Защо ограничителната заповед не спира насилието у нас?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281766_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD

 Две години България е в нарушение на мерките срещу домашното насилие. Държавата ни е подписала конвенция, която задължава боя вкъщи и преследването на жертвата да бъде криминализирано.

От правителството засега не отговарят, защо промените в Наказателния кодекс още дори не са внесени за обсъждане. 
Миролюба Бенатова разказва историята на още една жена, която има ограничителна заповед и жалби, които институциите пренебрегват.

Клавдия е на 35 години. Майка на две деца. Бащата на второто вече е бивш съпруг на Клавдия и е със забрана да я доближава. Заради насилие.
„Счупена ръка, счупен нос. След всеки побой ме заключваше. И така със седмици”, разказва Клавдия Дали, жертва на насилие.
Въпреки че има забрана да я доближава, бившият съпруг нарушава заповедта, твърди Клавдия. Последно през юли.

„Беше пиян. Опита се да издърпа детето от количката. Взех си детето, блъсна ме в стената”, обяснява Клавдия.  
„Клавдия е патологичен лъжец. Никога не съм я бил”, заяви бившият й съпруг Радослав.

Полицаите от 8 Районно, които посещават инцидента, не задържат нарушителя на ограничителната заповед, въпреки че по закон са длъжни. 

„Полицията не си върши работата. На всяка заповед отдолу пише, че полицията е длъжна да задържи извършителя при нарушаване. Много рядко полицията задържа извършителя, много рядко го задържа за 24 часа, а още по-рядко го дава на прокуратурата, а там много рядко се стига до обвинителен акт”, обяснява Клавдия.

Софийската районна прокуратура два пъти отказва да образува дела по жалби на Клавдия. По нареждане от градската прокуратура случаят все пак е отразен, но засега без движение.

„Аз водя жестока битка не само срещу един насилник, а срещу всички държавни институции”, обяснява Клавдия.

Според Алианса за защита от насилие, основано на пола, случаят на Клавдия не е единичен.

„Това ни е един от най-тежките случаи. Не можем да я опазим, той я намира. Социалните издават къде е настанена и няма как да я защитим повече”, обясни Елена Кръстева, адвокат на Клавдия.

Конфликтите между Клавдия и мъжа й продължават заради режима на виждане на детето. Социалните смятат, че родителите трябва да общуват, а съдът е постановил мъжът да не доближава жена си.

„На 1 април ме нападна отново в Борисовата градина. Прокурорът отхвърли – не знаел, че съм там, а това, че е предизвикал скандал било заради желанието му да се вижда с детето. Акцентира се върху това, че е баща, който иска да се види с детето”, обясни Клавдия. „Психологът написа, че не е добре за детето, а социалните служби продължават да ме притискат и са завели досъдебно производство. По тяхна жалба затова, че аз възпрепятствам контакта между детето и него”.

От социалните отказаха коментар.

А битката на Клавдия  с институциите продължава.

Изборите в Германия ще предопределят бъдещето на ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/30/3032749_izborite_v_germaniia_shte_predopredeliat_budeshteto_na/?ref=rss


За служителите на ЕС тазгодишната лятна почивка може за първи път през последните няколко години да се окаже наистина почивка и то доста безметежна... а причината донякъде е в това, че след изборите в Германия се очертава да има приемственост.<br /><br />Не беше така през август 2015 г., когато Гърция бе на ръба да напусне валутния съюз. Нито миналото лято, което стовари на Брюксел ужасяващата новина за Брекзит. <br /><br />Последваха тирадите на Тръмп срещу свободната...

Четири пети от чуждестранните сезонни работници в България са украинци

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/30/3032552_chetiri_peti_ot_chujdestrannite_sezonni_rabotnici_v/?ref=rss


Четири пети от сезонните работници в България с разрешения за работа от Агенцията по заетостта, са граждани на Украйна. Това съобщи Агенцията по заетостта в отговор на запитване на "Дневник". На второ място е Молдова, но с едва 4% от издадените разрешения.<br /><br />От началото на 2017 г. до 25 август е регистрирана сезонна заетост до 90 дни на 3 215 чужденци, граждани на трети държави по подадени 571 декларации на работодатели, сочат данните на агенцията.<br...

Цветелина започва масова сеч в Родопите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281765_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D1%87+%D0%B2+%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Маститата бизнесменка Цветелина Бориславова, известна още като властелинката на Пампорово е направила много сериозна организация и използва влиянието си за масова сеч в горите на Средните Родопи. Не става въпрос за комерсиален дърводобив, а за най - новото бизнес начинание на Бориславова и силните хора в "Пампорово" АД, съобщава uniconbg.com.

То е свързано с откриване на чисто ново лифтово съоръжение между връх Снежанка и родния град на Екатерина Дафовска- Чепеларе. Разстоянието е около 10 километра, а зеления оазис по маршрута е със смесена собственост. Не е тайна. че именно бизнес дамата е господарката на лифтовите съоръжения в Пампорово и цялата инфраструктура.

Това което отключва следващия проект за просеки през сърцето на Родопа планина и изграждане на нов лифт до Чепеларе е придобитата собственост от бившата жена до Бойко Борисов- емблематичната хижа "Мечи чал" на едноименния връх над града- 1872 метра. Така или иначе този район е известна ски зона, но връзката с Пампорово през планината е била невъзможна по ред причини.

Една от тях е липсата на инвестиционно намерение, а другата сериозна е отпора, който биха оказали еколозите. Позициите които има банкерката обаче я окрилят час по- скоро да започне начинанието си, без да се съобразява много- много с обществените настроения.

Ципрас търси път за Гърция след години на финансови инжекции

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/30/3032856_cipras_tursi_put_za_gurciia_sled_godini_na_finansovi/?ref=rss


Правителството на премиера Алексис Ципрас е насочило всички свои усилия в посока да промени занапред климата на международно ниво за Гърция и да прокара посланието, че страната постепенно навлиза в епохата, когато тя вече няма да бъде обвързана с международните кредитори, предоставяли ѝ финансови инжекции в замяна на реформи.<br /><br />С оръжията на икономическата дипломация кабинетът Ципрас смята да се опита да задълбочи и разшири тези усилия за по-голямо привличане на...

”Шарли ебдо” публикува карикатура за урагана ”Харви” в САЩ

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-USA-sharli-ebdo-26310940

Френското сатирично издание "Шарли ебдо" публикува на първа страница на новия си брой, излизащ днес, карикатура за урагана Харви.

Екоорганизация на зелените виновна за пожара в Пирин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281764_%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF

  Еколозите от WFF​ използват затворени мечка и два вълка да събират пари

 
Еко фондът с подобно на WWF име "Фонд да дива флора и фауна", част от зелените са виновни за пожара в Пирин. Техен работник нает по европрограма за гледане на говеда, си е признал запалването. Еколозите от Фонда за дива флора и фауна са се специализирали във взимане на пари от Европа уж за гледане на диви животни. Центърът на тази схема е село Влахи. То на практика е собсвеност на зелените и там гледат мечка и вълк, за да получават средства от програми.
Кои са "Фонд за дива флора и фауна":
 
Фонд за дивата природа и фауна работи със Зелени Балкани. Усвоява милиони пари по европейската програма Life като пази белоглави лешояди в Кресненското дефиле. Ползват средства и от британската фондация Уитли.

Юнкер: Първо миналото, после бъдещето с Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281763_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%3A+%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81+%D0%9

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви категорично, че никакви преговори за отношенията между Европейския съюз и Великобритания след Brexit-а няма да започнат, докато не се решат въпросите, свързани с раздялата между Брюксел и Лондон, предаде Франс прес.

"Трябва да бъде пределно ясно, че няма да започнем никакви преговори по новите отношения между Обединеното кралство и Европа, особено икономическите и търговските, преди да бъдат решени всички въпроси, свързани с чл. 50 (от Лисабонския договор) и развода", заяви Юнкер пред постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел.

"Първо трябва да уредим миналото, преди да планираме бъдещето", подчерта той, придържайки се към позицията на ЕС от началото на преговорите за Brexit-а.

Юнкер се изказа критично за огласените през последните дни британски позиции.

"Прочетох внимателно всички изготвени от правителството на Нейно Величество документи и нито един от тях не ме удовлетворява, така че има огромен брой въпроси, които трябва да се уредят", отбеляза той.

"Проблемът за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия след излизането на Великобритания от ЕС е много сериозен, а ние нямаме дефинитивен отговор", подчерта председателят на ЕК, цитиран от БТА.

Вижте кои столични квартали са без топла вода от днес до 11 септември

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6416313

Вижте кои столични квартали са без топла вода от днес до 11 септемвриТоплофикация София“ ЕАД напомня на своите клиенти, че ТЕЦ „София Изток“ ще спре работа в периода от 0.00 часа на 30 август (сряда) до 11 септември 2017 г. (включително), съобщиха от пресцентъра на дружеството. В посочения период без топла вода ще останат клиентите от следните квартали: ж.к. „Дружба“ 1 и 2, Промишлен район „Гара Искър”, ж.к.

Дневен хороскоп за сряда, 30 август-ОВЕН Доста успешен ден, ТЕЛЕЦ В етап за стабилност и напредък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281762_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%B0%2C+30+%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82-%D0%9E%D0%92%D0%95%D0%9D+%D0%94%D0%B

 Сряда ще бъде от дните с повече движение и динамика в делови аспект. Ще трябва да реагирате мигновено в няколко критични ситуации, но ако внимавате в обстановката около вас ще се справите.

Дневен хороскоп ОВЕН 

Доста успешен ден

            Разчитайки на личните си качества и на здравата база, върху която са стъпили, представителите на Овен ще действат енергично и успешно в сряда, а този стил на изява ще е напълно достатъчен, за да осъществите финансовите си намерения за деня.

 
Някои от родените ще постигнат много през деня.

Дневен хороскоп ТЕЛЕЦ 

В етап за стабилност и напредък

            Телците вече стъпват на стабилни позиции, а денят ясно подчертава, че започва четиримесечен градивен етап, през чието разгръщане всички от зодията, които в една или друга степен са извън сферата на доброто движение напред, ще стъпят на стабилна и здрава основа и безусловно ще се утвърдят.      

Дневен хороскоп БЛИЗНАЦИ 

Сполука

            Благоприятен ден, през който ви предстои да получите хубави делови новини, да проведете важни разговори с влиятелни хора и да постигнете максимален успех в службата и бизнеса. Деловите ви задачи не са много днес, което ще ви позволи да се възползвате от повече време за реализация на лични дела. 

Дневен хороскоп РАК

Успешна реализация

            За разлика от друг път днес Раците са уравновесени и стабилни, което до голяма степен се дължи на ясната представа за предстоящите ангажименти и убедеността в успеха. Въпреки тази предварителна настройка денят не е лишен от напрежение, свързващо се предимно с бизнеса и службата.           

Дневен хороскоп ЛЪВ 

Овладявайте се!

            Първата видима характеристика за Лъвовете през този ден е високото ниво на напрежение, но с не по-малка убеденост може да се каже, че късметът ви е добър, а това е достатъчно за активни действия в сферата на вашите отговорности. Наложително е с по-голяма настойчивост да владеете нервите си.

Дневен хороскоп ДЕВА

Повишено напрежение

         Денят ще е напрегнат за Девите от гледна точка на трудности, предизвикани от партньорите, но действията им не биха предизвикали вреди за вас. Късметът ви през този ден е доста силен и ще ви предпази от вредните им намерения, чиято цел ще е да ви причинят материални проблеми.

Дневен хороскоп ВЕЗНИ 

Ярък успех

Финансов успех, професионална мощ и активни действия по въпроси от материало естество. Тази характеристика за деня сряда е достатъчно изчерпателна за да постави Везните на водеща позиция в класацията за социална стабилност. Трудностите днес засягат предимно контактите с приятели.

Дневен хороскоп СКОРПИОН

 Пречки и неудобства

Огромен процент от представителите на Скорпион ще се заемат през този ден с осъществяването на дела, които изискват много движение и повишена активност. Ще  възникнат доста пречки, а в много случаи не разполагате с информация за отстраняването им и ще провалите реализацията на  целите си.  

Дневен хороскоп СТРЕЛЕЦ 

Затруднения

            Този ден ще е труден за Стрелците, въпреки че няма конкретни причини за проблеми или неудобства, които да развалят вашата сряда. Дори възникват добри възможности за делова реализация, а при мнозина и за парични печалби. Въпреки това за повечето от родените сряда ще е неудобна.

Дневен хороскоп КОЗИРОГ 

Лични проблеми

            Някои лични проблеми държат Козирозите под постоянно напрежение, което от своя страна предизвиква усещане за дискомфорт. В много случаи сегашната ситуация напомня  състоянието на отчаяна ревност или засяга друг проблем в семейните, респективно интимните взаимоотношения.                 

Дневен хороскоп ВОДОЛЕЙ 

Действайте самостоятелно

Водолеите ще постигнат успехи днес ако действат самостоятелно по задачите си в делови и личен план. Работата с партньори или с хора от обществените среди е обречена на провал. Известни възможности за сполука са валидни за преговарящите, но тук ситуацията е доста наелектризирана и комплицирана.

Дневен хороскоп РИБИ

Овладейте напрежението

            Представителите на Риби ще имат делови неприятности през този ден. За едни от зодията се очертават силни разочарования в службата или бизнеса, а други поради невъздържаност може да достигнат до ярки конфликти, които силно ще навредят на взаимоотношенията им с някои от околните.

Слънчево и почти без валежи днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6416306

Слънчево и почти без валежи днесВремето ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, почти без валежи. Ще духа слаб североизточен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 23° и 28°, в София 25°. Това съобщи за „Фокус“ дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската

Пътна обстановка в страната - 30 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358469

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: Карнобат-Ветрен от км 325+000 до км 359+000 – движение с повишено внимание, поради почистване на окопи и водостоци. Срок до 31.08.2017 г. АМ „Хемус“: област София: За леки МПС: За виадукти при км 33+600 и тунел Витиня – пълно затваряне на дясното платно /посока Варна/ и прехвърляне на движението двупосочно в лявото платно /посока София/.

Днес празнува най-мъжественото име! С него черпят и още три красиви имена!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281761_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%21+%D0%A1+%D0%BD%D0%B5%D

 1. Св. Александър († 340), Йоан († 595) и Павел Нови († 784), патриарси Цариградски:

Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.  Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: “В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!” И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра. 

За друго едно чудо – внезапната смърт на Арий вследствие на молитвата на св. Александър – сведетелства неговия съвременник св. Атанасий Александрийски в писмото си до епископ Серапион. Еретикът Арий отхвърлял Божеството на Иисус Христос. За това лъжеучение бил осъден на Първия вселенски събор и предаден на отлъчване от Църквата. По-късно той проявил лицемерно разкаяние и склонил император Константин Велики да го помилва. Константин заповядал на патриарх Александър да допусне Арий до църковно общение. Но патриархът бил строг ревнител на истината. Той виждал неправдата и не желаел да бъде изпълнител на царската повеля. 

Изпаднал в мъчително недоумение, Александър от все душа се обърнал към Бога и с пламенна молитва, щото сам Господ по каквито пътища знае, да не допусне да се вмъкне в Църквата най-злият нейн враг. И Бог изпълнил молитвата на праведника. На другия ден сутринта Арий, заобиколен от свои съмишленици, тръгнал да отиде в съборния храм. По пътя внезапно почувствал силни стомашни болки, паднал и умрял.

Всички били поразени от внезапната смърт на еретика и то в минутата, когато той вече тържествувал от своя кощунствен успех. В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра. Св. Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст. 

Св. Йоан Постник управлявал Църквата във време на император Анастасий и починал в 595 година. Тойбил четвърти по ред византийски патриарх, който носел името Йоан (пръв с това име бил светият Йоан Златоуст).     

Авторът на "Номокомон" Йоан III Схоластик (патриарх 565—577) също е почитан от църквата, на 21 февруари. Свети Димитрий Ростовски разказва за друг константинополски патриарх на име Йоан - Св. Йоан II Кападокийски (Кападокс). Той оглавявал Константинополската катедра от 518 до 520 г. и починал през 523 година).  

Св. Павел управлявал Църквата като патриарх само 5 години. Като видял засилването на иконоборческата ерес, той се отказал от патриаршеската катедра и се оттеглил в манастир. До самата си смъртсСв. Павел не преставал да влияе чрез своите внушения и убеждавания за възстановяването на иконопочитанието. Умрял в 784 г., като малко преди смъртта си приел велика схима.

ИМЕН ДНЕС ДНЕС ПРАЗНУВАТ: Александър, Александра, Александрина, Алеко

Името Александър е гръцко. То е от две думи - Αλέξ и ανδρος - мъжествено помага, мъжествена помощ.

Износът ни на оръжие за миналата година надхвърли 1 милиард евро

http://frognews.bg/news_141147/Iznosat-ni-na-orajie-za-minalata-godina-nadhvarli-1-miliard-evro/

Български фирми са изнесли оръжие за 1 015 310 105 евро през 2016 година. За сравнение през 2015 година износът ни на военна продукция е бил за 750 милиона евро.

Меркел: Гърция е в много по-добро състояние сега от миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416304

Меркел: Гърция е в много по-добро състояние сега от миналата годинаГърция сега е в много по-добро състояние, отколкото беше преди година, заяви в сряда германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция, предава Independent Balkan News Agency. „Надявам се и смятам, че Гърция ще приложи всичко, за което беше постигнато съгласие“, отбеляза Меркел. Същевременно тя подчерта,

Юнкер ще обсъди с Меркел Полша, проверките по границите и състоянието на съюза в Берлин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/30/3032975_junker_shte_obsudi_s_merkel_polsha_proverkite_po/?ref=rss


Ден след като критикува Полша заради въпроси, свързани с върховенството на закона, германският канцлер Ангела Меркел ще приеме председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с когото ще обсъди действията на Варшава и ситуацията в Турция.<br /><br />Двамата ще се срещнат за работен обяд в Берлин, за да обсъдят и няколко други теми, включително миграцията и състоянието на съюза, по-малко от месец преди ежегодната реч на Юнкер пред Европарламента. Очаква се те да обсъдят...

Без Русия няма сигурност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281760_%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

 Сигурността на ЕС не може да бъде гарантирана без Русия, затова Брюксел и Москва трябва да работят за подобряване на двустранните отношения. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на среща на ръководителите на дипломатическите мисии на ЕС в белгийската столица. "Подобряването на отношенията зависи и от Русия, и от нас", отбеляза той. Юнкер призова посланиците на ЕС да "формулират реалистична реторика в отношенията с Руската федерация, без да компрометират основните принципи на Европейския съюз".
По думите му ролята на ЕС на световната сцена намалява и това ще продължава. Една от причините е намаляващото и застаряващо европейско население и отслабената икономика. "В момента нашият брутен вътрешен продукт възлиза на 24-25% от глобалния, а за 10 години ще падне до 20%", посочи Юнкер. Той апелира страните от блока да се стремят към съвместна защита на техните интереси в света.
Европейските санкции срещу Русия могат да бъдат отменени само когато Киев си върне контрола над Донбас. Това заяви междувременно германският канцлер Ангела Меркел на редовната си лятна пресконференция след приключването на отпуската й. "Санкциите ще бъдат отменени, когато бъдат премахнати причините: икономическите санкции бяха въведени заради ситуацията в Източна Украйна, в регионите на Донецк и Луганск, където Киев няма суверенитет над собствената си територия", посочи Меркел.
Канцлерът отбеляза, че ако договореното наскоро примирие в Донбас бъде стабилно, "на тази база може да се вземат допълнителни политически решения". "Ако приложим споразуменията от Минск, тогава ще се създаде възможност за премахване на санкциите", добави Меркел.
И тя, и Юнкер коментираха отношенията между ЕС и Турция. Председателят на ЕК заяви, че Турция е изцяло виновна за лошото състояние на присъединителните й преговори с ЕС и с действията си страната се отдръпва от Европа "с гигантски стъпки".
Германия е заинтересувана от изграждането на добри отношения с Турция, но реалността налага твърда политика, заяви федералният канцлер Ангела Меркел. Тя припомни ситуацията с човешките права в Турция и за задържаните германски граждани. "Именно затова решихме да преориентираме политиката си (към Анкара)", посочи канцлерът.
Отношенията между ФРГ и Турция се влошиха в резултат на редица фактори. Един от тях е задържането на германски граждани. Става дума най-вече за журналиста от в. "Ди Велт" Дениз Юджел, преводачката Мешала Толу и правозащитника Петер Щойднер. По информация на германското външно ведомство в предварителен арест в Турция има 10 граждани на Германия, обвинени в подкрепа на тероризма и участие в неуспешния опит за преврат.
Канцлерът коментира и ситуацията в Полша, като отбеляза, че Германия "не може да мълчи" за страховете на ЕС относно върховенството на закона в страната и нарече това "сериозен проблем".
Ден по-рано Полша отхвърли опасенията на ЕС, че противоречивите съдебни реформи на дясното правителство, предизвикали улични протести, ще подкопаят независимостта на съдебната власт.

30 август в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-sofiya-sili-1553474.html

/КРОСС/ 1040 г. - България под Византийско робство: Избухва въстанието на Петър Делян.1721 г. - С подписването на Нищадския мирен договор межу Русия и Швеция завършва Северната война.1787 г. - Кралят на Франция Луи XVI разпуска парламента.1881 г. - В София са раздадени първите бойни знамена на части на Българската армия.1907 г. - В София е открит Паметникът на Цар Освободител.1914 г. - Първата световна война: Германски военни самолети започват бомбардировки на Париж.1924 г. - В София е осветен православния Храм-паметник Свети Александър Невски.1933 г. - Създадена е френската авиокомпания Ер Франс.1945 г. - Британските сили освобождават Хонконг от японска окупация.1952 г. - Осъществен е първият полет на британски бомбардировач Авро Вулкан, използван от Кралските военновъздушни сили в периода от 1953 до 1984 година.1956 г. - България установява дипломатически отношения с Тунис.1963 г. - Влиза в употреба гореща линия между президентите на СССР и САЩ.1973 г. - В Кения е забранен ловът на слонове.1974 г. - Експресът Белград-Дортмунд дерайлира в Загреб, при което загиват 153 пътника.1984 г. - При бомбен атентат на жп гара в Пловдив загива една жена, а 42-ма души са ранени.1987 г. - Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина - 209 см.1991 г. - Азербайджан обявява независимостта си от СССР.1992 г

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=358468

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 30 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Галерия "Сезони" представя изложба с абстрактна живопис на Владимир Руменов

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/30/3032904_galeriia_sezoni_predstavia_izlojba_s_abstraktna/?ref=rss


Изложба с абстрактна живопис на художника, фондохранител и помощник-реставратор в Националната художествена галерия Владимир Руменов ще представи от 7 до 18 септември столичната галерия "Сезони". "Пътеката, поглед назад..." е опит за равносметка на един, по собствени думи, самоук художник, чиито интереси са го отвели от най-забележителните български археологически обекти до Индия, Хималая, Непал и Тибет и от иконописта до абстрактната живопис.<br /><br />Владимир...

"Харви" взе 30 жертви, "Шарли Ебдо" се подигра

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/harvi-vze-30-zhertvi-sharli-ebdo-se-podigra-6073186

В Хюстън въведоха комендантски час, за да се предотврати мародерстването на евакуираните къщи

Св. Александър Константинополски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-aleksandyr-konstantinopolski-news_630383.html

Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностен защитник на вярата и паст

Френска шампионка по бокс почина на 26 години (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6416301

Френска шампионка по бокс почина на 26 години (Видео)Във вторник на 26-годишна възраст почина световната шампионка по бокс в категория „перо“ Анжелик Дюшьоман. По време на тренировка тя е почувствала дискомфорт. Получила е първа помощ в залата, след което е била откарана в болница в Перпинян, където е починала. По-късно лекарите са установили, че причината за внезапната смърт на спортистката е

Издадоха се

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281759_%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%B5

 В една нормална държава поведението на правителството би трябвало да е прогнозируемо. В България обаче вече десетина години свикнахме сутрин да се будим с една новина, по обяд с друга, а вечер премиерът тотално да сменя курса. В една нормална държава управляващите би трябвало да се стремят да направят живота на сънародниците си по-лесен. Дали така е и в България?
Вчера опозиционният лидер обвини кабинета, че преразпределя парите за общините по лично усмотрение - за послушните в милиони, за неудобните - трошици. Корнелия Нинова алармира, че от години ГЕРБ води сгрешена политика към местната власт. Големият губещ обаче си остават българските граждани, които би трябвало да са равнопоставени.
Гербаджийката, председател на парламентарната  комисията по бюджет и финанси, Менда Стоянова мълниеносно даде брифинг в опит да замаже обвиненията към съпартийците си. И точно тогава изпусна ключа от кутията с тайни - ГЕРБ отпуска проекти и финансира общините според нуждите им и не ги дели на кметове, тъй като навсякъде живеят избиратели на различни партии. Значи ГЕРБ, а не кабинетът "отпуска проекти". ГЕРБ решава дали да дели, или не по партиен принцип, призна Стоянова.
Гербаджийката изпусна и друго: "Целта е да се промени финансовата дисциплина на общините и оздравяване на общините, които са във фактически фалит. Този закон действаше, а сега целта е да се усъвършенства". Да де, Нинова обвини ГЕРБ точно, че от години избирателно тормозят "непослушни" общини. Де факто Стоянова признава, че целят "дисциплина" в местната власт. Де юре вече е ясно как това ще продължи да става. Тоягата определено е любимият подход на ГЕРБ за печелене на послушание и раболепие.
Стоянова се издаде съвсем неочаквано. Така както наскоро сам Бойко Борисов се изцепи "БСП и ДПС си управляват заедно и си искат да управляват заедно, а на мен искат да ми пришият Пеевски". Каза го, докато подгряваше темата с "Цанков камък". Да му се чудиш на премиера как опитва да избяга от отговорност - че нали именно той е мандатоносител, той формира правителство, има си коалиция и министри. Как точно управляват БСП и ДПС? За Пеевски тепърва ще чуем предвид сагата около военната индустрия.
Може би скоро ГЕРБ ще изпуснат още интересни изречения, които да ни обяснят случващото се в държавата... Дотогава обаче общините ще продължат с мъките да закърпят бюджетите си. Поне повечето. Някои ще се спотаяват под крилото на ГЕРБ, защото вече са "дисциплинирани". С наближаването на изборите правителството може и да подхвърли някое кокалче и на нелюбимите си общини... А иначе - следвайте трохите/парите и ще разберете кой, с кого и може би защо управлява.

Видео: 30 години от "българската емблема" - световния рекорд на Стефка Костадинова

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/30/3032909_video_30_godini_ot_bulgarskata_emblema_-_svetovniia/?ref=rss


Преди точно 30 години - на 30 август 1987 г., на олимпийския стадион в Рим Стефка Костадинова поставя нов световен рекорд в скока на височина. Българската атлетка скача 209 сантиметра, с което подобрява собственото си върхово постижение с 1 см.<br /><br />Три десетилетия по-късно рекордът остава ненадминат. Много състезателки - включително и самата Костадинова, са правили опити да стигнат 210 см, но без успех. Най-близо беше хърватката Бланка Влашич, която през 2009 г. преодоля 208...

Новото BMW M5 дрифтира и с 4х4

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281758_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+BMW+M5+%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%84%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B8+%D1%81+4%D1%854

 

Най-мощният баварски седан лети като стрела и развива над 300 км/ч

Новото BMW M5 дебютира за пръв път с двойно предаване, наречено M xDrive. Новата система за задвижване на четирите колела е разработена от BMW M GmbH и е най-емоционалното задвижване в сегмента. Тя работи с централна раздатъчна кутия с многодисков съединител и напълно променливо разпределя мощността между предната и задната ос. За оптимално сцепление при всякакви метеорологични и пътни условия допринася и активният диференциал на задната ос, който също е напълно променлив и осигурява блокаж между 0 и 100%. Характерът на M xDrive може да бъде определян индивидуално от водача. На разположение са пет различни конфигурации, базирани на комбинациите между режимите на DSC и режимите на M xDrive. При базовата настройка с включен динамичен контрол на стабилността DSC и 4WD системата допуска леко превъртане на задните колела при ускорение на излизане от завои, с което допринася за спортната пъргавина на новото BMW М5.

 

 

В режим M Dynamic системата M xDrive позволява лесно контролирани дрифтове. Трите режима на M xDrive при изключен DSC са замислени да задоволят желанията и на запалените водачи и предимно при шофиране на състезателната писта. При тях може да избира между три възможности до чисто задно задвижване, като при този режим водачът може да избира собствен ъгъл на дрифт и разкрива чиста динамика на управлението за майсторите на волана. Благодарение на това технологичният седан BMW М5 достига до нови измерения на динамиката на управлението и е пригодно за всекидневието при всякакви условия на пътя. В същото време то последователно продължава традицията от 1984 г. на луксозна лимузина с четири врати с потенциал за състезателната писта.

 

 

Под предния капак на новото BMW M5 работи 4,4-литров V8 битурбо бензинов двигател с технология M TwinPower Turbo. Инженерите значително са модернизирали мотора спрямо предишния модел. Новоразработеният турбокомпресор, ефективното индиректно охлаждане на нагнетявания въздух и по-високото налягане на впръскването осигуряват по-висока мощност и въртящ момент. Мощността от 600 к.с. е се развива в интервала от 5600-6700 об/мин. Максималният въртящ момент от 750 Нм е на разположение още от 1800 об/мин и се запазва на това много високо ниво чак до 5600 об/мин. Благодарение на тези данни динамичните характеристики на новото BMW M5 са впечатляващи. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 3,4 секунди, а от място до 200 км/ч са му необходими едва 11,1 секунди.

 

 

Максималната скорост е ограничена електронно до 250 км/ч, а при опционалния пакет M Drivers е ограничена до 305 км/ч. Твърде е възможно, без ограничител, максималната скорост да достигне над 350 км/ч. Мощността е пренесена към колелата чрез специално настроена 8-степенна автоматична трансмисия M Steptronic. В режим D тя осигурява комфортно, напълно автоматично превключване, но предавките могат да бъдат сменяни и ръчно. Това става по избор или чрез компактния селектор на трансмисията на средната конзола или чрез лостчетата за превключване на волана. Водачът може да адаптира характеристиките на трансмисията към личните си предпочитания. За използване по състезателната писта 8-степенната трансмисия M Steptronic осигурява екстремно къси времена за превключване и с това допринася за високата пъргавина и динамика на управлението на новото BMW M5. Окачването е настроено за всекидневно шофиране при максимално сцепление и изживяване на ненадминатата динамика.

 

 

Водачът може да избира между трите режима Comfort, Sport и Sport Plus. Характеристиките на двигателя също могат да бъдат конфигурирани индивидуално чрез трите режима Efficient, Sport и Sport Plus. Чрез двата бутона М1 и М2 на волана могат да бъдат запаметени и след това активирани две свободно избираеми настройки за всички режими на двигателя, трансмисията и режимите на M xDrive, DSC и Head-Up дисплея. Каросерията на новото BMW M5 е променена спрямо базовия модел Серия 5. Инженерите са оформили по нов начин предните, по-широки странични панели и облицовката на предната броня с по-големи отвори за подаване на въздух към охладителните системи и спирачките. Нов е и задният дифузьор. Четирите тръби на изпускателната система подсказват не само визуално за мощността на BMW M5, но и осигуряват спортен звук благодарение на управляемите клапи, които се настройват от водача чрез бутон.

 

 

Предният капак е със специфичен за М-моделите дизайн, изработен е от алуминий и има характерни гънки. Техните линии продължават в лекия покрив, изработен от карбонови композитни материали. Понижаването на теглото благодарение на покрива и на другите детайли като изпускателната система допринасят за това новото BMW M5 със задвижване на четирите колела M xDrive да е по-леко от предшественика си. По-леки от конвенционалните спирачки от чугун са и монтираните серийно композитни спирачки. С лакираните в син цвят 6-бутални спирачни апарати отпред и 1-бутални апарати отзад, както и перфорираните и вътрешно вентилирани спирачни дискове на всички колела, те осигуряват спиране, съобразено с динамичните характеристики на колата. Още по-висока стабилност имат опционалните M-карбонови керамични спирачки, които се разпознават по лакираните в златист цвят спирачни апарати и са по-леки с 23 кг. Новото BMW M5 може да бъде поръчвано от септември 2017 г.

 

 

BMW M5

4,4-литров V8-цилиндров битурбо бензинов мотор

8-степенна автоматична трансмисия M Steptronic

600 к.с. максимална мощност при 5600-6700 об/мин

750 Нм максимален въртящ момент при 1800-5600 об/мин

3,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

305 км/ч максимална скорост

10,5 л/100 км среден разход на бензин

241 г/км емисии на СО2

117 900 евро цена на модела

Само 37% от българите почивали това лято

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281757_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE+37%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE

  Едва 37% или около 2 млн. от българите са си позволили да отидат на почивка през летните месеци. Това показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ във времето за равносметка на лятото, проведен сред 800 пълнолетни българи.

68 на сто от тези 2 милиона пък твърдят, че са избрали родното Черноморие, което е над 1,3 млн. Ако в сметката се прибавят и децата, то това означава, че близо половината от населението на страната ни е било или ще бъде на нашето Черноморие през този сезон. С най-голям дял са младите до 30-годишна възраст и жителите на София, отбелязват от социологическата агенция. Други 700 000 пълнолетни българи са почивали или им предстои да почиват на други места в страната извън Черноморието.

 В чужбина през това лято към настоящия момент са почивали около 350 000 българи. Още близо толкова тепърва ще отидат на почивка извън страната. Като цяло над 60% от българите са почивали или ще почиват извън мястото, където живеят.

 Проучването показва още, че дейността на Министерството на туризма се одобрява от малко над 50% от пълнолетните граждани, а близо една трета са по-скоро критично настроени.

Същевременно контролът по плажовете от страна на министерството среща подкрепата на над 80% от интервюираните. В огромното си мнозинство българските граждани искат спазване на правилата по курортите и поддържане на реда от страна на държавните и общинските органи.

Десетки столични квартали без топла вода за две седмици

//dariknews.bg/regioni/sofiia/desetki-stolichni-kvartali-bez-topla-voda-za-dve-sedmici-2044843

Десетки столични квартали останаха без топла вода за седмици. ТЕЦ "София Изток" спира работа в периода от 0.00 часа на 30 август до 11 септември, съобщиха от "Топлофикация София" ЕАД.

Без топла вода са клиентите от ж.к. "Дружба" 1 и

Емил Димитров-Ревизоро: Българите изпиват 5 млн. литра нелегален алкохол, а митниците ловят 5-6%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6415919

Емил Димитров-Ревизоро: Българите изпиват 5 млн. литра нелегален алкохол, а митниците ловят  5-6%Легалните производители ги проверяват 40 пъти в годината, а селските казани - веднъж на 2 години В понеделник “24 часа” публикува данни на Агенция “Митници” за резултатите от извършени контролни действия за противодействие на производството и разпространението на нелегален алкохол. По този повод разговаряме с Емил Димитров,

Ситуацията на Корейския полуостров все повече напомня за барутен погреб

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281756_%D0%A1%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D1%81%D0%B5+

  Във вторник беше проведено поредното ракетно изпитание на Северна Корея, като ситуацията се усложни още повече заради пряката заплаха, която то представляваше за Япония, пише вестник „Московский комсомолец“. Ракетата прелетя над североизточната част на страната и падна на 1, 18 км от остров Хокайдо. 
Ръководителят на комисията по международни дела към Държавната дума Леонид Слуцкий отбеляза, че след проведеното изпитание „ситуацията на Корейския полуостров все повече напомня за барутен погреб“. 
Професор Дмитрий Стрелцов от Московския държавен институт по международни отношения подчерта, че е възможно да се стигне до непредсказуемо развитие на събитията. 
„Според мен самите политици, даже като става дума за Северна Корея, не са самоубийци, за да започнат война. Но съществува вероятност за непредсказуемо развитие на събитията. То може да бъде свързано с някакви непровокирани действия, които да са под непосредствения контрол на политиците. Това могат да бъдат аварии на ядрени обекти, неправилно разбрани съобщения за намеренията на другата страна, например лъжливи сведения за атака. Това също така могат да са провокации на една от страните, които да доведат до конфликт“, обясни експертът. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Повече от 70% от британците ще отхвърлят сметка за Брекзит за 30млрд. пунда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281755_%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D1%82+70%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B

 Повече от 70% от британците ще отхвърлят сделка за Брекзит, при която Лондон трябва да плати 30 млрд. паунда или повече, показва ново проучване, пише Daily Express
Колко точно Обединеното кралство трябва да плати на Брюксел е един от ключовите въпроси от преговорния процес за Брекзит, който трябва да бъде решен, за да могат да започнат разговорите за бъдещите отношения с блока. 
Според изследването, подготвено от Guardian/ ICM, 41% от британците ще приемат крайна сметка от 10 млрд. паунда, докато 40% биха отхвърли подобно споразумение. 
Освен това запитването разкрива, че около две трети от гласоподавателите ще одобрят сделка за 20 млрд. паунда, а 18% биха я отхвърлили. 
Британският премиер Тереза Мей и министърът по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис не желаят да си покажат картите и отказват публично да обявят колко са склонни да платят на Брюксел.

Превод и редакция: Мария Динкова

Днес е денят на Свети Александър

http://frognews.bg/news_141146/Dnes-e-deniat-na-Sveti-Aleksandar/

На 30 август православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър.

ГЕРБ-Ботевград към Борисов: Отстранете председателя

http://clubz.bg/57741-gerb_botevgrad_kym_borisov_otstranete_predsedatelq

Председателят на групата на ГЕРБ в Благоевград Цветан Цолов написа писмо до премиера и лидер на партията Бойко Борисов, в което сигнализира за лошото състояние на местната партийна структира. В писмото се казва, че организацията се обезличава и губи доверие. Като причина Цолов изтъква задкулисната политика на местния партиен лидер Мартин Тинчев с бившия кмет Георги Георгиев.

"Последният, както е известно, бе отстранен от редиците на ГЕРБ заради едноличния корупционен модел на управление на Ботевград през последните 12 години... Хората в Ботевград още помнят Вашето изявление по bTV, с което Вие  снехте политическото  доверие от Георгиев. Това доведе и до отстраняването му от партията. Така хората в нашата община успяха отново да повярват в ГЕРБ. Израз на възстановеното доверие бяха относително добрите изборни резултати на партията на последните местни избори".

Това се казва писмото на Цолов. Той призовава Борисов за бързи действия и смяна на Тинчев.

Ето пълния текст на писмото:

"До  г-н Бойко Борисов, Министър председател и Председател на ПП ГЕРБ
  
Уважаеми господин Борисов,

Като общински съветник от Ботевград, избран с листата на ПП ГЕРБ,  изразявам пред  Вас своята дълбока загриженост за състоянието на местната структура на партията в нашия град. В последната една година се появиха негативни тенденции,  свързани с обезличаване на организацията и загуба на доверие сред членовете и симпатизантите.

Притесненията ни за авторитета на ГЕРБ в Ботевград произлизат най-вече заради зъдкулисната съглашателска политика на местния партиен лидер г-н Мартин Тинчев с бившия ни градоначалник Георги Георгиев. Последният, както е известно, бе отстранен от редиците на ГЕРБ заради едноличния корупционен модел на управление на Ботевград през последните 12 години.

Задкулисните действия на председателя Тинчев, очевидно извършвани зад гърба и без съответната санкция на националното ръководство на ПП ГЕРБ, доведоха до разкол и разпад в местната партийна организация. Членската маса и редовия електорат на партията са демотивирани и разколебани. Дълго време влиянието на ПП ГЕРБ в Ботевград бе сведено практически до нулата заради едноличния начин на управление на общината ни. Партията тук  бе сведена до обслужващ персонал на бившия  градоначалник и до мощен политически чадър за прикриването на десетки закононарушения, присвоявания и лично и семейно облагодетелстване.

Хората в Ботевград още помнят Вашето изявление по bTV, с което Вие  снехте политическото  доверие от Георгиев. Това доведе и до отстраняването му от партията. Така хората в нашата община успяха отново да повярват в ГЕРБ. Израз на възстановеното доверие бяха относително добрите изборни резултати на партията на последните местни избори.  

Ботевградчани бяха убедени, че след местните избори новото мнозинство в Общинския съвет ще подкрепи действията на новоизбрания ни кмет г-н Иван Гавалюгов. Очакванията бяха попарени от задкулисните съглашателски действия на Мартин Тинчев и Георги Гергиев. Този нов политически дует дефакто подмени вота на ботевградчани и е на път да върне града  отново във времето на личното облагодетелстване, задкулисието  и беззаконието.

И ако в договореното и нерегламентирано единодействие между Тинчев и Георгиев може да се говори за корист, то още по-голямо недоумение будят действията на местния лидер на ГЕРБ, който си позволи брутално и нагло да саботира действията и решенията на партията и ръководеното  от Вас правителство. Преди на стане депутат, Тинчев заигра бурно съглашателството с бивщия ни градоначалник и се опита да провали  гласуването в Общинския съвет, с което местното ВиК дружество трябваше да се присъедини към водната асоциация на Софийска област. Нещо, което бившият градоначалник и сегашен политически партньор на Тинчев – Георги Георгиев – дълго отказваше да осъществи.

Екс кметът Георгиев унищожи влиянието на ГЕРБ. Новият партиен ръководител Тинчев е на път да заличи  партията от политическата карта на Ботевград. Категоричен съм в своето становище, че стилът и медодите на работа на Мартин Тинчев нанасят огромна политическа рана на местната структура на ГЕРБ. Доверието в партията бе трудно възстановено, но сега се пропилява безцеремонно от един местен интригант, който използва  ГЕРБ за своите лични користни цели.

Бия камбаната и очаквам от Вас като Председател на ПП ГЕРБ решителни и незабавни действия. Моля Ви, не позволявайте на местен партиен лидер  да приватизира в Ботевград четирите букви от името на партията.

Аз виждам доброто бъдеще на местната структура на ГЕРБ чрез задължителна смяна на председателя Тинчев. Колкото по-скоро, толкова по-добре"

25-ти август 2017 година

Ботевград

Цветан Цолов, общински съветник от ГЕРБ,  

Председател на групата на ГЕРБ в ОбС Ботевград

Вицепремиер за флага на ДНР на Шипка: Сбърканяци колкото искате

http://clubz.bg/57740-vicepremier_za_flaga_na_dnr_na_shipka_sbyrkanqci_kolkoto_iskate

Валери Симеонов. Снимка БГНЕС

"Сбърканяци колкото искате. Каква Донецка република? Според мен тези хора не са добре. Поканете министър Петров (б.р. - министърът на здравеопазването)  да коментира тези хора."

Така вицепремиерът Валери Симеонов коментира демонстрантите на върх Шипка, опънали знаме на установената незаконно в Украйна Донецка република. 

Той заяви, че е познал жената, която държи флага:

"Тази същата си я спомням, на Казанлък направи един скандал пред цялата кохорта на правителството и президента Радев. Полицаите я изгониха, тя пак се върна. Жената си е за други учреждения", обобщи вицепремиерът.

Той самият се върна от посещение в Украйна, където се срещна с местни българи и получи подарък за България - бастун на даскал Ботьо Петков, подарен някога от сина му - Христо Ботев.

"Това са велики българи - тези, които се гордеят с произхода си, а не обиждат България от чужбина", заяви вицепремиерът.

Преди това Симеонов за пореден път коментира акциите на морето, които разбуниха духовете в разгара на туристическия сезон. Той първо похвали за пореден път всички институции, които поведе срещу шумните заведения по Черноморието. Водещият Антон Хекимян го попита защо е било нужно обаче вицепремиер да бъде там.

"Въпросът е риторичен, и вие, и всички ваши зрители знаете, че 27 години са създавани едни порочни зависимости - общини, концесионери на плажове, собственици. Трябваше да се сложи край на тези зависимости. Трябваше да отида там, за да направя един модел."

На въпрос как ще отговори на обвиненията, че е наказал едни, но е прикрил други, Симеонов изсумтя:

"Всякакви глупости могат да се приказват и обвинения на засегнатите. Не е нужно да отговарям от всички. Досега никой не е могъл да ме упрекне в каквато и да е зависимост. Ходил съм и в "Съни Дриймс", и в заведение на Митьо Очите, ходил съм във Влас, взел съм мерки и там."

Той призна, че акцията не е стигнала още изцяло по южното крайбрежие, но посочи, че в Созопол и Приморско също има наказани заведения.

"Всички хотелиери са на моя страна с изключение на една-две бройки, които си приписват, че са представители на бранша в Слънчев бряг."

От бТВ пуснаха кратко видео, в което Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, обясни, че промени в бранша са нужни, но не трябва да се правят по този начин "с пръчката". Хекимян представи и тезата на някои от протестиращите срещу Симеонов - че Слънчев бряг традиционно е място за купони.

"Такъв, какъвто го видяхме и във вашите кадри - шумен, арогантен и побъркващ хората цяла нощ, този Слънчев бряг е само 6%. 94% са семейства, които почиват там. Тази дама е един брутален нарушител на законите. Незаконно строителство, неразрешено завземане на 5 декара на българския плаж. Това е станало със съгласието на концесионера. Тя има сериозна причина да защитава тези нарушения", отбеляза той. "Изравнени дюни, и там си направила паркинг, игрище, барбекю, детски площадки, зони за ядене, за пиене."

Според него основните упреци - защо това се прави по средата на сезона - са неоснователни, защото той е започнал тази си кампания още през май.

"Съвещанията с хотелиерите започнаха… първото беше на 7 май. После на 27 май в Слънчев бряг, във Варна, в Бургас."

Хекимян попита дали предварително е говорил със собствениците.

"Вие не гледате ли телевизия?", сряза го Симеонов.

"Аз я правя", отговори смутен Хекимян.

"Това е кампания, която съм започнал от началото на май", отсече Симеонов.

Според вицепремиера той е спечелил първата битка от войната.

Вицепремиер за демонстранти: Сбърканяци колкото искате

http://clubz.bg/57740-vicepremier_za_demonstranti_sbyrkanqci_kolkoto_iskate

Валери Симеонов. Снимка БГНЕС

"Сбърканяци колкото искате. Каква Донецка република? Според мен тези хора не са добре. Поканете министър Петров (б.р. министърът на образованието)  да коментира тези хора."

Така вицепремиерът Валери Симеонов коментира демонстрантите на върха Шипка, опънали знаме на установената незаконно в Украйна Донецка република. 

Той заяви, че е познал жената, която държи флага:

"Тази същата си я спомням, на Казанлък направи един скандал пред цялата кохорта на правителството и президента Радев. Полицаите я изгониха, тя пак се върна. Жената си е за други учреждения", обобщи вицепремиерът.

Той самият се върна от посещение в Украйна, където се срещна с местни българи и получи подарък за България - бастун на даскал Ботьо Петков, подарен някога от сина му - Христо Ботев.

"Това са велики българи - тези, които се гордеят с произхода си, а не обиждат България от чужбина", заяви вицепремиерът.

Преди това Симеонов за пореден път коментира акциите на морето, които разбуниха духовете в разгара на туристическия сезон. Той първо похвали за пореден път всички институции, които поведе срещу шумните заведения по Черноморието. Водещият Антон Хекимян го попита защо е било нужно обаче вицепремиер да бъде там.

"Въпросът е риторичен, и вие, и всички ваши зрители знаете, че 27 години са създавани едни порочни зависимости - общини, концесионери на плажове, собственици. Трябваше да се сложи край на тези зависимости. Трябваше да отида там, за да направя един модел."

На въпрос как ще отговори на обвиненията, че е наказал едни, но е прикрил други, Симеонов изсумтя:

"Всякакви глупости могат да се приказват и обвинения на засегнатите. Не е нужно да уговарям от всички. Досега никой не е могъл да ме упрекне в каквато и да е зависимост. Ходил съм и в Съни Дриймс, и в заведение на Митьо Очите, ходил съм във Влас, взел съм мерки и там."

Той призна, че акцията не е стигнала още изцяло по южното крайбрежие, но посочи, че в Созопол и Приморско също има наказани заведения.

"Всички хотелиери са на моя страна, с изключение на една-две бройки, които си приписват, че са представители на бранша в Слънчев бряг."

От бТВ пуснаха кратко видео, в което Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, обясни, че промени в бранша са нужни, но не трябва да се правят по този начин "с пръчката". Хекимян представи и тезата на някои от протестиращите срещу Симеонов - че Слънчев бряг традиционно е място за купони.

"Такъв, какъвто го видяхме и във вашите кадри - шумен, арогантен и побъркващ хората с цяла нощ, този Слънчев бряг е само 6%. 94% са семейства, които почиват там. Тази дама е един брутален нарушител на законите. Незаконно строителство, неразрешено завземане на 5 декара на българския плаж. Това е станало със съгласието на концесионера. Тя има сериозна причина да защитава тези нарушения", отбеляза той. "Изравнени дюни, и там си направила паркинг, игрище, барбекю, детски площадки, зони за ядене, за пиене."

Според него основните упреци - защо това се прави по средата на сезона - са неоснователни, защото той е започнал тази си кампания още през май.

"Съвещанията с хотелиерите започнаха… първото беше на 7-ми май. После на 27 май в Слънчев бряг, във Варна, в Бургас."

Хекимян попита дали предварително е говорил със собствениците.

"Вие не гледате ли телевизия?", сряза го Симеонов.

"Аз я правя", отговори смутен Хекимян.

"Това е кампания, която съм започнал от началото на май", отсече Симеонов.

Според вицепремиера, той е спечелил първата битка от войната.

30 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=358467

Събития: 1040 г. – България под Византийско робство: Избухва въстанието на Петър Делян. 1721 г. – С подписването на Нищадския мирен договор межу Русия и Швеция завършва Северната война. 1787 г. – Кралят на Франция Луи XVI разпуска парламента.

Тревога във Великобритания - евакуираха гара в Лондон, затвориха летището в Ливърпул

https://www.actualno.com/europe/trevoga-vyv-velikobritanija-evakuiraha-gara-v-london-zatvoriha-letishteto-v-livyrpul-news_630501.html

Най-вероятно взрив на електронна цигара в чантата на един от пътниците на лондонската железопътна гара "Юстън" е станал причина за евакуацията на гарата, станала факт късно снощи, предаде Reuters. "Водим разследване, но всичко сочи към малък взрив, който е станал, предполага се,

Разкази от първо лице: Как Наско Супата мамил възрастни хора за хиляди левове?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razkazi-ot-pyrvo-lice-kak-nasko-supata-mamil-vyzrastni-hora-za-hiliadi-levove-2045136

Измамникът Атанас Аврамов, измъквал спестяванията на възрастни хора. Мъжът, известен като Наско Супата, е за постоянно в ареста, след като е заловен от полицията. 

Един от потърпевшите е 90-годишният Съби Събев. Няколко дни, след като е ограбен дядо

Красавицата и милиардерът: Любовната история на Мелания и Доналд Тръмп (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/krasavicata-i-miliarderyt-liubovnata-istoriia-na-melaniia-i-donald-trymp-snimki-2044435

Днес първо семейство на САЩ, Доналд и Мелания Тръмп се запознават през далечната 1998 година по време на седмицата на модата в Ню Йорк.

Абсурд: След агресия на пътя - акт за пострадалите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/absurd-sled-agresiia-na-pytia-akt-za-postradalite-video-2045140

Семейство се размина на косъм от смъртта, след като бе брутално избутано в канавката от шофьор на джип на магистрала "Тракия". В крайна сметка виновни за инцидента се оказаха пострадалите и получиха акт от полицията, отбелязва

Прогноза за времето - 30 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358466

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. Над Черноморието ще преобладава слънчево време, с увеличения на облачността главно в сутрешните часове. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 21-25°, температурата на морската вода е 24-25°.

Слънчево днес, температурите тръгват нагоре

https://offnews.bg//obshtestvo/slanchevo-dnes-temperaturite-tragvat-nagore-663922.html

Облаците намаляват, времето днес ще е слънчево, а вятърът утихва. 

Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса, според прогнозата на НИМХ. Край морето термометрите ще стигнат до 25 градуса и на брега, и във водата, където ще се вдигат вълни от 2-3 бала. 

На много места в планините преди обяд ще има мъгли, ще духа слаб североизточен вятър, а по най-високите върхове ще се затопли едва до 11 градуса. 

Времето ще остане слънчево и през следващите дни, температурите тръгват нагоре и ще се качат до 35 градуса през уикенда. 

На шест места в столицата няма да имат вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-shest-mesta-v-stolitcata-niama-da-imat-voda-663865.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружество.

Реконструкция на водопровод на ул. „Рила“ в кв. „Обеля“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района между ул. 6, ул. „Рила“, ул. 3, и ул. 13. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка със строително-ремонтни дейности на ул. „Руйни води” в с. Мрамор се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа в района между бивш стопански двор – районът между ул. „Мраморен рид“, ул. „Магараница“, ул. „Църна бара“, ул. „Руйни води“.

Монтаж на водомерен възел на ул. „Йеромонах Гаврил Лесновски“ № 3 във в.з. „Симеоново-север“ налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на ул. „Йеромонах Гаврил Лесновски“ № 1, №3, № 5 и ул. „45“ от № 5 до № 24.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Слънчев бряг“ в м. „Бели брег“ в Банкя налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 часа на м. „Бели брег“, ул. „Слънчев бряг“ , ул. „Янтра“, ул. „Боримечката“.

Строително-монтажни работи на ул. „Детски мир“ във вилна зона „Киноцентър“ налагат спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на в.з. „Киноцентър“ III част.

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Варна” в жк „Света троица“ се налага спиране на водоподаването от 11:00 до 19:00 часа на ж. к. „Света Троица“ - бл.373 вх.Б, В, Г.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

Шоколадов тарт

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6415641

Шоколадов тартВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Александър черпи за имен ден за първи път тази година

https://offnews.bg//obshtestvo/aleksandar-cherpi-za-imen-den-za-parvi-pat-tazi-godina-663861.html

Християните почитат днес патриарх Св. Александър, Българска православна църква отбелязва и пренасянето на мощите на Св. Александър Невски. Имен ден празнуват Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси и Алеко.

Името Александър е от гръцки произход и означава "защитник, закрилник на мъжете". Носещите го могат да изберат да черпят за имен ден и на 23 ноември, когато се почита паметта на Свети благоверни княз Александър Невски. 

Александър, Йоан и Павел били боголюбиви християни. Със своята всеотдайна дейност в името на Бог те били ръкоположени за патриарси на Цариград при управлението на императорите Константин Велики и Анастасия. До края на живота си светите отци служели мъдро и всеотдайно и чрез своите проповеди сеели Божието слово сред езичници и еретици.

По времето на Петър Велики, на 30 август, мощите на св. Александър Невски били пренесени тържествено в новооснования град Петербург и положени в построената в негова памет Александро - Невска лавра.

Денят е един от храмовите празници на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

"Шарли ебдо" със скандална карикатура и за бурята Харви (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/sharli-ebdo-sys-skandalna-karikatura-i-za-buriata-harvi-snimka-2045132

Френското сатирично издание "Шарли ебдо" публикува на първа страница на новия си брой, излизащ на 30 август, карикатура за урагана Харви, вилнеещ от няколко дни в американските щати Тексас и Луизиана, предаде ТАСС.

<

Красавицата и милиардерът: Любовната история на Мелания и Доналд Тръмп

//dariknews.bg/novini/liubopitno/krasavicata-i-miliarderyt-liubovnata-istoriia-na-melaniia-i-donald-trymp-2044435

Днес първо семейство на САЩ, Доналд и Мелания Тръмп се запознават през далечната 1998 година по време на седмицата на модата в Ню Йорк.

Без топла вода в източните квартали на София до 11 септември

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-topla-voda-v-iztochnite-kvartali-na-sofia-do-11-septemvri-663858.html

Без топла вода до 11 септември остават източните квартали на столицата, ТЕЦ "София Изток" спира да работи от днес. 

На студен душ ще бъдат ж.к.”Дружба“ 1 и 2, Промишлен район „Гара Искър”, ж.к. „Младост“ 1, 1А, 2, 3, 4, ж.к. „Дървеница”, ”Мусагеница”,  „Витоша”, „Студентски град”, „Изток”, „Изгрев”, „Дианабад”, „Лозенец”, „Гео Милев”, „Яворов” (високите части), „Иван Асен“ II, ж.к. „Подуене център”, „Редута”, „Слатина”, кв. „Цариградски комплекс”, Академия МВР, ВТУ „Т. Каблешков”, м. „Къро”, „Полигона”, НРТЦ, ЗИТ, БАН - ХМС, БАН - Враня и резиденции. 

Графикът за спиране на централата е съчетан с профилактиката на газоснабдяващите съоръжения, уверяват от Топлофикация. За времето на ремонтите на клиентите няма да бъдат начислявани сметки за топла вода и това ще бъде отразено в месечните съобщения, успокояват от дружеството. 

Имен ден имат всички, чието име значи "мъжествен"

https://www.vesti.bg/bulgaria/imen-den-imat-vsichki-chieto-ime-znachi-myzhestven-6073078

На 30 август Православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър

Православен календар за 30 август, вижте кой има имен ден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6413796

Православен календар за 30 август, вижте кой има имен денСв. Александър, Йоан и Павел, патриарси Константинополски. Пренасяне честните мощи на св. Александър Невски Днес е вторият годишен празник на св. Александър Невски - пренасяне на мощите му. Основният празник е на 23 ноември. На 30 август 1724 г. при руския император Петър I тържествено пренасят мощите на св.

На 30 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6415745

На 30 август рожден ден иматАлександър Кадиев, актьор и тв водещ Бисер Троянов, съдия във ВКС Виктория Петрова, журналистка Дарин и Деян Ангелови, актьори Елеонора Николова, юрист, председател на БОРКОР Илия Ел-Фелеки, шеф на рекламна агенция КИВИ Михаил Йончев, певец Найден Вълчев, поет и преводач Симеон Найденов, депутат в 44-ото НС Светослав Тодоров,

Отчет на кабинета ала Валери Симеонов: триумф на Борисов, работеща прокуратура

http://clubz.bg/57739-otchet_na_kabineta_ala_valeri_simeonov_triumf_na_borisov_raboteshta_prokuratura

Валери Симеонов. Снимка БГНЕС

Какво е направило правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" за първите си три месеца? Поне десет неща, похвали се вицепремиерът Валери Симеонов в ефира на бТВ тази сутрин - но му бе останало време да изброи само пет.

"Доходите - вдигнахме пенсиите. И нещо, на което не обръщат внимание - вече трета година удържаме цената на тока без промяна", посочи той като първо постижение. 

Пенсиите ще се качват на два етапа с малко над 11%.

"Административната тежест - ще облекчим бизнеса и хората", бе следващата точка в списъка.

Водещият Антон Хекимян отбеляза, че Симеонов описва основно политики на ГЕРБ.

Третото постижение според вицепремиера е механизмът за съвместна работа на институциите за задържане на деца в училище. Той бил "брилянтен", вече имало създадени местни щабове за работата му.

"Досега държавата не знаеше колко деца не ходят на училище и детска градина, това са 20 000. Ще ви кажа как ще ги върнем - със силата на закоността, на институциите и държавата. Ще ги върнем. Ако не, те ще бъдат отнети, ще бъдат отгледани и образовани от държавата", обясни Симеонов.

Вицепремиерът обърна внимание и на успехите в сигурността - според него оградата по границата и неуморната работа на граничните полицаи и военни са спрели бежански поток. А не толкова факта, че Турция ги задържа от другата страна на границата. Оградата била построена и евтино - едва 170 млн. лева.

Хекимян попита и кога хората ще получат обещаните полицаи във всяко населено място.

"Има 1000 назначени нови полицаи за последните три месеца. Къде са те? На терен. Там, където криминогенната карта изисква да има присъствие на полицаи. В циганските гета например - при мургавите събратя", обобщи Симеонов.

Симеонов отбеляза, че ще се обсъжда въпроса за вдигане на заплатите на полицаите и военните, но всичко трябва да става поетапно. И подчерта, че вътрешният министър Валентин Радев е разрешил проблема с униформите. 

Следващото постижение е в туризма - очертават се 250 млн. лв приходи повече и три месеца не е имало инфекции по морето. Естествено, като свое постижение той посочи намаляването на шума по морето. 

"Правосъдието - готов е закон за борба с корупцията и то реален. Усилена работа на прокуратурата, и то реална - вижда се вече", изброи още Симеонов.

Не стана ясно коя точно работа на прокуратурата смята за усилена и реална и каква е разликата преди и сега, откакто е на власт това правителство.

Накрая похвали и външната политика на премиера Бойко Борисов:

"Едва ли сте чули да го хваля често, но сега ще направя изключение. По отношение на външната политика - триумфът на Бойко Борисов. И по отношение на Турция, Македония, Русия и Западна Европа. Един перфектен балансьор, много се усъвършенства този човек."

Симеонов се похвали и за "спасени" 250 млн. евро в дело с EVN от времето на кабинета "Орешарски", което държавата е спечелила. 

А опозицията в лицето на БСП в същото време според него е играла ролята на "лъжливото овчарче, не, лъжливата овчарка".

"Измисляне на катастрофални новини, ужасии, плашене, но накрая знаете ли каква е истината - лъжливи овчарчета не трябва да вардят овцете, защото те само въртят чевермета по цял ден и само чевермета ги интересуват."

Вечерен час в Хюстън заради мародерите

//dariknews.bg/novini/sviat/vecheren-chas-v-hiustyn-zaradi-maroderite-2045128

Кметът на град Хюстън в щата Тексас Силвестър Търнър наложи комендантски час. Първоначално той беше въведен от 22 ч. местно време до 5 ч. местно време. Но час след като издаде заповедта, кметът внесе промени в нея и комендантският част ще започва в полунощ

Ким Кардашиян се прави на Джаки Кенеди във фотосесия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kim-kardashiian-se-pravi-na-dzhaki-kenedi-vyv-fotosesiia-snimki-2045122

Риалити кралицата Ким Кардашиян позира в специална фотосесия за списание "Интервю", в която се превъплъщава в образа на Жаклин Кенеди, съпругата на убития президент на САЩ Джон Кенеди, съобщава в. "Дейли мейл".

Никол Шерценгер в искрено интервю за битката с булимията и плановете за бебе

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nikol-shercenger-v-iskreno-interviu-za-bitkata-s-bulimiiata-i-planovete-za-bebe-2045088

Никол Шерцингер би искала да създаде семейство до пет години. Половинката на Григор Димитров е лице на октомврийския брой на Cosmopolitan. В интервюто си за изданието
звездата от Pussicat Dolls призна, че ще се радва да създаде собст

Дъждът попречи на старта на Григор Димитров на US Open

https://www.actualno.com/tennis/dyjdyt-poprechi-na-starta-na-grigor-dimitrov-na-us-open-news_630493.html

Проливният дъжд, който започна да вали в Ню Йорк още вчера (29 август), не позволи на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров да започне участието си на последния за годината турнир от Големия шлем - US Open. Димитров трябваше да излезе срещу квалификанта от Чехия Вацлав Шаф

Преди 30 години Стефка Костадинова прескочи света

http://clubz.bg/57738-predi_30_godini_stefka_kostadinova_preskochi_sveta

Днес, 30 август, се навършват точно 30 години от едно историческо за България и за световния спорт събитие - поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина в леката атлетика.

Това стана на 30 август 1987 г. по време на второто световно първенство на олимпийския стадион в Рим. Едва 22-годишната Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото - Вечния град, времето - точно на световното първенство, пред погледите на милиони зрители по целия свят. Като магия.

Сякаш за да се засили ефекта от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда от един светкавичен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но на зрителите тепърва им предстои до видят след минути нещо също толкова велико, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести вече три десетилетия.

За да е всичко като по конец, Стефка прави „скока на живота“ пред очите на своя кумир. Миг след кулминацията на вечерта камерите показват на трибуните сред зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от “Москва 1980”, която аплодира от сърце момичето, което я боготвори.

„Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности, казва Стефка Костадинова пред официалния сайт на Българския олимпийски комитет. - Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи, станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. 

Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно - това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите.

Тогава на олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см. Емоцията беше толкова силна. Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда - някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти. Много ми се иска - и ще бъде щастлива, ако този рекорд бъде подобрен от българка. И така да си остане наш. Защото точно подобни световни върхове предизвикват респект в останалите. Само така - като побеждаваш и си на върха, печелиш уважение и признание.

Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха.“

В последните години в лекоатлетическите среди се заговори за безумната идея старите световни рекорди да бъдат премахнати и да се почне от нулата. Предложиха го хора, които не са бягали, скачали и хвърляли. Спортистите, сред които и Стефка, се опълчиха. Каквото и да се случи, рекордът на Костадинова ще остане в историята. Дори днешните състезатели знаят това.

Вижте как Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока

След като преодолява без проблемно квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:

185 - от 1 опит

189 - от 1 опит

193 - от 1 опит

196 - от 1 опит

199 - от 1 опит

202 - от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)

204 - от 3 опит

206 - от 2 опит

208 - пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см)

209 - от 2 опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за жени

Емил Караниколов пак обяви забрана на приватизацията

http://clubz.bg/57737-emil_karanikolov_pak_obqvi_zabrana_na_privatizaciqta

В началото на новата сесия на Народното събрание ще бъде внесен законопроект, който ще забрани приватизацията на държавни дружества. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на бТВ тази сутрин. Поводът да сподели плановете за забрана на приватизацията бе ситуацията с оръжения завод "Дунарит", който държавата иска да си върне като го купи.

По думите му няма как одържавяването да е с цел продажба след това - първо защото приватицатията ще бъде забранена, второ - защото заводът бил важен за държавата и трето - защото работниците настояли дружеството да влезе в забранителен списък за приватизация, ако бъде придобит от държавата.

Министър Караниколов съобщи за идеята за край на приватизацията още при назначаването си през май. Тогава от ГЕРБ обясниха, че не става дума точно за забрана, а само за спиране на продажбите на обособени части (като случая с Дипломатическия клуб "Бояна" - б.р.) и миноритарни държавни дялове. Днес министърът на икономиката, който официално е номинация на "Атака" във властта, отново заговори за краен вариант, който ще бъде внесен и няколко пъти повтори, че не е вярно, че държавата е лош стопанин, както се говорело в периода 1997-2001 г.

Караниколов обяви три причини, поради които държавата трябва да придобире "Дунарит" - заводът няма легитимен собственик, няма как да бъдат сменени управителите на дружеството, а те самите имат обвинения и това значи, че ще бъдат отнет лиценза, както и ангажиментът към работниците - да не останат без работа.

Министърът потвърди, че заводът е имал 24 млн. лева печалба за миналата година, но и 67 млн. лева кредити, които станали изискуеми. Държавата изкупила тези кредити, за да гарантира, че няма да тръгнат процедури от кредитори, които да поискат например несъстоятелност. 

"Дунарит" бе сред дружествата, свързани с Цветан Василев и КТБ.

Министърът не каза с какви обвинения са управителите на завода. Едно от нещата, с които може да се избегне отнемането на лиценза било да се назначи търговски представител на дружеството. До момента управителите не са казали дали биха го направили, заяви Караниколов.

"Там работят 1300 човека. От спирането на работата мултиплицираният ефект ще засегне 5000 души. Военно-промишленият комплекс е стратегически, тези дружества са с особен статут. Тези дружества ще бъдат засегнати от евентуален фалит или загубване на пазара от "Дунарит", обясни Караниколов.

Той подчерта неколкократно, че одържавяването на дружеството не е национализация - при национализация има само два субекта, докато сега "Дунарит" ще бъде предложен на публичен търг, на който може да се включи всеки - и ще го получи този, който предложи най-високата цена, на пазарен принцип.

"Всеки може да се яви, не можем да спрем явяването на някой друг. Не вярвам, че някой ще се пребори с ресурса на държавата", заяви министърът, попитан възможно ли е друг да купи завода.

Караниколов даде и два примера как държавата се е справила добре като управител на подобни дружества.

"Преди година държавата придоби "Авионамс". Там вече се получават заплати, работниците работят и се изпълняват договори към НАТО. Така че тезата, че държавата е лош стопанин вече не е реална. Може да проверите, в "Авионамс" директорът от времето на Цветан Василев продължава да работи", заяви той. "Във ВМЗ-Сопот поради много добрата работа миналата година пък увеличихме фонд заплати с 10%"

Той каза, че е обещал на работниците от "Дунарит", че държавата ще направи всичко възможно дружеството не просто да работи, а да работи по-добре.

Караниколов подчерта, че е ключово заводът да си запази лиценза:

"Вакуум няма да остане, за един ден да няма лиценз, конкурентите ще влязат на пазара."

Министър Караниколов пак обяви забрана на приватизацията

http://clubz.bg/57737-ministyr_karanikolov_pak_obqvi_zabrana_na_privatizaciqta

В началото на новата сесия на Народното събрание ще бъде внесен законопроект, който ще забрани приватизацията на държавни дружества. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на бТВ тази сутрин. Поводът да сподели плановете за забрана на приватизацията бе ситуацията с оръжения завод "Дунарит", който държавата иска да си върне като го купи.

По думите му няма как одържавяването да е с цел продажба след това - първо защото приватицатията ще бъде забранена, второ - защото заводът бил важен за държавата и трето - защото работниците настояли дружеството да влезе в забранителен списък за приватизация, ако бъде придобит от държавата.

Министър Караниколов съобщи за идеята за край на приватизацията още при назначаването си през май. Тогава от ГЕРБ обясниха, че не става дума точно за забрана, а само за спиране на продажбите на обособени части (като случая с Дипломатическия клуб "Бояна" - б.р.) и миноритарни държавни дялове. Днес министърът на икономиката, който официално е номинация на "Атака" във властта, отново заговори за краен вариант, който ще бъде внесен и няколко пъти повтори, че не е вярно, че държавата е лош стопанин, както се говорело в периода 1997-2001 г.

Караниколов обяви три причини, поради които държавата трябва да придобире "Дунарит" - заводът няма легитимен собственик, няма как да бъдат сменени управителите на дружеството, а те самите имат обвинения и това значи, че ще бъдат отнет лиценза, както и ангажиментът към работниците - да не останат без работа.

Министърът потвърди, че заводът е имал 24 млн. лева печалба за миналата година, но и 67 млн. лева кредити, които станали изискуеми. Държавата изкупила тези кредити, за да гарантира, че няма да тръгнат процедури от кредитори, които да поискат например несъстоятелност. 

"Дунарит" бе сред дружествата, свързани с Цветан Василев и КТБ.

Министърът не каза с какви обвинения са управителите на завода. Едно от нещата, с които може да се избегне отнемането на лиценза било да се назначи търговски представител на дружеството. До момента управителите не са казали дали биха го направили, заяви Караниколов.

"Там работят 1300 човека. От спирането на работата мултиплицираният ефект ще засегне 5000 души. Военно-промишленият комплекс е стратегически, тези дружества са с особен статут. Тези дружества ще бъдат засегнати от евентуален фалит или загубване на пазара от "Дунарит", обясни Караниколов.

Той подчерта неколкократно, че одържавяването на дружеството не е национализация - при национализация има само два субекта, докато сега "Дунарит" ще бъде предложен на публичен търг, на който може да се включи всеки - и ще го получи този, който предложи най-високата цена, на пазарен принцип.

"Всеки може да се яви, не можем да спрем явяването на някой друг. Не вярвам, че някой ще се пребори с ресурса на държавата", заяви министърът, попитан възможно ли е друг да купи завода.

Караниколов даде и два примера как държавата се е справила добре като управител на подобни дружества.

"Преди година държавата придоби "Авионамс". Там вече се получават заплати, работниците работят и се изпълняват договори към НАТО. Така че тезата, че държавата е лош стопанин вече не е реална. Може да проверите, в "Авионамс" директорът от времето на Цветан Василев продължава да работи", заяви той. "Във ВМЗ-Сопот поради много добрата работа миналата година пък увеличихме фонд заплати с 10%"

Той каза, че е обещал на работниците от "Дунарит", че държавата ще направи всичко възможно дружеството не просто да работи, а да работи по-добре.

Караниколов подчерта, че е ключово заводът да си запази лиценза:

"Вакуум няма да остане, за един ден да няма лиценз, конкурентите ще влязат на пазара."

Ким Чен Ун и Си Ен Ен вдигат мизата срещу Тръмп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6415868

Ким Чен Ун и Си Ен Ен вдигат мизата срещу ТръмпАмерикански тв екип в Северна Корея точно сега е малко съмнителна работа В нощта на 29 август Северна Корея изстреля нова балистична ракета, но този път тя не пльосна в Японско море, а прелетя цели 2700 км над северните японски острови и падна на парчета от другата страна в Тихия океан. Както се разбра,

Мелания в Тексас: Ще помагам с действия, не само на думи (СНИМКИ)

http://clubz.bg/57736-melaniq_v_teksas_shte_pomagam_s_dejstviq_ne_samo_na_dumi_snimki

Тексас, Луизиана и други части на САЩ ще усещат последиците от урагана "Харви" още месеци наред и дори в идните години. Това се казва в изявление на първата дама на САЩ Мелания Тръмп.

Тя придружи президента Доналд Тръмп при посещението му в щата Тексас, опустошен от природното бедствие.

1,7 милиона души са получили заповед за напускане на домовете си заради последствията от "Харви", отбелязва съпругата на Доналд Тръмп. Първата дама на САЩ казва още, че иска да предложи помощта си не само на думи, но и чрез действия, но в изявлението не се казва в какво конкретно ще се изразява нейната помощ.

Мелания и Доналд Тръмп огледаха с кола някои от пораженията.

Доналд Тръмп вече заяви, че за ликвидирането на последствията от Харви ще бъде необходима рекордна за цялата история на страната сума. Той обяви, че се готви да работи с Конгреса за оказване на помощ на пострадалия Тексас и отбеляза, че това ще бъде скъпоструваща задача. Тръмп сподели, че никога не е виждал подобно бедствие и толкова много вода, визирайки наводненията, причинени от Харви. Той определи стихията като най-разрушителния ураган в историята на страната, предаде БТА.

Губернаторът на Тексас запозна първото семейство на САЩ с трагичната картина в щата.

Метеоролози вече официално обявиха, че дъждовете, които причини Харви, са най-проливните в историята на САЩ. Днес се очаква "Харви" да удари за втори път щатите Тексас и Луизиана. На места падналият дуж е над 1000 литра на квадратен метър. Това е годишното количество дъжд, което пада в този район обикновено.

В края на деня президентската двойка се отправи към Вашингтон.

Щетите от катастрофалното природно бедствие вече са над 30 милиарда, но много е вероятно да достигнат сумата от 100 милиарда. Преди 12 години ураганът "Катрина" нанесе разруха в Луизиана за 118 милиарда долара. 

Засега жертвите са около 20. Десетки хиляди са загубили къщите си. Над 30 000 души са настанени във временни убежища. Спасителните операции продължават.

Спасителите търсят и с канута блокирани в домовете хора.

 

90-годишна баба от Сибир обикаля света, стана интернет звезда (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/90-godishna-baba-ot-sibir-obikalia-sveta-stana-internet-zvezda-snimkivideo-2045121

Баба Лена Ерхова на 90 години от сибирския град Красноярск привлече над 49 хиляди последователи в социалната мрежа Инстаграм с очарователни снимки от пътешествията си по света, предаде ДПА.

US климатолог: Бурята Харви може да служи като предупреждение

//dariknews.bg/novini/sviat/us-klimatolog-buriata-harvi-mozhe-da-sluzhi-kato-preduprezhdenie-2045118

Докато спрат дъждовете, тропическата буря Харви ще е изсипала 3785 кубични метра валежи на човек (мъже, жени и деца) в Югоизточен Тексас - рекорд, който показва какво бъдеще може да донесе глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес.

Скандалните теории на един руски учен

//dariknews.bg/novini/komentar/skandalnite-teorii-na-edin-ruski-uchen-2045120

Античност не е имало, Христос бил роден на Крим, а руският род бил ментор и освободител на целия западен свят - тези и други теории на един руски учен стъписват експертите. Но в Русия се радват на все по-голям интерес, отбелязва

Имен ден празнува Александър - защитник на мъжете (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/imen-den-praznuva-aleksandyr-zashtitnik-na-myzhete-video-2045087

На 30 август Православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър.

Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарели

Жените, които се занимават с аеробика, стават по-умни

http://pogled.info/svetoven/zhenite-koito-se-zanimavat-s-aerobika-stavat-po-umni.88825

/Поглед.инфо/ Не е тайна, че физическата активност има много положителни страни. Една от тях е ползата ѝ за паметта.

Дъжд в Ню Йорк отложи старта на Григор Димитров

http://clubz.bg/57735-dyjd_v_nyu_jork_otloji_starta_na_grigor_dimitrov

Григор Димитров не излезе на корта за първия си мач от Откритото първенство по САЩ по тенис заради дъжда в Ню Йорк. Валежите сериозно объркаха програмата на домакините.

Така двубоя на българина срещу квалификанта Вацлав Шафранек от първия кръг е насрочен за днес от 19:30 часа наше време. Стига времето да позволи.

Снощи мачовете се играха по график само на централния корт "Артър Аш", тъй като той разполага с подвижен покрив.

Един от големите фаворити - Роджър Федерер, трябваше да играе пет сета срещу 19-годишния американец Франсис Тиафо - 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4. Мачът продължи два часа и половина.

Рафаел Надал, когото Григор може да срещне на четвъртфинал, имаше проблеми само в първия сет срещу Душан Лайович (Сърбия) - 7:6(6), 6:2, 6:2.

При жените шампионката от миналата година Ангелик Кербер (Германия) претърпя поражение още на старта - 3:6, 1:6 от Наоми Осака (Япония).

Ким: Следващата мишена е Гуам

http://clubz.bg/57734-kim_sledvashtata_mishena_e_guam

Следващата цел ще е остров Гуам, заявил комунистическият диктатор Ким Чен Ун на съвещание с военни, на което е бил анализиран вчерашният опит с балистична ракета, прелетяла над Япония, съобщи Си Ен Ен.

Ким III е бил много доволен от тестовете и определил ракетното изпитание като първа стъпка към подготовката на военна операция на Корейската народна армия в Тихия океан и прелюдия към възпирането на Гуам, назован от него "предна база за инвазия" на САЩ, предаде Би Би Си. Както е известно на острова има голяма ВВС база на Щатите.

Северна Корея потвърди, че е изстреляла балистична ракета със среден обсег Хвасон-12 към Япония. Вождът Ким Чен Ун лично е присъствал на изстрелването. Той предупредил, че ще има още много изпитания на балистични ракети, като Тихият океан ще е целта им.

Балистичната ракета била пусната точно на 29 август, за да се отбележи 107-ата годишнина от договора от 1910 г. между Япония и Корея, по силата на който Токио колонизира Корейския полуостров, уточнява КЦТА, държавната агенция на Северна Корея.

Пхенян заплаши по-рано този месец да изстреля четири ракети Хвасон-12 към морето близо до американската тихоокеанска територия Гуам. Ким дори разгледа и одобри планове за нападението.

Преди това президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще стовари "огън и ярост" върху Северна Корея, ако опитите с балистични ракети и ядрени бомби не бъдат преустановени. 

Пускането на ракетата над Япония бе най-голямото предизвикателство срещу Тръмп. То бе определено от японския премиер Шиндзо Абе и като "най-страшната и опасна заплаха" срещу неговата страна от всички досега. Вчера американският президент не отправи нови заплахи към Ким, а се задоволи да коментира само, че "всички възможности за отговор на провокациите са отворени и са на масата".

Съветът за сигурност на ООН се събра снощи, за да обсъди новото ракетно изпитание. САЩ предложиха да се приеме изявление, в което се осъждат действията на Пхенян, които се разглеждат като заплаха към друга страна членка на ООН. В проекта на изявлението Пхенян е призован незабавно да преустанови тези дейности. В него обаче няма заплаха за нови санкции на Съвета за сигурност. Според американски представител, пожелал анонимност, Вашингтон не планира също така да призове Съвета за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, предаде Ройтерс.

След заседанието в изявление, одобрено от всички 15 члена на Съвета за сигурност, действията на Северна Корея най-категорично са осъдени. Съветът призовава всички страни членки на ООН да спазват стриктно и изцяло резолюциите на организацията, в това число и тези, налагащи икономически санкии на Северна Корея. В изявлението се подчертава, че е от жизненоважно значение Пхенян да преприеме незабавни, конкретни действия, за да намали напрежението.

В телефонен разговор на американския държавен секретар Рекс Тилърсън с външните министри на Япония и Южна Корея ракетното изпитание на Пхенян бе наречено "обостряне на прокацията", предаде БТА. Това изпитание показва каква опасна заплаха е Северна Корея за САЩ, Япония и Република Корея и за другите страни по света, смятат тримата дипломати. Тилърсън отново е уверил колегите си, че САЩ продължават да се придържат към ангажимента за защита на Япония и Република Корея.

Наплашен от урагана „Харви” ястреб се напъха в такси

http://pogled.info/svetoven/amerika/naplashen-ot-uragana-harvi-yastreb-se-napaha-v-taksi.88822

/Поглед.инфо/ В американския град Хюстън, щата Тексас, наплашен от урагана „Харви” ястреб се напъха в такси, съобщава UPI.

Монахини грабят банка

http://pogled.info/svetoven/amerika/monahini-grabyat-banka.88823

/Поглед.инфо/ Две жени, облечени като монахини, се опитаха да ограбят банка в американския град Танерсвил, щата Пенсилвания, съобщава „Фокс нюз” (Fox News).

Компанията Fitbit пуска часовник с Wi-Fi, Bluetooth връзка и модул NFC за плащания

http://pogled.info/svetoven/kompaniyata-Fitbit-puska-chasovnik-s-Wi-Fi-Bluetooth-vrazka-i-modul-NFC-za-plashtaniya.88824

/Поглед.инфо/ Компанията Fitbit, занимаваща се с производството на фитнес тракери и гривни представи първия си „умен” часовник Ionic, пише изданието hitech.newsru.com.

Предсмъртното бъхтене на политиката на идентичността нанася страшни рани на американското прогресивно движение

http://pogled.info/svetoven/amerika/predsmartnoto-bahtene-na-politikata-na-identichnostta-nanasya-strashni-rani-na-amerikanskoto-progresivno-dvizhenie.88818

/Поглед.инфо/ Заглавието е по спомен за нявгашен коментар на Евгений Дайнов за бъхтенето на „хидрата на комунизма“. Когато Тръмп – очаквано за мене – победи, американските псевдолиберално-неоконсервативни елити реагираха истерично. Главният редактор на сп. „Ню Йоркър“ Дейвид Ремник още същия ден, девети ноември, окачестви изборите като „американска трагедия“. Трагедия за републиката, за конституцията, триумф на силите на „нативизма“ (по нашенски – „родничеството“ – обратното на безродничеството), авторитаризма, мизогинията, расизма. Тръмп всял страх в сърцата на „другите“ американци – черните, латиносите, жените, евреите, мюсюлманите.

Защо Нетаняху зачести при Путин?

http://pogled.info/svetoven/zashto-netanyahu-zachesti-pri-putin.88819

/Поглед.инфо/ Срещите на държавни глави е сравнително рядко явление. Добре е, ако това се случва поне веднъж на няколко години. Но израелският премиер Бенямин Нетаняху за втори път в продължение на година се среща с руския президент Владимир Путин. От какво е предизвикана тази необходимост?

Според Чърчил, Сталин «не разбрал», че САЩ създали атомна бомба

http://pogled.info/svetoven/spored-charchil-stalin-ne-razbral-che-sasht-sazdali-atomna-bomba.88820

/Поглед.инфо/ На 29 август 1949 г. първата съветска атомна бомба бе тествана успешно на полигона в Семипалатинск. Ръководителите на проекта Лаврентий Берия и Игор Курчатов са удостоени със званието „Почетен гражданин на СССР”. Участващите в проекта учени - Игор Курчатов, Георгий Фльоров, Юлий Харитон, Виталий Хлопин, Кирил Шчьолкин, Яков Зелдович, Андрей Бочвар, Николаус Рил са удостоени със „Сталинска премия” и наградени с вили в Подмосковието и и автомобили „Победа”, а Курчатов – с автомобил „ЗИС”.

Мелания Тръмп на 12-сантиметрови токчета ще се бори с наводненията

http://pogled.info/svetoven/amerika/melaniya-tramp-na-12-santimetrovi-tokcheta-shte-se-bori-s-navodneniyata.88821

/Поглед.инфо/ Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания кацнаха във Вашингтон, а днес вече отлетяха за Тексас. Там президентският екип ще оценява мащабите на щетите, нанесени на южния щат от урагана „Харви”. Той причини смъртта на петима души, след това синоптиците обявиха заплахата от най-големите за цялата история на наблюденията потоп, по-късно и за опасност от торнадо.

Радикалният ислям, а не Русия е истинският враг в момента

http://pogled.info/svetoven/radikalniyat-islyam-a-ne-rusiya-e-istinskiyat-vrag-v-momenta.88816

/Поглед.инфо/ Определянето на постсъветска Русия като основен враг на Запада, докато сунитските ислямски монархии в Близкия изток и ислямистка Турция, в която си проправя път неоосманизма, се смятат за съюзници или приятели, е опасна геополитическа грешка.

Сблъсък без победители

http://pogled.info/svetoven/sblasak-bez-pobediteli.88817

/Поглед.инфо/ Във военното дело съществува доктрина, наречена „Гарантирано взаимно унищожение” (Mutual assured destruction). Тя гласи, че при избухването на ядрен конфликт между две или повече страни, и атакуващи, и атакувани ще бъдат унищожени.

Паметник на Митеран в Южния парк!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6415887

Паметник на Митеран в Южния парк!Да мислим поне 20 хода напред Паметник на Митеран в Южния парк! Ще бъде добро! Той имаше идеята бившите соцстрани да се обединят по подобие на западните и заедно да преговарят за Европейската общност, като преди това изградят “общия пазар” помежду си. Поляците бяха приели идеята. Те щяха да водят. У нас през пролетта на 1990 г. дойде Адам Михник.

Тест: Honda Civic e по-голям, но все така спортен

https://www.24chasa.bg/avto/article/6414930

Тест: Honda Civic e по-голям, но все така спортенЕдин от най-популярните японски модели по света Honda Civic вече има своето изцяло ново десето поколение. Да, колата определено е изцяло нова, въобще не си прилича с предишните представители (да не говорим с двувратката от далечната 1972 г., когато се появи на бял свят) и изглежда адски готино. Въпреки че като размери е колкото премиум модела

Отложиха мача на Григор в Ню Йорк заради дъжд

https://offnews.bg//tenis/otlozhiha-macha-na-grigor-v-niu-jork-zaradi-dazhd-663921.html

Двубоят на най-добрия ни тенисист Григор Димитров от първия кръг на US Open срещу чешкия квалификант Вацлав Шафранек ще се изиграе днес.

Поставеният под №7 в схемата българин трябваше тази нощ да се изправи срещу чеха в последния четвърти двубой на третия по големина корт "Грандстенд".

Дъждът в Ню Йорк обаче обърка сериозно програмата и мачовете извън централния корт "Артър Аш Стейдиъм" бяха отложени за сряда.

Григор ще изиграе мача си с Шафранек отново на "Грандстенд", но този път мачът е втори за деня на този корт и ще започне веднага след доиграването на срещата между поставения под №6 австриец Доминик Тийм и австралиеца Алекс де Мино.

Тийм води в резултата с 6:4, 6:1, 1:0 и е само на сет от победата. Това значи, че мачът на Григор може да започне около 19 часа българско време.

В един от малкото приключили мачове днес, двукратният шампион Рафаел Надал (Испания) победи сърбина Душан Лайович под покрива на "Артър Аш Стейдиъм" със 7:6 (8:6), 6:2, 6:2.

От турнира сензационно отпадна шампионката при дамите Анжелик Кербер. Германката загуби с 3:6, 1:6 от 19-годишната японка Наоми Осака.

"Харви" счупи рекорд за валежи, наводненията се разрастват сред 6 млн. души

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/30/3033046_harvi_schupi_rekord_za_valeji_navodneniiata_se/?ref=rss


Тропическата буря "Харви" е предизвикала толкова силни валежи, че контролен пункт в Хюстън отчита 125.3 литра на квадратен метър от петък до днес. Ако тези предварителни данни се потвърдят, това ще е нов рекорд за континенталната част на САЩ.<br /><br />Ветровете на "Харви", който връхлетя Хюстън като ураган от четвърта категория, бързо отслабнаха, но бурята се движи много бавно и това е една от причините в района да вали толкова много. На 14 пункта в Южен Тексас...

Анев: Надявам се да продължа и след олимпиадата в Пьончан

https://www.24chasa.bg/sport/article/6415994

Анев: Надявам се да продължа и след олимпиадата в ПьончанСветовното първенство по летен биатлон бе част от подготовката за олимпийските игри в Пьончан в началото на следващата година. Тренирам упорито и се старая да работя добре. Надявам се да продължа кариерата си и след олимпиадата в Пьончан. Това казва пред руски медии българският топбиатлонист Красимир Анев.

За дарената къща, в която е живял Ботев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6415885

За дарената къща, в която е живял БотевЗащо толкова години никой в България не се е сетил да я спаси Имал пари бол, дал ги! Вероятно и така ще реагират мнозина, когато разберат, че един българин е купил със свои средства къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка в Южна Украйна. И не само това - ще я дари скоро на България.

Надал започна трудно, но набра скорост за трисетова победа на старта на US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/30/3033050_nadal_zapochna_trudno_no_nabra_skorost_za_trisetova/?ref=rss


Един от големите фаворити на US Open - Рафаел Надал, започна успешно в турнира и вече е във втория кръг. Испанецът се наложи със 7:6 (6), 6:2, 6:2 срещу Душан Лайович.<br /><br />Сърбинът постави съперника си пред предизвикателство в първия сет, като беше близо до успеха. Надал успя да отговори подобаващо и след това набра скорост, за да спечели след 2.20 часа.<br /><br />Заради дъжда в Ню Йорк мачът на централния корт се игра под спуснат покрив. "Това е едно от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване