Амбициозно е цялата история на България да се изучава в една година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284423_%D0%90%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%BE+%D0%B5+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 

Миналото не може да ни даде отговори на всички въпроси, но може да ни помогне да не повтаряме старите грешки * Всяко поколение пренаписва историята си, защото тя е нашето огледало за обратно виждане

- Проф. Баева, в понеделник бяха обявени новите учебни програми за 10-и клас, като тези по история обикновено са най-чувствителни за обществото. Кажете като историк кое налага такава промяна и какви ще са последствията от нея?

- Необходимостта от нови програми е наложителна, тъй като за пореден път в средното образование се прави реформа – по отношение на учебниците тя е достигнала до десети клас, затова и новата програма е наложителна. За разлика от предишната система сега история ще се учи само до десети клас, когато трябва да се преподава цялата българска история – от неолита до Бойко Борисов. Както се сещате, да се съберат над 1300 години в една учебна година, не е лесна задача. Но законите трябва да се изпълняват, значи и това трябва да се направи.

 

- Как си обяснявате, че комунизмът ще е доста сериозно застъпен? Също така се добавят понятия като „Народен съд“, „приватизация“ и др. Имате ли притеснения?

- Повечето наблюдатели и коментатори, както и много от историците, които раздават оценки за досегашните програми и учебници, не знаят, че периодът на социализма (държа на това понятие, тъй като комунизъм в истинския смисъл на думата в България никога не е имало и няма да има) присъства в учебниците от 1996 г. При това тогава той беше много по-широко представен, отколкото сега – тогава в 15 урока, а сега в 9. И всички тези понятия – комунизъм (като комунистически режим, комунистическа идеология, комунистическа партия, ДКМС и т.н.), Народен съд, политически репресии, национализация, коопериране, идеологизация, пропаганда, присъстваха с многобройни примери. Периодът между 1944 и 1989 г. присъства и в учебниците от 2001 г., както и в новите учебници за седми клас сега. С други думи, както често става – усещането за новост се ражда от непознаване на старото.

 

- Смятате ли, че събитията може да се представят безпристрастно, задълбочено и обективно на подрастващите? Кое може да гарантира това?

- Не, не вярвам в абсолютната безпристрастност, както и в абсолютната истина. Ние всички сме хора със своите виждания, симпатии и антипатии, така че и историческият разказ е повлиян от субективизма на авторите. Историята се прави от хора и се пише от хора, така че не може да бъде безпристрастна. Затова в уроците трябва да присъстват не крайни и спорни тези от историографията, а утвърдени позиции. И разказът трябва да се опира на безспорни факти. Другият лек за пристрастията е алтернативността на учебниците. Така учителите могат да избират между различни варианти на исторически разказ. Това обаче не може да стане без водещи насоки – точно това е задачата на програмата.

 

- Доколко е възможно в 10-и клас да се изучи цялата история на България?

- Както вече споменах, решението да се изучава цялата история на България в една учебна година ми изглежда твърде амбициозно. Съгласна съм, че учебният процес трябва да завърши с българската история, но по-рано това се правеше в две учебни години, после при много по-интензивно преподаване, а и във време, когато дисциплината и стремежът към знания в училище бяха много по-големи. Страхувам се, че не всички учители ще успеят да достигнат до края на програмата – до социализма може би, но едва ли и до прехода.

 

- Всъщност преди няколко дни изтъкнахте, че периодът на прехода е представен изцяло в положителни краски. Допустимо ли е да се дава оценка на събитията?

- Във всеки разказ иманентно присъства някакъв оценъчен елемент – дори и в подбора на думите и термините. Така че оценката май е неизбежна. Но сте напълно права, че за най-близките до нас събития оценките са опасни, защото онова, което днес ни изглежда положително, утре може да доведе до лоши резултати, и обратното. В историята има много такива примери, но ще илюстрирам думите си само с един – усещането за триумф в края на Първата балканска война ни довежда до първата национална катастрофа в края на Междусъюзническата война. Затова за съвременния период, сиреч за годините след 1989 г., е по-добре да преобладават фактите и да се представят процесите, без да ги оценяваме прибързано. Мисля, че трябва да има повече теми с отворен край, алтернативни гледни точки, дискусионни теми, по които учениците да могат в клас да дават отговори на основата на собствения си опит. Когато ги ангажираме в този процес, можем да направим историята по-интересна за тях, а и да ги накараме да мислят за ролята си в настоящето и най вече в бъдещето на България.

 

- Учениците ще се запознаят и с термини като „приватизация“. Не е ли необходимо обаче да мине повече време, за да бъдат вкарани тези периоди от историята ни в учебниците?

- Не, мисля, че ако ние не им представим приватизацията и нейните последици за съвременността, ще го направят родителите, семейството или улицата, а резултатът ще бъде, че няма да вярват на училището и държавата. Все пак става дума за десети клас, когато младите хора са достатъчно зрели, за да се подготвят за гражданските си функции. Те трябва да гласуват, затова трябва да знаят историята на прехода и коя от партиите с какво е допринесла за развитието на държавата. Тук отново стои въпросът дали в края на учебната година те ще успеят за стигнат до този период от българската история, а и дали ще им се учи. Всъщност това е най-важният проблем на българското образование – желанието на младите хора да получават знания, които да им бъдат полезни в живота. Имам чувството, че вече всички говорят и се интересуват само от пари и популярност, а не от знания.

 

- Как младите могат да бъдат заинтригувани от историята? Всъщност доста често задаваме въпроса дали учебниците трябва да се пренаписват?

- В това отношение най-голяма роля има учителят. Сигурно и вие си спомняте от училище не всички предмети и учители, а само онези, които са успели да ви запалят за знанието. Учебниците също имат значение, но те са мъртва материя, която може да оживее само благодарение на учителя. Дали трябва да се пренаписват учебниците – да, това е неизбежно. Не само защото има нова програма, а и защото отношението ни към миналото се променя с оглед на промените, които ни носи животът. Така допреди няколко години историята на ЕС изглеждаше като безспорен успех, а днес вече се виждат и проблемите, с които трябва да се запознаят и учениците.

 

- Преди време ми заявихте, че историята днес наистина се пренаписва, но че не виждате нищо лошо в това. Сега променихте ли мнението си?

Не, не съм променила виждането си – всяко поколение пренаписва историята си, защото тя е нашето огледало за обратно виждане. В него се оглеждаме, за да потърсим отговори на въпросите, пред които сме изправени днес. Миналото не може да ни даде отговори на всички въпроси, но може да ни помогне – ако не с друго, то поне да не повтаряме старите грешки.

 

- Какво липсва на образователната ни система, от какво има нужда?

- За съжаление много неща ни липсват. Поне според мен най-важното е стремежът към знанието. Промени се ценностната ни система, в която материалният успех се оказа много по-важен от интелектуалния. А без знание трудно се върви напред.

 

 

Визитка:

Родена е на 12 януари 1951 г. в София

Завършила е специалност история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Специалист в Катедрата по нова и най-нова обща история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1980 г.)

Кандидат на историческите науки (1982 г.), „Полската селска партия на Ст. Миколайчик в периода на утвърждаване на народнодемократичната власт в Полша 1945-1948 г.“

 

Постижима безграничност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284422_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

 Неоспоримо значение за културната идентичност на всяко общество, особено в условията на глобалния свят, са неговите културни паметници и изобщо културното му богатство.

„Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина“, казал го е писателят и държавник Васил Друмев. Е, в това отношение бъднината на България е сигурна и засега се нарежда на призовото трето място по културно-историческо наследство в Европа. По брой и разнообразие на такива паметници пред нас са само Италия и Гърция, показва справка в каталозите на ЮНЕСКО.

Седем са българските обекти, включени в списъка на световното културно наследство на организацията. Италия и Гърция, които вече споменахме и непосредствено след които за наша гордост се нареждаме, са вкарали в списъците общо съответно 44 и 17 обекта. Гръцките забележителности обаче са вписани там далеч по-късно от българските. Има с какво да се гордеем, както сe казва. Друг е въпросът какво печели страната ни от това престижно място в класацията на ЮНЕСКО.

Над два милиона и половина приходи са донесли за 2017 г. българските обекти в списъка на световното материално културно наследство. По груби изчисления това означава, че всеки един обект генерира годишно по близо 360 000 лв. приходи от посещения на туристи. Тук трябва да вметнем, че България не получава нищо от световната организация за поддръжка на уникатите си. Това обаче не е болка за умиране. Факт е, че българи и чужденци не спират да се дивят на Казанлъшката тракийска гробница, Боянската църква, Мадарския конник и останалите ни уникални паметници. Потокът от туристи не спира и трупа както национална гордост, така и средства.

Щемпелът на ЮНЕСКО само облича в подходяща опаковка културната ни идентичност и я прави конвертируем продукт. Важно е как успяваме да го материализираме и направим туристически хит. Засега успяваме.

Дали един обект е паметник на ЮНЕСКО или не – това не решава неговата туристическа същност, казва проф. Николай Овчаров. Едва ли обаче ще откаже неговото откритие - тракийският скален град Перперикон, да попадне в групата на световните културно-исторически ценности. Според него може би само Мадарският конник и Боянската църква имат добра посещаемост, но и тя в никакъв случай не е сравнима с тази на Перперикон. Така че присъствието в регистрите на ЮНЕСКО е по-скоро въпрос на престиж. Надяваме се скоро там да намери място мъжко ледено хоро на Богоявление в Калофер. Изобщо има какво да покажем и дадем на света. Защото, както казва Умберто Еко: „Всяка култура има една цел - да направи безграничността постижима.“

Православен календар за 20 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653204

Православен календар за 20 януариПреп. Евтимий Велики. Св. Евтимий, патриарх Търновски. Св. мчк Захарий Св. Евтимий, патриарх Търновски е роден около 1327 г., вероятно в Търново. Избран е за Търновски патриарх през 1375 г. Развива обширна книжовна дейност и извършва важна правописно-езикова реформа, за да внесе единство в правописа и литературния език. Св.

Ford Fiesta е Колата на колите в България за 2018 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284421_Ford+Fiesta+%D0%B5+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+2018+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B

 

Новият модел грабна наградата и в категорията „Градски автомобил”

Новият Ford Fiesta беше избран за „Кола на годината” за 2018-а в България от автомобилните журналисти, членове на Прес-Авто Клуб България. Малкият модел на Ford беше излъчен за финален победител от предварителните шест категории на конкурса. Преди това Fiesta спечели и отличието „Градски автомобил” на 2018 година, което я изпрати и на финала.

Новият Ford Fiesta спечели вота на журито заради безспорните си качества. Дебютиралият през миналата година модел се отличава със стилен нов екстериорен дизайн и революционен интериор с премиум оборудване и всевъзможни опции за персонализация. Новата Fiesta блести със стилна визия, безупречно качество, икономични и динамични двигатели, стабилно пътно поведение и отличен комфорт на возене. Малкият Ford е оборудван с най-модерните системи за безопасност, които го правят един от най-сигурните автомобили в класа.

 

 

В категорията „Автомобил”  спечели новият Opel Insignia, който победи Ford Fiesta с разлика от едва 2 точки - 119,5 срещу 117,5. На трето място се нареди BMW Серия 5 с 96 точки, следвано от Hyundai i30 с 84 точки и Honda Civic със 78 точки.

 

 

В категорията „Кросоувър” спечели Skoda Karoq, който завоюва 124,5 точки и остави зад себе си новата Dacia Duster със 122 точки. Третото място остана за BMW X3 със 111 точки, а на четвърта и пета позиция се наредиха Hyundai Kona със 72,5 точки и Peugeot 5008 със скромните 68 точки, заради липсата на задвижване 4х4.

 

 

В категорията „Многофункционален автомобил” финалистите бяха само два пикапа и заслужено победата отиде при Isuzu D-MAX, който се наложи над Mitsubishi L200 със 153 срещу 126 точки. Пикапът Isuzu D-MAX беше отличен заради предимства си, които са голяма товароносимост и по-добра цена/предлагане в категорията.

 

 

В категорията „Градски автомобил” на първото място се класира новият Ford Fiesta със 139 точки, като остави далеч зад себе си Volkswagen Polo със 108 точки. Третото място зае Hyundai Kona с 94 точки, а Nissan Micra и Suzuki Swift останаха четвърти и пети, съответно с 89 и 65 т.

 

 

В категорията „Екологичен автомобил” първото място спечели изцяло електрическия модел Volkswagen e-Golf със 113 точки, изпреварвайки с минимален аванс втория в класирането Hyundai IONIQ PHEV със 111,5 точки. След тях се нареди BMW i3 със 103,5 точки, а четвърти и пети останаха Renault Zoe Z.E. 40 с 92,5 точки и MINI Countryman S. E. със 74,5 точки.

 

 

В категорията „Премиум автомобил” над всички изпъкна новият Range Rover Velar със 132,5 точки. Второто място остана за BMW Серия 5 със 120,5 точки, следвано от BMW Серия 6 Gran Turismo със 111,5 точки. Четвърта и пета позиция съответно заеха Mercedes-Benz E-Class Coupe със 77,5 точки и Infiniti Q60 с 53 точки.

 

 

Церемонията за връчването на отличията в конкурса „Автомобил на годината в България” се проведе в столичния Ринг мол, който е домакин на автомобилното събитие за втори път. В конкурса през тази година гласуваха общо 33 автомобилни журналисти, пишещи на автомобилна тематика и членове на „Прес-Авто Клуб България”. И тази година конкурсът се проведе със съдействието на веригата бензиностанции OMV, в които колите бяха заредени със зимно гориво.

 

 

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-revolyutziya-gost-1565854.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Грипни времена. Докъде стигна вълната и накъде ще продължи? Тема: Меркел в София. Какво стои зад изненадващата визита? Тема: „Къси разкази": Калории под брой. За битката на една учителка с хранителните разстройства. Тема: Луиза и Мартин, любов като на кино. Първото телевизионно интервю на сем. Макариеви. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Българин отслабна с 103 кг за една година. Невероятната му история и съветите на лекарите. Тема: „Революция Z" прерасна в „Революция Х". Актьорите от лентата, в която участва и Димитър Бербатов ще Ви събудят с музика. Тема: Защо „здраве" и „скандал" са синоними, на български? Гост: Проф. Камен Плочев, управител на Здравната каса Тема: Акцизи, корупция, смърт. Гост: Емил Димитров - Ревизоро, председател на Парламентарната комисия за борба с контрабандата; Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите Тема: Те са най-големите магьосници в света - могат да ходят по вода, могат и да летят: Братя Софрониеви. Тема: Историята им започна на сцената. За най-истинската любов, като на кино: Дони и Нети, в поредицата „Менделсон".  

Индексът на капучиното, или вярно ли е, че ЕС струва по-малко от чаша кафе на ден (графика)

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/20/3114380_indeksut_na_kapuchinoto_ili_viarno_li_e_che_es_struva/?ref=rss


Брюксел започна 2018 г. със смело и простичко твърдение – членството в Европейския съюз струва на гражданите по-малко от чаша кафе на ден.<br /><br />Изказването бе направено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и целеше да убеди държавите членки да запълнят дупката в евробюджета след излизането на Великобритания от ЕС.<br /><br />"Трудно е, когато един нетен вносител напуска бюджета на Европа. Аз не подкрепям изцяло идеята Европа да стане място,...

Мафията краси „тухлите” кокаин с Ал Пачино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284420_%D0%9C%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8+%E2%80%9E%D1%82%D1%83%D1%85%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%E2%80%9D+%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B8%D0%BD+%D1%81+%D0%90%D0%BB+%D0%9F%D0%B0%D1%8

 Ликът на популярния американски актьор Ал Пачино лъсна върху десетината „тухли” кокаин, които антимафиотите в Палермо конфискуваха от клан на „коза ностра”. По конкретно става дума за героя на холивудския ас от филма „Белязаният” Тони Монтана – кубинския бежанец, който преди време изкачва всички стъпала на гангстерската кариера в Америка и надява короната на неин кокаинов крал. Пратката на обща пазарна стойност на дребно около 1,5 млн. евро била предназначена за клиенти в баровските квартали на административния център на Сицилия.

„Тухлите” с висопресования бял прашец били открити при рутинна проверка на пристигнал в пристанището на Палермо с кораб от Неапол фургон за превоз на коне. В него обаче имало само едно пони, а не обичайните яки жребци и на антимафиотите им замирисало на далавера. Изнюхало я обаче със сигурност тяхното дресирано да открива наркотик куче, което след като се поразходило около понито, завирило муцуна по посока на покрива на фургона. След това на хората на реда не им останало нищо друго освен да разковат „двойния таван” и да опишат подредените там пакети с лика на Ал Пачино – Тони Монтана, размахващ в ръцете си ветрила от долари.

Малко по-късно антимафиотите щракна белезниците около китките на 39 годишен италианец от близкия до Палермо град Багериа, който трябвало да пребере от пристанището фургона с понито. Оказало се, че мъжът бил отдавнашен познат на полицията и вече бил осъждан за съучастие в афери на организираната престъпност в Сицилия.

Предстоящи събития на 20 януари

http://www.cross.bg/chasa-sustoi-zala-1565850.html

/КРОСС/ ***София.В Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел. ***Габрово.В сградата на община Габрово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще проведе работна среща с директори и учители от детските градини и училищата в областта. След 13.00 часа министър Вълчев ще направи изявление пред медиите. ***София.От 16.00 часа в Литературен клуб „Перото" ще се състои дискусия на тема „Съвременната българска литература в контекста на европейската модерност". ***Девин./ с. Беден/ с. Брезе.Общинските съветници от ПП ГЕРБ Велизар Шанов, Христина Димитрова и Венета Тодорова ще проведат приемни с граждани в девинските села Беден и Брезе. В село Беден срещата ще се проведе в ресторанта от 15.00 часа, а в село Брезе от 17.00 часа в местното заведение. ***Добрич.От 12.00 часа в зала 4 на Младежки център ще се състои музикална среща на млади хора с интерес към музиката и музикалните инструменти. ***Велико Търново.От 11.00 часа в НЧ „Искра" ще бъде представен спектакълът „Рибарят и златната рибка", чийто режисьор е Теменужка Коларова. ***Велико Търново.От 12.00 часа в университетски храм „Св. Патриарх Евтимий" и пред паметника на св. Патриарх Евтимий ще бъде отбелязан Денят на св. Патриарх Евтимий. *** Велико Търново. От 14

Том Пети е починал от предозиране на лекарства

http://clubz.bg/63158-tom_peti_e_pochinal_ot_predozirane_na_lekarstva

Американският рокендрол музикант Том Пети е починал от непредумишлено предозиране с лекарства, а не от инфаркт, съобщи в петък семейството му, пише БГНЕС.

"За съжаление тялото на Том страдаше от множество сериозни заболявания, включително белодробен емфизем, проблеми с коляното и най-вече счупена тазобедрена кост", гласи изявлението на близките му. "В деня на смъртта си той беше информиран, че тазобедрената му кост е счупена и според нас болката е била наистина непоносима и е станала причина за прекомерната му употреба на лекарства", продължи семейството на Пети.

Първоначално бе съобщено, че 66-годишният американски рокидол е починал, след като е получил масивен инфаркт. Това се случи през октомври миналата година.

Томас Пети бе певец, композитор, мултиинструменталист и музикален продуцент. Славата си получава най-вече с бандата си Tom Petty and the Heartbreakers, както и на британско-американската група Traveling Wilburys, в която свири заедно с легендите Боб Дилън, Рой Орбисън, Джордж Харисън и Джеф Лин. Освен това той издава и солови албуми.

Ето къде духат най-силните ветрове на планетата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/eto-kyde-duhat-naj-silnite-vetrove-na-planetata-video-2073531

Вятърът е един от основните фактори, формиращи климата на Земята. Влиянието му има благоприятно въздействие върху опрашването на растенията, като източник на енергия и др. Но вятърът може да предизвиква явления, които да доведат до значителни материални щети. Силата на вятъра често е способна да ра

Перфектна кожа през зимата – ето как (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/perfektna-kozha-prez-zimata-eto-kak-video-2073582

Добрата грижа за кожата в зимните месеци е нещо изключително важно и полезно за всички дами, които държат на свежия и здрав външен вид. Но какво точно да правим, какво всъщност се случва с кожата през зимата и как да я третираме правилно – отговорите дава Наталия от

Голата Ашли Греъм разкри в Instagram тайната на перфектната връзка (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/golata-ashli-greym-razkri-v-instagram-tajnata-na-perfektnata-vryzka-snimka-2073564

Ашли Греъм зарадва многобройните си последователи в Instagram с гореща снимка. Пищният модел публикува пореден пикантен кадър, за който позира гола. Различното този път е „подкрепата“ на нейния съпруг за снимката.

Общите работни помещения правят служителите нещастни

//dariknews.bg/novini/liubopitno/obshtite-rabotni-pomeshteniia-praviat-sluzhitelite-neshtastni-2073562

Офисите-хамбари, в които се трудят на едно място много служители, ги правят нещастни и непроизводителни, констатира шведско проучване, цитирано от в. "Метро".

Общите офис помещения всъщност са една голяма недомислица - поне според екип от учени на из

Facebook въвежда новите си революционни промени

//dariknews.bg/novini/sviat/facebook-vyvezhda-novite-si-revoliucionni-promeni-2073644

Фейсбук ще започне да дава предимство на "заслужаващи доверие" медии в нюзфийда си в рамките на борбата си срещу "търсенето на сензационното" и "погрешното информиране", заяви изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг, цитиран от Ройтерс

Франция и мигрантите: "Не можем да приемем 1 млн. души“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284419_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%3A+%22%D0%9D%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B

 Миналогодишната победа на Еманюел Макрон срещу Марин Льо Пен бе изтълкувана и като победа на хуманността над ксенофобията. По въпросите на миграцията обаче днешните позиции на Макрон са значително по-твърди, отколкото очакваха мнозина. Това си пролича тези дни по време на посещението му в севернофренския град Кале, откъдето много мигранти се опитват нелегално да преминат във Великобритания. Именно там Макрон заяви, че в бъдеще държавата "автоматично" ще екстрадира онези мигранти, които са били заловени при опит нелегално да преминат границата.

Френският президент насочи гнева си и срещу онези бежански организации, които, според него, съдействали на нелегалните мигранти и разпространявали сред тях "фалшиви информации".

Това не беше първото изявление на Макрон, което показва, че той следва вече по-твърда линия на поведение по този въпрос. "Нито едно от действията на правителството не поставя под въпрос правото на убежище. Но да даването на убежище не означава, че трябва да приемаме безразборно всекиго", заяви президентът още миналата седмица. Макрон каза, че страната усеща натиска на "миграционни вълни, каквито не е имало от Втората световна война" насам“

и посочи конкретни цифри. През 2017 година молби за убежище са подали близо 100 000 души – със 17 процента повече в сравнение с предходната година – макар че едва около една трета от тях са получили статут на бежанци. Малко по-късно вътрешният министър Жерар Коломб допълни: "Ако всички оставаха във Франция, щяхме да сме принудени всяка година да строим по един нов средно голям град".

В сравнение с Германия обаче броят на кандидатите за убежище във Франция остава значително по-нисък. През 2017 година в Германия са подадени почти двойно повече молби за убежище - 187 000.

Много малък брой екстрадирани

Според някои негови критици, Макрон е предал идеалите си

Според някои негови критици, Макрон е предал идеалите си

Еманюел Макрон се намира под засилен натиск поради наличието на широко разпространени ксенофобски настроения в страната. Тези нагласи се поддържат политически от Френския националния фронт на Марин Льо Пен, но в последно време все повече и от консервативните републиканци, начело с новия им лидер Лоран Вокие. Той иска да ограничи миграцията до "строго определен минимум", за което му ръкопляскат мнозина.

За да реши проблема, Макрон обеща нов закон за миграцията и предоставянето на убежище, който ще бъде разгледан от правителството през февруари. Основната идея в проекта:  да гарантира добро отношение към кандидатите за убежище, което показва, че досега това явно не е било осигурено. Другата основна задача на новия закон е да стимулира интеграцията на хората, на които е било дадено убежище във Франция. Онези, чиито молби са били отхвърлени, ще бъдат обаче екстрадирани много по-решително. Кристоф Кастане, председателят на партията на Макрон „Република, напред“, заяви, че в момента биват екстрадирани едва четири процента от хората с отхвърлени молби, което било "неприемливо". Визирайки средиземноморския маршрут той допълни: "Не сме в състояние да приемем един милион души от Либия!".

Някои са дълбоко разочаровани от Макрон

Малкото подробности от новия законопроект, които станаха известни, показват, че той ще залага главно на екстрадирането и сплашването. Ще има например "мобилни екипи", които ще издирват хора без документи в бежанските приюти. Досегашните правителства не се интересуваха особено от подобен вид мигранти. В новия закон е предвидено още молбите за убежище да се разглеждат по-бързо. Критици твърдят обаче, че това ще става за сметка на кандидатите за убежище. Известно е например, че те често са принудени да чакат цял месец, докато получат час за интервю в съответната служба.

Законът предвижда освен това по-дълги срокове за задържане на онези, които подлежат на екстрадиране, затягане на разпоредбите за задължително местожителство и ограничаване на възможностите за обжалване на отхвърлените молби за убежище.

Лодки с мигранти се опитват да прекосят Средиземно море

Лодки с мигранти се опитват да прекосят Средиземно море

Лоран Джованони от хуманитарната организация „Secours Catholique" заяви, че "тази политика е назадничава". Според него, тя ще доведе до екстрадирането на всички, които не са бежанци в тесния смисъл на тази дума. Носителят на Нобелова награда за литература Жан-Мари Гюстав Льо Клезио смята, че е "непростим отказ на човещина" да се прави разлика между правото на политическо убежище и икономическата миграция. Дори доскорошният влиятелен съветник на президента Жан Пизани-Фери публикува заедно с други критици на Макрон отворено писмо във вестник „Монд“, в което го призова да "остане верен на идеалите си".

Макрон: трябва да се прави разлика между двете неща

Еманюел Макрон отговори на критиците си чрез постинг в Туитър. "Когато става дума за миграция, са необходими  решителност, ефективност и човещина. Човещина без ефективност –  са празни приказки, но ефективност без човещина - е несправедливост". Медиите цитираха Макрон с думите: "Някои не правят разлика между мигранти и бежанци, между правото на убежище и миграцията по икономически причини". Макрон подчертава още, че тези категории не бива да бъдат смесвани.

Приказка

http://pogled.info/bulgarski/prikazka.91996

/Поглед.инфо/ Стара къща. Стара ограда. Стара круша до стара врата. Стари, стари баба и дядо. Старо село накрай света.

А вие знаете ли кого следва детето ви в мрежата

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/20/3113302_a_vie_znaete_li_kogo_sledva_deteto_vi_v_mrejata/?ref=rss


Допреди по-малко от месец Логан Пол беше същинско олицетворение на американската мечта. За кратко време 22-годишният младеж от Охайо се беше превърнал в един от най-популярните влогъри в платформата за видеосподеляне YouTube и идол на милиони тийнейджъри по света.<br /><br />Неговите почти 16 милиона последователи му бяха осигурили не само знаменитост и слава, но също и солидно финансово състояние, оценено от списание "Форбс" на 12.5 млн. долара за 2017 г.<br...

Пътна обстановка в страната - 20 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367495

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Защо Меркел отива в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284418_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 От началото на годината България пое председателството на Евросъюза, тъй че германската канцлерка закономерно отива в българската столица, за да научи от първа ръка какви са приоритетите на това председателство и как правителството на Бойко Борисов смята да играе извънредно трудната си роля на координатор и посредник в един много напрегнат момент за ЕС. Така, приблизително, звучи официалното обяснение за кратката визита. Тя е по покана на Борисов, за когото появата на Ангела Меркел несъмнено е от голямо значение като жест лично към него и към страната.

Меркел отива в София непосредствено след срещата си с френския премиер Еманюел Макрон и в самия апогей на опитите да се сформира широка коалиция в Берлин. С други думи, в момента тя си има достатъчно работа, да не кажем, че е затънала до гуша в проблеми. Тоест, посещението ѝ едва ли е само протоколно отскачане до столицата на поредния европредседател. И едва ли е единствено акт на любезност към най-големия ѝ почитател в Източна Европа. Има го и това, разбира се, но в пътната чанта на канцлерката най-голямо място заемат европейските проблеми. Меркел реши да остане на политическата сцена най-вече, за да помогне на ЕС да се справи с тежките кризи, които го разтърсват вече години. И няма нужда да си пророк, за да се досетиш, че в София тя ще разговаря с българските си домакини именно за тях: за Брекзита, за мигрантите и бежанците, за борбата срещу тероризма, за разлома между Западна и Източна Европа, за изтънелия бюджет на ЕС.

София – посредник между ЕС и Турция?

Но в дневния ѝ ред със сигурност присъства и още една точка: балканските съседи на България. При това не само Западните Балкани, чието сближаване с ЕС българското председателство обяви за своя ключова цел. В сряда от дипломатически източници изтече новината, че в София може да бъде организирана среща на високо равнище между ЕС и Турция. Еврокомисията с половин уста опроверга тази новина, което навярно означава, че усилено се работи за такава среща и за подобряване на отношенията. А София е много подходяща като място и като посредник. В момента в отношенията между Германия и Турция, които бяха достигнали почти до точката на замръзване, се забелязва известно раздвижване и затопляне. От Берлин, от Анкара, но и от Брюксел отново идват положителни сигнали, че е възможно да бъде спряно и преосмислено „разминаването на галактиките" ЕС и Турция.

Александър Андреев

Александър Андреев

Едва ли е нужно да се повтаря, че европейците и турците в момента имат голяма нужда едни от други. ЕС разчита на Турция по проблема с бежанците и мигрантите, на Турция пък икономическите връзки с Европа са ѝ жизнено необходими. Да не говорим, че и едната, и другата страна искат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма – както срещу остатъците от т. нар. „Ислямска държава” в Близкия изток, така и срещу джихадизма в Европа. Освен това, според непотвърдени информации, на Ердоган никак не се е харесал фактът, че като европредседател България ще насърчава Западните Балкани, но не се ангажира с европейското бъдеще на Турция. На този фон е логично именно преди публикуването на поредните доклади за напредъка на страните-кандидатки за ЕС след около два месеца да се умува над възможните варианти за разговор между ЕС и цяла група балкански държави, в която влиза и Турция.

Уникален шанс за България

Дали България може да се окаже в центъра на един такъв процес? Много е вероятно в София Ангела Меркел да има едно наум по въпроса. Това, впрочем, е уникален шанс за България името ѝ да влезе с добро в новата история на Европа. Ако на една „Софийска среща" се вземат наистина основополагащи решения по отношенията с Турция и със Западните Балкани, за миграционната политика и разширяването на ЕС в Югоизточна Европа, София ще остане като нарицателно в аналите – подобно на Лисабон, Копенхаген или Шенген.

Германия и антисемитизмът

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284417_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82

 Антисемитизмът има много различни форми на проявление. Той е прастар - антисемитизъм е имало в античността и в Средновековието, а апокалиптичната си връхна точка той достига  по времето на геноцида срещу евреите, извършен от нацистите. Антисемитизъм е имало винаги и в старата Федерална република, както и в бившата ГДР, въпреки че е бил санкциониран от държавата. Антисемитизмът често се проявява като критика срещу глобализацията, срещу „световното господство“ на САЩ, Израел и еврейските общности. Той е както религиозно, така и социално мотивиран. Среща се както в периферията на обществото, така и сред най-образованите среди.

И все пак антисемитизмът в Германия е явление, свързано най-вече с крайното дясно. Антисемитизмът се засили с притока на мигранти от арабския свят, където е широко разпространено отхвърлянето на държавата Израел. Наскоро в Берлин и на други места в Германия бяха изгаряни израелски знамена – това стана след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Германската общественост беше потресена от тези прояви на омраза срещу евреите.

Антисемитизмът отново се засилва

В Германия обаче горят не само знамена. Членове на еврейската общност твърдят, че изпитват страх да носят открито символите на своята вяра. Затова е правилно, че политиците сега дават ясен сигнал – ХДС/ХСС, ГСДП, свободните демократи и Зелените искат да бъде назначен специален пълномощник на правителството за борба срещу антисемитизма, който да събира данните за ксенофобски инциденти, да инициира образователни кампании в училищата и да привлича вниманието към темата в политическото пространство.

Появата на подобна фигура ще докаже, че политиците се отнасят сериозно към проблемите, свързани със засилилия се в последните години антисемитизъм в Германия. Грозен пример в това отношение поднесе известният с крайно десните си разбирания представител на „Алтернатива за Германия“ Бьорн Хьоке, който нарече мемориала за Холокоста в Берлин "паметник на позора".

Просто да се прилагат законите?

Йенс Турау

Йенс Турау

Историкът Михаел Волфсон е прав като казва, че антисемитизмът съществува от хиляди години и че срещу него в Германия има закони, но те просто трябва да бъдат прилагани. Това е вярно, но то не означава, че не бива да има специален пълномощник по въпросите на антисемитизма. Критиките на левите сили също се разминават със същността на въпроса. Те се опасяват, че основната задача на специалния пълномощник ще бъде да сочи критично към проявите на антисемитизъм само сред мигрантите.

Най-важното за Германия е да усеща и съзнава своята вина и отговорност за геноцида срещу евреите - дори и тогава, когато няма да има вече живи измежду фактическите извършители на престъпленията през Втората световна война. Щом като антисемитизмът в Германия отново надига глава, политиците да длъжни да действат. И те правят това сега. Именно такъв е правилният сигнал.

20 януари в историята

http://www.cross.bg/prezident-voiina-vtorata-1565849.html

/КРОСС/ 1320 г. - Херцог Владислав I става крал на Полша.1600 г. - Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик.1841 г. - Китай отстъпва Хонконг на Великобритания и възстановява управлението си в тази територия едва през 1997 г.1877 г. - Приключва Цариградската конференция без да вземе решение за съдбата на християнското население на Балканите.1895 г. - В щата Ню Хампшър започва рутинно използване на рентгенов апарат за клинични цели. 1937 г. - Франклин Делано Рузвелт поставя началото на полагане на клетва президента на САЩ на този ден. Преди това датата е била 4 март.1941 г. - Втората световна война: Правителството на България решава да присъедини страната към Тристранния пакт.1942 г. - Втората световна война: В Берлин, нацистите провеждат конференция на тема окончателното решаване на еврейския въпрос, известна като Конференцията Ванзее, която дава насоки на практиката на масовото ликвидиране на евреи. 1945 г. - Втората световна война: Унгария подписва акт на безусловна капитулация и обявява война на доскорошния си съюзник Хитлеристка Германия.1946 г. - Основана е Централна разузнавателна група на САЩ с акт на президента Хари Труман, която по-късно прераства в Централно разузнавателно управление - CIA.1961 г. - Джон Кенеди встъпва в длъжността президент на САЩ, като най-млад и първи римокатолически президент. Неговото церемониално обръщение е едно от най-запомнящите се за 20 век.1978 г

Шрамайер: "Кога българинът ще се събуди?"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284416_%D0%A8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B5%D1%80%3A+%22%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%3F%22

 ДВ: Г-н Шрамайер, България си постави високи цели за своето първо европредседателство. Каква е прогнозата Ви?

Клаус Шрамайер: Радвам се, че европредседателството поставя България и целия регион в центъра на вниманието. Залято от вълната отрицателни новини, идващи от Югоизточна Европа, западното обществено мнение дълго време разочаровано обръщаше гръб на този регион и си позволяваше да го занемарява. Избликът на интерес в момента е още по-важен поради това, че Западът най-после проумя: дългогодишното игнориране, ако не и пренебрежение към региона, може да има фатални последствия и да доведе до тежка криза. Това особено добре личи в случая с една от най-малките страни – Македония. София и Скопие демонстрираха разум и ратифицираха Договора за добросъседство, а това увенчава българското европредседателство.

Що се отнася до моите очаквания от българското европредседателство, трябва да призная, че те не са особено големи. Проблемите на Европа са твърде сложни, за да могат да бъдат решени в рамките на едно председателство. И мисля, че София си постави една почти непостижима цел, надявайки се в тези шест месеца да задейства процеса по евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. Но има една друга, една по-стара идея, която България би могла да постави на дневен ред: идеята за една Балканска федерация, за едно по-тясно сътрудничество между готовите на тази стъпка страни от региона, които в резултат да обединят силите си и по този начин евентуално да имат по-добра изходна позиция в преговорите с Брюксел. И то като равноправни партньори, а не като сателити на един Георги Димитров и на един Тито. Преди 70 години тази идея се провали заради Сталин. Но днес може и да сработи. Едно подобно решение ще даде на ЕС време да реши проблемите си, за да може един ден отново да е в състояние да приема нови страни-членки.

ДВ: Г-н Шрамайер, говорите за по-тясно сътрудничество между страните от региона. Днес вече виждаме сериозно сближаване между България и Македония, но в същото време, както знаете, в българското правителство има коалиционни партньори, които оспорват наличието на македонска нация. Как, според Вас, ще бъдат приети техните представители на европейската сцена?

Шрамайер: Всеизвестно е, че Борисов състави тази коалиция, защото изборният резултат на ГЕРБ просто не му остави друг избор. Затова по този въпрос се разчита на държавническите му умения.

ДВ: Къде, според Вас, България би могла да допусне грешки? И къде би могла да се представи добре по време на шестте месеца европредседателство?

Bulgarien Symbolbild EU-Ratspräsidentschaft (BGNES)

Логото на българското ротационно председателство на Европейския съвет

Шрамайер: България вече допусна достатъчно грешки. Ще изброя само няколко примера: корупцията, липсата на истинска съдебна реформа, потъпкването на правовата държава, свръхмогъщата прокуратура. Да не говорим, че и самата подготовка за европредседателството не протече гладко. Но България може да се похвали и със сериозни успехи: сближаването със Скопие и стабилното икономическо положение, например. Добрите отношения между Борисов и Ердоган също са от полза за ЕС. Освен това досега България посреща резервирано опитите за оказване на натиск от страна на Русия, макар това да не е никак лесно. С други думи: въпреки всичките си недостатъци, България е стабилно и надеждно предмостие на ЕС. Тук ми се иска да кажа, че София със сигурност ще достави много радост на европейските си гости със своята културна сцена, с чудесните си концерти, оперни и театрални представления.

ДВ: Знаете обаче, че западната преса неизменно описва България като най-бедната и най-корумпираната страна в целия Европейски съюз. Дали европредседателството може да допринесе за подобряване на българския имидж?

Bulgarien Recep Tayyip Erdogan und Bojko Borissow (BGNES)

Шрамайер: "Добрите отношения между Борисов и Ердоган са от полза за ЕС"

Шрамайер: Борбата срещу бедността е трудна задача, която изисква много време. А що се отнася до ефективната битка срещу корупцията - тук за жалост липсва политическа воля. Но това може да се промени, ако най-после се наложи убеждението, че вредите от корупцията далеч надхвърлят „ползите“ от нея.

ДВ: Г-н Шрамайер, Вие бяхте години наред заместник-посланик на Германия в София и следите и до днес внимателно процесите в страната и развитието на нейното общество. Кои са, според Вас, генералните проблеми?

Шрамайер: Голям проблем е потъпкването на върховенството на закона, а още по-сериозен проблем е слабото гражданско общество. Спорадично се надига съпротива срещу нередностите, но по правило недоволството бързо утихва. На българското гражданско общество му липсва кохерентно лидерство. В голямата си част интелигенцията абдикира от политиката, а малкото опозиционни политици правят твърде малки и бавни стъпки. Чудя се защо българите толкова усложняват живота на личности като Лозан Панов, Христо Иванов и други като тях, които работят в името на правовата държава? Кога българинът ще се събуди? Кога ще си спомни за старите си европейски традиции още от периода между 1878 и 1934 година? Защо раната от 1944 заздравява толкова бавно? На това място ми се иска да кажа, че травмата от социализма едва ли може да бъде преодоляна с една „Бронзова къща“ на мястото на мавзолея на Георги Димитров.

 

Зетят на Тръмп е предупреден за връзките си с китайка

http://dnes.dir.bg/news/jared-kashnar-zet-tramp-contrarazuznavane-preduprejdenie-26788319

Джаред Къшнър е предупреден от офицери от контраразузнаването, че семейните му приятелски отношения с бизнесдамата Уенди Мърдок могат да навредят на САЩ.

На 20 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6672763

На 20 януари рожден ден иматПетя Славова, председател на НС на Инвестбанк и собственик на “Феста холдинг” Евгени Димитров-Маестрото, музикант и композитор от “Ку-ку бенд” Здравко Желязков, певец от дует “Ритон” Йордан Караджов, музикант от група “Сигнал” Георги Марков, бивш национал по футбол Петя Пендарева, бивша лекоатлетка Проф.

Меркел и Борисов ще се срещнат в София ден преди решаващ вот за германската политика

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/20/3115566_merkel_i_borisov_shte_se_sreshtnat_v_sofiia_den_predi/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел пристига в София днес, поканена от премиера Бойко Борисов.<br /><br />Визитата не беше оповестена до началото на тази седмица, когато правителствената пресслужба и екипът на Меркел в Берлин не съобщиха, че канцлерът ще обсъди приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и актуални политически теми. По-късно пресслужбата на германското правителство публикува ново съобщение за пътуванията ѝ - както до Париж, завършило...

20 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=367494

Събития: 1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на Великобритания и възстановява управлението си в тази територия едва през 1997 г.

САЩ: Сенаторите дръпнаха шалтера на правителството

http://clubz.bg/63157-sasht_senatorite_drypnaha_shaltera_na_pravitelstvoto

Сградата на законодателния орган на САЩ на връх Капитолия във Вашингтон. Снимка БГНЕС

Сенатът на САЩ "дръпна шалтера" на правителството и точно в 0 часа на 20 януари то остана без пукната пара. Крахът на бюджета на Доналд Тръмп става навръх годишнината от встъпването му в длъжност.

Републиканците и демократите не можаха да съгласуват позициите си по новия федерален бюджет и това доведе до т.нар. "шътдаун" (буквално "угасване") на администрацията на Доналд Тръмп, съобщи Си Ен Ен.

Това означава, че държавната машина е парализирана и спира работа. От понеделник ще работят само спешните медицински центрове, органите по националната безопасност, пощите, контрола на въздушното пространство, органите по стихийните бедствия, затворите и електроенергията, предаде Би Би Си. Всички останали учреждания и държавни офиси спускат кепенците, а чиновниците излизат в принудителен отпуск.

Положението ще остане така, докато сенаторите не се разберат. Една от главните пречки е желанието на Тръмп да отпусне огромна сума пари за построяване на стената с Мексико, докато демократите не са съгласни с това, както и с цялата му имигрантска политика и плана за изгонването на 700 000 имигранти от САЩ.

Последният път, когато Щатите изпаднаха в същата ситуация, бе през 2013 година при управлението на Барак Обама. Тогава страната бе парализирана частично цели 16 дни.

Белият дом обвини сенаторите от Демократическата партия за отхвърлянето на процедурно предложение в Сената да се гласува временно финансиране на федералния бюджет на САЩ, за да могат правителствените служби да продължат работа и ги нарече "обструкционистки неудачници", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Днес демократите в Сената поставиха политика над националната ни сигурност, семействата на военнослужещите, децата в уязвимо положение и способността на страната ни да служи на всички американци", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Тя заяви, че няма да се водят преговори по исканията на демократите за имиграционната политика, докато не бъде приет нормативен акт за премахването на започналата в 00.00 ч. парализа на федералното правителство. Президентът Тръмп "няма да преговаря по статута на незаконни имигранти, докато демократите държат за заложници нашите законни граждани заради безотговорните си искания", каза Сандърс.

"Всичко изглежда много лошо за нашите велики отбранителни сили и за сигурността на особено опасната южна граница", написа в туитър президентът Доналд Тръмп.

Бюджетът вече мина в Камарата на представителите, но за да мине в Сената, на Тръмп са му необходими 60 гласа, а Републиканската партия разполага само с 51.

САЩ е една от малкото страни по света, в която при неприемане на финансоните параметри за предстоящата година се спира дейността на правителството. Както е известно, в България, ако бюджетът не бъде приет, разходите се извършват на базата от предишната година.

Crimsonаlter: САЩ се готвят за „освободителен удар“ по Китай

http://pogled.info/svetoven/Crimsonalter-sasht-se-gotvyat-za-osvoboditelen-udar-po-kitai.91994

/Поглед.инфо/ Флагманът на американската делова преса, изданието Wall Street Journal излезе с паническа статия за предстоящата „битка на титаните“ между САЩ и Китай. Действията на Доналд Тръмп приближават съвсем истинска търговска война с Пекин, а резултатът от нея напълно е възможно да стане колапсът на цялата съществуваща система за световна търговия. Нещо повече, американските финансови журналисти посочват, че за САЩ това ще се превърне в нарастване на безработицата и рязко падане на печалбите на такива компании като Apple, „Боинг“ и „Дженерал Мотърс“. Това не значи, че за Китай всичко ще бъде просто и безболезнено, но даже Wall Street Journal се съмнява в способността на Щатите да нанесат достатъчен ущърб на китайската икономика за да принудят Си Цзинпин към политическа капитулация и изпълнение на исканията на Доналд Тръмп.

Западът пред настъпление: укрепват тиловете, готвят фронтовата линия

http://pogled.info/svetoven/zapadat-pred-nastaplenie-ukrepvat-tilovete-gotvyat-frontovata-liniya.91995

/Поглед.инфо/ Отдавна не съм писал, но е време вече да възобновя наблюденията над информационно-психологическата война на Запада против останалия свят и против Русия особено.

Прогноза за времето - 20 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367455

По Черноморието ще бъде предимно облачно. След обяд и привечер на места ще превали дъжд, който в северните райони ще се примесва със сняг. Ще духа умерен вятър от югозапад, който след обяд ще започне да се ориентира от северозапад.

Twitter блокира повече от 1000 свои потребители

//dariknews.bg/novini/sviat/twitter-blokira-poveche-ot-1000-svoi-potrebiteli-2073638

Социална мрежа „Туитър“ е блокирала отново повече от хиляда акаунти по подозрение, че са обвързани с руската правителствена „Агенция за интернет изследвания“, която американските власти обвиняват в разпространение на пропагандни съобщения по време

200-годишен храм се руши (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/200-godishen-hram-se-rushi-snimki-2073639

Църквата „Свети Теодор Тирон“, която след месеци ще отбележи 200-годишнина, тъне в разруха. За това сигнализираха от черковното настоятелство, като обявиха дарителска кампания за набиране на необходимите пари за най-неотложни ремонти и укрепвания. Писмото е придруж

Заговорът на банкерите

http://pogled.info/svetoven/russia/zagovorat-na-bankerite.91992

/Поглед.инфо/ Приближава се денят – черен за целия лишен от съвест руски елит. Денят, когато американците ще разкажат на света за гнездото от паяци, което са свили в самия център на Русия банкерите, суровинните олигарси, високопоставените политици. За това гнездо, уви, ще ни разкажат не руските вестници и руските телевизионни канали, а вестниците и телевизионните канали на врага, който се старае да създаде от Русия образ на пиратско кралство, да наплаши Путин с предстоящи нови санкции, да насъска прозападните знатни срещу президента, да повтори в Русия колапса от 1991 година.

Англия на 19 век: колониализъм, монопол и промишлена революция

http://pogled.info/svetoven/angliya-na-19-vek-kolonializam-monopol-i-promishlena-revolyutsiya.91993

обрати и в рамките на онова време са били заложени основите на много съвременни процеси. Чета автори от различни страни, в това число и от Великобритания, един от моите любими автори е английският историк-марксист Ерик Хобсбом с неговата идея за „синтетична история“.

В България не вярват, че Стамен Григоров е открил бацила на киселото мляко, питат в Женева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6670825

В България не вярват, че Стамен Григоров е открил бацила на киселото мляко, питат в ЖеневаКогато постига успеха си,  jfx е само на  27 години Преди седмица “Би Би Си Травъл” излъчи репортаж за България. В него беше споменато и киселото мляко. “Където и да е било открито за пръв път, това, което знаем, е, че България играе важна роля за налагането на киселото мляко на Запад и превръщането му в популярния и широко разпространен продукт,

«Арабската пролет» се трансформира в «кавказка»

http://pogled.info/svetoven/arabskata-prolet-se-transformira-v-kavkazka.91987

/Поглед.инфо/ Съединените щати включват Закавказието в своя проект "Велик Близък Изток". Анализирайки иранската политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, турският Milli Gazete прогнозира, че в бъдеще тя ще бъде "по-ожесточена", тъй като Вашингтон възприема Иран като "една от двете големи мишени по пътя към реализиране на проекта "Велик Близък Изток".

Shbab misr/Египет: Т-90 разруши заговора на САЩ и Франция

http://pogled.info/svetoven/Shbab-misr-egipet-t-90-razrushi-zagovora-na-sasht-i-frantsiya.91988

/Поглед.инфо/ Съединените щати и Франция си сътрудничат от падането през 2003 г. на Багдад, считана за най-важната арабска столица. Това събитие значително подкопава баланса на силите в арабския регион. В тайни американски центрове и бази за обучение, Вашингтон "коригира копията" на терористите от "Ал Кайда"; започна да обучава терористите на т.нар. Ислямска държава; след това бързо и ефективно ги използва по време на "арабската пролет" през 2011 г. срещу арабските страни.

СССР съвсем не се е разпаднал!

http://pogled.info/svetoven/russia/sssr-savsem-ne-se-e-razpadnal.91989

/Поглед.инфо/ В популярния американски анимационен сериал "Грифинс" има епизод, в който коварните руснаци програмират агенти, активирани със специална кодова дума. След това благонадеждният американски гражданин става руснак и дори по-лошо - комунист.

Financial Times: Ракетните преговори между Русия и Китай тревожат Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/Financial-Times-raketnite-pregovori-mezhdu-rusiya-i-kitai-trevozhat-vashington.91990

/Поглед.инфо/ Руската компания НПО Енергомаш води с китайската компания Great Wall Industry преговори, в резултат на които последната може да получи лиценз за производството на ракетни двигатели РД-180, съобщава британското издание Financial Times.

Матео Салвини пред Bild: Считам Путин за велика личност

http://pogled.info/svetoven/mateo-salvini-pred-Bild-schitam-putin-za-velika-lichnost.91991

/Поглед.инфо/ За Брюксел той е враг, за Москва - най-добрият приятел. С такава перспектива, главният кандидат от опозиционната партия "Северна Лига" 44-годишният Матео Салвини навлиза в предизборната кампания на Италия. Лигата се противопоставя на сега управляващите най-вече по въпроса за достъпа на мигранти. "Със сигурност щяхме да живеем по-добре, ако и в Италия имахме личност като Путин", заяви Салвини пред репортерите. Италианският евродепутат счита еврото за "криминален" и "провалил се експеримент".

Изпращаме актьора Стефан Илиев - Чечо

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/izprashtame-aktiora-stefan-iliev-checho-2073628

Последно сбогом с актьора и дългогодишен председател на Съюза на артистите в България Стефан Илиев-Чечо ще си вземат близки, приятели и колеги на 20 януари.

Поклонението пред актьора ще се извърши на 20 януари, събота, от 14.30 ч. в столичния храм "Свети Геор

Студ и сняг през почивните дни, в понеделник - истинска зима

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stud-i-sniag-prez-pochivnite-dni-v-ponedelnik-istinska-zima-2073629

Предимно облачно ще бъде времето в събота. Около обяд от северозапад ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта ще обхванат цялата страна.
 
Отначало в Дунавската равнина, а до края на деня в по-голямата част от страната, вятърът ще се ориентира от

ПГ на „БСП за България“ иска отмяна на одобрените учебни програми по история за Х клас

http://pogled.info/bulgarski/pg-na-bsp-za-balgariya-iska-otmyana-na-odobrenite-uchebni-programi-po-istoriya-za-h-klas.91983

/Поглед.инфо/ ПГ на „БСП за България“ настоява да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за Х клас. Със заповед на министъра да се създаде комисия от безспорни авторитети в историческата наука, която да преразгледа учебната програма и да предложи нов вариант, който обективно отразява историческите факти и събития от всички периоди в развитието на българската държава. Това заяви от трибуната народната представителка от "БСП за България" Ирена Атанасова, която представи декларация на парламентарната група на левицата. Всъщност основната цел на промяната в учебниците за Х клас не е тази, която очакваше образователната система, а съвсем друга – политизация и нова идеологизация на образованието, заяви Атанасова.

Как гнилите ябълки станаха сладки при европредседателството

http://pogled.info/bulgarski/kak-gnilite-yabalki-stanaha-sladki-pri-evropredsedatelstvoto.91984

/Поглед.инфо/ Речта на Доналд Туск трогна доста хора, само защото бе произнесена на български език. Съдържанието й всъщност бе обидно за средната интелигентност, но още по-обиден бе начинът по който европейският политически елит легитимира мафиотизирания български “елит”. Всички европейски призиви за борба с корупцията от последните години, всички мониторингови доклади, препоръки и предписания за съдебна реформа, похабили тонове хартия, всички недипломатични и остри изказвания на западни дипломати, както и убийствените публикации във водещи европейски медии отидоха по дяволите за половин час.

Седем изисквания на Русия към Прибалтика

http://pogled.info/svetoven/sedem-iziskvaniya-na-rusiya-kam-pribaltika.91985

/Поглед.инфо/ Представители на прибалтийските държави един след друг говорят за възобновяване на икономическото сътрудничество с Русия. Но всички подчертават, че политиките на техните държави към Москва ще останат непроменени.

National Interest: Американците не желаят войни

http://pogled.info/svetoven/amerika/National-Interest-amerikantsite-ne-zhelayat-voini.91986

/Поглед.инфо/ Американците не горят от желание да започнат нови войни. Ако стремежът им към чуждестранни военни авантюри може да се оприличи с приливите и отливите, както метафорично се изразява Стивън Кинзър в началото на своята книга «Истинският флаг: Теодор Рузвелт, Марк Твен и ражденето на американската империя» (The True Flag: Theodore Roosevelt, Mark Twain, and the Birth of American Empire), сега виждаме повече пясък и тиня, отколкото синя вода.

Ритуали за лесно раждане

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6669504

Ритуали за лесно ражданеВсяка бременна жена се вълнува от неща като какъв ще е пола на детето, дали ще роди лесно, какво е хубаво да прави, докато носи бебето и какво не, какво да яде и още много други подобни неща. Днес можем да научаваме какво ще е бебето още в първите месеци на бременността, можем да изберем как да е раждаме и лекарите строго следят нашата диета и

100 човека пеят с пълно гърло с Ева, Виолета и Краси от “Тоника Домини”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6672767

100 човека пеят с пълно гърло с Ева, Виолета и Краси от “Тоника Домини”Ева Найденова, Виолета и Красимир Гюлмезови от “Тоника Домини” поднесоха едночасов миниспектатъл на своите най-големи почитатели. Задушевната обстановка накара 100-имата щастливци в публиката да пеят с цяло гърло. Тримата певци обявиха, че част от цената на всеки билет от концерта им в “Арена Армеец” на 14 април ще бъде дарена на 11-годишния

Богомил Герасимов: Донасяха как съм се целувал с дъщерята на Чърчил Сара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6670838

Богомил Герасимов: Донасяха как съм се целувал с дъщерята на Чърчил СараС дипломата и писателя разговаря Пенчо Ковачев: Станах почетен гражданин на Габрово,  защото го побратимих с Абърдийн - Честит 87-и рожден ден, г-н Герасимов. Дълголетието привилегия ли е на дипломатите? - Благодаря за поздравленията и вниманието към мен! Не, дълголетието не е привилегия на дипломатите, защото познавам доста колеги,

Георги Коритаров с 3 часа “Свободна зона” всеки ден по телевизия “Европа”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6672762

Георги Коритаров с 3 часа “Свободна зона” всеки ден по телевизия “Европа”От 1 февруари Георги Коритаров мести предаването си “Свободна зона” по телевизия “Европа”. То ще е всеки делничен ден от 9 до 12 ч на обяд. Популярният журналист запазва името на предаването, което прави от 7 г. по ТВ +, но не и интериора. Той и гостите му вече няма да седят в пещера. Тематиката остава основно политическа.

Нацистите провеждат Ванзейска конференция, на която изготвят план за ликвидирането на евреите

https://www.actualno.com/chronicles/nacistite-provejdat-vanzejska-konferencija-na-kojato-izgotvjat-plan-za-likvidiraneto-na-evreite-news_655266.html

Ванзейска конференция е съвещание на представители на министерствата и други властови структури на нацистка Германия, проведено в Берлин на 20 януари 1942 г. край езерото Ванзее във вила Марлир. На тази конференция е прието решение за начините и способите за привеждане в ход на „Окончателното решение на еврейския въпрос“ — програма за геноцид над еврейското население на Европа, за която понастоящем се използва термина „Холокост“. Ген

Днес е Петльовден

https://offnews.bg//na-tozi-den/dnes-e-petliovden-660982.html

Днес православната църква почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий. Именници днес са Евтим, Евтимия, Ефтим, Евтимий, Ефтимия, чието има от гръцки означава „благодушен“.

Празникът е известен и като Ихтим, Ихтима, Петеларовден или Петларовден. Последните названия са свързани с основната обредна практика - жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд. В онези домове, където има момиченца, стопаните колят обикновено ярки за тяхно здраве.

Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата ѝ се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца.

В Странджанския край, където народният култ към св. Евтим е особено развит, всяка жена коли за здравето на своите деца черен петел. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и той предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия).

В Пловдивско денят е известен под името Черна или Църън ден. Тук освен принасянето в жертва на черен петел (или кокошка) се спазват и редица забрани. Не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.

Хороскоп за 20 – 26 януари

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-20-26-ianuari-671854.html

{"oven":"Хубаво 7-дневие, то ви кара да обърнете доста внимание на колектива, в който работите, и на домашните си задължения. Група Овни ще открият ненадеен шанс за изява и печалби, но понеделник е пълен с поводи за спорове с близки, във вторник не се чувстват разбрани от колеги и познати и ще премълчават идеите си, в сряда ще се нагърбват и с чужди задачи. Имате енергия и идеи за всичко, показват следващите 2 дни. Дамите да не пренебрегват битовизмите, а грижите за децата трябва да бъдат дисциплиниращи. Не е време за флиртове. ","telec":"Нямате финансови или делови причини за безпокойство, обаче ведрото настроение някак ви се изплъзва през започващото 7-дневие. Телците да не си го изкарват на колеги, познати и близки в понеделник, от вторник главната им задача е привличане на симпатии и помощници, а и грижа за това обкръжение. Е, в това е вашата сила и укрепването на новите партньорства ще ви радва, а в четвъртък и петък ще ви се открият и перспективи за кариера, и източници на печалби и обществен престиж. Любовните авантюри отиват на по-заден план.","bliznaci":"Периодът разкрива пред вас добри възможности в деловата сфера, но е доста важно да работите спокойно, обмислено, за да извлечете високи печалби и да създадете равностойни партньорства. За част от Близнаците има риск да се увлекат в по-прибързани действия и във вторник да усложнят отношенията си с околните. Никой не оспорва творческия ви подход и далновидността, но в сряда и четвъртък по-простичките решения ще дават по-високи резултати, отколкото излишна твърдост. В любовта получавате много, а сте недоволни...","rak":"И за вас седмицата е хубава, чувствате се пълни с енергия. Раците могат да направят нещата и още по-ведри, тъй като мнозина разчитат на тяхната помощ, а близките им – на повече внимание. В понеделник и вторник уредете стриктно делата си, в сряда се очертават пречки. Няма да се предадете, а ще покажете и на колеги и шефове, че сте си точно на мястото и правите важни жестове за целия екип. Най-дискретни сте за личния си живот, ала и там не допускайте възгордяване. Някои се радват на свои победи, но битките тепърва се задават.","luv":"Във вторник и петък трябва да анализирате сериозно деловите проблеми. Редно е Лъвовете да се вслушват повече в преценки на по-опитни специалисти и съвети на предани близки, не е време да се хвърлят в авантюри. През този понеделник даже стари проекти ви изправят пред изпитания, а в четвъртък работата е наистина много. Обмислете всеки детайл, има съперници, които биха използвали грешките. Ако се заемете с обществена работа, привличайте съмишленици, помощ. Лични неща ще оправяте по-късно и бавно, но уверено.","deva":"Това 7-дневие ще ви се види по-трудно, кроите важни планове, а ви спъват проблеми и неразбирателства с околните. Девите обичат яснотата, да уговарят до последен детайл ангажиментите си с партньори, клиенти, разминаване не е изключено. В понеделник се очертава спор с близки, ако зависите от тях, по-добре отстъпете. Вторник е за проучване на разни въпроси, някои ситуации ще изненадват. От сряда упорствате по плана си, по-резултатно е да разчитате и на съмишленици, на подкрепа. Начинанията вървят, но няма как да ги ускорявате.","vezni":"Ден по ден изяснявате проблемите, които ви вълнуват, деловите ви задачи са доста и изискват сериозни усилия. Везните няма да се щадят, имат си важни лични планове, а и в работата искат да направят по-сериозна промяна. Вторник и сряда изискват повечко труд, ала и резултатите са чудесни, печалбите са за всички в екипа и това ви дава основание да поставяте много по-високи цели пред колеги, партньори и даже близки. В четвъртък и петък за всички е още по-напрегнато, но вие окуражавате другите както някога на вас са ви помагали.","scorpion":"И за вас 7-дневието не е леко, но ще направите от борбата си с трудностите в службата здрава спойка на екипа, приятелския си кръг и родата. Скорпионите са твърде нетърпеливи за изява в работата и постигане на високи резултати, но от понеделник не е полезно да се изтъкват чак толкова пред своите колеги и шефове. Едно, че не сте наясно с някои проблеми в деловата сфера, второ, от сряда назряват противопоставяне, завист, интриги. Не споделяйте идеи и по-лични неща, макар че разчитате на пълната подкрепа на любимия, близки...","strelec":"Предстоят дни, в които е редно да поддържате умерено темпо в работата, а на вас хич не ви се ще. Не е време за авантюри, но самочувствието на Стрелците може да ги подлъже да започнат спорове с близки, да поемат по-тежък товар, отколкото могат да носят. Ами здравето?... Вторник ще покаже, че е по-важно да привличате съмишленици, а усилията ви по личните ви задачи ще дават подобаващ плод. Изчакайте с амбициозни начинания и щом партньорите не са на вашата вълна. В четвъртък и петък оправяте нещата, пазете самообладание.","kozirog":"Започващото 7-дневие ще е по-уморително за вас. Някои Козирози може да пътуват по работа, други ще се нагърбят със задачи за уреждане на деликатни въпроси в екипа, с клиенти и пр. Вашите ангажименти са много, в петък трябва да помислите за отдих, възстановяване. От вторник до четвъртък действате по чужди идеи, но те са съобразени с интересите на кръга ви, та няма да ви тежи. Все пак анализирайте задълбочено мотивите на околни, с едни ще продължите сътрудничеството, с други не. И близки не случайно разчитат на мнението ви.","vodolei":"За вас настоящият период се характеризира с големи амбиции и енергия, в работата упорството ви ще дава добри плодове. В четвъртък и петък обаче Водолеите да понамалят темпото, май започват да си правят нереалистични планове. Пречките в някои начинания са повече и колкото и да сте находчиви, по-разумно е да проявите прагматизъм, да търсите по-прости решения. Ако се налага, направете стъпка назад, доходите ви са стабилни, а професионализмът е оценен. Не налагайте мнение на близки, това не носи щастие и в любовта...","ribi":"Тежко, но плодоносно 7-дневие, гответе се за динамична програма. Едни Риби ще спечелят доверие на нов работодател, втори разширяват дейност, трети укрепват бизнес партньорства. Внимателно уреждайте финансови въпроси в понеделник, а в петък - правни и административни детайли. Във вторник и четвъртък мнозина трябва да поемат част от задачите на колеги и познати, не им е драго, но щом е спешно... Не се хвърляйте в авантюри и не командвайте, нужни са ви бдителност и такт. В любовта също, за да създадете здрава връзка."}

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване