Цитат на деня: Триумфът на Бойко Борисов във външната политика

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/08/30/3033166_citat_na_denia_triumfut_na_boiko_borisov_vuv_vunshnata/?ref=rss


"Триумфът на Бойко Борисов във външната политика."<br /><br />Това каза вицепремиерът Валери Симеонов ("Обединени патриоти") в интервю за Би Ти Ви, докато изброява свършеното от третия кабинет "Борисов". Ето целия му отчет:<br /><br />"За стоте дни десет неща съм си записал, които правителството направи: доходите - вдигнахме пенсиите, трета година удържаме цената на тока без промяна; административната тежест; съвместната работа на...

Близо 1,5 милиона лева оставили туристи в търновските хотели за юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416681

Близо 1,5 милиона лева оставили туристи в търновските хотели за юни1 430 000 лв. приходи от нощувки във Велико Търново за юни или с 24.1% повече в сравнение със същия месец на 2016 г., сочат данните на бюро "Статистически изследвания". Приходите от чужденци нарастват с 40.4%, а тези от български граждани - с 14.5%. Най-голяма част (48%) от реализираните приходи от нощувки през месеца в областта са постъпили в

Взрив в афганистанския град Джелалабад взе жертви

https://www.actualno.com/asia/vzriv-v-afganistanskija-grad-djelalabad-vze-jertvi-news_630541.html

Близо до дома на афганистанския депутат Захир Кадир в източния град Джелалабад се взриви атентатор самоубиец, предаде телевизионният канал „Толо нюз” като се позовава на губернатора на провинция Нангархар. Губернаторът съобщава, че преди взрива е била открита стрелба по двама охранители на Кадир, след което единият нападател активирал експлозивите, с които бил опасан. Другият е бил застрелян. Двамата охранители са загинали. Според очевидци, след взрива също е имало изстрели.

Знаменитости даряват средства на пострадалите при урагана Харви, Сандра Бълок дари 1 милион долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6416604

Знаменитости даряват средства на  пострадалите при урагана Харви, Сандра Бълок дари 1 милион долараРиалити кланът Кардашиян дари обща сума от 500 000 долара за възстановителна дейност след урагана Харви, присъединявайки се към знаменитости като Сандра Бълок, Дженифър Лопес, Дуейн "Скалата" Джонсън и Кевин Харт, предоставили средства за подпомагане на пострадалите от природното бедствие, предаде Ройтерс. "Хюстън, молим се за теб.

576 сигнала за деца в риск са подадени в "Социалните" във Варна за първото шестмесечие

http://www.moreto.net/novini.php?n=358488

576 сигнала за деца в риск са постъпили в Дирекция „Социално подпомагане” във Варна за първото шестмесечие на 2017 година. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Варна.

SPRINTERS OLYMPICS БЪЛГАРИЯ – СПОРТНА ЕМОЦИЯ СРЕД ПРИРОДАТА

https://pressbulgaria.com/m/52QJN6WG.html

Вярваме, че човек е щастлив, когато е сред природата. Затова Ви каним да се включите в мини олимпиада за непрофесионалисти в 4 спорта – скандинавско ходене, бягане, планинско колоездене, състезание с лодки, която ще се проведе на територията на Природен парк „Българка“. Спортовете и трасето са полезни, достъпни и подходящи за всяка възраст. Чудесен повод да бъдем заедно, да се посмеем с приятели и да поспортуваме. Квалификацията за мини олимпиадата е в Габрово (местността Узана), а финалът е в гр. Понза - Италия 2018г. Десет от всички финиширали, ще бъдат избрани на случаен принцип, да се включат във финалната олимпиада, с поети всички разходи по пътуването, настаняване и храна за 5 дни в град Понза, през 2018 г. За всеки участник ще има подарък, а за първите трима от дисциплина купи и медали. Програмата за квалификацията в България, включва: МЕСТНОСТ ГАЧЕВЦИ в гр. Габрово – Синкевица Състезание с лодки Дата: 02.09.2017 г. Регистрация: 10:00 ч. Начало: 11 ч. Възрастови ограничения от 18 до 105 г. МЕСТНОСТ УЗАНА Дата : 23.09.2017 г. Регистрация: от 10:00 до 11:15 ч. Бягане – Начало 11:30 ч. Скандинавско ходене - Начало 12:30 ч. Планинско колоездене – Начало 13 ч. Възрастови ограничения - от 18 до 105 г. За всички на възраст над 60 години ще има специални подаръци. Можете да заявите участие на страницата: http://sprinters.eucenter.net или да се присъедините към събитието във facebook: https://www.facebook.com/events/494937820857048. Събитието в България, е организирано от Фондация „Европейски център за иновации, образование, наука и култура“ – Габрово, и ПП „Българка“. Спринтерс Олимпикс е част от проект Спринтерс, съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз Наред с всички ползи, които спортът носи за здравето, още по-важен е контактът с природата. Елате и се забавлявайте с нас. Ние Ви очакваме!

Севлиево минава на воден режим заради сушата

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/08/30/3033189_sevlievo_minava_na_voden_rejim_zaradi_sushata/?ref=rss


В община Севлиево се въвежда режим на водата заради засушаването и намаления дебит на водоизточниците, съобщи местната администрация. Забранява се ползването на питейна вода за напояване.<br /><br />Засега режимът ще засяга околните села, а в града налягането по водопреносната мрежа ще бъде намалявано между 23 и 5 часа и високите етажи на сградите ще имат нарушено водоснабдяване, съобщава местното ВиК дружество "Бяла".<br /><br />В четири села от общината -...

Гръцки министър: Пожарите на Закинтос са дело на подпалвачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416689

Гръцки министър: Пожарите на Закинтос са дело на подпалвачиДесетките горски пожари, които нанесоха сериозни щети на гръцкия остров Закинтос, са дело на подпалвачи, заяви министърът за за защита на гражданите Никос Тоскас, цитиран от в. "Катимерини" и БТА. Той изрази предположение, че подпалвачите може би се опитват да освободят пространство за "хотели на места, където в момента има гори", и добави,

Менда Стоянова: Започваме с нова такса смет - който прави боклука, трябва да плаща

https://offnews.bg//ikonomika/menda-stoianova-zapochvame-s-nova-taksa-smet-kojto-pravi-bokluka-t-663942.html

ГЕРБ започва още следващата седмица работа със Закона за местните данъжи и такси, като се предвижда да се обсъди новия начин за определяне на такса "Смет" - за фирми и граждани. Това обяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. 

"Трябва да се намери златното сечение между интересите и това, което трябва да се спазва - основното правило е, че замърсителят трябва да поеме тежестта. Трябва да се съобразяваме със справедливостта - в момента бизнесът поема основната тежест, без да генерира битов отпадък, от друга страна трябва да се търси социална поносимост, за да може обикновеният човек да я плати и да няма срив в приходите на общината", обясни Стоянова. 

Тя добави, че новият политически сезон започва с малки промени на данъчните закони, но само в тяхното усъвършенстване - но без промени на ставките. Няма да има промяна в данъците, които плащат хората.

„По темата с намаляване на административната тежест се работи сериозно, предстоят промени в закони и подзаконови нормативни актове“, коментира Менда Стоянова.

„Към края на месец юли - приходите в хазната са повече от заложените - с над 6%. За второ тримесечие ръстът на БВП е 3.6%. Второто тримесечие спрямо първото ръстът е 0.9%. Очаквам този ръст да се запази и до края на годината“, заяви тя. „Нулев или положителен баланс ще означава липса на кредити. Половин година ще слушате спекулациите на опозицията, за това как ще разпределяме излишъка в бюджета“, уточни председателят на бюджетната комисия.

За секторите и увеличението на парите Менда Стоянова коментира:

От догодина още 20-25% ще бъдат увеличени учителските заплати. За три години те ще бъдат удвоени.

Предвиждат се цялостни инвестиции в образование - в материална база и съвременни форми на обучение.

В сектор „Сигурност“ ще се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите. Там предвиденият разход е основно в техника, макар че министърът на отбраната и този на МВР говорят и за заплати - ще се прави ванализ и ще се види каква е възможността за увеличаване на техните заплати, защото има други бюджетни случжители, които се нуждаят от ръст на заплатите. 

Нужда от повишение на заплатите има в секторите социална политика и култура. "Ниски са заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата - музеи, библиотеки, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма“, каза Менда Стоянова. 

Гледат мярката за неотклонение на пастира, запалил гората в Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416694

Гледат мярката за неотклонение на пастира, запалил гората в ПиринСъдът в Благоевград днес ще заседава по искането на прокуратурата за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на пастира, запалил огромния пожар в Пирин. 30-годишният Костадин Митев бе арестуван и обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост. Миналия четвъртък той извел на водопой стадо говеда, които се разбягали.

Такса смет ще се повиши, но поносимо, увери Менда Стоянова

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/30/3033161_taksa_smet_shte_se_povishi_no_ponosimo_uveri_menda/?ref=rss


Идната седмица парламентарната бюджетна комисия ще започне с обсъждането на промени в Закона за местните данъци и такси, които предвижват промяна във формулата за определяне на такса смет. Това съобщи пред БНТ председателят на комисията Менда Стоянова.<br /><br />Тя даде да се разбере, че таксата ще поскъпне за гражданите, защото сега тежестта се поема изцяло от бизнеса, което е несправедливо. В същото време увери, че ще се търси социална поносимост без да се допуска срив в...

30 години от феноменалния скок на Стефка Костадинова

https://www.actualno.com/moresport/30-godini-ot-fenomenalnija-skok-na-stefka-kostadinova-news_630539.html

Днес се навършват точно 30 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 г., по време на Световното първенство по лека атлетика зрит

Американският представител в ООН: Целият свят е срещу Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416671

Американският представител в ООН: Целият свят е срещу Пхенян Съветът за сигурност на ООН осъди най-категорично новото ракетно изпитание на Северна Корея, предадоха световните агенции. Съветът призовава всички страни членки на ООН да спазват стриктно и изцяло резолюциите на организацията, в това число и тези, налагащи икономически санкции на Северна Корея, се казва в изявление,

Руснаци теглят бързи кредити с лихва 600% годишно, за да изпратят децата си на училище

http://frognews.bg/news_141159/Rusnatsi-tegliat-barzi-krediti-s-lihva-600procenta-godishno-za-da-izpratiat-detsata-si-na-uchilishte/

След като доходите на населението в Русия намаляват 38 месеца подред, в навечерието на учебната година много руски семейства са принудени да взимат пари назаем от роднини или от фирми за бързи кредити необходимите им суми.

Севернокорейци маршируват на "Би Джийс"? Изненадващо подходящо (ВИДЕО)

http://clubz.bg/57758-severnokorejci_marshiruvat_na_bi_djijs_iznenadvashto_podhodqshto_video

Напрежението между Северна Корея и останалия свят, особено САЩ, е сред най-сериозните теми в световните новини в момента. Затова и не е учудващо, че веднага става повод за хумор.

YouTube канал публикува монтаж на маршируващи севернокорейски войници на фона на Stayin' Alive на "Би Джийс". Песента съвпада с маршовата стъпка - друго не може да се каже, трябва да се види:

Любопитно е, че въпреки лековатия тон, хитът на автралийско-британските диско-звезди е всъщност доста сериозен. Твърди го Робин Гибс, автори и изпълнител:

"Става дума за оцеляване по улиците на Ню Йорк, и текстът казва наистина това."

Британската сърдечна фондация препоръчва хората, които учат сърдечен масаж, да го правят на ритъма на песента. Изследване е доказало, че 104-те удара в минута на песента са идеални за това човек да стои в оптималните 100-120 компресии на гръдния кош.

Експерт: Групирането на плажовете не прави продукта ни по-конкурентоспособен

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ekspert-grupiraneto-na-plajovete-ne-pravi-produkta-ni-po-konkurentosposoben-245754/

Необходимо е регламентиране на специален статут за курортите ни, за да се създаде ред в тях, каза проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара

Германските служби предупредиха за опасност от атентати в жп транспорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416613

Германските служби предупредиха за опасност от атентати в жп транспортаЖелезопътният транспорт в западните държави е изложен на потенциална опасност от терористични атаки, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус. Според Федералната криминална полицейска служба на Германия влаковете все повече попадат в полезрението на радикалните ислямисти като потенциални

Актриса ще се омъжва за най-известния затворник във Великобритания

http://www.barometar.net/89442/

Годеницата на най-известния и жесток затворник на Великобритания Пола Уилямсън иска да има дете от него, след като се венчаят, съобщава в. „Метро“. Тридесет и седем годишната Пола, която е актриса от английския сериал „Коронейшън стрийт“, неотдавна заяви, че е приела предложението на Чарлз Бронсън да се омъжи за нея. Това ще бъде третият брак […]

Менда Стоянова: През 2018 г. ще увеличим учителските заплати с още 20-25%

http://www.moreto.net/novini.php?n=358486

През новия политически сезон ни очаква напрегната работа - сериозен дебат по темата за местните данъци и такси, промени в Наказателния кодекс и др. Това каза председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в студиото на "Денят започва".

Преглед на икономическите теми в печата, 30 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-30-август_l.a_i.748346_at.1.html

"Cъдийĸaтa, ocъдилa coчeния зa ĸoĸaинoв ĸpaл Eвeлин Бaнeв-Бpeндo, пoeмa дeлoтo зa EBH" Tpaйĸoв, Дянĸoв и Πpoĸoпиeв бяxa дaдeни нa cъд caмo 8...

Нова сензация на US Open: шампионката Кербер отпадна още в първия кръг

https://offnews.bg//tenis/nova-senzatcia-na-us-open-shampionkata-kerber-otpadna-oshte-v-parvia-663936.html

Нова сензация предложи дамския турнир на US Open. След като откъснатата за повече от година от тениса заради наказание за допинг и контузии Мария Шарапова изхвърли световната №2 Симона Халеп от турнира от Големия шлем, от него отпадна и шампионката от 2016 година - Анжелик Кербер.

Бившата №1 в света и шеста поставена в турнира германска левичарка Кербер претърпя сензационно поражение от 19-годишната японка Наоми Осака (№45 в световната ранглиста). Осака я победи в два сета с 3:6, 1:6. 

В същото време Мадисън Кийс преодоля първия кръг, след като срази с 6:3, 7:6 (8:6) белгийката Елис Мертенс. Съперничка на Кийс във втори кръг ще бъде победителката от отложения заради дъжд мач между Татяна Мария и Ашли Кратсър.

Големите фаворити при мъжете Рафаел Надал и Роджър Федерер не допуснаха изненади, макар и да започнаха трудно.

Световният №1 и двукратен шампион на US Open Рафаел Надал започна с трисетова победа участието си.

В първия кръг 31-годишният левичар надигра със 7:6 (6), 6:2, 6:2 сърбина Душан Лайович.

Носителят на 15 титли от "Големия шлем" имаше проблеми в първия сет, в който дори изоставаше с 3:5, но след края на първата част без особени трудности се справи със своя съперник.

Световният номер 3 Роджър Федерер пък започна участието си с трудна петсетова победа над американската надежда Франсис Тиафо, който е 70-и в ранглистата.

След два часа и 37 минути игра швейцарецът се поздрави с успех с 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4 при завръщането си след едногодишно отсъствие от турнира в Ню Йорк.

Други резултати:

Каролина Плишкова – Магда Линет 6:2, 6:1
Наоми Осака – Анджелик Кербер 6:3у 6:1
Рафаел Надал – Душан Лайович 7:6,(6), 6:2, 6:2
Йелена Остапенко – Лара Аруабарена 6:2, 1:6, 6:1
Барбора Стрицова – Мисаки Дой 6:1, 6:3
Янина Викмайер – Лесия Цуренко 6:3у 6:1
Сорана Кърстя – Лесли Керкове 6:1, 6:3

US Open започна със сензация при дамите, мъжете вървят по план

https://offnews.bg//tenis/us-open-zapochna-sas-senzatcia-pri-damite-mazhete-varviat-po-plan-663936.html

Последният за годината турнир от Големия шлем US Open в Ню Йорк започна със сензация при дамите, отложени заради дъжд мачове и без големи изненади в първия кръг при мъжете.

Бившата №1 в света и носителка на трофея за миналата година Анжелик Кербер претърпя сензационно поражение още в първия кръг. Поставената под №6 германска левичарка загуби с 3:6, 1:6 от 19-годишната японка Наоми Осака (№45 в световната ранглиста).

В същото време Мадисън Кийс преодоля първия кръг, след като срази с 6:3, 7:6 (8:6) белгийката Елис Мертенс. Съперничка на Кийс във втори кръг ще бъде победителката от отложения заради дъжд мач между Татяна Мария и Ашли Кратсър.

Големите фаворити при мъжете Рафаел Надал и Роджър Федерер не допуснаха изненади, макар и да започнаха трудно.
Световният №1 и двукратен шампион на US Open Рафаел Надал започна с трисетова победа участието си.

В първия кръг 31-годишният левичар надигра със 7:6 (6), 6:2, 6:2 сърбина Душан Лайович.

Носителят на 15 титли от "Големия шлем" имаше проблеми в първия сет, в който дори изоставаше с 3:5, но след края на първата част без особени трудности се справи със своя съперник.

Световният номер 3 Роджър Федерер пък започна участието си с трудна петсетова победа над американската надежда Франсис Тиафо, който е 70-и в ранглистата.

След два часа и 37 минути игра швейцарецът се поздрави с успех с 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4 при завръщането си след едногодишно отсъствие от турнира в Ню Йорк.

Други резултати:

Каролина Плишкова – Магда Линет 6:2, 6:1
Наоми Осака – Анджелик Кербер 6:3у 6:1
Рафаел Надал – Душан Лайович 7:6,(6), 6:2, 6:2
Йелена Остапенко – Лара Аруабарена 6:2, 1:6, 6:1
Барбора Стрицова – Мисаки Дой 6:1, 6:3
Янина Викмайер – Лесия Цуренко 6:3у 6:1
Сорана Кърстя – Лесли Керкове 6:1, 6:3

"Дачия" ще представи новия "Дъстър" на автосалона във Франкфурт

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/08/30/3033172_dachiia_shte_predstavi_noviia_dustur_na_avtosalona_vuv/?ref=rss


"Дачия" ще представи второто поколение на кросоувъра си "Дъстър" на автосалона във Франкфурт на 12 септември, съобщиха от компанията. Обещанията са автомобилът да има модерен дизайн, да е все така функционален, да вози по-комфортно и да е снабден с много допълнителни функции.<br /><br />За момента са пуснати само компютърно генерирани илюстрации на бъдещия "Дъстър". От първото поколение на модела са продадени над 1 млн. броя в цял свят.<br...

АЕЖ-България: Какво стана с конкурса за мястото на Божидар Димитров?

http://clubz.bg/57757-aej_bylgariq_kakvo_stana_s_konkursa_za_mqstoto_na_bojidar_dimitrov

Снимка БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти в България изрази възмущение от поредната проява на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. В отговор на въпрос на "Дневник" за преместването на църква в двора на музея и дали това няма да доведе до унищожаване на паметници, Димитров казва:

"Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение на паметници."

АЕЖ-България определя това като "крайно непристойно държание".

"Подобно отношение не би правило чест на никого, но още по-сериозно е, когато става дума за ръководител на държавна институция в професионалните му отношения с медиите. Работата на журналистите е да задават въпроси, а на овластените – да отговарят на тях", се казва в позицията.

АЕЖ-България припомня, че усещането за недосегаемост у Божидар Димитров си има обяснение, защото той от 16 години е на този пост:

"И тъй като нашата асоциация е съставена от журналисти и за нас е естествено да задаваме въпроси, се обръщаме към Министерството на културата, принципал на Националния исторически музей, със следното питане: „Какво се случи с конкурса за директор на НИМ? Припомняме, че такъв конкурс беше обявен в началото на годината, а срокът за подаване на кандидатури изтече на 22 март. Защо пет месеца по-късно конкурсът не е приключил и не се споменава нищо на тази тема?"

 

Предлагаме ви пълния текст на позицията без редакторска намеса:

Асоциацията на европейските журналисти – България е възмутена от отношението на директора на Националния исторически музей, проф. Божидар Димитров към журналистката от Дневник Ана Благова. 
Според публикация в медията, Димитров си е позволил крайно непристойно държание спрямо Благова, в отговор на зададен от нея въпрос. Подобно отношение не би правило чест на никого, но още по-сериозно е, когато става дума за ръководител на държавна институция в професионалните му отношения с медиите. Работата на журналистите е да задават въпроси, а на овластените – да отговарят на тях. Въпросът на Благова е напълно професионален и отговаря на обществения интерес – опазване на културното наследство. Да се обижда журналистът е равносилно на обида към цялото общество и освен за безпардонност, говори и за усещане за недосегаемост.

Това усещане у Димитров, който от 16 години е несменяем на поста, очевидно има своите мотиви. И тъй като нашата асоциация е съставена от журналисти и за нас е естествено да задаваме въпроси, се обръщаме към Министерството на културата, принципал на Националния исторически музей, със следното питане: „Какво се случи с конкурса за директор на НИМ? Припомняме, че такъв конкурс беше обявен в началото на годината, а срокът за подаване на кандидатури изтече на 22 март. Защо пет месеца по-късно конкурсът не е приключил и не се споменава нищо на тази тема?

Надяваме се на извинение от проф. Божидар Димитров лично към Благова, към читателите на Дневник и към всички данъкоплатци, които му плащат заплатата. Очакваме и отговор от Министерството на културата. В интерес на всички е никой да не се смята за недосегаем и да не си позволява подобна арогантност с журналисти.

Отново части от столицата остават без вода

http://www.cross.bg/voda-sofiiiska-chasa-1553501.html

/КРОСС/ На 31 август 2017 г. (четвъртък), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Сливница" жк. „Зона Б-3", се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:по бул. „Сливница" от ул. „Антим I" до бул. „Христо Ботев" по ул. „Софроний Врачански" от бул. „Сливница" до ул. „Св. Св. Кирил и Методий" При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Антим I" ъгъла с ул. „Св. Св. Кирил и Методий" .След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода" живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.На 31 август 2017 г. (четвъртък), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Живко Николов" кв. „Подуене" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:по ул. „Живко Николов" от ул. „Каймакчалан" до ул

Шокираща некомпетентност на полицията според юрист

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/shokirashta-nekompetentnost-na-policiiata-spored-iurist-6073201

Така адвокат Михаил Екимджиев коментира съставянето на акт за нарушение на жена, избутана от черен джип на магистрала „Тракия”

Олимпийски лекоатлет бе намерен мъртъв в басейн в САЩ (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6416526

Олимпийски лекоатлет бе намерен мъртъв в басейн в САЩ (Видео)Олимпийският лекоатлет на средно разстояние Дейвид Торънс е намерен мъртъв в плувен басейн в Скотсдейл, Аризона, пише "Дейли мейл" 31-годишният мъж е пристигнал в Аризона преди няколко седмици, за да тренира. Торънс е бил намерен мъртъв в басейна на хотел. Все още не е ясна причината за смъртта, полицията разследва случая.

Чудотворна икона на Божията Майка “Одигитрия Байталска” изложена за поклонение в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0JuL561FAZU/

image-0-02-05-77c979c3076d040ade8746c33029ddf61b626edd3a75a04a1f7744b4e57268fe-vЧудотворната икона с образа на Божията Майка Пресвета Богородица “Одигитрия Байталска” е изложена за поклонение в манастир “Св. Георги Победоносец” до 31.08, а на 1.09. и 2.09 в храм Св. Рождество Богородично в гр. Поморие.

Оригиналът на чудотворната икона на Божията Майка “Одигитрия Байталска” се съхранява в манастира “Рождество на Света Богородица” в село Байтал, Одеска област, Украйна.
Чудотворната икона помага на страдащите, на семейства, които искат да имат деца, за връщане на синовете и дъщерите при семействата им и за успешно приключване на съдебни спорове.

Учени обявиха: Захарта е наркотик

//dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-obiaviha-zaharta-e-narkotik-2045219

Учени от Института за сърцето в Сейнт Люк, САЩ откриха, че захарта предизвиква пристрастяване и е наркотично средство, подобно на кокаина, съобщи в. "Гардиън".

Бурята Харви връхлетя щата Луизиана

//dariknews.bg/novini/sviat/buriata-harvi-vryhletia-shtata-luiziana-2045216

Бурята Харви се върна обратно на сушата и връхлетя западно от Камерън, щата Луизиана, но очакванията са, че постепенно ще отслабва, докато се придвижва на север, съобщи Националният център на САЩ за ураганите, цитиран от Асошиейтед прес.

Кола блъсна 73-годишен, настанен е в болница с комоцио в Ямбол

https://www.24chasa.bg/region/article/6416567

Кола блъсна 73-годишен, настанен е в болница с комоцио в ЯмболВъзрастен пешеходец е блъснат от автомобил в Ямбол, съобщиха от ОДМВР - Ямбол, предаде "Фокус". На 29 август, около 18.00 часа, на ул. „Граф Игнатиев“ джип, управляван от 41-годишна жена, при движение от ул. "Надежда", след завой на кръстовището наляво по ул. "Граф Игнатиев", блъснал пресичащия платното за движение 73-годишен пешеходец.

Започва строежът на Струма от Благоевград до Крупник (снимки)

https://offnews.bg//ikonomika/zapochva-stroezhat-na-struma-ot-blagoevgrad-do-krupnik-snimki-663941.html

Изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от магистрала „Струма“ стартира утре. 

Символичната първа копка на обекта ще бъде направена до Благоевград, където завършва лот 2 от автомагистралата, съобщи АПИ. На церемонията ще присъстват министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов, народни представители, кметове и др. 

Пътен възел „Благоевград-Юг" при км 0+090 (връзката на път Е-79 с АМ „Струма, лот 3.1) с мост над р. Струма.

Общата дължина на лот 3.1 от АМ „Струма“ е 12,6 км. Изпълнител е ДЗЗД „АМ СТРУМА 3.1“ с водещ съдружник в дружеството „Агромах“ ЕООД и партньори: „Пътища Пловдив“ АД, „Хидрострой“ АД, „Пътища Пловдив Груп“ ЕООД, „АБ“ АД и „Алве Консулт“ ЕООД. Стойността на договора е 139 021 499.92 лв. без ДДС.

Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „СН АМ Струма Лот 3.1“, в което участват: МОТТ МАКДОНАЛД ЛИМИТИД, Великобритания; „Трансконсулт-БГ“ ООД и „Тест Консултинг“ ООД. Техният договор е за 1 695 249.00 лв. без ДДС. 

Надлез при км 365+400 и част от кръговото на пътен възел „Благоевград-Юг".

Общата дължина на АМ „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Автомагистралата е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава трафикът за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Със средства от ОП „Транспорт“ 2017-2013 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ изгради общо 69 км от АМ „Струма“ в отсечките Долна Диканя – Дупница /16,78 км/, Дупница – Благоевград /37,48 км/ и Сандански – Кулата /14,7 км/.

С финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. продължава строителството и на останалата част от трасето.

Започва строежът на Струма от Благоевград до Крупник

https://offnews.bg//ikonomika/zapochva-stroezhat-na-struma-ot-blagoevgrad-do-krupnik-663941.html

Изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от магистрала „Струма“ стартира утре. 

Символичната първа копка на обекта ще бъде направена до Благоевград, където завършва лот 2 от автомагистралата, съобщи АПИ. На церемонията ще присъстват министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов, народни представители, кметове и др. 

Общата дължина на лот 3.1 от АМ „Струма“ е 12,6 км. Изпълнител е ДЗЗД „АМ СТРУМА 3.1“ с водещ съдружник в дружеството „Агромах“ ЕООД и партньори: „Пътища Пловдив“ АД, „Хидрострой“ АД, „Пътища Пловдив Груп“ ЕООД, „АБ“ АД и „Алве Консулт“ ЕООД. Стойността на договора е 139 021 499.92 лв. без ДДС.

Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „СН АМ Струма Лот 3.1“, в което участват: МОТТ МАКДОНАЛД ЛИМИТИД, Великобритания; „Трансконсулт-БГ“ ООД и „Тест Консултинг“ ООД. Техният договор е за 1 695 249.00 лв. без ДДС. 

Общата дължина на АМ „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Автомагистралата е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава трафикът за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Със средства от ОП „Транспорт“ 2017-2013 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ изгради общо 69 км от АМ „Струма“ в отсечките Долна Диканя – Дупница /16,78 км/, Дупница – Благоевград /37,48 км/ и Сандански – Кулата /14,7 км/.

С финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. продължава строителството и на останалата част от трасето.

Основните ремонти в София ще приключат преди началото на учебната година

https://www.actualno.com/sofia/osnovnite-remonti-v-sofija-shte-prikluchat-predi-nachaloto-na-uchebnata-godina-news_630535.html

От Столична община предвиждат основните ремонти в София да приключат преди началото на учебната година. „Към момента движението във всички точки, в които се извършват ремонтни дейности, е спокойно. Въпреки това полагаме усилия те да се завършват възможно най-скоро, за д

Велиико Търново кани на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите

https://www.24chasa.bg/region/article/6416542

Велиико Търново кани на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятитеКолоритен тридневен есенен празник ще има прочутата Улица на занаятите във Велико Търново от 22-ри до 24-ти септември. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и тази година ще се съчетае с Фестивал на занаятите, предлагайки на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма.

Експерт: Пиенето на кафе удължава живота

http://frognews.bg/news_141158/Ekspert-Pieneto-na-kafe-udaljava-jivota/

Кафето е напитката, без която много хора не могат рано сутрин. Оказва се обаче, че освен, че ни събужда, кафето може да удължи живота ни.

Менда Стоянова: Приходите в хазната са повече от заложените

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/menda-stoianova-prihodite-v-haznata-sa-poveche-ot-zalojenite-245752/

Догодина няма да има промяна в данъците, ще търсим социална поносимост за такса „Смет“, обясни председателят на бюджетната комисия в парламента

Кантарджиев: Лятото мина без вирусни инфекции, няма риск от коксаки у нас

https://www.actualno.com/society/kantardjiev-ljatoto-mina-bez-virusni-infekcii-njama-risk-ot-koksaki-u-nas-news_630534.html

Няма риск от коксаки в България, вирусът е познат от десетилетия, но нашумя сега, защото стотици руснаци се оказаха болни в началото на август. Това заяви шефът на Центъра по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев по БНТ. Той обясни, че коксаки причинява висока темпе

9 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=358485

9 катастрофи са посетени и обслужени от екипи на „Пътна полиция” във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите в града няма пострадали граждани, допълниха от полицията.

Транссексуални ще могат да останат в армията на САЩ. Засега...

http://clubz.bg/57756-transseksualni_shte_mogat_da_ostanat_v_armiqta_na_sasht_zasega

Транссексуалните, които в момента служат в американската армия, ще могат да останат на постовете си засега, обяви военният министър Джеймс Матис. Той заяви, че ще реши окончателно едва след като бъдат публикувани резултатите от проучване на рисковете, което ще бъде проведено от експерти по сигурността и отбраната.

През миналата седмица президентът Доналд Тръмп подписа меморандум, който връща забраната трансджендъри да служат във въоръжените сили, отменена от предшественика му Барак Обама през 2016 г.

Матис трябваше да реши дали тези, които вече са войници, могат да останат на постовете си.

"След като експертният панел обяви препоръките си и след като се посъветвам с министъра на вътрешната сигурност, ще дам съвет на президента относно прилагането на неговата политика", заяви Матис. "Междувременно сегашната политика по отношение на настоящите военнослужещи ще остане в сила."

Според меморандума на Тръмп, който последва серия от публикации в туитър през миналия месец, Матис трябва да предложи план за прилагането на забраната до 21 февруари следващата година. 
Матис ще даде и други препоръки, "включително всички необходими междинни корекции на процедурите, за да се гарантира бойната готовност на армията до публикуване на окончателна политика по този въпрос".

Освен забраната за наемане на транссексуални в армията меморандумът забранява държавно финансиране на операции за промяна на пола, освен ако не са необходими за защита на здравето на човек, който вече е започнал процедурите.

Активисти за правата на транссексуалните обявиха, че ще оспорват решението на президента в съда.

Транссексуални ще могат останат в армията на САЩ. Засега...

http://clubz.bg/57756-transseksualni_shte_mogat_ostanat_v_armiqta_na_sasht_zasega

Транссексуалните, които в момента служат в американската армия, ще могат да останат на постовете си засега, обяви военният министър Джеймс Матис. Той заяви, че ще реши окончателно едва след като бъдат публикувани резултатите от проучване на рисковете, което ще бъде проведено от експерти по сигурността и отбраната.

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп подписа меморандум, който връща забраната трансджендъри да служат във въоръжените сили, отменена от предшественика му Барак Обама през 2016 г.

Матис трябваше да реши дали тези, които вече се войници могат да останат на постовете си.

"След като експертният панел обяви препоръките си и след като се посъветвам с министъра на вътрешната сигурност, ще дам съвет на президента относно прилагането на неговата политика", заяви Матис. "Междувременно, сегашната политика по отношение на настоящите военнослужещи ще остане в сила."

Според меморандума на Тръмп, който последва серия от публикации в туитър миналия месец, Матис трябва да предложи план за прилагането на забраната до 21 февруари следващата година. 
Матис ще даде и други препоръки, "включително всички необходими междинни корекции на процедурите, за да се гарантира бойната готовност на армията до публикуване на окончателна политика по този въпрос."

Освен забраната за наемане на транссексуални в армията, меморандумът забранява държавно финансиране на операции за промяна на пола, освен ако не са необходими за защита на здравето на човек, който вече е започнал процедурите.

Активисти за правата на транссексуалните обявиха, че ще оспорват решението на президента в съда.

Менда Стоянова: Такса смет ще се повиши, но поносимо

http://clubz.bg/57755-menda_stoqnova_taksa_smet_shte_se_povishi_no_ponosimo

Менда Стоянова

Нов начин за определяне на такса "Смет" за фирмите и гражданите ще обсъди следващата седмица ГЕРБ в рамките на Закона за местните данъци и такси, обяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. 

"Основното правило е, че замърсителят трябва да поеме основната тежест. Трябва да се съобразяваме със справедливостта - в момента бизнесът поема основната тежест, без да генерира битов отпадък, а от друга страна трябва да се търси социална поносимост, за да може обикновеният човек да я плати и да няма срив в приходите на общината", отбеляза Стоянова. 

В правителствения проект, одобрен от работодателите и синдикатите, се предвижда таксата да се определя според количеството отпадъци. Промените предвиждат тя да се плаща за три услуги - събиране и транспортиране на битовите отпадъци, третирането им и поддържане на чистотата на територията за обществено ползване в населени места.

Новият политически сезон ще започне с усъвършенстване на данъчните закони, но без промени на ставките.

„Към края на юли приходите в хазната са повече от заложените с над 6%. За второто тримесечие ръстът на Брутния вътрешен продукт е 3.6%. Ръстът през второто тримесечие спрямо първото е 0.9%, като очаквам той да се запази до края на 2017 г.“, изтъкна Стоянова. 

Тя допълни, че още от догодина учителските заплати ще бъдат увеличени с 20-25%, а за три години те ще бъдат удвоени.


 

Митът за особената връзка между българи и руснаци

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mityt-za-osobenata-vryzka-mezhdu-bylgari-i-rusnaci-6073199

Нещо особено ще трябва да има между България и Русия, че да се вдига толкова много шум. Може и да е имало, но цифрите сочат, че днес вече не е така, пише Иван Бедров в коментар за "Дойче веле"

Wizz Air свали 23 пътници от самолет в София

http://dnes.dir.bg/news/samolet-wizz-air-26311745

23-ма души са били свалени тази сутрин в последния момент преди полета от самолет на нискотарифната авиокомпания Wizz Air, който излетял от София за Лондон.

6-има предполагаеми членове на "Ислямска държава" са арестувани в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416552

6-има предполагаеми членове на "Ислямска държава" са арестувани в ИстанбулЕкипи на турската полиция задържаха шестима предполагаеми членове на групировката "Ислямска държава" при операция в Истанбул, съобщи електронното издание на в. "Сабах", цитирано от БТА. Антитерористичната акция е предприета късно снощи в два истанбулски квартала. Задържаните джихадисти са чужденци. Установено е, че те са планирали атентат.

Американските капиталови пазари приключиха сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Американските-капиталови-пазари-приключиха-сесията-с-ръст_l.a_i.748345_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа приключиха търговията на червена територия, докато американските индекси завършиха с повишения на 29 август, пише...

Шофьор влезе в насрещното, заби се в къща в центъра на Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6416532

Шофьор влезе в насрещното, заби се в къща в центъра на Пловдив (Снимки)39-годишен водач на бус е със счупен крак, след като се вряза с буса си в къща на ул. "Гладстон" в Пловдив. Произшествието е станало около 6 часа. Заради ранния час по тротоара не е имало минувачи и няма други пострадали. Обитателите на жилищната сграда, които са спели, изпаднали в шок. Изпотрошен е прозорецът на приземния етаж,

Сатрапът Ким посреща с равнодушие ругатните на Тръмп

http://clubz.bg/57754-satrapyt_kim_posreshta_s_ravnodushie_rugatnite_na_trymp

“Абсолютното издевателско равнодушие на севернокорейския сатрап Ким към заканите и ругатните на Доналд Тръмп, както и беззъбата резолюция на ООН за пореден път показват, че единственият истински враг, който е в състояние да го обуздае, е самият той”, пише Виторио  Дзукони в италианския в. “Република”.

Изстрелвайки балистична ракета, която прелетя в небето на Хокайдо, най-големия остров в Северна Япония, Ким Чен Ун пое риск, който дори не осъзна, пише авторът.

“Ако този заряд със съмнителна надеждност, каквито са всички от севернокарийския арсенал, би аварирал по време на полета, подобно на ракетата “Скъд” на Саддам Хюсеин, а отломки биха поразили и избили жители на Хокайдо, това би могло да е повод за ответни военни действия”, посочва Дзукони.

В конкретния случай с жертви, случайни или преднамерени, режимът в Пхенян рискува ответна мярка от страна на САЩ и съюзниците им Япония и Южна Корея.

“Червената линия, която не бива да пресича, което е известно и на самия Ким, ако не желае самоубийство – това е агресия, пряка или случайна”, посочва авторът.

Той напомня, че наскоро по полуофициални канали Пекин е уведомил Вашингтон, че за Китай е неприемлива каквато и да е превантивна атака и че единственият начин е да се оказва икономически и дипломатически натиск.

“Горещ конфликт, в който сега е заложена опасност от ядрен сблъсък в Източна Азия, зависи от инстинкта на самите неуравновесени участници в тази драма”, пише Дзукони, но изразява и надежда, че “нито една ракета, изстреляна за развлечение на дребния деспот, няма да падне погрешка или дефект върху някой град”.

Няма българи, пострадали от урагана "Харви", съобщи външното министерство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/30/3033152_niama_bulgari_postradali_ot_uragana_harvi_suobshti/?ref=rss


По информация на Държавния департамент на Съединените американски щати (САЩ), получена в посолството на България във Вашингтон, няма данни за пострадали български граждани в следствие на урагана "Харви", засегнал в най-голяма степен щатите Тексас и Луизиана.<br /><br />Българското дипломатическо представителство проведе телефонни разговори с местните центрове за операции при извънредни ситуации, местния офис на Държавния департамент (гореща линия), както и с представители...

10 села в община Велико Търново са без вода

http://www.cross.bg/voda-vodoprovod-turnovo-1553500.html

/КРОСС/ 10 села в община Велико Търново днес са без вода заради авария на стария етернитов водопровод, от който се водоснабдяват, предава БНР. Т.нар. Севлиевски водопровод, по който се водоснабдяват една трета от селата в община Велико Търново, е морално и материално компрометиран. Етернитовото съоръжение е на повече от 80 години и често аварира, но на този етап не се предвижда да се прави нов водопровод. Отстраняваното на локални аварии в старата столица е причина да няма вода на 9 улици. От ВиК - Йовковци уверяват, че водоснабдяването на селата и в града ще бъде възстановено до края на деня.  

Президентът свиква КСНС за борбата с корупцията

http://clubz.bg/57753-prezidentyt_svikva_ksns_za_borbata_s_korupciqta

Президентът Румен Радев ще свика на 9 октомври 2017 г. заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).  Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Темата на заседанието ще бъде създаване на работещ модел за борба с корупцията. Това е вторият КСНС, свикан от Радев.

И ГЕРБ, и БСП вече имат свои идеи за законови текстове за борба с корупцията. 

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на антикорупционен закон. Според него единен независим антикорупционен орган ще проверява декларациите за имоти и интереси и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. На практика той ще съвмести задълженията на комисията за конфликт на интереси, тази за незаконно придобито имущество, БОРКОР към Министерския съвет, части от Сметната палата и ДАНС.

При установено несъответствие в размер над 5000 лв. органът ще праща материалите на данъчните, а при разминаване с над 20 000 лв. - ще образува проверка на цялото имущественото състояние на лицата.

Ако обаче при проверката се установи, че не могат да бъдат доказани несъответствия между имотите и доходите от над 150 000 лв., веднага на разследвания ще се предявява съдебен иск за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Сигнали могат да се подават и от граждани. За разкриване на незаконно придобито имущество ще се използват и СРС.

От БСП обаче са против създаването на новия орган да стане чрез обединяване на сега съществуващи структури. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че  това представлява опит на изпълнителната власт да овладее новия орган. От БСП смятат, че той трябва да бъде създаден, като се извади от ДАНС дирекцията, която се занимава с борбата с корупцията. Според предложенияра на БСП председателят на новото звено ще се назначава от президента, а членският състав - от парламента с мнозинство от 2/3.

И ГЕРБ, и БСП обаче са единодушни в едно - органът няма да може да работи по анонимни сигнали. Подобна възможност бе заложена в проекта на екипа на вицепремиера Меглена Кунева, който в миналия мандат така и не успя да бъде окончателно приет от парламента.

Очаква се новият закон за борба с корупцията да бъде приет до края на годината, за да може това да бъде отразено в началото на следващата година в мониторинговия доклад на ЕК.

Apple иска да направи iOS по-полезен за компаниите

http://www.investor.bg/softuer/458/a/apple-iska-da-napravi-ios-po-polezen-za-kompaniite-245739/

Американският гигант сключи партньорство с Accenture със специален акцент върху мобилната операционна система

Учени описаха как е възможно да изглеждат извънземните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416533

Учени описаха как е възможно да изглеждат извънземнитеАстробиолози определиха как според тях може да изглеждат извънземните, съобщи Лента, цитиран от БТА. "Акулите и делфините са с подобна форма на тялото, въпреки че имат далечни роднини, някои от които са риби, а други - бозайници. Не бива да се изненадваме, ако видим подобна конвергенция във формата на тялото, когато срещнем живот от други светове",

Apple иска да направи iOS по-полезен на компаниите

http://www.investor.bg/softuer/458/a/apple-iska-da-napravi-ios-po-polezen-na-kompaniite-245739/

Американският гигант сключи партньорство с Accenture със специален акцент върху мобилната операционна система

Валери Симеонов: Триумфът на Бойко Борисов е външната политика

http://www.moreto.net/novini.php?n=358482

Не съм ласкател, но триумфът на Бойко Борисов е външната политика. Това обяви в предаването „Тази сутрин” вицепремиерът Валери Симеонов. Той отчете и много други успехи за 100-те дни управление на кабинета „Борисво 3” – увеличение на пенсиите, административни облекчения, механизъм за задържане на децата в училище, чисто море и др.

”Харви” излял 27 млн. олимпийски басейна над Тексас (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/USA-uragan-potopat-harvi-26311673

Броят на жертвите от тропическата буря Харви, връхлетяла Тексас, достигна 30 души.

Катастрофа на АМ "Струма", движението е само в аварийната лента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416530

Катастрофа на АМ "Струма", движението е само в аварийната лентаВременно движението в участъка 69 - 70 км в посока Благоевград на АМ "Струма" се осъществява само в аварийната лента, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Промяната е поради пътнотранспортно произшествие. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна

Сезонните работници у нас са основно от Украйна

http://econ.bg/Новини/Сезонните-работници-у-нас-са-основно-от-Украйна_l.a_i.748344_at.1.html

Четири пети от сезонните работници в България с разрешения за работа от Агенцията по заетостта, са граждани на Украйна. Това сочат данните на...

Не Русия, радикалният ислям е врагът в момента

http://www.cross.bg/nashite-vrag-rysiya-1553499.html

/КРОСС/ Определянето на постсъветска Русия като основен враг на Запада, докато сунитските ислямски монархии в Близкия изток и ислямистка Турция, в която си проправя път неоосманизма, се смятат за съюзници или приятели, е опасна геополитическа грешка. Основният интерес на Запада и главната мисия на НАТО не е да демонизира режими, които не харесва, като например авторитарната клептокрация на Путин или на други недемократични държави, които не представляват пряка военна заплаха. Основният интерес по-скоро трябва да е да опазим своята земя, море, въздушно пространство и население. Обаче за да постигнем това, трябва да определим кой е „врагът". Във военния и стратегически смисъл на думата, „враг" е онзи, който реално застрашава нашето съществуване в краткосрочен и дългосрочен план, както и нашите интереси, а не просто не споделя нашата представа за демокрация и човешки права. Радикалният ислямизъм отговаря на тази дефиниция, тъй като неговите привърженици целят да заменят нашия начин на живот на Запад чрез антагонистичната теократична система на Шариата (ислямския закон). Това е явно предизвикателство за нашия демократичен, светски ред и за юдейско-християнската цивилизация

Санкционната политика - гарантирано взаимно унищожение

http://www.cross.bg/turgovski-voiini-kitaii-1553498.html

а/КРОСС/ Във военното дело съществува доктрина, наречена „Гарантирано взаимно унищожение" (Mutual assured destruction). Тя гласи, че при избухването на ядрен конфликт между две или повече страни, и атакуващи, и атакувани ще бъдат унищожени. Търговските войни не сe различават особено, освен че се водят на терена на икономиката, където невинаги има ясно очертана фронтова линия и където рискът да настъпи ядрена зима е нищожен. Но това не ги прави по-малко опасни. Санкционната политика За да разберем има ли смисъл от търговските войни и взаимното санкциониране, трябва да разгледаме структурата на съвременната глобална икономика. Истината е, че големите, а дори и средните по размер икономики, са толкова взаимносвързани една с друга, че в наши дни е трудно да си представим тяхното самостоятелно съществуване. Технологичният напредък лежи в основата на тези структурни особености в съвременната икономика. Китайското икономическо чудо не би се случило, ако нямаше пазари за произвежданата китайска продукция. Германия не би била същата, ако не успяваше умело да реализира търговския си излишък. Тогава разумно ли е да вярваме, че една търговска война може да има класически завършек - с победители и победени? Ясно е, че санкционната политика е преди всичко инструмент за въздействие. Не е най-разумният, нито най-ефективният, но все пак е инструмент, който доста пъти е прилаган, въпреки че действието му само по себе си не е гарант за постигане на стратегическите цели

Мъжете с брада имат по-здрава кожа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6416517

Мъжете с брада имат по-здрава кожаХипстърите могат да ликуват - брадатите мъже се радват на по-здрава кожа, тъй като лицевото им окосмяване им осугурява по-добра ултравиолетова защита от слънчевите лъчи, пише в. "Метро", цитиран от БТА. Таблоидът цитира проучване на австралийски специалисти от университета в Куинсланд. То установило,

Детската градина в село Разделна е затворена заради недостиг на деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=358480

Детската градина в село Разделна е затворена заради недостиг на деца. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Белослав инж. Деян Иванов. Мярката се налага във връзка с продължаващата демографска криза в региона. Кметът допълни, че в останалите пет детски градини на територията на общината – три в град Белослав и по една в селата Езерово и Страшимирово, се извършват текущи ремонти и освежаване за новата учебна година.

Звездата на ММА Ронда Раузи се омъжи

https://offnews.bg//izvan-terena/zvezdata-na-mma-ronda-rauzi-se-omazhi-663939.html

Бившата шампионка в смесените бойни изкуства Ронда Раузи се омъжи за приятеля си Травис Браун.

Събитието се е състояло в събота и мина незабелязано покрай Мача на века между колегата й от UFC Конър Макгрегър и боксовата звезда Флойд Мейуедър.

"Какъв прекрасен ден. Тя е перфектна във всяко отношение. Тя ме прави толкова щастлив и е истинската моя половинка.

Обичам те, Ронда Раузи", написа Браун. Шефът на федерацията Дейна Уайт е имал покана, но не се е отзовал заради мача в Лас Вегас.

Публикация, споделена от travisbrownemma (@travisbrownemma) на

90-годишна обикаля света, наричат я Супер Бабушка (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6416491

90-годишна обикаля света, наричат я Супер Бабушка (Галерия)Лена Ерхова е на 90 години, но не преклонната й възраст е най-забележителното в нея. Рускинята от сибирския град Красноярск има близо 50 хил. последователи в инстаграм. Забавлява ги със снимки на пътешествията си по света. Тя вече е обиколила държави, като Тайланд, Виетнам, Домикинаска република, Израел и много други, информира "Профит".

БМВ печели повече от ”Мерцедес” и ”Фолксваген”

http://frognews.bg/news_141157/BMV-pecheli-poveche-ot-Mertsedes-i-Folksvagen/

Интересно проучване на немската консултантска фирма Ernst & Young, поръчано от списание Manager Magazine, внася яснота върху това колко печелят най-големите автомобилни марки в света.

18-годишен е в неврохирургия след среднощна стрелба в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416513

18-годишен е в неврохирургия след среднощна стрелба в Търново18-годишен младеж е ранен в главата при среднощна стрелба във Велико Търново. Пострадалият е в Неврохирургията на областната болница, няма непосредствена опасност за живота му. Около 2,30 часа тази нощ били счупени част от прозорците на апартамент във великотърновския квартал "Зона В", където се била събрала компания.

Скокът във висините на Стефка Костадинова на 30 години

http://www.mediapool.bg/skokat-vav-visinite-na-stefka-kostadinova-na-30-godini-news268622.html

Три десетилетия Стефка Костадинова стои непоклатимо на световния връх в скока на височина. На 30 август, се навършват 30 години от историческия й скок от 209 см – световен рекорд, който остава недостижим и до днес. Височината е преодоляна на световното първенство на олимпийския стадион в Рим през 1987 г. Тогава, едва 22-годишната Костадинова доминира в дисциплината, печелейки победа след победа. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото - Вечния град, времето - точно на световното първенство, пред погледите на милиони зрители по целия свят. Като магия, пише на страницата на Българския олимпийски комитет. Сякаш за да се засили ефекта от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда от един светкавичен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но на зрителите тепърва им предстои до видят след минути нещо също толкова велико, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести вече три десетилетия. За да е всичко като по конец, Стефка прави "скока на живота" си пред очите на своя кумир. Миг след кулминацията на вечерта камерите показват на трибуните сред зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от Москва 1980 г., която аплодира от сърце момичето, което я боготвори. "Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности", казва Стефка Костадинова пред официалния сайт на Българския олимпийски комитет. "Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи, станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров (треньорът й, а в последствие и неин първи съпруг – бел. ред.), с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб "Тракия", на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно - това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите", казва Костдинова. "Тогава на олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см. Емоцията беше толкова силна. Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда - някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти. Много ми се иска - и ще бъде щастлива, ако този рекорд бъде подобрен от българка. И така да си остане наш. Защото точно подобни световни върхове предизвикват респект в останалите. Само така - като побеждаваш и си на върха, печелиш уважение и признание. Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха", казва още примата във високия скок. Царицата в скока на височина Доминацията на Стефка Костадинова в сектора за скок на височина през 80-те и 90-те години на миналия век я превръщат в най-великата в тази дисциплина в царицата на спортовете за всички времена. В кариерата си Стефка Костадинова подобрява общо шест пъти световните рекорди.  Олимпийският връх достига на игрите в Атланта през 1996 г., след като на тези в Сеул през 1988 г. изненадващо остава втора. Костадинова е двукратна световна шампионка на открито от първенствата в Рим през 1987г. и в Гьотеборг през 1995 г. Има и пет титли от шампионати на планетата в зала - Париж ‘85, Индианаполис ‘87, Будапеща ‘89, Торонто ‘93 и Париж ‘97. Костадинова е европейска шампионка от Щутгарт 1986 г. и има четири златни отличия от първенства на Стария континент в зала – Пирея ‘85, Лиевен ‘87, Будапеща ‘88 и Париж ‘97. Победителка е във финала на Световната купа в Канбера ‘85. Първият си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София, а общо в кариерата си записва 197 полета на тази гросмайсторска граница в 130 състезания – нещо непостигано и до днес. Избирана е за спортист № 1на годината в България рекордните четири пъти. Пет пъти е била номер едно спортист на Балканите. През 1996-а е наградена с орден “Стара планина”, първа степен за изключителните й заслуги към Република България. Прекратява състезателната си кариера през 1999 г. и започва работа в управленските структури на спорта като вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика. През същата година е избрана за зам.-председател на Държавната агенция за младежта и спорта, а на 1 август 2001 г. става зам.-министър на спорта в кабинета на Симеон Сакскобургготски. На 11 ноември 2005 г. оглавява Българския олимпийски комитет. Стефка Костадинова е единствената българка удостоена със спортен Оскар, което я нарежда редом до знаменитости като Пеле, Аертон Сена, Марадона, Борис Бекер, Сергей Бубка, Майк Тайсън и Карл Луис. Тя е сред първите приети в Залата на славата на световната атлетика ИААФ. В нейна чест на входа на Олимпийския музей в Лозана е издигната летва с отбелязана височината на световния й рекорд 209 см.   Отмяната на старите рекорди В последните години в лекоатлетическите среди се коментира идеята старите световни рекорди в атлетиката да бъдат премахнати и да се почне от нулата. Предложиха го хора, които никога не са бягали, скачали и хвърляли, които никога не са били подлагани на допинг тестове и не знаят какво е във всеки един момент някой да знае къде се намираш, за да дойде да те провери, коментира Костадинова, която се опълчи на това безумие. Рекордът на Костадинова е един от най-старите в леката атлетика. По-възрастни от него са само пет постижения, но на спортисти, представлявали страни, които днес не съществуват на международната карта. Най-старият рекорд е на Ярмила Кратохвилова на 800 м - 1:53.28 минута, поставен на 26 юли 1983 г., която се състезава под флага на Чехословакия. Другата и голяма съперничка на пистата от онези години легендата Марита Кох от ГДР все още държи световния рекорд на 400 м от 47.60 секунди, поставен на 6 октомври 1985 г. в Канбера. Останалите три върхови постижения в леката атлетика, по-стари от рекорда на Костадинова, са в хвърлянията. Те са на Юрген Шулц от ГДР на мятане на диск – 74.08  метра от 6 юни 1986 г., на Юри Седих от СССР на хвърляне чук – 86.74 метра от 30 август 1986 г. и на Наталия Лисовска от СССР на тласкане на гюле от 22.63 метра от 7 юли 1987 г.

Григор Димитров започва участието си в Ню Йорк около 19.00 ч.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/30/3033123_grigor_dimitrov_zapochva_uchastieto_si_v_nju_iork/?ref=rss


Григор Димитров ще започне днес участието си в US Open, след като дъждовете над Ню Йорк не позволиха това да се случи във вторник. Българският тенисист се изправя срещу чешкия квалификант Вацлав Шафранек, за когото това ще е дебют в турнирите от Големия шлем.<br /><br />Двубоят е втори на третия по големина корт - Grandstand, и ще започне веднага след доиграването на мача между поставения под №6 Доминик Тийм и Алекс де Минор от Австралия<br /><br />Двамата бяха...

А вашият тийнейджър работи ли през лятото?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6415877

А вашият тийнейджър работи ли през лятото?Хем не достига работна ръка, хем наемането на 15-18-годишни е трудно ПАЗАРЪТ на труда започна да прилича на времената преди кризата – безработицата е наполовина от тази в пика през 2012-2013 г., а коефициентът на заетост е на най-висока стойност изобщо в историята. Това се вижда както от все по-честите констатации на работодатели в дух “не

Катарзисът на Асен Генов / имаше и такъв.../

http://pogled.info/bulgarski/katarzisat-na-asen-genov.88830

/Поглед.инфо/ Тъжни мисли на Асен Генов във Фейсбук за равносметката от протестърските действия на "умните и красивите".

15 000 транссексуални войници остават в армията на САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/15-000-transseksualni-voinitsi-ostavat-v-armiyata-na-sasht.88831

/Поглед.инфо/ Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви, че транссексуалните войници остават в армията до второ нареждане, докато бъде изцяло проучен ефектът от заповедта на президента Доналд Тръмп за тяхното отстраняване.

Валери Симеонов: Не съм ласкател, но триумфът на Бойко Борисов е външната политика

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-ne-sam-laskatel-no-triumfat-na-boiko-borisov-e-vanshnata-politika-news268621.html

Не съм ласкател, но триумфът на Бойко Борисов е външната политика, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.   Той отчете пред бТВ и много други успехи за 100-те дни управление на кабинета ”Борисов” 3  – увеличение на пенсиите, административни облекчения, механизъм за задържане на децата в училище, чисто море и др.   ”Законът важи за всички, няма ”наши и ваши. Това, което БСП в своето управление никога не направи. Не е ли похвално това, че в края на краищата едно ново управление не прикрива своите партизани или партийни членове, а ги вади и ги дава на прокуратурата и на съда. Това е един нов открит модел на управление спрямо народа“, посочи Валери Симеонов.   По думите му стратегията на БСП е да се вдига шум, за да не се видят добрите неща, които са направени.    За проверките за шума по курортите на морето той заяви, че 27 години в туризма са създавани порочни зависимости и едва 5.6 % от хората, които посещават курорта „Слънчев бряг” отиват там, за да се забавляват. Останалите 94 % били семейства с деца.   По думите му хотелиерският бранш също е подкрепил нощните проверки в дискотеките в ”Слънчев бряг”. Получил е и много благодарствени писма.   По повод освиркванията и карикатурите заради проверките, които лично направи по дискотеките в курорта, той каза: ”Значи съм си свършил работата”.     Симеонов отрече да е в конфликт с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Вече 30 години световният връх в скока на височина е български

http://www.cross.bg/stefka-tribynite-rekord-1553497.html

/КРОСС/ Днес се навършват точно 30 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие - поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 година, по време на II Световното първенство зрителите по трибуните на Олимпийският стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина. Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото - Вечния град, времето - точно на Световното първенство, пред камерите и погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готово... Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см... И за да е всичко като по конец - Стефка прави своя „скок на живота" пред очите на своя кумир

Република Корея открива почетни консулства във Варна и Бургас

http://www.barometar.net/89438/

Министерският съвет даде съгласие във Варна и в Бургас да бъдат открити почетни консулства на Република Корея, които ще обхващат териториите на двете области. За почетен консул във Варна е предложен Иво Михайлов, а в Бургас – Йосиф Спиридонов. Двамата са представители на бизнеса и поддържат и развиват дългогодишни контакти с партньори в Република Корея. Откриването […]

Project Brainwave ускорява изкуствения интелект

http://www.cross.bg/project-brainwave-microsoft-1553496.html

/КРОСС/ Microsoft обяви нова технология, способна да ускори обучението по изкуствен интелект (ИИ). Project Brainwave ще бъде внедрена в облачната инфраструктура Azure. Платформата има изчислителна мощност 39,5 трлн. операции в секунда, благодарение на което изкуственият интелект на Microsoft може да обработва оперативни данни в реално време, а това е особено важно при работа със заявки за търсене, поточно видео, данни от сензори и взаимодействие с потребители. Project Brainwave се състои от три основни слоя: високопроизводителна разпределена архитектура, хардуер за дълбоки невронни мрежи (DNN), изграден на базата на FGPA (програмируеми логически матрици), и компилатор с библиотека. Към момента Project Brainwave поддържа Microsoft Cognitive Toolkit и Google Tensorflow, но по-късно ще бъде добавена поддръжка на множество други платформи. Microsoft планира да внедри Project Brainwave в облачната инфраструктура Azure през 2018 г., така че всеки клиент да получи възможност за достъп до технологията.  

Правителството създаде условия за модернизация на рибарско пристанище „Карантината“

http://www.barometar.net/89436/

Правителството учреди в полза на община Варна безвъзмездно право на строеж върху имот, част от морското дъно, в границите на вътрешните морски води на България в Черно море. Това ще позволи на община Варна да реализира проект за модернизация на рибарското пристанище „Карантината” по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020. Проектът за модернизация и […]

100 хил. от саудитските сили пазят поклонниците в Мека

http://www.moreto.net/novini.php?n=358479

Курбан Байрам е на 1 септември. Свещеният за мюсюлманите празник е свързан със семейните ценности и символизира смирението и опрощението. Над 100 000 членове на саудитските сили за сигурност ще помагат за защитата на 2 милиона поклонници, които от днес участват в годишното поклонение хадж в Мека, предаде Ройтерс.

Британски и американски медии за поредния севернокорейски ракетен тест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416492

Британски и американски медии за поредния севернокорейски ракетен тест Пресата в САЩ и Великобритания коментира поредния ракетен тест на Северна Корея, предизвикал критики от страна на международната общност и Съвета за сигурност на ООН. "Ню Йорк таймс" пише, че "Хвасон-12" е балистична ракета със среден обсег, която според Пхенян е предназначена да носи голяма бойна глава.

"Сбърканяци колкото искате" и други прозрения на Валери Симеонов

https://www.actualno.com/politics/sbyrkanjaci-kolkoto-iskate-i-drugi-prozrenija-na-valeri-simeonov-news_630528.html

Вицепремиерът Валери Симеонов бе поканен да коментира резултатите от проверките в заведенията по Черноморието, първите сто дни на правителсвото, насилието в малките населени места и оградата по границата ни. Политикът използва нетрадиционни изразни средства и тъй като в

Южна Корея тренира унищожение на лидерите на Пхенян

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-vvs-zhna-koreja-uchenia-26311548

ВВС на Южна Корея проведе учение в условия максимално близки до бойните, симулиращи унищожаване на севернокорейското държавно ръководство.

Цените на петрола се понижават, бензинът в САЩ поскъпна рекордно

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават-бензинът-в-САЩ-поскъпна-рекордно_l.a_i.748343_at.1.html

Цените на петрола се понижиха, но бензинът достигна най-високите си стойности от средата на 2015 г., което се дължи на наводненията и бурите,...

Пламена Апостолова, кандидат за съдебния съвет от ДПС: Заседанията на ВСС трябва да са публични уроци по почтеност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/30/3033114_plamena_apostolova_kandidat_za_sudebniia_suvet_ot_dps/?ref=rss


На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За пръв път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.<br...

Ратко Младич пише писма от затвора: Западът е тъмница. Вучич, спаси Сърбия!

https://offnews.bg//sviat/ratko-mladich-pishe-pisma-ot-zatvora-zapadat-e-tamnitca-vuchich-spa-663938.html

Бившият командващ армията на Сръбска Ратко Младич, който е в затвора за извършени престъпления по време на войната в Босна (1992-1995), е написал писма от килията до сръбския президент Александър Вучич. 

 и настоящ затворник, осъден от Трибунала в Хага за престъпления по време на войната в Босна (1992-1995), генерал Ратко Младич, е изпратил писмо от затвора в Хага до президента на Сърбия Александър Вучич, в което заявява:

"Вучич, само ти можеш да спасиш Сърбия!", писал в писмото си осъденият от Трибунала в Хага Ратко Младич.

Белградското електронно издание Alo съощава, че генерал Младич е изпратил до президента няколко ситно изписани на ръка писма, в които е отправил препоръки затова как трябва да се изгражда образът на Сърбия пред света и какво трябва да се пази на всяка цена, предава агенция "Фокус".

В писмата си бившият командващ на армията на Република Сръбска заявява, че се обръща към президента Александър Вучич, като към единствения политик, който "може да запази сръбския народ и да води сръбската държава".

Младич е написал, че "Западът винаги е бил тъмница и загуба за сръбския народ", а създадената и защитена от този народ Република Сръбска - "трън в окото на Запада".

Осъденият генерал пише още, че се страхува за бъдещето на сърбите, които живеят на запад от Дрина и че "всичко, което са успели да съхранят с кръв и борба може да бъде изтъргувано от продажни политици".

Джордж Клуни: Не съм мислел, че на 56 ще стана баща на две деца

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6416484

Джордж Клуни: Не съм мислел, че на 56 ще стана баща на две децаВ началото на юни 56-годишният Джордж Круни и жена му, 39-годишната Амал, станаха родители за първи път. На двойката провървя двойно, защото госпожа Клуни роди близнаци. Официални снимки на децата засега няма, пише сплетник.ру, а за неофициалните Клуни заплаши журналистите със съд, предава БГНЕС. Докато една част от света чака снимки на децата,

Симеонов: Триумфът на Борисов е външната политика, много се усъвършенства този човек

https://offnews.bg//politika/simeonov-triumfat-na-borisov-e-vanshnata-politika-mnogo-se-usavarshe-663937.html

Триумфът на министър-председателя Бойко Борисов е външната политика, обяви вицепрмиерът Валери Симеонов по бТВ. 

Едва ли сте чули да го хваля често, но сега ще направя изключение. По отношение на външната политика - триумфът на Бойко Борисов. И по отношение на Турция, Македония, Русия и Западна Европа. Един перфектен балансьор, много се усъвършенства този човек, каза още Симеонов. 

Като успехи за 100-те дни управление на кабинета той отчете увеличение на пенсиите, административни облекчения, механизъм за задържане на децата в училище, чисто море и др.

27 години в туризма са създавани порочни зависимости. Едва 5-6% от туристите в „Слънчев бряг” са там, за да се забавляват. Останалите 94 % са семейства с деца, коментира Симеонов акцията си "тишина" по морето. По думите му хотелиерският бранш също е подкрепил нощните проверки в дискотеките в „Слънчев бряг”, а той е получил много благодарствени писма.

Симеонов отрече да е в конфликт с министъра на туризма Николина Ангелкова, която разграничи личните му проверки в заведенията от тези на министерството по плажовете.

Задържаха Наско Супата, измамил десетки възрастни хора

http://dnes.dir.bg/news/izmami-zadarzhan-nasko-supata-26311515

Съдът остави за постоянно в ареста измамника рецидивист Атанас Аврамов, известен като Наско Супата. От години той мами възрастни хора с обещание за помощ.

Робот написа нова книга за "Игра на тронове"

https://www.vesti.bg/tehnologii/robot-napisa-nova-kniga-za-igra-na-tronove-6073192

Изкуственият интелект използва и популярни теории на феновете, за да прогнозира финала на сагата

Няма да има шоково поскъпване на газа, увери Петкова

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-da-ima-shokovo-poskypvane-na-gaza-uveri-petkova-2045192

През есента природният газ ще поскъпне с до 2%, но това не трябва да притеснява големите производители. Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова. Причината е в повишаване на такса пренос заради европейски регла

Мъж простреля младеж с газов пистолет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-prostrelia-mladezh-s-gazov-pistolet-2045197

18-годишно момче от Велико Търново е простреляно в главата с газов пистолет, съобщава БНТ.

Два района са без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358481

Заради авария на водопровод два варненски района ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати от безводието са абонатите в следните райони: - част от кв."Бриз", рвсторант Камелия , хотели Бриз и Пикадили парк до около 15 ч.

Ураганът "Харви" взе 30 жертви, Тръмп в Тексас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416470

Ураганът "Харви" взе 30 жертви, Тръмп в Тексас (Видео)Броят на жертвите от тропическата буря Харви, връхлетяла Тексас, достигна 30 души. Това съобщава "Ню Йорк таймс", като се позова на източници от местните власти, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Американските медии поместват различни данни, но повечето информират за над 10 загинали. Властите са затруднени официално да съобщят точния брой.

Кои са най-пленяващите храмове на България?

https://www.actualno.com/travel/koi-sa-naj-plenjavashtite-hramove-na-bylgarija-news_630524.html

Да прекарваш уикендите си в мола, гледайки поредния екшън филм, хапвайки пица в някое заведение или разхождайки се по магазините, е толкова out of style. Е, стига вече. Време е софиянецът да си покаже носа извън столицата. И тъй като периодът на приспособяване от градската към нат

Пребиха свидетел в делото срещу Ценко Чоков

http://clubz.bg/57751-prebiha_svidetel_v_deloto_sreshtu_cenko_chokov

Свидетел в делото срещу бившия вече кмет на Галиче Ценко Чоков бе нападнат и пребит в центъра на селото, съобщи БНТ.

Емил Минков, по професия земеделец, бил нападнат, когато тръгвал на работа от дома на майка си. Тя видяла всичко, но не могла да се намеси, тъй като е трудно подвижна. Свидетели на побоя станали и други жители на селото.

Минков е с фрактура на черепа и е с опасност за живота. Настанен е в болницата в Плевен. Според близките му, причина за нападението е предстоящото през септември дело срещу бившия местен наместник Ценко Чоков.

Минков е сред свидетелите. Той е щял да опише как Чоков и сина му запалили две техни коли и трактор. Според други обаче, инцидентът не е свързан с Чоков. 

Твърди се, че побоят е бил извършен от охранител от същата фирма, която се грижи и за сигурността на имотите на Чоков, докато е в ареста.

По случая е образувано досъдебно производство.

Неволя: Животът се измерва по броя пъти, в които ти спират водата

http://clubz.bg/57750-nevolq_jivotyt_se_izmerva_po_broq_pyti_v_koito_ti_spirat_vodata

Десетки квартали в източната част на столицата отново остават без топла вода за половин месец – от снощи до 11 септември. 

От „Топлофикация София“ изтъкват същата причина, каквато ни сервираха и през май - голямата авария през февруари. 

Тогава, впрочем, също нямаше вода с дни наред, и то в най-студения период. 

Поредният двуседмичен режим се налага, тъй като дружеството-монополист не може да довърши строително-монтажните работи по реконструкцията на авариралия през зимата магистрален топлопровод.

Става въпрос за ремонт на общо 20 км, което предизвика вълна от критики и насмешливи коментари. 

Политологът Огнян Минчев се възмути:

„За трети път тази година. Ходил съм в наистина много страни - и на изток, и на запад. Такава свинщина няма никъде, никой не е чувал за подобно безобразие. Освен всичко друго - без всякакво предупреждение. На следващите кметски избори в София няма да гласувам за никакъв кандидат, който не поеме категоричния ангажимент да приключи с тази свинщина през първата година на мандата си. Ще ви припомня за това когато дойде време“.

 

 

 

Шефът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, с тъга разби всички философски възгледи:

„От опит се убедих: животът не се измерва по броя вдишвания, а по броя пъти, когато ти спират водата“.

 

 

Авторът от „Не!новините“ Самуил Петканов пък се хвали:

„Топлофикация София ЕАД ми оставиха топлата вода срещу реклама във фейсбук“. 

 

 

За някои столичани обаче чашата със студена вода преля, когато им спряха и тока. 

Бъдещият шеф на БНТ Константин Каменаров се почуди: "Няма топла вода..., но за сметка на това спряха и тока!!! Май сме в пограничен район?!"

Спортният коментатор Камен Алипиев също изригна: 

 

 

Българската писателка и дипломатка Леа Коен заключи, че в една българска къща в елитен квартал трябва задължително да има бойлер и газена лампа

Ваканциите през учебната 2017/2018 година

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Pju2vPRioD4/

Следващата лятна ваканция за учениците от VIII до XI клас ще започне в края на юни 2018 г. Последният им учебен ден ще бъде 29 юни 2018 г. (петък). На 15 юни 2018 г. приключват учениците от V до VII клас, а най-малките в началните училища – на 1 юни 2018 г. Това предвижда графикът за почивните дни и ваканциите за предстоящата учебна година, утвърден от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Четири ще бъдат ваканциите през годината – есенна, коледна, междусрочна и пролетна. Есенната ще бъде от 1 ноември 2017 г. до 5 ноември 2017 г. включително. Коледната ще продължи от 23 декември 2018 г. до 2 януари 2018 г., а междусрочната – от 3 февруари 2018 г. до 6 февруари 2018 г. включително. Пролетната ваканция за учениците от I до XI клас ще е от 31 март 2018 г. до 9 април 2018 г. Дванадесетокласниците ще почиват четири дни, които съвпадат с Великден (6-9 април 2018 г.).

Зрелостниците ще приключат училище на 15 май 2018 г., което ще им даде възможност да се явят на изпити за промяна на оценка по учебен предмет, както и за финална подготовка за държавните зрелостни изпити.

Пролетната сесия на матурите и националните външни оценявания (НВО) след VII клас отново ще са в едни и същи дни преди 24 май. Това се налага, за да не се удължава краят на учебната година за учениците от I до VII клас. Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) и НВО по български език и литература ще се проведат на 21 май 2018 г. Втората задължителна матура по предмет по избор, както и външното оценяване по математика ще са на 23 май 2018 г. Двата дни ще бъдат неучебни за всички ученици, освен за тези в VII и XII клас.

Външните оценявания след IV клас започват от 10 май 2018 г. с изпит по български език и литература. Този по математика ще бъде на 14 май 2018 г, а по човекът и обществото и човекът и природата – на 16 и 17 май 2018 г. През предстоящата учебна година десетокласниците във всички училища в страната ще се явят на национално външно оценяване по дигитални компетентности. Изпитът ще бъде в рамките на учебните часове в дните между 11 и 15 юни 2018 г.

Съобразно графика за почивните дни и ваканциите 25 май 2018 г. ще бъде неучебен за учениците, но присъствен за учителите.

 

Илиян Василев: И този министър на икономиката е ”десен”!? Каква е разликата с Тодор Живков?

http://frognews.bg/news_141156/Iliian-Vasilev-I-tozi-ministar-na-ikonomikata-e-desen!-Kakva-e-razlikata-s-Todor-Jivkov/

И този министър на икономиката е ”десен”!? Държавата най-добър стопанин!? Каква е разликата с БСП!? И ГЕРБ са в ЕНП!? Страната на абсурдите. Питам избирателите на ГЕРБ - за това ли гласувахте?!

Oсновните ремонти в София приключват преди началото на учебната година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416471

Oсновните ремонти в София приключват преди началото на учебната годинаПредвиждаме основните ремонти в София да приключат преди началото на учебната година. Toва каза заместник-кметът на Столична община с направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Към момента движението във всички точки, в които се извършват ремонтни дейности, е спокойно.

Кървав побой в Галиче, охраната на Ценко Чоков преби човек

https://offnews.bg//112/karvav-poboj-v-galiche-ohranata-na-tcenko-chokov-prebi-chovek-663933.html

Пореден кървав екшън във врачанското село Галиче се е разиграл вчера сутринта, съобщи БНТ. Местен жител е бил пребит от служител в охранителна фирма, която пази имотите на арестувания кмет Ценко Чоков. Една от версиите за инцидента е сплашване на свидетел по делото срещу Чоков, насрочено за началото на септември.

Емил Минков, земеделец, е бил нападнат пред дома на майка си в центъра на село Галиче, докато отивал на работа. Възрастната жена видяла през прозореца побоя, но понеже е трудно подвижна, не могла да се намеси. Нападателят, който е идентифициран, го удрял с метална тръба. Извършителят е 40-годишен и е от село Търнава. Задържан е за 24 часа.

Пострадалият Емил Минков е настанен в болницата в Плевен с фрактура на черепа и опасност за живота. Близките му твърдят, че причината за нападението е предстоящото дело срещу Ценко Чоков, по което Емил е свидетел. 

Доставка на пица с безпилотен автомобил? Ford и Domino’s започват тестове

http://clubz.bg/57749-dostavka_na_pica_s_bezpiloten_avtomobil_ford_i_domino%E2%80%99s_zapochvat_testove

Вечерята да чака пред дома ви, доставена от безпилотен автомобил? Гигантът Ford и веригата Domino’s започват тестове до дни в град Ан Арбър, щата Мичиган.

Целта на експеримента е да се провери реакцията на клиентите на иновацията, а не да се изпробват колите без шофьор.

Ръсел Уейнър, директор на американския клон на Domino's, базиран в покрайнините на Ан Арбър, казва, че компанията иска да гарантира "ясна и проста" доставка за клиентите:

"Искаме да разберем какво мислят хората за този вид доставки. Основният проблем са последните 15 метра от доставката. Интересува ни как ще реагират клиентите на необходимостта да излязат от дома си, за да вземат храната."

Въпреки че клиентите, които участват в експеримента, нама да се срещат с никого, десетки хора стоят зад всяка доставка. Ескперименталният безпилотен автомобил на Ford все пак ще бъде управляван от инженер, който да гарантира безопасността. 

Клиентите ще следят поръчката си чрез приложение и ще използват код, получен като съобщение, за да отворят фурната. Това ще гарантира, че пицата е все още топла. Цялата процедура ще бъде проследена от специалисти, които ще изследват реакциите на хората.

"Окриваме нови бизнес възможности за безпилотните автомобили, които осигуряват лесно придвижване на хора и стоки, и се радваме, че Domino's се присъединиха към нас в този важен етап на разработката", заяви Шериф Маракби от Ford.

Компанията планира да започне масово производство на безпилотни автомобили през 2021 г.

През последните години и други компании правят опити да използват безпилотни превозни средства за доставки на стоки. Domino's имат опит с използването на дронове. През юни пък британският онлайн супермаркет Ocado представи прототип на безпилотен ван, който ще се използва за доставки на къси разстояния.

Юбилейно издание на „Кариера в България“ под патронажа на Европейския парламент

http://www.eurochicago.com/2017/08/kariera-v-bulgaria/

Форум „Кариера в България“ е първото събитие в страната под патронажа на Европейския парламент. Десетото юбилейно издание на най-големия форум за българи с опит в чужбина предлага нови кариерни възможности и интересни контакти.

Скандалните теории на един руски учен

https://www.actualno.com/features/skandalnite-teorii-na-edin-ruski-uchen-news_630522.html

Античност не е имало, Христос бил роден на Крим, а руският род бил ментор и освободител на целия западен свят - тези и други теории на един руски учен стъписват експертите. Но в Русия се радват на все по-голям интерес. Историята на европейската цивилизация е много по-кратка,

Рим ще настанява мигранти в иззети от мафията имоти

http://www.mediapool.bg/rim-shte-nastanyava-migranti-v-izzeti-ot-mafiyata-imoti-news268620.html

Властите в Рим обмислят дали конфискувани от мафията сгради може да бъдат използвани за настаняване на мигранти, съобщи Асошиейтед прес. До тази стъпка се стигна, след като полицията бе разкритикувана за сблъсъците, избухнали при опит да евакуира мигранти, незаконно настанили се в сграда в столицата. На 31 октомври властите ще представят резултатите от анализ на 200 000 конфискувани от мафията апартамента и ще кажат кои от тях стават за временно убежище на мигранти. Според Вирджиния Раджи, кмет на Рим, незаконно настанили се хора има в около 100 сгради в столицата. Тя защити действията на полицията, използвала водни оръдия срещу кандидатите за убежище миналата седмица. Тогава мигранти, основно от Еритрея и Етиопия, се настаниха на централен площад, след като преди това бяха изгонени от съседна сграда, в която се бяха самонастанили от 2013 г. ООН разкритикува изгонването на мигрантите, предвид факта, че на тези хора не са били предоставени алтернативни места за подслон.  

Димитрис Аврамопулос: Обмислят се нови правила за проверките по границите на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416469

Димитрис Аврамопулос: Обмислят се нови правила за проверките по границите на ЕС

Комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос сподели пред германския вестник Die Passauer Neue Presse, че Брюксел обмисля нови правила за проверките в Шенгенското пространство. „Сигурността на европейците трябва да бъде приоритет и в ЕК обмисляме дали настоящите правила за Шенгенското пространство трябва да бъдат

Уволниха преподавател, нарекъл „Харви” наказание за Тексас, задето подкрепил Тръмп

https://www.actualno.com/america/uvolniha-prepodavatel-narekyl-harvi-nakazanie-za-teksas-zadeto-podkrepil-trymp-news_630520.html

Администрацията на университета в Тампа, американския щат Флорида уволни преподавателя по социология Кенет Стори, който нарече тропическата буря „Харви” заслужено наказание за населението на щата, подкрепило на изборите през 2016 Доналд Тръмп. „Осъждаме подобни к

В Колумбия: За всяка рециклирана бутилка – по-евтин билет за метрото

http://www.moreto.net/novini.php?n=358458

Властите в колумбийския град Меделин намират начин да окуражат жителите да опазват околната среда – и то съвсем достъпно. Машина за билети в метрото вече е и кошче за рециклиране. Вместо пари – слагате пластмасова или стъклена бутилка.

Защо никой не сваля ракетите на Северна Корея?

https://www.vesti.bg/sviat/azia/zashto-nikoj-ne-svalia-raketite-na-severna-koreia-6073194

Япония демонстрира противоракетна система няколко часа след като снаряд на КНДР демонстративно прелетя над територията й

Google успя да спази срока на Европейската комисия

http://www.investor.bg/novini/261/a/google-uspia-da-spazi-sroka-na-evropeiskata-komisiia-245738/

Компанията е отправила предложенията си как да спре антконкурентните си практики

30 години от космическия световен рекорд на великата Стефка Костадинова

http://frognews.bg/news_141155/30-godini-ot-kosmicheskiia-svetoven-rekord-na-velikata-Stefka-Kostadinova/

Точно преди 30 години - на 30 август 1987 г., на олимпийския стадион в Рим Стефка Костадинова поставя нов световен рекорд в скока на височина. Българската атлетка скача 209 сантиметра, с което подобрява собственото си върхово постижение с 1 см.

Абсурд: След агресия на пътя - акт за пострадалите

http://www.cross.bg/naryshenie-prosto-kola-1553495.html

/КРОСС/ Абсурд на магистрала "Тракия". Семейство се размина на косъм от смъртта, след като бе брутално избутано в канавката от шофьор на джип. В крайна сметка виновни за инцидента се оказаха пострадалите и получиха акт от полицията. От юридическа гледна точка актът трябва да установи нарушение. В случая просто имаме една повредена кола, явно от пътен инцидент. Това категорично не означава, че има виновно поведение и нарушение на водача на пострадалия автомобил. Затова съм силно обезпокоен от тази шокираща некомпетентност на полицията, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България" адвокат Михаил Екимджиев. МВР не си е свършило работата да установи истинския причинител на инцидента, за когото са имали достатъчно данни през телефон 112, допълни той. По думите му не може от факта, че има повредена кола да се прави категоричен извод за нарушение на шофьора. Съгласен съм с всичко казано от адвокат Екимджиев. В случая просто е следвана стандартна процедура, без да се влезе в детайлите. Няма конкретни данни за този, за който се твърди, че е направил грубото нарушение, коментира от своя страна бившият началник на КАТ Алекси Стратиев. Когато е имало свидетели и е подаден сигнал на телефон 112, не би трябвало да се пише този акт, а докладна записка, в която полицаите да обяснят какво са видели и какво се е случило според свидетелите, обясни още той.  

30 години от световния рекорд от 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DerhDVWKPEI/

Навършват се 30 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

На 30 август 1987 г., по време на II Световното първенство зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина. Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – точно на Световното първенство, пред камерите и погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готово. Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но зрителите тепърва предстои до видят след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см. И за да е всичко като по конец – Стефка прави своя „скок на живота“ пред очите на своя кумир. Миг след кулминацията на вечерта, камерите показват на трибуните сред зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от Москва 1980 г. аплодира от сърце момичето, което я боготвори. Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока. Ето какво казва Стефка Костадинова по повод годишнината от рекорда: „Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите. Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см… Емоцията беше толкова силна… Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… Много ми се иска – и ще бъде щастлива – ако този рекорд бъде подобрен от българка. И така да си остане наш. Защото точно подобни световни върхове предизвикват респект в останалите. Само така – като побеждаваш и си на върха – печелиш уважение и признание. Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см пожелавам на всеки намери своя личен път към върха,“ казва още Костадинова, цитира Фокус. Само България може да се похвали с най-стария действащ рекорд в атлетиката.

Притискат Кобрата да се бие на 28 октомври или друг ще го смени

https://offnews.bg//bojni/pritiskat-kobrata-da-se-bie-na-28-oktomvri-ili-drug-shte-go-smeni-663934.html

Българската звезда в профибокса Кубрат Пулев е подложен на двоен натиск и може да се прости с мечтата да се бие отново за световна титла при професионалистите.

След като Кобрата публично се оплака, че от мениджърската му агенция Зауерланд водят преговори зад гърба му с носителя на пояса във версия IBF Антъни Джошуа и поиска повече време за подготовка, този път ударът дойде от промоутъра на британеца Еди Хърн.

Той обяви, че вече е намерил заместник на Кубрат Пулев, ако българинът откаже да се бие на 28 октомври със световния шампион.

„Ако Пулев няма желание да се бие, тогава следващият претендент в ранглистата на Международната боксова федерация е Карлос Такам. Това отново ще е тежък двубой – коментира Хърн пред интернет боксовата телевизия IFL. – Всички разговори с Кале Зауерланд са позитивни.

Ясно е, че той ще трябва да се разбере с Пулев, за когото това е голяма възможност. Той ще изкара много пари. Убеден съм, че този мач ще се състои на 28 октомври.“

Сега всичко е в полето на Кобрата, който трябва да направи компромис или да се откаже в полза на Такам.

Няма данни за пострадали българи от урагана "Харви" в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6416466

Няма данни за пострадали българи от урагана "Харви" в САЩ
Към 08.30 ч. няма данни за пострадали българи в следствие на урагана "Харви" в САЩ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. По информация на Държавния департамент на Съединените американски щати (САЩ), получена в посолството на България във Вашингтон, няма данни за пострадали български граждани в следствие на урагана

Меркел прегърна идеята за Европейски валутен фонд

http://econ.bg/Новини/Меркел-прегърна-идеята-за-Европейски-валутен-фонд_l.a_i.748326_at.1.html

Германският канцлер Ангела Меркел одобри идеята за Европейски валутен фонд и обмисля комбиниран европейски министър на финансите и на икономиката. ...

Рони О‘Съливан и Стивън Хендри се изправят един срещу друг на 8 септември в Летния театър-Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ue0zE8Hz2nA/

Снукър легендите Рони О‘Съливан и Стивън Хендри се изправят един срещу друг от 20.00 часа на 8 септември в Летния театър на Бургас. Двамата имат общо 12 световни титли. На боксов език, това е все едно да гледаш двубой между Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд. Също като тях двамата, Рони и Стивън не се харесват особено и всеки ще се постарае да победи другия.

Подробности за предстоящата демонстративна среща съобщиха днес Олег Велинов – президент на Българската федерация по снукър, Краси Киров – главен мениджър на българското снукър турне, което минава през четири областни града и завършва в Бургас, както и Деси Божилова – най-успешната ни съдийка в тази популярна билярдна игра, която ще реферира и двубоя на 8 септември. В пресконференцията участва още зам.-кметът д-р Лорис Мануелян от името на Община Бургас, която подпомага логистично и финансово организирането на събитието.

Рони О‘Съливан и Стивън Хендри ще играят за първи път в кариерата си в подобни условия, на открито в Летния театър. За целта ще бъде доставена и сглобена професионална маса за снукър, която тежи тон и половина. Публиката ще може да наблюдава детайлно развоя на събитията чрез големи видеоекрани. Срещата ще е във формат 6 от 11 фрейма. Всеки играч ще има по 30 секунди за удар, което гарантира една добра динамика.

Ако искате да бъдете част от снукър събитието на годината, вземете вашите билети от сайта на Eventim и техните партньори.

Бизнесмен: С мерките на Макрон ще губим €100 млн. годишно

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-merki-makron-26311416

Социалният дъмпинг, който се оказа в центъра на разговорите по време на визитата на Макрон у нас, е продиктуван от лакомията за осигуровките на командированите

Започва Хадж, 100 000 пазят поклонниците в Мека и Медина

https://offnews.bg//sviat/zapochva-hadzh-100-000-paziat-poklonnitcite-v-meka-i-medina-663932.html

Над 100 000 членове на саудитските сили за сигурност ще помагат за защитата на 2 милиона поклонници, които от днес участват в годишното поклонение Хадж в Мека, съобщи Ройтерс.

Мерки за сигурност са предприети на входовете на Мека, Медина и на другите свети места в страната, както и
по летищата и пристанищата.

Обикновено по време на хадж има трагични инциденти, като най-често до това водят блъсканици, припомня БНР. През 2015 година при такива обстоятелства загинаха стотици богомолци. 

Русия отчита намалени разходи за отбрана

http://www.mediapool.bg/rusiya-otchita-namaleni-razhodi-za-otbrana-news268619.html

Русия информира ООН за военни разходи в размер на 2 трилиона рубли през 2016 г., пише в. "РБК", за който цифрата изглежда "скромна". Според цитиран в материала икономист това са само 42 на сто от сумата, подлежаща на деклариране по стандартите на ООН. Москва заявява разходи, намалени с 29 на сто спрямо миналата година. Наред с данните от федералния бюджет тази отчетност, разкривана от Русия пред управлението на ООН по разоръжаването (UNODA), е сред алтернативните източници на сведения за средствата, харчени за отбрана на страната. Миналата година Русия съобщи пред света, че през 2015 г. военните й разходи са достигнали 2.9 трилиона рубли, което в общи линии съвпадаше с данните от бюджета. Този път обаче оценката, изпратена в ООН, се разминава с бюджетните разходи за отбрана и разликата е 83 на сто – 1.7 трилиона рубли. Експертът по военна икономика Василий Зацепин изчислява, че според стандартите на ООН общите военни разходи от бюджета на Русия през 2016 г. са достигнали 4.93 трилиона рубли, или 5.7 на сто от БВП на федерацията. Тук спадат и косвените военни разходи като тези за медицинско обслужване и комунални услуги за военни организации. Съответно данните, представени от Русия в UNODA, изглежда съдържат над двойно по-ниски стойности от онези, които трябва да се представят по стандартите на ООН. Запознат източник обяснява разликата с наличието на поверителна част във федералния бюджет на Русия. По данни на неправителствения институт "Гайдар" през 2016 г. секретните разходи от бюджета са достигнали "постсъветски максимум" от 21.7 на сто. Трудно е да се правят категорични изводи за военните разходи на Русия - бюджетният раздел за национална отбрана е секретен почти изцяло, казва икономистът Владимир Климанов от Института за обществени науки към Руската академия за народно стопанство и държавна служба. Обаче става ясно, че разходите за личния състав на въоръжените сили и военизираните структури са нараснали над два пъти - до 1.2 трилиона рубли, а разходите за покупки и строителство (държавната поръчка за отбрана) са намалели четворно. Тези пера са "скачени съдове", смята аналитикът Андрей Чернявски - руските власти просто се налага да преразпределят средствата при сегашния твърд бюджет.  

Германия иска да избегне нова "ледникова епоха" с Русия

http://www.mediapool.bg/germaniya-iska-da-izbegne-nova-lednikova-epoha-s-rusiya-news268618.html

Германия и Европа искат да се уверят, че новите американски санкции срещу Русия няма да доведат до нова "ледникова епоха" във връзките между Русия и Запада, заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс. Габриел заяви, че е разговарял с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за санкциите по време на срещата им във Вашингтон. Той изрази признателността си за това, че президентът Тръмп е приел да координира по-нататъшните връзки с американските съюзници. "Като европейци ние изпитваме големи опасения, че това ще има непредвидени последствия за Европа", подчерта Габриел. "Ние не искаме да унищожаваме изцяло бизнес отношенията си с Русия, особено в енергийния сектор", добави той. По-рано този месец Тръмп одобри нови санкции срещу Москва заради анексирането на украинския полуостров Крим през 2014 г., както и заради предполагаемата й намеса в президентските избори в САЩ миналата година. Русия отрича обвиненията за намеса, отправени от американските разузнавателни агенции, припомня Ройтерс. Габриел отправи критики срещу американското решение. Външният министър заяви, че новите санкции излагат европейски компании, участващи в енергийни проекти в Русия, на глоби за нарушаване на американското законодателство. Германската министърка на икономиката Бригите Циприс дори призова ЕС да приеме ответни мерки срещу САЩ, ако новите санкции срещу Русия засегнат германски предприятия. Европейските лидери са притеснени, че новите санкции ще имат не само икономически последици, а и може "да доведат до нова ледникова епоха между Русия и Запада", подчерта Габриел днес. Въпреки опасенията на Европа относно санкциите, германският външен министър заяви, че Москва трябва да свърши своята част от работата по прилагането на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна, включително за изтеглянето на тежките оръжия. "Това ще е начална точка за подобряване на отношенията", добави той.  

УМБАЛ Бургас обявява кръводарителска акция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iM5q4SSZ9mI/

Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас призовава всеки, който иска  да помогне за  спасяването на човешки живот, да дари кръв. Отделението, което е по-познато като Кръвният център, се намира в сградата на ДКЦ 1 и работи от 07: 30 до 14:00ч. от понеделник до петък.  Желаещите да дарят кръв трябва да са на възраст от 18 до 65 години, в добро здравословно състояние. Те трябва  да носят със себе си документ за самоличност – лична карта.

Кръводарителската акция ще продължи до края на активния летен сезон, защото през този период  населението в региона се увеличава значително. Това от своя страна води до ръст  както на травматичните случаи – катастрофи и други инциденти, така и на пациентите, на които предстоят  операции.

Джип избута кола от пътя, пострадалите - с акт

http://dnes.dir.bg/news/patja-djip-akt-26311393

Семейство се размина на косъм от смъртта, след като бе брутално избутано в канавка на магистрала от шофьор на джип. Абсурдно обаче КАТ пише акт на пострадалите.

Условията за туризъм в планините са лоши

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6416453

Условията за туризъм в планините са лошиУсловията за туризъм в планините не са много добри. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Във високите части на планината е мъгливо и облачно. Температурите варират между 3 и 13 градуса. Духа слаб до умерен вятър. Времето все още е мрачно, но се очаква подобрение.

Изтича срокът за записване в ОДК-Варна продължава до 31-ви август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358471

Общинският детски комплекс във Варна обяви прием за учебната 2017/2018 година чрез електронната система odk.is-vn.bg. Крайният срок за подаване на заявления е 31-ви август. Всяко дете има право да посещава две школи. За малчуганите, които са чужди граждани или не са родени във Варна, документите се подават в сградата на ОДК на ул.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване