Акценти в печата

http://www.cross.bg/vestnik-leva-karakachanov-1566868.html

/КРОСС/ "Баровците скриха лимузините", четем на първа страница на вестник „Стандарт". Акцията на прокуратурата и данъчните за проверки на притежателите на луксозни коли и имоти стресна богаташите. Част от тях прибраха лъскавите возила, с които парадираха, в гаражите. Други пък ги откараха в крайградските си вили, пише вестникът. На мушката на прокуратурата вече са и общините, в които е имало сигнали за злоупотреби на кметове, съобщава „Дума". Първата от поредицата акции бе срещу кмета на град Септември Марин Рачев. Според проверка на ДАНС, той е нанесъл щети на общината за 13 милиона лева, съобщава „Стандарт". Днес ще му бъдат повдигнати две обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, уточнява „24 часа". Студенти завлякоха държавата с 3 милиона лева, е водещото заглавие на вестник „Телеграф". Наскоро завършили висшисти са теглили заеми колкото за покупка на апартамент и сега не могат да ги връщат, показва справка на Министерството на образованието. Според нея държавата е изплатила над 2,7 милиона лева, дължими от студенти. Държавният бюджет е ощетен и от контрабандата на цигари, става ясно от вестник „Сега". За последните 10 години незаконната търговия на цигари е ощетила хазната с над 4 милиарда лева

Дъмбълдор се завръща, но няма да е гей

http://clubz.bg/63683-dymbyldor_se_zavryshta_no_nqma_da_e_gej

Напразни ще се окажат предположенията на феновете на „Фантастични животни“ дали в продължението на фентъзи филма ще бъдат разкрити взаимоотношенията между професор Албус Персивал Улфрик Брайън Дъмбълдор и черния магьосник Гелърт Гринделвалд. Продуцентът Дейвид Йейтс оповести, че новият филм няма да акцентира върху сексуалните предпочитания на великия магьосник, пише сп. Time.

Авторката Джоан Роулинг още през 2007 г. подхвърли, че Дъмбълдор е хомосексуален:

„Винаги съм си представяла, че Дъмбълдор е гей. Той се влюбва в Гринделвалд и това добавя към личната му трагедия, когато Гринделвалд показва истинското си лице“.

Йейтс смята, че с този факт „всички фенове са наясно“:

„Дъмбълдор е имал силна връзка с Гринделвалд, когато и двамата са били млади. Те се влюбват в идеите си, в идеологиите си, както и един в друг“.

Но във „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ няма да се акцентира върху тази тема.

Филмът за пръв път събира Джъд Лоу и Джони Деп на екрана. Лоу ще влезе в ролята на Дъмбълдор, а Деп – на Гринделвалд.

Голяма част от феновете изразиха разочарование в социалните мрежи и това доведе до саркастична реакция от страна на сценариста на филма, Джоан Роулинг.

„Някои хора ми пращат гневни писма и обиди за интервю, в което аз не участвам, за сценарий, който аз съм написала, но никой от ядосаните хора не е прочел която и да е част от пет-томната поредица със само един излязъл филм досега – и това очевидно е много забавно, но знаете ли кое е още по-забавно?“, казва Роулинг и в отговор пуска кратко видео с рапъра Lil Uzi Vert, който натиска бутона Mute на дистанционно.

Продукцията на филма не мина без проблеми. Роулинг трябваше да убеди Йейтс да остави Джони Деп във филма, тъй като след обвиненията в побой от бившата жена на Деп, Амбър Хърд, продуцентът настояваше за отстраняването на актьора.

„Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ тръгва по кината в България на 16 ноември тази година.

"Площад Славейков"

Такава е пътната обстановка на 2 февруари

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1566867.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 02.02.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от -3° до 11°. Времето над по-голямата част от страната е ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите Благоевград, Кърджали, Ловеч, Смолян и Шумен.Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, а по високите и усойни участъци - частично заледени и обработени.Намалена видимост до 100 м поради мъгла има в района на Любеново и Муселиево /обл. Плевен/. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: до 30.04.2018 г. е ограничено движението по пътната връзка София - Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.Обходни маршрути:- за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман" при км 34+000.- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово" при км 69+167. Движението по АМ „Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения. През пътния възел може да се минава, идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман. Област Бургас: до 09.02.2018 г. движението по АМ „Тракия" от км 325+107 до км 359+475 в участъка Деветак - кв. Ветрен се осъществява при ограничение на скоростта до 90 км/ч поради аварийни ремонтни дейности на асфалтовата настилка

Температурите остават високи, но слънцето изчезва

http://www.cross.bg/dyha-bulgariya-ymeren-1566866.html

/КРОСС/ Днес облачността над страната ще бъде значителна и на отделни места в Западна и Централна България ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен, в Източна България временно силен вятър от юг-югозапад. Максимални температури между 12° и 17°, в София около 14°.  Над Черноморието облачността ще е значителна. Ще духа умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са между 14° и 18°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините ще бъде предимно облачно. На места в масивите от Западна и Централна България ще превали слаб дъжд, над 1800-2000 метра - сняг. Ще духа умерен и силен запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра - около 1°.

Блокираните под земята близо 1000 миньори в Африка излязоха навън

https://www.actualno.com/africa/blokiranite-pod-zemjata-blizo-1000-miniori-v-afrika-izljazoha-navyn-news_657583.html

Близо 1000 миньори, които останаха блокирани под земята в мина в Република Южна Африка заради прекъсването на електрозахранването, вече излязоха от мината,  предадоха световните агенции. Заради мощни бури в района на мина преди повече от денонощие бяха прекъснати двата електропровода, захранващи съоръженията. Миньорите трябваше да останат под земята, но на място с работеща вентилация, където им бе осигурена храна и вода. В петък сутринта 995 души бяха изтеглени на повърхността. Инцид

Преглед на печата - 2 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368298

Откриването на Българското председателство на ЕС в Брюксел е сред водещите теми на петъчните вестници. "Министърът за българското председателство Лиляна Павлова официално откри Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Зимният семеен празник на Витоша в неделя ще включи конкурс за най-голяма снежна топка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/02/3122508_zimniiat_semeen_praznik_na_vitosha_v_nedelia_shte/?ref=rss


Конкурс за най-голяма снежна топка е една от любопитните игри в програмата на "Зимен семеен празник на Витоша". Събитието, което част от инициативата "София 2018 - Европейска столица на спорта", ще се проведе в неделя от 11.00 часа в местността "Офелиите".<br /><br />В рамките на два часа деца и техните родители ще могат да участват в различни забавления. Целта на организаторите е "да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат зимните...

Полицията в Шанхай: Шофьорът, блъснал 18 души, е катастрофирал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6694994

Полицията в Шанхай: Шофьорът, блъснал 18 души, е катастрофиралШанхайската полиция съобщи, че инцидентът в центъра на града, при който микробус блъсна хора, е злополука, а не нападение, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Шофьорът на колата, избухнала пламъци, е пушел, а е превозвал газови бутилки. Осемнайсет души са ранени и пратени в болница, трима от тях са в тежко състояние, предава БТА.

Първородният син на Фидел Кастро се самоуби

https://offnews.bg//sviat/parvorodniat-sin-na-fidel-kastro-se-samoubi-674047.html

Първородният син на покойния бивш кубински лидер Фидел Кастро, Фидел Кастро Диас-Баларт, се самоуби вчера в Хавана, съобщиха държавни медии, цитирани от агенция ЕФЕ и Ройтерс.

"Докторът на науките Фидел Анхел Кастро Диас-Баларт, който от няколко месеца се намираше под наблюдението на лекарски екип поради тежка депресия, сложи край на живота си на 1 февруари сутринта", съобщи в. "Гранма".

Кастро Диар-Баларт, на 68 години, беше единственият син от първия брак на Фидел Кастро с Мирта Диас-Баларт. В Куба го наричаха "Фиделито" поради поразителната прилика с баща му. Той беше ядрен физик, съветник по научните въпроси в Държавния съвет на Куба и вицепрезидент на кубинската Академия на науките. 

Рождениците на 2 февруари

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-na-fevryari-1566865.html

/КРОСС/ Стоянка Мутафова, легендарна актриса Гошо Гинчев, бивш футболист, бивш съветник на министъра на спорта Йордан Цанков-Ришо, шеф на атлетиката в "Левски" Калоян Топалов, адвокат, бивш председател на Софийски градски съд Цветан Гунев, бивш подуправител на БНБ    

Арнаудова: Кметът на Септември има 14 фирми, разследваме го за 13 млн. лв.

https://frognews.bg/novini/arnaudova-kmetat-septemvri-ima-14-firmi-razsledvame-13-mln.html

Разследват се злоупотреби за 13 милиона лева в община Септември, освен кмета, като обвиняем ще бъде привлечено и длъжностно лице за документна измама.

Микробус рани 18 души в центъра на Шанхай

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/02/3122859_mikrobus_rani_18_dushi_v_centura_na_shanhai/?ref=rss


Микробус, превозващ газови бутилки, се качи на тротоара пред кафене "Старбъкс" в центъра на Шанхай, като рани 18 души. Според полицията става въпрос за инцидент, а не за терористичен акт, уточняват "Асошиейтед прес" и ТАСС, цитирани от БТА.<br /><br />Трима от ранените са в тежко състояние. Катастрофата е станала около 9 часа сутринта местно време в един от най-оживените райони на финансовата столица на Китай.<br /><br />Според полицията колата се е...

"Мусолини се завръща" в нов италиански филм, но тръгвал ли си е изобщо

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/02/3122660_musolini_se_zavrushta_v_nov_italianski_film_no_trugval/?ref=rss


Мъж с гола глава и издадена напред брадичка, с ботуши и униформа, буквално пада от небето в съвременен Рим: фашисткият диктатор Бенито Мусолини се е завърнал, такъв е сюжетът на нов италиански филм, който излиза тази седмица. Той се казва "Соно торнато" (на италиански "Върнах се") и тръгва по кината в разгара на кампанията за парламентарните избори на 4 март и на фона на национални дебати за, изглежда, продължаващата равносметка с тоталитарното минало на Италия.<br...

Различните имена на любовта "Сред лимоновите дръвчета"

https://www.actualno.com/books/razlichnite-imena-na-lubovta-sred-limonovite-dryvcheta-news_657451.html

В началото на февруари - най-романтичният месец, с логото на издателство „Кръгозор” излиза романът „Сред лимоновите дръвчета” – история за отдаденост, страст, нежност и безусловна любов – за различните нюанси на любовта. Авторката Надя Маркс (по баща Китромилидис, което на гръцки означава горчиви лимони) израства в Лондон, но е родена в Кипър. Благодарение на спомените си тя успява умело и автентично да предаде гръцките нрави и традици

Шефът на ЦРУ защити срещите с руските си колеги

http://dnes.dir.bg/news/razuznavane-tzru-sasht-izbori-2016-26840019

Директорът на ЦРУ Майк Помпейо каза днес, че няма нищо нередно в това висши американски служители по сигурността да се срещат с руските си колеги.

Може ли майка да бъде и политик: Крайнодесен лидер в Италия призовава за бейби бум

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/02/3122205_moje_li_maika_da_bude_i_politik_krainodesen_lider_v/?ref=rss


Когато бременната в седмия месец Джорджа Мелони се кандидатира за кмет на Рим през 2016 г., нейният съюзник Силвио Берлускони й каза, че една майка не би могла да се справи с подобна тежка работа, предаде "Ройтерс". Тя остана в надпреварата, но загуби, отчасти защото консервативните й партньори я изоставиха.<br /><br />Две години по-късно тя бе включена в дясноцентристката коалиция, която ще се бори за победа на изборите на 4 март. Мелони настоява тяхната съвместна...

България откри и в Брюксел европредседателството

http://www.cross.bg/evropa-bryuksel-bulgariya-1566863.html

/КРОСС/ България официално откри и в Брюксел председателството си на Съвета на Европейския съюз. Това стана с официален концерт, в който участваха Софийската филхармония и знаменитости като сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов в най-престижния център по изкуствата в белгийската столица - „Бозар", на който присъстваха над 2000 души. От българска страна присъстваха и най-висшите държавници в лицето на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов. Българският президент цитира стих от полския автор Леополд Стаф в отговор на президента на Европейския съвет Доналд Туск, който цитира Иван Вазов на церемонията в Народния театър. „Европа трябва да бъде не само рационална, но и духовна. Обединена Европа е гарант за мира, а културното наследство е онова, което прави континента ни уникален", заяви в словото си президентът Румен Радев при откриването на концерта. „Трябва да осъзнаем, че нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух, и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни. Европа трябва да стане разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят", допълни президентът Радев. Премиерът Бойко Борисов пък посочи новите предизвикателства пред председателството ни - да обединява.„Извървяхме труден път от София до Брюксел, тежък път, години наред. Най-сетне мисля, че всеки българин е щастлив, че не само сме в Брюксел, а председателстваме Съвета на ЕС", обяви Борисов

8 морски орли са забелязани в резерват "Сребърна"

https://www.actualno.com/goodnews/8-morski-orli-sa-zabeljazani-v-rezervat-srebyrna-news_657581.html

В последните дни на януари на територията на поддържан резерват „Сребърна“ са наблюдавани едновременно 8 морски орли, съобщиха от пресцентъра на Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе. Хищните птици използват резервата като хранителна база. Птиците се хранят с едри риби, гъски и дребни патици. Понякога отнемат плячката на орела рибар и други рибоядни видове. Преследват и гмуркащи се под водата птици. Свиват гнезда по стари, високи дървета, около водо

Съдът решава днес за Ториното

https://frognews.bg/novini/sadat-reshava-dnes-torinoto.html

Софийският градски съд ще реши днес дали да остави в ареста четиримата задържани за отвличането на Адриан Златков.

Първородният син на Фидел Кастро се е самоубил

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/02/3122857_purvorodniiat_sin_na_fidel_kastro_se_e_samoubil/?ref=rss


Първородният син на покойния бивш кубински лидер Фидел Кастро се е самоубил вчера в Хавана, съобщиха държавни медии, цитирани от агенция ЕФЕ и Ройтерс. "Докторът на науките Фидел Анхел Кастро Диас-Баларт, който от няколко месеца се намираше под наблюдението на лекарски екип поради тежка депресия, сложи край на живота си на 1 февруари сутринта", съобщи в. "Гранма".<br /><br />68-годишният Кастро Диар-Баларт беше единственият син от първия брак на Фидел Кастро с...

Баща на едно от децата от детската градина в Бургас: Те са бити и скубани от госпожите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6694991

Баща на едно от децата от детската градина в Бургас: Те са бити и скубани от госпожите (Видео)"Ние не търсим възмезвдие, а сме тук, за да кажем какво се случва с нашите деца. Те са бити и скубани от госпожите. От това, което видяхте на клипа, се вижда, че децата ни са малтретирани наистина. Моята дъщеря в последно време неведнъж ми е споделяла подобни неща". Това заяви пред БНТ баща на едно от малтретираните деца в детската градин в Бургас.

Сирия заплаши с ответна реакция срещу агресията на Турция

http://www.cross.bg/siriya-agresiya-tyrskata-1566862.html

/КРОСС/ Операцията на турската армия в провинция Африн е агресия срещу Сирия. Това обявиха от сирийското министерство на външните работи, предава ТАСС. В съобщение, разпространено от външното ведомство, се казва, че „военната операция на турската армия в Северна Сирия е нечувана агресия срещу Сирийската арабска република и нейната териториална цялост". Според Дамаск, „присъствието на чужди военни на територията на републиката без съгласието на правителството е агресия и окупация. Реакцията (на сирийските управляващи) ще бъде реципрочна". На 20 януари Турция започна в сирийската провинция Африн военни действия срещу кюрдската групировка „Отряди за народна самоотбрана", която Анкара определя като терористична.  

Сирия обяви турската военна операция за нечувана агресия, обеща ответна реакция

http://www.cross.bg/agresiya-tyrskata-siriya-1566862.html

/КРОСС/ Операцията на турската армия в провинция Африн е агресия срещу Сирия. Това обявиха от сирийското министерство на външните работи, предава ТАСС. В съобщение, разпространено от външното ведомство, се казва, че „военната операция на турската армия в Северна Сирия е нечувана агресия срещу Сирийската арабска република и нейната териториална цялост". Според Дамаск, „присъствието на чужди военни на територията на републиката без съгласието на правителството е агресия и окупация. Реакцията (на сирийските управляващи) ще бъде реципрочна". На 20 януари Турция започна в сирийската провинция Африн военни действия срещу кюрдската групировка „Отряди за народна самоотбрана", която Анкара определя като терористична.  

Първородният син на Фидел Кастро се е самоубил

https://frognews.bg/svqt/parvorodniiat-sin-fidel-kastro-samoubil.html

Първородният син на покойния бивш кубински лидер Фидел Кастро – Фидел Кастро Диас-Баларт, се е самоубил, съобщават кубинските медии.

Най-важното от Варна във вчерашния 1 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368293

Ремонтът на булевард "Левски" във Варна от птичи поглед (снимки) Как върви ремонтът на булевард "Левски" във Варна, питат читатели на Moreto.net на редакционната ни поща. Задържаха варненски десетокласник, за опит за убийство на охранител С постановление на Окръжната прокуратура във Варна е бил задържан за срок до 72 часа десетокласникът Кр.

Каталуния е в задънена улица - какво следва?

https://www.actualno.com/analysis/katalunija-e-v-zadynena-ulica-kakvo-sledva-news_657453.html

Каталуния е в задънена улица. Сваленият каталунски министър-председател Карлес Пучдемон, който си самоналожи изгнание в Белгия, се надяваше да бъде преназначен на поста тази седмица, но новият председател на регионалния парламент Роджър Торент отложи гласуването за официалното му завръщане на поста. Торент настоява, че Пучдемон все още е кандидат за поста, след като сепаратистките партии потвърдиха на регионалните избори през декември своето абсолютно мнозинство в местния парламент, като начело

Със 144 хил. лв. медии ще създават "положително отношение" към местната власт във Варна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/02/3122784_sus_144_hil_lv_medii_shte_suzdavat_polojitelno/?ref=rss

По традиция от последните години Общинският съвет във Варна отново гласува общо 144 хил. лв. за финансиране на частни медии и регионалното Радио Варна, от веригата на БНР. Парите бяха отпуснати на базата на писма за "медийно партньорство", "съвместни предавания", "сътрудничество" и "отразяване".<br /><br />Медийна група "Черно море",<br /><br />свързана със собствениците на "Химимпорт" и "Централна...

Сретение Господне е: Не давайте пари!

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/sretenie-gospodne-davaite-pari.html

Православната църква чества днес Сретение Господне. На четиридесетия ден след рождението си Иисус бил занесен в Йерусалимския храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон.

Кола помете 18 души на тротоар в Шанхай и пламна

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-peshehodtzi-trotoar-shanhi-26839983

Автомобил се вряза в пешеходци в центъра на Шанхай, като рани най-малко 18 душ, съобщиха местните власти, цитирани от Световните агенции.

Пхенян към САЩ: Действията ви заплашват подобряването на отношенията между двете Кореи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6694984

Пхенян към САЩ: Действията ви заплашват 
подобряването на отношенията между двете КореиПхенян предупреди Съединените щати, че с разполагането на атомни самолетоносачи и планирането на военни учения веднага след Зимните олимпийски игри заплашват подобряването на отношенията между двете Кореи, предаде Асошиейтед прес. Севернокорейският външен министър И Йон-хо заяви, че ООН не трябва да мълчи пред, по думите му,

Бус връхлетя върху пешеходци в Шанхай

https://www.actualno.com/asia/bus-vryhletja-vyrhu-peshehodci-v-shanhaj-news_657585.html

Бусът, който се вряза в тълпата пешеходци в петък сутринта в Шанхай, Китай, и рани 18 души, е излязъл от пътя инцидентно, предадоха световните агенции. Той се запалил, съобщи местната полиция, като посочи, че водачът е пушил. Според първите резултати от разследването шофьорът е превозвал "опасен товар", който се е запалил и това довело до загуба на контрол върху управлението, посочва шанхайската полиция. Инцидентът стана в 9 часа сутринта местно време (1 часа UTC) в търговския кварт

Евродепутати от ГЕРБ на посещение в завод, който според Московски и БДЖ не съществува

https://offnews.bg//ikonomika/evrodeputati-ot-gerb-na-poseshtenie-v-zavod-kojto-spored-moskovski-i-674038.html

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски кара трети мандат на поста в третото правителство на Бойко Борисов, но това явно не се отразява особено на компетенциите му за жп сектора, за който отговаря.

В понеделник от БСП поискаха оставката на ръководството на БДЖ заради плачевното състояние на държавните железници, некачествените ремонти и некомпетентното ръководство, начело с централния нападател на Локо-БДЖ Владимир Владимиров.

Московски обаче вместо експертни аргументи извади политически доводи., някои от които твърде несъстоятелни - сега железниците били по-добре, отколкото преди идването на ГЕРБ. А те не са и това го знаят както служителите на БДЖ, така и хората, които се качват във влаковете.

Дори и да разглеждаме думите му като опит за чисто защитна реакция на червения ултиматум за оставки (б. ред. - греховете на БСП никак не са по-малки от тези на ГЕРБ), то друго твърдение на министъра е впечатляващо абсурдно. На пресконференцията си Московски каза без замисляне, че нямало къде локомотивите да се ремонтират, повтаряйки тезата на изпълнителният директор на БДЖ Владимиров, че новосъздадената компания "Жп Тракция" била единствената в този бизнес у нас.

Московски едва ли би се хванал на подобна въдица, ако просто бе попитал колегите си Андрей Новаков и Емил Радев - депутати в Европейския парламент също от московската партия ГЕРБ.

На сайта на частния жп завод "Експрес Сервиз" в Русе са публикувани серия снимки от тяхно посещение в предприятието през миналия уикенд. А компания са им правили още трима депутати от управляващата партия, но в родния парламент - Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков.

"Гостите се запознаха с производствената ни програма, разгледаха новите локомотиви за столичния Метрополитен и ремонтните цехове на завода. Особено впечатление им направиха акумулаторните ни локомотиви и модерната база за ремонт. Г-н Новаков тества новия ни модел ES1000.

Запознахме подробно депутатите с проблемите пред завода и спецификата на бизнеса ремонт на локомотиви в България. Благодарим на Пламен Нунев за любезно предоставените снимки на посещението в несъществуващия (според БДЖ) завод", гласи ироничният финал на текста към снимките.

В Русе освен за столичния Метрополитен се произвеждат маневрени локомотиви за редица държави по света. Машини на "Експрес Сервиз" работят дори в държави като Великобритания, Швейцария, Китай и Бразилия, а ремонти на подвижен състав в русенското предприятие извършват почти всички частни железопътни превозвачи не само у нас, но и от Румъния.

Факт, който е показателен, че министър Московски е добре по-малко да се доверява на футболисти, па макар и централни нападатели, по въпросите на транспорта.

Иначе просто рискува да стане за смях!

Защо Делян Добрев смени вратовръзката

http://clubz.bg/63682-zashto_delqn_dobrev_smeni_vratovryzkata

Парламентарната традиция "всеки ден - поне по един скандал" бе спазена и в последния работен ден за народните избраници. От левицата явно са решили да напомнят непрекъснато за оставката на Делян Добрев (ГЕРБ) и решението на Конституционния съд по въпроса. Днес това направи депутатът от левицата Александър Симов. 

Симов призова Добрев да бъде отстранен от зала съгласно решението на КС, според което Народното събрание противоконституционно е отказало да приеме оставката на депутата от ГЕРБ.

"Остро възразявам да се допускат подобни процедури. Моля, на всички такива оратори да поясните, че след като са в тази зала, трябва да имат достатъчно компетентност, за да знаят кога се прекратява мандат на народен представител. Това става след случване на три юридически факта - оставка, решение на НС, решение на ЦИК. Ако някой тук ще излиза и казва "съгласно", да каже "съгласно решение на ЦИК...". Останалото е създаване на напрежение в залата и уронване на престижа на народен представител", скочи в защита на колегата си председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Добрев пък поиска лично обяснение:

"Чудя се в последните дни защо толкова ме мразят от БСП. Единствената причина, която намерих е, че всеки ден съм със синя вратовръзка. И днес специално съм си сложил червена. Предлагам да викнете полицията да ме изведе с белезници или направо на разстрел. В историята на левицата има 30 000 такива случаи."

Зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов (БСП) се опита да успокои страстите: "Ако всеки иска да си каже кой каквото си е наумил от сутринта, да продължаваме в този дух."

Но не би. Излезе Димитър Лазаров от ГЕРБ.

"Решението на КС е ясно, на който не му е ясно, да седне и да прочете. Решенията на КС нямат обратна сила", посочи той. 

Последната дума все пак имаше Симов

"След като виждам, че не искат да се спази Конституцията, поне да сме по закон, да гласуваме процедура по допуск в зала, за да има основание той да е тук".

- Г-н Симов, предлагам да не уронваме престижа на народните представители, сложи точка Жаблянов.

Израелска организация съди новозеландки, призовали за бойкот на еврейската държава

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/02/3122770_izraelska_organizaciia_sudi_novozelandki_prizovali_za/?ref=rss


Израелска правозащитна организация съди две момичета от Нова Зеландия, задето по техен призив певица е бойкотирала еврейската държава и е отменила концерта си там.<br /><br />Израелският правен център ("Шурат ХаДин") иска 13 000 долара обезщетение от Жустин Сакс и Надя Абу-Шанаб. Миналата година те са написали отворено писмо от певицата Лорд, в което са поискали тя да се присъедини към "артистичния бойкот на Израел". Лорд е отговорила в "Туитър" с...

Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваш в...

http://www.cross.bg/merilo-vyarvash-nevezhestvoto-1566861.html

/КРОСС/ Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваш в неправдата и трагедията. Онова, което за гъсеницата е краят на света, за Учителя е пеперуда. Ричард Бах  

Отбелязваме Световния ден на влажните зони

https://www.actualno.com/celebrate/otbeljazvame-svetovnija-den-na-vlajnite-zoni-news_657496.html

На 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар, разположен на брега на Каспийско море, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна и като Рамсарска конвенция. Водещата тема на Световния ден на влажните зони през 2018 г. е „Влажни зони за устойчиво градско развитие“, определена от Постоянния комитет на конвенцията, припомня БГНЕС. Честотата на природните бедствия се увеличава и по-голямата част о

Арнаудова: Служител на община Септември също е задържан и ще бъде обвинен за документно престъпление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6694987

Арнаудова: Служител на община Септември също е задържан и ще бъде обвинен за документно престъпление"Разследването започна в края на месец ноември за това, че чрез семейни фирми община Септември е била източвана. В действителност сумата е 13 млн. лева. Ще бъдат повдигнати 2 обвинения на кмета - за имуществена безтопанственост и сключване на неизгодна сделка. Няма съмнения в прокурорите, че се касае за умишлени действия".

Пътна обстановка в страната - 2 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368295

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Самоуби се първородният син на Фидел Кастро

http://dnes.dir.bg/news/samoubiistvo-fidel-kastro-fidel-anhel-kastro-diasbalart-26839968

Първородният син на покойния бивш кубински лидер Фидел Кастро - Фидел Кастро Диас-Баларт, се самоуби вчера в Хавана.

Самоуби се първородният син на Фидел Кастро

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26839968

Първородният син на покойния бивш кубински лидер Фидел Кастро - Фидел Кастро Диас-Баларт, се самоуби вчера в Хавана.

Бежанци се биха във френския град Кале

https://frognews.bg/svqt/bejantsi-biha-vav-frenskiia-grad-kale.html

Ожесточени сблъсъци избухнаха между афганистански и африкански мигранти във френския град Кале.

Сретение Господне

http://www.cross.bg/simeon-spasenie-gospodne-1566860.html

/КРОСС/ На четиридесетия дни след рождението си Иисус бил занесен в Иерусалимсия храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. По същото време също Светата Божа майка преминала ритуално пречистване и принесла жертва две гургулици, както Законът изисква (Левит гл. 12). Духом просветен, в храма отишъл праведния старец Симеон, който от много столетия очаквал да види Христа - "Утехата Израилева". Нему било обещано, че няма да вкуси смърт, докато не види Спасителя на света. Поел Богомладенеца от ръцете на майка му, прегърнал Го и произнесъл пророческите слова: "Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля" (Лук. 2:29-32). Т.е. сега вече ми позволяваш да поема пътя на отците си. Сега вече ме оставяш да прекрача прага на смъртта и той не е страшен за мене, защото аз видях спасението, моето спасение, спасението на Твоите люде На Мария праведникът казал: "Ето, този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца" (Лука 2:34-35)

Пистолет стреля сам от ученическа раница в Лос Анджелис

https://www.actualno.com/america/pistolet-strelja-sam-ot-uchenicheska-ranica-v-los-andjelis-news_657582.html

Стрелбата в едно от училищата в Лос Анджелис (Калифорния) е станала случайно, предадоха американски медии,, цитирани от БГНЕС. Полицията на града съобщи, че 12-годишното момиче, за което се съобщаваше по-рано, че е открило огън по съучениците си, е обвинено за невнимателно действие с оръжие. Както съобщава съученик на задържаната, той успял да поговори с нея след инцидента. Според него тя плачела и твърдяла, че не искала да причини вреда никому. Зареденото оръжие се намирало в ученическата ѝ р

Земетресение с магнитуд 5,5 край бреговете на Индонезия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6694982

Земетресение с магнитуд 5,5 край бреговете на ИндонезияЗеметресение с магнитуд 5,5 стана днес край бреговете на индонезийския остров Сулавеси, съобщи Геофизичният институт на САЩ, предаде ТАСС. Епицентърът на труса се намирал на 187 км южно от град Битунг, на дълбочина 51 км. Няма сведения за разрушения и пострадали, нито за заплаха от цунами, предава БТА.

Безумните продукти, за които жените харчат пари (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bezumnite-produkti-za-koito-zhenite-harchat-pari-video-2076129

Когато стане дума за красота, няма продукт, който да сложим в графата „твърде странен“, ако дава своите така чакани резултати. Жените по цял свят пилеят буквално милиарди, за да изглеждат и се чувстват добре, дори и за някои това да е непонятно.

Какви ще са наказанията след шокиращите кадри от детската градина в Бургас? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvi-shte-sa-nakazaniiata-sled-shokirashtite-kadri-ot-detskata-gradina-v-burgas-video-2076188

Шокиращи кадри с насилие в детска градина в Бургас. Видеото е заснето със скрита камера, след като много от децата започнали да се оплакват. На кадрите се вижда бой, скубане и крясъци.
 
Една от майките разказа пред

Днес ще е облачно със слаби валежи в части на страната, температурите стигат до 17°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6694976

Днес ще е облачно със слаби валежи в части на страната, температурите стигат до 17°Днес облачността над страната ще бъде значителна и на отделни места в Западна и Централна България ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен, в Източна България временно силен вятър от юг-югозапад. Максимални температури между 12° и 17°, в София около 14°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН,

Предстоящи събития в страната на 2 февруари

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-deloto-1566859.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа ще започне заседанието на Народното събрание. ***София.От 09.30 часа министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще председателства Неформалният съвет по конкурентоспособност в частта „Научни изследвания", който ще се проведе в НДК. В края на сесията, от 15.00 часа е пресконференция. ***София.От 09.30 часа 14-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Борислав В., Петър А. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа 4-и състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Валентин Димитров. (чл. 253 от НК ). ***София.От 10.30 часа във Витоша Парк хотел РИОСВ - София и факултета по „Екология и ландшафтна архитектура" към Лесотехнически университет организират Кръгла маса на тема „Влажните зони - биоразнообразие и устойчивост". ***София.От 10.30 часа 10-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Цветелин Ц., Тихомир В. и др. на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група с цел отнемане на чужди движими вещи. ***София.От 11.00 часа 18-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Александър А., Александър Д. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 11

Спорт по тв днес: мачове на ЦСКА, "Левски" и индийския тим на Бербатов, още футбол от Германия, Англия и Франция, тенис, колоездене, тото, ски скокове, баскетбол, NHL, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6694702

Спорт по тв днес: мачове на ЦСКА, "Левски" и индийския тим на Бербатов, още футбол от Германия, Англия и Франция, тенис, колоездене, тото, ски скокове, баскетбол, NHL, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Честваме Зимна Богородица

https://www.actualno.com/celebrate/chestvame-zimna-bogorodica-news_657498.html

На 2 февруари православната църква чества Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината. Четиридесет дни след раждането на Господа Исуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Това било установено за спомен от избавянето на израилските пър

Кола се вряза в група пешеходци в Шанхай, най-малко 18 са пострадали (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6694967

Кола се вряза в група пешеходци в Шанхай, най-малко 18 са пострадали (Видео и снимки)Автомобил се качи на тротоар и се вряза в група пешеходци в оживен район в централната част на китайския град Шанхай, предава AFP. Към настоящия момент се съобщава за най-малко 18 пострадали, трима от които – сериозно, предава "Фокус". Кратко официално съобщение гласи, че инцидентът се е случил около 9:00 часа сутринта (местно време).

2 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=368294

Събития: 962 г. – Отон I е коронован в Рим, като първия император на Свещената римска империя след почти 40 години; в Германия тази дата се приема за ден на основаването на нацията. 1033 г. – Бургундия се присъединява към Свещената Римска империя.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zashto-gradina-1566864.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Светът очаква супербоул - зрелище за 500 милиона долара Тема: Събуждане с Капоейра - между бойното изкуство и спорта Тема: Как да се спасим от неизгодните кредити? Тема: Кметът на Септември задържан по подозрения в корупция. За какво са обвиненията? Тема: Насилие в детска градина в Бургас. Кой контролира възпитателите? Тема: Тезите на "Воля" - гост Веселин Марешки Тема: Инвестиции и доходи - министър Емил Караниколов Тема: Олимпиадата по БНТ. Дни преди старта на Игрите - какво да очакваме от българските състезатели? Тема: Легенда №12 - Георги Младенов в "Извън играта" БТВ, "Тази сутрин" Тема: Шокиращи кадри с насилие в бургаска детска градина. Каква е реакцията на родителите и как ще бъдат наказани възпитателките? Тема: След скандалните разкрития в център "Хризантема"- Габрово, колко от децата с увреждания получиха шанс за нов дом? Тема: В рубриката "Чети етикета": Митничари под прикритие в акция за нелегален алкохол в интернет. Екип на bTV по следите на измамниците. Какво показа лабораторния тест? Тема: Ще стигнат ли парите за здраве през 2018 г. В студиото, зам.-министър Жени Начева, председател на надзорния съвет на Здравната каса Тема: Защо след ремонт за десетки хиляди, паметникът на Христо Ботев в Калофер може да рухне? Тема: Реакция при скъсване на язовирна стена. Как се известява населението за критичната ситуация - на живо, ген

"Пазарувай с кауза" днес и утре в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/02/3122662_pazaruvai_s_kauza_dnes_i_utre_v_sofiia/?ref=rss


Базар на социалните предприятия ще работи днес и утре (2 и 3 февруари) в "Сердика център" в София. Мотото му е "Пазарувай с кауза, дари сМисъл!" и е организиран от Българския център за нестопанско право (БЦНП) в рамките на годишната му програма и конкурс за подпомагане на неправителствени организации за стартиране на социално-предприемаческа дейност.<br /><br /><br />В благотворителния базар ще се включат стоки и услуги на различни социални предприятия,...

Големият син на покойния Фидел Кастро се самоуби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6694964

Големият син на покойния Фидел Кастро се самоубиНай-големият син на покойния кубински лидер Фидел Кастро се е самоубил в четвъртък (местно време), предава AFP, като се позовава на държавните медии в карибската държава. „Фидел Кастро Диас-Баларт, който няколко месеца бе лекуван от група лекари заради дълбока депресия, отне живота си тази сутрин", съобщи официалният вестник на Куба – Granma,

Миниван връхлетя върху пешеходци в Шанхай, най-малко 18 души са пострадали

https://frognews.bg/novini/kola-vrahletia-varhu-peshehodtsi-shanhai-nai-malko-18-dushi-postradali.html

Миниван се вряза в пешеходци в оживен район в централната част на китайския град Шанхай, предава АФП.

Прогноза за времето - 2 февруари (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-2-fevruari-petyk-news_657579.html

Днес облачността ще е значителна и на отделни места в Западна и Централна България ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен, на север от планините временно силен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са от минус 2° до 3°, а максималните ще са между 12° и 17°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова. Атмосферното налягане е

Трансфери за милиони: как "Лудогорец" промени облика на футболния пазар в България

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/02/3122584_transferi_za_milioni_kak_ludogorec_promeni_oblika_na/?ref=rss


Трансферната лудост във футбола достигна немислими висоти и по всичко изглежда, че това няма да е краят. В годишния си доклад, основан на данните от системата за трансфери TMS (Transfer Matching System), ФИФА обяви, че през 2017 г. са направени международни сделки за рекордните 6.37 млрд. долара (5.11 млрд. евро).<br /><br />За българския футбол миналата календарна година също се оказа рекордна. Данните от TMS, предоставени от БФС за "Дневник", показват, че българските...

Силвия Георгиева: Искаме истинска общинска полиция като в Германия - ще се назначава от кмета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6694517

Силвия Георгиева: Искаме истинска общинска полиция като в Германия - ще се назначава от кмета25 града ще получат 110 млн. лв. за филтри за домакинствата, казва изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България - Г-жо Георгиева, от 2020 г. такса смет ще се изчислява по нова формула. Какво показват данните на НСОРБ - с колко ще се повиши при всеки от трите варианта? - По закон общините управляват изцяло процеса по

2 февруари в историята

http://www.cross.bg/priema-grad-zapochva-1566858.html

/КРОСС/962 г. - Отон I е коронован в Рим, като първия император на Свещената римска империя след почти 40 години; в Германия тази дата се приема за ден на основаването на нацията. 1033 г. - Бургундия се присъединява към Свещената Римска империя.1536 г. - Испанският конкистадор Педро де Мендоса основава Буенос Айрес.1568 г. - Открити са Соломоновите острови.1701 г. - Петър I издава указ за основаване на Балтийския флот.1709 г. - Случайно минаващ кораб прибира от остров Мас-о-Тера корабокрушенеца Александър Селкирк - първообраз на героя на Даниел Дефо Робинзон Крузо.1811 г. - Руски заселници основават американския град Форт Рос.1846 г. - Най-богатите квартали на Пловдив са почти унищожени от пожар.1848 г. - Мексиканско-американска война: Подписан е договора Гуадалупе Идалго, който слага край на войната, а Мексико отстъпва на САЩ повече от половината от своята територия.1863 г. - Американският писател Самюъл Клемънс започва да публикува с псевдонима си Марк Твен.1896 г. - Престолонаследникът на българския трон княз Борис III Търновски приема православието; негов кръстник става руският император Николай II.1932 г. - Обществото на народите свиква Женевска конференция по разоръжаване с участие на 63 държави.1940 г. - Военната колегия на Върховния съд на СССР осъжда бившият ръководител на НКВД Николай Ежов на смърт чрез разстрел.1940 г. - Състои се дебюта на сцена на американския поп-певец Франк Синатра.1943 г

Бунтът на лекарите: Случаят „Мисюрина“ и неочакваната помощ отгоре

http://www.transmedia.bg/2018/02/02/%d0%b1%d1%83%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%8e%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0/

 

Следственият комитет на Русия (СКР) от 2015г. насам образува стотици наказателни дела за неправилно оказана медицинска помощ. Какво се крие зад активността на следователите, кое промени делото на хематолога Мисюрина и защо за лекаря се застъпва кметът на Москва?

Присъдата – две години затвор за Елена Мисюрина, обвинена за смъртта на пациент, предизвиква масов протест в медицинските среди, акции в социалните мрежи и гръмки изявления на академици и медицински началници. Позицията на медиците се защитава основно от московските власти, в това число и от кмета Сергей Собянин и заместника му Леонид Печатников.

Експерти свързват делото на Мисюрина с обявената от шефа на Следствения комитет Александър Бастрикин кампания за борба с лекарските грешки. А федерални политици от ранга на Собянин се намесват в ситуацията, за да избегнат протестни настроения в медицинската гилдия в навечерието на кметските и президентските избори.

 

Лекарите се страхуват

През лятото на 2013 година към частната московска клиника, където работи хематологът Елена Мисюрина, се обръща пациент с три заболявания: диабет, миелофиброза и рак на простатата. Лекарят изследва костния мозък, за да определи тактика за по-нататъшното лечение. След процедурите мъжът се прибира вкъщи и след няколко дни умира в клиниката „Медси“. По мнение на следствието лекарят случайно пробива кръвоносен съд с игла, което е причина за смъртта. Самата Мисюрина твърди, че това не може да се случи и смъртта на пациента е настъпила по друга причина.

Наказателното дело срещу Мисюрина е образувано през януари 2015г. (за причиняване на смърт по непредпазливост) и по-късно преквалифицирано по друг член (предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност и причинили сериозна заплаха за здравето или смъртта на човека). В резултат на това Черемушкинският съд на 22 януари тази година я осъжда на две години лишаване на свобода, макар обвинението да иска условна присъда.

Присъдата предизвиква остра критика в медицинските среди и с единодушно искане да се освободи Мисюрина излизат известни лекари и ръководители на столични болници. „Делото на Елена Мисюрина показва на всички лекари, че могат да ви вкарат в затвора практически за каквото ви хрумне. И за това, което не си направил, и за това, което е трябвало да направиш и си направил. Хората, които вземат решения, особено свързаните с „инвазия“ при критични състояния, рискуват да бъдат подложени на тормоз и преследване. Не е чудно, че сега лекарите са изнервени, страхуват се“, казва пред РБК главният лекар на столичната болница №52 Маряна Лисенко.

„Ситуацията с Мисюрина само нажежи лекарското общество, доколкото присъдата абсолютно не съответства на тежестта на извършеното, делото по същество остава неизяснено и изобщо не е проучван въпросът, какво са правили в клиниката „Медси“, където пациентът е починал“, отбелязва в разговор с РБК съпредседателят на Гилдията за защита на медиците Виктор Колкутин.

„Като лекар се запознах с историята на заболяването на пациента и смятам обвиненията, изнесени срещу Мисюрина, за абсурдни. Още повече че има и експретни заключения, които са дали възможност на съда да направи своето заключение“, коментира делото заместникът на кмета по социалните въпроси Леонид Печатников.

Кметът на Москва Сергей Собянин и заместникът му Леонид Печатников

Защо се вдигна Москва

Присъдата е от 22 януари, скоро след това започва акция в защита на Мисюрина в социалните мрежи; към 25 януари в нейна защита се обявяват главните лекари на редица московски болници, а на 26 януари съпредседателят на предизборния щаб на Владимир Путин, президентът на Националното дружество на детските хематолози и онколози Александър Румянцев разказва пред РБК за срещата с мъжа на Мисюрина и подготовката за обжалване на присъдата.

На 29 януари е планирана конференция на столичните лекари, в социалните мрежи медицинската гилдия отправя призиви за масово посещение на мероприятието и искане властите да се намесят в ситуацията. В деня на конференцията здравният департамент на столицата излиза с официално изявление в подкрепа на Мисюрина, а няколко часа по-късно кметът на Москва Сергей Собянин пише в Twitter, че е „крайно озадачен от присъдата на лекарката“. Същия ден депутатът от партията на Путин – Владимир Гутенев, изпраща обръщение до генералния прокурор на Русия Юрий Чайка с молба да се анализира присъдата на Елена Мисюрина и да се разгледа възможността за апелация или касация. На конференцията на лекарите зам.-кметът Леонид Печатников не изключва възможността, че в случая става дума не за лекарска, а за съдебна грешка.

 

Поддръжката за Мисюрина от кмета Собянин е свързана с това, че скандалът с лекарите се случва по време на предизборната кампания, убеден е шефът на фондация „Петербургска политика“ Михаил Виноградов. „От една страна, историята е наистина скандална и донякъде отразява болезнените неврози на обществото. От друга страна, е важно да се избягва деморализацията на лекарите – важна част от столичните данъкоплатци и потенциални избиратели, за които към московските власти имаше питания след реформите в здравеопазването.“ По мнение на политолога московската власт се стреми да не трупа напрежение „на места, където не ги е имало“ преди президентските избори.

Политологът Александър Кинев свързва активността на Собянин с бъдещите кметски избори, които ще се проведат през септември 2018г. „Единственият мотив на Собянин е опит да си подобри по някакъв начин имиджа в навечерието на изборите и да се солидаризира с голяма част от населението“, казва той пред РБК.

 

Бастрикин и борбата с лекарските грешки

Делото на Мисюрина, на което бе обърнато внимание в щабовете на Путин и Собянин, става едно от стотиците наказателни дела срещу лекари, образувани след призив на Бастрикин към подчинените му да обърнат внимание на лекарските грешки.

От 2015 г. т.нар. ястрогенни престъпления (свързани с влошаване на състоянието на болния след лечение) се отчитат отделно от статистиката наред с други престъпления под специален контрол, като примерно корупция или тероризъм. Още през 2016 г. генерална прокуратура обръща внимание на следствието за незаконно преследване на медици с неверни квалификации на техни действия и без достатъчно основание.

Освен причиняване на смърт по небрежност на медиците често им вменяват и оказване на услуги, които не отговарят на изискванията за сигурност (чл. 238 от НК) – именно по този член следствието квалифицира действията на Елена Мисюрина. Колко са подобните дела, образувани по този член ежегодно, не е известно. През 2016 г. шефът на следствието Александър Бастрикин отчита, че само за шест месеца ведомството е образувало 419 наказателни дела за престъпления, свързани с лекарски грешки или неправилно предоставена медицинска помощ.

Таблица на лекарските грешки

Статистика за ястрогенни престъпления следствието не публикува. Бастрикин през 2016 г. обаче позволява изменения, внесени година по-рано във ведомствената форма за отчетност. Следствието фактически отделя лекарските престъпления  в отделна категория дела под специален контрол.

На разположение на РБК е образец на такава ведомствена таблица, която предоставя сведения за престъпления; нейната автентичност бе потвърдена.

В таблицата има графи за престъпления с терористична, екстремистка, корупционна, банкова, данъчна насоченост. Също така са отделени престъпленията, свързани с нападения, незаконни хазартни игри, неплащане на заплати и престъпления, извършени от малолетни. Има и графа за ястрогенни престъпления. Тя се появява в графата след писмото „За практиката за провеждане на процедурни проверки и разследвания на наказателни дела за ястрогенни престъпления“, които структури на следствието получават от централата през юни 2015г., разказва източник на РБК.

Специално внимание

През септември 2016 г. Бастрикин провежда съвещание, посветено на разследването на ястрогенни престъпления. Органите на Следствения комитет сключват споразумения с много от регионалните подразделения на здравеопазването, а те информират следователите за всички починали непълнолетни, бременни и родени деца, отчита се тогава шефът на СКР. През март 2017 г. той разказва за плановете си да създаде при ведомството съдебно-медицински експертни звена.

През есента на 2017 г. в СКР се провежда съвещание за ястрогенни престъпления, съобщава официалният представител на ведомството Светлана Петренко. По думите й ведомството решава да разработи проект за поправки в Наказателния кодекс, въвеждащи и специален член за лекарските грешки.

Александър Бастрикин     Снимка: ТАСС

Следователите по места дават разпореждания да се обърне внимание на медицинските дела, което следва от писмо на зам.-шефа на следствено звено в Москва Сергей Синявски.

„Изучете проблемите за разкриване и разследване на ястрогенни престъпления, практиките за привличане под наказателна отговорност за престъпления в сферата на медицинските услуги“, казва Синявски през февруари 2016г. В отговор на меморандума окръжните началници са длъжни да му съобщават за „работата за повишаване на ефективността на разследванията“ на дела от тази категория, както и обсъждане на собствените грешки – оправдателни присъди, прекратяване на дела и пр. За „специалния контрол“ на Следствения комитет за разследване именно на медицински престъпления съобщават миналата година началници на регионални управления на ведомството.

 

Критика от генералната прокуратура

На прекомерното усърдие на следователите в борбата с лекарските престъпления обръща внимание зам.-генералният прокурор Владимир Малиновски с писмо. Това писмо е подписано от него на 16 юни 2016 г., три месеца преди Бастрикин да отчете 419 ястрогенни дела за полугодието.

Генерална прокуратура прави анализ и стига до извода „за разпространение на случаите на пренебрегване на изискванията на закона (от страна на следователите) в хода на разследването на лекарски грешки, допускащо възбуждане на наказателно дело, за което се изисква достатъчно данни, указващи признаци за престъпление, се казва в писмото.

„Често постановленията за образуване на наказателно производство се вземат при липса на сведения за причинно-следствена връзка между действията на лекарите и по-нататъшното състояние на пациента“, пише Малиновски.

„Най-често действията на лекарите са неоснователно квалифицирани по чл. 238 от НК (оказване на услуга, неотговаряща на изискванията за безопасност и водещо по невнимание до тежка вреда за здравето или смъртта на човека. Често това е свързано с бюрокрация в разследването, водещо до изтичане на сроковете за давност“, пише Малиновски в писмото.

Тоест в тези случаи лекарите изначално са преследвани за причиняване на смърт по невнимание. Но изпускайки сроковете и за да отчетат успешно разкриване на престъпление, следователите решават да променят наказанието на по-тежко и да удължат срока за давност.

Какво означава оказването на услуга, която не съответства на изискванията за безопасност, пита ръководителят на юридическото звено на правозащитното движение „Седящата Русия“ Алексей Федяров: „Такава квалификация предполага, че лекарят е видял, че нарушава някакви правила на безопасност, регламентирани от държавата. Той е съзнавал, че ги нарушава и се е отнесъл към това с безразличие, въпреки че е разбирал, че това може да доведе до смъртта на пациента. А типичната ситуация за лекарска грешка предполага друг тип вина – невнимание, когато лекарят е „убеден, че всичко се върши правилно“, казва той.

 

Автори: Маргарита Алехина, Полина Звездина

РБК

На снимката: Елена Мисюрина (в центъра)

Превод: Рени Нешкова

България e сред лидерите в Европа в следенето на служебните автомобили

https://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2018/02/02/3120507_bulgariia_e_sred_liderite_v_evropa_v_sledeneto_na/?ref=rss


България е лидер в Европа по следене на служебните автомобили чрез GPS системи, това показва проучване на компанията fleet-surveys, която от няколко години предлага на няколко пазара аналитични и маркетингови услуги, фокусирани изцяло в сферата на служебния автопарк. Констатацията направи в интервю за "Дневник" управителят на агенцията Иван Коларов.<br /><br />Той допълва, че резултатите са на база проучване, проведено през миналата година, чрез над 3000 анкети сред...

България: Лондон да не променя правата на европейците

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-liljana-pavlova-brekzit-evropredsedatelstvoto-2018-prava-grazhdanite-26839932

България предупреди британския премиер Тереза Мей срещу всякакви планове за промяна на правата на гражданите на съюза след Брекзит

Зимна Богородица е, мъжките майки да слагат петела

https://offnews.bg//obshtestvo/zimna-bogoroditca-e-mazhkite-majki-da-slagat-petela-673989.html

Православната църква чества днес Сретение Господне, народът ни празнува Петльовден. За имен ден черпят Радост, Радостина, Драго, Драгомир, Ралин, Ванеса, Радина, Радослава и Радослав.

Сретение Господне е един от четирите празника, посветени на Божията майка. 40 дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога.

Старите българи наричат празника и Зимна Богородица. 

На 2 февруари народът ни чества Петльовден. Денят почита мъжката сила, майките на момчета слагат на масата петел.

Според разказите по време на турското иго еничарите минавали на този ден и отвеждали най-хубавите и най-здравите момчета. От която къща вземали дете, турците поставяли кървав знак на портата. Тази жестока традиция е наречена кръвен данък. Намерили се обаче умни жени, които откъсвали главите на петли и с кръвта рисували по вратниците зловещия знак. Еничарите, като го видели, си отивали с убеждението, че други преди тях са минали и са взели живия данък.

Традицията повелява от жертвената птица, сготвена със зеле или ориз, да се раздава на съседи за здравето на момчетата.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=368278

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 2 февруари ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко варненски района, научи Moreto.net. От 09:00 до 17:00 ч. без ток ще са - карето от ул.

Любим виц на Маргарита Петкова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6694558

Любим виц на Маргарита ПетковаРазговор между две леки дами: - Къде ходи за отпуска? - В Париж. - И какво донесе? - Не знам, още не съм ходила на

Ново ръководство, видеокамери и психолози в бургаската детска градина

http://clubz.bg/63681-novo_rykovodstvo_videokameri_i_psiholozi_v_burgaskata_detska_gradina

От понеделник детската градина "Брезичка" в бургаския комплекс "Славейков", от която бяха показани кадри за насилие и тормоз на деца, ще бъде с ново ръководство. С децата от група "Мики Маус" ще работи психолог по желание на родителите. Има постигнато съгласие и за поставянето на видеонаблюдение, което ще се случи в рамките на седмица.

Това съобщиха от общината пред Нова тв.

Видеото е заснето със скрита камера, след като много от децата започнали да се оплакват. На кадрите се вижда бой, скубане и крясъци.

Една от майките разказа, че с детето ѝ работи психолог. Забелязала, че има проблем, след като започнало да проявява агресия към играчките си – както словесна, така и физическа.

Друго дете е било с насинени крака. Малчуганите били удряни, защото не можели да се справят със задачите от учебния процес, твърдят родителите. Възпитателките дори обиждали някои от децата заради наднорменото им тегло.

Директорката на детската градина Събка Недева заяви, че упражнява ежедневен контрол във всички групи. До момента не е имало нито устен, нито писмен сигнал за проблем в група „Мики Маус”. Тя потвърди, че учителките в нея са отказали да бъдат поставени камери за видеонаблюдение. Това обаче за нея не било индикация, че има проблем.

Едната от възпитателките - Светла Петрова, е излязла в болничен заради влошено здраве. От общината обещаха да подадат сигнал в НОИ, за да бъде проверена достоверността на болничния й. Пред екип на Нова по-рано тя отрече да е имало шамари, а пръчките, които се виждат във видеото, били част от репетиция на танц. За колежката си Милена Иванова заяви, че е добър педагог и не пожела да коментира повече.

Кметът на Бургас Димитър Николов изрази позицията си по случая с пост във фейсбук: Той написа, че ужасяващите кадри, които е видял от детска градина "Брезичка, нямат нужда от проверка! „Всичко е ясно- категорична физическа и психическа агресия над децата! Уволненията ще са факт още днес. Но както въпросната “учителка”, така и колежките й, които гледат безучастно агресията, трябва да носят наказателна отговорност. Изпитвам не по-малък гняв от вас!“

Учителките са били награждавани от общината.

Повече облаци днес, но остава топло

https://offnews.bg//obshtestvo/poveche-oblatci-dnes-no-ostava-toplo-674018.html

Повече облаци ще има днес, но времето остава топло за февруари. Вятърът ще е умерен, на места в Западна и  Централна България ще превали слаб дъжд. 

Максималните температури ще са между 12 и 17 градуса.

В планините ще е облачно. В масивите от Западна България ще има слаби превалявания от сняг. Ще духа умерен и силен запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 8 градуса, на 2000 м - около 1 градуса.

По Черноморието облачността ще е значителна. Ще духа умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са между 14 и 18 градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса, а вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В събота и неделя времето ще е дъждовно. В първия почивен ден средната максимална температура ще е 15 градуса, във втория ще е значително по-ниска - 9 над нулата.

Прогноза за времето - 2 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368264

По Черноморието облачността ще е значителна. Ще духа умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са между 14° и 18°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. През следващото денонощие облачността ще е значителна и на отделни места в Западна и Централна България ще превали слаб дъжд.

Видео: Списъкът "Путин" - какво е това, какво от това

https://www.dnevnik.bg/video/2018/02/02/3122823_video_spisukut_putin_-_kakvo_e_tova_kakvo_ot_tova/?ref=rss


<br /><br />Какво представлява американският доклад "Кремъл" (известен още като списъкът "Путин") и какво е посланието му?<br /><br />В Москва казват, че това не е нищо повече от 210 имена от справочник "Кой кой е" в руската политика. Не само - това са хората, взимащи решенията в Русия и над всеки от тях надвисва облакът на санкциите (а някои вече са под него).<br />

Риана натиска световни лидери за пари за образование

//dariknews.bg/novini/sviat/riana-natiska-svetovni-lideri-za-pari-za-obrazovanie-2076186

В четвъртък Риана използва блясъка си на звезда, за да призове ключови държави да се ангажират с осигуряване на образование за най-бедните в света. Това стана от трибуната на международна конференция в Сенегал.

Певицата от върховете

Автомобил се вряза в пешеходци в Шанхай, 18 души са ранени (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/avtomobil-se-vriaza-v-peshehodci-v-shanhaj-18-dushi-sa-raneni-video-2076179

Автомобил се вряза в пешеходци в центъра на Шанхай. 18 души са ранени, съобщиха ДПА и АФП, като се позовават на местните власти. Шанхайската полиция съобщи, че инцидентът е злополука, а не нападение, предадоха АП и ТАСС.
 
Произшествието станало към 9

Как да разпознаете професионалния сваляч (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-da-razpoznaete-profesionalniia-svaliach-video-2076125

Едва ли има жена, която иска да се превърне в поредния трофей или сексуално завоевание на мъжа. Ако още не знаете що е то pick-up artist (PUA), то бърз преглед в търсачката ще ви разкрие цял свят, пълен с термини, трикове и ритуали, които винаги работят.

Трицветен кекс

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6694438

Трицветен кексВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Без вода в част от Факултета днес

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chast-ot-fakulteta-dnes-674016.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването днес в част от кв. Факултета, съобщиха от дружеството.

Причината да няма вода в района на ул. „Суходолска“, ул. „Полска калина“, жп линията и ул. 761 е диагностика на уличен водопровод на ул. „Суходолска“. 

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ъгъла на ул. „Суходолска“ и ул. „Сали Яшар“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. 
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! 

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Криптовалутата се сдоби с мощен враг - Индия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284611_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8+%D1%81+%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B3+-+%D0%98%D0%BD%D0

 Индия обяви, че започва борба срещу криптовалутите, съобщи “Ройтерс”. "Правителството не счита криптовалутите за законно платежно средство и ще вземе всички мерки, за да елиминира употребата на тези криптоактиви във финансирането на нелегална дейност или като част от платежна система", заяви финансовият министър на страната Арун Джайтли. 
Според анализатори изявлението му може да предизвика паникьосано разпродаване на криптовалути. От няколко години Индия има най-бързо растяща икономика в света.

Гласът на Цацаров: Абсолютно ирелевантно е за прокуратурата от кои е кметът

http://clubz.bg/63680-glasyt_na_cacarov_absolyutno_irelevantno_e_za_prokuraturata_ot_koi_e_kmetyt

ПОЛИТИКА румяна арнаудоваcr

"От цялата страна постъпват в момента сигнали срещу кметове."

Това каза тази сутрин пред Нова тв говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. На въпрос има ли списък с кметове, които ще бъдат посетени от Специализираната прокуратура, тя каза:

"Да кажем, че има списък."

Тя обаче категорично отрече държавното обвинение да държи над някого "чадър" и в даден момент, когато се променят някакви взаимоотношения, да го свива избирателно.

"Прокуратурата установява от коя партия е избран кметът - ако въобще го установи - в един последващ етап. Първото е: има ли извършено престъление, кокво е то и кой е извършителят.

Абсолютно ирелевантно е за прокуратурата от коя партия е избран кметът", обяви говорителката на Цацаров.

Тя хвърли и повече светлина върху вчерашната операция в Септември, където кметът Марин Рачев бе задържан показно, а шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев дори отиде лично.

"Установени са най-малко 7 сделки, по които са сключени договори между общината и една и съща фирма за ремонт на уличната мрежа. Тази фирма е била собственост на самия кмет, преди да бъде той сега кмет. И в момента се управлява и е собстевност на неговата братовчедка", каза Арнаудова.

Едни поръчки са за осветление, други за асфалтиране. Според нас кметът договаря сам със себе си. Фирмите, които са избирани, са общо 14 на брой и всички те се управляват и ръководят в момента от лица, контролирани от кмета - стопанисват ги негови роднни, роднини на съпругата му, негови приятели или бивши негови съдружници."

Като доказателство вчера разследващите открили и запечатали офис, в който са на едно място всички документи на тези 14 фирми - печатите, електронните им подписи, книжата и пр.

Днес ще насрочат и 14 данъчни ревизии. "Тъй като освен доказателство, че тези фирми източват общината и зад тях стои кметът, сочат и на евентуално организирана престъпна дейност за данъчни престъпления", допълни Румяна Арнаудова.

Същевременно телевизията показа мощен митинг пред общината в Септември тази сутрин в подкрепа на градоначалника.

Хора с еднотипни цветни постери с лика на Рачев протестират с "Върнете си ни кмета".

А от инициативния комитет "Да спасим община Септември“ .-  които първи подали сигнал до прокуратурата срещу Рачев, се оттеглиха от площада под възгласи "пе**аси".

"Тука все едно че имаше някакви терористи - 100 човека полицаи, чудо голямо!", описа един от недоволстващите забележките си към стила на работа на полицията.

А Виктор Николаев заключи в ефир:

"В момента в град Септември ситуацията е като в поемата "Септември".

Време е Русия да създаде антисанкционна коалиция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284610_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B5+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0

 

„Кремълският списък” на финансовото министерство на САЩ ще накарат Москва да промени правилата на „играта” с Америка, за да защити свободната търговия

 

 

Константин Косачов, председател на Комисията по външна политика към Горната камара на руския парламент

- В „кремълския списък” на Министерство на финансите на САЩ попаднаха 210 човека, в това число – премиерът Медведев, председателят на Съвета на федерацията и на Думата Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, водещи бизнесмени… Какъв е Вашият коментар?

-Най-важното, на което искам да обърна внимание е това, че е време да престанем да реагираме на отделните сюжети в рамките на общата санкционна политика на САЩ по отношение на Русия. На 2 август миналата година се случи нещо много неприятно – антируските санкции, които по-рано се въвеждаха от американския президент, сега са вкарани в закон от Конгреса на САЩ. Това влоши в пъти ситуацията, и защото в този закон са предявени редица мислими и даже немислими претенции към Русия. В този закон ние се оказахме заедно с трети стани като Иран и Северна Корея. Този закон има колосална разрушителна сила, и както показва съдбата на поправката Джексън-Веник (законодателен акт на САЩ за въвеждане на търговски санкции към СССР и социалистическите страни от 70-те години на ХХ век — бел. ред.), той ще съществува още десетилетия. От тази гледна точка, списъкът на финансовото министерство на САЩ, е поредна стъпка по пътя на реализация на деструктивната мисия на вече споменатия закон за антируските санкции. Засега това се случва без допълнителни последствия: това според мен е съвсем формално изпълнение на закона. Белият дом беше длъжен в рамките на 180 дни да представи списък на хора, приближени до президента на Руската федерация, и такъв бе представен. При това, той бе съставен на базата на публикувания в Интернет персонален състав на руското правителство и Администрацията на президента.

- Говорите за списъка „засега без последствия”. Значи ли, че такива може да има в бъдеще?

- Безспорно, от този списък могат да произтекат сериозни негативни последствия. И то не толкова в политически, колкото в икономически план. Все пак, там са посочени и бизнесмени и компании. При това, законът от 2 август предполага и възможност за налагане на санкции на компании и физически лица от трети страни, които сътрудничат с руски партньори. Тоест, всеки от чуждестранните партньори, които участват в строежа на „Турски поток” или по мощностите за добив на газ в Ямал, могат да попаднат под санкции на Съединените щати. И сега те трябва да оценяват рисковете за бъдещето по съвсем друг начин, ако видят един или друг от своите партньори в списъка по „кремълския доклад”. А това е допълнителна заплаха за бизнеса. В това е главната опасност от новия списък на финансовото министерство на САЩ. Даже да не е съпътствано от конкретни санкционни решения, ще оказва колосално психологическо въздействие върху нашите потенциални партньори. Повтарям – негативмно въздействие.

- Каква е „добавената стойност” на антируските санкции за самите САЩ?

- Тя не е нулева, тя е отрицателна. По логиката на нещата, санкциите са длъжни да мотивират или пък да принудят една страна да смени своето поведение. В дадения случай за Русия мотивация няма по принцип – каквото и да направим по което и да е от направленията (украинско, иранско, северо-корейско и всякакво друго), то това няма да стане под натиска на този американски закон. Затова случилото се през август 2017-а, си остава най-разрушителния фактор в отношенията между Русия и САЩ.

- Може ли Русия да предприеме някакви отметни мерки?

- Тези действия на САЩ не отговарят нито на принципите на световната икономика и търговия, нито на ангажиментите на САЩ към Световната търговска организация. И Русия следва да се обърне към международните правни инстанции, за да оспори правомерността на закона на САЩ от 2 август миналата година.

- Но даже международните съдилища да признаят правотата на Русия, САЩ едва ли ще се съобразят с тези решения…

-Най-вероятно така и ще се случи. САЩ поставят своето законодателство над международното. Но по този път ние трябва да вървим. Ако подобни решения станат факт, то да се позоват на тях ще могат нашите партньори от трети страни. Това ще стане важен елемент от защитата им, даже в ситуацията, в която САЩ смятат себе си за „господари на положението”.

- Днес все по-често се говори, че ние само реагираме на нападките на САЩ, че нямаме възможност при съществуващите правила на „играта” даже възможност да поемем инициативата. Не е ли време и ние да наложим свои правила?

- Според мен, това е точна постановка на въпроса. Но сами с такава задача няма да се справим. Затова трябва да формираме коалиция – разбира се, не коалиция срещу САЩ, а в защита на принципите на свободната пазарна търговия, в защита на принципите на Световната търговска организация.

- Кои са най-реалните партньори на Русия в такава коалиция?

- Преди всичко, това са Китай и Индия. И двете страни са подложени на натиска на САЩ. По отношение на Китай това се случва в много голяма степен в момента, но към китнайците от САЩ действат по-внимателно, отколкото по отношение на Русия. Това е така, защото стокооборотът между САЩ с Китай е 20 пъти по-голям от този с Русия. Ето защо, китайският и индийският бизнес, имат възможностите да лобират вътре в САЩ, включително и в този състав на Конгреса.

- Русия няма ли такива лобисти?

- Не, и това е една от лошите черти на нашата съвременна история. Нашите отношения със САЩ нямат никакви солидни застраховки срещу провокации и от недобросъвестна политика.

- Могат ли наши потенциални съюзници в тази антисанкционна коалиция да бъдат и държавите от Европейския съюз?

-Потенциално могат. Но не по-рано от момента, в който САЩ наложат и на тях санкции, или както народът казва – преди да ги удари гръм…Нашите европейски партньори неясно защо се надяват, че икономическият натиск на САЩ ще ги подмине.

- Остава ли възможността за диалог между президентите на Русия и САЩ?

-Да, разбира се! Друг въпрос е че възможностите на Дналд Тръмп са ограничени. Първо — антируската политика на САЩ е наложена в закон, който Тръмп е длъжен да спазва. Второ – той е поставен в ситуация, в която трябва да дава обяснения по обвиненията за „руска намеса” в президентските избори в САЩ, които спечели.

- Струва ли си да очакваме среща на държавните глави преди изборите в Русия през март?

- Мисля, че такава среща няма да има. И по мое мнение, няма нужда да се полагат усилия да се организира такава. Ако американците проявят инициатива, то навярно тя трябва да бъде изслушана от наша страна. Но сега, когато до изборите остава месец и половина, дневният ред е съвсем различен. А руско-американските отношения не са част от предизборната кампания на президентските избори в Русия.

ЦРУ пак опита да намеси Русия в „намеса в американските избори”, този път – „за в бъдеще”, доколкото става дума за междинните избори за Конгрес (На всеки две години в САЩ се провеждат избори за всички членове на Камарата на представителите и на една трета от сенаторите — бел. ред.) през ноември тази година. Какво мислите по този въпрос?

- Цялата теория за намесата е реакция на американския елит срещу победата на Тръмп. Легитимността на неговото президентство трябва да се поставя постоянно под съмнение и за тази цел трябва да се прилагат всевъзможни сценарии. Но на мен в изявлението на директора на ЦРУ ми направи впечатление нещо друго. За пръв път шефът на разузнаването твърди, че не само Русия, но и Китай се меси във вътрешните работи на САЩ, при това – Китай имал много повече възможности. Откъде се взе тази линия, ми е трудно да каже. Но бих следил внимателно именно тази тенденция.

От в. „Парламентская газета”

(превод ЗЕМЯ)

На 2 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6694549

На 2 февруари рожден ден иматСтоянка Мутафова, легендарна актриса Гошо Гинчев, бивш футболист, бивш съветник на министъра на спорта Йордан Цанков-Ришо, шеф на атлетиката в “Левски” Калоян Топалов, адвокат, бивш председател на Софийски градски съд Цветан Гунев, бивш подуправител на

Българин оцеля след торнадо, диви тигри и наводнения

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarin-ocelia-sled-tornado-divi-tigri-i-navodneniia-6078828

Александър Кенанов разказвa пред Vesti.bg за преживяванията си в САЩ и успешната кариера в България

Родината е по-силна от смъртта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284609_%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0

 Резултат с изображение за 75 години от битката при Сталинград

 

Навършват се 75 години от голямата победа на Червената армия при Волга, която промени хода на Втората световна война. В средата на отминалия трагичен и славен век един ефрейтор, наречен Фюрер, с писклив до конвулсии глас, реши, че със своята "светкавична война" ще се превърне в световен господар. Обяви война на Европа и света. Именно тогава СССР пое цялата отговорност да спаси човечеството от най-страшния геноцид в многовековната му история - фашизма.
Държавата, простряла се върху 1/6 от планетата, осенена от съзидателен труд, с който строеше настоящето и бъдещето на своя многонационален народ, трябваше в името на Човека да запее не Одата на радостта, а марша на живота и смъртта - "Вставай, страна огромная, вставай на смертный бой!..."
Държавата на съветите се превърна в символ на човечеството! А нейната армия - в несъкрушим юмрук, който трябваше да прекърши гръбнака на "свръхчовеците". Парадът в Москва на 7 ноември 1941 г., след който полковете заминаха направо към окопите, за да спечелят Московската битка, постави началото на голямата Победа. След непревзетата Москва със златните кубета и несъстоялия се мечтан от Хитлер бал в Кремъл, за който вече били отпечатани поканите и менюто за коктейла, ще дойде най-голямото изпитание за съветския народ и човечеството - битката в междуречието на реките Дон и Волга, в защитавания с много кръв, подвизи, вяра и мъжество Сталинград.

*    *    *

Битката започва на 17 юли 1942 г. и завършва на 2 февруари 1943 г. Разделя се на два периода: отбранителен (17 юли-18 ноември 1942 г.) и настъпателен (19 ноември 1942 г. - 2 февруари 1943 г.).
Плановете на фашистите са през лятото на 1942 г. да разгромят съединенията на Съветската армия в южната част на страната, да завладеят нефтените находища в Кавказкия регион, богатите на селскостопанска продукция Дон и Кубан, да нарушат комуникациите, свързващи Москва с Кавказ, и да създадат условия за окончателния край на войната в тяхна полза. А по-нататък е открит и пътят към Баку. Лятото е горещо. За зиморничавата армия на Вермахта времето е подходящо за "блиц криг". Войската на 6 армия, командвана от ген.-полк. Паулус, и други подразделения разгръщат на Източния фронт силно настъпление. Без да жали живота на войниците, оставяйки кървава диря, немската армия напира като клин през знойните степи на Южна Русия. Хитлер хвърля в тази военна операция най-добрите части, за да реши в една битка изхода на войната. С цената на големи загуби хитлеристите нахлуват в града край Волга на 23 август 1942 г. Челните отряди стигат до реката - там, където сега е язовирната стена на Волжката водна централа. Боят бил ръкопашен. "За Родину, за Сталина!" - с този вик червеноармейците защитават Волга. И така през цялата 1682-дневна война - до Победата. 
Понеже стана дума за Сталин и неговия принос във войната, ще вметна само състава на Ставката на върховния главнокомандващ - орган на висшето полево управление на войските. Въведен е в Руската армия по време на Първата световна война, изписва се СВГК. По време на Втората световна война първият състав на Ставката е: Тимошенко (председател), Жуков, Сталин, Молотов, Ворошилов, Будьони, Кузнецов. От 10 юли 1941 г.: Сталин (председател), за член е прибавен Шапошников.
Искам да поясня защо преди Сталинград градът се е наричал Царицин. Името му идва не от думата царица, а от названието на рекичката Сарь-Су (жълтата река), преиначено от руските заселници през ХVІ в. в Царица. Първото селище е било на острова срещу вливането на рекичката във Волга. В началото на ХVІІ в. Царицин изгаря след голям пожар. Отново е построен през 1615 г. на десния бряг на Волга. От 1925 до 1961 г. носи името на Сталин. Преименуван е във Волгоград през 1961 г.
В онези дни на окървавени боеве опасността за СССР е още по-страшна, отколкото през 1941 г. Врагът е само на 120 км от Москва и се е добрал до Волга - "оста на Русия", както я нарича народът. Битката на фронта е достигнала кулминацията. Мостовете през Волга и корабите са под непрекъснат обстрел. Върху водата пламти разлят нефт. Сред грохот, обгърнат от пламъци и дим, градът се руши от немски бомбардировачи. Хитлер заявява: "Русите са пред пълно изтощаване на силите си".
Градът е притиснат до реката и сякаш е увиснал на косъм. Какво може да го спаси? Силата на оръжието и таланта на маршалите, генералите, офицерите - да! Но преди всичко - силата на духа на един велик народ. Съветските бойци се борят за всяка сграда, за всеки ъгъл, за всяко стъпало - и умират, но не отстъпват.
Опознах този дух, учейки и работейки в Русия девет години.

*    *    *

През август 1959 г., като студент в механичния факултет на Московския нефтен институт "И.М. Гебкин", бях на стаж в Машиностроителния завод за нефтено оборудване "Г.К. Петров" в Сталинград. Първото ми впечатление от мирния град бе неговата гара, вече възстановена. През онези героични дни 13 пъти преминава от едни ръце в други. И тракторният завод не спрял работа. През септември 1942 г. произвежда 200 танка - работниците влизали в тях и потегляли за фронта. Сталинградчани и редовните части на Съветската армия участват в 12 отбранителни атаки на ден. Повечето загиват, но никаква сила не може да ги извади от улиците и къщите на градските квартали. Месеци на щурм.
Градът се е проточил на повече от 70 км край Волга. Той е най-дългият град във великата страна. Притиснат до огледалото на голямата река, е възкръсвал от развалините.
Недалеч от гарата се намира прочутата 4-етажна "къща на Павлов". Тя 58 дни устоява на непрекъснати атаки. Бранят я шепа бойци начело със серж. Павлов. На всеки квадратен метър по стените й личат над 120 следи от куршуми, снаряди, шрапнели и гранати. Пред "къщата на Павлов" и на много места в града са монтирани на постаменти танкове Т-34 или само куполите им. Така е отбелязана някогашната бойна линия. На места тя стига на стотина метра от Волга. Всяка педя земя е напоена с кръв. А индивидуалните подвизи са десетки хиляди - именни и безименни. Но братските могили са общи. Мемориалът "Мамаев Курган" е събрал паметта за тях (изграден е 1963-1967 г.).
Такава е защитата на Сталинград и Волга. Когато започва настъплението, немската армия съсредоточава цялата си мощ в предния остър ъгъл на "клина". Така отслабват крилата. Изпълнявайки като по шаблон идеята за "светкавична война", хитлеристите не се погрижили за стратегически резерв. На крилата на "клина" Червената армия вече е събрала ударни групи. Плацдармите са осигурени навреме. На север - участъкът на южния бряг на р. Дон в района на Серафимович - Клетская, а на юг - участъкът на западния бряг на р. Волга между Сарпинските езера. Уловен е и мигът на максималното оперативно изтощаване на противника.
Контранастъплението започва на 19 ноември 1942 г. Устремно и изненадващо. Червеноармейците напредват по 20-40 км на ден. На 23 ноември съветските части се срещат близо до гр. Калач - обръчът е затворен. За 5 дни на площ от 1500 кв. км е обкръжена елитната армия на ген. Паулус (по същото време произведен от Хитлер във фелдмаршал, за да предотврати капитулацията). В "котела" се оказват 330 хил. германски войници.
На 9 декември съветското командване предлага почетна капитулация. Хитлер не позволява на войските да се предадат. Опитът на армията на Манщайн да стигне с пробив до обкръжените е осуетен. На фашистка Германия е нанесен непоправим удар. Над Германия еква погребален камбанен звън. Това е метафора, разбира се. Едва ли фанатизираното фашистко ръководство би позволило. Започва общото зимно настъпление на Червената армия.
През лятото на 1943 г. ще се състои нова героична победа на съветския Човек - битката при Курската дъга. Сталинградската битка е преломен момент във Втората световна война. А тази при Курск окончателно прекършва гръбнака на "непобедимите" хитлеристки пълчища. Започва отстъпление - град след град, държава след държава - до Победата на 9 май 1945 г. В Сталинградската битка заедно с непобедения Човек, защитаващ свободата и родината си, а не капитала, воюват: маршал Тимошенко, генерал Гордеев, генерал Бодин, генерал Василевски, маршал Жуков, генерал Голованов, генерал Руденко, генерал Рокосовски, генерал Ерьоменко, генерал Ватутин, генерал Толбухин (званията са от дните на битката) и още, и още. Над 100 воини получават званието "Герой на Съветския съюз".
В Сталинградската битка е пленен фелдмаршал Паулус. Когато видях сградата на неговия щаб в мазето на универсалния магазин, тя вече беше възстановена. На площада бяха поставени бюстове на героите. До Волга стигаше алеята на победата. Сякаш нямаше и следа от почти напълно разрушения град. Войната беше останала само в сърцата и болката на хората. Нейният огнен смерч можеше да се усети и по онези мъже, които бяха с протези или белези по лицата. "Войната свърши, започваше мирът!" - звучеше сякаш във въздуха и в разлистените дървета, засадени след Победата.

*    *    *

Ще се опитам да покажа войната и битката чрез очевидци и участници в нея. Попаднах в Сталинград 14 години след победата. Източната ограда на машиностроителния завод, в който стажувахме, граничеше с брега на Волга. Горещият вятър навяваше мирис на прегоряла трева. Обедната мараня, като че ли беше запалила реката и тя бързаше да се охлади към Астрахан и Каспийско море. След работа често замръквахме на отсрещния бряг. Пред една от дървените колиби на рибарите започна голямото ни приятелство с един от тях - носеше черна превръзка на дясното око. Владимир Ковальов, мъж на около 40 години, с яки жилести ръце. Думите му неусетно ни залюляха:
"- Володя, в танка има немци. Не е повреден. Изчаква да излезем от траншеята! - извика някой от стената зад мен. Най-напред се задвижи лявата верига, после - дясната. Започна игра на живот и смърт. Не стреляха. Водачът на стоманения бръмбар искаше да ме притисне жив до стената. Отстъпвах прав. Момчетата от ротата не можеха да ме спасят, защото гранатите можеха да избухнат и върху мен. Бях на метър от танка. И толкова от стената... Изведнъж го усетих с глезените си. После с гърба. Стъпалото! - голям железобетонен блок, легнал напряко пред сградата, която защитавахме. Аз се свлякох зад него. Веригите загърмяха над лицето ми. Продължиха към стената. Изпълзях и се метнах на гърба на танка. Люкът беше отворен. Навярно причината беше горещината през онези дни на лятото през 1942 г. Доближих се до люка и изпразних автомата в него. Но нещо блесна и заслепи очите ми..."
Това е одисеята на този мъж, който, като разказваше, леко притискаше черната превръзка на окото си. Това е една от хилядите истории, които през онези дни и години често слушах и в Сталинград, и в Москва. Но тогава, на острова, за пръв път усетих, че има нещо по-силно от смъртта - самообладанието. И то е едно от големите качества на боеца, тръгнал с цената на саможертвата да защити родината си, и не само нея, а най-вече своето достойнство. Самопроверката в онези кървави дни е била въпрос на възпитание и огромна обич към родната земя - най-святото нещо за руския човек. Доказал го е през многовековната физическа и духовна битка. Ветеранът от войната, след като разбра, че съм от България, ме попита дали сме дали много жертви. Отговорих "Да!" Казах за участието ни в антифашистката съпротива, за битките на Първа българска армия при освобождаването на Сърбия, Унгария, чак до Виена, под командването на маршал Толбухин.

*    *    *

Днес, от разстоянието на годините, търся най-истинския, най-важния спомен от онези дни, с който да илюстрирам най-точно онова, което усетих в града на голямата Победа. В журналистическия ми архив съм написал няколко реда: "София, 1977 г., среща с Константин Симонов - поетът, писателят, журналистът, който през цялата Сталинградска битка е бил кореспондент на главния военен в. "Красная звезда". Той е изпращал кореспонденции от първите дни на войната. Попитах го коя е главната причина за Победата. Отговори ми лаконично: "Жди меня и я вернусь!" Разбрах, че беше събрал в едно стихотворение цялата философия на боя! Да вярваш, че ще оцелееш. И близките ти да вярват! И да те очакват. Защото си тръгнал да се биеш за правдата и срещу злото. А то беше притиснало Човека и очакваше неговата гибел. Но Човекът може да бъде унищожен, но не и победен! Това е голямата истина за голямата Победа.
И все пак - надникнах в една от книгите на Симонов за голямата война. Ето какво пише: "Аз трябваше в моето пътуване до първите окопи на фронта да изпитам и прицелния огън по мен, и усещането у Човека, тръгнал в атака, и усещането у Човека, когато го вдигат в атака, и когато вече е залегнал под вражеските куршуми, както и усещането у Човека, когато сам той вдига другите в атака. Всичко това после ми помогна в очерците да предам психологията на войниците и командирите, оказали се пред смъртта и в сложната обстановка на вихъра на боя." Константин Симонов е един от първите писатели, които въвеждат в литературата темата за руския човек във войната. Човекът, който в крайна сметка победи.
В Москва, след завръщането ми от Сталинград, разговарях със състудент от Източна Германия как се е получило така, че в Сталинград загиват около 1 млн. германски войници и над 300 хил. са пленени. Къде е бил немският обикновен човек? "Синята точка!" - отговори той. Стана дума за радиоапаратите "Blaurenct", с които Хитлер и фашистката машина промиват съзнанието на милиони германци.
И понеже днес отново се срещаме с "промиване на мозъци", използвано от правителства, партии, фондации, неофашистки формирования, ще цитирам кореспондента на "Ройтерс" от Нюрнбергския процес: "Който си затваря очите пред миналото, остава сляп за бъдещето!" На 23 октомври в една от килиите в Нюрнберг - тази на Гьоринг - американският психиатър д-р Джилбърт е записал: "Не ме е страх от военните, те ще се държат както трябва. Но Рудолф Хес... Той е луд. Не знаехме това!"
Този луд, както и Хитлер, ще даде указания да се напише потресаващият правилник в бележника на германския войник:
"Помни и изпълнявай: 1. Нямаш нерви, сърце и милост - направен си от германско желязо... 2. Бъди безмилостен, убивай всеки руснак, не се спирай, ако пред теб се изправи старец или жена, момче или момиче... 3. Ние ще поставим на колене целия свят. Германецът е абсолютен господар на света..."
Този разобличаващ документ, връчван на всеки германски войник, е отпечатан през 1941 г., преди хитлеристката армия да прекоси западната граница на великата държава, без Хитлер да обяви война на СССР.

*    *    *

Продължавам разказа си за лятото в Сталинград през 1959 г. Отговорникът на групата ни Виталий Шабанов бе участник във войната, по-възрастен от нас, останалите студенти. Работил е като шлосер, преди да замине на фронта. След победата постъпва в нашия институт. Последната събота от стажа ни момичетата отидоха на екскурзия до канала "Волга-Дон" заради учтивата, добра по характер и всеотдайна в приятелството Елена. За непознатите понякога нейните очи се изпълваха с необяснима самота и тъга. Баща й е загинал като сапьор в боевете за Смоленск. Войната се беше заселила в крехката й воля за съпротива. Беше изящно момиче.
Преди съботата Виталий заедно с комсомолския секретар в района, в който беше студентското ни общежитие, предложиха на нас, момчетата, да участваме в мъжки съботник. Подчертаха "мъжки". Казаха ни, че ще събираме костите на загинали бойци, погребани набързо на юг от града по време на голямата битка. Там започва истинската степ - песъчлива почва, рядка растителност и сух вятър през лятото. Той издухвал пясъка и оголвал костите. За преживяването си написах стихотворението "Съботник в Сталинград". В него е казано всичко. Ще добавя само, че тогава за пореден път усетих благородството и великодушието на руския Човек. Събирахме костите и на германските войници. Отделяхме ги в други ковчези. Тези, с останките на червеноармейците, ги откараха за бъдещия пантеон "Мамаев Курган".

*    *    *

Волга - реката на живота и страданието. "Тече река Волга..." се пее в руска песен. Това е най-точното определение за реката. Съчинил го е народът, част от който сега е тук, сред светлината, събуждаща всяка сутрин града. Но войната в този град не е отминало ехо. Тя вечно ще присъства в спомените за нея, в разказите на писателите, в силуетите на сградите. Толкова велик и необикновен град герой, който възкръсна от страшната разруха, сътворена от безумци с подковани ботуши и мозъци, с железни чела и пречупени кръстове в петлиците на куртките си.
Да положиш на длан сърцето си за обич и поклон е задължително в Сталинград. Задължение, присъщо на Човек с широко отворени очи към измеренията на миналото, сърдечността на настоящето и зова на бъдещето.

*    *    *

Вечерта посрещнахме кораба с момичетата, които се завръщаха от екскурзията. Слязоха на кея слънчеви и хубави. А нас, "мъжете", както ни нарекоха преди съботника, ни бе огряло истинско възмъжаване. Там, в степта, при погребаните набързо червеноармейци, само за няколко часа "пораснахме" с години. С прекършените сенки на загиналите ще разговаряме в сънищата си. Но после... Когато болката се превърне в траен спомен, макар и тъжен, останал в сетивата ни като постоянно пътуване към героичната гибел на тези известни и неизвестни мъже.
За тях от десния бряг по течението на Волга винаги в полет ще се издига птицата на честта. Во веки веков! Защото Русия е цялата огрята от подвиг. Тук и звездите са непокорни. Слизат от небето и заискряват в реката. Говорят на свой език. Толкова много звезди в огледалото на река не бях виждал. Исках да разбера звездния им език. Разгадах го: "Победа будет за нами..." Победата на непобедения руски Човек и на брега, влязъл в историята на човечеството със съдбовен героизъм.
Стояхме на кея. Гледахме на изток. В онази вечер сякаш разговаряхме с озвездените си души.
Преди да тръгна за Сталинград в Москва ми попадна том на руския поет-класик Велимир Хлебников (1885-1922), роден в Астрахан. Той е пътувал по същата река, само че нагоре, срещу течението, за да учи в университета на Казан, а по-късно и в университета на Петроград. Спомних си неговия стих "Родината е по-силна от смъртта!" Поиска ми се да го кажа на глас пред състудентите. Не се реших. Запазих го за себе си. Сега съжалявам. В него е закодирано всичко, което видяхме и преживяхме на брега на Волга и в нейния съдбовен град, дал името на още по-съдбовната и героична за Русия и света Сталинградска битка.


Фонтанът "Детски хоровод" - символ на непобедимия Сталинград през годините на Втората световна война


Москва, 1959 г., Лъчезар Еленков, Виталий Шабанов и Саша след Сталинград


Битката за Сталинград - за всяка улица, за всяка къща, за всеки камък...

"Почти токсичният" жилищен пазар в Лондон може да разочарова инвеститорите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284608_%22%D0%9F%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%22+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE

 Жилищният пазар в Лондон става все по-малко привлекателен за инвеститорите, тъй като те виждат ограничена възможност за растеж на цените в скъпата британска столица, считат анализатори, цитирани от CNBC.

Brexit и по-високите данъци при закупуване на жилище също засилват опасенията за инвестиционните възможности в Лондон и инвеститорите обмислят проекти на други места.

„Изглежда, че пространството за растеж на цените в Лондон тази година е ограничено, въпреки че по-отдалечените квартали, които предлагат комбинация от свързаност и достъпност, ще се възползват от политиката в подкрепа на купувачите на първо жилище“, казва Том Шарман от Нешънъл Уестминстър Банк.

Според данни от консултантската компания в областта на жилищния пазар LSL Acadata цените на жилищата в централната част на Лондон намаляват значително през 2017 г. В квартал Садърк цените регистрират спад от 21,1% в годината до ноември, докато в Уестминстър се понижават с 19,4% в същия период.

Данните за всеки квартал са различни в зависимост от източника на информация. Например консултантската компания CBRE съобщава, че цените на жилищата в Садърк всъщност нарастват с 1% през 2017 г.

„Хората трябва да бъдат предпазливи, когато анализират данните за цените в сравнително малки квартали. Те могат да са доста волатилни. Въпреки това има признаци, че цените падат в някои райони на Лондон миналата година“, казва Шарман.

Какво да очакваме през 2018 г.?

„Цените в най-скъпите райони в централната част на Лондон вече претърпяха корекция в последните няколко години и тази тенденция вероятно ще се пренесе и на други места тази година. Трансакционните разходи са голяма спънка за евентуалните купувачи, особено на местата с по-високи цени, и те ще търсят продавачи, с които да споделят част от бремето“, смята Шарман.

 

Въпреки по-малките възможности за растеж на пазара на жилищни имоти в Лондон инвеститорите следят внимателно развитието по процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

„Смятам, че Brexit е виновен“, казва Томас Шнайдер, главен инвестиционен директор и основател на инвестиционната платформа в областта на недвижимите имоти BrickVest, в отговор на въпрос защо цените на жилищата в британската столица се понижават.

Brexit и данъците

Brexit създаде несигурност около това колко души с високоплатена работа могат да напуснат града и това доведе до спад на търсенето на жилища.

„От инвеститорска гледна точка сега хората не искат да се докосват до Лондон. Великобритания като цяло е привлекателна, но бих определил Лондон като почти токсичен заради несигурността“, казва Шнайдер.

Той допълва, че макар да има интерес от инвеститорите към жилищния пазар във Великобритания, Лондон не е толкова привлекателен в сравнение с други градове като Ливърпул, където Brexit е малко вероятно да има сериозно икономическо въздействие.

„Отдаваме по-бавните продажби на традиционния пазар отчасти на въвеждането на допълнителен гербов налог, който според последните ни данни действително е довел до спад на продажбите през втората половина на годината (2017 г. - б.ред.)”, казва говорител на CBRE в имейл до CNBC. Гербовият налог е данъкът при покупка на жилище.

CBRE отбелязва една конкретна област, която все пак може да се окаже привлекателна за инвеститорите. „Голяма част от сектора на новото строителство не се подчинява на тази тенденция и виждаме силен растеж на този пазар“, допълни говорителят. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Местоположение, инфраструктура, кадри: Какво привлича инвеститорите в индустрията у нас?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284607_%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%2C+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B8%3A

 Местоположението, инфраструктурата и наличието на квалифицирана работна ръка – това са основните притегателни фактори за инвеститорите в индустриални  и логистични площи, стана ясно по време на годишната конференция „Индустриално строителство и инвестиции“, организирана от Градът Медиа Груп.

От години има дефицит на модерни складове от клас А, като свободните площи на пазара са под 1% от доста време, но същевременно се строи усилено. За последната година и половина всички новоизградени складови площи са наети преди да бъдат завършени, каза Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ в Cushman&Wakefield/Forton.

Търговията заема най-голям дял – 27%, от наетите складови площи, следвана от транспорта и логистиката със 17%, електроенергията с 15%, строителството с 13% и химическата промишленост с 11%, съобщи Симеон Митев, собственик на платформата БГ Склад. Според него основните характеристики на модерните складови площи са добра локация, достъпност за ТИР-ове, наличие на обществен транспорт и близост до обекти като митници, гари и летища, пристанища и зони със специален режим.

 

По думите му много от новите модерни складови площи се намират извън града, където цената на земята е по-ниска и има възможност за изграждане на по-големи обекти. Това обаче налага осигуряването на допълнителен транспорт за придвижването на служителите. Поради това инвеститорите трябва да вземат решение дали да заложат на по-евтината земя, или да запазят достъпа си до градската част.

Пресечната точка между двата варианта са ринговете в градовете, като по думите на Митев най-голямо е търсенето в ринга на София около Цариградско шосе.

Според арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, липсват големи индустриални зони с добре развита инфраструктура, които да са в състояние да отговорят на специфичните изисквания на автомобилната индустрия - водещ индустриален инвеститор в България в последните години.

Според него това е най-бързо развиващата се индустрия в България с над 50% от инвестициите от няколко години. В последните пет години делът й в БВП на страната нараства от 1% на 4%, но по думите на Станиславов това развитие не е достатъчно бързо и България е на последно място сред държавите от Югоизточна Европа по този показател.

 

Той изтъкна, че автомобилната индустрия работи с държавата, но нещата се случват бавно заради недостига на големи площи, които да са в състояние да отговорят на нуждите й.

Станиславов посочи и още два факта, които инвеститорите искат да видят в страната ни. Първият е партньорство на бизнеса с общини, университети и технически училища за създаване на квалифицирани кадри. Аутомотив Клъстер България е подписал споразумения за партньорство с два технически университета и по думите на Станиславов най-добрите примери за обучение на кадри могат да се открият именно в автомобилната индустрия.

Вторият фактор са предлаганите от държавата стимули на инвеститорите, като според Станиславов плоският данък и ниските разходи за труд не са достатъчни. „Подобни стимули се предлагат изключително успешно от съседни държави като Румъния, Сърбия и дори Македония. У нас тази тема дълго време беше табу, но в последната година и половина нещата се променят“, посочи той.

Участниците в конференцията изтъкнаха и тромавата бюрокрация като един от проблемите, с които се сблъскват инвеститорите в индустриални и логистични площи у нас. Според Владимир Гюрджиев времето, за което се реализира един проект в България, е в пъти повече от това в Европа. Александър Гебов, управител на Paldin Property Development отбеляза от своя страна, че Законът за устройство на територията (ЗУТ) става все по-тежък и е все по-трудно да бъдат задържани инвеститорите, тъй като нямат търпение да издържат на тежката бюрокрация.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Православен календар за 2 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691232

Православен календар за 2 февруариСретение Господне Според закона на Мойсей всяко първородно дете момче трябвало да бъде посвещавано на Бог. Затова на 40-ия ден след раждането на първото си момче жените принасяли в жертва на Бога агне, а по-бедните - гълъб или гургулица. Света Богородица отнесла Младенеца в ерусалимския храм. Сретение Господне е един от най-великите християнски

Румен Радев: Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284606_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%

 Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос при посещението си в Брюксел, съобщиха пт пресцентъра на държавния глава.

Президентът определи отлагането на ратификацията като „победа за българското общество, което е показало обединение и здрав разум“ и отбеляза, че застъпниците й са се „скрили“ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него. По думите на президента има няколко причини против приемането на документа в България и първата е, че конвенцията сама по себе си не предотвратява автоматично насилието. Пример за това са държавите, които са я ратифицирали, заяви Румен Радев и реторично попита дали в тези страни е преодоляно насилието над жени и деца. „Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда и най-вече добро възпитание“, допълни държавният глава.

Президентът посочи, че не са основателни твърденията за ратификацията на конвенцията с резерви. „Точно тези текстове, които бунят нашата общественост, които са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра – за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации“, обясни Румен Радев.

 

Той посочи, че ако международният документ бъде приет, това отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на неправителствени организации. „Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата“, обясни президентът, като допълни, че винаги е опасно държавата да абдикира от задължения.
Като аргумент против ратификацията Румен Радев посочи и възможността конвенцията да легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху съзнанието на децата. Според президента провеждане на референдум по темата ще отнеме време, енергия и средства.

Попитан за назначаването на нов началник на Националната служба за охрана, Румен Радев заяви, че ще спази законовия едномесечен срок за издаване на указ. Държавният глава призова да не се правят „произволни и самодейни предложения“ за работата на службата. „Към Националната служба за охрана трябва да има отговорно отношение. Най-малкото, защото там има отговорни и достойни хора и трябва да се отнасяме подобаващо към тях“, посочи Радев и допълни, че фриволното тълкуване на законите не е в интерес на държавността.

Дълги години Западните Балкани бяха пренебрегвани откъм перспектива за членство, заяви президентът, помолен да коментира един от важните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. По думите на президента всяка държава кандидат за членство в съюза трябва да бъде приета на базата на своите индивидуални заслуги и ако е изпълнила съответните реформи. „Този процес трябва да бъде много внимателно планиран. Не трябва да има празни надежди и празни обещания“, отбеляза Румен Радев.

Президентът се съгласи с тезата на министър-председателя, че трябва да се осигури „продължителност“ на приоритета за европейска перспектива на Западните Балкани и след като изтече българското председателство. Във връзка с това държавният глава Румен Радев планира среща с колегите си от Естония, Австрия и Румъния. „Надявам се на тази среща ние да дадем един по-голям времеви период, в който нашите приоритети да могат да се реализират. Те да могат да бъдат поети и от Австрия, а след това и от Румъния. Да дадем шанс за повече време за стабилизация и трайна европейска перспектива на Западните Балкани“, обясни Румен Радев.

По статията работи: Веселина Василева

Новата предизборна кампания на Тръмп вече разполага с 22 млн. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284605_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B2%D0%B5

 Кампанията за преизбирането на американския президент Доналд Тръмп е успяла да набере средства през 2017 г. в размер на 22 млн. долара, като само през четвъртото тримесечие на годината постъпленията са били 6,9 млн. долара. Това обяви ръководството на кампанията, цитирано от агенция Ройтерс.

Тръмп се регистрира за участие на следващите избори през ноември 2020 г. в деня, в който официално встъпи в длъжност – необичайно решение за действащ държавен глава. Обикновено предшествениците му чакат до края на втората си година, преди да обявят участие в следващо гласуване.

Новата предизборна кампания има съвместно споразумение за финансиране с Националния комитет на Републиканската партия, посредством което по нейните сметки през последното тримесечие са постъпили 3,5 млн. долара.

 

В същото време повече от половината дадени директно на кампанията средства са от дарения от по под 200 долара.

По думите на Лара Тръмп – снаха на президента и съветник на кампанията, никога досега не е била събирана толкова голяма сума през първата година от управлението на даден президент, като безпрецедентна е и подкрепата от малки дарители.

Според данните разходите на кампанията през последното тримесечие на годината са били 2,8 млн. долара, като 1,1 млн. долара от тях са правни разходи. Почти същата сума е била платена и за предходното тримесечие. Този път обаче не е посочено да са платени средства за адвоката на Доналд Тръмп-младши, който преди това е получил 280 000 долара от кампанията.

Други 1,1 млн. долара са платени за дигитална реклама през фирмата Brad Parscale, която се грижеше за това и по време на последните избори от 2016 г. За останалата част от разходите е посочено, че е отишла за заплати на служители, пътувания и организация на събития.

В края на своята първа година на поста Барак Обама имаше в сметката на своята кампания около 8 млн. долара, по-голяма част от които бяха останали от предишните избори. Той започна своята кампания за преизбирането си, след като направи две пълни години на поста.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

България откри и в Брюксел европредседателството

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NkFHamtSeW4/

България официално откри и в Брюксел председателството си на Съвета на Европейския съюз. Това стана с официален концерт, в който участваха Софийската филхармония и знаменитости като сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов в най-престижния център по изкуствата в белгийската столица – „Бозар”, на който присъстваха над 2000 души.

От българска страна присъстваха и най-висшите държавници в лицето на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.

Българският президент цитира стих от полския автор Леополд Стаф в отговор на президента на Европейския съвет Доналд Туск, който цитира Иван Вазов на церемонията в Народния театър.

„Европа трябва да бъде не само рационална, но и духовна. Обединена Европа е гарант за мира, а културното наследство е онова, което прави континента ни уникален”, заяви в словото си президентът Румен Радев при откриването на концерта.

„Трябва да осъзнаем, че нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух, и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни. Европа трябва да стане разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят”, допълни президентът Радев.

Премиерът Бойко Борисов пък посочи новите предизвикателства пред председателството ни – да обединява.
„Извървяхме труден път от София до Брюксел, тежък път, години наред. Най-сетне мисля, че всеки българин е щастлив, че не само сме в Брюксел, а председателстваме Съвета на ЕС”, обяви Борисов

“Говорим много различни езици, но не се нуждаем от превод за нашата обща култура. Историята на България е над 1300 години и ние сме единствената страна в Европа, която не е променила името си от основаването си. Вероятно знаете, че страната ни може да бъде класирана на трето място в света след Италия и Гърция по отношение на своето археологическо наследство.

Това, което може би не знаете, е че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа”, допълни Лиляна Павлова, като уточни, че тези дни в България са специални, защото празнуват винопроизводителите.

Но траките, освен с виното, са известни и със своята уникална музика и с Орфей. Ние се гордеем да ви представим нашите най-красиви гласове.” – каза пък министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

Квалификацията е ключова за европейската индустрия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284604_%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%

 Сега е моментът да гледаме напред, няма да измислим нови индустрии, това, което Европейската комисия може да направи като добавена стойност, е в сферата на уменията, заяви еврокомисарят по вътрешен пазар и промишленост Елжбета Бенковска в София.

Еврокомисарят постави акцент върху уменията, като заяви, че те са сред най-важните фактори за бъдещето на европейската индустрия. По думите й роботите няма да отнемат работата на хората, ако те са добре обучени и образовани. „В началото бях убедена, че може би роботите ще отнемат работни места, сега не знаем какво ще стане след 10 или 15 години, какви нови работни места ще се създадат, какви професии ще изчезнат или ще се появят, каза Бенковска“. Тя и министърът на икономиката Емил Караниколов дадоха съвместна пресконференция след края на заседанието на Неформалния съвет по конкурентоспособност с участието на министрите, отговарящи за ресорите "Индустрия" в НДК.

Бенковска каза, че на заседанието е било отчетено, че в следващия европейски бюджет е много важно европейските индустрии да бъдат взети предвид при планирането му. Сред дискутираните теми са били дългосрочните перспективи пред европейската промишленост, цифровизацията, кръговата икономика, суровините и уменията.

Еврокомисарят подчерта важността на единния пазар за европейската промишленост. Тя призова призова в рамките на българското председателство да бъдат финализирани две досиета, които са важни за единния пазар - електронната карта и информационен инструмент за единния пазар. Попитана дали услугата за електронната карта ще бъде приета в рамките на мандата й, Бенковска заяви, че се надява това да стана.

Кръговата икономика предвижда пакет от мерки за енергоемките индустрии, който да ги подготви за новите начини за правене на бизнес за да правим бизнес, коментира още Бенковска и уточни, че този пакет надгражда предходна европейка инициатива за суровините. „Ние нямаме достатъчно суровини в Европа, затова ни се налага използваме повторно всичко, което се произвежда“, допълни еврокомисарят и даде за пример автомобилостроенето, в което вече се правят автомобили, които след години ще може да се разглобят и от тях да се сглобят нови. „В автомобилостроителната промишленост със сигурност се виждат като под микроскоп всички тенденции и трудности, които се случват в индустрията“, каза Бенковска.

„Дългосрочната индустриална политика трябва да бъде базирана на развитието на конкурентните предимства на европейската икономика, а именно ключовите активи, добрата физическа и цифрова инфраструктура, уменията на работната сила, иновационния потенциал, доброто функциониране на пазарите, предвидимата регулаторна рамка, както и ефективното управление“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му науката и образованието трябва ефективно да се влеят в икономиката, а иновациите трябва да се превърнат в пазарен продукт.  

Пускат експериментално няколко нощни автобуса в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284603_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%

 Столичната община планира да пусне през пролетта експериментално няколко нощни линии от градския транспорт. Нощният превоз ще бъде без промяна в цената на билета. Миналата седмица шефа на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че първоначално ще бъдат пуснати три линии, които ще свързват различните части на града.

Пускането на нощни линии ще бъде в координация както със СДВР, така и с общинска полиция. За безопасността на всички пътници и тази на водачите ще се разчита на видеонаблюдение, по този начин ще се гарантира услугата да бъде максимално сигурна, заявиха от „Московска 33“

Първородният син на Фидел Кастро се самоуби

//dariknews.bg/novini/sviat/pyrvorodniiat-sin-na-fidel-kastro-se-samoubi-2076180

Първородният син на покойния бивш кубински лидер Фидел Кастро, Фидел Кастро Диас-Баларт, се самоуби вчера в Хавана, съобщиха държавни медии, цитирани от агенция ЕФЕ и Ройтерс.
 
"Докторът на науките Фидел Анхел Кастро Диас-Баларт, който от няколко месеца се намираше <

Автомобил се вряза в пешеходци в Шанхай, 18 души са ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/avtomobil-se-vriaza-v-peshehodci-v-shanhaj-18-dushi-sa-raneni-2076179

Автомобил се вряза в пешеходци в центъра на Шанхай, най-малко 18 души са ранени, съобщиха ДПА и АФП, като се позовават на местните власти.
 
Произшествието станало към 9.00 ч. местно време (1.00 ч. по Гринуич), в момент когато много хора отивали на работа

Здравенаказване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284602_%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 „Здравенаказване“ и „футболизиране на пациента“. Така един покоен депутат и лекар от близкото минало наричаше родното здравеопазване. И беше абсолютно прав. Оказва се, че нито наказването в здравеопазването, нито подритването на болните са отминали. Те дори станаха по-нетърпими, тъй като българинът би следвало да е равноправен и в тази сфера на всички останали европейци от обединена Европа. Истината е, че той е осигурен здравно перфектно, но само по нормативни документи. На терен, както се изразяват изследователите, той е подритван така, както го подритваха и преди. Футболистите тук обаче не са лекарите, а самата здравна система, която всеки управленец в този сектор е кърпил и продължава да кърпи какво му дойде на ум. За пример само Законът за лечебните заведения е променян с изменения и допълнение над 100 пъти, това се случва и със Закона за здраве, както и с всеки друг нормативен и поднормативен акт, регламентиращ дейността в този сектор.

Действително, някои от промените са належащи, без тях се блокира работата и на лекарите, и на мениджърите на болници. Но да се прави промяна през няма и четири-пет години, е меко казано несериозно. Причината е, че в сектора здравеопазване всеки управленец смята, че знае най-много и може да реже с големия скалпел. В традиция се превърна практиката да се пишат и приемат закони и документи без предварително да се изследва икономическият и социалният ефект от тях. Да, точно икономически ефект, защото болниците, както е известно, са търговски дружества с всички произтичащи от това активи и пасиви.

Когато през 2001-2002 г. те преминаха на финансиране към Националната здравноосигурителна каса, а след клиничните пътеки бяха въведени и медицинските стандарти, никой не си даде труда да диференцира капацитета на големите многопрофилни болници и малките общински лечебни заведения. За всички бяха заложени едни и същи изисквания за нива на компетентност. Ако те не могат да ги изпълнят, касата не сключва договори с тях. Например болният с пневномия може да бъде лекуван само от пулмолог. Пациентите с пиелонефрит пък могат да бъдат лекувани само от нефролози. Пределно ясно е, че и едните, и другите специалисти в страната са дефицит. Какво остава за малките общински болници? Затова и не малко от тези лечебници зачисляват на договор пенсионер, колкото да го имат на книга, за да сключат договор с НЗОК.

Скоро предстои поредната промяна, този път в медицинските стандарти. Целта е да се облекчат някои непосилни изисквания към общинските болници. И този път предварително не е направено прогнозно проучване на евентуалния икономически ефект, което откъдето и да бъде погледнато, е двоен стандарт към лечебните заведения. За едни може да има завишени изисквания, за други ще бъдат намалени. Не означава ли това обидно разделяне и на българските граждани – тези от големия град с по-добро здравеопазване, а от село – както дойде.

Действително има нужда от промяна в медицинските стандарти, но е по-здравословно и финансово изгодно това да стане след обмислено проучване на очаквания ефект и рисковете. Приемането на поредната промяна под напора на емоциите едва ли би донесла очакваните резултати.

Amazon e най-скъпият бранд в света с оценка за $150.8 млрд.

http://clubz.bg/63664-amazon_e_naj_skypiqt_brand_v_sveta_s_ocenka_za_1508_mlrd

Най-голямата верига за онлайн търговия в света Амазон (Amazon) е станала най-скъпата марка в света. Това се посочва в публикувания днес годишен рейтинг на 500-те най-скъпи марки, изготвен от лондонската консултантска компания Бранд файненс (Brand Finance).

Заемайки първото място, Амазон е изпреварила Епъл (Apple) и Гугъл (Google). Стойността на марката Амазон се е увеличила с 42% до колосалните 150.8 милиарда долара. Въпреки че Епъл е на второ място в списъка, а стойността на марката е нараснала до 146.3 милиарда долара след понижение от 27%, бъдещето на компанията изглежда мрачно, коментират от компанията.

Гугъл е минал от първа на трета позиция в рейтинга със сравнително бавен темп на растеж на стойността на марката с 10% до $120.9 милиарда, се посочва в изследването.

В първата десетка влизат още Самсунг (Samsung), Фейсбук (Facebook), телекомуникациянният гигант ЕйТи енд Ти (AT&T), Майкрософт (Microsoft), американската телекомуникационна компания Върайзън (Verizon), веригата за търговия Уолмарт (Walmart) и китайската банка Ай Си Би Си (ICBC).

От руските компании сред 500 най-скъпи марки в света се нареждат Сбербанк, Газпром и Лукойл. През 2017 г. стойността на бранда Сбербанк е нараснала с 27.5% до $11.6 млрд. Сбербанк е най-големият кредитор на руската икономика. 50% от уставния капитал на банката държи Централната банка на Русия, а останалите са разпределени между руски и чуждестранни инвеститори.

Сбербанк е единственият руски бранд в Топ 25 на най-скъпите банкови марки в света, показва рейтингът на Brand Finance Global 500.

На първо място сред брандовете банки е китайската ICBC (с оценка за $59.2 млрд.), на второ - China Construction Bank ($56.8 млрд.), а трето място заема американската банка Wells Fargo ($44 млрд.). Сбербанк заема 21-о място в класацията, след като допреди година беше на 24-ата позиция.

Иван Кръстев: "Навремето харесвахме Запада много повече"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284601_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2%3A+%22%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%97%D0%B0%D0%BF%

 В четвъртия си брой за 2018 германското списание "Шпигел" публикува обширно интервю с Иван Кръстев. В него става дума за "национализма, гнева и популизма". Българският политолог обяснява разлома в Европа, взимайки за пример Германия. В дългото въведение към интервюто журналистът Лотар Горис се опитва с известна самоирония да подготви онези германски читатели, които биха се изненадали, че един източноевропейски политолог може задълбочено да анализира процесите в Германия и в Европа.

"Политолог от България - това звучи малко като ракия от Македония. Западноевропейците не обръщат особено внимание на Изтока, както и средностатистическият западногерманец не се интересува особено от Източна Германия. Някакъв чужд свят, който струва прекалено много пари, демонстрира прекалено малко благодарност и често избира популисти. Свят, в който навремето властваше комунизмът, а днес навярно се надига нов фашизъм, който би могъл да разруши утопията на една обединена Европа, поддържаща мира.

 

Политологът Иван Кръстев е източноевропейски интелектуалец, който тълкува манталитетите, психологията и опита на Изтока по-различно от западните си колеги. Роден е през 1965 година в българския град Луковит, баща му е бил член на Комунистическата партия и главен редактор на комунистическия вестник "Народна младеж". През 1980-те години, във времената на т.нар. перестройка, Кръстев следва философия в София. След краха на комунизма заминава с изследователски проект за Оксфорд, където негов ментор е социологът сър Ралф Дарендорф.  През 1994 година, заедно с бивши дисиденти, той основава в София Центъра за либерални стратегии, мозъчен тръст, поддържан от американския милиардер Джордж Сорос. Днес Кръстев е член на Института за науките за човека във Виена, където се събират хуманитаристи от Изток и от Запад. Миналата година издателство "Зуркамп" публикува неговото есе "След Европа". Кръстев пише като външен автор в "Ню Йорк Таймс" и живее във Виена. Срещнахме се в Берлин, където предишния ден той говори пред фондацията "Роберт Бош", в която също членува. Берлин беше междинна спирка по пътя му между Вашингтон, Париж, Лугано, Варшава, Амстердам и Русия."

В обширното интервю, което заема цели седем страници в печатното издание на "Шпигел", Иван Кръстев говори най-вече за неразбирането и нарастващите напрежения между Източна и Западна Европа. Българският политолог ги отдава на факта, че в западноевропейските страни не разбират миналото, мотивацията и набъбващото недоволство на източноевропейците и обясняват всичко в рамките на клишето "популизъм" - докато явлението е много по-сложно и по-комплексно. Кръстев припомня своята теза, че кризата с мигрантите и бежанците всъщност провокира нещо като нова революция в Европа. Голяма част от разговора с журналиста от "Шпигел" Лотар Горис е посветена на ситуацията в Германия, където крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" спечели особено силни позиции на територията на бившата ГДР. Ето една малка част от разговора, в която най-напред става дума за младежките протести във ФРГ през 1968 година:

Шпигел: ГДР нямаше своята 1968-ма.

Иван Кръстев: За източногерманците 1968 е годината, в която млади войници са били изпратени на границата с Чехословакия. Културният бунт в Източна Германия се случва едва сега, 50 години по-късно – и е насочен срещу либералната етика на Запада.

Шпигел: Протестиращите през 1968 година промениха не само ФРГ, но и повечето западни общества.

Иван Кръстев: Мисля, че този нов бунт по същия отчетлив начин ще промени сегашните културни парадигми. Глобализацията поражда един парадокс: хората се сближават много повече, отколкото когато и да било, в същото време обаче по-скоро отхвърлят универсалните идеологии. А след краха на комунизма Европа смяташе, че нейният политически модел ще бъде универсален пример за всички останали.

Шпигел: Какво имате предвид под "универсализъм"?

Иван Кръстев: В основата на ЕС е залегнала идеята за всемирни граждански права. Ако приемем съвсем сериозно тази идея, това означава, че или политическите и икономически различия по света трябва да изчезнат, или, ако това не е възможно, всеки гражданин на този свят трябва да има възможността да избира къде да живее.

Шпигел: И двете са утопии.

Иван Кръстев: Точно така. Защото решаващият фактор за това какъв живот ще води един човек се оказва неговото гражданство. Най-ценното преимущество на един германец е германският паспорт. Ето защо за хората, които се чувстват изложени на някаква заплаха, миграцията предизвиква нещо като инфлация. Германският паспорт се обезценява. А това води до обратен завой: на мястото на универсализма идва изключителността. Ние сме други. Ние вярваме, че живеем във враждебен свят. Свят на стените, в който сме обградени от враждебно настроени нации, свят, където демографското развитие поражда страхове. Не е ли смешно, че най-великият универсалист Имануел Кант през целия си живот нито веднъж не излиза извън родния си Кьонигсберг, но в същото време размишлява за бъдещето на цялото човечество? Какво обаче би се случило, ако човечество изведнъж се превърне в част от делника ти в Кьонигсберг? Тогава сигурно ще започнеш да размишляваш за собствената си идентичност.

Шпигел: Защото си изгубил чувството за нормалност?

Иван Кръстев: След 1990 година утопията за равенството между всички хора беше обявена за нормалност. Но тази утопия не създава идентичност. Тогава какво значи да си нормален?

Шпигел: Нищо. Нормалност не съществува.

Иван Кръстев: Обществата непрекъснато се променят. Ние в Източна Европа харесвахме Запада, но само такъв, какъвто си го представяхме, когато още не го познавахме. Във всеки случай го харесвахме много повече, отколкото сега харесваме реалния Запад. От друга страна: това е естествен процес, Западът просто трябваше да бъде по-толерантен и да се научи да разбира психологията на тези общества.

Борисов дали вижда Прокопиев в огледалото?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284600_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%B2+%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BE

 „Телеграф“ винаги съобщава новините без компромиси, колкото и да ги боли от това от Фабриката за фалшиви новини. Когато българският премиер без значение как се казва (макар и в последните 10 години името да е предимно едно и също) направи нещо положително, ние го съобщаваме на нашите читатели. Както например в днешния ни брой, когато информирахме, че Бойко Борисов е участвал във форум за Западните Балкани в Брюксел и е отстоял позицията страните от региона да бъдат приети в ЕС. Събитие, което увеличава международния авторитет на България. Когато преди дни Борисов заведе свои министри на крака на форум с платен вход, организиран от обвиняемия олигарх Иво Прокопиев, ние съобщихме, че по този начин премиерът легитимира не само разпространението на фалшиви новини, което е патент на медиите на Прокопиев. Беше легитимирана връзката на този съмнително забогатял (както твърди Комисията по конфискация, а съдът потвърждава) бизнесмен с властта. В същото време президентът Румен Радев предпочете да се срещне с представители на международна научна организация, вместо да официализира опитите на Прокопиев за пореден път да се усуче около управляващите. Ние съобщихме и това. Посочихме и как манипулациите за това, че Пеевски има отношения с Борисов, окончателно рухнаха. Ако утре получим доказателства, че някой от висшите държавни чиновници е направил нещо укоримо, обслужвал е олигархични кръгове и т.н., пак ще го съобщим. Защото нашата работа е да информираме хората. Не да манипулираме обществото, да оказваме натиск или да разпространяваме пропаганда.

Когато преди близо 2 години Бойко Борисов беше в Лондон, „буден младеж“ от публиката го попита дали вижда в огледалото Делян Пеевски. Въпросът беше широко тиражиран от медиите на Прокопиев. После се оказа, че младежът е активист в партия „Дай, България“, в чието създаване лично участва самият Прокопиев.

Сега ние от „Телеграф“, без да се крием зад подставени лица и псевдограждански организации, питаме дали, когато Бойко Борисов излизаше от форума на „Капитал“, в отражението на луксозната огледална врата на хотел „Балкан“ вместо своя образ не видя този на Иво Прокопиев?

Слави Трифонов препитва кандидат-политици от днес на живо във фейсбук

http://clubz.bg/63670-slavi_trifonov_prepitva_kandidat_politici_ot_dnes_na_jivo_vyv_fejsbuk

"Уважаеми съграждани, от утре (т.е. - днес, петък, бел. ред), в три последователни дни, от 12 часа, тук, на моята фейсбук страница, ще може да проследите събеседването с българите, изявили желание да участват в постигането на реална промяна в политическия живот у нас."

Този статус написа на официалната си страница Слави Трифонов.

Неотдавна тв водещият и шоумен анонсира идеята си да препитва желаещи за пълна подмяна на аморалната политическа класа и това да се случва прозрачно в социалните мрежи:

"След като обявихме тези наши намерения, желание да участват в подобно начинание изявиха 3777 души. Хора от различен пол и възраст. Хора, завършили различни университети, включително и най-престижните в света. Хора с изумителна биография", написа Трифонов около средата на януари.

Търсенията на водещия се простряха и до Лондон, където лично отиде през ноември за събеседване с морални, талантливи и квалифицирани българи за политическия си проект.

Днес, утре и вдругиден по обяд може да гледате живите излъчвания тук.

Пушков: «Полша ще стигне до там, че Русия съвсем ще престане да й продава газ. Нека да си го докарат ако искат от Африка»

http://pogled.info/svetoven/pushkov-polsha-shte-stigne-do-tam-che-rusiya-savsem-shte-prestane-da-i-prodava-gaz-neka-da-si-go-dokarat-ako-iskat-ot-afrika.92275

/Поглед.инфо/ В Съвета на Федерацията заплашиха Полша с пълно спиране на доставките на руски газ. Едва ли това може да се счита за празна политическа реторика, нали самата Варшава много пъти казва, че само мечтае как да се избави от „газовата зависимост“ от Русия. Какво ще се случи, ако мечтите на полските политици се осъществят?

САЩ увеличават скоростта на пирамидалните заеми

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-uvelichavat-skorostta-na-piramidalnite-zaemi.92276

/Поглед.инфо/ Пирамидата на държавните краткосрочни облигации (ДКО) на САЩ постепенно се връща на тази естествена траектория, от която слезе през 2009 година с помощта на пряка монетизация на хартията от печатарската машина и свръхниските лихвени проценти. Лихвените проценти все така си остават на исторически ниско ниво, но това вече е недостатъчно за да се предотврати нарастването на лихвените плащания по държавните краткосрочни облигации.

WT: Министерството на финансите на САЩ обеща нови санкции против Москва в „най-близко бъдеще“

http://pogled.info/svetoven/WT-ministerstvoto-na-finansite-na-sasht-obeshta-novi-sanktsii-protiv-moskva-v-nai-blizko-badeshte.92277

/Поглед.инфо/ Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че неговото ведомство ще обнародва новите антируски санкции в най-близко време, пише The Washington Times. Според изданието чиновникът подчерта, че ограничителните мерки ще се вземат, изхождайки от секретната част на „Кремълския доклад“.

Тази възрастна дама винаги ще помни срещата си с Бионсе (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tazi-vyzrastna-dama-vinagi-shte-pomni-sreshtata-si-s-bionse-snimki-2076178

Реакцията на възрастна американка от щата Масачузетс при случайната й среща с Бионсе преди церемонията на наградите "Грами" беше запечатана със снимка, публикувана в Инстаграм профила на певицата, предаде Асошиейтед прес.

Нов закон за ВиК подготвят управляващите, включват специални мерки за бедните

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nov-zakon-za-vik-podgotviat-upravliavashtite-vkliuchvat-specialni-merki-za-bednite-2076173

Изцяло нов закон за ВиК подготви Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В него се предвижда специални мерки за социално слабите, които не могат да плащат за по-скъпа вода.

Супермоделът Кейт Ъптън се оплака от сексуален тормоз

//dariknews.bg/novini/sviat/supermodelyt-kejt-yptyn-se-oplaka-ot-seksualen-tormoz-2076177

Американската манекенка и актриса Кейт Ъптън обвини в сексуални посегателства един от основателите на бранда "Guess", дизайнера Пол Марсиано, съобщи изданието "USA Today".

Сретение Господне е: не давайте пари

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/sretenie-gospodne-e-ne-davajte-pari-2076143

Православната църква чества Сретение Господне.

На четиридесетия ден след рождението си Иисус бил занесен в Йерусалимския храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. По същото време Светата Божа майка преминала ритуално пречистване и п

Експерти скочиха срещу детско приложение за чат във Facebook

//dariknews.bg/novini/sviat/eksperti-skochiha-sreshtu-detsko-prilozhenie-za-chat-vyv-facebook-2076175

Над сто експерти по детското здраве се обявиха срещу новото приложение за чат във Фейсбук – Месинджър Кидс, в отворено писмо до основателя на компанията – Марк Зукербърг. То е пуснато през декември и е предназначено за деца до 13-годишна възраст, но според експерти

Капитаните и морето

http://clubz.bg/63672-kapitanite_i_moreto

Това е моят офис, казва Жером и сочи морето, закротило се в един от многото заливи на Йонийско море. Има ли нещо по-прекрасно, пита човекът, който допреди пет години е бил офис планктон в еди-коя-си-корпорация, а днес отдава вили на гръцки острови и прави свой собствен зехтин.

Печеля по-малко, но качеството на живота ми е по-добро, казва французинът и отпрашва с мотопеда си в 38-градусовата жега, след като е оставил във вилата прясно изпечен хляб, розе и от своя зехтин. За "добре дошли".

Обаче тая история не е за Жером, тя е за друг човек, за други хора, решили, на попрището жизнено в средата (не по Данте), да работят в същия… офис. На ръба на вълните, във всякакъв смисъл. Един хирург по човешки сърца, един зъботехник, един рекламист, един IT спец плюс още един лекар са избрали да направят от хобито си начин на живот, препитание, адреналин. Общото между тях е, че всички са капитани - имат сертификати,  защото са преминали курсовете за скипъри и професионално управляват ветроходни  лодки от години.

Не сме отваряли темата за “кризата на средната на възраст”, разговаряйки с един от петорката - д-р Димитър Симов. В разни студии и трудове този период между 35 и 45 обикновено се описва като момент, в който започваш настоятелно да се питаш кои са ти  приоритетите и изпитваш непреходно желание да напаснеш живота си към емоционалните си нужди.

Всеки един от петимата е имал и има успешна кариера в това, с което се занимава. Вероятно - и своя burnout, прелома, когато натрупаните умора, разочарование, огорчение от някой конфликт си казват думата.  

Д-р Симов, кардиохирург, защитил и дисертация в специалността си, обяснява как в един момент усетил, че това не е “нещото, което ме прави щастлив”. Макар медицината да е сбъднатото от дете: “Искам да стана лекар”, след едно завръщане от морето изпитал онова тягостно чувство, когато сме разделени от нещо скъпо и любимо. И днес на визитката, която ми подава, пише само Dimitar Simov, skipper, SP kayak & sailing. "В името на компанията SP са инициалите на основателя - и мой приятел и учител в плаванията Степан Папазян (Stepan Papazyan), който навремето беше много ценен зъботехник, но след това стана риболовен гид с каяци и от там SP kayak, впоследствие, когато се преориентирахме към риболов и туризъм, името стана SP kayak & sailing", пояснява скипърът.

“За мен наистина е много по-важно човек да се чувства комфортно със себе си, отколкото да работи за пари. Парите са важни, безспорно, те са условие за съществуване, но човек трябва да си гони мечтите”.

В тази нова гонка, която започва, има подкрепата на семейството си. А той самият има повече време за децата си, със сина му вече са били и на съвместно плаване.  

Компанията прави доста неща, а сайтът й ги представя доста добре - риболовен туризъм, яхтен туризъм във всички райони на Гърция - става за тийм билдинги, партита, празненства по различен повод и обучение по ветроходство.

“Решихме да направим нещо, което в Северна Гърция никой не прави - фишинг сафарита с ветроходни яхти, в последните три години има сериозен интерес към това развлечение, което не е просто да качиш едни хора с въдици на една лодка и да ги оставиш да ловят, а им показваш места, където има много интересни риби”, обяснява д-р Симов, всъщност капитан Симов. Оказва се, че сред колегите му лекари има голям интерес към рибарските плавания, които са извън активния туристически сезон в Гърция, тоест след 15 септември.

Защо при съседите, а не в Черно море д-р-капитан-Симов обяснява с климата и атмосферните влияния. “Гърция е благоприятна по няколко причини, едната от които е, че това е сравнително затворено море, няма сериозни течения и времето е относително  стабилно и предвидимо. Това прави плаванията по-комфортни. В Черно море например се плава по-трудно, тъй като няма места и заливи, където да се скрие човек при лошо време, трябва да се навлиза навътре в морето, докато в Гърция с нейните стотици острови не е така”.

В Гърция има целенасочена политика по отношение на яхтите - винаги трябва да имаш партньор грък, и SP kayak & sailing също спазва този принцип, работят заедно с профита във ветроходството в Северна Гърция. Частните лодки са освободени от данък печалба, а цените им, в зависимост от плавателния съд, варират от 100 000 евро за втора ръка до 320 000 евро за нова, но лизинговите схеми са добри.

Да плаваш с лодка не е обикновен туризъм, това е преживяване, авантюра, екстремен спорт. Освен плаванията на яхта за новаци, от фирмата предлагат и плавания за професионалисти - с един-двама скипъри, плюс инструктори, за повече време и на по-големи разстояния, 500-600 мили. Това вече е за хора, които имат амбицията да плават при всякакви условия, а крайната цел е поставена - Крит, Северните Циклади, (в случай че сте от морските вълци). За любителите има друга дестинация - една седмица около островите Скиатос, Скопелос, Алонисос и Кира Панагия, тръгва се от познатия на повечето почивали в Гърция Керамоти.

Нещо ново са пакетите с рентване на лодка за уикенда - петък, събота и неделя, все пак Солун и Кавала са доста близо. Следващото направление, което ще пуснат, е гмуркане - в партньорство с дайвинг училищата на Халкидики, както и кайтсърф.

“Гърците са свикнали да печелят от лодките си, като просто ги отдават под наем, ние се опитваме да предлагаме нови неща. Далечната цел е да си изградим наша база, да вземем нови лодки, да се разширим към Средиземно море - Хърватия и Италия”, обяснява Димитър Симов.

Дааа, тоя офис е доста голям.

TrendY:София - първият робот с гражданство, иска да е артист със семейство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690327

TrendY:София - първият робот  с гражданство, иска да е артист със семейство“24 часа” от месец работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите.

Американски генерал разкрива сценария: Срещу Китай – по море; срещу Русия – по суша!

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-general-razkriva-stsenariya-sreshtu-kitai-po-more-sreshtu-rusiya-po-susha.92273

/Поглед.инфо/ Москва за пореден път е призната като основна заплаха за целия свят и по-специално за Съединените щати. Пекин е в същия списък, но с Китай, според американските военни експерти, ще трябва да се воюва малко по-различно. Естествено, сред възможните врагове, заедно с Русия и Китай, са КНДР и Иран.

Испански журналист: На Тръмп са му нужни външни врагове за да оцелее

http://pogled.info/svetoven/ispanski-zhurnalist-na-tramp-sa-mu-nuzhni-vanshni-vragove-za-da-otselee.92274

/Поглед.инфо/ Бъдещето на Тръмп на поста президент на САЩ зависи от това, ще може ли той да създаде външни врагове за страната, заяви испанският журналист Алберто Посас в ефира на телевизионния канал Canal 24 horas. А неговият колега Антонио Касадо предполага, че в близко време Тръмп не е заплашен от импийчмънт.

Самоуби се първородният син на Фидел Кастро

http://clubz.bg/63679-samoubi_se_pyrvorodniqt_sin_na_fidel_kastro

Първородният син на покойния бивш кубински лидер Фидел Кастро, Фидел Кастро Диас-Баларт, се самоуби вчера в Хавана, съобщиха кубински  държавни медии, цитирани от агенция ЕФЕ и Ройтерс.

"Докторът на науките Фидел Анхел Кастро Диас-Баларт, който от няколко месеца се намираше под наблюдението на лекарски екип поради тежка депресия, сложи край на живота си на 1 февруари сутринта", съобщи партийният орган в. "Гранма".

Кастро Диар-Баларт, на 68 години, беше единственият син от първия брак на Фидел Кастро с Мирта Диас-Баларт. В Куба го наричаха "Фиделито" поради поразителната прилика с баща му. Той беше ядрен физик, съветник по научните въпроси в Държавния съвет на Куба и вицепрезидент на кубинската Академия на науките, предаде БТА.

Кастро-младши е роден на 1 септември 1949 година в Хавана, съобщава ТАСС. Бил е женен два пъти - първият път за рускиня, вторият - за кубинка. От рускинята има две деца.

Фиделито е завършил Московския държавен университет по ядрена физика през 1974 година. В СССР той се обучавал под измисленото име Хосе Раул Фернандес от съображения за сигурност. Няколко години е работил в института в Дубна.

Автор е на 11 книги и над 150 научни публикации.

В Германия провеждат 24-часова стачка в интерес на четири милиона работници

http://pogled.info/svetoven/evropa/v-germaniya-provezhdat-24-chasova-stachka-v-interes-na-chetiri-miliona-rabotnitsi.92271

/Поглед.инфо/ Влиятелният германски профсъюз „IG Metall“ призова към 24-часова стачка в петък, 2 февруари, произвеждайки по този начин последния предупредителен изстрел преди началото на разширяването на акциите, които могат да станат непосилни за компаниите, свързани с опростената верига за доставки на резервни части и други автокомпоненти.

The American Conservative: Невидимите войни на Американската Империя

http://pogled.info/svetoven/The-American-Conservative-nevidimite-voini-na-amerikanskata-imperiya.92272

/Поглед.инфо/ Миналата седмица американският разрушител „Хопър” (USS Хопър) влезе 12-милната зона на Скарбъро, морски риф в Южнокитайско море, за който претендира Китай. Според властите в Пекин, китайска фрегата принудила американския разрушител да напусне района.

Бус сгази 18 души в Шанхай

http://clubz.bg/63678-bus_sgazi_18_dushi_v_shanhaj

Най-малко 18 души бяха ранени след като автобусче се вряза в хора на тротоара в центъра на Шанхай, предаде Си Ен Ен.

Трима от пострадалите са в тежко състояние, съобщиха лекари от болницата, в която са настанени пострадалите. Властите все още не съобщават дали става въпрос за терористичен акт или трагична катастрофа. Започнало е разследване.

При сблъсъка автобусчето е било обхванато и от пожар. Но огнеборци бързо изгасили пламъците.

Очаквайте подробности.

Какво ще стане с Полша, ако я лишат от руски газ

http://pogled.info/svetoven/evropa/kakvo-shte-stane-s-polsha-ako-ya-lishat-ot-ruski-gaz.92268

/Поглед.инфо/ В Съвета на Руската федерация заплашиха Полша с пълно спиране на доставките на руски газ. Това едва ли може да се смята за пустаа политическа риторика, нали самата Варшава много пъти говореше, че мечтае за деня, когато ще се избави от руската „газова зависимост“. Какво ще се случи, ако мечтите на полските политици се осъществят?

За ядрената атака над Хаваите, „дълбоката държава“ и бюджета в сянка на САЩ

http://pogled.info/svetoven/za-yadrenata-ataka-nad-havaite-dalbokata-darzhava-i-byudzheta-v-syanka-na-sasht.92269

/Поглед.инфо/ Това извънредно събитие се случи сутринта на 13 януари 2018 г. Световните и руските медии в този ден дадоха за него кратки съобщения. Ще предам описание на събитията, възпроизвеждайки текст от американски източник:

Имената в „Кремълския списък“ са били заменени „в последния момент“

http://pogled.info/svetoven/amerika/ekspert-saobshti-che-imenata-v-kremalskiya-spisak-sa-bili-zameneni-v-posledniya-moment.92270

/Поглед.инфо/ Експертът от Atlantic Council Андерс Ослунд съобщи, че първоначално „Кремълският доклад“ е целял да разкрие тези, които са заработвали състоянието си благодарение на връзките си с Кремъл. Но в последния момент неговото съдържание е било променено.

“Посоки”-те на Командарев са ясни - към Кан и “Оскар”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6692145

“Посоки”-те на Командарев са ясни - към Кан и “Оскар”Сигурен съм в едно. “Посоки” на режисьора Стефан Командарев и екипа му няма да остави равнодушен нито един зрител. Филмът държи напрежението и дъха на хората в салона през цялото време. След края на прожекцията оптимистът сигурно ще каже: ето един наистина силен, европейски, майсторски направен български филм. Киното ни явно върви нагоре.

Радев смята, че няма нужда от референдум за Истанбулската конвенция. Тя не трябва да се приема!

http://pogled.info/bulgarski/radev-smyata-che-nyama-nuzhda-ot-referendum-za-istanbulskata-konventsiya-tya-ne-tryabva-da-se-priema.92267

/Поглед.инфо/ Мисля, че отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция е победа за българското общество, което показа обединение и здрав разум. Това заяви президентът Румен Радев в Белгия, където е на работно посещение.

TrendY: Пилоти на рейсинг дронове летят с над 150 км/ч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690019

TrendY: Пилоти на рейсинг дронове летят  с над 150 км/чВ ЕС само България няма регулация за употребата на дронове Видите ли въртящи се перки и малко летящо тяло само на метри над главата си, може да бъдете сигурни - това е дрон. “Във въздушното ни пространство все повече навлизат малки летателни средства, които се управляват от хора, които нямат никакво познание за правилата на летене”,

С гол на Суарес "Барселона" взе преднина срещу "Валенсия" за купата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/02/3122834_s_gol_na_suares_barselona_vze_prednina_sreshtu/?ref=rss


"Барселона" направи нова стъпка към мечтата за четвърто поредно и общо 30-о отличие в турнира за Купата на краля. Каталунците се наложиха с 1:0 срещу "Валенсия" в първия полуфинал.<br /><br />Ценния гол на "Камп ноу" отбеляза Луис Суарес през второто полувреме. Реваншът е следващата седмица.<br /><br />В другия полуфинал "Леганес", който отстрани "Реал" (Мадрид), стигна до 1:1 срещу "Севиля" преди ден.<br...

Приключва битката за Сталинград

https://www.actualno.com/chronicles/prikluchva-bitkata-za-stalingrad-news_656909.html

Битката при Сталинград (днешният Волгоград в Южна Русия), водена от юли 1942 до февруари 1943 г., е повратен момент в хода на Втората световна война. Това е един от най-кръвопролитните сблъсъци в човешката история, белязан с жестокост и незачитане на броя на цивилните жертви и от двете воюващи страни – СССР и Хитлерова Германия. Включва няколко етапа: сраженията на подстъпите към Сталинград, борбата за контрол на самия град, както и съветската контраофанзива, която завършв

Всичките пари на света

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/02/02/3122257_vsichkite_pari_na_sveta/?ref=rss


Драма, Мистери, Криминален<br />2018, 132 мин.<br />Сценарист: Дейвид Скарпа<br />Режисьор: Ридли Скот<br />В ролите: Тимъти Хътън, Ромен Дюри, Марк Уолбърг, Кристофър Плъмър, Никълас Вапоридис, Мишел Уилямс, Марко Леонарди, Чарли Плъмър, Чарли Шотуел, Андрю Бучан, Джузепе Бонифати, Андреа Пиедимонте Бодини, Гуглиелмо Фавила, Никола ди Чио, Аделе Тиранте, Алесандра Рока<br />Оператор: Дариуш Волски<br />Продуцент: Брадли Томас, Марк Хъфам, Куентин Къртис,...

Честваме Световния ден на влажните зони

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=322334

Жълта водна лилия в Природен парк Всяка година на втори февруари честваме Световния ден на влажните зони, за да отбележим важната им роля за хората и планетата. Влажните и заливни зони допринасят в много отношения за качеството ни на живот и оцеляването ни и имат редица социални и икономически ползи.
Сред най-значимите са предпазването от наводнения и осигуряването на чиста вода. В тях се съхраняват големи количества въглерод, което ги прави изключително важни за предотвратяване на промените в климата. Също така, те осигуряват храна, дървен материал и биомаса, способстват за развитието на устойчивия туризъм – каякарство, плуване и гмуркане, наблюдение на птици, риболов, ветроходство. Влажните зони са дом на стотици видове с висок консервационен статус като дивия шаран, водните костенурки, къдроглавия пеликан, блатните кокичета и водните рози.
До скоро тези ползи не са били осъзнавани и в резултат на човешката дейност са унищожени близо 80% от естествените влажни зони в Дунавския регион. Това е довело до срив на риболова по Дунав. В миналото около 65% от улова на риба в някои участъци на реката се е падал на дивия шаран, но след пресушаването на блатата край Дунав, където той хвърля хайвера си, видът бързо става критично застрашен („Червената книга" от 1981 г.).
През последните 10 години природозащитната организация WWF работи активно за възстановяване на влажните зони по Дунав. За този период, заедно с партньорите си, WWF възстановява над десет хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион, в това число и в България
„До неотдавна изобщо не се разбираше нуждата от възстановяване на влажни зони, напротив, политиката беше за пресушаването им. С помощта на WWF бяха подготвени най-мащабните проекти за възстановяване на влажни зони в България, обхващащи територии в Природен парк „Персина" и защитена местност „Калимок-Бръшлен". Водеща е ролята на WWF във възстановяването на зони по поречието на реките Русенски Лом и Веселина, както и във възстановяването на крайречни гори", заяви екологът от WWF Стоян Михов.
Вече могат да се видят и резултатите от тази работа. Благодарение на усилията на Дирекцията на Природен парк Персина, Българското дружество за защита на птиците, WWF и други организации, след 50-годишно отсъствие там са се завърнали и вече гнездят къдроглави пеликани.

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване