Групата Gorillaz с нов албум през 2018

http://www.cross.bg/godina-albym-gorillaz-1564023.html

/КРОСС/ Групата Gorillaz, известна със своя изцяло анимационен облик ще бъде готова с шестия си студиен албум през 2018 година, броени месеци, след като пусна на пазара петия си албум Humanz. Това обяви Джейми Хюлет, който създава проекта заедно с фронтмена на Blur Деймън Албърн през 2001 година. "Работим върху нов албум на Gorillaz, който ще пуснем следващата година. Обикновенно си вземаме по една заслужена, петгодишна почивка между всеки албум, но този път си казахме: "Абе, знаеш ли какво? Нека направо продължим, защото имаме идеи, колкото за още няколко албума" и решихме направо да се впуснем в това начинание. Ще продължим така цялата следваща година и най-вероятно по-следващата също", увери Хюлет феновете си в интервю. Припомняме, че през 2001-ва година Gorillaz печелят Музикална награда на MTV Europe за най-добър изпълнител на електронна музика. През 2005-а печелят „Грами" за най-добро групово вокално поп изпълнение и награда на MTV за най-добър дебютен клип, като и двата приза са за „Feel Good". Същата година печелят и Музикална награда на MTV Europe за най-добра група.  

Каролев: След Нова година натискам парламента да върне Uber!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627814

Каролев: След Нова година натискам парламента да върне Uber!
Икономистът Владимир Каролев обеща, че след Нова година ще стартира кампания за натиск върху Народното събрание, за да променят законите и фирми като Uber да могат да оперират у нас. Повод за тази му инициатива е пътуване до Милано. Ето какво разказа във Фейсбук профила си. Милано, днес 11 часа сутринта...поръчвам Uber...идва след 6 мин...

Жена загина в катастрофа на пътя Силистра – Добрич

https://www.actualno.com/crime/jena-zagina-v-katastrofa-na-pytja-silistra-dobrich-news_651206.html

51-годишна жена е загинала в катастрофа на пътя Силистра – Добрич. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР-Силистра. Сигналът за пътния инцидент е получен в 12.03 часа. Той е станал на пътя Силистра – Добрич, на 5 км след изхода на Силистра. 51- годишната жена, управлявайки лек автомобил „Мазда“ с варненска регистрация, e изпуснала един от завоите и се е блъснала в идващ насреща друг лек автомобил марка „Фолксваген&ldqu

На Рождество трябва най-вече да празнуваме духовно в семейството си

http://www.moreto.net/novini.php?n=366006

Традицията повелява на 24 декември на трапезата да се събере цялото семейство и заедно да дочакат Рождество Христово. Обединява ни трапезата и хляба, който слагаме на нея в тази празнична нощ, каза пред БТА София Шопова от пловдивското село Брестовица, представител на местното читалище "Съзнание".

Евакуираха коледен базар в Бон заради подозрителни пратки

https://frognews.bg/novini/evakuiraha-koleden-bazar-bon-zaradi-podozritelni-pratki.html

Органите на реда във ФРГ евакуираха снощи посетителите на коледния базар в Бон заради подозрителни пратки, в които се оказаха наркотици, съобщи агенция ДПА и БНТ.

Тренд: За 58% от българите годината е била добра

http://www.mediapool.bg/trend-za-58-ot-balgarite-godinata-e-bila-dobra-news273463.html

Всеки десети българин ще отдели под 20 лв. за коледни подаръци. Огромното мнозинство от около 80 на сто от хората нямат да бъдат свръхщедри - ще дадат за подаръци до 100 лв. Това показват данните от изследване на "Тренд", публикувано в събота. 100 лв. е и най-честият отговор на въпрос с колко пари ще празнуват коледните и новогодишните празници. 36 на сто отговарят, че това е сумата, която ще отделят за празничните дни. Между 100 и 200 лв. са планирали да дадат 28 на сто. Няма голямо разнообразие в мястото, където българите ще празнуват - няма да пътуват и ще си стоят вкъщи. Едва 1 на сто ще са в чужбина, поне така сочат данните. Оценките за отиващата си 2017 г. са преобладаващо положителни.  47 на сто оценяват годината като добра за България. 36 на сто от анкетираните смятат, че годината е била лоша. Цели 58 на сто твърдят, че 2017-а е била добра за самите тях, като лоша я оценяват 31 на сто. Българите са скромни - искат преобладаващо здраве. Финансовото благополучие и късметът са следващите две пожелания, но едва с 15 на сто. 

Паркирането в София ще е безплатно по празниците

https://frognews.bg/novini/parkiraneto-sofiia-shte-bezplatno-praznitsite.html

Сoфиянци и гостите на града могат да ползват безплатно сините и зелените зони в града в осем от предпразничните и празнични дни около Коледа и Нова година. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Ванга получила като подарък “белия салон” в дома си, помогнала на българка от Австрия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6476771

Ванга получила като подарък “белия салон” в дома си, помогнала на българка от АвстрияВАНЯ СУХАРОВА Уникален вестникарски сериал - четете от понеделник до събота; само истински истрии на реални хора - без измишльотини и руски шашкънии (Продължение от миналия брой.) Ванга е мъртва от 20 години. Физически я няма. Но хората още говорят за способностите и делата ѝ. Има безброй спекулации, главно от руски сайтове,

Управляващата "Единна Русия" застана зад Путин за вота през март

//dariknews.bg/novini/sviat/upravliavashtata-edinna-rusiia-zastana-zad-putin-za-vota-prez-mart-2069026

Управляващата в Русия партия подкрепи официално кандидатурата на президента Владимир Путин на президентските избори догодина, предаде ТАСС.
На конгрес в столицата Москва партия "Единна Русия" очаквано застана зад Путин, който се кандидатира

Експерти прогнозират, че българинът ще изхарчи на 2 млрд. лв. само за Коледа

http://www.mediapool.bg/eksperti-prognozirat-che-balgarinat-shte-izharchi-na-2-mlrd-lv-samo-za-koleda-news273462.html

В края на 2017 година експерти очакват рекордна сума - над 2 милиарда лева да бъдат похарчени от българите само за Коледа. В сметката влизат парите, които отделяме за подаръци, пътувания и празничната трапеза, изчислява Нова тв. Това обаче сериозно надхвърля личните финанси на българите. Дупката в семейния бюджет и тази година ще се запълни с пари на заем. Фирмите вече отчитат сериозен ръст на бързите кредити. Статистиката показва, че най-често сме склонни да вземем на изплащане скъпа техника. Първото място е за смартфоните - там задлъжняваме с до 1300 лева. Следват скъпите телевизори, лаптопи и климатици.

Полицията издирва тийнейджърка

https://frognews.bg/novini/politsiiata-izdirva-tiineidjarka.html

Пето - РУ-СДВР издирва 15-годишната Виктория Недялкова. Момичето е напуснало домашния си адрес на 21 декември 2017 г. около 17:00 и от тогава е в неизвестност.

Шест плюса, които идват, като влезем в еврото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6627091

Шест плюса, които идват, като влезем в евротоНяма риск от инфлационна вълна, това го платихме още през 1997 г. По-важно е Румъния да се присъедини към еврозоната, отколкото към шенгенското пространство, заяви румънският президент Клаус Йоханис. Според мен и за нас присъединяването към еврозоната е задължително, национален приоритет номер едно. Ето шест основни аргумента. 1.

Повече от 100 000 автомобила ще напуснат столицата

https://www.actualno.com/society/poveche-ot-100-000-avtomobila-shte-napusnat-stolicata-news_651204.html

Повече от 100 000 автомобила ще напуснат столицата днес, 23 декември, съобщи началникът на отдел „Пътна полиция“ към Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) комисар Тенчо Тенев във връзка с трафика в първия почивен ден от поредицата за коледните празници. "На този етап няма сериозни нарушения, но трафикът вече започна леко да се усилва. Най-натоварено е на разклона за Панчарево. Явно гражданите на София са решили да пътуват за Боровец през почивните дни.

Над 100 са жертвите след тропическа буря във Филипините

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/23/3103171_nad_100_sa_jertvite_sled_tropicheska_buria_vuv/?ref=rss


Над 130 души са загинали от тропическата буря, която вчера премина през южните части на филипинския остров Минданао, информира БТА, позовавайки се на официални данни, цитирани от Франс прес. Няколко десетки все още се водят изчезнали.<br /><br />По-рано бе съобщено за около 90 загинали в свлачищата и големите наводнения, предизвикани от стихията.<br /><br />Над 15 000 души са били принудени да напуснат домовете си. На много места електричеството и комуникациите са...

Мечка влезе в смолянско село, разруши няколко огради

https://frognews.bg/novini/mechka-vleze-smoliansko-selo-razrushi-niakolko-ogradi.html

Мечка е разрушила дворни огради на няколко къщи в смолянското село Стойките, предаде БНР. Жителите му за пръв път стават свидетели на подобно похождение на диво животно и то в момент, когато селото е пълно с туристи.

Илияна Йотова: Антикорупционният закон не носи справедливост

http://dnes.dir.bg/news/iliana-yotova-anticoruptzionen-zacon-26718882

Ще направя прогноза в края на 2017 г. и ще кажа, че антикорупционният закон няма да проработи, декларира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Коледата е възможна за Барса, не и за "Реал" (Мадрид)

http://clubz.bg/62203-koledata_e_vyzmojna_za_barsa_ne_i_za_real_madrid

Предколедното "Ел класико" между "Реал" (Мадрид) и "Барселона" донесе огромна радост за каталунците, които спечелиха с 3:0 в дома на вечния си съперник "Сантяго Бернабеу".

И ще са в доста по-добро настроение на празниците за сметка на Кристино Роналдо и компания.

"Блаугранас" нанесоха удар за десетина минути след почивката. В 54-ата Луис Суарес откри резултата, а в 64-ата Лео меси направи 2:0 от дузпа, отсъдена за игра с ръка. Директен червен картон при ситуацията получи Дани Карвахал, така домакините доиграха срещата с човек по-малко.

В 90-ата Алейш Видал оформи класиката в испанската столица - 3:0 за Барса.

Очаквайте подробности.

(О)позициите на 2017 година

https://offnews.bg//nashite-avtori/o-pozitciite-na-2017-godina-671758.html

Политическият процес, който беляза отминаващата 2017 година, започна по-рано и няма да завърши през предстоящата 2018 година. Той е доминиран от агресивни външни влияния; траен спад на доверие в публичните институции; установяване на определен модел на управление и смяна на поколенията, както в политиката, така и в българското общество. И все пак 2017 година ще остане свързана с конкретни трансформации в политическия живот, които промениха перспективите пред развитието на България през следващите години.

Почти пълната загуба на ориентация в левия политически спектър насърчи промяната на председателя на БСП. Изборът на новия председател бе резултат от споразумение, което трябваше да управлява ефективно щетите, които нанесе предишната партийна линия. Повече от година и половина по-късно архитектите на тази промяна са отстранени от управлението на партията, а „новият курс” на БСП определи една от най-съществените промени в българския политически живот през последните години. През отминаващата 2017 година политическата геометрия отново придоби фигурата на фрагментирано пространство с два противостоящи си центъра.

В пространството на традиционните десни партии (доколкото това понятие все още има смисъл) настъпи поредната фаза на най-опасното политическо състояние – загуба на чувство за реалност. През пролетта на 2016 година бе лансиран т.нар. Манифест за Републиката. Този опит за политическо инженерство „манифестира” практическите измерения на политическия инфантилизъм. Това състояние е точно толкова опасно в политиката, както и в неговите клинични показания, описани от Зигмунд Фройд. Неговият разрушителен ефект не се ограничи само до резултатите от президентските и парламентарните избори. Той продължава да руши и подменя перспективата на дясната политика в България, подменяйки смисъла на ценностни и политически ориентири, от които ще зависи развитието на следващите поколения български граждани.

ГЕРБ консолидира ролята си на народна партия на България. Резултатите от парламентарните избори през 2017 година не само маркираха „безпаметната безпомощност” (използвах това определение за първи път след първия тур на президентските избори през 2006 година, но за съжаление то продължава да е актуално и днес) на десните политически формации, но и формулираха нестандартно предизвикателство пред българската перспектива към европейския политически процес. Във формалната представа за европейска политика ГЕРБ би трябвало да изберат за коалиционен партньор ДПС като партия-член на европейско политическо семейство. Всъщност, изборът на коалиционен партьор в лицето на трите политически формации, предизборно обединени в коалицията „Обединени патриоти”, е едно от събитията на 2017 година.

На свой ред, след разделението и вътрешното противопоставяне между ДПС и ДОСТ, което беляза друга съществена линия в развитието на българския политически процес през изминаващата година, ДПС получи необходимата подкрепа, за да възстанови отчасти вилянието си и да планира следващите си действия. Привидната непреодолимост и „незаобиколимост” на Движението бе възстановена отчасти, като резултат от развитието на общата криза на легитимност на останалите политически партии. Изглежда, че поредният опит за „нормализация” на ДПС ще завърши успешно през следващата година и ще вдъхне нов живот на организацията на предстоящите през 2019 година европейски и местни избори. Като че ли ДПС е по-необходимо на останалите политически партии, отколкото на онези български граждани, от чието име участва във властта през всички тези години.

Изборът на независимия кандидат за президент, подкрепен от инициативен комитет, представляван от Стефан Ламбов Данаилов, генерала от резерва Румен Радев, обозначи началото на поредната фаза в развитието на българския политически процес. За първи път от съществуването си, БСП не се яви на президентските избори през 2016 година, но положи огромни усилия да убеди всички, че ги е спечелила. В отношенията между президента и БСП се генерираше и ще продължи да се развива съществена част от политическата енергия на промените, които определят стартовите позиции на партиите и през следващата година.

Факторът, който привидно динамизира политическата среда, е радикалното противопоставяне, върху което гради поведението си БСП, в съответствие с „новата паритйна линия”. Служебното правителство, назначено от президента, показа, че неговата представа за управление се различава от плановете на „Позитано”.

Амбициите на президента не предполагат връщането на БСП на власт, а пряко участие в управлението на България. Президентските амбиции за властване го отведоха вече дълеч извън рамките на правомощията и отговорностите на държавния глава. Усилията на президента да налага собствен дневен ред принуждават БСП да следва неговите амбиции, а това е неустойчива и лишена от политически проект роля, която усилва напрежението в тила на председателя на партията.

Привидният ентусиазъм, който вдъхна на БСП изборът на Радев за президент, насърчи незапомнен опит за реванш и реабилитация на тоталитарния режим от съветски тип. Дори в началото на 90-те години БСП не си е позволявала да говори и да лансира с такава енергия реваншизма срещу демократичните промени в България. Много по-сериозният проблем е в това, че радикалният ляв популизъм, комбиниран с реваншизъм, успяха да мобилизират различни групи от български граждани, които позволиха на БСП да получи по-съществен електорален резултат на парламентарните избори. Национал-социалистическата реторика на БСП даде резултат. Твърдейки, че се бори „за народа ни”, председателката на социалистите се опита едновременно да разшири влиянието на БСП и в същото време - да подмени партийния актив. Войната „на два фронта” няма да завърши с успех, но именно тя създаде представата за завръщане на модел на политическо противопоставяне между два политическа центъра – ГЕРБ и БСП.

Оставайки изключително политически неефективна заради липсата на приоритети и политическа компетентност, тактиката на БСП залага на скандализирането на всеки социален проблем. Вече никой не си спомня броя на темите и акциите на социалистите, които са скандализирали публичното пространство и не са довели до конкретен резултат. Поне засега, тази тактика поддържа външния образ на БСП като „решителна опозиция”, но през следващата година ще стане ясно, доколкото това е достатъчно за избирателите и особено - за активистите на социалистите.

Коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти е един от най-съществените политически документи на 2017 година. То осигурява монолитна подкрепа от страна на парламетарното мнозинство за управленската програма и в същото време оставя свободни пространства за всяка от партиите, които могат да лансират и отстояват собствени позиции, извън договорените теми по управленската програма. По този начин почти непрекъснато изглежда, че управляващата коалиция е нестабилна, но в същото време успява да поддържа както електорална подкрепа, така и да формира и налага политически дневен ред в управлението.

Председателството на Съвета на Европейския съюз, отвъд своята административна и политическа логика, наистина представлява шанс за България. Ние ще председателстваме Съвета по право, а не поради късмет, но все пак това е и шанс за България, защото през процеса на посредничество и водене на преговори по важните теми на европейската интеграция можем да постигнем ново качество на собствената ни интеграция и развитие в Европейския съюз. Много важно е как българският политически елит и българските граждани ще успеят да артикулират собствената си перспектива за развитието на България през логиката и динамиката на европейската политика.

В този смисъл вотът на недоверие, или дезориентираните, но все по-агресивни атаки на опозицията срещу управляващата коалиция, няма да допринесат нито за подобряването на качеството на управлението, нито за възстановяването на общественото доверие към националните институции. Неотклонните усилия за повишаване на нивото на политическо противопоставяне ще продължат да доминират политическата среда, но и ще откриват нови пространства за смислена политическа алтернатива, каквато, поне засега, официалната опозиция не успява да формулира.

През следващата година политическият процес на трансформация ще продължи. Той няма да завърши преди следващия изборен цикъл, но ще продължи да въздейства върху процеса на политическа социализация на младите поколения и усилията на възрастните поколения да запазят своята представа за смисъл, ред и достойнство.

(О)позициите на 2017-та година

https://offnews.bg//nashite-avtori/o-pozitciite-na-2017-ta-godina-671758.html

Политическият процес, който беляза отминаващата 2017 година, започна по-рано и няма да завърши през предстоящата 2018 година. Той е доминиран от агресивни външни влияния; траен спад на доверие в публичните институции; установяване на определен модел на управление и смяна на поколенията, както в политиката, така и в българското общество. И все пак, 2017 година ще остане свързана с конкретни трансформации в политическия живот, които промениха перспективите пред развитието на България през следващите години.

Почти пълната загуба на ориентация в левия политически спектър насърчи промяната на председателя на БСП. Изборът на новия председател бе резултат от споразумение, което трябваше да управлява ефективно щетите, които нанесе предишната партийна линия. Повече от година и половина по-късно архитектите на тази промяна са отстранени от управлението на партията, а „новият курс” на БСП определи една от най-съществените промени в българския политически живот през последните години. През отминаващата 2017 година политическата геометрия отново придоби фигурата на фрагментирано пространство с два противостоящи си центъра.

В пространството на традиционните десни партии (доколкото това понятие все още има смисъл) настъпи поредната фаза на най-опасното политическо състояние – загуба на чувство за реалност. През пролетта на 2016 година бе лансиран т.нар. Манифест за Републиката. Този опит за политическо инженерство, „манифестира” практическите измерения на политическия инфантилизъм. Това състояние е точно толкова опасно в политиката, както и в неговите клинични показания, описани от Зигмунд Фройд. 

Неговият разрушителен ефект не се ограничи само до резултатите от президентските и парламентарните избори. Той продължава да руши и подменя перспективата на дясната политика в България, подменяйки смисъла на ценностни и политически ориентири, от които ще зависи развитието на следващите поколения български граждани.

ГЕРБ консолидира ролята си на народна партия на България. Резултатите от парламентарните избори през 2017 година не само маркираха „безпаметната безпомощност” (използвах това определение за първи път след първия тур на президентските избори през 2006 година, но за съжаление то продължава да е актуално и днес) на десните политически формации, но и формулираха нестандартно предизвикателство пред българската перспектива към европейския политически процес. Във формалната представа за европейска политика, ГЕРБ би трябвало да изберат за коалиционен партньор ДПС като партия-член на европейско политическо семейство.

Всъщност, изборът на коалиционен партьор в лицето на трите политически формации, предизборно обединени в коалицията „Обединени патриоти”, е едно от събитията на 2017 година.

На свой ред, след разделението и вътрешното противопоставяне между ДПС и ДОСТ, което беляза друга съществена линия в развитието на българския политически процес, през изминаващата година, ДПС получи необходимата подкрепа, за да възстанови отчасти влиянието си и да планира следващите си действия. Привидната непреодолимост и „незаобиколимост” на Движението, бе възстановена отчасти, като резултат от развитието на общата криза на легитимност на останалите политически партии. Изглежда, че поредният опит за „нормализация” на ДПС ще завърши успешно през следващата година и ще вдъхне нов живот на организацията на предстоящите през 2019 година европейски и местни избори. Като че ли ДПС е по-необходимо на останалите политически партии, отколкото на онези български граждани, от чието име участва във властта през всички тези години.

Изборът на независимия кандидат за президент, подкрепен от инициативен комитет, представляван от Стефан Ламбов Данаилов, генерала от резерва Румен Радев, обозначи началото на поредната фаза в развитието на българския политически процес. За първи път от съществуването си, БСП не се яви на президентските избори през 2016 година, но положи огромни усилия да убеди всички, че ги е спечелила. В отношенията между президента и БСП се генерираше и ще продължи да се развива съществена част от политическата енергия на промените, които определят стартовите позиции на партиите и през следващата година.

Тервел Пулев: Готов съм и за по-сериозни съперници

https://www.24chasa.bg/sport/article/6627676

Тервел Пулев: Готов съм и за по-сериозни съпернициТервел Пулев замина за Германия, където тази вечер (23 декември) ще излезе на ринга за 7-ия си мач при професионалистите. Във всичките си предишни мачове българинът постигаше победи с нокаут, а сега на пътя му се изправя белорусин с негативен актив. Тервел обаче е категоричен, че има сили и за по-сериозни съперници, предаде bTV.

Допълнителни места във влакове от и за Варна за Коледа и Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=366000

Допълнителти места във влакове от и за Варна ще бъдат осигурени от БДЖ за Коледа и Нова година, научи Moreto.net. До 2 януари включително, с увеличени състави ще пътуват следните влакове: - София-Варна-София; - София-Бургас-София; - София-Пловдив-София; - София-Плевен-София; - София-Горна Оряховица-София; - София-Русе-София; - София-Лом-София; - София-Видин-София; - София-Петрич-София.

Столичната полиция издирва изчезнало 15-годишно момиче (обновена)

https://offnews.bg//obshtestvo/stolichnata-politcia-izdirva-izcheznalo-15-godishno-momiche-obnovena-671757.html

05 РУ-СДВР издирва 15-годишната Виктория Недялкова. Момичето е напуснало домашния си адрес на 21 декември 2017 г. около 17:00 и оттогава е в неизвестност.

Тя е на видима възраст 15-17г., висока 165-170см., телосложение нормално, коса - кестенява до раменете, очи - кафяви.

Момичето е било облечено с черно шушляково пухено яке с качулка, черни ботуши /апрески/ и черно-бяло спортно сакче.

Умоляват се гражданите, които могат да дадат информация за лицето да се обадят на телефон 112, 02/9825938 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.

В събота вечерта bTV съобщи, че издирваната Виктория Недялкова се е прибрала.

Столичната полиция издирва изчезнало 15-годишно момиче

https://offnews.bg//obshtestvo/stolichnata-politcia-izdirva-izcheznalo-15-godishno-momiche-671757.html

05 РУ-СДВР издирва 15-годишната Виктория Недялкова. Момичето е напуснало домашния си адрес на 21 декември 2017 г. около 17:00 и оттогава е в неизвестност.

Тя е на видима възраст 15-17г., висока 165-170см., телосложение нормално, коса - кестенява до раменете, очи - кафяви.

Момичето е било облечено с черно шушляково пухено яке с качулка, черни ботуши /апрески/ и черно-бяло спортно сакче.

Умоляват се гражданите, които могат да дадат информация за лицето да се обадят на телефон 112, 02/9825938 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.

Блумбърг за политическия отдел на Фейсбук: Задушаване на опозицията и насърчаване на екстремизма

https://bivol.bg/%d0%b1%d0%bb%d1%83%d0%bc%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%b3-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b5%d0%b9.html

Биволъ предлага превод на статията на Агенция Блумбърг озаглавена „Как политическият отдел на Фейсбук предоставя възможности на сенчестото изкуство на интернет пропагандата„. Някои от клиентите на отдела задушават опозицията, насърчават екстремизма. От Лорън Етър, Върнън Силвър и Сара Фриеър. Снимки: Getty Images Когато беше взет на прицел заради ролята на Фейсбук (Facebook Inc.) като платформа […]

Блумбърг за политическия отдел на Фейсбук: Задушаване на опозицията и насърчаване на екстремизма

https://bivol.bg/bloomberg-facebook.html

Биволъ предлага превод на статията на Агенция Блумбърг озаглавена „Как политическият отдел на Фейсбук предоставя възможности на сенчестото изкуство на интернет пропагандата„. Някои от клиентите на отдела задушават опозицията, насърчават екстремизма. От Лорън Етър, Върнън Силвър и Сара Фриеър. Снимки: Getty Images Когато беше взет на прицел заради ролята на Фейсбук (Facebook Inc.) като платформа […]

Населението на Земята ще достигне 7.6 млрд. души в началото на 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/23/3103173_naselenieto_na_zemiata_shte_dostigne_76_mlrd_dushi_v/?ref=rss


Населението на света се очаква да достигне близо 7.6 милиарда в началото на следващата година. Това обявиха от Германската фондация за световното население, съобщава БТА.<br /><br />Институтът очаква хората на Земята да станат 7 591 541 000 на 1 януари. През последната година световното население се е увеличило с 83 милиона.<br /><br />Броят на хората в Африка се очаква да нарасне особено бързо в идните десетилетия. Според прогнозите населението на континента ще се удвои...

Лондонският Биг Бен отново зазвъня за Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627659

Лондонският Биг Бен отново зазвъня за Коледа
Камбанен звън отново прозвуча за Коледа от часовника на кулата Елизабет на британския парламент, известна с неофициалното си име Биг Бен, въпреки продължаващия ремонт, съобщи ДПА, цитиран от БТА.  Камбаната, която дава неофициалното име на кулата, ще бие както обичайно, докато отбележи настъпването на Нова година.

Готови ли сте за нова порция Фредрик Бакман в навечерието на Коледа?

https://www.actualno.com/books/gotovi-li-ste-za-nova-porcija-fredrik-bakman-v-navecherieto-na-koleda-news_651205.html

Броени дни преди Коледа на български излиза нова трогателна история от любимия ни шведски писател Фредрик Бакман! „Сделката на живота ти” (ИК „Сиела”) е шестата книга на скандинавския писател, а българското й издание, илюстрирано от художника Дамян Дамянов, е сред първите, които излизат от печат в чужбина. Шведското чудо Фредрик Бакман се завръща с нова, този път коледна история, която ще трогне многобройните му фенове както в България, така и по целия св

От София към провинцията потеглят над 300 хиляди коли

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/12/23/3103170_ot_sofiia_kum_provinciiata_potegliat_nad_300_hiliadi/?ref=rss


Засилен предпразничен трафик се очаква днес на магистралите "Хемус" и "Тракия", на изходите на София, както и на международния път Е-79, съобщава Би Ти Ви.<br /><br />По данни на "Пътна полиция" за Коледа само от столицата към различни части на страната поемат над 300 000 автомобила. Към обяд в цялата страна движението по пътищата е спокойно, информира телевизията. Няма задръствания или тапи, уверяват от полицията. Спокойно е и на граничните пунктове....

Шампионът "Голдън стейт уориърс" излезе начело в НБА след 11-а поредна победа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/23/3103155_shampionut_goldun_steit_uoriurs_izleze_nachelo_v_nba/?ref=rss


Шампионът "Голдън стейт уориърс" записа единадесета поредна победа и излезе начело в Западната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА). "Войните" спечелиха със 113:106 срещу "Лос Анджелис лейкърс" у дома. В същото време досегашният лидер "Хюстън рокетс" претърпя неочаквано домакинско поражение със 118:128 срещу другия отбор от Ел Ей - "Клипърс".<br /><br />"Голдън стейт" записа 26-ата си победа от 32 мача...

Заловиха двама апаши, задигнали кабел и фитинги от училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627634

Заловиха двама апаши, задигнали кабел и фитинги от училище
Полицаи от Лом заловиха двама криминално проявени мъже, задигнали метални изделия и кабел от котелното помещение на училище „Хр. Ботев“ в крайдунавския град. Взломната кражба станала на на 20- ти декември към 7 часа. Сигнал подал огнярът, коити намерил счупени решетките на прозореца. От прилежащи помещения е извършена кражба на 70 месингови стари

Бъдни вечер - меню за аматьори

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/bydni-vecher-meniu-za-amatiori-6077549

Вижте как да приготвите храната по-възможно най-лесния начин

Правосъдие ли? Не смях, а плач!

http://www.eurochicago.com/2017/12/plach/

Хората на Цацаров се похвалиха, че са вкарали на топло по споразумение с Прокуратурата за цели 14 месеца Николай Ташев - Чирпански или още Чубрицата. (На 36 години, рецидивист, с няколко присъди и все на свобода). Прегрешенията му: от 2004 до 2012 г. - участие в организирана престъпна група за рекет, побоища и убийства, от 2012 до 2014 г. - ръководство на престъпна група за пласмент на наркотици по Северното Черноморие. Групата е рязала уши, пръсти, чупила е ръце, крака и е извършвала убийства, палежи, изнудвания. Двама от членовете на тази група са привлечени като физически извършител и помагач за убийството на Борислав Манджуков (б.а.: едър бизнесмен) на 24 март 2014 г. Галин Минчев - Жорко е привлечен като извършител, негов помагач е бил Николай Тошев - Чирпанския.

"Задкулисието е в Москва, Борисов, Цацаров и Пеевски са на сцената"

http://clubz.bg/62202-zadkulisieto_e_v_moskva_borisov_cacarov_i_peevski_sa_na_scenata

Татяна Дончева. Снимка Веселин Боришев

Лидерът на "Движение" 21 Татяна Дончева коментира пред телевизия BiT актуалната политическа обстановка. Според Дончева Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски "не са задкулисието, те са фигурите, инсталирани на сцената". А "задкулисието в България трябва да бъде търсено в Москва и в кръговете около бившата комунистическа партия".

"Борисов, Цацаров и Пеевски не са задкулисието. Това са фигурите на сцената. И въпреки, че Пеевски не се появява в парламента, той е лице, той е институционално излъчен. Задкулисието е Москва и кръговете около бившата комунистическа партия. Когато говорим за задкулисие там трябва да търсим – в старите ръководни фигури истинското задкулисие. Те не са едно цяло, те са различни фигури, имат различни мнения и отношения, но политическият картел у нас се ражда от техния общ произход – от средите на бившата БКП", обясни Дончева.

Според нея задкулисието е в старите партийни фамилии, като в ГЕРБ също има среди, свързани с Тодор Живков.

"Бойко Борисов е ясен защо – бил му е охрана. Влади Горанов е свързан с Иван Саздов, който е гуруто на Бойко Борисов. Лили Павлова – внучка на отряда Чавдар. Ивайло Московски – син на бившия заместник на Стефан Нинов в Плевенския окръжен съвет. Цецка Цачева от село Драгана, която пред очите ми стана партиен член в първи курс", посочи Дончева.

Според нея в България се наблюдава "фашизация", защото държавни органи изземват собственост на различни хора. А опозицията, в лицето на БСП, не се интересува от тези въпроси.

Столичната полиция издирва 15-годишно момиче (СНИМКА)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/stolichnata-policiia-izdirva-15-godishno-momiche-snimka-2069022

Пето Районно управление на Столичната дирекция на вътрешните работи издирва 15-годишната Виктория Недялкова, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
Момичето е напуснало домашния си адрес на 21 декември 2017 г. около 17:00 ч. и от тогава е в неизвестност. Тя е на видима въз

"Вятър работа" и "Пощальонът" взеха най-големите награди на фестивала "Златен ритон"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/23/3103165_viatur_rabota_i_poshtalyonut_vzeha_nai-golemite/?ref=rss


Анимационният филм "Вятър работа" и документалният "Пощальонът" взеха двете най-големи награди от фестивала "Златен ритон". След година отсъствие Националният филмов център възобнови през 2017 г. фестивала, който е единственият, предназначен конкретно за документално и анимационно кино.<br /><br />Журито с председател Павлина Желева - кинокритик и продуцент и членове - режисьорите Андрей Слабаков, Владимир Андреев и Настимир Цачев и художникът Вихра...

В “Пирогов” спасиха две бебета, родени с тежки коремни аномалии

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6627621

В “Пирогов” спасиха две бебета, родени с тежки коремни аномалии Заради сраснали тумори момиченцата нямали шанс да се хранят нормално.  Екипът на д-р Цветко Георгиев - един от най-добрите детски хирурзи в България, спаси живота на две бебета с вродени тежки аномалии. Благодарение на професионализма на лекарите в “Пирогов” момиченцата не само оцеляват, но имат и шанс да живеят като връстниците си.

Том 5 на "Кървави книги" вече има българско издание

https://www.actualno.com/books/tom-5-na-kyrvavi-knigi-veche-ima-bylgarsko-izdanie-news_651202.html

Какви тайни нашепват графитите по стените на „Спектър Стрийт“? Мит или реалност са жестоките убийства, които малко по малко обезлюдяват квартала? Докъде ще стигне Хелън в желанието си да разкрие кой – или какво – е Кендимен? Джери има големи планове за някогашния плувен комплекс на „Леополд Роуд“, които смята да реализира с парите на безскрупулен инвеститор. Има само един проблем – комплексът всъщност не е празен. Там живее н

ФБР арестува бивш морски пехотинец, планирал атентат в Сан Франциско на Коледа

http://www.moreto.net/novini.php?n=366003

ФБР задържа американец, служил в морската пехота на САЩ и подкрепящ терористичната групировка "Ислямска държава", който възнамерявал да извърши нападение в Сан Франциско на Рождество Христово, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Утре максималните температури стигат до 11 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6627602

Утре максималните температури стигат до 11 градусаПрез следващото денонощие облачността ще е променлива, по-често значителна, и главно през нощта в планините ще има слаби превалявания от сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина - и силен, запад-северозападен вятър. Температурите ще се повишат: минималните ще са между минус 4 и 1 градус, максималните - между 6 и 11 градуса.

Евакуираха Коледен базар в Бон

https://www.actualno.com/europe/evakuiraha-koleden-bazar-v-bon-news_651201.html

Органите на реда във ФРГ  са евакуирали снощи посетителите на коледния базар в Бон заради подозрителни пратки, в които се оказаха наркотици, предаде БГНЕС.  Свидетели съобщиха на полицаите за подозрителен мъж, който пуснал в пощенска кутия обемисти пликове. Той криел лицето си с качулка и бил с ръкавици за еднократна употреба.  Около 22 ч. служителите на реда евакуираха хората от коледния базар в съседство.  През нощта полицейските експерти са установили, ч

Китай наказва над 8 000 чиновници за злоупотреби

http://www.cross.bg/dyshi-kitaii-sredstva-1564022.html

/КРОСС/ Китай е наказал 8 123 души за извършване на фискални нарушения, след направен одит за това как се изразходва правителственият централен бюджет за 2016 г., разкрити са и много проблеми, съобщава държавната информационна агенция "Синхуа". Кси Зеджун, ръководител на Сметната палата е обявил нарушенията и е информирал законодателите днес. Мащабната кампания в Китай, насочена към изкореняване на корупцията в управляващата комунистическа партия, включително и злоупотреби с държавни средства е засегнала повече от 1,3 милиона служители. Кси Зеджун коментира, че от извършителите, 970 са били наказани за злоупотреба със средства, предназначени за кампания за справяне с бедността, предназначена да измъкне всички хора в селските райони от бедност до 2020 г. Други 1,363 са били наказани за нередности при използването на средства, предназначени да осигурят жилища на достъпни цени. Според нея 800 души в държавните предприятия и 73 души в осем големи банки са извършили нарушения, а 505 души са наказани за злоупотреби със здравноосигурителни фондове. Около 7,30 милиарда долара от средствата, предназначени за жилищни проекти на достъпни цени, са останали неизползвани повече от година. Тя не дава подробности за това, какво е наказанието за извършилите нарушинията.  

Българските щанги окончателно бяха глобени с 250 хиляди долара

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/23/3103153_bulgarskite_shtangi_okonchatelno_biaha_globeni_s_250/?ref=rss


Спортният арбитражен съд в Лозана наложи окончателна глоба от 250 хиляди долара на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) заради допинг скандала от 2015 г., когато целият национален отбор беше хванат с допинг.<br /><br />Решението идва след три дела и близо тригодишна съдебна битка между българските щанги и Международната федерация по вдигане на тежести (IWF). Съдът в Лозана удовлетвори частично искането на двете страни, след като преди това два пъти се произнасе в полза...

Г-н премиер, какво казахте всъщност?

http://clubz.bg/62201-g_n_premier_kakvo_kazahte_vsyshtnost

Премиерът Бойко Борисов не обича думите му да бъдат тълкувани. Но на интерпретации подлежат думи, които някак са останали неясни, или са предизвикали въпроси. Посланията на министър-председателя в интервюто му за "Панорама" по БНТ от 22 декември за приоритетите и отговорностите на Председателството, Западните Балкани, отношенията с Турция, отношенията Турция-ЕС, важните срещи, на които България ще е домакин, посланието, че през 2018-а "ще продължим да градим" са ясни. 

Щом стана дума за някои вътрешнополитически въпроси обаче - посланията сякаш не бяха така ясни. Ако не тълкуваме - защото премиерът се сърди, ако е неправилно разбран, сигурно е добра идея да питаме какво е имал предвид авторът им, за да се разсеят евентуални недоразумения. 

- Каква е ролята в държавата, реалната роля на Делян Пеевски, попита го водещият Бойко Басилев. Отговорът на премиера:

"Депутат от ДПС. Ако имаше друго, щяха да го изкарат".

"Воюват няколко олигарха, които икономически са видели, че имат възможност, и са си направят медии. Ако прегледате сутрин печата и агенциите - ще знаете точно кои медии на кой олигарх са, защото рязко и точно защитават неговите интереси."

Депутатът Делян Пеевски има медии. Това, освен че е факт на страниците на тези медии, които всекидневно, както казва г-н Борисов, защитават издателя си, е факт и в Търговския регистър. Следва ли от думите на премиера, че ролята на г-н Пеевски в държавата е колкото на един депутат от ДПС (което официално се води опозиционна партия), но в същото време е и олигарх? Ако не следва - то тогава кои медии и кои олигарси воюват помежду си? Как в демократичната държава, която управлява г-н Борисов, се оказа, че има и олигарси? Че и воювали. Обикновено подобни констатации на въоръжение в своя полза взима опозицията, която най-често твърди, че страната не се управлява демократично. Олигархията не беше ли форма на управление, която е различна от демокрацията? Или у нас си съжителстват някак? Или пък премиерът е в опозиция, а не сме разбрали?

"Когато можеш да предотвратиш криза в държавата - защо да не го направиш?"

Така г-н Борисов описа решението да бъде отменен въведеният от управляващите, по убеждения и с аргументи, мораториум за плащане на иновативни лекарства от НЗОК през 2018 г. В защитата на забраната за плащане на тези лекарства депутати и министри от ГЕРБ обясняваха правилността на мораториума, ползите от него, намекваха за зависимости на представителите на БСП (не и на тези от ДПС, въпреки че те първи в парламента поискаха мораториумът да отпадне), заради което не подкрепят рестрикцията за въпросните лекарства. Добре, ако мораториумът би бил правилен, как така той има потенциал да предизвиква криза в държавата, която даже трябва да бъде предотвратявана? Верните мерки на управляващите не са ли с цел разрешаване на кризи и проблеми, а не създаването им? Признание ли беше това, че управлението сбърка? Или пък добавката, че ГЕРБ си промени мнението, защото "щели да намерят" двама-трима недоволни и да ги разходят по медиите е признание, че става дума не за поправяне на грешка, а за контрол на потенциални щети над имиджа? А че самата хрумка за въвеждане на мораториум бе признание, че контролните органи, които трябва да следят как се харчат парите ни от здравни осигуровски, не работят - това е повече от очевидно.

„Доган е един мъдър човек, 27 години е в управлението и сам разбира какво би станало, ако вотът успее.

Ахмед Доган знае технологията на управление, а и много добре познава БСП, познава и неговата партия и им казва: Има ли кой да замести това управление? Няма! И това го знае всяко дете. Сиреч, ние вместо да се съсредоточим за шест месеца да изкараме позитивен дивидент за България, ние искаме да си извадим кирливите ризи на показ.“

Наистина ли Ахмед Доган е в управлението от 27 години? Та нали той напусна оперативната политика преди години - сам го заяви. Не трябва да му вярваме ли? Защо? През януари 2016 г. Борисов заяви за кой ли път: "С ДПС в управление няма да ме видите". Казвал е подобни неща много пъти във времето. Че Доган е мъдър - също. Обаче ГЕРБ управлява от 2009 г. насам с едно кратко парламентарно прекъсване и няколко още по-кратки по време на служебни правителства. През това време ДПС са били в опозиция, но г-н Доган е бил в управлението ли? Или става дума за друго управление, не държавното? Разбира се, може да говорим за лапсус - Борисов да няма предвид "управлението", а "политиката" - по-общо понятие. Знае ли човек...

Между другото, Доган може и да е прав, че в момента опозицията не е подготвена и да поеме управлението, ако свали властта. По-скоро изглежда прав. Само че и неговите думи обраснаха с интерпретации, в това число и от Бойко Борисов. Например - каза ли Доган, че не трябва да има вот на недоверие срещу правителството през януари? Каза ли Доган, че Борисов е подготвен да управлява, а опозицията няма такъв подготвен човек. Или не стигна по-далеч от констатацията, че точно в този момент - с вот или без, кабинетът "Борисов" 3 не бива да бъде свалян. 

И ако премиерът смята, че Доган е мъдър, то защо част от думите му останаха подминати. Например, че най-големият проблем на правителството е "включването на отявлени националисти в кабинета". Или че "езикът на омразата и агресията разделят и противопоставят обществото и нацията""поставят се под въпрос сигурността и стабилността на Държавата" и "това е въпрос за съществуването на демокрацията в България"?

А може би Доган за Бойко Борисов е мъдър, когато, след като беше призован от него, излезе с реч, която може да се тълкува като рамо на управлението и шамар за "безотговорната", но пък останала самотна опозиция от БСП? 

Британец и американка се ожениха под водата (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6627593

Британец и американка се ожениха под водата (Видео)Британски сержант и бивша инструкторка по гмуркане се ожениха под водата в националния морски резерват Флорида кийс, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  Двойката размени обетите си с помощта на водоустойчив таблет. Младоженците се запознават през 2013 г., когато Томас Моулд от Лестър пристига за тренировъчен лагер в курорта Емъри дайв във

100 хил. автомобила напускат София, къде е най-натоварено

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/100-hil.-avtomobila-napuskat-sofiia-kyde-e-naj-natovareno-6077567

Най-натоварено е на разклона на Панчарево. Усилва се и движението на автомагистрала "Тракия"

150-килограмова мечка обходила тайно село Стойките

//dariknews.bg/novini/bylgariia/150-kilogramova-mechka-obhodila-tajno-selo-stojkite-2069024

150-килограмова мечка е обикаляла в село Стойките през нощта, има срутени дворни огради. Това каза за Агенция "Фокус" кметът на селото Георги Георгиев. Той обясни, че животното не е виждано от хора, но стъпките все още стоят и по тях може да се познае нейното телос

Жена загина в катастрофа на пътя от Силистра за Добрич

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhena-zagina-v-katastrofa-na-pytia-ot-silistra-za-dobrich-2069023

Пътят от Силистра за Добрич временно е затворен заради катастрофа със загинала жена, шофирала лек автомобил, съобщиха от областната дирекция на МВР в Силистра.
Определен е обходен маршрут през село Калипетрово.
 

Пиян младеж катастрофира в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6627589

Пиян младеж катастрофира в Монтана
Пиян 21- годишен младеж от село Благово катастрофира в Монтана. Инцидентът е станал миналата нощ около 3.30 часа на кръстовището на ул.“Никола Вапцаров“ и ул.“Иван Димитров“, докато младежът с инициали Р.Д. шофирал автомобил марка Мазда 323 с монтанска регистрация. Пристигналият полицейски патрул е направил проба на водача,

Съпартийците на Меркел искат да намалят мигрантите

http://www.cross.bg/merkel-germaniya-migranti-1564021.html

/КРОСС/ Германия трябва да ограничи броя на новите имигранти до около 65 000 на година, коментира заместник-лидерът на консерваторите Томас Стробл. Подобна позиция може да се окаже проблем в коалиционните разговори със социалдемократите, съобщава "Ройтерс". Меркел се опитва да създаде нова управляваща коалиция с ЕПД, след като преговорите с две по-малки партии се сринаха миналия месец. Проучвателните разговори трябва да започнат на 7 януари, а Меркел се надява да постигне споразумение до средата на януари. Меркел обясни загубите на изборите на 24 септември с общественото безпокойство от решението ѝ за над един милион мигранти през 2015 г. и сега подкрепя по-твърда позиция по отношение на депортирането на имигранти, обвинени в престъпления. Томас Строб, заместник-ръководител на Християндемократите на Меркел, заяви пред вестник Heilbronner Stimme, че тази вълна от мигранти не може да се повтори, а Германия трябваше да се върне към "нормалните" числа под границата от 200 000. ЕПД се противопоставя на ограничаване на миграцията и на усилията на консерваторите да удължат спирането на събирането на семейства на мигранти, получаващи "субсидиарна закрила", отколкото пълно убежище, което изтича през март 2018 г. Външният министър Зигмар Габриел заяви, че министерството на отбраната ще отхвърли съдебно решение, което позволява на семейството на 16-годишен сирийски мигрант да се присъедини към него в Германия

МЗ ще купи 400 нови линейки

https://www.actualno.com/healthy/mz-shte-kupi-400-novi-linejki-news_651199.html

Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. обяви процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по „Регионална здравна инфраструктура“. Тя се реализира в рамките на Приоритетна ос 4 на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството оперативна програма. Бенефициент на безвъзмездната финансова помощ на обща стойност 163,5 млн. лв. е Министерство на здравеопазването. В рамк

100 000 автомобила напускат София за празниците днес

https://offnews.bg//obshtestvo/100-000-avtomobila-napuskat-sofia-za-praznitcite-dnes-671756.html

100 хил. автомобила ще напуснат днес София, очакват от КАТ. Комисар Тенчо Тенев от "Пътна полиция" коментира пред "Фокус", че до момента не са установени сериозни нарушения на пътя, а трафикът постепенно се засилва.

Най-натоварено е на разклона за Панчарево, повечето софиянци се насочват към Боровец, коментира Тенев.

На "Тракия" също се е образувала колона, но и там ситуацията е под контрол.

На места има полицейски служители, готови да регулират движението, каза началникът на КАТ.

Най-засилен трафик от пътна полиция в столицата очакват до 14 часа.

Полицията издирва 15-годишно момиче

http://www.cross.bg/politziyata-izdirva-godishno-momiche-1564020.html

/КРОСС/ 05 РУ-СДВР издирва 15-годишната Виктория Недялкова. Момичето е напуснало домашния си адрес на 21 декември 2017 г. около 17:00 и от тогава е в неизвестност. Тя е на видима възраст 15-17г., висока 165-170см., телосложение нормално, коса - кестенява до раменете, очи - кафяви. Момичето е било облечено с черно шушляково пухено яке с качулка, черни ботуши /апрески/ и черно-бяло спортно сакче. Умоляват се гражданите, които могат да дадат информация за лицето да се обадят на телефон 112, 02/9825938 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.  

Археологическият музей и Аквариумът във Варна не работят по празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=365999

От днес до 1 януари варненци и гостите на града няма да могат да посещават Аквариума. Затворен за посетители ще е и Археологическия музей в града, припомня Moreto.net. Експозициите в двете културни институции ще могат да бъдат разглеждани в първия работен ден на новата 2018 година.

Обвиняват афганистанеца, врязал се в пешеходци в Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627575

Обвиняват афганистанеца, врязал се в пешеходци в АвстралияМъжът, за когото беше съобщено, че умишлено се е врязал в пазаруващите на оживена търговска улица в австралийския град Мелбърн, бе обвинен в опит за убийство и поведение, застрашаващо живота на околните, предаде Ройтерс. Случаят от четвъртък беше второто тежко нападение с автомобил за тази година във втория по големина австралийски град.

Мария Габриел: Този, който ме направи политик, е премиерът Бойко Борисов

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mariia-gabriel-tozi-koito-me-napravi-politik-e-premieryt-boiko-borisov--252761/

Не сме готови с пълната цифровизация, защото все още не сме подготвени за кибератаките, каза още българският еврокомисар

Г-н Качински, да ви обясним как стават тези работи ей тъй, изотзад

http://clubz.bg/62200-g_n_kachinski_da_vi_obqsnim_kak_stavat_tezi_raboti_ej_tyj_izotzad

Европейската комисия предлага суспендиране на гласа на Полша в ЕС заради законодателство, регламентиращо политическа намеса в работата на съдебната власт. Така е, който си има независима съдебна власт, той може да планира политическа намеса в работата й. Ние нямаме такъв проблем.

Да оставим настрани, че у нас политически институции на изпълнителната и законодателната власт пряко избират съществена част от магистратите в различните институции на съдебната власт. Това, което е най-вече за отбелязване обаче е, че българската олигархия контролира съдебната власт - както и останалите институции на държавата - чрез пряк контрол върху номинирането и избирането на ключовите фигури в съдебната йерархия. Политическата намеса в правосъдната система у нас никога не е била прекратявана, дори и ограничавана.

С политически мотиви бяха избрани главни прокурори като Татарчев и Филчев, след като с политически мотиви на прокуратурата бе отреден конституционен статут "над мен - само Бог". Експанзията на олигархичния контрол върху правосъдието продължи при всички управления през този век и достигна до пълно подчинение на системата през последните 5-7 години. Опитът за съдебна реформа, която да изведе решенията във висшите съдебни институции от политически контрол бе осуетен.

Но подчиняването на съдебната власт у нас далеч не върви единствено и само през публичната институционална конструкция на политическо влияние. Контролът на олигархията е всеобхватен, защото тя успешно поставя свои послушни служители чрез всички механизми и по цялата йерархия на правосъдието чрез шантаж с компромати, корупция и директно кадруване през подчинените й държавни институции.

Е-ех, г-н Качински! Имате прекалено легитимистко мислене - искате всичко да постигнете с открити мерки на институционална законодателна промяна. Я пратете няколко ваши хора тука, да им обясним как стават тези работи ей тъй, изотзад... Както казва Щастливецът - да им покажем "начинът, по който конституцията може хепидже да се покътне, даже съвсем да се разглоби и пак да си бъде непокътната..."

Тогава хем вълкът сит, хем агнето цяло - защо Полша ще й взимат гласа, а нашият глас образцово си стои цял целеничък. Ха де!

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

„Дунав” предлага нов договор на Васил Шопов, преговаря с петима нови футболисти

https://www.24chasa.bg/sport/article/6627542

„Дунав” предлага нов договор на Васил Шопов, преговаря с петима нови футболисти
„Дунав” предлага нов договор на звездата в халфовата линия Васил Шопов, съобщи изп. директор на клуба Ивайло Петков. Очаква се плеймейкърът да стане важна част от готвеното в тима обновление от треньора Малин Орачев. Засега за Шопов в клуба не е постъпвала конкретна оферта, уточни Петков. Според него написаното, че Мартин Луков,

Хайн: "България има шанс да подобри имиджа си сред европейските елити"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284043_%D0%A5%D0%B0%D0%B9%D0%BD%3A+%22%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B

 ДВ: Г-н Хайн, България е малка страна с големи проблеми. Ширещата се корупция и състоянието на съдебната система са само два примера. И сега тази страна поема председателството на ЕС. Каква е Вашата прогноза? Ще се справи ли България?

Михаел Хайн: На първо място искам да уточня, че европредседателството е свързано преди всичко с координационни задачи и задължения. Наред с това България ще трябва да играе и посредническа роля, особено в случаите, когато ще трябва да се търси консенсус по определени въпроси. Но само по себе си европредседателството не предвижда лидерска роля в истинския смисъл на думата. Затова и не смятам, че проблемите на България ще повлияят по някакъв негативен начин на нейното европредседателство.

Освен това по време на председателството традиционно се наблюдава следната тенденция: сериозните вътрешнополитически проблеми обикновено отстъпват на заден план, тъй като - и това важи с особена сила за България - никой от основните политически актьори няма интерес от влошаване на имиджа на страната.

ДВ: Казвате, че вътрешнополитическите проблеми ще отстъпят на заден план. Какво имате предвид - че изведнъж вече няма да ги има или че ще бъдат заметени под килима, за да няма спънки по време на европредседателството?

Михаел Хайн

Михаел Хайн

Хайн: Не, не става дума точно за замитане под килима. Имам предвид, че няма да се стига до конфликти, които биха могли да съборят правителството например. По време на европредседателството с голяма вероятност няма да видим Борисов да подава оставка и да предизвиква предсрочни избори, както се случи преди около година. Ход, който според мен беше напълно ненужен.

След края на европредседателството обаче може и да се стигне до резки движения. Управляващата коалиция между ГЕРБ и дяснорадикалните „Обединени патриоти“ не е особено стабилна, има редица тлеещи конфликти, които биха могли да пламнат през втората половина на 2018 година.

ДВ: Прогнозата Ви е значи за шест месеца стабилност по време на европредседателството, така ли?

Хайн: Да, още повече, че едни нови избори определено не са в интерес на „Обединените патриоти“, тъй като част от избирателите им още не са им простили участието в това правителство, което официално е с ясна проевропейска ориентация. Освен това не ми се вярва, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който заема поста министър на отбраната, би се лишил от възможността да председателства Съвета на европейските министри на отбраната.

ДВ: Апропо, как виждате г-н Каракачанов на европейската сцена?

Хайн: България не е единствената страна в ЕС, където дяснорадикални или поне дяснопопулистки партии участват в управлението. Така че, отделните Съвети на министрите имат опит в това отношение. А и както казах вече, европредседателството е свързано най-вече с координационни задължения, които изключват възможността за открито „проповядване“ на радикални позиции.

ДВ: И въпреки това тези шест месеца, в които България ще държи европредседателството, са време на важни решения: продължават преговорите за Брекзита, предстоят преговори за новата бюджетна рамка на ЕС, бежанската криза доведе до разлом между старите и новите страни-членки, а в същото време приоритет на българското европредседателство е въпросът за евроинтеграцията на Западните Балкани.Как виждатеролята на България в контекста на всичко това?Ще успее ли София да даде важни импулси?

Хайн: Българското правителство, най-вече в лицето на големия коалиционен партньор ГЕРБ, иска да даде такива импулси, иска да направи България видима на европейската сцена. Но не е длъжно да го прави. Има редица примери за европредседателства, в рамките на които не се случваше нищо съществено.

А що се отнася до един от основните приоритети на българското председателство - евроинтеграцията на Западните Балкани, в това отношение българското правителство се намира в една наистина парадоксална ситуация. От една страна виждаме сериозно сближаване между България и Македония, виждаме официалната позиция на София, която се застъпва за присъединяването на Македония към ЕС, а в същото време в българското правителство има коалиционни партньори, които оспорват наличието на македонска нация. Въпреки това обаче смятам, че България ще се справи с предстоящите задачи.

ДВ: Един последен въпрос, г-н Хайн: как, според Вас, ще се отразят шестте месеца европредседателство върху имиджа на България?

Хайн: Вижте, само по себе си европредседателството е преди всичко един вътрешно-институционален инструмент, който представлява интерес единствено за политическия елит в Европа. Много от обикновените европейци дори не знаят, че има такова нещо като европредседателство, камо ли пък какви са задачите и задълженията, свързани с тази функция. Другояче стоят нещата на политическо равнище - там България определено би могла да натрупа точки, ако първото ѝ европредседателство протече гладко.

Моделите на МИНИ ще се предлагат с автоматик с два съединителя

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/12/23/3100638_modelite_na_mini_shte_se_predlagat_s_avtomatik_s_dva/?ref=rss


Автомобилите МИНИ от моделите хеч с три врати, хеч с пет врати и кабрио ще се предлагат и със седемстепенната автоматична трансмисия с два съединителя, съобщиха от компанията. Тя се отличава с екстремно бързи превключвания, висок комфорт при смяна на предавките и оптимизираната ефективност.<br /><br />Трансмисията се комбинира с подбрани двигатели като алтернатива на серийната шестстепенна механична скоростна кутия. Управлението на скоростната кутия с два съединителя се извършва с...

Каталуния след изборите - път напред или нова криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284042_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+-+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0

 Когато испанският министър-председател Мариано Рахой свика нови избори в разбунтувалия се Каталунски регион, целта бе да спре политическия хаос след обявяването на независимост от сепаратистите, който отекна в цяла Европа.

Вместо това може да се появят нови катаклизми. Трудно е обаче да се различи истинския победител от вота в четвъртък след кампания, изпълнена с подозрения един към друг и вътрешни борби, коментира Politico.

В крайна сметка каталунските сепаратистки партии спечелиха достатъчно гласове на регионалните избори, за да възвърнат крехкото мнозинство в регионалния парламент. Това обаче трудно може да се нарече категорична победа, защото те въпреки това събраха по-малко гласове с предишния вот през 2015 г. В същото време партия, бореща се Испания да остане единна - Ciudadanos (Гражданите) за първи път стана най-голямата политическа формация в каталунския парламент.

Два месеца откакто бунтовниците бяха спрени от испанските власти, Каталуния остава разделена за това дали, кога и как да се отдели от Испания. А това усложнява допълнително бъдещето на региона, който формира една пета от икономиката на Испания и е твърде голяма и важна да се отдели.

„Ще е нужна сериозно творчество и гъвкавост, за да излезем от това блато“, казва Гилем Лопес Казановас, професор по икономика в Pompeu Fabra University в Барселона. Макар че партиите, подкрепящи независимостта спечелиха повече гласове, "доказателствата от последните две години сочат, че е невъзможно да продължиш напред, когато половината общество не е с теб“.

Бъркотията обаче е по-добрият вариант от организираното и мобилизирано въстание за Рахой. Сепаратистите се подчиниха на властта на испанската държава, след като той спря администрацията. Съд в Мадрид затвори лидерите им по обвинения в бунт, след като незаконният референдум за независимост от 1 октомври доведе до обявяването на отделяне на Каталунска република.

Испанското правителство сигнализира, че може би ще проведе преговори с каталунските сепаратисти, ако си осигурят ново мнозинство, макар че те ще се основават на конституцията от 1978 г. Лагерът, подкрепящ независимостта, иска основния закон да бъде променен, за да му позволи да проведе официален вот за отделяне от Испания.

Испания е категорична, че това не може да се случи. Енрико Мило, представителят на правителството в Каталуния, казва, че Народната партия на Рахой ще гласува за блокирането на всеки опит на каталунците да направят референдума законен.

Ако те успят да спечелят мнозинство, „това ще ни позволи да седнем и да говорим“, каза Мило преди изборите. „Правителството ще обсъди как да се канализират тревогите и желанията на каталунците в рамките на закона“.

Резултатите от изборите сочат, че Пучдемоновата "Заедно за Каталуния", "Републиканска левица на Каталуния" и антикапиталистическата "Кандидатура за народно единство" заедно спечелиха 70 места, което е с две повече необходимата бройка за мнозинство, но също така две по-малко, отколкото имаха в предишния парламент.

"Гражданите" и другите формации, противници на отцепването на Каталуния - Испанската социалистическа работническа партия, "Каталуния заедно" и Народната партия - събират общо 52 процента от гласовете.

Сепаратисткото движение, включващо трите партии обаче, е раздирано от вътрешни разцепления заради опита за независимост.

Алиансът между партията на Пучдемон и Левицата – традиционни защитници на независимостта, се разпадна миналия месец. Ориол Жункерас – лидер на Левицата и бивш вицепрезидент на Каталуния – остава в затвора в Мадрид заедно с трима други водещи сепаратисти.

Всяко алтернативно мнозинство ще трябва да обедини или прогресивните партии, които бяха от двете страни на битката за независимост, или происпанските групи измежду идеологически спектър. Управляващата Народна партия на Испания обачр отбеляза унизителна загуба, печелейки само 4,2% от гласовеете, или общо 3 места, което допълнително удря легитимността на директното управление на Рахой от Мадрид.

„След изборите ще трябва да има някакъв вид подход или преговори в поне някои области“, казва Пабло Симон, професор по политология в Carlos III University в Мадрид. „Това е от интерес на всички, включително сепаратистките лидери, които трябва да поспрат и да се прегрупират“.

Пучдемон се отказа от обещанието си за раздяла от Испания, ако Рахой отхвърли преговори. Той все още е в самоналожено изгнание в Брюксел, а основна цел на партията му бе просто да си спечели обратно позициите, изгубени след опита за независимост през октомври. Което и направи. Тя иска да възстанови самоуправлението, да задвижи отново публичните инвестиции и да сложи край на разследванията срещу сепаратистките лидери.

Преди изборите директорът на кампанията Елса Артади заяви, че групата ще реши как да преследва целта си за независимост според резултатите. Тя изключи ново драматична конфронтация, поне първоначално.

„Това ще бъде изключително лекомислено“, каза Артади. „Той трябва да се върне с подкрепата на вота, на демокрацията и на парламента, който трябва да го закълне“.

Но дори ако Пучдемон се върне като лидер на региона, заповедта за ареста му остава налице.

По статията работи: Виктория Тошкова

Как изкуственият интелект ще промени всички бизнеси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284041_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%81

 Да си го кажем направо – няма съмнение, че изкуственият интелект ще промени света на бизнеса. И то на всички нива.

Едно предсказване е от една страна интригуващо, а от друга – направо обезкуражаващо или дори плашещо: според някои проучвания през 2035 г. една четвърт от БВП на Австрия ще се произвежда от машини или по-точно от изкуствен интелект.

Иначе казано – става дума за обучението на компютрите на човешки интелект и поведение, пише в свой анализ Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy.  Впрочем ние се срещаме с изкуствения интелект често - когато играем видео игри, консултираме се с търсачки или използваме системи за разпознаване на речта. Но бързото развитие на изкуствения интелект през последните години доведе до множество нови приложения, някои от които имат потенциала да „променят правилата на играта“. Google например, която е смятана за пионер на изкуствения интелект, има свои анализатори в Цюрих, които работят над усъвършенстването на практическите приложения на технологията. Постигнатият напредък е виден, а наред с други неща не можем да не се съгласим, че и преводите в Google Translate стават все по-добри.

Всъщност изкуственият интелект не е нищо ново, казва и Щьотингер, и други експерти, с които съм се срещал. Но този изкуствен интелект, познат от 80-те години на миналия век, бе недоразвит. Неговото преработване до степен, в която да може да се използва добре, се оказва твърде скъпо. Но истинската ера на изкуствения интелект настъпва сега. В резултат на огромното количество данни, които са на разположение, и увеличаването на изчислителната мощ, той си проправя път във всички сфери на живота и променя света на бизнеса, който познаваме.

Какво означава това за бизнесите?

Все повече компании напират реалното му приложение в своите предложения към клиентите.  Китайският концерн Huawei отдавна залага на него за своите топ продукти, но може би най-голямото приложение поне засега технологията получи в последния топ модел Huawei Mate 10 Pro. 

Но приложението е широко. Швейцарската застрахователна компания Zurich Insurance Group обмисля да остави машини да поемат работата по корекция на претенциите. Твърди се, че те могат да обработят един случай за секунди, докато същата задача отнема почти цял час на човек. Финансовият сектор също вижда промените. Така например Erste Group в момента търси 5000 програмисти. А става дума за банка.

Но да се върнем към китайския технологичен концерн, след като конкуренцията на пазара за смартфони се пренесе постепенно в полето на изкуствения интелект. Тази тенденция се засили във втората половина на 2017 г., след като в началото на септември в рамките на технологичното изложение IFA 2017 в Берлин изпълнителният директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю представи Kirin 970, първата изчислителна платформа на концерна за мобилен изкуствен интелект. Малко по-късно се оказа, че по същия път е поел и американският Apple, който своя нов флагман - iPhone X, с бионичен чип и разпознаване на лицата. Отговорът на китайският гигант не закъсня - той представи „истински AI смартфон“. Премиерата на флагмана Mate 10 Pro беше в средата на октомври, а устройството е с т.нар. „невронен енджин“ и конкурира пряко последното поколение iPhone.

За какво ще ни помогне този изкуствен интелект? Накратко – за много неща!

Така например скоростта на смартфона не зависи само от мощността на процесора и RAM паметта. Оказва се, че използването на съпроцесор, който поддържа алгоритми с изкуствен интелект, може да увеличи драстично производителността по необичаен начин. 

Традиционният компютърен софтуер, като операционната система при съвременните смартфони, не може да се справи със задачи, които изискват „възприемане“ на обектите и „разбиране“ на връзките между тях, но са налице програми, за които е естествено да оперират като човешкия. Huawei съзнава големия потенциал на изкуствения интелект и започва проучване в тази област, а резултатът от тези проучвания е Huawei Mate 10 Pro – със специален изчислителен блок, базиран на архитектура на невронна мрежа (Neural Network Processing Unit - NPU), която позволява използване на усъвършенстваните алгоритми за машинно обучение от устройството. 

В хипотезата си за могъщия изкуствен интелект британецът Джон Сърл пояснява, че „ако подходящо програмираме един компютър, така че при подаване на правилните входящи данни изходящите съответстват на изискваното, то тази машина ще притежава еквивалентен на човешкия интелект, в общия смисъл“. 

Но днес и самите алгоритми за изкуствен интелект вече се прилагат почти към всичко, което правим. Според анализ на IDC, поръчан от Huawei, технологията ще има ефект, сравним с историята на парния двигател в началото на индустриалната революция. Но същевременно смартфоните осигуряват лесен и бърз достъп до тази технология на всеки от нас. Според IDC до 2021 г. над 60% от населението на Земята ще има смартфон – това ще е най-разпространеното устройство от потребителската електроника и ще позволи на изкуствения интелект да разшири драстично своя обхват.

Функциите на изкуствения интелект, поддържани от NPU, оптимизират почти всеки аспект от използването на това устройство. Така например може да се предвиди кои приложения ще бъдат нужни, да се заредят предварително в паметта и да се оптимизира работата им; може също така да се ограничат ненужните процеси или да се изключат, спестявайки енергия и подобрявайки производителността.

Изкуственият интелект може да засича и разпознава обекти, „видени от камерата“, да избира най-добрите настройки при заснемане или да решава за части от секундата как най-добре да бъде настроен автофокусът, така че да можем да уловим движещ се обект и да направим перфектен кадър. Към днешния момент това е възможно обаче единствено с Mate 10 Pro на китайския бранд Huawei. Очевидно те са успели да си напишат домашното. Да му мислят Apple и Сие. 

По статията работи: Бойчо Попов

САЩ може би ще доставят смъртоносни оръжия на Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284040_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B1%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B

 Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп одобри план за доставяне на смъртоносни оръжия на Украйна с цел да подсили украинската армия, която се бие с подкрепяни от Русия сепаратисти, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски служители.

Новите оръжия включват американски противотанкови ракети "Джевълин", които Украйна отдавна иска, за да подсили отбраната си.

Цитираните служители пожелаха да останат анонимни, защото не бяха упълномощени открито да обсъждат плана.
Решението вероятно ще изостри напрежението между САЩ и Русия.

Държавният департамент, който контролира чуждестранните военни продажби, не потвърди евентуално изпращане на противотанкови ракети или други смъртоносни оръжия, но заяви, че САЩ са решили да предоставят "засилени отбранителни способности" на Украйна, за да й помогнат да изгражда армията си в дългосрочен план, да защитава суверенитета си и да "възпира по-нататъшна агресия". 

"Помощта на САЩ има изцяло отбранителен характер, а както винаги сме казвали, Украйна е суверенна страна и има право да се отбранява", заяви американското външнополитическо ведомство.

Преносимите противотанкови ракети "Джевълин" могат да убиват, но поддръжниците на предоставянето им на Украйна отдавна настояват, че те се смятат за "отбранителни" защото украинците биха ги използвали, за да защитават своята територия и да възпират руснаците, а не за да нападат друга държава или да завземат нова територия.

По закон Държавният департамент трябва да уведоми Конгреса за планираните чуждестранни военни продажби, задействайки период на преглед, при който конгресмените могат да предприемат действия за спиране на продажбата. Не е ясно дали правителството официално е уведомило Конгреса, но конгресмените едва ли ще блокират плана, като се има предвид, че и демократи, и републиканци отдавна призовават за подобна стъпка.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

 

Меган Трейнър се сгоди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6627535

Меган Трейнър се сгодиМеган Трейнър се сгоди за актьора Дарил Сабара, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА.  Певицата, която е на 24 години, обяви новината в Инстаграм. Тя сподели, че Дарил й е направил предложение за женитба тази седмица и разпространи видеозапис от романтичния момент. "Казах ДА! За 24-ия ми рожден ден любовта на живота ми @darylsabara изпълни всичките

Има ли начин да пестим гориво през зимата?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284039_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%

 Малцина знаят, че през зимата двигателят с вътрешно горене работи по-леко, отколкото през лятото. В същото време разходат на гориво в студеното време расте. Основната причина е във времето, нужно на агрегата, да достигне работната си температура, което е различно когато навън е плюс 10 или минус 10 градуса.  Като се добави използването на различните системи – парно, нагреватели на стъклата и огледалата, на седалките и др., нещата с разхода стават още по-сериозни, съобщава Automedia.bg

Има и други причини  - като движението по сняг. Това е все една да караж по плажа през лятото. Колата буксува и натоварването върху мотора се увеличава. А през зимата буксуването е често срещано явление. Освен това зимните гуми са с по-голямо съпротивление от летните, което също не бива да се пренебрегва.  Както и това, че поддържането на определена средна скорост е доста по-трудно заради заснежените или заледени пътища.

Възможно ли е все пак в студеното време да се пести гориво? Задачата изглежда трудно изпълнима. Нереално е да се мисли, че през зимата разходът може да е същият като този през лятото, но пък има някои дествия, които могат да помогнат. 


1. Не загравяйте прекалено много двигателя преди тръгване. Достатъчни са една-две минути работа на празен ход, след което може да започне движение, но на по0ниска скорост. Така двигателят ще загрее по-бързо и разходът на гориво ще падне.

2. Изчистете колата си от снега. Да, навън е студено и това със сигурност не е приятно занимане, но возенето на допълнителни килограми само натоварва автомобила. А освен това не е и безопасно.

3. Задължително използвайте масло за двигателя, което е подходящо за зимни условия. При студа маслото 0W-40 е с много по-добри качества от 10W-40, например.

4. Махнете от автомобила това, което няма да използвате в близките месеци. Често в багажника има излишни неща, останали от лятото. И за тяхното преместване оттам никога не остава време. Добре е дори да се махне багажника от покрива, ако не го използвате.

5. Ако навън е много студено, то има смисъл от купуване на специално покривало, съхраняващо топлината в двигателя. Това ще ускори загряването на мотора, който ще запазил част от топлото.

 

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Ралица Пейчева

Григор движи с бяло Porsche в Маями

https://www.24chasa.bg/sport/article/6627551

Григор движи с бяло Porsche в МаямиГригор Димитров е в Маями, където се подготвя за новия сезон.  Българската звезда в тениса благодари на приятелите си, че винаги му осигуряват автомобил, когато е във Флорида. Колата е бяло Porsche, а споменатите приятели са германецът Валдемар Варкентин, който е колекционер на модели от луксозната марка,

Откъс от "Децата на диктаторите" на Жан-Кристоф Бризар и Клод Кетел

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/23/3095157_otkus_ot_decata_na_diktatorite_na_jan-kristof_brizar_i/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Децата на диктаторите", с автори Жан-Кристоф Бризар и Клод Кетел , предоставен от Издателство "Сиела"<br /><br />Да се родиш в семейство на диктатор – наказание или благословия?<br /><br />Голяма част от историята на XX век може да бъде разказана през делата на диктаторите. Обожавани и ненавиждани, те слагат своя отпечатък върху съдбите на цели народи. Но какви са били в дома си и...

2017 година – най-силната в икономически план от кризата насам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284038_2017+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%E2%80%93+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0

 Не би било пресилено да се каже, че 2017 година беше най-силната година в икономически план от кризата насам, т.е. за последните девет години, пише в свой анализ старшият икономист на Института за пазарна икономика Десислава Николова.

Растежът за цялата година се очаква да бъде поне 4%, пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места, а заетостта по последни данни е на най-високото си ниво изобщо, т.е. откакто НСИ провежда наблюдението си на работната сила (от 2003 г.).

 

Коефициентът на заетост достигна 68,5% през третото тримесечие на 2017 г. за населението на 15-64 г. – предишният рекорд беше 65% и бе поставен през третото тримесечие на 2008 г.

Факторите зад доброто представяне на икономиката са както позитивната външна среда, така и нужните предпоставки у дома. Положителният бизнес климат се усеща в по-голямата част от Европа, като растежът в ЕС-28 се прогнозира да достигне 2,3% тази година – далеч по-висок темп от предишните прогнози и съпоставим с най-добрия растеж от кризата насам.

В резултат износът на стоки от България за ЕС тази година се представя много добре и бележи ръст от около 11% за 10-те месеца до октомври (спрямо ръст от около 6% за същия период на миналата година). За разлика от миналата година, износът и  към останалата част от света също е много силен през 2017 г., като растежът на продажбите извън ЕС е 16% за първите 10 месеца тази година.

Много малко са продуктовите групи, които не се радват на ръст на износа през 2017 г., като при повечето пера нарастването е двуцифрено. От четирите основни групи продукти (според статистиката на БНБ) – потребителски стоки, суровини и материали, инвестиционни стоки и енергийни ресурси, най-силен растеж на износа за 9-те месеца на 2017 г. бележат инвестиционните стоки (с 21%), като тук се включват транспортните средства, електрическите уреди, машините и апаратите и др.

Само преди 17 години, през 2000 г., инвестиционните стоки имаха дял от едва 13% в износа на всички неенергийни стоки, а тази година този дял достига вече 29%. Преструктурирането на износа към стоки с по-висока добавена стойност, каквито са инвестиционните, е може би една от най-добрите тенденции за българската икономика през последните 10-20 години – при това тази тенденция е трайна и показва реални, положителни промени в структурата на икономиката.

В дългосрочен план все по-голямата тежест на инвестиционните стоки  в износа е за сметка на потребителските стоки, както и на суровините и материалите. Все пак, през 2017 г. (от януари до септември) суровините и материалите също бележат много сериозен ръст и така техният дял в износа на неенергийни стоки се запазва на 43%.

Тази година е била много силна за износа на метали, като износът на цветните нараства с 66%, а този на желязото, чугуна и стоманата – с  31%. Предвид чувствителността на стойността на износа на металите към международните цени, трябва да се отбележи, че през 2017 г. нарастват сериозно количествата на изнесените черни и цветни метали.

Когато се говори за износ, често фокусът пада върху стоките, а износът на услуги се пренебрегва. През последните години обаче България се превърна в много сериозен износител на услуги, като благодарение на това текущата сметка и миналата, и 2017 г. (октомври) е на излишък.

Излишъкът се дължи най-вече на износа на туристически услуги, които от своя страна получиха силен тласък от стъпването на две нискотарифни компании в страната. Транспортните услуги и другите услуги също са с положителен баланс за България.

Освен външната среда, бизнес климатът в страната също е благоприятен.  Крайното потребление расте, включително и заради силния пазар на труда, кредитната активност се засилва, а строителството отново набира скорост. Предвид това, че разрешителните за строеж в страната тепърва  се увеличават и още са далеч от нивата си от предишния бум, има поле за по-нататъшно нарастване на строителната продукция.

В София, обаче, вече можем да говорим за нов бум на строителството и вероятно и нов балон, предвид много бързия растеж на цените (двуцифрен от второто тримесечие на 2016 г. насам) и рекордната стойност на разрешителните за строеж.

Перспективите за 2018 г. също са силно положителни. Строителството тепърва набира сила в част от страната, туризмът се представя отлично и изгледите за ски сезона и лятото на 2018 г. са много добри, а износът ще продължи да се радва на добри пазари, което ще подкрепя износноориентираните отрасли.

Туризмът и по-високите доходи на работещите пък ще тласкат нагоре вътрешното потребление и следващата година.

Дали растежът на българската икономиката ще успее да нахвърли 4% през 2018 г. ще зависи най-вече от способността на българския бизнес да се адаптира към все по-стегнатия пазар на труда, където свободният ресурс е силно ограничен (ако въобще го има).

Това, което бизнесът може да направи, е да бъде още по-активен в обучението на собствените си кадри, както и да търси възможности не само за внос на кадри от чужбина, но и за механизация на дейностите си  - там, където това е възможно.

Що се отнася до правителството, фокус върху образованието на всичките му нива, както и още по-облекчен внос на кадри отвъд висококвалифицираните специалисти и сезонните работници са задължителната подкрепа, без която потенциалът на икономиката няма как да се повиши.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Цитат на деня: България винаги е била мащеха за българите в чужбина, но сега е и баща, и майка

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/12/23/3103158_citat_na_denia_bulgariia_vinagi_e_bila_mashteha_za/?ref=rss


България винаги е била мащеха за българите в чужбина, но със сегашното управление мисля, че ставаме и баща, и майка.<br /><br />Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред "Фокус". Повод за коментара му стана откриването на нова въздушна линия по маршрута София – Одеса. Той припомни, че лично се е ангажирал с това и изрази задоволство, че това се е случило.<br /><br />"Нашата работа е малко повече да обръщаме внимание на тези общности, защото те...

Паркирането в София безплатно по време на коледните празници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284037_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B

 В 8 от предпразничните и празнични дни около Коледа и Нова година, в София ще се паркира безплатно в „Синя“ и „Зелена“ зона, съобщиха от пресцентъра на „Център за градска мобилност". Жителите и гостите на столицата могат да ползват безплатно зоните на 23, 25, 26, 27 и 30 декември 2017 г., както и на 1 януари 2018 г. В списъка на дните се включват още 24 декември и 31 декември, които са неделни дни и тогава зоните за почасово платено паркиране „Синя" и „Зелена" (по принцип) не работят.

Чужденци онемяват в Коледното градче на пловдивския кв. "Капана" (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6627543

Чужденци онемяват в Коледното градче на пловдивския кв. "Капана" (снимки)Километрични изящни украси, аромат на греяно вино и канелени сладки, домашни вкусотии създават атмосфера Коледното градче в пловдивския арт квартал „Капана” буквално зашеметява чужденци и гости на града. Километрични гирлянди опасват колоритните улички, по които се носи аромат на греяно вино, канелени сладки,

През Вип Брадър и Алфа до БНТ

http://www.mediapool.bg/prez-vip-bradar-i-alfa-do-bnt-news273461.html

В началото на декември новият генерален директор на БНТ Константин Каменаров назначи Надя Костова за програмен директор на всички програми в обществената телевизия. Тя беше обявена като независим медиен специалист в областта на мениджмънта на телевизионно съдържание (според сайта на БНТ). Какво ли в случая значи "независим"? Дано не е нещо в смисъла на отговора, който Константин Каменаров даде по време на конкурса за генерален директор на въпроса, зададен от члена на СЕМ Мария Стоянова, какво е работил в последните три години. Та отговорът беше – лобиране. От 2005 до 2014 г. Надя Костова е била програмен директор на ТВ7. А нужно ли е да припомняме, че това е телевизията, която през 2013 г. произведе Николай Бареков като политик с превръщането на телевизионното му предаване "България без цензура" в политически проект. И това не е единствената лоша практика, с която ТВ7 е свързвана. През 2017 г. изборът за генерален директор на БНТ показа, че нито един действащ журналист с изявена професионална биография (извън светската) не иска да се сблъсква с отговорността да ръководи обществената медия. Навярно не защото им липсва "визия", както биха се изразили в СЕМ, а защото не им се обяснява всекидневно на властващите, чието мислене така и не се променя, какво е журналистика. Вероятно не са готови да предприемат подобно журналистическо самоубийство… Явиха се кандидати с други качества, както се разбра – умение да лобират. И нито един от тях нямаше в биографията си епизод, който да доказва, че може да защитава общественото в обществената медия. От толкова прокламираната "независимост", чак ти се приисква да видиш в управлението на БНТ някой откровено зависим. И Каменаров не закъсня да ни го яви. От 18 декември Емил Кошлуков е назначен за програмен директор на БНТ 1. По време на избора за генерален директор стана ясна последната зависимост на Кошлуков – година преди конкурса (онази година, през която СЕМ забави избора на генерален директор) той е работил като програмен директор в партийната (на Атака) телевизия "Алфа". После обясни, че не е член на "Атака", така че смееш ли да се усъмниш в независимостта му. Защо е проблем ЕмилКошлуковото присъствие в БНТ? Фактите сами дават отговор на този въпрос. През 2009 г. Емил Кошлуков изглеждаше готов на всичко, за да влезе в Народното събрание с "Новото време". Най-напред даде интервю за "Плейбой" пред работещата в bTV тогава Миролюба Бенатова. Пак през 2009 г. Кошлуков беше обявен за "първия политик, който влиза в риалити играта "ВИП Брадър" по "Нова тв". Като в "затворническа тв килия" сподели опит и в крайна сметка се оказа на едни и същи позиции със сина на един от бившите директори на БНТ Иван Славков и внук на Тодор Живков. А уж имаха идеологически конфликт в първата си среща. Ако трябва да резюмираме резултата от несъстоялия се сблъсък, той е 1:1. През 2009 г. Тодор Славков спечели "Вип Брадър 3". През 2017 г. Емил Кошлуков спечели БНТ 1. В дългия медиен разказ на неговата биография като дисидент, вкаран в затвора, по-паметливите лесно могат да открият противоречия – ту веднъж споделя, че е бил там, защото е чел "Фашизмът" на Желю Желев преди 1989-а, ту защото разказвал вицове срещу Тодор Живков в казармата. Колкото по-лайфстайл е предаването или списанието, пред което се представя, толкова повече "Фашизмът" изпада и остава само "вицовото начало" на политическата му кариера. Около конкурса за генерален директор пак беше припомнена друга негова роля – като организатор на първите студентски протести 1989-а, която през 2017 г. трябваше да гарантира, че е убеден демократ. Въобще, от 2000 г. досега образът му е претърпял различни медийни напластявания. През 2000 г. беше герой в един странен филм, в който бе видян като бивш символ на демокрацията, "само че в депресия". Нека да се позова и на критическите наблюдения на Геновева Димитрова: Въпреки че е "от кухнята" на политиката, както Кошлуков сам се ситуира, филмът ме оставя с впечатлението, че става дума за най-обикновена мутра, само че в депресия. През 2006 г. неговото предаване ("Таралеж" по "Евроком") показваше какви са разбиранията му за политиката – олекотената версия на популизма тогава в конкуренция с "Атака". През 2012 г. той е един от водещите по ТВ7 на т.нар. спортно шоу "Пред банята". Всъщност предаване, в което гостуват спортният корифей в премиерска роля Бойко Борисов и чалга певици като Галена, Лиана и други жени само по малки имена. Но навярно "Факторът Кошлуков" по ТВ7 и продуцентските проекти на Кошлуков с фирмата на Виолета Сечкова (просветените в невидимите връзки знаят коя е) има предвид генералният директор на БНТ Константин Каменаров, когато казва, че го е привлякъл в екипа си, защото има "модерна визия" за телевизията. По моите спомени тя се свеждаше до гост в общ план и разделен на две екран. Нека добавим и бизнес отношенията на Кошлуков с Николай Бареков – той е бившият телевизионен партньор на Кошлуков в ТВ7 за определен период. Щеше да е хубаво, ако можеше да проверяваме, че от това кълбо на минали зависимости днес може да излезе независим програмен директор на обществена медиа. *Текстът е публикуван на страницата на вестник "Култура"

За пети път Стоян Големанов бе избран за спортист №1 на Община Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6627505

За пети път Стоян Големанов бе избран за спортист №1 на Община Горна ОряховицаСтоян Големанов е спортист №1 на Община Горна Оряховица за 2017 г. Така световният шампион по канадска борба прибавя пета статуетка в колекцията си за най-добър състезател. От негово име, наградата получи майка му. Отличието беше връчено от кмета на Общината инж. Добромир Добрев с пожелание за още спортни успехи на Стоян и през следващата година.

Караянчева: Да забравим предизборната лексика, защото нови избори не се задават

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627527

Караянчева: Да забравим предизборната лексика, защото нови избори не се задаватИскам да посъветвам както себе си, така и колегите - да забравим предизборната лексика, защото нови избори не се задават. Това заяви по „Хоризонт“ председателят на парламента Цвета Караянчева. Караянчева отрече да черпи увереност от думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че сегашното управление няма алтернатива и изтъкна,

Да учиш в Родопите е много успешно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6626996

Да учиш в Родопите е много успешноВ област Смолян само 0,3% от децата отпадат от училище Държавното училище може да даде по-голям успех от частното, а малкото населено място може да има повече знаещи ученици и повече компетентни учители. Тенденцията “голям град = елитно училище” е опровергана от последното изследване на Института за пазарна икономика “Регионални профили:

20 години след хита „Титаник“: Малко известни факти за вълнуващия филм

http://www.moreto.net/novini.php?n=366001

Хитовият филм „Титаник“ навърши 20 години. И макар че около него се шумя изключително много, все още могат да се намерят факти за него, които са малко популярни. Ето част от тях: - За главната мъжка роля са се явили на прослушване актьори като Том Круз, Брад Пит, Крисчън Бейл, Маколи Кълкин и Матю Макконъки.

Ердоган поздрави християните в Турция за Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627518

Ердоган поздрави християните в Турция
за КоледаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган днес поздрави християните в Турция по повод предстоящата Коледа, съобщи Анадолската агенция. Религиозното и културно многообразие е безценно богатство на Турция, където от векове се проявява уважение към свободата на словото, на вероизповеданието и човешките права, се казва в посланието на Ердоган.

Коледа с Марина Цекова и това, без което не може на празника

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/koleda-s-marina-cekova-i-tova-bez-koeto-ne-mozhe-na-praznika-6077566

В празничните дни репортерът на NOVA сяда на мястото на Виктор Николаев в студиото на "Здравей, България"

Засилен предпразничен трафик: над 300 000 потеглят от София преди Коледа

http://www.mediapool.bg/zasilen-predpraznichen-trafik-nad-300-000-poteglyat-ot-sofiya-predi-koleda-news273460.html

Както всяка година, така и сега денят пред Бъдни вечер е белязан от засилен предпразничен трафик по магистралите “Хемус” и “Тракия”, на изходите на София, както и на международния път Е-79. По данни на "Пътна полиция" за Коледа само от столицата към различни части на страната поемат над 300 000 автомобила. От МВР съобщават, че работят при пълна мобилизация, като има екипи на всички ключови места. Патрулите ще са с пуснати сигнални лампи, за да се забелязват отдалеч и да респектират нарушителите. От пътната агенция заявиха, че са спрели всички ремонти на големите автомагистрали, така че да не затрудняват движението по празниците. Най-вероятно натоварено ще бъде движението и около големите търговски центрове. От неделя пътната полиция акция срещу превишената скорост и употребата на алкохол и наркотици. От там съветват шофьорите да спазват по-голяма дистанция и да карат със съобразена скорост.

Космическа ракета стресна хиляди американци. Решили, че е НЛО (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6627506

Космическа ракета стресна хиляди американци. Решили, че е НЛО (Видео)Хиляди американци прегряха спешния телефон 911 в страната, защото помислили, че виждат НЛО. Жителите на калифорния и Аризона препълниха социалните мрежи със снимки и видео на огромна светеща следа в небето, предаде NOVA.  Някои дори решили, че това е нападение с балистична ракета от Северна Корея. Оказало се обаче,

Седмична прогноза за времето 25-31 декември

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-25-31-dekemvri-news_651197.html

Коледната седмица ще ни зарадва с по-топло време обичайното за сезона. Вероятността за валежи е малка. В понеделник ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще са между 10 и 14 градуса. Във вторник вятърът ще намалее. Валежи не се очакват температурите ще останат без промяна. В сряда над страната ще остане предимно слънчево. Минималните температури ще са между минус 4 и плюс 2 градуса, а максималните между 6 и 14 градуса. В четвъртък ще настъпи захлаждане. Над цялата страна ще бъде

Русия 2018: Путин остава, "студеният мир" продължава

https://offnews.bg//dw/rusia-2018-putin-ostava-studeniat-mir-prodalzhava-671755.html

През 2018-та Русия ще привлече голямо внимание. Предстоят президентски избори и страната е домакин на Световното първенство по футбол. Кое от двете събития обещава повече емоции, е ясно отсега, коментира Миодраг Сорич.

Изборите могат да бъдат интересни. Особено когато победителят не е предварително известен. В този смисъл президентските избори в Русия могат да бъдат толкова забавни, колкото е четенето на телефонния указател на град Челябинск. Всички, дори и допуснатите кандидати за президентския пост са наясно, че победителят ще бъде Владимир Путин. Та нали Кремъл контролира телевизиите, има повече пари и може винаги да се опре на правителствения апарат и на силите за сигурност. Ако има някой кандидат, който да е опасен за Путин, той няма да бъде допуснат до изборите. В този смисъл Кремъл може да е доволен от това, което ще последва през идните седмици и месеци: изборна борба, която не е никаква изборна борба. Една надпревара, в която президентът отново ще стане държавен глава, без да се страхува от конкуренция.

Висока избирателна активност като критерий за успех

Правителството обаче иска нещо повече от една победа. То иска подавляваща победа с висока избирателна активност. Някъде около 70 процента, а най-добре и още повече. Трудно е обаче тази цел да бъде постигната. Защото Иван Иванич с право се пита: защо да се мъкна през преспите до урната, след като Владимир Путин и без друго ще си остане президент? И когато де факто изборите не са никакви избори, нормалният руски гражданин си остава вкъщи под мотото: "Нека си преброяват с техните беларуски наблюдатели гласовете както си искат!" Всъщност на Владимир Путин не му и трябва това шоу. Защото дори и независимите анкети показват, че той е безспорният фаворит. Дори и при истински и честни избори, 65-годишният

Путин ще победи. Негова тайна си остава защо се бои от риска. Вероятно се опасява от демонстрации? Или пък вярва, че много от неговите сънародници са забравили така популярната анексия на Крим и искат да му припишат отговорността за спадащия жизнен стандарт? Във властовите отношения в Русия едва ли нещо ще се промени и през 2018 година. Интересно може да стане след изборите на 18 март. Любопитно ще бъде дали с целенасочени кадрови промени Путин ще подготви страната за времето след него. Кремълските астролози вече гадаят кой би могъл да стане премиер. Сегашният министър-председател Медведев изглежда с отслабени позиции. Все още не са отшумели обвиненията, че той е присвоил милиони. Дали Путин ще назначи за свой заместник някой либерален икономист или пък човек от апарата за сигурност? Така или иначе, това може да бъде сигнал за бъдещия политически курс на Русия.

Нов властови фактор в Близкия изток

Това може да бъде сигнал и за външната политика, и за политиката за сигурност. След като американците се изтеглиха от много региони, Русия и Китай се опитват да запълнят този властови вакуум. Президентът Путин междувременно се намесва активно в Близкия изток, където допреди няколко години Русия не играеше почти никаква роля. Неговото протеже Асад остава на власт в Сирия. Поне в това отношение Русия успя да се наложи. Едва ли ще настъпи някакво раздвижване и в украинската криза през 2018 година. И през новата година Москва няма да се откаже от Крим и няма да спре военните помощи за рускоговорящото население в източната част на страната. Съответно и западните санкции ще останат в сила. И двете страни изчакват. Процесът от Минск буксува. Дори и масивните американски оръжейни доставки едва ли ще променят статуквото в Украйна. Русия изчаква и се надява интересът на Брюксел и Вашингтон към този регион да намалее.

Добър домакин. И сигурен?

През лятото Путин ще се наслаждава на внимание по цял свят. Дори и руските футболисти да не се представят добре. Москва иска да стори всичко, за да се покаже като добър домакин. Разбира се, че съществува опасност от терористични нападения на ислямисти, например от завърнали се от Сирия или Ирак рускоговорящи екстремисти от ИД. Много трудно биха могли да бъдат предотвратени и самоубийствени атентати на обществени места. Голямо предимство би било, ако американските и руските служби си сътрудничат поне в борбата срещу тероризма. Само че Вашингтон не е съгласен. И "студеният мир" няма да свърши.

Миодраг Сорич, Дойче Веле

НА ЖИВО: Реал Мадрид - Барселона

https://www.actualno.com/football/na-jivo-real-madrid-barselona-news_651193.html

Време е за Ел Класико. Предколедният подарък за всички фенове на футбола - мегасблъсъкът между Реал Мадрид и Барселона, ще се изиграе днес (23.12) на стадион "Сантиаго Бернабеу". Шампионът срещу лидера се изправят един срещу друг в мач от 17-ия кръг на Ла Лига, като може да следите дербито Реал Мадрид - Барселона НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG "Кралския клуб" се представя далеч под очакванията от началото на сезона, като е едва на 3-о място с актив от 31 точки след изиграването на 1

Как заграбиха икономиката на България

http://clubz.bg/62199-kak_zagrabiha_ikonomikata_na_bylgariq

КАЛЕЙДОСКОП Георги Димитров

"Макар още законът за национализацията на индустрията да не е приет от Народното събрание, ще се реши и пристъпи към завземане на предприятията непосредствено след заседанието на Министерския съвет".

Тези редове от тайното решение на Политбюро на ЦК на БРП (комунисти) от 22 декември 1947 г. разкриват замисъла на управляващия режим да изненада и постави пред свършен факт сoбствениците и персонала на повече от 7000 все още съществуващи частни предприятия, мини, мелници, мандри и занаятчийски работилници. Целта е да се осуети каквато и да е защитна реакция на потърпевшите. В 6 часа сутринта под дулата на пистолети и шмайзери те трябва да предадат ключовете и шифрите на фирмените сейфове с наличните пари и ценните книжа и да напуснат бившите си предприятия, вземайки единствено палтата си, гласи инструкцията на Политбюро към сформираните за всяко предприятие групи по завземането му.

Шефът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев коментира:

"Бандитският начин на заграбване на индустриалните предприятия и банките е ярък пример за безпределното беззаконие и насилие на вече унищожилия политическите си опоненти комунистически режим. Всъщност случилото се между 23-ти и 27-ми декември 1947 г. е само брънка от веригата от събития, довели до пълното присвояване на частната собственост от комунистическата номенклатура".

Според Груев, заграбването започва още с присъдите на "Народния съд", където редом с постановените съдебни убийства и дълги години тъмничен затвор за политици и индустриалци се прибягва до пълна конфискация на имуществото им. Известни предприемачи и банкери като Губиделников, Буров, Балабанов, Димитър Савов и много други се разделят със свободата, с цялата си собственост, а в крайна сметка и с живота си.

Грабителски актове

Още преди масовите убийства в края на 1944 г. и началото на 1945 г. над 200 от най-големите и печеливши индустриални предприятия вече са конфискувани от окупационната Червена армия като "военни трофеи", защото част от акциите им били притежание на предприемачи от Германия и Унгария. Към поредицата от грабителски актове Груев добавя Закона за конфискация на имущество, придобито чрез спекула, който веднага е превърнат в политическа бухалка срещу все още съществуващата парламентарна опозиция. А Законът за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост, приет през април 1948 г., довежда до края пълното обсебване на собствеността в градовете от комунистическия режим. С него тоталитарната държава конфискува не само хотелите и болниците, но и вилите, много частни жилища, магазини, бакалници, пекарни и ателиета, от които зависи прехраната на работещите в тях семейства.

Историците Михаил Груев и Даниел Вачков са категорични, че марионетният режим в София, който е изцяло подчинен на Москва, дори се престарава в изпълнението на указанията. Първоначално той обсебва само частната собственост в градовете, но през 50-те години одържавява и собствеността в селата. Указанията за това дава московското Коминформбюро по време на среща между ръководствата на „братските“ партии през септември 1947  г. Незабавно по линия на казионните профсъюзи започва подготовка на подбраните от всяко предприятие другари, които ще заместят отстранените собственици и технолози след планирания за края на декември грабеж. Там, където подготвени кадри не са намерени, компартията изпраща свои апаратчици, които по правило нямат никакви професионални умения и често са полуграмотни, свидетелства Михаил Груев.

Закрепостяване на българите

Отнемането на средствата за производство и стопанската инициатива е част от плана за пълно закрепостяване на българите от комунистическата номенклатура. Даниел Вачков посочва, че национализацията променя изцяло социалната структура на българското общество, като целта на новите властници е да не остане нито една независима социална прослойка. С изключение на СССР, в нито една страна от съветския лагер национализацията не е толкова масова, колкото в България. Само в НРБ се стига до конфискуването на много малки фирми и работни помещения, от които зависи хлябът на работещите в тях техни притежатели. В същото време в страни като Полша и Унгария малките предприятия продължават съществуването си през целия комунистически период. В Полша прокомунистическият режим не посмява да посегне на земята, което е сред причините за жизнеспособността на съвременните полски села в сравнение със селата в България или Румъния. 

С национализацията комунистическата номенклатура установява контрол над големи парични и стокови потоци, които ѝ развързват ръцете и за осъществяването на една от ключовите догми на марксизма-ленинизма – ударното изграждане на тежка индустрия, която не е съобразена с никакви пазарни правила, механизми и елементарно счетоводство. Тя е базирана върху остарели съветски технологии от 30-те години на миналия век. Финансовото и трудовото обезпечаване на силно замърсяващите природата мегаломански проекти в металургията, енергетиката, тежката химия, машиностроенето и минното дело е за сметка на безогледното изземване на средства и човешки капитал от леката промишленост и селското стопанство. "Евтините" съветски кредити водят до първия фалит на НРБ в края на 50-те години. Тогава целият златен резерв на страната отива в трезора на съветската Госбанк като обезпечение, и то завинаги. Но БКП продължава с политиката да строи абсурдни като икономическа логика предприятия. Стига се дотам, че лично съветският премиер Алексей Косигин през 1978 г. предупреждава ЦК на БКП да "не се строят повече заводи, за чиято продукция няма купувачи", пише в "История на външния дълг на НРБ" Даниел Вачков.

Неспособна да продава срещу твърда валута некачествените си машини и оборудване, "плановата" българска икономика на дефицита бързо възприема колониалния монокултурен модел на съветската икономика, разчитаща почти изключително на валутата от износа на нефт и газ. Така през 70-те години платежният баланс на НРБ успява да се крепи единствено благодарение на реекспорта на съветски нефт, твърди Вачков. И добавя, че тъкмо това всъщност е в основата на подготвяното присъединяване на НРБ към СССР през периода 1963-1973 г. Защото тази българска икономика, изцяло контролирана от номенклатурата, не е в състояние да оцелее самостоятелно поради тоталната си зависимост от съветските кредити и суровини.

Дойче веле

Шефът на НС: Изострено говорене и личности нападки са вредни

http://dnes.dir.bg/news/gerb-ns-tzveta-karayaneva-kabinet-borisov-3-26718645

В парламента много се изостри говоренето. Стигна се до личностни нападки. Не бива да се говори така в тази светиня, заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

До 20 на сто ръст в продажбите на винетки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284036_%D0%94%D0%BE+20+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8

 

Подписват договора за тола най-ранно през февруари

Продажбите на всички видове винетки за тази година са около 10-20 на сто повече спрямо предходната година, обяви на пресконференция председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и допълни, че и постъпленията в бюджета също са с доста голям ръст. За тази година се очаква те да са 348 до 350 млн. лева при 317 млн. лева през 2016 г.
Съотношението между приходите от винетки от леки и тежки превозни средства е 70 на сто към 30 на сто, каквото се наблюдава и през последните години. 
Положителните резултати са заради системните проверки, които АПИ и МВР правят по пътищата, отбеляза Атанасов и допълни, че тази година няма засечени фалшиви винетки. 
Атанасов напомни, че от днес стартира разпростанението на винетките за 2018 г. в дистрибуторската мрежа на новите стикери. В разпространителската мрежа има около 2 млн. броя винетки, като до края на януари техният брой ще достигне 5 млн. Започнала е продажбата на годишните винетни стикери, а от понеделник започва и продажбата на тримесечните за леки коли и еднодневните винетки за тежкотоварните автомобили.
За първи път годишните винетки ще важат от датата на купуването им. В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена. За първи път от догодина ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лева.
От пътната агенция обясниха, че за защитата на новите стикери е използвана уникална технология за холограми, мастилата са трудни за имитация и се използват при производството на ценните книжа.
В отговор на въпрос за тол системата Атанасов посочи, че сега има решение на ВАС, с което се разрешава предварителното подписване на договора, но от АПИ ще изчакат 29 януари, когато е делото във ВАС по същество. След като има решение на ВАС по подадените жалби от участниците в тръжната процедура, ще стартира подписването на договора съобразно решението на съда. Амбицията ни е в рамките на 2018 г. тол системата да почне да функционира и в началото на 2019 г. да почнат сериозни постъпления в бюджета, каза Атанасов.
Сред приоритетите за следваща година Атанасов посочи започване на реално строителство на магистрала "Хемус", стартиране на процедурите за строителство на автомагистрала " Русе - Велико Търново", магистрала "Струма" в частта Кресна. Има 6000 километра пътища в много тежко състояние, особено по третокласната пътна мрежа, отчете Атанасов и посочи поддържането им също като приоритет.  

Училище за коледари откриха в "Етъра"

https://www.24chasa.bg/region/article/6627453

Училище за коледари откриха в "Етъра"Първото в страната „Училище за коледари” се провежда в Етнографския музей на открито „Етър“. Школото се организира по подобие на училището за лазарки, също инициатива на Етъра. На Бъдни вечер от 11:30 и от 13:30 часа, в Етъра посетителите ще могат да се потопят във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая

440 хил. души тръгват на път по празниците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284035_440+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

 По празниците 440 хиляди души ще празнуват извън София. Броят им по Коледа ще бъде 220 хиляди, още толкова ще бъдат по Нова година.

От БДЖ пускат допълнително в продажба 18 200 места за празниците. От тях 9300 са за почивните дни по Коледа. Очакваният пик на пътуващите с железниците е днес вечерта и на сутринта утре по направленията от София до Бургас, Варна, Стара Загора, Русе, Виден и Благоевград. 1000 спални места пък са определените за целия период от 23 декември до 2 януари.

Предвидените извънредни автобуси за предстоящите почивни дни на столичната автогара са около 90. По Великден тази година цифрата на допълнително предвидени автобуси беше малко повече – 115. Голямото натоварване започва от днес по обяд и в първия почивен ден от 14 часа. По график тръгват и пристигат на гарата около 500 автобуса. Така по празниците се очакват по 15 000 пътници на ден.

От Летище София коментираха пред „Монитор“, че работят само със статистика и не могат да предвидят колко пътниците ще преминат през аеропорта. Най-натоварените дестинации на „България Ер“ по празниците са Амстердам, Париж, Берлин, Виена, Мадрид и Рим, както и вътрешната линии София-Варна-София. От 20 декември до 7 януари догодина превозвачът е предвидил 10 допълнителни полета до морската ни столица.

Останалите празнуващи ще напуснат столицата с лични автомобили или чрез платформите за споделено пътуване. Най-натоварената магистрала по празниците ще бъде „Тракия“. По нея ще преминат 70 хил. души, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. По „Струма“ и „Хемус“ ще се придвижат 45 хил. души.

От днес от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на тировете по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност има две ленти за излизащите от София по Е-79. На 27 декември от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за прибиращите се към столицата. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Обявен е търг за купуване на 400 линейки и модернизация на Спешната помощ за 163.5 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/23/3103134_obiaven_e_turg_za_kupuvane_na_400_lineiki_i/?ref=rss


Управляващият орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. обяви процедура за купуване на 400 линейки и модернизация на спешните центрове, съобщи пресцентърът на регионалното министерство.<br /><br />Бенефициент на безвъзмездната финансова помощ на обща стойност 163.5 млн. лв. е Министерство на здравеопазването.<br /><br />В рамките на крайния срок на процедурата - 30 март 2018 г., Министерството на здравеопазването ще кандидатства за...

Качиха новите данъчни декларации на сайта на НАП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284034_%D0%9A%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%B9

 Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2017 г. вече са публикувани на сайта на НАП, съобщиха от приходната администрация.

Данъчните припомнят, че срокът за подаването на документите изтича на 30 април 2018. Фирмите пък подават декларации до 31 март 2018 г. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офис на НАП. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да се внесе целият размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2018 г.

Ако подадем декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., можем да ползваме и 5% отстъпка, но не повече от 500 лв.

Илияна Йотова: За съжаление наблюдаваме малко обществена дискусия по важни проблеми

http://www.cross.bg/zakon-suzhalenie-iliyana-1564019.html

/КРОСС/ „Преди всичко, година на работа и на удовлетворение. А сблъсъците с институциите, те са нещо задължително за нашата държава, за съжаление". Това каза в обзорното предаване за годината по БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. „Още с първия Консултативен съвет, който президентът направи, всички политически партии, поне в рамките на това заседание и след това и в изявленията към журналистите, подчертаха важността за няколко приоритета на България, по които трябва да има национален консенсус. Това е външната политика, това е сигурността на страната, това е предстоящото председателство. Тогава все още беше и темата за антикорупцията, тема за национален консенсус", добави тя. По думите й, малко след това се е оказало, че онова, което е говорено на заседанието, е останало затворено там. Тя даде за пример съдбата на втория и третия консултативни съвети. „За тази една година, за съжаление, това което виждам е много малко обществена дискусия по изключително важни проблеми, които засягат всеки един от нас, като българи. Ние постигнахме, наистина, резултати, по отношение на външната си политика

Спряха 80% от петролните рафинерии във Венецуела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284033_%D0%A1%D0%BF%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%B0+80%25+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BD

 Около 80% петролните рафинерии във Венецуела са спрели работа, съобщава ТАСС. Засега работят само два големи нефтохима "Амуай" и "Кардон", които са част от комплекса "Парагуана".

Причината за спирането на работа е стачка организирана от профсъюзите. Според един от синдикалните лидери в момента нефтохимическата индустрия в богатата на петрол латиноамериканска държава не е в състояние да произвежда течни горива, а само работи за първично рафиниране на суровината, която после се изнася на ниски цени в САЩ. Във Венецуела на практика е спряло производството на бензин, особено на високооктанов. В страната има дефицит на течни горива.

Само преди месец заради корупция бяха сменени министърът на петролната промишленост и шефът на държавната нефтена компания PDVSA. Отделно бяха арестувани 65 ръководни сътрудници от петролния отрасъл, в това число топ-мениджъри. Задържан бе и бившият ръководител на Citgo - американският филиал на PDVSA. Всички те са обвинени в пране на пари и престъпен сговор.

Християнският свят отбелязва Бъдни вечер

http://www.mediapool.bg/hristiyanskiyat-svyat-otbelyazva-badni-vecher-news273459.html

На 24 декември отбелязваме християнския празник Бъдни вечер, наричана в България още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Тогава приключват и 40-дневните коледни пости, продължаващи от 15 ноември. На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Според народния обичай тя винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е 7, колкото са дните на седмицата или 9, колкото месеца трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 ястия. На празничната трапеза традиционно има постен боб яхния, постни лозови и/или зелеви сърми, варено жито, ошав, тиквеник, зеленчуци, пловдове, ядки. Наред с това се приготвя постна пита. На този ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва, за да приемат Светото Причастие и така да посрещнат Христовото Рождество. Според българската традиция семейството трябва да бъде заедно, като всеки негов член изпълнява различни ритуали. Мъжете избират и отсичат бъдника – дебел пън, обикновено от дъб или круша, който символизира Световното дърво (крепящо реда и хармонията в света). То трябва да бъде запалено от най-възрастния и да бъде оставено да гори цяла нощ. Докато мъжете изпълняват обреди за защита на дома, жените, като свързани с плодородието, приготвят празнична вечеря. Най-важно е замесването на обредните хлябове, което започва още от рано сутринта. Тогава най-младите момичета носят "мълчана" вода, тоест не проговарят по пътя. С нея домакинята замесва кръгла пита, наричана боговица или бъдняк. Вътре слага сребърна пара и дрянови пъпки за късмет и здраве, а отгоре я украсява с плодове, жита и кръстове от тесто, които са трябва да донесат благополучие. От подготовката на хлябовете се изключват само момите за женене, за да не отнесат със себе си плодородието, ако напуснат дома. Вечерта, когато цялото семейство седне на масата, най-възрастният прикадява вечерята. След това главата на семейството разчупва празничната погача, като първото парче се оставя винаги за Богородица. Празничната трапеза не се раздига до сутринта на Коледа. Това е свързано с вярата, че небето се отваря и близките покойници ще дойдат на вечеря. Според народните вярвания на Бъдни вечер може да се види в бъдещето, затова се правят различни гадания за времето, плодородието и личната съдба. Например, ако бъдника гори добре и пръска искри, това означава богата реколта. Обичай е да се гадае и за здраве. Всеки от семейството сччупва по един орех и зависимост от това дали ядката е хубава или гнила, го очаква здраве или болест. 

Проверете гумите преди голямото пътуване по празниците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284032_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%

 

Натоварената кола спира по-трудно на хлъзгав път и се управлява в завой

Коледните и новогодишните празници са натоварен период за много шофьори. Преди да тръгнете на дълъг път, особено през зимата, убедете се, че гумите ви са в добро състояние. Водачите трябва да са сигурни, че гумите на колата отговарят адекватно на метеорологичната обстановка. Гумите постепенно изпускат въздуха, което изисква периодично напомпване. Налягането им изисква специално внимание през зимните месеци. Автомобилните производители препоръчват определено налягане, но често пъти не обозначават нуждата от по-високо налягане през зимата.

 

 

Температурните вариации се отразяват на налягането в гумите. Спад от 10 градуса понижава налягането в гумите с 0,1 бара. Поради тази причина се препоръчва през зимата гумите да се помпат с 0,2 бара над препоръчаното от производителя. Специалистите препоръчват да проверяваме налягането в гумите, когато те са студени, тъй като при движение те винаги показват по-високо налягане. Правилното налягане в гумите има огромно влияние върху поведението на автомобила и износването на гумите. Ниското налягане в гумите намалява безопасността като увеличава спирачната дистанция и влошава поведението в завоите, а гумата става по-лесна за пробиване. Не забравяйте и резервната гума, за да сте сигурни, че ако ви се наложи да я използвате, тя е в оптимална кондиция и с правилно налягане.

 

 

Гумите, поставени на различните оси, се износват с различен интензитет. Въпреки това можете да изравните износването чрез въртене на гумите между осите. Обикновено преминаването на гумите отпред назад и обратно веднъж на сезон е достатъчно. Ако не завъртите гумите, най-вероятно те ще се износват неравномерно и ще имате две добри и две износени гуми.

Никога не бива да позволявате разликата в дълбочината на протектора да надвишава 2 мм между различните оси. Можете да следите износването на гумите си чрез измерване на дълбочината на протектора. За безопасност тя трябва да е поне 4 мм. След като дълбочината на протектора падне под това ниво и шарката на протектора е очевидно износена, гумата ще започне да губи сцеплението. Износените гуми са хлъзгави.

 

 

На кишави зимни пътища например тези гуми не се врязват в кишата, а стоят над нея и каналите не могат да изпомпват водата и кишата между пътя и гумата, което прави колата трудно управляема и опасна. Същото се случва по време на аквапланинг. Колата става трудна за контрол и това увеличава риска от излизане от пътя. Добрата гума с достатъчно сцепление ще се подчини на командите на водача и дори ще коригира грешките при управлението.

Шофирането е лесно, когато гумата се държи логично и можете да усетите границите на сцеплението. Задължително проверете и възрастта на гумата. Животът на гумите продължава приблизително 6 години при активна употреба. След като гумите са навършили 10 години, те вече не трябва да се използват. Гуменото съединение се втвърдява с възрастта, като по този начин намалява сцеплението.

 

 

Когато товарите колата си, трябва да поставите най-тежките товари в долната част и да закрепите или да поддържате всички насипни предмети, така че те да не излетят при внезапно спиране. По-голямата маса изисква повече сила, следователно, когато шофирате в завой или върху хлъзгави повърхности, трябва да имате предвид, че напълно натоварен автомобил спира и се управлява по-трудно от празния.

Уверете се, че течността за миене на предното стъкло е устойчива на замръзване и не забравяйте да носите със себе си отразяваща жилетка, фенерче и топло облекло в случай, че останете на пътя. Отделете достатъчно време за път, вземете лека закуска с вас, от време на време правете почивки и поддържайте празничния дух. Това са най-добрите съвети за коледния трафик.

ООН евакуира бежанци от Либия в Италия

http://www.mediapool.bg/oon-evakuira-bezhantsi-ot-libiya-v-italiya-news273458.html

За първи път ООН евакуира в Италия бежанци от центрове за задържане в Либия, предаде БНР като цитира Би Би Си. Първата група от около 160 мигранти от Триполи е пристигнала на летище край Рим със самолет на италианските военновъздушни сили.Това стана след международните критики към Италия, че помага на либийската брегова охрана да спира мигрантите през Средиземно море. ООН за първи път евакуира бежанци директно от Либия за Европа. По оценки на Върховния комисариат в центрове за задържане в Триполи има около 18 хиляди души. ООН има намерение да евакуира близо 10 хиляди догодина.

Марсел Хиршер достигна 49 победи в Световната купа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/23/3103135_marsel_hirsher_dostigna_49_pobedi_v_svetovnata_kupa/?ref=rss


Австриецът Марсел Хиршер спечели 49-ата си победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Носителят на големия кристален глобус за последните шест години триумфира в четвъртия слалом за сезона, който се състоя в Мадона ди Кампилио.<br /><br />Хиршер спечели в италианския зимен център след изключително оспорвана битка с швейцареца Лука Аерни и норвежеца Хенрик Кристоферсен. Тримата бяха разделени само от пет стотни от секундата в крайното класиране.<br /><br...

Ивайло Пенчев: Ако бях премиер, щях да изкарам на светло всички обществени поръчки

https://frognews.bg/novini/ivailo-penchev-ako-biah-premier-shtiah-izkaram-svetlo-vsichki-obshtestveni-porachki.html

Всяка надежда за бързо забогатяване от случайността и от късмета е пагубна. Това каза бизнесменът Ивайло Пенчев по БТВ.

Глобиха варненец, лепил плакати върху ел. табло

http://www.moreto.net/novini.php?n=365970

Глоба от 500 лева е наложена на варненец, лепил плакати върху ел. табло. Наказанието, наложено на нарушителя от Община Варна, веднъж е потвърдено от Районния съд, а наскоро и от Административния съд, научи Moreto.net. Мъжът е спипан да лепи рекламните материали на ул.

Безплатна Синя и Зелена зона в София за празничните дни

http://www.mediapool.bg/bezplatna-sinya-i-zelena-zona-v-sofiya-za-praznichnite-dni-news273457.html

Съботноти паркирането в зоните за почасово платено паркиране в столицата е безплатно за 23 декември. Това важи и за осемте празнични дни около Коледа и Нова година, съобщи Центърът за градска мобилност. Синята и зелената зона ще може да се използват безплатно на 23, 25, 26, 27 и 30 декември 2017 г., както и на 1 януари 2018 г. В списъка се включват още 24 и 31 декември - неделни дни, когато зоните за почасово платено паркиране по принцип не работят.

България и Македония - заедно към бъдещето (обзор)

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-oran-aev-26692449

България и Македония активизираха приятелските си отношения през 2017 година. Това е година на създаване на нов политически климат за двете страни.

Учени откриха източник на безсмъртие в растенията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627495

Учени откриха източник на безсмъртие 
в растенията
Учени от научно-изследователския център "Джон Инес" в Норич, Англия, откриха механизъм, който позволява зародишни клетки в цветни растения да станат безсмъртни, съобщи Лента, цитиран от БТА. Зародишните клетки предават генетичния си материал на следващото поколение, като при това не са ограничени от т.нар.

Свлачища и тропическа буря отнеха живота на 90 души във Филипините

https://offnews.bg//sviat/svlachishta-i-tropicheska-buria-otneha-zhivota-na-90-dushi-vav-filipin-671754.html

Най-малко 90 души са загинали, а десетки са в неизвестност след тропическа буря, преминавала над южните части Филипини. Бурята Тембин причини наводнения и свлачища в части от остров Минданао, пише БиБиСи.

Тембин е с ветрове до 80 км/ч, минава през Минданао и се отправя към южния край на Палаван, преди да се придвижи на запад. Два града, Тубод и Пиагапо, са сериозно пострадали, жилищни сгради са залети или погребани под камъни и свлачища.

"Реката се надигна и повечето от домовете бяха отнесени. Селото вече не е там", коментираха от местната полиция

Доброволците се опитват да изкопаят калта и да опитат да извадят телата в село Далама. Най-малко 10 души са загинали в Пиагапо, на 10 километра източно от Тубод.

Близо 90 души загинаха при тропическа буря във Филипините

http://www.mediapool.bg/blizo-90-dushi-zaginaha-pri-tropicheska-burya-vav-filipinite-news273456.html

Близо 90 души загинаха, а десетки за изчезнали, след като тропическа буря удари южната част на Филипините. Всички жертви са на остров Минданао. Заради поройните дъждове са се образували големи свлачища, които са затрупали села на острова. На много места електричеството и комуникациите са прекъснати. Всяка година през Филипините преминават около 20 тропически бури, които носят със себе си големи разрушения.

Снегът в Гърция предизвика транспортен хаос

https://www.actualno.com/europe/snegyt-v-gyrcija-predizvika-transporten-haos-news_651191.html

Първият снеговалеж в Гърция предизвика километрични задръствания и стотици коли останаха блокирани за часове, съобщи телевизионният канал ERT. Снегът заваля вечерта на 22 декември, когато хиляди гърци тръгваха на коледна ваканция, съобщи БГНЕС. На магистралата Атина–Ламия се образува задръстване от 15 километра и машините стояха на пътя около 8 часа. Движението беше възстановено чак към полунощ. В континентална Гърция – в Коринт, Ахая, Аркадия и много други райони, предупр

Към края на 2017 г. населението на земята ще достигне 7.6 млрд. души

http://www.mediapool.bg/kam-kraya-na-2017-g-naselenieto-na-zemyata-shte-dostigne-76-mlrd-dushi-news273455.html

Населението на света се очаква да достигне близо 7.6 милиарда в началото на 2018-а, съобщи Германската фондация за световното население, цитирана от ДПА. През последната година световното население се е увеличило с 83 милиона, предава БНР. Особено бързо се очаква да нарасне в следващите десетилетия броят на хората в Африка - според прогнозите населението на този континент ще се удвои до над 2.5 милиарда души до 2050 г.

Ученикът, който разгневи Русия

http://dnes.dir.bg/news/Germania-rusia-uchenik-bundestag-rusia-putin-26718570

Със своята реч пред Бундестага в Берлин руският ученик Николай Десятниченко разгневи родната си Русия.

Окончателно: Спортният арбитраж в Лозана постанови половин глоба за българските щанги

https://www.24chasa.bg/sport/article/6627490

Окончателно: Спортният арбитраж в Лозана постанови половин глоба за българските щанги
След три дела и близо 3-годишна съдебна сага Международният спортен арбитраж (КАС) постанови глобата на Българска федерация по вдигане на тежести (БФВТ) да бъде намалена наполовина. Решението е „соломоновско“, като КАС не е приел исканата от Международната федерация (IWF) максимална сума и е уважил само частично аргументите на БФВТ,

Предстоят Бъдни вечер и Коледа с по-високи от обичайните температури

http://www.mediapool.bg/predstoyat-badni-vecher-i-koleda-s-po-visoki-ot-obichainite-temperaturi-news273454.html

На Бъдни вечер и Коледа тази година ще бъде по-топло от обичайното. На 24 декември ще бъде ветровито, облачно и вече почти без валежи. Ще започне бързо и чувствително затопляне. На Коледа ще бъде слънчево и много по-топло от обичайното време – температурите ще са от 11 до 15 градуса. През повечето дни от новата седмица ще остане по-топло от обичайното, а вероятността за валежи е малка. Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места влажни, а по усойните и планински райони – частично заледени и обработени.

Пожар избухна в Лондонския зоопарк

https://offnews.bg//sviat/pozhar-izbuhna-v-londonskia-zoopark-671753.html

Повече от 70 пожарникари се борят с огнена стихия, избухнала в Лондонския зоопарк, съобщава Би Би Си.

Пламъци са обхванали кафене, магазин за сувенири и зона за развъждане на животни. 

Няма пострадали животни и хора, а причината за огъня все още е неизвестна.

Огънят е избухнал в близост до басейна за пингвините в задната част на обекта.

В изявление от столичната противопожарна служа се уточнява, че за потушаването на стихията са задействани 72-ма пожарникари.

Здравното министерство иска да купи 400 линейки до март

http://www.mediapool.bg/zdravnoto-ministerstvo-iska-da-kupi-400-lineiki-do-mart-news273453.html

Министерството на здравеопазването ще кандидатства до края на март 2018 г. за купуване на 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, и за обновяване на 27 центъра за спешна медицинска в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа, съобщава БГНЕС. МЗ е бенефициент на безвъзмездната финансова помощ на обща стойност 163.5 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г.

2017 година – най-силната в икономически план от кризата насам

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/2017-godina--nai-silnata-v-ikonomicheski-plan-ot-krizata-nasam-252729/

Пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места, а заетостта по последни данни е на най-високото си ниво изобщо, пише Десислава Николова от ИПИ

ФБР арестува бивш морски пехтонец, планирал атентат по Коледа в САЩ

http://www.mediapool.bg/fbr-arestuva-bivsh-morski-pehtonets-planiral-atentat-po-koleda-v-sasht-news273452.html

ФБР задържа американец, служил в морската пехота на САЩ и подкрепящ терористичната групировка "Ислямска държава", който възнамерявал да извърши нападение в Сан Франциско на Рождество Христово, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед Прес. ФБР заяви, че е намерило писмо за мъченичество и няколко огнестрелни оръжия в дома на Евърът Арън Джеймсън, който казал, че искал да извърши терористичен акт в популярен туристически район в Сан Франциско. Бившият морски пехотинец, работещ като шофьор на камион, е обвинен в опит за оказване на материална подкрепа на чуждестранна терористична организация. Според документи на ФБР той казал на агент под прикритие, за когото смятал, че е свързан с висшето ръководство на "Ислямска държава", че иска да извърши нападение на Кей 39 в Сан Франциско, защото мястото било доста оживено. Джеймсън казал на агента под прикритие, че Рождество Христово е "идеалният ден за извършване на нападението" и че "не се нуждае от план за бягство, защото е готов да умре". Джеймсън публикувал радикални джихадистки коментари в интернет, включително изразявайки подкрепа за терористичното нападение в Ню Йорк на 31 октомври, при което шофьор използва камиона си, за да убие осем души. Джеймсън предложил да използва своя камион, за да подкрепи каузата. ФБР е започнало разследване в средата на септември, след като е научило, че Джеймсън изразявал поддръжка за публикации в подкрепа на тероризма или "Ислямска държава". Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда до 20 години затвор.  

Над 70 пожарникари се борят с огнена стихия в Лондонския зоопарк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627463

Над 70 пожарникари се борят с огнена стихия в Лондонския зоопаркПовече от 70 пожарникари се борят с огнена стихия, избухнала в Лондонския зоопарк, предава британският телевизионен канал Sky News, цитиран от БТА.  Кафене, магазин за сувенири и зона за развъждане на животни са обхванати от пламъците. От зоопарка потвърдиха избухването на пожара, но не коментираха дали животните в него са в опасност.

МРРБ обяви процедурата за закупуване нови 400 линейки

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mrrb-obiavi-procedurata-za-zakupuvane-novi-400-lineiki-252760/

Проектът се реализира по програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и е на стойност 163,5 млн. лв.

400 линейки купува Министерство на здравеопазването

http://www.moreto.net/novini.php?n=365997

Управляващият орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. обяви процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по "Регионална здравна инфраструктура". Бенефициент на безвъзмездната финансова помощ на обща стойност 163,5 млн.

Надзиратели от България и Македония решиха да си сътрудничат

https://frognews.bg/novini/nadzirateli-balgariia-makedoniia-reshiha-satrudnichat.html

Надзиратели от България и Македония решиха да си сътрудничат. В тази връзка Меморандум за това ще подпишат Синдикат на служителите в затворите в България и Независим синдикат на полицията в Македония, който обединява и работещите като охрана в затворите в югозападната ни съседка.

Пожар гори в Лондонския зоопарк

https://www.actualno.com/europe/pojar-gori-v-londonskija-zoopark-news_651190.html

10 коли на противопожарната служба и 72-ма пожарникари са изпратени за потушаване на огъня, избухнал на територията на лондонския зоопарк, съобщи телевизионният канал Sky news. Пламъците са обхванали кафене и магазин за сувенири в зоологическата градина. В обхванатите от огъня помещения има животни, предаде БГНЕС. Лондонският зоопарк е създаден през 1828 и е най-старият в света. Разположен е в северната част на кралския Риджънтс парк.

Здравното министерство иска да купи 400 нови линейки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zdravnoto-ministerstvo-iska-da-kupi-400-novi-linejki-2069015

400 нови и модерни линейки иска да купи Министерството на здравеопазването по оперативна програма "Региони в растеж".
 
Проектът предвижда да бъде направен и ремонт на 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове заедно с техните 170 фил

Лондонският Биг Бен отново зазвъня за Коледа (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/londonskiiat-big-ben-otnovo-zazvynia-za-koleda-snimki-2069013

Камбанен звън отново прозвуча за Коледа от часовника на кулата Елизабет на британския парламент, известна с неофициалното си име Биг Бен, въпреки продължаващия ремонт, съобщи ДПА.
 

Коледните празници в телевизионния ефир

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/23/3103114_kolednite_praznici_v_televizionniia_efir/?ref=rss


По празниците освен край трапезата, често се събираме със семействата си и пред телевизорите. "Дневник" представя програмата на трите национални телевизии по време на Коледните празници между 23 и 27 декември.<br /><br />Онова, което е общо за всички, са множество тематични зимни, коледни или празнични филмови заглавия, които в по-голямата си част звучат познато. Никой не е подминал и празничните издания на едни от най-гледаните си предавания, както и концерти от всякакво...

Пламъци обхванаха лондонския зоопарк

https://frognews.bg/novini/plamatsi-obhvanaha-londonskiia-zoopark.html

10 коли на противопожарната служба и 72-а пожарникари са изпратени за потушаване на огъня, избухнал на територията на лондонския зоопарк, съобщи телевизионният канал „Скай нюз”.

Митрополити онлайн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627005

Митрополити онлайнВ младежкия отбор на Светия синод влизат 7 енергични мъже със светско образование. Осмият в този тим ще се присъедини през февруари Млади, енергични, със светско образование и светски контакти, необременени от комунистическата власт, която е налагала ограничения на предшествениците им за изяви извън храма.

Десетки загинали след наводнения на Филипините

https://www.actualno.com/asia/desetki-zaginali-sled-navodnenija-na-filipinite-news_651188.html

133 души са загинали в следствие на наводненията и свлачищата в южната част на Филипините, предизвикани от тропическата буря „Тембин”. Десетки филипинци са безследно изчезнали, предаде БГНЕС.  "Тембин" стана 26-ят тихоокеански циклон в Азия от началото на годината. Той връхлетя вторият по големина филипински остров Минданао в петък. Спасители извлякоха днес 36 тела от река Салог в Минданао, а властите съобщиха за още жертви в бедния полуостров Замбоанга.

Евакуираха коледен базар в Бон заради съмнителен пакет

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/evakuiraha-koleden-bazar-v-bon-zaradi-symnitelen-paket-6077565

В Германия има повишена тревога за възможни нападения година след атаката с камион срещу коледен базар в Берлин

БНБ пуска нова монета от 2 лв за БГ председателството на ЕС

https://frognews.bg/novini/bnb-puska-nova-moneta-2-predsedatelstvoto.html

Нова монета от 2 лв. по повод Българското председателство на Съвета на ЕС ще пусне БНБ в първите дни на новата 2018 г.

Пожарът в Калифорния е най-големият в историята на щата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627452

Пожарът в Калифорния е най-големият в 
историята на щатаБушуващият северно от Лос Анджелис пожар е най-големият в историята на Калифорния, сочат данни на местната пожарна, съобщи от ДПА. Пожарът, кръстен Томас, е обхванал площ от 1106 кв. км, тоест с около 623 кв. км повече от пожара "Сидър" в окръг Сан Диего от 2003 г., при който загинаха 15 души, а почти 3000 сгради изгоряха.

Комисията за потребителите даде съвети как да се пести електрическа енергия в празничните дни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/23/3103133_komisiiata_za_potrebitelite_dade_suveti_kak_da_se/?ref=rss


Много хора ще отсъстват от домовете си за по-продължителен период от време заради струпването на повече почивни дни около Коледа. За да се намали консумацията на електрическа енергия, Комисията за защита на потребителите даде няколко съвета как да се спести от сметките за ток. Основната препоръка е преди път всеки да прегледате всички уреди и да оставите включени само тези, които е наложително да работят.<br /><br />В случай, че сте решили да прекарате празничните почивни дни у...

2000 лв. глоба за пияна, звъняла на 112 за измислен побой

https://www.24chasa.bg/region/article/6627457

2000 лв. глоба за пияна, звъняла на 112 за измислен побой2000 лв. глоба ще трябва да плати жена от Гоце Делчев за неверен и заблуждаващ сигнал телефон 112. На 18 декември м. г. около 1,30 ч Т. Я. се обадила на спешния телефон, че приятелката й е бита и е в тежко състояние. Дежурен автопатрул веднага тръгнал към посочения адрес, но се оказало, че в града улица с такова име няма.

Още 11 руски спортисти получиха доживотни наказания

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/23/3103131_oshte_11_ruski_sportisti_poluchiha_dojivotni_nakazaniia/?ref=rss


Международният олимпийски комитет (МОК) наложи доживотни наказание на още 11 руски спортисти. Те са признали, че са извършили допинг нарушение по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.<br /><br />Наказаните са ски бегачите Никита Крюков, Александър Бессмертних и Наталия Матвеева, състезателите по фигурно пързаляне Иван Скобрев и Артьом Кузнецов, бобслеистите Людмила Удобкина и Максим Белугин, хокеистките Татяна Бурина и Ана Шчукина и състезателите по спускане с шейни...

Валери Симеонов: България е баща и майка на българите в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6627444

Валери Симеонов: България е баща и майка на българите в чужбина. България винаги е била мащеха за българите в чужбина, но с нашето съдействие и с активната позиция на сегашното правителство, сегашното управление на България, мисля, че ставаме и баща, и майка. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с откриването на инициираната от него нова въздушна линия по маршрута

Феновете на Черно море организират коледен купон

http://www.moreto.net/novini.php?n=366002

Националният фенклуб на Черно море кани всички привърженици на коледно-новогодишно тържество, научи Moreto.net. Купонът ще се проведе на 27 декември от 19,13 ч. в сградата на фенклуба до стадион Варна. Очаква се по време на партито да има специална изненада за всички привърженици, които милеят за зелена идея, обясниха от фенклуба.

На Рождество трябва най-вече да празнуваме духовно в семейството си

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/na-rozhdestvo-triabva-naj-veche-da-praznuvame-duhovno-v-semejstvoto-si-2068997

Традицията повелява на 24 декември на трапезата да се събере цялото семейство и заедно да дочакат Рождество Христово. Обединява ни трапезата и хляба, който слагаме на нея в тази празнична нощ, каза пред БТА София Шопова от пловдивското село Брестовица, представител на местното чита

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване