Катастрофа ограничава движението по Софийския околовръстен път, има загинал (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671362

Катастрофа ограничава движението по Софийския околовръстен път, има загинал (Обновена)Тази сутрин, около 08.27 часа, е получен сигнал, че в района на Чепинско шосе, посока Нови Искър, е забелязано безжизнено тяло на мъж. На място веднага е пристигнал екип от столични криминалисти. Според първоначалните данни, мъжът е починал при пътнотранспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Индиец приюти цял рояк пчели под потника си (видео)

http://dnes.dir.bg/news/pcheli-indietz-26792572

В Ютюб беше пуснат клип, на който се вижда как индиец, който не реагира на жилата на пчелите, приютява под потника си цял един рояк, струпал се на дърво=

10 неща, които силните жени правят, без да говорят за това

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671405

10 неща, които силните жени правят, без да говорят за товаТе рядко говорят за себе си и почти никога за постиженията си. Те умеят да изслушват и преценяват, те умеят да са емпатични и да прощават. Те умеят да се грижат за себе си, но най-вече за любимите си хора. По какво ще познаете силната жена? 1. Те са безупречни в планирането Тези жени са наясно, че доброто планиране е в основата на всеки успех.

До края на деня отменят бедственото положение в Смолян

https://www.24chasa.bg/region/article/6671377

До края на деня отменят бедственото положение в СмолянОчаква се до края на деня бедственото положение в Смолянска община да бъде отменено. Обстановката се нормализира и вятърът утихна. В момента се разчиства от паднали дървета пътя Смолян-Турян . В по-голяма част от населените места електричеството ще бъде изключено, за да се отстранят авариите, съобщи Пресцентърът на община Смолян.

БНБ предупреди банките да не се увличат в жилищно кредитиране

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/19/3115249_bnb_predupredi_bankite_da_ne_se_uvlichat_v_jilishtno/?ref=rss


Българската народна банка (БНБ) предупреди банките да не се увличат в жилищно кредитиране и да не очакват продължаващо поскъпване на този пазар.<br /><br />В обзора на банковия сектор за третото тримесечие на 2017 г. централната банка напомня, че банките все още не са изчистили лошите си портфейли, натрупани по време на световната икономическа криза, и затова не трябва да се увличат в кредитиране на сектори, "чието ниво на задлъжнялост е свързано и с капацитета им да обслужват...

Македонската диаспора иска оставката на Нимиц

https://www.actualno.com/balkani/makedonskata-diaspora-iska-ostavkata-na-nimic-news_655173.html

Оставката на посредника в преговорите за името на Македония Матю Нимиц поискаха от Обединената македонска диаспора (ОМД). Като основание за това се изтъква скорошното назначаване в неговия екип на секретарка от гръцки произход и многобройните лични дарения в подкрепа на конгресмена от групата за приятелство с Гърция Каролин Малоуни, предаде БГНЕС. "С последния си опит от 17 януари за предполагаемото решаване на спора, ООН и нейният посредник Нимиц продължават да нарушават Временно

Как остаряват известните (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671395

Как остаряват известните (галерия)Остаряването е процес, от който не може да избягаме. Много от звездите на Холивуд се опитаха да го забавят, но не всички успяха красиво в това начинание. Бриджит Бардо Френската актриса и отявлен защитник на животните навърши 84 години. Може би тя е най-яркият пример, че красотата е временно явление и остарявайки в човека излизат наяве вътрешните

Владислав Горанов: Слабостите в митниците по доклада на ДАНС са отстранени

http://clubz.bg/63129-vladislav_goranov_slabostite_v_mitnicite_po_doklada_na_dans_sa_otstraneni

"Всичко, което сме открили като слабости в системата за акцизите на митниците БАЦИС, е отстранено отдавна. Чел съм този доклад много отдавна и всичко, което е трябвало да вземем като действия, на база на доклада, е предприето много отдавна. Това е част от опита да се изпълни със съдържание мотивът за вота на недоверие. Изключително е нескопосано. Не прави чест на опозицията, че когато го поиска, не каза цялата истина."

Така финансовият министър Владислав Горанов отговори на данните, че в секретен доклад на ДАНС се говори за пробив във финансовата сигурност, а оттам - за риск за националната сигурност заради проблеми в системата. Данните бяха извадени от БСП, които поискаха и получиха в секретното деловодство на парламента въпросните документи от ДАНС и прокуратурата и се обявиха за разсекретяването им. Народното събрание пък се съгласи и прати писмо с искане грифовете от документите да паднат.

Темата наистина е част от мотивите на БСП да поискат вот на недоверие на правителството на Бойко Борисов за несправяне с корупцията. Дебатите ще са във вторник.

Дали дотогава документите ще станат публични, предстои да видим. Ден по-рано обаче - в понеделник, комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание ще изслуша Горанов и шефа на агенция "Митници" и бивш главен секретар на МВР Георги Костов по случая. Вероятно тогава ще бъдат изнесени и данните от документите, допуснаха депутати пред Клуб Z.

Финансовият министър попита по време на Тройната коалиция как се е осъществявал контролът на акцизни стоки, защото системата БАЦИС е създадена в първия мандат на ГЕРБ.

"Именно по инициатива на Агенция "Митници" започна тази проверка от страна на ДАНС", поясни Горанов.

С това леко се размина с данните, предоставени вчера от говорителката на прокуратурата, че първоначалния сигнал е постъпил от Българската петролна и газова асоциация. По сигнал на митниците обаче, според съобщение на ГДБОП от май 2017 г., е започнало разследване през 2015 г. и е заловена организирана престъпна група, организирала хакерски атаки срещу системата БАЦИС. 

Горанов съобщи, че във въпросния още секретен доклад на ДАНС са отчетени 9 чисто технологични слабости, свързани със сигурността на системата и възможността тя да бъде манипулирана отвън от злонамерени атаки.

"Всяка система крие рискове да бъде пробита отвън. Спомнете си на ЦРУ колко данни изтекоха. Ние не сме вървели след събитията. Предприели сме мерки, неслучайно сме насочили вниманието на службите", каза Горанов.

Той допълни, че от Агенция "Митници" ще възложат външен одит за БАЦИС. Според министъра на финансите от този доклад няма да излезе нещо, което очакват като аргумент от БСП, ."най-малкото на фона на това, че спрямо 2014 г. - 2017 г. завърши с 6,5 млрд. повече приходи." Той се зачуди и защо изобщо въпросните документи на ДАНС са секретни.

Министърът съобщи, че е налична и кореспонденция между Министерството на финансите, Агенция "Митници", прокуратурата и премиера Бойко Борисов за всяка стъпка от процеса на разрешаването на проблемите, констатирани от ДАНС. 

През 2017 г. раждаемостта в Китай е спаднала до 3,5 %

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671372

През 2017 г. раждаемостта в Китай е спаднала до 3,5 %Раждаемостта за 2017 година в Китай, страната с най-голямо население в света, е спаднала до 3,5 процента и са били регистрирани 17,23 милиона новородени, съобщават ТАСС и Асошиейтед прес. Данните сочат, че 51 процента от родените през 2017 година са били втори деца в своите семейства. Главната причина за намалената раждаемост е била намаляването

Моряци бедстват на кораб край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367441

20 украински моряци бедстват на кораб „Амсел“ във Варна, това съобщи адвокатът на моряците Христо Раев. Хората са без вода, храна и отопление, нямат и никакви средства. Не са получавали заплати за последната една година. Собственик на кораба е офшорна компания, плавателният съд се оперира от гръцка фирма.

Димитър Данчев: Защо след няколко години работа и похарчени милиони от ГЕРБ- няма е-Управление?

http://www.cross.bg/ypravlenie-elektronno-kolko-1565819.html

/КРОСС/ Георги Свиленски: Искаме да се създаде комисия, за да стане ясно колко пари са изхарчени за е-Управление „Непрекъснато получаваме информация за некомпетентна, мудна и лошо организирана работа на различни административни органи и на различни нива в администрацията. Убедени сме, че значителна част от проблемите, свързани с работата на администрацията, могат да бъдат решени със средствата на електронното управление, но си задаваме и въпроса - защо след няколко годишна работа и милиони похарчени лева от правителствата на ГЕРБ, практически няма използваеми резултати в изграждането на е-Управление?" Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Димитър Данчев от парламентарната трибуна. Той припомни, че за електронно управление в България се говори от 1998г. „Оттогава до днес, за изграждане на електронно управление в държавната администрация са „усвоени" поне няколкостотин милиона лева. Писани са няколко стратегии, отчитани са много успехи, но практическият резултат е значително под очакванията на гражданите и бизнеса", каза още той. По неговите думи в България има 265 общини и общо над 500 администрации. „Основната част от административните услуги за гражданите и бизнеса - близо 80%, се предоставят от общинската администрация

Т. Петкова: Бизнесът да сезира КЗК, ако има данни за картел при цените на тока

https://www.investor.bg/energetika/472/a/t-petkova-biznesyt-da-sezira-kzk-ako-ima-danni-za-kartel-pri-cenite-na-toka-254143/

Енергийният министър заяви, че ще бъде обявена процедура, която ще даде възможност на потенциални стратегически инвеститори да участват в проекта АЕЦ "Белене"

В 161 училища в страната не се учи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-161-uchilishta-v-stranata-ne-se-uchi-2073477

Поради повреди в отоплителната инсталация, прекъснато електрозахранване и висока заболеваемост в 161 училища в страната няма да има учебни занятия днес, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В 40 училища в област П

Издирваният е бивш шампион, осъден за убийство

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-osaden-rumen-zapryanov-26792516

51-годишният Румен Запрянов, който бе обявен за издирване, е бивш европейски шампион по класическа борба. Той е осъден, като подбудител на убийство в Украйна.

Ще гледаме Мариан Бачев и Орлин Горанов на 20 февруари в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1KrCgWyj0cg/

Комедията на Иво Сиромахов „Операцията“ ще се играе на 20 февруари, от 19.00 ч. в читалище „Просвета 1888“ –Поморие. Скалпелът в операционната ще държат Мариан Бачев и Орлин Горанов, обгрижвани от красивата медицинска сестра Жанет Иванова.

Комедията е забранена за подрастващи до 16 години, не само заради пиперливия език, а и заради специфичните сцени в нея. „Операцията” предлага час и половина гарантирано забавление, препоръчано за здравето – колкото и да не ви се вярва, и от … Българския лекарски съюз. Съсловната организация не само е одобрила комедията на Иво Сиромахов, но и я препоръчва за гледане.

Участват:

Хирургът – Мариан Бачев

Анестезиологът – Орлин Горанов

Асистентът – Тони Минасян

Сестрата – Жанет Иванова

Чиновникът – Добрина Гецова

 

Постановка – Борис Панкин

Сценография – Иван Токаджиев

Костюми – Петър Митев

Грим – Дмитрий Коклин

Музика – Евгени Господинов

“Една вечер, преди няколко години получих силни болки в корема и се наложи да бъда приет в болница. Диагнозата беше „остро възпаление на апендикса” и докато разбера какво става, вече ме бутаха легнал върху количка към операционната.

Всеки човек се страхува от операции, но моите страхове вземат чудовищни размери. Веднага си представих как  Смъртта дебне с косата зад вратата на операционната и как само след няколко часа ще бъда мъртъв и ще се пържа в най-страшния казан на ада заради греховете си, които са несъмнени.

Мислех си и че съм пропуснал да си взема последно „сбогом” с близките си. Ще си отида ей така, без едно „чао” да съм им казал.

Някак невъзпитано е.

Докато прожектирах в главата си страховитите картини на наближаващата неизбежна Смърт, се заслушах в разговорите на лекарите и сестрите. Говореха си за обичайните, всекидневни неща – какъв мач щяло да има довечера, какъв филм били гледали снощи, къде били вечеряли.

Бях потресен!

Аз тука умирам, разбираш ли, а те си говорят за мачове и манджи. Какво коравосърдечие! Каква безчувственост!

Изобщо не си давах сметка, че такива операции като моята, за тях са детска игра.

Както и да е, операцията мина леко и неусетно.

Когато се събудих след упойката, ужасът ме беше напуснал и всичко ми изглеждаше смешно. Чувството ми за хумор се бе върнало.

Тогава си помислих, че би било интересно да опиша това разминаване между страховете на пациента и невъзмутимостта на лекарите.

Така се появи пиесата „Операцията”, пише Иво Сиромахов.

Ученик с брадва рани 7 души в училище в Сибир

http://dnes.dir.bg/news/sibir-uchenik-bradva-26792514

Тинейджър нападна с брадва и коктейл "Молотов" свои съученици в сибирско училище и рани най-малко седем души, съобщиха местните власти.

НАСА тества малък ядрен реактор за използване на Луната и Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671368

НАСА тества малък ядрен реактор за използване на Луната и МарсНАСА е разработил и тествал за пръв път в Невада малък реактор, който може да бъде използван при изследването на космическото пространство и за усвояването на Луната и Марс, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Проектът получи названието "Килопауър". Мощността на реактора е от 1 до 10 киловата и е проектиран да работи в продължение на 10

Откриха тяло на мъж в близост до Нови Искър

https://www.actualno.com/crime/otkriha-tjalo-na-myj-v-blizost-do-novi-iskyr-news_655172.html

Тази сутрин, към 8.27 часа, е получен сигнал, че в района на Чепинско шосе, посока Нови Искър, е забелязано безжизнено тяло на мъж, съобщиха от МВР. На място веднага е пристигнал екип от столични криминалисти. Според първоначалните данни, мъжът е починал при пътнотранспортно произшествие. И в момента продължава огледът в района, тепърва ще се изяснява и самоличността на починалия. Стартирали са оперативно-издирвателни действия за установяването на шофьора на превозното средство, който по всяка

Какво имаме и какво не

http://www.eurochicago.com/2018/01/ne/

Имаме ниви, в които ще сеят хотели! Имаме паркове, които стават квартали! Имаме гора, която се товари в каруци! Имаме планини, които трябва да станат на писти! Имаме чиновничество най-много на глава от населението и полиция също!

Задържаха над 3 тона гориво

http://dnes.dir.bg/news/gorivo-zadarzhan-3-tona-26792512

3 736 литра дизелово гориво задържаха при съвместна проверка за спазване на акцизното законодателство митничари и данъчни от Пловдив.

Мъж да удари шамар на жена? Съгласни са 350 000 българи

http://clubz.bg/63128-myj_da_udari_shamar_na_jena_syglasni_sa_350_000_bylgari

Българите категорично не оправдават домашното насилие или подчинената роля на жената, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете. Темите на Истанбулската конвенция по-скоро разделят обществото ни, макар и без да се стига до крайности. Такива изводи правят от "Галъп интърнешънъл".

50% от анкетираните казват, че най-важен е биологичният пол, а 38% смятат, че когато става дума за пол, най-важно е кой как възприема самия себе си. 

Данните са от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 801 души на възраст 18 г.+ по специална панелна методика, която осигурява надеждността им. Сондажът е проведен на 15 и 16 януари. Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове.

89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят.

92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7 на сто обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят. 

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на "Обединените патриоти", БСП и ДПС – не, сочат данните.

Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи. Разбира се, идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.  

"Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години в друго изследване на "Галъп интернешънъл". Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван", посочват социолозите.

Мъж да удари шамар на жена? Съгласни са 7% или 350 000 българи

http://clubz.bg/63128-myj_da_udari_shamar_na_jena_syglasni_sa_7_ili_350_000_bylgari

Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете. Темите на Истанбулската конвенция по-скоро разделят обществото ни, макар и без да се стига до крайности. Такива изводи правят от "Галъп интърнешънъл".

50% от анкетираните казват, че най-важен е биологичният пол, а 38% - смятат, че когато става дума за пол, най-важно е кой как възприема самия себе си. 

Данните са от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 801 души на възраст 18 г.+ по специална панелна методика, която осигурява надеждността им. Сондажът е проведен на 15 и 16 януари.  Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове.

89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят.

92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7 на сто обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят. 

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на "Обединените патриоти", БСП и ДПС – не, сочат данните.

Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи. Разбира се, идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.  

"Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на "Галъп интернешънъл". Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван", посочват социолозите.

Над 200 хиляди сирийци са напуснали домовете си заради сраженията в Идлиб, съобщи ООН

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/19/3115196_nad_200_hiliadi_siriici_sa_napusnali_domovete_si/?ref=rss


Сраженията в сирийската провинция Идлиб, избухнали на 15 декември м.г., са принудили над 200 хиляди души да напуснат домовете си, съобщи вчера пред журналисти говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС и БТА. <br /><br />Въоръжените нападения, извършени от 5 до 8 януари, са "извадили от строя три пункта за оказване на първа помощ", а на 17 януари са били унищожени три линейки, добави Дюжарик. <br /><br />Той напомни на всички...

Откриха труп на мъж на пътя за Нови Искър

https://offnews.bg//112/otkriha-trup-na-mazh-na-patia-za-novi-iskar-673207.html

Тази сутрин, към 8.27 часа, е получен сигнал, че в района на Чепинско шосе, посока Нови Искър, е забелязано безжизнено тяло на мъж, съобщи МВР.

На място веднага е пристигнал екип от столични криминалисти. Според първоначалните данни, мъжът е починал при пътнотранспортно произшествие.

И в момента продължава огледът в района, тепърва ще се изяснява и самоличността на починалия. Стартирали са оперативно-издирвателни действия за установяването на шофьора на превозното средство, който по всяка вероятност след инцидента, е напуснал мястото на произшествието.

Временно движението в района е ограничено, обходният маршрут е през село Чепинци.

Емиле, ексик зюмбюле

http://www.mediapool.bg/emile-eksik-zyumbyule-news274471.html

"Ако майка ти ти каже, че те обича, провери този факт" – не помня заглавието на филма, но това пишеше на стената в нюзрума, където се развиваше действието. Стар филм, сега отношението към фактите е по-обтекаемо почти във всички страни и почти на всички места. С едно изключение – в обществените медии. Те затова са финансирани от всички нас – обществото плаща за истината. Ще започна с уговорката, че харесвам Емил Кошлуков. Както, да речем, харесвам зюмбюл. Защо избрах точно това цвете не знам, може би подсъзнателно заради израза "паднал със зюмбюл от небето". Обаче зюмбюл в салатата си не вярвам някой да харесва. Всяко нещо е добро на мястото си. Знаеш ли кой е собственикът на списание "Биограф" – питат ме тези дни, – нещо много взеха да го рекламират по БНТ. Не, не знам на кого е списание "Биограф", само се досещам. Ей, не се научихте журналистите да броите нагоре от десет – казва ми друг наивен зрител, – как да бяха протестиращите за Пирин десетки, лично видях, че са хиляди. Я ми кажи – това пък трети зрител, – какво беше това писмо на Пеевски, дето го изчетоха в новините, кой го ядоса толкова? Това зрителят би трябвало да е разбрал от предхождащ репортаж за представянето на т.н. Бяла книга за свободата на медиите в България. Не, зрителят няма как да е разбрал, защото такъв репортаж е нямало. Защо тогава това писмо го прочетоха – чуди се зрителят, – сигурно авторът му си е платил по тарифа? Сигур… Миналата седмица прекарах всяка вечер по един час с Емил Кошлуков в "Още от деня". Предполагам, че това е било предаването с най-висок рейтинг през седмицата, всички го гледахме – някои от любопитство, други от загриженост, трети за сеир. Тези, третите, получиха най-много – то беше хилотене като от тамада на войнишко изпращане в голяма селска палатка, то беше подвикване и надвикване, в един момент Кошлуков така се въодушеви в ролята  на събеседник, че Андрей Райчев компенсаторно започна да кима учтиво като водещ – малка весела телевизийка. Чувам какво ми казвате: дистанционното ви е в ръката ви, превключете. Не, този път нямате право да кажете това, защото става дума за обществената телевизия. Ако беше частна комерсиална телевизия, работата е проста и ясна – щом не ти се гледа реалити за пеене, превключваш на реалити за танцуване. Като не ти допадат турските филми, местиш се на канала с индийски. Ако искаш обаче да си добре информиран гражданин, плащаш през бюджета да има обществена телевизия и гледаш обществената телевизия. Добре информиран означава обективно, вярно, без идеологически, партийни или рекламни примеси с точни, проверени факти. И цитирани непременно от източника – това за журналистиката е непоклатимо правило, прилага се по силата на професионален инстинкт. Емил Кошлуков е завършил политология. В разбълниканата с миксера на прехода българска глава това е доста сродно с журналистиката. Нали помните "Телевизията върви след победителите" и т.н. скърпени аргументи за оправдание на слугуването. Всъщност е точно обратното: журналистиката е противоположното на политологията, докато не се появи мръсната сводница пропагандата и ги чифтоса. Говорим за една основна част от журналистиката, която впрочем е основна и за всяка обществена медия – новинарството. Новината трябва да е като водата – без вкус, без мирис и без цвят. И трябва да идва от извора, а не да е преточена през девет канала в десети. По тази причина журналистиката търси източника, а политологът се увърта покрай опорните точки на политиката. Човек или е учил това, знае го и то се превръща в част от самия него или не го е учил и не иска да го научи, защото незнанието не му е пречило да си живее добре живота, даже му е помагало. Което не е беда, когато си в ролята на политик, водещ в малка медия, член на жури, сладур, фейсбукарски паун и т.н., но става проблематично, когато си програмен директор на обществената телевизия. Емил Кошлуков обича да дискутира в социалната мрежа. В работно време, разбира се. Това на запад от нас, а май че вече и у нас, се смята за корупция (хаби се работно време, платено от данъкоплатците), но тук минава за симпатично снизхождане до широките интернет маси в името на тяхното ограмотяване. Говори се, че от няколко месеца БНТ няма програмна схема, предавания се чудят ще ги бъде или няма да ги бъде следващата седмица, но програмният директор не занемарява дейността си да просвещава населението във фейсбук с определен акцент по сексуални теми. Последно г-н Кошлуков беше развълнуван от стандартите за сексуално образование в Германия, като ги цитира и илюстрира с вестник "Юнге Фрайхайт" – ето това е нещо, което човек, имащ нещо общо с журналистиката никога не би направил. За елементарна, базисна професионална нагласа става дума. То е същото като хирург да влезе да оперира без да си измие ръцете. И не защото вестникът е крайно десен, макар политкоректността да измисля нови названия за привържениците на Алтернатива за Германия, като увъртяното "нови (крайно) десни". Човек може да харесва и крайно леви, и крайно десни вестници, но журналист не може да цитира като източник партийна брошура, след като си има истински източник – това е документ от стандарти за сексуалното образование на Световната здравна организация (60 страници), от които "Юнге Фрайхайт" е съставил удобна за каузата си табличка от пет-шест реда. На това не му се вика просто извадено от контекст, вика му се пропаганда. В случая – ако сме повече искрени, отколкото политкоректни – крайно дясна пропаганда. Нали се сещате какво е пропагандата – мръсната сводница между журналистиката и политиката. Ти може да си против тези стандарти в сексуалното образование, но когато говориш за тях и си журналист, трябва да цитираш източника им и това е документа на Световната здравна организация. Когато се подкрепяш с публикация на "Юнге Фрайхайт", това означава няколко неща. 1. Оставил си някакви хора в Германия да мислят вместо теб, да ти сдъвчат информация и да ти я изплюят в устата като на безпомощно голишарче. 2. Занимаваш се с журналистика, но не си виждал учебник по журналистика. 3. Не информираш, а пропагандираш. В крайна сметка Емил Кошлуков публикува и документа на СЗО, в дискусията се намеси журналист и той се видя принуден. Но не заради това написах този текст. Емил Кошлуков не е по-лош от безличния Константин Каменаров и е само едно от лицата на похищението на националната обществена телевизия. Написах го заради зъзнещите от страх журналисти в БНТ. Достатъчно стара съм, за да съм виждала и преживявала журналистически страх при социализма – повярвайте ми, не беше чак толкова голям. Затова в този текст не използвах нито един факт, споделен от работещ в БНТ – ами ако ме познаят, ами ако се досетят, ами ако разберат, нали няма да ме издадеш… Такова човешко замръзване, такова треперене и такова криене по ъглите май никога не съм виждала. Емиле, от теб се страхуват. Казвам го на онова симпатично момче, което някога се бореше против онези, които създават страх. Сега ги е страх от теб, защото те възприемат като аватар на безцеремонния, невежествен и агресивен монопол на журналистиката в България. А ти си знаеш, че не ти е там мястото и че си назначен за КошЛУКОВА глава. Вземи освободи тези хора от страха – сега можеш да го направиш и то е точно това, което мечтаеше да направиш преди много години. Излез завинаги от тази пълна с признаци  сграда, обърни се и кажи на сбогуване: "Момчета и момичета, не се страхувайте, не лежахме за това по затворите, нито пък за постове. И се борете за началници, които са наясно, че за една обществена телевизия рейтингът не значи много, но доверието значи всичко." Защото знаеш ли какво най-много липсва в тази наша държава? Достойнство липсва. Благословия е човек да може да го прояви. *Текстът е публикуван на сайта "Редута"

Илюзията за политическа различност

https://www.actualno.com/actualno/iluzijata-za-politicheska-razlichnost-news_655170.html

Вчера стана ясно, че близо 4000 души са готови да се явят на "кастинг" за политически сподвижници на Слави Трифонов. Той пък ще ги оценява с комисия от митични българи от чужбина. "Почти всички българи, които са на върха в световни университети, като преподаватели, или българи, които имат много успешен бизнес из целия свят, почти всички от тези българи се съгласиха заедно да проведем събеседването с желаещите да участват в подобен проект", заяви Трифонов. Стара негова теза,

6 опита за ало измами осуетиха полицаи във Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671371

6 опита за ало измами осуетиха полицаи във ВидинШест опита за телефонни измами са предотвратили вчера видински полицаи, съобщават от Областна дирекция на МВР. Жители от Видин са се обадили в полицията за получени обаждания с отправени искания за пари. Отново измамниците са приложили схемата с полицейски сюжет - "участвате в операция за залавяне на престъпници, необходимо е да дадете пари,

Столичната полиция изяснява обстоятелствата около смъртта на мъж край София

http://www.cross.bg/stolichnata-politziya-izyasnyava-obstoyatelstvata-okolo-smurtta-na-muzh-kraii-sofiya-1565818.html

/КРОСС/ Тази сутрин, към 8.27 часа, е получен сигнал, че в района на Чепинско шосе, посока Нови Искър, е забелязано безжизнено тяло на мъж. На място веднага е пристигнал екип от столични криминалисти. Според първоначалните данни, мъжът е починал при пътнотранспортно произшествие. И в момента продължава огледът в района, тепърва ще се изяснява и самоличността на починалия. Стартирали са оперативно-издирвателни действия за установяването на шофьора на превозното средство, който по всяка вероятност след инцидента, е напуснал мястото на произшествието. Временно движението в района е ограничено, обходният маршрут е през село Чепинци.  

Папа Франциск слезе от папамобила заради пострадала полицайка

http://www.moreto.net/novini.php?n=367433

Папа Франциск спря папамобила си докато пътуваше през чилийския град Икике, за да помогне на полицайка, хвърлена от коня си на земята, предаде Би Би Си. Главата на римокатолическата църква слезе при пострадалата и изчака заедно с нея пристигането на медицински екип.

Джонсън иска гигантски мост над Ламанша

http://clubz.bg/63127-djonsyn_iska_gigantski_most_nad_lamansha

СВЯТ джонсън

Борис Джонсън предложи на Еманюел Макрон Великобритания и Франция да изградят огромен мост над Ламанша. Дипломатът недоумявал защо Острова ще е свързан с Европа само с една железница. Френският президент се съгласил.

Най-изтъкнатият представител на кампанията във Великобритания за напускане на ЕС, Борис Джонсън, иска след Брекзит да се построи през Ламанша мост с колосални размери, пише вестник "Дейли телеграф". А Макрон не се поколебал и отвърнал:

"Съгласен съм. Да го направим".

По-късно външният министър на Великобритания написа в туитър:

"Нашият икономически успех зависи от добрата инфраструктура и добрата свързаност. Не може ли тунелът под Ламанша да е само първата крачка в тази посока?"

Джонсън не е споменавал публично идеята за мост и не е ясно дали са водени някакви конкретни дискусии как би могъл да бъде осъществен подобен голям проект и как да бъде финансиран, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Според "Дейли телеграф" Джонсън е на мнение, че е възможно с частно финансиране да бъде построен мост над Ламанша с дължина от около 35 км, както и че подобно съоръжение ще създаде условия за увеличаване на туристическите потоци и търговията след Брекзит.

"Технологиите постоянно напредват, а и на други места има далеч по-дълги мостове", коментирал британският външен министър пред свои приближени според вестника.

Макрон е във Великобритания за разговори с премиера Тереза Мей. След срещата между двамата снощи стана ясно, че Лондон ще отпусне допълнителни 44,5 млн. паунда (50 млн. евро) за укрепване на сигурността около френския град Кале. За това настояваше Париж отдавна и Макрон го постави като изискване още преди да започне визитата на Острова. Допълнителното финансиране ще бъде изразходвано за издигане на огради, снабдяване с камери за наблюдение и технологии за откриване на хора в северния френски град, както и по други точки по протежението на Ламанша, откъдето мигрантите редовно се опитват да достигнат британските брегове с ферибот или влак. 

18-годишен шофьор удари пешеходец в Смолян

https://www.actualno.com/smolyan/18-godishen-shofior-udari-peshehodec-v-smoljan-news_655169.html

18-годишен шофьор удари пресичащ на пешеходна пътека мъж в Смолян, съобщи полицията. Катастрофата е станала вчера, около 16,15 часа на улица „Наталия“ в областния град. Лек автомобил „Ситроен С-3“, управляван от 18-годишен водач от кърджалийското село Падина, блъска пресичащия пешеходна пътека тип „Зебра“ 82-годишен смолянчанин. Възрастният мъж е с фрактура на тазобедрената става и разкъсно-контузна рана на главата. Настанен е за леч

Кънчо Стойчев: Президентът Радев възстанови и поддържа високото доверие в институцията

http://www.cross.bg/radev-rymen-kuncho-1565817.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев не само възстанови високите нива на доверие в президентската институция, но и успя да ги поддържа. Това коментира в интервю за Радио „Фокус" социологът Кънчо Стойчев за данните от последния ежемесечен сондаж на „Галъп интернешънъл" за доверието в институцията. Той подчерта, че президентската институция символизира нацията и затова за българите е важно лицето, което ни представя на международната сцена, да бъде добре прието. „Преди всичко се държи на една негова принципна позиция - той изпълняваше успешно ролята си на коректив и човек, който има моралната грижа да коригира управлението. На няколко пъти сме свидетели на употребата на ветото, свидетели сме как и в необходими моменти свикваше Kонсултативен съвет за национална сигурност. Но същевременно той изпълнява тази коригираща функция не с някакво идеологическо озлобление, а по един съвсем мек и нормален начин, като беше твърд и принципен, но без да се натрапва, без да влиза в роля, която виждах в предишния президент, който се опитваше да налага своите твърде стеснени представи за света върху цял един народ. В този смисъл ние имаме един успешен президент - Румен Радев, през неговата първа година", уточни Кънчо Стойчев

"Капитал": Telenor опитва да напусне България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/19/3115218_kapital_telenor_opitva_da_napusne_bulgariia/?ref=rss


Норвежкият телеком Telenor преговаря с американски фонд за продажба на бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора срещу цена от 2 млрд. евро. Това съобщава "Капитал" като се позовава на информация в специализираното издание Mergermarket, получена от три неофициални източника. Информацията е потвърдена пред "Капитал"от един източник, според който кандидат купувачът е бил избран като ексклузивен още през декември.<br /><br />От българския "Теленор"...

"Капитал":Telenor опитва да напусне България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/19/3115218_kapitaltelenor_opitva_da_napusne_bulgariia/?ref=rss


Норвежкият телеком Telenor преговаря с американски фонд за продажба на бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора срещу цена от 2 млрд. евро. Това съобщава "Капитал" като се позовава на информация в специализираното издание Mergermarket, получена от три неофициални източника. Информацията е потвърдена пред "Капитал"от един източник, според който кандидат купувачът е бил избран като ексклузивен още през декември.<br /><br />От българския "Теленор"...

Влизаш в казармата - ползваш предимство при започване на работа

http://clubz.bg/63126-vlizash_v_kazarmata_polzvash_predimstvo_pri_zapochvane_na_rabota

Някои спорни идеи за доброволната казарма и мисли за Истанбулската конвенция сподели и днес вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. 

Той за пореден път коментира Истанбулската конвенция. В кулоарите напарламента Каракачанов заяви, че тя създава не само съмнения, но и реални трегови в обществото.

"Истанбулската конвенция е нещо, което не подкрепяме. Би следвало подобен въпрос да се обсъжда не само с организации, които защитават различните, но и с хора, които имат по-консервативни разбирания", каза Каракачанов. И допълни:"Не смятам, че трябва да си измисляме различни полове"

Вицепремиерът изтъкна, че Европа се тресе от проблеми и ние трябва да си измисляме допълнителни такива, които да ни разединяват. 

"Като се направи коректният превод нещата ще станат оше по-интересни, да не кажа неприятни", каза още Каракачанов.

За пореден път той разясни и идеята си за доброволна наборна служба. Каракачанов каза, че предлага хората, които решат да служат доброволно, да имат предимство при постъпване на работа или в държавните висши училища. Той каза, че се работи проект за въвеждане на доброволна наборна служба в рамките на 6-9 месеца

Каракачанов предлага хората, които решат да служат доброволна 90 месеца да се ползват с предимства при постъпване на работа. Да имат предимства и при кандидатстване в държавни висши учебни заведения. Работи се по законопроект за служба 6 до 9 месеца.

Според Каракачанов военното обучение в училищата може да започне още от тази година в граодвете, в които има големи гарнизони или военни училища. Като пример той посочи Варна, Велико Търново, Бургас, Пловдив. От следващата година обучението можело да бъде въведено в цялата образователна система.

Какво трябва да знаем за бенките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6671370

Какво трябва да знаем за бенкитеЧесто хората оприличават меланома (пигментен тумор) на бенка, но е неправилно. 60% от меланомите не възникват върху бенка, а върху някакво изменение, свързано с промяна пигмента на кожата. Затова при съмнение е важно да се посети специалист и да се направи изследване за кожен тумор, смята доц. Мария Балабанова,

Доларът продължава да пропада

http://econ.bg/Новини/Доларът-продължава-да-пропада_l.a_i.756540_at.1.html

Kypcът нa дoлap в пeтъĸ пpoдължaвa дa пaдa cпpямo eвpoтo и йeнaтa. Инвecтитopитe oцeнявaт cтaтиcтичecĸитe дaнни зa иĸoнoмиĸaтa нa CAЩ и cлeдят...

Всички искат да работят кралски пиар

http://clubz.bg/63125-vsichki_iskat_da_rabotqt_kralski_piar

Специалист по връзки с обществеността на принцовете Уилям и Хари е най-разглежданата обява за работа в платформата Линкедин за изминалата година във Великобритания, предаде ДПА, пише БТА.

Обявата е победила други популярни позиции, като дегустатор на бира и на шоколад. Тя оглавила "невероятно разнообразен" списък с работни места, "вариращ от бляскави позиции в "Шанел" и "Джими Чу" до инвестиционни анализатори", съобщиха от компанията.

Според специалистите от платформата, изключително важно е как е формулирано заглавието на обявата. 

Втора по популярност стана позицията за инвестиционен сътрудник на компанията "СофтБанк груп", а след нея се нареди дегустатор на бира за пивоварната "Мийнтайм". По-надолу в списъка се класираха обявите за консултант по управление на консултантска фирма "Бостън" и за "дегустатор на шоколадови и какаови напитки" на корпорацията "Монделийз". 

Победа за Григор Димитров срещу Андрей Рубльов на Australian Open

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LR6qsBLzFnA/

Григор Димитров победи руснака Андрей Рубльов със 6-3, 4-6, 6-4, 6-4 и се класира за осминафинал на Australian Open 2018. Мачът продължи 3 часа и 4 минути и се игра при 39-градусова жега, пише Topsport. Българинът ще срещне в неделя победителя от двубоя Ник Кириос – Жо-Вилфред Цонга.

Андрей Рубльов прилича на Григор Димитров от преди година и половина. Руснакът е много агресивен, но лесно се изнервя и прави много грешки. Той започна силно и проби Григор, който още не се беше събудил.

За щастие Димитров се взе в ръце и разбра, че трябва да стига до дълги разигравания, които да карат Рубльов да греши. Пробивът беше върнат за 2-2.

Това намали огромното самучувствие на руснака. Агресивната игра на двамата водеше до много грешки. Българинът по трудно удържаше подаването си, докато руснакът сервираше отлично.

В осмия гейм на мача подаването на руснака се пропука. Той направи две двойни грешки, след като водеше с 30-0. Това усложни задачата му. Григор изигра няколко хубави слйас бекхенда, удари които грешеше до тогава.

Хасковлията достигна на три пъто до точки за пробив и натисна ретура при последната. Сетът беше спечелен с четири отлични сервиса, предшествани от двойна грешка. 39 минути изминаха на един дъх и българинът поведе след 6-4.

Вторият сет беше огледален на първия. Григор дръпна рано, но след това допусна обрат.

Рубльов нямаше какво да губи и стана още по-агресивен. Но играта му беше прекалено еднообразна. Той натискаше на бекхенда на българина.

Това даде възможност да потренира любимия си слайс бекхенд. В началото грешките при този удар бяха много, но постепенно намаляха и сринаха стратегията на руснака.

Гришо проби за 2-1 и изглеждаше, че контролира мача. Но отново осмият гейм се оказа реашващ. В него имаше 16 разигравания. Първият сервис на Димитров се загуби и Рубльов успя отново да натисне обратния му удар.

Андрей затвърди брейка лесно и накара българинът да сервира за оставане в частта. Хасковлията се притесни, направи две двойни грешки, пласира три хубави сервиса и направи серия от грешки. Рубльов взе сета със 6-3 за 40 минути.

Първите пет гейма на третия сет бяха за сервиращите. Гришо имаше възможности да пробие, но може би се уплаши от тенденцията, че който направи първи брейк пада.

При 2-3 българинът сервира слабо, беше натиснат и загуби подаването си. В следващия гейм беше ключовият момент в мача. Рубльов напави ас при точка за пробив. Григор оспорва успешно и подаването трябваше да бъде повторено. За капак филето помогна и пробивът беше върнат 4-4.

Руснакът се изнерви и направи две двойни грешки при следващия си сервис гейм. Втората беше фатална и на практика реши сета. Рубльов удари ракетата си в земята, нещо което Гришо правеше често през 2016 година.

Спечелването на сета не се оказа лесно. Хасковлията трепереше при изпълнение на сервис и направи 3 двойни грешки. Той не допусна да се стигне до точка за пробив, но агресията на Рибльов форсира 12 разигравания. Ретур с рамката затвори частта след 6-4 за 42 минути.

Отчетоха спад в раждаемостта на Китай

https://www.actualno.com/asia/otchetoha-spad-v-rajdaemostta-na-kitaj-news_655166.html

Спад в раждаемостта в Китай е отчетен през миналата година. Това е станало факт, въпреки че страната с най-голямо население в света облекчи политиката за раждане на едно дете и сега вече разрешава по две. През 2017 г. в Поднебесната империя са се родили 17,23 млн. деца. През 2016 г. броят им е бил 17,86 млн., съобщи шефът на националната статистика Нин Дзиджъ, предаде БГНЕС. Страната, която е с население около 1,4 млрд. души, започна да смекчава политиката за едно дете през 2015 г. като реакци

До 20 януари варненските билкари подават отчети за дейността си

http://www.moreto.net/novini.php?n=367435

До 20 януари 2018 г. е срокът за представяне в РИОСВ – Варна на годишните отчети за събраните количества билки за 2017 г. от лицата осъществяващи билкозаготвителна дейност на територията на Варненска и Добричка област, научи Moreto.

"Имате още една седмица" и "България на 5 континента" - една година на президента Румен Радев в цитати

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/19/3115091_imate_oshte_edna_sedmica_i_bulgariia_na_5_kontinenta_-/?ref=rss


Президентът Румен Радев няма "цветистия" език на премиера Бойко Борисов, но неговите реплики пак намираха място в рубриката на "Дневник" - "Цитат на деня". Припомняме крилатите му фрази от встъпването му в длъжност преди година. <br /><br />"Имате още една седмица."<br /><br />Това заяви на депутатите от предишния парламент Румен Радев в първата си реч, като президент, след клетвата си. Той промени речта си тъй като залата се...

Премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардърн излиза в майчинство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671360

Премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардърн излиза в майчинствоНай-младият лидер в Нова Зеландия за последното столетие - министър-председателят Ясинда Ардърн, ще става майка. Наскоро встъпилият в длъжност премиер планира да си вземе отпуск по майчинство през юни тази година, предаде Би Ти Ви. Няколко дни по-рано тя вече е знаела и за бременността си, но въпреки това е приела поста.

Грипна епидемия и в Благоевград

https://frognews.bg/novini/gripna-epidemiia-blagoevgrad.html

Грипна епидемия е обявена и в Благоевград. Учениците няма да са на училище 3 дни, считано от понеделник, 22 януари.

Предстои първа контрола на ОФК „Поморие“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sudNJYmX8Oo/

На 20.01.2018 г. /събота/ от 14:00 ч. ОФК „Поморие“ ще играе първата си контролна среща от подготовката си за новия полусезон на Втора Професионална Лига срещу друг морски тим ФК „Созопол“  на стадиона в Поморие.

Преди мача на Поморие, от 11:00 часа , пак на стадион Поморие ще направят проверка и отборите на ОФК „Несебър“ и ПФК „Нефтохимик“.

Срещата между Макрон и Мей - нови споразумения, но не и отстъпки за Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/19/3115211_sreshtata_mejdu_makron_i_mei_-_novi_sporazumeniia_no/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон отхвърли идеята за специални условия за лондонското Сити в споразумението за Брекзит. Твърдото му послание гласеше, че Великобритания няма да получи пълен достъп до европейските пазари, включително финансовите, ако не прави вноски в бюджета на ЕС и не приеме всичките му правила, пише британският в. "Гардиън", цитирайки изявление на президента на съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей.<br /><br />Срещата на високо...

Българска скулптура в надпревара между два френски града

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vtDRd_mZ0N8/

Българският скулптор Живко Седларски, чиято скулптура„Сирена” стои пред Грандхотел Поморие, е избран от старинния град Фужер в областта Бретан, Западна Франция. Именно негова скулптура участва в надпреварата с намиращия се наблизо град Лавал. От години двете живописни градчета се съревновават за по-добра визия и повече атракции за своите жители и гости. Местната управа на Фужер избра една от скулптурите на българския автор Живко Седларски за атракция на градския парк. Ефектната скулптура – дърво от стомана, високо 3,5 метра привлича вниманието и любопитсвото на всеки, който мине покрай него. Гигантското дърво е най-интересно вечер, когато го осветяват специални прожектори. Творбата е създадена преди три години и има интересна история, свързана с местния Лесотехнически лицей. Завършващите тогава ученици, които в последната година изучават и изобразително изкуство, са участвали в процеса по създаването на скулптурата. Тяхна е идеята колосалното дърво да бъде червено, за да контрастира с фасадата на лицея в бяло и синьо. След като три години творбата вдъхновява учениците от лицея, днес вече радва жителите и гостите на Фужер в сърцето на парка.

Стоманените дървета на скулптора Живко Седларски, който от 27 години живее и твори във Франция се появяват на кръстовища, в обществени и частни паркове и пространства. Над 10 са дърветата му от метал, високи над 3 метра. А по-малките, с височина от 27-30 см. до 1-3 метра са над 30. Най-високото дърво, създадено от автора, с височина 6,5 метра се намира в Лион.

През последните десет години творецът създава скулптури на женски фигури в рокли. Повечето от тях красят галерии и открити пространства в различни държави по света, дори в Китай. В България могат да се видят две от ефектните „метални” рокли на скулптура. Рокля „Сирена” пред Грандхотел Поморие и „Бягаща по вълните” в парк „Изгрев” в Бургас.

Живко Седларски е роден в Елхово през 1958 година. Завършва Националната Художествената академия, но истинската школа за него е ателието на баща му – художникът Кольо Седларски, който първоначално твори в Сливен, а по-късно в София.

Шестима загинали и десетки ранени при катастрофа в Турция (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/shestima-zaginali-i-desetki-raneni-pri-katastrofa-v-turciia-video-2073483

Шестима души са загинали, а 24-ма са били ранени при катастрофа на автобус в югоизточния турски окръг Бингьол, предаде частната агенция Доган.

В резултат на обилния снеговалеж и виелица шофьо

Легендарните Кейт Мос и Наоми Кембъл откраднаха шоуто в Париж (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/legendarnite-kejt-mos-i-naomi-kembyl-otkradnaha-shouto-v-parizh-snimkivideo-2073484

Манекенките-легенди Кейт Мос и Наоми Кембъл се появиха на подиума за ревюто на "Луи Вюитон" в Париж, докато футболистът Неймар и семейство Бекъм бяха сред ВИП гостите, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.

Шестима са загинали и 20 са ранени при катастрофа на автобус в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671355

Шестима са загинали и 20 са ранени при катастрофа на автобус в Турция Шестима души са загинали, а други 20 са пострадали при катастрофа на автобус в източната турска провинция Муш, съобщава вестник Daily Sabah, цитиран от Фокус. Инцидентът се е случил на магистралата Муш-Солхан, след като водачът е изгубил контрол над превозното средство и е изялзъл от платното. Не се уточнява броят на пътниците,

4 начина да се излезе от омагьосания кръг в здравеопазването

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6670826

4 начина да се излезе от омагьосания кръг в здравеопазванетоЗакъсалите болници и министърът на път да решат въпроса с издръжката им. Тогава ще може да се мисли и за нова формула за докторските заплати Всеки четвърти българин може да няма как да стигне до лекар в местната болница, ако закъса със здравето. И всеки лекар от тези дузина общински и още 5 областни болници може да не вземе заплата.

Русия обвини украинските власти, че се готвят за нова война

http://www.mediapool.bg/rusiya-obvini-ukrainskite-vlasti-che-se-gotvyat-za-nova-voina-news274470.html

Русия обвини украинските власти, че се готвят за нова война, след като парламентът в Киев прие Закона за реинтеграция на Донбас, определящ въоръжения конфликт в източната част на страната като "временна руска окупация", съобщи БНР. За съжаление, сме свидетели как се създава ситуация, в която има опасност от ескалация на напрежението в Украйна с потенциално непредсказуеми последствия за общия мир сигурност, предупреди руското външно министерство. Конфликтът в Източна Украйна започна след свалянето на проруския президент Виктор Янукович. От април 2014 г. досега са загинали над 10 000 души. Споразуменията от Минск, подписани през февруари 2015 г. с посредничеството на Русия, Франция и Германия, позволиха намаляване на интензивността на боевете, но не доведоха до политическо уреждане на конфликта, припомня "Франс прес".

Турция: Не приемаме нищо друго, освен членство в ЕС

http://clubz.bg/63124-turciq_ne_priemame_nishto_drugo_osven_chlenstvo_v_es

Турция ще отхвърли всяко предложение за партньорство с ЕС, различно от членство, заяви министърът по европейските въпроси Йомер Челик, цитиран от Ройтерс.

Причината според него е, че сегашната ситуация не дава на Анкара никаква причина да поддържа споразумението за мигрантите със Съюза.

"Привилигировано партньорство или други подобни подходи - не приемаме нищо от това сериозно. На Турция не може да се предлагат подобни неща. Както и да се нарича - привилегировано партньорство или сътрудничество срещу тероризма, подобно предложение дори няма да се обсъжда в Турция", изтъкна Челик.

Преди две седмици френският президент Еманюел Макрон каза, че ситуацията в Турция не позволява да се постигне напредък в продължаващите вече десетилетия опити на страната да се присъедини към ЕС. Той допълни, че трябва да се промени фокусът в дискусиите, и спомена възможността за партньорство, което не е пълно членство.

Евросъюзът е притеснен обезпокоен от действията на Турция срещу заподозрени за организирането на проваления опит за преврат през 2016 г. Около 50 000 души бяха арестувани, а 150 000, включително журналисти, учители и съдии, бяха уволнени.

Горещ мач прати Григор в четвърти кръг в Мелбърн

http://www.moreto.net/novini.php?n=367437

Григор Димитров продължава в четвърти кръг на Откритото първенство на Австралия, след като победи номер 32 в световната ранглиста - руснака Андрей Рубльов. Под почти 40-градусова жега на централния корт в Мелбълн, роденият в Хасково тенисист се наложи с 6:3, 4:6, 6:4, 6:4.

Смуче си палеца, гризе си ноктите

https://offnews.bg//mama-nindzha/smuche-si-paletca-grize-si-noktite-673204.html

Децата са изобретателни и прекрасни в своята способност да се адаптират и да търсят лек за състоянията си, а възрастните са много изобретателни в своите реакции и опити да я „изкоренят“. Това прави преодоляването на вредните навици много трудно. За съжаление, няма универсална рецепта, която би ни помогнала да го направим безболезнено. Все пак имаме опции, от които можем да се възползваме.  Смученето на палеца (края на дрехата или одеялото), гризането и беленето (чупенето) на ноктите на пръв поглед да сходни симптоми, но причините за появата им са различни. Това не са просто вредни навици, това е невротично действие, често…

Димов: Ще търся баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671332

Димов: Ще търся баланса между опазването на околната среда и икономическото развитиеЩе търся баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие. Това каза министър Нено Димов по време на учредителното заседание на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите, предаде „Фокус“. Министър Димов обърна внимание, че мястото, където се провежда заседанието - Археологическия музей,

Принц Хари и годеницата му Меган получиха любовна лъжица като подарък (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671307

Принц Хари и годеницата му Меган получиха любовна лъжица като подарък (Снимки)Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл са получили като подарък келтска любовна лъжица по време на посещението си в Кардиф, Уелс, предаде ДПА. От двореца Кенсингтън са разпространили снимки, които показват как двойката приема любовния дар от съименниците си - Хари Смит, на шест години, и 9-годишната Меган Тейлър.

Цeнитe нa пeтpoлa се понижават зapaди нapacтвaщия дoбив

http://econ.bg/Новини/Цeнитe-нa-пeтpoлa-се-понижават-зapaди-нapacтвaщия-дoбив_l.a_i.756539_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa в пeтъĸ cyтpинтa cпaдaт зapaди нapacтвaщия дoбив нa cypoвинaтa в CAЩ и c пpoгнoзитe зa oтcлaбвaнe нa ceзoннoтo тъpceнe. Днec...

Телефонни измамници събирали дарения от името на депутат и зам.-министър

https://offnews.bg//112/telefonni-izmamnitci-sabirali-darenia-ot-imeto-na-deputat-i-zam-minis-673203.html

Трима мъже са задържани в столицата при специализирана полицейска операция на сектор „Измами“ от Главната дирекция „Национална полиция“, СДВР и ОДМВР-Пловдив след реализирана телефонна измама.

Задържаните са Б.М. /48 г./, Д.С. /35 г./, криминално проявен с регистрации за кражби, измами, изнудване, хулиганство и осъждан, и П. П. /54 г./ и тримата от София. По случая е образувано досъдебно производство в ОДМВР-Пловдив.

Двама от мъжете са задържани в паричния салон на Централната поща в столицата, в момента на получаване на инкриминираната сума, а третият, който се е явявал техен шофьор – пред сградата.

Мъжете са действали по схемата „Събиране на дарения“, като са се представяли от името на заместник-министър.

При последвалите процесуални действия, у тях са намерени и иззети вещи и предмети, свързани с осъществяваната от лицата престъпна дейност.

Установено е, че тримата са съпричастни и към друг подобен случай, в който са събирали пари от името на народен представител.

Филип Попов: Бюрото за контрол на СРС може да бъде овладяно

http://www.cross.bg/popov-izpolzvaneto-kontrol-1565816.html

/КРОСС/ Има възможност Бюрото за контрол на разузнавателните средства да бъде овладяно от действащото парламентарно мнозинство. Това заяви в интервю за "Преди всички" депутатът от БСП Филип Попов, който е член от Специализираната парламентарна комисия за контрол на службите и прилагането на СРС-та. Попов коментира, че критиките на ръководителя на бюрото - Бойко Рашков, относно използването на специалните разузнавателни средства /СРС/ и отстраняването на члена на бюрото Георги Гатев, са създали напрежение около контролния орган: Този орган се избира от Народното събрание, от мнозинството в едно Народно събрание, и действително има хипотетичната възможност той да бъде овладян от едно или друго мнозинство, което не е добре с оглед спецификата на работата на този орган. Той следва контролирането и използването и прилагането на СРС-та, да бъде обективен в своята работа, а не подчинен на едно или друго управляващо мнозинство. Органът не е излишен и България трябва да гарантира контрол върху вмешателството в личния живот на хората, каквото представлява използването на СРС, заяви още Попов: Ако искаме да сме европейска, правова държава, следва да гарантираме, а това става със създаването на такива независими органи, използването и намесата, вмешателството в личния живот на всеки един български гражданин, защото именно това се получава, когато се използват СРС-та.    

Кинолекториите в Регионална библиотека - Варна продължават

http://www.moreto.net/novini.php?n=367436

Първата кинолектория за 2018 ще се проведе на 27 януари от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ - Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна, научи Moreto.net. Входът е свободен. В отдел „Изкуство“ ще бъде представена последната творба на британската режисьорка Сали Портър „Партито“ (2017).

20 повредени сгради в Карлово, отмениха бедственото положение

https://www.24chasa.bg/region/article/6671358

20 повредени сгради в Карлово, отмениха бедственото положениеОтнесени покриви, смачкани автомобили, повалени дървета - така е равносметката в община Карлово от ураганния вятър, който вилня в четвъртък. Местната власт отмени бедственото положение. "Започваме да описваме щетите. Ще търсим начин с местни средства и с помощ от комисията по бедствия и аварии да възстановим пораженията",

Рузие Хасанова: "Радиограмофон" е разказ за всички, търсещи свободата

https://www.actualno.com/interview/ruzie-hasanova-radiogramofon-e-razkaz-za-vsichki-tyrseshti-svobodata-news_654757.html

14-тото издание на Международния филмов фестивал в Дубай е поредният филмов форум, на който бе представен впечатляващият дебют в пълнометражното кино на талантливата Рузие Хасанова. Филмът "Радиограмофон" вече получи своето първо признание на родна земя, грабвайки приза за дебют на годината в отминалото наскоро издание на фестивала "Златна роза". Последва участие на филмовия фестивал в Хайфа, Израел. Хасанова се доверява на Александър Хаджиангелов, Яна Титова и Алек

Основателят на Uber официално е милиардер

https://www.investor.bg/novini/261/a/osnovateliat-na-uber-oficialno-e-miliarder-254138/

Забогатяването на Травис Каланик идва, след като компанията сключи сделка с инвеститори за 8 млрд. долара

Макрон предупреди, че Лондон няма да има пълен достъп до пазара на ЕС след Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-predupredi-che-london-niama-da-ima-pylen-dostyp-do-pazara-na-es-sled-brexit-254141/

Според британския премиер Тереза Мей обаче Лондонското Сити ще продължи да бъде голям глобален финансов център

И Колин Фърт обяви, че вече няма да работи с Уди Алън

http://clubz.bg/63123-i_kolin_fyrt_obqvi_che_veche_nqma_da_raboti_s_udi_alyn

Колин Фърт е поредната звезда, която осъди публично Уди Алън и обяви, че няма да се снима в негов филм.

„Не бих работил с него отново”, казва с специално изявление Фърт в четвъртък вечерта, цитиран от „Гардиън“.

Изявлението идва в същия ден, в който отчуждената дъщеря на Алън Дилан Фароу даде първото си телевизионно интервю относно обвиненията ѝ в блудство срещу баща ѝ.

През 2014-а 32-годишната Дилан – едно от трите деца на Алън с бившата му съпруга Миа Фароу — публично обяви с текст в „Ню Йорк Таймс“, че баща ѝ, който сега е на 82 г., е блудствал с нея, когато е била дете. Алън дълго отрича обвиненията, които се появиха за първи път по време на бурния му развод с Миа Фароу през 1992 г. Срещу режисьора не е заведено дело, въпреки че според прокуратурата в Кънектикът е налице вероятна причина за наказателно дело.

Колин Фърт игра във филма на Алън „Магия в полунощ“ през 2013-а, година преди Дилан да публикува обвиненията си. Синът на Алън, Ронан Фароу, също се изказа по повод обвиненията (в „Холивуд рипортър“) с критика към медиите и звездите, които продължават да работят с режисьора.

„Това изобщо не ме интересува. Всички таблоиди пишат глупости”, отвърна Алън пред „Гардиън“.

След интервюто с Дилан в четвъртък, Алън отново отрече обвиненията на дъщеря си:

„Когато това твърдение беше направено за пръв път преди повече от 25 години, то беше напълно проучено от Клиниката за сексуална злоупотреба с деца към болницата „Йейл-Ню Хейвън“ и от Нюйоркската държавна служба за закрила на децата. Те работиха много месеци по случая и независимо заключиха, че блудство не е имало – каза режисьорът в отговор на интервюто. – Вместо това, те установиха, че е вероятно уязвимото дете да е обучено да разказва тази история от гневната по време на трудния развод майка“.

„По-големият брат на Дилан, Моузес, е разказвал, че майка им е правила точно това – постоянно е втълпявала на Дилан, че нейният баща е опасен сексуален хищник. Изглежда това е проработило – за съжаление, аз съм сигурен, че Дилан дълбоко вярва в това, което казва.

Но въпреки че семейство Фароу цинично използва възможността, предоставена от движението Time’s Up да повтаря това дискредитирано твърдение, то не става по-вярно днес, отколкото е било преди. Аз никога не съм блудствал с дъщеря си – това заключиха и всички разследвания преди четвърт век“, написа Уди Алън.

Противоречията около режисьора започнаха през 1992-ра. Тогава съпругата му откри голи снимки на доведената му дъщеря Сун, осиновена от Миа Фароу преди брака ѝ с Алън. Сега, след като обвиненията за сексуален тормоз от страна на Харви Уайнстийн и други известни имена разтърсиха Холивуд, те отново привлякоха вниманието на медиите. Оттогава няколко известни личности изразиха публично съжаление, че са работили с режисьора на „Ани Хол“.

По-рано в четвъртък настоящата носителка на „Златен глобус“ Рейчъл Броснахан изрази съжаление, че е работила с Алън по неговия сериал за „Амазон“ през 2016 г. Crisis in Six Scenes.

В понеделник актьорът Тимоти Шаламе съобщи, че ще дари целия си хонорар от работата си с Алън в новия му филм „Дъждовен ден в Ню Йорк“ на движението Time’s Up. През последните седмици Грета Геруиг, Ребека Хол и Мила Сорвино също осъдиха режисьора.

В своето телевизионно интервю Дилан каза, че не е гневна на актьорите, избрали да работят с баща ѝ, но иска те „да разберат, че са съучастници“.

„Надявам се, че особено тези, които са застъпници на #MeToo и Time’s Up, ще могат да осъзнаят съучастничеството си и може би ще се почувстват отговорни за това, че са защитили културата на мълчание в киноиндустрията“, каза тя.

"Площад Славейков"

Италиански регулатор погна Apple и Samsung

https://www.investor.bg/softuer/458/a/italianski-regulator-pogna-apple-i-samsung--254139/

Властите са започнали разследване във връзка със забавянето на софтуера на старите устройства на двете компании

Григор Димитров ще играе на осминафиналите в Мелбърн

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-shte-igrae-na-osminafinalite-v-melbarn-news274469.html

Григор Димитров спечели мача срещу Андрей Рубльов и се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Миналогодишният полуфиналист в първия за годината турнир от Големия шлем надделя над 20-годишния руснак с 3:1 сета, в отделните части 6:3, 4:6, 6:4, 6:4. Така българинът взе своеобразен реванш за загубата срещу Рубльов във втория кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис през септември миналата година. Това беше втори пореден тежък мач за третия в световната ранглиста на кортовете в Мелбърн. В предишния кръг Димитров преодоля квалификанта Макензи Макдоналд (САЩ) в 5-сетов маратон продължил три часа и половина. Срещата между Димитров и Рубльов се игра на централния корт "Род Лейвър Арина" в Мелбърн  при температура около 40 градуса по Целзий и продължи малко над три часа. Това оказа влияние и върху двамата тенисисти и всеки от тях допусна много грешки, както от сервис, така и в разиграванията. Поставеният под номер три в основната схема на турнира българин завърши срещата с 13 аса и 15 двойни грешки, а тридесетият в схемата Рубльов пласира 4 директни точки и направи 13 двойни грешки. Григор Димитров можеше да затвори мача и в три сета, но във втората част изпусна аванс от 4:2 гейма, допускайки два пробива. Общо в срещата българинът реализира 6 от 19 брейкбола и отрази 11 от 15 възможности за съперника си. Третият в световната ранглиста постигна 64% вкаран първи сервис и спечели 76% от тези точки. На осминафиналите Димитров очаква победителя от двубоя между №15 Жо-Вилфрид Цонга (Фр) и №17 Ник Кириос (Авл), който се играе в момента.

Земетресение разтърси Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671305

Земетресение разтърси ГърцияСлаб земен трус с магнитуд 3,9 по Рихтер е събудил жителите на град Волос и в района на планината Пилио в Гърция. Епицентърът на труса е бил на 5 километра северно от града, на малка дълбочина и затова е бил усетен, съобщи гръцката телевизия ЕРТ. До момента не са постъпили данни за пострадали или сериозни материални щети, предава БТА.

Караянчева: Получихме разяснения за Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/tzveta-karayaneva-istanbulsca-conventzia-razjasnenia-26792324

Председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че късно снощи са били получени разяснителни записки за Истанбулската конвенция.

Окончателно оневиниха Поничките за смъртта на Тодор

http://dnes.dir.bg/news/okrazhen-sad-vratza-desislav-ivan-damjanovi-26792322

И Врачанският окръжен съд обяви Десислав и Иван Дамянови, известни като Поничките, за невинни за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов. Решението е окончателно.

Елена Йончева пред ”Фрог”: Управлението на ГЕРБ генерира корупция

https://frognews.bg/novini/elena-ioncheva-pred-frog-upravlenieto-gerb-generira-koruptsiia.html

За корупцията в държавата, общините и медиите, която се насажда на управленско ниво, за Несвободата в медиите, за страха - пред ”Фрог нюз” говори топжурналистът Елена Йончева, която сега е депутат от БСП и говорител на левицата.

Полицията издирва 51-годишен мъж за тежко престъпление

https://offnews.bg//112/politciata-izdirva-51-godishen-mazh-za-tezhko-prestaplenie-673202.html

Полицията издирва Румен Георгиев Запрянов от Пазарджик във връзка с извършено от него тежко криминално престъпление.

Мъжът е на 51 години, висок, със сини очи.

Гражданите, които разполагат с информация за издирвания, могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Анонимността е гарантирана.

Григор: Трудните победи са най-важни

https://offnews.bg//tenis/grigor-trudnite-pobedi-sa-naj-vazhni-673201.html

Третият поставен в схемата на Откритото първенство на Австралия Григор Димитров определи като "много важна" победата над руснака Андрей Рубльов в 1/16-финалите.

Българинът се наложи с 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 след малко повече от 3 часа игра на "Род Лейвър Арена". Българинът опроверга скептиците, които се съмняваха в него след трудната петсетова победа над американския квалификант Маккензи Макдоналд преди два дни.

"За мен най-важните победи са тези, които постигам, когато нещата не вървят и успявам да намеря начин. Андрей е невероятен играч, знаех какво да очаквам, какво умее. Някои елементи от играта ми не работеха и затова съм щастлив, че спечелих", коментира Григор, който отпадна именно срещу Рубльов на Откритото на САЩ преди година, когато загуби в три сета.

"Физически съм подготвен и се чувствам добре. Жегата не ме плаши. Това е положителен знак. Просто трябва да бъда спокоен на корта. Надявам се да остана такъв", добави Димитров, който в средващия кръг ще играе с победителя от мача между Ник Кирьос и Жо-Вилфред Цонга.

"И двамата са страхотни играчи. Ник играе невероятно, а и е пред собствена публика. Жо също показа вече, че играе добър тенис", завърши световният №3.

Очаква се през 2018 г. българската икономика да е с най-висок растеж в Централна и Източна Европа

http://www.cross.bg/rastezh-iztochna-evropa-1565814.html

/КРОСС/ Българската банка за развитие представи стратегическите си намерения за финансиране на инфраструктурни проекти на престижен икономически форум Очаква се българската икономика да бъде с най-висок растеж в Централна и Източна Европа през 2018 г. и да запази темпа си през 2019 г. Това сочи анализ на водеща европейска банкова група, представен пред най-големия банков и финансов форум за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на издателската група Euromoney, състоял се във Виена на 16-17 януари. Събитието се провежда за 23-та поредна година и дава среща на над 1000 делегати - инвеститори, финансови посредници, политици, експерти и представители на финансови институции за обсъждане и анализиране на ключовите въпроси за региона.В рамките на форума екип на Българската банка за развитие проведе множество срещи с представители на водещите европейски банкови институции и мултинационални инвеститори, като представи новия управленски екип на банката и стратегическите намерения за финансиране на инфраструктурни проекти. Сред обсъжданите теми на конференцията бяха икономическото развитие и стабилност на ЦИЕ през 2018 и 2019 г. и предизвикателствата пред икономиките на страните

Кралски пиар е най-търсената позиция за работа във Великобритания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671293

Кралски пиар е най-търсената позиция за работа във ВеликобританияСпециалист по връзки с обществеността на принцовете Уилям и Хари е най-разглежданата обява за работа в платформата Линкедин за изминалата година във Великобритания, предаде ДПА. Обявата е победила други популярни позиции, като дегустатор на бира и на шоколад. Тя оглавила "невероятно разнообразен" списък с работни места,

Депутат от БСП: Защо ги няма партизаните в учебниците по история?

http://clubz.bg/63122-deputat_ot_bsp_zashto_gi_nqma_partizanite_v_uchebnicite_po_istoriq

Депутатът от БСП Ирена Анастасова произнесе декларация от името на парламентарната група на левицата от парлментарната трибуна. Тя бе посветена на новата учебна програма и най-вече на материала по история. Анастасова изтъкна, че в програмата има големи пропуски. В учебникът по история за 10-ти клас отсъствали понятия като  фашизъм и партизани.

"Целта е политизация и идеологизаия на историята", заяви Анастасова.

Според нея е особено цинично отсъствието на фашизъм и пронацистки характер на упралвението на България преди 9 септември 1944 г.

"Няма партизани, Закон за защита на държавата, няма победа на Червената армия, няма нацизъм", изреди Анастасова.

И допълни, че няма държава в света, която да се срамува от съпротивата срещу Хитлер.

"Кои са тези корифеи, които представят социалистическия период като по-лош от османския? Къде е професионалния дебат", попита Анастасова.

Тя се обяви за промяна в програмите по история за 10 клас и за вярно отразяване на историческите факти. Анастасова припомни, че от училището се очаква олекотяване на съдържанието. Докато в новите програми учебният материал силно се компресирал.

Анастасова каза още, че в учебната програма се изваждат или връщат едни или други български писатели и се пропускат цели епохи от историята.

Капиталовите пазари в САЩ приключиха сесията на червено

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-САЩ-приключиха-сесията-на-червено_l.a_i.756537_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа приключиха търговията на зелена територия, докато американските индекси завършиха с понижения на 18 януари, пише...

В Атина два ограничителни пръстена пазят от изгорелите газове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6670888

В Атина два ограничителни пръстена пазят от изгорелите газовеМерките са въведени още през 1980 г., глобата за нарушители е 200 евро Ограничителният пръстен в Атина се прилага от 1980 г. насам, когато над града се появи постоянен облак от изгорели газове, опасни за здравето на жителите. Пръстенът обхваща целия широк център на града и е обозначен със специални пътни знаци.

Караянчева: Има резерви за спорните текстове в Истанбулската конвенция

https://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/karaiancheva-ima-rezervi-za-spornite-tekstove-v-istanbulskata-konvenciia-254140/

Парламентът е длъжен да даде възможност на всички, които имат мнение по въпроса да го изкажат, каза председателят на Народното събрание

За първи път в света дрон спаси удавници

http://www.moreto.net/novini.php?n=367419

Две момчета бяха спасени от удавяне от нов безпилотен самолет в Австралия, докато спасителите все още се обучават да използват устройството, информира БиБиСи. Спасените, които са на възраст между 15 и 17 г., са изпитали затруднения до крайбрежието на Lennox Head, Нов Южен Уелс.

Кратки новини: И в Благоевград е обявена грипна епидемия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/19/3115209_kratki_novini_i_v_blagoevgrad_e_obiavena_gripna/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />И в община Благоевград е обявена грипна епидемия<br /><br />Заболелите от грип на територията на общината са достигнали епидемични стойности - 381 на 10 хил. души, съобщи д-р Веселка Мончева от регионалната здравна инспекция, цитирана от БТА. От понеделник (22 януари) се спират плановите...

Кратки новини: МВР издирва мъж за тежко престъпление

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/19/3115209_kratki_novini_mvr_izdirva_muj_za_tejko_prestuplenie/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />МВР издирва мъж за тежко престъпление<br /><br />Полицията издирва Румен Георгиев Запрянов от Пазарджик във връзка с извършено от него тежко криминално престъпление. Мъжът е на 51 години, висок, със сини очи.<br /><br />Гражданите, които разполагат с информация за издирвания,...

Пак нападение в руско училище - тийнейджър посече 7 души с брадва (ВИДЕО+СНИМКИ)

http://clubz.bg/63121-pak_napadenie_v_rusko_uchilishte_tijnejdjyr_poseche_7_dushi_s_bradva_videosnimki

Тинейджър нахлу днес в руско училище, рани 7 души с брадва и направи неуспешен опит за самоубийство, съобщиха медиите в страната.

Инцидентът стана в бившето закрито военно селище Сосновий бор в сибирската автономна република Бурятия.

 

 

Това се случи броени дни след бой с ножове в училище в Перм, също в Сибир, при който бяха ранени 15 души.

Нападателят, 15-годишният Антон Бичивин, бил деветокласник. Той влязъл в час по руски език и литература при седмокласници и хвърлил бутилка със запалителна смес. След това той започнал да раздава наляво и надясно удари с брадвата. Пострадали 6 деца и учителката Ирина Раменска, която се хвърлила да ги защитава.

Първоначално бе съобщено, че нападателите са трима и че двама от тях успели да избягат. По-късно обаче твърдението бе опровергано.

"Провеждах час, вратата се отвори и хвърлиха нещо. Не разбрах какво, улучиха ме по главата, дори не усетих удара. Задими се. Започнах да извеждам децата. Когато излязох и аз видях, че един човек просто съсича с брадва децата. Вкарах ги обратно в кабинета - там всичко гореше. Вече цялата кървях", сподели след драмата учителката.

Бичивин отсякъл пръста на ученичка. След като престанал да удря сд брадвата, той опитал да се самоубие в стаята, като си нанесъл няколко удара с нож. А после скочил през прозореца. Тийнейджърът бил ранен в гърдите и се намира в болница.

"Ще има касапница"

Нападателят Антон Бичивин през 2013 г.

Деветокласникът предупредил своя съученичка за готвеното нападение, разказа жителка на Сосновий бор пред телевизионния канал "Дожд".

"Не ходи на училище, ще има касапница", гласяло гласяло съобщение, което Антон й изпратил по вайбър.

Преди нападението в училището бил пуснат сигналът за тревога. Учениците и учителите обаче не обърнали внимание. Тийнейджърите често си правели шеги и всички помислили, че сега се случва същото.

Съученици на Антон Бичивин споделили пред в. "Комсомолская правда", че той е син на офицер от въздушно-десантните войски. Те твърдят, че трима души са свързани с нападението, както бе съобщено в началото. И тримата според съучениците били най-кротките хора в класа.

Така изглежда класната стая след пожара.

По-късно властите в Улан Уде - столицата на Бурятия, съобщиха, че са задържани още двама души за нападението.

Всички ранени от Бичивин са в болница.

Случаят се разследва от Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ). Образувано е наказателно дело за опит за убийство и небрежност по служба. Правна оценка ще получат и действията на ведомствата, отговорни за сигурността в училището.

Спецчасти охраняват входа на училището в Сосновий бор след нападението.

15 души бяха ранени с ножове в училище в Перм

Нападението в Сосновий бор е второто, извършено в руско училище тази седмица. На 15 януари двама юноши атакуваха с ножове ученици в уралския град Перм. Пострадаха общо 15 души.

Руските власти разследват дали двете нападения са свързани помежду си, съобщиха информирани източници пред Интерфакс. Правоохранителните органи подозират, че нападенията и в Перм, и в Сосновий бор са били координирани в социалните мрежи.

Нападателят от Сосновий бор публикувал в профила си плакат с призива "Да спрем НАТО".

От профила на Антон Бичивин в мрежата "В контакте" става ясно, че възгедите му са военно-патриотични. Той позира на фона на руски боен самолет. В профила му има плакат с призива "Да спрем НАТО". Последните постове на момчето обаче са от 2014 г.

Случаят от понеделник разпали отново дискусиите за сигурността в руските учебни заведения. Това е твърде чувствителна тема в страната след трагедията в училището в кавказкото селище Беслан. Там бунтовници от Ингушетия плениха цяло училище при откриването на учебната година на 1 септември 2004 г. При щурма два дни по-късно загинаха 331 души, включително 186 деца.

Бедственото положение в Смолян и Баните остава

https://www.actualno.com/smolyan/bedstvenoto-polojenie-v-smoljan-i-banite-ostava-news_655160.html

Бедственото положение в общините Смолян и Баните остава, предаде кореспондент на Actualno.com в областта. През целия ден ще продължат възстановителните дейности след бурния вятър вчера в общините Смолян и Баните. „Положителната новина е, че EVN снощи към 11 часа възстанови електрозахранването във всички населеним места, с изкюлчение на село Букаците, където още са без ток. Екип има в момента на пътя за село Турян. Там има още много работа, има страшно много паднали дървета. Надявам с

Путин почете Богоявление подобаващо

http://www.cross.bg/pytin-minys-bogoyavlenie-1565813.html

/КРОСС/ Множество руснаци, включително президентът Владимир Путин, се окъпаха тази нощ в замръзнали реки и езера по обичай, традиционен за православния празник Кръщение Господне или Богоявление, предаде Франс прес. В обкръжението на свещеници и икони от местния Нило-Столобенски манастир Путин се потопи, гол до кръста, в ледените води на езеро Селигер северозападно от Москва при минус пет градуса по Целзий. Същото сториха и множество други жители на страната, скачайки в заледени водоеми въпреки студовете, достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, съобщи министерството на извънредните ситуации, без да уточни броя на участниците в тези прояви. През 2017 г. в богоявленския обред участваха над два милиона руски граждани. ТАСС уточнява, че не става дума за църковен ритуал, а за народен обичай, на който Руската православна църква гледа благосклонно, ако хората се отнасят към него с благоговение и нямат здравни противопоказания. Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса, уточни пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той увери, че президентът изпълнява обреда вече от години. При все това Кремъл съобщава за пръв път, че Путин е участвал в него, макар той често да посещава православни храмове по време на църковни празници

Дядо зад волана прати в болница пешеходец при маневра на заден ход във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671282

Дядо зад волана прати в болница пешеходец при маневра на заден ход във Велико Търново67-годишен пешеходец пострада при пътен инцидент в областния град. Произшествието е станало вчера около 10,30 ч. на ул. «Симеон Велики». По първоначална информация лек автомобил «Ауди», управляван от 68-годишния М. М. от с.Никюп при маневра на заден ход е блъснал движещият се зад автомобила пешеходец.

Премиерът на Нова Зеландия излиза в майчинство

http://dnes.dir.bg/news/premier-maichinstvo-nova-zelandia-jasinda-ardarn-26792157

Министър-председателят на Нова Зеландия Ясинда Ардърн, ще става майка. Тя е най-младият лидер в страната за последното столетие.

Григор Димитров: Трябва да разбера защо някои неща в играта ми не се получават

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/19/3115169_grigor_dimitrov_triabva_da_razbera_zashto_niakoi/?ref=rss


Григор Димитров беше критичен към себе си след трудната победа над Андрей Рубльов в третия кръг на Australian Open. Българинът се класира за осминафиналите в първия турнир от Големия шлем за сезона след оспорван двубой с руснака, който завърши за 3.07 часа при 6:3, 4:6, 6:4, 6:4.<br /><br />"Това беше един от най-важните мачове за мен, защото много неща в играта ми отново не се получаваха и просто трябваше да намеря отговор. Доволен съм, че спечелих. Андрей е добър тенисист,...

Путин се потопи в ледените води на езерото Селигер за Богоявление (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671271

Путин се потопи в ледените води на езерото Селигер за Богоявление (Снимки)Множество руснаци, включително президентът Владимир Путин, се окъпаха тази нощ в замръзнали реки и езера в ледения студ, принудил властите в някои региони на Русия да отменят този обичай, традиционен за православния празник Кръщение Господне или Богоявление, предаде БНТ. В обкръжението на свещеници и икони от местния Нило-Столобенски манастир

Берлускони и други десни лидери обявиха обща програма преди изборите през март

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/19/3115153_berluskoni_i_drugi_desni_lideri_obiaviha_obshta/?ref=rss


Бившият италиански премиер Силвио Берлускони и съюзниците му от десницата се споразумяха вчера за обща политическа програма преди парламентарните избори на 4 март, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />"Съединението прави победата", написа Берлускони в "Туитър" и обяви, че е сложил подписа си под обща предизборна програма с Матео Салвини, лидер на антиимигрантската партия "Северна лига", и Джорджа Мелони, лидерка на националистическата...

Поли Генова посреща 2018 г. с ново парче

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6669358

Поли Генова посреща 2018 г. с ново парче„Господин Президент“ се очертава като тотален хит Парчето е в по-бързо темпо и много хитово. В клипа има висока доза настроение, екшън сцени, бързи скорости, осуетен обир и накрая, разбира се, добрите побеждават. Парчето е посветено на онзи тип мъже, които се мислят за г-н Президент в живота на жените.

МВР издирва 51-годишен мъж

https://www.actualno.com/crime/mvr-izdirva-51-godishen-myj-news_655156.html

Полицията издирва Румен Георгиев Запрянов от Пазарджик във връзка с извършено от него тежко криминално престъпление. Мъжът е на 51 години, висок, със сини очи, съобщиха от МВР. Гражданите, които разполагат с информация за издирвания, могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.  

Франция и Германия искат да имат обща позиция за реформата в еврозоната до юни

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/19/3115182_franciia_i_germaniia_iskat_da_imat_obshta_poziciia_za/?ref=rss


Франция и Германия искат между март и юни да постигнат обща позиция за реформата на еврозоната, включително по въпроса за данъчната конвергенция, съюза на капиталовите пазари и банковия съюз, заяви френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от "Ройтерс". Изказването му дойде по време на съвместна пресконференция с германския му колега Петер Алтмайер.<br /><br />По думите му съвместна френско-германска позиция би стимулирала и останалите страни от еврозоната да...

Незаконно роден холандски принц на път да получи титла и права

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6671258

Незаконно роден холандски принц на път да получи титла и праваНелегитимният син на холандски принц вероятно най-накрая ще бъде приет като член на кралското семейство след продължителна съдебна битка за преодоляване на неформална сделка, сключена след неговото раждане. 21-годишният Хуго Клинстра е син на принц Карлос, братовчед на крал Вилем-Александър, и Бриджит Клинстра - негова приятелка от детинство,

С над 16 млн. лева ще модернизират образователната инфраструктура на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367434

С над 16 млн. лева ще модернизират образователната инфраструктура на Варна, научи Moreto.net. Проектът е 100% безвъзмездна финансова помощ. Продължителност - 30 месеца (19.12.2016г.- 19.06.2019 г.). Целта на проекта е да допринесе за увеличаване дела на обновената и модернизирана общинска образователна инфраструктура и създаване по-добри, съвременни условия за обучение и грижи за деца и младежи.

България даде старт на едно от най-големите земеделски изложения в Европа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-dade-start-na-edno-ot-naj-golemite-zemedelski-izlozheniia-v-evropa-2073475

С народни танци и български традиционни продукти България даде старт на едно от най-големите земеделски изложения в Европа. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов,заедно с германския си колега Кристиан Шмид, кметът на Берлин Михаел Мюлер и еврокомисарят по селско стопанство Фил

Охранители все пак ще разтоварят от задачи МВР, признаха от ГЕРБ

https://offnews.bg//politika/ohraniteli-vse-pak-shte-raztovariat-ot-zadachi-mvr-priznaha-ot-gerb-673197.html

С новия Закон за частната охранителна дейност полицията ще бъде разтоварена от определени дейности, с които ще се занимават фирми, наети от кметовете. 

Това стана ясно от изказване на депутата от ГЕРБ Маноил Манев пред Нова тв. Той коментира приетия набързо закон, в който има няколко спорни текста. Един от тях е възможността кметовете да наемат частни охранителни фирми за цялата територия на населени места. В същото време охранителите ще имат права да задържат и да използват помощни средства, в което от левицата съзряха опит за изпълнение на обещанието "полицай във всяко село"

Маноил Манев коментира, че идеята на закона била да се охранява общинска инфраструктура като зали и паркове, от което може да бъде разтоварено МВР:

Не може във всеки парк постоянно да има полицаи. Полицаите имат и функции по разкриване на престъпления, по движение по пътищата – имат много задачи. От това може да ги освободим, ако кметът или общината прецени, че трябва охрана на тази инфраструктура.

Манев заяви, че законът е в отговор на обещанията на ГЕРБ като завишаването на образователния ценз на охранителите и премахването на звената за самоохрана - неща, които били свързани с действителността, като обирите на банкомати и боя на Околовръстното.

Поемайки ангажименти пред обществото, но и пред бранша, ние ги изпълнихме с този закон. Не става въпрос за това, че полицията е абдикирала и не може да се справи, категоричен е Манев.

"Със закона за частната охрана в селата на практика официално оправдаваме МВР да абдикира. Той по никакъв начин не гарантира на хората сигурността, живота и здравето", контрира депутатът от левицата Иван Иванов, на което Манев отговори, че не става въпрос за охрана на обществения ред, което е работа на полицията. Според него обаче, ако полицията смята, че има обекти, за които не може да се грижи, селските кметове могат да наемат частни фирми за охрана и това ще става за сметка на селските бюджети.

Според левицата законът е лобистки и в него почти са посочени и имената на фирмите, които трябва да бъдат наети. "Няма никакъв лобизъм, а поемане на отговорност от частните фирми. Ако те поемат някакъв обект - спирка, голям парк, те ще носят финансова отговорност за всички щети, които се нанесат на тези обекти", контрира Маноил Манев.

Той дори обвърза законовите промени с резултатите от бъдещи избори:

Хората по селата ще могат да отсъдят, дали каквото е направил кметът е правилно и ще си кажат думата на изборите след 4 години.

По същия начин и Иван Иванов обвърза темата с изборите:

На кметовете им се дава възможността да си определят фирми, да си определят спонсори за изборите и т.н. А с МВР няма обществена поръчка.

Иванов коментира, че проблемът не е само в позволяването на частни охранители да извършват дейности на частите на реда. По думите му "дяволът се крие в детайлите" и посочи, че тези промени ще изкривят пазара на труда. В същото време проблемът с битовата престъпност няма да бъде решен. Той обвини ГЕРБ и в сътресение на пазара на труда, тъй като немалка част от общините имат в момента свои охранителни звена, които извършват тази дейност. На това Манев каза, че тези хора ще останат на работа.

В разговорите се включи и кметът на плевенското село Буковлък Росен Русанов, който определи мерките закона като "абсолютно неадекватни".

"Няма никакъв смисъл това нещо, държавата абдикира. Институцията, която трябва да се грижи за обществото и е дала клетва, че ще прави това, се оттегля и дава право на частните фирми. За селата няма пари за това нещо", заключи кметът.

Съвет на учените ще помага на Нено Димов

https://frognews.bg/novini/savet-uchenite-shte-pomaga-neno-dimov.html

Съвет на учените ще подпомага министъра на околната среда и водите Нено Димов в провеждането на държавната политика по управление и опазване на околната среда.

Частни охранители ще могат да пазят градовете и селата и да задържат нарушители

http://www.mediapool.bg/chastni-ohraniteli-shte-mogat-da-pazyat-gradovete-i-selata-i-da-zadarzhat-narushiteli-news274468.html

Кметовете ще могат да сключват договори с частни охранителни фирми, които да се грижат за сигурността на цялото населено място. Това става възможно, след като парламентът прие на второ четене изцяло новия Закон за частната охранителна дейност, съобщи в.“Сега“. Със закона се въвежда нов лиценз, който ще се дава за "охрана на урбанизирани територии". Охраната ще включва защита от противоправни посегателства върху имуществото и населението чрез наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули. Законът Според закона охранителите ще имат право да носят огнестрелно оръжие, да използват физическа сила, помощни и технически средства. Частните охранители обаче ще могат да задържат дадено лице само докато дойде полиция, която да предприеме съответните процесуални действия. Практиката Практиката сега е кметовете на по-малките населени места да подписват договори с частни охранителни фирми за училища, охрана на паркове, на водоеми, отделни общински сгради и др. В големите градове като например София, Варна, Пловдив има и общински полиции. Те са подразделения към МВР, като областните дирекции на вътрешните работи сключват договори с кметовете за поемане на определени дейности по сигурността. Полицаите получават заплатите си от МВР, подчиняват се на вътрешния министър, но изпълняват и заложените в договора задължения, за които общината плаща определена сума на МВР. Вероятно след приемането на закона много населени места ще предпочетат частната охрана, защото обикновено полицията по места е крайно недостатъчна. Коментарите БСП критикува новия Закон за охранителната дейност,защото дава възможност за приватизация на дейност, която е в прерогативите на МВРи „още един лост за корупция“. "С промените в новия закон за охранителната дейност ние на пракитка официално оправдаваме МВР.Въвеждането на новите права по никакъв начин не гарантира на хората сигурността, живота и здравето. И се въвежда още един лост за корупция.Вчера едва ли не бяха написани имената на фирмите, които ще участват в консултативния съвет."Така депутатът от БСП Иван Иванов коментира закона пред Нова телевизия. Според него на кметовете се дава възможност „да си определят фирми, да си определят спонсори за изборите и т.н., докато с МВР няма обществена поръчка". Според БСП целта на управляващите е да бъде премахната конкуренцията в частната охранителна дейност в полза на фирмите, близки до ГЕРБ. Управляващите отхвърлиха обвиненията.  Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев каза, че с даване на право на кметовете директно да сключват договори с охранителни фирми, мнозинството не абдикира от охраната на обществения ред. "Не може във всеки парк постоянно да има полицаи. Полицаите имат и функции по разкриване на престъпления, по движение по пътищата – имат много задачи. От това може да ги освободим, ако кметът или общината прецени, че трябва охрана на тази инфраструктура", каза Маневпред Нова телевизия.Той поясни, че частни гардове ще се наемат за опазване на паркове, спирки, зали и т.н. В живо включване известният като "селския шериф" Росен Русанов - кмет на плевенското село Буковлък нарече мерките "абсолютно неадекватни". "Няма никакъв смисъл това нещо - държавата абдикира“, каза Русанов. „Институцията, която трябва да се грижи за обществото и е дала клетва, че ще прави това, се оттегля и дава право на частните фирми. За селата няма пари за това нещо", допълни той. Депутатът от ГЕРБ Манев поясни, че законът е дал правомощия на частните гардове за задържане и използване на физическа сила и помощни средства. Не се налагакметовете на села да плащат, а кметовете на общини ще преценят "дали могат да си позволят това от бюджета", каза още Манев. Бизнесът Това обаче означава, че на практика гражданите и фирмите ще плащат два пъти за едно и също нещо чрез данъците си, тъй като в едно населено място ще има едновременно частна охрана и полиция. Отделно мнозина охраняват офисите си и жилищата си с различни средства, за които също плащат. Бюджетът на МВР всяка година е над 1 млрд. лв., а в началото на месеца премиерът Бойко Борисов обеща допълнително още 100 млн. лв. за заплати на полицаите, след поредните им протести. За това бизнесът многократно се е обявявал срещу отпускането на пари на МВР, ако не се направят нужните реформи, за да стане полицията ефективна. "Година след година всички наблюдаваме постоянния натиск за увеличаване на разходите за сектор "Сигурност". Пак година след година ние не забелязваме подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за защитата на тяхното имущество", написаха преди дни от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) по повод обещанието на Борисов да даде още 100 млн. лв. за полицейски заплати. "Реалната икономика е принудена да издържа, образно казано, още едно МВР в лицето на частните охранителни фирми, които охраняват собствеността на предприятията. И преди, и сега по парадоксален начин частните охранители се справят по-добре със задачите си при много по-ниско заплащане на служителите им, които изобщо нямат привилегиите на служителите на МВР", отбелязва още бизнесът. В частните охранителни фирми у нас работят над 130 000 души, докато униформените полицаи са около 30 000 на щат в МВР.

Мъж нахлу с брадва в училище в Бурятия, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671259

Мъж нахлу с брадва в училище в Бурятия, има пострадалиСедем души пострадаха при нападение, извършено в сутрешните часове на петък, 19 януари, в училище в Бурятия, един от субектите в състава на Руската федерация, предава TACC. Съгласно разпространената информация, младеж е нахлул в една от класните стаи в училището, подпалил е парцал и го е хвърлил по преподавателя,

Крайно време беше: Престъпленията на комунизма влизат в учебниците

http://clubz.bg/63120-krajno_vreme_beshe_prestypleniqta_na_komunizma_vlizat_v_uchebnicite

От едно кратко съобщение на Министерството на образованието преди дни научихме, че са утвърдени и публикувани новите учебни програми за 10-и клас. Наред с новостите в природните науки, литературата и изкуствата, съобщението изрежда и новите понятия по история, където след много други се появява думата “комунизъм”. Промяната обаче е революционна и това определение изобщо не е пресилено. За първи път учебната програма, която е задължителна, казва на учителите по история, че трябва да обясняват на децата за комунистическия режим, култа към личността, народния съд, репресиите и лагерите.

Промяната е революционна, защото 29 години след свалянето на Тодор Живков и края на еднопартийния режим на БКП, българските ученици знаят за онзи период само това, което чуват у дома от родители, близки или роднини. Така много млади хора не знаят нищо за годините от 1944 до 1989, а някои са придобили “розовите очила” на своите носталгични баби и дядовци, привърженици на Комунистическата партия. Резултатът е, че когато изследователският център “Тренд” попита през ноември “В кой период бихте искали да живеете”, 41% от анкетираните посочиха годините на комунизма.

Кое точно е новото?

Комунистическият период и досега присъстваше в някои учебници по история, но точно като период - без понятия като “Народен съд” и "Възродителен процес", без зависимостта от СССР и без характеристиките на тоталитарната държава. Комунизмът присъстваше в някои учебници, но това зависеше от конкретните автори - сега е част от задължителната програма и това трябва да бъде отразено във всички следващи учебници.

Учениците сега ще се запознават с “ролята на СССР за налагане на комунистическия режим”, “култа към личността”, “едноличната власт на Тодор Живков”, “политически терор и репресии”, “съпротива срещу комунистическия режим”, “политиката на БКП към българите от Пиринска Македония”, “дисидентски прояви”, както и “технологичното изоставане на България спрямо Запада”. В час ще се обсъждат понятията “диктатура на пролетариата”, “насилствено коопериране”, “репресивен апарат”, “изселване”. Всичко това е качествено ново и ще премахне един срамен за страната ни факт: България бе единствената сред бившите комунистически държави, които днес са в НАТО и ЕС, където тоталитарното минало не е подробно изучавано в училище.

Как се стигна дотук?

Включването на комунизма в учебната програма не стана от само себе си. През 2014 г. проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България написа петиция за това. Тя бе подкрепена от свои колеги, граждани и политици. Трима президенти застанаха зад каузата - Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и покойният д-р Желю Желев. Съпротивата срещу тази промяна бе огромна - както от самата образователна система, която по принцип приема трудно всяко нововъведение, така и от историци с по-леви убеждения, които са склонни да оправдават престъпленията на комунистическия режим.

Има и гласове против - някои историци изразяват недоволство, че този период е представен в негативен контекст. Други им отговарят, че нима нацизмът се представя някъде в позитивен контекст? Припомнено бе също, че от 2000 г. в България действа закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

Без спорове не може - това също е част от демокрацията. По време на обсъждането е имало и компромиси: от програмата са отпаднали “съветска окупация” и подготвяното присъединяване на България като шестнайсета република към СССР. Промяната обаче е факт и тя наистина е значима. Така след още едно поколение може и да не се стряскаме, че повечето българи свързват комунизма преди всичко с работа, спокойствие, безплатни здравеопазване и образование и икономически подем, и като че ли са забравили за отнетите човешки права, убийствата без съд и присъда и национализацията.

Тектът е публикуван в "Дойче веле"

Telenor ще продаде българския си оператор

https://www.actualno.com/business/telenor-shte-prodade-bylgarskija-si-operator-news_655151.html

Норвежката телекомуникационна компания Telenor възнамерява да продаде българския си оператор. Това съобщава специализираното издание Mergermarket, като се позовава на три неофициални източника. Българското издание "Капитал" пък е потвърдило от един източник, че кандидат-купувачът е бил избран като ексклузивен още през декември. Според слухове е възможно това да е американски фонд, официална информация обаче все още няма. От българския телеком насочили за въпроси към норвежката цент

Графика на деня: Най-посещаваните футболни първенства в Европа

https://www.investor.bg/novini/346/a/grafika-na-denia-nai-poseshtavanite-futbolni-pyrvenstva-v-evropa-254071/

В много аспекти Английската Висша лига е смятана за най-доброто футболно първенство в света, но в едно отношение остава на второ място

В Румъния става все по-зле

https://www.actualno.com/features/v-rumynija-stava-vse-po-zle-news_655154.html

Румъния потъва в хаос, пише Петер Янку. В анализа му четем за олигарси, заговорнически теории, покушения срещу правовата държава. За изтичане на мозъци и за постепенно изчезваща демокрация. В понеделник румънските социалдемократи свалиха от поста своя премиер Михай Тудосе. Ден по-късно президентът Клаус Йоханис посочи временен министър-председател. Едно е ясно: борбата за власт в северната съседка на България се изостря.  50-годишният социалдемократ Тудосе беше на прем

Най-ветровитите места на планетата

https://www.vesti.bg/sviat/naj-vetrovitite-mesta-na-planetata-6078394

У нас вятърът стихна и времето се нормализира, но има места по света, където силните ветрове са нещо обичайно

ЧЕЗ информира за планови прекъсвания през следващата седмица

http://www.cross.bg/mahala-mestnost-vasil-1565811.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 22 - 26 януари 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТ СОФИЯ-ГРАД Община БАНКЯ На 23.01.2018 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Банкя, общ. Столична: Булаир, Лале, Ропотамо, Свобода, Славейче, Стефан Стамболов/Будишин/, Тинтява/Сърп и Чук/, Цар СимеонНа 24.01.2018 г. /09:00 - 13:15 ч./ - Банкя, общ. Столична: XXY-1772 кв.159, Александър Стамболийски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Ивайло, махала Клисурска, Христо Смирненски, ХХІV-2265, кв.158, Юрий Гагарин, ЯгодаНа 24.01.2018 г. /09:00 - 13:15 ч./ - София: Ивайло На 24.01.2018 г. /12:00 - 16:15 ч./ - Банкя, общ

Комисар Московиси обвини няколко страни от ЕС, че са "черни данъчни дупки"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/19/3115150_komisar_moskovisi_obvini_niakolko_strani_ot_es_che_sa/?ref=rss


Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси обвини вчера някои европейски страни, че са "черни данъчни дупки" и обеща да упражнява "интелигентен натиск" срещу тях, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"Ако забележите, че данъчните потоци отиват към добре известна дадена страна - Ирландия, Холандия, Люксембург, Малта или Кипър - нека поговорим как да се премахне това", изтъкна той пред журналисти в...

Екипът на Тръмп иска посолството на САЩ в Израел да е в Ерусалим до 2019 г., пише "Ню Йорк Таймс"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/19/3115172_ekiput_na_trump_iska_posolstvoto_na_sasht_v_izrael_da/?ref=rss


Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп действа по-бързо от предвиденото, за да премести посолството на страната в Израел от Тел Авив в Ерусалим до 2019 г., съобщават високопоставени представители. Миналият месец беше съобщено, че промяната няма да се случи преди края на мандата на президента, цитирани от "Ню Йорк таймс" и БТА.<br /><br />Плановете на правителството сочат, че то вече не се опитва да смекчи удара от новата политика, предизвикала гневни протести от...

Издирват 51-годишен от Пазарджик, криминално проявен е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671260

Издирват 51-годишен от Пазарджик, криминално проявен еПолицията издирва Румен Георгиев Запрянов от Пазарджик във връзка с извършено от него тежко криминално престъпление. Мъжът е на 51 години, висок, със сини очи, предават от пресцентъра на МВР.  Гражданите, които разполагат с информация за издирвания, могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.

Васил Велев: Има зелен рекет, ежедневно ни спират инвестиции

https://offnews.bg//ikonomika/vasil-velev-ima-zelen-reket-ezhednevno-ni-spirat-investitcii-673196.html

"Определено има „зелен рекет”. Той е факт. Има количествени натрупвания, които доведоха до тази декларация на четирите представителни на национално равнище организации на работодателите, чиито членове създават 86,2 на сто от БВП. И там работят 82% от заетите в страната ни", заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Искаме да знаем кой кой е сред зелените, кого представлява, кой, а какво и с какви пари им плаща. Ежедневие е да се спират инвестиционни проекти от конкуренцията като се плаща на самозвани еколози. Ежедневие е да се искат пари, за да не се обжалва даден проект. На може да вълната на популизма да се спират инвестиционни проекти, които са спазили всички закони”, каза още Васил Велев.

На обратната позиция застана Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани”.

„Вие в момента защитавате конкретен бизнес интерес. През 2011 г. г-н Татарски, който тогава беше кмет на Община Разлог каза, че Цеко Минев е човекът, който стои публично зад проекта „Пирин”, каза той.

Ковачев припомни на Велев, че не "шепа зелени рекетьори", а след референдум хората в Трън, Генерал Тошево и Горна Малина са спрели инвестиционни проекти, тъй като са били притеснени за здравето и природата в населените си места.

Трима мъже са задържани за телефонна измама в София

http://www.cross.bg/zadurzhani-plovdiv-odmvr-plovdiv-1565810.html

/КРОСС/ Операцията е на ГДНП, СДВР и ОДМВР - Пловдив, проведена е под ръководството на Районната прокуратура в Пловдив Трима мъже са задържани в столицата при специализирана полицейска операция на сектор „Измами" от Главната дирекция „Национална полиция", СДВР и ОДМВР-Пловдив след реализирана телефонна измама. Задържаните са Б.М. /48 г./, Д.С. /35 г./, криминално проявен с регистрации за кражби, измами, изнудване, хулиганство и осъждан, и П. П. /54 г./ и тримата от София. По случая е образувано досъдебно производство в ОДМВР-Пловдив. Двама от мъжете са задържани в паричния салон на Централната поща в столицата, в момента на получаване на инкриминираната сума, а третият, който се е явявал техен шофьор - пред сградата. Мъжете са действали по схемата „Събиране на дарения", като са се представяли от името на заместник-министър. При последвалите процесуални действия, у тях са намерени и иззети вещи и предмети, свързани с осъществяваната от лицата престъпна дейност. Установено е, че тримата са съпричастни и към друг подобен случай, в който са събирали пари от името на народен представител.    

Защо София дава 468 хил. лв. за „тайни пътници”

https://www.vesti.bg/bulgaria/zashto-sofiia-dava-468-hil.-lv.-za-tajni-pytnici-6078398

Те ще проверяват условията в обществения транспорт, отношението на шофьорите и спазват ли правилата на пътя

Новият Ford Fiesta е Кола на годината 2018 на България

http://www.cross.bg/godinata-bulgariya-avtomobil-1565809.html

/КРОСС/ На специално събитие в София Ринг Мол бяха обявени имената на победителите в ежегодния конкурс Автомобил на годината, организиран от Прес Авто Клуб България. За първи път в историята на конкурса беше представена новата категория- Кола на годината, победител в която се избира измежду събралите най-много точки в основните шест категории на надпреварата Автомобил на годината на България. В пилотното издание- 2018 година, на наградата Кола на годината на България, носител на най-престижното отличие в конкурса стана новото поколение на Ford Fiesta. В категорията Лек автомобил на годината 2018 на България победител стана Opel Insignia, който събра 119.5 точки, изпреварвайки Ford Fiesta със 117.5, BMW 5-Series с 96, Hyundai i30 с 84 и Honda Civic със 78 точки. В категорията Кросовър на годината 2018 на България с отличието може да се похвали Skoda Karoq (124.5 т), след което се подреждат Dacia Duster (122 т), BMW X3 (111), Hyundai KONA (72.5) и Peugeot 5008 (68). За Многофункционален автомобил на годината 2018 на България беше определено Isuzu D-MAX. За Градски автомобил на годината 2018 на България беше определен Ford Fiesta (139), а след това останаха VW Polo (108), Hyundai KONA (94), Nissan Micra (89) и Suzuki Swift (65). Наградата Еко автомобил на годината 2018 на България е за VW e-Golf (113), на второ място е Hyundai IONIQ (111.5), а на трето е BMW i3 (103.5). На четвърта позиция се класира Renault ZOE с 92

Проф. Пимпирев: Климатичните промени са факт и ясно се виждат

http://www.moreto.net/novini.php?n=367417

С нови данни за промени в климата и други научни изследвания се завърна част от първата група от наши учени от Южния полюс. По думите на проф. Христо Пимпирев данните показват и потвърждават, че климатичните промени се отразяват на снежната покривка.

Григор Димитров победи Андрей Рубльов на Australian Open

http://www.cross.bg/ryblyov-beshe-greshki-1565812.html

/КРОСС/ Григор Димитров победи руснака Андрей Рубльов със 6-3, 4-6, 6-4, 6-4 и се класира за осминафинал на Australian Open 2018. Мачът продължи 3 часа и 4 минути и се игра при 39-градусова жега, пише Topsport. Българинът ще срещне в неделя победителя от двубоя Ник Кириос - Жо-Вилфред Цонга. Андрей Рубльов прилича на Григор Димитров от преди година и половина. Руснакът е много агресивен, но лесно се изнервя и прави много грешки. Той започна силно и проби Григор, който още не се беше събудил. За щастие Димитров се взе в ръце и разбра, че трябва да стига до дълги разигравания, които да карат Рубльов да греши. Пробивът беше върнат за 2-2. Това намали огромното самучувствие на руснака. Агресивната игра на двамата водеше до много грешки. Българинът по трудно удържаше подаването си, докато руснакът сервираше отлично. В осмия гейм на мача подаването на руснака се пропука. Той направи две двойни грешки, след като водеше с 30-0. Това усложни задачата му. Григор изигра няколко хубави слйас бекхенда, удари които грешеше до тогава. Хасковлията достигна на три пъто до точки за пробив и натисна ретура при последната. Сетът беше спечелен с четири отлични сервиса, предшествани от двойна грешка. 39 минути изминаха на един дъх и българинът поведе след 6-4. Вторият сет беше огледален на първия. Григор дръпна рано, но след това допусна обрат. Рубльов нямаше какво да губи и стана още по-агресивен. Но играта му беше прекалено еднообразна. Той натискаше на бекхенда на българина

Стоян Мирчев: Има много притеснения за Истанбулската конвенция, а защо няма за корупцията?

http://www.cross.bg/konventziyata-mirchev-dzhendur-1565808.html

/КРОСС/ „Има безспорна част от Истанбулската конвенция и това е насилието над жени. Ние сме се обявили против това насилие и сме взели мерки за промяна на нашето законодателство. Спорното в конвенцията е, че чрез темата за насилието над жени се прокарва джендър идеологията." Това заяви пред БНТ депутатът от ПГ на „БСП за България" Стоян Мирчев. Той добави, че се прави опит да се внуши, че преводът на конвенцията не бил издържан. „Тук не става дума за превод, а за това, че от една страна имаме проблема с насилието над жени, но от друга е джендър идеологията, която обслужва между 1% и 3% от обществото на Европа", уточни той. Мирчев обясни, че джендър идеологията се отнася за хора с нетипична сексуална ориентация. „Тук разделението не е на мъжки и женски пол. Джендър организации говорят за пола като фантазия, нещо което човек го нямал и трябва да се определи на психическо ниво- какъв пол е, и може да го сменя няколко пъти в живота си", обясни депутатът. Той добави, че Полша е приела конвенцията, но с интерпретационен доклад към нея, защото страната не е съгласна да променя конституцията си. „Шест държави застават против това и казват, че в чл. 78 от конвенцията се казва, че нямате право на резерви по нея, а по същество интерпретационният доклад на Полша е резерва. Т.е. Полша, която се опитва да защити Конституцията си, е нападната от други шест държави, които са приели конвенцията", каза Мирчев

Преглед на икономическите теми в печата, 19 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-19-януари_l.a_i.756534_at.1.html

"Bъзeлът Бaнcĸo - щe ce paзceчe ли или щe ce зaтeгнe oщe" Πъpвитe peaĸции нa пpeдлoжeния oт Бoян Πeтpoв вapиaнт зa ĸoмпpoмиc пoтвъpждaвaт...

МВР издирва мъж за тежко престъпление

http://dnes.dir.bg/news/mvr-izdirvane-rumen-zapryanov-26792180

Полицията издирва Румен Георгиев Запрянов от Пазарджик във връзка с извършено от него тежко криминално престъпление.

Чобанов: Говори се за схеми за прием в детските градини, доказателства няма

https://offnews.bg//obshtestvo/chobanov-govori-se-za-shemi-za-priem-v-detskite-gradini-dokazatelstv-673199.html

Фактът, че едни и същи деца едновременно са в списъците на чакащите за детски градини и в тези на току-що класираните и вече посещаващи заведенията, не говори за схема за прием „по втория начин“.

Това заяви зам.-кметът по образование в София Тодор Чобанов по бТВ. Той показа документ, че всички деца, чиито имена бяха открити и в двата списъка, са приети законно.

По думите му проверки за евентуални нарушения се правят ежедневно. При съмнения, че здраво дете е прието като хронично болно, се подава сигнал на регионалните здравни инспекторати. До момента нито едно от тези съмненията не се е потвърдило, категоричен бе Чобанов.

Създаде се едно много сериозно заблуждение относно начина за приемане на деца в детските градини. Разстройва ни демонизирането на цялата система за прием, заяви той. Говори се за схеми, без да има доказателства и факти.

Вижте къде ще спира токът

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-tokat-2018-01-19.html

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Издирва се възрастен мъж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671245

Издирва се възрастен мъж68-годишният Георги Василев Илиев от София е излязъл от дома си в кв. "Банишора" в 18 часа, на 17 януари 2018 г. Оттогава е в неизвестност. Страда от Алцхаймер. Мъжът е бил облечен с тъмносиньо яке с черни ръкави. Висок е 170 см. Умолява се всеки, който има информация за изчезналия възрастен мъж да се обади на телефон 0887 853001 или в

Райони без вода днес във Варна (обновена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=367432

Абонатите от местност "Траката" в района на поделението са без вода днес, съобщиха от пресцентъра на ВИК - Варна за Moreto.net. Очаква се водоподаването да бъде възстановено до около 12.00 часа. Без вода са още: - абонатите от карето между улиците "Тодор Влайков", "Кракра", бул.

Христо Янев и Владимир Манчев последваха Пифа в ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/hristo-ianev-i-vladimir-manchev-posledvaha-pifa-v-tcska-673200.html

Христо Янев се завръща на стадион "Българска армия" след година и половина.

Той ще работи като скаут за ЦСКА, а същата длъжност ще заеме и друг бивш играч на червените - Владимир Манчев. Двамата вече са постигнали договорка с ръководството и в кратки срокове ще стартират своята дейност за клуба, информира "Тема Спорт".

През май 2016 година Христо Янев изведе ЦСКА, който тогава играеше в трета дивизия, до Купата на България. Само три месеца по-късно обаче той и помощниците му Манчев и Ивайло Петров-Пифа се разделиха с клуба след равенството срещу Пирин.

Сега Янев и Манчев отново ще работят на "Армията". Там вече е и Ивайло Петров, който в началото на седмицата бе назначен за треньор на вратарите в школата.

Арестуваха трима за ало измама в София, представяли се за зам.-министри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671252

Арестуваха трима за ало измама в София, представяли се за зам.-министриТрима мъже са задържани в столицата при специализирана полицейска операция на сектор „Измами“ от Главната дирекция „Национална полиция“, СДВР и ОДМВР-Пловдив след реализирана телефонна измама. Задържаните са Б.М. /48 г./, Д.С. /35 г./, криминално проявен с регистрации за кражби, измами, изнудване, хулиганство и осъждан, и П. П. /54 г.

Днес се открива 10-тия Менар филм фест Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367376

Днес, с прожекциите на два филма във Варна се открива юбилейния Менар филм фест, научи Moreto.net. Той ще продължи до 25 януари и ще се проведе във Фестивален и конгресен център Варна - в зали 6 и "Европа". Програмата за Варна започва с ливанската комедия "Годеж под пара" – от 18 ч.

Външният контрол на градския транспорт в София щял да струва почти колкото вътрешния

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/19/3115170_vunshniiat_kontrol_na_gradskiia_transport_v_sofiia/?ref=rss


Издръжката на групата за контрол на градския транспорт в София, в която работят 22-ма души, е 360 000 лева на година, каза днес по Нова телевизия нейният ръководител Лъчезар Пенков. Той поясни, че сумата не е много по-голяма от тази за възлагане на инспекциите на външна фирма, но обхватът ще е много по-сериозен, защото проверяващите ще са 50.<br /><br />Според обявената поръчка тя е за 468 хиляди лева, но това е без ДДС. Като мотив за промяната Пенков посочи и това, че шофьорите...

Проф. Пимпирев: Промените в климата на Антарктида се изразяват с промяна на времето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6671236

Проф. Пимпирев: Промените в климата на Антарктида се изразяват с промяна на времетоВ разгара на южното лято на Антарктида, има и обилни снеговалежи, студено е, температурите са около -5, -10 градуса, но си е лято. Промените в климата се изразяват с резки промени на времето - това каза в студиото на "Денят започва" проф. Христо Пимпирев, който се завърна от поредната експедиция от ледения континент.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване