Онкоболно дете закарано със „Спартан“ за лечение в Германия

http://dnes.dir.bg/news/Germania-spartan-onkobolno-dete-kabinet-borisov-3-26695685

Късно в петък екипаж на военнотранспортния самолет „Спартан“ от състава на ВВС извърши полет до Франкфурт на Майн с онкоболно дете на борда.

Ще се намери ли решение на спора между Атина и Скопие за името на Македония?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/shte-se-nameri-li-reshenie-na-spora-mejdu-atina-i-skopie-za-imeto-na-makedoniia-252295/

Управлението на Македония има желание да отпуши пътя пред страната за приемането ѝ в НАТО и ЕС, коментира евродепутатът Андрей Ковачев

"Левски" си върна централния защитник Аймен Белаид

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/16/3098732_levski_si_vurna_centralniia_zashtitnik_aimen_belaid/?ref=rss


Централният защитник Аймен Белаид подписа договор с "Левски" за година и половина, съобщиха от клуба. Тунизийският национал, който е роден във Франция, се завръща на "Герена" след близо две години в английския "Родъръм".<br /><br />Белаид премина при "мелничарите" на 8 януари 2016 г. с договор за две години и половина. Контрактът му обаче беше прекратен по взаимно съгласие на 31 август. В последните няколко седмици защитникът е в София, като...

Красимир Каракачанов очаква решение за плана за управление на Пирин на 28 декември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/16/3098667_krasimir_karakachanov_ochakva_reshenie_za_plana_za/?ref=rss


Минимум решение за плана за управление на природен парк Пирин очаква министърът на отбраната Красимир Каракачанов от заседанието на Министерския съвет на 28 декември. Той обаче бе по-малко категоричен от вицепремиера Валери Симеонов, че парламентарната група "Обединени патриоти" ще напусне управлението, ако кабинетът не гласува и разширението на концесията за ски-зона "Банско" между празниците.<br /><br />По думите на Каракачанов пред "Дарик радио" това...

Великобритания ще иска споразумение "по поръчка" с Европейския съюз

http://www.cross.bg/velikobritaniya-sporazymenie-otnosheniya-1563454.html

/КРОСС/ Великобритания най-вероятно ще иска споразумение „по поръчка" за бъдещите си търговски отношения с Европейския съюз. Това обяви министърът на финансите Филип Хамънд по време на посещението си в Пекин. Той обясни, че Великобритания очаква да сключи търговско споразумение със Съюза, което да не е „канадски модел" - имайки предвид сключения договор между ЕС и Канада от миналата година. По-рано лидерите на ЕС се разбраха преговорите за Брекзит да преминат към търговските отношения и преходния период. Процесът е следен отблизо от икономистите, страхуващи се, че продължителната несигурност може да повлияе върху световната търговия.  

Путин казал на Радев, че няма да дойде на 3 март (ВИДЕО)

http://clubz.bg/61925-putin_kazal_na_radev_che_nqma_da_dojde_na_3_mart_video

Президентът на Русия Владимир Путин е приел по принцип поканата на българския си колега Румен Радев да присъства на честванията на 140-та годишнина от освобождението на България на 3 март 2018 г. Но е отговорил, че най-вероятно няма да дойде заради изборите за президент в Русия, които ще се проведат на 18 март.

В „Годината“ на Дарик радио Румен Радев припомни, че посещение на руски държавен глава в България не е имало от почти 10 години и ще се търси „друга удобна дата“.

Президентът коментира и отхвърленото вето върху мораториума за иновативни лекарства.

Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент“.

Според Румен Радев това е въпрос на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин.

Говорих с много хора, специалисти, политици, експерти, лекари с голям стаж. Не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4.7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Въпросът е морален. Въпросът е за елементарни права по конституция“.

Президентът посъветва министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да се пренастрои.

Ананиев е изключително добър бюджетар, но трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега да се занимава с човешки съдби. Това е въпрос на мироглед. Ако не го направи, значи, че е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването“, каза президентът.

Президентът няма да избързва да сезира Конституционния съд за мораториума за плащане на нови иновативни лекарства, заложен в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той иска да изчака и да види възможностите за ревизия на текстовете, каквато заявка премиерът Бойко Борисов вече даде.

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност на 9 януари 2018 г. Темата този път ще бъде свързана с "ролята на България в общата политиказа сигурност и отбрана на Европа". Свикването на КСНС има връзка със започващото по същото време председателство на България на Съвета на ЕС и ролята на страната "като участник в тези процеси, и като страна с амбиции да бъде фактор в интеграцията на Западните Балкани".

Радев обяви, че няма да поставя на КСНС въпроса с покупката на нови бойни самолети за армията, въпреки застоя по казуса, довел и до напрежение сред военните пилоти.

По думите му решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче“.

Румен Радев: Поканих Путин на 3-ти март, но той ще дойде след вота в Русия

https://offnews.bg//politika/rumen-radev-pokanih-putin-na-3-ti-mart-no-toj-shte-dojde-sled-vota-v-671313.html

Поканих президента на Русия Владимир Путин да дойде у нас точно на 3-ти март за тържествата на Шипка, но той няма да може, заради изборите на 18 март. 

Това заяви държавния глава Румен Радев по Дарик. Той допълни, че Путин е приел с радост поканата и ще дойде след вота в Русия. Той уточни, че президент на Русия не е идвал у нас от 2008 г. Путин е в кампания не аз, да не гадаем кой ще е следващият президент на Русия, допълни Румен Радев. 

Моята дума за 2017 година е "борба" - за истината, за справедливостта, заяви Радев.  

Държавният глава определи казусът с мораториума върху нови лекарствата като морален въпрос. Познавам много от тези 126 депутати, които подкрепят моратариума, почтени хора, но трябва да осъзнаят, че не може винаги да се гласува под строй, каза още Радев. Той подчерта, че не се интересува от фармацевтичните компании, а от здравето и надеждите на гражданите.

Ананиев да се вторачи в проблемите на Министерството на здравеопазването, а не в това кой протестира пред парламента. Той е изключително добър бюджетар, но сега трябва да разбере, че се занимава с човешки съдби, допълни президентът.

Той подчерта, че ще приеме всяко решение на правителството, което ще реши проблема с достъпа до нови лекарства на тежко болните пациенти по повод думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че може да се създаде специален фонд за нови молекули. 

България трябва да се развива като туристическа дестинация, коментира Радев по повод втория лифт в Банско. 

Путин с поздрав до Казахстан за Деня на независимостта

http://www.cross.bg/kazahstan-nezavisimostta-pytin-1563453.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма по повод Деня на независимостта на Казахстан до колегата си Нурсултан Назарбаев, съобщават от пресслужбата на Кремъл. Путин изтъкна важната роля на Казахстан на международната сцена и похвали страната за нейния просперитет. „Руският държавен глава отбеляза постигнатия напредък на Казахстан в икономическата, социалната, научната и техническата области, както и високия авторитет на страната на световната сцена и значителния принос за решаването на международни проблеми, включително и с участието в Съвета за сигурност на ООН, както и в рамките на преговорите за Сирия в Астана", гласи съобщението на Кремъл. „Президентът на Русия изрази увереност в по-нататъшното укрепване на стратегическото партньорство между Русия и Казахстан в полза на братските народи на двете страни, в интерес на международната сигурност и стабилност", се казва още в комюникето. Днес - 16 декември, през 1991 г., е обявена независимостта на Казахстан.

Крис Пол и Джеймс Хардън увеличиха серията на "Хюстън рокетс" на 12 поредни победи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/16/3098720_kris_pol_i_djeims_hardun_uvelichiha_seriiata_na/?ref=rss


<br /><br />"Хюстън рокетс" спечели дербито на Тексас срещу "Сан Антонио спърс" със 124:109 в мач от петъчната програма на НБА. "Ракетите" увеличиха победната си серия на 12 поредни успеха след много силен мач на Крис Пол. Плеймейкърът завърши с 28 точки, осем асистенции и седем откраднати топки. "Хюстън" няма загуба, когато Пол е на паркета през този сезон.<br /><br />Всички петима титуляри на "ракетите" завършиха с...

Кирил Добрев: Бедността и корупцията вървят ръка за ръка

https://offnews.bg//politika/kiril-dobrev-bednostta-i-koruptciata-varviat-raka-za-raka-671312.html

Винаги, когато искаш вот на недоверие към правителство на ГЕРБ, си закъснял и европредседателството няма нищо общо. Нима нашите европейски партньори не знаят, че ние сме най-бедната и корумпирана страна в Европа, каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев пред БТВ.

Той добави, че корупция и бедност в България вървят ръка за ръка и няма как да се справиш с бедността, ако не си преборил корупцията. Добрев каза още, че ОЛАФ прави десетки проверки на територията на страната. „Има много безсмислени европейски проекти, които се направиха само, за да се усвоят европейски пари”, добави той.

Социалистът заяви, че БСП иска европейските партньори на България да дойдат и да видят своята политическа инвестиция в това управление, затова този вот ще бъде през януари. „За нас европредседателството е много важно, защото трябва да извадим сентенцията на въпросите: работим ли за Европа на две скорости, ще ядем ли едни и същи, качествени храни, както другите европейци”, заяви Добрев. Той бе категоричен, че това са важните въпроси, а не- дали е сменен мраморът в НДК. Кирил Добрев заяви още, че нито една важна, приоритетна тема не е поставена от правителството, за съжаление. „Ние внасяме вота на недоверие и искаме това правителство да си отиде, докато ДПС искат просто да „демонтират” патриотите”, обясни той. Добрев добави, че левицата иска този вот, защото корупцията у нас е като раково заболяване- със своите метастази и добави, че не са една и две феодалните общини в България. „Ние започнахме с внасянето на Закона за борба с корупцията още през август. Получихме десетки сигнали, свързани с магистрали, оградата на границата, суджуци, обръчи от хасковски фирми, свързани с Делян Добрев и много други”, припомни той.

Добрев обяви, че в момента вървят няколко сделки по ръба на закона. Той даде пример с Главна дирекция "Изпълнение на наказанията”, която купува милиони литри гориво на цена по-висока от тази на бензиностанциите, може би за отоплението на затворите. „ИД шеф на дирекцията направи сделката и миналата, и по-миналата година. Искам да видя, дали и тази година ще направи същата поръчка.Затворите са ощетени с милиони левове още от миналата година.", заяви Добрев.

Зам.- председателят на БСП бе категоричен, че в закона, който сега се гласува в пленарна зала, няма желание за справяне с корупцията. „Безумно е министър-председателят да назначава човека, който да контролира дали в МС има корупционни практики. НС отново, на политически принцип, ще разпредели хора от политическите партии и ще се направи колективен орган, който ще следи дали там има корупция или не. Този закон е безумие”, заяви зам.-председателят на БСП.

„КЕВР е независим орган, колкото този, който ще прави НС за борба с корупцията. Всяка една политическа сила дава своите експерти, повечето от които са политически лица. Значи КЕВР е политически орган”, категоричен бе Добрев. Той заяви, че няма как да се вдига цената, след като правителството не е намерило компенсаторен механизъм за тези семейства, които не могат да си го позволят. „Ако извадим последните постановления на МС, ще видим какви пари се раздават на общините. 43 млн. лв. за проекти в общини на ГЕРБ и такива близки до ДПС, и 2 млн. лв. за общини на БСП. Нека министър Нанков каже- кои проекти на общини на БСП е финансирал през миналата година и какво общо има той, за да защитава независим орган като КЕВР”, запита Кирил Добрев.

„Дебатът на заседанието на ПГ на „БСП за България” беше сериозен и всички сме единодушни, че думити на Красимир Янков са казани в лично качество и нито един член на парламентарната група не стои зад тях”, категоричен бе Кирил Добрев по темата за нападките на Янков. Той добави, че ръководството на левицата иска БСП да върви обединена. „Корнелия Нинова има проблем със стария елит на БСП, но когато я няма нея, изчезва магията”, заяви още заместник- председателят на левицата.

„Честитка“ за Нова година

http://www.eurochicago.com/2017/12/nova/

За населението на България догодина: - по-високи осигуровки; - по-скъпа вода; - по-малко лекарства; - по-малко болници; - по-малко училища; - по-ниски доходи; - по-високи цени.

Военен "Спартан" транспортира момче за спешно лечение

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/voenen-spartan-transportira-momche-za-speshno-lechenie-6077318

Полетът бил по маршрут София - Франкфурт - София и се извършил по заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след молба на директора на център "Фонд за лечение на деца"

Нов стадион за 5 млн. лв. се руши

https://frognews.bg/novini/nov-stadion-5-mln-rushi.html

Стадион, изграден за над 5 милиона лева, не работи. Съоръжението в Козлодуй е трябвало да бъде пуснато в експлоатация преди две години, но все още няма Акт 16 и се руши.

Нов стадион за 5 млн. лв. се руши

http://frognews.bg/news_147396/Nov-stadion-za-5-mln-lv-se-rushi/

Стадион, изграден за над 5 милиона лева, не работи. Съоръжението в Козлодуй е трябвало да бъде пуснато в експлоатация преди две години, но все още няма Акт 16 и се руши.

Волен Сидеров се срещна с лидера на евразийското движение в Русия

http://www.mediapool.bg/volen-siderov-se-sreshtna-s-lidera-na-evraziyskoto-dvizhenie-v-rusiya-news273135.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е имал среща с лидера на евразийското движение в Русия Александър Дугин в Кишинев. Това съобщи Сидеров в профила си във "Фейсбук". Срещата е била по време на международния форум "Финансовият капитализъм и неговите алтернативи за XXI век" и става дни преди България официално да поеме председателството на Съвета на Европа. В Кишинев се срещнах със "световноизвестния геополитик Александър Дугин", пише Сидеров, който е председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", която е част от управляващата коалиция заедно с ГЕРБ. Преди време "световноизвестният геополитик" написа във "Фейсбук" - "Така. Вашингтон е наш. Кишинев е наш. София е наша. Остана да пресушим блатото в самата Русия".  "Беше изключително удоволствие за мен да проведем един дълъг разговор за алтернативите на глобализацията", пише още Сидеров за срещата си с Дугин и обещава целия разговор да бъде излъчен скоро по партийната телевизия "Алфа". В началото на октомври Александър Дугин публикува програмна статия в руското издание "Геополитика" озаглавена "България е наша". "Да си в НАТО днес не е същото като да влезеш в НАТО през 90-те години. Да влезеш не е предателство, но днес България да е в НАТО – това е предателство. Не толкова заради Русия, колкото заради самия български народ, доколкото в процеса на интеграция в западната култура България ще изгуби своята национална идентичност", написа Дугин. Преди да влезе в управлението на страната, Сидеров призоваваше България да напусне ЕС и НАТО и да се присъедини към основания от Русия Евразийски съюз. След като стана част от управляващата коалиция обаче той смени тона. На конференцията в Кишинев е присъствал и президентът на Молдова Игор Додон, който се обявил против еднополюсния свят и заявил, че пътят на страната е в двуполюсния свят между Запада и Русия. Конференцията е организирана от Юрие Рошка, бивш председател на Молдовския народен фронт, който след това стана Християндемократическа народна партия. През 2005 г. той влезе в коалиция с управляващата тогава Комунистическа партия. След оттеглянето си от политиката Рошка основава Народен университет, който разпространява идеите на Евразийството.

Караянчева: Дебатът за мораториума върху лекарствата не трябваше да стига до политическо ниво

http://www.cross.bg/karayancheva-chovek-nyama-1563452.html

/КРОСС/ Дебатът за мораториума върху лекарствата не трябваше да стига до политическо ниво, а да се разреши на експертно. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в предаването пред „Дарик". „Като влезем в зоната на политиката, нещата излизат извън контрол и политиците не бива да решават експертни неща", допълни тя. По думите ѝ няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение. „Чух Стефан Данаилов. Всяко едно семейство има загубил човек от тази болест, наистина е много коварна и тя е тема, която дълбоко вълнува българските граждани. Но няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение. Съжалявам, че друго са разбрали хората. Може би това, което обяснявахме, не беше добре обяснено добре и не стигна до тях по верния начин", каза Караянчева. „Има едни 300 милиона лева, които се дават за онкоболни, 74% от тези средства са за иновативни терапии и комисия ще определя и в момента дали за тези хора, които нямат вече никаква алтернатива, да се закупи съответната молекула от министерството. Това ще го има. Не могат да се включват безразборно лекарства, но когато комисията отреди, че този човек наистина няма друга алтернатива, ще се закупуват молекули от министерството", обясни тя. Като най-важно от работата на парламента през годината тя определи приемането на бюджета и работата по Антикорупционния закон. „За мен думата на 2017 година е „разединение"

Дете е откарано за лечение в Германия с военния самолет "Спартан"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/16/3098699_dete_e_otkarano_za_lechenie_v_germaniia_s_voenniia/?ref=rss


Късно снощи екипаж на военнотранспортния самолет "Спартан" от състава на ВВС е извършил полет до Франкфурт на Майн с онкоболно дете на борда, придружавано от лекар от Центъра за спешна медицинска помощ – София, и майката на детето. Това съобщават от Министерството на отбраната.<br /><br />16-годишното момче е с диагноза остра миелоидна левкимия, с тежък рецидив на заболяването. За продължаване на лечението в Специализираната детска хематологична клиника в Гисен, Германия е...

Договорът с Македония победи успеха на Гришо за събитие на 2017

https://offnews.bg//obshtestvo/dogovorat-s-makedonia-pobedi-uspeha-na-grisho-za-sabitie-na-2017-671311.html

Политик на 2017 г. са българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев, Искра Михайлова и Сергей Станишев.

В 22-рото издание на традиционната класация българските евродепутати бяха избрани от Дарик радио за Политик на 2017 г. заради общи позиции през годината за приемането на България в Шенген, отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, отстояването на българския интерес за продължаването на кохезионната политика на Европейския съюз за намаляване на разликите между страните-членки, противопоставянето на двойните стандарти при храните, признаването на българското малцинство в Албания, защитата на българските общности в Македония, Сърбия и Косово и обучението на български език в Украйна, както и усилията за отпадането на визите за българите за Съединените американски щати. 

С тези аргументи Дарик радио посочи за Политик на годината ярки представители и на четирите групи, в които участват депутати в Европейския парламент от България.

Ангел Джамбазки е член на бюрото на групата на Европейските консерватори и реформисти. Той е и заместник-председател на партията ВМРО – Българско национално движение, която е част от коалицията Обединени патриоти.

Андрей Ковачев е заместник-председател на Европейската народна партия (християндемократи), член на бюрото и квестор на Европейския парламент. Той беше избран за евродепутат от ГЕРБ.

Искра Михайлова е член на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и председател на една от най-важните комисии на Европарламента – комисията по регионално развитие. Тя беше избрана за евродепутат от ДПС.

Сергей Станишев е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и президент на Партията на европейските социалисти. Той беше избран за евродепутат от БСП. Станишев става Политик на годината за втори път след 2006 г., когато беше министър-председателят, при чието управление България влезе в Европейския съюз.

Общо номинациите за Политик на годината бяха 26. 

За Събитие на 2017 г. Дарик радио избра подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония.

В челната петица на номинираните за събитие на годината влизаха още Бъркотията в Европа, Третото правителство на Бойко Борисов с патриотите във властта, Битките на Румен Радев и Григор Димитров трети в световния тенис.

Българи отглеждат изоставено в джунглата момиченце

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgari-otglezhdat-izostaveno-v-dzhunglata-momichence-6077317

Това за мен е като приказка, споделя Тин Ти Фам, 12-годишното момиче с невероятна история

"Съдебен спор“ до Комарницки: За Пеевски питайте ръководството

http://clubz.bg/61924-sydeben_spor%E2%80%9C_do_komarnicki_za_peevski_pitajte_rykovodstvoto

"Обяснението на Нова и „Нет инфо“ с търсенето на търговски резултати от карикатури е абсурдно“, казва Христо Комарницки. Снимка Румен Добрев

Преди дни карикатуристът Христо Комарницки призова публично в предаването „Съдебен спор“, което се излъчва по Нова телевизия, „управителите на фирма "Национална дистрибуция" АД и техния господар Делян Пеевски, които злоупотребяват с монополното си положение и възпрепятстват разпространението на нашето издание".

Съиздателят на „Прас-прес“ неведнъж е споделял за невъзможността да разпространяват нормално изданието си заради овладяването на тази дейност от депутата от ДПС Делян Пеевски.

По време на излъчването на предаването тази сутрин, Комарницки попита във фейсбук страницата на „Съдебен спор“ какво се случва с неговия случай.

"Уважаеми г-н Komarnitski, трябва ръководството на Нова телевизия да ни командирова до най-екзотичните кътчета на света, за да търсим ответника по Вашето дело", отговаря представител на предаването във фейсбук.

Отговорът:

"Ще сложим кукла на негово място (вероятно има предвид Пеевски – б.р.), но пък ще заведа Ж.Игнатов (репортерът на предаването – б.р.) в дупката на мишоците от „Национална дистрибуция”. Уверявам ви, гледката ще си струва", отговори карикатуристът.

Последва по-конкретен отговор:

"Молим, напишете искане до изпълнителния директор на "Нова Броудкастинг груп" г-н Дидие Щосел и го входирайте в деловодството на Нова телевизия. При положителна резолюция веднага ще се отзовем на сигнала Ви".

След което Христо Комарницки реагира:

Всички участници в предаването ли минават през тази процедура и одобрението на г-н Щосел? Анонсът ви в ефир не споменава такова нещо".

Така тази кореспонденция спира. Засега.

Случаен "минувач" се намесва в разговора:

"Откога хотел Берлин се намира на най-екзотичните кътчета по света? Айде да не се излагаме, кажете просто,че ви е страх!"

 

Военен ”Спартан” транспортира момче за спешно лечение в Германия

https://frognews.bg/novini/voenen-spartan-transportira-momche-speshno-lechenie-germaniia.html

Късно снощи екипаж на военнотранспортния самолет „Спартан“ от състава на ВВС извърши полет до Франкфурт на Майн с онкоболно дете на борда, придружавано от лекар от Центъра за спешна медицинска помощ – София, и майката на детето.

Военен ”Спартан” транспортира момче за спешно лечение в Германия

http://frognews.bg/news_147395/Voenen-Spartan-transportira-momche-za-speshno-lechenie-v-Germaniia/

Късно снощи екипаж на военнотранспортния самолет „Спартан“ от състава на ВВС извърши полет до Франкфурт на Майн с онкоболно дете на борда, придружавано от лекар от Центъра за спешна медицинска помощ – София, и майката на детето.

Интернет загуби свободата си

http://www.eurochicago.com/2017/12/net/

От 15 декември това решение за отмяна на така нар. "неутралност" е факт, с три гласа "за" на републиканските членове и два гласа "против" на демократическите членове в Комисията. Тази "неутралност" в ЕС е записана в задължителни за всички Директиви и правила. Пояснявам - спазва се и у нас! Но понеже мрежата е глобално явление, селекцията на бързи за достъп, платили си за това сайтове и бавни, които не са си платили или нямат възможност да си платят, ще се усети и в Европа, и в България.

Фосил на 250 милиона години наречен на Дарт Вейдър

http://dnes.dir.bg/news/dart-veydar-fosil-26695506

Палеонтолози нарекоха фосил на мечоопашат рак, живял преди 250 милиона години, Vaderlimulus tricki заради приликата му със злодея от "Междузвездни войни".

Добрев: Когато и да поискаш вот на недоверие на правителство на ГЕРБ, си закъснял

http://www.cross.bg/dobrev-ninova-koryptziyata-1563451.html

/КРОСС/ „Аз съм убеден, че това правителство ще си отиде. Европредседателството е много важно. Важно е обаче, какво ние ще спечелим от това нещо". Това каза в интервю за предаването "Тази събота" по БТВ зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. „Винаги, когато искаш вот на недоверие към правителство на ГЕРБ, си закъснял. Корупция и бедност вървят ръка за ръка. Няма как да се справиш с корупцията, без да се справиш бедността", коментира той. Той уточни, че БСП не саботират европредседателството, но трябва да се извади сентенцията дали Европа е на две скорости, ще ядем ли второ качество храни, а нито една важна тема не е поставена от правителството. Добрев бе категоричен, че това са важните въпроси, а не - дали е сменен мраморът в НДК. Той заяви още, че нито една важна, приоритетна тема не е поставена от правителството, за съжаление. Кирил Добрев добави, че левицата иска този вот, защото корупцията у нас е като раково заболяване - със своите метастази и добави, че не са една и две феодалните общини в България. „Ние започнахме с внасянето на Закона за борба с корупцията още през август. Получихме десетки сигнали, свързани с магистрали, оградата на границата, суджуци, обръчи от хасковски фирми, свързани с Делян Добрев и много други", припомни той. "Ние внасяме вота на недоверие, ние искаме това правителство да си отиде. ДПС обаче искат да изпъдят патриотите от властта, но пък Борисов да остане на власт

Четири извода от срещата на върха на ЕС

https://www.investor.bg/analizi/91/a/chetiri-izvoda-ot-sreshtata-na-vyrha-na-es-252292/

Като се изключи Brexit по всички важни за блока теми цари несигурност и напрежение

Прокопиев оприличи Борисов, Цацаров и Пеевски на Цезар, Крас и Помпей

http://clubz.bg/61923-prokopiev_oprilichi_borisov_cacarov_i_peevski_na_cezar_kras_i_pompej

Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски са в някаква форма на съглашение, политическите партии са завладени от "Модела Пеевски", атаката на комисията за конфискация (КОНПИ) е като от времето на Народния съд. Това каза съсобственикът на "Икономедиа" с прясно наложен запор Иво Прокопиев в "Хайд парк" по БиАй телевизия.

"Ситуацията много напомня на първия класически триумвират. Там има три знакови фигури - Цезар - популистът, Крас - най-богатият, и Помпей - пълководецът. Говоря за Борисов, Цацаров и Пеевски, всеки може да ги намести сам в тези три роли. Клиентелите на тези политици са синхронизирани да работят заедно за личния интерес на всеки от триумвирата", каза бизнесменът.

"Става въпрос за една доста брутална, незаконна акция. КОНПИ нито има такива правомощия по закон, нито фактите са вярни. Те взимат един стар обвинителен акт от времето на Никола Филчев, приписват го дословно и след това игнорират трите съдебни инстанции, които са отрекли точно този обвинителен акт", допълни той.

Удря се не бизнесът, а медиите на "Икономедиа". Има опит за подчиняването на цялото медийно пространство на няколко души от политическия елит, смята още Иво Прокопиев.

"Премиерът Бойко Борисов не е инициаторът, но той е работодател на шефа на КОНПИ и няма как нещо да се случи без негова санкция. Знае се, че Сотир Цацаров е провел серия от срещи с Пламен Георгиев за налагане на тези запори".

В случая с КОНПИ си виновен до доказване на противното, допълни Прокопиев. И заключи, че комисията действа като Народен съд.

Според него случващото се с "Икономедиа" е изнудване на бизнеса в стил: "Ако не внимавате, вижте какво се случи с тях". Но изнудването не идва от мутрите на прехода, а от впримчените от "Модела Пеевски" държавни институции. 

"И през ВКС, и през Страсбург, и през съда на ЕС съществуват механизми за защита. Но дори и след седем години Европейският съд за правата на човека да каже, че сме прави, колко от хората ще си спомнят за какво става въпрос", отговори бизнесменът на въпрос ще си търси ли правата в чужбина. 

Имало е много намеци и подсказвания, че "Икономедиа" трябва да смени политиката си, каза още Прокопиев. И уточни, че това не се е случвало наскоро, преди "атаката" от Комисията за конфискация.

"Ключовите държавни институции са приватизирани – те са захванати и не работят за държавния интерес. Политическите партии за завладяни по същия начин. Г-жа Нинова изглежда независима от модела "Пеевски", но не мисля, че тя има вътрешната сила и подкрепа да му се противопостави", заяви Прокопиев в заключение.

Излъгаха ли Русия, че НАТО няма да се разширява?

http://dnes.dir.bg/news/rusia-nato-razshirjavane-gorbachov-26692856

Излъгаха ли в началото на деветдесетте години на миналия век Горбачов, че след обединението на Германия, НАТО няма да се разширява повече към границите и?

Facebook ще ни показва 6-секундни реклами, докато гледаме видеа

http://econ.bg/Новини/Facebook-ще-ни-показва-6-секундни-реклами-докато-гледаме-видеа_l.a_i.754885_at.1.html

Социалната мрежа Facebook влага все повече средства във видео съдържание. Това ще доведе и до навлизането на нов рекламен формат, предаде...

Томислав Дончев сравни Нинова с Жана д`Аарк за протеста й за водата

https://frognews.bg/novini/tomislav-donchev-sravni-ninova-jana-daark-protesta-vodata.html

Корнелия Нинова вдъхновява водните бунтове. Тя се е превърнала в , Жана д`Аарк. Водата е услуга и трябва да се финансира от някъде. Това заяви в предаването „Тази събота” вицепремиерът Томислав Дончев.

Томислав Дончев сравни Нинова с Жана д`Аарк за протеста й за водата

http://frognews.bg/news_147394/Tomislav-Donchev-sravni-Ninova-s-Jana-d`Aark-za-protesta-i-za-vodata/

Корнелия Нинова вдъхновява водните бунтове. Тя се е превърнала в , Жана д`Аарк. Водата е услуга и трябва да се финансира от някъде. Това заяви в предаването „Тази събота” вицепремиерът Томислав Дончев.

Вицепремиер предупреди президента: Да внимава с по-силните думи

http://www.cross.bg/donchev-nyama-nito-1563450.html

/КРОСС/ „Президентът Румен Радев се е превърнал в политик и като такъв ще го посъветвам да внимава с по-силните думи". Такова предупреждение към държавния глава отправи вицепремиерът Томислав Дончев пред БТВ. А повод за думите му бе изказването на президента Радев във връзка с мораториума върху новите лекарства, при което той обяви, че „управляващите са на път да загубят човешката си същност" и „отнемат надеждата на хората". „Думите, изречени от силна политическа фигура не изчезват, те циркулират и може да се върнат при теб. Той разбира, вече понатрупал опит в този занаят, че е важно управлението на надеждата - но да твърди, че се отнема надеждата, при положение, че намеренията са точно обратни, не знам на какво се дължи", посочи Дончев. „В една европейска държава няма как нещо да се разпредели непрозрачно - или чрез обществена поръчка или с целева субсидия. Това не е пилеене на пари, както беше преди десетилетия", коментира той относно разпределението от кабинета над 700 млн. лв. по проекти в страната преди дни, споменато от президента. „В неговата реплика беше противопоставянето на видове разходи. Да твърдим, че инвестициите в пътища са лоши, социалните не са. Добрата политика е микс от много политики, нито може само с пътища, нито само със социални или само със самолети", обясни вицепремиерът

Севернокорейската ракетна програма още не била заплаха за САЩ

http://www.cross.bg/zaplaha-raketna-programa-1563449.html

/КРОСС/ Севернокорейската ракетна програма все още не представлява непосредствена заплаха за САЩ, увери министърът на отбраната на страната Джеймс Матис.  Той разкри пред репортери в Пентагона, че в момента все още тече анализът на последното изстреляно от Пхенян устройство, но „засега е ясно, че (ракетата) не представлява кадърна заплаха". В края на ноември Северна Корея извърши успешен тест на нова междуконтинентална балистична ракета, която според Пхенян и някои експерти има възможностите да достигне до САЩ. Някои специалисти обаче изразиха мнението, че устройството не разполага с техническите характеристики да пренесе ядрена глава до целта си, докато други се усъмниха в качеството на насочващите системи.    

Австрия стана първата страна в Западна Европа с „патриоти“ на власт

http://clubz.bg/61922-avstriq_stana_pyrvata_strana_v_zapadna_evropa_s_%E2%80%9Epatrioti%E2%80%9C_na_vlast

Лидерите на консервативната Австрийска народна партия и на крайно дясната Австрийска партия на свободата - Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе, започнаха среща с президента на Австрия Александър Ван дер Белен за състава на бъдещото правителство и неговата програма.

Курц и Щрахе заедно със своите преговорни екипи завършиха вчера вечерта преговорите за коалиционно правителство. Те продължиха близо два месеца след изборите на 15 октомври. Двата преговорни екипа успяха да съгласуват програмен документ за управлението на страната за идните пет години. Документът съдържа 160 страници.

Освен това лидерите на двете партии съгласуваха и кандидатите за министерски постове, които ще бъдат представени в скоро време. Съгласно споразумението между двете партии новото правителство ще има 14 членове - 8 министри за Австрийската народна партия и 6 за Австрийската партия на свободата. Всички кандидатури за министри обаче сега трябва да бъдат утвърдени от президента. Премиер ще бъде Курц.

Планира се новото правителство да положи клетва в понеделник.

"Австрия ще стане единствената западноевропейска държава с крайнодясна партия в правителството", коментира британското издание "Гардиън“.

Партията на Курц спечели изборите със своята твърда линия срещу мигрантите, често припокриваща се с тази на крайната десница.

„Информираме ви, че има тюркоазено-синьо споразумение“, заяви Курц по време на обща пресконференция с Хайнц-Кристиан Щрахе.

Марк Хамил: Новите "Междузведни войни" са все едно непознати си играят с моите играчки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/16/3098439_mark_hamil_novite_mejduzvedni_voini_sa_vse_edno/?ref=rss


Хан Соло бе убит в Епизод седми, а смъртта на Кари Фишър миналата година ще елиминира и присъствието на принцеса Лея в следващите филми от Сагата. Така че Люк Скайуокър, познат още като Марк Хамил, остава единственият герой от златното трио на Джордж Лукас.<br /><br />В интервю за "Гардиън" Хамил говори за отношенията си с покойната Фишър, за усещането да играе, режисиран от мъже, тридесетина години по-млади, и за това би ли излязъл в изгнание Люк Скайуокър.<br...

Страх в Испания, че могат да я изхвърлят от световното първенство по футбол

http://www.cross.bg/federatziya-prezident-durzhavata-1563448.html

/КРОСС/ Притеснение, че Испания може да бъде изхвърлена от участие на Световното първенство по футбол през 2018-а в Русия обзе страната. Причината - намеса на държавата в работата на местната федерация - недопустимо нарушение според ФИФА, което в крайни случаи често се наказва именно с изключване на националните отбори на съответната страна от международни прояви. Притеснението в испанската преса се появи, след като от централата на световния футбол изпратили писмо с препоръки до Кралската испанска футболна федерация относно предстоящия избор на новия ѝ ръководител. Именно една от точките гласи, че намесата на държавата в избора на президент на федерацията е недопустима, а установяване на нарушение може да доведе до изваждане на световния шампион за 2010 година от предстоящия Мондиал в Русия догодина. От ФИФА потвърдиха, че действително са изпратили писмо с препоръки до Испанската футболна федерация.До избора на нов президент на испанската федерация се стига, след като досегашният ѝ президент Анхел Мария Вияр беше арестуван заради корупция и финансови престъпления. Той беше начело на организацията в продължение на 19 години и дори за кратко ръководи УЕФА като временно изпълняващ длъжността след скандала с Мишел Платини

По половин заплата коледен бонус за магистратите

https://offnews.bg//temida/po-polovin-zaplata-koleden-bonus-za-magistratite-671310.html

По половин заплата коледен бонус ще получат магистратите, обяви Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, по Дарик. 

Парите идвали от спестени пари в системата, до икономии са довели болнични и напуснали служители, обясни Магдалинчев. Бонусът ще е 43.7% от съответната заплата, уточни той. 

Според Магдалинчев сред големите проблеми на съдилищата у нас е битовият. Догодина се предвижда след ремонт на сградата до Римската стена в София в нея да се настанят Административен съд София-град и Административен съд София-област. 

Иво Прокопиев: Пеевски казва кой е с незаконни доходи и кой да бъде ударен

https://frognews.bg/novini/ivo-prokopiev-peevski-kazva-koi-nezakonni-dohodi-koi-bade-udaren.html

Има опит за затваряне на цялото независимо медийно пространство. Не всички управляващи, а само една част от тях опитват да запушат устата на независимите медии. Избирането на Кошлуков за програмен директор на БНТ е пример за това. Това заяви бизнесменът Иво Прокопиев в предаването „Хайд парк” по телевизия BIT.

Иво Прокопиев: Пеевски казва кой е с незаконни доходи и кой да бъде ударен

http://frognews.bg/news_147393/Ivo-Prokopiev-Peevski-kazva-koi-e-s-nezakonni-dohodi-i-koi-da-bade-udaren/

Има опит за затваряне на цялото независимо медийно пространство. Не всички управляващи, а само една част от тях опитват да запушат устата на независимите медии. Избирането на Кошлуков за програмен директор на БНТ е пример за това. Това заяви бизнесменът Иво Прокопиев в предаването „Хайд парк” по телевизия BIT.

Започва вълна от сливания и придобивания на глобалния пазар на търговски центрове

https://www.investor.bg/analizi/113/a/zapochva-vylna-ot-slivaniia-i-pridobivaniia-na-globalniia-pazar-na-tyrgovski-centrove-252291/

Традиционната търговия на дребно трябва да се конкурира с онлайн гигантите и търси пътища за увличаване на продажбите

Силно земетресение разклати Индонезия

http://www.cross.bg/silno-zemetresenie-razklati-indoneziya-1563447.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер разтърси индонезийската столица Джакарта и други градове на най-гъстонаселения остров Ява, съобщава БТВ. Има сведения за жертви, чийто брой не е уточнен, както и за рухнали сгради. Властите издадоха предупреждение за цунами за части от бреговата ивица. Според Геофизичния институт на САЩ епицентърът на труса бил на дълбочина 92 км на територията на острова, на 52 км югозападно от град Тасикмалая.

ЧЕЗ е в "ексклузивни" преговори с потенциален купувач на българския ѝ бизнес

http://econ.bg/Новини/ЧЕЗ-е-в-ексклузивни-преговори-с-потенциален-купувач-на-българския-бизнес_l.a_i.754884_at.1.html

Чешката компания ЧЕЗ води ексклузивни преговори с купувач, който проявява интерес към българските й активи. "Πoтвъpждaвaмe, чe в мoмeнтa ce...

Оправят улица в Ловеч за министър, но после махат асфалта

http://www.mediapool.bg/opravyat-ulitsa-v-lovech-za-ministar-no-posle-mahat-asfalta-news273134.html

Никаква надежда няма за "квартала на надеждата" в Ловеч, както кметът на града Корнелия Маринова от ГЕРБ нарича кв. "Гозница". Кварталът е краен, а улиците му са пълни с дупки. Но за посещението на министъра на образованието Красимир Вълчев в Ловеч на 12 декември улица "Пано Рогозов", по която ще мине той е ремонтирана набързо. Вълчев пристига в града, за да открие ремонтирания физкултурен салон в основно училище "Св.св. Кирил и Методий". По стар български обичай е посрещнат с хляб и сол. Първокласник рецитира стихотворението "Продавач на надежда". Вълчев реже тържествено лентата, посещава още няколко обекта и си тръгва, научаваме от информация на сайта на община Ловеч. С него си тръгва и надеждата за живеещите в кв. "Г(р)озница". След визитата на Вълчев асфалтът от прясно ремонтираната улица е прибран от фирмата, която го е положила. За случая съобщи Александра Енева, общински съветник от управляващата и в Ловеч партия ГЕРБ, във "Фейсбук". "Кв. Гозница, ул. Пано Рогозаров. Правим път за министъра на образованието, а след него си събираме асфалта. За чия сметка, кой е изпълнител и законосъобразно ли е при положение, че точно тази обществена поръчка се жали в момента?!!!", пише Александра Енева във "Фейсбук". До момента кметът на Ловеч Корнелия Маринова не е коментирала странния случай. На страницата на общината в интернeт събитието е отразено така: "Официално на 12 декември бе открит ремонтиран спортен салон  в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в кв. „Гозница“ в Ловеч. Лентата прерязаха  Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, и Валя Тодорова, директор на училището. Сред гостите бяха Ловчанският митрополит Гавриил, Еленко Начев – началник РУО Ловеч, Венцислав Христов,  зам.-кмет на Община Ловеч, представители на изпълнителите, гости и приятели на училището. Още на входа на училището гостите бяха посрещнати с хляб и сол. Церемонията започна с песента  "Продавач на надежда", изпълнена от първокласника Галин Бориславов. В своето приветствие кметът Корнелия Маринова каза: "Искам специално да благодаря на министър Красимир Вълчев, че още като секретар на министерството чу нашата обща молба – на децата, на колектива, моята молба. Отпуснатите 283 000 лева са от националния бюджет, по наредбата за стимулиране на децата-шампиони. Така една мечта стана реалност. А иначе кв. "Гозница" е кварталът на надеждите. Толкова много неща са обещавани да се направят тук, но ето че едно по едно те се сбъдват. Днес е салонът, утре ще е реновираната детска градина, после и социалното жилище. Затова Ви желая много успехи в нашия красив Ловеч!" "Поздравления за работата на всички учители, впечатлен съм от постигнатото тук, както и от красивата картина, която ми подарихте. Министерството има голяма материална база и не винаги успяваме навсякъде да помогнем, да съдействаме. Но кметът на Ловеч беше много убедителен и настойчив в желанието да се инвестира в това училище. Ето, дойде моментът да помогнем. Благодаря за поканата да бъда поканен за откриването на залата", каза министър Красимир Вълчев. Ловчанският митрополит Гавриил в съсложение с отец Кънчо Кабадийски отслужи водосвет и поръси със светена вода новия салон. Училището в Гозница датира от  1890  год. Поколения български учители за поддържали традициите и са преподавали знания на децата. От 2008 / 2009 учебна година училището е средищно. В него  се пренасочват ученици, подлежащи на задължително обучение - деца от 10 села, в които няма действащо учебно заведение. Те  се транспортират с 4 училищни автобуса. От 2009 г. е изградено модерно общежитие към училището с капацитет 50 ученика. В момента се обучават над 170 ученика от първи до седми клас. Към училището функционира и подготвителна група за 5 и 6  годишни деца.    Преди пет години спортната зала бе затворена от здравните власти поради непригодност. Сега възпитаниците могат да се радват на нов салон, припомни директорката Валя Тодорова. След откриването министър Красимир Вълчев, придружен от кмета Корнелия Маринова, посети обектите от сферата на образованието, по които се работи по проекти."

Севернокорейски хакери атакуват борси за криптовалути

http://dnes.dir.bg/news/hakeri-severna-koreja-kriptovaluti-26695431

Севернокорейски хакери стоят зад атаки срещу борси за криптовалути, твърди южнокорейски вестник.

Военен "Спартан" транспортира тежко болно 16-годишно момче за лечение в Германия

http://www.cross.bg/lechenie-germaniya-sofiya-1563446.html

/КРОСС/ По заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, екипаж на самолет „Спартан" от състава на транспортна авиационна група - "Враждебна", транспортира в петък вечер тежко болен пациент за провеждане на спешно лечение в Германия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Полетът беше по маршрут София - Франкфурт - София и се извърши по молба на директора на център „Фонд за лечение на деца". Шестнадесетгодишният пациент е пътувал с мйка си и лекар, и е настанен в Детската онкохематология в град Гисен, Германия. Момчето е с диагноза Остра миелоидна левкимия, с тежък рецидив на заболяването, уточняват от Министерствто на здравеопазването. За продължаване на лечението в Специализираната детска хематологична клиника в Гисен, Германия е насочено от лекуващия го екип от Клиниката за деца с онкохематологични заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ", София. За лечението в германското лечебно заведение детето е осигурено финансово от Център „Фонд за лечение на деца" към Министерството на здравеопазването и от Националната здравноосигурителна каса.    

"Спейс Екс" отново в помощ на Международната космическа станция

http://www.cross.bg/speiis-drakon-tovari-1563445.html

/КРОСС/ Американската компания "Спейс Екс" изстреля ракета "Фалкон 9" с космическия кораб "Дракон", който ще достави товари за екипажа на Международната космическа станция, предава ТАСС. Ракетата-носител стартира от "Кейп Канаверал". "Дракон" ще достави на МКС над два тона товари, включително хранителни продукти и материали за извършване на научни експерименти. Това е 13-ата мисия за доставка на храни и материали на Станцията с помощта на "Дракон". "Спейс Екс" използва за старта първата степен на "Фалкон 9", която успешно беше приземена дистанционно при предишно изстрелване. Сега първата степен на ракетата извърши управлявано спускане върху платформа във Флорида, поясниха от "Спейс Екс".

Самолет Спартан транспортира онкоболно момче на спешно лечение в Германия

https://offnews.bg//obshtestvo/samolet-spartan-transportira-onkobolno-momche-na-speshno-lechenie-v-ge-671309.html

Тежко болно момче бе транспортирано снощи за спешно лечение в Германия със самолет „Спартан“ от състава на транспортна авиационна група - Враждебна по заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Полетът беше по маршрут София – Франкфурт – София и се извърши по молба на директора на център „Фонд за лечение на деца“. Шестнайсетгодишният пациент е с придружител и е настанен за лечение в Детската онкохематология в гр. Гисен, съобщиха от Минстерството на отбраната. 

Командир на екипажа е капитан Николай Георгиев, помощник - командир -майор Пламен Дончев и бордови инженер - капитан Пламен Пехливанов.

Вижте къде ще спира токът в Софийска област (Планирани прекъсвания на ЧЕЗ в периода 18-22 декември)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-kade-shte-spira-tokat-v-sofijska-oblast-planirani-prekasvania-671271.html

ЧЕЗ публикува пълен списък с адресите в Софийска област, на които ще има временни смущения при захранването с електроенергия през следващата седмица.

От компанията осъществяват амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти и всекидневно извършват дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 18-22 декември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

За по-удобно търсене трябва да последвате линка за областта, в която живеете. Отделните общини са означени с получерни букви.

В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район – улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вход или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици“, „График на планирани ремонти“ на адрес http://www.cez-rp.bg/bg/grafici/grafik-na-planirani-remonti/.

София област  

Община Божурище  

На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 12:00 ч. / - Пожарево, общ. Божурище: Космонавт Георги Иванов, УПИ ІІ 379/Кв27, УПИ ХІІ-369, кв. 29;

Община Ботевград  

На 18. 12. 2017 г. /08:45 - 10:00 ч.; 15:00 - 15:15 ч. / - Ботевград: Армеец, България, Витиня, До Сграда ТКЗС, Зелин-Д-Р Асен Златаров, Курорт Зелин, Литаковско Шосе, Парка, Павилион, Пик, Саранск, Цар Освободител;
На 18. 12. 2017 г. /08:45 - 10:00 ч.; 15:00 - 15:15 ч. / - Врачеш: Александър Стамболийски, Ален Мак, Баба Вида, Баба Тонка, Бела, Бор, Будиовград, Бузлуджа, Васил Левски, Витиня, Възраждане, Гео Милев, Георги Бенковски, Горски Пътник, Гурко, Дунав, Еделвайс, Захари Стоянов (Петър Янков, Зеленград, Ивайло, Иван Вазов, Иглика, Извор, извън регулация До С. Врачеш, Калето, Кирил и Методий, Кокиче, Кольо Видин, Люляк, Майстор Вуно Марков, Малчика, Манастирска, Мургаш, Оборище, Околчица, Опълченска (Яташка), Орлово Гнездо, Освобождение (9-ти Септемвр, Отец Пайсий, Патриарх Евтимий (Д. Гълъбов, Плиска, Победа, Преслав, Първенец, Първи Май, Радовец, Райна Княгиня (Вела Пеева), Розова Долина, Севаст Огнян (Партизанска), Синчец, Славейков (Васил Коларов), Софрони Врачански, Стара Планина, Страншки Рът, Съединение (Рада Докова), Съединение (Радка Докова), Теменуга, Трети Март (Иван Гълъбов), Хан Аспарух, Христо Ботев, Цар Иван Шишман (М. Найденов, Цар Освободител( 17 Ятаци), Цар Самуил (М. Найденова), Чешкоград, Шипка, Явор, Ягода, Ясен;
На 18. 12. 2017 г. /08:45 - 10:00 ч.; 15:00 - 15:15 ч. / - Горно Камарци;
На 18. 12. 2017 г. /08:45 - 10:00 ч.; 15:00 - 15:15 ч. / - Литаково: 3ти Март, Антон Младенов, Архангела (Петко Буковански, Баба Тонка (Баба Кула), Бачо Киро, Боговина, Бойчо Огнянов, Брезовица, Бузлуджа, Васил Левски, Велчова Завера (Илия Шопов), Воденицата, Вуто Койчев, Възраждане, Възход, Вълчи Град, Генерал Клод, Генерал Похитонов, Гено Люташки (Вацо Люташки), Георги Бенковски (Г. Димитро, Георги Раковски (Д. Терзийск, Димитър Икономов, Дядо Иван (Ванюша), Една Българка (М. Найденова, Иван Вазов (Ангел Миновски), Илия Монев, Калето (Сашка), Кап. Тодор Тодоров, Кирил и Методи, Кирил Стаменов, Коцо Докуленски, Кочо Честименски (М. Найдено, Любен Каравелов, Люто Войвода, Майор Томпсън, Малина, Младен Пеьов, Мургаш, Наум Янев, Начо Иванов, Незабравка (Партизанска), Оборище, Опълченска, Павел Бързашки, Парцел V-41, кв. 9 Къща, Петко Войвода (Дичо Петров), Петко Иковски, Петко Мицовски, Писана, Победа, Поп Христо Дойчев, Пречеста, Просвета, Светлина, Свобода, Спас Соколов, Станковска Курия, Стара Планина (Кам. Първенс, Столетов, Страцин (Кост. Буковански), Тодор Каблешков (Н. Маринов), Христо Ботев, Шести Септември (9-ти Iх), Шипка, Юри Гагарин;
На 18. 12. 2017 г. /08:45 - 15:15 ч. / - Литаково: 3ти Март, Антон Младенов, Баба Тонка (Баба Кула), Боговина, Брезовица, Георги Бенковски (Г. Димитро, Иван Вазов (Ангел Миновски), Кап. Тодор Тодоров, Кочо Честименски (М. Найдено, Любен Каравелов, Люто Войвода, Начо Иванов, Оборище, Парцел V-41, кв. 9 Къща, Победа, Станковска Курия, Стара Планина (Кам. Първенс, Шести Септември (9-ти Iх);

Община Горна Малина  

На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 11:30 ч. / - Долно Камарци: Седма, Четвърта;
На 18. 12. 2017 г. /13:15 - 15:00 ч. / - Долно Камарци: ТП Център, Трета, ХІІІ-108 кв. 14;

Община Долна баня  

На 19. 12. 2017 г. /08:00 - 16:15 ч. / - Долна Баня: Малина;

Община Елин Пелин  

На 19. 12. 2017 г. /09:30 - 11:30 ч. / - Елин Пелин, Гара Елин Пелин: Керамик, Кирил и Методий, Липа, Отец Паисий, Синанец, Стефан Стефанов, Теменуга, Топола, Хан Крум;
На 19. 12. 2017 г. /09:30 - 11:30 ч. / - Елин Пелин, общ. Елин Пелин: Алеко Константинов, Керамик, Кирил и Методий, Лесновска, Липа, Отец Паисий, С. Гара, Синанец, Теменуга, Топола, Хан Крум;
На 19. 12. 2017 г. /08:45 - 09:15 ч.; 11:45 - 12:15 ч. / - Лесново: 129048, IV-19, XI-276, Кв. 61, XVII-148, Втора, Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Десета, Осма, П-Л №ХІІ-87, кв. 9, Пета, Петнадесета, ПИ 129012, Седма, Тридесет и Първа, Тридесет и Трета, Тридесета, УПИ VIII-60, кв. 10, УПИ XIII-62, УПИ ІІІ-219, кв. 33, УПИ ХVIII-230, УПИ ХVІІ-236, кв. 34, УПИ-518 Кв1а, Хх-424 Кв 55, Четвърта, Четринадесета, Шеста;
На 19. 12. 2017 г. /08:30 - 12:15 ч. / - Лесново: XI-276, Кв. 61, Втора, Двадесет и Девета, Десета, Осма, Тридесет и Първа, Тридесет и Трета, Тридесета, УПИ Ііі-219, кв. 33, УПИ ХVIII-230, УПИ ХVІІ-236, кв. 34, Четвърта;
Община Етрополе  
На 19. 12. 2017 г. /08:00 - 16:15 ч. / - Етрополе: Вилна Зона Рибарника;
Община Златица  
На 19. 12. 2017 г. /10:00 - 12:00 ч. / - Златица: Братя Миладинови, Васил Друмев, Вела Пеева, Генерал Гурко, Димчо Дебелянов, Драва, Захари Стоянов, Иван Русеков, извън регулация, Максим Горки, Сава Чукалов, Събко Милков, Юрий Гагарин;

Община Ихтиман  

На 18. 12. 2017 г. /05:00 - 06:00 ч. / - Ихтиман: Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Баба Вида, Ген. Столетов, Генерал Гурко, Генерал Шувалов, Гео Милев, Георги Бенковски, Димитър Попов, Димитър Ралов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Захари Стоянов, Ивайло, Иван Вазов, Иван Шишман, извън регулация, Йордан Цонев, Кочиово, Крали Марко, Кръста, Марин Дринов, местност Чикийца, Околовръстна, Опълченска, Оташлия, Отец Паисий, Панайот Волов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Петко Михов, Петър Берон, Полковник Борис Дрангов, Предгарова, Свети Софроний Врачански, Сергей Румянцев, Средна Гора, Станоя Балабанов, Стефан Стамболов, Стипон, Траянова Врата, Трети Март, Хан Крум, Хан Кубрат, Хан Тервел, Цар Освободител, Цар Самуил, Царчино, Шести Септември;
На 18. 12. 2017 г. /05:00 - 06:00 ч.; 09:15 - 10:15 ч.; 15:15 - 16:15 ч. / - Живково, общ. Ихтиман;
На 18. 12. 2017 г. /09:15 - 10:15 ч.; 15:15 - 16:15 ч. / - Веринско;
Ихтиман: Божур, Братя Миладинови, Булаир, Васил Левски, Георги Раковски, Димитър Попов, Димитър Русинов, Егерика, Еледжик, Иван Вазов, Иглика, извън регулация, Йордан Балчев, Кирил и Методи, Кокиче, Липа, Люле Бургас, Люляк, Марица, Мизия, Михаил Сестримски, Мъти Вир, Парчевич, Пирин, Плиска, Предгарова, Преслав, Рила, Руен, Свети Княз Борис 1, Свети Патриарх Евтимий, Свети Софроний Врачански, Стефан Караджа, Стипон, Странджа, Съединение, Топик, Траянова Врата, Три Уши, Търново, УПИ -VII 27090, УПИ III-2061, Кв. 145, УПИ IV - 2853, кв. 191, Училищна, Хаджи Димитър, Хан Аспарух, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Освободител, Черни Връх, Шести Септември, Шипка, Юрий Гагарин, Явор, Янтра;
На 18. 12. 2017 г. /09:15 - 15:15 ч. / - Ихтиман: Шести Септември;
На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 16:15 ч. / - Ихтиман: Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Генерал Гурко, Генерал Шувалов, Георги Бенковски, Димитър Попов, Димчо Дебелянов, Йордан Цонев, Кочиово, Отец Паисий, Пенчо Славейков, Цар Освободител, Царчино;

Община Костенец  

На 18. 12. 2017 г. /10:00 - 14:15 ч. / - Костенец, общ. Костенец: Средна Гора, Трапезица, Цариградско Шосе, Чайка;
На 19. 12. 2017 г. /08:00 - 16:15 ч. / - Горна Василица;
На 19. 12. 2017 г. /08:00 - 16:15 ч. / - Долна Василица;
На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 10:00 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД/ - Костенец, общ. Костенец: Вилна Зона, Водопада, Инчовица, Курорт Вили Костенец, Миликини Ниви, Самуил;
На 19. 12. 2017 г. /11:30 - 12:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД/ - Костенец, общ. Костенец: Вилна Зона, Водопада, извън регулация, Инчовица, Курорт Вили Костенец, Миликини Ниви, Пипериче, Самуил;
На 19. 12. 2017 г. /15:30 - 16:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД/ - Долна Василица: Махала Гергичка, Махала Шуманска;
На 19. 12. 2017 г. /15:30 - 16:30 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД/ - Костенец, общ. Костенец: Акация, Балчовица, Белмекен, Бор, Бреза, Бунара, Вароша, Васил Левски, Витоша, Втора, Георги С. Раковски, Горна Черква, Детелина, Дренето, Дъбовица, Еделвайс, Езерище, Захари Стоянов, Здравец, Иван Вазов, Иглика, Инчовица, Искър, Кирил и Методий, Китка, Кокиче, Константин Костенечки, Кръстите, Курорт Вили Костенец, Липа, Любен Каравелов, Люляк, Македония, Малина, Марица, Миликини Ниви, Младост, Мургаш, Мусала, Оборище, Освобождение, Отец Паисий, Охрид, Панайот Волов, Патриарх Евтимий, Пейо Яворов, Пета, Пипериче, Пирин, Пленщица, Първа, Равен, Радост, Република, Рила, Родопи, Роза, Сакарджа, Самуил, Света Петка, Свети Георги Победоносец, Свети Иван Рилски, Свети Св. Кирил и Методий, Синчец, Соколовец, Софроний Врачански, Средна Гора, Стадионна, Стара Планина, Стефан Караджа, Съединение, Теменуга, Тинтява, Топола, Тунджа, Хаджи Димитър, Хан Аспарух, Хризантема, Христо Ботев, Чавча, Череша, Черни Връх, Юрукова Поляна, Ягода, Ясен;

Община Пирдоп  

На 19. 12. 2017 г. /10:30 - 10:45 ч.; 12:30 - 13:30 ч. / - Бенковски, общ. Мирково;
Златица: Вилна Зона Черешака, Захари и Мария Сергиеви, извън регулация;
Каменица, общ. Мирково: Махала Брестака, Махала Илинден, Махала Преспа, Махала Хвърчил, Махала Черковище, УПИ ХVІІІ-117, кв. 6;
На 19. 12. 2017 г. /10:30 - 10:45 ч.; 12:30 - 13:30 ч. / - Карлиево;
На 19. 12. 2017 г. /10:30 - 10:45 ч.; 12:30 - 13:30 ч. / - Мирково: 000592 местност Бърдо, Акация, Александър Стамболийски, Бреза, Васил Левски, Васил Петлешков, Георги Бенковски, Георги Раковски, Гоце Делчев, Д-Р Г. М. Димитров, Димитър Томев, Димчо Дебелянов, Емил Марков, Захари Груев, Захари Стоянов, Здравец, Зора, Иванчо Зографа, извън регулация, Изток, Ильо Войвода, Кирил и Методий, Кооперативна Искра, Крайречна, Любен Каравелов, Мест. Гюла, Мест. Попов Тор, местност Зайчек, Недельо Кюлафлиев, Никола Пантов, Никола Петков, Опълченска, Орешака, Отец Паисий, Панайот Волов, Панайот Хитов, Пенчо Славейков, Петър Берон, Петър Мечкаров, Поп Недельо, Поручик Неделчо Бончев, Радин Кладенец, Разкола, Райна Княгиня, Ручей, Симеон Попов, Средна Гора, Стара Планина, Стоимен Танов, Тиха, Тодор Влайков, Тодор Йончев, Устрем, Филип Тотю, Хан Аспарух, Христо Ботев, Христо Нончев, Цвятко Караджов, Червен Камък;
На 19. 12. 2017 г. /10:30 - 10:45 ч.; 12:30 - 13:30 ч. / - Петрич, общ. Златица: Махала Бодят, П-Л ІІІ-124, кв. 12, Х-97, кв. 24;
На 19. 12. 2017 г. /10:30 - 10:45 ч.; 12:30 - 13:30 ч. / - Смолско: кв. 33 УПИ -9-383, П-Л Х-469, кв. 21;
На 19. 12. 2017 г. /10:30 - 10:45 ч.; 12:30 - 13:30 ч. / - Църквище: V-19, кв. 3, Втора, Дванадесета, Девета, Десета, Единадесета, извън регулация, Осма, Пета, Петнадесета, Първа, Трета, Тринадесета, Четвърта, Шеста, Шестнадесета;
На 19. 12. 2017 г. /10:30 - 10:45 ч.; 12:30 - 13:30 ч. / - Чавдар, общ. Чавдар: УПИ ХХІІІ-1053, 9-ти Септември, Акация, Александър Стамболийски, Ангел Ласков, Бенковски, Братия, Бузлуджа, Васил Коларов, Васил Левски, Витоша, Георги Димитров, Гурко, Дечо Стефанов, Дунав, Еделвайс, Здравец, Иван Вазов, Иван Узунов, Иван Филипов, Йордан Йовков, Кокиче, Липа, Любен Каравелов, Люляк, Малина, местност Бостанлъка, местност Кьойдере, местност Чамдере, местност Шумето, местност Южека, Мир, Мургаш, Нешо Узунов, Опълченска, Орлин, Плиска, Площад Васил Левски, Победа, Република, Родопи, Секята, Средна Гора, Стара Планина, Стефан Караджа, Тополница, Трети Март, Христо Ботев, Шипка, Юрий Гагарин, Яворов;
На 19. 12. 2017 г. /10:30 - 12:30 ч.; 10:30 - 10:45 ч.; 12:30 - 13:30 ч. / - Челопеч: Баба Куна, Бачо Киро, Възрожденска, Върбица, Генерал Брок, Генерал Дендевил, Георги Раковски, Здравец, извън регулация, Изгрев, Освобождение, Паисий Хилендарски, Черковна;

Община Правец  

На 18. 12. 2017 г. /08:00 - 15:15 ч. / - Осиковица: Махала Габрика, Махала Гетовци, Махала Цековци;
На 18. 12. 2017 г. /08:00 - 16:15 ч. / на 19. 12. 2017 г. /08:00 - 16:15 ч. / - Видраре: Махала Кленака, Махала Свин Дол, Махала Сечковци;
Калугерово, общ. Правец: Махала Свин Дол, Махала Трънето;
На 19. 12. 2017 г. /08:00 - 15:15 ч. / - Правец: Васил Левски, Възраждане, Вълко Цолов, Иван Пеев Маруша, Липа, Никола Иванов Янин, Острома, Полска, Поп Марко, Роза, Свети Теодор Тирон, Стара Планина, Стара Река, Хан Аспарух; Правец: Градешница, Григор Гошев, Епископ Генадий, Махала Боянско, Махала Драганско, Махала Манастирица, Махала Пушкарско, местност Тошински Рът, Осма, УПИ 225 кв. 110;

Община Самоков  

На 18. 12. 2017 г. /12:30 - 13:30 ч.; 15:00 - 16:00 ч. / - Говедарци: 15285. 11. 41, 15285. 4. 374, 15285. 9. 539, Александър Стамболийски, Байкал, Бисер, Бори Мечо, Борис Хаджисотиров, Братя Чакрини, Бреза, Буря, Васил Коларов, Васил Левски, Втора, Георги Димитров, Двадесет и Втора, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесета, Дванадесета, Девета, Девети Септември, Деветнадесета, Десета, Димитър Милушев, Доспей Махала, Дружба, Единадесета, Здравец, Златибор, Иглика, Искър, Канарче, Кирил и Методий, Кокиче, Крум Шуманов, Лакатица, Любчо Баръмов, М. Костова, Мальовица, Мечит, Мир, Октомври, Орловец, Осемнадесета, Осма, Отец Паисий, П-Л ХІІ-486, кв. 11, Петнадесета, ПИ 15285. 10. 114, Пионерска, Победа, Почивни Домове, Преспа, Първа, Първи Май, Ракета, Рилска Малина, Роза, Свобода, Седемнадесета, Славянска, Снежанка, Спортна, Стк Мальовица, Сълзица, Тринадесета, Труд, Христо Ботев, Четринадесета, Шеста, Шестнадесета, Юрий Гагарин, Ягода;
На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 10:00 ч.; 15:00 - 16:00 ч. / - Самоков: Курорт Боровец;
На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч. / на 19. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч. / - Рельово: УПИ -I кв. 65, УПИ VII- 82, кв. 5;
На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч. / на 19. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч. / - Самоков: Бреза, България, Възраждане, Генерал Раздишевски, Здравец, Зорница, Ихтиманско Шосе, Кокиче, Латинка, Леон Крудов, Люляк, местност Лавандула, местност Ренов Дол, местност Татарски Брод, местност Циментово Кладенче, Опълченска, Проф. Васил Захариев, Ружа, Странджа, Тинтява, Христо Максимов, Явор;
Самоков: ул. Здравец, ул. Здравец;
На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч.; 09:00 - 10:00 ч.; 15:00 - 16:00 ч. / - Марица;
На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч.; 09:15 - 10:00 ч.; 12:00 - 13:00 ч. / на 19. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч. / - Злокучене, общ. Самоков: местност Лавандула, общ. Самоков;
На 18. 12. 2017 г. /09:15 - 10:00 ч.; 12:00 - 13:00 ч. / - Горни Окол: 128, Кв. 16, IX-302, Kw. 41, XXIII, кв. 2, М. Щъркелово Гнездо, Парцел VI--43 кв. 5; Долни Окол: П-Л 150 кв. 19, УПИ VІ-162, кв. 20; Панчарево: Пи000733, Яз. Искър, М. Коеджик; Самоков: местност Дългата Поляна, местност Калковско Манастирче, местност Лавандула, местност Мало Равнище, местност Мечката, местност Пашо, местност Ренов Дол, местност Татарски Брод, местност Циментово Кладенче, местност Червената Земя, местност Щъркелово Гнездо, местност Язовир Искър;
Широки Дол: 1-ва, 10-та, 11-та, 12-та, 13-та, 14-та, 15-та, 16-та, 17-та, 18-та, 19-та, 2-ра, 20-та, 21-ва, 22-ра, 23-та, 24-та, 25-та, 26-та, 27-ма, 28-ма, 29-та, 3-та, 30-та, 31-ва, 32-ра, 33-та, 5-та, 6-та, 7-ма, 9-та, местност Татарски Брод;
На 18. 12. 2017 г. /09:15 - 10:00 ч.; 12:00 - 13:00 ч. / на 19. 12. 2017 г. /09:15 - 10:00 ч.; 15:00 - 16:00 ч. / - Драгушиново;
На 18. 12. 2017 г. /09:15 - 13:00 ч. / - Самоков: местност Щъркелово Гнездо;
На 18. 12. 2017 г. /12:30 - 13:30 ч.; 15:00 - 16:00 ч. / - Маджаре: УПИ XI кв. 16;
На 18. 12. 2017 г. /12:30 - 13:30 ч.; 15:00 - 16:00 ч. / - Мала Църква: С. Мала Църква, Община Самоков, УПИ VI, кв. 30 /Пи 46276. 5. 429/;
На 18. 12. 2017 г. /12:30 - 16:00 ч. / - Говедарци: Александър Стамболийски, Доспей Махала;
На 19. 12. 2017 г. /09:15 - 10:00 ч.; 09:15 - 16:00 ч.; 15:00 - 16:00 ч. / - Долни Пасарел: 22472. 7449. 174;
На 19. 12. 2017 г. /09:15 - 10:00 ч.; 15:00 - 16:00 ч. / - Самоков: М. Катранджията, Имот 65231. 915. 100, местност Шишманово, местност Язовир Искър, Софийско Шосе;
На 19. 12. 2017 г. /09:15 - 16:00 ч. / - Самоков: местност Шишманово, местност Язовир Искър;
На 19. 12. 2017 г. /09:15 - 16:00 ч.; 09:15 - 10:00 ч.; 15:00 - 16:00 ч. / - Ново Село, общ. Самоков; Шипочане;
На 19. 12. 2017 г. /10:00 - 14:00 ч. по искане на "ЕСО" ЕАД/ - Окол: Водохващане;
На 19. 12. 2017 г. /10:15 - 16:00 ч. / - Самоков: Велико Търново, Генерал Гурко, Генерал Столетов, Георги Сава Раковски, Здравец, Иван Доспевски, Ихтиманско Шосе, Люляк, Марица, Николай Николаевич, Проф. Васил Захариев, Тракия, Хан Омуртаг, Христо Максимов, Христо Семерджиев;

Община Своге  

На 18. 12. 2017 г. /10:00 - 16:00 ч. / - Желен: П-Л ХІ-45, кв. 2;
На 18. 12. 2017 г. /10:00 - 16:00 ч. / - Своге: Желен, Заря, Път 16;
На 18. 12. 2017 г. /10:30 - 10:45 ч.; 10:30 - 12:30 ч.; 12:15 - 12:30 ч. / - Гинци: местност Петрохан;
На 18. 12. 2017 г. /10:30 - 10:45 ч.; 12:15 - 12:30 ч. / - Брезе, общ. Своге: Келемеровци, УПИ І-55, кв. 9, ХI-59, 60, Кв. 9; Добравица; Добърчин; Завидовци; Искрец: I-133, кв. 21, VІІІ-369, кв. 16, Акация, Божица, Бор, Бреза, Брест, Васил Левски, Витоша, Възраждане, Габер, Здравец, Ивайло, Иван Вазов, Извирало, Искра, Искър, Калоян, кв. Коньовци, Ком, Кукла, Латинка, Ливаге, Махала Баломир, Махала Божица, Махала Букет, Махала Джагаловци, Махала Джуринци, Махала Дупни Камък, Махала Коньовци, Махала Кукла, Махала Кулинци, Махала Севкинци, Махала Тонинци, Махала Ценов Мост, Махала Чуй Петел, Меча Поляна, Морава, Петрохан, Прекрутовци, Самоковска, Санаториума, Стара Планина, Тепавицата, УПИ III-544 Кв 53, УПИ IV-Кв 72, УПИ VIII-581, кв. 69, Христо Ботев, Църква, Чичер, Чуй Петел, Явор, Ясен; Своге: Домишлярете, Махала Брестака, Махала Свиново, общ. Своге МТП Свиново, Слатина, Слънце;
На 18. 12. 2017 г. /10:30 - 12:30 ч. / - Брезе, общ. Своге;
На 18. 12. 2017 г. /10:30 - 12:30 ч.; 10:30 - 10:45 ч.; 12:15 - 12:30 ч. / - Бракьовци;

Заради принципа на солидарност поскъпвала водата

https://frognews.bg/novini/zaradi-printsipa-solidarnost-poskapvala-vodata-2017-12-16.html

Поскъпване на водата в 14 области в страната. Най-солена ще бъде водата в Ямбол, там скокът на цената ще е с 20 процента. В София увеличението ще бъде почти 10%. Най-скъпа вода ще плащат във Враца, в Силистра и в Шумен. Там цената става над 3 лева за кубик.

Заради принципа на солидарност поскъпвала водата

http://frognews.bg/news_147392/Zaradi-printsipa-na-solidarnost-poskapvala-vodata/

Поскъпване на водата в 14 области в страната. Най-солена ще бъде водата в Ямбол, там скокът на цената ще е с 20 процента. В София увеличението ще бъде почти 10%. Най-скъпа вода ще плащат във Враца, в Силистра и в Шумен. Там цената става над 3 лева за кубик.

Учени установиха, че животът на Земята може би се е зародил в Космоса

http://www.cross.bg/kosmosa-chovekut-molekyli-1563443.html

/КРОСС/ Учени установиха, че първите земни "тухлички на живота" са се появили в Космоса, съобщава списание "Лайф", цитирано от БНР. Изследването им освен това показва, че човекът може да е с извънземен произход. Учените констатирали, че молекули на алкохола, захарта и аминокиселините могат да се появят в открития Космос при сблъсъци между метан и други прости химични съединения с космически лъчи. Сасан Есмаили и колегите му от университета в Шербрук, Канада, по изкуствен път създали макет на Космоса и възпроизвели идентична с това космическо пространство атмосфера. Междузвездната материя периодично била подлагана на въздействието на магнитни полета и други видове излъчване, като били имитирани процеси в открития космос. Резултатите от експеримента им сочат, че във вътрешността на макета започнали да се появяват свързани с живота молекули. Това свидетелства, че първите форми на живот може да са се зародили не на Земята, а в Космоса, и потвърждава теорията, че човекът може да има извънземен произход. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Chemical Physics.

Крайнодесните партии на конференция в Прага

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-praga-krinodesni-26695355

Крайнодесни партии от Европа се събират на конференция в чешката столица Прага, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Путин в Сирия - победа и опустошение

http://dnes.dir.bg/news/siria-rusia-putin-26689497

Владимир Путин предприе победна обиколка в Сирия и Близкия изток, решен да покаже, че е способен да осигури надмощие над САЩ в региона.

Русия държи американски ценни книжа за 105 млрд. долара

http://econ.bg/Новини/Русия-държи-американски-ценни-книжа-за-105-млрд-долара-_l.a_i.754883_at.1.html

Русия е увеличила вложенията си в американски съкровищни ценни книжа с 1.1 млрд. долара – до 105 млрд. долара, съобщи американското министерство на...

Нанков: На хората не им е обяснено защо трябва да поскъпне водата

http://www.cross.bg/vodata-nankov-tzenata-1563442.html

/КРОСС/ Два са основните фактори за поскъпването на водата в момента. На първо място, специално в случая с Дива Слатина, имаме промяна през 2015 г., с която се въведе институтът на единната цена на водата, използвана от един и същи оператор на водата. Например, ако в Монтанско имаме различни цени на водата в градовете, сега, на база солидарния модел, имаме единна цена на територията на цялата област". Това заяви пред „Нова телевизия" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с поскъпването на водата. Както вече е известно в петък Комисията за енергийно и водно регулиране одобри повишаване на цената на водата в 14 области, като в Ямбол, например, скокът ще е с 20 процента. София увеличението ще бъде почти 10%. Най-скъпа вода ще плащат във Враца, в Силистра и в Шумен. Там цената става над 3 лева за кубик. „Новите услуги като пречистване и отвеждане на мръсните води, също струват пари. Нашата основна цел е да запазим водния ресурс, да го направим по-чист и след 10-20 години той да е достъпен за българските граждани, както и в момента", добави министър Нанков. След Нова година започва общественото обсъждане на Закона за ВиК. А в текстовете се предвижда въвеждането на водни помощи на социално слабите. Те ще са на базата на енергийните помощи, като се очаква да се въведат минимални количества вода на домакинство. Това ще стане най-късно до средата на 2018 година

Саудитска Арабия разрешава на жените да карат мотори

https://offnews.bg//sviat/sauditska-arabia-razreshava-na-zhenite-da-karat-motori-671308.html

Саудитска Арабия ще разреши на жените да управляват мотоциклети и камиони, съобщи Ал Арабия, като се позовава на пътното управление на кралството. 

Според документ властите ще дадат на жените равни права да карат мотори и тежкотоварни автомобили, те ще носят отговорност при нарушения наравно с мъжете. 

В края на септември крал Салман подписа указ, разрешаващ на жените да управляват леки автомобили. Мярката ще влезе в сила следващото лято.
Миналия месец министерството на правосъдието пък обяви, за първи път в историята на Саудитска Арабия, конкурс за назначаване на жени на официални длъжности.

От 1 януари жените ще имат право да присъстват на спортни състезания с участието на мъже на три стадиона в кралството. Отскоро жените могат да участват в официални тържества по случай най-големите празници в страната.

Японският премиер идва на посещение в България

http://www.cross.bg/bulgariya-premier-kiodo-1563441.html

/КРОСС/ Японският премиер Шиндзо Абе ще посети в средата на следващия месец шест източноевропейски страни, сред които и България. Правителството подготвя обиколката, съобщи националната информационна агенция „Киодо", като се позова източник от кабинета. По време на едноседмичната дипломатическа совалка до 18 януари Абе ще отиде последователно в България, Румъния, Сърбия, Естония, Латвия и Литва, предава БТВ. Миналата седмица Япония и Европейският съюз приключиха преговорите по сключване на споразумение за свободна търговия с цел създаване на един от най-големите икономически блокове в света, отбелязва „Киодо". Предвидено е то да влезе в сила в началото на 2019 г. В България, която ще е ротационен председател на ЕС през първата половина на следващата година, японският премиер се очаква да потвърди сътрудничеството за прилагане на споразумението.  

Защо все си меним решенията?

http://www.mediapool.bg/zashto-vse-si-menim-resheniyata-news273133.html

Не съм сигурен минава ли ден, без някой да изрече на глас, че не можем да я караме все така – "от днес за утре". Че няма как нашата държава, нашето населено място, нашето правосъдие, нашето образование или здравеопазване, нашите институции и каквото още се сетите "наше", да се събуждат всяка сутрин с усещането, че не е имало никакво "вчера". Все едно, че не са били взети конкретни решения, които сме длъжни да следваме; все едно, че правото не е универсална норма, а само прищявка на властта в съответствие с добре познатия принцип в Османската империя "право съди, криво съди стар кадия" (в зависимост от променливата воля на падишаха). Нима не изглежда повече от неестествено например властта онзи ден да обяви, че пак налива пари в спрения от самата нея проект "Бургас Александруполис", след като би трябвало да е ясно, че българо-гръцко-руското дружество няма да заработи? Освен ако (както в случая с "Белене") всичко не опира до двойни сметки или доста сложно политическо презастраховане (пак в зависимост от нечия променлива воля). Затова ние вечно "строим" и "не строим". Или по точно: едновременно "строим и не строим". И за целта охраняваме "гьол", представяйки го за "обект с национално значение". Веднъж тъй, друг път – инак (пак в зависимост от конюнктурата). По същия начин не търсим действащо правосъдие, а предпочитаме да реформираме самата (съдебна) реформа. Или всяка година променяме наредбите за лекарствата и потулваме проблемите в болниците, без да градим здравеопазване. Ала най-лошото е, че, увлечени от това преливане от пусто в празно, започваме да губим усета си за яснота и разсъдливост, чувството си за критичност. И още по-трагикомичното е, когато всичко в България силово се персонализира: от долу до горе, от миналото към настоящето, от цар Борис Три до Борисов Три (както на високо равнище се казва). Без да забравяме за гороломния смях на "човека от народа" и личните "срещи" при Тодор Живков, чийто управленски модел изобщо не е забравен. Не твърдя, че нашенската политическа персонализация е необяснима – при неработещи добре институции, обричащи гражданите на произвол, човек бива принуден да търси среща с "тялото на властта" и там да изложи болките си. Пък после – каквото стане. А най-често става следното: височайшето "тяло" го приема, почесва се по главата и свива рамене, искайки да покаже, че нищо не може да се направи. От което и следва "нищо". *** Рефлекс на "тялото на властта", тъй дълготраен в политическите ни нрави, че не мога да не припомня една емблематична история, свързана с управлението на Петко Каравелов. Дължим я на издирвателството на Антон Страшимиров, който освен че е позабравен класик, е автор и на проникновени социално-психологически студии за българския характер (редно е да си спомним за него в тези дни, когато се навършват 80 години от смъртта му). Та в  книгата си "Реформатор" (Петко Каравелов. Психологичен очерк, 1934 г.), Антон Страшимиров разказва следното: "Веднъж Петко Каравелов като министър-председател посетил Бургас. Тръгнали (по стар турски обичай) представителите на еснафите на "поклонение и поплак". Каравелов ги изслушвал в присъствието на своите първи хора и си взимал бележки за оплакванията на къс хартия. А когато всичко свършило, той заговорил със своите хора за политика. После завил хартишките с бележките и с тях почнал да си чисти ушите. Един от хората извикал: "Господин министър-председателю, вие изхабите бележките с оплакванията на народа!" А Каравелов свил хартишката на топка и я хвърлил зад вратата. После отсякъл: – Министър-председателят не е турски паша, че да му поднасят оплаквания за вряло-некипяло. Има сега Народно събрание, тоест депутати, които съдят и нас, министрите. Оплакванията трябва да се отправят към тях. А хората аз ги изслушах – и уж си вземах бележки – само, за да ги зачета." Звучи брутално, ала тъжното е, че Петко Каравелов е бил действително прав. И проектирана с днешна дата тази случка звучи още по-угнетително и прискърбно. Без значение дали "тялото на властта" си води бележки за някаква "потреба", или се ограничава единствено с възклицания. В своята "Книга за българите", а и  в други студии, Страшимиров доразвива тези свои размисли в опит да формулира някаква теория на националния ни характер. Така стига до следните изводи: До голяма степен, настоява той, всичко се дължи на южняшкия ни темперамент. На юг всичко е пряко и незаобиколимо (неопосредено от институции, както бихме казали днес). За да докаже изводите си, Антон Страшимиров се връща още по-назад във времето – към началото на Второто българско царство и една реч на цар Асен, произнесена преди битката за Амфиполи през 1195 г. Става дума за откъс от хрониката на Никита Хониат, в която се цитира царското слово преди сражението с ромеите. Ясно е, че византийският хронист не е могъл да присъства пряко на словото, произнесено във вражия лагер. Ала речта, настоява Страшимиров, е доста индивидуализирана, за да е пряка измислица. Затова, през думите на "тялото на властта", се опитва да очертае проблема на българите. А той, на първо място, се свежда, до рязката променливост в настроенията им и непрекъснатите им колебания, което идва да покаже, че "тяхната ахилесова пета не е в черепа и не е в гърдите, а е в ума на българина". Затуй и цар Асен настоява българите да не се доверяват непрестанно на слухове. И макар да не е нужно да си запушват ушите, да помнят, че слухът лъже, дори когато говори по-голямата част от народа. В повечето случаи е необходимо всеки да постави своето око за съдия и тогава именно да приеме мълвата за истинска или да я зареже като лъжлива. Оттук и "диагностицирането" на Антон Страшимиров най-общо се свежда до следното: Българският темперамент клони към разпаленост: лесно пламваме и бързо гаснем. Бързо губим интерес към общограждански начинания. Тази национална енергия е капиталът, който най-често ни липсва. Клоним и към лекомислена самонадеяност. Неведнъж и не два пъти. Народи с такава двойственост в темперамента, настоява Антон Страшимиров, проявяват колебливостта на двойствените натури: щом са пред риск, а не могат да измерят последствията от нужната решителна стъпка, те изпадат в двоумение и волята им за действие отслабва. Оттук и честото усещане за безизходица. И накрая, констатира той, българите не са склонни към мистична съзерцателност. В случая Страшимиров има предвид не толкова религиозността на българина, която е отделна тема, колкото усета му за истината. "Нам не е потребна истината, пише той, за нас тя е отвлечена ценност, а не е условие за по-съвършен живот". А там, където липсва истина, има явен дефицит на справедливост. Чудно ли е тогава защо толкова бързо меним решенията си. *Коментарът е публикуван от Тони Николов в "Портал Култура"

К. Добрев за вота на недоверие: БСП иска оставка на кабинета, ДПС - на Патриотите

https://frognews.bg/novini/kiril-dobrev-vota-nedoverie-bsp-iska-ostavka-pravitelstvoto-dps-patriotite.html

С ДПС имаме различни крайни цели по отношение на вота на недоверие. Ние искаме правителството на Борисов да си отиде, а ДПС искат само едно – да бъдат демонтирани Патриотите. Това заяви в предаването „Тази сутрин” Кирил Добрев, зам.-председател на БСП.

К. Добрев за вота на недоверие: БСП иска оставка на кабинета, ДПС - на Патриотите

http://frognews.bg/news_147389/K-Dobrev-za-vota-na-nedoverie-BSP-iska-ostavka-na-kabineta-DPS---na-Patriotite/

С ДПС имаме различни крайни цели по отношение на вота на недоверие. Ние искаме правителството на Борисов да си отиде, а ДПС искат само едно – да бъдат демонтирани Патриотите. Това заяви в предаването „Тази сутрин” Кирил Добрев, зам.-председател на БСП.

Представителят на МВФ за България даде добра оценка на икономиката ни

http://www.cross.bg/valyten-dekresin-evrozonata-1563440.html

/КРОСС/ Йорг Декресин, ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) у нас, оцени състоянието на българската икономика като добро и одобри намеренията на България да се присъедини към механизма, предхождащ Еврозоната, а след това и към самия валутен съюз. Декресин поясни, че ако има добре изграден механизъм на управление, Европейският валутен фонд би засилил значително способността на Еврозоната да управлява и решава икономически и финансови кризи. „Окончателното присъединяване към Еврозоната ще дойде с много позитиви, най-вече от гледна точка на участието при вземането на решения. Също така страната ще има и повече отговорности за успеха на валутния съюз" - заяви Йорг Декресин пред „Хоризонт".  

Канадски милиардер беше открит мъртъв заедно с жена си

http://www.cross.bg/shurman-miliarder-apotex-1563439.html

/КРОСС/ Канадският милиардер и основател на фармацевтичната компания Apotex Бърнард Шърман и съпругата му бяха открити мъртви в имението си в Торонто, предава news.bg. "Всеки от Apotex е шокиран от тази новина", се казва в изявление на компанията. Уточняват се причините за случилото се и обстоятелствата на смъртта на Шърман. Състоянието на Шърман се оценява на 4,77 милиарда долара.

Шефът на НС Караянчева: Обичам криминалета, оприличавам се на Филип Марлоу

https://offnews.bg//politika/shefat-na-ns-karaiancheva-obicham-kriminaleta-oprilichavam-se-na-fil-671307.html

Много обичам да чета криминалета, харесвам книгите на Чандлър, оприличавам се на Филип Марлоу, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева в обзорното предаване на Дарик радио "Годината". 

Коалицията е стабилна, а вицепремиерът Валери Симеонов реагира емоционално. Симеонов трябва да седне с премиера и да обсъдят темата. Всеки коалиционен партньор може да има съответните претенции, въпросът е те да се решават, коментира Караянчева изказването на вицепремиера Симеонов, че не иска да вижда повече Борисов заради втория лифт в Банско. 

Караянчева коментира и предшественика си начело на НС Димитър Главчев: той не трябваше да гони от пленарна зала лидерът на най-голямата опозиционна партия Корнелия Нинова, но постъпи достойно като с подаде оставката, обясни Караянчева. 

Тя обеща, че ГЕРБ ще направи опит да намали субсидията на партиите с поправка в Закона за политическите партии. 

Караянчева призна, че си мечтае след 25 години да е станала млада прабаба, защото има внучка на 3 години. 

Старите сгради на София - изчезващият дух на един град

http://dnes.dir.bg/news/sofia-grad-stari-sgradi-26693420

Старите сгради на един град. Те носят духа на отминали времена и епохи, част са от историческата памет на всеки народ.

Полицаите с най-малки заплати и работещите на терен ще получат повишение

http://econ.bg/Новини/Полицаите-с-най-малки-заплати-и-работещите-на-терен-ще-получат-повишение_l.a_i.754882_at.1.html

След като в бюджета за 2018 г. бяха предвидени 55 млн. лв. повече за служителите в МВР, ведомството вече е готово с промяна в наредбата за заплатите...

Русия: САЩ подготвят терористи от "Ислямска държава" за борба със сирийската армия

http://www.cross.bg/teroristi-durzhava-siriya-1563438.html

/КРОСС/ Инструктори от САЩ подготвят терористи от „Ислямска държава" за борба срещу сирийската армия.Това съобщават от руския Център за помирението на враждуващите страни в Сирия, като базират твърдението си на разкази на завръщащи се по домовете си бежанци. Според информацията американски инструктори подготвят в тренировъчен център в бежански лагер ново въоръжено формирование, наричано „Нова сирийска армия", предава ТАСС. „Въпреки заявленията от американска страна за безусловната привързаност към унищожаването на терористичната групировка „Ислямска държава" международната коалиция продължава да си взаимодейства с остатъците от терористите на територията на Сирия. Под ръководството на американски инструктори от специалните части от групи бойци в тренировъчен център в бежански лагер се създава ново въоръжено формирование, наименувано „Нова сирийска армия". Според завръщащите се у домовете си бежанци, след завършването на курса на подготовка, създаваните формирования ще бъдат прехвърлени в южната част на Сирия за борба със сирийските правителствени войски", пише в официално съобщение на подчинения на министерството на отбраната на Русия Център. Центърът за помиряването смята, че международната коалиция, начело със САЩ, вече повече от половин година използва за подготовката на терористи бежанския лагер, намиращ се на около 20 км. североизточно от град Джиср аш Шадади в провинция Ел Хасеке

Ще върне ли Рахул Ганди "Индийския национален конгрес" на власт

http://www.mediapool.bg/shte-varne-li-rahul-gandi-indiyskiya-natsionalen-kongres-na-vlast-news273132.html

Опозиционната партия Индийски национален конгрес (ИНК) е избрала Рахул Ганди за свой лидер, подготвяйки се да оспори доминацията на министър-председателя на Индия Нарендра Моди преди националните избори през 2019 г., предадоха световните агенции. Рахул Ганди, който е потомък на най-прочутата политическа династия в Индия, наследява майка си Соня Ганди на председателския пост на партията. ИНК управляваше Индия в продължение на десетилетия, но загуби позиции за сметка на индуистката националистическа партия Бхаратия джаната, която дойде на власт през 2014 г. Откакто ИНК беше победен от оглавяваната от Моди Бхаратия джаната на националните избори през 2014 г., Рахул Ганди се опитва да убеди избирателите, както и мнозина в своята партия, че има умения на лидер. Сега той е изправен пред трудната задача да възкреси ИНК - задача, която става още по-трудна след поредицата поражения на щатски избори през последната година. Рахул Ганди влезе в политиката през 2004 г. и е депутат в индийския парламент. През 2013 г. стана заместник-председател на ИНК. Той поема лидерския пост от майка си, която оглави ИНК през 1998 г. През последните години Соня Ганди имаше здравословни проблеми, но семейството и ИНК не даваха много информация по въпроса. Рахул Ганди е шестият член на фамилията Ганди-Неру, който застава начело на ИНК. Прадядо му Джавахарлал Неру беше първият министър-председател на Индия след независимостта й от Великобритания през 1947. Баща му Раджив Ганди и баба му Индира Ганди също бяха министър-председатели, но и двамата бяха убитипри атентати. Рахул Ганди е учил в Индия, Харвард и Кеймбридж. Три години е работил за лондонска консултантска фирма и е ръководил своя консултантска фирма в Мумбай. Той се очерта като ключов стратег и звезда в кампанията за изборите през 2009 г., на които оглавяваната от ИНК коалиция спечели втори пореден управленски мандат. Партията обаче претърпя едно от най-тежките си изборни поражения през 2014 г., малко след като Рахул Ганди стана неин заместник-председател. След това гласуване тя загуби много повече местни избори, отколкото спечели, което породи въпроси за неговите ръководни и организационни умения. ИНК се надява, че предстоящите гласувания в редица щати предлагат възможност за съживяване на партията преди националните избори през 2019 г. Моди обаче продължава да е доста популярен. Почти 90 на сто от индийците имат положително мнение за него, а повече от две трети са доволни от посоката, в която той води Индия, показа изследване на института "Пю" през ноември. Според допитването рейтингът на одобрение на премиера е с 30 пункта повече от този на Ганди.

Крайнодесните влизат в управлението на Австрия

http://www.cross.bg/partiya-kyrtz-sebastian-1563437.html

/КРОСС/ Крайнодесните се връщат в управлението на Австрия. Австрийската народна партия на консерватора Себастиан Курц ще създаде коалиционно правителство с популистката Австрийска партия на свободата, и така Курц ще стане най-младият премиер на Стария континент, предава БНТ. До споразумението се стигна след изборите през октомври, спечелени от Австрийската народна партия на Себастиан Курц, която обаче не можа да си гарантира мнозинство в парламента, и след дувмесечни преговори с останалите политически формации. Ако документът получи зелена светлина Австрия ще стане единствената западноевропейска страна, в чието правителство участва крайнодясна партия, посочват анализатори. Австрийската народна партия и Австрийска партия на свободата са управлявали страната заедно и преди, в периода 2000-2005 година. Нито Себастин Курц, нито лидерът на партията на свободата - Хайнц-Кристиан Щрахе, дадоха подробности за управленската си програма, като обявиха, че първо ще запознаят с нея президента Александър ван дер Белен. Наблюдатели коментират, че за да се стигне до споразумение двете партии са сближили позициите си по теми като намаляване на данъците, свиване на бюрокрацията и ограничаване на миграцията. Очаква се заместник на 31-годишния Себастиан Курц да бъде именно Хайнц-Кристиан Щрахе.

Tencent Music надвива Spotify и Apple Music в Китай

https://www.investor.bg/analizi/262/a/tencent-music-nadviva-spotify-i-apple-music-v-kitai-252175/

Музикалната услуга на Tencent се възползва от огромния бизнес на компанията майка

Манолова: От мораториума върху лекарствата има само губещи, въпрос на човещина е

http://www.cross.bg/vupros-manolova-ombydsmanut-1563436.html

/КРОСС/ Мога да си позволя да кажа, че въпросът за лекарствата е въпрос на човещина, защото за разлика от политиците, аз си свърших работата. Това заяви в студиото на „Панорама" по БНТ омбудсманът Мая Манолова. Тя отбеляза, че е направила всичко възможно да спре приемането на текстовете, като е изпращала писма до замесените депутати и е заплашила да се сезира Конституционният съд и подчерта, че в тази битка няма печеливш. „Ако фактите са числа, милиони, проценти, средна преживяемост на онкоболните - това е абсурдна ситуация. Става въпрос за живота на хората, дори да става въпрос за двама души. Жестоко е да се произнасят присъди върху най-ценното - надеждата за лекуване", обяви Манолова. Според Манолова наистина има „присъда" върху надеждата за живот, когато става въпрос за единствено лекарство. Тя коментира, че не разбира упорството на онези, които са взели това решение. „В тази битка няма печеливиш. Ако мораториумът остане, има само губещи", допълни омбудсманът и изрази надежда да не се стига до сезиране на Конституционния съд.  

Жертви и ранени след трус на остров Ява

https://offnews.bg//sviat/zhertvi-i-raneni-sled-trus-na-ostrov-iava-671306.html

Двама души загинаха и седем бяха ранени при силното земетресение в Индонезия вчера. 

Трусът с магнитуд 6,5 стана на дълбочина от 91 километра край най-многолюдния индонезийски остров Ява. 

Две възрастни жени са починали, след като били ударени от отломки от къщите си, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Властите издадоха предупреждение за вълни цунами, което по-късно отмениха.

УЕФА отказа споразумение с Милан

https://offnews.bg//futbol/uefa-otkaza-sporazumenie-s-milan-671305.html

Бъдещето на съперника на Лудогорец в Лига Европа Милан остава неясно заради нарушаването на правилата за финансовия феърплей.

Следствената палата на УЕФА отказа да сключи споразумение с "росонерите" и клубът остава под надзор. Палатата смята, че Милан все още не е решил проблемите с рефинансирането на заемите, които трябва да върне през октомври 2018 година.

Клубът остава под мониторинг, е в първите месеци на новата година ситуацията с дълговете му ще бъде отново разглеждана.

През миналото лято след смяната на собствеността Милан привлече играчи на стойност повече от 200 милиона евро, с което наруши правилата на финансовия феърплей. Клубът е заплашен с изключване от евротурнирите, ако не вкара финансите в ред.

Четирима убити и поне 150 ранени след новите протести в Палестина

http://www.cross.bg/petuk-sblusutzi-beshe-1563435.html

/КРОСС/ Израелски войници са застреляли най-малко четирима палестиници и са ранили поне още 150. Това е равносметката след втория петък на гнева срещу решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел. След петъчната молитва палестинците отново излязоха да протестират и се стигна до сблъсъци с израелските военни. Напрежението ескалира в ивицата Газа, където на границата с Израел се струпаха около 3500 палестинци. Те замеряха израелските военни с камъни и бутилки със запалителна течност. Сред загиналите е 29 годишен мъж в инвалидна количка, загубил краката си при подобни сблъсъци, но през 2008 година. Той беше приеман за символ на палестинския протест. По-рано в петък израелски военен беше намушкан от протестиращ, но е без опасност за живота.

САЩ с нови изисквания за сигурност спрямо страните, които не се нуждаят от виза

http://www.cross.bg/sigyrnost-viza-durzhavi-1563434.html

/КРОСС/ Американското правителство повиши изискванията в областта на сигурността за 38-те държави, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в САЩ. Тези страни ще трябва да проверяват дали пътниците са включени в антитерористичната база данни на САЩ, да направят оценка на мерките за сигурност на летищата и да проведат кампании за обществено информиране, в случай че над 2% от техните граждани пресрочат периода, за който имат разрешение да пребивават на американска територия. "САЩ са изправени пред един приспособяващ се и подвижен враг, като терористите продължават да търсят начини да достигнат нашата страна и да ръководят, направят възможни и вдъхновят атаки срещу нас. Критично важно е да реагираме изпреварващо на тези заплахи, като подобрим нашите мерки за сигурност", каза американският министър на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен. Гражданите на 38 държави - повечето европейски страни, Канада, Австралия и Япония и други - имат право на 90 дни престой в САЩ без виза.

Не затаявайте дъх в очакването на реформа в еврозоната

https://www.investor.bg/analizi/91/a/ne-zataiavaite-dyh-v-ochakvaneto-na-reforma-v-evrozonata-252171/

Валутният съюз на ЕС вероятно ще остане без защита пред следващата голяма криза и уроците остават ненаучени, пише онлайн изданието Politico

Акценти в печата

http://www.cross.bg/chasa-signali-tryd-1563433.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов е готов да преразгледа мораториума с лекарствата, съобщава "24 часа". Това обясни Борисов само ден, след като управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти отхвърлиха ветото на президента Радев върху забраната. Борисов също направи лични признания, свързани с нуждата от нови и скъпи лекарства и загубени от тежка болест близки. Според информация на "Труд" мораториумът може да отпадне единствено чрез актуализиране на бюджета. След обнародването му в Държавен вестник трябва да се внесе проект за изменение и допълнение на бюджета, в който да се предвидят и допълнителните около 30 милиона лева за нови молекули. "Подателите на сигнали за корупция ще могат да бъдат съдени за клевети", е водещото заглавие на "Сега". До абсурдното, според вестника, решение се стигна, след като депутатите от "Обединените патриоти" гласуваха против предложението на ГЕРБ да има пълна защита от наказателно преследване за подателите на сигнали. Всеки, който разполага с данни за корупция или конфликт на интереси за лица на висша публична длъжност, може да подаде сигнал до комисията, анонимни сигнали няма да се разглеждат, напомня "24 часа". "Правителството не бива да се поддава на зеления рекет". Това казва в интервю за вестник "Труд" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов

Военнослужещи от Сухопътните войски зарадваха деца със специални потребности и приятели по случай Коледа

http://www.cross.bg/polk-detza-alpiiiski-1563432.html

/КРОСС/ Военнослужещите от 101-ви алпийски полк - Смолян, съвместно с Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, участваха в коледно тържество за деца със специални потребности и приятели от областта на 15 декември 2017 г. Военнослужещите осигуриха подаръци на всички 180 деца, които им бяха раздадени от Дядо Коледа и Снежанка. Благодарност към 101-ви алпийски полк изказаха кметът на Община Смолян Николай Мелемов и директорът на Регионалния инспекторат по образованието Мария Семерджиева. Празникът се проведе в Родопския драматичен театър и на него присъстваха още командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане" - Петя Пампорова и други гости.

Ето каква е пътната обстановка на 16 декември

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1563431.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 16.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от -7° до +13°.Времето над по-голямата част от страната е ясно с разкъсана облачност. Вятър духа в областите Търговище, Ловеч, Силистра, София, Враца, Кюстендил, Русе, Добрич, Видин, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, Шумен и Бургас. Слаб дъжд вали в района на Дюлински проход.Пътните настилки в страната са предимно сухи, по усойните райони - мокри, а в планинските - частично заледени и обработени.Намалена видимост поради мъгла:- до 50 м в района на Ново Загора - до 100 м на проход"Шипка" ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Автомагистралите; • път I-1 с

Рождениците на 16 декември

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-na-dekemvri-1563430.html

/КРОСС/ Иван Иванов, актьор Проф. д-р Бисер Славков, финансист Бойка Асиова, писател, журналист Инж. Живко Желев, изобретател Д-р Йорданка Савова, управител на МБАЛ "Здраве", Велинград Милко Добрев, скулптор Стоян Ставрев, член на УС на КРИБ  

Когато Моцарт се превръща в Наско Ментата, а Дали става Борис Дали

http://clubz.bg/61920-kogato_mocart_se_prevryshta_v_nasko_mentata_a_dali_stava_boris_dali

Наско Ментата се събудил, сетил се, че живее в страна, в която можеш да претоплиш стар мазен хит от 1977 година, да му туриш ресторантски текст и да станеш звезда.

Дотук добре.

Наско Ментата бил "Деспасито" по гледаемост в българския YouTube.

Дотук още по-добре.

Наско Ментата тази сутрин ще е гост в сутрешния блок на Нова.

Дотук направо разкошно.

Ама искам да попитам Нова - мили приятели, кога последно поканихте някой български композитор, който да представи новата си симфония?

Кога говорихте за българските банди извън мазния мейнстрийм?

Бихте ли направили предаване за култура?

Бихте ли направили предаване за новата българска музика?

Бихте ли излъчвали експерименталните филми на младите, неформалното изкуство, бихте ли разказали за нашите млади и талантливи пичове, които пишат музика за западни кинопродукции и компютърни игри?

Аз знам отговора!

Защото съм работил в телевизии.

В едната казваха, че искат врачки и чалга певици, защото носели рейтинг.

В другата искаха “селебритита” под което разбирайте Златка, Денди и Николета.

Не се учудвайте, че Наско Ментата е нашата нова знаменитост.

С претоплена манджа от 70-те.

И не, не се възмущавайте.

Това е ралността.

Ние живеeм в света на ментата и мастиката.

Смесваме ги едно към едно и се получава коктейл “облак”.

Два облака и всичко се замъглва.

И тогава Моцарт се превръща в Наско Ментата, Дали става Борис Дали.

А Джино, който и да е той, става национален идеал.

Пуснете си "Шушана".

Защото ако не си я пуснете, тя ще ви издири и ще ви се пусне сама.

И не се съпротивлявайте, защото ще ви боли повече, докато бивате трансформирани...

---

Бел. ред. Статусът на Венци Мицов от фейсбук профила му е по повод гостуването на Наско Ментата в сутрешния блок на Нова тв. Препечатваме го с разрешение на автора. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Корнелия Нинова: Не завистта, а отчаянието ще свали Бойко Борисов

http://www.cross.bg/ninova-borisov-zavistta-1563428.html

/КРОСС/ "Не завистта, а отчаянието ще свали Борисов". Това заяви в Добрич председателят на БСП Корнелия Нинова по повод казаното от премиера, че БСП иска оставката му, защото завижда. "Питам го: протестиращите пенсионери и те ли завиждат? А полицаите, които всеки ден протестират в някой град, а майките на деца с увреждания и те ли са завистливи хора", каза Нинова и продължи - учените от БАН пък за какво ли му завиждат- сигурно за научните титли? Не завистта, а отчаянието води тези хора", заяви лидерът на БСП. Тя припомни, че в първото правителство на Борисов хора са се самозапалвали. "Дано никога не се стига дотам. Ние говорим от името на хората в парламента и по площадите. Той от чие име говори? Гласувалите за ГЕРБ упълномощиха ли го да забрани новите лекарства за болните от рак? Сега се сетил да променя решението за мораториума", каза още Нинова. Тя бе категорична, че правителството носи отговорност за него. "Проблемът е, че депутатите на ГЕРБ изобщо не се замислят. Щом Борисов е казал, те козируват и изпълняват. Само че той и този път си изми ръцете с тях. За да спаси себе си, за пореден път ги унизи и ги хвърли на народния гняв", заяви лидерът на БСП. Нинова бе в Добрич по покана на местната организация по случай годишнина от създаването на партията.  

Инструктори от САЩ обучават терористи на ИД

https://frognews.bg/novini/izraelski-vointsi-zastreliali-nai-malko-chetirima-palestinitsi.html

Международната коалиция в Сирия, оглавявана от САЩ от половин година използва бежански лагер в Сирия за подготовка на бунтовници. В момента там се намират около 750 терористи, в това число 400 от терористичната организация „Ислямска държава“.

Инструктори от САЩ обучават терористи на ИД

http://frognews.bg/news_147388/Instruktori-ot-SASHT-obuchavat-teroristi-na-ID/

Международната коалиция в Сирия, оглавявана от САЩ от половин година използва бежански лагер в Сирия за подготовка на бунтовници. В момента там се намират около 750 терористи, в това число 400 от терористичната организация „Ислямска държава“.

Жълт код в Източна България

http://www.cross.bg/vyatur-dyha-silen-1563427.html

/КРОСС/ Жълт код за силен вятър е в сила за 12 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Силен юг-югозападен вятър със скорост 14-19 м/сек ще духа в областите Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. По морето се очаква скоростта на вятъра да достигне до 14-17 м/с (7 по Бофорт) с пориви 20 м/с (8 по Бофорт). Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Иначе днес облачността ще се увеличи. След обяд от запад ще започнат валежи от дъжд, които през нощта ще обхванат и източните райони. Максимални температури, в повечето райони, между 12° и 17°, в София около 15°. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за декември. През деня ще започне да се повишава. Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър. Максимални температури на въздуха между 13° и 16°. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините ще има значителна облачност. Около обяд от запад ще завали дъжд, над 2000 м - сняг. В Родопите има условия и за гръмотевици. Ще духа силен, по билата - до бурен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 10°, на 2000 метра - около 4°.  

НАП санкционира над 28 хил. търговци заради неподаден годишен финансов отчет

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nap-sankcionira-nad-28-hil-tyrgovci-zaradi-nepodaden-godishen-finansov-otchet-251921/

Агенцията по вписванията е предала списък на данъчните, в който фигурират над 100 хил. ллица, които не са се отчели навреме

Нинова:За какво завиждат на Борисов учените от БАН - за научните титли ли?

https://offnews.bg//politika/ninova-za-kakvo-zavizhdat-na-borisov-uchenite-ot-ban-za-nauchnite-ti-671303.html

Не завистта, а отчаянието ще свали Борисов, заяви в Добрич председателят на БСП Корнелия Нинова по повод казаното от премиера, че БСП иска оставката му, защото завижда. 

Питам го: протестиращите пенсионери и те ли завиждат? А полицаите, които всеки ден протестират в някой град, а майките на деца с увреждания и те ли са завистливи хора, каза Нинова. Учените от БАН пък за какво ли му завиждат - сигурно за научните титли? Не
завистта, а отчаянието води тези хора, допълни лидерът на БСП. 

Тя припомни, че в първото правителство на Борисов хора са се самозапалвали. “Дано никога не се стига дотам. Ние говорим от името на хората в парламента и по площадите. Той от чие име говори? Гласувалите за ГЕРБ упълномощиха ли го да забрани новите лекарства за
болните от рак? Сега се сетил да променя решението за мораториума”, каза още Нинова. Тя бе категорична, че правителството носи отговорност за него.

“Проблемът е, че депутатите на ГЕРБ изобщо не се замислят. Щом Борисов е казал, те козируват и изпълняват. Само че той и този път си изми ръцете с тях. За да спаси себе си, за пореден път ги унизи и ги хвърли на народния гняв”, заяви лидерът на БСП.

Двама загинали и седем ранени при мощното земетресение в Индонезия

https://frognews.bg/svqt/dvama-zaginali-sedem-raneni-pri-moshtnoto-zemetresenie-indoneziia.html

Двама души загинаха и седем бяха ранени при силното земетресение в Индонезия вчера, предаде ДПА.

Двама загинали и седем ранени при мощното земетресение в Индонезия

http://frognews.bg/news_147387/Dvama-zaginali-i-sedem-raneni-pri-moshtnoto-zemetresenie-v-Indoneziia/

Двама души загинаха и седем бяха ранени при силното земетресение в Индонезия вчера, предаде ДПА.

Калин Терзийски: Маймуните

https://offnews.bg//nashite-avtori/kalin-terzijski-majmunite-671201.html

Наскоро жена ми ми разказа за един експеримент. Не мога да възпроизведа съвсем точно разказа ѝ, но мисля, че схванах добре смисъла на експеримента.

И след това историята се залежа в главата ми. А сигурно сте забелязали, че когато едно нещо лежи в главата на човек, склонен да мисли, то зрее.

Покрай него, така да се каже, се развиват благородни микроорганизми, които сами работят; независимо от съзнанието ни благотворните влияния на влагата, идваща от други мисли, и на хлада, идващ от други впечатления повлияват на нещото, оставено да зрее в главите ни.

И то от обикновено знание става отлежало знание – като кашкавал от двестагодишна мандра в Парма. И някак много приятно, изведнъж това нещо, стояло в главите ни дълго, започва да ражда интересни размишления и странни изводи. Ние даже се чудим откъде ни идват те.

А то е заради зреенето.

Не се бойте да научавате разни неща, братя и сестрици, защото прибрани на тихо и на проветриво в главите ви те ще обраснат с разни други неща, ще се комбинират в мозъците ви с още по-други неща, ще се трансформират и улягат, ще се разслояват и подреждат; докато накрая се превърнат в благородно познание. А не дай си, Боже, един ден и в мъдрост! Ха, шегувам се. Просто някои казваха, че мъдростта носи печал. А в наше време печал не бива да се изпитва, защото има коледни разпродажби и промоции и ако грабнеш (Да, грабни!) Еди Какво Си – то печалта ще отиде на майната си!

Ето какво ми разказа жена ми.

Някъде там – в САЩ, МАЩ или някъде още по-далече - на някое още по-важно място... където всичко направено е такова, че направо да си свалим гащите, да плеснем с ръце и да кажем:" Здраствуйте, братушки!", та там някъде направили следния експеримент:

Вкарали десет маймунки от вида зелена морска котка (ох, майко, как тъжно, трагично се радвам, че висококултурният съвременен читател няма да издържи на това предизвикателство – да осмисли какво е това „маймуната зелена морска котка” – просто ще изпсува и ще каже: тоя идиот пак се е напил и нещо се ебава с нас – и ще захвърли това четиво, пък ще зачете нещо за Шампионската лига, където всичко е ясно и разбираемо!; а „зелена морска котка” е просто вид маймуни), та вкарали маймунките в една специална клетка. Нищо специално всъщност. Само дето имало една стълба в средата ѝ. Висока Стълба. Може да си помислите нещо за Стълбата на Христо Смирненски – и няма да сгрешите.

Когато маймунките се настанили и свикнали с обстановката, когато заживели подреден и смислен маймунски живот, в един хубав маймунски ден коварните експериментатори взели, та сложили на върха на стълбата една голя-а-ама чепка банани!

Една от маймунките – най-умната, най-съобразителната или може би – най-гладната... или може би – най-лакомата (всеки ще я опише спрямо себе си) - веднага хукнала – и щрап щрап щрап – качила се на върха на стълбата!

И взела бананите. И вече по-спокойно, с вид на маймуна изпълнила дълга си - заслизала наобратно. В тоя момент експериментаторите внезапно залели всички други маймунки с ужасна, ледена, гадна вода!

А маймуните, знаете, никак не обичат вода. С изключение на снежните японски макаци, които само в минерални извори им дай да се киснат, когато не участват в реклами на нещо. Маймуните запищели и изпаднали в паника! Когато при тях слязла сухата и доволна маймунка с бананите – те я гледали с лошо око. Много лошо око.

На следващия ден подлите експериментатори пак сложили бънч ъф бананас на върха на стълбата. Вчерашната героиня, която вече била се качвала до Горе - веднага хукнала! Пак да се качи и пак да свали бананите за благото на всички! Поне така си представяла тя нещата. Банани – сваляне – за благото – на - всички. Защото не била заливана с ледена вода, разбииш ли.

И както си тичала към стълбата – другите, заливаните с вода маймунки, вдигнали страшна врява! Наобградили я и – бой, бой, бой – не оставили здраво място по гърбината ѝ. За да ѝ дойде акъла и да не си и помисля повече да тича така - алчно и амбициозно - към някакви си върхове на стълби за благото на всички!

Защото, когато един тича нагоре, другите ги заливат с ледена вода. Разбииш ли.

И така – потекли дните като водите на мътния Ганг, вероломните експериментатори слагали всеки ден по една чепка банани... но всяка вечер я махали от Върха на Стълбата непокътната. Защото деветте обливани с ледена вода твърде строго съблюдавали това – никоя прекалено амбициозна маймуна из техните среди да не хукне да сваля банани! За да не се стига до проклетата ледена вода!

След това гадните експериментатори взели, че извели една от маймуните и я сменили със съвсем нова. Нито сваляла банани, нито поливана с вода. Новобранец. Чист и неопетнен от маймунските страсти и неволи. И пак сложили чепка банани. Новата маймунка понечила да тръгне по трънливия път Нагоре - за бананите. Но веднага била възпряна от строгите и недвусмислени забележки на колежките си. Между другото – зелените морски котки имат доста големи за ръста си кучешки зъби. Хапят зле. И така – попредупредили я, разкритикували я – и въобще не се стигнало до ледени душове.

Течали дните, бананите си висели Горе, но никоя от маймунките не си и помисляла да ходи да ги вземе. А експериментаторите, тия мръсници, сменяли през няколко седмици някоя от маймунките с нова – необливана и некачвала се по стълбата. Явно го правели с надеждата да се появи такава, която да се осмели да хукне Нагоре и да свали проклетите банани.

Но каквито и да били новите маймуняци – смели или страхливи, глупави или умни – винаги, още с влизането си научавали урока, че тръгне ли се Нагоре – има студен душ. И бой за тръгналия.

И така минала половин година. Експериментаторите всеки ден слагали нови, пресни и сочни банани. Всички маймунки били вече съвсем нови. Тоест – нито една от поливаните с ледена вода не била останала в клетката. Повече поливания, както казах, нямало. Защото всяка нова, понечила да тръгне по Стълбата Нагоре, бивала строго предупреждавана (ха!) да не прави глупости и да не си въобразява много-много... Защото...

И така си живеели. Кротко, спокойно, смислено. Без банани. С проста каша от сушени маймунски фъшкии. Но пък и без душове с ледена вода. Нямало нито една, която наистина да е била поливана. Просто от древността, от старите поколения, отдавна изведени от клетката, се предавала – от уста на уста и от гърбина на гърбина – родовата памет! А родовата памет съдържала най-вече следната мъдрост-премъдрост: Ако хукнеш Нагоре, за да свалиш бананите...пък ако ще и да си мислиш, че го правиш за Всеобщото Благоденствие... ако направиш това - всички ще страдат! Защото ще се лее ледена вода! И ще настане плач и скърцане със зъби!

Никой в клетката никога не бил поливан с ледена вода. Никой не помнел какво е чувството да те полеят с ледена вода. Никой даже не бил виждал ледена вода.

Най-старият маймуняк, виждал Ледената вода, бил изчезнал от клетката отдавна-отдавна. Той бил изведен преди цели три месеца!

Но паметта... вечната и мъдра... святата памет на народа, на маймунския народ на десетте маймунки зелена морска котк,а казвала така: Не – се - качвай – Нагоре – защото – ще ядеш – бой! Защото има Ледена вода! Защото Така!

И какво?! – ще каже всеки добър и мъдър човек – Маймунките се пазели една друга! Предпазвали се от това - неовладените пориви на една към Нагоре да навредят на всички. Няма сега пък да страдат всички заради амбициите на една!

Всеки опит за изкачване се тълкувал вече – в изградилата се за тия месеци философия и народопсихология на маймунките – като опасна и вредна за всички проява на вироглавие и егоизъм. Самохвалство, нарцисизъм, самовъзвеличаване, самомнение, болно високо самочувствие, мегаломания, алчност, кариеризъм, самовлюбеност, себеизтъкване, егоцентризъм...

...водещи до гадна, ужасна, ледена вода!

Та така за експеримента.

Тази история поседя достатъчно дълго в главата ми и неусетно обрасна и се слепи с разни други истории. Примерно - за българския народ. Кой знае защо към нея прилепна историята за това, как по време на османското... там каквото беше... българите нямали право да строят в селата си нищо по-високо от конака на бея. Ни къща, ни храм. Ако построели – ядяли бой. Лобут. И други неща. В конака. И българите лека-полека престанали да строят по-високи неща. После османското... там каквото беше... свършило. И нямало вече лобут. Но никой не започнал да строи нищо по-високо. И така и до сега.

И тръгне ли някой новобранец, никога нелобутен, да строи нещо по-високо – веднага строго го предупреждават.

Предупреждават го по най-категоричен и безпрекословен начин. А българите, както знаем, имат големи за ръста си кучешки зъби.

С тях те не хапят никого. Освен други българи. Всъщност - смята се, че тия прекалено големи кучешки зъби са се развили именно за да се предупреждават един друг българите: Да не си и помислят за Строене – на – нещо – по – високо – от – конака – на – Бея!

И тук - за тия, що пълнят сърце ми с радост, защото са малоумни буквалисти и не знаят ни какво е метафора, ни какво е иносказание – ще кажа, че въобще не става въпрос ни за къщи, ни за храмове, ни за арени армеец. А за нещо наистина Високо, което се строи в умовете!

Но - както и да е.

Камата ликува след победата на ЦСКА над Лудогорец

https://offnews.bg//futbol/kamata-likuva-sled-pobedata-na-tcska-nad-ludogoretc-671302.html

Легендата на ЦСКА и българския футбол Христо Стоичков изрази възхищението си от "червените" футболисти, които в сряда елиминираха Лудогорец от турнира за Купата на България.

Камата е останал впечатлен от мотивацията на играчите и горещата подкрепа от пълните трибуни на "Българска армия". През новата 2018-а Ицо си пожела ЦСКА да се поздрави със златен дубъл.

"Браво на всички! Видях, че армейският дух се е завърнал в пълния си блясък на "Българска армия". Най-много се радвам, че фенове и футболисти бяха като едно цяло. Бориха се и заслужиха победата! На терена се водеше битка, която всички, които обичаме ЦСКА, желаем да виждаме. А на трибуните имаше атмосфера, за която ни завиждат навсякъде", коментира Стоичков пред "Труд".

"Показахме, че може да се празнува и без ексцесии. ЦСКА винаги е бил футболното лице на България пред света. Нека така да бъде и през новата година, когато ни предстои заедно да отпразнуваме 70-ия юбилей! И вярвам - със спечелване на златен дубъл", допълва Камата, който се изказа остро срещу поведението на част от публиката по време на мача с Локомотив в Пловдив, когато се получиха ексцесии на пистата.

Той е изгледал двубоя по интернет в компанията на бившия нападател на Реал Мадрид Иван Саморано, който също е останал впечатлен от видяното.

Междувременно стана ясно, че лявото крило Кевин Меркадо е изиграл последния си мач за ЦСКА. Той е водил на няколко пъти разговори с ръководството, но в крайна сметка решението е било договорът му да не бъде подновяван. Еквадорецът беше под наем на “Армията” до края на тази година.

Изходящ трансфер може да последва и за Густаво Кулма. “Червените” ще изпратят също така няколко от по-младите си играчи под наем през пролетта. Сред тях ще е нападателят Милчо Ангелов, който бе пратен при юношите заради лоша дисциплина. Пламен Гълъбов и Никола Колев ще останат в Етър и за втория дял от шампионата, след като бяха преотстъпени само до края на декември. Един измежду Стойчо Атанасов или Александър Георгиев също ще заиграе за друг отбор от пролетта.

Футболистите на ЦСКА се събират отново на 8 януари.

Събират стари гуми в Младост

https://offnews.bg//obshtestvo/sabirat-stari-gumi-v-mladost-671301.html

Столична община и районна администрация „Младост“ организират събиране на стари гуми от домакинствата, за да не се изхвърлят безразборно и да не бъдат палени за отопление.

Днес и утре от 9 до 15 ч. за жителите на район „Младост“ се откриват стационарни пунктове и мобилен пункт.

Адресите на временните стационарни пунктове са: кв. „Горубляне“ – ул. „Цветна градина“ до Стадиона; ж.к. „Младост 4“, ул. „проф. Александър Танев“, терен срещу колелото на автобуси с № 213, 76; ж.к. „Младост 3“, ул. Жечо Гюмюшев“, терен преди пресечката с ул. „инж. Георги Белов“; ж.к. „Младост 1“, ул. „митрополит Серафим Сливенски“ на терен до дърводелски цех; ж.к. „Младост 1“, ул. „проф. Марко Семов“ и ул. „Андрей Сахаров“.

За кв. „Горубляне“ и ж.к. „Младост 2“ има мобилен пункт, като на телефон: 0882- 271- 215 може да се подаде
информация за точния адрес, от които трябва да се вземат гумите.

Силен вятър в 12 области, утре - жълт код за валежи

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/silen-viatyr-v-12-oblasti-utre-zhylt-kod-za-valezhi-6077315

Силен юг-югозападен вятър със скорост 14-19 м/сек се очаква в Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Силистра, Добрич, Варна и Бургас

Кирил Добрев за червените атаки срещу Нинова: Това си е вашият преход!

http://clubz.bg/61919-kiril_dobrev_za_chervenite_ataki_sreshtu_ninova_tova_si_e_vashiqt_prehod

„Не е грях, че Корнелия Нинова е участвала в приватизацията“, коментира тази сутрин пред бТВ депутатът от БСП Кирил Добрев.

Той отговори на критиките на вътрешнопартийната опозиция в БСП, чиито представители обвиниха Нинова, че с участието си в приватизацията на „Техноимпекс“ е изпълнявала „програмата на Иван Костов“.

Кирил Добрев припомни, че моделът на приватизация чрез Работническо-мениджърски дружества (РМД) е измислен и въведен от Жан Виденов и Румен Гечев от БСП.

Това е на Румен Гечев творението. Това, за което критикувате Нинова, сте го писали вие. Ние сме продукт на този преход, който вие написахте“, обърна се Добрев към критиците на Нинова.

„Винаги, когато искаш вот на недоверие на ГЕРБ, си закъснял“ - така Добрев отговори на въпроса дали точно началото на Председателството на ЕС е подходящо време за вот на недоверие.

БСП и ДПС обявиха, че в средата на януари ще внесат искането си за вот на недоверие на правителството за провал в борбата срещу корупцията.

Ако политическите сили си спомнят една стотна от това, което са обещавали преди изборите; ако аферите с лекарства, далаверите със строителството на оградата не са замъглили тяхното съзнание, аз съм убеден, че това правителство ще си отиде“, каза червеният депутат.

„Времето е много подходящо. Искам нашите партньори да дойдат и да видят своята политическа инвестиция в България. Нарочно е в началото на Председателството“.

Кирил Добрев обаче отбеляза разликата в целите на БСП и ДПС.

Ние искаме това правителство да си отиде, докато ДПС искат да демонтират „патриотите“. Ние имаме различни цели“.

Т.е. ДПС иска Бойко Борисов да остане на власт, попита водещата - „Предполагам“, отговори Добрев.

Народният представител от БСП изреди няколко примера за корупция, сред които и този – в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ купувала гориво на по-високи цени от бензиностанциите. Добрев обаче не споделя мнението, че корупция има само при ГЕРБ.

Корупцията няма цвят. Това го има само на пленумите на БСП, където обясняваме, че корупцията е синя и БСП няма нищо общо“.

Кирил Добрев критикува новия антикорупционен закон, който предвижда Народното събрание да избира органа, който трябва да преследва корупцията.

Безумно е министър-председателят да назначава човека, който ще следи за корупция в Министерския съвет. Безумие е Народното събрание да избира комисията“.

Кирил Добрев иронично посочи и положителното при управлението на ГЕРБ.

Научиха народа да се справя сам. Има наводнение, оправяйте се сами. Обогати се и първенството по футбол – „Бистришките тигри“ станаха част от А група“.

А защо на фона на всичко това БСП губи всички парламентарни избори, а Борисов ги печели?

„Защото е много достъпен, защото не е елитарен. На последните избори малко по-агресивни бяхме в кампанията и хората избраха познатото зло“.

Топло и днес

https://frognews.bg/novini/toplo-dnes.html

В събота времето в страната ще се задържи по-топло от обичайното за декември.

Топло и днес

http://frognews.bg/news_147386/Toplo-i-dnes/

В събота времето в страната ще се задържи по-топло от обичайното за декември.

Японският премиер идва у нас

http://frognews.bg/news_147384/IAponskiiat-premier-idva-u-nas/

Японският премиер Шиндзо Абе ще посети в средата на следващия месец шест източноевропейски страни. Сред тях ще е и България.

Коли стоят с години на паркинга на Летище ”София”

http://dnes.dir.bg/news/letishte-parking-26691835

Автомобили стоят с години на паркинга на Терминал 2 на Летище София. Много хора оставят колите си там при пътуване в чужбина и ги прибират след месеци.

Как се живее в 9 квадратни метра

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-se-zhivee-v-9-kvadratni-metra-6077177

В тази къща всичко, което не ти е необходимо в момента, може да "потъне" в пода, в стените или в чекмеджетата

Къде зимуват U2? На върха естествено

http://clubz.bg/61918-kyde_zimuvat_u2_na_vyrha_estestveno

Боно и компания официално имат своя осми №1 албум в Billboard 200, след като Songs of Experience реализира 186 000 бройки още в първата си седмица – 180 000 от които в традиционни албумни продажби.

Това пише zrockradio.bg, като допълва, че двете категории заедно превръщат албума в най-продавания за една седмица албум на рок артист през цялата 2017 г. Songs of Experience е продължение на Songs of Innocence (2014), който дебютира под №9 в Billboard 200 в седмицата на излизането си.

Поредният покорен връх превръща U2 и в първата група, която успява да постигне №1 албуми през 1980-те, 1990-те, 2000-те и 2010-те и се присъединяват към елитния клуб на още само трима артисти, постигали това – Bruce Springsteen, Janet Jackson и Barbra Streisand.

Ето я The Little Things That Give You Away - първата песен, която на 23 май изпълниха лайв в шоуто на Джими Кимъл.

 

През август излезе и първият хитсингъл - You’re The Best Thing About Me.

 

Почти веднага - на 29 август се изтрелва The Blackout:

 

Бандата пуска и лирик видео на American Soul.

 

А целият албум е реализиран на 1 декември. И да - може би вече знаете, че на обложката (разпратена предварително като криптирано послание на някои верни фенове) са синът на Боно и дъщерята на Ди Едж.

 

Вижте къде ще спира токът в София (Планирани прекъсвания на ЧЕЗ в периода 18-22 декември)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-kade-shte-spira-tokat-v-sofia-planirani-prekasvania-na-chez-v-671269.html

ЧЕЗ публикува пълен списък с адресите в област София-град, на които ще има временни смущения при захранването с електроенергия през следващата седмица.

От компанията осъществяват амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти и всекидневно извършват дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 18-22 декември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности.

За по-удобно търсене трябва да последвате линка за областта, в която живеете. Отделните общини са означени с получерни букви.

В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район – улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вход или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици“, „График на планирани ремонти“ на адрес http://www.cez-rp.bg/bg/grafici/grafik-na-planirani-remonti/.

София-град  

Община Витоша  

На 18. 12. 2017 г. /10:00 - 16:00 ч. / - София: 410/Драгалевци/, 503/Драгалевци/, 507-ма/В. З. Симеоново-Драгаревци/, Акад. Стоян Аргиров/502/, В. З. Симеоново - Драгалевци, Драгалевци, Захари Зограф, Монах Спиридон/501/ /В. З. Симеоново-Драгалевци/, Огнеборец, Симеоново, Симеоновска, ул. 502 - Драгалевци, ул. Зографи Молерови;
На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 16:30 ч. / - София: Лунна Папрат/669/, Прохлада;
На 19. 12. 2017 г. /09:30 - 15:30 ч. / - София: Багра, Горска Теменуга/Ник. Петрини, Ела/Стоян Стойков/, Елша, Калинка, Марта, Явор;

Община Връбница  

На 19. 12. 2017 г. /09:45 - 15:15 ч. / - София: Надежда 5;

Община ВЪЗРАЖДАНЕ  

На 18. 12. 2017 г. /10:00 - 12:00 ч. / - София: Гюешево/Ламби Кандев/, Сердика;
На 19. 12. 2017 г. /10:00 - 13:00 ч. / - София: Д-Р Калинков/Ив. Перчемлиев/, Добри Желязков, Иван Перчемлиев, Индже Войвода, Константин Величков, Коньовица/Мико Папо/, Парк Петър и Павел, Позитано, Татарли, Три Уши/Адалберт Антонов/, Троян;

Община Изгрев  

На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч. / - София: 132 Ра улица, Асен Пейков, Атанас Далчев/Коларовска/, Вълко Радински, Дианабад, Димитър Л. Гичев, Драган Цанков, Елемаг, Еужен Поатие, Ж. Кюри, Константин Кисимов, Константин Щъркелов, Латинка, Люлякова Градина, Майор Юрий Гагарин, Методи Попов, Незабравка, Никола Мирчев, Николай Хайтов, Райко Алексиев/Тодор Петров, Русаля, Цариградско Шосе/Тракия/, Цариградско Шосе/Тракия/, Чарлз Дарвин, Чехов;
На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч. / - София: 132-ра, Вълко Радински, Дианабад, Дианабад, Димитър Л. Гичев, Драган Цанков, Елемаг, Еужен Поатие, Ж. Кюри, Константин Кисимов, Константин Щъркелов, Люлякова Градина, Майор Юрий Гагарин, Методи Попов, Незабравка, Никола Мирчев, Николай Хайтов, Райко Алексиев/Тодор Петров, Русаля, Цариградско Шосе/Тракия/, Цариградско Шосе/Тракия/, Чарлз Дарвин, Чехов;

Община Искър  

На 18. 12. 2017 г. /11:15 - 13:15 ч. / - Казичене: Александър Стамболийски, Васил Левски/Черв. Армия/, Околовръстен Път;
На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 16:30 ч. / на 19. 12. 2017 г. /09:30 - 16:30 ч. / - Панчарево: Вилна Зона Градище;
На 18. 12. 2017 г. /11:15 - 13:15 ч. / - София: Околовръстен Път;

Община Красно Село  

На 19. 12. 2017 г. /11:00 - 12:00 ч. / - София: Дойран, Звъника, Нишава/Георги Аврамов/, Чепино;

Община Кремиковци  

На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 10:30 ч.; 15:00 - 16:30 ч. / - Горни Богров: Александър Стамболийски, Асен Златаров, Ботунски Път, Васил Левски, Здравец, Кирил и Методий, Кладенците, Люлин/Лиляна Димитрова/, М. Шабаница, М. Шабаница, Пи 16448. 7721. 566, Местн. Б. Убрещ, Местн. Воденицата, Местн. Долна Махала, Местн. Кръста, Морава/Георги Димитров/, Мургаш, Мусала/Васил Коларов/, Незабравка, Никола Вапцаров, Обреща, Поп Груйо, Рендова/Толбухин/, Рибарица, Стара Планина/Ганчо Шопа/, Стефан Караджа, Стубела/Ленин/, Трайчо Костов, Трети Март/9 Септември/, ул. В. Левски/Ал. Стамболийски, УПИ III-Кв. 29 М. Горни Богров, Хан Богров, Хемус, Христо Ботев, Чавдар, Черковна/Мироско Райчев/, Шабаница, Шипка;
На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:15 ч. / на 19. 12. 2017 г. /09:00 - 16:15 ч. / - Долни Богров: 1, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 20, 21, 25, 3, 5, 8, 9, УПИ IV-376 кв. 28;
На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:15 ч. / на 19. 12. 2017 г. /09:00 - 16:15 ч. / - София: 1-ва, 12-та/Враждебна/, Долни Богров;
На 18. 12. 2017 г. /13:00 - 16:15 ч. / - София: Враждебна;
На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 10:30 ч.; 15:00 - 16:30 ч. / - Долни Богров: 1, 1-ва, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 2, 20, 21, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 3, 31, 33, 35, 36, 37, 38, 39, 4, 40, 41, 5, 7, 8, 9, Іх-356 кв. 18, Стопански Двор Чочая, УПИ IV-376 кв. 28, УПИ ІХ, кв. 24;
На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 10:30 ч.; 15:00 - 16:30 ч. / - София: 1-ва, 12-та/Враждебна/, Ботевградско Шосе/Мизия/, Долна Махала, Долни Богров, Долни Богров, М. Герено, Кремиковци, Незабравка, Чавдар, Чепинско Шосе;
На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 10:30 ч.; 15:00 - 16:30 ч. / - Яна: Безименна;

Община Лозенец  

На 19. 12. 2017 г. /09:30 - 15:30 ч. / - София: Момин Кладенец;
На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 14:30 ч. / - София: Кокиче, Крум Попов;
На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч. / - София: Кричим/Петко Енев/;

Община Младост  

На 19. 12. 2017 г. /09:45 - 17:00 ч. / - София: Враня, Пловдивско Шосе, Цариградско Шосе/Тракия/;

Община Надежда  

На 19. 12. 2017 г. /10:00 - 13:15 ч. / - София: Бяла Бука/Ястребино/, Военна Рампа, Гара Север, Елов Дол/Парашутист/, Илиянско Шосе, Илиянци, Свободна/Свободен Труд/, Сергей Румянцев;

Община Оборище  

На 19. 12. 2017 г. /09:15 - 16:15 ч. / - София: Бели Искър;
На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:30 ч. / - София: Сердика;

Община Овча Купел  

На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 12:00 ч. / - София: 671-ва/Овча Купел/, Бойчо Бойчев, Никола Петков/П. Напетов/, Перла;
На 18. 12. 2017 г. /09:15 - 12:00 ч. / - София: 646-та/Овча Купел/, Горна Баня, Упихііі-432 кв. 64а, Рид, Ридо, Рила/Вас. Главинов/, Роза;
На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 15:30 ч. / - София: Бойчо Бойчев, Горна Баня, Гръстниче, Дон, Лозище, Лотос, Николай Хрелков, Перуника/Ол. Кошевой/, Подлозище;
На 18. 12. 2017 г. /12:15 - 16:00 ч. / - София: 741-ва/Овча Купел/, 742-ра/Овча Купел/, Вз Горна Баня, Войнишко Въстание, Люлинско Поточе, Маджарица, Поглед, Равнище/Кънчо Стоилов/, Св. Крал/Кирковска Трибуна/;
На 18. 12. 2017 г. /12:30 - 16:00 ч. / - София: 736-та/Овча Купел/, VII - 939, Буен Поток, Велик Завет, Венец, Вечерница, Войнишка Песен, Горна Баня, Извор, Крива Падина, Лазурно Утро, Лилия, Люлинска Котловина, Люлинско Поточе, Маргаритка, Нестинарка, Никола Петков/П. Напетов/, Овча Купел, Опълченец/Кв. Горна Баня, Острушка, Пладнище/Рилски Партизани/, Планиница, Полет, Равнище/Кънчо Стоилов/, Райловско Градище, Чардаклия;
На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 09:30 ч.; 13:00 - 14:00 ч. / - София: 094015, 1-ва, 2-ри Юни, 646-та/Овча Купел/, 647-ма/560/Овча Купел/, 68134. 111. 357, 740-та/Овча Купел/, 747-ма/Овча Купел/, 749-та/Овча Купел/, 752-ра/Овча Купел/, 753-та, 753-та/Овча Купел/, 754-та/Овча Купел/, 755-та/Овча Купел/, VIII-9969, Акад. Иван Буреш, Ангел Стоянов /Суходол/, Банска Бистрица, Барите, Бегония, Бели Брод, Богова Стъпка, Брегалница, Бъдеще, В. З Овча Купел УПИ І-449 кв. 94б, В. З. Смърдана, Венец, Вечерница, Горна Баня, Горна Баня, УПИ ХІІІ-432 кв. 64а, Градина, Диамант/Горна Баня/, Димитър Шишманов/446-та/, Дон, Дъб, Еделвайс/Общ. Овча Купел/, Жоте Илков, Златна Есен, Игрище, Каменица, кв. Суходол, М. Бачище, ПИ 68134. 3939. 22, Кирил Христов, Лазур/Горна Баня/, Лозище, Люлинска, Люлинска Котловина, М. В. З. Горна Баня, Местн. Падината, Местн. Суходол, местност Горен Смърдан, местност Манилов Дол, местност Суходол, Момина Сълза / кв. Симеоново, Момина Сълза / кв. Суходол, Невен/Горна Баня/, Обзор, Овча Купел, Овче Поле, Овчо Поле/Емил Шекерджийски, Околовръстен Път, Орех, Павел Младенов, Падина, Перла, ПИ 251, К. Л. 420, М. Киселица, Прилеп, Прохладен Кът, Равнище/Кънчо Стоилов/, Райко Даскалов, Рид, Ридо, Рила/Вас. Главинов/, Роза, Смърдан, Софийска Панорама, София, Горна Баня, УПИ ХІІІ-57, Кв. 28, Справедливост/Червени Ескад, Станислав Ангелов, Стоичко Станиславов, Суходол, Суходолска, Траян Танев, Трети Март, Труд, ул Прилеп, УПИ XxI- 3934. 18, УПИ IX - 101, Кв 94 Р-Н Овча Купел, УПИ IX-514 кв. 21, УПИ VIII-1187, Кв. 44а, УПИ Xl-989. Кв. 55, УПИ XlV-689, УПИ XXIII-9970, Кв. 59, УПИ ХII-358 кв. 64а кв. Горна Баня, УПИ ХХVІІ-3, Кв. 93, М. Горна Баня, УПИ Ххх-1146, 1147, Кв. 55, УПИ-I-1387, Кв. 71а, Фортов Път, ХI-352 кв. 44а, Христо Андонов, Щит, Явор/Малчика/, Явор/Цв. Божков/;
На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 09:30 ч.; 13:00 - 16:15 ч.; 13:00 - 14:00 ч. / - Мало Бучино: Бенковска/В. З. Симоница/;
На 19. 12. 2017 г. /09:00 - 14:00 ч. / - София: 68134. 111. 357, В. З. Смърдана, местност Горен Смърдан, местност Манилов Дол, Смърдан, Суходолска, Фортов Път, Цар Борис III / Красна Поляна;
На 19. 12. 2017 г. /09:15 - 12:00 ч. / - София: 742-ра/Овча Купел/, 744-та/Горна Баня/, В. З. Горна Баня, Д-Р Люба Григорова, Дъга, Инж. Борислав Огойски/Кр. Вас, Маджарица, Маркова Баня, Мечта, Никола Петков/П. Напетов/, Пладнище/Рилски Партизани/, Харманлийско Въстание;
На 19. 12. 2017 г. /12:30 - 16:00 ч. / - София: Вечерница, Вечерница, Каменица, Лилия, Никола Петков/П. Напетов/, Обзор, Ореховски Дол, Отдих, Равнище/Кънчо Стоилов/, Смрика, Тихи Кът;
На 19. 12. 2017 г. /13:00 - 16:15 ч. / - София: 094015, 1-ва, 2-ри Юни, Акад. Иван Буреш, Ангел Стоянов /Суходол/, Банска Бистрица, Барите, Бегония, Бели Брод, Богова Стъпка, Брегалница, Бъдеще, Градина, Дъб, Жоте Илков, Златна Есен, Игрище, кв. Суходол, М. Бачище, ПИ 68134. 3939. 22, Кирил Христов, Люлинска, Местн. Падината, Местн. Суходол, местност Суходол, Момина Сълза / кв. Симеоново, Момина Сълза / кв. Суходол, Овча Купел, Овче Поле, Овчо Поле/Емил Шекерджийски, Околовръстен Път, Орех, Павел Младенов, Падина, Перла, Прилеп, Прохладен Кът, Смърдан, Справедливост/Червени Ескад, Станислав Ангелов, Стоичко Станиславов, Суходол, Суходолска, Траян Танев, Трети Март, Труд, ул Прилеп, УПИ XXI- 3934. 18, УПИ IX-514 кв. 21, УПИ VIII-1187, Кв. 44а, УПИ XlV-689, ХI-352 кв. 44а, Христо Андонов, Щит, Явор/Малчика/, Явор/Цв. Божков/;

Община Панчарево  

На 18. 12. 2017 г. /08:00 - 16:30 ч. / на 19. 12. 2017 г. /08:00 - 16:30 ч. / - Панчарево: Вилна Зона Градище, Младежка/В. З. Градище/, Незабравка/В. З. Градище/, Ралица/В. З. Градище/;
На 18. 12. 2017 г. /08:00 - 16:30 ч. / на 19. 12. 2017 г. /08:00 - 16:30 ч. / - София: местност Косанин Дол;
На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 16:00 ч. / - Герман: 979 /VІІ-123/, В. З. Лозето М. Терасите пл. 804, Вилна Зона Лозето, Старият Път, УПИ VІІ-86а, 86б кв. 3 М. Лозето, УПИ Х-129 М. Лозето;
На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 16:00 ч. / - Панчарево: В, З, Лозето ПИ 14831, 6512, 1143;
На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 16:30 ч. / - Панчарево: Вилна Зона Градище, Вилна Зона Ловджийска Чешма, Детски Град, Ловджийска Чешма, Ралица/В. З. Градище/, Самоковско Шосе;
На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 16:30 ч. / - София: В. З. Градище;
На 19. 12. 2017 г. /08:45 - 16:00 ч. / - Панчарево: XXI-3124, 3125, кв. 5, Детски Град, Лъката, М. Детски Град, Местн. Лъката, Самоковско Шосе, УПИ VI-643, кв. 5 М. Детски Град, УПИ XII-118 кв. 5 М. Детски Град, Черешова Градина;
На 19. 12. 2017 г. /08:45 - 16:00 ч. / - София: Детски Град, Самоковско Шосе, Черешова Градина;
На 19. 12. 2017 г. /09:30 - 16:30 ч. / - Панчарево: Вилна Зона Градище, Вилна Зона Градище, Вилна Зона Ловджийска Чешма, Детски Град, Ловджийска Чешма, Ралица/В. З. Градище/, Самоковско Шосе, Тинтява/В. З. Градище/, Топола/В. З. Беликата/;
На 19. 12. 2017 г. /09:30 - 16:30 ч. / - София: В. З. Градище, местност Косанин Дол;
На 19. 12. 2017 г. /10:00 - 11:00 ч. / - Герман: Вилна Зона Враня, Иглика/7-ма/, Кокиче/4-та/, Липа/10-та/, Минзухар/6-та/, Младежка/12-та/, Явор/9-та/;
На 19. 12. 2017 г. /10:00 - 11:00 ч. / - Лозен, общ. Столична: 44063, 6207, 4430, Арда/В. З. Врана-Лозен/, Веслец/В. З. Врана-Лозен/, Вилна Зона Враня, Висо/В. З. Врана-Лозен/, Ерма/В. З. Врана-Лозен/, Люлин Планина/В. З. Врана-Лоз, М. Врана Лозен Триъгълника, Марица/В. З. Врана-Лозен/, Рила/В. З. Врана-Лозен/, Родопи/В. З. Врана-Лозен/, Ропотамо/В. З. Врана-Лозен/, Стара Планина/В. З. Врана-Лоз, УПИ VІІ-290, кв. 4 Вз Враня-Лозен, УПИ XVI-168 кв. 17, УПИ ІІ 351 кв. 19;
На 19. 12. 2017 г. /10:00 - 11:00 ч. / - Панчарево: 3-та/В. З. Малинова Долина/, М. Враня Лозен Триъгълника ПИ 44063. 6207. 4777;
На 19. 12. 2017 г. /10:00 - 11:00 ч. / - София: 11-та, 492, Кв, 31-Панчерево, М. Врана Лозен Триъгълника УПИ, местност Враня, Пловдивско Шосе, Рила/В. З. Врана-Лозен-Триъгълника/, Родопи, Хі-292, Цариградско Шосе/Тракия/;

Община Сердика  

На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 16:15 ч. / - София: Илиянци/Лиляна Димитрова/, Рожен;
На 19. 12. 2017 г. /09:30 - 16:15 ч. / - София: Проф. Иван Георгов/Цв. Антов/;

Община Слатина  

На 18. 12. 2017 г. /09:30 - 11:30 ч. / - София: Бул. Н. Бончев;

Община Средец  

На 19. 12. 2017 г. /09:30 - 11:30 ч. / - София: Васил Левски, Ген. Гурко, Иван Вазов, Цар Шишман, Шишман, Юри Венелин

Община Студентски Град  

На 20. 12. 2017 г. /10:00 - 11:00 ч. / - София: Г. М. Димитров, Проф. Георги Златарски/454-Т, Симеоновско Шосе/Вол. Шосе/;
На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:30 ч. / - София: М. Студентски Град кв. 214, ПИ 1447, Проф. Кирил Попов/Върбан Ген, Симеоновско Шосе/Вол. Шосе/, Студентски Град;

Община Триадица  

На 18. 12. 2017 г. /09:00 - 16:00 ч. / - София: . ул. Христо Станчев, Пенчо Славейков, Цар Петър;

Когато наближава буря, някои строят..., други...

http://www.cross.bg/drygi-nyakoi-stroyat-1563426.html

/КРОСС/ Когато наближава буря, някои строят стени, други - вятърни мелници. Китайска поговорка

Жълт код за силен вятър в Източна България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7he-q13eZjw/

Жълт код за силен вятър е в сила за 12 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Силен юг-югозападен вятър със скорост 14-19 м/сек ще духа в Бургаска и още 11 области. По морето се очаква скоростта на вятъра да достигне до 14-17 м/с (7 по Бофорт) с пориви 20 м/с (8 по Бофорт). Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Иначе днес облачността ще се увеличи. След обяд от запад ще започнат валежи от дъжд, които през нощта ще обхванат и източните райони. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за декември. През деня ще започне да се повишава.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър. Максимални температури на въздуха между 13° и 16°. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

БСП–София на 126 г., обсъжда 'Лявото: вчера, днес и утре' на конференция

https://offnews.bg//politika/bsp-sofia-na-126-g-obsazhda-liavoto-vchera-dnes-i-utre-na-konf-671300.html

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов ще открие конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре“ в столицата днес.

Форумът, който ще се проведе от 11 часа на „Раковски“ №108, е посветен на 126 години от създаването на Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков. 

Сред лекторите са професорите Иво Христов, Васил Проданов, Румен Гечев, Искра Баева, Иван Ангелов и др. 

Програмата на конференцията: 

11.00 – 11.15 – Откриване:

Калоян Паргов - слово

Георги Йорданов - слово

Водещи: проф. Захари Захариев и проф. Ваня Добрева

11.20 - 11.27 – чл.-кор. проф. Васил Проданов: Къде би отишъл, кого би привлякъл за приятел и в каква посока би търсил бъдещето на лявото Маркс, ако бе жив днес?

11.28 - 11.35 – проф. Румен Гечев: Релацията: Пазарно регулиране - социализъм

11.36 - 11.43 – проф. Искра Баева: Откъде идваме? Накъде отиваме?

11.44 - 11.52 - проф. Димитър Генчев: Идеите на Георги Кирков в съвременния свят

11.53 - 12.00 – Боян Ангелов: Писателят и социалистическите идеи

12.01 - 12.08 - проф. Минчо Минчев: Левият проект на България – вчера и днес

12.09 - 12.16 - акад. Васил Сгурев: Някои проблеми пред развитието на страната

12.17 - 12.24 - Теофан Германов: Идеологиите на ръба на кризата

12.25 - 12.32 – Анна Пиринска: За утрешния ден на Европа: добрите примери на лявата политика.

12.33 - 12.40 – Любка Герасимова: Георги Кирков - строителят на партията, интелектуалецът, прозрял бъдещето на лявата идея

12.41 - 12.48 – Павел Матев: Лявото в България днес

12.49 -13.00 – Ангел Вълков: Никога не е късно за Георги Кирков

13.00 - 13.15 – почивка

13.15 - 13.22 – проф. Иво Христов: Що е то „ляво” в 2017 у нас

13.23 - 13.30 – чл.-кор.проф. Иван Ангелов: Лява ли е сегашната икономическа политика на БСП

13.31 - 13.28 - Мирослав Попов: Какво крият от левицата?

13.29 – 13.36 - Иван Токаджиев: С тревога, болка и любов за миналото, настоящето и бъдещето на българската култура

13.37 – 13.44 - Васко Бояджиев: Минало и настояще – пепел и жарава

13.45 – 13.52 – Румен Петков: Левицата и демоните на прехода

13.53 -14.00 – доц. Емилия Лазарова: Георги Кирков, който ни липсва

14.01 - 14.08 - проф. Максим Мизов: Лявото - колизии и предизвикателства

14.09 -14.16– доц. Валентин Вацев: Лявото на ХХІ век

14.17 - 14.24 - проф. Нако Стефанов:Социално-солидарна икономика и социално-солидарно общество

14.25 - 14.32 - проф. Дончо Конакчиев: Някои икономически аспекти на лявата политика

14.33 – 14.40 – проф. Мариела Модева: Леви политики в областта на културата. Съвременни измерения

14.41 – 14.48 - Петър Герасимов: Накъде отива лявото? Един поглед към Китай

14.50 -15.00 –почивка

15.00 – 17.30 - изказвания и дискусия 

Евродепутат откри информационен офис в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rSFqNC8Y3dQ/

При засилен интерес от страна на журналисти, граждани и широката общественост бе открит Европейски информационен офис на евродепутата Асим Адемов в Бургас. Срещата символично беше открита от кмета Димитър Николов , който подари компас на българския представител от ГЕРБ/ ЕНП в Европейския парламент. “Той винаги сочи север, но така по-лесно ще се ориентираш, къде е Бургас. Бургас е трамплин за успешни евродепутати. Попътен вятър!”, беше приветствието на морския градоначалник.

“Имах огромно желание един от офисите ми в страната да бъде в Бургас. Бургас е град за пример, на който се възхищавам. Много мога да дам от себе си, но и много мога да науча от всички Вас. Ще продължа да следвам успешните практики на Мария Габриел, като същевременно ще вложа всичките си усилия и развия своите виждания.”, каза евродепутатът Асим Адемов. Той благодари сърдечно за топлото посрещане от страна на Димитър Николов, както и на всички присъстващи.

Асим Адемов замести Мария Габриел, която стана еврокомисар. Той е един от учредителите на ГЕРБ в община Гърмен, бил е общински съветник от ПП ГЕРБ и зам.-областен управител на Благоевград. Има 20-годишен стаж като учител по български език и литература, след което е бил и директор на училище. Асим Адемов е член на Комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE), която е най-голямата комисия в Европейския парламент.

За тържественото откриване пристигнаха ученици от АЕГ „Гео Милев“ – Бургас и част от ръководството на елитната гимназия, която е единственото училище „Посланик на Европейския парламент“ в областта. В благодарствено писмо те изказаха сърдечната си признателност за проявената ангажираност и съпричастност от страна на евродепутата.

Основната цел на Европейския информационен офис на Асим Адемов в Бургас е да се подобри осведомеността сред обществото относно Европейския съюз, Европейския парламент като институция, която представлява гласовете на гражданите, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред. В услуга на всички заинтересовани, всеки работен ден местният сътрудник Ясен Проданов ще бъде в офиса на адрес гр. Бургас, ул.“Конт Андрованти“ N 5.

 

Бюджет 2018: Обвинения за смърт, корупция и популизъм

http://dnes.dir.bg/news/bujet-obzor-26691386

Среднощни препирни, умиращи хора по улиците, обвинения в корупцияи и популизъм съпроводиха приемането на бюджет 2018.

Св. прор. Агей. Св. мчк Марин

http://www.cross.bg/gospod-ageii-savaot-1563425.html

/КРОСС/ Свети пророк Агей произхождал от Левиевото коляно и бил роден по време на вавилонския плен. Още като юноша той се завърнал в Иерусалим и пророкувал тук със свети пророк Захарий тридесет и шест години. И двамата живели 500 години преди въплъщението на Христа. Свети Агей бил съвременник на построяването на втория Иерусалимски храм, издигнат на мястото на Соломоновия храм. След завръщането от вавилонски плен Зоровавел, водачът на иудеите, назначен за техен владетел от персийския цар Кир, започнал строежа му. Изграждането на храма било съпроводено с много трудности, създавани от самаряните, чието участие в това дело иудеите отклонили, защото искали да запазят чистотата и неприкосновеността на богослужението от всичко нечисто и езическо. Самаряните подкупили началниците на някои персийски области и те наклеветили иудеите пред персийския двор. Но главното препятствие било това, че предишното горещо усърдие на иудеите охладняло. Те насочили дейността си към други неща, започнали да строят и украсяват своите собствени домове, като смятали, че още не е дошло време да се строи Божият дом и посочвали много други оправдания за нерадението си. И в това време Господ им пратил пророк Агей с изобличения и заплахи, а също и с обещание за помощ свише и славно пророчество за превъзходството и величието на втория храм в сравнение с първия

Предстоящи събития на 16 декември

http://www.cross.bg/chasa-provede-zala-1563424.html

/КРОСС/ ***Банско.От 18.00 часа със специалното присъствие на министъра на туризма Николина Ангелкова и спортния министър Красен Кралев ще се състои официалната церемония по откриване на ски сезона в Банско. ***София.Фондация „Нашите недоносени деца" организира благотворителен Коледен базар „Подари мъничко вълшебство", който ще се проведе през целия ден в мол „Сердика Център" на ниво -1. ***София.От 11.00 часа в зала № 3 на НТС (ул. „Раковска" №108, ет. 2) БСП - София организира конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре". ***София. От 11.00 часа в Залата на Съюза на юристите в България ще бъдат връчени годишните награди на БТС и Коледен концерт на хор „Планинарска песен - Филип Аврамов". ***София.От 16.00 часа в Литературен клуб „Перото" ще бъде представена втората кулинарна книга на Петър Стоянович „Така би замезил дядо ти". ***София. От 18.00 часа в Тържествената зала на Централния военен клуб поетът Недялко Йорданов ще представи мемоарната си книга „Моят Радой", стихосбирката „Мрън-мрън" и петия си документален автобиографичен филм „Не си отивай, мой живот". ***София.От 18.00 часа в зала „ДИТ Спорт", на бул. „Черни връх" 228, ще се проведе благотворителен турнир „ Дузпи с кауза". ***София.От 18

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-parizh-1563429.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Първият българин chef на петзвезден хотел и трикратен притежател на титлата "Ресторант на годината", водещия на Hell's Kitchen България шеф Виктор Ангелов. Тема: Защо в България дишаме мръсен въздух? И къде в страната ни положението може да се окаже опасно за нашето здраве? По темата ще се включат и кореспондентите на Нова телевизия от Атина и Париж, като представят опита на европейските столици с проблема, който засяга цяла Европа. Тема: Изпълнителят на песента феномен "Шушана" Наско Ментата. Тема: "Говори с Ива": Актьорът Веселин Плачков, който официално обяви връзката си с певицата Марияна Попова. За образа на Левски, в който се превъплъти и за другите му роли в живота и на сцената. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Вот по време на европредседателство. Вицепремиерът Томислав Дончев. Тема: Огън по корупцията. Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Тема: Децата, след раздялата. Как да ги поделим? Тема: Каква е мистерията на Коледа, според световно известния български диригент Йордан Канджалов? Тема: Как един българин от Свиленград превзе Париж? Герасим Дишлиев - Геро, наследникът на великия Марсо. Тема: Българско кино, с амбиции за Холивуд.  

Дугин каза „България е наша“ и се снима с... Волен Сидеров

http://clubz.bg/61917-dugin_kaza_%E2%80%9Ebylgariq_e_nasha%E2%80%9C_i_se_snima_s_volen_siderov

"По време на международния форум "Финансовият капитализъм и неговите алтернативи за 21-ви век" в Кишинев се срещнах със световноизвестния геополитик Александър Дугин", написа във фейсбук профила си лидерът на „Атака“ и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров.

„Световноизвестният геополитик“ всъщност е руски мислител, който е защитник на идеята за Евразийството и чиито идеи се споделят често от президента на Русия Владимир Путин.

Волен Сидеров продължава:

Беше изключително удоволствие за мен да проведем един дълъг разговор за алтернативите на глобализацията. Очаквайте скоро по телевизия Алфа целия разговор".

Александър Дугин написа преди два месеца програмна статия в руското издание „Геополитика“, която бе озаглавена „България е наша“.

Да си в НАТО днес не е същото като да влезеш в НАТО през 90-те години. Да влезеш не е предателство, но днес България да е в НАТО – това е предателство. Не толкова заради Русия, колкото заради самия български народ, доколкото в процеса на интеграция в западната култура България ще изгуби своята национална идентичност", написа Дугин.

Самият Сидеров призоваваше в продължение на няколко години България да напусне ЕС и НАТО и да се присъедини към основания от Русия Евразийски съюз. След като влезе официално в управлението, Сидеров вече не говори по този начин.

В съветско време помагахме на българите. А все още не се вижда какво по-добро им донесе Западът или влизането в НАТО и в Евросъюза“, написа също Дугин.

На конференцията в Кишинев е присъствал и президентът на Молдова Игор Додон, който се обявил против еднополюсния свят и заявил, че пътят на страната е в двуполюсния свят между Запада и Русия.

Конференцията е организирана от Юрие Рошка, бившият председател на Молдовския народен фронт, който след това стана Християндемократическа народна партия. През 2005 г. той влезе в коалиция с управляващата тогава Комунистическа партия. След оттеглянето си от политиката Рошка основава Народен университет, който разпространява идеите на Евразийството.

Телевизия „Алфа“ все още не е излъчила репортаж от конференцията, но пък вчера бившият програмен директор на медията Емил Кошлуков стана програмен директор на Канал 1 на БНТ.

16 декември в историята

http://www.cross.bg/stava-yuzhna-epizod-1563423.html

/КРОСС/ 955 г. - Започва понтификата на папа Йоан XII.1653 г. - Оливър Кромуел става лорд-протектор на Англия, Шотландия и Ирландия.1740 г. - Избухва Войната за австрийското наследство.1773 г. - В израз на протест срещу водената от британското правителство данъчна политика, американски търговци изхвърлят голямо количество чай в залива на Бостън, което става известно като Бостънско чаено парти.1838 г. - В Южна Африка се състои кървава битка между армията на племето Зулу и белите заселници - Бури.1880 г. - В Южна Африка започват бурските войни, в които Великобритания цели установяване на контрол върху териториите Трансваал и Орания, заселени от 70 години с бури.1911 г. - Руал Амундсен достига Южния полюс.1920 г. - България става член на Обществото на народите.1934 г. - Официално са завършени и осветени сградите на ректората и библиотеката на Софийския университет.1944 г. - Втората световна война: Започва германска офанзива в планинската област Ардени.1971 г. - В резултат на Индо-пакистанската война армията на Пакистан се изтегля от Бангладеш, което е начало на процеса на независимост.1971 г. - Бахрейн получава пълна независимост от Великобритания и престава да бъде неин протекторат - денят се чества като Ден на нацията и национален празник.1981 г. - По време на военното положение в Полша жандармерията и специалните служби атакуват мина Вуек, загиват 9 демонстранти и 21 са ранени.1989 г. - В Тимишоара (Румъния) избухват бунтове против диктатурата на Николае Чаушеску.1991 г

Топъл декември за последно днес

https://offnews.bg//obshtestvo/topal-dekemvri-za-posledno-dnes-671260.html

Валежи започват от днес, облаците идват от запад. Остава обаче топло за декември. Жълт код за силен вятър е обявен за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Шуменска, Разградска, Търговищка, Русенска, Силистренска, Добричка, Варненска и Бургаска. В тези райони прогнозират силен вятър от юг-югозапад със скорост 14-19 м/сек.

Максималните температури за последно тази година ще са между 12 и 17 градуса. 

Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад. Максимални температури на въздуха между 13 и 16 градуса.



Над планините ще има значителна облачност. Около обяд от запад ще завали дъжд, над 2000 м – сняг. В Родопите има условия и за гръмотевици. Ще духа силен, по билата – до бурен югозападен вятър. 

През нощта нахлува студ от северозапад, температурите падат рязко и ще се качат най-много между 3 и 8 градуса. В по-голямата част от страната ще вали дъжд, на места примесен със сняг. 

Така ще е и през следващата седмица, ще се натрупа и снежна покривка. Застудяването продължава, в сряда максималните температури ще са до 3 градуса. 

Как едно съдебно решение уличи държавата в произвол

https://offnews.bg//temida/kak-edno-sadebno-reshenie-ulichi-darzhavata-v-proizvol-671265.html

Произвол и погазване на закона - така най-кратко може да се обобщят заключенията, които Върховният административен съд (ВАС) дава по отношение намесата на държавата в частния бизнес. 

Става въпрос за произнасяне срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пред която е атакувана открита през февруари обществена поръчка на Военномедицинска академия (ВМА) за охрана. 

С решението за откриване на процедурата от ръководството на болницата залагат прогнозна стойност на поръчката от близо 2.6 млн. лв., с които да се осигури денонощна охрана за обекти на ВМА в София, Пловдив, Плевен, Сливен, Сливен, Хисаря, Банкя и Варна.

Причината решението да бъде атакувано от браншовата организация Сдружение "Индустриален Клъстер Сигурност", което е член на Българската стопанска камара (БСК), е, че със заложените в обществената поръчка параметри, от ВМА погазват закона. От организацията твърдят, че ако в офертата си участниците предложат максималната цена за брой наети служители, те няма да могат да покрият държавно регулираните елементи на фонд работна заплата, както и да осигурят другите задължителните и присъщи разходи за изпълнение на поръчката, като облекло и снаряжение, такси и комуникации, задължителни застраховки, поддръжка на минимум един автомобил (както е заложено в поръчката), обучение и контрол, въоръжение и на тази база да формират каквато и да било печалба.

От организацията са направили свои изчисления на базата на таблица, с която пресмятат минималните разходи за един охранител, които възлизат на 605.02 лв.

Оказва се, че този минимум не се достига от нито една от обособените позиции и предлаганото заплащане е значително под него. Оправданието на възложителя е, че става въпрос за бюджетни ограничения, които не може да промени. 

Нещо повече, според изчисленията на Клъстър Сигурност, неосигурени финансово остават и задължителни дейности като например застраховката „Гражданска отговорност“, която трябва да имат въоръжените охранители. В тези разходи не са включени и средствата за униформено облекло, снаряжение и документация за всеки охранител, не е предвидено обучението на охранителния състав, както и парите за експлоатацията на автомобилите, които се изискват в поръчката. Възложителят обосновава по-късно това свое решение с факта, че тези разходи са свързани с работата на охранителните фирми по принцип и те не би трябвало да се заплащат от държавата. 

КЗК е отхвърлила жалбата на неправителствената организация, което пък довело до атаката на това решение в съда. 

Пред съда от ВМА също в табличен вид показват как си представят разходите за един охранител. Общото между тяхната таблица и тази на клъстера е само в минималната работна заплата по това време - 460 лв. (чието ежегодно повишаване с решение на правителството не е отчетено за периода на изпълнение на поръчката, бел. ред.).

Оттук започват и разликите: различен е размерът на допълнителните трудови възнаграждения и от там - размерът на дължимите осигурителни вноски за работодателя. Отделно от това възложителят е включил и перо "Други разходи" на стойност 5.33 лева, без да посочи какви елементи е заложил в тях и по този начин е получил общо средства за един охранител 590 лева на месец - с 15 лв. по-малко от изчисленията на жалбоподателя. 

Съвсем различни се оказват изчисленията на КЗК, която без всякакви отказва да назначи експертиза, поискана от жалбоподателите. Според КЗК разходите за един охранител да дори още по-ниски - 545.84 лева, тоест с цели 59.18 лв. по-малко. 

В решението си съдът е особено критичен към начина на формиране на заплащането, което е предпочетено от КЗК:

Стигнала (комисията) е до извода, че за всеки охранител работодателят дължи допълнително трудово възнаграждение, което зависи от личните характеристики на лицата, наети по трудово правоотношение да изпълняват предмета на поръчката. В противоречие с казаното от самата нея обаче е предпочела сумата, определена от възложителя (ВМА), като допълнителни трудови възнаграждения – 32.31 лева, пред тази, посочена от жалбоподателя (Клъстер Сигурност) – 49.88 лева. Единственият мотив за това е, че възложителят и до този момент изпълнява договор за охрана и има предходен опит. Събирайки двете суми – 545.84 лева с 32.31 лева е получила 578.15 лева за заплата и осигуровки.

Критично е отношението на съда и по отношение на прибавената добавка за застраховка „Професионална отговорност” и „Гражданска отговорност". КЗК са приели предоставената от ВМА информация от действаща полица по друг договор за охрана и така е изчислила, че разходите по тях за един охранител за две години ще са 3.06 лева, а за втората застраховка е прибавен още 1 лев и така максималното формирано възнаграждение достига 581.21 лева. Разликата до 590 лв., каквато е предложената от възложителя цена от по-малко от 9 лв., е достатъчна да покрие останалите разходи и формира и за печалба. Нещо повече - от комисията считат, че с наемането на пенсионери възнаграждението ще бъде още по-ниско. 

Според съда КЗК безкритично се е отнесла и по възражението за разходите за екипировка и др., като е посочила, че те се поемат от изпълнителя на поръчката. Комисията нямала правомощия да задължи възложителите да увеличат бюджета си, за да предложат на участниците по-добри финансови условия. 

Според съдебния състав "първата и основна грешка е пълният отказ на КЗК да вникне в същността на жалбата", според който жалбоподателите не са имали за цел да постигнат по-добри финансови условия за охранителните фирми, а са оспорили едно решение на КЗК като незаконосъобразно, поради въвеждането на такива параметри, по които изготвянето на оферта нямало да покрие изискванията на националното законодателство.

"Това пряко нарушава принципите на лоялна конкуренция и свободна стопанска инициатива на участниците в цял един пазар, какъвто е пазарът на охранителни услуги. Отделно от това дискриминира по-малките и финансово по-слаби участници в него, се посочва в решението.

Според съдиите при изчисляването на разходите за работодателя за заплата КЗК е нарушила изискването на Кодекса за социално осигуряване, според който осигурителните вноски за работниците и служителите се дължат върху брутните месечни възнаграждения. В тях се включва минималната работна заплати и допълнителни плащания за стаж, нощен труд и празнични дежурства. Комисията е допуснала и втора грешка:

Като е изчислила общо разход от 545.84 лева, тя е допуснала втората съществена грешка. В тази връзка е основателно възражението на касационния жалбоподател, че дори и да се приеме за вярно твърдението на възложителя, че допълнителните елементи са 32.31 лева, то заплатата е 584.18 лева, а не приетата от комисията - 545.84 лева.

Като "произволни" са определени и "съжденията" на комисията за размера на задължителните застраховки - за "Гражданска отговорност" от КЗК се позовавали на действаща към този момент полица, която не може да се приложи автоматично към случая, а за другата застраховка "Професионална отговорност" липсвало каквато и да е мотивировка. 

Като "особено съществена" грешка е отчетен и фактът, че КЗК отказва да приеме, че охранителните фирми имат и други текущи разходи, които не са взети предвид - разходи за автомобили, за амортизации, гориво и други консумативи, средства за мобилна комуникация, за денонощен функциониращ оперативен дежурен център в посочените шест отделни населени места, за облекло и помощни средства и административни разходи. 

Нещо повече, съдът излиза с извод за дискриминация в заложените условия на поръчката:

Не всички фирми имат финансовата възможност да финансират със свои средства всички разходи, изискуеми от възложителя за изпълнение на предмета на поръчката, в това число и твърдяната от жалбоподателя част от трудовите възнаграждения на заетите охранители, надхвърляща определената от възложителя граница от 590 лева. Илюстрация за това са и двете технически предложения, представени пред съда на определените двама изпълнители. Това е налагало допускане на поисканата съдебно-икономическа експертиза. Отказът й без излагане на каквито и да било мотиви е довел до постановяване на решение при неизяснена фактическа обстановка и на базата на произволно избрани стойностни елементи. 

Това е причината съдът да отмени решението на КЗК и преписката да се върне за ново произнасяне.

Хегел, Хобс - КОНПИ дебне и за вас!

http://clubz.bg/61916-hegel_hobs_konpi_debne_i_za_vas

Наложеният запор от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) върху част от имуществото на български гражданин не би представлявало особен интерес. Ще си каже човек – борим корупцията и институциите работят. Освен ако способите за налагане на запор не се позоваваха на факти и обстоятелства, изгубили правната си значимост. Първо, защото се проверени и квалифицирани като непрестъпни от съд с влязла в сила присъда. Второ, защото, дори да имаха престъпен характер, е изтекло толкова време, че правото да не ги третира като годни за започване на наказателно преследване.

По същество КОНПИ пристъпва към искане за запор на имуществото на български гражданин /качеството му на харесван и нехаресван медиен издател е без отношение към правната значимост на въпроса, но има отношение към политическата/, позовавайки се на факти и обстоятелства, настъпили през 1999 г. Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество е достатъчно ясен - проверката обхваща период от 10 години назад, считано от датата на започването ѝ. Дотук предметът на проверка следва да приключи. Но КОНПИ пренебрегва срока като институт в правото и се опитва на базата на проверка на договор от 2012 г. да разследва договор от 1999 г. Накъсо казано, с непозволени от правото средства се опитва да постигне забранени от правото цели.

Другият съществен проблем е опитът на КОНПИ като държавна агенция, която няма съдебни функции, да действа като съд, преценявайки и обявявайки едно действие за незаконно. Това придава статут на КОНПИ на извънредна юрисдикция, която не зачита актовете на съда, а директно пререшава съдебни спорове в нечий интерес и според политическата ситуация.

Функционирането на каквато и да било институция по този начин поражда риск за правата на всеки български гражданин. Отсъствието на правова и демократична държава дава свобода за безграничния произвол. Ненаученият урок от 90-те години насам е ясен – провалихме се в изграждането на независими демократични институции, вкл. премахване на възможността някой да повдига обвинения срещу когото си поиска или на базата на който му поиска.

А ако твърденията на КОНПИ за незаконна приватизация бяха верни, остава въпросът какво и как е правила прокуратурата в периода 2004-2005 г., когато е съществувала правна възможност в рамките на година за възобновяване на вече решеното дело по реда на Наказателно-процесуалния кодекс /чл. 360 от НПК, прилаган към онзи момент/. Настоящите действия на КОНПИ нарушават Европейската конвенция за правата на човека, конкретно Протокол № 7, чл. 4, който разписва забраната за повторно осъждане или наказание. Така прокуратурата, веднъж внесла обвинителен акт в съда, вследствие на който обвиненият е оправдан, не може да иска повторното му осъждане. Черпенето на аргументи от удобни факти и обстоятелства не ги прави достоверни и правно значими. В конкретния случай не става въпрос за липса на достатъчно познание, а за липса на здрав разум, което води до незачитане на правни аргументи и на азбучни правила в правото, а като последица от това - до поредното силно институционално похабяване.

Ограничаването на правото на собственост на български гражданин, за да се упражни по косвен път цензура върху медиите му, е добро основание да си зададем въпроса като общество: колко стойност имат следните четири текста от Конституцията на Република България?

  • Чл. 4, ал. 1: „Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.”;

  • Чл. 5, ал. 2: „Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.”;

  • Чл. 17, ал. 1: „Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.”;

  • Чл. 40, ал. 1: „Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.”

И както КОНПИ брои десетте позволени от закона години като 18, то следващата ѝ стъпка е да започне производство за отнемане на имуществото на наследниците на великите философи, измислили свободното слово и частната собственост. Това макар и да са едни дела, извършени преди столетия, КОНПИ знае как да докаже, че давност не е текла. Аристотел, Платон и Свети Тома от Аквино, страхувайте се! Хегел, Хобс - КОНПИ дебне и за вас!

Безотчетното и противоправно действие на КОНПИ или коя да е друга репресивна институция утре ще застигне и вас и ще превърне незачитането на основни човешки права от страна на правоохранителните и разследващите органи в стандарт. Това, отвъд конкретния казус, може да се изврати в посока:

  • Махаме давността върху нарушенията при шофиране и налаганите глоби от КАТ – ти преди 10 г. бе спрял неправилно, ела сега да платиш!

  • Малки са глобите, които плати преди време. Вдигаме размера им със задна дата и вече ни дължиш пари, нищо че си платил!

  • Не искаш да плащаш? Това е административно нарушение и те глобяваме, т.е. дължиш ни нова глоба плюс старата!

  • Не плащаш и глобите, станали вече в големи размери? Това е престъпление – ти си престъпник!

  • Няма доказателства, че си престъпник, но ние те осъждаме! Вече сме си назначили правилните хора за съдии – такива, дето да четат строго закона и да репресират здраво.

Изброените действия не се съчетават с прогласените принципи на правовата държава, свобода на словото и защита на собствеността. Поука за мълчанието можем да почерпим от следната история от Френската революция. Жорж Дантон по пътя към гилотината минава край дома, в който се укрива бившият му съидейник Максимилиан Робеспиер и се провиква: „Максимилиан, ти си следващият!”

...

Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Полският Сенат одобри спорната съдебна реформа

http://dnes.dir.bg/news/polsha-evropeyski-parlament-sadebna-reforma-26694984

Горната камара на полския парламент, Сенатът, одобри два спорни законопроекта за съдебната система въпреки предупрежденията на Европейския съюз.

САЩ смятат Стената на плача в Ерусалим да остане в Израел

http://dnes.dir.bg/news/izrael-erusalim-palestina-stenata-placha-sasht-izbori-2016-26694983

Съединените щати предвиждат Стената на плача в Източен Ерусалим да остане в Израел в съответствие с евентуалното мирно споразумение с палестинците.

Как черното злато може да доведе до икономическа разруха

http://dnes.dir.bg/news/petrol-venetzuela-26689421

Тази година Венецуела изпревари Саудитска Арабия по обем на доказаните петролни запаси в класацията на енергийното министерство на САЩ.

Нинова: Корупцията е в основата на всички несгоди

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-kornelia-ninova-kabinet-borisov-3-26694982

Трябва да се справим с проблема с корупцията, защото е в основата на всичко друго, каза Корнелия Нинова.

Хороскоп за 16 – 22 декември

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-16-22-dekemvri-670109.html

{"oven":"Следващите 7 дни ви носят добри възможности за кариера, но трябва да преоцените и отношенията си с околните, да изясните важни въпроси в екипа. Много Овни сега ще покажат лидерски качества, имат дългосрочни проекти, готови са да усвояват още знания и умения. До вторник обаче доста зависите и от плановете на шефовете си, от желанията на роднини и приятели. Игнажден носи трудни успехи и перспектива за нови партньорства, само не прекалявайте с претенции. Бъдете грижовни към близките, в любовта това е особено нужно.","telec":"Тези 7 дни са труднички, но и вие гоните високи служебни цели, мнозина се стремят и към по-ефективни партньорства. Група Телци привличат силни покровители, но печелят и симпатиите на колеги, сътрудници, клиенти. В понеделник обаче сте твърде вгледани в детайлите, в сряда май губите делово темпо. Вярно, Игнажден е за време за допълнителни уговорки, стига вие да не се претоварвате. При някои се засилва желанието да блеснат в екип, но май трябва да бъдат по-самовзискателни. В любовта късметът ви е за завиждане. ","bliznaci":"Хубава седмица, макар че на моменти ще ви и по-напрегната, свързана е с куп нововъведения. Близнаците, които променят сфера и насока на дейност, да не чакат бързо признание, околни може да ги изненадат с неразбирането си и с недоверие още в понеделник. Ще мине време, ще се уверят в коректността и професионализма ви, ще ви търсят за помощ. В четвъртък не се изкушавайте да разширявате влияние и претенции, а гледайте задачите си, има и спешни. Паралелни любовни игри не са уместни, ако вече сте спечелили нечия обич. ","rak":"Време е по-сериозно да се заемете с уреждане на делови и финансови въпроси, до края на годината не остава много. Някои Раци още през уикенда обсъждат темата, зависят от партньори, близки. С обичаните хора предстои изясняване. Гледайте тактично да им внушите какво да се прави без отлагане. От вторник и сряда се стремите към нови съюзи и не забравяйте за предпазливостта. Ако се вгледате по-внимателно в нещата, ще видите и повтарящи се стари пропуски, и некоректност. Няма да търпите рецидивите поне в задачи, които зависят от вас. ","luv":"Динамично 7-дневие, а към края на годината май ви обземат купонджийски настроения. Лъвовете да не разчитат само на късмет, той не липсва, но е важно да проявяват и бдителност. Сега офертите за бизнес и съюзи предполагат по-търпеливо проучване, като му дойде време, ще споделите и идеи за печалби и изява. В сряда сте уморени, но не отлагайте изясняване на спешни въпроси. За някои проблемите са лични, не са доволни от постигнато, гонят амбиции. От четвъртък доверието на нови партньори ви окуражава, доходът за дома расте.","deva":"Това 7-дневие идва с добри делови условия, имате и идеи кое как да стане. Само че Девите трябва да променят плановете си още в понеделник, не е момент да задълбават в самостоятелни изяви, да загърбват съдействие от влиятелни покровители. То и по-малки шефове помагат. На Игнажден не упорствайте за неща, които лично ви обогатяват, околните го приемат като некоректност. В четвъртък и петък ще се изясните, ще се нагърбвате и с чужди задачи, за да доказвате лоялност. По лични въпроси също ви трябва помощ.","vezni":"Уж идва празничният край годината, а мислите за пътища, срещи, нови екипи и информация. Май Везните да засилят бдителността си, има риск от щети и неподходящи съюзи. До вторник ще се мъчите да изчистите лични неразбории, да зарадвате близките, усещате колко вашето щастие зависи от тях. Обаче на Игнажден ви обзема критичност, сякаш не разбирате, че амбициите ви са малко прекалени, а и зависите от влиятелни хора. В четвъртък възстановявате баланса, в петък уреждате тихо и кротко, но стриктно документи и финанси.","scorpion":"За вас 7-дневието е много динамично и все пак ще ви се струва, че нещата стават бавно. Скорпионите да не ги пришпорват, а да обърнат внимание на лични въпроси, на родата. Вкъщи и службата зависите от планове на другите, задоволете се с това, че поне финансите ви не са ви проблем. В сряда ще се помъчите да придадете ускорение на начинанията си, но май си докарвате спор с близки точно на Игнажден. От четвъртък стратегията ви е по-правилна – разчитате на съдействието на семейството си и му давате всичко от себе си.","strelec":"За вас този период ще мине под знака на пословицата, че човек жъне това, което е посял. Стрелците се стремят да привлекат повече съмишленици, да се ангажират с амбициозни проекти. Ще стане, но не сега, трябва старателно да подготвите начинанията си. През уикенда избягвайте дребнавостта, май в понеделник сте много критични, а вторник изисква голямо старание. От Игнажден нещата тръгват добре, но избягвайте спорове с близките, па и не се мъчете да ги омайвате с приказливост, свършеното говори повече от всичко.","kozirog":"Следващите 7 дни изискват от вас постоянство в работа и чувства. Вярно, на доста Козирози им се иска да променят много неща, имат смели идеи за изява и печалби, а и за обновяване на лични връзки. Изчакайте, иначе в понеделник и вторник амбициите ви няма да бъдат разбрани и подкрепени, в сряда ще се уверите, че ви трябват равностойни партньори, но и проучване на информация, пътища. Преодолявате куп пречки, за да стабилизирате сътрудничество. Само че господата нека да овладеят и противоречията у дома, дамите са по-гъвкави.","vodolei":"През периода не се чувствате много оценени от шефове, познати и близки, но това да не ви отказва от упоритата работа по делови и обществени задачи. Споко, Водолеите скоро ще имат възможност да покажат на какво са способни, а и да намерят партньорите, за които мечтаят от уикенда. Не всичко ще бъде розово, разбира се, някои промени следва да се правят по-бързо и из основи. Поемате много ангажименти към околните, а към близките сте по-остри в четвъртък и петък. Отделете си лично време, огледайте се, любовта е наблизо.","ribi":"Годината е към края си, но за вас е рано да почвате маратона от купони. Доста Риби могат да направят много, за да помогнат на приятели, колеги, познати, а и близки за приключване на спешни задачи, тяхната работа също не е малко. Ще сте удовлетворени от направеното до сряда, от Игнажден обаче ви се ще да налагате идеи, да има по-осезателно признание за усилията ви. Пазете се от интриги, а за оценката не се безпокойте. Влияете на другите с примера си и сторено добро. Някои укрепват семейните си връзки, идва време за подаръци..."}

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване