Избягал след фатална катастрофа беше арестуван от столичната полиция

http://www.cross.bg/izbyagal-puten-deiistviya-1565905.html

/КРОСС/ Столични полицаи задържаха мъж, избягал след пътен инцидент. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В резултат на бързи действия, предприети от служители на СДВР, тази сутрин е установен и задържан участник в пътен инцидент, избягал от местопроизшествието. Издирвателните действия са предприети във връзка със сигнал към 8.27 часа на 19 януари за открито безжизнено тяло на мъж в района на Чепинско шосе, посока Нови Искър. При първоначалния оглед на място бе изяснено, че той е станал жертва на пътнотранспортно произшествие. В хода на работата по досъдебното производство, под наблюдението на Софийската градска прокуратура, е установен извършителят - 24-годишният С.М. от София. С прокурорско постановление наложената му мярка за задържане е удължена до 72 часа.

Германия иска нови санкции срещу Иран, за да спре излизането на САЩ от ядрената сделка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673544

Германия иска нови санкции срещу Иран, за да спре излизането на САЩ от ядрената сделкаГермания лобира сред европейските си съюзници да се съгласят да въведат нови санкции срещу Иран, за да предотвратят излизане на САЩ от ядрената сделка с Техеран, предава Ройтерс, като се позовава на информация от немското издание Der Spiegel. В информацията на немската медия се цитират думите на дипломати от Брюксел,

Макрон смята, че Лондон може да сключи "специална" сделка за Брекзит

http://www.mediapool.bg/makron-smyata-che-london-mozhe-da-sklyuchi-spetsialna-sdelka-za-brekzit-news274531.html

Великобритания може да постигне такова решение за търговските си отношения с ЕС след Брекзита, каквото иска, при особени условия. Възможно е тези отношения да бъдат по-тесни, отколкото при обикновено споразумение за търговия, но Великобритания няма да може да си избира до каква част от единния пазар на ЕС да има достъп. Това заяви в интервю за Би Би Си френският президент Еманюел Макрон, предаде БТА. "Разбира се, ще получите своето решение." "Но този специален начин (на уреждане на въпроса) трябва да остане верен на принципа да се запази единният пазар", предупреди Макрон. Великобритания не може да има пълен достъп до пазара, без да допринася за бюджета на ЕС, без да приеме така наречените "четири свободи", включително свободното движение на хора, и без да приеме юрисдикцията на Съда на ЕС, заяви Макрон. Твърдото становище на Брюксел накара британския премиер Тереза Мей да изключи възможността Обединеното кралство да продължи да бъде част от единния пазар. Тя отстоява тезата, че свободното движение на работници и юрисдикцията на Съда на ЕС противоречат на решението, взето на референдума от 2016 г. за излизане на Великобритания от съюза. Бъдещите отношения между Лондон и Брюксел може да бъдат вариант, който е нещо средно между пълен достъп и споразумение за търговия, каза Макрон.  

Силви Вартан идва във Варна за прощален концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=367530

Като част от прощалното си турне, Силви Вартан ще изнесе грандиозен концерт във Варна, научи Moreto.net. На 19 април в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта световноизвестната френска певица с подчертан български произход ще си каже емоционално сбогом с българската публика.

Красимир Анев се класира 15-и в преследването в Антхолц

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115840_krasimir_anev_se_klasira_15-i_v_presledvaneto_v_antholc/?ref=rss


Красимир Анев завърши на 15-о място в преследването в италианския зимен център Антхолц-Антерселва от Световната купа по биатлон. Българският биатлонист остана не 2.47 минути зад победителя Йоханес Тингес Бьо, след като допусна две грешки в стрелбата си.<br /><br />Той се движеше на 14-о място, но след като сгреши при стрелбата изгуби една позиция в последната обиколка.<br /><br />За Анев това е второ силно представяне през сезона, след като преди 10 дни той записа десето...

Турските въоръжени сили ще напуснат Африн след края на операцията

//dariknews.bg/novini/sviat/turskite-vyoryzheni-sili-shte-napusnat-afrin-sled-kraia-na-operaciiata-2073699

Турските военни ще напуснат сирийския район Африн след завършването на операцията там, която започна в 17.00 часа в събота, заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от ТАСС.

"Военната операция в Африн не е насочена срещу сирийската дъ

Ето кога ще бъде втората Синя Луна за годината

https://www.actualno.com/cosmos/eto-koga-shte-byde-vtorata-sinja-luna-za-godinata-news_655382.html

Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Явлението ще е интересно с това, че докато през март 2018 година ще има две пълнолуния, през февруари няма да има нито едно. На 31 март ще бъде втората Синя Луна за годината. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Преди това – на 4 март

Йълдъръм: Турция няма да позволи терористични групировки край границите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673528

Йълдъръм: Турция няма да позволи терористични групировки край границите сиБлизо 350 хиляди кюрди от сирийския район Африн са избягали в Турция в резултат от репресиите на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ и „Ислямска държава“, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм в събота, предава Anadolu Agency, цитирана от Фокус. В изказване пред шестия годишен регионален конгрес на управляващата в Турция „Партия на

Еротичен клип на курсанти скандализира Русия (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63174-erotichen_klip_na_kursanti_skandalizira_rusiq_video

Специална комисия в Русия разследва видеоклип, записан от курсанти в Уляновския институт за гражданска авиация (УИГА), предаде Нюз.Ру.

Записът скандализира обществеността. Сред възможните наказания за бъдещите пилоти е изключване от висшето училище в родния град на Ленин.

 

Видеоклипът бил заснет в общежитието на УИГА. Курсантите играят туърк танц под звуците на песента Satisfaction на италианския диджей Бени Бенаси. Изпълнителите са само по долни гащи, а на главите си имат фуражки. Някои от тях носят вратовръзки, а други - кожени колани като тези в магазините за секс играчки. Клипът е сниман из стаите и коридорите на общежитието.

На практика клипът е преосмислен, отбелязва Нюз.Ру. В оригиналното видео на Satisfaction участват жени, които имитират строителни работници.

 

Авторите на имитацията, скандализирала руснаците, отбелязват, че клипът им е създаден с развлекателна цел и целта му не е да дискредитира или обижда.

Сергей Морозов - губернаторът на Уляновска област, съобщи, че видеото е заснето през октомври 2017 г., но се появява едва сега в мрежата. Самият той е на мнение, че записът е "голяма обида както за региона, така и за всички ветерани". Според него курсантите са в шок и не могат да обяснят защо са заснели кадрите.

Ректорът на УИГА Сергей Краснов увери, че след като всичко около случая бъде изяснено,  ще  бъдат предприети съответните мерки по отношение на курсантите, участвали в еротичното видео. Той е категоричен, че виновните ще понесат сурови наказания. 

Особено скандален според много моралисти е фактът, че курсантите играят туърк. Това е танц, в който се набляга на движението на бедрата нагоре и надолу. Според блюстителите на морала такова нещо предизвиква еротични асоциации.

Социалните мрежи н Русия полудяха зариди клипа. Ето само някои от реакциите:

"Позор за гражданската авиация!!!"

"Превърнаха общежитието в бардак!"

"Да бъдат отчислени всички и да освободят бюджетните места за тези, които наистина ще носят пилотската униформа по предназначение."

"Къде гледат наставниците?"

"Как спят родителите?"

Интересното обаче е, че курсантите се намеиха защитник в лицето не на кого да е, а на ултранационалиста Владимир Жириновски. Лидерът на Либералдемократическата партия (ЛДПР) е известен с непримиримостта си към постъпки, които счита за подигравка към страната си и към нейните морални ценности. Но за клипа той има доста различно мнение.

"Настоявам за незабавното прекратяване на всякакви гонения срещу тези млади хора. Това е тяхното общежитие. Какво са правили? Танцували са. Какво правите изобщо? Да не са се напили? Момчетата танцуват.

Те са на по 17-18 години, млади са. Ние, по-възрастното поколение, вече не можем да правим така. Облеклото им също е нормално. Там е горещо, добре отопляват. Няма да се потят я. Това е домът им", заяви Жириновски пред телевизия Russia Today (RT).

Всъщност много е вероятно бъдещите летци от училището в родния град на Ленин да са имитирали не момичетата, а британски войници. През 2015 г. те записаха видеоклип също под звуците на песента Satisfaction на Бени Бенаси. И танцуват по долни гащи, фуражки и ботуши.

 

Сирия рекламира опустошените Алепо и Палмива за туризъм

https://frognews.bg/svqt/siriia-reklamira-opustoshenite-alepo-palmiva-turizam.html

Сирийските градове Алепо и Палмира, които бяха опустошени от Ислямска държава, се рекламират от сирийското правителство за туризъм. Това се случи по време на Международното туристическо изложение Fitur в Мадрид, където се ”популяризират” атракциите на страната пред света.

Кеворк Кеворкян: Кампанията на посолството на САЩ - плакатно, елементарно

http://www.cross.bg/kampaniyata-promenyat-chovek-1565904.html

/КРОСС/ Американското посолство подкара продължението на телевизионната си кампания за „Силата на българския дух" - то се казва „Силата е в теб!"Първата кампания бе озаглавена „Те ще променят България".На една велика страна ѝ отива да продуцира подобни мотивационни игри, още повече, че и митът за „американската мечта" не е съвсем заличен - поне тук, в балканската ни провинция. Обаче в самия подход на кампанията към публиката има нещо наивно, да не кажа съмнително.Или авторите й не познават българския манталитет - или са консултирани от хора, които толкова са се заплеснали по някои миражни чужди стандарти, че са загубили всякаква представа за българската бъркотия.Може би главно заради това, кампанията парадоксално излъчва дъх на акция от времената на соц-пропагандата, която притворно примираше по мечтите, без изобщо да има предвид реалностите. Казват ни, че Еди кой си ще промени България - и веднага непредубеденият зрител ще си каже, че това твърдение е фалшиво и дори глупаво.И как ще се случи"промяната"?Нали повече от четвърт век всичко е в ръцете на Политическата Секта - за да може тя спокойно да изкористява самата представа за политиката, да обезчовечава и оглупява населението, да краде и всичко останало. Показват ни двама млади цигани, които щели да променят България - това пък е дива демагогия.Те своята общност няма да успеят да променят, какво остава за държавата

Почина великият френски майстор-готвач Пол Бокюз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673500

Почина великият френски майстор-готвач Пол БокюзПол Бокюз, смятан за "папа" на френската гастрономия, почина на 91-годишна възраст, предадоха световните информационни агенции. Това бе оповестено в Туитър от френския министър на вътрешните работи Франсоа Колон. Пол почина в странноприемницата си в Колонж о Мон д'Ор, близо до Лион, заяви близък до семейството му майстор-готвач.

България остава стабилна бизнес дестинация

http://www.moreto.net/novini.php?n=367529

България остава стабилна бизнес дестинация. Това показва проучване на бизнес средата в България направено от Германо-българската индустриално-търговска камара, цитирано от заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов по време на официално откриване на изложението "Бултишад".

Сръбският президент призова сърбите да не напускат Косово

https://www.actualno.com/balkani/srybskijat-prezident-prizova-syrbite-da-ne-napuskat-kosovo-news_655380.html

Сръбският президент Александър Вучич призова сърбите в Косово да не напускат земята, на която живеят от векове. Той заяви това по време на посещение в манастира Банска в Косово. „Моето послание към сърбите в Косово и Метохия се състои в това, че те трябва да се справят с трудностите и да останат по своите родни домове“, каза Вучич. „Сръбската държава е помагала и ще продължи да помага още повече в бъдеще. Няма да изоставим нашите земи, където сме живели винаги&

Задържаха шофьор, убил пешеходец и избягал

https://offnews.bg//112/zadarzhaha-shofior-ubil-peshehodetc-i-izbiagal-673267.html

Столични полицаи задържаха мъж, избягал след пътен инцидент, при който има загинал човек. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Става въпрос за случая, при който в района на Нови Искър на 19 януари беше открито тялото на починал мъж. Рано сутринта беше получен сигнал за открито безжизнено тяло на мъж в района на Чепинско шосе, посока Нови Искър. При първоначалния оглед на място е изяснено, че той е станал жертва на пътнотранспортно произшествие. 

В хода на работата по досъдебното производство, под наблюдението на Софийската градска прокуратура, е установен извършителят – 24-годишният С.М. от София.

С прокурорско постановление наложената му мярка за задържане е удължена до 72 часа.

Инвеститорите в САЩ искат повече насоки за въздействието от данъчните облекчения

https://www.investor.bg/sasht/337/a/investitorite-v-sasht-iskat-poveche-nasoki-za-vyzdeistvieto-ot-danychnite-oblekcheniia-254223/

Досега сезонът на отчетите за четвъртото тримесечие потвърждава това, което повечето анализатори вече прогнозираха

Освободиха четирима заложници в Нигерия

https://www.actualno.com/africa/osvobodiha-chetirima-zalojnici-v-nigerija-news_655379.html

Двама американци и двама канадци, които бяха отвлечени миналата седмица в Нигерия, са били освободени, съобщи полицията. Четиримата бяха отвлечени във вторник вечерта в северния щат Кадуна,припомня БГНЕС. "Те бяха спасени благодарение на усилията на полицията", каза шефът на полицията в щата Кадуна Муктар Алию. Той допълни че всичките бивши заложници са в добро здравословно състояние.

Борисов помирява ЕС и Ердоган след благословия от Меркел (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673533

Борисов помирява ЕС и Ердоган след благословия от Меркел (Обзор) През март среща на върха във Варна с Туск, Юнкер, Таяни и Ердоган Влизаме в Шенген скоро, първо с летищата, ангажира се немската канцлерка Германия праща експерти за борбата с корупцията Помирителна среща на високо равнище между ЕС и Турция ще организира премиерът Бойко Борисов през март във Варна.

Боян Петров и десетки любители се включиха в 36-часовото бягане на Красимир Георгиев (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115838_boian_petrov_i_desetki_ljubiteli_se_vkljuchiha_v/?ref=rss


<br /><br />Алпинистът Боян Петров и десетки любители се включиха в благотворителното 36-часово бягане на пътека на Красимир Георгиев.<br /><br />Предизвикателството на ултрамаратонеца започна в петък в 10.00 часа и ще продължи до 22.00 часа в събота. Голямата цел на Георгиев и организаторите е да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и участие на деца в световната олимпиада "Игри за победители" в Москва - състезание за деца, преборили рака.<br...

Арестуваха мъж, избягал от катастрофата със загинал на Чепинско шосе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673534

Арестуваха мъж, избягал от катастрофата със загинал на Чепинско шосеСтолични полицаи задържаха мъж, избягал след катастрофата на Чепинско шосе, при която загина човек. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В резултат на бързи действия, предприети от служители на СДВР, тази сутрин е установен и задържан участник в пътен инцидент, избягал от местопроизшествието. Издирвателните действия бяха предприети във връзка със

Меркел: Благодарим на България, че пази границата

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/merkel-blagodarim-na-bylgariia-che-pazi-granicata-6078439

Германия приветства българската инициатива за организиране на среща ЕК-Турция и изграждането на газов хъб във Варна

Спете спокойно! Дългото излежаване през уикенда се оказа полезно

http://www.cross.bg/polezno-yikenda-izlezhavane-1565903.html

/КРОСС/ След тестове с 43 хиляди доброволци, шведски учени стигнали до извода, че дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, пише лондонският вестник "Метро", цитиран от БНР. Таблоидът цитира проучване на екип от университета в Стокхолм. От него проличало, че хората, които спят по-малко от 5 часа и повече от 8, са с по-голям риск от ранна смърт. Но екипът констатирал също, че по-дългото спане през уикендите може да компенсира недоспиването през останалите дни от седмицата и да подобри здравословния статус.    

"Челси" постигна първа победа за 2018 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115836_chelsi_postigna_purva_pobeda_za_2018_g/?ref=rss


Шампионът на Висшата лига "Челси" взе първи успех за годината, след като надигра с категоричното 4:0 новака "Брайтън" като гост. Сините постигнаха пет равенства в последните си срещи във всички турнири, но този път на стадион "Амекс" бяха безапелационни.<br /><br />Тимът на Антонио Конте си осигури комфортен аванс още до шестата минута, когато водеше с 2:0. След това сините просто контролираха двубоя, а останалите две попадения паднаха в заключителните...

Свалиха с белезници пилот на самолет, пътници казали, че мирише на алкохол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673523

Свалиха с белезници пилот на самолет, пътници казали, че мирише на алкохолВъоръжени полицаи са нахлули в четвъртък в пилотската кабина на готвещ се за излитане самолет на "Бритиш еъруейз" и са извели оттам в белезници втория пилот по подозрение, че е пиян. Това съобщи днес британският таблоид "Сън", като се позова на източник от авиокомпанията. Колеги на пилота се усъмнили,

Меркел застана зад идеята за газов хъб във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367536

Приветствам идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ за Европа. Това каза канцлерът на Германия Ангела Меркел, която е на посещение у нас по покана на министър-председателя на България Бойко Борисов.

Антитерористична операция в Истанбул, над 50 арестувани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673485

Антитерористична операция в Истанбул, над 50 арестуваниСилите за сигурност на Турция са задържали най-малко 54 чуждестранни граждани в рамките на антитерористична операция в Истанбул, съобщава ТАСС, позовавайки се на Анадолската агенция. Полицаите са претърсили 11 различни адреса в осем района на града. Установено е, че всички задържани лица са чуждестранни граждани,

Прокуратурата разследва незаконен прием на чужденци в Медицинския университет

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115828_prokuraturata_razsledva_nezakonen_priem_na_chujdenci_v/?ref=rss


Специализираната прокуратура разследва дейността на организирана престъпна група, извършвала документни престъпления, свързани с приема на чуждестранни студенти в Медицинския университет в София.<br /><br />Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура за агенция "Фокус".<br /><br />Вчера на територията на София са били извършени претърсвания и изземвания на документация, която се анализира, разпитват се свидетели.<br /><br...

Прокуратурата разследва криминален прием на чужденци в Медицинския университет

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-razsledva-kriminalen-priem-na-chuzhdentci-v-meditcinskia-673266.html

Под ръководството на Специализираната прокуратура се провежда разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел и извършваща документни престъпления, съобщиха от държавното.

Престъпленията са свързани с приема на чуждестранни студенти в Медицинския университет в София.

Вчера, 19 януари 2018 г., на територията на София бяха извършени действия по претърсване и изземване. Разпитват се свидетели, анализира се голям обем от иззета документация.

Повече информация към настоящия момент не може да бъде огласена, за да не се попречи на целите на разследването за разкриване на обективната истина.

Незабавно след анализа на доказателствения материал и евентуалното повдигане на обвинения, ще бъде предоставена допълнителна информация.

Когато медиите мълчат или лъжат, тогава мисленето и логиката решават

http://pogled.info/bulgarski/kogato-mediite-malchat-ili-lazhat-togava-misleneto-i-logikata-reshavat.91998

/Поглед.инфо/ Вярно е, че огромната част от медиите в страната обслужват типично по български третото правителство на Групировката ГЕРБ – обществени, частни и общински вестници, телевизии, сайтове и радиа са тотално подчинени на централната и местната власти, защото Групировката е пуснала пипалата си навсякъде.

Борисов: Среща между ЕС и Турция във Варна ще е полезна за всички

https://frognews.bg/novini/borisov-sreshta-mejdu-turtsiia-vav-varna-shte-polezna-vsichki.html

В последните години редица европейски държави имат проблеми в отношенията с Турция. Една буферна среща във Варна по тази тема между всички европейски ръководни фактори - Антонио Таяни, Доналд Туск и президента Реджеп Ердоган ще е за добро за всички ни.

Словения и Хърватия разкриха международна мрежа за търговия с хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673513

Словения и Хърватия разкриха международна мрежа за търговия с хораСъс съвместни усилия на хърватската и словенската полиция бе разкрита международна мрежа за търговия с хора, съобщава Танюг, цитирана от БТА. Хърватското министерство на вътрешните работи съобщи, че негови служители в координация с прокуратурата са провели разследване във връзка с подозрение за експлоатация на голям брой китайски граждани.

Британците вечерят средно за 21 минути

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6673482

Британците вечерят средно за 21 минутиБританците вечерят средно за 21 минути в трапезарията или пред телевизионния екран у дома, сочат резултатите от анкета за хранителните навици в Обединеното кралство, предаде Франс прес. Оказва се, че 57 на сто от семействата не се събират всяка вечер, за да вечерят. 34 на сто от онези, които го правят,

Очакват се големи протести срещу Доналд Тръмп в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=367525

Година след встъпването на Доналд Тръмп в длъжност, американците планират големи протести за днес в Съединените щати. На 20 януари 2017 г. Тръмп официално стана 45-ият американски президент. Напрежението ескалира още през първите дни на Тръмп в Белия дом.

Борисов: Европа се нуждае от мир, ще направим всичко възможно да нормализираме отношенията с големите ни съседи

http://www.cross.bg/borisov-boiiko-durzhavi-1565902.html

/КРОСС/ „С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство". Това обяви в началото на пресконференцията си след срещата с канцлера на Германия Ангела Меркел премиерът Бойко Борисов. Българският министър-председател благодари на германския канцлер за подкрепата относно газовия хъб „Балкан". „Благодаря за подкрепата за опазването на границата. Благодаря за тези 160 млн. евро, които в Братислава ЕС отпусна за границата. Благодаря и за полицаите и ФРОНТЕКС, които съвместно с нас охраняват Шенгенската външна граница на ЕС", допълни Борисов. „Нищо повече за Западните Балкани в случая не подхожда от Берлинския процес, той за радост е започнал 3-4 години преди това", обясни Борисов и допълни, че финансирането на магистрали, жп линии, пристанища ще спомогнат за свързаността на Балканите, да дойдат инвеститори, да се развие туризма, да останат младите хора. „За един процес финансирането гарантира успеха му. В случая имаме сериозно ангажиране на ЕС и в лицето на немския канцлер. По думите му е важно да бъде продължена работата на Естонското председателство. „Дигиталната икономика, киберсигурността, общата европейска отбрана - това са все процеси, които са много важни. Поставяме си за цел да работим активно по бюджета, по селскостопанската политика, която е изключително важно

Макрон смята за възможна "специална" сделка за Брекзит

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/20/3115819_makron_smiata_za_vuzmojna_specialna_sdelka_za_brekzit/?ref=rss


Великобритания може да постигне такова решение за търговските си отношения с ЕС след Брекзита, каквото иска, при особени условия. Възможно е тези отношения да бъдат по-тесни, отколкото при обикновено споразумение за търговия, но Великобритания няма да може да си избира до каква част от единния пазар на ЕС да има достъп. Това заяви в интервю за Би Би Си френският президент Еманюел Макрон, предаде БТА.<br /><br />"Разбира се, ще получите своето решение." "Но този...

Учени откриха нова вреда от консумацията на сол

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/ucheni-otkriha-nova-vreda-ot-konsumaciiata-na-sol-6078312

Специалистите заключили, че злоупотребата със сол в разстояние на три седмици води до ендотелна дисфункция

Денят на фрау Меркел (СНИМКИ)

http://clubz.bg/63173-denqt_na_frau_merkel_snimki

Тя благодари на анонимния служител на летището, който й пое букета, подарен й от Бойко Борисов. Нищо че най-вероятно няма да го види никога повече в живота си...

После попита за Витоша.

После ни обеща Шенген - както обикновено, без дати.

После с Борисов гледаха в една посока...

И после пак... 

После благодари за охраната на границата и отправи послание към Ердоган.

После си тръгна.

Снимките са от Веселин Боришев, БТА и Пресцентъра на МС.

 

Ким Кардашиян и Кание Уест кръстиха новороденото си момиченце Чикаго

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6673472

Ким Кардашиян и Кание Уест кръстиха новороденото си момиченце ЧикагоТретото дете на Ким Кардашиян и Кание Уест, момиченцето, родено от сурогатна майка, ще се казва Чикаго, потвърди тв реалити звездата. „Норт, Сейнт и Чи“, писа тя в „Туитър“. Тя посочи също, че галеното име ще се произнася Чай, а не Чи. Двойката вече има две деца – 4-годишно момиче на име Норт и 2-годишно момче – Сейнт.

Облаци и дъжд по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=367522

По Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа до умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 6°-8°. Температурата на морската вода е 7°- 8°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. През нощта от северозапад на югоизток валежите ще спират, от запад облачността временно ще се разкъса и намалее.

Меркел в София: Германия подкрепя България с думи и дела

http://www.cross.bg/bulgariya-germaniya-merkel-1565901.html

/КРОСС/ Очакваме много от Българското председателство и споделяме целите му. Това обяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференцията след срещата с премиера Бойко Борисов в София, предава „Фокус". „Радвам се, че имам възможност в началото на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме много от него, подготвено е отлично от българското правителство. Мотото „Съединението прави силата" е точно това, от което има нужда ЕС", заяви Меркел. По думите ѝ от географското си положение България може да направи много за развитието на отношенията със съседите си. „Много активно говорихме за тези отношения. Например за неформалната среща, която иска да се проведе в София за Западните Балкани. Напълно споделяме целите на Българското председателство", коментира тя. "Можем да разчитаме на управлението в България. Знаем, че председателството е много добре подготвено. Добрия живот в мирна Европа се нуждае и от участието на Западните Балкани, от това те да получат европейска перспектива. Трябва да покажем видими успехи, Ще поканим Великобритания към така наречения „Берлински процес", който Германия иницира тази година. Ще работим ръка за ръка", заяви Меркел и поясни в каква насока ще се работи. "Трябва да улесним процеса на свързаност, тоест да дадем възможност на хората да се свържат чрез инфраструктурата

Меркел обеща на България Шенген 'в най-скоро време' и очаква среща с Ердоган във Варна

https://offnews.bg//politika/merkel-obeshta-na-balgaria-shengen-v-naj-skoro-vreme-i-ochakva-sresh-673265.html

България ще влезе в шенгенското пространство "в най-скоро време" и "на етапи". Това обеща германският канцлер Ангела Меркел на среща с премиера Бойко Борисов в резиденция Бояна в София. В същото време германският канцлер оцени позицията на България като посредник в диалога с Турция и каза, че очаква неформална среща на Върха между лидерите в ЕС с Реджеп Тайип Ердоган.

„Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия полага България и страната на практика вече пази външната граница на ЕС. Не мога да ви кажа конкретна дата [за Шенген], но според мен в най-скоро време, постепенно на етапи ще започнат да се въвеждат правилата на шенгенската система – най-напред по летищата“, поясни Меркел.

Според българския премиер „по въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и днес“. Той заяви, че очаква холандския премиер и „неговите експерти“, които да разведе по границата. „Ще им осигурим пълен достъп, където искат да отидат. Тогава ще водим разговори с Ангела“, коментира Борисов.

От своя страна българският премиер очаква "добронамерена" оценка на германски експерти за усилията, които страната ни помага за борба с корупцията, като подчерта, че този проблем "го има навсякъде". Борисов заяви, че очаква експерти, които "без много шум да ни помогнат, да видят нашето законодателство, да ни дадат съвети, включително за антикорупционния закон, който приехме, да го разгледат. Разбрахме се добронамерено, с помощ по този начин да убедим партньорите в това, което правим", коментира още българския премиер. 

Меркел и Борисов са обсъдили перспективата на Западните Балкани и са се разбрали, че в следващите години там трябва да бъдат инвестирани европейски средства за подобряване на инфраструктурата.

„От географското си положение България може да направи много за добросъседските отношения“, заяви германският канцлер и посочи „плана на България“ за неформална среща на върха за Западните Балкани и европейската им перспектива.

„Можем да разчитаме на управлението в България. Мирът в Европа минава през перспективата на Западните Балкани“, каза Меркел и поясни, че Германия ще насърчава инфраструктурните проекти.

Тя благодари на страната ни за „начина, по който пази нашата външна граница“.

Германия подкрепя и идеята на България за изграждането на газов хъб във Варна.

По отношение на темата за Западните Балкани Борисов каза, че си е "отдъхнал", като разбрал, че Германия подкрепя финансирането на инфраструктурни проекти в региона, които ще бъдат развивани паралелно с преговорния процес по интеграцията на страните там в ЕС.

„За да покажем на тези народи, че Европа идва и че това не е процес някога някъде напред във времето, през това време, ние през европейски фондове, строиме инфраструктурата, която ще ги приближи до страните от ЕС и ще повиши тяхната конкруентоспособност", поясни Борисов.

Очаквайте подробности!

Борисов: Западните Балкани се нуждаят от Берлинския процес

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-Germania-evropredsedatelstvoto-2018-26796728

Най-щастлив съм от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата с канцлера на Германия Ангела Меркел в София.

Задържаха шофьора, който избяга след катастрофа, взела жертва

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-shofiora-kojto-izbiaga-sled-katastrofa-vzela-zhertva-2073690

Столични полицаи задържаха мъж, избягал от местопроизшествието след пътен инцидент, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
Вчера сутринта бе открито безжизнено тяло на мъж в района на Чепинско шосе в посока Нови Искър.
 

Канадец извая кола от сняг, глобиха го за паркиране (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/kanadec-izvaia-kola-ot-sniag-globiha-go-za-parkirane-snimkivideo-2073689

Жителят на канадския град Монреал извая фалшив автомобил от сняг на улицата, но получи съвсем истинска глоба за паркиране, съобщава агенция ЮПИ.

Излежаването през уикенда било полезно

//dariknews.bg/novini/liubopitno/izlezhavaneto-prez-uikenda-bilo-polezno-2073688

След тестове с 43 хиляди доброволци, шведски учени стигнали до извода, че дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, пише в. "Метро".

Меркел: Очакваме много от българското европредседателство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/merkel-ochakvame-mnogo-ot-bylgarskoto-evropredsedatelstvo-2073686

"Очакваме много от българското председателство и споделяме целите му", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел след срещата с премиера Бойко Борисов по повод българското председателство на Съвета на ЕС. „Скъпи Бойко Борисов, благодаря за сърдечния прием в София. Радвам се, че имам възможност в нач

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

http://www.cross.bg/makedoniya-tzipras-gurtziya-1565900.html

/КРОСС/ Точно в момента, в който изглежда, че има затопляне между Гърция и Македония, Алексис Ципрас е на път отново да взриви отношенията между двете страни. "Македонската нация никога не е съществувала". Този цитат от иказването на гръцкия премиер вади вестник „Етнос", за да рекламира интервю с него, което ще бъде публикувано в неделя, предава „Нова телевизия". Във въпросното интервю Ципрас коментира спора за името с Македония, възможните решения, позицията на Атина по казуса и значението на въпроса за иредентизма. Изказването пък идва само ден, след като в друга изява пред медиите Ципрас се похвали, че има напредък в преговорите за името и изрази надежда, че ще бъде решен 25-годишен спор. В последните няколко дни гръцки и македонски представители преговаряха в ООН за новото име, като посредниците от обединените нации предложиха пет варианта. Както е известно Гърция не признава Република Македония под това ѝ име, заради което в международните организации тя фигурира като Бивша югославска република Македония или просто БЮРМ.

Борисов: Меркел знае, че България е една от най-дисциплинираните страни в ЕС (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673467

Борисов: Меркел знае, че България е една от най-дисциплинираните страни в ЕС (Видео)Нищо повече за Западните Балкани не подхожда повече от Берлинския процес. Движението на стоки и товари може да се извършва спокойно на Балканите. Много е важно това, което направи естонското правителство, да бъде продължено и от нас, каза Бойко Борисов по време на пресконференцията си с Ангела Меркел.

Спасиха 56 мигранти, опитвали се да стигнат Европа през Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673460

Спасиха 56 мигранти, опитвали се да стигнат Европа през Средиземно мореИспанска спасителна служба съобщи, че е спасила 56 мигранти, които са се опитвали да прекосят Средиземно море от Африка, за да стигнат до бреговете на Европа, предаде Асошиейтед прес. Мигрантите са били на два кораба - на единия са пътували 23 души, а на втория - 33, информира БТА. Европейската гранична и брегова охрана съобщи в петък,

Московиси: Одобряваме ентусиазма на България за еврото, но тя трбва да изпълни критериите

http://www.moreto.net/novini.php?n=367524

“Одобряваме ентусиазма за въвеждането на еврото, но за да бъде успешно присъединяването към еврозоната, има критерии и те трябва да бъдат изпълнени. Това е в интерес и на България, и на целия Европейски съюз”. Това заяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

Меркел: Очакваме много от българското председателство

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-Germania-26796705

Очакваме много от Българското председателство и споделяме целите му, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция в София.

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/cipras-makedonska-naciia-nikoga-ne-e-syshtestvuvala-6078437

Анкета показа, че 63% от гърците искат да се намери взаимноприемливо решение за името на Македония

Търновски криминалисти подали информация за удара на "ало" мафията за 76 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673459

Търновски криминалисти подали информация за удара на "ало" мафията 
за 76 000 лв.Търновски криминалисти са се добрали до оперативна информация за готвения удар на "ало" терористите за 76 бона в Търговище, научи "24 часа". В петък при съвместни действия от служители на сектор „Измами“ към ГД „Национална полиция“, ОДМВР – Търговище и Велико Търново, под наблюдението на Районна прокуратура - Търговище,

Меркел похвали Борисов и обеща начало на поетапно присъединяване към Шенген

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115815_merkel_pohvali_borisov_i_obeshta_nachalo_na_poetapno/?ref=rss


Канцлерът на Германия Ангела Меркел похвали премиера Бойко Борисов за добрата подготовка на председателството на Съвета на ЕС, което България оглавява от 1 януари, изрази подкрепа за приоритетите му и особено за нуждата от европейска перспектива за Западните Балкани.<br /><br />В отговор на журналистически въпрос след работната си среща с премиера в София тя подчерта, че подкрепя усилията на България за влизане в зоната Шенген и много скоро постепенно и на етапи ще започне...

Ердоган обяви старта на военната операция в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673464

Ердоган обяви старта на военната операция в СирияПрезидентът на Турция Реджеп Ердоган обяви началото на антитерористичната операция в сирийския Африн и с остри нападки се обърна към САЩ, предаде БГНЕС. „Операцията в Африн фактически започна, тя ще бъде последвана от нова операция в Мюнбич. Вече не ни интересува кой какво говори за нас и щом обещанията, дадени пред нас не са изпълнени,

Северна Корея праща 22 спортисти на Игрите в Пьончан

http://www.cross.bg/koreya-severna-kndr-1565899.html

/КРОСС/ Вече е официално - спортисти от Северна Корея ще участват на Зимните олимпийски игри в Южна Корея през следващия месец. След като участието беше договорено между Северна и Южна Корея, сега заявката бе утвърдена и от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Спортистите на двете страни ще излязат заедно под един обединен корейски флаг, обяви Бах след среща в Лозана, Швейцария, на която присъстваха представители на националните комитети на двете държави и на комитета, организиращ игрите в Пьончан, предава news.bg. Северна Корея ще изпрати общо 22 спортисти. Те ще участват в 5 спорта. Ще има и обединен женски отбор по хокей на лед на КНДР и Реп. Корея, което се случва за първи път в олимпийската история. Другите спортовете са: фигурно пързаляне, бързо пързаляне с кънки, ски бягане и ски алпийски дисциплини. Така в обединения хокеен отбор КНДР ще включи свои 12 състезателки (23 ще бъдат южнокорейките), двойка във фигурното пързаляне, двама мъже в бързото пързаляне с кънки, двама мъже и една жена в ски бягането и двама мъж и жена в алпийските ски - конкретно в слалома и гигантския слалом. Делегацията на КНДР ще включва 24 треньори и официални представители. Бах "искрено благодари на правителствата на КНДР и Южна Корея". Игрите ще се проведат от 9 до 25 февруари.

Конкурс за домашно вино ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367528

Второто издание от новта история на двадесет годишният традиционен Конкурс за домашно вино Варна ще се пповеде и тази година, съобщиха за Moreto. net организаторите на събитието. „Конкурс за домашно вино" Варна 2018 г. ще се проведе на 18 февруари - неделя от 12.

Северна Корея ще изпрати 22-ма състезатели на Олимпийските игри

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-shte-izprati-22-ma-sastezateli-na-olimpiyskite-igri-news274530.html

Северна Корея получи позволени да изпрати 22-ма състезатели на олимпийските игри в Пьонгчан през следващия месец. Това беше решено след среща на Международния олимпийски комитет в събота по обяд в Лозана. МОК, който до момента даде съгласие Северна и Южна Корея да излязат заедно за церемонията по откриването и да имат общ отбор в хокейния турнир при жените, прие и по-късни заявки от някои състезатели. Към 12-те хокеистки, които ще бъдат част от обединения отбор на Корея, още десет спортисти ще представят страната. Те ще са във фигурното пързаляне, бързо бързаляне с кънки, алпийските ски и ски бягането. Делегацията на Северна Корея ще включва още 24 треньори и официални лица, както и 21 журналисти. Правителствата на Северна и Южна Корея заявиха, че "поднасят искрени благодарности на президента на МОК Томас Бах". Обединението стана факт преди няколко седмици, след като лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви, че страната му иска да участва на олимпийските игри.

Испанската прокуратура: Имунитетът на Пучдемон не пречи да го арестуваме

http://clubz.bg/63172-ispanskata_prokuratura_imunitetyt_na_puchdemon_ne_prechi_da_go_arestuvame

Главната испанска прокуратура предупреди днес бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, че неговият депутатски имунитет не би попречил на ареста му, ако се завърне от Белгия в Испания, за да оглави регионалното ръководство, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Пучдемон живее в Белгия от края на октомври миналата година и напусна родината си, точно преди да бъде обвинен от правосъдието "в метеж, подстрекателство към метеж, въстание против държавната власт и злоупотреба с бюджетни средства", след като в Барселона бе провъзгласена "Каталунска република", останала само на хартия.

Преизбран за регионален депутат на 21 декември, в момента Пучдемон е единственият кандидат за лидер на каталунското правителство.

"Имунитет" не означава "ненаказуемост" - такова е посланието, което му изпрати главната прокуратура в комюнике.

Главната прокуратура е на мнение, че след като Пучдемон "е избягал и е подкрепял машинациите, чиято връхна точка бе декларацията за независимост, това показва, че продължава да изпълнява престъпния си план".

Жулиет Бинош спечели награда за популяризиране на френското кино

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6673449

Жулиет Бинош спечели награда за популяризиране на френското киноЖулиет Бинош спечели наградата "Френч синема" за популяризиране на френското кино в чужбина, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Впечатляващо е да получиш награда в родината си - каза 53-годишната актриса, след като бе удостоена с приза на организацията "Юнифранс", отговаряща за популяризиране на френското кино в чужбина.

Меркел: Германия ще продължи да работи на страната на България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673445

Меркел: Германия ще продължи да работи на страната на България (Видео)Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна преди часове в София. Тя бе посрещната от българския премиер Бойко Борисов и двамата проведоха работна среща. Темите, които двамата са обсъдили са както за българското европредседателство, така и теми за ЕС.   Гледайте на живо тук! Очаквайте подробности!

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

https://frognews.bg/novini/tsipras-makedonska-natsiia-nikoga-sashtestvuvala.html

Македонска нация никога не е съществувала, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за местния вестник ”Етнос”.

Северна Корея ще изпрати 22-ма състезатели на олимпийските игри в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115818_severna_koreia_shte_izprati_22-ma_sustezateli_na/?ref=rss


Северна Корея получи позволени да изпрати 22-ма състезатели на олимпийските игри в Пьонгчан през следващия месец. Това беше решено след среща на Международния олимпийски комитет в събота по обяд в Лозана. МОК, който до момента даде съгласие Северна и Южна Корея да излязат заедно за церемонията по откриването и да имат общ отбор в хокейния турнир при жените, прие и по-късни заявки от някои състезатели.<br /><br />Към 12-те хокеистки, които ще бъдат част от обединения отбор на Корея,...

Учени отгледаха зеленчуци, които могат да растат на Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673443

Учени отгледаха зеленчуци, които могат да растат на МарсИрландски учени селекционери създадоха особени семена за зеленчуци, които могат да растат в марсиански условия, съобщи Лайфс, цитиран от БТА.  С това се доближаваме още повече до отглеждането на картофи и краставици на Червената планета. В близко бъдеще зеленчуците, отгледани от учени от Технологичния университет в Лимерик,

Ердоган обяви началото на операцията в Сирия и разкритикува САЩ

http://www.mediapool.bg/erdogan-obyavi-nachaloto-na-operatsiyata-v-siriya-i-razkritikuva-sasht-news274529.html

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви началото на антитерористичната операция в сирийския Африн и с остри нападки се обърна към САЩ, съобщиха в събота световните агенции, цитирани от БГНЕС. Той осъди остро действията на САЩ в Сирия, определи ги като измамна политика с цел лични игри и интереси, и посочи, че Анкара не вярва в смяната на името на престъпната организация ПКК. "Въобразяват си, че ни показват мускули, като сменят името на терористичната организация и играят игрички в Сирия. Както и да се нарича тази организация, в нашите очи тя е терористична. То не бяха Сирийски демократични сили, Гранична полиция, Гранична защита, вътрешна сигурност, вие кого мамите? Тази организация е ПКК, това са нейният сирийски клон PYD /Партия на демократичното единство/ и въоръжените й отряди, и новото име няма да ги откаже от тероризма. И в Америка, и в Европейския съюз ПКК фигурира в списъците на терористичните организации", заяви държавният глава пред партийния форум. Той подчерта, че Западът е длъжен да се съобразява и да си сътрудничи с Турция в региона, тъй като тя е съюзник. Ердоган призова западните държави да преразгледат политиките си в Сирия и да прекратят сътрудничеството си кюрдските терористи от ПКК, включени в списъците на терористичните структури както в САЩ, така и в Европа. “За сътрудничеството с ПКК прекрасно са информирани на Запад, където правят всичко възможно, за да вкарат в заблуждение Турция и световната общественост. Впоследствие на онези, които подкрепят терористите, им се налага да правят противоречиви изявления. Ту говорят за сформиране на някаква армия в северната част на Сирия, ту сами се опровергават", посочи турският лидер. Боец от кюрдските отряди в Сирия, който се е предал на турските военни на границата, е разкрил плана на ПКК, според който местното население ще бъде използвано като жив щит срещу антитерористичната операция, съобщава Анадолската агенция днес. За тази цел в населените места са прокопани тунели, като някои от тях водят пряко в жилищата. Боецът разказал, че се е присъединил към терористите в Африн преди 4 години, а преди две седмици решил да пресече сирийско-турската граница в района на провинция Килис и да се предаде на турските военни. Той разкрил, че кюрдските отряди са струпали оръжия и боеприпаси в огромни складове в квартал Махмудие в град Африн, в село Бурч и в град Тал-Рифат. Основната част от отрядите са дислоцирани в Африн, Тал-Рифат, Кастелджиндо, Бафлуни, Басуфани, Тънъп и Кеферджани, зенитна батарея и няколко танкове са установени по възвишението до крайграничното село Булбул, обяснил сирийският дезертьор. Според него местните младежи отказват да постъпят в редиците на въоръжените отряди на ПКК и поради това нови бойци се търсят в други райони на Сирия.

Военната прокуратура разследва инцидента със Спартана

https://offnews.bg//medii/voennata-prokuratura-razsledva-intcidenta-sas-spartana-673264.html

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив е започнала досъдебно производство във връзка с инцидента с военнотранспортния самолет "Спартан" на авиобаза "Граф Игнатиево", съобщиха от прокуратурата в Пловдив.

Говорителят майор Ангел Узунов каза за БТА, че разследването трябва да установи причините и условията, при които е възникнал инцидентът.

Няма пострадали хора, но има щети по корпуса на самолета. Все още е рано да се говори, тъй като не са минали дори 24 часа от случилото се, каза Узунов.

Той допълни, че е необходимо да се разследва поне седмица, за да се даде някаква информация, а срокът на досъдебното производство е два месеца.

Военне транспортен самолет C-27J "Спартан" претърпя инцидент при извършване на учебна маневра на земята на летище "Граф Игнатиево".

Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

http://www.cross.bg/makedoniya-zaharieva-tazi-1565897.html

/КРОСС/ Реалистично е Македония да получи покана за членство в Европейския съюз още тази година. Мнението изрази в предаването „Седмицата" на „Дарик" министърът на външните работи Екатерина Захариева. "При напредък за разговора за името и при напредък за плана за реформи, който те имат. Те имат доста амбициозен план, който имаха възможност да представят", допълни още тя. Външният министър припомни, че Македония има статут на кандидат за член на съюза още от 2005 г., но политиката на страната за нерешаване на проблемите със съседите ѝ я е довела до 13-годишно закъснение. "Радвам се, че правителството в Македония разбра, че политиката срещу не е политиката на европейските ценности", обясни Захариева. Тя определи подписването на договора за добросъседство с Македония като събитието на 2017 г. „Всъщност много правителства са работили преди това по тази сага и много се радвам, че тя най-накрая приключи. Но по-важното е, че този договор се спазва още преди да влезе в сила. Лично аз не можех да си представя например двамата премиери да отидат пред паметника на цар Самуил в София или пред паметника на Гоце Делчев в Скопие. И тази промяна в отношението на политическо ниво се усеща и между хората" поясни още Захариева.  

Китай забранява посещения в джамиите през ваканциите

http://www.moreto.net/novini.php?n=367520

Китайските власти наложиха още забрани на изповядващото исляма малцинство уйгури, предаде АФП. На учениците мюсюлмани от провинция Гансу се забраняват посещения в джамиите през ваканциите. Те няма да имат право и на религиозни училища и курсове по Коран.

Емил Радев: Държавата е готова да реагира на по-сериозна мигрантска криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673437

Емил Радев: Държавата е готова да реагира на по-сериозна мигрантска кризаНамаляването на миграционните потоци не е успокоило държавата и във всеки момент сме готови да реагираме на по-сериозна криза, каквато дано не се случва, заяви депутатът от ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент Емил Радев пред журналисти в Добрич. Той коментира, че България сега е по-встрани от миграционните потоци от Северна Африка,

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев в опит за рекорд с благотворителна цел

http://www.transmedia.bg/2018/01/20/%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%86%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2/

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев тича повече от 24 часа на спортна пътека в един от търговските центрове в София. Той прие предизвикателството да тича 36 часа с благотворителна кауза – в помощ на деца, победили рака. Стартът беше даден в петък сутринта в 10 ч. сутринта и ще продължи в събота до 22 ч.

Целта на този маратон е да се съберат средства за спортни лагери на българчета, преборили рака и покриване на разходи за участието им на световната олимпиада „Игри за победители” в Москва.

Всеки, който желае да помогне на каузата, може да отиде да потича на втора пътека до Красимир и на всеки пробягани 100 метра да дари един лев.

Ако имате желание да подкрепите каузата, може да го направите в Park Center Sofia до 22 ч.

До 8 ч. в събота сутринта бяха събрани над 1800 лв.

Снимки: Сергей Антонов

 

Макрон: Лондон може да постигне сделка с ЕС при особени условия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-london-moje-da-postigne-sdelka-s-es-pri-osobeni-usloviia-254220/

Великобритания не може да има пълен достъп до пазара, без да допринася за бюджета на ЕС, категоричен беше той

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673433

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала
"Македонската нация никога не е съществувала", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за вестник „Етнос“, цитирано от портала „Нюз 24/7“. Интервюто на Ципрас ще бъде публикувано в неделя. В него той говори за спора за името с Република Македония, възможните решения, посочва какво име би приело гръцкото правителство и подчертава значението

МВР разпредели 97 млн. лв. на полицаите без да ги има и им обеща нов закон

https://offnews.bg//politika/mvr-razpredeli-97-mln-lv-na-politcaite-bez-da-gi-ima-i-im-obeshta-no-673263.html

Ръководството на МВР публикува проект на наредба, с която разпределя 97 млн. лв. за увеличение на заплатите на полицаите. Парите бяха обещани на среща със синдикатите в МВР, но до момента не са отпуснати. Вероятно за отпускането на парите ще трябва да има актуализация на бюджета, тъй като според Закона за публичните финанси отпускането на целеви средства се предоставят само през промени в Закона за държавния бюджет, което е тромава процедура.

Има вариант парите да бъдат отпуснати с постановление на правителството чрез преразпределение на разходите по министерствата, както и чрез вътрешнокомпенсирани разходи. 

Въпреки че не е ясно дали обещаните първоначално от премиера 100 млн. лв. ще бъдат отпуснати, веднага след срещата при него се е състояла среща на ръководството на МВР със синдикатите, на която е решено парите да бъдат разпределени по равно средно с около 80 лв. Това е второто увеличение на заплатите на униформените, след като за тази година в бюджета за МВР бяха предвидени допълнителни 55 млн. лв. за възнаграждения.   

На въпросната среща на 11 януари са присъствали зам.-министрите на вътрешните работи Красимир Ципов и Стефан Балабанов. По информация на OFFNews двамата са направили уговорката, че все още няма подготвен проект на постановление за отпускането на парите. Балабанов пък на няколко пъти пояснил, че не става въпрос за 100 млн. лв., като премиерът Борисов "завоалирано" предупредил да не се говори за сума, тъй като това щяло да нагнети напрежение по дирекциите на МВР по места.

Според проекта на наредбата най-ниската заплата за полицейска длъжност ще стане 798 лв. Тези пари ще получават полицаите и пожарникарите със средно образование, както и катаджиите на най-ниски нива. 

Кварталните и част от патрулните полицаи ще взимат малко над 1000 лв. Началниците в районните управления ще взимат 1259 лв.

Повишават се и заплатите на ръководните длъжности - директорите на областните дирекции ще имат основна заплата между 1545 лв. и 1623 лв., като само директорът на столичната полиция ще взима малко повече от тях - 1695 лв. Началниците на граничните управления ще получават минимум 1454 лв.

На срещата ръководството на МВР е поело ангажимент за решаването и на второто от серията искания на полицаите  - изготвянето на нов Закон за МВР. Намеренията на синдикатите са законът да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Стефан Балабанов е предложил на синдикатите да изготвят концепция за новия закон, която да бъде обсъдена на Съвета за социално партньорство. Красимир Ципов пък е заявил, че не вижда пречка за изготвянето на новия закон. 

Освен това синдикатите са успели да убедят ръководството на МВР и за промени в сега действащия закон, като една от най-спешните промени е тази, която касае броя на пожарникарите в малките населени места. Сегашните текстове позволяват в някои селища да има двама пожарникари, които да се редуват денонощно. 

Извънредно заседание на Общински съвет - Варна заради Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=367527

С решение по административно дело, образувано през 2013 г. по жалба на инициативен комитет относно подписка за провеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната алея, Върховният административен съд задължава председателя на Общинския съвет да внесе за разглеждане подписката в местния парламент, да свика водеща комисия за обсъждането й и да насрочи заседание на съвета, съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС).

Неразрешена маневра е причина за инцидента с цистерна с газ на гара Бяла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673428

Неразрешена маневра е причина за инцидента с цистерна с газ на гара Бяла
В 09.25 ч., в гара Бяла, маневрен състав на Булмаркет извършва маневра, без да е получил разрешение за извършването й. Вследствие на това, извън релсите с първата талига излиза един от вагоните, пълен с пропан-бутан. Това съобщиха от пресцентъра на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Закони по руски: вурст и пармезан са "чуждо политическо влияние"

http://clubz.bg/63171-zakoni_po_ruski_vurst_i_parmezan_sa_chujdo_politichesko_vliqnie

Може ли "вносните" кулинарни рецепти, публикувани в медии, да бъдат третирани като инструмент за "чуждо политическо влияние"? Може, ако живеете в Русия, разказва седмичният дайджест на прокремълската пропаганда www.euvsdisinfo.eu  Проектът за разобличаване на пропагандата е на Европейската служба за външна дейност.

Руската дума прие законодателство, което задължава медии да се обозначават като "чуждестранни агенти", ако получават финансиране или друг вид помощ от международни донори или са с чуждестранна собственост. Законът, подписан от президента Владимир Путин, бе в отговор на това, че САЩ обявиха за "чуждестранен агент" телевизия RT America, която се финансира от Кремъл. 

Според руския закон всички останали медии в страната ще са длъжни да обявяват, ако цитират за дадена информация източник, който е в категорията "чуждестранен агент".

По време на дискусията в Руската дума депутатът и зам.-председател на институцията Пьотр Толстой е заявил, че законът ще се отнася и прилага за "всички информационни източници - от телевизии и преса до потребители на социални мрежи, до здравни и дори кулинарни сайтове", разказва европейският седмичен дайджест. Толстой е цитиран от независимата агенция "Media Zona" (той е същият, който преди време предизвика скандал, че са купили половин България и ще купят и останалата, б.р.).

Какво може да означава това: 

Например, ако живеете в Русия и списвате блог в интернет за кулинарни рецепти, ще трябва да обозначавате като "чуждестранно влияние" всяка рецепта от италианската, френската или която и да е неруска кухня, преведена от чуждестранно издание. Разпространяването на рецептата за лазаня, братвурст или петле по френски например може да се превърне в "рисково" занимание. Да не говорим, че дори и да се поеме подобен риск, в Русия все по-трудно ще намерите хубав пармезан за иноземната си вечеря. Причината е, че част от руските санкции спрямо Европа е забраната за внос на хранителни продукти. Това от своя страна принуждава местната хранителна индустрия да се опитва да имитира продукти, идвали досега от Европа. Като пармезана.

Концепцията за "чуждестванните агенти" не е новост за Русия. Още пред 2012 г. неправителствените организации, които получават международно финансиране, бяха принудени да се обозначават като "чуждестранни агенти". Пьотр Толстой пък водеше популярно токшоу преди да стане депутат от Думата, а негови коментари бяха "абонирани" за дайджеста на прокремълската пропаганда.

Приятел на Стоичков брани Джигарханян от алчна млада съпруга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6673101

Приятел на Стоичков брани Джигарханян от алчна млада съпругаЛегендарният актьор отново бе приет в болница, след като опита да се разведе с 43 години по-младата от него Виталина Арменският бизнесмен Артур Согомонян, който бе в основата на финансирането на мача на Христо Стоичков по повод на 50-ия му рожден ден на 20 май 2016 г., е сред главните действащи лица в най-голямата драма в руската култура

Синята зона в Пловдив поскъпва

http://www.cross.bg/zona-sinyata-plovdiv-1565896.html

/КРОСС/ Местната власт в Пловдив предвижда поскъпване на престоя в Синята зона с нови 50 стотинки. Новото увеличение трябва да влезе в сила от 1 април, съобщава БТВ. След като преди година и половина билета за час престой в Синята зона поскъпна от 1 лев на 1,50 лв., сега следва нова изненада. От 1 април цената ще стане 2 лв. Основният аргумент е, че по този начин ще бъде съкратено автомобилното движение и вредните емисии във въздуха ще са по-малко. „Това е наложително, тъй като броят на свободните места в Синя зона е много малък и едно търсене на свободно място отнема време, което създава предпоставки за едно по-продължително движение на автомобилите", поясни Златин Велев, зам.-кмет по транспорта в Пловдив. Пловдивчани обаче не са ентусиазирани. Опозицията в местния парламент няма да подкрепи предложението с аргумента, че не е финансово обосновано. От общината се надяват поскъпването на Синята зона да промени картината, според която Пловдив е сред градовете с най-мръсен въздух в България. Дали това ще се случи - предстои да разберем.

Иран, Турция и Русия започнаха консултации за съдбата на Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673420

Иран, Турция и Русия започнаха консултации за съдбата на СирияТурция, Русия и Иран започнаха в Сочи консултации за подготовката на Конгрес на сирийския национален диалог, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Засега консултациите се водят при закрити врати. В хотела, където разговарят дипломатите от трите страни, се допускат само гости на хотела, но не и журналистически екипи.

Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС тази година

http://www.mediapool.bg/zaharieva-realistichno-e-makedoniya-da-poluchi-pokana-za-chlenstvo-v-es-tazi-godina-news274528.html

Реалистично е тази година Македония да получи покана за начало на преговори за членство в Европейския съюз, заяви пред Дарик радио в събита министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя обаче отбеляза две условия за това - напредък на преговорите за името на страната и на плана за реформи. Тя припомни, че Македония има статут на кандидат- член на ЕС още от 2005 г., но политиката ѝ за нерешаване на проблемите със съседите е довела до това, че вече 12 години преговорите не са започнали. "Радвам се, че правителството в Македония разбра, че политиката "срещу" не е политиката на европейските ценности", добави Захариева. Тя определи подписването на договора за добросъседство с Македония като събитието на 2017 г. „Всъщност много правителства са работили преди това по тази сага и много се радвам, че тя най-накрая приключи. Но по-важното е, че този договор се спазва още преди да влезе в сила. Лично аз не можех да си представа например двамата премиери да отидат пред паметника на цар Самуил в София или пред паметника на Гоце Делчев в Скопие. И тази промяна в отношението на политическо ниво се усеща и между хората" поясни още Захариева.

България е най-търсена за ски ваканция от турските семейства

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/20/3115795_bulgariia_e_nai-tursena_za_ski_vakanciia_ot_turskite/?ref=rss


България с нейните зимни ски и ваканционни центрове е на първо място сред предпочитаните от турците дестинации в чужбина за прекарване на зимната ваканция.Това съобщи пред БТА президентът на Съюза на турските туроператорски агенции Башаран Улусой.<br /><br />Сравнително ниските цени в българските зимни курорти, добрата база, възможностите за ски туризъм и развлечения са привлекателни за турските граждани, подчерта той.<br /><br />Турски туроператори посочиха, че...

Около 34% от родния бизнес ползват Facebook и Linkedin

http://www.moreto.net/novini.php?n=367519

Около 34 процента от родния бизнес, или почти всяко трето българско предприятие, ползват социалните мрежи като Facebook и Linkedin за популяризиране на дейността си, показват данни от анализ на Евростат за използването на социалните мрежи от европейския бизнес през 2017 г.

Меркел пристигна в София

http://www.cross.bg/merkel-sofiya-pristigna-1565898.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в София. Работното ѝ посещение на Меркел е по покана на българския министър-председател. Основната тема на срещата Борисов-Меркел са приоритетите на Българското европредседателство. Освен това трябва да се обсъдят и актуалните политически теми, сред които миграцията, външните граници, промяната на Дъблинския регламент и последиците от Брекзит в контекста на бъдещата финансова рамка на ЕС. Посещението на Меркел ще бъде съвсем кратко - само няколко часа, като тя пристига с най-близките си сътрудници. В България тя пристигна след срещите си първо с канцлера на Австрия Кристиан Курц, с когото обсъди миграционната политика, а снощи в Елисейския дворец и с президента на Франция - Еманюел Макрон бъдещето на Европа. Визитата на Меркел в София се разглежда и в контекста на все още неясното ѝ политическо бъдеще и въпросителните около бъдещата широка коалиция във Федералната република.

За първи път от 39 години германец триумфира на спускането в Кицбюел

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115811_za_purvi_put_ot_39_godini_germanec_triumfira_na/?ref=rss


Германският скиор Томас Дресен стана изненадващият победител на спускането в Кицбюел. 24-годишният скиор постигна първи успех за Световната купа, като той дойде именно на легендарната писта Щрайф. Германски скиор не беше триумфирал в спускане от Световната купа повече от 13 години. За последно това направи Макс Рауфер във Вал Гардена през декември 2004 г.<br /><br />Дресен измина страховитото трасе за 1:56.16 минути и изпревари с 20 стотни Беат Фойц. Швейцарецът спечели преди...

Четири причини да се притесняваме заради Италия

https://www.investor.bg/analizi/91/a/chetiri-prichini-da-se-pritesniavame-zaradi-italiia--254187/

В страната предстоят парламентарни избори на 4 март, а наблюдатели очакват те да бъдат последвани от дълги преговори за сформиране на коалиция

Захариева очаква покана за Македония за ЕС още тази година

https://frognews.bg/novini/zaharieva-ochakva-pokana-makedoniia-oshte-tazi-godina.html

Македония може да получи покана за членство в ЕС още тази година. Това заяви външният министър на България Екатерина Захариева.

Кирил Добрев: Колкото повече управляват ГЕРБ, толкова по-малко държава остава

http://www.cross.bg/dobrev-kiril-byrgas-1565895.html

/КРОСС/ „Най-големият бич в обществото в момента е корупцията". Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев при посещението си в Карнобат. „Няма как да преборим бедността, без да преборим корупцията и ние трябва да поведем тази битка", коментира още Добрев. Според него е много по-добре, че БСП внасят вота на недоверие сами. „По-добре сами, отколкото зле придружени", каза още той. Според него, колкото повече управляват ГЕРБ, толкова по-малко държава остава, защото управляващите я сливат с партията си. „Правят това веднъж чрез назначенията си от чистачката до директора и чрез раздаване на обществени поръчки на приближени техни бизнесмени. В момента единственото, което искат да направят, е темата корупция да бъде заглушена", допълни още Кирил Добрев. При посещението си в Карнобат Добрев бе придружен от Атанас Зафиров - член на ИБ на БСП, народните представители от област Бургас инж. Петър Кънев, Николай Тишев и Тодор Байчев, както и от председателя на ОблС Стойко Танков и общинския председател на БСП Бургас Живко Господинов. Домакин на срещата беше ОбС на БСП Карнобат и младият му председател Аспарух Иванов. Присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси към Кирил Добрев, а в края на срещата той връчи и членските карти на новопостъпилите в редиците на БСП младежи

Изследователи проследиха промяната на зениците при сън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673411

Изследователи проследиха промяната на зениците при сънИзследователи за пръв път проследиха движението на очите и размера на зениците по време на сън при опитни мишки, съобщава сп. "Current Biology", цитирано от сп. "Дискавъри". Екипът на Даниел Юбер установил, че зениците се свиват и разширяват ритмично по време на съня. Измененията почти идеално съвпадат със степента на активност на мозъка.

Прием в Посолството ни във Вашингтон във връзка с Българското европредседателство

http://www.eurochicago.com/2018/01/priem/

В събитието участваха над 160 представители на Конгреса, Съвета за национална сигурност, Държавния департамент на САЩ, департаментите по отбрана, вътрешна сигурност, правосъдие, финанси, енергетика, земеделие, представители на американските еврейски организации, на аналитични центрове и неправителствени организации, на Националния демократически институт и Републиканския национален институт, представители на бизнеса и на българската общност, заместник-ръководители на посолствата на държавите-членки на ЕС във Вашингтон, служители на Делегацията на ЕС и други.

Камен Плочев: Системата на здравеопазването ще рухне до една - две години

http://www.mediapool.bg/kamen-plochev-sistemata-na-zdraveopazvaneto-shte-ruhne-do-edna---dve-godini-news274527.html

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК", каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев в събота пред бТВ. "Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари", категоричен е той. Той е категоричен, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването. По думите му именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме "всичко се вижда". Плочев коментира и проблемът с общинските болници. "Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект", каза Плочев. По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения. "Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина", допълни Плочев. Той е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Меркел пристигна в България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/THvQtuJsszo/

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в България, по покана на българския министър-председател. Основната тема на срещата Борисов-Меркел са приоритетите на Българското европредседателство, както и актуалните политически теми, сред които миграцията, външните граници, промяната на Дъблинския регламент и последиците от Брекзит в контекста на бъдещата финансова рамка на ЕС.

„Радвам се, че имам възможност в началото на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме много от него, подготвено е отлично от българското правителство. Мотото „Съединението прави силата” е точно това, от което има нужда ЕС”, заяви Меркел.

По думите ѝ от географското си положение България може да направи много за развитието на отношенията със съседите си. „Много активно говорихме за тези отношения. Например за неформалната среща, която иска да се проведе в София за Западните Балкани. Напълно споделяме целите на Българското председателство”, коментира тя.

Очаквано тя коментира и темата за влизането на България в Шенген.

„Обсъждаме отдавна присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия полага България. Подкрепяме България и на практика към днешна дата тя вече пази външна граница на Съюза – българо-турската граница. Мисля, че тази тема доста бързо отново ще застане на дневен ред. Не мога да ви кажа конкретна дата, но според мен в най-скоро време, постепенно и на етапи, ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство, на първо място по летищата”, коментира Меркел.

По отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани те отчете, че Германия вижда перспектива за присъединяването им.

„За нас е важно това присъединяване да стане на основа на изпълняване на критериите. Ние можем да отваряме глави и да водим преговори, но съответната държава трябва да покаже резултати”, допълни още канцлерът на Германия.

Посещението на Меркел е съвсем кратко – само няколко часа, като тя пристига с най-близките си сътрудници. В България тя пристигна след срещите си първо с канцлера на Австрия Кристиан Курц, с когото обсъди миграционната политика, а снощи в Елисейския дворец и с президента на Франция – Еманюел Макрон бъдещето на Европа. Визитата на Меркел в София се разглежда и в контекста на все още неясното ѝ политическо бъдеще и въпросителните около бъдещата широка коалиция във Федералната република.

“С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство”. Това обяви в началото на пресконференцията си след срещата с канцлера на Германия Ангела Меркел премиерът Бойко Борисов.
Българският министър-председател благодари на германския канцлер за подкрепата относно газовия хъб „Балкан”.

„Благодаря за подкрепата за опазването на границата. Благодаря за тези 160 млн. евро, които в Братислава ЕС отпусна за границата. Благодаря и за полицаите и ФРОНТЕКС, които съвместно с нас охраняват Шенгенската външна граница на ЕС”, допълни Борисов.

„Нищо повече за Западните Балкани в случая не подхожда от Берлинския процес, той за радост е започнал 3-4 години преди това”, обясни Борисов и допълни, че финансирането на магистрали, жп линии, пристанища ще спомогнат за свързаността на Балканите, да дойдат инвеститори, да се развие туризма, да останат младите хора.

Кристин Бонфоа: Да се знае- Европа излива милиони в България

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-es-evropeyski-parlament-26796533

Европа излива милиони в България, но проевропейските български политици не водят коректен дебат по въпроса с българските граждани.

С над 16 млн. лева модернизират образователната инфраструктура на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367518

С над 16 млн. лева ще модернизират образователната инфраструктура на Варна, научи Moreto.net. Проектът е 100% безвъзмездна финансова помощ. Продължителност - 30 месеца (19.12.2016г.- 19.06.2019 г.). Целта на проекта е да допринесе за увеличаване дела на обновената и модернизирана общинска образователна инфраструктура и създаване по-добри, съвременни условия за обучение и грижи за деца и младежи.

Становище на “Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД заради разбита престъпна група, свързана с виртуалната валута OneCoin

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673393

Становище на “Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД заради разбита престъпна група, свързана с виртуалната валута OneCoinКомпанията “Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД би желала да изкаже официалното си становище по повод многобройните публикации в медиите относно това, че е разбита престъпна групировка, занимавала се с пране на пари чрез виртуалната валута OneCoin. Бихме искали ясно да заявим, че компанията никога не се е занимавала с незаконна дейност както на територията

Меркел кацна в България

https://frognews.bg/novini/merkel-katsna-balgariia.html

Немският канцлер Ангела Меркел кацна в България и бе посрещната от премиера Бойко Борисов с букет.

Турция нанесе нови удари срещу кюрдите в Сирия, започва и сухопътна операция

http://www.cross.bg/operatziya-novi-zashtita-1565892.html

/КРОСС/ Турската армия съобщи, че днес е нанесла нови удари по кюрдските Сили за защита на народа в северната част на Сирия. Очаква се скоро да започне и сухопътна офанзива, отбелязва „Франс прес". В турското съобщение се казва, че ударите са предприети като "законна защита" в отговор на обстрел от сирийския район Африн. Той е под контрола на кюрдски милиции, които Анкара смята за терористична организация. Освен това вече е в ход и наземна операция, което на практика означава, че започва реална война. Новината съобщи лично турският президент Реджеп Ердоган. „Полевата операция в Африн де факто започна", заяви Ердоган, като отказа да даде повече информация, но все пак разкри, че „това ще бъде направено и в Манбидж".

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП с киберпрестъпността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673390

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП с киберпрестъпността
Ръководството на ГД „Борба с организираната престъпност“ – МВР проведе работна среща с делегация на Европейската комисия, в която участваха Йохан Лапасар - началник на кабинета на Андрус Ансип, заместник-председател и комисар по цифровия единен пазар, Лора Борисова - началник на кабинета на Мария Габриел,

Градският транспорт до Витоша не е ефективен

https://www.actualno.com/sofia/gradskijat-transport-do-vitosha-ne-e-efektiven-news_655360.html

Жителите на София не са доволни от градския транспорт до Витоша. Оказва се, че автобусната линия номер 63 едва побира желаещите да стигнат до планината през уикенда. Причината е големият интервал на движение от около 40 минути, съобщи bTV. Голяма част от пътниците са възрастни хора, които нямат друга алтернатива за придвижване. Според редовно возещи се с автобуса пътуването е мъчение и би отказало хората от планината. Зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев увери, че ще се вземат съ

БСП за вота на недоверие: По-добре сами, отколкото зле придружени

https://offnews.bg//politika/bsp-za-vota-na-nedoverie-%c2%a0po-dobre-sami-otkolkoto-zle-pridruzheni-673262.html

Най-големият бич в обществото в момента е корупцията, заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев при посещението си в Карнобат.

Няма как да преборим бедността, без да преборим корупцията. И ние трябва да поведем тази битка, коментира още Добрев.

Според него е много по-добре, че БСП внасят вота на недоверие сами: „По-добре сами, отколкото зле придружени“.

Зам.-председателят на БСП коментира, че колкото повече управляват ГЕРБ, толкова по-малко държава остава - защото управляващите я сливат с партията си.

Правят това веднъж чрез назначенията си от чистачката до директора и чрез раздаване на обществени поръчки на приближени техни бизнесмени. В момента единственото, което искат да направят, е темата "корупция" да бъде заглушена, каза още Кирил Добрев.

Домакини на срещата с Добрев бяха ОбС на БСП Карнобат и младият му председател Аспарух Иванов. Присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси към Кирил Добрев, а в края на срещата той връчи членските карти на новопостъпилите в редиците на БСП младежи, съобщават от пресцентъра на "Позитано" 20.

Цигани се събраха пред болницата в Разлог заради починало дете

https://frognews.bg/novini/tsigani-sabraha-pred-bolnitsata-razlog-zaradi-pochinalo-dete.html

Цигани се събраха пред болницата в Разлод вчера вечерта. Причината е починало 4-годишно дете.

Роджър Федерер спечели 90-а победа на Australian Open

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/20/3115805_rodjur_federer_specheli_90-a_pobeda_na_australian_open/?ref=rss


Шампионът от 2017 г. Роджър Федерер се класира за осминафиналите на Australian Open след чиста победа над Ришар Гаске 6:2, 7:5, 6:4. Маестрото продължава без загубен сет, като се нуждаеше 2.01 часа, за да пречупи французина.<br /><br />"В последните минути ми беше доста напрегнато и още си събирам мислите. Направих доста грешки в моментите, в които трябваше да се защитавам. Можехме дори да отидем до тайбрек в третия сет. Ришар игра добре", каза Федерер.<br /><br...

Тази зима е най-мрачната в някои части на Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=367517

Северозападна Европа отчита сериозен дефицит на пряка слънчева светлина през тази зима заради гъсти облаци и продължително ниско атмосферно налягане от края на ноември, пише "Гардиън". Тази зима е на път да се превърне в една от най-мрачните, които са регистрирани.

Учени тайната на дълголетието

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6673382

Учени тайната на дълголетиетоМеждународна група учени изясни, че натрупването на мутации в протеина p62, свързан със защитата срещу стреса, допринася за по-голяма продължителност на живота у хората, отколкото у животните, съобщи Лента. При хората протеинът p62 е нужен за процеса автофагия, при който увредени съставки на клетката се изхвърлят от нея.

Учени откриха източник на дълголетието у хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673382

Учени откриха източник на дълголетието 
у хоратаМеждународна група учени изясни, че натрупването на мутации в протеина p62, свързан със защитата срещу стреса, допринася за по-голяма продължителност на живота у хората, отколкото у животните, съобщи Лента. При хората протеинът p62 е нужен за процеса автофагия, при който увредени съставки на клетката се изхвърлят от нея.

Започна визитата на Ангела Меркел в София

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-Germania-angela-merkel-vizita-kabinet-borisov-3-26796450

Приоритетите на Българското европредседателство са във фокуса на днешното работно посещение на канцлера на Германия Ангела Меркел у нас.

Остава бедственото положение в Община Баните

http://www.cross.bg/ostava-bedstvenoto-banite-1565894.html

/КРОСС/ Остава в сила бедственото положение в Община Баните. Това обяви пред „Фокус" областният управител на Смолян Недялко Славов по повод усложнената ситуация в региона след бурните ветрове отпреди дни. „Няколко населени места все още са без ток, тъй като има сериозни повреди в електропроводите, но са осигурени агрегати", каза още той и обясни, че в момента тече и описване на щетите, причинени от ураганния вятър в четвъртък.

Кодексът на труда… над Конституцията. С помощта на Конституционния съд

http://www.eurochicago.com/2018/01/sud/

Посочената разпоредба на Кодекса на труда противоречи на чл. 48, ал. 5 от Конституцията, според която гражданите имат право за труда си да получат „заплащане, съответстващо на извършената работа“. Обаче Конституционният съд отхвърли искането на Мая Манолова за установяване на противоконституционност на тази нелепа, недемократична, крепостна по характера си разпоредба от Кодекса на труда. С решение по дело № 3 от 2017 г. той я призна за „законна и конституционна“! Нека се знаят имената на „демократите“ и „защитниците“ на основни човешки права, които прегазиха искането на омбудсмана и го посочиха като „неоснователно“. Това са съдиите...

Видео: Как се приземява самолет по време на ураган

https://www.dnevnik.bg/video/2018/01/20/3115797_video_kak_se_prizemiava_samolet_po_vreme_na_uragan/?ref=rss


<br /><br />Бурята "Фредерика" връхлетя тази седмица Западна Европа с ураганни ветрове и стана повод българското външно министерство да призове да не се пътува временно до 4 страни. Това очевидно не е уплашило пилота на самолет на авиокомпания Eurowings, пътуващ от Болоня за Дюселдорф, който е решил да го приземи при странични пориви на вятъра, достигащи до 110 км/ч.<br /><br />Видео запис на рисковото кацане бързо стана популярен в социалните мрежи, още повече...

Почетоха паметта на Патриарх Евтимий Търновски в университетския храм на негово име

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673361

Почетоха паметта на Патриарх Евтимий Търновски в университетския храм на негово имеС тържествена служба в недозавършения университетски храм "Св.Патриарх Евтимий" на хълма Света гора Великотърновският университет отбеляза Деня на светеца - една от най-великите личности на Средновековието. Патриарх Евтимий е основател на Търновската книжовна школа, чийто продължител е Великотърновският университет.

Неразрешена маневра е довела до аварията в Бяла, собственик на цистерната е отново "Булмаркет"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115798_nerazreshena_manevra_e_dovela_do_avariiata_v_biala/?ref=rss


Неразрешена маневра е причината за аварията на гара Бяла, при която цистерна с пропан - бутан излезе от релсите, съобщи "Фокус" като цитира пресслужбата на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Собственик на влаковата композиция е компанията "Булмаркет", чиито вагони аварираха преди година на гара Хитрино.<br /><br />При днешния инцидент няма пострадали, няма опасност за населението.<br /><br />В 09.25 ч., в гара Бяла...

Депутат от БСП: Кметове във Варненско започнаха със сергия, а натрупаха огромно богатство

http://www.moreto.net/novini.php?n=367526

"83 процента от хората смятат, че в България има корупция. В държавни и общински сфери тя придоби невиждани до сега размери”, така варненският депутат от БСП Георги Андреев аргументира внесения от левицата вот на недоверие към правителството.

Асланов: Корупцията се превърна в проблем №1 на обществото ни

http://www.cross.bg/nedoverie-aslanov-nyama-1565890.html

/КРОСС/ Корупцията се превърна в проблем номер едно на нашето общество, пораждащ всички останали проблеми. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном" на радио „Фокус" социологът Юрий Асланов по повод внесения от ПГ на "БСП за България" вот на недоверие срещу правителството. Според него е важно не какви са мотивите за вота, а създаването на гореща обществена дискусия по този сериозен проблем. Социологът уточни, че промяна на законодателството, в поведението на институциите и в обществения климат са трите основни компонента, стоящи на пътя към борбата с корупцията. „Няма нито един случай досега, в който вот на недоверие да е успял, което не значи, че няма смисъл от него. Смисълът на един вот на недоверие е да фокусира общественото мнение върху дадена тема, да привлече обществена енергия и да разбуди обществени дебати. Правителство у нас не е падало с вот на недоверие, вероятно няма и да падне. Не бива тази демократична процедура да се неглижира с аргументи - защо се внася вот, след като е ясно, че няма да успее", коментира Юрий Асланов и допълни, че реакцията на дебатите по вота на недоверие ще е решаваща за това доколко успешен ще се окаже той. Според Асланов, ако се стигне до действие, предполагащо честни законодателни реформи, явлението „корупция" би излязло от уюта, с който се ползва в съзнанието на много българи

Меркел подкрепи Борисов за среща ЕС-Турция - може би във Варна

http://clubz.bg/63169-merkel_podkrepi_borisov_za_sreshta_es_turciq_moje_bi_vyv_varna

Германия приветства българската инициатива за организиране на среща на върха ЕС-Турция.

Това заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел по време на краткото си посещение у нас. Тя пристигна в София от Париж, където два дни поред имаше разговори с френския президент Еманюел Макрон.

Срещата вероятно ще се състои във Варна и ще бъде с участието на председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския съвет Доналд Туск, на Европарламента Антонио Таяни и на турския президент Реджеп Ердоган. На този форум трябва да се говори по всички въпроси, интересуващи Анкара и Брюксел. В този контекст Меркел изтъкна, че България се намира на ключово място в ЕС. Географското ни положение трябва да бъде използвано по време на председателството на Съвета на ЕС.

Канцлерката приветства и изграждането на газов хъб във Варна и допълни, че той ще спомогне за диверсификацията на газовите доставки за Европа.

Мотото, от което всички имат нужда

"Председателството е отлично подготвено. „Съединението прави силата" е мото, от което в момента всички в ЕС имаме нужда”, каза Меркел.

Според нея България може да направи много за добросъседските отношения в региона. По време на разговорите с Борисов е била засегната темата за Западните Балкани, който е един от приоритетите на българското председателство:

"Добрият живот в Европа се нуждае този регион да получи шанс за интеграция. Виждаме перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани. То трябва да стане въз основа на изпълняването на критерии."

Тя говори и за важността на свързаността за региона и обеща да работи с България за по-добрите транспортни връзки.

"Благодарим на България за това как пази нашата външна граница", каза Меркел.

Гостенката имаше предвид границата на страната ни с Турция.

След тази похвала заваляха ответни благодарности от страна на Бойко Борисов. Той пък благодари на ЕС за отпуснатите 160 милиона евро за охраната на браздата, за участието в тази охрана на полицаи от Европа и "Фронтекс". Последваха благодарности и за подкрепата за газовия хъб и за обещанието да бъде финансирана инфраструктурата в региона.

Борисов изтъкна, че европейското финансиране на инфраструктурни проекти е невероятен жест към Балканите, който помага да останат младите хора, както и да дойдат туристи и инвеститори в региона. А транспортните комуникации ще се извършват за часове, а не за дни, както е сега на някои места.

"Имаме вече сериозно ангажиране на ЕС", каза той.

И продължи:

"Най-вече съм щастлив, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно, за да нормализираме отношенията с големите съседи, защото Европа има нужда от мир и спокойствие."

Той не назова имена на страни, но вероятно една от тях е Русия. Тя не бе спомената по никакъв повод по време на пресконференцията на двамата правителствени ръководители.

"Благодаря ти, че дойде"

След което Борисов се обърна към Меркел на "ти":

"Благодаря ти, че в почивните дни намери време да дойдеш и да чуеш и от нас какво мислим."

Борисов каза също, че всички с нетърпение очакват по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа.

"За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство", заяви българският премиер.

На въпрос за членството на България в Шенген, Меркел отговори:

"Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия полага България и я подкрепяме. Не мога да кажа конкретна дата за присъединяването на страната към Шенген." 

По въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и днес, каза Борисов. Той много разчита на посещението на холандския премиер Марк Рюте у нас на 6 февруари.

"А пък и понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си България и Румъния да са в Шенген, да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат", наблегна министър-председателят.

Борисов написа по-късно във фейсбук:

Европа има нужда от мир и просперитет. Имаме нужда да нормализираме отношенията си с големите съседи. С Angela Merkel разговаряхме за всички политики, които ще водим по време на председателството на Съвета на ЕС. В лицето на канцлера България има подкрепа за газовия хъб „Балкан“, присъединяването ни към Шенген и политиката за по-голяма свързаност на Балканите.

 

 

Психопрофили на МВР: Сумиста - лукав и прикрит, аверите му - първосигнални

https://www.24chasa.bg/novini/article/6672599

Психопрофили на МВР: Сумиста - лукав и прикрит, аверите му - първосигналниХитър, интуитивен, с високо IQ. Едър и тежък - 150 кг, но впечатляващо гъвкав в поведението си. Умее да се прикрива, не признава и най-дребните си недостатъци. Тези щрихи от психологичния портрет на боса на Килърите Петър Стоянов се оказват ключови при сравняването на двата му образа - именит спортист, прославил България на дохиото,

Инцидент с единствения ни "Спартан"

http://www.moreto.net/novini.php?n=367516

Инцидент с военния самолет "Спартан" е станал днес, при извършване на учебна маневра на земята на летище Граф Игнатиево. Няма пострадали военнослужещи от екипажа на C-27J „Спартан“. Нанесени са нанесени материални щети по самолета.

4-годишно почина в Разлог, родителите обвиниха лекарите, жители на ромската махала излязоха на протест пред болницата

http://www.cross.bg/lekarite-bolnitzata-deteto-1565891.html

/КРОСС/ Момченце на четири години почина в болницата в Разлог, където е било лекувано от астма. Родителите обвиниха лекарите за смъртта на детето. Жители от ромската махала в града се събраха на протест пред болничното заведение, съобщава БНР. Преди 15 дни четиригодишното момченце е било прието в детското отделение на болницата в Разлог с вирусна инфекция и тежки пристъпи на астма. Според родителите по време на лечението детето е показало алергична реакция към антибиотика "Медаксон", с който е лекувано. Тази сутрин състоянието му се влошило рязко. По думите на майката, момченцето е починало, след като лекарите са му поставили три инжекции "Урбазон" през няколко минути. Директорът на болницата в Разлог д-р Божидар Велев обясни, че детето има тежки заболявания още от раждането си и е починало въпреки усилията на лекарите. "Дете с ДЦП-детска церебрална парализа, което се е лекувало в отделенията - с дихателна и сърдечна недостатъчност и астма. Влошава се изведнъж рязко, прави остра дихателна и сърдечна недостатъчност и е починало, въпреки реанимации и така нататък", коментира той. Тялото на починалото момченце е предадено за съдебно-медицинска експертиза в Благоевград. Около 40 жители от ромската махала се събраха в двора на болничното заведение и обвиняваха лекарите за смъртта на детето. В района на болницата има засилено полицейско присъствие.  

От април поскъпва Синята зона в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/ot-april-poskypva-sinjata-zona-v-plovdiv-news_655356.html

Местната власт в Пловдив предвижда поскъпване на престоя в Синята зона с около 30%. Новото увеличение трябва да влезе в сила от първи април. След като преди година и половина билета за час престой в „Синята зона” поскъпна от лев на 1,50 лв., сега следва нова изненада. От 1 април цената ще стане 2 лв. Основният аргумент е, че по този начин ще бъде съкратено автомобилното движение и вредните емисии във въздуха ще са по-малко, съобщи bTV. „Това е наложително, тъй ка

Лек спад на детската престъпност отчитат в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6673357

Лек спад на детската престъпност отчитат в Монтана
Лек спад на детската престъпност отчитат през 2017 година в ОД на МВР- Монтана. 22 % е детската престъпност в областта. От началото на годината на отчет в Детска педагогическа стая са се водили 122 малолетни и непълнолетни лица. През годината 49 лица са взети на отчет -46 за извършени престъпления и 3 за противообществени прояви.

Дрон спаси удавници в Австралия

http://www.cross.bg/avstraliya-minyti-bezpilotni-1565889.html

/КРОСС/ В Австралия двама удавници бяха спасени с помощта на дрон. Още през 2015 г. там стартира проект за патрулиране с безпилотни апарати по плажовете и крайбрежните води с цел по-добро проследяване на акулите, които могат да бъдат опасни за къпещите се, но ето, че дроновете вече изпълняват и други задачи, предава Technews. Вчера, в района на градчето Ленъкс Хед е проведена първата спасителна операция с помощта на дрон. Двама души били в беда по време на силен прилив, разказва The Sydney Morning Herald. Само няколко минути, след като получава сигнал от спасителя Джай Шеридан, дронът открива давещите се и им хвърля надуваем спасителен елемент, който им позволява да стигнат безопасно до брега. „Операцията би отнела на спасителите още няколко минути, за да стигнат до давещите си", коментира Шеридан. Вероятно в конкретната ситуация тези допълнителни минути нямаше да са фатални, но в други случаи те биха коствали човешки живот. През декември миналата година правителството на Австралия реши да инвестира 430 000 долара в безпилотни летателни апарати, чиято мисия е да наблюдават северното крайбрежие на Австралия за акули. Идеята очевидно е работеща, дори извън основния ѝ замисъл.  

Общината предлага зелени стикери за коли, които не замърсяват въздуха

http://www.mediapool.bg/obshtinata-predlaga-zeleni-stikeri-za-koli-koito-ne-zamarsyavat-vazduha-news274526.html

Общината в София предлага да се въведе система от "зелени" стикери за леките коли, която да ги оценява според степента, с която замърсяват въздуха. Чрез тях общините ще могат да налагат гъвкави ограничения за движението, ако има замърсяване над нормите. По подобен начин е решен въпросът във Франция, където автомобилите са разделени на 6 категории в зависимост от горивото, с което се движат - газ, дизел, ток. Това обяви в интервю за Дарик радио в събота председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Системата е по-справедлива, отколкото да се въвежда забрана за влизане в централните градски части според това дали номерът на колата е четно или нечетно число, поясни той. Идеята с четните и нечетните номера отпадна при обсъждане в комисиите на общинския съвет. Герджиков каза, че той самият и кметът Йорданка Фандъкова също не я одобряват, защото там, където се прилага, е неефективна. Ако има забрани за влизане в центъра на града, те ще важат за всички коли, каза Герджиков. В тези случаи пътните знаци и табелите за синята и зелената зона ще бъдат закривани, за да не заблуждават. За да се реализира идеята със стикерите, е необходима промяна в законодателството, каза председателят на общинския съвет и поясни, че общината е готова с текстовете още от началото на миналата година.

Алекси Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

https://www.actualno.com/balkani/aleksi-cipras-makedonska-nacija-nikoga-ne-e-syshtestvuvala-news_655354.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е заявил, че македонската нация не е съществувала. Ципрас е направил изказването в интервю за вестник „Етнос“, цитирано от портала „Нюз 24/7“. Интервюто на Ципрас ще бъде публикувано на 21 януари. В него той подборно се спира на спора за името с Република Македония, възможните решения, посочва какво име би приело гръцкото правителство и подчертава значението на въпроса за иредентизма, предаде БГНЕС. Порталът „Ню

Захариева прогнозира, че ЕС ще започне преговори с Македония за членство още тази година

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/20/3115793_zaharieva_prognozira_che_es_shte_zapochne_pregovori_s/?ref=rss


Реалистично е тази година Македония да получи покана за начало на преговори за членство в Европейския съюз, заяви пред "Дарик" радио министърът на външните работи Екатерина Захариева.<br /><br />Тя обаче отбеляза две условия за това - напредък на преговорите за името на страната и на плана за реформи.<br /><br />Тя припомни, че Македония има статут на кандидат- член на ЕС още от 2005 г., но политиката ѝ за нерешаване на проблемите със съседите е довела до това,...

Черно море пусна календар за 2018 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=367469

ПФК Черно море пусна календари за 2018 година, научи Moreto.net. Годишникът вече е в продажба и може да се закупи от канцелариите на стадион “Тича”. Цената му е 4 лева. Късно снощи отборът на Черно море пристигна в Алания, където ще се готви до 2 февруари.

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bojko-borisov-posreshtna-angela-merkel-v-sofiia-6078435

Меркел пристигна в София от Париж, където в петък се срещна с френския президент Еманюел Макрон

Борисов посрещна Ангела Меркел в София (видео)

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-posreshtna-angela-merkel-v-sofiia-video-6078435

Меркел пристигна в София от Париж, където в петък се срещна с френския президент Еманюел Макрон

Остава бедственото положение в община Баните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6673353

Остава бедственото положение в община БанитеСтихията нанесе сериозни поражения на електропреносната мрежа там, предаде bTV.  Екипи на енергото работят трети ден по отстраняване на авариите, като от снощи са осигурени генератори за захранване на най-засегнатите села. В Давидково бурният вятър отнесе по-голямата част на физкултурния салон, а в Стърница – покрива на пречиствателната станция за

4-годишно дете почина в Разлог, близките му протестират пред болницата

https://offnews.bg//obshtestvo/4-godishno-dete-pochina-v-razlog-blizkite-mu-protestirat-pred-bolnitc-673261.html

Дете на 4 години е починало снощи в болницата в Разлог.

"То е страдало от детска церебрална парализа и астма. Въпреки проведените спешни реанимационни мероприятия се е стигнало до летален изход. Тялото на детето е транспортирано до Благоевград, където ще бъде извършена аутопсия и съдебно-медицинска експертиза", съобщи пред БТА директорът на здравното заведение доктор Божидар Велев. 

Преди 15 дни детето е било хоспитализирано с диагноза бронхопневмония и астматични пристъпи. По случая е образувано досъдебно производство.

В двора на болницата са се събрали близо 40 души от ромската махала. На място има полицейски екипи от Районно управление - Разлог.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване