Американски F-15 пристигнаха в Литва преди руското учение "Запад 2017"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/30/3033000_amerikanski_f-15_pristignaha_v_litva_predi_ruskoto/?ref=rss


С пристигането на 7 бойни самолета F-15C Eagles и разполагането на 140 души от военновъздушните сили на САЩ в сряда Пентагонът пое патрулирането на въздушното пространство на трите балтийски републики.<br /><br />Самолетите пристигнаха в базата "Сиаулиай" в Литва от британската военновъздушна база "Лейкънхийт".<br /><br />Това е част от взаимопомощта в НАТО, но смяната на полските самолети с американски идва броени дни преди началото на "Запад...

Задържаха варненец за въоръжен грабеж на магазин

http://www.moreto.net/novini.php?n=358502

72 часа арест получи варненец, който бе обвинен, че е извършил въоръжен грабеж на магазин, съобщиха от полицията за Moreto.net. Престъплението било извършено през юли в магазин за цигари и алкохол на оживения булевард "Владислав Варненчик".

Задържаха повече от 3 тона налегален алкохол в несебърско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417452

Задържаха повече от 3 тона налегален алкохол в несебърско селоМитнически служители са задържали 3710 литра нелегален алкохол при проверка в частен имот в несебърско село, съобщиха от Регионалната митническа дирекция в Бургас. В гараж служителите открили пластмасови съдове с различни вместимости, съдържащи течности с мирис на ракия. Взети са проби от задържания продукт.

2 милиарда от населението в света не ползва банкови услуги

http://www.moreto.net/novini.php?n=358526

2 милиарда души в света нямат банкови сметки и достъп до финансови институции през мобилния си телефон или друго мобилно устройство. Между 2011 и 2014 година обаче 700 милиона възрастни са си отворили сметка, като така населението, което не ползва такива финансови услуги, намаляло с 20% от 2,5 милиарда души.

"Отвлечената" руска журналистка в Киев била арестувана (обновена)

http://www.cross.bg/bila-kiev-kanal-1553543.html

/КРОСС/ Руска журналистка е била арестувана в Киев. Става въпрос за кореспондентката на „Първи канал" Анна Курбатова. Първоначално се появи информация, че тя е била отвлечена. „Днес в Киев е била отвлечена наша колега, журналистката на „Първи канал" Анна Курбатова, която е откарана в неизвестна посока", се казва в съобщение от телевизионния канал „Россия 24". Впоследствие обаче се оказа, че тя е била задържана от украинските Служби за сигурност, като това потвърдиха от „Първи канал". Остава неизвестно обаче какво се случва с нея в момента, като няма и официално становище на властите по какво обвинение е задържана. Курбатова е на 29 години от Ставропол, но работи като кореспондент в Киев. Причината от телевизията ѝ да смятат, че е била отвлечена е, че преди няколко дни тя е получавала заплахи, като била обвинена, че отразявала предубедено събития като военния парад по случай независимостта на Украйна и водела антиукраинска пропаганда.  

Руска журналистка беше отвлечена в Киев

http://www.cross.bg/kiev-kyrbatova-otvlechena-1553543.html

/КРОСС/ Журналистката на руския „Първи канал" Анна Курбатова е била отвлечена в украинската столица Киев, предава TACC. „Днес в Киев е била отвлечена наша колега, журналистката на „Първи канал" Анна Курбатова, която е откарана в неизвестна посока", се казва в съобщение от телевизионния канал „Россия 24". Към момента не се съобщават други подробности. Курбатова е на 29 години от Ставропол, но работи като кореспондент в Киев. Според ТАСС преди няколко дни тя е получавала заплахи, като била обвинена, че отразявала предубедено събития като военния парад по случай независимостта на Украйна и в антиукраинска пропаганда.  

"Ройтерс": "Лукойл" продава "Литаско" заради санкциите на САЩ

http://clubz.bg/57777-rojters_lukojl_prodava_litasko_zaradi_sankciite_na_sasht

Руският петролен гигант „Лукойл“ обмисля да продаде регистрираното в Швейцария търговско дружество "Литаско", съобщава „Ройтерс“ в ексклузивен репортаж. 

Агенцията се позовава на свои източници в енергийните среди. 

Причината за неочакваната сделка са американските санкции срещу Русия, които затрудняват набирането на средства от женевското дружество.

„Продажбата ще допринесе за пренасочването на голяма част от оперативния капитал от търговска дейност и набирането на средства към бъдещи проекти за добив в Сибир“, цитира източника си „Ройтерс“. 

Руската нефтена компания, която притежава рафинерии в България, Румъния, Италия и Холандия, е отказала да коментира информацията.

„Литаско“ е основана през 2000 г. и е един от най-успешните търговци на руски суров петрол през последното десетилетие. През последните години дружеството разшири дейността си в САЩ, Азия и Африка. 

През 2016 г. "Литаско" е имала всеки ден сделки средно за 3.2 милиона барела петрол и петролни продукти. Това поставя компанията наравно с имена като "Меркурия" и "Гунвор"  но на опашката зад т.нар. "голяма световна тройка" - "Витол" (Vitol), "Гленкор" (Glencore) и "Трафигура" (Trafigura).

"Литаско" е едно от дружествата, на които продава и бургаският "Нефтохим". 

Според информацията на "Ройтерс" женевското дружество може да смени собственика си още към края на 2017 г. и това вероятно ще е първа крачка към раздяла на "Лукойл" със задгранични активи.

Така вторият по големина руски производител на петрол ще може да се фокусира върху разработването на находища в Сибир.

Миналата седмица банкови източници на "Ройтерс" са разказали пред агенцията, че заради новите санкции на САЩ от 2 август италианската банка "Интеза Санпаоло" се е сблъскала с проблеми при синдикирания заем за търговската група "Гленкор" и Катарския суверенен фонд в операцията им за придобиване на над 19% от държавния енергиен гигант "Роснефт".

Анастейша се яви под прикритие на кастинг за певци, казаха й, че не може да пее (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6417435

Анастейша се яви под прикритие на кастинг за певци, казаха й, че не може да пее (Видео)Поп звездата Анастейша се яви дегизирана с червена коса и широк черен пуловер пред журито на кастинга за певци в шоуто "Idol" в Швеция. Певицата изпя за начало шведска песен, а след това изпълни и своя хит "I'm outta love". Изненадващото беше, че освен, че журито не разпозна Анастейша, то каза на "кандидатката", че не може да пее,

Близо 100 000 лева заради конфликт на интереси плати бивш шеф на ВиК в Кресна

https://www.actualno.com/blagoevgrad/blizo-100-000-leva-zaradi-konflikt-na-interesi-plati-bivsh-shef-na-vik-v-kresna-news_630606.html

Бизнесменът Милчо Караджов, който е и бивш шеф на общинската ВиК в Кресна е платил близо 100 000 лева за конфликт на интереси. Това става ясно от съобщение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). НАП Благоевград е събрала принудително от

Нинова обсъди с шефа на ВАС антикорупционния закон на БСП

https://offnews.bg//politika/ninova-obsadi-s-shefa-na-vas-antikoruptcionnia-zakon-na-bsp-664004.html

Получихме професионален анализ и добри препоръки. Благодарим за тази среща, защото това са хората, които прилагат законите и в работата си са се срещнали с най-много проблеми от недобре оформени закони.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с председателя на Върховния административен съд Георги Колев и представители на институцията по повод предложения антикорупционен закон на БСП.

Както и в предишния разговор със Съюза на съдиите, имаше препоръка да се разпише процедурата, по която президентът определя председателя на агенцията, предложена от нас, да има по ясни правила, по които това да се случва. Ние приехме тази бележка и ще бъде отразено в законопроекта. Това е възможно и конституционно, обясни Нинова. 

Предложенията да се извадят евродепутатите от кръга лица, защото са в европейска институция и не могат да бъдат разследвани от тази агенция, както и да разпишем ясен механизъм за съхранение и унищожаване на събраната информация, за да не се злоупотребява с нея, също бе обсъдено на срещата, допълни Нинова. 

Корнелия Нинова посочи, че по време на разговора представителите на ВАС са споделили, че обикновено до тях не се допитват преди да се приеме някой закон. „Когато ние внасяме законопроект, първо ще се допитваме до професионалисти, за да можем да внесем качествени и работещи такива“, подчерта лидерът на левицата и посочи, че окончателният вариант на законопроекта ще бъде гледан в събота на заседанието на НС на БСП.

Нинова: Получихме професионален анализ и добри препоръки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417441

Нинова: Получихме професионален анализ и добри препоръки„Получихме професионален анализ и добри препоръки. Много задълбочен анализ на предложенията ни. Благодарим за тази среща, защото това са хората, които прилагат законите и в работата си са се срещнали с най-много проблеми от недобре оформени закони“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с председателя на Върховния административен

До 2022 г. ще е готова жп линията от сръбската граница до Бургас

http://frognews.bg/news_141186/Do-2022-g-shte-e-gotova-jp-liniiata-ot-srabskata-granitsa-do-Burgas/

До 2022 година България трябва да има изцяло модернизирана железопътна магистрала от сръбската граница до пристанище Бургас, което ще позволи развиването на скорости от 130 до 160 километра в час. Това заяви заместник-министърът на транспорта Велик Занчев в пловдивското село Белозем.

До 2022 г. ще имаме модерна жп линия от сръбската граница до Бургас

http://frognews.bg/news_141186/Do-2022-g-shte-imame-moderna-jp-liniia-ot-srabskata-granitsa-do-Burgas/

До 2022 година България трябва да има изцяло модернизирана железопътна магистрала от сръбската граница до пристанище Бургас, което ще позволи развиването на скорости от 130 до 160 километра в час. Това заяви заместник-министърът на транспорта Велик Занчев в пловдивското село Белозем.

Ремонтът на НДК приключва месец и половина преди председателството

http://frognews.bg/news_141185/Remontat-na-NDK-prikliuchva-mesets-i-polovina-predi-predsedatelstvoto/

Ремонтът на пространството пред сграда на НДК ще е готов до средата на ноември, както е по договор. В това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на ремонтните дейности днес.

Нелегални работници на строителни обекти в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6417420

Нелегални работници на строителни обекти в Добрич 

Те предпочитат да работят така – констатират от Инспекцията по труда-Добрич. Работници без трудови договори се откриват по двама-трима на строителни обекти – каза директорът на Инспекцията по труда-Добрич, Ангел Петков. От месец април продължават проверките в сектор „Строителство”, тъй като той е рисков – добави той.

Отвлеченият в село Герман е син на шеф на автокъща за луксозни коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417428

Отвлеченият в село Герман е син на шеф на автокъща за луксозни колиСинът на шефа на "Софавто" Тони Златков е бил отвлечен край село Герман, научи ексклузивно "24 часа". 25-годишното момче е изчезнало вчера. Колата, както и лични документи били намерени край село Герман. В момента полицията издирва младежа. "Моля ви, оставете ме! Не мога да говоря в момента", каза за 24 часа Златков.

4100 лева глоби наложила РЗИ-Варна за пушене на забранени места

http://www.moreto.net/novini.php?n=358522

Глоби с общ размер 4100 лева са наложени от Регионалната здравна инспекция във Варна за пушене на забранени места през миналата година. Това сочи отчетът за дейността на РЗИ за периода, научи Moreto.net. През 2016-та по постъпили писма от МЗ, многобройни жалби и сигнали от граждани и сдружение “България без дим”, за нарушения на забраната за тютюнопушене са извършени 2350 проверки в обекти за хранене и развлечения.

Учебната година в София ще започне с обновени пътни маркировки и парапети

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/30/3033343_uchebnata_godina_v_sofiia_shte_zapochne_s_obnoveni/?ref=rss


Преди първия учебен ден в София ще бъдат обновени пътната маркировка, знаците и уличните парапети около училища и детски градини. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е издала заповед да бъдат проверени районите около учебни заведения и където е нужно да се ремонтира, съобщиха от пресцентъра на общината.<br /><br />Вече е започнала подмяна на част от елементите, които са в най-лошо състояние. Сменени са предпазните парапети по бул. "Тодор Александров" между бул. "Христо...

Рязък скок на икономическото доверие в България

http://www.cross.bg/pynkta-doverie-mesetz-1553542.html

/КРОСС/ През август икономическото доверие в Европейския съюз (ЕС) отбеляза слабо отстъпление от 10-годишния връх, достигнат през юли, като в същото време аналогичният индекс на Европейската комисия (ЕК) за България се подобри рязко, достигайки ново най-високо ниво от октомври 2008-а година насам, когато беше разгара на глобалната финансова и икономическа криза, показва проучване на Евростат, цитирано от БНР. Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през настоящия месец до 111,9 пункта, след като през юли нарасна до 10-годишен връх от 112,2 пункта (най-високо ниво от август 2007 година насам) за разлика от неговото подобрение в рамките на еврозоната за трети пореден месец до 10-годишен връх. Последното проучване на Европейската комисия за ЕС отчита слабо намаляване на бизнес доверието в индустриалния сектор (до 5,4 пункта от 5,5 пункта през юли) и малко по-солиден спад в строителството (до -5,3 от -3,9 пункта) и в търговията на дребно (до 1,6 от 6,0 пункта), докато в сферата на услугите има подем (повишение на съответни индекс до 12,8 през август от 12,4 пункта през юли). През август индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС стабилизира за втори пореден месец на ниво от -2,3 пункта. За разлика от проучването на ЕК за целия Европейския съюз, важният показател за икономическото доверие в България скочи рязко през август до 109,0 пункта от 107,4 пункта през юли

За пръв път в Саудитска Арабия жени работят за сигурността на хаджа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/30/3032931_za_pruv_put_v_sauditska_arabiia_jeni_rabotiat_za/?ref=rss


Седем жени започнаха в Саудитска Арабия работа в център за приемане на сигнали за извънредни ситуации от цяла Мека, който отвори врати преди тазгодишния хадж. По този начин за пръв път те се включват в първата женска секция на аварийните служби като пример за опитите на властите да включат половината от населението, която традиционно си стои у дома.<br /><br />Почти всички работнички са с никаб - дреха, изцяло покриваща главата и тялото, оставяйки тесен процеп само за очите.<br...

Тереза Мей ще се опита да разсее опасенията на Япония за Брекзита

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-shte-se-opita-da-razsee-opaseniyata-na-yaponiya-za-brekzita-news268643.html

Британската министър-председателка Тереза Мей пристигна на тридневно посещение в Токио, по време на което ще се опита да разсее опасенията на Япония за Брекзита. Визитата е насочена основно върху напредъка към двустранно търговско споразумение в перспективата на излизането на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс. Първото посещение на Тереза Мей в Япония като премиер става в труден момент, тъй като вниманието на Токио е насочено към вчерашния опит със севернокорейска ракета, а британските преговарящи за Брекзита получиха остри критики от представители на ЕС. Мей е начело на 15-членна бизнес делегация, включваща изпълнителния директор на инвестиционното дружество Стандард лайф инвестмънт (Standard Life Investment) Кийт Скиок и президента и главен изпълнителен директор на производителя на луксозни спортни коли Астън Мартин (Aston Martin) Андрю Палмър. Тя ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе в Киото, след което ще замине за Токио, където ще участва в инвестиционна конференция. Очаква се Мей и Абе да направят изявление утре, след разговор на четири очи. "Разговорите ми с премиера Шиндзо Абе ще бъдат съсредоточени върху подготвянето на почвата за амбициозно споразумение за свободна търговия след Брекзита", изтъкна Тереза Мей в комюнике преди заминаването си, изразявайки надежда това да стане скоро. Япония необичайно откровено изтъкна безпокойствата си, че излизането на Великобритания от ЕС, решено на референдум през 2016 година, може да засегне сегашните и бъдещи японски инвестиции в Обединеното кралство. Великобритания е втората по големина дестинация за японските инвестиции след Съединените щати. Компании като Нисан (Nissan), Тойота (Toyota) и Хитачи (Hitachi) инвестират милиарди в автомобилостроенето, енергетиката и транспорта. По време на посещението на Шиндзо Абе в Лондон през април стана известно, че японските компании са инвестирали над 40 милиарда британски лири (52 милиарда долара) в британската икономика. Япония също е важна дестинация за британските инвестиции. Астън Мартин съобщи днес, че идната година ще открие в Япония свой офис за развитие на високи технологии, за да може по-добре да разбере нуждите на азиатските клиенти и да пробие в новите технологии. Компанията иска да засили търсенето от Япония и Съединените щати отчасти в търсене на път за излизане от евентуални рискове, свързани с Брекзита, които могат да оскъпят и доведат до закъснения при продажбите й в ЕС, които в момента възлизат на 15 процента от производството й.

Обискират жилища на предполагаеми терористи в Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417422

Обискират жилища на предполагаеми терористи в Босна и ХерцеговинаСлужителите на босненската Държавна агенция за разследване и защита (ДАРО) извършват обиск в помещенията, за които има съмнение, че в тях може да се намерят доказателства за лица, близки до екстремистки групировки и такива, които са на бойните полета в Сирия и Ирак. Това потвърди говорителката на агенцията Кристина Йожич,

След 30 години: Да си пропомним историческия скок на Стефка Костадинова (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/sled-30-godini-da-si-propomnim-istoricheskiia-skok-na-stefka-kostadinova-video-2045296

30 години България държи световния рекорд за скок на височина. На днешния ден през 1987 г. Стефка Костадинова прескочи летвата на 209 см и с това донесе непробиваемото първо място от 30 години насам. Олимпийска шампионка и многократна носителка на европейски и свет

Ураганът "Харви" парализира една пета от добива на гориво в САЩ

http://econ.bg/Новини/Ураганът-Харви-парализира-една-пета-от-добива-на-гориво-в-САЩ_l.a_i.748372_at.1.html

Петролните компании бързат да преместят суровините и горивото си от Луизиана заради наближаването на тропическата буря "Харви". Тя заплашва да...

Шведски национал: Играете силно като домакин, Попов може да ни създаде проблеми

https://offnews.bg//futbol/shvedski-natcional-igraete-silno-kato-domakin-popov-mozhe-da-ni-sazd-663995.html

Ден преди квалификацията с Швеция, националът на скандинавците Андреас Гранквист сподели, че е наясно с качествата на някои от българските играчи и най-вече на Ивелин Попов. 

"Познавам някои от футболистите на България. Най-вече Ивелин Попов. Познавам тези, които са играли в Русия. Попов е футболист, който може да ни създаде проблеми.

Трябва да внимаваме. Той е бърз и може да измисли различни неща", коментира Андреас Гранквист на пресконференцията преди световната квалификация с България в четвъртък вечер в София.

"Трудно е да се каже кой е фаворит. Знаем, че България играе много силно като домакин. Да, първи сме в групата и двубоят е много важен за нас, за да продължим да преследваме първите две места", добави още Гранквист.

По-рано днес стана ясно, че селекционерът на Швеция Яне Андерсон е под въпрос за утрешната световна квалификация срещу националния отбор на България, която ще се играе на Националния стадион "Васил Левски".

Андерсон има стомашни проблеми, но въпреки това от шведския лагер изразиха увереност, че утре той ще бъде по-добре и ще може да заеме мястото си на резервната скамейка.

Специалистът пропусна официалната тренировка на тима в София и не се яви на пресконференцията, на която изпрати своя помощник.

Германските "райхсбюргери" - опасни неонацисти, заговорници, езотерици

http://www.mediapool.bg/germanskite-raihsbyurgeri---opasni-neonatsisti-zagovornitsi-ezoteritsi-news268642.html

"Райхсбюргерите" ("граждани на Райха") - разнородно движение, всъщност смесица от неонацисти, носталгици по кайзера, заговорници и хора с езотерични увлечения - будят тревога у германските власти с растящата си аудитория и склонността към насилие в тези среди. Емблематичен е случаят с Волфганг П., изправен вчера пред съда в южния град Нюрнберг, където започна процес за убийството на полицай през октомври 2016 г. Облечен с противокуршумна жилетка, този "райхсбюргер" бе открил огън срещу сили на реда, пристигнали да го задържат и да изземат от жилището му трийсетина нелегални оръжия. При операцията бяха ранени трима полицаи. Кои са тези хора? Райхсбюргерите са мъглявина, в която витаят хора и сдружения с пищни имена като "правителство в изгнание на Германската империя", "Кралство Германия" и "Германска свободна република". Те "вярват, че Федерална република Германия (ФРГ) не съществува, отказват да си плащат данъците и копнеят да възстановят Германия, която да включва цели части от днешна Полша", обяснява в брошура за това движение Ян Ратие, експерт по крайнодесни групировки на фондацията "Амадеу Антонио". Потенциалът им да вредят дълго време бе подценяван, смятаха ги за "смахнати" и скандалджии", добавя той. Райхсбюргерите наводняват администрацията в Германия с послания, представящи тяхната идеология и по-специално нежеланието да бъдат облагани с данъци. Не плащат нито глоби, нито социални осигуровки, отказват подчинение на полицията - като например 33-годишния водач, хванат пиян на волана през юни в Рощок, Североизточна Германия, който се възпротиви срещу полицейските процедури с мотива, че не признава властта на полицията. Райхсбюргерите издават и техни собствени документи за самоличност, собствени шофьорски книжки и поставят на колите си измислени номера. Някои не настояват, че са поданици на императорския Райх или на оглавения от Адолф Хитлер, а се стремят да основат своя държава или своя суверенна община. През 2009 г. "Княжество Германия", настанило се в бивша ферма, предизвика широк медиен отзвук, макар да просъществува едва три месеца. Сред райхсбюргерите се срещат заговорници, а има и негационисти като бившия адвокат Хорст Малер, съосновател на крайнолявата Фракция "Червена армия" през 70-те, приобщил се след това към неонацистката идеология. Колко са всъщност? По данни от вътрешни източници райхсбюргерите са близо 12 600 души, включително 700 доказани десни екстремисти. Но според някои експерти точният брой е трудноустановим, защото властите дълго са ги пренебрегвали. "Движението на "райхсбюргерите" има голям притегателен потенциал и печели все нови симпатизанти", предупреди през март шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен. Доколкото нямат обща структура, нито идеология, райхсбюргерите нямат и общ лидер, а множество самозвани водачи. Монархът на "Кралство Германия" - 52-годишният бивш готвач Петер Фицек, направи опит да се впусне в политиката, участвайки през 2008 г. в надпреварата за кмет на източния град Витенберг. През март той бе осъден на 3 години и осем месеца затвор за злоупотреба с доверие. Каква е опасността? Германските власти са разтревожени от "внушителния потенциал за насилие и от растящата (им) агресивност". Интересът им към движението е обусловен от редица скорошни инциденти с употреба на оръжие. Освен случая с Волфганг П., през август 2016 г. бивш победител в конкурса за красота "Мистър Германия", представящ се за райхсбюргер, стреля по полицаи, дошли да го изселят от жилището му. Той бе тежко ранен и арестуван. Някои политици настояха тогава за затягане на гайките. През последните месеци срещу райхсбюргерите бяха организирани няколко операции - силите на реда най-вече задържаха членове на сдружението и им конфискуваха оръжия. А през юни вътрешните министри на германските провинции постановиха, че никой от регистрираните в Германия райхсбюргери не бива да притежава никакви оръжия. По думите на Хайко Хомбург от тайните служби на Бранденбург, цитиран във всекидневника "Билд", при "някои райхсбюргери нещата опират до психичен проблем" - "и ако имат достъп до оръжия на всичко отгоре, става крайно опасно". По БТА

Един от посетителите на Burgas Jam ще спечели китара “Кремона”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1JFDdF642RI/

Ако още не сте си купили билет за Burgas Jam guitar fest, побързайте. Един от посетителите ще спечели чисто нова китара “Кремона”, модел М20Е, любезно предоставена от производителя, който подкрепя музикалното събитие в неговото първо издание. Инструментът ще бъде подписан от всички доказани майстори, които ще чуем на 3 септември, 19 часа, Морска гара – Бургас.

На фестивалния вход всеки ще получи номерче, което трябва да запази. По време на шоуто ще бъде теглена томбола, а победителят ще получи инструмента с автографите на място. Напомняме, че на Burgas Jam можете да влезете със закупен билет, но и безплатно, като донесете собствената си китара, с която да се включите unplugged в масовото свирене на финалното парче. И в двата случая имате възможност да участвате в томболата.

Победителят ще си тръгне със същата китара, която виждате на снимките в ръцете на красивата Мартина Иванова. Самата тя е музикант и вече получи покана да участва във феста при неговото следващо издание догодина.

Burgas Jam е уникален музикален експеримент, който ще се случи за първи път у нас. Сред участниците са Цветан Недялков, Пепи Главанов, Ангел Дюлгеров, Дарин Василев, Мирослав Иванов, Иван Йорданов, Светослав Михайлов и много други. Целта е в името на музиката и публиката, на една сцена да бъдат събрани колкото може повече от елитните български китаристи. Те ще получат свободата да свирят това, което обичат, да излязат от ролята на членове на група, в която хората са свикнали да ги виждат, да разкрият своя пълен потенциал на майстори на китарата, вложили години от живота си в овладяване на този въздействащ инструмент.

Всеки от участниците ще има своето време на сцената за солова изява. Всеки от тях ще изсвири любимо парче на китарист, пред когото се прекланя, но не само това. За да бъде музикалната емоция пълна, на сцената ще има бенд от феноменални музиканти с два комплекта барабани, перкусии, клавишни, брас. Кулминацията на шоуто ще настъпи, когато всички китаристи /гарантираме ви, че ще са наистина много/ изсвирят заедно едно парче. Кое е то? – това е тайна, която ще се разкрие само пред публиката на фестивала. В района на Морска гара ще бъде изградена една от най-големите сцени, които Бургас е вдигал за музикално събитие. Звукът и осветлението са предизвикателство и ще бъдат перфектни. На два големи екрана ще може да се вижда в детайли какво се случва на сцената.

На 3 септември ще чуем електрически, акустични китари, комбинирани с интересни и любими гласове. Виртуозни и популярни китаристи отварят ветрилото на всички жанрове, за които този инструмент е основополагащ. Рок, блус, поп, алтърнатив … – на Burgas Jam очаквайте всичко!

Билети търсете на Лятна каса – Часовника и в мрежата на Eventim.

Поискаха 30 г. затвор за железаря, убил с трион жена си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417416

Поискаха 30 г. затвор за железаря, убил с трион жена сиЖелезарят Стефан Стефанов, който уби жена си Галина с точилка и нож, а после наряза трупа й с моторна резачка, за да прикрие следите от престъплението, да получи 30 г. затвор, поиска прокуратурата. Според нея подсъдимият заслужава доживотен затвор, но тъй като делото се гледа по съкратената процедура, наказанието трябва да бъде редуцирано.

Сирийски училища садят плодове и зеленчуци, за да помогнат за изхранването на децата

http://www.mediapool.bg/siriyski-uchilishta-sadyat-plodove-i-zelenchutsi-za-da-pomognat-za-izhranvaneto-na-detsata-news268641.html

Училищни дворове в Сирия са превръщани в зеленчукови градини, където децата, страдащи от недохранване заради продължаващата от шест години война, могат да се учат да отглеждат и после да ядат патладжани, марули, чушки, зеле и краставици. Традиционната сирийска кухня е типична за региона и е богата на зеленчуци. Основните й съставки включват хумус, агнешка кайма, сготвена с кедрови ядки и подправки, хубави и разнообразни салати, яхнии със зелен боб, бамя или тиквички и домати, зелеви сарми и сърцевина от артишок. Шестгодишната война обаче променя това за голяма част от населението, а мнозина сега преживяват главно с хляб или хранителна помощ. По данни на ООН безработицата в момента е над 50 процента, а почти 70 процента от населението на страната, която някога беше сравнително богата, живее в крайна бедност. "Продължаващата криза в Сирия оказва опустошително въздействие върху здравето и храненето на цяло поколение деца", каза и.д. представител на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) за Сирия Адам Яо във вторник преди началото на новата учебна година. ФАО помага на около 17 начални училища в области, контролирани както от правителството, така и от опозицията, да засаждат овощни и зеленчукови парцели с площ 500 квадратни метра в съсипани от войната райони, включително Алепо, Хама, Хомс, Идлиб и околностите на Дамаск. Малките деца често са най-уязвими на недохранване при криза, което може да има сериозни и дълготрайни последици за техния растеж и бъдещо развитие. "Доброто хранене е първата защита на детето срещу широко разпространени заболявания и е важно, за да може детето да води активен и здравословен живот", добави Яо. Досега началните училища, започнали засаждането през май, са произвели 12 тона плодове и зеленчуци. Очаква се скоро още 35 училища в Алепо и селските райони около Дамаск да започнат да преобразяват своите дворове. Цените се увеличават, производството намалява От началото на войната цената на храната се увеличава, селскостопанското производство рязко намалява, а страната сега разчита на внос на храна, за да запълни недостига. Превозването на храна в страната също става трудно и скъпо. Около 13,5 милиона души в Сирия имат нужда от хуманитарна помощ. От тях 7 милиона не са в състояние да задоволят основните си нужди от храна. Близо 5 милиона души получават международна хранителна помощ, но не всеки нуждаещ се може да бъде достигнат, а Световната програма по прехраната казва, че й се налага да намали количеството на калориите в своята семейна хранителна кошница заради недостиг на финансиране. "Дарителите са щедри, но не знаем колко дълго могат да продължат да бъдат щедри и да разчитат на парите на данъкоплатците", заяви Яо от ФАО пред Фондация Томсън Ройтерс. Уязвими семейства получават помощ от ФАО, за да отглеждат храна у дома, така че да не са толкова зависими от хранителната помощ. "Хранителната помощ е много важна, но би трябвало да съчетаваме и двете неща, така че хората сами да си отглеждат храна и постепенно да оставят хранителната помощ", каза той. В страна, където повече от половината население е принудено да избяга от домовете си, а мнозина се местят по няколко пъти, инвестирането в земеделие помага на хората да се установят някъде, докато там е безопасно, добави Яо. "Земеделието се превръща в надежда за (мнозина), защото могат сами да си отглеждат храната и да преживяват, дори в обсадените райони." По БТА

Откриха човешки скелет при ремонт на хотел в Смолян

http://www.cross.bg/smolyan-hotel-godini-1553541.html

/КРОСС/ Човешки скелет е открит от строителни работници при ремонт на хотел в Смолян, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Смолян. Съдейки по първоначалния оглед, скелетът е в сградата от доста години, коментират от ръководството на полицията. Зловещата находка е открита в шахта за аспирация на хотел „Смолян", който в миналото бе част от веригата „Балкантурист". От няколко години хотелът се ремонтира, след като бе продаден на нови собственици.  

Руска журналистка е отвлечена в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417407

Руска журналистка е отвлечена в УкрайнаЖурналистката на „Първи канал“ Анна Курбатова е била отвлечена в украинската столица Киев, предава TACC, цитирано от "Фокус". „Днес в Киев е била отвлечена наша колега, журналистката на „Първи канал“ Анна Курбатова, която е откарана в неизвестна посока“, се казва в съобщение от телевизионния канал „Россия 24". Очаквайте подробности.

Швеция чака ново кралско бебе

https://offnews.bg//liubov-i-seks/shvetcia-chaka-novo-kralsko-bebe-663991.html

Шведската принцеса Маделин обяви в социалната мрежа Фейсбук, че чака своето трето дете. Кралският двор потвърди информацията и добави, че бебето се очаква през март.

"С Крис сме изключително развълнувани. Нямам търпение от четирима да станем петима", написа принцесата.

Маделин и британско-американският финансист Крис О'Нийл, който избра да не приема кралска титла, за да продължи бизнеса си, се ожениха през 2013 година. Двойката вече има две деца - принцеса Леонор, родена в Ню Йорк през 2014 година, и принц Николай, роден в Стокхолм през 2015 година.

Кралското семейство живее в Лондон, но често посещава Швеция. По думите на принцеса Маделин нейните деца трябва да имат силна връзка с Швеция и шведския език.

По-големият брат на Маделин, принц Карл Филип и съпругата му принцеса София, очакват второто си бебе през септември. Първото им дете е родено през април 2016 г.

Принцеса Виктория, която е най-голяма и е прекият наследник на трона, има две деца от съпруга си принц Даниел- принцеса Естел и принц Оскар.

Пожар изпепели няколко къщи и доведе до евакуация на жители на Северна Калифорния

http://www.mediapool.bg/pozhar-izpepeli-nyakolko-kashti-i-dovede-do-evakuatsiya-na-zhiteli-na-severna-kaliforniya-news268640.html

Бързоразрастващ се пожар изпепели десетина къщи и наложи евакуация на жители на Северна Калифорния, съобщиха местните власти. Огънят е лумнал вчера по обед и е изгорил над 1000 акра в окръг Бът, на 135 км северно от Сакраменто, според информация на сайта на службата за подаване на сигнали за пожари, предаде Ройтерс. Издадена е заповед за евакуиране на населението от засегнатия район и са подготвени два центъра за временен подслон. В Северна Калифорния се очаква гореща вълна през следващите дни с температури над 40 градуса по Целзий. От началото на годината горски пожари са засегнали над 6,8 милиона акра площи в американския Запад - с 50 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.

Открива се 74-тият международен кинофестивал във Венеция

http://www.mediapool.bg/otkriva-se-74-tiyat-mezhdunaroden-kinofestival-vav-venetsiya-news268639.html

На остров Лидо във Венеция се открива 74-тото издание на най-стария кинофестивал в света, който ще се проведе от 30 август до 9 септември, предават световните агенции. Председател на журито тази година е американската актриса Анет Бенинг. Основната конкурсна програма включва 21 кинотворби. При откриването на кинофеста ще бъде прожектирана лентата на американския режисьор Александър Пейн "Downsizing" /Малък голям живот/. Това е една творба от областта на научната фантастика, в която главните герои Мат Деймън и Кристен Уиг трябва да се смалят, за да проникнат в свят на богатства, какъвто не са виждали. Венецианската Мостра ще бъде закрита с прожекцията на филм на японския режисьор Такеши Китано. Той ще представи третата част от трилогията си, започната през 2010 година - "Outrage" /Избухването/. С почетни награди "Златен лъв" за цялостен принос в киноизкуството ще бъдат отличени американските екранни идоли Робърт Редфорд и Джейн Фонда. Те ще получат престижните си награди на 1 септември. По червения килим тази година се очакват да преминат куп холивудски звезди от калибъра на Джулиан Мур, Дженифър Лорънс, Мишел Пфайфър, Джордж Клуни, Мат Деймън, Итън Хоук и др.

Иззеха 80 кг тютюн при проверка на частен адрес в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417279

Иззеха 80 кг тютюн при проверка на частен адрес в Пловдив
80 килограма тютюн са иззети при проверка на частен адрес в града. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив, предаде "Фокус". 40-годишна пловдивчанка е заподозряна за престъпление с акцизни стоки. Срещу жената е започната предварителна проверка по чл. 234 от НК, след като вчера в дома ѝ служители на Шесто РУ открили и иззели 80 килограма обезжилен тютюн.

НАСА разкри подробности за последния ден от живота на Касини

http://www.mediapool.bg/nasa-razkri-podrobnosti-za-posledniya-den-ot-zhivota-na-kasini-news268638.html

Американското космическо управление разкри подробности за последния ден от живота на космическия апарат Касини, който ще настъпи в средата на септември, предаде Ройтерс. На 15 септември, когато ще приключи мисията на сондата, тя ще направи последното от 22-те прощални "гмуркания" между пръстените на Сатурн и неговата повърхност. Апаратът ще предава почти в реално време данни от атмосферата на планетата, докато изгуби контакт със Земята в 11,54 ч. по Гринуич. Тогава той ще се запали, докато навлиза в смазващата атмосфера на гигантската планета. Касини изследваше Сатурн и "антуража му" от 62 луни от юли 2004 г. Той осигури данни за почти 4000 научни публикации. По време на последните си завъртания в орбита около планетата апаратът изследва нейната атмосфера и направи замервания, за да определи размера на твърдото ядро на планетата. Последните данни на Касини за пръстените на Сатурн пък показаха, че те са с по-малка маса от прогнозираното. Това навежда на мисълта, че те са "по-млади" от очакваното, на около 120 милиона години и че са се образували след зараждането на Слънчевата система, каза Линда Спилкър, един от експертите в НАСА, участващи в мисията на Касини.

Поклонение в Мека чрез смартфон - защо не?

http://www.mediapool.bg/poklonenie-v-meka-chrez-smartfon---zashto-ne-news268637.html

Отдясно - небостъргачи и ресторанти. Отляво - еспланадата край Голямата джамия в Мека, сияеща на слънцето с ослепителна светлина. Протегнал ръка, Абдурахман заснема с телефон поклонническото си пътуване и предава кадрите директно на своя син, останал в Танзания, пише в репортаж от Саудитска Арабия агенция Франс прес. Осемнайсетгодишният Набил е на хиляди километри от баща си, на друг континент, но тази сутрин и той участва в неговия хадж, споделяйки този върховен момент в живота на един мюсюлманин - голямото поклонение в Мека, в Саудитска Арабия. Благодарение на "Имо" - приложение за видеовръзка, той проследява до най-малка подробност събитията около баща си Абдурахман, един от общо 1,73 милиона чуждестранни поклонници, очаквани от саудитците. "Надявам се един ден и аз да ида на хадж", казва той по видеовръзката на журналистка от АФП в Мека. "Щом влязох в Харама (свещения двор на Голямата джамия), поиска ми се да покажа на Набил какво е тук, колко сме щастливи и късметлии", разказва Абдурахман с телефона в ръце и с блажена усмивка. Поклонници са се стекли от всички краища на света; в Мека се струпват тук и там зажаднели да снимат и с множество приложения тутакси да изпратят снимките надалеч. Договори за мобилен интернет Агенциите, предлагащи поклоннически турове за чужденци, си дават сметка за това и предлагат договори, включващи мобилен интернет, за да спестят на правоверните огромни харчове за роуминг, продължава Франс прес. И сред събраното тук религиозно множество навсякъде се налага един-единствен образ: поклонник, впил очи в телефона си или изпънал ръка, за да снима околността и да демонстрира пред семейство и приятели новото си обкръжение. Дори в приготовленията за молитва смартфонът винаги е подръка. Например в мола, където правоверните изведнъж спират покупките и разстилат килимчета между ескалатора и бутиците, спуснали завеси за обедната молитва. В очакване да чуе мюезина, един поклонник преглежда на екранчето снимки, направени току-що. Спира се на някакво селфи и дълго премисля какъв ефект да подбере - чернобял или ретро? Но ето че проехтява и зовът за молитва. Малко по-късно, на мецанина, на две крачки от фирмата на американско кафе, малайзиецът Мохамед също преглежда снимки на екрана. "Откакто съм пристигнал, правя много снимки и ги качвам в Инстаграм. Фейсбук ти напомня всяка година какво си правил в миналото. Щом се върна у дома, тези снимки ще се покажат пак, така ще имам спомен оттук", казва 26-годишният журналист с чернобяло шалче - кефия - около врата. Той следи коментарите на свои приятели, останали в страната: "Те вече са гледали хаджа по телевизията, но на снимките ми виждат (Мека) под различен ъгъл". "Трябва, трябва да правя снимки за спомен. Никога не съм си и мечтал да дойда тук, още съм млад, мнозина мюсюлмани биха искали да са тук, но нямат възможност", споделя прочувствано той. Абдурахман, Мохамед и другите поклонници също са под прицела на обективи. Над 17 000 камери за наблюдение са инсталирани в различни точки по маршрута на хаджа, съобщи говорител на гражданската отбрана. Кадрите се изпращат в Центъра за управление и контрол, разположен в Мека. С падането на нощта Мохамед и Абделазиз Захран - братовчеди съответно на 19 и на 20 години, често идват на еспланадата пред Голямата джамия. "Виждаме хора от всички народи, обикаляме сред тях, понякога ги заговаряме", усмихва се Абделазиз. И братовчедите, не ще и дума, увековечават тези срещи с мобилните си телефони. По БТА

Русия не желае да бъде посредник в дипломатическата криза с Катар

http://www.mediapool.bg/rusiya-ne-zhelae-da-bade-posrednik-v-diplomaticheskata-kriza-s-katar-news268636.html

Дипломатическата криза с Катар е най-добре да се решава в рамките на Съвета за сътрудничество в Залива. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори в Катар, предаде ТАСС. По думите му Москва "не се занимава с посреднически функции" за излизане от кризата, каквито сега изпълнява Кувейт. Лавров припомни, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е предложил да стане посредник в спора на Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ с Катар, но подчерта, че Русия не може да предложи други идеи освен предлаганите от Кувейт и Вашингтон и затова не се намесва. След срещата с катарския външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани Лавров каза, че Русия е благодарна на Катар за високата му оценка за руските усилия по създаването на зони за деескалация на насилието в Сирия. Двамата дипломати са обсъдили също положението в Либия и Ирак. Ал Тани заяви, че приветства позицията на Лавров по кризата в Персийския залив и се съгласи, че трябва да бъде запазено единството в Съвета за сътрудничество в Залива. Той декларира, че Катар е за намиране на мирен и справедлив изход от кръвопролитния конфликт в Сирия чрез мирния процес, започнат в Женева. Външните министри на Русия и Катар са изразили интересите на своите страни за установяване на сътрудничество в енергетиката и добива на петрол, съобщи ТАСС.

В Украйна отвлякоха руска журналистка

https://www.actualno.com/europe/v-ukrajna-otvljakoha-ruska-jurnalistka-news_630600.html

Журналистката на „Първи канал“ Анна Курбатова е била отвлечена в украинската столица Киев, предава TACC. „Днес в Киев е била отвлечена наша колега, журналистката на „Първи канал“ Анна Курбатова, която е откарана в неизвестна посока“, се казва в съобщение от телевизионния канал „Россия 24". Към момента не се съобщават други подробности.

Германия гони американските ядрени оръжия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-goni-amerikanskite-iadreni-oryzhiia-6073219

В авиобазата в близост до село Бюхел след края на Студената война са разположени до 20 ядрени бойни глави

“Зелено” ли е да пушиш?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6417391

“Зелено” ли е да пушиш? Оказа се, че големият пожар в Кресненското дефиле е тръгнал от хвърлен фас на пастир. Който пък бил нает да пасе говеда от екоорганизацията “Фонд за дивата флора и фауна”. Тя се грижи за защитените лешояди и ги разселва в Кресненското дефиле. Е, тази цигара ще излезе направо “златна” - щетите от пожара се оценяват на 3,3 млн.лв.

Шоколадът е необичаен съюзник в борбата срещу диабета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6417323

Шоколадът е необичаен съюзник в борбата срещу диабетаШоколадът може да се окаже необичаен съюзник в борбата срещу диабет тип 2, твърдят американски специалисти, цитирани от вестник "Дейли експрес", цитиран от БТА. Изследователи от университета "Бригам Йънг" са установили, че определени съединения в какаото помагат на тялото да секретира повече инсулин и да реагира по-адекватно на повишените нива на

1000 жалби срещу Меркел за държавна измяна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358520

Повече от 1000 криминални жалби за предателство срещу Германия са били подадени срещу канцлера Ангела Меркел от пика на бежанската криза през 2015 г. насам, съобщават местни медии, цитирани от "Франс прес". Повечето от жалбите идват от привърженици на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия", която е на път да спечели депутатски места в Бундестага за първи път след парламентарните избори през следващия месец.

Фандъкова обмисля цялостна реконструкция на бул. "България" догодина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/30/3033390_fandukova_obmislia_cialostna_rekonstrukciia_na_bul/?ref=rss


Догодина столичният бул. "България" може да бъде подложен на цялостна реконструкция. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която направи проверка на ремонтните дейности на площада пред НДК, съобщава "Фокус".<br /><br />Тя призна, че булевардът "очевидно има нужда от ремонт", но тъй като това ще е труден и сериозен проект, няма как общината да действа прибързано преди да започне каквито и да е било дейности. Фандъкова добави, че в зависимост от...

Даниел Панов и министър Вълчев откриха национална среща на образователни експерти

https://www.24chasa.bg/region/article/6417395

Даниел Панов и министър Вълчев откриха национална среща на образователни експертиКметът на Велико Търново Даниел Панов, просветният министър Красимир Вълчев и областният управител проф. Любомира Попова откриха национална среща на регионалните управления по образованието в България. Своеобразен домакин на дискусията бе РУО – В. Търново, оглавявано от инж. Розалия Личева. Форумът се проведе в Арбанаси и засегна теми,

Ще надминем ли Дебеландия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281770_%D0%A9%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BC+%D0%BB%D0%B8+%D0%94%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F%3F

 Продължават да се събират все повече доказателства за развиващото се затлъстяване по целия свят. Човечеството има нужда да говори за това... вашите приятели, които имат наднормено тегло имат нужда от този шамар, а не от спокойно и одобрително мълчание.

Доказателствата за нарастващото затлъстяване са толкова изненадващи, колкото и увеличението на агнешкото преди Гергьовден.
Последното такова е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която анализира 35 държави.

Какво ново ни казва докладът?
Според ОИСР нивата на затлъстяване са най-високи в САЩ(38,2%), Мексико(32,4), Нова Зеландия(30,7) и Унгария(30%). На дъното на класацията са Корея(5,3%) и Япония с 3,7% нива на затлъстяване на населението.

Изглежда, че в България не е пълно предимно с „батки“ и „кифли“. Последната статистика за страната ни показва, че 33% от българите са със затлъстяване, според БТА.
Тоест, ако България беше една от страните, изследвани от ОИСР, то щяхме да се наредим непосредствено след Дебеландия (САЩ).
Прочетете пълния текст на: SofiaPress.com

Следващата седмица пускат движението по бул "Прага" и "Овча купел"

https://www.actualno.com/sofia/sledvashtata-sedmica-puskat-dvijenieto-po-bul-praga-i-ovcha-kupel-news_630598.html

Отворихме „Орлов мост“, предстои да се отвори движението по бул. „Прага“ следващата седмица. Предстои движението по бул. „Овча купел“ да бъде пуснато преди 10 септември, както обещахме. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при провер

Небрежно боравене с огън унищожило 1000 бали слама

https://www.24chasa.bg/region/article/6417404

Небрежно боравене с огън унищожило 1000 бали слама1000 бали фураж са изгорели при пожар в необитаем частен дом в с. Зърнево – съобщават от полицията в Добрич. Сигналът за огъня е подаден във вторник около 20 ч. Огънят е загасен от екипи на пожарната служба в Тервел. От пожара са изгорели 1000 бали фураж и покривната конструкция на къщата. Причина за възникването на инцидента е небрежност при

Даниел Панов представи потенциала на Велико Търново пред световна туристическа компания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417374

Даниел Панов представи потенциала
на Велико Търново пред световна туристическа компанияКметът на Велико Търново Даниел Панов представи потенциала на старопрестолния град и региона пред световната туристическа компания Thomas Cook Group. Пред Питър Фанкхаузер - главен изпълнителен директор на реномирания туроператор, Даниел Панов направи презентация на Старата столица и очерта перспективите и предпоставките за още по-силно развитие

В 2 ч. тази нощ изключват водните помни в Асенoвград

https://www.actualno.com/asenovgrad/v-2-ch-tazi-nosht-izkluchvat-vodnite-pomni-v-asenovgrad-news_630597.html

Точно в 2 ч. тази нощ ще бъдат спрени водните помпи, захранващи Асеновград, заради което целият град ще остане на сухо задълго. Очаква се до към 7 ч. утре /31.08.17 г./, докато водопроводната мрежа се пресуши, хората да има вода. Това съобщи за Actualno.com Иван Трайков – заместник-упра

Таньо, убил любовницата си с ритници, застава за 8-ми път на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417403

Таньо, убил любовницата си с ритници, застава за 8-ми път на съдЗа осми път на подсъдимата скамейка застава 38-годишният Таньо Танев от Пловдив. Сега ще отговаря за умишлено убийство на любовницата си. На 30 януари след тридневен запой той я съблякъл и започнал да й нанася юмруци и ритници по главата и тялото, пребивайки я до смърт. 50-годишната Мариела Томова издъхнала от тежка черепно-мозъчна травма.

BUlATSA стартира есенна сесия за набиране на кандидати за ръководене на полети

http://frognews.bg/news_141184/BUlATSA-startira-esenna-sesiia-za-nabirane-na-kandidati-za-rakovodene-na-poleti/

BULATSA стартира от 1 септември есенна сесия за набиране на кандидати за Ръководители на полети. Кампанията започва с Дни на отворените врати, като първата дата е на 29 септември. Желаещите да се запознаят с професията ще могат да посетят Районния център за обслужване на въздушното движение и тренажорите за обучение в София. Следващите дати са 3-ти и 5-и октомври 2017 г.

Вашингтон е подтикнат да се вслуша в предупреждението на урагана Харви за промените в климата

http://www.mediapool.bg/vashington-e-podtiknat-da-se-vslusha-v-preduprezhdenieto-na-uragana-harvi-za-promenite-v-klimata-news268635.html

Небивалите наводнения, отприщени от урагана Харви в южните Съединени щати, подчертават, че даже богатите страни се нуждаят от подобряване на плановете си за бедствия, за да опазят уязвимите хора и да им помогнат да се справят със съкрушителните удари, които могат да нанесат промените в климата, казват експерти. Засега малцина очакват, че опустошенията от Харви ще убедят президента на САЩ Доналд Тръмп да увеличи правителственото финансиране за предотвратяване на бедствия или да възстанови регулациите, които биха ограничили парниковите емисии и защитили инфраструктурата от екстремни прояви на времето, да не говорим за преосмисляне на решението да напусне Парижкото споразумение за промените в климата. "Ураганът Харви показа на онзи малък брой скептици за промените в климата, че това е нашата действителност. И че нещата ще се влошават", казва Хедър Коулман, помощник-директор по промените в климата и енергийната политика към "Оксфам Америка". "Както видяхме при други бедствия тук и по света, именно най-бедните са най-уязвимите." Най-малко 11 човека са загинали (по последни данни в сряда жертвите са 30 – бел. ред.) и десетки хиляди са избягали от домовете си, докато Харви, идвайки от Мексиканския залив, удари Тексас през уикенда и донесе огромно наводнение. Във вторник Тръмп пристигна в Тексас, за да огледа щетите от Харви, който вече е бавно придвижваща се тропическа буря, и каза, че иска усилията за оказване на помощ да станат за пример за това как да се реагира на буря. Полицаи, войници от Националната гвардия, служители от градските управи и други спасители помагат за евакуацията на хората в укрития в Хюстън, четвъртият най-населен град в САЩ, а в Луизиана е обявено извънредно положение. Тази най-голяма буря в Тексас от 50 години може да доведе до 20 милиарда долара застрахователни загуби и да стане една от най-скъпо струващите бури в историята на САЩ, сочат анализатори от Уолстрийт. Експерти от Потсдамския институт за проучване на климатичното въздействие и от Световната метеорологична организация казаха, че рекордните валежи от Харви вероятно са били подсилени от промени в климата. "Щатски правителства, губернатори, градски кметове и учени из целите Съединени щати са до голяма степен съгласни, че промените в климата са реални", казва Салимул Хук, директор на базирания в Дака Международен център за климатични промени и развитие. "Харви прати тонове и тонове вода върху главите им като доказателство, че това е нещо, което вероятно е станало заради промените в климата, причинени от човека." Освен че обеща да изтегли Съединените щати от сключеното през 2015 г. в Париж споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, Тръмп заплаши да ореже милиарди долари от финансирането на Федералната агенция за справяне с извънредни ситуации (ФЕМА), която сега координира възстановителните работи в Тексас. Ключови постове на федералните агенции за проследяване на времето пустеят, а системата от екологични регулации от ерата на Обама бе демонтирана при републиканския президент, който е изправен пред най-голямото природно бедствие откак зае поста през януари. По-рано този месец Тръмп върна старите правила за екологична оценка и ограничения върху финансираните от правителството строителни проекти в зони, изложени на наводнения. Той отмени указа на своя предшественик, целящ да намали риска от наводнение, повишаване на морското равнище и други последици от промените в климата. "Политически игри" По данни на презастрахователното дружество "Суис Ре" (Swiss Re) през миналата година природни бедствия са стрували над 175 милиарда долара икономически загуби и експерти казват, че инвестирането в мерки за подобрена защита срещу изложените на по-голям риск е съществено, тъй като интензивността и честотата на екстремни прояви на времето се очаква да се повишават. "Нека спрем политическите игри около това, което се случва с промените в климата и природата, и наистина да вземем дългосрочни решения, които засягат не само инфраструктурата, но и живота и препитанието на хората", казва Джо Шойер, директор по промените в климата и намаляване на риска от бедствия към Програмата на ООН за развитие. Сред ключовите мерки са "подобрено ново строителство" след бедствие, прогнозиране за десетилетия напред на климатичните тенденции, изработване на приблизителни показатели за повишението на морското равнище и надигането на бури, докато се вземат решения как да бъдат съградени наново разрушени населени места с оглед намаляване на въздействието на бъдещи бури, казва Шойер. По думите му в някои случаи властите може да решат да изместят хората и инфраструктурата от изложените на бедствия зони "Това, в което сме много добри като цяло, е справянето с непосредствена заплаха от бедствие, тоест преместване на хора далеч от пътя на бедата, за да бъде елиминирана загубата на живот", казва Шойер. "В повечето случаи онова, в което не сме добри, е да гарантираме, че всяка инвестиция, която правим, е извършена с осъзнаване на включените рискове", добавя той. Въпреки огромните щети от урагана Харви мнозина експерти се съмняват, че Тръмп ще приеме научно установената връзка между промените в климата и природните бедствия и че ще засили финансирането и регулациите, за да ограничи опустошенията при бъдещи наводнения и бури. "Досега правителствто на Тръмп не е показало на практика никаква склонност да създаде политика, основана на реалностите по места - тя със сигурност не се основава на предизвикателствата, пред които хората се изправят всеки ден", казва Брандън Ву, директор по политиките и кампаниите в американския клон на "Екшън ейд". По БТА

Водещите азиатски фондови борси приключиха сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Водещите-азиатски-фондови-борси-приключиха-сесията-с-ръст_l.a_i.748371_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с повишения в сряда, съобщава CNBC. Японският бенчмак Nikkei 225 прибави 0,74% и достигна до 19...

Издирват сина на бизнесмен в столицата, възможно е отвличане

http://www.cross.bg/otvlichane-zlatkov-vupros-1553540.html

/КРОСС/ Тази сутрин към 10:30 часа от тел. 112 е получен сигнал за изоставен на пътя в района на с. Герман лек автомобил, съобщават от пресцентъра на МВР. Веднага към мястото e насочен екип от столичната полиция. При огледа е установено, че в колата имало лични документи и мобилен телефон. Установен е собственикът на автомобила, предприети са всички действия за установяването на местонахождението на водача на автомобила. Според БНР изчезналият е син на един от собствениците на голяма автокъща в София, Полицията го издирва, като не се изключва версията за отвличане. Все още от МВР нито отричат, нито потвърждават дали работят по версията за отвличане. Според БТВ става въпрос за сина на собственика автокъща "Софавто" Тони Златков. Бизнесменът обаче отрича синът му да е отвлечен. Според него става въпрос на кражба на автомобил и синът му е добре. Това обаче не креспондира с действията на органите на реда. В момента в сградата на Столичната полиция е събрано цялото професионално ръководство на министерството. Районът край гробищата на Герман е отцепен и вече четвърти час тече оглед. Колата се намира на метри от къщата на Златков. 

Издирват сина на бизнесмен в столицата, възможно е отвличане

http://www.cross.bg/otvlichane-avtomobila-politziya-1553540.html

/КРОСС/ Тази сутрин към 10:30 часа от тел. 112 е получен сигнал за изоставен на пътя в района на с. Герман лек автомобил, съобщават от пресцентъра на МВР. Веднага към мястото e насочен екип от столичната полиция. При огледа е установено, че в колата имало лични документи и мобилен телефон. Установен е собственикът на автомобила, предприети са всички действия за установяването на местонахождението на водача на автомобила. Според БНР изчезналият е син на един от собствениците на голяма автокъща в София, Полицията го издирва, като не се изключва версията за отвличане. Все още от МВР нито отричат, нито потвърждават дали работят по версията за отвличане, но в момента в сградата на Столичната полиция е събрано цялото професионално ръководство на министерството.  

Започна рехабилитацията на жп отсечката от Скутаре до Оризово

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/zapochna-rehabilitaciiata-na-jp-otsechkata-ot-skutare-do-orizovo-245781/

До 2022 година ще бъде изцяло модернизирана железопътната линия от сръбска граница до пристанище Бургас

Държавното първенство за килови яхти ще се проведе в Балчик

http://www.moreto.net/novini.php?n=358487

Една от най-престижните надпревари от календара на федерацията ни по ветроходство е държавното първенство за килови яхти за клас “IRC” и „ORC”. Шампионатът ще се проведе в акваторията на гр. Балчик от 7 до 10 септември, научи Moreto.

Обсъждат се нови мерки срещу дефицита на учители

http://www.investor.bg/drugi/128/a/obsyjdat-se-novi-merki-sreshtu-deficita-na-uchiteli-245773/

За да бъдат задържани децата в училище, се предвижда увеличаване на помощите, обвързани с посещението в клас

Кражба на кабели завърши в болница, млад мъж е с опасност за живота

http://www.cross.bg/kabeli-opasnost-zhivota-1553539.html

/КРОСС/ Мъж на 23 години е с опасност за живота след инцидент при опит за кражба на кабели до жп надлез в Плевен, съобщават от пресцентъра на МВР. Досъдебно производство е образувано след получен сигнал на телефон 112 за открит мъж в безпомощно състояние на ул. „Българска авиация", в близост до жп надлез. Веднага на мястото е изпратен екип на ЦСМП - Плевен, който откарал в местната болница силно обгорелия мъж, с опасност за живота. Полицейски екип е извършил оглед на местопроизшествието. Установено е, че инцидентът се е случил при опит за кражба на кабели от електропреносната мрежа, от нефункциониращ трафопост в двора на завод. Вследствие на получилата се волтова дъга са се възпламенили дрехите на 23-годишен от село Брестовец, който е с множество изгаряния. При огледа са иззети веществени доказателства и е уведомен прокурор. Работата по случая продължава.

Пушачите на марихуана са с променена походка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6417176

Пушачите на марихуана са с променена походкаХората, които пушат марихуана, имат различна походка, като лактите, колената и раменете им се движат по друг начин, пише вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА. Изданието цитира проучване на университета в Южна Австралия. От него проличало, че редовните потребители са по-стегнати в рамената, лактите им са по-гъвкави и имат по-пъргави колена.

Пуснаха версия за отвличане на младеж, баща му отрече

http://frognews.bg/news_141183/Pusnaha-versiia-za-otvlichane-na-mladej-bashta-mu-otreche/

Новина за отвличане на 25-годишен младеж от село Герман беше разпространена от НТ. Бащата на жертвата, който е собственикът на автокъща "Софавто" Тони Златков, отрече пред БТВ тази новина малко по-късно.

Бой с домати оцвети улиците в Буньол в червено (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/boj-s-domati-ocveti-ulicite-v-buniol-v-cherveno-videosnimki-2045292

Хиляди хора се замерваха със зрели домати на традиционния фестивал "Томатина" в испанския град Буньол под засилена охрана заради атентатите преди две седмици в Каталуния, съобщи АФП.

Оставиха за постоянно в ареста овчаря, арестуван за пожара над Кресна

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/ostaviha-za-postoianno-v-aresta-ovcharia-arestuvan-za-pozhara-nad-kresna-2045286

Районен съд-Благоевград остави за постоянно в ареста Костадин Митев, който е обвинен за причиняване на големия пожар в Пирин планина. „Невинен съм, искам да ме освободите от ареста. Много съм уплашен какво ще стане с мен оттук нататък”, каза в съде

Потресаващи разкази за домашно насилие: Макет на гроб пред вратата на жертвата

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/potresavashti-razkazi-za-domashno-nasilie-maket-na-grob-pred-vratata-na-zhertvata-2045291

Зачестяват смъртните случаи – резултат от домашно насилие.  За това алармират от Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола” и настояват за спешни законодателни мерки, с които да се гарантира защитата на пострадалите. 

Синът на собственик на автокъща е отвлечен от софийското село Герман

http://www.mediapool.bg/sinat-na-sobstvenik-na-avtokashta-e-otvlechen-ot-sofiyskoto-selo-german-news268634.html

Синът на собственик на автокъща е бил отвлечен пред дома си в софийското село Герман, съобщи Нова телевизия в сряда. Престъплението е било извършено около обяд, като в момента районът е отцепен от полицията. МВР засега не дава повече информация по случая, потвърждавайки единствено, че е извършено тежко престъпление. Отвлеченият е 25-годишен мъж.

ООН обвини Тръмп, че атакува свободата на медиите в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/30/3033349_oon_obvini_trump_che_atakuva_svobodata_na_mediite_v/?ref=rss


Оскърбителните коментари на американския президент Доналд Тръмп за журналистите може да се разглеждат като подбудителство и да подтикнат привържениците му да нападнат някои общности, каза комисарят за човешките права към Организацията на обединените нации, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />"Наистина е изумително, като помисли човек, че свободата на медиите - не просто крайъгълен камък на американската конституция, а и нещо, което САЩ защитават години наред, сега е...

Баща посади слънчогледово поле в памет на дъщеря си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417313

Баща посади слънчогледово поле в памет на дъщеря сиБаща посади слънчогледово поле в памет на дъщеря си. Погледнати отвисоко, растенията изглеждат като подписа на починалото момиче, показа

Фандъкова: Ремонтът на площада пред НДК ще приключи в средата на ноември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417310

Фандъкова: Ремонтът на площада пред НДК ще приключи в средата на ноември
Очаквам ремонтът на пространството на площад "България" пред сградата на НДК да приключи в средата на ноември, така както е по договор. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка днес на ремонтните дейности, които са част от инвестиционната програма на Столичната община, предава БТА.

Какво да се прави с тийнейджърите и наргилетата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/30/3033239_kakvo_da_se_pravi_s_tiineidjurite_i_nargiletata/?ref=rss


Заради трагичния случай на убийството на дете от дете в Бургас, наяве неочаквано излезе един различен проблем от този за агресията - масовата мода сред деца и подрастващи да пушат наргиле. Оказва се, че го правят необезпокоявани на публични места и в заведения, защото няма забрана срещу това, а част от тях имат дори позволението на родителите си заради грешната логика, че било безвредно и за предпочитане пред цигарите.<br /><br />Тенденцията може би е изненада за тези, които нямат...

Издирват шофьора на изоставена кола, пусна се слух, че е отвлечен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417292

Издирват шофьора на изоставена кола, пусна се слух, че е отвлеченПолицията издирва шофьора на изоставена кола на пътя в района на с. Герман, съобщи МВР. Сигналът за зарязания автомобил бил получен на тел. 112 в 10,30 ч днес. Веднага към мястото бил насочен екип от столичната полиция. При огледа на колата в нея били открити лични документи и мобилен телефон. От МВР уточниха,

Отпускат още 1,2 млн. лева за продължаване изграждането на оградата по българо-турската граница

http://www.moreto.net/novini.php?n=358500

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2017 г. в размер на 1 224 000 лв. за изграждане на допълнителен участък от временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница и прилежащия към него път по поречието на река Тунджа на територията на област Хасково.

"Дунарит" ще влезе в забранителния списък за приватизация, обяви Емил Караниколов

http://econ.bg/Новини/-Дунарит-ще-влезе-в-забранителния-списък-за-приватизация-обяви-Емил-Караниколов_l.a_i.748368_at.1.html

Когато Народното събрание излезе от ваканция, в деловодството му ще бъде внесен проектозаконът, с който се слага край на приватизацията в България....

Адв. Хаджигенов за Фрог: Мокрият сън на всеки прокурор е да има вечни обвиняеми

http://frognews.bg/news_141182/Adv-Hadjigenov-za-Frog-Mokriiat-san-na-vseki-prokuror-e-da-ima-vechni-obviniaemi/

Мокър сън на всеки прокурор бе да падне 2-годишната давност на досъдебното производство и той се сбъдна. Ако си представим властта като кръг, главният прокурор го затваря. Всеки път главният проукрор удря по масата и се повдига обвинение, на който не му е удобен. Това заяви пред Фрог нюз адвокат Николай Хаджигенов.

Осъдиха туристка на 7 месеца затвор, не събула обувките си в храм в Мианмар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417268

Осъдиха туристка на 7 месеца затвор, не събула обувките си в храм в МианмарРуска туристка, която се разхождала сама из будистки храмове в Мианмар с обувки, е осъдена на седем месеца затвор за оскърбяване чувствата на вярващите и нарушение на миграционното законодателство, съобщават БГНЕС и в. „Мианмар таймс”. Рускинята е била задържана от полицията още на 1 август в централния град Баган,

Правителството сложи розови очила за състоянието на армията

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-slozhi-rozovi-ochila-za-sastoyanieto-na-armiyata-news268633.html

Правителството одобри доклада за състоянието на отбраната и за миналата година, след като го редактира и извади от него констатацията на служебния кабинет, че въоръжените ни сили вече само "частично" са в състояние да изпълнява задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната. Военният министър Красимир Каракачанов не прие оценката, въпреки тежкото състояние на армията, и поиска документът да бъде изтеглен. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обаче се съгласи с тежките констатации и го определи като "безпристрастен". Новият доклад вече е в далеч по-цветни краски и акцентира върху проведените учения, участието на военни в мисии за преодоляване на щетите от бедствия и в охраната на границата. От Министерския съвет изрично посочват, че "основният извод" от него е, че "българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС". В документа все пак е отбелязано, че това продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения, посочват от МС. Основните констатирани проблеми са свързани с липсата на достатъчно военни. Вече 20% или около 6000 от длъжностите са незаети, признава правителството. За две години недокомплектът е нараснал двойно. Затова в доклада се предлага в бюджета за следващата година да бъдат предвидени политики за най-сериозните проблеми на въоръжените сили. За пореден път се заявява искането бюджетът за отбрана да достигне 2% от БВП до 2024 г., в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс. "Предвиждат се също комплексни мерки, свързани както с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната и търсенето на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, така и с повишаването на тяхното социално положение и издигането на престижа на военната професия", посочват още от Министерския съвет. Военният министър периодично повдига темата за вдигането на заплатите на военните, за да се преодолее кадровият колапс, но засега не среща разбиране от финансовия министър Владислав Горанов. Публична тайна е, че част от поделенията съществуват само на хартия, а военните открито се оплакват, че заради недостига на хора вече рискуват живота си при изпълнение на задълженията си. През последната година бяха обявени конкурси за войници, но от Щаба на отбраната неофициално признаха, че срещат сериозни трудности да намерят качествени кандидати. Това обаче не е единственият проблем в сектора. Техниката и въоръжението е остаряло, а модернизационните проекти продължават да боксуват.

Бащата на отвлечения Адриан видял празната му кола

https://www.vesti.bg/bulgaria/bashtata-na-otvlecheniia-adrian-vidial-praznata-mu-kola-6073217

25-годишният младеж е син на собственика на "Софавто", колата му изоставена пред дома му, няма следи от насилие

Потвърдено: Отвлякоха сина на бизнесмен край София

https://www.vesti.bg/bulgaria/potvyrdeno-otvliakoha-sina-na-biznesmen-kraj-sofiia-6073217

25-годишният младеж е син на собственик на автокъща и е бил похитен пред дома си в Герман. Бащата твърди, че синът му е добре

Син на бизнесмен изчезна, версия за отвличане

https://www.vesti.bg/bulgaria/sin-na-biznesmen-izchezna-versiia-za-otvlichane-6073217

25-годишният младеж е син на собственик на автокъща и е бил похитен пред дома си в Герман. Бащата твърди, че синът му е добре

Синът на бизнесмен изчезна, версия за отвличане

https://www.vesti.bg/bulgaria/sinyt-na-biznesmen-izchezna-versiia-za-otvlichane-6073217

25-годишният младеж е син на собственик на автокъща и е бил похитен пред дома си в Герман. Бащата твърди, че синът му е добре

Колко време трябва да работите, за да изкарате заплатата на Неймар

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/30/3033345_kolko_vreme_triabva_da_rabotite_za_da_izkarate/?ref=rss


Лудостта по време на трансферното лято доведе до най-голямата сделка в историята на футбола - ПСЖ откупи Неймар от "Барселона" срещу 222 млн. евро. Това, от своя страна, откри вратите и за най-голямата заплата във футбола.<br /><br />Неймар ще получава по 45 млн. евро годишно при парижани. Или по 3315 евро на час.<br /><br />Би Би Си изготви калкулатор, с който всеки може да сметне колко време е необходимо, за да изкара годишната заплата на Неймар. Предоставена...

Джошуа си намери заместник, ако Пулев се откаже от мача за световната титла

http://www.cross.bg/pylev-dzhoshya-hurn-1553538.html

/КРОСС/ Промоутърът на Антъни Джошуа - Еди Хърн, вече е намерил заместник на Кубрат Пулев, ако българинът откаже да се бие на 28 октомври със световния шампион. Българинът не е съгласен с краткия срок за подготовка преди мача. Преди седмица Кобрата обясни, че има проблем при комуникацията с неговия мениджър и промоутър Кале Зауерланд по отношение преговорите за двубоя с Джошуа и че не може мач за световната титла да се организира само за два месеца. „Ако Пулев няма желание да се бие, тогава следващият претендент в ранглистата на Международната боксова федерация е Карлос Такам. Това отново ще е тежък двубой - коментира Хърн пред интернет боксовата телевизия IFL. - Всички разговори с Кале Зауерланд са позитивни. Ясно е, че той ще трябва да се разбере с Пулев, за когото това е голяма възможност. Той ще изкара много пари. Убеден съм, че този мач ще се състои на 28 октомври", обяви Хърн, цитиран от „Спортал".  

Ченалова: Борисов се превърна в адвокат на Пеевски и Цацаров

http://clubz.bg/57776-chenalova_borisov_se_prevyrna_v_advokat_na_peevski_i_cacarov

Румяна Ченалова в съда. Снимка БГНЕС

"Борисов се превърна в адвокат на Делян Пеевски и Главния прокурор Сотир Цацаров, ангажирайки по този начин линия на поведение спрямо тях."

Това пише Румяна Ченалова в "последно" по нейни думи писмо до Европейската комисия, съвет, парламент и редица други институции на ЕС. 

Разприказвалата се съдийка, чието дело наскоро бе върнато обратно в Софийски районен съд, пише дълго за проблемите на съдебната система у нас, давайки и както преди анекдоти от историята.

Писмото започва с надеждата, че европейските институции дължат еднакво уважение към всеки гражданин на Съюза.

Ченалова продължава с коментари за "безконтролност и зависимост на Главния прокурор", как по тази тема на подобно мнение са и от Венецианската комисия и европейските прокурори, нежеланието на властите у нас да направят реформа в прокуратурата и "огромната политическа квота" във Висшия съдебен съвет.

Тя отново отбелязва, че прокуратурата има данни за престъпления сред висшите политически лица, но не ги разследва. Съдийката отбелязва, че не се променят основните критики към българската съдебна система в мониторинговите доклади на ЕК - "за липсата на резултати в борбата с корупцията, за непрозрачността на решенията на ВСС, за нуждата от реформа на прокуратурата и наказателния процес, както и за продължаване на съдебната реформа през промени в Закона за съдебната власт."

Според Ченалова Борисов и политиците около него са недосегаеми, въпреки многобройните скандали, свързани с личното участие на министър-председателя.

"Съдържанието на записите от „Янева гейт“ показа начина по който се управляват службите в България – от хора на бизнесмена – депутат Делян Пеевски, начина по който се решава съдбата на банковата система, начина по който се решават кадрови въпроси от Висшия съдебен съвет – чрез пряка намеса на министър – председателя и в синхрон с волята на Главния прокурор", пише тя.

И отбелязва повече за Пеевски:

"Контролираните / около 80%/ от Делян Пеевски медии също мълчат по тези толкова значими за българското общество проблеми.Превърнали се в глашатаи на недосегаемия Главен прокурор и свързаните с него политици те услужливо обслужват комфорта и интересите на управляващата политическа и икономическа класа."

Ченалова завършва с обвинение към европейските институции:

"Вие знаете всичко това – неконтролираните медии в България показват действителността такава каквато е. Вие знаете, но мълчите.За мен, а и за много други българи това мълчание е пренебрежително и недостойно."

 

*Бел.ред. Запазен е оригиналният правопис на Ченалова

Само във Фрог: Прокурор под домашен арест джитка с джипа си в Плевен

http://frognews.bg/news_141181/Samo-vav-Frog-Prokuror-pod-domashen-arest-djitka-s-djipa-si-v-Pleven/

Превенският прокурор Димитър Захариев, който е под домашен арест, спокойно се вози с дипа си по улиците на Плевен. Това става ясно от снимка, която e направена вчера и възмутени граждани предоставиха на Фрог нюз. От нея се вижда, че Захариев не изпълнява наложената му от съда мярка за неотклонение, а полицията не упражнява грам контрол.

Недовършените творби на Тери Пратчет бяха унищожени с валяк

https://offnews.bg//knigi/nedovarshenite-tvorbi-na-teri-pratchet-biaha-unishtozheni-s-valiak-663974.html

Недовършени творби на сър Тери Пратчет са били унищожени с валяк според волята на покойния писател, съобщи "Гардиан". Ексцентричният творец е пожелал всички негови произведения, които не са публикувани, да бъдат събрани по средата на пътя и унищожени от парен валяк.

Последното искане на Пратчет e било изпълнено от парната машина "Джон Фаулър&Ко", наречена "лорд Джерико", на панаира Great Dorset Steam Fairпреди откриването на нова изложба за живота и работата на автора.

Желанието си Пратчет е споделил с Нийл Гайман, негов близък приятел и сътрудник. 

В петък Роб Уилкинс, който управлява имуществото на Пратчет, публикува снимка на харддиска на писателя в профила си в Twitter с обяснението, че "е готов да изпълни задължението си към Тери". Следващата снимка е на вече смазания диск.

Харддискът ще бъде изложен като част от голяма изложба за живота и творчеството на автора, озаглавена "Тери Пратчет: Неговият живот", която се открива в музея в Салисбъри през септември и ще продължи до началото на януари 2018 година.

Пратчет почина през март 2015 година след дълга битка с болестта Алцхаймер.

Той стана застъпник на асистираната смърт, като през 2010 година изнесе лекция по темата "Ръкостискане със смъртта " и представи документален филм за Би Би Си, наречен "Тери Пратчет: Избор да умреш".

Живот след смъртта? Ето какво изпитват хората, когато мозъкът им спре

http://frognews.bg/news_141180/Jivot-sled-smartta-Eto-kakvo-izpitvat-horata-kogato-mozakat-im-spre/

Най-голямото досега проучване, свързано с близки до смъртта и извънтелесни преживявания, открива, че 40% от хората имат някаква „съзнателност“ дори след като са смятани за клинично мъртви.

Природозащитници искат премахване на ветропаркове и голф игрище при "Калиакра"

https://www.actualno.com/society/prirodozashtitnici-iskat-premahvane-na-vetroparkove-i-golf-igrishte-pri-kaliakra-news_630569.html

Българско дружество за защита на птиците (БЗДП) поиска премахване на шестте ветропарка и възстановяване територията на голф игрището, изградени в нарушение на законодателството на ЕС. Това става ясно от позиция на дружеството, изпратена до медиите. Според БЗДП това са мер

Сладък „мрамор“

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6417260

Сладък „мрамор“Ако вече можем да отпечатаме семейни снимки и спомени върху торти за рожден ден, защо да не използваме технологията за приготвянето на нещо също толкова ефектно, но и вкусно? Нищо, че изглежда като мраморно. Базираната в Лондон датска дизайнерка Киа Утзон-Франк предизвика въображението и възприятията, като показа колекция от кейкове,

Учебната година няма да се удължава

http://www.investor.bg/drugi/128/a/uchebnata-godina-niama-da-se-udyljava-245779/

Следващата лятна ваканция за учениците от VIII до XI клас ще започне в края на юни 2018 г.

Изчезна синът на собственик на автокъща, вероятно е отвлечен

http://dnes.dir.bg/news/sin-avtokashta-izchezna-26313328

Изчезнал е синът на един от собствениците на голяма автокъща в София. Полицията го издирва, като най-вероятната версията е отвличане.

Откриха скелет при ремонт на хотел в Смолян

https://offnews.bg//112/otkriha-skelet-pri-remont-na-hotel-v-smolian-663990.html

Човешки скелет откриха работници при ремонт на хотел в Смолян, съобщиха от МВР в града. Зловещата находка е намерена в шахта.

Сигналът е подаден около 11.30 часа днес на телефон 112 от управителя на хотела. Полицейски служители извършват оглед на място за изясняване на обстоятелствата около случая. Образувано е досъдебно производство и е уведомена Окръжна прокуратура - Смолян. 

От няколко години хотелът се ремонтира, след като бе продаден на нови собственици.

Варненски крадец на велосипеди посегна и на маратонки

http://www.moreto.net/novini.php?n=358504

30 годишен мъж прекара денонощие във варненския арест по обвинение за кражба, съобщиха от МВР за Moreto.net. Вчера е получен сигнал, че някой е откраднал велосипед от стълбищна площадка в блок на улица "Средна гора". Липсвали и чифт маратонки.

Лудогорец подсили защитата с бразилец

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-podsili-zashtitata-s-braziletc-663984.html

Лудогорец привлече класен чужденец. Доскорошният капитан на украинския Заря (Луганск) - Рафаел Форстър, подписа договор с клуба от Разград.

Освен на украйнския тим централният бранител е носил екипа и на елитния бразилски Гояс. Форстър вече е в България, като мина успешно медицинските изследвания.

Той ще бъде представен официално пред медиите от старши треньора Димитър Димитров в четвъртък в 14:00 часа на стадион "Лудогорец Арена" в Разград.

"Трансферът в Лудогорец е предизвикателство за мен. Надявам се да помогна на отбора в борбата му за титлата на България и в групите на Лига Европа", каза бразилецът.

Рафаел Форстър е роден на 23 юли 1990-та година. Левият бек е юноша на Интернасионал. Записва 99 мача и 11 гола за Бразил де Пелотас. За Гояс има 18 срещи. През сезон 2016-2017 изиграва 34 мача и отбелязва 6 гола за Заря в Украйна.

Очакванията на спортно-техническия щаб на Лудогорец са той да вдигне класата в отбранителната линия на отбора.

Обмислят забрана за пушене на наргиле до 18 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417173

Обмислят забрана за пушене на наргиле до 18 годиниДа се забранят наргилета и пушенето на растителни смеси за всички под 18 години. Това предлагат експерти от няколко министерства. До един месец пък междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, стана ясно на проведената днес в МЗ работна среща.

Изчезна синът на столичен бизнесмен, не изключват отвличане

https://offnews.bg//112/izchezna-sinat-na-stolichen-biznesmen-ne-izkliuchvat-otvlichane-663988.html

Синът на столичен бизнесмен е изчезнал при странни обстоятелства днес. 

Автомобилът на мъжа е бил открит празен на пътя за с. Герман около 10.30 часа, съобщи БНР. В колата са открити личните документи, шофьорската книжка и портфейлът на мъжа. За момента не е ясно местонахождението му.

Полицията е оградила района на селото, но официално от МВР не съобщават за случая.

По информация на националното радио не се изключва и версията за отвличане.

Изчезналият е син на известен столичен бизнесмен, който притежава една от най-големите автокъщи в София.

В момента в СДВР се е събрало цялото оперативно ръководство на МВР заедно с главния секретар на МВР Младен Маринов и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов. 

Президентът свиква КСНС за корупцията

http://www.mediapool.bg/prezidentat-svikva-ksns-za-koruptsiyata-news268632.html

Президентът Румен Радев ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 9 октомври, съобщиха в сряда от прзидентството. То ще бъде посветено на създаването на работещ модел за борба с корупцията. Тази тема стана основна за новия политически сезон, след като първо управляващите изготвиха проект за антикорупционен закон, последван и от такъв на БСП. Вариантът, разработен от правосъдното министерство, събира в нов единен орган досегашното звено с такава насоченост в Сметната палата, комисиите за отнемане на незаконно имущество и за противодействие на конфликта на интереси, както и БОРКОР. От БСП пък предлагат създаване на независима комисия, която да има разследващи функции и да подготвя доказателствата по всички дела за корупция по високите етажи на властта, които след това да предоставя на прокуратурата. Вариентът на левицата предвижда шефът на новия орган да се назначава от президента. Самият Радев също неведнъж лансира идеята бъдещата антикорупционна институция да обединява в себе си различни разследващи специалисти от службите, които да работят в тясно сътрудничество с държавното обвинение. Преди ден Висшият адвокатски съвет сериозно разкритикува законопроекта на ГЕРБ, определяйки го като "неприкрит опит на държавата да спечели служебна победа при съдебните процеси". Според адвокатурата цялата концепция на управляващите е противоконституционна заради смесването на правомощията при бъдещата антикорупционна комисия – конфискация (граждански процес), установяване на конфликт на интереси (административен) и борба с корупцията по върховете на властта (наказателен). В позицията на съвета изрично се отбелязваше, че проектът на Министерството на правосъдието не се различава съществено от "закона Кунева", който катастрофира в миналия парламент. Адвокатите посочиха още, че в разрез с конституцията, законите и принципите на правовата държава със закона се създава орган с безконтролна и безотговорна власт в лицето на Комисия за противодействие на корупцията и за установяване на незаконно придобито имущество, което заплашва с непоправимо увреждане личните и имуществените интереси на практически неограничен кръг лица. От Съюза на съдиите в България (ССБ) също излязоха с позиция по темата миналата седмица, призовавайки управляващите да създадат независим, но и прозрачен орган, който да работи по ясен механизъм за отчетност и кадрово обезпечаване. Ръководството на ССБ проведе и среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, която обеща всички бележки на съдиите да бъдат отразени във финалния вариант на законопроекта на социалистите, който ще бъде внесен за разглеждане в парламента. Левицата организира серия от срещи с представители на магистратурата преди да представи окончателния вариант на проекта на президента Радев. "Основен проблем, който над линия сме извели и който обявяваме, че ще намери място и в становището ни по проекта на Министерството на правосъдието е това, че борбата с корупцията предполага независимост на съдебната система. Отново поставяме въпроса за това, че устройството на ВСС не съответства на международните стандарти и не обезпечава независимост от политическо вмешателство. Без такава независимост никаква борба с корупцията не може да е успешна, защото корупцията е нещо, с което са ангажирани лица, които упражняват власт", обяви след разговора си с Нинова председателят на ССБ съдия Атанас Атанасов. Междувременно на 1 септември парламентарната правна комисия ще проведе в зала "Изток" обществено обсъждане на законопроекта на ГЕРБ. Целта на дискусията е да бъде подложен на дебат законопроектът, изготвен от работната група в Министерството на правосъдието, като в нея ще вземат участие представители на институциите, неправителствените организации и научните среди, обявиха от Народното събрание.

Сирма Груп Холдинг отчита 500% ръст на консолидираната печалба

http://econ.bg/Новини/Сирма-Груп-Холдинг-отчита-500-ръст-на-консолидираната-печалба_l.a_i.748367_at.1.html

Вчера Сирма Груп Холдинг оповести консолидираните резултати от дейността на Групата през първото полугодие на 2017 година. Общият брой на...

Парен валяк премаза непубликуваните произведения на Тери Пратчет

http://www.cross.bg/pratchet-smurtta-valyak-1553537.html

/КРОСС/ Близо 3 години след смъртта на покойния автор на научнофантастични произведения Тери Пратчет, последното му желание е изпълнено. А именно - твърдият диск, на който се съхраняват негови непубликувани творби, да бъде премазан от парен валяк.  Желанието на Пратчет беше осъществено миналата седмица, когато управителят на наследството му Роб Уилкинс публикува снимка на унищожения твърд диск в „Туитър". В него са се съдържали 10 незавършени романа. Твърдият диск ще бъде показан в рамките на изложба, посветена на Пратчет и неговото творчество, наречена „Неговият свят", която ще бъде открита на 16 септември в музея „Салсбъри". В нея ще могат да се видят още 40 оригинални илюстрации на художника Пол Кирби и редица други лични вещи на автора. Писателят, известен с поредицата си романи „Светът на диска", е заявил желанието си пред своя дългогодишен приятел Нийл Гайман малко преди смъртта си, пише британският в. „Телеграф". В интервю през 2015 г. Гайман заяви, че Пратчет е поискал „върху каквото и да работи по време на смъртта си да бъде извадено и заедно с компютрите му да бъде поставено по средата на път и парен валяк да премине през него". Пратчет почина през март 2015 г. след дълга битка с болестта на Алцхаймер.  

Виж санирания блок на Алтанка Шукерова от Димитровград, изпрати снимки, спечели 13 000 лв (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417235

Виж санирания блок на Алтанка Шукерова от Димитровград, изпрати снимки, спечели 13 000 лв (видео)Пристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "Благоевград, ж. к. " Еленово", бл. 205. Саниран е през пролетта на 2016 г.", пише Катя Петрова. Инициативата ни беше подкрепена от Министерството на регионалното развитие и

Актьорите от „Не така, брат!“ ще помагат на ученици с домашните

https://www.vesti.bg/lyubopitno/aktiorite-ot-ne-taka-brat-shte-pomagat-na-uchenici-s-domashnite-6073213

Мино Караджов, Ана-Мария Янакиева и Иван Тишев, се включиха в инициативата на образователния сайт „Уча.се“

Площадът пред НДК готов до средата на ноември

https://offnews.bg//obshtestvo/ploshtadat-pred-ndk-gotov-do-sredata-na-noemvri-663981.html

Площадът пред НДК ще готов до средата на ноември. Нови гранитни плочи ще заменят досегашните, визията обаче остава същата. 

Работата върви по график, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на ремонтните дейности на пл. "България". Стойността на ремонта е малко под 5 млн. лева, гаранцията - пет години, уточни тя. 

Фандъкова допълни, че ще бъде освободен входа на билетния център, а преминаването ще бъде улеснено максимално.

Площад „България“ е с площ от 12 декара. Той бе изваден от цялостния ремонт на парка, заради открити проблеми с хидроизолацията, която на места почти липсваше.

 В повече от половината от площта е положена бетонова основа от 15-20 см бетон, след която се полага и хидроизолацията, уточни днес Фандъкова. 

Зам.-кметът Йоана Христова допълни, че ще бъдат изградени и нови парапети в пространството пред НДК, както и в подходите към подлезите. 

Държавата иска да забрани пушенето на наргиле до 18 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=358516

Държавата затяга драстично контрола срещу пушенето на наргиле в заведенията и на обществени места, като целта е то да се забрани за лица под 18 г. В момента употребата на наргиле не е законово регламентирана, а пушенето е хит сред тийнейджърите.

"Лудогорец" привлече десети бразилец

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/30/3033341_ludogorec_privleche_deseti_brazilec/?ref=rss


Бразилският защитник Рафаел Форстер подписа договор с шампиона "Лудогорец", съобщава клубът. Футболистът, който досега играеше за украинския "Заря" (Луганск), вече е в България, като е преминал медицински прегледи.<br /><br />Рафаел ще бъде представен официално утре на стадион "Лудогорец арена" в Разград. Срокът на неговия контракт не се споменава.<br /><br />Защитникът става десетият бразилец в отбора за този сезон. След продажбата на...

ИКЕМ: Електромобилите могат да достигнат годишен ръст 50%

http://clubz.bg/57775-ikem_elektromobilite_mogat_da_dostignat_godishen_ryst_50

До 50% може да достигне годишния ръст на електрическите превозни средства у нас, заяви на пресконференция председателят на Борда на директорите на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ) Илия Левков. Електромобилите у нас са 2000-2500. В това се включват освен автомобилите и електрически велосипеди, скутери и малки товарни коли.

"Със сигурност това число ще се увеличава годишно с 30-50%", убеден е Левков. Той посочи, че през миналата година са регистрирани 500 собствени електромобила. "Техният брой вероятно е много по-голям, защото не всички са отишли да получат стикери за безплатно паркиране."

В България има около 80 зарядни станции за електрически превозни средства, каза Боян Захариев, член на ИКЕМ. Очаква се догодина броят им да скочи три пъти.

През септември ще заработи нова зарядна станция до НДК по съвместен проект на Столична община и ИКЕМ, от която потребителите ще зареждат безплатно, съобщи председателят на клъстера Илия Левков.

"Целта на ИКЕМ е до края на 2018 г. броят на зарядните станции в страната да достигне 300", посочи той, цитиран от Computerworld.

По отношение развитието на електрическата мобилност България е сред първите 3 страни в региона, включително чрез разработваните няколко модела български зарядни станции, създаваните софтуерни решения и наличното ноу-хау в областта, което ни определя като ключово място в региона, допълни Боян Захариев.Б

Представена беше електрическа тротинетка E-twow, създадена съвместно от български и румънски фирми. Тя има 8 патента за технологични иновации и от няколко месеца се продава успешно в България и в Европа.

E-twow се произвежда в Румъния, но у нас се правят електрически велосипеди и електрически скутери, които намират пазар в чужбина. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беше представен и проектът на производителя на електрокомпоненти от Годеч "АК Магнит", който е организирал цялостен „екологичен“ цикъл за превоз на работници с електрически автобус до фабриката в Годеч.

Над 100 деца ще се обучават в новите специалности техник и монтьор на електрически превозни средства в пет професионални училища, съобщи още Левков. 

"Преподавателите вече минаха специализирания курс. С три висши технически учебни заведения имаме договореност учениците да продължат образованието си в тях", добави той.

Полицията хвана четирима мъже за отвличане в Генерал Тошево

http://www.cross.bg/politziyata-toshevo-general-1553534.html

/КРОСС/ Полицията задържа четирима мъже, отвлекли младеж в Генерал Тошево, съобщават от пресцентъра на областната дирекция на МВР в Добрич. Пострадалият сам е подал сигнал в полицията, че непознати са го качили в багажника на лек автомобил и са го отвели в покрайнините на Генерал Тошево, където му нанесли побой. След издирване полицията е установила извършителите на престъплението, трима от които са криминално проявени от същия град, които са и осъждани. В групата е и мъж от Кардам. Полицията е открила и лекия автомобил, използван от мъжете. Районното полицейско управление разследва случая като материалите са докладвани в окръжната прокуратура, посочват от областната дирекция на МВР.  

Хората искат пешеходна зона пред ”Ал. Невски”, а не автогара

http://dnes.dir.bg/news/avtogara-peshehodna-zona-imeon-lavchev-alexandar-nevski-26313324

Стотици се включиха в онлайн допитването на общинския съветник инж. Симеон Славчев за пространството пред храм "Александър Невски".

Борисов за "Дунарит": Заводите работят, посредници ги източват (СТЕНОГРАМА)

http://clubz.bg/57774-borisov_za_dunarit_zavodite_rabotqt_posrednici_gi_iztochvat_stenograma

Премиерът Бойко Борисов е поискал министърът на икономиката Емил Караниколов да обясни пред министрите какво и защо ще се случва с "Дунарит". Резултатът - Караниколов разказва историята на дружеството и идеята да одържавяването му досущ като по бТВ сутринта. Новият момент - обяснението на премиера, че посредниците при продажби от военните заводи трябва да бъдат премахнати, защото "всички работят много, а в същото време буквално се източват". Според Борисов въпросните посредници нямали работници или назначавали по няколко "за фон", а генерирали печалби без нищо да работят. 

От разговора не става ясно кои са посредниците, обвинени, че богатеят на гърба на заводите. Става ясно обаче, че в одържавения друг завод от бившите активи на Цветан Василев - "Авионамс", вече били ремонтирани два "натовски хеликоптера".

Ето пълния текст на разговора в Министерския съвет:

БОЙКО БОРИСОВ: Караниколов, запознай колегите със ситуацията около „Дунарит“.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Благодаря Ви.

Накратко, положението с „Дунарит“ е следното. Първо, от май месец има изискуемо вземане за 67 милиона. Другият основен проблем са обвиненията към управителите, което води до задължение да се предприемат действия за отнемане на лиценза за производство.

Не може да допуснем да има сътресения от гледна точка на изпълнителни производства, обявяване на процедура по несъстоятелност, тъй като вакуум в този сектор няма да остане – веднага „Дунарит“ ще бъде изместен от пазара от конкуренти, не говоря конкуренти в България. „Дунарит“ е изключително важна връзка между целия военнопромишлен комплекс в България.

Към момента Държавната консолидационна компания предприе действия за изкупуване на изискуемите кредити, за да не се предприемат действия срещу „Дунарит“. От тук нататък стои проблемът с отнемането на лиценза, тъй като не могат да бъдат освободени управители, въпреки техния акт, с който са си поискали освобождаване. Няма собственик в дружеството, оспорва се и собствеността въобще. Там е изключително неприятна като цяло картината. Каквото и да се случи, държавата ще предприеме всички действия за придобиване на това дружество, тъй като не можем да допуснем то да затвори или да има някакво сътресение, ще има сътресение в целия сектор на военнопромишления комплекс.

Другото, което е изключително важно – 1300 работници, техните семейства, свързаните дружества, които работят, доставки, са около 5 хиляди човека и това за регион Русе е недопустимо. Пред вас поемам ангажимент, ще направим всичко възможно да го придобием. Това не е национализация, няма такъв термин и такава възможност в нашето законодателство. Ясни са какви са възможностите. 

Друго, което гарантирам. И пред работниците го гарантирам – няма повече да има посредници по търговските сделки на дружеството с цел някакви пари или комисионни да отиват тук и там.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Да им го обясня по-простичко на колегите.

На входа и на изхода на държавните предприятия стоят частните посредници, които са с по няколко работници. Даже някои назначават работници просто, за да създадат фон, че имат работници. Предприятията работят, а приходите не отиват в тях, след това и в бюджета като дивиденти, и самите предприятия да се рефинансират, да се модернизират, иновации да се прилагат, а се акумулират огромни печалби без да се влага труд, само с посредничество. Така че, нашият ангажимент като правителство е не само да се запазят работните места, а и с 10% да увеличим фонд „Работна заплата“ на тези предприятия, защото всички работят много, а в същото време предприятията буквално се източват.

Караниколов.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Благодаря Ви.

Специално за „ВМЗ“, тъй като изключително добре се справят и мениджмънтът, и работниците, много сериозни обороти имат, много задачи имат, на три смени работят, там вече е разпоредено, предвид добрите резултати, фонд „Работна заплата“ да бъде увеличен с 10 процента.

Друго дружество, което наблюдаваме, е „Авионамс“. То беше почти фалирало, знаете, в момента го съживихме, работи, работниците си получават заплатите. Към края на годината, ако продължава така да работи, за догодина ще предвидим и там увеличаване на фонд „Работна заплата“, не зная дали с 10% ще е възможно, защото беше в много тежко състояние.

Но така или иначе, секторът върви изключително добре, хората работят, развиват се.

Това в държавните предприятия в момента сме го спрели на входа и на изхода. Купува се на пазарни цени и се продава на такива, няма посредници.

БОЙКО БОРИСОВ: Натовските хеликоптери, колко направихме вече?

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Вторият тръгна. Два. 

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Не е лесно, все пак дружеството беше фалирало, трябваше да осигурим средства заплатите да платим, задължения да платим. Така или иначе, си стъпва на краката при всички положения. А и клиентите са доволни, приемат. Много са. Ако се справяме добре, ще има още повече, от нас зависи. Договорът е за 160 милиона долара.

Мария Габриел създава експертна група срещу фалшиви новини

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-aria-abriel-falshivi-novini-26313279

Еврокомисарят по дигитализацията Мария Габриел обяви, че започва систематична работа срещу разпространението на фалшиви новини.

Индексите на БФБ-София препускат стремглаво надолу

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-препускат-стремглаво-надолу_l.a_i.748366_at.1.html

Всичките борсови измерители на родния капиталов пазар записват сериозни загуби в средата на работната седмица. Индексът на "сините чипове" на...

7 месеца затвор за туристка, която не събула обувките си в храм в Мианмар

http://www.cross.bg/mesetza-zatvor-tyristka-1553535.html

/КРОСС/ Седем месеца затвор за руска туристка, която се разхождала из будистки храмове в Мианмар с обувки. Престъплението е оскърбяване чувствата на вярващите и нарушение на миграционното законодателство, съобщава в. „Мианмар таймс". Рускинята е задържана от полицията още на 1 август в централния град Баган, прочут с древните си будистки храмове. Тя посетила няколко свети места, но никъде не събула обувките си. Това се смята за неприемливо от местните будисти. Хората не само й направили забележка, но сигнализирали полицията.  Според вестника, първоначално рускинята била осъдена да плати глоба от 500 000 мянмарски кияти или около 370 долара, но след като отказала да плати, наказанието било заменено с един месец затвор. На 25 август рускинята била осъдена и на 6 месеца ефективно за нарушаване на миграционното законодателство. Осъдената ще изтърпява наказанието си в трудов лагер.

Отличен дебют за Катрин Тасева на световното (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6417094

Отличен дебют за Катрин Тасева на световното (Видео)Катрин Тасева направи страхотен дебют на световното първенство по художествена гимнастика в Песаро, Италия. След изиграването на първите две групи Тасева заема второ място в класирането за многобоя, като преди нея е само американката Евита Грискенас. Съчетанието си обръч Катрин изпълни много чисто, като пропусна само един риск,

Държавата си даде срок от 1 месец, за да забрани наргилето

http://www.cross.bg/nargile-zabrani-srok-1553533.html

/КРОСС/ Държавата затяга драстично контрола срещу пушенето на наргиле в заведенията и на обществени места, като целта е то да се забрани за лица под 18 г., съобщава БТВ. В момента употребата на наргиле не е законово регламентирана, а пушенето е хит сред тийнейджърите.Експертите са категорични, че наргилето трябва да се забрани със закон, тъй като в много отношения е по-вредно и от цигарите. За целта трябва да се преправят три различни закона - за акцизите, за тютюна и за здравето. На среща в Министерството на здравеопазването днес отделните институции си дадоха срок от 1 месец, в който да се внесат становищата, да се изготвят поправките и след това да се внесат в Народното събрание. За изготвянето на промените ще се черпи опит от други европейски държави, в които употребата на наргиле е забранена, като Полша и Хърватия, например.

Министерство на културата се разграничи от Божидар Димитров

http://clubz.bg/57773-ministerstvo_na_kulturata_se_razgranichi_ot_bojidar_dimitrov

Снимка БГНЕС

Министерство на културата се разграничи от обидни изказвания на шефа на НИМ Божидар Димитров към журналисти. Това се казва в позиция на пресцентъра на ведомството. В отговор на въпрос на "Дневник" за преместването на църква в двора на музея и дали това няма да доведе до унищожаване на паметници, Димитров казва:

"Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение на паметници."

От министерството изтъкват, че не подкрепят подобно поведение от страна на представители на системата. И допълват, че скоро ще се проведе конкурс за директор на НИМ

Ето пълния текст на позицията:

"Във връзка с изказванията на директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, който в разговор с репортер от "Дневник" отправя обидни и уронващи престижа на институцията квалификации към журналисти,  Министерството на културата заявява, че не застава зад подобно поведение от страна на представители от системата. 

По повод големия обществен интерес към конкурса за директор на Националния исторически музей Ви информираме, че:

Със Заповед на министъра на културата през месец февруари 2017 г. бе обявен конкурс за длъжността "Директор" на Националния исторически музей (НИМ). В периода от 22.02 до 22.03 тази година всички желаещи можеха да подават документи за участие в конкурса. Съгласно разгледаните документи до конкурса за директор на НИМ са допуснати двама кандидати. Данните са публикувани на интернет страницата на Министерството на културата и кандидатите са уведомени по съответния ред. Към момента e в процес на сформиране комисия за провеждане на конкурса. Очаква се той да се проведе през м. септември".

 ПРЕСЦЕНТЪР НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

Асоциацията на европейските журналисти: Какво стана с конкурса за шеф на историческия музей?

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/30/3033311_asociaciiata_na_evropeiskite_jurnalisti_kakvo_stana_s/?ref=rss


Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България осъди репликите на Божидар Димитров към журналист на "Дневник" и също пита Министерството на културата какво стана с конкурса за мястото му като директор на Националния исторически музей, обявен през февруари.<br /><br />Позицията е във връзка с интервю за "Дневник", в което Димитров реагира на въпрос с думите "Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката" и нарече професори...

Окслейд-Чембърлейн отказа на "Челси" заради "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/30/3033249_oksleid-chemburlein_otkaza_na_chelsi_zaradi_livurpul/?ref=rss


Полузащитникът на "Арсенал" Алекс-Окслейд Чембърлейн е отказал да премине в "Челси", въпреки че двата клуба са постигнали договорка за трансфер на стойност около 35 милиона паунда, твърди "Скай спортс".<br /><br />Причината за решението на 24-годишния футболист е, че той иска да заиграе за "Ливърпул". Интерес към Окслейд-Чембърлейн от червените има от няколко седмици. Договорът на английския национал с "Арсенал" е до лятото на 2018...

Република Корея открива почетни консулства във Варна и Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=358493

Министерският съвет даде съгласие във Варна и в Бургас да бъдат открити почетни консулства на Република Корея, които ще обхващат териториите на двете области. За почетен консул във Варна е предложен Иво Михайлов, а в Бургас – Йосиф Спиридонов.

Бизнесът скочи срещу искането на Макрон за "социалния дъмпинг"

http://frognews.bg/news_141179/Biznesat-skochi-sreshtu-iskaneto-na-Makron-za-sotsialniia-damping/

БСК настоява за запазване на действащата Директива 96/71/ЕО за командироване на работници в настоящия й вид. Това се казва в писмо до медиите, разпространено днес.

Как държавата ще помогне на двойките, които мечтаят за дете?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-dyrzhavata-shte-pomogne-na-dvojkite-koito-mechtaiat-za-dete-2045280

Неограничено ще бъде държавното финансиране на инвитро процедурите, а не техния брой. Фондът за асистирана репродукция ще покрива до 4 опита инвитро на семейства с репродуктивни проблеми, но няма да има ограничение в броя на хората, пожелали да зач

До месец ще има предложения как да се ограничи пушенето на наргиле

https://www.actualno.com/healthy/do-mesec-shte-ima-predlojenija-kak-da-se-ogranichi-pusheneto-na-nargile-news_630586.html

До един месец междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, стана ясно на проведената днес (30 август) в Министерството на здравеопазването (МЗ) работна среща. Участниците в работната гру

И оспорваният Киркук ще гласува на референдума на кюрдите в Ирак за независимост

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/30/3033325_i_osporvaniiat_kirkuk_shte_glasuva_na_referenduma_na/?ref=rss


Богатият на петрол иракски район Киркук ще участва в референдума за независимост в Иракски Кюрдистан на 25 септември, реши временно управляващият го съвет този вторник, цитиран от "Ройтерс". Този ход може да повиши напрежението заради наличието на многочислено арабско и туркменско население.<br /><br />Вотът "определено ще се случи", каза управителят на Киркук Наджмудин Карим за "Ройтерс", след като повечето съветници гласувата в подкрепа на...

Отвличане или кражба на кола?

http://clubz.bg/57772-otvlichane_ili_krajba_na_kola

Колата на 25-годишен мъж бе намерена на пътя за с. Герман тази сутрин, съобщиха МВР по своя бюлетин. Бащата на изчезналия го обявява скоро след това за издирване.

Часове по-късно пред бТВ бащата Тони Златков, собственик на автокъща "Софавто", заявява, че синът му е добре и се е свързал с него. Ставало дума за кражба на кола, не отвличане.

В 16 ч днес обаче СДВР обявяват в брифинг, че все още издирват младежа, и работят по няколко версии, една от които е отвличане.

"Работим активно по всички версии, версията отвличане е една от версиите, няма основна версия", коментираха от столичната полиция.

При автомобила няма следи от борба, тя е паркирана нормално край пътя. В нея обаче са намерени личните документи и телефонът на младежа.

"Факт е, че в момента лицето е обявено за издирване, все още не сме го намерили. Работим активно по всички версии, версията "отвличане" е една от тях. Няма основна версия все още", казаха още от СДВР.

Бащата е казал първоначално и в полицията, и пред медиите, че не е получавал заплахи или закани, няма врагове, и няма версии какво може да се е случило. Той и синът му са от селото край София.

Намериха скелет при ремонт на хотел в Смолян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417127

Намериха скелет при ремонт на хотел в СмолянЧовешки скелет е открит днес при ремонт на хотел в Смолян, според информация от ОД на МВР- Смолян, предаде БТА. Съдейки по първоначалния оглед, скелетът е в сградата от доста години, коментират от ръководството на Областната дирекция на полицията. Скелетът все още е в хотелския комплекс, на мястото е екип на Гражданска защита,

Ураганът унищожи над 500 хиляди автомобила в Тексас

http://www.cross.bg/teksas-sredstva-skoro-1553532.html

/КРОСС/ Ураганът Харви се оказа най-силната буря удряла САЩ в последните 12 години. Най-пострадали са щатите Тексас и Луизиана, като десетки дори загинаха. Четвъртият по големина град в страната Хюстън пък се оказа под вода след съпътстващите пори и наводнения. Но бурята има и един друг аспект, в материално отношение. Само за ден над 500 хиляди автомобила в Тексас бяха унищожени съобщава „Си Ен Би Си". Това обаче е бройката на тези, които са тотална щета и не подлежат на възстановяване. Експерти от сега предупреждават, че част от автомобилите, които бяха засегнати от урагана, но все още са в движение, съвсем скоро ше се появят в продажба на вторичния пазар. Такава тенденция се наблюдава при всяко голямо природно бедствие. Собствениците на колите предпочитат да не влагат средства в сериозни ремонти и гледат по-бързо да се отърват от превозните си средства. Именно Тексас е един щатите с най-много автомобили на семейство и дори на глава от населението, така че се очаква съвсем скоро пазарът на коли втора употреба да бъде засипан от нови предложения.  

Лавров: Русия не желае да е посредник за уреждане на кризата с Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417141

Лавров: Русия не желае да е посредник за уреждане на кризата с КатарДипломатическата криза с Катар е най-добре да се решава в рамките на Съвета за сътрудничество в Залива. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след преговори в Катар, предаде ТАСС, цитирана от БТА. По думите му Москва "не се занимава с посреднически функции" за излизане от кризата, каквито сега изпълнява Кувейт.

Задържаха мъж, ограбил рускиня с 4000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417166

Задържаха мъж, ограбил рускиня с 4000 леваПри пътуване от град Балчик в посока град Добрич в района на село Приморци руска гражданка, която е зад волана на „Мерцедес” с добричка регистрация, качва на стоп двама непознати. След пристигането си в град Добри те слизат в района на ул. „Димитър Ковачев” и жената установява липсата на дамската й чанта от автомобила.

Бразилският защитник Рафаел Форестър подписа с "Лудогорец"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6417151

Бразилският защитник Рафаел Форестър подписа с "Лудогорец"Един от най-добрите чуждестранни защитници в първенството на Украйна и доскорошен капитан на "Заря" (Луганск) - Рафаел Форестър, подписа договор с "Лудогорец". Освен на украйнския тим централният бранител е носил екипа и на елитния бразилски Гояс. Форестър вече е в България, като мина успешно медицинските изследвания.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване