Уникална операция - пришиха отрязани ръце на жена във Франция

http://www.cross.bg/rutze-bolnitzata-zhena-1553252.html

/КРОСС/ Френски хирурзи пришиха отрязаните ръце на млада жена, пострадала във влакова катастрофа. Рядката операция е направена за първи път във Франция в университетската болница "Гренобъл Алп" на 14 август. Тя е продължила четири часа, като са участвали два екипа. Започнала е вечерта, 50 минути след инцидента на гара Шамбери, която е на 60 км от болницата. „Бързината, с която реагира спешната помощ и уменията на медицинския екип, позволиха да бъдат пришити и двете ръце, и дава най-добри шансове за възстановяване на пациентката - обясни болницата в изявление. „Прекаленото забавяне може да причини необратими увреждания", допълниха от пресслужбата на болничното заведение, цитирани от „Дарик".

Uber набира служители в София

http://www.investor.bg/novini/261/a/uber-nabira-slujiteli-v-sofiia-245576/

Компанията за споделено пътуване откри две позиции към българския си екип

"Кралица на сомовете" и още странни конкурси за красота

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kralica-na-somovete-i-oshte-stranni-konkursi-za-krasota-6073106

"Мис Най-красиви глезени", "Най-изпъкнали колене" - на някои хора определено не им е липсвало въображение при организирането на конкурси

Откриха нова вреда от злоупотребата с антибиотици

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6411615

Откриха нова вреда от злоупотребата с антибиотици Ирландски учени откриха, че злоупотребата с антибиотици уврежда чревната микрофлора и предизвиква нарушения в психическото здраве, в частност тревога и депресия, съобщи Лента. Експертите мислят, че микробите, обитаващи червата, влияят на съдържанието на микро-РНК (малки некодиращи молекули РНК) в амигдалата и префронталната кора на главния мозък.

ЧЕЗ възстановява електрозахранването в районите на пожара

http://frognews.bg/news_140992/CHEZ-vazstanoviava-elektrozahranvaneto-v-raionite-na-pojara/

Екипи на ЧЕЗ Разпределение България, след разрешение от Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, извършва обход на всички засегнати имоти и къщи в резултат на пожара в района на Кресненското дефиле.

Силно земетресение в Тихия океан

http://www.cross.bg/silno-zemetresenie-v-tihiya-okean-1553251.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд от 6,6 разтресе край бреговете на Папуа-Нова Гвинея, съобщи Геологическата служба на САЩ USGS. Подземните трусове са фиксирани в 4:17 местно време на 115 километра североизточно от град Лороенгау. Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 километра. Няма опасност от цунами. Не са постъпили съобщения за пострадали и разрушения.

Контузиите на водещи играчи са шанс за тенисистите извън Топ 10, смята Федерер

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/27/3031513_kontuziite_na_vodeshti_igrachi_sa_shans_za_tenisistite/?ref=rss


Роджър Федерер, който спечели два турнира от Големия шлем през тази година се готви за започващия в понеделник US Open. Швейцарският ветеран коментира контузиите на водещи играчи, които зачестиха напоследък.<br /><br />Заради травми от участие до края на годината се отказха Новак Джокович, Анди Мъри, Станислас Вавринка и Милош Раонич. Според Федерер обаче Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) няма вина за това.<br /><br />"Последните контузии се появиха...

Бихме Испания на Европейското първенство по волейбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=358277

Мъжкият ни национален отбор по волейбол записа първа победа на Европейското първенство в Полша, след като снощи се наложи с 3:0 гейма над Испания, предаде Moreto.net. Възпитаниците на Пламен Константинов победиха иберийците с 25:15, 28:26, 25:21.

Лоялен на Салех полковник е убит в сблъсък със съюзниците Хути в Сана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411608

Лоялен на Салех полковник е убит в сблъсък със съюзниците Хути в СанаПолковник от армията, лоялна на бившия президент на Йемен Али Абдула Салех е убит в сблъсък с бунтовните Хути, които са и съюзници на Салех, това е първият сблъсък от подобен тип, за който става известно, предаде АФП. Полковник Халид ал Рида е убит по време на сблъсък в столицата на Сана, съобщиха чрез специално изявление на партия Общ народен

Пуснаха тока в селата край големия пожар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411613

Пуснаха тока в селата край големия пожарЕлектрозахранването в симитлийските села селата Сенокос, Мечкул и Ракитна е възстановено. Токът там бе спрян заради големия пожар, на площ от около 15 хил. дка, който избухна в четвъртък следобед. Екипи на енергото обхождат засегнатите къщи. Очаква се до края на деня да бъде възстановено елзахранването и в другите населени места от района.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_140991/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 28 август 2017 г. (понеделник), във връзка с реконструкция и изместване на водопровод по бул. „Джавахарлал Неру” в жк. „Люлин“6, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Екипи на ЧЕЗ обхождат имотите, засегнати от пожара в Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/elektrozahranvaneto-izvurshvat-vuzstanoveno-1553250.html

/КРОСС/ Екипи на ЧЕЗ Разпределение България, след разрешение от Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, извършват обход на всички засегнати имоти и къщи в резултат на пожара в района на Кресненското дефиле, съобщават от електроразпределителното дружество. За да избегнат риск от предизвикване на нов пожар, служителите на компанията извършват обход и изключват от мрежата всички обекти с щети по електрическата инсталация, като възстановяват поетапно електрозахранването в селата. До момента електрозахранването е възстановено в Сенокос, Мечкул и Ракитна от община Симитли и Стара кресна, община Кресна. Работата продължава в с. Ощава и с. Милачковци, след което ще бъде възстановено и електрозахранването в тунелите на главния път. Компанията очаква до обяд работата да приключи.

Блокада в Хонконг заради бурята Пахар

http://www.cross.bg/pahar-honkong-byrya-1553249.html

/КРОСС/ Най-малко 300 полета са отказани или отменени, а 50 самолета са заклещени на международното летище на Хонконг, като резултат от тропическата буря Пахар, предава „Фокус" Местната метеорологична служба издаде предупреждение за буря от 8-а степен по 10-степенна скала, уточнява БТВ. Лошото време парализира транспорта в специалния административен район, спряно е движението на автобуси и фериботи. Днес ще останат затворени учебните заведения и държавни учреждения, офиси и магазини. Сега центърът на циклона се намира в морето на 120 км югозападно от Хонконг. Той се придвижва в северозападна посока към бреговете на континентален Китай. Пахар е съпътстван от интензивни тропически дъждове, способни да причинят наводнения, и бурен вятър с пориви до 110 км/час. В южната китайска провинция Гуандун вече беше обявен оранжев код за опасност. Според прогнозите Пахар ще достигне района утре, след което ще продължи навътре в континента, където постепенно да изгуби силата си. По-рано тази седмица Хонконг и Макао бяха връхлетени от тайфуна Хато. Заради него бях отменени 450 полета. Десет души в Макао загинаха, а още 244 бяха ранени.  

Стоянка Мутафова 3 дни в бургаска болница, впечатлена от хумора на съдов хирург

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6411593

Стоянка Мутафова 3 дни в бургаска болница, впечатлена от хумора на съдов хирургОбичаната актриса Стоянка Мутафова, която прекара няколко дни в бургаска болница, вече е изписана и тази вечер почитателите й ще я гледат в представление във Варна. От университетска болница "Дева Мария", където извършиха профилактични прегледи и изследвания на звездата, уточниха, че актрисата и нейната дъщеря са избрали лечебното заведение докато

В Румъния протестират срещу промените в съдебната система

http://www.mediapool.bg/v-rumaniya-protestirat-sreshtu-promenite-v-sadebnata-sistema-news268497.html

В Букурещ и други градове в Румъния се очакват протести, породени от недоволството от обявения преди дни пакет от предложения за промени в съдебната система, съобщи  БНР.    Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер представи в сряда пакета от промени, които включват назначаването на главния прокурор на страната и главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията да става от Висшия съвет на магистратите по предложение на министъра на правосъдието.    С това предложение фактически се елиминира участието на президента от процеса на назначаване на ръководителите на тези ключови институции. Друга промяна е прехвърлянето на Съдебната инспекция към министерството на правосъдието.    Президентът Клаус Йоханис реагира на предложенията с коментара, че те представляват "атака срещу върховенството на закона, независимостта и доброто функциониране на съдебната система и борбата с корупцията".     ЕК също поиска от румънското правителство повече детайли около предложенията за промени в законите за съдебната система.

Стотици израелци протестираха срещу премиера Нетаняху

http://www.mediapool.bg/stotitsi-izraeltsi-protestiraha-sreshtu-premiera-netanyahu-news268496.html

Стотици протестиращи се събраха снощи пред дома на главния прокурор на Израел, за да настояват да отправи срещу премиера Бенямин Нетаняху обвинения в корупция, съобщи Асошиейтед прес.   Демонстрациите в събота вечер, които започнаха преди 40 седмици и в началото събираха съвсем малък брой антиправителствени активисти, постепенно се превръщат в по-широко протестно движение, посочва АП.   Участниците в тях обвиняват Нетаняху във финансови злоупотреби и нерегламентирани връзки с медии, международни компании и Холивуд.   Снощният протест се състоя седмица след като двама от организаторите на движението бяха арестувани и Върховният съд постанови, че демонстрациите могат да продължат само ако в тях участват до 500 души и ако не бъдат използвани високоговорители в жилищни райони. Полицията съобщи, че снощи броят на протестиращите е бил много по-голям - около 2000.   Нетаняху многократно отрече всякакви нередности и заяви, че е мишена на "лов на вещици", оркестриран от определена медия. Скандалът засега не застрашава дългогодишното му управление, но навреди сериозно на обществения му рейтинг.   Според израелските закони министър-председателят може да бъде свален от поста от парламента.   Върховният съд обаче неотдавна излезе с решение, че министри и кметове, подведени под съдебна отговорност, трябва да подават оставки, ако бъдат осъдени. Министърът на правосъдието настоява, че премиерът не е задължен да прави това. Но ако все пак главният прокурор излезе с обвинение, ще има законово основание и обществен натиск върху премиера да се оттегли.

Европейските авиолинии - изправени пред фалити и консолидация

http://econ.bg/Новини/Европейските-авиолинии-изправени-пред-фалити-и-консолидация-_l.a_i.748182_at.1.html

Финансовите затруднения на „Алиталия” и „Еър Берлин” предвещават нов тласък в европейския авиобизнес, но ако и други превозвачи не намалят разходите...

Иван Нейков: За по-високи пенсии, са необходими по-високи осигуровки

http://econ.bg/Новини/Иван-Нейков-За-по-високи-пенсии-са-необходими-по-високи-осигуровки_l.a_i.748180_at.1.html

Не съществува опасност българите да останат без пенсии, заради очертаващата се демографска криза след 15-20 години. Реформата на системата е...

6 знака, че връзката ви е неравностойна

https://www.actualno.com/curious/6-znaka-che-vryzkata-vi-e-neravnostojna-news_629955.html

Обичаме да говорим за равни права и взаимно уважение. На теория всичко звучи добре, но как е всъщност на практика? Ако тези 6 неща ги има при вас, трябва да знаете, че връзката ви не е равностойна. А това означава, че е време за сериозен разговор между вас и половинката ви, за да

Ураганът "Харви" взе две жертви, проливните дъждове ще продължат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/27/3031490_uraganut_harvi_vze_dve_jertvi_prolivnite_dujdove_shte/?ref=rss


Ураганът "Харви", който вчера връхлетя бреговете на американския щат Тексас със сила от четвърта степен и постепенно утихна до тропическа буря, е взел две жертви. Това сочат официалните данни на полицията до момента, цитирани от световните агенции. Нанесените щети са много сериозни, а властите предупреждават, че и следващите дни ще са трудни, тъй като се очаква проливните дъждове да продължат.<br /><br />Мъж е загинал при пожар в дома си в крайбрежния град Рокпорт в...

Радев за ситуацията в Пирин: Опасността остава

http://www.cross.bg/radev-dnes-kraya-1553248.html

/КРОСС/ „Около 15 000 дка са засегнатите площи от пожара в Кресненското дефиле, опасността остава". Това каза по време на сутрешния брифинг във връзка с пожара в Кресненското дефиле министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предава „Фокус". Относно прекъснатото електрозахранване в района, министър Радев поясни: „Работи се 20-киловолтовия далекопровод да бъде пуснат. Разбрах, че захранването ще бъде пуснато в селата Сенокос и Мечкул. В Стара Кресна представители на ЧЕЗ минават по къщите, има някакъв проблем. До края на деня, надяваме се в населените места, вчера обявихме, че хората се връщат, днес да се случи така, че до довечера да имат ток", поясни Радев. „Засегнатите площи от пожарите са около 15 000 дка, допълнително ще уточним след края на оперативните действия. Загубите, ако трябва да се залесява, са около 12 млн. лв. На място работят хора от 5 министерства. Според експерти за 4 дни да се обработи такова голяма площ и да се овладее пожарът е направо геройство. Обръщам внимание, че не сме приключили. Опасността остава", допълни вътрешният министър. „В Кризисния щаб си говорихме за това докъде е стигнала обстановката. В две от местата има все още огнища. Надяваме се днес до края на деня и евентуално утре да останат дежурни, за да доогасят пожара. Но общо взето цялата обстановка е под контрол

Радев за ситуацията в Пирин: Опасността остава

http://www.cross.bg/radev-ostava-defile-1553248.html

/КРОСС/ „Около 15 000 дка са засегнатите площи от пожара в Кресненското дефиле, опасността остава". Това каза по време на сутрешния брифинг във връзка с пожара в Кресненското дефиле министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предава „Фокус". Относно прекъснатото електрозахранване в района, министър Радев поясни: „Работи се 20-киловолтовия далекопровод да бъде пуснат. Разбрах, че захранването ще бъде пуснато в селата Сенокос и Мечкул. В Стара Кресна представители на ЧЕЗ минават по къщите, има някакъв проблем. До края на деня, надяваме се в населените места, вчера обявихме, че хората се връщат, днес да се случи така, че до довечера да имат ток", поясни Радев. „Засегнатите площи от пожарите са около 15 000 дка, допълнително ще уточним след края на оперативните действия. Загубите, ако трябва да се залесява, са около 12 млн. лв. На място работят хора от 5 министерства. Според експерти за 4 дни да се обработи такова голяма площ и да се овладее пожарът е направо геройство. Обръщам внимание, че не сме приключили. Опасността остава", допълни вътрешният министър.  

Евродепутатът Илхан Кючюк откри детска площадка в шуменското село Тъкач

https://www.24chasa.bg/region/article/6411584

Евродепутатът Илхан Кючюк откри детска площадка в шуменското село ТъкачЕвродепутатът Илхан Кючюк и председател на Младежко ДПС дари нова детска площадка на жителите на с. Тъкач, общ. Каолиново, обл. Шумен. Малчуганите вече могат да се радват на новите съоръжения, като играят на модерно и безопасно място, а техните родители да си отдъхнат. Откриването бе уважено лично от евродепутата Илхан Кючюк,

Пожарът в Пирин е овладян, един тунел в Кресненското дефиле все още е без ток

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/27/3031491_pojarut_v_pirin_e_ovladian_edin_tunel_v_kresnenskoto/?ref=rss


Пожарът в Пирин е овладян, все още един от тунелите в Кресненското дефиле е без ток, затова шофьорите, които преминават оттам трябва да карат внимателно. Движението на влаковете в участъка при кривия тунел по дефилето е спряно. Това се разбра от брифинг на вътрешния министър Валентин Радев, цитиран от БНР. <br /><br />Все още има две огнища, като вътрешният министър се надява до края на деня или утре най-късно те да бъдат угасени.<br /><br />Има и някои места без ток, но...

Остров "Св. Иван" разкрива нови факти за човека пренесъл мощите на Св. Йоан Кръстител

http://www.cross.bg/moshtite-osnovite-iioan-1553247.html

/КРОСС/ Откриването на мощите на Св. Йоан Кръстител в Созопол остави няколко въпроса, на които започваме да си отговаряме. Археологическите проучвания на остров "Св. Иван" хвърлиха светлина върху личността на Тома - този, на когото е доверена важната задача да донесе мощите на Йоан Предтеча. Защо именно на труднодостъпния остров "Св. Иван" се строят храм и манастир? Седем години след като бяха открити мощите на Св. Йоан тук, учените вече имат малко повече информация за това, кой ги е донесъл. На метър и половина от реликвария с мощите археолозите откриват надпис върху капака на кутийка от туфа - "Господи помагай на твоя раб Тома". И учените вярват, че Тома трябва да е приносителят на мощите от Севастия, днешен Израел. „Той е изключителна личност! Енигмата - явно изключителна, щом като са му поверили ... Те са му поверили защото той е имало чувство за историчност", коментира пред БНТ проф. Казимир Попконстантинов - ръководител на археологическите разкопки. И сега археологът смята, че е открил гроба на загадъчния Тома. Гроб до основите на първата базилика може да е само на основателя на храма или основателите. Защото останките на гробницата са на двама мъже.„Направихме изследвания в Оксфорд и се оказа, че единият, между 40-45-годишен, е бил погребан в края на IV или началото на V век. Предполагаме, че той е и основателят на манастира

Липсва ми официална позиция на българските институции за реултатите от визитата на Макрон

http://pogled.info/bulgarski/lipsva-mi-ofitsialna-pozitsiya-na-balgarskite-institutsii-za-reultatite-ot-vizitata-na-makron.88739

/Поглед.инфо/ Чувствам се свръх информиран относно протоколните гафове и стилистичните фриволности при срещата на френския президент Макрон с българските лидери - президента Радев и премиера Борисов.

Френската изгъзица "социален дъмпинг" си е изцяло техен проблем

http://pogled.info/svetoven/evropa/frenskata-izgazitsa-sotsialen-damping-si-e-iztsyalo-tehen-problem.88740

/Поглед.инфо/ Българската икономическа общност има отговорността да обясни сега, че френската изгъзица "социален дъмпинг" си е изцяло техен проблем.

Оръжеен склад се взриви в Азербайджан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411577

Оръжеен склад се взриви в АзербайджанМагистралата между Баку и руската граница в Азербайджан е закрита, заради взрив на оръжеен склад в населеното място Гилязи, съобщава „Фокус“ . В момента, от съседните на склада територии, евакуират хора, съобщи РИА Новости, позовавайки се на думи на очевидци, предадени от местните медии. Преди малко Министерството на извънредните ситуации на Русия

Проф. Илчев: Ако започне АЕЦ-Белене - няма кой да работи там

http://frognews.bg/news_140990/Prof-Ilchev-Ako-zapochne-AETS-Belene---niama-koi-da-raboti-tam/

”Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат. Това каза по НТ проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет.

Проф. Илчев: Нямаме нужда от толкова много висшисти

http://frognews.bg/news_140990/Prof-Ilchev-Niamame-nujda-ot-tolkova-mnogo-visshisti/

”Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат. Това каза по НТ проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет.

Вижте коя е най-горещата лятна суперзвезда на MTV

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-koia-e-naj-goreshtata-liatna-superzvezda-na-mtv-2044608

Лейди Гага измести любимци на публиката като Хари Стайлс и Джъстин Бийбър и успя да оглави класацията за най-горещата суперзвезда на лятото, като спечели два пъти повече гласове от най-близкия си съперник, съобщи MTV.

Бившият ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bivshiiat-rektor-na-su-niamame-nuzhda-ot-tolkova-mnogo-visshisti-2044607

За поредна година почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто, че някои и пето класиране. Причината - незаети места в почти всички висши учебни заведения, посочва

Армията все още оказва помощ в гасенето на пожара в Кресна

https://www.actualno.com/society/armijata-vse-oshte-okazva-pomosht-v-gaseneto-na-pojara-v-kresna-news_630008.html

Модулни групи от състава на Сухопътните войски продължават и днес, 27 август, да оказват помощ в гасенето на пожара в Кресненското дефиле. От 07.00 ч. тази сутрин на терен действат 50 военнослужещи с 5 броя техника от военно формирование 54 060 – Благоевград и 37 военнослужещи с 6

Двама убити и двама ранени българи в катастрофа в Унгария

http://www.eurochicago.com/2017/08/bulgari-ungaria/

Двама български граждани загинаха, а други двама бяха ранени, при катастрофа на 26 август 2017 г. на главен път М16 в района на граничен пункт Райка-Оросвар, информира пресцентърът на българското Външно министерство. Това е съобщила унгарската полиция пред българското посолство в Будапеща. Дипломатическите ни представители са уведомили близки на загиналите и пострадалите. Загиналите са мъж на 47 години и жена на 46 години. Ранените са две жени на по 25 години, едната - тежко, а другата по-леко. Двете жени са настанени в болница "Пец Аладар Мегией Октато Корнац" в град Дьор.

Възстановено е движението по Орлов мост

http://dnes.dir.bg/news/remont-tzarigradsko-shose-orlov-most-26298968

Движението на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" е възстановено от днес, съобщиха от Столичната община.

Водата по Добруджанското Черноморие в норма през целия сезон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411565

Водата по Добруджанското Черноморие в норма през целия сезонПрез туристическия сезон всички изследвани проби морска вода на плажовете по Добруджанското Черноморие съответстват на здравните изисквания, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. За времето от края на юни в крайморските общини Балчик, Каварна и Шабла са анализирани 80 проби, без да са установени нарушения.

Стената, която ще направи Америка отново безопасна

http://www.cross.bg/trump-otnovo-stenata-1553246.html

/КРОСС/ Настроенията срещу политиката на Доналд Тръмп в САЩ все повече се изострят. Само преди няколко дни проучване на университета „Джордж Вашингтон", че повече от половината американци смятат, че настоящият им президент е неефективен на поста си, движи страната в грешна посока и дори, че с изказванията си ще я въвлече във военен конфликт. Вече дори се надига глас за импийчмънт на Тръмп. В последните дни в интернет пространството и особено сред изданията, подкрепящи демократите отново се завъртя една карикатура на президента, която припомня едно от неговите предизборни обещания, а именно да построи стена по цялата граница с Мексико.Но не съвсем. Стената е съвсем друга. Карикатурата изобразява Тръмп между стените на затвор, а текстът е многозначителен. „Стената, която ще направи Америка отново безопасна".  

Вижте къде спират водата в столицата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6411541

Вижте къде спират водата в столицата утреСофийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 28 август, съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 28 август 2017 г. (понеделник), във връзка с реконструкция и изместване на водопровод по бул. „Джавахарлал Неру” в жк. „Люлин“ 6, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на

Седмица на православната книга ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358278

Седмица на православната книга ще се проведе във Варна от 4 до 10 септември, научи Moreto.net. Откриването ще се състои на 4-и от 18 часа, лично от Варненския и Вилекопреславски митрополит Йоан в зала "Пленарна" на общината.

Фандъкова: Започва разширението на ул. Тодор Каблешков"

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-zapochva-razshirenieto-na-ul-todor-kableshkov-news_630006.html

От 27 август започваме разширението и рехабилитацията на ул. Тодор Каблешков". Строителните дейности са в участъка от бул. „Братя Бъкстон” до бул. „Цар Борис ІІІ”, като включват и изграждане на нов мост. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в официалната

Плодове от ЕС стигат до руския пазар въпреки санкциите

http://econ.bg/Новини/Плодове-от-ЕС-стигат-до-руския-пазар-въпреки-санкциите_l.a_i.748179_at.1.html

Въпреки санкциите, наложени от Москва, срещу закупуването на плодове и зеленчуци от Европейския съюз, в отговор на мерките на ЕС, който забрани...

Министър Радев: Опасността от пожара в Кресненското дефиле остава, спрени са влакове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411519

Министър Радев: Опасността от пожара в Кресненското дефиле остава, спрени са влаковеОколо 15 000 дка са засегнатите площи от пожара в Кресненското дефиле, опасността остава. Това каза по време на брифинг вътрешният министър Валентин Радев във връзка с пожара в Кресненското дефиле, предаде „Фокус“. Относно прекъснатото електрозахранване в района, министър Радев поясни: „Работи се 20-киловолтовия далекопровод да бъде пуснат.

Военни продължават да гасят пожара в Кресненското дефиле

http://frognews.bg/news_140989/Voenni-prodaljavat-da-gasiat-pojara-v-Kresnenskoto-defile/

Сухопътните войски продължават да оказват помощ в гасенето на пожара в Кресненското дефиле, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

За първи път от 30 години палестинци отидоха на кино в Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411516

За първи път от 30 години палестинци отидоха на кино в ГазаСтотици се събраха снощи в Газа на първата кинопрожекция от повече от 30 години, след като кино Самер беше отворено за една вечер, предаде Франс прес, цитирано от БТА. Построеното през 1944 г. кино беше затворено през 60-те години. На специална прожекция беше показан филмът "10 години", разказващ за палестинците в израелските затвори.

За първи път от 30 години палестинци отидоха на кино в Газа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6411516

За първи път от 30 години палестинци отидоха на кино в ГазаСтотици се събраха снощи в Газа на първата кинопрожекция от повече от 30 години, след като кино Самер беше отворено за една вечер, предаде Франс прес, цитирано от БТА. Построеното през 1944 г. кино беше затворено през 60-те години. На специална прожекция беше показан филмът "10 години", разказващ за палестинците в израелските затвори.

Какво време ни очаква в началото на новата седмица?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-ni-ochakva-v-nachaloto-na-novata-sedmica-2044605

Прогноза за времето за 28 август, понеделник
 
През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще се задържи слънчево, след обяд и горещо. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад и привечер ще се усил

Пожарът в Кресненкото дефиле се е разраснал

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-potopat-kresnenkoto-defile-26298923

Тази нощ пожарът в Кресненкото дефиле се е с разраснал не повече от 200 дка. Създадена е необходимата организация за неговото ограничаване и ликвидиране.

Французите все по-недоволни от Макрон

http://www.dnes.bg/world/2017/08/27/francuzite-vse-po-nedovolni-ot-makron.351578

Спадът в популярността му е по-голям от този на Оланд за същия период

Затварят за движение част "Цариградско шосе“, в района на техно парк София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411514

Затварят за движение част "Цариградско шосе“, в района на техно парк СофияВъведена е временна организация на движението за ремонт на северно пътно платно на бул. “Цариградско шосе“, в района на техно парк София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. До 24.00 часа днес е забранено влизането на пътни превозни средства по двете пътни ленти от лявата страна на северното пътно платно на бул.

Масов бой в дискотека в Сандански, десетки са задържани

http://frognews.bg/news_140988/Masov-boi-v-diskoteka-v-Sandanski-desetki-sa-zadarjani/

Клиенти на санданска дискотека се млатиха до кръв тази нощ. Десетки са задържани. Мъж е бил наръган с нож. Това е 36-годишният санданчанин Митко Саботана.

Проф. Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

http://www.cross.bg/ilchev-godina-sistema-1553245.html

/КРОСС/ За поредна година почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто, че някои и пето класиране. Причината - незаети места в почти всички висши учебни заведения. Притеснителните данни от тази година видяхме и миналата година, виждаме и тази, а специалности, които доскоро бяха цел на хиляди кандидат-студенти, днес могат да се окажат повече от достъпни. Когато се заговори за образование и образователна система, много често се спекулира от политици и медии, но място за спекулации няма. „Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области. Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат. Така че системата е сбъркана, започна да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати", коментира в предаването „Събуди се" по „Нова телевизия" проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет. „Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката", допълни професорът. Студенти от Софийския университет също споделят мнението на проф. Илчев, че са нужни промени в цялата система и са нужни реформи във висшето образование.  

Скритият свят на децата: Превръщат ли се в заложници на мрежата?

http://www.moreto.net/novini.php?n=358283

С една истинска човешка трагедия започна седмицата в Бургас. 11-годишно дете бе убито, а заподозреният извършител се оказа 15-годишно дете. Агресията при децата е тема, за която няма да се уморим да говорим, но отдавна е настъпило времето и да си зададем въпроса – какво друго правим, освен да говорим.

Дрон фестивал се провежда в Пловдив за втора година

http://frognews.bg/news_140987/Dron-festival-se-provejda-v-Plovdiv-za-vtora-godina/

За втора поредна година Пловдив е домакин на фестивал за филми, заснети с дрон.

Историческо: Бунтовниците от ФАРК оставят пушките и стават партия

https://offnews.bg//sviat/istorichesko-buntovnitcite-ot-fark-ostaviat-pushkite-i-stavat-partia-663738.html

Колумбийската бунтовническа групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) ще се организира в политическа партия, на организирана конференция в столицата Богота, която започва днес.

Това е ключова стъпка за превръщането на левичарската група в гражданска организация, след 50 години на военни действия, предаде агенция Ройтерс, цитирана от "Фокус".

Шестдневната среща на членовете на ФАРК, които предадоха повече от осем хиляди оръжия на ООН по време на демобилизацията, се очаква да завърши в петък с партийна платформа, чието име все още не е известно. Тя ще се включи в изборите, които трябва да се проведат в Колумбия догодина.

Според мирния договор, който те сключиха с правителството през 2016 година, на по-голямата част от бойците на ФАРК беше гарантирана амнистия и възможност да участват в политическия живот на страната.

По време на военните действия, през десетилетията, загинаха повече от 220 хиляди души.

Kолумбийските бунтовници ФАРК организират политическа партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411510

Kолумбийските бунтовници ФАРК организират политическа партияКолумбийската бунтовническа групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия(ФАРК) ще се организира в политическа партия, на организирана конференция в столицата Богота, която започва днес. Това е ключова стъпка за превръщането на левичарската група в гражданска организация, след 50 години на военни действия, предаде Ройтерс,

Глобален срив на Фейсбук и Инстаграм

http://www.cross.bg/feiisbyk-sriv-instagram-1553244.html

/КРОСС/ Глобален срив на социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм остави милиони по света без достъп до профилите им. При други потребители при опит за споделяне на линкове или статуси сайтът показвал съобщение за грешка и призовавал да се опита отново след няколко минути. Сред засегнатите били предимно ползващите персонален компютър, а не мобилното приложение на фейсбук.На някои потребители се появило съобщението, че сайтът е подложен на задължителна поддръжка в събота следобед и да опитат да се логнат по-късно, съобщава в. "Индипендънт". Проблеми с достъпа до социалната мрежа имало в САЩ, Великобритания, Германия, Белгия, Холандия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Сърбия, Турция, Гърция, България и други страни. Имало проблеми и с достъпа до Инстаграм, социална мрежа, която е собственост на Фейсбук. По време на пика на срива Фейсбук и Инстаграм получавали по 1894 оплаквания в секунда. Засега от компанията не са коментирали причината за проблема. Миналата седмица Фейсбук отново имаше срив. Говорител на компанията тогава заяви, че е причинен от промяна на кода на Javascript. Това засегнало хората, използващи браузъра "Гугъл хром". Глобалният срив започнал около 16 часа следобед, но за повечето потребители бил оправен за няколко часа.

Кирчев: Президентът Макрон направи голяма реклама на Варна

http://www.barometar.net/89413/

Бившият кмет на Варна Христо Кирчев /1991 г. -1999 г./, коментира посещението на френския президент Еманюел Макрон във Варна. Според Кирчев, посещението на Макрон, един от водещите политици на ЕС, е голяма реклама за града ни. „Изключително важно е позитивното презентиране на България на политическата сцена, което води до постижения в другите важни сфери на […]

Макрон губи одобрението на френските избиратели

http://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-gubi-odobrenieto-na-frenskite-izbirateli-245572/

57% от французите не са доволни от работата на новия президент, сочи проучване на Ifop

Ливанската армия спря огъня срещу "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-livanskata-1553243.html

/КРОСС/ Ливанската армия обяви , че прекъсва настъплението си срещу групировката "Ислямска държава" в планински район на границата със Сирия, за да преговаря за освобождаването на 30 нейни войници. Те са държани като заложници от джихадистите от 2014 г. От армията потвърдиха, че са започнали преговорите с помощта на посредници, предава БНР. Едностранното спиране на огъня влезе в сила в 7 часа местно време. Районът е единствения участък от сирийско-ливанската граница, който все още е под контрола на "Ислямска държава".

Затруднено е движението по АМ „Люлин“ заради катастрофа и разлято масло

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411507

Затруднено е движението по АМ „Люлин“ заради катастрофа и разлято маслоЛек автомобил е катастрофирал на автомагистрала „Люлин“ в района на 5-6 км в посока София,съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Водачът е леко пострадал. В момента се изчаква Агенция „Пътна инфраструктура“ да разчисти разлива на масло от пътното платно. Поради тази причина движението в участъка е затруднено.

Лавров тръгва на обиколка из Персийския залив

http://www.cross.bg/sabah-ministur-lavrov-1553242.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров ще посети тази седмица страните от Персийския залив, предава „Интерфакс". „Между 27 и 30 август министър Лавров ще осъществи работно посещение в Кувейт, ОАЕ и Катар", съобщи прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от „Фокус". Тя добави, че на дневен ред на срещите по време на обиколката ще е кризата в Персийския залив, а също така и разрешаването на конфликта в Сирия. В Кувейт руският външен министър ще бъде приет от емира на страната Сабах ал Ахмед ас Сабах и от колегата си Сабах ал Халед ас Сабах. В Абу Даби са планирани срещи с престолонаследника на ОАЕ Мехамед ал Нахаян, и с министъра на външните работи на страната. „В Доха ще има среща с емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани, очакват се също преговори с външния министър и с министъра на отбраната", посочи Захарова.  

Какво идва след края на Ислямска държава?

http://www.dnes.bg/redakcia/2017/08/27/kakvo-idva-sled-kraia-na-isliamska-dyrjava.351577

The Economist: Със загубата на най-големите градове мистиката на ИДИЛ бе разбита

10-те най-велики балади на всички времена

http://clubz.bg/57657-10_te_naj_veliki_baladi_na_vsichki_vremena

Балади, блусове - как ли не ги наричаме. Макар че и двете изредени понятия са някъде покрай истината и по-скоро са залегнали като традиционен етикет на бавните денс песни от времената, когато западната музика идваше скришом по неведоми канали и се продаваше тайно на битака.

Но да не се разсейваме... 

Любимият ни канал за всевъзможни класации WatchMojo.com събира 10-те най-велики (според тях) бавни денс парчета - или казано на нашенски: балади. Чартът е "за всички времена", макар че както лесно може да видите, си има и такива, разделени по десетилетия.

Включихте ли уредбата на филтъра с най-много ниски и високи честоти?... 3-2-1, старт...

10 Snow Patrol - Chasing Cars

 

Със своите 165 млн. гледания само на официалния канал тази песен едва ли се нуждае от нашия коментар. Успехът на тв сериите One Tree Hill само спомага за изумителния й търговски бум.

9. Eric Clapton - Wonderful Tonight 

 

Чичко Слоухенд също ще оставим без коментар. Интересното при тази легендарна песен от 1977 г. е, че може да прекарате една цяла романтична нощ с гаджето, слушайки само нейни различни версии. И да останат още за слушане... 

8. Wham! - Careless Whisper

 

Каквото и да се каже за таланта на половин гърка Джордж Кириякос Панайоту, също ще е малко. Трябва само да отбележим, че този шедьовър не се води на името Джордж Майкъл, а на дуета му Wham!.

7. Berlin - Take My Breath Away

 

Докато сме на кинематографична вълна, ето я незабравимата главна тема от "Топ Гън". Що се отнася до изпълнителите му Berlin (иначе парчето е на Джорджо Мородър - геният и зад "Флашданс"), те така и си остават типичен one-hit-wonder. За капак, всъщност не са от никакъв Берлин, а от Ориндж Каунти, САЩ. 

6. Bryan Adams - (Everything I Do) I Do It For You

 

Гласът му е нещо средно между нежно стържещ маникюр по мъжки гръб от ламарина, топка памук и гледка на бели коне, препускащи срещу залеза... Ако някой ще забеременява - поне според нас, - Браън Адамс е един от най-препоръчитените фонове. Да не говорим, че за разлика от мнозина има поне още 20 невероятни хита.

5. Aerosmith - I Don't Want to Miss a Thing

 

Удавена в алкохол и наркотици, кариерата им цели десетилетия беше потънала като гемиите на Лив Тайлър накрая на "Армагеддон". А в България широките народни маси ги мислеха за придатък към някаква рап група Run DMC. И все пак Стив Тайлър, Джо Пери и компания се върнаха в играта, и то как!

4. U2 -  One

 

Четвърта! U2! One!  Още когато излезе пред 1990-те, тази песен носеше заряда на такъв комерсиален успех, че ирландците U2 я пуснаха с два различни видеоклипа - нещо, напълно нормално днес, и доста екзотично в онези времена.

3. Joe Cocker - You Are So Beautiful

 

Казват, че е бил почти постоянно пиян, идвал е в България и е успял да оцелее от Уудсток до шантавия 21-ви век - що е то? Интерпретираше едни от най-невероятните и нежни изпълнения на... чужди песни. Джо Кокър, дами и господа!

2. Cyndi Lauper - Time After Time

 

Това да си пънкарка по душа (и по прическа) излиза, че въобще не си пречи с факта да изкараш десетки милиони от една такава напарфюмирана баладка. Синди Лоупър със сребърния медал в нашата класация....

1. Led Zeppelin - Stairway To Heaven

 

Наистина кой ли друг да е на върха!? Прачето на "Лед Зепелин" е потресаващо гениален и неповторим, вечен и размазващ световен хит... А групата успя да си спечели и в съда реномето, че е тяхно. 

Сред традиционните "големи отсъстващи" нека споменем само следните изумителни кадифени водопади от глас:

 

 

Двама са загинали и 20 спасени от урагана Харви

http://dnes.dir.bg/news/potopat-uraganat-harvi-26298809

Един човек е загинал при пожар в дома си в Рокпорт, щата Тексас, жена се е удавила в резултат на урагана Харви, а бреговата охрана е спасила най-малко 20 души.

Сложена е точка на кризата в отношенията между Сърбия и Македония

http://www.cross.bg/surbiya-makedoniya-krizata-1553241.html

/КРОСС/ На кризата в отношенията между Македония и Сърбия вече е сложена точка. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в албанския град Дуръс, където се провежда неформална среща на правителствените ръководители на страните от Западните Балкани, предава БНР. Там той се срещна със сръбския премиер Ана Бърнабич, която обобщи резултата от разговора им: „ Имаме доста сходни разбирания за нашето сътрудничество. Аз го поканих и се договорихме той да посети Сърбия през ноември и ще използваме тази негова визита за съвместно заседание на двете правителства". .Според Бърнабич Заев я е уверил, че Македония ще се въздържи при гласуването за приемането на Косово в ЮНЕСКО, а македонският премиер каза пред медиите, че такова гласуване едва ли скоро ще бъде насрочено. От Дуръс еврокомисарят по разширяването Йоханес Хаан похвали Сърбия и Македония, че са успели бързо да решат кризата помежду си, и то без намесата на Европейската комисия. Той обаче допълни, че все пак би искал да разбере заради какво точно възникна тя. Белград изтегли дипломатите си от Скопие миналата неделя и обвини македонското правителство, че в сътрудничество с друга държава, ги е подложило на агресивен шпионаж и дори заплахи. Сръбското посолство обаче отново отвори врати в четвъртък.    

Елате ни на гости, ще ви заведа в комшиите!

http://pogled.info/bulgarski/elate-ni-na-gosti-shte-vizaveda-v-komshiite.88737

/Поглед.инфо/ "Елате ни на гости, ще ви заведа в комшиите!" Габровски лаф, но важи най-много за Меркел. Тя е виновна, но сега предизборно маже и лиже:

Гледам с каква радост Борисов и Радев прегръщат Макрон и изтръпвам

http://pogled.info/bulgarski/gledam-s-kakva-radost-borisov-i-radev-pregrashtat-makron-i-iztrapvam.88738

/Поглед.инфо/ Гледам с каква радост Борисов и Радев прегръщат Макрон и изтръпвам. Френският президент не е довтасал тук, за да яде калкан в Евксиноград, а за да защити интересите на френските синдикати като опраска няколко десетки хиляди български работници – шофьори в международните превози.

Вижда се краят на борбата с пожара край Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/kresnenskoto-tehnika-dnes-1553240.html

/КРОСС/ Ситуацията с пожара в Кресненското дефиле е овладяна и се очаква най-късно утре вечер огнената стихия да бъде напълно ликвидиранa. Това увери кметът на община Кресна Николай Георгиев, цитиран от БНР. "Нещата се нормализират. Огнищата, които бяха снощи, почти вече са овладени. Няма място за притеснение. Дано днес нещата вече да приключат. Над 600 души участват в гасенето. Мисля, че днес, най-късно до утре, огнищата да бъдат потушени. Късно снощи, в района над Кресненското ханче, имаше огнища, които започнаха пак да горят, но екипите работиха до късно и нещата са локализирани", посочи градоначалникът. Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов също каза, че в голямата част пожарите са овладeни. "Имаме едно огнище на един фронт, който е на ската срещу главния път Благоевград - Кулата. Сега правим оглед и започваме да правим полосата с цел ограничаването и потушаването на този фронт. Има достатъчно хора, но техника няма как да бъде използвана, тъй като теренът е тежък. До обяд трябва да пресрещнем огъня. Няма опасност за къщи и за хора", увери Дамянов. Модулни групи от състава на Сухопътните войски продължават и днес да оказват помощ в гасенето на пожара. От 7 ч. тази сутрин на терен действат 50 военнослужещи с 5 броя техника от военно формирование 54 060 - Благоевград и 37 военнослужещи с 6 бр. специализирана техника от състава на военно формирование 28 610 - София

Най-посещаваните планински дестинации са Черни връх, Мусала и Мальовица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6411497

Най-посещаваните планински дестинации са Черни връх, Мусала и МальовицаНараства броят на планинските туристи в страната, а най-посещаваните дестинации са Черни връх, Мусала и Мальовица. Това каза Зорница Радонова, изпълнителен секретар на Българския туристически съюз (БТС) за „Фокус“ във връзка с планинския туризъм. „Събота и неделя е върволица от хора. Едни се качват нагоре, други слизат и това е непрекъснат процес“,

Бой и напрежение в затвора в Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=358282

Преди дни в поредица от разследвания ви разказахме за наркоканалите и порочните практики в затвора в Бургас. От правосъдното министерство отказват на bTV нови срещи със затворниците там с аргумента, че все още не са приключили проверките след разкритията на Росен Цветков.

Фейсбук опасности и как да се предпазим от тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6410960

Фейсбук опасности и как да се предпазим от тяхИзбягвайте фалшиви профили, не превеждайте пари на непознати и не давайте достъп до данните си в социалните мрежи 11-годишно момиче, убито от 15-годишен младеж. Друго момиче бе обявено за издирване, след като избягало с приятеля си. Пиарката Ива Екимова бе изнудвана с несъществуващ порноклип. Трите истории на пръв поглед са различни и нямат нищо

Отменят полети в Хонг Конг заради урагана „Пахар“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411498

Отменят полети в Хонг Конг заради урагана „Пахар“Най-малко 300 полета са отказани или отменени, а 50 самолета са заклещени на международното летище на Хонг Конг, като резултат от урагана „Пахар“, който е втори за тази седмица, след „Хато“, предаде хонгконгското издание South China Morning Post, цитирано от "Фокус". ХонгКонгската метеорологична обсерватория обяви тревога,

ИД пое отговорност за нападението в Брюксел

https://www.actualno.com/europe/id-poe-otgovornost-za-napadenieto-v-bruksel-news_629996.html

Групировката "Ислямска държава" пое отговорността за атаката в Брюксел, предаде АФП като се позова на съобщение на пропагандната служба на групировката. Става дума за атаката с нож срещу войници в Брюксел. Информацията е разпространена от пропагандната служба "Амак" в "Тел

Мейуедър отнесе Макгрегър с технически нокаут в 10-я рунд

http://frognews.bg/news_140986/Meiuedar-otnese-Makgregar-s-tehnicheski-nokaut-v-10-ia-rund/

Случи се това, което специалистите предричаха: Флойд Мейуедър е отново на върха. Той постигна 50-та поредна победа – този път над Конър Макгрегър. 40-годишният американец победи ММА звездата в най-комерсиалния мач досега в историята на бокса.

Отпушват тапата при "Орлов мост", но веднага се образува нова

http://www.cross.bg/tzar-boris-most-1553239.html

/КРОСС/ Отпушва се тапата при „Орлов мост" в София, но веднага се образува друга - на столичния булевард „Тодор Каблешков". Разширението на участъка от бул. „Братя Бъкстон" до бул. „Цар Борис III" започва от днес. Плановете на местната власт са дейностите да приключат в края на годината. От тази нощ вече изцяло е възстановено движението по „Царигардско шосе" в района на "Орлов мост". Пътните платна и в двете посоки на „Цариградско шосе" са изцяло подновени и заздравени със стоманена мрежа. Целта е да се избегне нагъването, което се получи след основния ремонт на шосето преди 10 години. От днес започва ремонтът на бул. „Тодор Каблешков", който включва разширение и изграждане на нов мост. Строителните дейности са в участъка от бул. „Братя Бъкстон" до бул. „Цар Борис ІІІ" и той ще бъде затворен за движение. Срокът за завършване на обекта е три месеца - до 20 декември. Въвеждат се промени в организацията на движението в София и заради реконструкция на трамваен релсов път по бул. „Овча купел" - от ул. „Коломан" до бул. „Цар Борис Трети". До 7 септември се забранява влизането на пътни превозни средства по северното пътно платно на бул. „Овча купел" между ул. „Коломан" и бул. „Цар Борис Трети"

Движението на Орлов мост е възстановено

http://www.mediapool.bg/dvizhenieto-na-orlov-most-e-vazstanoveno-news268495.html

От неделя е възстановено движението на Орлов мост в София. Ремонтът на ключовото столично кръстовище продължи две седмици. Пътните платна и в двете посоки на "Цариградско шосе" са изцяло подновени и заздравени със стоманена мрежа. Целта е да се избегне нагъване като това отпреди 10 години и образуването на коловози. "Цариградско шосе" обаче ще е стеснено и днес заради поправка на ремонта отпреди две години около пешеходния надлез за София тех парк. Работата там би трябвало да приключи в неделя вечерта. Междувременно от днес започва ремонт по бул. ”Тодор Каблешков” и се забранява влизането на автомобили в двете посоки от бул. ”Братя Бъкстон” до бул. ”Цар Борис”. Работата там по план трябва да продължи 4 месеца. От столична община се надяват, че и метеорологичните условия ще са благоприятни. Отсечката е къса, но там ще се прави нов мост и корекция на Боянска река. До края на август ще се ремонтира и моста над Симеоновско шосе на Околовръстния път на София. Заради стесненията там се образуват големи тапи. Този ремонт, както и на "Тодор Каблешков" бяха забавени от столичната община докато не приключи работата по Орлов мост.  

Посрещат легендарния "Ориент Експрес" на 29 август в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411493

Посрещат легендарния "Ориент Експрес" на 29 август в РусеЛегендарният влак "Ориент Експрес" ще пристигне на 29 август /вторник/ в Русе, съобщиха от Централната жп гара в крайдунавския град. По разписание влакът, който пътува от Париж до Истанбул, трябва да спре на русенската гара в 13,00 часа, а 50 минути по-късно да отпътува за Варна. На русенската гара композицията ще бъде заредена с вода.

Меркел не би променила подхода си към бежанската криза

http://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-ne-bi-promenila-podhoda-si-kym-bejanskata-kriza-245571/

Германският канцлер твърди, че не би сменила нито едно от решенията си от 2015 г., ако имаше такава възможност

Уникален ретро апартамент пресъздава времето от социалистическия бит (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/unikalen-retro-apartament-presyzdava-vremeto-ot-socialisticheskiia-bit-video-2044597

Ретро апартамент, който пресъздава времето от социалистическия бит след 1951 г., ще бъде отворен за посетители за първи път днес в Димитровград от 10:00 до 13:00 ч.
 
Своеобразната музейна експозиция бе устроена по по

Ислямска държава иска да обезглави порнозвезда номер 1 заради хиджаб

https://offnews.bg//sviat/isliamska-darzhava-iska-da-obezglavi-pornozvezda-nomer-1-zaradi-hidzha-663737.html

Терористите от групировката „Ислямска държава” заплашиха, че ще обезглавят най-рейтинговата порноактриса в момента Миа Халифа, която е от ливански произход. Джихадистите са ѝ вдигнали мерника заради филм за възрастни, в който тя носи хиджаб и остава само по него.

Това съобщи „Дейли мейл”.

Ислямистите вече са „екзекутирали” актрисата с помощта на фотошоп и са изпратили снимките на Халифа през социалните мрежи.

Самата тя твърди, че не се страхува от заплахи.

През декември в интернет стартира събиране на подписи под петиция за назначаването на Халифа за посланик на САЩ в Саудитска Арабия. Авторът на петицията отбеляза тогава,че Халифа е достойна да представлява САЩ, тъй като е доказала ”вече неведнъж, че умее да обединява хората независимо от културното или етническо наследство”.

Халифа е известна и с псевдонима Миа Калиста. Тя е родена в Бейрут, откъдето заедно със семейството се мести в САЩ когато е на 10-годишна възраст. Кариерата си във филмите за възрастни започва през 2014 година. Тогава и попада на първите места в рейтинга на Pornhub.

Напоследък Халифа вече си изкарва парите като следи спорта и поп културата чрез собствения си канал в услугата за стрийминг на живо Twitch.

Ислямска държава иска да обезглави порнозвезда номер едно заради хиджаб

https://offnews.bg//sviat/isliamska-darzhava-iska-da-obezglavi-pornozvezda-nomer-edno-zaradi-hid-663737.html

Терористите от групировката „Ислямска държава” заплашиха, че ще обезглавят най-рейтинговата порноактриса в момента Миа Халифа, която е от ливански произход. Джихадистите са ѝ вдигнали мерника заради филм за възрастни, в който тя носи хиджаб и остава само по него.

Това съобщи „Дейли мейл”.

Ислямистите вече са „екзекутирали” актрисата с помощта на фотошоп и са изпратили снимките на Халифа през социалните мрежи.

Самата тя твърди, че не се страхува от заплахи.

През декември в интернет стартира събиране на подписи под петиция за назначаването на Халифа за посланик на САЩ в Саудитска Арабия. Авторът на петицията отбеляза тогава,че Халифа е достойна да представлява САЩ, тъй като е доказала ”вече неведнъж, че умее да обединява хората независимо от културното или етническо наследство”.

Халифа е известна и с псевдонима Миа Калиста. Тя е родена в Бейрут, откъдето заедно със семейството се мести в САЩ когато е на 10-годишна възраст. Кариерата си във филмите за възрастни започва през 2014 година. Тогава и попада на първите места в рейтинга на Pornhub.

Напоследък Халифа вече си изкарва парите като следи спорта и поп културата чрез собствения си канал в услугата за стрийминг на живо Twitch.

Созопол посреща "Пътуващо лятно кино с БНТ1"

http://www.cross.bg/kino-iiordan-tazi-1553238.html

/КРОСС/ На 30 август (сряда) древният черноморски град Созопол посреща „Пътуващо лятно кино с БНТ1". Най-големият киносалон на открито традиционно гостува на Празниците на изкуствата „Аполония", като тази година ще представи документалния филм „88 MHz" на режисьора и сценарист Яна Титова. Прожекцията от шестата обиколка на националната кампания ще събере любителите на лятното кино в двора на Художествената галерия от 21:00 часа. Режисьорският дебют на Яна Титова в документалното кино - филмът „88 MHz" - е посветен на незрящия радиожурналист Йордан Георгиев, който от 9 години е автор и водещ на рубриката за култура „Без маски" по радио „Алма Матер - Класик FM". Йордан е завършил право, журналистика и магистърската програма „Литература, кино и визуална култура" в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Пише стихове, автор е на две книги - „Без маски" и „Младите театрали говорят в „Без маски", в които събира емблематични интервюта с някои от най-популярните родни драматурзи, режисьори и артисти. 88 MHz е честотата, на която всеки понеделник от 17:00 часа интервюира изтъкнати български творци, възприемайки тяхното изкуство по различен начин - със сърцето си

Пожарът в Кресненското дефиле е овладян, но оставя след себе си екокатастрофа

http://www.mediapool.bg/pozharat-v-kresnenskoto-defile-e-ovladyan-no-ostavya-sled-sebe-si-ekokatastrofa-news268494.html

След четиридневни усилия пожарът в Кресненското дефиле е бил овладян в неделя следобед, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който очаква до края на деня или утре най-късно все още бушуващите две огнища да бъдат угасени. Нанесените щети обаче са причинили истинска екокатастрофа, за преодоляването на която ще са необходими десетки години.   Радев съобщи, че засегнатите площи са около 15 000 дка, а загубите се оценяват на около 12 млн. лв.   По оценка на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) огнената стихия е унищожила 16 000 декара площи, от които 13 000 са горски насаждения. Изпепелени са пасища, треви и храсти, както няколко къщи и лек автомобил.   Екокатастрофа   "Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа", каза директорът на държавното предприятие инж. Дамян Дамянов.   Ще трябва най-малко една година, за да се почисти превърналият се в пепел терен.   Огънят между симитлийските села Сенокос и Мечкул и кресненските Ощава и Стара Кресна нанесе огромна рана на българската природа, каза инж. Дамянов.   Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване. И поне 50 години, за да има отново такива дървета, които изгоряха в пожара“, допълни той. Работи се за възстановяването на тока в селата   Вътрешният министър съобщи в неделя следобед, че все още един от тунелите в Кресненското дефиле е без ток, затова шофьорите, които преминават оттам, трябва да карат внимателно. Движението на влаковете в участъка при кривия тунел по дефилето е спряно.   ”Има и някои места без ток, но до края на деня това би трябвало да бъде поправено. Работи се 20-киловолтовият далекопровод да бъде пуснат. Разбрах, че захранването ще бъде пуснато в селата Сенокос и Мечкул. В Стара Кресна представители на ЧЕЗ минават по къщите, има някакъв проблем и се надяваме до края на деня да имат ток”, посочи Радев. "На място работят хора от пет министерства. Според експерти за четири дни да се обработи такава голяма площ и да се овладее пожарът е направо геройство. Обръщам внимание, че не сме приключили. Опасността остава", заяви още вътрешният министър.   Над 600 души се включиха в потушаването на пожара   Общо над 600 души, включително и доброволци, участваха в неделя в гасенето на пожара, който се беше разраснал през нощта със 100-200 декара.   През нощта срещу неделя е имало критична ситуация, тъй като вятърът обърнал огъня внезапно към място, където имало доста огнеборци и полицаи.   Началникът на Националния оперативен център към главна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Тошко Бързилов съобщи, че на терен работят 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, 85 служители на българската армия, около 130 служители на горското, около 50 души от Регионалната дирекция по горите, служители на Националните паркове ”Рила“ и ”Пирин“.   В неделя не се предвижда участието на двата хеликоптера от авиобазата в Крумово за гасенето на пожара.        

Пожарът в Кресненското дефиле причини екокатастрофа

http://www.mediapool.bg/pozharat-v-kresnenskoto-defile-prichini-ekokatastrofa-news268494.html

Четвърто денонощие продължава гасенето на пожара над Кресненското дефиле, който отново се разрасна през нощта срещу неделя.Въпреки това пожарникарите очакват огнената стихия скоро да бъде овладяна.    В над 90 процента от засегнатите площи вече няма никакви огнища, които да горят или тлеят. Единственият проблемен участък е над първокласен път Е-79 в района на Крсненското дефиле.    Огнената стихия е унищожила 16 000 декара площи, от които 13 000 са горски насаждения. Изпепелени са пасища, треви и храсти, както няколко къщи и лек автомобил. Нанесените щети са причинили истинска екокатастрофа, за преодоляването на която ще са необходими десетки години.     "Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа", каза директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Дамян Дамянов.   Началникът на Националния оперативен център към главна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Тошко Бързилов съобщи, че гасенето на пожара е продължило цяла нощ и в неделя допълнително се вкарват нови сили и екипи.   ”Има малко разрастване през нощта с 100 - 200 дка. На терен имаме 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, 85 служители на българската армия, около 130 служители на горското, около 50 души от   Регионалната дирекция по горите, служители на Националните паркове ”Рила“ и ”Пирин“. Създадена е необходимата организация за ограничаване и ликвидиране на пожара“, каза Бързилов, цитиран от ”Фокус”.   Очаква се пожарът да бъде овладян скоро   По думите му най-активен продължава да е огънят в района на Кресненското дефиле.   ”Надявам се да го овладеем. Работим по целия периметър, но теренът е много тежък и труднодостъпен“, каза той.   Общо над 600 души, включително и доброволци,  участват в гасенето на пожара. Ситуацията вече е овладяна, каза пред БНР кметът на община Кресна Николай Георгиев. Според него огнищата на пожара почти са овладяни.    През нощта е имало критична ситуация, тъй като вятърът обърнал огъня внезапно към място, където имало доста огнеборци и полицаи.   Няма задимяване на пътя за Гърция и движението се осъществява без проблем. Към момента не се предвижда участието на двата хеликоптера от авиобазата в Крумово за гасенето на пожара над шосето.    Екокатастрофа   "Случилото се е истинска екологична катастрофа", каза директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Дамян Дамянов.   Ще трябва най-малко една година, за да се почисти превърналият се в пепел терен.   Огънят между симитлийските села Сенокос и Мечкул и кресненските Ощава и Стара Кресна нанесе огромна рана на българската природа, каза инж. Дамянов.   Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване. И поне 50 години, за да има отново такива дървета, които изгоряха в пожара“, допълни той.   В над 90% от засегнатите площи вече няма никакви огнища,които да горят или тлеят. Единственият проблемен участък остава над първокласен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Там горят две полоси – едната е в посока Симитли, а другата е в посока Кресна. Там ще бъдат насочени гасаческите групи днес.        

Четвърти ден продължава борбата с пожара в Кресненското дефиле

http://www.mediapool.bg/chetvarti-den-prodalzhava-borbata-s-pozhara-v-kresnenskoto-defile-news268494.html

Четвърто денонощие продължава гасенето на пожара над Кресненското дефиле, който отново се е разраснал през нощта срещу неделя. Началникът на Националния оперативен център към главна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Тошко Бързилов съобщи, че гасенето на пожара е продължило цяла нощ и в неделя допълнително се вкарват нови сили и екипи. ”Има малко разрастване през нощта с 100 - 200 дка. На терен имаме 30 пожарни автомобила, 150 пожарникари, 85 служители на българската армия, около 130 служители на горското, около 50 души от Регионалната дирекция по горите, служители на Националните паркове ”Рила“ и ”Пирин“. Създадена е необходимата организация за ограничаване и ликвидиране на пожара“, каза Бързилов, цитиран от ”Фокус”. По думите му най-активен продължава да е огънят в района на Кресненското дефиле. ”Надявам се да го овладеем. Работим по целия периметър, но теренът е много тежък и труднодостъпен“, каза той.  

Армията продължава да помага в гасенето на пожара в Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/sustava-produlzhavat-voenno-1553237.html

/КРОСС/ Модулни групи от състава на Сухопътните войски продължават и днес, 27 август, продължават да оказват помощ в гасенето на пожара в Кресненското дефиле. От 7:00 ч. тази сутрин на терен действат 50 военнослужещи с 5 броя техника от военно формирование 54 060 - Благоевград и 37 военнослужещи с 6 бр. специализирана техника от състава на военно формирование 28 610 - София, съобщават от Министерството на отбраната. Два хеликоптера Ми-17 от състава на ВВС са в готовност да се включат в овладяването на огнената стихия. След анализ на обстановката ще бъде взето решение за тяхното използване.

6,6 по Рихтер разлюля Папуа Нова Гвинея

https://www.actualno.com/asia/66-po-rihter-razlulja-papua-nova-gvineja-news_629991.html

Земетресение с магнитуд 6,6 по Рихтер е регистрирано тази сутрин близо до Папуа Нова Гвинея в Тихия океан, предаде американският геологичен институт. Епицентърът се намира на 115 км североизточно от град Лоренгау, където живеят повече от 6 000 души. Трусовете са с дълбочина от 10 километра. Няма данни за жертви и щети, информира БГНЕС.

Стотици израелци протестираха срещу премиера Нетаняху, обвиняват го в корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411486

Стотици израелци протестираха срещу премиера Нетаняху, обвиняват го в корупцияСтотици протестиращи се събраха снощи пред дома на главния прокурор на Израел, за да настояват да отправи срещу премиера Бенямин Нетаняху обвинения в корупция, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА. Демонстрациите в събота вечер, които започнаха преди 40 седмици и в началото събираха съвсем малък брой антиправителствени активисти,

Мощен спад на популярността на Макрон

http://www.moreto.net/novini.php?n=358275

Популярността на френския президент Еманюел Макрон достигна ново дъно през август с 40% одобрение или спад от 14 пункта за месец след вече записаните минус 10 през юли, сочат проучвания на Ифоп и "Журнал дю диманш". Премиерът в правителството на Макрон Едуар Филип също записва отстъпление с девет пункта за същия период като слиза от 56% на 47% одобрение.

Отбелязваме Деня на туризма

http://www.cross.bg/vruh-cherni-denya-1553236.html

/КРОСС/ Днес, 27 август, отбелязваме Деня на туризма в България. Датата се приема за рождена на родния туризъм, тъй като на 27 август 1895 г. по инициатива на писателя Алеко Константинов 300 души се изкачват от София до Черни връх. По този повод и през тази година - 122 по-късно, денят ще бъде отбелязан с изкачване на Черни връх от туристи любители от цялата страна. Те ще се отправят към върха по два лъча. Първият ще потегли от хижа „Алеко", а вторият - от „Златните мостове". Туристите ще поднасят цветя на барелефа на Алеко Константинов.

Бившият ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411477

Бившият ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти"Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат",  заяви пред Нова тв проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет. За поредна година почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто, че някои и пето класиране.

10 начина, по които роботите ще променят ежедневието в идните години

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/08/27/3030884_10_nachina_po_koito_robotite_shte_promeniat/?ref=rss


Човечеството е изправено пред бъдеще, в което изкуственият интелект ще играе все по-голяма роля. Автономните коли, роботите-престъпници, животът след смъртта вече не са само вълнуващи детайли от научната фантастика. Наскоро изкуственият интелект на Google победи световният шампион в древната китайска игра Го, а 116 експерти по роботика изпратиха отворено писмо с призив да се забрани разработката на автономни оръжия, способни сами да избират и да стрелят по целите си.<br /><br...

Мейуедър срази Макгрегър в най-скъпия боксов мач в историята

http://www.cross.bg/meiiyedur-makgregur-pobedi-1553235.html

/КРОСС/ Флойд Мейуедър Джуниър победи Конър Макгрегър в най-скъпата битка в бойните спортове, в която се разиграха около 500 милиона долара. Непобеденият боксов шампион се върна от пенсия, за да се изправи срещу ирландския ММА боец в шоу мача в Лас Вегас. Двубоят се игра по правилата на бокса, което предварително обрече Макгрегър, въпреки че е много по-млад. Както се и очакваше Мейуедър имаше ясно превъзходство на ринга и след като Макгрегър не оказваше кой знае каква съпротива в 10-ия рунд съдията прекъсна мача и отсъди технически нокаут за американеца. Така Мейуедър закръгли на 50 победите си на професионалния ринг и нито една загуба, с което подобри рекорда на легендата Роки Марчиано за най-много победи и нито едно поражение.

Султанка Петрова: Агресията сред деца е навсякъде, трябват спешни мерки

http://frognews.bg/news_140984/Sultanka-Petrova-Agresiiata-sred-detsa-e-navsiakade-triabvat-speshni-merki/

Агресията сред децата е навсякъде. Това каза в предаването ”Събуди се” по Нова Телевизия д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика. Тя коментира убийството на 11-годишната Никол в Бургас.

Султанка Петрова: Обяснихме на родителите вредата от мобилните телефони за децата им

http://frognews.bg/news_140984/Sultanka-Petrova-Obiasnihme-na-roditelite-vredata-ot-mobilnite-telefoni-za-detsata-im/

Агресията сред децата е навсякъде. Това каза в предаването ”Събуди се” по Нова Телевизия д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика. Тя коментира убийството на 11-годишната Никол в Бургас.

Отлични са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6411476

Отлични са условията за туризъм в планинитеОтлични са условията за туризъм в планините, съобщиха за  „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Навсякъде времето е ясно и слънчево. Температурите са между 10 и 15 градуса. Лифтовите съоръжения в планинските курорти работят. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

Случайно или не: Пожарът в Кресненското дефиле вилня по трасето на магистрала Струма

https://offnews.bg//obshtestvo/sluchajno-ili-ne-pozharat-v-kresnenskoto-defile-vilnia-po-traseto-na-663736.html

Екологична катастрофа остави след себе си пожарът, вилнял четири дни в подножието на Пирин планина и разпрострял се върху близо 15 000 декара на територията на две общини - Симитли и Кресна.

При пожара, лумнал към 13.30 ч. в четвъртък край симитлийското село Мечкул, изгоряха хиляди декари треви, храсти, гори - широколистни и иглолистни, унищожени бяха дребни и беззащитни животински видове, за щастие не бяха допуснати жертви сред населението на селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава.

Най-големият до сега, според всички, пожар в района, се „разходи” от Мечкул до село Влахи, където бе спрян. Съвпадение или не, пожарът вилня там, където трябва да минава трасето на бъдещата автомагистрала „Струма”, пише БГНЕС.

И вътрешният министър Николай Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов определиха като „партенка” версията на местните хора, че пожарът е запален за разчистване терена за строителството магистралата.

При пожара изгоряха покривите на няколко къщи, изпепелена бе изцяло дървена барака и лек автомобил, попаднали просто на пътя на огъня. Спасени от опожаряване от тласканите от вятъра пламъците бяха селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава.

Вчера в тези села влезе жандармерия, за да почувстват местните хора, че имат сигурност и подкрепа от страна на държавата. В гасенето на най-големия пожар, избухнал на територията на Югозападното държавно горско предприятие, участваха близо 600 души и доброволци от системата на МВР, отбраната и горите, както местни хора и доброволци. Заради пожара, гасен и от въздуха с хеликоптери, бе мобилизирана противопожарна техника от съседните области-софийска, пазарджишка и пловдивска. А кризисният щаб бе оглавен от министър Валентин Радев.

Пожарът горя върху трасето на транзитния газопровод за Гърция, изключени бяха и двата далекопровода от 400 и 110 кило-волта, преминаващи през района на огнената стихия. По пожара прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а размерът на нанесените щети тепърва ще бъдат установявани. Днес най-вероятно пожарът окончателно ще бъде загасен, но екипи на пожарната и горски служители остават да дежурят на място поради голямата опасност от възобновяването му в отделни огнища.

Киев в подкрепа на Молдова за лишаването на Русия от юдиридческа основа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411448

Киев в подкрепа на Молдова за лишаването на Русия от юдиридческа основаУкрайна ще подкрепи инициативата на Молдова, да лиши руската миротворческа мисия в Приднестровската Молдовска Република от юридическа основа за оставането ѝ на територията на Молдова, заяви депутатът от „Блока на Петро Порошенко“ Ирина Фриз, цитирана от украинската „Интерфакс“. „Украйна ще подкрепи инициативата на Република Молдова да лиши т.нар.

5000 души протестираха срещу разрушаването на мигрантските лагери в Рим

http://www.cross.bg/ybezhishte-italianskata-bezhantzite-1553234.html

/КРОСС/ Близо 5000 души протестираха в Рим срещу разрушаването на мигрантски лагери. Кандидати за убежище и техни поддръжници излязоха по улиците на италианската столица. В четвъртък италианската полиция използва водни оръдия, за да разпръсне стотина кандидати за убежище, повечето от Етиопия и Еритрея, от площад в центъра на Рим. Властите вече изгониха повечето от 800 имигранти, които се бяха настанили се в сграда близо до площада. Правозащитни организации и агенцията на ООН за бежанците осъдиха действията на италианските власти, защото според тях бежанците били изгонени без предупреждение и сега голяма част от тях спят по улиците. Италия е сред най-тежко засегнатите от бежанската криза държави и многократно властите в страната предупреждаваха, че вече трудно се справят с проблема.  

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/dvizhenieto-izdanieto-standart-1553233.html

/КРОСС/ "Кандадатстваш в Пернишкия, взема те Алма матер", пише в заглавие на първата си страница вестник "Телеграф". Всекидневникът обяснява, че Софийският университет и УНСС ще приемат за студенти дори кандидати, които не са държали изпит при тях, а са се явили на такъв в друго ВУЗ. Подаването на документи започва от 11 септември. Това се налага, защото след 3-то класиране субсидирани от държавата места в двата университета останаха незаети, допълва "Телеграф". "Строителството на магистрала Струма стана магнит за бизнеса", четем на страниците на "Стандарт". Изданието посочва, че "български и гръцки фирми проявяват интерес към добива на инертни материали, които са необходими за строежа на пътя. Преди няколко дни община Кресна издаде разрешение за строеж на работилница за производство на мрамор". Така, на практика, строителството на "Струма" вече носи дивиденти на малките общини Кресна и Струмяни. Много родни инвеститори искат да получат на концесия терени за добив на пясък, чакъл и трошен камък, посочва още "Стандарт". Затварят за 3 месеца част от столичния бул. "Тодор Каблешков", съобщава "24 часа". Забраната за движение ще бъде в сила до 20 декември и важи за участъка между бул. "Братя Миладинови" и бул. "Цар Борис III". Също от днес, но до 7 септември се забранява движението по северното пътно платно на бул

Опасностите, които дебнат децата ни в мрежата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/opasnostite-koito-debnat-decata-ni-v-mrezhata-2044603

С една истинска човешка трагедия започна седмицата в Бургас. 11-годишно дете бе убито, а заподозреният извършител се оказа 15-годишно дете. Следствените работи по случая в „Меден рудник” продължават, но информацият

Двама българи са загинали при катастрофа в Унгария

//dariknews.bg/novini/sviat/dvama-bylgari-sa-zaginali-pri-katastrofa-v-ungariia-2044604

Двама българи са загинали, а други две жени са ранени при катастрофа в Унгария, съобщават от Министерството на външните работи. Инцидентът е станал вчера на главен път М16 в района на граничен пункт Райка-Оросвар.<

Орлов мост е отворен за движение

http://econ.bg/Новини/Орлов-мост-е-отворен-за-движение_l.a_i.748178_at.1.html

От днес е възстановено движението през столичния Орлов мост. Ремонтът при ключовото за София кръстовище продължи две седмици. Пътните платна и в...

Един загинал и 25 ранени при катастрофи за денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411449

Един загинал и 25 ранени при катастрофи за денонощие Един човек е загинал, а 25 са били ранени в 20 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Двама от пострадалите са с опасност за живота. В София са станали 77 леки пътнотранспортни произшествия, при които няма пострадали

Ливанската армия прекъсва антиджихадистката си офанзива на границата със Сирия

http://www.mediapool.bg/livanskata-armiya-prekasva-antidzhihadistkata-si-ofanziva-na-granitsata-sas-siriya-news268493.html

Ливанската армия обяви днес, че прекъсва настъплението си срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" в планински район на границата със Сирия, за да преговаря за освобождаването на нейни войници, който ИД държи за заложници от 2014 г., предаде Франс прес.    Едностранното спиране на огъня влезе в сила в 7 часа местно време. То ще проправи път за последната фаза от преговорите за съдбата на пленените войници, посочи в комюнике командването на армията.   Девет ливански войници се намират в ръцете на ИД, която през август 2014 г. превзе пограничния град Арсал и плени 30 ливански войници и полицаи, припомня АФП, цитирана от БТА.

България взе първа победа на Европейското по волейбол

http://www.cross.bg/tochki-bulgariya-pobeda-1553232.html

/КРОСС/ България постигна първа победа на европейското първенство по волейбол. Във втората си среща от шампионата в Полша националите ни спечелиха с 3:0 (25:15, 26:24, 25:21) срещу Испания. Цветан Соколов бе най-резултатен за българския отбор с 18 точки. В другата среща от групата Русия постигна втора победа, като се наложи с 3:0 (27:25, 30:28, 25:22). Така Русия оглавява група С с 2 победи от 2 мача и 6 точки, второто място си го поделят Словения и България с по 3 точки, а на последната позиция без спечелени точки е Испания. В последния кръг на 28 август България и Словения излизат в директен сблъсък за втората позиция, а Русия се изправя срещу Испания. Заелият първото място се класира директно на 1/4-финалите, а вторият и третият в групата ще преминат през плейоф, в който ще се изправят съответно срещу третия и втория от група А, където са Сърбия (с 5 точки в момента), Полша (с 3), Финландия (с 2) и Естония (с 2).

”Ислямска държава” пое отговорност за нападението в Брюксел

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-poe-otgovornost-za-napadenieto-v-bryuksel-news268492.html

”Ислямска държава“ пое отговорност за нападението с нож срещу войници в белгийската столица Брюксел в петък вечерта. Това е съобщил пропагандният орган на групировката – новинарската агенция Амак, цитирана от световните агенции.   ”Извършителят на акцията с нож в Брюксел е войник на ”Ислямска държава. Той извърши операцията в отговор на призива да се атакуват страните от водената от САЩ международна коалиция“, посочва Амак.   Белгия също е част от антитерористичната коалиция. Мерките за сигурност в страната са силно затегнати след поредица атентати и атаки през последните две години.   В петък вечер 30-годишен белгиец от сомалийски произход нападна патрулиращи войници с нож в Брюксел, ранявайки един от тях леко.   Мъжът с инициали А. Х. беше прострелян и впоследствие почина.    Властите обявиха, че става дума за изолирано нападение, А. Х. не е бил в терористичните списъци, но в началото на годината е бил обвинен за причиняване на телесна повреда. Обявено беше още, че белгийската федерална прокуратура разглежда случилото се като опит за убийство от терористични подбуди.   Отново в петък вечерта подобен инцидент имаше и край Бъкингамския дворец в Лондон. Там бе арестуван мъж, който карал срещу полицията и имал в колата си 1.2-метрова сабя. 26-годишният нападател, родом от Лутън, е посегнал към хладното оръжие, когато няколко невъоръжени служители на реда се нахвърлили върху него. Обезвредили го с нервнопаралитичен спрей без някой да пострада сериозно.    При нападението мъжът, който не се свързва с терористична групировка, крещял "Аллах е велик".

Меркел няма да работи с Алтернатива за Германия

https://offnews.bg//sviat/merkel-niama-da-raboti-s-alternativa-za-germania-663734.html

Канцлерът на Германия отхвърли възможността за сътрудничество, във всяка форма, между нейната партия Християндемократически съюз (ХДС) и крайнодясната „Алтернатива за Германия“(АФД), след изборите, на които е все по-вероятно малката дясно-популистка партия да влезе в Бундестага, съобщи агенция "Фокус".

„Пределно ясно е, че АФД не може да бъде наш партньор под никаква форма. Трябва да се опитаме да спечелим обратно всеки избирател“, заяви Меркел пред немско издание.

Според нея това изисква търпение към притесненията на хората и нуждата от това политическата класа да се обръща към тях с конкретни решения на отделните проблеми. 

На предстоящите парламентарни избори в Германия, насрочени за 24 септември, „Алтернатива за Германия“ най-вероятно ще спечели над 5 процента от вота, като по този начин ще има представители в Бундестага.

Ако това се случи, за пръв път след Втората световна война в германския парламент ще има крайнодясна партия.

Цените на плодовете и зеленчуците остават сезонно ниски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411431

Цените на плодовете и зеленчуците остават сезонно нискиИндексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,45 на сто до 1.317 пункта, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В края на август 2016 година ИТЦ беше с 1.52 на сто по-ниско ниво - 1,297 пункта, предава БТА.

Популярността на Макрон спада с бързи темпове

http://www.mediapool.bg/populyarnostta-na-makron-spada-s-barzi-tempove-news268491.html

Популярността на френския президент Еманюел Макрон е достигнала ново дъно през август с 40% одобрение. Това е спад от 14 пункта за месец след вече записаните минус 10 пункта през юли, съобщи БГНЕС.    Държавният глава губи 22 пункта от популярността си след първото проучване на социологическата агенция Ифоп за "Журнал дю диманш", направено след избирането му.    В същото време през 2012 година предшественикът му, социалистът Франсоа Оланд, е имал доста по-висока популярност (54%), а тази на Никола Саркози (от десницата) през 2007 година е била още по-висока (67%).   През август 36% от запитаните са били "по-скоро доволни", а 4% са "много доволни" от президента Макрон. В същото време общият брой на недоволните расте от 43% 57%, разпределяйки се между "по-скоро недоволни" (37% или покачване с 9 пункта) и "много недоволни" (20%, покачване с 5 ). Три процента от участвалите не са изразили мнение.    Според същото проучване лидерът на "Неподчинената Франция" (радикална левица) Жан-Люк Меланшон е определян като политическата личност, която е най-способна да въплъти в себе си ролята на опозиция на Еманюел Макрон през следващите години пред лидерката на Националния фронт (крайната десница) Марин Льо Пен (51%).    Анкетата на Френския институт за изследване на общественото мнение (Ифоп) е направена по телефона между 25 и 26 август сред представителна извадка от 1023 души по метода на квотите сред французи над 18-годишна възраст.

Стотици хиляди хора излязоха и казаха "Не се страхувам" в Барселона

http://www.cross.bg/barselona-grad-shestvieto-1553275.html

/КРОСС/ Обединени от мотото "Не се страхувам", над 100 000 души излязоха на шествие в събота вечер в Барселона срещу радикалното ислямистко насилие и тероризма. Както се очакваше и по-рано, в демонстрацията се включи и самият крал на Испания Фелипе VI. В Twitter общинската полиция дори оцени броя на "половин милион души по улиците", които отговориха така на атаките в Барселона и Камбрилс, където загинаха 15 и бяха ранени 126 души на 17 и 18 август. Във втория по големина град на Испания, който се определя като "град на мира, гостоприемството и съжителството", тази съвместна демонстрация призова с всички гласове да не се смесват ислям и джихад. "Най-добрият отговор: мирът" или "Не на ислямофобията" можеше да се прочете на много плакати, предаде БГНЕС. Със забрадка на главата Мириам Хатиби - говорителката на фондация насърчаваща многообразието, прочетете пред публиката едно от основните послания: "Ние не се страхуваме и няма да се съгласим с това тероризмът да ни унижава и да ни побеждава, защото, когато те ни удрят, вместо да ни разделят, те ни намират по-обединени от всякога". От град Рипол Хафида Убакир, сестра на 17-годишния джихадист Муса Укабир, прочете през сълзи реч, призоваваща за "отхвърляне на ислямисткото послание" и "перверзна идеология, която няма нито съзвучие, нито право". Речта бе излъчена на живо от каталунската телевизия

Спорт по тв днес: футбол от България, Англия, Германия, Испания, Италия, Русия, Франция, Холандия, Бразилия и МЛС, тото, Формула 1, колоездене, дартс, универсиада и мотоциклетизъм

https://www.24chasa.bg/sport/article/6411104

Спорт по тв днес: футбол от България, Англия, Германия, Испания, Италия, Русия, Франция, Холандия, Бразилия и МЛС, тото, Формула 1, колоездене, дартс, универсиада и мотоциклетизъм                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Султанка Петрова: Родителите намериха технологични забавачки на своите деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411428

Султанка Петрова: Родителите намериха  технологични забавачки на своите деца„За съжаление това няма да спре и ще продължи с още по-голяма сила, ако не вземем много спешни мерки. Агресията стана навсякъде – в дома, на улицата, в училище. Дори в детската градина. Имам чувството, че през последните години родителите намериха технологични забавачки за своите деца. Оттук трябва да гледаме на проблема като изключително сериозен.

Варненски район без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=358281

Заради авария на водопровод един варненски район днес ще остане без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 14 часа вода няма да имат живущите по улица "Ружа" и съседните й улици.

Лондон ще призове ЕС да прояви въображение за Брекзита

http://www.mediapool.bg/london-shte-prizove-es-da-proyavi-vaobrazhenie-za-brekzita-news268490.html

Великобритания ще призове в понеделник Европейския съюз "да прояви въображение" и да съдейства за съсредоточаване на дискусиите повече върху бъдещите отношение, отколкото върху уреждането на раздялата, съобщи Ройтерс.   В началото на преговорите с главния преговарящ на Евросъюза Мишел Барние британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис ще прикани ЕС да бъде по-гъвкав в подхода си. Това ще е трети кръг от разговорите и той вероятно ще има технически характер.   Правителствен източник каза, Великобритания ще насочи вниманието върху документите, които огласи през изминалите две седмици както за бъдещите връзки, така и за "развода", за да покаже колко усърдно работят властите, за да съживят преговорите.   Сега и двете страни трябва да бъдат гъвкави и да са склонни на компромис за решаването на въпроси, по които има разногласия, отбеляза източникът.   Както самият ЕС каза, времето тече, така че нито една от страните не бива да протака, добави той.

Екокатастрофа след пожара в Пирин

http://www.cross.bg/miliona-pozharut-novo-1553231.html

/КРОСС/ Огънят край Кресненското дефиле вече е обхванал над 15 000 декара. Щетите са оценени на над 15 милиона лева, но най-големият проблем е, че пожарът оставя след себе си истинска екокатастрофа. "Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа", изтъкна директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. "Ще ни трябва най-малко една година, за да изчистим терена. Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване. И поне 50 години, за да има отново такива дървета, които изгоряха в пожара", допълни той. В събота вечер избухна и ново огнище. То наложи и евакуацията на 52-ма пожарникари край гара Стара Кресна. Иначе вече четвърти ден гори пожарът, като около 600 души работят на терен, а пожарните автомобили са над 40.  video: https://www.youtube.com/watch?v=dlHjU5X6zHI&feature=youtu.be  

Пожарът в Пирин е екокатастрофа

http://www.cross.bg/istinska-pozharut-leva-1553231.html

/КРОСС/ Огънят край Кресненското дефиле вече е обхванал над 15 000 декара. Щетите са оценени на над 15 милиона лева, но най-големият проблем е, че пожарът оставя след себе си истинска екокатастрофа. "Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа", изтъкна директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. "Ще ни трябва най-малко една година, за да изчистим терена. Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване. И поне 50 години, за да има отново такива дървета, които изгоряха в пожара", допълни той. В събота вечер избухна и ново огнище. То наложи и евакуацията на 52-ма пожарникари край гара Стара Кресна. Иначе вече четвърти ден гори пожарът, като около 600 души работят на терен, а пожарните автомобили са над 40.   

Щети за 15 млн. лв. от пожара в Пирин

http://www.cross.bg/miliona-pozharut-istinska-1553231.html

/КРОСС/ Огънят край Кресненското дефиле вече е обхванал над 15 000 декара. Щетите са оценени на над 15 милиона лева, но най-големият проблем е, че пожарът оставя след себе си истинска екокатастрофа. "Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа", изтъкна директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. "Ще ни трябва най-малко една година, за да изчистим терена. Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване. И поне 50 години, за да има отново такива дървета, които изгоряха в пожара", допълни той. В събота вечер избухна и ново огнище. То наложи и евакуацията на 52-ма пожарникари край гара Стара Кресна. Иначе вече четвърти ден гори пожарът, като около 600 души работят на терен, а пожарните автомобили са над 40.   

Щети за 15 млн. лв. от пожара в Пирин

http://www.cross.bg/shteti-za-mln-lv-ot-pozhara-v-pirin-1553231.html

/КРОСС/ Огънят край Кресненското дефиле вече е обхванал над 15 000 декара. Щетите са оценени на над 15 милиона лева, съобщава БНТ. В събота вечер избухна и ново огнище. То наложи и евакуацията на 52-ма пожарникари край гара Стара Кресна. Иначе вече четвърти ден гори пожарът, като около 600 души работят на терен, а пожарните автомобили са над 40. Два военни хеликоптера също се включват в операцията по потушаване на стихията.  

Строят уникален железопътен мост в Крим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411429

Строят уникален железопътен мост в КримСтроителите на моста в Крим започнаха първия етап на уникалната операция по транспортиране и поставяне на железопътната арка в Керченския пролив, която тежи повече от шест хиляди тона, предаде РИА Новости, позовавайки се на разкази на журналисти, публикувани в интернет страницата на информационния център „Кримски мост“.

Св. преподобни Пимен Велики

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobni-pimen-veliki-news_629961.html

Преподобни Пимен се родил в Египет около 340 г. Бил съвременник на Паисий Велики, Йоан Колов и Памво. Още от младини той отишъл да се подвизава в пустинята с двамата си братя. Искреността на Пименовото отричане от света била така безгранична, че той се отказал дори от свиждане

Екокатастрофа след пожара в Пирин, опасността остава

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekokatastrofa-sled-pozhara-v-pirin-opasnostta-ostava-6073103

Екокатастрофа в района - след 50 години гората може да е пак такава, каквато е била до четвъртък. Влаковете са спрени

Екокатастрофа след пожара в Кресна, опасността остава

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekokatastrofa-sled-pozhara-v-kresna-opasnostta-ostava-6073103

Екокатастрофа в района - след 50 години гората може да е пак такава, каквато е била до четвъртък. Влаковете са спрени

Екокатастрофа след пожара в Кресна

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekokatastrofa-sled-pozhara-v-kresna-6073103

Екокатастрофа в района - след 50 години гората може да е пак такава, каквато е била до четвъртък

Екокатастрофа след пожара в Кресна за поне половин век

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekokatastrofa-sled-pozhara-v-kresna-za-pone-polovin-vek-6073103

Екокатастрофа в района - след 50 години гората може да е пак такава, каквато е била до четвъртък

Екокатастрофа след пожара в Кресна, 400 души продължават борбата с огъня

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekokatastrofa-sled-pozhara-v-kresna-400-dushi-prodylzhavat-borbata-s-ogynia-6073103

През деня вчера се стигна и до друг пожар в район, който предизвика спиране на движението по главен път Е-79 в района на Кресна. Мярката бе заради силно задимяване в участъка, но бе свалена час по-късно

Захарта атакува мозъка както кокаина, рекламите сред виновните

http://frognews.bg/news_140983/Zaharta-atakuva-mozaka-kakto-kokaina-reklamite-sred-vinovnite/

Ефектът, който предизвиква захарта върху мозъка, е равносилен на въздействието на кокаина. Зависимостта от захарта може да се сравни единствено с наркозависимостите. Това сочат последните изследвания на учени в САЩ, Франция и Русия.

Ураганът Харви взе пет жертви

http://www.mediapool.bg/uraganat-harvi-vze-pet-zhertvi-news268489.html

Ураганът Харви, който връхлетя крайбрежието на американския щат Тексас, е взел най-малко пет жертви, съобщиха световните агенции. Полицията в американския град Хюстън съобщи, че жена е загинала при наводнение.. По-рано беше съобщено за човек, загинал при пожар в дома си в град Рокпорт в разгара на бурята. Около 30 души с наранявания са получили медицинска помощ, а още 30 до 40 са в неизвестност. Харви достигна крайбрежието на Тексас като ураган от четвърта категория, но после отслабна до тропическа буря. Щетите, които нанесе в крайбрежните градове обаче, са значителни, а се очакват и нови проливни валежи. Американската брегова охрана е спасила най-малко 20 души при различни инциденти, свързани с урагана. Капитан Тони Хан, командващ бреговата охрана в участъка на град Корпъс Кристи, каза, че два хеликоптера са успели да спасят 18 души - трима от рибарска лодка, четирима от шлеп и 11 от два влекача. Бреговата охрана спасила също двама души и кучето им, блокирани близо до град Рокпорт, където щетите, нанесени от урагана, са много сериозни. Според Националния център за ураганите в момента Харви се задържа над Южен Тексас и Мексиканския залив. Синоптиците предупредиха за опасност от торнадо по крайбрежието на щатите Тексас и Луизиана. Жители на предградието на град Хюстън, Сайпръс, съобщиха за преминало торнадо, което нанесло поражения на няколко къщи и други сгради, без обаче някой да пострада, отбелязва АП.  

Ураганът Харви взе две жертви

http://www.mediapool.bg/uraganat-harvi-vze-dve-zhertvi-news268489.html

Ураганът Харви, който връхлетя крайбрежието на американския щат Тексас, е взел две жертви, съобщиха световните агенции. Полицията в американския град Хюстън съобщи, че жена е загинала при наводнение.. По-рано беше съобщено за човек, загинал при пожар в дома си в град Рокпорт в разгара на бурята. Около 30 души с наранявания са получили медицинска помощ, а още 30 до 40 са в неизвестност. Харви достигна крайбрежието на Тексас като ураган от четвърта категория, но после отслабна до тропическа буря. Щетите, които нанесе в крайбрежните градове обаче, са значителни, а се очакват и нови проливни валежи. Американската брегова охрана е спасила най-малко 20 души при различни инциденти, свързани с урагана. Капитан Тони Хан, командващ бреговата охрана в участъка на град Корпъс Кристи, каза, че два хеликоптера са успели да спасят 18 души - трима от рибарска лодка, четирима от шлеп и 11 от два влекача. Бреговата охрана спасила също двама души и кучето им, блокирани близо до град Рокпорт, където щетите, нанесени от урагана, са много сериозни. Според Националния център за ураганите в момента Харви се задържа над Южен Тексас и Мексиканския залив. Синоптиците предупредиха за опасност от торнадо по крайбрежието на щатите Тексас и Луизиана. Жители на предградието на град Хюстън, Сайпръс, съобщиха за преминало торнадо, което нанесло поражения на няколко къщи и други сгради, без обаче някой да пострада, отбелязва АП.  

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението срещу военни в Брюксел

http://www.cross.bg/bryuksel-durzhava-beshe-1553230.html

/КРОСС/ „Ислямска държава" пое отговорност за нападението с нож срещу войници в белгийската столица Брюксел в петък, съобщава пропагандният орган на групировката - новинарската агенция „Амак", цитирана от „Ройтерс" и „Франс прес" „Изпълнителят на акцията с нож в Брюксел е войник на „Ислямска държава", извършил операцията в отговор на призивите за атаки срещу страните от коалицията", посочи „Амак", имайки предвид оглавената от САЩ антиджихадистка коалиция, част от която е и Белгия. В петък 30-годишен белгиец от сомалийски произход нападна патрулиращи войници с нож в Брюксел, ранявайки един от тях леко. Мъжът с инициали А. Х. беше прострелян и впоследствие почина. Властите обявиха, че става дума за изолирано нападение, а А. Х. не е бил в терористичните списъци, но в началото на годината е бил обвинен за причиняване на телесна повреда. Обявено беше още, че белгийската федерална прокуратура разглежда случилото се като опит за убийство от терористични подбуди, предава БТВ.

200 бивши колумбийски бунтовници ще следват безплатно медицина в Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411421

200 бивши колумбийски бунтовници ще следват безплатно медицина в Куба Двеста бивши бунтовници от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) са заминали за Куба, където от септември в течение на шест години ще следват медицина, предаде ТАСС, като се позова на осведомителната агенция Пренса Латина. До летището в Богота бъдещите студенти бяха придружени от кубинския посланик в Колумбия.

Актуална пътна обстановка за 27 август

http://www.cross.bg/srok-dvizhenie-poradi-1553229.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще е ясно и почти тихо. На 27.08.2017 г. отново ще е слънчево, след обяд и горещо. Ще духа слаб до умерен предимно източен вятър. Максималните температури ще са между 31° и 36°, по-ниски ще са по морския бряг.. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва: 1) за периода от 01 юни до 15 септември 2017 г. за дните петък-неделя: Ограниченията важат само за следните участъците от републиканската пътна мрежа: АМ „Тракия" ограничението в движението на МПС над 12 т ще бъде както следва:в петък от 18 ч. до 20 ч. в посока София - Пловдив;в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Бургас - София.АМ „Струма":в събота от 10 ч. до 14 ч. в посока п. в. „Даскалово" - ГКПП „Кулата".АМ „Марица":в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Свиленград - АМ „Тракия".АМ „Хемус" София-Ябланица от км 0+000 до км 78+554 ограничението в движението на МПС над 12 т ще бъде както следва:в петък от 17 ч. до 20 ч.в неделя от 16 ч. до 20 ч. за дните петък - от 17:00 часа до 20:00 часа и неделя - от 14:00 часа до 20:00 часа:• път I-1 с

България с първа победа на Евроволей 2017

http://frognews.bg/news_140981/Balgariia-s-parva-pobeda-na-Evrovolei-2017/

България победи с 3:0 гейма (25:15, 28:26, 25:21 ) Испания във втория си мач от Европейското първенство по волейбол в Полша, съобщи БНТ.

Температури над 30 градуса днес

http://www.cross.bg/slab-ymeren-dyha-1553228.html

/КРОСС/ Днес отново ще е слънчево, след обяд и горещо. Ще духа слаб до умерен предимно източен вятър. Максималните температури ще са между 31° и 36°, по-ниски ще са по морския бряг, за София 31°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца, ще се понижава приближавайки се до средното. По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 25° - 28°. Температурата на морската вода e 24° - 25°. Вълнението на морето ще е 1 - 2 бала. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб, по високите и открити части - до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23°, на 2000 метра - около 17°.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване