Учени откриха нова вреда от злоупотребата с антибиотици

http://dnes.dir.bg/news/antibiotitzi-vreda-26300169

Ирландски учени откриха, че злоупотреба с антибиотици уврежда чревната микрофлора и предизвиква нарушения в психическото здраве, в частност тревога и депресия.

Варненската библиотека спира работа от утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=358299

Регионалната библиотека във Варна няма да работи с читатели от утре - 28 август до 3 септември, припомня Moreto.net. Книгохранилището ще отвори отново врати на 4 септември. Причината за ограничението е ежегодната профилактика на фондовете.

Две европейски директиви спрели депортацията на имама, организирал атентата в Барселона

http://www.cross.bg/direktivi-samo-sati-1553295.html

/КРОСС/ Испанските власти са се опитали да депортират мюсюлманския духовник Абделбаки ес Сати, за когото се смята, че е бил ръководител на терористичната клетка, която извърши двете нападения в Барселона и Камбрилс, вследствие на които загинаха 16 души. Това е трябвало да стане през през 2014 година по обвинение в наркотрафик, пише Daily Express, цитиран от „Фокус". Местен съдия е заявил, че две европейски директиви дават право на Абделбаки ес Сати да остане в страната, тъй като не представлява „сериозна заплаха". След като съдът е решил да го остави в Испания, имамът е започнал да радикализира младите мъже, който са формирали терористичната клетка, която извърши атентата в Барселона. Писмен документ разкрива, че съдия Пабло де ла Рубия е блокирал депортирането на Абделбаки ес Сати на основание европейското законодателство. Въпросните директиви са 2003/109/EC и 2001/40/EC. Според тях страните-членки могат да депортират само неевропейски граждани, които „представляват сериозна заплаха за обществения ред и националната сигурност". Съдията е решил да не депортира имама, тъй като той е бил съден само веднъж и се е опитвал да се „интегрира" в испанското общество. „Въпреки че деянието на обвиняемия е сериозно, има само едно обвинение, което е старо. Заподозреният работи в Испания, което демонстрира желанието му за интеграция в испанското общество", е заявил съдията относно молбата за депортация

377 жени са убити от мъжете си в Турция от 2010 г. досега

http://frognews.bg/news_141012/377-jeni-sa-ubiti-ot-majete-si-v-Turtsiia-ot-2010-g-dosega/

В Турция от 2010 г. досега 377 жени са били убити, докато са в процес на развод или са разделени със съпрузите си. С всяка изминала година убийствата при домашно насилие в южната ни съседка се увеличават, сигнализират правозащитници, цитирани от БТА.

377 жени са убити от мъжете си вТурция от 2010 г. досега

http://frognews.bg/news_141012/377-jeni-sa-ubiti-ot-majete-si-vTurtsiia-ot-2010-g-dosega/

В Турция от 2010 г. досега 377 жени са били убити, докато са в процес на развод или са разделени със съпрузите си. С всяка изминала година убийствата при домашно насилие в южната ни съседка се увеличават, сигнализират правозащитници, цитирани от БТА.

Археолози откриха магазини от преди 2000 години в Анталия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412000

Археолози откриха магазини от преди 2000 години в АнталияПри разкопки на древния град Аспендос край турския град Анталия археолози откриха помещения от преди 2000 години, за които се предполага, че са били използвани като складове или магазини, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.  Античният Аспендос, чийто театър и други сгради привличат голям брой туристи,

Стивън Кинг блокира Доналд Тръмп, за да не гледа "То"

http://www.cross.bg/trump-king-donald-1553294.html

/КРОСС/ Стивън Кинг отвърна на президента на САЩ Доналд Тръмп и го блокира да не гледа предстоящия филм „То" и сериала „Господин Мерцедес". И двете продукции са екранизации по романи на световноизвестния писател. Той ги пуска и в профила си в Туитър. Но явно не за всички или поне не за Тръмп. Кинг отдавна се изявява като критик на милиардера, заради което беше блокиран от Тръмп в официалния профил на президента. Сега последва и отговорът на Кинг. „Доналд Тръмп ме блокира в Туитър. Аз го блокирам да гледа „То" и „Господин Мерцедес". Без клоуни за теб, Доналд. Хвърли се в сам в пространството", написа Кинг в социалната мрежа.

Испанци донесоха победата на Челси над Евертън

https://offnews.bg//futbol/ispantci-donesoha-pobedata-na-chelsi-nad-evertan-663763.html

Челси нанесе първа загуба на Евертън от началото на сезона, след като шампионите победиха "карамелите" с 2:0 в мач от 3-ия кръг на английската Висша лига.

"Сините" от Лондон свършиха работата си още до почивката, когато след испански комбинации, вратата на Пикфорд поразиха Сеск Фабрегас и Алваро Мората.

Футбилистите на мениджъра Роналд Куман не предложиха нищо интересно в атака преди почивката и Челси заслужено взе аванс в 26-ата минута. Фабрегас направи сполучливо двойно подаване с Мората, след което диагоналният му изстрел порази далечния ъгъл на Джордан Пикфорд.

Пет минути преди края на първото полувреме испанският нападател удвои, след като засече с глава меко центриране на Сесар Аспиликуета.

Все пак Евертън можеше да се върне в мача малко след началото на втората част. Уейн Рууни напомни за себе си с хитър пас за Сандро Рамирес, който обаче от отлична позиция не може да преодолее Куртоа.

В 59-ата минута Педро пропусна да отбележи трети испански гол, след като отне от Сандро пред наказателното поле на гостите и стреля, но встрани от целта.

Към края Евертън опита някакъв натиск, но първо Уилямс стреля неточно с глава, а след това Куртоа спаси опасен удар на Идриса Гай.

Успехът изкачи Челси до 5-то място във временното класиране, само на три точки от лидера Манчестър Юнайтед.

Румънците и българите ходят най-рядко на театър, опера и балет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411993

Румънците и българите ходят най-рядко на театър, опера и балетРумънците, поляците, гърците и българите ходят най-рядко на концерт, театър, опера и балет, като едва 6,7 процента от населението на Румъния посещават най-малко четири пъти годишно подобни представления, според данни на Евростат за 2015 г., цитирани от БТА. Словенците посещават най-често представления на живо, като през 2015 г.

Петима алпинисти загинаха в австрийските Алпи

http://frognews.bg/news_141011/Petima-alpinisti-zaginaha-v-avstriiskite-Alpi/

Петима алпинисти загинаха в австрийските Алпи, съобщи Австрийският Червен кръст. Злополуката е станала днес при връх Габлер източно от Инсбрук.

Миньор Перник защити битите в Пазарджик свои фенове

https://offnews.bg//futbol/minior-pernik-zashtiti-bitite-v-pazardzhik-svoi-fenove-663765.html

Ръководството на Миньор (Перник) разпространи декларация за организацията на футболната среща от третия кръг на Югозападната Трета лига с отбора на Хебър (Пазарджик), играна вчера в Пазарджик. Шефовете на "чуковете" застават зад своите привърженици и осъждат опитите за прехвърляне на вината от болната на здравата глава, относно инцидентите в началото на мача между Хебър и Миньор, се казва в документа.

"По време на футболната среща грубо бе нарушена Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС сезон 2017/2018 година и бяха застрашени здравето и животът на привържениците на Миньор, твърдят от клуба. Според перничани заради небрежност от страна на клуба домакин и делегата на БФС Валентин Борисов се е стигнало до ексцесии в сектора за гости, които по чудо не са завършили със смърт.

В дните преди двубоя Миньор (Перник) се постара да изпълни разпоредбите на нормативните документи и предприе всички мерки, за да се избегнат подобни инциденти, а именно:
- Хебър, в лицето на Борис Димитров, е бил информиран, че привърженици от Перник ще пътуват за мача.
- Чрез ОДМВР - Перник полицията в Пазарджик също е била уведомена.
- Обявен е приблизителният брой зрители, начин на придвижване и час на тръгване.

Необяснимо защо усилията ни се оказаха напразни, питат от Миньор. Според ръководството на "жълто-черните" напрежението е нараснало минути преди първия съдийски сигнал на Волен Чинков и то е било породено от различната цена на билетите за домакини - 3 лева, и гости 5 лева, с което е бил нарушен чл. 33, т. 6 от Наредбата, за което дежурният делегат е бил уведомен своевременно, декларира Миньор. Категорията място в клетката за гости в никакъв случай не може да се сравни с останалите сектори на ст. "Георги Бенковски", където цената за вход бе 3 лева, уверяват перничани.

В същото време привържениците на Миньор са били атакувани физически от около 50 човека местни запалянковци, които пробягали около 200 метра от срещуположната трибуна без никакво усилие от страна на охранителната фирма да ги спре. Феновете на Хебър нахлули в клетката и се стига до сбиване с гостите, сред които има и деца, твърдят от Миньор. Закъснялата реакция на дежурния делегат на БФС за помощ от страна на полицията, която е била извън стадиона, до голяма степен допринесе за грозните сцени, ранените зрители и спирането на мача за около 5 минути, декларира ръководството на гостуващия клуб.

Още преди началото на футболната среща е било ясно, че не е спазен чл. 32 от Наредбата на БФС, въпреки взетите мерки от страна на ФК Миньор. Според чл. 33 на Наредбата Хебър като домакин, освен задълженията си по чл. 28 носи и особена отговорност за осигуряване на ред и сигурност в спортната зона преди, по време и след провеждането на срещата. От клуба домакин не бяха изпълнили чл. 13. (1) от Наредбата за сигурността на спортните обекти и ЗООРПСМ, както и Наредба щ 8121з-647 от 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.

Според ръководството на Миньор лошата организация при гостуванията на отбора от страна на клубовете-домакини се превръща в опасен рецидив през последните години, а пернишкият клуб е несправедливо наказван, заради чужда немарливост. Подобни са били случаите в Ботевград и Самоков през миналото първенство.

Миньор е клуб с близо вековна история и за разлика от много други отбори се радва от подкрепата на своите фенове навсякъде из България. Ние, като ръководство на този славен клуб, ще продължим да настояваме за спазване на нормативните документи, свързани с реда и сигурност по стадионите, защото здравето и живота на всеки един наш привърженик е по-важно от всичко", заключават ръководителите на пернишкия клуб.

Германия и Франция планират данък Google

https://offnews.bg//sviat/germania-i-frantcia-planirat-danak-google-663764.html

Франция и Германия планират да предложат нов данък върху интернет гигантите, за да платят те „честна контрибуция“ във всяка страна, където печелят, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер, съобщава AFP, цитирана "Фокус". 

„Ще разкрием нов план с германските ни партньори по време на следващата среща на финансовите министри в Талин“, заяви министър льо Мер относно плановете за нови данъци за технологичните гиганти Google, Apple, Facebook и Amazon.

„Предлагаме да се вземат приходите на тези големи компании като изходна точка и да се използват за определянето на нивото на данъка, така че въпросните фирми да платят това, което трябва на хазните на всяка държава, където изкарват пари“, заяви той.

Коментарът на льо Мер идва след като Гугъл избегнаха 1,15 милиарда евро данък, изискван от Франция. Гугъл не платиха този данък, тъй като според съда, компанията не може да бъде таксувана във Франция.

Как Китай модернизира паричната си политика?

http://www.investor.bg/analizi/9/a/kak-kitai-modernizira-parichnata-si-politika-245573/

С леко имперско вдъхновение Пекин се насочва към по-пазарна лихвена система

Почина режисьорът на „Тексаско клане“

http://frognews.bg/news_141010/Pochina-rejisjorat-na-Teksasko-klane/

Почина режисьорът Тобе Хупър, известен най-вече с филми на ужасите като „Полтъргайст” и „Тексаско клане”, съобщи БГНЕС. Той си отиде на 74-годишна възраст. Причината за кончината му все още не е обявена.

Най-малко осем души загинаха в Алпите през уикенда

http://www.mediapool.bg/nai-malko-osem-dushi-zaginaha-v-alpite-prez-uikenda-news268506.html

В Италия и Австрия най-малко осем души са загинали при злополуки в Алпите през уикенда. Трима италиански алпинисти загинаха в италианските Алпи през уикенда, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В неделя двама италианци загинаха при падане по време на изкачване на ледник в парк Адемело Брента близо до Тренто. Те са били част от група от девет души, съобщи агенция АНСА. В събота друг италианец загина, след като попадна под срутили се скали в района на Валтелина близо до границата с Швейцария. Австрийският Червен кръст съобщи, че петима алпинисти са загинали в австрийските Алпи. Злополуката е станала в неделя при връх Габлер източно от Инсбрук. Петимата загинали били част от шестчленна група. Шестият е тежко ранен и е откаран с хеликоптер в болницата на Шварцах, съобщи Франс прес. За момента не е известна причината за смъртта на петимата алпинисти, нито националността им.  

Жертвите на природната стихия в Тексас се увеличават (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/zhertvite-na-prirodnata-stihiia-v-teksas-se-uvelichavat-snimki-2044638

Пет са вече жертвите на природната стихия Харви в американския щат Тексас, съобщи местният вестник "Хюстън кроникъл", цитиран от ТАСС и БТА. Става дума за загинали в Хюстън и околностите на града. Властите проверяват обстоятелствата на смъртта им, за да установят дали тя е следстви

НИМ ще пренася старинна църква от времето на Иван Асен II

http://www.cross.bg/myzeii-dimitrov-istoricheski-1553293.html

/КРОСС / Националният исторически музей реши да придобие старинната църква в с. Беренде. Това съобщи за Агенция „Фокус" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. „Музеите обикновено се снабдяват с движими паметници на културата, но Националния исторически музей реши да придобие старинна църква. Това се прави по света, но в България не се е. За какво става дума? В село Беренде, близо до Годеч, има разкошна малка църква, която е пред рухване. В нея има стенописи от цар Иван Асен II, заедно с негови надписи. Църквата е световно известен паметник, има стенописи от 13 в.", обясни проф. Димитров и уточни, че дълго време се е чудил защо църквата не се реставрира и не се превърне в културно-исторически обект. „ Убедих се, че там е невъзможно да се направи каквото и да е било. Църквата е построена в края на един дол, до там е много трудно да се стигне дори пеша, камо ли да се извършва реставраторска дейност - по стенописи, икони, по сградата. Реших да постъпя по най-елегантния начин, както се прави напоследък по света. Както е известно египтяните пренесоха храмовете от долината на Асуан, другаде също направиха подобни неща", каза още той. „Италианска фирма, строяща на „Позитано" някакъв обект, с нейни разноски бяха пренесени две гробници в Националния исторически музей. Укрепени са и сега всеки може да ги гледа и да им се радва

В Турция: Стотици мъже убиват жените си, присъдите след това са леки

http://www.moreto.net/novini.php?n=358296

В Турция от 2010 г. досега 377 жени са били убити, докато са в процес на развод или са разделени със съпрузите си. С всяка изминала година убийствата при домашно насилие в южната ни съседка се увеличават, сигнализират правозащитници, цитирани от БТА.

"Челси" забрави за кризата с лесна победа над "Евертън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/27/3031614_chelsi_zabravi_za_krizata_s_lesna_pobeda_nad_evertun/?ref=rss


Шампионът "Челси" се отърси след колебливото начало на сезона, белязано от поражение за "Къмюнити шийлд" и шокираща загуба на "Стамфорд Бридж" от "Бърнли" и надделя над "Евертън". Лондончани стигнаха до успеха с 2:0 сравнително лесно, като двете попадения, дело на Фабрегас и Мората паднаха до почивката.<br /><br />Антонио Конте можеше да разчита на Фабрегас, който се завърна след контузия, а от първата минута започна и Педро....

Седем къщи са изгорели при пожара в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/region/article/6411988

Седем къщи са изгорели при пожара в Кресненското дефилеСедем къщи са изгорели в района на кресненските села Стара Кресна и Ощава при пожара в Кресненското дефиле. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин Николай Георгиев, кмет на Община Кресна. Той уточни, че три от тях са били постоянно обитавани, а останалите са се ползвали за вили. Георгиев добави, че е възстановено изцяло електрозахранването в община

Хамилтън победи в Гран При на Белгия

http://frognews.bg/news_141009/Hamiltan-pobedi-v-Gran-Pri-na-Belgiia/

Трикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън спечели състезанието на Гран При на Белгия, предаде Гонг.

Париж и Берлин с нови предложения за данъците на интернет гигантите в ЕС

http://www.mediapool.bg/parizh-i-berlin-s-novi-predlozheniya-za-danatsite-na-internet-gigantite-v-es-news268505.html

Франция и Германия ще направят в средата на септември ново предложение на Европейския съюз за облагането с данъци на интернет гигантите, така че те да имат "справедлив принос" към държавните финанси в страната, откъдето получават приходи. Това съобщи в неделя френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес. Предложението за ново данъчно облагане на Гефа (Gafa) - акроним за четирите най-големи интернет гиганта Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Амазон (Amazon) - ще бъде внесено на следващия Съвет на министрите на финансите в Талин в средата на септември, уточни Льо Мер в сесия на въпроси и отговори във Фейсбук Лайв (Facebook Live). "Ще предложим да се вземе като отправна основа оборотът на големите групи, въз основа на което да се определи равнище на данъчно облагане, така че тези компании да плащат необходимото в хазните на европейските страни, където правят печалби", посочи той. Големите интернет компании, повечето американски, са шампиони на данъчната оптимизация благодарение на финансови механизми, които свеждат до минимум данъците им.

Скъсани кабели оставиха без ток Киноцентъра

http://frognews.bg/news_141008/Skasani-kabeli-ostaviha-bez-tok-Kinotsentara/

На 28.08.2017 г. несъобразени изкопни работи на строителна фирма скъсаха кабел 20 киловолта от подстанция „Красно село“. В продължение на 54 минути без електрозахранване останаха 1 003 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в кв. Бояна, вилна зона Киноцентър, кв. „Киноцентър“.

Франция и Германия готвят нови данъци за интернет гигантите

http://www.cross.bg/frantziya-danuk-zayavi-1553292.html

/КРОСС/ Франция и Германия планират да предложат нов данък върху интернет гигантите. Това обяви френският финансов министър Бруно льо Мер, предава „Франс прес". „Ще разкрием нов план с германските ни партньори по време на следващата среща на финансовите министри в Талин", заяви министър Льо Мер относно плановете за нови данъци за технологичните гиганти Google, Apple, Facebook и Amazon. „Предлагаме да се вземат приходите на тези големи компании като изходна точка и да се използват за определянето на нивото на данъка, така че въпросните фирми да платят това, което трябва на хазните на всяка държава, където изкарват пари", заяви той. Коментарът на Льо Мер идва след като „Гугъл" избегнаха 1,15 милиарда евро данък, изискван от Франция. „Гугъл" не платиха този данък, тъй като според съда, компанията не може да бъде таксувана във Франция.  

Пожарът в Кресненското дефиле вече е под контрол

https://www.actualno.com/society/pojaryt-v-kresnenskoto-defile-veche-e-pod-kontrol-news_630055.html

Пожарът в Кресненското дефиле е под контрол, с изключение на един скалист участък. Това каза за "Фокус"  инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие във връзка с огнената стихия, която вече четвърти ден бушува в дефилето. „Има само едно горящо огнище, което се намира в скалист район. До обяд районът бе посипван от хеликоптера“, каза Дамянова. По думите му останалата част от пожара е погасена.

Люис Хамилтън спечели състезанието за Голямата награда на Белгия във Формула 1

http://www.mediapool.bg/lyuis-hamiltan-specheli-sastezanieto-za-golyamata-nagrada-na-belgiya-vav-formula-1-news268504.html

Британският пилот Люис Хамилтън с "Мерцедес" спечели състезанието за Голямата награда на Белгия във Формула 1 в неделя.   В старт номер 200 в кариерата си Хамилтън беше най-бърз на пистата "Спа" и финишира с време 1:24.42.820 час, за да запише трети успех в кариерата си на трасето след 2010 и 2015 година.   Хамилтън заслужи общо 58-а победа и пета за сезона.   Втори на 2.358 секунди финишира Себастиан Фетел (Германия) с "Ферари", а трети на 10.791 секунди се нареди Даниел Рикардо (Австралия) с "Ред Бул".   Фетел остава лидер в генералното класиране след 12 от 20 състезания с 220 точки, следван от Хамилтън с 213 точки и от завършилия пети днес Валтери Ботас (Финландия) с "Мерцедес" със 179 точки.   Хамилтън потегли от първа позиция, след като вчера беше най-бърз в квалификациите, изравнявайки рекорда на легендарния германец Михаел Шумахер от 68 полпъзишъна.   Той контролираше състезанието, но в 29-ата обиколка съотборниците във "Форс Индия" Себастиан Окон и Серхио Перес се удариха и заради останките от двата болида на пистата излезе колата за сигурност.   Пет обиколки по-късно надпреварата беше рестартирана, а Фетел опита мълниеносна атака срещу лидера Хамилтън, но британецът се защити умело, като в оставащите десет рунда до края кара солидно и заслужено пресече пръв финалната линия.

Шегаджията Салпаров: Дано Пламен Константинов бъде на линия за следващия мач

https://offnews.bg//izvan-terena/shegadzhiata-salparov-dano-plamen-konstantinov-bade-na-linia-za-sledv-663760.html

Либерото на националния отбор по волейбол Теодор Салпаров се пошегува със селекционера на тима Пламен Константинов.

Повод за това е куриозен момент по време на двубоя от Европейското първенство за мъже в Полша срещу Испания (3:0 гейма). Състезател на противника почти събори специалиста.

"Това влизане на испанския състезател си е за червен картон. Дано старши треньорът Пламен Константинов да бъде на линия за следващия мач срещу Словения", написа още Салпаров към снимка, която публикува.

Националите ще играят за второто място в предварителна група С срещу Словения в понеделник, докато Русия си гарантира първата позиция след 3:0 (27:25, 30:28, 25:22) именно срещу словенците.

Плейофните мачове на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се изиграят в Краков и Катовице на 31-и август, а четвъртфиналите са отново в Краков и Катовице – на 31-и август.

Полуфиналите са на 2-и септември. Мачът за трето и четвърто място, както и финалът са на 3-и септември в Краков.

Тръмп: "Имаме голям проблем. В САЩ може да настъпи хаос! "

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-imame-golyam-problem-v-sasht-mozhe-da-nastapi-haos.88747

/Поглед.инфо/ Тръмп атакува Конгреса, настоява да вдигне тавана на дълга. Президентът Доналд Тръмп отново атакува Twitter лидерите на неговата партия в Конгреса, този път по повод преговорите за таван на дълга.

Убийствен трафик през ГКПП "Маказа"

https://www.24chasa.bg/region/article/6411973

Убийствен трафик през ГКПП "Маказа"Трафикът на българо-гръцката граница през ГКПП "Маказа" е убийствен и в двете посоки, твърдят преминали през граничния пункт. В неделя по обяд на вход за Гърция се е чакало повече от час, въпреки че преминаващите са били обработвани на три гишета. Между 20 и 30 минути се е чакало на вход за България.

Филм на Николай Волев на "Любовта е лудост" във Варна довечера

http://www.moreto.net/novini.php?n=358280

Филмът на Николай Волев "Извън пътя" ще види тази вечер публиката на кинофестивала "Любовта е лудост" във Варна, припомня Moreto.net. В главните роли са Деян Донков, Аня Пенчева и Сали Ибрахим. "Извън пътя" ни разказва за драматург с бивша слава, който търси изгубеното си вдъхновение сред спиращата дъха красота на българските планини.

Михаела Маринова била на 16 г., когато целунала момче за първи път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6410900

Михаела Маринова била на 16 г., когато
целунала момче за първи пътПевицата харесва бели рози и не понася задушени зеленчуци Михаела Маринова става популярна покрай участието си в риалити формата “Х Фактор”, където стига до самия финал. Младата певица се занимава с музика от съвсем малка. Свири на пиано и цигулка от 4-годишна. Тази година тя завърши музикалното училище в София,

Седем къщи са изгорели в Стара Кресна и Ощава

http://www.cross.bg/kresna-oshtava-izgoreli-1553291.html

/КРОСС/ Седем къщи са изгорели в района на кресненските села Стара Кресна и Ощава при пожара в Кресненското дефиле. Такава равносметка вече може да се направи, след като борбата с огъня вече върви към своя край. Новината съобщи кметът на Община Кресна Николай Георгиев пред „Фокус". Той уточни, че три от къщите са били постоянно обитавани, а останалите са се ползвали за вили. Георгиев добави, че е възстановено изцяло електрозахранването в община Кресна, включително и в село Ощава. Екипите на пожарната и военните продължават с действията по потушаването на огромния пожар, като се очаква най-късно в понеделник той да бъде овладян. Около 15 хиляди декара са изгорели, по-голямата част от тях гори.

Защо Бионсе и Джей Зи кръстиха близнаците Сър и Руми

https://offnews.bg//zvezdi/zashto-bionse-i-dzhej-zi-krastiha-bliznatcite-sar-i-rumi-663762.html

Откакто Бионсе и Джей Зи официално потвърдиха, че имат близнаци, имената, които избраха за тях -Сър и Руми, станаха обект на голяма дискусия.

Предположенията относно момчето бяха, че е кръстено на герой от поема.

По-рано тази седмица рапърът хвърли малко повече светлина около имената на близнаците. Той обясни, че „Руми” е любим поет на двойката.

Любовта на Бионсе към персийския поет от 13-ти век не е изненада. Тя е работила с британския поет Уорсън Шир за албума й Lemonade и използва извадка от произведение на Чимаманда Нгози Адичи в песента си Flawless.

Относно момчето, известната двойка обяснява, че той е дошъл с името си.

„Сър се държи като такъв. Той просто е такъв”, изясни Джей Зи.

Усилията за окончателно потушаване на пожара край Кресненското дефиле продължават

//dariknews.bg/novini/bylgariia/usiliiata-za-okonchatelno-potushavane-na-pozhara-kraj-kresnenskoto-defile-prodylzhavat-2044639

Ситуацията край Кресна е овладяна от всички посоки, екипите на място продължават гасителните работи, съобщи вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от пресцентъра на МВР. Вече четвърти ден продължава борбата с огъня край Кресненското де

Петима алпинисти загинаха в австрийските Алпи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411965

Петима алпинисти загинаха в австрийските АлпиПетима алпинисти загинаха в австрийските Алпи, съобщи Австрийският Червен кръст, цитиран от БТА. Злополуката е станала днес при връх Габлер източно от Инсбрук. Загиналите били част от шестчленна група. Шестият е тежко ранен и е откаран с хеликоптер в болницата на Шварцах, съобщи Франс прес. За момента не е известна причината за смъртта им,

Близо час над 1000 домакинства в София останаха без ток

https://www.actualno.com/sofia/blizo-chas-nad-1000-domakinstva-v-sofija-ostanaha-bez-tok-news_630054.html

В продължение на 54 минути без електрозахранване останаха 1003 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в кв. Бояна, вилна зона Киноцентър, кв. „Киноцентър“. На 28.08.2017 г. несъобразени изкопни работи на строителна фирма скъсаха кабел 20 киловолта от подстанция „Красно село“, съобщиха от ЧЕЗ. Екипите на ЧЕЗ Разпределение осигуриха електрозахранване по резервна схема. Дежурна група на компанията работи по възстановяване на щетите.

"Да помогнем г-жа Александрова да остане класна на 4 "В", или в какви петиции участват хората

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/27/3031261_da_pomognem_g-ja_aleksandrova_da_ostane_klasna_na_4_v/?ref=rss


Ремонт на тротоари, искане за достъп до стадион, подписка за създаване на ден на орлите, подкрепа за конкретен човек или декларация в защита на правото на живот. Това са едни от популярните теми, около които хората, вероятно в по-голямата си част непознати, са се обединили в петиции. Това се вижда от сайта peticiq.com, където, ако харесате кауза или искане, е необходимо да се подпишете с две или трите си имена.<br /><br />Сред трите най-популярни петиции "за всички...

Коментар на седмицата №2: Западът умира със свалени гащи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6411906

Коментар на седмицата №2: Западът умира със свалени гащиПубликуваме отново най-четените коментари и анализи през изминаващата седмица. Този е №2 с около 81 716 прочитания Колко хора трябва да умрат, за да погледнем фактите в очите? И след касапницата в Барселона западната ни цивилизация ще продължи безметежно да си оглупява. Възможно ли е общество, което насърчава хирургическата смяна на пола,

Най-малко осем души загинаха в Алпите

http://dnes.dir.bg/news/italia-zhertvi-avstria-alpite-26299983

В Италия и Австрия най-малко осем души са загинали при злополуки в Алпите през уикенда.

Жесток бой на мач в Пазарджик, пернишки фен стреля с пушка (видео)

http://www.cross.bg/pazardzhik-hebur-chovek-1553290.html

/КРОСС/ Здраво меле между феновете на „Хебър" (Пазарджик) и „Миньор" (Перник) прекрати двубоя между двата отбора от Трета лига за десетина минути, съобщава Offnews. Двете агитки счупиха предпазната мрежа и се млатиха до кръв, като един човек от сектора на перничани, използва и пушка за изстрелване на ракетки (римска свещ), за да прекрати боя. Охранител е със счупена ръка, има ударен полицай и тежко ранени фенове с пукнати глави. Лекарят на Хебър е оказал първа помощ на пострадалите. Мелето е станало на стадион "Георги Бенковски" в Пазарджик, където е имало общо около 1300 фенове, като перничани са били не повече от 200. В крайна сметка Хебър спечели срещата с 1:0 с гол в 73-ата минута, след като от края на първото полувреме игра с човек повече. video: https://www.youtube.com/watch?v=QgEEDqKWTZs

Внучката на Людмил Стоянов подреди изложба в Ковачевица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6411769

Внучката на Людмил Стоянов подреди изложба в Ковачевица Внучката на класика акад. Людмил Стоянов, Алисия Хосе Санча откри изложба в родното село на дядо си - Ковачевица. Тя подреди своите картини живопис в реставрираното училище "Йордже Димитров - 1888". Художничката, която през последните 37 г. живее във Виена обяви, че ще започне възстановяване на родната къща на дядо си, изгоряла през 1942 г.

Анатомия на тръмпизма: екипът на 45-ия президент на Съединените щати

http://pogled.info/svetoven/amerika/anatomiya-na-trampizma-ekipat-na-45-iya-prezident-na-saedinenite-shtati.88746

/Поглед.инфо/ Съдбата на президентството на Д. Тръмп зависи пряко от поведението на членовете на екипа му, на близкото и далечното му обкръжение. В същото време популярните идеологизирани лозунги и фрази, описващи трампизма като американско издание на модерия икономически национализъм, са слабо свързани с идеологическите нагласи и професионалните умения на ключови фигури в администрацията на Тръмп.

Жертвите на атентатите в Испания вече са 16

http://www.moreto.net/novini.php?n=358298

Здравните власти на Каталуня съобщиха, че е починала 51-годишна германка, ранена при терористичните актове от 17 август, извършени в Барселона и курортния град Камбрилс, предаде агенция "Асошиейтед прес". Жената е починала днес в интензивното отделение на болницата "Hospital del Mar" в Барселона.

София посреща любимите ZUCO 103 за големие финал на COCA-COLA И LIDL GRILL & CHILL 2017

https://www.actualno.com/curious/sofija-posreshta-lubimite-zuco-103-za-golemie-final-na-coca-cola-i-lidl-grill-chill-2017-news_630053.html

Дългоочакваният финал на най-мащабното грил турне в България, организирано от Lidl и Coca-Cola ще зарадва всички фенове със завладяващ концерт на уникалните Zuco 103, които ще дарят публиката с незабравими емоции и настроение след нагорещения финал на Националния турнир по спортен

НАП затвори бургаска дискотека заради неиздаване на касови бележки

http://www.cross.bg/belezhka-prodazhbata-nachaloto-1553289.html

/КРОСС/ В една от четирите дискотеки, проверени през изминалата нощ от Националната агенция по приходите (НАП) в Бургас, са укривали оборот, не са издавали касови бележки и е установена разлика в касовата наличност с отчетеното на фискалните устройства, съобщават от приходната агенция. В среднощната акция данъчните се представили за клиенти, като само в едно от проверените нощни заведения продажбата не е била регистрирана съобразно закона. В първия работен ден започва процедура за запечатване на дискотеката, допълват от НАП. Също през изминалата нощ от НАП са проверили и всички търговски обекти, намиращи се на Летище "Сарафово". От 11 проверени данъчно нарушение е открито в един от тях. Заведението също ще бъде запечатано. Всички останали 10 кафенета, заведения за хранене и сувенири са спазвали изискванията на закона. От началото на лятото инспектори на НАП са извършили близо 25 000 проверки по Черноморието, като 120 обекта са били запечатани, а на стотици други са издадени актове за данъчни нарушения. От началото на годината в цялата страна са запечатани близо 2000 обекта заради неиздаване на касова бележка. От приходното ведомство предупреждават, че независимо от стойността на продажбата, срещу всеки търговец, който не е издал касова бележка, може да започне процедура по запечатване, като средният срок, за който се налага мярката, е между 2 и 4 седмици.  

Волейболистките загубиха първото място от Холандия в световните квалификации

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/27/3031596_voleibolistkite_zagubiha_purvoto_miasto_ot_holandiia_v/?ref=rss


В мач изцяло за престиж женският национален отбор по волейбол отстъпи с 0:3 (21:25, 17:25, 23:25) на Холандия в световните квалификации. Момичетата на треньора Иван Сеферинов си бяха осигурили класирането за мондиала в Япония след победата в събота над Белгия.<br /><br />Лалетата завършиха на първото място в турнира в Ротердам, а България зае второто, като и двата тима се класират на световните финали.<br /><br />От началото на двубоя Иван Сеферинов заложи на основния си...

Опашки на контролно-пропускателните пунктове по границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411954

Опашки на контролно-пропускателните пунктове по границатаИнтензивен е трафикът на контролно-пропускателните пунктове по българската граница, съобщиха от пресцентъра на МВР. На българо-сръбската граница, на ГКПП Калотина трафикът е интензивен на изход за леки автомобили. На българо-гръцка граница трафикът е интензивен на вход на ГКПП Капитан Петко Войвода,

Чаровникът Григор бе възнаграден с целувка от руса колежка

https://offnews.bg//izvan-terena/charovnikat-grigor-be-vaznagraden-s-tceluvka-ot-rusa-kolezhka-663759.html

Българската звезда в тениса Григор Димитров отново демонстрира уникалния си чар, този път малко преди началото на US Open.

Американската колежка на хасковлията Бетани Матек-Сандс публикува снимка на двамата, на която тя го възнаграждава с целувка за хубавите мигове заедно.

“Григор беше постоянно усмивхнат и не спря да ме разсмива по време на интервюто. Следете ме по време на целия турнир с предаването "Гейм, Сет, Матек", обясни Матек-Сандс, която е контузена и в момента работи като тв анализатор за US Open.

Очаква се първият мач на Димитров на US Open да бъде във вторник срещу 206-ия в световната ранглиста на АТР Вацлав Шафранек от Чехия.

Жребият изпрати първата ни ракета в четвъртината на водача в основната схема Рафаел Надал, което означава, че двамата могат да се срещнат едва на четвъртфиналите, ако успеят да преодолеят предишните си съперници.

Доналд Тръмп е поискал да няма дело срещу негов поддръжник

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/27/3031590_donald_trump_e_poiskal_da_niama_delo_sreshtu_negov/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс да се откаже от делото срещу Джо Арпайо, един от верните му поддръжници. Това съобщава БТА, позовавайки се на информация от "Франс прес".<br /><br />Арпайо беше осъден през юли и помилван от Тръмп в петък. Той е известен с борбата си с испаноезичните имигранти и беше съден за нарушаване на разпореждане на федерален съдия, което му забраняваше извършването на патрули,...

97-годишна жена от САЩ се дипломира (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6411947

97-годишна жена от САЩ се дипломира  (Видео)Възрастна жена от Мичиган, САЩ, получи дипломата си за средно образование на 97-години, предаде Ей Би Си Нюз, цитиран от NOVA.  През 1938-а година училищните власти взели решение да не допуснат Айрис Уедъруакс до завършването, тъй като забременяла. По това време тя вече била омъжена за Лойд Уедъруакс.

Майка и дъщеря се нахвърлиха на ченгета пред посолство в Македония

http://frognews.bg/news_141007/Maika-i-dashteria-se-nahvarliha-na-chengeta-pred-posolstvo-v-Makedoniia/

Майка на 65 години и дъщеря й на 42 години нападнаха полицаи пред посолството на Босна и Херцеговина в Скопие снощи около 21:30 ч.

Двойно по-ниска реколта от слънчоглед през тази година

http://www.cross.bg/mesta-vykodinov-godina-1553288.html

/КРОСС/ Реколтата от слънчоглед тази година е двойно по-ниска. Това обяви пред „Фокус" Ангел Вукодинов - член на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за реколтата от маслодаен слънчоглед. „В Южна България тече усилено жътвата, даже на места приключва. За съжаление резултатите са около половината, на повечето места максимум 60% от нормалното. Това означава, че навсякъде масово, поне в Южна България, е под 200 кг. Има и места, където се жъне 120-130 кг", коментира Вукодинов и уточни, че това е далеч под себестойността. „Колегите ще понесат сериозни загуби и след тези от рапицата. Реколтата от пшеница на повечето места е добра", допълни Вукодинов. По думите му основната причина за ниската реколта е климатът и необичайно малкото валежи. „Последната стопанска година от лятото на 2016 г. досега в района, в който аз работя, дъждовете са около половината от статистическата норма за последните 100 години", каза още Ангел Вукодинов.

Хамилтън спечели дуела с Фетел на "Спа"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/27/3031591_hamiltun_specheli_duela_s_fetel_na_spa/?ref=rss


Люис Хамилтън спечели състезанието за Гран при на Белгия, 12-и кръг от световния шампионат във Формула 1. Британецът стартира от първа позиция и нито за миг не изпусна водачеството, като водеше много уверено своя "Мерцедес".<br /><br />Втори се нареди Себастиан Фетел, който през цялото състезание държеше под напрежение съперника си за титлата, но нямаше темпо да се бори с Хамилтън на пистата. Трети на подиума изненадващо се качи Даниел Рикардо, който се справи с Кими...

Тереза Мей не иска да подава оставка през 2019 г.

http://pogled.info/svetoven/evropa/tereza-mei-ne-iska-da-podava-ostavka-prez-2019-g.88745

/Поглед.инфо/ Говорителите на британския премиер Тереза Мей отрече слуховете, според които тя планира да подаде оставка през 2019 г.

92-годишен се изследва за СПИН в Търновско

https://www.24chasa.bg/region/article/6411907

92-годишен се изследва  за СПИН в Търновско92-гoдишeн дядo се e изcлeдвaл зa ХИВ пo времe нa лятнaтa кaмпaния зa изcлeдвaнe нa СПИН във Велико Търново, cъoбщи д-p Анacтacия Анacтасoвa от РЗИ, oблacтeн координaтop нa Нaциoнaлнaтa прогpaмa зa кoнтрол и превeнция нa СПИН и пoлoвo-предaвaни инфeкции. Старецът cи имaл cвoитe cтpaхoвe, тъй кaтo се e лeкyвaл в бoлницa,

Сухи треви горят зад голяма бензиностанция на входа на Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6411940

Сухи треви горят зад голяма бензиностанция на входа на ПазарджикСухи треви горят зад голяма бензиностанция в близост до кръговото кръстовище и моста на река Марица в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На място е пристигнал един автомобил на пожарната и екип от огнеборци, който гаси огнището. Задимяване има в района на близката улица „Любен Боянов“.

Стивън Кинг към Тръмп: Без клоуни за теб, Доналд. Хвърли се в сам в пространството

http://frognews.bg/news_141006/Stivan-King-kam-Tramp-Bez-klouni-za-teb-Donald-Hvarli-se-v-sam-v-prostranstvoto/

Стивън Кинг блокира Доналд Тръмп, за да не гледа предстоящия филм ”То” и сериала ”Господин Мерцедес”, които са по негови книги, съобщи Асошиейтед прес и БТА.

Чудовището "Харви" взе жертви, има огромни разрушения

https://www.vesti.bg/sviat/chudovishteto-harvi-vze-zhertvi-ima-ogromni-razrusheniia-6073109

Най-мощният ураган от 12 години в САЩ, който намали силата си до тропическа буря, ще донесе и наводнения

Каролев: Френската изгъзица "социален дъмпинг" си е изцяло техен проблем

http://www.cross.bg/dumping-evro-iztzyalo-1553287.html

/КРОСС/ Родни икономисти продължават да се изказват остро срещу т.нар. социален дъмпинг и кампанията, която предприе френския президент Еманюел Макрон срещу него. Той дори дойде в Румъния и България, за да лобира срещу „дъмпинга", но и обещанията му за подкрепа за влизане в Шенген не бяха достатъчен довод да убеди в правотата си, поне българските експерти. Остро срещу Макрон и инициативата му се изказа и доскорошния съветник в икономическото министерство в предишния мандат Владимир Каролев. Ето какво написа икономистът в профила си във Фейсбук. „Българската икономическа общност има отговорността да обясни сега, че френската изгъзица "социален дъмпинг" си е изцяло техен проблем. Това, че френският тираджия си губи работата, защото иска 8 000 евро заплата, а френската социална държава е толкова раздута, че върху тия 8 000 евро заплата начислява 6 000 евро осигуровки и данъци, си е изцяло проблем на френската държава. Конкуренцията и пазарът оценяват, че цената на този труд е около 2 500 - 4 000 евро, т.е. колкото взимат българските шофьори, изхвърляйки от пазара и взимайки работата на френските, немските, белгийските, т.н. Имайте предвид, че най-вероятно утре цената на този труд ще бъде около 0 евро - т.е. камионите ще бъдат на автопилот

Слънчево време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=358291

През нощта над страната ще бъде ясно и почти тихо. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Привечер ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 28°-30°. Температурата на морската вода 25°-26°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала.

Супер световно първенство за клубни отбори заменя Купата на конфедерациите от 2021 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/27/3031588_super_svetovno_purvenstvo_za_klubni_otbori_zamenia/?ref=rss


ФИФА ще направи нов турнир, който да замени Купата на конфедерациите от 2021 г., съобщи генералният секретар на централата Звонимир Бобан пред "Гадзета дело спорт". Надпреварата ще се казва Супер световно първенство, а първата страна домакин ще бъде Китай.<br /><br />Още по време на Купата на конфедерациите тази година в Русия стана ясно, че това е последният турнир от този вид, а Германия стана последният носител на трофея.<br /><br />Новата надпревара ще е за...

Арестуваха шестима иракчани на румънската граница преди Унгария

http://frognews.bg/news_141005/Arestuvaha-shestima-irakchani-na-rumanskata-granitsa-predi-Ungariia/

Румънската гранична полиция залови шестима иракчани при опит да преминат нелегално в Унгария, съобщи Аджерпрес.

Борбата с огъня край Кресна – денонощието в снимки и видео

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-kresnenskoto-defile-potopat-26299875

Четвърто денонощие пожарникари, военни и доброволци се борят с огнената стихия в Кресненското дефиле.

Стивън Кинг блокира Доналд Тръмп, за да не гледа "То"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411921

Стивън Кинг блокира Доналд Тръмп, за да не гледа "То"Стивън Кинг блокира Доналд Тръмп, за да не гледа предстоящия филм "То" и сериала "Господин Мерцедес", които са по негови книги, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от bTV.  "Без клоуни за теб, Доналд. Хвърли се в сам в пространството" - написа Стивън Кинг в „Туитър”. Реакцията на писателя е предизвикана от факта, че Доналд Тръмп го блокира в „Туитър”.

Пожарът край Кресна: Борбата продължава (видео и снимки)

https://offnews.bg//112/pozharat-kraj-kresna-borbata-prodalzhava-video-i-snimki-663758.html

Пожарът край Кресна унищожи вече 15 хил. дка сухи треви. Щетите, нанесени от огъня, се оценяват на 15 млн. лева. Горски специалисти казват, че 50 години ще трябват, за да се възстанови гората.

Това е равносметката от опустошителния пожар край Кресна. Три огнища има в Пирин, локализирани при село Мечкул, пише БНР.

Седем къщи са изгорели в района на кресненските села Стара Кресна и Ощава при пожара в Кресненското дефиле.

Призовават се шофьорите, които минават през Е-79, да бъдат крайно внимателни в участъка.

От МВР разпространиха видео и снимки на борбата от второто денонощие на пожара.

Пожарът край Кресна, ден 2: Борбата продължава (видео и снимки)

https://offnews.bg//112/pozharat-kraj-kresna-den-2-borbata-prodalzhava-video-i-snimki-663758.html

Пожарът край кресна бошува вече втори ден, 15 хил. дка сухи треви са изгорели. Щетите, нанесени от огъня, се оценяват на 15 млн. лева. Горски специалисти казват, че 50 години ще трябват, за да се възстанови гората.

Това е равносметката от опустошителния пожар край Кресна. Три огнища има в Пирин, локализирани при село Мечкул, пише БНР.

Призовават се шофьорите, които минават през Е-79, да бъдат крайно внимателни в участъка.

От МВР разпространиха видео и снимки на борбата от второто денонощие на пожара.

Втори е задържан за нападението в Лондон

http://frognews.bg/news_141004/Vtori-e-zadarjan-za-napadenieto-v-London/

Мъж на 30 години е бил арестуван днес в западен Лондон във връзка с терористичното нападение срещу полицаи в петък вечерта пред Бъкингамския дворец, съобщи британската полиция, цитирана от световните агенции. Той е задържан под стража, тъй като е заподозрян за участие в планирането, подготовката и за подбуждане към нападението.

Никол Кидман: предизвикателна и секси на корицата на списание (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nikol-kidman-predizvikatelna-i-seksi-na-koricata-na-spisanie-snimki-2044637

Актрисата Никол Кидман блести на корицата на списание Stellаr ("Стелър") по случай първата годишнина на изданието. Носителката на "Оскар", известна с елегантния си стил, изглежда не се притеснява, че дантелената рокля за 4500 долара

Жертвите на природната стихия в Тексас се увеличават

//dariknews.bg/novini/sviat/zhertvite-na-prirodnata-stihiia-v-teksas-se-uvelichavat-2044638

Пет са вече жертвите на природната стихия Харви в американския щат Тексас, съобщи местният вестник "Хюстън кроникъл", цитиран от ТАСС и БТА. Става дума за загинали в Хюстън и околностите на града. Властите проверяват обстоятелствата на смъртта им, за да установят дали тя е следстви

Никол Кидман: Щастлива съм на 50

https://www.actualno.com/showbusiness/nikol-kidman-shtastliva-sym-na-50-news_630051.html

Никол Кидман е "много щастлива", че е навършила 50 години и е празнувала рождения си ден с тиха семейна вечеря. Тя отбеляза своя юбилей на 20 юли и каза, че тези пет десетилетия са й дали много любов. На журналистически въпрос от австралийското списание „Стелър” как се чув

Над 50 души преплуваха Дунав при Силистра

http://frognews.bg/news_141003/Nad-50-dushi-prepluvaha-Dunav-pri-Silistra/

В традиционното ежегодно преплуване на река Дунав край Силистра днес участваха 54 души. Най-възрастният от плувците бе 74-годишният Златко Петров, а най-малкият - 7-годишната Моника, съобщиха организаторите от община Силистра.

Тръмп забрани транссексуалните в американската армия

http://www.cross.bg/hora-transseksyalni-trump-1553286.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал президентски меморандум, с който инструктира Министерството на отбраната на страната да спре да приема транссексуални хора, които искат да се запишат в армията, предава The Hill. Меморандумът, в общи линии, повтаря съобщение в Туитър, което Тръмп публикува миналия месец, че ще наложи забрана на транссексуални хора да служат в армията на САЩ и официално поиска от Пентагона да приложи забраната. Документът спира тези хора от записване, но инструктира военния министър Джеймс Матис да изучи как да се процедира с такива от тях, които вече са на служба. Освен това, меморандумът нарежда на Пентагона да спре да плаща за операции за смяна на пола, освен в случаите, в които вече процедурата е започнала, „за да се защити здравето на индивида". Тръмп иска от военните да разработят план за въвеждането на забраната до 21 февруари 2018 година, който трябва да влезе в сила на 23 март 2018 година. По време на разговор с репортер, преди да бъде публикуван меморандумът, служител на Белия Дом е споделил, че „Тръмп е говорил разпалено" за правата на ЛГБТ обществото, но политиката му по този въпрос се основава на „серия от съображения по националната сигурност". Според проучване от 2016 г. на активна служба в американската армия са между 1320 и 6630 транссексуални, а в запас са между 830 и 41 60 души. Числата с голям разрез с друго проучване от 2008/2009 г

Буфон се опълчи на видеоповторенията

https://offnews.bg//futbol/bufon-se-opalchi-na-videopovtoreniata-663754.html

Легендарният вратар на Ювентус Джанлуиджи Буфон се изказа много критично относно технологията VAR, която позволява на съдиите да гледат повторения.

Шампионът Ювентус снощи победи с 4:2 каро гост Дженоа, като двата отбора получиха по дузпа, след като реферите гледаха положенията на запис.

Преди наказателния удар на "грифоните" обаче имаше засада, която арбитрите така и не забелязаха на компютъра.

"Не ми харесва начина на употреба, да не кажа, че е направо свръхупотреба. С тази технология ние не можем да разберем реалните качества.

Във футбола не всеки контакт в наказателното поле е дузпа. Не може играта да бъде спирана на всеки три минути. Това не е водна топка и се губи зрелището", каза Буфон.

Париж и Берлин с нови предложения за данъците на интернет гигантите в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411910

Париж и Берлин с нови предложения за данъците на интернет гигантите в ЕСФранция и Германия ще направят в средата на септември ново предложение на Европейския съюз за облагането с данъци на интернет гигантите, така че те да имат "справедлив принос" към държавните финанси в страната, откъдето получават приходи. Това съобщи днес френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от БТА.

Бербатов: Никога не оставяй "ТЕ" да ти казват, че не може да постигнеш нещо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6411903

Бербатов: Никога не оставяй "ТЕ" да ти казват, че не може да постигнеш нещо“Те казваха, че няма да стана шампион на Англия... Те казваха, че няма да стана голмайстор на Висшата лига... Вчера ми казаха, че не може четирима души да се возят на едно колело. Поуката, поднесена с доза хумор е: никога не оставяй "ТЕ" да ти казват, че не може да постигнеш нещо. Докажи им обратното!

Сеул: Северна Корея не иска засилване на напрежението

http://pogled.info/svetoven/seul-severna-koreya-ne-iska-zasilvane-na-naprezhenieto.88744

/Поглед.инфо/ „Северна Корея вероятно не иска да влоши положението на Корейския полуостров със своите провокативни действия и показва готовност за диалог”, заяви служител от кабинета на южнокорейския президент Мун Чже Ин, цитиран от „Йонхап”.

Коментар на седмица №3: Макро(н)мъка на “Евксиноград”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6411894

Коментар на седмица №3: Макро(н)мъка на “Евксиноград”Публикуваме отново най-четените коментари и анализи през изминаващата седмица. Този е №3 с около 39 892 прочитания. В разговорите си с френския президент Борисов и Радев ще имат тежък изпит по европейска политика с търговията социален дъмпинг срещу еврозона. Почти 30 градуса жега, слънчево и тежко ще е времето във Варна в четвъртък и петък.

Меркел: Нямам угризения за политиката си относно бежанците

https://www.actualno.com/europe/merkel-njamam-ugrizenija-za-politikata-si-otnosno-bejancite-news_630044.html

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че няма угризения за решението ѝ от 2015 година, когато отвори границите на страната за стотици хиляди бежанци и добави, че няма да спре кампанията си, заради тези, които я освиркват, предаде Reuters. В интервю за вестник Велт ам Зонтаг, М

Руската авиация помогна за ликвидирането на 800 терористи от "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-aviatziya-teroristi-1553285.html

/КРОСС/ Сирийската правителствена армия, с подкрепата на руската авиация, ликвидира 800 терористи от „Ислямска държава". Това обявиха от руското Министерство на отбраната. Сражението се разиграло край в близост до град Ганем Али в долината на река Ефрат, където се помещава и най-боеспособното формирование терористичната групировка. „На 27 август 2017 г. правителствените сирийски войски, предвождани от ген. Хасан Сухел и с масивна подкрепа на руската авиация разгромиха най-добре въоръжената групировка на ИДИЛ в долината на река Ефрат. В хода на операцията бях отстранени 800 терористи, 13 танка и 39 пикапа, екипирани с картечници, гранатомети и артилерийски оръдия", съобщиха от руското военно министерство и уточниха, че следва прегрупиране за освобождаване на град Дейр ез-Зор и съответно унищожаването на последната крепост на „Ислямска държава" на сирийска територия.  

Майка и дъщеря нападнаха полицаи пред посолство в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411883

Майка и дъщеря нападнаха полицаи пред посолство в МакедонияМайка на 65 години и дъщеря й на 42 години нападнаха полицаи пред посолството на Босна и Херцеговина в Скопие снощи около 21:30 ч. Това се случило, след като представителите на реда казали на двете жени, че са паркирали на забранено място. Спорът им прераснал във физическа разправия, при което полицаите са получили наранявания,

Смяната на ролите в семейството депресира

http://www.moreto.net/novini.php?n=358295

Времето, когато мъжете работеха, а жените гледаха децата в къщи, отмина. Стереотипите се промениха, но когато ролите в семейството се сменят, и мъжете, и жените са нещастни, установиха американски психолози, цитирани от в. "Мейл он сънди".

Шестима са побеждавали Флойд Мейуедър на ринга, Сарафа е последният преди 21 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/6411884

След победата над Макгрегър Флойд Мейуедър навъртя 50 мача без загуба на професионалния ринг. Той обаче има и поражения. Всичките загуби на Флойд Мейуедър-младши са на аматьорския ринг и са общо 6, срещу 84 победи. Първата му загуба е от 1994 г., когато на първенството на САЩ за юноши от Арнулфо Браво по точки в три рунда.

Жертвите от атентата в Барселона вече са 16

https://offnews.bg//sviat/zhertvite-ot-atentata-v-barselona-veche-sa-16-663757.html

Броят на убитите при атентатите в Испания достигна 16 със смъртта днес на 51-годишна германка, приета в болница в Барселона в тежко състояние, според съобщение на департамента по здравеопазване на Каталуния, цитирано от световните агенции.

Средиземноморският град е в траур, след като ван се вряза в пешеходци на оживената "Ла Рамбла", след което бе направен опит за атака и в морския курорт Камбрилс на юг.

При двойния атентат в Барселона и Камбрилс на 17 август, за който отговорност пое "Ислямска държава", бяха ранени близо 130 души.

Източник: БТА

За първи път от 30 години кино при палестинците в Газа

https://www.actualno.com/asia/za-pyrvi-pyt-ot-30-godini-kino-pri-palestincite-v-gaza-news_630046.html

Няколкостотин души се срещнаха в събота вечерта с магията на големия екран в палестинската ивица Газа. Тава стана за първи път от повече от 30 години насам. В тази вечер отново отвори кино "Самер". Киното, построено през 1944 г. и затворено през 60-те години на XX век, направи специ

Тодор Байчев от БСП - скъсан на изпит заради "Металика"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409788

Тодор Байчев от БСП - скъсан на изпит заради "Металика"Представяте ли си да трябва да избирате между учене за изпит и рокконцерт? При това не концерт на кварталната банда, а на световните легенди “Металика”! Е, отговорът е ясен. Или поне Тодор Байчев от БСП не е имал никакви колебания в решението си, когато през 1999 г. в Пловдив пристига любимата му група.

Сирийски войски и руски ВВС разбиха мощна групировка на ИД

http://dnes.dir.bg/news/rusia-siria-islyamska-darzhava-26299771

Сирийските войски и руски военновъздушни сили разбиха най-боеспособната групировка на Ислямска държава в долината на Ефрат, съобщи Москва.

Трагедия в Австрийските Алпи - петима души загинаха

http://www.cross.bg/bili-dyshi-alpi-1553283.html

/КРОСС/ Петима души са загинали, а един е бил тежко ранен при инцидент в австрийските Алпи, съобщават местни медии. Трагедията се е разиграла в известния курорт Цел ам Зее, който се намира в провинция Залцбург. От местния Червен кръст са уточнили, че първоначалната информация показва, че група алпинисти са паднали, докато са се катерили и са били обвързани с въже. Пет спасителни хеликоптер са били изпратени на мястото на инцидента. Националността на жертвите все още не се уточнява.  

Почина режисьорът Тоби Хупър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6411863

Почина режисьорът Тоби ХупърАмериканският режисьор Тоби Хупър, специалист по филми на ужасите, почина на 75 години, съобщи ТАСС, цитиран от БТА.  Обстоятелствата около смъртта на режисьора не са обявени. Той е починал в дома си в Шърман оукс, предградие на Лос Анджелис. Филмът "Тексаско клане" на Тоби Хупър от 1974 г. е един от най-влиятелните хоръри на всички времена заради

Баничарка се заби челно в цистерна с мляко на околовръстното на Пловдив

http://www.cross.bg/tzisterna-okolovrustnoto-plovdiv-1553282.html

/КРОСС/ Лек автомобил се удари в цистерна на околовръстното шосе на Пловдив. В болница с травма на главата е настанен водачът на колата, съобщава БТВ. На напълно прав участък от пътя пикап с кърджалийска регистрация внезапно навлиза в насрещното движение и се удря в цистерна, превозваща мляко. Най-вероятно шофьорът е заспал зад волана. Движението по околовръстното шосе, което свързва магистрала „Тракия" с главния път за Смолян, беше затруднено за няколко часа.

Млад мъж е ранен при катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411836

Млад мъж е ранен при катастрофаМъж от монтанското село Ерден е ранен след сблъсък на две коли. Катастрофата станала между лек автомобил „Фолксваген Голф“ с водач 20- годишния Р.Ж. отсело Мърчево и „Опел Астра“ с водач М. Ю. на 20 години от село Ерден. Пострадал пътника в опела на предната седалка. С контузия на главата и счупена ръка той е откаран в монтанската болница.

Товарен кораб се разцепи в Черно море

http://clubz.bg/57660-tovaren_korab_se_razcepi_v_cherno_more

Товарен кораб с 11 членен екипаж се разцепи на две рано тази сутрин край турския бряг на Черно море. Това съобщава Би Ти Ви, позовавайки се на агенция "Ройтерс".

Екипажът е бил спасен. Корабът е плавал под монголски флаг. Построен е през 1975 година и е трябвало да отплава за ремонт.

Корабът е дълъг 114 метра и се казва "Леонардо". Докато стоял на котва край Истанбул, започнал да се огъва и накрая се разцепил на две. Едната половина от кораба била откарана с влекач на брега, а останалата част потънала.

Мъж направи карта на градския транспорт на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/27/3031580_muj_napravi_karta_na_gradskiia_transport_na_sofiia/?ref=rss


Стоян Стоянов, който професия е геодезист, направи карта на целия градски транспорт на София, съобщи "Нова телевизия". Става въпрос за подробна транспортна схема, на която се виждат всички автобусни, тролейбусни, трамвайни линии и метрото.<br /><br />"Интернет е пълен с информация за населените места, но картата на хартия винаги ще остане модерна", категоричен е Стоянов. По думите му не е шега работа да ориентираш един човек в градската обстановка. Такъв вид...

Евродепутатът Илхан Кючюк откри информационен офис в Хитрино

https://www.24chasa.bg/region/article/6411595

Евродепутатът Илхан Кючюк откри информационен офис в Хитрино
Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк откри офис в Хитрино. Това е поредният информационен офис, където жителите на населеното място ще могат да се докоснат до институциите на Европейския съюз. Сътрудникът на евродепутата ще бъде на разположение да информира за възможностите произтичащи от различните програми и проекти,

Пламна стопанска постройка в село Расово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411830

Пламна стопанска постройка в село РасовоСтопанска постройка изгоря в монтанското село Расово.Пламъците лумнали изневиделица на 26 август около 23 часа. Унищожени са 120 кв. м. покривна конструкция и 15 бали сено и слама. Униформените са направили оглед на мястото. Разследващите търсят причините за пожара. По случая е образувано досъдебно производство.

Над 1000 абонати на ЧЕЗ останаха без ток за близо час заради скъсан кабел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411826

Над 1000 абонати на ЧЕЗ останаха без ток за близо час заради скъсан кабелНад 1000 абонати на ЧЕЗ останаха без електрозахранване за близо час заради скъсан кабел от строителна фирма, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България. Тази сутрин несъобразени изкопни работи на строителна фирма скъсаха кабел 20 киловолта от подстанция „Красно село“. В продължение на 54 минути без електрозахранване останаха 1 003 клиенти на ЧЕЗ

Екшън с пиян шофьор се вихри посред нощ край Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411844

Екшън с пиян шофьор се вихри посред нощ край МонтанаСреднощен екшън се разиграл пред пожарната в монтанското село Гаврил Геново. Полицаи с патрулка от участъка в Георги Дамяново подали стоп палка за спиране на лек автомобил Фиат Улисе. Мъжът зад волана обаче не се подчинил и запрашил с мръсна газ. Ченгетата го преследвали със светлинен сигнал и пусната сирена и го засекли на около 500 метра в

Меркел пак би поканила бежанците

http://www.cross.bg/merkel-zayavi-otvori-1553281.html

/КРОСС/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че няма угризения за решението ѝ от 2015 година, когато отвори границите на страната за стотици хиляди бежанци и добави, че няма да спре кампанията си, заради тези, които я освиркват, предава „Фокус". В интервю за вестник „Велт ам Зонтаг", Меркел отрече да е направила грешка със своята политика „на отворените врати", независимо че пристигането на милион сирийски и иракски бежанци, през последните две години, отвори дълбоки противоречия вътре в консервативната партия и намали подкрепата ѝ. „Бих направила същото, каквото направих през 2015 година, отново", заяви Меркел. „Това беше необичайна ситуация и взех решенията си на базата на това, което смятах за правилно от политическа и хуманитарна гледна точка." „Подобни необичайни ситуации се случват от време навреме в историята", добави тя. „Ръководителят на правителството трябва да взема решения и аз го направих." Нейното решение да отвори границите стана причина за повишаването на подкрепата за дясно-популистката партия „Алтернатива за Германия" (АФД), която, според проучванията, може да спечели до 10% от вота на парламентарните избори през септември. Меркел, която се бори за четвърти мандат като Канцлер, трябва да търпи постоянни и силни освирквания от демонстранти, които не са доволни от нейната политика спрямо бежанците, по време на цялата кампания

Двама пострадаха след удар в ТИР край Враца (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411838

Двама пострадаха след удар в ТИР край Враца (Снимки)Двама пострадаха след като шофьор от Враца се натресе с микробус “Мерцедес” в идващ от Турция ТИР с български водач зад волана. Тежкият инцидент стана на разклона за Криводол на обходния път на Враца. Според първоначална информация, отиващият към Криводол водач на буса не спрял на знак „Стоп” и като отнел предимството на тежкия камион,

Раздават тазгодишните видео музикални награди на MTV

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6411817

Раздават тазгодишните видео музикални награди на MTVВидео музикалните награди на MTV ще бъдат раздадени довечера в зала "Форум" в Ингълуд, окръг Лос Анжелис, съобщи Асошиейтед прес. Водеща на церемонията ще е певицата Кейти Пери. С най-много номинации - 8, е рапърът Кендрик Ламар. Бруно Марс, Ед Шийран, ди джей Калед, Ариана Гранде и Алесия Кара също са номинирани в няколко категории.

Товарен кораб се разцепи на две край турския бряг на Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=358294

Товарен кораб се разцепи на две рано тази сутрин край турския бряг на Черно море. 11-членният му екипаж е спасен, предаде Ройтерс. Корабът „Леонардо”, дълъг 114 метра, който плава под монголски флаг, започнал да се огъва и накрая се разцепил на две, докато стоял на котва в Килиос край Истанбул.

Бербо: Никога не оставяй да ти казват, че не можеш да постигнеш нещо

https://offnews.bg//izvan-terena/berbo-nikoga-ne-ostaviaj-da-ti-kazvat-che-ne-mozhesh-da-postignesh-n-663756.html

Звездата на българския футбол Димитър Бербатов отново демонстрира чувство за хумор малко преди да се присъедини към лагера на индийския Керала Бластърс в Испания.

Бербо публикува снимка в официалния си профил във Фейсбук, на която нападателят кара колело с двете си дъщери и тяхна приятелка и нагледно показва, че няма невъзможни неща.

"Те казваха, че няма да стана шампион на Англия... Те казваха, че няма да стана голмайстор на Висшата лига... Вчера ми казаха, че не може четирима души да се возят на едно колело.

Поуката, поднесена с доза хумор е: никога не оставяй "ТЕ" да ти казват, че не може да постигнеш нещо. Докажи им обратното!", пише българинът.

Името Керала Бластърс със сигурност не е било познато за мнозина фенове на футбола у нас до днес. Звучи като компютърна игра, енергийна напитка или специален полицейския отряд.

Но както вече знаем добре, става дума за футболен клуб от Индия, в който 36-годишният футболист избра да продължи кариерата си.

Макар и решението на рекордьора по отбелязани голове за националния отбор на България да изглежда странно и екстравагантно, в него има и някаква логика.

Товарен кораб се разцепи на две край турския бряг на Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411815

Товарен кораб се разцепи на две край турския бряг на Черно мореТоварен кораб се разцепи на две рано тази сутрин край турския бряг на Черно море, а 11-членният му екипаж бе спасен, предаде Ройтерс, цитирано от БТА. Корабът "Леонардо", дълъг 114 метра, който плава под монголски флаг, започнал да се огъва и накрая се разцепил на две, докато стоял на котва в Килиос край Истанбул.

1000 души останаха без ток в София заради изкопни дейности на строителна фирма

http://www.cross.bg/raboti-firma-elektrozahranvane-1553280.html

/КРОСС/ На 28.08.2017 г. несъобразени изкопни работи на строителна фирма скъсаха кабел 20 киловолта от подстанция „Красно село" в София. В продължение на 54 минути без електрозахранване останаха 1 003 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в кв. Бояна, вилна зона Киноцентър, кв. „Киноцентър", съобщават от компанията. Екипите на ЧЕЗ Разпределение осигуриха електрозахранване по резервна схема. Дежурна група на компанията работи по възстановяване на щетите.

Арестуваха още един за нападението пред Бъкингамския дворец

https://www.actualno.com/europe/arestuvaha-oshte-edin-za-napadenieto-pred-bykingamskija-dvorec-news_630043.html

Лондонската полиция арестува още един заподозрян за атаката пред Бъкингамския дворец от петък вечер. 30-годишният мъж е задържан в 10:15 ч. местно време в западната част на британската столица. В същото време е издадено искане за постоянното задържане на 26-годишния мъж, участ

Анди Мъри се отказа от US Open

https://offnews.bg//tenis/andi-mari-se-otkaza-ot-us-open-663752.html

Вторият в световната ранглиста по тенис за мъже Анди Мъри няма да участва на Откритото първенство на САЩ заради травма в бедрен мускул.

Неговото оттегляне е очаквано, защото той не е играл от "Уимбълдън" насам и не е в оптимална форма.

"Опитах с почивка и рехабилитация, за да бъда готов навреме за турнира. Тренирах нормално през последните няколко дни, но не смятам, че мога да спечеля турнира. Това в крайна сметка винаги е била моята цел", каза той по време на пресконференция в Ню Йорк.

Мъри добави, че може да бъде третият водещ тенисист след Новак Джокович и Стан Вавринка, който ще почива до края на годината: "Ще мисля върху този въпрос през следващите няколко дни. Ще взема решението с моите близки".

По-рано участие на кортовете в Ню Йорк отказаха и други топтенисисти: Новак Джокович, Станислас Вавринка, Милош Раонич и Кей Нишикори.

Отпадането на Мъри ще направи едната половина на схемата доста по-лека. Нашият Григор Димитров е в железния поток с Рафаел Надал и Роджър Федерер.

Британската полиция: Парламентът е уязвим за терористично нападение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411813

Британската полиция: Парламентът е уязвим за терористично нападениеПоверителна проверка на британската полиция показа, че терористи биха могли да проникнат в сградата на парламента и да нападнат депутати. Това пише в. "Сънди телеграф", позовавайки се на три информирани източника, цитиран от ТАСС. Според вестника операцията с имитиране на терористична проява е проведена през нощта и в период,

Пламен Константинов: Показахме две лица срещу Испания

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/27/3031556_plamen_konstantinov_pokazahme_dve_lica_sreshtu_ispaniia/?ref=rss


Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов остана доволен от успеха с 3:0 над Испания на Евроволей 2017. Специалистът обяви, че тимът е стоял добре до средата на втория гейм, като след това българите допуснаха спад.<br /><br />"Доволен съм от играта на отбора в този мач. Мисля, че те показаха две лица: Всичко вървеше добре до средата на втория гейм, после, както обикновено се случва, дойде миг, в който момчетата помислиха, че всичко е приключило....

Германски учени: Жените с широки лица са жадни за власт

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6411803

Германски учени: Жените с широки лица са жадни за властГермански учени установиха, че формата на лицето издава желанието на жената да доминира, съобщи в. "Мейл он сънди", цитирано от БТА. Когато то е широко, притежателката му подсъзнателно се стреми към влияние и власт и е по-вероятно да успее. С широки лица са Ангела Меркел, Хилари Клинтън, Софи Елис-Бекстър.

Товарен кораб се разцепи на две в Черно море

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/27/3031575_tovaren_korab_se_razcepi_na_dve_v_cherno_more/?ref=rss


Товарен кораб с 11 членен екипаж се разцепи на две рано тази сутрин край турския бряг на Черно море. Това съобщава Би Ти Ви, позовавайки се на агенция "Ройтерс".<br /><br />Екипажът е бил спасен. Корабът е плавал под монголски флаг. Построен е през 1975 година и е трябвало да отплава за ремонт.<br /><br />Корабът е дълъг 114 метра и се казва "Леонардо". Докато стоял на котва край Истанбул започнал да се огъва и накрая се разцепил на две. Едната...

Овладяха пожара край Сливен

http://www.cross.bg/sliven-oblastniyat-ypravitel-1553277.html

/КРОСС/ Овладян е пожарът между местностите Бармук баир и Батмиш край Сливен. Това съобщи за Агенция „Фокус" областният управител на Сливен Чавдар Божурски. „Осигурена е охрана на периметъра, включително и със съдействието на Военнослужещите от военно формирование 22 220 - Сливен. Към момента няма проблеми, всичко е под контрол. Няма опасност за близките населени места", обясни областният управител. В погасяването на пожара се включиха над 50 души. Сред тях пожарникари, горски и военни от Сухопътни войски.  

100-метров кораб се разцепи на две в Черно море

http://www.cross.bg/kraii-cherno-more-1553279.html

/КРОСС/ Товарен кораб се разцепи на две рано тази сутрин край турския бряг на Черно море. 11-членният му екипаж е спасен, предава „Ройтерс", цитирана от БТВ. Корабът „Леонардо", дълъг 114 метра, който плава под монголски флаг, започнал да се огъва и накрая се разцепил на две, докато стоял на котва в Килиос край Истанбул. Едната половина от кораба била откарана с влекач на брега, а останалата във водата част потъна. Турските медии съобщиха, че корабът, построен през 1975 г., отивал към истанбулския док Тузла за ремонт. video: https://www.youtube.com/watch?v=i19xrZmpXYY  

Не правете това, ако пътувате зад граница

https://news.bg/travel/ne-pravete-tova-ako-patuvate-zad-granitsa.html

В противен случай има голяма опасност да ви сметнат за невъзпитан

Втори заподозрян е задържан за нападението пред Бъкингамския дворец

http://www.mediapool.bg/vtori-zapodozryan-e-zadarzhan-za-napadenieto-pred-bakingamskiya-dvorets-news268503.html

Мъж на 30 години е бил арестуван в неделя в западен Лондон във връзка с терористичното нападение срещу полицаи в петък вечерта пред Бъкингамския дворец, съобщи британската полиция, цитирана от световните агенции. Той е задържан под стража, тъй като е заподозрян за участие в планирането, подготовката и за подбуждане към нападението. Скотланд ярд съобщи, че в момента се извършват обиски в западен Лондон като част от следствието. Трима полицаи бяха леко ранени в петък вечерта, докато арестуваха 26-годишен мъж, който подкарал колата си към полицейски ван в район с ограничен достъп пред резиденцията на кралицата. С викове "Аллах Акбар!" мъжът посегнал да извади сабя с 1.2 м острие изпод седалката до шофьора. Той бил неутрализиран с лютив спрей. Никой друг освен терористът и тримата полицаи не пострада при инцидента. Атаката беше извършена два часа след нападение с нож срещу военни в Брюксел. Нападателят - белгиец от сомалийски произход, беше убит при атаката, за която отговорност пое "Ислямска държава".  

Черна статистика: 8 загинали при злополуки в Алпите през уикенда

//dariknews.bg/novini/sviat/cherna-statistika-8-zaginali-pri-zlopoluki-v-alpite-prez-uikenda-2044631

Петима алпинисти са загинали в австрийските Алпи, съобщава местният Червен кръст. Злополуката е станала при връх Габлер източно от Инсбрук.

През

Две жени нападнаха полицаи пред посолство в Македония

https://www.actualno.com/balkani/dve-jeni-napadnaha-policai-pred-posolstvo-v-makedonija-news_630042.html

Майка на 65 години и дъщеря й на 42 години нападнаха полицаи пред посолството на Босна и Херцеговина в Скопие снощи 09:30 ч. Това се случило, след като представителите на реда казали на двете жени, че са паркирали на забранено място. Спорът им прераснал във физическа разправия, при което полицаите са получили наранявания, а униформите им са скъсани, предаде БГНЕС. Нарушителките са задържани. Работи се по изясняването на случая.

3D картина – хит на фестивала "София диша"

http://www.cross.bg/snimka-disha-kartinata-1553273.html

/КРОСС/ 3D изображение на водопад в асфлта предизвика огромен интерес сред посетителите на фестивала за градска култура „София диша". Автор на картината е пловдивският художник Стерн. Стотици получиха своята снимка за спомен на фона на катедралния храм „Александър Невски", а направените снимки с телефоните бързо завладяха социалните мрежи. Безспорно, сензацията бяха младоженци, които веднага след като сключиха църковен брак, дойдоха за снимка. Така за начало на фотосесията си те избраха картината, с която Travel Channel промотира новите си поредици. Само за няколко часа снимка на гости на събитеито събра над 13000 лайка в социалната мрежа.

Хиляди мигранти и техни поддръжници протестираха в Рим

http://www.moreto.net/novini.php?n=358290

Няколко хиляди кандидати за убежище, други мигранти и техни поддръжници протестираха в Рим срещу разрушаването на мигрантски лагери от полицията. Някои от участниците в протеста носеха плакати с надпис: „Ние сме бежанци, не терористи“.

Пожарът край Сливен е овладян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411801

Пожарът край Сливен е овладянОвладян е пожарът между местностите Бармук баир и Батмиш край Сливен, съобщи за  „Фокус“ областният управител на Сливен Чавдар Божурски. „Осигурена е охрана на периметъра, включително и със съдействието на Военнослужещите от военно формирование 22 220 – Сливен. Към момента няма проблеми, всичко е под контрол.

Арестуваха втори човек за атаката пред Бъкингамския дворец

http://www.cross.bg/sabya-vtori-petuk-1553278.html

/КРОСС/ Британската полиция е арестувала втори заподозрян във връзка с нападението в петък, при което мъж със сабя рани трима полицаи пред Бъкингамския дворец. Сега е задържан 30-годишен мъж по подозрение, че е замесен в поръчителство, подготовка и подстрекаване към тероризъм. При атаката късно в петък вечер 26-годишен мъж спря автомобила си близо до полицейска кола и опита да нападне полицаите в нея със сабя, дълга около 120 сантиметра. Извършителят крещя Аллах Акбар (Аллах е велик) и беше неутрализиран със сълзотворен газ от тримата полицаи, които получиха леки наранявания. Мъжът остава в ареста.  

Товарен кораб се разцепи в Черно море

http://www.mediapool.bg/tovaren-korab-se-raztsepi-v-cherno-more-news268502.html

Товарен кораб се разцепи на две рано в неделя сутринта край турския бряг на Черно море, а 11-членният му екипаж бе спасен. Корабът "Леонардо", дълъг 114 метра, който плава под монголски флаг, започнал да се огъва и накрая се разцепил на две, докато стоял на котва в Килиос край Истанбул, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Едната половина от кораба била откарана с влекач на брега, а останалата във водата част бавно потъва. Турските медии съобщиха, че корабът, построен през 1975 г., отивал към истанбулския док Тузла за ремонт.  

Как "Туитър" превърна испански боец на "Ислямска държава" в "джихадиста с поничката"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/27/3030883_kak_tuitur_prevurna_ispanski_boec_na_isliamska_durjava/?ref=rss


Когато боецът на "Ислямска държава", известен като Кордобеца, заплаши страната с нови терористични атаки след тези в Барселона и Камбрилс, той едва ли е очаквал, че потребители в социалните мрежи ще му отговорят не с паника, а с подигравки.<br /><br />Испанските медии разпознават родения в Кордоба 22-годишен Мухамад Ясин Ахрам Перес, който заминава за Сирия през 2014 г. с майка си и братята си, за да се сражава на страната на "Ислямска държава". Майка му,...

В Ростовската АЕЦ започнаха изпитанията на системата за херметична защита на сградата на реактора

https://offnews.bg//ikonomika/v-rostovskata-aetc-zapochnaha-izpitaniata-na-sistemata-za-hermetichna-663755.html

В Ростовската АЕЦ текат изпитанията на здравината и херметичността на системата за херметична защита на сградата на реактора на Четвърти енергоблок. Провеждането на тези тестове е задължителен и строго регламентиран процес в програмата за подготовка на енергоблока за физическо пускане преди зареждането с гориво.

Комплексът от тестове ще продължи 10 дни.

Техническото състояние на конструкциите и системите за херметичната защита ще се проверява чрез вакуумиране и създаване на голямо вътрешно налягане до 4,6 кгс/см2. По време на хидроизпитанията специалистите и специализираните автоматични измервателни средства ще провеждат мониторинг на напрегнато-деформираното състояние на защитната обвивка на реакторното отделение, както и наблюдение за образуването на пукнатини по повърхността на бетона и напрягането на арматурните кантове на защитната обвивка.

„Комплексните тестове на системата за херметична защита позволяват да се потвърди плътността и здравината на локализиращите системи за безопасност и са важно мероприятие за осигуряване на екологичната безопасност на територията, прилежаща към АЕЦ в периода на експлоатацията й“, подчерта вицепрезидентът по проекти в Русия Алексей Дерий.

Според него началото на хидроизпитанията на херметичната обвивка приближават с още една стъпка въвеждането в експлоатация на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ.

Втори задържан за нападението с меч в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-jihad-bakingamskiat-dvoretz-26299606

Мъж на 30 години е бил арестуван в западен Лондон във връзка с терористичното нападение срещу полицаи в петък вечерта пред Бъкингамския дворец.

Летище припомня, че и електронните цигари са забранени. БГ пилотът е бил прав

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411782

Летище припомня, че и електронните цигари са забранени. БГ пилотът е бил правБългарският пилот Деян Тончев, който приземи аварийно на 17 август частен самолет в Ламеция Терме, Калабрия, заради запалена цигара на шоу звездата Белен Родригес, е имал право да го направи. Така излиза от изявлението на летищните власти на Ламеция Терме пред италианския седмичник „Дипю” по повод скандала между българския пилот от Топ Джетс ЕООД

Българският отбор спечели бронз на световното по бридж

http://www.mediapool.bg/balgarskiyat-otbor-specheli-bronz-na-svetovnoto-po-bridzh-news268501.html

Българският национален отбор по спортен бридж завоюва бронзов медал на световното първенство в Лион, Франция. Националният ни отбор в състав Диана Дамянова - Виктор Аронов, Иван Нанев - Юлиян Стефанов, Владимир Михов - Георги Караколев победиха в надпреварата за 3-то място отбора на Нова Зеландия с краен резултат 203:187 импа. Българският тим се представи много силно и на четвъртфинала отстрани първия отбор на САЩ - многократен световен първенец. На полуфинала отборът ни загуби от втория тим на американците. Треньор на българския тим е Марта Николова. Третото място на България идва на фона на много успешната 2017 г., в която младежкият национален отбор до 21 г. спечели четвърто място на европейското първенство в Саморин, Словакия и квота за световното младежко първенство през 2018 г. Отбор Сеньори завоюва бронзови медали на откритото европейско първенство в Монтекатини, Италия, а двойката Георги Стаматов – Диян Данаилов спечели първо място в най-силния турнир за девойки ”Кавендиш“, Монте Карло, отбелязва бТВ. Как протече турнирът в Лион? Първенството се проведе в две фази: квалификационна по схема "всеки срещу всеки" и фаза на нокаут срещи. В първият етап от състезанието целта на 22-та отбора, спечелили квота за участие на световното първенство, е да се класират в първата осмица, с което осигуряват участието си във втората фаза. Отборът на България натрупа общо 247.61 VP и се нареди на 6-то място в класирането. На четвъртфинала националният ни отбор се срещна с първия състав на САЩ - отбор USA 1. Срещата се проведе в 6 сегмента по 16 дона или общо 96 дона, изиграни в 2 дни. Нашите започнаха срещата прекрасно и за първите 2 сегмента бяха водещият отбор. От третия сегмент USA 1 показаха, защо са смятани за едни от фаворитите в състезанието и поеха лидерството в срещата почти да самия й край. Но нашите национали успяха да се мобилизират и да обърнат резултата в последния сегмент и да спечелят срещата с краен резултат от 239:226 импа. На полуфинала България се изправи срещу втория американски отбор - отбор USA 2. Националният ни отбор отново започна срещата водейки в първите два сегмента. В следващите сегменти отборът на САЩ поведе минимално в резултата и в крайна сметка отборът ни загубиха срещата със 182:216 импа. Надпреварата ни продължи с плейофна среща за третото място срещу отбора на Нова Зеландия., в която нашите бяха водачи в резултата през всичките 6 сегманта и спечелиха бронзовите медали с краен резултат 203:187 импа. Така България повтори успеха си от Световния отборен бридж шампионат през 2009 г. в Сао Пауло.  

4-километрова колона на ГКПП „Лесово“ на влизане в страната

https://www.actualno.com/society/4-kilometrova-kolona-na-gkpp-lesovo-na-vlizane-v-stranata-news_630040.html

На ГКПП „Лесово" се е образувала колона от около 4 км от товарни автомобили на влизане в страната. На ГКПП „Малко Търново“ има образувала се колона от около 4 км от леки автомобили на вход. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“ като информацията

Още една жертва на атентата в Барселона, германка издъхна в болницата

http://www.cross.bg/barselona-sustoyanie-zhertva-1553276.html

/КРОСС/ Броят на жертвите от двойната терористична атака в Каталуня, миналата седмица, нарасна до 16 души, предава „Франс прес", позовавайки се на съобщение на властите в Барселона. „Тази сутрин почина 51-годишна германка, в болницата, където беше хоспитализирана заради критичното си състояние", заявиха от регионалната служба за гражданска защита. Жената е била жертва на нападението на „Ла Рамбла" в Барселона, където джихадист се вряза сред пешеходци. Все още това не е и финалната бройка на жертвите. Десет дни след атаките в болница все още са 24 души, като 5-има от тях са в критично състояние, а други 4-рима са оценени, че са в тежко състояние.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване