиано, китара, вокали и уъркшоп по калиграфия. 

За децата ще има много интересни игри и забавления. По време на фестивала те ще могат да създадат свое чудовище от рециклирани материали, ще могат да направят и собствен катапулт и да разберат как работи.

Фестивалът ще бъде закрит от едни от най-нашумелите напоследък творци - Иван Шопов и народните певици от "Авигея", които ще представят шоуто си на 27 август.

Те ще представят проекта си "Канатица", който пожъна огромен успех в българските културни среди. 

За повече информация посетете фейсбук страницата на "София диша" или официалния сайт на събитието

Ефективни ли са фотоволтаиците

http://dnes.dir.bg/news/USA-zamarsjavane-fotovoltaitzi-26289002

Фотоволтаиците през последните години стават все по-достъпни и ефективни. Доколко, обаче, производството на електроенергия с тях е ефективно?

Успехът се дължи на много неща...

http://www.cross.bg/dulzhi-yspehut-neshta-1553129.html

/КРОСС/ Успехът се дължи на много неща - на късмет, на упорита работа, на подкрепа и съвети от приятелите. Но най-вече се дължи на едно нещо - да продължиш да ставаш, след като си паднал. - Марк Уорнър

"Синдром К"-измислената болест,спасила десетки евреи

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/sindrom-k-izmislenata-bolestspasila-desetki-evrei-6073087

Тримата лекари Сасердоти, Боромео, Осичини и целият болничен персонал на „Fatebenefratelli“ спасяват редица животи при нацистката окупация на Рим

Още един ключов съветник напусна екипа на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410426

Още един ключов съветник напусна екипа на ТръмпЗаместник-съветникът на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Себастиан Горка напуска Белия дом, след като обяви, че подава оставка, съобщават световните агенции. Горка потвърди новината пред АП, но отказа да обсъжда причините. Американското издание "Федералист" публикува откъси от молбата му за напускане.

Исторически ден: 140 години от боевете на Шипка

https://www.vesti.bg/bulgaria/istoricheski-den-140-godini-ot-boevete-na-shipka-6073092

Във връзка с програмата се ограничава движението на превозни средства, преминаващи по пътя Габрово – Шипка – Казанлък

Заведение на Крайбрежната алея на Варна изгоря до основи тази нощ

http://www.barometar.net/89409/

Около 02:20 часа, тази нощ, на телефон 112, е постъпил сигнал за горящо заведение, разположено на плажната алея на Варна, съобщават от пресцентъра на полицията в морската столица. На място са изпратени четири противопожарни автомобила, които овладяват огъня и успяват да го потушат. Няма пострадали хора, на заведението са нанесени са значителни материални щети, изгоряла […]

Въвеждат организация на движението в София заради планинско бягане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410423

Въвеждат организация на движението в София заради планинско бяганеВъвежда се организация на движението в София във връзка с провеждане на традиционното състезание по планинско бягане днес. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Сборният пункт на участниците в състезанието по планинско бягане е на алеята при хотел „Хилтън”. Стартът на състезанието ще бъде даден в 9.00 часа на 26 август 2017 г.

Битката с пожарите в Кресненското дефиле и Сакар продължава

https://offnews.bg//112/bitkata-s-pozharite-v-kresnenskoto-defile-i-sakar-prodalzhava-663683.html

С около 400 декара се е разраснал пожарът в Кресненското дефиле през изминалата нощ, опасност за хората и населените места няма. евакуираните се върнаха по къщите си.

Нещата са под контрол. Работи се постоянно с булдозери, правят се просеки, прокарват се пътища за придвижване на техниката“, каза началникът на „Националния оперативен център“ към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) комисар Тошко Бързилов, цитиран от Фокус. На мястото в момента работят 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, 85 служители на българската армия, горски работници, служители на Регионалната дирекция по горите, Югозападното предприятие – 230 човека, уточнява той. 

Пожарът в Сакар все още не е локализиран, съобщиха от областната администрация в Хасково. 

В силно пресечената местност пожарът се гаси основно на ръка. От вчера на обяд до тази сутрин пламъците унищожиха 2000 декара сухи треви, нискостеблена растителност и лесонепригодни площи. Няма преки загуби за селските стопани, няма имуществени загуби. Пожарът е далече от селата и няма застрашени хора.

Страните от ЕС започват да връщат бежанци в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=358243

Съюзниците от Европейския съюз започват да връщат в Гърция мигранти, които са влезли на територията на съюза след март тази година и са поискали политическо убежище, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА и ТАСС. Според изданието само Берлин е изпратил близо 400 искания за връщане на мигранти.

Ураганът Харви вече е от четвърта степен, достигна бреговете на Тексас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410413

Ураганът Харви вече е от четвърта степен, достигна бреговете на ТексасАмериканският Национален център за ураганите заяви, че ураганът Харви е достигнал четвърта степен, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според центъра скоростта на ветровете, които носи със себе си Харви, е 209 км/ч. Синоптиците я определиха като "животозастрашаваща буря". Над 15 000 души на борда на три круизни кораба,

Макрон дойде, видя и победи! Бойко Борисов полегна на петлите за дъмпинга на европейския пазар!

http://pogled.info/bulgarski/makron-doide-vidya-i-pobedi-boiko-borisov-polegna-na-petlite-za-dampinga-na-evropeiskiya-pazar.88721

/Поглед.инфо/ Полският премиер Беата Шидло определи варненските изявления на френския президент за Полша като арогантни. Това е реакция на държавник с лично и национално достойнство, за разлика от българските васали, раболепно полегнали пред арогантния Макрон.

Мощен ураган връхлетя Тексас

http://www.mediapool.bg/moshten-uragan-vrahletya-teksas-news268468.html

Ураганът Харви връхлетя крайбрежието на американския щат Тексас. Това се очаква да се окаже най-мощният ураган, връхлитал американското крайбрежие в изминалите 13 години. Властите предупреждават за застрашаващи живота условия и на някои места наредиха провеждането на задължителни евакуации, съобщиха световните агенции.   За период от малко повече от два дни Харви се трансформира от буря, която дори не попадаше в категорията ”тропическа“ до ураган от 4-та степен (при максимална пета) със скорост на ветровете от 209 км/ч. Метеоролозите описaха урагана като ”застрашаваща живота буря.“   Според националния център за наблюдение на ураганите.максималната скорост на вятъра, носен от урагана, достига до около 60 м/с. Той се движи на северозапад към вътрешността на щата със скорост от около 3.6 м/с.    Очакваните катастрофални наводнения накараха Националната служба по метеорология да заяви, че части от Тексас могат да останат необитаеми в продължение на седмици. Хиляди са изоставили домовете си по брега и са се насочили към вътрешността на щата. Някои са си тръгнали по-рано от работа, за да се запасят с продукти. Училища са затворили врати, десетки полети бяха отменени. По местни медии жители казаха, че не искат да мислят с каква гледка ще се сблъскат след като бурята отшуми.   Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA) призова жителите да си заредят телефоните и да следят публикациите й онлайн. По предполагаемия път на урагана са осигурени вода, храна и вещи от първа необходимост. АП съобщава, че на места в Тексас и съседния щат Луизиана се предлага подслон без заплащане или с намаления за тези, които се евакуират.   Президентът Доналд Тръмп е говорил с губернаторите на Тексас и Луизиана и е уверил, че могат да разчитат на федерална помощ. В същото време в петък той обяви бедствено положение в Тексас. Засегнатият район се счита за дом на индустрията за добиване на гориво, която също се принуди да спре дейностите си пред бедствието – нещо, което може да доведе до покачване цената на бензина в цялата страна.   Последното подобно бедствие бе ураганът Уилма от октомври 2005-та, ударил Източното крайбрежие. Тогава загинаха 87 души. През същата година, през август, друг ураган – Катрина – опустоши Ню Орлиънс и доведе до смъртта на почти две хиляди души. Последният ураган от 4-та степен в САЩ (Чарли) удари Флорида през август 2004 - та.

Соцрефлекси, гларусна освободеност, нескрито себелюбие

http://clubz.bg/57636-socrefleksi_glarusna_osvobodenost_neskrito_sebelyubie

За един ден вчера чухме и видяхме какво ли не:

словесни бисери и панаирна жизненост, 

шопски хумор и гларусна освободеност, 

булгар, булга-ар и и ний сме дали нещо на света,

соцрефлекси и първични инстинкти, 

глобална мода и локален ентусиазъм, 

широки пръсти и пренебрежение към протоколни детайли, 

спонтанна игривост и предозирано заиграване,

импровизирани жестове и неподкупна лъчезарност,

детско любопитство и ненаситна веселба, 

скрито задоволство и нескрито себелюбие, 

окриленост за приемането ни като равни и убеденост, че не падаме по-долу, даже напротив,

показване кой е равен сред първите и доказване кой е пръв сред равните у нас. 

Отгоре на всичко - събиране накуп и вдигане на куб на всичко като наръкуване, нацелуване, напрегръщане и напотупване на разните там Берлускони, Камерън, Меркел и Юнкер...

А какво остава за цели шест месеца председателство...

Коментарът е от фейсбук профила на Николай Слатински. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Северна Корея е изстреляла три балистични ракети с малък обсег

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-e-izstrelyala-tri-balistichni-raketi-s-malak-obseg-news268467.html

Северна Корея е изстреляла три балистични ракети с малък обсег. Както изглежда, две от тях са имали неуспешен полет, а трета се взривила почти веднага след изстрелването си. Това заяви американската армия, както и че те не са били заплаха за Северна Америка или Гуам, съобщи Ройтерс.   "Първата и третата ракета, изстреляни в 23,49 ч в петък и 00,19 ч в събота, са имали неуспешен полет. Втората е изстреляна в 00,07 ч и както изглежда, се е взривила почти веднага", заяви Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ. Съобщените часове са според местното време на Хаваите, където е разположена щабквартирата на командването.   По негови данни изстрелванията са извършени в района на Кхитхеньон, Северна Корея.   След ракетните пускове японският премиер Шиндзо Абе разпореди правителството и съответните ведомства и структури да бъдат бдителни и готови за всякакво развитие на събитията, за да защитят живота и имуществото на гражданите, заяви пред журналисти главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, цитиран от ТАСС.   Това е стандартна процедура при изстрелвания на ракети от Северна Корея. По думите на Суга ракетите не са представлявали непосредствена заплаха за Япония.    Източник от японското правителство заяви, че то предполага, че изстрелванията са извършени в рамките на севенокорейско военно учение.   Ройтерс отбелязва, че това става по време на провеждащите се ежегодни южнокорейско-американски военни учения.

Живакът скача над 30 градуса

http://frognews.bg/news_140937/Jivakat-skacha-nad-30-gradusa/

Живакът днес ще скочи над 30 градуса. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Мъж нападна с нож британски полицаи близо до Бъкингамския дворец

http://www.mediapool.bg/mazh-napadna-s-nozh-britanski-politsai-blizo-do-bakingamskiya-dvorets-news268466.html

Мъж нападна с нож двама британски полицаи близо до Бъкингамския дворец, съобщиха световните агенции.   Мъжът е задържан за причиняване на тежка телесна повреда и нападение над полицаи. Служителите на реда са леко пострадали. .  Според съобщените данни около 20,35 ч местно време полицията опитала да задържи мъж с нож на улица "Мел", която се намира близо до Бъкингамския дворец.    "При задържането двама полицаи били ранени", посочва полицията.   Случаят стана на парадната улица "Мол", свързваща Бъкингамския дворец с площад "Трафалгар". Мястото е притегателен център за туристи, посещаващи британската столица, където през лятото по всяко време има много хора. .   Няма пострадали граждани. На пострадалите полицаи е оказана медицинска помощ на място, не се е наложила хоспитализация.   Контратерористичният отдел на лондонската полиция (Скотланд ярд) пое разследването.

Китай огласи амбициозен план срещу смога

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/26/3030825_kitai_oglasi_ambiciozen_plan_sreshtu_smoga/?ref=rss


Китай се ангажира да намали средната концентрация на запрашаване на въздуха с над 15 % годишно през зимните месеци в общо 28 северни града, в които замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ2.5) е много сериозен проблем. Властите са изчислили, че с това темпо ще успеят да отговорят на ключовите цели за справяне със смога в страната. Това съобщава Министерството на околната среда в Китай, цитирано от агенция "Ройтерс".<br /><br />Ведомството излезе със специален план за...

Ново ислямистско нападение в Брюксел

http://www.mediapool.bg/novo-islyamistsko-napadenie-v-bryuksel-news268465.html

Мъж напада двама войници в Брюксел, след което бе застрелян, съобщиха световните агенции.    Според първоначална информация нападателят е сомалиец. Той е бил въоръжен с нож и е извикал "Аллах Акбар" (Бог е велик). Войниците са с леки наранявания.   Нападението е станало на булевард "Емил Жакман" към 20.15 часа местно време.   Нападателят е бил прострелян и по-късно е починал, съобщи белгийската федерална прокуратура.   Според прокуратурата случаят е опит за убийство от терористични подбуди, предаде Ройтерс.   Нападателят е бил 30-годишен и не е бил познат на властите.   Мерките за сигурност в белгийската столица са засилени след серията смъртоносни атентати там през последните години. 

Вижте къде ще спира токът в област Ловеч (Планирани прекъсвания на ЧЕЗ в периода 28 август - 1 септември)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-kade-shte-spira-tokat-v-oblast-lovech-planirani-prekasvania-na-663644.html

ЧЕЗ публикува пълен списък с адресите в област Ловеч, на които ще има временни смущения при захранването с електроенергия през следващата седмица.

От компанията осъществяват амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти и всекидневно извършват дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 28 август - 1 септември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

Ловешка област

Община Априлци

На 29.08.2017 г. /12:30-16:00 ч./ - Априлци, Общ. Априлци: „Младост“/Видима/
На 28.08.2017 г. /09:00-15:00 ч./; на 29.08.2017 г. /09:00-15:00 ч./; на 30.08.2017 г. /09:00-15:00 ч./; на 01.09.2017 г. /09:00-15:00 ч./ - Априлци, Общ. Априлци: Мядна/Острец/, Русалийски проход/Острец/

Община Ловеч

На 28.08.2017 г. /09:15-15:30 ч./; на 29.08.2017 г. /09:15-15:30 ч./; на 30.08.2017 г. /09:15-15:30 ч./; на 31.08.2017 г. /09:15-15:30 ч./; на 01.09.2017 г. /09:15-15:30 ч./ - Славяни: Александър Стамболийски, Васил Петлешков, Доктор Петър Берон, Искър, Княз Александър I Батемберг, Патриарх Евтимий, Свети Иван Рилски, Свети Климент Охридски, Спартак, Стефан Стамболов, Тракия
На 28.08.2017 г. /08:45-15:45 ч./; на 29.08.2017 г. /08:45-15:45 ч./; на 30.08.2017 г. /08:45-15:00 ч.; 15:30-15:50 ч./ - Катунец: 36662. 308. 15 Местн Горна Ялия, Ангел Кънчев, Асен Златаров, Бачо Киро, Братя Миладинови, Буковец, Васил Априлов, Васил Левски, Вит, Георги Бенковски, Георги С. Раковски, Гоце Делчев, Детелина, Евлоги Георгиев, Здравец, Иван Вазов, Искър, Казанджийска, Кирил и Методий, Кокиче, Котел, Любен Каравелов, Люлин, Македонска, Максим Горки, Места, Местност Драго Дол, Осъм, Пенчо Славейков, Пирин, Присоето, Първи май, Републиканска, Рила, Родопска, Росица, Стара планина, Стефан Караджа, Струма, Топалска, Трети март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Черковна, Шипка, Юмрукчал, Янтра
На 28.08.2017 г. /08:45-15:45 ч./; на 29.08.2017 г. /08:45-15:45 ч./; на 30.08.2017 г. /08:45-15:00 ч./ - Ловеч
На 28.08.2017 г. /14:00-16:00 ч./ - Ловеч: Местност Печковец
На 30.08.2017 г. /09:00-09:30 ч.; 15:00-15:30 ч./; на 31.08.2017 г. /09:00-09:30 ч.; 15:00-15:30 ч./ - Брестово, Общ. Ловеч: Александър Бойчев, Братойска, Братя Ватеви, Васил Левски, Вежен, Витоша, Влашка, Волов, Георги С. Раковски, Дойран, Доктор Найден Стефанов, Здравец, Каймазка, Канаджийска, Карапетровска, Кованджиевска, Коларска, Крайхристовска, Крайчанска, Лальо Винчев, Мазлевска, Местност Горни Каменец, Местност Райкова Стубла, Могилска, Оборище, Одрин, Орешковска, Осми март, Отец Паисий, Перущица, Пиронковска, Пирот, Пряспа, Родопи, Селище, Славовска, Станчевска, Стара планина, Стойчо Мазлев, Странджа, Топалска, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Църковна, Чаталджа, Чурковска, Шейново, Шипка, Ялмовска; Горно Павликене: Александър Стамболийски, Антон Иванов, Бачо Киро, Васил Левски, Васил Петлешков, Велко Баев, Георги Бенковски, Георги С. Раковски, Димитър Благоев, Димитър Грънчаров, Иван Вътев, Йорданка Николова, Любен Каравелов, Малчика, Местност Майренец, Местност Чапаровец, Нейко Баев, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Панайот Волов, Патриарх Евтимий, Петко Петков, Подем, Поп Богомил, Професор Кънчо Цафаров, Сергей Румянцев, Стара планина, Стефан Караджа, Страцин, Тодор Михов Христов, Тодор Табаков, Трети март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Янко Забунов; Изворче: Местност Горен Бабаковец; Катунец: Кирил и Методий; Къкрина: Александър Стамболийски, Ангел Кънчев, Андрея Арабаджиев, Антим I-ви, Асен Златаров, Братя Миладинови, Васил Левски, Вяра, Георги С. Раковски, Денчо Цонев, Доктор Никола Сяров, Дружба, Еделвайс, Зарезанска, Илинден, Кирил и Методий, Ловджийска, Марин П. Луканов, Мария Сиракова, Местност Кайнака, Неофит Рилски, Николчо Цвятков, Оборище, Отец Паисий, Панайот Волов, Панайот Хитов, Патриарх Ефтимий, Петко Генчев Петков, Райна Княгиня, Родината, Розова долина, Столетов, Сяро Глабиняков, Сяро Цонев, Тодор Кирков, Трети март, Хан Крум, Хан Омуртаг, Христо Ботев, Христо Иванов-Големия, Христо Цонев-Латинеца, Цар Асен Първи, Цар Иван Шишман, Цар Калоян, Цачо Сяров; Ловеч: Военно Поделение, Местност Бабаковец, Местност Клетища, Местност Печковец, Местност Сливек, Местност Сливешки ливади, Южна Индустриална зона; Прелом: Александър Стамболийски, България, Васил Левски, Георги С. Раковски, Местност Хаджовото, Отец Паисий, Панайот Волов, Петко Р. Славейков, Христо Ботев; Сливек: Александър Стамболийски, Васил Левски, Любен Каравелов, Марин Георгиев, Минерален Извор, Панайот Волов, Петър Граматик, Тодор Кирков, Трети март, Хаджи Димитър, Хисарска, Христо Кърпачев
На 30.08.2017 г. /09:30-09:45 ч.; 15:45-16:00 ч./; на 31.08.2017 г. /09:30-09:45 ч.; 15:30-15:45 ч./ - Стефаново, Общ. Ловеч: Априлци, Васил Левски, Георги Бенковски, Георги Сава Раковски, Двата Бора, Иван Вазов, Иван Йонков Врацанлията, Магильов, Малиновска, Местност Бекерска Кория, Пейо К. Яворов, Радой П. Цанков, Райна Княгиня, Растът, Резя, Селищен дол, Средока, Хаджи Димитър, Хаджийска, Христо Ботев, Церът, Червен бряг, Шарбанци, Шипка, Яница; Прелом: България, Васил Левски, Иван Вазов, Пролет, Стадион, Трети март; Малиново, Общ. Ловеч: Александър Стамболийски, Бачо Киро, Бреза, Васил Коларов, Васил Левски, Велковска, Гайдар Кольо, Георги Бенковски, Георги Мамарчев, Георги С. Раковски, Гребена, Даскал Спас, Димитър Талев, Дунав, Захари Стоянов, Иван Вазов, Изгрев, Искър, Липа, Любен Каравелов, Люлин, Местност Юртлука, Панайот Волов, Патриарх Евтимий, Пейо К. Яворов, Пенчо Славейков, Пиперска, Пирин, Плиска, Под Усоито, Росица, Стара планина, Стоян Заимов, Христо Ботев; Българене, Общ. Ловеч: Ганчо Начев, Ганчо Павлов, Георги Тинков, Дядо Радоя Мариаша, Иванка Карагечева, Илко Ст. Ганков, Йордан Хубавенков, Кулата, Ловджийска, Марин Гърбов, Марин Пенков, Митю Комитата, Мичо Стоянов, Мочор, Неделки, Никола Комитата, Павел Станчев, Пенко Грозев, Пенко Христов, Присоето, Радой Минковски, Селище, Стоян Господински, Стоян Котански, Стоян Луканов, Тодор Цачев, Христо Ботев, Цачо Павлов, Цвятко Пеев, Цвятко Цачев; Дъбрава, Общ. Ловеч: Васил Левски, Горски пътник, Илинден, Местност Каптажа, Трети март, Чер Недялко, Шести септември
На 30.08.2017 г. /15:30-15:50 ч./ - Каленик, Общ. Угърчин: Бачо Киро, Васил Левски, Витоша, Ген. Скобелев, Ген. Радецки, Ген. Столетов, Дунав, Здравец, Караджата, Кирил и Методий, Любен Каравелов, Местност Ялията, Отец Паисий, Пенчо Славейков, Рила, Средец, Христо Ботев, Шипка; Ловеч: 43952. 533. 118, Акация, Бачо Киро, Васил Героя, Витоша, Възрожденска, Габрака, Гозница, Дълбокия път, Дядо Дончо, Искър, Люлин, Местност Бабаковец, Местност Кючука, Местност Червен бряг, Младост, Момина Сълза, Момчил войвода, Нарцис, Ната Стоянова, Освобождение, Пано Рогозаров, Пладнище, Подп. Александър Кусев, Райкова Кошара, Ракита, Синчец, Тодор Чернев, Цар Иван Александър, Червен бряг, Чуклата, Янтра; Орляне: Акация, Александър Стамболийски, Васил Левски, Габровска, Георги Бенковски, Градинките, Дунав, Калето, Македонска, Местност Исака, Панайот Волов, Розова долина, Стефан Караджа, Тодор Каблешков, Трети март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Шести май; Радювене: Александър Стамболийски, Ангел Кънчев, Арда, Асен Златаров, Балика, Балчик, Бенковски, Ботев връх, Бранковска, Бузлуджа, Бялка, Васил Левски, Велко Йонов Караджов, Веслец, Ветрен, Витоша, Вълко Тодоров, Вълко Цанов, Вълчо Гетов, Гео Милев, Горномалянска, Горча, Гробарска, Дебелец, Димитър Благоев, Драва, Дългуша, Захари Стоянов, Иван Вазов, Иванова Могила, Искър, Камчия, Кирил и Методий, Козл0Дуй, Козя Стена, Ловешка, Любен Каравелов, Марагидик, Марин Колев, Марица, Местност Динковското, Милин камък, Митю Комитата, Никола Д. Петков, Опълченска, Панайот Волов, Перущица, Петко Д. Петков, Пирин, Полето, Първа, Първи май, Радецки, Райко Даскалов, Раковски, реката, Република, Рила, Родопи, Росица, с. Радювене Цех, Сергей Румянцев, Скобелевска, Стефан Караджа, Стоян Едрев, Стоян Заимов, Тодор Каблешков, Тодор Кирков, Тодор Маринов, Топлик, Тополница, Трети март, Христо Ботев, Христо Вълков, Христо Смирненски, Христо Ясенов
Община Луковит
За периода 28.08.-01.09.2017 г. /08:00-16:30 ч./ - Карлуково: Александър Стамболийски, Ангел Кънчев, Байкал, Бачището, Бачо Киро, Бор, Бузлуджа, Васил Левски, Вежен, Георги Бенковски, Георги Иванов, Георги Иванов, Георги Раковски, Градище, Девети май, Дико Илиев, Дико Илиев, Дунав, Желю войвода, Здравец, Здравец, Иван Ангелов, Иван Ангелов, Изгрев, Искър, Кап Петко войвода, Кокиче, Лале, Латко Лилов, Младост, Оборище, Околовръстен път, Орляк, Отец Паисий, Петко Петков, Петър Берон, Петър Трантеев, Пролет, Работническа, Райна Княгиня, Сергей Румянцев, Стара планина, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Христо Андреев, Юрий А. Гагарин; Петревене: Александър Стамболийски, Александър Стамболийски, Бор, Бреза, Васил Левски, Ген. Гурко, Георги Сава Раковски, Здравец, Златна Панега, Иван Вазов, Иван Стефанов, Местност При Панега, Радецки, Розова долина, Сергей Румянцев, Синчец, Софроний Врачански, Хаджи Димитър, Хаджи Димитър, Хан Аспарух, Цар Освободител; Торос: Бузлуджа, Валето, Вишиндол, Дило Йотов, Кичера, Мелнична, Пейо К. Яворов, Стоян Георгиев, Цар Симеон

Община Тетевен

На 31.08.2017 г. /09:30-13:00 ч./ - Български Извор: 112005, Александър Стамболийски, Васил Левски, Георги Бенковски, Мах. Солун, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Райна Княгина, Хемус
На 01.09.2017 г. /09:30-13:30 ч./ - Васильово: Александър Стамболийски, Васил Левски, Георги Бенковски, Георги Димитров, Иван Цачев Василев, Илия Кръстев, Суходолска, Христо Андреев, Юрий А. Гагарин
На 28.08.2017 г. /09:30-15:30 ч./; на 29.08.2017 г. /09:30-15:30 ч./; на 30.08.2017 г. /09:30-15:30 ч./; на 31.08.2017 г. /09:30-15:30 ч./; на 01.09.2017 г. /09:30-15:30 ч./ - Глогово: 020009, 2204, Водна, Георги Бенковски, Еделвайс, Иван Вазов, Къдрева, Люляк, Мах. Водна, Местн. Три Могили, Местност Мастяк, Местност Ратлака, Христо Ботев
На 30.08.2017 г. /09:30-14:00 ч./ - Глогово: Местност Ратлака, Пенка Михайлова, Хаджи Димитър, Христо Ботев
На 31.08.2017 г. /09:00-15:00 ч./ - Тетевен: Махала Глотното, Махала Скрибътна, Местност Атанашкото, Местност Върбака, Местност Глотното, Местност Пейков дол, Местност Преграда, Местност Присоето, Местност Просеченик, Преграда
На 01.09.2017 г. /09:30-13:30 ч./ - Тетевен: Местност Атанашкото
На 01.09.2017 г. /09:15-13:00 ч./ - Черни Вит: Васил Левски, Местност Остриля, Нейо Крачунов, Остриля

Община Троян

На 01.09.2017 г. /09:00-15:30 ч./ - Борима: Бочо Дуковски, Георги Бенковски, Девети септември, Димитър Рачев, Здравец, Космос, Марин Банковски, Минко Дочев, Пашалан, Петко Дочев, Стефан Караджа, Тинко Симов, Христо Ботев
На 29.08.2017 г. /09:00-14:00 ч./ - Добродан: Гара Добродан, Местн. Доброданското
На 30.08.2017 г. /12:30-15:30 ч./ - Дълбок дол: Бреза, Васил Христов, Гробарска, Мерата, Местност поляната, Орех, Петър Стойков, Поникът, Първи май, Средни Дял, Старата чешма, Стойко Цочев, Тошко Тодоров, Трифонова Усойна
На 30.08.2017 г. /09:15-12:00 ч./ - Дълбок Дол: Иван Дончев, Извънградска, Първи май, Чучура
На 28.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./; на 29.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Калейца: Васил Ватев, Дамян Банчев
На 28.08.2017 г. /09:00-15:00 ч./; на 29.08.2017 г. /09:00-15:00 ч./; на 30.08.2017 г. /09:00-15:00 ч./; на 01.09.2017 г. /09:00-15:00 ч./ - Орешак, Общ. Троян: Мах. Баба Стана
На 31.08.2017 г. /08:00-08:30 ч.; 16:00-16:30 ч./ - Троян, Общ. Троян: 73198. 144. 25, 73198. 158. 104. 1, 73198. 158. 124, Ген. Карцов, Изгрев, Кв. Попишка, Лисичи Дупки, Лъгът, Мах. Малка Рибна, Нейчо войвода, Поч. Дом Капина, Тиха, Христо Смирненски, Шести септември
На 29.08.2017 г. /08:15-08:30 ч./ - Троян, Общ. Троян: Амбарица, Ген. Карцов
На 28.08.2017 г. /08:30-09:00 ч.; 15:30-16:00 ч./ - Троян, Общ. Троян: Крайречна
На 30.08.2017 г. /09:00-16:00 ч./; на 01.09.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - Троян, Общ. Троян: Мах. Голяма Рибна
На 29.08.2017 г. /08:00-16:00 ч./; на 30.08.2017 г. /08:00-16:00 ч./; на 31.08.2017 г. /08:00-16:00 ч./ - Черни Осъм: Амбарица, Девети септември, Жилища на Горското стопанство, Общ. ДЗ Обнова, Първи май, Стара планина

Община Ябланица

На 28.08.2017 г. /09:30-15:30 ч./; на 29.08.2017 г. /09:30-15:30 ч./; на 30.08.2017 г. /09:30-15:30 ч./; на 31.08.2017 г. /09:30-15:30 ч./; на 01.09.2017 г. /09:30-15:30 ч./ - Ябланица, Общ. Ябланица: Ангел Кънчев, Вежен, Възраждане, Ген. Гурко, Георги Бенковски, Георги Раковски, Дунав, Здравец, Искър, Кв. 54 Пл. Възраждане, Лисец, Мико Петков, Оборище, Рила, Симеон Велики, Скобелев, Средна гора, Хан Аспарух, Хан Крум, ул. „Христо Ботев“.

Пожарът в Сакар не е овладян

http://frognews.bg/news_140936/Pojarat-v-Sakar-ne-e-ovladian/

Пожарът в Сакар все още не е локализиран. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Хасково.

За двуезичните хора времето тече по различни начини, откриха учени

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/26/3030820_za_dvuezichnite_hora_vremeto_teche_po_razlichni/?ref=rss


Хората, които владеят повече от един език, усещат времето по различни начини от хората, които говорят само един език, установиха учени в съвместно проучване на университети в Ланкастър и в Стокхолм, цитирано в "Индипендънт".<br /><br />Фактът, че двуезичните хора могат да използват различни правила, за да опишат вербално една и съща ситуация, променя начина, по който работят мозъците им. Съзнателно или не, те превключват постоянно между двата езика и това влияе на...

На 26 август...

http://www.cross.bg/voiina-vtorata-svetovna-1553128.html

/КРОСС/ 1071 г. - Селджуците, ръководени от Алп Арслан, нанасят тежко поражение на Византийската империя в Битката при Манцикерт.1278 г. - Ладислау IV и Рудолф I побеждават Отакар II в битката при Марсово поле в тогавашна Моравия.1346 г. - Стогодишната война: Състои се Битката при Креси между средновековните кралства на Англия и Франция, в която английските стрелци с дълги лъкове показват военно превъзходство пред френските арбалетчици и тежковъоръжени рицари.1466 г. - Разкрит е заговор срещу Пиеро ди Козимо Медичи във Флоренция, ръководен от Лука Пити.1498 г. - Микеланджело получава поръчка за Пиета.1768 г. - Капитан Джеймс Кук отплава от Англия на борда на Ендевър.1778 г. - Първото документирано изкачване на Триглав - най-високия връх в Словения.1789 г. - Във Версайския дворец е приета Декларацията за правата на човека и гражданина.1858 г. - Първите новини предадени чрез телеграф.1862 г. - Американска гражданска война: започва Второто сражение при Бул Рън.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Край на Втората битка при Шипка.1883 г. - Вулканът Кракатау изригва и причинява огромни цунами, които разрушават селищата на островите Ява и Суматра в Индонезия, убивайки 36 000 души.1886 г. - Княз Александър Батенберг е принуден да абдикира от българския престол.1914 г. - Първа световна война: Германската колония Тоголанд е нападната от френски и британски войски, които я превземат след пет дни.1920 г

Запознават варненските младежи днес с ползите от спорта

http://www.moreto.net/novini.php?n=358232

Спортна инициатива на открито, целяща да запознае младежите с ползите от спортните дейности и превенция на агресията сред младежта, организират във Варна. Мероприятието се финансира от Министерството на младежта и спорта. Събитието ще се състои на Морска гара от 09.

Северна Корея изстреля три балистични ракети

http://frognews.bg/news_140935/Severna-Koreia-izstrelia-tri-balistichni-raketi/

В събота сутринта Пхенян извърши нови ракетни изпитания. Американските военни съобщиха, че са били изстреляни три балистични ракети с малък обсег, като две от тях са избухнали по време на полета, докато третата се е взривила „почти веднага“. Американските власти подчертаха, че нито една от ракетите не представлява заплаха за Северна Америка или за тихоокеанската територия на САЩ Гуам.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване