Невиждани снежни бури връхлетяха югоизточното крайбрежие на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644607

Невиждани снежни бури връхлетяха югоизточното крайбрежие на САЩСвирепа зимна буря връхлетя Югозападното крайбрежие на САЩ с необичайни снегове и мраз. В щатите Флорида, Джорджия и Южна Каролина бяха регистрирани снеговалежи, каквито не е имало от близо 30 години, предаде Асошиейтед прес. Метеоролозите предупредиха, че бурята скоро ще прерасне в "експлозивен циклон", наближавайки Източния бряг,

В Турция са арестувани още 70 заподозрени като гюленисти

http://www.mediapool.bg/v-turtsiya-sa-arestuvani-oshte-70-zapodozreni-kato-gyulenisti-news273813.html

Нова порция арести предприе турската полиция в офанзивата си срещу предполаеми привърженици на живеещия в изгнание в САЩ мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен, когото властта в Анкара смята за главен организатор на опита за преврат от юли 2016 г. Този път режимът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган задържа 70 души, повечето от които военни, съобщават в четвъртък местните медии. Операцията е била извършена в централната турска провинция Коня, като полицията е направила едновременни внезапни проверки на адреси в 27 провинции. 12 от заподозрените лица вече са били уволнени от турските въоръжени сили. След неуспешния опит за преврат бяха задържани над 50 000 души, сред които представители на силите за сигурност и много други държавни служители. Около 150 000 са уволнени или отстранени от работа, а много медии бяха затворени.

Турската полиция задържа още 70 души, заподозрени като гюленисти

http://www.mediapool.bg/turskata-politsiya-zadarzha-oshte-70-dushi-zapodozreni-kato-gyulenisti-news273813.html

Нова порция арести предприе турската полиция в офанзивата си срещу предполаеми привърженици на живеещия в изгнание в САЩ мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен, когото властта в Анкара смята за главен организатор на опита за преврат от юли 2016 г. Този път режимът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган задържа 70 души, повечето от които военни, съобщават в четвъртък местните медии. Операцията е била извършена в централната турска провинция Коня, като полицията е направила едновременни внезапни проверки на адреси в 27 провинции. 12 от заподозрените лица вече са били уволнени от турските въоръжени сили. След неуспешния опит за преврат над 50 000 души, сред които представители на силите за сигурност и много други държавни служители, бяха задържани. Около 150 000 са уволнени или отстранени от работа, а много медии бяха затворени.

КЗП: При предсрочно погасяване на заем се дължат лихвите само за периода на ползването му

http://www.moreto.net/novini.php?n=366507

При предсрочно погасяване на заем кредитодателят няма право да изисква от клиента си лихвата за целия период на договора. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bloomberg TV Bulgaria след регистрирания повишен интерес към бързите кредити по празниците, научи Moreto.

Лондон смята, че Барние блъфира, като отхвърля сделка за банките след Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/london-smiata-che-barnie-blyfira-kato-othvyrlia-sdelka-za-bankite-sled-brexit-253205/

Според Великобритания думите на европейския преговарящ са само първоначална позиция, която не е подкрепена от 27-те страни членки

Илхан Кючюк: ДПС е значим политически фактор не само в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644624

Илхан Кючюк: ДПС е значим политически фактор не само в БългарияДПС е значим политически фактор не само в България - партията ни е уважаван либерален партньор, чийто глас се чува в цяла Европа. Това пише евродепутатът Илхан Кючюк в пост във фейсбук по повод 28-ия рожден ден на ДПС. Ето пълния текст на поста му: Уважаеми учредители на ДПС, Уважаеми членове и симпатизанти, Скъпи приятели,

Свършиха юбилейните монети за председателството

https://frognews.bg/novini/svarshiha-iubileinite-moneti-predsedatelstvoto.html

Юбилейните монети за българското председателство свършиха само ден след като бяха пуснати за продажба на касите на БНБ.

Закопчаха съден хулиган, псувал полицаи в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644583

Закопчаха съден хулиган, псувал полицаи в Горна ОряховицаБързо производство за хулиганство е започнато в РУ – Г. Оряховица срещу 28-годишния М. Б. от същия град. В сряда в 23,30 ч. екип на РУ – Г. Оряховица е посетил сигнал за нарушаване на нощната тишина. На адреса е установен М. Б., известен на полицията и осъждан. В хода на извършената проверка той се държал неприлично.

Давид Силва отсъства от терените заради недоносено дете

https://offnews.bg//futbol/david-silva-otsastva-ot-terenite-zaradi-nedonoseno-dete-672300.html

Испанската звезда на лидера в Англия Манчестър Сити Давид Силва написа съобщение до феновете, в което обясни отсъствието си от терените в последните мачове на "гражданите".

Оказа се, че лични проблеми, а не контузия, са причина за това. Силва е станал баща, а бебето се е родило недоносено и в момента лекарите водят борба за живота му.

"Искам да благодаря на всички за добрите думи и изразената любов. Особено съм благодарен на съотборниците си, мениджъра и цялото ръководство на клуба за проявеното разбиране на моята ситуация.

Искам да споделя и новината за появата на бял свят на моя син Матео, който се роди недоносен и всеки ден се бори за живота си с помощта на лекарите", написа Силва в Туитър. Испанецът се появи в игра онзи ден срещу Уотфорд и беше избран за играч на мача, спечелен от Сити с 3:1.

"Семейството е най-важно. Давид е много ценен играч, но той може да се наложи да отпътува за вкъщи във всеки момент, в който се наложи. Няма значение дали ще загубим точки без него, най-важното е семейството", коментира и мениджърът Джосеп Гуардиола.

БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/konventziyata-konventziya-chlenki-1564699.html

/КРОСС/ БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция. Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: "социален пол" и "включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола". Това пише в официална позиция на Изпълнителното бюро на БСП, разпространена от пресцентъра на партията, по повод приетата от правителството за ратификация Истанбулска конвенция. И продължава: Обръщаме внимание, че при обсъждане проекта на Конвенцията тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа. Именно поради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е формулирано като прието "без гласуване" (а не с консенсус), въпреки утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки

Две срещи, които промениха живота ми

http://www.eurochicago.com/2018/01/velik-musatov/

Както писах вече в публикацията „Ефектът на пеперудата и ние“ (вж. линк), в последно време все по-често ми се случва да чувам оплаквания, при това дори от млади хора, че нищо не зависи от тях, че обикновеният човек е безсилен, че не е възможно битието ни да се промени… Но моят живот нагледно ми е доказал, че дори съвсем непознат човек, когото си срещнал на улицата, може да промени съдбата ти. А ти да промениш след това съдбата на другиго, а той на следващ. А промени ли се съдбата на даден ...

КЗП: При предсрочно погасяване на заем се дължат лихви само за периода на ползването му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644609

КЗП: При предсрочно погасяване на заем се дължат лихви само за периода на ползването муПри предсрочно погасяване на заем кредитодателят няма право да изисква от клиента си лихвата за целия период на договора. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bloomberg TV Bulgaria след регистрирания повишен интерес към бързите кредити по празниците, съобщиха от пресцентъра на КЗП,

И КАТ влезе в борбата с мръсния въздух в София, спира стари коли

http://clubz.bg/62510-i_kat_vleze_v_borbata_s_mrysniq_vyzduh_v_sofiq_spira_stari_koli

Снимка БГНЕС

И КАТ става част от усилията на Столичната община и Министерството на околната среда да се пребори мръсният въздух в столицата. От днес столичните пътни полицаи започват акция за замервания на МПС-тата за вредни емисии с газанализатори. Амбицията на министър Нено Димов е с такива устройства да бъдат оборудвани катаджиите в цялата страна.

Столичната КАТ бе оборудвана със седем газанализатора, закупени от общината за 70 000 лева. Идеята е да се замерват автомобилите още при регистрацията им в КАТ, както и при проверки на пътя. На пътя фокус ще са старите автомобили. Коли, надвишаващи нормите още при прегледа пък няма да бъдат регистрирани. Желаещите превантивно да проверят колко замърсяват автомобилите им, ще могат да направят това в рамките на следващия месец в КАТ.

На официалното предаване на уредите присъстваха кметът Йорданка Фандъкова и екоминистърът Нено Димов.

"Закупихме седем анализатора, които предоставихме на "Пътна полиция", за да може да не се допускат автомобили, които не отговарят на изискванията на замърсяването на въздуха", посочи Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус".

По думите й анализите сочели, че около 60% от замърсяването идва от автомобилите, а около 40 на сто - от битовото отопление.

"Измерване през септември показа, че само около 6,5% от автомобилите в София замърсяват над допустимите норми. Те пък допринасят за 1/4 от замърсяването", допълни кметът и посочи в заключение, че с новите уреди общината вече привежда в действие плана си за подобряване на чистотата на въздуха в София.

Фандъкова посочи още, че се надява на по-строг контрол от страна на пунктовете, които извършват годишните технически прегледи, които също правят замервания на МПС-тата.

Зам.-директорът на СДВР Антон Златанов пък даде заявка, че замърсяващи въздуха коли изобщо няма да бъдат регистрирани. Той посочи още, че през последните години кражбите на катализатори са намалели. На въпрос дали в следствие от новите мерки пак ще се увеличат, Златанов увери, че успоредно с акцията с газанализаторите, патрулиращи полицаи ще обръщат специално внимание през нощта на паркингите. Началникът на "Пътна полиция" Тенчо Тенев пък допълни, че фокус на уличните проверки ще са старите автомобили. Ако се установи, че са големи замърсители, ще бъдат спирани от движение до отстраняване на проблема, даде заявка той.

Нено Димов пък обеща да лобира пред правителството за отпускане на средства за газанализатори за цялата страна, както и за това МВР да може да стане бенифициент по ОП "Околна среда".

Темата с мръсния въздух в София се поставя все по-активно от гражданите като централна за столицата. С приемането на бюджета си за 2018 г., "Московска" 33 разписа и специален план за подобряване на чистотата на въздуха, предвиждащ евтин билет за градския транспорт и скъпи паркинги в центъра на града в най-критичните дни. В същото време столичани се оплакват от неадекватно подаване на информацията за въздуха и създадоха своя мрежа за измервания. Няколко столични квартала пък многократно излизаха на протест заради замърсения от горенето на отровни материали в близост въздух. По традиция през зимата заради отоплителния сезон, скача и нивото на фини прахови частици във въздуха. От "Московска" 33 обещаха т.нар. Зелена карта, която онлайн ще локализира какъв вид отопление се използва в даден район и замърсител ли е то.

БСП иска Борисов да оттегли Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//politika/bsp-iska-borisov-da-ottegli-istanbulskata-konventcia-672299.html

БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, заявяват в своя позиция ръководството на партията.

Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", пишат от БСП. 

Обръщаме внимание, че при обсъждане проекта на Конвенцията тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа. Именно поради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е формулирано като прието "без гласуване" (а не с консенсус), въпреки утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки. Очевидно поради това от откриването на Конвенцията за подписване през месец май 2011 до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са, се казва още в позицията на ИБ на БСП. 

Бихме отбелязали също, че принципно решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция. Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов на първото заседание на МС за 2018 г. и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета "Борисов", е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза. Призоваваме правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС, категорични са от БСП. 

Героите от войната: Загубите на въоръжените сили на Русия в Сирия

http://www.cross.bg/godina-rysiya-siriya-1564698.html

/КРОСС/ На 3 януари 2018 година стана известно, че на 31 декември 2017-а година боен хеликоптер Ми-24 от Въздушнокосмическите сили(ВКС) на Русия е паднал на 15 километра от летището на град Хама в Сирия. Според данните на Министерството на отбраната на Русия, в резултат от тежкото приземяване са загинали и двамата пилоти. Бордовият техник на хеликоптера е получил травми и е евакуиран оперативно от групата за търсене и спасяване на военновъздушното летище Хмеймим, където му е оказана необходимата медицинска помощ. От руското военно ведомство уточниха, че причина за катастрофата е станала техническа неизправност и че „върху Ми-24 не е имало огнево въздействие", пише в материал на ТАСС. Според данните от официално съобщение на Министерство на отбраната и представители на руските регионални власти, по време на военната операция в Сирия, започнала на 30 септември 2015 година, в резултат от бойните действия са загинали 41 руски военни. Освен това, е регистрирана и загубата на един човек от небойни действия - на 27 октомври 2015 година от военното ведомство съобщиха, че техническият специалист Вадим Костенко се е самоубил във военновъздушната база Хмеймим. Какво е известно за загиналите в Сирия военнослужещи Фьодор Журавльов - Загинал на 19 ноември 2015 година при изпълнение на бойна задача в Сирия- Офицерът е осигурявал насочването на крилатите ракети с въздушно базиране по позициите на терористите. Подробности за смъртта му не са известни

Израел върви към смъртна присъда за тероризъм

http://clubz.bg/62509-izrael_vyrvi_kym_smyrtna_prisyda_za_terorizym

Парламентът на Израел прие на първо четене проектозакон, предвиждащ смъртна присъда за терористите, предаде Нюз.Ру-Израел.

"За" гласуваха 52-ма депутати от Кнесета. 49 бяха против.

Проектозаконът е по идея на партията "Наш дом Израел" на министъра на отбраната Авигдор Либерман. От парламентарната трибуна той бе подкрепен и от премиера Бенямин Нетаняху.

Според проекта терорист може да бъде осъден на смърт само с обикновено мнозинство, а не с пълно единодушие от страна на членовете на съдебния състав, каквото е изискването сега.

Смъртната присъда в Израел де юре не е отменена, но де факто не се прилага и не се иска от прокурорите. За цялата 70-годишна история на еврейската държава там са изпълнени само две екзекуции.

През 1948 г., по време на войната за независимост, на смърт за измяна е осъден капитан Меир Тувински. Впоследствие обаче той е напълно реабилитиран.

През 1962 г. е обесен нацисткият военнопрестъпник Адолф Айхман, считан за бащата на Холокоста. Той е похитен от Аржентина и докаран в Израел.

ЕС осъди гласуването в Кнесета.

"Смъртната присъда унижава човешкото достойнство и е безчовечна", се казва в изявление, разпространено в Брюксел.

Центърът за административно обслужване в Поморие няма да приема граждани в петък

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/y9TMfX-tpoI/

На 05.01.2018 г. /петък/ Центърът за административно обслужване в Поморие няма да работи с клиенти, заради саниране на сградата на Общината. Текущите дейности по санирането  налагат временно преместване на част от общинската администрация, затова от 08.01.2018 г. /понеделник/ Центърът за административно обслужване ще се помещава в сградата на бившия Пансионат, на ул. „Солна” № 15 , където  ще обслужва гражданите.

Осъдиха селска кметица за фалшиви нотариални заверки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644589

Осъдиха селска кметица за фалшиви нотариални заверкиКметицата на смолянското село Соколовци е осъдена след споразумение с прокуратурата за поставяне на нотариални заверки с неверни обстоятелства и изявления. 57-годишната управничка е наказана с „пробация“ с пробационните мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 18 месеца, при периодичност на явяване и подписване пред пробационен

Патриарх Неофит: Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644599

Патриарх Неофит: Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на СофияВсяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот. Това каза в словото си Негово светейшество Българският

Конструкторите "Лего" стават на 60 години

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/04/3106733_konstruktorite_lego_stavat_na_60_godini/?ref=rss


Емблематичните пластмасови тухлички на "Лего" навършват 60 години през 2018 година. Датската компания обаче вече няма защита на патента си, а имитатори отдавна се опитват да настигнат и надминат успеха й. Същевременно истинската конкуренция всъщност се разгаря другаде, отбелязва компанията.<br /><br />Повече от половин век цветните пластмасови тухлички на "Лего" се използват за създаването на сгради, коли, самолети и цели въображаеми светове в детските стаи по...

Зигмар Габриел отмени визита в Донбас заради лошото време

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-igmar-abriel-pavlo-klimkin-26749386

Министрите на външните работи на Украйна и на Германия отложиха пътуване до Донбас заради лошото време.

Нова книга разкрива: Тръмп не искал да е президент, Мелания се разплакала, като го избрали

https://offnews.bg//sviat/nova-kniga-razkriva-tramp-ne-iskal-da-e-prezident-melania-se-razplak-672298.html

Публикуването на откъси от нова книга за управлението на Доналд Тръмп - първо от британския в. "Гардиън", а после от сп. "Ню Йорк" - привлече вниманието към експлозивни сведения за междуособици и организационен хаос в сърцето на американската президентска институция. Книгата "Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре" на бившия коментатор на "Гардиън" Майкъл Улф, която излиза на пазара следващия вторник, описва любопитни задкулисни ситуации.

От книгата става ясно, че бившият шеф на кампанията на Тръмп и стратег в Белия дом Стивън Банън смята за "предателска" и "непатриотична" скандалната среща на Доналд Тръмп младши, зетя на Тръмп Джаред Къшнър и Пол Манафорд с руснаци, предлагащи злепоставяща информация за Хилари Клинтън, през юни 2016 г. в "Тръмп тауър".

Книгата обаче съдържа и други неочаквани разкрития, като това, че никой от кампанията на Тръмп не е очаквал той да спечели президентските избори, а самият Тръмп, както и повечето хора в щаба му, гледал на участието си в надпреварата като на трамплин за кариера в телевизията или политиката. Според Улф настоящата първа дама Мелания Тръмп била ужасена от перспективата за победа на съпруга си. Когато в нощта след изборите станало ясно, че Тръмп всъщност печели пред Клинтън и отива в Белия дом, Мелания избухнала в сълзи и то не от радост. Директорът по комуникациите на първата дама отхвърли тези твърдения и каза, че книгата трябвало да се продава на щанда за преоценена фантастика.

Според Улф дъщерята на президента Иванка Тръмп и зет му Джаред Къшнър били сключили сделка кой от тях един ден да се кандидатира за президент. Иванка хранела надежди първата жена президент на САЩ да е не Хилари Клинтън, а тя.

В откъсите, стигнали до медиите, се твърди, че във вътрешните борби често участвала група, включваща Къшнър, Иванка и икономически съветник Гари Кон, която се противопоставяла на клика начело с Банън. Улф цитира съветника по националната сигурност на президента Ричард Никсън, Хенри Кисинджър, според когото "Това е война между евреи и неевреи".

Източник: БТА

Канят смелчаци за ваденето на Богоявленския кръст в Бяла и Белослав край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366482

Градовете Бяла и Белослав край Варна също организират ритуал за вадене на Богоявленския кръст за Йордановден. По традиция и на двете места празникът ще започне с литургии в местните храмове, научи Moreto.net. От 8:30часа ще започне службата в храма „Великомъченик Димитър“ в Белослав.

Митрополит Григорий хвърля кръста от Владишкия мост в Търново на Йордановден

https://www.24chasa.bg/region/article/6644574

Митрополит Григорий хвърля кръста от Владишкия мост в Търново на ЙордановденНа 6 януари 2018 г. в Катедралния храм “Рождество Богородично”  във Велико Търново ще бъде отслужена Света литургия и тържествен Богоявленски водосвет. В 10.30 ч. шествието ще тръгне към площад “Цар Асен”, където ще се проведе ритуалът по благославяне на частите и техните бойни знамена. Великотърновският митрополит Григорий ще благослови бойното

Почти половината газ в Европа идва от "Газпром"

http://clubz.bg/62508-pochti_polovinata_gaz_v_evropa_idva_ot_gazprom

Снимка БГНЕС

Руската държавна компания "Газпром" осигурява 40% от синьото гориво, което Европа потребява, става ясно от публикация във "Файненшъл таймс". За да защити пазарния си дял, "Газпром" ще трябва да намали цените предвид факта, че Европа започва да внася газ от САЩ, Катар и други страни-износителки на втечнен природен газ (LNG). При втория мандат на американския президент Барак Обама САЩ пуснаха на пазарите шистовия си газ под формата на втечнен природен газ, след откриване на първия терминал в Луизиана.

По данни на шефа на "Газпром" Алексей Милер през 2017 г. компанията е увеличила добива на природен газ с 12.4% до 471 млрд. куб. метра. Експортът за Стария континент е нараснал с 8.1% до 193.6 млрд. куб. метра. 

За втора поредна година "Газпром" съобщава за рекорден експорт на синьо гориво, въпреки откритите в Полша и Литва терминали за втечнен газ и проблеми по газопровода, който доставя суровина на Германия - "Северен поток-2". В опит да се справи с конкурентния натиск на газовия пазар в Европа, през декември м.г. руското правителство одобри предложението на енергийното министерство и освободи "Газпром" от ценовата регулация при продажбата на газ, който отива за експортни проекти на LNG.

През 2015 г. Литва започна да получава първите доставки на втечнен газ от Норвегия на терминала в пристанището Клайпеда на Балтийско море, чието откриване беше сред националните приоритети на малката балтийска република. Естония и Украйна също обсъждат втечнения газ като вариант.

В края на миналата година държавната газова компания на Полша подписа 5-годишен договор за внос на втечнен природен газ (LNG) от САЩ през балтийския си терминал в Швиноуйшче в опит да намали енергийната си зависимост от Русия. От миналата година и Литва получава американски втечнен газ благодарение на договор с тексаската компания Cheniere Energy. 

От 2009 г. България, чиято енергийна зависимост от Русия е най-голяма - почти сто процента, води преговори с Катар – най-големият износител на втечнен газ в света. При наличието на терминал за неговото регазифициране, страната ни би могла да получава ценната суровина. Един от вариантите е през гръцки пристанища, но намеренията за това все си остават на ниво... добри намерения. 

При визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас във Вашингтон миналата есен, въпросът за ускоряване на доставките на втечнен природен газ за Гърция и България беше поставен. На съвместната пресконференция с американския президент, Доналд Тръмп заяви, че въпросът за доставките, включително и на LNG от САЩ е бил дискутиран. Двете страни отдавна работят по изграждане на терминал в гръцкото пристанище Александруполис.

Всички компютърни устройства по света - с опасна уязвимост

http://clubz.bg/62507-vsichki_kompyutyrni_ustrojstva_po_sveta_s_opasna_uqzvimost

Почти всички компютърни устройства по света имат ключови уязвимости в процесорните си чипове, съобщи БиБиСи.

Става дума както за компютри, лаптопи, така и за смартфони, таблети и други - уязвимостта е хардуерна и засяга чипове, произвеждани от гигантите Intel, AMD и ARM. Само първите две компании са произвели повечето процесори за последното десетилетие.

Уязвимостите позволяват хакването на лични данни, макар досега да няма нито един сигнал за такъв случай. Те са две - кръстени Meltdown и Spectre. Първата позволява на приложенията да четат произволна област от паметта на процесора, включително и паметта на ядрото, тоест достъп до каквито и да е данни. Тази уязвимост е налице при процесорите на Intel и ARM64. Втората пък се открива и в чипове на AMD и дава възможност да бъдат получени данни от различни приложения, работещи на процесора, но не и ядрото.

Най-много са засегнати чипове на Intel, чиито акции получиха сериозен удар след съобщаването на новината.

Според източници на БиБиСи проблемът е известен в технологичните среди от 6 месеца, но всички запознати, от програмисти и разработчици до експерти за сигурност, са подписали споразумения за неразкриване на информация. Планът е бил в този период да се работи за премахване на проблемите.

Планът е сработил - още през декември Apple частично са запушили уязвимостта чрез пач за macOS, а ядрото на Linux е обновено. Обновена е и мобилната операционна система Android.

Специалистите препоръчват да обновите операционната система на устройството си.

Жители на Банско отново блокират главен път Е-79 тази вечер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644594

Жители на Банско отново блокират главен път Е-79 тази вечерЖители на Банско и други общини в Югозападна България излизат тази вечер отново на протест на главен път Е-79 при разклона от Симитли за Банско. Това съобщи на БТА кметът на община Банско Георги Икономов. Освен против "зеления октопод", протестът ще е в подкрепа на решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк

Зигмар Габриел отмени визитата си в Украйна заради лошото време

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644585

Зигмар Габриел отмени визитата си в Украйна заради лошото времеПътуването на министрите на външните работи на Украйна и на Германия - Павло Климкин и Зигмар Габриел, към разграничителната линия между украинските сили и сепаратистите в Източна Украйна няма да се състои днес, както бе предвидено, поради лошо време. Това съобщи в Туитър Климкин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Асен Генов vs Каролев в зрелищен тв спор за лифта в Банско

https://offnews.bg//obshtestvo/asen-genov-vs-karolev-v-zrelishten-tv-spor-za-lifta-v-bansko-672296.html

"Решението на Министерския съвет е незаконно. То е в нарушение на най-малко 3 приложими закона. Самият г-н министър говори за около 3000 негативни становища. Те трябва по Закона за нормативните актове да бъдат публикувани с мнение на Министерския съвет". 

Това заяви Асен Генов от "Протестна мрежа" в ефира на Нова тв по повод протестите срещу решението на Министерски съвет, което разреши строежа върху 48% от Природен парк "Пирин".

Според Генов договорът за концесия на ски зоната в Банско трябва да бъде преразгледан, тъй като има доказани в съда екологични нарушения от страна на концесионера "Юлен". 

Икономистът Владимир Каролев изрази несъгласие с твърденията на Генов, като заяви, че констатираните нарушения не са екологични, а чисто административни.

"Има чисто политически протест. От тези 50-100 човека, които протестират, половината са участвали в избори, седем от тях са били кандидат-депутати", каза още Каролев и добави, че има съпротива против развитието на зимния спорт.

Асен Генов посочи, че община Банско е изявила желание в края на 2017 г. да урбанизира нови 130 хекрата земи в района на града, които според стандартите са нови 40 000 легла. 

Генов обвини Каролев, че е в конфликт на интереси. Според него икономистът има запориран хотел за 2 милиона в Банско.

"Вие сте в технически фалит", каза още той. 

Каролев отвърна на обвиненията, като заяви, че Асен Генов "не е в час". 

"Кой е в технически фалит бе, човек? Виж ми колата с какво съм дошъл. Ти луд ли си?", каза още Каролев.

Растат жертвите на връхлетялата Западна Европа буря "Елеонор"

http://www.mediapool.bg/rastat-zhertvite-na-vrahletyalata-zapadna-evropa-burya-eleonor-news273812.html

Бурята "Елеонор", която вилнее в Западна Европа, вече взе поне три жертви, съобщават световните информационни агенции. Висока приливна вълна отне живота на двама души в Испания, а един човек загина във Франция, смазан от паднало върху колата му дърво. Десетки са ранените при ураганните ветрове, които нанесоха и сериозни щети във Великобритания, Франция, Белгия, Германия, Австрия, Испания и Холандия. Стотици хиляди домакинства са без ток. В Швейцария заради силния вятър дерайлира влак, като 8 души пострадаха. В Холандия е задействана системата за предпазване от наводнения в Северно море. Студът и обилните снеговалежи продължават и в САЩ. Предупреждения за силни снежни бури са издадени за югоизточните части на страната – от Вирдижния до Мейн. В Бостън, щата Масачузетс, се очаква за няколко часа да се образува 30-сантиметрова снежна покривка. Във Флорида пък заваляха снежинки за първи път от 1989 г.

Бурята "Елеонор", връхлетяла Западна Европа, взе три жертви

http://www.mediapool.bg/buryata-eleonor-vrahletyala-zapadna-evropa-vze-tri-zhertvi-news273812.html

Бурята "Елеонор", която вилнее в Западна Европа, вече взе поне три жертви, съобщават световните информационни агенции. Висока приливна вълна отне живота на двама души в Испания, а един човек загина във Франция, смазан от паднало върху колата му дърво. Десетки са ранените при ураганните ветрове, които нанесоха и сериозни щети във Великобритания, Франция, Белгия, Германия, Австрия, Испания и Холандия. Стотици хиляди домакинства са без ток. В Швейцария заради силния вятър дерайлира влак, като 8 души пострадаха. В Холандия е задействана системата за предпазване от наводнения в Северно море. Студът и обилните снеговалежи продължават и в САЩ. Предупреждения за силни снежни бури са издадени за югоизточните части на страната – от Вирдижния до Мейн. В Бостън, щата Масачузетс, се очаква за няколко часа да се образува 30-сантиметрова снежна покривка. Във Флорида пък заваляха снежинки за първи път от 1989 г.

Невиждани от 30 години снежни бури връхлетяха САЩ

https://offnews.bg//sviat/nevizhdani-ot-30-godini-snezhni-buri-vrahletiaha-sasht-672297.html

Свирепа зимна буря връхлетя Югозападното крайбрежие на САЩ с необичайни снегове и мраз. В щатите Флорида, Джорджия и Южна Каролина бяха регистрирани снеговалежи, каквито не е имало от близо 30 години, предаде Асошиейтед прес.

Метеоролозите предупредиха, че бурята скоро ще прерасне в "експлозивен циклон", наближавайки Източния бряг, и ще донесе ураганни ветрове, наводнения по крайбрежието и над 30 см сняг.

Най-малко 17 души станаха жертва на опасно ниските температури, сковали от дни обширни области в САЩ, от Тексас до Нова Англия.

Предупреждение за зимна буря е издадено от Флорида по цялото атлантическо крайбрежие в северна посока. Според прогнозите на синоптиците крайбрежните ураганни ветрове днес може да предизвикат 7-метрови вълни.

Училищата в Югоизтока отмениха часовете само месеци след като бяха затворени заради заплаха от ураган, а полицията призова хората да не предприемат пътуване с колите си в район, несвикнал с подобно време, по-характерно за североизточните части на Щатите.

Затворени са летищата в Савана, Чарлстън и другаде. Вчера бяха отменени 500 полета, а днес - поне още 1700. Междущатска автомагистрала 95 се е превърнала в ледена пързалка по почти цялата си дължина (над 320 км) в Южна Каролина.

Жителите на Ню Йорк се готвят за снежна буря, заради която училищата там днес ще останат затворени, както съобщи кмета Бил де Блазио, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА

Турски банкер е виновен за заобикаляне на американските санкции срещу Иран, реши съд в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/04/3106754_turski_banker_e_vinoven_za_zaobikaliane_na/?ref=rss


Бившият заместник-директор на турската държавна банка "Халкбанк" Мехмет Хакан Атила бе признат днес за виновен по обвинения, че е помогнал на Иран да заобиколи американските санкции, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес". Присъдата може да бъде обжалвана.<br /><br />Американските прокурори обвиняваха Хакан Атила, че е действал заедно с турско-иранския търговец на злато Реза Зараб и други лица, за да помогне на Иран да избегне американските санкции...

LG поставя основите на телевизията на бъдещето благодарение на thinq® и α (алфа) процесор

http://www.cross.bg/super-oled-prezhivyavane-1564697.html

/КРОСС/ LG обръща погледа си към „мозъка" на телевизионния дисплей и надгражда върху водещите в индустрията OLED TV технологии и впечатляващия SUPER UHD телевизор. По време на изложението CES 2018, LG Electronics (LG) ще издигне преживяването наречено „забавление у дома" на едно ново ниво, благодарение на технологията за изкуствен интелект (AI) ThinQ® и високотехнологичния процесор на изображения, интегриран в най-новите OLED и SUPER UHD телевизори. ThinQ позволява внедряването на стотици гласови заявки, използвайки собствената отворена смарт платформа на LG, както и услуги на външни AI доставчици. Благодарение на внедрената в телевизорите AI функционалност, клиентите на LG могат да говорят директно на дистанционното, за да се възползват от всички удобни функции на днешните технологии за гласово разпознаване. Телевизорите LG ThinQ също могат да работят и като умни домашни хъбове, които предлагат достъп до други продукти от умния дом, като например прахосмукачки-роботи, климатици, пречистватели за въздух, умно осветление, умни високоговорители, както и много други устройства, които могат да се свържат с телевизора посредством Wi-Fi или Bluetooth. Освен това, благодарение на най-новия процесор на LG под името α (алфа) 9, който е сърцето на водещите в индустрията OLED телевизори, зрителите ще забележат още по-големи подобрения във вече смятаната от всички за перфектна телевизионна картина

Петролът обърна тренда и гони нови върхове

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-obyrna-trenda-i-goni-novi-vyrhove-253203/

Има опасения от страна на инвеститорите за временен недостиг на предлагане

Белгийски митничари заловиха рекордните 7 тона кокаин в Антверпен

http://www.mediapool.bg/belgiyski-mitnichari-zaloviha-rekordnite-7-tona-kokain-v-antverpen-news273811.html

Рекордните 7 тона кокаин заловиха белгийски митничари в пристанището на Антверпен, съобщиха информационните агенции. Наркотикът бил скрит в контейнер с банани. Заловеното количество се равнява на една четвърт от годишния обем, задържан там през последните две години. Местните власти предполагат, че откритият кокаин е бил предназначен за разпространение на холандския пазар.

Запалиха колите на двама горски стражари

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pozhar-isperih-razgrad-26749335

Два автомобила, собственост на горски стражари, са подпалени тази нощ в Исперих, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.

Експерти не предвиждат Иранска пролет

https://frognews.bg/novini/eksperti-predvijdat-iranska-prolet.html

Иран не е дестабилизирана държава. Положението там е овладяно, въпреки че протестите са сериозни. Това заяви журналистът Георги Милков пред БНТ по повод вълненията в държавата.

Орбан: Унгария и Полша искат гласът им да се чува в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=366483

Унгария и Полша искат гласът им да се чува силно при определянето на бъдещето на Европа и твърдо отхвърлят системата на мигрантските квоти в ЕС, каза днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. "Ние искаме гласът ни да се чува силно, тъй като страните от Централна Европа имат визия за бъдещето на Европа", подчерта унгарският министър-председател на съвместна пресконференция с гостуващия в столицата Будапеща негов полски колега Матеуш Моравецки.

Затвор за турска депутатка, обидила президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644572

Затвор за турска депутатка, обидила президентаТурска депутатка от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) бе осъдена на година и девет месеца затвор за обида на президента, съобщи източник от съда, цитиран от Анадолската агенция. Присъдата за депутатката Лейла Бирлик бе издадена от съд в югоизточния град Шърнак, съобщи БТА. Бирлик бе арестувана на 4 ноември 2016 г.

Мирно шествие в подкрепа за Пирин в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/mirno-shestvie-v-podkrepa-za-pirin-v-burgas-news_652488.html

Мирно шествие в подкрепа за Пирин ще се проведе в Бургас, съобщиха от Българска фондация „Биоразнообразие“. Хората ще се съберат пред Часовника на главната улица „Богороди“ в 18.30 часа, след което ще се отправят към пл. „Тройката“. Основните исканията са преразглеждане на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година за промяна Плана за управление на Национален парк „Пирин“ от 2004 г., с което се отвар

БСП се обърка с „третия пол”

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-se-obyrka-s-tretiia-pol-6077852

Социалистите официално се обявиха срещу Истанбулската конвенция, но със сбъркани аргументи

Жена загина, след като бе блъсната от кола в София, шофьорът избяга

https://www.actualno.com/crime/jena-zagina-sled-kato-be-blysnata-ot-kola-v-sofija-shofioryt-izbjaga-news_652487.html

Около 50-годишна жена е била блъсната от кола на Околовръстния път в София и е починала на място, съобщава "Фокус". Инцидентът е станал на Западната дъга в района на кв. "Люлин". Шофьорът на автомобила е избягал от мястото на инцидента. Екипи на "Пътна полиция", които са на мястото на произшествието, вече са изискали записите от камерите на бизнес сграда в района. Починалата жена е открита малко преди 6 ч. тази сутрин. Все още не се знае кога е била блъсната тя.

EVN Топлофикация продължава кампанията за лоялни клиенти и през отоплителен сезон 2017/18

http://www.cross.bg/klienti-nagrada-toplinna-1564696.html

/КРОСС/ Топлофикационното дружество в Пловдив е раздало досега награди за 830 индивидуални клиенти и 78 топлофицирани сгради Общо 10 000 лева очакват 200 индивидуални клиенти, които ползват услугата централно отопление и заплащат редовно своите месечни фактури за топлинна енергия. Индивидуалната награда - на стойност 50 лв. всяка, ще бъде приспадната от сметките за топлинна енергия на печелившите след 1 октомври 2018 г. Определянето ще стане чрез томбола след края на отоплителния сезон. В томболата участват автоматично всички клиенти на дружеството, които ползват услугата централно отопление и заплащат редовно своите месечни фактури за топлинна енергия за целия отоплителен сезон 2017/18 г. Други награди на обща стойност 8000 лв. за общи части очакват клиентите, живеещи в многофамилни сгради етажна собственост. Кампанията е под надслов „Направете сградата си по-уютна с наша помощ". В съответната сграда е необходимо над 70% от домакинствата да ползват услугата централно топлоснабдяване - отопление и гореща вода. Всички клиенти, които живеят в сгради, отговарящи на посочените критерии, участват автоматично в томбола за награда и не е необходимо да подават заявление за участие. Програмата е валидна през отоплителния сезон 2017/2018, като ще се отчита потреблението на топлинна енергия и редовното заплащане на месечните задължения от 1 ноември 2017 г. до края на отоплителния сезон през 2018 г

Германският "часовник на дълга" затиктака наобратно

https://www.investor.bg/evropa/334/a/germanskiiat-chasovnik-na-dylga-zatiktaka-naobratno-253204/

За първи път от поставянето му през 1995 г. броячът показва, че публичният дълг на Германия намалява

Десет души са загинали при пожар в склад в руски град

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644575

Десет души са загинали при пожар в склад в руски градДесет души са загинали при пожар в склад в руския град Новосибирск, съобщава ТАСС. Всички те са били служители на съоръжението, според разпространено от властите съобщение, цитирано от "Фокус".  Пожарът към момента заема около две хиляди квадратни метра като тече работа по неговото потушаваме. В хангара са били складирани материали,

Когато бабите и дядовците са по-забавни от внуците

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kogato-babite-i-diadovcite-sa-po-zabavni-ot-vnucite-6077848

Повечето хора смятат, че животът на възрастните е скучен, но това изобщо не отговаря на истината

Сръбският патриарх Ириней: Страната ни не може да подари Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644576

Сръбският патриарх Ириней: Страната ни не може да подари КосовоСръбският патриарх Ириней заяви, че Сърбия никога няма да може да подари Косово и Метохия и все още не е дошло време за посещение на папа Франциск в Сърбия, съобщава белградският вестник "Политика", цитиран от БТА. Може Косово да бъде отнето, да бъде окупирано, каквото е днес, но Сърбия никога не може да каже, "ние подаряваме това", тъй като това,

Щамът Хонконг вероятно ще предизвика грипната епидемия

https://www.actualno.com/society/shtamyt-honkong-verojatno-shte-predizvika-gripnata-epidemija-news_652486.html

Щамът Хонконг вероятно ще предизвика епидемията от грип тази година. Това заяви д-р Ангел Кунчев, национален здравен консултант. Тази година ни атакуват освен Хонг Конг и още два щама. Мичиган, който в последните 10 години замести Калифорния, довел до пандемия. Ямагата, който в вируси от групата „Б” също може да се появи. Хонг Конг обаче е малко по-познат и вече сме се срещали с него, добави Кунчев. Това значи, че има натрупан известен имунитет в хората. Ваксинираните ср

Меко и без сняг през следващите дни

http://dnes.dir.bg/news/januari-meko-bezsnezhno-26749277

Времето остава меко за януари и през следващите 5-6 дни. Понижение на температурите ще настъпи в началото на второто десетдневие на месеца.

Синя и кървава луна ще се съчетаят в края на януари

http://dnes.dir.bg/news/luna-superluna-26749274

Пълно лунно затъмнение ще се съчетае с второто пълнолуние през месеца - синята луна, на 31 януари за първи път от 150 години, съобщи Фокс нюз.

5 катастрофи станали във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=366502

5 катастрофи са обслужени от екипи на „Пътна полиция” във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите има пострадали двама души. Те са с различни контузии и няма опасност за живота им, допълниха от полицията.

Mагията на природата: Вулканът "Кели Муту"

https://www.actualno.com/travel/magijata-na-prirodata-vulkanyt-keli-mutu-news_426948.html

Периодичното отделяне на газове от вулкана, кара водите на езерата да врят и да се образува пара. Учените смятат, че минералното съдържание на водите, комбинирано с определено количество от отделените газове предизвиква промяната на цвета, но мнението на местните е различно. Независимо от научните сведения, съществуват много митове и легенди относно произхода на Кели Муту. Планината продължава да бъде свещено място за местните хора, а през годините трите кратерни езера често са сменяли цвета

Откраднаха най-скъпата бутилка водка в света (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/curious/otkradnaha-naj-skypata-butilka-vodka-v-sveta-snimki-news_652387.html

Бутилка водка, за която се твърди, че е най-скъпата в света, е била открадната от колекция в Копенхаген в ранните часове на 2 януари, пише Expert.bg. Смята се, че бутилката струва над 1 млн. евро. Тя била съхранявана в алкохолна колекция в бар на име Cafe 33. Цената ѝ се дължи най-вече на 3-те килограма злато и 3-те килограма сребро, използвани за направата на бутилката. По нея също така има и кожа от автомобил, участвал на ралито в Монте Карло през 1912 г. "Много съм разстроен. Това беше

Цените на петрола продължават да растат

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-продължават-да-растат_l.a_i.755737_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa oт cвeтoвнитe eтaлoнни мapĸи в чeтвъpтъĸ ce пoĸaчвa и cypoвинaтa ce тъpгyвa близo дa тpигoдишни мaĸcимyм зapaди cигнaли зa пopeднo...

Скандал в ефир между Каролев и Генов за лифта на Банско

http://dnes.dir.bg/news/bansko-lift-vladimir-karolev-asen-genov-26749201

Блогърът Асен Генов и икономистът Владимир Каролев спориха разпалено в ефир за втория лифт на Банско. Стигна се до обвинения за интереси заради запориран хотел.

Майката на един от убитите в Нови Искър му позвънила на Нова година, телефонът дал свободно, след това бил изключен

http://www.cross.bg/beshe-telefonut-novi-1564695.html

/КРОСС/ „Може би Неделчо и Кети са били замесени в нещо. И заради тях са убили и децата". Това заяви за "Здравей, България" по „Нова телевизия" майката на една от жертвите на шесторното убийство в Нови Искър. 18-годишният Боби беше застрелян в дома на приятелката си Нанси, заедно с цялото ѝ семейство. „Бяхме се разбрали да се чуем в полунощ. Когато му се обадих, телефонът му даваше свободно и след това ми беше затворено. После пак го набрах и пак ми затвориха. После телефонът беше изключен", разказа Стефка за фаталната нощ. Тя разкри, че Боби е трябвало да бъде на друго място, за да празнува Нова година, но в последния момент е решил да остане в дома на 16-годишната Нанси, тъй като нейните родители не ѝ позволили да посрещне 2018-а с приятели. МВР вече има версия за жестокото убийство в Нови Искър. Все още обаче няма заподозрян. Разследващите смятат, че престъплението е заради бизнеса на семейството.  

Ефектът на пеперудата и ние

http://www.eurochicago.com/2018/01/the-butterfly-effect/

Или защо всяко наше добро дело е значимо, а възможностите ни – неограничени Навярно и с Вас е така, но в последно време все по-често ми се случва да чувам оплаквания, при това дори от млади хора, че нищо не зависи от тях, че обикновеният човек е безсилен, че не е възможно битието ни да се промени… Признавам си, че понякога и аз за момент изпитвам отчаяние, но като се върна назад и си припомня няколко истории, те ми дават сили да продължа напред и намирам смисъл дори в безплодните усилия. Защото животът ...

Синя и кървава луна ще се съчетаят в края на януари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6644566

Синя и кървава луна ще се съчетаят в края на януариПълно лунно затъмнение ще се съчетае с второто пълнолуние през месеца - синята луна, на 31 януари за първи път от 150 години, съобщи Фокс нюз. Синята луна на 31 януари, подобно на вълчата от началото на месеца, ще е суперлуна - пълната луна се нарича така, когато е на по-малко от 364 000 километра от Земята.

НАП затваря бистро във Варна и хотел-ресторант на Траката

http://www.barometar.net/90182/

Хлебарница в Гръцката махала, бистро в един от варненските молове и хотел-ресторант в местност Траката са в списъка на НАП с подлежащите на запечатване търговски обекти в цялата страна. Обектите са общо 81, като най-много са в столицата София и Пловдивска област. Подлежащи на запечатване са най-различни обекти – ресторанти, магазини, офиси, сергии, вендинг машини, […]

Успешният проект АЕЦ „Пакш“ 2 и пъзелът АЕЦ „Белене“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6643838

Успешният проект АЕЦ „Пакш“ 2 и пъзелът АЕЦ „Белене“През ноември миналата година екип от БАН представи резюме на анализа за бъдещето на АЕЦ „Белене“ - проект, който се оказа неразрешим пъзел за редица български правителства. Анализът е част от по-голям доклад за българската енергетика, поръчан от БЕХ. В анализа за АЕЦ „Белене“ се разглеждат над 90 различни сценарии на база различни модели и

Версия: Убийствата в Нови Искър са на лична основа

https://frognews.bg/novini/versiia-ubiistvata-novi-iskar-lichna-osnova.html

Убийствата в Нови Искър са на лична основа. Това е голяма трагедия, нямам спомен за убийство с толкова много жертви. Това заяви бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пред БТВ. Според него убийството е добре обмислено, но няма почерк на свързано с организираната престъпност.

Щамът Хонг Конг вероятно ще предизвика грипната епидемия

http://www.moreto.net/novini.php?n=366499

Вероятно щамът Хонг Конг ще предизвика епидемията от грип тази година, посочи д-р Ангел Кунчев, национален здравен консултант. Тази година ни атакуват освен Хонг Конг и още два щама. Мичиган, който в последните 10 години замести Калифорния, довел до пандемия.

"Мръсен, кървав и с много секс"

http://clubz.bg/62506-mrysen_kyrvav_i_s_mnogo_seks

Известният сценарист Дейвид Скарпа заяви, че ще преобрази прочутия блокбъстър с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в "стегнат, неприличен, бърз и много първичен филм", съобщава британският "Телеграф".

Скарпа, написал сценария на един от най-популярните филми в сезона на наградите "Всичките пари на света" на Ридли Скот, е бил прикрепен към злополучния проект за Клеопатра, който различни холивудски асове се опитват да реализират от няколко години.

Римейкът вече привлече вниманието на режисьори от тежката категория като Дейвид Финчър и Анг Лий, но в крайна сметка бе поверен на Дени Вилньов, който направи продължението на "Блейд рънър" (2017) и "Първи контакт" (2016). Стоящото зад проекта студио "Сони" ще се опита да овладее историческото разточителство на оригинала от 1963 г., който беше толкова бомбастичен, че почти докара до фалит "Туентиът Сенчъри Фокс".

Скарпа има по-различни планове.

"Моето отношение е: "Нека направо взривим този престижен филм. Да го направим като политически трилър", коментира той пред сайта Collider през миналата седмица.

Пред "Холивуд рипортър" сценаристът бе по-обстоятелствен:

"Мръсен, кървав, с много хора, които псуват и правят секс и всички други неща, които се очакват от един политически трилър, пълен с убийства и коварство. Просто ще тръгнем в обратната посока на тази, която се предполага от филма."

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън като Клеопатра и Марк Антоний.

Неговата версия на "Клеопатра" можела да предложи по-феминистки поглед към египетската царица.

"Има толкова много разкази за Клеопатра, но всички те са от мъжка гледна точка – смята Скарпа. – Цялата история на този период е оформена през очите на мъже, по-специално на римляните. Идеята е сега да погледнем историята от гледна точка на Клеопатра."

Скарпа може да е решил за гледната точка на Клеопатра, но преди да стигне дотам, ще трябва да се съобрази и с гледната точка на Вилньов, както подчертава пред Collider:

"Засега не сме говорили много и, честно казано, нямам ясна представа какъв филм иска да прави Вилньов, но съм сигурен, че той има. Сигурен съм само, че крайният резултат ще бъде интересен."

Относно ролята на Клеопатра имена на актириси засега не се споменават официално. Но в някои от имейлите, изтекли при разбиването на пощата на "Сони" през 2015-а, имаше намеци, че Анджелина Джоли би искала да играе Клеопатра, режисирана от Дейвид Финчър.

"Площад Славейков"

Спасиха авантюрист, тръгнал с лодка самоделка от Панама за Австралия

http://www.cross.bg/panama-lodka-moreto-1564694.html

/КРОСС/ Австралиец, плаващ с безмоторна лодка от Панама към Австралия е бил спасен край бреговете на Хавайските острови след над 100 дни прекарани в морето. Това са съобщили от местната брегова охрана в четвъртък, пише британският вестник „Гардиън", цитиран от Фокус. Спасителната акция била извършена на 31 декември край остров Мауи, а мъжът, който е на 62 години, бил потеглил от Панама 102 дни по-рано. Лодката била направена от самия него и не разполагала с съвременните технологии като GPS и радиокомуникация. Мъжът, който е на 62 години, е изглеждал дезориентиран като според данни на властите лошото време го е отклонило от пътя му и накарало да стигне Хаваите. Един от офицерите от бреговата охрана е отбелязал, че „да си объркал посоката в морето, когато се намираш на лодка, неразполагаща с радиокомуникации може да бъде смъртоносно".  На мъжа най-вероятно ще му бъде разрешено да продължи пътя си след подробен разпит. Австралийските медии разкриват, че името на мореплавателя е Крис Ларсън и има опит в подобни начинания, като през 2014-а дори опита околосветско пътешествие без навигиционни уреди.

Каролев към Асен Генов: Ти си паркетен еколог, не си стъпвал в Банско!

http://www.barometar.net/90180/

Олигархичен модел на Банско вижда дежурният протестър и храненик на фондация „америка за България“ Асен Генов. Само десет дни на сезон имало задръствания на Банско. Пред Нова тв той сподели, че решението на МС за втория лифт бил в нарушение на няколко закона и можело да се даде пътя на консеция и туристите да се […]

Севернокорейска ракета паднала върху град

http://clubz.bg/62505-severnokorejska_raketa_padnala_vyrhu_grad

Севернокорейска балистична ракета паднала върху град при неуспешно изстрелване и нанесла сериозни щети на индустриални или селскостопански постройки.

Това разкрива специализираното американско издание "Дипломат", като се позовава на правителствен източник от САЩ.

Инцидентът станал още на 28 април 2017 г., но се разкрива едва сега. Тогава имало и още две неуспешни изстрелвания.

Ракетата със среден обсег "Хвасон-12" се издигнала на не повече от 70 километра височина след изстрелването й. Тя прекарала във въздуха само 1 минута, след което поради повреда изгаснали двигателите на първата й степен. И се стоварила върху град Токчхон, където живеят 237 000 души.

Възможно е взривяването на ракетата да е било доста силно поради големия обем неизразходвано гориво. Не се казва нищо за жертви. Журналистите смятат, че дори да ги е имало, те са били малко на брой, тъй като ракетата паднала върху постройките в извънработно време.

Провалът от 28 април заслужава по-сериозен анализ, отбелязва "Дипломат". Причината е, че Северна Корея продължава да извършва изпитания на различните си балистични ракети от редица нови полигони, открити през 2017 г. Така Пхенян вероятно иска да покаже гъвкавостта на ракетните си войски.

Ракети са били изстрелвани дори от забранена за достъп зона на летище "Сунан" в Пхенян, което е главен входен и изходен пункт за гражданската авиация. Оттам в страната влизат и повечето чужденци с изключение на китайците. И затова има сериозен риск подобни инциденти да се случат в небето над столицата или други по-гъстонаселени райони на КНДР.

С тези заплахи може да бъде обяснено дори защо Северна Корея е избрала пристанищния град Синпо за първоначално място на първия от неуспешните теста на "Хвасон-12" през април. При провал на ранен етап при полет над море шансовете да бъдат поразени хора или инфраструктура са доста по-малки. След тези случаи в Синпо не са извършвани изпитания.

Анатомия на провала

През април повечето съобщения за провала на изстрелването били, че КНДР е изстреляла една ракета, която е паднала по време на полета. Тихоокеанското командване на САЩ съобщило, че ракетата била изстреляна близо до летище "Пукчхан", откъдето преди това не е правено такова нещо.

Изпитанието на 28 оприл всъщност било третото за "Хвасон-12". По-късно ще стане ясно, че тази ракета е основна част от междуконтиненталната балистична ракета "Хвасон-14", показана след няколко месеца.

Въпреки трите неуспеха през април "Хвасон-12" била изстреляна успешно на 14 май.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун присъствал и на трите неуспешни опита. Това става ясно от снимки, показани на тържествен концерт през юли в чест на успеха с "Хвасон-14". И не крие радостта си при изстрелванията.

Доларът с плах опит за ръст тази сутрин

http://econ.bg/Новини/Доларът-с-плах-опит-за-ръст-тази-сутрин_l.a_i.755736_at.1.html

Доларът се повиши в сутрешната търговия, след положителните данни за пазара на труда, индустриалното производство и строителство в сряда и протокола...

Кметът на Симитли: Крещяща е нуждата от втори кабинков лифт в Банско

https://www.24chasa.bg/region/article/6644553

Кметът на Симитли: Крещяща е нуждата от втори кабинков лифт в БанскоКрещяща е нуждата от изграждане на втори кабинков лифт в Банско за всички, живеещи и препитаващи се в Пирин. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Симитли Апостол Апостолов по повод днешния пореден протест на жители на Банско и Симитли, в подкрепа на Правителството и неговото решение в полза на икономическото

Тръмп закри комисията, която проверяваше за измами на президентските избори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/04/3106752_trump_zakri_komisiiata_koiato_proveriavashe_za_izmami/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп закри своя анкетна комисия, която проверяваше съществуващи според него измами на миналогодишните президентски избори в САЩ, предаде "Франс прес". <br /><br />Инициативата на Тръмп за създаване на тази ръководена от вицепрезидента Майк Пенс комисия предизвика остри реакции от редица щати, които отказаха да предоставят исканите от тях информации. Въпреки това милиардерът продължава да е убеден, че, противно на мнението на мнозинството...

Порожанов обеща храните да не поскъпват

http://dnes.dir.bg/news/tok-hrani-tzena-porozhanov-26749175

Не се очаква увеличение на цените на хранителните продукти, заради поскъпването на тока с до 60%.

Министър Порожанов: Няма да има поскъпване на храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644555

Министър Порожанов: Няма да има поскъпване на хранитеНе се очаква увеличение на цените на хранителните продукти, заради поскъпването на тока. Това обяви пред bTV земеделският министър Румен Порожанов. Имаме стабилизирани цени в животновъдството, но драстично увеличение няма да има. По думите му винаги при предпоставки за по-висок ток има и прогнози за по-скъпа продукция и бизнесът винаги заема тази

4 бебета с рекордни размери родени за 4 дни

http://dnes.dir.bg/news/bebeta-teglo-bolnitza-26749161

Новата година започна с появата на бебета с рекордни размери в София.

Макрон: Изказванията на САЩ, Израел и Саудитска Арабия ще вкарат Запада във война

http://www.cross.bg/iran-makron-voiina-1564693.html

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон призова да се води постоянен диалог с Иран и заяви, че страни като Съединените щати, Израел и Саудитска Арабия, които критикуват ядреното споразумение, „с изказванията си ще вкарат запада във война", предаде "Франс прес", цитирана от БНР. Решен да посети Техеран въпреки анулирането на подготвителната визита, която трябваше да направи в петък външният му министър Жан-Ив Льо Дриан, президентът на Франция заяви, че трябва „да се увеличи международният натиск над Иран, но не и да се прекъсват разговорите: Иначе това, което става е, че тихомълком наново се изгражда една "ос на злото". Виждаме официалните изказвания на САЩ, Израел и Саудитска Арабия, които са наши съюзници в много отношения. Такива изказвания могат да ни вкарат във война с Иран. Много е важно ние да съхраним баланса в тази ситуация", каза Макрон и допълни: „Нужна е регионална стратегия за ограничаване на иранските действия в региона. Ако обаче прекъснем всякакви разговори има риск да се стигне до елементи от изключително брутален конфликт". Предварително условие за посещение в Техеран е „да се завърне спокойствието и да спазват свободите", каза още Макрон и отбеляза, че "нищо не може да се обмисля" в сегашната ситуация

Журналист: Иванка Тръмп иска да стане първата жена президент на САЩ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/zhurnalist-ivanka-trymp-iska-da-stane-pyrvata-zhena-prezident-na-sasht-snimki-2070510

Списание „Ню Йорк мегъзин” публикува откъси от излизащата на 9 януари в САЩ книга на журналиста Майкъл Улф „Огън и ярост: В Белия дом на Тръмп”, в която има подробности от живота на американския президент и отношението му към близките и подчинените му.

Учени разкриха защо мъжете харесват повече блондинки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ucheni-razkriha-zashto-myzhete-haresvat-poveche-blondinki-6077847

Американски учени доказаха, че мъжете харесват повече жените с руси коси в сравнение с брюнетките. Научете защо

Учени: Мъжете харесват повече блондинките

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ucheni-myzhete-haresvat-poveche-blondinkite-6077847

Американски учени доказаха, че мъжете харесват повече жените с руси коси в сравнение с брюнетките. Научете защо

Макрон обяви война на фалшивите новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644552

Макрон обяви война на фалшивите новиниФренският президент Еманюел Макрон обяви днес проект на закон за борба с фалшивите новини в интернет в предизборните периоди, предадоха световните агенции. "Ако искаме да защитим либералните демокрации, ние трябва да имаме по-силни закони", каза Макрон на пресконференция. Той допълни, че проектът на нормативния акт ще касае социалните медиини

Капиталовите пазари от двете страни на Атлантика приключиха сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-от-двете-страни-на-Атлантика-приключиха-сесията-с-ръст_l.a_i.755735_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията на 3 януари с повишения, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст...

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366501

Един варненски район е без вода до момента, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Заради авария на водопровод вода нямат абонатите край Зеленчуковата борса. Водата там ще бъде пусната около 12 ч.

Двама руски военни са загинали след атака срещу авиобазата в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-zaginali-dvama-1564692.html

/КРОСС/ Двама военнослужещи са загинали след като групировка, определена като бунтовническа, е извършила артилерийски обстрел срещу руската авиобаза в Хмеймим, Сирия, съобщава Интерфакс, като се позова на официална информация от Министерството на отбраната. Нападението е извършено на 31 декември, но за него се съобщава в четвъртък, 4 януари. От министерството обаче опровергаха по-ранната информация, появила се в някои медии, според която 7 бойни самолета са били унищожени. Според ведомството, руският контингент в Сирия се намира в бойна готовност и ще продължи да изпълнява поставените ѝ задачи. Вчера стана ясно, че в края на вече миналата година са загинали още два руски военни, след като хеликоптерът им се е разбил заради техническа неизправност.  

Порожанов: Храните няма да поскъпват заради тока

https://frognews.bg/biznes-turisam/porojanov-hranite-niama-poskapvat-zaradi-toka.html

Не се очаква поскъпване на хранителните продукти заради поскъпването на тока. Това увери земеделския министър Румен Порожанов.

Порожанов: Храните няма да поскъпват заради тока

https://frognews.bg/novini/porojanov-hranite-niama-poskapvat-zaradi-toka.html

Не се очаква поскъпване на хранителните продукти заради поскъпването на тока. Това увери земеделския министър Румен Порожанов.

Бизнес и синдикати готвят протести срещу скъпия ток

http://clubz.bg/62504-biznes_i_sindikati_gotvqt_protesti_sreshtu_skypiq_tok

Бизнес и синдикати подготвят протести срещу по-скъпия ток за индустрията, който се вдига с 60% от февруари т.г. Предприемачи предупредиха, че поскъпването ще вдигне цените на храните и други стоки, ще доведе до фалити, замразяване на доходите, загуба на работни места в редица отрасли.

Пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) Васил Велев съобщи, че представители на работодателите са провели среща в Министерството на енергетиката, на която са изложили своите искания. Те настояват да се нормализира начина на работа на електроенергийната борса, като се увеличи предлагането на електроенергия и се разследват спекулативни, по думите на Велев, сделки.

"Цените на производител са нараснали само с 5%, а на нас ни се предлагат с 50% по-високи. Разликата очевидно е спекула и ние обявихме готовност за съвместни протестни действия. В началото на следващата седмица се събираме и ще координираме своите действия", обяви по БНР шефът на АИК.

В края на миналата година работодатели отново предупредиха, че търговци на електроенергия се опитват да наложат по-високи с 30% до 60% цени на тока. Тогава от Асоциацията на търговците на ток отговориха, че поскъпването на тока за индустрията е резултат от по-високите цени на световните борси на въглищата, природния газ и петрола през изминалата година. На българския пазар има 150 лицензирани търговци на ток и обвиненията за картел и спекула са необосновани, казаха оттам.

Освен поскъпналия ток за индустрията, на прицел са и повишените цени на водата в 14 области - Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, София-град, като най-голямо е увеличението в Ямбол, където за кубик вода от 1 януари ще се плаща с 20% повече. В средата на декември м.г. омбудсманът Мая Манолова сезира прокуратурата за решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

С декларация до главния прокурор и до Комисията за защита на потребителите днес от Дискусионния клуб за социална местна политика на БСП алармират, че се готви "финансова измама в особено големи размери срещу потребителите на вода в София и други селища". 

"След решението на КЕВР за нови допустими пределни цени, концесионерът "Софийска вода" обявява на своя сайт новата цена на водата влизаща в сила от 1.1.2018 г., едва на 3.1.2018 г. Известно е, че към 1 януари "Софийска вода" нито е извършила замервания, нито се е обърнала към потребителите да го направят и може да се допусне, че се подготвя със задна дата изземване от потребителите в столицата на завишената стойност на водата, след последното замерване за 2017 г. до 1.1.2018 г., което би трябвало да се отчита по старите цени, но противозаконно ще се отчете по завишените разрешени от КЕВР", се казва в декларацията им.

От 1 януари софиянци ще плащат с близо 9% по-скъпа вода - 2.354 лева за кубик с ДДС, съгласно обявените от "Софийска вода" тарифи.

С нов закон Макрон иска да пребори фалшивите новини

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/04/3106731_s_nov_zakon_makron_iska_da_prebori_falshivite_novini/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон обяви вчера проект на закон за борба с фалшивите новини в интернет в предизборните периоди, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />"Ако искаме да защитим либералните демокрации, ние трябва да имаме по-силни закони", каза Макрон на пресконференция. Той допълни, че проектът на нормативния акт ще касае социалните медийни платформи, по-специално през периодите на избори, и ще внесе дълбоки промени в ролята на френския...

КЗК ще разгледа концесията на пристанищния терминал Видин-юг

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzk-shte-razgleda-koncesiiata-na-pristanishtniia-terminal-vidin-iug-253200/

Концесионерът „СКМ Порт Видин” АД взима съоръжението за 35 години, като трябва да направи инвестиции в размер на 3,7 млн. лева за периода

Терористи обстреляха летище в Сирия, унищожиха 7 руски самолета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644541

Терористи обстреляха летище в Сирия,  унищожиха 7 руски самолетаВ сирийската провинция Латакия на руското военно летище "Хмеймим" на 31 декември се е случил инцидент. Базата е била подложена на минометен обстрел от страна на радикалните ислямисти, пише „Коммерсант“, позовавайки се на военни източници. В резултат на нападението терористите са унищожили четири фронтови бомбардировача Су-24,

Ледена епоха в рая на сърфистите

http://clubz.bg/62503-ledena_epoha_v_raq_na_syrfistite

Невиждани поне от 3 десетилетия снегове и ледове сковаха югоизточните щати на САЩ. Трите - Южна Каролина, Джорджия и Флорида, които обикновено се свързват с летни забавления, палми и сърфисти,  са засегнати от небивали виелици и студове. 

Финли Борк на 7 кара "буги борд", който обикновено се ползва да шпориш атлантическите вълни край плажа.

А така изглежда паркът "Ф. Д. Рузвелт" във възпятата от Брус Спрингстийн Филаделфия

Гледка от савана, Джорджия - там чакат помощ.

Този фотограф пък се вдъхновява от църквата Нотр дам в гр. Саут бенд, Индиана.

Гледките са от Южна Каролина, която иначе... е на юг.

Разбира се, най-щастливи са децата, свикнали обикновено на живот в стил "спасители на плажа".

Анди Мъри ще пропусне и Australian Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/04/3106751_andi_muri_shte_propusne_i_australian_open/?ref=rss


Шотландският тенисист Анди Мъри няма да играе в Australian Open. Бившият водач в световната ранглиста пропуска първия за годината турнир от Големия шлем заради контузия в бедрото.<br /><br />"За съжаление, няма да играя в Мелбърн тази година, тъй като не съм готов да се състезавам", заяви Мъри. Той посочи, че се прибира у дома, за да продължи възстановяването си и благодари за окуражителните съобщения.<br /><br />"Надявам се да играя отново скоро",...

П. К. ЯВОРОВ- ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ДВЕ ЕПОХИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284211_%D0%9F.+%D0%9A.+%D0%AF%D0%92%D0%9E%D0%A0%D0%9E%D0%92-+%D0%93%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%A6%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9C%D0%95%D0%96%D0%94%D0%A3+%D0%94%D0%92%D0%95+%D0%95%D0%9F%D0%9E%D0%A5%D0%98

 Панко Анчев

 

Първата стихосбирка на Яворов „Стихотворения” излиза в първата година на ХХ век – през 1901 г. Това не само не е случаен факт, а е много показателен, защото тази книга по същество отваря новия век за българската литература. В „Стихотворения” откриваме идеите, които ще характеризират новото столетие, и проблемите, които българският свят ще трябва да разрешава. В същото време виждаме и как отминалото столетие все още държи в себе си модерния българин и как той от неговата гледна точка наблюдава, участва, размишлява и съди епохата, в която вече е влязъл. Тук, в „Стихотворения”, а по-късно и в цялото творчество на П. К. Яворов преминава границата между две епохи. Българският свят скъсва с Възраждането, за да придобие така желания от мнозина „европейски облик”.

Българското общество от края на ХІХ и началото на ХХ век, та чак до Втората световна война, е обзето от една особена, мъчителна и непримирима борба между трудно разрушаващото се наследство на Възраждането, и настъпващите, но мудно успяващи да се наложат установки на т. нар. „европеизиране”. От една страна се поддържа митът за Възраждането, особено за неговите идеали и герои, но от друга – покрай критиката, че идеалите и героите са забравени и поругани, се разчиства място за новия тип личност, който да се освободи окончателно от миналото, като го отрече явно или скрито, и започне да изгражда новия свят.

Проблемът за наследството от миналото придобива особено значение и смисъл.

Прочетете пълния текст на: Sofiapress.com

Столичният КАТ обеща проверки на вредните газове от колите, но ефектът е съмнителен

http://www.mediapool.bg/stolichniyat-kat-obeshta-proverki-na-vrednite-gazove-ot-kolite-no-efektat-e-samnitelen-news273810.html

Столичният КАТ започва акция по измерване на вредните газове, отделяни от колите в София, съобщи МВР. Устройствата, с които ще се мерят газовете, бяха предоставени официално на пътните полицаи в четвъртък от Столичната община, която ги купи със собствени средства. На събитието освен кметът на София Йорданка Фандъкова присъства и министърът на околната среда Нено Димов, чието ведомство от няколко месеца се опитва да демонстрира активност при решаване на проблема със замърсяването на въздуха в страната с фини прахови частици. Заради неспазване на европравилата в областта България е заплашена от глоби. От месеци от Столичната община обясняват, че купуването на анализаторите на газовете се рекламира като общинска мярка за подобряване на състоянието на въздуха. Идеята на местната власт е устройствата да позволят на КАТ да засича колите с наднормени вредни емисии още при регистрацията им, както и да се извършват текущи проверки на пътя. контролът по улиците е една от мерките на общината за подобряване на положението в дните с особено мръсен въздух. Според шефа на столичния КАТ комисар Тенчо Тенев, цапащите автомобили ще бъдат спирани от движение, а на шофьорите ще се съставя акт. Преди време от "Пътна полиция" обаче обясниха, че това на практика не е възможно. Причината е, че полицаите нямат информация какви би трябвало да са емисиите от конкретната кола, за да установят дали те са завишени при анализ на газовете при случайна проверка. Данни има само за колите, регистрирани в последните три години, тъй като в техните т. нар. малки талони има данни за допустимите емисии. В по-старите талони те липсват и полицаите няма как да установят дали нормите се спазват, след като не знаят какви всъщност са нормите. Налагането на глоби само на регистрираните в последните години коли би довело до успешно оспорване на актовете за нарушение в съда. За да се реши този проблем, агенция "Автомобилна администрация", която има данни за изискванията към колите към датата на производство, трябва да направи база данни за допустимите емисии за дадени модел кола според годината на производството, а полицията да има достъп до тази база данни. Тогава ще може да се установи дали определена кола не отговаря на изискванията. Освен това "Пътна полиция" не може да откаже регистрация на коли, внесени от ЕС, но може да ги спре от движение заради сериозни технически неизправности, каквито са нарушенията на стандартите за екологичност. Това означава, че ако новорегистрираната кола няма катализатор и това се установи при регистрацията ѝ, тя може да бъде спряна от движение, докато не бъде поставено изправно устройство за задържане на опасните вещества при изгарянето на горивото. Проблем обаче има с коли, които се внасят извън ЕС, тъй като там изискванията за екологичност са различни. Трудности предизвиква и фактът, че голяма част от внасяните и регистрирани коли у нас са произведени преди поне едно десетилетие. Освен това за по-старите коли, дори и внесени от ЕС, изисквания за екологичност няма.

Столичният КАТ започва да измерва вредните газове, отделяни от колите

http://www.mediapool.bg/stolichniyat-kat-zapochva-da-izmerva-vrednite-gazove-otdelyani-ot-kolite-news273810.html

Столичният КАТ започва акция по измерване на вредните газове, отделяни от колите в София, съобщи МВР. Измерванията ще се осъществяват с нови устройства, предоставени на пътната полиция от Столичната община. Газ анализаторите ще засичат вредните емисии още при регистрацията на автомобилите в. Ще бъдат извършвани и текущи проверки. Това е една от дълго планираните мерки, с които градската управа ще опита да се справи с все по-задълбочаващия се проблем с мръсния въздух в София. Преди дни в няколко квартала на столицата беше установено силно завишение над нормата на фините прахови частици.

Тръгва подготовката на строителството на "Струма" през Кресненското дефиле

http://econ.bg/Новини/Тръгва-подготовката-на-строителството-на-Струма-през-Кресненското-дефиле_l.a_i.755734_at.1.html

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е възложило на Агенция „Пътна инфраструктура“ да изработи подробен устройствен план –...

Все още няма заподозрян за убийството в Нови Искър

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vse-oshte-niama-zapodozrian-za-ubijstvoto-v-novi-iskyr-6077846

МВР има версия за жестокото шесторно убийство в Нови Искър, но няма заподозрян. Според експерти извършителят не е действал сам

Полицията издирва шофьор, убил жена на Околовръстния път в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/04/3106734_policiiata_izdirva_shofyor_ubil_jena_na_okolovrustniia/?ref=rss


Около 50-годишна жена е била блъсната от кола на Околовръстния път в София и е починала на място, съобщава "Фокус". Инцидентът е станал на Западната дъга в района на кв. "Люлин".<br /><br />Шофьорът на автомобила е избягал от мястото на инцидента. Екипи на "Пътна полиция", които са на мястото на произшествието, вече са изискали записите от камерите на бизнес сграда в района.<br /><br />Починалата жена е открита малко преди 6 ч. тази сутрин....

Спад в продажбите на автомобили в САЩ за първи път от 2009-а насам

http://www.cross.bg/prodazhbite-miliona-spad-1564691.html

/КРОСС/ Автомобилните продажби в САЩ бележат спад за първи път от 2009 г. насам, съобщава „Франс прес", цитирана от БНР. Понижението е с 1,5% до 17 милиона продадени автомобила. Въпреки спада, анализаторите отбелязват, че продажбите все още говорят за сериозния потенциал на тази индустрия. През последните години на особена почит са по-големите превозни средства, включително джипове, пикапи и кросоувър моделите. Най-сериозен е спадът на годишна база при продажбите на "Дженерал мотърс" - те са намалели с 1,3% до 3 милиона автомобила през миналата година. След най-големия американски автомобилен производител следва "Форд" със спад малко над 1 процент. "Тойота" е 3-та в негативната класация. Очакванията за 2018 г. са за възстановяване на положителната тенденция, особено след като президентът Доналд Тръмп предприе реални стъпки за намаляване на данъците, посочват анализатори на автомобилния бранш.

И СДС против Истанбулската конвенция: ерозирала традиционните ценности

http://clubz.bg/62502-i_sds_protiv_istanbulskata_konvenciq_erozirala_tradicionnite_cennosti

Съюзът на демократичните сили (СДС) разпространи декларация срещу решението на българското правителство да предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция.

Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава „социално изградени роли“, въвежда се понятието „социален пол“ и се предвижда децата ни да изучават в училище „нестереотипни роли на пола““, се казва в позицията.

СДС, който е част от Реформаторския блок, предлага „добрите мерки от Истанбулската конвенция, без спорните параграфи“, да бъдат приети в националното законодателство и по този начин да бъде гарантирана защитата на жените и децата от насилие. Срещу приемането на Истанбулската конвенция се обявиха още "Обединени патриоти" и БСП.

С въвеждането на понятието "социален пол", т.е. пол по избор, реално жените се излагат на опасност от мъже, представящи се за жени, или могат да бъдат поставени в неравностойно положение спрямо тях“, пишат сините.

СДС предупреждава, че според текстове на Истанбулската конвенция, държавите, които я ратифицират, „ще трябва да дават статут на бежанец на всеки чужденец, който в родината си е преследван заради „особености на пола”. Това ще улесни легалното пребиваване в Европа на хора, които ще се позовават на трудно доказуеми причини за тяхното основание да търсят убежище“.

„Благодарение на здравите семейни и родови традиции, благодарение на ценностите, възпитавани от християнската вяра, българският народ и дух оцеляха пет века под османско робство и половин век при насилствено налагания от комунизма атеизъм. Не можем с лека ръка да загърбим тези ценности и да подпомогнем началото на тяхната ерозия чрез приемането на един документ“, се казва още в декларацията.

СДС призовава Българската православна църква също да изрази позиция.

 

Ето цялата декларация на СДС:

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Съюзът на демократичните сили се противопоставя на решението на българското правителство да предложи на народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция.

Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава „социално изградени роли“, въвежда се понятието „социален пол“ и се предвижда децата ни да изучават в училище „нестереотипни роли на пола“.

СДС е първата партия, която постави на дневен ред членството на България в Европейския съюз, но при запазване на националната идентичност и спазване на европейското верую „Единство в многообразието“. Ние сме за единна Европа, но и за съобразяване със спецификата на народопсихологията на всяка нация. В нашата вяра и традиция има само два пола – мъже и жени. За нас понятието „социален пол“ не съществува не само в правния, но и в ценностния ни свят. Българското общество е консервативно, а не либерално, както се опитват да внушат някои политически и неправителствени организации.

Благодарение на здравите семейни и родови традиции, благодарение на ценностите, възпитавани от християнската вяра, българският народ и дух оцеляха пет века под османско робство и половин век при насилствено налагания от комунизма атеизъм. Не можем с лека ръка да загърбим тези ценности и да подпомогнем началото на тяхната ерозия чрез приемането на един документ.

Ние подкрепяме добрите мерки от Истанбулската конвенция, без спорните параграфи, да бъдат приети в националното законодателство и по този начин да гарантираме защитата на жените и децата от насилие, какъвто е духът на документа.

Но не можем да приемем противоречията в тази конвенция. От една страна, тя е създадена да защити жените от насилие, от друга – широко отваря вратата за това насилие. С въвеждането на понятието "социален пол", т.е. пол по избор, реално жените се излагат на опасност от мъже, представящи се за жени, или могат да бъдат поставени в неравностойно положение спрямо тях.

Освен това, според текстове на Истанбулската конвенция, държавите, които я ратифицират, ще трябва да дават статут на бежанец на всеки чужденец, който в родината си е преследван заради „особености на пола”. Това ще улесни легалното пребиваване в Европа на хора, които ще се позовават на трудно доказуеми причини за тяхното основание да търсят убежище.

Като споделяме нашите притеснения, предлагаме на българското правителство вместо ратификация на целия документ от Народното събрание, текстовете от конвенцията, без спорните параграфи, да бъдат приети в българското законодателство.

Надяваме се своята позиция, относно Истанбулската конвенция, да заяви и Българската православна църква.

И СДС против Истанбулската конвенция: била срещу традиционните ценности

http://clubz.bg/62502-i_sds_protiv_istanbulskata_konvenciq_bila_sreshtu_tradicionnite_cennosti

Съюзът на демократичните сили (СДС) разпространи декларация срещу решението на българското правителство да предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция.

Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава „социално изградени роли“, въвежда се понятието „социален пол“ и се предвижда децата ни да изучават в училище „нестереотипни роли на пола““, се казва в позицията.

СДС, който е част от Реформаторския блок, предлага „добрите мерки от Истанбулската конвенция, без спорните параграфи“, да бъдат приети в националното законодателство и по този начин да бъде гарантирана защитата на жените и децата от насилие. Срещу приемането на Истанбулската конвенция се обявиха още "Обединени патриоти" и БСП.

С въвеждането на понятието "социален пол", т.е. пол по избор, реално жените се излагат на опасност от мъже, представящи се за жени, или могат да бъдат поставени в неравностойно положение спрямо тях“, пишат сините.

СДС предупреждава, че според текстове на Истанбулската конвенция, държавите, които я ратифицират, „ще трябва да дават статут на бежанец на всеки чужденец, който в родината си е преследван заради „особености на пола”. Това ще улесни легалното пребиваване в Европа на хора, които ще се позовават на трудно доказуеми причини за тяхното основание да търсят убежище“.

„Благодарение на здравите семейни и родови традиции, благодарение на ценностите, възпитавани от християнската вяра, българският народ и дух оцеляха пет века под османско робство и половин век при насилствено налагания от комунизма атеизъм. Не можем с лека ръка да загърбим тези ценности и да подпомогнем началото на тяхната ерозия чрез приемането на един документ“, се казва още в декларацията.

СДС призовава Българската православна църква също да изрази позиция.

 

Ето цялата декларация на СДС:

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Съюзът на демократичните сили се противопоставя на решението на българското правителство да предложи на народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция.

Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава „социално изградени роли“, въвежда се понятието „социален пол“ и се предвижда децата ни да изучават в училище „нестереотипни роли на пола“.

СДС е първата партия, която постави на дневен ред членството на България в Европейския съюз, но при запазване на националната идентичност и спазване на европейското верую „Единство в многообразието“. Ние сме за единна Европа, но и за съобразяване със спецификата на народопсихологията на всяка нация. В нашата вяра и традиция има само два пола – мъже и жени. За нас понятието „социален пол“ не съществува не само в правния, но и в ценностния ни свят. Българското общество е консервативно, а не либерално, както се опитват да внушат някои политически и неправителствени организации.

Благодарение на здравите семейни и родови традиции, благодарение на ценностите, възпитавани от християнската вяра, българският народ и дух оцеляха пет века под османско робство и половин век при насилствено налагания от комунизма атеизъм. Не можем с лека ръка да загърбим тези ценности и да подпомогнем началото на тяхната ерозия чрез приемането на един документ.

Ние подкрепяме добрите мерки от Истанбулската конвенция, без спорните параграфи, да бъдат приети в националното законодателство и по този начин да гарантираме защитата на жените и децата от насилие, какъвто е духът на документа.

Но не можем да приемем противоречията в тази конвенция. От една страна, тя е създадена да защити жените от насилие, от друга – широко отваря вратата за това насилие. С въвеждането на понятието "социален пол", т.е. пол по избор, реално жените се излагат на опасност от мъже, представящи се за жени, или могат да бъдат поставени в неравностойно положение спрямо тях.

Освен това, според текстове на Истанбулската конвенция, държавите, които я ратифицират, ще трябва да дават статут на бежанец на всеки чужденец, който в родината си е преследван заради „особености на пола”. Това ще улесни легалното пребиваване в Европа на хора, които ще се позовават на трудно доказуеми причини за тяхното основание да търсят убежище.

Като споделяме нашите притеснения, предлагаме на българското правителство вместо ратификация на целия документ от Народното събрание, текстовете от конвенцията, без спорните параграфи, да бъдат приети в българското законодателство.

Надяваме се своята позиция, относно Истанбулската конвенция, да заяви и Българската православна църква.

Буря в чаша вода

http://www.eurochicago.com/2018/01/burya-2/

Истанбулската конвенция (Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence) e договорена през 2011 г. в Истанбул. Подписана е от ЕС и 44 държави. Ратифицирана е от 28 държави, като Турция е първата, която го е направила. От другите ни съседи Румъния и Сърбия също са я ратифицирали. Ние засега не сме я ратифицирали, но България я подписа през април 2016 г. Външната ни министърка Екатерина Захариева нямаше как да го направи на своя глава, ако не беше упълномощена от правителството.

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6644538

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. Превалява сняг. Облачно и мъгливо е. Температурите варират между -1 и -5 градуса. Лифтовите възвишения работят в курортите. През изминалото денонощие не са регистрирани инциденти с туристи.

Броят на безработните у нас е намалял с над 45 на сто за 13 години

//dariknews.bg/novini/bylgariia/broiat-na-bezrabotnite-u-nas-e-namalial-s-nad-45-na-sto-za-13-godini-2070504

Броят на безработните у нас е спаднал с над 45 на сто за последните 13 години - от 449,1 хил.души до 247,2 хил. души за периода 2003-2016г., показва анализ на Българската търговско-промишлената палата (БТПП), разпространен от пресцентъра на работодателската организация.

Румен Порожанов: Няма да има поскъпване на храните

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rumen-porozhanov-niama-da-ima-poskypvane-na-hranite-2070494

Не се очаква увеличение на цените на хранителните продукти, заради поскъпването на тока. Това обяви пред bTV земеделският министър Р

Изчерпана е специалната монета за европредседателството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izcherpana-e-specialnata-moneta-za-evropredsedatelstvoto-2070497

Монетата от 10 лева, посветена на българското председателство на Европейския съюз, вече е изчерпана, съобщи БГНЕС.

Монетата беше пусната в продажба във вторник, 2 януари, и се разграби за по-малко от 2 дни и няколко часа.

Пълна промяна: Гримьор на Никол Шерцингер преобразява дами без самочувствие (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pylna-promiana-grimior-na-nikol-shercinger-preobraziava-dami-bez-samochuvstvie-snimki-2070490

Гримьор на Никол Шерцингер преобразява до неузнаваемост дами без достатъчно увереност. 32-годишният Анар Агакишев от Азербайджан подарява самочувствие на жените, които му се доверяват.

Румен Порожанов: Няма да има поскъпване на храните

http://www.moreto.net/novini.php?n=366495

Не се очаква увеличение на цените на хранителните продукти, заради поскъпването на тока. Това обяви пред bTV земеделският министър Румен Порожанов. Имаме стабилизирани цени в животновъдството, но драстично увеличение няма да има.

LEGO става на 60 години

http://www.transmedia.bg/2018/01/04/lego-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-60-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8/

Легендарните детски конструктури LEGO навършват 60 години през 2018 г. Повече от половин век цветните пластмасови тухлички на „Лего“ се използват за създаването на сгради, коли, самолети и цели въображаеми светове в детските стаи по целия свят. Датската компания има в асортименста си е цели поредици конструктори, посветени на „Междузвездни войни“, „Карибски пирати“ и „Хари Потър“, пише БТА.

Всичко започна преди около 60 години на 28 януари 1958 година. Някогашният управляващ директор на LEGO Годфред Кирк Кристиансен внася патент за малко пластмасово кубче с два реда с по четири пъпчици отгоре и три тръбички отвътре и така се ражда емблематичната тухличка LEGO. С навършването на 60-годишния юбилей датската компания ще загуби защита на патента си, а имитатори отдавна се опитват да настигнат и надминат успеха й.

В наши дни всяка компания може да копира тухличките на LEGO и доста го правят. „Слубан“, компанията чиято европейска централа се намира в Холандия, но произвежда конструкторите си в Китай, прави продукти, които могат да се свързват с тухличките на LEGO, но са доста по-евтини.

Подобни стратегии имат и други фирми като „Лепин“ и „Леле“. Те дори предлагат разработените вече теми от LEGO. Разликата е, че те не се отказват от войници и танкове, които са табу за датчаните поради етични съображения.

 

LEGO не може да направи нищо срещу копията, каза датският адвокат, специалист по патентите, Торбьорн Сванстрьом. „Тухличката изглежда по начина, по който изглежда, тъй като има функция,“ допълни той.

От години LEGO съди имитаторите си, често напразно, а Сванстрьом казва, че тухличките на „Лего“ вече не могат да бъдат защитени. „Всички ние знаем: никой от нас не харесва конкуренцията. Чудесно е да имаш монопол“, допълва Сванстрьом.

Имтациите навлизат на основните пазари на LEGO. Първо конкурентните продукти се продаваха само в Азия, след това в Гърция и Турция. „Сега идват в Северна Европа“, каза Сванстрьом. Дори в родината на LEGO Дания голяма търговска верига за играчки неотдавна предложи „клонинги“ на LEGO малко преди Коледа.

В Германия LEGO продължава да бъде безспорен пазарен лидер. Според германската асоциация за търговия на играчки (BVS) датската компания е производителят с най-голям оборот на германския пазар на играчки – доста по-напред от Ravensburger, Playmobil и Simba.

През първата половина на 2017 г. продажбите и печалбата на LEGO намаляха с 3 до 5% спрямо същия период предходната година. Дори 2016 г. бе пълна с предизвикателства, особено на важните пазари Европа и САЩ, където продажбите намаляват.

 

Неотдавна LEGO обяви, че ще съкрати 1400 служители по света, което е около 8% от персонала на компанията. Въпреки заплахата от нарастваща конкуренция датската компания, както изглежда, се опитва да остане спокойна.

„Честната конкуренция е в наш интерес,“ каза говорителят на компанията Роар Рюде Трангбек. LEGO видя как се променя пазарът на играчките и сега инвестира в онлайн платформа, където децата могат да свалят проекти за строителство и да споделят снимки на техните модели. Смисълът е да се придаде на продукта „дигитален пласт“.

Искаме да сме част от всичко, с което децата прекарват време, казва Трангбек. „Всичко е съсредоточено върху тухличката на LEGO“, допълва той.

 

Бунтовници унищожили 7 руски самолета в Сирия, Кремъл отрича

https://offnews.bg//sviat/buntovnitci-unishtozhili-7-ruski-samoleta-v-siria-kremal-otricha-672294.html

Най-малко седем руски самолета са били унищожени от бунтовнически артилерийски обстрел срещу военновъздушната база Хмеймим в Сирия на 31 декември, пише руският вестник "Комерсант".

Изданието се позовава на два източника.

Това е най-тежката загуба на въоръжение за Русия от началото на въздушната й кампания в Сирия през есента на 2015 г.

В нападението на радикални ислямисти има над 10 ранени руски военнослужещи, добавя изданието.

Най-малко четири бомбардировача Су-24, два изтребителя Су-35 и един транспортен самолет Ан-72, както и един склад за муниции са били унищожени при обстрела, пише "Комерсант", цитирайки два "военно-дипломатически" източника, посочва БТА.

След публикацията в "Комерсант" Министерството на отбраната в Москва опроверга днес информацията.

"Съобщението за уж "фактически унищожени" седем руски военни самолета във въздушната база Хмеймим е фейк. Руската авиогрупа в Сирия е в бойна готовност и продължава да изпълнява задачите си", заяви източник от ведомството пред ТАСС.

Той обаче призна, че при внезапен минометен обстрел срещу летище Хмеймим от страна на диверсионна група на 31 декември след падането на нощта са загинали двама военнослужещи.

Бунтовници унищожили 7 руски самолета в Сирия

https://offnews.bg//sviat/buntovnitci-unishtozhili-7-ruski-samoleta-v-siria-672294.html

Най-малко седем руски самолета са били унищожени от бунтовнически артилерийски обстрел срещу военновъздушната база Хмеймим в Сирия на 31 декември, пише руският вестник "Комерсант".

Изданието се позовава на два източника.

Това е най-тежката загуба на въоръжение за Русия от началото на въздушната й кампания в Сирия през есента на 2015 г.

В нападението на радикални ислямисти има над 10 ранени руски военнослужещи, добавя изданието.

Най-малко четири бомбардировача Су-24, два изтребителя Су-35 и един транспортен самолет Ан-72, както и един склад за муниции са били унищожени при обстрела, пише "Комерсант", цитирайки два "военно-дипломатически" източника, посочва БТА.

Над 20 цивилни са убити при руски удари и обстрел от силите на Асад в Сирия

http://www.mediapool.bg/nad-20-tsivilni-sa-ubiti-pri-ruski-udari-i-obstrel-ot-silite-na-asad-v-siriya-news273809.html

Най-малко 23 цивилни са убити в обсадения анклав Източна Гута близо до Дамаск, повечето при руски въздушни удари, заяви Сирийският център за наблюдение правата на човека, цитиран от Франс прес. Според неправителствената организация 18 цивилни са убити при руски въздушни удари по град Мисраба, а останалите от обстрел на режима на сирийския президент Башар Асад по други два града. Сред убитите има три деца, 11 жени и един доброволец от работещата в бунтовнически райони организация "Белите каски". Десетки други са ранени. Според директора на центъра Рами Абделрахман руските въздушни удари са били насочени по жилищни блокове в Мисраба. Градът се контролира от групировката Джаиш ал Ислам, като по думите на Абделрахман щабквартирата на групировката се намира в периферията на града, а не във вътрешността му, където е била насочена атаката.

Над 20 цивилни са убити при руски удари и обстрел от сирийските сили в Сирия

http://www.mediapool.bg/nad-20-tsivilni-sa-ubiti-pri-ruski-udari-i-obstrel-ot-siriyskite-sili-v-siriya-news273809.html

Най-малко 23 цивилни са убити в обсадения анклав Източна Гута близо до Дамаск, повечето при руски въздушни удари, заяви Сирийският център за наблюдение правата на човека, цитиран от Франс прес. Според неправителствената организация 18 цивилни са убити при руски въздушни удари по град Мисраба, а останалите от обстрел на сирийския режим по други два града. Сред убитите има три деца, 11 жени и един доброволец от работещата в бунтовнически райони организация "Белите каски". Десетки други са ранени. Според директора на центъра Рами Абделрахман руските въздушни удари са били насочени по жилищни блокове в Мисраба. Градът се контролира от групировката Джаиш ал Ислам, като по думите на Абделрахман щабквартирата на групировката се намира в периферията на града, а не във вътрешността му, където е била насочена атаката.

В Антверпен задържаха рекордните 7 тона кокаин

http://www.cross.bg/tona-kokain-antverpen-1564690.html

/КРОСС/ Белгийски митничари заловиха рекордните 7 тона кокаин в пристанището на Антверпен. Наркотикът бил скрит в контейнер с банани. Акцията е извършена на 30 декември и една от най-големите пратки залавяни в цяла Европа през миналата година. Заловеното количество се равнява на една четвърт от годишния обем, задържан във втория по големина белгийски град през последните две години. Най-вероятно наркотикът е бил предназначен за Холандия. До залавянето му се стигнало след обща операция на белгийските и холандските митници. Предполагаемата стойност на дрогата не се посочва, но със сигурност става въпрос за стотици милиони евро - в началото на декември в испанското пристанище Алхесирас бяха заловени 6 тона кокаин, които бяха оценени на 210 милиона евро. Като второто най-натоварено пристанище в Европа, портът в Антверпен привлича и някои от най-големите пратки наркотици - през 2016 г. на него са били задържани близо 30 тона кокаин, а през 2017 г. - около 38 тона, включително рекордното количество от 30 декември.

Притокът на млади мъже бежанци увеличава насилието

http://dnes.dir.bg/news/Germania-prestaplenia-nasilie-migranti-bezhanskiat-natisk-26749040

Германско проучване показва, че притокът на млади мъже мигранти, главно от мюсюлмански страни, увеличава насилието.

Преглед на икономическите теми в печата, 4 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-4-януари_l.a_i.755732_at.1.html

"Печалбата на банките е 1.1 млрд. лв. към края на ноември" Печалбата на банките за единайсетте месеца на 2017 г. надмина прогнозите за размера й...

Депутат: Да не рушим ролите на мъжа и жената в обществото

https://frognews.bg/novini/deputat-rushim-rolite-maja-jenata-obshtestvoto.html

В Истанбулската конвенция има дефиниция за социален пол, в която биват разрушавани стереотипните роли на мъжа и жената в обществото. Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов пред БНТ.

Турция нареди ареста на десетки военни в разследване за връзки с Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644527

Турция нареди ареста на десетки военни в разследване за връзки с ГюленТурските прокурори са издали заповеди за арест на 70 души, включително 58 военни от активния състав на армията, при разследване срещу предполагаеми поддръжници на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за опита за преврат в Турция през юли 2016 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на турските медии.

Как мобилно приложение изпраща деца в колежа

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/04/3091352_kak_mobilno_prilojenie_izprashta_deca_v_koleja/?ref=rss


Кварталът "Кейп Флатс" в Кейп Таун, Южна Африка, си е спечелил лоша слава в известния с престъпността си град. Тази година Кейп Таун зае 13-то място в класацията на Мексиканския граждански съвет за обществена сигурност за градовете по света, в които насилието е най-разпространено, разказва сайтът ozy.com.<br /><br />Графити на престъпни банди покриват стените на сградите и служат за своеобразно маркиране на територията, а високата безработица създава порочен кръг -...

Депутат от ОП спори с журналистка какво пише за ”третия пол”

http://dnes.dir.bg/news/deputat-zhurnalistka-treti-pol-26749019

Журналистка правозащитник увери, че в Истанбулската конвенция, срещу която се обявиха няколко министри, няма понятие "трети пол".

Месец след изчезването Лилия е видяна в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644532

Месец след изчезването Лилия е видяна в Атина23-годишната българка Лилия Ботушева, която бе открита мъртва на гръцкия остров Кефалония заедно с приятеля й, 30-годишния германец Торстен Фоман, също намерен мъртъв са посещавали често Гърция. Лицето в лице със сатанистите от Кефалония се сблъскал професор Йоргос Прокопакис, миналия юни в Атина, няколко дни след изчезването на 23-годишната.

Полицейско учение блокира района около НДК

http://www.mediapool.bg/politseisko-uchenie-blokira-raiona-okolo-ndk-news273808.html

Учение на столичната полиция ще блокира района около НДК в 20.00 часа в четвъртък, съобщиха от СДВР. Униформените ще разиграят евакуация при евентуален пожар, като част от подготовката им за предстоящото европредседателство, чийто основни събития ще бъдат именно в двореца на културата. Столичната полиция се извинява предварително на гражданите за причиненото неудобство, допълват от вътрешното министерство. Непосредствено преди това – от 18.30 часа, е насрочен поредният протест на природозащитници срещу одобрения от правителството актуализиран план за развитие на парк "Пирин", позволяващ сечи и строителство в 48% от територията му.

Земеделският министър: Не се очаква поскъпване на храните

http://www.cross.bg/hranite-ministurut-porozhanov-1564689.html

/КРОСС/ Не се очаква увеличение на цените на хранителните продукти, заради поскъпването на тока. Това обяви пред bTV министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. „Имаме стабилизирани цени в животновъдството, но драстично увеличение няма да има", допълни той. По думите му винаги при предпоставки за по-висок ток има и прогнози за по-скъпа продукция и бизнесът винаги заема тази позиция. „В производството има и много субсидии и предпоставки за повишаване на цената към преработвателите не би следвало да има", категоричен беше министърът. „Над 2800 проверки за безопасността на храните са направени по време на празниците", обяви министърът. „Фрапиращите нарушения са стандартни за съжаление - липса на документи за предлаганата храна, изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни. Възбранени са 4000 тона стоки от животински произход", посочи той. По повод двойния стандарт при храните Порожанов посочи, че е нужно Европейската комисия да одобри единна методология, по която да се направят масови изследвания на храните. Той добави, че за сега тя не е съгласна да се направи единно законодателство. Порожанов посочи, че е провел разговори с представители на големите вериги у нас по повод цените на продуктите и те са заявили, че това са цени, предложени им от експертите им по ценообразуване

Шеф Манчев представя книгата си във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366497

Известният готвач шеф Иван Манчев ще представи автобиографичната си книга „Meчти и ĸoшмapи“ във Варна, научи Moreto.net. Популярният кулинар е включил в книжното издание и рецепти за вкусни ястия. Шеф Манчев ще представи книгата си пред туристическия бранш, ученици и студенти на 10 януари.

Тони Блеър: Правим грешка с Брекзит, ако излезем от ЕС, ще станем по-бедни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6644524

Тони Блеър: Правим грешка с Брекзит, ако излезем от ЕС, ще станем по-бедни. Бившият британски премиер Тони Блеър предупреди британците, че времето в което те могат да спрат Брекзит изтича, съобщава EurActiv. Според Блеър, който бе министър-председател, избран от редиците на Лейбъристката партия в периода 1997-2007 г., страната му ще бъде по-бедна и по-слаба ако излезе от ЕС.

Скиор преби биатлонистка

https://offnews.bg//zimni/skior-prebi-biatlonistka-672293.html

Норвежката биатлонистка Сунове Сьолемдал се сдоби със солидна синина на дясното око след инцидент със скиор по време на тренировка.

Неприятният инцидент се е случил в Лилехамер и поставя под въпрос участието на 16-ата във временното класиране за Световната купа в следващия кръг в Оберхоф от 4 до 7 януари.

"Сблъсках се със скиор, който караше право срещу мен. Добре го видях, но не очаквах, че няма да завие. Зашиха ми веждата с четири шева и като цяло се чувствам добре", каза Сьолемдал.

18-годишният Боби не трябвало да е в ”къщата на смъртта”

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-novi-iskar-bobi-ivanov-26748959

18-годишният Боби Иванов, който бе убит заедно със семейството в Нови Искър, не е трябвало да бъде в къщата им във фаталната новогодишна нощ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване