"Ферари" планира да прави електрически суперавтомобили

http://www.cross.bg/ferrari-pazara-tesla-1565888.html

/КРОСС/ Италианският производител на спортни коли Ferrari възнамерява да конкурира Tesla на пазара за електромобили, стана ясно през седмицата от изявление на висш мениджър на компанията. По думите на изпълнителния директор Серджио Маркионе, Ferrari планира да разработи електрическа суперкола, за да конкурира лидера на пазара - американската Tesla начело с Илон Мъск, предава Блумбърг. Миналата есен Tesla представи модел Roadster, който развива скорост до 400 км/ч и може да измине 1000 км с едно зареждане на батерията. Маркионе е впечатлен от Roadster, но казва, че ако на пазара се появи електрически суперавтомобил, той ще бъде именно от Ferrari. Преходът на Ferrari към електромобили няма да бъде рязък, допълва Маркионе. Първоначално компанията ще пусне автомобили с хибридни двигатели. Ferrari си дава не повече от 10 години, за да промени своя бизнес подход, в съответствие с новите условия на пазара.  

Революционно: кръвен тест ще открива 8 вида рак

http://clubz.bg/63168-revolyucionno_kryven_test_shte_otkriva_8_vida_rak

Нов кръвен тест има потенциала да промени скрийнинга за няколко вида рак, съобщава „Индипендънт“.

Изследователите от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ са създали тест за осем от най-разпространените видове рак, който помога да се идентифицира мястото на болестта.

Тестът, наречен CancerSEEK, търси мутации в 16 гена и оценява нивата на осем протеина, които фигурират при болните.

Учените оценяват способността на теста да открива раковите заболявания средно на 70 на сто. Най-висока е успеваемостта при рака на яйчниците – 98 на сто, най-ниска е за рака на гърдата – 33%.

Николас Пападополус, старши автор и професор по онкология и патология, обяснява: „Употребата на комбинация от избрани биомаркери за ранно диогностициране има потенциала да промени начина, по които правим скрийнинг за рак“.

Кристиан Томасети, доцент по онкология и биостатистика, добавя, че тестът е уникален, защото търси едновременно мутирали ДНК клетки и определени видове протеини.

„Новостта на нашия метод е, че той комбинира  вероятността да се наблюдават различни мутации на ДНК заедно с нивата на различни протени и така се достига до крайния резултат“, обяснява Томасети.

Тестът е приложен при 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб и гърдата.

Професорът по онкология Бърт Вогелстайн отбелязва, че въпреки че тестът не е предназначен за всеки вид рак, той идентифицира много онкологични заболявания, които биха останали при други случаи неоткрити.

Според него това е огромна стъпка към ранното диагностициране на болестта и може да спаси много човешки животи.

„Тестът е следващата стъпка в промяната на фокуса на изследванията на онкозаболяванията от късната фаза към ранната болест - това вярвам, че ще е в основата на намаляване на смъртността в дългосрочна перспектива“, казва той.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science.

Борисов посрещна германския канцлер Меркел в София

https://www.actualno.com/politics/borisov-posreshtna-germanskija-kancler-merkel-v-sofija-news_655355.html

Премиерът Бойко Борисов посрещна германския канцлер Ангела Меркел в София. Меркел е на работно посещение в България по покана на министър-председателя Борисов. При срещата си двамата ще обсъдят приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми. Меркел пристигна в София от Париж, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

"Гражданска отговорност" става с 250 % по-скъпа за нарушителите

http://www.moreto.net/novini.php?n=367515

По-скъпа застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат за автомобилите си нарушителите на пътя. Новият метод за изчисление ще бъде въведен най-рано след 3 месеца. Според експерти методът "бонус-малус" ще бъде най-сериозната промяна в историята на българското застраховане.

Пострадал е двигателят на самолета "Спартан"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673345

Пострадал е двигателят на самолета "Спартан"Военната полиция и прокуратура разследват инцидента със самолет "Спартан", който е станал вчера по време на тренировка на летище "Граф Игнатиево". Няма пострадали военнослужещи от екипажа. Според информация на NOVA освен по крилото, има щети и по двигателя на "Спартан"-а. В рамките на месец разследващите трябва да разберат дали екипажът е взел

Бил и Мелинда Гейтс плащат дълга на Нигерия към Япония

http://www.mediapool.bg/bil-i-melinda-geits-plashtat-dalga-na-nigeriya-kam-yaponiya-news274525.html

Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че ще изплатят дълга на Нигерия към Япония в размер на $76 милиона. Задълженията са натрупани заради помощта, предоставена от японското правителство чрез Overseas Development Assistance (ODA) през 2014 г. в подкрепа на усилията за ликвидиране на полиомиелита в Нигерия. Африканската страна направи големи крачки в усилията си за премахване на болестта благодарение на това финансиране. От юли 2014 г. до август 2016 г., когато са регистрирани два случая, в Нигерия няма нито един случай на полиомиелит. По данни на  Global Polio Eradication Initiative през 2017 г. няма случаи на опасното заболяване, а през 2016 г. са общо четири. Всичко това означава, че Нигерия е много близо до изкореняване на полиомиелита - което би оставило само две страни в света, където болестта все още е ендемична, Пакистан и Афганистан. Постигнатото от Нигерия е забележително, тъй като само допреди 6 години, през 2012 г. на Нигерия се падаха близо половината от всички случаи на полиомиелит в света. Като най-голямата частна филантропска организация в света, фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" харчи малко над $3 милиарда долара годишно за помощ за развитие, пише британското издание The ​​Guardian, цитирано от Клуб З. 

Спорт по тв днес: футбол, тенис, ски, сноуборд, волейбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6673350

Спорт по тв днес: футбол, тенис, ски, сноуборд, волейбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Задържаха 16-годишен с 76 000 лв. от телефонна измама

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/zadyrzhaha-16-godishen-s-76-000-lv.-ot-telefonna-izmama-6078434

66-годишна жена от Търговище получила обаждане на стационарния телефон в службата си от мъж, представил се за полицейски служител

Гьоков: БСП не подкрепя Истанбулската конвенция, основно заради странното понятие "социален пол"

http://www.cross.bg/gyokov-georgi-bulgariya-1565887.html

/КРОСС/ Истанбулската конвенция поляризира обществото, противостоят си даже партиите в управляващата коалиция. Това коментира в интервю за обзорното седмично предаване „Метроном" на радио „Фокус" народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Гьоков по повод предстоящото обсъждане на ратификацията на документа в Народното събрание на 23 януари. По думите му правителството е внесло конвенцията за ратификация твърде прибързано и без провеждане на обществени дебати, което не е позволило евентуален консенсус по въпроса. „Защо точно сега, защо точно по този начин? Това е част от опита за промяна на европейското обществено съзнание под прикритието на борба за правата на човека. Националният съвет на БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, основно заради текстовете, където се въвежда странното понятие за „социален пол", говори се за изкореняване на предразсъдъци, обичаи и традиции, вменява се включване в учебния материал на въпроси за нестереотипни роли на пола. В битката за равноправие и ненасилие можем да постигнем много повече от записаното в конвенцията, ако имаме консенсус и ангажираност на управляващи и опозиция. За правата на жените в световен и европейски план най-много заслуги имат левите партии, организации и движения, а в България най-голяма е заслугата на БСП", уточни Георги Гьоков

Почина актрисата Дороти Малоун

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6673340

Почина актрисата Дороти МалоунАктрисата Дороти Малоун, станала известна с участието си в сапунената опера "Пейтън плейс" през 60-те години на миналия век, почина на 93-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Дъщеря й Мими Вандерстратен заяви, че Дороти починала от естествена смърт в дома си в Далас, дни преди да навърши 94 години.

Правителствена парализа в САЩ след провал на гласуването за нов бюджет

http://www.mediapool.bg/pravitelstvena-paraliza-v-sasht-sled-proval-na-glasuvaneto-za-nov-byudzhet-news274524.html

Американската администрация започна от полунощ да ограничава дейността си и да освобождава служители, след като в парламента на страната не бе постигнато съгласие как да продължи финансирането ѝ. Това се случва за пръв път при пълен контрол на една от големите партии над законодателната и изпълнителната власти. До парализата се стигна след решаващо гласуване в Сената, на което не се постигна споразумение за нов бюджет. Републиканците и демократите не са успели да постигнат компромис по бюджета въпреки интензивните преговори и намесата на президента Тръмп, предадоха агенциите. Републиканското мнозинство в Сената (51 от 100 места) не успя да убеди достатъчно демократи да приемат нормативен акт за временно финансиране на федералния бюджет в замяна на допълнителни преговори по статута за стотици хиляди млади имигранти, които са пристигнали незаконно в САЩ като деца и бяха временно защитени от експулсиране от предишния президент Барак Обама. За решение да се прекратят дебатите и да се премине към гласуване на временното финансиране на бюджета бяха необходими 60 гласа, но тази бройка не бе достигната. В подкрепа на процедурното предложение гласуваха едва 50 сенатори, а 48 - против. Не е гласувал само лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл. При отсъствие на законен нов бюджет министерства и агенции спират работа и започват да съкращават или да изпращат в неплатен отпуск служителите си. Ведомства, свързани с обществената и националната сигурност продължават да работят, но не и да получават пари за заплати, тъй като няма законно основание за превеждането на такива средства. Реално, последните служители ще бъдат изпратени в отпуск на 26 януари, като засега не се знае броят им. При предишната подобна ситуация през 2013 г. това засегна почти 800 000 души. Тогава, обаче, в Белия дом бе демократът Барак Обама, а Конгресът се контролираше от републиканците. Така технически администрацията остана без пари точно в деня на първата годишнина от встъпването в длъжност на Тръмп. Само в Белия дом принудително ще бъдат изпратени у дома около 1000 от 1715 служители. Президентът веднага обвини демократите и заяви, че няма за обсъжда имиграционната тема, докато правителството му не заработи нормално отново. "Няма да преговарям за статута на незаконните имигранти, докато демократите държат за заложници нашите спазващи законите граждани заради безразсъдните си искания. Това е поведение не на законотворци, а на губещи, които само саботират." В действителност петима от демократите сенатори подкрепиха закона, но петима техни колеги републиканци се обявиха против. Сега самите републиканци в Сената не бързат с новия проект и лидерът им казва, че ще опита да го прокара до 8 февруари. Според демократите това е прекалено дълга пауза и призовават в ускорени преговори да се постигне решение до 4-5 дни.

Кой стои зад пробитата акцизна система БАЦИС?

https://bivol.bg/bacis-ibs-idom.html

Системата за обмен на информация между Митниците и НАП БАЦИС е в центъра на политически скандал и един от поводите за вот на недоверие за корупция срещу правителството. За нея се твърди в секретен доклад на ДАНС, че е несигурна и е позволявала манипулации и изтриване на данни. До момента в публичното пространство се тиражира информацията, […]

Д-р Ангел Кунчев: За първи път грипната епидемията у нас идва от вирусна група „Б“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673378

Д-р Ангел Кунчев: За първи път грипната епидемията у нас идва от вирусна група „Б“
За първи път грипната епидемията у нас е причинена от вирусна група „Б“. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ Радио „Фокус“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че симптомите не се различават от тези при вирусите от група „А“. По думите му разликата е,

Дерайлиралата цистерна в Бяла е на фирмата собственик на цистерните в Хитрино

https://www.actualno.com/crime/derajliralata-cisterna-v-bjala-e-na-firmata-sobstvenik-na-cisternite-v-hitrino-news_655350.html

Дерайлиралата по-рано през деня цистерна на гара Бяла е собственост на същата фирма, чиито цистерни доведоха до инцидента в село Хитрино, съобщи bTV по информация на свои източници. Тогава, отново заради излизане от релсите, стана експлозия и причини смъртта на седем души, а 29 бяха ранени. 50 сгради от селото бяха унищожени от взривната вълна. Полицията разследва инцидента в Бяла.  Разследващите предполагат, че в случая композицията не се е движела с превишена скорост, какъвто беше

Напрежение в Разлог заради смъртта на дете

https://www.actualno.com/blagoevgrad/naprejenie-v-razlog-zaradi-smyrtta-na-dete-news_655351.html

Болницата в Разлог е под напрежение след смъртта на 4-годишно дете от ромски произход, предаде БГНЕС. Късно снощи в детско отделение на МБАЛ-Разлог е починал 4-годишният И.Д. По неофициална информация детето е прието с астма, след няколко пристъпа са му направени няколко инжекции с „Урбазон”. Въпреки това детето, което е трето в семейството, е починало. През нощта тялото на починалото е транспортирано за аутопсия от съдебен лекар в „Съдебна медицина” в б

Меркел пристигна в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115790_merkel_pristigna_v_sofiia/?ref=rss


Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна в София на работно посещение.<br /><br />На летището тя беше посрещната от премиера Бойко Борисов, който излъчи кратката церемония чрез профила си във "Фейсбук".<br /><br />Борисов връчи на Меркел букет чаени рози и попита как е минала срещата й с президента на Франция Еманюел Макрон, а след това обърна вниманието й върху шевицата - лого на българското председателство, с което е украсен входът на правителствения...

Изтича срокът за отчет на варненските билкари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367521

До 20 януари всички билкоразпространители във Варна и Добрич трябва да се отчетат в Регионалната инспекция по околната среда и водите, припомня Moreto.net. Те трябва да декларират събраните количества билки, както и колко от тях са изкупени.

"Нисан Кросмоушън" - вдъхновен от Япония, създаден за Америка

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/20/3114377_nisan_krosmoushun_-_vduhnoven_ot_iaponiia_suzdaden_za/?ref=rss


Вдъхновен от Япония, създаден за Америка, така накратко може да се опише прототипът "Нисан Кросмоушън", който направи дебюта си на автосалона в Детройт. Автомобилът залага на традиционните за един SUV силни страни, които допълва с най-модерни технологични решения.<br /><br />Така например огледалата за обратно виждане са заменени от камери и дисплеи за показване на образа, а всички системи по колата се управляват с жестове, глас и дори движение на окото. В салона има общо...

Григор Димитров излиза в 10 часа в неделя на 1/8-финалите в Мелбърн

http://www.cross.bg/dimitrov-kirios-grigor-1565885.html

/КРОСС/ Григор Димитров ще играе 1/8-финалния си мач от Australian Open срещу надеждата на домакините  Ник Кириос от 10 часа българско време в неделя. Двубоят ще е първи за вечерната сесия на "Род Лейвър Арина" в Мелбърн. Със сигурност кортът с капацитет за 14 820 зрители ще е пълен за битката между Димитров и Кириос. До момента Димитров има 2 победи от 3 мача срещу австралиеца, син на гръцки бояджия и малайзийска принцеса. Кириос спечели последната среща между двамата - полуфинала на турнира в Бризбейн, който бе само преди няколко седмици - по-рано през този месец. При успех срещу Ник Кириос на четвъртфиналите Григор Димитров ще се изправи срещу победителя от двубоя Кайл Едмънд - Андреас Сепи.  

Четиригодишно дете почина в болницата в Разлог

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115787_chetirigodishno_dete_pochina_v_bolnicata_v_razlog/?ref=rss


Дете на 4 години е починало в събота вечерта в детското отделение на болницата в Разлог, съобщи БТА.<br /><br />"То е страдало от детска церебрална парализа и астма. Въпреки проведените спешни реанимационни мероприятия се е стигнало до летален изход. Тялото е транспортирано в Благоевград, където ще бъде извършена аутопсия и съдебно-медицинска експертиза", съобщи директорът на здравното заведение Божидар Велев.<br /><br />Детето е постъпило в болницата преди 15...

Кербер победи Шарапова в битката на шампионките, Джокович с лесен успех

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115788_kerber_pobedi_sharapova_v_bitkata_na_shampionkite/?ref=rss


Дългоочакваният мач между Анжелик Кербер и Мария Шарапова от третия кръг на Australian Open се превърна в рецитал на германката, която спечели убедителен успех. Кербер, която е 21-а в световната ранглиста надделя в битката на шампионките с 6:1, 6:3 само за час и шест минути.<br /><br />Победителката от 2016 година беше много стабилна и спечели 86% от точките на своя първи сервис, докато Шарапова, която спечели титлата в Мелбърн преди 10 години, взе едва 37%.<br /><br...

Вижте как бе посрещната Ангела Меркел в България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673329

Вижте как бе посрещната Ангела Меркел в България (Видео)Ангела Меркел пристига на работно посещение в София директно от Париж, където бе на среща с френския президент Еманюел Макрон. Визитата ще се проведе при изключителни мерки за сигурност. По пътя, по който се очаква да премине канцлерът от летището, има разположени полицейски екипи. Очаква се тя и Борисов да обсъдят най-вече българското

4-годишно дете почина в МБАЛ в Разлог

https://www.24chasa.bg/region/article/6673327

4-годишно дете почина в МБАЛ в РазлогДете на 4 години от ромски произход е починало снощи преди 20 часа в детското отделение на МБАЛ в Разлог. "То е страдало от детска церебрална парализа и астма. Въпреки проведените спешни реанимационни мероприятия се е стигнало до летален изход. Тялото на детето е транспортирано до Благоевград, където ще бъде извършена аутопсия и съдебно-медицинска

Държавните служби в САЩ спират временно работа

http://dnes.dir.bg/news/USA-sasht-izbori-2016-darzhavni-sluzhbi-26796251

Държавните институции в САЩ спират временно работа, след като в Сената не беше постигнато споразумение по законопроект за краткосрочно бюджетно финансиране.

11 загинали и 44 ранени при катастрофа на автобус с ученици в Турция

https://offnews.bg//sviat/11-zaginali-i-44-raneni-pri-katastrofa-na-avtobus-s-uchenitci-v-turtci-673260.html

11 души са загинали и 44 са ранени при катастрофа на автобус в провинция Ескишехир, Централна Турция, съобщава БТА.

Автобусът е превозвал ученици, които били на екскурзия.

Рано тази сутрин той е излетял от шосето и се е ударил в крайпътните дървета.

Предполага се, че шофьорът е загубил контрол над превозното средство.

Обърнатата цистерна е собственост на фирмата от трагедията ”Хитрино”

https://frognews.bg/novini/obarnatata-tsisterna-sobstvenost-firmata-tragediiata-hitrino.html

Дерайлиралата днес край гара Бяла цистерна с газ е собственост на същата фирма, чиято композиция доведе до трагедията в Хитрино „Булмаркет”, съобщава бТВ.

Вигенин: Манипулирането на системата БАЦИС е пример за корупция в управлението

http://www.cross.bg/vigenin-tazi-konventziyata-1565886.html

/КРОСС/ „Когато се правят системи, които позволяват манипулиране и е доказано, че има такова, някой или е поръчал така да бъде направена тази система, или с протекцията на високо равнище се правят тези опити и липсва последващ контрол. Не може да се хвърли отговорност за такъв тип действия на най-ниските равнища". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Кристиан Вигенин пред „Дарик" радио. Той подчерта, че след действията на прокуратурата и доклада за Българската агенция за цнтрализирана информационна система (БАЦИС) нищо не е направено, за да бъде прекратена тази практика. „Във вътрешната комисия е показано нагледно как се случва това - минават камиони, без да бъдат регистрирани. Това е само един от примерите за това как корупцията е проникнала навсякъде и е пропила държавното управление", каза още той. Според него с вота на недоверие БСП е направила първата стъпка - ГЕРБ спряха да отричат факта, че има корупция. „Признаването на този факт е предпоставка да се направят и следващи стъпки. Големият въпрос е - иска ли властта реално да се бори с корупцията или просто ще си дава вид, че го прави с най-разнообразни мерки", уточни той. Като пример посочи новия антикорупционен закон, за който ще се чака една година да се разбере дали ще сработи. „След това ще си кажем, че трябва още малко да се пипне и да му дадем още време да проработи", допълни Вигенин

Най-редките и красиви природни явления

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naj-redkite-i-krasivi-prirodni-iavleniia-6078327

Оказва се, че има места, които могат да ни изненадат и буквално зарадват

„Туитър“ блокира повече от 1000 свои потребители

http://www.moreto.net/novini.php?n=367514

Американската социална микроблог мрежа „Туитър“ е блокирала отново повече от хиляда акаунти по подозрение, че са обвързани с руската правителствена „Агенция за интернет изследвания“ (АИИ), която американските власти обвиняват в разпространение на пропагандни съобщения по време на предизборната кампания в САЩ 2016 година.

София предлага "зелени" стикери за колите, които не замърсяват

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/01/20/3115777_sofiia_predlaga_zeleni_stikeri_za_kolite_koito_ne/?ref=rss


Общината в София предлага да се въведе система от "зелени" стикери за леките коли, която да ги оценява според степента, с която замърсяват въздуха. Чрез тях общините ще могат да налагат гъвкави ограничения за движението, ако има замърсяване над нормите.<br /><br />По подобен начин е решен въпросът във Франция, където автомобилите са разделени на 6 категории в зависимост от горивото, с което се движат - газ, дизел, ток, разказа в интервю за радио "Дарик"...

Военно-окръжна прокуратура Пловдив разследва инцидента със "Спартан"

http://www.mediapool.bg/voenno-okrazhna-prokuratura-plovdiv-razsledva-intsidenta-sas-spartan-news274523.html

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала за инцидента с военнотранспортния самолет "Спартан" C-27J. Започнато е досъдебно производство. Това съобщи в събота пред бТВ зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков. Няма пострадали хора, но има щети по корпуса на самолета. Зам.-министърът допълни, че със случая е натоварено специализираното звено на служба "Военна полиция". То трябва да събере данни и веществени доказателства, свързани с произшествието, да установи дали е имало опасни условия, при които то е възникнало, и дали са небезопасни действията и решенията на екипажа. Трябва да се установи също дали е имало повреди или отклонения в режимите на работа на съотвените системи и агрегати, както и дали има предишни случаи, които имат касателство към това произшествие. Трябва да бъде изготвен доклад в рамките на месец по закон и да се докладва на министъра на отбраната, каза Величков, като допълни, че се надява докладът да бъде готов в по-кратък срок. По думите му е възможно силният вятър да е причинил произшествието, но това трябва да бъде установено в доклада и заключенията на "Военна полиция". "Мога само да потвърдя, че в интернет средата се появиха съобщения и за конструктивните характеристики на самолетите "Спартан" C-27J, които за някои от специалистите е известно, че имат изнесен ниско център на тежестта, което създава определени специфични условия при управление", допълни зам.-министърът. Той отбеляза също, че имаме рамков договор за поддръжката на самолетите "Спартан", сключен през 2011 г. за 10- годишен срок, но конкретен договор към момента няма. В петък стана ясно, че единственият все още летящ военен транспортен самолет ”Спартан” е претърпял инцидент при учебна маневра на територията на авиобаза ”Граф Игнатиево”. При инцидента няма пострадали военнослужещи от екипажа, но на самолета са нанесени материални щети. Според специализираното издание АЕРО заради силния вятър самолетът се е наклонил на една страна и е ударил земята с края на полукрилото си и с витлото. Има сериозни поражения по самолета. Инцидентът наподобява двата случая от 2008 г. Тогава през март и през юли борд 071 пострада по аналогичен начин - първо при излитане от летище София, а след това при кацане на летище Варна. Причините и за двата инцидента тогава се коренят в особености на конструкцията на C-27J – относително високо разположено крило, основна стойка на колесника със сравнително тесен коловоз, плюс голям вертикален стабилизатор.

Разкриха наркооранжерия в Шумен

https://www.actualno.com/crime/razkriha-narkooranjerija-v-shumen-news_655349.html

Оранжерия за отглеждане и обработка на канабис разкриха служители на сектор „Криминална полиция“ в РУ - Шумен. Акцията е проведена под надзор на прокурор от окръжната прокуратура в областния град. В хода на реализацията, на 19 януари по обяд, в имот на 58-годишния Д.И. от Шумен полицаи открили три помещения за отглеждане на марихуана, като в две от тях системите за осветление, отопление, поливане и вентилиране били в работен режим. Открити са общо 223 растения, засадени в пл

Откъс от "Невероятните приключения на Кавалиър и Клей" на Майкъл Шейбон

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/20/3114859_otkus_ot_neveroiatnite_prikljucheniia_na_kavaliur_i/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Невероятните приключения на Кавалиър и Клей", с автор Майкъл Шейбон, предоставен от Издателство "Еднорог"<br /><br />Романът на Майкъл Шейбон, отличен с награда "Пулицър", "Невероятните приключения на Кавалиър и Клей" обхваща различни континенти и епохи, дава нов поглед върху войната и разказва за зараждането на американската рекламна индустрия, превръщайки се в една от...

Хванаха 16-годишен за телефонна измама за 76 хиляди лева

http://www.cross.bg/turgovishte-izmama-leva-1565884.html

/КРОСС/ В резултат на съвместни действия, предприети от служители на сектор „Измами" към ГД „Национална полиция", ОДМВР - Търговище и ОДМВР-Велико Търново, на 19 януари в Търговище е задържан участник в телефонна измама за крупна сума, съобщават от МВР. Същия ден, 66-годишна жена от Търговище получила обаждане на стационарния телефон в службата си от мъж, представил се за полицейски служител. Той ѝ обяснил, че ако предостави наличните си пари на извършители на измама, които вероятно ще ѝ позвънят, ще помогне на полицията да ги задържи. Уверил я, че веднага след това сумата ще ѝ бъде върната. Вярвайки че помага, жената изтеглила от сметката си в банка 76 000 лева, поставила ги в найлонов плик и ги оставила на указаното в телефонен разговор място - в непосредствена близост до кошче за смет на детска площадка в междублоково пространство в централната част на града. Около 15 часа, непосредствено след прибиране на плика с парите, полицаите задържали младеж, въпреки опита му да избяга. Установена е самоличността му - 16-годишен от Търговище, с регистрация за наркотици. Наложена му е полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на прокурор от Районната прокуратура - Търговище

Цистерна с газ е дерайлирала на гара Бяла

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115780_cisterna_s_gaz_e_derailirala_na_gara_biala/?ref=rss


Цистерна с газ е излязла от коловоза на гара Бяла. Това е станало при извършване на маневра. Няма изтичане на газ, нито пострадали, съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде "Фокус".<br /><br />Цистерната е била част от влакова композиция. На място има екипи на пожарната, които оказват съдействие за връщането й в коловоза.<br />

Цистерна с газ е делейрирала на гара Бяла

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115780_cisterna_s_gaz_e_deleirirala_na_gara_biala/?ref=rss


Цистерна с газ е излязла от коловоза на гара Бяла. Това е станало при извършване на маневра. Няма изтичане на газ, нито пострадали, съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде "Фокус".<br /><br />Цистерната е била част от влакова композиция. На място има екипи на пожарната, които оказват съдействие за връщането й в коловоза.<br />

Линдзи Вон спечели убедително второто спускане в Кортина д’Ампецо

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115781_lindzi_von_specheli_ubeditelno_vtoroto_spuskane_v/?ref=rss


Линдзи Вон спечели своята 79-а победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като беше най-бърза на спускането в Кортина д’Ампецо. Американката, която в петък остана втора след София Годжа, този път нямаше никаква конкуренция на пистата Тофане и взе втори успех за сезона след този във Вал д'Изер.<br /><br />Най-титулуваната жена в алпийските ски вече е само на седем победи от рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в Световната купа. За 33-годишната Вон това...

Пекин обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на Китай

https://www.actualno.com/asia/pekin-obvini-amerikanski-voenen-korab-v-narushavane-na-suvereniteta-na-kitaj-news_655348.html

Китайското външно министерство обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на страната, предава Reuters. Според Пекин, американският ескадрен миноносец „Хоппър“ е нарушил морските граници на Китай край остров Хуан тън в Южнокитайско море. Все още няма официална реакция от страна на Белия дом, допълва агенция "Фокус". Остров Хуан тън е територия, за която претендират едновременно Китай и Филипините. Снимка: архив 

Има икономически мотори от двете страни на Балкана - трябва да се свържат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6672664

Има икономически мотори от двете страни на Балкана - трябва да се свържатКартата на българския просперитет се покрива с тази на магистралите и добрите пътища Защо малки общини като Раднево и Козлодуй бият по средни заплати големите областни центрове София, Пловдив, Варна, Стара Загора? Тенденция ли е това в развитието на българската икономика в бъдеще? Тези и много други въпроси породи ново проучване на Института за

Минифутбол във Варна: International и Fullmax с трудни победи

http://www.moreto.net/novini.php?n=367513

Във вчерашния ден - 19 януари, се изиграха две срещи от група В на Misho Sport Cup, научи Moreto.net. И двата двубоя бяха решени с късни победни голове, а интригата в групата се завърза. В първия мач тимът на МФК International Hotel Casino & Tower Suites надделя с 3:2 над МФК Сони-М.

"Туитър" блокира над 1000 акаунта по подозрения в руска пропаганда

http://www.mediapool.bg/tuitar-blokira-nad-1000-akaunta-po-podozreniya-v-ruska-propaganda-news274522.html

Социална мрежа "Туитър" е блокирала отново повече от хиляда акаунти по подозрение, че са обвързани с руската правителствена "Агенция за интернет изследвания", която американските власти обвиняват в разпространение на пропагандни съобщения по време на предизборната кампания в САЩ 2016 година. "Открихме допълнителни 1062 акаунта, свързани с АИИ. Всички те бяха блокирани за нарушение на условията за ползване на мрежата, най-вече за целенасочен спам", обявиха от компанията. От "Туитър" съобщиха още, че са започнали разпращането на имейли на хилядите свои потребители последвали, харесали или споделили "туитове" и линкове от въпросните профили по време на изборите в САЩ миналата година. По данни на едноименната компания, собственик на социалната мрежа, става дума за 677 775 засегнати човека само на територията на Щатите.

Том Пети е починал от неволно приета свръхдоза медикаменти

http://www.mediapool.bg/tom-peti-e-pochinal-ot-nevolno-prieta-svrahdoza-medikamenti-news274521.html

Световноизвестният рокпевец Том Пети е починал от неволно приемане на свръхдоза лекарства. Смъртта на музиканта е определена като "злополука". Сред приетите от Пети медикаменти е и силното обезболяващо "Фентанил". Изпълнителят беше намерен в безсъзнание в дома си в Малибу на 2 октомври миналата година. Той почина броени часове по-късно в болница.

Община Пловдив предлага паркирането в синята зона да стане 2 лева на час от 1 април

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115776_obshtina_plovdiv_predlaga_parkiraneto_v_siniata_zona/?ref=rss


Паркирането в синята зона в Пловдив също може да поскъпне до 2 лева на час, колкото струва и синята зона в София. Предложението на общината в Пловдив е това да стане от 1 април, съобщи Би Ти Ви.<br /><br />Цената на синята зона в града бе повишена до 1.50 на час миналата есен.<br /><br />Новото увеличение е опит да се ограничат автомобилите в центъра на града като мярка срещу мръсния въздух. От опозицията в Общинския съвет казват, че увеличението е неоснователно.<br...

Един човек загина, а други двама са ранени след катастрофа край Търговище

http://www.cross.bg/avtomobil-turgovishte-syzyki-1565883.html

/КРОСС/ Мъж на 47 години загина след катастрофа на пътя София-Варна. При инцидента са ранени други двама души, които са настанени в болница с множество наранявания.Ударът станал снощи около 21.35 часа, съобщиха от полицията в Търговище. На първокласен път I-4 в община Търговище в близост до заведение 28-годишен шофьор с автомобил „Сузуки" навлиза в лентата за насрещно движение. Заради маневрата се блъска в правомерно движещ се лек автомобил с монтанска регистрация. Колата е собственост и е управлявана от Л. К. от Монтана. В резултат на пътния инцидент на място е починал пътувалият в лекия автомобил „Сузуки" 47-годишен мъж от Варна. Двамата водачи са настанени за лечение в МБАЛ-Търговище. Образувано е досъдебно производство.

Цистерна с газ дерайлира край Бяла

http://www.mediapool.bg/tsisterna-s-gaz-derailira-krai-byala-news274520.html

Цистерна с газ част от влакова композиция дерайлира на гара Бяла, съобщи бТВ в събота. По първоначална информация няма пострадали. Няма изтичане на газ от цистерната, няма опасност и за местните хора. На място са изпратени екипи на пожарната и полицията. Изпратен е и кран, който да вдигне цистерната.

Цистерна с газ се обърна дерайлира край Бяла

http://www.mediapool.bg/tsisterna-s-gaz-se-obarna-derailira-krai-byala-news274520.html

Цистерна с газ част от влакова композиция дерайлира на гара Бяла, съобщи бТВ в събота. По първоначална информация няма пострадали. Няма изтичане на газ от цистерната, няма опасност и за местните хора. На място са изпратени екипи на пожарната и полицията. Изпратен е и кран, който да вдигне цистерната.

Полицаи разкриха наркооранжерия в квартал в Шумен

https://www.24chasa.bg/region/article/6673319

Полицаи разкриха наркооранжерия в квартал в Шумен
Полицаи от Шумен са разкрили наркооранжерия за отглеждане и обработка на канабис в квартал в областния град, съобщава пресцентърът на МВР. От помещения, оборудвани със системи за осветление, отопление, поливане и вентилиране, са иззети растения в различен стадий на растеж. В имот на 58-годишния Д.И.

Жена дала на измамник 76 000, смятайки че помага на полицията

http://www.mediapool.bg/zhena-dala-na-izmamnik-76-000-smyataiki-che-pomaga-na-politsiyata-news274519.html

Жена на 66 г. дала на измамник 76 хил. лв. като смятала, че така съдейства на полицията, съобщи МВР. Задържан е младеж на 16 г., който е регистриран за наркотици. Инцидентът е станал в Търговище. Жената получила обаждане на стационарен телефон в службата си от мъж, който се представил за полицай. Той й обяснил, че ако предостави наличните си пари на извършители на измама, които вероятно ще й позвънят, ще помогне на полицията да ги задържи. Уверил я, че веднага след това сумата ще й бъде върната. Вярвайки че помага, жената изтеглила от сметката си в банка 76 000 лева, поставила ги в найлонов плик и ги оставила на посоченото й място - в непосредствена близост до кошче за смет на детска площадка в междублоково пространство в централната част на града. МВР информира, че е задържало младежа след като той взел плика с парите.

Седмична прогноза за времето 22-28 януари

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-22-28-januari-news_655347.html

През нощта срещу понеделник валежите ще се усилят и ще продължат и в понеделник, като най-голяма е вероятността за значителни валежи в Предбалкана и и Родопската област. От североизток, по-късно от северозапад и север, с усилване на вятъра, ще нахлува още студен въздух и в понеделник вече навсякъде ще вали сняг, ще се образува снежна покривка. Има вероятност поради снеговалежите и силния вятър, особено в Източна България и по планинските проходи, да се създаде сложна обстановка - намалена видимо

Камен Плочев: Системата на здравеопазването ще се срине до една-две години

http://www.moreto.net/novini.php?n=367512

„Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев. „Системата е зле конструирана.

Задържаха 16-годишен за участие в телефонна измама за 76 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673312

Задържаха 16-годишен за участие в телефонна измама за 76 000 лева
На 19 януари 2018 г. в град Търговище, след съвместни действия на служители на ГДНП, ОДМВР- Търговище и ОДМВР-Велико Търново, е задържан участник в телефонна измама, осъществена по популярната схема за необходимост граждани да окажат съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържането на извършители на измами.

Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaharieva-realistichno-e-makedoniia-da-poluchi-pokana-za-chlenstvo-v-es-oshte-tazi-godina-2073677

Реалистично е Македония да получи покана за членство в Европейския съюз още тази година. Мнението изрази в предаването „Седмицата” на Дарик външният министър Екатерина Захариева.

"При напредък за разговора за името и при напредък за плана за реформи, който те имат. Т

Влакова цистерна, пълна с газ, дерайлира на гарата в Бяла (обновена)

https://offnews.bg//112/vlakova-tcisterna-palna-s-gaz-derajlira-na-garata-v-biala-obnovena-673259.html

Цистерна - част от влакова композиция, е дерайлирала на гарата в град Бяла, Русенско. Цистерната е пълна с пропан-бутан.

При инцидента няма пострадали и няма изтичане на газ.

Цистерната е собственост на "Булмаркет" - същата фирма, чиито цистерни доведоха до трагедията в Хитрино, при която 7 души загинаха, а 29 бяха ранени.

"Днес в 09.25 ч. в гара Бяла маневрен състав на "Булмаркет" извършва маневра, без да е получил разрешение за извършването й. Вследствие на това, извън релсите с първата талига излиза един от вагоните, пълен с пропан-бутан", съобщават от пресцентъра на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

На място са изпратени екипи на пожарната и полицията, които са отцепили района.

В 12.30 часа вагонът е върнат на релсите. Назначена е комисия за установяване на причините за инцидента, съобщават още от пресцентъра на НКЖИ.

Влакова цистерна, пълна с газ, дерайлира на гарата в Бяла

https://offnews.bg//112/vlakova-tcisterna-palna-s-gaz-derajlira-na-garata-v-biala-673259.html

Цистерна - част от влакова композиция, е дерайлирала на гарата в град Бяла, Русенско. Цистерната е пълна с газ, съобщава БНР.

При инцидента няма пострадали и няма изтичане на газ.

Сигналът за инцидента е подаден около 10:15 ч. в МВР.

На място са изпратени екипи на пожарната, които са отцепили района.

Дерайлиралата цистерна е откачена от композицията.

Към гара Бяла е изпратен кран от Горна Оряховица, който да я намести отново върху релсите.

Предполага се, че цистерната е излязла от релсите при маневра. 

Дерайлиралата цистерна на гара Бяла е собственост на "Булмаркет" - същата фирма, чиито цистерни доведоха до инцидента в Хитрино, твърдят източници на bTV.

Тогава, отново заради излизане от релсите, стана експлозия и 7 души загинаха, а 29 бяха ранени. 50 сгради от селото бяха унищожени от взривната вълна.

Цистерна с газ дерайлира в Русенско

https://www.actualno.com/crime/cisterna-s-gaz-derajlira-v-rusensko-news_655346.html

Цистерна пълна с газ е дерайлирала на гарата в Бяла, Русенско. При инцидента няма пострадали, съобщи БГНЕС. Сигналът за него е подаден около 10.00 часа днес. Предполага се, че цистерната е излязла по време на маневриране. На мястото на инцидента е изпратена полиция и спасителни екипи. Снимка: архив 

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

http://www.cross.bg/nyama-byala-gara-1565882.html

/КРОСС/ Цистерна с газ, част от влакова композиция, дерайлира на гара Бяла, съобщава БТВ. Инцидентът станал при извършване на маневра в гарата. Няма пострадали хора. Няма изтичане на газ от цистерната. На място са изпратени екипи на пожарната и полицията. Изпратен е и кран, който да вдигне цистерната. От Национална компания "Железопътна инфраструктура" излязоха с официално съобщение по случая и така внесоха малко повече яснота за инцидента. Ето какво гласи то: "В 09.25 ч., в гара Бяла, маневрен състав на Булмаркет извършва маневра, без да е получил разрешение за извършването ѝ. Вследствие на това, извън релсите с първата талига излиза един от вагоните, пълен с пропан-бутан. Няма изтичане на газ от вагона. Няма и не е имало опасност за населението. Няма прекъсване на движението на влаковете в участъка. На място са органите на МВР, Гражданска защита, авариен екип и възстановителни средства на НКЖИ. Назначена е комисия за установяване на причините за инцидента. В 12.30 часа вагонът е върнат на релсите".    

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

http://www.cross.bg/tzisternata-nyama-gara-1565882.html

/КРОСС/ Цистерна с газ, част от влакова композиция, дерайлира на гара Бяла, съобщава БТВ. По първоначална информация няма пострадали. Няма изтичане на газ от цистерната, няма опасност и за местните хора. На място са изпратени екипи на пожарната и полицията. Изпратен е и кран, който да вдигне цистерната.

Влакова цистерна с газ дерайлира край Бяла

http://dnes.dir.bg/news/bjala-tzisterna-gaz-26796094

Цистерна, пълна с газ, част от влакова композиция, е дерайлирала на гарата в град Бяла, Русенско.

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

https://www.24chasa.bg/region/article/6673309

Цистерна с газ дерайлира на гара БялаЦистерна с газ част от влакова композиция дерайлира на гара Бяла, потвърдиха за bTV от МВР. По първоначална информация няма пострадали. Няма изтичане на газ от цистерната, няма опасност и за местните хора. На място са изпратени екипи на пожарната и полицията. Изпратен е и кран, който да вдигне цистерната. Очаквайте подробности.

Промяна в разписанието на автобусите по направление Поморие-Бургас и обратно в почивните дни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8cfJjiobdeQ/

От 20 януари до 31 март 2018 г. е въведена промяна в разписанието на автобусите по направление Поморие-Бургас и обратно. Часовете на тръгване в почивните и празнични дни са следните: 6,30; 7,30; 8,30; 9,30; 11,00; 12,00 ; 13,00; 14,00; 15,00; 16,00; 17,30; 18,30; 19,30 и 20,30 ч. Разписанието се изпълнява съвместно от „Конкорд -7“ ЕООД и „Бургасбус“ ЕООД

Да се готви Витоша. Симеонов и Кралев вече подготвят почвата за булдозери

http://clubz.bg/63167-da_se_gotvi_vitosha_simeonov_i_kralev_veche_podgotvqt_pochvata_za_buldozeri

"Беше ясно, но сега се доказа финално, че “вторият лифт” е само прикритие за мераците за нови дивашки строежи и имотна спекула. Клетвите на Борисов в Европейския парламент как нямало да се сложи и една керемида изтраяха само часове...

... Да се готви Витоша. Пленената община и министрите Симеонов и Кралев вече подготвят почвата за пускането на булдозери и залагането на шашки динамит в най-стария ни парк."

Това пише в своя позиция лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който сподели във фейсбук материала на Клуб Z от вчера "Нено Димов отхвърли предложенията на алпиниста Боян Петров за Пирин".

"Блатни сте, но не сте кокичета. Оставка!", завършва бившият правосъден министър.

Ето и целия текст на Христо Иванов:

"Беше ясно, но сега се доказа финално, че “вторият лифт” е само прикритие за мераците за нови дивашки строежи и имотна спекула. Клетвите на Борисов в Европейския парламент как нямало да се сложи и една керемида изтраяха само часове. Управляващите не можаха да си позволят дори да имитират размисъл и диалог по предложения компромис. Камикадзето Нено Димов е пуснат да затвори темата, преди повече хора да разберат какво става.

И нищо чудно - вчера в ПИБ приключи due diligence от потенциалните купувачи. Следва период за правене на оферти. Реалният сюжет тук е замазването на поредното КТБ и замитане следите на поредните “национално отговорни бизнесмени” и приятели на Борисов, чрез поредното източване на публичен ресурс.

Да се готви Витоша. Пленената община и министрите Симеонов и Кралев вече подготвят почвата за пускането на булдозери и залагането на шашки динамит в най-стария ни парк. След години срамно бездействие, сега Фандъкова и СОС са впрегнати да ни представят това за “отваряне на планината”.

Междувременно, държаната на къса каишка БНБ (явно вкл. от прокуратурата), вече плоди нови КТБ-та: ББР, Общинска банка...

Блатни сте, но не сте кокичета.

Оставка!"

---

Бел. ред. - заглавието и подзаглавието са на Клуб Z

Публичен дом за секс с кукли заработи във Великобритания

https://www.actualno.com/curious/publichen-dom-za-seks-s-kukli-zaraboti-vyv-velikobritanija-news_655345.html

По принципа „Пробвай, преди да купиш“ в Гейтсхед, Нортъмбърланд е заработил публичен дом, в който клиентите срещу 50 паунда пробват роботизирани кукли за секс. Бизнесменът, който развъртял този бизнес, отрича, че е направил „бардак с кукли за секс“, а казва, че дава възможност на любопитни клиенти да изпробват стоката. След това, ако останат доволни, могат спокойно да си купят „новата партньорка в леглото“. Бизнесът се завъртял миналия

Учени отгледаха семена на зеленчуци при марсиански условия

http://www.cross.bg/ycheni-mars-ysloviya-1565881.html

/КРОСС/ Учени от ирландския град Лимерик направиха огромен пробив за възможността някой ден човечеството да засели Марс. Те са отгледали семена в условия, възможно най-близки до тези на Червената планета. "Нашите опити, които започнаха преди повече от десет години, завършиха с успех", заяви ръководителят на екипа Мишел Бенет. Посадъчният материал за краставици, салати, чушки, спанак и репички бе отгледан при ниски температури. "Сега идва следващият етап - отглеждането на разсада - ще го проведем на Антарктида. Там температурата достига до минус 40 градуса, колкото показват и термометрите на Марс", посочи още специалистът.  

Учени разкриха тайна за най-ярката гама експлозия в историята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673307

Учени разкриха тайна за най-ярката гама експлозия в историята
Физици от САЩ, Швеция, Франция и Великобритания в лабораторни условия пресъздадоха мини версия на загадъчните гама експлозии, съобщи Лента. В рамките на експеримента бил предложен вероятният механизъм, свързан с възникването им. Става въпрос за изпускани от черните дупки снопове частици, които са под въздействието на силни магнитни полета.

Григор Димитров излиза на корта срещу Кириос в неделя преди обяд

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115770_grigor_dimitrov_izliza_na_korta_sreshtu_kirios_v/?ref=rss


Мачът от четвъртия кръг на Australian Open между Григор Димитров и Ник Кириос е първи от вечерната програма на седмия ден от турнира. Двамата ще излязат на централния корт "Род Лейвър" в неделя не преди 10 часа българско време, обявиха организаторите.<br /><br />Срещата между третия в световната ранглиста и местната звезда е най-нтересният от програмата и заради това беше сложен във вечерната сесия. Световния №1 Рафаел Надал ще играе преди това в последен двубой от...

Драги е готов да представи проект за европейски безопасни облигации

https://www.investor.bg/evropa/334/a/dragi-e-gotov-da-predstavi-proekt-za-evropeiski-bezopasni-obligacii-254213/

До десетина дни ръководителят на ЕЦБ ще предложи план за обединение на държавния дълг на 19-те страни

Георги Богданов: Не „gender“ e проблем, а насилието вкъщи

http://dnes.dir.bg/news/georgi-konventzia-bogdanov-istanbulska-26784910

С „gender“ се обозначават биологичните полови характеристики на хората, а у нас преводът е неправилен, казва Георги Богданов.

САЩ и Русия могат да се озоват в нова ядрена надпревара

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-jadrena-nadprevara-26796092

Много е вероятно новата стратегия на САЩ да се опита да наруши някои договорки, оправдавайки се с действията на Русия.

Никой не пуши цигари в закритите обществени пространства във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367504

Никой не пуши цигари в закритите обществени пространства във Варна, показва справка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), научи Moreto.net. 159 проверки са извършили инспекторите през настоящата седмица, но не са открили нито един нарушител.

Влакова цистерна с газ се обърна край Бяла

https://frognews.bg/novini/vlakova-tsisterna-gaz-obarna-krai-biala.html

Цистерна с газ от влакова композиция се обърна край гара Бяла, съобщават от МВР.

Цензура на изкуството в Турция, забраниха пиеса за диктатор

http://www.cross.bg/diktator-tyrtziya-zabraniha-1565877.html

/КРОСС/ Властите в Истанбул забраниха планирано представление на пиеса за диктатор, позовавайки се на дадените им правомощия в рамките на извънредното положение в Турция, предава „Ройтерс", цитирана от БНР. "Просто диктатор" е продължителен монолог на владетел на неуточнена страна, който разказва за своето издигане на власт. Докато диктаторът говори, се чуват скандиранията на разгневени демонстранти, които приближават резиденцията му, но това не го безпокои. Тази сутрин полицията уведоми театъра в квартал Кадъкьой, че представянето на пиесата в което и да е открито или закрито пространство в квартала се забранява. Актьорът, който представя моноспектакъла - Баръш Атай, който е открит критик на президента Ердоган, обеща на публиката, че все пак ще види спектакъла.  

Григор играе срещу Кириос от 10 ч българско време в неделя

https://www.24chasa.bg/sport/article/6673302

Григор играе срещу Кириос от 10 ч българско време в неделяБългарската звезда в тениса Григор Димитров ще играе 1/8-финалния си мач от Australian Open срещу надеждата на домакините за титла Ник Кириос от 10 ч българско време в неделя. Двубоят ще е първи за вечерната сесия на "Род Лейвър арена" в

Задържаха 16-годишен за телефонна измама

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-16-godishen-za-telefonna-izmama-news_655344.html

На 19 януари 2018 г. в град Търговище, след съвместни действия на служители на ГДНП, ОДМВР-Търговище и ОДМВР-Велико Търново, е задържан участник в телефонна измама, осъществена по популярната схема за необходимост граждани да окажат съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържането на извършители на измами. Това съобщиха от ОДМВР-Търговище. През същия ден 66-годишна жена от града е получила обаждане на стационарния телефон в службата си от мъж, представил се за полицейски с

Общите работни помещения правят служителите нещастни

http://www.moreto.net/novini.php?n=367511

Офисите-хамбари, в които се трудят на едно място много служители, ги правят нещастни и непроизводителни, констатира шведско проучване, цитирано от в. "Метро". Общите офис помещения всъщност са една голяма недомислица - поне според екип от учени на изследователския център в Карлщадския университет.

Жена дала 76 хил. на измамник, смятала че помага на полицията

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115773_jena_dala_76_hil_na_izmamnik_smiatala_che_pomaga_na/?ref=rss


Жена на 66 г. дала на измамник 76 хил. лв. като смятала, че така съдейства на полицията, съобщи МВР. Задържан е младеж на 16 г., който е регистриран за наркотици.<br /><br />Инцидентът е станал в Търговище. Жената получила обаждане на стационарен телефон в службата си от мъж, който се представил за полицай. Той й обяснил, че ако предостави наличните си пари на извършители на измама, които вероятно ще й позвънят, ще помогне на полицията да ги задържи. Уверил я, че веднага след това...

ВИП ложа и две нови козирки ще градят на Градския стадион в Русе

https://www.24chasa.bg/sport/article/6673299

ВИП ложа и две нови козирки ще градят на Градския стадион в РусеПредстои изграждане на ВИП ложа и две нови козирки над два секторана Градския стадион в Русе, стана ясно от инвестиционно предложение, публикувано на сайта на местната Община, за което са предвидени пари в бюджета на градската управа. ВИП- ложата ще се намира над тунела, т които футболистите излизат на терена.

Високите цени в Швейцария отиват на референдум

http://www.cross.bg/stranata-referendym-shveiitzariya-1565879.html

/КРОСС/ В Швейцария ще се проведе референдум за високите разходи за живот в страната. Активисти, настояващи за ефективни мерки за намаляване на цените на потребителските стоки и услуги, са успели да съберат необходимия брой подписи за допитване по темата, предава БНР. Инициативата, която носи името "Не на острова на скъпотията - за справедливи цени", е подкрепена от депутати от всички по- големи партии в страната, включително от четирите, които участват в правителството.  

Арестуваха 16-годишен, прибрал 76 000 лева в телефонна измама

https://offnews.bg//112/arestuvaha-16-godishen-pribral-76-000-leva-v-telefonna-izmama-673258.html

В Търговище е задържан 16-годишен младеж - участник в телефонна измама за 76 000 лева.

В петък 66-годишна жена от Търговище е получила обаждане на стационарния телефон в службата си от мъж, представил се за полицейски служител.

Той ѝ казал, че ако предостави наличните си пари на измамници, които вероятно ще й позвънят, ще помогне на полицията да ги задържи. Уверил я, че веднага след това сумата ще й бъде върната.

Вярвайки че помага, жената изтеглила от сметката си в банка 76 000 лева, сложила ги в найлонов плик и ги оставила на указаното в телефонен разговор място - край кошче за смет на детска площадка в междублоково пространство в централната част на града.

Около 15 часа, веднага след прибиране на плика с парите, полицаите задържали младеж, въпреки опита му да избяга.

Установена е самоличността му - 16-годишен от Търговище, с регистрация за наркотици. Наложена му е полицейска мярка за срок до 24 часа.

Действията са реализирани съвместно от служители на ГДНП, ОДМВР – Търговище и Велико Търново, под наблюдението на Районна прокуратура - Търговище, съобщават от пресцентъра на МВР.

Проверява се съпричастността на задържания към още една измама, осъществена отново в Търговище - в началото на този месец по същия сценарий е измамена 77-годишна жена. Тогава тя хвърлила през терасата на жилището си 1600 лева.

Очаква ни зимна седмица с минимални температури около минус 10 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6673285

Очаква ни зимна седмица с минимални температури около минус 10 градуса. Очаква ни зимна седмица с минимални температури около минус 10 градуса. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Пo думите й през следващите дни се очаква застудяване,

Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

http://dnes.dir.bg/news/ski-planinski-turizam-bansko-pirin-26793109

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.

Капитанът на "Манчестър юнайтед" ще се пенсионира след края на сезона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115764_kapitanut_na_manchestur_junaited_shte_se_pensionira/?ref=rss


Халфът на "Манчестър юнайтед" Майкъл Карик спира с футбола след края на сезона. Това разкри мениджърът на "червените дяволи" Жозе Моуриньо, който каза, че капитанът на тима вече е приел да влезе в треньорския щаб от следващото лято.<br /><br />През септември Карик обяви, че е претърпял сърдечна операция като последният му мач беше в турнира за Купата на лигата срещу "Бъртън". "След като се почувствах зле през второто полувреме на мача с...

Кинолектории във Варненската библиотека и тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=367508

Първата кинолектория за 2018 ще се проведе на 27 януари от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ - Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна, научи Moreto.net. Входът е свободен. В отдел „Изкуство“ ще бъде представена последната творба на британската режисьорка Сали Портър „Партито“ (2017).

Колко страшен може да е един зъбар, та да го помислиш за злобар

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/20/3113174_kolko_strashen_moje_da_e_edin_zubar_ta_da_go_pomislish/?ref=rss


Издателство "Дуо Дизайн" представя "Зъбар злобар" - една болезнено смехотворна история от британския комедиант, артист и автор Дейвид Уолямс.<br /><br />Колко страшен може да е един зъбар, та да го помислиш за злобар? И ако това не просто е зъбар, а жена зъбар? И може ли да съществува не само фея на зъбчетата, но и вещица на зъбките? Що за човек би кръстил котката си Зъбла...<br /><br />Читателите на "Детски Дневник" могат да получат с 10%...

47-годишен мъж е починал при катастрофа на пътя София-Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6673280

47-годишен мъж е починал при катастрофа на пътя София-ВарнаНа 19 януари 2018 г. около 21,35 ч на първокласен път I-4/София-Варна/ в община Търговище, на км 245+790/в близост до заведение „Фисека“/, правоспособният водач Д. Р., на 28 години, от Варна, управлявайки лек автомобил „Сузуки Суифт“ с варненска регистрация, при движение на прав пътен участък, е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е

Трагедия в Турция. Автобус с ученици се заби в дърво - 11 загинаха

http://www.cross.bg/vstrani-suobshtava-durvetata-1565878.html

/КРОСС/ Жестока трагедия, при която загинаха 11 души се разигра в Турция, съобщава "Хюриет". Драмата стана при катастрофа с автобус на магистралата от Анкара за Бурса, в провинция Ескишехир. Ученици, част от които с родителите си, отивали на ски ваканция в курорта Улудаг. Автобусът обаче изгубил контрол и се забил в дърветата встрани от магистралата, в резултат на което 11 са загиналите, а още 44 души са ранени. Не се съобщава колко от жертвите са възрастни и колко деца. Двамата шофьори са сред оцелелите и веднага са били арестувани. Първоначалната версия на властите е, че шофиралият водач е заспал на волана. Огледът показва, че нямало заледявания по пътя, заради което заспиването излиза като водеща версия как шоьорът е успял да излезе от широката трилентова магистрала, да премине през загражденията встрани и да се забие в дърветата.

Макрон допусна възможност за "специална сделка" Brexit

https://www.actualno.com/europe/makron-dopusna-vyzmojnost-za-specialna-sdelka-brexit-news_655343.html

Френският президент Еманюел Макрон допуска възможността за специална сделка за търговията между Великобритания и ЕС заради Brexit. Той обаче предупреди Лондон, че няма да има пълен достъп до свободния пазар, ако не приеме неговите правила. В същото време френският президент подчерта, че Великобритания няма да може „да избира“ само това, което ѝ харесва. Споразумението може да попадне някъде между единния пазар и търговското споразумение, каза той. Макрон направи първото си

Фейсбук лифтинг*

https://www.24chasa.bg/novini/article/6672787

Фейсбук лифтинг*С промените в новинарския си поток социалната мрежа иска да се върне към корените си - с предимство ще се показват постовете от приятели, а не корпоративни страници Лифтингът на новинарския поток във фейсбук, който Марк Зукърбърг обяви преди седмица, предизвика лавина от разнопосочни коментари - от “най-накрая ще виждам публикациите на приятелите”

Китай обвини САЩ в нарушаване на суверенитета на страната

http://www.cross.bg/kitaii-hyan-stranata-1565876.html

/КРОСС/ Китайското външно министерство обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на страната, предава „Ройтерс", цитирана от „Фокус". Според Пекин, американският ескадрен миноносец „Хоппър" е нарушил морските граници на Китай край остров Хуан тън в Южнокитайско море. Все още няма официална реакция от страна на Белия дом. Остров Хуан тън е територия, за която претендират едновременно Китай и Филипините.  

16-годишен вратар тръгна с „Дунав” на лагера в Анталия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6673278

16-годишен вратар тръгна с „Дунав” на лагера в Анталия16-годишният вратар на юношеския национален отбор и „Дунав” Цветелин Енчев тръгна с русенския тим на лагера в Анталия в събота, съобщи изп. директор Ивайло Петков. „Цветелин пътува с нас. Ще тренира с мъжете, може да влезе в някои от мачовете. Момчето има огромен потенциал, нека да се развива”, каза Петков.

Пазарната капитализация на БФБ достигна 22.4 млрд. лв.

http://dnes.dir.bg/news/klasatzia-26793044

Към края на декември 2017 г. пазарната капитализация на основния пазар на БФБ – София се увеличава със 134,9% до 22,4 млрд. лв. на годишна база.

Борисов посрещна Меркел "и вятърът спря..." (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63166-borisov_posreshtna_merkel_i_vqtyryt_sprq_video

"И вятърът спря" и "Ето това ни е логото на председателството - българска шевица."

С тези ведри разяснения и букет жълти и червени рози българският премиер Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на правителствения ВИП в София.

Борисов проведе и кратък курс на гостенката си как се казва "Добър ден".

"Най-влиятелната жена на планетата" е на работно посещение у нас, макар че в момента води тежки преговори за съставяне на правителство в родината си.

По традиция премиерът излъчваше посрещането на фейсбук страницата си.

По-късно следобед двамата ръководители ще дадат изявления от резиденция "Бояна".

Очаквайте подробности.

Юношеството вече е от 10 до 24 г., твърдят учени

http://www.moreto.net/novini.php?n=367498

Юношеството вече е от 10 до 24 г., а не до 19 г., обявиха учени, цитирани от БиБиСи. Младите хора учат по-дълго, а също така сключват брак и стават родители в по-късен етап от живота. Тези фактори променят популярните представи кога започва юношеството.

Ким Кардашиян Уест и Кание Уест кръстиха дъщеричката си

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kim-kardashiian-uest-i-kanie-uest-krystiha-dyshterichkata-si-2073669

След Норт и Сейнт, третото дете на риалити звездата Ким Кардашиян Уест и рапъра Кание Уест - дъщеричка, износена от сурогатна майка, бе кръстено Чикаго, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

4-годишно дете почина в болницата в Разлог

//dariknews.bg/novini/bylgariia/4-godishno-dete-pochina-v-bolnicata-v-razlog-2073671

Дете на 4 години от е починало в събота вечерта в детското отделение на болницата в Разлог.

"То е страдало от детска церебрална парализа и астма. Въпреки проведените спешни реанимационни мероприятия се е стигнало до летален изход. Тялото на детето е

Времето в неделя: Сняг, дъжд и температури до 7 градуса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vremeto-v-nedelia-sniag-dyzhd-i-temperaturi-do-7-gradusa-2073673

През нощта от северозапад на югоизток валежите ще спират, от запад облачността временно ще се разкъса и намалее.

Утре бързо ще се заоблачи и по-късно през деня отново ще завали, в северозападните и планинските райони - сняг, в останалата част от стра

Емил Димитров - Ревизоро: Ядосан съм, че не отидох веднага при премиера за пробива в митниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673270

Емил Димитров - Ревизоро: Ядосан съм, че не отидох веднага при премиера за пробива в митницитеНе може сега министър Горанов да се обяснява за действия и решения извън него, убеден е депутатът Всичко, което в момента го четете като мотиви на БСП за вота на недоверие, ние го знаем, то е минало през нашата комисия. Ние знаем и добрите, и лошите страни. Може би проблемът е, че не сме го докладвали своевременно лично на премиера.

Произходът на италианския жребец

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/proizhodyt-na-italianskiia-zhrebec-6078431

Със сигурност повечето фенове на BMW знаят произхода на баварската емблема, но ще се изненадата ли да разберете, че и жребецът има самолетен произход?

Младежи протестират в Будапеща за по-добро образование

http://www.cross.bg/obrazovanie-stydenti-bydapeshta-1565875.html

/КРОСС/ Хиляди ученици и студенти протестираха днес пред парламента в Будапеща с настояване за реформа в образователната система, която според тях не може да ги подготви за живота в XXI век, предава „Ройтерс", цитирана от БТВ. Според учащите системата е прекалено съсредоточена върху механичното и сляпо наизустяване на факти и не насърчава критичното мислене и креативността. Под мразовития дъжд ученици и студенти издигаха транспаранти с надписи като „Усещам, че онемявам", „Мозъкът ми се смалява" или „Демократично и модерно образование за всички". В листовки, раздавани по време на протеста, се настояваше за свободен избор на учебници и за съкращаване на задължителните учебни часове. Критици на дясното правителство на премиера Виктор Орбан казват, че то не е реформирало държавните системи за образование и здравеопазване, които страдат от голямо „изтичане на мозъци" на Запад.    

Турция приела най-много бежанци в света

https://frognews.bg/novini/turtsiia-priela-nai-mnogo-bejantsi-sveta.html

Турция е страната, приела най-много бежанци в света. Според комисията по правата на човека в местния парламент, техният брой е 4.3 млн. души.

Международен конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие“

http://www.eurochicago.com/2018/01/konkurs-4/

Община Монтана обяви за осми пореден път Международния конкурс за детска рисунка „ТЪПАН БИЕ, ХОРО СЕ ВИЕ”. Организаторите на конкурса ще се радват на участието в него и на български деца в чужбина.

Защита на личните данни - бреме или възможност за бизнеса

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/20/3114416_zashtita_na_lichnite_danni_-_breme_ili_vuzmojnost_za/?ref=rss


Модерните технологии, IT иновациите, използването на клауд/облачни услуги, internet of things, директният маркетинг и проследяване на поведението на потребителите в по-малка или в по-голяма степен са част от бизнес стратегията на повечето компании и доставчици на услуги. С цел да се предостави по-добра услуга, да се предложи по-интуитивно и бързо обслужване и да се отгатнат предпочитанията на клиента, компаниите разчитат на събирането и обработването на все по-голям обем от лични данни на...

България и Македония - докато смъртта ги раздели или развод с година предизвестие?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6672616

България и Македония - докато смъртта ги раздели или развод с година предизвестие?Ратифицирането на договора за добросъседство е историческо. Но 2018 г. ще покаже дали ще заработи за хората с евтин роуминг, транспортни връзки, дори падане на граници В Македония празнуваха вчера Богоявление - един от трите големи православни празника. Празнува се като в България. В седмицата преди старостилното Богоявление България и Македония

Покрай извънредното положение властите в Турция забраниха пиесата "Просто диктатор"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/20/3115757_pokrai_izvunrednoto_polojenie_vlastite_v_turciia/?ref=rss


Властите в Турция забраниха планирано представление на пиеса за диктатор, като се позоваха на правомощия покрай извънредното положение в страната след опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган, съобщи "Ройтерс".<br /><br />"Просто диктатор" е монолог на владетел на неназована страна, в който се разказва за издигането му на власт. Докато диктаторът говори, протестиращи скандират около резиденцията му, но това не го смущава.<br /><br />Тази...

Лагерът "Белене" - историята на тоталитарната репресия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115318_lagerut_belene_-_istoriiata_na_totalitarnata_represiia/?ref=rss


В историята на концлагера "Белене" може да се види как се развива тоталитарната репресия в България - това е мнението на Борислав Скочев. В резултат на над десетгодишните му проучвания излезе неговата книга "Концлагерът Белене - 1949 - 1987 г." /издателство "Сиела"/. Тя ще бъде представена на 22 януари от 18.30 ч. в зала "София" на грандхотел "София" в столицата.<br /><br />Книгата показва как комунистическата власт се е разправяла с...

Варна блокирана заради ремонти

https://www.24chasa.bg/region/article/6673262

Варна блокирана заради ремонти
На 21-и януари Варна буквално ще бъде блокирана. Затварят булеварди и улици за движение, променят маршрутите на някои от най-натоварените автобусни линии. Това се налага заради грандиозни проект - ремонтът на бул. "Васил Левски". Във връзка със стартиране на строително-ремонтни работи и подмяна на подземна инфраструктура от 21-ви януари ще бъде

Зверев напусна Australian Open след петсетова драма с Хьон Чун

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115761_zverev_napusna_australian_open_sled_petsetova_drama_s/?ref=rss


Александър Зверев е първият тенисист от топ 5 на световната ранглиста, който отпадна от тазгодишното издание на Australian Open. Германецът отстъпи на корееца Хьон Чун в петсетова драма 7:5, 6:7 (3), 6:2, 3:6, 0:6 след 3.25 часа. Световният №4 показа големи колебания, а в края на мача се поддаде и на нервите.<br /><br />За Чун, който спечели финалния турнир на NextGen сериите в Милано през ноември, това е първа победа над толкова високопоставен тенисист. 58-ият в световната...

Започна частична парализа на правителството на САЩ

https://www.investor.bg/sasht/337/a/zapochna-chastichna-paraliza-na-pravitelstvoto-na-sasht-254212/

Републиканското мнозинство в Сената не успя да убеди достатъчно демократи да приемат нормативен акт за временно финансиране на федералния бюджет

Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине до 1-2 години

https://offnews.bg//zdrave/shefat-na-nzok-sistemata-na-zdraveopazvaneto-shte-se-srine-do-1-2-god-673256.html

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК, заяви пред bTV директорът на здравната каса проф. Камен Плочев.

Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък. И това е поради две причини: първо - парите за здраве са много малко, и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари, коментира Плочев.

Той е категоричен, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването.

По думите му, именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме, всичко ще се вижда.

За проблемите с общинските болници Плочев коментира, че има два варианта:

"Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект".

Според шефа на НЗОК, вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина, каза Плочев.

Той е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Договорът за поддръжката на авариралия "Спартан" бил изтекъл

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115750_dogovorut_za_poddrujkata_na_avariraliia_spartan_bil/?ref=rss


Военно-окръжната прокуратура в Пловдив е започнала разследване на вчерашния инцидент с военно-транспортния самолет "Спартан" на летището в Граф Игнатиево, съобщи пред Би Ти Ви зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.<br /><br />Няма пострадали хора, но има щети по корпуса на самолета. Военната полиция ще провери при какви условия е възникнал инцидентът и имало ли е нарушения на установения режим на работа. Величков не изключи причината да е в силния вятър.<br...

1419 бебета са проплакали в родилното на „Света Анна" - Варна през миналата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=367510

Родилното отделение на университетската МБАЛ „Света Анна-Варна“ АД, което е сред най-старите в страната, изпрати 2017 година с 1419 бебета, сред които - 9 двойки близнаци, научи Moreto.net. По-голям е броят на новородените момченца.

Проф. Камен Плочев: Здравната система генерира именно тези резултати

https://www.actualno.com/healthy/prof-kamen-plochev-zdravnata-sistema-generira-imenno-tezi-rezultati-news_655342.html

"Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари." Това заяви в студиото на bTV директорът на НЗОК проф. Камен Плочев. "Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразг

6,6 милиарда лева били приходите от чуждестранни туристи през 2017-а

http://www.cross.bg/tyristi-chyzhdestranni-prihodite-1565874.html

/КРОСС/ Общо 6,6 млрд. лв. са приходите от международен туризъм в България за периода януари-ноември 2017 г., съобщиха от Министерството на туризма. Според министър Николина Ангелкова данните на БНБ показват устойчиво развити е на отрасъла. За периода януари-ноември 2017 г. приходите от чуждестранни визити у нас възлизат на над 6,6 млрд. лв. Ръстът им спрямо същите месеци на 2016 г. е 9,1%. По данни на НСИ от началото на 2017 г. до ноември страната ни е посрещнала над 8,4 млн. чуждестранни гости. Това е с над 1 млн. повече от собственото ни население. Отбелязваме повече от 7% ръст в броя на чуждите туристи спрямо същия период на 2016 г., която бе рекордна в историята на отрасъла. Постиженията са обнадеждаващи. Очакванията ни са за 8,7 млн. чуждестранни туристи за цялата 2017 г., прогнозира министър Ангелкова. По данни на МТ страните от ЕС продължават да са най-големият генериращ пазар за международен туризъм на България с относителен дял близо 62 на сто и общ обем от около 5,2 млн. посещения за първите 11 месеца на 2017 г. Това е почти 8% ръст спрямо същия период на предходната година. Най-много туристи - по над 1 млн. - са ни посетили през това време от Гърция и Румъния. Увеличение има на повечето пазари от Европа и извън нея - Германия 5% ръст, Турция 12%, Полша 8%, Сърбия 5%, Великобритания 24%, Украйна 15%, Молдова 17%, Израел 12%, Франция 19%, Италия 11%, Холандия 23%, Белгия 35%, САЩ 10%, Испания 37%, Швеция 35%, Ирландия 19%, отчетоха от Министерството на туризма.

11 загинали и 44 ранени в автобусна катастрофа в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673259

11 загинали и 44 ранени в автобусна катастрофа в Турция
Единайсет души са загинали и 44 са ранени при катастрофа на автобус в провинция Ескишехир,Централна Турция, съобщиха ДПА и ТАСС, цитирайки турски осведомителни агенции. Автобус, превозващ ученици, които били на екскурзия, рано тази сутрин излетял от шосето и се ударил в крайпътните дървета. Предполага се,

Тежка катастрофа с македонски край Банско

https://frognews.bg/novini/tejka-katastrofa-makedonski-krai-bansko.html

Четирима македонски граждани пострадаха при тежка катастрофа край Банско. Инцидентът е станал през нощта, като няма опасност за живота на пострадалите.

Първата година на президента - променлив успех на опитите за влизане в новата роля

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/20/3114397_purvata_godina_na_prezidenta_-_promenliv_uspeh_na/?ref=rss


Прави усилия да усвои новата си роля, няма големи грешки, възможно е да не успее да се надскочи. Това са мнения на политолози и социолози за държавния глава. "Дневник" припомня някои от оценките за Румен Радев, поместени в специалната тема "Годината", в отговор на въпроса<br /><br />Как оценявате първата /почти цяла/ година на президента Радев? <br /><br />Боряна Димитрова - управляващ партньор на социологическата агенция "Алфа...

Дъщерята на Ивайло Калфин: Освобождаването на сестрите от Либия е най-големият успех на баща ми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673231

Дъщерята на Ивайло Калфин: Освобождаването на сестрите от Либия е най-големият успех на баща миРазличен човек от баща ми съм, много се гордея с него, но аз искам да надграждам. Това заяви Биляна Калфин, дъщерята на политика Ивайло Калфин пред Нова тв. Тя учи в Холандия Срещала съм много хора, които го харесват и такива, които не. Чела съм за него и коментари в интернет. Тези, които не го харесват, явно не им пасва като човек.

Турция не иска партньорство с ЕС, а членство

https://www.actualno.com/asia/turcija-ne-iska-partniorstvo-s-es-a-chlenstvo-news_655339.html

Турция ще отхвърли всякакво предложение за партньорство с Европейския съюз, освен пълноправно членство, заяви Йомер Челик, турският министър по европейските въпроси. Той предупреди, че настоящата безизходица в преговорите не дава на Турция никаква причина да поддържа сделката си за мигрантите в блока. С тези си думи Челик отговаря на последните коментари на френския президент Еманюел Макрон, който спомена възможността за партньорство, а не пълно членство в ЕС. Развитието на събитията в Турция

Бюджетът след Брекзит ще се окаже най-сериозното изпитание за ЕС

http://www.cross.bg/novakov-mlrd-taka-1565873.html

/КРОСС/ Бюджетът на Европейския съюз след Брезкит ще бъде най-сериозното изпитание за Общността досега. Говорим за 100 млрд. евро по-малко. Това съобщи в "Денят ON AIR" евродепутатът от ГЕРБ/Европейска народна партия Андрей Новаков. Той подчерта, че дори дълговата криза в Гърция не е била толкова тежко изпитание, колкото бюджетът на ЕС. "Малко над 10 млрд. евро годишно ще липсват заради това, че Великобритания ще спре да плаща своята вноска", продължи гостът. Новаков вижда две опции за изход от сложната ситуация, в която е поставен Съюзът след Брекдит. Едната е държавите членки да увеличат вноските си, така че да се покрие същото ниво на финансиране. По този начин да е възможно подсигуряването на обезлюдените региони, транспорта, гражданското развитие, земеделието и всички останали сектори. "В противен случай ще се наложи да намалим броя политики, които ЕС ще финансира в държавите членки или другата страна - да се намали обемът на финансиране", констатира гостът на Bulgaria ON AIR. Новаков има надежди веднага след края на политическата криза в Германия, ако канцлер отново бъде Ангела Меркел, тя да даде тласък по-големите държави да се съгласят да плащат малко повече, така че стабилността в ЕС да се запази. "Иначе ситуацията ще се усложни за бедните и развиващи се райони", отбеляза евродепутатът. Като втора опция Андрей Новаков представи неустойката, която Великобритания трябва да заплати за излизането си от ЕС

Учените откриха защо ядем шоколад, когато сме нервни

http://www.moreto.net/novini.php?n=367493

Защо се нахвърляме върху шоколада и сладките изкушения, когато сме стресирани? Японски екип идентифицира виновните за това неврони, съобщава Франс прес. Агенцията цитира проучване на Националния институт за физиологични науки в префектура Аичи.

Фейсбук променя подхода към новинарския поток

http://dnes.dir.bg/news/novini-feysbuk-26795802

Фейсбук ще започне да дава предимство на "заслужаващи доверие" медии в рамките на борбата си срещу "търсенето на сензационното" и "погрешното информиране".

Найджъл Фараж е предавал данни на Джулиан Асанж

http://www.transmedia.bg/2018/01/20/%d0%bd%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b6%d1%8a%d0%bb-%d1%84%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b6-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b6%d1%83%d0%bb/

 

 

Бившият председател на Британската партия на независимостта Найджъл Фараш, смятан и за Мотора на Брекзит, е предавал данни на основателя на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асанж по време на тайни срещи, пише Daily Mirror, цитиран от „Фокус“. Това е станало ясно по време на изслушване пред Конгреса на САЩ.

Фараж е бил забелязан през март 2017 година да напуска посолството, където Асанж е задържан от 2012 година насам, за да избяга от обвинения, че е извършил изнасилване в Швеция. Политикът заяви, че е посетил Асанж по „журналистически причини“, но отказа да даде подробности за разговора по време на срещата.

По време на изслушване пред Конгреса са дадени показания, че това не е единствената среща между двамата и по време на едната Фараж е предал на Асанж неустановени данни, събрани във флашка. Твърденията са направени от Глен Симпсън, съосновател на „ФюжънДжиПиЕс“ – компанията, която стои зад известното досие, в което президентът на САЩ Доналд Тръмп е обвиняван за връзки с Русия. Според изказването му пред Конгреса „Фараж стана лице, към което започнахме да проявяваме интерес след излизането на Великобритания от ЕС през юни 2016г.“ „Казано ми бе, но не съм потвърдил, че Фараж е посещавал посолството на Еквадор и е давал данни на Фараж.“

Същевременно Симпсън заяви пред комисията за разузнаване на Конгреса, че е възможно да се потвърди колко често Фараж е бил в дипломатическата мисия.

„Въпросът е какви данни? Игра на тронове или имейли? През 2016 и 2017 г. отговорите на Симпсън са отклоняване на вниманието“, коментира „Уикилийкс“ от профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Отношенията на Фараж с Асанж представляват интерес, защото американското разузнаване смята автора на „Уикилийкс“ за агент на руското правителство.

Чонгаров се размина с олимпиадата

https://offnews.bg//zimni/chongarov-se-razmina-s-olimpiadata-673257.html

Бившият алпиец Никола Чонгаров даде 46-о време в квалификацията от Световната купа по ски крос в канадския зимен център Никаска и така не успя да се класира за същинската част на състезанието, което ще се проведе по-късно днес.

Това беше последен шанс за 28-годишния пловдивчанин да си осигури квота за олимпиадата в Пьонгчанг, която започва на 9 февруари.

Чонгаров премина финалната линия за 1:15.15 минути, като изостана с 3.65 секунди от победителя в квалификацията Брейди Леман от Канада. За основната фаза на състезанието се класираха 32-ма състезатели, а участие в квалификацията взеха 55 скиори.

За да вземе квота, Чонгаров трябваше да се нареди в топ 30. Чонги, както го наричат приятелите му, спечели симпатиите на хората, след като реши да финансира олимпийската си мечта с дарения, като участва в ски кроса.

Той записа вече едно участие на олимпиада в Сочи, като завърши 23-и в алпийската комбинация и беше знаменосец на закриването.

Два процента от софиянци болни от грип

http://www.cross.bg/blagoevgrad-poslednite-gripna-1565872.html

/КРОСС/ В София има 203 болни от грип на 10 хиляди души, съобщава „Нова телевизия". Или иначе казано 2 процента от населението. Броят на болните в столицата през последните дни всъщност намалява. В Благоевград учениците няма да учат заради обявената грипна епидемия. Болничните отделения са пълни. Част от пациентите получават и усложнения. След Перник и Пазарджик грипна епидемия беше обявена и в община Благоевград. Предепидемична е обстановката в област Стара Загора. Много са болните в община Димитровград, но все още недостатъчно, за да се говори за предепидемични нива. Това са последните данни на Министерство на здравеопазването. Оттам обаче уточняват, че картината е доста динамична.

Париж и Лондон не се разбраха за търговията след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Париж-и-Лондон-не-се-разбраха-за-търговията-след-Брекзит_l.a_i.756605_at.1.html

Френският президент Еманюел Макрон предупреди Великобритания, че бъдещото споразумение за търговските отношения с ЕС след Брекзит няма да предоставя...

Пекин обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673248

Пекин обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на Китай
Китайското външно министерство обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на страната, предава Reuters, цитирана от "Фокус".  Според Пекин, американският ескадрен миноносец „Хоппър“ е нарушил морските граници на Китай край остров Хуан тън в Южнокитайско море. Все още няма официална реакция от страна на Белия дом.

Черно море с първа тренировка в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=367501

Отборът на Черно море проведе първа тренировка в Турция. “Моряците” пристигнаха в Алания късно снощи и от днес стартираха занимания в на една от базите в турския курорт, където Илиан Илиев и компания ще се готвят до 2 февруари, научи Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване