Намериха починал мъж в центъра на Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-politziyata-pochinal-1565434.html

/КРОСС/ Мъж е намерен починал на паркинга на ресторант на бул. "Цар Борис III Обединител", съобщиха от полицията в Пловдив. Сигнал е подаден малко след 9.15 часа тази сутрин. Лекарски екип констатира смъртта на мъжа. Изясняват се причините, както и самоличността на починалия. По първоначални данни, той е около 60-годишен. На място са екипи на полицията.  

Непълнолетни момчета са задържани заради пожара на пазар в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6661966

Непълнолетни момчета са задържани заради пожара на пазар в ПловдивДве непълнолетни момчета са задържани във връзка с пожара, който унищожи три сергии на пазара на ул. „Георги Икономов“ в Пловдив тази нощ. Това съобщиха за „Фокус“ – Пловдив от Областната дирекция на МВР. Момчетата са отведени в Първо районно полицейско управление за разпит. При пожара снощи са унищожени три сергии, като е засегната и продукция.

Мишки изядоха парите от банкомат в Астана

http://www.moreto.net/novini.php?n=367116

Служители на казахстанската "Forte Bank" открили, че мишки са успели да проникнали в един от банкоматите в Астана. Когато отворили банкомата този петък, служителите на банката, установили, че гризачите влезли вътре и дори са похапнали от хартиените банкноти.

Абсурд! Който си върши работата го убиват-логиката на главсекът на МВР Младен Маринов

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/absurdi-koito-varshi-rabotata-ubivat-logikata-glavsekat-mvr-mladen-marinov.html

Който си върши работата в държавата го убиват. Този безумен извод се налага от думите на главния секретар на МВР Младен Маринов по повод екзекуцията на данъчния служител Иво Стаменов. Маринов сам си вкара автогол, доказвайки, че държавата и вътрешното ведомство не са способни да защитят тези, които си изпълняват съвестно задълженията по закон.

Тръмп води цяла армия в Давос

http://www.transmedia.bg/2018/01/14/%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bf-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d1%86%d1%8f%d0%bb%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81/

Екипът, който ще придружава американския президент Доналд Тръмп на световния икономически форум в Давoс, в Швейцария, прилича на малка армия – самолети, хеликоптери, собствени антитрористични сили, предава Би Ти Ви.

От Вашингтон до Цюрих Тръмп ще лети с „Еър форс 1“ (Air Fоrce One) – два напълно оборудвани във военно и техническо отношение самолети „Боинг 747“.

Те ще бъдат съпроводени от три товарни самолета, които ще превозят хеликоптерите, лимузините, автомобилите, моторите и охраната от кортежа на 45-ия американски президент.

Към тази ескадрила ще бъде прибавен и още един самолет – „Боинг E-4B“, който играе ролята на мобилен, военен, команден център при кризисни ситуации и може да засече дори насочена ядрена бомба.

От Цюрих до планинския курорт в източна Швейцария Тръмп ще бъде превозен с хеликоптера, известен като „Марин 1“ (Marine One). Той ще бъде придружен от още две машини на американската армия и два хеликоптера на швейцарските служби.

Ако времето е лошо обаче, пътуването по въздух отпада и американският държавен глава ще бъде транспортиран с автомобилен кортеж, разказва още Би Ти Ви.

А той ще включва две абсолютно еднакви лимузини – в едната ще пътува Тръмп, а другата е за заблуда.

И още: линейка, два специализирани автомобила на мобилната централа и сигурността, ванове с придружаващите журналисти и персонал на президента, служителите по сигурността, вкл. антитерористично звено и разузнавателен екип, цяла армада от военна или полицейска охрана на мотори. В всички те ще бъдат наблюдавани от въздуха от специален хеликоптер.

Целият антураж на американския президент за посещението и участието му в икономическия форум в Давос очевидно ще надхвърли 1700 души. Това обаче няма да е рекорд – световните агенции припомнят, че преди 18 години приблизително толкова са придружавали и Бил Клинтън.

Отказ от Парижкото споразумение за климата и поставяне интересите на Америка над всички – тази политика на американския президент не се нрави на честолюбивите швейцарци, които ревниво пазят своята природа и търгуват с целия свят.

Неправителствената организация КАМПАКС поде кампания поканата към Тръмп за участие във форума да бъде оттеглена.

„Отчитаме, че каквото направи за една година на този пост, е по-лошо отколкото очаквахме. Най-добре ще е ако швейцарското правителство се съобрази с нашите безпокойства и да го помоли да си остане вкъщи и да си гледа „Фокс нюз“ по пижама“, казва президентът на неправителствената организация Андреас Фраймюлер.

Жителите на Давос се опасяват, че присъствието на Тръмп ще предизвика гнева на природозащитниците, а градът им ще стане арена на бурни протести. Но хотелиерите са доволни.

Същевременно в Берн няколкостотин антиглобалисти протестираха срещу организирането на ежегодния международен икономически форум в Давос и срещу присъствието на Тръмп. Демонстрантите носеха лозунги, на които пишеше: „Борете се срещу форума, срещу Тръмп, срещу капитализма!“ и „Изяжте богатите!“.

Хиляди хора избягаха, след като филипински вулкан заплашва да изригне

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/14/3112271_hiliadi_hora_izbiagaha_sled_kato_filipinski_vulkan/?ref=rss


Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за втори пореден ден. Хиляди местни жители избягаха от домовете си, предаде ДПА.<br /><br />Второто поредно повърхностно изригване на Майон - вулкан в провинция Албай, на 330 км южно от Манила - продължи около пет минути и се случи тази сутрин, заяви Филипинският институт по вулканология и сеизмология.<br />"Образува се сивкава пара и стълб от пепел, които до голяма степен останаха скрити заради обвилите...

Стойнев: Истанбулската конвенция е тема, която излишно се политизира и истеризира

http://www.cross.bg/konventziya-stoiinev-konkretni-1565433.html

/КРОСС/ „Истанбулската конвенция е тема, която излишно се политизира и бих казал даже се истеризира". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР Драгомир Стойнев, зам.-председател на парламентарната група на БСП. "Първо, тази конвенция не е задължителна. Но пък, от друга страна ние от БСП винаги сме защитавали българските жени и сме пазили семейните ценности. И считам, че е много по-важно да има ефективност от действията, отколкото някаква политическа декларативност". Стойнев посочи, че от БСП имат готовност да се промени българското законодателство, относно насилието над жени и даде пример: „Ние вече ще подготвим законодателни инициативи. Вчера бе взето такова решение - домашното насилие да бъде инкриминирано, да се инкриминира преследването, като поведение със заплашителен характер, срещу конкретни лица, да се криминализират насилствените бракове и принудителното съжителство на съпружески начала, да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, като се предвидят по-високи санкции, особено за извършителите, да се изградят кризисни центрове във всеки областен град, като това стане от държавна делегирана дейност. Т.е. конкретни стъпки, които ще предотвратят именно насилието срещу жени и ще бъдат много по-голяма полза на българското общество, отколкото приемането на дадена конвенция"

Най-малко 8 загинали и десетки ранени при пожар

http://dnes.dir.bg/news/portugalia-pozhar-26773560

Най-малко осем души загинаха, а десетки пострадаха, някои тежко, след взрив и пожар в сграда на клуб в Северна Португалия.

За Пастернак и мнението на Шаламов за него (Откъс от книгата на Цветан Тодоров "Непокорни")

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/14/3111836_za_pasternak_i_mnenieto_na_shalamov_za_nego_otkus_ot/?ref=rss


"Дневник" публикува откъс от книгата на Цветан Тодоров "Непокорни", преведена от френски от Нина Венова. Книгата е с биографични очерци. Стоян Атанасов я представя така: "От няколко десетилетия въпросът за социалното неподчинение занимава трайно мислителите и политолозите. Цветан Тодоров подхожда към него с осем биографични очерка на Ети Хилезум, Жермен Тийон, Борис Пастернак, Александър Солженицин, Нелсън Мандела, Малкълм Екс, Давид Шулман, Едуард Сноудън. Тези наши...

Australian Open 2018: Докъде ще стигне Григор Димитров?

https://www.actualno.com/tennis/australian-open-2018-dokyde-shte-stigne-grigor-dimitrov-news_654194.html

След по-малко от 24 часа, стартира първия за годината турнир от Големия шлем – Australian Open. За мнозина това е най-интересното състезание – все още е началото на годината, няма натрупана умора в топ играчите, всички са гладни за успехи, минали са през предсезонна подготовка и са готови да покажат най-доброто от себе си. Тази година тенис феновете в България ще гледат особено съсредоточено мъжката схема. За пръв път в историята на този спорт българин влиза в основната схем

Издъхна съпругът на загиналата зам.-кметица на Кричим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661958

Издъхна съпругът на загиналата зам.-кметица на Кричим Съпругът на загиналата при автомобилна катастрофа зам. -кметица на Кричим Нурджан Ристемова е издъхнал в болница от тежките си травми. Вчера той е бил погребан в родния си град. „Цяло семейство си отиде след жестоката катастрофа на Бъдни вечер. Тогава на място загинаха Нурджан и двете й малолетни деца, а сега изпратихме и мъжа й Ерол Шерифов”,

Виктория Томова ще играе в основната схема в Мелбърн, Григор започва с австриец

https://offnews.bg//tenis/viktoria-tomova-shte-igrae-v-osnovnata-shema-v-melbarn-grigor-zapochv-672867.html

България ще има представител и при дамите в основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия в Мелбърн.

Това стана възможно, след като първата ни ракета Виктория Томова влезе сред най-добрите като "щастлива губеща". Вики загуби в последния кръг на пресявките от Анна Блинкова (Русия) с 3:6, 6:1, 1:6 за 1:41 час, но влезе в основната схема заради отказването на хърватката Ана Конюх. Съперничка на Томова в първия кръг ще бъде 24-годишната Никол Гибс, която е 113-а в световната ранглиста.

Двубоят между Томова и Гибс е тази нощ и е трети в програмата на корт номер 22. Преди срещата на Томова на този корт ще се изиграят два мача при мъжете, като първият от тях започва в 2,00 часа наше време.

Междувременно стана ясен и първият съпернки на поставеният под номер 3 в основната схема най-добър български тенисист Григор Димитров. Той ще се изправи срещу квалификанта Денис Новак (Австрия).

24-годишният Новак е 224-и в световната ранглиста и няма спечелени титли до момента в кариерата си. Двамата не са се срещали досега в мач от турнирите на АТP.

При победа Димитров ще срещне във втория кръг победителя от мача между квалификантите Елиас Имер (Швеция) и Макензи Макдоналд (САЩ).

Бул. "Владислав Варненчик" е обработен против заледяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=367121

Бул. "Владислав Варненчик" е обработен против заледяване тази сутрин, видя читател на Moreto.net. Според него обаче това е единствената главна пътна артерия във Варна, която е обработена и движението на МПС по нея е безопасно.

Вижте събитията в НДК от 15 до 21 януари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661951

Вижте събитията в НДК от 15 до 21 януари16 ЯНУАРИ /ВТОРНИК/ Ужасно смешна, малко тъжна и страшна, е пиесата с участието на Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев – „За теб“, която ще можете да гледате на 16 януари от 19:00 часа в Театър Азарян. Спектакъл написан специално за тези актьори. Пъзел от думи, тайни и преживявания, вдъхновен от истинския живот.

Германия: Можело значи!

https://www.actualno.com/viewpoint/germanija-mojelo-znachi-news_654196.html

Разбира се, че могат и заедно. Но по-често не могат. Или не искат. Този път решаващата роля за постигнатото разбирателство между германските консерватори и социалдемократите изигра президентът Щайнмайер. Ето че вече има договорка, която прилича повече на проект за коалиционен договор, отколкото на разбирателство за възможните принципи на една обща правителствена програма. "Искаме да подновим сътрудничеството", съобщи шефът на социалдемократите Мартин Шулц. А канцлерката Ангела Меркел

100-те милиона за МВР не са подарък, ченгетата си ги изкарали, смята синдикален лидер

https://frognews.bg/novini/100-miliona-mvr-podarak-chengetata-izkarali-smiata-sindikalen-lider.html

Обещаните допълнителни 100 милиона лева за увеличение на заплатите в МВР не са подарък, каза в предаването „Тази неделя” по bTV зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов. Стъпката е обмислена, а парите не се дават безусловно, категоричен беше той.

Вицепрезидентът: Не е уважително да не се разгледат поне мотивите за ветото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284347_%D0%92%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D

 Вицепрезидентът Илияна Йотова е огорчена от начина, по който е било преодоляно ветото за антикорупционния закон от Народното събрание.

Това е политическо решение на мнозинството, но някак си не е уважително да не се разгледат поне мотивите за ветото по същество и да има дискусия по тях”, каза вицепрезидентът в „Седмицата“ на Дарик. 

По думите й този акт не представлява сериозно отношение на една управляваща партия, която претендира да бъде европейска. Решението, само защото е президентът, или е някаква опозиционна партия, и трябва веднага да бъде отметнато, не е сериозно, каза Йотова.

Що се отнася до началото на Българското европредседателство вицепрезидентът подчерта, че то започва нормално.

Йотова определи следващите шест месеца като много важни за страната. “Трябва да разбием стереотипите, които България има навън. Това и лека, и нелека задача. Трябва да се впрегнат всички национални усилия“, каза тя.

По думите ѝ е нормално да има и протести, тъй като това е част от демокрацията. „Трябва да ви кажа, че почти нямаше среща на върха, в която се събират всички министър-председатели и президенти на държавите членни и Брюксел да не е окупиран от някакъв вид протести. Във всички случаи те бяха основателни, посочи Йотова.

“Това е начин, когато се съберат европейските лидери, хора, които смятат, че са ощетени, да покажат своето мнение. Не мисля, че това трябва да се преекспонира, а по-скоро държавата трябва да реагира на база национална политика и да намери решение на проблемите“, коментира вицепрезидентът.


 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Боил Банов: Джамиите са световни паметници на културата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661947

Боил Банов: Джамиите са световни паметници на културата„Джамиите са световни паметници на културата, както и желязната църква в Истанбул”, категоричен е министърът на културата Боил Банов пред Би Ти Ви. Миналата неделя с тържествена церемония в Истанбул беше открита реставрираната желязна църква. Тя е ремонтирана с турски средства на стойност повече от 15 млн. турски лири.

Взрив уби 8 души в Португалия

http://www.cross.bg/dyshi-postradali-sgrada-1565432.html

/КРОСС/ 8 загинаха, а 50 души пострадаха при огромна експлозия и последвал пожар в сграда в Северна Португалия в събота през нощта. Той е причинен от взрив на камина в двуетажна сграда в Тондела, на около 250 км от столицата Лисабон, информира Ройтерс. Други източници твърдят, че става въпрос за бойлер. По данни на Гражданска защита са пострадали най-малко 40 души. Пожарът предизвикал паника сред около 60-те души в сградата - участници във вечерен любителски турнир по карти. Хората започнали да се струпват по изходите на сградата, докато тя се изпълвала с гъст дим, разказват очевидци. На мястото пристигнали десетки пожарникари и два спасителни хеликоптера за превозване на пострадали към болниците.  

Мъртвите зони в океаните са се увеличили четири пъти за половин век

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284346_%D0%9C%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B

 Мъртвите зони на океаните, в които няма никакъв кислород, са се увеличили четворно от 1950 г. насам. В същото време десет пъти повече са станали и крайбрежните области с много ниско количество кислород, предупреждават учени, цитирани от британския вестник Guardian.

Повечето морски организми не могат да оцелеят при такава липса на кислород, която може да доведе до масови измирания на видове в дългосрочен план и сериозни последствия за населението, което се прехранва от морето.

Климатичните промени, причинени от изгарянето на изкопаеми горива, са сред основните причини за липсата на кислород, тъй като в по-топлите води има по-малко количество от химичния елемент, посочва изданието

Според анализа на международна работна група към Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО големите измирания в историята на Земята се свързват именно с по-топъл климат и океани с намалено количество кислород. „Пътят, който сме поели, ни води натам“, посочва Денис Брийтбърг от Изследователския център за околна средна на института „Смитсониън“, която е и един от водещите автори на проучването. Въпреки това според нея този процес е обратим посредством ограничаване на измененията в климата. 

Океаните изхранват над 500 млн. души, най-вече в по-бедните държави, а за други 350 млн. души гарантират работни места.

Въпреки това в момента броят на зоните с изключително ниско количество кислород край бреговете е 500, като през 1950 г. е бил едва 50. Невъзможността за проследяване на цялостния процес на много места пък е причината да се смята, че реално броят им е много по-голям.

В океана съществуват естествени зони с ниски количества кислород, които обичайно се намират по западните континентални крайбрежия и се дължат на начина, по който въртенето на Земята се отразява на морските течения. Тези райони обаче са увеличили значително размерите си. От 50-те години насам те са нараснали с милиони квадратни километри и вече са приблизително с размерите на Европейския съюз.

Паралелно с това докладът посочва, че цялостните нива на кислород в океаните намаляват. Спад с 2%, или 77 млрд. тона, е регистриран от 1950 г. насам.

Съществува и друга опасност вследствие на този процес. Микроорганизмите, които живеят при ниски нива на кислород, произвеждат големи количества азотен оксид – парников газ, който е по-опасен за околната среда от въглеродния диоксид.

В крайбрежни райони изхвърлянето на торове и отпадни води е довело до бум на водорасли, които на свой ред също изсмукват кислорода от водата. 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

 

Паника на Хаваите след фалшива тревога за ракетна атака

http://www.mediapool.bg/panika-na-havaite-sled-falshiva-trevoga-za-raketna-ataka-news274252.html

Тревога за атака с балистична ракета паникьоса жителите на Хавайските острови. Оказа се, че тя е фалшива и е изпратена от служител на местния клон на управлението за извънредни ситуации, който "натиснал грешния бутон". Така в 8 часа сутринта местно време в събота жителите на островите получили съобщение на мобилните си телефони с текст "Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай. Потърсете незабавно убежище. Това не е учение". Предупреждението било излъчено и по радиото и телевизията. Точно 38 минути отнели на властите да уведомят хората, че става въпрос за фалшива тревога, предизвикана от човешка грешка. През това време обаче жиелите на Хаваите,където живеят 1.4 млн. души, вярвали, че заплахата е реална и хукнали в паника да търсят убежища. Много изпаднали в истерия. Фалшивата тревога идва на фона на напрежение между САЩ и Северна Корея, която навръх Нова година обяви, че ядрената ѝ ракетната система е напълно изградена и цялата територия на САЩ попада под обсега ѝ. Губернаторът на Хавайските острови Дейвид Айдж се извини за грешката. "Това, което се случи, е напълно неприемливо. Голяма част от нашата общност тук беше засегната от него. Съжалявам за болката и объркването, които всеки може да е изпитал. Много съм гневен и разочарован заради случилото се", обяви той. Айдж съобщи, че грешният бутон е натиснат при предаване на смяната в местния клон на управлението за извънредни ситуации. Добави, че няма механизъм, по който хората да бъдат автоматично уведомени, че става въпрос за грешка, а не за реално нападение. 56-годишна жителка на Хонолулу разказва пред "Ройтерс", че когато получила съобщението за предстоящата атака, незабавно събудила 16-годишната си дъщеря, която изпаднала в истерия при новината. От Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации обещаха, че подобна ситуация повече да няма да се повтори. "Поемам отговорност за случилото се. Моят екип направи грешка. Проучваме въпроса, за да се погрижим това да не се случи отново", каза Верн Мияги от Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации. Той добави, че при реална атака към Хавайските острови времето от предупреждението да удара ще е не повече от 12 – 13 минути. Мияги обясни, че управлението периодично тества системите за предупреждение и служителят, допуснал грешката, вярвал, че натиска бутона за проверка. Съобщението се изпращало през компютърна програма и след натискането на бутона за това действие, трябвало да се даде повторно потвърждение. Служителят всъщност не е осъзнал, че е дал потвърждение и при втората стъпка от процеса. Той разбрал, че е направил грешка, когато получил съобщението за атаката на собствения си телефон. Мияги не каза какви мерки ще бъдат предприети по отношение на служителя паникьосал местното население. Президентът Доналд Тръмп е бил информиран за обстановката, заяви Белият дом. Случаят ще бъде подробно разследван.

Kia Stinger – Трябва ли германците да се притесняват? (тест-драйв)

https://www.actualno.com/cars/kia-stinger-trjabva-li-germancite-da-se-pritesnjavat-test-drajv-news_654190.html

Преди година Kia представи автомобил, с който обяви амбиции да се конкурира не с кого да е, а с моделите на производители като BMW и Mercedes-Benz. На вид показаният Stinger наистина изглеждаше забележително, но едно е да направиш впечатляващ дизайн, а съвсем друго кола, която наистина да се бори с най-големите и силни играчи в сегмента. Всъщност Stinger има доста общо с Германия. Дизайнът е правен под контрола на вицепрезидента на компанията Петер Шрайер, който преди да отиде в Kia, работеше в

Помага ли Facebook за геноцида на рохингите в Мианмар?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284345_%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+Facebook+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9C%D0%B8%

 Новите технологии могат да имат значително влияние върху обществото по начини, за които не са били предназначени, пише Quartz.

Радиото пренася кодове по време на Първата световна война, но по-късно става нещо обичайно за домакинствата. Ранните телефони са били прост начин за комуникация между двама, но по-късно телеграфната компания Western Union успява да ги развие до опция за комуникация на далечни разстояния. От своя страна, мобилните телефони са преминали от забавни уоки-токита до малки суперкомпютри.

А сега Facebook, първоначално платформа за свързване на студенти, е станал повсеместно използвана услуга. Но днес в Мианмар Facebook помага за геноцида срещу рохингите.

На база на собствено проучване на Quartz в Мианмар и Куба медията твърди, че използването на интернет в Мианмар е опасно. От редакцията посочват, че интернет моделът в Куба може да бъде добър урок за управление на социалните мрежи по време на политически хаос.

Начинът за използване на изобретенията може да бъде непредсказуем, а социалните въздействия могат да бъдат катастрофални. Разсеяното шофиране е непредвидено последствие от появата на мобилните телефони, което убива и ранява хиляди хора всяка година. Справянето с разсеяното шофиране включва по-добро обучение на шофьорите, ограничаване на ползването на телефони зад волана и санкции за подобни действия.

Радиото пък създаде невъобразими кошмари по време на геноцида в Руанда през 1994 г.

“Кръв по ръцете”

Но в случай на геноцид може ли технология като радиото да бъде ограничена? Това е съществена услуга, но с кръв по ръцете. Това е и тежест, която Facebook в момента носи.

През 2010 г. Мианмар имаше 130 хил. силно ограничени интернет потребители. В рамките на седем години цените на SIM картите се понижиха от над 3000 долара до 1 долар. Освен това правителството отслаби и законите за цензурата, като позволи на Facebook да достигне до 30 млн. души. Много от тях смятат Facebook за интернет.

От края на август бирманските сили за сигурност действат по кампания за изтребването на рохингите. Около 6700 души бяха убити, а 645 хил. бяха принудени да търсят убежище в Бангладеш.

Освен ултранационалистическия монах Ашин Вирату, редица страници във Facebook също разпространяват омраза. Тази пропаганда допълнително омаловажава все по-маргинализираните рохинги.

Съдържанието против рохингите включва силно расистки политически карикатури, фалшиви снимки и поетапно пускани новини. Това съдържание се разпространява вирусно, прави речта на омразата нещо нормално и оформя обществените възприятия. Насилието срещу рохингите е все по-приветствано и отбелязвано онлайн. Тази виртуална кампания служи на интересите на армията на Мианмар.

Монополът на военната хунта върху информацията не дава голяма възможност за насърчаване на медийната грамотност. Такава пропаганда пречи на зле информираните. За мнозина дезинформацията, идваща от Facebook, оправдава това, което Организацията на обединените нации нарича учебник по етническо прочистване.

Гражданите на Мианмар сега имат неограничен достъп до евтин интернет на мобилните си устройства. Застъпниците на свободата на словото биха се похвалили с това. Но този отворен информационен канал засилва тъмната страна на Facebook и помага за всичко, което се случва днес в Мианмар.

Quartz посочва, че постоянното използване на Facebook в Мианмар е прекалено рисковано, за да бъде игнорирано. Обществата изискват пространство за толерантност към различни идеи, търговия, преговори, доброволчество и т.н. Всичко това липсва в Мианмар.

Куба

Куба може да бъде добър пример в този спор. Естеството на интернет достъпа в Куба не е довело до злоупотреби. Протестите в социалните мрежи, познати в други части на света, не съществуват в страната.

Защо?

Интернетът в Куба просто е скъп. Харченето на 3 долара на час за безжичен интернет представлява около 10% от месечните доходи на кубинците. При ограниченото време, в което можеш да си онлайн, Facebook е останал непопулярен в страната. Вместо това други приложения за SMS и чат като IMO, както и директния видео чат, са предпочитани.

Същевременно Facebook не е достъпен по време на работните часове в повечето правителствени и образователни институции в Куба. Това го превръща в услуга, на която може малко да се разчита за новини и връзки.

Кубинците сърфират по малко в интернет и често го правят на публични места. Това разбива сценария, който виждаме в Мианмар.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Задържаха Емил Милев-Крокодила

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284344_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%95%D0%BC%D0%B8%D0%BB+%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D0%9A%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%B0

 Соченият за магистрален бандит Емил Милев-Крокодила е бил задържан, съобщава Нова тв. Стана  ясно, че има доказателства срещу него при грабеж от хипермаркет в края на 2008 година. Милев е спряган за автор на редица магистрални грабежи, извършени от ръководена от него „банда на крокодилите". В един момент Крокодила беше обявен и за общодържавно издирване и близо 4 години се укриваше от органите на реда. Той бе арестуван през ноември 2013 година.

Учени разгадаха мистериите на Хеопсовата пирамида

http://www.moreto.net/novini.php?n=367110

Учени от Миланския политехнически университет в Италия предполагат, че кухината, открита миналата година във вътрешността на Хеопсовата пирамида, е тронна зала, съобщи Лента. Във въпросната скрита камера може да има създаден от метеоритно желязо трон, който се е използвал в погребалния ритуал и според вярванията е трябвало да помогне на фараона да се отправи към задгробния живот.

Мъртвите зони в океаните са се увеличили четири пъти за половин век

https://www.investor.bg/drugi/338/a/myrtvite-zoni-v-okeanite-sa-se-uvelichili-chetiri-pyti-za-polovin-vek-253309/

Междувременно крайбрежните зони с много ниски количества кислород са се увеличили десетократно от 50-те години насам

Мария Игнатова заряза сина си при мащеха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284343_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%98%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%89%D0%B5%D1%85%D0%B

 От една година Мария Игнатова е разделена с комика Димитър Рачков, но синът й Виктор продължава да живее в семейството на бившия й съпруг Петко Димитров, научи HotArena.

Само до преди 5 години бизнесменът бе мечтата на всяка родна златотърсачка, а днес е баща за пример. Той не само всеотдайно се грижел за двамата си сина от танцьорката Яна, но и за най-голямото си дете Виктор, което е плод на любовта му с Господарката на ефира.  Заради многобройните ангажименти на Мария в телевизията, грижите за сина им поел Петко. Истината, че именно той отглежда малкия Виктор лъсна по време на  гостуването на предаването „Мармалад” по Би Ти Ви в къщата на Петко и съпругата му Яна. „Щастлив съм, че намерих Яна и създадохме семейство. Имах някаква слава преди време и се оказа, че проблемът не е бил в мен, а в другите хора, с които съм бил. Имаме трима сина. Много ми се иска да имаме и едно момиче. Янчето категорично казва не”, призна мераците си за щерка Петко. 

Бившата танцьорка едва смогвала с грижите по трите момчета на различна възраст на 1, 3 и 10 години. „Не мога да се оправям психически. Четвъртото сигурно пак ще е момче”, сподели Яна. Преди да заченат втория си син Ян, който се роди през октомври 2016 г., те се консултирали със специалист какво да направят, за да имат момиче. Той направил изчисления кога точно трябва да заченат бебето и изготвил хранителен режим на Яна. Уви, усилията им да спазват дати и графици не се увенчали с успех. Докато Петко участваше в кулинарното предаване „Черешката на тортата” бившият мъж на Мария Игнатова призна, че не кани гости вкъщи, защото децата му са доста палави.

Още, когато преди няколко години заживя в комика Митко Рачков в апартамента му в затворен баровски комплекс в Панчарево, Мария откровено призна, че всяка вечер отивала да приспи сина си в апартамента й, купен от Петко след развода им, където живеела майка й, а след това се връщала в дома на актьора. Виктор живеел предимно в къщата на баща си от около 5 години, тъй като Мария била прекалено ангажирана с телевизионните си изяви. Още преди да стане майка, Яна се грижела за хлапето всеотдайно. Точно отношението й към наследника на Димитров му подействало като стимул, преди да се реши да й предложи брак. Петко се впечатлил, че Яна има подход към децата. Самият той е признавал, че Виктор и Яна се сдушили още на петата минута, след като ги запознал, пише "Уикенд".

„Малкият бързо свикна с нея. Постоянно ме пита за Яна, когато не сме заедно. Много се радвам, че си допаднаха и синът ми не страдаше от избора ми да сключа брак с нея”, споделял е Петко. Виктор дори бил шафер на сватбата на татко си с втората му жена. Когато преди 3 г. Петко каза „да” на Яна, а тя му роди още две момчета, положението не се променило много. Малкият Виктор имал собствена стая в дома им и постоянно оставал да нощува при мащехата си и татко си. Те обаче не правели разлика между него и двете си общи деца, затова Мария Игнатова била напълно спокойна, че им е поверила грижите за сина си. Яна дори се сближила с бившата жена на съпруга си и не изпитвали никаква ревност една към друга.

Неотдавна Игнатова направи разтърсващо признание, свързано с появата на бял свят на Виктор. Цели 20 дни след раждането му, което било кошмарно за нея, тя не можела да види бебето. Мария родила Виктор в рисковия осми месец от бременността си, а след това се разболяла сериозно и трябвало да пие антибиотици и други лекарства с шепи. Двамата лежали в различни болници и Петко непрекъснато сновял между тях. След като се възстановила от раждането изпаднала в тежка след родилна депресия, която довела до краха на брака й с Петко. Мария настоявала той да зареже бизнеса си с нощни заведения и да се преориентира към нещо друго. 
 

Все повече деца и юноши вдигат кръвно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284342_%D0%92%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%B8+%D1%8E%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B8+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE

 Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно налягане, а причините за това са свързани както със затлъстяването и заседналия начин на живот, така и с вредните навици на подрастващите.

Коментарът направи пред Дарик проф. Анна Кънева, която завежда Клиника по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

"Нараства броят на деца и юноши с повишено артериално налягане и това е свързано до голяма степен със затлъстяването, със заседналия начин на живот, с болестите на съвремието", отбеляза тя. Експертът напомни, че освен прехранването, липсата на адекватна физическа активност води до затлъстяване.

"Цялата структура на семейството, така или иначе масово в развития свят сме надебелели и затлъстели. Все повече деца започват да приемат алкохол, вещества, които са неразрешени, тютюнопушене... Всичко това подлага сърдечносъдовата система на стрес и предизвиква артериална хипертония", каза проф. Кръстева.

Честотата нараства по света, нараства и у нас и трябва да започнем от много рано да се борим с артериалната хипертония, защото последствията в по-късна възраст са труднолечими, напомни експертът.

Проф. Анна Кънева допълни, че в клиниката работи много добър екип от специалисти, но има проблем с липсата на медицински сестри, което поставяло децата в риск от неблагополучия, свързани с недостига на персонал.

Синдикален шеф: Стоте милиона за МВР не са подарък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661937

Синдикален шеф: Стоте милиона за МВР не са подаръкОбещаните допълнителни 100 милиона лева за увеличение на заплатите в МВР не са подарък, каза в предаването „Тази неделя” по bTV зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов. Стъпката е обмислена, а парите не се дават безусловно, категоричен беше той. „Условията са ние да участваме в тяхното събиране с по-добра работа по контрабандата и трафика и при

Хороскоп за 14.01.2018

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284341_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+14.01.2018

 Овен 

Не позволявайте поради притеснението и поради финансови причини да се нарушат плановете Ви. Отделете внимание на облеклото си, а това ще даде на Вашия дух свобода и индивидуалност. Със здравето сте добре, а ако има някакъв проблем, днес е подходящ ден, за да се заемете с него. Ако искате днешния ден да е успешен, станете много рано. И по- добре да не се захващате с нищо ново, ако липсва пълна увереност в успеха. След работа пообиколете магазините - това ще Ви ободри. 

 

Телец

Днес доста ще се поразвълнувате. Ще започнете да се съмнявате и в най-близките си хора и ще станете подозрителни и ревниви, макар че , в интерес на истината, не цялото Ви безпокойство е лишено от основание. Въздържайте се от необмислени постъпки и отложете изясняването на отношенията - днес можете да направите и кажете нещо, за което по-късно да съжалявате. Денят е подходящ за непланувани предварително занимания, които да повдигнат настроението Ви. Не изисквайте от себе си прекалено много. Най-важното, което трябва да направите е , да си осигурите позитивни емоции.

Близнаци

Дали има някой, който , както Вас, да умее да изпита удоволствие , независимо дали е сам или в компания? Само че в дадения момент сте настроени да изпускате само положителни флуиди, с което не можете да не привлечете към себе си изключително много хора. Всичко може да завърши с това, че до Вас да се приближи някой, който може да Ви стане повече от приятел. Не пропускайте този човек: необичаен, дружелюбен и съвършено не приличащ на хората , с които сте свикнали да общувате

Рак

Ако имате за решаване въпроси, свързани с образование, обучение и пътуване, денят е изключително подходящ. В информацията днес ще търсите нови, незабелязани факти и може да измислите много интересни ходове в професионалната сфера. Денят е подходящ и за общуване с близки и приятели, както и за групови мероприятия - семинари и тренинги. В общуването ще бъдете остроумни и находчиви. Деловите и романтични срещи ще преминат прекрасно. 

Лъв

Май на Вашия любим човек днес ще се наложи, всяка своя дума да потвърждава с дела, ако наистина иска да му повярвате. Впрочем, за времето на Вашите срещи вече има някакъв определен кредит на доверие, и затова звездите Ви препоръчват, да преминете на някаква облекчена версия. Бъдете сигурни, че няма да съжалявате.

Дева

За съжаление в списъка на приоритетите на Вашия любим човек днес съвсем няма да бъдете на първо място. Даже е възможно да не сте и в първата десетка. Не се опитвайте да поставите на заден план всички други негови ценности, за да се извисите над тях. Рискувате да отидете още по-ниско в класацията, и то завинаги.

Везни

Дами-Везни , трябва да се погрижите през този ден в дома Ви да бъде идеална чистота и ред, защото гостуването на човек от противоположния пол , което ще бъде неочаквано, ще промени плановете Ви за вечерта и ще внесе забележимо оживление във Вашия живот. Случайната вечер обещава да се превърне в приятен коктейл и в леко главозамайване през следващия ден.

Скорпион

През това денонощие Вашето трудолюбие обезателно ще бъде възнаградено. Не се опитвайте да заставите себе си или хората, с които работите или са около Вас, да се занимават с досадна, дребнава или рутинна работа. Продължителен и значим успех през това време биха Ви донесли емоционалните занимания . През този ден имате шанс успешно да се възползвате от услугите на чуждестранна фирма, образователно учреждение или широка мрежа от услуги.

Стрелец

С всички мероприятия, свързани с обучение, пътуване, общуване и пропагандиране на някакви идеи, обществена работа, както и с укрепване на личния авторитет, трябва да се заемете през първата половина на денонощието. През това време ще успявате лесно да се справите с всичко и от първи опит. Възможно е от своите инициативи да получите даже повече, отколкото първоначално сте смятали. В края на деня може повече да се засили Вашата несигурност, като не са изключени машинации на конкурентите, също и объркване и измама в бизнес - съюза или брака.

Козирог

Не лош ден за сближаване на настроени на един лад сърца. Проблема е само в това, да рискувате да направите първата крачка. Вие чувствате, че насреща си имате сродна душа? Е, тогава започвайте да се движите в нейното направление, какво чакате?

Водолей

За родените до 4 февруари денят е труден, разболяващ и критичен. Ако влезете в конфликт, ще навредите не само на себе си, но и на любим човек. Абортите са забранени до утре. Очертават се рискови положения при планирани операции, свързани с кръвозагуба. Въздържайте се от непроверени инициативи. Постарайте се да стъпите на сигурна почва с точен договор и регламентирана връзка. Всичко извън закона ще ви провокира и подлага на големи изпитания. Ден на призив, нещо ви притегля с огромна сила, дано знаете какво правите и накъде вървите.

Риби

Външният свят няма какво да Ви предложи, и затова днес просто се опитайте да го игнорирате. Съобщенията в пресата са пълни с атрактивни заглавия, но в тях няма нищо съществено. Крайно време е да разберете, че истинското щастие няма нищо общо с обувките, които носите, напитките, които пиете, или с това, колко е скъп мобилния Ви телефон, и каква е неговата марка. Хвърлете един критичен поглед, за да си изясните, с какво са заети останалите. А защо се занимават точно с това? Поработете над собствената си жизнена философия.

Земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер до крайбрежието на Перу

//dariknews.bg/novini/sviat/zemetresenie-s-magnitud-73-po-rihter-do-krajbrezhieto-na-peru-2072355

Геофизическият институт съобщи, че земетресение с предварителен магнитуд 7,3 е регистрирано до крайбрежието на Перу, предаде Асошиейтед прес.

Няма данни за жертви или поражения.

Трусът е ударил на 42 км южно от град Акари, в 9 ч. и 18

Да отидеш на изпит вместо сестра си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/da-otidesh-na-izpit-vmesto-sestra-si-2072359

20-годишно момиче от Кюстендил е била задържана за 24 часа след опит за измама – явила се на изпит по английски език вместо сестра си с нейната лична карта в Центъра за специализирана подготовка на полицаи в Пазарджик, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Изтеглят заразени със салмонела детски храни от 83 страни

//dariknews.bg/novini/sviat/iztegliat-zarazeni-sys-salmonela-detski-hrani-ot-83-strani-2072358

Изтеглят заразени със салмонела детски храни на „Лакталис“ от 83 страни - подробности

Общо 12 милиона кутии с детски храни, заразени със салмонела, на компанията „Лакталис“ ще бъдат изтеглени от 83 страни, съобщава френският седмичник „Журнал дю дима

Климатолог: Въздухът в София е по-чист сега в сравнение с преди 15 години

//dariknews.bg/novini/bylgariia/klimatolog-vyzduhyt-v-sofiia-e-po-chist-sega-v-sravnenie-s-predi-15-godini-2072353

Въздухът в София е по-чист сега в сравнение с преди 15 години, когато работеше "Кремиковци". Това каза пред Дарик климатологът Георги Рачев в коментар за смога, който се наблюдаваше няколко дни подред в началото на седмицата и предизвика негодуванието на столичани.

Председатели на ЕС? Друг път! Вижте на какво прилича площада пред Народен театър "Иван Вазов" след купончето по откриването на Председателството!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284340_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A1%3F+%D0%94%D1%80%D1%83%D0%B3+%D0%BF%D1%8A%D1%82%21+%D0%92%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%

 СНИМКИ

Това което виждате по долу са снимки от днес следобед направени на площада при шадраваните пред театър "Иван Вазов".

Именно там, само преди една вечер председателят на Европейския съвет Доналд Туск, произнесе фамозната си възвала на българите пред одобрителните погледи на каймака на родния политически живот.

Вижте какво остави след себе си елита на политиката. Българска и европейска.

Снимки: NBOX.BG

БСП отново избра Нинова пред Станишев! Червените застанаха твърдо против Истанбулската конвенция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284339_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2%21+%D0%A7%D

 Вижте ПОЗИЦИЯ на Националния съвет на Българската социалистическа партия по Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие  

Пленумът на БСП възложи на парламентарната група на партията да гласува "против" Истанбулската конвенция.

"За" решението гласуваха 61 членове на Пленума, "против" - 25 и "въздържали се" - 7, с което то е било прието.

Дебатите по точката продължиха близо 5 часа. 

Още в началото на годината Изпълнителното бюро, водено от Нинова, изрази позиция да не се подкрепя въпросната конвенция. 

Малко по-късно от пресцентъра на БСП разпространиха позицията на НС на партията относно Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Ето какво пише в нея: 

ПОЗИЦИЯ на Националния съвет на Българската социалистическа партия по Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие  

Националният съвет на Българската социалистическа партия:           

- като подчертава, че насилието срещу жените, както физическо, сексуално, така и психологическо, е широко разпространено в обществото и трябва да бъде разглеждано като крайна форма на дискриминация и нарушаване на правата на човека;         

- като възприема, че насилието срещу жените, представлява системно нарушение на основните права и сериозно престъпление, което трябва да се санкционира като такова;         

- като отчита, че в обществото продължават да съществуват съвременни форми на робство и трафик на хора, които засягат основно жени;         

- като подчертава, че са необходими допълнителни мерки за насърчаване на жени, които са били жертва на насилие да потърсят помощ, както и да се гарантира, че те получават подходяща подкрепа в съответствие с техните потребности, информирани са за своите права и имат достъп до правосъдие;         

- като има предвид, че трябва да се сложи край на безнаказаността, като се гарантира, че извършителите се преследват и наказват;         

- като отчита, че гражданското общество, и по-специално организациите на жените, имат ключов принос за предотвратяването и борбата с всички форми на насилие и тяхната дейност следва да бъде призната, насърчавана и подкрепяна, за да могат да я извършват по възможно най-добрия начин;       

 - като се води от убеждението, че само комбинация от политики, съчетаваща законодателни и незаконодателни мерки, в това число правни, съдебни, инфраструктурни, културни, образователни, социални и здравни дейности, както и равнопоставено участие на жените във всички области на обществото, може значително да намали насилието срещу жените  и последствията от него;         

- като подкрепя всички инициативи, кампании и усилия на Обединението на жените социалистки срещу насилието над жените и децата и постигане на равнопоставеност на половете  

РЕШИ:                  

БСП да предложи и внесе в Народното събрание  конкретни законодателни текстове, с които да гарантира ефективната борба  с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на Конвенция за защита на жените от всички форми на насилие:

Промени в наказателното законодателство за най - строго преследване и наказване на насилниците; „Домашното насилие” да бъде инкриминирано;

Да се инкриминира „преследването“ като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице;

Да се криминализират „насилствените бракове” и „принудителното съжителство на съпружески начала”;

Да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, като се предвидят по - високи санкции, особено за извършителите, които имат по няколко заповеди и/или нарушения на заповеди;

Да се изградят Кризисни центрове във всеки областен град, като това стане държавна делегирана дейност.  

В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно.   ПГ на „БСП за България“ не подкрепя ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Синоптиците с мрачна прогноза за днес: Минусови температури, силен вятър, а сняг...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284338_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%3A+%D0%9C%D

 В неделя в по-голямата част от страната валежите ще спрат. Слаб сняг ще превалява на места в Западна България и в крайните източни райони. Ще е ветровито и студено с минимални температури между минус 5 и 0 градуса и максимални - между минус 3 и 2 градуса. През нощта срещу понеделник валежите от сняг в Западна България ще се усилят. По високопланинските проходи в Западна Стара планина ще има виелици и навявания. По Черноморието ще е облачно, със слаби превалявания, предимно от сняг. Ще духа силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 1-5 градуса.  Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 4 бала. В планините ще е облачно, ще превалява слаб сняг, на повече места в западната половина на страната. Ще духа умерен и силен предимно югоизточен вятър, по билата на Рила и Пирин - западен вятър. Температурите ще се понижават, максималната на височина 1200 метра ще е около минус 5 градуса, на 2000 метра - около минус 9 градуса. В понеделник валежи от сняг ще има на повече места в Северна и Западна България. Ще се образува нова снежна покривка. Почти без валежи ще е в югоизточните райони. Вятърът ще е до умерен от североизток и по планинските проходи и в Северна България ще има условията за снежни виелици и навявания. Минималните температури ще са между минус 7 и минус 2 градуса, а максималните между минус 3 и 2 градуса, в югоизточните райони до 4-5 градуса.  Във вторник ще има значителна облачност, само на отделни места в Северна България ще превали слаб сняг. Дневните температури ще са с градус-два по-високи.

 
 Blitz.bg

Безсъние, умора, торбички под очите? За всичко това и още куп проблеми ще помогне тази смес чудо!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284337_%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D0%B5%2C+%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%2C+%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%3F+%D0%97%D0%B0+%D0%B2%D

 В тази статия ще ви представим невероятна напитка, която се състои от канела и банан. Тя ще третира различни състояния и заболявания и в същото време ще подобри общото ви здраве. Освен това ще премахне тъмните торбички под очите ви, умората и безсънието. Безсънието е много често срещан проблем, който провокира депресия и безпокойство и засяга човешкото здраве по много начини. Живеем в стресиращо общество, което влошава процеса на заспиване, което води до безсъние и много други нарушения. Недоспиването води до липса на енергия през целия ден. Ето защо хората постоянно търсят подходящо решение на този проблем. За щастие, тази рецепта за смес от канела и банан ще помогне. Рецептата за тази проста, но изключително ефективна смес четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to 

Blitz.bg

В Разград измериха най-ниската температура тази сутрин - минус 6 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6661931

В Разград измериха най-ниската температура тази сутрин - минус 6 градуса В Разград е измерена най-ниската температура в страната тази сутрин - минус 6 градуса. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за "Фокус". Температура от минус 4 градуса е измерена във Враца, Монтана, Шумен и Ловеч, Добрич и Драгоман. Минус 3 градуса е била температурата тази сутрин в Сливен, Стара Загора, София,

4 прекрасни имена черпят днес! Почитаме светица - роднина на Георги Победоносец, служила цял живот на Бог!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284336_4+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%21+%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81%

 Света Нина е родена около 280 г. в Кападокия, където имало много грузински селища. Баща й Завулон произхождал от знатен род, бил роднина на великомъченик Георги Победоносец и се ползвал с благоволението на император Максимиан (284-305 г.). Бидейки на военна служба при императора, Завулон, като християнин, съдействал за освобождаването на приели християнството пленени гали. Майка й Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх (според някои източници - Ювеналий). Когато станала на 12 години, света Нина отишла в Йерусалим с родителите си, чиято единствена дъщеря била. По взаимно съгласие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите й се разделили, за да служат изцяло на Бога: баща й отишъл в Йорданската пустиня, а майка й била поставена за дякониса при храма на Гроба Господен. Възпитанието на св. Нина било поверено на благочестивата старица Нианфора. През целия си живот Нина била целомъдрена и благочестива. Тя успяла да установи християнска църква в Грузия и да покръсти много грузинци.  Началото било трудно, защото владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник. С огромна вяра, настойчивост и смирение, Света Нина успяла да го покръсти. След него, неговите поданици лесно се приобщили към православната църква. След като приел Христовата вяра, владетелят Мириан станал значима личност за православието, както Свети император Константин (чества се на 21 май). Света Нина е приемана за просветителка и Небесна покровителка на Иверия (Грузия). Имен ден днес празнуват Нина, Нинка, Калчо и Адам.

 
 Blitz.bg

Венецуела сви доставките на петрол за САЩ до нивото от 1991 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284335_%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%9

 Венецуела е намалила продажбите на петрол в САЩ до 593 хил. барела на денонощие, което е най-ниското ниво от 1991 г., съобщава Reuters.

През миналата година за щатите са отплували 419 танкера, срещу 530 за 2016 г. Най-големите партиди са били изнесени от Citgo Petroleum (подразделение венецуелската държавна нефтена фирма PDVSA в САЩ) и Valero Energy Corp. Купувачи на петрол от бедната латиноамериканска държава са били още Chevron Corp. и Phillips 66.

Според експерти от отрасъла, в момента производството на нефт в обхваната от размирици страна е паднало с половин милион барела дневно. Освен кризата във Венецуела, сред основните причини за срива в добивите са американските санкции срещу страната , насочени отделни чиновници, липсата на инвестиции в петролния сектор и ръстът на външните дългове на страната.

Младен Маринов: Не виждам в убийствата координиран опит да се злепостави България

http://www.cross.bg/keti-marinov-angelov-1565431.html

/КРОСС/ "Не бих казал, че капацитетът на МВР пада. В условията, които работим, колегите се справят повече от добре". Това заяви по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов. Той не разглежда извършените убийства в началото на българското европредседателство като координиран опит да се дискредитира България. Предприети са всички мерки, за да бъде задържан българинът, живеещ в чужбина, подал фалшивите заплахи за бомба в НДК, летището и Народното събрание. Заплахите му са не само до България, а и до различни европейски институции, като Европейската комисия. „Има данни, че лицето не е в най-добро психологическо състояние. Анализът на разговорите ни дава основание да смятаме, че това не е нормално поведение", каза Маринов. По думите му мъжът се активирал, когато има фокус на обществото и медиите върху определени събития в определена страна. Не трябва да се говори за това кой е помогнал за разкриването на престъпление, каза Маринов по повод убийството на бизнесмена Петър Христов. По думите на главния секретар на МВР не може да се изключи версията, че престъплението е знак за отмъщение за това, че Христов е помогнал за разкриването на „Наглите". „Работим по всички версии, които криминалистите са издигнали", категоричен беше Маринов

18.08.2018 година е най-желаната дата за сключване на бракове във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367113

18.08.2018 година е най-желаната дата за сключване на бракове във Варна. Това каза Яна Иванова, организатор „Венчавки“ към общинската фирма „Обреди“ – Варна. За тази дата във Варна ще работят две ритуални зали, тъй като желаещите за сключване на граждански брак са много, допълни Яна Иванова.

Вълшебна нощ на Сурва в Пернишко (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vylshebna-nosht-na-surva-v-pernishko-snimki-6078189

По традиция вечерта на 13 януари районът на Перник беше завладян от магията на Сурва

Изтеглят над 12 милиона кутии адаптирано мляко от пазара в 83 страни заради салмонела

http://www.cross.bg/salmonela-laktalis-zaradi-1565430.html

/КРОСС/ Над 12 милиона кутии адаптирано мляко за бебета в 83 страни се изтеглят от пазара заради опасност от салмонела. В скандала е замесена френската компания "Лакталис". Изпълнителният директор на фирмата потвърди степента на риска от заразяване пред френски медии. Изтеглянето на продуктите е започнало през декември, след като са били открити бактерии на салмонела в завод. Заведени са съдебни дела от родители, които твърдят, че децата им се почувствали недобре след употреба на млякото. Френският млечен гигант "Лакталис" е един от най-големите производители на млечни продукти в света, с годишни продажби на стойност 17 милиарда евро. Салмонелата може да причини тежка диария, стомашни спазми, повръщане и дехидратация. Заболяването може да бъде животозастрашаващо, особено при малки деца. Досега са докладвани 35 случая във Франция и един в Испания. Друг възможен случай се разследва в Гърция, съобщиха в петък френските власти. Не се уточнява кои точно са засегнатите държави.    

Поредна порно звезда обвини Тръмп в сексуален тормоз

https://offnews.bg//sviat/poredna-porno-zvezda-obvini-tramp-v-seksualen-tormoz-672862.html

Доналд Тръмп е изправен пред нови обвинения в сексуален тормоз, след като още една порно звезда разказа за инцидент от 2006 г. Тогава настоящият американски президент я поканил в хотелската си стая, пише "Гардиън", като цитира "The Daly Beast". Там той бил с друга порно звезда - Стефани Клифърд, която вече обвини Тръмп. По думите ѝ преди изборите през 2016 г. ѝ били предложени 130 хил. долара, за да си мълчи.

Същият сайт припомня, че има и трета актриса, която обвинява Тръмп в сексуален тормоз - Джесика Дрейк, но с която вече е сключено споразумение за неразгласяване на информация.

В петък "Wall Street Journal" съобщи, че в навечерието на президентските избори през 2016 г. адвокатът на Тръмп Майкъл Коен платил на Клифърд $130,000 - твърдение, което той отрича. Според изданието двамата имали връзка малко след като третата съпруга на милиардера родила сина им Барън.

Пред "Гардиън" от Белия дом също отричат обвиненията.

Трите жени не са единствените, които обвиняват Тръмп в сексуален тормоз. Такива обвинения са отправяли десетки жени. В отговор Тръмп заявяваше, че ще съди всичките си обвинители, но жалби така и не бяха подадени.

Социалист: Да не обясняваме на децата, че тати е мама, пък мама е тати

http://clubz.bg/62887-socialist_da_ne_obqsnqvame_na_decata_che_tati_e_mama_pyk_mama_e_tati

Зам.-шефът на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев заяви пред БНР, че темата за Истанбулската конвенция излишно се политизира и истеризира. Според него на този етап Конвенцията няма да доведе до ефективност, а само до политическа декларативност: 

"Много по-големи ползи ще имаме, ако променим Закона за домашното насилие, Закона за дискриминацията, който защитава хомосексуалистите Ако ГЕРБ са готови да разрушат семейните ценности, така както го правят с християнските, това си е тяхна работа", заяви Стойнев.

По повод т.нар. трети пол той допълни:

"Не считам, че е необходимо на децата да се обяснява в училище, че всъщност тати е мама, пък мама е тати, че те, всъщност, след училище, ако живеят в грешно тяло, трябва публично да го заявят и това да бъде защитено, защото в голяма част от европейските държави се води този дебат. Считам, че този дебат не отговаря на нашите семейни ценности, особено на моите християнски виждания и на този етап това по никакъв начин не засяга насилието над жени".

Стойнев каза още, че БСП има конкретни законодателни инициативи в защита на жените и "на всички онези, които се чувстват незащитени в обществото".

По повод готвеният вот на недоверие той изтъкна, че вотът не е математика, а политика.

"За първи път българският парламент ще дебатира за сваляне на правителство заради корупция. И може би това е закъснял процес, защото и обществото, и бизнесът, и гражданите знаят, че корупцията е скритият двигател на нещата. Самата държава по този начин функционира. Цели административни структури като общините организират и дирижират корупционни механизми. Ето това е големият проблем", каза Стойнев.

Според него ГЕРБ прави политика на церемониите, докато БСП прави политика на дебати:

"И днес смятаме, че престоят на ГЕРБ във властта е пагубен за българското общество, защото това е един продължаващ се разпад, едно тотално изтощение на цели социални системи като образование, здравеопазване, като загуба на ценно време за един по-висок и стабилен икономически растеж. Бих казал нещо повече, че това ще доведе до едно по голямо изчерпване на обществения ресурс заради тази всеобхватна корупция. Тоест ние казваме, че има управленска алтернатива, че ГЕРБ и коалицията трябва да си тръгнат, защото пречат на нормалното развитие на държавата", заяви Стойнев.

 

Григор Димитров започва срещу австриец на Australian Open

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/14/3112259_grigor_dimitrov_zapochva_sreshtu_avstriec_na/?ref=rss


Австриецът Денис Новак е съперникът на Григор Димитров в първия кръг на Australian Open. 24-годишният тенсист премина през квалификациите и се справи с японеца Го Соеда 4:6, 6:2, 6:2 за 1.55 часа.<br /><br />Новак е 224-и в световната ранглиста и за него това ще бъде дебют в турнир от Големия шлем. До момента австриецът има едва 10 мача в световния тур на АТП, от които е спечелил само три. Най-високото класиране на Новк в световната ранглиста е 195-о място през юли 2016 г.<br...

Туроператори търсят съгласие за Пирин и Банско

http://dnes.dir.bg/news/bansko-pirin-turoperatori-kazusat-dnite-26770159

Туроператори и представители на туристическия бранш внесоха в министерски съвет предложение за консенсусно решение за Пирин и ски зона Банско.

Абсурд! Който си върши работата го убиват-логиката на главсекът на МВР Младен Маринов

https://frognews.bg/novini/absurdi-koito-varshi-rabotata-ubivat-logikata-glavsekat-mvr-mladen-marinov.html

Който си върши работата в държавата го убиват. Този безумен извод се налага от думите на главния секретар на МВР Младен Маринов по повод екзекуцията на данъчния служител Иво Стаменов. Маринов сам си вкара автогол, доказвайки, че държавата и вътрешното ведомство не са способни да защитят тези, които си изпълняват съвестно задълженията по закон.

Младен Маринов: Не виждам в убийствата координиран опит да се злепостави България (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661926

Младен Маринов: Не виждам в убийствата координиран опит да се злепостави България (Обновена)"Не бих казал, че капацитетът на МВР пада. В условията, които работим, колегите се справят повече от добре". Това заяви в предаването „Тази неделя” по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов. Той не разглежда извършените убийства в началото на българското европредседателство като координиран опит да се дискредитира България.

Турция прехвърля военна техника на границата със Сирия

https://www.actualno.com/asia/turcija-prehvyrlja-voenna-tehnika-na-granicata-sys-sirija-news_654188.html

Анкара изпрати колона военна техника, включително танкове, на границата със Сирия – в южната провинция Хатай, предаде Анадолската агенция, цитирана от РИА Новости. Източник от турските въоръжени сили съобщил за агенцията, че танковете били изпратени за укрепване на пограничните части. Репортери на Анадолската агенция са заснели пет танка, натоварени на тежкотоварни камиони, уточнява още БГНЕС. Припомняме, че в събота (13 януари) турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турската ар

Паника в Хавай заради натиснат ”погрешен бутон”

http://dnes.dir.bg/news/raketa-falshiva-trevoga-havi-26773357

Губернаторът на щата Хавай се извини за фалшивата тревога за балистична ракета, служител е натиснал "погрешен бутон".

За първи път в кариерата си Виктория Томова попадна в основната схема на турнир от Големия шлем

https://www.24chasa.bg/sport/article/6661923

За първи път в кариерата си Виктория Томова попадна в основната схема на турнир от Големия шлемПървата ракета на България и 140-а в световната ранглиста Виктория Томова загуби в третия кръг на квалификациите, но въпреки това ще участва в основната схема на Откритото първенство на Австралия по тенис като "щастлива губеща". В последния кръг на квалификациите Томова отстъпи пред Анна Блинкова (Русия) с 3:6, 6:1, 1:6 за 1:41 час.

Еманюел Макрон написал книга за любовта си с Брижит

http://www.moreto.net/novini.php?n=367108

Еманюел Макрон написал пикантна книга за любовта си с Брижит Макрон. Това разкритие се съдържа в нова биография на френската първа дама, която ще се появи на пазара през седмицата, предаде Ройтерс. В книгата, озаглавена „Брижит Макрон: освободената жена”, съседка на Еманюел Макрон от родния му град Амиен разказва, че книгата, написана от него съдържала 300 страници.

Виктория Томова влезе в основната схема на Australian Open като "щастлива губеща"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/14/3112253_viktoriia_tomova_vleze_v_osnovnata_shema_na_australian/?ref=rss


Виктория Томова влезе в основната схема на Australian Open. Най-предно класираната българка в световната ранглиста загуби в третия квалификационен кръг, но ще участва в същинската част на турнира като "щастлива губеща".<br /><br />Томова отстъпи с 3:6, 6:1, 1:6 срещу рускинята Ана Блинкова. Отказването на хърватката Ана Конюх обаче даде възможност на българката да влезе в турнира.<br /><br />За Томова това ще е първо участие в основната схема на турнир от...

Добрич протестира срещу цената на водата

http://www.cross.bg/dobrich-vodata-dryzhestvoto-1565429.html

/КРОСС/ Протест срещу очакваното увеличение на водата ще има днес в Добрич. Инициаторите, обединени в гражданска организация, са против повишението и искат оставката на ръководството на най-задлъжнялото ВиК дружество в България. В понеделник в София ще се проведе обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране на повишаването на водата в Добрич до 3 лева и 28 стотинки. Протестът ще започне в 11 часа днес пред сградата на областната управа в Добрич и ще продължи под формата на шествие по пешеходната зона. Предвидено е и за кратко да бъде блокирано кръстовището на булевардите "25 септември" и "Трети март". Основните искания на протестиращите са цената на водата да не бъде променяна, както и оставката на директора на дружеството инж. Тодор Гикински, назначен от Министерството на регионалното развитие през август месец миналата година. От своя страна Тодор Гикински излезе с писмено изявление до медиите, в което казва, че от години за първи път дружеството отчита положителни финансови резултати. Ръководството на ВиК-Добрич-АД се опасява, че лица, които от години са водили дружеството към декапитализация и са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения, спекулират с икономическите притеснения на жителите на област Добрич, се казва още в изявлението.    

Паролата

http://www.eurochicago.com/2018/01/parolata/

Вървях на петдесетина крачки след нея. Късното следобедно слънце бе разпростряло дългите си сенки по кривите улички на това тихо, сякаш безлюдно каменно село. Откъм Бялото море вечерния бриз носеше солен мирис на йод и водорасли. Жената зави по една тясна калдъръмена уличка. Притичах след нея. Забелязах в дъното на улицата немска обходна двойка. В това време гъркинята отвори една дървена врата и сякаш потъна в обраслия с чемшири и зокуми двор на малка схлупена къща. Запазих спокойствие. Наближих войниците, които раговаряха помежду си. Поздравих ги и подминах. След малко се обърнах - видях, че войниците ги няма. Върнах се обратно, огледах се и влезнах в къщата. Гъркинята ме въведе в опушена ниска стая - влажна и сумрачна. От единственото прозорче влизаше бледа светлина. На дървен одър, завити с черга, лежаха четири деца - бледи и изтощени от болестта.

Младен Маринов: Няма координиран опит да се дискредитира България

https://www.actualno.com/crime/mladen-marinov-njama-koordiniran-opit-da-se-diskreditira-bylgarija-news_654187.html

Не бих казал, че това е координиран опит да се дискредитира България в навечерието на председателството. Това каза в ефира на bTV главен комисар Младен Маринов във връзка с поредицата убийства в последно време като евентуален опит за дискредитация на страната. Той уточни, че Росен Ангелов в Нови Искър се е самоубил със заглушител, който сам е направил. Това е приспособление, маслен филтър от двигател на МПС, който го е адаптирал за заглушител. Маринов подчерта отново, че Росен Ангелов е стрел

Защитници на Пирин отново излизат на протест

http://www.cross.bg/protest-pirin-otnovo-1565428.html

/КРОСС/ Еколози, участници в шествията "Спасете Пирин", отново излизат на протест. Те ще се съберат в 16 часа пред сградата на Министерския съвет. Петко Ковачев от Института за зелена политика коментира пред БНР: "Вече нарастващите екологични проблеми, които Министерството на околната среда и водите с лека ръка пропуска в нарушение на законите. Ще припомним и 2009-а година, когато също протестиращи граждани и студенти бяха бити от полицията. Официален протест, който си започва от площад "Независимост" пред МС и ще приключи на площада пред парламента."    

МРРБ си признава за слаб контрол при санирането, обещава да се поправи

https://frognews.bg/novini/mrrb-priznava-slab-kontrol-pri-saniraneto-obeshtava-popravi.html

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков призна за слаб контрол при санирането. От ведомството му съобщиха, че е дал допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители, както и до председателя на НСОРБ Даниел Панов, за по-строг контрол при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Пожар на пловдивски пазар, разследват палеж

https://www.24chasa.bg/region/article/6661901

Пожар на пловдивски пазар, разследват палежПожар е пламнал тази нощ на зеленчуковия пазар на ул. "Георги Икономов" в Пловдив, съобщиха от полицията. Пострадали хора няма. Сигналът е получен в 1,40 ч. на тел. 112. Изгорели са три сергии, унищожена е и стока. В I РУП е образувано досъдебно производство. Една от версиите на разследващите е за умишлен палеж.

Хародс маха статуя на принцеса Даяна и Доди ал Файед

http://www.cross.bg/faiied-dodi-harods-1565427.html

/КРОСС/ Престижният лондонски магазин Хародс обяви днес, че ще махне статуя, представляваща принцеса Даяна и нейния приятел Доди ал Файед, издигната там след кончината двойката в автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г., предаде Франс прес. Статуята ще бъде предадена на бившия собственик на магазина и баща на Доди - Мохамед ал Файед. Бронзовата скулптура е наречена "Невинните жертви". Тя представлява лейди Ди изправена срещу Доди. Двамата са вперили поглед един в друг, а с едната си ръка освобождават птица, която разперва криле. Статуята бе поръчана от Мохамед ал Файед. Тя бе поставена в магазина през 2005 г. и остана там и след продажбата на Хародс на Катар холдинг, финансовия клон на суверенния фонд на Катар. Но генералният директор на магазина Майкъл Уорд сега смята, че е настъпил моментът за махане на статуята. Той подчертава, че синовете на Даяна - принцовете Уилям и Хари - са поръчали своя собствена статуя в памет на майка си. Тя ще е дело на твореца Йън Ран-Броудли и ще бъде открита през 2019 г. в градините на двореца Кенсингтън в Лондон, където живееше принцеса Даяна. "Ние сме много горди, че изиграхме нашата роля в отдаването на почит на живота на лейди Даяна, принцесата на Уелс, и на Доди ал Файед", каза Майкъл Уорд. Той не уточни на коя дата, че бъде махната статуята от Хародс. През 2000 г

Григор започва срещу непознатия Новак в Австралия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6661911

Григор започва срещу непознатия Новак в АвстралияГригор Димитров ще започне участието си на Откритото първенство на Австралия срещу австриеца Денис Новак. Това стана ясно, след като по-рано днес бяха изиграни всички двубои от квалификациите за основната схема. 24-годишният Новак е 224-ти в световната ранглиста и си осигури мач с първата ракета на България, след като победи Иля Ивашка,

Над 10 хиляди канадци останаха на тъмно заради лошото време

http://www.cross.bg/zaradi-hilyadi-ostanaha-1565426.html

/КРОСС/ Повече от 10 хиляди потребители останаха без ток в източната канадска провинция Ню Брънзуик заради дъждове и снеговалежи, съобщи телевизионният канал Си Би Си. По данни на националното метеорологично бюро миналата нощ в югозападната част на региона са паднали между 50 и 100 мм дъжд - почти равни на месечната норма, което на места е довело до наводнения. След това, заради понижение на температурите, дъждът преминал в сняг. В резултат на наводненията и обледяването е имало масови повреди по електропроводите. Специалисти от електрическата компания NB Power („Ен Би пауър") съобщиха, че аварийни екипи вече работят по отстраняване на повредите.  

Турция изпрати военна техника към границата със Сирия

http://www.cross.bg/voenna-tyrtziya-anadolskata-1565425.html

/КРОСС/ Турция изпрати колона с военна техника към границата със Сирия след призива да се предадат, с който президентът Реджеп Тайип Ердоган се обърна към кюрдските отряди "Сили за защита на народа", съобщи Анадолската агенция, цитирана от ТАСС. Според нея сред техниката е имало и пет танка, превозвани с товарни автомобили. Анадолската агенция отбелязва, че тежката военна техника е била изпратена за подсилване на пограничния контингент. По-рано днес турските въоръжени сили откриха ответен артилерийски огън по позициите на СЗН. По информация на Анадолската агенция артилерийските обстрели били извършени в момента, когато Ердоган държеше реч в окръг Елязъг, където заяви, че ако "терористите в Африн не се предадат, то Турция ще ги унищожи за седмица". Анкара смята СЗН и сирийската партия Демократичен съюз за продължение на забранената в Турция Кюрдска работническа партия. През последните месеци Ердоган нееднократно споменаваше за възможна военна операция срещу тях в сирийския окръг Африн.    

Издават абонаментни карти за автобус на варненци над 65 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=367111

До 15 януари - понеделник, ще се издават абонаментни карти на граждани над 65 години, припомня Moreto.net. Възможност да се възползват от преференциалните цени имат всички граждани, в това число и чужденци, с постоянен адрес на територията на Община Варна.

Еманюел Макрон написал книга за любовта си с Брижит

http://www.cross.bg/makron-emanyuel-knigata-1565424.html

/КРОСС/ Еманюел Макрон написал пикантна книга за любовта си с Брижит Макрон. Това разкритие се съдържа в нова биография на френската първа дама, която ще се появи на пазара през седмицата, предаде Ройтерс. В книгата, озаглавена „Брижит Макрон: освободената жена", съседка на Еманюел Макрон от родния му град Амиен разказва, че книгата, написана от него съдържала 300 страници. Съседката твърди, че тя е набрала на машина ръкописа. Говорителка от канцеларията на Макрон отказа да коментира твърдението. В откъс от биографията на първата дама, появил се в медиите, съседката разказва, че не е запазила копие от книгата, написана от Еманюел Макрон. Тя я описва като пикантна и леко цинична. В нея имената на главните действащи лица били заменени, допълва жената. Еманюел Макрон се влюбва като тийнейджър в учителката си Брижит от гимназия в Амиен. Там тя преподава френски и ръководи училищната театрална трупа. Еманюел и Брижит се влюбват именно по време на репетиция на една от пиесите, поставени от трупата. Връзката им не е одобрена от родителите на Макрон, тъй като Брижит по онова време е омъжена майка на три деца. Впоследствие тя се развежда и се жени за Макрон през 2007 г. Макрон в миналото призна, че е написал най-малко две книги, но миналата година пред сп. „Поан" сподели, че не би искал те да се публикуват, защото не е доволен от тях. Той е автор и на книгата „Революция", публикувана по време на предизборната му кампания

Самолет на Пегасус излезе от пистата при кацане

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-samolet-katzane-26773265

Самолет "Боинг"-737-800 на турската авиокомпания "Пегасус еърлайнс" излезе от пистата при кацане на летището в град Трабзон, Североизточна Турция.

Иван Цанев с националната литературна награда на името на Яворов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661887

Иван Цанев с националната литературна награда на името на ЯворовВицепрезидентът Илияна Йотова запали огъня на поезията в Чирпан Поетът Иван Цанев е десетият носител на Националната награда за поезия на името на Пейо Яворов. Това обяви в събота вечер в родния град на поета Яворов председателят на журито доц. Пламен Дойнов по време на тържествена вечер, посветена на 140-ата година от рождението на големия поет,

Григор започва срещу непознат австриец в Мелбърн

http://www.cross.bg/dimitrov-novak-grigor-1565423.html

/КРОСС/ Григор Димитров ще започне участието си на Откритото първенство на Австралия срещу австриеца Денис Новак. Това стана ясно, след като по-рано днес бяха изиграни всички двубои от квалификациите за основната схема. 24-годишният Новак е 224-ти в световната ранглиста и си осигури мач с първата ракета на България, след като победи Иля Ивашка, Данило Петрович и Го Соеда в пресявките. Съперникът в първи кръг на първия за годината турнир от Големия шлем е непознат за Димитров. Двамата не са играли един срещу друг в официални срещи. През 2017 г. трябваше да си съперничат на турнира във Виена, но заради натоварената си програма тогава българинът отказа участие. Очаква се срещата между българина и Новак да започне около 6:00 ч. българско време в понеделник (15 януари). Тя е трета от сутрешната сесия на централния корт. При успех Димитров ще играе с победителя от мача Елиас Имер - Макензи Макдоналд.  

Днес ще бъде ветровито и студено, слаб сняг в Западна България

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6661892

Днес ще бъде ветровито и студено, слаб сняг в Западна БългарияЩе е ветровито и студено, с максимални температури между минус 3° и 2°, за София – около 0°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорологияи хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитирана от "Фокус". Днес ще има значителна облачност. В по-голямата част от страната валежите ще спрат.

Намериха починал мъж в центъра на Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/nameriha-pochinal-myzh-v-centyra-na-plovdiv-2072345

Мъж е намерен починал на паркинга на ресторант на бул.  "Цар Борис III Обединител", съобщиха от полицията в Пловдив.

Сигнал е подаден малко след  9.15 часа тази сутрин. Лекарски екип констатира смъртта на мъжа.  

Изясняват се причините, както и самоличността на починал

Кой е белият мъж, който съди "Гугъл" за дискриминация

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/14/3111797_koi_e_beliiat_muj_koito_sudi_gugul_za_diskriminaciia/?ref=rss


Висок, несръчен компютърджия, който изпитва затруднения в общуването - Джеймс Дамор признава, че напълно влиза в този стереотип. След бурен скандал в Силициевата долина това лято, той вече е известен като мъжът, който съди "Гугъл" за дискриминация срещу белите мъже и хората с консервативни възгледи.<br /><br />Той възмути колегите си с вътрешна паметна бележка, в която приписваше разликите в позициите и заплащането при жените и мъжете на биологическите им характеристики....

Българската православна църква почита света равноапостолна Нина, покровителка на Грузия

http://www.moreto.net/novini.php?n=367109

На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина. Днес имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо. Ако Нина е съкратено от Николина, може би празнувате на Никулден. Но ако е само Нина, днес е денят на вашата светица-покровителка.

Хиляди филипинци напуснаха домовете си заради активизирал се вулкан

http://www.cross.bg/dyshi-zagivat-domovete-1565422.html

/КРОСС/ Хиляди филипинци напуснаха домовете си заради активизирането на вулкана Майон. За втори пореден ден той изхвърля пара и пепел в атмосферата, съобщава ДПА. В неделя сутринта тътените от вулканичната дейност са били чути от местните жители, съобщиха от Филипинския институт по вулканология и сеизмология. От института препоръчаха на хората да се въздържат да навлизат в 6-километровия радиус на опасната зона. От събота над 2200 жители на градовете Гинобатан, Камалиг и Анолинг са избягали от домовете си, заяви говорител на полицията. Част от тях са настанени в училищни сгради, които са превърнати в евакуационни центрове. Високият 2472 м вулкан е избухвал около 50 пъти от 1616 г. Последното му смъртоносно избухване е от май 2013 г., когато петима туристи загиват, а седем души са ранени. Най-страшното изригване е през 1814 г., когато загиват над 1200 души, а населено място е погребано под вулканична кал. При избухване през 1993 г. загиват 79 души.  

Виктория Томова влезе в основната схема на "Аустрелиън оупън"

http://clubz.bg/62885-viktoriq_tomova_vleze_v_osnovnata_shema_na_austreliyn_oupyn

Виктория Томова, първата ракета на България при дамите, се класира за основната схема на Откритото първенство на Австралия по тенис като "щастлива губеща".

В третия си решителен мач от квалификациите 139-ата в света отстъпи пред Анна Блинкова (Русия) с 3:6, 6:1, 1:6. 22-годишната софиянка обаче попадна в схемата, тъй като хърватката Ана Конюх се отказа.

Вече е ясна съперничката на Томова в първия кръг - Никол Гибс (САЩ, №113 в ранглистата). Мачът е утре (понеделник) рано сутринта наше време.

Три българки участваха в квалификациите в Мелбърн, като само Виктория Томова намери място в основната фаза. Сесил Каратанчева отпадна в първия предваритилен етап, а Елица Костова - във втория.

Междувременно стана известен първият съперник на Григор Димитров - това е австриецът Денис Новак (№224 в света). Двамата не са играли досега един срещу друг.

Мачът им е на централния корт "Род Лейвър" и трябва да започне около 6 часа българско време утре сутринта. През миналата година Гришо игра на полуфинал в първия за годината турнир от Големия шлем.

Държавен служител погрешка изпратил "Към вас лети балистична ракета" до жителите на Хавай

http://www.cross.bg/havaii-aiidzh-slyzhitel-1565421.html

/КРОСС/ Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Айдж се извини за фалшивата тревога за балистична ракета, съобщава Ройтерс. Представителят на властите определи случилото се като неприятно и заяви, че ще се направят подобрения така, че повече това да не се повтаря. Айдж каза още, че всичко се дължи на човешка грешка, като служител е натиснал "погрешен бутон". На пресконференцията беше и Върн Мияги, ръководител на Службата за справяне с извънредни ситуации, който пое отговорност за грешката. Президентът Доналд Тръмп е бил информиран за случилото се, заяви Белият дом.    

Министър Нанков: Общините да контролират по-строго санирането

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661883

Министър Нанков: Общините да контролират по-строго саниранетоМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков даде допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители, както и до председателя на НСОРБ Даниел Панов, за по-строг контрол при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради,

Между 80 и 100 лв. реално ще е увеличението на заплатите в МВР

https://www.actualno.com/society/mejdu-80-i-100-lv-realno-shte-e-uvelichenieto-na-zaplatite-v-mvr-news_654180.html

Става въпрос за между 80 и 100 лева увеличение на заплатите от тези 100 милиона. Тук визирам не само полицаите, но и пожарникарите, държавните служители - въобще за всички колеги в МВР. Това заяви Илия Кузманов, заместник-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) в ефира на bTV по повод отпуснатите 100 млн. лв. от министър-председателя Бойко Борисов за заплати на служителите в МВР. Кузманов уточни, че при подобряване на работата ще има още едно

За нея: разказ от Здравка Евтимова

https://offnews.bg//nashite-avtori/za-neia-razkaz-ot-zdravka-evtimova-672820.html

- Пак ли този! – заявява Сашката, началничката на хранилището в нашата комисия, когато й отнасям един току-що генериран документ. Поглежда го и: – Опръскан пейзаж? – пита светлината на хранилището и когато й отвръщам, че Усмивката е обработил въпросната хартия, тя прави плавно с ръка знак „куку“. „Плавно” в никакъв случай не означава изящно, защото си фрасва китката на ксерокса. – Я оттичай да ми доведеш Усмивката.

Тичам към Усмивката, но още не направила и една крачка, Сашката ме призовава обратно:

– Нали не очакваш от мен, че ще му дам да ме води за носа?

Въобще не очаквам, че Сашката ще даде на когото и да било да я води за носа и й го казвам.

- Асьо ще му прати Ес Ем Ес в краен случай - заявява Сашката. За сведение: - Асьо е нейният съпруг. Тя го обича.

- Да, в краен случай – съгласявам се светкавично аз. Сашката е част от нервната система на нашата висшестояща Света Мелина и вибрира в хармония с нея; Сашката по принцип е първа писта на всички, които го заслужават и ни ръководят в комисията. Тя също така е светлина и слух на нашия Главен мениджър.

– Асьо трябва да внимава – подхващам аз.

Под категоричното давление на Асьо семейството купи кола с десен волан. Евтина като кутия с пуканки излезе тая кола, само защото Асьо е много умел преговарящ - от хиляда и деветстотин лева смъкна цената на петстотин и петдесет лева и мръсният перничанин, който им я продаде, си изяде да не казваме какво от яд, но все пак им предостави автомобила.

- Асьо е много чувствителен и изживява дълбоко нещата – тюхка се Сашката.

След като купиха колата, съединителят се скапа на осмия ден; Сашката имаше идея да ходи да бие наглия перничанин, от когото бяха придобили возилото, обаче подлецът си беше обрал крушите и цялата ни комисия месеци наред живя с трагедията на съсипания съединител. Тогава Усмивката се изправи като скала пред Сашката и заяви:

- Слушай какво, ще ти дам телефона на Петьо от Драгичево. Той ще ти стегне съединителя, та ще дрънка автомобилът.

Автомобилът наистина започна да дрънка, откакто Петьо му стегна съединителя, и оттогава всяка записка, в която има пръст Усмивката, е мотана от Сашката три дни и три нощи, докато не пристигне Усмивката, зачервен, с тежки капки пот на врата.

- Така не може! – пухти Усмивката. - В тая работа има принципи!

- Колега, тия принципи аз съм ги формулирала по нареждане на нашия най-висш централен офис. Аз съм човекът, на когото е възложено да усъвършенства въпросните принципи, ако последното е необходимо – Сашката приказва с вдигнат показалец. - Аз нося отговорност, колега – не става ясно точно за какво носи отговорност Сашката, но самата мисъл за отговорност опича ума на Усмивката и той не гъква повече.

- Веселинов, ти си дезориентиран. Ако не се коригираш, ще сигнализирам ти знаеш къде – заключава Сашката и го отписва сам да си сърба батака, който е надробил с този омазан открай докрай документ. Усмивката не смее да обели зъб, известно му е чия първа писта е Сашката – да не споменаваме тук както Главния мениджър, така и Светицата Мелина, неговата заместница. Но Усмивката не може по никакъв начин да си коригира батака, затова ми казва:

- Тодорке, я ела.

Аз си правя оглушки и се моля той да докопа някоя друга колежка, като например Славея, обаче Славея никой не може да я докопа. Тя е пето поколение софиянка, потомка на древен род и хайде да не казваме кой е баща й. На нея Усмивката не ще каже: - „Колежке, я ела ми оправи батака”, а ще отиде с каничка кафе, ще я напръска с лимонада – „да напръскаш някого с лимонада” в нашите среди означава да плонжираш, да му намажеш филията с масло, или казано за дървета като мен, които не са издънки на никакви родове и не са пето поколение - да се подмажеш да човека. Усмивката намазва на Славея няколко филии, отбелязвайки:

– Колежке, ще имаме ли удоволствието да се насладим на чаша кафе заедно?

- Ще имаме - отговаря Славея и имат удоволствието, а аз тичам да оправя батака на Усмивката.

Той така е омотал документа, че не става ясно това документ ли е, или хороскоп.

- Виж, Сашка – показвам й аз записката, изпълнена с батаци от първата сричка до последната запетая по простата причина, че в края на документа няма точка.

- Бе какво ще му гледам на тоя! Той така ме претакова със съединителя, че… бедна ти е фантазията.

- Бедна е – въздъхвам унило.

- Тодорке, слушай сега – обяснява тя и без никаква подготовка ме убива с повторен преразказ за автомобила с десния волан. – Усмихнатото мекотело отново се стреми да ми подложи динена кора, но разбира се, това няма да се случи. – Всички опитват трика с кората на динята при Сашката, но удрят на камък, разбира се, защото Асьо е много интелигентен, тя също е много интелигентна; никой не може да й се качи на врата и да се подрусва отгоре на това. Откакто признах пред Сашката, че фантазията ми е бедна, мнението й за мен се повиши.

- Най-после един честен човек в тая комисия – казва тя всеки път като мина покрай нея. Хич не е хубаво да си честен обаче – във всички шкафове са ми хърлузнали хартии. Разберат ли, че си честен, спукано ти е хранилището от документи, с които трябва да се запознаеш.

На мястото в моя офис, където държах минералната вода, сега има три чувала с хартия. Хранилището на Сашката е светилище, където само колежката Нети със силиконовите структури има право да оставя документи за прочит. Поради тази причина Сашката не може я понася. Сашката има предимно ребра и веднага ми поставя въпроса ребром:

– Тодорке, ти си малодушна като амеба – изрича замислено тя. Надявам се да не ми възложи нова задача, но когато човек много се надява, после си скубе косата: - Съобщи на Нети със Структурите да избягва частта от коридора, в която се движа аз. Но аз не съобщих нищо на Нети, изповядах се пред Сашка, че съм се уплашила и нищо не съм съобщила, вследствие на което се ползвам с реномето на изключително честен и мекотел човек.

- Усмивката е тения, вярвай ми – доверява ми Сашка. – Благодарение на него автомобилът ни е унищожен.

- Унищожен и още как – потвърдих аз.

Най-сигурната пътека към сърцето на Сашката е да повтаряш думите й, като ги подчертаваш дебело чрез „и още как” и „мамка му!“ Няма как да объркаш ваксата. Повтаряш и се чувстваш сигурен. Тя решава, че си сърцераздирателно интелигентен. За мене вече го реши и аз се ползвам с репутацията на много сърцераздирателен, интелигентен и честен човек, мачкан като червей от нечовешкото отношение на Нети със Структурите. Която е кръгла нула, като изключим двете й Структури, ясно кои. Но те пък са тъпкани хайде да не казваме с какъв силикон.

- Ти, колежке – подхваща Сашката, когато не пие кафе и когато не се разхожда около белоцветните вишни със Светицата Мелина в задния двор на комисията. – Ти колежке, не знаеш какво става с онова вятърничаво деденце Силянов. Все още…

Самият факт, че използва ветрове, деденца и прочее синоними редом с името на Главния мениджър, е по-красноречив от слънчево затъмнение. Но аз се правя на дезориентиран специалист и не реагирам на затъмнението. Нищо не се знае: след като Сашката ми каже, че съм сърцераздирателна, честна и малодушна, ще отиде при Главния мениджър или при Светицата и ще сподели какви съм ги мътила. Как съм казала, че мениджърът е деде, свързано с вятърничава метеорология. Главният много обича някой да мъти за него отрицателни внушения. Сашката само чака някой да каже за някого, че е отрицателен, и цялата служба го научава за девет секунди. На Сашкината дискретност може да се разчита толкова, колкото на слънчевото затъмнение – веднъж на сто и двайсет и седем години.

- Ма ти нещо не се интересуваш от Силянов, значи ли това, че проявяваш безразличие към лидера? – пита тя с натежал от съмнение език.

Да проявявам безразличие е далеч по за предпочитане, отколкото ако го оплюя открито, затова мънкам, че проявявам безразличие.

- Той си е обръснал мустаците и главата, не че имаше кой знае какво да обръсва - подчертава Сашката.

С мустаци или без мустаци главният мениджър си е наш ключов висшестоящ, а аз съм тинята под обувките му, казах горестно аз, но Сашката само въздъхна, че с това малодушие по-добре да ходя да се гръмна пред кабинета на Светицата Мелина. Мелина се била хванала на бас с Главния мениджър Силянов, че няма да издържа неговите революционни управленчески методи и ще са гръмна със саксията с нейните теменужки по главата. Между впрочем, според Сашката, аз съм била виновна за изгниването на Светицините теменужки и затова по-добре или вярно да се гръмна, или да плонжирам пред Светицата. От Светицата без никакви мостове и десанти Сашката ме хвърли отново към интересната тема за главния мениджър.

- Освен че си е обръснал косата, която въобще я няма без друго на злополучната му глава, малоумникът се е развел!

Дори разведен, началникът е гигант, а аз съм петно от кафе върху реверите на сакото му, отбелязвам аз, макар че вече съм си помислила онова, което трябва – Нети със Структурите! Гигантът се е развел, демек е свободен и скоро Структурите ще го очароват окончателно. Той ще се ожени за нея. Тя ще се издигне в рая. Тогава такова триене на сол върху редица глави ще падне – особено върху твоята, Тодорке! Жална ти майка.

- Нети със Структурите! – прошепва Сашката.

- Нети със Структурите – прошепвам аз.

- Някои хора тук са много двулични – Сашката използва метафоричната хватка на Светицата и аз недоумявам. Аз ли съм двулична или само другите хора? – Нети е ограничена. Той няма да се ожени за нея. Това е кристално ясно.

- Той няма да се ожени за нея и още как – повтарям стратегически и същевременно малодушно аз.

Нети със Структурите се е мярнала в далечината на коридора и изведнъж Сашката прави великолепен плонж в нейна посока.

- Нети! Нетина! – пее Сашката, забравила съсипания съединител на колата с десен волан – Нети, пие ли ти се кафе? Ще ти направя, мила. С каймак, гъст като поглед на влюбен…

Но на Нети със Структурите никак не й се пие кафе, защото Усмивката, юристката и специалистът по патентно право вече са й направили.

Този факт обаче не представлява никаква пречка. Сашката ме зарязва да се оправям с батака в омазания документ на Усмивката и след малко я виждам, нарамила една торба с хартии за коригиране. Нети със Структурите върви до нея, пиейки ново кафе с много каймак, гъст хайде да не уточняваме като какво. - В кабинета ми има още документи – припомня си Нети със Структурите. - Смятам, че трябва да ги подложим на внимателен прочит.

- Лично аз ще поема ангажимента за това, мила – уверява я Сашката. – Ще ги подложа на особено внимателен прочит. Всичките! В хранилището те, душичките, ще бъдат на сигурно място. За мен е чест да ги съхранявам, а след това ще се грижа за тях като за собствените си дъщери.

- О! - възкликва Нети и структурите й развълнувано се поклащат.

- Всичко ще бъде наред, мила. Аз ти го гарантирам. Хранилището е светилище за мен и твоите документи за прочит ще бъдат моят първи приоритет – заявява Сашката, което ме кара да вярвам, че главният мениджър все пак е заявил сериозни намерения към Структурите след светлия си развод.

А може би Сашката само превантивно маже филийка с масло на Нетина.

Турска военна техника потегли към границата със Сирия

https://frognews.bg/novini/turska-voenna-tehnika-potegli-kam-granitsata-sas-siriia.html

Турция изпрати колона с военна техника към границата със Сирия след призива да се предадат, с който президентът Реджеп Тайип Ердоган се обърна към кюрдските отряди ”Сили за защита на народа”, съобщи Анадолската агенция, цитирана от ТАСС.

Истанбуската конвенция и Прозорецът на Овертон

http://www.eurochicago.com/2018/01/overton/

Вече е постигнат първият резултат: въпросът е дискусионен и предметът му напълно неясен! Мъж ли си, жена ли си, е вече спорно, а ако отказваш спора, значи подкрепяш насилието над жени. Сега следва серията от примери в историята – за гейове, за лесбийки, за многоженци… Следват трагични разкази за съдбата на „мъжкарани“ и „женчовци“… Намесват се имената на авторитети от миналото и днес. Следва намесата на генетиката. Така се раждат. Не им ясно дали са мъже или жени. Следва обобщението – всички така се раждат. После възпитанието ги прави „момченца“ или „момиченца“. Ама моля Ви, Вие не разбирате, ние говорим само по темата „за домашното насилие върху жени“.

Китай отхвърли исканията на Тръмп за промени в договора за иранската ядрена програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661881

Китай отхвърли исканията на Тръмп за промени в договора за иранската ядрена програмаКитай призова всички страни по споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма да го спазват, отхвърляйки по този начин исканията на президента на САЩ Доналд Тръмп то да бъде предоговорено, предаде ДПА, цитирана от БТА. Споразумението, което "не беше постигнато лесно", трябва да бъде спазвано,

Щефен Кьонигер от "Алтернатива за Германия" за джендърманията

http://www.cross.bg/kyoniger-shtefen-alternativa-1565420.html

/КРОСС/ Щефен Кьонигер, политически говорител от фракцията "Алтернатива за Германия" направи скандално изказване от трибуната на областния парламент на Бранденбург. В него се обърна към всички хора с особена сексуална наклонност. Цялата 2-минутна тирада е използвана, за да може нагледно Кьонигер да обяви пред колегите си със социална роля на пола, че AfD отхвърлят направено предложение. Клипът обиколи социалните мрежи а в Youtube събра хиляди гледания. video:https://www.youtube.com/watch?v=GFMkVkeYpx0

Грипът настъпва в седем града

https://frognews.bg/novini/gripat-nastapva-sedem-grada.html

Учeниците в Перник от утре са в грипна ваканция, в града е обявена епидемия. Детските градини, обаче, ще работят, като ще се следи броя на децата, които отсъстват заради вирус.

Заледявания по пътищата във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=367107

Във Варненска област температурите са от (-3) до 2 градуса. Сняг вали в района на Невша, Девня и Провадия, където покривката е 2-3 см. Там и по автомагистрала "Хемус" работят 3 машини. Пътищата се обработват с пясък, луга или сол, според условията, каза за Радио Варна дежурният в Областно Пътно управление.

Данаил Кирилов: БСП е против борбата с корупцията

http://clubz.bg/62884-danail_kirilov_bsp_e_protiv_borbata_s_korupciqta

Данаил Кирилов. Снимка БГНЕС

БСП е против борбата с корупцията, само депутатите от тази партия не подкрепиха новия антикорупционен закон. Това заяви пред БНР шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

"Единствено БСП не гласуваха за този закон, което ясно сочи кой е против борбата с корупцията, кой има интерес да се саботира, кой не иска да се върне топката назад във времето и да се установи истината за прехода, кой има интерес да държи в политически чадър и историята ни, и бъдещето ни. Само БСП гласува срещу", припомни Кирилов.

Според него целта на новия закон е "да се възстанови доверието в закона, в справедливостта, в държавната власт". Кирилов добави, че ако се направят сериозни стъпки в работата на новия антикорупциионен орган "ще има полза и за България, и по отношение мониторинговия процес с европейските ни партньори". Според него е рано да се коментира кой ще е начело на органа. Той изтъкна, че процедурите по избор ще са публични и декларира, че водещи ще бъдат професионалните качества на кандидатите, както и опитът им в тази работа.

Според Кирилов началото на българското председателство на Съвета на ЕС е успешно, а протестите от последните дни са "мероприятия, целящи преднамерено да създадат усещане за нестабилност и проблеми в държавата".

"Историята показва, че навсякъде председателският процес се използва от вътрешни сили, за да се изведат едни или други проблеми, и то в една ескалационна светлина", смята Кирилов.

По повод убийствата от последните дни той коментира, че някой много иска да се върнат времената, в които те бяха ежедневие и заяви:

"В държавата ни все още продължават сили, които искат дори с такива средства да създадат несигурност и нестабилност. В този сценарий целта е политическият ни живот да влезе в обяснителен режим".

По повод отпуснатите на МВР 100 млн. лв, Кирилов каза, че в бюджета са създадени буфери за реакция в извънредни ситуации. Кирилов декларира, че ГЕРБ ще подкрепи Истанбулската конвенция в парламента.

"Това, което притеснява голяма част от опонентите на тази конвенция поради неправилен прочит на понятията, вече е факт в българското законодателство", каза Кирилов.

Еманюел Макрон написал пикантна книга за любовта си с Бриджит

https://offnews.bg//sviat/emaniuel-makron-napisal-pikantna-kniga-za-liubovta-si-s-bridzhit-672861.html

Еманюел Макрон е написал пикантна книга за любовта си с Брижит Макрон, пише нова биография на френската първа дама, която ще излезе на пазара през седмицата, пише Ройтерс.

В "Брижит Макрон: освободената жена" съседка на Еманюел Макрон от родния му град Амиен разказва, че неговата книга съдържала 300 страници, които тя набирала на пишеща машина.

Говорителка от канцеларията на Макрон отказа да коментира твърдението.

В откъс от биографията, появил се в медиите, съседката разказва, че не е запазила копие от книгата, написана от Еманюел Макрон. Тя я описва като пикантна и леко цинична. В нея имената на главните действащи лица били заменени, допълва жената.

Еманюел Макрон се влюбва като тийнейджър в учителката си Брижит от гимназия в Амиен. Там тя преподава френски и ръководи училищната театрална трупа. Еманюел и Брижит се влюбват именно по време на репетиция на една от пиесите, поставени от трупата. Връзката им не е одобрена от родителите на Макрон, тъй като Брижит по онова време е омъжена майка на три деца. Впоследствие тя се развежда и се жени за Макрон през 2007 г.

Макрон в миналото признава, че е написал най-малко две книги, но миналата година пред сп. "Поан" сподели, че не би искал те да се публикуват, защото не е доволен от тях. Той е автор и на книгата "Революция", публикувана по време на предизборната му кампания. Запитан дали не съжалява, че не се е посветил на писането, Макрон казва, че "животът му все още не е приключил".

Макрон не е единственият политик, който пише. Настоящият премиер на Франция Едуар Филип е съавтор на книгата "В сянката", политически трилър, пълен и с много страстни сцени.

Кабинковият лифт „Симеоново – Алеко“ на Витоша вече работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661879

Кабинковият лифт „Симеоново – Алеко“ на Витоша вече работиКабинковият лифт „Симеоново – Алеко“ вече работи. Това съобщи за „Фокус“ Красимир Иванов, началник сектор „Въжена линия“ от „Витоша ски“ във връзка с вчерашното преустановяване на  работата на съоръжението поради обледеняване на въжето. „Наложи се да свалим пътниците, за да размразим въжето", припомни той.

Загинали и ранени при пожар на сграда в Португалия

https://frognews.bg/novini/zaginali-raneni-pri-pojar-sgrada-portugaliia.html

Най-малко осем души загинаха, а десетки пострадаха, някои тежко, след взрив и пожар снощи в сграда в Северна Португалия, предаде Асошиейтед прес.

Рекордни приходи от търговията с въглеродни емисии за България през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Рекордни-приходи-от-търговията-с-въглеродни-емисии-за-България-през-2017-г-_l.a_i.756220_at.1.html

130,2 млн.евро (254,6 млн.лв.) достигнаха приходите за страната от търговия с квоти емисии CO2  от енергийния и индустриалния сектор през 2017...

Електроенергийната политика като проба и грешка

https://www.investor.bg/energetika/472/a/elektroenergiinata-politika-kato-proba-i-greshka-253783/

Някои от важните законодателни промени се отлагат с обяснението, че не трябва да се бърза, други, също толкова важни, се приемат светкавично, пише Калоян Стайков

Валежите спират временно днес

http://www.cross.bg/snyag-valezhite-zapadna-1565419.html

/КРОСС/ В по-голямата част от страната валежите ще спрат днес. Слаб сняг ще превалява в Западна България. Максималните температури ще са между -3° и 2°. През нощта срещу понеделник валежите от сняг в Западна България ще се усилят. По високопланинските проходи в западната част на Стара планина ще има виелици и навявания. В понеделник сняг ще вали в Северна и Западна България. Ще се образува нова снежна покривка. Във вторник валежите спират и дневните температури ще са с няколко градуса по-високи. В сряда след обед на повече места ще превали дъжд. Температурите ще се повишат бързо, но за кратко. В четвъртък отново ще застудее. Дъждът ще премине в сняг и бързо ще спре.  

Паси: Летище „София” или площадът на протестите да носят името на Желю Желев (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661875

Паси: Летище „София” или площадът на протестите да носят името на Желю Желев (Видео)"Речта на Доналд Туск при откриването на европредседателството ни наистина ми направи много сериозно впечатление. Тя бе изключително добре подготвена и професионално направена. Напомни ми на едно изказване на папа Йоан Павел Втори преди години, когато с делегация на Атлантическия клуб му гостувахме. Тогава в делегацията ни бе и Христо Стоичков.

САЩ изстреляха ракетата носител Delta IV с военен спътник

http://www.moreto.net/novini.php?n=367106

Ракетата носител Delta IV със спътник NROL-47 на Националното управление за военно-космическо разузнаване беше изстреляна в петък от космодрума на американските ВВС в базата Ванденберг, Калифорния. Запис от пуска беше публикуван на сайта на американската компания "Юнайтед лънч алайънс" (ULA), която е производител на ракетата.

Фалшива тревога за балистична ракета, служител натиснал "погрешен бутон"

//dariknews.bg/novini/sviat/falshiva-trevoga-za-balistichna-raketa-sluzhitel-natisnal-pogreshen-buton-2072322

Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Айдж се извини за фалшивата тревога за балистична ракета, предаде Ройтерс. Представителят на властите определи случилото се като неприятно и заяви на пресконференция, че ще се направят

Къде може да се види Библия на турски език, написана с арменска азбука

//dariknews.bg/regioni/shumen/kyde-mozhe-da-se-vidi-bibliia-na-turski-ezik-napisana-s-armenska-azbuka-2072296

"Хората престават да мислят, когато престанат да четат"
Дени Дидро


Библиотеката на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" притежава около 600 тома във фонда от стари редки ценни старопечатни книги. Тя е втората в страната университетска библиотека, коят

Намаленията започнаха и уж изпразнените по празниците портфейли се оказаха пълни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661402

Намаленията започнаха и уж изпразнените  по празниците портфейли се оказаха пълниПазаруващият обикаля магазините невротично и тъпче торбите с плячка Истерията по магазините около коледните празници явно не е дошла в повече на голяма част от хората, защото купуването в момента върви с истерична скорост. Започнаха намаленията и тълпите в бутиците са налице. А пазаруващите изглеждат така, все едно никога не са виждали дрехи.

5 личности, които може да оформят петролния пазар през 2018 г.

https://www.investor.bg/surovini/365/a/5-lichnosti-koito-moje-da-oformiat-petrolniia-pazar-prez-2018-g-253096/

След като приключиха 2017 г. на двугодишен връх, цените на петрола могат да поемат и нагоре, и надолу тази година, а петима души може да изиграят решаваща роля

Лошо саниране? Общините не контролират

http://clubz.bg/62883-losho_sanirane_obshtinite_ne_kontrolirat

Ако има проблеми с качеството на санирането по места, то е защото общините като възложител по програмата не контролират достатъчно изпълнителите. 

Това става ясно от писмо на министъра на регионалното развитие Николай Нанков до кметове, областни управители и председателя на НСОРБ Даниел Панов (кмет на Велико Търново). В документа Нанков дава "допълнителни указания за по-строг контрол при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради", съобщават от министерството.

"Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата установи, че общините като възложител в процеса по обновяване на сградите не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите", пише в съобщението.

Сред указанията на министър Нанков са изискване "да се извършват проверки на място от представители на общината и строителния надзор минимум един път месечно по време на изпълнението на обновителни дейности на сградата и преди подписването на Констативен акт (Образец 15) и да се съставят протоколи от тях".

Освен това ще трябва във всеки вход на саниран по програмата блок на общодостъпно място да бъде поставяна информация за контакт – име, телефон и имейл, с отговорните общински служители, упражняващите строителен надзор и инвеститорски контрол, както и на ДНСК.

Общинските администрации ще трябва да слезят и за "нерегламентираното използване на подизпълнители" от страна на фирмите - спечелили търговете за саниране.

"Некачественото изпълнение на дейности по дадена сграда може да доведе до прекратяване на договора за нея с „Българска банка за развитие“ АД и бъдещо подписване на анекси", се казва още в писмото на Нанков.

Според министъра общините като основен участник в изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност са задължени "да изпълняват функциите си на възложител със съответните механизми за контрол и гарантиране изпълнението на допустимите дейности, да следят за законосъобразното разходване на публичните средства и да защитават интересите на сдруженията на собствениците като техни представители".

Държавен служител погрешка изпратил "Към вас лети балистична ракета" до жителите на Хавай

https://www.actualno.com/america/dyrjaven-slujitel-pogreshka-izpratil-kym-vas-leti-balistichna-raketa-do-jitelite-na-havaj-news_654176.html

38 минути са били необходими на Хавайските власти, за да уведомят населението, че тревогата за приближаваща балистична ракета е фалшива, предаде БНР. Информацията била подадена от служител в местния клон на управлението за извънредни ситуации, който натиснал погрешен бутон. Около 8 часа сутринта местно време до мобилните телефони на хората било пратено съобщението: "Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай. Потърсете незабавно убежище. Това не е учение". Губернаторът на Хавайски

Ивайло Пенчев: Под 40 г. си мислиш да ашладисаш всяка булка, над 40–да управляваш света

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/ivailo-penchev-pod-40-mislish-asladisash-vsiaka-bulka-nad-40da-upravliavash-sveta.html

На 200 млн. лв. възлиза богатството ми. Не знам, не съм го смятал. Навсякъде имаме доминиращо положение-Германия, САЩ, Швейцария. Пречило ми е, че съм българин. Не говоря добре английски. Като индианец съм. Това каза бизнесменът Ивайло Пенчев по НТВ.

Ивайло Пенчев: Под 40 г. си мислиш да ашладисаш всяка булка, над 40–да управляваш света

https://frognews.bg/novini/ivailo-penchev-pod-40-mislish-asladisash-vsiaka-bulka-nad-40da-upravliavash-sveta.html

На 200 млн. лв. възлиза богатството ми. Не знам, не съм го смятал. Навсякъде имаме доминиращо положение-Германия, САЩ, Швейцария. Пречило ми е, че съм българин. Не говоря добре английски. Като индианец съм. Това каза бизнесменът Ивайло Пенчев по НТВ.

На 14 януари са родени

http://www.cross.bg/na-yanyari-sa-rodeni-1565416.html

/КРОСС/ Асен Драгнев - композитор, аранжор Веселин Калановски - актьор, тв водещ Веселин Койчев - джаз-музикант Георги Димитров-Джеки - футболист, треньор д-р Глинка Комитов - бивш директор на НЗОК    

Предстоящи събития в страната на 14 януари 2018

http://www.cross.bg/chasa-zapochnat-seloto-1565418.html

/КРОСС/ ***София. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе. ***София. От 16.35 часа Акие Абе, съпруга на японския министър-председател, ще се срещне с децата от Детския радиохор в сградата на БНР (София, бул. Драган Цанков 4). ***Батановци. От 08.00 часа започва обхождането на къщите в града от сурвакарска група, част от традиционни зимни сурвакарски игри. ***Белово. От 18.00 часа на пл. „Освобождение" с ритуал по вдигане на знамената и отслужване на водосвет за здраве и благоденствие ще започнат тържествата по повод 140 години от освобождението на града. От 19.00 часа ще започне празничен концерт с участието на Валя Балканска и Петър Янев, Николина Чакардъкова, Боби Шапков и Неврокопски танцов ансамбал. ***Благоевград. От 09.00 часа Неврокопският митрополит Серафим ще оглави Неделната св. Литургия в храм „Въведение Богородично". ***Брацигово. От 11.00 часа в мемориален парк „Априлци" ще започнат празничните чествания 173 години от рождението на революционера Васил Петлешков. ***Брезник.От 14.00 часа на пл. „9-ти септември" официално ще бъде открит ХV Маскараден фестивал "СУРОВА БРЕЗНИК" 2018, който ще продължи до 18.30 часа. ***Брезник./ с. Банище.От 08.00 часа сурвакари ще започнат традиционното обикаляне на къщи в селото. ***Брезник./ с. Бегуновци.От 08.30 часа сурвакари ще започнат традиционното обикаляне на къщи в селото. ***Брезник./ с. Гигинци.От 08

Как пластмасата промени света?

https://news.bg/panorama/kak-plastmasata-promeni-sveta.html

Тя е неизменна част от ежедневието ни, но и най-големият замърсител на природата

Лифтът над Симеоново спря заради обледяване, пуснати са автобуси до хижа "Алеко"

http://econ.bg/Новини/Лифтът-над-Симеоново-спря-заради-обледяване-пуснати-са-автобуси-до-хижа-Алеко-_l.a_i.756219_at.1.html

Затруднено е движението на кабинковия лифт "Симеоново-Алеко" заради обледяване, информира агнеция "Фокус", позовавайки се на информация от акционера...

Макрон написал пикантна книга за любовта си с Брижит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661872

Макрон написал пикантна книга за любовта си с БрижитЕманюел Макрон е написал пикантна книга за любовта си с Брижит. Това разкритие се съдържа в нова биография на френската първа дама, която ще се появи на пазара през седмицата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В книгата, озаглавена "Брижит Макрон: освободената жена", съседка на Еманюел Макрон от родния му град Амиен разказва, че книгата,

Митрополит Йоан поздрави ромите християни с настъпването на новата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=367112

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави ромите християни с настъпващата Нова година, които според юлианския календар празнуват паметта на свети Василий Велики на 14 януари, тогава е и началото на новата година за тях, научи Moreto.

Грипът настъпва в страната

https://www.actualno.com/healthy/gripyt-nastypva-v-stranata-news_654175.html

Грипът настъпва в страната. Учeниците в Перник от утре (15 януари) са в грипна ваканция, а в града е обявена епидемия. Детските градини обаче ще работят, като ще се следи броя на децата, които отсъстват заради вируса, предаде БНТ. В предгрипна епидемия е и Пловдив, увеличена заболеваемост има още в София-област, Пазарджик, Смолян, Сливен, Бургас, Силистра и Стара Загора. Близо 500 пък са болните във Варна с диагноза остри респираторни заболявания (ОРЗ). Висока е и заболеваемостта от грип в Габ

Фалшива тревога за ракетно нападение изплаши Хавай

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/falshiva-trevoga-za-raketno-napadenie-izplashi-havaj-6078187

"Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай. Потърсете незабавно убежище. Това не е учение", е разпространеното съобщение

САЩ предупредиха за възможни терористични атаки на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661868

САЩ предупредиха за възможни терористични атаки на БалканитеДържавният департамент на САЩ предупреди гражданите, които планират пътуване на Балканския полуостров и по-специално в Косово да бъдат внимателни поради заплахи от тероризъм, съобщава македонското електронно издание „НОВА ТВ“, цитирано от "Фокус". „Терористичните групировки продължават да планират възможни нападения в региона на Балканите,

Френското мляко на прах за бебета със салмонела продавано в 83 страни

https://offnews.bg//sviat/frenskoto-mliako-na-prah-za-bebeta-sas-salmonela-prodavano-v-83-strani-672860.html

Френското мляко на прах за бебета, заразено със салмонела, е било продавано в 83 държави по света. Компанията производител - Lactalis, обяви, че изтегля от пазара повече от 12 милиона кутии, предаде Би Би Си, но без да публикува списъка със страните.

Изпълнителният директор на фирмата потвърди за съществуващия риск от замърсяване пред френска медия, цитирана от Би Би Си.

Изтеглянето на продукта започна през декември, когато бактерията на салмонела беше открита във фабрика.

Родители пък заведоха дела срещу компанията с твърдения, че децата им са се почувствали зле, след като са пили от млякото.

Групата Lactalis е един от най-големите производители в света на млечни продукти, с годишни продажби в размер на 17 милиарда евро.

Три пъти досега нейни продукти са били изтегляни от пазара.

Салмонелата може да причини диария, стомашни болки, повръщане и сериозна дехидратация. Може и да застраши живота, особено на малки деца.

Досега е потвърдено за 35 случая във Франция и един в Испания. Разследва се случай в Гърция.

Изпълнителният директор на компанията отрича да са крили за опасността. Еманюел Беснер обещава компенсации на всички засегнати семейства.

Младен Маринов с още подробности за шесторното убийство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mladen-marinov-s-oshte-podrobnosti-za-shestornoto-ubijstvo-2072341

Главният секретар на МВР Младен Маринов коментира пред bTV , че самоубилият се Росен Ангелов, когото полицията

Дъждове оставиха 10 000 души без ток в Канада

https://www.actualno.com/america/dyjdove-ostaviha-10-000-dushi-bez-tok-v-kanada-news_654174.html

Близо 10 000 души са останали без електричество заради поройните дъждове, които удариха канадската провинция Ню Брънзуик, съобщава на сайта си компанията NB Power, цитирана от БГНЕС. Специалистите на компанията възстановяват електрозахранването, но климатичните условия затрудняват извършването на ремонтните дейности. Местните служби за спешна помощ предупреждават, че в региона се очаква силен дъжд със сняг. В някои части на провинцията е издадено предупреждение във връзка с евентуални наводнен

Тревога за балистична ракета в Хавай, оказа се човешка грешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661862

Тревога за балистична ракета в Хавай, оказа се човешка грешкаФалшива тревога за предстоящо ракетно нападение стресна жителите на американския щат Хавай.  Предупреждението, разпратено на мобилните телефони на жителите на островите да се укрият и че случващото се „не е тренировка“, пише The Hill, цитиран от "Фокус". Скоро след това властите на щата обявиха, че няма изстреляни ракети и че предупреждението се

Проект "Кортеж": В Русия правят коли за държавното ръководство

http://www.moreto.net/novini.php?n=367105

След разпадането на СССР руските висши служители използват главно чуждестранни коли за работа. Въпреки това ситуацията може да се промени в близко бъдеще. Руските високопоставени служители и самият руски президент Владимир Путин скоро ще могат да използват модерни, произведени в страната автомобили, вместо произведените в чужбина, съобщи агенция "Sputnik".

Твърде много от нас не изживяват своите мечти...

http://www.cross.bg/izzhivyavat-svoite-tvurde-1565415.html

/КРОСС/ Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове. - Лес Браун

8 загинаха и десетки бяха ранени при пожар в Португалия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661859

8 загинаха и десетки бяха ранени при пожар в ПортугалияНай-малко осем души са загинали, а десетки други са ранени при пожар в португалския град Вила Нова ди Гая, разположен на около 260 км североизточно от столицата Лисабон, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус". Пламъците са избухнали в сграда на местна организация за свободно време, в момент, в който в нея са се намирали над 60 души.

Ромите празнуват Банго Васил

https://frognews.bg/novini/romite-praznuvat-bango-vasil.html

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил).

В Скопие отбелязаха 90 години от подвига на Мара Бунева

http://www.moreto.net/novini.php?n=367104

Стотици македонски и български граждани сведоха глава пред подвига на Мара Бунева, разстреляла в Скопие от сръбския мъчител Велимир Прелич, точно преди 90 години в центъра на македонската столица. Панихида в нейна памет бе отслужена от български и македонски свещеници в църквата „Свети Димитър“ в Скопие.

Софиянци се страхували от първия трамвай преди 117 г.

http://dnes.dir.bg/news/sofia-tramvi-26770142

Преди 117 години - на 1 януари (стар стил) или 14 януари (нов стил) 1901 година, в София тръгва първият трамвай.

70-годишна загина при инцидент в пловдивското село Труд

https://www.actualno.com/crime/70-godishna-zagina-pri-incident-v-plovdivskoto-selo-trud-news_654173.html

70-годишна жена загина на място след като бе блъсната от кола в пловдивското село Труд, съобщи БГНЕС. Автомобилът е управляван от 47-годишен мъж, който се опитал да помогне на пострадалата, но без успех. Пострадалата е пресичала в тъмен участък, където няма пешеходна пътека. Снимка: Архив

77 машини обработват срещу заледяване улиците в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661856

77 машини обработват срещу заледяване улиците в СофияВъв връзка с минусовите температури, валежи от дъжд и сняг тази нощ са направени обработки срещу заледяване, съобщи пресцентърът на Столична община, цитиран от БТА. 77 машини са извършили обработки със смеси срещу заледяване на улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, основни улици в квартали и общински пътища.

Тръмп пристига в Давос с малка армия

http://www.eurochicago.com/2018/01/davos/

Екипът, който ще придружава американския президент Доналд Тръмп на световния икономически форум в Давoс, в Швейцария, прилича на малка армия – самолети, хеликоптери, собствени антитрористични сили, предаде Би Ти Ви. От Вашингтон до Цюрих Тръмп ще лети с „Еър форс 1“ (Air Fоrce One) – два напълно оборудвани във военно и техническо отношение самолети „Боинг 747“. Те ще бъдат съпроводени от три товарни самолета, които ще превозят хеликоптерите, лимузините, автомобилите, моторите и охраната от кортежа на 45-ия американски президент. Към тази ескадрила ще бъде прибавен и още един самолет – „Боинг E-4B“, който играе ролята на мобилен, военен, команден център при кризисни ситуации и може да засече дори насочена ядрена бомба.

Преди реформирахме, сега контрареформираме

http://clubz.bg/62882-predi_reformirahme_sega_kontrareformirame

В четвъртък, на представяне на българските приоритети в сферата на правосъдието, министърът на правосъдието заяви, че те ще се градят на основата на зачитане на основните права и свободи и върховенство на правото. Накратко концепцията за правовата държава и върховенство на правото се изразява в ограничаване на държавата с цел да бъдат защитени правата на гражданите от властови произвол, а държавното управление почива на управление на правото, гарантирано от Конституцията и непротиворечащите ѝ закони.

Нека проследим колко "върховенство на правото" съдържат действията по изменение на основни закони в страната през последните месеци. Ще припомним, че за малко повече от половин година бяха ревизирани двата основни процесуални закона – Гражданският процесуален кодекс (ГПК) и Наказателно-процесуалният кодекс (НПК). Предложени са и широкообхватни изменения и на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Набързо, с две последователни като действие и противоречиви като резултат изменения беше "ошетан" и организационният за правосъдието Закон за съдебната власт. Имаме и обединение на няколко стари закона под ново име - Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

НПК

Процесуалният наказателен закон бе прекроен по начин, по който да бъде по мярка на прокуратурата. Един вид грешките по разследване и повдигане на обвинение да бъдат прехвърлени като вина на съда, без да се държи сметка за потенциалното опорочаване на цялостния съдебен процес. Като малък, но основополагащ детайл, бе организиран и специален трибунал на властта с характера на извънреден съд. Съд, в който и съдиите ще се ползват със специален режим на възнаграждение спрямо общите съдилища. Множеството отрицателни становища не бяха отчетени. Законодателството в 44-то НС се превърна от процес по търсене на обществено приемливи закони в диктат на мнозинството, без отчитане на аргументите. Предстои Конституционният съд да се произнесе доколко тези действия са достижения на върховенството на правото.

ГПК

Като че ли гражданският процес отнесе най-много закани, но се размина с най-малко щети. Пропуснати бяха "върховноправните" поражения като въвеждане на абсолютна давност, с която да се погасят правата на кредиторите да събират задълженията си от неизрядни длъжници. Тук е мястото да кажем, че не последва специален закон за частния фалит на физическите лица, който да уреди по убедителен начин в детайли материята. Апетитната за популистка употреба идея банките да бъдат лишени от възможността да събират ускорено вземанията си също беше отречена. Като че ли разумът надделя, тъй като крайният  резултат щеше да бъде по-трудни и по-скъпи кредити, съответно, по-малко свежи пари за бизнеса и хората. Не на последно място, по изключение, за да се стигне до това решение бяха отчетени и представените пред Правна комисия становища.

Законът за съдебната власт

През 2016 г. реформираме, през 2017 г. контрареформираме. Под това мото съдоустройственият закон беше ревизиран на два пъти. И двете редакции застрашават основни елементи от върховенството на правото – важните за независимостта на съдиите, а оттам и на институцията съд – вътрешно убеждение и съдебна независимост чрез самоуправление. И тук становищата на самите съдии, на Висшия съдебен съвет и на експерти по темата не бяха възприети. А Министерство на правосъдието не изрази съпротива относно най-противоречивите текстове, въпреки явно само публично възприетия, но не упражнен принцип за върховенство на правото.

Антикорупционният закон

Мотивирано обсъждане на президентското вето не се състоя. Управляващите не отговориха по същество и с ясни аргументи на нито една от прецизираните и лишени от политическа закачка бележки на президентската институция. А най-овластени, според текста на закона, отново ще бъдат репресивните органи – гарантира им се употреба на специални разузнавателни средства без мотивация за възникнала необходимост от това. Върховенството на правото да бъдеш разузнаван срещу върховенство на правата и свободите.

Задава се АПК

Реформирането на третия основен процесуален закон също не е подминато. Предстои властта да се сдобие с още един специален съд – централен административен. Зад демонстрираната цел да бъде разтоварен от дела Върховният административен съд прозира мисълта за създаване на паралелен втори върховен административен съд, близък до властта. Тогава доколко призваното да проверява и отменя незаконосъобразните действия на властта административно правосъдие ще изпълнява функциите си? И това ли е върховно достижение на върховенството на правото?

С тези действия можем да очакваме България да направи ревизия и на критериите за върховенство на правото. Защо не в Правна комисия на Народното събрание да пренапишат, обсъдят и гласуват измененията на фундаментални документи като например Европейската конвенция за защита правата на човека в рамките на седмица, например?

Анализът е от сайта на Института за пазарна икономика. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z

На 14 януари...

http://www.cross.bg/stava-ispaniya-smurtta-1565414.html

/КРОСС/ 1477 г. - Московският велик княз Иван III завладява Новгород.1539 г. - Испания анексира остров Куба.1690 г. - В Германия е създаден духовият инструмент кларинет.1701 г. - В Русия е създадено първото морско училище.1724 г. - Филипе V абдикира от престола на Испания в полза на сина си Луис I, но седем месеца по-късно се връща на трона, поради смъртта на младия крал от вариола.1762 г. - Със смъртта на императрица Елисавета става възможно прекратяването на седемгодишната Руско-пруска война.1897 г. - За първи път е изкачен най-високият връх в Южна Америка Аконкагуа.1901 г. - В София е пуснат първият електрически трамвай1943 г. - Втората световна война: В Казабланка се провежда среща между Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт за обсъждане на съвместните действия през следващата фаза на войната.1954 г. - Основана е корпорацията Америкън Моторс.1967 г. - Речта на уволнения от Харвард професор Тимоти Лири, изнесена по време на The World's First Human Be-in в Сан Франциско дава начало на световното движение Хипи.1972 г. - Маргрете II става кралица на Дания.1985 г. - Тенисистката Мартина Навратилова печели своя стотен турнир.1993 г. - В Балтийско море потъва полският ферибот Ян Хавелиуш, загиват 55 души екипаж и пътници.1994 г. - България се включва в инициативата на НАТО Партньорство за мир.2004 г. - Грузия възстановява националния си флаг, използван преди 500 години.2005 г

Жълт код за вълнение по морето

http://www.moreto.net/novini.php?n=367103

Жълт код за вълнение по морето е обявен за днес. Това съобщиха от НИМХ на БАН. Вълнението на морето ще бъде 4 бала. Очаква се силен северен вятър със скорост 12-17 м/сек (6-7 бала по Бофорт). Валежите в по-голямата част от страната ще спират.

За първи път - премиерът на Япония е в България (СНИМКИ)

http://clubz.bg/62881-za_pyrvi_pyt_premieryt_na_qponiq_e_v_bylgariq_snimki

За първи път премиер на Япония е на посещение в София. Шиндзо Абе се среща с българския си колега и домакин Бойко Борисов.

Визитата на Абе е част от европейската му обиколка, която сама по семе си е историческа - защото в част от страните японски премиер също не е ходим досега.

 

 

По-рано през деня БТА съобщи, че японецът е заявил, че страната му е сключила споразумение с Естония, Литва и Латвия за засилване на икономическите и политическите връзки.

След среща в латвийската столица Рига Абе и латвийският му колега Марис Кучинскис казаха, че информационните технологии, транспортът и медицината са области, в които Япония вижда най-големия търговски потенциал в балтийските страни.

Четиристранният японско-балтийски пакт най-вероятно ще донесе ползи за Токио, щом бъде ратифицирано по-широкото споразумение за партньорство между ЕС и Япония.

И у нас премиерът на Япония е с компанията на внушителна японска бизнес делегация

"Радостен съм, че преговорите по договора за икономическо партньорство между Япония и ЕС завършиха", каза японският премиер. Това споразумение за свободна търговия ще отвори за японски компании пазари в съюза като Естония, Латвия и Литва и обратно.

Шиндзо Абе ще посети Сърбия и Румъния. 
 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване