София отбелязва 140 години от Освобождението си

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sofiia-otbeliazva-140-godini-ot-osvobozhdenieto-si-6077869

Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по случай 140-та годишнина от Освобождението на София от турско робство

Нови 27 автобуса за градския транспорт в Сливен

https://www.actualno.com/sliven/novi-27-avtobusa-za-gradskija-transport-v-sliven-news_652566.html

Нови 27 автобуса ще обслужват линиите на градския транспорт в Сливен от пролетта. Това съобщи заместник-кметът Стоян Марков, предаде „Фокус“. 21 от тях са с минимум 40 места, а 6 са с минимум 60. Автобусите ще са оборудвани с всички удобства на пътниците. Доставчик на автобусите е чешката фирма „Сор“. Новите превозни средства трябва да пристигнат в Сливен до месец май тази година. Те са закупени по проекта за интегриран градски транспорт „Проектъ

Облекчения при издаването на свидетелства за съдимост

http://clubz.bg/62536-oblekcheniq_pri_izdavaneto_na_svidetelstva_za_sydimost

Неосъжданите българи вече няма да има нужда да предоставят на администрацията свидетелства за съдимост. Това съобщават от Министерския съвет.

Редът и начинът за предоставяне на електронни свидетелства за съдимост по служебен път между Министерството на правосъдието и администрации на органите на изпълнителната власт се уреждат в проект за изменение на Наредба №8 за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост. Той е публикуван за обществено обсъждане от правосъдното министерство. 

С промяната в тази наредба получаването на електронно свидетелство за съдимост по служебен път ще важи за българите с чисто съдебно минало. Свидетелствата ще се издават по заявление от централните и териториалните органи на изпълнителната власт чрез длъжностни лица, оправомощени да получават достъп до данните за съдимост.

Министерството на правосъдието ще бъде компетентно да издава електронните свидетелства по служебен път и след подаване на онлайн заявление по образец. Няма да се събира държавна такса, а  срокът за получаване на свидетелството е до 3 работни дни.

Облекчение ще има и при подаване на заявления за издаване на свидетелства за съдимост на гише в районните съдилища. Ще отпадне изискването гражданите да предоставят препис от акта за раждане или удостоверение за раждане в оригинал или нотариално заверено копие или друг документ, издаден от компетентен орган, удостоверяващ данни за родителите на лицето.

Проектът е в изпълнение на влезлите в сила от началото на годината промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. С него се променят текстове в 68 нормативни акта, като отпада изискването неосъжданите граждани да предоставят на администрацията свидетелства за съдимост.

Законодателните промени са част от последователната политика на правителството за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за представяне на някои официални документи на хартиен носител, отбелязват от пресслужбата на МС.

28-дневно секс предизвикателство

https://www.actualno.com/curious/28-dnevno-seks-predizvikatelstvo-news_652575.html

Януари често се характеризира с постпразнична депресия, така че много бързо трябва да се вземат мерки. Една от най-приятните от тях е сексът и колкото повече, толкова повече! Вече загубихме цели три дни, така че бързаме да наваксаме с идеи за всеки от оставащото време до края на месеца, за да не ви е студено, самотно, скучно... Успех! 4 януари: Не в спалнята. 5 януари: Първо потанцувайте. 6 януари: Скъпи, нямам бельо! 7 януари: Секс без проник

Младежи в критично състояние, след като взели неизвестен наркотик в Австралия

http://www.cross.bg/mladezhite-paraliza-kritichno-1564723.html

/КРОСС/ 9 младежи са приети в болница, а трима остават в критично състояние, след като са взели неизвестен наркотик в австралийския град Пърт. Туристите взели дрогата, мислейки, че е кокаин. Те получили припадъци, парализа и халюцинации. Петима от младежите са французи, двама са германци, един е италианец и един - мароканец, като всички са на възраст между 21 и 25 години. Те били отседнали в къща, в която пристигнал пакет за човек, отседнал преди това в същата къща, разказал един от туристите пред австралийски медии, цитиран от Би Би Си. Младежите отворили пакета и открили вътре бял прах, опакован в хартия. Мислейки праха за кокаин, те се нашмъркали, а малко след това настъпила парализа. "Бяхме безсилни, не можехме да направим нищо", разказва един от пострадалите. Трима от младежите - двама французи и един германец, остават в критично състояние, в интензивното отделение на местната болница. Според лекарите част от младежите със сигурност са щели да починат без медицинска помощ. Те разказват, че туристите са били със силни халюцинации, като някои от тях са поставени в медикаментозна кома, за да не се наранят. Според тестовете приетият от младежите прах е съдържал Хиосцин - лекарство, отпускано по лекарско предписание. В малки дози то се използва за лечение на стомашни болки и против гадене при пътуване. В големи дози обаче то може да предизвика парализа и затова се използва от престъпници, най-вече от изнасилвачи, които го дават на жертвите си.  

Спасиха живота на всички ранени край Микре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645336

Спасиха живота на всички ранени край МикреВсички пациенти, настанени за лечение във Военномедицинска академия след тежката катастрофа край ловешкото село Микре на 17 ноември, вече са без опасност за живота, съобщи Канал 3. Трима от тях, както и една жена - пострадала в катастрофа на следващия ден в близост до село Сопот, бяха транспортирани във ВМА от болницата в Ловеч.

Мурсалски чай - Българското чудо!

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6645359

Мурсалски чай - Българското чудо!Видовете Sideritis, са ботанически много тясно свързани видове от един и същ род и са описани като ендемични видове на Балканския полуостров. Диворастящ и култивиран още от миналия век в централен Балкан, Мурсалският чай (Sideritis scardica) традиционно се използва като лечебен ароматен билков чай в народната медицина на балканските страни от

Монетата за европредседателството вече е изчерпана

http://www.mediapool.bg/monetata-za-evropredsedatelstvoto-veche-e-izcherpana-news273840.html

Възпоминателната монета от 10 лева, посветена на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, вече е изчерпана, съобщи БГНЕС. Монетата беше пусната в продажба във вторник, 2 януари, и се разграби за два дни. Заради лоша организация се стигна до опашки и чакане с часове за покупката на монетата. Тя е изработена от чисто сребро, с частично позлатяване. Тиражът й бе ограничен – едва 3000 броя. Именно затова всеки можеше да си закупи само по една. Монетата се продаваше на касите на БНБ в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лева. Освен нея централната ни банка пусна и разменна монета от 2 лева е с тираж 500 000 броя. На гърба й е логото на българското европредседателство. 50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните бяха закупени от министерството на българското европредседателство, за да се ползват като подаръци за участниците в събитията на председателството.

ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ - за първи път заедно в голям исторически концерт

https://www.actualno.com/curious/hipodil-kontrol-revu-i-nova-generacija-za-pyrvi-pyt-zaedno-v-goljam-istoricheski-koncert-news_652574.html

Култовите български банди - ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ се събират за първи път заедно на голяма сцена за исторически рок концерт в зала “Арена Армеец”. На 21 април 2018 г (събота) легендарните групи, основоположници на българския ню уейв и пънк рок и създатели на  ъндърграунд културата в края на  80-те и 90-те години на миналия век, ще зарадват хиляди фенове в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новит

Москва опроверга съобщение, че руски самолети са били унищожени от бунтовници в Сирия

http://www.mediapool.bg/moskva-oproverga-saobshtenie-che-ruski-samoleti-sa-bili-unishtozheni-ot-buntovnitsi-v-siriya-news273839.html

Министерството на отбраната в Москва опроверга информация във в. "Комерсант", според която седем руски самолета са били унищожени от бунтовнически артилерийски обстрел срещу военновъздушната база Хмеймим в Сирия на 31 декември, предаде ТАСС.   Съобщението за уж "фактически унищожени" седем руски военни самолета във въздушната база Хмеймим е фейк. Руската авиогрупа в Сирия е в бойна готовност и продължава да изпълнява задачите си, заяви събеседник на агенцията в московското министерство.   При внезапен минометен обстрел срещу летище Хмеймим от страна на диверсионна група на 31 декември след падането на нощта са загинали двама военнослужещи, уточни руското министерство на отбраната.   Руският вестник "Комерсант" цитира по-рано източници, според които на 31 декември бойци от терористична групировка са обстреляли с миномети базата Хмеймим и са унищожили четири бомбардировача Су-24, два изтребителя Су-35С, един транспортен самолет Ан-72 и един склад за муниции. По данни на изданието възможно било да са пострадали и над 10 руски военни.

Десните: Кабинетът отвори възможност за мутренско застрояване на Пирин

https://offnews.bg//politika/desnite-kabinetat-otvori-vazmozhnost-za-mutrensko-zastroiavane-na-pir-672318.html

Движение "Да, България", ДСБ, ДЕОС, БЗНС и "Зелените" излязоха с обща позиция против промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" и се обявиха за устойчиво развитие на българските планини, запазване на природата и разумна национална стратегия за зимен спорт.

В декларацията си петте партии посочват, че решението на кабинета Борисов-3 отваря вратички за мутренско застрояване, юридически хаос и нови нарушения на концесията за ски-зона “Банско” от офшорка с неясен собственик.

В позицията се казва още:

Няма причина да бъдем против втори лифт при спазване на закона, след екологична оценка и правен анализ, гарантиращ прозрачна и конкурентна концесионна процедура. Но се противопоставяме категорично на беззаконието и олигархичния монополизъм, които рушат, а не подкрепят туризма.

Според нас промените в плана за управление на НП „Пирин“ са в резултат на политическо изнудване и няма да доведат до обещаното бързо изграждане на втори лифт в Банско, а ще ескалират от планове за нови няколкостотин километра писти и съоръжения, до изсичане и ерозия на хиляди декари вековни гори и в нов бум на застрояването както на Банско, така и на самия Пирин. България трябва да гради общество, основано на знанието и запазената природа, а не на разхищението и изстискването на природните и човешки ресурси. Проспериращите общества, които искаме да следваме, са станали такива именно давайки възможност за успех на всеки гражданин, а не чрез раздаване на подаръци на близки до властта олигарси. Настояваме за отмяна на решението на Министерския съвет и незабавна оставка на министър Нено Димов. През последните месеци стана очевидно, че той не само не работи за по-чиста околна среда и защита на природата, което е длъжността му, но и защитава интересите на конкретна клиентела с коренно противоположни интереси.

Ние не сме против втори лифт, при ясна и конкурентна концесионна процедура. Но решението на МС не е за изграждане на нова кабинкова линия – това е умишлена заблуда, насаждана от управляващите, от техните медии и от монополиста, който се опитва да заграби цял Пирин и да затрие всеки конкурентен зимен курорт. Дори министър Димов потвърди, че инвестиционно предложение за втори лифт няма – има обаче опити за вкарване в регулация и строителни планове на терени, попадащи в Националния парк, заети от вековни гори.

Ние настояваме управляващите, и особено МТ и МОСВ, да не обслужват строителните мераци на своите кметове и олигарси, а да подготвят национална стратегия за развитие на зимния туризъм. Българските планини дават много възможности за зимни спортове, в интерес на бизнеса и скиорите от всички планински региони на страната, без унищожаване на природата. Тези възможности обаче не се осъществяват.

Най-тежкият пример за безхаберие към обществения интерес е блокирането на зимния спорт на Витоша и ограничаването на достъпа на софиянци и десетки хиляди чужди туристи в столицата до планината. От години настояваме и сме направили необходимите предложения за разтрогване на договора, с който СО е продала въжените си линии на „Витоша ски” АД, поради нарушение на основното задължение – поддържане на предмета на дейност и превоз на скиори и туристи. СО, освен че отказва да прекрати договора с монополиста, ограничава до минимум градския транспорт до Витоша и е съучастник в ограничаването на достъпа до планината.

Министерството на младежта и спорта също бездейства и не привежда в действие лифта, който е негова собственост – „Заека”. Правителството отново не защитава обществения интерес.

По тези причини, подкрепяме гражданските протести срещу приетите от правителството промени в изтеклия план за управление на Национален парк „Пирин” и справедливите им искания. Защитата на Пирин и на българската вековна гора е кауза за много българи. И това е така, защото опазването на природата за следващите поколения е достойна кауза, една от най-важните битки между нормалните граждани на България и олигарсите-кукловоди и техните политически „кукли“.

Съдят депутата от БСП Манол Генов за купен вот

http://dnes.dir.bg/news/deputat-kupen-vot-manol-genov-26750645

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу депутата от БСП Манол Генов и Николай Христев.

Рапърът Ванко 1 отново влезе в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645330

Рапърът Ванко 1 отново влезе в затвора42-годишният Иван Главчев, по-известен като рапъра Ванко 1, отново е в затвора, след като бе осъден от Софийския районен съд за шофиране в пияно състояние. На 14 ноември м.г. Ванко 1 е бил заловен от столични полицаи да шофира лекия си автомобил "Мерцедес Е250" в нетрезво състояние. Химическата експертиза, направена в УМБАЛ "Света Анна",

Тръмп нарече "добро нещо" евентуалните разговори между двете Кореи

http://www.mediapool.bg/tramp-nareche-dobro-neshto-eventualnite-razgovori-mezhdu-dvete-korei-news273838.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че евентуални разговори между Северна Корея и Южна Корея са "добро нещо", но увери, че те са резултат от неговата твърдост спрямо Пхенян, предадоха световните агенции. Това мнение Тръмп изрази в Туитър.   "С всички тези издънили се "експерти", които изказват мнението си, някой вярва ли наистина, че разговори и диалог ще се състоят между Северна Корея и Южна Корея, ако аз не бях твърд, силен и готов да ангажирам нашата тотална "мощ" срещу Севера. Те са глупаци, но разговорите са добро нещо!", гласи туитът на Тръмп.   В последните дни мнозина анализатори изказаха мнението, че подновяването на междукорейските контакти заплашва да отслаби стратегията за изолиране на режима в Пхенян, следвана от администрацията на президента Доналд Тръмп, впуснал се отново в ескалираща размяна на реплики с Ким Чен-ун.

Petrobras плаща 3 млрд. долара на засегнати акционери

http://econ.bg/Новини/Petrobras-плаща-3-млрд-долара-на-засегнати-акционери-_l.a_i.755764_at.1.html

Бразилската държавна петролна компания Petrobras се съгласи да изплати 2,95 млрд. долара като обезщетение по колективен иск на чуждестранни...

1000 лв. глоба за шофьор, засечен без книжка във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6645332

1000 лв. глоба за шофьор, засечен без книжка във Варна1000 лв. глоба отнесе 27-годишен варненец, спипан от пътна полиция да кара колата си, след като книжката му била взета. Решението на Варненския районен съд не е окончателно. През нощта на 26 ноември миналата година, полицейски автопатрул спрял за проверка лек автомобил „Опел“, движещ се по булевард „Цар Освободител“ във Варна.

След Брекзит Лондон ще поеме за своя сметка земеделските субсидии

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/04/3107037_sled_brekzit_london_shte_poeme_za_svoia_smetka/?ref=rss


След Брекзит британската държава ще поеме за своя сметка години наред изплащането на субсидиите на земеделските производители, които досега се осигуряваха от Европейския съюз. Тази практика ще продължи, докато бъде изградена нова национална система, заяви днес британският министър на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Майкъл Гоув, цитиран от "Франс прес" и БТА.<br /><br />Британските земеделци получават всяка година близо 3 милиарда лири (3.34...

Неетническото ДПС щяло да лобира за Турция пред ЕС

https://frognews.bg/novini/neetnicheskoto-dps-shtialo-lobira-turtsiia-pred.html

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в поздравлението си към своите в организацията по повод на 28-години от създаването й тържествено обеща, че по време на председателството на Съвета на ЕС ДПС ще акцентира върху продължаването на процеса на присъединяването на Турция към съюза.

Психолог: Убийството в Нови Искър е планирано, не е извършено по време на афект

https://frognews.bg/novini/psiholog-ubiistvoto-novi-iskar-planirano-izvarshenvo-vreme-afekt.html

В жестокото шесторно убийството в Нови Искър, което потресе страната, няма емоционален компонент. Става дума за външен фактор.

Варненец: Някой краде паветата до чешмичката срещу Аквариума

http://www.moreto.net/novini.php?n=366534

Някой вади червените гранитни павета от площадчето до чешмичката срещу Аквариума във Варна, сигнализира читател на Moreto.net. На мястото вече са се образували няколко дупки, въпреки ремонта от преди две години. Според бдителния варненец, настилката, не се руши, а по-скоро някой „помага" кратерите на мястото да стават все по-големи.

Блеър иска британските избиратели отново да си кажат мнението за Брекзита

http://www.mediapool.bg/blear-iska-britanskite-izbirateli-otnovo-da-si-kazhat-mnenieto-za-brekzita-news273837.html

Бившият британски премиер Тони Блеър отново защити своето становище, че избирателите трябва да имат втори шанс за преосмисляне на Брекзита, сред като плановете за британското изтегляне от Европейския съюз изкристализират, предаде Асошиейтед прес.   Блеър каза, че Лейбъристката партия, която той оглавяваше 13 години, трябва активно да се противопоставя на Брекзита, вместо да се съобразява с плановете, изложени от премиерката Тереза Мей.   "Искам да кажа едно много, много просто нещо: през 2016 г. вие знаехте, че искахте излизане от ЕС, но не виждахте условията за алтернативните ни отношения (с него). Ако, след като видите тези условия, мислите, че е по-добре да останем в Европа, имате право да си кажете думата по този въпрос", каза експремиерът.     Блеър добави, че линията на сегашния лидер на лейбъристите Джереми Корбин, която де факто подкрепя Брекзита, е погрешна.

Вече официално: "Юлен" информира екоминистъра за втората кабинка

http://clubz.bg/62535-veche_oficialno_yulen_informira_ekoministyra_za_vtorata_kabinka

Вече официално - концесионерът на ски зоната в Банско - "Юлен" АД, информира министъра на околната среда и водите Нено Димов за намеренията си да строи втори кабинков лифт. Днес двете страни се срещнаха в екоминистерството. На министъра бе представен идейният проект за втори лифт, който преди дни концесионерът показа в медиите, посочиха от МОСВ.

От "Юлен“ АД заявили, че ще наемат проектанти, които да определят по геодезичен начин точното трасе за втората кабинка и да изготвят мотивирано предложение. Като следваща стъпка концесионерът предвижда да се обърне към кмета на община Банско с искане за започване на процедура по изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП), който подлежи на екологична оценка. Участниците в срещата уверили Димов, че ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство, допълниха от ведомството на Нено Димов.

Отделно концесионерът разпространи до медиите позиция: 

"С приемането на актуализацията на Плана за управление на НП "Пирин", с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на Зоната за туризъм се даде възможност ние да стартираме проект за очакваният от всички втори кабинков лифт за Ски-зона с център гр. Банско. Имаме идеен проект, който вече разпространихме. Той е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони. Те след преценка на всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт стигнаха до заключение, че предложения идеен проект е оптималния вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортният достъп до ски-зоната.

Наред с това ние ще огледаме и всички проблемни места и възможни варианти за по-доброто и комфортно практикуване на зимните спортове и да предложим комплексно решение, което ще бъде изготвено от водещи международни специалисти. Ще наемем проектантски екип, който ще изготви мотивирано предложение и ще извървим всички процедури предвидени в екологичното законодателство на страната. Държим да отбележим, че както и досега стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа.

Всичко останало, което се разпространява са спекулации и се надяваме, че българското общество не следва да се подава на спекулациите, че ще застроим планината или ще излезем от зоната. Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон. Единственото наше желание и намерение, какъвто е и предмета на концесията е доизграждане и оптимизиране на спортната и техническата инфраструктура за по- добро функциониране на ски-зоната. Искаме да благодарим на всички, които през тези години подкрепяха общата кауза за развитие на зимните спортове и зимния туризъм в планините на България и се надяваме, че заедно ще успеем." 

Ройтерс: Китай продължава да се стреми към ръст на БВП от 6,5%

https://www.investor.bg/aziia/336/a/roiters-kitai-prodyljava-da-se-stremi-kym-ryst-na-bvp-ot-65-253234/

В годините след финансовата криза обаче китайските държавни фирми и регионалните правителства натрупаха високи дългове

Димов: Трябва да има баланс между опазване на околната среда и икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645321

Димов: Трябва да има баланс между опазване на околната среда и икономикатаТрябва да бъде търсен балансът между опазването на околната среда и икономическото развитие. Това каза за  „Фокус“ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Като ключови слабости в сферата на околната среда министър Нено Димов посочи две неща. От едната страна самоцелно да не се прави нищо в името на опазването на околната среда,

Безплатни профилактични прегледи в „Пълмед“ през януари

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6645331

Безплатни профилактични прегледи в „Пълмед“ през януариКлиниката по вътрешни болести – Ендокринология към УМБАЛ „Пълмед“ обявява месец на отворените врати за безплатни прегледи и консултации. Те ще се осъществяват в ДКЦ „Пълмед“, в приемно- консултативния кабинет по Ендокринология, в блок С от 09.00-15.00 часа. Профилактичните прегледи са разделени по седмици,

В България масово се употребява контрабанден тютюн, твърдят експерти

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-bylgariia-masovo-se-upotrebiava-kontrabanden-tiutiun-tvyrdiat-eksperti-253227/

Интернет търговията е едно от най-големите предизвикателства пред Агенция „Митници“ тази година, твърдят от Центъра за изследване на демокрацията

Крайната десница в Полша: шанс и заплаха за управляващата партия "Право и справедливост"

http://www.mediapool.bg/krainata-desnitsa-v-polsha-shans-i-zaplaha-za-upravlyavashtata-partiya-pravo-i-spravedlivost-news273836.html

Когато активисти от Източна Полша пътували за Варшава, за да участват в шествие на крайната десница, местният кмет от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) платил част от пътуването им.   Шествието привлече вниманието на световните медии, защото някои от 60-те хиляди участници носеха плакати с расистки и ксенофобски лозунги като "чиста кръв, ясен ум" и "Европа ще бъде бяла или необитавана".   Кметът на Стальова Воля Луциуш Надбережни от ПиС "не съжалява за решението да подкрепи пътуването". Неговата канцелария каза в изявление, че шествието в Деня на независимостта през ноември е било "безопасна и радостна проява на патриотизъм" и че хората от неговия град не са участвали в никакви "провокации".   Възраждането на крайнодесните настроения представлява дилема за ПиС - социално консервативна формация с националистическа програма.   Крайнодесните избиратели са заплаха и възможност. Партията се възползва от недоволството срещу западните либерални ценности, когато спечели изборите през 2015 г. с най-голямото мнозинство, постигано от която и да е партия след края на комунизма.   Няколко крайнодесни формации спечелиха властови позиции в други европейски държави, където десните лозунги против върхушката също отекват все по-силно.   Но в Полша те нямат особен успех или желание да се състезават за властта. Това до голяма степен е така, защото ПиС приспособява посланието си към целия спектър от десни избиратели.   Активистите от Стальова Воля казаха, че расистките лозунги са били малко и от тях не могат да се правят изводи за участниците като цяло. Те също похвалиха шествието.   Външният министър Витолд Вашчиковски каза след това, че то е подхранило "патриотичното поведение на поляците" и че всякакви прояви на ксенофобия са били "инциденти", които, "разбира се, заслужават порицание".   Изказването му беше типична за ПиС смес от патриотизъм и най-общо осъждане на расизма и антисемитизма.   Влиятелният лидер на ПиС Ярослав Качински, който няма официална длъжност в правителството, каза през 2015 г., че мигрантите от Близкия изток могат да донесат паразити и болести в Полша.   Той обаче също така заяви, че расистките плакати на шествието са били "позорен боклук" и че "полската традиция" няма нищо общо с расизма и антисемитизма.   Риск от отцепническа група   ПиС си дава сметка, че е необходимо да запази подкрепата на всички десни избиратели, включително крайнодесните, за изборите през всяка от следващите три години.   Тя също така внимава за риска от поява на отцепническа ултраконсервативна група, която да оспори нейното мнозинство в парламента.   Заместник-председателят на парламентарната група на ПиС Тадеуш Цимански каза, че е по-добре, ако крайнодесни организации като "Национално-радикалния лагер" (НРЛ), който помогна за организирането на шествието във Варшава, не се чувстват заплашени от ПиС.   "В интерес на демокрацията, в интерес на нашата държава е крайните групи, било то леви или десни, да нямат представителство в парламента", каза той пред Ройтерс.   "Всякакво сдружаване (между НРЛ и ПиС) е болезнено и неприятно, аз го отхвърлям със срам, но мисля, че би било по-добре аз или моята група да сме сдружени с тях, отколкото тези сили да наберат мощ."   Той каза, че ПиС си дава сметка, че изборната й победа през 2015 г. е била подхранена отчасти от факта, че няколко по-малки формации не прескочиха бариерата за влизане в парламента, което даде допълнителни депутатски места на партията.   Друг виден член на ПиС - Ришард Чарнецки, каза, че партията е дала на всички десни избиратели усещане за принадлежност, за разлика от предишното центристко правителство, което е било смятано за "космополитно".   "Десните избиратели имат чувството . . . че ние сме сериозна формация, която има власт, изпълнява дясната програма, така че няма нужда да бягат към крайната десница", каза той. "Определен брой млади хора сега предпочитат да гласуват за ПиС. Ако (центристкото) управление беше продължило, тогава мисля, че радикалните движения в Полша щяха да са по-силни."   По-центристките избиратели на партията останаха верни на нея въпреки приемането на десницата, отчасти заради щедрата социална политика. Но евентуално по-силно сдружаване с крайната десница може да отблъсне тези избиратели, казват анализатори.   Засилване на ксенофобията   НРЛ и други крайнодесни полски организации като "Общополска младеж" (Млодеж Вшехполска) отказват да оповестят данни за броя на своите членове, но анализатори казват, че се увеличава възприемането на хсенофобски лозунги, както и насилието срещу мюсюлмани.   Според проучване на контролирания от правителството Център за изследване на общественото мнение (ЦИОМ) през ноември 2016 г. 95 процента от поляците са казали, че не познават никой от крайнодясна формация. Над една трета обаче са казали, че подкрепят крайнодесните дейности.   По данни на Центъра за изследване на предразсъдъците към Варшавския университет извършените срещу мюсюлмани престъпления от омраза са се увеличили с над 300 процента между 2013 и 2016 г.   НРЛ, който в официалната си литература призовава за "етническа хомогенност" в Полша, казва, че е помогнал на ПиС.   "ПиС копира част от нашата реторика, например относно мигрантите от мюсюлмански държави", каза заместник-лидерът на НРЛ Томаш Дорош. "Това им осигури победата на последните избори."   Полша като Унгария отказва да приеме хора от определената й от Европейския съюз квота от бежанци от Сирия и други места с аргумента, че мюсюлманските имигранти са заплаха за националната сигурност и стабилност.   Новият министър-председател от ПиС Матеуш Моравецки каза в понеделник по държавната Полска телевизия, че позицията на правителството за мигрантите няма да се промени "в идните години".   "Няма да приемаме бежанци, мигранти от Близкия изток и Африка. Това е наше суверенно решение", каза Моравецки.   През 2016 г. правителството на ПиС разформирова Съвета за предотвратяване на расовата дискриминация, ксенофобията и нетърпимостта - консултативен орган към правителството, и подразделение към вътрешното министерство, отговарящо освен всичко друго за наблюдение на престъпленията от омраза.   "Въпреки че ПиС все повече управлява като крайнодясна партия, тя не водеше кампания като такава и не беше избрана като такава", каза специалистът по крайната десница в университета в Джорджия Кас Муде.   Но предвид очакваните в края на 2018 г. местни избори, парламентарни избори през 2019 г. и президентски избори през 2020 г. тази тактика вероятно ще продължи. Социолозите очакват ПиС да се представи на местните избори по-добре, отколкото преди четири години.   "Качински навярно е отвратен (от крайната десница)", каза либералният анализатор от Европейския съвет за външни отношения Константи Геберт. "Но това няма да замъгли виждането му за изборните интереси."   По БТА

Идеята на Токио 2020 за медали от рециклирани телефони попадна в задънена улица

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/04/3107036_ideiata_na_tokio_2020_za_medali_ot_reciklirani/?ref=rss


Проектът, стартиран от организаторите на олимпийските игри в Токио през 2020 г. за медали от рециклирани мобилни телефони, е в застой. Идеята не среща достатъчно подкрепа, въпреки че Международният олимпийски комитет (МОК) одобри това начинание на японците.<br /><br />Организаторите се надяват да съберат близо осем тона метали. Беше обявено, че са нужни 40 килограма злато, 4290 кг сребро, както и 2944 кг бронз. След производствения процес това трябва да доведе до два тона метал, от...

Младежи в критично състояние, след като взели неизвестен наркотик в Австралия

https://offnews.bg//sviat/mladezhi-v-kritichno-sastoianie-sled-kato-vzeli-neizvesten-narkotik-v-672314.html

9 младежи са приети в болница, а трима остават в критично състояние, след като са взели неизвестен наркотик в австралийския град Перт. 

Туристите взели дрогата, мислейки, че е кокаин. Те получили припадъци, парализа и халюцинации. 

Петима от младежите са французи, двама са германци, един е италианец и един - мароканец, като всички са на възраст между 21 и 25 години. 

Те били отседнали в къща, в която пристигнал пакет за човек, отседнал преди това в същата къща, разказал един от туристите пред австралийски медии, цитиран от Би Би Си.

Младежите отворили пакета и открили вътре бял прах, опакован в хартия. Мислейки праха за кокаин, те се нашмъркали, а малко след това настъпила парализа. 

"Бяхме безсилни, не можехме да направим нищо", разказва един от пострадалите. 

Трима от младежите - двама французи и един германец, остават в критично състояние, в интензивното отделение на местната болница.  

Според лекарите част от младежите със сигурност са щели да починат без медицинска помощ. Те разказват, че туристите са били със силни халюцинации, като някои от тях са поставени в медикаментозна кома, за да не се наранят. 

Според тестовете приетият от младежите прах е съдържал Хиосцин - лекарство, отпускано по лекарско предписание. В малки дози то се използва за лечение на стомашни болки и против гадене при пътуване. 

В големи дози обаче то може да предизвика парализа и затова се използва от престъпници, най-вече от изнасилвачи, които го дават на жертвите си. 

Oткриха паметник на заслужилия кмет на някогашния град Фердинанд Гоцо Митов

https://www.24chasa.bg/region/article/6645308

Oткриха паметник на заслужилия кмет на някогашния град Фердинанд Гоцо МитовКметът на Монтана Златко Живков откри паметник на заслужилия кмет на някогашния град Фердинанд Гоцо Митов. Монументът се намира в обновената градска градина, изградена именно по негово време през 1937 година. Паркът носел името на княз Симеон Търновски. „Събрали сме се тук в знак на признателност към неговото дело.

Гърция: Има условия за решаване на спора за името на Македония през 2018 г.

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-ima-uslovija-za-reshavane-na-spora-za-imeto-na-makedonija-prez-2018-g-news_652570.html

Съществуват възможности за намиране на решение на спора за името на Македония през 2018 г. Гръцката позиция смята, че е приемливо наименование с географско определение за цялостна употреба. Това каза гръцкият министър и говорител на правителството Димитрис Дзанакопулос в интервю за Евронюз. "Както и в миналото, така и днес гръцкото правителство тръгва от тази позиция - име с географско определение валидно за всички. Оттук нататък остават и други въпроси за преговори. На този етап

Григор започна защита на титлата в Бризбейн, губи засега (На живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6645317

Григор започна защита на титлата в Бризбейн, губи засега (На живо)Григор Димитров не започна по най-добрия начин защитата на титлата си в Бризбейн. Поставеният под №1 играе с представителя на домакините от Австралия Джон Милман, който е 128-и в световната ранглиста. Спортист №1 на България обаче загуби първия сет 4:6.  Гледайте на живо

Изтича времето да спрем "безумието Брекзит", гневен Тони Блеър

http://www.moreto.net/novini.php?n=366533

Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър разкри, че времето да се прекрати излизането на страната от ЕС изтича. Според Блеър Брекзит е безумие и глупост, които като торпедо разрушават останалото влияние на страната в международен план и за които следващите поколения британци дълбоко ще съжаляват.

„Ти и котките следобед“-новата книга на поета Николай Милчев

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/kotkite-sledobed-novata-kniga-poeta-nikolai-milchev.html

Новата стихосбирка на Николай Милчев „Ти и котките следобед“ е 17-тата му издадена книга. Тя включва 26 стихотворения. Премиерата на книгата е на 11 януари в зала ”Надежда” на Столична библиотека.

До 31 януари поднадзорните лица дължат на КФН новите по-високи такси

http://econ.bg/Новини/До-31-януари-поднадзорните-лица-дължат-на-КФН-новите-по-високи-такси_l.a_i.755762_at.1.html

Поднадзорните лица на Комисията за финансов надзор (КФН) са изправени пред по-високи задължения към регулатора през тази година след влизането в сила...

Отнеха имущество на ексархитекта на Каварна за 4.3 млн. лв.

http://dnes.dir.bg/news/sad-dobrich-kavarna-isk-arhitekt-konpi-bivshia-26750575

Окръжният съд в Добрич отне имущество за 4 306 026 лв. от Юлиян Илиев, бивш главен архитект на Каварна.

Хората могат да разпознаят болен човек на снимка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6645292

Хората могат да разпознаят болен човек на снимкаХората са в състояние да разпознаят болен човек на снимка около два часа след проявата на инфекция, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от шведско изследване. Тази способност заразата да се открива рано по лицеви характеристики досега не е демонстрирана. Смята се обаче, че тя представлява важно умение за оцеляване,

Прокуратурата внася в съда обвинителния акт срещу депутата Генов

http://www.cross.bg/genov-mart-asenovgrad-1564722.html

/КРОСС/ Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Манол Генов и Николай Христев. Генов е обвинен за това, че на неустановена дата в средата на месец март 2017 г. в Асеновград, предоставил имотна облага (парична сума в размер на 100 лв.) на свидетел. Сумата е била предадена на свидетеля чрез обвиняемия Христев и друго лице, за да бъде дадена на жители на Асеновград, с цел да бъдат склонени да упражнят избирателните си права в полза на Манол Генов като кандидат за народен представител. Николай Христев е обвинен за това, че в периода от неустановена дата в средата на месец март 2017 г. до 25 март 2017 г. в Асеновград, при условията на продължавано престъпление с 2 деяния, предоставил имотна облага (парична сума с общ размер 900 лв.) на две различни лица от Асеновград, за да бъде дадена на другиго - жители на Асеновград, с цел да бъдат склонени да упражнят избирателните си права в полза на Манол Генов като кандидат за народен представител. Първото деяние е извършено на неустановена дата през месец март 2017 г. и предоставената сума е в размер на 500 лв., а второто на 25 март 2017 г., като предоставената сума е в размер на 400 лв. Припомняме, в края на юни месец главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Манол Генов. Генов даде съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу него. Предстои насрочване на делото от съда.  

Схемата „Втора кабинка“ – прикритие за източването на ПИБ от Цеко Минев

https://bivol.bg/ceko-imoti-bansko-fibank.html

Близо 6 милиона лева са прибрали Цеко Минев и жена му Радка Минева от имоти в Банско. Те са продадени през 2014 и 2017 г. на дълбоко задлъжняли офшорки, финансирани от ПИБ. Минев се явява един от мажоритарните акционери на банката, заедно с Ивайло Мутафчиев, който също притежава имоти в съседство, но все още не […]

"Хиподил", "Контрол", "Ревю" и "Нова генерация" - за първи път заедно в голям исторически концерт

http://www.cross.bg/vupreki-april-armeetz-1564721.html

/КРОСС/ Четирите култови банди ни радват в оригинал на 21 април 2018 г. в зала "Арена Армеец" Култовите български банди - ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ се събират за първи път заедно на голяма сцена за исторически рок концерт в зала „Арена Армеец". На 21 април 2018 г. (събота) легендарните групи, основоположници на българския ню уейв и пънк рок, и създатели на ъндърграунд културата в края на 80-те и 90-те години на миналия век, ще зарадват хиляди фенове в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят може би за последен път на живо в тези състави, някои от любимите за цели поколения култови песни. "Бате Гойко", "Най-щастливият ден", "Под шарената сянка", „Само двама" и още много класики ще звучат под мотото „Въпреки всичко!" - въпреки забраните, въпреки омразата, въпреки егото, въпреки разделите, въпреки времето, въпреки състоянието... Интересен факт е, че всяка от тези групи навършва 30 години от създаването си през 2018 година. Без съмнение, това ще бъде най-големият български рок концерт правен досега, (а евентуално и след това), а датата 21 април 2018 г. ще бъде „най-щастливият ден" за хилядите фенове. Билетите за неповторимото музикално събитие на 21 април 2018 г

Тръмп: Разговорите между Северна и Южна Корея са нещо добро

https://www.actualno.com/america/trymp-razgovorite-mejdu-severna-i-ujna-koreja-sa-neshto-dobro-news_652565.html

Американският президент Доналд Тръмп заяви днес (4 януари), че насрочените за следващата седмица разговори на високо равнище между Северна и Южна Корея са „нещо добро“, съобщава AFP. Агенцията отбелязва, че според държавния глава срещата ще бъде проведена малко или много заради неговите усилия. „След опитите на всички експерти, дали някой вярва, че щеше да има каквито и да е преговори между Северна и Южна Корея в момента, ако не стоят твърдо, готов да използвам цял

Росен е търсеният за убийството в Нови Искър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645282

Росен е търсеният за убийството в Нови ИскърРосен е името на търсения за шесторното убийство в Нови Искър, каза за "24 часа" важен човек в МВР. Росен е над 50 години, а предполагаемият мотив е ревност и е свързан с Кети, чието мъртво тяло е открито хвърлено в кладенец. Росен е лежал в затвора за изнасилване, блудства и други сексуални престъпления .

Временно се затваря за движение участък от столичния бул. "Брюксел"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645272

Временно се затваря за движение участък от столичния бул. "Брюксел"От 00.00 часа на 5 януари до 24.00 часа на 7 януари се забранява влизането на пътни превозни средства двупосочно в участък от 400 метра по бул. "Брюксел", съобщиха от Столична община. Движението на пътни превозни средства ще се извършва двупосочно по новоизградената пътна връзка от източната страна на бул. "Брюксел" в същия участък.

Колко е населението във Варна и областта към края на 2017-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=366532

Варна остава трета по население в страната. Към средата на декември 2017-та броят на жителите й с постоянен адрес е 366 965 човека. Преди това се нареждат Пловдив с 383 719 жители и първенецът София с 1 326 944 души. Цифрите са по данни на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно облсужване“ (ГРАО) към 15-ти декември миналата година, научи Moreto.

Фотограф засне неволно шедьовър на природата (галерия)

https://offnews.bg//lajfstajl/fotograf-zasne-nevolno-shediovar-na-prirodata-galeria-672304.html

Понякога в природата се случват неща, които изглеждат прекалено невероятни, за да бъдат истина. Съвършени съвпадения, които ярко илюстрират красотата и чудото на света около нас.

Подобно нещо се случва в Коста Брава, Североизточна Испания, когато голямо ято скорци започва да се събира в координиран облак, разказва BoredPanda. Това явление е истинско зрелище със стотици, понякога хиляди птици, движещи се и усукващи във форма, която сякаш е репетирана и бързо може да се преобразува в други изумителни такива.

Фотографът Даниел Бибер от Германия бил там, когато ятото започнало да се върти и да се усуква, най-вероятно заради нападение на хищник (сокол или ястреб). Облакът се завъртял и се „превърнал“ в гигантска птица, сякаш казвайки на ястреба: „Ние сме по-големи от теб“.

Първоначално Бибер не осъзнава какво е снимал.

„След като проверих снимките в компютъра си, разбрах какво са създали птиците. Бях толкова концентриран да успея да ги заснема, че дори не бях разбрал, че скорците са създали огромна птица в небето. Седях 4 дни на едно и също място, избирайки ъгли и места, на които смятах, че птиците ще се появят. Беше изключително трудно“, каза той пред Daily Mail.

Бибер бе награден за красивите кадри на международния конкурс по фотография.

Ново силно земетресение близо до България

https://frognews.bg/novini/novo-silno-zemetresenie-blizo-balgariia.html

Силно земетресение е регистрирано край България. Епицентърът е регистриран на 24 км. западно от град Печ в Косово и на 64 км източно от Подгорица в Черна гора, с дълбочина 10 км. Засега няма данни за пострадали и материални щети.

Източниците на електромагнитни полета влизат в публичен регистър

http://www.mediapool.bg/iztochnitsite-na-elektromagnitni-poleta-vlizat-v-publichen-registar-news273835.html

Всички съоръжения, които излъчват електромагнитни вълни, в това число и антените на мобилните оператори, ще влязат в публичен регистър, до който гражданите ще имат достъп. Това предвиждат промени в наредба на здравното министерство. Промените предвиждат да се създаде и поддържа публична информационна база с данни за обектите с излъчващи съоръжения, които са част от електронна съобщителна мрежа, като базови и радиорелейни станции, радио- и телевизионни предаватели и ретранслатори, радиолокаторни и навигационни станции и други подобни, като всеки гражданин ще има право да получи информация за нивата на електрическите, магнитните и електромагнитните полета, без да е необходимо да доказва конкретен интерес. Базата данни ще има публично достъпна част и ще включва списък на обектите с излъчващи съоръжения, тяхното местоположение, информация относно извършените измервания на нивата на електромагнитното излъчване и респективно служебна част за органите на държавния здравен контрол. С предложените промени се цели предоставяне на своевременна и достоверна информация за населението по отношение на обектите с излъчващи съоръжения в населените места, резултатите от извършения върху тях контрол от страна на държавните органи и повишаване на информираността на гражданите относно въздействието на нейонизиращи лъчения върху здравето. Освен това регистърът може да бъде пуснат в експлоатация веднага, тъй като интернет базираната информационна база данни вече е създадена по проект “Подобряване на контрола и информационни системи за превенцията на риска в здравеопазването" на Програма BG07 "Инициативи за обществено здраве", финансирана от Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014 г. Базата данни ще подобри мониторирането на излъчващите съоръжения и ще позволи на здравните инспекции да упражняват по-качествен контрол върху тях, за да не се допускат рискове за здравето на населението, посочват от здравното министерство. 

Рапърът Ванко 1 отново влезе в затвора

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-vanko-1-rapar-26750456

42-годишният Иван Главчев, по-известен като рапъра Ванко 1, отново е в затвора, след като бе осъден от Софийския районен съд за шофиране в пияно състояние.

Еврокомисията: Искаме да запазим добрите си отношения с Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645251

Еврокомисията: Искаме да запазим добрите си отношения с АнкараРаботим с нашия ключов стратегически партньор Турция по много въпроси - от сигурността до миграцията. Продължаваме да изпълняваме нашата част от споразумението (за миграцията), това прави и турската страна, заяви днес говорител на Европейската комисия. Отношенията ни се основават на тясно сътрудничество. Искаме да продължим по този път.

Растения, които прочистват въздуха в дома

http://www.dnes.bg/mish-mash/2018/01/04/rasteniia-koito-prochistvat-vyzduha-v-doma.364005

Палмовите дръвчета имат особено силни свойства в премахването на замърсяванията

Turkish Airlines с нова линия детски играчки по време на своите полети

http://econ.bg/Новини/Turkish-Airlines-с-нова-линия-детски-играчки-по-време-на-своите-полети_l.a_i.755760_at.1.html

Новите и иновативни играчки ще се предлагат на всички международни полети, за да помогнат на малките пътници да прекарат приятно времето си на борда...

„Бомбен циклон” връхлита част от САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=366521

Изключително рядка зимна буря засегна югоизточната част на САЩ. За първи път от три десетилетия преваля сняг в столицата на Флорида Талахаси, обърквайки движението. Нова Англия, североизточната част на САЩ, също е изправена пред сериозна буря, пише "Гардиън".

Лавината от контузии в тениса преля и в 2018-а

https://offnews.bg//tenis/lavinata-ot-kontuzii-v-tenisa-prelia-i-v-2018-a-672307.html

Лавината от контузии сред топ тенисисти от 2017 година продължава и през настоящия сезон.

След отказването си от надпреварата в Бризбейн бившият номер едно в света Анди Мъри обяви окончателно, че пропуска първия турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия, което започва на 15 януари.

Контузията в бедрото му не е излекувана и е възможно да се наложи операция, въпреки че дори и при такава прогнозите на лекарите не са много оптимистични.

Трикратният шампион в турнири от Големия шлем не е играл от Уимбълдън, от миналото лято.

"За съжаление няма да играя в Мелбърн тази година. Все още не съм готов да се състезавам", обяви 30-годишният Мъри, който отлетя обратно от Австралия за Лондон.

"Оценявам подкрепата, която получих, и се надявам скоро да е върна да играя", добави той.

Мъри не е единственият, който няма да се завърне на корта в началото на този сезон.

Все още не е сигурно участието на друг бивш №1 в света - Новак Джокович. Сърбинът, който се отказа от турнирите в Доха и Абу Даби, ще участва в два демонстративни турнира следващата седмица и този тест ще покаже дали контузията в лакътя е в миналото и може да играе в Australian Open.

30-годишният Джокович отсъстваше през последните шест месеца заради контузията.

22-рият в света Кей Нишикори - трикратен финалист в Мелбърн, със сигурност ще пропусне Откритото първенство на Австралия тази година заради контузия в китката. 29-годишният японец не е играл от август и все още не е готов за петсетов мач.

Йохана Конта също получи контузия в лявото бедро по време на четвъртфиналния си мач в Бризбейн и също вероятно ще пропусне Откритото първенство на Австралия.

Кошлуков: Държавата да не се занимава с видовете травестити

http://dnes.dir.bg/news/emil-koshlukov-darzhava-travestiti-treti-pol-istanbulsca-conventzia-vidove-26750484

Разбира се, трети пол няма, или поне аз не съм виждал. А докато не ми покажат половите органи на третия пол, ще продължа да смятам, че не съществува.

4,5 по Рихтер в Калифорния

https://www.actualno.com/america/45-po-rihter-v-kalifornija-news_652567.html

Земен трус от 4,5 степен беше регистриран тази сутрин в американския щат Калифорния, съобщи Геологическата служба на САЩ (USGS). Земетресението е станало в 10.39 ч. (12.39 ч. българско). Епицентърът е бил на 3 км. източно от град Бъркли, който е голям университетски и научен център, на дълбочина 13 км, предаде БГНЕС. Геологическата служба даде код „зелено” за последици от труса, което значи, че няма опасност от жертви, разрушения и икономически щети.

Стив Поркаро: Макар че не бях в "Тото" повече от 20 г., помагах за всеки албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6643920

Стив Поркаро: Макар че не бях в "Тото" повече от 20 г., помагах за всеки албумСтив Поркаро е американски музикант, композитор и текстописец. Той е един от основателите на група “Тото”, която ще зарадва българските си почитатели с концерт на 4 март в зала 1 на НДК. Той е част от световното турне на бандата 40 Trips Around The Sun Tour. На 9 февруари “Тото” ще пусне и нов албум по повод 40 години от създаването си.

Издирват трима, избягали от затвор в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645250

Издирват трима, избягали от затвор в АтинаГръцката полиция разкри в четвъртък, че издирва трима мъже, които са успели да избягат от един от полицейските арести в столицата малко след полунощ, пише гръцкото електронно издание Ekathimerini. Двама от издирваните са били задържани за трафик на наркотици, докато третият е извършил убийство. Тримата са албански граждани.

Свиленски: Целта на вота на недоверие е и да покаже каква алтернатива предлага БСП

http://www.cross.bg/bulgariya-rysiya-pokazhe-1564720.html

/КРОСС/ Георги Свиленски, народен представител от ПГ на „БСП за България", гост в предаването „Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на радио К2. - Държавният глава Румен Радев отправи покана към президента на Русия Владимир Путин да посети България. Подготвени ли сме на държавно ниво за такова посещение на Путин? - След като има отправена такава покана, би следвало България да е готова да го посрещне като държава, почитаща делото на Русия за Освобождението на България. - От 10 години руският президент не е идвал в България, какво трябва да очакваме от тази среща, какво сътрудничество трябва да имаме с Русия? - През последните 5 години сме имали президент, който е бил изключително негативно настроен към Русия и това няма как да не се отрази на отношенията между двете страни. В момента обаче имаме държавен глава, който поставя на съвсем друга основа отношенията както с Русия, така и със САЩ и страните от ЕС, така че страната ни да бъде достойно представена. - Трябва ли да ратифицираме Истанбулската конвенция? - Личното ми мнение е, че конвенцията не трябва да бъде ратифицирана. По въпроса вече виждаме и разнобой в управляващото мнозинство и сред министрите от ГЕРБ. Не всичко, което се поднася като регламенти и конвенции, трябва да бъде подкрепяно, а трябва да се отстояват и собствени позиции

Нови цени на водата и газа - какви са очакванията на бизнеса?

//dariknews.bg/novini/biznes/novi-ceni-na-vodata-i-gaza-kakvi-sa-ochakvaniiata-na-biznesa-2070613

Новата година започна с нови цени на водата, ръст на минималната заплата, по-скъп газ и по-високи осигурителни прагове за бизнеса. Промените повишават разходите на фирмите. Какви са очакванията на бизнеса?

Шок и притеснение сред бизнеса, заради

"Юлен" ще стартира проект за втори кабинков лифт в Банско

//dariknews.bg/novini/biznes/iulen-shte-startira-proekt-za-vtori-kabinkov-lift-v-bansko-2070608

С приемането на актуализацията на Плана за управление на Национален парк "Пирин", с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на Зоната за туризъм, се даде възможност ние да стартираме проект за очаквания от всички втори кабинк

Залови ли полицията убиеца на семейството в Нови Искър?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zalovi-li-policiiata-ubieca-na-semejstvoto-v-novi-iskyr-2070605

Продължава спецакцията на полицията край село Луково до Нови Искър във връзка с убийството на шестима души, съобщава БГНЕС.

Росен е името на търсения за шесторното убийство в Нови Искър, пише

Застреляният в Нови Искър Георги не е разказвал за семейни проблеми

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zastrelianiiat-v-novi-iskyr-georgi-ne-e-razkazval-za-semejni-problemi-2070597

Нетипична случка на работното място на един от шестте убити в Нови Искър, непосредствено преди Нова година. 20-годишният Георги Юнаков е работел като санитар в държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски".
 
Директорката на леч

Турция: САЩ се месят във вътрешните ни работи

https://www.actualno.com/asia/turcija-sasht-se-mesjat-vyv-vytreshnite-ni-raboti-news_652560.html

Турция възропта срещу присъдата, издадена от американски съд, на турски банкер, обвинен, че е помагал на Иран да избегне санкциите. Анкара определи решението като „несправедливо и нечестно“. Турското външно министерство определи съдебното решение като намеса във вътрешните работи на страната. Заместник-директорът на „Халкбанк“ Хакан Атила беше осъден от федерален съд в Манхатън на 5 години и половина затвор. Той бе признат за виновен, че е оказвал

ООН ще изпрати войници в Източна Украйна

http://clubz.bg/62534-oon_shte_izprati_vojnici_v_iztochna_ukrajna

Германия и Франция предлагат ООН да изпрати мироопазваща мисия в Източна Украйна, обяви германският външен министър Зигмар Габриел. "Сините каски" трябва да да защитават териториалната цялост на Украйна. "Трябва да има въоръжена мисия в цялата конфликтна зона", заяви Габриел Киев след среща с украинския си колега Павло Климкин. Мисията трябва да започне работата си преди президентските избори в Русия на 18 март, смята германският министър.

Зигмар Габриел и Павло Климкин. Снимка: АП/БТА

9% от европейските граждани не могат да си позволят да отопляват домовете си, сочат данни на Евростат. В България те са най-много - цели 39% от хората стоят на студено. В най-добро положение са Люксембург и Финландия, където едва 2% от населението се изправени пред този проблем. Процентът на хората, които се лишават от отопление, е започнал да спада, отчита европейската статистика.

След "Брекзит" и други държави ще пожелаят да напуснат Евросъюза, смята бившият британски премиер Тони Блеър. "Понастоящем във всички държави членки на ЕС са налице същите страхове и напрежение, като тези, които доведоха до "Брекзит", каза той в интервю, публикувано в германския в. "Ди Велт". Популизмът в Европа ще завладее нови територии, ако не се решат проблемите, довели до решението Великобритания да излезе от ЕС, предупреждава Блеър. Според него блокът не бива да се бои от реформи - например временно спиране на свободното придвижване на хора в държавите от Съюза.

Тони Блеър. Снимка: Архив

Руската държавна компания "Газпром" осигурява 40% от природния газ на Европа, твърди "Файненшъл таймс". По данни на шефа на "Газпром" Алексей Милер през 2017 г. компанията е увеличила добива на природен газ с 12.4% до 471 млрд. куб. метра. Експортът за Стария континент е нараснал с 8.1% до 193.6 млрд. куб. метра. За да защити пазарния си дял, "Газпром" обаче ще трябва да намали цените, защото Европа започва да внася газ от САЩ, Катар и други страни-износителки на втечнен природен газ (LNG), твърди още изданието.

Еврокомисията постоянно работи за борба с корупцията в България, заяви днес говорител на институцията в отговор на въпрос за ветото на президента Румен Радев на антикорупционния закон. Това се случва главно чрез механизма за сътрудничество и проверка, а чрез последния доклад от ноември  са отправени много ясни препоръки, изтъкна говорителят на ЕК.

Кметът на Банско: Още от 2013 г. настоявам за забрана на колите в НП "Пирин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645232

Кметът на Банско: Още от 2013 г. настоявам за забрана на колите в НП "Пирин"Във връзка със заявената позиция от министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на директния брифинг във фейсбук страницата на МОСВ, както и в отговор на обвиненията на някои екологични организации в България, кметът на Банско Георги Икономов изказа своя позиция в изявление днес, съобщи пресцентърът на общината.

Градинска чешмичка образува „река" на път за плажа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366527

Същинска рекичка се образува между Планетариума и стълбите към Централния плаж във Варна заради повредена чешмичка, видя репортер на Moreto.net. Стотици литри вода преливат от коритото и се изтичат по асфалтовата настилка надолу по алеята.

Пилоти се биха по време на полет, напуснаха даже кабината

https://frognews.bg/novini/piloti-biha-vreme-polet-napusnali-daje-kabinata.html

Индийска самолетна компания отстрани двама свои пилоти до приключване на разследването, тъй като за кратко са се сбили в пилотската кабина по време на полет от Лондон до Мумбай на Нова година, съобщава АФП.

ЕК: България трябва да ускори борбата с корупцията

http://www.mediapool.bg/ek-bulgaria-tryabva-da-uskori-borbata-s-koruptsiyata-news273834.html

Постоянно работим с българското правителство по въпроса за борбата с корупцията, коментира говорител на Европейската комисия в четвъртък. В последния доклад от ноември миналата година по механизма ЕК отново призова България да ускори борбата с корупцията, отправихме много ясни препоръки, добави говорителят, цитиран от БТА. Той посочи още, че законодателният процес по този въпрос е в ход и ЕК ще проследи приетите промени. След това ще оценим напредъка към края на годината, каза говорител. Той добави, че въпросът за борбата с корупцията е неделима част от работата на ЕК с България и от процеса по механизма за сътрудничество и проверка. Говорителят на ЕК, чието име не е посочено, е коментирал в Брюксел наложеното от президента Румен Радев вето върху антикорупционния закон. Поредните коментари за корупцията у нас идват в началото на българското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Страната ни беше представена от европейските медии основно с ендемичната корупция. Според британския вестник "Гардиън" облаци от корупция са надвиснали над България, а според Франс прес България е най-тежкият нарушител на свободата на словото в ЕС. На този фон парламентът предстои да разгледа отново антикорупционния закон, който е остро критикуван както от БСП, така и от опозицията в дясно. Според президента Радев и БСП законът отваря възможност за възможни злоупотреби със СРС-та и нарушение на човешки права. Радев се обявява и срещу липсата на защита за авторите на корупционни скандали и предвидените възможности за липса на съдебен контрол върху действията на новата комисия. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов от своя страна предупреди, че законът по-скоро води до върховенство на беззаконието и не отговаря на необходимостта от основни реформи в сектора.

Московски и Фандъкова ще валидират пощенска карта за Христо Ботев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645226

Московски и Фандъкова ще валидират пощенска карта за Христо БотевМинистърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Общонародната фондация "Христо Ботйов" - Боян Ботйов, ще валидират пощенска карта. Изданието е посветено на 170 години от рождението на Христо Ботев. Художник на проекта е Стоян Дечев,

Венци пред паметника на българския опълченец за Освобождението на София

https://www.actualno.com/sofia/venci-pred-pametnika-na-bylgarskija-opylchenec-za-osvobojdenieto-na-sofija-news_652559.html

Венци бяха поставени около паметника на българския опълченец в София, където продължиха честванията по повод 140 години от Освобождението на София, предаде БГНЕС. Преди паметника, който е точно зад Централния военен клуб, бяха припомнени събитията от преди 140 години, за да се стигне до днешния ден, когато отбелязваме Деня на свободата на София. Посланикът на Руската Федерация в България Анатолий Макаров каза, че за него е голяма чест да представя Русия на днешните тържества, посветени на 140-

Борсовите индекси записват ръстове на фона на умерен оборот

http://econ.bg/Новини/Борсовите-индекси-записват-ръстове-на-фона-на-умерен-оборот_l.a_i.755758_at.1.html

Всичките индекси на БФБ-София бележат ръст днес, като бенчмаркът на родния капиталов пазар SOFIX добавя 0.705 към стойността си до 689.91 пункта. ...

10 работници загинаха в обувна фабрика в Новосибирск

https://www.actualno.com/asia/10-rabotnici-zaginaha-v-obuvna-fabrika-v-novosibirsk-news_652555.html

В избухналия днес пожар в склад на обувна фабрика в селището Чернореченски в района на руския град Новосибирск са загинали 10 работници – китайци и киргизци, информира ТАСС. Горели са материали за производство на обувки и готова продукция. Пожарът вече е потушен, но погасяването на огъня е било усложнено от крайно лошите метеорологични условия в района – температура от минус 35 градуса, и отделяния при горенето силно токсичен дим.

Такси блъсна пешеходец в София, шофьорът избяга

http://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/04/3107011_taksi_blusna_peshehodec_v_sofiia_shofyorut_izbiaga/?ref=rss


Таксиметров автомобил е блъснал пешеходка в индустриалната част на кв. "Орландовци" в София около 6.45 часа днес, а шофьорът е избягал, съобщиха от пресцентъра на МВР. На пострадалата, която е с фрактура, е оказана медицинска помощ.<br /><br />След сигнала за случая автомобилът е установен. Предприети са действия за изясняване на случая, образувано е досъдебно производство.<br /><br />Столичните полицаи продължават да издирват водача на автомобил, който удари и...

Бебе доказа, че първите заселници на Америка са дошли от Азия

http://www.cross.bg/godini-aziya-amerika-1564719.html

/КРОСС/ Не Христофор Колумб, не викингите, а хора от Азия, и по-точно Сибир, са стъпили на континента Америка. Множество учени от дълго време подкрепят тази теза, но сега най-накрая изглежда имат и конкретно доказателство. Всъщност то е в ръцете им от няколко години. Става въпрос за момиченце, открито в Аляска през 2013 г. Детето е само на 6 седмици и е наречено „малката дъщеря на изгрева", а останките му са датирани на 11 500 години. След няколко години изследвания, с които се заели учени от университетите в Аляска, Кеймбридж и Копенхаген, извлечена ДНК от черепната кост на момиченцето показва, че то няма нищо общо с двете известни разклонения на първите индианци, наречени северни и южни. Изследователите са установили, че пеленачето спада към неизвестна досега група, на която са дали името "древни берингианци". Името произлиза от древния мост Берингия, който свързвал Сибир и Аляска, по който, според учените, са се заселили берингианците от Азия, в Америка. Генетичният анализ е показал също, че предшествениците на всички индианци произлизат от една и съща източноазиатска популация, пристигнала с първата миграционна вълна през последния ледников период. Преди около 20 000 години техните наследници са се разделили на две групи, от които произлизат древните берингианци и останалите американски индианци. Засега остава под въпрос обаче кога обаче се осъществило това преселване от Азия в Америка.

Най-косматото момиче на света откри любовта и се омъжи

https://offnews.bg//offtopic/naj-kosmatoto-momiche-na-sveta-otkri-liubovta-i-se-omazhi-672316.html

Смятаното за най-космато момиче в света - Супатра Сусуфан, откри любовта на живота си едва на 17 години и разкри, че вече е омъжена, пише Дейли Мейл.

Сусуфан има рекорд на Гинес за най-космато момиче в света от 2010 година, като физическата ѝ аномалия се дължи на рядко генетично заболяване.

Синдомът на Амбрас причинява масивно окосмяване по цялото тяло на Супатра, но за своя благоверен съпруг 17-годишната тайландка реши да се обръсне.

В случая на Сусуфан не помага дори и лазерната епилация, но тя вече е свикнала да се поддържа всеки ден, сподели баща ѝ пред местна тайландска медия.

Северозападът иска свой Пучдемон и независимост

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/severozapadyt-iska-svoj-puchdemon-i-nezavisimost-6077866

Види, Монтана и Враца инициират подписка за отцепване – ще се обърнат към Румъния

Обвиниха бившата президентка на Южна Корея за отклоняване на средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645208

Обвиниха бившата президентка на Южна Корея за отклоняване на средстваСвалената южнокорейска президентка Пак Гън-хе, която е съдена за корупция, беше обвинена днес в отклоняването на суми, равняващи се на милиони евро, от тайни фондове на разузнаването, предаде Франс прес, като цитира местни медии. Прокуратурата заяви пред медиите., че в периода от 2013 г. до средата на 2016 г.

Цюрих отчита скок в данъчните „самопризнания“

http://www.transmedia.bg/2018/01/04/%d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%bd-%d1%86%d1%8e%d1%80%d0%b8%d1%85-%d0%be%d1%82%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d0%be/

Трикратно увеличение на доброволните заявления за плащане на укрити или спестени данъци. Това отчитат от финансовия департамент на най-големият и най-богат кантон в Швейцария Цюрих, пише „Ройтерс“.

През миналата година 6150 данъкоплатци от кантона са обявили свои „скрити“ активи.  Властите засега са успели да обработят само половината от случаите, които са на обща стойност над 1.3 млрд. швейцарски франка. Очакванията са сумата да се увеличи значително, когато бъдат разгледани всичките случаи.

Поради големия обем работа данъчната служба в Цюрих увеличава персонала на отдела, който се занимава с данъчни „самопризнания“. Това е довело до допълнителни постъпления в хазната от 104 млн. швейцарски франка.

Швейцария, която най-големият световен център за управление на офшорни активи, тази година ще получи за пръв път информация от други страни, която ще започне с данни, събрани през 2017 г.

Заега над 100 страни се включват в програмата за автоматичен обмен на данъчна информация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие като част от световната кампания за борба с укриването на данъци. Целта на споразумението е да гарантира, че властите на страната, в която гражданите дължат данъци, имат данни за офшорните им сметки.

През 2010 г. Швейцария въведе разпоредби, които позволяват на данъкоплатците еднократно да обявят недекларирани активи, без да ги заплашва глоба.

Учените опровергаха теорията за извънземна космическа магистратура

http://www.moreto.net/novini.php?n=366519

Учени окончателно отхвърлиха теорията за гигантска извънземна структура около мистериозната звезда „Таби“, с която се търсеха обяснения за силните и понякога внезапни и продължителни промени в светлината й. Учените обясняват тези явления с облаци космически прах.

Кметът на Банско: От 2013 г. искам да спра колите в парка

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-bansko-park-26750423

Кметът на Банско припомни, че настоява за забрана на автомобилите в национален парк "Пирин" още от 2013 година.

Адв. Людмил Рангелов: Шесторното убийство не е заради кухи фирми

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/adv-liudmil-rangelov-shestornoto-ubiistvo-zaradi-kuhi-firmi.html

Адвокатът Людмил Рангелов заяви, че отхвърля версията причината за бруталния разстрел в Нови Искър да са кухи фирми с ДДС. По-рано разследващите съобщиха, че вероятната версия за убийството е кухи фирми на Неделчо Юнаков.

Адв. Людмил Рангелов: Шесторното убийство не е заради кухи фирми

https://frognews.bg/novini/adv-liudmil-rangelov-shestornoto-ubiistvo-zaradi-kuhi-firmi.html

Адвокатът Людмил Рангелов заяви, че отхвърля версията причината за бруталния разстрел в Нови Искър да са кухи фирми с ДДС. По-рано разследващите съобщиха, че вероятната версия за убийството е кухи фирми на Неделчо Юнаков.

Коли, които замърсяват въздуха прекомерно, ще бъдат спирани от движение и няма да се регистрират

https://www.actualno.com/society/koli-koito-zamyrsjavat-vyzduha-prekomerno-shte-bydat-spirani-ot-dvijenie-i-njama-da-se-registrirat-news_652557.html

Ако автомобили не отговарят на изискванията за нормите за замърсяване на въздуха, ще бъдат спирани от движение или няма да бъдат регистрирани в КАТ. Това съобщи зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов пред журналисти. Газанализаторите ще бъдат използвани в каналите за регистрация на автомобили в КАТ. Ако съответното моторно превозно средство не отговаря на изискванията за нормите за замърсяване на въздуха, няма да бъде регистрирано, поясни Златанов. От своя страна началник

BlackBerry и Baidu ще си партнират в сферата на автономните коли

https://www.investor.bg/novini/261/a/blackberry-i-baidu-shte-si-partnirat-v-sferata-na-avtonomnite-koli-253194/

Двете компании ще разработват технологиите, които да задвижват новото поколение превозни средства

Новата "анкета на Шантеклер"

http://www.mediapool.bg/novata-anketa-na-shantekler-news273833.html

Годината започва тъй да се каже "европейски", ала в сгъстена национална неяснота. Заети с новата си (временна) роля – да дадем насоки на Западните Балкани, на отношенията между Турция и Европа, както и на излизането на Великобритания от ЕС, няма как да позабравим и своите си работи. Сиреч управлението на страната. Та ако някой обича, да отговори на следното: ще има или няма да има вот на недоверие срещу правителството? И ако има (въпреки противоречивите податки в ДПС), кога ще е той? Реален вот ли ще е или упражнение в деня, когато цъфтят налъмите – ден, наличен основно в политическия календар. И щом никой не ни казва нищо в следпразничната умора, не е зле сами да формулираме питанията си. Затуй реших да преповторя една шеговита анкета, проведена не от друг, ами от самия Димчо Дебелянов преди около сто и пет години. Има я в събраните му съчинения, без някой да ѝ обръща специално внимание. А пък тя е показателна за нашенските политически нрави. И тъй, в началото на пореден политически сезон, когато витаели въпроси за оставката на кабинета, Дебелянов, пописващ в сатиричното издание "Шантеклер" (за него по-нататък), разпраща "окръжно до разни политически лидери и опозиционни такива със заповед да отговорят незабавно на следните въпроси". Те – познайте – разбира се, че не му отговарят. Не защото тогава е имало проблем с комуникацията (нали още не са съществували социални мрежи), а понеже политиците по принцип не обичат да отговорят на подобни въпроси. Което не му е попречило сам да си отговори на тях, използвайки обичайните им лакърдии. Та и аз, вдъхновен от примера на класика, реших да преповтаря тези питания (в леко осъвременена редакция), съпровождайки ги с евентуалните отговори, които тези значими политически фигури (хипотетично) биха дали в началото на 2018 г. Въпросите са следните: Трябва ли да паднат управляващите от власт и защо? Коя партия трябва да ги наследи и хубаво ли е да си на власт? * * * Първи, както можеше да се очаква, отговори г-н Бойко Борисов. Ако допуснем, че целта (на вота на недоверие) е да мине, това означава да се озовем без парламент по време на председателството. Затова казвам, че периодът явно е подбран неслучайно. Не са случайни, направо неслучайни са нашите работи. И г-н Борисов, като ловък политически диалектик, изследва тъкмо този поврат в политиката ни. Най-злоумишлена е тъкмо "необходимата неслучайност", инак изпадаме в "невъзможността да намерим мост от статичното към динамичното", както май беше казал Енгелс (или Дюринг), забравил съм вече. Дано някои от "новите леви" се сети да подскаже. Че да не сбъркаме Енгелс с Анти-Дюринг. Или Анти-Борисов с Борисов. Крадецът вика дръжте крадеца, в ада на българския казан не е нужно да се слагат пазачи. Ние можем да дърпаме сами надолу в катрана, шест месеца, докато сме във фокуса на Европа, да се изговорят всички глупости, докато на някой му дойде акъла. Брях, че и крадци ли имало в парламента? Ний бяхме чули само за наркотрафиканти и то пак от устата на г-н премиера. Че как ли народните избраници тогава си овардват имуществото? Да не би от тези думи на г-н министър-председателя – изречени високо алегорично или ниско метафорично – да следват и някои съвсем нелицеприятни предположения? Примерно, че докато политиците са "на казан", те омазват "принаденото" с катран профилактично, та да не им го пожелаят или отмъкнат останалите? Стряскаща мисъл, особено "докато сме във фокуса на Европа". Явно не е добре да си на власт. * * * След него отговори г-жа Корнелия Нинова. Ние сме опозиция и когато решим, тогава ще направим вот на недоверие. Ние сме излъчени в парламента и сме политици, за да представляваме мнението на хората. Как да обясним на хората, че има течове в системата и чак когато ги спрем, ще мислим за останалото. Да им кажем, че ще чакат 6 месеца, защото предстои европредседателството? Политическата ситуация била кризисна, а ний се помайваме. "Казанът" настрана: щом има течове (в системата), нещата не търпят отлагане. Въпросът е кой да врътне кранчето. И ще има ли политическо съгласие, за да се прави ремонт? Може да се окаже обратното. Че в период на "политически течове" отделните народни представители са най-облагодетелствани: където и да си подложиш канчето, все ще си начерпиш нещо. А сетне овайкват цените на водата и предлагат за населението "водни помощи". Въпросът, чуваме, бил "системен": не само в "теча", а явно и в "оливането", "препиването" или "масовото подмокряне". Ама нали и госпожата е неизменна "част от системата". Явно нещата са съвсем "неслучайни". Вотът на недоверие ще внесем на 17-и януари по темата за корупцията. Няма как да се борим с бедността, ако не се справим с корупцията. Вместо правителството да си затваря очите пред този факт и да призовава шест месеца да си мълчим, за да не се излагаме пред чужденците, по-добре да потърси начин за решаване на тези проблем и го отсече от корен. И каква стана тя – "омагьосан кръг". Бедността изисква справяне с корупцията, а пък масовостта на корупцията (при зле функциониращата държава) е следствие от същата тази бедност. Как тогава правителството, "за да не се излагаме пред чужденците", да се справи с проблема? Как да го "отсече от корен"? Да не би като хан Крум или Хамурапи: да започне да сече ръцете на даващите и ръцете на вземащите? Че къде тогава ще му излезе краят? Ами ако изведнъж броят на "възмездено осакатените" в България нарасне хилядократно, как ще я караме тогава? Замислете се, че то може и без политически елит да останем. Така например един парламентарен журналист преди време ми сподели, че в Народното събрание се били завъдили бълхи. В пряк, не в преносен смисъл. Пробвали да обезпаразитят парламента, ала напразно. Интересното било, че бълхите атакували хората ту отляво, ту отдясно, но най-често централно. Дали това не е притча? * * * И накрая отговори г-н Карадайъ (Но с неразбираем словоред и труден синтаксис. Ето защо, пък и заради разминаването с г-н Доган, препечатвам отговорите, дадени навремето от Димчо Дебелянов за друга политическа сила. Съвпадението е интересно). Според мен и според белгийската преса те трябваше да паднат още преди година и половина. Сегашното падане е "след дъжд качулка". Бих се изселил из България, тази страна на корупцията и на политическия разврат, дето Черната Джамия е зинала да погълне всичко честно, благородно и велико…“ . Явно в туй е политическата амбивалентност на движението – дори да си в политическа опозиция, винаги икономически си на власт. Което не е "след дъжд качулка", ами си е "рахат на сянка". * * * И какво излиза – Дебеляновата "политическа анкета" продължава да действа. И все сме в политически "Шантеклер". Само припомням, че името на изданието идва от нашумялата в началото на ХХ в. пиеса на Едмон Ростан, в която един петел с името Шантеклер кукурига в тъмната нощ, за да стресне заспалите в тежка дрямка. Така името Шантеклер се превръща истинска мода (не само литературна). Прочутата нова мода "Шантеклер", за която мнозина са чували, ала малцина са виждали, което изобщо не е толкова важно. А що се отнася до Дебелянов, той обезсмъртява същата "политическа кризисност" в стиховете: Шум се дига, шум до Бога, шум и крясък, шум и бяс, цяла София в тревога – ето кризата у нас. Продължението е някак излишно.   *Коментара на Тони Николов публикуваме от Портал "Култура"

Тръмп: Преговорите между Южна и Северна Корея са нещо добро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645207

Тръмп: Преговорите между Южна и Северна Корея са нещо доброАмериканският президент Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че насрочените за следващата седмица разговори на високо равнище между Северна и Южна Корея са „нещо добро“, съобщава Франс прес, цитирана от Фокус. Според държавния глава срещата ще бъде проведена малко или много заради неговите усилия. „След опитите на всички експерти, дали някой вярва,

Жандармерия проверява превозни средства в района на Дунав мост

https://frognews.bg/novini/jandarmeriia-proveriava-prevozni-sredstva-raiona-dunav-most.html

Проверки на жандармерията в района на Дунав мост. Акцията е започнала днес, проверяват се основно бусове и тежкотоварни камиони.

Депутат от БСП отива на съд за купуване на гласове за 100 лв.

http://clubz.bg/62533-deputat_ot_bsp_otiva_na_syd_za_kupuvane_na_glasove_za_100_lv

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу депутата Манол Генов от БСП и Николай Христев, на когото той дал пари за купуване на гласове.

Генов е обвинен за това, че на неустановена дата в средата на месец март 2017 г. в гр. Асеновград предоставил имотна облага (парична сума в размер на 100 лв.) на свидетел. Сумата е била предадена на свидетеля чрез обвиняемия Христев и друго лице, за да бъде дадена на жители на гр. Асеновград, с цел да бъдат склонени да упражнят избирателните си права в полза на Манол Генов като кандидат за народен представител - престъпление по чл.167, ал.4, пр.2, във вр. с ал.2, пр.2 от НК.

Николай Христев е обвинен за това, че в периода от неустановена дата в средата на месец март 2017 г. до 25 март 2017 г. в гр. Асеновград, при условията на продължавано престъпление с 2 деяния, предоставил имотна облага (парична сума с общ размер 900 лв.) на две различни лица от гр. Асеновград, за да бъде дадена на другиго – жители на гр. Асеновград, с цел да бъдат склонени да упражнят избирателните си права в полза на Манол Генов като кандидат за народен представител. Първото деяние е извършено на неустановена дата през месец март 2017 г. и предоставената сума е в размер на 500 лв., а второто на 25 март 2017 г., като предоставената сума е в размер на 400 лв. - престъпление по чл.167, ал.4, пр.2, във вр. с ал.2, пр.2, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Още при първото оповестяване на случая през юни, стана ясно, че причина за искането на имунитета е разследване, според което Генов със съучастника си е предлагал по 25 лв. на хора от Асеновград, за да гласуват за него и партията му.

Генов сам си даде имунитета и каза:

"Не знам какво точно се има предвид с посочването на периода 1- 30 март 2017 година. Това е периодът на  предизборната кампания за последните парламентарни избори. Тогава съм имал срещи и разговори с хиляди избиратели като част от кампанията,  десетки са били и центровете на активисти на тази кампания в полза на политическата сила, в чиято листа съм и за мен, като кандидат, получил преференциален вот.  Това е било открито и напълно в регламента на кампанията. Всеки кандидат за народен представител, заедно с  активисти и избиратели, които го подкрепят, сме били   съмишленици и съучастници в кампанията- като платформа, ангажименти и обещания.  Не виждам как в това се търси нещо нередно и наказателен смисъл.  Що се отнася до разходваните средства в кампанията, за всичко има подадени отчети и няма причина да се притеснявам. Нека прокуратурата разследва каквото е необходимо и вярвам, че съмненията, още повече във вид на обвинения, ще бъдат изчистени с доказателства", казва Генов.

Когато се разбра за акцията, прокуратурата твърдеше и съвсем отделно престъпление:

Събрани са доказателства и за това, че през месец март 2017 г. в Асеновград, в съучастие с извършителя Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, Генов умишлено го е склонил да извърши престъпление - да допусне осъществяването на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото съгласуване на проектната документация за строителство, в поземлен имот Асеновград, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство. Става дума за охранителна зона на групов паметник на културата “Метошка махала“.

Не става ясно каква е съдбата на това обвинение.

Предстои насрочване на делото от съда.

Иновации на българското европреЦедателство

https://frognews.bg/novini/inovatsii-balgarskoto-evropretsedatelstvo.html

Любителски кадри на нашенските неуредици заляха социалните мрежи в първите дни на нашето Европредседателство

Еврокомисията заяви, че работи постоянно с България за борбата с корупцията

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/04/3106990_evrokomisiiata_zaiavi_che_raboti_postoianno_s/?ref=rss


Въпросът за борбата с корупцията е неделима част от работата ни с България и от процеса по механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви днес на пресконференция говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с наложеното от президента Румен Радев вето на закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, предаде БТА.<br /><br />В последния доклад от ноември миналата година по механизма Еврокомисията отново призова България да...

Балъков стана мениджър на "Етър" от английски тип

http://clubz.bg/62532-balykov_stana_menidjyr_na_etyr_ot_anglijski_tip

Красимир Балъков беше представен днес като главен мениджър на родния си клуб "Етър" (Велико Търново). За назначението на един от "четвъртите в света" се заговори още преди дни. Целта пред Бала също е ясна - "Етър" да оцелее в Първа лига. А ако постигне повече - толкова по-добре, както се изрази величието.

Интересна обаче е позицията на Балъков. Той ще има цялата спортно-техническа власт в "Етър" по британски маниер. Ще води тренировките, мачовете, ще отговаря за селекцията, а също така и за връзката на клуба с общината.

В щаба му влиза досегашният играещ треньор Станислав Генчев, а също така неговите помощници Илиян Киряков и Калоян Чакъров. Няма да се разчита повече на Иван Вутов, който беше използван най-вече заради лиценза "УЕФА Про", какъвто Генчев не притежава, за разлика от Балъков.

Бала беше селекционер в ЦСКА-София.

Той опроверга информациите, че заплатата му ще е баснословна за клуб като "Етър". Краси увери, че не е воден от парите, а от желанието да помогна на отбора, от който някога тръгна в големия футбол.

 „Реалисти сме, знаем какъв е бюджетът ни, затова трябва да бъдем сплотени. Само с добра огранизация можем да постигнем целите си. По тази причина се върнах в родния си клуб - да спасим „Етър“ от изпадане. Нуждаем се от публиката ни“, коментира Балъков.

"Виолетовите" се събират на 8 януари и заминават на лагер в Дряново. Предвиден е лагер и в Анталия, вече са уредени повечето контроли.

Сирийската опозиция е разделена преди "народния конгрес" в Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/04/3106931_siriiskata_opoziciia_e_razdelena_predi_narodniia/?ref=rss


Сто и двайсет граждански организации, критикуващи правителството на Сирия призоваха за масов бойкот на планираният от Русия "народен конгрес" за бъдещето на страната в Сочи, съобщи "Гардиън". Само преди няколко дни няколко десетки опозиционни групировки, сред които имаше и въоръжени фракции, воювали на терен в Сирия, отхвърлиха събитието. Други обаче смятат да присъстват.<br /><br />Президентът на Работната група за Сирия (която обединява организациите) Басам ал...

"Гинко Пружинко" на "Дондуков" 2 - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6645165

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов.  Виж предишните карикатури

Защо либералният експеримент е несъстоятелен

http://pogled.info/svetoven/valeri-korovin-zashto-liberalniyat-eksperiment-e-nesastoyatelen.91683

/Поглед.инфо/ След като прочетох курс по етносоциология в Сърбия и отново освежих основните етносоциологически модели, най-накрая стигнах до извода за невероятната жизненост на етническия фактор, който присъства във всяка нация и се стреми да я върне към първоначалното и равновесие.

Японският бенчмарк Nikkei 225 достигна до 26-годишен връх

http://econ.bg/Новини/Японският-бенчмарк-Nikkei-225-достигна-до-26-годишен-връх_l.a_i.755757_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с повишения в четвъртък, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Япония Nikkei 225 достигна до...

65,4 милиона лева е бюджетът на Велико Търново за 2018 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645150

65,4 милиона лева е бюджетът 
на Велико Търново за 2018 година65,4 милиона лева е проектната макрорамка на бюджета на Община Велико Търново за 2018 година, без преходния остатък. Това обявиха по време на обществено обсъждане заместник-кметът Снежана Данева-Иванова и директорът на дирекция „Финанси” Мариян Маринов, след което представиха разчетите за отделните функции и пера.

Граждани плашат с протести заради дупки по софийски булевард

http://www.mediapool.bg/grazhdani-plashat-s-protesti-zaradi-dupki-po-sofiyski-bulevard-news273832.html

Граждани искат спешен ремонт на столичния бул. "Искърско шосе" и другите улици, свързващи жк "Дружба" 1 и 2 с кварталите "Абдовица" и "Димитър Миленков" и с. Бусманци. "Лошото състояние на пътя, на тротоарите и тяхната липса на много места ежедневно са предпоставка за произшествия и инциденти с щети и с опасност за живота и здравето на пътуващите с градския транспорт, с лични автомобили или пешеходци", пишат недоволните в писмо до кмета на район "Искър" Ивайло Цеков с копие до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова. Писмото е подписано от представители на обществените съвети на кв. "Абдовица", с. Бусманци, и жк "Дружба" 2. Сред недоволните е и районният съвет на БСП - Искър. "Изразяваме своето възмущение от поредния некачествен ремонт в края на 2017 година, който не издържа и няколко дни и само и единствено за пореден път източи средства на столичните данъкоплатци", пише още в писмото. Те заплашват с протести, включително и спиране на движението по бул. "Искърско шосе" или в центъра на СОфия, ако не се предприемат спешни действия за решаване на проблема.

Един загинал след нападение в Ирландия

https://www.actualno.com/europe/edin-zaginal-sled-napadenie-v-irlandija-news_652563.html

Един човек е загинал, а други дава са били ранени при нападения в Ирландия. Полицията не изключва възможността да става въпрос за тероризъм, съобщи bTV. Властите са задържахли предполагаемия извършител на атаките. Той е 18-годишен египтянин, който пристигнал в Ирландия преди около година и наскоро подал молба за убежище. По данни на полицията, младият мъж наръгал с нож 24-годишен японец и отнел живота му. Той нападнал и други двама души – единият с хладно оръжие, а другият с железен

Силно земетресение в Черна Гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645166

Силно земетресение в Черна ГораЗеметресение с магнитуд от 5 по скалата на Рихтер е регистрирано в Черна Гора малко преди 11:00 часа местно време, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът му се е намирал на около 60 километра от столицата Подгорица и недалеч от границата с Косово, където трусът също е бил усетен, според данни на очевидци.

Трус от 5,3 в Черна гора, усетиха го в още 4 страни

https://offnews.bg//sviat/trus-ot-5-3-v-cherna-gora-usetiha-go-v-oshte-4-strani-672315.html

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано на територията на Черна гора в 11,45 ч. местно време.

Епицентърът е на 24 км западно от град Печ в Косово и на 64 км източно от Подгорица в Черна гора, с дълбочина 10 км., по данни на Европейският сеизмологичен център. 

След около половин час е регистриран втори трус от 3 по скалата на Рихтер и дълбочина 5 километра.

Земетресението е усетено и в Сърбия, Косово, Македония и Албания.  

"Волво" слага край на двигателите с вътрешно горене от 2019 г.

http://www.mediapool.bg/volvo-slaga-krai-na-dvigatelite-s-vatreshno-gorene-ot-2019-g-news273831.html

Шведският автомобилен производител "Волво" (Volvo) отчита изключително успешна година с над половин милион продадени коли глобално и близо 10% е ръстът на продажбите на българския пазар, съобщиха от компанията. "Волво" също така обяви, че поставя електрификацията в основата на бъдещия си бизнес и от 2019 г. всеки нов модел ще има електрически двигател. Така шведската компания ще сложи исторически край на автомобилите, които имат само двигатели с вътрешно горене, е посочено в съобщението. Глобален ръст от 7 на сто През изминалата година "Волво" е продал 571 777 автомобила в целия свят, което е ръст от 7 на сто спрямо година по-рано. Новото "Волво" XC60 и моделите от серията 90 са били най-продаваните автомобили на компанията по света.  Най-голям ръст на продажбите шведската компания отчита на азиатския пазар – 20.9%, а най-големият пазар е Китай, където е отбелязан рекорден ръст от 25.8% в сравнение с 2016 г. В Европа, Средния Изток и Африка ръстът на продажбите е 3.3 на сто, а в Американския регион е 0.7 на сто. В България - над 9% повече продажби Шведският производител отчита и успешна година на българския пазар с ръст в продажбите на автомобили от 9.4 на сто през 2017 г. спрямо предходната година. Най-продаваният "Волво" автомобил на българския пазар е - Volvo XC60. Солидно търсене има и на версията с хибриден двигател - T8 Twin Engine Plug-in Hybrid на българския пазар, твърдят от компанията. Приключенската версия на класическото комби – Volvo V90 Cross Country, също има добри продажби, след дебюта си на българския пазар в началото на 2017 г. Глобалните проекти Във връзка с ангажимента за електрификация, "Волво" обяви обособяването на Polestar като самостоятелна марка за електрифицирани автомобили, изцяло консолидирана с групата. През миналата година компанията е задълбочила партньорството си с Geely Holding чрез създаването на съвместна технологична компания, за да се осигурят необходимите икономии за развитието на следващото поколение електрифицирани автомобили. "Волво" също така обяви, че поема 30% от акциите на новата марка на Geely, LYNK & CO, базирана на съвместната CMA платформа (Compact Modular Architecture). Компанията продължава изграждането на нов производствен център в Южна Каролина, който е първият завод на "Волво" в САЩ. Там ще се произвежда новото S60, както и следващото поколение ХС90 от 2021 г. В края на годината "Волво Карс" подписа рамково споразумение с компанията за споделено пътуване "Юбер" (Uber) за продажбата на десетки хиляди автомобили със системи за автономно управление между 2019 и 2021 г.

Безработните у нас са намалели с над 45% за последните 13 години

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bezrabotnite-u-nas-sa-namaleli-s-nad-45-za-poslednite-13-godini-253216/

Положителната статистика се дължи на подобряване на бизнес климата, но и на недостига на кадри, отчита БТПП

Събират дарения за реставрация на църквата „Св. Петка“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366526

Строената през 1906 година църква „Света Петка“ във Варна се нуждае от средства за спешен ремонт на фасадата. На много места мазилката по външните стени на храма се руши от атмосферните условия и трябва да бъде укрепена. За цялостен ремонт обаче са необходими около 50 000 лева.

Четирима от пострадалите в катастрофите край Микре вече са без опасност за живота

http://www.cross.bg/zhivota-zhena-travma-1564718.html

/КРОСС/ Всички пациенти, настанени за лечение във Военномедицинска академия (ВМА) след пътно-транспортните произшествия, станали край с. Микре в края на миналата година, вече са без опасност за живота, съобщават пресцентъра на болницата. Общо четирима души - трима, пострадали тежко при инцидента на 17 ноември 2017 г. край с. Микре, и една жена - пострадала в катастрофа на следващия ден в близост до с. Сопот, бяха транспортирани във ВМА от болницата в Ловеч. От вчера най-тежко пострадалата жена (66 г.) вече диша самостоятелно и на практика вече няма опасност за живота ѝ. Тя постъпва в болницата с много тежки травми - на лицевия череп и на таза, претърпява няколко операции, като в момента състоянието й е стабилно. Предстои следващата седмица да бъде изведена от реанимация и преместена в Клиниката по травматология, където да продължи рехабилитацията ѝ. В Клиниката по травматология е и друга от пострадалите - 56-годишна жена, за която също се грижат рехабилитаторите. 74-годишният мъж, който бе приет с фрактура на таза, вече е изписан. 40-годишната жена, пострадала в катастрофа на 18 ноември 2017 г. край с. Сопот, също вече е без опасност за живота. Тя беше транспортирана във ВМА с много тежка съчетана травма - черепно-мозъчна травма, травма на таза, фрактура на черепа, фрактура на мандибулата, много тежка гръдна травма. Преминава през редица операции, състоянието ѝ е стабилно и в момента е настанена в Клиниката по травматология.  

Експерт: Убийството е в стила на албанската мафия

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-novi-iskar-albanska-mafia-26750318

За първи път ставаме свидетели на такова убийство, при което е унищожено цяло семейство.

44-годишен мъж обгоря тежко при пожар в къща

http://dnes.dir.bg/news/ruse-pozhar-kashta-26750317

Мъж на 44 години пострада тежко при пожар в къща в Русе, съобщиха от полицията в крайдунавския град.

Пекин започна изграждането на едно от трите олимпийски села за игрите през 2022 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/04/3106987_pekin_zapochna_izgrajdaneto_na_edno_ot_trite/?ref=rss


В Пекин започна изграждането на едно от трите олимпийски села за зимните игри през 2022 г. - това, което ще е разположено в града. Другите две ще са в Йенцин и Джандзякоу, разположени съответно на 90 и 194 км от китайската столица.<br /><br />Комплексът в Пекин се намира в северната част на града върху 200 хил. кв. метра. В него ще бъдат настанени състезателите в спортовете на лед.<br /><br />Обещанията са за висококачествено строителство с грижа за околната среда. След...

Новият германски закон срещу речта на омразата в интернет си навлече критики

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/04/3106965_noviiat_germanski_zakon_sreshtu_rechta_na_omrazata_v/?ref=rss


Новият закон срещу езика на омразата в социалните медии в Германия задушава свободното слово и превръща в мъченици политиците антиимигранти, чиито постове ще бъдат изтривани, заяви германският вестник "Билд", цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Законът, който влезе в сила на 1 януари, предвижда глоби от до 50 милиона евро на сайтове, които не премахват незабавно реч на омразата. Според "Билд" обаче той е "грях" срещу свободата на изразяване,...

ЕС: Против смъртното наказание сме при всички обстоятелства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645143

ЕС: Против смъртното наказание сме при всички обстоятелстваЕС е срещу смъртното наказание при всички обстоятелства, без изключение. Това заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с одобрения снощи на предварително четене законопроект от парламента на Израел. Работим за премахването на смъртното наказание навсякъде по света, добави говорителят.

5,2 по Рихтер разлюля пограничен район между Сърбия и Черна гора

http://www.cross.bg/gora-surbiya-cherna-1564717.html

/КРОСС/ Земетресение разлюля Черна гора и Сърбия, съобщи белградското радио Б92. Трусът със сила 5,2 по скалата на Рихтер бе усетен в пограничните между двете балкански държави райони. Природната стихия предизвика паника сред жителите на няколко града и села в Сърбия и Черна гора. Няма данни за пострадали и материални щети.    

Тръмп изнасилил жена си заради тайна, разкрита от Иванка

https://www.vesti.bg/lyubopitno/trymp-iznasilil-zhena-si-zaradi-tajna-razkrita-ot-ivanka-6077859

Дъщерята на Тръмп се подигравала на баща си заради косата му и искала да е президент, става ясно от нова биографична книга за магната

Как детското кино и психоанализа могат да помогнат на деца от рискова среда

http://www.mediapool.bg/kak-detskoto-kino-i-psihoanaliza-mogat-da-pomognat-na-detsa-ot-riskova-sreda-news273830.html

Ателие "Прегърни ме", което години наред работи с изостави деца и ги учи да се утвърждават чрез занимания с изкуство и занаяти, миналата година експериментира с интересен проект "Детско кино и психоанализа – превенция на асоциално поведение и агресия". Включени бяха 17 деца на възраст от 10 до 14 години, настанени в Центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) на територията на гр. София. За шест месеца децата заедно с група от експерти (психолози, педагог, арт терапевт и експерт социални дейности) гледаха и анализираха десет специално подбрани филма. Целият процес бе обмислен така, че да създаде условия, среда и време, които да направят възможно началото на базирана на артистични практики работа, повишаваща емоционалното осъзнаване, зрялост и саморегулация на децата. "Методът за работа с деца, създаден от д.м.н. Вивиан Праматаров и проф. Андреас Хамбургер, е част от развитието на психоаналитичния възглед за потенциално възможната срещата със себе си, посредством личните реакции, предизвикани от филма. Когато публиката е от възрастни, поканата е да се споделят асоциациите и преживяванията в открита дискусия. Децата изразяват съзнаваните и несъзнаваните си емоции първо на белия лист, като рисунка – във форми и цветове. Символизираните вълнения не се психологизират и интерпретират. Децата разказват за тях и така съумяват да артикулират емоциите си. Груповата дискусия между психолозите и децата е защитено пространство за спор, изява, или скривалище. Процесът се филмира и играта "на кино" продължава", обясняват създателите и вдъхновителите на проекта, осъществен с подкрепата на Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. "Когато децата гледат кино, те се идентифицират с "възможни светове", избледняващи след 90 минути. Свободни от предизвикателствата на реалността, те експериментират с идеи и чувства, ролеви модели и идентификации. Умението емоциите да се разпознават, назовават и да се свързват с другите е в основата на емпатията и емоционалната зрялост. Ние вярваме, че възможността да се възприема света и отношенията в много нюанси, прави съществуването ни по-пълноценно", казва гл. ас. д-р Камелия Ханчева, психолог. "Начинът, по който децата възприемат света е доста различен от начина, по който възрастните го възприемат. Приликите започват да се случват след 12-13-15 годишна възраст, когато светът през очите на юношите и светът през очите на възрастните вече е индивидуални, а не възрастово различен. Децата виждат много повече контрасти и много по-малко нюанси в преживяванията. И ние трябва да ги научим, както художниците ги учат – да нюансират цветовете в рисунките, ние да трябва да ги учим да тонират емоциите, преживяванията си. Да не разделят света на черно и бяло", допълва тя. "Аз разказвам постоянно за нашите срещи. Правя го, защото това, което се случи, надхвърли всякакви мои първоначални очаквания", споделя педагогът на проекта Богдана Манова-Чонкова. "През това време децата се отвориха към нас, по-големите. Часовете, прекарани толкова смислено, уплътнени във всякакви интересни занимания, ни ги представиха по един много друг, много различен начин. Разбраха, че могат – могат да рисуват, могат да говорят, да говорят за чувствата си. Голяма част от напрежението, което те носят, се смъкна. И децата се почувстваха, в рамката на всички 10 сеанса, пък и след това, много по-защитени, много по-щастливи", казва тя. "Срещите с децата са изключително преживяване. Това е едно вълшебство – което се случва тук и сега. Аз научавам много и съм благодарна, че те ме допускат до техния детски свят. Те отварят малко една врата. И ми казват: Ти имаш право да влезеш сега. Но само за два часа. Очаквам те да разберат повече себе си. Да съумея да им помогна да изградят една стабилна личност, която ще им помогне в живота по-нататък", коментира Вивиан Праматароф-Хамбургер.

Акция в Луково срещу обирджии на вили или заради шесторното убийство?

https://frognews.bg/novini/aktsiia-lukovo-sreshtu-obirdjii-vili.html

В софийското село Луково се провежда акция срещу обирджии на вили. Това съобщиха за Фрог нюз източници от МВР. В някои медии се лансира, че става дума за операция, свързана с шесторното убийство в Нови Искър.

Еврозоната е с най-силен ръст от 7 години

http://www.mediapool.bg/evrozonata-e-s-nai-silen-rast-ot-7-godini-news273829.html

Еврозоната приключи 2017 г. с най-силния икономически растеж от седем години насам, показва проучване, цитирано в четвъртък от Ройтерс и Асошейтед прес. Компанията за финансова информация Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) съобщи, че основният й индекс (IHS Markit’s Final Composite Purchasing Managers’ Index), който е добър измерител на бизнес активността и растежа, е нараснал до 58.1 пункта през декември спрямо 57.5 пункта предходния месец. Стойност над 50 пункта бележи растеж, а декемврийското равнище е най-високото от февруари 2011 г. Икономическото възстановяване на еврозоната набра скорост през 2017 г. по редица причини, но най-вече заради това, че не се сбъднаха опасенията от победа на популистки лидери на ключови избори, коментира Асошейтед прес. Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на Маркит, каза, че бляскавият край на 2017 г. е дооформил най-добрата година на еврозоната от десетилетие. Според Ройтерс новината ще засили натиска върху Европейската централна банка най-сетне тази година да прекрати политиката си на агресивни стимули. Съобщението съвпада с решението на централната банка да намали наполовина месечните покупки на облигации до 30 млрд. евро, започвайки още от този месец. Средната стойност на индекса PMI за 2017 г. е 56.4%, което е най-добрата му стойност от 2006 г. насам, посочи още Уилямсън. Растежът през последното тримесечие е бил 0.8%, което е най-доброто постижение сред всички развити икономики и е над предварителните прогнози за 0.6%. Според прогнозите на IHS Markit възходящото развитие ще продължи, като увеличеното търсене стимулира компаниите да наемат персонал. Безработицата в еврозоната се покачи до 12.1% през първата половина на 2013 г., но сега вече тя е намаляла до 8.8%. Ценовият натиск обаче все още е слаб, което вероятно е разочарование за ЕЦБ, тъй като тя се бори да увеличи инфлацията. Инфрационният натиск все още е на нива, които не са виждани от поне шест години. "Големият въпрос на 2018 г. е дали относително високата безработица и свободните мощности в много държави ще продължат да задържат ръста на заплатите и да поддържат тавана на потребителската инфлация", коментира в заключение Крис Уилямсън.

Учени: Първите хора, стъпили на американския континент, дошли от Азия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645137

Учени: Първите хора, стъпили на американския континент, дошли от АзияМомиченце на шест седмици умира преди 11 5000 години в Аляска. Хилядолетия по-късно неговата ДНК помага на учените да изяснят историята на заселването на американския континент, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър". Фосилизираните останки на новороденото са намерени в Аляска през 2013 г.

Българска ИТ-компания продава стоката си с криптовалута

http://www.mediapool.bg/balgarska-it-kompaniya-prodava-stokata-si-s-kriptovaluta-news273828.html

Продуктите на българската компания "Алтерко Роботикс" вече могат да бъдат закупени с криптовалута, съобщи фирмата, която работи в сферата на интернет на нещата (IoT). Всеки, който притежава биткойни, паралелната валута биткойн кеш и лайткойн може да купи с тях предлаганите от "Алтерко Роботикс" продукти, след които са такива за автоматизация на дома. Така фирмата става една от първите IoT компании у нас въвели този метод за плащане. "Като иновативна компания ние вече предлагаме на нашите клиенти и иновативен начин на плащане", коментира изпълнителният й директор Димитър Димитров. Според него това ще осигури възможност за поръчки от цял свят без необходимост цената да се конвертира в евро или долари. Той обещава съвсем скоро да бъде увеличен и броят на видовете криптовалути, които компанията да приема за плащане. По света и у нас все повече уебсайтове въвеждат виртуалните валути като разменна финансова единица за стоки и услуги. Стойността на някои от тях  регистрира ръст от над 10 000% през последните месеци. Бързината и сигурността на плащането са изключително високи, което е причина за големия потребителски интерес към тях, както и една от причините за решението на "Алтерко Роботикс" да започне да приема плащания с криптовалута, посочва Димитров. Той се надява въвеждането на иновативния метод за плащане да помогне допълнително за глобалния подем на компанията. Пред последните два месеца на изминалата година компанията е извоювала нови пазари със своя детския часовник MyKi, който се предлага на над 60 пазара, сред които са Австрия, Дания, Южна Африка, Румъния и Латвия. Часовниците са за деца над 4-годишна възраст и служат за връзка с родителя, който може да следи по всяко време локацията на детето. Компанията предлага и устройства за автоматизация на дома, които са в продажба от лятото на 2017 г. Умната крушка Shelly Bulb консумира само 6W, може да свети в 16 милиона цвята по избор на потребителя, а управлението й става през смартфон и може да се настройва кога да светва. Контактът Shelly Plug може да се включва и изключва всеки електроуред с консумация до 16 ампера (3.5 kW) и показва в реално време консумираната енергия чрез безплатно мобилно приложение. Безжично реле за директно вграждане в електрическото табло може да управлява едновременно 4 вериги по 2.4 kW. То има и екран, на който може да се види консумацията на ток в реално време. Друго двуканално Wi-Fi реле, което е толкова малко, че се събира в конзолата зад ключа за осветление или контакта на стената, позволява управление на две вериги по 8 ампера (1.5 kW) и да управлява всяка гаражна врата, щора, перде и всякакви електрически мотори. "Алтерко Роботикс" е изцяло българска компания, част от холдинга "Алтерко". Компанията се занимава с разработка на иновативни IoT (интернет на нещата) решения и продукти и има амбициите да разширява продуктовата си гама с нови и иновативни разработки.  Холдингът "Алтерко" е лидер в телекомуникационния сектор в Източна Европа с над 15-годишен опит в сегмента на мобилните услуги с добавена стойност (MVAS). Компанията е със 100% българска собственост и има над 100 служители. Има офиси в България, Румъния, Македония, Сингапур, Малайзия, Тайланд и САЩ и предлага услугите и продуктите си в още над 10 държави. Холдингът включва 12 компании. "Тера Комюникейшънс" АД и "Теравойс" ЕАД са водещи фирми в областта на телекомуникационните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг, SMS промоции и SMS игри в България. "Алтерко Роботикс" е компания за иновативни решения в IoT сферата. Основна част от продуктите на компаниите в групата на "Алтерко" АД се разработват и поддържат от българския офис на дружеството. Консолидираните приходи на холдинга за 2016 г. възлизат на над 32 млн. лв. От 1 декември 2016 г. акциите на "Алтерко" АД се търгуват на Българската фондова борса.

Глоба за турска телевизия, показала момичета по шорти

http://clubz.bg/62531-globa_za_turska_televiziq_pokazala_momicheta_po_shorti

Турският регулатор на електронните медии глоби телевизионна програма с близо 1 милион лири (266 000 долара) за кадри с момичета, танцуващи по шорти по време на състезание, предаде Ройтерс.

Това е станало, след като зрители се оплакали от насилие над деца.

Наказаната програма е ТВ8. Кадрите били от шоуто "Ето ви талант". В него група момичета на възраст от 7 до 11 години танцували по шорти и фланелки без ръкави.

Действията на турския Висш съвет за радио и телевизия (ВСРТ, или RTUK) вероятно ще разгневи още критиците на властта, отбелязва Ройтерс. Те обвиняват президента Реджеп Ердоган и оглавяваната от него управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), че се опитват да отхвърлят светската държава и правата на малцинствата, гейовете и жените.

Според ВСРТ кадрите на ТВ8 нарушили неговите етични правила за излъчване. Каналът бил глобен със сума, равняваща се на 2 на сто от приходите му за реклама.

Според регулациите "програми със съдържание, което може да навреди на физическото, умственото и морално развитие на децата и младежта, не могат да бъдат излъчвани". Получените от надзорния орган сигнали били за "неморално" шоу.

От турското Министерство на семейството и социалната политика заявили, че децата "танцували с дрехи, които не били характерни за етапа от техните развитие и възраст".

От ВСРТ глобили и няколко музикални канала за излъчване на видеозаписи, представляващи "една идея по-малко от еротичен филм", допълва в. "Хюриет".

Арестуваха българин във Филипините за измама със скимиращо устройство

http://www.moreto.net/novini.php?n=366520

Български гражданин e арестуван във Филипините за опит за кражба от банкомат чрез скимиращо устройство, съобщи филиписнки информационен сайт. Българинът се е представил с името Ивайло Сашов Гълъбов, на 37-годишна възраст. Той е бил задържан вчера по подозрения за източване на пари чрез скимиращо устройство в банков клон в град Сан Фернандо, провинция Пампанга.

Каталунският референдум "струва" над 1 млрд. евро на Испания

http://www.cross.bg/ispaniya-nesigyrnost-ministurut-1564716.html

/КРОСС/ Испания е загубила 1 млрд. евро около политическата криза и каталунския референдум за независимост. Това заяви министърът на икономиката Луис де Гиндос в интервю за местно радио. Загубите идват от забавянето на икономиката на региона заради политическата несигурност. По-рано икономическият растеж в Каталуния е бил по-висок, отколкото в Испания като цяло. Тя е била сред локомотивите на испанската икономика, но през четвъртото тримесечие се е превърнала в бреме, каза министърът. Заради появилата се политическа несигурност над 3000 компании изтеглиха представителствата си от Каталуния.  

Балъков - главен мениджър на "Етър" Велико Търново

https://www.24chasa.bg/sport/article/6645136

Балъков  - главен мениджър на "Етър" Велико ТърновоГероят от САЩ'94 Красимир Балъков става главен мениджър на Етър, стана ясно на пресконференция на виолетовите. Бала не коментира каква ще е заплатата му, нито за какъв срок е подписал договор. Според запознати обаче ще прибира 10 000 евро на месец. Говори се и че е поискал един от терените извън града,

Замърсяващите автомобили в София ще бъдат спирани от движение на пътя

http://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/04/3106935_zamursiavashtite_avtomobili_v_sofiia_shte_budat/?ref=rss


От днес ще се спират от движение коли, които замърсяват въздуха над допустимото. Пътната полиция в София, започва проверки за вредните емисии газове от автомобилите, като част от мерките срещу опасно мръсния въздух в града. За целта Столичната община предостави на Пътна полиция днес седем нови уреда – т.нар газанализатори. Стойността на устройствата е около 70 хил. лева, като средства са от бюджета на Столичната община.<br /><br />Проверките ще бъдат извършвани при регистрация, но...

Tesla продаде над 100 000 електрически коли през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/avto/article/6645140

Tesla продаде над 100 000 електрически коли през 2017 г.За първи път в историята си автомобилния производител Tesla е продал повече от 100 000 коли за 12 месеца от една година. Общият брой сделки на американската компания през 2017-а е 101 312 електромобила Model S и Model X, което е с 33% повече от 2016 г. В отчета не фигурира най-евтиния автомобил на милиардера Илън Мъск - Model 3,

Замърсяващите автомобили ще бъдат спирани от движение на пътя в София

http://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/04/3106935_zamursiavashtite_avtomobili_shte_budat_spirani_ot/?ref=rss


От днес ще се спират от движение коли, които замърсяват въздуха над допустимото. КАТ-София започва проверки за вредните емисии газове от автомобилите като част от мерките срещу опасно мръсния въздух в града. За целта Столична община предостави на пътна полиция днес седем нови уреда – т.нар газанализатори. Проверките ще бъдат извършвани при регистрация, но и като текущ контрол в КАТ, както и на пътя.<br /><br />Устройствата проверяват техническото състояния на изгорелите газове на...

ЕК: Работим с правителството за борбата с корупцията

http://dnes.dir.bg/news/evropeyska-komisia-umen-adev-anticoruptzionen-zacon-kabinet-borisov-3-26750286

Постоянно работим с българското правителство по въпроса за борбата с корупцията, посочиха от ЕК във връзка с ветото на президента на Антикорупционния закон.

Мъж пострада тежко при пожар в Русе, горил гуми в печка за гориво

https://www.24chasa.bg/region/article/6645134

Мъж пострада тежко при пожар в Русе, горил гуми в печка за горивоМъж на 44 години пострада тежко при пожар в къща в Русе. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град, предава БТА. Сигнал за инцидента е подаден малко след 18,00 часа снощи. Веднага на място са пристигнали два екипа на противопожарната служба, които са загасили пожара с около 4000 литра вода. Нанесени са значителни щети - унищожени са покрива

Макаров: Нека живее вечно руско-българското приятелство

http://www.cross.bg/makarov-neka-zhivee-1564715.html

/КРОСС/ „Нека вечно живее руско-българското приятелство". Това пожела в приветственото си слово извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Н. пр. Анатолий Макаров по време140-годишнината от освобождението на София от турско робство, предава „Фокус". „За мен е голяма чест да представям Русия на днешните тържества, посветени на 140-годишнината от освобождението на град София от османското иго. Събитията от преди 140 години не са били подарък, а заслуга - резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба. Тази борба не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски войни, поставили на карта най-скъпото си - живота си заради бъдещето на братския български народ", заяви Макаров. По думите му днес понякога може да се чуе, че не бива да се живее с миналото, че е крайно време да се остави благодарността към руските освободители и да се премине към новите идеали. „Но какво би представлявала съвременна България, ако не бяха решителните действия на император Александър II? Нали въпреки масовите настроения в полза на поробените славянски народи, ходили из Европа през 17-те години на 19 век, само Руската империя намира смелостта да провъзгласи открита война срещу Османската империя. Тази война е била благородна и съзидателна, а победата в нея е станала наша обща", допълни той

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване