Измамниците включиха и ”снайперисти” в сценария

http://dnes.dir.bg/news/telefonna-izmama-26753928

45-годишна жена от Търговище е дала 4500 лева на мним полицейски служител при телефонна измама.

Новата година започна със супер печалби за играчите на "Евробет"

http://www.cross.bg/leva-grad-yanyari-1564808.html

/КРОСС/ Първите четири дни от новата 2018 година оставиха дълбок отпечатък на хиляди късметлии в цялата страна, които си спечелиха забележителни суми от играта „Еврошанс" на „Евробет". Печалбите започват да валят още на 1-ви януари, когато щастливец от село Черноочене увеличава бюджета си с 4 005 лева. Погледите са вперени и в град Плевен, където са спечелени 2 838 лева. Доходоносната поредица продължава и на 2-ри януари с Борис Стоев от град София. В този ден той е на гости при приятели в град Кюстендил, където решава да се отбие в пункта на „Евробет" на ул. „Бузлуджа". Той пуска талон за 1 теглене в „Еврошанс", което се оказва повече от достатъчно, защото му носи сумата от 9 000 лева. Следващият, понесен от вихрушката на печалбите, е Дениз Мандиков от град Глоджево, който прибавя в банковата си сметка 6 000 лева. 6 000 лева ощастливиха и играч от град Елин Пелин, а 5 004 лева зарадваха щастливец от село Бял извор. В едно от тегленията, в които е изпробвал късмета си, участникът уцелва и 7-те маркирани числа. Ден след това, на 3-ти януари, хасковлия познава 10 от 10 числа, които му носят подарък под формата на 10 003 лева! Топ печалбата отива при Мюрен Мехмед, който реализира сериозната сума в пункта на „Евробет" на бул. „България" № 15-17

19-годишна остава зад решетките, на два пъти пробва да внесе хероин на арестант

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647228

19-годишна остава зад решетките, на два пъти пробва да внесе хероин на арестантДеница Н. изуми магистратите от Търговище с нахалството си19-годишната Деница Н. изуми магистратите от Търговище с нахалството си, след като на два пъти пробва неуспешно да внесе хероин в следствения арест на свой приятел. Първия път момичето бе задържано за 24 часа и пуснато на свобода, след втория опит задържането вече бе за 72 часа с

Борислав Сарафов: Росен Ангелов е убиецът, обвинен е

http://dnes.dir.bg/news/novi-iskar-borislav-sarafov-rosen-angelov-26753927

Росен Ангелов е извършителят на шесторното убийство в Нови Искър. Той е привлечен задочно като обвиняем от вчера - 4 януари.

Китай реже петрола на Северна Корея

https://frognews.bg/novini/kitai-reje-petrola-severna-koreia.html

Китай намалява доставките на петрол за Северна Корея. Това съобщи министерството на търговията на комунистическата държава.

Съдът в Грузия осъди задочно Михаил Саакашвили на 3 години затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647224

Съдът в Грузия осъди задочно Михаил Саакашвили на 3 години затворСъдът в Грузия осъди задочно бившия президент на страната Михаил Саакашвили на три години затвор заради злоупотреба с правомощия, предава AFP. Саакашвили, президент на Грузия между 2004 и 2013 г., бе признат за виновен, че е предоставил неправомерна амнистия на четирима души, осъдени за убийството на високопоставения грузински банкер Сандро

Още 7 жертви на бурята в САЩ: пикап уби момиченце, снегорин - мъж на 75 г.

https://offnews.bg//sviat/oshte-7-zhertvi-na-buriata-v-sasht-pikap-ubi-momichentce-snegorin-672381.html

Новата мощна снежна буря в САЩ е взела най-малко 7 жертви, предаде АП, като цитира официална информация от властите.

Четирима души са загинали в Северна и Южна Каролина, след като колите им катастрофирали на затрупани от снега пътища. Във Филаделфия кола не успяла да спре и се ударила във влак. Един човек в колата е загинал, във влака няма жертви. Във Вирджиния момиченце било ударено от пикап, докато се пързаляло с шейна и починало в болницата. 75-годишен мъж, ударен от снегорин, докато разчиствал снега от паркинг, също починал в болницата.

По-рано бе съобщено за още една жертва, с която общият брой става 8.

Днес жителите на Източното крайбрежие се готвят за голям мраз след мощната снежна буря, донесла обилни снеговалежи, ветрове с ураганна сила и наводнения в някои крайбрежни зони.

Според метеоролозите мразовитата вълна ще обхване средните части на Средния Атлантик (в щатите Делауеър, Мериленд, Ню Джърси, Ню Йорк, Пенсилвания и Федерален окръг Колумбия). Студът ще засегне и Нова Англия. Очаква се температурите да паднат до минус 15 градуса, но заради ледения вятър студът ще се усеща на някои места като при минус 30 градуса.

Бурята започна преди два дни в Мексиканския залив и първо порази щата Флорида, където за първи път от 30 години валя сняг. После от югоизток стихията се измести на североизток. На места поривите на вятъра бяха от 113 километра в час. На места натрупаха 46 сантиметра сняга. Заради бурята училища и учреждения бяха затворени, а железниците и авиокомпаниите отмениха или редуцираха полетите си. Някои от фериботните връзки по канадското крайбрежие също бяха прекъснати.

България е "скритото бижу на Европа", обявява рекламата за европредседателството (видео)

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/05/3107430_bulgariia_e_skritoto_biju_na_evropa_obiaviava/?ref=rss


България е скритото бижу на Европа. Това е посланието в единия от трите видеоклипа за популяризирането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.<br /><br />Клипът със заглавие "Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед!" показва България през погледа на младите хора, на историята, традицията, културата, икономиката, възможностите, дигиталната България, каза министърът за председателството Лиляна Павлова на пресконференция.<br /><br...

Латвия - изчезващата нация

http://clubz.bg/62579-latviq_izchezvashtata_naciq

Атис Сиянитис има необикновени задачи като посланик. Латвийският дипломат не е отговорен за отношенията с някоя друга нация, а с диаспората на собствената си страна. Работата на Сиянитис е да реагира на вълната напускащи Латвия след приемането на държавата в ЕС. Откакто тя е част от съюза, близо една пета от нацията е отишла да работи в по-процъфтяващи държави в Евросъюза - Великобритания, Ирландия, Германия.

През 2000 г. населението на Латвия е било 2,38 млн. души. Сега е 1,95 млн. Никоя друга държава няма толкова рязко намаляване на населението - 18,2 на сто според статистиката на ООН. С близки темпове е спадът в съседката на Латвия - Литва със 17,5 на сто и Грузия - 17,2%.

"Реалността е, че губим хора - бързо", казва Сиянитис в интервю в обширния си кабинет в сградата на външното министерство в столицата на страната.

Със сигурност икономическата миграция не е единствената причина за свиването на населението. Малката балтийска държава има относително ниска раждаемост и висока смъртност и това са фактори, които също допринасят.

"Крайният резултат е заплаха за жизнеността на латвийската държава. Да го кажем по друг начин - не се раждат достатъчно войници или данъкоплатци", казва посланикът.

"Латвия вече е страна с ниска плътност на населението", отчитя Ото Озолс, известен журналист и телевизионен коментатор. "При тези темпове след около 50 години Латвия може да спре да бъде нация." "Трябва да хванем последния влак", казва той.

Демографската криза в балтийската страна е най-жестока и се усеща най-силно в най-бедния ѝ район, Латгейл - това е областта на границата с Русия, в югоизточната част на страната. Средната месечна заплата в Латвия е 670 евро. В този район хората обикновено вземат половината от тези пари.

"Заплатите тук са подигравка", казва Александър Рубе, журналист в "Латгейл Лайкс", регионал вестник. "Чудно ли е тогава, че хората искат да се махнат?"

Някои млади хора се местят в столицата Рига, чието население от 640 хил. леко се увеличава след дълъг период на спад. Но по-лесното е да напуснат страната. Комплекси с изоставени блокове близо до регионалния център Даугавпилс придават на града усещането, че е частично изоставен. 

"Твърде лесно е. Границите са отворени, информацията за живота в другите страни в ЕС е достъпна и всеки го прави - младите ни хора напускат и отиват във Великобритания, Ирландия или Германия", обяснява Рубе.

В общия случай не се връщат, освен на кратки посещения.

"Не искам да се връщам", казва 22-годишната Ируск Красотисик, която е напуснала страната и е отишла в Англия преди няколко години, а сега си е дошла, за да види сестра си. "Тук положението е твърде лошо", смята тя.

На въпрос за  влиянието на Брекзит върху начина, по който се отнасят към нея в Обединеното кралство, тя признава, че "много британци не ни харесват".

Хора като Красотисик са повод за отчаяние за Владислав Станкевич, заклетият оптимист, който отговаря за икономическото развитие на Латгейл. "Тук има работа", настоява той в своя кабинет в сграда от съветската епоха в центъра на града. "На практика всеки, който иска да работи, може да остане в града и да работи", твърди той.

Убеден е, че заплатите ще растат, но признава, че сега са ниски.

"А и всичкото това говорене за война - истинска или не, не прави нещата много привлекателни за хората да останат", добавя, като има предвид военните учения, които проведоха НАТО и Русия в региона миналата година. Според него това отблъсква и чуждите инвестиции.

Има все пак някои признаци, че течението може би все още не се е обърнало, но поне намалява силата си. Според Централното статистическо бюро на Латвия броят на емигрантите, които се завръщат в родината си през 2016 г. е около 40 на сто от тези, които са напуснали. За сравнение, в предишния период от три години числата са били 26-37 на сто.

"Много млади хора смятат, че е много лесно да се печелят пари в чужбина", казва Светлана Лонска, която преди няколко години се е върнала в Латвия, за да ръководи успешен зумба фитнес център . "Опитвам се да им обясня, че да организираш живота си в чужда страна е много по-трудно, отколкото са мислели", добавя тя.

---

Бел. ред. Гордън Ф. Сандърс е журналист и историк, който работи в Рига. Той е и автор на множество книги за историята на Балтика, последната от тях е "100-дневната зимна война". Материалът е публикуван в "Политико".

Берлинските полицаи вече ще могат да показват татуировките си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647198

Берлинските полицаи вече ще могат да показват татуировките сиБерлинските полицейски служители ще могат да излагат на показ татуировките си в бъдеще, съобщи ДПА. "Татуировките са разрешени", постановяват новите работни правила, след като промяната беше направена от градската комисия по сигурността. Преди полицаите в Берлин бяха инструктирани да покриват татуировките си,

Новата година започна със супер печалби за играчите на „Евробет“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6647229

Новата година започна със супер печалби за играчите на „Евробет“Първите четири дни от Новата 2018-та година оставиха дълбок отпечатък на хиляди късметлии в цялата страна, които си спечелиха забележителни суми от играта „Еврошанс“ на „Евробет“. Печалбите започват да валят още на 1-ви януари, когато щастливец от село Черноочене увеличава бюджета си с 4 005 лева. Погледите са вперени и в град Плевен,

Как Фейсбук стана адвокат на дявола (или зловещата страна на социалната мрежа)

https://offnews.bg//razsledvane/kak-fejsbuk-stana-advokat-na-diavola-ili-zloveshtata-strana-na-sotcia-672361.html

В последните месеци сме свидетели на безпрецедентно блокиране на Фейсбук профили на граждански активисти – критици на властта в България. Профили на личности с хиляди последователи биват закривани без достъп до тях, без обяснения, без възможност за комуникация и обратна връзка с Фейсбук благодарение на непрозрачната политика на самата социална мрежа, напомняща на таен средновековен орден по този въпрос.

В българското медийно пространство се носят противоречиви репортажи и слухове за това как стават блокиранията и какво трябва да се направи, за да се премахнат. Причината е, че Фейсбук е компания, която не желае или е много несклонна да комуникира с потребителите си (когато не им иска пари или лична информация). Каналите за обратна връзка във Фейсбук са формални и не съществуват ясни механизми за протекция на личности, атакувани на политическа основа. Фейсбук се превърна в удобна бухалка на властта в държави с недемократично управление, погазващи правата на личността и свободата на словото. Единственото досега свободно поле на Фейсбук за обмяна на идеи, неконтролирано от зависимите медии в България, се оказа податливо на правителствен шантаж и на нечистоплътни бизнес практики. Относно блокиранията, ето резултатите от моето разследване:

Независимо от безбройните конспиративни теории, основният виновник за блокирането не са троловете, а администрацията на Фейсбук, която има договори с всяка държава, в която оперира. Според тези договори, компанията Фейсбук може да бъде помолена от дадено правителство да наложи цензура, на когото то посочи и Фейсбук без никакви скрупули може услужливо да изпълни молбата на тези чужди правителства. Както в моя случай. Истината е, че ако правителството на България реши, че вие сте му „враг" съдбата ви във Фейсбук ще е недрага, защото мрежата активно участва в потъпкване на свободата на словото, заедно с ретроградните правителства, с които има договор.

Много преди Фейсбук да ми изтрие профила в края на миналия месец на база на пост от преди една година, в който споменавам думата „гей" в хомофобски цитат на Магда Ташева – тогава народен представител от Атака, аз започнах самостоятелно разследване на това как оперира Фейсбук и причините, по които блокира. Успях да изчета много от безбройните им „стандарти" и да се уверя, че в прилагането им няма абсолютно никаква обективност и яснота. Повече яснота ще се намери в мъглявината Андромеда, отколкото в критериите за блокиране на Фейсбук, което е добре дошло за всяка нечистоплътна измет с власт. Единственото ясно нещо в тези така наречени стандарти е, че те често се използват като бухалка срещу свободата на словото в недемократични държави. България не е единствената, но е единствената страна в Европейския съюз, където подобно блокиране съществува на такава скала.

Ето историята ми (която скоро излиза в американката преса и с която, надявам се, този проблем да се осветли много повече на глобално ниво): В момента аз нямам достъп до мрежата, последователите ми нямат достъп до профила ми, всички алтернативни мои профили за блокирани и нямам възможност да създавам нови във Фейсбук. Чрез крос-референции към приятелите ми, към името ми, към IP-то ми, телефоните ми и машината ми и кой знае какво още, Фейсбук използва цялата си технология като смазваща репресираща машина за хора като мен. Аз съм третирана в социалната мрежа така както се третират терористи, разпространители на реч на омразата, хора заплашващи сигурността на други и въобще опасни за обществото личности. Аз, независимият журналист и блогър, при това америкаски гражданин, неафилииран с нито една политическа или неправителствена организация – в България или САЩ, бивам третирана като заплаха за сигурността на Фейсбук обществото, на база на думата „гей", използвана в цитат от преди една година! Защо стана така? Ами защото изпратих следните запитвания до МВР и ДАНС на 18 Декември, 2017 година със следния текст: (същият текст изпратих и до министъра на МВР – Валентин Радев)

„Уважаеми г-н Георгиев:

Аз съм амеркански журналист (с български произход) и съм активен блогър в българското интернет пространство с много последователи. Може да се каже, че съм пубична личност в българската медийна онлайн среда. Свързвам се с Вас, за да ви задам въпрос, относно зачестилите атаки на тролове в социалните мрежи, в частност – Фейсбук, към профили на известни личности, критици на властта в България, включително и към моя профил. Тези профили през последната година биват атакувани с масивно докладване от тролове, в резултат на което биват редовно блокирани от платформата на Фейсбук. Аз и няколко други личности правим журналистическо разследване по този въпрос, което скоро ще излезе в престижна американска медия и ще бъде разпространено до Европейските институции и посолствата на членки на ЕС и САЩ в България. Ще се радвам да имам и становището на Вашата институция по въпроса, за да мога да придам пълна обективност на разследването.

Наши източници твърдят, че в България функционират два тролски центъра – свързани с властта - един афилииран с ПП ГЕРБ и втори - с Патриотичния фронт, които са активирани, за да заглушат гласа на критиците на властта, особено по време Европредседателството. Профили на личности като адв. Николай Хаджигенов, главният редактор на сайта Биволъ за разследваща журналистика Атанас Чобанов, на карикатуриста Христо Комарницки, на Манол Глишев, на Самуил Петканов и други критици на властта биват редовно атакувани и блокирани.

Аз съм алармирала главния офис на Фейсбук в Калифорния, и от там ме увериха, че ще започнат разследване по моя сигнал. В статията ми има и мое интервю с високопоставен служител на Фейсбук, който коментира, случващото се във Фейсбук-България и мерките, които Фейсбук ще предприеме. Статията ще излезе скоро и ще има официално становище на компанията на Фейсбук по казуса България.

Бих искала да ми отговорите на въпроса: Дали ДАНС и службите за сигурност знаят за тролски центрове в България или за отделни личности-платени тролове, които са инструктирани да атакуват определени Фейсбук профили? Тъй като става въпрос за сериозно посегателство върху свободата на словото в много голям мащаб в България, аз се надявам, че ще обърнете внимание на моето запитване. В противен случай, ще трябва да напиша в статията си, че ДАНС игнорира запитването ми с отказ за коментар.

Благодаря ви за съдействието.

С уважение,

Татяна Кристи"

След като не получих отговор от нито една от тези служби, дори и формално уведомление, че са ми получили писмото, на 21 декември аз изпратих второ и последно съобщение до тях:

„Здравейте, преди няколко дни отправих запитване като журналист към офиса на г-н Георгиев с въпрос за цензура в социалните мрежи в България и организирани атаки към профили на критици на властта. Въпросът ми беше дали г-н Георгиев знае за такива атаки и дали знае кой ги инициира. Тъй като не получих отговор от вашия офис, ще ми се наложи да напиша в статията си, че вашата институция игнорира запитването ми. Ще изчакам до края на седмицата да получа отговор преди да направя липсата ви на реакция публично достояние.

Татяна Кристи"

Не само, че не получих отговор и след второто запитване, а моментално след него изведнъж бях напълно отрязана от Фейсбук. Човекът, с когото започнах комуникация във Фейсбук – една от говорителките на компанията – Стефани Чен – престана да ми вдига телефона и не ми изпрати обещаната официална позиция на Фейсбук, за която комуникирах с нея, преди да бъда блокирана. От предишната си комуникация с госпожа Чен разбрах, че тя може да асистира да се направи одит на някои български профили, които редовно са блокирани. Когато започнах да пиша статията си, аз не бях неин обект, а по-скоро исках да разкажа на първо място историята на Атанас Чобанов - главният редактор на Биволъ, буквално изгорен на кладата от Фейсбук и тотално елиминиран от платформата; за хора като Николай Хаджигенов, Христо Комарницки, Самуил Петканов, Манол Глишев и много други, които биват непрекъснато блокирани от Фейсбук по политически причини. Но аз установих, че когато се играе така на едро, причината въобще не са троловете! Причината е договорка между правителството и Фейсбук!

Преди да изчезне от хоризонта, госпожа Чен ме увери, че блокиранията не се осъществяват от роботи или алгоритми, а от живи хора, които правят ревю на докладваните профили и постове, макар че ме увери, че понякога „ставали грешки". Тя също ме увери, че хората правещи ревю на докладваните профили, говорят български и че не се намират на територията на България. Според г-жа Чен, няма значение броят на докладващите. Т.е. профил може да бъде блокиран и от едно единствено докладване. Г-жа Чен ставаше много неразговорлива, когато я молех да ми отговори на въпроса какво трябва да направят хората, които са атакувани по този начин. Защо Фейсбук позволява системата му да се експлоатира така нечистоплътно, след като много лесно може да се установи кои са докладващите – дали са с фалшиви профили, дали атакуват едни и същи лица, честотата, с която атакуват, както и да се вземе предвид давността на докладваните постовете и съдържанието им.

Г-жа Чен не ми отговори на страшно много въпроси и съвсем изчезна, след като ѝ казах, че Фейсбук е изтрил профила ми. Така че аз започвам своята борба за отстояване на правата си, но не само. Това, което се случва е много над отделната личност. Това, на което ставаме свидетели е тоталитарна разправа с опоненти на властта - търсещи последно убежище от цензурата във Фейсбук и вместо да бъдат подпомагани от платформата, те биват анихилирани от социалната мрежа! Това, което се случва с Фейсбук рано или късно сериозно ще нарани тази платформа. Фейсбук отдавна е обвинявана за това, че колаборира с недемократични правителства – най-скандалното посегателство на Фейсбук върху свободата на афилиация -- едно от изконните човешки права-- беше когато в Русия мрежата блокира страницата на протест в защита на дисидента Алексей Навални. Това тя направи по молба на правителството на Владимир Путин през 2014 под предлог – „неразрешен протест." Организаторите на протеста говориха тогава гневно пред американските медии, че Фейсбук администраторите, не са си направили труда да се обосноват или да контактуват организаторите на протеста. Фейсбук от своя страна тогава каза, че компанията често получава молби от различни правителства да блокира съдържание и че има правила, по които го прави. Не знам в моя случай или в случая на Атанас Чобанов какви точно правила са използвани, но ще направя всичко възможно да разбера, използвайки всички канали, за които се сетя. Искам да знам как така се позволи хора като мен да станат „врагове" на държавата, която в европейските медиите все по-пренебрежително е наричана – „малката Русия?"

Искам да разбера как така стана, че обществото допусна да се срине до нивото на свободи, давани в държави много далеч от европейските ценности? В държави като Пакистан и Индия, Фейсбук редовно уважава молбите на правителствата и блокира критици на властта – особено журналисти като Мохамад Анас, виден критик на управляващата партия, на филмовия режисьор Гуатам Бенегал и други. Определени хора са блокирани само за споделяне на сатира или сатирични карикатури. В Пакистан граждански активисти и защитници на свободата на словото бяха блокирани през 2014 г. от Фейсбук, причинявайки лавина от възмущение.

Фейсбук редовно блокира профили на критици на кралското семейство в Тайланд. Очевидно е, че основателят на компанията, Марк Зукербърк, няма проблем с ограниченията на свободата на словото за сметка на бизнеса в определен географски регион. Фейсбук иска необятният пазар на Китай и няма нищо против да прави отстъпки по отношение на свободата на словото там. Фейсбук дори предложи на китайското правителство да направи продукт за цензуриране на забранени теми в Китай. Под претекст за „позволяване на дебат" Зукербърк казва: „It's better for Facebook to be a part of enabling conversation, even if it's not yet the full conversation." (По-добре е Фейсбук да помогне на разговора, дори когато това не е пълният разговор.") За съжаление компромисите със свободата на словото за сметка на бизнес интереси не могат да се скрият зад високопарно празнословие с хуманитарни претенции. И ако компромиси със свободата на словото се правят в страни от Третия свят, в недемократични държави, на какво основание се цензурират критици на властта в страна от Европейския съюз? На какво основание това се прави в България? Това са все въпроси, на които смятам скоро да получа отговор.

Турция ще прави ракети с голям обсег заедно с Италия и Франция

http://clubz.bg/62578-turciq_shte_pravi_raketi_s_golqm_obseg_zaedno_s_italiq_i_franciq

Протести посрещнаха турския президент Ердоган при пристигането му днес в Париж, предаде АФП.

Ердоган е на официална визита във Франция. Това е първото му пътуване дотам, след като правителството му започна хайка срещу заподозрени противници. Това стана след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Арестувани бяха близо 50 000 души. А 110 000 бяха уволнени от постовете си в публичния сектор.

Близо 30 активисти от "Репортери без граници" посрещнаха Ердоган пред турското посолство в Париж. Те държаха портрети на арестувани журналисти.

Живеещи във Франция кюрди пък се опитаха да достигнат до Елисейския дворец, но бяха спрени от полицията.

„Предстои Франция и Турция да предприемат много важни стъпки - политически, стратегически и икономически", заяви Ердоган, преди да отлети за Париж.

Той допълни, че отношенията му с неговия колега Еманюел Макрон са имали добър старт. Но изтъкна, че е имал отлични връзки с бившите френски президенти Жак Ширак и Никола Саркози.

"Сега с Макрон сме в нова епоха и имаме добро начало с него, що се отнася до регионалните и двустранните въпроси", изтъкна Ердоган.

Прессекретарят му Ибрахим Калън заяви, че преговорите в Париж ще се фокусират и върху турско-европейските отношения и крайно десните ислямофобски течения на континента.

Макрон посреща Ердоган в Елисейския дворец.

Още в началото му стана ясно, че Турция е сключила 18-месечен договор с френско-италианския отбранителен консорциум ЕУРОСАМ, предаде Ройтерс. Той е за проучване и разработване на противовъздушни и пртиворакетни отбранителни системи с голям обсег. От турска страна ще участват компаниите "Аселсан" и "Рокетсан".

Тристранната ракетна програма трябва да бъде готова до средата на идното десетилетие. Целта й е защита срещу заплахи от невидими бойни самолети, дронове и ракети.

Всичко това се случва само седмица, след като Турция подписа с Русия договор за закупване на противоракетни системи С-400.

Турският президент ще обсъди с Макрон и теми като статута на Йерусалим, положението в Ирак и Либия, развитието на събитията в разделения Кипър, както и въпроси, свързани с ЕС.

Макрон защити поканата си за Ердоган срещу критиката на френската левица, като заяви, че е необходимо да се поддържа диалог с Анкара "без прикриване на различните гледни точки". Той допълни, че е необходимо да се поддържат отношения с "важен" партньор в конфликтите, включително и този в Сирия.

ДНК доказва: Росен Ангелов е убил шестимата в Нови Искър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647196

ДНК доказва: Росен Ангелов е убил шестимата в Нови ИскърПривлечен беше обвиняем - Росен Желев Ангелов. Това каза директорът на националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг на МВР, прокуратурата и следствието във връзка с шесторното убийство в Нови Искър. "Всеки е убит с по няколко изстрели, в главата на всяка от жертвите е направен по един контролен изстрел.

Нова авария остави без парно част от центъра на София

http://www.cross.bg/sofiya-parno-voda-1564802.html

/КРОСС/ Авария на „Топлофикация - София" отново остави без парно и топла вода сгради в столицата. Този път е засегнат част от центъра на София, предава БТВ. Без отопление от 2:30 ч. през нощта е районът между улиците: бул. „Г. С. Раковски", ул. „И. Вазов", ул. „А. Батенберг", бул. „Дондуков", ул. „Будапеща" и ул. „Искър". От 9:40 ч. сутринта без парно и топла вода е и участъкът между ул. „Дунав", ул. „Ангиста", бул. „Ген. Данаил Николаев", ул. „Бяло море", ул. „Стара планина", бул. „Васил Левски", ул."Екзарх Йосиф". Спряно е и топлоподаването и в бл. 30 на Студентски град. Преди празниците без парно и топла вода бяха част от Южните квартали на града заради спукана тръба на „Топлофикация - София". Дружеството дължи обезщетение на клиентите си, ако не отстрани аварията до 48 часа.

2 години и 4 месеца затвор за Катя Лерца, прегазила катаджия в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647250

2 години и 4 месеца затвор за Катя Лерца, прегазила катаджия в Пловдив2 години и 4 месеца ще лежи зад решетките 41-годишната Катя Лерца, която на 13 май м.г. прегази и уби на място в Пловдив катаджията Делян Палазов. Шофьорската й книжка се отнема за 4 години. Това постанови Плевенският окръжен съд, където делото мина по съкратената процедура. Тя призна фактите по обвинителния акт и и по тази причина днес на процеса

Президентът свиква КСНС на 9 януари

https://frognews.bg/novini/prezidentat-svikva-ksns-9-ianuari.html

Президентът Румен Радев свиква на 9 януари от 10.30 часа на ”Дондуков” 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Във Варна продължава разчистването на излезли от употреба автомобили

http://www.moreto.net/novini.php?n=366576

Инспектори са маркирали 109 излезли от употреба моторно-превозни средства от улици и паркинги във Варна, научи Moreto.net. Мярката важи за автомобили, които не са в движение, които са със стари регистрационни номера или не са преминали технически преглед през последните 2 години.

Рецидивист, измамил таксиджия, че ще му купи кола от чужбина, отива на съд в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647189

Рецидивист, измамил таксиджия, че ще му купи кола от чужбина, отива на съд в ПлевенРайонната прокуратура в Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 41-годишен рецидивист за извършена поредна измама, съобщиха от ведомството. Обвинението е срещу Пламен Л. Той често си набавял пари чрез измами, за което бил многократно осъждан. Представял се като човек, живял в чужбина, с добро материално положение и контакти, за рекламен агент,

Само 2 г. и 4 м. затвор за Катя Лерца, прегазила полицай

http://dnes.dir.bg/news/policai-okrazhen-sad-katja-lertza-26753820

Пловдивският окръжен съд осъди на 2 години и 4 месеца 40-годишната Катя Лерца, която блъсна и уби на място 36-годишния полицай Делян Палазов.

Каракачанов: В някои общности жените бият мъжете

https://frognews.bg/novini/karakachanov-niakoi-obshtnosti-jenite-biiat-majete.html

Цялостен поглед на начина, по който се вземат решенията в кабинета „Борисов 3” предлага стенограмата от обсъждането на Истанбулската конвенция за защита от домашно насилие.

Авария спря парното в центъра на София и в Студентски град

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647186

Авария спря парното в центъра на София и в Студентски градПървата за тази година авария остави отново на студено хиляди столичани, предава БГНЕС. От "Топлофикация-София" съобщават за спряно отопление в центъра на града в района на следните улици: бул.”Г. С. Раковски”, ул.”И. Вазов”, ул.”А. Батенберг”, бул.”Дондуков”, ул.”Будапеща” и ул.”Искър”. Спряно е топлоподаването и в участъка между: ул.”Дунав”, ул.

Президентът свиква КСНС на 9 януари

http://www.cross.bg/prezidentut-sigyrnost-yanyari-1564800.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет по национална сигурност на 9 януари 2018 г., съобщават от пресслужбата на държавния глава. Началото на заседанието на „Дондуков" 2 е от 10:30 часа. Темата на КСНС ще бъде „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".  

Ислямът забранява биткойн, заяви главният мюфтия на Египет

http://econ.bg/Новини/Ислямът-забранява-биткойн-заяви-главният-мюфтия-на-Египет_l.a_i.755807_at.1.html

Главният мюфтия на Египет заяви, че биткойнът е забранен от исляма и предупреди, че цифровата валута може да бъде използване с престъпни...

МЗ: България е застрашена от внос на епидемия от морбили

https://www.actualno.com/healthy/mz-bylgarija-e-zastrashena-ot-vnos-na-epidemija-ot-morbili-news_652739.html

Съществува реален риск от внос на морбили в България от засегнати балкански и европейски страни и само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, напомняйки, че през последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на броя заболели от морбили (дребна шарка) в Гърция в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния. Навременната имунизация на децата съгласно Националния им

Една легенда се завърна - Желязната църква отвори врати (СНИМКИ)

http://clubz.bg/62577-edna_legenda_se_zavyrna_jelqznata_cyrkva_otvori_vrati_snimki

Днес отвори врати църквата Св. Стефан в Истанбул, по-известна като Желязната църква - след реставрация, продължила шест години. Тя беше открита от българския премиер Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган в присъствието на  десетки българи, както от България, така и от българската общност в Истанбул.

Ремонтът, който продължи шест години, приключи едва в края на 2017-а. През тези години близо 40 строители и реставратори от Турция работиха, за да върнаха възстановят храма, който се издига величествено в кв. "Фенера", на брега на Златния рог. Според главния архитект на проекта Фекрие Булунмаз, цитирана от БТА, църквата спокойно може да издържи на времето поне още 100 години.

За реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири /приблизително 3,5 млн. евро/, от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 г. българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно.

Тази година Желязната църква става на 120 г.

През 2018 година храмът става на 120 години. Върнат е целият блясък на вътрешността на църквата, като всеки елемент е бил свален, номериран, реставриран и върнат на първоначалното си място, съобщава БТА.

Най-трудно било началото, когато след обстоен оглед се оказало, че колоните в основите са силно корозирали, а някои и напълно разрушени. Преди това се е мислело, че ръждата е само повърхностна. Реконструкцията започва от носещите колони, като някои от тях са подсилени, други, към които ръждата е било по-безмилостна, са сменени с нови, по-големи.

Според Булунмаз, ако това не е било направено сега, до 10-20 години църквата е щяла да се срути. При ремона се възстановавя на 100 процента оригиналността на сградата от времето на нейното изграждане.

Ремонтът започва през 2011 година, прекъсва за кратко време заради смъртта на предприемача и продължава две години по-късно с нов строител.
Най-тежка според строителите е била работата, свързана с носещата конструкция, както и с камбанарията, която според тях досега е останала като по чудо на мястото си.

Според арх. Булунмаз в архитектурно отношение отвън църквата съчетава елементи на необарок, неоготика и византийски стил. Тя е трикуполна и с кръстообразна форма, олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига камбанарията. Интериорът е изработен също във Виена и включва коринтски колони, ангелчета и флорални мотиви, които са завинтени към металните части.

Църквата "Св. Стефан" е единствена православна желязна църква в света

Смята се, че Желязната църква е единствената православна по рода си в света. Храмът се състои от железни елементи с общо тегло 500 тона, сглобени на принципа на Айфеловата кула. Всички елементи са захванат към основите с около четири милиона болтове, гайки и нитове. От дърво е само част от конструкцията в основата и иконостасът.
Храмът е докаран на части с влак до Триест и оттам с кораб до Истанбул. Същите инженери са изработели още две идентични на тази църкви, които били за Австралия и Румъния. Първата потъва в морето по време на транспорта, а втората е унищожена при бомбардировка.

Така "Св. Стефан" остава единствената православна желязна църква в света. Тя е висока 15 метра, като камбанарията ѝ дава още 5 метра височина. На два етажа, има и подземие, с обща площ 500 кв.м.
Църквата е построена в имот, дарен през 1849 година за българските черковни нужди от княз Стефан Богориди, влиятелен османски чиновник, българин в Цариград. Основният камък на храма е поставен на 27 април 1892 година, две години след като за това е издаден специален султански ферман. Църквата е осветена от екзарх Йосиф на 8 септември 1898 година, празника на Рождество Богородично, и неин патрон става архидякон и първомъченик Стефан.

Това е най-сериозната реставрация на храма, като до момента са правени частични, повърхностни ремонти. 

Иконостасът на храма и камбаните за изработени в Русия

Иконостасът е изписан в православен стил от руски майстори от фирмата на Николай Ахапкин, пак там, от художника Клавдий Лебедев, са създадени и иконите. Шестте камбани, две от които звучат и днес, също са отлети в Русия, във фабриката на Пьотър Оловянишников.

Според Дениз Кахраман, контрольор на изпълнението на проекта, Желязната църква е уникален обект и трябва да бъде спасена. Той е категоричен, че никой никога в Истанбул не е говорил за това тя да бъде преустроена в джамия или в нещо друго. "Това е просто културно наследство и ние работим по него и с уважение към религиите", допълва архитектът. Историческа стойност имат и останалите дарени икони и църковна утвар.

В двора на българската църква в Истанбул "Св. Стефан" са погребани българските църковни дейци Иларион Макриополоски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски. След откриването тя ще бъде действаща църква и в нея ще бъдат отслужвани редовно празнични литургии. 

След втора трудна победа Григор Димитров е на полуфинал в Бризбейн

http://www.mediapool.bg/sled-vtora-trudna-pobeda-grigor-dimitrov-e-na-polufinal-v-brizbein-news273882.html

Българинът Григор Димитров е вече полуфиналист на турнира в Бризбейн, Австралия, след като в петък постигна втора трудна трисетова победа – този път срещу британеца Кайл Едмънд с 6:3, 6:7 (3), 6:4. Съперник на Димитров в полуфинала ще е представителят на домакините Ник Кириос. Вчера срещу австралиеца Джон Милман Григор също имаше нужда от три сета като дори спаси 2 мачбола. Днес не му се наложи да прави това, но мачът отново продължи около 2 часа и половина, като българинът допусна цели 9 двойни грешки. Водачът в схемата на турнира и №3 в света започна силно мача. При 3:3 той преодоля труден момент като се наложи да наваксва две точки разлика и да вземе сервис гейма си от 15:40. Още в следващия гейм обаче Димитров проби сервиса на противника си, а после затвори и сета на свое подаване. Вторият сет се разви по подобен начин. При 4:4 обаче нашият тенисист пропусна две точки за пробив. Така в края на краищата се стигна до тайбрек, в който българинът направи двойна грешка, а британецът бе безпогрешен и успя да изравни сетовете. Третият сет вървеше гейм за гейм до 4:4, когато Едмънд стъпи накриво и се наложи да получи медицинска помощ. Последва труден за Димитров сервис гейм, който той все пак спечели. За да сложи край на мача с пробив в следващия гейм.

Президентът свиква КСНС за участието ни в общата сигурност на ЕС

http://clubz.bg/62576-prezidentyt_svikva_ksns_za_uchastieto_ni_v_obshtata_sigurnost_na_es

Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) дни преди официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕК на 11 януари.

В понеделник, 9 януари, държавният глава е насрочил заседание с тема "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, съобщиха от прессекретариата на Радев. 

В края на декември президентът заяви в интервю за "Дарик", че „българските политици трябва да узреят за някои неща - видях едно отношение, което не съответства на нивото на държавници – отношение, водещо към парализа на стратегическото мислене, на сигурността на държавата, изобщо за нейното бъдеще“. Коментарът му бе по повод решения като връщането на процедурата за купуване на нови изтребители, решението Русия да ремонтира съветските ни МиГ-29 и т.н. По думите му тогава "решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче“.

Тогава по думите на президента на предишния КСНС, посветен на отбраната, е бил постигнат много добър консенсус, който обаче се разпаднал, когато е дошло време за действия. 

Григор отново се измъчи, но се класира за 1/2-финал в Бризбейн

http://www.moreto.net/novini.php?n=366596

Григор Димитров се класира за 1/2-финалите на турнира в Бризбейн. Най-добрият ни тенисист победи трудно с 6:3, 6:7(3), 6:4 световния номер 50 Кайл Едмънд. Срещата продължи 2:25 минути. Така за място на финалите в неделя, защитатаващият титлата си българин ще се изправи срещу местния любимец Ник Кириос.

Прочут гадател с предсказание за финала на Световното по футбол (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prochut-gadatel-s-predskazanie-za-finala-na-svetovnoto-po-futbol-video-2070799

Известен мексикански гадател традиционно „хвърли карти“ за важните събития и отношения по света през годината.

Антонио Вазкес надникна в бъдещето чрез карти „Таро“ и предрече какъв ще бъде финалът на Световното първенство по футбол. Според него за тр

Над 2 години затвор за жената, прегазила с джипа си полицай в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/nad-2-godini-zatvor-za-zhenata-pregazila-s-dzhipa-si-policaj-v-plovdiv-2070802

Две години и четири месеца затвор и четири години без право на шофиране постанови съдът за 40-годишната Катя Лерца, която прегази с джипа си полицай в Пловдив през пролетта на миналата година.

МВР пусна нова снимка на издирвания за шесторното убийство (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mvr-pusna-nova-snimka-na-izdirvaniia-za-shestornoto-ubijstvo-snimka-2070825

МВР пусна нова снимка на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър в новогодишната нощ. Още вчера 56-годишният Росен Ангелов бе обявен за общодържавно издирване. От полицията отправиха призив към хората, които го разпознаят и имат инфо

Сарафов за убийствата в Нови Искър: Ангелов е действал сам, още не е задържан

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sarafov-za-ubijstvata-v-novi-iskyr-angelov-e-dejstval-sam-oshte-ne-e-zadyrzhan-2070807

Продължава издирването на 56-годишния Росен Ангелов за шесторното убийство в Нови Искър в новогодишната нощ. Мъжът все още не е задържан, каза на брифинг директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването

Вече има дата за ратификацията на договора за добросъседство от македонския парламент

http://www.cross.bg/godina-minalata-skopie-1564799.html

/КРОСС/ Договорът за приятелство и добросъседство между Република Македония и България, който бе подписан от двамата премиери - Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август миналата година, ще бъде ратифициран от македонския парламент на 15 януари, предава БГНЕС. Ратификацията на договора е сред основните точки в дневния ред на парламента в Скопие за тази дата. В края на миналата година той бе одобрен от парламентарните комисии. На 15 януари пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси в македонското Народно събрание българското посолство в Скопие ще представи приоритетите на българското председателство на Европейския съюз.  

Бивш шеф в МВР: Защо МВР не прилага наученото за овладяване на кризи?

https://frognews.bg/novini/zashto-mvr-prilaga-nauchenoto-ovladiavane-krizi.html

Защо МВР не прилага наученото за овладяване на кризи? Този въпрос отправи Юлий Георгиев, дългогодишен висш служител на МВР, сега пенсионер, по повод на касапницата в Нови Искър и действията на служителите на вътрешното ведомство, чрез своята страница в социалната мрежа Фейсбук.

Тити плаче при представянето на Левски Лукойл

https://offnews.bg//drugi/titi-plache-pri-predstavianeto-na-levski-lukojl-672380.html

Емоционалният треньор на Левски 2014 Тити Папазов трудно сдържа сълзите си и се разплака при представянето на новия спонсор на “сините” Лукойл. Нефтената компания бе представена като основен благодател на столичния тим на специална пресконференция днес, на която освен Папазов присъстваха шефът й Валентин Златев, Сашо Везенков и Тодор Стойков. През последните 17 години Лукойл бе основен спонсор на Академик, но сега мести инвестициите си в Левски 2014.

“Никога не съм си представял, че ще дойде момент, в който дори и аз няма да мога да говоря. Само мога да кажа на всички хора, че ако вярват, искат нещо много истински, то се случва. Благодаря много на всички хора, които помогнаха, Левски да стигне до момента, в който една от най-големите компании в България да стане част от наш бъдещ проект. Сигурно звучи пристрастно, но Левски е най-обичаното нещо в България”, каза разплаканият Тити, цитиран от Спортал.

“За да се стигне дотук, първо имаше 15 февруари 2015 година, когато 10 000 души се събраха в “Арена Армеец”. Благодаря на всички компания, които ми помагат през тези две години и половина”, продължи той. “Всеки има своята мечта. Всички знаем приказката за златната рибка. Мечтал съм си, честно да кажа, да се запозная с Владимир Путин. Ако бях хванал златната рибка, нямаше да съм толкова нагъл, да поискам Лукойл да се захване с Левски”, каза още той.

“По-смислено нещо в българския спорт не е правено. Каквото зависи от мен, аз ще го направя. Този проект може без всеки един от нас. Не искам от първия ден да се задават въпроси за отношеният ми с г-н Стойков и г-н Златев. Вярвам, че всичко се прави от сърце. Благодаря на г-н Златев”, заяви той.

Самият Златев заяви, че целите пред новия проект Левски Лукойл са няколко и всичко се прави в името на развитието и възхода на българския баскетбол, като амбициите на новия проект надхвърлят границите на страната.

"Считано от 31 декември 2017 година, Лукойл прекрати договора за генерално спонсорство с баскетболен клуб Академик и считано от 1 януари 2018 година, имаме такъв договор с баскетболен клуб Левски. Какво стои зад всичко това? Това е поводът, поради който ви поканихме днес. Мотото на нефтена компания Лукойл е “Винаги в движение”. Винаги сме били с амбициите да бъдем лидери в бизнесите, с които се занимаваме. В същото време винаги сме били социално отговорна компания", каза Златев.

"Един от най-старите баскетболни клубове, с голяма история и заслуги, с огромно количество верни фенове, които са го поддържали в годините… Вчера получих трогателно писмо от фенклуба на Левски, за което им благодаря. Клубът преживяваше тежки времена. Съществуваше единствено благодарение на ентусиазма и усилията на г-н Тити Папазов. Това е неприемливо. След дълги разговори с г-н Папазов стигнахме до решението, че ще бъде спонсори на БК Левски. Левски заслужава много повече.

Не ги деля на 2014 и други, защото за мен тук има баскетболен клуб Левски. Това би било добър стимул за развитие на потенциала, който този отбор има. Амбициите са големи. Ще попитате какви и ще каже - големи. Тандемът, който се оформя - Папазов като старши треньор и Тодор Стойков като президент на клуба, дава основание да мислим, че те ще извършат необходимата работа и ще положат съответните усилия да се заеме достойно място както у нас, така и в Европа", каза той по въпрос на амбициите на "сините".

“Всичко това е с мисълта и идеята да се опитаме да върнем баскетболната публика в залите и да вдигнем нивото на българския баскетбол там, където то трябва да бъде. Ще разчитаме основно на български играчи. Моето разбиране е, че трябва да се дава предимство на българите. Направих предложение пред другите президенти през 2018 година да играем без чужди състезатели, за да видим нивото”, каза вече бившият благодетел на Академик и настоящ такъв на Левски по отношение на основната идея.

“Спорт не се прави само с легионери. Чужденците си заработват парите, стават и си заминават. Не трябва да се допускат отбори, които нямат собствени школи. Всеки един човек, който дава пари за българския спорт, заслужава уважение. Разбирам притесненията на някои от президентите в НБЛ, но не мисля, че са основателни. Конкуренцията ще бъде засилена, нашите амбиции да бъдем шампиони не са от днес. Не са с появата ни като спонсори в Левски. Но те остават такива. Това е задача минимум”, сподели Златев.

"Проектът е дългосрочен. Искаме да постигнем целите си. Нашите юристи са разгледали ситуацията и няма никакви пречки. Няма нарушение на правилата", отчете още той.

Бившият изпълнителен директор на Лукойл Академик между 2002-а до 2015-а Сашо Везенков пък даде яснота около новият проект Левски Лукойл, както и какво бъдеще очаква Академик.

“Доста сме говорили по темата, от доста години имахме такава идея. Бяхме номер едно, когато бяхме в Лукойл, но нямахме публика. Без публика няма как да успееш в дългосрочен план. Надяваме се Левски да приеме идеята и да помогне за пробив в Европа. Надяваме се да имаме отбор в групи и финали на Европа, ще бъде в интерес на България. Целта е Правец да стане център на баскетбола в страната и да се привличат играчи от цяла България, основно наши кадри, в Академик. Отборът ще е само с местни момчета, но идеята е да се постигнат много сериозни резултати. Смятам, че по този начин дори имаме възможност да играем в европейските турнири. Смятам, че Правец е точното място за създаване на състезатели”, заяви Везенков.

Все още има време за дипломация в Корея

http://www.mediapool.bg/vse-oshte-ima-vreme-za-diplomatsiya-v-koreya-news273881.html

В разгара на непрестанно покачващото се напрежение заради севернокорейската ядрена програма, най-после има някакви позитивни дипломатически сигнали. На 3 януари Пхенян възстанови връзката по граничната "гореща линия" с Южна Корея - ден след като Сеул предложи двустранни преговори и два дни след като Ким Чен-ун каза в новогодишно обръщение, че е отворен за диалог с Юга.  Запитана обаче възможен ли е такъв пробив, посланичката (на САЩ) в ООН Ники Хейли поля със студен душ цялата идея: "Ние няма да погледнем сериозно на никакви разговори, ако те не предприемат нещо за забрана на всички ядрени оръжия в Северна Корея."   Изявлението на Хейли е най-ясната възможна артикулация на външната политика на правителството на Тръмп: Дипломацията е загуба на време. Ние ще преговаряме с противници само след като те едностранно капитулират и се подчинят на всичките ни заповеди.    Проблемът е, че този подход рядко дава резултат. Вярно е, че дипломацията понякога не успява. Гръмкото сплашване обаче в повечето случаи не постига нищо друго, освен че се възприема като блъф и поражда отпор.  Да вземем за пример подхода на Вашингтон към Съветския съюз след Втората световна война. Според историка Мелвин Лефлър, сред военните и разузнавателни среди е имало "почти пълно единомислие", че Съветският съюз, въпреки експанзионизма си, "изобщо не беше тотално враждебен или нежелаещ да преговаря със САЩ". Въпреки този вътрешен консенсус, Лефлър цитира официални американски лица, които упорито представят Москва като "изначално неподдаваща се на помирение" и решена с цената на всичко да постигне "световно господство".   В разузнавателен доклад на военното министерство от юли 1947 г. се констатира, че по-конфронтационният подход на правителството на Труман "проявява склонност да преувеличава значението на конфликтните гледни точки и така намалява възможността от споразумение по всеки пункт". Според Лефлър това "води до по-агресивна съветска политика към САЩ и засилва напрежението".    Историята, напротив, изобилства с примери за тактично държавничество, което успява да постигне значителни отстъпки от противниците.    Макар че Кубинската криза в продължение на десетилетия бе погрешно представяна като пример как американски президент със стоманен поглед надменно гледа към отстъпващ Съветски съюз, истината бе разкрита по-късно в разсекретени документи. Джон Кенеди тайно предложил да изтегли американските ракети от Турция, а Никита Хрушчов се съгласил да изтегли ракетите си от Куба в замяна. Ядрената война бе избягната чрез дипломация и взаимни отстъпки.    Подходът на президента Барак Обама към Иран се оказа успешен, защото следваше този дипломатически модел. Години наред Вашингтон засипваше Иран с твърдоглави обвинения, крайни искания и без да проявява интерес към сериозни преговори. Този подход - "само тояга и никакви моркови" - доведе до враждебност на инат от двете страни и до разрастване на иранската ядрена програма.   Едва когато правителството на Обама призна правото на Иран да обогатява уран за мирни граждански цели и предложи смекчаване на санкциите, Техеран се съгласи на големи ограничения върху ядрената си програма. Резултатът бе онова, което шефът на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано нарича "най-строгия в света режим за ядрени проверки".    Защо тогава Тръмп игнорира примера на своя предшественик? Често срещан довод против сближаване със Северна Корея е, че ние опитахме с дипломация през 1990-те години, а Пхенян се възползва от американските доброжелателни жестове и не спази ангажиментите си. Това обаче е заблуждаващо представяне на договорената рамка от 1994 г. Тя бе постигната от правителството на Клинтън и замразяваше способността на Пхенян да произвежда плутоний за ядрени бомби, като отваряше неговите програми за проверки в замяна на икономически и дипломатически отстъпки от Вашингтон.    За нещастие, отбелязва Зигрфид Хекър от Станфордския университет, мнозина в Конгреса се противопоставиха на споразумението и "не отпуснаха финансиране за ключови положения в споразумението, поради което САЩ нарушиха своите ангажименти от самото начало".    Пхенян възприе това като сигнал, че се нуждае от "план Б". Още в ранния етап на правителството на Джордж Буш, което възприе веднага явно по-твърда линия, американското разузнаване констатира, че Пхенян тайно разработва капацитет за обогатяване на уран в нарушение на духа, макар и не на буквата на Рамковото споразумение. В отговор правителството на Буш излезе от споразумението и това накара Пхенян да изгони международните инспектори.   През 2002 г. Буш включи Северна Корея в прословутата "Ос на злото", което бе явна индикация, че ще започне усилия за промяна на режима там. Скоро след това Пхенян излезе от международния Договор за неразпространение на ядреното оръжие, а само няколко години по-късно режимът на Ким изпробва първата си ядрена бомба.    Хронологията на дипломатическите усилия е по-успешна, дори и по отношение на Северна Корея, и сочи, че на проявен срещу нея непримирим подход и на опити за принуда тя отвръща със собствена враждебна политика. Проучване на Центъра за стратегически и международни изследвания обаче показва, че през последните 25 години периодите на дипломация съвпадат с намаляване на севернокорейските провокации.    Казано по-просто, главният елемент на стратегията на Тръмп към Северна Корея е погрешна. Повече заплахи и натиск няма да принудят Пхенян да капитулира. Оценките за възможните щети и последствия от евентуална война са толкова катастрофално високи, че военните заплахи в тази ситуация вероятно са блъф. По преценка на ЦРУ "никакъв обем от икономически санкции няма да принуди севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се откаже от ядрената програма на своята страна".    Дипломатическите опции са налице и достъпни. Американски представители, участвали в разговори на ниско равнище със Северна Корея, неведнъж казваха, че Пхенян желае да преговаря. Русия и Китай отдавна настояват, че най-добрата първа стъпка към конструктивна дипломация е да се започне с договорка "замразяване срещу замразяване", според която Пхенян ще се съгласи да замрази ядрените си опити в замяна на прекратяване на всички американско-южнокорейски военни маневри.    Макар че американските висши военни не подкрепят пълно замразяване, Южна Корея предложи отлагане на някои военни учения за след (зимната) олимпиада. Освен това Вашингтон лесно може да прекрати своите провокативни - и безполезни - операции, свързани с военни полети близо до Северна Корея.    Точните рамки на една такава договореност трябва да бъдат определени на масата за преговори, когато всяка страна ще може да изложи своите очаквания и да прояви гъвкавост. Но САЩ имат обширно голям простор за гъвкавост, за да удовлетворят опасенията на Северна Корея в сферата на сигурността, включително и да предложат край на онова, което Пхенян нарича "враждебна политика" на Вашингтон, облекчаване на санкциите и дори намаляване на американските войски в Южна Корея. Последното може да се хареса и на Китай и да го мотивира за по-конструктивен подход към севернокорейския проблем.    Нищо в сегашното положение на Корейския полуостров не ни принуждава да залагаме изцяло на хардлайнерски подход. Само високомерие и криворазбрано чувство за чест, както и ужасно погрешни идеи за дипломацията пречат на един по-разумен подход.    По БТА.

Ципрас оптимист по въпроса за името на Македония

https://www.actualno.com/balkani/cipras-optimist-po-vyprosa-za-imeto-na-makedonija-news_652760.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е оптимист за намиране на решение по спора за името на Македония. Това заявява той в интервю за следващия брой на в. „Неа селида“. „2018 е важна година за Гърция, не само защото след цели осем години се отваря един важен прозорец за намиране на решение за името. Убеден съм, че е дошло времето да вземем необходимите решения, за да оправдаем ролята на Гърция като водеща сила на Балканите, но и като опора на стабилността в един п

Бившият главен архитект на Каварна имал имоти за милиони, отнеха му ги

https://offnews.bg//temida/bivshiat-glaven-arhitekt-na-kavarna-imal-imoti-za-milioni-otneha-mu-g-672376.html

Бившият архитект на Каварна Юлиян Илиев е притежавал имущество за милиони левове. Окръжния съд в Добрич обаче отне в полза на държавата имущество за 4 306 026 лева от него, съпругата му и двете им дъщери.

Решението е постановено в края на 2017 година, а съдът съобщи за него днес.

От семейството се отнемат земеделски земи, поземлени имоти, апартаменти, автомобили, стойността на дружествени дялове в търговски дружества и средства за продажбата им, както и суми по множество банкови сметки.

Отнетото от Илиев имущество е на стойност 1 033 551 лв., от съпругата му - за 2 954 684 лв. и от двете им дъщери - съответно 137 254 и 180 537 лева.

Производството в Окръжния съд е образувано в края на 2014 г. по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), внесен въз основа на извършена проверка за установяване на значително несъответствие в имуществото на Юлиян Илиев. Проверката е започнала, след като Илиев бил привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Срещу него тогава е било повдигнато обвинение за това, че в периода 24 април 2007 г. до 28 ноември 2008 г. в качеството си на длъжностно лице - главен архитект при Община Каварна, в условията на продължавано престъпление, е използвал служебното си положение, за да набави за съпругата си противозаконна облага, като от деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Каварна.

Проверката на КОНПИ е за периода 24 юни 2003 - 24 юни 2013 г. и обхваща имуществото и на бившата му съпруга, тъй като се оказало, че разводът им е формален и двамата продължават да живеят заедно. Ответници са и двете им дъщери, на които са прехвърлени незаконно придобити имуществени права. Разгледани са и доходите и разходите на всеки от ответниците.

Въз основа на заключенията на вещите лица е установено, че за проверявания период е налице значително несъответствие между доходите на семейството и придобитото от тях имущество.

Съдът е приел, че четиримата не са доказали законен произход на средствата за придобиване на процесното имущество и предявените от КОНПИ искови претенции са изцяло доказани - и по основание, и по размер, поради което ги е уважил изцяло.

Първоначално КОНПИ претендира 4 690 825 лева, но впоследствие се отказва от иск за отнемане на двуетажна жилищна сграда в Каварна, тъй като тя е била придобита преди началото на проверявания период. Направени са били и корекции в исканите суми от продажби на един поземлен имот в Каварна, две ниви и лек автомобил. В резултат на това общата цена на първоначалния иск е била намалена от 4 690 825 лв. на 4 306 026 лева.

Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.

Балон с туристи падна в Египет, 1 загина, а 12 са ранени

https://offnews.bg//sviat/balon-s-turisti-padna-v-egipet-1-zagina-a-12-sa-raneni-672379.html

Един човек загина и 12 бяха ранени при падането на балон с туристи близо до египетския град Луксор, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В балона е имало 20 туристи от различни националности.

Според местни медии причина за трагедията вероятно е силният вятър. Балонът е летял около 45 минути и е достигнал височина от 450 метра, преди пилотът му да изгуби контрол и да падне в планинска местност.

Балони над Египет, снимка: АФП

Противоречива е информацията за загиналия. Египетското министерство на здравеопазването каза, че жертвата на трагедията е жена, но не съобщи подробности за състоянието на 12-те ранени, предаде Ройтерс. Според в. "Ал Анхар" жертвата е американски гражданин, а ранените са няколко чужденци, чиято националност не се уточнява. Агенция "Франс прес" съобщава, че жертвата е южноафрикански турист.

Това е втора подобна злополука с балон в Луксор за последните пет години. През февруари 2013 г. 19 туристи, сред които британци, французи, унгарци и японци, загинаха с балон, който се подпали, докато летеше над Луксор и падна от 305 метра височина.

През 2009 г. 13 чужди туристи бяха ранени, когато балонът, на който се бяха качили, се удари в стълб. След тези два случая властите прекратиха екскурзиите с балони за два месеца.

За първи път Великотърновският митрополит ще оглави богослуженията за Йордановден в Габрово

https://www.24chasa.bg/region/article/6647150

За първи път Великотърновският митрополит ще оглави богослуженията за Йордановден в ГабровоЗа първи път Великотърновският митрополит Григорий ще оглави богослуженията за Богоявление в Габрово. Повод за това е, че през 2018 г., в града се навършват 200 години от мъченическата смърт на Св. Онуфрий Габровски, във връзка с което са планирани предстоящи събития, съобщиха от пресслужбата на общината.

Испанският върховен съд отказа да пусне на свобода бившия каталунски вицепремиер Жункерас

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/05/3107612_ispanskiiat_vurhoven_sud_otkaza_da_pusne_na_svoboda/?ref=rss


Уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас остава в затвор в района на Мадрид, реши Върховният съд на Испания на заседание в петък, с което отхвърли молбата му да бъде пуснат на свобода.<br /><br />Така Жункерас остава с мярка "превантивен затвор" - на практика постоянен арест, който в Испания се използва при обвинения в тежки престъпления и при становище на съда, че предполагаемият акт може да бъде извършен отново или извършителят да се укрие.<br /><br...

Георги Вулджев: Икономиката расте, но не заради правителството

https://frognews.bg/inteviu/georgi-vuldjev-ikonomikata-raste-zaradi-pravitelstvoto.html

Георги Вулджев е главен редактор на ЕКИП и член на управителния борд на Българско либертарианско общество. Неговите статии по икономически и политически теми са били публикувани както от български, така и международни издания като Mises Institute, Foundation for Economic Education, European Students for Liberty и др. Работил е като икономист в Института за пазарна икономика и понастоящем заема позицията на икономически анализатор в CEEMarketWatch.

От МВР продължава теча на информация, пуснаха досието на издирвания Росен

https://frognews.bg/novini/mvr-prodaljava-techa-informatsiia-pusnaha-dosieto-izdirvaniia-rosen.html

От МВР продължава да тече информация към медиите за случая с шесторното убийство в Нови Искър и заподозрения за него Росен Ангелов. Криминалното му досие беше предоставено за „обнародване”.

Ирански духовник обвини социалните мрежи за протестите

http://www.mediapool.bg/iranski-duhovnik-obvini-sotsialnite-mrezhi-za-protestite-news273880.html

Един от твърдолинейните ирански духовници призова Иран да създаде свои социални мрежи, защото според него те са виновни за безредиците, последвали продължилите дни наред протести в Ислямската република заради нейната икономика, съобщи Асошиейтед прес.   Аятолах Ахмад Хатами направи това изказване на днешната петъчна молитва в Техеран, ръководена от него. Той каза, че когато страната е блокирала социалните мрежи, "размириците са спрели".   Хатами заяви, че Иран не подкрепя социална мрежа, чийто ключове са в ръцете на САЩ. Той също изрази мнение, че всеки, горил иранското знаме, трябва да бъде осъден на смърт.   Държавната телевизия излъчи кадри от проправителствени митинги в различни градове, сред които Табриз и Керман. Това е трети ден на подобни демонстрации.

Пожар застраши детска градина в Свищов

http://www.cross.bg/gradina-pozhara-detza-1564795.html

/КРОСС/ Пожар засегна и сериозно застраши детска градина в град Свищов, съобщава "24 часа". Вчера, 4 януари, в 16:30 часа на телефон 112 постъпил сигнал, според който в сградата на детската градина е възникнал пожар. Към мястото веднага се отправил екип на пожарната от четирима огнеборци. Пожарникарите успели да изгасят огъня и предотвратили евентуалното нараняване на хора. Вследствие от пожара няма нанесени и сериозни материални щети. Детската градина се намира на улица "Цар Борис" в Свищов. Сградата на заведението е общинска собственост. Към момента на инцидента в сградата не е имало деца, детската градина не е работила заради празниците. Според версията на огнеборците пожарът е тръгнал от стара седалка на автомобил, която е била оставена до една от вратите на градината. Предполага се, че до пожара се е стигнало, след като деца са си играели с огън в двора на заведението. Възможно е и пожарът да е тръгнал от неизгасена цигара - деца са пушили тайно и не за загасили цигарата, което е предизвикало пожара. Сградата е спасена от големи щети. Вследствие на пожара са опушени 10 квадратни метра стени. Унищожена е и 6 квадратни метра външна изолация.  

Президентът свиква съвета за национална сигурност заради европредседателството

http://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/05/3107605_prezidentut_svikva_suveta_za_nacionalna_sigurnost/?ref=rss


Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност във вторник. Темата е "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".<br /><br />Заседанието на съвета ще се проведе два дни преди парламентът да започне работа след зимната ваканция на депутатите. За 11 януари е насрочено и официалното откриване на...

Нова полицейска блокада на Луково

http://www.cross.bg/lykovo-angelov-seloto-1564801.html

/КРОСС/ Полиция и жандармерия отново блокираха входовете на село Луково в издирване на главния заподозрян за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов, съобщава БНТ. След като по-рано днес стана ясно, че военни от специалните сили също се включват в издирването, в селото се изсипаха около 20 автомобила с тежковъоръжени военни и полицаи. Екипи са разположени на всички ключови кръстовища в селото. Проверяват се всички влизащи и излизащи от селото. Автомобилите на жандармерията и полицията се насочват по нови маршрути в село Луково. Вчера също имаше мащабна полицейска операция и както вече стана ясно по всяка вероятност Ангелов се е измъкнал от вилата, която обитавал в Луково, непосредствено преди нахлуването на служителите на реда. Междувременно на специална пресконференция директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов обяви, че разследването е доказало със сигурност, че Росен Ангелов е извършителят на шесторното убийство. Снимка: БТВ  

Държавата продава на търг последната ”Комета”

http://dnes.dir.bg/news/targ-kometa-lodka-26753729

Държавата продава на търг последната "Комета". По времето на социализма атрактивните плавателни съдове бяха част от уникален крайбрежен морски транспост.

Постъпката на Гришо, която впечатли света (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/tennis/postypkata-na-grisho-kojato-vpechatli-sveta-video-news_652758.html

Неприятен инцидент беляза 1/4-финалния мач от турнира в Бризбейн, Австралия между Григор Димитров и Кайл Едмънд. В третия решителен сет при резултат 4:4 британецът извика силно и се строполи на земята, като се хвана за глезена. Българинът, който бе набрал скорост, за да гони топката, моментало се притече на помощ. Димитров прескочи мрежата и със спринтьорски умения стигна до съперника си, като заедно със съдията на стола помогнаха на Едмънд да се изправи. Видео от геройската постъпка на Гришо

Полиция, жандармерия и спецчасти отново блокираха Луково

http://www.cross.bg/lykovo-seloto-voenni-1564801.html

/КРОСС/ Полиция и жандармерия отново блокираха входовете на село Луково в издирване на главния заподозрян за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов, съобщава БНТ. След като по-рано днес стана ясно, че военни от специалните сили също се включват в издирването, в селото се изсипаха около 20 автомобила с тежковъоръжени военни и полицаи. Екипи са разположени на всички ключови кръстовища в селото. Проверяват се всички влизащи и излизащи от селото. Автомобилите на жандармерията и полицията се насочват по нови маршрути в село Луково. Вчера също имаше мащабна полицейска операция и както вече стана ясно по всяка вероятност Ангелов се е измъкнал от вилата, която обитавал в Луково, непосредствено преди нахлуването на служителите на реда.  

Вижте какви астрономически явления ще наблюдаваме от Варна през 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=366594

Новата 2018-та година ще изобилства от интересни астрономически явления. Част от тях ще бъдат видими и от нашата страна, разказаха за Moreto.net от варненската обсерватория. Общо три слънчеви и две лунни затъмнения ще се случат тази година.

Британци искат ново име за улица, сегашното е срамно

https://www.vesti.bg/lyubopitno/britanci-iskat-novo-ime-za-ulica-segashnoto-e-sramno-6077899

Става въпрос за улица "Бел енд", която, според живеещите на нея, е обект на подигравки, заради разпространената дума за мъжки гениталии

Валентин Златев: Засега "Лукойл България" няма амбиции към футбола

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/05/3107600_valentin_zlatev_zasega_lukoil_bulgariia_niama_ambicii/?ref=rss


Генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев заяви, че в компанията няма интерес към спонсорство в българския футбол. Думите му дойдоха при представянето на новия баскетболен проект "Левски Лукойл".<br /><br />Още след новината за преместването на инвестициите на компанията от "Академик" в "Левски 2014" се появиха догадки дали няма да последва и договор с футболния "Левски".<br /><br />"Развиваме...

Политическа стабилност върху тънка въжена линия

http://clubz.bg/62575-politicheska_stabilnost_vyrhu_tynka_vyjena_liniq

Що за политическа стабилност е тази, при която властта не може да прокара без проблеми един най-обикновен нов лифт? Това е въпросът на въпросите покрай протестите, избухнали заради решението на кабинета, касаещо изграждането на втория лифт в Банско.

Според властта основната заслуга на настоящото правителство е установяването на политическа стабилност, която гарантира и икономическо развитие. За по-внимателните наблюдатели на обществените процеси у нас обаче тази стабилност е доста ефимерна. Решението за втория лифт и отприщването на протестната вълна срещу това решение обаче илюстрираха съвсем ясно тази ефимерност. Протестиращите по улиците са достатъчно много и със сигурност имат сериозна обществена подкрепа.

Какво твърди правителството? Че иска да развива зимния туризъм, да създаде поминък в тези райони, като всичко това ще стане при категорично спазване на екологичните изисквания. Какво твърдят протестиращите? Че единственият резултат от цялото упражнение ще бъде допълнително застрояване на и без това безогледно застроеното Банско. И че може да се стигне до застрояване на близо 50% от Пирин, макар правителството да твърди, че става дума само и единствено за водохващане.

Кой ти вярва на правителството? Казусът "втори лифт на Банско" е прекрасна илюстрация на пропастта от недоверие, която лежи между властта и хората, особено онези хора, които имат обществена позиция. Властта у нас по правило е такава просто защото все някой трябва да управлява. Но нейните инициативи често се сблъскват с огромна стена от обществено недоверие. Няма причини да се мисли, че правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е изключение от правилото.

Едва ли има разумен човек, който да е против изграждането на втори лифт на Банско, както и развитието на зимния туризъм в цялата страна. Включително протестиращите. Проблемът обаче е, че по-голямата част от обществото не вярва, че всичко това ще стане при спазването на екологичните норми и при защита на обществения интерес. Подозренията, че за пореден път шепа съмнителни типове, изплували на повърхността на блатото на прехода ще се облагодетелстват, са твърде основателни, за да бъдат пренебрегнати.

Пропастта между избиратели и избраници се видя ясно още на последните парламентарни избори. Но ГЕРБ и "Обединени патриоти" бяха твърде заети да се къпят във въображаемата народната любов, за да погледнат реалността в очите. А тя е следната. Избирателите у нас са 7 004 358. За ГЕРБ са гласували 1 147 292. За "Обединени патриоти" 318 513. Настоящото правителство се ползва с подкрепата на около 20% от избирателите. Останалите 80% имат своите резерви или откровено не го харесват.

Има и една черта от българския национален характер, която нито една власт не трябва да пренебрегва. Ако питате хората в активна възраст, които живеят в България защо не са емигрирали близо 100% от тях ще посочат като един от най-важните аргументи красивата природа, на която дори някои от най-развитите западни страни могат да завиждат. Ако попитате българите, които са емигрирали, какво най-много им липсва от България близо 100% ще сложат същата тази красива природа на едно от първите места в списъка.

Любовта към българската природа е изначално заложена у нас. Българите сме наясно, че по една или друга причина читава държава не успяваме да направим. Не успяваме да си изберем и читави управници. Мнозина от нас са се примирили с факта, че нашата страна е в Европа, ама недотам. И че мутрите превзеха държавата.

Огромното мнозинство българи обаче е готово да брани природата от мутренски посегателства. На съзнателно или подсъзнателно ниво българите разбират, че природата е може би единственото богатство, което що-годе бе запазено от развихрилата се през последните години парвенющина и новобогаташка алчност на т.нар. елит.

Посегателствата върху природата се червената линия, която правителството не трябва да прекрачава, ако иска да се задържи по-дълго време на власт. Политическата стабилност в момента балансира върху тънка въжена линия. И не е изключено да падне от нея.

Финализирана е сделката за ТЕЦ "Варна"

http://econ.bg/Новини/Финализирана-е-сделката-за-ТЕЦ-Варна-_l.a_i.755806_at.1.html

Сделката за продажба на неработещата ТЕЦ „Варна“ е финализирана, обявиха инвеститорите. Продавач на централата е чешката държавна компания ЧЕЗ, която...

Алианс за защита от насилие подкрепи кабинета за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647147

Алианс за защита от насилие подкрепи кабинета за Истанбулската конвенцияСдружение “Алианс за защита от насилие, основано на пола” изпрати отворено писмо в подкрепа на предприетите действия от българската държава за ратифициране на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. То е адресирано до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева,

Съдят хазартен тип, обрал великотърновски хазяи, за да залага

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647113

Съдят хазартен тип, обрал великотърновски хазяи, за да залагаРайонната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 26-годишен мъж за присвояване на вещи от жилища под наем. Обвинението срещу Християн Е. е за това, че през ноември м.г. в гр. Велико Търново, в условията на продължавано престъпление, противозаконно присвоил чужди  вещи от апартамент и къща за гости,

Президентът свиква КСНС за отбраната в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/prezidentat-radev-26753726

Президентът Румен Радев ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 9 януари.

България като ”скрито бижу” в клип за европредседателството

http://dnes.dir.bg/news/klip-liljana-pavlova-evropredsedatelstvoto-2018-26753709

Министър Лиляна Павлова представи два видеоклипа, посветени на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

10 души загинаха след обилните снеговалежи в Китай

http://www.cross.bg/kitaii-dyshi-snegovalezh-1564794.html

/КРОСС/ Китай предупреди, че втора снежна вълна връхлита северната, централната и източната част на страната, след като рекорден снеговалеж парализира райони на азиатската страна тази зима, съобщава "Ройтерс", цитирана от news.bg. Най-малко 10 души са загинали от тежкото метеорологично време, което засегна Централен и Източен Китай още във вторник. Повече от половин милион души в пет провинции са изправени пред сериозни проблеми. До момента икономическите загуби са в размер на 79 милиона долара. Националният център по метеорология съобщи, че се очаква от лек до умерен снеговалеж в северната част на страната през уикенда. Снеговалежът прекъсна обществения транспорт и доставките на електроенергия, а също така засегна летищата и училищата в Централен Китай. Китайската централна телевизия съобщава, че малкият град Суйчжоу в провинция Хубей, където живеят около 2,5 милиона души, е останал без ток. Вчера най-малко три летища бяха затворени, а на девет имаше закъснения заради обилния снеговалеж, но днес всички летища в Китай са отворени.

Задържаха мъжа, заради когото беше отцепена ул. "Алабин" в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647146

Задържаха мъжа, заради когото беше отцепена ул. "Алабин" в столицатаМъжът, заради когото бе отцепен районът около Съдебната палата, е отведен в районно управление. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Тази сутрин малко след 8.00 часа столични полицаи се отзоваха на сигнал, че в сграда на ул. „Алабин“ мъж има намерение да се самонарани. Насоченият незабавно полицейски екип отцепи района.

9 грама колбаси носят по-голям риск от рак на гърдата

http://www.moreto.net/novini.php?n=366589

За колбасите сме чели и чували колко са вредни и какви опасности крият. Учените от университета в Глазгоу потвърждават тезата, след като са провели изследване, съобщава в. "Метро. В него са участвали 260 жени на средна възраст, а изводът е, че употребата на обработени меса е свързана с повишен риск от възникване на злокачествени тумори.

Няма да има война срещу Северна Корея - нито сега, нито догодина

http://clubz.bg/62574-nqma_da_ima_vojna_sreshtu_severna_koreq_nito_sega_nito_dogodina

Три дни след предложението да разговаря със Северна Корея без предварителни условия държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън промени политиката си, като настояваше - също като президента Доналд Тръмп - че КНДР като за начало трябва да спре своите ядрени заплахи. Тъй като той отказва да седне на масата за преговори, означава ли това, че се приближаваме още повече към война?

Тръмп говори за "огън и ярост". Съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър казва, че ядрената програма на Северна Корея е "най-дестабилизиращият фактор през целия период след Втората световна война". Бившият директор на ЦРУ Джон Бренан оценява вероятността от война на 25 на сто. Според сенатора Линдси Греъм вероятността САЩ първи да нанесат ядрен удар е 30%. По оценките на Съвета за външна политика тази вероятност се доближава до 50 процента.

Мнозина считат за нормална идеята, че войната срещу Северна Корея в най-скоро време е неизбежна. Но какви именно сметки и анализи са необходими, за да приемат Тръмп и останалите това за даденост и да повярват, че войната наближава? От друга страна, каква логика е необходима, за да се разбере, че тези заплахи са само надуване и провокация, нужни за задоволяване на самочувствието на някакъв си мъжкар?

Ако някой смята, че Северна Корея притежава ядрено оръжие само като сдържащ фактор, като защита от нападение от страна на САЩ, както това се случи с Ирак и Либия след обявяването им за безядрени зони, няма нужда Америка да започва война. Северна Корея няма да използва ядреното си оръжие, ако ние не използваме първи нашето. Това е класически пример защо Студената война не прерасна в гореща.

Историята на Северна Корея, въплътена в националната й философия чучхе, се състои в оцеляването, в съхраняването на режима. От 1948 г. семейство Ким успява да го направи по превъзходен начин. За разлика от Куба, КНДР в икономическо отношение преживя разпадането на СССР. Севернокорейците страдаха от тотална война, глад, стихийни бедствия и продължаващите десетилетия санкции. От 1950 г. те живеят, без да се стремят към насилствено обединение с Южна Корея, дори когато в Америка се сменяха един друг по-силни и по-слаби президенти.

Няма никакви разумни основания Северна Корея да се самоунищожи просто така, като първа използва ядрено оръжие срещу значително по-могъщите САЩ. Ако бяхте генерал, инструктиращ Ким Чен Ун по въпросите на предимството при използването на ядреното оръжие с нападателна цел, независимо от свързаните с това рискове, опитайте и помислете как убедително бихте описали достойнствата на националното самоубийство като средство за постигане на успех. Оръжието е необходимо за отбрана. И Северна Корея не може да бъде тази, която ще започне войната.

А във Вашингтон единственият начин да се повярва, че заплахите на Тръмп са реални, е да се повярва, че Северът, въпреки всичко, което прочетохте дотук, по някакъв начин ще сметне за възможно да използва оръжието си с нападателна цел, т.е. да нападне Южна Корея като част от опита за обединяване. Само в такъв случай възпиращият удар е оправдан като начин за самозащита. Като аст от действията на САЩ с цел самозащита потенциално ще загинат милиони корейци заедно със стотици хиляди японци, а също така жители на Гуам, а вероятно и на Хаваите.

И Америка трябва да нанесе удара в най-скоро време - преди КНДР първа да достигне до нас. Познато ли ви звучи? Подобни думи послужиха като оправдание за нахлуването в Ирак през 2003 г. - казаха ни, че Саддам има оръжия за масово унищожаване, и би било смъртоносна грешка да чакаме той да използва това оръжие срещу нас.

"Кой би искал димящото дуло да се превърне в ядрена гъба? - предупреди през 2002 г. тогавашната съветничка на президента по националната сигурност Кондолиза Райс. - Колко трябва да чакаме, прези да се обърнем към явно нарастващата заплаха?"

Номерът бе, че почти сигурно администрацията на Буш знаеше, че през 2002 г. Саддам не е имал оръжия за масово унищожаване. И нв администрацията със сигурност знаеха, че дори по време на първата война в Ирак, при операция "Пустинна буря" през 1991 г., Саддам не използва своего химическо или биологично оръжие.

Именно този момент трябва да бъде прозучен по-подробно. Саддам не използва своето химическо/биологично оръжие, защото другата страна не би имала избор, освен да отговори със същото. В случая със Саддам, както и в случая със Северна Корея, неравенството със САЩ по отношение на огневата мощ би означавало пълно унищожение. Единственият начин да се победи - оцеляването - бе да не се играе тази игра.

За САЩ, ако решат първи да ударят Северна Корея, рискът е несъразмерен с която и да био възможна победа. По време на "удара-чудо" всеки американски снаряд идеално ще улучи всяка севернокорейска цел, включително американските атомни бомби, необходими за унищожаването на живите скали в планините, защитаващи най-важните обекти. Дори ако събитията се развиват според този най-благоприятен сценарий, Северна корея все едно ще се окаже под радиоактивен облак, който предвид предсказуемите климатични условия ще се разпростре към Сеул и Токио. Жителите на Северна Корея, които няма да загинат веднага, ще предизвикат нечувана в наши дни хуманитарна криза. И Корейската война от 50-те г. на ХХ век е нагледно свидетелство как би реагирал Китай на нападение близо до границата си, а не говорим за зомби-апокалипсиса във вид на милиони гладуващи севернокорейци.

И дори този най-оптимистичен сценарий е изцяло хипотетичен, понеже, както би ви казал всеки военен стратег, "идеален" удар е невъзможен. Всеки американски план за първи удар предполага поне няколко точни удара от страна на Северна Корея (представете си един такъв удар да бъде нанесен по Лос Анджелис) плюс вкарване в действие на спящи клетки със специални сили, които почти със сигурност вече се намират в Южна Корея, Япония и на други места.

Освен разрушенията не е ясно дали глобалната икономическа система ще преживее ядрена война, ще могат ли останат ли Япония и Южна Корея американски съюзници, ако пламнат Сеул и Токио, ако Китай продължи спокойно да пази американските държавни дългови книжа, а няма да предизвика умишлено криза на "Уолстрийт", или дали някой президент - най-вече този, когото половината страна вече мрази - ще обяснява, че порритият с радиоактивна пепел Лос Анджелис е цената на опазването от още по-страшен севернокорейски ядрен удар в бъдеще. И да се надява, че тези хиляди американски военнослужещи, изгорели в базите си в Корея и Япония, за което съжаляваме, няма да повлияят отрицателно върху резултатите от изборите през 2020 г.

Ако брифирате президента, бихте ли могли за компенсация и оправдаване на риска да откриете плюсове в този сценарий в духа на Стрейнжлав? (Става дума за филма "Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба" - б.р.) Явно няма да минем само с развалена прическа. Вероятно ще кажете това, което каза един човек, който би могъл наистина да поговори с президента. Контраадмирал Майкъл Дюмон, зам.-шеф на Обединения комитет на началник-щабовете, обясни:

"Няма добри варианти за военни действия срещу Северна Корея. Нахлуване в Северна Корея би могло да доведе до катастрофална гибел на хора в Южна Корея - на американски войски и цивилни. В резултат могат да загинат милиони южнокорейци и под заплаха ще се окажат войските и цивилните в Гуам и Япония."

Бум!

За да повярваме, че САЩ вървят към война, трябва да повярваме, че един или няколко национални лидери просто така ще унищожат себе си и по-голямата част от своята страна. За лудите можете да си мислите каквото искате, но лидерите и политиците просто са на друго мнение.

И въпреки това всеки човек може да игнорира всички факти и да повярва във всичко, в което иска да вярва. Та някои хора и до днес смятат, че по комина трябва да се спусне един дебелак с червен костюм. Опитайте се да ги убедите, че това не е вярно...

-------

* Авторът е работил 24 години в Държавния департамент на САЩ. Написал е книгата "Искахме най-доброто: Как помогнах да изгубим битката за сърцата на хората в Ирак". Коментарът е публикуван във в. "Хъфингтън пост".

Саакашвили с присъда. Той: Незаконно е

https://www.vesti.bg/sviat/saakashvili-s-prisyda.-toj-nezakonno-e-6077896

Грузински съд осъди задочно Михаил Саакашвили на 3 г. затвор за злоупотреба със служебно положение по времето, когато е бил президент

12-годишният Жорко не успя да се пребори с рака

http://dnes.dir.bg/news/mozak-pernik-tumor-georgi-valentinov-26753564

12-годишният Георги Валентинов от Перник загуби тежката и мъчителна битка с рака. Момченцето страдаше от тумор в мозъка.

Въвеждат такса вход за музея "Метрополитън" в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647128

Въвеждат такса вход за музея "Метрополитън" в Ню ЙоркМузеят "Метрополитън" в Ню Йорк, САЩ частично изоставя практиката за входна такса по желание за посетителите и въвежда задължителен платен достъп за гостите на щата, предаде Асошиейтед прес. От 1 март всеки възрастен, който не живее в щата Ню Йорк, ще трябва да плати 25 щатски долара, за да разгледа експозициите.

Григор Димитров пак се измъчи, но вече е на полуфинал

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-otnovo-1564798.html

/КРОСС/ Григор Димитров отново се измъчи, но показа характер и се класира на полуфиналите на турнира в Бризбейн (Австралия). След като в четвъртък световният номер 3 срещна изненадващи затруднения срещу австралиеца Джон Милман, днес българинът отново пусна сет, но все пак победи с 6:3, 6:7 (3), 6:4 намиращия се на 50-о място в световната ранглиста британец Кайл Едмънд. На предпоследното стъпало по пътя към защитата на титлата Григор Димитров отново ще се изправи срещу представител на домакините - Ник Кириос, който победи с 1:6, 6:3, 6:4 украинеца Александър Долгополов.Кириос е поставен под номер 3 в схемата на турнира и в момента е 21-ви в световната ранглиста. Именно срещу него Димитров през миналата година спечели финала в Синсинати, след който вдигна първия си трофей от сериите „Мастърс 1000". Общо двамата имат два мача един срещу други, и двата завършвали с победа за българина.

Джъстин Тимбърлейк с първи сингъл от нов албум (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/music/djystin-timbyrlejk-s-pyrvi-singyl-ot-nov-album-video-news_652756.html

Джъстин Тимбърлейк представи официално новия си сингъл "Filthy" заедно с видеоклипа към него. Футуристичното видео към сингъла е дело на многократния носител на редица награди – режисьора Марк Романек. Във видеото Джъстин Тимбърлейк е в ролята на изобретател, представящ пред света последното си високотехнологично творение. Парчето е първата песен от албума "Man Of The Woods", който ще излезе в началото на февруари. Това е четвърти студиен албум за десеткр

Григор Димитров продължава напред в Бризбейн след нова трисетова битка

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/05/3107563_grigor_dimitrov_produljava_napred_v_brizbein_sled_nova/?ref=rss


Григор Димитров премина още една тежка битка по пътя към защитата на титлата в Бризбейн. Българският тенисист победи британеца Кайл Едмънд с 6:3, 6:7 (3), 6:4 и се класира за полуфиналите, където ще се изправи срещу Ник Кириос.<br /><br />Димитров отново показа колеблива игра, като редуваше страхотни отигравания с леки грешки. В същото време той срещна доста трудности с мощния форхенд на Едмънд. Британецът използваше добре възможностите да атакува неуверения втори сервис на...

Георгиус Георгиу е окрупнил дела си в „Юлен“. Този път през BVI компания

http://www.transmedia.bg/2018/01/05/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d1%83%d1%81-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d1%83-%d0%b5-%d0%be%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%bd%d0%b8%d0%bb-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%b2/

Кипърският гражданин Георгиус Георгиу е окрупнил дела си в концесионера на ски зоната в Банско „Юлен“. Това става ясно от акционерната книга на дружеството концесионер.

Георгиус Георгиу стана особено популярен, след като разследване на сайта „Биволъ“ през 2015 г. го разкри като сосбтвеник на плеяда от фирми, кредитирани от Първа инвестиционна бнака.

Георгиус Георгиу е директор и собственик на „Маренго трейдинг лимитид“. Това дружество до скоро се приемаше за най-голям акционер в „Юлен“. Кипърската компания притежаваше  46 422 акции от капитала на концесионера на „Банско“.

Проверка на „Трансмедия“ в Търговския регистър показва промяна в акцинерната структура.

В периода 2014-2015 г. „Маренго трейдинг лимитид“ на Георгиус Георгиу е продал дела си на „Т.А.К сървисис лимитед“. Това е компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. На свой ред тя е собственост на кипърското „ДЮК номинииз лимитед“. То пък е отново управлявано и номинално притежавано от Георгиус Георгиу. Така реално контролът над „Юлен“ не е променен. Но е променена акционерната структура. Сега 87.83% от капитала на концесионера на Банско се притежават еднолично от „Т.А.К сървисис лимитед“.

В телевизионно интервю пред Нова ТВ тази сутрин адвокатът на „Юлен“ Петър Петров директно обяви, че Георгиус Георгиу не е реален собственик на концесионера на Банско.

„Това лице, което цитирате (Георгиус Георгиу – бел. ред.) реално погледнато е номиналният директор и собственик. Номиналния директор и собственик не държи за себе си (правата), а за трето лице . Всички български институции, които по закон трябва да знаят тази информация, я знаят. Те знаят кой е действителният собственик. Това е декларирано, но аз не мога да разкривам тайна в ефир“. Според дружеството това, че собствеността на компанията е неясна, е невярно.

Логично възниква въпросът защо е било нужно на Георгиус Георгиу и на реалния собственик на концесионера на Банско да извършват вътрешната сделка.

Донякъде отговор на въпроса дава проверка в Имотния регистър. През 2015 г. и през 2016 г. българската компания „Маренго трейдинг“, която е еднолична собственост на кипърската  „Маренго трейдинг лимитид“, е станала собственик на поредица имоти в Банско. Всички те са придоби с ипотечен кредит от Първа инвестиционна банка.

„Маренго трейдинг“ присъства в сигнал на коалиция „За да остане природа в България“ до министъра на околната среда и водите от 2015 г. В него еколозите сигнализират как „чрез офшорни фирми могат да бъдат разграбвани незаконно и държавните активи в концесионираната ски зона“.

Правният анализ е изготвен въз основа на доклад на Сметната палата от 08.10.2013 г. и решението за ски зона Банско на кабинета Орешарски от 22 декември 2014 г., от които се установява, че в концесионната площ на ски зоната има 18 броя ски писти, 12 лифта и влека, една писта за биатлон и 51 сгради и обекти на техническата инфраструктура. Съгласно чл. 15, ал. 2 от Закона за концесиите тези обекти, доколкото попадат в концесионната площ, трябва да са собственост на МОСВ от момента на тяхното възникване.

При проверка по изпълнение на препоръките на одит на Сметната палата през 2013 г. е установено, че в нарушение на тази разпоредба и на концесионния договор за ски зона Банско част от тези обекти, включително 1 лифт, 1 влек и 13 технически съоръжения, се водят собственост на трети лица, вместо собственост на държавата. От решението на кабинета „Орешарски“ една година по-късно става ясно, че в края на 2014 г. собственост на трети лица са станали още 2 лифта и един влек, твърдят от екоорганизациите.

Според тях най-скандални са случаите с лифтовете „Чалин валог“ и „Платото“, построени през 2007 г. и 2011 г., като вторият лифт дори не е предвиден в концесионния договор. От доклада на държавните одитори става ясно, че двата лифта са станали собственост на „Маренго Трейдинг“.

Джамбазки: Докато зелените 'пазят' Пирин на жълтите павета, циганите изсичат горите

https://offnews.bg//politika/dzhambazki-dokato-zelenite-paziat-pirin-na-zhaltite-paveta-tcigani-672372.html

"По времето, когато в София се провеждаше „екологичен“ протест срещу втория лифт в Банско, цигани в община Роман нападнаха с брадви и мачете лесничеи, които са ги заловили с незаконно отсечени дървета. Това е поредният брутален акт на насилие над служители на реда, които изпълняват дълга си. Нападението е станало вчера на черен път в землището на с. Струпец."

Това заявява в позиция, изпратена до медиите, евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

"Ето защо аз отново обръщам внимание, че циганите в цялата страна безчинстват, грабят, убиват, изнасилват, замърсяват въздуха и унищожават горите. Геноцидът над българското население от тази малцинствена група трябва да бъде прекратен незабавно. На фона на всичко това шепа т.нар. еколози трамбоват на жълтите павета в защита на дърветата в природен парк Пирин, който са виждали само по телевизията. Същите тези не си мърдат пръста да видят какво става в горите край Роман, Враца, Монтана, Велинград, Пазарджик и т.н., където от години циганите унищожават природата като незаконно изсичат, за да си „наберат“ дърва" - твърди Джамбазки.

"Зелените протестери мълчат и за замърсяването на въздуха в цялата страна около незаконните гета, в които освен бракониерска дървесина се горят гуми, дрехи, мебели и каквото още „братята роми“ откраднат от къщите на беззащитните пенсионери или работещите данъкоплатци, които им плащат помощите. Това замърсяване води до сериозни проблеми за стотици хиляди хора. Обръщам се към еколозите, загрижени за Пирин планина, която ние от ВМРО браним от 125 години, и ги питам – къде сте, когато трябва да се решават истинските екологични проблеми на България?! Като толкова сте загрижени за природата защо не браните горите от циганската сеч, а се оглеждате и саботирате опитите да се даде хляб на цял един регион?" - посочва евродепутатът.

"Несериозен и жалък е този театър. Сигурно следващият протест ще е в защита на дискриминираните от лесничеите „роми“, които без да искат са изпуснали мачате и то се е забило в предното стъкло на патрулния автомобил? Защото благодетелите Ви освен „природозащитници“ са и радетели за правата и свободите на убийци, изнасилвачи, педофили и цигани." - твърди Ангел Джамбазки.

Радослав Янков отпадна в квалификациите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6647133

Радослав Янков отпадна в квалификациитеРадослав Янков отпадна в квалификациите на паралелния гигантски слалом от световната купа по сноуборд в Лакенхоф (Австрия). Той завърши на 21-о място в пресявките с общо време от 1:20.30 минута. Така Янков остана на 5 позиции от заветното 16-о място, което щеше да му даде право да се бори за медалите.

Путин вече събира подписи за кандидатурата си за президент

http://www.cross.bg/pytin-prezident-kandidatyrata-1564793.html

/КРОСС/ В Русия откриха пунктове за събиране на подписи в подкрепа на кандидатурата на Владимир Путин за президентските избори през март. Първите два от тях вече работят в град Хабаровск, а по-късно бяха отворени такива и в столицата Москва. Според руското законодателство независимият кандидат на вота за държавен глава трябва да събере поне 300 хиляди подписа в своя подкрепа. На годишната си пресконференция през декември Путин обяви, че ще се кандидатира за президент именно като независим.  

Най-големият фестивал за ледени фигури в света започна в Китай (галерия)

https://offnews.bg//kultura/naj-golemiat-festival-za-ledeni-figuri-v-sveta-zapochna-v-kitaj-galer-672373.html

Днес бе открит Фестивалът на ледените фигури в Китай. За поредна година стотици хиляди квадратни метра побраха най-красивите образи от лед, които създават фантастична атмосфера.

Дом на фестивала е град Харбин, Североизточен Китай, център на провинция Хъйлундзян. Разположен е на южния бряг на река Сунхуа, а населението му е близо 10 млн. души. Това е най-студеният град в страната, а температурите там падат до -35 градуса по Целзий.

Невероятни светлини придават уникален характер на всяка ледена скулптура, а цялостния вид на създадения малък град прилича на магична приказка. 

Около 10 000 души са направили и помагат за поддръжката на ледения свят, който заема пространство за близо 84 футболни игрища.

По-рано през седмицата артистите се събраха на мястото на фестивала, за да направят последните детайли върху ледените си скулптури. Някои от фигурите изобразяват исторически и световни забележителности като пекинския Храм на небето и Червения площад в Москва.

Някои от произведенията от лед имат внушителни размери, с което китайският фестивал се отличава от всички останали в света. Той е и най-големият такъв в света и се провежда ежегодно от 1983 г.

Мария Захарова: Москва приветства прекия диалог между Северна и Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647116

Мария Захарова: Москва приветства прекия диалог между Северна и Южна КореяПрессекретарят на руското външно министерство съобщи, че правителството ѝ смята, че прекият диалог между Сеул и Пхенян може да помогне за снижаването на напрежението на Корейския полуостров, предават ТАСС и "Фокус". „Приветстваме факта, че се състояха първите контакти между Сеул и Пхенян“, заяви дипломатът.

Григор Димитров с нова победа в Бризбън

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-s-nova-pobeda-v-brizbyn-news_652675.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължи успешно защитата на титлата си в Бризбън и вече се класира на 1/2-финал, след като преодоля Кайл Едмънд с 6-3 6-7(3) 6-4. Двубоят бе равностоен, но победителят през цялото време действаше с много увереност и нямаше и помен от колебанията в откриващия му мач с Джон Милман в четвъртък. Следващият съперник на Григор е Ник Кирьос. Как протече днешната среща вижте в SPORTLIVE.BG!

Бурята в източните части на САЩ взе седем жертви

http://www.mediapool.bg/buryata-v-iztochnite-chasti-na-sasht-vze-sedem-zhertvi-news273879.html

Според властите най-малко 7 са жертвите на новата зимна буря обхванала източните части на САЩ и донесла обилни снеговалежи, ветрове с ураганна сила и наводнения в някои крайбрежни зони, предаде Асошиейтед прес. Четирима души загинаха в Северна и Южна Каролина, след като колите им катастрофираха на затрупани от снега пътища. Във Филаделфия кола не успя да спре и се удари във влак. Един човек в колата загина, във влака няма жертви. Във Вирджиния момиченце било ударено от пикап, докато се пързаляло с шейна и починало в болницата. 75-годишен мъж бил ударен от снегорин, докато разчиствал снега от паркинг и също починал в болницата. Бурята започна преди два дни в Мексиканския залив и първо порази щата Флорида, където за първи път от 30 години валя сняг. После от югоизток стихията се измести на североизток. На места поривите на вятъра бяха от 113 километра в час. На места натрупаха 46 сантиметра сняга. Заради бурята училища и учреждения бяха затворени, а железниците и авиокомпаниите отмениха или редуцираха полетите си. Някои от фериботните връзки по канадското крайбрежие също бяха прекъснати. Жителите на Източното крайбрежие на САЩ се готвят за голям мраз след мощната снежна буря.  Според метеоролозите мразовитата вълна ще обхване средните части на Средния Атлантик (в щатите Делауеър, Мериленд, Ню Джърси, Ню Йорк, Пенсилвания и Федерален окръг Колумбия). Студът ще засегне и Нова Англия. Очаква се температурите да паднат до минус 15 градуса по Целзий, но заради ледения вятър студът ще се усеща на някои места като при минус 30 градуса.

Българин е обявен за учен на бъдещето

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarin-e-obiaven-za-uchen-na-bydeshteto-6077897

Теньо Попминчев е професор по физика. Той е на път да създаде медицински рентгенов лазер за много ранна диагностика

Григор на полуфинал в Бризбейн, прескочи мрежата, за да помогне на контузения Едмънд (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6647127

Григор на полуфинал в Бризбейн, прескочи мрежата, за да помогне на контузения Едмънд (Видео)На Григор Димитров явно му върви да играе трудни мачове в Бризбейн през тази година. След като оцеля срещу представителя на домакините Джон Милман, носителят на титлата се пребори са 6:3, 6:7 (3:7), 6:4 срещу 50-ия в света британец Кайл Едмънд. При 4:4 в третия сет съперникът на българина изкълчи глезен и Димитров веднага прескочи мрежата,

Задържаха с марихуана 25-годишен варненец

http://www.moreto.net/novini.php?n=366575

На втори януари в гр. Варна, на ул. «Братя Бъкстон», при извършване на полицейска проверка на мъж на 25 г. от гр. Варна, неизвестен на МВР, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо суха тревиста маса, научи Moreto.

Македонският парламент ратифицира договора за добросъседство с България на 15 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647115

Македонският парламент ратифицира договора за добросъседство с България на 15 януариМакедонският парламент ще ратифицира договора за добросъседство с България на 15 януари, съобщиха македонски телевизии, цитирани от БТА. Законопроектът ще бъде в дневния ред на 30-ото парламентарно заседание, насрочено за 15 януари. В края на декември законопроектът бе приет от Комисията по външна политика. Договорът бе подписан на 1 август 2017 г.

Неофит и вселенският партриарх се срещат в Истанбул, обсъждат Македонската църква

https://www.actualno.com/society/neofit-i-vselenskijat-partriarh-se-sreshtat-v-istanbul-obsyjdat-makedonskata-cyrkva-news_652752.html

Българският патриарх Неофит и вселенския патриарх Вартоломей ще се срещнат в Истанбул, като една от основните теми на разговора се очаква да бъде решението на Българската православна църква да се ангажира със застъпничество пред поместните православни църкви за установяване на каноничния статут на Македонската православна църква. Двамата ще отслужат заедно литургия в обновената българска църква "Свети Стефан", известна като Желязната църква, в Истанбул на 7 януари. Източниците на

Македония ратифицира договора с България на 15 януари

https://frognews.bg/novini/makedoniia-ratifitsira-dogovora-balgariia-15-ianuari.html

Договорът за приятелство и добросъседство между Република Македония и България, който бе подписан на 1 август миналата година, ще бъде ратифициран на 15 януари.

Григор Димитров продължава защитата на титлата в Бризбейн след нова драма

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-prodalzhava-zashtitata-na-titlata-v-brizbejn-sled-nova-672369.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров продължава успешно защитата на титлата си в Бризбейн, след като отстрани в 1/4-финалите британеца Кайл Едмънд след нова трисетова драма - 6:3, 6:7 (3), 6:4. Следващият съперник на поставеният под номер 1 в схемата българин ще бъде местният любимец Ник Кирьос. Двубоят с Едмънд премина през много драматични обрати, а кулминацията им дойде в третия сет, когато британецът контузи глезен в края, след което не успя да се противопостави на Григор, който го проби и спечели мача.

Първи сет
Григор показа, че отново ще има проблеми с първия си сервис още в началното разиграване, но успя да го вземе. Двамата тенисисти печелеха сервисгеймовете си до 3:3, след което Едмънд беше близо до пробив, но българинът отрази брейкбола. Последва пробив за Димитров, който след това го затвърди и спечели първия сет.

Втори сет
И двамата тенисисти се представяха солидно в сервисгеймовете си и така стигнаха до 4:4. Топка в аут на Едмънд доведе до 30:15 за Димитров. Британецът след това сбърка първия си сервис и прати топката в аут, което доведе до две точки за пробив на Григор. Той пропусна първата, като топката в мрежата, опитвайки се да надхитри Едмънд. Британецът безкомпромисно отрази и втората опасност с форхенд по правата, след което получи предимство и спаси подаването си. Григор сервира за оставане в мача, но явно беше обхванат от напрежение, защото сервисът му отново не влизаше, но за сметка на това беше разнообразен в разиграванията.

Той подобри началния си удар и принуди Едмънд да сбърка за 30:30, след което с ас се доближи до спечелване на гейма, което се случи в следващото разиграване, когато максимално "разходи" Едмънд по корта, за да завърши с хубав уинър. Британецът отново показа уверена игра на свой сервис, а съвсем мъничко не достигна на Григор за равенство 15:15, след като топката закачи мрежата. Последва двойна грешка на Едмънд, която той поправи бързо и в крайна сметка спечели подаването си. Григор отново сервира за оставане в мача и вкарването му в тайбрек. Димитров взе безапелационно първите две точки, след което сбърка. Нова грешка върна Едмънд в гейма за 30:30. Ас изведе Григор напред, след което и опонентът му прати топката извън полето и така се стигна до тайбрек.

В него Едмънд поведе с 4:2, но с отлично движение по корта Димитров намали, след което последва доста любопитно разиграване, спечелено от Едмънд и 5:3 в негова полза. Нов мощен уинър на британеца направи пасива на българина на 3 точки, след което той получи право на сервис. Още в първия опит той не успя и така Едмънд взе сета и изравни резултата.

Трети сет
Григор Димитров поведе, след което пропусна възможност за ранен пробив, но беше убедителен отново в подаването си. Играта отново тръгна гейм за гейм, като и двамата тенисисти удържаха сервис геймовете си, а Едмънд дори успя да вземе гейм на нула за 3:3. В последвалото разиграване Едмънд се доближи до пробив. Григор отрази първата възможност. Топка в аут на Едмънд му даде предимство, а нова грешка на британеца му донесе и победа в гейма и водачество с 4:3. Силният сервис на Едмънд продължи да тормози Григор, който не намираше отговор и последва нов гейм на нула за съперника му.

В следващия гейм се стигна и до контузия в глезена на британеца, който се строполи на корта. Димитров прескочи мрежата, за да отиде да види какво става със съперника му и му помогна да се изправи, след което британецът получи медицински таймаут. Той се завърна на корта след няколкоминутното прекъсване. Григор довърши започнатото, след което британецът сервира за оставане в мача. Проблемите обаче си казаха думата и в крайна сметка защитаващият титлата Димитров успя да пробие съперника в решителния момент и взе гейма, сета и мача.

Хилари Клинтън в центъра на ново разследване на ФБР

http://www.mediapool.bg/hilari-klintan-v-tsentara-na-novo-razsledvane-na-fbr-news273878.html

Министерството на правосъдието в САЩ е започнало ново разследване срещу фондацията на семейство Клинтън с цел да се изясни дали тя е получавала пари от спонсори в замяна на политически услуги или е извършвала други незаконни дейности в периода, когато Хилари Клинтън беше държавен секретар на САЩ, съобщава електронното издание "Хил", цитирайки източници от правораздавателните органи и неназован свидетел. Агенти на ФБР са започнали разследването от Литъл Рок - столицата на щата Арканзас - мястото, откъдето тръгна политическата кариера на Бил и Хилари Клинтън и бе основана тяхната фондация. Очаква се разследването да продължи през близките седмици. Според представители на администрацията ФБР се опитва да изясни дали съпрузите Клинтън са обещавали и предоставяли политически отстъпки в замяна на благотворителна дейност и дали донорите на фондацията са обещавали да наливат пари в нея в замяна на постигане на определени правителствени цели. Разследването трябва също така да изясни дали необлагаеми с данъци активи на фондацията не са били привеждани на лични сметки и дали те не са били използвани за лични цели. "Хил" цитира неназован свидетел, разпитан от ФБР в рамките на разследването, според когото на този етап то се фокусирало върху това дали донорите на благотворителните инициативи на семейство Клинтън са се радвали на благосклонно отношение от администрацията на президента Барак Обама.

Де е България? И аз това питам

http://www.transmedia.bg/2018/01/05/%d0%b4%d0%b5-%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%b0%d0%b7-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bc/

 

 

 

Заради поредица от некадърни правителства губим всичко свое, губим си държавата, губим си и живота

 

Всеки би дал свой отговор на въпроса къде се чувства най-добре. За едни това е морският бряг, за други – наш’те планини зелени, за трети и четвърти – дядовата къща на село.

Какво се случва с всичко това обаче? В последните 20 години морският бряг прилича на лошо копие на панелен комплекс. Бетоновозите унищожиха де що имаше заливчета, пазещи спомени за нощно къпане и луди емоции. Вече ги няма. Стопиха се буквално пред очите ни. Всяко парченце български бряг се превърна в нещо, от което се правят пари.

Планините зелени също са апетитна хапка – бетонджийският манталитет е плъзнал и натам. Паралелно с дървосекаческия, който даже е по-лаком. Банско беше някакво забутано място с едно-единствено такси, за Бога! Само планината го правеше да изглежда примамливо. А изсипването на огромна навалица там започна още по времето, когато политическата карта на България беше преобладаващо червена. Да не забравяме това.

Селата. Какво има в селата? Развилнели се банди, в повечето случаи – ненаказани от никого, защото властта е безсилна. Мургави зле говорещи български език тумби, биещи, грабещи, насилващи и убиващи беззащитните ни баби и дядовци. Властта не смогва да ги озапти и никой нищо не може да направи, освен да чака да бъде ограбен или убит, ако избере селото пред града. Селото, което все още е живо въпреки държавата, а не благодарение на нея.

Да не говорим и за пътищата към всички тези прелести, които са ужас и безумие, мила моля майно льо.

Трябва да си пълен гьонсурат, за да не виждаш всичко това. Трябва да си напълно извън времето и пространството, за да можеш на този фон да хвърляш милиони за някакви тъпи измишльотини, които „да ни представят добре” пред Европа. Тя съвсем скоро ще види с очите си и локвите по чисто новите столични булеварди, и преливащите от боклуци контейнери в „идеалния център”, и стърчащите на всяка крачка по тротоарите железа и шахти. Да му мислят тези, които си получават заплатите, за да обясняват защо изглежда така нашата мила София. Европейската столица на калта. На мръсотията. На неработещите ескалатори в метрото. На опиканите подлези. На буренясалите паркове. И на каквото още ви видят очите.

София обаче не е България, слава Богу. В страната ни все още има приказни кътчета, колкото и да намаляват с времето. За тях се хващат като удавници за сламка хората, които все още предпочитат да изцеждат работната си сила на българска земя, а не на чужда. И точно те имат нужда от тишина и спокойствие, искат да избягат от шума и стреса и биха плащали за тишина, чист въздух и уединение сред природата.

Обаче лакомниците, претендиращи да са бизнесмени, не са дозрели до това ниво на разбиране. Не им е дадено да схванат тази проста логика и да съберат две и две. Вместо да направят така, че у нас да има пущинаци, по които западният свят е луд, те бетонираха тези пущинаци. А в бетонните кутийки няма да дойдат по-платежоспособните туристи. Те ще отидат там, където е тихо, чисто и спокойно. И по-скъпо, разбира се.

Уви, лакомниците нямат лимит на лакомията си. Те самите вероятно ходят на почивка другаде. Не се съмнявам в това. Така, както родните производители на кренвирши и лютеница едва ли имат смелостта да ги ядат. Но това е друга сюжетна линия.

Дивата природа е Божие благо. Вместо да развиват точно този вид туризъм, поредица некадърни правителства унищожават природата по напълно законен начин. Унищожават и селото, което също би дало глътка въздух на болнавия и изтерзан градски човек, бил той българин или чужденец.

Чудовищно комерсиализирани тъпаци вземат решения в ущърб на обществения интерес и в полза на онези с парите. Които искат все повече и повече пари. За свещи да ги дават, би казала баба ми от небето. А ако бяха само малко по-умни, биха правили много повече пари. Но, уви, не са.

Тази повсеместна некадърност прогони няколко поколения извън България.

Заради същите некадърници губим всичко свое, губим си държавата, губим си и живота.

Де е България? Ще се даде ли на лакомниците, питам?

Кои министри подкрепиха и кои не Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/ministri-podkrepiha-kabinet-borisov-3-istanbulscata-conventzia-koi-26753571

Станаха ясни министрите, които са гласували против Истанбулската конвенция. Днес Министерски съвет публикува стенограмата от първото заседание за тази година.

Екскомандос пред Фрог: Дадена е директива Росен да не се хваща жив

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/ekskomandos-pred-frog-dadena-direktiva-rosen-hvashta-jiv.html

Дадена е директива Росен Ангелов да не бъде заловен жив. Това каза пред Фрог нюз бивш командос, който дълги години е залавял опасни бандити. Шефовете в МВР днес взеха решение да изпратят военни командоси и групата за задържане „Кобра” на СДВР по дирите му.

Екскомандос пред Фрог: Дадена е директива Росен да не се хваща жив

https://frognews.bg/novini/ekskomandos-pred-frog-dadena-direktiva-rosen-hvashta-jiv.html

Дадена е директива Росен Ангелов да не бъде заловен жив. Това каза пред Фрог нюз бивш командос, който дълги години е залавял опасни бандити. Шефовете в МВР днес взеха решение да изпратят военни командоси и групата за задържане „Кобра” на СДВР по дирите му.

Картел може да е причина за поскъпване на тока

http://econ.bg/Новини/Картел-може-да-е-причина-за-поскъпване-на-тока_l.a_i.755805_at.1.html

През последната година цената на тока расте в световен и регионален мащаб с много по-бавен темп – между 3% и 5%.  Предложението за...

Египет забранява биткойн, противоречал на законите на шериата

http://www.cross.bg/bitkoiin-egipet-kriptovalyti-1564792.html

/КРОСС/ На фона на растящата популярност на биткойн и други криптовалути, лидерите на някои държави демонстрират негативно отношение към виртуалните валути и въвеждат забрани. След Индия, която забрани търговията с криптовалути, по същия път върви и Египет, съобщава Technews. В своето обръщение към вярващите главният мюфтия Шауки Алам казва, че използването на биткойн противоречи на законите на шериата и може да причини вреди на отделни граждани, групи лица и организации. По неговите думи, всички действия с биткойн са свързани с невежество, мошеничество и измами, като същевременно виртуалната валута не се контролира от нито един надзорен орган. Първите борси за търговия с биткойн в Египет бяха отворени през август 2017 г. Но още през декември светското правителство на страната настоя за тяхното закриване. Съветникът на главния мюфтия - Магди Ашор твърди, че биткойн се използва пряко за финансиране на терористите.  

Канадски конгломерат купува "Уестингхаус"

http://www.mediapool.bg/kanadski-konglomerat-kupuva-uestinghaus-news273877.html

Фалиралият американски енергиен концерн Уестингхаус електрик (Westinghouse Electric Co.) ще бъде продаден на канадския конгломерат "Брукфийлд бизнес партнърс" (Brookfield Business Partners LP) в сделка за 4.6 млрд. долара,. Това съобщи електронното издание на в. "Уолстрийт джърнъл" в петък. "Брукфийлд бизнес партнърс" и негови институционални партньори обявиха късно в четвъртък сделката за изкупуване активите на компанията, която навремето допринесе за електрификацията на света, но фалира заради неуспешни инвестиции в атомната енергетика. С придобиването "Брукфийлд" навлиза в ядрения сектор, макар че това може и да не означава, че ще се включи в строителството на атомни реактори, пише изданието. Според информиран източник, със сделката канадската компания планира по-скоро да участва в обслужването на вече построени реактори и извеждането от експлоатация на остарели централи. "Уестингхаус", подразделение на японския конгломерат "Тошиба" (Toshiba), подаде документи за фалит през март миналата година, започвайки процедура на преструктуриране, която няма да има сериозни последици за текущи проекти. "Тошиба" купи американската компания през 2006 г. за 5.4 млрд. долара с надежда да получи предложения за строителство на реактори в САЩ, припомня ТАСС. След аварията в японската АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. обаче японският концерн се сблъска с трудности заради отказа да се строят нови атомни обекти в Япония и намаляването на поръчките от чужбина. Същевременно заради повишаване на изискванията за безопасност "Уестингхаус" трябваше да увеличи разходите за строителство на четири атомни реактора в американските щати Джорджия и Южна Каролина. Фалитът на "Уестингхаус" бе обявен миналия март в опит "Тошиба" да свие собствените си финансови щети за милиарди долари. През 2014 г. три години правителството на Пламен Орешарски планираше да строи VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на "Уестингхаус", но с идването на власт на втория кабинет на Бойко Борисов договорката пропадна.

Здравното министерство призова родителите да проверят дали децата им са имунизирани срещу морбили

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/05/3107591_zdravnoto_ministerstvo_prizova_roditelite_da_proveriat/?ref=rss


Министерството на здравеопазването призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им, съобщи днес пресцентърът на ведомството.<br /><br />През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на броя заболели от морбили (дребна шарка) в Гърция, в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния. Рискът от внос на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от...

Тръмп отменя забраната за сондажи за нефт и газ в крайбрежните райони

http://www.moreto.net/novini.php?n=366585

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви намеренията си да отмени забраната за нови сондажи за изкопаеми горива край бреговете на щатите Флорида и Калифорния и обмисля отдаването на концесия на повече от 40 обекта за добив на нефт и газ, съобщава СиЕнЕн.

Българин е в топ 10 на учените на бъдещето

http://www.cross.bg/rentgenov-takuv-grazhdanin-1564791.html

/КРОСС/ Българин влезе в топ 10 на престижната класация за Учен на бъдещето. Името му е Теньо Попминчев и е физик. Той може и да бъде избран за такъв, тъй като е на път да създаде медицински рентгенов лазер за много ранна диагностика, която би позволила на лекарите да засичат болестите, докато все още е възможно оздравяването, предава „Нова телевизия". Професор Попминчев не е просто гражданин на България. Той е, както сам казва, гражданин на света. „Учените сме граждани на планетата, дори на Вселената", казва професорът. Той вярва, че науката винаги е била притежание на човечеството, а не на отделни институции или държави. Според него ученият не става такъв в библиотеките или институциите, а когато се учи от най-добрите. Първата му школа е при Теодоси Теодосиев. Заради жаждата си за знания Теньо заминава за Америка, където през 2009 година той и екипът му стигат до революционен пробив в науката. Създават рентгенов лазер с размер на швейцарско ножче.

Злополучният фонтан на бул. "Витоша" ще бъде сменен от мозайка

http://www.mediapool.bg/zlopoluchniyat-fontan-na-bul-vitosha-shte-bade-smenen-ot-mozaika-news273876.html

Подова мозайка, която изобразява планината Витоша, може да бъде направена на мястото на злополучния фонтан на едноименния булевард в София. Вече тече обществено обсъждане на проекта за мозайката, който е дело на проф. Боян Добрев. Идеята е планината да бъде представена като "зеленото сърце" на София. Мозайката представлява карта на Витоша, на която са изписани основните върхове и местности в планината. "Запазвайки ролята на достоверна географска карта на художественото изображение, авторът му придава функция, която за много голям процент от зрителите би била разбираема и близка, но всъщност основната идея е природният резерват до София, който е една от най-привлекателните характеристики на града– Витоша – "зеленото сърце" на София", пише в обявлението за общественото обсъждане на сайта на общината. Мозайката ще бъде реализирана с максимално трайни за целта материали с оглед на факта, че тя е улична настилка и се предвижда по нея да преминава голям поток от пешеходци, както и това, че ще е изложена целогодишно на атмосферни влияния и сняг, пише още в съобщението. Материалите ще бъдат с 2 см дебелина и съобразена с условията степен на устойчивост. Мозайката трябва да заеме мястото на фонтана, направен при реконструкцията на пешеходната част на бул. "Витоша" през 2013 г. Няколко месеца след пускането на шадравана дюзите му бяха счупени и от години конструкцията, в средата на улицата, която беше определяна като турска баня, не работа като шадраван. В момента мястото е най-привлекателно за децата, които се катерят по него. Преди повече от три години общината пусна анкета за това какво да се направи с фонтана. Възможните варианти бяха преобразяване по определен от хората проект или демонтирането му. Най-много привърженици събра алтернативата за премахване на шадравана, но досега това не е направено.

Злополучният фонтан на ул. "Витоша" ще бъде сменен от мозайка

http://www.mediapool.bg/zlopoluchniyat-fontan-na-ul-vitosha-shte-bade-smenen-ot-mozaika-news273876.html

Подова мозайка, която изобразява планината Витоша, може да бъде направена на мястото на злополучния фонтан на едноименния булевард в София. Вече тече обществено обсъждане на проекта за мозайката, който е дело на проф. Боян Добрев. Идеята е планината да бъде представена като "зеленото сърце" на София. Мозайката представлява карта на Витоша, на която са изписани основните върхове и местности в планината. "Запазвайки ролята на достоверна географска карта на художественото изображение, авторът му придава функция, която за много голям процент от зрителите би била разбираема и близка, но всъщност основната идея е природният резерват до София, който е една от най-привлекателните характеристики на града– Витоша – "зеленото сърце" на София", пише в обявлението за общественото обсъждане на сайта на общината. Мозайката ще бъде реализирана с максимално трайни за целта материали с оглед на факта, че тя е улична настилка и се предвижда по нея да преминава голям поток от пешеходци, както и това, че ще е изложена целогодишно на атмосферни влияния и сняг, пише още в съобщението. Материалите ще бъдат с 2 см дебелина и съобразена с условията степен на устойчивост. Мозайката трябва да заеме мястото на фонтана, направен при реконструкцията на пешеходната част на бул. "Витоша" през 2013 г. Няколко месеца след пускането на шадравана дюзите му бяха счупени и от години конструкцията, в средата на улицата, която беше определяна като турска баня, не работа като шадраван. В момента мястото е най-привлекателно за децата, които се катерят по него. Преди повече от три години общината пусна анкета за това какво да се направи с фонтана. Възможните варианти бяха преобразяване по определен от хората проект или демонтирането му. Най-много привърженици събра алтернативата за премахване на шадравана, но досега това не е направено.

КЗК не установи нарушения в дейността на "Енерго-про"

https://www.investor.bg/energetika/472/a/kzk-ne-ustanovi-narusheniia-v-deinostta-na-energo-pro-253297/

Проверката не е открила антиконкурентна стратегия в дружествата на енергийния доставчик за дискриминация на търговците на еленергия

40 камери ще следят за реда във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6647080

40 камери ще следят за реда във Велико ТърновоБлизо 40 камери ще следят за реда и сигурността във Велико Търново. Старата столица вече разполага със съвременна система за видеонаблюдение, а първите 20 снимачни устройства вече работят. Те са с много добра оптика, която позволява детайлно заснемане както нощем, така и при лоши метеорологични условия, съобщават от местната администрация.

Спаси София иска приоритетно ремонт на тротоари

https://offnews.bg//obshtestvo/spasi-sofia-iska-prioritetno-remont-na-trotoari-672375.html

Гражданската организация Спаси София предлага Столична община да стартира програма за ремонт на тротоарите в столицата, като за целта отдели 25 млн. лева за 2018 г. Идеята е да се ремонтират около 238 км тротоари на година. 

Тези пари следва да бъдат разпределени между 24-те столични района в зависимост от нуждите им, но всеки да разполага с не по-малко от 500 хил. лв., обясняват от Спаси София и допълват, че парите следва да бъдат инвестирани приоритетно за тротоарите в най-лошо състояние, както и за тези с интензивен пешеходен трафик, осигуряващи безопасни и непрекъснати пешеходни маршрути - водещите към метростанции, спирки на градския транспорт, институции, училища, пазари и т.н. 

Общата дължина на уличната мрежа на София е около 3400 км и подобна, или по-амбициозна програма би могла да гарантира пълно обновление на тротоарните настилки за около 25 години, пресмятат от организацията. В сметката им обаче не се включват пешеходните връзки, намиращи се извън улиците: пътеките през междублоковите пространства, парковите алеи и много други, за които според тях трябва да се търсят други решения.

Очакваме представителите на Столичната община да подходят изключително сериозно към темата за опасните тротоари на София, изтъкват активистите. 

Книгата за президента на САЩ ще бъде публикувана още днес

http://www.mediapool.bg/knigata-za-prezidenta-na-sasht-shte-bade-publikuvana-oshte-dnes-news273875.html

Скандалната книга за Доналд Тръмп, разпространени откъси от която предизвикаха спорове, ще бъде публикувана още днес, а не във вторник, както бе предвидено първоначално, съобщиха нейният автор и издател, цитирани от Франс прес. Вчера Тръмп чрез личните си адвокати поиска от автора Майкъл Улф и ръководителя на издателството "Хенри Холт и сие" да не публикуват книгата, заплашвайки да ги съди за клевета, за накърняване на неприкосновеността на личния живот и за недоброжелателност. Тръмп и адвокатите му се основават по-специално на въведението на книгата, в което Майкъл Улф признава, че "много от информациите за това, което се е случило в Белия дом на Тръмп са противоречиви; много, в стила на Тръмп, са просто фалшиви". Тези противоречия или тази свободна интерпретация на истината представляват една от "нишките" на книгата", каза Улф и допълни, че публикува "версия на събитията, която смята за достоверна". "И ето. Вие можете да си купите (книгата и да я четете) утре. Благодаря, г-н президент", написа в Туитър авторът, цитиран от Франс прес. Според правни експерти всички евентуални съдебни искове на Тръмп срещу автора и издателя, както и срещу Стив Банън, почти сигурно са обречени на провал и може да доведат до още позорни разкрития, предаде Ройтерс. Авторът Майкъл Улф описва първата година от престоя на Тръмп в Белия дом като постоянен хаос и интриги около един президент, осмиван от собствените си сътрудници, отбелязва Франс прес. Уволненият бивш главен стратег на Белия дом Стив Банън е цитиран да определя среща на представители на предизборния щаб на Тръмп с руснаци като предателство. Американското президентство осъди "смешните лъжи" на една книга, натруфена с "таблоидни клюки".

Райони във Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=366590

Абонатите от кв. "Погребите", кв."Батак" и районът на фабрика Христо Ботев са с нарушено водоподаване днес, съобщиха от пресцентъра на ВиК - Варна за Moreto.net. Водата ще бъде спряна до около 19.00 часа.

13 години затвор за убиеца хубавата Елена

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/13-godini-zatvor-za-ubieca-hubavata-elena-6077898

13 години и 4 месеца лишаване от свобода получи Венцислав Василев, който уби съпругата си Елена на улица в столичния кв. Лагера през август миналата година

Кметът на пловдивския район "Северен" облече и обу десетки сирачета

https://www.24chasa.bg/region/article/6647034

Кметът на пловдивския район "Северен" облече и обу десетки сирачетаНе ме занимавайте, местните избори са далеч, а аз имам много работа да свърша, отсече Ральо Ралев Четири пълни буса с дрехи и обувки събра кметът на пловдивския район "Северен" и ги откара в един от домовете за деца, лишени от родителска грижа. Той организира мащабна кампания, която се проведе за кратък срок от едва 10 дни.

Хиляди хора в София пак останаха без топло

http://dnes.dir.bg/news/sofia-parno-avaria-26753538

Хиляди софиянци останаха без топло след като в три квартала в града парното спря заради поредната авария в мрежата на „Топлофикация”.

Най-малко 7 са жертвите на новата снежна буря в източните части на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647072

Най-малко 7 са жертвите на новата снежна буря в източните части на САЩЖителите на Източното крайбрежие на САЩ се готвят за голям мраз след мощната снежна буря, донесла обилни снеговалежи, ветрове с ураганна сила и наводнения в някои крайбрежни зони, предаде Асошиейтед прес. Според метеоролозите мразовитата вълна ще обхване средните части на Средния Атлантик (в щатите Делауеър, Мериленд, Ню Джърси, Ню Йорк,

13 години затвор за мъжа, застрелял съпругата си в кв. "Лагера"

https://www.actualno.com/crime/13-godini-zatvor-za-myja-zastreljal-syprugata-si-v-kv-lagera-news_652748.html

13 години и четири месеца затвор отсъди Софийски градски съд за Венцислав Василев, който през август 2017 година застреля съпругата си в заведение в столичния кв. "Лагера". Василев беше признат за виновен в предумишлено убийство. Той ще трябва да изплати и по 250 хил. лв. обезщетение на всяко от двете деца на жертвата, съобщи bTV. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок. Припомняме, че убийството беше извършено посред бял ден на 18 август. Според свидетели Василев пристиг

От заседанието на правителството: Някъде и жените бият мъжете

https://offnews.bg//politika/ot-zasedanieto-na-pravitelstvoto-niakade-i-zhenite-biat-mazhete-672370.html

В някои общности и това е факт - бият жените, а някъде и жените бият мъжете.

Това заявява вицепремиерът Красимир Каракачанов на последното правителственото заседание при приемането на Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г. и ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулска конвенция. 

Според стенограмата от заседанието колегата му Валери Симеонов смята, че конвенцията създава опасност за бракове от третия вид или от втория вид. По думите му той се притеснява от възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то.

При гласуването на двата текста против са Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Валери Симеонов, Красимир Вълчев и Владислав Горанов.

Стенограма

Проект на Решение за приемане на Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Каракачанов.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: За много години, господин премиер, уважаеми колеги!

Имам предложение точка 1 и точка 6 от дневния ред, които са взаимно свързани, да отпаднат от днешния дневен ред докато се направи едно по-широко обществено обсъждане от гледна точка на съмненията, които поражда ратификацията на така наречената Истанбулска конвенция. 

Разбира се, тя касае правата на жените и равенството между половете, но в самата конвенция има заложени изрази и думи, които създават сериозно основание в обществото за съмнение, че те могат да бъдат използвани впоследствие като опит да се налагат нетрадиционни разбирания по отношение на половете, като трети пол, оттам да се претендира за еднополови бракове и т. н. – неща, които сериозно тревожат нашето общество.
Защо казвам, че са свързани? Защото в самата Национална програма за превенция и защита от домашно насилие, в още в Раздел І „Институционални и организационни мерки“, се казва, че трябва ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа, така наречената Истанбулска конвенция. Оттам нататък има неща, които, според мен, трябва да бъдат терминологично изяснени, за да не будят съмнение в обществото, като примерно в Раздел ІІ: „Ранна превенция на насилието, основано на пола, в т. ч. и домашното насилие чрез джендър обучения на деца в предучилищна възраст“.
Има още неща: „Национална програма на Министерството на образованието и науката и въвеждане на джендър проблематиката в програмите и предметите за обучение“. В Раздел ІІІ: „Повишаване на квалификацията на учителите в предучилищните групи в детските градини и училищата за въвеждане на джендър тематиката в обучението на деца в ранна възраст“ и т. н. и т. н.
Много добре знам какво означава джендър, но ако помните, навремето имаше една конвенция за националните малцинства, която една немалка група държави отказаха да я приемат и ратифицират. Ние тогава, въпреки обясненията, които дадохме, че това ще доведе, въпреки, че нашата Конституция ясно гарантира индивидуалните човешки права и не говори за колективни малцинствени права, приемането на тази конвенция за малцинствата през 1999 година, въпреки нашите предупреждения тогава беше приета без интерпретираща декларация, беше ратифицирана от парламента и както виждате вече колко години – 17-18 години, на тази основа ни се тропосват всякакви претенции, съдебни дела и т. н. Ако ние приемем тази програма без да изчистим терминологията, аз предлагам просто да се преработят тези терминологични проблеми, тоест – тези термини, които създават проблеми в обществото, тогава да я приемем, а самата конвенция да бъде по-широко обществено обсъдена – Истанбулската конвенция, и ако е необходимо, за да има спокойствие в обществото, ако е толкова важна, макар че 11 държави европейски не са я приели и ратифицирали – страни членки на Европейския съюз, да се приеме с интерпретираща декларация, в която се гарантира, че полът е биологична категория, а не е въпрос на измишльотина или някой може да измисли още 12-13 пола, каквито практики има в някои държави и в Европейския съюз и извън него. Това ми е предложението.
БОЙКО БОРИСОВ: Цачева.
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми господа заместник министър-председатели, дами, уважаеми колеги, противопоставям се на това предложение за оттегляне на точка 1 и 6, точка 6 е предложението за приемане на проекта на закон за ратифициране с последващо одобрение от Парламента. Предлагам, обаче, за да отпаднат съмненията, които бяха изказани, първо точка 6 да разгледаме, да се опитам да отговоря на притесненията на колегите и след това се приеме планът.
Несъстоятелни са опасенията, които имат. Самият Европейски съюз подписа конвенцията през юни месец 2017 година. Всичките държави членки са подписали, 17 от тях са я ратифицирали. Не е вярно твърдението, че 11 отказват. По тази логика, след като до днешното заседание не е било внесено за разглеждане, някой би се позовал отвън, че и България отказва да ратифицира, но това не е вярно.
Вчера има поздравително писмо от господин Тимерманс за това, че заместник-министърът е участвала в дискусия. Заявили сме ангажиментите още с подписването през 2016 година към Истанбулската конвенция и трябва да извървим стъпките напред. Категорично няма да се променя Конституцията, категорично няма да се въвеждат различни бракове, освен тези между мъж и жена, така както е предвидено в Конституцията. Освен това, ползваме правото си, предвидено в самата конвенция, да предложим ратификация с редица резерви там, където текстовете не съответстват на нашето законодателство. Няма място за притеснения по този въпрос.

БОЙКО БОРИСОВ: Симеонов.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Аз не възразявам да се промени дневният ред, ако колегите го приемат и Вие, господин министър-председател.
Лично аз изцяло поддържам позицията на моя колега и партньор господин Каракачанов, още повече, че ако Вие, госпожо Цачева, твърдите, че няма опасност, за мен има пък, точно обратното – много голяма опасност и не толкова от това дали ще има бракове от третия вид или от втория вид, и аз вече не знам как да ги нарека, малко се обърквам с терминологията, но по-скоро ме притеснява допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то.
Това съм го видял в други държави, не ми се ще да го виждам в България. Така че мисля, че сериозният риск е прекаленото коментиране, обсъждане и въвеждане в образованието на този въпрос. България все пак е държава с традиции, слава Богу, имаме още традиции в тази област и не мисля, че трябва ние да бъдем причината те да бъдат променяни и да се даде някаква друга посока, най-малкото защото това няма да се приеме от обществеността и от българския народ.

БОЙКО БОРИСОВ: Захариева.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, аз също подкрепям предложението на госпожа Цачева – нека да дадем възможност да се докладва и да обсъдим проекта на решение, с което се предлага ратифициране на конвенцията.
За съжаление, според мен се създава погрешно впечатление – конвенцията е за защита от домашното насилие и текстовете в нея за обучение от най-ранна детска възраст предвиждат точно създаване на толерантност между мъже и жени, разчупване на стереотипи в част от държавите, че жената може да бъде подлагана на домашно насилие и това да се приема за нормално. Там няма никакъв текст нито за признаване и задължения на държавите, които ще я ратифицират да признаят еднополови бракове, нито текстове, които противоречат на нашата Конституция. Всъщност, точно за това отне почти година от подписването да се предложи за ратификация, за да се направи анализ дали част от текстовете на конвенцията противоречат на нашата Конституцията, защото такова е изискването. Ако противоречат, първо трябваше да изменим Конституцията, след което да я ратифицираме.
Много често все още, за съжаление, сме свидетели, че в България има такива стереотипи на случаи за домашно насилие, които години наред продължават и понякога водят до фатален край. Всъщност, текстовете на конвенцията въвеждат задължение на държавата да се грижи за жертвите на домашно насилие, като, ако това може би ви притеснява, мен лично не – се дава възможност на това, че и мъжът може да бъде жертва на домашно насилие, тоест – грижа за жертвите. Затова предлагам наистина да обсъдим конвенцията, за да можем с госпожа Цачева да отговорим на аргументите, аргумент по аргумент, защо това е погрешно възприятие за конвенцията.

БОЙКО БОРИСОВ: Поне аз това, което съм прочел и съм информиран от министър Цачева е, че конвенцията касае равенството между мъжа и жената.
Каракачанов.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Господин премиер, Конвенцията няма задължителен характер. Така ни обясняваха и 99-та година за Конвенцията за малцинствата, но тя на практика има. Ако ти я ратифицираш без забележки или без интерпретираща декларация, означава, че всички текстове вътре ти ги приемаш.
В текстовете в Истанбулската конвенция има някои термини, има и положения, които, гарантирам Ви отсега, ще дадат възможност във времето всевъзможни организации, защитаващи тези различни хора, да претендират, да съдят държавата и да я осъждат. Само ще спомена организациите, които са участвали в общественото обсъждане на различни етапи от работата на създадената към Министерството на правосъдието на Междуведомствена работна група за въвеждане в българското законодателство на принципите и изискванията на Истанбулската конвенция: Фондация „Анимус“ (не знам какво означава), Фондация „Джендър алтернативи“, Българският хелзинкски комитет, Сдружение „Център НПО“ в Разград (не знам какво е), Фондация „Български център за джендър изследвания“, другите са безобидни и има една девета Младежка „ЛГБТ организация в действие“. Извинявайте, това най-малкото поражда съмнения, защото тези хора одобряват подобно нещо. И затова има държави, които категорично отказват да я приемат: Словакия, Унгария, нищо, че са подписали в началото, Хърватия, Чешка република, Гърция, Унгария, Ирландия, Литва, Латвия, Естония, Люксембург, Словашката република и Обединеното кралство. Защо се налага точно на 3 януари да го правим това?
Аз съм съгласен с програмата, която е направена от Министерството на вътрешните работи, просто трябва да сменим терминологията и да прецизираме някои от текстовете и тя касае действително темите с насилието. Не съм съгласен, че на нас едва ли не ни трябва някаква нова конвенция, която да гарантира равенство между половете. Равенството между половете е гарантирано с Конституцията на Република България, в която се казва, че не се прави разлика по отношение на правата на гражданите на база на пол, етнически произход, религиозна принадлежност, образование и т. н.
Добре, да предположим, че има проблеми със семейното насилие – да, има в някои общности и това е факт, бият жените, а някъде и жените бият мъжете. Съгласен съм, но ако ние искаме да изчистим проблема с една конвенция, набързо приета, без широко обществено обсъждане, може би ще отворим врата за нови претенции с перспектива и няма да решим проблемите. Това е въпрос на национално законодателство. Ако обаче изработим и бележките, и интерпретираща декларация при ратификацията на Конвенцията, ние ще вържем попа, за да е мирно селото, както се казва. И точно от тази гледна точка моето предложение беше – няма смисъл да го правим по един или друг начин, да бързаме Министерският съвет да гласува еди колко си на трима, четирима против, няма смисъл. Дайте да го обмислим, една-две седмици не е фатално. Единадесет държави са, не сме ние последната. Да се направи широко обществено обсъждане.
Между другото, господин премиер, може би и останалите колеги, и аз сме получили едно писмо от 30 организации, а не от девет.
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Ако ми позволите, господин премиер, списъкът на държавите, на които се позовава господин Каракачанов, е некоректен. Ратифицирали: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония…
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Казах кои не са.
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: …Финландия, Франция, Италия, Кипър, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция, като Естония и Румъния, както и ние, я ратифицират и предложението е с резерви.
Изрично в проекта на закон, аз се надявам коментаторите да са прочели самата конвенция и проекта на закон, който предлагаме, за да се види, че текстовете, които са несъвместими с нашето законодателство, ние предлагаме с резерви да бъдат ратифицирани. Тоест, те да не действат по отношение на България.
Освен това, Европейският съюз подписа като цяло Конвенцията през юни месец 2017 година. Няма да бъде добър знак държава, председателстваща Съвета на Европейския съюз в момента, да отлагаме, тъй като вече е извървян пътят на общественото обсъждане. Финалният заключителен акт беше в Съвета по прилагане на актуализираната стратегия. И пак подчертавам – единодушно през декември месец е подкрепена, като там коректно са дискутирани притесненията член по член.

Имам възможност да дам яснота на възраженията така, както са направени от господин Каракачанов и господин Нено Димов в процедурата по междуведомствено съгласуване. 

Приели сме корекция от страна на министъра на финансите, от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи. Огледано е, съобразено е и нищо повече няма да се получи от едно ново обществено обсъждане. На мен не ми е ясно под каква форма и как трябва да бъде направено, и ако отложим какво ще се случи в рамките на няколко седмици? Защото дебатът върви от няколко години. Той предхождаше подписването на самата Конвенция, това го направихме, припомням, по времето на Председателството на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа през 2016 година, беше широко аплодирана тази наша крачка.
Категорично не е вярно, че останалите 11 държави я отхвърлят. Просто те са в процедура за ратификация. Няма пречки да я внесем в Народното събрание и там да се проведе широкият й дебат и обсъждане. Там ще си защитим позициите. Но всяко едно възражение много внимателно е преценено от екипа на министерството и имаме готовност да поясним за какво става дума. Но несъстоятелни са твърденията, че, виждате ли, който мине ще му даваме статут на бежанец, само защото ще се позове на трети пол. Няма такова нещо. Категорично не е вярно, категорично не е вярно. Спекулативно се поднася такова тълкуване.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, дайте да гласуваме точката с направените забележки от Валери Симеонов – да се махнат чуждиците, и от Каракачанов, да се изчистят и ясно да се произнесат. Говорим за първа точка.
Кои са „против“?
Против са: Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Валери Симеонов. Приемаме първа точка с направените забележки. 

За Истабулската конвенция

БОЙКО БОРИСОВ: Който е съгласен, тъй като я дискутирахме, и който е против, моля да вдигне ръка. Които са против да вдигнат ръка.

Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Красимир Вълчев, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Владислав Горанов и Валери Симеонов – осем.

Да вдигнат ръка тези, които са „за“, гласуват само министрите – 11.

Приемаме точка 6 с направените забележки от Симеонов и Каракачанов за изчистване на интерпретиращите възможности и най-вече по чуждиците. Приемаме точка 6.

Има опасност от "внос" на морбили в България от съседните страни

http://www.moreto.net/novini.php?n=366584

През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на броя заболели от морбили (дребна шарка) в Гърция, в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния. Рискът от внос на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа е реален и само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас.

С децата в почивните дни (6 и 7 януари)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/05/3099700_s_decata_v_pochivnite_dni_6_i_7_ianuari/?ref=rss

"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Австрия планира да ореже детските надбавки за чужбина

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-avstria-detski-nadbavki-26753424

Управляващата в Австрия коалиция между консерваторите и крайната десница възнамерява да ореже социалните плащания за деца, живеещи в чужбина.

Отнеха незаконно придобито имущество за над 4 милиона лева от бившия главен архитект на Каварна

http://www.cross.bg/kavarna-imyshtestvo-godina-1564790.html

/КРОСС/ Окръжен съд - Добрич (ДОС) е отнел в полза на държавата имущество за 4 306 026 лв. от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев, бившата му съпруга и двете им дъщери. Това съобщиха от пресцентъра на ДОС. С решението на съда, постановено в края на миналата година, от семейството се отнемат земеделски земи, поземлени имоти, апартаменти, автомобили, стойността на дружествени дялове от търговски дружества и средства от продажбата им, както и суми по множество банкови сметки. Отнетото от Илиев имущество е на стойност 1 033 551 лв., от съпругата му - на стойност 2 954 684 лв. и от двете им дъщери - на стойност 137 254 и 180 537 лева. Производството в Окръжния съд е образувано в края на 2014 година по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), внесен въз основа на извършена проверка за установяване на значително несъответствие в имуществото на Юлиян Илиев. Проверката е започнала, след като Илиев е бил привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Срещу него тогава е било повдигнато обвинение за това, че в периода 24 април 2007 г. до 28 ноември 2008 г. в качеството си на длъжностно лице - главен архитект при Община Каварна, в условията на продължавано престъпление, е използвал служебното си положение, за да набави за съпругата си противозаконна облага, като от деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Каварна. Проверката на КОНПИ е обхванала периода от 24 юни 2003 година до 24 юни 2013 година

Цвета Караянчева на Богоявление в Пловдив, затварят булевард

https://www.24chasa.bg/region/article/6647069

Цвета Караянчева на Богоявление в Пловдив, затварят булевардШефката на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на Богоявленския ритуал в Пловдив. Тя ще дойде от Кърджали с митрополит Николай, който ще освети там бойните знамена. По тази причина владиката няма да служи празничната литургия в пловдивския храм "Св. Богородица. Той обаче ще пристигне до Водната палата,

Учени изчислиха кога ще изчезне човечеството, ако всички станем канибали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647047

Учени изчислиха кога ще изчезне човечеството, ако всички станем канибалиБритански учени установиха, че в планетарен мащаб човечеството ще изчезне след три години, ако храната съвсем изчезне и всички ние се превърнем в канибали, пише сайтът Лайф. Хипотезата е публикувана в списанието "Journal of Physics Special Topics". В изследването се казва, че в наши дни на планетата живеят над 7,6 милиарда души.

Тенис емоции и хокеен маратон в първия уикенд за 2018 г. по спортните канали на Мтел

https://offnews.bg//drugi/tenis-emotcii-i-hokeen-maraton-v-parvia-uikend-za-2018-g-po-sportnite-672374.html

Програмата на спортните канали на Мтел през първия уикенд на новата 2018 г. ще предложи на спортните фенове поредната доза тенис емоции.

В събота от 13:30 часа Mtel Sport 1 ще излъчи пряко финала на тенис турнира от сериите ATP 250 в индийския град Пуна. Махаращра Оупън е единственият ATP турнир, който се провежда на територията на втората по население държава в света, като през годините е привличал едни от най-класните тенисисти. Това издание на надпреварата не прави изключение, а за място в съботния финал в битка ще влязат Марин Чилич (Хърватия), Кевин Андерсън (Южна Африка) и френските сънародници Беноа Пер и Жил Симон.

Феновете на хокея със сигурност ще останат много доволни, тъй като в уикенд програмата на спортните канали на Мтел са залегнали цели 4 мача.

Началото на хокейния уикенд-маратон ще бъде поставено в събота от 20:00 часа по Mtel Sport 2 с двубоя между Филаделфия Флайърс и Сейнт Луис Блус. Флайърс са част от най-равностойната дивизия в НХЛ на Изток – Метрополитън, и всяка точка е жизненоважна, за да може тимът да запази шансове за участие в плейофите. От своя страна пък Сейнт Луис води убедително в Централната дивизия на Западната конференция.

Два часа по-късно, от 22:00 по Mtel Sport 1, е началото на сблъсъка между два тима, които преследват участие в плейофите на Запад – Далас Старс и Едмънтън Ойлърс, предвождани от суперзвездата и миналогодишен MVP на редовния сезон - Конър Макдейвид.

В неделния ден от 20:00 часа Mtel Sport 2 ще излъчи класическото съседско дерби между Ню Йорк Айлъндърс и Ню Джърси Девилс, а от 22:00 часа по Mtel Sport 1 е време за сблъсъка между Уинипег Джетс и Сан Хосе Шаркс.

13 години затвор за съпруга застрелял половинката си в заведение

https://frognews.bg/novini/13-godini-zatvor-sapruga-zastrelial-polovinkata-zavedenie.html

Софийският градски съд постанови 13 години и четири месеца затвор за Венцислав Василев, който през август миналата година застреля съпругата си в заведение в столичния кв. „Лагера“.

Манол Генов: Обвиненията срещу мен се стопиха, обвити в мъгла от абсурдни обстоятелства

http://www.cross.bg/prokyratyrata-obvinenie-razsledvaneto-1564789.html

/КРОСС/ Удовлетворен съм от факта, че най-сетне прокуратурата внесе претенциите си към мен в съда. Чувствам се като човек, излязъл на финалната права, след като е бил насила набутан в лабиринт . В средата на месец юни миналата година Главна прокуратурата си позволи да огласи поредица от абсурдни обстоятелства и действия, свързани с името ми. Направи го с внушението на абсолютно неопровержими доказателства. Тогава заявих, че имам търпение и вярвам, че разследването ще си свърши работата и истината ще излезе наяве. Това заяви в официална позиция, разпространена до медиите, депутатът от БСП Манол Генов по повод внесеното срещу него обвинение.  И тогава, и сега, съм с ясното съзнание, че докато това се случи и случаят окончателно приключи, понасям тежки публични и лични негативи. С внасянето на обвинителния акт в съда прокуратурата приема, че си е свършила работата. Съдебната зала е мястото, където обвинението и защитата ще се доказват. Вярвам, че изходът е само един и той е въпрос на време. До момента не съм запознат с окончателния вид на обвинението срещу мен, вероятно е въпрос на дни. Но моментът е подходящ коректно да коментирам метаморфозите на т.нар. обвинения срещу мен. Преди половин година, през месец юли, Главна прокуратурата изреди публично не едно и две обвинения спрямо мен. По абсурден начин прокуратурата огласи как съм раздавал пари за всеки гласа, едва ли не на опашка от чакащи. След това т.нар

Жандармерия и полиция отново в село Луково, търсят Росен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6647050

Жандармерия и полиция отново в село Луково, търсят РосенЖандармерия и полиция отново завардиха село Луково, предаде Канал 3. Близо десетина автомобили на тежко въоръжени полицаи се събраха в центъра на селото. Разследването в селото продължава. Автомобилите на жандармерията и полицията се насочват по нови маршрути в село Луково. В 14:30 се очаква да има брифинг на прокуратурата във връзка с тежкото

Македония ще ратифицира договора с България на 15 януари

https://www.actualno.com/balkani/makedonija-shte-ratificira-dogovora-s-bylgarija-na-15-januari-news_652744.html

Скопие ще ратифицира Договора за приятелство и добросъседство между Република Македония и България, който бе подписан от двамата премиери - Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август миналата година, на 15 януари. Ратификацията на Договора е сред основните точки в дневния ред на Парламента в Скопие за тази дата. В края на миналата година той бе одобрен от парламентарните комисии, предаде БГНЕС. На 15 януари пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси в македонското

2 майки изоставиха бебетата си по Коледа и Нова година във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366586

Две невръстни момиченца са били изоставени малко след раждането от своите майки навръх Коледните и Новогодишните празници във Варна. Още в болницата родилките, които иначе са пълнолетни, заявили трайно изразени нагласи, че не желаят да се грижат за отрочетата си.

Балон с туристи падна край Луксор, има загинал и ранени

http://dnes.dir.bg/news/egipet-turisti-balon-26753426

Един човек загина и 12 бяха ранени при падането на балон с туристи близо до египетския град Луксор, предадоха световните агенции.

Американски регулатор предупреждава за рискове при търговията с биткойна

http://econ.bg/Новини/Американски-регулатор-предупреждава-за-рискове-при-търговията-с-биткойна_l.a_i.755804_at.1.html

Комисията по ценните книжа и фондови борсите направи препоръки на Американската асоциация на администраторите на ценни книжа (NASAA), изтъквайки...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване