Моуриньо остана недоволен заради неотсъдена дузпа, "Юнайтед" изгуби Ибрахимович за месец

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/31/3105259_mourinyo_ostana_nedovolen_zaradi_neotsudena_duzpa/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо остана недоволен заради неотсъдена дузпа в мача със "Саутхемптън". Отборът му записа третото си поредно равенство във Висшата лига, този път 0:0.<br /><br />Според португалеца съдията Крейг Поусън е трябвало да даде наказателен удар заради игра с ръка на защитника Мая Йошида през първото полувреме.<br /><br />На въпрос дали следобедът не е бил разочароващ, Моуриньо отвърна: "Особено в минутата,...

Хидроплан падна в дълбоки води край Сидни

http://dnes.dir.bg/news/sidni-hidroplan-26737883

Хидроплан с петима туристи и пилот падна в дълбоки води след новогодишен обяд край Сидни.

Кучета, които ще ви усмихнат със съвети за Новата година (снимки)

https://offnews.bg//offtopic/kucheta-koito-shte-vi-usmihnat-sas-saveti-za-novata-godina-snimki-672041.html

Остават броени часове до настъпването на Новата година. Някои от нас обаче вече започват да си правят планове и да си поставят цели за 2018 г. 

Сайтът AdMe.ru е събрал забавни снимки на кучета със съвети за Новата година, с които искаме да ви накараме да се усмихнете. 

Бъдете уверени в себе си

Снимка: diandra1369/imgur

 

Наспете се добре

Снимка: pantheman75/reddit

Не падайте духом

Снимка: 4everdog/pinterest

Позволявайте си малки слабости

Снимка: itsdougthepug/twitter

Не се страхувайте да изглеждате странни

Снимка: raggles/reddit

Намирайте време за спорт

Снимка: crossfit

Не се притеснявайте да показвате нежност

Снимка: wuvely

Не се съмнявайте в своята неотразимост

Снимка: expeditionhusky/facebook

Не забравяйте да се усмихвате по-често

Снимка: Instagram/smilingbrinks

Новогодишният концерт затваря центъра на София

http://econ.bg/Новини/Новогодишният-концерт-затваря-центъра-на-София_l.a_i.755547_at.1.html

Заради традиционният новогодишен концерт, който ще е на площад "Княз Александър І" част от центъра на София ще бъде затворен за автомобили. От 09...

Владо Карамазов всяка вечер по „Нова” в сериала „Дървото на живота“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6636440

Владо Карамазов всяка вечер по „Нова” в сериала „Дървото на живота“От 8 януари фенките на Владо Карамазов могат да го гледат всяка делнична вечер по „Нова” от 20 часа. Телевизията пуска историческата сага „Дървото на живота“, където актьорът секссимвол е в ролята на един от братята Вълчеви - Панто. Поредицата е дело на продуцентската компания Dream Team Films, с чийто екип Карамазов работи още от времето,

Депозитите ще носят реален доход

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6636675

Депозитите ще носят реален доход1. Да, това прогнозират всички международни финансови институции и независими анализатори. В България вече отбелязахме първото от седем години увеличение на лихвените проценти по банкови депозити, а за българите това е най-важният индикатор за финансово благополучие, тъй като огромната част от спестяванията им са именно в банките,

Европредседателството започва: Какво очаква България през идните шест месеца?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evropredsedatelstvoto-zapochva-kakvo-ochakva-bylgariia-prez-idnite-shest-meseca-2069903

В навечерието на новата година България се готви да поеме за първи път в историята си председателството на Съвета на Европейския съюз. Като ръководител на Съвета страната ще има възможност да изиграе важна представителна и посредническа роля, както

Родени на 31 декември

http://www.cross.bg/rodeni-na-dekemvri-1564465.html

/КРОСС/ Ани Пападопулу, актриса Проф. Васил Николов, бивш директор на Националния археологически институт с музей при БАН Христомир Христов, световен и европейски шампион по културизъм Цветан Соколов, волейболист Богомил Манчев, председател на УС на „Булатом"        

И. Ц. във времето и в една книга без автор

http://www.transmedia.bg/2017/12/31/%d0%b8-%d1%86-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d0%b2-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80/

 

Върху корицата на тази книга не стои авторско име, но тя не е мистификация на самотен аноним, а творба, създавана от много автори в продължение на пет десетилетия. Общото, което свързва стихотворенията, бележките, отзивите, словата, писмата, признанията и посвещенията в книгата „Между два разговора с И. Ц.“ е той, поетът Иван  Цанев.

Той е фокусът на това литературно препускане през годините, отразено чрез десетките имена, свързали своето прохождане в литературата, очаровани от неговата поезия или просто прекосили пътя му за кратко през годините. За кратко и завинаги.

Иван Цанев може да има предходници и следовници, но неговата интонация, неговото излъчване, „лъчезарният му херметизъм“ (по Александър Томов) го поставят извън класациите и партийните етикети. Такива деликатни и тънки лирици, встрани от модите и на т.нар. втора априлска вълна, чужди на помпозната декларативност и позьорство, наричаха „тихи поети“. В леко пренебрежителната изолация от сцената на априлското поколение поети (между 60-те и 80-те години по името на Априлския пленум от 1956г.) корифеите всъщност определиха мястото му, без да искат, много точно. Той е европейски, световен поет и нашите котловинни комплекси и недодялани „поетически“ наколенки често не позволяват на силните стръкове да надвишат ръста на общата нива.

Критикът Здравко Петров в статия от 1986г. казва, че Иван Цанев по свой начин изживява „стария проблем за изчезващия миг, за изтичащото време“ и „с всички средства брани своя естетизиран свят, изпълнен с красота, хуманизъм и копнеж по хармонията“.

Той умее да вижда и да открива друг смисъл в делнични неща, покрай които минаваме всеки ден, свикнали сме да ги фиксираме в техния номинален, повърхностен смисъл или просто да не ги забележим.

Но Иван Цанев също е минал оттам.

„Тъй всеки ден прекрачваме през границата нежна –

между нещата, без да я усетим даже;

а болката и щастието се съединяват

в оназ далечина трептяща и неуловима,

която все наричаме душа.“

Не е ли той един от предтечите на подобно виждане, пита Иван Методиев:

„Истината е ритмична тишина, заключена между образите, и на пръв поглед незначителни промени във виждането променят дишането на тишината. Достатъчно е да помръднем с пръсти в нищото, за да видим, че кой знае защо, на някои места ритъмът се променя. Не е ли тук истинският въпрос? Иван Цанев го разрешава.“

В тази миниатюра думите следват водопада, без сравнения, само „ритмична тишина“:

Водопад

Във всяка твоя капка

слънце свети.

Вода, най-бистър дял ти отреди съдбата!

Превърната на прах, тук ти докрай усети
разпадането
болката
и свободата.

С Иван Цанев преди няколко години

„При всички изкушения да изберем който и да било образ от неговите стихотворение – Дървото на хълма, Огъня, пролетната или водопадна Вода, Пчелата, Щуреца, Трите гълъба, дори Човекофеникса – нито един няма така всеобемащ поезията му смисъл, както Погледът. (…) Зрението – това „най-духовно“ според философите и „най-благородно“ според Гьоте – у Иван Цанев е наречено „най-бистро сетиво“, отбелязва Светлозар Игов в Saper vedere (1996).

Екатерина Йосифова (много любима) пише в „Честитка за кръгла годишнина“:

„Не само с мен беше така:

Употребяваш за какво ли не времето си, годините си, живота си – и свикваш с чувството за предателство спрямо онова, което е твоята същност.

Иван Цанев беше – и си остана – единственият от нас, който никога не й изневери: на тази същност, наричана поезия. Ние, това сме връстниците плюс-минус някоя година, обсебени от същия демон.

Сближавахме се, разделяхме се, но никога не губехме усещане един за друг. И ако трябваше да се определи емблематичното лице на нашето съществуване, то това би бил във всеки един миг Иван Цанев.

Както и да го наречем – рицар на поезията, свещенодействащ, пре-прецизиращ, роб и господар на думата – той е Поетът.“

В книгата има много паметки за емблематичната му „Паметна плоча“ от много литератори от разни десетилетия.

Кънчо Атанасов: „Значителното е край нас, размесено с подробности, и никакъв херолд не възвестява неговото идване.“  Казал го е поетът Иван Цанев. И е прав. Но трябва да има човек очи, за да го измъкне от подробностите.“

Минко Бенчев: „Защото тъкмо тая ординерност и безличност на битието – както разбираме от великолепното, направо антологично стихотворение „Паметна плоча“ – би могла един ден да се окаже измамна, точно тя може да ни покаже с укор несъмнената стойност на онова, край което сме минавали незаинтересовано и апатично…“

Накрая в черно каре е името на Малина Томова като редактор на тази книга. Разбрах, че всички текстове са събирани и подреждани основно от нея в продължение на десетина години. Има една пейка в градинката на църквата „Свети Георги“ до Петте кьошета в памет на Малина. Може да седнете и да изпушите една цигара и да си спомните нещо, да оставите цвете или просто да позяпате минувачите, забързани за някъде.

И накрая едно писмено признание. Нито с бележка, нито с посвещение, нито с писмо някога изказах благодарността си към теб, Иване. А имаше защо. Когато ти дадох един ръкопис със стихове, които преседяваха в издателство „Х.Г. Данов“ в Пловдив, ти я прочете и без да те моля написа т.нар. външна рецензия; когато седяхме в кухнята ви на „Петте кьошета“ с теб и Малина и говорехме, а после ти тръгна да търсиш кашони, защото трябваше да сменяме квартира; когато неотдавна ми се обади на 1 януари и каза нещо толкова мило и добро, което никога няма да забравя; когато скоро се видяхме на едно събитие и ти каза, че ще ми подариш тази книга, а все не успявахме да се видим, но ти намери начин да ми я предадеш с посвещение.

Веднъж по време на мутренските времена няколко приятели на висок глас дискутирахме какво е трябвало да стане, за да не стане това, което стана, дойде Любо Данчев и каза: „А пък аз срещнах Иван Цанев!“ И разговорът утихна, и всички се усмихнаха.

Благодаря ти! Бъди жив и здрав през Новата 2018 година!

И тъй като новите години се възприемат и като ново начало, нека се поздравим с това прекрасно твое стихотворение!

Пролетна вода

Иван Цанев

Червени от студа и крехки,
потрепват ранните ракити.
Капчуков залп
от всички стрехи
събужда пулса на реките.
И с пориви, все още смътни,
с копнеж, неосъзнат добре,
те тръгват радостни и мътни –
кой може вече да ги спре!
Върви вода със цвят черешов.
Тя беше облак, беше сняг
и мъртъв лед до вчера беше
в пространството
от бряг до бряг.
Но тя не помни снегопада,
забравила е за леда –
тя знае само, че е млада,
че е най-младата вода.

Снимки: Р. Н.

 

Вижте кои артисти ще ни забавляват на открито в цялата страна

https://frognews.bg/novini/vijte-praznachnite-programi-otkrito-stranata.html

За 19-ти пореден път столичани ще имат възможност да посрещнат Новата година на открито с концерта ”Сцена под зведите”. Организатори са Българската национална телевизия и Столичната община.

Предстоящи събития в страната за 31 декември

http://www.cross.bg/chasa-godina-ploshtad-1564464.html

/КРОСС/ *** София. От 22.00 часа на площад „Княз Александър І" ще започне празничният концерт-спектакъл „Сцена под звездите", с който жителите и гостите на столицата ще посрещат новата 2018 година. *** Благоевград. От 09.00 часа Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще оглави архиерейска света Литургия в благоевградския храм "Въведение Богородично". ***Благоевград. С празнична програма на площад „Георги Измирлиев" ще бъде посрещната Новата година. *** Бургас. От 22.30 часа на площад „Тройката" ще започне новогодишният празничен концерт. *** Велико Търново. От 23.00 часа на площад „Майка България" ще започне празничната програма, с която ще бъде посрещната новата 2018 година. *** Видин. От 23.30 часа на площад "Бдинци" Община Видин организира Новогодишно тържество. Приветствие към гражданите ще поднесе заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата инж. Цветан Асенов. *** Враца. От 23.30 часа на площад „Христо Ботев" с народни хора около огъня и с концерт на победителя във фолклорния фестивал „Пирин фолк 2016" Светлин Миланов, Враца ще отбележи настъпването на Нова година. *** Горна Оряховица. От 10.00 часа в НЧ „Пробуда-1904" кв. Калтинец ще се проведе „Честита Нова година" - пресъздаване на народния обичай „Сурвакари"

Куп звезди на сцената и празнична заря в новогодишната нощ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366275

БТР, Нели Рангелова, Гери - Никола, близначките Алекс и Влади и Берковската духова музика ще могат да видят варненци на традиционния концерт „Заедно в новогодишната нощ", припомня Moreto.net. Купонът започва тази вечер в 22,30 ч.

Германският външен министър: Европа има интерес от добри отношения между Русия и САЩ

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-vanshen-ministar-evropa-ima-interes-ot-dobri-otnosheniya-mezhdu-rusiya-i-sasht-news273664.html

"Европа трябва да е заинтересована отношенията между Москва и Вашингтон да се подобряват. Това дори може да помогне да се реши конфликта в Северна Корея", заяви министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел, предадоха агенциите. "Тъкмо ние в Европа трябва да се стремим към това - отношенията между САЩ и Русия да се подобрят. В края на краищата тъкмо САЩ и Русия, с подкрепата на Китай, могат да предотвратят разпространението но ядреното оръжие", заяви Габриел. Според него Берлин упражнява максимума от усилия за подобряването на отношенията между Русия и САЩ. Военното решение на проблема със Северна Корея би довело до многочислени жертви, коментира още германският външен министър. Той допълни, че в същото време бездействието би провокирало и опит на други държави да повторят опита.

Земетресение разтърси Атина и Централна Гърция

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-atina-potopat-26737842

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер разтърси Атина и Централна Гърция рано тази сутрин, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидци, цитирано от БТА.

Поне двама са загинали по време на нощните протести в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638219

Поне двама са загинали по време на нощните протести в ИранПоне двама души са загинали по време на нощните протести от събота в Иран, съобщава Франс прес, цитирана от Фокус. Записано с мобилен телефон видео разпространено в социалните мрежи показва двама ранени демонстранти по време на протестите в западния град Доруд. На друго видео са показани сблъсъци между недоволните и служителите на реда.

По телевизиите на 31 декември

http://www.cross.bg/tema-nikolina-chakurdukova-1564463.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Готова ли е страната ни да поеме европейските политици и ще бъде ли блокирана столицата заради силното присъствие от Европа? Министър Лиляна Павлова. Тема: Марта Вачкова и нейната майка. Двете поколения жени ще разкажат спомени за великия актьор Григор Вачков - какъв е бил той като баща и съпруг и колко различни са били ролите му в живота и на сцената? Тема: Какво ни очаква през 2018 година? Един от най-добрите астролози у нас - Оксана. Тема: Интервю на Мариян Станков - Мон Дьо с народната любимка Николина Чакърдъкова, една безпощадна изповед от първо лице. БНТ, „Денят за почва с Георги Любенов" - новогодишно музикално издание Николина Чакърдъкова и неврокопските танцьори, с покана за Новогодишния купон на площада. Тони Димитрова, Люси Дяковска и квартет "Дестини", Орлин Горанов и Кристина Димитрова, Веселин Маринов. Ретро Нова година, избрано от „Златния фонд" на БНТ. Балет и солисти на Музикалния театър. Шеф Георги Иванов, с идеи за Новогодишната трапеза.    

Пускат през 8 пункта на площад Батенберг. Много полиция и забрана за бутилки и пиротехника на концерта в София

https://offnews.bg//obshtestvo/puskat-prez-8-punkta-na-ploshtad-batenberg-mnogo-politcia-i-zabrana-z-672072.html

С традиционния концерт "Сцена под звездите" на площад "Княз Александър Батенберг" София ще посрещне Новата 2018 г.

Празничната програма ще започне в 22 часа и ще продължи до 1 след полунощ.

Водещи тази година ще са Анна Ангелова и актьорът Владо Пенев, а новогодишното хоро, отново по традиция, ще поведе певицата Николина Чакърдъкова.

В концерта тази година участие ще вземат Хилда Казасян с Васил Петров и Ангел Заберски Бенда, "Акага", Михаела Филева, Дара и Християна Лоизу, както и "Сигнал".

Организаторите на концерта обещаха най-пищната заря от 19 години насам. 

Всяка година на площада празнуват около 200 000 души. 

Мерките за сигурност са завишени. Ще има проверки на 8 контролни пункта. Забранява се на празнуващите да носят оръжие и остри предмети, както и стъклени бутилки и пиротехника.

Около сцената освен обичайното полицейско присъствие ще има и 10 стратегически екипа от по двама полицаи. Те са обучени да стрелят срещу активни стрелци с открити лица и въоръжени с автомати, както е според изискванията на ЕС.

Редица линии на градския транспорт ще работят през новогодишната нощ - трамваи с номера 5, 7, 8, 12, 18, 20, 22, тролеи 1, 2, 4, 9 и автобуси 11, 83, 102, 78, 85, 94, 285, 309, 310, 76, 213 и 604.

Метрото също ще се движи през новогодишната нощ. Влаковете от станция "Младост 1" до "Витоша" ще са на интервал от 20 минути, а тези от станция "Младост 1" до "Бизнес парк София" - на 40 минути.

Откриха мъртва риба в река Въча край Кричим

https://www.24chasa.bg/region/article/6638217

Откриха мъртва риба в река Въча край КричимОткрита е мъртва риба по течението на река Въча, от моста на Кричим в посока село Устина, каза кметът на Кричим Атанас Калчев за Фокус.Експерти на РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив са извършили обход и са установили, че източникът на замърсяване е преливният колектор от канализацията на Кричим за дъждовни

Колко спечелиха банките през годината?

http://www.moreto.net/novini.php?n=366274

Oбщите активи на банковата система се увеличават през ноември с 418 млн. лв. (0.4 процента), като към 30 ноември достигат 95.9 млрд. лв., съобщава БНБ. Депозитите в банковата система през месеца нарастват с 269 млн. лв. (0.3 на сто).

Земетресение с магнитуд 4.9 е регистрирано край Атина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/31/3105249_zemetresenie_s_magnitud_49_e_registrirano_krai_atina/?ref=rss


Земетресение с магнитуд 4.9 е регистрирано край Атина, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център.<br /><br />Трусът е регистриран в 6.02 ч. днес местно време, в Коринтския залив. Епицентърът му е на 81 км западно от гръцката столица, на дълбочина 10 км.<br /><br />Земетресението е усетено като силно, но трусовете са преминали бързо, разказват свидетели на сайта на сеизмологичния център.<br /><br />Няма съобщения за щети или пострадали.<br...

Баскетболният Черно море с тежко поражение от Балкан Ботевград

http://www.moreto.net/novini.php?n=366273

Балкан записа убедителна победа срещу Черно море Тича в двубой от мъжкото баскетболно първенство, съобщава bgbasket.com. Баскетболистите на Небойша Видич се наложиха над своя съперник със 104-83 в среща изиграна днес в „Арена Ботевград“.

30 души загинаха при катастрофа между автобус и камион в Кения

//dariknews.bg/novini/sviat/30-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-mezhdu-avtobus-i-kamion-v-keniia-2069901

Трийсет души загинаха, а 16 бяха ранени при сблъсък между автобус и камион на магистрала в Централна Кения, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес.
 
Според кенийския в. "Дейли нейшън", цитиран от ТАСС, убити

Издирват шестима, паднали с хидроплан в река край Сидни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638211

Издирват шестима, паднали с хидроплан в река край СидниПолицаи водолази в Австралия издирват оцелели, след като хидроплан с 6 души на борда падна в река Хоксбъри северно от Сидни днес, съобщи полицията, цитирана от ДПА и БТА. Спасителни катери пристигнаха на мястото на катастрофата в залива Ерусалим на 40 км северно от най-големия град на Австралия, където отломки от самолета и разлято гориво са

Технологиите, с които се сбогувахме през 2017 г.

http://www.mediapool.bg/tehnologiite-s-koito-se-sboguvahme-prez-2017-g-news273663.html

Изминалата 2017 година имаше доста промени в света на технологиите. Някои от тях доведоха и до края на устройства и услуги, като имаше и някои неочаквания решения, отбелязва онлайн изданието CNET. Едно от тях беше решението на Microsoft да се откаже от Windows 10 Mobile. Компанията не сложи официален край на мобилната платформа, но потвърди това, което почти всички виждаха и знаеха - Windows 10 Mobile не е приоритет за Microsoft. Една друга технология пък изчезна и никой не разбра за това. Става дума за поддръжката на 3D видео в телевизорите на повечето производители. Никой не забеляза, защото и без това 3D филмите така и не спечелиха потребителите и това остана една от най-малко използваните функции в модерните телевизори. През 2017 г. Microsoft се сбогува с доста свои продукти. Един от тях беше и сензорът Kinect за конзолата Xbox. Вместо това Microsoft предпочете да се съсредоточи повече върху виртуалната и добавената реалност. Софтуерният гигант сложи край и на стрийминг услугата Groove Music. През октомври 2017 г. мобилният оператор Verizon обяви, че слага край на чат приложението AIM. То беше много популярно преди доста години, но вече отдавна е отстъпило на по-новите чат приложения и SMS-ите. Apple също направи чистка на остарели продукти. Компанията сложи тих край на MP3 плеърите iPod Nano и iPod Shuffle. През годината имаше и интересни гафове с нови функции. Google например реши да добави брояч на калории в приложението Maps, чрез който потребителят можеше да разбира колко калории ще изгори, ако извърви избрания си маршрут пеша. Приложението броеше калориите в кексчета, което предизвика остри критики от потребители и компанията свали функцията ден по-късно. Сред другите устройства, които достигнаха своя край, са още фотоапаратите на Nikon от серията DL и очилата на Snapchat. Стандартният жак за слушалки при смартфоните също изчезна от още телефони, включително новите модели на HTC и Google. Той обаче все още е част от модели на LG, Samsung и други компании, но бъдещето му изглежда предначертано.

Политиката само за политиците? Изключено!

http://clubz.bg/62072-politikata_samo_za_politicite_izklyucheno

Политиката е само за политиците. Това бе една от големите новости в политическото говорене у нас през последната година. Политици от почти всички партии, и управляващи, и в опозиция, по един или друг повод твърдяха, че за политика могат да говорят само тези, които имат партия и се явяват на избори. Случайно или не тези твърдения се появиха по повод критиките към съдебната реформа и борбата с корупцията. Или по-точно липсата на такива. Както и по повод забележки, че държавата се опитва да си превиши правомощията, когато използва специални разузнавателни средства.

Политиката, обаче, касае всички граждани. Те може дори да не се интересуват от нея, но тя задължително се интересува от тях. За политика в демократичните държави има право да говори всеки. Това, всъщност, е същността на демократичната държава. Времената, в които политиката е била само за политиците, са известни като Средновековие.

При това българските политици са твърде лош материал, за да им делегираме правата само те да се занимават с политическа дейност. Най-активни в опита за монополизиране на политиката са в ГЕРБ. Това е партията, която управлява вече трети мандат като на три пъти спечели демократични избори. Тя обаче няма нищо общо с демокрацията. Нейният партиен модел напомня по-скоро абсолютизма с крал-слънце на върха на пирамидата. Проблемът е, че този модел все повече се налага и в държавата. Приказките на герберите, че само политиците могат да говорят за политика не са нищо друго, освен опит за налагане на този модел и в обществото като цяло.

БСП е по-демократична партия от ГЕРБ. На "Позитано" 20 има истински вътрешнопартиен живот с всичките му положителни страни и недостатъци. БСП обаче е всичко друго, но не и това за което се представя - лява партия, която защитава пролетариата. В нея членуват някои от големите български олигарси, а други пък успешно я използват за политическо представителство. Освен това съмненията, че за БСП българският национален интерес е второстепенен, като отстъпва място на един друг, имперски интерес, североизточен, са твърде сериозни, за да бъдат пренебрегнати. От БСП твърдят, че са опозиция, но по някои от най-важните обществени въпроси  - съдебната реформа да не засяга прокуратурата, АЕЦ "Белене" е жизнеспособен проекти и т.н. - партията е в пълен консенсус с ГЕРБ. Колкото и да не им се вярва на българските политици санитарният минимум на нивото на морала е определящ фактор за правенето на успешна политика. Този фактор липсва при БСП, а и при другите.

ДПС пък е първообразът на ГЕРБ, който е наложен над българските мюсюлмани, при това от много години. Партия, в която бащицата коли и беси, а останалите могат само и единствено да го величаят и да му се възхищават. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган незнайно защо има вече неофициален статут на почетен председател на републиката. Неговите новогодишни слова са по-задължителни за четене и тълкуване дори от тези на Тодор Живков отпреди 1989 г.  От нивото на морала на ДПС също има какво да се желае. Тази партия крепи властта най-богатите, като се възползва от гласовете на едни от най-бедните хора у нас. Подобно поведение определено има нужда от коректив. И то възможно най-силен.

Всичко гореизказано важи до голяма степен и за "Обединени патриоти". В тази коалиция влизат три партии, които са силно зависими от лидерите си, до степен авторитаризъм. Патриотите твърдят, че най-големият им противник е ДПС. По-удобен противник обаче движението просто не може да си представи. Патриотите и ДПС често са на едно мнение по важни обществени въпроси като имитацията на  борба с корупцията, например. Има достатъчно основания да се мисли, че един от министрите в настоящото правителство от квотата на патриотите задкулисно обслужва един корупулентетн депутат от ДПС.

А "Воля: никога не е имала нищо общо с политиката. Партията направи първоначален фурор не с политическите си идеи, а с това, че лидерът й Веселин Марешки продаваше евтин бензин. Все повече обаче става ясно, че тази партия е поредната патерица на ГЕРБ, създадена с цел и да разпилява вот, който в противен случай вероятно би отишъл срещу третомандатниците.

Бившите реформатори, които сега водят в ранглистата на извънпарламентарните партии също трудно могат да претендират, че са особено добри политици. В момента освен реформатори те са и автентично десни, както и в демократична общност. Политическите им идеи са прекрасни и ако се реализират то България би станала истинска европейска демократична държава. Сред тези хора обаче винаги се намира някой, който да предпочете конюнктурната полза пред отстояването на принципите. В резултат на това взаимните подозрения и недоверие са толкова големи, че не позволяват изграждането на стабилен политически проект. Освен това години наред политиците от това пространство се опитват да правят политика предимно на жълтите павета, което няма как да е успешен подход. Цяло чудо е, че все още са им останали някакви избиратели. Тези хора - избирателите им -  са просто едни отчаяни идеалисти. Идеализмът е достоен за уважение и важна част за правенето на успешна политика, но сам по-себе си не е достатъчен, ако липсва добра организация.

Поради тези и много други аргументи политиката в никакъв случай не трябва да се оставя само и единствено на политиците. Особено на българските.

Димитър Аврамов: ”Обединени патриоти” са политически паразит

http://dnes.dir.bg/news/dimitar-avramov-kabinet-borisov-3-26736380

"Обединени патриоти" са най-големият политически паразит, но кабинетът "Борисов 3" ще оцелее, докато има и манимално съгласие с коалиционния партньор ГЕРБ.

България помагала на „Ислямска държава“. 1/3 от иззетите оръжия от ИД са произведени в ЕС

http://www.eurochicago.com/2017/12/id/

Над една трета от иззетите от „Ислямска държава” оръжия са произведени в страни от ЕС. Това посочи доклад на британската изследователска организация Conflict Armament Research, който има мандат от ЕС за проследяване на произхода на оръжията в конфликтни зони. Основната част от тази една трета са дело на Румъния, България и Унгария. Любопитното е, че след тези първенци непосредствено следва Германия, макар и със скромен дял. Над половината от оръжията са китайски и руски.

Шотландски фенове си устроиха мил бой

https://offnews.bg//futbol/shotlandski-fenove-si-ustroiha-mil-boj-672073.html

На много мил бой между фенове станаха свидетели зрителите на мача от втора дивизия на първенството на Шотландия между Сейнт Мирън и Дънди Юнайтед.

Трибуните за гостуващи и местни привърженици на стадион "Пейсли 2021" се оказаха твърде далеч една от друга и буйните глави от двете агитки се оказаха в невъзможност да влязат в ръкопашна схватка.

Това наложи да се прояви известна изобретателност, а падналият сняг се оказа в помощ. Вместо с юмруци, феновете започнаха да се замерят със снежни топки.

Не е ясно кой е спечелил импровизираната война, но със сигурност предимство е имала агитката с повече "муниции" на трибуните. Иначе на терена спечели Сейнт Мирън с 2:0 и се утвърди на върха в класирането с 41 точки. Дънди върви втори с 36.

София посреща Новата година със ''Сцена под звездите''

https://offnews.bg//obshtestvo/sofia-posreshta-novata-godina-sas-stcena-pod-zvezdite-672072.html

С традиционния концерт "Сцена под звездите" на площад "Княз Александър Батенберг" София ще посрещне Новата 2018 г.

Празничната програма ще започне в 22 часа и ще продължи до 1 след полунощ.

Водещи тази година ще са Анна Ангелова и актьорът Владо Пенев, а новогодишното хоро, отново по традиция, ще поведе певицата Николина Чакърдъкова.

В концерта тази година участие ще вземат Хилда Казасян с Васил Петров и Ангел Заберски Бенда, "Акага", Михаела Филева, Дара и Християна Лоизу, както и "Сигнал".

Организаторите на концерта обещаха най-пищната заря от 19 години насам. 

Всяка година на площада празнуват около 200 000 души. 

Мерките за сигурност са завишени. Ще има проверки на няколко контролни пункта. Забранява се на празнуващите да носят оръжие и остри предмети.

Редица линии на градския транспорт ще работят през новогодишната нощ - трамваи с номера 5, 7, 8, 12, 18, 20, 22, тролеи 1, 2, 4, 9 и автобуси 11, 83, 102, 78, 85, 94, 285, 309, 310, 76, 213 и 604.

Метрото също ще се движи през новогодишната нощ. Влаковете от станция "Младост 1" до "Витоша" ще са на интервал от 20 минути, а тези от станция "Младост 1" до "Бизнес парк София" - на 40 минути.

Истината, съпротивата и жените - кои са думите на 2017

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/31/3100788_istinata_suprotivata_i_jenite_-_koi_sa_dumite_na_2017/?ref=rss


Истината, съпротивата и жените в контекста на политиката - това са били важните теми на 2017 г., ако съдим по определените от няколко авторитетни издания думи на годината. Както и през 2016 г., хората продължават да говорят за лъжите в публичното пространство и как да бъдат избегнати те. Новата стара тема са феминизмът и правата на жените - десетилетия, след като те получиха право на глас, работа и равенство пред закона, все още има проблеми, които трябва да бъдат решени.<br /><br...

Адел си харесала апартамент за 30 милиона паунда със седем спални

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6638203

Адел си харесала апартамент за 30 милиона паунда със седем спалниАдел разпределя времето си между Съсекс, Лондон и Ел Ей със съпруга си Саймън Конецки. Според източник на „Мирър“ обаче 29-годишната изпълнителка се е насочила към окончателно връщане в родния си край и дори е хвърлила око на апетитен апартамент за 30 млн. паунда. Преди това обаче тя е отишла на оглед на още два луксозни имота,

Силно земетресение разтърси Атина

http://www.mediapool.bg/silno-zemetresenie-raztarsi-atina-news273662.html

Земетресение с магнитуд 4.9 по скалата на Рихтер разтърси Атина и цяла Централна Гърция рано тази сутрин. Това съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Няма информация за пострадали и материални щети. Земетресението е регистрирано в 6.02 часа (4.02 часа по Гринуич) в Коринтския залив, в слабо населен район. Дълбочината на труса е била 10 км, а епицентърът на около 80 км северозападно от Атина. "Усещането беше като две земетресения едно след друго. Беше доста силно и ме събуди", разказва свидетел пред сайта на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, цитиран от агенция "Ройтерс".

Иновациите на 2017 г.

https://www.investor.bg/analizi/262/a/inovaciite-na-2017-g-252392/

Светът търси решения на проблеми като изчезването на пчелите и страха от роботите

Протестите в Иран взеха първите си жертви (СНИМКИ)

http://clubz.bg/62375-protestite_v_iran_vzeha_pyrvite_si_jertvi_snimki

Протестите, разтърсващи Иран от три дни, стигнаха и до столицата Техеран, предаде Ройтерс.

Тълпите влязоха в сблъсък с полицията и нападнаха няколко държавни сгради. Двама демонстранти са били убити в провинциално градче, съобщават социалните медии.

Вълната от антиправителствени протести е най-голямата от няколкомесечните безредици пре 2009 г., последвали преизбирането на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад. Сега причината е недоволство от икономическите трудности и корупцията.

Съботните протести на практика съвпаднаха с митингите в подкрепа на правителството в цялата Ислямска република по повод годишнината от окончателното потушаване на недоволството през 2009 г. от силите за сигурност. Най-големи бяха проправителствените прояви в Техеран и втория по големина град в страната Машхад. Такива шествия имало в близо 1200 градове и селища в цял Иран, твърди държавнатна телевизия.

По същото време се проведоха антиправителствени протести в редица градове. А в Техеран демонстрантите за първи път се изправиха срещу полицията и я замеряха с камъни в района край най-големия университет. Наблизо имаше тълпи привърженици на властта.

Разпространени в социалните медии клипове от западния град Доруд показаха двама младежи да лежат на земята, без да мърдат, оплискани с кръв. Глас зад кадър съобщава, че те са застреляни от полицията, открила огън по протестиращите.

На видеото се вижда как хора скандират: "Ще убия всекиго, който убие моя брат!" Автентичността на този и други рапространени в социалните мрежи видеозаписи засега не може да бъде потвърдена.

Малко по-късно ирански официален представител обяви, че младежите са убити не от полицията, а от чуждестранни агенти.

"В Доруд избухнаха кървави сблъсъци и, за съжаление, бяха убити двама души", каза тази сутрин Хабибола Ходжастепур - зам.-губернатор на провинция Лорестан, пред държавната телевизия.

"Полицията и силите за сигурност не са стреляли. Открихме доказателства, че в сблъсъците са участвали враговете на революцията - групите "Такфири" и чуждестранни агенти", допълни той.

В Иран названието "Такфири" се отнася за сунитски екстремисти, най-вече "Ислямска държава".

На други записи се вижда как протестиращите в Доруд крещят: "Смърт на диктатора" по адрес на върховния лидер - аятолах Али Хаменей.

Видео от Машхад показва как демонстранти обръщат полицейска кола и палят мотоциклети на силите на реда.

В Техеран 70 студенти се събрали пред най-големия университет и хвърляли камъни по полицаите, като скандирали "Смърт на диктатора", съобщи агенция Фарс.

На разпространени клипове се вижда как силите на реда разгонват с палки шествия по близките улици и арестуват някои от участниците. Студентската агенция ИСНА твърди, че полицията е затворила две станции на метрото, за да попречи към проявата да се присъединят още хора.

В Техеран и Карадж, намиращ се западно от столицата, протестиращите изпочупили прозорците на държавни сгради и запалили огньове по улиците.

След стихването на протестите в Техеран агенция Тасним излъчила кадри с горящи офи за боклук и изпотрошени автобусни спирки на улиците, водещи към университета.

Ситуацията в столицата е под контрол, заяви бригаден генерал Есмаил Коусари - зам.-шеф по сигурността на Революционните гвардейци. Той предупреди, че протестиращите "ще усетят железния юмрук на властта", ако безредиците продължат.

"Ако хората са излезли по улиците заради високите цени, те не би трябвало да скандират тези антиправителствени лозунги и да палят обществената собственост и колите", каза той пред агенция ИСНА.

САЩ осъдиха масовите арести на протестиращи, за които медиите в Иран съобщават от 28 декември насам.

"Целият свят разбира, че добрите хора в Иран искат промяна, и заедно с огромната военна мощ на САЩ тези хора в Иран са това, от което техните ръководители най-много се плашат. Подтисническите режими ве могат да траят вечно и ке дойде денят, в който иранскиет народ ще бъде изправен пред избор. елият свят гледа!", написа той в туитър.

 

 

 

 

Държавните медии в Ислямската република цитират говорителя на външното министерство Бахрам Касеми, който заявява:

"Иранският народ не вижда смисъл в опортюнистичните твърдения на американските чиновнии и -н Тръмп."

Руското мобилното приложение Telegram, което има 40 милиона потребители в Иран, блокира вчера катал, който министърът на телекомуникациите обвини в подстрекаване към насилие, съобщи в туитър шефът му Павел Дуров.

Съобщава се също за протести в градовете Кашан, Арак, Ахваз, Занджан, Бандар Абас и Керман.

Елитните Революционни гвардейци и милициите "Басидж", предвождали акциите срещу протестиращите през 2009 г., се зарекоха:

"Иранската нация няма да допусне държавата да пострада."

Недоволство от високите цени и намесата в Сирия

Открито политическите протести са рядкост в Ислямската република, където службите за сигурност са вездесъщи, отбелязва Ройтерс.

Но съществува силно недоволство от високата безработица, инфлацията и твърденията за корупция. някои от последните протести станаха политически заради проблеми като твърде скъпото участие на Иран в регионалните конфликти като тези в Сирия и Ирак.

Режимът в Иран организира контрапротести. Участнички в него издигат лозунги "Долу Израел".

Безработицата скочи а годишната инфлация е близо 8 на сто. Сред причините за високите цени, допринасящи за тежкото положение на немалко семейства, е недостигът на някои храни.

Вътрешният министър Абдолреза Рахмани-Фазил отправи предупреждение срещу призивите за протести в социалните медии.

"Молим хората да не участват в незаконни събирания. Ако планират събиране, те трябва да подадат молба", каза той пред сайта на Куба на младиге журналисти.

На 28 декември стотици хора излязоха по улиците на Машхад, кдето се намира  една от главните светини за мюсюлманите шиити. Те протестираха срещу високите цени, като скандираха антиправителствени лозунги. Полицията арестува 52-ма души.

Държавната телевизия ИРИБ съобщи в сайта си, че не е отразявала протестите. Властите заявили, ч те не трябва да бъдат отразявани от държавните радиа и телевизии.

Вижте къде е ограничено движението на тирове утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638197

Вижте къде е ограничено движението на тирове утреНа 1 януари от 14.00 ч. до 20.00 ч. се ограничава движението на камионите над 12 тона по най- натоваренитe пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на трите почивни дни за посрещането на

Безплатен градски транспорт в новогодишната нощ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366272

Безплатен градски транспорт в новогодишната нощ ще бъде осигурен за варненци, съобщиха от "Градски транспорт" за Moreto.net. Автобуси и тролейбуси ще се движат по следния график: Тролейбусна линия №82 от Владиславово в 22:30 и 01:30 часа, от сп.

София посреща Новата 2018 година със "Сцена под звездите"

http://www.mediapool.bg/sofiya-posreshta-novata-2018-godina-sas-stsena-pod-zvezdite-news273661.html

По традиция София ще посрещне Новата 2018 година със "Сцена под звездите" на площад "Княз Александър Батенберг". Празничният концерт ще започне в 22 часа и ще завърши около 1 часа на 1 януари. Спектакълът се организира за 19-ти пореден път от Столична община и БНТ и е част от културната програма на "Московска" 33. Водещите на шоуто ще бъдат Анна Ангелова и Владимир Пенев. Музикалната програмата включва популярните български изпълнители - Хилда Казасян и Васил Петров с бенда на Ангел Заберски, група "Акага", DARA, Михаела Маринова, Християна Лоизу, група "Сигнал" и Николина Чакардъкова с Ансамбъла на неврокопските танцьори. Обикновено всяка година на площада идват около 20 000 души, за да посрещнат Новата година заедно на открито. Столична община обещава определени линии на градския транспорт да работят през цялата новогодишна нощ. Мерките за сигурност са завишени и влизащите на площада ще бъдат проверявани на няколко контролни пункта от силите на реда. Забранява се на празнуващите да носят оръжие и остри предмети.

8 храни за късмет през новата година

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6637564

8 храни за късмет през новата годинаНова година е – дошло е времето да помислите за отминалите дни, да направите равносметка на всичко хубаво, което сте преживели, да си поставите по-високи цели и да мечтаете за още по-прекрасни преживявания. Подготовката за празничната вечеря е в разгара си, така че нищо да не се проваля в последния момент и да ви накара да съжалявате за каквото и

Забраниха изкачванeто на Еверест без водач

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638191

Забраниха изкачванeто на Еверест без водачНепал наложи забрана върху самостоятелните изкачвания на планините в страната, включително и хималайския връх Еверест с цел да намали броя на инцидентите, съобщава Би Би Си. От 1920 г. насам повече от 200 души са загинали при опит да изкачат най-високия връх в света, като през 2017 г. е регистриран рекорден брой на такива инцидент, предава Фокус.

Непал забрани самостоятелните изкачвания на връх Еверест

https://www.actualno.com/asia/nepal-zabrani-samostojatelnite-izkachvanija-na-vryh-everest-news_651951.html

Непал наложи забрана върху самостоятелните изкачвания на планините в страната, включително и хималайския връх Еверест с цел да намали броя на инцидентите, съобщава BBC. От 1920 г. насам повече от 200 души са загинали при опит да изкачат най-високия връх в света, като през 2017 г. е регистриран рекорден брой на такива инциденти, предаде Фокус. Според нововъведенията в законодателството, ако някой иска да изкачи върха, ще трябва да бъде придружаван от водач, което от своя страна ще отвори повече

Павлова: Нужен е консенсус на 28-те държави по време на председателството ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638207

Павлова: Нужен е консенсус на 28-те държави по време на председателството ниПризовавам за консенсус и баланс на 28-те държави по време на европредседателството, трябва да го покажем с пример вътрешно. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Ако вътре не покажем, че можем да сме балансьори,

Утре АПИ ограничава движението на камионите по главните пътища

https://www.actualno.com/society/utre-api-ogranichava-dvijenieto-na-kamionite-po-glavnite-pytishta-news_651950.html

На 1 януари от 14.00 до 20.00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по най-натоваренитe пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на трите почивни дни за посрещането на новата 2018 година. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да н

Земетресение от 4,9 по Рихтер в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=366271

Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер бе регистрирано в 6:02 часа местно време в Гърция. Епицентърът е на 10км дълбочина в Коринтския залив -на 80км западно от столицата Атина, сочи справка в Европейския сеизмологичен център.

Принцеса Шарлот ще учи стихотворения и да смята в детска градина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6638186

Принцеса Шарлот ще учи стихотворения и да смята в детска градинаОт 4 януари 2-годишната принцеса Шарлот тръгва на детска градина, пише немското издание "Билд". Принцесата ще посещава детска градина, която се намира в близост до двореца "Кенсингтън". В нея работят предимно жени, които с игрови методи преподават на децата четене, писане и математика. Учителките подготвят децата и по френски,

Спорт по тв днес: Бербатов се връща на терена за "Керала", мачове на "Манчестър Сити" и "Арсенал", тенис, ски скокове, ски бягане, баскетбол, тото и NBA

https://www.24chasa.bg/sport/article/6637874

Спорт по тв днес: Бербатов се връща на терена за "Керала", мачове на "Манчестър Сити" и "Арсенал", тенис, ски скокове, ски бягане, баскетбол, тото и NBA                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Павлова вярва, че имало клеймо върху България - заради корупцията

https://www.actualno.com/politics/pavlova-vjarva-che-imalo-klejmo-vyrhu-bylgarija-zaradi-korupcijata-news_651949.html

Няма подменена реалност, не можем да я променим. Върху България има клеймо. Така министърът по въпросите на европредседателството Лиляна Павлова коментира темата, че Европа не се отказва от мониторинга върху България и като цяло гледа с едно наум към нас. Според министъра, България не умеела да презентира това, което е свършила, а 50% от работата била точно да презентираш. Тя даде пример с Румъния - можело да са свършили по-малко от нас, но добре се презентирали и затова изглеждало, че са по-на

Силно земетресение разтърси Атина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fZY3bxnBWmw/

Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер разтърси Атина и Централна Гърция малко след 6.00 часа сутринта, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е бил на 79 км в посока запад-северозапад от Атина, а дълбочината – 5 километра, в Коринтския залив. Няма данни за жертви.

За Лиляна Павлова протестите навръх председателството са нещо естествено

https://frognews.bg/novini/liliana-pavlova-protestite-vreme-predsedatelstvoto-neshto-estestveno.html

България трябва да покаже по време на европредседателството, че е надежден балансьор, заяви в предаването "Събуди се" Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.

Левски се размина с Байерн II

https://offnews.bg//futbol/levski-se-razmina-s-bajern-ii-672071.html

Отборът на Левски няма да играе контрола с дублиращия тим на Байерн (Мюнхен). "Сините" чакаха отговор от втория състав на баварците за евентуален спаринг в Малта, където "сините" ще бъдат на лагер за първи път в своята история.

Там трябваше да бъдат и талантите на петкратния европейски шампион, но в крайна сметка, германците ще се подготвят в Малага, информира Спортал.

Левски със сигурност ще играе с малтийския шампион Хибърниънс, докато украинският Олександрия и втородивизионният руски Оренбург, все още не са потвърдили официално проверките си с 26-кратните шампиони.

Играчите на "сините" стартират подготовка на шести януари, а на девети януари заминават за Малта, където ще останат до шести февруари. Делио Роси иска Левски да изиграе пет проверки в подготовката.

Не се знае дали ще има нови играчи, тъй като селекцията сериозно зацикли. Към този момент единственият нов е бившият играч на сините Аймен Белаид. Самият треньор Делио Роси се прибра в родината си Италия след мача за Купата срещу Дунав.

Какво да гледаме по телевизията около Нова година - II част

http://clubz.bg/62374-kakvo_da_gledame_po_televiziqta_okolo_nova_godina_ii_chast

1 януари

БНТ

06:10 – „Национален турнир за дакели“, детски игрален филм (САЩ, 2013), режисьор Кевън Питърсън, в ролите: Джейсън Лъндън, Алиша Уит, Морган Феърчайлд и др.

07:30 – „Часът на вълка“, детски игрален филм (Канада, 2002), режисьор Родерик Джей Прайди, в ролите: Бърт Рейнолдс, Марте Келър, Девин Дъглас Дрюиц и др.

09:00 – „15 години танцова школа „Естрея“, балетен спектакъл

10:40 – „Самолети, влакове, автомобили“, игрален филм (САЩ, 1987), режисьор Джон Хюс, в ролите: Стив Мартин, Джон Кенди, Лайла Робинс, Кевин Бейкън и др.

12:15 – Новогодишен концерт на Виенската филхармония, пряко предаване от Виена

14:45 – Международен цирков фестивал в Монте Карло

15:50 – „Желязната маска“, игрален филм (1998), режисьор Рандъл Уолъс, в ролите: Джеръми Айрънс, Леонардо ди Каприо, Джон Малкович, Жерар Депардийо и др.

18:00 – Празничен Новогодишен концерт: Духът на Европа, пряко предаване от зала 1 на НДК

21:30 – „Максимилиан – игра на власт и любов“, игрален филм, 2 част

23:05 – „Джордж Майкъл: Фрийдъм“, музикален филм на Би Би Си (2016)

бТВ

05:30 – „Костенурките Нинджа“, анимация

06:00 – „Аватар – легендата за Анк“, анимация

07:00 – „Траките“, документален филм

08:00 – „Сам вкъщи: Коледен обир“, комедия, криминален (САЩ, Канада, 2012), режисьор – Питър Хюит, актьори – Деби Мазар, Джодел Фърланд, Малкълм Макдауел, Дъг Мюрей, Едуард Ейснър, Еди Степлис, Ели Харви и др.

10:00 – „Болни от любов“, комедия, романтичен (САЩ, 1997), режисьор – Грифин Дън, актьори – Мег Райън, Матю Бродерик, Чеки Карио, Морийн Стейпълтън, Кели Престън и др.

12:30 – „Синатра: Вегас“, концерт на Васил Петров в зала 1 на НДК (2017)

14:00 – „Той не си пада по теб“, романтичен, комедия (САЩ, 2009), режисьор – Кен Куопис, актьори – Леонардо Нам, Дженифър Гудуин, Дженифър Анистън, Дженифър Конъли, Скарлет Йохансон, Брадли Купър, Дрю Баримор, Бен Афлек, Кевин Конъли, Джъстин Лонг, Крис Кристофърсън, Уилсън Круз, Морган Лили и др.

18:00 – „Невъзможно твой“, драма, комедия (САЩ, 2003), режисьор – Нанси Майърс, актьори – Джак Никълсън, Даян Киитън, Киану Рийвс и др.

20:00 – „Боговете на Египет“, приключенски, фентъзи (САЩ, Австралия, 2016), режисьор – Алекс Пройас, актьори – Брентън Туейтс, Джон Самаха, Кортни Итън, Николай Костер-Валдау, Елоди Юнг, Джерард Бътлър, Брайън Браун, Ема Буут, Чадуик Боусман, Рейчъл Блейк и др.

23:30 – „Вечните рок песни на България“, концерт с участието на Данчо Караджов и „Сигнал“, Милена Славова, Дичо, Валди Тотев („Щурците“), Стенли („Тангра“) и др.

01:30 – „Коледа с Харолд и Кумар“, комедия (САЩ, 2011), режисьори – Джон Хурвитс, Хейдън Шулбърг, актьори – Дани Трехо, Нийл Патрик Харис, Даниел Харис, Кал Пен, Джон Чо, Елиас Котеас, Томас Ленън и др.

Нова тв

05:30 – „Белият зъб 2: Митът за белия вълк“, със Скот Беърстоу, Алфред Молина, Шармейн Крейг, Ал Харингтън, Антъни Руивайвър, Виктория Расимо и др.

07:20 – „Дейвид Блейн: Отвъд магията“

08:10 – „Разбивачът Ралф“, анимация

10:00 – „Падингтън“, с Никол Кидман, Хю Боневил, Сали Хоукинс, Питър Капалди, Джим Броудбент, Джули Уолтърс и др.

12:20 – „Сърцето на дракона: Ново начало“, с Рона Фигероа, Мат Хики, Хенри О, Кристофър Мастерсън, Хари ван Горкъм и др.

15:50 – „Осем герои“, с Пол Уокър, Джерард Плънкет, Брус Грийнууд, Джейсън Бигс и др.

20:00 – „Игра по план“, с Дуейн Джонсън, Кира Седжуик, Браян Уайт, Мадисън Петис, Розелин Санчес, Морис Честнът и др.

23:00 – „Дивергенти: Предани“, с Шайлийн Уудли, Майлс Телър, Зои Кравиц, Надя Хилкер, Тео Джеймс, Ансел Елгорт и др.

01:00 – „Купонът на живота ти“, с Тофър Грейс, Ана Фарис, Дан Фоглър, Тереза Палмър, Дженифър Гудуин, Мишел Трахтенбърг, Майкъл Бен, Крис Прат, ЛусиПънч, Робърт Хофман, Натали Кели и др.

Кино Нова

06:20 – „Джи Ай Джо: Ренегати“, анимационен сериал

06:45 – „Силата на обещанието“, драма, с Ким Дилейни, Ким Дилейни, Джаред Ейбрахамсън, Сара-Джейн Редмънд, Пол МакГилиън, Макензи Портър и др.

08:20 – „102 далматинци“, приключенски филм, с Глен Клоуз, Жерар Депардийо, Тим Макинърни, Йоан Гръфъд, Алис Евънс и др.

10:20 – „Въздушният Бъд: Волейболна лига“, семеен филм, с Катя Певец,Тайлър Боисонълт, Джейк Смит, Джон Уардлоу, Патрик Краншау и др.

12:10 – „МХП: Маймунски Х-тремни постижения“, семейна комедия, с Роби Бенсън, Девин Дъглас Друвиц, Тревър Райт, Ян Баг, Гуинит Уолш, Никол МакКий и др.

14:00 – „Бавачката Макфий“, комедия, с Ема Томпсън, Колин Фърт, Анджела Лансбъри, Кели Макдоналд, Селия Имри, Имелда Стаунтън, Томас Сангстър и др.

15:45 – „С пълна газ“, екшън, с Даниел Брюл, Крис Хемсуърт, Оливия Уайлд, Александра Мария Лара, Пиерфранческо Фавино и др.

21:00 – „Не е лесно“, романтична комедия, с Мерил Стрийп, Стив Мартин, Алек Болдуин, Джон Красински, Мери Кей Плейс, Рита Уилсън, Лейк Бел, Зоуи Казан, Хънтър Париш, Кейтлин Фитджералд, Брус Олтман и др.

бТВ Синема

06:00 – „Елхи 1914“, комедия (Русия, 2014), режисьори – Тимур Бекмамбетов, Юрий Биков, актьори – Леонид Архангелский, Дато Бахтадзе, Антон Богданов Иван Бред, Анна Килкевич и др.

09:30 – „Модна къща „Версаче“, биографичен, драма (Канада, 2013), режисьор – Сара Шугърман, актьори – Ракел Уелч, Джина Гершон, Енрико Колантони, Колм Феоре, Алекс Картър и др.

14:30 – „Sucker Punch: Измислен свят“, екшън, трилър, фентъзи (САЩ, 2011), режисьор – Зак Снайдър; В ролите: Емили Браунинг, Карла Гуджино, Джейми Чънг, Ванеса Хъджинс, Джена Малоун, Аби Корниш,Скот Глен, Джон Хам, Оскар Айзък и др.

16:45 – „Мисия „Лондон“, комедия (България, 2010), режисьор – Димитър Митовски, актьори – Ернестина Шинова, Юлиан Вергов, Любомир Нейков, Георги Стайков, Коцето Калки, Ана Пападопулу, Дейвид Колингс, Алън Форд, Орлин Горанов, Томас Арана, Славчо Пеев, Розмари Лийч, Джонатан Райланд, Ралф Браун и др.

19:15 – „Елхички: Лапички, кокали и рокендрол“, комедия (Русия, 2015), режисьор – Максим Свешников, актьори – Андрей Мерзликин, Ян Цапник, Лера Стреляева, Галина Коньшина, Пьотр Фьодоров, Анна Чиповская, Виктор Василев, Андрей Федорцов и др.

21:00 – „Годзила“, екшън, приключенски (САЩ, Япония, 2014), режисьор – Гарет Едуардс, актьори – Арън Тейлър-Джонсън, Си Джей Адамс, Кен Уатанабе, Жулиет Бинош, Виктор Разък, Ричърд Т. Джоунс и др.

23:45 – „Сърфист“, комедия (САЩ, 2008), режисьор – С.Р. Биндлер, актьори – Тод Сташуик, Кассандра Хепберн, Зачери Книгтън, Сара Риад, Джефри Нордлинг, Алекси Гилмор, Матю МакКонахи и др.

01:30 – „Прометей“, драма, екшън, ужаси, фантастика (САЩ, 2012), режисьор – Ридли Скот, актьори – Нуми Рапас, Майкъл Фасбендер, Чарлийз Терон, Идрис Елба, Шон Харис, Гай Пиърс, Логан Маршъл-Грийн, Шон Харис, Патрик Уилсън и др.

HBO

07:00 – „Последният убиец на дракони“, фентъзи (Великобритания, 2016), реж. Джейми Магнус Стоун, с Илайлис Чапъл, Андрю Бъкан, Паулин Колинс, Рики Томлинсън, Джон Брадли

08:45 – „Замръзналото кралство: Коледа с Олаф“, анимация (САЩ, 2017), реж. Кевин Детърс, Стиви Уермърс

09:10 – „Късометражни анимации на Дисни I“, анимация (САЩ, 2015)

09:40 – „Късометражни анимации на Дисни II“, анимация (САЩ, 2015)

10:10 – „Късометражни анимации на Дисни III“, анимация (САЩ, 2015)

10:40 – „Хрониките на Нарния: Плаването на „Разсъмване“, семеен, фентъзи (САЩ, 2010), реж. Майкъл Аптид, с Джорджи Хенли, Скендър Кийнс, Бен Барнс, Уил Полтър, Гари Суит

12:35 – „Играта на играчките – извън времето“, анимация (САЩ, 2014), режисьор Стив Пърсел

13:00 – „Норман“, драма (САЩ, 2016), режисьор Йозеф Седар, с Ричард Гиър, Лиор Ашкенази, Майкъл Шийн, Шарлот Генсбур, Стив Бушеми

15:00 – „Денят на независимостта: Нова заплаха“, екшън, фантастика (САЩ, 2016), режисьор Роланд Емерих, с Лиъм Хемсуърт, Джеф Голдблум, Бил Пулман, Майка Монро, Травис Тоуп

17:00 – „Холар“, комедийна драма (САЩ, 2016), режисьор Джон Красински, с Джон Красински, Анна Кендрик, Шарлто Копли, Марго Мартиндейл, Ричард Дженкинс

19:00 – „Ловци на духове“, екшън, фентъзи (САЩ, 2016), режисьор Пол Фийг, с Кристън Уийг, Мелиса МакKарти, Кейт МакКинън, Лесли Джоунс, Крис Хемсуърт

21:00 – „Проектът „Токио“, късометражен (САЩ, 2017), реж.исьорРичард Шепърд, с Елизабет Мос, Ебън Мос-Бакрач, Шусака Какизава

21:35 – „Лек за живот“, психотрилър, хорър (САЩ, 2016), режисьор Гор Вербински, с Дейн ДеХаан, Джейсън Айзъкс, Миа Гот, Иво Нанди, Адриан Шилер

00:00 – „Пулсът на парите“, криминална драма (САЩ, 2016), режисьор Джоди Фостър, с Джордж Клуни, Джулия Робъртс, Джак О’Конъл, Доминик Уест, Кетрина Балф

01:35 – „Дяволът и дълбокото синьо море“, драма (САЩ, 2016), режисьор Бил Пърпъл, с Джейсън Съдейкис, Мейзи Уилямс, Джесика Бийл, Пол Райзър, Мери Стийнбъргън

03:20 – „Новият живот на Пол Снайдер“, драма (Франция, 2016), режисьор Томас Венсан, с Тиери Лермит, Жералдин Пелас, Пиер Кюрзи, Гийом Сир, Уго Дубе

HBO 2

05:25 – „РПУ „Оня свят“, крими, екшън, комедия (САЩ, 2013), режисьор Роберт Швентке, с Райън Рейнолдс, Джеф Бриджис, Кевин Бейкън, Мери-Луис Паркър, Стефани Зостак

07:00 – „Изпечено убийство: Смъртоносна рецепта“, детективска драма (САЩ, 2016), режисьор Кристофър Табори, с Алисън Суини, Гейбриъл Хогън, Камерън Матисън, Барбара Нивън, Лиза Дюръпт

08:30 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 1 еп., комедия (САЩ, 2016), режисьор Лий Шалет Кемъл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

08:55 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 2 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Фил Трейл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

09:15 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 3 еп., комедия (САЩ, 2016), режисьор Лий Шалет Кемъл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

09:40 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 4 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Виктор Нели Джуниър, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

10:00 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 5 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Лий Шалет Кемъл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

10:20 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 6 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Елиът Хегърти, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

10:45 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 7 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Лий Шалет Кемъл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

11:05 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 8 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Елиът Хегърти, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

11:25 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 9 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Лий Шалет Кемъл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

11:50 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 10 еп., комедия (САЩ, 2016),реж. Джафар Махмуд, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

12:10 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 11 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Елиът Хегърти, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

12:30 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 12 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Мелиса Козар, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

12:50 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 13 еп., комедия (САЩ, 2016),реж. Елиът Хегърти, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

13:15 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 14 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Фил Трейл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

13:35 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 15 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Лий Шалет Кемъл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

13:55 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 16 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Дани Салес, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

14:15 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 17 еп., комедия (САЩ, 2016),реж. Лий Шалет Кемъл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

14:40 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 18 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Джафар Махмуд, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

15:00 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 19 еп., комедия, САЩ, 2017; реж. Чарли МaкДърмот, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

15:20 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 20 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Лий Шалет Кемъл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

15:40 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 21 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Фил Трейл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

16:05 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 22 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Лий Шалет Кемъл, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

16:25 – „Средностатистическо семейство VІІІ“, 23 еп., комедия (САЩ, 2016), режисьор Айлин Хайслър, с Патриша Хийтън, Нийл Флин, Чарли МакДърмът, Идън Шър, Атикъс Шафър

16:50 – „Купонозавър Рекс“, анимация (САЩ, 2012), реж. Марк А. Уолш

17:00 – „Роуг 1: История от Междузвездни войни“, екшън, фантастика (САЩ, 2016), реж. Гарет Едуардс, с Фелисити Джоунс, Диего Луна, Бен Менделсън, Риз Ахмед, Дони Йен

19:15 – „Залезът на тамплиерите І“, 4 еп., историческа драма (САЩ, 2017), реж. Дейвид Петрарка, с Том Кълън, Саймън Мерълс, Падрийк Дилейни, Ед Стопард, Оливия Рос

20:00 – „Еди Орела“, биографична драма (Великобритания, 2016), реж. Декстър Флетчър, с Тарън Еджъртън, Кристофър Уокън, Хю Джакман, Кийт Алън, Джо Хартли

21:45 – „Т2: Трейнспотинг“, драма (Великобритания, 2017), реж. Дани Бойл, с Юън Макгрегър, Юън Бремнър, Джони Лий Милър, Робърт Карлайл, Шърли Хендерсън

23:40 – „Х-мен Началото: Върколак“, екшън, фентъзи (САЩ, 2009), реж. Гавин Худ, с Хю Джакман, Лив Шрайбър, Дани Хюстън, Уил Ай Ем, Лин Колинс

01:30 – „Милиарди ІІ“, 3 еп., драма (САЩ, 2017), реж. Алекс Гибни, с Пол Джамати, Деймиън Люис, Маги Сиф, Малин Акерман, Тоби Ленард Мур

02:25 – „Милиарди ІІ“, 4 еп., драма (САЩ, 2017), реж. Ноа Емерих, с Пол Джамати, Деймиън Люис, Маги Сиф, Малин Акерман, Тоби Ленард Мур

03:25 – „Тотем“, хорър (САЩ, 2017), реж. Марсел Сармиенто, с Ана О’Райли, Лорънс Пресман, Лиа МакХю, Алисън Каетано

04:55 – „Дуелът“, уестърн, драма (САЩ, 2016), реж. Киърън Дарси-Смит, с Уди Харелсън, Лиъм Хемсуърт, Алис Брага, Емори Коен, Фелисити Прайс

HBO 3

06:00 – „Ти Джей Милър: Педантично смехотворен“, стендъп комедия (САЩ, 2017), реж. Джеф Томсик, с Ти Джей Милър

07:00 – „Смелата Ваяна“, анимационна комедия (САЩ, 2016), реж. Рон Клемънтс, Джон Мъскър

08:50 – „Сърцето на дракона 3: Проклятието на магьосника“, фентъзи, драма (САЩ, 2015), реж. Колин Тийг, с Джулиан Морис, Тамзин Мърчант, Джаса Ахлувалиа, Джонджо О’Нийл, Доминик Мафам

10:30 – „Трите Хикса: Отново в играта“, екшън, трилър (САЩ, 2017), реж. Даниел Джон Карузо Джуниър, с Вин Дизел, Дони Йен, Дипика Падуконе, Крис Ву, Руби Роуз

12:20 – „Ярки светлини: В главните роли Кари Фишър и Деби Рейнълдс“, документален (САЩ, 2016), реж. Алексис Блум, Фишър Стивънс, с Деби Рейнълдс, Кари Фишър, Тод Фишър, Грифин Дън

13:55 – „Как Мъри спаси Коледа“, анимационна комедия (САЩ, 2014), реж. Питър Аванзино

14:40 – „Секси мамче I“, 6 еп., комедия (САЩ, 2017), реж. Франки Шоу, с Франки Шоу, Роузи О’Донъл, Мигел Гомес, Александра Мери Раймер, Анна Шанел Раймер

15:15 – „Развод І“, 1 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Джеси Перец, със Сара Джесика Паркър, Томас Хейдън Чърч, Моли Шанън, Талия Болсам, Трейси Летс

15:45 – „Развод І“, 2 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Джеси Перец, със Сара Джесика Паркър, Томас Хейдън Чърч, Моли Шанън, Талия Болсам, Трейси Летс

16:10 – „Развод І“, 3 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Джеси Перец, със Сара Джесика Паркър, Томас Хейдън Чърч, Моли Шанън, Талия Болсам, Трейси Летс

16:40 – „Развод І“, 4 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Бен Тейлър, със Сара Джесика Паркър, Томас Хейдън Чърч, Моли Шанън, Талия Болсам, Трейси Летс

17:10 – „Развод І“, 5 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Адам Бърнстийн, със Сара Джесика Паркър, Томас Хейдън Чърч, Моли Шанън, Талия Болсам, Трейси Летс

17:40 – „Развод І“, 6 еп., комедия (САЩ, 2016), еж. Джейми Бабит, със Сара Джесика Паркър, Томас Хейдън Чърч, Моли Шанън, Талия Болсам, Трейси Летс

18:10 – „Развод І“, 7 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Адам Бърнстийн, със Сара Джесика Паркър, Томас Хейдън Чърч, Моли Шанън, Талия Болсам, Трейси Летс

18:40 – „Развод І“, 8 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Бет МакКарти-Милър, със Сара Джесика Паркър, Томас Хейдън Чърч, Моли Шанън, Талия Болсам, Трейси Летс

19:10 – „Развод І“, 9 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Джеси Перец, със Сара Джесика Паркър, Томас Хейдън Чърч, Моли Шанън, Талия Болсам, Трейси Летс

19:40 – „Развод І“, 10 еп., комедия (САЩ, 2016), реж. Джеси Перец, със Сара Джесика Паркър, Томас Хейдън Чърч, Моли Шанън, Талия Болсам, Трейси Летс

20:15 – „Натрапница“, комедийна драма (САЩ, 2015), реж. Лорен Лорен, със Сюзън Сарандън, Роуз Бърн, Дж. К. Симънс, Джеръд Кармайкъл, Сесили Стронг

22:00 – „Свидетелят по обвинението“, първа част, криминална драма (Великобритания, 2016), реж. Джулиан Джаролд, с Тоби Джоунс, Андреа Райзбъроу, Ким Катрал, Дейвид Хейг, Били Хоул

23:00 – „Свидетелят по обвинението“, втора част, криминална драма (Великобритания, 2016), реж. Джулиан Джаролд, с Тоби Джоунс, Андреа Райзбъроу, Ким Катрал, Дейвид Хейг, Били Хоул

00:05 – „Трите Хикса: Отново в играта“, екшън, трилър (САЩ, 2017), реж. Даниел Джон Карузо Джуниър, с Вин Дизел, Дони Йен, Дипика Падуконе, Крис Ву, Руби Роуз

01:50 – „Костенурките нинджа: На светло“, анимационна комедия (САЩ, 2016), реж. Дейв Грийн, с Меган Фокс, Уил Арнет, Лора Лини, Стивън Амел, Ноел Фишър

03:40 – „Джеси Стоун: Изгубени в Рая“, криминална драма (САЩ, 2015), реж. Робърт Хармън, с Том Селек, Лезли Хоуп, Люк Пери, Уилям Дивейн, Глория Рубен

Синемакс

05:05 – „Песента на Шарлът“, драма, фентъзи (Канада, 2015), реж. Никълас Хъмфрис, с Иуан Рион, Катeлин Мейджър, Брендън Тейлър, Джеси Фрейзър, Стив Брадли

06:35 – „Нийл Геймън представя „Не може да бъде: Затваряме“, късометражен, мистерия (Великобритания, 2016), реж. Иън Форсайт, Джейн Полард, с Монсерат Ломбард, Джони Вегас, Йохан Майърс, Моника Долан, Пол Ритър

07:00 – „Гленгъри Глен Рос“, драма (САЩ, 1992), реж. Джеймс Фоли, с Ал Пачино, Джак Лемън, Алек Болдуин, Ед Харис, Алън Аркин

08:45 – „Изстрел в мрака“, криминална комедия (Великобритания, 1964), реж. Блейк Едуардс, с Питър Селърс, Елке Сомър, Джордж Сандърс, Хърбърт Лом, Трейси Рийд

10:30 – „Чирак“, драма (Сингапур, 2016), реж. Бу Джънфенг, с Фирдаус Рахман, Уан Ханафи Су, Мастура Ахмад, Буун Пин Кох, Никсън Ченг

12:05 – „Съставките на живота“, комедийна драма (Тайван, 1994), реж. Анг Лий , със Сиунг Лунг, Ю-Уен Уанг, Чиен-Лиен Ву, Куей-Мей Янг, Силвия Чанг

14:10 – „Тигър и Дракон“, приключенски екшън (Китай, 2000), реж. Анг Лий , с Юн-Фат Чоу, Мишел Йох, Зии Джанг, Чън Чанг, Пей-Пей Ченг

16:10 – „Мока“, драма (Франция, 2016), реж. Фредерик Мермод, с Еманюел Девос, Натали Бай, Давид Клавел, Диан Руксел, Самюел Лабарт

17:40 –  „Изстрел в мрака“, криминална комедия (Великобритания, 1964), реж. Блейк Едуардс, с Питър Селърс, Елке Сомър, Джордж Сандърс, Хърбърт Лом, Трейси Рийд

19:25 – „Ягодови дни“, драма (Швеция, 2017), реж. Виктор Ериксон, с Нели Акселсон, Сташек Цивка, Юлия Киовска, Прземислав Свадовски, Торкел Петерсон

21:00 – „Колкото толкова“, комедийна драма (САЩ, 1997), реж. Джеймс Л. Брукс, с Джак Никълсън, Хелън Хънт, Грег Киниър, Куба Гудинг джуниър, Скийт Улрих

23:15 – „Зимата на чудесата“, късометражна комедия (Германия, 2017), реж. Корбиниан Дуфтер, с Михаел Томас, Давид Месмер, Тереза Ризос, Юлия Йелинек

23:35 – „Гибор отива на война“, комедия (Канада, 2015), реж. Филип Фалардю, с Патрик Хуард, Сюзан Клемон, Ирденс Екзантюз, Клемон Дюфрен-Делиер, Соня Корду

01:15 – „Нощта на живата Деб“, хорър, комедия (САЩ, 2015), реж. Кайл Ранкън, с Мария Тейър, Майкъл Касиди, Рей Уайз, Сид Уайлдър, Крис Маркет

02:40 – „Жив товар“, драма (САЩ, 2016), реж. Логан Сандлър, с Дрий Хемингуей, Лейкит Станфийлд, Сам Дилън, Ленард Ърл Хауз, Робърт Уисдъм

04:10 – „Продавачът“, драма (Франция, 2016), реж. Силван Деклю, с Жилбер Мелки, Пю Мармай, Паскал Елсо, Клементин Пойдат, Сара Жироду

Синемакс 2

07:00 – „Любовта или родината: Историята на Артуро Сандовал“, биографична драма (САЩ, 2000), реж. Джоузеф Сарджънт, с Анди Гарсия, Миа Маестро, Глория Естефан, Дейвид Пеймър, Чарлз С. Дътън

09:00 – „Радиус“, научно-фантастичен трилър (Канада, 2017), реж. Каролин Лабреш, Стив Леонард, с Диего Клатенхоф, Шарлот Съливан, Брет Донахю, Назарий Демкович, Андреа Дел Кампо

10:30 – „Кратък разговор“, късометражна комедия (Норвегия, 2015), реж. Евен Хафнор, Лиза Брук Хансен, с Марит Лангеланд, Хари Халворсен, Видар Хафнор, Хилде Хафнор, Еспен Густенсен

10:55 – „Флашданс“, музикална драма (САЩ, 1983), реж. Ейдриън Лайн, с Дженифър Бийлс, Майкъл Нури, Лилия Скала, Съни Джонсън, Кайл Т. Хефнър

12:30 – „Тайната съставка“, комедийна драма (Македония, 2017), реж. Гьорче Ставрески, с Благой Веселинов, Анастас Тановски, Аксел Мехмед, Александър Микич, Мирослав Петкович

14:20 – „Мираж“, комедийна драма (Канада, 2015), реж. Рикардо Троджи, с Луи Морисет, Жули Перо, Кристин Болю, Патрис Робитал, Натали Тибо

16:00 – „Маслиновото дръвче“, драма (Испания, 2016), реж. Исиар Боляин, с Анна Кастило, Хавиер Гутиерес, Пеп Амброс, Мануел Кукала, Мигел Анхел Аладрен

17:40 – „Радиус“, научно-фантастичен трилър (Канада, 2017), реж. Каролин Лабреш, Стив Леонард, с Диего Клатенхоф, Шарлот Съливан, Брет Донахю, Назарий Демкович, Андреа Дел Кампо

19:15 – „Манчестър до морето“, драма (САЩ, 2016), реж. Кенет Лонерган, с Кейси Афлек, Мишел Уилямс, Кайл Чандлър, Лукас Хеджиз, Гретчен Мол

21:30 – „Да откриеш Невърленд“, биографична драма (Великобритания, 2004), реж. Марк Форстър, с Джони Деп, Кейт Уинслет, Джули Кристи, Дъстин Хофман, Рада Мичъл

23:10 – „Аз, Джиг Роботът“, екшън, драма (Италия, 2015), реж. Габриеле Маинети, с Клаудио Сантамария, Лука Маринели, Илениа Пасторели, Стефано Амброджи, Маурицио Тезей

01:05 – „Код: 999“, криминален екшън (САЩ, 2016), реж. Джон Хилкоут, с Кейси Афлек, Чиуетел Еджиофор, Антъни Маки, Уди Харелсън, Кейт Уинслет

03:00 – „Вечност“, драма (Франция, 2016), реж. Ан Хунг Тран, с Одре Тоту, Беренис Бежо, Мелани Лоран, Жереми Рение, Пиер Деладоншон

04:55 – „Всичко, което изгубихме“, драма (САЩ, 2007), реж. Сузане Биер, с Холи Бери, Бенисио Дел Торо, Дейвид Духовни, Алексис Луелин, Алисън Ломан

Площад Славейков

Българинът, наръгал двама на гарата във Франкфурт, чувал гласове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638199

Българинът, наръгал двама на гарата във Франкфурт, чувал гласове48-годишният българин, който в четвъртък наръга двама души на жп гарата във Франкфурт, вероятно е с психически отклонение, предава немското издание "Билд". При разпита си в полицията мъжът е казал, че чува гласове. Именно те го подтикнали към атаката с нож, по думите на българина. При нападението на гарата бяха наръгани двама мъже - на 75 и на 30

Земетресение със сила 4,6 разтърси Атина

https://offnews.bg//sviat/zemetresenie-sas-sila-4-6-raztarsi-atina-672070.html

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер разтърси Атина и Централна Гърция рано тази сутрин. 

Трусът е бил регистриран в 06,02 ч. (04,02 ч. по Гринуич) в Коринтския залив, а огнището е било на 5 км дълбочина според сайта на Националната обсерватория на Атина, съобщиха Ройтерс и БТА.

"Усещането беше като две земетресения едно след друго. Беше доста силно и ме събуди", разказва свидетел на сайта на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Няма информация за пострадали и нанесени щети.

Убийството на 15-годишната Мия: Деяние с политически последствия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284160_%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+15-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%94%D0%B5%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%BF%D0%B

 Това жестоко убийство не може да остави никого равнодушен. Родителите на Мия от малкото градче Кандел в провинция Райнланд-Пфалц са безутешни.  Непонятно е как един човек, който временно е бил почти член на семейството, е могъл да извърши подобно ужасяващо престъпление. „Ние го приемахме като син“, казва за вестник „Билд" бащата, загубил единствената си дъщеря - намушкана с нож от бившия си приятел, афганистански бежанец, пристигнал в Германия без семейството си. Обвиняемият твърди, че е на същата възраст като жертвата - на 15 години. Бащата обаче се съмнява в това. „Той в никакъв случай не може да е 15-годишен. Надяваме се, че ще научим истинската му възраст  в хода на разследването“, казва той пред вестник „Билд".

Въпросът за възрастта на убиеца е от решаващо значение за наказателната отговорност. Ако Абдул е бил пълнолетен по време на извършването на престъплението, той носи пълна наказателна отговорност. Много често подрастващите получават по-меки присъди, ако тяхното морално и духовно развитие не съответства на възрастта им.

Произходът и мотивите на убиеца са от съществено значение

Съвсем очевидно е, че пристигналият през 2016 година в Германия афганистанец не представлява зряла личност. Въпреки това е напълно разбираемо, че родителите на Мия се надяват на строга присъда. Онова, което те са преживели и изстрадали, надхвърля измеренията на други подобни трагедии. Тяхната дъщеря Мия се възхищавала на хората, успели да избягат от Гражданските войни, и приемала чуждите хора, независимо от напълно различната им култура, като свои. Тя се влюбила в бежанеца от Афганистан, който обаче впоследствие я убил, воден от патологична ревност.

Независимо от всичко това, окончателната истина предстои да се установи от следствието, което се води в момента. Кметът на градчето Фолкер Пос неслучайно предупреди, че не бива трагичното събитие да се превръща в повод за разпалване на ксенофобия.

Задържане по чисто подозрение? Подобно нещо не е възможно

С право кметът обяснява, че полицията се е намесила по случая още преди убийството -  след като родителите подали жалба срещу Абдул за обиди, принуда и заплахи. Полицията провела разговор с бежанеца, за да установи дали от него произтича обществена опасност. В резултат на този разговор той получил нова призовка за явяване - тъкмо в деня, в който било извършено убийството. Сега мнозина навярно се питат защо полицията не е действала по-строго. Но каква е била алтернативата? Нима е възможно да задържиш човек, само защото срещу него са изказани известни подозрения? При това става дума за младеж, който до този момент не е бил подозиран за каквито и да било престъпления.

Марсел Фюрстенау

Марсел Фюрстенау

Убийството разбуни духовете в социалните мрежи. Това се очакваше и беше неизбежно. Умерените политици обаче не бива да се поддават на изкушението да следват подобни настроения. Говорителят по вътрешната политика на социалдемократическата фракция в Бундестага Буркхард Лишка например вече зове за екстрадиране на извършителя. Той заяви, че екстрaдирането съответства на международното право и е „принципно възможно“ и от гледна точка на германските закони.

 Може и да е прав, но  това няма да върне обратно Мия, нито пък ще предотврати други подобни престъпления в бъдеще.

Дебат - да, но без дискриминация!

„Престъпността се определя не по това какъв паспорт имаш, а по това какви доказателства са открити“, казва социологът Доминик Кудлачек. Заместник- директорът на Института по криминология в провинция  Долна Саксония обръща внимание на това,  че и млади германци много често са замесени в подобни престъпления. За съжаление, подобни всеизвестни факти често остават незабелязани, когато воденият дебат е прекалено силно емоционализиран.

Затова може да се предположи, че убийството в Кандел ще играе известна роля дори и по време на сондажните разговори между ХДС/ХСС и ГСДП за ново правителство, когато се обсъжда темата за бежанците.  Ясно е, че в дебата, открит от Буркхард Лишка, ще вземат участие и редица други политици. И нека го сторят, но с чувство за отговорност.  Защото едва ли някой има полза от излишно нажежаване на настроенията!

Меркел: През 2018 г. с Франция ще работим за сплотеността на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638183

Меркел: През 2018 г. с Франция ще работим за сплотеността на ЕСВ новогодишното си послание германският канцлер Ангела Меркел призовава съгражданите си да покажат солидарност и взаимно уважение в политическите спорове, предаде ДПА, цитирана от БТА.  В обръщението, което ще бъде излъчено довечера по телевизията, и чийто текст беше разпространен предварително, Меркел изброява пожеланията си за Новата година.

Европа има интерес от добри отношения между Вашингтон и Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284159_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%B

 Европа трябва да е заинтересована от това – отношенията между Москва и Вашингтон да се подобряват – това дори може да помогне да се реши конфликта в Северна Корея, заяви шефът на Министерството на външните работи на Германия Зигмар Габриел, пише ТАСС и други агенции. 

„Тъкмо ние в Европа трябва да се стремим към това . отношенията между САЩ и Русия да се подобрят. В края на краищата тъкмо САЩ и Русия – с подкрепата на Китай, могат да предотвратят разпространението но ядреното оръжие“ – каза Габриел. 
Според Габриел Берлин упражнява максимума от усилия за подобряването на отношенията между Русия и САЩ. Той отбеляза също така, че военното решение на проблема със Северна Корея би довело до многочислени жертви. В същото време бездействието би провокирало и опит на други държави да повторят опита 

Проф. Слатински: Изключено е корупмирана държава като България да е председател на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284158_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%98%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0

 ”България е корумпирана, но не създава проблеми за ЕС. ”Ди Цайт” изглежда живее в друго време. Нелепа теза с абсурдна логика!

ЕС нямало защо да се опасява, че една негова държава-членка е корумпирана. Голяма работа! Много важно!! От корупция още никой не е умрял...

Е, в известна степен е неудобно че точно тази държава ще поеме след няколко дни европредседателството, ала ЕС и това ще преживее. Той и без това не живее пълноценно, а преживява и преживя двойни стандарти.

Малко като цирей на лицето на ЕС е корупмирана страна да говори от негово име. Но ще му сложим фон дьо тен и няма да се вижда. Шест месеца ще минат като миг. И всичко ще дойде на мястото си.

Наистина е прав Талмудът, че ние виждаме нещата не такива, каквито са те, а такива, каквито сме ние..

Всъщност не написаното в "Ди Цайт" е проблемът. Ако то беше проблемът, не си заслужаваше какъвто и да било коментар.

Проблемът е, че каквото "Ди Цайт" пише, това ЕС мисли.

Даже не точно ЕС, а неговите лидери.

Европейските лидери виждат нещата не такива, каквито са нещата, а такива каквито са те, лидерите.

Не стратегически лидери, а конюктурни политикани. Не дългосрочни визионери, а преходни еврократи.
Персони, лишени по оперативен път от способност да бъдат на нивото на мисията, която има ЕС и ролята, която те трябва да играят в ЕС.
При такива лидери на такъв ЕС няма проблем такава държава с такава корупция да е председател.
Какъвто ни е-ес-ът, такова му и преЦедателството.
Именно затова и корупцията в държавата-председател не създава проблеми за председателствания от нея ЕС.

Всъщност, тревогата си е лично моя - че залагам на Европа, на ЕС, а не знам дали в геоколодата има такава карта...
Уверен съм, че я има, може би да се лъжа, допускам, че това е поредната ми илюзия.
Защото за моя, бъдещия ЕС, този, в който вярвам, не би било възможно, би било по презумпция изключено корумпирана държава да му е председател.

За разлика от моя, бъдещия ЕС, в днешния, закотвения в миналото ЕС, корумпираната държава не е проблем за ЕС. И няма как да е проблем за ЕС.
Проблемът за ЕС е друг - самият ЕС. Проблемът е този ЕС, а не моят - в който продължавам да вярвам, че е възможен Или поне вероятен, сиреч с вероятност по-голяма 0. Дори и със съвсем мъничко по-голяма от 0, но в никакъв случай не равна на 0."

Източник: Фейсбук

365 дни, в които банките и бизнесът вървят ръка за ръка

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/365-dni-v-koito-bankite-i-biznesyt-vyrviat-ryka-za-ryka-252341/

Консолидация, продажби на банки и лоши кредити белязаха най-добрата година за банковия сектор след кризата

Бареков: Никой не помни имената на предателите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284157_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D

 Ето какво написа във Фейсбук евродепутатът Николай Бареков:

Точно преди 3 години. Малко след Коледа и преди НГ. Помните ли едно стадо дебили, което продаде и предаде нашата партия ББЦ, нашите горди избиратели (половин милион за два избора) и мен самия? Това са дебилите, които срещнах или се присламчиха случайно по пътя ми, докато аз бях всекидневно с болките на народа. Разбиха, поне формално репутацията ми, но не ме е яд за това...Яд ме е, че излъгаха повярвалите в нас и в нашите социални идеи. Алчност, страх, лакомия. Олигархия. Това са причините за тяхното предателство. Никой не помни имената на предателите. Те не са дори на нивото на Юда и на Поп Кръстьо. Те са червей, хлебарки и гризачи, които не могат да служат дори за поука. Заровени в лайна, гнусотия и вечна забрава. Те убиха ББЦ, но не и идеите ни. Те самите са политически безименни трупове. Искам прошка от хората, гласували за мен. Народът гладува за ББЦ и за мен, не за тях. Скоро ще потърсим възмездие. Първо от предателите. Забравата за подобна сган не е достатъчно наказание. И не забравяйте нашата основна цел - да разбием закостенялото статукво, което прогони българите в чужбина, да върнем справедливостта. Аз не съм се отказал.

Тръмп: Целият свят знае, че добрите хора в Иран искат промяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638179

Тръмп: Целият свят знае, че добрите хора в Иран искат промянаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп демонстрира подкрепа за икономическите просети в Иран, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. "Целият свят разбира, че добрите хора в Иран искат промяна", написа в Туитър Тръмп, който е във ваканция в резиденцията си във Флорида. "Потисническите режими не могат да траят вечно и ще дойде денят,

Кой плаща задграничните командировки и лъскавите хотелски зали на проваления партиец Христо Иванов?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284156_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+

 Провалилият се правосъден министър и сламен лидер на „Дай, България” Христо Иванов държи финансите на партията си в пълна тъмнина, съобщава „Телеграф”.

Реална отчетност на финансите няма от май месец, въпреки множеството обещания за прозрачност.

Още от раждането си „Дай, България” беше създадена с цел да изпълнява политическите поръчки на покровителстващите я олигарси, сред които обвиняемият за афетата EVN Иво Прокопиев, укриващият се в Белград подсъдим за грабежа на КТБ Цветан Василев, неговият ортак от село Микре Гриша Ганчев, както и други олигарси израснали под крилото на Иван Костов, които си имат проблеми с правосъдието – Огнян Донев и Сашо Дончев.

Цялата схема на финансиране на олигархичната партия бе под въпрос още преди парламентарните избори, тъй като Иванов и компания апелираха и събраха дарения, включително и чрез платежната система РаyPal на личната сметка на Христо Иванов с обещанието, че ще ги внесат в официалната банкова сметка на партията.Отчетът на средствата по предизборната кампания обаче остана някъде в тъмнината. Причината е, че самата партия реално не бе участник във вота заради неуспеха си да се регистрира навреме. Така остана пълна загадка как „Дай, България” отчете разходите си за кампанията, в която напрактика не е участвала.

Призивите им а дарения обаче продължават и след изборите, този път с идеята да създадат местните си структури. С надеждата да излъже повече хора да се включат в уж чистата му кауза, освен средствата, събирани чрез PayPal, Иванов започна да проси и криптовалута от съмишлениците си. Преди броени дни самият той се похвали, че е получил първо дарение във виртуалната валута – биткойн, и веднага се насочи към другата криптовалута – етер.

Провалилият се правосъден министър стигна още по-далеч, след като верните му слуги започнаха да продават картички, а на сайта на формацията се появи портал към е-магазин, от който могат да бъдат закупени. Средствата от тях, разбира се отиват за партията, но и те като останалите дарения няма да бъдат отчетени никъде и преди никого.

Справка на „Телеграф” на сайта на „Дай, България” показва, че през август Изпълнителният съвет е приел решение за ежемесечно публично отчитане на приходите  и разходите на партията. Още тогава от формацията дори се позовават на изискванията на Закона за политическите партии и обещават гръмко на официалния сайт на партията да бъде изграден публичен регистър, в който да се отбелязват всички дарители на  Движението, а за членовете и дарителите на формацията да се изготвят ежемесечни отчети, които да бъдат разпространявани със седмичен бюлетин и по мейл . Такова нещо обаче и до ден днешен няма на страницата им, тъй като последния им отчет е за периода декември 2016 година  до края на май 2017 година, сигнализира пред „Телеграф” една от излъганите им партийки. Тя посочи, че и сред представителите на местните структури са се зародили съмнения относно това къде отиват даренията. По думите й отиват в джобовете на хората, стоящи на по-горните места в партията, а те от своя страна дърпан конците във формацията като уреждат и вкарват свои хора. 

Вижте кога ще почиваме през 2018 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284155_%D0%92%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2018+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 През 2018 г. работните дни са 249, очертават се и няколко почивни периода от по 3 и 4 дни.
Ето кои са официалните почивни дни през 2018 година: Нова година 2018 г.: 1 януари 2018 г. 3 март, Денят на Освобождението на България (3 - 5 март): Общо 3 почивни дни - от събота до понеделник, поради новото правило, че когато празникът е в събота или неделя, понеделникът след това също е почивен. Великден е на 8 април, почива се от 6 април (Разпети петък) до 9 април (Велики понеделник) - общо 4 почивни дни от петък до понеделник. 1 май, Ден на труда: 1 почивен ден (вторник) 6 май, Гергьовден (Ден на храбростта и празник на Българската армия): Почива се от 5 - 7 май , като се събират общо 3 почивни дни от събота до понеделник 24 май, Ден на българската просвета и култура: един почивен ден (четвъртък). За учениците и петък (25 май) е неучебен, макар и присъствен ден. 

Следват 6 септември, Денят на Съединението: един почивен ден (четвъртък). 22 септември, Денят на обявяването на независимостта на България: събират се 3 почивни дни от 22 до 24 септември (събота - понеделник). 22 декември, Коледни празници: 5 дни (от 22 до 26 декември включително).

Хиляди чакат от вчера сутринта, за да си запазят места за новогодишната заря в Сидни

https://offnews.bg//sviat/hiliadi-chakat-ot-vchera-sutrinta-za-da-si-zapaziat-mesta-za-novogodi-672069.html

Хиляди се наредиха на опашка на пристанищния кей в Сидни, за да си осигурят най-добрите места за зрелищната новогодишна заря, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Туристи от чужбина започнаха да разпъват палатки и спални чували още вчера сутринта пред входа на оградата на полуострова, който предлага най-добрите безплатни наблюдателни точки за полунощното шоу с фойерверки над Операта и моста Харбър Бридж.

Очаква се кеят да бъде изпълнен от над 1,6 млн души, които искат да видят 15-минутното зрелище.

Тази година са взети засилени мерки за сигурност - автобуси и камиони блокират пътищата, водещи към пристанището, за да предотвратят евентуални атаки срещу публиката, а полицаите от силите за борба с безредици са въоръжени с автомати, макар властите да твърдят, че не разполагат с информация за възможен атентат. 

В Нова Зеландия фойерверки ще бъдат изстрелвани от 200-метровата Скай Тауър в Окланд. Освен това се очаква над 80 000 зрители да посетят популярните туристически дестинации Куинстаун и Уанака на Южния остров, където са планирани музикални фестивали и улични партита.

Колко хора ще живеят на планетата от 1 януари 2018 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284154_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+1+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D

 Населението на планетата се увеличава и на 1 януари 2018 г. то ще достигне 7 444 443 881 души. Това прогнозират американски специалисти от Бюрото за преброяване на населението в САЩ, цитирани от ТАСС и БТА.

 
За сравнение, на 1 януари 2016 г., населението на Земята се е увеличило със 78,5 милиона души. Регистриран е прираст от 1,07%.
 
Очаква се през януари догодина всяка секунда да се появяват на бял свят по 4,3 бебета и да умират по 1,8 души. Според разчети на Бюрото през 2050 година населението на Земята ще достигне 9 милиарда. За сравнение, в началото на ХI век нашата планета е била обитавана от 310 милиона души през 1900 г. - от 1,6 милиарда, а границата на 6-те милиарда беше достигната през 1999 година.
 
През 2011 година на Земята са живели 7 милиарда души.
 standartnews.com

Пешеходец загина при ПТП в Дългопол

http://www.moreto.net/novini.php?n=366270

Пешеходец, пресичащ пътното платно на неосветено и необозначено за пресичане място, е бил блъснат снощи в Дългопол. Инцидентът е станал малко след 18 часа в района на ЖП гарата в града, съобщиха от полицията за Moreto.net По време на движението си, 34-годишната водачка на лек автомобил „Ауди” блъска пресичащия пътното платно пешеходец.

Убиецът на малката Деничка пише жалби от 17 г.

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-ilia-iliev-novi-pazar-26731140

На 31 декември 2000 г. 53-годишният Илия Илиев извършва едно от най-жестоките убийства у нас. Той изнасилва и удушава 6-годишната Деница Петрова в Нови пазар.

Вижте разписанието на градския транспорт в София през новогодишната нощ

https://www.actualno.com/sofia/vijte-razpisanieto-na-gradskija-transport-v-sofija-prez-novogodishnata-nosht-news_651817.html

По традиция, част от градския транспорт плюс двете линии на метрото няма да спират работа през новогодишната нощ, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Автобусните линии 11, 83, 102, 78, 85, 94, 285, 309, 310, 76, 213, 604 ще работят без прекъсване. Ще се движат и трамваи с номер 5, 7, 8, 12, 18, 20, 22, както и тролеи 1, 2, 4, 9. Метрото също ще върви цяла нощ на 31 декември срещу 1 януари. Влаковете ще возят от метростанция "Младост 1" до "Витоша" през 20 минути

Лавров: Учил съм се от Путин на сериозното му изражение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638177

Лавров: Учил съм се от Путин на сериозното му изражениеРуският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю, че се е учил от президента Владимир Путин да запазва сериозно изражение, щом чуе да се говори за "западните партньори" на страната, сред които според него има и "безнадеждно недоговороспособни", съобщи ТАСС. "Безспорно всички се учим от президента", каза Лавров пред телевизия НТВ.

Готови сме!

http://clubz.bg/62372-gotovi_sme

Делян Пеевски бе в добро настроение в първия ден на парламента. Снимка Веселин Боришев

Готови сме! И естакадата е почти построена! И НДК-то свети пооправено! И Волен Сидеров е сресан и се държи прилично! И Западните Балкани даже са притихнали в очакване за оправяне и ускорена евроинтеграция!

Само с Делян Пеевски и съдебната система не можахме съвсем да сколасаме и да ги сметем под килима, а за беля "Гардиън", "Цайт" и АФП точно там намериха да погледнат. Защо не пишат за НДК-то и за киселото мляко, а все по маргинални подкилимни теми човъркат?

Нашата преса как се научи да гледа позитивно на нещата! Може да не е съвсем свободна, но пък стана силно позитивна. (За правителството, а не за опозиционните "задн...ци", да цитираме в. Труд).

Демокрацията е, когато хората имат какво да ядат. Другото там - Пирин-Мирин, правови държави и пр. - са бошлаф работа. Та и с председателството е така - залагаме на софрите, хората да останат доволни.

А пък пълен търбух за опозиционни стенания е глух.

Ей това е нашата стратегия, пък да видим дали ще проработи! Ще попишат, ще попишат за корупцията и захванатата държава из международните издания, ама у нас тях кой ги чете? В краен случай ще ги обявим за бухалки и ще им пуснем една книжка "Те откраднаха Европа". Така ще ги изтипосаме, че сами няма да се познаят.

А това поне го можем.

----

* Текстът е публикуван в профила на Даниел Смилов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

 

Ще опитоми ли ЕС непокорните източноевропейци?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284153_%D0%A9%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8+%D0%BB%D0%B8+%D0%95%D0%A1+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%80

 Никак няма да е лесно да се организира излизането на британците от ЕС, макар че по този въпрос 27-те останали страни-членки проявяват значително единодушие.  Още по-трудно от Брекзита ще бъде налагането на наказателни мерки срещу една или няколко страни-членки, които нарушават правилата на ЕС, но явно желаят да останат в Общността. Ако Полша не отстъпи, още през пролетта на 2018 година ЕС ще е принуден да установи официално и за първи път в 61-годишната си история, че една страна-членка не е правова държава, поради което не изпълнява минималните изисквания за членство в Съюза.

Наказателната процедура по член 7 от Лисабонския договор прокарва вододел в досегашната история на Общността и свидетелства за дълбокото недоверие между страните- членки. В центъра на този конфликт е идеологически заслепената партия на Качински – „Право и справедливост" (ПиС), която съзира в лицето на ЕС някакъв нов вид Съветски съюз, който искал да отнеме трудно извоювания суверенитет на Полша. Става дума и за съседните на Полша страни, които изглежда все още не са успели да осъществят прехода от диктатура към правова държава. Популистките правителства в Полша, Чехия, Словакия и най вече в Унгария отказват да признават принципи на европейското право, не искат да изпълняват взетите с мнозинство решения на ЕС за бежанците и не се придържат към правилата на Общността, които самите те са подписали.

Ще оставим ли националистите да правят, каквото поискат?

Може би трябва да напомним на хора като Качински и Орбан, че техните страни дадоха голям принос, за да се преодолее разделението на Европа, когато през 2004 година се присъединиха към ЕС. Решаващият въпрос, по който през 2018 година ЕС трябва да вземе решение гласи: Ще успеят ли страните-членки да принудят четирите непокорни страни от Вишеградската четворка да възстановят върховенството на закона? Или европейците ще изберат по-лесния път и ще оставят инициативата в ръцете на новите националисти? Последното би означавало да се минира нормалното функциониране на ЕС. Съюзът в сегашната си форма би бил осъден на разпадане.

Бернд Ригерт

Бернд Ригерт

Тъй като в много от страните-членки в момента има дяснопопулистки партии, близки до ПиС и Фидес, които влизат в националните правителства, става ясно, че ще е трудно да се намери общ подход. Най-пресният пример е от Австрия, където националистическата „Партия на свободата" е коалиционен партньор на канцлера Курц. Следващата плочка от политическото домино на Европа може да падне още през март 2018 година в Италия. Никой не знае до какви последици ще доведе очакваното добро представяне на популисткото движение „5 звезди“. На държави като Германия, Франция, Холандия, Белгия, Дания или Италия, които са нетни платци в Общността, а и желаят да запазят единството  в ЕС, няма да им остана нищо друго, освен да заплашат Полша  и останалите ренегати с финансови наказания. 

ЕС може да изключи Полша от вътрешния пазар

Най-удивителното в националната олелия, която вдигат Полша и Унгария е, че с удоволствие приемат парите от Брюксел, а в същото време не спират да хулят Общността. Подобно раздвоение е повече от опасно. Досега заплахите от страна на Брюксел не дадоха никакви плодове. Ситуацията обаче може да се промени през 2018 година, когато започнат преговорите за финансовите плащания, които ЕС извършва от 2021 година нататък. Полша, която много добре печелеше от структурните фондове и аграрните субсидии, със сигурност няма да иска да изпусне тези пари. Но с наказателна процедура по член 7, която ще ѝ виси като воденичен камък на шията,  страната няма да разполага със силни карти.

Още преди 2021 година ЕС може да изключи Полша от вътрешния европейски пазар, тъй като и той е свързан с върховенството на закона. Такава мярка ще засегне много чувствително полската икономика и ще затрудни значително свободното придвижване на полските работници. Остава надеждата, че след две години полските избиратели вече ще знаят как да се отърват от национал-консервативното правителство. В противен случай съществува опасността Полша да бъде принудена да напусне ЕС, или, което е още по-лошо, под натиска на десните популисти ЕС постепенно да деградира от общност на ценности до обикновен митнически съюз.

САЩ се превръщат в новото световно данъчно убежище

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284152_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%8

 Преди седем години САЩ се опитаха да се справят с проблем, пред който се бяха изправяли много правителства навсякъде по света. Всяка година хора успяваха да укрият данъци в размер на 2,5 трлн. долара – огромна сума, която би могла да се използва за борба с бедността, подновяване на инфраструктурата или по-ниски данъци за спазващите закона граждани.

Сега обаче САЩ се превръщат в едно от най-добрите места на света за укриване на пари от данъчните, посочва Bloomberg.

През 2009 г., на фона на нарастващ бюджетен дефицит и скандал с данъчни измами в швейцарската банка UBS AG, групата на 20-те развити и развиващи се нации стигна до решение – те повече няма да толерират мрежата от убежища, подставени компании и тайни сметки, които дълго време стимулираха укриването на данъци. Година по-късно САЩ приеха Закона за спазване на данъчното облагане на чуждестранни сметки, който изискваше от чуждестранните финансови институции да докладват самоличността и активите на потенциални американски данъкоплатци на Федералната данъчна служба. 

 

Изправени пред опасността да загубят достъп до американската финансова система, над 100 държави – включително и традиционните данъчни убежища като Бермудите и Кайманите, започнаха да спазват или се съгласиха да спазват закона.

Очакваше се САЩ да отговори реципрочно, като също започне да споделя информация за сметките на чуждестранни данъкоплатци с техните правителства. Конгресът обаче отхвърли постоянните искания на администрацията на Обама за приемане на необходимите промени в законодателството. В резултат на това финансовото министерство не може да принуди американските банки да разкриват такава информация като баланс по сметка и имената на собствениците или бенефициентите. САЩ не успяха да приемат и т. нар. Общ стандарт за докладване – международно споразумение, в рамките на което над 100 държави се съгласяват автоматично да си осигуряват още повече банкова информация.

И докато останалата част от света гарантира прозрачността, която САЩ иска, страната все по-стремглаво се превръща в нова Швейцария. Финансовите институции, обслужващи международните елити, като Rothschild & Co. и Trident Trust Co., преместиха сметките си от офшорни убежища в Невада, Уайоминг и Южна Дакота. Нюйоркски адвокати рекламират страната като място за съхранение на активи. Така например руски милиардер може да съхранява активи на недвижимо имущество в американски тръст и да е сигурно, че нито американските данъчни власти, нито правителството в родината му ще знаят нещо по въпроса. Такова ниво на сигурност не може да предложи дори Вануату.

От определена гледна точка всичко това би могло да изглежда много разумно – затварят се чуждестранните данъчни убежища, след което се краде техният бизнес. Именно този начин на мислене подкопава позициите на САЩ в толкова много области – от търговията до климатичните промени. Вместо да използва силата си, за да установи справедлива система на международно управление, страната изисква един определен стандарт от другата част на света, който самата тя отказва да приложи. Това не е лидерство, посочва още Bloomberg.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Какъв е въздухът в София днес? Вижте

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6638162

Какъв е въздухът в София днес? ВижтеСистемата за ранно предупреждение за чистотата на въздуха на сайта на столичната община всеки ден показва какво е нивото на замърсяване и предвижда какво ще бъде то за два дни напред. Тя е разработена от екип от БАН. Дава прогноза за предстоящо повишение на нивата на фини прахови частици. Системата ползва данните от четирите станции,

Стоян Дойчев или Асенчо от "Възвишение" - "един прекрасно простоват чиляк"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/31/3100984_stoian_doichev_ili_asencho_ot_vuzvishenie_-_edin/?ref=rss


"Възвишение" се превърна в българското киносъбитие на 2017 г. - година, в която не липсваха нови български премиери. С над 130 хиляди зрители екранизацията по романа на Милен Русков е най-гледаната от тях, едно от петте най-търсени заглавия на новото българско кино от 1998 г. насам (виж класацията) и единственото българско в топ 10 на всички филми на голям екран за 2017 г. Сред многото неща, с които филмът на Виктор Божинов надмина очакванията - драматизацията, размаха на продукцията,...

Най-грешните политически прогнози в САЩ за 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284151_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 Точно преди година светът беше в очакване на церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент и промените, до които ще доведе това. Доналд Тръмп е извън политическото статукво и много анализатори се опитаха да прогнозират какво следва. Много от тях - неуспешно.

Европейското издание Politico събра някои от най-грешните очаквания в САЩ.

 

Една от най-лошите политически прогнози се оказа очакването за оставката на Тръмп преди края на годината. Година по-късно той е на своя пост и лансира политиките си. Това е в пълен противовес и с друга прогноза, че дори и да управлява, американският президент няма да постигне нищо от своите обещания.

В края на годината обаче Тръмп подписа данъчната реформа, предвиждаща намаляване на данъци, и предприе стъпки за премахване на здравната реформа на предшественика си Барак Обама.

В САЩ са имали очаквания, че веднъж встъпил в длъжност Доналд Тръмп ще се откаже от Twitter. Реалността обаче е, че той е световният политик, който най-често използва социалната мрежа, за да общува със света.

Доналд Тръмп също е имал своите грешни очаквания. Той прогнозира, че церемонията по встъпване в длъжност ще привлече рекорден интерес, включително и от филмови звезди. Посетителите на инагурацията обаче бяха малко - най-слабото присъствие за последните две десетилетия.

В САЩ вярваха, че дъщерята на президента Доналд Тръмп - Иванка, ще промени мнението му за климатичните промени, за гейовете и за мигрантите. Тръмп обаче не се повлия и извади страната от Парижкото споразумение.

В страната не са правени само прогнози в ущърб на американския президент. Politico посочва, че анализатори са вярвали, че Тръмп ще завърши 2017 година с одобрение от над 60%. Технически той има два дни да преобърне общественото мнение, но фактът днес е, че Тръмп е президентът с най-малка подкрепа в историята на САЩ.

По статията работи: Деляна Петкова

Едно сигурно предсказание за 2018 г.: Американците ще теглят още повече кредити

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284150_%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+2018+%D0%B3.%3A+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0

 Може би американците трябва да добавят „да си изплатя кредита“ в своя новогодишен списък. Отиващата си година отбеляза нов негативен рекорд за потребителите, след като дълговете на американците по кредитни карти достигнаха нови висини.

Считано от юни 2017 г. те дължат рекордните 1 трлн. долара по кредитни карти, пише MarketWatch.

И за да станат нещата още по-зле много домакинства имат проблеми с изплащането на задълженията си, показва ново проучване на кредитната агенция TransUnion. Просрочените задължения се очаква да се увеличат през идната година, независимо от възстановяването на икономиката.

„Наистина е поразително до каква степен дълговете по кредитни карти тежат на американските домакинства“, посочва Кимбърли Палмър, експерт към компанията за управление на лични финанси NerdWallet.

Ето какво още можем да очакваме през 2018 г.:

Дълговете по кредитни карти ще се увеличат за пета поредна година.

Средният баланс по кредитна карта за потребител ще се увеличи с 1% догодина, по данни на TransUnion. Днес всяко домакинство с подобен дълг трябва да върне средно около 15 654 долара, като се очаква балансът да се увеличи с 156 долара през следващата година.

Според Палмър ръстът се дължи на това, че повечето потребители правят ненужни покупки. В проучване на NerdWallet от ноември сред 2000 души 41% от попитаните са заявили, че харчат повече за неща, от които не се нуждаят. 

Съществуват обаче и други фактори, които играят роля. Жилищните разходи, както и тези за храна, се покачват по-бързо от доходите, допълва експертът. Това не оставя много средства за други разходи от първа необходимост или спешни случаи, като медицински сметки например.

Все повече потребители с добра и лоша кредитна история имат достъп до кредитни карти

Друга причина за нарастване на дълга по кредитни карти е това, че все повече потребители имат достъп до тях, смята Пол Зигфрид, вицепрезидент и бизнес лидер на отдела за кредитни карти на TransUnion.

През първото тримесечие на 2017 г. достъп до такива услуги, издавани от големи банки и емитенти, са имали над 171 млн. души. Това е най-големият брой хора от 2005 г. насам, когато 162,5 млн. души са имали подобен достъп, показват данни на Нюйоркската банка на Федералния резерв. Това означава, че от кредитни карти могат да се възползват повече потребители с ниски кредитни резултати, допълва Зигфрид.

Така например в момента високорисковите кредитополучатели представляват 10,6% от всички държатели на кредитни карти. Това е увеличение с почти процент от 9,9% през 2016 г. По време на рецесията 13,4% от картите са били в ръцете на високорискови кредитополучатели през третото тримесечие на 2009 г.

Някои очаквания за бъдещето може да не са добра новина за потребителите. Тежките просрочия – задължения със закъснение от над 90 дни, се очаква да се увеличат до 2% през 2018 г. Това ще е четвърта поредна година, през която този вид просрочия ще отбележат ръст. Въпреки това те все още са под нивата на рецесията от 3%, посочва Зигфирд.

По думите му положителното е това, че заемодателите са давали на подобни рискови кредитополучатели достъп до по-малко количество кредити в сравнение с миналото, допълва той.

Високорисковите кредитополучатели са взимали по-малко лични заеми

И добрата новина: дялът на лични заеми, издадени на високорискови кредитополучатеили е около 26% през третото тримесечие на 2017 г., което е леко понижение в сравнение с 27,6% през третото тримесечие на 2016 г. и 29,7% през 2012 г. Потребителите също така имат по-малки просрочвания по тези заеми.

През 2017 г. близо 3,4% от личните заеми са били просрочени в сравнение с 3,8% през 2016 г. За разлика от дълговете по кредитни карти закъсненията по лични заеми се очаква да спаднат значително, но все пак да останат високи – около 3,4%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Деляна Петкова

 

Res XLIII: Fab Four [Борисов, Пеевски, Цацаров, Августин]

https://offnews.bg//nashite-avtori/res-xliii-fab-four-borisov-peevski-tcatcarov-avgustin-672068.html

First things first: в момента сме свидетели на окончателното превземане на държавата от “морфичния резонанс” ГЕРБ-ДПС. Съответно, “почват” един по един всички, които не се вписват в него, начело с Прокопиев. Пощадени ще бъдат единствено БСП, щот те всъщност са част от “стабиуното” powwow.

***

Истинското свободно и демократично пространство е полупразно и ненаселено. Горе-долу като в Рая.

***

Съчетание с бухалки: КОНПИ, МОНПИ, НАП, “спаца(ЦА)турата”, you name it.

***

В шеола на БГ-статуквото, дневният ред предлага най-вече ре-приватизация чрез държавна принуда: т.е. след окончателното превземане на настоящето, да превземем ретроактивно и всичко назад, поне до Костов, да ги издирим и да ги принудим да си платят. В този смисъл онзи шеф на КОНПИ (видимо от 80-те %, но по стария Вилфредо, а не по проф. Иво Христов) спокойно може – с помощта на Цацаров и джаба-та Божидар – да погне и хан Аспарух, проследявайки го генеалогично до наши дни, и да открие наследниците. С кви пари е дошъл на юг, за да основе държава на прабългарите, разбутвайки римската стабиуност на Константин Брадатия и въобще цялата Ираклиева династия? А?

***

Но хайде сериозно: част от това окончателно превземане, за което говоря, е, че теренът на поръчките е покрит почти 100% (тук прибавете и “пиринската” драма). И приятнострашното ще почне след “преЦедателството” на Еднокнижния; ако междувременно няма протести и опит да се разбие това статукво, то след юли 2018 ще си прави каквото си иска. Включително в стил “мека диктатура” (която обаче, за разлика от орбановата, не прави нищо за гражданите и институциите, а сякаш битува в някакво извратено, българско self-fullfulling prophecy: ГЕРБ са твърдо убедени в лъжата на собственото си “пророчество”, и с действията си способстват за неговото осъществяване).

***

Ще има и още “простреляна държава”, щот през (и с помощта на) държавните институции се управляват и преразпределят контрабандните канали, особено в сегмента “рискови стоки”. Например, вие внасяте нещо, после не плащате ДДС, фалирате фирмата и т.н. Накратко, държавна контрабанда. Разбира се, има я и на много други места, но почти само у нас тя си е купила и медиите, и почти всички институции. За Таджикистан, примерно, още не съм сигурен.

***

Това, което трябва страстно да ви възпалява, е тъкмо просташката власт (дет викаше онзи чудесен старец в “Златният телец”), която се кръсти несръчно и не знае нищо за християнската основа на обществените дела. Да се върнем дори до блажени Августин (както би трябвало да го наричаме православните): според него светът не е бил сътворен “по-рано”, щот просто преди това не е имало “по-рано”; времето е било създадено, когато е бил сътворен и светът. Бог е вечен в смисъл, че съществува извън линейното време, в Него няма преди и после, а само вечно настояще.

***

Забележете, по-умните, и между нас казано: миналото и бъдещето могат да бъдат мислени единствено като настояще, защото “миналото” трябва да бъде отъждествявано с паметта, а “бъдещето” – с очакването за памет; докато самата памет и очакването са реквизити на настоящето. Паметта обаче е настоящето за миналото, виждането и чувствата са самото настояще, а очакването е настояще за бъдещето. Помислете.

***

Поне вие, които правите разлика между “суфизъм” и “софизъм”: защото имате тежък дълг пред безпросветното мнозинство.

***

Съществува нещо като таен съвет, който решава кой и кво ще внася, кой – не, съответно кой ще бъде “приключен” през държавна принуда. От комбинацията ГЕП (пардоне моа, ГЕРБ) + ДПС.

***

Ние можем сто пъти да кажем, че частната собственост е основата на демократична България, но тя не просто не е защитена от върховенството на закона, а и поради де факто беззаконието често и принудително сменя собственика си - чрез заграбване на бизнеси от управляващите. “Добрият” стар рекет върху бизнеса от 90-те, тип “дай 10%, да си нямаме проблеми”, е в миналото; сега правителственият на моменти надминава 70%.

***

Всъщност имаме върховенство, обърках се, дезоле. Но то е НАД закона, и неговият мазен “Мазарин” е Цацаров. Когото едно fellow-дебело “слънце” си го избра.

***

Как става заграбването ли? То е по-слабо проучено и от школата на Федон от Елида, но ето един примерен, тривиален начин. Внасяш, да речем, три ТИР-а пилешко месо; идват данъчните, които работят за “статуквото”, и ти казват да платиш авансово еди-колко си. Ти ги нямаш тия кинти, щот ще ги имаш, когато продадеш стоката (обикновено планиране на паричния фирмен поток, нали); съответно, коалицията ГЕРБ-ДПС ти оставя ТИР-овете на митницата, докато ти се развали стоката, защото в същото време са пуснали твоя конкурент със същата стока, който си е платил. По същия начин и с горивата, и с какво ли не.

***

Най-забавното е как всички в момента анализират баналностите на Ахмед Доган. Чието най-ново послание е много простичко: или ни давате повече от “квотното разпределение”, или може и да поразбутаме “преЦедателството”, че и “стабиуността”. Докато “патриотчетата” отдавна са купени и са в зависимости – част от тях, по-гладните, дори са взели кинтите напред и са нервни, което казва всичко за интелектуалния им потенциал. Накратко: или се договаряш с мафията с поглед в бъдещето (като онзи общински съветник в Suburra), или си оставаш тъп и гепиш “еднократно”, като в Реформаторския блок миналия път, просто за да минеш от домашна ракия на скъпо уиски.

***

И след някое време едни там твои бивши друзя идват, удрят те с цеп по головата и ти изземват почти всьо от гепеното (както би казал Бърджес, т.е. изключителната Мариана Екимова-Мелнишка).

***

Дали ще се намерят достатъчно “мунчовци”, които единствени да се осмелят да протестират – точно по време на “преЦедателството” му? И не говоря за смазващо импотентната БСП, а за граждани, които – като вид поляци или чехи, или дори румънци – не понасят повече всичко това.

***

Но тъй като сега виждате смътно света като през “стъклото” (или пък “в огледалото”?!?) на Св. апостол Павел, можем смело да го перифразираме: преситени сте вече, обогатихте се и се възцарихте без нас.

***

Според мутренската “доксология”, явно живеем в най-проспериращата държава в ЕС, а Пеевски е просто депутат, а не, хм, “человек недалекий”. Но “Гардиън” безмилостно содомизира “стабиуността” в 2-3 изречения - корупция, бедност, несвобода на словото. Фул стоп.

***

Както казваше Майката в “Мамут” на великия Стратиев, “(искаме да заживеем в държава), където неграмотните се ограмотяват, а не управляват”.

***

Стар и неспасяем когнитивен дисонанс, нещо като проблемната “връзка” между Спиноза и Декарт, която в някакъв смисъл прилича на unholy-отношението Плотин-Платон. Ако изобщо позволите, разбира се.

***

Гласувахте. Дадохте им законите, дадохте им държавата, дадохте им вече близо 15 години от вашия безценен живот, плюс бъдещето на децата ви. Те ви отвърнаха с кражби и нечовешки бъдещи дългове. И както каза някой (уви, не помня кой, но искам да му стисна ръката) – невероятно е, че сте учудени от последствията. Как го постигате тоя, хм, сортилеж, вие кажете.

***

И сега всички сте като в стария виц за двамата “хайдути”, поведени от османските власти към бесилото, и единият казал на другия, “трай си, да не стане по-лошо”.

***

Тва Цветанов да ти препоръча да четеш повече е все едно Пеевски да ти препоръча да спортуваш повече, no less.

***

Но пак да питам, за всеки случай: къде сте, гражданите?

***

Иво Прокопиев сравни сегашното трагично статукво с първия римски триумвират – но се налага да го поправя, пермете моа. Далеч по-добро би било сравнението с втория, който – формално - е напълно законен и слага край на Републиката. Едва при втория можем да говорим за паралел с действителна и тотална imperium maius, каквато се факто се упражнява днес у нас. А и паралелите, макар и quite stretched, като че са по-добри – Октавиан Борисов (прост), Марк Антоний Цацаров (прост, но перфиден) и, разбира се, богатият прото-олигарх Лепид (прост, но алчен to no end), който дърпа конците в сянка.

***

България е на дъното на ЕС, каквото и да ви говорят. От ремонтната естетика тип “Трейс Груп” (с най-евтините от най-евтините материали, за “дизайн” да не почвам) до нищоправенето и страха от риска и реформи.

***

И понеже това все пак не е годишната Хьойзинха-лекция, честита нова 2018: вместо да се вдигнете, вие си оставате фрустрирани и безгласни, досущ като в онова парче на The National - “Try to hold it together/Till our friends are gone/We should swim in a fountain/Do not want to disappoint anyone”.

***

Така върви, Сабри, открай дюнята.

***

Аз може да съм насадил, а Аполос да е поливал, но само Бог може да направи да израсте.

***

But God left this place a long time ago.


Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора

Надеждата няма право на смърт - Галя Йончева отговаря на Макс Фриш

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/12/31/3102957_nadejdata_niama_pravo_na_smurt_-_galia_ioncheva/?ref=rss


Известният швейцарски драматург и белетрист Макс Фриш (1911-1991) има необикновена творческа съдба – през годините той работи като архитект, журналист, автор на сценарии за филми и критически студии. Популярни в България са романите му "Щилер" и "Хомо Фабер", както и комедията "Дон Жуан или любовта към геометрията".<br />Като част от своите "Дневници" (1966 – 1971), Фриш публикува поредица от провокативни въпроси, които са по-скоро повод за размисъл...

България и Балканите: Какво се случи през 2017 г.?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284149_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D

 От бурето с барут, както са известни Балканите, през тази година идваха новини, които не влязоха в световните топ вести, както по времето на разпадането на бивша Югославия или кризата с мигрантите преди година-две.

За България обаче имаше важни и добри новини. След политическа криза, продължила повече от две години, Македония се сдоби с ново правителство. То отвори страната към България. Двете държави подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. После премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев заедно честваха Илинденско-Преображенското въстание в Скопие.

 

През ноември пък Македонската православна църква изпрати писмо до Българската православна църква с протегната ръка за заедност. Българският Свети Синод отговори, че ако МПЦ признава БПЦ за своя майка-църква, то БПЦ е готова да се застъпи пред останалите православни църкви за установяване на канонически статут на МПЦ.

През годината премиерът Борисов неколкократно заяви, че в отношенията с Македония е важно да се гледа към бъдещето. Миналото беше оставено този път не на историците, както обикновено се казваше досега, а на специална експертна комисия, която предстои да бъде сформирана съгласно подписания двустранен договор. Тя трябва да работи за обективно изясняване на общата история на България и Македония.

И макар днешните македонци в Република Македония да заявяват, че те са отделен народ и нация и това трябва да се уважава, трябва да се зачете и фактът, че допреди няколко десетки години хората във Вардарска Македония са били българи и са се заявявали като такива.

А в другия край на Балканския полустров едни българи са запазили българското си самосъзнание и до днес и през тази година Албания най-накрая призна българското национално малцинство в страната. Този успех беше постигнат благодарение усилията както на българската общност в Албания, така и на хора от България – включиха се евродепутати, а и самият премиер.

Важно събитие през годината се случи с още една балканска държава с излаз на Адриатическо море – Черна гора. Тя стана 29-ата членка на НАТО. С приемането й Северноатлантическият алианс вече има пълна доминация в района на Адриатическо море.

Русия не беше особено щастлива от членството на Черна гора в НАТО. В източната част на региона обаче един друг факт вероятно носи задоволство в Москва. Строежът на газопровода „Турски поток“ е в пълен ход. 

В Турция през тази година се проведе референдум за конституционни промени, които да заменят парламентарната система с президентска. Той беше спечелен от Реджеп Ердоган, който може да остане на власт поне до 2029 г., доближавайки управлението до едноличен режим. Междувременно Турция изостри отношенията си с Германия, със САЩ, дори с НАТО.

В Сърбия за членство в НАТО и дума не може да става. Декларираното й желание за членство в Евросъюза обаче навежда на размисъл предвид очевадно близките отношения на западната ни съседка с Русия. Западът обаче заяви на Белград, че ще трябва да избере между единия и другия стол – с Русия ли е или със Запада.

Годината сложи край на една институция, създадена заради събитията от разпадането на бивша Югославия - Международния трибунал в Хага. Точката сложи по драматичен  начин един босненски хърватски генерал – Слободан Праляк се самоуби в самата съдебна зала, след като чу потвърдената си 20-годишна присъда.

Отвън погледнато, новините през тази година бяха добри и за южната ни съседка Гърция. Според Германия Гърция е излязла от кошмара на кризата след проведени реформи. Правителството в Атина дори намери 1,2 милиарда евро, които да раздаде като коледни бонуси на социално слаби и на граждани със средни доходи.

От 1 януари 2018 г. България поема шестмесечното председателство на Съвета на ЕС. Един от заявените приоритети ще са Западните Балкани. Да се надяваме на още добри новини за региона.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Деляна Петкова

Валежите спират днес, температурите ще са до 13 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6638164

Валежите спират днес, температурите ще са до 13 градусаДо обяд валежите в източните райони ще спрат и облачността ще се разкъса. Над останалата част от страната ще е предимно слънчево, в Западна България с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятър. Ще се затопли, максималните температури ще са между 8° и 13°. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Националния

Външно министерство съветва пътуващите в чужбина за повишено внимание

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vynshno-ministerstvo-syvetva-pytuvashtite-v-chuzhbina-za-povisheno-vnimanie-2069885

Във връзка с предстоящото посрещане на новата година и повишените нива на терористична заплаха в редица страни, Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани, които възнамеряват да пътуват или се намират на територията на други

Важно за шофьорите на 1 януари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vazhno-za-shofiorite-na-1-ianuari-2069887

Заради очаквания силен трафик утре се въвежда специална организация на движението по основни пътни артерии в страната.
 
На 1 януари от 14:00 ч. до 20:00 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е да се повиши безоп

4,9 по Рихтер разтърси Атина

https://frognews.bg/svqt/4-9-rihter-raztarsi-atina.html

Земетресение с магнитуд от 4,9 по скалата на Рихтер разтресе Атина и Централна Гърция рано тази сутрин, съобщава Европейският сеизмологичен център.

4,9 по Рихтер разтърси Атина

https://frognews.bg/novini/4-9-rihter-raztarsi-atina.html

Земетресение с магнитуд от 4,9 по скалата на Рихтер разтресе Атина и Централна Гърция рано тази сутрин, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Трус от 4,9 по Рихтер разлюля Гърция, епицентърът - на 80 км от Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6638170

Трус от 4,9 по Рихтер разлюля Гърция, епицентърът - на 80 км от АтинаЗеметресение е усетено недалеч от гръцката столица Атина в ранните часове на неделя, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Tрусът е бил с магнитуд от 4,9 по скалата на Рихтер и епицентър намиращ се на 81 километра западно от гръцката столица, предава Фокус. По данни на очевидци,

Слънчево време с температури до 13 градуса в последния ден от годината

https://offnews.bg//obshtestvo/slanchevo-vreme-s-temperaturi-do-13-gradusa-v-poslednia-den-ot-godinat-672067.html

Със слънчево и топло време ще изпратим 2017 г. 

До обяд валежите в източните райони ще спрат и облачността ще се разкъса. Над останалата част от страната ще е предимно слънчево, в Западна България с временни увеличения на облачността, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятър. Ще се затопли, максималните температури ще са между 8° и 13°. В новогодишната нощ ще бъде ясно, в полунощ температурите ще са предимно между минус 1° и 4°, в София около минус 1.

Атмосферното налягане няма да се променя съществено – ще бъде близко до средното за месеца.

В планините ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен северозападен вятър. Ще се затопли и максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 1°.

По Черноморието облачността ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево време. Ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятър. Максималните температури ще са 7-10°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала и през деня ще отслабне до 1-2 бала.

Непал забрани самостоятелни изкачвания на Еверест

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/31/3105173_nepal_zabrani_samostoiatelni_izkachvaniia_na_everest/?ref=rss


Правителството на Непал забранява самостоятелните изкачвания на Еверест (8848 м). Целта на властите е да се ограничат инцидентите и да се намалят смъртните случаи.<br /><br />Според промените чуждестранните алпинисти ще трябва да бъдат придружавани от гид. По този начин правителството в азиатската страна се надява да отвори повече възможности за работа на непалски планински водачи.<br /><br />Новите правила засягат също хора с двойна ампутация и слепи алпинисти. Те ще...

Преглед на печата - 31 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366269

24 часа: Грипът убиец поваля за 2 ч, засяга гърдите Първа жертва у нас взе грипът. След усложнения от свински грип дете на 3 години и 8 месеца почина, както съобщи "24 часа" в събота. До 4 часа оцеляват грипните вируси, когато попаднат във външна среда - обикновено по повърхности на предмети.

Прогноза за времето - 31 декември (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-31-dekemvri-nedelja-news_651940.html

През нощта в източните райони облачността все още беше значителна, на места със слаби валежи от дъжд, които до сутринта спряха. В останалата част от страната беше предимно ясно. Днес, 31 декември, минималните температури ще са предимно между минус 4° и 1°, малко по-високи - по морския бряг. Това съобщи за Агенция "Фокус" Георги Цеков, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Облачността и в

Княз Мирко Панагюрски ще става хирург като баща си Кубрат

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6636472

Княз Мирко Панагюрски ще става хирург като баща си КубратСпоред испанските медии внукът на Симеон е красавецът в царската фамилия и скоро ще е сред най-желаните ергени със синя кръв Той е една от младите надежди на испанската медицина. Красив, пък и с царско потекло. Мирко, един от внуците на цар Симеон II, върви по стъпките на баща си - княз Кубрат, който е един от най-добрите хирурзи на Испания.

4,6 по Рихтер разтърси Гърция

http://clubz.bg/62371-46_po_rihter_raztyrsi_gyrciq

Земетресение с предварителен магнитуд 4,6 разтърси Атина и Централна Гърция рано тази сутрин, съобщи Ройтерс. Няма информация за щети.
Според Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 4,9. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, пък трусът е бил с магнитуд от 4,7 по Рихтер.

 

 

Земетресението е било регистрирано в 06:02 ч. (04:02 ч. по Гринуич) в Коринтския залив, а огнището е било на 5 км дълбочина, според сайта на Националната обсерватория на Атина.

По данни на американската служба за геоложки наблюдения епицентърът е бил на 79 км на запад-северозапад от Атина.

"Усещането беше като две земетресения едно след друго. Беше доста силно и ме събуди", разказва свидетел на сайта на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Хората посочват, че трусът е затихнал за около 20 секунди.

Пучдемон призова Рахой да признае вота в Каталуния

https://frognews.bg/novini/puchdemon-prizova-rahoi-priznae-vota-kataluniia.html

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон призова испанските власти да признаят резултатите от регионалните избори и да започнат преговори за възстановяване на неговото ”легитимно правителство”, както се изрази той.

Сметките за парно и гореща вода се надписват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284148_%D0%A1%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%

 ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е защита на правата на потребителите в Австрия и Англия. Има две специализации в областта на местното самоуправление в САЩ. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията на продукцията като ръководител на Националния изпитателен център по тютюн и цигари и като директор на Центъра по метрология и стандартизация в Хасково. Бил е четири мандата общински съветник в Хасково и председател на Общинския съвет. Сред основателите е на Политически клуб „Екогласност“, а от 2006 г. е лидер на партията. Депутат в 42-то НС от БСП. Георгиев е дългогодишен член на националното ръководство на Федерацията на потребителите в България (ФПБ), а от 2015 г. е изпълнителен секретар. Владее говоримо румънски и английски език.


„С въвеждането на месечно дистанционно отчитане ще намалеят кражбите“

– Инж. Георгиев, Федерацията на потребителите в България е готова с проект за промени в Закона за енергетиката. Какво предвиждат те в частта отношения между потребителите и топлофикационните дружества?

– Фундаменталният проблем на българските потребители е не само бедността, но и че не са достатъчно защитени от националното законодателство, което съзнателно или несъзнателно не се синхронизира с изискванията на ЕК. Очеваден пример е Законът за енергетиката. Това дава възможност на топлофикационните дружества, и най-вече на „Топлофикация София“, да действат избирателно, издевателствайки над потребителите на топлинна енергия въпреки разпорежданията на специална Директива на ЕС. Според тази директива европейският потребител не е задължен да ползва услуга, която не желае, или да заплаща за непредоставена услуга, каквито са и безбройните случаи със заплащане за сградна инсталация. Колкото и зловещо да звучи, заради сградната инсталация софиянци са задължени да плащат до гроб, дори при демонтирани радиатори.

Заради такива случаи се ангажирахме с актуализация на Закона за енергетика. След обстоен анализ нашите експерти подготвиха предложения за промяна на закона, предвиждащи живущите в жилищните сгради по свой избор, а не по усмотрение на топлофикационните дружества, да сключват договори с лицензирани фирми за разпределение на реално потребената в жилищната сграда топлинна енергия. Освен това, живеещите сами да избират формата на разпределение на енергията – чрез дялове, на база квадратура, кубикатура или друга форма, както и сами да избират периода на отчитане – месечно дистанционно или месечно с посещения, както и чрез сезонни изравнителни сметки. За яснота при отчитане на подадената към сградата топлинна енергия предлагаме след абонатната станция да се монтира втори топломер.

– Какви са причините, които ви накараха да предложите монтирането на втори топломер, измерващ потреблението извън абонатните станции на входовете?

– Неоспорим факт е, че сметките за парно отопление и битова гореща вода се надписват. Механизмите са различни, като се започне от невярно залагане на денградусите, които са включени във формулата, по която сега се изчисляват разходите за топлинна енергия, и се стигне до начисляване на максимална мощност, ако потребителите по обективни причини не са осигури достъп до топломерите. Злоупотребява се и с горещата вода, която трябва да се доставя до потребителите с температура не по-малко от 55 градуса. Нормално е 1 куб.м вода с такава температура да се подгрява с около 60-70 киловатчаса, но на практика се начисляват от 150 до 200 киловатчаса. Другият случай на надписване на сметките е чрез измерване на топлинната енергия само с един топломер, който се слага в началото на абонатната станция, вместо да се измерва и на входа в сградата, т.е. топлофикационното дружество измерва енергия, която доставя единствено на себе си. Затова, с цел яснота при отчитане на реално подадената в сградата топлинна енергия, предлагаме след абонатните станции да се монтира втори топломер. От една страна, това ще доведе до прост начин на разпределение на енергията за отопление както на помещенията, така и на битовата гореща вода, а от друга страна, ще даде възможност за постоянен контрол от живущите в сградите. Необходимо е да се въведат навсякъде и водомери за битово-гореща вода с цел предотвратяване на кражби от абонати, които нямат водомери и плащат на брой лица в домакинствата. В същото време си извеждат тръби (байпаси) от общите тръби за направа на подово отопление.

– Не смятате ли, че най-добре за потребителите е отчитането на потреблението на топлофикационната услуга да става месечно и дистанционно?

– Убеден съм, че това е най-достоверният начин за индивидуално отчитане на потребената топлинна енергия. По този начин всеки потребител ще може да сравнява написаните във фактурите количества енергия и отчитанията на уредите в своето жилище. С въвеждането на месечно дистанционно отчитане ще намалеят кражбите на топлинна енергия, както и разходите за сградна инсталация. Препоръчваме на потребителите да се откажат от изравнителните сезонни сметки, където има възможност за огромни манипулации.

– С предлаганите от вас промени няма ли да отпадне нуждата от фирмите за дялово разпределение?

– Би могло топлофикационните дружества да въведат както отчитането, така и разпределението на разходваната топлинна енергия по примера на електроразпределителните дружества. Но имайки предвид практиката на „Топлофикация София“, това може да се окаже много вредно за потребителите. На хората трябва да е ясно, че вината за надписаните сметки не е във фирмите за дялово разпределение, защото те само разпределят енергията, която им се подава от топлофикационното дружество. Затова препоръчваме живущите да сключват задължителни договори с избрани от тях фирми за дялово разпределение, които разполагат с лицензирани софтуерни програми, както и със стандартизирани и калибрирани средства за измерване на топлинната енергия. По този начин битовите клиенти на топлофикационните дружества ще заплащат само количества енергия, която е измерена по безспорен начин с надеждни уреди. Такова решение ще доведе до намаление на разходите за сградна инсталация.

– Много се говори за кражбите на парно, ток и вода, но поне досега по отношение на санкциите КЕВР вдига рамене. Кой плаща сега за кражбите и откъде са най-големите кражби?

– Кражбите и в трите сектора са колосални. Не разполагаме с точни данни за размера на кражбите на парно и вода, но за електрическа енергия загубите са в милиони. Като пример мога да посоча размера на кражбите на територията, където оперира електроразпределително дружество ЧЕЗ. За изминалата година те са от порядъка на 70 мил. лв. Вероятно в същия размер са и кражбите на териториите на ЕВН и „Енерго Про“. И всичко това е за сметка на добросъвестните потребители. Веднага искам да подчертая, че големият дял на кражбите и в трите сектора се дължат не толкова на клетите цигани, а на бизнеса – производствени предприятия, хотелиери, ресторантьори и какви ли не още. Подготвяме и други промени на законодателството с цел сурови санкции за крадците, защото загубите са в милиони, а сегашните санкции са обидно малки.

– По време на предишния отоплителен сезон заради голямата авария в най-студеното време доста хора бяха без парно и топла вода в София. А и през настоящия сезон авариите продължават. Даде ли „Топлофикация София“ достатъчно гаранции, че това няма да се случи?

– Не само през миналия отоплителен сезон, но и през настоящия „Топлофикация София“ доказва, че е властелин на мъката на над един милион потребители на топлинна енергия. За съжаление взаимоотношенията между дружеството и неговите абонати все повече се влошават, основно по вина на „Топлофикация София“, поради уникалната безотговорност и безхаберие. Доказателство за това са и последните две аварии, хвърлили в потрес хиляди софиянци. Да, случват се аварии, но да се твърди, че това е нещо обичайно, е нечувана арогантност. Отговорността трябва да се поеме от Столичния общински съвет, защото дружеството е общинска собственост. Въпросът е докога ще бездействат общинските съветници и кметицата при положение, че стана практика авариите да се повтарят в началото на всеки отоплителен сезон. Каквито и гаранции да даде „Топлофикация София“, че няма да има повече аварии през настоящата зима, софиянци вече не вярват. Затова в столицата има тенденция за намаляване броя на абонатите на топлофикационното дружество. В другите градове с парно отопление, като Пловдив и Разград, тенденцията е обратна, защото там потребителите са убедени, че не са лъгани. От съществено  значение е докога потребителите на топлинна енергия в столицата ще се примиряват с гаврата с техните права.

– Как да търсят правата си абонатите на „Топлофикация София“, ако се съмняват, че сметките им са завишени?

– От Федерацията на потребителите в България многократно сме доказали, че сме активни участници в процеса на защита на българските потребители, а не пасивни слушатели на бръщолевенията на представителите на топлофикационното дружество, както и на комисарите от т.нар. независим държавен регулатор КЕВР. Срещаме се с много потърпевши, които са убедени, че сметките им са завишени. Нашите ангажименти се свеждат до това да анализираме получената от тях информация и което е най-важното – да им осигурим достъп до правосъдие. Правим това всекидневно.  Хората ни вярват и знаят, че с наша помощ се печелят много от заведените срещу тях дела.

Информирам потребителите, че давността на дълговете към дружеството е три години. В тази връзка искам да отбележа лицемерието на представителите на „Топлофикация София“, които са наясно с този срок, но въпреки това примамват потребителите със споразумения за разсрочено плащане за отдавна отминал период. Нашият съвет е потребителите да не се доверяват и да сключват споразумения само след консултации с нас. Пак във връзка с давностния срок се надявахме, че в приетите наскоро промени в ГПК ще залегнат и нашите предложения за 10-годишна абсолютна давност, което щеше да бъде спасителен пояс за стотици хиляди българи, подложени на тормоз от колекторски фирми. За съжаление това не се случи.

– Логично е предложенията ви за промени в Закона за енергетика да са в полза на потребителите. Очаквате ли подкрепа от КЕВР и депутатите? Ще се „зарадват“ ли на вашите предложения топлофикационните дружества?

– Въобще не се интересуваме как ще се възприемат предложенията ни от топлофикационните дружества. От съществено значение за нас е как се възприемат от потребителите. Очакваме подкрепа от експертите в Министерството на енергетиката и от всички парламентарни групи. Планирали сме консултации с тях след празниците. Що се отнася до КЕВР, всичко е ясно. Мижитурките на властта от този т.нар. независим държавен орган отдавна са доказали, че се отнасят към българските потребители като към аборигени. Затова, минат-не минат три месеца, точат брадвата с нови цени на газ, парно, ток или вода. Преди дни, в условия на пълна секретност, в закрито заседание, се увеличи цената на питейната вода в 14 областни центъра. След някой друг ден ще се увеличи цената и в останалите области. И накрая ще ни сервират и такса „Солидарност“ от 10 ст. на всеки фактуриран кубик питейна вода, която в някои райони не може да се използва дори и за поливни нужди. Ако не вярвате, попитайте жителите на Хасково, където предлаганата за пиене и готвене вода бъка с всички радиоактивни елементи от Менделеевата таблица и където живущите продължават и в момента да се снабдяват с питейна вода от водоноски, както по време на чума през Средновековието. Затова питам: докога ще търпим да не ни зачитат за пълноправни европейски граждани? Кога най-после ще придобием смелост и по примера на други европейски народи ще потърсим отговорност от виновните властимащи и ще защитим своите права?

Мая Йовановска, Вестник „Дума“

Любим виц на Дидо от Д2

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6637658

Любим виц на Дидо от Д2Нова фолк певица изнася концерт, покланя се и се прибира зад кулисите, но залата крещи: - Още! Още! Какво да прави, пее още една песен. Залата пак иска още: - Не мога повече, уморих се. Глас от залата: - Докато се научиш!                                                                                                                              

Част от ЗПЗ без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=366268

Част от Западна промишлена зона във Варна е без вода от късно снощи поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Очаква се водоподаването да бъде възстановено до 12 на обяд, уточниха от ВиК-Варна.

Фалшивите новини: най-доброто, случващо се на журналистиката

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/31/2946291_falshivite_novini_nai-dobroto_sluchvashto_se_na/?ref=rss


"Фалшивите новини смущават много хора и причиняват реална вреда, но за медийни анализатори като мен те са добра новина, твърди професор Чарли Бекет. Никога не е имало друга медийна тема, към която да съм имал толкова голям интерес. Никога не съм бил по-ангажиран да говоря и да изследвам друга медийна тема и нейните последствия в такава дълбочина." Бекет е журналист, преподавател по медии в London School of Economics и директор на института за медии и общество Polis към същия...

Най-важното от Варна през вчерашния 30 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366267

Варна изпраща 2017 година с катастрофа в раждаемостта Област Варна изпраща 2017 година със сериозен спад в новородените - 17% или изразено в цифри близо 800 бебета по-малко в сравнение с миналата година. Това сочат данните от националната информационна система за ражданията към Министерството на Здравеопазването.

Евъргрийнът „Скъпи сънародници, братя и сестри!“

http://www.transmedia.bg/2017/12/31/%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d1%81%d0%ba%d1%8a%d0%bf%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%8f/

 

Като усмивка от старите ленти е Бай Тошовото обръщение „Скъпи сънародници, братя и сестри“. Помнещите по-отдавна добре знаят как нелепо звучаха партийно оцветените му новогодишни речи, в които имаше масто и за КПСС, и са световния пролетариат, и за БКП – най-вече. Звучаха немалко години – от 1971 до 1989. Като цяло тонът им е позитивен, а на 31 декември 1971 г. той съобщава: „Животът стана по-добър“. А обръщението към скъпите сънародници вече е евъргрийн, макар и стилово модифициран.

Но историята на тези приветствия съвсем не започва от Тодор Живков.

Още Княз Александър Батенберг решава да придаде европийски нюанс в посрещането на Новата година. За празника е бил изготвян специален Княжески манифест, четен първоначално от глашатай, а впоследствие отпечатван като афиш. Цар Борис III модифицира идеята и прави новогодишно обръщение на офицерския бал във Военния клуб.

След 1944 г. нацията е посрещала Новата година без пожелания от най-високо ниво. През 1959 обаче проф. Саздо Иванов, ректор на Политехниката, за пръв път прочита новогодишно приветствие в ефир, като за целта е използвано експерименталното телевизионно студио. Година по-късно приветствие към нацията отправя Димитър Ганев, председател на президиума на Народното събрание.

1989 идва с промени, но и със запазване на традицията да се чете новогодишно слово по телевизията. Първият президент (председател) Петър Младенов има възможност само веднъж да се изяви – за новата 1990. След него Желю Желев успява да поздрави българите цели шест пъти. Неговите приветствия ще се запомнят с тъжни констатации за социалната цена на прехода, както и с призива да бъдат осъдени престъпните босове и да се промени сбърканият модел на управление.

Като цяло в президентските приветствия има известна приемственост и няма как иначе да бъде. Колкото и да искат да избягат от шаблона, държавните глави (по-точно екипите, пишещи речите им) включват елементи на равносметка, призиви към единение, малко похвали към българите като цяло и нещо като предвиждане за още по-големи успехи в идващата година. Едва ли редовият българин се е заслушвал чак толкова в тези приветствия, но ако го направи, едва ли нещо ще запомни. А новогодишното приветствие на всеки президент е най-мащабно отразеното му появяване. Затова в по-ново време президентите се опитват да обогатят традицията, базирана основно върху четене от листчета. Пък и съвременните технологии доста им помагат. Макар че ако трябва да сме честни, винаги си личи дали някой говори или чете от аутокю.

Петър Стоянов успява да поздрави българите като президент пет пъти. Неговите слова по правило бяха пропити с лиризъм и празнично настроение. На 31 декември 1998 г. той казва: “Успехът на родината ще дойде, ако изградим нашето ново “Ние”, в което влизат всички, дето милеят за България и са готови да работят за нея.“ На Стоянов не може да му се отрече дар слово, а и разполага с добър екип.

Георги Първанов засега е президентът с най-дълъг стаж – цели два мандата. За тези десет години на „Дондуков“ 2 той прави различни по тон новогодишни приветствия, като обобщаваше изтеклата година и по важност, и по хронология. В последното си обръщение той казва: „Нека си пожелаем сега, когато се ражда новата година, с грижите на добри стопани да осигурим благополучието на дома, на семейството, на България, на всеки български гражданин, бз значение от кой етнос е той или каква религия изповядва“. Както в почти всички свои речи, така и на Нова година Първанов говори отчетливо, изразително и сдържано – неща, които не бива да се подценяват, когато става дума за президентски изяви.

Росен Плевнелиев се записва в историята на новогодишните приветствия с иновативен подход, като избира библиотеката на Софийския университет пред „Дондуков“ 2. Мястото е натоварено със символика, която едва ли се осъзнава от масовия зрител, но пък другата част от приветствието – илюстрирането му с различни кадри от изтеклата година и от прекрасни места в България, довежда до гаф. Вместо българска планина се появява снимка на Скалистите планини в Колорадо, САЩ. В следващите си обръщения Плевнелиев се придържа към шаблона, а в последното си новогодишно приветствие казва: „Нека не пестим усилия за мир между хората, да загърбим езика на омразата и да дадем път на разбирателството”.

Президентските приветствия на всеки от досегашните български президенти имат собствен стил. В него невинаги може да се разпознае стилът на самия президент. На хората, занимаващи се с този вид дейност, не им е позволено публично да разказват кое как и защо е написано. Но в неофициални разговори те споделят, че най-трудно е не да се сътвори едно приветствие, а да се напише така, че да приляга на изказа на държавния глава и да звучи естествено.

Православен календар за 31 декември

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6620144

Православен календар за 31 декемвриСв. преп. Мелания Римлянка (Отдание на Рождество Христово) Преп. Мелания била богата и знатна римлянка. Когато до нея достигнали разказите за отшелниците, живеещи на изток, тя решила да им подражава. Едва 20-годишна, света Мелания раздала имуществото си на бедните и се посветила на молитва, духовни подвизи и служение на ближните.

Силно земетресение разлюля Атина и Централна Гърция

//dariknews.bg/novini/sviat/silno-zemetresenie-razliulia-atina-i-centralna-gyrciia-2069878

Земетресение с предварителен магнитуд 4,6 разтърси Атина и Централна Гърция рано тази сутрин, съобщи Ройтерс. Няма информация за щети.
 
Според Европейския сеизмологичен център трусът

Панфорте с шоколад

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6637659

Панфорте с шоколадВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Пътна обстановка в страната - 31 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366266

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Най-четеното в OFFNews за 2017

https://offnews.bg//medii/naj-chetenoto-v-offnews-za-2017-672006.html

Някои от текстовете в тази класация ще ви изненадат. Обзалагаме се например, че няма да отгатнете на каква тема е статия номер 1 в класацията.

Други са логични, защото са по сензационни събития - например номер 2 и номер 3. Трети може би си спомняте, а четвърти ще прочетете сега, ако сте пропуснали. 

Ето го и списъка с най-популярните ни текствове за изтичащата година. Статистиката сме изготвили според броя четения (импресии), отчетени от инструмента "Гугъл аналитикс".

10. На десето място е разследването на Александра Маркарян "В СУ взели не 6,5, а 19,5 милиона лева над заплатите. Не за 7 години, а за една". То разкрива, че допълнителните пари в иначе задлъжнелия университет се разпределят порочно и са само за любимци. Някои са взели 2 и 3 пъти над заплатите си, а други - нищо.

9. Тук изненада няма. Темата за "Проф. Иво Христов без задръжки: 80% от българите са дебили" взриви обществото. Трудно ще се намери някой, неизразил мнение по житейската констатация на професора.

8. Не знаем колко от читателите ни инвестират във виртуални спеспявания, но текстът "Биткойн криза - български банки спряха да работят с криптовалутата" на Николаос Цитиридис около седмица бе най-четеният в сайта.

7. Списъкът с депутатите в новоизбрания тогава 44-ти парламент очаквано се радваше на голям интерес.

6. 2017 бе годината, в която шефът на Walltopia Ивайло Пенчев нахлу рязко в публичното говорене, описвайки на цветист език горчивия сблъсък между предприемачите и държавната администрация. Отвореното му писмо до шефа на София Тех Парк бе първото от задочната им кореспондеция. 

Продължава на стр. 2


Продължава от стр. 1

5. На пето място е графикът на изпитите и ваканциите за новата учебна година.

4. Разследването на Владимир Йончев и Светослав Метанов "Как се купуват шофьорски книжки и защо стават толкова катастрофи" разкри как бързащи към Европа бежанци си купуват оттук европейска шофьорска книжка, защото надлъж и нашир се е разчуло, че в България това се урежда срещу 3000 лева. Защо случаят стига чак до канцеларията на Ангела Меркел и как нигериецът Принс Гедеон Боро взе книжка с един от най-лошите резултати на листовки в историята - можете да си припомните в разследването.

3. В челната тройка са два медийни скандала, които нажежиха гилдията. Заслуга за единия имаше не кой да е, а вицепремиерът Валери Симеонов, който си позволи да намекне на водещия Виктор Николаев колко лесно би могъл да му спретне един "Викторгейт". Но думите му бяха просто милувка в сравнение с тези на предходния събеседник в същото предаване - представителят на ГЕРБ в парламента Антон Тодоров. Той директно заяви на водещия, че ако продължава с неподходящите въпроси, ще му изстине столчето.

2. В най-зрелищното разследване на Васил Иванов се превърна собственото му напускане на Нова телевизия. Репортерът превърна раздялата си с медията в журналистическо риалити, в което намесени бяха шефове, девери, депутати, къртици и дори ДАНС. 

1. Дали бяхме подозирали колко фенове има дигиталната фотография у нас? По-скоро да. Но интересът към новината, че университетът "Харвард" пуска безплатно онлайн целия си курс по цифрова фотография, определено ни изненада. Надяваме се текстът и курсът да били полезни на мнозина. Приятно снимане!

На 12..

http://pogled.info/bulgarski/na-12.91610

/Поглед.инфо/ Не е за вярване... Днес моят внук Самуил става на 12!

Св. преподобна Мелания Римлянка

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobna-melanija-rimljanka-news_651861.html

В IV в. няколко свети мъже, гонени на Изток от арианите, потърсили убежище в Рим. От тях римските християни узнали за подвизите на светите отшелници и за трудовете на монашеския живот, по онова време още малко известен на Запад. Тия разкази възбудили силна ревност и голямо усърдие за служение на Бога, особено между жените. Жените от висшето римско общество се отказвали от светските удоволствия, от разкошен живот и употребявали всичко за подпомагане бедните, за откупуване на пленените, за построя

Най-четените анализи през 2017 година

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/31/3100615_nai-chetenite_analizi_prez_2017_godina/?ref=rss


Случващото се с образованието, идеите за връщане на казармата, прогнози за предстоящите (към онзи момент) парламентарни избори, а също въпроси за свободата, за бъдещето на България и обществото - така изглежда класацията на десетте най-четени материала сред редакционните коментари, анализи и позиции в "Дневник" през 2017 г.<br /><br />Ето пълната класация. Справката към 19 декември.<br /><br />1. Ако върнат казармата, първа отивам – 93 301 прочитания<br...

Вижте най-печелившите турнета на 2017 година

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-naj-pechelivshite-turneta-na-2017-godina-2069857

Бели мъже и звезди на рока доминират в класацията за най-печеливши турнета на 2017 година, съставена от "Полстар" въз основа на продажбите на билети, предаде Ройтерс.
Най-високо класираните жени - Селин Дион и Лейди Гага, остават извън челната десетка.

На МКС ще посрещнат 15 пъти Нова година

//dariknews.bg/novini/sviat/na-mks-shte-posreshtnat-15-pyti-nova-godina-2069858

Космонавтите от Роскосмос и астронавтите от НАСА и Японската агенция за изследванe на космическото пространство (ДЖАКСА), които в момента се намират на борда на Международната космическа станция (МКС), ще посрещнат 15 пъти Новата 2018 г., съобщи Лайф. Това бе оповестено от Центъра

8,5 млн. чуждестранни туристи са посетили България през годината

//dariknews.bg/novini/bylgariia/85-mln.-chuzhdestranni-turisti-sa-posetili-bylgariia-prez-godinata-2069856

Със 7,3 на сто са се увеличили чуждестранните туристи у нас от януари до ноември 2017 г. спрямо същия период година по-рано, сочат данните на НСИ. За 11-те месеца на годината страната ни е посрещнала 8 425 620 чуждестранни гости, съобщава пресцентърът на Министерст

Столичният градски транспорт няма да спира работа в новогодишната нощ

//dariknews.bg/regioni/sofiia/stolichniiat-gradski-transport-niama-da-spira-rabota-v-novogodishnata-nosht-2069860

Столичният градски транспорт няма да спира работа в новогодишната нощ. Основните линии ще се движат на интервал от 20-30 минути, а метрото между 20 и 40 минути.
 
Зоните за платено паркиране също няма да са активни на 31-и декември и

Каква е печалбата на банките за първите 11 месеца на годината?

//dariknews.bg/novini/biznes/kakva-e-pechalbata-na-bankite-za-pyrvite-11-meseca-na-godinata-2069855

Oбщите активи на банковата система се увеличават през ноември с 418 млн. лв. (0.4 процента), като към 30 ноември достигат 95.9 млрд. лв., съобщава БНБ.
 
Депозитите в банковата система през месеца нарастват с 269 млн. лв. (0.3 на сто)

Ентропията е живот под сурдинка. С тиха псувня под мустак

http://clubz.bg/62177-entropiqta_e_jivot_pod_surdinka_s_tiha_psuvnq_pod_mustak

- Успехът на премиерния ви спектакъл „Пияните” от Иван Вирипаев е предизвестен – представлението е силно и забавно, провокира към размисъл, заиграва се с различни парадигми и е мощно огледало на кризисните съвременни общества, въпреки че пиесата е написана конкретно за постперестроечния руски социум. Наскоро споделихте, че в днешното общество „ентропията, тази леност, в която изпадаме, е основният проблем и тя води до нихилизъм”. Бихте ли конкретизирали, г-н Гърдев?

Да, бих конкретизирал. Първо за предизвестения успех — страхувам се, че калкулирано предизвестен успех вече е възможен само в шоу форматите. В никаква форма на изкуство през последните години не се наблюдава подобна предизвестеност. В изкуството вече почти всичко е рисковано. Дори и най-лековатите неща. Понякога дори и комедиите на ситуациите, които са вид форматирано забавление. Просто хората преяждат и им писва. Дори и от най-големите глупости, към които са особено пристрастени, пак им писва. С индустриализацията на развлекателния сектор изкуството все повече е изтласквано настрани от основния пазарен поток и теренът в него става все по-хлъзгав и несигурен. За свободна творческа и авторска воля почти не остава място, камо ли пък да е предвидено кога такава воля ще успее. В случая с „Пияните” и аз самият съм изненадан, че толкова задълбочена пиеса се приема така радушно. Отдавам го на силния игрови елемент в нея, но тайно се надявам, че успехът се дължи и на това, че пиесата прониква под кожата и докосва.

А ентропията, склонността към занемаряване и упадък, винаги съм чувствал като доминираща обществото ни тенденция. Не зная защо сме толкова влюбени в инертността и упадъка, но със сигурност зная, че без силово наложен стимул нещата тук имат тенденция да не вървят. Затова и тази подозрителност към демокрацията за сметка на ленивата любов към мекия авторитаризъм. Когато си нямаш собствен вътрешен импулс да се движиш, тогава започва да ти трябва външен принудителен импулс – някакъв „стимул” (което на латински си значи точно „остен”), или пък някакво „иго” (което пък значи „хамут”), с чиято помощ външни на теб сили да те движат зорлем нанякъде. Ключовата дума тук е „зорлем”. Този показателен архаичен турцизъм определя единствената зона на автономия, с която разполагаме – тихия, инатлив, инертен и подмолен вътрешен отпор, саботажа на всекиго и на всичко. Саботажа по принцип. И още по-трагично — самосаботажа. Отпор срещу чуждото, отпор срещу своето, отпор срещу живота изобщо. По принцип. И навеки. Ето това е ентропията – усещането, че си попаднал на терена на историята случайно и по-добре изобщо да не мърдаш, за да не станеш нечия плячка. Ентропията е живот под сурдинка, живот в изчакване на неизвестно какво, живот на гюме. С тиха псувня под мустак.

- През последните 20 години непрекъснато се говори за криза в българския театър, при това режисьорска криза, но на практика излизат достатъчно сериозни представления и голяма част от тях са именно ваши. Мислите ли, че в този смисъл понятието „криза” се използва като оправдателна метонимия за друг вид проблеми?

Да, мисля. Преди всичко ние сме склонни към груби генерални обобщения. Аз включително. Това е симптом за нехайство към по-сложната задача – да се мисли в детайл. Мисленето в детайл предполага особено внимание към предмета. Мисленето чрез свръхобобщения издава нарцистичен стремеж за доминиране на мислещия над мислените от него неща. Мисленето чрез генерални обобщения чеше егото, но разкрива малко за самите предмети на мислене. Замазва ги с баданарка в някакви общи тенденции и ги лишава от индивидуална физиономия. А тенденцията на всички тенденции във всички сфери в България, тоест най-голямата баданарка, мантрически се нарича „криза”. Тази т.нар. криза по фаталистична презумпция е сякаш извечна, неизбежна и неизличима. Тя е другото име на нашия уют. От нея няма спасение. От нея няма излизане. От криза не са белязани само и единствено някои далечни идеализирани периоди от историята ни, като например „Златният век на българската култура”. Всичко друго е дамгосано като „криза” и съответно нацапано с кризисна баданарка. За мен всичко това е симптом на същинско нежелание да се преодолее кризата, или по-точно на страх да не би да се преодолее. Защото какво ще правим тогава? Ще се окаже, че животът би могъл да бъде и хубав, а това е страшно. Страшно е дори да се помисли, понеже кризата е другото име на нашата сигурност. То е все едно да излезем от Платоновата пещера и да ослепеем на слънцето. Кризата при нас не е толкова шансът за очистване от заблудите и справяне с грешките, колкото вид оправдание на неспособността ни за щастие. За колективно общо щастие.

- Към момента четири ваши постановки се играят в Русия – в Москва, Санкт Петербург и Саратов. След обнародването на новия руски закон срещу нецензурните думи в изкуството (театър, музика, пърформативен арт и др.) каква по-конкретно е ситуацията с тези спектакли?

Да, продължават да се играят, но с предупредителния знак 18+. Както и много други представления там. Има театри, в които основната част от репертоара е маркирана със знак 18+ или подобен. Законът има за цел да предпазва подрастващите от нежелани влияния и да ограничи конфликтите с по-консервативно настроената част от публиката. Така нареченият мат, т.е. грубата вулгарна реч подлежи на ограничения. Понякога обаче се случва това да доведе до конфликтни положения със закона за авторското право и сродните му права, който пък от своя страна защитава интегритета на художествените произведения. Тоест, ако авторът е написал произведението си с елементи на „мат” или пък само с отделни реплики на „мат”, е възможно продуциращият театър да го помоли за корекции. Авторът, разбира се, може да откаже и тогава вече зависи от театъра – дали да поеме риска от възможно сваляне на представлението впоследствие и все пак да продуцира пиесата в оригиналния й вид, или въобще да се откаже от постановка на пиесата. До такова сваляне на представление може да се стигне при писмена жалба и сезиране на държавните органи от страна на възмутени зрители. По процедура държавните органи се задействат при сигнал от страна на засегнати зрители и са длъжни да осъществят проверка. А жалби има. Там доста хора обичат да донасят и смятат това за правилно и редно – има сериозни исторически традиции в доносничеството, т.нар. стукачество. Още не разбирам съвсем как стои въпросът с чуждестранните автори. Вероятно са омекотявани при превода. Моите представления са в заварено положение, понеже са правени, преди законът да влезе в сила, но е факт, че едно от тях, по американския драматург Трейси Лец, в което има сериозно количество тексаски вулгаризми, не е свалено и вече шест години продължава да се играе. Само че със знак 18+. 

- В рускоезичния „Баал” по Бертолт Брехт (реж. Александър Морфов), който гостува преди години във Военния театър, имаше вулгаризми, но в конкретен ироничен контекст, който може да бъде разбран и оценен от публиката. Що се отнася лично до вашия константен интерес към руската драматургия – пиесите на Вирипаев и Шипенко, както и други руски автори, които от години поставяте, също изобилстват от нецензурни думи (вкл. „Пияните” от Вирипаев в МГТ „Зад канала”), да не говорим за голяма част и от класическата, и от постмодерната руска литература. Използвани в определен контекст, тези думи „работят” като усилватели на глобалния смисъл и енергията на произведението. В този аспект считате ли, че априори подобен закон по някакъв начин ограничава творческата свобода и авторското право?

Когато става дума за закон, знаете, че тенденцията е към избягване на двусмисленост или зависимост от контекст. Формалната яснота на закона по принцип предполага независимост от художествени интерпретации. Не съм чел закона, но знам, че в него има заложени формални стандарти. И да, смятам, че такава забрана може да отнеме от енергията и да наруши целостта на едно драматургично произведение, както и да повлияе на художествените му качества. Това директно се отразява и на пиесите на самия Вирипаев, когото споменахте. Той често използва вулгарен език в тях, а в някои свои работи направо го превръща в поезия. Единственото, което този закон улеснява чрез системата за възрастов достъп, е яснотата при родителите относно неподходящото за възрастта на децата им съдържание. Такава система за възрастов достъп има и в САЩ, и в европейските страни. Разликата е, че Русия е доста по-строга в ограниченията.

- „Това е същото, като да молиш Сталин да прости на Мейерхолд, но защо собствено Сталин да прощава на когото и да било?” Тези думи са цитат от отвореното писмо на Вирипаев от 28 август т.г. в защита на руския режисьор Кирил Серебренников, директор на театралния център „Гогол”, който преди близо два месеца се озова в ареста по обвинение за голяма кражба на държавни средства. Скандалният момент беше, че въпреки желанието му да сътрудничи на властите той бе въдворен в московския съд зад желязна решетка и третиран като сериозен престъпник, преди въобще да има доказване на конкретна вина. Тази ситуация припомни методите на властта от Сталиново време. Руският писател Борис Акунин също сравни този арест с арестуването на режисьора Майерхолд от НКВД по заповед на Сталин. Каква е вашата позиция по този казус?

На солидарност, естествено. През последния месец възникна голямо количество подписки в защита на Кирил. Аз подписах тази на Европейската филмова академия. Нейната тежест е голяма, тъй като се солидаризираха много ключови имена от европейското кино. Познавам доста от работите на този режисьор в театъра и всичките му работи в киното. Запознахме се преди осем години по време на фестивала „Нов европейски театър” в Москва, на гастрола на варненския ми спектакъл „Калигула”. След това на едно от изданията на фестивала за съвременно изкуство „Територия” се случи да преподавам на студенти от неговия клас в школата студия МХАТ. Днес всички тези студенти са актьори в трупата на „Гогол център”, който нашумя съвсем неслучайно. През последните два сезона гледах почти всичките им премиери и действително това е един от най-динамичните театрални центрове в Русия. Във всички случаи – знаково място. Поради това и ударът по „Гогол център” има силен публичен и символичен ефект. Там е събрана критична маса актуални творци, които са силно свързани и с много европейски театри. В „Гогол център” се случват и важни дискусии. Центърът е поле за теоретични, политически и естетически дебати. Той е твърде нагорещено място с огромен символен капитал. Затова ми е трудно да повярвам, че в случващото се там няма момент на многоходова политическа технология с неведома за мен крайна цел.

- Преди броени дни турският писател Орхан Памук заяви, че „не може да живее повече политически в Истанбул”, след като властта брутално затегна цензурата в абсолютно всички йерархични нива, включително в изкуството и образователната система. Цензурата на свободното слово и изкуство в Турция и в Русия през последните години изведнъж се увеличи многократно. В този аспект лично вие чувствате ли се изцяло свободен творец, или има ситуации, в които автоцунзурата и компромисите надделяват?

Въпросите ви поразяват все зони на личния опит. Стъпка по стъпка помня изучаването на Истанбул с носталгичната книга на Памук в ръка. Имам много приятели и в Турция, където преди години поставях Шекспир. Напоследък не съм ходил там, но това, което чувам, навява усещане за стагнация. Особено пък в сферата на общуването с чужденци. Самият град винаги в историята е имал универсално значение и дух. Вероятно за обитателите му с чувство за космополитна традиция това капсулиране е много мъчително. На тяхно място вероятно бих го преживявал по подобен начин. Аз съм расъл през осемдесетте и чудесно помня тогавашното усещане за затвореност и безизходица. То накрая се превръща в натрапчива културна клаустрофобия. Не ми е трудно да разбера тези хора, но, от друга страна, ясно ми е, че това е преходен момент. Въпросът е колко дълго ще трае той. Махалото на историята не се намира в най-благоприятната точка за хората от космополитен тип. А относно творческата свобода, за която попитахте, аз винаги съм се чувствал изцяло свободен творец, но никога реално не съм бил такъв. Нито дори за миг в живота си. Нито пък мисля, че някой друг е бил. Може би затова толкова обичам свободата. Човек обича най-много това, което няма. Или поне което няма изцяло. Нашите житейски движения винаги се осъществяват в гъсти мрежи от заварени и новосъздаващи се зависимости, условности и ограничения. Това е несвободата, насред която се придвижваме, докато призракът на свободата ни мами към себе си. Свободата се реализира по-скоро вътре в творческия акт и се отпечатва в самия дух на сътвореното. Тя никога не е в обстоятелствата около сътворяването. За мен свободата по-скоро е вътрешна настройка, духовна кондиция, отколкото социален феномен. В живота с другите, в социума наоколо има по-скоро различни степени на несвобода.

-----

Това интервю е публикувано в списание "Клуб Z" през ноември 2017 г. Още материали от същата авторка можете да прочетете ТУК.

Алексей Громико: Путин може да дойде в България през втората половина на 2018 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6636299

Алексей Громико: Путин може да дойде в България през втората половина на 2018 г.Несериозно е да се сърдим един на друг заради отделни изказвания, казва внукът на Андрей Громико - заемалия най-дълго поста министър на външните работи на бившия СССР - Алексей Анатолиевич, да започнем с един лесен въпрос - за българско-руските отношения? - Хм, лесен ли? Това всъщност е много сложен въпрос.

Колко дълга е една година?

http://www.cross.bg/godina-godini-edna-1564442.html

/КРОСС/ B ĸpaя нa cтapaтa и нaчaлoтo нa нoвaтa гoдинa oбиĸнoвeнo пpaвим paвнocмeтĸa нa cлyчилoтo ce, ĸaĸтo и ce oпитвaмe дa пpeдвидим ĸaĸвo ни oчaĸвa. Дълъг път ли изминaxтe? Дaнo oщe пo-дълъг пpeдcтoи! Koлĸo дългa e, oбaчe, eднa гoдинa? Дaли минaлaтa Koлeдa бeшe вчepa, или пъĸ cяĸaш ca минaли 100 гoдини? Πъpвoлaцитe зaпoчвaт yчилищe нa 6-7 гoдини. Зa тяx eднa гoдинa e cъщoтo, ĸoeтo ca eдин милиoн гoдини зa Гoлeмия ĸaньoн - eднa шecтa oт дoceгaшния им пpecтoй нa плaнeтaтa. Koгaтo oбaчe пъpвoлaĸът cтaнe нa 24, eднa гoдинa вeчe e oĸoлo 4% oт цeлия мy живoт. Toвa e cъщият пpoцeнт, ĸaĸтo e eдин чac зa нaceĸoмитe oт paзpeд eднoднeвĸи, ĸoитo живeят cpeднo пo 24 чaca. Haй-възpacтният чoвeĸ нa cвeтa - Джийн Kaлмeнт, ĸoятo пpeз 1997 yмиpa нa пpeĸлoннaтa възpacт oт 122 гoдини, изпoлзвa зexтин зa ĸoжaтa cи, ядe ĸилoгpaм шoĸoлaд нa ceдмицa, избягвa cтpeca... Ho cъщo тaĸa пyши, тaĸa чe тaйнaтa нa нeйнoтo дългoлeтиe ocтaвa нepaзĸpитa. Ho eднa гoдинa живoт зa нeя, в пpoцeнтнo cъoтнoшeниe, e eдвa 0.82% oт вpeмeтo, пpeĸapaнo нa тoзи cвят. И ĸoлĸoтo и нeвepoятнo дa звyчи, тoвa e cpaвнитeлнo виcoĸ пpoцeнт, ĸoгaтo cтaвa въпpoc зa дългoлeтници. Гигaнтcĸитe ĸocтeнypĸи, нaпpимep, живeят дo 188 гoдини, тaĸa чe зa тяx eднa гoдинa e eдвa 0.53% oт живoтa им. Eднa гoдинa зa гpeнлaндcĸaтa aĸyлa, ĸoятo живee дo 392 гoдини, e caмo eдин миг - 0.26% oт житeйcĸия й път. A няĸoи пpeдcтaвитeли нa флopaтa и фayнaтa ca нaoĸoлo oт мнoгo пo-дългo вpeмe

Най-странните научни открития на 2017 година

http://www.cross.bg/ycheni-kraii-yniversiteta-1564443.html

/КРОСС/ Отминаващата година изобилстваше от научни постижения, но някои от тях бяха много странни. Червеи се сдобиха с две глави в космоса, новооткрити субатомни частици почти останаха в тайна, а в океана край Норвегия се появиха загадъчни огромни мехури, пише Лайв сайънс. Учени от университета "Тъфтс" изпратиха фрагменти от плосък червей на Международната космическа станция, за да изследват въздействието на безтегловността. Някои от тях демонстрираха драстични промени. Единият се върна с две глави, по една във всеки край на тялото, а други реагираха различно на водата и бяха с различни микробиоми в сравнение с останалите на земята. Британски учени решиха да превърнат в биогориво огромната мазна буца, запушила лондонската канализация. Те очакваха да произведат 7500 л гориво от 250-метровата буца от мазнини и всякаква мръсотия. Викингски воин, погребан с пълно бойно снаряжение в Швеция, се оказа жена. Това разкри ДНК анализ. Откритието повдигна въпроси за ролята на жените в обществото на викингите.Учени откриха гелоподобни маси с диаметър 1 м край западния бряг на Норвегия. Те не могат да определят дали това е струпване на хайвер, евентуално от сепия, или нещо съвсем различно. Шимпанзетата излизат в "отпуск по майчинство", за да спасят бебета си, установиха учени от университета в Киото. Те наблюдаваха как мъжки убива бебето на майка веднага след раждането. При следващото си раждане същата маймуна избягва от стадото и така защитава малкото си

31 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=366265

406 г. – Германските племена вандали, свеби и алани преминават река Рейн и заемат Галия. 1600 г. – Английската кралица Елизабет I създава Източноиндийската компания и ѝ дава широки привилегии за търговия с изтока. 1687 г.

Прогноза за времето - 31 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366264

По Черноморието преди обяд облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево време. Ще духа до умерен запад-югозападен вятър. Максималните температури ще са 7-10°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето сутринта ще достига 3 бала, след което ще се успокои до 1-2 бала.

Таборът Gogol Bordello отива към София (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62149-taboryt_gogol_bordello_otiva_kym_sofiq_video

Провокативни, ексцентрични, музикални, артистични – това са Gogol Bordello. Догодина, на 30 май, най-после у нас идва за пръв път формацията, обявена за джипси пънк стил - каквото и да означава това.

Концертът е в зала 4 на Интер Експо Център и е с начало 20 часа, съобщи zrockradio.bg.

Билетите за шоуто на Gogol Bordello в София са вече в продажба в мрежата на eventim.bg и партньорите им в цялата страна, на цена 45 лева, а в деня на концерта – 55 лева.

Кой обаче се крие зад това име?

Създадената през 1999 година банда Gogol Bordello изгражда стила си с помощта на цигулка и акордеон, и комбинира по неповторим начин ритмична циганска музика с елементи от пънк, рок и балкански ритми. Водена от вокалиста с украински произход Eugene Hütz (Юджийн Хъц - или оригинално: Евгений Александрович Николаев-Симонов), формацията набира многобройни фенове, а стихията им са непрестанните колоритни концерти, които изнася.

Такъв е и езикът - забавен и непрогнозируем като "циганин на автопилот":

Интересна подробност е, че Юджийн дълго време е бил диджей в българското заведение в Ню Йорк „Механата“.

Бандата има седем албума, последният от които – Seekers and Finders, излезе през тази година.

Тези "образи" основателно привличат вниманието и на киноиндустрията и участват в редица филмови продукции. През 2008 година са главни действащи лица в музикалния документален филм Gogol Bordello Non-Stop, проследяващ издигането на бандата от долните мазета и свиренето по сватби до световните сцени и фестивални участия.

Артистичният Юджийн дори играе с Илайджа Ууд в "Светлината от миналото" (Everything Is Illuminated). Оттам е тази красота.

Тъй като Gogol Bordello, каквото и да си говорим, е банда не от Киев или Магадан, а от Манхатън, Ню Йорк, такива са и тематиките им - шарени и мултиетнически.

На 31 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6637647

На 31 декември рожден ден имат Ани Пападопулу, актриса Богомил Манчев, председател на БУЛАТОМ, бивш собственик и мениджър на “Риск инженеринг” Проф. Васил Николов, бивш директор на Националния археологически институт и музей с БАН Христомир Христов, световен и европейски шампион по културизъм Цветан Соколов,

Най-новите технологии връщат света към "бандитския капитализъм"

http://pogled.info/svetoven/nai-novite-tehnologii-vrashtat-sveta-kam-banditskiya-kapitalizam.91605

/Поглед.инфо/ През 2017 г. богатите станаха по-богати, бедните обедняваха с тревожна скорост. Към днешна дата състоянието на четирима души в света е равно на състоянието на половината от човечеството. Обикновено такива тенденции водят до революции и световни войни, особено след като капитализмът ясно се връща в "дивото си състояние" - с корупцията и откровено безсрамната експлоатация.

Резултатите от 2017 година

http://pogled.info/svetoven/rezultatite-ot-2017-godina.91606

/Поглед.инфо/ Скъпи приятели, това е последната петминутка на здравия смисъл през тази година и аз искам да се възползвам от случая за да направя някои изводи за отиващата си 2017 година.

Между живот с проклятие и смърт с победа

http://pogled.info/svetoven/mezhdu-zhivot-s-proklyatie-i-smart-s-pobeda.91607

Събитията в САЩ през 60-те години на 19 век и събитията в СССР в края на 80-те години много си приличат. Но защо единият успява да спре разделянето на своя Съюз, с другият не успява? Не напразно тези вóйни дадоха тук живота си; нашата нация, по волята на Бог, трябва да възроди свободата, и нека вечно живее правителството на народа, от народа, за народа. А.Линкълн, Реч в Гьотисбърг

Глобализация против планетата. Феноменът БРИКС

http://pogled.info/svetoven/globalizatsiya-protiv-planetata-fenomenat-briks.91608

/Поглед.инфо/ Глобалният финансиализъм това е и агония на капитализма. И преразпределение с прицел към посткапиталистическото бъдеще.

31 декември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-broii-svetovna-1564455.html

/КРОСС/ 406 г. - Германските племена вандали, свеби и алани преминават река Рейн и заемат Галия.1600 г. - Английската кралица Елизабет I създава Източноиндийската компания и ѝ дава широки привилегии за търговия с Изтока.1687 г. - Първите хугеноти отплават от Франция за нос Добра надежда.1857 г. - Кралица Виктория избира Отава за столица на Канада.1877 г. - Русия побеждава Турция в Битката при Ташкесен - част от изтласкването на Орханийската османска армия от Арабаконашката позиция по време на зимното преминаване от Руската армия на Стара планина през Руско-турската Освободителна война.1879 г. - Томас Едисън показва за пръв път разработеното от него електрическо осветление (Менлоу Парк, Ню Джърси).1880 г. - Приключва първото официално преброяване на населението в Княжество България - установен е общ брой 2 007 919 жители.1881 г. - За председател на Държавния съвет на Княжество България е избран Тодор Икономов.1887 г. - Приключва първото преброяване на населението в България след Съединението - установен е общ брой 3 154 375 жители на княжеството.1919 г. - В България е създаден Трети държавен съд със задача углавно преследване на министри от правителството на Васил Радославов във връзка с участието на България в Първата световна война.1932 г. - Съставено е XLIX на България, начело с Никола Мушанов.1942 г. - Излиза първият брой на вестник „Отечествен фронт".1944 г. - Втора световна война: Унгария обявява война на Германия.1946 г

Неделя след Рождество Христово. Преп. Мелания Римлянка

http://www.cross.bg/irod-melaniya-mladentzi-1564457.html

/КРОСС/ Неделя след Рождество Христово. Св. четиринадесет хиляди младенци-мъченици, избити от Ирод във Витлеем Тия невинни юдейски младенци пострадали заради безначалния Младенец Христос - Сина Божи по повеля на юдейския цар Ирод. Като се видял подигран от мъдреците, които се поклонили на Младенеца Христа, но не се върнали при него, а по друг път заминали за страната си, Ирод се ядосал твърде много и, страхувайки се да не би новороденият Цар Юдейски да му отнеме царството, заповядал да избият всички младенци във Витлеем и всичките му предели от две години надолу. Тогава се сбъднало реченото от пророк Йеремия: "Глас бе чут в Рама, плач и ридание и писък голям. Рахил плачеше за децата си, и не искаше да се утеши, защото ги няма" (Мат. 2:17-18). Така жестокият Ирод принесъл в жертва на своето необуздано властолюбие хиляди младенци, като не знаел, че Иисус Христос се родил да устрои царство не на земно владичество, а на вечното спасение; че всички хитрини човешки са безсилни и напразни за всемогъщия Божий промисъл, който властно и безпрепятствено устройва спасението на света; че животът на самия Ирод, който самонадеяно се грижел за себе си, ще продължи не повече от една година и че съдбата му зависи от Бога! Божия съд - по думите на църковните писатели - постигнал Ирода чрез страшни болести, които прекратили живота му за незаконното избиване на невинните. Младенците мъченици влезли в Царството небесно не през вратата на св

Финландия продължава да процъфтява след 100 г. независимост от Русия

http://clubz.bg/62169-finlandiq_prodyljava_da_procyftqva_sled_100_g_nezavisimost_ot_rusiq

Честването на 100-годишнината от независимостта на Финландия в известна степен е честване на оцеляването напук на всичко.

Дори Ленин, станал първият лидер в света, признал автономията на страната от Русия дни, след като взема властта, не е очаквал тя да продължава дълго. Той смятал, че Финландия скоро ще бъде потопена в неговата болшевишка революция и ще се присъедини към СССР. Но тази революция не успява въпреки кървавата гражданска война, както не успява и опитът на СССР да анексира Финландия по време на Втората световна война. Чрез предпазлива дипломация, поне по време на Студената война, Финландия успява да оцелее и да гарантира мястото си сред западните страни.

Но годишнината, навършила се този месец, е и празник на страната, която финландците построиха. През последните 100 години те превърнаха един от най-бедните краища на Европа в една от най-богатите, най-равномерно развитите, най-задоволените страни в света. Финландия неизменно е на първите места по образование, иновации, политическа стабилност и качество на живота. Нейният "северен модел", основан върху стабилните институции и силна система за социална сигурност, се превърна в пример за развиващите се страни, най-вече за тези, които искат да се възстановят след конфликт.

Този северен модел се появи повече поради необходимост, отколкото поради самия модел, както самите финландци първи признаха. Знаменитият финландски егалитаризъм може да бъде проследен назад до необходимостта бързо да бъдат излекувани раните от гражданската война, като бъде приета по-голямата част от програмата на болшевиките, най-вече по отношение на поземлената реформа. Нейните следвоенни успехи в изграждането на индустриална база, осигуряването на висококачествено образование и силна система за социална сигурност и насърчаване на равнопоставеността на половете бяха подтикнати предимно поради необходимостта от мобилизирането на всички ресурси на страната за изплащане на военни репарации на СССР.

Предизвикателствата пред Финландия не свършиха и с края на Студената война. Тя изживя дълбока депресия в началото на 90-те г. на ХХ век след разпадането на СССР - по онова време главния ѝ търговски партньор. В по-ново време поредица от шокове причиниха спад на икономиката за четири години межзу 2011 и 2015 г.

Това включваше рязък спад на световното търсене на хартия, което засегна лесовъдството, почти тоталния колапс на телекомуникационния гигант "Нокиа", чийто бизнес с мобилни телефони бе пометен от iPhone, загубите в търговията с Русия след въвеждането на санкциите на ЕС през 2014 г., сривът на цените на петрола и девалвацията на рублата и кризата в еврозоната.

Наистина имаше случаи през тези години на растяща безработица и падащ жизнен стандарт, когато изглеждаше, че Финландия може да стане източник на европейска нестабилност. "Истински финландци" - дясната евроскептична националистическа партия, бе трета на парламентарните избори през 2011 г. с 19 на сто от гласовете и втора през 2015 г. със 17 на сто. Тя бе предвестник на популисткия бунт, разпространил се из Европа през последните две години.

100 национални знамена на Финландия - по едно за всяка година от независимостта, бяха издигнати в центъра на Хелзинки.

През 2015 г. "Истински финландци" дори влезе в правителството като част от коалиция и породи опасения, че ще наложи вето на спасителните пакети, предложени на Гърция с цел избягване на срив на еврото. Същевременно някои коментатори твърдяха, че самата Финландия трябва да изостави еврото, което според тях се е превърнало в усмирителна риза, пречеща на много необходимата девалвация.

Финландия обаче опроверга черногледците и отново е в разцвет. Правителството прогнозира, че икономиката ще отбележи ръст от 2,9 на сто тази година благодарение на стабилното увеличаване на износа и инвестициите. Шоковете, сполетели финландската икономика, бяха преодолени, като еврозоната бе главна причина за нейното възстановяване, увеличаване на търговията с Русия заради скока на цените на петрола въпреки оставащите в сила санкции, като "Нокиа" и лесовъдството се преструктурираха и възстановиха. Междувременно "Истински финландци" се разцепиха и загубиха подкрепата сред населението.

Пред Финландия все още има предизвикателства. Застаряващото население ще доведе до средносрочен натиск върху публичните финанси заради увеличаването на разходите, свързани с възрастта. Ръстът на производителността спадна наполовина през последното десетилетие, подобно на други развити икономики, като породи съмнения относно способността на Финландия да поддържа щедрата си система за благоденствие.

И макар настоящото правителство да успя да договори след повече от година преговаряне "пакт за конкурентността" с работодателите и профсъюзите,, който замрази заплатите и увеличи работните часове, то не успя да постигне споразумение за каквато и да било реформа на тромавия пазар на труда в страната, който би могъл да подобри дългосрочната производителност.

Въпреки това бъдещето на Финландия може да зависи повече от способността й да въвежда иновации, отколкото от действията на правителството. В този смисъл перспективата изглежда обещаваща, ако се съди по успеха на конференцията SLUSH на стартъпите в Хелзинки в края на ноември. Това нетрадиционно събитие - единственото от този род, организирано от студенти доброволци, привлече 20 000 предприемачи, инвеститори и доставчици на услуги от целия свят. Сред тях бяха светила на глобалната индустрия.

Години наред SLUSH помага за привличане на инвестиции и ноухау за процъфтяващия технологичен сектор във Финландия, включващ гиганти за разработване на мобилни игри като "Суперсел" и "Ровио", помага на Хелзинки да бетонира мястото си в сърцето на северната технологична екосистема. По-важното е, че успехът на SLUSH, изглежда, помага за промяната на културата у младите финландци, които възприеха културата на стартъпите, и на публичния сектор, като превърна Финландия в лаборатория за нови идеи как да бъде впрегната технологията в по-дълбоките социални предизвикателства.

Точно както Финландия дължи оцеляването си през последния век на способността си да се адаптира северния си модел към новите предизвикателства, тя изглежда решена да го направи и през следващия.

------

* Авторът е старши европейски кореспондент на в. "Уолстрийт джърнъл", където е публикувана статията.

Утре е...

http://www.cross.bg/ytre-e-1564454.html

/КРОСС/ „Утре е първата празна страница на книгата от 365 страници. Напиши я добре". Брад Пейсли    

Купувайте флорални парфюми за романтиците, силни подправки за огнените знаци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6637587

Купувайте флорални парфюми за романтиците, силни подправки за огнените знациИзбирайте аромат според характера, сезона и зодията В поредицата от празнични поводи е трудно да се избере хубав, подходящ и ценен подарък за скъп човек. Ето защо всеки четвърти дар е парфюм. Но как да уцелите най-подходящия аромат за човека, когото искате да зарадвате? Оказва се, че не е толкова сложно, ако познавате характера му,

Проф. Андрей Фурсов: "Устойчивото развитие" - геноцид на "нерентабилното" население

http://pogled.info/svetoven/prof-andrei-fursov-ustoichivoto-razvitie-genotsid-na-nerentabilnoto-naselenie.91601

/ПогледТВ/ Беларус се присъедини към програмата "Устойчиво развитие", една от инициативите на ООН, чиято цел е въвеждането на определени стандарти, насочени към премахване на бедността, борба с неравенството, както и проблеми, свързани с изменението на климата. /ВИДЕО/

Смисълът на една опозиция е да пресира, да контролира и да натиска управляващите да си вършат работата

http://pogled.info/bulgarski/smisalat-na-edna-opozitsiya-e-da-presira-da-kontrolira-i-da-natiska-upravlyavashtite-da-si-varshat-rabotata.91603

/Поглед.инфо/ Управляващите се съобразяват с БСП, въпреки че имаме 7 общински съветници в Столичния общински съвет. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП - София и член на Изпълнителното бюро на партията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване