„Дойче Веле“: България не може да бъде пример за Западните Балкани

https://frognews.bg/novini/doiche-vele-balgariia-moje-bade-primer-zapadnite-balkani.html

От 1 януари 2018 г. България ще стане председател на Съвета на Европейския съюз. Страната, намираща се под мониторинга на Брюксел, трябва да изиграе важна роля за ЕС във времената на Брекзит и миграционната криза, се казва в анализ на „Дойче Веле“.

Униформени и цивилни полицаи ще гарантират спокойствието през новогодишната нощ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366283

Повече униформени, а също така и цивилни полицаи ще бдят за реда на площад „Независимост" по време на концерта за посрещането на Нова година, научи Moreto.net. Дежурства ще дават и няколко пожарни екипа. От силовото ведомство уточниха, че подобни мерки за сигурност се предприемат традиционно всяка година.

Владо Каролев атакува връх Вихрен рано сутринта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638398

Владо Каролев атакува връх Вихрен рано сутринтаЕдин от най-големите фенове на района на Банско и Разлог и радетел за развитието на ски спорта и зимния туризъм Владимир Каролев по традиция ще посрещна новата година в зимния курорт. Рано тази сутрин финансистът пое към връх Вихрен, но и не пропусна да опровергае за пореден път "зелените", които са против изграждането на втори кабинков лифт.

Над 70 екипажа на руски бойни кораба ще посрещнат Нова година в открито море

http://www.cross.bg/godina-posreshtnat-nova-1564483.html

/КРОСС/ Екипажите на 70 кораба от военноморския флот на Русия ще посрещнат Нова година в открито море, съобщава Министерството на отбраната на страната, предава ТАСС. „Екипажите на повече от 70 кораба от руския флот, изпълняващи задачи в рамките на руското военноморско присъствие в Световния океан, ще посрещнат Нова година в открито море без възможността за намаляване на нивото на бойна готовност" се казва в разпространеното съобщение на ведомството. Поздравителна телеграма до моряците бе изпратена от главнокомандващия флота адмирал Владимир Каролев, който поздрави военнослужещите с предстоящото настъпване на 2018 година.

Кметът на Кричим: Няма предприятия до мястото на откритата мъртва риба във Въча

https://www.24chasa.bg/region/article/6638392

Кметът на Кричим: Няма предприятия до мястото на откритата мъртва риба във ВъчаНяма химически и други предприятия в близост до преливника в Кричим, където е открита мъртва риба. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Общината Атанас Калчев. По думите му резултатите от пробите на РИОСВ Пловдив най-добре ще определят на какво се дължи измирането на рибата, но се знае със сигурност, че това,

Посрещат Нова година в Ню Йорк при - 11 градуса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638372

Посрещат Нова година в Ню Йорк при - 11 градусаНю Йорк се готви за едно от най-студените посрещания на Нова година в историята на града до сега, пише британският вестник "Гардиън", цитиран от Фокус. Очаква се на „Таймс Скуеър“, където традиционно се провеждат новогодишните празненства, температурата да бъде минус 11 градуса по Целзий. Това успява да изравни рекордна на втората най-студена

Културните събития на Impressio за 2017 година

http://dnes.dir.bg/news/2017-impressio-kulturnite-sabitia-26738258

Екипът на Impressio обобщи за вас българските акценти в афиша на отминаващата 2017 година.

Двама убити при протести в Иран

http://www.mediapool.bg/dvama-ubiti-pri-protesti-v-iran-news273670.html

Двама протестиращи са били убити в Иран в събота вечер при демонстрациите срещу поскъпването на живота и срещу правителството, предадоха агенциите. Демонстрациите, които започнаха в четвъртък заради острите икономически проблеми в страната, се очертават като най-мощните в Ислямската република след протестите около спорните президентски избори през 2009 г. В Деруд, град на около 325 км югозападно от Техеран, в западната провинция Лорестан, протестиращи се събрали на неразрешен от властите митинг, който продължил до късно снощи, съобщава полуофициалната агенция Мехр, цитирана от Асошиейтед прес. В резултат на действията на провокатори, незаконното сборище е предизвикало сблъсъци, при които двама от протестиращите са били убити, е заявил Хабиболах Ходжастепур, заместник по сигурността на провинциалния губернатор, пред агенция Мехр.Той не съобщил каква е причината за смъртта на двамата, но добавил, че "полицията и силите за сигурност не са стреляли с куршуми срещу хората". Две тела, лежащи на земята в Деруд, се видяха на видеокадри, разпространени в социалните мрежи снощи, като в кадрите се чуваха и изстрели, но тогава още не можеше да бъде потвърдено, че има убити, посочва АП. Масовите протести обхванаха редица градове, включително Машхад и столицата Техеран. Според агенцията в тях са участвали хиляди хора. В събота властите съобщиха за най-малко 50 арестувани протестиращи досега. Според държавната телевизия някои от протестиращите са скандирали името на сваления през 1979 г. проамерикански шах Реза Пахлави, принуден да избяга в изгнание и починал по-късно. Днес друга полуофициална агенция - ИЛНА, съобщи, че само в град Арак, на 280 км южно от Техеран, са арестувани около 80 души. Въпреки избухналите на редица места сблъсъци, военизираният и хардлайнерски настроен Корпус на гвардейците на ислямската революция и неговите местни подразделения не са се намесвали, както правеха по време на неразрешените демонстрации през 2009 г., отбелязва АП. Според някои анализатори извън Иран това вероятно се дължи на факта, че икономическите протести се трупат като негативи на сметката на смятания за умерен президент Хасан Рохани, чиято администрация сключи ядреното споразумение със световните сили, което видимо не удовлетворява хардлайнерите около духовния лидер аятолах Хаменей.

Борисов и Вучич се поздравиха за успешната работа през 2017 г.

https://offnews.bg//politika/borisov-i-vuchich-se-pozdraviha-za-uspeshnata-rabota-prez-2017-g-672082.html

Премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич се поздравиха за успешната и конструктивна съвместна работа през изминаващата 2017 г.

В телефонен разговор двамата са били единодушни, че през последната година активният двустранен диалог допринесе за изключително важни стъпки за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов и Вучич са си пожелали още повече успехи за просперитета на страните от региона през 2018 г.

Александър Вучич заявил, че лично ще участва в Срещата на върха в София, инициирана от Бойко Борисов на 17 май в София по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Водата в Хасково продължава да не е годна за пиене и готвене

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/31/3105312_vodata_v_haskovo_produljava_da_ne_e_godna_za_piene_i/?ref=rss


Водата в Хасково продължава да е негодна за пиене и готвене, съобщи БНР. Забраната за ползването й е от месец април, когато бяха установени многократно завишени стойности на уран и алфа активност. Хората купуват минерална вода за пиене и готвене, но това излиза много скъпо на домакинствата, коментира кореспондентът на радиото.<br /><br />Още през пролетта с министерско постановление бяха отпуснати милион и 930 хиляди лева за сондажи на осем кладенеца, по които вече се работи....

Експедиция към непостижимото: поляци се насочиха към опит да изкачат К2 през зимата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/31/3105297_ekspediciia_kum_nepostijimoto_poliaci_se_nasochiha_kum/?ref=rss


Полска експедиция, включваща водещи алпинисти, замина за Северен Пакистан с ясна цел - да бъде постигнато първото в историята изкачване на К2 (8611 м) през зимата. До момента това е единственият от осемхилядниците, който никога не е изкачван през зимата.<br /><br />К2 е един от най-трудните и най-смъртоносни върхове, а през зимата условията са още по-тежки.<br /><br />Начело на експедицията е опитният Кжищов Виелицки (67 г.). През 2003 г. той участва в друга зимна...

Водата в Хасково продължава да не годна за пиене и готвене

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/31/3105312_vodata_v_haskovo_produljava_da_ne_godna_za_piene_i/?ref=rss


Водата в Хасково продължава да е негодна за пиене и готвене, съобщи БНР. Забраната за ползването й е от месец април, когато бяха установени многократно завишени стойности на уран и алфа активност. Хората купуват минерална вода за пиене и готвене, но това излиза много скъпо на домакинствата, коментира кореспондентът на радиото.<br /><br />Още през пролетта с министерско постановление бяха отпуснати милион и 930 хиляди лева за сондажи на осем кладенеца, по които вече се работи....

Южна Корея задържа кораб доставящ петрол на Северна Корея

http://www.cross.bg/koreya-petrol-yuzhna-1564482.html

/КРОСС/ Южна Корея е конфискувала кораб, за който има съмнение, че е доставял петрол на Северна Корея в нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН. Това съобщиха морските власти на Южна Корея, цитирани от агенция "Йонхап". Повечето от членовете на екипажа на кораба, който е пътувал под панамски флаг, са граждани на Китай и Мианмар, като плавателният съд е бил конфискуван от южнокорейските власти в пристанище в провинция Гьонги. Плавателният съд е бил спрян да напусне пристанището на 21 декември. Властите вече разследват кораба, регистриран в Хонконг, по подозрение, че е снабдявал Пхенян с петрол.  

Григор Димитров показа класа и извън корта в Бризбейн

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-pokaza-klasa-i-izvan-korta-v-brizbejn-672081.html

Шампионите от последното издание на турнир в Бризбейн Григор Димитров и Каролина Плишкова позираха за специална фотосесия преди началото на турнира в австралийския град.

Двамата се прегърнаха и за танц пред фотообективите, като бяхав официални облекла. Българинът избра тъмносин костюм и бяла риза и за пореден път показа, че е сред най-стилните в тура.

Григор Димитров е номер 1 в схемата в Бризбейн и ще почива в първия кръг.

Извън официалната фотосесия с Плишкова, Григор взе участие и в Деня на детето в спортния комплекс.

Елина Свитолина пусна обща снимка заедно с българина, борещата се за номер 1 в ранглистата при жените Гарбине Мугуруса и няколко преоблечени като анимационни герои модели. Българинът застана редом до идоли на децата като Батман, Супермен и Светкавицата.

В „Пирогов“ се готвят за прием на пострадали в новогодишната нощ

http://www.cross.bg/novogodishnata-pirogov-intzidenti-1564481.html

/КРОСС/ В столичната спешна болница "Пирогов" се подготвят превантивно за сериозна вълна от посетители в новогодишната нощ. Две са най-честите причини за инциденти на Нова година - прекалена употреба на алкохол или пикантни храни, както и неправилно използване на пиротехнически средства. Вторият варинат крие доста рискове и затова лекарите съветват да се търси тяхната помощ, а не хората да прибягват до самолечение. "Не трябва да се правят никакви опити да се върши нещо на място, по най-бързия начин трябва да бъде направена мокра превръзка с подръчни средства и веднага да се потърси лекарка помощ в най-близкото лечебно заведение", каза пред БНТ проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов". Той също потвърди, че болницата е готова и има засилени екипи за новогодишната нощ. "Повече от 6 месеца имаме друг тип на контрол, засилена контрол-карта от МВР и от охраната, която обслужва "Пирогов". Имаме възможност и сме подготвени да не се случват инциденти. Надявам се 2018 г. да е малко по-добра. Нека всички да са живи и здрави. Желая на всички да имат усещането, че работят в най-добрата и уважаваната болница в България", каза още проф Балтов.  

Как да режем сирената за възможно най-добър вкус

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6638366

Как да режем сирената за възможно най-добър вкусЕксперти от американския Институт за домакинство разкриха как да режем правилно сирената според текстурата и формата им, за да запазим максимално добрия вкус, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Плато от сирена е перфектният начин да завършим вечерята в новогодишната нощ. Съветите ще Ви помогнат и в случай че искате да разпределите в равни

Еврокомисарите Габриел и Крецу, Плевнелиев, Цветанов, министър Ангелкова и още куп политици в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638376

Еврокомисарите Габриел и Крецу, Плевнелиев, Цветанов, министър Ангелкова и още куп политици в БанскоРодните политици масово избраха Банско за посрещането на Новата 2018 г. В най-добрия ни зимен курорт са президентът Росен Плевнелиев /2012-2017/, министърът на туризма Николина Ангелкова със семейството си, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и др. От няколко дни в Банско е и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу.

Ловешката болница осигури необходимите консумативи за пациентите по празниците

https://www.actualno.com/healthy/loveshkata-bolnica-osiguri-neobhodimite-konsumativi-za-pacientite-po-praznicite-news_651981.html

Многопрофилната болница в Ловеч е успяла да осигури за празниците необходимите лекарства и консумативи за пациентите си, въпреки тежкото финансово състояние, заради което преди Коледа имаше опасност работещите в лечебното заведение да подадат колективна оставка. Още в началото на новата година трябва да започне преструктуриране на болницата. Директорът на болницата д-р Анка Георгиева обясни пред БНР, че въпреки масовото напускане на лекари и медицински сестри през последните месеци заради неиз

Лиляна Павлова: Важно е да няма терористични атаки

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/liliana-pavlova-vazhno-e-da-niama-teroristichni-ataki-6077736

„Ние трябва да се възползваме от индиректните ползи от председателството на ЕС. Трябва да покажем, че сме надежден балансьор”, подчерта министър Павлова

Екипажите на три български кораба ще посрещнат първи Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=366278

За първи път от много години екипажите на три кораба от Параходство БМФ първи ще посрещнат Новата 2018 г., съобщиха от параходството за Moreto.net. Това са: „Лудогорец“ (в пристанище Мурманск, Русия, с капитан Ивайло Пасков и с главен механик Тошко Тонков), „Люлин“ (в пристанище Санкт Петербург, Русия, с капитан Венцислав Господинов и с главен механик Тодор Мечков) и „Виден“ (в пристанище Кандалакша, Русия, с капитан Мариян Йотов и с главен механик Димчо Чипов).

Тръмп: Хора на Обама са виновни за изтичането на секретни данни от Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638361

Тръмп: Хора на Обама са виновни за изтичането на секретни данни от Белия домВиновници за изтичането на поверителна информация от Белия дом в медиите са хора на 44-я президент на САЩ Барак Обама, запазили постовете си в правителството след смяната на администрацията. Това заяви пред телевизия "Фокс нюз" държавният глава Доналд Тръмп, цитиран в акаунта на канала в Туитър, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Сеул е заловил товарен кораб, заподозрян в търговия със Северна Корея

https://offnews.bg//sviat/seul-e-zalovil-tovaren-korab-zapodozrian-v-targovia-sas-severna-korei-672079.html

Южна Корея е заловила товарен кораб под панамски флаг, заподозрян в доставка на петролни продукти за Пхенян в нарушение на санкциите на ООН.

Корабът "Коти" с водоизместимост 5100 тона е задържан преди две седмици в южнокорейското пристанище Пьонгтек-Дангджин, съобщи днес южнокорейската агенция "Йонхап", цитирана от БТА.

Започнали са разпити на екипажа във връзка с подозрения, че са прехвърляни стоки от един на друг плавателен съд, посочиха местните морски власти.

За подобен случай бе съобщено и в петък. Южна Корея информира, че е проверила през ноември кораб, плаващ под флага на Хонконг - "Лайтхаус Уинмор", прехвърлил по-рано петролни продукти на борда на севернокорейски плавателен съд.

За разлика от него обаче на "Коти" не е разрешено да продължи пътя си с оглед забрана, постановена от южнокорейското правителство на 21 декември. Митниците и разузнаването разпитват екипажа, за да установят евентуални връзки със Северна Корея, заяви представител на властите.

Ройтерс публикува вчера информация, позовавайки се на свои източници, според която руски танкери са доставяли гориво на Северна Корея през последните месеци. 

Русия отхвърли обвиненията, но подчерта, че доставките на гориво не са изцяло забранени. 

Ципрас призова Македония да предприеме конкретни мерки за промяна на името

http://www.mediapool.bg/tsipras-prizova-makedoniya-da-predprieme-konkretni-merki-za-promyana-na-imeto-news273669.html

Алексис Ципрас призова Скопие да предприеме конкретни мерки по въпроса с името на Македония и отстраняването на паметниците, ако иска да се интегрира първо в НАТО, а след това и в ЕС, предаде БГНЕС. Сред изискванията, поставени от Атина към правителството на Зоран Заев във връзка със спора между двете страни, се включват промяна на името на летището в Скопие, премахване на паметниците, загатващи наличието на иредентизъм и публично оповестяване за приемане на съставното име за обща употреба. Едва тогава ще може да бъде възможно сключването на споразумение между Гърция и Македония, коментира гръцкият вестник "Рийл нюз". Изданието изтъква още, че по думите на Ципрас, Атина очаква да „бъдат предприети мерки не само на думи, но и на действия, за да може да се започне конструктивен разговор по отношение на името“. Ако това обаче не бъде изпълнено, Гърция няма въобще да пристъпи към подобен диалог. За момента се предвижда на масата за преговори със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц да бъдат разгледани всички направени досега предложения. Понастоящем Атина не вижда положително названия като "Северна", "Горна" или "Нова", защото загатват наличието на две или повече Македонии. Гръцкото правителството обаче е положително настроено към предложението за "Македонска република Скопие".

Шведски учени откриха как да отслабнем без диети и упражнения

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6638352

Шведски учени откриха как да отслабнем без диети и упражненияОказа се, че за натрупването на телесна маса отговаря механизъм, който може да бъде отключен, съобщи Лайф, цитиран от БТА. Учени от университета в Гьотеборг, Швеция, заявиха, че физическите упражнения и диетите може да не допринесат за отслабване. Новооткритият механизъм функционира независимо от активността на хормона лептин,

Откъс от "Клада" на Дьорд Драгоман

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/31/3098150_otkus_ot_klada_na_dyord_dragoman/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Клада", с автор Дьорд Драгоман, предоставен от Издателство "Ерго"<br /><br />В поредицата "Модерна европейска проза" на издателство "Ерго" излезе най-новият роман "Клада" на забележителния унгарски писател Дьорд Драгоман, по чиято книга "Белият цар", преведена и на български, неотдавна по екраните излезе едноименната международна копродукция.<br...

Опашки в Банско при максимална скорост на лифта

https://www.actualno.com/society/opashki-v-bansko-pri-maksimalna-skorost-na-lifta-news_651979.html

За втори пореден ден в Банско се образуват огромни опашки. Опашката пред долна станция на кабинковия лифт се е разделила на три лъча, предаде БГНЕС. Проверка показа, че кабинковата въжена линия е започнала работа около 08:00 ч. и се движи с максимална скорост. Концесионерът заяви, че днес работят 10 превозни средства, които се занимават с превозването на скиорите към ски зоната. Министър Нено Димов и кметът на града Георги Икономов проведоха вчера работна среща и обявиха, че общината

Нова година по света: обичаи и традиции за благополучие

http://www.moreto.net/novini.php?n=366285

В стари времена хората празнували Нова година при пролетното възраждане на природата. Март при древните римляни бил първият месец, защото тогава започвали земеделската работа. Но в 46 година до Новата ера Юлий Цезар установил Новата година на 1 януари.

Ударни ремонти преди председателството

https://frognews.bg/novini/udarni-remonti-dni-predi-predsedatelstvoto.html

Седем български града ще станат част от програмата за председателството. Най-малкият от тях е Козлодуй, който вече се готви за събитията.

Болницата в Ловеч осигури необходимите консумативи за пациентите по Нова година

http://www.cross.bg/bolnitzata-georgieva-neobhodimite-1564480.html

/КРОСС/ Многопрофилната болница в Ловеч е успяла да осигури за празниците необходимите лекарства и консумативи за пациентите си, въпреки тежкото финансово състояние, заради което преди Коледа имаше опасност работещите в лечебното заведение да подадат колективна оставка. Още в началото на новата година трябва да започне преструктуриране на болницата. Директорът на болницата д-р Анка Георгиева обясни пред БНР, че въпреки масовото напускане на лекари и медицински сестри през последните месеци заради неизплатени заплати, за празничните дни са осигурени необходимите 24-часови дежурства във всички отделения. Всеки който се нуждае от медицинска помощ, ще му бъде оказана такава. Д-р Георгиева допълни, че планираното преструктуриране на болницата ще помогне да бъде запазен както персоналът, така и самото лечебно заведение. Въпреки недостига на персонал, засега няма опасност за закриване на още отделения в болницата, увери Анка Георгиева.    

Антъни Иванов е спортист номер 1 на Сандански

https://www.24chasa.bg/sport/article/6638357

Антъни Иванов е спортист номер 1 на СанданскиОбщина Сандански събра утвърдени имена на заслужили спортисти и деятели в областта на спорта на стилна церемония – Спортист на годината 2017 г. Най-изявените спортисти и носители на медали от спортните клубове в община Сандански получиха грамоти за високи спортни постижения. За усилията, подкрепата,

Борисов и Вучич с пожелания за просперитет на Балканите

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-alexandar-vuchich-kabinet-borisov-3-26738214

Премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич си пожелаха още просперитет за Западните Балкани през 2018 г.

Историята на София ще е акцент в програмата по време на европредседателство

http://www.cross.bg/sofiya-chobanov-grada-1564479.html

/КРОСС/ Преди началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, в Столичната община тече сериозна подготовката за културната програма и как да бъде представена София на гостите. Освен десетките събития, които ще се организират заедно с Министерството на културата, Столичната община ще заложи и на традиционно най-известните си фестивали, както и на изложби в центъра на града. Тодор Чобанов - зам.-кмет на София по културата: „Ще имаме знакови издания на световноизвестния фестивал „София филм фест", който ще събере както всяка година много творци, ще има и фокус, свързан със спорта, тъй като по стечение на обстоятелствата София тогава ще е и европейска столица на спорта. Така че такива големи, традиционни формати като „София филм фест" ще бъдат изцяло ориентирани към това да представим на нашите гости, нашата публика не само българската, но и световната култура. Ще има много изложби на открито, на много известни места като Народния театър, моста на влюбените, градинката на „кристал", ще действат няколко тематични маршрута, които ще са изцяло отворени за жители, така и за гости на града. Маршрути свързани с най-важните забележителности и да покажем най-хубавото на София". А за да се запознаят гостите със забележителностите на София, общината предвижда културна програма с много информация за историята на града. Тодор Чобанов - зам

Борисов и Вучич си пожелаха повече успехи за Западните Балкани през 2018 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638347

Борисов и Вучич си пожелаха повече успехи за Западните Балкани през 2018 годинаПремиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич се поздравиха за успешната и конструктивна съвместна работа през изминаващата 2017 г. В телефонен разговор двамата бяха единодушни, че през последната година активният двустранен диалог допринесе за изключително важни стъпки за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани,

"Танцът на звездите" - победителите от Бризбейн Гришо и Каролина Плишкова (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6638331

"Танцът на звездите" - победителите от Бризбейн Гришо и Каролина Плишкова (Снимки)Победителите от турнира по тенис в Бризбейн тази година Григор Димитров и Каролина Плишкова бяха показани в необичайна светлина. В официалния туитър на турнира в Бризбейн се появиха снимки на двамата, танцуващи в официални костюми.  "Танц на звездите. Победителите от Бризбейн - Григор Димитров и Каролина Плишкова са готови да посрещнат Новата

Да надникнем в 2018-та: Каква година ни очаква и как да привлечем късмет и пари?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/da-nadniknem-v-2018-ta-kakva-godina-ni-ochakva-i-kak-da-privlechem-kysmet-i-pari-2069911

Следващата година ще е мирна, рационална и уравновесена, но трябва да се заредим с търпение, за да реализираме всичко планирано досега. Това каза пред Дарик астрологът Антоанета Салфидж. Тя разкри особеностите, които ще властват през следващата година и какво да правим, за да привл

8,5 млн. чуждестранни туристи са посетили България от началото на годината

https://www.actualno.com/society/85-mln-chujdestranni-turisti-sa-posetili-bylgarija-ot-nachaloto-na-godinata-news_651965.html

Със 7,3 на сто са се увеличили чуждестранните туристи у нас от януари до ноември 2017 г. спрямо същия период година по-рано, сочат данните на НСИ. За 11-те месеца на годината страната ни е посрещнала 8 425 620 чуждестранни гости, съобщава пресцентърът на Министерството на туризма. Най-много туристи сме посрещнали от Гърция, Румъния, Германия, Турция, Русия, Македония. Над 1 060 000 са били посетителите от Гърция, което е увеличение от над 8 на сто спрямо същия период на миналата година. Повече

Астронавти от НАСА ще посрещнат Нова година 15 пъти в космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638325

Астронавти от НАСА ще посрещнат Нова година 15 пъти в космосаAстронавтите и космонавтите, намиращи се на Международната космическа станция, ще посрещнат Нова година около 15 пъти, съобщава Интерфакс, цитирана от Фокус. Намиращите се на съоръжението хора от НАСА, Роскосмос и JAXA ще посрещнат новата година на 31 декември в 14:26 часа българско време, след което станцията ще премине през около 15 часови зони

Пърдияда за ЧНГ

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/pardiiada-chng.html

По Нова година се правят равносметки. Всякакви. Някои неща обаче се позабравиха, а за тях бе вдигнат доста шум. Отнесе ги след това управленският порив за стабилност и желанието да не се изложим пред чужденците по време на председателството в НДК.

Борисов и Вучич си пожелаха просперитет за Западните Балкани през 2018 г.

http://www.cross.bg/borisov-vychich-pozhelaha-1564478.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич се поздравиха за успешната и конструктивна съвместна работа през изминаващата 2017 г. В телефонен разговор двамата бяха единодушни, че през последната година активният двустранен диалог допринесе за изключително важни стъпки за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани. Борисов и Вучич си пожелаха още повече успехи за просперитета на страните от региона през 2018 г. Александър Вучич заяви, че лично ще участва в Срещата на върха в София, инициирана от Бойко Борисов на 17 май в София по време на българското председателство на Съвета на ЕС.  

Въглищата – мръсната тайна на биткойните

https://www.investor.bg/mejdunarodni-pazari/370/a/vyglishtata--mrysnata-taina-na-bitkoinite-252273/

Макар животът на биткойна да е само онлайн, неговото производство има осезаеми последствия в реалния свят

Месечен хороскоп за януари 2018 г.

https://www.actualno.com/curious/mesechen-horoskop-za-januari-2018-g-news_651874.html

Овен През първия месец от Новата година е добро време за довършване на останала работа от изминалата година. През първите две седмици направете ясни планове за следващите месеци, като очертаете конкретни стъпки. Имайте предвид, че спазването на графика ще е основно изискване за успеха ви. Още в самото начало на периода ви очакват съществена промяна в жизнените обстоятелства, любовни изненади и промяна в служебното положение с положителен знак. Достатъчно е само да бъдете изпълнени с правилното

Борисов и Вучич се поздравили по телефона за успешната работа през 2017-а

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/31/3105292_borisov_i_vuchich_se_pozdravili_po_telefona_za/?ref=rss


Активният диалог между България и Сърбия през 2017 г. е допринесъл за изключително важни стъпки за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани. Около това мнение са се обединили министър-председателят Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич, които проведоха телефонен разговор, съобщи правителствената информационна служба.<br /><br />Двамата са се поздравили за успешната и конструктивна съвместна работа през годината и си пожелали повече успехи за просперитета на...

Продължава работата на ул.Студентска, ще се строи и спортен комплекс

http://www.barometar.net/90164/

Продължава работата на ул. „Студентска“ – от ул. „Мир“ до ул. „Дубровник“, информира кметът на Варна, Иван Портних, който заедно със зам.кмета Христо Иванов направи оглед на строителните дейности, които продължават и в последните дни на 2017 г. „Направихме първа копка на обекта през септември. Към момента ВиК комуникацията е изградена на 90%, остава да […]

Японският премиер може да бойкотира игрите в Пьончан 2018

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/31/3105290_iaponskiiat_premier_moje_da_boikotira_igrite_v/?ref=rss


Японският министър-председател Шиндзо Абе може да бойкотира зимните олимпийски игри в Пьончан през февруари. Индикации за това е дал източник на японското правителство пред Kyodo News.<br /><br />Администрацията на президента на Южна Корея Мун Че-и е изпратила покана до Абе да присъства на церемонията по откриването на игрите на 9 февруари. В основата на евентуалния отказ на японския премиер са обтегнатите отношения между двете страни по някои политически теми.<br /><br...

BG председателство: 25 000 гости за 6 месеца

http://clubz.bg/62381-bg_predsedatelstvo_25%C2%A0000_gosti_za_6_meseca

По време на председателството ще се проведат 300 срещи в България, 1500 срещи и заседания на най-високо експертно ниво в Брюксел и Страсбург. Очакват се 25 000 гости да посетят България за тези 6 месеца. Това съобщи министърката за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред Нова тв.

„За мен е важно да няма терористични атаки, проблеми със сигурността и други извънредни проблеми, които да преобърнат дебата на общоевропейско ниво. Това, което можехме да предвидим, това, което трябваше като минимум да сме подготвени, ние сме го направили”, добави тя.

И обясни:

„Ние трябва да се възползваме от индиректните ползи от председателството на ЕС. Трябва да покажем, че сме надежден балансьор”.

Това щяло да даде уникална възможност и шанс да променим „имиджа на България, усещането за България, разбирането за това какво е България“.

„Единственият период, и то период от два дни, в който ще има ограничен достъп до центъра, това ще е само на 17 май, когато ще се проведе срещата на върха”, каза Павлова.

Борисов и Вучич си пожелаха още просперитет за Западните Балкани

https://frognews.bg/novini/borisov-vuchich-pojelaha-oshte-prosperitet-zapadnite-balkani.html

Премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич се поздравиха за успешната и конструктивна съвместна работа през изминаващата 2017 г.

Тръмп подкрепи за протестиращите в Иран (обновено)

http://www.cross.bg/iran-trump-iranskite-1564477.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп изрази подкрепата си за протестиращите в Иран, като каза, че светът следи ставащото в Иран. В поредица постове в Туитър Тръмп написа: "на иранските граждани им е дошло до гуша от корупцията на режима и разхищаваното от него богатство на страната за финансиране на тероризма в чужбина; Иранското правителство трябва да уважава правата на народа си, включително правото да се изразява. Светът наблюдава". Говорител на вътрешното министерство в Техеран обаче определи изказванията на американския президент като лъжливи и опортюнистични. Mилицията в Техеран прогони със сълзотворен газ няколкостотин протестиращи. Източници на западните информационни агенции съобщават, че иранските медии отразяват пестеливо антиправителствените протести и е трудно да бъде потвърдена автентичността на видеозаписи и съобщения в социалните мрежи, като например, че в град Доруд, Централен Иран, силите за сигурност са застреляли поне двама протестиращи. Поне двама души са загинали по време на нощните протести в събота в Иран. Недоволството на хората в ислямската република продължава вече трета нощ, а причината е високите разходи живот. Впоследствие протестите се обърнаха срещу политическия режим в страната. Простестът бе провокиран главно от икономически проблеми като поскъпването на някои хранителни продукти и горивата и орязването на социалните помощи в бюджета за догодина

Тръмп подкрепи за протестиращите в Иран

http://www.cross.bg/trump-iran-rezhima-1564477.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп изрази подкрепата си за протестиращите в Иран, като каза, че светът следи ставащото в Иран. В поредица постове в Туитър Тръмп написа, че на иранските граждани им е дошло до гуша от корупцията на режима и разхищаваното от него богатство на страната за финансиране на тероризма в чужбина. Иранското правителство трябва да уважава правата на народа си, включително правото да се изразява. Светът наблюдава!, добави още Тръмп. Говорител на вътрешното министерство в Техеран обаче определи изказванията на американския президент като лъжливи и опортюнистични. Mилицията в Техеран прогони със сълзотворен газ няколкостотин протестиращи. Източници на западните информационни агенции съобщават, че иранските медии отразяват пестеливо антиправителствените протести и е трудно да бъде потвърдена автентичността на видеозаписи и съобщения в социалните мрежи, като например, че в град Доруд, Централен Иран, силите за сигурност са застреляли поне двама протестиращи. Недоволството на иранците беше провокирано главно от икономически проблеми като поскъпването на някои хранителни продукти и горивата и орязването на социалните помощи в бюджета за догодина. Постепенно размириците се превърнаха в демонстрация срещу режима на аятоласите като цяло.  

Пиенето на алкохол стимулира расистки и хомофобски прояви

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6638321

Пиенето на алкохол стимулира расистки и хомофобски проявиУпотребата на спиртни напитки води до по-ярко изразяване на расистки и хомофобски убеждения, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лента и БТА. До този извод стигнали учени от университета в Кардиф, Великобритания. Алкохолното опиянение допринася за агресивно поведение и насилие във взаимоотношенията с други хора.

Варненци отново на пазар в последния момент

http://www.moreto.net/novini.php?n=366276

Часове преди да настъпването на Нова година варненци масово се впуснаха във финално пазаруване. Не са малко хората, които оставиха покупките за празничната вечер в последния момент, видя репортер на Moreto.net. Повечето хранителни магазини са препълнени с хора, които пазарят храна и напитки за вечерта.

Лиляна Павлова: Председателството ни дава шанса да променим имиджа на България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6638328

Лиляна Павлова: Председателството ни дава шанса да променим имиджа на БългарияВодещ: Само след часове България ще поеме първото си председателство на Съвета на Европейския съюз. Дали сме готови за това? Знаем ли за каква Европа искаме да работим? Важно ли е това председателство за нашето си българско бъдеще? Ще се опитаме ли да скрием реалните си вътрешни проблеми зад завесата на председателството?

Пучдемон излезе с новогодищно обръщение и призова за признаване на изборите

http://www.cross.bg/pychdemon-prizova-rahoii-1564476.html

/КРОСС/ Новогодишното обръщение на Карлос Пучдемон към каталунците бе излъчено по каталунските телевизии. Той се намира в Белгия, където избяга заедно с четирима бивши свои министри, за да избегне арест и вкарване в затвора по обвинения в бунт и противодържавна дейност. Пучдемон призова Рахой да започне преговори лидерите на сепаратистките партии. Бившият регионален премиер на Каталуния призова испанския премиер Мариано Рахой да признае резултатите от проведените на 21 декември избори, които отредиха крехко мнозинство за партиите, подкрепящи независимостта на богатия автономен регион. Изборите обаче не успяха да решат най-голямата политическа криза в Испания от 4 десетилетия, след като сепаратистките партии взеха общо 70 места в 135-местното Национално събрание на Каталуния. Избирателните урни си казаха думата, демокрацията си каза думата. Всички можаха да изразят мнението си. Какво чака още премиерът Рахой, за да признае резултатите, да приеме волята на каталунския народ?, попита Пучдемон от Брюксел и добави, че на изборите каталунците са показали демократична зрялост и са спечелили правото на Каталуния да стане република. В петък Рахой призова за по-скорошно формиране на нова каталунска администрация, която да слуша всички каталунци, а не само половината от тях. На 17 януари трябва да се проведе първа учредителна сесия на новоизбрания парламент на Каталуния

Борисов и Вучич си пожелаха още просперитет за Западните Балкани през 2018 г.

https://www.actualno.com/politics/borisov-i-vuchich-si-pojelaha-oshte-prosperitet-za-zapadnite-balkani-prez-2018-g-news_651976.html

Премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич се поздравиха за успешната и конструктивна съвместна работа през изминаващата 2017 г., съобщиха от правителствената информационна служба. В телефонен разговор двамата бяха единодушни, че през последната година активният двустранен диалог допринесе за изключително важни стъпки за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани. Борисов и Вучич си пожелаха още повече успехи за просперитета на страните от региона през 2018 г. Алек

Вече ще търсят живот на Марс край пресъхнали хидротермални извори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638313

Вече ще търсят живот на Марс край пресъхнали хидротермални извориУчените ще продължат да търсят живот на Марс, но ще сменят мястото на изследванията си, тъй като занапред вниманието им ще е насочено към пресъхнали хидротермални извори на Червената планета, съобщи Лайф, цитиран от БТА. Досегашните им търсения бяха съсредоточени по повърхността на пресъхнали езера, докато сега се предполага,

Иран ври и кипи: полицията стреля по протестиращи

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/iran-vri-i-kipi-policiiata-strelia-po-protestirashti-6077734

Протестите започнаха в град Машхад в четвъртък като атака срещу високите разходи за живот, но бързо се обърнаха срещу ислямския режим като цяло

Двама охранители бяха убити в Лас Вегас

http://www.cross.bg/ybiti-vegas-dvama-1564475.html

/КРОСС/ Двама охранители са били убити в Лас Вегас, съобщава в. "Ню Йорк пост". Инцидентът е станал в хотел - казино Arizona Charlie"s Decatur. В момента не са ясни мотивите за стрелбата. Нападателят е задържан. Той е в болница, защото е бил ранен. Полицията не съобщава за самоличността на нападателят и на жертвите. Това е втори подобен инцидент във Вегас тази година. В началото на октомври Стивън Падок организира кървава касапница, след като откри стрелба по зрители на кънтри фестивал. Тогава бяха убити 58 души, а десетки бяха ранени.  

Ниските температури превърнаха Ниагарския водопад в зимна приказка (снимки)

https://offnews.bg//sviat/niskite-temperaturi-prevarnaha-niagarskia-vodopad-v-zimna-prikazka-sn-672078.html

Част от Ниагарския водопад замръзна и се превърна в истинска зимна приказка. 

По-голямата част от канадската област на Онтарио е обхваната от сковаващ студ. Температурите сутрин достигат до около -20 градуса. 

В град Ери, недалеч от Ниагарския водопад, преди дни паднаха 1,5 метра сняг за 48 часа, а властите обявиха извънредно положение.

Туристи обаче не пропускат да посетят Ниагарския водопад и в такова време, за да уловят уникалната гледка. 

Много от тях споделиха след това снимки в социалните мрежи.

Председателството на ЕС – трудна задача за България

http://www.transmedia.bg/2017/12/31/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d1%81-%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b0/

 

От 1 януари 2018 г. България ще стане председател на Съвета на Европейския съюз. Страната, намираща се под мониторинга на Брюксел, трябва да изиграе важна роля за ЕС във времената на Брекзит и миграционната криза, се казва в анализ на „Дойче Веле“.

Председателството в Съвета на ЕС може да стане тежко изпитание за България. Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, разработването на миграционна политика, подготовката на дългосрочното финансово споразумение от 2020 г. – ето само три от трудните задачи, които фигурират в дългия списък.

Според министъра по въпросите на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова София смята за най-важна задача в ролята на председател на ЕС поддържането на единството и стабилността на регионалната организация, но има и други приоритети. Павлова представи на българското правителство и Европарламента списък с най-важните, според София, въпроси. Сред тях са европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стабилността и сигурността в Европа на фона на миграционната криза, въпросите на общата европейска отбрана и съвместният икономически растеж, единният европейски цифров пазар.

Брекзит и миграционната политика София на няколко пъти променя програмата за председателството на Съвета на ЕС. Преди всичко, защото българското правителство постепенно нагаждаше своите първоначални амбициозни цели с реалността и съгласуването им със структурите на ЕС.

В момента България осъзнава, че на поста председател на ЕС страната ще изпълнява не ръководна, а по-скоро координационна роля. И че основните проблеми на Евросъюза – Брекзит и миграционната политика – ще се решават с посредничеството на София, а не под нейното ръководство. Своят принос в преодоляването на кризата с бежанците София вижда в това да се опита да отстрани разногласията между държавите от Западна и Централна Европа, и, вероятно, да се постигне компромис още до 1 юли 2018 г. – датата, когато председателството на ЕС ще премине към Австрия, защото Виена е за по-твърда миграционна политика.

Що се отнася до отказа на Великобритания от членство в ЕС, то ръководителят на европейската делегация на преговорите за Брекзит Мишел Барние и българският министър-председател Бойко Борисов се надяват, че по време на ротационното българско председателство страните ще постигнат максимален напредък. „Необходими са огромни съвместни усилия, защото излизането на Великобритания от Евросъюза е труден процес, в резултат на който в бюджета на ЕС ще се окажат 10 милиарда евро по-малко“, подчерта българският премиер.

Барние, на свой ред, благодари на София за усилията, насочени към продължаване на преговорите на ЕС с Лондон, отбелязвайки, че България добре се е подготвила за европредседателството. Тъмната страна на председателството на ЕС Страна, намираща се все още под наблюдението на ЕС, става председател на Евросъюза? За Йохана Даймел, заместник-председател на Дружеството за Югоизточна Европа в Мюнхен, това е нещо ново.

Последният доклад в рамките на европейския механизъм за сътрудничество и контрол предизвика у мен „дълбока тревога“, заяви Даймел, защото „става дума за директни атаки срещу независимостта на съдебната власт, представителите на съдебните институции и дори за приемането на неконституционни закони“.

В тази ситуация България не може да бъде образец за подражание, твърди Даймел в интервю за ДВ. „Ако в страната, поемаща председателството на ЕС, съществуват такива фундаментални недостатъци, какво може да даде на страните от Западните Балкани импулс за провеждане на реформи в областта на правото, борбата с корупцията и организираната престъпност?“, недоумява Даймел.

Съмненията във възможността на България продуктивно да управлява Евросъюза се споделят и по друг повод. В състава на българското правителство влиза националистическата коалиция „Обединени патриоти“.

Даниел Кадик от Фондация „Фридрих Науман“ смята това за доста спорна предпоставка за председателството на ЕС. „Хора известни със своите ксенофобски, националистически и протекционистки възгледи ще станат председатели в различни съвети. Да вземем например вицепремиера Валери Симеонов – той не крие своята ненавист към националните малцинства, публично нарича циганите „диви маймуни“, заяви Кадик.

В същото време бившият председател на Европарламента Ханс-Герт Пьотеринг се надява, че българският премиер Борисов ще успее да дисциплинира партньорите си по коалиция и страната ще „може да продължи проевропейския курс“.

В своя стремеж още повече да се сближи с Евросъюза българското председателство може да разчита на подкрепата на мнозинството българи. Според последните данни на американския институт за обществено мнение Gallup International, обнародвани през декември, 62% от българите вярват на ЕС – този дял е нараснал с 12% в сравнение с декември 2016 г. 55% вярват, че председателството на България в ЕС ще бъде успешно.

Жителите на страната също така се надяват, че тази позиция ще донесе на България допълнителни точки, необходими за присъединяването към Шенгенската зона и еврото. Според мнението на независимите експерти, за присъединяването на България към Картагенската зона има всички предпоставки, докато за въвеждането на еврото времето още не е настъпило.

И макар икономическите показатели на страната да са на доста високо ниво, в еврозоната София няма чак толкова много привърженици, се казва в анализа на ДВ

БГНЕС

 

 

Намериха трима загинали от падналия в река хидроплан край Сидни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638307

Намериха трима загинали от падналия в река хидроплан край СидниПолицаи водолази в Австралия откриха три тела в река Хоксбъри северно от Сидни, където по-рано днес се разби хидроплан с 6 души, съобщи телевизия Ей Би Си, цитирана от ДПА и БТА. Продължава издирването на останалите. Освен пилота на борда е имало петима пътници. Според телевизионния канал "Найн-нюз" (9news) всички те са загинали.

През 2018 г. ни очакват поредица от затъмнения и 3 комети

https://www.actualno.com/cosmos/prez-2018-g-ni-ochakvat-poredica-ot-zatymnenija-i-3-kometi-news_651974.html

През 2018 година ще има поредица от общо 5 затъмнения - сред които и най-продължителното от 100 години насам - както и 3 комети, които ще преминат покрай Земята. На 27 юли ще има лунно затъмнение с най-голямата продължителност от един век насам. Тя се обуславя от факта, че тогава точно ще си съвпаднат центъра на Луната и центъра на сянката на Земята. Явлението ще започне на 27 юли в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от

По стъпките на 2018 година

https://offnews.bg//obshtestvo/po-stapkite-na-2018-godina-672077.html

В навечерието на Новата година решихме да ви покажем последователността, по която държавите и някои от техните градове в различните часови пояси ще посрещнат 2018 година, според Time&date

В София
часът ще бъде
Държави посрещащи 2018 година
в този час
Градове, които посрещат 2018 година
12:00
Самоа и Остров Рождество / Кирибати Флинг Фиш Кове, Апиа,Салелога
12:15
Чатъм / Нова Зеландия Чатъм
13:00
голяма част от Нова Зеландия, райони на Антарктида, Тонга, Фиджи, Токелау и Феникс Окланд, Сува, Уелингтън
14:00
малка област на Русия, Маршалови острови, райони на Кирибати, Уолис и Футуна, Науру, Уейк / USA и Тувалу Анадир, Фунафути, Тарава, Маджуро
14:30
о. Норфолк Кингстън
15:00
райони на Австралия, малък район на Русия, Понапе / Микронезия, Вануату, Бугенвил / Папуа-Нова Гвинея, Соломоновите острови и Нова Каледония Мелбърн, Сидни, Канбера, Хониара

 

В София
часът ще бъде
Държави посрещащи 2018 година
в този час
Градове, които посрещат 2018 година
15:30
малък район на Австралия Аделаида,Брокен Хил
16:00
Куинсланд / Австралия, малък район на Русия, голяма част от Папуа-Нова Гвинея, райони на Микронезия, Северни Мариански острови и Гуам Бризбейн, Порт Морсби
16:30
Северна територия на Австралия Дарвин, Алис Спрингс
17:00
Япония, Южна Корея, малка област на Русия, Северна Корея, малък район на Индонезия, Източен Тимор и Палау Токио, Сеул, Пхенян, Дили, Мелекеок
17:15
Западна Австралия Пърт
18:00
Китай, Филипините, райони на Индонезия, Западна Австралия / Австралия, Малайзия, повечето от Монголия, Тайван, малка област на Русия, Бруней, Хонг Конг, Сингапур, Макао и малък район на Антарктида Пекин, Хонконг, Манила, Сингапур

 

В София
часът ще бъде
Държави посрещащи 2018 година
в този час
Градове, които посрещат 2018 година
19:00
голяма част от Индонезия, Тайланд, някои райони на Русия, Камбоджа, Виетнам, Лаос, някои райони на Монголия, малък район на Антарктида и малък район на Австралия Джакарта, Банкок, Ханой, Пном Пен
19:30
Мианмар и Кокосови острови Янгон, Naypyidaw, Mandalay
20:00
Бангладеш, голяма част от Казахстан, Киргизстан, малка област на Русия, Бутан, Британска територия в Индийския океан и малък район на Антарктида Дака, Алмати, Бишкек, Тхимпху
20:15
Непал Катманду
20:30
Индия и Шри Ланка Ню Делхи, Мумбай, Калкута, Бангалор
21:00
Пакистан, някои райони на Русия, Узбекистан, Туркменистан, райони на Казахстан, Малдивите, Таджикистан, Френски южни територии, острови Кергелен и малък район на Антарктида Ташкент, Исламабад, Лахор, Карачи

В София
часът ще бъде
Държави посрещащи 2018 година
в този час
Градове, които посрещат 2018 година
21:30
Афганистан Кабул, Кандахар
22:00
Азербайджан, Обединени арабски емирства, Армения, Оман, малка област на Русия, голяма част от Грузия, Реюнион (фр.), Сейшелите и Мавриций Дубай, Абу Даби, Мускат, Порт Луис
22:30
Иран Техеран, Карадж, Табриз
23:00
райони на Русия, Саудитска Арабия, Беларус, Ирак, Етиопия, Танзания, Мадагаскар, Сомалия, Йемен, Уганда, Судан, райони на Украйна, Кения, Еритрея, Южен Судан, Джибути, Катар, Коморски острови, Бахрейн, райони на Грузия, Майот, малък район на Южна Африка и Кувейт Москва, Багдад, Хартум, Найроби
00:00
България, Гърция, Финландия, Израел, Южна Африка, Турция, голяма част от Украйна, Румъния, Сирия, Ботсвана, Демократична република Конго, Замбия, Латвия, Бурунди, Либия, Кипър, Египет, Йордания, Естония, Зимбабве, Руанда, Малави, Ливан, Намибия, Молдова, Лесото, Литва, Мозамбик, Свазиленд, ивицата Газа и малък район на Русия СОФИЯ, Кайро, Анкара, Атина, Букурещ

Девня цимент“ употреби местната общност, за да си направи коледен пиар

http://www.barometar.net/90162/

Във връзка с продуцирана от „Девня цимент“ медийна публикация, в която се твърди, че заводът бил направил „оригинален коледен подарък към талантливи танцьори“, а именно „чисто нова зала за репетции“ в Народно читалище „Отец Паисий 1928“, от Община Девня определиха съдържанието на визирания материал като некореспондиращо с обективната истина. Това е така, защото „чисто новата […]

Япония обмисля да закупи изтребители от САЩ

http://www.cross.bg/yaponiya-trump-nachin-1564474.html

/КРОСС/ Япония усилено обсъжда възможността да купи изтребителя от пето поколение Ф-35, съобщават местни медии. Тласък на сделката е бил даден по време на посещението на Доналд Тръмп в Токио през ноември. За целта става дума за 42 изстребителя. По този начин Токио се надява да смекчи критиките на Тръмп за търговския дефицит. Освен това Япония се готви да закупи и ПВО системи. По този начин страната се надява да засили отбраната на фона на амбициите на Северна Корея.  

История на фойерверките

http://www.moreto.net/novini.php?n=366284

Какво е посрещането на Новата година без фойерверките – трудно е да си го представим. Като прибавим всички гърмежи, бумтежи, фиукащи ракети и цялата вакханалия от светлинни и шумови ефекти в 12-тия среднощен час – получаваме начина, по който хората изразяват радостта и вярата си, че по-доброто предстои.

Ипотеките - хит на кредитния пазар през 2017-а

http://dnes.dir.bg/news/krediti-ipoteki-26709648

Кредитите за покупка на жилище бяха най-търсени на пазара през 2017 г. Средно теглихме за жилище по 95 000 лева за срок между 20 и 25 години.

Бърза класика за новогодишната трапеза: Торта Павлова с орехи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6638269

Бърза класика за новогодишната трапеза: Торта Павлова с орехиНеобходими продукти: 6 белтъка щипка сол 250 г кафява захар 375 г сушени плодове 200 г орехи 1 ч.ч. заквасена сметана 1/2 ч.ч. кисело мляко Начин на приготвяне: 1. Загрейте фурната на 180°С. Пригответе кръгла форма за печене с диаметър около 24 см. 2. Разбийте белтъците на сняг със солта. Постепенно добавяйте захарта и продължете разбиването,

Село в Пулия дава по 2000 евро на семейство, ако се засели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638014

Село в Пулия дава  по  2000 евро на  семейство, ако се заселиНа няколко километра от Кандела е град Фоджа, в който живеят хиляди българи Как опустяло италианско село може да върне оживлението по улиците си? Кметът на община Кандела в южната област Пулия смята, че мизерният брой на жителите ѝ може да се върне към едновремешния, като се предложат финансови стимули на желаещи да се заселят.

Великобритания може да излезе със собствена крипто валута

http://www.cross.bg/kripto-valyta-bitkoiin-1564473.html

/КРОСС/ Bank of England обмисля възможността да въведе собствена крипто валута, вързана с британската лира, съобщава в. "Сънди Експрес". Новата крипто валута може да бъде създадена още през 2018 г. Очаква се тя да преобрази банковата индустрия във Великобритания като най- вероятно ще сложи край на необходимостта от големите банки. "Британският биткойн" може да позволи на гражданите на Обединеното кралство да използват централната банка, за да държат парите си в цифрова форма, вместо да преминават през банките. От друга страна, хората могат да завършат големи продажби и покупки, като например закупуване на кола или къща, за секунди. Още през февруари месец на 2015 г. в Bank of England е създадено звено, което да разгледа възможността за въвеждане на крипто валута, вързана със стерлинга. В момента няма яснота докъде е стигнала подготовката. От своя страна анализаторът от банка Morgan Stanley Джеймс Фосет заяви, че реалната стойност на биткойна е $0. Самият биткойн отбеляза голяма волативност в курса си през последните седмици.  

12 събития, които белязаха 2017 година

http://www.transmedia.bg/2017/12/31/12-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0-2017-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0/

 

От встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп до рекордния брой урагани, Агенция Франс прес изброява 12 ключови събития, които са белязали 2017 г.

Една година Тръмп

На 20 януари републиканецът и милиардер Доналд Тръмп встъпи в длъжност като 45-ия президент на САЩ, обещавайки да следва политика, основаваща се на призива „Америка на първо място“. Подозренията за тайно споразумение с Русия по време на неговата предизборна кампания обаче го преследват от началото на неговия мандат.

Тръмп извади страната от няколко международни споразумения: за климата, за свободната търговия, имиграцията и ЮНЕСКО.

На 6 декември, в друго преломно действие по отношение на своите предшественици, Тръмп разтърси целия свят с признаването на Йерусалим за столица на Израел.

 

Преговорите за Брекзит

Брекзит ще се състои, въпреки че мнозина не вярваха. На 29 март Лондон стартира процеса за напускане на Европейския съюз, девет месеца след като британските избиратели на референдум гласуваха да напуснат. На 8 юни Великобритания гласува на предсрочни парламентарни избори, свикани от министър-председателя Тереза Мей в опит да увеличи малкото си парламентарно мнозинство. Но вместо това нейните консерватори претърпяха сериозен удар и загубиха мнозинството си.

След месеци на преговори на 8 декември Брюксел и Лондон стигнаха до споразумение за развода по Брекзит, което отваря пътя към преговорите за бъдещите им отношения.

 

Франция: политическо земетресение

Еманюел Макрон победи и левите, и десните на президентските избори.  На 7 май проевропейският центрист Еманюел Макрон удари звучен шамар срещу крайнодясната Марин льо Пен на президентските избори във Франция. Неговото ново движение „Република, напред!“ изхвърли от Елисейския дворец двете най-големи партии – републиканската и социалистите – за първи път.

 

Близкият изток: точка на кипене

Катар издържа на натиска на своите съседи. На 5 юни Саудитска Арабия и нейни съюзници прекратиха дипломатическите си отношения с Катар. В най-голямата дипломатическа криза, сполетяла региона от години, те обвиниха Доха в подкрепа на „терористи“ и че е в прекалено близки отношения с Иран, регионалния съперник на Саудитска Арабия. След това, на 4 ноември, ливанският премиер Саад Харири, обяви от Саудитска Арабия, че си подава оставката – преди малко по-късно да заеме обратната позиция – формулирайки иранския „захват“ в Ливан. В Йемен, бунтовниците хусити също са обвинявани от Рияд в получаване на подкрепа на Иран и ливанското движение „Хизбула“.

 

Венецуела: икономическо бедствие

На 30 юли венецуелското Конституционно събрание – чиято легитимност е поставена под въпрос от опозицията и в чужбина – беше избрано след четири месеца протести срещу социалиста президент Николас Мадуро. Разполагайки с големи правомощия в началото на август събранието уволни главния прокурор Луиса Ортега, която се беше превърнала в един от най-големите критици на Мадуро. След това институцията се захвана с доминирания от опозицията конгрес. Страната, опустошена от ниските цени на петрола, е оценявана като намираща се в „селективна невъзможност за изплащане на задължения“ според рейтинговите агенции.

 

Северна Корея: ескалация на напрежението

На 3 септември Северна Корея, която увеличи пусковете на ракети, извърши шестия си и най-голям ядрен взрив. На 29 ноември севернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че неговата изолирана държава е завършила превръщането си в „държава ядрена сила“ с теста на ракета с голям обсег, способна да достави ядрена бойна глава до всяка точка в Съединените щати. Вашингтон заплаши „да унищожи напълно“ режима, „ако се стигне до война“.

 

Рохинджа в Мианмар: геноцид

На 25 август военните в Минмар, населена с мнозинство от будисти, предприеха репресивни мерки срещу рохинджа в най-западния щат на страната Ракхине, след като войнстващи жители от селищата с мюсюлманско малцинство без поданство нападнаха в региона представители на силите за сигурност. Близо 650 000 рохинджа намериха убежище в Бангладеш. ООН и САЩ осъдиха „етническото прочистване“, докато шефът на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин видя „елементи на геноцид“.

 

Каталуния: автономията не се състоя

На 1 октомври беше проведен референдум за независимост в най-заможният североизточен регион на Испания – Каталуния. Централното правителство определи референдума като незаконен. Мадрид предприе действия за осигуряване на контрола, но на 27 октомври каталунските депутати обявиха независимост от Испания. Мадрид реагира с назначаването на нови избори, като същевременно уволни правителство на Каталуния и прекрати автономията на региона. Сваленият от длъжност регионален президент Карлос Пучдемон, който е обвинен подтикване към бунтове и размирици, се укри в Белгия.

 

Скандалът „Уейнстейн“

На 5 октомври „Ню Йорк Таймс“ публикува бомбастично разследване, обвиняващо холивудския магнат Харви Уейнстейн, на 65 години, в сексуален тормоз в продължение на няколко десетилетия. Твърденията за лошото му поведение в сексуален смисъл са отправени от един дълъг списък от личности в киноиндустрията, телевизията, журналистиката и политиката по света.

 

Зимбабве: Мугабе падна

На 21 ноември ветеранът президент на Зимбабве Робърт Мугабе, на 93 години, подаде оставка след 37-годишно управление, след като беше изоставен от военните и собствената си партия. Той беше напъден от поста си след като военните поеха управлението, заради уволняването на Емирсон Мангангва като вицепрезидент, който вероятно ще го наследи на поста. „Ислямска държава“: победена, но не заличена На 9 декември Ирак обяви победа в своята война за унищожаване на „Ислямска държава“ (ИД), но експертите предупреждават, че джихадистите остават заплаха. В Сирия групировката също е загубила голяма част от територията, която беше завладяла. Навсякъде по света имаше многобройни смъртоносни атаки – от Великобритания до Египет – за които групировката или пое отговорност, или пък беше обвинена за извършването им.

 

Климат: рекордни бедствия

През годината, белязана с решението на Тръмп, на 1 юни да напусне знаменателното споразумение за климата от Париж от 2015 г., се случиха редица природни бедствия, включително рекордни урагани, земетресения и опустошителни пожари. Годината е една от трите най-топли години, регистрирани досега.

АФП

 

 

 

 

Сменянето на опашката в магазина всъщност не пести време

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6638296

Сменянето на опашката в магазина всъщност не пести времеУчени от Харвард установиха, че сменянето на опашката в магазина е лоша тактика, защото така човек обикновено чака по-дълго, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Последният на опашката обикновено е по-нервен и е два пъти по-вероятно да се премести на съседна каса, дори и там да има повече хора.

Пазарът на жилища през 2017 г.: Надува ли се нов балон?

https://www.investor.bg/analizi/113/a/pazaryt-na-jilishta-prez-2017-g-naduva-li-se-nov-balon-252491/

Фундаментите на пазара са по-стабилни в сравнение с преди кризата заради темповете на ръст на безработицата и заетостта и тенденциите при лихвите

Безплатен градски транспорт през новогодишната нощ в София

http://dnes.dir.bg/news/sofia-transport-nova-godina-26738097

Столична община налага ограничения за автомобилите и осигурява безплатен градски транспорт през новогодишната нощ.

Китай ще търси още по-сериозно сближаване с Русия през 2018 година

http://www.cross.bg/rysiya-kitaii-tzzinpin-1564472.html

/КРОСС/ Китай цели да засили политическото и стратегическото взаимно доверие с Русия през 2018 г. Това подчертава китайският президент Си Цзинпин в поздравителния си адрес по случай Нова година към руския си колега Владимир Путин, съобщава "Синхуа". Китайският държавен глава добавя, че е налице значителен напредък в партньорството между Китай и Русия, които се подкрепят взаимно по въпроси, свързани с техните основни интереси. По въпроса за международните отношения двете страни допринесоха за съхраняването на световния мир и стабилност, заключава Си Цзинпин.    

Новогодишният концерт затваря центъра на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/31/3105277_novogodishniiat_koncert_zatvaria_centura_na_sofiia/?ref=rss


Заради традиционният новогодишен концерт, който ще е на площад "Княз Александър І" част от центъра на София ще бъде затворен за автомобили.<br /><br />От 09 часа днес до 16 часа на 1 януари 2018 г. е забранено влизането на ул. "Аксаков" между ул. "Бенковски" и ул. "Дякон Игнатий", ул. "Георги Бенковски" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител", ул. "Княз Александър І" между ул. "Съборна" и...

Макрон започна мащабна данъчна реформа във Франция

http://www.cross.bg/frantziya-godina-makron-1564471.html

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон подписа закон, с който даде старт на мащабна данъчна реформа в страната. Корпоративният данък ще бъде намален през идните години, а капиталовите печалби ще бъдат облагани с единна ставка. Инициативите ще допринесат за преструктуриране на националната икономика и ще насърчат инвестициите. Според новите правила няма да се издават нови разрешителни за проучвания за находища на петрол, газ и въглища във Франция и отвъдморските ѝ територии, а вече издадените ще бъдат подновени само до 2040 година. Десет години след това трябва да спре употребата на изкопаеми горива. Франция планира да спре напълно бензиновите и дизеловите автомобили до 2040 година.  

Шестима загинаха при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638289

Шестима загинаха при катастрофи през изминалото денонощие в странатаШестима души са загинали при автомобилни катастрофи през изминалото денонощие, съобщава пресцентърът на МВР. При 10-те пътни инцидента в страната са ранени 14 души, има опасност за живота на двама от тях. В София са станали 71 леки пътни произшествия и две тежки с четирима

Брюксел няма да посрещне Нова година на площада

https://frognews.bg/novini/briuksel-niama-posreshtne-nova-godina-ploshtada.html

Властите в Брюксел решиха да въведат промени за посрещането на Нова година и този път празненството няма да бъде в центъра на града, както в последните години, а в пространствата край панаирните палати, съобщиха местни медии.

Посрещаме 2018 година

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FybPQ3HxU_Q/

В последния декемврийски ден изпращаме старата и посрещаме новата календарна година. Настроението е празнично, с много светлини и фойерверки в полунощ. Този начин на отбелязване на Нова  година е своеобразен ритуал за един сполучлив преход от една в друга година, придружен с надеждата, че следващата година ще е по-добра от предходната. Повечето хора  приключват годината с равносметка за постигнатото и планират следващата Нова година, а това е някакъв тип осъзнаване точно през новогодишните минути на преход. Еуфоричното посрещане на Новата година е ритуал наложен от древни човешки традиции с цел да направи прехода от едната в другата година по-сполучлив. Колкото по-празнично и шумно посрещнем Нова година, толкова по-добра и изпълнена с успехи и надежди ще бъде тя. А ако времето  е ясно, според народните поверия това показва, че годината ще е здрава. Новогодишната трапеза е богата, задължително е да се пие шампанско и да има баница с късмети. Трапезата не се раздига до сутринта.  От този, който пръв дойде на гости или да сурвака, зависи късметът на къщата. Хубаво е да е с добри намерения, с лека ръка и добро сърце.

Нова година винаги е много красив празник. Посрещането й прави хората добри и щастливи. Те са склонни да дадат воля на най-положителните си чувства това е съвсем искрено. Всички си пожелават само хубави неща и някак лошото остава някъде далеч в отминалата година и няма никога да се върне. Поне  в това хората вярват в този кратък момент на преход.

Хиляди цветни фойерверки осветяват небето на Нова година. Още от древни времена, хората са смятали, че огънят гони демоните и злите сили. Затова са и традиционните пръчици с бенгалски огън, които палим у дома всяка година.

Всяка година в последните минути на изтичането й, всеки от нас се зарича през следващата да промени някои неща. Поставяме си  цели, твърдо решими да  ги постигнем. Не бива да си обещаваме неща, които предварително знаем, че не можем да изпълним. Така обещаното ще бъде в рамките на собствените ни възможности и когато го изпълним ще бъдем доволни от себе си и от годината, която изпращаме. А надеждата, че следващата ще бъде по-добра ще съществува винаги, но удовлетворението от предишната ни прави още по-щастливи на празника.

От 2 до 10 лева за сурвакница във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366281

Между 2 и 10 лева вървят цените на сурвачките във Варна часове преди настъпването на на Нова година, видя репортер на Moreto.net. Изработените от цветна хартия сурвачки са най-евтини - от 2 до 4лв в зависимост от размера. По-скъпи са дряновите клонки, украсени със сушени плодове, гевречета, пуканки и шарени вълнени конци.

Петте ключа за успех според най-богатия човек на Земята

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/pette-kliucha-za-uspeh-spored-naj-bogatiia-chovek-na-zemiata-6077733

Тези съвети очевидно работят доста добре за Джеф Безос, разберете дали ще са от полза и на вас

Камион и автобус се блъснаха в Кения, 30 загинаха, а 16 са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638280

Камион и автобус се блъснаха в Кения, 30 загинаха, а 16 са ранениТрийсет души загинаха днес и 16 бяха ранени при сблъсък между автобус и камион на магистрала в Централна Кения, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес и БТА. Според кенийския в. "Дейли нейшън", цитиран от ТАСС, убитите са най-малко 36, а ранените - 18. Всички тела са извадени от отломките, а ранените са откарани в болница в град Накуру,

Българи оцеляха по чудо при тежка катастрофа в Сърбия

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgari-oceliaha-po-chudo-pri-tezhka-katastrofa-v-syrbiia-2069910

Българи оцеляха по чудо при жестока катастрофа в Сичевската клисура, край Брана, в съседна Сърбия. При инцидента загинаха двама души - един мъж и една жена, а седем други са ранени, включително и непълнолетни деца.

Проучване: Половината германци искат Меркел да подаде оставка незабавно

http://www.cross.bg/merkel-partiya-suyuz-1564470.html

/КРОСС/ Почти половината от германците искат канцлерът Ангела Меркел да сдаде поста. Това показва ново социологическо проучване, проведено по поръчка на германския в. "Велт". 46 процента от анкетираните са посочили, че Меркел трябва да подаде оставка незабавно. От друга страна, 17 на сто смятат, че Меркел трябва да напусне, ако преговорите за съставяне на коалиция се провалят. Преди месец канцлерът и лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц се споразумяха да започнат преговори за сформиране на коалиция. Преговорите последваха разпадането на преговорите между Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС), Свободната демократическа партия и Зелената партия.  

Над 30 полета от Москва са отменени или забавени заради мъгла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638276

Над 30 полета от Москва са отменени или забавени заради мъглаНад 30 полета бяха задържани или забавени в неделя в Москва заради стелещата се трети ден в руската столица мъгла, съобщава Интерфакс, цитирана от Фокус. Според данни на властите, летищата в най-големия руски град „не са спрели работа“ но „тежките климатични условия и ниската видимост“ правят трудно нормалното функциониране на съоръжението.

Българският отбор в австрийския футбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6637983

Българският отбор в австрийския футболБългарски. Често наричаме така чуждестранни футболни клубове, в които се подвизават повече от един роден играч. Или отбори, в които традиционно има българи в различни периоди. Като руския “Амкар”, извоювал си статута на “български”. Често припознаваме за български и отбори, в които временно играят наши футболисти.

2018 г. - трусове в Турция, Русия в прегръдките на Путин

http://dnes.dir.bg/news/rusia-turtzia-vladimir-putin-trusove-vladimir-ukov-pregradki-26710911

Ще има сериозни конфронтации в Близкия Изток и през 2018 г. Очаквам промени на политическо ниво в Турция. Русия ще остане в прегръдките на Владимир Путин.

IEA: Субсидиите в енергетиката маскират проблемите на сектора

https://www.investor.bg/analizi/91/a/iea-subsidiite-v-energetikata-maskirat-problemite-na-sektora-252921/

Държавната подкрепа всъщност води до разхищаване на енергия, защото от нея реално се възползват богатите, а не уязвимите потребители

Истинските леви лидери правят друго, а не "месят" питки. Или защо ми стана жал за Корнелия

http://pogled.info/bulgarski/istinskite-levi-lideri-pravyat-drugo-a-ne-mesyat-pitki-ili-zashto-mi-stana-zhal-za-korneliya.91612

/Поглед.инфо/ От хора, в чиято идейност се съмняваш, няма как да очакваш смислени послания, но въпреки това допусках, че ще бъде направен поне някакъв опит около Коледа. Вместо това към левите хора се подходи като към истински 100-процентови дебили.

Колко хора ще живеят на планетата от 1 януари 2018 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=366280

Населението на планетата се увеличава и на 1 януари 2018 г. то ще достигне 7 444 443 881 души. Това прогнозират американски специалисти от Бюрото за преброяване на населението в САЩ, цитирани от ТАСС и БТА. За сравнение, на 1 януари 2016 г.

Хидроплан с шестима души падна край Сидни

https://frognews.bg/svqt/hidroplan-shestima-dushi-padna-krai-sidni.html

Хидроплан с шестима души на борда падна в река Хоксбъри, северно от Сидни, съобщи полицията, цитирана от ДПА.

Хидроплан падна край Сидни, шестима загинаха

https://offnews.bg//sviat/hidroplan-padna-kraj-sidni-shestima-zaginaha-672076.html

Хидроплан с 6 души на борда падна в река Хоксбъри северно от Сидни днес, съобщи полицията, цитирана от ДПА и БТА.

След катастрофата няма оцелели, съобщи Би Би Си. 

Спасителни катери пристигнаха на мястото на катастрофата в залива Ерусалим на 40 км северно от най-големия град на Австралия, където отломки от самолета и разлято гориво са забелязани на водната повърхност. Дълбочината на това място е значителна и самолетът не се вижда от повърхността. 

До момента са извадени телата на трима загинали. 

Полети с хидроплани от пристанището на Сидни до екзотични ресторанти край река Хоксбъри са популярни сред туристите и имат вече 80-годишна история.

Падналият хидроплан е собственост на фирмата "Сидни Сийплейнс". Нейният изпълнителен директор Аарон Шоу каза по националната телевизия Ей Би Си, че на борда е имало един пилот и петима пътници.

Самолетът връщал приятелската компания от новогодишен обяд в един от ресторантите на реката към Сидни, когато се разбил около 15:15 ч. местно време днес. 

Засилени мерки за сигурност за посрещането на Нова година в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638273

Засилени мерки за сигурност за посрещането на Нова година в БрюкселВластите в Брюксел решиха да въведат промени за посрещането на Нова година и този път празненството няма да бъде в центъра на града, както в последните години, а в пространствата край панаирните палати, съобщиха местни медии. Очаква се тази вечер около 50 000 зрители да пристигнат в площите, използвани през 1935 и 1958 г. за световни изложения.

Най-малко двама загинаха при протести в Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/31/3105271_nai-malko_dvama_zaginaha_pri_protesti_v_iran/?ref=rss


Двама протестиращи са били убити в Иран снощи при демонстрациите срещу високите цени и срещу правителството в град Дерут.<br /><br />Демонстрациите, които започнаха в четвъртък заради острите икономически проблеми в страната, се очертават като най-мощните в Ислямската република след протестите около спорните президентски избори през 2009 г.<br /><br />В Деруд - град на около 325 км югозападно от Техеран, в западната провинция Лорестан, протестиращи се събрали на...

Външно министерство съветва българите в чужбина за повишено внимание

http://www.mediapool.bg/vanshno-ministerstvo-savetva-balgarite-v-chuzhbina-za-povisheno-vnimanie-news273668.html

Министерство на външните работи препоръча на българите, които са в чужбина във връзка с новогодишния празник да проявяват повишено внимание при посещението на обществени места - площади, градски транспорт, метро, гари, летища, концертни зали, туристически и търговски центрове, религиозни храмове или паметници.    Причината е повишеното ниво на терористична заплаха в редица страни във връзка с посрещането на 2018 година. На българите, пътуващи в чужбина, се препоръчва още да носят винаги у себе си валиден документ за самоличност, а батериите на мобилните им телефони да са заредени. Препоръчва се още да не се обсъждат публично и на висок глас религиозни въпроси или да се водят религиозни спорове. Българите в чужбина трябва да се съобразяват с повишено внимание с местните традиции и порядки по отношение на облеклото и поведението. Препоръчва се още да се знаят координатите на най-близкото задгранично представителство на България или на друга страна член на Европейския съюз. От Министерство на външните работи съветват при пътуване зад граница по време на новогодишните празници българите да се съобразяват с въведените допълнителни мерки за сигурност в страната на пребиваване, както и да следват стриктно препоръките на местните власти. Необходимо е да се проявавя постоянна бдителност за подозрително изоставени предмети или хора със съмнително поведение. В случай, че забележат такива е нужно своевременно да уведомят местните органи на реда.

Гришо прегърна Каролина Плишкова за стилна фотосесия (СНИМКИ)

http://clubz.bg/62379-grisho_pregyrna_karolina_plishkova_za_stilna_fotosesiq_snimki

Каролина Плишкова и Григор Димитров - актуалните шампиони на тенис турнира в Бризбън, Австралия, направиха стилна фотосесия малко преди началото на надпреварата за 2018 г.

Ден по-рано те участваха в тегленето на жребия, където се забавляваха. Доброто им настроение се пренесе и часове по-късно, когато чехкинята и българинът оставиха за малко екипите и ракетите и ги замениха с елегантни дрехи.

Сесията бе направена в залите на кметството в австралийския град, където ще има прием по случай Нова година.

Григор е водач в схемата и ще пропусне първия кръг. Скоро той ще научи съперника си за втория на 3-ти или 4 януари - това ще е Джон Милман (Австралия) или започнал от квалификациите състезател.

 

Изкачването на Еверест в Непал вече само с водач

https://frognews.bg/svqt/izkachvaneto-everest-nepal-veche-samo-vodach.html

Непал забрани самостоятелните изкачвания на планините, включително и на връх Еверест, съобщава Би Би Си.

Пучдемон: Мадрид трябва да признае резултатите от изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638267

Пучдемон: Мадрид трябва да признае резултатите от изборитеБившият лидер на Каталуния призова испанските власти да признаят резултатите от регионалните избори и да започнат преговори за възстановяване на неговото "легитимно правителство", както се изрази той. Карлес Пучдемон заяви чрез социалните мрежи от Брюксел вчера, че Испания трябва "да признае резултатите от 21 декември и да започне политически

5 хил. новородени по-малко за година

http://econ.bg/Новини/5-хил-новородени-по-малко-за-година_l.a_i.755551_at.1.html

Близо 5000 новородени по-малко ще има през тази година в сравнение с предходната, съобщи Нова тв. До 20 декември в България има 56 197 раждания,...

5 хил. новородени по-малко за година

http://econ.bg/Новини/5000-новородени-по-малко-за-година_l.a_i.755551_at.1.html

Близо 5000 новородени по-малко ще има през тази година в сравнение с предходната, съобщи Нова тв. До 20 декември в България има 56 197 раждания,...

Ще смени ли стратегията Netflix?

https://www.investor.bg/analizi/262/a/shte-smeni-li-strategiiata-netflix-252354/

След силната 2017 г. видео стрийминг платформата ще трябва да вземе важно решениe как да продължи през новата година

Силно земетресение разтърси Атина

http://www.cross.bg/atina-tzentur-raztursi-1564469.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер разтърси Атина и Централна Гърция малко след 6 часа сутринта, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е бил на 79 км в посока запад-северозапад от Атина, а дълбочината - 5 километра, в Коринтския залив, съобщи Американският геологически център. Живеещи в района свидетелстват, че трусът е бил силен и ги е събудил. Няма данни за жертви или сериозни материални щети.    

Toп 60 на най-четените материали от света на сайта през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633872

Toп 60 на най-четените материали от света на сайта през 2017 г.1 Ердоган издаде декрет срещу окосмяването на жените 24 часа онлайн 213652 2 Почина актьорът от "Двама мъже и половина" и "Маникс" Майк Конърс (Видео) 24 часа онлайн 196128 3 Руското страшилище Су-57 - завист за света 24 часа 167664 4 Кремъл към САЩ: На една крачка от войната сме 24 часа 151760 5 Съпругът на удавената Теодора: Тя се

Безплатна пързалка за варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=366277

За безплатно ползване е отворена зимната пързалка край сградата на варненска община, припомня Moreto.net. Атракционът ще продължи да приема посетители до 15 януари идната година. Желаещите да покарат могат да го правят в часовете от 10 до 19, като почивката е от 13.

Двама убити при протести в Иран (Видео)

http://dnes.dir.bg/news/iran-ubiti-protesti-26737984

Двама протестиращи са били убити в Иран в събота вечер при демонстрациите срещу скъпотията и срещу правителството.

Непал забрани самостоятелни изкачвания на Еверест

http://www.mediapool.bg/nepal-zabrani-samostoyatelni-izkachvaniya-na-everest-news273667.html

Правителството на Непал забранява самостоятелните изкачвания на най-весокия връх в света Еверест (8848 м). Целта на властите е да се ограничат инцидентите и да се намалят смъртните случаи, предадоха агенците. Според промените чуждите алпинисти ще трябва да бъдат придружавани от местен гид. По този начин правителството в азиатската страна се надява да отвори повече възможности за работа на непалските планински водачи. Новите правила засягат също хора с двойна ампутация и слепи алпинисти. Те ще могат да правят опит за изкачване само при наличието на валиден медицински документ. През тази година в опит за изкачване на Еверест са загинали шестима души. Сред тях е и 85-годишният Мин Бахадур Шерхан, който пробва да си върне рекорда за най-възрастен човек, изкачил върха. През 2006 г. новозеландецът Марк Инглис, загубил двата си крака при инцидент в планината, стана първият алпинист с двойна ампутация, достигнал върха. Незрящият американец Ерик Вайхенмайер стъпи на Еверест през май 2001 г. и по-късно стана първият алпинист с нарушено зрение, изкачил най-високите върхове на всички континенти. Новите правила са дискриминиращи, заяви Хари Буда Багар, който е изгубил двата си крака, но мечтае да изкачи Еверест. "Правителството на Непал трябва да окуражава хората с увреждания да излизат от зоната си на комфорт, да изучават себе си и да стигат до върха на възможностите си, а не да им забранява да правят неща", написа Багар във "Фейсбук". От 1920 г. общият брой на загиналите на Еверест е над 200 души, като повече от 20% са починали от остра планинска болест, а най-голям е процентът на смъртните случаи заради лавина - 29%. Планинската болест се появява при неподготвени хора след промяна във височината. Симптомите включват главоболие, раздразнителност, безсъние, отслабване, липса на апетит, гадене, ускорен пулс и дишане. В Непал са осем от 14-те осемхилядника. Миналата година близо 450 алпинисти - 190 чужденци и 259 местни, са изкачили Еверест от южната му страна в Непал. През май българинът Атанас Скатов изкачи Еверест за втори път. Най-високият връх влиза в плановете за покоряване през 2018 г. на Боян Петров.

Ето какви правомощия дава на България председателството

https://frognews.bg/novini/eto-kakvi-pravomoshtiiata-balgariia-vreme-predsedatelstvoto.html

С официална церемония в Народния театър Иван Вазов европредседателството ще бъде открито на 11 януари.

Меркел призова за солидарност в новогодишното си послание

https://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-prizova-za-solidarnost-v-novogodishnoto-si-poslanie-253016/

Канцлерът обещава да се заеме с нарастващите социални различия в германското общество и да работи за съставянето на стабилно правителство

Градският транспорт в София ще работи през новогодишната нощ

http://www.cross.bg/sofiya-transport-gradskiya-1564468.html

/КРОСС/ Част от градския транспорт в София ще се движи през цялата новогодишна нощ на интервал между 30 и 50 минути. Метрото също ще работи, като влаковете по линията „Младост 1" - „Витоша" ще бъдат на 20 мунити, а мотрисите от „Младост 1" до „Бизнес парк София" и от „Младост 1" до „Летище София" са на интервал от 40 минути. 12 автобусни, 4 тролейбусни и 7 трамвайни линии ще обслужват столичани през цялата новогодишна нощ. По всяка линия на градския транспорт ще се движат между 2 и 3 коли на градския транспорт. Освен това на първи януари от Центъра за градска мобилност ще осигурят и допълнителни превозни средства по линиите, обслужващи маршрути през Централната гара и автогарата, така че придвижването на всички, които се прибират в София след края на празниците, да става по-лесно. През новогодишната нощ столичани, които използват градския транспорт, ще бъдат зарадвани и със поздрав, който ще бъде изписан по електронните табла на спирките. Традиционно стотици софиянци ще посрещнат Новата 2018 година на пл. „Княз Александър І". За 19-и пореден път в центъра на столицата се подготвя празнично шоу, което ще стартира в 22:00 часа на 31 декември и ще продължи и в първите часове на 1 януари.  

В коя страна ще посрещнат Новата 2018 година първи?

http://econ.bg/Новини/В-коя-страна-ще-посрещнат-Новата-2018-година-първи-_l.a_i.755550_at.1.html

Докато ние в България все още не сме сложили шампанското на масата, в някои страни Нова година е въпрос на минути. Други пък ще посрещнат 1 януари...

Задържаха още 1 кораб в Южна Корея, заподозрян, че продава нефт на КНДР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638264

Задържаха още 1 кораб в Южна Корея, заподозрян, че продава нефт на КНДРЮжнокорейските власти са задържали още един кораб заради съмнение за нелегална продажба на нефт за Северна Корея, съобщава Ройтерс, цитирана от Фокус. Морският съд е плавал под флага на Панама и носи над пет хиляди тона нефт на борда си. Екипажът му е съставен най-вече от китайски и мианмирски моряци.

Победата над ИДИЛ не е окончателна

http://dnes.dir.bg/news/terorizam-jihad-26705110

"Ислямска държава" загуби териториите си в Сирия и Ирак, но се закани да сее смърт с партизанска борба. Продължава да вирее в опасния си виртуален "халифат".

Топла и ясна новогодишна нощ

http://www.mediapool.bg/topla-i-yasna-novogodishna-nosht-news273666.html

Топло, слънчево хубаво време, без валежи обещава Националният институт по метеорология и хидрология при БАН за последния ден на отиващата си 2017 година. От запад облачността ще се увеличи със слаб до умерен вятър от запад-югозапад. На изток облаците ще се разсейват и валежите ще спрат. Температурите ще се повишат, като максималните ще бъдат между 8 и 13 градуса, а минималните ще варират от минус 5 градуса в района на София до 5 - 6 градуса по Черноморието. В новогодишната нощ ще бъде ясно. В полунощ температурите ще са предимно между минус 1 и 4 градуса, в София около минус 1. През днешния ден в планините ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6 градуса, на 2000 метра – около 1 градус. По Черноморието облачността ще се разкъсва и намалява до слънчево време. Максималните температури на въздуха ще са 7 - 10 градуса, а на морската вода 9 - 10 градуса. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Вълнението на морето през деня ще отслабне до 1 - 2 бала.

Патриарх Неофит: Да изгоним от сърцата си всичко, което осквернява нашето естество

http://clubz.bg/62378-patriarh_neofit_da_izgonim_ot_syrcata_si_vsichko_koeto_oskvernqva_nasheto_estestvo

Патриарх Неофит Снимка Веселин Боришев

"Измина една нелека година - на несигурност, на терористични атаки, взели десетки човешки жертви, напомнящи ни колко бързопреходен е човешкият живот. Встъпвайки в новата година, трябва да благодарим на Господа за всичко... Сложните житейски ситуации са онова изпитание, което ни показва дали постъпваме като християни, или като хора, които не искат да знаят за Бога."

Това пише в своето празнично новогодишно обръщение българският патриарх Неофит. "Всеки от нас има свой път в живота, своя сфера на дейност, на която ние отдаваме душевните и телесните си сили. И колко е важно силата на доброто, свързваща всички православни хора, да не оскъдява, братската любов да се преумножава, а съгласието в човешкото общество да крепне", призовава още главата на Българската Православна църква.

Ето и цялото послание на патриарх Неофит:

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Премъдрият Бог, сътворил този свят, е определил за човека да живее във времето. Времето е особен дар и затова ние трябва да го ценим (вж. Еф. 5:16), защото никой от нас не знае колко ни е отредено да живеем тук, на земята. Не е в наша власт да знаем „времената и годините” (Деян. 1:7), но наш дълг е да използваме всяка минута, за да служим Богу, да пребъдваме в Него и да следваме заповедите Му.

Встъпвайки в новата година, трябва да благодарим на Господа за всичко (вж. 1 Сол. 5:18), което се е случило през изминалата година. Трябва да имаме съзнанието, че трудностите, скърбите и страданията са изпитания, през които сме преминали, „та изпитаната наша вяра да излезе по-драгоценна от нетрайното, макар и чрез огън изпитвано злато” (1 Петр. 1:7). Сложните житейски ситуации са онова изпитание, което ни показва дали постъпваме като християни, или като хора, които не искат да знаят за Бога.

Ние трябва да благодарим на Бога за тези духовни уроци, които ни е преподал, да Му благодарим за това, че удължава дните на нашия земен живот, че ни дава време за покаяние и изправление, за назидание в доброто, за участие в тайнствата на Църквата, дава ни възможност да разкрием Божия образ в душата си.

Измина една нелека година - на несигурност, на терористични атаки, взели десетки човешки жертви, напомнящи ни колко бързопреходен е човешкият живот. Но нашата жива вяра ни помага да посрещаме изпитанията, които Бог ни изпраща, без да униваме, а помъдрели от тях - с още по-голямо усърдие да се стремим да възрастваме духовно. Разбира се, неведоми са житейските ни пътища занапред, но ние като християни трябва да живеем така, че във всеки момент да сме готови да застанем пред Престола на Всевишния, защото не знаем „ни деня, ни часа, когато ще дойде” (Мат. 25:13) Господ Иисус Христос в Своето Второ пришествие. Затова да оставим „всяка злоба и всяко коварство, всяко лицемерие, завист и клевета” (1Петр. 2:1); да изгоним от сърцата си всичко, което осквернява нашето естество, когато ние с думи и в мислите си обиждаме своите ближни; да не допускаме да има помежду ни „раздори и разногласия” (1 Кор. 3:3); да не отвръщаме „зло за зло”, а винаги да желаем „доброто един другиму, и на всички” (1 Сол. 5:15).

Всеки от нас има свой път в живота, своя сфера на дейност, на която ние отдаваме душевните и телесните си сили. И колко е важно силата на доброто, свързваща всички православни хора, да не оскъдява, братската любов да се преумножава, а съгласието в човешкото общество да крепне, както би трябвало да крепне православната вяра във всяко сърце. Имайки вяра, ние откриваме истинския смисъл на живота. Вярата ни укрепява и ни помага да понасяме всякакви лишения, неуредици и човешки страдания.

На всички чеда на родната ни Църква, живеещи в родината и извън нейните предели, благопожелаваме да се подвизават „с добрия подвиг на вярата” (1 Тим. 6:12), като положат „всяко старание”, за да привнесат „към вярата си добродетел, към добродетелта знание, към знанието въздържание, към въздържанието търпение, към търпението благочестие, към благочестието братолюбие, към братолюбието любов” (2 Петр. 1:5-7). Господ да благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!

Честита и доброплодна да е Новата 2018 година!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

"Пирогов" е готов със засилени екипи за новогодишната нощ

https://frognews.bg/novini/ekipite-pirogov-gotovi-novogodishnata-nosht.html

Две са най-честите причини за инциденти на Нова година - прекалена употреба на алкохол и пикантни храни и неправилно използване на пиротехнически средства.

Николина Чакърдъкова: Дай Боже през 2018 г. да стана баба! (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6638237

Николина Чакърдъкова: Дай Боже през 2018 г. да стана баба! (Видео)"Изпращам една красива, хубава, щастлива, здрава година. Моят син ми доведе снаха, което е толкова хубаво. Дай Боже през 2018-а да стана баба! Дъщеря ми също е на път да ми доведе зет", сподели Николина Чакърдъкова пред Нова телевизия. "Хората са кахърни и мен ме боли от това. Ако преди години започнеш един концерт и те са готови на първата или на

Лиляна Павлова: Председателството ни дава шанса да променим имиджа на България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/liliana-pavlova-predsedatelstvoto-ni-dava-shansa-da-promenim-imidzha-na-bylgariia-2069907

По време на председателството ще се проведат 300 срещи в България, 1500 срещи и заседания на най-високо експертно ниво в Брюксел и Страсбург. Очакват се 25 000 гости да посетят България за тези

Какво обеща Меркел?

http://clubz.bg/62377-kakvo_obeshta_merkel

В новогодишното си послание германската канцлерка Ангела Меркел призова за сплотеност в Германия и Европа и обеща сформиране на стабилно правителство в Берлин, подчертавайки:

“Светът не ни чака”.

Това е 13-ото новогодишно обръщение на Меркел, откакто е на власт. Разликата този път е, че тя и кабинетът й изпълняват задълженията си служебно.

След парламентарните избори, проведени на 24 септември т.г., Германия все още няма правителство. Провалиха се преговорите за съставяне на кабинет от десницата, либералите и зелените. На 7 януари започват проучвателни разговори със социалдемократите по сформиране на широка коалиция.

В новогодишното си послание Меркел акцетира върху дълга на политиците да се обърнат с лице към предизвикателствата на бъдещето и да не изпускат от полезрението си потребностите на гражданите. Тя се чувствала задължена да се посвети на този дълг и през настъпващата 2018 г. да работи за сформиране на стабилно правителство.

Канцлерката призова също за сплотеност сред обществото:

“Длъжни сме да осъзнаем какво действително ни сплотява и на преден план да изведем обединяващото, но и да положим усилия за по-голямо уважение спрямо инакомислещите и то уважение в широкия смисъл на понятието – да сме внимателни, действително да се вслушваме в другите и да проявяваме разбиране. Това са пожеланията ми за новата година.”

Меркел признава, че мнозина били загрижени за сплотеността в Германия:

“Отдавна не е имало толкова различни мнения. Някои дори говорят за пукнатина сред обществото ни. Но успехът и увереността също са реалност в Германия, както страхове и съмнения.”

Сега трябвало да се създадат предпоставки за добруването на Германия и през следващите 10, 15 години.

“Длъжни сме повече да инвестираме в една силна държава, която защитава съвместното ни съществуване и полага грижи за вашата, за общата ни сигурност”, заявява Меиркел.

Сплотеност била нужна и на Европа:

“Европейците са длъжни да защитават ценностите си солидарно и уверено, както вътре (в собствените си държави – б. р.), така и навън. Германия и Франция искат да работят съвместно и така да допринесат за жизнеспособна Европа на бъдещето.”

Новогодишното послание на Ангела Меркел ще бъде излъчено довечера след централните новини по осем канала на обществената телевизия. От 1970 г. това прави федералният канцлер, а на Коледа президентът. От основането на ФРГ през 1949 г. до 1969 г. беше обратното.

Хиляди протестират в Иран, двама демонстранти са убити, десетки са арестувани

https://offnews.bg//sviat/hiliadi-protestirat-v-iran-dvama-demonstranti-sa-ubiti-desetki-sa-ar-672074.html

Двама демонстранти бяха убити в Иран снощи при антиправителствен протест. 

Протестите започнаха в четвъртък заради острите икономически проблеми в страната. Това са най-големите демонстрации в страната след протестите около спорните президентски избори през 2009 г. 

В Деруд - град на около 325 км югозападно от Техеран, в западната провинция Лорестан, протестиращи се събраха на неразрешен от властите митинг, който продължи до късно снощи, съобщи агенция Мехр, цитирана от БТА.

Според Хабиболах Ходжастепур, заместник по сигурността на провинциалния губернатор, в резултат на действията на провокатори незаконното сборище предизвикало сблъсъци, при които двама от протестиращите били убити. Той не съобщава каква е причината за смъртта на двамата, но по думите му "полицията и силите за сигурност не са стреляли с куршуми срещу хората".

Две тела, лежащи на земята в Деруд, бяха видени на видеокадри, разпространени в социалните мрежи. В кадрите се чуват и изстрели.

Масовите протести обхванаха редица градове, включително Машхад и столицата Техеран. Според агенцията в тях са участвали хиляди хора.

Вчера властите съобщиха за най-малко 50 арестувани протестиращи досега. Според държавната телевизия някои от протестиращите са скандирали името на сваления през 1979 г. проамерикански шах Реза Пахлави, принуден да избяга в изгнание и починал по-късно.

Друга полуофициална агенция - ИЛНА, съобщи, че само в град Арак, на 280 км южно от Техеран, са арестувани около 80 души.

АП отбелязва, че въпреки избухналите на редица места сблъсъци, полувоенният и хардлайнерски настроен Корпус на гвардейците на ислямската революция и неговите местни подразделения не са се намесвали, както правеха по време на неразрешените демонстрации през 2009 г.

Според някои анализатори извън Иран това вероятно се дължи на факта, че икономическите протести се трупат като негативи на сметката на смятания за умерен президент Хасан Рохани, чиято администрация сключи ядреното споразумение със световните сили, което видимо не удовлетворява хардлайнерите около духовния лидер аятолах Хаменей.

Минималната заплата става 510 лв. от 1 януари 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Минималната-заплата-става-510-лв-от-1-януари-2018-г-_l.a_i.755549_at.1.html

Минималната заплата ще бъде увеличена от 460 на 510 лева от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от началото на 2020 г. Това...

Икономическият песимизъм завладява света

https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/ikonomicheskiiat-pesimizym-zavladiava-sveta-253015/

18% от българите очакват 2018 г. да бъде година на икономически подем, а 26% - на икономически трудности. 38% не очакват промени

Най-скъпите компании в света през 2017 г.

http://www.mediapool.bg/nai-skapite-kompanii-v-sveta-prez-2017-g-news273665.html

Без изненада високотехнологичните компании остават най-скъпите на фондовата борса през изминаващата 2017 година за сметка на традиционните индустрии. В първата десетка попадат осем американски и две китайски компании, показва анализ на консултантската компания "Ърнст енд Янг" (Ernst & Young), цитиран от ДПА. Най-скъпата публична компания в света остава Apple. Първата петица се допълва от  Alphabet, Microsoft, Amazon и Facebook. Въпреки че и през тази година американските компании доминират в списъка на най-ценните в света по отношение на пазарната капитализация, китайските фирми продължават да напредват бързо и вече имат двама представители в топ 10 - Tencent и Alibaba. Друга тенденция, която се откроява е, че най-скъпите 100 компании в света стават все по-скъпи. Пазарната им стойност се е увеличила през тази година с около една четвърт до над 20 трилиона долара, показват данните на "Ърнст енд Янг". Цената на акциите на Apple нарасна с повече от 40% от началото на годината. Една акция на компанията струва около 170 долара и дори достигнаха рекордно ниво от 177.20 долара за брой през декември. Пазарната им стойност възлиза на около 876 млрд. долара (736 млрд. евро). На второ място, както и през предходната година, но с малко по-голяма разлика, е компанията майка на Google - Alphabet с капитализация от около 733 млрд. долара. На третата позиция е Microsoft с 661 млрд. долара. На четвърто и пето място през тази година са Amazon и Facebook с капитализации от съответно 570 и 516 млрд. долара. Едва на шеста позиция идва първата компания извън технологичния сектор - Berkshire Hathaway. Инвестиционният холдинг на Уорън Бъфет беше на трето място в предходните години. При това и това акционерно дружество добави повече от една пета към стойността си на фондовата борса, но цените на технологичните гиганти се повишиха още по-бързо. Седмата и осма позиция са за китайските - Tencent и Alibaba. През 2016 г. те бяха съответно на 13-то и 19-то място, а година по-рано – още по-назад. Но пазарните капитализации на интернет компанията Tencent и на онлайн търговеца на дребно Alibaba се увеличиха повече от два пъти през годината. Едва на девета позиция е американският фармацевтичен концерн Johnson & Johnson. Първата десетка се затваря от американската банка JP Morgan и това е най-ценната борсово търгувана банка в света. Най-скъпата публична петролна компания Exxon Mobile пада от 5-о на 11-о място. Браншът бе поставен като цяло под натиск заради по-ниските цени на петрола.  Над половината от 100-те най-скъпи компании са от САЩ (52). През 2016 г. броят им бе по-висок -  55. Втората позиция е за Китай с 14 фирми - с три повече спрямо 2016 г. Германия и Великобритания следват на трето място с по шест концерна, колкото са били и миналата година. 

Минималната заплата става 510 лв. от 1 януари 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=366279

Минималната заплата ще бъде увеличена от 460 на 510 лева от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от началото на 2020 г. Това е записано в проекта на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. на Министерството на финансите.

Новогодишната нощ ще е топла и ясна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/31/3105257_novogodishnata_nosht_shte_e_topla_i_iasna/?ref=rss


В последния ден от 2017 г. над страната ще бъде топло, слънчево и без валежи, гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. От запад облачността отново ще се увеличи със слаб до умерен вятър от запад-югозапад. На изток облаците ще се разсейват и днес валежите ще спрат.<br /><br />Температурите ще се повишат, като максималните ще бъдат между 8 и 13 градуса, а минималните ще варират от минус пет градуса в района на София до 5-6 градуса по...

Двама пазачи на казино в Лас Вегас са загинали при стрелба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638227

Двама пазачи на казино в Лас Вегас са загинали при стрелбаДвама пазачи на казино в Лас Вегас за загинали късно в събота след престрелка с посетител на съоръжението, съобщава британският вестник Telegraph. Инцидентът е станал след като двамата пазачи са проверявали сигнал за „смущения“ в една от стаите на хотелската част в сградата. Мъжът ранил фатално двамата охранители се е питал да избяга,

Нова година започва с температури до 16 градуса

https://frognews.bg/novini/1-ianuari-temperaturite-stigat-16-gradusa.html

След валежите от последното денонощие пътищата в страната са мокри. Прогнозата на синоптиците е, че валежите на повечето места ще спрат.

На 1 януари ще има ограничение на джижението по най-натоварените пътища

http://www.cross.bg/yanyari-sofiya put-dvizhenieto-1564467.html

/КРОСС/ На 1 януари от 14 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на трите почивни дни за посрещането на новата 2018 година. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението. Ограничено ще е преминаването на камионите над 12 тона по следните участъци от републиканската мрежа:• автомагистралите;• път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;• път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма" при Благоевград - ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в. „Коритна" - Велико Търново - Шумен;• път I-5 Русе - Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина" - София;• път I-9 Варна - Бургас;• път II-18 Околовръстен път на град София;• път II-99 Бургас - Царево. Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR)

Пътната агенция е продала над 6.985 млн. винетки тази година

http://econ.bg/Новини/Пътната-агенция-е-продала-над-6-985-млн-винетки-тази-година_l.a_i.755548_at.1.html

На 31 януари 2018 г. изтича валидността на годишните винетки за 2017 г., припомниха за водачите от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура"...

Из делниците на един луд (октомври-декември)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-oktomvri-dekemvri-672075.html

2 октомври

Делян Добрев обяви, че подава оставка. В неделя сутринта имал аудиенция и султанът одобрил решението му. Според някои наблюдатели той го бил одобрил още преди Добрев да го съобщи. Което също не е невъзможно.

Обаче герберите прости, прости, но вдянаха, че предаването на Делян е потенциално предателство срещу всеки от тях. И партията застана зад него и не го дава. Изглежда като защита, но всъщност е самозащита. Цветето Караянчева като по-семпличка изрази гласно тайната мисъл на колегите си: "Вие сте тръгнали по общините да търсите кирливи ризи. А кой ще бъде следващият, ако дадем Делян? Ние няма да дадем Делян!"

Направо си бойкотираха Бойко. Даже прилича на бунт.

Гл. секретар на МВР Младен Маринов обяснява по телевизора, че лицензът на фирма „Емко“ бил отнет, за да се предотврати опасността взривни вещества да попаднат в ръцете на терористи.

Едно време имаше една интелектуална класация, която се водеше от „къпан милиционер“. Маринов много прилича на къпан.
Пък министър Валентин Радев още по-къпан. „Престъпността, вика, се e свила с 4%.“ В същото време разкриваемостта се е увеличила с 6%.

Един ден седнах и събрах всички проценти, с които престъпността е падала през годините – при Румен Петков, при Цецо, при Руми… - и излезе, че към момента е минус 235%. Вероятно някъде бъркам, няма как да е толкова. Може да намаляват регистрираните престъпления, за сметка на нерегистрираните. Което също говори добре за родната милиция. Или бъркам?

4 октомври

Президент Радев на посещение в Полша. И той, подобно на Борисов, споделил с домакините си едни мисли, които, ние на негово място, бихме запазил за себе си. „Санкциите против Русия трябва да бъдат отменени. В икономически смисъл тези санкции са вредни…”

Оставам с впечатлението, че на Радев още не са му съобщили какво точно представляват санкциите и кого засягат. Иво Христов упорито крие от него, че става дума за руски олигарси и фирмите им.

Тоя Иво Христов ще се окаже много тъмна фигура. И другия, де, не само тоя. Даже другият повече. Той е един мрачен, катаклизмичен дори. Плашат ме и двамата.

6 октомври

Отзарана Антон Тодоров гостуваше на „вдовеца“ Виктор Николаев. Обясняваше, че президентът натискал да се купят изтребители „Грипен“, съвсем не безкористно. И Виктор попита: „Този избор продукт на една шайка ли е?“ Беше си замислено като провокация и Тонката, който може да е луд, но не е глупав, го разбра: "Много силни думи употребявате. Ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. Тя и тя малко така беше тръгнала в някаква посока, ама ето виждам, че липсва столчето ѝ… За такъв въпрос, аз ако съм шеф в телевизията, уволнявам".

Слава Богу не е шеф на телевизия. И на нищо не е шеф и няма да бъде. Нито през този мандат на ГЕРБ, нито през следващите, да не дава Господ. Стъпил е на политическото нанадолнище и вече само силен челен удар може да го спре.

В един хубав ден Антон ще влезе в парламента и ще види, че му няма столчето. Но това ще бъде в друг ден, днешният е лош ден, поне за Виктор Николаев. След Антон и Валери намекна двусмислено за празното столче на Анка. Виктор се правеше на любопитен по „Кумгейт“ и Валери го върна в реалността: „Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам…“

Много беше два пъти за един ден. И дори обръгналата на унижения българска журналистика избухна. Не цялата де, част от нея. И се нанесоха някои обиди на Валери. На които той отговори с нови заплахи вече на страницата на МС. Даде ултиматум на клеветниците да му се извинят: „Давам срок за извинение 24 ч.“

Велизар Енчев се възмути: „Борисов, защо ултиматумът на Валери Симеонов е на страницата на МС?! Кой е тоя, че да дава 24 часа срок, бе? Терорист? Похитител? Или е за психиатър.“

10 октомври

С чиста съвест, а някои дори и със собствената си, депутатите от ГЕРБ приеха оставката на Тодоров. За другите партии е ясно, на тях не им трябваше изобщо да се обръщат към съвестта си, за да отметнат тоя „символ на опростачването в политиката“, както го определи Драго Стойнев. Определение срещу което не можем да възразим, дори и да искаме. Но ние не искаме. Стига ни само това, дето каза от парламентарната трибуна за обичането през гащите. Известно извинение за тази простащина може да е само фактът, че изразът е заимстван от арсенала на Борисов. Което му дава партийна и политическа легитимност, но едва ли и културна.…

11 октомври

Искаше ми се да ида на протеста на журналистите, но нямах желание. Първо защото протестът беше пред МС, а това ми се стори доста верноподаническо. Гледах интервюто на Виктор и с Тодоров, и със Симеонов. И се питах какво толкова страшно щеше да стане, ако Виктор беше попитал: „Ти кво, бе, плашиш ли ме?!“ Да, какво щеше да стане? И за правата на Анка нямах желание да протестирам. Щото не знам дали са ѝ нарушени. Тя не казва какво стана с нея. Изгониха ли я и защо? Мълчи като пукал. Защо мълчи? Защото ще и дадат да води ново предаване и ще си остане от добрата страна на положението.

Не им давали свобода! Значи вярват, че свободата се дава. Не, това е работа на журналистите да отстояват свободата си, достойнството си, професионализма си. Понякога, но не много често, дори си струва да си ги отгладуват. Та нима Борисов е тоя, който ще им върне свободата? Това многократно надвишава добродетелите му. За добродетелите на издателите да не говорим. Така че българските журналисти имат точно толкова свобода, колкото са заслужили. В тая работа вересия няма. Плащаш – получаваш. Всеки трябва да се бори на работното си място, колкото може, за колкото има дупе и, естествено, доколкото са му способностите. Щото, нали, на всички ни е ясно, че един некадърник ще си наляга парцалите, защото знае, че като го изгонят, ще бере зазъбица. Затова ще ви кажа истината. Виновни са можещите журналисти! Именно от можещите трябва да искаме да имат морал и да го защитават и да показват на другите. А те като че ли най-лесно се продават…

13 октомври

Възрастен мъж колабира докато чака ред на опашка за патешки фенери в Стара Загора. Пенсията се подредила още в 7, ако че магазинът отварял чак в 9. Фенерите ги пускали веднъж седмично и понеже имало много желаещи, та свършвали бързо. Пенсиите вземали по 2-3 – кой за куче, кой за котки… (Намигам.) И за който закъснее няма. Та дали от умора или от радост, че се е вредил, дедото се строполил току на касата. Но продавачката, на която вероятно не ѝ било сефте, реагирала като парамедик на секундата и това спасило живота на пенсията.

Да пукнете дано! Да пукнете вие, измислени политици, пишман държавници и крадливи олигарси! Дано ви приседне, дано!

Шефката на "Паркиране и мобилност" към ЦГМ вика, че от 1 януари до 31 август в сметката на дружеството са влезли 8 768 413.40 лв. от платеното паркиране в зелената и синята зона. А с „озеленяването“ на "Лозенец" и "Средец" се очаквало приходите да нараснат с още 4 630 937 лв. Обаче те нямало да са чиста печалба, щото ЦМГ направил инвестиции 2 538 077 лв. за „маркировка и сигнализация на новите паркоместа“. Колеги веднага пресметнаха, че масрафите по очертаването на едно паркомясто излизат 540 лв.

Не ни остава друго обяснение, освен, че паркоместата са рисувани от изявени художници, кубисти от ранга на Делоне, Дюшан и Пикасо. Което ни се струва неоправдано разхищение, предвид на напълно реалистичната възможност двама цигани с един мастар да очертаят до 50 паркоместа на ден.

Помнете ми думата! Ще мине време и ще разберете, че епохата Софиянски далеч не е била най-лошото, което се е случило на София. Зад благата усмивка на Фандъкова се прикрива най-грозното ограбване на София и софиянци!

16 октомври

Пак ще вдигат цената на водата. В петгодишния си бизнес план, одобрен от КЕВР, концесионерът "Софийска вода" бил заложил от 1.01.2018 г. да има ново поскъпване с 9%. Старото е от април – 18%. Ако побарам тия идиоти, дето изчислиха, че социално приемливата цена на водата в София е 10 лв., ще им скъсам… от… (Оставям празно място, щото хората сме различни и по различен начин оценяваме тежестта на наказанията. Едни действат по пернишки, други по дупнишки…) Каквото и да предприемете, все ще е заслужено! Тези идиоти предвиждали, че през 2021 г. поносимият праг в София щял да бъде 11.44 лв. за кубик! Дето вика премиерът, с чужд задник и на таралеж да седнеш е поносимо, не ли?!

На конференция на Форума на бизнес лидерите премиерът рекъл: "Зле сме, но... колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, по "Витошка", кафе няма празно, ама не само в София, но и в Бургас и Варна."

Но, вика, можеше да сме и по-добре, ако не беше лошото наследство. Преди две години, вика, контрабандата на цигари беше 34%, а сега е 7% и още ще намалява.

Излиза, че, ако не си беше оставил такова лошо наследство днешните му успехи щяха да са много по-големи. Ама кой да допусне, че ще има втори мандат. Та крадоха като за един мандат и си откраднаха наследството. Така се награбиха, че, ако ги досърби някъде, нямат свободна ръка да се почешат. А то ще ги досърби, рано или късно.

17 октомври

Борисов прогнозирал “възможен военен съюз” между Индия, Китай, Русия, Иран и Турция. Тези пет държави, според домораслия геостратег и макроикономист, имали по-голям БВП от този на Г-7. Тези твърдения не трябва да се отхвърлят с лека ръка. Те трябва да бъдат отхвърлени с всичка сила! Отне ми точно 6 секунди, за да напиша в Гуглето „Г-7 БВП“ и да видя, че страните от Г-7 създават 65% от световния БВП. Което показва , че Бойчето ги бъбря малко пет за четири.

Казваме това и за да разсеем погрешните внушения за Борисов като едва ли не дипломат и геостратег №1 на Балканите и Европа, както се опитваше да внуши онази журналейка Мастагаркова. (Журна-лейка е неологизъм, създаден от нас специално за такива случаи.)

Малий, ген. Решетников е направил Шаренкова на трътка, даже под трътката… Вика: „Мисля, че за руснаците би било много обидно, ако в България точно тя беше главният русофил. Впрочем, работа на самите българи е да определят кой е русофил и кой – русопаразит.“

А, не! Моля, моля! Русопаразитите са си ваша работа! Възложителят определя кой върши работа и кой паразитства! Ние откъде да знаем? Ние можем да си помислим, че те са русофили по убеждение и за без пари. Няма да си го помислим, но теоретично е възможно.

Иначе не мога да отрека, че русопаразит звучи добре и ѝ отива на Шаренкова. И на други отива. На Волгин например му заспива направо. Но при него имаме „факултативен паразитизъм“. В смисъл, паднало му е и затова, не по природа и убеждение. Не знам дали левите сили си дават сметка, че тоя е техният Антон Тодоров! Ще си дадат…

Тази шия не е от трушия, този врат не е от зарзават…

Проф. Венелин Ганев, проф. Стефан Баламезов, акад. Петко Стайнов, проф. Яновски, проф. Силяновски и десетки други видни юристи се обръщат в гроба, потресени от юридическата несъстоятелност на министъра на правосъдието Тетка Цачева.

Било добре да знаем корумпираните политици и в частност тия, дето са вземали пари от КТБ, но това трябвало да стане по надлежния ред, "да бъде доказано с влязъл в сила съдебен акт на прокуратурата."
Понеже ние сме просто момче от пазарджишките села, а покрай Юридическия факултет сме минавали само на път за Мензата, искаме да питаме знаещите приятели: Що ще рече „съдебен акт на прокуратурата“? И, като сте почнали да ми отговаряте, кажете ми и друго. В РАБФАК същото право ли се е преподавало, както на редовните студенти, или друго, по-опростено? Защото това „влязъл в сила съдебен акт на прокуратурата" ми прилича на нещо през плет чуто. Ако не е някакво локално, например банкянско, тълкуване на юриспруденцията, което е същото…

Разбира се, ние, както казахме, сме просто момче, но не чак дотам. Чели сме това-онова, учили сме тук-там, общували сме с тоя-оня, видели сме едно-друго… И на базата на тези повърхностни знания сме склонен да мислим, че подсъзнателното е победило съзнателното при Тетка и тя без да иска е издала реалната йерархия в съдебната власт у нас: прокуратурата издава съдебните актове, съдът формално ги вкарва в сила. Само хипотеза.

23 октомври

Георги Лозанов коментира скандала с холивудския продуцент Харви Уайнстийн: „Получаването на социални облаги срещу сексуални наслади е една от най-устойчивите форми на корупция и в общества, където иначе нивата й са ниски. Можем да си представяме какво се случва у нас, след като и корупцията, и мачизмът стигат до върха на скалата.“
Именно. А на върха на скалата е Той, Мачо нумеро уно! Първата шпага на републиката. Както писахме в „Прас-Прес“, другите му успехи може да са спорни, но успехите му на сексуалния фронт са безспорни. Или поне бяха. Напоследък отзивите не били еднопосочни. И то е логично, годините не прощават.

Но въпреки това интересът към него не намалява. Георги Марков (агент Николай), който сега е в ролята на циганката, обяснява необяснимия чар на премиера: „Меркел, щом види Борисов, цъфва... Млади майки с по две деца, като го видят в провинцията, оставят децата и тичат да го прегърнат. По възможност гледат да го пипнат под сакото, за да бъдат по-близо до него.“

Борисов затова не носи бяло. Щото пипат, цапат. Като оназ мома с черните сутиени… Ама и той, забележил сме, не е против, дори ги насърчава.

25 октомври

Многократно сме се опитвал да намерим определение за това, което Цецерон изходира. И всеки път нашите определения се оказват тесни за израстващия оратор. И „словесен волунтаризъм” (такава употреба на речта, при която си мислиш, че думите означават това, което ти си мислиш) му, умаля. Питат го пилотите протестират ли. Вика: „Вчерашното излизане на прессъобщение от прокуратурата показа, че няма умисъл в тези действия.“

„Вчерашното излизане на прессъобщение…“ Много яко, а?! А какво ще кажете за „няма умисъл“? Не ви ли прилича на „Параграф 22“? А Цветанов на вожда Бял Полуовес…

Но и това още не е всичко: „Министерство на отбраната трябва да предприеме необходимите действия, за да може да изчисти тези неща, и да може действително да има сигурност за пилотите, че техниката, с която те излитат, е абсолютно годна да се пазят техния живот, да запазят скъпата техника, и същевременно да не застрашат живота на мирните граждани, които могат спокойно да се разхождат и да падне евентуален самолет…”

Туш!

Няма как да не добавим и другия стрък иглика… Господин премиерът рекъл, че в Бургаско са паднали „120-150 кубически метра вода“. Метра!

Не, бе, г-н премиер, литра! 120-150 кубически литра. Поне така написаха във Фейсбук очевидци. (Ей, бъзикам се, няма кубични литри!) Ако бяха кубически метри Бургаско щеше да е отнесено някъде към Истанбул най-малко, барабар с любимия ви бургаски кмет.

И когато езикът на племето се задава от Цецерон и Борисов, няма защо да се учудваме, че дори интелигентни на пръв поглед хора като Мента Стоянова започват да бъбрят глупости. Нали я чухте? В бюджетната пица нямало да има месо, но щяла да бъде обилно поръсена с пармезан. Средата, братя, не прощава. В тази среда и ние изпростяваме, бавно и неусетно почти. И единственият ни шанс е да не изоставаме от общите процеси. Щото който изостане много ще страда.

26 октомври

На пресконференция в столицата еврокомисарката по правосъдието Вера Юрова рекла: „Всеки път, когато се срещна с г-н Цацаров, оставам с впечатление, че всичко в България е наред. След това виждам фактите, цифрите и резултатите и в мен се появяват съмнения относно това дали всичко е наистина прекрасно."

Не сме единодушен, но май му казва, че послъгва.

Някои неща не могат да останат задълго тайна…

30 октомври

Язък за здравния министър проф. Николай Петров. Беше единственият, за когото не сме си позволил да кажем лоша дума. Щеше ни се в правителството да има поне един, в когото да се прекръстим, без това да е богохулство. Защото Бог ще накаже този, който се прекръсти в Далавери Симеонов, агент Иван, онази туристическата бутафория, правосъдната карикатура Тетка Цачева, прясно изографисаният св. Делян Хасковский… И затова сме бесен на професора! Неговата постъпка деморализира много повече хора, отколкото зетьо-шуро-баджанащината на хасковския вундеркинд. От ГЕРБ друго, освен да крадат и да се обогатяват, не сме очаквали. Но от професора очаквахме.

Наскоро написахме, че, според нас, за дереджето на журналистиката основните виновници са можещите, кадърните журналисти, които, за съжаление, първи се продават. Но това явно е проблем на цялото ни общество. И ако трябва да напиша епитафия на тази нация и тази държава, бих сложил думите на Далчев: „България е богата на таланти, но е бедна на характери.“ Няма нужда от повече думи.

И докато сме на медицински теми. Учени от Станфорд анализирали данните на 50 000 души и установили връзка между употребата на марихуана и секса. Пушещите трева били с 20% по-добри в леглото! Пенсиите, а?!

Блазе му на Евгени Дайнов. Той не само, че изклати Енергото и сега те купуват ток от него, ами и с 20% напред… Както и да е. Пенсиите, исках само това да ви кажа, че вие просто сте объркали тревата, бе, братя мои ненагледни! Коноп трябва, не коприва! Не твърдя, че това е единствената причина да не напредвате в живота, но и не го изключвам.

31 октомври

Боже, пък тия варвари в Плод и зеленчук изпекли поне сто тикви! Хората нема откъде да намерят една за фенер, те ги зяносват…

1 ноември

По повод Деня на будителите агент Иван награди агент Кардам (Божидар Димитров), агент Роман (акад. Георги Марков) и майор Петров (Росен) за съществен принос към повереното му ведомство. Разбира се, награди и някои заслужили хора, като проф. Владов, проф. Крум Дамянов, Стоянка Мутафова. И точно това ме озадачи. Защо тези наистина заслужили хора приемат награда от тези ръце и в тази компания?! Ако трима агенти на ДС, един възпитаник на Магнаурската школа и едно поставено лице на медийния империалист не са достатъчни да опорочат едни награди, не зная какво би могло да ги опорочи.

И колкото повече гледам общата снимка на наградените, толкова повече не разбирам защо е това възмущение от думите на резидента Радев, че "Будителят не е интелектуалец по европейски образец, той е българска духовна категория“. Зер може да бъде европейски интелектуалец цървул като Божидар Димитров? Или подгъзникът на Бареков Росен? Какво е допринесъл той, освен че с Каракачанов заедно харчеха парите, дадени от банкера Цветан Василев на Бареков? За Венелина Гочева и нейния принос ме е гнус дори и да се изказвам. Да бяха дали поне и на Блъсков…

2 ноември

Георги Марков вика: „Борисов ще ни управлява, докато му омръзнем.“ Бил най-успешният български премиер, безалтернативен бил... А третият му мандат вървял като по мокро кадифе: икономичически растеж, увеличение на пенсиите и доходите на трудещите се…
Ами ако никога не му омръзнем? На правешкия полуинтелектуал как не му омръзнахме 35 г.? А Борисов е още млад, ще ни събере кърпичките като едното нищо. Пък и спортува активно. Ето в четвъртък пак рита мач...

Като го гледах как се носи по терена на талази на талази и шкембето му се тресе като малеби, си рекох, че Стоичковото „тюфлек“ му пасва идеално. Не казвам, че играе лошо, но просто бавно ускорява и трудно спира. Понеже нали по формулата е масата по скоростта на квадрат. Не е наша работа, но ни се струва, че на Борисов му е време за бенефис.

7 ноември

Божидар Димитров вика, че се отказвал от политиката и щял да се занимава с политически анализи. И побърза да сложи запомнящо се начало на аналитичната си дейност.

Взе повод от думите на Мария Захарова, че руснаците са спасили българските евреи, анализира задълбочено това изказване и заключи: „Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова е една пикла без цици.“

Както рекъл Иванчо, брат ми е на 36 г. и е полуидиот. Значи вие сте на 72 г.
Преди години по повод на Бареков и в изблик на гениалност родихме термина аналлизатори. И сега ще изчакаме първият повод, за да приложим евристичните му възможности и за анализите на Божидар Димитров. Едва ли ще чакаме дълго.

8 ноември

Депутатът от БСП Иво Христов казал в Раднево две работи, за всяка от които заслужаваше един бозаджийски през устата. Пиклата без цици била права, Червената армия е спасила българските евреи. А 80% от българите били дебили, които не можели да се подпишат. Казал, казал, там е щяло и да си остане, но решил да се изфука и качил видео на страницата си във Фейсбук. И стана това, което трябваше да стане. Дето викаше един, когато дръпнеш котката за опашката, научаваш работи, които не можеш да научиш по друг начин.

И Христов научи толкова, колкото никога не е научавал наведнъж. И почна да се усуква. Било художествен похват, медицински термин…

Колегата му Александър Симов вика: „Иво Христов е един модерен будител“. Пък някой си друг написа, че бил изключително ерудиран и имал дори харизма. Може, може, особено като застане на екрана с онази кахърна физиономия, и като зареди ония клизматични… извинете, катаклизмични прогнози за края на България, на българина, на ЕС, на Европа, на света дори… Тоя е бил за гинеколог, бе, навсякъде търси проблеми…

Знаете ли какво ще ви кажа, ако трябва да определя протагониста с няколко думи? Иво Христов е интелектуалец в най-зловещото значение на това понятие. (Това го откраднах от един французин, казал го е за Бодрияр.) Казвам го съвсем сериозно! На този трябва да му се спре кариерното израстване овреме, защото после ще се хапем по гъза с извинение!

9 ноември

Четох изказването на премиера пред министрите на заседанието на МС. Обяснил им за външния дълг, за фискалния резерв, за мечтата му за 4.6% ръст на БВП... Тоя наистина се е амбицирал да ни отведе в светлото бъдеще. Как обаче ще се връщаме от там, идея нямам. Но, дето обичаме да казваме ние българите, та че и да постъпваме, за утре ще мислим другиден.

ГЕРБ иска оставката на Христов. БСП се събрали, решавали и като крайно помолили Христов да се извини. И той се извини. Гледах го как се извини. Мигаше като плъшок в брашно. Мрън-мрън… И номерът мина. Та си помислих, че, всъщност, българите се делят на 80% дебили и 80% нормални. Сборът дава повече от 100, защото за всеки българин е възможен по повече от един отговор.

Да ме извинят левите сред нас/вас, но не мога да не споделя, че съществуват мнения, че да си комунист в наше време е най-доброто доказателство, че си дебил. Ако разбира се, не си ляв като начин да седнеш от дясно на Корнелия. Нали, щото доста такива се намърдаха в бесепето. Напълни се с млади кариеристчета. Папазян с основание напомня в „24 часа“ как друг радикален червен мислител, Сашето Симов, преди да се осъзнае като ляв, е писал есе на тема „20 причини да обичаме Америка“.

11 декември

Ръководството на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив удостои Мента Стоянова със званието Доктор хонорис кауза. Защото ходатайствала да се отпуснат 1.1 млн. лв. държавни пари на АМТИИ за ремонт на т. нар. Жълто училище.

Лауреатката е малко притеснена. Ох, вика, аз нямам нищо общо с музиката… Което е малко пресилено, разбира се. Да се усмихва е второто най-хубаво нещо, което всяка жена може да прави с уста… Първото, както добре знаят всички мъже, са малките музикални форми. Така де, не е ли така? Е, в случая може и да не е. Госпожа Мента е вече на години. От друга страна обаче специалистите твърдят, че малките музикални форми не се влияели от възрастта. Дори обратно, битуват мнения, че „свирка на венец“ било едно от най-вълнуващите преживявания, които могат да се случат на един мъж. Засега нямаме мнение по тоя въпрос. Пенсиите, вие какво ще кажете?

13 декември

Цялата държавна репресивна машина се стовари върху Издателят Иво Прокопиев. КОНПИ му блокира имоти, дялове и акции за 199 млн. лв. Защото били придобити с парите от приватизацията на "Каолин" през 1999-2000 г., която била престъпна. Лично председателят на КОНПИ Пламен Георгиев обясни колко "престъпна". Обяви закона "Лучников" за лобистки и постави под съмнение решение на ВКС. С една дума изплези се на правовия ред и неприкосновеността на частната собственост.
Изобщо може да изглежда парадоксално, но Прокопиев е обвинен в законни действия! Нито едно от обвиненията, посочени от шефа на КОНПИ, не е престъпно.

Както отбелязва Юлиана Бончева в „Сега“, ако разследването целеше истината, то трябваше да е насочено на първо място към Агенция за приватизация, която е продала предприятието при тези престъпни условия. Защото Прокопиев не го е откраднал Каолин, а го е купил. Е, верно, при условия, които някои не без основание наричат кражба… Но много странно, за вината на АП изобщо не се споменава.

Иво вика: „Удря се не бизнесът, а медиите на "Икономедиа". Има опит за подчиняването на цялото медийно пространство на няколко души от политическия елит.“

Напълно сме съгласен. В момента се правят опити за приключване на процеса на комасация на вестникарската нива. И, ако тези няколко души, по-точно трима, успеят да издялкат медиите на Прокопиев, на сергията ще остане само „Сега“ на газовия барон. Но и на него ще му намерят цаката. И ще настъпи пълното тържество на свинските медии.

Снимка Иван Бакалов

Всичко Мара втасала, само гъза си не сресала. Прокуратурата щяла да се заеме с конкурса за красота „Мис България“.

Категорично възразяваме! Ако в една държава простите печелят изборите, не виждам защо грозните да не печелят конкурсите за красота. 

14 декември

Борисов объркал плановете на Симеонов с втрия лифт. И явно Далавери няма да може да си изпълни обещанието към един човек. В такива случаи обикновено се налага да се връщат едни пари, ако вече са взети. Или да се отписват приходи, които вече са разпределени по направления и пера… Което е много неприятно. И Симеонов е бесен. Борисов, вика, ме изработи! Той саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско. Не искам да го виждам… Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на МС. Всичко е възможно…“

Тоя е такъв прабългарин, че като нищо може да счупи снопа с клечките…

15 декември

Драмата с мораториума върху молекулите продължава. Борисов зае народополезна позиция: "Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата. Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме, за да я купуваме молекулата за борба с рака…"

В такива моменти наистина ставам атеист. Ако имаше Господ, то той щеше да го изпепели на място за такава грозна лъжа, такава мръсна спекулация със смъртта на майка му. Продали с кака си каквото имали… Годината е 1998, Борисов отдавна вече си е надвил на масрафа, създал е десетки фирми, ИПОН, ИПОН-2, развива съвместен бизнес с Маджо, Пашата, Трактора… Та не се е налагало нищо да продава, за да купува молекули. Още повече, че въпросните молекули ще бъдат открити доста по-късно!

Това ми се струва такава низост, че на нейния фон дори съм готов да преглътна гаврата с парламентаризма у нас. „Готов съм да преразгледам…“ Той! Еднолично!

Емил Кошлуков е новият програмен директор в БНТ1.

Хватката се затяга и не само на вестникарския фронт. Напомням, че от миналия месец близкият до ГЕРБ Георги Харизанов стана изпълнителен директор на телевизия "Европа". Кулезич, която напоследък се изживяваше като борец срещу режима, я изфъчкаха от BIT. Дуетът Анка и Виктор набързо беше демонтиран и остатъчната част от него вече има едно наум.

И сме на крачка от идеала:

ВОЙНАТА Е МИР
СВОБОДАТА Е РОБСТВО
НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

Свободата на словото е достигнала онази точка, която се характеризира с думата коремусет от новговора на ангсоца. Тя означава приемане със сляп ентусиазъм на думите на Големия брат. Каквото и да каже премиерът, вестниците на Пеевски и контролираните от него електронни медии отговарят с коремусет.

Това е положението Минке. Можеше да е и друго, но не и с народ като нас.

To be continued

Пътна обстановка в страната на 31 декември

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1564466.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -10° до +6°.Времето в страната е предимно облачно.Слаб до умерен вятър духа в областите Варна, Враца, Добрич, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен.Дъжд вали в областите Бургас и Добрич.Сняг превалява в района на Малко Търново /обл. Бургас/.Пътните настилки са преобладаващо сухи, като по усойните и планински райони - частично заледени, заснежени и обработени.Намалена видимост поради мъгла:- до 100 м в района на с. Баня /обл. Благоевград/, както и при "Обзорски" проход. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Автомагистралите; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в

Мей: Надявам се през 2018 г. да върнем самочувствието на Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638232

Мей: Надявам се през 2018 г. да върнем самочувствието на ВеликобританияМинистър-председателят на Великобритания Тереза Мей изрази надежда, че 2018 ще е годината на „възвърнатото самочувствие и гордост“ за страната й, на която й предстоят редица предизвикателства по пътя към окончателния развод с ЕС. Думите на Мей са част от Новогодишната й реч пред нацията, предава БГНЕС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване