На 15 януари се подписва договорът за изграждането на тол системата

http://www.cross.bg/taksite-masa-subirane-1565441.html

/КРОСС/ На 15 януари - понеделник, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на министър Николай Нанков ще бъде подписан договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа. Тя ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка). Договорът ще бъде подписан от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов и от Михаел Вебер, представляващ изпълнителя КОНСОРЦИУМ „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС". На церемонията ще присъстват членовете на УС на АПИ инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов и Андре Лаукс, главен оперативен директор на „КАПШ ТРАФИККОМ". Стойността на договора за изграждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа е 149 997 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 19 месеца. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на изпълнителя. След успешното й внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните приходи.  

ГЕРБ успокояват, че няма да признаваме трети, четвърти или пети пол

http://www.moreto.net/novini.php?n=367142

ГЕРБ не са се отказали от ратификацията на Истанбулската конвенция. Това стана ясно от изявлението на външния министър Екатерина Захариева. Тя се опита да влее разум, както самата се изрази, в БСП и им припомни, че именно борбата на левицата е за защита на правата на жените.

Ирански танкер потъна в Източнокитайско море след седмица в пламъци

http://www.mediapool.bg/iranski-tanker-potana-v-iztochnokitaisko-more-sled-sedmitsa-v-plamatsi-news274262.html

Потъна иранският петролен танкер, който гореше повече от седмица в Източнокитайско море, съобщиха днес китайски медии, цитирани от АФП. Танкерът "Санчи", превозващ 136 хил. тона кондензирани въглеводороди, се запали на 6 януари след сблъсък с товарен кораб. Инцидентът стана на около 300 км източно от китайския град Шанхай. Досега бяха намерени телата на трима души от 32-членния екипаж. Няма надежда да бъдат открити оцелели, заяви по иранската държава телевизия говорител на спасителните екипи.

Модернизирана детска градина откриват в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6662530

Модернизирана детска градина
откриват в Горна Оряховица Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще открие в понеделник обновеното и модернизирано детско заведение „Елена Грънчарова“, в  Горна Оряховица. Ремонтът бе извършен по мащабен проект „Подобряване на образователната среда в гр. Горна Оряховица”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 –

ABC: България предупреди Европа за „сирийски сценарий“ на Балканите

http://pogled.info/svetoven/ABC-balgariya-predupredi-evropa-za-siriiski-stsenarii-na-balkanite.91873

/Поглед.инфо/ Ако не отправим „ясно послание“ към страните, намиращи се в западната част на Балканския полуостров за това, че те все още имат перспектива за влизане в Европейския съюз, то в региона може да възникне „сценарий, подобен на сирийския“. За това, както съобщава испанския вестник ABC заяви премиер-министърът на България Бойко Борисов. „Ако ги оставим сами, ще събираме горчиви плодове“ - подчерта той.

Среща на Борисов с премиера на Япония Шиндзо Абе

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-indzo-be-kabinet-borisov-3-26774637

Посрещнах министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, който пристигна на официално посещение в България, пише премиерът Борисов във Фейсбук.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от жк. „Младост“1

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-chast-mladost1.html

На 15 януари 2018 г. (понеделник), във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ , жк. „Младост“ 1 , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Протест срещу плана за управление на Пирин пред НС

http://www.cross.bg/ypravlenie-protest-pirin-1565456.html

/КРОСС/ Протестиращите срещу плана за управление на Пирин са пред БНБ в столицата. Първоначално предвиденият пред Министерския съвет протест е преместен, протестиращи съобщават, че там има полицейска блокада с частични заграждения. В момента движението е блокирано от сградата на Българската народна банка до Народното събрание. Следващият четвъртък отново ще има протести, съобщава БНР. Българската асоциация за алтернативен туризъм настоява да бъде отменено правителственото решение за промени в действащия План за управление на Национален парк "Пирин", да бъде възложено на министъра на околната среда и водите да подготви изменение в Плана, като се даде възможност за строителство на втора кабинкова линия. Участниците в протеста коментират, че: "Това е протест, организиран от граждани. Предполагам, че ще има редовен протест, който се организира от "За да остане природа в България", в четвъртък, който предполагам, че ще е по-многолюден и във всички градове. Ще продължават протестите, докато не се отмени решението на Министерския съвет. Едно е чисто екологичното нарушение. Това че е национален парк, го прави много по-различен от всеки един локален и регионален проблем. Другото е, че начинът, по който беше създадена тази ситуация - с решение между празниците и с административни хватки."  

Почетен гвардейски шпалир посрещна японския премиер Шиндзо Абе в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662532

Почетен гвардейски шпалир посрещна японския премиер Шиндзо Абе в София (Снимки)Почетен гвардейски шпалир посрещна японския премиер Шиндзо Абе в София. В Министерския съвет започнаха и пленарните разговори, включително и с премиерът Бойко Борисов. Мерките за сигурност около сградите на правителството и президенството за засилени. Около 18 часа се очакват и изявленията на премиерите на България и Япония, предава БНР.

Глутница бездомни кучета унищожи стадо овце в село Масларево

https://www.24chasa.bg/region/article/6662549

Глутница бездомни кучета унищожи стадо овце в село МасларевоГлутница бездомни кучета унищожи стадо с овце в село Масларево, община Полски Тръмбеш. Глутницата създава проблеми в селището повече от една година, никой не взема мерки, оплакаха се пред БНР местните хора. Унищоженото стадо овце от бездомните кучета е на Николай Николов. Инцидент със стадото в Масларево е имало и през пролетта на миналата година.

Питат коматевци кои улици да им оправят с 1 млн. лева

https://www.24chasa.bg/region/article/6662268

Питат коматевци кои улици да им оправят с 1 млн. леваЖителите на пловдивския квартал "Коматево" трябва да посочат кои са най-разбитите им улици, където кметството да вложи 1 млн. лева. Толкова отпуска голямата община на район "Южен", за да оправи вътрешната пътна мрежа в крайния квартал. "За първи път се дават такава голяма сума за инфраструктура в "Коматево", заяви кметът Борислав Инчев.

Кипър: Анкара трябва да разбере, че кипърците сами ще решават своето бъдеще

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662527

Кипър: Анкара трябва да разбере, че кипърците сами ще решават своето бъдеще Анкара трябва да разбере, че разрешаването на кипърския проблем ще бъде от полза за всички и че кипърците трябва да бъдат оставени сами да решават своето бъдеще. Това заяви днес кипърският президент Никос Анастасиадис, цитиран от англоезичното издание "Сайпръс мейл". Анастасиадис напомни, че когато преди пет години е поемал поста,

Не, икономиката не е "астрология за момчета"

https://www.investor.bg/analizi/91/a/ne-ikonomikata-ne-e-astrologiia-za-momcheta-253820/

Стереотипите за икономиката трябва да бъдат разбити, за да не бъде изопачавана нейната социална, политическа и емпирична роля

Вече има дата на сблъсъка Джошуа - Паркър

https://offnews.bg//bojni/veche-ima-data-na-sblasaka-dzhoshua-parkar-672887.html

Промоутърът на краля в тежката категория на професионалния бокс Антъни Джошуа Еди Хърн обяви официално датата на двубоя срещу шампиона на Световната боксова организация (WBO) Джоузеф Паркър.

Чрез профила си в социалните мрежи Хърн разкри, че двамата боксьори ще се изправят един срещу друг на 31 март, а арена на сблъсъка ще е стадион “Принсипалити” в Кардиф. Двубоят ще е обединителен за титлите в тежка категория, като Джошуа ще опита да спечели четвъртия си шампионския пояс.

Британецът вече разполага с три – тези на WBA, IBO и IBF, като преди време той призна, че основната му цел е да стане първият боксьор в историята на тежка категория, който притежава и петте шампионски пояса.

Освен титлата на Световната боксова организация (WBO), която е притежание на Джоузеф Паркър, Джошуа се е прицелил и към тази на Световния боксов съвет (WBC), която в момента се държи от американеца Дионтей Уайлдър.

Междувременно Джошуа взе отношение към поведението на Паркър, който постоянно омаловажава постиженията му.

“Няма да стисна ръката на Паркър след мача. Но ще го накарам да ме уважава. Ще ме зауважава, като го пребия. Знам за някои от нещата, които говори за мен. В спорта има хора като Роджър Федерер, Анди Мъри, Люис Хамилтън, Кристиано Роналдо, Меси, ЛеБрон Джеймс… и има хора като Паркър - той просто не може да се контролира и няма нищо спортсменско в себе си.

Но съм приел, че е такъв, ще го пречупя. Не е сериозно да се твърди, че щом има здрава брадичка, няма да успея да го победя. Карлос Такам почна да се уморява, когато започнах да го удрям в тялото, така че точно това ще направя и с Паркър - ще го удрям в тялото, щом има здрава глава, като така ще спечеля сблъсъка”, каза Джошуа пред Sky Sports.

Репортери без граници: В България всичко може да се случи на един журналист, ситуацията е ужасна

https://frognews.bg/inteviu/reporteri-bez-granitsi-balgariia-vsichko-moje-sluchi-edin-jurnalist-situatsiiata-ujasna.html

Аз съм само един от хората, отговорни за този индекс. Аз съм тази, която събира информация от журналисти на място, в България, които са свидетели на ситуацията в страната. Ако трябва да съм честна е много разочароващо да се види, че България има такъв нисък индекс, защото вие сте с най-лошото класиране в Европейския съюз. Това е проблем, каза Паулин Адес-Мевел, ръководи отдел ”Европейски съюз и Балкани” в ”Репортери без граници” по БТВ.

Репортери без граници: В България всичко може да се случи на един журналист, ситуацията е ужасна

https://frognews.bg/novini/reporteri-bez-granitsi-balgariia-vsichko-moje-sluchi-edin-jurnalist-situatsiiata-ujasna.html

Много е разочароващо, но България е с най-лошото класиране в ЕС по свобода на словото. Какъв парадокс. Преди 10 години страната ви е била на 35 място. Ситуацията за журналистите в България е просто ужасна в момента. Това каза Паулин Мебел от „Репортери без граници“ по БТВ . Организацията нарежда България на 109 място по свобода на словото.

Конкурс за домашно вино Варна 2018 г. ще се проведе на 18 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367144

Второто издание от новта история на двадесет годишният традиционен Конкурс за домашно вино Варна ще се пповеде и тази година, съобщиха за Moreto. net организаторите на събитието. „Конкурс за домашно вино" Варна 2018 г. ще се проведе на 18 февруари - неделя от 12.

ГЕРБ призова БСП да послуша Станишев за Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/14/3112357_gerb_prizova_bsp_da_poslusha_stanishev_za/?ref=rss


На пресконференция днес ГЕРБ призова БСП да послуша Сергей Станишев и да промени позицията си за Истанбулската конвенция. "Ние подкрепяме тази позиция на Станишев и не случайно аз призовах БСП с неговите думи, които той използва днес, да поправят тази политическа грешка, която допуснаха с решението да не подкрепят Истанбулската конвенция", заяви министърът на външните работи Eкатерина Захариева, цитирана от БНР.<br /><br />Пленумът на БСП вчера възложи на парламентарната...

Поредно шествие в София в защита на Пирин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poredno-shestvie-v-sofiia-v-zashtita-na-pirin-2072378

Шествие от протестиращи срещу застрояването на Пирин премина през жълтите павета и продължи към Орлов мост с лозунгите: „Искаме природа, не искаме бетон“, „Мафия“ и „Оставка“. Според тях проблемът

Алексис Санчес беше изваден от групата на "Арсенал" при загубата от "Борнмът"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/14/3112355_aleksis_sanches_beshe_izvaden_ot_grupata_na_arsenal/?ref=rss


"Арсенал" продължава да няма победа от началото на 2018 г., а пропадането на тима продължи със загуба от "Борнмът" 1:2 като гост. Тимът на Арсен Венгер е в серия от пет срещи във всички турнири без победа (две загуби и три равенства).<br /><br />Лондончани откриха в 52-ата минута чрез Ектор Бейерин, но рухнаха в рамките на четири, когато между 70-ата и 74-ата допуснаха два гола, дело на Калъм Уилсън и Джордан Айб.<br /><br />С шест загуби от 23 мача,...

ГЕРБ призова БСП да послуша Станишев и да промени позицията си за Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/14/3112357_gerb_prizova_bsp_da_poslusha_stanishev_i_da_promeni/?ref=rss


На пресконференция днес ГЕРБ призова БСП да послуша Сергей Станишев и да промени позицията си за Истанбулската конвенция. "Ние подкрепяме тази позиция на Станишев и не случайно аз призовах БСП с неговите думи, които той използва днес, да поправят тази политическа грешка, която допуснаха с решението да не подкрепят Истанбулската конвенция", заяви министърът на външните работи Eкатерина Захариева, цитирана от БНР.<br /><br />Пленумът на БСП вчера възложи на парламентарната...

Земетресение от 4,1 по Рихтер в Северозападна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662545

Земетресение от 4,1 по Рихтер в Северозападна Турция Земетресение с магнитуд 4,1 по Рихтер е било регистрирано днес в окръг Чанаккале, Северозападна Турция, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Епицентърът на труса е бил в морето, недалеч от Айваджък, предава БТА. Земетресението е станало в 14.56 часа на 9,58 км. под земната повърхност. По първоначални данни няма жертви и разрушения в

Младите потребители са музика за ушите на Bang & Olufsen

https://www.investor.bg/harduer/459/a/mladite-potrebiteli-sa-muzika-za-ushite-na-bang--olufsen-253669/

Новото поколение купувачи се насочва към портативните колонки и новите слушалки на марката, като насърчава растежа на продажбите ѝ

Посрещат бъдещи родители в АГО в Търново, информират за съхранение на стволови клетки

https://www.24chasa.bg/region/article/6662524

Посрещат бъдещи родители в АГО в Търново, информират за съхранение на стволови клеткиМОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД организира Ден на отворени врати за бъдещи родители в Отделението по акушерство и гинекология и Неонатологичното отделение, на 23 януари /вторник/ 2018 г., от 12:00 ч. до 13:00 ч. Желаещите да се запознаят на място с условията в двете отделение, на най-голямото болнично заведение в област Велико Търново, което в 2017 г.

Папата покани бежанци и мигранти на специална литургия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/14/3112351_papata_pokani_bejanci_i_migranti_na_specialna_liturgiia/?ref=rss


Въпреки че страхът от мигранти е разбираем, той е грях, ако поражда враждебност, заяви днес папа Франциск, цитиран от "Асошиейтед прес".<br /><br />Папата покани мигранти, бежанци, кандидати за убежище, новопристигнали имигранти и имигрантски семейства второ поколение на специална литургия, отслужена днес в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, уточнява БТА.<br /><br />Папата отбеляза, че някои общности се страхуват, че новодошлите ще смутят...

Човек загина при тежка катастрофа на пътя Калотина - София

http://www.mediapool.bg/chovek-zagina-pri-tezhka-katastrofa-na-patya-kalotina---sofiya-news274261.html

Един човек загина, а друг беше ранен при тежка катастрофа между две коли и тир на пътя Калотина – София. Инцидентът стана в района на гр. Сливница, а сигналът за него е подаден към 15:15 ч. Причината за катастрофата е изпреварване. Загиналият шофьор е изпреварвал друга кола, но не е успял да се прибере навреме в своята лента, ударил е друга кола, а след това се е блъснал в камион. Човекът е починал на място, а водачът на другата кола е ранен. Инцидентът е станал в участък, където пътят е четирилентов – с две ленти във всяко платно, разделени с двойна непрекъсната линия, забраняваща изпреварването в насрещното. Движението се извършва двупосочно в едната лента и се регулира от униформени. Мястото е отцепено, извършва се оглед.

Приятелката на лидера на ЮКИП временно е отстранена от партията заради расистки забележки за Меган Маркъл

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662525

Приятелката на лидера на ЮКИП
временно е отстранена от партията заради расистки забележки за Меган Маркъл Приятелката на лидера на Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Хенри Болтън временно е изключена от политическата формация заради расистки коментари за годеницата на британския принц Хари - американската актриса Меган Маркъл, предаде ДПА. Двадесет и пет годишната Джо Марни е изпратила поредица съобщения на приятел,

ГЕРБ не се отказва от ратификация на Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/ratifikatzia-kabinet-borisov-3-istanbulscata-conventzia-26774497

Партия ГЕРБ не се отказва от ратификация на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.

Путин сравнява комунизма с християнството

http://www.moreto.net/novini.php?n=367135

Руският президент Владимир Путин сравни комунизма с християнството, а поставянето на Владимир Ленин в мавзолей с почитта към мощите на светците. Може би сега ще кажа нещо, което на някого няма да е понрави, но все пак ще го кажа така както го мисля.

Тунис посреща с протести годишнината от началото на Арабската пролет

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/14/3112345_tunis_posreshta_s_protesti_godishninata_ot_nachaloto/?ref=rss


Партии и синдикати призоваха за протести днес в Тунис, навръх седмата годишнина от масовите демонстрации през 2011 г., които сложиха край на 23-годишното управление на Зин ал Абидин Бен Али, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Общественото недоволство в Тунис е особено изострено тази година и в няколко града бяха организирани демонстрации с искане за преразглеждане на бюджета за 2018 г., предвиждащ мерки за строги икономии. Протестиращите искат и по-ефикасна...

В понеделник от 9:00 до 17:00 часа без вода ще са хората в няколко блока в "Младост"1

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6662520

В понеделник от 9:00 до 17:00 часа без вода ще са хората в няколко блока в "Младост"1 На 15 януари (понеделник), във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. "Д-р Стоян Чомаков", в жк. "Младост" 1, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района, съобщава пресцентърът на "Софийска вода". Водата ще бъде спряна за потребителите в бл. 24, бл. 25, бл. 26 вх. 1 и вх.2, бл.

Караянчева: Ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/karaiancheva-shte-ima-otvoren-debat-istanbulskata-konventsiia.html

„В сряда в парламента ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция, на който каня всички народни представители, които се интересуват”, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на пресконференция на ГЕРБ.

Коментари на седмицата. №2: Кой всъщност изкриви медийния пазар и защо читателят, а не 3-ма бизнесмени, определя коя медия има право на живот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6662355

Коментари на седмицата. №2: Кой всъщност изкриви медийния пазар и защо читателят, а не 3-ма бизнесмени, определя коя медия има право на животПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е втори, почти 42 000 са го чели. Балансираното и професионално поведение на “24 часа” и групата издания около всекидневника и едноименния сайт, доказа, че това е правилната пазарна стратегия В деня, в който американският посланик в България Ерик Рубин обяви,

Стойнев: БСП предпочита дебата, а ГЕРБ слушат Брюксел и не зачитат семейните ценности

http://www.cross.bg/gerb-stoiinev-bulgariya-1565455.html

/КРОСС/ БСП предпочита да води дебат, докато ГЕРБ слушат Брюксел и не зачитат семейните ценности на българите. Това коментира за Агенция „Фокус" заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев във връзка с призива на ГЕРБ към опозицията да послуша президента на ПЕС Сергей Станишев за Истанбулската конвенция. Той посочи, че на база на обсъжданията, БСП чува мнението на българския народ. „Ние се ръководим от мнението на българските граждани. Това е разликата между нас и тях", коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България". Стойнев определи изявленията на ГЕРБ от днес като пиар акция и посочи, че хората вече познават тяхната същност. „ГЕРБ не мислят за нравите, обичаите и семейните ценности - това, което е в България. Те са чуждопоклонническа партия", допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България". Попитан дали парламентарната група на партията ще има представители на организираното в сряда обсъждане на Истанбулската конвенция в Народното събрание, Стойнев заяви, че това ще прецени ръководството на БСП във вторник. „Хубаво е да има дебат, но той трябваше да се състои преди конвенцията да влезе в парламента. Защо се бърза? Защото има натиск отвън и ГЕРБ като едни послушни хора, които изпълняват това, което им се каже, предпочетоха да внесат тази конвенция без дебат. Когато започват дебатите, те започват да си променят мнението

ГЕРБ успокояват, че няма да признаваме трети, четвърти или пети пол

http://www.cross.bg/ministur-konventziyata-treti-1565454.html

/КРОСС/ ГЕРБ не са се отказали от ратификацията на Истанбулската конвенция. Това стана ясно от изявлението на външния министър Екатерина Захариева, цитирана от news.bg. Тя се опита да влее разум, както самата се изрази, в БСП и им припомни, че именно борбата на левицата е за защита на правата на жените. Първият ни дипломат заподозря социалистите, че искат да извлекат политически дивиденти като се противопоставят на конвенцията. Захариева посочи, че няма да сме задължени да признаем еднополовите бракове. Конвенцията не ни задължава да признаем трети, четвърти, пети пол, увери тя. Социален пол пък бил термин от десетки години. Конвенцията не е приета на бързо или без дебат, подчерта външният министър. От 2013 текат спорове по нея. Проучвания показват,че 91% от убийствата на жени се извършват от мъже, само в 9% убийствата са от непознат мъж. По-големият процент е на близки мъже на жените жертви. Захариева увери, че герберите са готови на широк дебат. Конвенцията ще учи децата,че не е нормално да се бие жената. Щяла да осигури превенция и сигурност на жертвите на насилие. Правосъдният министър Цецка Цачева пък изтъкна, че борбата с насилието над жени е във фокуса на всички европейски институции. Можело да ратифицираме конвенцията с резерви. Депутатите щели да решат окончателното съдържание на ратификацията. Тя недоумява как българските социалисти се противопоставят на Конвенцията. Всички притеснения, неясноти и възражения могат да бъдат разсеяни, успокои Цачева

МВР получава повече, отколкото дава, смята АОБР

https://offnews.bg//obshtestvo/mvr-poluchava-poveche-otkolkoto-dava-smiata-aobr-672885.html

МВР получава повече, отколкото дава. Това е изводът от позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) относно решението на управляващите да дадат 100 млн. лв. за допълнителни разходи в сектор "Сигурност".

Според организацията това е "повече от смущаващо", а "изпълнителната власт у нас се е огънала пред натиска от страна на синдикатите". Според АОБР не се наблюдава подобрение на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за защитата на тяхното имущество, а в същото време държавата ежегодно увеличава парите на сектора.

"Сектор „Сигурност“ и по-специално – МВР, си остават нереформирани и „свръхнаселени“. Едновременно с това, обещаната превенция на престъпността остава на ниско ниво, а разкриваемостта не бележи ръст", пише в съобщение на сайта си организацията.

"България е на първо място в ЕС по дял на разходите за сигурност в държавния бюджет. През 2016 година България задели за нуждите на сигурността цели 7 на сто от държавния бюджет, при средно за ЕС – 3,7 на сто. В този смисъл, сектор „Сигурност“ не е „недофинансиран“, а е „свръхфинансиран“. Проблемът е, че статистиките на престъпността и на разкриваемостта на престъпленията показват, че средствата, които са вложени в този сектор, не се използват ефективно. Разходите за сигурността на този етап се нуждаят не от повишаване, а от преосмисляне на начина им на харчене", категорични са работодателите.

"АОБР остава зад досегашната си теза, че е необходима оптимизация на разходите в МВР, в това число – рязко съкращаване на чиновническите длъжности, за сметка на повишаване на заплатите на хората, които работят „на терен” – очи в очи с криминалната престъпност. Това е огромен резерв за повишаване на броя на хората, които работят на терен, за увеличение на заплатите им и за рязко подобряване на техническата им осигуреност", продължават те, "призоваваме изпълнителната и законодателната власт да застанат зад необходимостта от радикална реформа и да не използват дебатите около сектор „Сигурност“ за политическа игра на дребно."

Според организацията спешна реформа е нужна и заради факта, че "реалната икономика е принудена да издържа, образно казано, още едно МВР в лицето на частните охранителни фирми, които охраняват собствеността на предприятията. И преди, и сега, по парадоксален начин, частните охранители се справят по-добре със задачите си при много по-ниско заплащане на служителите им, които изобщо нямат привилегиите на служителите на МВР".

Радикалното левичарство стана култур-марксизъм под маската на либерализъм

http://clubz.bg/62895-radikalnoto_levicharstvo_stana_kultur_marksizym_pod_maskata_na_liberalizym

Добрата страна на спора за Истанбулската конвенция е, че той ще стимулира обновяването на българското законодателство, което се отнася до семейните отношения, и което е сред най-изостаналите в интелектуално и социално отношение части на българското право след 1989 г. Необходимо е да се приемат максимално високи законови гаранции срещу упражняването на насилие срещу жената в семейството и в обществото.

Същевременно семейното право трябва да бъде реформирано в посока гарантиране на равни права на партньорите в семейството и в доброволната общност на съжителство на мъжа и жената. Семейното насилие трябва да се наказва строго, но и злоупотребата - манипулациите на тема семейно насилие трябва също да бъдат безкомпромисно санкционирани. Равенството на половете трябва да бъде гарантирано, включително с приемането на инструменти на семейното право като "споделено родителство" и чрез механизми, стимулиращи, а ако е необходимо - и налагащи разумно партньорство между разделените родители в полза на пълноценното отглеждане на децата им.

Българското законодателство трябва да бъде образец за гарантиране и спазване на правата на всички хора, които притежават различна полова идентичност, за да бъдат те опазени от дискриминация и за да живеят като уважавани и достойни граждани. Но борбата за права е нещо различно от борбата за власт - за налагане на определени идеологически визии за пола като всеобщи. Всеки има право на свободна идентичност. Никой няма право на идеологически контрол с цел налагане на идентичност в обществените отношения - включително в сферите на полова самоидентификация.

...

Бих искал моята позиция да бъде ясна. Дебати като този за и против Истанбулската конвенция са европейски дебати. Арогантно е мнението, изказвано от едната страна, че нейните опоненти са "антиевропейци" и "путинисти". Това е наследената арогантност на две столетия безскрупулно радикално левичарство. Днес това левичарство се подвизава като култур-марксизъм, но се кипри под маската на "либерализъм".

Не, не сте либерали! Либерал е човек, за когото свободата е абсолютна ценност. За вас ценност е само вашата свобода - не и тази на другите. Другите за вас са глината, от която ще моделирате света на налудничавите си утопии. Съветът на Европа направи много за утвърждаването на демокрацията в посткомунистическа Европа. Което не ни пречи да кажем, че през последните 20 години тази институция се управлява от хора с все по-крайни левичарски възгледи. Този факт оказва въздействие върху документите, които се обсъждат и приемат там. Никой не е безгрешен - дори и този с най-неоспорваните заслуги. Престанете с квалификациите. Дайте възможност на всички да кажат мнението си и да формират позициите си. Вашите са известни.

Коментарите са от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

 

 

Проучване разкрива кои знаменитости мъжете и жените биха допуснали в леглото си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6662517

Проучване разкрива кои знаменитости мъжете и жените биха допуснали в леглото си Много хора си "падат" по знаменитости, като някои дори не крият, че имат сексуални фантазии с тях. Ново проучване разкрива кои звезди от света на киното и музиката мъжете и жените биха допуснали в леглото си заедно с половинката си, пише в. "Дейли стар". Допитването, направено във Великобритания и обхванало десетки хиляди потребители на

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=367139

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 15 януари ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. - от 09:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на кв.

Загинали и изчезнали след силното земетресение в Перу

http://www.cross.bg/grad-suobshtava-pery-1565453.html

/КРОСС/ Силен земетресение с магнитуд 7,1 удари крайбрежието и южната част на Перу, причинявайки срутване на домове и разрушени пътища. Двама души за загинали, 17 са изчезнали има и много ранени, съобщава "Ройтерс". Земетресението е в 4:18 часа местно време на дълбочина около 36 километра, съобщи US Geological Survey (USGS). Епицентърът му е в Тихия океан на 40 километра от град Акари. Управителят на Арекипа Ямила Осорио съобщава, че един 55-годишен мъж починал в град Якуа. Хорхе Чавес, ръководител на Института за гражданска защита на Перу (INDECI) съобщава, че в град Бела Юнион има друг смъртен случай. Доплва, че към момента има данни за 65 ранени. "Има засегнати домове и е възможно броят на жертвите и ранените да се повиши", коментира Чавес. Министърът на здравеопазването на Перу съобщава, че 17 души са изчезнали, след като мина, разположена на изток от крайбрежния град Чала, се е срутила след земетресението. Няколко общини са без електричество, а много пътища и къщи от кирпич са разрушени, допълва Осорио. Много обитатели крайбрежния град Ломас са.  

Нетаняху на първо посещение на израелски премиер в Индия от 15 години насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662506

Нетаняху на първо посещение на израелски премиер в Индия от 15 години насам Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна в Делхи на първа визита на израелски премиер в Индия от 15 години насам. Целта на посещението е укрепване на двустранните връзки, предаде Франс прес. Нетаняху и съпругата му Сара бяха посрещнати на летището в индийската столица от премиера Нарендра Моди, който миналия юли стана първият индийски лидер,

Ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/shte-ima-otvoren-debat-za-istanbulskata-konvenciia-6078197

В сряда в 14.00 часа ще има отворен дебат в парламента под ръководството на Цвета Караянчева

Празници славят чесъна, кюфтето, мастурбацията, изгубения чорап

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661427

Празници славят чесъна, кюфтето, мастурбацията, изгубения чорапСветовните дни – фабрикувани от ООН, зевзеци и за реклама Жълтото ухилено кръгче, известно като “усмихващото се лице” или “смайли”, е познато на милиони хора по света. Но малцина знаят, че по идея на автора му Харви Бол от него е произлязъл Международният ден на усмивката Художникът предлага той да се отбелязва в първия петък на месец октомври

Тежък пътен инцидент взе една жертва

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-slivnitza-26774446

Униформени регулират движението по пътя Калотина-София, което се осъществява двупосочно в една лента, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Боил Банов: Джамиите са световни паметници на културата, както Желязната църква в Истанбул

http://www.moreto.net/novini.php?n=367133

„Джамиите са световни паметници на културата, както Желязната църква в Истанбул”, категоричен е министърът на културата Боил Банов. Миналата неделя с тържествена церемония в Истанбул беше открита реставрираната Желязна църква. Тя е ремонтирана с турски средства на стойност повече от 15 млн.

Григор Димитров започва Australian Open с амбиции за първи финал в Големия шлем

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/14/3111849_grigor_dimitrov_zapochva_australian_open_s_ambicii_za/?ref=rss


Устремен към своя първи финал в турнирите от Големия шлем, в понеделник сутринта Григор Димитров ще започне участието си в Australian Open. Световният №3 се изправя срещу преминалия през квалификациите Денис Новак от Австрия. При успех българският тенисист ще има квалификант за съперник и във втория кръг - шведа Елиас Имер или американеца Макензи Макдоналд.<br /><br />Двубоят между Димитров и Новак е трети на централния корт "Род Лейвър" и се очаква да започне около 6.00...

Две коли и тир се удариха край Сливница, има жертва

https://frognews.bg/novini/dve-koli-tir-udariha-krai-slivnitsa-ima-jertva.html

Два автомобила и тир катастрофираха на пътя ГКПП „Калотина” - София в района на град Сливница. По първоначални данни един човек е загинал, съобщават от МВР.

Подготвя се национален протест срещу увеличаването на цената на водата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662492

Подготвя се национален протест срещу увеличаването на цената на водатаИма нагласа да се подготви национален протест срещу увеличението на цената на водата – каза в Добрич Майя Сапожникова – една от организаторите на протестния митинг в Добрич вчера. Над 150 добричлии се събраха пред областната управа, за да протестират на фона на възрожденски песни и много лозунги срещу увеличението на цената на водата в Добрич.

ГЕРБ и Станишев срещу БСП за Истанбулската конвенция

http://www.mediapool.bg/gerb-i-stanishev-sreshtu-bsp-za-istanbulskata-konventsiya-news274260.html

Очаквано решението на БСП да не подкрепи ратифицирането на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието на жени над деца се превърна в поредния повод за противопоставяне между опозицията и управляващите. Ден, след като Националният съвет на социалистите, гласува, че няма да подкрепи документа в Народното събрание, от ГЕРБ свикаха пресконференция, в която да обявят колко неправилно е това поведение. Същото по-рано през деня направи и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който нарече акта на съпартийците си от БСП "политическа грешка". Той разкритикува решението на националния съвет още в събота. От ГЕРБ използваха риториката на Станишев и призоваха лявата партия да поправи тази грешка. Приятелски огън "Аз съжалявам за това гласуване на Националния съвет, смятам това за политическа грешка и за знак. Вчера на излизане от Националния съвет видях една жена, която имаше сълзи в очите, и тя каза: "Аз как ще погледна тези жени, от които миналата година събирахме подписи в подкрепа на конвенцията". И аз я разбирам", коментира Станишев пред БНР. Първи срещу ратифицирането на конвенцията се обявиха коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединените патриоти". Техните мотиви са, че в конвенцията не се говори за биологичен, а за "социален пол". Това пък означавало, че България трябва да признае "третия пол" и по думите на вицепремиера Красимир Каракачанов да дава убежище на "травестити от Иран". В неделя Станишев коментира, че дебатът за Истанбулската конвенция се е превърнал в спор за неща, които в самата конвенция не съществуват. "Не смятам, че решението, което беше взето на Националния съвет, е добро. Най-лесно е да се носиш по течението на доминиращо обществено мнение. Две трети от българите смятат, че мястото на жената е до печката и тя трябва да обслужва мъжа, грубо казано. Но това са реални проучвания. Лошото е, че в България се случва един безумно изкривен дебат. И това плаши хората с някакви неща, хипотези, възможности, които се криели в Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита на жените от насилие", коментира Станишев. Според него страховете, предизвикани от конвенцията са "измислени и силно преувеличени" и "интерпретации на конвенцията измесват истинския проблем, а истинският проблем, който не търпи отлагане, е насилието над жени". Той критикува ръководството на БСП и за това, че твърде много е забавило внасянето на вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Според него фокусът на дискусията по вота ще бъде отместен включително и от темата за Истанбулската конвенция и няма да постигне целите си. Атака Няколко часа след изказването на Станишев от ГЕРБ призоваха опозицията да го послуша и да преосмисли позицията си за Истанбулската конвенция. "Да, ние подкрепяме тази позиция на Станишев и не случайно аз призовах БСП с неговите думи, които той използва днес, да поправят тази политическа грешка, която допуснаха с решението да не подкрепят Истанбулската конвенция", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя добави, че ГЕРБ не се отказва от ратификацията на спорния документ, въпреки че той мина с резерви през Министерския съвет, където срещу него освен министрите от квотата на "Обединените патриоти" гласуваха и четирима от представителите на ГЕРБ в кабинета. ГЕРБ ще преговарят и с "Обединените патриоти", за да променят позицията си. Позицията на ДПС ще стане ясна във вторник. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че в сряда кани в Народното събрание всички депутати и заинтересовани страни на дебати по конвенцията. Министърът на правосъдието Цецка Цачева посочи, че това е документ на Съвета на Европа и Конвенцията може да бъде приета след широк дебат.  

Най-коментираното в "Дневник": Самоубийството на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/01/14/3112334_nai-komentiranoto_v_dnevnik_samoubiistvoto_na/?ref=rss


"Дневник" представя традиционната класация на десетте най-коментирани статии през изминалата седмица. Справката е направена в 19 часа на 13 януари:<br /><br />1. Издирваният за шесторното убийство в Нови Искър вероятно се е самоубил - 444 коментара.<br /><br />2. Съдът отказа да признае еднополов брак между българки, сключен във Великобритания - 373 коментара.<br /><br />3. Мотивът за убийството в Нови Искър бил смесен - емоционален и финансов - 361...

Над Черноморието утре ще превали сняг

http://www.moreto.net/novini.php?n=367137

Над Черноморието ще има значителна облачност. Към края на деня и през нощта срещу вторник по северното крайбрежие ще превали сняг. Ще духа слаб североизточен вятър. Максимални температури между 0° и 4°. Температурата на морската вода е 8°.

Самолет на "Пегасус еърлайнс" излезе от пистата при кацане на летище в Турция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/14/3112342_samolet_na_pegasus_eurlains_izleze_ot_pistata_pri/?ref=rss


Самолет на турската авиокомпания "Пегасус еърлайнс" (Pegasus Airlines) излезе от пистата при кацане на летището в град Трабзон, Североизточна Турция, съобщиха световните агенции. Самолетът Боинг 737-800 пристигал от Анкара.<br /><br />Губернаторът на Трабзон Юджел Явуз заяви, че всички 162 души пътници и екипаж са били евакуирани и са в безопасност. По думите му все още не е известна причината за произшествието. Летището ще остане затворено до 8 часа сутринта местно...

Откриха 150-метровата рамка за снимка в Дубай (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/otkriha-150-metrovata-ramka-za-snimka-v-dubaj-snimki-6078001

Градът привлича милиони туристи от цял свят, а най-новата му атракция със сигурност ще се превърне в новото любимо място на хиляди

Елена Йончева: Конвенцията няма да премахне насилието над жени

http://clubz.bg/62894-elena_joncheva_konvenciqta_nqma_da_premahne_nasilieto_nad_jeni

Снимка БГНЕС

Истанбулската конвенция няма да промени проблема с насилието над жените, но ще изисква да променим законите си така, че това насилие да бъде овладяно. Това заяви депутът от БСП Елена Йончева пред бТВ. Тя изтъкна, че левицата ще подготви текстове в закона, с които да гарантира, че "това безобразие няма да продължава". Йончева обаче изтъкна, че юристи дават различно тълкуване на текстовете на Конституцията, което е притеснително.

"Не съм виждала трети пол, но явно е сложно да се каже – юристите смятат, че има различно тълкуване на истанбулската конвенция", каза Йончева.

Но все пак добави:

"В България всяка четвърта жена е била обект на психическо или физическо насилие и има проблем. Домашното насилие, упражнено от близък роднина не се криминализира, психическият тормоз също, преследването също".

За пореден път Йончеа коментира и проблемите с оградата по границата с Турция. Наскоро тя отново се снима до участък от нея, който е пропаднал.

"Трябва да се види оградата направена ли е според проектите, които областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас са одобрили. В района на Малко Търново има отводнителен канал. Там пише, че съоръженията трябва да се направят от стоманобетон, а той не е", даде пример Йончева.

Според депутатката оградата тепърва ще пада.

Йончева влезе в разгорещен диалог с депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Първоначално тя повтори обвиненията си, че родителите на Добрев са построили завод за пелети с кредит от 2 млн. лв, като произхода на тези пари е от офшорна зона.

"Когато той става министър на икономиката, фирмата на родителите му прави завод за пелети за 2 млн. лв., взети от зет му, който е взел заем от офшорни компании. Искаме да проверим тези компании и средствата откъде са", каза Йончева.

Добрев й отговори, че тя не само го клевети, но и си прави пиар.

"Тя твърди, че има организирана престъпна група. И ако досега ме клеветеше, то сега прави престъпление – набеждава ме", заяви Добрев.

Той каза още, че заемът е бил от юридическо лице. И от своя страна обвини Йончева, че докато е правила кампания в Хасково се е снимала с хора, които са лежали за наркотици в Испания.

МРРБ изисква от общините по-строг контрол на санирането

http://dnes.dir.bg/news/sanirane-kontrol-mrrb-kabinet-borisov-3-26774373

Некачествено изпълнение на санирането може да доведе до прекратяване на договори с Българската банка за развитие и бъдещо подписване на анекси.

Ерик Клептън имал резервен професионален план - да стане зидар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6662480

Ерик Клептън имал резервен професионален план - да стане зидар Легендарният британски музикант Ерик Клептън е имал резервен план, в случай че не успее на рок сцената - да стане зидар, съобщи Контактмюзик. На въпрос на колегата си и телевизионен водещ Джулс Холанд по повод документалния филм "Eric Clapton: Life in 12 Bar Blues" за живота му, който отскоро е на екран във Великобритания,

Втора порнозвезда изпищя от сексмераците на Тръмп

https://frognews.bg/novini/vtora-pornozvezda-tvardi-che-bila-pokanena-hotelska-staia-tramp.html

Втора порнозвезда твърди, че е била поканена в хотелската стая на Доналд Тръмп през 2006 г., по време на турнир по голф, пише днес сайтът ”Дейли бийст”, цитиран от ДПА.

Катастрофа между две коли и ТИР край Сливница, има загинал

http://www.cross.bg/zaginal-chovek-raiiona-1565451.html

/КРОСС/ Един човек е загинал при тежка катастрофа по път I-8 ГКПП "Калотина" - София в района на Сливница, предава „Фокус". В инцидента са участвали ТИР и два автомобила. По първоначални данни един човек е загинал. Инцидентът е регистриран към 15.15 часа. Мястото е отцепено, извършва се оглед, тепърва ще се установяват и причините за тежката катастрофа. Пътни полицаи регулират движението в района.  

100 млн. за полицаите не били подарък, трябвало да си ги изкарат

http://www.moreto.net/novini.php?n=367132

Допълнителните пари за заплатите в МВР не са подарък. Това заяви зам.-председателят на Синдикалната Федерация на служителите в МВР - Илия Кузманов. Даването на обещаните 100 млн. лв. е обмислена стъпка, смята Кузманов. По думите му парите не се дават безусловно.

Папта: Грях е страхът от мигранти

https://frognews.bg/novini/papta-griah-strahat-migranti.html

Въпреки че страхът от мигранти е разбираем, той е грях, ако поражда враждебност, заяви днес папа Франциск, цитиран от Асошиейтед прес.

Най-малко 1 жертва и 20 ранени след силното земетресение в Перу (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662473

Най-малко 1 жертва и 20 ранени след силното земетресение в Перу (Видео) Най-малко един човек е загинал и около 20 са ранени в резултат на силното земетресение в южната част на Перу, предадоха световните агенции, като се позоваха на данни на губернаторката на региона Арекипа Ямила Осорио. Според данни на американския Геофизичен институт трусът с магнитуд 7,1 е станал в 4,18 ч. местно време (9,18 ч.

Станишев: Жените в България стават заложник на изкривен дебат

https://frognews.bg/novini/stanishev-jenite-balgariia-stavat-zalojnik-izkriven-debat.html

„Не одобрявам решението на Националния съвет на БСП да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция, още повече, че голяма част от европейските държави вече са я ратифицирали. Съжалявам за това, смятам го за политическа грешка и за лош знак.” заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Неделя 15О” по БНР.

Китай налага нова форма на глобализация от Сенегал до Етиопия

https://www.investor.bg/drugi/338/a/kitai-nalaga-nova-forma-na-globalizaciia-ot-senegal-do-etiopiia-253818/

След три десетилетия реформи Китай се промени и сега е негов ред да променя света, а Африка е последният континент, на който му предстои да се развива

Снегонавявания ограничават движението на тежки камиони по пътя Видин - Монтана

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6662471

Снегонавявания ограничават движението на тежки камиони по пътя Видин - Монтана

От 16:00 ч. днес до 06:00 ч. утре /15 януари/ временно се ограничава движението на МПС над 12 тона по пътя Видин - Монтана, в посока Монтана, поради силни снегонавявания, съобщава пресцентърът на агенция "Пътна инфраструктура". Без ограничение е движението в посока Видин. Движението в посока Монтана на МПС над 12 тона се осъществява по обходен

Коментари на седмицата. №3: Конспирация “Нови Искър”, или кой център кара болни мозъци да генерират извратени версии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6662353

Коментари на седмицата. №3: Конспирация “Нови Искър”, или кой център кара болни мозъци да генерират извратени версииПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е трети, почти 35 000 са го чели. Джери Флетчър: Добрата конспирация е недоказана. Ако можеш да я докажеш, някой е сбъркал... Серийните убийци имат две имена, а самотните стрелци по три: Джон Уилкс Бут- актьорът, който убива Линкълн.

Откриха нова кучешка площадка в район "Централен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6662394

Откриха нова кучешка площадка в район "Централен"Нова кучешка площадка бе открита на ъгъла на бул. "Найчо Цанов" и бул. "Санкт Петербург" в Пловдив. Кметът на район "Централен" Георги Стаменов, председателят на киноложкото дружество Костадин Шанков и представители на неправителствената организация "Спаси живот" прерязаха лентата. След това се проведе конкурс в няколко категории - "най-сериозна

Човек загина в тежка катастрофа между ТИР и два автомобила (обновена)

https://offnews.bg//112/chovek-zagina-v-tezhka-katastrofa-mezhdu-tir-i-dva-avtomobila-obnoven-672884.html

Един човек загина при тежка катастрофа на пътя ГКПП "Калотина" - София в района на гр. Сливница. Друг от участниците в инцидента е ранен.

В инцидента са участвали ТИР и два автомобила. Причината е изпреварване в насрещното платно, съобщава бТВ. Шофьорът на една от леките коли губи контрол, автомобилът поднася и се блъска в друг, който се удря в ТИР.

Водачът на изпреварилата кола е загинал на място. Шофьорът на другата лека кола е настанен в болница и няма опасност за живота му.

Инцидентът е регистриран към 15.15 часа.

Шефът на "Лакталис" обеща обезщетения след скандала със заразеното бебешко мляко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662412

Шефът на "Лакталис" обеща обезщетения след скандала със заразеното бебешко мляко Операцията по изтегляне на кутии с мляко за бебета, произведено от френската компания Лакталис касае 83 страни, обяви днес президентът и генерален директор на компанията Еманюел Бение. Той обеща да бъдат обезщетени всички засегнати от заразяването със салмонелоза семейства, предаде Франс прес. Излизайки от мълчанието,

Снежни преспи затрупаха пътя Видин - Монтана

https://www.actualno.com/vidin/snejni-prespi-zatrupaha-pytja-vidin-montana-news_654225.html

Снежни преспи затрупаха пътя Видин - Монтана. От 16:00 ч. днес до 06:00 ч. утре временно се ограничава движението на МПС над 12 т по път I-1 Видин – Монтана в посока Монтана поради силни снегонавявания. Без ограничение е движението в посока Видин, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)/ Движението в посока Монтана на МПС над 12 т се осъществява по обходен маршрут по път II-11 Дунавци – Арчар – път III-112 Добри дол – Тополовец - път II

Катастрофа между ТИР и две коли край Сливница, има загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662440

Катастрофа между ТИР и две коли край Сливница, има загиналЕдин човек е загинал при тежка катастрофа по път I-8 ГКПП "Калотина" - София в района на град Сливница. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на МВР. В инцидента са участвали ТИР и два автомобила. По първоначални данни един човек е загинал. Инцидентът е регистриран към 15.15 часа. Мястото е отцепено, извършва се оглед,

С водка и сельодка се черпиха рускоезичните, живеещи във Варна, за юлиянската нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=367143

И тази зима почитателите на руската култура и традиции се събраха край фонтана на Пазара на Мол Варна ЕАД, за да отпразнуват заедно Нова година по стар стил, научи Moreto.net. Традиционното тържество „Рождественские встречи" потопи зрителите в приказна атмосфера: сред герои от най-популярната коледна постановка - „Лешникотрошачката", изящни балерини, красавици от руските народни приказки и мощния глас на един истински богатир – Лев Караван.

За шоуто на Енчо Керязов ще стрелят по ябълка върху главата на Христо Мутафчиев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6660146

За шоуто на Енчо Керязов ще стрелят по ябълка върху главата на Христо МутафчиевХристо Мутафчиев е смелчагата, който ще излезе в центъра на “Арена Армеец” и ще стои мирно с ябълка на главата, докато мъж с арбалет стреля срещу него. Това ще е една от многото атракции в двучасовото акробатично шоу “Нощ на звездите” специално за български деца таланти, което се прави от акробата Енчо Керязов на 17 март.

Една жертва и 20 ранени при силен трус в Перу

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-peru-26774335

Най-малко един човек е загинал и около 20 са ранени в резултат на силното земетресение в южната част на Перу.

В руския парламент предложиха частична денонсация на Договора за сътрудничество с Украйна

http://www.cross.bg/sutrydnichestvo-ykraiina-partnyorstvo-1565450.html

/КРОСС/ Първият заместник-председател на комитета на руската Държавна дума по работите на Общността на независимите държави (ОНД), евразийската интеграция и връзките със съотечествениците Константин Затулин ( „Единна Русия" ) внесе предложение за денонсация на Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна в частта му, отнасяща се до взаимното признаване на границите на двете държави, предава РИА Новости. Депутатът е на мнение, че договорът е „изгоден единствено" за Украйна. „Тъй като, без да определяме механизмите за партньорство, сътрудничество и дружба, във втората част на договора ние признаваме териториалните граници на Украйна, а те съответно нашите - към момента на подписването и ратификацията на документа. Тоест, става дума за това, че нашата страна, подписвайки този договор през 1997 година и ратифицирайки го през 1999 година, потвърждава, че приема, например, Крим и Севастопол за част от територията на Украйна", отбеляза Затулин. Според неговите думи тогава, през 90-е години, руската страна се е борила активно против положенията на документа, отнасящи се до границите. „(Представителите на Русия) говориха, че това не трябва да се прави, че даже и да сме съгласни с това, трябва да уговорим доста по-конкретни условия от тези в договора", напомни руският депутат

Най-малко двама загинали и десетки ранени след силния трус в Перу

//dariknews.bg/novini/sviat/naj-malko-dvama-zaginali-i-desetki-raneni-sled-silniia-trus-v-peru-2072375

Най-малко двама души са загинали, а 65 души са ранени в резултат на силното земетресение в южната част на Перу, предадоха световните агенции, като се позоваха на данни на генерал Хорхе Чавес, директор на Националния институт за гра

Шефът на „Лакталис“ проговори за първи път за скандала със заразено бебешко мляко

//dariknews.bg/novini/sviat/shefyt-na-laktalis-progovori-za-pyrvi-pyt-za-skandala-sys-zarazeno-bebeshko-mliako-2072377

Операцията по изтегляне на кутии с мляко за бебета, произведено от френската компания „Лакталис“ касае 83 страни, обяви президентът и генерален директор на компанията Еманюел Бение. Той обеща да бъдат обезщетени всички засегнати от заразяването със

16-метрова дупка се отвори в пода на дискотека в Мадрид и рани 26 души

https://offnews.bg//sviat/16-metrova-dupka-se-otvori-v-poda-na-diskoteka-v-madrid-i-rani-26-dush-672883.html

Най-малко 26 души са ранени при пропадане на под на нощен клуб в Мадрид тази нощ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В болници в града са приети 11 души с леки наранявания. Пострадалите са на възраст 20 - 40 години. Други посетители на клуба са получили помощ на място.

От службата за бърза помощ уточниха, че се е отворила 16-метрова дупка в пода на горния етаж на нощния клуб, намиращ се в южната част на Мадрид.

Достъпът до втория етаж на заведението е забранен. Полицията разследва причините за случилото се.

Подобен инцидент имаше и през ноември на остров Тенерифе, когато 22 души пропаднаха в мазето, след като в пода се отвори дупка.

Ева Майдел: Учудена съм, че Нинова не подкрепя по-добрата защита от насилие над жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662395

Ева Майдел: Учудена съм, че Нинова не подкрепя по-добрата защита от насилие над жени1 милион български жени са подложени на домашно насилие. Изключително учудена съм, че Корнелия Нинова не иска по-добра защита за тези 1 млн. българки. Това каза евродепутатът Ева Майдел на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде „Фокус“. „Изключително ми е интересно като вицепрезидент на социнтерна тя ще се срещне със своите колеги на

Журналисти от 30 световни медии се дивят на Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6662350

Журналисти от 30 световни медии се дивят на Пловдив (Снимки)Заместник-кметът по образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество Стефан Стоянов посрещна в Пловдив представители на повече от 30 водещи световни медии, които пристигнаха у нас за старта на българско председателство на Съвета на ЕС. „Европейският съюз ни даде несравними възможности за развитие и просперитет,

Орбан: ЕС не разбира Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=367130

Унгарският министър-председател Виктор Орбан подлага на критика политиката на Европейския съюз по отношение на Русия в интервю за излезлия днес в. „Велт ам Зонтаг“. ЕС не разбира, че по отношение на Русия трябва да се демонстрира едновременно и сила, и готовност за сътрудничество.

Марсел Хиршер спечели слалома във Венген за първи път в кариерата си

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/14/3112331_marsel_hirsher_specheli_slaloma_vuv_vengen_za_purvi/?ref=rss


Марсел Хиршер спечели от 11-ия си опит слалома в швейцарския курорт Венген. Носителят на Големия кристален глобус за последните шест сезона никога не беше печелил на пистата "Манлихен" в кариерата си, но отказа конкуренцията със страхотно каране и в двата манша.<br /><br />Австриецът беше най-бърз сутринта, когато изпревари Андре Мирер от Швеция, а във втория манш трябваше да подобрява времето на Хенрик Кристоферсен. Норвежецът даде най-доброто от себе си, но Хиршер го...

Доц. Рачев: Софиянци никога не са дишали по-чист въздух

http://www.cross.bg/rachev-vuzdyh-vizhdame-1565448.html

/КРОСС/ Въздухът в София е по-чист сега в сравнение с преди 15 години, когато работеше "Кремиковци". Това каза пред "Дарик" климатологът Георги Рачев в коментар за смога, който се наблюдаваше няколко дни подред в началото на седмицата и предизвика негодуванието на столичани. "Ние ще ставаме все по-чувствителни към чистота на въздуха и всеки следващ смог непрекъснато ще предизвиква в нас желание да дишаме чист въздух. Това е нормалният, който е типичният зимен смог. Всички продукти от горенето се смесват с водата в атмосферата, с мъглата, която ние виждаме. Ние виждаме този смог и си въобразяваме, че виждаме фини прахови частици. Тях не можем да ги видим", коментира Рачев. Той обясни още, че въздухът се самоочиства в два случая - когато напече слънцето и започне топлият въздух да се издига във височина и когато има вятър. "Сега ще се радваме на една седмица на много прекрасно, чисто време по отношение честотата на въздуха в София, защото ни очаква сериозна динамика и ще има вятър", допълни той. "Ние трябва да имаме станции, които в реално време да показват какво е замърсяването. Ние се хващаме за това, което виждаме. Софиянци никога не сме дишали толкова чист въздух, колкото в момента", категоричен бе Рачев. Зимата ще продължи да бъде топла, въпреки застудяването, което се наблюдава. Температурните аномалии за месеца бяха от 3 до 5 градуса за различните краища на България

Джордж Клуни ще получи по 1 млн. долара на епизод от сериала "Параграф 22"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6662334

Джордж Клуни ще получи по 1 млн. долара на епизод от сериала "Параграф 22"Близо 20 години след като напусна сериала "Спешно отделение" и се отдаде на филмова кариера, наложила го като едно от най-големите имена в Холивуд, актьорът, режисьор, сценарист и продуцент Джордж Клуни ще се завърне към телевизията с поредицата "Параграф 22", предаде Франс прес. Клуни ще продуцира и режисира минисериала от шест епизода,

Ердоган: Възможно е въоръжените сили да възобновят операцията си в Сирия

https://www.actualno.com/asia/erdogan-vyzmojno-e-vyoryjenite-sili-da-vyzobnovjat-operacijata-si-v-sirija-news_654222.html

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган за втори път през последната седмица заяви, че е възможно да продължи операция „Щитът на Ефрат“ в северната част на Сирия. Той каза това по време на събитие на управляващата Партия на справедливостта на развитието, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус". „Ако такава бъде волята на Аллах, в близките дни ще предприемем първите стъпки в рамките на възобновената операция „Щитът на Ефрат“ в сири

20 екипа се състезават да изрисуват една от сградите на летището във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367141

20 екипа се борят за гласа на публиката и за номинация да участват в графити конкурса, който летище Варна обяви за да даде нов облик на една от сградите си, съобщиха от аеропорта за Moreto.net. Гласуването за наградата “Изборът на публиката” става чрез интернет страницата, и всеки желаещ може да подкрепи кандидатствалите автори до 14 януари, включително.

Тежка катастрофа с две коли и ТИР край Сливница, един човек е загинал

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tezhka-katastrofa-s-dve-koli-i-tir-kraj-slivnica-edin-chovek-e-zaginal-2072373

Два автомобила и ТИР катастрофираха на пътя ГКПП „Калотина” - София, в района на град Сливница. По първоначални данни един човек е загинал, съобщават от МВР. Движението в района временно се осъществява двупосочно в една лента, съобщиха от пресцентърът на МВР.
 
Сигнал за инцидента е п

Макрон написал еротичен роман за любовта си с Брижит

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/makron-napisal-erotichen-roman-liubovta-brijit.html

Френският президент Емануел Макрон е написал, когато е бил 16-годишен, еротичен роман, посветен на началото на отношенията с 40-годишната му учителка – бъдещата първата дама Брижит Троньо.

Папата: Грях е, когато страхът ни настройва враждебно към мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662318

Папата: Грях е, когато страхът ни настройва враждебно към мигрантитеВъпреки че страхът от мигранти е разбираем, той е грях, ако поражда враждебност, заяви днес папа Франциск, цитиран от Асошиейтед прес, съобщи БТА. Папата покани мигранти, бежанци, кандидати за убежище, новопристигнали имигранти и имигрантски семейства второ поколение на специална литургия, отслужена днес в базиликата "Свети Петър" във Ватикана.

Как да разпознаем токсичните връзки и да се предпазим от тях

https://offnews.bg//mama-nindzha/kak-da-razpoznaem-toksichnite-vrazki-i-da-se-predpazim-ot-tiah-672882.html

Чувствате ли се като магнит за егоцентрични, самовлюбени в себе си нарцистични мъже? Ако сте мила, независима и успешна жена, която крие в себе си някаква неувереност, тогава не се изненадвайте – тези качества ви превръщат в отлична мишена за тези момчета. Често срещано е погрешното схващане, че тези мъже са привлечени от слаби жени. Точно обратното - тези патологично егоцентрични момчета искат силна жена, която има какво да им даде. Едно от най-добрите умения на нарцисиста е невероятната му способност да разгадава вашите скрити слабости: каквито и да са те (всички ние имаме слаби места), той умело ще ги…

Станишев: БСП допусна политическа грешка и дава лош знак

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-bsp-istanbulscata-conventzia-26774279

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев не одобрява решението на Националния съвет на БСП да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция.

Означава ли ратифицирането на Истанбулската конвенция промяна на конституцията?

https://offnews.bg//politika/oznachava-li-ratifitciraneto-na-istanbulskata-konventcia-promiana-na-k-672879.html

Какво означава евентуалното ратифициране на Истанбулската конвенция от българския парламент? Този въпрос обсъди бившият вицепрезидент и правосъден министър Маргарита Попова в студиото на "Денят започва" по БНТ днес.

"Много е лесно да се ратифицира, както е било много лесно и да се сложи подписът. Много важно нашето общество да знае за какво точно става дума. Още по-важно е да знаем след като я ратифицираме, ще можем ли да я изпълним и в процеса на изпълнението на тази конвенция пред какви проблеми ще бъдем изправени? Имаме ли ресурса и как възнамеряваме да ги решим?", попита Попова.

Според нея интерпретациите и коментарите за документа не отговарят напълно на съдържанието му.

"Какво казва и какво не казва тази конвенция? Тя защитава жените от насилие, защитава жертвите от домашно насилие, но като обхват влизат и хората, които се разделят по пол на мъж и жена по биологичен признак, също и хората с психополови и с различни особености на пола, което е различно от биологичния пол." Става въпрос за социален пол, а този дебат у нас не се е състоял, подчерта Попова.

"Да твърдиш, че тези хора не са защитени от конвенцията, е или неграмотност, или липса на прочит, или страх", отбеляза тя по повод твърденията, че конвенцията не защитава т. нар. социален пол. 

В тази връзка тя препоръча да се изиска официалният превод на конвенцията от Външно министерство и се сравнят текстовете на английски и немски. "Навсякъде на английски, където се говори за социален пол, е използвана думата gender", подчерта тя.

"Няма как сега да излезе някой и да твърди, че когато е извеждано на преден план понятието социален пол, то показвало само утвърдени в социалния ни свят роли на мъжа и жената, които били възприети и нищо повече от това. Вижте немския превод! Там много коректно се прави изрична разлика между биологичен и социален пол.

Не се казва в тази конвенция колко сериозни мерки тя предвижда за защита на половете от дискриминация, за защита на жените и децата от насилие, не се казва какви очаквания има за създаване на нови институции, ако е необходимо, не се казва, че тя предвижда една международна група - свой собствен орган, на ниво СЕ, който веднъж на две години ще идва и ще мониторира по тези въпроси. Какво това означава? Че когато си сложиш подписа под тази конвенция, трябва да знаеш как ще я изпълниш. Този орган предвижда създаване на много сериозна институция, със страшно високи заплати, снабдени с имунитет и привилегии", добави Попова.

Тя препоръча първо да се изчистят изчистят недоразуменията в превода, ако има такива. 

"Искам да видя автентичния превод на конвенцията и всички мерки, които нашата власт предвижда с изменения в различни закони, включително Наказателния кодекс, Закона за домашното насилие, за да мога да преценя дали тези изменения ще наложат промяна на нашата конституционна идентичност.

Лековато твърдение, което граничи със самонадеяност, да не кажа - с глупост, е че няма да се наложи да промениш конституцията. Преди да видиш целия пакет, не може да кажеш. Още повече, че в тази конвенция изрично е записано, че когато се налага, трябва да бъдат направени промени и на конституционно, и на законодателно ниво", каза още бившият правосъден министър.

Подкрепете Шиндзо Абе - ЕС се нуждае от Япония за защита на ценностите и свободата ни

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/14/3112169_podkrepete_shindzo_abe_-_es_se_nujdae_ot_iaponiia_za/?ref=rss


Шиндзо Абе пристига днес в България на първото посещение на японски премиер в историята. То е част от обиколката на делегация, включваща и представители на десетки компании, в балтийските страни и на Балканите. Абе обяви в неделя в Рига, че страната му е сключила споразумение с Естония, Литва и Латвия за засилване на икономическите и политическите връзки, особено в информационните технологии, транспорта и медицината. Двамата с латвийския му колега Марис Кучинскис призоваха за бърза ратификация...

Пропадна под в нощен клуб в Мадрид, близо 30 ранени

https://frognews.bg/svqt/propadna-pod-noshten-klub-madrid-blizo-30-raneni.html

Най-малко 26 души са ранени при пропадане на под на нощен клуб в Мадрид тази нощ, предаде Асошиейтед прес.

Пропадна под в нощен клуб в Мадрид, близо 30 ранени

https://frognews.bg/novini/propadna-pod-noshten-klub-madrid-blizo-30-raneni.html

Най-малко 26 души са ранени при пропадане на под на нощен клуб в Мадрид тази нощ, предаде Асошиейтед прес.

Колко пари ще спестите за година с LED осветление?

https://www.investor.bg/novini/346/a/kolko-pari-shte-spestite-za-godina-s-led-osvetlenie-253576/

В България икономията за домакинствата е около 5 евро годишно, изчисли Евростат

Фалшива новина за грипна ваканция в Пловдив зарадва учениците

https://www.24chasa.bg/region/article/6662250

Фалшива новина за грипна ваканция в Пловдив зарадва ученицитеФалшива новина, че кметът на Пловдив Иван Тотев е подписал заповед за грипна ваканция във всички училища в града от понеделник, блокира временно общинския сайт. Лъжливата информация се разпространи в социалните мрежи и зарадва учениците. Еуфорията им обаче бе кратка, след като се разбра, че градоначалникът не е издавал заповед за прекратяване на

Шест души са пострадали при експлозия в блок край Милано

http://www.cross.bg/blok-shest-milano-1565447.html

/КРОСС/ Шест души са ранени при експлозия в жилищен блок близо до Милано, съобщи агенция АНСА. Два апартамента на последния етаж на сградата в град Сесто Сан Джовани са напълно разрушени при взрива, който вероятно е причинен от изтичане на газ, уточни в Туитър местната противопожарна служба. Мъж на 73 години има сериозни изгаряния. Няма хора с опасност за живота.    

С кои храни да консумираме червено вино?

http://www.moreto.net/novini.php?n=367128

Червеното вино е най-консумираният вид, като го следват бялото и на трето място розето. Цветът на червеното вино варира от интензивно виолетово до бледо червено, типично за младите вина и кафяво за по-стари. Червеният цвят се получава от антоцианиновите пигменти (наричани още антоцианини), които се намират в кожата на гроздето.

Николай Нанков поиска по-строг контрол от общините за санирането

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/14/3112322_nikolai_nankov_poiska_po-strog_kontrol_ot_obshtinite/?ref=rss


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков поиска по-строг контрол от общините върху санирането.<br /><br />Мониторингът на Националната програма за енергийна ефективност е установил, че като възложител не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите, пишат от министерството.<br /><br />С писмо към общините, областните управители и Националното...

Силно земетресение край Перу, двама загинаха

http://www.mediapool.bg/silno-zemetresenie-krai-peru-dvama-zaginaha-news274259.html

Силно земетресение разлюля Перу и взе най-малко две жертви. Според местните власти пострадалите са 65. Според Европейския сеизмологичен център магнитудът му е 7.2 по скалата на Рихтер. Геофизичният институт на САЩ отчита степен от 7.3 по същата скала. Епицентърът на труса е на 484 км североизточно от столицата Лима, близо до бреговете в южната част на страната. Дълбочината му е 30 км. Първоначално беше съобщено, че няма жертви и сериозни разрушения.

Силно земетресение край Перу

http://www.mediapool.bg/silno-zemetresenie-krai-peru-news274259.html

Силно земетресение разлюля Перу. Според Европейския сеизмологичен център магнитудът му е 7.2 по скалата на Рихтер. Геофизичният институт на САЩ отчита степен от 7.3 по същата скала. Епицентърът на труса е на 484 км североизточно от столицата Лима, близо до бреговете в южната част на страната. Дълбочината му е 30 км. Няма съобщения за жертви, а материалните щети са минимални, съобщи Ройтерс. Евакуира се населението на Ломас.

68% от гърците са против съставно название с името Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662307

68% от гърците са против съставно название с името Македония68 процента от гърците са против бившата югорепублика Македония да получи съставно название, което обаче да съдържа името "Македония". Това показват резултатите от социологическо допитване, цитирано от агенция МИА. В проучването на агенция Марк (Marc), осъществено по поръчка на гръцкия в. "Прото тема", 23,6 на сто от анкетираните казват,

Изключителен Фуркад втори в масовия старт в Руполдинг, Анев се нареди 22-и

https://offnews.bg//zimni/izkliuchitelen-furkad-vtori-v-masovia-start-v-rupolding-anev-se-nared-672881.html

Носителят на Световната купа в биатлона Мартен Фуркад от Франция направи изключително състезание в масовия старт в Руполдинг и завърши втори, на 4,5 секунди след победителя Йоханес Бьо от Норвегия.

Французинът сбърка на два пъти при третата си стрелба и въртя наказателни обиколки, което го свали временно на 15-о място, но след безгрешна последна стрелба и изключително ски-бягане до последните метри стигна до второто място.

За французина това беше и 12-и подиум в 12 индивидуални състезания от началото на сезона.

Иначе Бьо постигна шеста победа, като пропусна само една мишена на последната четвърта стрелба и преодоля дистанцията за 37:11.2 минути. За норвежеца това общо 19-и в кариерата. Трети завърши Антонен Гигона (Франция) с 20 от 20 повалени мишени и пасив от 8.4 секунди.

Българската звезда в биатлона Красимир Анев пропусна две мишени и се класира на 22-о място на 1:30.6 минути след победителя, като остави зад себе си именити норвежци.

Мартен Фуркад остава лидер в генералното класиране за Световната купа с 666 точки, следван от Йоханес Бьо с 622 точки и Яков Фак (Словения) с 430 точки. Анев е 49-и с 56 точки.

Путин сравни комунизма с християнството

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-sravni-komunizma-s-hristiianstvoto-6078195

Президентът на Русия сравни и мавзолея на Ленин с почитта към светците

Путин срави комунизма с християнството

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-sravi-komunizma-s-hristiianstvoto-6078195

Президентът на русия сравни и мавзолея на Ленин с почитта към светците

​ГЕРБ към БСП за Истанбулската конвенция: Не си играйте на популизъм

https://www.actualno.com/politics/gerb-kym-bsp-za-istanbulskata-konvencija-ne-si-igrajte-na-populizym-news_654219.html

Не се разигравайте с дребни популистки неща. Така вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева се обърна към ръководството на БСП по темата с Истанбулската конвенция на нарочна пресконференция в централата на ГЕРБ. Припомняме, че вчера (13 януари) след близо 5 часа обсъждане Националният съвет на БСП възложи на парламентарната група „БСП за България“ да гласува против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Аргументът на социалистите бе, че в конвенцията се прокрад

Турски самолет спря в калта на метри преди да падне в Черно море

http://www.cross.bg/more-trabzon-cherno-1565449.html

/КРОСС/ На косъм от трагедия. Пътнически самолет спря малко преди да падне в Черно море. Машината на турската авиокомпания "Пегасус еърлайнс" излязла от пистата при кацане на летището в град Трабзон, Североизточна Турция. Самолетът изпълнявал курс Анкара-Трабзон. Губернаторът на Трабзон Юджел Явуз заяви, че всички 162 души пътници и екипаж са били евакуирани и са в безопасност. На снимки от произшествието се вижда как самолетът е затънал в кал. Сред пътниците на борда се е стигнало до паника.  

​ГЕРБ към БСП за Истанбулската конвенция: Не си играйте на популизъм (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/politics/gerb-kym-bsp-za-istanbulskata-konvencija-ne-si-igrajte-na-populizym-video-news_654219.html

Не се разигравайте с дребни популистки неща. Така вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева се обърна към ръководството на БСП по темата с Истанбулската конвенция на нарочна пресконференция в централата на ГЕРБ. Припомняме, че вчера (13 януари) след близо 5 часа обсъждане Националният съвет на БСП възложи на парламентарната група „БСП за България“ да гласува против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Аргументът на социалистите бе, че в конвенцията се прокрад

Нужно е бързо решение по казуса "Крис Фрум", каза Контадор

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/14/3112320_nujno_e_burzo_reshenie_po_kazusa_kris_frum_kaza/?ref=rss


Бързо изясняване на случая с Крис Фрум и положителната му проба за салбутамол ще бъде най-доброто решение. Това смята бившият колоездач Алберто Контадор, който прекрати кариерата си в края на 2017 година.<br /><br />Испанецът отказа да сподели какво мисли за положителната проба на британеца от "Вуелта", където участваше и Контадор. Той се фокусира върху други теми по време на представянето на маршрута за Обиколката на Испания за 2018 г.<br /><br />"Това не...

Атентат рани представител на "Хамас" в ливанския град Сидон

http://www.cross.bg/sidon-hamas-predstavitel-1565446.html

/КРОСС/ Бомбена експлозия рани представител на "Хамас" в ливанския град Сидон, унищожавайки колата му, съобщава телевизионният канал на "Хизбула" "ал-Манар". Раненият е Мохамед Хамдан, известен още като Абу Хамза. Той е бил "леко ранен" при нападението, съобщава "Хамас" в Сидон, за палестинската телевизия Paltoday. Сидон се намира на 40 километра южно от Бейрут. Свидетели твърдят, че човекът, който е насочен в атаката, изглежда е бил ранен в крака. Той е транспортиран в болница, където е лекуван. В Сидон се намират и два от 12-те палестински бежански лагера в Ливан. Атаката е извършена в жилищен район в Северен Сидон.  

15 януари - последен ден да върнете книгите, заети от Варненската библиотека, без да ви глобят

http://www.moreto.net/novini.php?n=367136

Инициативата за дни без глоби продължава в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна, припомня Moreto.net. До 15 януари читателите, които са задържали по някаква причина заетите книги по-дълго от регламентирания срок, могат да ги върнат без глоби и санкции.

Как руски съд обвини в порнография и изпрати на психиатър "ловеца на останки" от терора на Сталин

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/14/3112074_kak_ruski_sud_obvini_v_pornografiia_i_izprati_na/?ref=rss


Цял живот да издирваш останки на политически затворници и накрая да те обвинят в разврат и детска порнография и изпратят на психиатър? Така гледа "Мемориал", една от най-старите правозащитни организации в Русия, на един от знаковите процеси на последните няколко години.<br /><br />От 1987 г. "Мемориал" изследва съдбата на репресираните в Съветския съюз и понякога си навлича гнева на руски политици - включително на Рамзан Кадиров след убийството на негов чеченски...

ГЕРБ призова БСП да послуша Станишев и да поправи решението си за конвенцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662288

ГЕРБ призова БСП да послуша Станишев и да поправи решението си за конвенциятаС призив БСП да послуша Станишев и да поправи решението си за Истанбулската конвенция излезе ГЕРБ Искаме да се разсеят спекулациите, че ГЕРБ се отказва от ратификацията и да се опитаме да налеем малко разум в БСП - партията, чиято идеология би трябвало да се бори с неравенството между половете, и която би трябвало да се бори за конвенцията повече

ГЕРБ към БСП за Истанбулската конвенция: Послушайте Станишев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-kym-bsp-za-istanbulskata-konvenciia-poslushajte-stanishev-2072372

От ГЕРБ призоваха БСП да послушат Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, която са допуснали с вчерашното си решение да не подкрепят Истанбулската конвенция. Терминът „социален пол” не трябва да ни притеснява, той означава разчупване на стереотипите за мъж и жена и широ

Православната църквата почита Света Нина

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/pravoslavnata-tsarkvata-pochita-sveta-nina.html

Православната църква почита днес Света равноапостолна Нина, приемана за просветителка и небесна покровителка на Грузия. Имен ден празнуват Нина и Нинка.

Още една централна банка отправи предупреждение за криптовалутите

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/oshte-edna-centralna-banka-otpravi-preduprejdenie-za-kriptovalutite--253817/

Централната банка на Индонезия вижда във виртуалните валути потенциална заплаха за стабилността на финансовата система

"Истинските войводи пазят планината, не я продават" (ВИДЕО+СНИМКИ)

http://clubz.bg/62893-istinskite_vojvodi_pazqt_planinata_ne_q_prodavat_videosnimki

Протестите в защита на Пирин и против решението на правителството да разреши изграждането на нови ски съоръжения в националния парк продължават. Днес сборният пункт е пред сградата на Министерския съвет, докато в нея премиерът Бойко Борисов посрещаше премиера на Япония и делегацията му на историческа визита. 

Заради мерките за сигурност покрай посещението гражданите не можеха да преминават свободно през Ларгото в карето на властта. Трябваше да заобикалят постовете на полиция и жандармерия.

От Министерския съвет недоволните граждани, обявяващи се в защита на Пирин заради подозрения, че се готви застрояване извън предвидените от Плана за управление на националния парк територии, тръгнаха на шествие по бул. "Цар Освободител". Този път начело на шествието, освен носещите традиционния плакат "Граждани срещу мафията", бяха група гайдари.

"Истинските войводи пазят планината, не я продават" бе един от лозунгите - заигравка и с това, че най-върлите защитници на правителстветото решение за Пирин са от "Обединените патриоти". 

Протестите срещу втория лифт на Банско започнаха през миналата година. Последната демонстрация беше в четвъртък. Тогава бе и официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС.

Към момента правителството не смята да ревизира решението си за промяна на плана за управление на парк "Пирин". Протести има и в други градове освен в София. Местната власт в Банско организира конттрапротести. Последната акция на защитниците на втория лифт бе в София и бе водена от вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Самолет излетя от пистата и се озова на стръмен морски бряг

http://www.mediapool.bg/samolet-izletya-ot-pistata-i-se-ozova-na-stramen-morski-bryag-news274258.html

Самолет се приземи на стръмен крайморски склон вместо на пистата на летището в турския град Трабзон. На снимките, разпространени след инцидента, се вижда как машината Боинг 737 е кацнала върху стръмен и скален склон, а носът ѝ е на метри от водата. Нито един от 162-мата души на борда – пътници и екипаж, не е пострадал при инцидента. Хората обаче са изпаднали в паника, съобщават местните медии. Самолетът е на компанията "Пегасус" (Pegasus) и е пътувал от Анкара до Трабзон. Причините за инцидента все още не са ясни. Летището в Трабзон беше затворено, докато катастрофиралият самолет не бъде изтеглен от стръмния склон край пистата.  

Уволнението на доц. Сопотенски е сигнал за завръщане в миналото. Сигнал, че всеки свободен може да бъде дисциплиниран

https://offnews.bg//zdrave/uvolnenieto-na-dotc-sopotenski-e-signal-za-zavrashtane-v-minaloto-si-672878.html

Колеги на уволнения водач на протестите в "Пирогов" доц. д-р Стоян Сопотенски излязоха с декларация срещу дисциплинарното му уволнение.

Те я отправят към Управителния съвет на Българския лекарски съюз, колегите си и медиите. В текста, подписан от д-р Георги Тодоров, д-р Петър Свраков, д-р Николай Бъчваров, д-р Ирена Мазнева, д-р Михаил Христов, се казва:

Уважаеми колеги,

Дисциплинарното уволнение на д-р Стоян Сопотенски означава завръщане в миналото. Практиките от авторитаризма, в който хората бяха преследвани, уволнявани, унижавани и на работното си място даже, от властта, видно не са напуснали съзнанието на властващите в болница Пирогов.

Дисциплинарното уволнение е последна форма на трудово наказание по нашите съвременни закони. Обявените мотиви от управлението на Пирогов „заради протести и уронване на добро име“, е форма на унижение към д-р Сопотенски. Това е обаче и несправедлив шамар по професионализма на д-р Сопотенски, неоспорен от никого и доказан във времето. Дисциплинарното уволнение е и предупреждение към всички останали, нагла заплаха за неморална разправа с привидно законни средства към всеки, дръзнал да протестира, да се бори за законните си права със законни средства и да прави неудобен живота на властващите, считащи се за управляващи. Уволнението на лекар с ранг, професионална квалификация и добро име сред колегиума и обществото като д-р Сопотенски не е като всички останали, то има тежки негативни последствия и за цялостната система на здравеопазването.

Декларираме не само, че ще подкрепим колегата си с каквото ни е възможно, декларираме, че сме възмутени от действието на д-р Балтов и екипа му от явно непопаднали на правилното управленско място хора. Сигурни сме, че властта в "Пирогов" няма да възстанови д-р Сопотенски и няма да го върне при пациентите му в "Пирогов". След такъв акт не се надяваме на никакъв здрав разум, а липсващата колегиалност е явна. Но сме уверени в Българския съд, че ще възстанови справедливостта такава, каквато очевидно е.

Актът на дисциплинарно уволнение е и ясен сигнал към останалите лекари в страната – всеки директор вече може да посегне към този инструмент, ако счете че някой лекар е уронил доброто име на болницата си, не с лоша лекарска работа, а с протести и ако е приложил правото си на свободно слово, може да бъде ДИСЦИПЛИНИРАН. Когато това е направено от директора на най-известната спешна болница, е сигнал – може да мачкате колегите, които и да са те.

Декларираме, че ще застанем редом с д-р Сопотенски в неравната му борба за справедливост и няма да допуснем, със законни средства, да има и други заплашени или със запушени усти!

БЛС засега не е коментирал въпроса.

Утре ще бъде подписан договорът за изграждането на тол системата

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/14/3112321_utre_shte_bude_podpisan_dogovorut_za_izgrajdaneto_na/?ref=rss


Утре в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде подписан договорът за тол-системата. Това съобщиха от пресцентъра на министерството с уточнението, че в министър Николай Нанков ще присъства на подписването на договора.<br /><br />Системата ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3.5 т (електронна...

Станишев: БСП направи политическа грешка и даде лош знак като не подкрепи конвенцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662277

Станишев: БСП направи политическа грешка и даде лош знак като не подкрепи конвенцията„Не одобрявам решението на Националния съвет на БСП да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция, още повече, че голяма част от европейските държави вече са я ратифицирали. Съжалявам за това, смятам го за политическа грешка и за лош знак.” заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Неделя 15О” по БНР.

Орбан критикува политиката на ЕС към Русия

https://www.actualno.com/europe/orban-kritikuva-politikata-na-es-kym-rusija-news_654210.html

Унгарският министър-председател Виктор Орбан подлага на критика политиката на Европейския съюз по отношение на Русия в интервю за излезлия днес вeстник „Велт ам Зонтаг“, цитирано от БГНЕС. ЕС не разбира, че по отношение на Русия трябва да се демонстрира едновременно и сила, и готовност за сътрудничество. Европейската политика към Русия е лоша, защото е прекалено едностранчива. Унгария е с относително влияние, думата имат големите страни в ЕС, които непременно искат санкции с

Изтеглят бебешки храни от пазара в 83 държави заради опасност от салмонела

http://www.moreto.net/novini.php?n=367126

Бебешки храни се изтеглят от 83 държави заради опасност от салмонела. Над 12 милиона кутии адаптирано мляко за бебета се изтеглят от търговската мрежа. Френската компания "Лакталис" е замесена в ситуацията. Пред френски медии изпълнителният директор на фирмата потвърди, че има сериозен риск от заразяване.

200 души на протест в Добрич срещу цената на водата

http://www.cross.bg/dobrich-vodata-tzenata-1565444.html

/КРОСС/ В Добрич протестираха срещу поскъпването на водата, съобщава БНР. Близо 200 души протестираха срещу планираното увеличение на цената на водата в града. Утре в София на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране в ще се дискутира и обсъжда поскъпването на цената за кубик вода в област Добрич. Планувано е цената да стане 3 лева и 28 стотинки. Увеличението е с 32 стотинки. Исканията на протестиращите са водата да остане на сегашните цени. Те искат и ръководството на ВиК дружеството в Добрич да подаде оставка. Протестиращите са категорични, че четири месеца след като инж. Тодор Гигински е назначен за управител на ВиК в Добрич, търпимостта на гражданите е изчерпана. "Централната градска част почти през ден е без вода и без необходимото налягане. Водата в този град - това винаги е под въпрос. Да не говорим за този директор, който ни го спуснаха отнякъде, някакъв си некадърник", коментират пред радиото протестиращи. Разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството по проблемите на ВиК дружеството вече са водени. Кметът на града Йордан Йорданов заяви, че два пъти е разговарял с МРРБ, но резултат не е имало.  

Дупка в пода на нощен клуб в Мадрид погълна 26 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662273

Дупка в пода на нощен клуб в Мадрид погълна 26 душиНай-малко 26 души са ранени при пропадане на под на нощен клуб в Мадрид тази нощ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В болници в града са приети 11 души с леки наранявания. Пострадалите са на възраст 20 - 40 години, допълва ТАСС. Други посетители на клуба са получили помощ на място. От службата за бърза помощ уточниха,

Пеликаните се върнаха в "Сребърна" месец по-рано

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662267

Пеликаните се върнаха в "Сребърна" месец по-раноПървите пеликани вече пристигнаха в биосферен парк „Сребърна” повече от месец преди обичайното им появяване, съобщи Би Ти Ви. Ранното пристигане на пеликаните показва, че те не са отлетели далеч през есента. Според орнитолози е възможно да са се придържали по поречието на реката. Ранното пристигане на пеликаните в „Сребърна” става устойчива

Петролен танкер се взриви и потъна

https://frognews.bg/novini/petrolen-tanker-vzrivi-potana.html

Петролният танкер, който се сблъска с друг кораб в Източнокитайско море, потъна след мощна експлозия, предава Ройтерс.

Безплатната ледена пързалка във Варна остава до понеделник

http://www.moreto.net/novini.php?n=367134

За безплатно ползване до понеделник - 15 януари, е отворена ледената пързалка край сградата на варненска община, припомня Moreto.net. Желаещите да покарат могат да го правят в часовете от 10 до 19, като почивката е от 13.30 до 14.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване