Снежният ад в САЩ взе първа жертва (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/snezhniiat-ad-v-sasht-vze-pyrva-zhertva-snimkivideo-2070691

Снежната буря в района на източното крайбрежие на САЩ взе първа жертва, предаде Асошиейтед прес. Това е мъж, който се прибирал с пикап от работа по заледен път в щата Южна Каролина.

Скъпо удоволствие: Риба тон бе продадена за 323 000 долара в Токио (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/skypo-udovolstvie-riba-ton-be-prodadena-za-323-000-dolara-v-tokio-video-2070704

Риба тон с тегло 405 килограма беше звездният лот на търга в известния токийски пазар за морски продукти Цукиджи, който намери купувач за 323 хиляди долара, предадоха световните агенции.

Отцепиха улица в центъра на София заради мъж с нож, хванаха го (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/otcepiha-ulica-v-centyra-na-sofiia-zaradi-myzh-s-nozh-hvanaha-go-video-2070686

Отцепен в сутрешния час пик остана районът на ул. „Алабин“ около Съдебната палата заради психично болен мъж, който искаше да се самонарани с нож, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
Сигналът за случая е

В къщата на издирвания Росен Ангелов е имало човек доскоро, компютърът бил включен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-kyshtata-na-izdirvaniia-rosen-angelov-e-imalo-chovek-doskoro-kompiutyryt-bil-vkliuchen-2070696

След спецакцията, проведена през целия ден вчера, полицията вечерта е претърсила къщата в село Луково на 56-годишния Росен Ангелов, който се издирва след шесторното убийство в Нови Искър.

12 личности, които могат да променят 2018 г.

https://www.investor.bg/analizi/91/a/12-lichnosti-koito-mogat-da-promeniat-2018-g-253088/

В списъка, подготвен от европейското издание Politico, не присъстват предвидими кандидати

Серена Уилямс загуби надпреварата с времето и пропуска Australian Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/05/3107417_serena_uiliams_zagubi_nadprevarata_s_vremeto_i/?ref=rss


Шампионката от Australian Open Серена Уилямс няма да може да защитава титлата си в надпреварата. Американката обяви, че все още не е готова да се завърне към големите мачове.<br /><br />Носителката на 23 титли от Големия шлем в тениса роди дъщеря си Олимпия в началото на септември.<br /><br />"Въпреки че съм супер близо, не съм там, където искам да бъда", заяви Уилямс. Преди близо година тя спечели титлата в Мелбърн, а впоследствие се разбра, че по това време...

Бракове от третия вид и как жените бият мъжете (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/62555-brakove_ot_tretiq_vid_i_kak_jenite_biqt_myjete_pylen_tekst

Точка 1 от последното заседание на правителството бе проект на Решение за приемане на Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г., а точка 6 свързаното с точка 1 ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулска конвенция. Приемането на тези две точки породи сериозен дебат в обществото, заради т.нар. "трети пол" - термин, за който така и не е ясно какво точно обозначава. Министрите също дебатираt доста сериозно по темата, става ясно от оповестената от правителството стенограма.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов изтъква, че тази конвенция напомня на ратифицираната през 1999 г. рамкова конвенция за малцинствата, за която също е имало сериозни притеснения.Въпреки това конвенцията е била ратифицирана и вече години наред ни се "тропосват всякакви претенции, съдебни дела и т.н.", изтъква Каракачанов. Той се обявява за прецизиране на терминологията. Каракачанов признава, че "в някои общности и това е факт, бият жените, а някъде и жените бият мъжете".

Другият вицепремиер Валери Симеонов обяснява, че тази конвенция създава опасност за "бракове от третия вид или от втория вид". То се притеснява и от "допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то".

Правосъдният министър Цецка Цачева опонира на Каракачанов и Симеонов. Тя обяснява, че няма да има промени в Конституцията и че няма да се въвеждат други бракове, освен тези между мъж и жена. Вицепремиерът Екатерина Захариева пък обяснява, че конвенцията касае домашното насилие.

При гласуването на т. 1 против са 6 министри -  Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Валери Симеонов. При гласуването на т.6 към тях се присъединяват още двама министри - Красимир Вълчев и Владислав Горанов.

Ето пълния текст на дебатите на министрите по темата:

БОЙКО БОРИСОВ: Каракачанов.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: За много години, господин премиер, уважаеми колеги!

Имам предложение точка 1 и точка 6 от дневния ред, които са взаимно свързани, да отпаднат от днешния дневен ред докато се направи едно по-широко обществено обсъждане от гледна точка на съмненията, които поражда ратификацията на така наречената Истанбулска конвенция.

Разбира се, тя касае правата на жените и равенството между половете, но в самата конвенция има заложени изрази и думи, които създават сериозно основание в обществото за съмнение, че те могат да бъдат използвани впоследствие като опит да се налагат нетрадиционни разбирания по отношение на половете, като трети пол, оттам да се претендира за еднополови бракове и т. н. – неща, които сериозно тревожат нашето общество.

Защо казвам, че са свързани? Защото в самата Национална програма за превенция и защита от домашно насилие, в още в Раздел І „Институционални и организационни мерки“, се казва, че трябва ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа, така наречената Истанбулска конвенция. Оттам нататък има неща, които, според мен, трябва да бъдат терминологично изяснени, за да не будят съмнение в обществото, като примерно в Раздел ІІ: „Ранна превенция на насилието, основано на пола, в т. ч. и домашното насилие чрез джендър обучения на деца в предучилищна възраст“. 
Има още неща: „Национална програма на Министерството на образованието и науката и въвеждане на джендър проблематиката в програмите и предметите за обучение“. В Раздел ІІІ: „Повишаване на квалификацията на учителите в предучилищните групи в детските градини и училищата за въвеждане на джендър тематиката в обучението на деца в ранна възраст“ и т. н. и т. н.

Много добре знам какво означава джендър, но ако помните, навремето имаше една конвенция за националните малцинства, която една немалка група държави отказаха да я приемат и ратифицират. Ние тогава, въпреки обясненията, които дадохме, че това ще доведе, въпреки, че нашата Конституция ясно гарантира индивидуалните човешки права и не говори за колективни малцинствени права, приемането на тази конвенция за малцинствата през 1999 година, въпреки нашите предупреждения тогава беше приета без интерпретираща декларация, беше ратифицирана от парламента и както виждате вече колко години – 17-18 години, на тази основа ни се тропосват всякакви претенции, съдебни дела и т. н. Ако ние приемем тази програма без да изчистим терминологията, аз предлагам просто да се преработят тези терминологични проблеми, тоест – тези термини, които създават проблеми в обществото, тогава да я приемем, а самата конвенция да бъде по-широко обществено обсъдена – Истанбулската конвенция, и ако е необходимо, за да има спокойствие в обществото, ако е толкова важна, макар че 11 държави европейски не са я приели и ратифицирали – страни членки на Европейския съюз, да се приеме с интерпретираща декларация, в която се гарантира, че полът е биологична категория, а не е въпрос на измишльотина или някой може да измисли още 12-13 пола, каквито практики има в някои държави и в Европейския съюз и извън него. Това ми е предложението.

БОЙКО БОРИСОВ: Цачева.

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми господа заместник министър-председатели, дами, уважаеми колеги, противопоставям се на това предложение за оттегляне на точка 1 и 6, точка 6 е предложението за приемане на проекта на закон за ратифициране с последващо одобрение от Парламента. Предлагам, обаче, за да отпаднат съмненията, които бяха изказани, първо точка 6 да разгледаме, да се опитам да отговоря на притесненията на колегите и след това се приеме планът.

Несъстоятелни са опасенията, които имат. Самият Европейски съюз подписа конвенцията през юни месец 2017 година. Всичките държави членки са подписали, 17 от тях са я ратифицирали. Не е вярно твърдението, че 11 отказват. По тази логика, след като до днешното заседание не е било внесено за разглеждане, някой би се позовал отвън, че и България отказва да ратифицира, но това не е вярно.
Вчера има поздравително писмо от господин Тимерманс за това, че заместник-министърът е участвала в дискусия. Заявили сме ангажиментите още с подписването през 2016 година към Истанбулската конвенция и трябва да извървим стъпките напред. Категорично няма да се променя Конституцията, категорично няма да се въвеждат различни бракове, освен тези между мъж и жена, така както е предвидено в Конституцията. Освен това, ползваме правото си, предвидено в самата конвенция, да предложим ратификация с редица резерви там, където текстовете не съответстват на нашето законодателство. Няма място за притеснения по този въпрос.

БОЙКО БОРИСОВ: Симеонов.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Аз не възразявам да се промени дневният ред, ако колегите го приемат и Вие, господин министър-председател.
Лично аз изцяло поддържам позицията на моя колега и партньор господин Каракачанов, още повече, че ако Вие, госпожо Цачева, твърдите, че няма опасност, за мен има пък, точно обратното – много голяма опасност и не толкова от това дали ще има бракове от третия вид или от втория вид, и аз вече не знам как да ги нарека, малко се обърквам с терминологията, но по-скоро ме притеснява допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то.

Това съм го видял в други държави, не ми се ще да го виждам в България. Така че мисля, че сериозният риск е прекаленото коментиране, обсъждане и въвеждане в образованието на този въпрос. България все пак е държава с традиции, слава Богу, имаме още традиции в тази област и не мисля, че трябва ние да бъдем причината те да бъдат променяни и да се даде някаква друга посока, най-малкото защото това няма да се приеме от обществеността и от българския народ. 

БОЙКО БОРИСОВ: Захариева.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, аз също подкрепям предложението на госпожа Цачева – нека да дадем възможност да се докладва и да обсъдим проекта на решение, с което се предлага ратифициране на конвенцията.

За съжаление, според мен се създава погрешно впечатление – конвенцията е за защита от домашното насилие и текстовете в нея за обучение от най-ранна детска възраст предвиждат точно създаване на толерантност между мъже и жени, разчупване на стереотипи в част от държавите, че жената може да бъде подлагана на домашно насилие и това да се приема за нормално. Там няма никакъв текст нито за признаване и задължения на държавите, които ще я ратифицират да признаят еднополови бракове, нито текстове, които противоречат на нашата Конституция. Всъщност, точно за това отне почти година от подписването да се предложи за ратификация, за да се направи анализ дали част от текстовете на конвенцията противоречат на нашата Конституцията, защото такова е изискването. Ако противоречат, първо трябваше да изменим Конституцията, след което да я ратифицираме. 

Много често все още, за съжаление, сме свидетели, че в България има такива стереотипи на случаи за домашно насилие, които години наред продължават и понякога водят до фатален край. Всъщност, текстовете на конвенцията въвеждат задължение на държавата да се грижи за жертвите на домашно насилие, като, ако това може би ви притеснява, мен лично не – се дава възможност на това, че и мъжът може да бъде жертва на домашно насилие, тоест – грижа за жертвите. Затова предлагам наистина да обсъдим конвенцията, за да можем с госпожа Цачева да отговорим на аргументите, аргумент по аргумент, защо това е погрешно възприятие за конвенцията.

БОЙКО БОРИСОВ: Поне аз това, което съм прочел и съм информиран от министър Цачева е, че конвенцията касае равенството между мъжа и жената.

Каракачанов.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Господин премиер, Конвенцията няма задължителен характер. Така ни обясняваха и 99-та година за Конвенцията за малцинствата, но тя на практика има. Ако ти я ратифицираш без забележки или без интерпретираща декларация, означава, че всички текстове вътре ти ги приемаш.

В текстовете в Истанбулската конвенция има някои термини, има и положения, които, гарантирам Ви отсега, ще дадат възможност във времето всевъзможни организации, защитаващи тези различни хора, да претендират, да съдят държавата и да я осъждат. Само ще спомена организациите, които са участвали в общественото обсъждане на различни етапи от работата на създадената към Министерството на правосъдието на Междуведомствена работна група за въвеждане в българското законодателство на принципите и изискванията на Истанбулската конвенция: Фондация „Анимус“ (не знам какво означава), Фондация „Джендър алтернативи“, Българският хелзинкски комитет, Сдружение „Център НПО“ в Разград (не знам какво е), Фондация „Български център за джендър изследвания“, другите са безобидни и има една девета Младежка „ЛГБТ организация в действие“. Извинявайте, това най-малкото поражда съмнения, защото тези хора одобряват подобно нещо. И затова има държави, които категорично отказват да я приемат: Словакия, Унгария, нищо, че са подписали в началото, Хърватия, Чешка република, Гърция, Унгария, Ирландия, Литва, Латвия, Естония, Люксембург, Словашката република и Обединеното кралство. Защо се налага точно на 3 януари да го правим това?

Аз съм съгласен с програмата, която е направена от Министерството на вътрешните работи, просто трябва да сменим терминологията и да прецизираме някои от текстовете и тя касае действително темите с насилието. Не съм съгласен, че на нас едва ли не ни трябва някаква нова конвенция, която да гарантира равенство между половете. Равенството между половете е гарантирано с Конституцията на Република България, в която се казва, че не се прави разлика по отношение на правата на гражданите на база на пол, етнически произход, религиозна принадлежност, образование и т. н.
Добре, да предположим, че има проблеми със семейното насилие – да, има в някои общности и това е факт, бият жените, а някъде и жените бият мъжете. Съгласен съм, но ако ние искаме да изчистим проблема с една конвенция, набързо приета, без широко обществено обсъждане, може би ще отворим врата за нови претенции с перспектива и няма да решим проблемите. Това е въпрос на национално законодателство. Ако обаче изработим и бележките, и интерпретираща декларация при ратификацията на Конвенцията, ние ще вържем попа, за да е мирно селото, както се казва. И точно от тази гледна точка моето предложение беше – няма смисъл да го правим по един или друг начин, да бързаме Министерският съвет да гласува еди колко си на трима, четирима против, няма смисъл. Дайте да го обмислим, една-две седмици не е фатално. Единадесет държави са, не сме ние последната. Да се направи широко обществено обсъждане.

Между другото, господин премиер, може би и останалите колеги, и аз сме получили едно писмо от 30 организации, а не от девет.

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Ако ми позволите, господин премиер, списъкът на държавите, на които се позовава господин Каракачанов, е некоректен. Ратифицирали: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония…

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Казах кои не са.

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: …Финландия, Франция, Италия, Кипър, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция, като Естония и Румъния, както и ние, я ратифицират и предложението е с резерви.

Изрично в проекта на закон, аз се надявам коментаторите да са прочели самата конвенция и проекта на закон, който предлагаме, за да се види, че текстовете, които са несъвместими с нашето законодателство, ние предлагаме с резерви да бъдат ратифицирани. Тоест, те да не действат по отношение на България.

Освен това, Европейският съюз подписа като цяло Конвенцията през юни месец 2017 година. Няма да бъде добър знак държава, председателстваща Съвета на Европейския съюз в момента, да отлагаме, тъй като вече е извървян пътят на общественото обсъждане. Финалният заключителен акт беше в Съвета по прилагане на актуализираната стратегия. И пак подчертавам – единодушно през декември месец е подкрепена, като там коректно са дискутирани притесненията член по член.

Имам възможност да дам яснота на възраженията така, както са направени от господин Каракачанов и господин Нено Димов в процедурата по междуведомствено съгласуване.
Приели сме корекция от страна на министъра на финансите, от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи. Огледано е, съобразено е и нищо повече няма да се получи от едно ново обществено обсъждане. На мен не ми е ясно под каква форма и как трябва да бъде направено, и ако отложим какво ще се случи в рамките на няколко седмици? Защото дебатът върви от няколко години. Той предхождаше подписването на самата Конвенция, това го направихме, припомням, по времето на Председателството на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа през 2016 година, беше широко аплодирана тази наша крачка.

Категорично не е вярно, че останалите 11 държави я отхвърлят. Просто те са в процедура за ратификация. Няма пречки да я внесем в Народното събрание и там да се проведе широкият й дебат и обсъждане. Там ще си защитим позициите. Но всяко едно възражение много внимателно е преценено от екипа на министерството и имаме готовност да поясним за какво става дума. Но несъстоятелни са твърденията, че, виждате ли, който мине ще му даваме статут на бежанец, само защото ще се позове на трети пол. Няма такова нещо. Категорично не е вярно, категорично не е вярно. Спекулативно се поднася такова тълкуване.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, дайте да гласуваме точката с направените забележки от Валери Симеонов – да се махнат чуждиците, и от Каракачанов, да се изчистят и ясно да се произнесат. Говорим за първа точка.

Кои са „против“?

Против са: Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Валери Симеонов.

Приемаме първа точка с направените забележки.

Малко след това правителството стига и до т. 6, която е проект на Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, подписана на 24 април 2016 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Който е съгласен, тъй като я дискутирахме, и който е против, моля да вдигне ръка. Които са против да вдигнат ръка.

Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Красимир Вълчев, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Владислав Горанов и Валери Симеонов – осем.

Да вдигнат ръка тези, които са „за“, гласуват само министрите – 11. 

Приемаме точка 6 с направените забележки от Симеонов и Каракачанов за изчистване на интерпретиращите възможности и най-вече по чуждиците.

Приемаме точка 6.

Как се отглежда 85-сантиметров терорист

https://offnews.bg//mama-nindzha/kak-se-otglezhda-85-santimetrov-terorist-672346.html

Автор: Ася Асенова-Банкова Писала съм за бременността и раждането ми. Беше ми интересно да видя какво ще излезе, беше ми и лесно да пиша. Година и половина след раждането не мога да се престраша да пиша за този период. Имам чувството, че от история за отглеждане на дете ще излезе прощално писмо. Ех, размечтах се… Някъде около първата година започнах да виждам светлина в тунела. Стана по-човешко – и детето се очовечи, аз също започнах да приличам на по-пресен труп. Проходи, започна някаква членоразделна комуникация, абе викам си - „айде порасна“. В момента в мен се прокрадва съмнението, че светлината…

Концесионерът на Банско: Хората на протеста не бяха много, няма да строим писти

https://www.actualno.com/society/koncesioneryt-na-bansko-horata-na-protesta-ne-bjaha-mnogo-njama-da-stroim-pisti-news_652664.html

Хората на протеста вчера не бяха много. Има хора, които са се заклели да пречат на всеки един проект, който се случва в България, срещу пари. Това заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на "Юлен" АД, в ефира на Нова телевизия във връзка с вчерашните протести в София и още 10 града в страната в подкрепа на Национален парк "Пирин". Имам предвид кръг от хора, на които се плаща. Тези хора без пари няма да направят нищо, стана ясно от думите на Обрейков. Според него някои изпол

ОАЕ възобновяват полетите до Тунис след забраната за качване на тунизийки на борда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646514

ОАЕ възобновяват полетите до Тунис след забраната за качване на тунизийки на бордаОбединените арабски емирства съобщиха, че ще възобновят полетите до Тунис след обмен на информация от областта на сигурността, предаде Ройтерс. Така двете страни решиха своя спор заради забраната за качване на борда на самолети от ОАЕ на жени от Тунис. Тя бе наложена миналия месец заради разузнавателни данни, че жени джихадистки,

Разиграха сценарии за пожар и съмнение за бомба в НДК

http://www.cross.bg/razigraha-stzenarii-za-pozhar-i-sumnenie-za-bomba-v-ndk-1564757.html

/КРОСС/ Сценарии за пожар и изоставен пакет в сградата на НДК разиграха столичните полицаи на учение по повод председателството на България на Съвета на Европейския съюз. В обучението участваха статисти, които играха ролята на участници в заседание на Съвета на ЕС, предава БТВ. Статистите бяха евакуирани, а в спасителната акция се включиха пожарни, медицински екипи и специални части на полицията.  

"Юлен" се разграничи от строителството в Банско

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/05/3107414_julen_se_razgranichi_ot_stroitelstvoto_v_bansko/?ref=rss


Представители на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен", обявиха пред Нова телевизия, че дейността на фирмата няма нищо общо с прекомерното застрояване на Банско.<br /><br />В момента има празни сгради, вие говорихте за нови строежи, коментира Иван Обрейков, маркетинг директор във фирмата. Той посочи, че общината отговаря за леглата в града и че фирмата не предвижда друго освен изграждането на още един кабинков лифт с дължина 5.8 км. Проектът за него бе представен...

В "Юлен" се разграничават от строителството в Банско

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/05/3107414_v_julen_se_razgranichavat_ot_stroitelstvoto_v_bansko/?ref=rss


Представители на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен", обявиха пред Нова телевизия, че дейността на фирмата няма нищо общо с прекомерното застрояване на Банско.<br /><br />В момента има празни сгради, вие говорихте за нови строежи, коментира Иван Обрейков, маркетинг директор във фирмата. Той посочи, че общината отговаря за леглата в града и че фирмата не предвижда друго освен изграждането на още един кабинков лифт с дължина 5.8 км. Проектът за него бе представен...

Учебна евакуация на НДК заради заплаха

http://dnes.dir.bg/news/mvr-ndk-evacuatzia-evropredsedatelstvoto-2018-26752271

Спецслужбите тренираха две ситуации - на пожар и изоставен пакет в НДК.

САЩ прекратява помощта си за Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646507

САЩ прекратява помощта си за ПакистанСъединените щати обявиха, че преустановяват помощта си за Пакистан в областта на сигурността, предадоха световните агенции и БТА. Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт не уточни размера на замразената сума. Науърт обаче посочи, че наказателната мярка идва в добавка към вече спряната американска военна помощ за Пакистан от 255 милиона

Гражданинът на годината, или кой е Колин Каперник

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/05/3098950_grajdaninut_na_godinata_ili_koi_e_kolin_kapernik/?ref=rss


Чували ли сте за "младотресение"? Това е думата на годината според речниците "Оксфорд". Значението ѝ - "значителна културна, политическа или социална промяна, произхождаща от действията на или под влиянието на младите хора".<br /><br />Следвайки смисъла ѝ, можем да кажем, че Колин Каперник е в епицентъра на младотресение. Състезателят по американски футбол се оказа в основата на цяло движение за борба за равенство между расите.<br /><br...

10 снимки на хора, които са сериозно объркани от модата

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/10-snimki-na-hora-koito-sa-seriozno-obyrkani-ot-modata-6077810

Ние събрахме най-любопитните снимки на хора, които определено се различават с дрехите си

Няколко улици във Варна ще бъдат временно затворени утре заради Богоявление

http://www.moreto.net/novini.php?n=366554

На 6-ти януари Варна ще отбележи Богоявление и 170 години от рождението на Христо Ботев, научи Moreto.net. По повод честването от 9:45 ч. до приключване на мероприятието (около 11:00 часа), ще бъде преустановено движението на бул.

Тежка ситуация в Германия заради наводнения

https://www.actualno.com/europe/tejka-situacija-v-germanija-zaradi-navodnenija-news_652659.html

Силните превалявания предизвикаха наводнения в редица райони в южната и западната част на Германия, където реките Рейн и Мозел излязоха от коритата си, съобщи агенция Фокус. Снимки от провинциите Бавария и Рейнланд-Пфалц показват драматична ситуация, предизвикана от бурята „Бурглинд“, която удари страната. Метеоролозите предупреждават, че преди почивните дни не се очаква подобряване на времето. Съгласно разпространените данни, нивата на река Рейн в участъка при Кьолн са на

Външно министерство с важно съобщение към българите, попаднали в капана на лошото време

http://www.cross.bg/telefoni-vreme-byrya-1564756.html

/КРОСС/ Във връзка с усложнената метеорологична обстановка в североизточните райони на САЩ поради снежна буря, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи в района, да се осведомяват за развитието на ситуацията на адрес http://www.weather.gov/, както и от местните информационни канали. Към момента по източния бряг на САЩ има данни за виелици, затворени пътни участъци и обилни снеговалежи. Най-засегнати са градовете на брега на океана в щатите Мериленд и Масачузетс. Необичайно студено време и рекордно количество сняг връхлетяха и щатите Флорида, Джорджия и Южна Каролина. Предупреждение за зимна буря е издадено от властите на щата Флорида по цялото атлантическо крайбрежие в северна посока. По информация на местните власти, до момента 17 души са станали жертва на ниските температури. На 4 януари затворени останаха летищата в Савана и Чарлстън, а голям брой полети в цялата страна бяха отменени. Според прогнозите на синоптиците, крайбрежните ураганни ветрове днес може да предизвикат 7-метрови вълни. Местните власти препоръчват на гражданите да внимават по време на шофиране, да проверят автомобилите си преди път, да се обличат добре и да не предприемат рисковани излизания в опасното време

Жертвите на атентата в Кабул нараснаха до 20

http://www.cross.bg/zaginali-chasove-napadenieto-1564755.html

/КРОСС/ Броят на жертвите, загинали при последната самоубийствена атака в афганистанската столица Кабул, достигна до 20 души, предава информационната агенция Tolo News, като се позовава на изявление от Министерството на вътрешните работи, публикувано в ранните часове на петък, 5 януари. По данни на ведомството при нападението са пострадали 30 души. По-рано се съобщаваше за 11 загинали и 25 ранени. Атентаторът задейства взривно устройство във вечерните часове на четвъртък, в район, в който се бяха събрали голям брой протестиращи и полицейски служители. Очевидци твърдят, че сред жертвите има представители на органите на реда, но към момента няма официално потвърждение на информацията. Отговорност за нападението поеха терористите от близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава".  

Задържаха българин във Филипините, разбивал банкомати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646510

Задържаха българин във Филипините, разбивал банкоматиПолицията във филипинския град Сан Фернандо е арестувала в сряда български гражданин по обвинение, че е обирал банкомати в близкия град Барангай Сан Агустин, пише местният вестник Sun Star. Полицията е идентифицирала заподозрения като Ивайло Сашов Галавов, който е бил задържан докато е теглил пари от банкомат,

Общото застраховане с 8,6% годишен ръст на премиите в края на третото тримесечие

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/obshtoto-zastrahovane-s-86-godishen-ryst-na-premiite-v-kraia-na-tretoto-trimesechie-253240/

За деветте месеца на изминалата година общозастрахователнитте компании са изплатили обезщетения за близо 645 млн. лв., което е с 2,4% повече спрямо 2016 г.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/vestnik-izdanieto-dopulva-1564754.html

/КРОСС/ Една от водещите теми за излизащите днес столични вестници е разследването на шесторното убийство в Нови Искър. Вестник "Стандарт" помества на страниците си коментар на проф. Николай Радулов - бивш главен секретар на МВР, който определя издирвания за престъплението Росен Ангелов като психопат със силни емоции и допълва, че извършителят може да е получил школовка в затвора. Армията усилено набира гвардейци заради многото свободни места, съобщава вестник "Труд". Военното ведомство е обявило конкурс за попълване на 45 вакантни позиции. В армията има криза и за военни лекари, като недостигът е 70%. "Шефът ще може да праща работници за доброволци", пише още "Труд". Изданието обяснява, че родните фирми ще могат да склюват договори с неправителствени организации за доброволческа дейност, а шефовете ще пращат служителите си само с тяхно съгласие. Това ще стане, след като парламентът приеме новия законопроект за доброволчеството, който вече е внесен от депутати на ГЕРБ и Обединените патриоти, уточнява всекидневникът. "3 компании искат да правят коли на ток у нас", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". В интервю за всекидневника министърът на икономиката Емил Караниколов е заявил, че правителството започва през този месец преговори с инвеститори за завод за електромобили у нас

Актуална пътна обстановка за 5 януари

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1564753.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 05.01.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от -12° до +5°. Времето над страната е предимно ясно. Вятър духа в областите Варна, Габрово, Разград, Смолян и Шумен. Дъжд вали в област Габрово. Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на места - мокри, а по усойните и планински райони - частично заледени и обработени. Намалена видимост поради мъгла до 50 м има в района на Котел /обл. Сливен/ и Северна скоростна тангента /обл. София/, до 100 м в района на Костинброд и Скравена /обл. София/, а до 150 м в района на Писанец /обл. Русе/ и гр. Разград. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Автомагистралите; • път I-1 с

Съветът за сигурност на ООН се събира днес по искане на САЩ за протестите в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646506

Съветът за сигурност на ООН се събира днес по искане на САЩ за протестите в ИранСъветът за сигурност на ООН ще се събере днес по искане на Съединените щати на извънредно заседание за протестите в Иран, предадоха световните агенции, като се позоваха на казахстанското ротационно председателство. Очаква се срещата да започне в 20 ч. по Гринуич (22 ч. българско време), предава БТА.  Официално тя е за ситуацията в Близък изток.

Затварят за ремонт 400 м от бул. "Брюксел"

https://www.actualno.com/sofia/zatvarjat-za-remont-400-m-ot-bul-bruksel-news_652658.html

Тази сутрин затварят за ремонт 400 метра от столичния булевард „Брюксел“, който води към летището. Забранява влизането на пътни превозни средства двупосочно. Движението ще се извършва двупосочно по новоизградената пътна връзка от източната страна на бул. „Брюксел“ в същия участък. Ограниченията ще продължат до 24 ч. на 7 януари. Към 7 ч. тази сутрин обаче движението все още не е напълно спряно, а се извършва двупосочно по западната част на булеварда.

Започват празненствата за 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/zapochvat-praznenstvata-170-godishninata-rojdenieto-hristo-botev.html

Днес в София ще бъде открит мраморен бюст на Христо Ботев на площада пред Регионалният исторически музей, бившата Централна баня.

Рождениците на 5 януари

http://www.cross.bg/bivsh-hamid-depytat-1564752.html

/КРОСС/ Ангел Семерджиев, бивш председател на ДКЕВР Ангел Геков, бивш председател на УС и изпълнителен директор на ББР Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование Васил Методиев-Шпайдела, бивш футболист и треньор Иван Чолаков, депутат в 43-ото НС Милена Андонова, сценарист и режисьор Михаил Ганев, световен шампион по борба Николай Пекарев, карикатурист Хамид Хамид, депутат от ДПС Яна Акимова, шампионка по латинотанци  

Завод за елколи у нас? Имаме да наваксваме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6646231

Завод за елколи  у нас? Имаме да наваксвамеМинистърът на икономиката Емил Караниколов съобщи за “24 часа”, че се преговаря с три водещи автомобилни концерна за построяването на завод за коли, и то електрически.  Ако това се случи, България ще навакса изоставането от останалите бивши социалистически страни от Централна и Източна Европа, които вече са с традиции в автомобилостроенето.

Директорът на „Юлен“: От ЮНЕСКО нямат против да се строят спортни съоръжения в Банско

https://frognews.bg/novini/direktorna-iulen-iunesko-niamat-protiv-stroiat-sportni-saorajeniia-bansko.html

Искаме да облекчим хората, които идват да почиват в Банско. Това каза маркетинг директорът на „Юлен“ АД Иван Обрейков по НТВ.

20 са жертвите на атентата в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646502

20 са жертвите на атентата в КабулБроят на жертвите, загинали при последната самоубийствена атака в афганистанската столица Кабул, достигна до 20 души, предава информационната агенция Tolo News, като се позовава на изявление от Министерството на вътрешните работи, публикувано в ранните часове на петък, 5 януари. По данни на ведомството при нападението са пострадали 30 души.

Най-косматата жена в света вдигна сватба

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/nai-kosmatata-jena-sveta-vdigna-svatba.html

Жителката на Тайланд Супатра Сасупфан, която е призната за най-косматата девойка преди време и вписана в кингата „Рекордите на Гинес“ се омъжи и вдигна голяма сватба. В мрежата 17-годишната девойка написа възторжено, че вече е семейство с „любовта на живота ми“.

Най-косматата жена в света вдигна сватба

https://frognews.bg/novini/nai-kosmatata-jena-sveta-vdigna-svatba.html

Жителката на Тайланд Супатра Сасупфан, която е призната за най-косматата девойка преди време и вписана в кингата „Рекордите на Гинес“ се омъжи и вдигна голяма сватба. В мрежата 17-годишната девойка написа възторжено, че вече е семейство с „любовта на живота ми“.

КНДР е приела предложението за преговори с Южна Корея

https://www.actualno.com/asia/kndr-e-priela-predlojenieto-za-pregovori-s-ujna-koreja-news_652657.html

Северна Корея е приела предложението за преговори на високо равнище с Южна Корея. На 2 януари Сеул предложи на Пхенян среща на високо равнище в демитализираната зона следващата седмица. Тема на разговорите ще бъде участието на севернокорейски спортисти в Зимните олимпийски игри в Южна Корея, предаде Нова телевизия. КНДР отвори гореща телефонна линия с Южна Корея Ден по-късно Северна Корея възстанови „горещата линия” в демилитаризираната зона на полуострова.

Тръмп за новата книга за него: Лъжи, грешни тълкувания, измислени източници

https://offnews.bg//sviat/tramp-za-novata-kniga-za-nego-lazhi-greshni-talkuvania-izmisleni-iz-672344.html

Новата книга за Доналд Тръмп бе отречена от американския президент. Той заяви, че тя е "пълна с лъжи, погрешни тълкувания и източници, които не съществуват", предаде Ройтерс.

Според книгата Тръмп не очаквал да стане американски президент, а искал да използва кампанията като трамплин за кариера в телевизията или политиката.

В "Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре" с автор Майкъл Улф - бивш коментатор на "Гардиън", пише още, че Мелания Тръмп била ужасена от перспективата за победа на съпруга си. Когато в нощта след изборите станало ясно, че Тръмп всъщност печели пред Клинтън и отива в Белия дом, Мелания избухнала в сълзи и то не от радост.

Директорът по комуникациите на първата дама отхвърли тези твърдения и каза, че книгата трябвало да се продава на щанда за преоценена фантастика.

Улф описва първата година от престоя на Тръмп в Белия дом като постоянен хаос и интриги около един президент, осмиван от собствените си сътрудници, отбелязва Франс прес.

В коментар в Туитър Тръмп увери, че е забранил достъпа на автора на "измамната книга" Майкъл Улф до Белия дом. "Никога не съм говорил с (Улф) за книгата", подчерта президентът на САЩ.

"Вижте миналото на това момче и гледайте какво ще се случи с него и с Окаляния Стив", написа още Тръмп.

Книгата ще бъде публикувана още днес, а не във вторник, както бе предвидено първоначално, съобщиха по-рано нейният автор и издател, цитирани от Франс прес. В отговор адвокатите на Тръмп заплашили да блокират нейното публикуване.

"И ето. Вие можете да си купите (книгата и да я четете) утре. Благодаря, г-н президент", написа в Туитър авторът Майкъл Улф.

Според правни експерти всички евентуални съдебни искове на Тръмп срещу автора и издателя, както и срещу Стив Банън, почти сигурно са обречени на провал и може да доведат до още позорни разкрития, предаде Ройтерс.

Живото злато на България

http://www.eurochicago.com/2018/01/zlato/

Какво е всъщност златото: мъртъв метал, малко по-лъскав и по-жълт от другите, накичен с предразсъдъци, човешка алчност и символи. Хората умирали и убивали за него. Майната му на това злато. А какво става с живите хора, които всеки ден напускат България, и на хиляди километри се опитват да съхранят българското в себе си и в децата си, и да успеят заради себе си, децата си и заради България? Това е истинското, живо злато на България, заради което си струва да жалим и с което можем да се гордеем!

Зимен Кръстовден - Попова Коледа

http://www.moreto.net/novini.php?n=366553

На 5 януари отбелязваме Попова Коледа (ден преди Богоявление - Йордановден). Празникът е наричан още Зимен Кръстовден, Кръста, Водокръст, Водокръщи. Народът вярва, че на този ден се пропъждат т.нар. "мръсни дни", които започват на 25 декември и свършват на Кръстовден.

В къщата на издирвания Росен Ангелов е имало човек, компютърът бил включен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-kyshtata-na-izdirvaniia-rosen-angelov-e-imalo-chovek-kompiutyryt-bil-vkliuchen-2070696

След спецакцията, проведена през целия ден вчера, полицията вечерта е претърсила къщата в село Луково на 56-годишния Росен Ангелов, който се издирва след шесторното убийство в Нови Искър.
 
„Късно снощи, към 20:30 ч.

Валяк, който мачка всеки опозиционен глас

http://clubz.bg/62554-valqk_kojto_machka_vseki_opozicionen_glas

Парламент Делян Пеевски 17022016 1

От 1 януари България поема председателството на Европейския съюз. Страната е най-лошият ученик в ЕС по отношение свободата на печата. Медиите са подложени на политически и финансов натиск.

Политически натиск, несигурност за работата, нападения, заплахи... Вече години наред свободата на печата линее в България, най-лошата ученичка в Eвропейския съюз по този показател. В момент, когато страната поема ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари, редица журналисти и граждански организации, игнорирани или заглушавани от българската държава, се обръщат към Брюксел, за да  бият тревога в лицето на все по-влошаващата се ситуация.

В годишната си класация "Репортери без граници" нарежда София редом с голям брой развиващи се страни и дори зад тях.

"Корупцията и тайният сговор между медии, политици и олигарси са много често явление", подчертава организацията. И това изкривяване има своето лице: Делян Пеевски. Депутат от Движението за права и свободи, партията на турското малцинаство, този човек господства най-вече над медиите - и де факто над българската политика. На хартия неговата групировка New Bulgarian Media Group, включваща голям брой издания, включително шест от дванадесетте вестника с най-висок тираж в страната, един телевизионен канал и почти 80 на сто от разпространителската мрежа (част от изредените активи номинално не са собственост на Пеевски - б.р.). Самоличнността на истинския суверен на тази империя обаче е публична тайна, а и самият Делян Пеевски дори не се опитва повече да я прикрива, като открито се хвали със „своите медии“.

И така, дали пък многбройните на пръв поглед медии в България не са просто лошо прикритие на един пазар, почти изцяло погълнат от New Bulgarian Media Group? Влиянието на медийния магнат е, изглежда, много по-значително от това, което се вижда официално. „Защото законът позволява известна степен на анонимност по отношение на истинските собственици на медиите“, казва Стефан Тафров, български дипломат и журналист, един от основателите на първия опозоционен вестник в страната.

Безогледна пропаганда

В резултат на всичко това олигархът, ухажван от политици от всички цветове, се е превърнал във валяк, мачкащ всеки опозиционен глас и журналистиката, достойна да се нарича с това име.

Остатъчният плурализъм на българските медии е сериозно заплашен. Качествените независими медии стават мишена на всякакви преследвания. В това време медиите на г-н Пеевски се занимават с безогледна политическа пропаганда и практикуват долнопробна журналистика“, предупреждава Стефан Тафров.

А беше време, когато България, освободена от 45 години комунизъм и съветско влияние, полагаше неимоверни услилия да усъвършенства своята демокрация.

"Когато страната правеше усилия да изпълни критериите, за да се присъедини към ЕС, положението на медиите беше по-добро“, си спомня Ирина Недева, председателка на Асоциацията на европейските журналисти в България и журналистка в общественото радио БНР.

През 2004 г., три години преди страната да се присъедини към клуба на държавите членки, България заемаше 36-о място в класацията на "Репортери без граници".

Но проблемите започнаха да се появяват след икономическата криза. Засегнат бе целият световен печат, рекламният пазар се срина. В този контекст като сравнително малка страна България вече не е приоритетна за чуждестранните инвеститори. Те бяха заместени от онези български, които имат свой политически и икономически дневен ред”, си спомня Стояна Георгиева, главен редактор на „Медиапул“, малка, но все така влиятелна медия.

През 2010 г. германската пресгрупа ВАЦ се оттегли от България, сочейки с пръст „широко разпространените злоупотреби с власт“ и „пазар, отровен от взаимното преплитане на олигарси и политическата власт“.

По този начин Делян Пеевски успя необезпокояван да изтъче мрежата на своите медии и да укрепи властта си. На 14 юни 2013 г. левоцентристкото правителство на Пламен Орешарски дори го назначи на поста директор на ДАНС. В страна, задушена от корупцията на политическа каста без всякакви задръжки, това назначение се превърна в капката, преляла чашата, и извади хиляди българи на улицата. Пламен Орешарски побърза да отмени решението си няколо дена по-късно. Но злото бе сторено. Протестите продължиха седмици наред с искания за край на "олигархията“ на власт, като някои видяха в тях кълновете на една "българска пролет“. Година по-късно една банкова буря окончателно изхвърли Орешарски извън властта.

Българска пролет

Оттогава обаче, макар и властта да изпитва някои трудности от време на време – осбено след оставката през 2016 г. на министър-председателя Бойко Борисов след победата на социалиста Румен Радев на президентските избори, всъщност българската политика се движи в омагьосан кръг. А демокрацията тъпче на едно място.

През 2013 г. правителството беше про-Пеевски. В крайна сметка в действителност всички правителства са про-Пеевски, защото не могат без него“, обяснява Теодор Захов, председател на Съюза на издателите в България.

От март 2017 г. Бойко Борисов е начело на коалиционно правителство между ГЕРБ и "Обединени патриоти", крайнодясна партия. „А Делян Пеевски, който формално е част от опoзицията, не спира да хвали сегашната власт“, подчертава г-н Захов.

Тревоги за независимостта на правосъдието

Тези, които се осмеляват да предизвикват правителството, са заливани с кал. Прoпaгандната машина е добре смазана. През 2013 г. Делян Пеевски я използва, за да дискредитира протестното движение срещу правителството. „Това отключи медийна война“, спомня си Ирина Недева. Днес медийната група „Икономедия“, чиито издания са особено критични към правителството, са мишена на медиите на г-н Пеевски, а вече и на правосъдието – което според някои наблюдатели е доказателство за липсата на разделение властите в страната.

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) неотдавна започна процедура за конфискуване имотите на Иво Прокопиев, един от основателите на „Икономедия“. Според "Юроактив" опозицонни партии протестират срещу факта, че “режимът на Борисов, на (главния прокурор) Цацаров и на Пеевски превърнаха КОНПИ в оръдие за репресии срещу свободата на печата и свободата на изразяване“. Според г-н Захов „нашият проблем е как да надзираваме надзираващите. Можете да направите добри закони срещу корупцията, но всъщност да ги използвате срещу онези, които пречат, в случая свободните медии.“

Остават обществените медии – БНТ и БНР. „Същите тези медии, които при комунизма бяха възприемани от хората като рупори на властта, станаха по-незвисими и по-неутрални от частните медии благодарение на правилата за плурализъм, на които са подчинени, и на факта, че връзката там между икономическа и политическа власт не е така силна“, обяснява Недева. Но тази независимост не се харесва.

Министърът на културата намери за подходящо да каже на един журналист, твърде "критичен“ по неговия вкус „Не забравяйте кой ви храни“ (става дума за бившия министър Вежди Рашидов - б.р.). „Това доказва, че политиците все още си мислят, че именно те хранят журналистите и затова могат да им налагат, каквото си искат“, казва със съжаление г-жа Недева. Именно затова промените в ръководния екип на БНТ създават опасения, че влиянието в нея на г-н Пеевски ще проникне и там.

Физически нападения

Освен че са жертва на политически и съдебен натиск, журналистите са и обект на физически нападения. В началото на 2016 г. журналистът Стоян Тончев беше брутално пребит с бухалка, а нападателите го питали: „Кога ще спреш да пишеш?" През юли Петър Джанаваров, оператор от частната телевизия бТВ, беше ударен от националиста Петър Низамов. Три месеца по-късно колата на репортерката Зорница Ахманова беше опожарена.

"Много български журналисти се чувстват изоставени“, въздиша г-н Тафров. В това време доверието на гражданите към четвъртата власт – и просто към властта – стремително пада. Според едно проучване на фондация "Медийна демокрация" едва 16 на сто от българите вярват в независимостта на медиите. „Публиката вече смята, че медиите са лоши. Хората си казват, че нощем всички котки са черни“, отбелязва г-жа Недева.

Сърцевината на Европейския съюз?

Един въпрос възниква в лицето на тази ситуация: как е възможно свободата на медиите да бъде нарушавана в самото сърце на Европейския съюз? „Заради икономческата криза и проблемите в еврозоната, както и заради мигрантската криза ЕС беше прекалено зает и не можеше да решава проблемите с Централна и Източна Европа. ЕС предпочита стабилността и затваря очи за случващото се в тези страни. Има опасност, когато се събуди, да е късно", предупреждава г-н Захов.

Разпределянето на европейски средства от страна на правителството на някои медии „става по възможно най-непрозрачния начин“, твърдят от "Репортери без граници“. На практика – например откупуването на рекламно място – по-голямата част от средствата отиват при медиите, положително настроени към властта, тоест медиите на г-н Пеевски. Има изтичане на информация, че европесйки средства отиват при... евроскептични медии. "Парите на европейския даъкоплатец дават власт на Пеевски и на олигарсите“, заключава г-жа Георгиева.

Затова Ирина Недева смята, че Европейският съюз "има право да вземе мерки“. "Това дори е негов дълг“, казва г-н Тафров. „Мнозина искат ЕС да свърши работата вместо българите. Но това, от което всъщност най-много се нуждаем, е откровеност. Положението може да се промени, ако Европа и Европейската комисия в частност отново започнат да изпълняват мисията си да защитават свободата на печата и основните ценности на Европейския съюз.“

...

Коментар на Мария Удреску в белгийския вестник "Либр Белжик". Оригиналното заглавие е "Как България, която поема председателството на ЕС, нарушава свободата на печата".

Официално: Министър от кабинета "Орешарски купи ТЕЦ "Варна"

https://www.actualno.com/business/oficialno-ministyr-ot-kabineta-oresharski-kupi-tec-varna-news_652647.html

Сделката за продажба на неработещата ТЕЦ „Варна“ е финализирана, обявиха инвеститорите. Продавач на централата е чешката държавна компания ЧЕЗ, която доставя ток в Западна България, а купувач българската фирма „Сигда“. Компанията е на сина и дъщерята на бившия транспортен министър Данаил Папазов, съобщи БНТ. Плановете са централата отново да бъде пусната в експлоатация. Тя беше спряна в началото на 2015 г., защото не отговаря на екологичните изисквания

Пхенян прие да преговаря със Сеул

http://www.cross.bg/koreya-severna-phenyan-1564749.html

/КРОСС/ Властите в Северна Корея са приели поканата да преговарят с тези в Южна Корея, предаде "Йонхап", цитирана от news.bg. Изпратено е писмо, с което Пхенян уведомява Сеул за решението си. Писмото е изпратено от Рим Сонгуон, председател на Комитета за мирно обединение на КНДР, който се занимава с отношенията между Южна Корея и Северна Корея до министъра на обединението Чо Мьонг-гьон. Преговорите ще се състоят във вторник следващата седмица близо до границата. Това са съобщили на пресконференция от министерството на обединението. На 2 януари Югът предложи на Севера среща на високо равнище в граничното селище Панминчжон на 9 януари, за да обсъдят участието на севернокорейски спортисти в Зимните олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан другия месец, както и други въпроси от взаимен интерес за подобряване на двустранните отношения. Ден по-късно Северна Корея възстанови "горещата линия" в демилитаризираната зона на полуострова, която не функционираше в продължение на две години. Още на втория ден Пхенян прекрати разговорите, без да спомене причина, но сега отново е готов да преговаря. КНДР е изпратила послание, в което казва, че приема предложението на Юга за преговори във вторник.

Емил Караниколов: Преговаряме с три фирми за завод за електромобили

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6646177

Емил Караниколов: Преговаряме с три фирми за завод за електромобилиОчаквам ръстът на икономиката на страната да продължи своя тренд и да нарасне до над 4% през тази година Приоритет ни е и финансирането на проекти в космическата индустрия. В БАН има хиляди   Чакаме производители на дронове и безпилотни самолети, казва министърът на икономиката  Още акценти - Господин Караниколов, каква беше 2017 г.

Бурята в САЩ взе първа жертва

https://offnews.bg//sviat/buriata-v-sasht-vze-parva-zhertva-672343.html

Снежната буря в района на източното крайбрежие на САЩ взе първа жертва, хиляди останаха без ток, хиляди полети бяха отменени.

Жертвата е мъж, който се прибирал с пикап от работа по заледен път в щата Южна Каролина. Автомобилът поднесъл и ударил няколко дървета. Шофьорът починал от травми по главата.

Бурята изсипа до 46 сантиметра сняг и донесе силни ветрове в района на източното крайбрежие на САЩ - от щата Мейн на север до Северна и Южна Каролина на юг.

Близо 5000 полета в Съединените щати са били отменени. Над две трети от тях са били от или до Ню Йорк и Бостън.

Над 100 000 домакинства в САЩ останаха без ток, в Канада същото се случи на над 85 000 домакинстваха. Части от регионалната столица Халифакс останаха на тъмно. По-голямата част от полетите от и до местното летище бяха анулирани.

В Монреал, провинция Квебек, бяха отменени 85 полета.

Тръмп определи новата книга за него като пълна с лъжи

http://dnes.dir.bg/news/izmama-kniga-sasht-izbori-2016-26752181

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че новата скандална книга за него е "пълна с лъжи, погрешни тълкувания и източници, които не съществуват".

Зачестяват обирите на коли със заглушаващи устройства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646500

Зачестяват обирите на коли със заглушаващи устройстваЗачестяват случаи на обири на коли със заглушаващи устройства, които не позволяват колите да се заключват дистанционно, предаде Нова тв. Така 4715 собствeници на коли у нас през 2017 година са пострадали при кражби на или от коли, показват статистиките. Ограбените често губят лични документи, чанти, джиесеми.

Градусите тръгват на горе - до 12 днес

https://offnews.bg//obshtestvo/gradusite-tragvat-na-gore-do-12-dnes-672342.html

Днес облачността ще е разкъсана. Ще духа слаб, в източните райони до умерен югозападен вятър. Ще се затопли и максималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 9°, показва прогнозата на НИМХ-БАН.

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

В планините облачността ще е разкъсана, намаляваща до предимно слънчево. Ще духа до умерен, по билата временно до силен вятър от северозапад, който привечер ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 2°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максимални температури 9°-12°. Температура на морската вода 9-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Зукърбърг ще ремонтира Facebook

https://www.actualno.com/sciencelogy/zukyrbyrg-shte-remontira-facebook-news_652643.html

За тази година Марк Зукърбърг си е поставил задачата да „оправи“ социалната мрежа Facebook. Зукърбърг започна да поставя пред себе си предизвикателства на Нова година през 2009 г., когато всеки ден носеше вратовръзка, което му напомняше колко е важно Facebook да стане печеливш въпреки глобалната финансова криза. "Днес се чувствам много като през първата година", каза Зукърбърг в страницата си във Facebook. "Светът се чувства разтревожен и разделен, а Facebook

Слави Ангелов за убийството в Нови Искър: Сегашната версия звучи най-логично

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646492

Слави Ангелов за убийството в Нови Искър: Сегашната версия звучи най-логичноВ наши дни това е едно от най-тежките убийства и също така случай, в който се вижда колко откачено е обществото ни. Това заяви главният редактор на в-к "168 часа" Слави Ангелов пред БНТ по повод зверското убийство в Нови Искър. "Тази битка кой е намерил тефтерчето пръв, коя телевизия, е смешна. Проблемът е, че полицията не го е намерила първа",

В Кеймбридж откриха как алкохолът увеличава риска от рак на генетично ниво

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/05/3107154_v_keimbridj_otkriha_kak_alkoholut_uvelichava_riska_ot/?ref=rss


Пиенето на алкохол произвежда вреден химикал в тялото, който може да нанесе генетични увреждания в стволовите клетки и да ги предразположи към мутиране в ракови. Това показва ново британско проучване, публикувано в научните журнали тази седмица и цитирано от "Ройтерс".<br /><br />Проучвания отдвана са потвърдили връзката на алкохола с някои видове рак, включително и като пряка причина за седем от най-разпространените онкологични заболявания. По тази причина Световната...

Преглед на печата - 5 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366552

Мониторинг. "Сега": ЕК следи промените в законодателството в България за борба с корупцията Европейската комисия следи промените в законодателството в България за борба с корупцията, каза днес говорител на институцията в отговор на журналистически въпрос за наложеното от президента Румен Радев вето върху Закона за противодействие на корупцията, съобщи БНТ.

Снежната буря в САЩ взе най-малко 6 жертви, отменени са над 4 000 хил. полети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646489

Снежната буря в САЩ взе най-малко 6 жертви, отменени са над 4 000 хил. полетиНай-малко шестима души са загинали, а повече от четири хиляди полети са отменени заради тежката зимна буря, която удари Източното крайбрежие на САЩ с обилен сняг, силни пориви на вятъра и изключително студен въздух, предава телевизионният канал ABC News. Три от смъртните случаи са регистрирани в щата Северна Каролина и един – в Южна Каролина.

Откъс от "Тъмно, почти нощ”, Йоанна Батор

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-tymno-pochti-nosht-joanna-bator-news_652633.html

Прекъснат сън Събудих се изведнъж. Часът беше три – времето на духо¬вете, самоубийците и крадците. Винаги съм имала лек сън, ня¬каква част от мен остава да бди, затова и не ми допада спането по двойки. Спящото отстрани тяло, заключено в себе си, за¬стинало и тихо, ме изпълва с притеснение, защото прилича на мъртво. Не успях да хвана дори парченце от сънувания за миг сън, но запомних шума, който ме извади от него. Пукот от счу¬пена съчка. Дори през зимат

След като мъж удря главата си в нисък пътен знак, Столичната община подмени няколко табели

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/05/3107029_sled_kato_muj_udria_glavata_si_v_nisuk_puten_znak/?ref=rss


След като мъж се блъска в ниско поставен пътен знак на кръстовището на ул. "Паренсов" и ул. Цар "Иван Шишман" в София, Столичната община е подменила знаците в района, за да отговарят на собствената ѝ наредба. За случая се разбира от сигнал на сайта на общината, където е поместен и отговорът на местната власт.<br /><br />Според Наредба № 18 в населени места и селищни образувания разстоянието от настилката на тротоара до най-ниско разположената точка на пътния знак...

Пхенян прие предложението на Сеул за диалог следващата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646487

Пхенян прие предложението на Сеул за диалог следващата седмицаСеверна Корея е приела предложението за преговори на високо равнище с Южна Корея във вторник, предадоха световните агенции, като цитираха южнокорейската информационна агенция Йонхап. Тя се позова на министерството на националното обединение, предаде БТА. На 2 януари Югът предложи на Севера среща на високо равнище в граничното селище Панминчжон на

Снежни бури по Източния бряг

http://www.eurochicago.com/2018/01/usa-4/

По източния бряг на САЩ има данни за виелици, затворени пътни участъци и обилни снеговалежи. Най-засегнати са градовете на брега на океана в щатите Мериленд и Масачузетс. Необичайно студено време и рекордно количество сняг връхлетяха и щатите Флорида, Джорджия и Южна Каролина. Предупреждение за зимна буря е издадено от властите на щата Флорида по цялото атлантическо крайбрежие в северна посока. По информация на местните власти, до момента 17 души са станали жертва на ниските температури. На 4 януари затворени останаха летищата в Савана и Чарлстън, а голям брой полети в цялата страна бяха отменени. Според прогнозите на синоптиците, крайбрежните ураганни ветрове може да предизвикат 7-метрови вълни. Местните власти препоръчват на гражданите да внимават по време на шофиране, да проверят автомобилите си преди път, да се обличат добре и да не предприемат рисковани излизания в опасното време.

Северна Корея прие предложението на Южна: Преговори на 9 януари

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-prie-predlozhenieto-na-iuzhna-pregovori-na-9-ianuari-2070681

Северна Корея е приела предложението за преговори на високо равнище с Южна Корея, предадоха световните агенции, като цитираха южнокорейската информационна агенция Йонхап. Тя се позова на министерството на националното обединение.

Канелата – ароматна подправка с неподозирани ползи за здравето (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kanelata-aromatna-podpravka-s-nepodozirani-polzi-za-zdraveto-video-2070625

Канелата е най-често използваната коледна подправка. Без миризмата на канела Коледа няма да е същата.

Тя се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка.

Но ароматната подправка е и незаменим

Отцепиха улица в центъра на София заради мъж с нож

//dariknews.bg/regioni/sofiia/otcepiha-ulica-v-centyra-na-sofiia-zaradi-myzh-s-nozh-2070686

Част от столичната улица "Алабин" е отцепена от полицаи заради опасен мъж с нож, съобщава "24 часа".
 
В района около Съдебната палата не се допус

Сексуалното насилие хвърля сянка над наградите "Златен глобус"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/05/3107258_seksualnoto_nasilie_hvurlia_sianka_nad_nagradite/?ref=rss


Церемонията за раздаването на наградите "Златен глобус" в неделя ще бъде първият тест за това как кино индустрията ще реагира на сексуалния тормоз, масово разпространен в бизнеса.<br /><br />Жени планират да носят черно на червения килим, за да демонстрират подкрепата си към жертвите – както каза Ева Лонгория, "Време е за солидарност, не за мода". Една от големите агенции отмени партито си, посветено на "Златните глобуси", за да финансира вместо това...

Днес ще се затопли, максималните температури ще са между 7° и 12°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6646481

Днес ще се затопли, максималните температури ще са между 7° и 12°Днес облачността ще е разкъсана. Ще духа слаб, в източните райони до умерен югозападен вятър. Ще се затопли и максималните температури ще са между 7° и 12°, в София около 9°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи „Фокус”. Атмосферното налягане ще се повишава,

Предстоящи събития на 5 януари

http://www.cross.bg/chasa-botev-hristo-1564751.html

/КРОСС/ ***Калофер.Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме строя и ще поздрави почетния караул от представителни части на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад „Христо Ботев", където ще участва в тържественото честване на 170-ата годишнина от рождението на поета и революционер Христо Ботев. В 18.00 часа председателят на Народното събрание ще произнесе слово на тържествено събрание в Народно читалище „Христо Ботев 1869". Преди това от 16.00 часа в лекционната зала на НМ „Христо Ботев" ще се състои рецитал на самодейците от НЧ „Христо Ботев", озаглавен „Поклон пред Ботев". ***София.Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Ирландия Лео Варадкар, който ще бъде на работно посещение в България. ***София.От 12.00 часа, в Регионалния исторически музей София, площад "Бански" 1, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Общонародната фондация „Христо Ботьов" - Боян Ботйов, ще валидират пощенска карта. Изданието е посветено на 170 години от рождението на Христо Ботев. Художник на проекта е Стоян Дечев. ***София.От 13.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата министър Лиляна Павлова ще представи два видеоклипа за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. ***София.От 09

Лиляна Павлова представя днес два клипа за българското европредседателство

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/05/3106455_liliana_pavlova_predstavia_dnes_dva_klipa_za/?ref=rss


Министър Лиляна Павлова ще представи днес два видеоклипа, посветени на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.<br /><br />Първият популяризира България и е със заглавието "Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед!". Той разказва за страната през очите на двама герои, в чиито роли влизат актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов.<br /><br />Видеото е продуцирано от Димитър Гочев, режисьор е Божидар Велинов, а сценаристи са Мирон Крумов...

Сирия и Палестина са основни теми на срещата на Ердоган и Макрон в Париж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/05/3107104_siriia_i_palestina_sa_osnovni_temi_na_sreshtata_na/?ref=rss


Сирийската криза и израело-палестинското напрежение след решението на САЩ за Ерусалим ще са основна точка в дневния ред при посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Париж по-късно днес.<br /><br />Очаква се двамата да обсъдят случващото се в Сирия и за бъдещето на сирийския президент Башар Асад - които частично се разминават - и евентуалния мирен конгрес в Сочи в края на месеца. Наскоро Ердоган каза, че Асад е "терорисТ" и е невъзможно в Сирия да има мир,...

Полицаите ще посрещнат еврочиновниците с протестен билборд

https://www.actualno.com/society/policaite-shte-posreshtnat-evrochinovnicite-s-protesten-bilbord-news_652637.html

Синдикалната федерация на служителите в МВР започна поредната си протестна акция за повишение на заплатите, съобщиха от организацията. На централния столичен булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока НДК бе поставен билборд с надписи на български и английски език за ниското заплащане на полицаите. "Служителите в МВР са по-ниско платени в сравнение с техните колеги в ЕС. Тяхната основна заплата е само 340 евро", пише на билборда. Надписът вероятно ще бъде видян от голя

"Манчестър сити" е футболният клуб с най-голяма финансова мощ

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/05/3106936_manchestur_siti_e_futbolniiat_klub_s_nai-goliama/?ref=rss


"Манчестър сити" е футболният клуб с най-голяма финансова мощ, а Англия има най-много представители в класацията, изготвена от компания за бизнес анализи Soccerex. Общо осем отбора от Висшата лига намират място в тоо 30.<br /><br />В анализа клубовете по света са оценени по индекс, наречен FFI (Football Finance Index), който се определя от пет критерия. Те включват общата цена на футболистите в състава, активите на клуба (стадион, тренировъчни центрове и други имущества),...

Борисов се среща с колегата си от Ирландия

https://frognews.bg/novini/borisov-sreshta-kolegata-irlandiia.html

Премиерите на България и Ирландия - Бойко Борисов и Лео Варадкар ще обсъдят в София бъдещето на Европейския съюз, промените, които ще настъпят след Брекзит и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Актуална пътна обстановка към 05.30

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6646478

Актуална пътна обстановка към 05.30І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от –12° до +5°. Времето над страната е предимно ясно. Вятър духа в областите Варна, Габрово, Разград, Смолян и Шумен. Дъжд вали в област Габрово. Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на места – мокри, а по усойните и планински райони – частично заледени и обработени.

17 вече са жертви в САЩ от студа

https://frognews.bg/novini/17-veche-jertvi-sasht-studa.html

Лошото време в Съединените щати е взело най-малко 17 жертви, съобщават американски телевизии. Повече от 5000 полета са отменени заради тежката зимна буря, която удари Източното крайбрежие. 100 000 домакинства останаха на тъмно.

САЩ наказаха пет ирански компании

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-teheran-sasht-izbori-2016-raketna-programa-26752103

САЩ наложиха санкции на ирански фирми. Иранска адвокатка призова Тръмп да наложи политически санкции на страната й. СС на ООН се събира заради вълната протести.

САЩ наказаха пет ирански компании

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-teheran-raketna-programa-26752103

САЩ наложиха санкции на ирански фирми. Иранска адвокатка призова Тръмп да наложи политически санкции на страната й. СС на ООН се събира заради вълната протести.

САЩ въведоха санкции срещу Иран

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/sasht-vyvedoha-sankcii-sreshtu-iran-6077885

Основната причина за мярката е ролята им в ракетната програма на страната, предадоха световните агенции

Франция ще прави конференция за борба с финансирането на тероризма

https://www.actualno.com/europe/francija-shte-pravi-konferencija-za-borba-s-finansiraneto-na-terorizma-news_652642.html

През април в Париж ще се проведе конференция по въпросите, свързани с финансирането на тероризма, съобщи президентът Еманюел Макрон пред френски дипломати в Елисейския дворец. Той отбеляза, че „пред Франция днес има много предизвикателства, и първото от тях е сигурността“. По думите на президента противодействието срещу финансирането на тероризма трябва да стане едно от ключовите направления в борбата за мир и стабилност. „Конференция по този въпрос ще се състои в

Севернокорейска ракета порази случайно един от градовете в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646476

Севернокорейска ракета порази случайно един от градовете в странатаСевернокорейска ракета случайно е поразила обект в един от градовете в страната, пише британският вестник The Independent, като се позовава на медиен доклад в списание The Diplomat, базиран на източници от кръговете на американските разузнавателни служби. Съгласно разпространената информация, ракетата вероятно е избухнала при сблъсък с обект,

Слънцето ще ни се усмихва и днес

https://frognews.bg/novini/temperaturata-shte-stigne-12-gradusa.html

Ще духа слаб, в източните райони до умерен югозападен вятър. Минималните температури ще са между минус 2 и 3 градуса, а максималните ще са между 7 и 12 градуса.

Северна Корея прие предложението за преговори

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-pregovori-26752084

Северна Корея е приела предложението за преговори на високо равнище с Южна Корея във вторник, предадоха световните агенции.

... е слънцето, което пропъжда зимата от лицето на човек

http://www.cross.bg/chovek-litzeto-zimata-1564729.html

/КРОСС/ Смехът е слънцето, което пропъжда зимата от лицето на човек. Виктор Юго  

Полицаи и пожарникари евакуираха НДК (СНИМКИ)

http://clubz.bg/62553-policai_i_pojarnikari_evakuiraha_ndk_snimki

Служители на СДВР проведоха снощи предварително планирано учение в НДК. То започна в 20.00 ч., като целта му бе действия при симулиран пожар и евакуация на сградата.

В сградата на НДК ще бъдат основните заседания по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

При симулираната евакуация тежко въоръжени полицаи изведоха хората. След тях вътре влязоха пожарникарите, за да огледат сградата. Учението продължи около час.

За разлика от миналата година, когато при такава симулация районът около сградата бе блокиран, снощи движението бе свободно и не бе затруднено от учението.

 

Днес да почерпят Кръстьо и Кръстана

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/dnes-pocherpiat-krastjo-krastana.html

Днес отбелязваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден. Денят се нарича още Кръстци, Водокръщи. Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.

Най-важното от Варна във вчерашния 4 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366549

Колко е населението във Варна и областта към края на 2017-та Варна остава трета по население в страната. Към средата на декември 2017-та броят на жителите й с постоянен адрес е 366 965 човека. Варненски лекар: Грипът започва внезапно и остро Грипът започва внезапно и остро.

Да се зарадваш на пътния полицай

http://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/05/3101404_da_se_zaradvash_na_putniia_policai/?ref=rss


Пътните полицаи. Всеки шофьор има истории с тях и вероятно единици са тези, които са се радвали да ги видят край себе си. Това обаче може да се промени. Внезапно. Сержант Йордан Петков, който от десет години работи в Пътна полиция - Ловеч, има такъв случай.<br /><br />Отзовава се на сигнал за катастрофа, стига на мястото и вижда мъж, заклещен в ударения автомобил. Реакцията на пострадалия шофьор е спонтанна: "Никога не съм си представял, че ще се зарадвам, като видя катаджия,...

Англичанин, собственик на хотел в Банско: Цените тук са самоубийство за курорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646472

Англичанин, собственик на хотел в Банско: Цените тук са самоубийство за курортаАнгличанинът Джон Хюз, собственик на хотел в Банско, вдигнал цените за двойна стая от 15 на 23 евро за нощ след обиколка на европейски зимни курорти,предаде БНТ. В Банско предлаганите услуги са за без пари, докато в европейските зимни курорти не можете да намерите стая за двама под 200 евро. Сегашните цени тук са самоубийство,

Защо днес приятелствата са така лесно заменими? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-dnes-priiatelstvata-sa-taka-lesno-zamenimi-video-2070589

Модерните общества са все по-мобилни. Пътуваме, за да работим, да учим или да започнем нов живот. Изследване показва обаче, че честото местене е свързано с мисълта, че приятелството и близките социални връзки са по-лесно заменими. Сходно е и отношение към предметит

Идея: Колекционирайте прекрасни моменти за 2018 г. в... буркан

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ideia-kolekcionirajte-prekrasni-momenti-za-2018-g.-v...-burkan-2070619

Началото на всяка година обикновено е време и за равносметка, и за поставяне на нови цели за следващите дванадесет месеца. Повечето от нас обаче даваме сами на себе си обещания, които така и не изпълняваме – от спирането на цигарите, през по-здравословно хранене, д

Адвокат и ексследовател: Издирваният за убийствата в Нови Искър е много опасен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/advokat-i-ekssledovatel-izdirvaniiat-za-ubijstvata-v-novi-iskyr-e-mnogo-opasen-2070675

Ако издирваният Росен Ангелов е извършителят на убийствата в Нови Искър, и е решил да се крие, вероятно е много далече. Той е опасен за цялото население, защото няма какво да губи, и всеки, който му се препречи, може да бъде потенциална жертва. Тов

17 загинали след бурята в САЩ

https://www.actualno.com/america/17-zaginali-sled-burjata-v-sasht-news_652656.html

Зимната буря в североизточната част на Съединените щати предизвика хаос в придвижването и стана причина за 17 смъртни случая. Близо 4000 полети бяха анулирани в четвъртък заради обилните снеговалежи, съобщи Нова телевизия. В зоната на бурята живеят около 60 милиона души. В Бостън се очаква снежна покривка до 45 см, а по крайбрежните райони се образуваха наводнения. Бурята, наричана "циклон бомба", се очаква да продължи до края на седмицата. След спирането на снеговалежите се очаква

Ким прие поканата на Южна Корея за преговори

http://clubz.bg/62552-kim_prie_pokanata_na_yujna_koreq_za_pregovori

Северна Корея е приела предложението за преговори на високо равнище с Южна Корея във вторник, предадоха световните агенции, като цитираха южнокорейската информационна агенция Йонхап.

Тя се позова на Министерството на националното обединение на Южна Корея.

На 2 януари Сеул предложи на Пхенян среща на високо равнище в граничното селище Панминчжон на 9 януари, за да обсъдят участието на севернокорейски спортисти в Зимните олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан другия месец, както и други въпроси от взаимен интерес за подобряване на двустранните отношения. Ден по-късно Северна Корея възстанови "горещата линия" в демилитаризираната зона на полуострова.

Сега затворената комунистическа страна е изпратила послание, в което казва, че приема предложението на Юга за преговори във вторник. Подробности не бяха дадени.

Двете Кореи предприеха тези стъпки за подобряване на обтегнатите си отношения след период на повишено напрежение заради амбициите на Севера да развива своята ядрена и ракетна програма.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-istanbyl-tzurkva-1564750.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: На леда. Един разказ за мечтите на бъдещите шампиони по фигурното пързаляне. Тема: С колко ще поскъпнат храните след покачването на цената на тока? Говорят експертите. Тема: Медиите и престъпленията. Как медиите отразяват тежки престъпления? Тема: Нов живот за Желязната църква в Истанбул. Историческо значение и дипломация Тема: Арменците, в очакване на Рождество Христово. Как се пази традицията? Гост: Магът Астор Тема: "Извън играта": Двама на люлката - Аделина и Борис Радеви. БТВ, "Тази сутрин" Тема: На живо от Истанбул: След десетилетия на разруха и забрава, уникалната Желязна църква „Свети Стефан" възкръсва за нов живот. Среща с цариградските българи, разказ за хората, които поддържат Неделното училище. Преди срещата Борисов - Ердоган, какви са отношенията между България и Турция? Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Накъде водят следите на заподозрения за шесторното убийство в Нови Искър? Тема: След протестите „за" и „против" втория лифт в Банско, какво ще се строи в Банско? Говори концесионерът. Тема: Чантите в колата, все по-лесна плячка за обирджиите. Как заключваш автомобила си, а той остава отключен? Тема: Пътища-убийци или човешки грешки отнемат животи на пътя и кои са най-опасните маневри? Тема: Мъжът, който запълва дупки, вместо общината.  

2018 - стабилност на застоя

http://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/05/3095878_2018_-_stabilnost_na_zastoia/?ref=rss


По традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнозите на философи, политолози и социолози.<br /><br />Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?<br /><br />- Имаме стабилност на застоя и без европредседателството, по време на което не очаквам опозицията сериозно да се ангажира с това да "събаря" кабинета. Първата половин година на "Борисов" 3 беше обилно гарнирана със скандали и...

Св. пророк Михей от Ефремовото коляно

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prorok-mihej-ot-efremovoto-koljano-news_652577.html

Свети пророк Михей, синът на Иемвлай, бил съвременник на Божия пророк Илия и живял по времето на Израилския цар Ахав и на Иудейския цар Иосафат. Михей пророчествал само устно; той предсказал нещастния край на войната, която Ахав започнал срещу Сирия. Веднъж Иосафат пристигнал в Самария, за да посети Ахав. Като си спомнил, че Рамот, галаадският град, който владеели сирийците, преди принадлежал на Израилското царство, Ахав помолил Иосафат да му помогне, за да излязат с общи сили на война срещу Сир

"Охранителят на Меркел" от "бедняшката колиба на ЕС"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/05/3107339_ohraniteliat_na_merkel_ot_bedniashkata_koliba_na_es/?ref=rss


София е решена да даде тласък на важни теми в европейския дневен ред, което определено говори за самочувствие, пише германската преса. На европредседателството си България гледа и като на шанс да излъска малко имиджа си, разказва "Дойче веле" в обзор под заглавие "Още отзиви за българското европредседателство".<br /><br />Обширната статия в германския "Ди Велт" е озаглавена "Часът на източноевропейците". Авторите Ханелоре Кроли и Борис Калноки...

Столичната община ще ремонтира тунелите към Люлин, под НДК и бул."Пенчо Славейков" за 11 млн. лева

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/05/3107149_stolichnata_obshtina_shte_remontira_tunelite_kum/?ref=rss


Ремонти очакват тунелите под Националния дворец на културата (НДК) и по булевард "Царица Йоана" между кварталите "Люлин" и "Гевгелийски". Това се разбира от обществена поръчка на Столичната община, публикувана в четвъртък.<br /><br />Поръчката е с прогнозна стойност 11.1 млн. лева и предвижда ремонти на още два обекти. Единият е бул. "Пенчо Славейков" в участъка между улица "Цар Асен" и бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", а...

Св. прор. Михей. Св. мчци Теопемт и Теона. Преп. Синклитикия и Аполинария

http://www.cross.bg/teona-teopempt-episkop-1564728.html

/КРОСС/ През най-жестокото гонение срещу християните, което предприел римският император Диоклетиан (284-305 г.), Никомидийският епископ Теопемпт дал славен пример на изповедническа твърдост. Той станал жертва на едикта, който предписвал да бъдат затваряни най-напред църковните предстоятели с клирици и четци. Този указ бил проведен с такова усърдие, че не останало място в тъмниците за углавните престъпници. Столичният епископ Теопемпт бил затворен в тъмницата и дал съвършен пример за свърхчовешка издръжливост, която много утвърдила вярата и смелостта на останалите християни. С леката увереност, че като поразят пастира, ще сломят лесно и неговите духовни овце, палачите връхлетели върху светия епископ с адски изтезания, но той след всяко мъчение оставал невредим. Хвърлян в разпалена пещ, свирепо измъчван в продължение на 22 дни, напояван със силна отрова, обесен на дърво с камък на шията, св. Теопемпт отново оживявал като неуязвим. Тези очевидни чудеса не успели да вразумят мъчителите на светия старец. Макар и учудени, те приписвали чудото на някакво християнско магесничество и потърсили езически маг, който да преодолее и затъмни тайнственото "изкуство" на Христовия епископ. Най-сетне се явил магесникът Теона, който самоуверено обещал да извърши по-големи чудеса. Той дал на мъченика да изпие друга отрова, в чийто смъртоносен състав той бил напълно убеден, но тя се оказала напълно безвредна за св. Теопемпт

Само във Фрог: Убитият Неделчо последно работил във фирма за събиране на скрап

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-ubitiiat-nedelcho-posledno-rabotil-vav-firma-sabirane-skrap.html

Убитият в Нови Искър Неделчо Юнаков последно работил във фирма за изкупуване на метали. Това каза пред Фрог нюз източник от разследването. Там той бил общ работник.

Намериха окървавени дрехи в квартирата на Росен в Луково

http://clubz.bg/62551-nameriha_okyrvaveni_drehi_v_kvartirata_na_rosen_v_lukovo

Полицията е изпуснала буквално на косъм заподозрения в шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов. Късно вчера мъжън бе обявен за общодържавно издирване, а сутринта огромни полицейски сили бяха стоварени в близкото до Нови Искър с. Луково.

В дома, който е обитаван от Ангелов, обаче са открити окървавени дрехи, които той не е имал време да скрие, казаха източници на Клуб Z. Това почти сигурно праща мъжа, който вече е лежал в затвора, "с двата крака" отново там, при това с много тежка присъда. Затова той едва ли ще се даде лесно, прогнозират нелека развръзка полицейските ни източници.

От думите на кмета с. Луково Румен Колев става ясно, че издирваният се е самонастанил във вила в селото. Той обаче успял да се измъкне минути преди силите на реда да нахлуят. Колев е бил заедно с полицията вчера при огледите, приключили късно снощи.

"Там видимо е живял човек до 9:30-10 ч. сутринта вчера. Имаше включени електроуреди и включен компютър. Имаше и приготвена храна, беше затоплено вътре. Открихме и негови снимки. Предполагам, че е следил новините и затова е избягал. Улашил се е, след като медиите рано оповестиха тази операция.

Не е живял никога тук. Обикновено идва и преспива, а след това си отива. В седмицата може да дойде веднъж, в месеца и съм го виждал. Той няма собствена къща тук, не е наш жител. Не знам дали е плащал наем на някого. Мисля, че се е самонастанил в тази къща, защото е луксозна и обзаведена. Нямам представа кой е собственик на имота, тук има 3000 вили. Няма съседи, вилата е отдалечена", заяви кметът на Луково пред Нова тв.

По думите му се говорело, че Ангелов е водел в тази къща малки момичета, за да блудства с тях. Иначе самият Колев не бил виждал издирвания повече от десет години. Тогава го издирвали за блудство. Контактувал с някои от местните жители, които опитвали да разберат кой е, защото се носели слуховете за малките момичета. 

"Подозирал съм го, срещал съм го, ни никога не съм разговарял с него. Само знам, че спряха да го издирват по едно време и казаха, че е в затвора", каза пак кметът.

Според слухове той е имал връзка с убитата Кети преди около 4 години. След това известно време е пребивавал в чужбина и скоро се е върнал.

В четвъртък полицията цял ден се опитваше да открие 56-годишния Ангелов, но без резултат. Спецполицаи бяха блокирали входа на село Луково, което е по пътя към Своге. В издирването бяха включени следови кучета, хеликоптери. Имаше и акция във вилната зона до Нови Искър, в една от вилите беше намерен мобилен телефон, който се предполага, че е на убитата Кети Кюхова.

Луково е много близо до гр. Нови Искър, макар че двете са буквално по ръба от двете страни на границата между София-град и областта. След като петима - Неделчо Юнаков, синът му Георги, доведената дъщеря Нанси и гаджето й Боби, както и бабата, бяха открити убити във фамилната къща в града, майката Кети бе намерена в гората на километри именно в посока към Балкана.

Полицаи предполагат, че при добра подготовка Росен може да премине пеш Балкана и да се появи в района на Ботевград.

Изпуснали на косъм заподозрения в шесторното убийство в Нови Искър

http://clubz.bg/62551-izpusnali_na_kosym_zapodozreniq_v_shestornoto_ubijstvo_v_novi_iskyr

Полицията е изпуснала буквално на косъм заподозрения в шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов. 

Това стана ясно от думите на кмета с. Луково Румен Колев. Предполагаше се, че издирваният се е самонастанил във вила в селото. Той обаче успял да се измъкне минути преди силите на реда да нахлуят. Колев е бил заедно с полицията вчера при огледите, приключили късно снощи.

"Там видимо е живял човек до 9:30-10 ч. сутринта вчера. Имаше включени електроуреди и включен компютър. Имаше и приготвена храна, беше затоплено вътре. Открихме и негови снимки. Предполагам, че е следил новините и затова е избягал. Улашил се е, след като медиите рано оповестиха тази операция.

Не е живял никога тук. Обикновено идва и преспива, а след това си отива. В седмицата може да дойде веднъж, в месеца и съм го виждал. Той няма собствена къща тук, не е наш жител. Не знам дали е плащал наем на някого. Мисля, че се е самонастанил в тази къща, защото е луксозна и обзаведена. Нямам представа кой е собственик на имота, тук има 3000 вили. Няма съседи, вилата е отдалечена.", заяви кметът на Луково пред Нова тв.

По думите му се говорело, че Ангелов е водел в тази къща малки момичета, за да блудства с тях. Иначе самият Колев не бил виждал издирвания повече от десет години. Тогава го издирвали за блудство. Контактувал с някои от местните жители, които опитвали да разберат кой е, защото се носели слуховете за малките момичета. 

"Подозирал съм го, срещал съм го, ни никога не съм разговарял с него. само знам, че спряха да го издирват по едно време и казаха, че е в затвора", каза пак кметът.

В четвъртък полицията цял ден се опитваше да открие 56-годишния Ангелов, но без резултат. Спецполицаи бяха блокирали входа на село Луково, което е по пътя към Своге. Именно там живее Росен Ангелов. В издирването му бяха включени следови кучета, хеликоптери. Имаше и акция във вилната зона до Нови Искър, в една от вилите беше намерен мобилен телефон, който се предполага, че е на убитата Кети Кюхова.

Луково е много близо до гр. Нови Искър, макар че двете са буквално по ръба от двете страни на границата между София-град и областта. След като петима - Неделчо Юнаков, синът му Георги, доведената дъщеря Нанси и гаджето й Боби, както и бабата, бяха открити убити във фамилната къща в града, майката Кети бе намерена в гората на километри - именно в посока на Балкана.

Очаквайте подробности

С 3 милиона се е увеличило населението на Турция през 2017 г

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646470

С 3 милиона се е увеличило населението на Турция през 2017 гНаселението на Турция е достигнало до 82,8 млн. души през 2017 г. – с три милиона повече, в сравнение с данните от преброяването, извършено през декември 2016 г., съобщава вестник Daily Sabah. Нарастването на населението може да е добра новина за правителството, което се стреми да се справи с проблема със застаряващото население,

Пътна обстановка в страната - 5 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366548

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

България чества 170-годишнината от рождението на Ботев

http://dnes.dir.bg/news/hristo-botev-26752067

В България започват честванията по случай 170-годишнината от рождението на националния герой, поет и революционер Христо Ботев (роден на 6 януари 1848 г.).

Прогноза за времето - 5 януари (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-5-januari-petyk-news_652635.html

Днес облачността ще е разкъсана. Ще духа слаб, в източните райони до умерен югозападен вятър. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, а максималните – между 7° и 12°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца. По Черноморието ще е

5 януари в историята

http://www.cross.bg/goldun-zapochva-geiit-1564726.html

/КРОСС/1762 г. - Петър III става император на Русия, след смъртта на царица Елисавета. 1775 г. - Екзекутиран е Емилян Пугачов, водач на селско въстание в Русия. Мостът Голдън Гейт (Сан Франциско) 1919 г. - В Мюнхен, Германия е основана Националсоциалистическата партия. В Берлин е основана Германска работническа партия. По-късно двете се обединяват под името Националсоциалистическа германска работническа партия.1933 г. - Започва строителството на Моста Голдън Гейт в Санфранциския залив.1937 г. - В СССР е проведено преброяване на населението.1968 г. - Александър Дубчек идва на власт; започва "Пражката пролет" в Чехословакия.1969 г. - От СССР е изстрелян автоматичния космически апарат Венера 5.1971 г. - Израел, Египет и Йордания започват непреки преговори с посредничеството на ООН.1972 г. - По нареждане на президента на САЩ Ричард Никсън НАСА започва да разработва проект по създаване на космическа совалка.1976 г. - Режимът на Пол Пот преименува държавата Камбоджа на Кампучия. 2005 г. - Ерида, най-голямата планета-джудже в Слънчевата система, е открита от научния екип на Майкъл Браун при изучаване на снимки, направени в обсерватория Паломар на 21 октомври 2003.2007 г. - В Тайван е пуснат в движение високоскоростен влак (300 км/час). Източник: Уикипедия  

Как приписаха на Ботев символ-верую на комунизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6646073

Как приписаха на Ботев символ-верую на комунизмаНяма и следа от телеграмата, уж изпратена до Париж “Изповядвам единий светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото. Вярвам в единната обща сила на человечески род на земното кълбо, за да твори добро. И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство...

Японският премиер Шиндзо Абе ще посети България

http://dnes.dir.bg/news/japonia-indzo-be-evropredsedatelstvoto-2018-26752026

Японският премиер Шиндзо Абе потвърди днес, че ще посети в средата на този месец шест източноевропейски страни, сред които и България.

5 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=366547

Събития: 1444 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Куновица турците са победени от кръстоносците на крал Владислав III Варненчик и Янош Хуняди и много турски командири, включително Махмуд бей, зет на султан Мурад II, са пленени.

Зимен Кръстовден гони лошите сили, небето се отваря за желания

https://offnews.bg//obshtestvo/zimen-krastovden-goni-loshite-sili-nebeto-se-otvaria-za-zhelania-672171.html

Днес е Попова Коледа, денят се нарича още Зимен Кръстовден или Водокръст. Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстина.

На 5 януари свършват започналите на 25 декември "мръсни дни" - така се наричат "некръстените" дни, в които новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене. 

През деня в църквата се отслужва служба, попът кръщава водата, като в нея пуска кръст. После със светената вода и китка босилек той ръси къщата, за да изгони лоши, нечисти сили и болест от нея. Домакините слагат паричка в котлето със свещена вода.

Утре - на Йордановден, попът хвърля кръста в река или водоем. 

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо - ще се сбъдне. Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг, за да се пречистят и потекат отново. 

На Попова Коледа на масата се слагат боб, зеле, сърми, плодове - само постни храни.

Домашен пилешки пастет

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6645348

Домашен пилешки пастет Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Григор Димитров продължава защитата на титлата в Бризбейн

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/05/3107368_grigor_dimitrov_produljava_zashtitata_na_titlata_v/?ref=rss


Григор Димитров продължава днес защитата на титлата в турнира от категория "АТП 250" в Бризбейн. Във втория си индивидуален мач за сезона световният номер 3 се изправя срещу представителя на Великобритания Кайл Едмънд.<br /><br />Maчът ще започне в 11.00 часа българско време. Победителят в него ще се класира за полуфиналите, където ще срещне поставеният под №3 Ник Кириос. Австралиецът стигна до финалната четворка след обрат срещу украинеца Александър Долгополов - 1:6, 6:3,...

Лицемерие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284224_%D0%9B%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5

 Започвам първата си публикация за 2018-та с едно обвинение. Защо нароилите се шамани, врачки, предсказатели и прочее от този вид не ни предупредиха за прокарването по терлици от властта на онова странно нещо "трети пол". Дори въздесъщият Нострадамус нищо не казва по въпроса, който направо разтърси хетеросексуалната ни същност. Почувствахме се изоставени, пренебрегнати, запокитени дори - надалеч от софрата с плодовете на истинските плътски радости и страсти, от които различните уважават само бананите, наподобяващи "нещо", което все пак не е "той". И защо пък точно сега мъдрите ни ръководители се сетиха да вкарат в дневния ред на държавата прословутата Истанбулска конвенция, подписана преди доста време от Екатерина Захариева в качеството й на тогавашен министър на правосъдието? Ами то е много просто. Нали сега трябва да сме най-големите европейци и като председателстващи дори да надскочим себе си.
Вероятно заради това разбрахме с учудване, че самата заместничка на правосъдното ни министерство Десислава Ахладова е дала гаранция пред директорката на Европейския институт за равноправност на половете Вергиния Лангбак, че прилагането на Истанбулската конвенция ще бъде сред приоритетите на председателството ни на общността!
    Ето този приоритет точно не ни беше известен в навалицата от намерения за шестмесечното ни шефство. И не че сме против добре формулираната идея на въпросната конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Но някои неща във въпросния документ възбуждат сериозни въпроси, особено в държави като нашата, където мнозинството все още държи на своите си ценности. Пък и доста усилия положиха да укротяват разбушувалите се страсти сред здравите традиционалисти от двата пола назначената за външен министър Захариева и дори министърката на правосъдието Цецка Цачева, която направо каза, че конвенцията нямало да доведе до законови промени за узаконяване на гей-браковете. Двете пропуснаха да коментират обаче, че с документа от Истанбул се откриват и възможности за прокарване на учебни програми за изучаване (дали не и обучение!?) на хомосексуализъм,  травестизъм и еднополовите бракове. 
    Българинът вече стана доста подозрителен към настоятелните уверения от страна на политиците. И тъй като много е лъган, хваща все по-малко вяра на приказки. Особено сега, когато искаме на всяка цена да се докараме пред началниците от Брюксел с желанието си да оставим следа със своето председателство. Да не прокараме обаче с иначе добродушните си намерения на домакини на председателството на ЕС бразда в традиционно здравото българско съзнание. Да не станем със слагаческата си политика съучастници в онова лицемерие към различността, което измества фокуса на същностните проблеми на хората.
    Споменах за лицемерието и в съзнанието ми веднага изникна евроатлантическата истерия с противопоставянето на сексуалния тормоз на работното място. Не че подобни прояви не трябва да бъдат осъждани, но в широкомащабните добре платени кампании има доста голяма доза неискреност. А защо ли? Ами, потърпевши от въпросното насилие се оказват все издигнали се жени и актриси, които обилно грабят от сладката страна на живота. Снимат се с продуценти усмихнати, получават роли и почести, богатство и слава. Сега изведнъж ни залива вълна от страдалки на блясъка и разкоша, които дълги години били таили в сърцата си унижението. Сетили се, милите. Ами да са реагирали тогава, когато са ги насилвали да правят нещо против волята си. А не сега да ридаят лицемерно за онова начало, когато са използвали чар и хитрост за пробив и кариера.
    Доста неискреност има в тези кампании. И в европейската за равноправност между половете, и в американската за посегателствата на похотливци на работното място. Вярно, на реалното насилие трябва да се противодейства решително, но натрапчивата кампанийност е изначално подозрителна. Едно е да отстояваш равни права на хората, а съвсем друго е да пропагандираш дразнещо различността и да я превръщаш в проблем, който за обикновените граждани не съществува. Или лицемерно да се хвърляш на амбразурата срещу сексуалното посегателство на работното място по инициатива на редица възползвали се от това бивши красавици, докато в същото време милиони жени да гинат с децата си на ръце от куршумите на близки и далечни агресори и са истински насилвани. На всичкото отгоре на разни "прайдове" някакви персони - изрисувани и с втъкнати къде ли не пера, демонстрират самочувствие сред един отруден народ, който е на път да бъде едва ли не обвинен за своята нормалност.
     Жалко е всичко това и за едните, и за другите, и за всички. Световното лицемерие взема връх в един опасен свят на подменени и подменящи се ценности. А проблемът е друг и всички го знаем!

Прогноза за времето - 5 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366538

По Черноморието днес ще е предимно слънчево, научи Moreto.net. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максимални температури 9°-12°. Температура на морската вода 9-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. През следващото денонощие облачността ще е разкъсана.

Борисов преряза лентата на третия пол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284223_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB

 

Правителството на ГЕРБ и патриотите предложи за ратификация скандалната Истанбулска конвенция

Със скандално решение, противоречащо на българската традиция и на общественото мнение, вчера правителството предложи на 44-тото НС да ратифицира Истанбулската конвенция, която отваря пътя за легализация на еднополовите бракове и т.нар. „трети” пол, както и задължението да приемаме бежанци с „алтернативна” сексуална ориентация. Сред най-отвратителните лобистки ангажименти, които правителството пое, е това „нетрадиционните модели на пола” да се преподават още в детската градина и училището. Според вицепремиера от Обединени патриоти Валери Симеонов осем от министрите са гласували „против” (освен патриотите най-вероятно това са е герберите Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски). Но определено прогнозата, че скандалното решение ще създаде трусове в коалицията, бе опровергана от фактите.

Първите кокичета за 2018 г. цъфнаха

http://clubz.bg/62550-pyrvite_kokicheta_za_2018_g_cyfnaha

Първите кокичета за 2018 г. вече се появиха в Благоевград, съобщи БТА. Пролетните температури през декември и януари дадоха възможност на нежните бяло-зелени предвестници на красивата пролет да пробият земята и да покажат своята хубост още сега, през топлите, слънчеви дни на първите зимни месеци. 

Кокичета се появили в двора на сем. Венера и Трендафил Манчеви в Благоевград. Съпругът Трендафил разказа пред репортер на БТА, че кокичета са ги зарадвали в двора им още през декември. Заедно с тях семейството с радост посрещнало и настъпването на Нова година. 

Минали години гроздовете от кокичета са били повече от сега, но и малкото носят същото ведро настроение и предизвикват усмивки. За цветята се грижи най-вече съпругата Венера. Те съжителстват обикновено и с някои животинки - играчки, които красят градинката на двора - пчели, щъркели и други птичета, които също носят пролетно настроение. Сега са прибрали повечето, заради белите на съседските котки. Иначе по думите на Трендафил всяка година е така, пише БТА.

Питат ученици колко получават мама и татко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284222_%D0%9F%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D1%8

 Родителите на ученици от II до V клас от 83 столични училища получиха от децата си за домашно шокираща анкета с 33 въпроса за това с какво се отопляват, какви сметки за отопление плащат, колко стаи има жилището им и дори какъв е месечният доход на член от домакинството. И още - ако са се отказали от "Топлофикация" - защо, и дали биха предпочели газоснабдяване.

Анкетите са част от "Проучване на енергийните източници за отопление и топла вода - гр. София" и носят логото на Столична община и Енергийна агенция Пловдив. Във въпросника организаторите на допитването обясняват, че целта е подобряване на качеството на въздуха и намаляване на нискокачествените горива за отопление в столицата, съобщи Канал 3.

Проверка установи, че задачата е спусната от Регионалното управление на образованието ( РУО) - София, до директорите на училищата. Става въпрос за проучване на Енергийна агенция Пловдив, която е сключила договор със Столична община във връзка с проект на кметството за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Трябвало да се проучат 6000 домакинства в София и от общината решили, че най-удачно е това да стане, като децата анкетират родителите си.

Европейските добри практики показват, че най-добрият начин за провеждане на такива проучвания е те да се извършват от ученици от втори - пети клас, които анкетират своите родители, пише в писмото на Столична община до РУО-София. По тази причина на 20 декември в инспектората били привикани директорите на въпросните 83 основни училища, а служители на енергийната агенция от Пловдив им раздали лично анкетите, с които даже инспекторите на РУО не се бяха запознали и не знаеха за смущаващите текстове в тях.

"Това е своеобразно изследване на потреблението на енергия, което е мощен образователен инструмент", коментира пред Канал 3 началникът на РУО Ваня Кастрева.

"Всички политики трябва да се градят въз основа на анализ на обективни обстоятелства. Това е основният мотив на общината, а защо е този път, е въпрос на тяхно решение. Те са ни една от най-важните партньорски институции. След нас са децата ни, много от методите на възпитание минават точно когато те се коментират в училище, в семейството, да знаят, че това са важни теми и т.н. Анкетата е анонимна и абсолютно доброволна", добави още Кастрева.

Само неосъдените с електронно свидетелство за съдимост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284221_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%

 Само неосъдените ще имат право на електронно свидетелство за съдимост. Това предвиждат промени в наредбата за работата на бюрата за съдимост, която предлагат от правосъдното министерство. Поправките вече са пуснати за обществено обсъждане. Те се налагат заради последните законови промени от декември 2017 година, с които свидетелството за съдимост на хартия отпадна, а тази информация ще се проверява от администрацията по служебен път. Така, за да се намали бюрокрацията и административната тежест за гражданите и за бизнеса се въвежда термина електронно служебно свидетелство за съдимост (ЕССС). Така занапред е-свидетслство ще издава по заявление на чиновниците, а централната администрация или териториалните органи на изпълнителната власт. Това ще става обаче по отношение на лица, за които не са съставяни „бюлетини за съдимост“. В останалите случаи, както и за лицата, родени в чужбина, свидетелство за съдимост ще се издава по общия ред. Електронното свидетелство за съдимост ще се издава от правосъдното министерство, като съответният чиновник подаде заявление по електронен път и чрез електронен подпис. Срокът за издаване ще бъде три дни, държавна такса няма да се дължи, а валидността ще е 6 месеца, колкото и свидетелството за съдимост на хартия. Премахва се и изискването за представяне на препис от акта за раждане или удостоверение за раждане в оригинал или копие или друг документ, издаден от компетентен орган, удостоверяващ данни за родителите на лицето. Данните за родителите на лицето, което иска свидетелството за съдимост, ще се проверяват посредством служебен достъп до Национална база данни „Население“.

Разкриха защо мъжете толкова харесват блондинки

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-zashto-myzhete-tolkova-haresvat-blondinki-2070621

Американски учени доказаха, че мъжете наистина харесват повече жените с руси коси в сравнение с брюнетките, тъй като блондинките им се струват по-млади и по-здрави, пише в. "Дейли мейл".

Нова скандална книга за Тръмп, той я определи като пълна с лъжи

//dariknews.bg/novini/sviat/nova-skandalna-kniga-za-trymp-toj-ia-opredeli-kato-pylna-s-lyzhi-2070673

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че новата скандална книга за него, която предстои да бъде публикувана днес, е "пълна с лъжи, погрешни тълкувания и източници, които не съществуват", предаде Ройтерс.
 
В коментар

Чужди специалисти ще умуват за втория лифт на Банско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284220_%D0%A7%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BB%D0%B

 Чужди специалисти ще умуват за втория лифт на Банско. Това стана ясно от изпратена до медиите позиция на концесионера след проведена вчера среща с Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

„Ще огледаме и всички проблемни места и възможни варианти за по-доброто и комфортно практикуване на зимните спортове и да предложим комплексно решение, което ще бъде изготвено от водещи международни специалисти. Ще наемем проектантски екип, който ще изготви мотивирано предложение и ще извървим всички процедури предвидени в екологичното законодателство на страната“, заявиха представителите на концесионера.
Според фирмата с приемането на актуализацията на Плана за управление на НП“Пирин“, с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на Зоната за туризъм се е дала възможност да се стартира проект за очаквания от всички втори кабинков лифт. Наемателят заявява още, че идейният проект е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони. Те след преценка на всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт са стигнали до заключение, че предложеният идеен проект е оптималният вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски-зоната.
„Българското общество не следва да се подава на спекулациите, че ще застроим планината или ще излезем от зоната. Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон“, смятят от „Юлен“ АД.

След 10 г. дефицитът на ток ще е около 2000 мегавата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284219_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+10+%D0%B3.+%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+2000+%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%B2

 

Един от вариантите за покриване на недостига на мощности е проектът „Белене“

След 10 години дефицитът на мощности за производство на електроенергия у нас ще е около 2000 мегавата, което е около 20% от сега наличните, като един от вариантите недостигът да бъде покрит е изграждане на втората атомна централа на площадката в Белене. Това пише в разсекретените доклади на Българската академия на науките (БАН). Документите бяха написани по сключения с Българския енергиен холдинг (БЕХ) договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката. Единият касае

развитието на енергетиката в България

в дългосрочен период, а вторият - проекта за АЕЦ „Белене“.

Докладите се пускат в публичното пространство със съгласието на БЕХ, като е пропусната информацията, която представлява поверителна или чувствителна информация за дружествата от групата на холдинга, както и поверителна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни.

В докладите се прогнозира и недостиг на електроенергия в региона след 2030 г. от порядъка на 1500 мегавата инсталирана базова мощност, пише в заключението на един от докладите. Перспективите пред националната електроенергийна система показват, че в средносрочен план България трябва да предприеме действия за компенсиране на недостиг на маневрени мощности до 1650 мегавата и на базови мощности в диапазон от 420 до 1670 мегавата. В документа се подчертава перспективата, че в бъдеще ще се

наложи извеждане на основните блокове на АЕЦ „Козлодуй",

което ще се отрази на сигурността на електроенергийните доставки за страната.

Междинен доклад 2 е в обем от 95 страници и е фокусиран върху възможността за изграждане на ядрена мощност. В него се прави анализ на варианта за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с проекта „АЕЦ Белене”, в отделно търговско дружество и провеждане на последваща процедура за приватизацията му.

При 7 от вариантите, с лихва на инвестиционния кредит от 3% и ниска цена на тока на вътрешния учените от БАН са изчислили, че проектът ще е рентабилен в само при един от тях предвиждащ 80% от него се поеме от частен инвеститор. При тази лихва проектът би бил рентабилен при всички варианти, но

с условие да има висока цена на тока на вътрешния пазар,

без да се уточнява каква е точно тя.

При 4% лихва на заемите по проекта и евтин ток у нас, всички варианти са на загуба. При скъпа електроенергия на вътрешния и на регионалния пазар, само 3 от 7 варианта са изкарани печеливши. В случай на лихва от 4,5%, 2 от седем варианта се оказват рентабилни. При 5% цена на кредита няма нито един печеливш вариант дори при висока цена на тока на вътрешния и регионалния пазар, а проектът излиза на червено със суми, вариращи от почти 594 млн. евро до 2,613 млрд. евро.

Засега позицията на министерството на енергетиката относно „Белене“ е, че държавата няма да инвестира нито лев повече в проекта, а ще участва в него с апортна вноска, включваща лицензираната площадка и оборудването, което бяхме осъдени да купим от „Атомстройекспорт“.

На сок, но само два дни в месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284218_%D0%9D%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%BA%2C+%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0

 След тежките трапези някои ентусиасти решават да направят тотално разтоварване само на плодови и зеленчукови сокове. Диетолозите обаче категорично отричат този режим, ако той продължи повече от два дни в месеца.

Основната причина е, че при по-продължително „хранене“ само със сокове, стомахът отвиква да смила храната. При по-продължителен период той дори може да отключи анорексия.

При строгата форма на гладуването, с приемането само на течности, зъбите и тъканите на устната кухина бездействат. Дъвкането на плодовете освежава лигавиците и тъканите на устата, на зъбните нерви, както и премахва лошия вкус.

Каква ще е България след тези шест месеца?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284217_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8+%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%

 Коментар от Полина Паунова:

Европредседателство и стабилност - с тази заявка започва политическата 2018 година. Премиерът Бойко Борисов е концентриран върху международната тематика; шефът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов е поел всички вътрешнополитически сблъсъци; вицепремиерът Валери Симеонов е усмирен с разрешение за втори лифт над Банско; Волен Сидеров е умерено критичен и най-важното - европейски спокоен; антикорупционният закон е приет в срок, макар и върнат в парламента с вето от президента; сайтът на председателството е активен; Доган успокои Борисов, че поне в идните шест месеца няма амбиции да сваля правителството, а в БСП се съсредоточават върху разпалването на краткотрайни, несъществени скандали.

С други думи, в началото на 2018 в България има от всичко по нещо. Но главното е: управлението изглежда стабилно, а ремонтът в НДК завърши. Председателството може да започва, като европейските теми са заменени с разговори за прилично поведение в стил "да не се изложим пред чужденците“, а илюстрациите на това дълбоко неразбираемо (най-вече защото не е обяснено) събитие са шевици, нестинарки и покривки в битов стил, с които в социалните мрежи разказваме на европейците, че и ние сме дали нещо на света.

Вече се изложихме пред чужденците

Всичко изглежда прекалено хубаво, за да е истина. Защото на практика нито държавата е стабилна, нито Борисов е силен международен фактор, нито Валери Симеонов и Волен Сидеров са с европейски разбирания. Още по-малко пък ще успеем да не се изложим пред чужденците. Защото това с излагането вече сме го свършили, поне ако съдим по образа на България в западните медии, които неизменно я представят като най-корумпираната държава в ЕС.

Впрочем, именно критичният медиен поглед отвън може да се окаже от съществено значение през следващите месеци. Защото би могъл да изиграе ролята на катализатор на обществените процеси в самата България. Защото вперените погледи на чужденците (пред които не бива да се излагаме, но пък трябва да им показваме шевици и да им разясняваме, че в домовете си българите се събуват) може и да се превърнат в разобличители на властта - роля, от която българските журналисти отдавна абдикираха.

Още първите дни на 2018 показват, че бъдещите месеци изглежда ще протекат по съвсем очакван сценарий. Привидната стабилност ще бъде непрестанно разклащана, и то от самото правителство, което за да остане цяло (както Доган обеща), трябва да продължи да играе ролята на параван. Властта трябва да продължи да подсигурява икономическото управление на ДПС, докато самото Движение имитира ролята на политическа опозиция. И така под предлог, че има важна роля в световните процеси, страната ни ще продължи да игнорира домашните си драми, които я доведоха до цялостен разпад. Подаряването на Пирин, тоталният отказ от разнищване на темата за контрабандата, непрестанната кална битка в медиите срещу несъгласните със статуквото, употребата на държавни институции за разправа с неудобните, непрекъснатото създаване на нови бухалки във вид на държавни институции, които да направят невъзможна съпротивата срещу модела на управление. Все теми, които се игнорират в България, но които ще продължат да съществуват. И е твърде вероятно да бъдат изговорени от западните издания, тъй като докато е начело на ЕС, България малко или много ще бъде все пак в светлината на прожекторите.

Ролята на външния поглед

Външният интерес към страната няма как да остане без последствия. Опубличаването на безобразията, особено през външен поглед, почти сигурно ще даде тласък на недоволството срещу модела на управление. Недоволство, което към момента няма особена подкрепа в българските медии. Ако изведнъж усетят, че имат значение, българските граждани ще се почувстват стимулирани да бъдат несъгласни. Което пък ще се окаже най-голямата драма за правителството на Борисов, особено на фона на нескритото му желание да потули всички вътрешни напрежения в името на европредседателството. Така то може и да се превърне в неговия най-голям изобличител - и в инструмент за въздействие през първата половина на новата политическа година. Което пък почти сигурно ще доведе до изостряне на потулваните конфликти вътре в управлението, а по всяка вероятност и до предсрочни избори, за каквито повечето формации вече се готвят, макар че не го обявяват официално.

Такъв развой на събитията може да бъде полезен за извънпарламентарната опозиция, ако партиите, които я съставляват, успеят да се позиционират добре. Засега подобна заявка дават ДСБ и „Да, България". Ако двете формации реализират идеята си за извънпарламентарна комисия, която да опубличава данни около потуления скандал с „Булгартабак“, може и да се стигне до изговаряне и най-вече до показване на зависимостите, които властта тъй усърдно крие. Реакцията ѝ към подобни разкрития ще бъде показателна - защото може да се окаже саморазобличаваща. А такъв тип „движения“ под прожекторите на европредседателството неминуемо ще доведат до трусове.

Три фактора

Понеже е част от въпросната власт, ДПС съвсем очаквано ще имитира опозиционност по странични проблеми и ще се разкрива като съюзник на Борисов по фундаменталните теми. Големият въпрос е каква роля ще изберат БСП и президентът Румен Радев. Засега партията на Корнелия Нинова и излъченият от нея държавен глава успяват да лавират между публичния си имидж на опозиция и непубличния на пазители на стабилността, осигурявайки комфорт на управляващите, като не засягат същностните проблеми - най-вече този с върховенството на правото. Именно тук се крие големият шанс пред социалистите. Защото насоченото към страната внимание ще разкрие пред тях възможността да поведат битка за законност вътре в парламента. Голяма е, разбира се, вероятността да проиграят този шанс. Но има и вариант да се възползват от него.

Накратко: 2018 година ще бъде време на трусове. Трусове, породени от желанието за стабилност. Заради вниманието, насочено към България, годината започва с подкрепа за гражданската енергия и е твърде вероятно да приключи с ново управление. Дали то ще бъде на статуквото или европредседателството ще успее да обърка плановете на политическата класа - това зависи от три фактора. Първо, доколко гражданите ще бъдат стимулирани да защитават правата си (подбудени най-вече от чуждестранните медии, които не могат да бъдат купени от Пеевски). Второ, доколко извънпарламентарната опозиция се е научила да работи политически - с факти, а не с естрадни призиви. И трето, на коя страна ще застане БСП.

 

Споделеното жилище - новата тенденция след споделеното работно пространство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284216_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5+-+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B

 През последното десетилетие пространствата за съвместна работа се наложиха като нещо повече от тенденция. Те драматично промениха начина, по който много хора работят днес, и преформулираха понятията за това как трябва да изглежда офисът.

Сега наред е съвместното споделяне на жилището, пише Forbes.

Съжителството, наричано още „споделено градско местопребиваване“, обикновено се отнася до обзаведени апартаменти с общи кухни и дневни. Най-често от това се възползват поколението Y (т.нар. милениали), които държат на достъпността и гъвкавостта.

Затова и някои компании, като например Common, The Collective, Ollie и WeLive (дъщерно дружество на популярната компания за споделено работно пространство WeWork), вече експериментират с прилагането на модела върху жилищни пространства. Предлагането им се основава на философията за общност, споделяне на пространствата и социалния живот.

Жилищата се отличават с нови и хубави мебели, предварително инсталирани интернет и телевизионни услуги, разпределено готвене, пазаруване, домакинстване и т.н.

Повечето от тези фирми избягват усложненията, продиктувани от притежаването и разработването на проект за недвижим имот, затова те си партнират с по-утвърдени предприемачи и собственици. На практика те управляват сградите и действат от името на собствениците на тези имоти.

Все още обаче тези дружества не са разработили много рентабилен бизнес модел и дори WeWork реши да не разширява WeLive поне засега. Това обаче не спира големи строителни компании като Durst Organization и Property Markets Group да се опитат да яхнат и тази вълна.

Durst казва, че ще тества концепцията с дузина жилища в 10-етажна сграда в Манхатън, Ню Йорк. Всяко от тях е малко по-голямо от 100 кв.м и включва съжителстващи функции като няколко бани с врати, които показват дали са заети, или не.

Property Markets Group пък стартира ново дружество - X Social Communities, което ще предлага около 5 800 жилища, подходящи за съжителство. Компанията в момента предлага 120 апартамента в Чикаго и още няколко десетки из САЩ.

Тъй като моделът на съвместно живеене продължава да се адаптира, различните строители предприемат и различни подходи към изпълнението на проектите в зависимост от нуждите на обитателите им в различните градове.  

По статията работи: Миглена Иванова

На 5 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6645771

На 5 януари рожден ден иматАнгел Семерджиев, бивш председател на ДКЕВР Ангел Геков, бивш изпълнителен директор на ББР Ваня Кастрева, началник на регионалния инспекторат по образованието в София Васил Методиев-Шпайдела, бивш футболист и треньор Д-р Димитър Деликостадинов, началник Спешно отделение в УМБАЛ “Пълмед” Иван Чолаков, бивш депутат Мария Илиева,

КЗК глоби ЧЕЗ Разпределение България с 288 хил. лева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284215_%D0%9A%D0%97%D0%9A+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8+%D0%A7%D0%95%D0%97+%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81+288+%

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер на 288 хил. лева за извършено нарушение на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД  на Закона за защита на конкуренцията.

Обвиненията са в злоупотреба с господстващо положение на пазара на разпределение на електрическа енергия, който включва дейността по присъединяване на производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.

Антимонополната комисия преценява, че с дейността си дружеството може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

Комисията е установила, че „ЧЕЗ Разпределение България“ АД налага нелоялни търговски условия на своите клиенти, производители на електроенергия от ВЕИ, с цел постигане на необосновани финансови ползи във връзка с присъединяването към електроразпределителната мрежа, пише в решението.

Ефектът от поведението на дружеството се проявява във връзка с прехвърляне върху потребителя на разходи, които трябва да бъдат поети от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Като косвен резултат от налаганите нелоялни условия се стига до възпрепятстване навлизането на нови участници на вертикално свързания пазар на производство и продажба на електрическа енергия.

Производството на КЗК е образувано по искане на „Нови eнергии“ ООД, в което се твърди, че е налице злоупотреба с господстващо положение.

Дружеството е инвеститор в проект за изграждане и експлоатация на малка водноелектрическа централа (МВЕЦ) „Гара Елисейна“, разположена на р. Искър в землището на с. Елисейна, община Мездра, област Враца. Оказва се, че излизането му на пазара на производителите на електроенергия от възобновяеми източници зависи от  „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Според „Нови eнергии“ ООД компанията е единствен оператор, експлоатиращ електроразпределителната мрежа на тази територия, затова и поставя различни условия за присъединяването на МВЕЦ „Гара Елисейна“ към електроразпределителната мрежа.

Недоволството на „Нови енергии“ е, че в проекта на предварителния договор „ЧЕЗ Разпределение България“ АД необосновано завишава цената за присъединяване на МВЕЦ „Гара Елисейна“, като включва в нея разходи, които следва да бъдат направени от разпределителното предприятие за негова сметка.

Това са разходи, които следва да бъдат направени и понесени от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД като собственик на съответната разпределителна мрежа, както и разходи, които са договорени между „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и преносното предприятие – разходите по присъединяване на п/ст „Елисейна“, собственост на компанията, към преносната мрежа, твърдят от засегнатото дружество.

От „Нови енергии“ смятат, че компанията забавя умишлено и системно предлагането на предварителен договор за присъединяване към електроразпределителната си мрежа, като затруднява преговорите. Тя поставя сключването на предварителния договор за присъединяване към електроразпределителната мрежа в зависимост от "допълнителни, незаконосъобразни, тежки и несъразмерни условия и задължения".

Дружеството посочва, че подобно поведение представлява необоснован отказ да се предоставят услуги на „Нови енергии“ ООД като потенциален клиент/производител на електроенергия, което възпрепятства напълно
планираната и започнатата стопанска дейност, а инвестиционните проекти нерентабилни.

В становището се твърди, че „ЧЕЗ Разпределение България“ АД прилага различни условия в предварителните договори за присъединяване по отношение на конкуриращи се производители на електроенергия, което ги поставя в неравноправно положение като конкуренти и по този начин ограничава производството и търговията с електроенергия във вреда на потребителите за дълъг период от време занапред.

В друго искане ЕТ „Виваро Комерс Росен Крумов“ също твърди, че „ЧЕЗ Разпределение България“ АД поставя неоснователни и незаконосъобразни изисквания, като в случая това се отнася до присъединяване на на МВЕЦ „Сини вир“ към електроразпределителната мрежа.

Едноличният търговец е на мнение, че  не е длъжен да изгради далекопровод за повече от 10 км от ВЕЦ „Китка“ до подстанция Мартиново като условие за това присъединяване.

От фирмата „Виваро Комерс Росен Крумов“ са категорични, че разходите за неговото изграждане, доставката и монтажа на съоръженията за присъединяване, които включват и подстанция „Мартиново“, надхвърлят стойността на направената инвестиция и я обезсмислят.

Ще се запознаем с решението на КЗК и ще предприемем всички установени от закона действия в интерес на защитата на дружествата, акционерите, клиентите и служителите, коментираха за Investor.bg от ЧЕЗ.

Компаниите от групата на „ЧЕЗ България“, включително и ЧЕЗ Разпределение България“, за което става дума, работи в съответствие с българското и европейското законодателство. В случая не става въпрос за нарушение на антимонополно законодателство, както се твърди от Комисията, а за строителни процедури, уточниха от фирмата.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Австрия орязва обезщетенията за деца, живеещи в чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284214_%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%2C+%D0%B6%D0

 Австрийската управляваща коалиция от консерватори и крайнодесни планира да намали плащанията за обезщетения за деца, живеещи в чужбина, съобщи Ройтерс.

Кабинета на канцлера Себастиан Курц се закле на 18 декември, два месеца след като консервативната народна партия спечели парламентарните избори. Тя постигна коалиционно споразумение с антиимиграционната Партия на свободата (FPO), което направи Австрия единствената западноевропейска страна с крайнодясна партия в правителството.

Партията на свободата контролира министерствата на вътрешните и външните работи, отбраната и социалните въпроси.

В началото на двудневното заседание на кабинета в замък близо до Словения Курц заяви, че правителството ще намали обезщетенията за децата на австрийските жители, живеещи в страна, в която цената на живот е по-ниска.

„Това е несправедливост, вградена в системата, че за две деца, които дори не живеят в Австрия, а в Румъния, приблизително 300 евро месечно се прехвърлят в Румъния, а това е почти средният доход там", каза Курц пред репортери.

Плащанията варират в зависимост от възрастта и броя на децата, но започват около 114 евро за едно дете.
Според Курц това ще спести на страната около 100 млн. евро на година.

Планът е част от по-широка правителствена програма, която включва намаляване на данъците, намаляване на доходите за бежанците и ограничаване на достъпа на нови имигранти до много социални услуги в следващите пет години.

Австрия граничи с осем страни, сред които Чехия, Словакия, Унгария и Словения, където заплатите са значително по-ниски. Източноевропейците съставляват голяма част от работната сила в много сектори, включително здравеопазването и строителството.

През 2016 г. Австрия е прехвърлила 273 млн. евро в други страни от Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство в плащания на обезщетения за 132 хил. деца.

Европейската комисия критикува миналата година Германия за подобен план за намаляване на обезщетенията за деца, от който по-късно страната се отказа.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Миглена Иванова

Премиера на „Мълчание по Бредбъри“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/y3PwtX8hxgQ/

Бургаската поетеса, художничка и студентка по архитектура в Единбург Анамария Коева издаде своята четвърта поетична книга „Мълчание по Бредбъри“. Премиерата на двуезичната стихосбирка ще се състои днес, 5-ти януари 2018 година от 18:00 в Дом на писателя, Бургас. С това събитие се открива и тържественото честване на 25-годишнината на литературно студио „Митични птици“, с арт-педагог поетесата Роза Боянова, в което Анамария членува вече 18 години.

Тръмп отваря почти цялото крайбрежие за офшорни сондажи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/05/3107359_trump_otvaria_pochti_cialoto_kraibrejie_za_ofshorni/?ref=rss


Администрацията на президента Доналд Тръмп ще позволи нови сондажи за петрол и газ в почти всички териториални води на САЩ. Според официалното съобщение енергийни компании ще бъдат допуснати в по-голямата част от външния континентален шелф, включително водите около щата Калифорния, атлантическите води край щата Мейн и източната част от Мексиканския залив.<br /><br />По този начин ще бъде отменена още една от забраните на президента Барак Обама, наложена в последните му дни на поста....

Пет фактора, които ще влияят на цените на петрола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284213_%D0%9F%D0%B5%D1%82+%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+

 Суровият петрол сорт Брент достигна 68 долара за барел за пръв път от 2015 г., което е най-високо ниво от около три години, пише Financial Times.

Изданието обобщава и пет фактора, които трябва да се наблюдават с цел анализ на влиянието им върху цените на петрола.

Иран и нарастващите геополитически рискове

Иран е третият по големина производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с добиви от 3,8 млн. барела дневно. Това представлява 4% от световното снабдяване с петрол, така че политическите протести в страната през изминалата седмица несъмнено привличат вниманието на пазара.

Макар че протестите досега не оказват влияние върху добивите на суровината и в общи линии се смята, че това е малко вероятно, освен ако не се стигне до по-големи политически промени в ислямската република.

Анализатори от JBC Energy твърдят, че най-големият краткосрочен риск е реакцията на иранското правителство срещу по-нататъшни санкции от страна на САЩ.

Напрежението между Иран и Саудитска Арабия, най-големият производител на петрол в рамките на ОПЕК, също е високо, особено заради войната в Йемен. Две балистични ракети бяха изстреляни към саудитската столица през последните месеци, за което Рияд обвинява Техеран, че е доставил на хутите.

Доставките на петрол от Иракски Кюрдистан също намаляват от октомври, когато Багдад си възстанови нефтените находища в спорна територия от полуавтономния регион. Добивите във Венецуела падат до най-ниско ниво от 30 години насам заради ескалиращата икономическа криза и това също представлява потенциален риск за доставките през 2018 г.

Шистовият добив в САЩ и добивите в страните извън ОПЕК

Голямата надежда на търговците, които залагат срещу ралито на петрола, е че добивите на шистов петрол в САЩ и в държавите извън ОПЕК ще растат по-бързо от потреблението през тази година.

Американската администрация за енергийна информация вече прогнозира, че добивът на шистов петрол в страната ще нарасне със 780 хил. барела дневно, което е двойно по-бърз темп на растеж спрямо 2017 г. Очакванията са, че прогнозата ще бъде ревизирана с възходящ темп заради очакваните цени на петрола над 60 долара за барел.

Очаква се освен това широкомащабни конвенционални проекти, възложени още преди срива на цените на суровината, в Бразилия и Канада да се реализират през тази година. Това ще увеличи общото количество на доставките извън ОПЕК с около 1,6 млн. барела дневно, показват оценки на Международната агенция по енергетика.

Търсенето и световната икономика

Ръстът на търсенето е не толкова анализиран фактор що се отнася до възстановяването на цената на петрола. Потреблението обаче се повишава с много бързи темпове в сравнение с потреблението от времето, когато черното злато се търгуваше при цени от 100 долара за барел.

Част от този възобновяващ се растеж несъмнено се отдава на по-ниските цени на суровината. Ръстът на световната икономика обаче също е фактор, тъй като оказва подкрепа на търсенето.

Нивото на стратегическите запаси на Китай – оценявани на 150 млн. барела суров петрол през 2017 г., също оказва влияние. Според експерти към този запас може да се добавят още 20 млн. барела през тази година.

Стратегията на ОПЕК и Русия

Съюзът между ОПЕК, Русия и други големи производители за свиване на предлагането има най-голяма заслуга за спада на запасите на пазара. Сделката беше удължена и през тази година, макар и да се очаква да бъде преразгледана на срещата на ОПЕК през юни.

Търговците се опитват да отгатнат дали Русия, която е изправена пред опозиция срещу съкращенията от местни петролни компании, и Саудитска Арабия ще договорят стратегия за излизане от споразумението за ограничаване на добивите и дали това няма да доведе до ново наводняване на пазара с барели.

Придържането на всички участници в групата към сделката също ще бъде внимателно наблюдавано, за да се види дали дисциплината им се започва да се разхлабва заради изкушаващите по-високи цени.

Хедж фондовете

Хедж фондовете са акумулирали сериозна бича позиция от около 1 млрд. барела Брент и Лек американски суров петрол, като са убедени, че цените ще продължат да растат. Макар да съществува риск, те могат да получат печалба след последните ръстове на цените. Това може да окаже натиск върху пазара, тъй като такъв запас няма как да бъде лесно абсорбиран. 

По статията работи: Миглена Иванова

Има ли риск протестите в Иран да върнат на власт хардлайнерите?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284212_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0

 Хиляди хора в цял Иран са по улиците. Според тях много неща не са както трябва в ислямската система и дори президентът реформатор Хасан Рохани се съгласи открито с това, пише ДПА в свой анализ.

Духовникът показа разбиране към протестите, които критикуват режима и разтърсват страната от миналия четвъртък. Демонстрациите вече не са в подкрепа на реформите, а за смяна на режима, която може да засегне и Рохани. Лозунги като "Молли, засрамете се, идете си с мир" и "смърт на диктаторите" едва ли подлежат на тълкуване.

Според иранския върховен духовен лидер аятолах Али Хаменей това вече не са протести, а по-скоро въстание, подбуждано отвън. Той нарича демонстрантите "наемници", на които е платено да вредят на ислямската република, предава БТА.

Макар много критици на режима в Техеран да са по улиците обаче, много други си стоят у дома. Мнозина от групата на онези, които не протестират публично, все още вярват в пътя на реформите и се съмняват, че базираният на религията политически апарат може така лесно да бъде свален с демонстрации.

Сред скептиците са такива бивши политически затворници като Фейзола Арабсорхи. Той смята, че смяна на режима ще влоши още повече нещата. Арабсорхи и много други се бориха ожесточено за реформи в системата и не искат да станат свидетели на необмислени протести, проправящи път за завръщане на власт на иранските хардлайнери.

Дилемата на Иран е в това, че на практика реформаторите в правителството са и сред критиците на режима. Един от тях е първият вицепрезидент Есхак Джахангири. "Реформите изискват време, а пътят към демокрация е дълъг и неравен", казва той.

Популярният реформатор се опасява също, че сегашните протести може да се окажат в полза на твърдолинейните. Шефът му, президентът Рохани, наистина смята протестите за законно право на хората. Според него обаче те трябва да са мирни и да минават по "законни" канали.

 

Подобна умереност предизвиква гняв у независимите анализатори. "Това е абсолютна безсмислица", казва за призива на Рохани политолог, пожелал да запази анонимност. "Той говори така сякаш е президент на скандинавска страна", отбелязва анализаторът.

Нито министерството на правосъдието, нито това на вътрешните работи ще разрешат някога протести, в които има и най-малък намек за критика към режима, обясни той. В страна, където дори на умерения бивш президент Мохамед Хатами (управлявал от 1997 до 2005 г.) беше поставен етикет "дисидент", не може да има законни канали, чрез които редовите граждани да изразят протеста си, допълва политологът.

Потвърждение за това негово виждане са двамата лидери на Зеленото движение - бившият премиер Мир-Хосейн Мусави и бившият председател на парламента Мехди Каруби. От близо седем години двамата са под домашен арест, а престъплението им е, че критикуваха манипулираното преизбиране на хардлайнера Махмуд Ахмадинеджад на президентските избори през 2009 г.

"Никой досега не е протестирал по-мирно и законно от тези двама души", коментира техен поддръжник, поискал да остане неназован. Усилията на Рохани да им върне свободата след победата си на президентските избори през 2013 г. досега са безрезултатни. Един толкова безсилен президент не би трябвало да говори за законни канали за протести, казват активисти.

Има обаче и други мнения по въпроса. "Никой не е платил по-скъпо за правото на свобода на хората от Мусави", казва Мохамед Алтаха, който се занимава с изследване на медиите. Въпреки че е под домашен арест, през май миналата година Мусави гласува за Рохани и политиката му за реформи.

Ти, моя сребърна любов

http://pogled.info/bulgarski/ti-moya-srebarna-lyubov.91699

/Поглед.инфо/ Остана още малко време И все така... И съм готов... Кой би могъл да ми отнеме теб, моя сребърна любов!

Православен календар за 5 януари, вижте кой празнува днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6620203

Православен календар за 5 януари, вижте кой празнува днесСв. прор. Михей. Св. мчци Теопемт и Теона. Преп. Синклитикия и Аполинария Св. Теопемт бил хвърлен в тъмница при гоненията на християните, жестоко изтезаван, но оживял. Приписали чудото на магьосничество и повикали езическия маг Теона да отрови епископа. Ала и неговите отрови не погубили мъченика. Теона приел и публично изповядал християнската си

Необичайна гледка: понито Комет и котаракът ездач Луис (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/neobichajna-gledka-ponito-komet-i-kotarakyt-ezdach-luis-snimki-2070667

Сиамският котарак Луис обича да ядзи понито Комет във фермата на собственичката си в Девън, Англия, съобщи в. "Дейли мейл".

Красиви, секси, предизвикателни: Марго Роби и Никол Кидман (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/krasivi-seksi-predizvikatelni-margo-robi-i-nikol-kidman-snimki-2070666

Австралийските актриси Марго Роби и Никол Кидман участваха във фотосесия за новия брой на британския "Вог", пише в. "Дейли мирър".

Марк Зукърбърг обяви кое е предизвикателството му за 2018-а

//dariknews.bg/novini/sviat/mark-zukyrbyrg-obiavi-koe-e-predizvikatelstvoto-mu-za-2018-a-2070665

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че най-голямото му "лично предизвикателство" през 2018 г. ще бъде да оправи нещата във Фейсбук, предаде Асошиейтед прес.

От 2009 г. Зукърбърг, който е и директор на компанията, в началото на всяка година о

Куриозни сигнали на телефон 112 за спукан матрак, раждаща котка, салам... (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kuriozni-signali-na-telefon-112-za-spukan-matrak-razhdashta-kotka-salam...-video-2070668

На спешния телефон 112 понякога се получават куриозни обаждания. По празниците например имало сигнали за летящо НЛО и раждаща котка. Почти всяко второ позвъняване се оказва далеч от определението за спешен случай, отбелязва

Започва процесът срещу жената, прегазила с джипа си полицай в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zapochva-procesyt-sreshtu-zhenata-pregazila-s-dzhipa-si-policaj-v-plovdiv-2070351

Съдебният процес срещу жената, която прегази с джипа си полицай в Пловдив, започва днес в Окръжния съд в града под тепетата.
 
На 13 май, миналата година, 40-годишната Катя Лерца по непредпазливост причини смъртта на 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, баща на две деца. Мъжът заг

"Юлен": Всички институции знаят кой е действителният ни собственик

http://clubz.bg/62549-yulen_vsichki_institucii_znaqt_koj_e_dejstvitelniqt_ni_sobstvenik

Всички институции знаят кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен", целта на дружеството е да вложи много пари, за да облекчи скиорите, а целта на определени представители на зелените организации е да блокират всяка нова инициатива в планините срещу заплащане отвън. Отделно, започвала и предизборната кампания.

Тези позиции изказаха в сутрешния блок на Нова тв двама представители на концесионера "Юлен" АД - маркетинг директорът Иван Обрейков и адвокат Петър Петров. Двамата гостуваха в студиото на фона на продължаващите екопротести и контрапротести, породени от решението на правителството в края на миналата година да измени частично плана за управление на Национален парк "Пирин" и така да разреши ново строителство на ски писти и съоръжения. Малко след това "Юлен" представи план за прословутата втора кабинка.

"Не видях да се поставя нито един екологичен проблем. В момента около 8000-9000 човека прекарват прекрасно в Банско, карат ски и не се интересуват какво става на жълтите павета", посочи Обрейков по повод протестите, тръгнали от София и разпространили се снощи в още девет града.

"Целта на нашата фирма е да вложим доста пари само и само да облекчи хората, които и почиват там. Аз съм всеки ден в Банско и не мога да им обясня, че има едни хора, които протестират", допълни той.

Обрейков си обяснява протестите на екозащитниците с политически мотиви от тяхна страна.

"Започва предизборната кампания - един печално известен управител на парк и някои бивши политици...", посочи маркетинг директорът, очевидно визирайки Тома Белев, бивш директор на парк "Витоша" и представители на дясното обединение от ДСБ и "Да, България", начело с Радан Кънев и Христо Иванов, които открито се обявиха против решението на правителството и са чести участници в екопротестите.

На въпроса не е ли установила "Юлен" господстващо положение в Банско, двамата представители на дружеството бяха лаконични:

"Какъв монопол имаме? Какъв монопол имаме в Боровец, Пампорово или Добринище? Имаме концесия и си изпълняваме задълженията по нея."

Адвокат Петров реши да поясни, че от 2001 г. насам, откогато е концесията на ски зоната, "Юлен" е направила голяма инвестиция - 86 милиона лева. И плаща концесионна такса на държавата от около 400 000 лева на година (според разчетите за последните няколко години, показани от Министерския съвет, сумите са средно 250 000 лева, б.р.)

По повод на подновените искания на Община Банско за урегулиране на осем местности по границите с националния парк, позволяващи застрояването на над 1300 дка, което доведе до нови критики, че планината ще бъде застроена в основата си и това ще доведе до искания за нови ски писти и лифтове, построени пак от "Юлен", Обрейков посочи:

"Смесват се две неща. В планината е забранено да се изграждат леглови бази. Съвпаднаха по време два процеса, които вървяха паралелно. При строителния бум, с който ние сме изключително несъгласни, се застрои яката на планината. Сега общината се опитва да урегулира нещата. За леглата отговаря общината. Аз не мога да разбера - елате в Банско да видите какво става! В момента има празни строежи".

А Петър Петров допълни:

"Има осем нови квартала, те са построени в последните 10 години, там строителството се случва ПУП по ПУП, няма инфраструктура, няма изградена улична мрежа. Това, което прави общината в момента, е улична регулация. Т.е. тези земи вече са реализирани, не се касае за нещо ново".

По повод инвестиционното намерение за втория кабинков лифт и притесненията, че ще се секат вековни дървета, двамата дадоха заявка, че по около 35% от трасето няма дървета, а само поляни (до Чалин валог). От там нататък щели да кажат проектантите. Мащабното изграждане на ски писти и пр. в момента не стояло на дневен ред. "Основното нещо е кабинката", посочи Обрейков.

Двамата коментираха и изказването на един от най-големите радетели за разширяването на ски зоната - вицепремиерът Валери Симеонов, от предния ден. Симеонов директно обвини природозащитниците, че получават пари от ски дестинации като Австрия и Швейцария, за да саботират българския зимен туризъм.

"Не мога да кажа дали Австрия и Швейцария плащат. Има една група хора, които пречат на всичко. Екосемействата, не цитирам имена, са се заклели да пречат на всичко в България срещу пари. Защо не се дават останалите концесии в страната? Може би има фондове, които са създадени, за да пречат. Като гледам изявите на... Имам предвид кръг от хора. Не мога да кажа откъде са платени, те си знаят. Тези хора без пари няма да направят нищо", посочи Обрейков. Вероятно под "екосемейство" пак се визират екозащитниците Тома Белев и съпругата му Веселина. 

На пиперливия въпрос, който отдавна вълнува обществото - защо "Юлен" е офшорна фирма със собственик малоимотен кипърец - Георгиу Георгиус, адвокатът на дружеството заяви:

"Юлен" е българско юридическо лице, плаща данъците си в страната. Всеки може да провери дали има разпределян дивидент извън страната. "Юлен" по никакъв начин не спестява данъци. Кипър е част от ЕС. Това е номиналният собственик (Георгиус). Институциите знаят кой е действителният собственик. Това е декларирано, но аз не мога да разкрия".

На свой ред двамата представители на дружеството посочиха, че и световната екозащитна организация WWF е регистрирана в офшорна зона. Както и "Кока Кола".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване