Пътнически самолет спря на метри от Черно море

https://frognews.bg/novini/patnicheski-samolet-spria-metri-cherno-more.html

На косъм от трагедия. Пътнически самолет спря малко преди да падне в Черно море. Машината на турската авиокомпания ”Пегасус еърлайнс” излязла от пистата при кацане на летището в град Трабзон, Североизточна Турция, съобщава БТА.

Шестима пострадаха при експлозия в жилищен блок близо до Милано

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662225

Шестима пострадаха при експлозия в жилищен блок близо до МиланоШест души са ранени при експлозия в жилищен блок близо до Милано, съобщи агенция АНСА, цитирана от ДПА. Два апартамента на последния етаж на сградата в град Сесто Сан Джовани са напълно разрушени при взрива, който вероятно е причинен от изтичане на газ, уточни в Туитър местната противопожарна служба, съобщава БТА.

Британски странности: ще има ли втори референдум за Брекзит?

http://clubz.bg/62892-britanski_strannosti_shte_ima_li_vtori_referendum_za_brekzit

Най-яростният привърженик на Брекзита Найджъл Фараж наелектризира Великобритания и цяла Европа с призива си за нов референдум. Той заяви, че едно ново гласуване ще запуши окончателно устите на онези, които "мрънкат и хленчат" заради излизането на Великобритания от ЕС. Неговите противници във Великобритания и в Европа пък ликуват. Те вярват, че ако британците гласуват повторно, резултатът от референдума ще изглежда по различен начин и Брекзитът няма да се състои.

Но Найджъл Фараж междувременно отново смени позицията си. В онлайн-изданието на "Дейли телеграф" той между другото казва следното:

"За да сме наясно, трябва да кажа, че аз не искам втори референдум".

Опасението му било, че "парламентът би могъл да наложи на страната нов референдум". Фараж смята, че споразумението с ЕС може да се окаже толкова "непривлекателно" за Великобритания, че Долната камара на парламента да го отхвърли и да наложи втори референдум.

"Тогава въпросът ще бъде окончателно решен за цяло едно поколение", защото подкрепата за излизането от ЕС щяла да е "много по-голяма в сравнение с първия път", прогнозира той. На референдума от 2016 година 52 процента от британците гласуваха за Брекзит, а 48 процента бяха против.

От чие име говори Фараж?

Мнозина обаче се съмняват именно в това. Либерал-демократите, както и част от лейбъристите и от консерваторите смятат, че голяма част от населението навремето не е била наясно относно последиците от Брекзита, а много от избирателите сега съжаляват за своя вот. Затова и Найджъл Фараж получи много похвали за своето предложение.

"Вероятно за първи път в живота си Фараж каза нещо вярно", саркастично отбеляза депутатът от Лейбъристката партия Чъка Умуна. А Том Брейк от Либерално-демократическата партия прогнозира, че Фараж не бива да е толкова сигурен, че ще спечели.

"Днес хората са много по-наясно за разходите по Брекзита и за фалшивите твърдения на поддръжниците му", заяви той.

Междувременно изявленията на Фараж нямат предишната тежест, тъй като той вече не е председател на партия. Като лидер на ЮКИП той години наред се бореше за излизането на Великобритания от ЕС. Сега обаче е обикновен депутат в Европарламента. Той освободи лидерското място в ЮКИП, а след изборите през 2017 година в Долната камара на британския парламент няма вече никакви депутати на тази партия.

Сегашният председател на ЮКИП Хенри Болтън не изглежда твърде доволен от изявленията на Фараж.

"Ако сега се проведе нов референдум, той ще постави под въпрос огромното значение на най-голямото демократично събитие, което е преживявала тази страна", заяви той.

Неясни настроения

Всъщност е ясно, че така или иначе няма да има втори референдум. Министър-председателката Тереза Мей многократно изключи такава възможност. Нейният говорител сега отново потвърди тези позиции. Тереза Мей смята, че би било погрешно и дори опасно за демокрацията, ако бъде пренебрегната изявената воля на народа, само защото не се харесва някому.

Последните социологически проучвания представят разнородна картина на нагласите във Великобритания. През декември само 41 процента от анкетираните се обявяваха за напускане на ЕС, докато 51 процента бяха за оставане в общността. Резултатите от анкетата на социологическия институт BMG показват обаче, че това разместване на пластовете се наблюдава главно сред онези британци, които не са гласували на референдума през 2016 година, докато  90% от гласувалите запазват позициите си непроменени. Това означава, че в обществото не е настъпила радикална промяна. Твърде възможно е резултатите от един нов референдум да не се различават особено от тези през 2016 година

Затова проевропейските сили трябва да заложат именно на стратегията, от която най-много се опасяват Фараж и сие. А то е следното: да не би общата несигурност около процеса на отделяне от ЕС да даде предимство на онези британски политици, които искат страната да запази тесните си отношения с ЕС или дори са склонни да разрешат и по-нататъшната миграция от ЕС към Великобритания.

Дойче веле

Снеговалежите в Западна България ще се усилят

https://frognews.bg/novini/snegovalejite-zapadna-balgariia-shte-usiliat.html

През нощта снеговалежите в Западна България ще се усилят, а в Източна ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът от изток-североизток ще отслабне. Минималните температури - от минус 8° в североизточните до около 2° в крайните югозападни райони.

Спирка „Вишнева“ се сдоби с покрив (СНИМКИ)

http://clubz.bg/62891-spirka_%E2%80%9Evishneva%E2%80%9C_se_sdobi_s_pokriv_snimki

Горялата през лятото спирка „Вишнева“ посрещна първия януарски снежец с покрив. Това стана около половин година след пожара в приказната горска къщурка край трамвайната линия в столичния квартал „Лозенец“. Към края на необичайно топлото по празниците време сградата се сдоби с нов дървен покрив, наблюдават пътниците в трамвай № 10.

Спирката стои завита с найлони от месец юли, когато пламна. Процедури от най-различно естество забавиха обещания „бърз ремонт“. Мина лятото, мина есента и зимата затрупа Борисовата градина, където се намира красивата спирка. Наложи се да почака до януари, когато работници заградиха обекта със строителни платнища и се заеха с неотложното.

След полагането на ритловиците и изолациите, предстои полагането на керамичните цигли. Това, разбира се, няма как да стане върху мокрите от новия сняг дървени летви. Вероятно ще се изчака отново подходящо метеорологично време, за да изсъхнат – и чак тогава ще се довърши започнатото.

Така спирка „Вишнева“ ще посрещне цъфтежа на вишните с нов покрив. А междувременно може би ще дочака и цялостен ремонт, защото пожарът нанесе поражения и на малкото помещение в сградата.

Снимки на спирка „Вишнева“ през уикенда:

Площад Славейков

Пеликаните започнаха да се завръщат в парк ”Сребърна”

https://frognews.bg/novini/pelikanite-zapochnaha-zavrashtat-park-srebarna.html

Първите пеликани вече пристигнаха в биосферен парк „Сребърна” повече от месец преди обичайното им появяване.

Три италианки се качиха на подиума на спускането в Бад Клайнкирхайм

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/14/3112316_tri_italianki_se_kachiha_na_podiuma_na_spuskaneto_v/?ref=rss


За трети път в историята на алпийските ски три италиански състезателки оглавиха класирането в старт от Световната купа. "Скуадра адзура" записа знаменито постижение на спускането в австрийския курорт Бад Клайнкирхайм на пистата "Франц Кламер". София Годжа спечели пред сънародничките си Федерика Бриньоне и Надя Фанкини.<br /><br />Денят изцяло принадлежи на Италия, след като Марта Басино се класира на 10-ото място.<br /><br />През миналия сезон отново...

Капело вижда себе си в Алегри

https://offnews.bg//futbol/kapelo-vizhda-sebe-si-v-alegri-672877.html

Невероятен комплимент получи треньорът на Ювентус Масимилиано Алегри и то не от кого да е, а от прочутия италиански специалист Фабио Капело.

"Виждам себе си в прагматизма на Алегри. Той е прав като казва, че да се победи е далеч по-трудно от това просто да играеш добре", казва ветеранът в треньорската професия пред "Тутоспорт".

Според Капело на "Старата госпожа" през този сезон ще бъде по-трудно да спечели титлата в Италия, но все пак остава оптимист заради манталитета на победители на торинци.

"Отпадналият от Шампионската лига отбор на Наполи ще бъде опасен, но Юве има навика да побеждава, правилен манталитет и отличен отбор.

Алегри показа, че не се доверява сляпо на отделни играчи, дори и на Пауло Дибала и Гонсало Игуаин, и при необходимост ги оставя на скамейката", допълва прочутият италианец.

Днес е Нова година по Юлиянския календар

http://www.moreto.net/novini.php?n=367127

В нощта срещу 14 януари посрещнаха Нова година по стария Юлиански календар в Русия, Сърбия, Черна гора и други страни, както и няколко североизточни швейцарски кантони и британски общини. В Република македония, заради сръбското влияние от преди 100 години, някои също посрещнаха Нова година по Юлианския календар.

Младеж плаща 500 лв. за обида на "певец"

https://www.actualno.com/crime/mladej-plashta-500-lv-za-obida-na-pevec-news_654216.html

Младеж от Девин ще плати 500 лева за това, че обидил изпълнител, като използвал нецензурни думи срещу него, предаде кореспондентът на Actualno.com. Случката станала в ранните часове на 7 януари. Предната вечер жител на родопското село Змеица, заедно със съпругата си и приятелско семейство, отишъл на ресторант в Девин. Там групата изкарала около четири часа. След това мъжът решил със съпругата му да отидат в местната дискотека „Роял“. Обадил се на сина му да намери шофьор, ко

Възходът на фондовите борси в САЩ - дежавю за новия гуверньор на Фед?

https://www.investor.bg/sasht/337/a/vyzhodyt-na-fondovite-borsi-v-sasht-dejaviu-za-noviia-guvernior-na-fed-253694/

Цените на акциите и имотите отново удрят рекорди, но носи ли това опасности за американската финансова система?

Транссексуалните модели завладяват кориците на списанията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661505

Транссексуалните модели завладяват кориците на списаниятаОсвен “Плейбой” през 2016 г. “Тайм” ползва за лице жена от третия пол Те са красиви, харесвани, фотогенични и не са съвсем това, което изглежда, че са. Транссексуалните модели се появяват все по-често в списанията и дори стават лица на кориците. Последният пример за това е отпреди по-малко от седмица,

Кратки новини: Човек загина при катастрофа между ТИР и два автомобила край Сливница

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/14/3112269_kratki_novini_chovek_zagina_pri_katastrofa_mejdu_tir_i/?ref=rss


Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Катастрофа край Сливница отне живот<br /><br />Тежка катастрофа край сливница ограничи движението в едното платно на пътя между ГКПП "Калотина" и София. Загинал е един човек, съобщи пресцентърът на МВР. Пътният инцидент е между два автомобила и ТИР, сигналът е подаден към 15.15...

Кратки новини: Тежка катастрофа между ТИР и два автомобила край Сливница

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/14/3112269_kratki_novini_tejka_katastrofa_mejdu_tir_i_dva/?ref=rss


Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Катастрофа край Сливница отне живот<br /><br />Тежка катастрофа край сливница ограничи движението в едното платно на пътя между ГКПП "Калотина" и София. По първоначални данни е загинал един човек, съобщи пресцентърът на МВР. Пътният инцидент е между два автомобила и ТИР, сигналът е...

Кратки новини: Поне осем души загинаха при пожар в сграда в Португалия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/14/3112269_kratki_novini_pone_osem_dushi_zaginaha_pri_pojar_v/?ref=rss

Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Поне осем души загинаха при пожар в сграда в Португалия<br /><br />Португалски медии съобщиха за най-малко осем загинали и десетки ранени след взрив и пожар в сграда в Северна Португалия, съобщи БТА, като цитира "Асошиейтед прес. Според съобщенията става дума за взрив на отоплителен уред....

Влезе в сила евродиректива, премахваща таксите за онлайн плащане с дебитни и кредитни

https://offnews.bg//evropa/vleze-v-sila-evrodirektiva-premahvashta-taksite-za-onlajn-plashtane-s-672876.html

От 13 януари е в сила европейската директива, с която отпадат всички такси за плащане онлайн с дебитни и кредитни карти, въвеждат се строги изисквания за сигурност на данните на платците, както и ясни механизми, по които всеки потребител може да подаде оплакване за нередност с оналйн плащане, предаде БНР.

В съобщение до националното радио българският евродепутат Ева Майдел, която работи по директивата в комисията по парични и икономически въпроси на Европейския парламент, посочва, че директивата е нагледен пример за по-голямата полза в някои случаи да има законодателство на европейско ниво, отколкото на национално.

Други аспекти, които третира директивата за платежните услуги, са даването на правна сигурност и рамка за всички иновативни компании, използващи финансови технологии, които вече могат да се конкурират с банките на равни начала.

Предупреждение за цунами по бреговете на Чили и Перу след мощен трус

https://www.actualno.com/america/preduprejdenie-za-cunami-po-bregovete-na-chili-i-peru-sled-moshten-trus-news_654213.html

Има опасност от разрушителна приливна вълна по крайбрежието на Перу и Чили, след като бе регистрирано земетресение с магинтуд 7,1 по южното крайбрежие на Перу, предаде ТАСС, като се позовава на информация от Тихоокеанския център за предупреждение за цунами. Възможно е възникване на огромни приливни вълни в район от 300 км от епицентъра на земетресението. Както стана известно, епицентърът на труса е установен на 483 км югоизточно от перуанската столица Лима, на дълбочина 10 км.  Засег

Самолет излезе от пистата при кацане на турско летище, едва не падна в морето (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662182

Самолет излезе от пистата при кацане на турско летище, едва не падна в морето (Видео, снимки)Самолет на турската авиокомпания "Пегасус еърлайнс" излезе от пистата при кацане на летището в град Трабзон, Североизточна Турция, предадоха агенциите, цитирани от БТА. Самолетът изпълнявал курс Анкара-Трабзон. Губернаторът на Трабзон Юджел Явуз заяви, че всички 162 души пътници и екипаж са били евакуирани и са в безопасност.

Катастрофа блокира пътя Плевен - Луковит

http://www.cross.bg/selo-putya-pleven-1565443.html

/КРОСС/ Заради катастрофа е ограничено движението по път Плевен - Луковит. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават, че по пътя има ПТП и разпилян товар. Обходния маршрут за автомобилите над 12 т е по път III-1308 село Горни Дъбник-път II-13 Искър- Кнежа- Червен бряг. Обходният маршрут за леки автомобили е по път III-305 село Ракита- село Радомирци.  

Канят варненски ученици да правят мартеници от гайтан

http://www.moreto.net/novini.php?n=367131

Етнографският музей на открито „Етър" край Габрово обявява Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан". Организаторите са отправили покана и към варненските ученици чрез Районното управление по образованието, припомня Moreto.

Японският премиер поиска от София по-силен натиск срещу Северна Корея

https://offnews.bg//sviat/iaponskiat-premier-poiska-ot-sofia-po-silen-natisk-sreshtu-severna-kor-672875.html

Максимално засилване на натиска спрямо Северна Корея, за да може Пхенян сам да поиска започването на преговори. Това поиска от София министър-председателят на Япония Шиндзо Абе в първото посещение на премиер на страната у нас, предаде агенция "Фокус".

„Северна Корея трябва да демонстрира поведение в унисон с поетите задължения по унищожаването на своя ядрен и ракетен арсенал така, че да гарантира неговото пълно и окончателно ликвидиране с възможен външен контрол над процеса“, отбеляза Абе. „За да се принуди Северна Корея да измени своята политика, е необходимо международната общност да постигне пълно съгласие и да наложи максимален натиск спрямо Северна Корея. Пхенян трябва сам да предложи воденето на диалог“, допълни той.

Говорейки за провокационната риторика, използвана от режима в Пхенян, Абе отбеляза, че „това е типичен за страната способ за водене на преговори и опасяването за сценарий - ракетна атака означава да бъде причастни към тона на Пхенян“.

„Няма да се поддадем на заплахите на Северна Корея, но ни е необходимо внимателно да анализираме ситуацията, за да реагираме спокойно и хладнокръвно. В тясно сътрудничество с Европа и България, със силен натиск от цялата международна общност ще направя всичко възможно за разрешаването на проблема с ядрените и ракетните опити на Пхенян“, подчерта японският министър-председател.

Днес Абе се среща с българския си колега Бойко Борисов. Сред темите на преговорите са разширяването на търговско-
икономическото партньорство между България и Япония с акцент върху увеличаването на българския износ, привличането на японски инвестиции и технологии. България ще запознае японските специалисти с приоритетите на своето председателство в Съвета на ЕС и ще съобщи готовността си активно да работи над разширяването на стратегическото партньорство ЕС-Япония.

Шиндзо Абе е съпроводен от бизнес-делегация, съставена от представители на повече от 30 японски компании.

България е четвъртата страна, която Абе ще посети по време на европейската си обиколка. Той вече беше в Естония, Латвия и Литва, а след България ще посети Сърбия и Румъния.

С изключение на Естония всички страни имат дипломатически отношения със Северна Корея, а в София и Букурещ има нейни посолства.

Насрочиха боя Джошуа - Паркър за 31 март

https://www.24chasa.bg/sport/article/6662178

Насрочиха боя Джошуа - Паркър за 31 мартШампионът на WBA (Световна боксова асоциация), IBF (Международната боксова федерация) и IBO (Международната боксова организация) Антъни Джошуа ще мери сили с първенеца в тежка категория на WBO (Световната боксова организация) Джоузеф Паркър на 31 март 2018 г. на стадион "Милениум" в Кардиф. Това стана ясно от видео,

Челси Манинг иска да се кандидатира за американския Сенат

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/14/3112305_chelsi_maning_iska_da_se_kandidatira_za_amerikanskiia/?ref=rss


Челси Манинг, транссексуалната американска военнослужеща, която бе зад най-голямото изтичане на американски поверителни документи и лежа за това 7 години в затвора, иска да се кандидатира в предстоящите избори за Сената в САЩ, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Манинг иска да бъде номинирана от демократите и да представлява щата Мериленд. Тя е попълнила съответните документи и иска да заеме мястото на сенатора демократ Бен Кардин, допълва ДПА.<br /><br...

Корбин: Лейбъристите не подкрепяме втори референдум за членството в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662173

Корбин: Лейбъристите не подкрепяме втори референдум за членството в ЕСБританската опозиционна Лейбъристка партия не подкрепя, нито призовава за втори референдум за членството в Европейския съюз, заяви нейният лидер Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс. Корбин заяви днес пред телевизия Ай Ти Ви: "Не подкрепяме, нито призоваваме за втори референдум; онова, за което сме призовали, е смислено гласуване в парламента".

Путин сравни комунизма с християнството, а Ленин - с библейските светци

https://www.actualno.com/asia/putin-sravni-komunizma-s-hristijanstvoto-a-lenin-s-biblejskite-svetci-news_654209.html

Руският президент Владимир Путин сравни комунизма с християнството, а поставянето на Владимир Ленин в мавзолей с почитта към мощите на светците. "Може би сега ще кажа нещо, което на някого няма да е понрави, но все пак ще го кажа така както го мисля. Най-напред вярата нас винаги ни е съпровождала, тя е укрепвала, когато в нашата страна на нашия народ е било особено тежко. Имало е и сурови богоборчески години, когато са убивали свещеници, разрушавани са били храмове. Но едновременно бе създ

Зукърбърг загуби повече от 3 млрд. долара заради промени във "Фейсбук"

http://www.moreto.net/novini.php?n=367123

Котировката на ценните книжа на компанията "Фейсбук" намаля с 4,5%, след като основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг обяви въвеждането на основни промени във формирането на Newsfeed-а. Така Зукърбърг, който притежава 14% от акциите на компанията, намали състоянието си с 3,2 млрд долара само за едно денонощие.

Протестите в защита на Пирин не стихват

http://www.mediapool.bg/protestite-v-zashtita-na-pirin-ne-stihvat-news274257.html

Протестите в защита на Пирин и против решението на правителството да разреши изграждането на нови ски съоръжения в националния парк продължават и в неделя (14 януари). Поредната демонстрация е насрочена за 16 часа, а сборният пункт е пред сградата на Министерския съвет. От там протестиращите ще тръгнат по бул. "Цар Освободител", за да стигнат до пл. "Народно събрание". Протестите срещу решението на правителството започнаха през миналата година, а последната демонстрация беше на 11 януари, когато беше и официалното откриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Към момента няма индикации, че правителството смята да ревизира решението си за промяна на плана за управление на парк "Пирин", което позволява изграждането на нови ски съоръжения. Паралелно с протестите на граждани в София и други големи градове в страната срещу това действие на кабинета, местната власт в Банско организира контрапротести. Те обикновено са в района на Банско и Симитли, но последната акция, също на 11 януари, беше в София. Тя беше предвождана от двамата вицепремиери и лидери на "Обединените патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Антъни Джошуа ще се бие с Джоузеф Паркър на 31 март в Кардиф

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/14/3112307_antuni_djoshua_shte_se_bie_s_djouzef_parkur_na_31_mart/?ref=rss


Планът на Антъни Джошуа за обединяването на всички титли в тежката категория на бокса започва с бой срещу Джоузеф Паркър. Дългите преговори между двамата приключиха и срещата ще се състои на 31 март, съобщи промотърът на британеца Еди Хърн.<br /><br />Шампионът на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA) и Международната боксова организация (IBO) залага трите си пояса срещу този на Паркър от Световната боксова организация (WBO). Боят ще бъде в...

Потъна иранският петролен танкер, горящ в Източнокитайско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662113

Потъна иранският петролен танкер, горящ в Източнокитайско мореПотъна иранският петролен танкер, който гореше повече от седмица в Източнокитайско море след сблъсък с друг плавателен съд, съобщиха днес китайски медии, цитирани от Франс прес. Танкерът "Санчи", превозващ 136 000 тона кондензирани въглеводороди, се запали на 6 януари след сблъсък с китайски товарен кораб на около 300 км източно от китайския град

Дипломат: Да не сбъркаме, руските олигарси не са еднакви

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-USA-ruski-oligarsi-rusia-putin-26770157

Наближава поставения от Конгреса на САЩ срок за представяне на пълен списък на руските олигарси, приближени до Владимир Путин.

Кв. "Виница" е без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=367129

Високата зона на варненския квартал "Виница" е без вода. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ВиК - Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено до около 17.00 часа.

Потъна горящият петролен танкер, всички 32-ма от екипажа са мъртви

https://offnews.bg//sviat/potana-goriashtiat-petrolen-tanker-vsichki-32-ma-ot-ekipazha-sa-martv-672873.html

Горящият повече от седмица в Източнокитайско море ирански петролен танкер потъна, предаде Би Би Си.

Той се сблъска с друг плавателен съд и избухна в пламъци на около 260 км от град Шанхай на 6 януари.

Танкерът "Санчи" превозваше 136 000 тона кондензирани въглеводороди.

Иранските власти обявиха, че всички 32 членове на екипажа - 30 иранци и двама души от Бангладеш - са загинали.

Според тях няма голямо изтичане.

Около 13 плавателни съда и ирански командоси участваха в спасителната операция, извършена в условията на лошо време. Говорителят на иранския екип Мохамад Растад заяви, че няма надежда да бъдат открити оцелели.

В събота командоси откриха телата на двама членове на екипажа в спасителна лодка.

Експерт: Ръстът на новите инвестиционни строителни проекти буди притеснение

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-rystyt-na-novite-investicionni-stroitelni-proekti-budi-pritesnenie-253816/

Обемът от сделки на имотния пазар за първите девет месеца на 2017 г. е нараснал единствено в София, коментира Добромир Ганев

Черното кафе помага за отслабване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6662107

Черното кафе помага за отслабванеВключването на черно кафе в хранителния режим може да подпомогне борбата срещу излишните килограми, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на международни изследвания, съобщава БТА. Благоприятният ефект от напитката се дължи на кофеина и в частност на способността му да стимулира термогенезата - процес на производство на топлинна енергия в тялото,

Горящият в Източнокитайско море ирански танкер потъна след взрив

https://www.actualno.com/asia/gorjashtijat-v-iztochnokitajsko-more-iranski-tanker-potyna-sled-vzriv-news_654208.html

Иранският танкер, който преди седмица се сблъска в Източнокитайско море с хонконгски товарен съд и се подпали, потъна днес (14 януари) след поредна експлозия на борда, съобщи китайската централна телевизия, цитирана от БГНЕС. Превозващият 136 000 тона газов кондензат танкер, собственост на иранска компания и плаващ под панамски флаг, се сблъска с хонконгския кораб на 6 януари. Екипажът на танкера е бил от 32 души, от които 30 граждани на Иран и двама на Бангладеш. В резултат на сблъсъка на тан

Шефът на световните ски до Борисов: Поздравления за решението за Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662095

Шефът на световните ски до Борисов: Поздравления за решението за БанскоШефът на международната федерация по ски и член на бюрото на Международния олимпийски комитет Джан Франко Каспер е изпратил писмо до премиера Борисов по повод на решението на правителството за развитието на ски зоната над Банско. Ето какво написа един от най-уважаваните хора в световния спорт: Ваше превъзходителство,

Формула 1 готви революция в телевизионното отразяване през сезон 2018

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/14/3112303_formula_1_gotvi_revoljuciia_v_televizionnoto/?ref=rss


До началото на новия сезон във Формула 1 остават по-малко от 70 дни и подготовката в заключителната си фаза. Тепърва предстоят представянето на новите болиди и зимните тестове, но работата през паузата никога не спира.<br /><br />Работа имат и новите собственици от "Либърти медия", които реално през 2018 г. трябва да покажат какви са плановете им за промяна на спорта. Компанията придоби спорта през миналата зима и нямаше никакво време за революции, тъй като сезон 2017...

Горящият ирански танкер потъна

http://www.cross.bg/tanker-nadezhda-tankerut-1565442.html

/КРОСС/ Горящият след сблъсък на 6 януари ирански петролен танкер е потънал във водите на изключителната търговска зона на Япония. Танкерът „Санчи" бе свободно плуващ и горящ повече от седмица след сблъсък с друг кораб в Източнокитайско море. Няма надежда да бъдат открити оцелели от 29-те членове на екипажа на иранския петролен танкер. "Няма никаква надежда да бъдат открити оцелели от членовете на екипажа. Танкерът е потънал на около две трети, огънят се разраства и е обкръжил изцяло кораба, до който вече няма достъп", каза говорителят, цитиран от Франс прес.    

Допълнителните пари за МВР били част от реформата

http://www.mediapool.bg/dopalnitelnite-pari-za-mvr-bili-chast-ot-reformata-news274256.html

Увеличението на заплатите в Министерството на вътрешните работи (МВР) е част от реформата в системата, а администрацията във ведомството ще бъде намалена, когато се инвестират средства в технологично оборудване. Това коментира главният секретар на вътрешното министерство комисар Младен Маринов пред бТВ. В четвъртък премиерът Бойко Борисов обеща правителството да отпусне 100 млн. лева извънредно за увеличение за палатите на служителите в МВР. Това се случе след поредните протести на полицаите и пожарникарите и заплахата им да изразяват недоволството си публично по време на шестте месеца, в които България е председател на Съвета на Европейския съюз. Маринов подкрепи в неделя протестите на колегите си, които се справяли повече от добре в условията, в които се налагало да работят. За пример посочи добрата охрана на границата с Турция и намаляването на мигрантския натиск към страната. Според Маринов демонстрациите на недоволство са начин "обществото да види, че тези хора също имат необходимите нужди от определни неща, както и от заплащане". "Увеличаването на заплатите е една част от реформата. МВР е система, която ежедневно работи, много е трудно такава система да се реформира. Трябват първо пари, техническо оборудване. Администрацията се намалява, когато се замести от необходимото технологично оборудване", заяви главният сектретар на вътрешното ведомство. Обещаните допълнителни 100 милиона лева за увеличение на заплатите в МВР не са подарък, каза в зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов през бТВ. Според него парите ще стигнат за ръст на заплатите с 80 – 100 лева, а стъпката е обмислена. Освен това служителите на МВр щели да участват в събирането на тези средства чрез борбата с контрабандата и трафика. Кузманов припомни, че ако работата на служителите на реда даде добри резултати, през следващата година те ще получа допълнително увеличение на възнагражденията с 10%. Освен темата за заплатите в МВР главният секретар на ведомството Младен Маринов коментира и работата по откриването на автора на фалшивите бомбени заплахи, отправени през последната седмица към летище София и НДК. Според него авторът им, който според МВР е българин, живеещ в европейска държава, ще бъде заловен. Според него този човек не е в "най-добро психическо състояние" и насочва усилията си към страни, които са във фокуса на медийното внимание в даден момент, какъвто беше случаят с официалното откриване на европредседателството в София. По повод убийството на бизнесмена Петър Христов Маринов каза, че е ядосан за това, че в медиите се говори, че той е помагал в операцията срещу "Наглите". "Не трябва да се говори кой е помогнал за разкриване. Не можем да го изключим като версия до момента, в който не бъде отхвърлена. Изключително брутално убийство. Акт, който няма как да не бъде осъден", каза Маринов и добави, че се работи по всички версии по това убийство включително и поръчитество от „Наглите“. За убийството на висшия служител на НАП Иво Стаменов Маринов каза, че то се е случило, защото "държавата е свършила работа по отношение на хора, които искат да изкарат лесни печалби". "Ще е лош сигнал, ако не разкрием извършителя, не по-маловажен е поръчителят. Надявам се, че ще стигнем до развръзка по този случай", каза Маринов.  

Турски самолет излезе от пистата и спря на метри от морето (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/turski-samolet-izleze-ot-pistata-i-spria-na-metri-ot-moreto-videosnimki-2072368

Самолет на турската компания Pegasus Airlines излезе от пистата на летището в Трабзон в Североизточна Турция, съобщи телевизия "Хабер Тюрк".

Край бреговeтe на Перу регистрираха трус с магнитуд 7,3

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662017

Край бреговeтe на Перу регистрираха трус с магнитуд 7,3Земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер е регистрирано край бреговете на Перу, показва справка на интернет страницата на Геологическата служба на САЩ (USGS), съобщи "Фокус". Трусовете са регистрирани в 4:18 часа местно време (11:18 часа българско време) на 31 км. югозападно от град Акари и на 19 от Яука на дълбочина 10 км.

Там, където роботите си помагат на рояци

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/tam-kydeto-robotite-si-pomagat-na-roiaci-253812/

Може да използваш едно поколение изкуствен интелект, с което да обучаваш следващото поколение, твърди Пол Кларк, технологичен директор на Ocado

7,3 по Рихтер разтресе Перу

http://www.cross.bg/rihter-chasa-pery-1565438.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер е регистрирано край бреговете на Перу, показва справка на интернет-страницата на Геологическата служба на САЩ (USGS). Трусовете са регистрирано в 4:18 часа местно време (11:18 часа българско време) на 31 км. югозападно от град Акари и на 19 от Яука на дълбочина 10 км. Няма данни за жертви и разрушения.  

Откъс от "Сделката на живота ти" на Фредрик Бакман

https://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/kultura/2018/01/14/3112262_otkus_ot_sdelkata_na_jivota_ti_na_fredrik_bakman/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Сделката на живота ти", с автор Фредрик Бакманс, предоставен от Издателство "Сиела"<br /><br />Шведското чудо Фредрик Бакман се завръща с нова, този път коледна история, която ще трогне многобройните му фенове както в България, така и по целия свят непосредствено преди празника. "Сделката на живота ти" ни среща с два паралелни сюжета, които се преплитат по неочакван начин, за да...

Откриха труп на мъж в Пловдив, МВР мълчи за причините за смъртта му

https://frognews.bg/kriminalno/otkriha-trup-maj-plovdiv-mvr-malchi-prichinite-smartta.html

Мъж на възраст около 60 години е открит мъртъв при паркинг на ресторант на бул. „Цар Борис III Обединител“ в Пловдив. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР, цитиран от Фокус.

7,3 по Рихтер удари Перу

https://frognews.bg/novini/7-3-rihter-udari-peru.html

Земетресение с магнитуд 7,3 е регистрирано на 150 км югозападно от перуанския град Пукуио, съобщи Геофизическият институт на САЩ - Ройтерс.

Изтеглят заразени със салмонела детски храни от 83 страни

https://www.actualno.com/europe/iztegljat-zarazeni-sys-salmonela-detski-hrani-ot-83-strani-news_654202.html

Общо 12 милиона кутии с детски храни, заразени със салмонела, на компанията „Лакталис“ ще бъдат изтеглени от 83 страни, съобщава френският седмичник „Журнал дю диманш“, като цитира ръководителя на компанията Емануел Бение. Припомняме, че скандалът със заразените детски храни се разрази през миналата година, когато в медиите се появи информация за възможно заразяване на млечната продукция на „Лакталис“ с бактерии на салмонела. През деке

Марк Уолбърг дари 1,5 млн. долара на жертвите на сексуален тормоз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6662013

Марк Уолбърг дари 1,5 млн. долара на жертвите на сексуален тормозАмериканският актьор Марк Уолбърг дари "скандалния" си хонорар от 1,5 милиона долара за подпомагане на жертвите на сексуален тормоз, предадоха световните агенции. Около възнаграждението, получено от Уолбърг за презаснемането на филма "Всички пари на света", се разгоря обществен дебат за неравното заплащане между мъжете и жените,

Френска компания изтегля 12 млн. кутии мляко за бебета заради салмонела

http://www.mediapool.bg/frenska-kompaniya-izteglya-12-mln-kutii-mlyako-za-bebeta-zaradi-salmonela-news274255.html

Над 12 милиона кутии адаптирано мляко за бебета изтегля от пазара в 83 страни френската компания "Лакталис". Причината е опасност от салмонела. Изпълнителният директор на фирмата потвърди степента на риска от заразяване пред френски медии. Изтеглянето на продуктите е започнало през декември, след като са били открити бактерии на салмонела в завод. Първоначално обаче компанията запо'на изтеглянето на продукти от определени партиди. Оказа се обаче, че мярката не е достатъчна, тъй като кутии от съмнителните партиди все пак са стигнали до търговските обекти. За това, след среща с представители на френското правителство, компанията решила да изтегли всички, излезли от завода ѝ кутии с адаптирано мляко. Междувременно родители са завели съдебни дела срещу "Лакталис", тъй като децата им се разболели след употреба на млякото. Френският млечен гигант "Лакталис" е един от най-големите производители на млечни продукти в света, с годишни продажби на стойност 17 милиарда евро. В портфолиото му са продуктите с марка "Президент" (President). В България адаптирано мляко за бебета на компанията не се предлага. Салмонелата може да причини тежка диария, стомашни спазми, повръщане и дехидратация. Заболяването може да бъде животозастрашаващо, особено при малки деца. Досега са докладвани 35 случая във Франция и един в Испания. Друг възможен случай се разследва в Гърция, съобщиха в петък френските власти. Не се уточнява от кои точно държави се изтеглят бебешките храни. Френската прокуратура започна разследване.

35% от убийствата на жени у нас са от партньор или съпруг

http://clubz.bg/62888-35_ot_ubijstvata_na_jeni_u_nas_sa_ot_partnor_ili_syprug

91% от убийствата на жени в България е извършват от мъже. 35% от тях са извършени от партньор или съпруг, 25% - от друг роднина, а 31% - от друг познат мъж. Тези данни изнесе вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, позовавайки се на проучвания в 10 окръжни съдилища. За поредeн път Захариева се опита да убеди БСП да подкрепят Истанбулската конвенция срещу насилието над жени.

"Българските социалисти да послушат лидера на европейските социалисти Сергей Станишев. Искаме да разсеем спекулациите, че ГЕРБ се отказва от ратификацията на Истанбулската конвенция и да налеем малко разум в БСП. Те би трябвало да поддържат тази конвенция повече от нас", заяви Захариева.

И изтъкна, че българските социалисти в Брюксел подкрепят тази конвенция, докато в България й се противопоставят с цел политически дивиденти.

"Няма текст, който да ни задължи България да признае еднополови бракове, да въведе трети, четвърти, пети и шести пол. Конвенцията, приета от Съвета на Европа, има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите жените да бъдат принуждавани да се омъжват на сила, да бъдат осакатявани, изнасилвани. Тази конвенция нито е приета набързо, нито без дебат. Не е нормално да се приема, че си голям мъж, ако биеш жена си", заяви Захариева.

Очаквайте подробности!

Земетресение 7.2 край Перу

https://offnews.bg//sviat/zemetresenie-7-2-kraj-peru-672868.html

Силно земетресение стана край Перу.

То е с магнитуд 7,2 по Рихтер, а епицентърът му е на 484 км североизточно от столицата Лима, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Според Геофизическият институт на САЩ той е бил със сила 7,3.

Епицентърът е близо до бреговете на южната част на страната, дълбочината му е 30 км.

Няма съобщения за жертви, съобщи в Туитър губернаторът на областта Арекипа, цитиран от Ройтерс.

Трусът е нанесъл незначителни поражения, има повредени пътища. Евакуира се населението на Ломас.

Регионалното министерство иска от общините по-строг контрол на санирането

http://www.moreto.net/novini.php?n=367119

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков даде допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители, както и до председателя на НСОРБ Даниел Панов, за по-строг контрол при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, научи Moreto.

Силен трус разлюля крайбрежието на Перу

//dariknews.bg/novini/sviat/silen-trus-razliulia-krajbrezhieto-na-peru-2072355

Земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер е регистрирано край бреговете на Перу на 31 км. югозападно от град Акари и на 19 км. от град Яука на дълбочина 10 км.

Няма съобщения за жертви след силното земетресение, съобщи в Туитър губернаторът на

Втора порнозвезда твърди, че е била поканена при Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/pornozvezda-sasht-izbori-2016-26773736

Втора порнозвезда твърди, че е била поканена в хотелската стая на Доналд Тръмп през 2006 г., по време на турнир по голф.

Росен Йорданов: Премиерът играе перверзна игра със 100-те милиона за МВР

http://www.barometar.net/90238/

Не искам хората да остават с впечатлението, че шесторното убийство в Нови Искър е извършено заради любов. Любовта не води до смърт. Това със сигурност не е любов, това е фатално привличане. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV психологът Росен Йорданов. „Не бих могъл да се впусна в детайлно разглеждане на мотивите, тъй […]

Коментарът на евродепутатка за клипа за европредседателството не е компетентен, смята Боил Банов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/14/3112286_komentarut_na_evrodeputatka_za_klipa_za/?ref=rss


Коментарът на френската евродепутатка Карима Дели за клипа на българското европредседателство не е компетентен, смята министърът на културата Боил Банов. В интервю за Би Ти Ви той заяви, че е нелепо да се говори за сексистки намек в рекламното видео на страната.<br /><br />В петък евродепутатът от групата на "Зелените" Дели поиска свалянето на клипа заради една от откриващите фрази в него - че в България "понякога "не" може да значи "да". Авторите...

Юлияна Дончева и Станислав Недков-Стъки - все по-влюбени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661982

Юлияна Дончева и Станислав Недков-Стъки - все по-влюбениЮлияна Дончева и Станислав Недков-Стъки разказаха 9-годишната история на своя брак в рубриката "Менделсон" на предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви, държейки се за ръка. (Преди години, когато се заговори за тяхната връзка, имаше доста коментари за разликата във възрастта им. Стъки сега е на 36, а Юлияна на 52 г. - б.р.

Най-четеното в "Дневник": Убийството на Петър Христов и речта на Доналд Туск

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/01/14/3112293_nai-chetenoto_v_dnevnik_ubiistvoto_na_petur_hristov_i/?ref=rss


"Дневник" направи традиционната класация на десетте на-четени статии за изминалата седмица. Справката е направена в 19 часа на 13 януари:<br /><br />1. Собственикът на "Лактима" Петър Христов е убит на улица в София - 31 147 прочитания.<br /><br />2. Речта на Доналд Туск, с която ще се запомни откриването на председателството (видео) - 28 223 прочитания.<br /><br />3. Издирваният за шесторното убийство в Нови Искър вероятно се е самоубил -...

Волгин: Левицата да се занимава с проблемите на хората, а не с "идентичностите"

http://www.cross.bg/vsichki-levitza-volgin-1565437.html

/КРОСС/ Най-добронамерен съвет към всички приятели, които имат леви убеждения като мен, но които, за разлика от мен, настояват БСП да подкрепи Истанбулската конвенция, защото това било "модерно", "ляво", "прогресивно" и т.н. Погледнете какво се случи с всички традиционни леви партии, които вместо да се борят за правата на работещите хора, вместо да воюват срещу неравенствата, тръгнаха по пътя на "модерността и прогреса" и почнаха да защитават някакви "сексуални идентичности", заговориха за "дгендъри", "трети полове" и всички останали псевдоинтелектуални дребнотемия. Подобно говорене е най-сигурният начин левицата да са самоубие. И традиционната левица на Запад това прави. Докато защитава "сексуалните малцинства", десните партии й отмъкнаха електората. Една истинска левица трябва да се занимава с РЕАЛНИТЕ проблеми на хората, а с "идентичностите" нека си губят времето обърканите псевдоинтелектуалци. Петър Волгин, Фейсбук

Волгин: Левицата да се занимава с проблемите на хората, а не с "идентичностите"

http://www.cross.bg/vsichki-zanimava-levi-1565437.html

/КРОСС/ Най-добронамерен съвет към всички приятели, които имат леви убеждения като мен, но които, за разлика от мен, настояват БСП да подкрепи Истанбулската конвенция, защото това било "модерно", "ляво", "прогресивно" и т.н. Погледнете какво се случи с всички традиционни леви партии, които вместо да се борят за правата на работещите хора, вместо да воюват срещу неравенствата, тръгнаха по пътя на "модерността и прогреса" и почнаха да защитават някакви "сексуални идентичности", заговориха за "дгендъри", "трети полове" и всички останали псевдоинтелектуални дребнотемия. Подобно говорене е най-сигурният начин левицата да са самоубие. И традиционната левица на Запад това прави. Докато защитава "сексуалните малцинства", десните партии й отмъкнаха електората. Една истинска левица трябва да се занимава с РЕАЛНИТЕ проблеми на хората, а с "идентичностите" нека си губят времето обърканите псевдоинтелектуалци.  

През тази година повече семейства от Варна ще могат да получават месечни семейни помощи за деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=367114

През тази година повече семейства ще могат да получават месечни семейни помощи за деца. Това каза Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. По думите й новостите са свързани с промяната в Закона за държавния бюджет, с който е регламентиран средномесечният доход за достъп до семейните помощи по реда на Закона за семейните помощи за деца, както и размерите на семейните помощи, които са влезли в сила от началото на годината.

Станимир Флоров към журналистиката Катя Илиева: „Некой ако ти заведе едно делце, ще си кажеш източниците, за да отървеш кожляка“

https://bivol.bg/florov-ilieva-1.html

Заплахи и грозни намеци, придружени с груба и нецензурна мутренска лексика от страна на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Това трябваше да изтърпи журналистката Катя Илиева веднага след участието си в “Шоуто на Слави” на 10 януари, в което говори критично за капацитета на службите да разследват поръчковите убийства. Тя коментира убийството на близкия […]

Хиляди филипинци избягаха от домовете си заради вулкан

http://www.mediapool.bg/hilyadi-filipintsi-izbyagaha-ot-domovete-si-zaradi-vulkan-news274254.html

Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за втори пореден ден. Хиляди местни жители избягаха от домовете си, предаде ДПА, цитирана от БТА. Вулканът се намира на 330 км южно от филипинската столица Манила в провинция Албай. Второто поредно повърхностно изригване на Майон продължи около пет минути и се случи тази сутрин, заяви Филипинският институт по вулканология и сеизмология. "Образува се сивкава пара и стълб от пепел, които до голяма степен останаха скрити заради обвилите вулканичния кратер облаци", заяви институтът. "Разнесе се и миризма на сяра, а тътените от вулканичната дейност са били чути от местните жители", допълват от там. Институтът повиши степента на тревога за Майон на втора, след като стана факт първото повърхностно изригване. При него се образува стълб от пепел с приблизителна височина от 2500 м. Институтът заяви още, че холата трябва да са бдителни и да не навлизат в 6-километровия радиус на опасната зона, за да се намали във възможно най-голяма степен рискът от инциденти, предизвикани от внезапни изригвания, падания на камъни и свличания на земни маси. Над 2200 жители на градовете Гинобатан, Камалиг и Анолинг са избягали от домовете си, заяви говорител на полицията. Те са настанени в училища, които са превърнати в евакуационни центрове. Високият 2472 м вулкан е изригвал около 50 пъти от 1616 г. Последното му смъртоносно изригване е от май 2013 г., когато петима туристи загиват, а седем души са ранени. Най-страшното изригване е през 1814 г., когато загиват над 1200 души, а населено място е погребано под вулканична кал. През 1993 г. загиват 79 души.

Братя Халваджиян: Знаем какво харесва зрителят и го даваме, не прекрачваме границата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6660422

Братя Халваджиян: Знаем какво харесва зрителят и го даваме, не прекрачваме границатаВ “Господари на ефира” казваме нещата в очите и това не допадаше на много хора. Звъняха на шефовете на телевизии, но с времето много бързо ги научихме, че няма смисъл да се обаждат Съвсем скоро в ефира на Нова тв ще се завърти комедийният сериал “Полицаите от края на града”. Снимките текат от няколко месеца, а продуцент е “Глобал филмс”.

Турски ТИР се обърна между Враца и Мездра

http://www.cross.bg/politziyata-vodach-dvizhenie-1565436.html

/КРОСС/ Турски шофьор е предизвикал катастрофа на път Е-79 между Враца и Мездра в събота, съобщиха от полицията. Вина за инцидента има турския водач Ахмед Е., който се е преобърнал вдясно по посоката на движение. Щети по влекача „Мерцедес" и товара - няма, а тираджията се е отървал без наранявания. От полицията уточняват, че пробата за алкохол на шофьора е отрицателна. На турския водач е издаден акт по закона за движение по пътищата и наказателно постановление от дежурния при ОД на МВР.    

Доналд Тръмп пристига в Давос с малка армия

http://econ.bg/Новини/Доналд-Тръмп-пристига-в-Давос-с-малка-армия_l.a_i.756238_at.1.html

Екипът, който ще придружава американския президент Доналд Тръмп на световния икономически форум в Давoс, в Швейцария, прилича на малка армия –...

С кои храни да консумираме червено вино?

https://www.actualno.com/curious/s-koi-hrani-da-konsumirame-cherveno-vino-news_654200.html

Червеното вино е най-консумираният вид, като го следват бялото и на трето място розето. Цветът на червеното вино варира от интензивно виолетово до бледо червено, типично за младите вина и кафяво за по-стари. Червеният цвят се получава от антоцианиновите пигменти (наричани още антоцианини), които се намират в кожата на гроздето. Голяма част от процеса на производство на червено вино включва извличането на цветни и ароматични компоненти от гроздовата люспа. Има множество червени вина, но foodpand

Три песни на "Мери бойс бенд" са в учебници по музика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661975

Три песни на "Мери бойс бенд" са в учебници по музикаВече три песни на групата "Мери бойс бенд" са в учебниците по музика шести и седми клас, съобщи Би Ти Ви в предаването "Тази неделя". Преди години авторите на учебници избират тяхната "Непознати улици" като илюстрация към раздела "мелодичен рок", а сега са се спрели на "Дългият път към дома" и "Слънчогледи".

Препоръчайте двигателен режим при начална коксартроза

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6661605

Препоръчайте двигателен режим при начална коксартрозаНа читателския въпрос отговаря д-р Виолетка Икономова, началник на отделение по физикална и рехабилитационна медицина в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда Коксартрозата е дегенеративно заболяване на тазобедрените стави. Заболяването започва с болки и дискомфорт в ставите, затрудняващи походката. В началото оплакванията може да не са ежедневни и

Младен Маринов: Стрелбата по данъчния означава, че някой е натиснат

http://www.moreto.net/novini.php?n=367117

По действащи разследвания не може да се дава информация. Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов относно стрелбата по данъчния Иво Стаменов. Коментарът му на ситуацията е, че обичайно, когато има подобна престрелка държавата си е свършила работа.

Седмицата започва с валежи от сняг

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sedmicata-zapochva-s-valezhi-ot-sniag-2072363

През нощта срещу 15 януари снеговалежите в Западна България ще се усилят, а в Източна ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът от изток-североизток ще отслабне.

Минимални температури от минус 8 градуса в североизточните райони до около и м

МРРБ: Общините не контролират санирането

http://econ.bg/Новини/МРРБ-Общините-не-контролират-санирането_l.a_i.756237_at.1.html

„Общините като възложител в процеса по обновяване на сградите не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе...

Строителното министерство поиска от общините по-строг контрол на санирането

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/stroitelnoto-ministerstvo-poiska-ot-obshtinite-po-strog-kontrol-na-saniraneto-253813/

Некачественото изпълнение може да доведе до прекратяване на договори с ББР и бъдещо подписване на анекси, предупредиха от МРРБ

Коалиционният партньор в Гърция иска референдум за името на Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-imeto-reshat-1565435.html

/КРОСС/ Референдум сред гръцкото население за името на Македония. Това предлага коалиционният партньор на премиера Алексис Ципрас "Независими гърци" на Панос Каменос. Това мнение той е изразил в интервю за гръцкo издание, цитирано от "Катимерини". По думите му, неговите сънародници трябва да решат дали искат да предадат своята история и цивилизация на друг народ. Това е безпрецедентна стъпка, признава той. Припомняме, че Гърция и Македония се опитват да решат спора за името и въпреки че в последно време властите и на двете страни показват желание за отстъпки, определени кръгове са против компромисите. По-рано външният министър на Македония Никола Димитров заяви, че решение няма и покани пратеника на ООН Матю Нимиц да се включи отново в преговорите.  

Цитат на деня: Актьорите не печелят "Оскар" всяка година, защо аз да съм шампион постоянно

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/14/3112289_citat_na_denia_aktyorite_ne_pecheliat_oskar_vsiaka/?ref=rss


"Правя аналогия на футболните треньори с големите актьори. Те не печелят "Оскар" всяка година, защо тогава аз да съм шампион постоянно. Виждате, че понякога минават пет или шест години преди един актьор да спечели приз отново".<br /><br />Мениджърът на "Манчестър сити" Хосеп Гуардиола има интересен прочит на постоянните очаквания, че трябва да печели винаги. В първия си сезон начело на "гражданите" испанецът не спечели нищо, но сега води тима...

Юлияна Дончева и Станислав Недков-Стъки - все по-влюбени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661982

Юлияна Дончева и Станислав Недков-Стъки - все по-влюбениЮлияна Дончева и Станислав Недков-Стъки разказаха 9-годишната история на своя брак в рубриката "Менделсон" на предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви, държейки се за ръка. (Преди години, когато се заговори за тяхната връзка, имаше доста коментари за разликата във възрастта им. Стъки сега е на 36, а Юлияна на 52 г. - б.р.

Изтеглят бебешки храни от пазара в 83 държави заради опасност от салмонела

https://frognews.bg/novini/iztegliat-bebeshki-hrani-pazara-83-darjavi-zaradi-opasnost-salmonela.html

Бебешки храни се изтеглят от 83 държави заради опасност от салмонела, съобщава БНР. Над 12 милиона кутии адаптирано мляко за бебета се изтеглят от търговската мрежа.

В Монтана спипаха столичанин с дрога в колата му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661978

В Монтана спипаха столичанин с дрога в колата муСтоличанин, спипан от ченгетата с дрога, е задържан за 24 часа, съобщават от ОД на МВР- Монтана. В събота към 14, 40 часа дежурен полицейски патрул и група за опазване на обществения ред спират водача на „Мазда 6“, 48-годишният И.И.И. от София. При претърсването и изземването във возилото са открити 167 грама тревна маса,

Шиндзо Абе в България: Максимален натиск спрямо Пхенян

http://dnes.dir.bg/news/poseshtenie-indzo-be-26773639

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви пред български медии, че е необходимо максимално да се засили натискът спрямо Северна Корея.

Зимата се завърна: Най-студено тази сутрин – в Разград

http://www.dnes.bg/stranata/2018/01/14/zimata-se-zavyrna-nai-studeno-tazi-sutrin-v-razgrad.365017

В планините най-ниската температура е измерена на върховете Ботев, Мусала и Черни връх

Маргарита Попова: Интересува ме как ще се изпълнява Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/margarita-popova-interesuva-kak-shte-izpalniava-istanbulskata-konventsiia.html

Аз ще съм последният човек, който ще каже, че е против ратификацията на Истанбулската конвенция. Но мен много ме интересува как ще бъде изпълнявана тази конвенция и ще наложи ли тя промяна на нашата конституционна идентичност. Това заяви бившият вицепрезидент Маргарита Попова по БНТ.

"Дейли мейл": Във Варна е хубаво като в Ница, но е по-евтино

http://www.moreto.net/novini.php?n=367124

Британското издание "Дейли мейл" публикува статия, посветена на първия полет на авиокомпанията „Изиджет“ до Варна. Изданието пише, че градът бил дестинация за германски и полски туристи от десетилетия, но иска да отвори себе си и за британски посетители.

Общини може да останат без пари за саниране заради некачествени ремонти

http://www.mediapool.bg/obshtini-mozhe-da-ostanat-bez-pari-za-sanirane-zaradi-nekachestveni-remonti-news274253.html

Общините не оказват достатъчно ефективен контрол върху санирането на панелни блокове по правителствената програма за обновяване на старите сгради. Това може да доведе до вреди с "финансово изражение за гражданите", както и до прекратяване на договорите за финансиране. За това министърът на регионалното развитие Николай Нанков е дал допълнителни указания на местните власти за по-строг контрол на проектите по програмата, съобщиха от министерството. Указанията са изпратени и до областните управители, и до председателя на Националното сдружение на общините Даниел Панов. Средствата за саниране на старите блокове се отпускат от Българската банка за развитие. Те са осигурени със заем от банката, гарантиран от държавата. Самото саниране е безплатно за гражданите и за местните власти. Общините избират с обществени поръчки, фирмите които извършват обновяването, както и тези, които упражняват строителен надзор. В последните месеци имаше редица сигнали от граждани за некачествено саниране по правителствената програма. "Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата установи, че общините като възложител в процеса по обновяване на сградите не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите", пише в съобщението на регионалното министерство. Финансовите вреди за гражданите се изразяват в евентуални разходи по отстраняване на дефекти от некачественото саниране след изтичане на гаранционния срок по проектите. В рамките на гаранцията евентуалните проблеми като течове, влага, мухъл се отстраняват за сметка на изпълнителите, но след това остават грижа на собствениците на имоти. От министерството предупреждават, че заради некачествената работа и неефективния контрол от страна на общините може да се стигне до прекратяване на договорите им с Българската банка за развитие. Банката може да откаже да подписва анекси по тези контракти с местните власти по същата причина. Към момента има подписани 2021 договора за безплатно саниране, показва регистърът на Българската банка за развитие. "За да не се допусне това, с писмото си министър Нанков изисква да се извършват проверки на място от представители на общината и строителния надзор минимум един път месечно по време на изпълнението на обновителни дейности на сградата и преди подписването на Констативен акт (Образец 15) и да се съставят протоколи от тях", пише в съобщението от министерството. Освен това на общодостъпно място във всеки вход на участваща в програмата сграда вече трябва да бъде поставяна информация за контакт – име, телефон и имейл, с отговорните общински служители, упражняващите строителен надзор и инвеститорски контрол, и на съответното подразделение на Дирекцията за национален строителен контрол. Общините трябва да следят и за нерегламентираното използване на подизпълнители. "Общините, които са основен участник в изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, са задължени да изпълняват функциите си на възложител със съответните механизми за контрол и гарантиране изпълнението на допустимите дейности, да следят за законосъобразното разходване на публичните средства и да защитават интересите на сдруженията на собствениците като техни представители", се казва още в съобщението на министерството.

Спад на лихвите по кредити, при депозитите близо до 0%

http://dnes.dir.bg/news/bnb-lihvi-krediti-depoziti-26715180

Годината започва без особена промяна при лихвите по кредити и депозити. Спестяванията все още се олихвяват около нулата, а лихвите по кредитите падат.

Търсят 6000 лева помощ за спасяване на диви животни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661967

Търсят 6000 лева помощ за спасяване на диви животни6000 лева за лекарства, храна и специални приспособления са необходими за спасяване на диви животни, съобщи Би Ти Ви. В момента доброволци се грижат за над 30 болни и ранени таралежа, които така ще оцелеят през зимата. Едно от спасените таралежчета тежи 400 г, а до напролет трябва да наддаде поне до 600 г. Клиниката има и други обитатели.

Мъж издъхна на паркинг пред пловдивски ресторант

https://www.24chasa.bg/region/article/6661968

Мъж издъхна на паркинг пред пловдивски ресторантМъж е бил открит в безпомощно състояние на паркинга пред пловдивски ресторант, съобщиха от полицията. Сигналът е бил подаден на тел. 112 в 9,15 ч. тази сутрин. Мнозина минувачи станали свидетели на шокиращата гледка. Пристигналият лекарски екип е констатирал, че човекът е мъртъв. Той е на възраст около 60 г.

Опесъчават планинските пътища в парк "Витоша"

https://www.actualno.com/sofia/opesychavat-planinskite-pytishta-v-park-vitosha-news_654197.html

След като вчера кабинковият лифт на Витоша – „Симеоново – Алеко“ спря работа заради обледеняване на въжето, от Столична община съобщават, че тази сутрин няма проблеми с придвижването в града, а фирмите-оператори опесъчават планинските пътища в парк "Витоша" - "Бояна - Златни мостове" и "Драгалевци - Алеко". В момента продължава опесъчаването на улици в районите "Витоша", "Панчарево", "Горна баня"

Три песни на "Мери бойс бенд" са в учебници по музика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661975

Три песни на "Мери бойс бенд" са в учебници по музикаВече три песни на групата "Мери бойс бенд" са в учебниците по музика шести и седми клас, съобщи Би Ти Ви в предаването "Тази неделя". Преди години авторите на учебници избират тяхната "Непознати улици" като илюстрация към раздела "мелодичен рок", а сега са се спрели на "Дългият път към дома" и "Слънчогледи".

Абе в България: Необходим е максимален натиск спрямо Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661972

Абе в България: Необходим е максимален натиск спрямо Северна Корея Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви по време на посещението си в България, че е необходимо максимално да се засили натискът спрямо Северна Корея, за да може Пхенян сам да предложи преговори, предава ТАСС, цитиран от "Фокус". „Северна Корея трябва да демонстрира поведение в унисон с поетите задължения по унищожаването на своя ядрен и

Строителните компании в Китай са най-застрашени от неизпълнение на облигации

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/stroitelnite-kompanii-v-kitai-sa-nai-zastrasheni-ot-neizpylnenie-na-obligacii-253556/

По-затегнатата регулационна среда е довела през миналата година до поне 24 неизпълнения на падежиращи облигационни емисии

Зукърбърг загубил $3.3 милиарда заради скриването на неплатените новини във Фейсбук

https://offnews.bg//tehnologii/zukarbarg-zagubil-3-3-miliarda-zaradi-skrivaneto-na-neplatenite-novin-672866.html

Решението на Марк Зукърбърг да скрие неплатените новини от потребителите на Фейсбук му е струвало 3.3 милиарда долара. Нетната стойност на компанията е намаляла с 4.4%, пише "Индипендънт".

След като Фейсбук обяви промените в четвъртък, стойността на акциите се срина с близо 4% преди отварянето на пазарите в петък. До приключването на търговията в петък акциите на Фейсбук се търгуваха на $179.37, което е спад с повече от 4.4 на сто спрямо цената им в четвъртък.

Форбс изчисли, че за основателя и изпълнителен директор на Фейсбук Зукърбърг това е лична загуба в размер на 3.3 милиарда - 4.4% спад на личното му богатство.

33-годишният Зукърбърг, който започна Фейсбук през 2004 г. на 19 г., все още притежава 17 на сто от дружеството.

Той обясни решението за промяната в алгоритъма с думите, че иска в сайта да има по-голяма приоритет на публикациите от приятелите и семейството за сметка на тези, идващи от бизнеса.

"Изградихме Фейсбук, за да помогнем на хората да останат свързани и да ни сближат с хората, които имат значение за нас", каза той. "Но напоследък получихме обратна връзка от потребителите, според които публикациите на бизнес компании, марки и медии са изтласкали на заден план личните моменти, които ни правят по-свързани едни с други".

Заради това променям целта, която екипът ни трябва да постигне - от помощ за потребителите да намерят търсено съдържание към помощ да имат по-смислени социални контакти, обясни Зукърбърг.

Някои обаче предполагат, че мотивът е друг - споделяйки повече новини и по-малко лична информация във Фейсбук, съдържанието е все по-безполезно за рекламодателите, на които Фейсбук разчита, за да прави пари. Вероятно от компанията са смятали, че като насърчат потребителите да споделят повече лични новини, ще увеличат и печалбите си. Но се случи точно обратното - пазарите изглежда реагираха зле на промяната, поне в началото.

Боил Банов: В момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии

https://www.actualno.com/politics/boil-banov-v-momenta-stranata-ni-njama-oficialen-angajiment-da-restavrira-djamii-news_654193.html

Към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии у нас, но това е „най-естественото”. Това стана ясно от думите на министъра на културата Боил Банов в ефира на bTV по темата с реставрацията на културни обекти у нас. „Иначе ще се окажем в ситуация, че Турция е много по-толерантна към различието, отколкото България – нито това е така, нито бива така да се възприема”, категоричен бе Банов, коментирайки ремонта на желязната цъ

Боил Банов: Към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии

https://www.actualno.com/politics/boil-banov-kym-momenta-stranata-ni-njama-oficialen-angajiment-da-restavrira-djamii-news_654193.html

Към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии у нас, но това е „най-естественото”. Това стана ясно от думите на министъра на културата Боил Банов в ефира на bTV по темата с реставрацията на културни обекти у нас. „Иначе ще се окажем в ситуация, че Турция е много по-толерантна към различието, отколкото България – нито това е така, нито бива така да се възприема”, категоричен бе Банов, коментирайки ремонта на желязната цъ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване