Почина една от ранените при катастрофата край Микре

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mikre-pochinala-26657551

Жертвите на тежката катастрофа край ловешкото село Микре станаха 10, след като в столична болница почина една от ранените жени.

Млади варненски медици ще изработват благотворително коледни картички

http://www.moreto.net/novini.php?n=364794

За поредна година Асоциацията на Студентите – Медици в България – гр. Варна с помощта на Асоциацията на студентите по Фармация и Дентална Медицина, както и Студентски Съвет към Медицински Университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов" и Ръководството на университета, Асоциация Хипофиза и Алиансът на хора с редки болести организират Благотворителен Коледен Базар, научи Moreto.

Научни проекти за 350 млн. лв. се бавят

https://www.actualno.com/education/nauchni-proekti-za-350-mln-lv-se-bavjat-news_647793.html

С един-два месеца ще се забави крайната оценка на кандидатстващите за 350 млн. лева по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" проекти за центрове за върхови постижения и центрове по компетентности. Причината - през ноември новата изпълнителна аген

ЧЕЗ решава до дни дали “Фючър енерджи” остава в сделката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593626

ЧЕЗ решава до дни дали “Фючър енерджи” остава в сделкатаЧакат индийския партньор на българите дали ще потвърди финансиране До дни ще стане ясно дали българската “Фючър енерджи” ще остане в надпреварата за активите на ЧЕЗ у нас, съобщиха няколко източника, близки до сделката. Очаквало се становище от индийските партньори на “Фючър енерджи” дали ще потвърдят ангажимента си за финансиране.

Второ заседание по делото Йончева срещу Борисов

http://frognews.bg/news_146743/Vtoro-zasedanie-po-deloto-Ioncheva-sreshtu-Borisov/

На 5 декември в Софийски районен съд ще се проведе второто заседание по гражданското дело - журналистът и депутат от БСП Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов.

Върховният съд на САЩ прокара забраната на Тръмп за влизане на граждани на шест държави

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/05/3091077_vurhovniiat_sud_na_sasht_prokara_zabranata_na_trump_za/?ref=rss


Върховният съд на САЩ разреши на правителството на президента Доналд Тръмп да прилага напълно забраната за влизане в страната на гражданите на шест държави с преобладаващо мюсюлманско население, предаде БТА. Така заповедта на Тръмп ще влезе изцяло в сила, въпреки че срещу нея са заведени дела в редица съдилища в страната.<br /><br />Забраната се отнася за гражданите на Чад, Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен.<br /><br />Върховният съд на САЩ взе своето решение със 7...

Соколът скитник - възможното решение срещу вражески дронове

https://www.actualno.com/sciencelogy/sokolyt-skitnik-vyzmojnoto-reshenie-sreshtu-vrajeski-dronove-news_647811.html

Стратегиите за атака на сокола скитник, които се използват при управляемите ракети, може да бъдат използвани за създаване на мини дронове, способни да унищожават дронове, летящи в забранени зони като летища или райони над затвори. За изследване по темата, публикувано от Ам

Кой ще спечели от "ефекта Меган" в британската икономика

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/05/3090832_koi_shte_specheli_ot_efekta_megan_v_britanskata/?ref=rss


Дрехите, аксесоарите и туризма – тези три индустрии ще спечелят от "ефекта Меган" с наближаването на кралската сватба през май. Това предвиждат експерти, сочейки, че влиянието на Меган Маркъл върху икономиката може да се окаже дори по-голямо от това на Катрин Мидълтън, която се омъжи за принц Уилям през 2011 г.<br /><br />Туризмът<br /><br />"През 2012 г. предвидихме, че туризмът ще спечели около 390 млн. лири заради празненствата за Диамантения юбилей от...

Вижте в кои части на столицата спират водата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593925

Вижте в кои части на столицата спират водата днес"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщиха от дружеството. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. на живеещите в района на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" от бул. "Христо Ботев" до ул.

На 5 декември са родени

http://www.cross.bg/na-dekemvri-sa-rodeni-1562441.html

/КРОСС/ Княз Константин-Асен Видински, син на Симеон Сакскобургготски Красимир Минев, спортен журналист Нели Петкова, певица Нихат Кабил, лидер на ДПС - София, бивш министър на земеделието Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия Стоян Сталев, юрист, бивш външен министър и посланик на България в Турция Апостол Апостолов, финансист Борис Георгиев, европейски шампион по бокс      

Мокри и заледени участъци по пътищата

http://frognews.bg/news_146742/Mokri-i-zaledeni-uchastatsi-po-patishtata/

Пътните настилки в страната са предимно сухи, по усойните места са мокри, заледени. Проблемните участъци са обработени, съобщават от АПИ. Времето над страната е предимно ясно. Температурите са в интервала от - 9° до 8°.

Предстоящи събития в страната за 5 декември 2017

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-zala-1562440.html

/КРОСС/ ***София. В 14.00 часа в сградата на МЗ, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор на Р България Сотир Цацаров ще дадат съвместен брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения. ***София. От 09.30 часа ще се състои заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. ***София. От 09.30 часа в Институт за исторически изследвания - БАН, тържествено ще бъде отбелязана 70-годишнината от създаването на Института. В рамките на събитието в Големия салон на БАН ще се проведе научна конференция „Историческата наука пред съвременните предизвикателства", а във фоайето на БАН ще бъде открита документална изложба „70 години живяна история". ***София. От 09.30 часа ХVI състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Иво И., Валентин Х., Янко Ж. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа XV състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Иван Р., Димитър К. и Георги Г. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа XIV състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Цветомил П. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа 7 състав на СГС ще гледа делото срещу зъболекар Валентин П. и др

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-imoti-stotitzi-1562439.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Сагата с царските имоти - какъв ще е изходът от оплетения казус? Защитникът на държавата Любомир Денев и адвокатът на Симеон Сакскобургготски Ели Христова Тема: След скандалните разкрития за измами с лекарства, къде отиват парите ни? Говори виртуозът-хирург проф. Григор Горчев Тема: Има ли полезен ход срещу разпространителите на дизайнерската дрога? Тема: Изгодно ли е да работим по празниците и как да получим полагащото ни се възнаграждение от работодателя, питаме инспекцията по труда Тема: За кого ще има коледни бонуси? Тема: Манията „Биткойн" - опасна или печеливша инвестиция? Къде са подводните камъни? Тема: Как даренията ни за кампанията „Българската Коледа" могат да спасят стотици детски животи? Гост - известният неонатолог проф

Кой лепи плакати срещу критикуващите властта (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/05/3090988_koi_lepi_plakati_sreshtu_kritikuvashtite_vlastta_video/?ref=rss


<br /><br />Този понеделник сградата на редакциите на "Капитал" и "Дневник" в центъра на София осъмна накичена с плакати, съдържащи клеветнически твърдения срещу Иво Прокопиев, съсобственик на фирмата издател на двете медии и Христо Иванов, председател на извънпарламентарната партия "Да!България".<br /><br />От видеото се вижда как плакатите са залепени около полунощ в неделя срещу понеделник от момчета, които крият лицата си с качулки и...

Предизборната кампания в Каталуния започна

https://offnews.bg//sviat/predizbornata-kampania-v-katalunia-zapochna-670579.html

Започна кампанията за регионалните избори в Каталуния на 21 декември, предаде Франс прес.

Залогът на изборите, свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област, е висок - те са своеобразен тест за подкрепата за независимостта на Каталуния. Кампанията е нетипична, като водещите кандидати на сепаратистите са в ареста или в изгнание.

Първите предизборни митинги се проведоха към полунощ. На единия от тях, в регионалната столица Барселона, уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон говори чрез видеоконферентна връзка от Брюксел, където е в изгнание.

"(Централните испански власти) искат да поставят всички възможни препятствия, за да не можем да проведем кампания при еднакви условия с другите кандидати", каза Пучдемон. Той подчерта, че изборът пред каталунските гласоподаватели се свежда "между нацията и подчинението", "между каталунските институции и мракобесните персонажи в Мадрид".

12 от 13-те министри от разформированото правителство на Каталуния са кандидати на изборите. Пучдемон и намиращият се в ареста уволнен вицепремиер Ориол Жункерас се борят за лидерската позиция в сепаратисткия лагер.

Според проучванията на общественото мнение изходът от надпреварата между привържениците на независимостта и на оставането на Каталуния в Испания е неясен. Възможно е своеобразен арбитър да се окаже по-малка политическа сила, която е против независимостта, но е за произвеждане на референдум за самоопределение, който според Мадрид би бил противоконституционен.

На последните избори в Каталуния, през 2015 г., сепаратистите спечелиха мнозинство в регионалния парламент, с 47,8 процента от гласовете. Тогава обаче те бяха сключили съюз, докато сега участват с отделни листи и без обща програма.

Източник: БТА

5 декември – Международен ден на доброволеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=364795

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Тръмп отложи решението за преместването на посолството на САЩ в Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593929

Тръмп отложи решението за преместването на посолството на САЩ в ЕрусалимПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп засега отлага взимането на очакваното с голям интерес решение дали ще премести посолството на страната си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом. Хоган Гидли, говорител на американското президентство, съобщи, че решението е отложено и няма да бъде оповестено в понеделник

Най-абсурдните модни приумици (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-absurdnite-modni-priumici-videosnimki-2064934

В днешно време модата трудно успява да впечатли с нещо, но понякога е доста абсурдна и луда. Ето някои от най-странните дрехи и аксесоари, които може да си купите – от дантелени панталонки за космати мъже - до космати бански за обезкосмени жени.

Израел обвини ЕС, че му се „изплюва в лицето“

//dariknews.bg/novini/sviat/izrael-obvini-es-che-mu-se-izpliuva-v-liceto-2064997

Израел обвини Европейския съюз, че му се "изплюва в лицето", осъждайки предвиденото присъствие на постоянния представител на ЕС в страната на изложба за палестинците, предаде Франс прес.
 
Агенцията отбелязва, че този коментар е бил н

Туристическа фирма взе 8000 лева на клиенти, без да ги заведе на почивка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/turisticheska-firma-vze-8000-leva-na-klienti-bez-da-gi-zavede-na-pochivka-2065004

Туристическа фирма взе парите на кандидат-екскурзианти и ги остави без почивка. Група приятели от Димитровград платили близо 8000 лева, за да посетят Мадрид през пролетта. Седем месеца по-късно те не само че не са отишли, но и не са получили парите си, дадени за пр

БЧК с демонстрация на спасителна операция при скъсан язовир

https://www.actualno.com/society/bchk-s-demonstracija-na-spasitelna-operacija-pri-skysan-jazovir-news_647563.html

Днес, 5 декември, отбелязваме Световен ден на доброволеца. По този случай БЧК организира демонстрация на спасителни действия при инцидент с пропукване на язовирна стена. От 11:00 часа, в Националния учебен център на БЧК в село Лозен, ще бъде направена уникална демонстрация на

Габриел: По отношение на външната политика, да спрем да чакаме решенията на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593923

Габриел: По отношение на външната политика, да спрем да чакаме решенията на САЩГерманският външен министър Зигмар Габриел призова страната си да стане по-активна по отношение на своята външна политика и да зависи по-малко от САЩ, предава Reuters. Традиционно добрите отношения между Берлин и Вашингтон помръкнаха, след като през януари президент на САЩ стана Доналд Тръмп. Той осъди търговските излишъци на Германия със страната

Който отглежда змии, накрая умира ухапан от тях – Салех е мъртъв

http://clubz.bg/61476-kojto_otglejda_zmii_nakraq_umira_uhapan_ot_tqh_%E2%80%93_saleh_e_myrtyv

Вчера шитските бунтовници хутити обявиха, че са убили бившия диктатор Али Абдулла Салех в столицата Санаа. Новината, вече потвърдена, бързо обиколи света, заедно с особено натуралните снимки и видео, на които ясно се вижда бившият диктатор с огромна дупка в черепа, влачен в одеяло. Кадрите неизбежно се асоциират с онези от убийството на либийския диктатор Муаммар Каддафи, убит от милиции през октомври 2011 г.

Убийството на бившия йеменски диктатор се случва само дни, след като той и лоялните към него войски се противопоставиха на подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хутити в различни части на контролираните от бунтовниците области. В петък, на 1-ви декември, се появиха първите данни за въоръжени сблъсъци между довчерашните съюзници, които водеха заедно война срещу легитимното международно признато правителство на Абд Раббух Хади, който пък е подкрепен военно от Саудитската Арабия и водената от нея коалиция.

Как се стигна дотук?

През януари 2011 г., малко след избухването на революциите в арабския свят, известни като Арабската пролет, опозиционните партии в Йемен дадоха начало на масови протести. Роденият  през 1942 г. президент Али Абдулла Салех отказа да подаде оставка след 33-години начело на държавата и се опита да потуши протестите с груба  сила, което го изправи пред общонационално въстание. През цялата 2011 г. диктаторът се опитваше да протака сдаването на властта, като дори през април същата година обяви, че предава управлението в ръцете на вицепрезидента Абд Раббух Хади, а по-късно през май се отказа от намеренията си.

На 3-ти юни 2011 г. силен взрив по време на молитва рани Салех тежко, но той оцеля, въпреки 40% изгаряния, силно засегнати бели дробове и заседнали в гръбнака шрапнели. Сред пострадалите бяха министър-председателя, министри, губернатора на столицата Санаа и други високопоставени правителствени служители. След 3-месечното му лечение в Саудитска Арабия, където се опита да потърси подкрепата на тогавашния саудитски крал Абдулла, Салех се върна в Йемен, където предложи да сподели властта, но не и да я сдаде напълно. Преговорите бяха водени със съдействието на Съвета за сътрудничество на държавите от Залива, включващ Саудитска Арабия и другите арабски петролни монархии от Персийския залив.

През ноември 2011 г. Салех подписва споразумението, което поделя властта между неговата партия на Всеобщия народен конгрес и широката опозоционна коалиция, включваща както ислямистки партии, така и открито секуларни и дори социалистически.

В следващите две години до 2014 г. Али Абдулла Салех успешно успя да заблуди световната общественост, че се е оттеглил от политиката, като откри музей на собственото си 33-годишно управление в едно от крилата на най-голямата джамия в Йемен, носеща неговото име. В този музей бяха изложени всички подаръци, получени от него от държавни глави от цял свят, включително и фрагменти от шрапнел, изваден от тялото  му след опита за убийство.

Известен като безмилостен политически сървайвър, Али Абдулла Салех на практика даде своята подкрепа на изповядващите шиизма хутити от Северен Йемен през януари 2014 г. и им помогна в техния поход към столицата Санаа, която беше превзета през септември същата година. Това беше изненадващ ход от негова страна, тъй като десетилетие по-рано той не се поколеба да смаже тяхното недоволство по особено жесток начин, атакувайки техните градове и села с авиация и артилерия. През 2014 г. лоялните към бившия президент племена и армейски части, обаче, гарантират успеха на хутитите, които получават мощна подкрепа и от шиитски Иран. Това дава основание на Саудитска Арабия да поведе коалиция, която се обявява за защитник на законно избраното правителство на Абд Раббух Хади. През юли миналата година Салех официално обяви своя съюз с хутитите срещу "агресорите" от Саудитска Арабия. 

Иран си изпусна нервите, Саудитска Арабия ще се възползва

Без съмнение причина за убийството на бившия президент е неговото изявление от онзи ден, че е готов да преговаря със саудитците. Само ден по-късно саудитските самолети подпомагаха напредъка на неговите войски, които превзеха последователно важните градове Иб и Маариб, а също така завзеха летището в Санаа. Рязкото обръщане на позицията на Салех, което за пореден път затвърди образа му на политически и военен хамелеон, навярно се дължи на очевидния факт, че младият саудитски престолонаследник Мухаммад бин Салман успя да спечели благоразположението на западните сили заради непоколебимо твърдата си позиция спрямо Иран, а и очевидно е вече в преговори с Израел. Това означава почти сигурна бъдеща военна ескалация, при която саудитците бих били още по-яростни.

Със загубата на ключовите съюзници хутитите ще трябва да разчитат само на собствените си сили на терен и на иранското оръжие, което според йеменски източници се доставя с 14 полета седмично между Санаа и Техеран от три години насам. Това се дължи на печелившата към момента стратегия на Иран да създава постоянни огнища не нестабилност из целия Близък изток, които да държат Саудитска Арабия ангажирана от всички страни. От друга страна Иран е подложен на санкции и не е ясно докога ще може да издържи икономически да подкрепя паравоенните шиитски формирования в Ирак, Сирия Ливан и Йемен, още повече като се имат предвид ниските цени на петрола, които умишлено се поддържат на тези нива най-вече от Саудитска Арабия.

От своя страна лоялните на Салех войски остават без лидер. Малкият му син Халед е бил пленен при вчерашната атака и съдбата му най-вероятно ще повтори тази на баща му, а в най-добрия случай ще бъде откупен особено скъпо. Неговият по-голям брат Ахмед се приема за близък до Обединените арабски емирства, които водени от стария римски принцип, че "парите не миришат", го приеха с отворени обятия преди години. Дълги години се смяташе, че бившият диктатор готви именно този син за свой наследник начело на Йемен. Според доклад на ООН от 2015 г. президентът Салех и неговото семейство са източили над 50 млрд. щатски долара, които именно Ахмед въртеше в цял свят, докато през същата 2015-та активите на фамилията Салех из цял свят не бяха замразени. Към момента не е ясно къде се намира Ахмед, а бащиното му имение е взривено. Възможен лидер на лоялните към Салех войски е митичният генерал Али Мохсен ал-Ахмар, който от някогашен поддръжник на диктатора се превърна в настоящ заместник на президента Хади.

Без перспектива за мир

Войната в Йемен беше и продължава да е в цугцванг, от което единственият сигурен губещ е йеменският народ – от 28 млн. души най-малко три четвърти живеят в дълбока бедност и страдат от недохранване. Епидемия от холера взима десетки жертви всеки ден през последната половин година. В последните три седмици саудитците бяха блокирали всички пристанища и летища и не даваха възможност на международните организации да доставят животоспасяваща хуманитарна помощ. Едва в края на миналата седмица водената от Саудитска Арабия коалиция съвсем леко открехна блокадата и позволи на хуманитарна помощ да премине през ключовото пристанище Худейда на Червено море. 

Страната е разделена на религиозно-политически усложнен север и постсоциалистически юг, които се обединиха трудно и нестабилно през 1990 г. На територията на Йемен нефтът не е в такова изобилие, както е у неговите северни съседи от Саудитска Арабия, властта е проядена от корупция, а обществото е масово пристрастено към кат – леконаркотична трева, която се дъвче на топче в бузите и превръща онези 73% безработни млади хора в напълно нетрудоспособни. Йемен е просечен от дълбока социална пропаст между много малко богати и огромно мнозинство бедни, като йеменските жени държат световния рекорд по раждаемост със средно 5,4 деца родени от една жена. От десетилетия държавата е постоянно в гражданска война, която само в определени периоди от време е скрита. В страна, която е дълбоко разделена кланово, в която Ал-Кайда, ребрандирани като ДАЕШ, имат солидно присъствие от началото на предното десетилетие, а 25% от населението е на възраст между 10 и 19 години и няма никаква жтейска перспектива пред себе си, заплахата от радикализация е особено висока.

Йеменците имат една поговорка: Този, който отглежда змии, накрая умира ухапан от тях. Случилото се през последните 5 дни е умален модел на сложността на случващото се в Йемен – бившият диктатор беше убит от бивши врагове, които до вчера му бяха съюзници, за да се превърнат днес отново в негови врагове и убийци. И дори сървайвърът Салех, който 75 години оцеляваше при какви ли не обстоятелства, накрая беше ухапан от отгледаните от него змии.

Историческа чалга и патриотизъм

http://www.cross.bg/istoriyata-nepatriotite-myzikata-1562414.html

/КРОСС/ "Петър Богдан има висше образование и директно работи с изворите, докато отец Паисий няма висше образование и историята му е плагиатство от Мавро Орбини и Цезар Барони." Божидар Димитров Преди години бях писал за това явление, но според мен поне, няма да е излишно да се върна наново към него. Прекалено много станаха проявите му. С пренебрежение говорим за чалгата в историята и за нейните изпълнители, но не бива да я отминаваме, защото тя моделира съзнанието на част от младите българи. "Чалга" в масовото съзнание е явление популярно. То отговаря на най-низките вкусове на публиката. Чалгата в музиката отдавна предизвиква предимно отрицателна обществена реакция.А чалгата в историята? Замълчаваме я. Гледаме я отвисоко. Подиграваме я, но тихомълком. Зер, кой ще иска да си разваля отношенията с колеги. Популярната история не е чалга. Тя е трудно дело, достойно за уважение. Пишат я професионалисти, пишат я талантливи добронамерени популяризатори

Анализатор: Обсъдена е темата за автомат ”Калашников” в Саудитска Арабия

http://frognews.bg/news_146741/Analizator-Obsadena-e-temata-za-avtomat-Kalashnikov-v-Sauditska-Arabiia/

Москва и Рияд сключиха редица споразумения за производство и доставка на автомат ”Калашников”. Ние изнасяме такъв вид оръжие за много държави, включително и за Саудитска Арабия. Това споразумение не е в наш интерес и трябва да се изговори на по-високо ниво. Това каза каза политическият анализатор Мартин Табаков.

Концептуална "Тойота" споделя на живо преходите си

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/12/05/3090801_konceptualna_toiota_spodelia_na_jivo_prehodite_si/?ref=rss


"Тойота" избра автосалона в Лос Анджелис, за да представи своя приключенски модел от бъдещето. Той е кръстен FT-AC, което идва от Future Toyota Adventure Concept.<br /><br />В кросоувъра има няколко интересни решения. Сред тях са демонтиращи се LED фарове за мъгла, които могат да се монтират на велосипед. Както и две закрепени на огледалата за обратно виждане екшън камери, които също могат да се махат и разнасят.<br /><br />Освен всичко друго, камерите имат...

Част от Центъра на София остава без вода

https://www.actualno.com/sofia/chast-ot-centyra-na-sofija-ostava-bez-voda-news_647599.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 5 декември 2017 г. (вторник). Това съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Св. Св. Кирил и Методий&ldqu

Бащата на Григор: Той губеше по 2 килограма след петсетови мачове

https://www.actualno.com/tennis/bashtata-na-grigor-toj-gubeshe-po-2-kilograma-sled-petsetovi-machove-news_647817.html

Само допреди 2-3 години Григор Димитров е губил по 2 килограма при мачове във формат 3 от 5 сета и не можеше да си ги върне за следващия мач. Това разказа бащата на голямата ни тенис звезда - Димитър. В интервю пред bTV Димитър похвали сина си за нивото, до което е достигнал, специа

Преглед на печата - 5 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364798

Посещението на президента Радев в Париж е сред водещите теми на вестниците във вторник "Кохезионната политика не е просто трансфер на средства, а фактор за политическа и социална стабилност на целия континент. Тя може да облекчи икономическата имиграция в богатите страни и демографската криза в по-слабо развитите европейски държави.

Трайчо Трайков: Ще трябва да въведем данък "Белене"

http://clubz.bg/61475-trajcho_trajkov_shte_trqbva_da_vyvedem_danyk_belene

Проектът АЕЦ "Белене" може да бъде жизнеспособен, ако държавата се грижи за него и се въведе данък "Белене", който да платят всички. Това заяви пред бТВ бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Той коментира докладът на БАН за проекта и информациите, че в междинния му вариант заключенията са били песимистични, но те са поправени след намеса на властта.

"В т.нар. междинен вариант при всички възможни варианти проектът е нежизноспособен за частен инвеститор", каза Трайков.

Той коментира и твърдението, изказано и от енергийния министър Теменужка Петкова, че при определени параметри проектът може да е жизнеспособен.

"Ако ме попитате възможно ли е българксите заплати да се изравнят с германските до 2 години ще ви кажа, че е възможно при определени параметри. Ако данък общ доход в Германия стане 90% и събраните данъци се трансферират към България", каза Трайков.

Според него допусканията, че с увеличаването на БВП ще се увеличи и консумацията на енергия не са коректни. Той посочи, че за последните 20 години БВП се е повишил с 80%, но потребеленеито не енергия си остава същото.

"Познавам много хора, които разбират от икономика и енергетика, никой от тях не участват в този доклад. Хората привърженици на Белене са два типа – или не разбират много или са финансово мотивирани. Не обвинявам, но имам претенции към хора които разбират и са в позиция да взимат решения. Дори условията приети за сигурни са почти невъзможни да се постигнат", коментира Трайков.

Според него параметрите до 10.5 млрд. евро цена, 4,5% лихва и 70 на 30 частно срещу държавно участие са "пожелателно мислене". Трайков разкритикува и позицията, че ако цената на тока, произвеждан от АЕЦ "Белене" е много висока в бъдеще от този проект ще се печели.

Според енергийния експерт Еленко Божков обаче дори в междинния доклад констатациите не се обезкуращаващи. Той представи свои изчисления, според които докладът ще е печеливш/

Българка кандидатства за участие в полярна експедиция с мисъл за социална кауза

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/05/3090900_bulgarka_kandidatstva_za_uchastie_v_poliarna/?ref=rss


Щуро приключение, неповторимо изживяване или мисия с кауза? Както и да го наречете, Fjällräven Polar звучи повече от вълнуващо. Това е 300-километрова експедиция с кучешки впряг за шест дни.<br /><br />Организаторите дават възможност на хора от целия свят да се включат в надпревара с гласуване и някои от тях ще бъдат избрани да участват в експедицията. Българката Диляна Лулчева е сред изявилите желание да бъдат част от приключението, което ще се проведе от 9 до 14 април 2018...

Задължителните уроци по лична хигиена в детството и пубертета

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/05/3043763_zaduljitelnite_uroci_po_lichna_higiena_v_detstvoto_i/?ref=rss


Създаването на хигиенни навици у децата и младежите е една от важните задачи на родителите. От това дали си мият ръцете и зъбите редовно зависи колко здрави ще са бъдещите възрастни хора, а това е първото условие за добър живот. След като изяснихме защо някои тийнейджъри не обичат да се къпят, ето и няколко съвета как да се възпитават хигиенни навици в различните етапи от порастването, подбрани от бюлетините на Националния център по обществено здраве и анализи и чуждестранни официални сайтове в...

Акция ”Никулден”: Масови проверки на търговците на риба

http://frognews.bg/news_146740/Aktsiia-Nikulden-Masovi-proverki-na-targovtsite-na-riba/

Масови проверки на Агенцията за безопасност на храните преди Никулден. Под прицела на проверяващите са търговците на риба.

Върховният съд разреши на Тръмп да прилага забраната за влизане в САЩ

https://www.investor.bg/sasht/337/a/vyrhovniiat-syd-razreshi-na-trymp-da-prilaga-zabranata-za-vlizane-v-sasht-251512/

Забраната за влизане в страната на гражданите на шест държави с преобладаващо мюсюлманско население влиза в сила

150 млн. евро от ЕС срещу замърсяването на въздуха у нас

http://dnes.dir.bg/news/es-vasduh-pomosht-zamarsjavane-26656464

ЕС подпомага България със 150 млн. евро в битката срещу замърсяването на въздуха.

Безделието е като...

http://www.cross.bg/bezdelieto-e-kato-1562438.html

/КРОСС/ Безделието е като ръждата: то разяжда хората по-бързо от колкото умората от работата. Франклин  

Върховиният съд разреши на Тръмп да прилага забраната за влизане в САЩ

https://www.investor.bg/sasht/337/a/vyrhoviniiat-syd-razreshi-na-trymp-da-prilaga-zabranata-za-vlizane-v-sasht-251512/

Забраната за влизане в страната на гражданите на шест държави с преобладаващо мюсюлманско население влиза в сила

Бързо да се приеме санкция за обжалване напук

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6593683

Бързо да се приеме санкция за обжалване напукДокато течеше сагата с безкрайните обжалвания за толсистемата, се появи идеята да бъде въведена санкция за умишлено спиране на процедурите, т.е. ако жалбата е неоснователна. Предложение, повече от разумно и което вероятно драстично ще намали обжалванията напук. Но идеята сякаш затихна, а всъщност трябва бързо да се приеме като законов текст.

Бизнесът против ревизия на приватизацията

https://www.actualno.com/business/biznesyt-protiv-revizija-na-privatizacijata-news_647790.html

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) разпространи становище във връзка с идеята на управляващите за премахване на давностния срок за престъпления, свързани с приватизацията, като те определят като "изключително неприемливо" поредният опит да с

Тилърсън отива в Брюксел, но това едва ли ще успокои ЕС за политиката на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/05/3090603_tilursun_otiva_v_brjuksel_no_tova_edva_li_shte_uspokoi/?ref=rss


В навечерието на обиколката си в Европа Рекс Тилърсън миналата седмица изнесе реч, която европейците отдавна чакаха да чуят: твърдо обещание, че САЩ ще подкрепят най-старите си съюзници.<br /><br />Облекчението в европейските столици не трая и ден след появата на медийни съобщения за план на Белия дом за уволняване на държавния секретар на САЩ. Това отново потопи приятелите на Америка в объркване каква е външната политика на президента Доналд Тръмп.<br /><br...

Дървета-киборги плъзват из Москва

http://clubz.bg/61474-dyrveta_kiborgi_plyzvat_iz_moskva

Дърветата в Москва ще имат чипове. Проектът започва като експеримент през 2018 г., съобщи пред агенция „Москва“ шефът на отдела по озеленяване на руската столица Антон Кулбачевски.

„Това ще бъде възможно и желателно в близко бъдеще за по-скъпите дървета, примерно, за посадените по програмата „Моята улица“, за да се контролира тяхното състояние“, заяви Кулбачевски.

По думите му, чиповете ще предават данни онлайн за възрастта на дървото и неговото състояние.

„Ако можем винаги да знаем кое дърво има нужда от определени мерки, то качеството но нашата работа ще се повиши и ще намалим загубите на зелени площи“, твърди шефът на отдела.

Кулбачевски отбелязва, че въпросът за икономическата целесъобразност на тези мерки все още предстои да бъде обсъден, също както и въпроса за ваксинацията на дърветата.

По благоустройствената програма „Моята улица“ възрастни дървета се засаждат в центъра на Москва от миналата година. През 2017-та на „Садовое колцо“ и съседните улици се появиха над две хиляди липи, кленове, брези, чинари, дъбове… С чипове те ще са киборги, както в сферата на медицината са наричани биологичните организми, съдържащи механични или електронни компоненти.

Площад Славейков

Най-важното от Варна във вчерашния - 4 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364791

5 млн. лева гълта поддръжката на уличното осветление във Варна до 2021 година Поддръжката и текущите ремонти на уличното и парковото осветление на територията на община Варна може да коства 5 млн. лева без ДДС за периода до 2021 година.

Организация на мюсюлманските държави предупреди САЩ да не мести посолството си в Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593920

Организация на мюсюлманските държави предупреди САЩ да не мести посолството си в ЕрусалимОрганизацията за ислямско сътрудничество (ОИС) каза, че ако американският президент Доналд Тръмп признае Ерусалим за столица на Израел, това ще представлява "откровена агресия" срещу арабския и мюсюлманския свят, предаде Асошиейтед прес. ОИС заяви, че нейните 57 държави членки би трябвало да прекъснат връзките си с всяка държава,

Израел обвини ЕС, че му се ”изплюва в лицето”

http://frognews.bg/news_146739/Izrael-obvini-ES-che-mu-se-izpliuva-v-litseto/

Израел обвини Европейския съюз, че му се ”изплюва в лицето”, осъждайки предвиденото присъствие на постоянния представител на ЕС в страната на изложба за палестинците, предаде Франс прес.

Палят коледните светлини в Благоевград

https://www.actualno.com/blagoevgrad/paljat-kolednite-svetlini-v-blagoevgrad-news_647529.html

Днес (5 декември) палят коледните светлини в Благоевград. Началото на коледните празници е обявено. Това е и най-очакваното събитие за малките и не само – посрещането на Дядо Коледа на площад „Георги Измирлиев“ в центъра на града. Тази година слоганът на коледните и

Днес вятърът ще се усили, максималните температури ще са между 1 и 6 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6593914

Днес вятърът ще се усили, максималните температури ще са между 1 и 6 градусаДнес вятърът от северозапад ще се усили и с него в страната ще продължи да нахлува студен въздух. Облачността временно ще се увеличи и на отделни места по високите полета на Западна България и Предбалкана ще превали слаб сняг. Максимални температури, предимно между 1° и 6°, в София около 0°, но вятърът ще създава усещане за по-студено време.

Общината от 3 месеца може да предупреждава за опасност от мръсен въздух в София, но не го прави

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/05/3089424_obshtinata_ot_3_meseca_moje_da_preduprejdava_za/?ref=rss


От три месеца Столичната община има система, която предупреждава за опасност от високи нива на замърсяване на въздуха 48 часа по-рано. Тя е разработена от експерти от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) по поръчка на общината, която е получила достъп до нея в началото на септември.<br /><br />От тогава системата е съобщавала безпогрешно за всички дни, в които в София е имало опасност от високи нива на вредни емисии във...

Tesla е по-зле от Lada: 9 от 10 коли с дефект

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tesla-e-po-zle-ot-lada-9-ot-10-koli-s-defekt-6076820

Девет бивши и настоящи служители на Tesla разкриха, че 9 от 10 автомобила Model S и Model X изискват ремонт след слизане от поточната линия.

Вятър носи нова порция студ, укротява се в четвъртък

https://offnews.bg//obshtestvo/viatar-nosi-nova-portcia-stud-ukrotiava-se-v-chetvartak-670578.html

Жълт код за силен вятър е обявен днес за областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. От северозапад нахлува още студ, времето ще е облачно, по високите места ще превали слаб сняг.

Максимални температури ще са между 1 и 6 градуса, в София около 0 градуса. 

Над планините ще е мрачно, термометрите няма да се качат над минус три градуса, а на 2000 метра над минус 10 градуса.

Край морето няма да вали и ще се затопли до 5-7 градуса. Максмалната температура във водата ще е два пъти по-висока, а вълните ще са до три бала. 

Вятърът ще се укроти в четвъртък, тогава се очаква и затопляне, което ще продължи до неделя. 

Предизборната кампания в Каталуня започва, сепаратистите са на косъм от мнозинство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/05/3090855_predizbornata_kampaniia_v_katalunia_zapochva/?ref=rss


Започва кампанията за регионалните избори в Каталуня, свикани от испанските власти за 21 декември. Проучванията сочат, че двата "лагера" - "за" и "против" независимостта - ще получат сходни резултати и крайният изход от гласуването не е напълно предвид. Мадрид обяви още преди месец, че смята да отмени прякото управление в Барселона скоро след вота.<br /><br />До изборите в Мадрид се стигна, след като парламентът в Барселона обяви независимост от...

На 5 декември...

http://www.cross.bg/svetovna-voiina-sotzialisticheska-1562437.html

/КРОСС/ 1492 г. - Христофор Колумб става първият европеец, който стъпва на остров Испаньола (днес Хаити и Доминиканска република).1848 г. - Калифорнийска златна треска: В съобщение до Конгреса на САЩ американският президент Джеймс Полк потвърждава, че в Калифорния е открито голямо количество злато.1882 г. - Създаден е шведски футболен отбор Йефле ИФ.1916 г. - Първата световна война: Части от български военни подразделения влизат в столицата на Румъния - Букурещ.1931 г. - Взривена е църквата Христос Спасител в Москва.1933 г. - В САЩ официално е отменен сухият режим.1936 г. - Съветския съюз приема нова конституция (известна като "Сталинска") и Киргизката Съветска Социалистическа Република е включена в състава на Съюзните републики на СССР.1936 г. - Създадена е Автономната съветска социалистическа република Коми, просъществувала до 1991 г.1936 г. - Създадена е Марийската автономна съветска социалистическа република.1941 г. - Втората световна война: Битка при Москва: Червената армия започва контраофанзива срещу нацистките сили по нареждане на генерал Георгий Жуков.1949 г. - Йерусалим е провъзгласен за столица на новата държава Израел.1975 г. - В София е открит голям комплекс студентски общежития, известен като Студентския град.1977 г. - В България е възстановена общината като селищна система.1990 г. - Ислямски водачи призовават да бъде наказан със смърт британският поет от индийски произход Салман Рушди за неговата книга Сатанински строфи.1999 г

Лондон, Уелс и Шотландия искат същите отстъпки в ЕС като Северна Ирландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593908

Лондон, Уелс и Шотландия искат същите отстъпки в ЕС като Северна ИрландияПолитическите лидери от Лондон, Уелс и Шотландия искат същите отстъпки, предоставени на Северна Ирландия, които биха ѝ позволили на практика да остане в Единния пазар на ЕС. Британският министър-председател Тереза Мей бе разкритикувана от тях заради новините, че е отстъпила, че Северна Ирландия може да остане под правилата на ЕС за търговията,

Партия ”Свобода и достойнство” търси място вдясно без ДОСТ и Местан

http://frognews.bg/news_146738/Partiia-Svoboda-i-dostoinstvo-tarsi-miasto-vdiasno-bez-DOST-i-Mestan/

Народната партия ”Свобода и достойнство”, която преди последните парламентарни избори напусна Реформаторския блок и се коалира с ДОСТ, занапред ще продължи като самостоятелен субект и ще търси ново взаимодействие в дясното пространство.

Второ заседание по делото Йончева срещу Борисов

https://www.actualno.com/politics/vtoro-zasedanie-po-deloto-joncheva-sreshtu-borisov-news_647800.html

Днес (5 декември) в Софийски районен съд ще се проведе второто заседание по гражданското дело - журналистката Елена Йончева, сега депутат от БСП, срещу Бойко Борисов, сега премиер, и партия ГЕРБ. Първото заседание по делото бе в началото на октомври, но тогава нито Йончева, ни

Пътна обстановка в страната - 5 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364792

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

В Бургас ще има професионална гимназия по компютърно програмиране

https://www.actualno.com/goodnews/v-burgas-shte-ima-profesionalna-gimnazija-po-komputyrno-programirane-news_647803.html

Община Бургас ще създаде професионална гимназия по компютърно програмиране. Предложението е на кмета Димитър Николов и предстои да бъде разгледано от Общинския съвет. Новото училище по компютърно програмиране ще подготвя IT специалисти, от които бизнесът има нужда за сво

Само във Фрог: Генерал, шеф на Комисията по отбрана, прибрал неправомерно 44 000 лв.

http://frognews.bg/news_146733/Samo-vav-Frog-General-shef-na-Komisiiata-po-otbrana-pribral-nepravomerno-44-000-lv/

ГЕРБ реши да бори корупцията в държавата. Извинете, но по-скучен политически анекдот и радио Ереван трудно ще съчини. Ако ГЕРБ настина иска да се справи с това уродливо явление, би следвало да започне от себе си, от депутатите, които крепят Борисов Трети. Един от тях е шефът на Комисията по отбрана Константин Попов.

Вижте пътната обстановка в страната към 5:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6593911

Вижте пътната обстановка в страната към 5:30 часаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 5:30 за 5 декември 2017 година.  І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 9° до + 8°. Времето над страната е предимно ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите Бургас, Варна, В. Търново, Видин, Добрич, Монтана, Пазарджик, Пловдив,

Отново студ и вятър, на места ще вали сняг

http://frognews.bg/news_146737/Otnovo-stud-i-viatar-na-mesta-shte-vali-sniag/

Днес ще се засили усещането за настъпваща зима. В страната ще продължи да нахлува студен въздух, а вятърът ще се усили. В областите Видин, Монтана, Враца и Плевен е обявен жълт код заради вятъра.

Св. Сава Освещени

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sava-osveshteni-news_647605.html

Свети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия през ІV век от богати и знатни родители. Поради несъгласие между роднините, на които било поверено неговото възпитание през време на служе

Честваме празника на свети Сава Освещени

http://frognews.bg/news_146736/CHestvame-praznika-na-sveti-Sava-Osveshteni/

Българската православна църква чества днес празника на свети Сава Освещени. В народните поверия по различните краища някъде го почитат като мъж, а другаде – като жена. Мъж или жена, Сава се счита за брат/сестра на Варвара и Никола.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=364790

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 5 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - кв.

Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски

http://www.cross.bg/nektariii-zhivot-sava-1562436.html

/КРОСС/ Житие на св. Сава Освещени Свети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия през ІV век от богати и знатни родители. Поради несъгласие между роднините, на които било поверено неговото възпитание през време на служебното пътуване на баща му в Александрия, той още 18-годишен се поселил в манастир. Там получил образование, обикнал монашеския живот и бил постриган за монах. Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, младият монах оставил манастира, в който живял, и се отправил за Йерусалим да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници. По онова време на Изток бил прочут със своя строг постнически живот преподобни Евтимий Велики. Сава поискал да постъпи в числото на неговите ученици, но Евтимий го поверил на блажени Теоктист, брат в съседния манастир. Като го благословил, преп. Евтимий предсказал, че Сава ще просияе в иноческия живот, ще стане основател на обширна лавра и ще бъде славен наставник на всички палестниски отшелници. В Теоктистовия манастир Сава се предал изцяло в служба на Бога и минал всички монашески служби с безропотно послушание и усърден труд. Всички се чудели на неговия строго добродетелен живот. Веднъж, пътувайки за Александрия, той срещнал по пътя родителите си, които искали да го отклонят от иноческия живот, но накрай отстъпили пред неговата непоколебима воля

Да бъде или да не бъде: МОК решава дали Русия ще участва в олимпийските игри в Пьончан

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/05/3090982_da_bude_ili_da_ne_bude_mok_reshava_dali_rusiia_shte/?ref=rss


Поставен под остър натиск от всички страни, Международният олимпийски комитет (МОК) ще реши днес дали Русия ще участва в зимните олимпийски игри в Пьончан 2018. Изпълнителният комитет на организацията ще има редовно заседание в Лозана.<br /><br />Страната е подложена на тежки критики заради разкритията за държавна политика при употреба на допинг и прикриване на положителни проби сред елитните състезатели. Скандалът се разрасна назад във времето и стигна до предишните зимни...

Прогноза за времето - 5 декември (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-5-dekemvri-vtornik-news_647794.html

Днес вятърът от северозапад ще се усили и с него в страната ще продължи да нахлува студен въздух. Облачността временно ще се увеличи и на отделни места по високите полета на Западна България и Предбалкана ще превали слаб сняг. Максимални температури, предимно между 1° и 6&de

Д-р Хасан Адемов: Трябва ясно да кажем на хората - никой не им взема инвалидните пенсии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6593686

Д-р Хасан Адемов: Трябва ясно да кажем  на хората - никой не им взема инвалидните пенсииЗдравето на българите не е въпрос на фиска, не трябваше да се приема мораториум за новите лекарства, смята шефът на парламентарната социална комисия Сезонните работници остават без обезщетение за безработица От 10 години осигурителният доход расте, той трябва да влезе с по-голяма тежест във формулата за актуализиране на пенсиите В бюджет 2018 се

В САЩ спряха пореден опит за масово убийство

https://www.actualno.com/america/v-sasht-sprjaha-poreden-opit-za-masovo-ubijstvo-news_647807.html

Американската полиция е успяла да предотврати стрелба в ислямски център в американския град Джаксънвил, щата Флорида, предаде БГНЕС. Мъжът, който е подготвял нападението, е 69-годишният Бернардино Болатате. Той е арестуван и срещу него има повдигнати множество обвинения, в

Започна кампанията за изборите в Каталуния на 21 декември

//dariknews.bg/novini/sviat/zapochna-kampaniiata-za-izborite-v-kataluniia-na-21-dekemvri-2064995

Започна кампанията за регионалните избори в Каталуния на 21 декември, предаде Франс прес.
 
Залогът на изборите, свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област, е висок - те са своеобразен тест за подкрепата за независ

Съдът потвърди забраната на Тръмп за влизане на жители на шест страни в САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/sydyt-potvyrdi-zabranata-na-trymp-za-vlizane-na-zhiteli-na-shest-strani-v-sasht-2064993

Върховният съд на САЩ разреши на правителството на президента Доналд Тръмп да прилага напълно забраната за влизане в страната на гражданите на шест държави с преобладаващо мюсюлманско население, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

10 вредни навика, които казват много за характера на човек (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/10-vredni-navika-koito-kazvat-mnogo-za-haraktera-na-chovek-snimki-2064920

Всеки от нас има определен набор от навици, които по някаква причина ни е трудно да се отървем от тях. Част от тях са толкова досадни и неприятни, че подобно на диетите, които така и не започваме, все си обещаваме от следващата седмица или месец просто да ги загърбим.

И Светослав черпи на св. Сава, никой да не пипа остри предмети

https://offnews.bg//obshtestvo/i-svetoslav-cherpi-na-sv-sava-nikoj-da-ne-pipa-ostri-predmeti-670577.html

Християните почитат днес Св. Сава, имен ден празнуват и Елисавета, Савина, Съби, Събина, Слав, Слави, Славка, Владислав, Владислава, Венцислав, Венцислава, Десислав, Десислава, Сабина, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Славчо, Станислав и Станислава. 

Името Сава означава "предвиждащ". Църквата ни почита Сава като светец, според народните вярвания това е светица, сестра на Варвара и Никола. Тя се приема и като покровителка на бездетните жени, на които помага да заченат. На Савинден обичаят е да се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие. Започва и подготовката за Никулденската трапеза.

Според други народни предания Сава е жена, свързана с царството на мъртвите и света на болестите. Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите. Друга традиция е да се празнува за сечено и порязано, на този ден никой не трябва да пипа остри предмети, за да не се порязва никой вкъщи през идната година.

Свети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия през ІV век от богати и знатни родители. Още 18-годишен той отишъл в манастир и бил постриган за монах. След това се отправил за Ерусалим, да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници. След 12 години Сава се заселил в пещера, където прекарвал времето си в молитва и труд. Той плетял кошници, за които му давали хляб и плодове. Така прекарал пет години.

Един ден, както събирал корени в пустинята, той видял четири разбойници, които били гладни и изнемощели. Пустинножителят изсипал пред тях събраните корени, и от тогава благодарните разбойници започнали понякога да му носят хлюб и плодове. Сава, облян в сълзи, си говорел: "О, горко на душата ми! Тия люде за едно благодеяние тъй щедро плащат. А ние получаваме всекидневно от Бога благодеяния, но не благодарим, а в нехайство прекарваме дните си и не изпълняваме Неговите повели."

След няколко години при Сава започнали да идват и други, които желаели тих и усамотен живот. Постепенно цялата долина на Силоамския поток се заселила, те се молели, спазвали безмълвие и строго въздържание.

След много години, прекарани в палестинската пустиня, Сава получил наследство от родителите си и построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир. В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Той поучавал братята с думи и със своя пример, учел ги на кротост, смирение, безмълвие, упование на Бога и на пълно отречение от собствената си воля. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

Повече информация за светеца можете да прочетете тук.

Делото Йончева-Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6594001

Делото Йончева-БорисовЙончева съди Борисов за претърпени неимуществени вреди, които според нея са настъпили вследствие на твърдения на премиера, че е получила милиони от държавата за филмите си докато е била журналист, предаде БНТ. Жалбата е за 20 000 лева

5 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=364789

Събития 1492 г. — Христофор Колумб става първия европеец, който стъпва на остров Испаньола (днес Хаити и Доминиканска република). 1848 г. — Калифорнийска златна треска: В съобщение до Конгреса на САЩ американският президент Джеймс Полк потвърждава, че в Калифорния е открито голямо количество злато.

Тръмп спечели засега в битката срещу имигрантите от Близкия изток и Африка

https://www.actualno.com/america/trymp-specheli-zasega-v-bitkata-sreshtu-imigrantite-ot-blizkija-iztok-i-afrika-news_647806.html

Върховният съд на САЩ разреши да се приложи в пълния му вид антиимигрантския указ, подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп, докато траят опитите за обжалване пред Федералния апелативен съд. Това е победа на Тръмп, който защитава тази спорна мярка, предприета в борбата ср

Шаран върху зеленчуци на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6593585

Шаран върху зеленчуци на фурнаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Зам.-министър Пенков: Лекарства за 200 млн. лв. се препродават нелегално

http://clubz.bg/61473-zam_ministyr_penkov_lekarstva_za_200_mln_lv_se_preprodavat_nelegalno

Бойко Пенков Снимка БГНЕС

Една престъпна група препродава лекарства за 90 млн. лева в чужбина, а общо в сивия сектор у нас изтичат медикаменти за 200 млн. лева годишно. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в ефира на бТВ тази сутрин.

Той разясни, че има легален бизнес за препродаване на лекарства в ЕС - когато в една страна има излишък, е позволено търговец да изкупи лекарства и да ги продаде там, където има недостиг. Но в случая не става въпрос за такава практика.

"Нашият екип ежедневно получва обаждане от различни части на страната, където липсва дадено лекарство. Те се изкупуват от аптеките и се изнасят нелегално, защото лекарствата в България са евтини, цените са много ниски", обясни зам.-министърът.

Най-много са сигналите за липса на инсулин, както и лекарства за високо кръвно. В тези случаи производителите внасят дори 10-15% повече, за да няма проблеми на пазара, а в един момент те изчезват, обясни той. Сигнали за това са се появили преди година, от 6 месеца има доклад от здравните власти.

Най-вероятно има замесени лекари, заяви Пенков, и даде пример как работи схемата:

"Постъпваш в болница, пише се някаква диагноза, която не е тази, но за нея трябва да се изпише лекарство, което е интересно. Тя се изписва, не се прилага, защото не е нужно, после това лекарство се изнася."

Често става дума за скъпи лекарства за хронично болни, за онкологични или белодробни заболявания, обясни Пенков, и даде друг пример за схемата, в който участват аптекари:

"Друга практика - трябва да си купя лекарство за астма, но трябва да доплатя 25%. Те ми казват - защо ще доплащаш, ще ти дам друго, което ще покрие сметката. И аз взимам друго, а моето се продава на този търговец, който го изнася в чужбина."

Той коментира и кратко последните решения в бюджета, които доведоха до мораториум на новите лекарства. Изтъкна, че в България всеки в здравната система "ревнува друга част".

"Болничната помощ сега на среща казаха - престанете да плащате пари за лекарства. Другите казват - трябва да правим профилактика, превенция, спрете да финансирате болничната помощ. Трябва да балансираме нещата."

И изтъкна, че във Франция тази година ще се увеличат харчовете за лекарства от 0% до 3%, а в България от 5% до 8%. 80 млн. лева допълнително ще бъдат харчени, подчерта зам.-министърът.

Сделката за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593987

Сделката за ЧЕЗЧехите продават ЧЕЗ. Сделката за активите на ЧЕЗ в България се оценява на поне 300 млн. евро. До финалната права бяха допуснати “Енерго-Про”, ТЕЦ “Бобов дол”, който се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, и “Фючър енерджи”. Въпросът дали българската компания, която се занимава с търговия на ток, ще остане в сделката с ЧЕЗ, възникна в петък.

Прогноза за времето - 5 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364788

Над Черноморието днес ще има разкъсана, предимно значителна облачност, но ще остане без валежи, научи Moreto.net. Вечерта облачността ще намалее. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 5° и 7°.

На осем места в столицата няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-osem-mesta-v-stolitcata-niama-da-ima-voda-670550.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч на клиентите на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ от бул. „Христо Ботев“ до ул. „Цар Самуил“.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Димитър Горов“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:30 ч. на ул. „Димитър Горов“ от ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до ул. „Ангиста“, ул. „Св .Св. Кирил и Методий“ от бул. „Васил Левски“ до ул. „Чумерна“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Христо Белчев“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 ч. по ул. „Христо Белчев“ от бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Уилям Гладстон“.

Реконструкция на уличен водопровод на ул. 504 в жк „Дружба-1“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. на ул. 5039, ул. 5041, бул. „Христофор Колумб“. 

Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Георги Парцалев“ във вилна зона „Киноцентър“ налага спиране на водоподаването от 13:00 до 17:00 ч. на ул. „Георги Парцалев“ от ул. „Лешникова гора“ до ул. „Свети Кирил“.

Заради прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Крушовски връх“ в кв. „Овча купел“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. на ул. „Крушовски връх“ от ул. „Народно хоро“ до ул. „Буземска“.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Тодор Каблешков“ в кв. „Сеславци“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. на ул. „Мургаш“, ул. „Еделвайс“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Чавдар“.

Монтаж на пожарен хидрант на ул. „Гео Милев“ във вилна зона „Банкя“ налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 ч. по ул. „Тинтява“ от ул. „Търнов рид“ до ул. „Свобода“, ул. „Ерма“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Днес коледната елха на София ще освети площада пред НДК

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/12/05/3088539_dnes_kolednata_elha_na_sofiia_shte_osveti_ploshtada/?ref=rss

Светлините на коледната елха на София ще бъдат запалени тази вечер от 19 часа, като събитието ще бъде предшествано от традиционна празнична програма с музикални изпълнения, която ще започне от 17:30 часа, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.<br /><br />Елхата е разположена на площад "България" пред Националния дворец на културата. Пространството до ноември беше обект на ремонт, който започна през юли и струваше 2.5 млн. лева. Той се наложи след като в предишния...

Лидерът на "Възраждане" Костадинов: Марешки го е страх, заплашва го затвор

http://clubz.bg/61472-lideryt_na_vyzrajdane_kostadinov_mareshki_go_e_strah_zaplashva_go_zatvor

Веселин Марешки е изнервен, защото го заплашва затвор за рекет и изнудване - едно от делата, които се водят срещу него.. Това заяви в ефира на бТВ лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, когото бизнесменът-политик обяви за "ПР-проект на Красен Кралев" миналата седмица.

"Той е притеснен, уплашен, идва при вас, говори, срича, трудно артикулира. Единственото, което го спасява, е положението му - той е много богат човек", заяви Костадинов.

Според него българският съд третира богатите по различен начин, и заяви, че делото срещу Марешки вече три години е на първа инстанция, макар такива дела да се решават за година.

Телевизията покани лидерът на "Възраждане" за право на отговор, след като миналата седмица "Воля" се опита да намали субсидията на партиите в бюджета само за тези, които са под бариерата от 4%. Така единствено партията на Костадинов щеше да получи по 1 лев за глас. Предложението в крайна сметка отпадна от бюджета. Марешки не можа да артикулира обяснение в ефира на бТВ или в парламента защо отправя това предложение. Но обяви, че "Възраждане" е създадена от настоящия спортен министър Красен Кралев (с когото той иначе бил приятел), за да отклони гласове от Марешки на вота за кмет на Варна през 2011 г. 

Костадинов има друга позиция по въпроса:

"Продукт съм на майка си и на баща си. Другото са абсолютни глупости. Той коментира събития от 2011 г, когато той беше втори, а аз 5ти на изборите, но разликата бее 7000 гласа. Красен Кралев участваше тогава в една от тези партии - Новото време, тогава се запознахме с него. Но да коментираме събития от 2011 г. през 2017-та, когато всеки във Варна знае, че Марешки обслужва статуквото? Кирил Йорданов губеше популярност. Имаше проучвания, че ще загуби срещу всеки на балотаж. Можеше да спечели само срещу Марешки, защото той беше много непопулярен. И се направи всичко възожно той да достигне до балотаж. Ако бях аз срещу Йорданов, щях да спечеля."

Лидерът на "Възраждане" отбеляза, че неговата партия също подкрепя намаляването на партийната субсидия, но за всички партии. 

Ден преди Никулден трябва да честитим имения ден на...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/den-predi-nikulden-triabva-da-chestitim-imeniia-den-na-6076872

Обредните практики на св. Сава са сходни като тези за св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола

Тя е най-младата кралица в света (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tia-e-naj-mladata-kralica-v-sveta-snimki-6076860

Нейно величество Джецун става кралица, когато е на 21 години. Днес, на 27 г., тя продължава да бъде най-младата кралица в света

Честваме Св. Сава

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yj5T8SLoMZ8/

На 5 декември православната църква чества Св. Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници. Свети Сава са е родил в областта Кападокия през ІV век, а родителите му са били  богати и знатни. 18-годишен той се преместил в манастир, където получава образование и става монах.

През дългия си и свят живот, преп. Сава странства, стремейки се към пълна самота за да може всецяло да се предаде на молитва и богомислие. Живее в манастири и в близост до тях в пещери, накрая Сава се установява в една пещера на Силоамският поток, където в постоянна молитва и съвършено уединение прекарал няколко години. След това при него започнали да идват и други, които желаели тих и усамотен живот. Постепенно цялата долина на Силоамският поток се заселила от пустиножители, които само на Бога възлагали своите надежди.

Като получил след смъртта на майка си богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир. В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

В българските представи  Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир). Познат е също израза: “Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява” .   

Сава е свързан/а и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал заедно с най-старата жена в дома. Жената, която искала дете, правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито, обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала “Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема”.

На св. Сава се приготвят ястията за следващия голям празник – Никулден.

Честит имен ден на Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав и техните производни!

Християните почитат свети Сава Освещени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/05/3086966_hristiianite_pochitat_sveti_sava_osveshteni/?ref=rss


Българската православна църква чества днес празника на свети Сава Освещени.<br /><br />В народните поверия по различните краища някъде го почитат като мъж, а другаде – като жена. Мъж или жена, Сава се счита за брат/сестра на Варвара и Никола. Сава е представян като добрия, който моли Варвара да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Пак според вярванията Варвара и Сава подготвят трапезата за Никулден, оттам и поговорката "Варвара вари, Сава пече, Никола гости...

Горски в „окопна война“ с нарушители (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/gorski-v-okopna-vojna-s-narushiteli-snimki-2064950

Своеобразна „окопна война“ са повели горските с нарушителите в Природен парк "Шуменско плато". Вече е забранен достъпът и движението на пътни превозни средства, спортни мотори и четириколесни мотор

Вие също

https://offnews.bg//mama-nindzha/vie-sashto-670602.html

Автор: Каролина Дия Добре, вече знаете, че съм вещица. Затова няма да ви казвам колко съм мила и какво ми харесва. Днес ще ви разкажа за това, което МРАЗЯ. В момента мразя националните празници. Глупавите лозунги за „бяла Европа” и „Господ”. Така наречените „патриоти”. Героите, които искат да ме спасят от украинците/бежанците/не знам какво си там още. Мен не ме е страх от украинците и бежанците. Мен ме е страх от вас, скъпи „патриоти”, герои и спасители! Вие ме наричате „черната шафрантия”, „убиец” и „това, което никой не иска да чука”, защото държа на правото си на избор и имам…

На 5 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6593543

На 5 декември рожден ден иматКняз Константин-Асен Видински, син на Симеон Сакскобургготски Красимир Минев, спортен журналист Нели Петкова, певица Нихат Кабил, лидер на ДПС - София, бивш министър на земеделието Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия Стоян Сталев, юрист, бивш външен министър и посланик на България в Турция Апостол Апостолов, финансист Борис Георгиев,

Православен календар за 5 декември, вижте кой празнува днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6583374

Православен календар за 5 декември, вижте кой празнува днесПреп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски Св. Сава се родил в богато семейство от Кападокия. Той прекарал дълги години в палестинската пустиня. С наследството от родителите си основал странноприемници, болници и манастири в Палестина, както и знаменитата лавра край Ерусалим, носеща неговото име. Доживял до дълбока старост.

Притежаването на жилище в САЩ не спомага за създаването на богатство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283790_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B

 Притежаването на собствен дом в САЩ може и да помогне на купувачите да спестят пари, но няма да успее да подкрепи богатството им, пише CNBC, като се позовава на проучване на Международния университет във Флорида, Атлантическия университет във Флорида и Университета на Уайоминг.

„Средностатистически погледнато, наемането и реинвестирането е по-печеливша стратегия по отношение на създаването на богатство, независимо от оценката на имота, тъй като оценката на имотите силно корелира с печалбите на традиционните активи, като акции и облигации“, посочва един от авторите на изследването Кен Джонсън.

Въпросът в САЩ "наем или заем" беше изключително популярен по време на възстановяването на жилищния пазар след кризата. Историческата катастрофа в сектора дойде като горчив шок за милиони американци, много от които не си бяха и помисляли, че собствеността им може да се обезцени изобщо или поне до такава степен.

Делът на собствениците на имоти в САЩ все още е близо до исторически най-ниското си ниво. Търсенето на купувачите обаче рязко се увеличава. Строителството на свой ред не нараства достатъчно бързо, за да отговори на търсенето, което пък тласка цените нагоре.

През последните няколко години цените на имотите в САЩ се увеличават по-бързо от доходите и инфлацията, подчертава се в проучването. На някои пазари цените вече чупят и предишните рекорди преди кризата, което пак подхранва дебата кое е по-добрият вариант – покупка или наем.

Наемите също се увеличават драстично заради подновения процес по формиране на нови домакинства. За тях – домакинствата на поколението Y, е по-трудно да спестят за първоначална вноска за свой собствен дом заради по-ниското заплащане, което приемат, в сравнение с техните родители, както и по-високите цени на имотите.

Изследователите посочват, че ако спестените средства от наемането на жилище не се харчат само за стоки и услуги, а се реинвестират с възвръщаемост, наемането на имот е по-печеливша стратегия при създаването на богатство. С други думи, аргументите в полза на наема работят само ако наемателят реинвестира спестяванията си, а не ги консумира. Реинвестирането обаче трябва да е със същата степен на риск, каквато съществува на съответния жилищен пазар.

Изследователите установяват, че от 24-те най-големи пазара на имоти в САЩ само на 4 средното повишение на цените на жилищата между 2010 и 2016 г. е по-високо от средната възвръщаемост на портфейлите от акции. Три от тези четири пазара са в Северна Калифорния, а четвъртият е Маями. Всичките те са сред най-желаните от инвеститорите в имоти, които отдават под наем, включително и от чужденци, но не и от потенциални собственици.

Авторите на доклада обаче посочват, че недвижимите имоти все още могат да бъдат добра инвестиция. Само че не е необходимо непременно собствениците да живеят в имота, който притежават. Да бъдеш наемодател или да инвестираш в акции и стоки, свързани с недвижими имоти, може да е по-доходоносно, отколкото да пазиш капитала за свиване на гнездо, заключават експертите.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Около 200 имота на военните са неправомерно обитавани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283789_%D0%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+200+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BD%D

 Около 200 имота на Министерството на отбраната са неправомерно обитавани от лица, загубили правното основание за това. Това са ведомствени жилища, ателиета и гаражи на територията на цялата страна, съобщава в прессъобщение Министерството. 

В същото време е налице остър недостиг на служебни жилища, поради което 4 100 военнослужещи и цивилни са картотекирани като безквартирни, а някои от тях са със специфични нужди поради хронично болни деца. На тези, които са наели частни квартири, всеки месец се изплащат компенсации от бюджета на Министерството на отбраната.

В 78 населени места в 22 области Министерството разполага общо с 2591 апартамента, ателиета и гаражи, от които близо 700 са в София и София област. Повечето имоти се ползват законно от военнослужещи и цивилни служители.

Според съобщението Министерството предприема действия за справедливо решаване на наследения проблем с незаконното обитаване на имоти. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разпоредил на директора на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ Валери Стоянов да разгледа всеки случай поотделно и да предложи конкретни варианти за най-тежките случаи.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Цецка Цачева: Изпълнителната власт няма място в делата за "царските имоти"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283788_%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%98%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%

 Казусът с "царските имоти" може да бъде решен със специален закон, а изпълнителната власт няма място в делата за тях. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева по време на брифинг в министерството.

Заключението е на работната група, в която са участвали представители на държавата и адвокатите по делата, които водят наследниците на Фердинанд и Борис III за собствеността върху имоти. Правосъдният министър беше категорична, че няма задължение да уведомява Народното събрание за резултатите от работата на експертите, нито препоръчва на депутатите да разработят закон по този казус.

"Никога не си позволявам да препоръчвам нещо на независима институция", каза тя.

На базата на заключението на работната група няма процесуална възможност правителството да се меси в делата. По тази причина и Министерството на регионалното развитие (МРРБ), което е страна по тях, ще оттегли исковата молба за замразяване на процедурата, която в момента върви в съда за собствеността на двореца "Врана" и "Царска Бистрица".

В петък ресорният министър Николай Нанков обясни, че искането е било подадено с цел да се изчака докладът на работната група. Той ще даде "цялостната визия" на държавата за "царските имоти". Съдът не е отговорил на тази искова молба, тъй като делата всъщност са отложени за май 2018 година след смъртта на един от наследниците на Фердинанд и Борис III, стана ясно днес от думите на Нанков, който също участва в брифинга.

 

Нанков даде и обяснения относно казуса за хижата "Саръгьол". Преди дни той обясни, че държавата не е влязла във владение, макар че има съдебно решение в тази насока. Причината не е мораториумът, гласуван от парламента, категоричен беше днес регионалният министър.

Той поясни, че ограниченията на депутатите спират сделки с тези имоти, но не пречат на влизането във владение. Областните управители не са извършили това действие, макар и надлежно да са уведомени от МРРБ за хода на делото, каза още Нанков.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Сделката между ЕС и Великобритания за ирландската граница се е провалила?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283787_%D0%A1%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%95%D0%A1+%D0%B8+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D1%8

 Сделката между ЕС и Великобритания да няма "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия при Brexit е пропаднала в последния момент. Това коментира ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Politico.

По-рано днес беше съобщено, че двете страни са се договорили за ирландската граница, която е един от основните моменти в преговорния процес. Варадкард обаче каза, че има информация, че в последния момент сделката е пропаднала.

 
 

 

"Изненадан и огорчен съм от британското правителство след провала да бъде постигнато споразумение за разговорите за Brexit", коментира ирландският премиер.

След като информацията за споразумението за ирландската граница беше разпространена, Лондон и Шотландия също поискаха специални условия при Brexit, пише британското издание Mirror. Кметът на Лондон Садик Хан например смята, че британската столица може да остане в митническия съюз на ЕС и така да запази хиляди работни места.

Шотландският първи министър Никола Стърджън пък смята, че ако Северна Ирландия може да остане в европейския пазар, каквото на практика означава липсата на "твърда" граница, то и Шотландия може да го направи.

 

 

Nicola Sturgeon says if NI gets "special status" in Brexit deal there's "no practical reason" why Scotland shouldn't too - otherwise would be "doubly disadvantaged" outside single market

 
 
 

ЕС и Великобритания сближават позициите си, смятат в Брюксел след дългия обяд на британския премиер Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Изявлението на Юнкер след срещата разочарова, защото подсказа, че до споразумение така и не се е стигнало. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче е оптимист, че то все още може да бъде постигнато по време на срещата на лидерите на ЕС на 14 декември. Той коментира в Twitter, че двете страни просто са поискали още малко време. 

По статията работи: Деляна Петкова

Радев: Приемането ни в Шенген ще повиши сигурността в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283786_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B8+%D1%81%

 Приемането на страната ни в Шенген ще бъде фактор за повишаване на сигурността в Европа. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си в Елисейския дворец с неговия френски колега Еманюел Макрон. По думите на държавния глава сигурността на всички граждани в ЕС зависи от сигурността на външните му такива, каквато се явява България.

Двамата президенти обсъдили няколко теми – кохезионната политика, сигурността в миграционната политика, образованието и науката, общата политика по отбрана.
За да има ефективни мерки е нужно не само охрана на границите, но и механизми за справяне а миграционната криза, обясни Радев. По думите му, за да е ефективна кохезионната политика, трябва да има и ефективна борба с корупцията, за което пък България работела усилено. Желаем и по-голямо инвестиционно присъствие в България, обясни още Радев. Според него кохезионната политика не е просто трансфер на средства, а би облекчила икономическата миграция в богатите държави и проблемите с демографията в по-бедните.
Радев споделял мнението на Макрон, че сигурността и отбраната са важни за бъдещето на Европа. Изключително е важно за страни като България да участват в интеграционните процеси в тази сфера, подчерта Радев. По думите му обаче за това е нужна силна и обединена военна индустрия, а България имала голям потенциал и в производството, и в научните изследвания. Именно тук Радев очаквал по-задълбочено сътрудничество.
За интеграцията на Западните Балкани пък била нужна не само свързаност – транспортна и дигитална, съдебни реформи и социална политика, но и общо развитие на образованието и науката. Радев благодари за подкрепата за откриването в България на клон на Националното училище по администрация, което би спомогнало за изграждането на нови лидери. Макрон от своя страна се застъпил и за откриването у нас на международен център за устойчиво развитие с научен център, който трябвало да се изгради с останалите балкански  държави, а Радев се надявал за него да се намери и еврофинансиране.

Държавният глава Румен Радев бе посрещнат с военни почети от френския си колега Еманюел Макрон. Радев е на тридневна визита в Париж, а срещата помежду им е втората поред след тази през лятото във Варна. Двамата ще обсъдят двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество, партньорството в сферата на отбраната и сигурността, образованието и културата, както и теми от дневния ред на Европейския съюз. Очаква се, че във фокуса на разговора между двамата президенти ще е темата за реформите в Европа.

Днес президентът ще разговаря и с директора на Европейската космическа агенция Йохан Вьорнер, а за по-късно вечерта е предвидена срещата с наши сънародници, които живеят във Франция. Утре Радев ще се срещне с новия генерален директор на ЮНЕСКО Одре Азуле и с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия. В сряда посещението ще завърши нестандартно – президентът Радев ще управлява изтребител „Рафал”.

Столичани се информират за дължимите данъци по имейл

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283785_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0

 Софиянци могат да получават информация за дължими данъци по електронен път, припомниха от общината.

Например собствениците на недвижими имоти, които не искат сведенията за данъчните им задължения да минават през пощенски или други разпространители, трябва да подадат заявления. Заявлението представлява отказа от хартиено съобщение за дължима такса. Трябва да да се посочи актуален имейл адрес, на който да се получава същата информация по електронен път. За да получат нужната информация за догодина, желаещите трябва да подадат заявлението до 12 януари 2018г. Това може да бъде направено в някой от 22-та районни отдела на дирекция "Общински приходи" в столицата.

Столичани имат възможност и да се откажат изобщо от съобщения - както електронни, така и на хартия. В този случай могат да проверяват задълженията си сами - на място в общинските данъчни служби или онлайн. За електронна проверка е нужен ПИН код, който се получава във всеки районен данъчен отдел. Кодът дава възможност за плащане на местните данъци и такси онлайн.

До края на годината пък е срокът до който собствениците не ползващи целогодишно имота си, могат да подадат искане за намаляване на такса смет за съответното жилище или парцел.

Пеевски атакуван и от третата партия на олигархията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283784_%D0%9F%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 

Адвокатката на мафията Татяна Дончева драпа към властта

Третата партия на олигархията – воденото от скандалната юристка Татяна Дончева „Движение 21“, се включи в атаката по клеветене на депутата от ДПС и наш издател Делян Пеевски. В опит да придаде достоверност на лъжите си задкулисието бутна поредното си политическо ГМО отроче, което също като останалите лабораторни проекти на босовете - „Да(й), България“ и ДСБ остана извън парламента, да излезе с декларация срещу народния представител, маскирайки фалшивите си твърдения срещу него като политическа позиция уж срещу властта.

В своя призив формацията на Татяна Дончева, по-известна като адвокатката на мафията, иска отстраняването на властта и твърди, че управляващите и опозицията действат като политически картел. Наред с твърденията срещу властта в позицията на Дончева обаче ясно се отличават опорните точки на задкулисието, които ежедневно се цитират от един или друг слуга на олигархията, която се стреми да овладее държавата.

И тук като изтъркана плоча се върти все същата песен – колко противоконституционно е да се иска отпадането на давността за приватизацията, как поправката за КТБ цели обратното на това, което вносителите й твърдят, и как фирми, близки до Пеевски, упражняват контрол върху медийния пазар. Всъщност причината и формацията на Дончева да бъде активирана в очернянето и клеветенето е само една –

тоталната паника, в която

олигархията е изпаднала

именно заради тези промени. Отпадането на давността за приватизацията, с което ще лъснат наяве всички сделки по времето на Драгалевския лаборант, довели до ликвидирането на предприятията и до ограбването на труда на стотици българи. Ярък пример за такива сделки са тези, с които Иван Костов хариза на медийния олигарх Иво Прокопиев завода „Каолин“ и винпром „Дамяница“. Също по времето на Командира авиокомпания „Балкан“ беше „приватизирана“ за 150 хиляди лева, а „Кремиковци“ - за впечатляващата сума от…1 лев. Друга причина за истерията на олигархията е поправката за КТБ, внесена от депутатите Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид, която мина на първо четене в правната комисия на парламента и която ще даде инструмент в ръцете на синдиците на КТБ да спрат вторичното разграбване на активите на банката от Българския Мадоф Цветан Василев и аверите му. Те ще трябва да върнат всички заграбени активи в масата по несъстоятелност на банката и така ще секне кранчето за финансиране на всичките им слуги и медийни бухалки. Така ще секнат и хонорарите към Дончева, плащани от ортака на Българския Мадоф Гриша Ганчев, чийто адвокат е тя, особено на фона на това, че с промените в закона, ще излезе наяве и истината за вторичния грабеж на КТБ, след като синдиците вече разкриха

как бизнесменът от

Микре е отмъкнал „Петрол“

Освен това и адвокатката на мафията, както и останалите слуги на олигархията ежедневно тръбят за монопол на Пеевски над медиите, каквито твърдения ежедневно се тиражират в медийните бухалки на олигархията и неведнъж са опровергавани.

Прегръдката на партията на провалилия се правосъден министър Христо Иванов „Дай България“ и на отрочето на Костов Атанас Атанасов – ДСБ, вече е факт след редица общи техни изяви. Сега опорните им точки, които ясно личат в позицията на партията на Дончева, само потвърждават връзката между тях и фактът, че спонсорите им са добре познатите лица на задкулисието, начело с банкера беглец Цветан Василев и ортака му Гриша Ганчев. Медиите от кръга „Капитал“ на Прокопиев и присъдружните им сайтове „Фрогнюз“ на агент Академик Огнян Стефанов, „Медиапул“ на говорителката на Костов Стояна Георгиева и Клуб Z” на подсъдимия за укриване на данъци фармацевтичен бос Огнян Донев, пък услужливо препечатват и тиражират ежедневните опити на задкулисието да клати държавата с едничката цел да я овладее и да разположи удобните си слуги по високите етажи на властта.

 

Брани двама от аверите  на Българския Мадоф

Адвокатката на мафията Татяна Дончева е поела обгрижването на интересите на всички марионетки на Българския Мадоф Цветан Василев у нас. Докато защитава в съда бизнесмена от село Микре Гриша Ганчев по делото „Захарна афера“, буквално преди месеци тя лъсна и като оратор в подкрепа на оръжейния Барон Мюнхаузен – Емилиян Гебрев, който закара служителите си пред парламента, за да осъществят публичен натиск върху държавни органи. Общото между двамата „клиенти“, които Дончева обслужва, е, че в момента управляват активите, които Цветан Василев овладя със заграбените пари на вложителите в КТБ. Българския Мадоф изля в джобовете на Ганчев „Петрол“, а на Гебрев се опита да преотстъпи „Дунарит“, банкерът беглец се сдобиваше със свежи пари, за да поддържа луксозния си начин на живот в Белград. Тяхната защитничка е известна и с работата си за „Мултигруп“ и прокарването на лобистки законопроекти като поправката „Ванко 1“.

Медии под мустак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283783_%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%BC%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BA

 

Няколко сайта и предавания в една телевизия лъскат имиджа на укриващия се Цветан Василев

Няколко бутикови сайта и предавания в една негледаема телевизия, които обаче бълват публични манипулации от сутрин до вечер. Това са медийните остриета, които банкерът-беглец Цветан Василев е дал на консигнация на Фабриката за фалшиви новини.

Макар и с нисък рейтинг на доверии, медийните канали на Българския Мадоф изпълняват стриктно своята функция в апарата за лъжи на задкулисето и важна част в него. Сайтовете „Фрогнюз“ и „Трансмедия“ и някои от предаванията в BiT като „Честно казано“ имат за задача да обслужват преките интереси на Цветан Василев, като междувременно работят и като ретранслатори на фалшивите новини на останалата част от Фабриката на олигархията. Механизмът на публичните манипулации разкри преди време любимата медийна наложница на банкера-беглец Луба Кулезич.

Мръсно

„Журналистиката може да бъде не по-малко мръсна дейност от политиката, стига да я използваш като крайпътна свалка срещу заплащане. Но вече ми е късно да се пробвам в подобни магистрални упражнения”, признава тя в ТВ ефира, минути преди да вземе поредното интервю със забегналия банкер. ТВ изявите му при Кулезич са програмни - няма нещо, с което банкерът беглец Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василева да бъдат изненадани.

За да няма издънки в медийното отразяване на семейството на Българския Мадоф, той дистанционно ръководи глашатаите си, които отдадено лъскат имиджа му. Някои от тях често пътуват до Белград за инструктаж. Самата Кулезич, която в момента се подвизава като стопанка на авторско предаване в телевизия BIT, може да се каже, че е близко до банкерското сърце. Лично тя пътува до Белград, за да направи поредното интервю с него и съпругата му, в което българският Бърни Мадоф да изсипе още една порция клевети и недоказуеми обвинения в опит да заблуди българите, а вече и чужденците, и да отклони внимание от 146-те престъпления, за които е обвинен при кражбата на 4,7 милиарда лева от парите на вложителите в КТБ.

Лифтинг

В разгара на кризата с КТБ през 2014 година журналистката Маргарита Михнева разкри, че една неуморна пиарка - Соня Колтуклиева, е получавала крупни суми на ръка, за да лъска имиджа на Василев, като общата сума възлиза на половин милион лева. Пиарката, която също като Кулизич има афинитет към разкрасителните процедури, реагира като ужилена – да, получила три пъти по 10 000 лева, но не лично от него и не точно от банката, защото логото й го нямало на финансовите ордери. А и парите били не за лъскане на имидж, а за друго – срещнала се с банкера, за да му сподели концепцията си за земеделска телевизия. Идеята така го грабнала, че тутакси се навил да инвестира в нея. После обаче поставил условие двамата с Колтуклиева да са ортаци. Тя искала парите му, но не и него, затова се фръцнала и му обърнала гръб. На хранилката, само че вече при забегналия банкер, са и редица други блогъри и тролове, които му работят за рейтинга, докато той се укрива от родното правосъдие зад граница. Кръгът му от електронни медии доскоро се попълваше и от интернет групата “3Бей”. В нея според експерти влизали сайтовете inews.bg и econ.bg.

Месец след като пишман финансистът забегна зад граница в няколко печатни издания излязоха данни, според които групата около „3Бей” е формирала специален корпус от интернет тролове, пълнещи форумите на определени сайтове с коментари и мнения в полза на Василев.

Гости

Най-показателен обаче е фактът, че когато излязоха списъците с гостите на Василев, частта с посещенията от журналисти в кабинета му беше сред най-внушителните бройки. Безспорен рекордьор е Мирослав Иванов. За периода от началото на август до началото на декември 2013 г. той се е явявал в сградата, за да се срещне лично с банкера - общо 24 пъти. В някои седмици посещенията са били ежедневни. Мирослав Иванов е блогърът, списващ страницата „Финансови смислици”, която защитава интересите на Цветан Василев и лансира в публичното пространство защитните му тези, откакто блогът съществува в интернет пространството. Освен Иванов сред честите гости на Цветан Василев е бил и агент Академик.

Поне 300 бона струва греещата от телевизионните екрани любов на собственика на “Фрогнюз” и ченге от Второ главно управление на ДС Огнян Стефанов към скандалния банкер Цветан Василев. Услугите на агент Академик далеч не са безплатни - за периода от 30 юни 2011 до 13 септември 2012 г. той е задлъжнял с въпросните 300 000 лева чрез дружеството си „Торнадо медия” към фирма, свързана с Василев. И до днес няма данни сумата да е платена, тъй като фирмата на Стефанов, която издаваше скоропостижно издъхналия на 69-ия си брой седмичник “Торнадо”, поиска обявяване във фалит през 2012 г., а процедурата по несъстоятелност все още тече. Това показа проверка в Търговския регистър.

Дългът на “Торнадо медия” - еднолична собственост на Стефанов, лъсва от документите от Софийския градски съд, с които през юли 2013 г. магистратите решават да стартират процедурата по несъстоятелност на фирмата. Самият фалит пък е поискан от агент Академик на 13 септември 2012 г. Причината - създаденото само две години преди това дружество е натрупало над 10 пъти повече пасиви, отколкото са активите му.

Пране

За изпирането на мръсните дрехи на българския Мадоф голяма роля изигра и проксито, което политологът Иван Кръстев и олигархът Иво Прокопиев създадоха в тандем. Домейнът „КТБ-файлс“ е регистриран през януари 2016 г. от Кръстев. Скоро след това влиза и тежката артилерия от кръга „Капитал“. Тук е мястото да отбележим целувката между разградския олигарх и мустакатия му брат близнак, рожба на задкулисието. На практика служители на Прокопиев са причината прокуратурата да влезе в офисите на КТБ и да открие истината за финансовата пирамида, която тя представлява. През февруари 2013 г. ударната група на кръга „Капитал“ - „Протестна мрежа“, внася сигнал в държавното обвинение, на базата на който започва проверката на бизнеса на Василев.

След позорното бягство на Цветан Василев в Белград и дирижираната от него повторна кражба на активите на КТБ обаче Прокопиев изведнъж преоткри своя „отколешен противник“, който има мустаци и едни 4 милиарда лева за харчене. Медиите му възседнаха интернет платформата „КТБ-файлс“, която уж трябваше да разкрива истината за грабежа на века, а постепенно стана лична трибуна на мустакатия аферист.

Близнак

След внасянето на обвинителния акт срещу Цветан Василев Прокопиев задейства с пълна сила фабриката за фалшиви новини в полза на мустакатия си сиамски близнак. Появи се и подкрепление – онлайн изданието „Студия Трансмедия“ на представящия се за инвестиционен банкер бизнесмен с швейцарски паспорт Георги Василев. Подборът на темите в сайта ясно показва, че за „издателя“ Василев приоритет е всичко, което обслужва интересите на избягалия в Сърбия фараон. В този стил са и „авторските материали“, които имат претенции да са журналистически разработки. За нивото им може да се съди по авторите, които са привлечени. „Трансмедия“ е последен пристан на вече споменатия придворен на мустакатия банкер – блогърът и бивш кадър на кръга „Капитал“ Мирослав Иванов.

Самият „издател“ Георги Василев също има политически амбиции и миражи в главата си от години. Той е основател на партия „Република БГ“, която пък е пряко свързвана с обкръжението на политолога и първи ешалон соросоид Иван Кръстев. В един период от време Кръстев даже го спрягат като бъдещ шеф на партията, което така и не се случва, тъй като информацията за това изтича в медиите преди учредителното събрание на формацията. Така вместо Кръстев като модератор на срещата е пратен друг виден соросоид – Красен Станчев. Шефът на ИПИ е и първият награден, който преди десетина години получава учредения от Георги Василев приз за „свободен дух“.

 

Трета година се крие в Сърбия

Банкерът-беглец проби дупка

от 4,7 млрд. лв. в трезора

Дава удобни интервюта от лъскав хотел в Белград

Цветан Василев е един от най-печално известните у нас олигарси, завлякъл в финансовите си машинации спестяванията на 255 000 вложители и милиарди от държавата. Общият размер на дупката, която буквално изкопа в трезора на КТБ е 4,7 млрд. лв. Тези пари са достатъчни да осигурят бюджета за здраве на държавата за едно десетилетие. Вместо обаче да се изправи пред българския съд, за да отговаря за престъпленията си, Цветан Василев, станал известен заради грабежа на КТБ и като Българския Мадоф, се крие от правосъдието в лъскав белградски хотел, от където контролира медийните си и бизнес марионетки в България. През първите се пробва да си чисти имиджа и да се изкара мъченик, докато в същото време през вторите извършва вторичен грабеж на активите на изтърбушената банка.

Делото

Дело за няколко милиарда и стотици хиляди разбити човешки съдби. Така най-кратко може да бъде описано разследването срещу българския Мадоф Цветан Василев. Според разследващите близо 4 млрд. лева от източените 5,6 млрд. лв. от КТБ са потънали в най-мащабната финансова пералня, изграждана някога у нас - „Фирмата“ на Цветан Василев. Това става ясно от обобщението на данните, събрани от прокуратурата по мегаделото за аферата. През лятото на 2017 г. обвинителният акт срещу Василев и още 17 души е внесен в деловодството на Специализирания наказателен съд, като документите са събрани в 1360 тома или както наблюдаващият прокурор по делото – шефът на спецобвинението Иван Гешев, ще ги нарече – „малка училищна библиотека“. „Моделът „КТБ“ представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена финансова измама, случвала се в новата ни българска история“. Това се подчертава в резюмето на обвинителния акт, което наброява над 150 страници.

Обвиненията

От обвинителния акт лъсва страшната истина, че приблизителната реална щета от аферата за държавата и вложителите на трезора е в размер на около 5,6 млрд. лв. Василев ще отговаря, макар и задочно, тъй като три години след гръмването на аферата, той продължава да се крие в съседна Сърбия, по обвинения за над 100 престъпления, извършени от него, докато е бил начело на банката. Най-тежкото от тях, което предвижда наказание от 15 г. затвор, е за организатор и тартор на престъпна група, източила 2,5 млрд. от трезора. Материалите за липсващи още близо 1,5 млрд. лв. пък са отделени в друго от общо 24 досъдебни производства, по които все още се работи в Софийска градска прокуратура. Гешев обаче обяснява на брифинг, че всъщност тези пари са раздадени „в чували и пликчета“.

Друго обвинение, за което банкерът беглец ще отговаря пред Темида, е за кражбата на близо 206 млн. лв. от главната каса на КТБ. Тези пари пък са били ползвани за „лични нужди на Василев“, става ясно още от документите по делото. Според държавното обвинение ОПГ-то, ръководено от Василев, се състояло от още 14 души, сред които трима бивши изпълнителни директори на трезора, ексслужители, както и двама одитори от KPMG, заверявали манипулираните отчети на банката. Пред Темида ще застанат и двама бивши подуправители на БНБ, които са отговаряли за банковия надзор в страната, както и служителка на централната банка, извършила последната ревизия на КТБ.

Наглост

Вместо да се изправи пред българското правосъдие обаче Цветан Василев се пробва да разиграва държавата и вложителите, които е измамил. С присъщата си наглост, той дори реши да търси

Приет в първоначалния си вариант през 2012 г., когато българският Мадоф пазарува със замах с източените стотици милиони от КТБ „златните кокошки“ в бизнес империята си, и редактиран в края на 2016 г., когато Василев вече се крие в Сърбия от възмездието за престъпленията си, глобалният акт „Магнитски“ има за цел да санкционира чуждестранни лица, уличени в корупция и погазване на човешките права на хора, разобличаващи корупция. Документът дава правомощия на президента на САЩ да замразява имуществото им – ако имат такова, на територията на страната, както и да им отказва достъп до нея след произнасяне и по предложение на специална комисия към US Конгреса. Духът на закона е ясен, а обективно погледнато българският Мадоф до голяма степен покрива профила на идеалния кандидат за санкциониране. Човекът, предаден на съд за над 100 престъпления в България и с разследване за пране на пари в Люксембург, замразено там само защото у нас върви сходно досъдебно производство, обаче решава да се изкара жертва. И през август 2017 г. подава жалба по глобалния акт „Магнитски“. Твърдейки, че е станал мишена на погазване на човешките му права и на „корпоративен рейд“ - т.е. на целенасочена кампания за отнемане на имуществото му, тъй като – видите ли – дал подкрепата си на политически антикорупционен проект.

Комфорт

И докато десетки хиляди ужилени вложители искат възмездие за ограбените си пари, а адвокатите и лобистите му в САЩ, платени със същите тези плячкосани пачки, внасят иск по глобалния акт „Магнитски“, изкарвайки го дисидент, самият Василев тъне в охолен петзвезден живот в Белград. Достатъчно спокоен, за да гради тъмните си схеми за вторичен грабеж и подриване на държавата. И подсигурен, както вече стана ясно, от същите тези откраднати от КТБ пари.

Купуваме все по-малко алкохол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283782_%D0%9A%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB

 

Българите харчат 1,6% от доходите си за спиртни напитки

Българите купуват все по-малко алкохол, показват данни на Евростат. През миналата година домакинствата у нас са заделяли средно по 1,6% от доходите си за спиртни напитки. За сравнение през 2006 г. българските семейства са харчили 2,1 на сто за алкохол. Най-силен спад на разходите за уиски, водка и бира обаче има в Литва, където за 10 г. населението е свило харчовете си с 1%. По-малко алкохол са купували и латвийците и финландците.

Европейската статистика показва, че годишните разходи за уиски и водка в страните-членки възлизат на 130 млрд. евро, което се равнява на 0,9% от БВП на ЕС. Това означава, че всяка година един

 

човек харчи средно по 250 евро за алкохол

 

В тази сметка обаче не влизат харчовете за бира и спиртни напитки в ресторанти и хотели. Разходите за домашно произведения алкохол също не влизат в статистиката.

Данните показват, че българите са в средата на класацията за разноски за бира и концентрат. Най-голям дял от доходите си за алкохол заделят в Естония, където средно 5,6% от парите на домакинствата отиват за спиртни напитки. Въпреки че в последното десетилетие разходите за алкохол в Литва и Латвия са намалели, тези две страни продължават да са сред първенците по харчове за уиски и водка.

 

Колкото у нас за алкохол харчат във Великобритания и Белгия

 

показват данни на Евростат за 2016 г.

Най-малко за алкохол от магазина харчат в Гърция, Италия и Испания. Оказва се, че южняците заделят под 1% от заплатите си за алкохол.

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) българите консумират средно по 11,4 литра алкохол годишно.

Според изчисленията на СЗО мъжете у нас изпиват близо 18 литра алкохол на година, докато дамите се ограничават до 5,3 литра. От доклада на СЗО става ясно, че всеки българин пие по 37 грама алкохол на ден. Най-предпочитаните спиртни напитки у нас са ракията и мастиката.

Горското предлага близо 13 000 елхи за Коледа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283781_%D0%93%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+13+000+%D0%B5%D0%BB%D1%85%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B

 Общо 12 800 коледни елхи, от които 3200 живи с коренова система, има готовност да предложи на пазара за предстоящите празници Югозападното държавно предприятие. По традиция добивът на коледни дръвчета започва в началото на декември. Предлагат се обикновен и сребрист смърч, обикновена и борисова ела, черен и бял бор, зелена дугласка, аризонски кипарис. Основната част от елхите в обхвата на ЮЗДП се добиват при почистване на просеките под далекопроводите, а по-малко са отгледаните в горски разсадници

Сече се само при заявен интерес от търговци и след подадени заявки в държавните горски и ловни стопанства. Всяка законно отсечена елха е придружена със специална марка и индивидуален номер.

Елхите се предлагат на различна цена в зависимост от дървесния вид, височината и начина на добив. Отсечените дръвчета са от 2.00 до 30.00 лева. Цените на живите елхи в контейнер, които след празниците могат да бъдат засадени, са от 4.00 до 30.00 лева. И тази година ЮЗДП предоставя възможност на всеки, който желае да закупи директно коледно дърво от горските стопанства.

Наемаме апартамент за 36 евро на Халкидики

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283780_%D0%9D%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B7%D0%B0+36+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0

 Около 40 евро на ден е най-ниският наем на апартамент в гръцкия град Калитея в притегателния за много българи полуостров Халкидики. В цената са включени 2 спални, в които могат да са настанят четирима души.

Вилите и апартаментите могат да се резервират чрез българската платформа за споделяне на частни имоти за почивка. Сайтът съществува от близо две години и днес включва хиляди имоти в единадесет европейски страни, достъпни за наемане през лесен и интуитивен онлайн интерфейс. Най-търсени в платформата са вилите за почивка, но в нея има също апартаменти и други типове недвижими имоти, както и отделни стаи.

Платформата за споделяне на имоти над 15 хил. потребители, а броят на публикуваните ревюта надхвърля 10 хил. Проектът залага на споделената икономика като един от най-динамичните дигитални сегменти в момента, в който икономическите взаимоотношения се осъществяват между обикновените хора с всички предимства, произтичащи от това.

България ще рекламира туризма си и във Viber

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283779_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+Viber

 Рекламата на България като туристическа дестинация вече ще използва и популярното приложение за чат Viber. Потребителите му ще могат да откриват и да си препращат снимки и информация за националните ни обекти в приложението. Ресорният министър Николина Ангелкова участва днес в представянето на първата българска услуга в търсачката на Viber, която е съвместен проект между Министерството на туризма и iLoveBulgaria. 

По думите й първата българска услуга в търсачката на Viber е една от първите стъпки в тази насока. Viber Chat Extension дава възможност именно чрез новите технологии да популяризириме българския туризъм и туристически забележителности. Всичко, което е включено или се добавя към мобилно приложение и уебсайт на iLoveBulgaria, автоматично да се показва и във Viber, съобщи министърът.

Повече от 2 млн. са потребителите на Viber в България, а по света те достигат над 900 млн., съобщи Атанас Райков, директор бизнес развитие на Viber за Централна и Източна Европа. И обясни, че чрез новата услуга само с две кликвания ще може да се открие даден туристически обект. Той допълни още, че поне по една минута ще се спестява при всеки техен коментар. 

За изпълнението на проекта не е нужно финансиране, каза министър Ангелкова. Тя обясни, че договорът между Viber и iLoveBulgaria е на бартерен принцип, при което платформата предоставя информация за места, а Viber  - канала за разпространение. 
Включването на дигиталните технологии очакваме да допринесе за положителното развитие на туризма в страната, а резултатите за 10-те месеца на годината са много обнадеждаващи, информира министър Ангелкова. Тя обясни, че според данните на НСИ до октомври повече от 8 млн. чуждестранни туристи са посетили България, като се отчита увеличение от 7,6 на сто. Предвиждаме и предстоящия зимен сезон да бъде успешен, коментира още министърът. Прогнозите са за нарастване между 5 и 10 на сто на чуждестранните гости у нас, като през миналия сезон те достигнаха над 1,4 млн., с което се отбеляза увеличение от над 19%. 

Opel посреща зимата със спокойствие на сняг и лед

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283778_Opel+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B3+

 

Новите модели на марката осигуряват топлина и приятни удобства в студа

В разгара на зимата нощите стават все по-дълги, а пътищата - мразовити и хлъзгави. Време е всички шофьори да се приспособят към зимните температури и трудните пътни условия, а тези, които искат да се чувстват сигурни и спокойни в тази студена обстановка, могат да се насочат към моделите на Opel. С многобройните си мерки и системи за сигурност и комфорт за водача и пътниците, автомобилите Opel създават оптимални условия за по-безопасно и по-спокойно шофиране през зимата. Със система за задвижване на всички колела 4х4, силни светодиодни предни светлини, отопление на волана, седалките и челното стъкло, моделите на Opel са готови и за най-сериозните изпитания, които може да поднесе зимата.

За шофирането през зимата е много важно да си осигурите оптимално сцепление на хлъзгави настилки. В новите модели на Opel се предлагат системи за контрол на сцеплението и задвижване на четирите колела 4х4 с функция Torque Vectoring. При системата IntelliGrip на новия Opel Grandland X водачът има избор от пет различни режима, включително за движение върху кал и сняг. Системата IntelliGrip адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела, позволява приплъзване при необходимост и адаптира взаимодействието между педала на газта и силовия тракт.

 

 

При желание клиентите могат да заложат на модели със задвижване на всички колела 4х4, за да си осигурят максимална сигурност при движение на хлъзгава настилка или терен. Бестселърът при компактните SUV - Opel Mokka X, предлага максимална стабилност на кал, сняг и лед. При него системата за задвижване на четирите колела AWD разпределя въртящия момент според конкретната ситуация в рамките на части от секундата - от икономично изцяло предно предаване до 50:50 между колелата на предния и задния мост за максимално сцепление с терена. За постигане на максимално високо равнище на динамика и ефективност, новият Opel Insignia разчита на адаптивна система 4х4 с функция Torque Vectoring и задвижващ модул на задния мост, който използва система от два съединителя без диференциал.

 

 

Системата 4х4 на Insignia е в състояние да насочва въртящия момент напълно независимо към едното, към другото или и към двете задни колела, осигурявайки възможност за действие на функцията Torque Vectoring във всички режими на работа и движение на автомобила. При завиване например, по-висок въртящ момент се насочва към външното задно колело, което предизвиква ефект на завъртане около вертикалната ос и улеснява движението по избраната траектория. В резултат на това Insignia влиза по-прецизно в кривата на завоя и реагира по-спонтанно на командите на водача. Този подход за интелигентна употреба на разпределението на въртящия момент благоприятства за неутралното поведение на автомобила, с което го прави по-стабилен и по-лек за управление.

 

 

Влажните, заснежени и заледени пътища през зимните месеци по правило се придружават и от сумрак и тъмнина през по-голямата част от денонощието. Но Opel е в състояние да предложи отлични средства за противодействие и на това предизвикателство - адаптивни изцяло LED предни светлини при Mokka X и Grandland X или система с матрични предни светлини IntelliLux LED в Astra и новата Insignia. Адаптивната матрична LED система с общо 32 светодиодни елемента, по 16 от всяка страна при последното поколение на новата Insignia, се адаптира активно към конкретната пътна обстановка и дава възможност за шофиране с постоянно включени дълги светлини без опасност от заслепяване на останалите участници в движението. Системата позволява на водача да види по-рано намиращите се в близост до пътя хора или животни, отколкото при стандартните къси светлини.

 

 

Когато в зимната утрин повечето водачи чистят стъклата на автомобилите си от скреж и лед преди потегляне, клиентите на Opel могат спокойно да се освободят от това задължение, ако автомобилът им е оборудван с допълнително стационарно отопление. Благодарение на таймера с дистанционно управление и автоматичното програмиране в зависимост от данните на температурните сензори, пътническото пространство може да бъде уютно затоплено, двигателят да е загрят, а ледът по прозорците размразен още преди да седнете зад волана. Фабрично монтирано стационарно отопление се предлага при лекотоварните модели Opel Vivaro и Movano, както и на леките автомобили Corsa, Astra, Cascada, Mokka X, Insignia и Zafira. Също толкова полезни са и мерките за борба с леда и снега като системите за отопление на външните огледала и челното стъкло при Opel Insignia и Grandland X.

 

 

Фините нагревателни елементи, вградени в предното стъкло го размразяват безшумно и удобно само с натискането на един бутон. Отоплението на челното стъкло елиминира напълно и запотяването във влажни условия, с което подобрява видимостта и безопасността на движението. Моделите на Opel разполагат също и с допълнителни функции, които правят интериора по-уютен, като отопляем волан, при който водачът започва да усеща топлината в ръцете си за по-малко от минута.

 

 

Когато става дума за удобства, много голям комфорт осигуряват ергономичните седалки с отопление. Водачите и пътниците в Opel нямат нужда от обемисти зимни палта или ръкавици. Благодарение на разнообразието от серийни и допълнително предлагани възможности за отопление, те могат да се почувстват уютно и безопасно още от момента на потеглянето. И нито свободата на движението, нито поставянето на предпазния колан страдат от ограниченията на обичайните за студения сезон дебели дрехи.

Евростат: 18-и сме в ЕС по разходи за алкохол

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evrostat-18-i-sme-v-es-po-razhodi-za-alkohol-2064977

България заема 18 място в ЕС по алкохолен дял в потребителската си кошница, показва доклад на Евростат за 2016 година.

Миналата година сме похарчили общо 1,6 процента за алкохол от общите потребителски разходи. България е и сред страните-членки с най

Второ заседание по делото Йончева срещу Борисов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vtoro-zasedanie-po-deloto-ioncheva-sreshtu-borisov-2064962

На 5 декември в Софийски районен съд ще се проведе второто заседание по гражданското дело - журналистът и депутат от БСП Елена Йончева срещу  премиера Бойко Борисов.

Първото заседание по делото бе в началото на октомври, но тогав

Почитаме Св. Сава и подготвяме трапезата за Никулден (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochitame-sv.-sava-i-podgotviame-trapezata-za-nikulden-video-2064900

На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници.

Син на аристократичен род на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.

Свети Сава дава ц

Жълт код за силен вятър е обявен в 4 области на страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-silen-viatyr-e-obiaven-v-4-oblasti-na-stranata-2064954

Жълт код за силен вятър е обявен в 4 области на страната за 5 декември, сочи справка на сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. В тези райони през деня северозападният вятър ще се усили, ще има пориви до 22-24 м/с.

Нагоре...

http://pogled.info/bulgarski/nagore.91137

/Поглед.инфо/ Ето... Горчива усмивка се плъзва по устните... Кофти ли ти е в момента.. .Или ти е гот... Толкова сбъднати, толкова още пропуснати всякакви блянове в този единствен живот.

Не бягай от мечка, дори да си по-бърз от Юсейн Болт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6587671

Не бягай от мечка, дори да си по-бърз от Юсейн Болт- Опасно е да се играе с малкото, когато майка му е наблизо - Наблюдение на мечка от специални укрития носи най-голям адреналин за туристите край Девин “Човек не трябва да бяга при среща с мечка в гората, защото може да го възприеме за плячка. Дори Юсейн Болт няма шанс при такава надпревара”, казва д-р Димитър Пампоров, който от 8 г.

Истинският лик на западната демокрация? Този враг ще бъде по-страшен от фашизма!

http://pogled.info/svetoven/istinskiyat-lik-na-zapadnata-demokratsiya.91132

/Поглед.инфо/ Още Фьодор Достоевски в 19-то столетие писа, че 20-и век ще бъде век на борба на идеите. Точно така се случи – отначало социализмът против фашизма, после социализмът против капитализма. В първия кръг социализмът спечели. Благодарение на силата на духа, честта и вярата, дори в идеалите на социализма, а не в Бога. Във втория рунд обаче загуби. Заради духа на алчността и предателството на елита.

САЩ ще нанесат точкови удари по децата на руския елит

http://pogled.info/svetoven/sasht-shte-nanesat-tochkovi-udari-po-detsata-na-ruskiya-elit.91133

/Поглед.инфо/ Размерът на капитала на родителите няма да бъде повод за нови санкции то страна на Вашингтон

Тръмп крие своето безсилие, опитвайки се да души руската тръба

http://pogled.info/svetoven/tramp-krie-svoeto-bezsilie-opitvaiki-se-da-dushi-ruskata-traba.91134

/Поглед.инфо/ През последните дни газопроводът “Северен поток – 2” беше подложен на масирана дипломатическа и информационна атака. Информационната агенция Ройтер даже пусна материал със заглавие: “Представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че “Северен поток – 2” няма да бъде построен, а американската агенция Блумбърг публикува обзорна статия, в която се описва някакъв “план за подтискане на руския газ в Германия” и се твърди, че този план се реализира с пълната подкрепа на Европейската комисия.

Тръмп: Съжалявам, че мошенничката Клинтън не беше изправена пред съда

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-sazhalyavam-che-moshennichkata-klintan-ne-beshe-izpravena-pred-sada.91135

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп сподели своите преживявания за това, че неговата бивша съперничка на президентските избори Хилари Клинтън и до сега не е изправена пред съда. Тя използва за целта на работата личния си пощенски сървър, но този факт изобщо не е разследван, съобщава ТАСС.

Бонбони от карамфил и чай от подбел заменят сиропите за кашлица

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6587544

Бонбони от карамфил и чай от подбел заменят сиропите за кашлицаБилкови рецепти за домашно лечение Ниските температури и зимните месеци се свързват с настинки и болести, а те - с антибиотици, шепа хапчета и непредвидени разходи. Бабите ни обаче имат по-лесно и евтино решение на всички зимни ядове - билкови сиропи и отвари при настинка и грип. А на нас остава само да изнамерим пожълтелите тетрадки с широки

Щетите, които САЩ нанесоха на сърбите, са извън представите за добро и зло

http://pogled.info/svetoven/balkani/shtetite-koito-sasht-nanesoha-na-sarbite-sa-izvan-predstavite-za-dobro-i-zlo.91129

/Поглед.инфо/ През последните седмици американските дипломати направиха едновременно няколко изявления, посветени на Балканите. Основно внимание в тях беше отделено на Сърбия. Първоначално, посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот напомни за четирите милиарда долара, които Америка инвестира в Сърбия, и предложи на Белград да му помогне в процеса за привличане на чуждестранни инвестиции и в бъдеще. След това американската експертна неправителствена организация „Атлантически съвет” излезе с проект за нова стратегия с името „Балканите напред”, като според мнението на американските експерти, основни пунктове в нея трябва да бъдат постоянното военно присъствие на САЩ в Югоизточна Европа, „историческото сближаване” между Сърбия и САЩ и възстановяването на репутацията на Вашингтон като „истинския посредник” на Балканите.

Империята САЩ трябва да има опонент

http://pogled.info/svetoven/imperiyata-sasht-tryabva-da-ima-oponent.91130

/Поглед.инфо/ От десетилетия Съединените щати твърдят, че Русия е заплаха за демокрацията, свободата и мира. И ние без колебание купуваме американски ракети, убивайки хиляди невинни хора. Ние не критикуваме войните на Америка, които причиниха милиони жертви. Русия може да е авторитарна, но по-голямата част от населението подкрепя Путин. Кой друг политически лидер може да се похвали с това?

Financial Times: Какво ще стане след победата на Путин?

http://pogled.info/svetoven/Financial-Times-kakvo-shte-stane-sled-pobedata-na-putina.91131

/Поглед.инфо/ Изборите през март за президент ще се проведат в повратна точка на политическото бъдеще на Русия. Под повърхността на очакваната пълна победа на Путин обаче кипи трескава активност и се правят предложения за бъдещия президент, за възможността да се направят големи промени в конституцията и дори колко сериозно Путин управлява ежедневните дейности на страната.

Над 90 млн. лева са спечелили фирмите от схемата за незаконен износ на лекарства

http://pogled.info/bulgarski/nad-90-mln-leva-sa-spechelili-firmite-ot-shemata-za-nezakonen-iznos-na-lekarstva.91126

/Поглед.инфо/ Над 90 млн. лева са спечелили фирмите от схемата за незаконен износ на лекарства за чужбина, съобщи Нова телевизия. Прокуратурата все още не е повдигнала обвинения на арестуваните при акцията на ГДБОП. Разпитите по случая продължават.

Съдят Столична община заради отказ да признае еднополовия й брак

http://pogled.info/bulgarski/sadi-stolichna-obshtina-zaradi-otkaz-da-priznae-ednopoloviya-i-brak.91127

/Поглед.инфо/ Българка започна дело срещу Столична община, отказала да признае еднополовия брак между нея и съпругата ѝ, информира "Клуб Z". През 2016 г. Д. К. сключва брак с Лилия Бабулкова във Великобритания, където хомосексуалните имат това право. Скоро след това подава искане в Столична община, район "Люлин", като иска да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение - "женена". Институцията отказва, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията.

Как да разбираме историите за войните на Русия?

http://pogled.info/svetoven/kak-da-razbirame-istoriite-za-voinite-na-rusiya.91128

/Поглед.инфо/ Външната политика на Путин се корени в мита за предателството и изкуплението.

Стефан Данаилов говори сам с герои от филмите си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6593494

Стефан Данаилов говори сам с герои от филмите си“Това съм аз”, казва актьорът, след като гледа лентата на Георги Тошев Героите от всички филми на Стефан Данаилов оживяват на екрана - и 10-годишният Веско от “Следите остават”, и майор Деянов от “На всеки километър”, и инструкторът Яким от “Дами канят”. Те говорят, а Стефан Данаилов им отговаря. Или той ги пита нещо, а те допълват.

Сирийски тийнейджър бежанец спечели престижна награда за мир

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6593786

Сирийски тийнейджър бежанец спечели престижна награда за мирСирийски юноша, избягал от войната в Сирия, получи днес Международната детска награда за мир, предадоха световните агенции. Наградата е учредена през 2005 г. от международната Фондация за защита на правата на децата (KidsRights Foundation), базирана в Амстердам. Паричното измерение на наградата е 100 000 евро, които лауреатът инвестира в каузата,

10 разлики за 20 години между Москва 2017 и Москва 1997

https://www.24chasa.bg/sport/article/6593831

10 разлики за 20 години между Москва 2017 и Москва 1997Пратеникът на “24 часа” на жребия за световното по футбол по време на обиколката на стадион “Лужники”, организирана от домакините, се сети, че не само на този стадион, но и въобще в Москва и Русия не беше стъпвал точно от 20 години и 2 месеца. Затова се опита да изведе основните разлики между тогава и сега. 1.

За 400 млн. лв. се оценява паралелният износ на лекарства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593757

За 400 млн. лв. се оценява паралелният износ на лекарства"Паралелният износ на лекарства е огромен проблем, който 2014 г. се определяше, че е в рамките на 200 млн. лв. Сега обхватът на този процес, наречен паралелен износ, се оценява на 400 млн. лв. Ще очакваме конкретни действия и това, което ще се конкретизира по-нататък като обвинения." Това обяви днес пред журналисти в Шумен зам.

Магнитни бури ни мъчат във 5.XII и преди Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593764

Магнитни бури ни мъчат във 5.XII и преди КоледаМагнитни бури връхлитат земята във вторник, 5 декември, сочи геомагнитната прогноза. Очаква се техният пик да бъде в късния следобед. Макар и слаби, почти през целия месец ще има смущения в магнитосферата. Дни преди Коледа - от 18 декември отново ни очакват магнитни бури, пише в. "Труд". Влиянието на явлението ще се усеща и през следващите два дни,

Никулден: Все повече българи избират риба 

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=318090

Никулден © WWF България

Все повече българи правят избора си на риба с мисъл за опазването на запасите в моретата и океаните, показват данните на представително социологическо проучване, извършено от австрийската агенция YouGov по поръчка на WWF.

Празникът Никулден (6 декември) традиционно е свързван с рибата и морската храна и много българи се отправят на пазар с цел да подготвят празничната трапеза. Какво обаче е отражението на нашето потребление върху запасите от риба в моретата и океаните?

За съжаление, рибните ресурси от дивата природа, намаляват с бързи темпове и това се отразява както на околната среда, така и на хората, чиято прехрана зависи от рибарството.

Европейският съюз е най-големият вносител на риба в света и по тази причина WWF работи в редица европейски държави, включително и в България, за да насърчи отговорния избор на морска храна.

Резултатите от цитираното социологическо проучване показват, че спрямо 2015 г. нараства делът на хората, които са запознати с термина „устойчива морска храна". 38% от запитаните през юни 2017 г. смятат, че устойчивата морска храна има сигурен и проследяем източник, което е нарастване с 6% спрямо същия период преди две години. Отново с шест на сто повече спрямо 2015 г. са онези, които са убедени, че устойчивата морска храна се бори срещу свръхулова и опазва застрашени видове. В същото време, хората, които твърдят, че никога не са чували за устойчива морска храна намаляват с над 7% до едва 26% от запитаните.

Според същото проучване, най-важно за българите, когато купуват риба, е тя да бъде прясна (70%), на следващо място е цената – 51% (възможен е повече от един отговор). Тези две стойности остават почти без промяна спрямо преди две години. Не така стоят нещата по отношение на произхода – 41% от запитаните през 2017 г. спрямо 33% през 2015 г. казват, че този аспект е важен за тях.

Темата за произхода е пряко свързана с тази за устойчивостта. Съгласно европейските правила, етикетът на всеки морски продукт трябва да съдържа името на съответния вид, включително и латинското наименование, метода на улов или на производство и района на произход. Тази информация може да бъде сравнена с препоръките на Рибен буквар 2.0, целящи да гарантират отговорния и информиран избор на риба.

Интересни данни се съдържат и в излезлия наскоро доклад на Европейската комисия относно пазара на риба в съюза. Според този документ вносът на морски продукти от трети страни в ЕС е отбелязал най-високата си точка през 2016 година и се равнява на 4,13 милиона тона. Въпреки че отбелязва лек спад, потреблението на риба и морска храна на глава от населението в съюза остава над 25 килограма на година. Заради голямото търсене в последните 8 години инфлацията при рибните продукти в ЕС е по-висока спрямо тази при останалите хранителни продукти. През 2016 година цените на морските продукти са нараснали средно с 3% спрямо стойностите през 2015 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване