Главоболията на НАТО през 2017 г.: Тръмп и Русия

https://www.investor.bg/analizi/91/a/glavoboliiata-na-nato-prez-2017-g-trymp-i-rusiia-252303/

Алиансът очаква диалогът с Москва да продължи и напрежението да се тушира, за да се фокусира организацията върху другите нарастващи заплахи

Подходящите коледни подаръци според зодиите

https://offnews.bg//mama-nindzha/podhodiashtite-koledni-podaratci-spored-zodiite-671304.html

С децата е лесно. Те пишат писма до Дядо Коледа и той си знае. Виж, с възрастните е по-сложно. Едни не обичат изненадите, други са твърде скромни, трети трудни за разгадаване. Когато няма писма, помагат астролозите. Овен Овните са активни и обичат да бъдат забелязвани. Затова необичайният, красив и бляскав подарък е добра идея. Ако вече сте избрали нещо „по-обикновено“ погрижете се поне опаковката да е ефектна. Тъй като девизът на Овните е: „Аз съм!“, можете просто да поднесете плик с определена сума, която те с удоволствие ще си похарчат сами. Телец Телците обичат уюта, комфорта, домашната обстановка. Нещо топло,…

Мораториумът за лекарства ще бъде заобикалян

http://clubz.bg/61932-moratoriumyt_za_lekarstva_shte_byde_zaobikalqn

"Всеки пациент, който има нужда от лечение и съответно лекарство, ще получи здравна помощ. Няма да лишим нито един пациент от лекарства, които се използват в Европейския съюз".

Това каза здравният министър Кирил Ананиев, който днес бе на съвещание при премиера Бойко Борисов. Премиерът се включи по телефона за Дарик радио и подаде апарата на Ананиев да обясни по темата.

Кирил Ананиев уточни, че няма мораториум за нови лекарства, а временна едногодишна мярка за стабилизиране на бюджета на НЗОК.

Министерството на здравеопазването ще поеме заплащането на медикаментите за онкологични заболявания.

"Механизмът, който създаваме, гарантира лечението на пациентите, които имат онкологично заболяване и които имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК", съобщи Ананиев.

Той каза, че ще бъде създадена специализирана експертна комисия към министерството, която ще разглежда случаите и ще взема решения за закупуването на необходимите медикаменти. Условието за 1/3 държави остава за всеки случай, но решенията ще се вземат от специализирана комисия лекари, каза Ананиев.

Новите коалиционни партньори заявиха управлението си пред пред президента на Австрия

http://www.cross.bg/avstriya-sustavyane-belen-1563477.html

/КРОСС/ Лидерът на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц и председателят на „Партия на свободата на Австрия" Хайнц-Кристиан Щрахе информираха държавния глава на страната Александер ван дер Белен за успешното приключване на преговорите за съставяне на управляваща коалиция във Виена, предава информационната агенция APA. Разговорът при закрити врата бе проведен в двореца Хофбург в часовете преди обед в събота. След това австрийският президент обяви, че ще пристъпи към разговори с политиците, предложени за министерските постове. „След това няма да има никакви пречки за съставяне на правителството още следващата седмица", подчерта Ван дер Белен. Президентът на Австрия има резерви към черно-синьото правителство, което ще управлява във Виена през следващите четири години, макар в официалното си изявление да избегна умишлено поставянето на оценка за него. През последните седмици обаче той многократно повтаряше, че в интерес на страната е Австрия да бъде в центъра на силен Европейски съюз, а основните човешки права и свободи трябва да са „компас" на управлението.

Бен Афлек отново се бори с алкохола и дрогата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6615737

Бен Афлек отново се бори с алкохола и дрогатаБен Афлек отново полага неимоверни усилия в борбата срещу влечението към чашката и дрогата. Дълги години за решаването на този проблем му помагаше Дженифър Гарнър, с която той имаше 12-годишен брак. Сега вече той разчита и на новата си възлюбена Линдзи Шукус, предава БТА. „Основните приоритети на Бел остават непоклатими.

Парите могат да купуват щастие. Кога?

http://clubz.bg/61931-parite_mogat_da_kupuvat_shtastie_koga

Ако приключвате 2017 г. не особено доволни, че не сте успели да свършите немалка част от заплануваните през отиващата си година неща, има начин това да не се случи през 2018 г. Похарчете малко пари. Да, купете си средство за по-щастлив и успешен живот.

Мислете, че няма връзка между двете неща? Грешите, пише "Форбс".

Изследователи откриха, че парите действително могат да купуват щастие, ако хората харчат пари за неща или дейности, които могат да им спестят време вместо за материални стоки. Учени от Харвардското бизнес училище и Университета на Британска Колумбия извършиха изследване, което показва, че тези от участниците, които са давали пари за инвестиции, които пестят времето като са поръчвали храна за вкъщи или са плащали за чистачка, въпреки че са малцинство, са по-щастливи от тези, които не са постъпвали по този начин. На участниците са дадени по 40 долара, които те са можели да изхарчат или за материални стоки, или да ресурси, които водят до спестяване на време. Тези, които избират втория подход, са по-малко стресирани и изпитват повече задоволство и чувство на просперитет. Резултатът от изследването е потвърден за почти всички социални групи. Така че това не е валидно само за свръхбогатите.

Това откритие изглежда съвсем логично. Когато даваме пари, за да спестим време, сме свободни за повече смислени занимания, а това ни кара да се чувстваме добре. Когато поръчате пица, вместо няколко часа да приготвяте вечеря, това ви дава време. Чистачка вкъщи, карането на колата на автомивка и т. н.   са все такива примери.Във всеки един от тези случаи вие плащате за услуга, но така плащате и за някакъв отрязък от време, който може да отделите за нещо по-важно и по-смислено.

Така че, съветват от "Форбс", бъдете внимателни с парите си, но още по-внимателни с времето си. Ако може да отделите малко средства, за да си осигурите повече време, ще сте много по-близо до приключването на списъка с неща, които са важни за вас.

Москва: САЩ подготвят бойци за борба със сирийската армия

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-siria-26696197

Русия заяви, че инструктори от САЩ подготвят ново въоръжено формирование за борба със сирийската армия.

Синът на бивш турски премиер бе открит мъртъв

https://www.actualno.com/balkani/sinyt-na-bivsh-turski-premier-be-otkrit-myrtyv-news_649949.html

Най-големият син на турския министър-председател в периода между 1991 и 1999 г. Месут Йълмъз – Явуз Йълмаз е открит мъртъв в дома си в истанбулския квартал „Бейкьоз“. Това пише Daily Sabah, цитиран от "Фокус". Явуз е открит прострелян в главата в леглото си при обстоятелства, о

ВиК оператори планират намаляване на загубите на вода с до 40%

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vik-operatori-planirat-namaliavane-na-zagubite-na-voda-s-do-40-252301/

Ръстът на цената на водата е обсъждан от общинските съвети, асоциациите по ВиК и от областните администрации още през 2015 г., каза регионалният министър

Във Варна се приемат заявления за издаване на безплатни винетни стикери за лица с намалена трудоспособност

http://www.moreto.net/novini.php?n=365550

Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна приема заявления за издаване на безплатни винетни стикери за лица с намалена трудоспособност. Това каза Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. „От 1 декември Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна приема заявления за получаване на безплатни винетни стикери от лицата, които имат 50 и над 50% намалена работоспособност, както и винетни стикери за лица и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Митрополит Киприан стана говорител на Св. Синод

https://frognews.bg/novini/mitropolit-kiprian-stana-govoritel-sinod.html

Старозагорският митрополит Киприан е определен за официален говорител на Св. Синод и духовен надзорник на отдел ”Връзки с обществеността” при Св. Синод.

Митрополит Киприан стана говорител на Св. Синод

http://frognews.bg/news_147406/Mitropolit-Kiprian-stana-govoritel-na-Sv-Sinod/

Старозагорският митрополит Киприан е определен за официален говорител на Св. Синод и духовен надзорник на отдел ”Връзки с обществеността” при Св. Синод.

Mъж, превозвал нелегално дърва за огрев, отнесе 5 акта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615741

Mъж, превозвал нелегално дърва за огрев, отнесе 5 актаМъж от монтанското село Расово е спипан от полицаите да превозва на черно дърва за огрев. 33- годишният Й.А е засечен от полицаи от участъка в Медковец на 15 декември към 19 и 30 часа с автомобил на пътя за село Долно Церовене. При проверката униформените установили, че автомобилът е без поставени регистрационни табели,

"Съдебен спор" до Комарницки: За Пеевски, пишете до ръководството на Нова телевизия

http://www.mediapool.bg/sadeben-spor-do-komarnitski-za-peevski-pishete-do-rakovodstvoto-na-nova-televiziya-news273142.html

Карикатуристът Христо Комарницки и предаването "Съдебен спор" на Нова телевизия засега не успяха да се разберат дали ще има разрешаване на неговия проблем с разпространението на хумористичното издание "Прас-прес". Преди дни Комарницки покани депутатът от ДПС Делян Пеевски в "Съдебен спор" чрез статус в социалната мрежа във "Фейсбук". Като причина за това художникът посочва злоупотребата на фирма "Национална дистрибуция" с монополно положение, а депутатът е поканен в качеството му на "техния господар". По време на излъчването на предаването "Съдебен спор" в събота преди обед отново чрез "Фейсбук" Комарницки попита какво става с неговия случай. "Уважаеми г-н Komarnitski, трябва ръководството на Нова телевизия да ни командирова до най-екзотичните кътчета на света, за да търсим ответника по Вашето дело", отговаря представител на предаването. Комарницки: "Ще сложим кукла на негово място (вероятно има предвид Пеевски – б.р.), но пък ще заведа Ж.Игнатов (репортерът на предаването – б.р.) в дупката на мишоците от „Национална дистрибуция”. Уверявам ви, гледката ще си струва“ "Съдебен спор": "Г-н Komarnitski, молим, напишете искане до изпълнителния директор на "Нова Броудкастинг груп" г-н Дидие Щосел и го входирайте в деловодството на Нова телевизия. При положителна резолюция веднага ще се отзовем на сигнала Ви". Комарницки: "Всички участници в предаването ли минават през тази процедура и одобрението на г-н Щосел? Анонсът ви в ефир не споменава такова нещо". И кореспонденцията между тях засега спира.

Десетки хиляди румънци изпратиха крал Михай в последния му път (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615788

Десетки хиляди румънци изпратиха крал Михай в последния му път (Снимки)Кралски особи и десетки хиляди румънци изпращат днес бившия румънски крал Михай в последния му път. Той почина на 5 декември в Швейцария на 96-годишна възраст, а днес ще бъде погребан с държавни почести в Румъния, съобщават местни медии и Асошиейтед прес. Британският престолонаследник принц Чарлз, шведският крал Карл ХVI Густав и кралица Силвия,

Седмична прогноза за времето за 18-24 декември

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-za-18-24-dekemvri-news_649947.html

Новата седмица ще ни донесе превалявания от сняг, Още през нощта срещу понеделник, 18 декември, дъждът ще премине в сняг. Облачността ще бъде предимно значителна, с временни разкъсвания над югозападните райони, където ще е и почти без валежи. Във вторник превалявания от сняг

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: Всички леви трябва да се обединим и да намерим правилния път за България

https://frognews.bg/novini/liderat-bsp--sofiia-kaloian-pargov-vsichki-levi-triabva-obedinim-namerim-pravilniia-pat-balgariia.html

Всички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов при откриването на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре”, посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков.

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: Всички леви трябва да се обединим и да намерим правилния път за България

http://frognews.bg/news_147405/Liderat-na-BSP-–-Sofiia-Kaloian-Pargov-Vsichki-levi-triabva-da-se-obedinim-i-da-namerim-pravilniia-pat-za-Balgariia/

Всички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов при откриването на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре”, посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков.

Почина най-възрастният човек в Европа

https://www.actualno.com/europe/pochina-naj-vyzrastnijat-chovek-v-evropa-news_649946.html

В Испания на 117-годишна възраст почина най-възрастният човек в Европа – Ана Вела. Родената на 29 октомври 1901 г в южната автономия Андалусия испанка е издъхнала в старчески дом в Барселона, уточни вестник „Вангуардия“. Цял живот Ана Вела е работила като шивачка, а също като директорка на хранителен магазин. Тя е отгледала 4 деца. Този април на същата възраст почина италианката Ема Морено. След кончината й Ана Вела стана най-възрастния човек в Европа.

Салвадор Собрал с ново сърце след година и половина чакане на донор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6614277

Салвадор Собрал с ново сърце след година и половина чакане на донорПобедителят от Евровизия вече е добре и е започнал физиотерапия Първият човек, донесъл първото място на Португалия на Евровизия - тазгодишният победител Салвадор Собрал, се възстановява в болница, след като миналия петък претърпя успешно трансплантация на сърце. Певецът чакаше от година и половина за съвместим донор,

Нинова: Борисов злоупотреби с нещо свято, използва смъртта на майка си

http://www.cross.bg/ninova-borisov-horata-1563476.html

/КРОСС/ Опозицията ще внесе вот на недоверие през януари, категорично заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод призива на премиера Бойко Борисов да се изчака председателството ни на Съвета на ЕС и след това да се правят опити за сваляне на правителството. „Ние сме излъчени в Народното събрание и сме политици, за да представим мнението на хората, а не да правим каквото си решим. Как да обясним на онкоболните, които от 1 януари остават без новите лекарства, като една от причините за това са течове в системата, ще чакате 6 месеца и ще мълчите, защото има председателство", коментира Нинова. Тя призова Бойко Борисов и Цветан Цветанов да не казват на опозицията какво да прави. Според нея европейците с нищо не биха се изненадали, ако бъде внесен вот на недоверие с аргумент корупция, тъй като България е на челни позиции по този показател в различни доклади и класации. По отношение на мораториума за лекарствата Нинова пожела на кабинета да реши проблема и изрази готовност БСП да внесе жалба в Конституционния съд. „Няма да пропуснем този случай като един от многото, в които някой е сгрешил. Този случай трябва да влезе в учебниците „Как не се прави политика". Борисов злоупотреби и използва смъртта на майка си, което е нещо свято, защото този мораториум е с неговия подпис. Той е приет от Министерски съвет заедно с бюджета на Здравната каса", посочи лидерът на червените

Скорпион, любовен хороскоп за 2018 г.: Марс нажежава страстите до червено

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6614971

Скорпион, любовен хороскоп за 2018 г.:  Марс  нажежава страстите до червено В хороскопа ви 7-ият дом на любовта и брака не е силен през първата половина на годината. Женени или неженени – запазвате си положението. Обикновено тази конфигурация показва, че любовният живот ви задоволява и няма нужда от специално внимание. Всичко е наред до 28 юли, когато изведнъж нещата се променят.

Лихвите по кредитите ще започнат да растат през 2019 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=365583

Лихвите по кредитите ще започнат да растат през 2019 година, но това ще бъде плавен и добре управляван процес. Тази позиция изрази управителят на БНБ Димитър Радев. Той посочи, че депозитите в банките вече надхвърлят 71 милиарда лева, а общият размер на кредитите е вече 53 милиарда лева.

Румен Гечев: Това, което правят страните в Европа, е близо до социализма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615780

Румен Гечев: Това, което правят страните в Европа, е близо до социализмаЗа да се подобри положението в България, повече средства трябва да се отделят за образование и наука. Това заяви народният представител от „БСП за България" проф. Румен Гечев по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре", посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация на БСП и 150 години от рождението на

Силният вятър бутна изолацията на блок в София

https://www.actualno.com/sofia/silnijat-vjatyr-butna-izolacijata-na-blok-v-sofija-news_649944.html

Огромен къс строителна изолация се срина от блок 9 в Студентски град, съобщи Нова телевизия. Инцидентът е станал рано тази сутрин в близост до входа на сградата, където постоянно влиза и излизат студенти. По чудо няма щети и пострадали. Студенти разказват, че са чули силен т

Огромен къс изолация падна от блок в "Студентски град"

http://www.cross.bg/izolatziya-firmata-ogromen-1563474.html

/КРОСС/ Огромен къс строителна изолация се срина от блок 9 в „Студентски град" в София, съобщава „Нова телевизия". Инцидентът е станал рано тази сутрин, привидно вследствие на силния вятър в столицата, в близост до входа на сградата, където постоянно влиза и излизат студенти. По чудо няма по-сериозни щети и пострадали. Падналото парче е около 70 квадратни метра. Студенти разказват, че са чули силен трясък от падането на изолацията. Някои от тях веднага са излезли, за да преместят автомобилите, оказали се на метри от срутената изолация. От пресцентъра на Университета за национално и световно стопанство веднага са сигнализирали фирмата, извършила санирането на блока. Очаква се в близките часове опасното място да бъде обезопасено. Освен това, от УНСС уточниха, че ще се търси отговорност от фирмата за качеството на извършеното саниране.  

Харви Уайнстийн: Не съм злепоставял Ашли Джъд и Мира Сорвино

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6615729

Харви Уайнстийн: Не съм злепоставял Ашли Джъд и Мира СорвиноХарви Уайнстийн отхвърли обвиненията, че попречил на актрисите Ашли Джъд и Мира Сорвино да работят над филмовата адаптация на романа "Властелинът на пръстените" или че ги очернил по повод бъдещи филмови проекти, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Уайнстийн, който е обвинен в сексуален тормоз, нападение и изнасилване от стотина жени,

Те са млади, талантливи и ще се борят за голямата победа

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/te-sa-mladi-talantlivi-i-shte-se-boriat-za-goliamata-pobeda-6077321

Групата 4 Magic, Йоана Димитрова и Ева Пармакова са финалистите в пети сезон на музикалното риалити X Factor

Черно море се раздели с вратар

http://www.moreto.net/novini.php?n=365515

Вратарят Емил Михайлов напусна Черно море. Днес футболистът разтрогна с “моряците” и няма да носи екипа на варненци през пролетта. Така стражът, който изигра за “зелено-белите” над 30 мача, е шестият футболист, разделил се с клуба от “Тича”, научи Moreto.

Рим реабилитира Овидий 2000 г. след прогонването му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615696

Рим реабилитира Овидий 2000 г. след прогонването муПовече от 2000 г.след прогонването му от Рим и изпращането му в изгнание, Вечният град реабилитира древноримския поет Публий Овидий Назон. Това стана, след като общинският съвет на Рим гласува единодушно предложението на движението „Пет звезди”, имащо за цел да поправи тежката грешка, понесена от автора на "Метаморфози",

Путин благодари на военните, които го пазили на визитата му в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615757

Путин благодари на военните, които го пазили на визитата му в СирияРуският президент Владимир Путин благодари на военните, които са предоставили сигурността му по време на неговото посещение от 11 декември в авиобазата "Хмеймим" в Сирия, предава Regnum, цитирана от Фокус. Руското министерство на отбраната съобщава, че Путин благодари на всички военнослужещи, гарантирали сигурността му в Сирия.

Нинова за мораториума за онколекарства: Борисов злоупотреби и използва смъртта на майка си

https://offnews.bg//politika/ninova-za-moratoriuma-za-onkolekarstva-borisov-zloupotrebi-i-izpolzva-671321.html

Предложението за мораториум върху лекарства за онкоболни е гласувано общо шест пъти от депутатите от ГЕРБ, които са били с вдигната одобрително ръка - два пъти в комисия, два пъти в зала, при ветото на президента и в Министерски съвет. И изведнъж сега откриват, че има проблем. Ние има казахме, че убиват човешки същества – никакъв слух, те са си самодостатъчни, всичко знаят. Сега като видяха, че има проблем, Борисов ще решава нещата.

Това каза в интервю за предаването "Годината" на Дарик радио лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя е категорична, че опозицията няма да мълчи по време на българското председателство на Съвета на ЕС и ще внесе вота на недоверие. 

Опозицията ще внесе вот на недоверие през януари, категорично заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод призива на премиера Бойко Борисов да се изчака председателството ни на Съвета на ЕС и след това да се правят опити за сваляне на правителството.

По отношение на мораториума за лекарствата Нинова пожела на кабинета да реши проблема и изрази готовност БСП да внесе жалба в Конституционния съд. „Няма да пропуснем този случай като един от многото, в които някой е сгрешил. Този случай трябва да влезе в учебниците „Как не се прави политика“. Борисов злоупотреби и използва смъртта на майка си, което е нещо свято, защото този мораториум е с неговия подпис. Той е приет от Министерски съвет заедно с бюджета на Здравната каса“, посочи лидерът на червените.

„Ние сме излъчени в НС и сме политици, за да представим мнението на хората, а не да правим каквото си решим. Как да обясним на онкоболните, които от 1 януари остават без новите лекарства, като една от причините за това са течове в системата, ще чакате шест месеца и ще мълчите, защото има председателство“, коментира Нинова.

Тя призова Бойко Борисов и Цветан Цветанов да не казват на опозицията какво да прави. Според нея европейците с нищо не биха се изненадали, ако бъде внесен вот на недоверие с аргумент корупция, тъй като България е на челни позиции по този показател в различни доклади и класации.

Според нея до казуса с мораториума се е стигнало заради самонадеяност, корупция, отказ на държавата да се грижи за хората, еднолично взимане на решения и демагогия.

За поскъпването на водата и последвалите протести, Нинова коментира, че БСП е предложило въвеждането на водни помощи да се впише в закон.

„Това беше отхвърлено. Навярно Борисов ще се направи на спасител и ще даде такива помощи с постановление на Министерски съвет с обяснение от типа на „Аз ги давам“. От Банкя ли ги носи?“, попита тя.

За дума на 2017 г. тя посочи „несигурност“, заради събитията и напрежението на Балканите и по света. Попитана за събитие на годината, Нинова посочи, че ако трябва да посочи нещо партийно и едновременно лично, би отговорила встъпването на Румен Радев в президентската институция. Все пак определи като събитие честванията на 3 март тази година, защото били грандиозни, енергични, различни и обединяващи.

"След 25 години се виждам баба, седя пред много модерен компютър и внуците ми обясняват какво е изкуствен интелект", каза в заключение лидерът на социалистите.

Хиляди румънци и монарси от цяла Европа изпратиха крал Михай

http://www.cross.bg/mihaii-kral-rymunskiya-1563473.html

/КРОСС/ Десетки хиляди румънци и голям брой европейски монарси и благородници почетоха за последен път румънския крал Михай Първи, който ще бъде погребан с държавни почести, предава „Фокус". Михай, който управлява страната до 1947 г. почина на 5 декември в Швейцария. Ковчегът с тялото на монарха бе изложен за поклонение в голямата зала на Кралския дворец в Букурещ, като на службата присъстваха принцът на Уелс Чарлз, шведският крал Карл XVI Густав, бившият крал на Испания Хуан Карлос, бившият цар на България Симеон Сакскобургготски, великият херцог на Люксембург Анри, както и румънският президент Клаус Йоханис. Службата бе водена от румънския патриарх Даниел. Тялото на Михай Първи ще бъде отнесено в централния румънски град Куртя де Арджеш, където е погребана и неговата съпруга Ана, която почина миналата година.  

Книжните лъвове на 2017-а: „Жанет 45“ и „Лист“

http://clubz.bg/61930-knijnite_lyvove_na_2017_a_%E2%80%9Ejanet_45%E2%80%9C_i_%E2%80%9Elist%E2%80%9C

Издателствата „Жанет 45“ и „Лист“ са носителите на големите награди „Златен лъв 2017“ за книгоиздаване на Асоциация „Българска книга“. Носителите бяха обявени на церемония в петък вечерта в НДК, където до края на тази седмица продължава Коледният панаир на книгата.

Наградата се връчва в две категории – за най-добър издателски проект и за издание с най-голяма обществена значимост. И двата приза бяха присъдени за детска поредица, определени от експертни журита от критици, журналисти, художници, преводачи и полиграфисти.

„Жанет 45“ получи лъвската статуетка за цялостна политика и забележителни постижения в изданията за деца като синтез на изкуствата – за „Топлото човече“, „Книгата на всички неща“ и „Весел гъделичкащ смях, част 2“. Наградата бе дадена, както се изрази Таня Алмалех от Асоциация „Българска книга“ на: една „жена-издателство, един мисионер, нещо, което кара хората да имат вяра, надежда и да оценяват българското, тя непрекъснато работи за достигането на културата до всички крайчета на съзнанието и на страната ни“. От името на Божана Апостолова, за която бяха предназначени тези думи, на подиума излезе синът ѝ Манол Пейков.

Благодаря много, винаги съм искал да съм тя, но не съм – ставаше дума за майка ми. Аз съм приемник на една страхотна традиция и тя се изразява в това, че сме едно малко издателство. Казвам го, за да посоча за пореден път разликата между малките и големите издателства – малките издателства не се движат от пазарните процеси, или поне пазарният процес не е основното нещо, което ги движи, движи ги собственият им вкус.

Пожелавам на големите издателства да се държат повече като малки – това се опитваме да правим ние. Правим нещата с любов, защото вярваме в тях и смятам, че когато човек прави нещата така, те рано или късно му се отблагодаряват“, каза Пейков.

Изданието с най-голяма обществена значимост през 2017-а бе произведение на малкото издателство „Лист“ – поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“.

Това, което прави издателство „Лист“ в детската литература, е изключително“, подчерта журналистът Стефан Джамбазов, член на журито, определило наградата.

Главният редактор на „Лист“ Гергана Димитрова отбеляза, че най-важното в тази поредица са хората, които стоят зад нея и превръщат правенето на книги в изкуство.

С грамоти бяха отличени още поредицата „Минало несвършено“ на „Сиела“ – за „важен принос към паметта на обществото“; книгата „Най-трудната професия. История на проституцията“ от Нилс Юхан Рингдал на „Емас“ – за „добра естетическа мярка“; проектът „Под езика“ на Дамян Дамянов за „оригинална авторска идея“; книгата „И додето се раждат лъчите“ от Георги Караманев на „Клуб 8“ – за „добър творчески проект“.

Площад Славейков.

Мъжът, заплашил униформени на летището в Амстердам, не бил терорист, а луд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615747

Мъжът, заплашил униформени на летището в Амстердам, не бил терорист, а лудМъжът, който заплаши с нож униформени служители на реда на летище "Схипхол" в Амстердам, е побъркан човек и извършеното от него не е терористична атака, съобщи говорител холандската военна полиция, цитиран от Франс преси БТА. Военни полицаи стреляха вчера следобед по въоръжения мъж, нахлул в офиса им,

Румен Радев с послания към политиците

http://www.moreto.net/novini.php?n=365581

Президентът Румен Радев заяви в „Годината“ по Дарик, че за него казусът с мораториума на лекарствата е преди всичко морален въпрос. „Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа.

Снимка на Григор сред най-добрите за годината

https://www.24chasa.bg/sport/article/6615746

Снимка на Григор сред най-добрите за годинатаСнимка на Григор Димитров попадна сред най-добрите за годината. Кадърът на британския фотограф Томас Ловлок е от награждаването в Лондон, където българската звезда в тениса спечели титлата във финалите на АТП. Класацията на 17-те знакови снимки за 2017 г. е на Photoshelter, като са избрани и фотографии от слънчевото затъмнение,

Създадоха триизмерна "пътна карта", улесняваща откриването на рак на белия дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6615681

Създадоха триизмерна "пътна карта", улесняваща откриването на рак на белия дробСингапурски специалисти са разработили и тествали нова процедура, която помага на лекарите с по-голяма лекота и точност да откриват белодробен рак, пише в. "Стрейтс таймс", цитиран от БТА.  Постижението им може да доведе до по-ранна диагностика и лечение на злокачествено заболяване на органа. Наречена навигационна бронхоскопия,

Цитат на деня: Ако другите четат колкото аз, цена няма да има

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/12/16/3098793_citat_na_denia_ako_drugite_chetat_kolkoto_az_cena/?ref=rss


""Чета само директивите на Брюксел, защото ни заливат в потоци. [...] Ако другите четат колкото аз чета, цена няма да има."<br /><br />Премиерът Бойко Борисов в обзорното предаване на "Дарик радио" "Годината", където всеки гост отговори на въпроса има ли време да чете и какво е научил от книга през 2017 г.<br /><br />Президентът Румен Радев отчете като свой пропуск липсата на време да чете художествена литература, а Красимир Каракачанов...

Палестинците гневни на Белия дом за плановете му за Стената на плача​

https://frognews.bg/svqt/palestintsite-gnevni-beliia-dom-planovete-stenata-placha.html

Палестинците разкритикуваха изявлението на висш американски представител от Белия дом, че Стената на плача трябва да остане под израелски контрол, предаде Франс прес.

Палестинците гневни на Белия дом за плановете му за Стената на плача​

http://frognews.bg/news_147404/Palestintsite-gnevni-na-Beliia-dom-za-planovete-mu-za-Stenata-na-placha​/

Палестинците разкритикуваха изявлението на висш американски представител от Белия дом, че Стената на плача трябва да остане под израелски контрол, предаде Франс прес.

Ананиев: Няма мораториум, всеки пациент, който има нужда от лечение, ще получи помощ

http://www.cross.bg/ananiev-patzient-nyama-1563472.html

/КРОСС/ „Всеки пациент, който има нужда от лечение и съответно лекарство, ще получи здравна помощ. Няма да лишим нито един пациент от лекарства, които се използват в Европейския съюз". Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за предаването „Годината" на „Дарик" радио. Той уточни, че няма мораториум за нови лекарства, а временна едногодишна мярка за стабилизиране на бюджета на НЗОК. „Мораториум върху лекарствата няма, а временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК. В областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение, с лекарство, което се финансира от Касата, тогава Здравното министерство ще поеме заплащането на този медикамент. За целта към министъра на здравеопазването ще се създаде специализирана комисия - в състава ѝ ще бъдат включени водещи специалисти, в зависимост от конкретното заболяване. Няма да остане нито един български пациент без грижи и да бъде лекуван с най-добрите средства, които се използват в Европейския съюз", обясни министър Ананиев. „Механизмът, който създаваме, гарантира лечението на пациентите, които имат онкологично заболяване и които имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК. Не говорим само за 9 молекули, може да се наложи за всички 28 молекули. Това е по-добрият вариант".", съобщи министър Ананиев

Линдзи Вон със 78-а победа в Световната купа

https://www.actualno.com/moresport/lindzi-von-sys-78-a-pobeda-v-svetovnata-kupa-news_649942.html

Американката Линдзи Вон се завърна на пистата след кратко отсъствие заради контузия в гърба с победа в Супер-Г във Вал д'Изер, кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини. 33-годишната Вон записа време 1 минута 04.86 секунди на пистата във френския курорт, като трасето

Християнсоциалният съюз преизбра Хорст Зеехофер за свой лидер

https://www.investor.bg/evropa/334/a/hristiiansocialniiat-syiuz-preizbra-horst-zeehofer-za-svoi-lider-252300/

Близкият съюзник от Бавария на Ангела Меркел получава най-слабата подкрепа досега заради резултатите от националния вот през септември

Преизбраха Хорст Зеехофер за лидер на ХСС в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615653

Преизбраха Хорст Зеехофер за лидер на ХСС в Германия Хорст Зеехофер бе преизбран начело на партията Християнсоциален съюз, която е коалиционен партньор на консервативния Християндемократически съюз на Ангела Меркел, предаде ТАСС, цитирана от БТА. На партиен конгрес 83,73 процента от делегатите гласуваха за преизбирането на Зеехофер. Той обаче ще се оттегли от длъжността министър-председател на

Риболовци излизат на протест срещу нов ВЕЦ на река Златна Панега

http://www.mediapool.bg/ribolovtsi-izlizat-na-protest-sreshtu-nov-vets-na-reka-zlatna-panega-news273141.html

Риболовци от цялата страна излизат в неделя на протест срещу пресушаването на реките от малки водно-електрически централи (ВЕЦ). Това съобщиха организаторите на протеста сдружение "Балканка" и спининг клуб "Стари видри". Поводът за поредното недоволство е незаконното, според тях, разрешаване на строителството на новата ВЕЦ "Румянцево – ІІ", която ще бъде построена "в един емблематичен за пъстървовите риболовци и за биоразнообразието участък от река Златна Панега". Риболовците призовават Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да извърши проверка на строителнните книжа и да спре незаконния строеж, докато не е станало прекалено късно. Историята В началото на 2016 г. риболовци забелязат активност от страна на инвеститора в района, където е предвидена да бъде изградена новата водноелектрическа централа. Правят протест и сезират компетентните органи. Министерствотона околната среда и водите се запознава с представените от тях доказателства. Подава сигнал в прокуратурата с искане обявяването на нищожност на незаконното решение на тогавашния директор на РИОСВ Плевен Рени Атанасова, да не се изготвя ОВОС за ВЕЦ "Румянцево -II". Следва дело в Административен съд – Плевен, който отменя решението на РИОСВ-Плевен, че не е необходим ОВОС. Инвеститорът на обекта и община Луковит обжалват решението на Плевенския административен съд. На 13 април 2017г. Върховният административен съд (ВАС) се произнася, че  актът на РИОСВ Плевен не може да бъде обявен за нищожен, заради изтекли срокове, въпреки че нарушава закона.   По този начин само заради изтървани срокове за обжалване се дава зелена светлина на абсолютно незаконен ВЕЦ,  смятат риболовците. Решението за строеж Те посочват аргументи защо според тях разрешението за строеж на ВЕЦ "Румянцево ІІ" продължава да е "абсолютно незаконно". Издаденото разрешително за водовземанепрез 2013 г. е недопустимо съгласно действащия тогава План за управление на речните басейни 2010-2015 (ПУРБ). Строежът е недопустим и по действащия План за управление на речните басейни на Дунавския район 2016-2021г., в който реката попада в зона за защита на стопански ценни видове риба, заради наличието на балканска пъстърва. Решението на РИОСВ – Плевен да не се изготвя ОВОС е в пряко нарушение на процедурите, вписани в Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и нарушава Директивата за опазване на природните местообитания на европейска общност 92/43/ЕО. Река Златна Панега е включена изцяло вграниците на защитена зона "Карлуково" от екомрежата "Натура 2000". Разрешителното за водовземане е издадено в нарушение на чл. 118 ж и чл. 60, ал.3, точка 4 от Закона за водите, твърдят рибарите. Според тях реконструкцията на съществуващия бент представлява строеж по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ). За това няма учредено възмездно право на строеж и ползване на съоръжения върху публична държавна собственост, което е в разрез сразпоредбите на чл. 144 от ЗУТ ичл. 62 от Закона за енергетиката (ЗЕ). Този проблем нашумя през последните седмици след разследване на Нова телевизия, а регионалният министър Николай Нанков разпореди на ДНСК да направи проверка по случаите и да излезе със становище за решаване на проблема. Проверката трябва да приключи до края на януари. Разрешението за строеж е издадено без наличие на задължителното разрешително за ползване на повърхностен воден обект от Басейнова дирекция Плевен, твърдят още рибарите. Реката Река Златна Панега и изворът ѝ "Глава Панега" е най-големия карстов извор в България, припомнят риболовците, обяснявайки какво се опитват да опязат за бъдещите поколения. Това е една от най-легендарните реки за пъстървовите риби у нас. Не случайно реката привлича голям брой риболовци, както от страната, така и от чужбина, което е наложило специална мярка за риболов "Хвани и пусни" за балканската пъстърва съгласно заповед на земеделския министър. Поради сравнително малката надморска височина и относително студените води дори през лятото, врека Златна Панега се срещат видове характерни както за равнинните реки, така и за планинските. В реката все още има многочислени популации на приоритетни за опазване водни животни, сред които овална речни мида, горчивка, балкански щипок, обикновен шипок, черна мряна, поточен рак. В участъка, където е предвидена за изграждане МВЕЦ "Румянцево - ІІ", през 2015 г. беше открита популация от застрашения от изчезване вид главоч (Cottus gobio), който е в Червената книга на България. Като основна причина за изчезването на вида се посочва загуба (деградация) на местообитанията, врезултат на хидротехнически дейности, свързани с напречно преграждане на речните корита, твърдят риболовците. Да спрем унищожаването на българската природа, призовават риболовците и канят всички на протеста в село Румянцево в неделя.

Най-големият син на екстурския премиер Месут Йълмаз е открит мъртъв

https://frognews.bg/novini/nai-golemiiat-sin-eksturskiia-premier-mesut-ialmaz-otkrit-martav.html

Най-големият син на бившия турски премиер Месут Йълмаз - Явуз Йълмаз, е намерен мъртъв в дома си в истанбулския квартал Бейкоз, съобщават турските медии.

Най-големият син на екстурския премиер Месут Йълмаз е открит мъртъв

http://frognews.bg/news_147403/Nai-golemiiat-sin-na-eksturskiia-premier-Mesut-Ialmaz-e-otkrit-martav/

Най-големият син на бившия турски премиер Месут Йълмаз - Явуз Йълмаз, е намерен мъртъв в дома си в истанбулския квартал Бейкоз, съобщават турските медии.

Община Варна ще информира гражданите за санирането

http://www.moreto.net/novini.php?n=365504

На 28 декември в зала "Пленарна" на Община Варна от 16,30 ч. ще се проведе информационно събитие за гражданите относно подготовката на проектно предложение "Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Варна", по оперативна програма "Региони в растеж", съобщиха от пресцентъра на общината за Moreto.

Паргов: Всички леви трябва да се обединим и да намерим правилния път за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615715

Паргов: Всички леви трябва да се обединим и да намерим правилния път за БългарияВсички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов при откриването на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре", посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков.

Кадър с Гришо попадна в класация на най-силните снимки за 2017 г.

https://www.actualno.com/tennis/kadyr-s-grisho-popadna-v-klasacija-na-naj-silnite-snimki-za-2017-g-news_649941.html

Снимка на Григор Димитров, на която държи трофея от финалния Мастърс в Лондон, попадна сред 17-те най-силни за 2017 година. Класацията е на американската агенция Photoshelter, като в нея са включени както спортни изображения, така и такива от бедствията в Калифорния, съобщава bTV. Под

Везни, любовен хороскоп за 2018 г.: Истинската любов оцелява и укрепва

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6614968

Везни, любовен хороскоп за 2018 г.: Истинската любов  оцелява и укрепва 7-ият дом на любовта и брака в хороскопа ви не е силен през 2018 година. Макар че Везните винаги особено се интересуват от тези сфери, тази година ще е по-малко. Вероятно любовният ви живот е какъвто го искате и няма нужда от извънредно внимание. Въпреки че сте доволни от статуквото, Космосът не е.

Борисов: Държавата може да плаща водата на най-бедните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615682

Борисов: Държавата може да плаща водата на най-беднитеДържавата може да си позволи да плаща водата на най-бедните. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в предаването на "Дарик" "Годината".  Той е извикал на съвещание министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и  здравния министър Кирил Ананиев. ГЕРБ няма представител в КЕВР,

Далмайер триумфира в спринта на 10 км

https://offnews.bg//zimni/dalmajer-triumfira-v-sprinta-na-10-km-671320.html

Германката Лаура Далмайер спечели преследването на 10 километра от календара на Световната купа по биатлон в Анеси.

Далмайер допусна само една грешка в стрелбата срещу четири за победителката от спринта в четвъртък Анастасия Кузмина, която в крайна сметка остана втора.

Далмайер финишира за 30:09.9 минути, като бе точна с първите си 19 патрона в стрелбата, но сбърка в последния и трябваше да завърти една наказателна обиколка.

Кузмина, която стартира с над половин минута аванс, направи три наказателни обиколки още на първата си стрелба. Тя имаше възможност да си върне лидерската позиция, но също като Даймайер сбърка при последния изстрел, което я лиши от шансове за първото място.

В крайна сметка състезаващата се за Словакия рускиня остана на точно 14 секунди от Далмайер. Трета в днешния старт завърши италианката Луиза Витоци, която направи само една наказателна обиколка и остана на 31.8 секунди от Далмайер.

Емилия Йорданова остана на 56-о място с цели 6 грешки в стрелбата и пасив от 6:15.9 секунди. В генералното класиране за СК води Кузмина с 259 точки, следвана от финландката Кайса Макарайнен с 254 и Херман с 247.

Лидер в дисциплината преследване остава Макарайнен със 121 точки, втора е Кузмина със 119, а Херман е трета със 116.

Лавров обсъди ситуацията в Сирия с френския външен министър Льо Дриан

http://www.cross.bg/sityatziyata-siriya-grafika-1563471.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров проведе телефонен разговор със своя френски колега Жан-Ив льо Дриан, по време на която двамата са обсъдили ситуацията в Сирия и графика на предстоящите двустранни контакти, предава ТАСС, цитирана от „Фокус". „Министрите си свериха часовника по широк спектър двустранни въпроси, обсъдиха графика на политическите контакти в предстоящия период. В рамките на разгледаните международни въпроси особено внимание бе отделено на развитието на ситуацията в Сирия", пише в официално заявление на МВнР на Русия. Отбелязва се, че разговорът се е състоял по инициативата на Франция.  

Откриха мъртъв в дома си най-големия син на бившия турски премиер Месут Йълмаз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615703

Откриха мъртъв в дома си най-големия син на бившия турски премиер Месут Йълмаз Най-големият син на бившия турски премиер Месут Йълмаз - Явуз Йълмаз, е намерен мъртъв в дома си в истанбулския квартал Бейкоз, съобщават турските медии. 38-годишният Явуз Йълмаз е открит прострелян в главата в леглото си, предава БТА. Според първоначалните информации се подозира, че той се е самоубил. Явуз Йълмаз е бил сам в дома си тази нощ.

Д. Радев: Не се очакват резки движения на лихвите през 2018 г.

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/d-radev-ne-se-ochakvat-rezki-dvijeniia-na-lihvite-prez-2018-g-252299/

От гледна точка на техническите изисквания можем да влезем в „чакалнята“ на еврозоната още догодина, коментира управителят на БНБ

Кампания в Пловдив: Търсят дом за кучета от приюта

https://www.24chasa.bg/region/article/6615665

Кампания в Пловдив: Търсят дом за кучета от приютаБезпрецедентна кампания под мотото "Подари дом за Коледа" се провежда на Централния площад в Пловдив, организирана от неправителствени организации и общинският приют за безстопанствени кучета. До 16 ч. днес минувачите могат да се запознаят със 7 четириноги и при желание да ги осиновят. Възрастни и деца се спират, галят кучетата и им се радват.

САЩ обучавали джихадисти в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=365582

Водената от САЩ международна коалиция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") взаимодейства с останалите терористи в Сирия. Това алармира руският център за помирение на враждуващите страни в Сирия, цитиран от местни медии. Според местни жители коалицията използва сирийския бежански лагер "Ал Хасака" като база за обучаване на екстремисти, пристигнали от различни райони на арабската страна от повече от половин година, предупреди центърът.

Нинова: Когато решим, тогава ще направим вот на недоверие, това е наше право

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615686

Нинова: Когато решим, тогава ще направим вот на недоверие, това е наше правоНие сме политици, за да представляваме мнение на хора. Как да обясним на онкоболните, че има течове в системата и тогава трябва да мислим за здравето. Какво да им кажем, че ще чакат 6 месеца  защото имаме председателство. Когато решим, тогава ще направим вот на недоверие, Цветанов и Борисов да си гледат тяхната работа,

Специализирана комисия ще одобрява новите лекарства за онкоболни

https://www.actualno.com/healthy/specializirana-komisija-shte-odobrjava-novite-lekarstva-za-onkobolni-news_649940.html

Комисия към Министерството на здравеопазването ще одобрява закупуването на нови лекарства за онкоболни пациенти, които нямат друг шанс за лечение. Това обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод спорния мораториум за финансиране на нови медикаменти от

Румен Гечев: България в момента плува срещу течението

http://www.cross.bg/momenta-bulgariya-nakude-1563468.html

/КРОСС/ За да се подобри положението в България, повече средства трябва да се отделят за образование и наука. Това заяви народният представител от „БСП за България" проф. Румен Гечев по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре", посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация на БСП и 150 години от рождението на Георги Кирков. "Ние изоставаме 7-8 пъти от средните показатели на Европейския съюз по този показател и повече от 10 пъти от страните в челната десетка на света по трудова способност. България се движи в обратна посока на това, което правят страните в Европа и извън нея, за да реализират по-голяма социална справедливост, а тя е по-близо до принципите на социализма, отколкото до дивия капитализъм", каза още той и коментира, че в момента България се намира в ситуация като от вица, в който коментаторът на олимпийското състезание от плуване обяснил на зрителите, че само българският състезател плува на обратно в своя коридор, за да може да изпъква на камерите. „България в момента плува срещу течението", завърши проф. Гечев. По време на форума проф. Искра Баева, преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски", отговори на два въпроса - откъде идват левите и накъде отиват. „От къде идваме? Идваме от комунизма. Защото нашата партия е наследничка на онази, която тръгва по пътя на комунизма

Лифт на Банско ще има, категоричен е военният министър

https://offnews.bg//politika/lift-na-bansko-shte-ima-kategorichen-e-voenniat-ministar-671318.html

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че втори лифт на Банско ще има и въпросът ще бъде решен.

В интервю за предаването "Годината" на Дарик радио той коментира разногласията в правителството по темата, след като колегата му Валери Симеонов се изказа остро за отказа на правителството да придвижи идеята за втора кабинка. Заради отлагането на решението Симеонов дори намекна за разваляне на коалицията.

„Нито Валери Симеонов, нито аз, нито който и да е от Патриотите, е дошъл да папка, а пък известно е, че ние слушкаме. Казусът Банско ще бъде решен, защото това повелява нормалната логика, икономическата логика на държава, за да се развива туризмът, а не да се стопира, защото едни измислени герои, които са си намерили много добро препитание, усвоявайки всевъзможни чуждестранни фондове, да се прехранват с това да спират или да забавят икономическите проекти за развитие на България“, каза Каракачанов.

Той допълни, че на 28 декември се очаква Валери Симеонов да обяви решението си дали ще остане да „слушка и папка“, ако не мине промяната на концесията за Банско.

Отложеното решение на правителството отприщи протести на природозащитници в София и жители на Банско. Вицепремиерът Каракачанов защити жителите на курортния град, а другите протестиращи определи като "кречетала, които се опитват да пречат".

„Кажете ми един голям проект, в който тези хора не са се опитали да попречат? По един от проектите заявиха, че са видели черен щъркел и проектът трябва да спре, защото това е много ценно. По друг проект бяха видели бялата лястовица. При трети проект бяха намерили крастав гущер. Айде стига с този рекет! Истината е проста. Няма да цитирам по памет колко са пистите и лифтовете в държава, като Австрия, която териториално е по-малка от България. Или пък Словения, която е на една четвърт от България. Андора също - там има два пъти повече писти и лифтове, отколкото в цялата държава България. Кажете ми къде е логиката да се стопира икономическото развитие“, допълни той.

Според него и останалите министри мислят по същия начин.

„На 28 декември ще настояваме да се вземе решение по въпроса. Минимумът, който може да се случи, е приемането на плана за управление. Лифт на Банско ще има“, каза още военният министър.

Според него има сценарий за саботиране на договора с руската корпорация РСК „МиГ“ за ремонт изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в Българската армия. По обясненията му фирми посредници между военното министерство и руската компания създават пречки чрез вкарването на процедурата в административни схеми, за да забавят и провалят договора.

В сряда, когато Министерски съвет предстои да гласува допълнителни средства по договора за ремонт на МиГ- овете, ще стане ясно дали този сценарий е успешен, посочи Каракачанов и се закани, че няма да допусне това да се случи.

Трите проекта за модернизация на армията – за нови изтребители, кораби за флота и за бронираната машина за сухопътните войски, трябва да вървят успоредно с поддръжката и използването и на старата бойна техника, категоричен е военният министър. Той допълни, че бойните самолети МиГ 29 са по-добри от много от тези, които западните държави използват.

„Хората, които говорят по темата за отбраната, са разделени. Една част казват: „Не ни трябва никаква руска техника, трябва да я махнем и да купим западна техника“. Само че не отговарят на въпроса откъде ще намерим средства, защото за цялостно превъоръжаване на армията са необходими повече от 10 милиарда. Откъде ще намерим тези 10 млрд.? Те не се търкалят по улицата. Другите хора, към които принадлежа и аз, смятаме, че процесът за придобиване на нова техника, има три проекта – за изтребителите, другият - за два модулни патрулни кораба и третият, който ще внесем в Министерския съвет – за бронирана машина за сухопътни войски, тези проекти за модернизация трябва да вървят успоредно с това да се поддържа и използва старата техника“, отбеляза Каракачанов.

МиГ-29 като боен самолет, ако е в изправност, мога да ви кажа, че е по-добър от доста от самолетите, които използват други западни държави, подчерта Каракачанов. От българските около една трета са в изправност – седем от 19. Министърът посочи, че благодарение на договора, сключен с РСК „МиГ“, върви преглед на тези самолети и той се надява до следващата седмица да е ясно за кой от тези 15 самолета какво трябва да се направи и колко пари ще струва.

„Искам да кажа и друго. Защо не са се случвали нещата? Не са се случвали, защото са се научили много хора да се намърдват по веригата и да печелят пари на гърба на държавата. Сега с МИГ-овете изключителни пречки от хора, от фирми и въпреки мизериите, които правят в момента, това ме амбицира повече и ме вбесява, но това няма да се случи. В момента са разиграли поредното сценарийче, буквално до сряда ще стане ясно, ако успее да се случи. Сценарийчето е да провалят договора за ремонт на МИГ-овете. От сряда ще си говорим по въпроса, ако нещата не се изяснят“, каза министърът.

Той посочи, че на заседанието на Министерския съвет в сряда трябва да се гласуват допълнителни средства по договора за ремонт на МИГ-овете. „Тук става въпрос за странични фактори, които с технически хватки се опитват да саботират този процес“, коментира Каракачанов.

Той поясни, че правителството трябва да вземе решение, но има странични фактори, които се опитват да попречат на това решение, „вкарвайки процедурата във всевъзможни административни схеми, за да го забавят, за да може до края на годината да не получим тези пари“.

„Така че трябва да отучим тези кучета, които са се научили да ядат държавната кокошка. А знаете, че има и друг вариант кучето, което яде кокошки, какво става... Така няма да стане“, закани се Каракачанов.

На въпрос какви са тези, за които говори министърът, той посочи, че „в сряда ще стане ясно. Ако успеят, ще разбере целият свят“.

Варненските общинари гласуваха два кредита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615677

Варненските общинари гласуваха два кредита

С почти пълно единодушие съветниците от ПК „Финанси и бюджет“ дадоха съгласието си за поемане на два общински дълга, с които ще се съфинансират няколко европейски проекта и ще се реализират мащабни инвестиционни обекти от капиталовата програма на Община Варна. Средствата ще бъдат вложени в подобряване на градската среда и междублоковите

Лихвите ще започнат плавно да растат след година, очаква управителят на БНБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/16/3098791_lihvite_shte_zapochnat_plavno_da_rastat_sled_godina/?ref=rss


Лихвите по депозитите и кредитите може да се очаква да започнат плавно да растат през 2019 г. Това прогнозира в ефира на "Дарик", управителят на БНБ Димитър Радев. Той посочи, че догодина се очаква равнищата им да се запазят.<br /><br />Ръстът ще започне в резултат на политиката на централните банки, която вече започва да се нормализира като това се отнася и до паричната политика.<br /><br />Въпреки ниските доходи по депозитите в момента населението продължава...

Дьорд Драгоман, писател: По време на диктатура всички са деца

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/12/16/3097495_dyord_dragoman_pisatel_po_vreme_na_diktatura_vsichki/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура". С писателя разговаря преводачката му Стефка Хрусанова.<br /><br />Дьорд Драгоман е ярка фигура в съвременната унгарска литература, световната си слава дължи на втория си роман "Белият цар" (2005), познат и на българските читатели (изд. "Ерго", превод от унгарски Стефка Хрусанова). Литературните му успехи започват с "Книга за опустошението" (2002), автор е на сборника с разкази...

Комисия ще одобрява нови лекарства за онкоболни по време на мораториума

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/16/3098776_komisiia_shte_odobriava_novi_lekarstva_za_onkobolni_po/?ref=rss


Комисия към Министерството на здравеопазването ще одобрява купуването на нови лекарства за онкоболни пациенти, които нямат друг шанс за лечение. Това обясни пред "Дарик радио" министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод спорния мораториум за финансиране на нови медикаменти от Националната здравноосигурителната каса (НЗОК) през 2018 г.<br /><br />Комисията ще заседава за всеки индивидуален случай, а лекарствата ще бъдат финансирани от бюджета на Министерството на...

Откриха нов метод, предотватяващ затлъстяването

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6615647

Откриха нов метод, предотватяващ затлъстяването Учени от Нюйоркския университет установиха, че изкуственото стимулиране на неврони в лимбичната система в главния мозък накарало мишки да ограничат консумацията на храна, съобщи Лента, цитиран от БТА. Както отбелязват авторите на изследването, хората и животните са склонни да консумират храна дори когато не са гладни.

Броят на наетите във Варненска област намалява

http://www.moreto.net/novini.php?n=365507

Резултатите от годишния отчет по труда за 2016 г. на стопанските субекти от финансовия и нефинансовия сектор в област Варна показват, че средногодишният брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е 150 698, което представлява 6.

Бойко Борисов: Ако другите четат колкото мен, цена няма да има

http://clubz.bg/61929-bojko_borisov_ako_drugite_chetat_kolkoto_men_cena_nqma_da_ima

"Да ми каже някой, че сме си загубили човешкия образ, като ние правим всичко за хората..."

С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира вчерашното изказване на президента Румен Радев след отхвърлянето на ветото на мораториума за иновативни лекарства.

По-рано днес, по същия повод, вицепремиерът Томислав Дончев посъветва Радев да внимава с думите.

В предаването „Годината“ на Дарик премиерът изрази недоволство от решението на БСП и ДПС да внесат вот на недоверие срещу правителството в средата на януари, когато България поема председателството на Съвета на ЕС.

Защо искат да счупят държавата? Защо искат точно през януари, когато комисията и парламентът ще заседават, да са вотовете, защо не ги направиха декември, като са толкова принципни? Това ли беше градивната опозиция? Това ли е, което слушахме от декларации от г-жа Нинова, че те били за европейското председателство, имали приоритети? Тези хора говорят, че били градивна опозиция“.

Борисов отново обвини управлявалите преди него за невъзможността държавата да си позволи по-високи пенсии и бонуси за Коледа, както например било в Гърция.

Ако не бяхме платили 1,2 млрд. лева за американските централи, 1,3 млрд. лева за „Белене“, преди това 3,7 млрд. лева за КТБ или общо над 6-7 млрд. лева да ги раздадем за пенсии и заплати, Гърция щеше да ни изглежда като пенсионерска организация.

Защо имаме такава слаба памет, питам? Близо 7 млрд. лева нашето правителство разплати стари борчове. Я си представете от тези пари да извадим 3 млрд. лева да дадем за пенсионерите, да извадим 2 млрд. лева за армията, половин млрд. лева за МВР. Как щеше да изглежда България? И тези хора ми поискаха оставка вчера“, коментира Борисов.

Премиерът обяви, че приоритет на правителството са инвестициите в образование, в иновации, в инфраструктурата и в здравеопазването.

Бойко Борисов обяви за думи на 2017 г. „мир“ и „Балкани“, а дума на 2018 г. трябвало да бъде „просперитет“.

Министър-председателят обясни по темата за втория лифт на Банско, че на министъра на екологията е възложено да направи така, че да стане ясно за хората какво е редно да се направи.

За втори лифт с две ръце съм „за“, всичко останало трябва да бъде според закона... че няма да има нито един хотел повече и нито един бор не трябва да се отреже освен за лифта“.

Премиерът заключи, че министърът на екологията трябва да си понесе отговорността за това, което предлага, и което предложи, Министерският съвет ще го гласува. 

Оттам нататък той трябва да си носи отговорност и да си защити проекта, който е внесъл“.

На въпрос какво ново е научил през 2017 година и има ли време да чете книги, примерът каза:

„Чета само директивите на Брюксел, защото те ни заливат във всички посоки... Ако другите четат колкото мен, цена няма да има“.

Мъж с отнета книжка за 46 години продължава да кара пил

http://www.cross.bg/godini-knizhkata-otnemane-1563467.html

/КРОСС/ Някои хора не се притесняват от сериозни глоби и от отнемането на книжката, когато става дума за шофиране след употреба на алхокол. Упоритостта им обаче може да удиви дори служители на реда, които са виждали какво ли не. Такъв е случаят с жител на руския град Барнаула, който поне в страната си най-вероятно е рекордьор по отнемане на шофьорски права за каране в нетрезво състояние. Само за 1,5 години мъжът е спиран 17 (!) пъти от полицейски патрули. Общият срок за отнемане на книжката му до момента е 46 г. Тоест, той ще може законно да шофира най-рано през февруари 2063 г. Мъжът обаче не се притеснява и смело сяда зад волана. Преди дни той отново е задържан за същото провинение, като му е написан протокол и е отстранен от управлението на автомобила. Този пък обаче полицаите са решили да проверят нарушителя и обискирали жилището му в града. Там е намерен пакет с марихуана с тегло над 1 кг. Прокуратурата в Барнаул е повдигнала обвинения на мъжа за разпространение на наркотици и той е арестуван, като ще остане зад решетките до началото на делото. Очаква се любителят на каране след упротреба на алкохол да влезе в затвора за няколко години.  

Село Черни Вит отбеляза 103 години от подписването на Указ № 557 от Княз Фердинанд

https://www.actualno.com/lovech/selo-cherni-vit-otbeljaza-103-godini-ot-podpisvaneto-na-ukaz-557-ot-knjaz-ferdinand-news_649939.html

На 15 декември село Черни Вит отбелязва своя празник - Подписването на Указ № 557 от Княз Фердинанд за обявяването на селото за самостоятелна единица – Община. Тази година се навършват 103 години от историческото събитие, което беше почетено с богата програма. Денят започна

Борисов пак загуби мяра: България пази най-добре шенгенската граница на Европа

https://frognews.bg/novini/borisov-balgariia-pazi-nai-dobre-shengenskata-granitsa-evropa.html

Думите на 2017 година за мен са ”мир” и ”Балкани”. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване „Годината“ по Дарик радио.

Борисов пак загуби мяра: България пази най-добре шенгенската граница на Европа

http://frognews.bg/news_147401/Borisov-pak-zagubi-miara-Balgariia-pazi-nai-dobre-shengenskata-granitsa-na-Evropa/

Думите на 2017 година за мен са ”мир” и ”Балкани”. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване „Годината“ по Дарик радио.

Нещо мило, нещо малко, нещо спасяващо

https://offnews.bg//mama-nindzha/neshto-milo-neshto-malko-neshto-spasiavashto-671319.html

Автор: Мария Пеева Разглеждам си пакетите с коледни поръчки. Голяма част от тях са покупки от благотворителни каузи. Шалове, календари, коледни играчки, сладки… Някои от тях ще влязат в употреба, други ще раздам с надеждата да са полезни на друг. По Коледа каузите са толкова много и всички са толкова важни. И да, трябва да помагаме на колкото можем повече хора, така е. Това ни прави човеци, в крайна сметка. Откакто свят светува, хората си помагат един на друг, когато са в нужда. И във вековете без телевизия, радио, интернет, социални мрежи, пак са си помагали. Цяло село се е…

Кирил Добрев: Корупция и бедност вървят ръка за ръка

http://dnes.dir.bg/news/kiril-dobrev-koruptziata-bednost-kabinet-borisov-3-26695990

Винаги когато и да искаш вот на недоверие към правителството на ГЕРБ, си закъснял, заяви пред bTV Кирил Добрев от БСП.

Ананиев: Комисия ще решава кои нови онколекарства да купим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615671

Ананиев: Комисия ще решава кои нови онколекарства да купимЗдравният министър е на съвещание при премиера Всеки пациент, който има нужда от лечение и съответно лекарство, ще получи здравна помощ. Няма да лишим нито един пациент от лекарства, които се използват в Европейския съюз. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в пряко включване в предаването "Годината" по "Дарик",

Путин няма да дойде в България за 3 март

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/putin-niama-da-dojde-v-bylgariia-za-3-mart-6077320

Румен Радев потвърди, че е поканил руския президент да присъства на националния ни празник, но това няма да може да се случи заради президентските избори в Русия, които ще се проведат на 18 март

Обвиниха вокалиста на "Кис" Джийн Симънс в сексуален тормоз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6615642

Обвиниха вокалиста на "Кис" Джийн Симънс в сексуален тормоз Жена, чието име не се съобщава, е завела дело срещу 68-годишния американски музикант, вокалист и басист на групата "Кис" Джийн Симънс, уверявайки, че я подложил на сексуален тормоз, предаде ТАСС като цитира информация на сайта TMZ.com. Инцидентът станал миналия месец в Сан Бернардино, Калифорния, по време на откриването на заведение от

Ремонт и нови експонати в къщата на Владимир Димитров - Майстора в Шишковци

http://www.cross.bg/vladimir-maiistora-dimitrov-1563466.html

/КРОСС/ Къщата в село Шишковци, в която именитият ни художник Владимир Димитров - Майстора е живял 30 години, ще бъде ремонтирана и обновена, съобщи кметът на селото Климент Терзийски пред БНР. В експозицията на картини, репродукции и лични вещи на Майстора, ще бъдат добавени нови експонати. Къщата, където е живял Владимир Димитров - Майстора е строена през 1923 година. Последният ѝ ремонт е от преди 20 години. Сега това се прави със средства, осигурени от кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора". Ще бъде експонирана и тамбурата, на която е свирил художникът. Тя е открадната преди години от колекционер във Варна, полицията обаче успяла да я открие и да я върне. Кметът Терзийски обещава: „Ще има други картини, други изненади ще приготвим за посетителите. По наш план ремонтът трябва да приключи до края на януари".

Крис Фрум е наел бившия адвокат на Контадор да го защитава след положителната проба

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/16/3098790_kris_frum_e_nael_bivshiia_advokat_na_kontador_da_go/?ref=rss


Шампионът от "Тур дьо Франс" и "Вуелта Испания" Крис Фрум се готви сериозно за изслушането пред Международния колоездачен съюз (UCI) за положителната му проба за салбутамол. Британецът беше хванат с двойно по-голямо количество от забраненото вещество след 18-ия етап на "Вуелта", но засега не е наказан.<br /><br />Според "Таймс" Фрум ще работи с базирания в Лондон адвокат Майк Морган. Той е един от най-уважаваните адвокати сред спортистите, а...

Разкриха защо не можем да устоим на изкушението вечерно време

http://www.moreto.net/novini.php?n=365577

Учени обясниха защо не можем да устоим на чаша червено вино или на шоколадово изкушение през по-късните часове на деня, пише в. "Дейли мейл". Таблоидът цитира проучване на екипа на д-р Кейти Гарисън от Тексаския университет.

На учение в Пловдив: Джип блъсна кола в Гребния канал, вряза се в хора (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6615614

На учение в Пловдив: Джип блъсна кола в Гребния канал, вряза се в хора (Снимки)Джип се заби в кола, която падна в Гребния канал в Пловдив. След това шофьорът камикадзе се вряза в тълпа хора и накрая се удари в друг автомобил. Човекът в него бе затиснат и се наложи возилото да бъде разрязано, за да го измъкнат. Това беше част от първото по рода си учение на доброволци, което се проведе на Гребната база под тепетата.

Дева, любовен хороскоп за 2018 г.: Вълнуващи емоции и бунт срещу нормите

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6614961

Дева, любовен хороскоп за 2018 г.: Вълнуващи емоции и бунт  срещу нормите Вълнуваща и динамична е любовта ви от доста време и това продължава. Има и положителни, и отрицателни неща. Първо, положителните. Наскоро сте открили свободата и независимостта в любовта. Можете да експериментирате и да обновите връзката си. Срещате нови, вълнуващи и необичайни личности, много интересни хора ви заобикалят.

Палестина: Няма да променяме по никакъв начин границите на Източен Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615661

Палестина: Няма да променяме по никакъв начин границите на Източен ЙерусалимПалестинците разкритикуваха изявлението на висш американски представител от Белия дом, че Стената на плача трябва да остане под израелски контрол, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Това изявление бе направено вчера след ден на нови протести и сблъсъци в палестинските територии срещу обявеното от Доналд Тръмп решение за признаване на Ерусалим

И на 59 години Мадона скандализира публиката

http://www.cross.bg/madona-snimki-godini-1563464.html

/КРОСС/ И на 59 години Мадона продължава да бъде все така предизвикателна и донякъде скандална. Тя отново провокира феновете си със серия от секси снимки. Певицата за пореден път показа, че за нея годините не означават нищо. Тя публикува снимки от фотосесия, с която рекламира своята марка козметика. Кадрите са черно-бели, а специално за тях поп-иконата е захвърлила голяма част от дрехите си. Мадона позира в секси черен корсет и жартиери, а визията е допълнена с воал в същия цвят. На стената до нея пък е поставено голямо разпятие, което пък скандализира по-консервативните ѝ фенове. Дни преди да разпространи новата си фотосесия, Мадона зарадва почитателите си със серия предизвикателни снимки в Instagram.  

Борисов: България пази най-добре шенгенската граница

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kabinet-borisov-3-shengenskata-granitza-26695935

Думите на 2017 година за мен са "мир" и "Балкани". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване „Годината“ по Дарик радио.

Предупреждение за силен вятър в 12 области в страната

http://www.mediapool.bg/preduprezhdenie-za-silen-vyatar-v-12-oblasti-v-stranata-news273140.html

Жълт код за силен вятър е обявен в 12 области в страната. Това показва прогнозата на Националният институт по метрология и хидрология при БАН. Вятърът ще бъде от юг-югозапад със скорост 14-19 м/сек в областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Силистра, Добрич, Варна и Бургас. Максималните температури в повечето райони на страната ще са между 12 и 17 градуса, в София - около 15 градуса. В края на деня ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу неделя в Западна България и по високите полета ще преминат в сняг заради ниските температури. С нахлуването на северозападен вятър дневните температури рязко ще се понижат. В неделя ще бъде студено с дневни температури между 0 и 5 градуса. Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад. Максимални температури на въздуха между 13 и 16 градуса. Температурата на морската вода е 10-11 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините ще има значителна облачност. Около обяд от запад ще завали дъжд, а над 2000 м - сняг. В Родопите има условия и за гръмотевици. Ще духа силен, по билата - до бурен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 10 градуса, на 2000 метра - около 4 градуса.

Търновчета и техните родители майсториха сурвакници в работилница в общината в

https://www.24chasa.bg/region/article/6615618

Търновчета и техните родители майсториха сурвакници в работилница в общината
вДесетки търновски деца сръчно майсториха сурвакници в работилницата, която бе организирана в общината. В изработването се включиха и техните родители и близки, за които занаятът също се оказа увлекателен. По стар български обичай всяка сурвакница бе създадена от дрянови клонки и украсена с жива вълна, вълнени конци, нанизани сушени сливи,

Над 200 са даренията, получени от Военноморския музей във Варна през годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=365503

Над 200 са даренията, получени от Военноморския музей през годината. Това каза Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна. Част от даренията са представени в изложбата „Многото пътеки към морската история 2017“, която бе официално открита днес в зала „Морски сговор“.

ВиК оператори обещават загубите на вода да намалеят до 20% за 5 години

http://www.mediapool.bg/vik-operatori-obeshtavat-zagubite-na-voda-da-namaleyat-do-20-za-5-godini-news273139.html

В краткосрочен пет годишен период ВиК оператори обещават в бизнесплановете си да намалят загубите на вода с 5 до 20%, а в дългосрочен между 15 и 40%. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред Нова телевизия. Той уточни, че вече има наредба за качеството на предоставяната услуга, в която е предвиден много по-сериозен контрол от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), тъй като досега механизмите не са били достатъчно добри. Почти всички ВиК оператори са наказвани, но с дребни санкции на фона на извършваните нарушения, каза Нанков. КЕВР следи за изпълнението на инвестициите. Комисията има право да прави периодичен мониторинг на бизнес плановете на операторите, които могат да бъдат променяни на третата година, обясни още регионалният министър. От 2010 г. до сега само от ВиК операторите са инвестирани над 500 млн. лв. Още 320 млн. лв. трябва да инвестират до 2020 г., каза Нанков. Той посочи, че новите услуги също струват пари, но са основани на екологични директиви. Там, където няма изградена канализация, гражданите няма да плащат за отвеждане и пречистване на отпадни води, а само за доставяне на питейна вода, каза Нанков. Инвестициите в отрасъла и въведената през 2015 г. единодушно от всички партии с промяна в Закона за водите единна цена на услугата, предоставяна от един ВиК оператор в една област, са факторите, които оказват влияние върху цената на водата, разясни регионалния министър по повод  поскъпването на водата в 14 области на страната. Предложенията за повишаване на цената на водата са били разглеждани още през 2015 г. и 2016 г. в общинските съвети, асоциациите по ВиК и от областните администрации, посочи Нанков. През 2015 г. именно с грижа за най-бедните Законът за водите беше променен от ГЕРБ като прагът на социална поносимост беше намален от 4% на 2.5% от доходите на домакинствата в една област, за да няма безкрайни увеличения на цената на водата, припомни Нанков. Вече е готов проектът на нов закон за ВиК операторите и общественото му обсъждане ще започне в началото на следващата година, каза министърът.   В законопроекта е предвидено най-бедните прослойки от населението да получават т.нар. водни помощи или гарантирано потребление на ниска цена, съобщи министърът. В момента се обсъжда дали минималният праг за битовите нужди на един човек да са безплатни или на минимална цена. Дискутира се и дали размерът на водните количества да е 1.5 куб. м или 2.8 куб.м на човек на месец. Тези минимални количества безплатна вода или на много ниска цена са по стандартите на Световната банка и ООН, уточни Нанков. Очакванията са новият закон за ВиК сектора да влезе в сила в средата на 2018 г.

Линдзи Вон спечели 78-а победа за Световната купа

https://offnews.bg//zimni/lindzi-von-specheli-78-a-pobeda-za-svetovnata-kupa-671317.html

Американската звезда в алпийските ски Линдзи Вон спечели първа за сезона и общо 78-ма победа в кариерата си, след като триумфира в супергигантския слалом във Вал д'Изер.

Състезанието беше прекъснато за кратко малко след спускането на Вон заради мъгла и силен снеговалеж, а състезателките, които трябваше да се спуснат след нея, така и нямаха възможност да застрашат позицията й.

Времето на Вон в днешния старт бе 1:04.86 минути, като най-близко до нея се доближи италианката София Годжа, която изостана с 0.31 секунди. Трета остана норвежката Рагнхилд Мовинкел на 0.39 секунди от Вон.

Това беше 131-ви подиум в кариерата на Вон, която се изкачи до 16-о място в генералното класиране със 129 точки.

Лидер за Големия кристален глобус остава сънародничката й Микаела Шифрин с 529 точки, следвана от Виктория Ребенсбург (Германия) с 376 точки и Вайратер с 294.

Премиерът за новите лекарства: Не искам българите да се превръщаме в опитни зайци

http://www.cross.bg/borisov-vodata-boiiko-1563465.html

/КРОСС/ Думите на 2017 година за мен са "мир" и "Балкани". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване „Годината" по „Дарик" радио. По думите му Договорът с Македония е ключов за Балканите. Македония се намира на такова място, че засяга всички държави около себе си. „15 минути, след като със Заев подписахме договора, и Могерини, и Туск изказаха подкрепата си за него, защото всички знаят какво значи това". Премиерът отново подчерта, че „България пази най-добре шенгенските граници на Европа". Но само заедно с Турция и с Гърция може да работим добре на границите ни. „Тези над 3 милиона мигранти в Турция трябва да останат близо до родните си места, а не да тръгнат към Европа, подчерта Бойко Борисов. По темата за разразилото се задочно напрежение с Валери Симеонов заради втория лифт на Банско Бойко Борисов коментира: "Не съм се виждал още с Валери Симеонов, защото ме нямаше. Факт е, че 2001 година е подписан договор, който има фактически грешки. Ако има текст, в който пише, че МС одобрява втори лифт на Банско, го правим. Аз съм за втори лифт, спазвайки се закона, но да са спокойни и еколозите, без да се отреже нито един бор, ако се отреже, то да се засадят още 1 000 на тяхно място". "За мен политик на годината е Томислав Дончев. Искам просто да дам своята оценка за неговата работа

Казусът с лекарствата ще покаже и каква парламентарна република е България, смята Румен Радев

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/16/3098763_kazusut_s_lekarstvata_shte_pokaje_i_kakva/?ref=rss


Разрешаването на казуса с мораториума върху новите лекарства за онкологични заболявания е важен не само за болните, но и ще постави въпроса как парламентът променя напълно свое взето вече решение. Това се разбра от думите на държавния глава Румен Радев в ефира на "Дарик".<br /><br />Той напомни, че ако може да се ревизира този акт (тоест да се промени Закона за бюджета на здравната каса - бел. ред.), то трябва да му бъде даден шанс, "но това поражда други проблеми –...

Русия: САЩ и Северна Корея трябва да започнат диалог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615639

Русия: САЩ и Северна Корея трябва да започнат диалог. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че страната му призовава САЩ и Северна Корея да започнат диалог, който да позволи да се изведе ситуацията от настоящето ѝ крайно опасно състояние, предава РИА Новости, цитирана от Фокус. „Само откритост в диалога от страна на Пхенян и Вашингтон,

Радев: Политиците да излязат от партийната си кожа

http://dnes.dir.bg/news/umen-adev-polititzite-partiyna-kozha-choveshtina-26695914

Президентът Румен Радев заяви в „Годината“ по Дарик, че за него казусът с мораториума на лекарствата е преди всичко морален въпрос.

Във Враца организират празник на местните вина, ракии мезета

http://www.cross.bg/mezeta-vina-rakii-1563462.html

/КРОСС/ Във Враца за пръв път се организира празник на местните вина, ракии и мезета, съобщава БНР. Десетки врачани, които сами си произвеждат питиета и деликатеси ще участват в конкурс за най- добри вина, ракии и мезета. Те ще бъдат оценявани от професионално жури. Празникът е първият в историята на града. „Ние сме прочути в цяла България, че най-много си падаме по вина, по мезета, ракии. Хората продължават да си правят домашно вино, защото имат лозя, които са наследени и няма как да ги оставят. Тук се ражда едно много хубаво грозде, една много хубава реколта. Разбира се, че домашното е по-вкусно. Няма сравнение с тези от магазините" - казват врачани, цитирани от националното радио.

Томислав Дончев: Президентът да внимава какво говори

http://www.moreto.net/novini.php?n=365576

Президентът Румен Радев се е превърнал в политик и като такъв ще го посъветвам да внимава с по-силните думи. Думите, изречени от силна политическа фигура не изчезват, те циркулират и може да се върнат при теб. Такъв коментар даде вицепремиерът Томислав Дончев по повод изказването на държавния глава по повод мораториума върху лекарствата.

Сменят игумена на Бачковския манастир

http://www.cross.bg/igymen-bachkovskiya-manastir-1563461.html

/КРОСС/ Архимандрит Симон е освободен от длъжност игумен на Бачковския манастир. Решението на Светия синод на Българската православна църква е взето на вчерашно заседание и е публикувано на сайта на Св. Синод. Дядо Симон ще премине на благодатно служение в Русенската епархия. Светият синод назначава архимандрит Самуил, клирик на Видинската епархия, на длъжността игумен на Бачковския манастир, считано от 15 декември. Въдворяването на новоназначения игумен ще извърши Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на синода, на 17 декември. Архимандрит Симон стана игумен на Бачковския манастир през юни 2014 година, като замени на поста сваления предишен игумен - епископ Борис. Тогава действията на Синода бяха провокирани от некоректното поведение на епископа по време на изборите за Варненски митрополит и деяния, които са несъвместими с попрището на православен духовник.  

Каракачанов: Лифт на Банско ще има, казусът ще бъде решен

http://dnes.dir.bg/news/bansko-krasimir-karakachanov-lift-kabinet-borisov-3-26695844

Нито Валери Симеонов, нито аз, нито който и да е от Патриотите е дошъл да папка, а пък известно е, че ние слушкаме, заяви Красимир Каракачанов пред Дарик.

Макрон става на 40 години в четвъртък, ще празнува в дворец във Франция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6615578

Макрон става на 40 години в четвъртък, ще празнува в дворец във ФранцияФренският президент Еманюел Макрон ще празнува този уикенд своя 40-и рожден ден в двореца Шамбор, където е живял крал Филип Първи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В действителност Макрон навършва 40 години идния четвъртък, но е избрал да празнува малко по-рано. От френското президентство потвърдиха,

Борисов: Не съм се виждал със Симеонов, за втори лифт на Банско с две ръце съм "за"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615626

Борисов: Не съм се виждал със Симеонов, за втори лифт на Банско с две ръце съм "за"Не съм се виждал още с Валери Симеонов, защото ме нямаше. Факт е, че 2001 година е подписан договор, който има фактически грешки. Ако има текст, в който пише, че МС одобрява втори лифт на Банско, го правим, каза в предаването на "Дарик" "Годината". Аз съм за втори лифт, спазвайки се закона, но да са спокойни и еколозите,

Къде избягаха джихадистите от Сирия и Ирак?

http://clubz.bg/61928-kyde_izbqgaha_djihadistite_ot_siriq_i_irak

СВЯТ Ислямска държава джихадисти(1)

"Няма значение къде се намират в момента. Британските джихадисти никога не бива да се завръщат в родината си. И ние трябва да сторим всичко възможно, за да предотвратим завръщането им", каза преди няколко дни британският министър на отбраната Гевин Уилямсън. Ние продължаваме да ги преследваме в Сирия, Ирак и региона наоколо, защото само мъртвите терористи не могат да навредят на Великобритания, заяви още той. 

Не само Великобритания се опасява от евентуалното завръщане на джихадистите. От няколко седмици насам подобни страхове изпитват и други европейски държави. В началото на ноември от сирийското министерство на отбраната заявиха: "Освобождаването на Деир ез Зор бележи окончателното елиминиране на терористичната организация ИД. Тя вече не е в състояние да направлява нападенията на своите отделни групи, които са разпръснати в околностите на града." От иракското министерство на отбраната пък бе заявено, че оцелелите бойци имат само две възможности: или да загинат, или да се предадат на иракските войски. И така, след като Сирия и Ирак заговориха за края на т.нар. "Ислямска държава", в Европа се питат накъде се отправят оцелелите джихадисти. 

Тайна договорка между САЩ и ИД?

Засега обаче изобщо не е ясно колко бойци на ИД са успели да се измъкнат от Сирия и Ирак. Не е ясно и накъде са се отправили. Едно изявление на бившия командир на опозиционните "Сирийски демократични сили" Талал Зило от миналата седмица обаче разбуни духовете. Той заяви пред агенция Ройтерс, че след завладяването на град Рака през ноември хиляди бойци на ИД са напуснали града. И не само това. Талал Зило твърди, че САЩ изрично са одобрили тяхното изтегляне в тайно споразумение. Американците отхвърлят всички обвинения. Твърденията на Зило били "неверни и измислени". "САЩ не сключват сделки с терористи", се казва от кръгове на американската армия.

Междувременно британската телевизия БиБиСи излъчи материал, в който е цитиран един шофьор от редиците на т.нар. "Ислямска държава". Той говори за конвой от 50 камиона, 13 автобуса и 100 автомобила на ИД с бойци и боеприпаси.

Няма как да бъде установено точно колко джихадисти са избягали, нито пък къде точно се намират те сега. Турското правителство се опасява, че много от тях са пристигнали в Турция. Възможно е обаче и някои от тях да са се отправили към Афганистан. Според Кийл Ортън от британския мозъчен тръст Henry Jackson Society, е напълно възможно британски джихадисти от редиците на ИД в Сирия и Ирак да са се отправили към Афганистан. Афганистански източници пък твърдят, че в страната са пристигнали и френски джихадисти.

"Драматична опасност"

Понастоящем европейските сили за сигурност се подготвят за евентуалното завръщане на джихадисти от Сирия и Ирак в Европа. Директорът на британското вътрешно разузнаване МИ5 Андрю Паркър заяви в средата на октомври, че опасността е "нараснала драматично". "Заплахата е многостранна. Тя се надига бързо в непознати за нас досега мащаби", заяви той. От МИ5 са сериозно загрижени от растящата опасност и от обстоятелството, че тя може трудно да бъде предвидена. "Опасността е много по-многостранна, отколкото досега. Някои планове за нападения се разработват в Обединеното кралство, а други - в чужбина. Някои атаки се планират дългосрочно, а други - спонтанно. При тях става дума за екстремисти от всички възрасти от двата пола и от всички социални сфери. Обединява ги единствено отровната идеология на насилствената победа", казва Андрю Паркър.

Германските сили за сигурност също са загрижени от евентуалното завръщане на джихадисти. Те следят особено внимателно непълнолетните, които навремето са заминали с родителите си в райони на бойни действия. "Съществува опасността ислямистки социализирани и съотвено индоктринирани деца на джихадисти да се завърнат в Германия. По този начин и тук може да израстне едно ново джихадистко поколение", предупреди в средата на ноември президентът на Службата за защита на Конституцията Ханс-Георг Маасен. По данни на тайните служби, за Сирия и Ирак са заминали над 950 ислямисти от Германия, като една пета от тях са жени, а пет процента са непълнолетни. Една трета от ислямистите вече са се завърнали в Германия. Близо 1870 ислямисти в Германия са склонни към насилие, твърдят от тайните служби.

Дойче веле.

Радев поканил Путин за 3 март, но руският президент едва ли ще успее да дойде

http://www.cross.bg/mart-doiide-izborite-1563463.html

/КРОСС/ „Поканих Путин на 3 март, той прие със задоволство поканата, но вероятно няма да дойде заради изборите в Русия". Това заяви президентът на Република България Румен Радев във връзка с предстоящото честване на 140 г. от Освобождението от турско робство през март 2018 г. "Знаете, че изборите за президент в Русия са на 18 март. Чухме се с него и той се извини, че най-вероятно заради това няма да може да дойде. Затова трябва да говорим за друга дата за посещение на руския президент, най-вероятно то ще е след изборите в Русия", добави Румен Радев пред „Дарик" радио. Както вече е известно, Владимир Путин официално обяви, че ще се кандидатира отново за държавен глава за рекорден четвърти път.  

Политик и събитие на 2017: четирима евродепутати и един договор

http://clubz.bg/61927-politik_i_sybitie_na_2017_chetirima_evrodeputati_i_edin_dogovor

Дарик радио обяви резултатите от традиционната си анкета за политик и събитие на годината. За първи път наградата за политик отива не при един, а при четирима души – това са евродепутатите Андрей Ковачев, ГЕРБ, Сергей Станишев, БСП, Ангел Джамбазки, ВМРО, и Искра Михайлова от ДПС.

Те получават наградата заради:

общи позиции през годината за приемането на България в Шенген, отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, отстояването на българския интерес за продължаването на кохезионната политика на Европейския съюз за намаляване на разликите между страните-членки, противопоставянето на двойните стандарти при храните, признаването на българското малцинство в Албания, защитата на българските общности в Македония, Сърбия и Косово и обучението на български език в Украйна, както и усилията за отпадането на визите за българите за Съединените американски щати“.
С тези аргументи радиото е посочило за Политик на годината „ярки представители и на четирите групи, в които участват депутати в Европейския парламент от България
“.

Досега политик на годината на Дарик са били Петър Стоянов, Иван Костов, Надежда Михайлова, Симеон Сакскобургготски, Георги Първанов, Бойко Борисов, Сергей Станишев, Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева, Ирина Бокова, Йорданка Фандъкова и Румен Радев. През 2013 за политик на годината бе обявен „Протестиращия човек“.

За Събитие на 2017 г. Дарик радио избра подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония.

Сергей Станишев и Искра Михайлова.

 

13 деца, които смаяха света с красотата си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/13-deca-koito-smaiaha-sveta-s-krasotata-si-6077281

6-годишната Анастасия Князева от Русия бе обявена за най-красивото момиче в света

Български села вдъхновиха видео на американската група Hundred Waters

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/16/3097926_bulgarski_sela_vduhnoviha_video_na_amerikanskata_grupa/?ref=rss


Новото видео на набиращата популярност млада електронна група Hundred Waters се оказа заснето в малкия град Кочериново и село Смочево.<br /><br />"Благодарим на хората в селата за топлотата и щедростта, с която ни допуснаха в домовете си", написа американската група при анонсирането на клипа към песента Wave To Anchor във Facebook. В него участват местни жители, а част от сцените са заснети в изоставено училище.<br /><br /><br /><br />Хореографията...

Линдзи Вон спечели във Вал д’Изер и се доближи на осем победи от рекорда на Стенмарк

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/16/3098773_lindzi_von_specheli_vuv_val_dizer_i_se_dobliji_na_osem/?ref=rss


Линдзи Вон записа впечатляваща победа в супер гигантския слалом във френския зимен център Вал д’Изер. Кралицата на скоростта взе своя 78-и успех в Световната купа и вече е само на осем от абсолютния рекорд на легендарния Ингемар Стенмарк.<br /><br />Американката, която преди седмица се контузи на старта в Сен Мориц, отново в супер гигантския слалом, този път беше неудържима. Тя стартира с шести номер и даде най-доброто време – 1:04.86. Вон изпревари с 31 стотни италианката София...

Крайнодесните партии се събраха на конференция в Прага

http://www.mediapool.bg/krainodesnite-partii-se-sabraha-na-konferentsiya-v-praga-news273138.html

Крайнодесни партии от Европа се събраха на конференция в чешката столица Прага, предаде ДПА, цитирана от БТА. Движението за Европа на нациите и свободите обединява френския Национален фронт на Марин Льо Пен, Австрийската партия на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе, италианската партия Северна лига на Матео Салвини и холандската Партия на свободата на Герд Вилдерс. Те бяха поканени в Прага от новото лице на европейската крайна десница Томио Окамура, чиято антиимигрантска партия Свобода и пряка демокрация, основана през 2015 г., получи 10.6 на сто от гласовете на избирателите на парламентарните избори в Чехия през октомври. В навечерието на срещата политическият анализатор Кас Мъд от университета на щата Джорджия заяви пред ДПА, че Движението за Европа на нациите и на свободите е много слабо организирана група, чиято основна цел е да извлече средства от ЕС. Групата едва се разрасна от създаването си преди две години, допълва Мъд. Той подчертава, че тя дори не е съумяла да се възползва от Брекзит. Конференцията в Прага изглежда цели да влее нов живот в групата чрез включването в нея на нова партия, която постигна доста добър успех на неотдавнашните избори в Чехия, посочва анализаторът, визирайки партията на Окамура.

БСП няма да намали натиска към упрвляващите

http://www.cross.bg/ypravlyavashtite-simeonov-nyama-1563459.html

/КРОСС/ БСП няма да намали интензитета на своя натиск спрямо управляващите и ще играе ролята на уличаваща лупа. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном" на радио „Фокус" директорът на „Галъп интернешанъл" Първан Симеонов по повод инициирания от опозицията вот на недоверие. Той предупреди, че предстои да наблюдаваме през следващите няколко месеца активно политическо позициониране. Според него „двойният агент" в лицето на ДПС, бидейки балансьор между управляващите и левицата, се превръща в ключ към властта. „Класика. Това прави ДПС. Понякога, когато ДПС играе за БСП, всъщност играе за ГЕРБ, защото ще даде възможност на управляващите да кажат: „Ето, ДПС ли искате да се върне на власт", даде пример Симеонов. „ДПС няма против да бъде демонизиран, за партията е важно да е страшна и могъща в своята ниша. А иначе доволно може да се подложи на демонизация с цел реклама за мнимия противник", поясни политологът. Първан Симеонов каза още, че темата за вота на недоверие не е случайно избрана от БСП. Според него левицата се опитва да нанесе удар там, където смята, че ГЕРБ е най-уязвима, като в същото време се опитва да се „прочисти" от корупцията в своите редици. Вотът на недоверие сам по себе си няма за цел да събаря правителства, а да създаде условия за активно дебатиране, допълни Симеонов

Архимандрит Симон напуска с огорчение Бачковския манастир

http://dnes.dir.bg/news/napuska-bachkovskia-manastir-arhimandrit-simon-ogorchenie-26695831

Архимандрит Симон напуска с огорчение Бачковския манастир. Светият синод внезапно взе решение за освобождаването му.

Борисов: Давам телефона на министър Ананиев, ще има лекарства

https://offnews.bg//politika/borisov-davam-telefona-na-ministar-ananiev-shte-ima-lekarstva-671315.html

Няма мораториум върху лекарства, а временна мярка на НЗОК. Новите лекарства ще бъдат купувани от министерството на здравеопазването, а не от касата, след решение на специална комисия към МЗ.

Това обясни министър Кирил Анананиев по Дарик, след като премиерът Бойко Борисов му даде телефона по време на своето интервю в предаването "Годината". Ананиев уточни, че ако комисията прецени, молекули ще се плащат за всеки, за когото няма друго лечение. 

Министър Ананиев е при премиера, заедно с колегата си от МРРБ Николай Нанков, стана ясно още от думите на двамата. ГЕРБ няма представтел в КЕВР, за да няма спекулации по поскъпването на водата, но не може да се полива с питейна вода, коментира Борисов по повод вчерашния протест срещу поскъпването на водата в 14 града. 

Можем да си позволим безплатна вода за най-бедните, точно затова Нанков е при мен, каза още Борисов. 

Бих избрал за политик на годината Томислав Дончев, заяви премиерът. Той подчерта, че има два стожера в управлението - Цветанов в парламента, и Дончев в правителството. 

Думите на 2017 г. за мен са "мир" и "Балкани". Договорът с Македония е ключов. 15 минути, след като със Заев подписахме договора, и Могерини, и Туск изказаха подкрепата си за него, защото всички знаят какво значи това. Положихме много усилия с колегата Заев, седнахме двамата, решихме ключовите въпроси. Сега с Ципрас и Заев работим усилено, за да решим проблема, който разделя Гърция и Скопие, обясни Борисов.  

Ако не бяхме платили милиард и триста милиона за Белене, Гърция щеше да изглежда като пионерска организация, ядоса се Борисов на въпрос защо Ципрас дава по 1000 евро на пенсионерите, а правителството отпусна само по 40 лева за Коледа на част от възрастните хора. 

Премиерът коментира предстоящия вот на недоверие на 17 януари по време на Председателството ни с поговорката "На българския казан в ада дяволи няма". Ние сами се натискаме надолу, допълни Борисов. 

Правителство на консерватори и популисти в Австрия

http://www.mediapool.bg/pravitelstvo-na-konservatori-i-populisti-v-avstriya-news273137.html

Австрийската народна партия (АНП) на консерватора Себастиан Курц ще създаде коалиционно правителство с популистката Австрийска партия на свободата (АПС), предадоха световните агенции. С това Австрия ще стане единствената западноевропейска страна, в чието правителство участва крайнодясна партия, отбелязва Ройтерс. До сключване на коалиционното споразумение се стигна след произведените на 15 октомври парламентарни избори, една от водещите теми на които беше миграционната криза в Европа. На изборите Австрийската партия на свободатаспечели рекордна подкрепа за последните 15 години. АНП и АПС вече участваха в коалиционно правителство от 2000 до 2005 г., което предизвика недоволството на европейски страни. 31-годишният Себастиан Курц ще стане най-младият правителствен ръководител в Европа. Очаква се лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе да стане вицеканцлер. Курц и Щрахе водиха преговори в продължение на около седемседмици, преди да постигнат споразумение. Целта им беше да намалят данъка върху доходите, да свият бюрокрацията, да засилят пряката демокрация и да ограничат допълнително имиграцията. И двете партии все още не са представили основните точки от политическите си програми.

Премахват монопола върху авторските права. Почти

http://clubz.bg/61926-premahvat_monopola_vyrhu_avtorskite_prava_pochti

Управляващата коалиция запретна ръкави и написа изменения в закона за авторското право, с които почти ще се премахне монопола на няколкото организации в България, които управляват правата върху аудиовизуалните и музикални произведения. 

Законът идва в отговор на искането на Еврокомисията Съдът на ЕС да ни наложи глоба, изчислена на малко над 19 000 евро на ден, заради забавянето във въвеждането на директивата от 2014 г. за колективното управление на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар. Тя има за цел да създаде общи стандарти, прозрачност и финансова дисциплина в колективното управление на авторските права. Тя също определя общи стандарти за многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар.

Любопитното е, че в предходния парламент имаше написан такъв закон, но той така и не бе приет и му бяха вменени тежки пороци - най-вече с мотива, че се опитва да фаворизира големите няколко дружества у нас за управление на колективното авторско право. Ревностен критик му бе Християн Митев от Патриотичния фронт (днес Обединени патриоти), а фиаското завърши с "падането на главата" на Поли Карастоянова - шеф на културната комисия в парламента и депутат на Валери Симеонов. Карастоянова бе свалена от поста си в комисията и то по настояване на Симеонов, който я обвини в откровен лобизъм заради този закон. Днес Митев е един от вносителите на новия проект заедно с депутати от ГЕРБ, начело с председателя на правната комиия Данаил Кирилов.

Чисто търговски отношения

Със закона се въвеждат т.нар. независими управляващи права дружества. Вносителите твърдят че, за да няма сътресения и за да продължат да функционират нормално, сегашните организации за управление на колективни права, ще запазят тарифите и статута си

Директивата въвежда и правила за организациите, които искат да управляват авторски права върху музикални произведения, които се предлагат в интернет. Идеята на авторите е това да се прави в бъдеще "от няколко големи, добре подготвени и технически оборудвани дружества, които да поемат представителството на репертоара и на останалите по малки такива".

Но най-сериозните въпроси изникват по отношение на независимите управляващи права дружества. Тук директивата дава свобода на националните законодателства като не въвежда строги изисквания. Нашите законотворци са решили, че ще възприемат подхода с колективни права вече да могат да се занимават не само сдружения с нестопанска цел, "каквато е посевместната практика по света до края на 20 век", а и от търговски дружества за управление на права. Разликата е, че сегашните организации са контролирани от членовете си - носители на правата и трябва да разпределят между тях всички средства, които съберат за тях, като задържат само парите за издръжката си, а новите дружества, които ще са търговски, ще изплащат на носителите на правата част от събраните суми, за каквато са се договорили помежду си, а останалото си остава като печалба

Млади и неизвестни

"На практика такива дружества действат от няколко години в различни части на Европа, главно под формата на фирми, които оказват услуги на различни търговски обекти като включват в услугата предоставянето на музика по различни технологии, заедно с всички права, свързани с нея", обясняват депутатите.

Според вносителите тези дружества са облагодетелствани, защото за разлика от сега действащите нямат задължение да се отчитат пред членовете си, в това число и за това какви суми са събрали. Оттам посочват и че такъв тип организации изплащат по-често парите към носителите на правата, но пък сумите са по-малки в сравнение с практиката при сега действащите организации. Работели и с предимно неизвестни млади изпълнители.

Монополът на големите организации обаче няма как да бъде премахнат, защото става въпрос за огромен обем от произведения и ползватели и това го прави естествен монопол. Още повече, че големите организации като "Профон","Музикаутор", "Филмаутор" у нас имат договори със сродните си организации по цял свят и се разплащат помежду си. 

"Това по естествен път налага монополно положение на една единствена организация във всяка отделна държава, която да е в състояние практически да предостави практически целия световен музикален репертоар на всеки ползвател в същата държава", обосновават се вносителите.

Все пак, целта на директивата, респективно и на вносителите на проектозакона е разбиване на този монопол като се даде право на носителите на правата да изберат при кого да отидат. Предвид отпадането на монопола, пишат още управляващите, министърът на културата вече няма да да утвърждава тарифите, които събират организациите.

"Запазването на държавната намеса в едни по същество граждански отношения, изглежда неуместно", посочват те.

Проектът е качен на сайта на парламента и тепърва предстои да влезе в дневния ред за разглеждане.

Президентът: И един български гражданин да е лишен от възможността да се лекува, аз ще го защитавам

http://www.cross.bg/radev-prezidentut-borba-1563460.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност на 9 януари 2018 г. Темата този път ще бъде свързана с "ролята на България в общата политика за сигурност и отбрана на Европа". Това обяви държавният глава в предаването "Годината" на „Дарик". Свикването на КСНС има връзка със започващото по същото време председателство на България на Съвета на Европейския съюз и ролята на страната "като участник в тези процеси, и като страна с амбиции да бъде фактор в интеграцията на Западните Балкани". Радев обяви, че няма да поставя на КСНС въпроса с покупката на нови бойни самолети за армията, въпреки застоя по казуса, довел и до напрежение сред военните пилоти. „Българските политици трябва да узреят за някои неща. Видях едно отношение, което не съответства на нивото на държавници - отношение, водещо към парализа на стратегическото мислене, на сигурността на държавата, изобщо за нейното бъдеще", коментира президентът Радев. По думите му решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче". „Няма как да се стигне до консенсус. Трябва наистина сериозна работа", допълни той. По повод казуса с мораториума на лекарствата, президентът заяви, че за него това е преди всичко морален въпрос. „Това е въпрос на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин. Говорих с много хора, специалисти, политици, експерти, лекари с голям стаж

Томислав Дончев: Президентът да внимава със силните думи

http://dnes.dir.bg/news/tomislav-donchev-umen-adev-kabinet-borisov-3-26695797

Президентът вече се е превърнал в политик, но да внимава със силните думи, предупреди Томислав Дончев от студиото на bTV.

Св. Синод уволни архимандрит Симон без мотиви

https://frognews.bg/novini/sinod-uvolni-arhimandrit-simon-bez-motivi.html

С огорчение напуска поста си игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон. Светият синод внезапно взе решение за освобождаването му.

Св. Синод уволни архимандрит Симон без мотиви

http://frognews.bg/news_147398/Sv-Sinod-uvolni-arhimandrit-Simon-bez-motivi/

С огорчение напуска поста си игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон. Светият синод внезапно взе решение за освобождаването му.

Кр. Каракачанов: Има сценарий за саботиране на договора за ремонт на МиГ-29

https://frognews.bg/novini/karakachanov-ima-stsenarii-sabotirane-dogovora-remont-mig-29.html

Има сценарий за саботиране на договора с руската корпорация РСК „МиГ“ за ремонт изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в Българската армия. Това заяви в „Годината” на Дарик министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Кр. Каракачанов: Има сценарий за саботиране на договора за ремонт на МиГ-29

http://frognews.bg/news_147400/Kr-Karakachanov-Ima-stsenarii-za-sabotirane-na-dogovora-za-remont-na-MiG-29/

Има сценарий за саботиране на договора с руската корпорация РСК „МиГ“ за ремонт изтребителите МиГ-29, които са на въоръжение в Българската армия. Това заяви в „Годината” на Дарик министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Паргов: Всички леви трябва да се обединим и да намерим правилния път за България

http://www.cross.bg/bulgariya-politika-godini-1563458.html

/КРОСС/ Всички леви в България трябва да се обединим и заедно да намерим начина, по който България да тръгне по правилния път. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре", посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация и 150 години от рождението на Георги Кирков, предава „Фокус". „Поводът, заради който сме тук, показва, че левите идеи са живи и се вълнуват от тези две събития - 150 г. от рождението на Георги Кирков и 126 години от създаването на Софийската градска организация. Амбицията ни е с този форум да поставим началото на серия от дискусии, които са важни както за фундаменталния ни развой, така и за нашата партия. Амбициите ни са свързани с това, че дискусиите ни ще се превърнат в реална политика и така да се даде перспектива за бъдещето на България през призмата на лявата политика", каза той и обясни, че не е тайна, че в лявото пространство и в БСП съществуват редица противоречия дори и на историческа основа, свързани с бъдещето на лявото движение в България. „Затова трябва да си отговорим на въпроси като тези, какво да се прави занапред, как да реагираме на съвременните процеси, как осмисляме тези процеси и как да променим зловещата бъдеща участ, как да измъкнем държавата от онази бездънна пропаст, към която вървим стремглаво през последните 28 г.", коментира Паргов

Добрев: Нинова има проблем със стария елит на БСП, но ако я няма нея, изчезва магията

http://www.mediapool.bg/dobrev-ninova-ima-problem-sas-stariya-elit-na-bsp-no-ako-ya-nyama-neya-izchezva-magiyata-news273136.html

"Корнелия Нинова има проблем със стария елит на БСП, но когато я няма нея, изчезва магията". Така заместник-председателят на БСП Кирил Добрев коментира изказването на Красимир Янков, който призова Нинова да напусне лидерския пост на партията, защото е участвала в приватизацията. Заради участието й в продажбата на "Техноимпекс" през 1998 г. Нинова, често е подлагана на атака от страна на ГЕРБ. "Дебатът на заседанието на парламентарната група на "БСП за България" беше сериозен и всички сме единодушни, че  думите на Красимир Янков са казани в лично качество и нито един член на парламентарната група не стои зад тях", каза Кирил Добрев пред бТВ. Вотът на недоверие и европредседателството Той коментира и внасянето на вот на недоверие към правителството на 17 януари, когато вече България ще е поела европредседателството. Първо Добрев каза, че вотът няма нищо общо с европредседателството, но след това посочи, че БСП иска европейските партньори на България да дойдат и да видят своята политическа инвестиция в това управление и затова този вот ще бъде през януари. Той припомни, че европейската служба за борба с измамите ОЛАФ прави десетки проверки на територията на страната. "Има много безсмислени европейски проекти, които се направиха само, за да се усвоят европейски пари", каза Добрев. "Винаги, когато искаш вот на недоверие към правителство на ГЕРБ, си закъснял и европредседателството няма нищо общо. Нима нашите европейски партньори не знаят, че ние сме най-бедната и корумпирана страна в Европа", каза зам.-председателят на БСП. "За нас европредседателството е много важно, защото трябва да извадим сентенцията на въпросите: работим ли за Европа на две скорости, ще ядем ли едни и същи, качествени храни, както другите европейци", заяви той.  По думите му това са важните въпроси, а не - дали е сменен мраморът в НДК. Кирил Добрев заяви още, че за съжаление нито една важна, приоритетна тема не е поставена от правителството. "Ние внасяме вота на недоверие и искаме това правителство да си отиде, докато ДПС искат просто да "демонтират" патриотите", обясни той. Левицата иска вот на недоверие, защото корупцията у нас е като раково заболяване - със своите метастази, не са една и две феодалните общини в България, заяви още Добрев. По думите му  корупция и бедност в България вървят ръка за ръка и няма как да се справиш с бедността, ако не си преборил корупцията. "Ние започнахме с внасянето на Закона за борба с корупцията още през август. Получихме десетки сигнали, свързани с магистрали, оградата на границата, суджуци, обръчи от хасковски фирми, свързани с Делян Добрев и много други", припомни той.  Добрев обяви, че в момента вървят няколко сделки по ръба на закона. Даде пример с Главна дирекция "Изпълнение на наказанията”, която купува милиони литри гориво на цена по-висока от тази на бензиностанциите, може би за отоплението на затворите. "Изпълняващ длъжността шеф на дирекцията направи сделката и миналата, и по-миналата година. Искам да видя, дали и тази година ще направи същата поръчка. Затворите са ощетени с милиони левове още от миналата година", заяви Добрев.  Зам.- председателят на БСП бе категоричен, че в закона, който сега се гласува в пленарна зала, няма желание за справяне с корупцията. "Безумно е министър-председателят да назначава човека, който да контролира дали в Министерския съвет има корупционни практики. Народното събрание отново, на политически принцип, ще разпредели хора от политическите партии и ще се направи колективен орган, който ще следи дали там има корупция или не. Този закон е безумие", каза Добрев. Според него КЕВР е независим орган, колкото този, който ще прави Народното събрание за борба с корупцията. "Всяка една политическа сила дава своите експерти, повечето от които са политически лица. Значи КЕВР е политически орган", каза Добрев. Той заяви, че няма как да се вдига цената на водата, след като  правителството не е намерило компенсаторен механизъм за семействата, които не могат да си го позволят. "Ако извадим последните постановления на Министерския съвет, ще видим какви пари се раздават на общините. 43 млн. лв. за проекти в общини на ГЕРБ и такива близки до ДПС, и 2 млн. лв. за общини на БСП. Нека министър Нанков каже кои проекти на общини на БСП е финансирал през миналата година и какво общо има той, за да защитава независим орган като КЕВР", призова Кирил Добрев. Нинова: Не завистта, а отчаянието ще свали Борисов "Не завистта, а отчаянието ще свали Борисов", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Добрич по повод казаното от премиера, че БСП иска оставката му, защото завижда. "Питам го: протестиращите пенсионери и те ли завиждат? А полицаите, които всеки ден протестират в някой град, а майките на деца с увреждания и те ли са завистливи хора", каза Нинова и продължи – "учените от БАН пък за какво ли му завиждат- сигурно за научните титли? Не завистта, а отчаянието води тези хора", каза Нинова. Тя припомни, че в първото правителство на Борисов хора са се самозапалвали. "Дано никога не се стига дотам. Ние говорим от името на хората в парламента и по площадите. Той от чие име говори? Гласувалите за ГЕРБ упълномощиха ли го да забрани новите лекарства за болните от рак? Сега се сетил да променя решението за мораториума", каза още Нинова. Тя смята, че правителството носи отговорност за това решение. "Проблемът е, че депутатите на ГЕРБ изобщо не се замислят. Щом Борисов е казал, те козируват и изпълняват. Само че той и този път си изми ръцете с тях. За да спаси себе си, за пореден път ги унизи и ги хвърли на народния гняв", каза Нинова. Лидерът на БСП беше в Добрич по покана на местната организация по случай годишнина от създаването на партията.

Румен Радев: Министър Ананиев да не си бърка ролите

https://frognews.bg/novini/rumen-radev-ministar-ananiev-barka-rolite.html

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност на 9 януари 2018 г. Темата този път ще бъде свързана с ”ролята на България в общата политика за сигурност и отбрана на Европа”. Това каза държавният глава в предаването ”Годината” на Дарик.

Румен Радев: Министър Ананиев да не си бърка ролите

http://frognews.bg/news_147399/Rumen-Radev-Ministar-Ananiev-da-ne-si-barka-rolite/

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност на 9 януари 2018 г. Темата този път ще бъде свързана с ”ролята на България в общата политика за сигурност и отбрана на Европа”. Това каза държавният глава в предаването ”Годината” на Дарик.

Япония предвижда рекорден бюджет за отбрана през 2018 г.

https://www.investor.bg/aziia/336/a/iaponiia-predvijda-rekorden-biudjet-za-otbrana-prez-2018-g-252297/

Голяма част от увеличението на средствата е предназначено за покриване на разходите за американската наземна противоракетна система

Политик на годината са четирима евродепутати

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-chetirima-evrodeputati-angel-jambazki-andrey-kovaev-politik-godinata-skra-ihylova-26695749

Политик на годината са евродепутатите Сергей Станишев, Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев и Искра Михайлова.

Турция 2017: Напрежение с Вашингтон, сближаване с Москва

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-naprezhenie-moskva-vashington-sblizhavane-26688750

Наситена с всякакви емоции бе изминаващата 2017 година за Турция във външнополитически план.

Четирима евродепутати бяха избрани за Политик на годината

http://www.cross.bg/godinata-bulgariya-evropeiiskiya-1563457.html

/КРОСС/ Политик на 2017 г. са българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев, Искра Михайлова и Сергей Станишев в класацията на „Дарик". В 22-рото издание на традиционната класация българските евродепутати бяха избрани от „Дарик" радио за „Политик на 2017 г." заради общи позиции през годината за приемането на България в Шенген, отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, отстояването на българския интерес за продължаването на кохезионната политика на Европейския съюз за намаляване на разликите между страните-членки, противопоставянето на двойните стандарти при храните, признаването на българското малцинство в Албания, защитата на българските общности в Македония, Сърбия и Косово и обучението на български език в Украйна, както и усилията за отпадането на визите за българите за САЩ. С тези аргументи „Дарик" радио посочи за Политик на годината ярки представители и на четирите групи, в които участват депутати в Европейския парламент от България. Ангел Джамбазки е член на бюрото на групата на Европейските консерватори и реформисти. Той е и заместник-председател на партията ВМРО - Българско национално движение, която е част от коалицията Обединени патриоти. Андрей Ковачев е заместник-председател на Европейската народна партия (християндемократи), член на бюрото и квестор на Европейския парламент. Той беше избран за евродепутат от ГЕРБ

Путин няма да дойде на 3 март в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/16/3098736_putin_niama_da_doide_na_3_mart_v_bulgariia/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин няма да посети България на март, 2018 г., за когато е получил покана от държавния глава Румен Радев. Това се разбра от думите му в ефира на "Дарик".<br /><br />Той обясни, че когато отправил поканата през юни в телефонен разговор, тя се отнасяла тъкмо за 3 март. Тогава беше обяснено от неговата администрация, че повод e навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България.<br /><br...

Из "Ангелите ще го отнесат" от Дилян Еленков

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/16/3096552_iz_angelite_shte_go_otnesat_ot_dilian_elenkov/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от стихосбирката "Ангелите ще го отнесат" на поета, художник и сценарист Дилян Еленков, предоставен от издателство "СОНМ". Премиерата й ще се състои на 16 декември (събота), от 19:00 часа, в Пространство за съвременно изкуство и пърформънс ΑEther, ул. "Княз Борис Ι" № 39. Представянето на книгата ще включва прожекция на късометражни анимационни филми по сценарий на Дилян Еленков и прочит на негови авторски поетични...

Караянчева: Нито един онкоболен няма да остане без лечение

http://dnes.dir.bg/news/tzveta-karayaneva-kabinet-borisov-3-26695733

Няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение, заяви по Дарик председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Загубите на вода да намалеят до 40%, предвиждат ВиК оператори

https://offnews.bg//ikonomika/zagubite-na-voda-da-namaleiat-do-40-predvizhdat-vik-operatori-671314.html

ВиК оператори планират да редуцират загубите на вода между 15 и 40 на сто в дългосрочен план. В краткосрочния 5-годишен период в бизнесплановете им пък прогнозата е за спад на загубите между 5% и 20 на сто.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по Нова тв.

Вече има наредба за качеството на предоставяната услуга, в която е предвиден много по-сериозен контрол от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, тъй като досега механизмите не са били достатъчно добри. Почти всички ВиК оператори са наказвани, но с дребни санкции на фона на извършваните нарушения, каза министърът.

КЕВР следи за изпълнението на инвестициите, тя има право да прави периодичен мониторинг на бизнес плановете на операторите, които могат да бъдат променяни на третата година, обясни още Николай Нанков.

От 2010 г. до сега само от ВиК операторите са инвестирани над 500 млн. лв. Още 320 млн. лв. трябва да инвестират до 2020 г., обяви министърът. Той посочи, че новите услуги също струват пари, но са основани на екологични директиви. Николай Нанков обясни, че там, където няма изградена канализация, гражданите няма да плащат за отвеждане и пречистване на отпадни води, а само за доставяне на питейна вода.

Инвестициите в отрасъла и въведената през 2015 г. единодушно от всички партии с промяна в Закона за водите единна цена на услугата, предоставяна от един ВиК оператор в една област, са факторите, които оказват влияние върху цената на водата, обясни регионалния министър. Той коментира, че предложенията за повишаване на цената на водата са били разглеждани още през 2015 г. и 2016 г. в общинските съвети, асоциациите по ВиК и от областните администрации.

През 2015 г. именно с грижа за най-бедните Законът за водите беше променен от ГЕРБ като прагът на социална поносимост беше намален от 4% на 2,5% от доходите на домакинствата в една област, за да няма безкрайни увеличения на цената на водата, напомни Николай Нанков. Вече е готов проектът и през следващата година ще стартираме с обсъжданията на нов законопроект за ВиК. Там предвиждаме още по-сериозен механизъм, за да може за най-бедните прослойки от населението да гарантираме т.нар. водни помощи или гарантирано потребление на ниска цена, съобщи министърът. С експерти се обсъжда дали минималният праг за битовите нужди на един човек да са безплатни или на минимална цена. Дискутира се и дали размерът на водните количества да е в размер на 1,5 куб. м или 2,8 куб.м на човек на месец. Очаква се законът да влезе в сила в средата на 2018 г.

Отец Паоло Кортези: Белене е моят дом, за 2 месеца посетих 1000 семейства

https://frognews.bg/novini/otets-paolo-kortezi-otnovo-belene.html

Човек на годината за 2017 г. е отец Паоло Кортези. Католическият свещеник бе отличен с голямата награда на Българския хелзински комитет (БХК) за принос към правата на човека.

Отец Паоло Кортези: Белене е моят дом, за 2 месеца посетих 1000 семейства

http://frognews.bg/news_147397/Otets-Paolo-Kortezi-Belene-e-moiat-dom-za-2-mesetsa-posetih-1000-semeistva/

Човек на годината за 2017 г. е отец Паоло Кортези. Католическият свещеник бе отличен с голямата награда на Българския хелзински комитет (БХК) за принос към правата на човека.

Румен Радев: Казусът с лекарствата ще покаже каква парламентарна република е България

http://www.transmedia.bg/2017/12/16/%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d1%83%d1%81%d1%8a%d1%82-%d1%81-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%bf/

Разрешаването на казуса с мораториума върху новите лекарства за онкологични заболявания е важен за болните, но той ще даде отговор и на друг много сериозен въпрос –  как парламентът променя напълно свое взето вече решение. Това се разбра от думите на държавния глава Румен Радев в интервю за „Дарик“ радио.

„Ако може да се ревизира този акт, то трябва да му бъде даден шанс, но това поражда други проблеми – механизмът, по който ще стане, защото България е парламентарна република. И парламентът вече си каза тежката дума. Как ще бъде обърната“, каза президентът Радев.

 

„В една парламентарна република парламентът контролира правителството, а не обратното. Тук е един от проблемите на българската политическа действителност“, посочи държавният глава след като до вариант за преразглеждане на случая се стигна след намесата на премиера.

 

Радев обяви, че той няма да бърза да сезира Конституционния съд, каквато е следващата му възможна стъпка след като парламентът преодоля наложеното от него вето тъй като ще изчака да види дали ще се намери друго решение.

 

Радев посъветва финансовият министър Кирил Ананиев да се научи да мисли за хората, ако досега е боравел само с числа.

Очакваме от него затягане на дисциплината, ефективност в здравеопазването и контрол. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента, обяви още Радев.

На въпрос, че Ананиев все пак беше посочен от Радев за служебен министър, президентът каза, че бил доволен от работата си с него в служебно правителство и никой не оспорва, че е добър бюджетар. Държавният глава посочи, че не се е променило отношението му към министъра, но той пък трябва да се пренастрои, занимавайки се с човешки съдби.

„Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, мен ме интересуват българските граждани. И един да има ощетен от това, че му се отнема възможността за лечение и надежда, аз ще го защитавам“, заяви Радев.

На въпрос защо е побързал да обяви, че ще наложи вето и на антикорупционния закон след като той още не е приет, президентът обясни, че ще наложи ветото, когато се приеме, а го направил, за да има прогнозируемост в политиката. Даде подобни примери и с предшественици на поста.

„Така както се развива този закон, ясно показва, че не предлага всеобхватни и ефективни мерки за противодействие на корупцията. Всички знаят моите мотиви отдавна, имахме и два консултативни съвета по национална сигурност по темата, където подробно си изложих мотивите“, допълни той.

Препоръча в такъв закон да могат да се разкриват и пресичат в реално време схемите и моделите на корупционните прояви. Този закон по същество повтаря борбата с корупцията чрез вече наличните мерки.

Южна Корея предупреди: КНДР е в последен етап на ядреното си въоръжаване

http://www.cross.bg/koreya-severna-vuoruzhavane-1563456.html

/КРОСС/ Заместник-външният министър на Южна Корея Чо Хюн предупреди, че Северна Корея се намира в последния етап от ядреното си въоръжаване, пише The Independent. „Това из основи ще промени състоянието на сигурността в региона и отвъд него", обяви Чо Хюн.Според него много скоро Северна Корея ще се снабди с ракети, способни да носят ядрена бойна глава. На свой ред постоянният представител на Северна Корея в ООН Джа Сон-нам заяви, че нарастващият натиск от световната общност показва, че „САЩ са ужасени" от ядрените възможности на страната му.  

Румен Радев ще изчака предложенията на кабинета за ревизия на мораториума за иновативните лекарства

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-radev-shte-izchaka-predlojeniiata-na-kabineta-za-reviziia-na-moratoriuma-za-inovativnite-lekarstva-252296/

От здравния министър се очаква да реши проблемите в сектора, да гарантира ефективност и достъпност на здравната помощ, коментира президентът

Канадски милиардер и жена му бяха открити мъртви

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/kanadski-miliarder-i-zhena-mu-biaha-otkriti-myrtvi-6077319

Местната полиция е открила телата на Бари Шърман и жена му - Хъни, след като се отзовала на сигнал за медицинска помощ

„Съдебен спор“ към Комарницки: По Вашия случай трябва да се произнесе ръководството

http://www.transmedia.bg/2017/12/16/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d1%88/

Карикатуристът Христо Комарницки призова преди няколко дни чрез Фейсбук предаването „Съдебен спор“, което се излъчва по Нова телевизия, „управителите на фирма „Национална дистрибуция“ АД и техния господар Делян Пеевски, които злоупотребяват с монополното си положение и възпрепятстват разпространението на нашето издание“. В предаването „Съдебен спор“ се разиграват казуси „от живота“.

По време на излъчването на предаването тази сутрин, Комарницки попита във фейсбук страницата на „Съдебен спор“ какво се случва с неговия случай.

Последва отговор: „Уважаеми г-н Komarnitski, трябва ръководството на Нова телевизия да ни командирова до най-екзотичните кътчета на света, за да търсим ответника по Вашето дело“.

„Ще сложим кукла на негово място (вероятно има предвид Пеевски – б.р.), но пък ще заведа Ж.Игнатов (репортерът на предаването – б.р.) в дупката на мишоците от „Национална дистрибуция”. Уверявам ви, гледката ще си струва“, отговори карикатуристът.

Това предложение очевидно се превърна в проблем за продуцентите на предаването.

“Молим, напишете искане до изпълнителния директор на „Нова Броудкастинг груп“ г-н Дидие Щосел и го входирайте в деловодството на Нова телевизия. При положителна резолюция веднага ще се отзовем на сигнала Ви“, отговориха от „Съдебен спор“.

Последва нов въпрос от Христо Комарницки:

„Всички участници в предаването ли минават през тази процедура и одобрението на г-н Щосел? Анонсът ви в ефир не споменава такова нещо“.

Този път отговор от „Съдебен спор“ нямаше.

Снимка: e-vestnik

Над 2 милиарда лева ще изхарчат българите по празниците

http://www.cross.bg/leva-koleda-krediti-1563455.html

/КРОСС/ Над 2 милиарда лева ще изхарчат българите по Коледа. По прогнози на икономисти, ще харчим и повече пари, взети като бързи кредити, съобщава БТВ. Под коледната елха може да оставите по-голям и скъп подарък, който ще зарадва близките ви, но и след това може да ви излезе солено. Малкият подарък пък освен по-скромен и от сърце, може да ви спести главоболия, особено ако се наложи да вземете бърз кредит с твърде висока лихва, който ще връщате дълго през новата 2018 г. Оказва се, че тази Коледа има бум на бързи кредити, които гарантират одобрение дори при лоша кредитна история. С подпис Ина Саева тегли 440 лева за коледен подарък - мобилен телефон. Одобрена е бързо, с лихва над 20%. „Аз го взимам за 6 месеца, възможно най-бързо, за да е най-малко оскъпяването", казва Ина.Така тя ще плаща по 70 лева на месец. Хиляди ще теглят до 600 лева за Коледа - най-често срещаната сума за бърз заем, показват данни на кредитните институции. „Хората теглят пари най-често за битова техника", юристът Ивелина Кавурска. Преди празниците се наблюдава и бум на кредити, които предлагат нефинансови институции - те одобряват заема и при лоша кредитна история. Затова сами трябва да внимаваме за лихвата, до допълнителните клаузи и такси. „По много от листовките пише, че нямат никакви лихви, не е така, има такси

Colchicine in the Therapy of Cardiovascular Disease: The Bulgarian Contribution

http://www.eurochicago.com/2017/12/colchicine/

The saga of Colchicum autumnale (commonly known as autumn crocus, meadow saffron or naked ladies), from which colchicine was extracted, has been around for some 3 000 years, as described by ancient writers as the remedy of choice for gout patients suffering debilitating pain due to acute arthritis. Today, this therapeutic effect is known to be due to its anti-inflammatory action. However, in the last 30-40 years colchicine has also been used to treat familial Mediterranean fever (and related amyloidosis and recurrent pericarditis), Behçet's disease, acute febrile neutrophilic dermatosis (Sweet's syndrome), epidermolysis bullosa acquisita, leukocytoclastic vasculitis, aphthous stomatitis, also liver cirrhosis, scleroderma and other fibro-inflammatory diseases.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване