Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6645774

Любим виц на Буги БарабатаСъпрузи спорят кой ще вземе детето от детската градина. Той: - Подарих ли ти кожено палто? - Да, подари ми! - Обувки зимни подарих ли ти? - пита пак той. - Подари ми, скъпи, да! - Е, тогава ти отиваш! - Но защо не идеш ти? - пита тя. - С какво? С чорапи и с пяна за бръснене?                                                                          

CNN: Не мина и година, а Тръмп вече си мери „червения бутон“ с Ким Чен Ун

http://pogled.info/svetoven/CNN-ne-mina-i-godina-a-tramp-veche-si-meri-cherveniya-buton-s-kim-chen-un.91695

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп публикува съобщение в Twitter, с което помоли да предадат на ръководителя на КНДР Ким Чен Ун, че той също има ядрен бутон, но той е по-голям и по-мощен. Впрочем според госта на CNN, конгресмена Джим Хаймс, тези думи точно обратно свидетелстват за слабостта на американския президент.

6 доказани от науката и в живота помощника срещу вируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6646164

6 доказани от науката и в живота помощника срещу вируса1. Гаргара със солена вода Японско проучване установява, че гаргара с хладка вода по 4-5 пъти на ден в сезона на грипа има профилактична роля срещу вирусни и бактериални инфекции, както и при болки в гърлото. Ефектът се увеличавал, когато към чашата вода за процедурата се добавя чаена лъжичка морска сол.

"Малката дъщеря на изгрева" изненада учените

//dariknews.bg/novini/liubopitno/malkata-dyshteria-na-izgreva-iznenada-uchenite-2070664

Момиченце на шест седмици умира преди 11 5000 години в Аляска. Хилядолетия по-късно неговата ДНК помага на учените да изяснят историята на заселването на американския континент, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Накратко за Непал и Айланд пик преди мусона

http://www.transmedia.bg/2018/01/05/%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d0%b0%d0%bb-%d0%b8-%d0%b0%d0%b9%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4-%d0%bf%d0%b8%d0%ba-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%bc%d1%83/

Евгений Динчев

Треккинг

Както обикновено, с нощния автобус до Истанбул и оттам вече по въздуха. В Бахрейн трябва да се съберем с 1/3 от групата – семейство, което лети от Париж… Да, ама не. Пустият вулкан обърка и нашия график. Вместо 2 дни, стоим 4 дни в Катманду. Колкото и да си запълваме времето със забележителности, почва да ни писва, а и неизвестността ни тревожи. Най-накрая, хващайки „последния влак”, в Катманду каца и семейството.

Полетът до Лукла вече са го докарали до 20-на минути. Докато се огледаш и самолетчето се търкаля по стръмната и къса писта.

Групата хапва и пийва сладко в базовата ни лоджа, а аз се оправям с носачите и сердаря им, които поемат с по 30 кг на гръб. Толкова е лимитът на носач, но само когато става въпрос за наемане от чужденци за трекинг или изкачвания. Ако няма намесен чужденец, този товар стига и до 120 кг… Повече не съм виждал! Интересно, защо нямат успехи в щангите тези хора ?

Ето че тръгваме с бодра крачка по „пътеката на хилядите крака”. Преди години тя водеше началото си от Ломасангу, впоследствие от Джири, но вече със сигурност е от Лукла. Височината е 2850 м и след 6-7 часа качване и слизане пак сме на толкова. В Мондзо, където е първата ни нощувка, е входът на Национален парк „Сагармата” (шерпското наименование на Еверест, което никой не споменава и явно са решили да го запазят чрез името на Националния парк).

Познатото стръмно, но не много продължително изкачване и ето ни в столицата на шерпите – прочутото Намче Базар (Съботен пазар на шерпски). Няма и следа вече от постройките отпреди 10-15 години. На мястото на старите са направени големи лоджи и хотели. Добре че все пак са запазили амфитеатралния външен вид на селището, че и него можеше да нивелират в полза на туризма.

Вместо предвидените 3 нощувки се задоволяваме само с 2 заради закъснението ни. Естествено – активно се аклиматизираме: Японския хотел „Еверест Вю” – село Кумджунг (в пъти по-голямо от Намче Базар) – село Кунде със създадената в него болница от Сър Едмънд Хилари.

Следващата ни спирка е манастирът Тянгбоче. И тук 1 нощувка вместо 2, но няма как. Нататък вече влизаме в графика си. Манастирът е нов, след като през 1989г бях свидетел на допушващите му останки.

Трекерското селище Фериче (4270 м) е възлов пункт по трекинга към Базовия лагер на Еверест. Не толкова с местоположението си, а преди всичко с височината си и медицинския пункт в помощ срещу високопланинската болест. Тук са задължителни поне 2 нощувки с аклиматизационно излизане между тях. Това излизане го правя до предвършието на връх Покалде – Нагар Тзанг (5085м). Първи стъпки над 5000 м по маршрута. Все има някой да почерпи…

Лобуче (4930м) е най-високата ни нощувка по пътя към Кала Патар. Даже повтаряме, а в свободния ден отиваме до Италианската пирамида (метеомедицински научен център на над 5000м) и се запознаваме с дейността й.

На 1 Май (все пак е празник) Великата Планина ни дарява с един прекрасен ден. В добро темпо стъпваме на най-изкачвания непалски връх – Кала Патар (Черни връх – 5630м). С голям зор, все пак, придумвам групата да тръгнем надолу. Трудно се разделяме с огърлицата Хималайски гиганти – Пумори, Лингтрен, Кумбуце, Чангце, Еверест, Лотце, Нупце, Ама Даблам, Табоче, Чолаце и много още знайни и незнайни  за нас. За хора, обичащи планината, а и не само за тях, тук е истински Рай! Как да си тръгнеш…

Слизаме чак до Фериче. По-добре е да спим на по-ниско. На следващия ден се разделяме – катерачната група от 6 мъже поемаме към Айланд пик, а 3-те жени с прилежащия им антураж към езерата Гокио.

В Базовия лагер на 6-хилядника, който е на 5100 м, пристигаме в отвратително време, което трае вече втори ден. Последните два дена няма и изкачвания. Дано утре имаме късмет.

Имахме късмет!  Отново планината се смили и ни подари един подходящ ден. След като преядохме на среднощната закуска (цяла сурия се грижеше за нас да не заслабнем – готвач, обслужващ персонал, нашите носачи, високопланински гид и т.н.) в 02,00 ч забъхтахме по стръмния склон. Вече на развиделяване се събрахме с другата българска група, също атакуваща този ден върха, но беше нощувала на Височинния лагер. При навлизането във височинния ледник се накичихме с целия инвентар по нас и се заклатихме като коледни елхи по бялата пустош. Дотук всичко добре, ама като опряхме до почти отвесната 150-метрова полуледена-полуфирнова стена под върха, и се започна една…  Всички местни гидове (те са задължителни) се юрнаха да парапетстват, а ние седим и чакаме… В интерес на истината, нашият беше опитен и чевръст и с вещина ръководеше останалите си колеги, но въпреки всичко се губи много време. Добре, че метеовремето устиска.

По опънатите парапети се изкачихме на жумари, но някои от тях взеха да изпускат, защото въжетата бяха найлонови. По опънатия вече от корейска експедиция парапет, долазваме по тесния като бръснач ръб до заветните 6189 м. Едвам се събираме на върховата площадка, но мъките, поне нагоре, свършиха…в 10,30 ч. Този ден Айланд пик ще го запомни като български и корейски. По 10 българи и корейци и още няколко от други нации се радвахме на необхватната панорама. Хималая ни държеше в прегръдката си и ни беше хубаво.

С няколко рапела на връщане и някоя и друга псувня заради леещата се пот от нас, се дотътряме живи и относително здрави до хубавите ни палатчици.

Както е тръгнало с това всемирно затопляне, след 10-15 години на Айланд пик вече няма да има ледник… Когато го изкачвах за първи път преди 21 години, ледникът беше почти двойно по-голям. Стената беше изцяло фирнова и се катереше с удоволствие само с 2 сечива и котки, без допълнително осигуряване. Под нея ги нямаше зейналите сега ледени цепнатини.Върховата площадка беше много по-голяма и равна. Но, както е казал поетът: Всичко тече, всичко се променя…

Обратният път до Лукла беше вече едно малко удоволствие, пък си и намерихме жените – доволни от видяното и преживяното.

Друго обаче ни притесняваше. В Катманду бушуваше Национална стачка, провокирана от маоистите, които отново бяха тръгнали да свалят правителството. Нищо не работеше и много чужденци, които са успели, си бяха поели пътя към дома. Имаше блокади на улици, кръстовища, боеве с полицията и армията – въобще, както в доброто старо време… За наш късмет, точно когато кацнахме от Лукла обратно в непалската столица, стачката беше прекратена, но напрежението остана. Плъзнаха слухове за военен преврат или за нахлуване на индийски войски, струпани по границата. А ние трябваше да стоим цели 6 дена до полета ни. Успяхме да се измъкнем за 2 дни до Нагаркот, откъдето при изгрев се наблюдава Хималайската верига от Анапурните до Канчедзъонга.

Слава богу, дочакахме полета си и се изнизахме по терлъци от Непал. Дано успее да запази мира и целостта си. Искрено му го желаем!

Снимки: Авторът

 

Namche Bazar

Питка, щраус, ски – ЧНГ от БСП

http://pogled.info/bulgarski/pitka-shtraus-ski-chng-ot-bsp.91692

/Поглед.инфо/ Партията тъй оглушително мълчи по най-дискутираните обществени теми, че заприлича на карикатура

Какво ще се промени във Франция през 2018-та?

http://pogled.info/svetoven/evropa/kakvo-shte-se-promeni-vav-frantsiya-prez-2018-ta.91693

/Поглед.инфо/ Да ходиш или да не ходиш при баба Ванга – нещо ще се промени. Първо Макрончовата жена ще се състари с още една година, а самият той ще попадне във фаза, когато някои мъже нямат сили да попълнят графата „възраст“ в анкетите, търсят приключения с по-младички приятелки, така че очакваме появата на президентския хоризонт на момиче ей така на 50-55, съгласно предпочитанията му.

Глобализацията и нейните врагове

http://pogled.info/svetoven/globalizatsiyata-i-neinite-vragove.91694

/Поглед.инфо/ Основните фактори за разгръщане на глобалните световни процеси – резултати и прогнози

Строител се прави на Пучдемон у нас: иска Северозападът да е част от Румъния (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646124

Строител се прави на Пучдемон у нас: иска Северозападът да е част от Румъния (Обзор)Кметовете на Враца, Видин и Монтана лаконични: Не коментираме глупости Строителят Борислав Каменов, който е родом от Монтана, но се труди от 15 години във Враца, поиска Северозападът да е част от Румъния. Инициатори от декември дори събирали подписи за отделяне на областите Видин, Враца, Монтана, Козлодуй и Лом в обособена юрисдикция към Румъния.

Вицепрезидентът Илияна Йотова застава зад Истанбулската конвенция

http://pogled.info/bulgarski/vitseprezidentat-iliyana-iotova-zastava-zad-istanbulskata-konventsiya.91690

/Поглед.инфо/ Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства приемането на Истанбулската конвенция от правителството, като напомня, че е работила още като евродепутат от Партията на европейските социалисти за нейното приемане, съобщава "Епицентър".

Манолова подкрепя Истанбулската конвенция

http://pogled.info/bulgarski/manolova-podkrepya-istanbulskata-konventsiya.91691

/Поглед.инфо/ Насилието над жени и домашното насилие са брутално посегателство върху правата на човека и са огромен проблем в световен, европейски и национален план.

Пиян мъж взел такси, пътувал през три държави

//dariknews.bg/novini/sviat/piian-myzh-vzel-taksi-pytuval-prez-tri-dyrzhavi-2070655

Подпийнал мъж плати 1640 британски лири за такси от Копенхаген до Осло в новогодишната нощ, съобщи Метро.

От 2019 г. КАТ спира регистрацията на коли, които замърсяват въздуха (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646172

От 2019 г. КАТ спира регистрацията на коли, които замърсяват въздуха (Обзор)Държавата купува газоанализатори за всички пунктове в страната В София вече има 7, месец толеранс за шофьорите КАТ ще спре да регистрира автомобили, които не отговарят на екостандартите в цялата страна, до 1 г. Идеята е с газоанализатори да се оборудват всичките 28 пункта за първа регистрация на автомобил на КАТ у нас.

"Уест хем" остави "Тотнъм" на три точки от топ 4

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/05/3107363_uest_hem_ostavi_totnum_na_tri_tochki_ot_top_4/?ref=rss


"Тотнъм" направи грешна стъпка в битката за топ 4, а "Уест хем" спечели още една ценна точка в борбата за оцеляване. Двата отбора завършиха 1:1 на стадион "Уембли" в отложеното лондонско дерби от 21-ия кръг на Висшата лига.<br /><br />"Тотнъм" беше по-активният отбор и създаде значително повече голови положения. "Шпорите" обаче не се възползваха и можеха дори да загубят двубоя. Страхотен гол на Хьон Мин Сон в 84-ата минута все пак...

"Реал" се измъчи с "Нумансия", но си осигурен спокоен реванш

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/05/3107357_real_se_izmuchi_s_numansiia_no_si_osiguren_spokoen/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) имаше нужда от две дузпи и половин час игра с човек повече, за да пречупи втородивизионния "Нумансия" в първия им двубой от осминафиналите за Купата на краля. Белите спечелиха с 3:0 и обезсмислиха реванша на "Сантяго Бернабеу" на 10 януари.<br /><br />Зинедин Зидан направи доста промени и даде почивка на повечето си титуляри. В стартовия състав на мадридчани започнаха Кико Касия, Тео Ернандес, Начо Фернандес, Хесус Вайехо, Дани Карвахал,...

Нокаут или всичко, което тя написа

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/01/05/3106908_nokaut_ili_vsichko_koeto_tia_napisa/?ref=rss


Екшън, Комедия, Романтичен<br />България, 2016<br />Сценарист: Ники Илиев<br />Режисьор: Ники Илиев<br />В ролите: Диана Любенова, Орлин Павлов, Гари Дурдан, Джеймс Таминия, Александър Кадиев, Саня Борисова, Башар Рахал<br />Оператор: Борис Славков<br />Продуцент: Саня Борисова, Бойко Илиев, Ники Илиев, Джеймс Таминия, Ян Янев<br />В типичният си стил, Илиев е събрал цяла плеяда от звезди, за да пресъздаде една красива и смешна история за невъзможната...

Започва Пражката пролет

https://www.actualno.com/chronicles/zapochva-prajkata-prolet-news_652150.html

Пражката пролет е период на политическа либерализация в Чехословакия. Започва на 5 януари 1968 г. и продължава до 20 август с.г., когато СССР и съюзниците от Организацията на Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната. България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на презид

Чудо /2017/

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/01/05/3106907_chudo_2017/?ref=rss


Драма, САЩ, 2017, 113 минути<br />Сценарист: Джек Торн, Стив Конрад, Р. Дж. Паласио<br />Режисьор: Стивън Чбоски<br />В ролите: Джулия Робъртс, Соня Брага, Джейкъб Трембли, Оуен Уилсън, Манди Патинкин<br />Продуцент: Тод Либърман, Дейвид Хоберман, Павлина Желева<br />Историята представя трудния живот на 11-годишния Август Пулман, който е роден с деформирано лице. Момчето никога не е ходило на училище и е общувало с много ограничен кръг от хора, което сега ще трябва...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване