Испания загубила 1 млрд. евро от каталунския референдум

https://frognews.bg/novini/ispaniia-zagubila-1-mlrd-evro-katalunskiia-referendum.html

Испания е загубила 1 млрд. евро около политическата криза и каталунския референдум за независимост. Това заяви министърът на икономиката Луис де Гиндос в интервю за местно радио.

БАБХ по празниците: 4 тона унищожена храна и малобройни нарушения

https://offnews.bg//obshtestvo/babh-po-praznitcite-4-tona-unishtozhena-hrana-i-malobrojni-narushenia-672312.html

Коледните и Новогодишните празници преминаха без сериозни хранителни инциденти. Инспекторите към Българската агенция по безопасност на храните извършваха засилените проверки по време на всички празнични дни, за да могат да гарантират на потребителите безопасността на празничната трапеза. Инспекторите са направили над 2800 проверки.

По време на инспекциите са установени и насочени за унищожаване близо 4 тона храни от животински произход (основно заради изтекъл срок на годност или липса на документи за произход). Един обект е спрян от експлоатация.

В резултат на констатирани нарушения са издадени 48 Предписания и са съставени 44 Акта за установяване на административно нарушение. Най-честите нарушения, които инспекторите на БАБХ констатираха са нерегламентирана продажба на храни (предимно от животински произход) и липса на документи, доказващи произход и качество, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на условията и сроковете на съхранение, несъответствия по сградов фонд и оборудване в обектите, както и некоректни или нередовно водени записи документиращи действията на бизнесоператорите за гарантиране на безопасността на храните.

Едновременно с тези проверки БАБХ съвместно с МВР, НАП и други институции извърши 402 проверки. Междинните резултати показват, че до този момент са връчени 11 предписания и 22 Акта за установяване на административни нарушения. Спрени от реализация и насочени за унищожаване са над 16 тона храни от животински произход.

Земетресение събуди жителите на Сан Франциско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645123

Земетресение събуди жителите на Сан Франциско Земетресение с магнитуд 4,4 разтърси района на Сан Франциско в американския щат Калифорния, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Трусът, станал рано сутринта местно време, събуди жителите на града, предава БТА. Според американския Геофизичен институт, епицентърът е на 3 километра от град Бъркли в Калифорния и на дълбочина от 13 километра.

Турция издаде заповеди за арест на 70 гюленисти

https://www.actualno.com/asia/turcija-izdade-zapovedi-za-arest-na-70-gulenisti-news_652550.html

Турската прокуратура издаде заповеди за задържане на 70 лица, 58 от които войници. Това се случва в рамките на разследването срещу привържениците на опозиционния мюсюлмански проповедник Фетулах Гюлен, обвиняван от Анкара за организирането на опита за преврат миналото лято, съобщиха държавните турски медии. Център на операцията е била турската провинция Коня, а полицията е извършила паралелни обиски в 27 провинции. От общо 70 заподозрени, 12 са уволнени от армията. След неуспешния опит з

Вижте СНИМКИ от медения месец на Алекс и Дани Петканови

https://www.actualno.com/showbusiness/vijte-snimki-ot-medenija-mesec-na-aleks-i-dani-petkanovi-news_652549.html

Александра и Даниел Петканови най-после отделиха време, за да заминат на меден месец. Покрай участието си във VIP Brother и последвалите ангажименти, семейството реши да отиде до Дубай. Двамата влюбени посрещнаха новата 2018 именно там, наслаждавайки се на лукс и слънчево време. Алекс и Дани споделиха снимки и кратки видеа от почивката си във Facebook. Както се вижда от кадрите, те много се забавляват в емирството - разпускат на плажа, яздат камили и се въргалят в пясъка. Да припомним, че

Кой дава най-малко пари в ЕС за дрехи и обувки?

http://clubz.bg/62530-koj_dava_naj_malko_pari_v_es_za_drehi_i_obuvki

Почти всичко, което купите в Германия, може да бъде върнато на продавача. Дори да е малко "употребено"... Снимка Рrimark.com

През 2016 г. 4,9 на сто от разходите на домакинствата в ЕС са били за дрехи и обувки. Това са 395, 4 млрд. евро или 2,7 на сто от БВП на ЕС. На всеки гражданин на ЕС се падат по 800 евро годишно. Така се оказва, че гражданите на евросъюза дават малко повече пари за дрехи и обувки отколкото за здравето си. Това сочат данните на Евростат.

Най-много средства отделят в Естония - близо 7 на сто от разходите на хората от балтийската държава са за дрехи и обувки. С близки проценти до Естония са Португалия, Италия, Австрия.

На другия полюс е България - с 3,2 на сто. Следват я Румъния, Чехия и Унгария. 

Най-много са се ограничили да харчат за дрехи и обувки в Литва и в двете най-засегнати от финансовата криза страни в ЕС - Гърция и Испания.

Между 2006 и 2016 г. делът на тези разходи в общите харчове на домакинствата е намалял в повечето държави от ЕС, отчитат от Евростат.

Най-големият спад за този десетгодишен период е в Литва, следват Гърция и Испания, Ирландия, Франция, Кипър и Малта.

Обратният процес за този десетгодишен период се наблюдава в Полша, Латвия, Великобритания, Унгария и Люксембург. 

В България няма съществени промени - ние все си харчим най-малко в целия ЕС.

В училища в София: Колко пари получават мама и тати?

http://clubz.bg/62529-v_uchilishta_v_sofiq_kolko_pari_poluchavat_mama_i_tati

Снимка БГНЕС

Анкета сред деца в близо стотина начални училища в столицата смути родители. Във въпросника, изготвен за целите на Столичната община в борбата й с мръсния въздух, деца от II до V клас се питат какви са доходите на родителите им, както и на коя улица и номер живеят. Анкетата е анонимна, а целта й е да достигне до 6000 домакинства в София.

"Детето ми връчи анонимна анкета от училище, която трябва да се попълни до петък по темата (дръжте се!!!) за отоплението на дома във връзка със замърсяването на въздуха в столицата. Четири големи страници въпроси - от това по колко лева е сметката за отопление, квадратурата на жилището, къде се намира, има ли изолация, до това защо не искаш или искаш "Топлофикация" и по какъв начин се отопляваш. Проучването е на общината. Нищо против анкетата, ама защо през училище и през децата?! Какво общо имат те с тая работа?! Анкетьори на НСИ ли са вече? Направо съм втрещена", написа майка във фейсбук. И приложи снимки:

Други родители допълват, че дори и анкетата да се води анонимна, класният ръководител не би пропуснал да хвърли едно око на улицата и номера, попълнени от детето, за да се ориентира за кого става въпрос. Има и гласове за сезиране на Агенцията за закрила на детето. Някои са притеснени дори, че дете може да се смути, че в дома на другарчето му по чин имат по-високи доходи. Родители питат и каква е гаранцията, че събраните данни няма да се използват за други цели. Трети пък нямат проблем с въпросника, донесен от децата им вкъщи и дори го адмирират, още повече, че е посветен на каузата подобряване на качеството на въздуха в София. И насърчават всички граждани да участват активно в подобен род допитвания. 

Анкетата е изготвена от неправителствената организация Фондация "Енергийна агенция Пловдив" по проекта на Столичната община "Програма за управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община". От СО молят Регионалното управление на образованието-София, с началник Ваня Кастрева, да сведе въпросника на директорите на училищата. Кастрева възлага на директорите в най-малко в 5 паралелки да бъдат раздадени въпросници, чрез които да бъдат анкетирани родителите на децата. Конкретно проучването е за това какви енергийни източници за отопление и вода се използва в софийските домакинства.

От фонцадията обясниха пред Клуб Z, че този род проучвания са добра европейска практика за събиране на подобна информация и тя вече е прилагана в България. "Енергийна агенция Пловдив" работела за първи път със Столичната община, но е пускала подобни въпросници в Пловдив, Бургас, Видин, Смолян и др. градове. 

На въпрос трябва ли да се анкетират деца, от фондацията посочиха, че а) било образователно за самите деца и б) във възрастта в началното училище най-добросъвестно се попълвали анкетите. Методиката била предложена на общината от НПО-то, "иначе би струвало десетки милиони събирането на тази информация", а самото попълване е доброволно и не противоречало на образователния закон. От фондацията казаха още, че са спечелили поръчката с конкурс, но отказаха да назоват на каква стойност е. Самата поръчка не се открива на сайта на общината или на Агенцията по обществените поръчки.

"Нас ни интересуват количествата и видове енергия, особено твърдите горива. Анкетата е анонимна, интересуваме се само от квартала и съответния район", посочиха още от Фондация "Енергийна агенция Пловдив".

Иначе сред целите, които НПО-то само си е поставило, освен "разработване на стратегии, програми и планове за действие за енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и управление на мобилността на местно и обшинско и регионално ниво", е записано и "предоставяне на информация, обучения и лобиране за използването на ВЕИ" (възобновяеми енергийни източници).

Ваня Кастрева не отговори на многобройните ни позвънявания. 

Ето кои столични училища (засега) са включени в допитването:

160 ОУ, 171 ОУ, 172 ОУ, 176 ОУ, 177 ОУ, 179 ОУ, 83 ОУ, 84 ОУ, 155 ОУ, 191 ОУ, 200 ОУ, 201 ОУ, 202 ОУ, 5 ОУ, 50 ОУ, 52 ОУ, 64 ОУ, 86 ОУ, 152 ОУ, 115 ОУ, 116 ОУ, 156 ОУ, 159 ОУ, 162 ОУ, 75 ОУ , 92 ОУ, 147 ОУ, 48 ОУ, 58 ОУ, 59 ОУ, 60 ОУ, 100 ОУ, 61 ОУ, 62 ОУ, 70 ОУ, 146 ОУ, 175 ОУ, 42 ОУ, 49 ОУ, 106 ОУ, 124 ОУ, 43 ОУ, 199 ОУ, 53 ОУ, 72 ОУ, 109 ОУ, 148 ОУ, 78 СУ, 33 ОУ, 106 OУ,103 ОУ, 16 ОУ, 63 ОУ, 102 ОУ, 141 ОУ, 82 ОУ, 4 ОУ, 65 ОУ, 89 ОУ, 150 ОУ, 163 ОУ, 46 ОУ, 67 ОУ , 76 ОУ, 136 ОУ, 20 ОУ, 41 ОУ, 104 ОУ, 126 ОУ, 107 ОУ, 120 ОУ, 122 ОУ, 139 ОУ, 25 ОУ, 34 ОУ,142 ОУ с РЧО, 43 ОУ, 45 ОУ, 112 ОУ, 129 ОУ, 6 ОУ, 38 ОУ, 11 ОУ.

Илияна Йотова подкрепи Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/iliana-yotova-prezidentat-radev-istanbulsca-conventzia-26750255

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи Истанбулската конвенция. Тя посочи, че е трябвало да се състои дебат в България, за да се избегнат спекулациите.

Полицейска акция в близост до Нови Искър (обновена)

http://www.cross.bg/lykovo-iskur-novi-1564702.html

/КРОСС/ Операция на полиция и жандармерия се провежда край село Луково, община Своге, съобщава БНР. Неофициално акцията е за издирване на убиеца, отнел живота на шестима души в Нови Искър в новогодишната нощ. От МВР обаче отричат и твърдят, че акцията е срещу битовата престъпност. Нови Искър и Луково отстоят на по-малко от 15 км, а операцията е в горите край селото. Има поне 6 полицейски буса, както и тежковъоръжени от специалните части. Всеки, който минава по пътя до Луково, подлежи на проверка на документите, уточнява БНТ. Според кмета на Луково Румен Колев има много полицаи във вилната зона в района, които са от 7:00 часа в селото. Издирват непознато за него лице, видял е снимката му, предава БТВ. Извършителят на тежкото престъпление все още не е установен. Не е намерено и оръжието, но са знае, че убиецът е боравил професионално с него. Местил е телата, преди да напусне местопрестъплението. Появи се обаче и противоречива информация, че близък на Кети Кюхова - жената открита в кладенец, е предполагаемият убиец. Става въпрос за 50-годишен мъж, лежал е в затвора за изнасилване, блудство и други сексуални престъпления.         

Земетресение от 5,2 по Рихтер в Черна гора и Косово

https://www.actualno.com/balkani/zemetresenie-ot-52-po-rihter-v-cherna-gora-i-kosovo-news_652547.html

Земетресение с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Черна гора, предаде БГНЕС в региона. Земният трус е усетен в 11,45 ч. местно време с епицентър на 24 км западно то град Печ в Косово и на 64 км източно от Подгорица в Черна гора, с дълбочина 10 км. Засега няма данни за пострадали и материални щети. Граждани от Подгорица съобщиха, че силно са усетили земетресението и са изтичали от домовете си. Трусът е усетен и в Нови пазар, Сърбия – на 70 км североизто

Видео: Когато дете получи за Коледа тест за бременност

http://www.dnevnik.bg/video/2018/01/04/3106807_video_kogato_dete_poluchi_za_koleda_test_za_bremennost/?ref=rss


<br /><br />Виждали ли сте как реагира момиченце, когато за Коледа получи тест за бременност? Или момче, което в опаковката на подаръка открива лента за картечница с истински патрони?<br /><br />Този шокиращ подход са избрали във видеото си от организацията "Спасете децата". То бе отличено сред трите най-забележими идеи за обществени каузи в годишната класация "Златният радиатор". Тя е родена от инициативата Radi-Aid на Фонда за международна помощ на...

Варненски моторист пострада на пешеходна пътека

http://www.moreto.net/novini.php?n=366513

40-годишен моторджия от Варна пострада на пешеходна пътека, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал вчера по обед, на кръстовището на бул. "Генерал Колев" и "Братя Миладинови". Мотористът спрял на пешеходна пътека, за да даде път на пешеходци.

Щастието е в малките неща

https://www.actualno.com/curious/shtastieto-e-v-malkite-neshta-news_652546.html

Често, погълнати от ежедневните грижи и проблеми, които се опитват да обладаят съзнанието ни, не виждаме красотата на малките неща около нас. Не забелязваме онези, които биха ни накарали да се усмихваме. Не виждаме колко прекрасен е животът ни, защото сме свикнали да се оплакваме и да искаме нещо повече. И никога не спираме. Бързаме. Притесняваме се. Чудим се как да направим живота си нещо повече от това, което е. Намираме някакви малки жестове от страна на любимите ни хора за досадни, докато те

Активи за $1.33 милиарда осветиха в Цюрих

http://clubz.bg/62528-aktivi_za_133_miliarda_osvetiha_v_cyurih

През 2017 г. Цюрих, най-големият и най-богат кантон в Швейцария, отчита трикратно увеличаване на гражданите, укрили данъци, които са се предали на властите, предаде Ройтерс. 
Финансовият департамент на кантона съобщи, че 6150 данъкоплатци са обявили м.г. скрити активи, което надминава тройно рекорда от 2016 г. и е извадило на светло доходи за 1.3 млрд. швейцарски франка ($1.33 млрд.). 

Властите засега са успели да обработят само половината от случаите, но очакват сумата да се увеличи.

Над 100 страни се включват в програмата за автоматичен обмен на данъчна информация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие като част от световната кампания за борба с укриването на данъци. Целта на споразумението е да гарантира, че властите на страната, в която гражданите дължат данъци, имат данни за офшорните им сметки. 

Швейцария, най-големият световен център за управление на офшорни активи, тази година ще получи за първи път информация от други страни, която ще започне с данни, събрани през 2017 г. 
През 2010 г. страната въведе разпоредби, които позволят на данъкоплатците еднократно да обявят недекларирани активи, без да ги заплашва глоба. В България Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 години и глоба до 2000 лв. за укрити данъци в особено големи размери.

Цюрих съобщи, че данъчната служба увеличава персонала на подразделението, което се занимава с данъчни "самопризнания", благодарение на което броят на обработените случаи се е удвоил до 3800 годишно. Заради тези усилия постъпленията в хазната са се увеличи с допълнителни 104 млн. швeйцарски франка. 

От подобни дела кантонът Люцерн е събрал допълнително 15.5 млн. франка налози м.г., отчитайки увеличаване на броя на делата, но и намаляване на декларираните суми.

Алфа мъжкар

https://offnews.bg//mama-nindzha/alfa-mazhkar-672313.html

Автор: Калоян Явашев Развъждането на челяд е, както разбрахме, трудоемък, на моменти дори зловещ етап в живота ни. Безвъзвратно сбогували се с безгрижния живот, родителите неусетно се озоваваме в бездушна пустиня, през която крачим монотонно. Прекарваме повечето си време в страх, че ще ни ядосат и ядосани, че ни е страх да не ни ядосат. В нашето семейство запълваме паузите с викане. Животът ни с децата неусетно ни промени и от една страна добави, а от друга взе, много различни емоции и чувства. При мен например се наблюдава едно постоянно недоволство. Нещо ме мъчи, губи ми се нещо, някаква много…

10 жертви на пожар във фабрика в Новосибирск

http://www.cross.bg/zhertvi-na-pozhar-vuv-fabrika-v-novosibirsk-1564714.html

/КРОСС/ 10 души са жертвите на пожара в цех на обувна фабрика в руската Новосибирска област, предаде ТАСС. Причината за пожара е късо съединение. По предварителни данни повечето загинали са граждани на Китай, а двама - на Киргизстан. Всички са работели в производството или в склада.Огънят, който е горял на площ 2000 кв. метра, вече е потушен.    

Българска фирма приема плащания в биткойни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645115

Българска фирма приема плащания в биткойниБългарската компания "Алтерко Роботикс" вече приема плащания и в битнкойни и други криптовалути, съобщиха от фирмата. Всеки притежател на Bitcoin, Bitcoin cash или Litecoin, може да купи с тях детския часовник MyKi и продуктите Shelly за автоматизация на дома. За целта потребителят единствено трябва да избере тази опция на плащане на www.MyKi.

ЕК: Постоянно работим с българското правителство по борбата с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645098

ЕК: Постоянно работим с българското правителство по борбата с корупциятаВъпросът за борбата с корупцията е неделима част от работата ни с България и от процеса по механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви днес на пресконференция говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с наложеното от президента Румен Радев вето на закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

Боде Милър се присъединява към експертния екип на Евроспорт за Пьончан 2018

https://offnews.bg//zimni/bode-milar-se-prisaediniava-kam-ekspertnia-ekip-na-evrosport-za-pionch-672311.html

Евроспорт представи легендата на алпийските ски Боде Милър като най-новото попълнение към екипа си от 150 световноизвестни експертни анализатори за Зимните олимпийски игри в Пьончан.

Американецът ще бъде лице на иновативното студио Eurosport Cube, в което картината от игрите ще е подплатена с иновативна технология, предоставяща увеличена реалност и данни.

Милър се присъединява към екипа от експерти на Евроспорт, включващ 58 олимпийци, записали общо 151 участия и 75 медала на Олимпийски игри. Всички те ще допринесат за целта на Евроспорт да осигури невиждано досега зрителско изживяване за Игрите в Пьончан.

За да отбележи оставащия един месец до началото на Пьончан 2018, Евроспорт събра някои от водещите си експерти, сред които и Боде Милър, за да демонстрира нагледно как Игрите ще бъдат излъчени в Европа, придружени от ненадмината експертиза и иновативни технологии като Eurosport Cube, чрез които излъчването на спортни състезания ще бъде изведено на изцяло ново ниво.

Първото по рода си студио в историята на Олимпийските игри ще използва увеличена реалност и подробни статистически данни, за да могат зрителите да усетят във възможно най-голяма степен магията на Олимпийските игри. Благодарение на новите технологии и общо 900-те часа пряко предаване на олимпийски състезания, спортните фенове ще имаме възможност да видят отблизо постиженията и техниката, която звездите на зимните спортове използват в стремежа си да достигнат до олимпийския връх.

Милър, който ще анализира ски спортовете в студиото Eurosport Cube, се срещна с някои от бъдещите си колеги по време на Турнира на четирите хълма в Инсбрук, сред които личат имената на:

• Германските шампиони в ски скоковете Свен Ханавалд и Мартин Шмит
• Норвежецът Киетил Андре Аамод, единственият по-титулуван алпийски скиор от Милър
• Италианската звезда в алпийските дисциплини и бронзова олимпийска медалистка Карен Пуцер
• Олимпийският шампион по хокей от 1994 г. Хакан Лооб
• Двукратният бронзов медалист в ски скоковете Андерс Бардал

Боде Милър ще се появява често в Eurosport Cube, за да предоставя най-подробния и широкообхватен експертен анализ, виждан някога на Зимни олимпийски игри. Съдържанието от Eurosport Cube, предоставено от Милър и останалите експерти, ще бъде част от повече от 4000 часа специализирани предавания за феновете в ефира на Евроспорт, излъчвани на територията на 48 европейски страни. Предаванията в Eurosport Cube ще бъдат адаптирани за отделните пазари и ще включват известни експерти от различни държави.

Боде Милър, който спечели олимпийската титла в супер комбинацията във Ванкувър през 2010 г. и има общо 6 олимпийски медала в кариерата си, сподели: „Това, което Discovery прави, е нещо невиждано. Те прекрачват отвъд границите на установените норми и до известна степен това е нещото, което самият аз правех в своята спортна кариера. Точно това прави тази концепция специална. Стремежът на Discovery е постоянно да покоряват нови върхове, като това е и моята житейска философия. Партньорството с тях ме прави наистина щастлив.”

„Нямам търпение да вляза в Eurosport Cube и да покажа на феновете красотата на зимните спортове. Това е нещо наистина революционно. Ще имаме възможност да покажем отблизо на феновете колко малки са разликите между победата и поражението. Не бих се изненадал дори, ако този начин на анализиране в бъдеще помогне на самите спортисти да наблюдават по-внимателно представянето си и по този начин да се опитат да повишат своите резултати“, допълни ски легендата.

Питър Хътън, Изпълнителен директор на Евроспорт, сподели: „Много сме развълнувани от присъствието на Боде Милър в нашия страхотен екип от експерти и световноизвестни спортисти, които ще ни помогнат да подобрим начина, по който Зимните олимпийски игри достигат до феновете. Уникалната експертиза на Боде, съчетана с първата по рода си иновативна технология на Eurosport Cube, ще предостави на зрителите анализи на световно ниво и ще ги приближи до любимите им спортисти по начин, невиждан досега на Зимни олимпийски игри.”

Прякото излъчване на Зимните олимпийски игри в Поьнчан през 2018 ще започне на 8 февруари. Интерактивният Eurosport Player ще бъде единственото място в европейския ефир*, където феновете ще могат да наблюдават всяка минута, всеки спортист и всеки спорт – онлайн, на мобилен телефон, таблет или телевизионен приемник. Зрителите ще имат възможност и да персонализират своето олимпийски изживяване, тъй като ще разполагат с опцията да изберат какво, кога и колко дълго да гледат.

За да не пропуснете нито едно интересно събитие от Зимните олимпийски игри, посетете www.eurosport.com/olympics.

Сделката за ТЕЦ “Варна” е финализирана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645005

Сделката за ТЕЦ “Варна” е финализирана Блок от 210 мегавата ще бъде пуснат до 3 месеца. Пристанището ще приеме кораби през лятото ТЕЦ “Варна” вече е собственост на българската компания “Сигда”, която пък е на сина и дъщерята на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Сделката между ЧЕЗ - Прага, и “Сигда” е приключила на 22 декември,

В САЩ искат да спрат студа, като заловят Ледената Кралица

http://dnes.dir.bg/news/USA-luiziana-grslidel-26750215

Полицията в американския град Слайдел (щат Луизиана) на майтап "пусна за издирване" кралица Елза от анимационния филм на Дисни "Студено сърце" (Frozen, 2013).

Русия предупреди САЩ: Не се месете в Иран

http://www.cross.bg/iran-ryabkov-rysiya-1564713.html

/КРОСС/ Покрай новото нараснало напрежение в Близкия изток Русия категорично предупреди САЩ да не се меси във вътрешните дела на Иран. Предупреждението бе отправено от заместник-министърът на външните работи на Русия по отношенията със САЩ Сергей Рябков. „Предупреждаваме САЩ да не правят опити за намеса във вътрешните работи на Ислямска република Иран", обяви Рябков, цитиран от ТАСС. Изявлението му бе в отговор и на множеството реплики от висши американски държавници, включително и президентът Доналд Тръмп, в подкрепа на протестите в ислямската република, които според иранските държавници са намеса във вътрешните работи. „Това, което се случва там е вътрешен въпрос, който привлича вниманието на международната общност, но въпреки много опити да се изкривява същността на това, което се случва, аз съм сигурен, че нашият съсед и приятелска държава, е в състояние да преодолее настоящите трудности", обяви Рябков. Според него САЩ се опитват използват ситуацията в Иран, за да подкопаят стабилността по Съвместния план за действие по иранската ядрена програма. „Вашингтон се изкуши да използва настоящата ситуация, за да постави нови въпроси по отношение на Иранската ядрена програма, което предполага умишлен опит да се подкопае авторитета и ангажираността на международната общност

Шефът на Intel е продал акции за милиони, преди да съобщи за проблеми с чиповете

https://www.investor.bg/harduer/459/a/shefyt-na-intel-e-prodal-akcii-za-milioni-predi-da-syobshti-za-problemi-s-chipovete-253228/

След продажбата Браян Крзанич притежава минимума ценни книжа, които трябва да има като изпълнителен директор

Жан Тод иска да възроди идеята за общ двигател във всички автомобилни надпревари

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/04/3106933_jan_tod_iska_da_vuzrodi_ideiata_za_obsht_dvigatel_vuv/?ref=rss


Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод ще възобнови идеята за "глобален двигател", който да бъде използван и във Формула 1. Това заяви французинът, който наскоро започна своя трети мандат начело на организацията.<br /><br />Концепцията за двигател, който да бъде използван в много автомобилни надпревари се роди още в началото на 21 век. Тогава ФИА възложи на британската консултантска компнания "Рикардо" да изготви потенциални правила, на...

Два труса в Черна гора за час, първият от 5.2

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-cherna-gora-26750214

В 12:47 българско време в Черна гора е било усетено силно земетресение. Трусът е бил с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер и дълбочина 10 километра.

Предполагаемият убиец от Нови Искър над 50 г., близък на Кети, лежал за изнасилване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645042

Предполагаемият убиец от Нови Искър над 50 г., близък на Кети, лежал за изнасилванеБлизък на Кети Кюхова е предполагаемият убиец на шестимата души в Нови Искър. Той е над 50 години, лежал е в затвора за изнасилване, блудство и други сексуални престъпления. Издирват го в гората край село Луково, община Своге.  Убийствата са извършени в нощта на 31 декември срещу 1 януари, а на 2 януари е подаден сигналът за убийството на петимата

БАН публикува докладите за АЕЦ "Белене"

http://www.moreto.net/novini.php?n=366523

Българска академия на науките публикува двата си доклада на проекта АЕЦ "Белене". Съдържанието на докладите до този момент не беше известно въпреки че екипът, работил върху тях, даде специална пресконференция миналата година, на която обясни в резюме изводите от направените изследвания.

Москва не иска намеса на Вашингтон в Иран

https://frognews.bg/novini/moskva-iska-namesa-vashington-iran.html

Москва призова Вашингтон да не се намесва във вътрешните работи на Иран. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Спасиха живота на всички ранени край Микре

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-vma-mikre-26750184

Всички пациенти, настанени за лечение във Военномедицинска академия след тежката катастрофа край ловешкото село Микре, вече са без опасност за живота.

Иранска дилема: Дали протестите няма само да укрепят позициите на твърдолинейните?

http://www.mediapool.bg/iranska-dilema-dali-protestite-nyama-samo-da-ukrepyat-pozitsiite-na-tvardolineinite-news273827.html

Хиляди хора в цял Иран са по улиците. Според тях много неща не са както трябва в Ислямската система и дори президентът реформатор Хасан Рохани се съгласи открито с това.   Духовникът показа разбиране към протестите, които критикуват режима и разтърсват страната от миналия четвъртък. Демонстрациите вече не са в подкрепа на реформите, а за смяна на режима, която може да засегне и Рохани. Лозунги като "Молли, засрамете се, идете си с мир" и "смърт на диктаторите" едва ли подлежат на тълкуване.   Според иранския върховен духовен лидер аятолах Али Хаменей, това вече не са протести, а по-скоро въстание, подбуждано отвън. Той нарича демонстрантите "наемници", на които е платено да вредят на Ислямската република.   Макар много критици да са по улиците обаче, много други си стоят у дома. Мнозина от групата на онези, които не протестират публично, все още вярват в пътя на реформите и се съмняват, че базираният на религията политически апарат може така лесно да бъде свален с демонстрации.   Сред скептиците са такива бивши политически затворници като Фейзола Арабсорхи. Той смята, че смяна на режима ще влоши още повече нещата. Арабсорхи и много други се бориха ожесточено за реформи в системата и не искат да станат свидетели на необмислени протести, проправящи път за завръщане на власт на иранските хардлайнери.   Дилемата на Иран е в това, че на практика реформаторите в правителството са и сред критиците на режима. Един от тях е първият вицепрезидент Есхак Джахангири. "Реформите изискват време, а пътят към демокрация е дълъг и неравен", казва той.   Популярният реформатор се опасява също, че сегашните протести може да се окажат в полза на твърдолинейните. Шефът му, президентът Рохани, обаче наистина смята протестите за законно право на хората. Според него обаче те трябва да са мирни и да минават по "законни" канали.   Подобна умереност предизвиква гняв у независимите анализатори. "Това е абсолютна безсмислица", каза за призива на Рохани един политолог, пожелал да запази анонимност. "Той говори така, сякаш е президент на скандинавска страна", отбеляза политологът.   Нито министерството на правосъдието, нито това на вътрешните работи ще разреши някога протести, в които има и най-малък намек за критика към режима, обясни той.   В страна, където дори на умерения бивш президент Мохамед Хатами (управлявал от 1997 до 2005 г.) беше поставен етикет "дисидент", не може да има законни канали, чрез които редовите граждани да изразят протеста си, допълва политологът.   Потвърждение за това негово виждане са двамата лидери на Зеленото движение - бившият премиер Мир-Хосейн Мусави и бившият председател на парламента Мехди Каруби. От близо седем години двамата са под домашен арест, а престъплението им е, че критикуваха манипулираното преизбиране на хардлайнера Махмуд Ахмадинеджад на президентските избори през 2009 г.   "Никой досега не е протестирал по-мирно и законно от тези двама души", коментира техен поддръжник, поискал да остане неназован.   Усилията на Рохани да им върне свободата след победата си на президентските избори през 2013 г. досега са безрезултатни.   "Един толкова безсилен президент не би трябвало да говори за законни канали за протести", каза активистът, отправяйки критика, която според наблюдатели се споделя от много привърженици на Рохани.   Има обаче и други мнения по въпроса. "Никой не е платил по-скъпо за правото на свобода на хората от Мусави", казва Мохамед Алтаха, който се занимава с изследване на медиите.   Въпреки че е под домашен арест, през май миналата година Мусави гласува за Рохани и политиката му за реформи. Водачът на Зелените знае по-добре от всички демонстранти, че демокрация се постига чрез избори, а не с лозунги по улиците, допълва Алтаха.   Двайсет и три годишният жител на Техеран Маджид е безработен и не мисли много за подобни дебати. Вече повече от четири години той възлага напразни надежди на Рохани и реформаторите. Сега протестира, защото не вижда перспектива при управлението на Ислямския режим.   Маджид още живее с родителите си, но след като завършил училище, не успял да влезе да следва в университет и продължава да е без работа. Не може и да излиза, тъй като няма пари.   "Едва ли може да стане по-лошо за мен. Това е животът ми, така че нямам какво да губя", казва младият мъж.     По БТА. 

Тони Блеър призова британците да спрат Брекзит

http://econ.bg/Новини/Тони-Блеър-призова-британците-да-спрат-Брекзит_l.a_i.755755_at.1.html

Бившият британски премиер Тони Блеър предупреди британците, че времето в което те могат да спрат Брекзит изтича. съобщава EurActiv, цитиран от...

Людмил Рангелов: Шесторното убийство не е заради кухи фирми

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-ubietz-novi-iskar-kuhi-firmi-ludmil-rangelov-26749603

Адвокатът Людмил Рангелов заяви пред Дир.бг, че отхвърля версията причината за бруталния разстрел в Нови Искър да са кухи фирми с ДДС.

Вече няма опасност за живота на четирима от ранените в катастрофите край Микре

http://www.mediapool.bg/veche-nyama-opasnost-za-zhivota-na-chetirima-ot-ranenite-v-katastrofite-krai-mikre-news273826.html

Без опасност за живота са вече четирима от тежко ранените в двете станали една след друга в средата на ноември катастрофи на пътя Варна-София – край Микре и край Сопот, съобщиха от Военномедицинска академия. Там бяха преместени пострадалите в пътните инциденти три жени и мъж, които първоначално бяха настанени в болницата в Ловеч. От 3 януари най-тежко пострадалата жена (66 г.) диша самостоятелно и на практика вече няма опасност за живота й. Тя е приета във ВМА с много тежки травми – на лицевия череп и на таза, претърпява няколко операции, като в момента състоянието й е стабилно. Предстои следващата седмица да бъде изведена от реанимация и преместена в Клиниката по травматология, където да продължи рехабилитацията й, посочват от болницата. Клиниката по травматология е и друга от пострадалите в инцидента край Микле на 17 ноември – 56-годишна жена, за която също се грижат рехабилитаторите. 74-годишният мъж, който бе приет с фрактура на таза, вече е изписан. 40-годишната жена, пострадала в катастрофа на 18 ноември край с. Сопот, също вече е без опасност за живота. Те беше транспортирана във ВМА с много тежка съчетана травма - черепно-мозъчна травма, травма на таза, фрактура на черепа, фрактура на мандибулата, много тежка гръдна травма. Преминала е през редица операции, състоянието й е стабилно и в момента е настанена в Клиниката по травматология.

Григор спаси два мачбола за труден успех в Бризбън

http://clubz.bg/62527-grigor_spasi_dva_machbola_za_truden_uspeh_v_brizbyn

Григор Димитров започна 2018 г. на сингъл с много труден успех срещу 128-ия в света австралиец Джон Милман на осминафиналите на турнира в Бризбън. Българинът изтръгна успеха с 4:6, 7:6(8), 6:3.

Той спаси два мачбола в тайбрека на втория сет, а в третия реализира ключов пробив.

В Бризбън първата ни ракета защитава титлата си от миналата година. В следващия кръг Димитров, който допусна много грешки днес, но прояви здрави нерви и характер, излиза срещу британеца Кайл Едмънд (№50).

В предишните дни той постигна две победи на двойки, където му предстои полуфинал.

Очаквайте подробности.

Съдът отказа да върне гражданството на българка в Холандия

http://dnes.dir.bg/news/sad-grazhdanstvo-balgarka-26750182

Върховният административен съд (ВАС) отказа да възстанови българското гражданство българката Матилда Нахабедян, която от години живее в Холандия.

Без такса за ясла и градина за деца с увреждания във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6645018

Без такса за ясла и градина за деца с увреждания във ВарнаОт началото на тази година родителите на деца с увреждания и тежки заболявания във Варна са освободени от такса в детските ясли и градини, съобщиха от Община Варна. Процентът на инвалидност на малчуганите ще е без значение, ще се изисква единствено експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК. Предложението бе одобрено от Общинския съвет,

Убийството в Нови Искър: търсят рецидивист, наел вила в Луково

http://clubz.bg/62526-ubijstvoto_v_novi_iskyr_tyrsqt_recidivist_nael_vila_v_lukovo

Най-вътрешният кръг разследващи вече е "сглобил" историята, която стои зад безпрецедентното шесторно убийство в Нови Искар - остават доказателствата. Това загатнаха източници на Клуб Z, след като стана ясно, че от сутринта близкото до Нови Искър с. Луково е блокирано от полиция и жандармерийски части.

Стълпотворението на мястото е буквално потресаващо - излъчиха основните телевизии. Става въпрос за личен състав полиция, извозван направо с бусове, поне 4 камионетки на жандармерията, джипове с началници, оперативни работници и др.

Търсеният е мъж, който не е от Луково, а е наел вила и живее там, казаха нашите източници. Става въпрос за човек, който е етнически българин, допълниха те. Според наши данни - той е сериозно познат на полицейската система.

По информация на "24 часа" мъжът се казва Росен на над 50 г. Там пишат, че е лежал в затвора за изнасилване, блудства и други сексуални престъпления.

Според предположения, едва ли ще излезе, че историята е "мафиотска" и засяга фирмите на покойния Неделчо Юнаков - работна теза № 1, което изтъкна вчера главният секретар на МВР Младен Маринов.

Луково е много близо до гр. Нови Искър, макар че двете са буквално по ръба от двете страни на границата между София-град и областта. След като петима - Неделчо Юнаков, синът му Георги, доведената дъщеря Нанси и гаджето й Боби, както и бабата, бяха открити убити във фамилната къща в града, майката Кети бе намерена в гората на километри - именно в посока на Балкана.

Масираната кампания днес се ръководи обаче от СДВР. Полицията и спецчастите са с дългоцевно оръжие, което става само с извънредна заповед на ръководството.

Убийството в Нови Искър: търсят самотник, наел вила в Луково

http://clubz.bg/62526-ubijstvoto_v_novi_iskyr_tyrsqt_samotnik_nael_vila_v_lukovo

Най-вътрешният кръг разследващи вече е "сглобил" историята, която стои зад безпрецедентното шесторно убийство в Нови Искар - остават доказателствата. Това загатнаха източници на Клуб Z, след като стана ясно, че от сутринта близкото до Нови Искър с. Луково е блокирано от полиция и жандармерийски части.

Стълпотворението на мястото е буквално потресаващо - излъчиха основните телевизии. Става въпрос за личен състав полиция, извозван направо с бусове, поне 4 камионетки на жандармерията, джипове с началници, оперативни работници и др.

Търсеният е мъж, който не е от Луково, а е наел вила и живее там, казаха нашите източници. Става въпрос за човек, който е етнически българин, допълниха те.

По информация на "24 часа" той е Росен на около 60 г.

Според предположения, едва ли ще излезе, че историята е "мафиотска" и засяга фирмите на покойния Неделчо Юнаков - работна теза № 1, което изтъкна вчера главният секретар на МВР Младен Маринов.

Луково е много близо до гр. Нови Искър, макар че двете са буквално по ръба от двете страни на границата между София-град и областта. След като петима - Неделчо Юнаков, синът му Георги, доведената дъщеря Нанси и гаджето й Боби, както и бабата, бяха открити убити във фамилната къща в града, майката Кети бе намерена в гората на километри - именно в посока на Балкана.

Масираната кампания днес се ръководи обаче от СДВР. Полицията и спецчастите са с дългоцевно оръжие, което става само с извънредна заповед на ръководството.

Газанализатори следят замърсяването от автомобили в София

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-zamarsjavane-gazanalizatori-26750152

Газанализатори ще проверяват автомобилите за вредни емисии при регистрация и текущ контрол в КАТ. Ще се спират колите които замърсяват въздуха над допустимото.

Удължиха разследването за урана в Хасково

http://www.cross.bg/ydulzhiha-razsledvaneto-za-yrana-v-haskovo-1564712.html

/КРОСС/ Разследването на прокуратурата дали има длъжностно лице, което е укрило информация за урана в хасковската вода, отново е удължено с два месеца и трябва да приключи в края на февруари. Причината за удължаването е заради експертизи, които все още не са изготвени, предава БНР. Делото е от 2 хиляди страници в 15 тома и е наблюдавано от трима прокурори. Водата в Хасково е негодна за пиене и готвене от април миналата година, когато бяха открити многократно завишени стойности на уран и алфа-активност  

Вицепрезидентът твърдо зад жените-жертви и Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6645003

Вицепрезидентът твърдо зад жените-жертви и Истанбулската конвенцияИстанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги и трудни обществени дискусии в Европа. Такъв дебат трябваше да се състои и в България, за да се избегнат спекулациите относно отделни текстове в нея. Също така това щеше да накара министрите поне да прочетат документа и да се запознаят със съдържанието му.

Мелания, Мишел или Хилари – коя е най-популярната първа дама на САЩ?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/melaniia-mishel-ili-hilari-koia-e-naj-populiarnata-pyrva-dama-na-sasht-2070581

Бившите първи дами на САЩ Хилари Клинтън и Мишел Обама са по-популярни сред сънародниците от настоящата президентска съпруга Мелания Тръмп, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено в САЩ.

Lego става на 60!

https://www.investor.bg/galeriia/354/a/lego-stava-na-60-253231/

Конкурентни фирми пуснаха "клонинг" продукти, а датската семейна компания трябва да се съревновава и с онлайн игрите

Ученици рецитират стихове на Ботев в Провадия

http://www.moreto.net/novini.php?n=366509

Конкурс за рецитация на Ботеви стихове организират от общинската администрация в Провадия по случай 170-тата година от рождението на революционера на 5 януари. Поради големия брой на записалите се участници обаче, състезанието ще се състои в два тура, научи Moreto.

Трети пол няма, или поне аз не съм виждал. Да покажат половите му органи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6645004

Трети пол няма, или поне аз не съм виждал. Да покажат половите му органи"Разбира се, трети пол няма, или поне аз не съм виждал. А докато не ми покажат половите органи на третия пол, ще продължа да смятам, че не съществува". Това написа във Фейсбук програмният директор на БНТ Емил Кошлуков. И добавя: "Обърквацията идва от понятието gender, което ние не ползваме, може би най-близкото нещо на български е понятието за

Иранска нобелова лауреатка за мир призова за гражданско неподчинение в Иран

https://offnews.bg//sviat/iranska-nobelova-laureatka-za-mir-prizova-za-grazhdansko-nepodchinenie-672309.html

Иранската нобелова лауреатка за мир Ширин Ебади призова хората в страната да не спират протестите срещу правителството и дори да започнат гражданско неподчинение. 

Призивът на Ебади, цитиран от издавания в Лондон панарабски всекидневник "Ашарк ал Аусат", който е саудитска собственост, идва в момент, когато иранските власти обявиха край на безредиците, а в редица градове в страната бяха организирани проправителствени демонстрации. 

Държавната телевизия показа хиляди участници в шествие, които носеха портрети на върховния лидер аятолах Хаменей и знамена, на които пишеше "Смърт на саботьорите", съобщиха АП и БТА. 

Живеещата в Лондон Ебади, която получи Нобеловата награда за мир през 2003 г. и е сред редицата критици в изгнание на иранското ръководство, призова своите сънародници да престанат да плащат данъци и сметките си за вода, газ и ток. Тя ги призова също да изтеглят парите си от държавните банки, за да упражнят натиск върху правителството, за да го принудят да прекрати насилието и да удовлетвори техните искания. 

"Ако правителството не ви чува цели 38 години дойде вашето време да игнорирате онова, което то ви казва сега", казва Ебади в интервюто си за вестника.

При продължаващите цяла седмица протести в Иран загинаха над 20 души. 

През изминалата нощ намаляха съобщенията за нови сблъсъци, но това може да означава, че иранското правителство е блокирало електронните приложения към социалните мрежи, за да не се качват видеа от шествията. 

Преди дни иранската държавна телевизия обяви, че властите временно ще ограничат достъпа до някои социални медии и приложения за изпращане на съобщения, за да контролират протестите. 

Малката дъщеря на изгрева

http://clubz.bg/62525-malkata_dyshterq_na_izgreva

Момиченце, починало на 6 седмици в Аляска преди 11 500 години, е най-старият човек в Америка с напълно разкрит геном, съобщи National Geographic.

Малкото тяло дава безценна информация за заселването на хората в последния континент, станало хилядолетия преди Колумб да стъпи на него.

Местните наричат момичето "малката дъщеря на изгрева". От нейния череп е извлечено древно ДНК, което е било напълно запазено.

Според досега възприетите теории Америка е населена от хора, минали от Сибир към Аляска през Беринговия проход. В него тогава съществува малък сухоземен мост - Берингия. Той изчезва преди около 10 000 години заради края на Ледниковата епоха, изолирайки палеоамериканците от другата страна.

Различни находки през годината сочат, че заселването на континента е станало на вълни, като първата може да е била преди цели 30 000 години. Тези хора по-късно се разделят генетически на северни и южни индианци. Оказва се обаче, че 6-седмичното бебе от Аляска не принадлежи към нито една от двете групи, показва ДНК анализът.

Вместо това тя е част от по-старо население, генетически различно от съвременните индианци, които изследователите наричат "древни берингианци". 

"Нямахме представа за съществуването на тази популация", обяснява антропологът Бен Потър от изследователския екип на университета на Аляска.

ДНК-то на "малката дъщеря на изгрева" подкрепя тезата, че прародителите на индианците произлизат от една и съща източноазиатска популация, пристигнала първа на континента.

Издирва се заподозрян за убийствата в Нови Искър

http://www.mediapool.bg/izdirva-se-zapodozryan-za-ubiystvata-v-novi-iskar-news273825.html

Разследващите бруталното шесторно убийство в Нови Искър вече разполагат с основен заподозрян. Това е 56-годишният Росен Желев Ангелов, съобщиха от МВР в четвъртък. Той е обявен за общонационално издирване. Неофициално се твърди, че Ангелов навремето е имал интимна връзка с Кети Кюхова, чийто труп бе открит в кладенец в гората край Нови Искър отделно от останалите застреляни навръх Нова година - вторият й съпруг, неговият син, дъщеря й и приятелят на момичета, както и тъщата. 56-годишният мъж е с криминално досие и е осъждан. Разследващите предполагат, че е въоръжен и опасен. Заподозреният е живял в Нови Искър преди 9-10 години. Той е осъждан за педофилия и блудство с малолетни, по данни на БНР. Медии информират, че Ангелов наскоро се бил върнал от чужбина, но през годините е поддържал връзка с Кюхова. Твърди се, че той е добър планинар и тактик и се допуска, че се укрива в планината. По-рано в четвъртък стана ясно, че полицаи с металотърсачи претърсват гората над Нови Искър в опит да открият оръжието или оръжията, с които са избити хората. Междувременно бе съобщено, че операция се провежда в село Луково край Искърското дефиле. Според бТВ там е живял заподозреният Ангелов, но МВР така и не даде официална информация за тази акция. Сутринта майката и бабата на един от шестимата убити – Боби Иванов, разказаха, че все още не са виждали тялото му, а от полицията не им давали и почти никаква информация. Младежът бе приятел на Нанси, дъщерята на Кети Кюхова, която също бе убита. Роднините на момчето обясниха пред бТВ и Нова телевизия, че го чули за последно към 18.00 часа на 31 декември. Опитали да се свържат с него след полунощ, но телефонът бил изключен, след като първоначално давал свободно. "Предполагам, че убиецът го е затварял", каза майката на убитото момче Стефана Елисаветова. Неговата баба – Корнелия Цвеева, разказа, че Боби щял да празнува със свои съученици, но в последния момент решил да остане с приятелката си Нанси, защото не я пускали да празнува с приятели. "Нашият решил да празнува с Нанси и това го е погубило", каза бабата на момчето. Според роднините причината за жестокото убийство е фактът, че Кети Кюхова и мъжът до нея – Неделчо Юнаков, са се забъркали в нещо, а убитите младежи са невинна жертва на обстоятелствата. Сред жертвите е можело да има още едно момче – Тони, но в последния момент баща му отишъл на работа и той останал при баба си. Засега разследващите отхвърлят единствено версията, че член на избитото семейство в Нови Искър може да е извършител на тежкото престъпление, а след това да се е самоубил. Като работна версия бе посочен бизнесът на бащата Неделчо Юнаков, който в момента се изследвал. По думите на главния секретар на МВР Младен Маринов "има информация, че се е занимавал с търговска дейност, включително и с т.нар. кухи фирми, които чистят ДДС". Престъплението бе извършено с особена ярост - някои от жертвите са разстреляни с множество куршуми, което първоначално по неизвестни причини бе скрито от ръководствата прокуратурата и МВР. Засега няма яснота дали убиецът е един или са няколко, нито дали при убийствата е ползвано едно оръжие или повече. Съобщава се единствено, че престъплението е извършено в новогодишната нощ на 31 декември срещу 1 януари. Освен Неделчо Юнаков, останалите жертви са синът му Георги Юнаков, тъщата му Еленка Бурджиева, доведената му дъщеря Нанси Иванова, нейният приятел Боби Иванов и втората му съпруга Кети Кюхова.

Полицията вече има заподозрян за убийствата в Нови Искър

http://www.mediapool.bg/politsiyata-veche-ima-zapodozryan-za-ubiystvata-v-novi-iskar-news273825.html

Разследващите бруталното шесторно убийство в Нови Искър вече разполагат с основен заподозрян, съобщи в четвъртък БНР, позовавайки се на неофициална информация. Очаква се МВР да го обяви за национално издирване още тази вечер. Засега името му не се съобщава. Мъжът е с криминално досие и е осъждан. Разследващите предполагат, че е въоръжен и опасен, уточнява още БНР. По-рано в четвъртък стана ясно, че полицаи с металотърсачи претърсват гората над Нови Искър в опит да открият оръжието или оръжията, с които са избити хората. Междувременно бе съобщено, че операция се провежда в село Луково край Искърското дефиле, но МВР така и не уточни дали тя има връзка с убийствата или е част от рутинните мерки срещу битовата престъпност. В четвъртък сутринта майката и бабата на един от шестимата убити – Боби Иванов, разказаха, че все още не са виждали тялото му, а от полицията не им давали и почти никаква информация. Младежът бе приятел на Нанси, дъщерята на Кети Кюхова, която също бе убита. Роднините на момчето обясниха пред бТВ и Нова телевизия, че го чули за последно към 18.00 часа на 31 декември. Опитали да се свържат с него след полунощ, но телефонът бил изключен, след като първоначално давал свободно. "Предполагам, че убиецът го е затварял", каза майката на убитото момче Стефана Елисаветова. Неговата баба – Корнелия Цвеева, разказа, че Боби щял да празнува със свои съученици, но в последния момент решил да остане с приятелката си Нанси, защото не я пускали да празнува с приятели. "Нашият решил да празнува с Нанси и това го е погубило", каза бабата на момчето. Според роднините причината за жестокото убийство е фактът, че Кети Кюхова и мъжът до нея – Неделчо Юнаков, са се забъркали в нещо, а убитите младежи са невинна жертва на обстоятелствата. Сред жертвите е можело да има още едно момче – Тони, но в последния момент баща му отишъл на работа и той останал при баба си. Засега разследващите отхвърлят единствено версията, че член на избитото семейство в Нови Искър може да е извършител на тежкото престъпление, а след това да се е самоубил. Като работна версия бе посочен бизнесът на бащата Неделчо Юнаков, който в момента се изследвал. По думите на главния секретар на МВР Младен Маринов "има информация, че се е занимавал с търговска дейност, включително и с т.нар. кухи фирми, които чистят ДДС". Престъплението бе извършено с особена ярост - някои от жертвите са разстреляни с множество куршуми, което първоначално по неизвестни причини бе скрито от ръководствата прокуратурата и МВР. Засега няма яснота дали убиецът е един или са няколко, нито дали при убийствата е ползвано едно оръжие или повече. Съобщава се единствено, че престъплението е извършено в новогодишната нощ на 31 декември срещу 1 януари. Освен Неделчо Юнаков, останалите жертви са синът му Георги Юнаков, тъщата му Еленка Бурджиева, доведената му дъщеря Нанси Иванова, нейният приятел Боби Иванов и втората му съпруга Кети Кюхова.

Полицията претърсва с металотърсачи гората край Нови Искър

http://www.mediapool.bg/politsiyata-pretarsva-s-metalotarsachi-gorata-krai-novi-iskar-news273825.html

Полицаи с металотърсачи претърсват гората над Нови Искър във връзка с разследването на шесторното убийство в града, предаде БНР в четвъртък. Разследващите все още не са открили оръжието или оръжията, с които са избити хората, липсва и зяапозодрян. По-рано бе съобщено, че операция се провежда в село Луково край Искърското дефиле, но няма официално потвърждение дали тя е свързана с трагедията в Нови Искър. Селото се намира близо до Нови Искър, кметът му отказа да говори пред БНТ. В четвъртък сутринта майката и бабата на един от шестимата убити – Боби Иванов, разказаха, че все още не са виждали тялото му, а от полицията не им давали и почти никаква информация. Младежът бе приятел на Нанси, дъщерята на Кети Кюхова, която също бе убита. Роднините на момчето обясниха пред бТВ и Нова телевизия, че го чули за последно към 18.00 часа на 31 декември. Опитали да се свържат с него след полунощ, но телефонът бил изключен, след като първоначално давал свободно. "Предполагам, че убиецът го е затварял", каза майката на убитото момче Стефана Елисаветова. Неговата баба – Корнелия Цвеева, разказа, че Боби щял да празнува със свои съученици, но в последния момент решил да остане с приятелката си Нанси, защото не я пускали да празнува с приятели. "Нашият решил да празнува с Нанси и това го е погубило", каза бабата на момчето. Според роднините причината за жестокото убийство е фактът, че Кети Кюхова и мъжът до нея – Неделчо Юнаков, са се забъркали в нещо, а убитите младежи са невинна жертва на обстоятелствата. Сред жертвите е можело да има още едно момче – Тони, но в последния момент баща му отишъл на работа и той останал при баба си. Засега разследващите отхвърлят единствено версията, че член на избитото семейство в Нови Искър може да е извършител на тежкото престъпление, а след това да се е самоубил. Като работна версия бе посочен бизнесът на бащата Неделчо Юнаков, който в момента се изследвал. По думите на главния секретар на МВР Младен Маринов "има информация, че се е занимавал с търговска дейност, включително и с т.нар. кухи фирми, които чистят ДДС". Престъплението бе извършено с особена ярост - някои от жертвите са разстреляни с множество куршуми, което първоначално по неизвестни причини бе скрито от ръководствата прокуратурата и МВР. Засега няма яснота дали убиецът е един или са няколко, нито дали при убийствата е ползвано едно оръжие или повече. Съобщава се единствено, че престъплението е извършено в новогодишната нощ на 31 декември срещу 1 януари. Освен Неделчо Юнаков, останалите жертви са синът му Георги Юнаков (роден 1998 г.), тъщата му Еленка Бурджиева (родена 1945 г.), доведената му дъщеря Нанси Иванова (родена 2001 г.), нейният приятел Боби Иванов (роден 1999 г.) и втората му съпруга Кети Кюхова.

Китайска космическа станция може да падне в България

http://dnes.dir.bg/news/china-kosmicheska-stantzia-26750121

Китайска космическа станция Tiangong-1, която бе изстреляна в Космоса през 2011 година е неуправляема и ще рухне на Земята.

Алкохолът увеличава риска от рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6644982

Алкохолът увеличава риска от ракУпотребата на алкохол е свързана с отделянето на вреден химикал в тялото, който може да доведе до трайно генетично увреждане в ДНК на стволовите клетки и до повишен риск от развитието на рак, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър". В изследване с лабораторни мишки, британски учени са използвали хромозомен анализ и ДНК

2017 г. - белязана от етническото прочистване на едно малцинство

https://www.actualno.com/analysis/2017-g-beljazana-ot-etnicheskoto-prochistvane-na-edno-malcinstvo-news_652521.html

В края на 2017 американската фотоагенция Getty images постави във фокуса на обзора си за годината бежанската криза с мюсюлманското малцинство рохинга (наричани още рохиня, рохинги, рохинджа).​ Над 620 000 ​от тях ​бяха принудени да избягат в Бангладеш от родния си Мианмар заради властите, които стартираха ​военна ​операция по етническо прочистване​ през август м.г.​ Репресиите на въоръжените сили отнеха живота най-малко на 6700 души, включително над 730 деца. ​ООН и САЩ определиха случващото с

Четири родни компании са местни финалисти в Chivas Venture 2018

https://offnews.bg//obshtestvo/chetiri-rodni-kompanii-sa-mestni-finalisti-v-chivas-venture-2018-672310.html

Приключи първият етап на най-мащабната международна инициатива за търсене на бизнес проекти със социална значимост – Chivas Venture 2018 с награден фонд от 1 млн.щ.д. Тази година в надпреварата се включиха 29 държави от пет континента, между които и България. В локалното издание на конкурса взеха участие 53 стартиращи компании, организации и социални предприемачи, които вярват, че светът може да бъде по-добро място за живеене и са готови да използват силата на предприемачеството, за да внесат позитивна промяна в средата около тях.

Журито на конкурса, чиито състав тази година включва технологичния и социален предприемач Боян Бенев, Галя Прокопиева - изпълнителен директор на "Икономедиа", Манол Пейков - собственик на издателска къща "Жанет 45", Христо Христов – изпълнителен директор на "Нетинфо", Станислав Сираков от LAUNCHub, и Елена Маринова - президент и съдружник в "Мусала софт", оцени оригиналните идеи, креативността, амбицията и предприемаческия дух на кандидатите.

В следващия кръг продължават четири български компании със социално значими каузи. Според журито те имат най-голям потенциал за успех на глобално ниво и най-добри възможности да предложат работещо решение за справяне с общовалиден световен проблем.

Компанията победител, която ще представи България на глобалния финал и ще се бори за дял от наградния фонд от 1 млн.щ.д., ще стане ясна в рамките на специално събитие, в което участниците ще представят идеите си пред журито на конкурса. Българският финал ще се състои на 12 януари от 19:00 ч. в галерия „Сан Стефано“

CHECKPOINT CARDIO
Компанията Checkpoint Cardio е една от малкото в света, която притежава система за онлайн наблюдение на пациенти, спешна реакция, превенция и диагностика в реално време. Смъртността от сърдечни заболявания е най-значимата социална болест на нашето време. Затова наблюдението и диагностиката от кардиолози в реално време, независимо къде е пациентът и къде се намира докторът, спасява хиляди човешки животи. Превенцията на тежки заболявания, спестява пари на здравната система, прави лекарите спокойни за пациентите си, а пациентите се чувстват под непрекъснато наблюдение и грижа. Телемедицинската система на Checkpoint Cardio се развива от 3 години, до момента е прегледала над 36 000 пациента и е спасила от смърт стотици хора в България и на Балканите. Сега системата се интегрира в здравни системи на няколко европейски държави, като Австрия Германия, Франция, Русия и Гърция.

NASEKOMO

Компанията NASEKOMO използва технология, която превръща органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекоми. Ларвите се хранят с отпадъците и натрупват протеинова биомаса. След обработка, биомасата се използва за храна на животни, при които ларвите са естествена част от диетата, например риби. Така по един напълно естествен начин, екипът адресира едновременно два проблема: от една страна натрупването на органични отпадъци, които при загниването си отделят метан и допринасят за замърсяването на въздуха и от друга - растящата нужда от протеини, за чието създаване традиционните индустрии изразходват все по-оскъдните природни ресурси - обработваема земя, вода и рибен запас. Произведените от Насекомо протеини подпомагат и животновъдите, тъй като са по-достъпен начин за фермерите да изхранват своите животни.

AGNON

Компанията AGNON, създадена от софтуерните специалисти Живко Стефанов и Стойно Калвачев, разработва специален тип ракетна печка „Гамера”, която работи на дърва, високоефективна е и отделя изключително малко СО емисии. Този тип печки ще позволи на хора в отдалечени места да се отопляват с клони и шишарки, които събират сами. Печката е с вградена глинена пейка, която създава акумулиращ ефект за топлината. Отоплително тяло не замърсява въздуха и е подходящо за града. Предимствата на тази печка са, че консумира два до три пъти по-малко дърва. Подходящи за използване са екобрикетите, но и отпадната дървесина при производството на мебели. Този екоуред е както за всички, които държат да имат жив огън вкъщи, така и за възрастни хора, които живеят сами. Широката употреба и на ракетна печка „Гамера” ще създаде условия за бързо подобряване качеството през зимата и България може да се превърне в пример за екологични практики.

JAMBA

JAMBA - Career for all е онлайн платформа, която свързва бизнеса с  хората с увреждания в България, оптимизирайки процеса за тяхната  интеграция в пазара на труда. Наред с услугите за подбор на персонал,  чрез платформата, JAMBA предлага на кандидатите модул за обучения и  предварителна подготовка. Този модул включва онлайн и офлайн  професионални обучения, адаптирани за младежи с различни  възможности. Целта му е да се повишава нивото на тяхната квалификация и занижаване на бариерите при навлизане на пазара на труда.

Българските победители в локалния кръг на Chivas Venture 2018 ще бъдат част от международнa едноседмична бизнес акселераторска програма в Оксфорд, която ще им помогне да развият идеите си по-успешно. На следващия етап от състезанието ще се проведе онлайн гласуване на публиката, която ще определи как 250 хил. долара от общия награден фонд да бъдат разпредели между победителите от локалните кръгове на конкурса. На големия финал тази година международното жури ще разпредели дяловете от останалите 750 хил. долара награден фонд.

Повече информация за конкурса ще откриете на този адрес

Карлос Контрера за Фрог: Заради Конвенцията може да изстине мястото на министър Захариева

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/karlos-kontrera-frog-zaradi-konventsiiata-moje-izstine-miastoto-ministar-zaharieva.html

Захариева настъпи една мина с Истанбулската конвенция. Мината ще гръмне, но ще гръмне в ГЕРБ. Може да изстине мястото на Захариева като външен министър. Какво ще я правят Захариева, си е отговорност на ГЕРБ. А това, че България председателства Съвета на ЕС, не означава, че не трябва да има оставки. Това заяви Карлос Контрера от ВМРО за Фрог.

Карлос Контрера за Фрог: Заради Конвенцията може да изстине мястото на министър Захариева

https://frognews.bg/novini/karlos-kontrera-frog-zaradi-konventsiiata-moje-izstine-miastoto-ministar-zaharieva.html

Захариева настъпи една мина с Истанбулската конвенция. Мината ще гръмне, но ще гръмне в ГЕРБ. Може да изстине мястото на Захариева като външен министър. Какво ще я правят Захариева, си е отговорноста на ГЕРБ. А това, че България председателства Съвета на ЕС, не означава, че не трябва да има оставки. Това заяви Карлос Контрера от ВМРО за Фрог.

За първи път от 100 години галапагоски костенурки се излюпиха естествено

http://www.moreto.net/novini.php?n=366518

Костенурки се излюпиха естествено на Галапагоските острови за първи път от 100 години, след като бяха изтребени местните "пиратски" плъхове, които изяждаха яйцата им, съобщи в. "Дейли мейл". Заради черните плъхове на о-в Пинзон, наричан също Дънкан, гигантските костенурки бяха на ръба на изчезването.

Арестуваха българин във Филипините за измама със скимиращо устройство

http://www.cross.bg/skimirashto-ystroiistvo-filipinite-1564711.html

/КРОСС/ Български гражданин e арестуван във Филипините за опит за кражба от банкомат чрез скимиращо устройство, съобщи филипински информационен сайт. Българинът се е представил с името Ивайло Сашов Гълъбов, на 37-годишна възраст. Той е бил задържан вчера по подозрения за източване на пари чрез скимиращо устройство в банков клон в град Сан Фернандо, провинция Пампанга. При ареста властите във Филипините са иззели от българина банкови карти, скимиращо устройство, лаптоп, ПОС терминали и 1 000 щатски долара кеш, предаде БНР. Сънародникът ни е бил задържан в същия клон, където през месец юли заради измама чрез скимиращо устройство бяха задържани трима чужди граждани - никарагуанец и двама румънци - Раду Минодор Сандор, Марку Богдан и Петро Лоан Увегес. Властите в Филипините предполагат, че е възможно задържаните през юли чужденци да са работили с българина в една престъпна група.  

Отмениха Роженския събор

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/otmeniha-rojenskiia-sabor.html

Роженски събор тази година няма да има. По всяка вероятност той ще се състои през 2019 г. Това съобщи кметът на Община Смолян Николай Мелемов.

Отмениха Роженския събор

https://frognews.bg/novini/otmeniha-rojenskiia-sabor.html

Роженски събор тази година няма да има. По всяка вероятност той ще се състои през 2019 г. Това съобщи кметът на Община Смолян Николай Мелемов.

Закопчаха рецидивист по време на кражба край Лом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644939

Закопчаха рецидивист по време на кражба край Лом

Вчера в Лом е получен сигнал, според който в частен дом в с. Замфир се чува силен шум и в момента се извършва кражба. Незабавно е изпратен дежурният автопатрул на пътен контрол на РУ Лом. При пристигане на място служителите са установили и задържали криминално проявения и многократно осъждан Б.Г. на 49 г. от същото село.

Българите стоят най-много на студено в ЕС

http://clubz.bg/62524-bylgarite_stoqt_naj_mnogo_na_studeno_v_es

9 на сто от гражданите на държавите членки на ЕС не могат да си позволят да отопляват домовете си. Това сочат данните на Евростат за 28-те страни в съюза.

Най-много те са били през 2012 г. - 11 на сто. Процентът на хората, които се лишават от отопление, е започнал да спада, отчита европейската статистика.

Ситуацията е твърде различна в отделните държави. Най-големият процент от хора, които не могат да си позволят топлина у дома, е в страната, която в момента председателства ЕС. В България 39 на сто стоят без отопление. Това е над четири пъти повече от средния процент за съюза. Следват Литва и Гръция с по 29 на сто, Кипър - 24 на сто и Португалия - 22 на сто.

В най-добро положение откъм топлина са в Люксембург и Финландия. Само 2 на сто от населението в двете държави стои на студено.

 

Президентът Радев и съпругата му отидоха в Родопите, ще се видят с Лили и Митко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644967

Президентът Радев и съпругата му отидоха в Родопите, ще се видят с Лили и МиткоПрезидетът Румен Радев и съпругата му Десислава са на частно посещение в родопското село Баните. Двойката е там по покана на местен хотелиер, с когото са приятели от години, обясниха от селото. Румен Радев не отказвал на никой да се снима с него, което е видно и от социалните мрежи. Предимно младежи публикуват снимки с държавния глава в профила си.

Кметът на Банско подкрепи Димов - отдавна искал забрана на автомобилите в "Пирин"

https://www.actualno.com/society/kmetyt-na-bansko-podkrepi-dimov-otdavna-iskal-zabrana-na-avtomobilite-v-pirin-news_652542.html

Кметът на Банско Георги Икономов обяви в съобщение до медиите, че е доволен от заявената позиция на екоминистъра Нено Димов от вчера, според която ведомството ще бори срещу автомобилите в парк "Пирин". "Не мога да не бъда удовлетворен, че министър Нено Димов също застава зад тази моя идея", пише кметът, като напомня, че още от 2013 година настоява за забрана на автомобилите. „Винаги съм твърдял, че основен замърсител на околната среда в парк "Пирин" са а

150 хиляди българи се ваксинирали срещу грип

http://www.cross.bg/grip-dyshi-kynchev-1564710.html

/КРОСС/ Около 150 000 българи са се ваксинирали срещу грип преди настоящата грипна вълна през тази зима. Това обяви националният здравен консултант Ангел Кунчев пред БТВ. "150 000 души са се ваксинирали. Реално в България живеят около 6 милиона души, което е 3-4 процента. Интересът тази година бе много голям. В някои държави ваксинират 70-80 процента от рисковите групи - деца и възрастни хора", обяви специалистът. "Единият щам Мичиган замести Калифорния, който направи много бели. Той е известен като свинския грип. Калифорния остава в миналото. Хонконг е малко по-познат и повече хора имат имунитет. Третият подщам е Ямагата", обясни Кунчев. „Има значителен ръст на заболелите от грип. Преди празниците бе 120 и нарасна на 10 000 души. Повечето заболели са в Южна България. В края на седмицата ще имаме и актуалните данни", добави Кунчев.  

И в Германия влиза закон за еднакво заплащане на мъже и жени

http://www.mediapool.bg/i-v-germaniya-vliza-zakon-za-ednakvo-zaplashtane-na-mazhe-i-zheni-news273824.html

Нов закон, който ще влезе в сила в Германия през уикенда, ще подкрепи исканията на жените за равноправно заплащане, съобщи германската министърка на семейството, възрастните хора, жените и младежта Катарина Барли, цитирана от ДПА в четвъртък. От 1 януари 2018 г. за първи път подобен закон влезе в сила в Исландия, където вече е незаконно да се плащат различни възнаграждения на мъже и жени, заемащи една и съща позиция и вършещи една и съща работа. Според новите разпоредби, фирмите в страната с над 25 служители ще трябва да получат правителствен сертификат, с който да се доказва, че отговарят на изискването за равноправно заплащане между половете. Ако компаниите не могат да го докажат, са заплашени от сериозни глоби. След дни и в Германия, ако една жена е сигурна, че ще получи по-ниско възнаграждение от мъж, тогава тя може да предяви претенции за равно заплащане при извършвана еднаква или еквивалентна работа, каза Катарина Барли. От събота, когато влиза в сила законът, служителите ще имат възможност да разберат кои от колегите им печелят повече, посочи още тя. Немският закон, чиято цел е да заличи разликата в заплащането между мъжете и жените при извършване на една и съща работа, се отнася за компании с над 200 служители. Въпросът колко получават хората все още е табу, каза министърката, която е член на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП). Така повечето жени не знаят колко получават в сравнение с колегите си мъже, които вършат същата или еквивалентна работа, каза тя. Ако жена получава по-малко от колегата си мъж, сега ще може да се обърне към представителите на вътрешния синдикат на компанията, допълни Барли.

Второкласници слагат носии заради гостите от Брюксел

http://clubz.bg/62523-vtoroklasnici_slagat_nosii_zaradi_gostite_ot_bryuksel

Патриотичните почини заради европредседателството на България избуяват. Всеки първи понеделник от месеца до края му, който изтича през юни, второкласници от столичното 3-то СУ "Марин Дринов" ще се обличат в български национални носии. 

Родителите на децата от 2 "а" клас на столичното училище "Марин Дринов", техните родители, учителката им и те самите решили да посрещнат българското европредседателство по нетрадиционен начин - тържествено, съобщи БНТ.

Даниела Цанкова, начален учител в 3-то СУ "Марин Дринов": Решихме всеки първи понеделник от настъпващия месец да бъдем на училище в час в национална носия със български шевици на гърдите. Идеята ни е, че няма как да станеш добър европеец, ако не си не си първо добър българин.

За първи път сложили носиите тази сряда, тъй като понеделник е бил неучебен ден поради новогодишната ваканция. Репортажът на БНТ показва колко знаят децата за Евросъюза и как "са наясно дори с трите основни послания на българското председателство":

Боби 2 "а" клас: Консенсус. Консенсус значи всички да изберат това.
Жоро 2 "а" клас: Конкурентоспособен. Да си конкурент на другия.
Самуил 2 "а" клас: Кохезия. Кохезия означаваше колкото и различни души да има в един клас, те са в един клас и трябва да се уважават.

Второкласниците и тяхната учителка имат и друга идея - министрите и евродепутатите, които ще посетят България, да заседават също с българска национална носия.

А защо това да не стане и униформа на второкласниците, реторично пита репортерката на БНТ в края на репортажа.

Вижте откриването на международния кинофестивал в Палм Спрингс (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6644837

Вижте откриването на международния кинофестивал в Палм Спрингс (Галерия)Холивудските звезди Холи Хънтър и Уилям Дефо получиха почетни награди на галацеремонията за откриването на международния кинофестивал в Палм спрингс, съобщиха Контактмюзик и сайтът на фестивала. Холи Хънтър получи наградата за цялостни постижения, а Уилем Дефо - наградата "Икона", предаде БТА.  "Цялостната кариера на Холи Хънтър е белязана от

Иззеха 271 килограма незаконен тютюн от частен дом

https://www.24chasa.bg/region/article/6644906

Иззеха 271 килограма незаконен тютюн от частен домМлад мъж от Лом кътал големи количества нелегален тютюн. След получен сигнал служители на група "Противодействие на икономическата престъпност" в РУ Лом са извършили проверка в частен дом в Лом, ползван от 26- годишния Г.Т. При извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване в избено помещение в двора на имота е установено,

4 тона храни са били унищожени след проверки на БАБХ през празничните дни

https://www.actualno.com/society/4-tona-hrani-sa-bili-unishtojeni-sled-proverki-na-babh-prez-praznichnite-dni-news_652540.html

Инспекторите към Българската агенция по безопасност на храните извършваха засилените проверки по време на всички празнични дни и въпреки че Коледните и Новогодишните празници преминаха без сериозни хранителни инциденти, бяха установени и насочени за унищожаване близо 4 тона храни. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Инспекторите към Българската агенция по безопасност на храните извършваха засилените проверки по време на всички празнични дни, за да могат да гарантират на потребителите безопас

Община Свиленград подпомага местната икономика с близо 12 млн. лева

https://www.actualno.com/ruse/obshtina-svilengrad-podpomaga-mestnata-ikonomika-s-blizo-12-mln-leva-news_652541.html

Създадената по проект на общината Местна инициативна група (МИГ) „Свиленград ареал” спечели финансиране на стойност 11 865 164 лева на разработената Стратегия за местно развитие. С тези средства ще се осигури финансовото обезпечение и реализация на идеи и проекти на местни фирми в различни сектори и отрасли, НПО, читалища, училища, Общинска администрация и физически лица. Като приоритетни са набелязани:  икономически растеж на земеделския сектор чрез повишаване конку

Ето прогнозите на БАН за цените на тока до 2030 г.

http://econ.bg/Новини/Ето-прогнозите-на-БАН-за-цените-на-тока-до-2030-г-_l.a_i.755753_at.1.html

В доклада за енергийната стратегия на БАН са дадени актуални и прогнозни цени на електрическа енергия с хоризонт 2040 година.  В началото на...

Моторист се потроши на пешеходна пътека в морската столица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644904

Моторист се потроши на пешеходна пътека в морската столица

40-годишен варненец се потроши, след като падна сам с мотопеда си на пешеходна пътека. Инцидентът станал по обяд на кръстовището на бул. "Генерал Колев" и ул. "Братя Миладинови". Мъжът бил спрял на червен светофар, когато светла зеления сигнал потеглил, но изтървал контрола над двуколесното и паднал.

Вижте кога ще почиваме през 2018 година

https://www.actualno.com/curious/vijte-koga-shte-pochivame-prez-2018-godina-news_652511.html

През 2018 година ще може да се възползваме от няколко дълги уикенда. Първата възможност да почиваме по-дълго е на 3 март, което тази година се пада в събота, затова и 5 март, понеделник, ще е неработен. През 2018 се събират 4 свободни дни около Великден. Един от най-светлите празници се пада на 8 април и ще се почива между 6 и 9 април включително. За Деня на независимостта се събират 3 дни - от 22 до 24 септември. Най-много ще почиваме около Коледа - цели 5 дни - от 22 до 26 декември включит

Тони Блеър: Има опасност и други държави да напуснат ЕС

http://clubz.bg/62522-toni_bleyr_ima_opasnost_i_drugi_dyrjavi_da_napusnat_es

Тони Блеър. Снимка БГНЕС

Тони Блеър, лидер на Лейбъристката партия от 1994 до 2007 г. и британски премиер от 1997 до 2007 г., се опасява, че след "Брекзит" и други държави ще пожелаят да напуснат съюза.

"Понастоящем във всички държави членки на ЕС са налице същите страхове и напрежение, като тези, които доведоха до "Брекзит", заявява Блеър в интеврю, публикувано днес в германския в. "Ди Велт" и в други европейски медии.

Според него "Брекзит" трябва да бъде използван, за да се намерят отговори на проблемите, довели до решението Великобритания да излезе от ЕС.

“В противен случай популизмът в Европа ще завладее нови територии”, предупреждава Блеър.

Наред с това излизането на Великобритания от ЕС трябвало да доведе до промяна в мисленето, което щяло да е от полза и за двете страни.

Същевременно ЕС не трябвало да гледа на Brexit като на нещо окончателно. В решаващата за излизане на Великобритания от съюза 2018 година политическото ръководство на Европа не бивало да свива рамене и да изпада във фатализъм.

Според Блеър ЕС не бива да се бои от реформи, като например временно спиране на свободното придвижване на хора в държавите от Съюза.

Висшият британски политик смята също, че при разумни и необходими реформи британците щели да се помирят с Европа, а европейците като цяло щели да се сплотят.

Бившият премиер на Великобритания апелира към останалите 27 членки на ЕС по време на преговорите по излизането на страната му от съюза да държат вратата за членство отворена. Това щяло да е подкрепа за проевропейските сили във Великобритания.

По адрес на привържениците на "Брекзит", които гледат на евентуално отхвърляне на излизането на Великобритания от ЕС като на измяна на демокрацията, Блеър заявява: “Ние имаме право да преразгледаме решението си, след като видим условията за излизане от ЕС. В това няма нищо недемократично.”

3D автобусна спирка

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6644911

3D автобусна спиркаПонякога автобусните спирки се превръщат в забележителност в града, друг път са повод за критики или спорове на местно ниво. А дизайнът им е въпрос на виждане на управляващите, на възможности или просто на тестване на иновации. Такъв е случаят и в китайския град Фъндзин, в който бе инсталирана първата в света напечатана на 3D автобусна спирка,

До 31 януари поднадзорните лица дължат на КФН новите по-високи такси

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/do-31-ianuari-podnadzornite-lica-dyljat-na-kfn-novite-po-visoki-taksi-253229/

Годишните такси за осъществяване на общ финансов надзор за 2018 г. трябва да постъпят по сметката на КФН или да се платят на каса

20 екипа се състезават да изрисуват една от сградите на летището във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366506

20 екипа се борят за гласа на публиката и за номинация да участват в графити конкурса, който летище Варна обяви за да даде нов облик на една от сградите си, съобщиха от аеропорта за Moreto.net. Гласуването за наградата “Изборът на публиката” става чрез интернет страницата, и всеки желаещ може да подкрепи кандидатствалите автори до 14 януари, включително.

След София - спират от регистрация коли в цялата страна заради екостандарти

https://offnews.bg//obshtestvo/sled-sofia-spirat-ot-registratcia-koli-v-tcialata-strana-zaradi-ekos-672308.html

Автомобилите, които не отговарят на екостандартите, да не бъдат регистрирани в КАТ не само в София, но и в цялата страна. Държавата ще купи газ анализатори за всички пунктове на пътна полиция, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

За целта министерството ще договаря пари по оперативна програма "Околна среда", уточни Димов. С кмета на София Йорданка Фандъкова той провери как работят 7-те газ анализатора, които Столична община предостави на КАТ-София.

Шофьорите в София ще имат срок от един месец, за да проверат дали колите им отговарят на екостандартите, преди КАТ да стартира проверките, обясни Фандъкова.

Освен в пунктовете, с устройствата ще бъдат извършвани и проверки на пътя. 

В Северозапада организират подписка за обявяване на независимост (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6644917

В Северозапада организират подписка за обявяване на независимост (Видео)Жители на Северозапада организират подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България. Те твърдят, че искат да се присъединят към Румъния. Организаторът на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов заяви пред камерите на Нова телевизия, че един от мотивите му за инициативата е регионът да се спаси от корупцията в България.

Роберт Шуман - между думите и музиката

http://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/04/3106859_robert_shuman_-_mejdu_dumite_i_muzikata/?ref=rss


"Дневник" продължава традицията да публикува текстове, посветени на историята на музиката и на популярни композитори. Тази статия е за композитора Роберт Шуман. Негова музика ще звучи довечера на камерния концерт "Шедьовър" с участието на френската цигуларка Шарлот Макле, виолончелиста Стефан Хаджиев, бароковата виолистката Елица Богданова и пианистката Венета Нейнска.<br /><br />Автор на статията е Венета Нейска, музикант и артистичен директор на "Модо...

В Северозапада организират подписка за обявяване на независимост (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644917

В Северозапада организират подписка за обявяване на независимост (Видео)Жители на Северозапада организират подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България. Те твърдят, че искат да се присъединят към Румъния. Организаторът на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов заяви пред камерите на Нова телевизия, че един от мотивите му за инициативата е регионът да се спаси от корупцията в България.

Братовчедът на убитата Дамла не е обжалвал ареста си

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-momchilgrad-damla-musa-26750037

25-годишният Мехмед Хасан, който бе задържан и обвинен за убийството на 8-годишната Дамла в Момчилград, не е обжалвал мярката си за неотклонение.

Рябков: САЩ да не се месят във вътрешните дела на Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644886

Рябков: САЩ да не се месят във вътрешните дела на ИранРусия предупреди САЩ да не се месят във вътрешните дела на Иран, съобщава ТАСС, като се позовава на изказване, направено от заместник външния министър на страната Сергей Рябков. Според дипломата, САЩ имат намерение да използват ситуацията в Иран за да подкопаят основите на иранското ядрено споразумение и доведат до последващото му изменение.

Нено Димов защити правото на протест

http://dnes.dir.bg/news/protest-neno-dimov-26750036

Протестът е нормална форма и е част от демокрацията, каза министър Нено Димов по повод протеста на природозащитници под надслов "Спасете Пирин".

Милер: Газпром вече е положил 38% от морския участък на Турски поток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644869

Милер: Газпром вече е положил 38% от морския участък на Турски потокГазпром вече е положил над 700 километра от двете линии на газопровода Турски поток, което представлява около 38 процента от общата дължина на морския участък, заяви пред журналисти ръководителят на руския газов холдинг Алексей Милер, цитиран от ТАСС. Милер отбеляза, че през 2017 година целевите пазари на Турски поток са проявили тенденция към

В Каварна вече работи система за видеонаблюдение

https://www.actualno.com/dobrich/v-kavarna-veche-raboti-sistema-za-videonabludenie-news_652537.html

  От днес в Каварна функционира система за видеонаблюдение на обществените места. Системата ще подпомогне осигуряването и подобряването сигурността на гражданите и гостите на града. „Осигурено е видеонаблюдение за входовете на Каварна, възлови градски зони, в това число паркове, централна и морска зона на града. Системата е базирана на съвременните цифрови технологии и има възможност да бъде разширена и надграждана.”, каза кметът на Каварна – Нина Ставр

И тази година няма да има Роженски събор

https://www.actualno.com/society/i-tazi-godina-njama-da-ima-rojenski-sybor-news_652538.html

Роженски събор няма да има и тази година, по всяка вероятност той ще се състои през 2019 г. Това съобщи кметът на Община Смолян Николай Мелемов, след като в социалните мрежи се завъртяха няколко версии, че събитието се готви и за настоящата година. „Най-вероятно ще го правим през 3 години. Пробвахме и всяка година, но се оказа, че не е удачно, като най-вероятно ще е догодина", коментира пред Дарик градоначалникът на Смолян. Последният събор на Роженските поляни се организира п

Илиан Василев: В обслужване на Кой е убийството?*

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/obslujvane-koi-ubiistvoto.html

Убийството в Нови Искър - конкретният квартал е Корейската махала, като масовост е без прецедент и като жестокост. То е тотално нетипично за българската престъпност. Говори или за израждането и или за намеса на външни фактори - поръчка и професионалисти от чужбина.

В обслужване на Кой е убийството?*

https://frognews.bg/novini/obslujvane-koi-ubiistvoto.html

Убийството в Нови Искър - конкретният квартал е Корейската махала, като масовост е без прецедент и като жестокост. То е тотално нетипично за българската престъпност. Говори или за израждането и или за намеса на външни фактори - поръчка и професионалисти от чужбина. Това написа в кратък коментар Илиан Василев, бизнесмен, бивш наш посланик в Русия на стената си в социалната мрежа Фейсбук.

ДСБ и "Да, България": Властта обслужва строителни мераци на олигарси

http://clubz.bg/62521-dsb_i_da_bylgariq_vlastta_obslujva_stroitelni_meraci_na_oligarsi

Пет извънпарламентарни партии, сред които ДСБ и "Да, България", заявиха в декларация, че не са против изграждането на втори лифт в Банско. От партиите изтъкват обаче, че това може да стане само при спазване на закона, след екологична оценка и правен анализ, гарантиращ прозрачна и конкурентна концесионан процедура. "Противопоставяме се на беззаконието и олигархичния монополизъм, които рушат, а не подкрепят туризма", се казва в декларацията.

Според партиите решението "отваря вратички за мутренско застрояване, юридически хаос и нови нарушения на концесията за ски-зона “Банско” от офшорка с неясен собственик".

Ето пълния текст на декларацията:

"В казуса Национален парк "Пирин"  правителството погази законите отново

Няма причина да бъдем против втори лифт при спазване на закона, след екологична оценка и правен анализ, гарантиращ прозрачна и конкурентна концесионна процедура. Но се противопоставяме категорично на беззаконието и олигархичния монополизъм, които рушат, а не подкрепят туризма. Настояваме за устойчиво развитие на българските планини, запазване на природата и разумна национална стратегия за зимен спорт. Няма да допуснем българските планини да се превърнат в нов Слънчев бряг.

1. Според нас промените в плана за управление на НП „Пирин“ са в резултат на политическо изнудване и няма да доведат до обещаното бързо изграждане на втори лифт в Банско, а ще ескалират от планове за нови няколкостотин километра писти и съоръжения, до изсичане и ерозия на хиляди декари вековни гори и в нов бум на застрояването както на Банско, така и на самия Пирин. България трябва да гради общество, основано на знанието и запазената природа, а не на разхищението и изстискването на природните и човешки ресурси. Проспериращите общества, които искаме да следваме, са станали такива именно давайки възможност за успех на всеки гражданин, а не чрез раздаване на подаръци на близки до властта олигарси. Настояваме за отмяна на решението на Министерския съвет и незабавна оставка на министър Нено Димов. През последните месеци стана очевидно, че той не само не работи за по-чиста околна среда и защита на природата, което е длъжността му, но и защитава интересите на конкретна клиентела с коренно противоположни интереси.

2. Ние не сме против втори лифт, при ясна и конкурентна концесионна процедура. Но решението на МС не е за изграждане на нова кабинкова линия - това е умишлена заблуда, насаждана от управляващите, от техните медии и от монополиста, който се опитва да заграби цял Пирин и да затрие всеки конкурентен зимен курорт. Дори министър Димов потвърди, че инвестиционно предложение за втори лифт няма - има обаче опити за вкарване в регулация и строителни планове на терени, попадащи в Националния парк, заети от вековни гори.

Решението на кабинета Борисов-3 е пример за беззаконието, безотговорността и обслужването на частни олигархични интереси, които съсипват природата, туризма и местните общности. То отваря вратички за мутренско застрояване, юридически хаос и нови нарушения на концесията за ски-зона “Банско” от офшорка с неясен собственик.

3. Ние настояваме управляващите, и особено МТ и МОСВ, да не обслужват строителните мераци на своите кметове и олигарси, а да подготвят национална стратегия за развитие на зимния туризъм. Българските планини дават много възможности за зимни спортове, в интерес на бизнеса и скиорите от всички планински региони на страната, без унищожаване на природата. Тези възможности обаче не се осъществяват.

4. Най-тежкият пример за безхаберие към обществения интерес е блокирането на зимния спорт на Витоша и ограничаването на достъпа на софиянци и десетки хиляди чужди туристи в столицата до планината. От години настояваме и сме направили необходимите предложения за разтрогване на договора, с който СО е продала въжените си линии на „Витоша ски” АД, поради нарушение на основното задължение - поддържане на предмета на дейност и превоз на скиори и туристи.  СО, освен че отказва да прекрати договора с монополиста, ограничава до минимум  градския транспорт до Витоша и е съучастник в ограничаването на  достъпа до планината.

Министерството на младежта и спорта също бездейства и не привежда в действие лифта, който е негова собственост – „Заека”. Правителството отново не защитава обществения интерес.

По тези причини, подкрепяме гражданските протести срещу приетите от правителството промени в изтеклия план за управление на Национален парк „Пирин” и справедливите им искания. Защитата на Пирин и на българската вековна гора е кауза за много българи. И това е така, защото опазването на природата за следващите поколения е достойна кауза, една от най-важните битки между нормалните граждани на България и олигарсите-кукловоди и техните политически кукли"

ПП „Демократи за Силна България”
ПП „ Да България”
ПП Зелените
ПП БЗНС
ПП ДЕОС

Тайвански съд: Син да плати $1 млн. на майка си, отгледала го и го изучила

http://www.moreto.net/novini.php?n=366508

Тайванският върховен съд постанови, че зъболекар трябва да плати на майка си почти 1 милион щатски долара за това, че го е отгледала и е платила за обучението му, съобщи Би Би Си. Майката е подписала договор със сина си през 1997 г.

5,2 по Рихтер разлюля пограничен район между Сърбия и Черна гора

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HnsUMNyjbAs/

Земетресение разлюля Черна гора и Сърбия, съобщи белградското радио Б92.

Трусът със сила 5,2 по скалата на Рихтер бе усетен в пограничните между двете балкански държави райони.

Природната стихия предизвика паника сред жителите на няколко града и села в Сърбия и Черна гора.

Няма данни за пострадали и материални щети.

Зареждането на изключен смартфон цяла нощ е вредно за батерията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644865

Зареждането на изключен смартфон цяла нощ е вредно за батериятаЗареждането на изгасналия смартфон през цялата нощ е вероятно най-вредният за батерията на устройството начин, съобщава технологичната компания "Кадакс", цитирана от в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Компанията публикува съвети за това как да поддържаме максимално дълго време издръжливостта на батерията на смартфона в уебсайта "Батъри юнивърсити".

"Петдесет нюанса освободени" с нов трейлър (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/cinema/petdeset-nuansa-osvobodeni-s-nov-trejlyr-video-news_652532.html

Остава малко повече от месец до премиерата на очакваното продължение на "Петдесет нюанса освободени". И докато феновете на поредицата тръпнат в очакване да гледат третия и последен филм, създателите на лентата пуснаха нов трейлър. "Петдесет нюанса освободени" показва развръзката на сложната любовна история между Крисчън Грей и Анастейша Стийл. Във филма ще видим сватбата им, а също така изпитанията, пред които се изправят. И за финал научаваме, че Анастейша очаква първото с

Спецакция в село Луково във връзка с шесторното убийство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/specakciia-v-selo-lukovo-vyv-vryzka-s-shestornoto-ubijstvo-2070583

Спецакция се провежда в село Луково в близост до Нови Искър, където беше извършено жестоко убийство на шестима души навръх Нова година. По неофициална информация акцията е свързана с тежкото престъпление.

В селото пристигнаха няколко буса с полицаи,

10 души загинаха при пожар в обувна фабрика в Сибир

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-obuvna-fabrika-novosibirsk-26749958

Десет души загинаха при пожар, обхванал 2000 кв. м тази сутрин в цех на обувна фабрика в руската Новосибирска област. Огънят е потушен.

Акциите на Debenhams се сринаха след предупреждение за по-слаба годишна печалба

https://www.investor.bg/novini/346/a/akciite-na-debenhams-se-srinaha-sled-preduprejdenie-za-po-slaba-godishna-pechalba-253224/

Корекцията отразява волатилния и конкурентен пазар през есента и разочароващата първа седмица от следколедните разпродажби

Австралия планира да легализира износа на канабис за медицински нужди

http://www.mediapool.bg/avstraliya-planira-da-legalizira-iznosa-na-kanabis-za-meditsinski-nuzhdi-news273823.html

Австралия обяви, че планира да стане четвъртата страна в света, която легализира износа на канабис за медицински нужди, опитвайки се да получи дял от световния пазар на марихуана, оценяван на 55 милиарда долара, предаде Ройтерс. Отглеждането на канабис в Австралия все още е сравнително малко, тъй като употребата на растението за развлечение все още е незаконно. Правителството обаче се надява, че медицинското използване на марихуаната, легализирано миналата година и износът бързо ще доведат до увеличение на производството. Целта ни е много ясна - да дадем на фермерите и производителите най-добрия шанс да станат номер едно по износ на медицински канабис, заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Грег Хънт. Федералното правителство позволи през 2016 година на пациентите достъп до произведен в Австралия медицински канабис, като окончателното разрешение се дава на местно и щатско равнище, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Виктория стана първият австралийски щат, разрешил използването на канабис за медицински нужди, и бе последван от Нов Южен Уелс. Федералното здравно министерство посочва, че 350 пациенти имат достъп до отглеждана в Австралия марихуана. Котировките на акциите на над 12 австралийски компании, произвеждащи канабис и листвани на местната фондова борса, скочиха след направеното съобщение. Грег Хънт каза, че новият закон ще включва изискване фермерите първо да покриват нуждите на местните пациенти, а след това количествата, които останат, да бъдат изнасяни, допълва Ройтерс. Въпреки нарастващото търсене само Уругвай, Канада и Холандия досега са легализирали износа на медицинска марихуана. Израел обяви подобни намерения. Австралийското правителствено предложение трябва да бъде одобрено от федералния парламент, когато възобнови работата си през февруари. Основната опозиционна партия - Австралийска лейбъристка партия - намекна, че ще подкрепи предложението. Износът вероятно ще започне няколко месеца след приемането на предложението. Ползите от марихуаната се признават все по-често при хронични болки, ограничаване на последиците от множествена склероза и смекчаване на последиците от терапиите при рак. Няколко страни и 29 щата в САЩ легализираха канабиса за медицински нужди. Университета на Сидни оценява законната канабис индустрия на 100 милиона австралийски долара (78 милиона американски долара), което е доста под оценката на Канада за канадския пазар на канабис - 4 милиарда канадски долара (3,19 милиарда американски долара). Американската консултантска компания "Гранд вю рисърч" (Grand View Research) прогнозира, че световният пазар за медицински канабис ще бъде на стойност 55.8 милиарда долара до 2025 година.

Почина писателят Арон Апелфелд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644846

Почина писателят Арон АпелфелдИзраелският писател Арон Апелфелд почина на 85 години, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Творбите на Апелфелд, посветени на живота на евреите в Европа, са преведени на много езици. Писателят е роден в село близо до румънския град Чернивци, който сега е в Украйна. Майка му е убита от нацистите, а той и баща му са депортирани в лагер.

Протест против зеления рекет от 18:30 часа пред читалище ,,Просвета“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YGIV00oORCg/

Национална Асоциация ,,Българско Черноморие” организира днес (4.01.2018г.) протест против зеления рекет от 18:30 часа пред сградата на читалище ,,Просвета’’. 

Ние сме за развитието на регионите в България и протестираме против зелените рекетьори, които не желаят да има икономическо развитие и повишаване на доходите на хората. Общо устройствения план на град Поморие 12 години е спиран от зелените рекетьори. Апелираме към държавата да не се поддава на шантажа на зелените рекетьори, а да развива възможностите за просперитет на всички живеещи в България.

Поморийци защитете своя интерес- достоен живот за вас, вашите родители и вашите деца!

От управителния съвет на Национална Асоциация ,,Българско Черноморие”

Спор за "третия пол"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645118

Спор за "третия пол"                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Празниците минаха без хранителни инциденти, обяви БАБХ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644885

Празниците минаха без хранителни инциденти, обяви БАБХКоледните и новогодишните празници преминаха без сериозни хранителни инциденти, обявиха от БАБХ. Инспекторите към Българската агенция по безопасност на храните извършваха засилените проверки по време на всички празнични дни, за да могат да гарантират на потребителите безопасността на празничната трапеза. Инспекторите са направили над 2800 проверки.

Активността в сферата на услугите на Китай се ускорява през декември

http://econ.bg/Новини/Активността-в-сферата-на-услугите-на-Китай-се-ускорява-през-декември_l.a_i.755751_at.1.html

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите на Китай, нарасна през декември 2017 година до 53,9 пункта от 51,9 пункта през ноември,...

Без събор на Рожен и тази година

http://www.cross.bg/godina-smolyan-rozhen-1564709.html

/КРОСС/ И през тази година няма да има събор на Рожен. По всяка вероятност той ще се състои през 2019 г. Това съобщи кметът на Община Смолян Николай Мелемов, след като в социалните мрежи се завъртяха няколко версии, че събитието се готви и за настоящата година. „Най-вероятно ще го правим през три години. Пробвахме и всяка година, но се оказа, че не е удачно, като най-вероятно ще е догодина", коментира пред Дарик градоначалникът на Смолян. Последният събор на Роженските поляни се организира през 2016 г., като непосредствено след събитието бе обявено, че през 2017 г. няма да го има. Съборът на Рожен бе възроден през 2015 г., след 9-годишно прекъсване, като традиционно се проведе в средата на юли. Той се организира от Сдружение „Рожен - Наследство в бъдещето" и Община Смолян в партньорство с още няколко общини и подкрепата на Министерство на културата.    

Синя и кървава луна се съчетават в края на януари

http://clubz.bg/62520-sinq_i_kyrvava_luna_se_sychetavat_v_kraq_na_qnuari

Пълно лунно затъмнение ще се съчетае с второто пълнолуние през месеца - синята луна, на 31 януари за първи път от 150 години, съобщи Фокс нюз

Синята луна на 31 януари, подобно на вълчата от началото на месеца, ще е суперлуна - пълната луна се нарича така, когато е на по-малко от 364 000 километра от Земята. Когато Луната е в най-близката си точка до Земята (перигей), тя изглежда с 14 процента по-голяма и с 30 процента по-ярка, отколкото когато е в най-далечната (апогей). Заради затъмнението тя ще е червена (или кървава), макар и яркостта й да намалее, когато навлезе в земната сянка.

Само една нощ преди пълнолунието Луната ще е в най-близката точка на орбитата си около Земята.

Лунното затъмнение ще продължи 3,5 часа, като пълното ще е 77 минути. То ще е пълно над страните от Тихоокеанския басейн - от Аляска и Северозападна Канада до Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия. Тъй като ще е посред нощ, в зависимост от това откъде се наблюдава, ще е или на 31 януари, или на 1 февруари.

Лунното затъмнение ще е частично над Централна Северна Америка, Западна Азия, Индия, Близкия изток и Източна Европа, пише сайтът Спейс. От Северна Америка ще го наблюдават сутринта на 31 януари, а от противоположната част на света - когато Луната изгрява. 

Следващото съчетание на синя и кървава луна ще е през 2028 г. Следващата синя луна за тази година ще е на 31 март.

БТА

Кратки новини: Затваря се част от бул. "Брюксел" в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/04/3106800_kratki_novini_zatvaria_se_chast_ot_bul_brjuksel_v/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />И в Черна гора бе регистрирано силно земетресение<br /><br />Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер е регистрирано на територията на Черна гора. Епицентърът му е на 64 км източно от столицата Подгорица. Трусът е от обяд, като към момента няма данни за пострадали и материални щети....

Невиждана от 30 години зимна буря удря САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/nevizhdana-ot-30-godini-zimna-buria-udria-sasht-6077861

Вече 17 души станаха жертва на опасно ниските температури, сковали от дни обширни области от Тексас до Нова Англия

Осем министри, БСП и СДС са против ратификацията на Истанбулската конвенция

http://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/04/3106805_osem_ministri_bsp_i_sds_sa_protiv_ratifikaciiata_na/?ref=rss


Осем министри от кабинета "Борисов" 3 са гласували против решението на правителството да предложи на парламента да ратифицира Истанбулската конвенция. Освен вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов против са гласували министри от квотата на "Обединените патриоти" Нено Димов и Емил Караниколов, както и министри на ГЕРБ - Владислав Горанов, Ивайло Московски и Кирил Ананиев, потвърдиха от правителството.<br /><br />Снощи БСП излезе с позиция, че е...

Кратки новини: По празниците са унищожени над 20 тона съмнителни храни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/04/3106800_kratki_novini_po_praznicite_sa_unishtojeni_nad_20_tona/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />По празниците са унищожени над 20 тона съмнителни храни<br /><br />Коледните и новогодишните празници са преминали без сериозни инциденти, свързани с храни, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Инспекторите на агенцията са направили над 2800 проверки. По време на...

Русия предупреди САЩ да не се месят във вътрешните дела на Иран

https://www.actualno.com/asia/rusija-predupredi-sasht-da-ne-se-mesjat-vyv-vytreshnite-dela-na-iran-news_652534.html

Заместник външния министър на Русия Сергей Рябков предупреди САЩ да не се месят във вътрешните дела на Иран. Това съобщава ТАСС, като се позовава на изказване, направено от Рябков. Според дипломата САЩ имат намерение да използват ситуацията в Иран, за да подкопаят основите на иранското ядрено споразумение и доведат до последващото му изменение. Рябков също така подчерта, че вътрешните процеси в Иран нямат общо с функциите на Съвета за сигурност на ООН, посочени в неговия устав. Думите му са

Германия предлага ООН да прати мироопазващи сили в Източна Украйна

http://clubz.bg/62519-germaniq_predlaga_oon_da_prati_miroopazvashti_sili_v_iztochna_ukrajna

Германия и Франция ще предложат на Съвета за сигурност на ООН изпращане на мироопазваща мисия в Източна Украйна, обяви германският външен министър Зигмар Габриел. Въоръжените сили на организацията трябва да защитават териториалната цялост на Украйна, каза още той.

"Трябва да има въоръжена мисия в цялата конфликтна зона", заяви Габриел пред репортери в Киев, цитиран от EU Observer.

Зигмар Габриел беше на планирана визита в украинската столица, където се срещна с колегата си Павло Климкин. Двамата са обсъдили мерки за запазването на териториалната цялост на Украйна и Габриел смята, че Сините каски биха изгали жизненоважна роля и ще донесат "продължително спиране на огъня" в Източна Украйна.

Президентските избори в Русия не трябва да са фактор при решението на ООН за установяване на мироопазваща мисия.

"Установяването на мирно споразумение не трябва да зависи от изборите в Русия", коментира още Габриел. "Надявам се да приемем реалистично решение за мисия на ООН преди провеждането на изборите в Русия."

Руският президент Владимир Путин подкрепя установяването на мисия на ООН, но само по разграничителната линия между украинските сили и сепаратистите в Източна Украйна. Кремъл твърдо се противопоставя на присъствие на чуждестранни военни по границата между Русия и украинските територии, които не се подчиняват на властта в Киев или на територията, контролирана от сепаратистите.

Западните съюзници на Украйна обаче искат по-значима роля на мироопазнащите сили на ООН в потушаването на конфликта, при който са убити над 10 300 души от 2014 г.

Посещението на германския министър в Киев е няколко дни след като Вашингтон обяви, че ще доставя оръжия на Украйна, включително противотанкови ракети - решение, което разгневи Москва. Според Климкин обаче, оръжията ще бъдат използвани само с отбранителни цели при евентуална провокация от страна на Русия.

Габриел обаче постави решението на САЩ под въпрос:

"Ако има нещо, което е твърде много в региона, това са оръжията. Ние в Германия сме скептични към идеята, че доставките на оръжия ще ограничат конфликта."

Двамата външни министри трябваше да посетят разграничителната линия между украинските сили и сепаратистите в Източна Украйна, но пътуването беше отменено заради лошото време. Очаква се то да се състои по-късно този месец, когато Габриел и Климкин ще посетят офис на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и няколко населени места.

И защо празнува ДПС?

https://frognews.bg/politika/zashto-praznuva-dps.html

Въпросът е реторичен, разбира се. Кой не знае и не е чувал, че основания да празнува на 4 януари всяка година има единствено и само оялият се елит на движението, създадено преди 28 години. Но не и верният на някаква имагинерна идея електорат на уж балнсьора в бг политиката.

СДС заедно с БСП срещу Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/bsp-sds-istanbulsca-conventzia-26749922

Вечният опонент на БСП - СДС, също обяви, че се "противопоставя на решението на правителството да предложи на парламента ратификация на Истанбулската конвенция"

Асфалтират улици в Дългопол с близо 2 млн. лева от Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=366486

Седем улици в град Дългопол и село Цонево ще бъдат асфалтирани изцяло с пари от Европа. Средствата са в размер на 1 802 685,32 лева. Те са осигурени по Програмата за развитие на селските райони, научи Moreto.net. Предвижда се реконструкция и рехабилитация на ул.

Законопроект в Калифорния - само чисти коли след 2040 г.

http://clubz.bg/62518-zakonoproekt_v_kaliforniq_samo_chisti_koli_sled_2040_g

От 2040 г. всяка нова кола в щата Калифорния, САЩ, няма да излъчва каквито и да е емисии. Това предвижда нов законопроект, съобщи Engadget. Той ще забрани купуването на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Идеята е на депутата от местния парламент Фил Тинг от Сан Франциско.

"Трябва да вземем мерки срещу вредните емисии, които причиняват климатичните промени", пише той в изявление.

И отбелязва, че колите, които се движат с изкопаеми горива, са отговорни за близо 40% от емисиите на парникови газове на Калифорния.

Забраната влиза в сила далеч в бъдещето - на 1 януари 2040 г., ако бъде приета. Тя ще се комбинира с политиката на губернатора Джери Браун, който иска в щата да има 1,5 млн. "чисти" автомобили до 2025 г. Крайната цел е до 2050 г. вредните емисии да се намалят с 80% спрямо 1990 г.

В момента в Калифорния има около 300 000 електромобила, но елиминирането на продажбата на автомобили с изкопаеми горива, дори за 22 години, е тежка задача. Около 2,1 млн. автомобила са продадени за 2016 г., и едва 1,9% от тях са били без никакви емисии. Най-големият проблем е инфраструктурата за зареждане на електромобилите, но зареждачките както в Калифорния, така и в цялата страна бавно.

Брюксел работи със София в борбата с корупцията

http://clubz.bg/62517-bryuksel_raboti_sys_sofiq_v_borbata_s_korupciqta

СВЯТ европейска комисия1cr

"Въпросът за борбата с корупцията е неделима част от работата ни с България и от процеса по механизма за сътрудничество и проверка."

Това заяви днес говорител на Европейската комисия, предаде БТА.

Така говорителят отговори на въпрос, свързан с наложеното от президента Румен Радев вето на закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

"В последния доклад от ноември по механизма ЕК отново призова България да ускори борбата с корупцията, отправихме много ясни препоръки, - добави говорителят. - Законодателният процес по този въпрос е в ход, ще проследим приетите промени в законодателството. След това ще оценим напредъка към края на годината. Постоянно работим с българското правителство по въпроса за борбата с корупцията."

Задържаха бивш зам.-кмет на Белово за незаконна дървесина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644832

Задържаха бивш зам.-кмет на Белово за незаконна дървесина"Бившият зам.кмет на Белово Иван Кехайов е бил задържан за незаконен добив и превоз на голямо количество дървесина, съобщи за "24часа" говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Заедно с него в ареста са и двама шофьори на камиони - Георги Б. и Димитър П., също от Белово. Около 19ч. в сряда на изхода на Белово екипи на полицията и горски служители

За любовта и след това

https://www.actualno.com/curious/za-lubovta-i-sled-tova-news_652533.html

Има един момент, когато не си влюбен и имено в него можеш да погледнеш по един по-различен начин на думата - Любов. Така можеш да видиш по-ясно, без замъглен от розова мъгла и пеперуди в стомаха мозък, какво точно се случва с любовта, как протича тя, как се развива, как расте и как става все по-силна… или умира. Много често след определен период нещата просто изчезват и първоначалната еуфория и любов се изпаряват. Защо е така? В началото на всяка връзка всичко е розово: няма никакви

Столичният КАТ вече разполага с нови устройства, няма да регистрира коли, които не отговарят на нормите за вредни газове

http://www.cross.bg/momenta-gazanalizatori-gazanalizatorite-1564708.html

/КРОСС/ Пътна полиция ще измерва вредните газове, отделяни от автомобилите в София, с нови устройства, предоставени от Столична община. Новите газанализатори бяха представени днес в столичния КАТ. С тяхна помощ пътните полицаи ще измерват вредните емисии още при регистрацията на автомобилите в София. Идеята е да не се издава регистрация на колите, ако нормите са надвишени. Предвиждат се и текущи проверки. Газанализаторите са една от мерките от програмата на Столичната община за борба със смога. На представянето на газанализаторите в КАТ присъства и министърът на околната среда и водите Нено Димов. „Има 28 пункта в страната. По ОП „Околна среда" в момента не е допустим подобен тип дейност. Ще преговарям с комисията и ще се опитам да намеря финансиране, така че и в останалите пунктове да могат да бъдат закупени такива газанализатори. Ще преговарям МВР да може бъде бенефициент по оперативната програма и да се отпуснат средства за закупуване от държавата за газанализатори за всички останали области в страната. Надявам се до края на тази и началото на следващата инициативата да бъде реализирана и в цялата страна", коментира Нено Димов. „София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна няма да има необходимия ефект

И в Германия ще има закон за равното заплащане на мъжете и жените

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/04/3106871_i_v_germaniia_shte_ima_zakon_za_ravnoto_zaplashtane_na/?ref=rss


Нов закон, който ще влезе в сила в Германия през уикенда, ще подкрепи исканията на жените за равноправно заплащане, съобщи днес германският министър на семейството, възрастните хора, жените и младежта Катарина Барли, цитирана от ДПА.<br /><br />Ако една жена е сигурна, че ще получи по-ниско възнаграждение от мъж, тогава тя може да предяви претенции за равно заплащане при извършвана еднаква или еквивалентна работа, каза Катарина Барли.<br /><br />От събота, когато влиза в...

Свирепа зимна буря доведе невиждани от 30 години снегове в три американски щата

http://www.mediapool.bg/svirepa-zimna-burya-dovede-nevizhdani-ot-30-godini-snegove-v-tri-amerikanski-shtata-news273822.html

Свирепа зимна буря връхлетя Югозападното крайбрежие на САЩ с необичайни снегове и мраз. В щатите Флорида, Джорджия и Южна Каролина бяха регистрирани снеговалежи, каквито не е имало от близо 30 години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в четвъртък. Метеоролозите предупредиха, че бурята скоро ще прерасне в "експлозивен циклон", наближавайки Източния бряг, и ще донесе ураганни ветрове, наводнения по крайбрежието и над 30 см сняг. Най-малко 17 души станаха жертва на опасно ниските температури, сковали от дни обширни области в САЩ, от Тексас до Нова Англия. Предупреждение за зимна буря е издадено от Флорида по цялото атлантическо крайбрежие в северна посока. Според прогнозите на синоптиците крайбрежните ураганни ветрове в четвъртък може да предизвикат 7-метрови вълни. Училищата в Югоизтока отмениха часовете само месеци след като бяха затворени заради заплаха от ураган, а полицията призова хората да не предприемат пътуване с колите си в район, несвикнал с подобно време, по-характерно за североизточните части на Щатите. Затворени са летищата в Савана, Чарлстън и другаде. Вчера бяха отменени 500 полета, а днес - поне още 1700. Междущатска автомагистрала 95 се е превърнала в ледена пързалка по почти цялата си дължина (над 320 км) в Южна Каролина. Жителите на Ню Йорк се готвят за снежна буря, заради която училищата там днес ще останат затворени, както съобщи кметът Бил де Блазио, цитиран от ТАСС.

Само във Фрог: МВР кърши ръце за шесторното убийство в Нови Искър, прозира мафиотско прочистване

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-mvr-karshi-ratse-shestornoto-ubiistvo-novi-iskar-prozira-mafiotsko-prochistvane.html

МВР кърши ръце за шесторното убийство в Нови Искър. Разследващите нямат никакви улики, които да ги водят към извършителите на жестокото престъпление. Все повече прозира мафиотска вендета. Това разкри пред Фрог нюз високопоставен полицейски източник.

Само във Фрог: МВР кърши ръце за шесторното убийство в Нови Искър, прозира мафиотско прочистване

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-mvr-karshi-ratse-shestornoto-ubiistvo-novi-iskar-prozira-mafiotsko-prochistvane.html

МВР кърши ръце за шесторното убийство в Нови Искър. Разследващите нямат никакви улики, които да ги водят към извършителите на жестокото престъпление. Все повече прозира мафиотска вендета. Това разкри пред Фрог нюз високопоставен полицейски източник.

В Тайланд предлагат услуга за избелване на половия орган

https://www.actualno.com/asia/v-tajland-predlagat-usluga-za-izbelvane-na-polovija-organ-news_652527.html

Клиника в Банкок, която привлича по 100 мъже месечно с услугата си по избелване на пениса, предизвика вълнение в Тайланд, а потребителите на социалните мрежи са едновременно объркани и притеснени от новата мода. Болница Lelux („Лелукс”), нашумяла с опита си по избелване на интимните части, в държава, обсебена от цвета на кожата, започна да предлага нетрадиционното лечение преди 6 месеца след като пациент се оплакал от „тъмни части” по слабините си. &

При Тръмп САЩ са приели най-малко бежанци от 15 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=366504

САЩ по време на президента Доналд Тръмп /от януари 2017 г./ са приели 29 022 бежанци, което е най-ниският показател за последните 15 години. Това съобщава „Ю Ес Ей Тудей“, позовавайки се на данните от Държавния департамент. За последен път на толкова малко хора, стремящи се да получат убежище в САЩ, е позволено да влязат в страната през 2002 г.

Спират от регистрация коли, които не отговарят на екостандартите (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644813

Спират от регистрация коли, които не отговарят на екостандартите (видео)Има идея държавата да купи газ анализатори за пунткутвете на КАТ в цялата страна, съобщи екоминистърът Нено Димов КАТ да не регистрира коли, които не отговарят на екостандартите, не само в София, но и в цялата страна. Такава идея има държавата, която ще купи газ анализатори за всички пунктуве на КАТ в страната.

Монетата за председателство се изчерпа, вече се препродава по-скъпо

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/04/3106853_monetata_za_predsedatelstvo_se_izcherpa_veche_se/?ref=rss


Юбилейната монета с номинал 10 лева, посветена на българското председателство на Съвета на ЕС, вече е изчерпана. Това съобщи БГНЕС като се позова на информация от пресцентъра на Българската народна банка (БНБ).<br /><br />Монетата беше пусната в първия работен ден на 2018 г. 2 януари и пред БНБ се изви дълга опашка от желаещи да я купят. Хората продължиха да с чакат на опашка пред държавната банка и на 3 януари.<br /><br />Юбилейната монета е сребърна, с частично златно...

2 години забрана в Свищов да продават общински жилища

https://www.actualno.com/america/2-godini-zabrana-v-svishtov-da-prodavat-obshtinski-jilishta-news_652552.html

Двугодишен мораториум върху продажбите на общински жилища в Свищов влезе в сила от началото на тази година. Забраната касае наематели на общински апартаменти, които отговарят на условията по чл. 41 от Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общинския жилищен фонд. Тоест, въпреки че са изрядни и отговарят на всички условия, те не могат до края на 2019 г. да купят жилището, което обитават. Вносител на предложението е кметът на общината Генчо Генчев и то е одобрено с пълно еди

Претърсват с металотърсачи гората над Нови Искър

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mvr-novi-iskar-metalotarsach-26749877

Полицаи с металотърсачи претърсват гората над Нови Искър във връзка с разследването на шесторното убийство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване