Наше дружество ”пере пари” чрез виртуалната валута уанкойн

http://dnes.dir.bg/news/druzhestvo-virtualna-valuta-pere-pari-uankoyn-26793510

Спецпрокуратура участва в международна операция за неутрализиране на пирамидална структура за измами, набиране на клиенти и пране на пари чрез уанкойн (OneCoin)

За 350 000 българи е нормално мъжът да удари жена

http://www.cross.bg/zhenata-kategorichno-obshtestvoto-1565832.html

/КРОСС/ Привържениците на ГЕРБ са готови да подкрепят „социалния пол" за разлика от симпатизантите на Обединени патриоти, БСП и ДПС. Темите на Истанбулската конвенция разделят обществото, макар и без да се стига до крайности. 50% отхвърлят понятието „социален пол". 38% обаче са склонни то да бъде въведено. Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но все пак 7% от тях смятат, че е нормално мъжът да удари жената. Изводите са от поредния бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл", проведен сред 801 души на възраст 18 и повече години. Изследването е проведено на 15 и 16 януари. 50% от изследваните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол. 38% заявяват, че най-важно е кой как се чувства. Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни. В същото време обаче обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят. Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС - не. Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи

Чуждите инвестиции намаляват с 2.4% до ноември 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/19/3115341_chujdite_investicii_namaliavat_s_24_do_noemvri_2017_g/?ref=rss


Преките чуждестранни инвестиции са намалели с 2.4% между януари и ноември 2017 г., сочат предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Увеличение има главно при инвестициите в дългови инструменти, които са белег за краткосрочни интереси, докато спадът при дяловия капитал е близо 4 пъти, при реинвестираната печалба - около 15 пъти, при покупките на недвижими имоти - около шест.<br /><br />Общият размер на преките инвестиции в страната за януари – ноември 2017 г., е 883.7...

Откраднаха 3000 лева и златен пръстен от 93-годишна баба в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671920

Откраднаха 3000 лева и златен пръстен от 93-годишна баба в ПловдивПо предварителни данни, в сряда 93-годишна пенсионерка поканила в дома си в Пловдив двама мъже, които срещнала на улицата и в единия припознала свой близък. Това съобщиха от ОДМВР-Пловдив. Възрастната жена била помолена от гостите си да им уедри дребни банкноти, а когато ги изпратила установила липса на портмоне с 3000 лева и златен пръстен.

Специфичен дубайски биткойн доведе до претърсвания в София

http://clubz.bg/63135-specifichen_dubajski_bitkojn_dovede_do_pretyrsvaniq_v_sofiq

Повече от 50 българи, участвали в дружества предлагащи на пазара виртуалната валута уанкойн (OneCoin), са разпитани по операция на германските служби. В основата са били две жени. Специализираната прокуратура е водеща у нас в неутрализирането на мащабна пирамидална структура за измами, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin).

Това каза шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев, като направи уговорка, че самото добиване и търговия с криптовалути и у нас и на много други места е "на ръба на закона", но не е инкриминирано, т.е. - няма го в Наказателния кодекс. Затова и съставът на престъплението за Германия е измама с търговска цел или т .нар „търговска измама“ - деяние, което също отсъства от нашия НК.

Тук може да говорим за организирана престъпна гурпа за пране на пари, прогресивно набиране на клиенти – извършване на финансови услуги за разплащане без разрешение, смятат от прокуратурата.

"Има данни, че с тази криптовалута – или терминът на някои партньорски държави е "фиктивна криптовалута", се финансират действия, свързани с организирана престъпност и тероризъм. Затова и те са обект на проверката на множество партньорски служби", каза Гешев.

Искането на прокуратурата в Билефелд, северен Рейн-Вестфалия, е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство.

Разследващите установяват местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната организация. Така вчера и онзи ден, в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи, са претърсени офисите на „Уан Нетуърк сървисиз“, както и на 14 други свързани дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървърите, от които тръгва търговията с криптовалутата.

Какви са разликите между биткойн и уанкойн?

Най-основната е, че, докато биткойн е децентрализирана система, т.е.- всеки може да си търгува из интернет, уанкойн е централизирана.

"Всеки от вас може - ако съществуват определени технически и финансови възможности, да си купи биткойни. Докато уанкойн може да придобиете само от съответното търговско дружество, което е част от Международната асоциация за маркетинг на уанкойн.

Производител на т. нар. валута е дружеството OneCoin Ltd., регистрирано в Дубай, а разпространител у нас е "Уан койн сървисиз" ЕООД" описа Гешев.

Именно продажбите стават само и единствено през някое от търговските дружества на тази т. нар Асоциация. 

Що се касае до германските служби, те разследват и заобикаляне на официалния надзор по Закона за банковото дело. В Германия разплащането с тази криптовалута е забранено.

В немското право има и санкция за „произвеждане разпространение и  дейност, свързана с пирамидални и лавиноообразни системи", каза още прокурорът, който у нас е водещ по разследването на КТБ.

Ако стойността на биткойн се формира между търсенето и предлагането - и ти се дават обективни данни за това, които подлежат на проверка, то т. нар. "блокчейн" на уанкойн – или счетоводен тефтер, който съдържа определени счетоводни движения, е по-скоро симулация. Която според немските служби е по-скоро недостоверна и погрешна (т.е. - измама).

"Те разследват организирана престъпна група и са събрали доказателства за това, че тази група в пордължение на около 3 г. е успяла да привлече повече от 3 млн. потребители – клиенти от цял свят, които инвестират в обучителни пакети за криптовалутата уанкойн", каза още прокурорът.

Иван Гешев

Гешев не пропусна да отбележи, че разследването в Германия е започнало преди 2-3 години и още продължава. "Така че не само българското правосъдие, което обвиняват в бавност, действа многогодишно", отбеляза той с усмивка.

"Това е една чисто нова дейност - нехарактена. Вероятно представлява някаква пирамидална структура - зачуди се прокурор Гешев. Но сложността на тези разследавния е свързана с това, че дейността на тази асоциация, която цитирах, на първо място е виртуална, на следващо място обхваща да не кажа целия свят, ама половината свят."

Регистрираното в Обединените арабски емирства OneCoin Ltd. действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. Българското дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на OneCoin Ltd. и дистрибутор на създадената от него виртуална валута.

В момента дейността на свързани с OneCoin Ltd. дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и мн. др.

Фактът, че валутата продължава да функционира и в момента доказва, че сървърите, които са иззети в България, не са всичките - има и на други места, отбелязват от прокуратурата.

Ето най-големите опасности през 2018 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=367449

Кои са най-реалните заплахи пред човечеството? Ето класацията, съставена от експерти в света на икономиката, политиката, науката и обществения живот. Въпросите са им били зададени от Световния икономически форум в Давос. Промените в климата на Земята Преди година т.

„Галъп“: За 350 000 българи е нормално мъжът да удари шамар на жена

https://frognews.bg/novini/galap-350-000-balgari-normalno-majat-udari-shamar-jena.html

Привържениците на ГЕРБ са готови да подкрепят „социалния пол” за разлика от симпатизантите на Обединени патриоти, БСП и ДПС. Темите на Истанбулската конвенция разделят обществото, макар и без да се стига до крайности. 50% отхвърлят понятието „социален пол”. 38% обаче са склонни то да бъде въведено.

Алпинистът Боян Петров: Министър Димов е маша в ръцете на тези, които са го издигнали

https://frognews.bg/politika/alpinistat-boian-petrov-ministar-dimov-masha-ratsete-tezi-koito-izdignali.html

Нено Димов в момента играе повече като министър на икономика и регионалното развитие, отколкото като министър на околната среда. Как може улицата да защитава природата повече отколкото самия министър?! Това каза алпинистът Боян Петров.

Алпинистът Боян Петров: Министър Димов е маша в ръцете на тези, които са го издигнали

https://frognews.bg/novini/alpinistat-boian-petrov-ministar-dimov-masha-ratsete-tezi-koito-izdignali.html

Нено Димов в момента играе повече като министър на икономика и регионалното развитие, отколкото като министър на околната среда. Как може улицата да защитава природата повече отколкото самия министър?! Това каза алпинистът Боян Петров.

Нона Йотова скърби за котката си във фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671898

Нона Йотова скърби за котката си във фейсбук"Още една душичка отлетя! Вече са заедно с Мама!". Това написа в профила си във фейсбук народният представител Нона Йотова, която скърби за домашната си

Разбиха международна група за пране на пари чрез уанкойн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671899

Разбиха международна група за пране на пари чрез уанкойнСпецпрокуратурата участва в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin). Прокурори и следователи, антимафиоти от ГДБОП и агенти от ДАНС се включили в международното

Тръмп иска 10 пъти повече ядрени оръжия

https://frognews.bg/svqt/tramp-iska-10-pati-poveche-iadreni-orajiia.html

Окончателната версия на Проекта за нова ядрена доктрина на САЩ, подготвен от Министерството на отбраната, ще е готов през февруари 2018 година, пише ”Хъфингтън пост”.

Татяна Иванова: Законът за частната охранителна дейност ще създаде предпоставки за дисбаланс

https://offnews.bg//interviu/tatiana-ivanova-zakonat-za-chastnata-ohranitelna-dejnost-shte-sazdade-673218.html

Ние можем да бъдем партньори, но не можем да участваме пряко в борбата с битовата престъпност. Така изпълнителният директор на Индустриален клъстер сигурност коментира приетия Закон за частната охранителна дейност. Татяна Иванова е член на Съвета на председателите и секретар на Комитет „Сигурност" при Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес.

- Появиха се някои опасения във връзка с новоприетия Закон за частната охранителна дейност. Кои от тях споделяте?

- Има резонни опасения. Ние сме също не по-малко изненадани, защото не бяхме наясно какво точно ще се приеме. Поради една много проста причина. Уж имаше създадена работна група, след като вдигнахме шум по отношение начина на приемане на този законопроект. Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред г-н Цветанов пред целия бизнес пое ангажимент за кардинални промени на проектозакона. Под „кардинални“ се разбираше да отпаднат звената за самоохрана, да няма подзаконови нормативни актове, да се вслуша в предложенията на бизнеса, защото е специфичен. И по тази причина беше създадена работна група. Тази работна група се събира точно два пъти, като почти нищо от предложенията, които даде тази група, не е влязло в законопроекта.

Оказа се, че впоследствие МВР си е доработвало закона и на последното събиране на работната група, без да ни е даден проектозаконът, върху който е работено, се проведе едно литературно четене на самия законопроект.

- Тоест, МВР е взело участие в написването на законопроекта и не са взети предвид препоръките на бизнеса.

- МВР написа законопроекта и ако литературно четене може да се нарече консултиране с бранша...
Аз лично съм оставила бележки по законопроекта, по всеки един от текстовете, който съм преценила, че е спорен. От тях не е взето предвид абсолютно нищо.

Включително и случилото се при гласуването на второ четене в пленарна зала – да се прегласува вече приет текст...

- Какво следва от това?

- Законът е уязвим първо заради съгласувателните процедури и общественото обсъждане. Г-н Цветанов пое ангажимент представители на Министерството на икономиката да участват в обсъждането на законопроекта, за да може да се синхронизира законът с европейските нормативни актове и съответното законодателство. Както и с решенията на Европейския съд.

Веднага давам пример: проектът на наредбата, с която според закона министърът на вътрешните работи ще контролира дейностите по охрана, влиза в противоречие с решение на Европейския съд по делото на ЕК срещу Италия от 2005 г., което касае неизпълнението на изискванията относно минимален числен състав, свободно предоставяне на услуги и частни охранителни услуги. Този закон не отговаря и на други решение на Европейския съд за неспазване на правилата за предоставяне на услуги. Защото не бива да забравяме, че секторът на частните услуги за сигурност, колкото и да отказват да го възприемат, е бизнес. Ние сме икономическа дейност и подлежим на други регулации, които са свързани с нашата дейност като търговски дружества. Поради тази причина Министерството на икономиката трябваше да присъства на тези срещи.

Връщам се на лиценза за урбанизирани територии. Много внимателно слушах доводите на г-н Манев (депутат от ГЕРБ и един от вносителите на закона, бел. ред.) и искам да кажа, че така записан въпросният лиценз – охраната на урбанизираните територии е комплекс от дейности, който включва защита от противоправни посегателства срещу имуществото и населението в съответната урбанизирана територия е дейността по този лиценз. А това, което цитира г-н Манев, че дейността ще се извършва посредством наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули, е начинът, по който ще се извършва тази дейност. Това означава, че охранителната компания, сключвайки договор с кмета на общината, обособява такива екипи и ще трябва да извършва дейност по защита на противоправните посегателства върху имуществото и населението.

- Като е правен законът мислено ли е, че има достатъчно големи охранителни фирми в страната, които да имат капацитета да обхванат цели общини и урбанизирани територии?

Нямам такава информация дали има фирми, които ще могат да поемат такава дейност. Дават се примери в положителния и в отрицателния аспект за охраната на села от такива фирми.

Това, което мен ме притеснява, е как ще се възлагат тези договори. Има аргументи, че законът дава право кметът да сключва договор за охрана. Че те и сега кметовете могат да сключват договори, само че се преминава през обществена поръчка, при ясно зададени критерии, при прозрачно харчене на обществени средства.

Би трябвало, като представител на сектора, да изразя задоволство от това, че се открива нов пазар, но аз имам основателни притеснения, че този „нов“ пазар ще създаде всъщност повече проблеми. И той може би е за определени дейности. Има такива индикации. Например от интервюто на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, откъдето между другото е депутат и г-н Манев, че това е превъзходно... Имам усещането за лобизъм.

- Имате ли опасения за това, че може пазарът на частните охранителни услуги може да бъде изкривен и ще бъдат създадени условия за монопол?

- Абсолютно. Имам такива опасения. За монопол не мога да твърдя, но имам опасения за изкривяване на пазара.

- Но все пак звучат логично аргументите, че не е нужно МВР да бъде натоварвано с дейности като охраната на паркове и спортни зали например...

- Охраната на урбанизираната територия е защита от противоправни посегателства върху имуществото и населението. Това е приоритет на МВР, записан в специален закон.

- В такъв случай потвърждавате съмненията, че се отдават дейности на МВР в частни ръце...

- Нямам идея каква е логиката на законодателя за този текст и вкарването на отделен лиценз.

Друг е въпросът за броя на лицензите и раздробяването на лицензионните дейности. Това увеличава административната тежест. Какво значение има дали охраняваш питейно, или компютърен клуб? Това е имущество. И обяснението, че това било специфична дейност и т.н никак не се получава . Частните охранители и до сега охраняваха множество питейни заведения. Важен е професионализма. Това трябва да се гледа – обучението, инвестицията в хората, не товаренето на бизнеса с такива регулации.

Цялото това нещо от една страна създава прекомерна административна и регулаторна тежест, от друга страна – финансова тежест, защото за всеки един от лицензите трябва да си плащаш. И като заговорихме за административната тежест – вече е факт свръхрегулацията на този сектор.

- Това води ли със себе си опасността от фалит на по-малки фирми?

- Определено, да.

- Друг логичен аргумент в полза на закона е свързан с отпадане на звената за самоохрана, като беше даден пример с боя на Околовръстното шосе, когато гардове нападнаха мъж и жена.

- Първо, звеното за самоохрана няма право да извършва никакви други дейности, освен охрана на имущество.( чл11 от сега действащия ЗЧОД ). Значи няма право да извършва лична охрана. И тук задавам въпроса къде са контролните органи и колко звена за самоохрана са проверени какви дейности извършват.

Следващото, което е: Премахнали сме звената за самоохрана. Не, не сте. Звената за самоохрана остават за бюджетни организации – лечебни заведения, институции в сферата на образованието и стратегически обекти от системата на националната сигурност. Тук опасенията са и за нерегламентирана държавна помощ. Защото бюджетните организации получват средства от бюджета за извършване на определени дейности. По този начин те се явяват нелоялна конкуренция.

- Как ще се харчат тези пари прозрачно без да има обществени поръчки?

- По отношение на стратегическите обекти от значение за националната сигурност – тук въпросът ми е, след като в бюджета се финансират дейностите по самоохрана на тези обекти, тези стратегически обекти не са ли заложени в приложението за стратегически обекти в Закона за МВР и защо тогава за тези стратегически обекти ще имат необходимост от звено за самоохрана и ще се извършва дейност по закона за частната охранителна дейност?
Или да се премахнат всички звена за самоохрана, или да не се създава нелоялна конкуренция.

- Какво смятате да предприемете? Разбираме, че част от бизнеса е бил съгласен с тези промени, но вие не сте...

- Част от бизнеса беше за други промени. Голяма част от бизнеса, да не кажа целият бизнес, е за нов закон, но не в този му формат. И аз съм сигурна, че колегите, след като прочетат така приетия закон ще разберат, че всъщност ще имат много повече проблеми.

След като вече е приет законът, ще се консултираме, но не смятаме, че МВР трябва да прави закон за бизнеса. Има достатъчно европейска практика от 1974 г., има достатъчно анализи...

Има други решения на Европейския съд и срещу Белгия, и срещу Испания, в които се казва, че организацията в областта на частната охранителна дейност е по принцип дейност по охрана или по опазване на движими или недвижими вещи, издирване и разследване за сметка на частно-правни субекти. И изрично се посочва, че дейностите, свързани с алармените системи и вътрешните служби за сигурност не са пряко и конкретно свързани с упражняването на публична власт. Това го казвам в контекста на твърденията, че с този закон ще се мобилизира ресурса на частните охранителни фирми в борбата с битовата престъпност. Ние можем да бъдем партньори, но не можем да участваме пряко в борбата с битовата престъпност.това е приоритет на друго ведомство с други правомощия.

И само да вметна по темата за появили се заглавия в стил : „дадоха право на охранителите да бият" – И в досега действащия закон имаха право охранителите при задържане да използват помощни средства и белезници. Просто, явно не се познава дейността на колегите.

- Изглежда, че законът беше приет набързо. Защо според вас?

- Нямам представа. Това, което имам като факти ,е че, тъй като тази идея за законопроект е от 19 април 2016 г. На 28 април 2016 г. ние сме дали становище но по Закон за изменение и допълнение №654-01-62/24.04.2016. След това въпросният законопроект(станал вече Закон) е гледан три пъти на консултативен съвет в дирекция „Национална полиция“. След което на 2 август 2017 г. е приет от МС и е внесен в НС. Тук уловката е, че първоначалният проект е минал обществено обсъждане, но не е внесен в Народното събрание и няма сигнатура. След което този проект е преработен, внесен е в Министерски съвет и след това се внася в парламента с коментарите от 2016 г. След което се появява обяснението, според Закона за нормативните актове, внесени в Народното събрание законопроекти могат да бъдат гледани без обществено обсъждане.

Но ние коментирахме това с юристи, които смятат, че това е в абсолютно нарушение на процедурата за приемане на законопроекти, тъй като текстовете от Закона за нормативите актове касае вече внесени със сигнатура в Народното събрание законопроекти.

60 759 деца са се родили през първите 11 месеца на 2017 г. в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671889

60 759 деца са се родили през първите 11 месеца на 2017 г. в БългарияПрез първите 11 месеца на 2017 г. е изплатена еднократна помощ при раждане за 60 759 деца. Тези данни, предоставени от Министерството на труда и социалната политика, цитира заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов по време на днешния парламентарен контрол.

И Колин Фърт обърна гръб на Уди Алън

//dariknews.bg/novini/liubopitno/i-kolin-fyrt-obyrna-gryb-na-udi-alyn-2073543

Британският актьор и носител на Оскар Колин Фърт е поредният представител на киноиндустрията, разграничил се от режисьора Уди Алън, съобщи Контактмюзик.

На фона на разразилия се секс скандал в Холивуд, белязал редица влиятелни мъже, общественото вним

Канадец отнесе глоба за паркиране, изваял на улицата кола от сняг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671888

Канадец отнесе глоба за паркиране, изваял на улицата кола от снягЖителят на канадския град Монреал извая фалшив автомобил от сняг на улицата, но получи съвсем истинска глоба за паркиране, съобщава агенция ЮПИ. Надареният с ваятелски умения Симон Лаприз решил да измайстори на улицата копие на возилото от филма "Завръщане в бъдещето", за да си направи шега със съседите.

Ядосаният Григор си скъса тениската по време на мача с Рубльов (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/tennis/jadosanijat-grigor-si-skysa-teniskata-po-vreme-na-macha-s-rubliov-video-news_655225.html

Голяма звезда на българския спорт Григор Димитров се класира за 1/8-финалите на Australian Open, след като се наложи трудно с 3:1 сета над руснака Андрей Рубльов. Първата ни ракета имаше големи проблеми във втория сет, когато водеше с пробив, но допусна обрат в края и резултатът бе изравнен. В резултат на спада в играта си, Димитров изкара яда си върху своята розова тениска, за която отнесе толкова много шеги. Той разкъса яростно екипа си, а това сякаш го успокои, като той спечели следващите д

Хитовият филм на Стефан Командарев "Посоки" с премиера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367468

Наравно с официалната си премиера на 26 декември, "Посоки" идва и във Варна, научи Moreto.net. В зала "Европа" на Фестивален и конгресен център, от 18 часа варненци ще могат да видят един от най-успешните ни и многократно награждавани нови филми.

7% от българите: Мъжът може да удари шамар на жена

http://dnes.dir.bg/news/nasilie-polove-galap-ravnopostavenost-istanbulscata-conventzia-jendar-26793461

Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете.

Горанов: Слабостите от доклада за БАЦИС са отстранени

http://dnes.dir.bg/news/doklad-vladislav-goranov-kabinet-borisov-3-otstraneni-slabosti-batzis-26793318

Слабостите от доклада на ДАНС за БАЦИС са отстранени. Всичко, което сме открили като слабости е отстранено отдавна, заяви министърът на финансите Горанов.

Платежният баланс на страната е на дефицит през ноември

http://econ.bg/Новини/Платежният-баланс-на-страната-е-на-дефицит-през-ноември_l.a_i.756558_at.1.html

През ноември 2017 година платежният баланс на България излезе на дефицит, като в рамките на първите единадесет месеца на изминалата година той остава...

Учени разработват кръвен тест за ранно откриване на осем вида рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6671879

Учени разработват кръвен тест за ранно откриване на осем вида ракНов кръвен тест за рак показа обещаващи резултати за откриване на осем различни вида тумори, преди да се разпространят в тялото, което дава надежда за ранното им откриване, предаде АФП. Необходими са обаче още проучвания преди теста, който е наречен CancerSEEK, да стане общодостъпен, като се прогнозира, че ще струва около $500,

Сингапур рекламира държавния си бюджет в Instagram

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/singapur-reklamira-dyrjavniia-si-biudjet-v-instagram-254158/

Тя е наела потребители на социалната мрежа, за да споделят информация за бюджета, който предстои да бъде приет

Българите за „джендър“ и домашното насилие

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarite-za-dzhendyr-i-domashnoto-nasilie-6078408

50% от изследваните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол, а 38% – че най-важно е кой как се чувства

Грипна епидемия и в Благоевград

https://offnews.bg//obshtestvo/gripna-epidemia-i-v-blagoevgrad-673220.html

Грипна епидемия бе обявена в област Благоевград.

Заболеваемостта в областта за изминалата седмица е била 381 на 10 000 души.

Учениците в областта ще бъдат разпуснати във ваканция от понеделник до сряда (22-24 януари).

Вчера грипна епидемия обявиха и в Пазарджик, а в началото на седмицата такава бе обявена в Перник.

1 година управление на Тръмп - раздори и данъчни облекчения

http://clubz.bg/63134-1_godina_upravlenie_na_trymp_razdori_i_danychni_oblekcheniq

За една година на власт Доналд Тръмп предимно вся раздори и разделения не само в САЩ, но и по света, отбелязва АФП.

Едни срещу други се изправиха чернокожи и бели, имигранти и граждани, богати и бедни, леви и десни, националисти и глобалисти.

На 20 януари 2017 г. той официално встъпи в длъжност. Кандидатът на републиканците спечели срещу демократката Хилъри Клинтън. Макар да взе с над 2 милиона по-малко гласове, милиардерът спечели срещу бившата първа дама благодарение на особеностите на американската избирателна система.

Началото

Тръмп започна управлението си с гневен изблик. 16-минутната му реч приличаше повече на тирада, отколкото на по-идеалистичните речи на предишни такива церемонии. Такава бе почти единодушната оценка на анализаторите.

Някои от най-острите реплики във встъпителната реч на президента бяха тези, в които той описа действителността, каквато е тя според него за много граждани на САЩ. Той говори за "ръждясващи заводи, разпръснати като надгробни плочи", "училища, в които младите хора са лишени от всякакво знание" и "престъпността, бандите и наркотиците".

"Тази американска касапница престава тук и сега", обеща Тръмп точно преди година.

Но той вся предимно разделение и хората започнаха да стават все по-непримирими в позициите си и все повече да се отдалечават от центъра. Макар политолозите да казват, че разделението в Америка не е започнало в този ден, те са съгласни, че пропастта се е разширила откакто президентът популист встъпи в длъжност.

Доналд и Мелания Тръмп притсигат на бала след церемонията по встъпването вдлъжност на президента.

Тръмп говори и за върхушката и за целта си да върне властта на народа:

"Твърде дълго една малка група в столицата на страната ни жъне плодовете на управлението, докато обикновените хора поемат цената му. 20 януари 2017 г. ще бъде запомнен като деня, в който обикновените хора си върнаха властта", зарече се Тръмп.

Думите му бяха обнадеждаващи. Още повече, той спечели изборите благодарение именно на обикновените хора. Неговите гласоподаватели бяха предимно "сини якички". Това са работниците, ангажирани предимно с физически труд – както квалифициран, така и неквалифициран., предимно в големи предприятия като заводи, мини, строежи. Униформата им често е тъмносиня или синя.

"Сините якички", описани в безсмъртната песен на група "Стикс", обитават територия, известна като Ръждивия пояс. Това е част от Средния запад и североизточното крайбрежие на Съединените щати. Тя обхваща част от щата Ню Йорк и щатите Пенсилвания, Охайо, Индиана, Мичиган, Илинойс и Уисконсин до западния бряг на Мичиганското езеро и до въгледобивните райони в Апалачите на юг.

„Уолстрийт“ или народът?

Оказа се обаче, че никога досега не е имало толкова много представители на едрия бизнес в толкова близки отношения с президента. Критиците се опасяват, че властта е взел "Уолстрийт", а не народът.

В назначенията Тръмп тотално загърби републиканците, които издигнаха кандидатурата му. В Белия дом на практика няма републиканци от върхушката на водещи длъжности, след като Шон Спайсър напусна поста говорител, а Райнс Прибъс бе заменен от бившия генерал Джон Кели като началник на кабинета. Най-важните постове в кабинета на Тръмп са запълнени от бивши военни и финансисти.

Във външната политика някои от най-важните му решения бяха взети едностранно. Той изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и Транстихоокеанското партньорство и започна да предоговаря участието на страната си в НАФТА - Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Тръмп показва подписа си върху закона за облекчаването на данъците.

Тръмп доста подразни както противниците, така и съюзниците на САЩ в Близкия изток с решението си да признае Йерусалим за столица на Израел. Но пък спечели симпатиите на огромна част от евреите по света, което не е никак маловажно. Именно това е и най-важният му външнополитически ход - независимо от оценките за и против него. Отношенията с Израел сериозно бяха влошещи по времето на Барак Обама. 

Колкото до отношенията си с Конгреса, Тръмп постигна едва в края на първата си година на власт своята първа значителна победа. Но тя не бе каква да е.

Палестинец държи горящ портрет на Тръмп при протест срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел.

В края на 2017 г. бе прието най-голямото намаляване на данъците в САЩ за последните 30 години. То е на стойност 1,5 трилиона долара.

Най-важните промени в тази сфера са следните:

• Необлагаемият минимум за един човек се увеличава до 12 000 долара годишно, а за съпрузи - до 24 000 долара.

• Данъчната система се опростява така, че вместо 7, както е сега, остават 3 ставки за подоходно облагане в размер на 12, 25 (за дребния бизнес) и 35 на сто (таван за индивидуални лица). Което означава, че ще бъде намалено данъчното бреме и за най-богатите американци, тъй като в момента максималната ставка е 39,6%.

• Корпоративният данък се намалява от 35 на 21 на сто.

• Отменя се данък наследство, когато става дума за семейни предприятия.

Вярно е, че тези облекчения ще облагодетелстват изключително много най-богатите американци и големите корпорации. Но също така ще смъкнат данъчното бреме от средната класа, която в крайна сметка бе тази, която избра Тръмп.

Българи в САЩ на страната на Тръмп...

Йордан Иванов (51 г.) – собственик на малка транспортна фирма от Чикаго:

Двойно скочи оборотът на камионите ми

„Не можете да си представите колко е различно, след като Тръмп стана президент. Поне за нас, които се занимаваме с транспорт, разликата може би е най-добре видима. В САЩ всичко се транспортира с камиони.

Преди цените на транспорта постоянно падаха и падаха. Разходите бяха същите и/или се увеличават. И съвсем естествено икономиката не вървеше.

Сега всичко е преобразено като с магическа пръчка. Ето аз например имам 4 камиона. През последните години на Барак Обама един мой камион едва правеше 5000 долара месечен оборот. А сега вече оборотът е $ 11 000-12 000. Сами сметнете разликата. Повече от два пъти!

При управлението на Тръмп имам толкова работа, че едва смогнах да си дойда през лятото в България.

Но така е, когато президент е човек, мислещ предимно за американските граждани. Преди превозвахме сума ти чужди стоки. Желязото например бе откъде ли не, само не и от САЩ – от Индонезия, от Бразилия, от Индия. Сега вече е почти само американско. Съответно се увеличи и производството му. Като в резултат бяха открити нови места, които бяха заети не от латиноамерикански имигранти, а от американци.

Тръмп може да не е роден политик, може би има недостатъци. Но при него потръгна икономиката. И това са нещата, които най-много интересуват нас, хората от средната класа. Да не говорим за хора като мен, които притежават малки транспортни фирми.“

...и против него

Таня и Любомир Серафимови (50 и 51 г.) - собственици на бизнес от Сейнт Пол, Минесота:

Тръмп само трупа точки на гърба на Обама

„Много се ядосваме, като говорим за господин президента. Според нас не е имало по-неуспешен човек на тази длъжност.

Една година след избирането му не е свършил никаква работа, освен да трупа точки гърба на предишния президент и да вдига шум около собствената си персона. Нито една фирма не се е върнала обратно в САЩ. Проблемът с безработицата беше решен преди него.

Обикновените хора и т. нар. средна класа още чакат Тръмп да им намали лекарствата, а медицинските застраховки пак се качват.

Да не говорим за безредиците между чернокожи и бели, имигрантите и свободната продажба на оръжие, което е сериозен проблем.“

Цитат на деня: Мога да управлявам от Брюксел, но не и от затвора

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/19/3115336_citat_na_denia_moga_da_upravliavam_ot_brjuksel_no_ne_i/?ref=rss


"Вие сте в Брюксел, аз - в Барселона, но можем да направим интервю с абсолютно същото качество на звука от Жирона или Тарагона. Големите бизнес и изследователски проекти се управляват с новите технологии, Европа показва, че това е пътят. Очевидно не са условията нормалност, които биха ни харесали... От затвора обаче със сигурност не бих могъл да управлявам." <br /><br />Това каза бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон в интервю за радио "Каталуня".<br...

Догодина започва експериментално военно в училищата

https://frognews.bg/novini/dogodina-zapochva-eksperimentalno-voenno-uchilishtata.html

Военният министър Красимир Каракачанов коментира в кулоарите на парламента, че „военното обучение в училищата може да започне експериментално“.

Европейската комисия готви ДДС реформа

https://offnews.bg//ikonomika/evropejskata-komisia-gotvi-dds-reforma-673219.html

Европейската комисия предложи нови правила, които дават повече гъвкавост на държавите членки да определят ставките на данъка върху добавената стойност (ДДС) и създават по-благоприятна данъчна среда за растежа на МСП.

Днешните предложения са последните стъпки от основното преразглеждане на правилата за ДДС от страна на Комисията. Създаването на единно пространство на ЕС по отношение на ДДС ще намали драстично измамите с ДДС, в резултат на които ЕС губи ежегодно 50 милиарда евро, като същевременно ще окаже подкрепа на предприятията и ще обезпечи приходите на правителствата.

Общите за ЕС правила за ДДС, договорени от всички държави членки през 1992 г., вече не са актуални и са твърде ограничителни. Те позволяват на държавите членки да прилагат намалени ставки на ДДС само за няколко отрасъла и продукта. Същевременно за страните от ЕС ставките на ДДС са полезен инструмент, с помощта на който те могат да преследват някои от своите политически цели. Сега Комисията е на път да изпълни обещанието си да даде на държавите членки повече свобода при определянето на ставките. Страните ще станат по-равнопоставени, що се отнася до някои действащи изключения от правилата, познати като „дерогации в областта на ДДС“.

Днес Комисията търси и разрешение на проблема на по-малките дружества, страдащи от несъразмерно високи разходи за привеждане в съответствие с изискванията за ДДС. Разходите за привеждане в съответствие са с 11 % по-високи за предприятията, развиващи презгранична търговия, в сравнение с търгуващите само на вътрешните пазари. Най-малките играчи са най-засегнати. Оказва се, че това е реална пречка за растежа, тъй като малките предприятия съставляват 98 % от дружествата в ЕС. Ето защо ние предлагаме повече дружества да могат да се ползват от предимствата на по-простите правила за ДДС, които в момента са на разположение само на най-малките фирми. Цялостните разходи за привеждане в съответствие с изискванията за ДДС ще бъдат намалени с цели 18 % годишно.

Заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, заяви: „Преди три месеца Комисията предложи да направи основно преразглеждане на правилата на ЕС за ДДС, насочено към създаване на окончателен режим на ДДС. Това означава да бъде въведен принципът на начисляване на ДДС в държавата на местоназначение. Предвижда се днешните предложения за ставките на ДДС да влязат в сила след въвеждането на окончателния режим.“

Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, заяви: „Днес ние правим поредната крачка към създаване на единно пространство по отношение на ДДС за Европа с по-прости правила за нашите държави членки и дружества. Благодарение на тези предложения страните от ЕС ще разполагат с по-голяма свобода да прилагат намалени ставки на ДДС към конкретни продукти или услуги. В същото време те ще намалят бюрокрацията за малките предприятия, които работят в различни държави членки, и ще им помогнат да се разрастват и да създават работни места. Накратко, общи правила, когато това е необходимо за функционирането на вътрешния пазар, и повече гъвкавост за правителствата да преследват своите политически цели чрез ставките на ДДС.“

Повече гъвкавост

Към момента държавите членки могат да прилагат на своята територия намалена ставка с минимален размер 5 % върху две отделни категории продукти. Редица страни прилагат и специални дерогации за други намалени ставки.

Освен стандартната ставка на ДДС, която е най-малко 15 %, държавите членки ще могат вече да предвидят:

две отделни намалени ставки в размер между 5 % и стандартната ставка, избрана от държавата членка;
едно освобождаване от ДДС (или т.нар. „нулева ставка“);

една намалена ставка в размер между 0 % и намалените ставки.

Настоящият сложен списък със стоки и услуги, към които могат да се прилагат намалените ставки, ще бъде премахнат и заменен с нов списък с продукти (като оръжия, алкохолни напитки, хазарт и тютюн), към които винаги ще се прилага стандартната ставка от 15 % или повече.

За да защитят публичните приходи, държавите членки ще трябва също да гарантират, че среднопретеглената ставка на ДДС възлиза на поне 12 %.

Новият режим означава също, че всички стоки, които към момента се ползват от ставки, различни от стандартната, могат да продължат да го правят.

Намаляване на разходите във връзка с ДДС за МСП

Съгласно действащите правила държавите членки могат да освободят продажбите на малките дружества от ДДС, при условие че годишният им оборот не надвишава определен размер, който е различен в отделните страни. Разрастващите се МСП губят своя достъп до мерките за опростяване веднага щом надскочат прага за освобождаване. Освен това тези освобождавания са на разположение само на националните играчи. Това означава, че няма равнопоставени условия на конкуренция за малките дружества, които осъществяват търговия в ЕС.

Макар настоящите прагове за освобождаване да остават, с днешните предложения се въвежда:

праг за оборота в ЕС в размер на 2 милиона евро, под който малките предприятия ще се ползват от мерки за опростяване, без значение дали са освободени от ДДС;

възможност за държавите членки да премахнат за всички малки предприятия, отговарящи на условията за освобождаване от ДДС, задълженията във връзка с ДДС за идентификация, фактуриране, счетоводна отчетност и изготвяне на справки-декларации;

праг за оборота в размер на 100 000 EUR, който ще позволи на дружествата, осъществяващи дейност в повече от една държава членка, да се възползват от освобождаването от ДДС.

Тези законодателни предложения ще бъдат предадени на Европейския парламент и на Европейския икономически и социален съвет за консултация и на Съвета — за приемане. Измененията ще породят действия едва след преминаване към окончателния режим.

Контекст

Предложените мерки се основават на „крайъгълните камъни“ на едно ново окончателно пространство на ЕС по отношение на ДДС, представени през октомври 2017 г., и на Плана за действие във връзка с ДДС „Към единно пространство на ЕС по отношение на ДДС“, представен през април 2016 г.

Общата система на данъка върху добавената стойност (ДДС) играе важна роля на единния пазар в Европа. ДДС е основен и все по-значителен източник на приходи в ЕС, като през 2015 г. са събрани над 1 трилион евро, което представлява 7 % от БВП на ЕС. Един от собствените ресурси на ЕС също се основава на ДДС.

Григор Димитров ще играе с Ник Кириос в осминафиналите на Australian Open

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/19/3115344_grigor_dimitrov_shte_igrae_s_nik_kirios_v/?ref=rss


Григор Димитров ще се изправи срещу седемнайстия в схемата Ник Кириос в осминафиналите на Australian Open. Австралиецът стигна до драматичен успех с 7:6, 4:6, 7:6, 7:6 срещу Жо-Филфред Цонга. Мачът продължи 3.21 часа.<br /><br />Двамата ще играят за четвърти път помежду си. Димитров има две победи срещу австралиеца, който детронира българина в Бризбейн при последния им двубой.<br /><br />Мачът между Димитров и Кириос ще се играе в неделя.<br /><br />That...

Десни лидери в Италия обявиха обща програма преди изборите през март

http://www.mediapool.bg/desni-lideri-v-italiya-obyaviha-obshta-programa-predi-izborite-prez-mart-news274490.html

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони и съюзниците му от десницата се споразумяха за обща политическа програма преди парламентарните избори на 4 март, съобщи Ройтерс.   "Съединението прави победата", написа Берлускони в "Туитър" и обяви, че е сложил подписа си под обща предизборна програма с Матео Салвини, лидер на антиимигрантската партия "Северна лига", и Джорджа Мелони, лидерка на националистическата партия "Италиански братя".   Според социологически проучвания техният съюз ще спечели най-много места в парламента, но няма да постигне абсолютно мнозинство. Затова е трудно да се предвиди какво коалиционно правителство ще бъде формирано след вота.   Дясноцентристкият блок не публикува окончателна версия на предизборната си програма, но негови представители неотдавна казаха, че тя ще включва обещание за отмяна на законодателен акт от 2011 г., призоваващ за постепенно увеличаване на пенсионната възраст.   Тримата лидери казаха също, че ще обещаят да въведат плосък данък. "Северната лига" предлага 15-процентна данъчна ставка, а Берлускони смята, че трябва да е между 20 и 25 процента. В момента най-високата данъчна ставка е 43 процента.   Те казват, че ще се борят срещу неплащането на данъци, а по-ниските данъци върху доходите ще стимулират икономиката.   Очаква се програмата да включва мерки за борба срещу незаконната имиграция и изменение на конституцията така, че тя да има превъзходство над всеки нормативен акт, одобрен от Европейския парламент. Такъв ход неминуемо ще предизвика конфликт с Брюксел, отбеляза Ройтерс.   Предстои трите партии да се договорят кой да стане премиер на Италия, ако успеят да свалят лявоцентристкото правителство от власт.

БСП си иска партизаните в историята за 10 клас

https://offnews.bg//politika/bsp-si-iska-partizanite-v-istoriata-za-10-klas-673217.html

БСП настоява да се отменят одобрените учебните програми по история за 10-и клас. Това заяви в
пленарна зала депутатът от БСП Ирена Анастасова в декларация от името на групата.   

В декларацията се казва, че след "утвърждаването на новата учебна програма по история за Х клас, стана съвсем ясно и друго: всъщност основната цел на промяната е не тази, която очакваше образователната система, а съвсем друга – политизация и нова идеологизация на образованието". 

В текста пише още: 

В съобщението си за новите програми, МОН посочва, че при прегледа на най-новата история „са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация“. Изглежда в образователното министерство не им хрумва, че селекцията на факти е вече оценка и също може да бъде идеологически натоварена.

В резултат: в програмата, дори за непрофесионалист, веднага се набива на очи идеологическият подход при представяне на историческите събития и факти от Освобождението на България до Втората световна война, съпоставен с периода от края на войната до 1989 година (наречен комунистически режим). Особено цинично е отсъствието, според въпросната програма, на фашизъм в България, на антиеврейско законодателство и пронацисткия характер на управлението, но изрично е посочено, че ученикът трябва да може да „оценява значението на действията за спасяване на българските евреи през Втората световна война“. Спасяването от какво, след като ги няма антиеврейските закони. Няма присъединяване към Хитлеровия райх, няма Закон за защита на нацията, няма Съпротива, няма окупация на Македония и Тракия, няма партизани, 12 000 избити ятаци, ястребинчета, кой срещу кого воюва, няма победа на Червената армия над нацизма! Досега в Х клас се изучаваха поне нацизмът и теорията за „чиста раса“. Вече няма да се изучават. Е, няма друга държава, която да е стигнала дотам, че да се срамува от Съпротивата срещу Хитлер! Явно за съставителите на програмата и съответно- за експертите в МОН е спорно, че е имало фашизъм.

Днес, като че ли никой не помни, че проектите за въпросните нови програми се появиха още през 2013 г, в самия край на управлението на служебния министър Николай Милошев, бяха огласени, предизвикаха скандал в обществото, бяха оттеглени, а след силовото приемане на новия закон в НС през октомври 2015г., започнаха да се възраждат клас подир клас. Някой би казал – защо не предизвикаха спорове и дебат през септември миналата година? Отговорът е, защото ги нямаше текстовете, които се появиха сега – с тяхното утвърждаване. Питаме министъра на образованието: Кой предложи промяната в учебната програма по история за Х клас във варианта, представен за обществено обсъждане през септември 2017 година? Какви са мотивите на това предложение?
Кои са тези корифеи на историческата мисъл, кои са тези безспорни авторитети в областта на историята, чиито имена (би било логично) са публично известни на българите и които представят социалистическият период в развитието на страната ни като по-ужасен, едва ли не и от османското владичество? Кой реши, че това точно са учените, които ще предопределят знанията на децата ни за историята?  

Ако се затруднява в отговора, можем да помогнем – те се изявиха в публичното пространство и заявиха: „Тази битка водим 5 години. В тази наша мисия изключително важна и категорична беше подкрепата на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, на евродепутата Андрей Ковачев и министъра на образованието Красимир Вълчев. Ние, като независими експерти, успяхме да акцентираме на 12 понятия за този период: съветизация, комунизъм, диктатура на пролетариат, Народен съд, репресивен апарат, лагери, горяните, експроприация, социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване и т.н.“ Пределно ясно и откровено! Нали?

Къде беше професионалният дебат? Разговаряхме с историци, които са равно отдалечени от всички политически партии. Те са меко казано учудени. Учудени от смелостта и настървението, с което се въвеждат в учебниците уж доказани истини. И то при положение, че става дума за период отпреди по-малко от 30 години! И то днес, когато все още има документи, които не са известни и други, които никога няма да видят бял свят. Днес, когато все още излизат нови документи от времето на Втората световна война.  

Цитирам думите на учител по история в Пловдив: „Според моето скромно мнение, въпреки че е увеличен броят на часовете – 126 часа, от които за нови знания- 76, това е огромен по обем учебен материал, съдържащ много фактология и понятия.
Трябва да се има предвид, че българската история в предходните години не е изучавана самостоятелно, а е изучавана в контекста на европейската история.

Прекалено се акцентира върху периодите: България след Втората световна война и България след 1989 година. Въпреки че има голям брой изследвания върху тези периоди, те не са изследвани от дистанцията на историческото време.

В програмата липсва духът на възпитание в единение на българския народ. Историята трябва да възпитава в общочовешки ценности (родолюбие, уважение към семейството и другия, гражданска позиция и законност)“ От тези думи не лъха идеологическа обремененост. Нали? Лъха професионален опит и болка, че това, което учителите искаха да видят в тази програма, го няма. А то е най-важното – обективен научен подход при изучаване на родната история в посока единението на българския народ! 

Ние, от ПГ на „БСП за България“, настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за Х клас. Със заповед на министъра да се създаде комисия от безспорно признати авторитети в историческата наука, доказали в годините своята безпристрастност, която да преразгледа учебната програма и да предложи нов вариант, който еднакво обективно да отразява историческите факти и събития от всички периоди в развитието на българската държава.

Тийнейджър нахлу в руско училище с брадва и го запали

http://www.moreto.net/novini.php?n=367446

Повече от 500 души бяха евакуирани заради пожар в училище в град Соснови Бор в Улан Уде, столицата на руската република Бурятия, където тийнейджър с брадва нападна ученици и учителка и предизвика пожар. При пожара никой не е пострадал от отравяне и изгаряния.

И Лондон си иска парите от царска Русия

http://dnes.dir.bg/news/dalg-velikobritania-ruski-tzarski-obligatzii-26793401

Британската компания PriceWaterhouseCoopers обяви, че подготвя иск за изплащане на "царски руски дългове" на няколко банки в Обединеното кралство.

Общите работни помещения правят служителите нещастни и разсеяни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6671866

Общите работни помещения правят служителите нещастни и разсеяни

Офисите-хамбари, в които се трудят на едно място много служители, ги правят нещастни и непроизводителни, констатира шведско проучване, цитирано от в. "Метро" и БТА.  Според екип на изследователския център в Карлщадския университет голяма недомислица били общите офис помещения. Технит първоначален замисъл беше да се стимулира една хомогенна среда

Строителните дейности на бул. „Васил Левски“ вървят по план

http://www.barometar.net/90278/

Продължават строителните дейности на бул. „Васил Левски“ в участъка между ул. „Подвис“ и ул. „Девня“, съобщиха за Varna24.bg от Община Варна. До момента са поставени 658 броя пилоти, изградени са 1000 м водопровод и 1300 м битова и дъждовна канализация. Предстои строителството на мостовите съоръжения по бул. „Владислав Варненчик“, бул. „Сливница“ и ул. „Кракра“. Престои […]

Лагардер Травъл Ритейл (Lagardère Travel Retail) се ангажира да не използва яйца от клетъчно отглеждани кокошки, най-късно от 2025 г.

https://pressbulgaria.com/m/LPEM9UDA.html

Lagardère Travel Retail се ангажира да не разпространява в цялата си световна мрежа каквито и да са продукти, съдържащ яйца или яйчни продукти, произведени от кокошки, отглеждани в клетки, най-късно от 2025 г. Това решение, взето в унисон от всички дъщерни дружества на групата, засяга всички ресторанти и точки на продажби, оперирани от Lagardère Travel Retail, в жп гари и летища, в Европа, Северна Америка, Близкия Изток и Азиатско-Тихоокеанския регион. Италианските и германски дъщерни дружества на групата вече сложиха край на доставките си на яйца от клетъчно отглеждани кокошки и по настоящем използват яйца само от свободно отглеждани кокошки. Тази много важна стъпка е част от глобалната и проактивна стратегия на Lagardère Travel Retail, която подкрепя устойчивото развитие. Групата обмисля сериозно разширяването на принципите на това решение за други категории продукти. Даг Расмусен, Председател и Главен Изпълнителен Директор на Lagardère Travel Retail, заяви: ''Това решение показва нашата ангажираност да предоставим на нашите клиенти продукти с възможно най-високо качество. Lagardère Travel Retail благодари на ‘Humane League’ за тяхната настойчивост, която спомогна за значително подобряване на условията, при които се отглеждат животни.’’ Александрия Бек, Мениджър на ‘Open Wing Alliance’, заяви: "Организациите, членуващи в ‘Open Wing Alliance’, приветстват Lagardère Travel Retail за проявената ангажираност да премахнат жестоките клетки от глобалната си система за доставки. Като водещ световен лидер в търговията на дребно в пътнически зони (travel retail), тази политика за ползване на яйца само от свободно отглеждани кокошки ще постави нови стандарти на пътническата индустрия в целия свят." ЗА LAGARDÈRE TRAVEL RETAIL: Едно от четирите подразделения на Лагардер Груп, Lagardère Travel Retail е водещ световен лидер в търговията и предлагането на услуги в пътнически зони. Оперирайки 4500 магазина в бизнес направления: безмитни магазини (duty-free), магазини за търговия на дребно с бързооборотни стоки и печатни издания (travel essentials) и хранителни концепции (foodservice) на летища, жп гари и други концесии в 33 страни, Lagardère Travel Retail генерира приходи от продажби в размер на 4 милиарда евро годишно (управлявани 100%). Lagardère Travel Retail прилага уникален холистичен подход, насочен към надвишаване очакванията на клиентите при пътуванията им и оптимизира активите и брандовете на наемодателите и партньорите си.

Кристалина Георгиева: Русия може да достигне темп на растеж от 2,9%

http://www.cross.bg/georgieva-kristalina-rysiya-1565823.html

/КРОСС/ Руската икономика може да достигне средния за света темп на растеж от 2,9%, заяви в интервю за ТАСС главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, цитирано от БГНЕС. "Първоначално прогнозата на Световната банка за растежа на световната икономика е 2,9% до 2020 г. Според мен това е постижима цел за Русия", каза Кристалина Георгиева. Според нея, за да се постигнат по-високи темпове на растеж Русия трябва да се съсредоточи върху повишаването на производителността както на капитала, така и на труда, т.е. е необходимо да се стимулира така наречената обща производителност на факторите на производство. "Какво означава това специално за Русия? Това означава много сериозно отношение към инвестирането в хората - в човешкия капитал, особено в качеството на образованието, качеството на труда", каза Кристалина Георгиева. Георгиева допълни, че цифровизацията „може напълно да промени икономиката, по-точно тя вече я променя. "Фактът, че премиерът Дмитрий Медведев дойде на пленарната сесия на форума Гайдар с таблета си, а не с вестниците, е от голямо значение. Това е символ на такива промени", каза още Кристалина Георгиева. Според нея, за младото поколение в много страни по света животът вече не е възможен без дигитализация.    

Стандартите за брой служители са ненужно високи за общинските болници, смятат лекари

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/19/3115347_standartite_za_broi_slujiteli_sa_nenujno_visoki_za/?ref=rss


Нормативната база в момента принуждава общинските болници изкуствено да раздуват щата на служителите си си дори за дейности, за които не са необходими много хора. Това допринася за лошото им финансово състояние и съответно може да се подобри при предоговаряне на изискванията по медицинските стандарти.<br /><br />Това се разбира от думите на председателя на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев в интервю във в. "24 часа". Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев...

Медицинските стандарти за брой служители са ненужно високи за общинските болници, смята Грозев

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/19/3115347_medicinskite_standarti_za_broi_slujiteli_sa_nenujno/?ref=rss


Нормативната база в момента принуждава общинските болници изкуствено да раздуват щата на служителите си си дори за дейности, за които не са необходими много хора. Това допринася за лошото им финансово състояние и съответно може да се подобри при предоговаряне на изискванията по медицинските стандарти.<br /><br />Това се разбира от думите на председателя на Българияския лекарски съюз Венцислав Грозев в интервю във в. "24 часа". Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев...

Съдят кмета на Павел баня за престъпление по служба

https://frognews.bg/novini/sadiat-kmeta-pavel-bania-prestaplenie-slujba.html

Дългогодишният кмет на Павел баня /3 мандата/ Станимир Радевски ще бъде съден, а Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу него. В последният му мандат зад него застанаха партиите АБВ, ВМРО, РБ и др.

Случаи на тормоз върху деца с увреждания разкриха дълбоки противоречия в Габрово

https://www.actualno.com/gabrovo/sluchai-na-tormoz-vyrhu-deca-s-uvrejdanija-razkriha-dylboki-protivorechija-v-gabrovo-news_655006.html

Сериозно напрежение се натрупа в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в град Габрово след взаимни обвинения за тормоз върху деца. На редакционната си поща Actualno.com получи няколко видеоклипа, които представят различни във времето случаи на вербална агресия от страна на детегледачки и служители в специализираната институция. На някои от материалите дори се вижда, че грижещите се за децата посягат физически на малчуганите, които са с различ

ЛеБрон Джеймс ще играе за рекордния 14-и път в Мача на звездите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6671814

ЛеБрон Джеймс ще играе за рекордния 14-и път в Мача на звездитеКрилото на Кливланд Кавалиърс ЛеБрон Джеймс ще играе в Мача на звездите в НБА за рекордния 14-и пореден път. Досега ЛеБрон делеше най-доброто постижение за поредни участия с бившия баскетболист на Бостън Селтикс Боб Коузи, който се е появявал 13 пъти в Мача на звездите в периода 1951 - 1963 г., предаде БГНЕС.

Австрия предвижда мерки за засилване на охраната по границите си

http://www.mediapool.bg/avstriya-predvizhda-merki-za-zasilvane-na-ohranata-po-granitsite-si-news274489.html

Новият австрийски министър на вътрешните работи Херберт Кикъл обяви създаването на нова структура за охрана на границите, за да не се позволява повторение на мигрантския наплив от 2015 г., предаде Франс прес.   "В никакъв случай не трябва да се повтаря 2015 година. Затова дадох инструкции за създаването на формирование за охрана на границите", заяви 49-годишният Кикъл в интервю за в. "Тиролер тагесцайтунг".   Това формирование може да бъде мобилизирано за "подсигуряване на граничен пункт и извършване на проверки на самоличността", добави той.   Стотици хиляди хора преминаха през Австрия на път за Германия и други западноевропейски страни по време на мигрантската криза през 2015 година. Тогава Австрия също регистрира рекорден брой молби за убежище.   Кикъл, представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), предизвика преди дни полемика с предложението си кандидатите за убежище да бъдат настанявани "концентрирано" в специални центрове. Използваната от него дума породи асоциации с нацистките концентрационни лагери.

Горанов: Ще предложа на митниците да поръчат външен одит на системата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671683

Горанов: Ще предложа на митниците да поръчат външен одит на системата сиЗа допълнително успокоение и да се спре спекулата, ще предложа на колегите от Агенция "Митници" да възложат един външен одит, примерно от информационно обслужване, защото говорим за високо технологични теми. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента във връзка с доклада на ДАНС централизираната акцизна система

Как да променим начина, по който използваме пластмаса (графика)

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/19/3115342_kak_da_promenim_nachina_po_koito_izpolzvame_plastmasa/?ref=rss


През седмицата Европейската комисия прие първата по рода си всеобща европейска стратегия за пластмасите. В нея Комисията предложи всички пластмасови опаковки на пазара на Европейския съюз да подлежат на преработка до 2030 г., потреблението на пластмаси за еднократна употреба да се намали, а преднамерената употреба на пластмасови микрочастици да бъде ограничена.<br /><br />Приетата стратегия цели да промени начина, по който се проектират, произвеждат, използват и преработват...

Тийнейджър атакува с брадва руско училище

https://www.vesti.bg/sviat/tijnejdzhyr-atakuva-s-bradva-rusko-uchilishte-6078409

11-годишно момиче, е в „особено тежко състояние“, след като е получило наранявания по главата

Защо Меркел отива в София

http://www.mediapool.bg/zashto-merkel-otiva-v-sofiya-news274488.html

От началото на годината България пое председателството на Евросъюза, тъй че германската канцлерка закономерно отива в българската столица, за да научи от първа ръка какви са приоритетите на това председателство и как правителството на Бойко Борисов смята да играе извънредно трудната си роля на координатор и посредник в един много напрегнат момент за ЕС. Така, приблизително, звучи официалното обяснение за кратката визита. Тя е по покана на Борисов, за когото появата на Ангела Меркел несъмнено е от голямо значение като жест лично към него и към страната. Меркел отива в София непосредствено след срещата си с френския премиер Еманюел Макрон и в самия апогей на опитите да се сформира широка коалиция в Берлин. С други думи, в момента тя си има достатъчно работа, да не кажем, че е затънала до гуша в проблеми. Тоест, посещението ѝ едва ли е само протоколно отскачане до столицата на поредния европредседател. И едва ли е единствено акт на любезност към най-големия ѝ почитател в Източна Европа. Има го и това, разбира се, но в пътната чанта на канцлерката най-голямо място заемат европейските проблеми. Меркел реши да остане на политическата сцена най-вече, за да помогне на ЕС да се справи с тежките кризи, които го разтърсват вече години. И няма нужда да си пророк, за да се досетиш, че в София тя ще разговаря с българските си домакини именно за тях: за Брекзита, за мигрантите и бежанците, за борбата срещу тероризма, за разлома между Западна и Източна Европа, за изтънелия бюджет на ЕС. София – посредник между ЕС и Турция? Но в дневния ѝ ред със сигурност присъства и още една точка: балканските съседи на България. При това не само Западните Балкани, чието сближаване с ЕС българското председателство обяви за своя ключова цел. В сряда от дипломатически източници изтече новината, че в София може да бъде организирана среща на високо равнище между ЕС и Турция. Еврокомисията с половин уста опроверга тази новина, което навярно означава, че усилено се работи за такава среща и за подобряване на отношенията. А София е много подходяща като място и като посредник. В момента в отношенията между Германия и Турция, които бяха достигнали почти до точката на замръзване, се забелязва известно раздвижване и затопляне. От Берлин, от Анкара, но и от Брюксел отново идват положителни сигнали, че е възможно да бъде спряно и преосмислено "разминаването на галактиките" ЕС и Турция. Едва ли е нужно да се повтаря, че европейците и турците в момента имат голяма нужда едни от други. ЕС разчита на Турция по проблема с бежанците и мигрантите, на Турция пък икономическите връзки с Европа са ѝ жизнено необходими. Да не говорим, че и едната, и другата страна искат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма – както срещу остатъците от т. нар. "Ислямска държава" в Близкия изток, така и срещу джихадизма в Европа. Освен това, според непотвърдени информации, на Ердоган никак не се е харесал фактът, че като европредседател България ще насърчава Западните Балкани, но не се ангажира с европейското бъдеще на Турция. На този фон е логично именно преди публикуването на поредните доклади за напредъка на страните-кандидатки за ЕС след около два месеца да се умува над възможните варианти за разговор между ЕС и цяла група балкански държави, в която влиза и Турция. Уникален шанс за България Дали България може да се окаже в центъра на един такъв процес? Много е вероятно в София Ангела Меркел да има едно наум по въпроса. Това, впрочем, е уникален шанс за България името ѝ да влезе с добро в новата история на Европа. Ако на една "Софийска среща" се вземат наистина основополагащи решения по отношенията с Турция и със Западните Балкани, за миграционната политика и разширяването на ЕС в Югоизточна Европа, София ще остане като нарицателно в аналите – подобно на Лисабон, Копенхаген или Шенген.

Японски губернатор: Не може да се вярва на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671828

Японски губернатор: Не може да се вярва на САЩГубернаторът на японската префектура Окинава изрази днес възмущение, след като американски военни хеликоптери прелетяха над училище, където миналия месец падна прозорец от такъв вертолет, предаде ДПА. "Не може да се вярва на силите на САЩ. Това е напълно възмутително", каза Такеши Онага на пресконференция.

Миналите доброволна казарма ще получават с предимство държавна работа

http://www.mediapool.bg/minalite-dobrovolna-kazarma-shte-poluchavat-s-predimstvo-darzhavna-rabota-news274487.html

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов иска българите, преминали доброволно казарма, да получават предимство при постъпване на държавна работа или при кандидатстване в университет. Каракачанов лансира тази седмица идеята си за доброволна казарма между 6-9 месеца, но до този момент не е представил разчети колко ще струва това на бюджета и какъв ефект ще има за професионалната армия, която ще трябва да осигури обучението на хора, на които няма да може да разчита дългосрочно. "Личното ми предложение е тези граждани, които предпочетат да загубят част от личното си време, 6 или 9 месеца, за да служат на страната си, да получат военни възможности, за да могат да я защитават, да се ползват с определени предимства при постъпване на работа. Тези граждани да получат предимства и при кандидатстване в държавни висши учебни заведения“, каза Каракачанов. Той съобщи, че в момента се изработва законопроект, който да регламентира всички въпроси на т. нар. доброволна служба. Каракачанов коментира и амбицията си да въведе сериозно военно обучение в училищата. "Ако бъдем реалисти и говорим съвсем откровено, смятам, че от тази година военното обучение в училищата може да започне експериментално в онези градове, в които имаме военни училища или големи гарнизони, и може да се осигурят необходимите квалифицирани преподаватели", посочи Каракачанов. По думите му тази година това е възможно във Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив, които отговарят и на двете условия. "От следващата година е съвсем възможно и да се започне в цялата образователна система“, добави Каракачанов. Връщането на задължителната наборна военна служба бе едно от основните предизборни обещания на "патриотите", което обаче не се ползва с подкрепата на ГЕРБ. За това Каракачанов залага на подобна риторика. По-рано тази седмица той каза, че трябва да се мисли и за наборна армия, като според него е подходяща швейцарската система. Там младите хора преминават през 260 дни обучение, преди да навършат 34 години. Периодът е разделен на основно обучение, което трае между 18 и 21 седмици, след което следват годишни опреснителни обучения по 19 дни. Висшите офицери трябва да служат общо 600 дни и може да завършат този курс на обучение, докато навършат 50 години. Връщането на задължителната военна служба под каквато и да е форма ще изисква значителни финансови и организационни ресурси. Освен това ще трябва да се преосмисли наново целият сектор на отбраната. Наборната казарма беше отменена през 2008 година, като в последните години на съществуването си тя се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната. МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба. Това доведе до абсурдната ситуация да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, тъй като определени държавни позиции в сектора за сигурност изискваха отбиване на военната служба. "Късметлиите" да се доредят до служба пък не получаваха качествена военна подготовка заради липсата на средства за муниции, военна техника и др. За сметка на това прекарваха по-голямата част от службата си в даването на наряди, основно по опазването огромното армейско имущество, останало от времето на соца. Така наборните войници излизаха от казармата без базови умения и с усещането, че са изгубили няколко месеца от живота си.

60 759 деца са се родили през първите 11 месеца на 2017 г.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/60-759-deca-sa-se-rodili-prez-pyrvite-11-meseca-na-2017-g-2073534

През първите 11 месеца на 2017 г. е изплатена еднократна помощ при раждане за 60 759 деца. Тези данни, предоставени от Министерството на труда и социалната политика, цитира заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери С

Силви Вартан ще изнесе прощален концерт във Варна през април

http://www.moreto.net/novini.php?n=367462

Като част от прощалното си турне, Силви Вартан ще изнесе грандиозен концерт във Варна, научи Moreto.net. На 19 април в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта световноизвестната френска певица с подчертан български произход ще си каже емоционално сбогом с българската публика.

Хъркането, риболовът и вегетарианството могат да доведат до развод

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671776

Хъркането, риболовът и вегетарианството могат да доведат до разводВ съвременния свят не само изневярата, финансовите проблеми или злоупотребата с алкохол могат да доведат до разрив между партньорите. Сред най-популярните мотиви за развод вече са хъркането, риболовът и вегетарианството, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на проучване, направено във Великобритания по поръчка на правната фирма "Горвинс".

NYT: САЩ ускоряват преместването на посолството си в Йерусалим

https://www.investor.bg/sasht/337/a/nyt-sasht-uskoriavat-premestvaneto-na-posolstvoto-si-v-ierusalim-254159/

Миналият месец беше съобщено, че промяната няма да се случи преди края на мандата на президента

Каракачанов: Не подкрепяме Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/karakachanov-konventzia-kabinet-borisov-3-krasimir-istanbulskata-26793344

Истанбулската конвенция създава не само съмнения, но и тревоги в обществото. Това каза пред журналисти в парламента военният министър Красимир Каракачанов.

Ананиев: Мога да направя преглед на бюджета за тази година, заради общинските болници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671816

Ананиев: Мога да направя преглед на бюджета за тази година, заради общинските болници"Това, което мога да направя като министър е да направя много сериозен преглед на бюджета. И така всички икономии, които могат да се направят да се насочат към финансиране на общинските болници". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Илян Тимчев - каква стратегия ще

„Еврофутбол“: Интер с леко предимство пред Рома

http://www.cross.bg/leva-live-singul-1565831.html

/КРОСС/ На 21.01.2018 г. Интер посреща като домакин един от основните си съперници Рома в италианската Серия „А". Мачът ще се играе на стадион „Джузепе Меаца" от 21.45 ч. „Еврофутбол" очаква оспорвано съревнование, като шансът леко се накланя в полза на черно-сините. Техният коефициент за победител е 2.28 срещу 2.78 за съперниците им от Рим. Повече информация за предложенията на „Еврофутбол" за събитието ще намерите тук. Двубоят е включен и сред 15-те срещи от Суперджакпот 15.   Ето още от акцентите в програмата на компанията за близките дни:   19.01.2018 г., Херта Берлин - Дортмунд, тук               Сингъл, Live, ТОП „1"- 3.24 „X"-3.30 „2"-2.09 20.01.2018 г., Еспаньол - Севиля, тук                        Сингъл, Live, „1"-2.66 „Х"-3.06 „2"-2.52 20.01.2018 г., Бърнли - Ман

Турското правителство потвърди провеждането на военна операция в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671760

Турското правителство потвърди провеждането на военна операция в АфринОперацията в Африн е "де факто" започнала с трансграничния артилерийски обстрел, извършван от турските сили, заяви министърът на отбраната на Турция Нуреттин Джаникли, цитиран от Ройтерс. Оператор на агенцията е заснел как турската артилерия в пограничното село Сугедиги извършва обстрел тази сутрин по района на Африн в Северозападна Сирия,

Двама магистрати са заловени с необясними доходи

http://www.mediapool.bg/dvama-magistrati-sa-zaloveni-s-neobyasnimi-dohodi-news274486.html

Съдебният инспекторат е установил двама от общо 4195 магистрати, които имат необясними разлики между декларираното и реалното си имущество за 2016 г. Други 32 души все още имат време да обяснят разликите между написаното в декларациите им и състоянието на банковите им сметки. При останалите 4161 магистрати проблеми не са намерени. В единия случай констатираното несъответствие между декларираните факти и получената информация е в размер до 20 000 лв. По закон съдебният инспекторат е длъжен да извърши допълнителна проверка. При другия магистрат размерът на несъответствието е над 20 000 лв. и преписката е изпратена до Националната агенция по приходите за данъчна проверка. НАП има срок от две седмици да я извърши. Имената на двамата трябва да бъдат обявени след приключването на всички проверки. Детайлните проверки на имущественото състояние на магистратите влязоха в сила преди две години. Мониторингът бе възложен на съдебния инспекторат, който има право да получава информация и за всички банкови сметки на съдиите, прокурорите и следователите. Освен магистратите на проверка подлежат техните съпрузи, хората, с които са във фактическо съжителство, както и непълнолетните им деца. Преди промените в закона проверките на декларациите се извършваха от Сметната палата. В началото на януари главният прокурор Сотир Цацаров бе глобен с 300 лв. заради неподадена в срок имотна декларация пред съдебния инспекторат. Шефът на държавното обвинение пропусна срока за подаване на декларациите, който изтече на 15 май. По закон магистратите, които не подадат в срок декларациите си, се наказват с глоба от 300 до 3000 лв., а когато нарушението е повторно - глобата е от 600 до 6000 лв. Размерът на глобата се определя от главния съдебен инспектор Теодора Точкова. На Цацаров е наложена минималната санкция, а той не е обжалвал постановлението. Още 9 магистрати не са атакували в съда наказанията си за неподадена декларация и те вече са в сила. И останалите са глобени с 300 или 400 лв. През август стана ясно, че Националната агенция за приходите (НАП) и ДАНС проверяват председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като той подаде имуществената си декларация само пред съдебния инспекторат. От началото на 2016 г. всички магистрати подават декларациите си само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, но това не важи за членовете на ВСС, които трябва да се отчитат и пред Сметната палата. Още при установяването на пропуска беше ясно, че Лозан Панов задължително ще бъде предаден на НАП за данъчна проверка, а също и на ДАНС, както е по закон.

Издирваният за обир в "Люлин" Красимир Пешев – Мраморския се предаде

https://frognews.bg/novini/izdirvaniiat-obir-liulin-krasimir-peshev--mramorskiia-predade.html

Красимир Пешев – Мраморския, издирван след обир в „Люлин”, когато избяга след схватка с полицията, се е предал, твърди bTV.

Кабинетът не знае кой е реалният собственик на "Юлен" (ДОКУМЕНТ)

http://clubz.bg/63133-kabinetyt_ne_znae_koj_e_realniqt_sobstvenik_na_yulen_dokument

Знае ли правителството кой е реалният собственик на дружеството концесионер на ски зоната в Банско - "Юлен"? Отговорът е "Не".

Въпросът отново бе повдигнат покрай протестите, свързани с решението на кабинета да разреши строителството на ски писти и съоръжения в Национален парк "Пирин". Неофициално винаги се е коментирало, че зад офшорката, чийто номинален собственик е кипърският малоимотен гражданин Георгиу Георгиус, стои председателят на ски федерацията и собственик на ПИБ Цеко Минев. Но досега институциите не са се намесвали в потвърждаването или опровергаването на тази информация. 

Наскоро обаче, в едно свое участие в сутрешен блок (на Нова тв), адвокатът на дружеството Петър Петров обяви:

"Юлен" е българско юридическо лице, плаща данъците си в страната. Всеки може да провери дали има разпределян дивидент извън страната. "Юлен" по никакъв начин не спестява данъци. Кипър е част от ЕС. Това е номиналният собственик (Георгиус). Институциите знаят кой е действителният собственик. Това е декларирано, но аз не мога да разкрия."

След това изявление най-често поставяният въпрос стана #КОЙ е реалният собственик на "Юлен" АД. Затова и главният редактор на сайта "Биволъ" е отправил такова запитване до Министерския съвет. А отговорът е:

"Данни за това кой или кои са физическите лица, крайни действителни собственици (икономически правоимащи) на "Юлен" АД не са предоставяни в НКР (Национален концесионен регистър, б.р.) и компетентната дирекция в Министерския съвет "Икономическа и социална политика" не разполага с декларирана от "Юлен" АД информация, касаеща поставените в заявлението въпроси. 

... По-пълна информация може да се получи от Агенцията по вписванията София, където се събира информация на основание редица закони..."

Ето целия отговор от Министерския съвет:

Сестрите в Свищов не излизат от дома си, майка им носи молби за социална помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671749

Сестрите в Свищов не излизат от дома си,
майка им носи молби за социална помощМолби за еднократна социална помощ от по 375 лв е подала днес майката на двете сестри, затворени в къщата им в Свищов. Въпреки поканата на социалните служби Стефка и Анжела да отидат в дирекцията, за да уредят документите си, те не са се явили. Междувременно общината в дунавския град е спазила ангажимента си и е подновила служебно адресните им

Издирват шофьор, който блъснал пешеходка в Борово и избягал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671765

Издирват шофьор, който блъснал пешеходка в Борово и избягалРусенската полиция издирва шофьор, който блъснал пешеходка в град Борово, област Русе, и след това избягал от мястото на инцидента. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в крайдунавския град, цитирани от БТА. Сигналът е получен около 18,40 часа вчера. 56-годишна жена пресичала на кръстовището на на бул. "България" и ул.

Финансовият министър увери, че възможността за пробиване на акцизната система отвън е отстранена

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/19/3115307_finansoviiat_ministur_uveri_che_vuzmojnostta_za/?ref=rss


Два дни след като БСП обяви, че на бюрото на премиера Бойко Борисов има доклади на ДАНС и прокуратурата за заплаха за финансовата сигурност на страната, в които има класифицирана информация, че системите на приходните агенции са пробити от множество точки, финансовият министър Владислав Горанов каза, че всички слабости по Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са отстранени отдавна.<br /><br />От думите на Горанов в парламента днес се разбра, че проверката...

Учени са близо до откриването на универсален кръвен тест за рак

http://www.mediapool.bg/ucheni-sa-blizo-do-otkrivaneto-na-universalen-kraven-test-za-rak-news274485.html

Учени се приближават към една от най-големите цели на медицината - универсален кръвен тест за рак , съобщи ББС. Екип от университета "Джон Хопкинс" изпробва метод, който открива осем често срещани форми на болестта. Идеята на учените е откриването на годишен тест, предназначен за ранна диагностика на рака, който да помогне за спасяването на човешки животи. Учените са обнадеждени, но въпреки това е необходима още работа за оценка на ефективността на теста за откриване на ранните стадии на заболяването. Туморите отделят малки частици от тяхната мутирала ДНК и протеините, които произвеждат, в кръвния поток. Тестът за откриване на рак търси мутации в 16 гена, които обикновено се появяват при болестта и осем протеина, които често се отделят. Приложен е на 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб и гърдата, при които туморът все още не се е разпространил към други тъкани. Тестът е установил 70 процента от туморите.  Доктор Кристиан Томазети от "Джонс Хопкис" заяви, че откритието може да има огромно въздействие за предотвратяване смъртността от рак. “Колкото по-рано се открие ракът, толкова по-голям е шансът да се лекува“, посочи той. Пет от осемте изследвани ракови заболявания нямат скринингови програми за ранно откриване. Ракът на панкреаса има толкова малко симптоми и се открива толкова късно, че четирима от петима пациенти умират в годината, в която са диагностицирани. Учените се надяват, че тестът ще позволи откриването на тумори, когато те все още биха могли да бъдат премахнати хирургично, което покачва много шансовете за оцеляване на пациентите. В момента CancerSEEK се изпитва при хора, които не са били диагностицирани с рак. Според учените той може да допълни други използвани инструменти за скрининг като мамографиите за рак на гърдата и колоноскопията за рак на дебелото черво. Увеличаването на броя на анализираните мутации и протеини би позволило тестването на по-широк кръг от ракови заболявания. Д-р Герт Атард, ръководител екип в Института за изследване на рака в Лондон смята, че тестът има голям потенциал. "Това е Светият Граал - кръвен тест за диагностициране на рак без всички други процедури като скенер или колоноскопия", коментира той. Той предупреждава обаче, че все още има несигурност относно това какво да се прави, когато ракът бъде диагностициран. В някои случаи, лечението може да бъде по-лош вариант, отколкото пациентът да живее с рак, който не е животозастрашаващ. Мъжете вече могат да имат бавно нарастващ рак на простатата, който да бъде внимателно наблюдаван, а не лекуван. "Когато откриваме рак по различен начин, не можем да приемем за даденост, че всеки ще се нуждае от лечение", каза д-р Атард. Пол Фароах, професор по епидемиология на рака в университета в Кеймбридж, заяви, че е необходима още работа, за да се оцени как тестът работи, когато раковите заболявания са по-малко напреднали. "Доказателството, че тестът може да открие напреднали ракови заболявания, не означава, че ще бъде полезен при откриването на симптоматичен рак в ранния стадий, още по-малко на заболяването в предсимптоматичния му етап. Чувствителността на теста към раковите заболявания от първи стадий в проучването е едва 40%. Цената на CancerSEEK е по-малка от 500 долара (360 паунда) на пациент, което е приблизително на същата цена като колоноскопията.  

Още кръв трябва за ранената в катастрофа Петя

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-haskovo-petja-bjalova-26793317

Още кръводарители са необходими за спасяването на живота на 21-годишната Петя Бялова, която в сряда бе тежко ранена при катастрофа край Хасково.

Пучдемон: Няма друг начин, освен да управлявам Каталуния от Белгия

https://www.actualno.com/europe/puchdemon-njama-drug-nachin-osven-da-upravljavam-katalunija-ot-belgija-news_655220.html

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че може да управлява Каталуния от Белгия. Той беше отстранен от Мадрид заради опита да отцепи региона от Испания и избяга в Белгия, за да не бъде арестуван. Желанието на Пучдемон за завръщане начело на Каталуния се увеличи след победата, която сепаратистките партии реализираха на изборите. „Има само две възможности - в затвора няма да съм в състояние да се обръщам към народа, да пиша, да се срещам с хора“, каза Пучдемон

Борис Джонсън предлага да се построи мост над Ламанша

http://dnes.dir.bg/news/most-boris-jonsan-lamansha-brekzit-emanuel-makron-26793219

Борис Джонсън е предложил на Еманюел Макрон след Брекзит да се построи мост над Ламанша с колосални размери, който да свързва Обединеното кралство и Франция.

САЩ ускоряват преместването на посолството си в Ерусалим

http://www.mediapool.bg/sasht-uskoryavat-premestvaneto-na-posolstvoto-si-v-erusalim-news274484.html

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп действа по-бързо от предвиденото, за да премести посолството на страната в Израел от Тел Авив в Ерусалим до 2019 г., съобщават високопоставени представители, цитирани от "Ню Йорк таймс“. Миналият месец беше съобщено, че промяната няма да се случи преди края на мандата на президента.   Плановете на правителството сочат, че то вече не се опитва да смекчи удара от новата политика, предизвикала гневни протести от палестинци и други араби. Това поставя под съмнение миротворческите амбиции на Тръмп.   Израелският премиер спомена тази сряда възможността за по-бързо преместване, заявявайки пред медии, че посолството ще бъде преместено в рамките на тази година. Няколко часа по-късно Тръмп заяви, че няма такива планове, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Не е ясно дали съветниците на Тръмп са го уведомили за новите срокове преди вчерашния ден.   Първоначалните планове бяха за строеж на нова сграда в Ерусалим, която според държавния секретар Рекс Тилърсън ще отнеме най-малко три години. По-късно държавният департамент на САЩ се е спрял на по-скромен и по-евтин план за преустройство на съществуваща консулска сграда в Западен Ерусалим. Това ще позволи преместването на посолството до следващата година.   Споровете за сроковете предизвикаха напрежение между Тилърсън и други членове на администрацията. Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман, както и зетят на Тръмп Джаред Къшнър, са подкрепили бързия план. Вчера Тилърсън е поискал от Тръмп повече време за гарантиране на безопасността на сградата и президентът е приел.   Сградата в Западен Ерусалим е близо до Зелената линия, служила като фактическа граница на Израел до арабско-израелската война през 1967 година. Сградата ще трябва да бъде преустроена, за да може посланикът да извършва поверителни операции, но тя е относително нова постройка, предлагаща по-голяма сигурност от посолството в Тел Авив, според в. "Ню Йорк таймс".   Бързото преместване на посолството може да помогне на Тръмп и при изборите в средата на мандата, казват представители на САЩ. Решението за признаване на Ерусалим е популярно сред американските евангелисти и твърди поддръжници на Израел.

Раждаемостта в Китай спада

http://www.moreto.net/novini.php?n=367444

Раждаемостта за 2017 година в Китай, страната с най-голямо население в света, е спаднала до 3,5 процента и са били регистрирани 17,23 милиона новородени, информира "Асошиейтед прес". Данните сочат, че 51 процента от родените през 2017 година са били втори деца в своите семейства.

Вицето Симеонов в защита на медиите: Не връзвайте свободното слово със свински опашки!

https://offnews.bg//medii/vitceto-simeonov-v-zashtita-na-mediite-ne-vrazvajte-svobodnoto-slovo-673216.html

Вицепремиерът Валери Симеонов излезе с позиция от името на НФСБ, с която изразява подкрепа за медиите, осъдени от Петър Низамов - Перата за това, че му нарушили "душевния дискомфорт"

"Не връзвайте свободното слово със свински опашки!", написа във Фейсбук профила си Валери Симеонов. 

А в Бургас тази седмица имаше и протест на журналисти, недоволни от решението на Темида.

Цялата позиция на Симеонов: 

Национален Фронт за Спасение на България изразява категорична политическа подкрепа на бургаските медии в защита на свободното слово.

За нас, постановените от съдия Кунчев осъдителни решения спрямо журналисти са опасен прецедент, целящ цензура върху отразяването на криминални случаи и лично отмъщение.

Бургаските медии се обединиха в критиките си срещу съдебно решение на съдия Калин Кунчев от Районен съд в Бургас срещу два бургаски сайта – Бургаснюз и Бургасинфо. С това решение, журналистите са осъдени да заплатят обезщетения на Петър Низамов „Перата“ за уж причинените му неимуществени вреди чрез медийни публикации. В тях „Перата“ е категоризиран като „бияч“ и „побойник“ въз основа на цитирана информация от бюлетина на МВР Бургас.

На 13.03.2012 г. Областната дирекция на МВР-Бургас разпространява официално съобщение, че Бургаският окръжен съд е разгледал мерките за неотклонение на Низамов и още двама души за побой над охранител на дискотека „Джубокс“, който е получил разкъсано-контузни рани по главата и мозъчно сътресение.

Бургаските медии цитират съобщението на МВР и отразяват поредния криминален казус, в който е замесен Низамов. Съдия Калин Кунчев, обаче, решава, че публикациите са клеветнически и са засегнали честта и личното достойнство на ищеца.
Петър Низамов е фигура от криминалните хроники, започнал „кариерата“ си от бандата на „Рижите“ и известен с престъпления, сред които няколко средни и леки телесни повреди, хулиганства, унищожаване на чуждо имущество и 3 влезли в сила присъди.

Същият нанесе коварен удар върху родолюбивите тенденции в политиката и обществото, представяйки скандалните си акции по границата като патриотични.

От НФСБ напомняме, че бургаският съдия Калин Кунчев е по-познат в социалните мрежи като „Гробаря“ – псевдоним, с който през 2014 г. в интернет форум той отправя грозни обиди („боклук“, „гъ**лизци“, „…и на вас ще ви дойде реда“, т.н.) срещу действащи съдии от Варна, както и срещу журналисти. Последните сезират прокуратурата и при извършената проверка е установено, че обидите и заплахите са отправяни от електронния адрес на съдия Кунчев. След като се установява, че хулите не са плод на болния мозък на някой психопат (дали пък не са?), а идват от съдия в Бургаски районен съд, районна прокуратура прекратява случая, поради липса на достатъчно доказателства!!!

Неприятно сме изненадани и от позицията на съдийската колегия на ВСС, бранещата съдия Кънчев с болшевишки ентусиазъм, преди извършена каквато и да била проверка! Изборът на съдийска колегия е продукт на историческа реформа и уникален парламентарен консенсус в отговор на надеждите на българите за справедлива съдебна система. Вместо тясно-ведомствено чувство за колегиалност и „противопоставяне на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове“, обществото очаква от съдийската колегия да вземе мерки срещу неадекватното правораздаване.

Припомняме, че през 2011 г. Европейският съд за правата на човека отмени присъда срещу журналистката Катя Касабова, произнесена от Бургаски районен и потвърдена от Бургаски окръжен съд. И тогава, както и сега, Висшият съдебен съвет и Съюзът на съдиите в България остро се „противопоставиха на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове“! Мила родна картинка!!!

Политическият съвет на НФСБ ще настоява за щателна проверка от Инспектората към ВСС и ще информира институциите на Европейската Комисия в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Обръщаме се към всички политически сили да подкрепят свободата на словото и оздравяването на съдебната система.

Жена с трансплантирани ръце отново свири на пиано

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671732

Жена с трансплантирани ръце отново свири на пианоПет месеца след първата двойна трансплантация на ръце във Франция пациентката отново свири на пиано, предава Би Ти Ви. Животът на Каролин се променя след нещастен случай през август миналата година. В опит да хване влак тя пада на релсите и машината преминава през нея. „Мислех си: Мога да съм като Индиана Джоунс – скачам в движение и се улавям за

Над 3 хил. непълнолетни момичета са родили през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/19/3115332_nad_3_hil_nepulnoletni_momicheta_sa_rodili_prez_2017_g/?ref=rss


Над 3 200 деца са родени от майки под 18-годишна възраст през 2017 година, съобщи вицепремиерът по демографска политика Валери Симеонов ("Обединени патриоти") по време на парламентарния контрол.<br /><br />Той уточни, че данните на Националния статистически институт за раждаемостта през миналата година предстои да бъдат публикувани през април. По данни на социалното министерство на база изплатените еднократни помощи за раждане на дете, през 2017 г. Са родени 60 759...

Над 3 хиляди непълнолетни момичета са родили през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/19/3115332_nad_3_hiliadi_nepulnoletni_momicheta_sa_rodili_prez/?ref=rss


Над 3 200 деца са родени от майки под 18-годишна възраст през 2017 година, съобщи вицепремиерът по демографска политика Валери Симеонов ("Обединени патриоти") по време на парламентарния контрол.<br /><br />Той уточни, че данните на Националния статистически институт за раждаемостта през миналата година предстои да бъдат публикувани през април. По данни на социалното министерство на база изплатените еднократни помощи за раждане на дете, през 2017 г. Са родени 60 759...

"Епохата на Путин" ще продължи със засилване на репресиите в Русия, смятат експерти

http://www.mediapool.bg/epohata-na-putin-shte-prodalzhi-sas-zasilvane-na-represiite-v-rusiya-smyatat-eksperti-news274483.html

Изолационизъм, засилване на репресиите, продължение на сегашната "епоха на Путин" - ето какво очаква Русия след президентските избори през март. Така смятат експерти, участвали в приключилия в четвъртък в Москва Гайдарски форум на социално-икономически теми, съобщава "Ведомости".   Аналитиците не очакват тази година мащабни промени в Руската федерация. Според тях най-вероятно започва година на подготовка за промени, например за приемане на нова конституция или "разработване на нови правила, които ще позволят на днешния държавен глава да остане на кормилото възможно най-дълго".   През това време Русия ще се развива според очерталите се вече тенденции - изолационизъм, засилване на "избирателните репресии", нагнетяване на информационен фон, прогнозира на дискусия в рамките на форума политологът Владимир Гелман.   Според наблюдателя Николай Петров, за да избегне държавният глава имиджа на оттеглящ се лидер, Кремъл трябва да стартира нов сериозен процес - "прехвърляне на властта от президента Путин към вожда Путин".   Междувременно страната все тъй "малко по малко ще деградира", уточнява експертът Дмитрий Орешкин.   По думите на анализатора Дмитрий Орлов, неучаствал в дискусията, Путин ще запази влиянието си върху руската политика и след евентуалния си нов мандат, който ще изтече през 2024 г. Руският лидер обаче няма интерес да го прави чрез промени в конституцията или кардинални реформи в държавното управление. Всички опасения в тази връзка "спадат по-скоро към фобиите, а не към рационалните прогнози", добавя Орлов.

И Нено Димов не се притеснява от протестите

https://www.actualno.com/politics/i-neno-dimov-ne-se-pritesnjava-ot-protestite-news_655219.html

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че не притеснява от протестите: "Не се притеснявам от протестите срещу втори лифт в Банско – това е демокрация. Как може да се притеснявам от демокрацията. Напротив, живял съм в други времена, когато не можеше да има протести. Това би ме притеснило." Това заяви той след учредителното заседание на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относн

100 години Българско училище в Будапеща

http://www.eurochicago.com/2018/01/100-godini/

Училището е основано от Българската църковно-училищна община. Паметни са думите на първия председател на Дружеството на българите в Унгария Лазар Иванов, които насочват по пътя към духовното развитие и знанието: „Бъдещето се гради не само с мотика, а с вяра в Бога и с отворени очи. А очите се отварят от науката.“ Първата стъпка е направена в тясно съдействие с българския пълномощен министър в Унгария Иван Стоянович и със свещеника отец Симов, по-късно Неврокопски митрополит Борис.

Грипна епидемия в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6671735

Грипна епидемия в БлагоевградГрипна епидемия е обявена от понеделник в Благоевград, съобщиха от РЗИ. "Вследствие рязкото завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип и достигане на епидемични стойности в община Благоевград ще бъде обявена епидемична обстановка от 22 януари", казаха от инспекцията. Броят на заболелите е достигнал 381 на 10 хил. души.

Турски полковник отнесе 10 г. затвор заради 1 долар

https://frognews.bg/svqt/turski-polkovnik-otnese-10-zatvor-zaradi-1-dolar.html

Полковник Кямил Гюнлер е арестуван и уволнен от армията 2 дни след опита за преврат на 15 юли 2016. Втори състав на съда за тежки престъпления осъди на 10 г. затвор запасния полковник от жандармерията, заради притежавана от него еднодоларова банкнота.

Каракачанов оптимист за военното обучение в училище

http://dnes.dir.bg/news/karakachanov-armia-dobrovolna-krasimir-26793221

Ако бъдем реалисти и говорим съвсем откровено, смятам, че от тази година военното обучение в училищата може да започне експериментално.

Макрон не направи на Мей отстъпки за Брекзит

http://www.mediapool.bg/makron-ne-napravi-na-mei-otstapki-za-brekzit-news274482.html

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли идеята за специални условия за лондонското Сити в споразумението за Брекзита. Твърдото му послание гласеше, че Великобритания няма да получи пълен достъп до европейските пазари, включително финансовите, ако не прави вноски в бюджета на ЕС и не приеме всичките му правила, съобщава британският в. "Гардиън", цитирайки изявление на президента на съвместна пресконференция с британската премиерка Тереза Мей в британския военен колеж Сандхърст.   Срещата на високо равнище се състоя в четвъртък, за да подчертае близките връзки между Лондон и Париж, след като по-рано беше обявено, че Великобритания ще инвестира 45 милиона лири в подобряване на сигурността на границата в Кале.   Финансовите услуги са един от секторите, в които Франция се надява да спечели по-голям дял на пазара на ЕС след Брекзита. Предприятията от лондонското Сити са притеснени от новите бариери пред търговията, включително загубата на правата им да работят в цяла Европа от централа в Лондон.   Алтернативата е споразумение, подобно на това с Канада, посочи Макрон. То включва финансовите услуги, но не осигурява същия достъп, който имат страните членки. Брюксел отдавна предупреждава, че Великобритания няма да получи възможност да подбира секторите, до които ще има достъп.   Великобритания се надява, че след приключването на първия етап от преговорите ще може да използва близките търговски отношения с ключови страни от ЕС, за да получи по-добра сделка. Френският президент обаче заяви, че неговата страна ще се придържа към плановете, отбелязва в. "Гардиън".   Мей и Макрон постигнаха споразумения в области от отбраната до спорта и културата, но мигрантите бяха водеща тема. През последните години Кале стана епицентър на борбата на Франция да се справи с миграционната криза. Мигрантите в града често живеят при мизерни условия, опитвайки да достигнат Великобритания по всякакви начини. Макрон заяви, че ситуацията се е подобрила, но все още има проблеми и подчерта, че границата между двете страни трябва да бъде защитавана със съвместни усилия.   Френското правителство твърди, че мащабите на сегашната миграционна криза създават несправедлива тежест върху Франция, която според сключеното през 2003 г. споразумение от Туке охранява общата граница и приема отхвърлените от Великобритания бежанци. По време на предизборната си кампания миналата година Макрон беше обещал да предоговори споразумението, тъй че поетите от британската премиерка ангажименти бяха възприети във Франция като победа. Някои лондонски политици изразиха недоволство от допълнителните разходи, но други приеха срещата между Макрон и Мей като знак, че сътрудничеството между Лондон и Париж може да оцелее въпреки Брекзита.   В знак на добра воля Макрон обяви, че ще даде "Гоблена от Байо" на заем на Великобритания, за да бъде показан на изложба. Творбата, показваща норманското нашествие на Британските острови, ще напусне Франция за пръв път от 950 години, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Това е част от усилията за задълбочаване на културните връзки, подчерта Макрон на пресконференция.   Двете страни имат ограничени общи интереси и дори те намаляват заради Брекзита. Надеждите на Мей да постигне благоприятно търговско споразумение с ЕС засега не срещат особени симпатии във Франция, която се стреми да привлече банки и други предприятия от Великобритания. В момент, когато правителството в Лондон е слабо и разделено, а германската канцлерка Ангела Меркел се опитва да сформира коалиция, Макрон се оказа водещият политически представител на Европа на международната сцена.   Френският президент се самоопределя като проевропейски центрист и е противник на популистката десница, както и на много от идеите, вдъхновили Брекзита, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", подчертавайки, че Макрон не е направил отстъпки в една от областите, в която Мей се нуждае от най-голяма помощ - помощ при постигането на успешно споразумение за търговските отношения с ЕС след Брекзита.   "Макрон е част от поколение, което изпитва нещо като безразличие към Великобритания", казва Вивиан Пертюсо, експерт по френско-британските отношения във Френския институт по международни отношения, цитиран от в. "Ню Йорк таймс". В отношенията между двете страни има дистанция и се усеща стремеж за фокусиране върху партньорството с Германия, подчертава Пертюсо.

Нанков: С толсистемата ще съберем 3 пъти по-голям приход за ремонт на пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671699

Нанков: С толсистемата ще съберем 3 пъти по-голям приход за ремонт на пътищаПредприемаме необходимите мерки и политика да изградим смесената система с тол такси и електронни винетки, за да съберем 3 пъти по-голям приход и то основно от транзитно преминаващите товарни автомобили, за да рехабилитираме всички останали пътища, за които всеки петък ми задавате въпроси. Това каза министърът на регионалното развитие и

Инспекторатът към ВСС откри двама магистрати с разминаване в декларациите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671679

Инспекторатът към ВСС откри двама магистрати с разминаване в декларациитеИнспекторатът към Висшия съдебен съвет провери всички 4195 ежегодни декларации за имущество и интереси на съдии, прокурори и следователи за 2016 г., съобщиха от институцията.  Предмет на проверка бе съответствието на декларираното имущество както на магистратите, така и на техните съпрузи или на хората,

Варненски астрономи ще наблюдават втората Синя Луна за годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=367460

На 31 март ще се наблюдава втората Синя Луна за годината. Това каза Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Тя припомни, че Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец.

Разпитват свидетели на побоя от ученици над шофьор от градския транспорт в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671708

Разпитват свидетели на побоя от ученици над шофьор от градския транспорт в СливенРазпитват свидетели на побоя от ученици над шофьор от градския транспорт в Сливен. До юмруците се стигна, след като мъжът направил забележка на децата, предаде Би Ти Ви. т „Пътнически превози” в Сливен пък ще поставят камери за видеонаблюдение заради честите атаки срещу

Сърбия и Черна гора са на път да влязат в ЕС през 2025 г., заяви комисар Хан

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/19/3115310_surbiia_i_cherna_gora_sa_na_put_da_vliazat_v_es_prez/?ref=rss


Сърбия и Черна гора вероятно ще станат следващите държави членки на Европейския съюз до 2025 г., заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за "Ройтерс".<br /><br />"Време е да сложим край на работата от 1989 г.", каза Хан, имайки предвид разширяването на ЕС на Изток след падането на Берлинската стена. "Посочихме 2025 г. kато индикативен срок за Сърбия и Черна гора, това е реалистично, но и много амбициозно", допълни той.<br...

САЩ: Разследването на убийството на Оливер Иванович да се води от косовари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671702

САЩ: Разследването на убийството на Оливер Иванович да се води от косовари Представителството на САЩ в Косово смята, че разследването на убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович трябва да се води от косовари, предаде ТАСС, като се позовава на ТАНЮГ, съобщи БТА. Заместник-ръководителката на представителството на САЩ в Косово Колин Хайленд заяви на среща с косовския министър на вътрешните работи Флямур

Жегите в Австралия взеха жертви, тенисисти получиха топлинен удар (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/zhegite-v-avstraliia-vzeha-zhertvi-tenisisti-poluchiha-toplinen-udar-snimki-2073526

Горещините в Австралия станаха причина за няколко смъртни случая в югоизточния щат Виктория днес, съобщиха службите за бърза помощ, цитирани от ДПА. В пет от осемте щата и федерални територии на Австралия температурите се покачиха до над 40 градуса. img wide]3

По-висока производителност след по-високи заплати? Не и в България

http://clubz.bg/63132-po_visoka_proizvoditelnost_sled_po_visoki_zaplati_ne_i_v_bylgariq

Над 60% от предприятията биха предприели мерки за повишаване на производителността, за да компенсират увеличените си разходи на труд. В България обаче този процент е малко на 20. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, който се позовава на изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ) за ефекта от увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ)

Обяснението за това, че само 20% от фирмите смятат, че могат да повишават производителността, за да си позволят по-високи възнаграждения, се търси в ниските капиталови разходи на българските фирми, малкото инвестиции в технологии и др.

Изследването на ЕЦБ проучва как фирмите в осем държави, сред които и България, се приспособяват към покачванията на МРЗ.  В изследването е посочено и че ефектът от вдигането на МРЗ в България е значително по-широк отколкото в другите държави заради системата на минималните осигурителни доходи, която се влияе и от МРЗ.

Основните изводи на проучването за всички включени държави показват, че за фирмите повишаването на МРЗ води основно до съкращаване на разходите извън тези за труд, увеличаване на цените на продуктите и подобряване на производителността. Също така то предизвиква и намаляване на служители, както и отказ от наемането на нови служители. Изследването показва още, че същите ефекти се наблюдават и в предприятията, които нямат работници, наети на МРЗ.

България е сред държавите, в които на-често се съкращават хора при повишаването на заплати. Всяка четвърта фирма освобождава част от служителите си при такива случаи. Най-често прилаганата практика след повишаването на МРЗ в България е увеличаването на цените на стоките и услугите. 35% от българските предприятия са увеличили цените именно за да посрещнат по-високите разходи за труд.

Над 60% от включените в изследването предприятия са намалили другите си разходи (например за инвестиции, поддръжка, доставки и т.н.), за да компенсират повишаването на разходите за труд. В България, обаче, този дял е малко над 8%. Значително по-ниската склонност на българските предприятия за намаляване на другите разходи може да се търси във вече приключила оптимизация на разходите в отговор на кризата (и невъзможност за по-нататъшното им свиване).. Друг извод, който се налага от данните, е, че при увеличение на разходите за труд от повишението на минималните заплати, българските работодатели в доста по-висока степен преминават към освобождаване на работници.

За да поддържат разликите в заплащането на служителите си според извършваната работа, част от фирмите трябва да повишат всички заплати при увеличение на минималната. В България този ефект е значителен (близо 30%), но все пак е по-нисък от средната му стойност в другите държави. Причина за това може да се търси отново в по-голямата склонност за директно освобождаване на служители.

Изследването на ЕЦБ очертава негативните ефекти от повишаването МРЗ не само в България, но и в няколко други страни от региона. Макар и по отношение на някои негативни ефекти България да стои относително добре на фона на другите изследвани страни, в които отрицателните въздействия са по-силни, и тук повишаването на МРЗ води по-високи цени и по-висока безработица. За съжаление, обаче, то в много по-малка степен стимулира повишението на производителността, което в много от страните от региона е преобладаваща реакция на фирмите.

Екоминистърът смята, че проектът на Боян Петров няма да помогне в казуса "Пирин"

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/19/3115301_ekoministurut_smiata_che_proektut_na_boian_petrov/?ref=rss


Министърът на екологията Нено Димов заяви, че предложението на алпиниста Боян Петров за решение на казуса Пирин няма да помогне. Той коментира проектът на алпиниста в отговор на въпрос на журналисти след учредително заседание на на новосъздаден съвет на учените към министъра на околната среда и водите.<br /><br />Преди ден Боян Петров внесе в Министерство на околната среда и водите – с копие до Министерски съвет, компромисно предложение за поправки в плана за управление на Пирин, с...

Все същата шизофрения

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6670786

Все същата шизофрения Партийни кръжоци не обясняват защо да не развиваме инфраструктурата в българските планини, без да увреждаме природата СТРАННО се развива публичният дебат у нас по темата за зимните курорти, щом дори на човек като мен, който никога не се е качвал на ски, му писна безкрайно. Разговорът – доколкото въобще се води – доби клинични измерения.

Брижит Бардо обвини актрисите от движението #MeToo в лицемерие

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/19/3115277_brijit_bardo_obvini_aktrisite_ot_dvijenieto_metoo_v/?ref=rss


"По отношение на актрисите, а не на жените като цяло, те са, в по-голямата част от случаите, лицемерни, смешни, безинтересни." Така Брижит Бардо отговаря на въпроса "Какво мислите за тези актриси, осъждащи сексуалния тормоз" в интервю за "Пари Мач". Според нея това заменяло важните теми, които могат да бъдат обсъждани.<br /><br /><br /><br />"Никога не съм бил жертва на сексуален тормоз. И мислех, че е хубаво да ми казват, че съм...

Нова ядрена доктрина на САЩ: Повече оръжия в арсенала

http://dnes.dir.bg/news/USA-donald-tramp-sasht-izbori-2016-jadrena-voenna-doktrina-26793198

Проектът за нова ядрена доктрина на САЩ, подготвен от Министерството на отбраната, вече е готов и предстои обсъждането му.

Тръмп благодари на Тим Кук за инвестицията на Apple в САЩ

https://www.investor.bg/novini/261/a/trymp-blagodari-na-tim-kuk-za-investiciiata-na-apple-v-sasht-254150/

Технологичната компания планира да върне стотици милиарди долари в САЩ и да плати 38 млрд. долара данъци върху тях

Модел, юрист и още нещо - новата синоптичка на NOVA

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/model-iurist-i-oshte-neshto-novata-sinoptichka-na-nova-6078401

"Сбъдната мечта" така Нора определя новото предизвикателство - да бъде част от семейството на NOVA

Гол до кръста, Путин се къпа в ледено езеро на Богоявление

http://www.mediapool.bg/gol-do-krasta-putin-se-kapa-v-ledeno-ezero-na-bogoyavlenie-news274481.html

На 19 януари, когато православната църква в Русия отбелязва Богоявление, президентът Владимир Путин тази година реши да спази традицията и да се потопи в мразовитите води на езерото Селигер. Православната традиция повелява на Богоявление вярващите да се потопят във водата три пъти - в името на Отца, Сина и Светия дух, като символ на кръщението на Исус Христос в река Йордан. В обкръжението на свещеници и икони от местния Нило-Столобенски манастир, Путин скочи гол до кръста в дупката в леда.  "Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса", уточни пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той увери, че президентът изпълнява обреда вече от години. Кремъл обаче съобщава за пръв път, че Путин е участвал в него, макар той често да посещава православни храмове по време на църковни празници. Множество руснаци къпаха тази нощ в замръзнали реки и езера в ледения студ, принудил властите в някои региони на Русия да отменят този обичай, предаде Франс прес. Студовете са достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, съобщи министерството на извънредните ситуации, без да уточни броя на участниците в тези прояви. В Норилск - в Далечния север на федерацията, се вихреха снежни виелици и термометрите показваха минус 50, затова властите решиха да отменят ритуала и препоръчаха никой да не се къпе "поради съображения за сигурност", съобщи РИА Новости. В съседните предимно православни страни - Украйна и Беларус, празникът също бе подобаващо отбелязан от много хора, информират местни медии. През 2017 г. в богоявленския обред участваха над два милиона хора в Русия. ТАСС уточнява, че не става дума за църковен ритуал, а за народен обичай, на който Руската православна църква гледа благосклонно, ако хората се отнасят към него с благоговение и нямат здравни противопоказания.

Путин скочи в леденостудена вода по случай Богоявление

http://www.mediapool.bg/putin-skochi-v-ledenostudena-voda-po-sluchai-bogoyavlenie-news274481.html

Множество руснаци, включително президентът Владимир Путин, се окъпаха тази нощ в замръзнали реки и езера в ледения студ, принудил властите в някои региони на Русия да отменят този обичай, традиционен за православния празник Кръщение Господне или Богоявление, предаде Франс прес. В обкръжението на свещеници и икони от местния Нило-Столобенски манастир Путин се потопи, гол до кръста, в ледените води на езеро Селигер северозападно от Москва при минус пет градуса по Целзий. Същото сториха и множество други жители на страната, скачайки в заледени водоеми въпреки студовете, достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, съобщи министерството на извънредните ситуации, без да уточни броя на участниците в тези прояви. През 2017 г. в богоявленския обред участваха над два милиона хора в Русия. ТАСС уточнява, че не става дума за църковен ритуал, а за народен обичай, на който Руската православна църква гледа благосклонно, ако хората се отнасят към него с благоговение и нямат здравни противопоказания. Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса, уточни пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той увери, че президентът изпълнява обреда вече от години. При все това Кремъл съобщава за пръв път, че Путин е участвал в него, макар той често да посещава православни храмове по време на църковни празници. В Норилск - в Далечния север на федерацията, се вихреха снежни виелици и термометрите показваха минус 50, затова властите решиха да отменят ритуала и препоръчаха никой да не се къпе "поради съображения за сигурност", съобщи РИА Новости. В съседните предимно православни страни - Украйна и Беларус, празникът също бе подобаващо отбелязан от много хора, информират местни медии. Православната традиция повелява на Богоявление човек да се потопи във водата три пъти - в името на Отца, Сина и Светия дух. Ритуалът символизира кръщението на Исус Христос в р. Йордан. <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/IybAHbUYdeg?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

БСП иска българските деца да учат за партизаните и за Червената армия

http://www.moreto.net/novini.php?n=367456

В декларация от името на ПГ на БСП от парламентарната трибуна социалистите поискаха да се отмени новото учебно съдържание по история за 10 клас. Всичко, което се очаква от училището, олекотяване на съдържанието, логически връзки между предметите, не се случи.

И жени да ходят в доброволната казарма, предлага Каракачанов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/19/3115312_i_jeni_da_hodiat_v_dobrovolnata_kazarma_predlaga/?ref=rss


Подготвяният законопроект за доброволната военна служба се отнася за онези младежи и девойки, които имат желание да служат, тоест да получат военно обучение. Това обяви в кулоарите на Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов.<br /><br />Той обясни, че експертите трябва да решат дали доброволната служба ще е за срок от 6 или 9 месеца. "Тези български граждани, които предпочетат да загубят част от личното си време за да служат на страната си, да получат...

И жени ще могат да ходят в доброволната казарма

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/19/3115312_i_jeni_shte_mogat_da_hodiat_v_dobrovolnata_kazarma/?ref=rss


Подготвяният законопроект за доброволната военна служба се отнася за онези младежи и девойки, които имат желание да служат, тоест да получат военно обучение. Това обяви в кулоарите на Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов.<br /><br />Той обясни, че експертите трябва да решат дали доброволната служба ще е за срок от 6 или 9 месеца. "Тези български граждани, които предпочетат да загубят част от личното си време за да служат на страната си, да получат...

БСП иска отмяна на одобрените учебни програми по история за 10-и клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671668

БСП иска отмяна на одобрените учебни програми по история за 10-и класБСП настоява да се отменят одобрените учебните програми по история за 10-и клас. Това заяви в пленарна зала депутатът от БСП Ирена Анастасова в декларация от името на групата, цитирана от БТА. БСП искат още със заповед на министъра да се създаде комисия от безспорно признати авторитети в историческата наука, доказали своята безпристрастност,

Краси Мраморския сам се предаде в полицията

http://dnes.dir.bg/news/mvr-grabezh-krasimir-peshev-mramorskia-26793196

42-годишният Красимир Пешев-Мраморския, който бе обявен за издирване в началото на декември, се е предал в Столичната дирекция на полицията, съобщи БНР.

Варна се размина с грипната ваканция

https://www.24chasa.bg/region/article/6671664

Варна се размина с грипната ваканция

Във Варна грипна ваканция засега няма да бъде обявена. Това стана ясно след извънредното заседание на комисията за борба с грипа, което се проведе в сградата на Регионалната здравна инспекция в морската столица. По думите на началника на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ д-р Янка Драганова от началото на тази седмица регистрираните

Студент от Оксфорд оневинен след двугодишно обвинение в изнасилване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671669

Студент от Оксфорд оневинен след двугодишно обвинение в изнасилванеСтудент от Оксфорд е обвинен в изнасилване, съобщи Дейли Мейл. Оливър Мърс е на 19години и прекарва повече от две години под гаранция, след като делото е прекъснато. Делото е започнало да се преразглежда наново. Той е бил обвинен в посегатлество над жена няколко седмици след 17-я си рожден ден. Адвокатите на г-н Мърс казват, че доказателствата,

3249 са родените деца от деца за една година у нас

https://frognews.bg/novini/3249-rodenite-detsa-edna-godina-nas.html

3249 са майките под 18 г., по данни на НСИ за 2016 г. Това стана ясно от отговора на вицепремиера Валери Симеонов в отговор на депутатски въпрос. Най-точни са данните от МТСП, които са свързани с изплащането на еднократни помощи за раждане на дете. През първите 11 месеца на 2017 г са изплатени помощи за раждане на 60 759 деца.

Турция иска зелена светлина от Москва за започване на кампания срещу кюрдите в Сирия

http://www.mediapool.bg/turtsiya-iska-zelena-svetlina-ot-moskva-za-zapochvane-na-kampaniya-sreshtu-kyurdite-v-siriya-news274480.html

Турция изпрати началника на генералния си щаб Хулуси Акар в Москва да поиска одобрението на Русия за военновъздушна кампания в контролирания от кюрди сирийски район Африн, съобщи Ройтерс.   Дамаск предупреди, че ще свали всеки турски самолет, който наруши сирийското въздушно пространство.   Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че посещението на Акар е част от преговорите с Русия и Иран - основните поддръжници на сирийския президент Башар Асад - да позволят турски самолети да вземат участие в кампанията в Африн.   Това до момента е най-ясният сигнал, че Турция планира преки военни действия срещу територията, контролирана от съюзените със САЩ кюрдски милиции в преломен момент за отношенията между Вашингтон и Анкара, посочи Ройтерс.   Американският Държавен департамент призова Турция да се фокусира върху борбата с групировката "Ислямска държава" и да не атакува Африн, с което би открила нов фронт в сирийската гражданска война.   "Ще се намесим в Африн", каза в ефира на телевизия Си Ен Ен тюрк външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу и добави, че не очаква Русия да се противопостави на операцията там.   Турция заплаши миналата седмица, че ще предприеме военни действия в отговор на плановете на САЩ да създадат 30-хилядно военно формирование, което да охранява териториите под кюрдски контрол източно от Африн.   Вашингтон се съюзи със сирийските кюрди, които бяха основните американски съюзници на терен в борбата срещу "Ислямска държава" през последните две години. Това вбеси Анкара, която смята кюрдските милиции "Сили за защита на народа" за клон на забраненото движение ПКК, водещо от десетилетия бунт срещу турската държава.   Президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече "терористична армия" граничните сили, които САЩ планират да сформират край границата с Турция, и се зарече да ги унищожи още в зародиш.   Това е поредният проблем, който разваля отношенията между двете държави съюзнички в НАТО, отбеляза Ройтерс. Те са в конфликт заради отказа на САЩ да екстрадират обвинения за извършването на неуспешния опит за преврат в Турция духовник Фетхуллах Гюлен, както и заради делото срещу турски банкер за заобикаляне на санкциите срещу Иран, в чиито свидетелски показания фигурират имената на високопоставени турски представители.   През последните дни Турция разположи танкове край границата със Сирия и Ердоган каза, че армията извършва артилерийски обстрел срещу кюрдските сили в Африн.   През по-голямата част от продължаващата близо седем години гражданска война в Сирия, Турция бе един от най-върлите противници на Асад и заедно със САЩ подпомагаше бунтовнически групировки, борещи се да го свалят от власт. След това обаче Турция започна да работи с поддръжниците на Асад, Русия и Иран, за ограничаване на сраженията между Асад и бунтовниците. Анкара обаче продължава да смята кюрдите за основна заплаха, отбеляза Ройтерс.   Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира, че заради протестите на Анкара Вашингтон е решил да промени плановете си за създаване на 30-хилядни гранични сили за сигурност в Сирия, включващи кюрдски бойци.   "Американските военни бързо се отказват от плановете за обучение на гранични сили с численост 30 000 души в Сирия, след като това предложение предизвика дипломатически конфликт с Турция", се подчертава в статията.   "По-рано беше обявено, че тази идея е основа на новата сирийска стратегия на правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп, но вчера официални представители заявиха, че планът е бил представен неправилно и няма да бъде реализиран, както имаха намерение военните.   Стремителният обрат показва, че в администрацията на Тръмп има разногласия относно стратегията в Сирия, предвид, че кампанията срещу терористичната групировка Ислямска държава вече приключва", пише вестникът.   Според американски чиновник САЩ се отказват от идеята за създаване на нови формирования, но ще продължат обучението на вече съществуващите сили на сирийската опозиция.

Чешкият премиер се среща с Борисов, вероятно за продажбата на ЧЕЗ

http://clubz.bg/63131-cheshkiqt_premier_se_sreshta_s_borisov_veroqtno_za_prodajbata_na_chez

Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш ще посети България в понеделник, съобщава местното издание Lidovy Noviny, пише "Капитал". От Министерския съвет потвърдили, че Бойко Борисов ще има среща с него по обед. Според чешкото издание Бабиш, чието правителство загуби вота на недоверие в парламента, е вероятно да дискутира с Борисов сделката за продажбата на активи на ЧЕЗ в страната.

Lidovy Noviny, което е собственост на Бабиш, отбелязва, че съществуват съмнения в България за източника на средства на компанията "Инерком груп", която може да купи бизнеса на чешката ЧЕЗ в страната.



По неофициална информация от декември българската "Инерком" е избрана за купувач на българския бизнес на енергодружеството, като предлага малко над 300 млн. евро. Компанията е значително по-малка от бизнеса, който иска да закупи. Тя притежава три фотоволтаични парка - в Априлци, панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик, които имат общи продажби за около 50 млн. лв. "Инерком груп" се ръководи от Гинка Върбакова, която е и най-голям собственик. Намирането на финансиране за сделката с ЧЕЗ е огромната въпросителна пред сделката. Неясно е и дали кандидатът има одобрението на българските власти.

Ще бъде направена сериозна проверка на новите собственици, увери наскоро енергийният министър Теменужка Петкова.

"И ако тези нови купувачи не отговарят на стандартите и изискванията в България, ние можем да кажем своята гледна точка", заяви тя.

Радан Кънев: Изглежда Боян Петров е на път да разкрие лъжата за Пирин. Подкрепям го

https://offnews.bg//obshtestvo/radan-kanev-izglezhda-boian-petrov-e-na-pat-da-razkrie-lazhata-za-pir-673214.html

Радан Кънев от "Нова Република" подкрепи предложения компромисен вариант на алпиниста Боян Петров за лифта над Банско. Идеята на Петров е чрез редакция в текста за промяна в плана на Пирин да бъде изрично споменато, че се допуска строеж само на въжена линия, но не и разширяване на ски писти.

Изминаха два дена, откакто Boyan Petrov предложи разумен и работещ компромис за #SavePirin:
- Втори лифт ще има, ако е законен;
- Сеч и строителство няма да има;
- Бойко Борисов (Boyko Borissov) няма да е излъгал пред ЕП, а за всички нас е важно премиерът ни да не е лъжец, написа Кънев в своя фейсбук профил.

Той изразява изненадата си, че два дни след предложението на Петров нито премиерът, нито вицепремиерът валери Симеонов, нито екоминистърът Нено Димов са коментирали идеята.

"От концесионера - поръчкови публикации в поръчкови медии, "разкриващи" някакъв страховит заговор на зеления октопод. Според тези публикации, така лифтът щял да има два пъти ОВОС. Смешно леко...

Изглежда, Боян е на път да разкрие лъжата. Намеренията на МС, с приемането на измемения в стария план, може би са други, а не втори лифт?", пита десният лидер.

Той не пести критики и към някои протестиращи срещу новия план за Пирин.

"Но медалът има и обратна страна. Виждам и сред хората, които искат да спасят Пирин, лицемерен страх, да не би пък МС да измени решението си и да се съобрази с предложенията на един от най-големите планинари на съвремието ни. И какво правим тогава?

Не приемам този подход - ако това предложение бъде прието, това ще бъде наистина (засега... винаги е засега...) спасение за Пирин. И трябва да бъдем горди и доволни, че сме допринесли. И да благодарим на Боян, че заложи авторитета си за трудната кауза на мъдрия компромис", казва Кънев.

ЕК иска коригиране на ДДС-то

https://frognews.bg/novini/iska-korigirane-dds.html

ЕК иска държавите членки сами да определят на кои стоки и услуги да налагат по-ниски от стандартните ставки. В България стандартната ставка е 20%, намалената - 7, има и нулев ДДС.

Турция няма да приеме друг вид партньорство с ЕС, различен от членство

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/turciia-niama-da-prieme-drug-vid-partniorstvo-s-es-razlichen-ot-chlenstvo-254155/

Според турския министър по европейските въпроси сегашната ситуация не дава на Турция никаква причина да продължи мигрантската сделка с блока

Ръст на цените на имоти в ЕС и в България

http://econ.bg/Новини/Ръст-на-цените-на-имоти-в-ЕС-и-в-България_l.a_i.756551_at.1.html

Цените на жилищата в ЕС нараснаха през третото тримесечие на 2017 година с най-солидно темпо от 10 г. насам. В България растежът е двойно...

Преоткриваме Иван Пенков в галерия "Сан Стефано"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671595

Преоткриваме Иван Пенков в галерия "Сан Стефано"Непоказвани рисунки и неизвестни фотографии на автора на образа на Темида, която властва в Съдебната палата "Темида с везните" – тя често влиза в нашия дом чрез вестниците, телевизията, компютъра… Съдебните институции я ползват за свое лого, но малко са хората, които знаят кой е нейният автор. До 18 февруари в галерия Сан Стефано ще бъде

Не обявиха грипна ваканция във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367457

Няма основания за обявяване на грипна ваканция във Варна. Това обявиха от Регионалната здравна инспекция след заседание на Областната комисия за борба с грипа, предаде репортер на Moreto.net. Броят на болните ученици през изминалата седмица е бил под изискуемите 30 % за обявяване на грипна ваканция.

За 350 хил. българи е нормално мъжът да удари шамар на жена (графики)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/19/3115308_za_350_hil_bulgari_e_normalno_mujut_da_udari_shamar_na/?ref=rss


За 7% от българите мъжът може да удари шамар на жената. Това показва експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 15 и 16 януари сред 801 пълнолетни българи.<br /><br />От запитаните 92% не са съгласни с твърдението, че мъжът може да удари плесница на жената, а 1% не могат да преценят. Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хил. души, посочват социолозите. !function(e,t,s,i){var...

6 месеца условно за Димитър, който наби лекарка и охранител в Спешна помощ в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671583

6 месеца условно за Димитър, който наби лекарка
 и охранител в Спешна помощ в Пазарджик6-месечна условна присъда, с 3-годишен изпитателен срок, определи районният съд в Пазарджик за Димитър Костадинов, който наби д-р Гергана Анчева и охранителя Петър Дандеков в Спешното отделение на областната болница в Пазарджик. Осъденият трябва да плати и обезщетения, съответно 3000лв. и 1000лв., на двамата пострадали. През октомври 2016г.

Невъзпитаните карикатуристи откриват "Артпредседателството" на ЕС в галерия "София-прес"

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/19/3115297_nevuzpitanite_karikaturisti_otkrivat/?ref=rss


"Невъзпитаните карикатуристи" зад сатиричния вестник "Прас-прес" - Чавдар Николов, Христо Комарницки и Алла и Чавдар Георгиеви, ще открият "Артпредседателството" на България с трета изложба в галерия-книжарница "София прес".<br /><br />Както заглавието подсказва, тя отбелязва българското председателство на Съвета на ЕС, покрай което "родната публика ще има възможност да се наслади на повечето уникати от европейската политика като Туск,...

Велико Търново е сред основните генератори на икономически растеж у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671605

Велико Търново е сред основните генератори на икономически растеж у насИнвестиционната среда в Старата столица става все по-добра Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България, сочи специализирано изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/, цитиран от общинската пресслужба. Старата столица е сред 20-е икономически центъра в страната,

Крайнодесни гърци събориха статуя на ангел, приличала на Сатаната

https://offnews.bg//sviat/krajnodesni-gartci-saboriha-statuia-na-angel-prilichala-na-satanata-673208.html

В град Палео Фалиро в област Атина, Гърция, протестиращи, облечени в черни дрехи, събориха червена скулптура на ангел, защото я оприличават на Сатана, предаде Ройтерс.

Протестиращите срещу 8-метровата статуя, наречена Phylax, което на гръцки значи "покровител", изливаха бяла боя върху нея, плюеха я, а по-късно се опитаха да извършат ритуал по екзорсизъм със светена вода. В групата има религиозни консерватори и привърженици на крайнодесни политически партии.

В сряда вечер група от 10-15 човека, прикрили лицата си с качулки, завързаха статуята към багажника на джип и потеглиха. Впоследствие крилата на ангела бяха счупени.

"Значи, ако не харесваме нещо, го събаряме... По политически причини", заяви кметът на Палео Фалиро пред местното радио. Той изрази подозрения, че вандалите са крайнодесни.

Той каза още, че извършителите са заплашили да наранят свидетели на случката, ако разкажат за видяното пред властите. Говорител на кмета увери, че статуята ще бъде възстановена.

Създателят на "Phylax" е известният гръцки скулптор Костис Георгиу, който е представял свои прозведения по целия свят. 

"Цялото това насилие срещу склуптурата от момента на създаването си ме остави без думи", обясни Георгиу и изрази надежда, че "злото няма да надделее".

Каракачанов: Доброволните военни да имат привилегии за работа и университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671617

Каракачанов: Доброволните военни да имат привилегии за работа и университетБългарите, постъпили на военна служба, да се ползват с привилегии при кандидатстване за работа или университет. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред журналисти в кулоарите на парламента по повод доброволната военна служба, която правителството подготвя. "Идеята за военно обучение е стара.

"Гардиън": Британският външен министър е обсъдил с Макрон проект за мост над Ламанша

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/19/3115255_gardiun_britanskiiat_vunshen_ministur_e_obsudil_s/?ref=rss


Британският външен министър Борис Джонсън е предложил на френския президент Еманюел Макрон двете страни да се свържат с 35-километров мост над Ламанша след Брекзит, пише "Гардиън", като цитира източници от кабинета му.<br /><br />Според вестника Джонсън казал на Макрон по време на срещата на върха между лидерите на двете държави в Обединеното кралство, че е "нелепо" двете най-олеми икономики да са свързани една единствена железопътна линия. Изданието отбелязва,...

Дончев представя в парламента план за е-правителството до края на март

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/donchev-predstavia-v-parlamenta-plan-za-e-pravitelstvoto-do-kraia-na-mart-254152/

Имаме пътна карта за развитие на електронното управление с ясно финансиране, дати и план, заяви вицепремиерът

Турция започна военна операция в Сирия

http://www.cross.bg/afrin-zashtita-narodna-1565829.html

/КРОСС/ Турският министър на отбраната Нуретин Чанъкли обяви, че страната е започнала военна операция в района на град Африн в Северна Сирия, който се намира близо до турската граница. Той уточни, че операцияте е започнала "де факто" с обстрел през границата. Говорейки пред турската телевизия "Хабер" Чанъкли отбеляза, че Анкара е решила да предприе тази стъпка, тъй като не вижда "друга алтернатива" освен започване на военна операция срещу "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, които турските власти разглеждат като терористична групировка. Според турския военен министър Турция "има право на самозащита в съответствие с международното право" и нейните сили ще се стремят да унищожат всички "коридори на терористите" в Африн. Вчера турският външен министър предупреди САЩ да не оказват подкрепа на "Отрядите за народна защита", след като Вашингтон обяви, че ще създаде и обучи нова погранична сила, състоящата се предимно от милиции на сирийските кюрди. Той сащо така обяви операции, насочени срещу "Отрядите за народна защита" в Африн, както и в Манбидж, на което Сирия отговори, настоявайки, че ще отговори на подобен "акт на агресия" в страната.  

Макрон и Мей със селфи тип „Филмови звезди на Оскари“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/makron-i-mej-sys-selfi-tip-filmovi-zvezdi-na-oskari-snimki-2073522

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей позираха за селфи от типа „Филмови звезди на Оскари“. Вчера двамата са посетили музея „V&A” във Великобритания, а тази сутрин Мей публикува снимка, ознаменуваща събитието.

Най-популярните мотиви за развод

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-populiarnite-motivi-za-razvod-2073516

В съвременния свят не само изневярата, финансовите проблеми или злоупотребата с алкохол могат да доведат до разрив между партньорите.

Сред най-популярните мотиви за развод вече са хъркането, риболовът и вегетарианството

През уикенда слънцето отстъпва място на снега и студа, в понеделник - истинска зима

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prez-uikenda-slynceto-otstypva-miasto-na-snega-i-studa-v-ponedelnik-istinska-zima-2073514

През нощта облачността ще се увеличава и утре ще е предимно облачно. Около обяд от северозапад ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта ще обхванат цялата страна.
 
Отначало в Дунавската равнина, а до края на деня в по-голямата ча

Пучдемон: Мога да управлявам Каталуня от Белгия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671611

Пучдемон: Мога да управлявам Каталуня от Белгия Отстраненият от власт председател на Женералитата на Каталуня Карлес Пучдемон заяви, че може да управлява региона от Белгия, където избяга след едностранното обявяване на независимост и последвалото разпускане на регионалния парламент в Барселона, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Има само две възможности: в затвора не бих могъл да се

В понеделник и парламентите на ЕС ще открият българското председателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671588

В понеделник и парламентите на ЕС ще открият българското председателствоСъс среща на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС в понеделник се открива парламентарното измерение на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин, цитиран от БТА.

Последните три години са най-горещите на Земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=367443

Последните три години са най-горещите на Земята, съобщават световни агенции, позовавайки се на Световната метеорологична организация. Агенцията на ООН цитира нови световни данни, които подчертават драматичното затопляне на планетата.

Тома Томов, разядените души и Видов ден, който винаги идва

http://www.barometar.net/90276/

Много ми хареса една мисъл на покойния, бивш председател на парламента Йордан Соколов. Цитирам по памет: „Когато ме обиждат не страдам аз, страдат тези които го правят!“ Мъдро казано. И вярно. Същото е и със завистниците. Когато завиждат не страда този, на когото завиждат, а самите те. Умират по-малко с всеки успех на обекта на […]

Бурята "Фридерике" взе най-малко 12 жертви в 4 страни в Европа

http://www.mediapool.bg/buryata-friderike-vze-nai-malko-12-zhertvi-v-4-strani-v-evropa-news274479.html

Мощната буря "Фридерике", на места с пориви на вятъра от над 200 км/ч, отне вчера живота на най-малко десет души в четири страни в Европа, съобщи ДПА. Стихията предизвика на места сериозни смущения във въздушния и железопътния транспорт и взе жертви в Белгия, Холандия, Италия и Германия. В Германия загинаха осем души при инциденти, предизвикани от бурята с пориви на вятъра от над 200 км/ч. Петдесет и девет годишен мъж загина в къмпинга "Емерих" в Северен Рейн - Вестфалия, премазан от дърво, повалено от силния вятър. Шофьор на камион на 68 години загина при катастрофа, а пожарникар загуби живота си по време на служба в същата провинция. Негов колега загина в Тюрингия. В Бранденбург загина шофьор на камион при пътен инцидент, предизвикан от силния вятър. Водач на автомобил загуби контрол над колата си и се блъсна в тежкотоварен камион в Мекленбург - Предна Померания и също загуби живота си. Полицията в източната провинция Саксония-Айнхалт каза днес, че 65-годишен мъж е загинал, опитвайки се да обезопаси покрива на къщата си, а 34-годишен мъж е бил убит от паднало дърво. Стихията повали дървета и предизвика хаос по пътищата. Железопътният транспорт в цялата страна беше спрян. Това не се бе случвало от 2007 г., когато бурята "Кирил" връхлетя страната. Германската железопътна компания "Дойче бан" днес възобнови работа, но предупреди за възможни забавяния на влаковете заради щети по релсите. В Тюрингия бе отнесен покривът на училище, докато в него още имаше деца, но никой не пострада. В планинския масив Харц поривите достигаха 203 км/ч, нещо невиждано за Германия. По-рано бурята, дошла от Северно море, предизвика смущения в Холандия и в Белгия. Спряно бе движението на високоскоростните влакове "Талис", свързващи Франция, Белгия, Холандия и Германия. Вчера сутринта бяха отменени 320 полета на амстердамското летище "Схипхол", имаше анулирани полети и на летищата в германските градове Дюселдорф и Мюнхен. На места лошото време предизвика хаос и при движението по пътищата. В Холандия вятърът преобърна 66 камиона, което предизвика на места чудовищни задръствания. В Холандия паднали дървета убиха двама мъже по на 62 години в град Зволе и град Енсхеде. В южните предградия на белгийската столица Брюксел една жена беше премазана от дърво, паднало върху колата й. В Италия загина мъж, съборен от коня си от вятъра.

Каракачанов: Учени определили 32 пола, аз се сещам само за два

https://frognews.bg/novini/karakachanov-ucheni-opredelili-32-pola-seshtam-samo-dva.html

Новият превод на Истанбулската конвенция не решава нищо. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред журналисти.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване