Ученици от Пловдив събират пари за възстановяване на дома на техен приятел

http://www.mediapool.bg/uchenitsi-ot-plovdiv-sabirat-pari-za-vazstanovyavane-na-doma-na-tehen-priyatel-news275586.html

Ученици от Френската езикова гимназия и Музикалното училище в Пловдив организират благотворителен концерт с цел да съберат средства за възстановяването на опожарената къща на техен съученик и приятел, съобщи местният сайт mediacafe.bg. Инцидентът, оставил без дом 11-класника Васил Георгиев от Асеновград, се случил на 17 октомври м.г. Тогава пламъци обхващат първо втория етаж на семейната му къща, като при последвалото гасене на практика е унищожена цялата. Така се оказва, че за да бъде годна за живеене, къщата трябва да бъде построена наново. "Нашият приятел Васко наскоро преживя нещастието да стане свидетел на това как дома му и всичките му вещи, които за голяма част от нас са даденост, изгарят и се превръщат в пепел", разказва пред електронното издание неговата съученичка във Френската гимназия Галена Ганчева.  "Ние, приятелите и съучениците на Васил, организираме концерт във Военния клуб напълно и изцяло от наше име. Обръщаме се към всички добри сърца на този ден да подкрепят инициативата ни, защото вярваме, че можем да постигнем много, когато сме заедно", казва още момичето. Концертът ще се проведе на 23 февруари, петък, от 19.00 часа във Военния клуб в Пловдив, като входът ще бъде символичен – 5 лева, всеки ще може да дари и допълнителни средства. Програмата включва изпълнения от класическа, българска народна музика, рок и поп музика. "Музиката е онова изкуство, което винаги е завладявало човешката душа по един вълшебен, необясним, тайнствен и по детски чист начин, като премахва всякакви ограничения и предразсъдъци… А всеки човек, който се е докосвал до нейния небесен свят, никога не е оставал същият", споделя Галена пред mediacafe.

Путин изпрати съболезнователна телеграма на Тръмп за трагедията в гимназия във Флорида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717962

Путин изпрати съболезнователна телеграма на Тръмп за трагедията в гимназия във ФлоридаРуският президент Владимир Путин изпрати до президента на САЩ Доналд Тръмп съболезнователна телеграма по повод трагедията в гимназия в щата Флорида, където бивш ученик уби 17 души, предадоха ТАСС и БТА.  Държавният глава на Русия отправя думи на искрено съчувствие и подкрепа към роднините и близките на загиналите,

Петролът поскъпва убедително с над 1%*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poskypva-ubeditelno-s-nad-1-255828/

Анализатори не изключват корекция на цената през първото тримесечие

Депутатите отхвърлиха ветото на президента за земеделските земи

https://frognews.bg/novini/deputatite-othvarliha-vetoto-prezidenta-zemedelskite-zemi.html

Със 124 гласа ”за”, 73 ”против” и 6 въздържали се парламентът прие повторни промени в Закона за посевния и посадъчния материал и така отвхърли ветото на президента.

17-годишен е тежко ранен при катастрофа, има спешна нужда от кръв

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VGLNPLGfbwI/

17-годишен младеж е тежко ранен при катастрофа в Слънчев бряг, има спешна нужда от кръв,  съобщават от ОД на МВР-Бургас. На 14 февруари, около 21.20 часа, на главната алея в Слънчев бряг, в района на кръстовището за хотел „Континентал“, поради движение с несъобразена с пътните условия скорост е катастрофира лека автомобил „Фолксваген Поло“, с бургаска регистрация. Автомобилът е управляван от 18-годишния Г.У. от Несебър. При инцидента е пострадал пътуващият в автомобила А.П .,17-годишен от Несебър. Той е настанен за лечение в УМБАЛ – Бургас с мозъчно сътресение и счупване на дясната гривнена става.

Верижна катастрофа с десетина коли в София

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-malinova-dolina-26886073

Около десет коли са се ударили тази сутрин в столичния квартал "Малинова долина" при верижна катастрофа.

12 седмици до Wings for Life World Run 2018

http://www.cross.bg/life-wings-subitieto-1567858.html

/КРОСС/ В седмиците до събитието бегачите получават ценни съвети за влизане в оптимална форма Точно 12 седмици остават до световното бягане Wings for Life World Run. Това са седмиците, в които бегачите ще могат да се подготвят, за да бъдат в оптимална форма за събитието на 6-и май. Дистанции за бягане, упражнения за издръжливост, бързина и сила, тренировъчни планове - такива насоки ще могат да ползват всички, които искат да се включат в бягането зад каузата - да се намери лек против гръбначните увреждания.Всички детайли за тренировъчния план ще бъдат споделяни на официалната страница на Wings for Life и на страницата събитието за организираното бягане в София във Фейсбук. Бягането в София ще се осъществи с помощта на мобилното приложение Wings for Life App Run, чрез което бегачите могат да следят активността си през всичките дни до събитието и през цялата година. Wings for Life World Run App може да бъде инсталирано на всяко мобилно устройство с Android или iOS. Освен че ще стартира виртуалната кола-прихващач на 6 май, приложението може да бъде използвано и за задаване на тренировъчен режим, следене на индивидуални резултати, постигнати по време на тренировки и задаване на цел за конкретната тренировка. 12-те седмици до световното бягане за глобалната кауза гръбначните увреждания да станат напълно лечими са тези, в които започват най-усилените тренировки

NYT: Зума оставя след себе си в Южна Африка една разбита демокрация

https://www.investor.bg/analizi/91/a/nyt-zuma-ostavia-sled-sebe-si-v-iujna-afrika-edna-razbita-demokraciia-255823/

Въпросът сега е дали управляващата партия АНК може да се възстанови под управлението на новия си лидер Сирил Рамафоза

Бъчварова заяви, че напрежението между ГЕРБ и патриотите е туширано

http://www.moreto.net/novini.php?n=369103

Началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова заяви, че отстъпването от подписването на Истанбулската конвенция е с цел да се стигне до „процедури, които да доведат до съгласие и общо разбиране по същността” на въпросния документ.

Треньорът на ПСЖ: Грешното отсъждане помогна много на "Реал" (Мадрид)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6717954

Треньорът на ПСЖ: Грешното отсъждане помогна много на "Реал" (Мадрид)"Пари Сен Жермен" трябваше да получи дузпа при играта с ръка на Серхио Рамос и в такъв случай резултатът можеше да е друг, подчерта треньорът на парижани Унай Емери след загубата от "Реал Мадрид" с 3:1 на "Сантяго Бернабеу". Епизодът се разигра в 54-ата минута след удар на Рабио и реферът Джанлука Роки прецени,

И Съюзът на репресираните поиска Жаблянов да не е вече зам.-шеф на НС (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717944

И Съюзът на репресираните поиска Жаблянов да не е вече зам.-шеф на НС (Видео)Съюзът на репресираните настоя току-що в изявление зам.-шефът на парламента Валери Жаблянов да освободи поста и да се извини за гаврата си, че Народният съд е бил необходим орган. "В последните 13 дни Жаблянов на два пъти оправда Народния съд и поруга паметта на 30-те хиляди жертви, избити без съд и присъда.

Започва годината на земното куче

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/S8S2w37Zxfw/

Днес, в полунощ местно време, Китай ще посрещне Лунната Нова година – 4715-тата година от китайския календар. Тя ще премине под знака на земното куче. Същото летоброене използват и в Корея, Виетнам, Япония и др.

Лунната Нова година е най-продължителният празник в източната култура. Той се нарича още Пролетен фестивал и продължава цели 15 дни. Празникът е посветен на пролетното прераждане на Земята. Според някои предания, пролетният фестивал има за цел да даде почивка от тежката работа, в навечерието на новия аграрен сезон. В традицията на източните народи, доброто начало на годината обещава успехи, просперитет, добра реколта и късмет.

По време на пролетния фестивал, по-суеверните спазват определени правила, а всички се радват на фестивални забавления и специални традиции. Една от тях е обикалящите дракони и фойерверките, чиято цел е да прогонят злите духове. Според суеверията, къщата се чисти задължително преди полунощ, за да се “измете” лошия късмет навън. В първия ден от годината пък не бива да се върши домакинска работа, за да не изпъдим добрия късмет.

Същото се отнася и за подстригването и миенето на косата. Те са напълно забранени в първия ден след Лунната нова година. Забранено е и купуването на книги, тъй като китайската дума за книга съвпадала отчасти с тази за “загуба”. На трапезата обикновено присъстват т.нар. “късметлийски храни”. Според поверията, рибата и пелмените носят пари и късмет. На масата се слагат и пролетни ролца (увити в тънки листове тесто зеленчуци, месо или сладка плънка), оризов кейк нянгау, който носи просперитет в учението и работата, оризови спагети за дълголетие и цитруси за късмет и успех.

Естествено, празникът включва задължително и семейството. Разширените фамилии се събират за Нова година, независимо от разстоянието, което дели селищата, където живеят. Целият празник преминава с неизменното присъствие на червения цвят и златото. Популярни подаръци са червените панделки и червените пликове, в които се поставят символични суми за най-малките и най-възрастните. Народните поверия гласят, че червеното носи просперитет и гони таласъмите.

Годината на земното куче ще продължи до 5-ти февруари 2019-та година.

Родените под знака на кучето са честни, лоялни, искрени, верни и със силно развито чувство за справедливост. Те са искрени и открити. Трудно се доверяват, но спечелите ли сърцето им, то остава ваше за цял живот.

Подходящи за родените в годината на кучето кариери са свързани с правораздаването и охраната на реда, тъй като те имат мощен вроден морален компас и усещане за добро и зло. Уместни са и професии, свързани с грижата за здравето и благоденствието на хората (учители, здравни работници, духовни водачи).

Според китайския хороскоп, годината под знака на зодиакалното животно на един човек рядко е късметлийска за него. Същото важи и за годината на кучето. През тези 12 месеца астролозите съветват представителите на зодията да пазят здравето си. В кариерата и в любовта се очакват препятствия по пътя към успеха.

Сестрата на Хилари Дъф чака второ момиченце

http://www.cross.bg/rayan-heiili-momichentze-1567857.html

/КРОСС/ Актрисата Хейли Дъф потвърди, че очаква момиченце от годеника си Мат Розенбърг. Още през януари 32-годишната звезда обяви, че е бременна със второто си дете, но днес стана известен и полът на новото попълнение в семейството. За двойката това ще бъде второ момиченце след раждането на вече 2-годишната им дъщеря Раян. "Хейли е страшно развълнувана, че ще има още едно бебе, а Раян - че ще става по-голяма сестра", съобщи източник, близък до щастливите родители, за сп. "Пийпъл". Хейли, сестра на не по-малко известната актриса Хилари Дъф, е заедно с възлюбения си повече от 5 години. През 2014 г. двамата се сгодиха на 1 април, а година по-късно посрещнаха на бял свят и малката Раян.  

Столтенберг: За Турция ще е сложно да интегрира руските ракетни системи в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717939

Столтенберг: За Турция ще е сложно да интегрира руските ракетни системи в НАТОЗа Турция ще бъде сложно да интегрира руските зенитни ракетни системи С-400 в системата за противоракетна отбрана на НАТО. Това заяви снощи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след края на първия ден от срещата на министрите на отбраната от НАТО, предаде ТАСС. Турция също така сътрудничи с две страни членки на НАТО -

С нов закон Мароко ще наказва насилието срещу жени

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/15/3130125_s_nov_zakon_maroko_shte_nakazva_nasilieto_sreshtu_jeni/?ref=rss


Парламентът в Мароко прие окончателно закон, наказващ насилието срещу жени. Проектът бе оживено обсъждан в страната от 2013 г. насам, предаде "Франс прес".<br /><br />"Слава на Бог!", написа във "Фейсбук" мароканската министърка на солидарността, въпросите на жените, семейството и социалното развитие Басима ел Хакауи от ислямистката Партия за справедливост и развитие, водеща в управляващата коалиция. Текстът, внесен през 2013 г. и неведнъж допълван, бе...

Биткойнът поскъпва до 9,7 хил. долара

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-поскъпва-до-9-7-хил-долара_l.a_i.757886_at.1.html

Най-популярната в света криптовалута Bitcoin (биткойн) продължава да поскъпва в четвъртък, достигайки до 9,7 хил. долара, става ясно от данните от...

Управляващите отхвърлиха ветото на Радев за строителство в ниви

https://www.actualno.com/politics/upravljavashtite-othvyrliha-vetoto-na-radev-za-stroitelstvo-v-nivi-news_659947.html

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките, свързани със земеделските земи, които улесняват промяната на предназначението на земеделски земи и застрояването им. Решението беше взето със 124 гласа "за", 73 "против" и 6 "въздържал се". Промените в Закона за опазване на земеделските земи бяха гласувани и прокарани през преходни и заключителни разпоредби в друг закон за посевите, внесени устно между първо и второ четене от Йордан Апо

11 автомобила се удариха при верижна катастрофа в София

https://offnews.bg//112/11-avtomobila-se-udariha-pri-verizhna-katastrofa-v-sofia-674921.html

11 автомобила се удариха при верижна катастрофа в София.

Инцидентът е станал около 8.40 ч. в района на вилна зона "Малинова долина", съобщават от МВР.

По първоначална информация няма пострадали.

Най-вероятно причината за произшествието е хлъзгавият път.

Веднага след инцидента е започнало опесъчаване в района на бул. "Св. Климент Охридски" по посока ул. "Бистришко шосе".
полиция верижна катастрофа.

Емил Радев участва в мисия на Европейския парламент до българо-турската граница

http://www.barometar.net/90438/

Българският евродепутат Емил Радев взе участие в мисията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в България. Целта на мисията бе да се провери работата на Европейската гранична и брегова охрана (ЕГБО), разположена на българо-турската граница в района на ГКПП Капитан Андреево. Депутатите се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова, министъра […]

Щерката на Люк Алфан дебютира на олимпиада

https://offnews.bg//zimni/shterkata-na-liuk-alfan-debiutira-na-olimpiada-674920.html

Дъщерята на знаменития бивш френски алпиец и победител в рали Дакар Люк Алфан дебютира с 15-о място в гигантския слалом на олимпийски игри.

22-годишната Естел Алфан, която кара за Швеция, а не за Франция, даде разочароващо време в първия манш, а на почивката баща й и обещал нова кола, ако даде най-добро време във втория.

Речено-сторено. Естел Алфан спечели втория манш и се изкачи в класирането, а сега ще се кипри с нов автомобил вместо раздрънкания Фиат Пунто на 170 000 км. Гордият родител също е в Пьонгчанг в ролята на тв коментатор, което му е попречило да гледа старта на дъщеря си.

"Дразнещо е, че не бях на пистата за първото олимпийско състезание на дъщеря си, но какво да се прави. Успокоявам се, че поне не я изнервих с присъствието си.

Хванахме малък бас между двата манша и сега ще трябва да го изпълня. Естел показа, че може да кара наравно с най-добрите. В първия манш направи голяма грешка, но се мобилизира. Имам добри очаквания за слалома в петък", коментира Алфан.

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за земеделските земи

http://dnes.dir.bg/news/prezident-veto-zemedelski-zemi-26886028

Парламентът прие повторните промени в Закона за посевния и посадъчния материал и така отвхърли ветото на президента.

„Партията“ на Георги Димитров почита жертвите на Народния съд?!

http://pogled.info/bulgarski/partiyata-na-georgi-dimitrov-pochita-zhertvite-na-narodniya-sad.92536

/Поглед.инфо/ Този текст ще бъде прекалено гневен, защото ми омръзна да слушам разни циврения по повод Народния съд. Ако имате слабо сърце, силен стомах или сте правоверен социалдемократ, ще ви помоля да не четете това.

Тръмп изобщо няма военна доктрина. Но нещо има

http://pogled.info/svetoven/tramp-izobshto-nyama-voenna-doktrina-no-neshto-ima.92537

/Поглед.инфо/ На 9 януари 2018 г. във военното министерство на САЩ е обнародвана новата Национална отбранителна стратегия (NDS) на страната . Ако се говори по-точно, на сайта се появи кратко изложение на тази стратегия.

Bloomberg: Китай разработват ответни мерки в търговската война със САЩ

http://pogled.info/svetoven/Bloomberg-kitai-razrabotvat-otvetni-merki-v-targovskata-voina-sas-sasht.92538

/Поглед.инфо/ Китай е най-големият купувач на американска соя, изкупувайки около една трета от цялата реколта на САЩ, която използва, най-вече за изхранването на 400 млн. свине. Администрацията на председателя на КНР Си Дзинпин започна да изучава влиянието на потенциални мерки, ограничаващи вноса на соя в отговор на американските мита за перални машини и слънчеви батерии, съобщават за Bloomberg хора, запознати със ситуацията.

Убиха и изхвърлиха куче в кофа за смет

https://offnews.bg//112/ubiha-i-izhvarliha-kuche-v-kofa-za-smet-674919.html

Куче е било убито и захвърлено в контейнер за смет във Видин, съобщи полицията.

Трупа на кучето в кофата на ул. "Дунавска" видяла вчера жена и се обадила на тел. 112, за да съобщи за насилствена смърт.

На място пристигнала полиция. Огледът показал, че има входна рана в тялото на кучето, което е било транспортирано за ветеринарна аутопсия.

По случая работи РУ-Видин, образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.325б от Наказателния кодекс.

Полицията не уточнява повече подробности за кучето.

Марит Бьорген с 12-и медал, само на един е от Бьорндален

https://www.24chasa.bg/sport/article/6717937

Марит Бьорген с 12-и медал, само на един е от БьорндаленНорвежката Марит Бьорген спечели 12-ия си олимпийски медал и така изравни сънародника си Бьорн Дели на второто място във вечната ранглиста на олимпийските игри. Пред нея вече е само Оле Ейнар Бьорндален, който има 13. Бьорген обаче няма да може да стигне Бьорндален по броя на титлите, защото остана с 6.

Мароко прие закон, наказващ насилието срещу жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717928

Мароко прие закон, наказващ насилието срещу жениПарламентът в Мароко прие окончателно закон, наказващ насилието срещу жени. Проектът бе оживено обсъждан в страната от 2013 г. насам, предаде Франс прес. "Слава на Аллах!", написа във Фейсбук мароканската министърка на солидарността, въпросите на жените, семейството и социалното развитие Басима ел Хакауи от ислямистката Партия за справедливост и

От Кашпировски до Джуна - руските "чудотворци"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/ot-kashpirovski-do-dzhuna-ruskite-chudotvorci-6079345

След разпада на СССР броят на лечителите и гадателите в Русия нараства лавинообразно

Задържаха контрабандни цигари във вкопани бидони

http://dnes.dir.bg/news/tzigari-bidoni-kontrabandni-vkopani-26885988

1363 кутии нелегални цигари задържаха митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" при Митница Лом.

Парламентът отново отхвърли вето на президента Радев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5iBQPSlclNo/

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за посевния и посадъчния материал. Държавният глава не е съгласен с промяната на предназначението на земеделските земи.

Според Радев тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за земеделските земи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717929

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за земеделските земиСъс 124 гласа "за", 73 "против" и 6 въздържали се парламентът прие повторни промени в Закона за посевния и посадъчния материал и така отвхърли ветото на президента.                                                                                                                                                                                         

145 години от гибелта на Васил Левски ще отбележат във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369107

145 години от гибелта на Апостола на Свободата - Васил Левски, ще бъдат чествани във Варна на 19 февруари - понеделник, научи Moreto.net. Честванията ще започнат в 10:00 ч. с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Апостола в квартал "Левски".

Братът на застреляната банкерка изпадна в ярост, хвърля дрехите на убиеца й през балкона (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717911

Братът на застреляната банкерка изпадна в ярост, хвърля дрехите на убиеца й през балкона (снимки)Братът на убитата в Пампорово банкова служителка Николина Попова е изхвърлил през терасата дрехи и обувки на приятеля й Антон Бояджийски, за когото се смята, че е я е застрелял, а после се се е самоубил. Това разказаха съседи на двойката в блока на ул. "Вук Караджич" в Пловдив. "Около 19 ч. снощи се чу силен трясък от счупено стъкло.

Снимат документален филм за папа Франциск

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6717920

Снимат документален филм за папа ФранцискНемският режисьор Вим Вендерс ще заснеме документален филм за живота на папа Франциск, който ще излезе на екран в САЩ на 18 май, предаде Франс прес. Номинираният три пъти за наградата "Оскар" кинодеец ще бъде и сценарист на лентата "Pope Francis - A Man of His Word" . /Папа Франциск: Човек на думата/. Филмът ще бъде съвместна продукция с Ватикана.

Две силни земетресения разлюляха Индонезия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717914

Две силни земетресения разлюляха ИндонезияДве силни земетресения са усетени в Индонезия край региона Посо и залива Томини, пише британският вестник Daily Express, цитиран от "Фокус". Двата труса са се случили към 23:30 и 00:30 часа българско време, като са били с магнитуд от 4,6 и 4,9 по скалата на Рихтер. Не е издадено предупреждение за вълни цунами, но властите се опасяват,

BMW строи завод в руския анклав Калининград

http://clubz.bg/64265-bmw_stroi_zavod_v_ruskiq_anklav_kaliningrad

Германската компания BMW е избрала руския анклав Калининград, за да построи завод за производство на автомобили - пълен цикъл, за да задоволяват търсенето на руския пазар, съобщи руското издание "Ведомости".

За 2017 г. в Русия са продадени 31 598 автомобили с марката BMW, като най-търсени са модели от 3, 5 и 7-та серия, както и кросоувърите X1, Х3, X4, X5, X6. За сравнение в България за първите 11 месеца на 2017 г. са продадени общо 28 180 нови коли.

В интервю пред "Ведомости" министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров казва, че "проектът за производство на автомобили BMW ще се изпълнява по специален инвестиционен договор, чиито параметри се съгласуват с Министерството на промишлеността на Русия и правителството на Калининградска област."

Преди да избере Калининград, германският производител е разгледал и производствени площадки в районите на Москва, Калуга и Санкт Петербург.

"Имаме добри шансове - казва губернаторът на Московска област Андрей Воробьов. - В Подмосковието вече са решили да построят свои заводи конкурентът на BMW - Daimler (за производство на леки автомобили), както и дъщерната фирма на Тоyota за производсто на камиони - Hino (средно тежки камиони).

Компанията BMW е избрала Калининград и поради друга причина - автомобилите на марката се произвеждат от 1999 г. насам на мощностите на Avtotor благодарение на джойнт-венчъра. Друга причина е "политика на властите, която е благоприятна за инвестиции", е заявил представител на BMW. В района на Калининград има и специална икономическа зона. Компаниите в нея получават бюджетни субсидии, съпоставими с разходите за плащане на митнически такси при внос на компоненти за производството си. Освен това зоната дава и други преференции - нулеви ставки за данък върху печалбата, имуществото и върху земята през първите няколко години от изпълнението на проекта, както и намалени застрахователни премии.

Освен това за BMW ще има и федерални ползи. От компанията обясняват пред "Ведомости", че "държавната регулация на чуждестранните компании в Русия ще се промени през следващите години, което ще доведе до задълбочаване на локализацията". Сега Министерството на промишлеността и търговията и Министерството на икономическото развитие разработват нов инвестиционен режим, който ще замени споразуменията за промишлено сглобяване.

Споразуменията за промишлено сглобяване предвиждат отстъпки за фирми при внасянето на автомобилни компоненти и допускане до държавната програма за подкрепа на пазара в замяна на повишаване на локализацията до 60%.

Министерството на промишлеността и търговията смята, че т.нар. специални инвестиционни договори (специнвестконтракт) са оптимални за новия режим. Те осигуряват достъп до държавна подкрепа в замяна на инвестиции, увеличаване на локализацията и т.н. Наличието на специален договор също ще даде на BMW възможността да участва в обществени поръчки за държавни доставки, които преди това са представлявали 3% от общите продажби на марката в Русия. 

Братя и техен приятел преметнали 300 абонати на ”Енерго Про”

https://frognews.bg/novini/bratia-tehen-priiatel-izmamili-300-abonati-enerego-pro.html

Варненската районна прокуратура задържа с постановление за 72 часа 46-годишния Петър Колев, който заедно с брат си и техен приятел успял да измами около 300 абонати на ”Енерего Про”. Засега обвиняем е само Петър.

Автомобил се удари в автобуса на "Ботев" (Враца)

http://www.cross.bg/avtobys-vratza-ydari-1567856.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа е станала тази сутрин във Враца, съобщава BulNews.bg. Кола се удари в автобус на футболен клуб "Ботев" (Враца). Инцидентът е станал към 7.00 ч. на булевард "Васил Кънчов". Автобусът на спортния отбор аварирал, докато се движел в посока автогарата във Враца. Шофьорът отбил вдясно на пътното платно и зачакал да дойде някой да отстрани повредата. В този момент отзад се ударил лек автомобил "Шкода". Най-вероятно колата се поднесла на хлъзгавия асфалт и не успяла да спре. Няма пострадали при произшествието. Автобусът е бил празен, шофьорът на "Шкода"-та е невредим. Това е вторият пътен инцидент с автобус тази сутрин във Враца. Малко преди 6.00 ч. БМВ се удари в автобус на бул. "Мито Орозов".

Народният театър „Иван Вазов“ гостува в Париж с „Богът на касапницата“

http://www.eurochicago.com/2018/02/paris/

Щастливи сме да споделим, че организираният от нас гастрол на Народен театър "Иван Вазов” в Париж с пиесата на Ясмина Реза "Богът на касапницата" премина при голям успех. Две невероятни вечери и две препълнени зали! Като откриващо събитие за българската общност във Франция по случай Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, подкрепено от Посолството на Р. България във Франция, имахме честта да посрещнем Н.Пр. Ангел Чолаков, посланик на България във Франция, г-н Мариус Донкин, директор на Народния театър, режисьора Тиери Аркур, чиято постановка "Идеалният мъж" продължава да се играе на сцената на Народен театър, известния френски журналист Ерик Ноло и една възторжена публика.

Зигмар Габриел: За да влезе в ЕС, Сърбия трябва да приеме независимостта на Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717916

Зигмар Габриел: За да влезе в ЕС, Сърбия трябва да приеме независимостта на КосовоСърбия ще трябва да приеме независимостта на Косово, за да се присъедини към Европейския съюз, заяви късно снощи в Прищина германският министър на външните работи Зигмар Габриел, предаде Ройтерс. "Ако Сърбия иска да се придвижи напред към ЕС, изграждането на върховенство на закона е основно условие, но естествено,

Уолстрийт завърши четвърта поредна сесия с ръст

http://econ.bg/Новини/Уолстрийт-завърши-четвърта-поредна-сесия-с-ръст_l.a_i.757885_at.1.html

По време на търговията в сряда европейските пазари завършиха на зелена територия, а американските индекси записаха четиридневна серия от повишения,...

В Хасково задържаха 30-годишен мъж за подкуп на полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717901

В Хасково задържаха 30-годишен мъж за подкуп на полицаиМъж на 30 години е задържан за подкуп на полицаи, съобщи ОД на МВР - Хасково. Сутринта днес около 3 часа на изхода от Димитровград за Стара Загора пътни полицаи са спрели за проверка микробус. В хода на проверката те са установили, че пътникът на предната седалка до водача е без предпазен колан. За да избегне съставянето на акт по Закона за

Ветото на президента разделило народа на собственици и псевдозелени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717915

Ветото на президента разделило народа на собственици и псевдозелениВетото раздели народа – на собственици на земи и псевдозелени. Това обяви от парламентарната трибуна Йордан Апостолов от Обединени патриоти. Той е автор на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват застрояването. Изказването му бе по време на дебатите за президентското вето на закона.

Красива българка работи по продажба на Пикасо за 35 млн. евро

https://www.vesti.bg/bulgaria/krasiva-bylgarka-raboti-po-prodazhba-na-pikaso-za-35-mln.-evro-6079200

Десислава Монева консултира сделка за продажба на картина на Пикасо за 35 милиона евро, разкрива тя в интервю за Vesti.bg

Търсите пари за проект в здравеопазването, образованието или околната среда?

http://clubz.bg/64264-tyrsite_pari_za_proekt_v_zdraveopazvaneto_obrazovanieto_ili_okolnata_sreda

Неправителствени организации могат да кандидатстват за финансиране от Обществения борд на TELUS International Europe, като изпратят проектите си чрез онлайн формуляр на http://info.telusinternational-europe.com/bulgaria-community-board. Формата за кандидатстване е отворена до 11 март 2018 г.

Членовете на Обществения борд ще оценят проектите и ще разпределят финансиране в зависимост от устойчивостта на решението, което предлагат.

Всяка година Общественият борд на TELUS International в България разпределя сумата от 100 000 долара между социално значими проекти, разрешаващи проблеми в сферата на здравеопазването, образованието и опазването на околната среда.

Максималното финансиране, което една организация може да получи от борда, е до 5000 щатски долара.

От създаването си през 2015 г. до момента Общественият борд на TELUS в България е финансирал 39 проекта на обща стойност 290 000 лева. Сред тях са обществено значими проекти на фондация „Заслушай се“, „Очи на четири лапи“, „Кан Академия“ и др.

В България бордът е основан през 2015 г. и негов председател е Левон Хампарцумян, а сред членовете му са Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, Силва Зурлева, член на УС на Нова телевизия, Магдалена Малеева, основател на gorichka.bg, Елвин Гури, изпълнителен директор на River Stixx Capital, Нели Радева, основател и председател на фондация I can too, и представители на топ мениджмънта на TELUS International Europe.

Академик от БАН: Хомеопатията е лъженаука

http://www.moreto.net/novini.php?n=369100

Това е една акция на БАН, морално и професионално задължение, да покажем на обществото, да го информираме какво представлява хомеопатията, а после всеки има своя избор. Това каза в предаването "Денят започва" академик Богдан Петрунов от БАН.

Убиха куче и го захвърлиха в контейнер за смет във Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717904

Убиха куче и го захвърлиха в контейнер за смет във ВидинВчера видинчанка видяла труп на куче в контейнер за смет на ул.”Дунавска”. Жената се усъмнила в причинена насилствена смърт на животното и сигнализирала на тел.112. Това съобщиха от ОДМВР-Видин. Пристигналите на мястото полицейски служители извършили оглед и установили входна рана в тялото на кучето. Трупът е транспортиран за ветеринарна аутопсия.

60% от усложненията при грип изискват лечение в болница

https://www.actualno.com/healthy/60-ot-uslojnenijata-pri-grip-iziskvat-lechenie-v-bolnica-news_659944.html

На 5 болни от грип при един има усложнения - около 60% от тези усложнения изискват хоспитализация и лечение в болница. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-честите усложнения са на дихателната система - пневмониите, включително стафилококовите при малките деца, допълни той пред БНТ. Ако с появата на симптомите в рамките на часове се вземат мерки и необходимите лекарства, за 12 до 24 часа симптомите отшумяват и не се разгръща ця

Зловещата конвенция трябва да бъде окончателно и безвъзвратно погребана

http://www.cross.bg/samo-konventziya-zloveshtata-1567855.html

/КРОСС/ Не е достатъчно само премиерът да обяви, че изтегля Истанбулската конвенция! Трябва да се отмени и решението на Министерския съвет от 3 януари, взето въз основа на документ с невярно съдържание. Трябва също да се оттегли подписа на Захариева, положен без да е получила мандат от правителството. Иначе сегашната крачка назад може да е само заблуждаващ маньовър, който да приспи общественото съзнание и да прикрие опитите за ратификация на по-късен етап. Зловещата конвенция трябва да бъде окончателно и безвъзвратно погребана, като се изпълнят и съдържащите се по горе искания. Васил Василев, Фейсбук  

Още един водещ германски политик: ”Не” на България за Шенген

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-shengen-germanski-politik-26885880

България и Румъния не трябва да бъдат допускани в Шенген, заяви бъдещият премиер на германската провинция Бавария Маркус Зьодер.

Павликени внедрява практики на испански общини за борба с безработицата и бедността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717860

Павликени внедрява практики на испански
общини за борба с безработицата и бедносттаОбщина Павликени започна работа по нов социален проект. Разработката "Партньорство и координация за по-добро бъдеще, чрез въвеждане на иновативни подходи и добри практики за заетост в община Павликени" е на стойност 184 085 лева, които са осигурени по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Основните цели на проекта са да насърчи

"Булгартрансгаз" направи промени в ръководството

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/15/3130091_bulgartransgaz_napravi_promeni_v_rukovodstvoto/?ref=rss


В ръководството на държавната компания "Булгартрансгаз" са направени промени. Те се налагат след смъртта на Георги Гегов, изпълнителен директор на компанията преди седмица.<br /><br />За временно изпълняващ длъжността представител на "Булгартрансгаз" е определена Таня Захариева. Тя е упълномощена да представлява дружеството пред трети лица до приключване на процедурата в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по избор на нов член на управителния съвет и...

Девненци зарязаха лозите и се веселиха на Трифон Зарезан

http://www.barometar.net/90436/

Верни на българщината и напук на лошото време девненци отбелязаха подобаващо празника Трифон Зарезан, чиито корени датират още от древни езически времена. В народното веселие активно се включиха кметът Свилен Шитов и неговият заместник Донка Йорданова. Двамата посетиха къщата на сем. Георгиеви в кв. „Девня 1“, където бе изпълнен традиционният ритуал по зарязване на лозите. […]

Мароко прие закон, който наказва насилието срещу жени

http://dnes.dir.bg/news/zheni-zakon-maroko-nasilie-26885879

Парламентът в Мароко прие окончателно закон, наказващ насилието срещу жени. Проектът бе оживено обсъждан в страната от 2013 г. насам, предаде Франс прес.

Неистовата борба с комунизма е на път да докара фашизъм

https://offnews.bg//interviu/neistovata-borba-s-komunizma-e-na-pat-da-dokara-fashizam-674846.html

Проф. Антоний Тодоров е роден на 10 декември 1957 г. в София. Завършва средното си образование в 9-та Френска езикова гимназия, а висшето – във Висшия икономически институт. Професор е по политология в Нов български университет.
Проф. Тодоров е един от четиримата автори на манифеста "За Републиката".
Женен е, със съпругата му имат две деца.

Колко дълъг живот давате на правителство на държава - европредседател с вицепремиер, който „експулсира с камионетка“ евродепутатка, проф. Тодоров? Не се ли намира кабинетът „Борисов“ в доста необичайно положение?

Още от самото формиране на това правителство имаме проблем, защото в него влязоха партии, политически субекти, които дълго време са изразявали яростна антиевропейска позиция. И не само – позиции, които противоречат на европейските ценности.

Лошото е, че Европа стана по-малко чувствителна към това. Например в Австрия, когато предшественикът на днешния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе - Йорг Хайдер влезе в правителството, Европа реагира остро и Австрия беше почти изолирана от ЕС. След като Себастиан Курц направи коалиция със същата партия, макар и сдруг лидер, Европа каза: „Ами ние ще съдим правителството не по заявленията, а по действията“.

Европа омекна, с което банализира участието на крайно десни, на крайно националистически партии в управлението. Това не е добър знак.

Колко дълго ще оцелее това правителство зависи от много обстоятелства. Едното е колко дълго ще остане спойката между ГЕРБ и Обединените патриоти. Нещата се улесняват донякъде от това, че ГЕРБ е партия без идеология и ще се нагажда към ситуацията. Колкото до Патриотите – те също са разнородни, между тях има противоречия. Те се събраха в един момент, но помним историята на техните конфликти - между Валери Симеонов и Волен Сидеров например. Или сега показаното публично разминаване в позициите на ВМРО и НФСБ. Всичко това не изглежда много стабилно.

От друга страна, нито един от депутатите от тези партии няма интерес от предсрочни избори в момента. Това ще ги кара да потушават противоречията.

Колкото до опозицията – вижда ли българското общество алтернатива на управлението на ГЕРБ? Принципно алтернатива има, но обществото не я привижда, тоест не вижда в БСП, например, новата управляваща партия. Да не говорим, че БСП самостоятелно не може да получи мнозинство. А тя все още не е наясно с кого би могла да направи правителство.

Остават ДПС. Те направиха заявка, че могат да подкрепят ГЕРБ в коалиция без Патриотите, само че ГЕРБ едва ли биха желали това. Връщане на коалиция БСП-ДПС изглежда още по-малко вероятна. Тогава?

БСП-Патриоти?

О, вярно, че покрай Истанбулската конвенция се оказаха на една позиция, но не вярвам. Ако БСП тръгне на коалиция с Патриотите, ще бъде тотално изолирана от останалите партии от ПЕС. Те едва ли биха преглътнали такова нещо.

Тоест давате шанс за пълен мандат на правителството?

Има немалка вероятност да изкара мандата си. Нещата ще зависят от това дали Бойко Борисов, ГЕРБ ще решат да предизвикат предсрочни избори, ако видят, че доверието към тях спада драматично, както направиха след президентските избори. И добре направиха - това позволи да запазят позициите си, но засега съотношението между БСП и ГЕРБ продължава да е в полза на ГЕРБ и не се очертава рязка промяна.

Каква беше целта и какви ще са последствията от проектозакона, целящ "чистота" и "прозрачност" на медиите на депутати от ДПС, включително Делян Пеевски?

Timeo Danaos et dona ferentes - "Страхувам се от данайците дори когато носят подаръци", е казал един от троянските лидери, когато видял троянския кон пред вратите на Троя с посланието, че това е дар.

Можем ли да имаме доверие на законопроект за медиите на медийния магнат Делян Пеевски, който обявява публично, че иска някак си да прочисти зависимостите? Не виждам как. Не виждам нищо в неговото досегашно поведение, което да ни кара да се отнасяме с доверие към такава инициатива. Виждам го като лобистки закон, който се опитва да затвърди позициите на определени групи медии в пространството и да бъде използван, евентуално, срещу техните конкуренти.

Не е много прилично такъв закон да идва от такива среди. Страхувам се, че с това заявление: "Хайде, сега покажете всичките си донори", той (Пеевски – бел. ред.) цели да бъде бухалка спрямо медиите, които все още пазят някакви стандарти и държат на своята независимост.

Имаме проблем с медиите. Както с финансирането им, така и с тяхната собственост, но не съм сигурен, че оповестяването на собствеността, само по себе си, решава нещата. Доверието в медиите не е пряка функция от оповестяване на собствеността, а от това какво те правят.

Дали гласуването на този законопроект в пленарна зала ще покаже партньорство между ГЕРБ и ДПС, или депутатите от ГЕРБ ще гласуват "против"?

Зависи какво ще каже Бойко Борисов. Нищо чудно да се стигне до взаимодействие, но дали това ще се превърне в действителна политическа дружба – съмнявам се. ГЕРБ се въздържат публично да се съюзяват с ДПС, което не пречи по определени въпроси да вървят със сближени позиции. Колкото до конкретният законопроект – какво знаем ние за истинските отношения между Борисов и Пеевски? Не е ли основателно да смятаме, че Делян Пеевски в никакъв случай не е противник на Борисов?

Мислите ли, че тяхната дружба някога е прекъсвала?

Имаше една театрална постановка, която се опита да ни внуши обратното - знаменитата реч на новоизбрания депутат Делян Пеевски от по-предишното Народно събрание, в която той се обърна лично към Цветан Цветанов, за да го нападне с остри думи. Това беше театър на абсурда. Нещата, които последваха, отново доведоха ГЕРБ на власт, макар след това Цветанов да остана в по-скоро партийна позиция, а не толкова в институция.

Започнахме разговора с коментар за увеличаващата се търпимост на Европа. Защо Европа мълчи за закона, криминализиращ твърденията за участие на Плоша в Холокоста? Реагираха Израел, естествено, и САЩ. А ние къде сме?

Живеем в трудни времена и това е симптоматично. Този закон се опитва да инкриминира всякакво говорене, което би споменало отговорността на Полша и на поляците в Холокоста.

Хубаво е да държим малко мяра за нещата. Холокостът е толкова чудовищно престъпление и поради това е предизвикало такава поредица от закони, включително в демократични страни, според които отричането му е престъпление. Мащабът на чудовищността е несравним. И когато се опитваме да приравним други масови убийства и репресии с Холокоста, това значи да банализираме, да го омаловажим.

Ето това се случва сега. Такъв закон в Полша е изключително проблематичен, но и симптом на една вълна, която ни залива. Тя идва от две посоки, но в един момент те се сливат. Едната е ултра консервативна вълна – изконни ценности, връщане към християнска Европа. Полското правителство какво ли не направи, за да превърне Полша в една ултра консервативна католическа държава. И реши да приеме закон, който се родее с десни, крайно националистически движения. Предпочитам да ги наричам фашистки.

Това е крайно консервативна вълна, която започва да конвергира с фашистката. Ето това е, което трябва да ни стряска, защото това е типичната ситуация на Германия в края на 20-те и началото на 30-те години. Тя позволи да се банализира нацизмът.

Реакцията на Израел и САЩ беше очакваната. По-неочаквано беше за мен, че нямаше толкова остра реакция, въпреки че имаше не малко реакции в европейските страни, но не и като единна, остра позиция.

Полша е в особена ситуация спрямо ЕС – текат процедури за санкции за нарушаване на демокрацията. Може би европейските лидери решиха, че е твърде много да добавят още една, очаквайки да се постигнат споразумения с полското правителство. Затова и европейските институции се въздържат и не реагират толкова остро. Но това за мен е изключителен проблем.

„Не може със закон да пренаписваме историята“, каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Да, не може да решавате въпроси от историческо естество със закони.

Този закон може да се превърне в изключително репресивен. Мнозинството е подлъгано и мобилизирано – нещо, което виждаме не само в Полша, виждаме го в Унгария, донякъде в България, да не говорим за страни като Турция, където злоупотребата с демократичните процедури е гигантска.

Позиция, в която спечелилата партия взема всичко и не оставя никому нищо не е демократична. Няма демокрация, ако спечелилата изборите партия разчисти терена само за себе си.

А защо и България мълчи?

Една от причините е, че ние имаме проблем с нашето собствено минало. Обичаме да се гордеем с разни неща, сред които спасяването на българските евреи, което особено в онези страшни за Европа 1942 и 1943 година е истинско геройство. Само че в кацата с мед има катран, и то много. И за тоз катран трябва да говорим.

Спасили сме от депортация български евреи, около 50 хил. поданици на българското царство, от депортация в нацистките лагери на смъртта, разположени на полска територия. Само че не сме предпазили същите тези евреи от репресията на Закона за защита на нацията, приет с огромно мнозинство от Народното събрание през 1940 година. Ако човек чете аргументите в полза на приемането на този закон, си казва: „Мале, мале“. Този закон подготвя всичко, за да бъдат депортирани евреите от България, само дето в един момент и елитите, но не само – обществото е активно, но елитите се стряскат до каква крайност се стига и го възпрепятстват.

Друга голяма капка в меда е депортирането на всички, оцелелите се броят на пръстите на ръцете, евреи от т. нар. новоприсъединени територии – Беломорска Тракия и Македония. По време на Втората световна война – от 41-а година нататък те са под българска администрация, значи там има български власти. Някак си въпросът България носи ли отговорност за това се отмахва и ние казваме: „Не, не, не – ние сме спасили нашите евреи, а там работата са свършили нацистите“, разбирай „германците“. Ами не е така. И тази отговорност – наша, българска, трябва да си я повтаряме, тъкмо за да не се връщаме към такава мрачна история.

Мисля, че това е една от причините да нямаме позиция по полския закон. И това е територия, която все още е табу в нашия публичен дебат и в образованието.

Но, за да продължа, ултра консервативната вълна в Полша се задържа, защото злоупотребяват с антикомунизма си.

Защо да злоупотребяват?

Четох едно скорошно интервю на Адам Михник – онзи стар лидер на „Солидарност“, но и ярък либерален противник на „Право и справедливост“ – днешното ултра консервативно правителство в Полша. Той казва, че това е "антикомунизъм с болшевишко лице", който има визия за демокрация, в която победителят взема всичко.

"Демокрацията, както аз я разбирам – казва Михник – е режим на консенсус и споразумение, на разбирателство. Демокрация, при която победителят взема всичко и ликвидира опозицията, е ликвидиране на демокрацията."

Склонен съм да виждам нещата като Михник. Тук, у нас, например около 1 февруари – Денят за почит към жертвите на комунизма, се завъртя отново големият разговор около Народния съд и, едва ли не, излезе, и то от либерални среди в България, предложението критиката към критиците на Народния съд да се криминализира.

Погледнете съставите на Народния съд, най-вече седмия му състав. Че нима комисарството по европейските въпроси е невинно? Регентите невинни ли са? Министърът на вътрешните работи невинен ли е? Няма ли виновни? Много невинни са били осъдени, но невинно осъдените оправдание ли са за виновно осъдените? Не.

Този разговор трябва да продължи и той не се решава със закони и криминализации, а с честен разговор в обществото и образование. И най-важното трябва да поемем нашите отговорности, а не да ги замитаме.

Вижте как си разказваме тази история: американците бомбардират София, има много загинали и храбри хора като Списаревски, които загиват в бой с нападателите. Нямам нищо против да смятаме Списаревски за храбрец, защото несъмнено е такъв, но когато се превърне в емблема на националната ни гордост, имаме проблем. Защо англичаните и американците бомбардират София? Много са лоши? Или ни мразят? Не, обявили сме им война. Ама войната била символична. Какво е това „символична война“. Смешки. После – ние, невинни, не сме били във война със СССР, той обаче ще ни нападне. Чакай! Ние сме във война със съюзниците на Съветския съюз. Какво очакваме да ни се случи?

Вместо да благодарим, че цялата ни страна не е била разрушена, поемайки цялата си отговорност, ние казваме, че сме невинно пострадали. Ето това ме дразни все повече и повече. Не може да не поемаме собствените си отговорности.

Доколко е силна фашистката вълна в Европа, за която говорите?

Примери из Европа колкото щете: Австрия, Франция. Стана банално – "какво толкова, че някакви крайно десни ще влязат в коалиция, в правителството?".

В нашите източноевропейски страни тъкмо заради туй, че излизаме от комунизма, казваме, че от комунизма по-лошо няма. Но какво е по-лошото от комунизма? Това, което е след комунизма, казва Михник.

Когато кажем, че всички злини идват от режима, от който излизаме, омаловажаваме предходната история, изпълнена с толкова много злини и насилие. Оттам - и опасността да банализираме това минало от 30-те и 40-те години и свързаните с него фашистки движения.

Не е въпросът да спорим наново имало ли в България фашистки режим или не. Не е имало фашистки или нацистки режими от класическия тип, имало е фашистки организации, имало е профашистки лидери, министри, премиери и политика, съюз с Хитлер и така нататък – това трябва да се казва. И когато днес виждаме хора, опитвайки се да противопоставят на комунизма някакъв идеал, намират този идеал през 30-те и 40-те години в България, 34-44 г. Ами че те наистина банализират един нашенски, роден фашизъм. И много младежи си казват: "Какво толкова? Ще почитаме героите на това време, като ген. Луков например – Луковмарш, и друго подобни прояви. Те са патриоти, няма нищо фашистко в тяхната дейност".

В самото образование по история това изчезна. И когато днес чувам призиви да изучаваме комунизма, като под това се разбира да изучаваме най-вече репресиите по времето на комунизма, те ще останат неразбрани, откъснати от цялото разбиране за 20-и век, ако не отместим взора си назад и не видим в тази поредица от събития на 20-и век за България какво се е случило, за да се докараме до това състояние.

Говорите за честен разговор и образование. Но в състояние ли сме да го проведем, да се образоваме? Видяхме как много хора бяха доведени до истерия заради една конвенция, която всъщност е срещу насилието над жени и деца, а не за "трети пол".

Истерията около Истанбулската конвенция е показателна. Обществото беше манипулирано, излъгано и подлудено с измислени страхове. Забравихме най-важното – жертвите на насилие. Излезе сякаш насилието е лошо и трябва да се борим с него, "ама вижте колко по-важни неща има - примерно да дойдат травестити и да убеждават децата ви да сменят пола си".

Казвам си: „Господи, ние наистина полудяхме“. Разбира се, очертаха се лагерите, но се видя до каква степен имаме културна доминация на тази ултра консервативна вълна. Говоренето покрай Истанбулската конвенция доведе до публични изказвания, които лесно можем да квалифицираме като фашистки. Става опасно, затова трябва да започнем пряко да говорим за фашистка заплаха. 

И като говорим за тази заплаха, тя не е независима, а се подсилва от тази ултра консервативна вълна. Има толкова много младежи, които говорят за християнски ценности.

Откога християнска ценност е да се мразим един друг?

Да оставим религията и вярата на страна, тук има мобилизация „срещу“. Заговори се изведнъж за християнски ценности, за християнско семейство, а зад това прозира желанието на някои да увеличат терена на забраните в обществото. Забрана за това, за това, за това и все повече забрани да има.

Обратната позиция, която наричам либерална, е, че трябва да има по-малко забрани и повече свободи. Докъде ще стигне границата, е въпрос на обществен договор.

Тази ултра консервативна позиция иска да налага забрани и да остави само една-единствена свобода – на пазара, конкуренцията решава всичко. Но когато пренесем конкуренцията в обществото, влизаме в един социалдарвинизъм. Човешкото общество тъкмо затова е човешко, защото е ограничило конкуренцията между хората, за да е възможно да живеят заедно, въпреки че единият е по-слаб от другия.

Ето тук виждам опасност – не просто има фашистка вълна, но тя се подсилва от една ултра консервативна вълна, правейки позволено нещо, което отдавна се смята за непозволено.

Разбира се, че трябва да има забрани, но въпросът е, че колкото повече забрани има, толкова по-несвободно е обществото. Въпросът е за границите. Искаме ли да живеем свободно или не? Ще има забрани и, естествено, едно от забранените неща е езикът на омразата.

Забранен? Вицепремиер поиска експулсиране с камионетка на евродепутатка, а директорът на обществената телевизия ни показа среден пръст в ефир.

Там е работата. Някои хора не си дават сметка, че това слово на омразата много бързо може да се превърне в действие на омразата, а оттам и в политически режим, основан на омразата. Това е недопустимо и такива хора, ако имат отговорност към това, което правят, би трябвало да се оттеглят. Обаче няма да стане. Лошото е, че средата непрекъснато ги насърчава.

И какво да правим?

Да се борим. Да говорим, да ги посочваме с пръст, да не им позволяваме да минат незабелязано, поне като начало. С други думи, да си дадем сметка, че това е опасност и да го обясняваме, и да учим децата си, че това е опасност, да казваме на близките и приятелите си, че това е опасност.

Фашистката вълна поставя малко на заден план другите различия между демократичните фракции. Във всяка демокрация има фракции и различията между тях са важни. Плурализмът е важен. Обаче тази заплаха е отвъд плурализма – тя иска да го премахне. Затова тези, които колкото и да са различни, не виждат първостепенната заплаха, ще сгрешат много. Имаме заплаха за демократичния ред и тя изисква от демократичните фракции да действат за момента заедно, за да можем да възстановим демократичната рамка. Само в рамката на демокрацията различията имат смисъл. Само тя позволява тези различия да създават плодотворен дебат и развитие. Отвъд това няма различие, има единомислие.

Само че като че ли виждаме съчката в окото на другия, а не гредата в нашето собствено.

Ето това е страхът ми. Стигаме до ситуация, в която поотделно ще бъдем изолирани.

Ето, сетих се за мисълта на Михник – неистов антикомунизъм. Неистовата борба с комунизма през 2018 година е на път да докара фашизъм. Това е парадоксът на ситуацията, защото няма риск комунизмът да се върне, но фашизмът - има.

Петър Живков: Маска срещу мръсен въздух работи с мобилно приложение, което казва кога да се смени филтърът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715760

Петър Живков: Маска срещу мръсен въздух работи с мобилно приложение, което казва кога да се смени филтърътС финансирането от „ БАКБ Предизвикателство“ бихме си купили производствена матрица за един от компонентите - Какво представлява продуктът, който разработвате? - Маската за пречистване на въздуха представлява устойчив и удобен за всекидневно носене продукт с биоразградим филтър, който се сменя. Има и умен вентилатор,

Доларът задълбочава спада си

http://econ.bg/Новини/Доларът-задълбочава-спада-си_l.a_i.757884_at.1.html

Доларът продължава да трупа загуби спрямо йената до 15-месечно дъно, но пазарните участници са изправени пред още загуби на американската валута. ...

Медицински тест ще определя влюбен ли е човек, или се преструва

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6717893

Медицински тест ще определя влюбен ли е човек, или се преструваМедицински тест, който ще определя дали човек е влюбен или се преструва, ще бъде разработен и достъпен до 2028 г., твърди уважаван американски доктор, цитиран от в. "Дейли мирър". Неинвазивна процедура ще даде възможност на лекарите точно да преценят дали пациентът изпитва истинска любов или не. Тя ще отчита чрез магнитно-резонансна томография

Двойникът на Ким Чен-ун стресна фенките от Северна Корея

https://offnews.bg//zimni/dvojnikat-na-kim-chen-un-stresna-fenkite-ot-severna-koreia-674918.html

Шумните севернокорейски фенки на олимпиадата в Пьонгчанг едва не си глътнаха езиците от притеснение при появата на двойник на лидера на КНДР Ким Чен-ун на трибуните по време на мача от хокейния турнир при жените срещу Япония.

Охранителите от Северна Корея обаче бързо се окопитиха и накараха мъжа, който иначе се казва Хауърд, да седне далеч от тях. Впоследствие и южнокорейската полиция се намеси и опита да задържи Хауърд, който говори пред медиите на английски с британски акцент.

"Просто си веех знамето и нищо лошо не съм направил. Да не искате да кажете, че съм престъпник, защото приличам на Ким Чен-ун. Роден съм с това лице и не мога да сторя нищо по въпроса", защити се двойникът, който в деня на откриването направи шоу в компанията на фалшив Доналдо Тръмп.

Впоследствие се разбра, че мъжът е роден в Хонгконг, но е израснал в Австралия, откъдето идва и акцентът. В момента отново живее в Хонгконг и се занимава с търговия със смартфони.

ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов, БСП застана зад него

http://www.mediapool.bg/gerb-poiska-ostavkata-na-zhablyanov-bsp-zastana-zad-nego-news275585.html

Два дни след като БСП първо публикува, а после редактира декларация, в която се твърдеше, че Народният съд е справедлив процес, ГЕРБ поиска оставката на сочения за автор на документа зам.-председател на парламента Валери Жабланов, а социалистите отказаха той да напусне поста си. В четвъртък в парламентарна декларация управляващата партия поиска оставката на Жаблянов като заместник-председател на парламента заради декларацията на левицата срещу провеждането на „Луковмарш“, в която социалистите реабилитираха Народния съд. "Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като заместник-председател на парламента", обяви Биков. Управляващите искат Жаблянов да напусне поста си, тъй като именно той е автор на въпросната декларация на БСП, в която Народният съд бе окачествен като "необходимо и неизбежно правосъдие". Искането доведе до общо заседание на Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група, от което обаче отсъства лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която не е в България. БСП не дава Жаблянов След около два часа умуване зам.-председателят на левицата Кирил Добрев направи кратко изявление пред медиите, в което обясни, че "Изпълнителното бюро не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка" и "няма основания за нея в правилника на парламента". Според социалистите в момента дневният ред на обществото е съвсем друг. Преди да съобщи, че БСП „няма да даде Жаблянов“, Добрев припомни, че има позиция на БСП от 1991 г., в която се казва: "Като поема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите грешки и деформации, БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които в този период бяха незаконно, необосновано тероризирани и унижавани". Не е ясно дали Жаблянов, който в документа заключи, че „Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", споделя тази партийна оценка. Той: Оставете ме да си чета вестника По-рано през деня в парламента самият той заяви, че няма никаква причина да се оттегля от заместник-шефския пост. "Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция, аз имам мое лично мнение. Не виждам нищо нередно в случая. Няма причина за оставката. За какво да подавам оставка?", коментира депутатът. Попитан дали ще се извини на близките на жертвите на Народния съд, Жаблянов отговори с въпрос: "На кого трябва да се поднесат извинения?". После пък на въпрос дали ще се оттегли от поста зам.-председател на парламента, ако колегите му от БСП поискат това от него, Жаблянов заяви: "Това ще бъде голяма изненада за мен. Не виждам причина". "Много ви моля, да си прочета вестниците, благодаря ви", беше коментарът на Жаблянов на следващите въпроси на журналистите. По неофициална информация на Mediapool по време на заседанието на Парламентарната група на левицата и ръководството на партията са се чули различни мнения. „Можете да си представите как беше – разликата е поколенческа. По-възрастните, за жалост, споделят виждането на Жаблянов и не виждат защо трябва да подава оставка“, каза депутат от социалистите. По-рано през деня говорителят на ПГ на БСП Жельо Бойчев публично се разграничи от написаното от Жаблянов, заявявайки, че то не отразявало официалната позиция на социалистическата партия за събитията от края на 1944 и началото на 1945 г., при които са издадени 2730 смъртни присъди. "Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че "Народният съд е едно необходимо правосъдие" не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията. Ситуацията е неприятна, ще помислим дали да има санкции“, каза Бойчев, който очевидно се е оказал по-късно от малцинството в БСП. Във вторник пресцентърът на БСП разпространи декларация от името на Изпълнителното бюро на партията, с която осъжда провеждането на Луковмарш в София. В текста фигурираше оценка на Народния съд, според която той е бил навременно правосъдие. Малко по-късно пиарите на формацията обясниха, че тясното ръководство на БСП е възложило изработването на декларацията срещу националистическото шествие, но текстът е бил публикуван без санкцията му. Социалистите не били разбрали за оценката на Народния съд. Изречението бе свалено от сайта на левицата. Впоследствие стана ясно, че автор на текста е заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов. Ситуацията около поисканата оставка на Жаблянов може да се окаже своеобразен политически реванш за казуса с бившия парламентарен председател от ГЕРБ Димитър Главчев, който напусна поста в средата на ноември м.г. по настояване на БСП. Тогава лично премиерът Бойко Борисов се ангажира да изпълни волята на левицата заради решението на Главчев да изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като сметна, че тя чете оскърбителна за министър-председателя декларация.

ГЕРБ поиска оставката на зам.-шефа на парламента Валери Жаблянов

http://www.mediapool.bg/gerb-poiska-ostavkata-na-zam-shefa-na-parlamenta-valeri-zhablyanov-news275585.html

ГЕРБ поиска в четвъртък оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов от БСП заради декларацията на левицата срещу провеждането на Луков марш, в която социалистите реабилитираха Народния съд. Това обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на парламентарната му група, прочетена пред медиите. "Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента", обяви Биков. Управляващите искат Жаблянов да напусне поста си, тъй като именно той е автор на въпросната декларация на БСП, в която Народният съд бе окачествен като "необходимо и неизбежно правосъдие". "Поведението на Валери Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание", добави Тома Биков. Междувременно председателят на ПГ на левицата Жельо Бойчев публично се разграничи от написаното от Жаблянов, заявявайки, че то не отразявало официалната позиция на социалистическата партия за събитията от края на 1944 и началото на 1945 г., при които са издадени 2730 смъртни присъди. "Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че "Народният съд е едно необходимо правосъдие" не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията. Ситуацията е неприятна, ще помислим дали да има санкции за г-н Жаблянов", коментира пред "Нова телевизия" Бойчев. Ситуацията около поисканата оставка на Жаблянов може да се окаже своеобразен политически реванш за казуса с бившия парламентарен председател от ГЕРБ Димитър Главчев, който напусна поста в средата на ноември м.г. по настояване на БСП. Тогава лично премиерът Бойко Борисов се ангажира да изпълни волята на левицата заради решението на Главчев да изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като сметна, че тя чете оскърбителна за министър-председателя декларация.

Верижна катастрофа с 10 коли в София

https://www.actualno.com/crime/verijna-katastrofa-s-10-koli-v-sofija-news_659942.html

Повече от 10 коли са се ударили при верижна катастрофа, станала в района на вилна зона „Малинова долина” в София в четвъртък сутрин, съобщи Нова телевизия. По първоначална информация при инцидента няма пострадали хора. Сблъсъкът станал на изхода на „Климент Охридски” по посока ул. „Бистришко шосе”. Най-вероятно причина за произшествието е хлъзгавият път. Веднага след инцидента започна опесъчаване на участъка.

Авария оставя част от Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=369105

Авария на магистрален водопровод оставя без вода хиляди абонати след "Почивка", научи Moreto.net. Засегнати са живущите в "Траката", "Евксиноград", "Манастирски рид", "Ален мак", "Малко Ю", "Свети Никола", част от курорта "Чайка".

ЧУМАТА идва по EPIC DRAMA през март

https://offnews.bg//medii/chumata-idva-po-epic-drama-prez-mart-674916.html

Новият дом на епичната драма на Viasat World очаква една от най-високобюджетните нови драматични продукции – испанският исторически трилър хит La Peste – съвсем скоро.

Севиля. 1597-а. По време на ужасната чумна епидемия труповете на няколцина мъртъвци са открити като поличба за края на света. Севиля е един от главните градове на западния сват. Известна като Великия Вавилон, тя приютява всякакви раси, над 50 гòвора и цялото злато, което пристига от Америка.

Севиля е един от най-зловонните и най-красивите градове в света и декор на тази уникална продукция с изумителни персонажи. Матео, еретик, осъден на смърт. Валерио, израснал на улицата. Тереса, жудожничка, бореща се за равнопоставеност. Челсо, върховен инвизитор...

Историческият ноар трилър в шест части „Чумата“ (La Peste) е най-голямата оригинална продукция на телевизионното подразделение на испанския телеком гигант Telefonica. Богатият на исторически детайли сериал, чието действие се развива в опустошената от бубонната чума Севиля от края на 16-ти век, дебютира в Испания в средата на януари с рейтингов фурор, като надмина по резултати дори премиерата на 7-ми сезон на Game of Thrones. Причините са няколко.

За La Peste се заговори още през 2016-та. Това е първият сериал, достигнал до официалната селекция на фестивала „Сан Себастиан“, най-реномираният подобен форум в испаноезичния свят. Още в края на миналата година, La Peste се очакваше като ТВ събитието на първата половина на 2018-та. Но тази продукцията далеч не е само рекламна кампания.

Създаден от Алберто Родригес заедно със сътрудника му, сценариста Рофаел Кобос, „Чумата“ получи изключително позитивни отзиви от някои от най-изтъкнатите критици в родината си. Родригес е един от най-популярните кинотворци на Испания. Той очарова академията, присъждаща наградите Гоя, с филма си Marshland (La isla minima) през 2015-та.

Продуциран от звеното за оригинални продукции на Telefonica в сътрудничество с дългогодишните продуценти на Родригес от Atípica Films, La Peste е заснет с впечатляващия бюджет от $1.8 млн. на епизод.

Историческият контекст на „Чумата“ (La Peste): в цяла Европа бушуват стълкновения между католици и протестанти, а Севиля има ключова роля в тях.

Epic Drama стартира в Европа на 14 декември 2017 г. В момента новият канал за драматични продукции на Viasat World е достъпен в южна България чрез Телекабел и ТВ Сат Ком, в северна България – чрез NetWorx, а в София – чрез НЕТ1. Сред премиерите в стартовата схема бяха създанения от изцяло дамски творчески екип „Блудници“ и минисериала в шест части „Клонкайк“ с Тим Рот и Ричард Мадън (GOT), а в януари към тях се присъединиха разкошният „Версай“ и най-скъпият проект на шведската SVT „Ресторантът“. В средата на март се очаква да дебютира испанският трилър хит „Чумата“, а на Цветница - „Миниатюристът“! Още на www.epicdrama.bg

Монтират паник бутони в детска градина след нападение от родител

http://www.cross.bg/zavedenie-stanal-slyzhitelite-1567854.html

/КРОСС/ Детска градина в Пазарджик монтира паник бутони след като учителка била нападната от гневен баща на дете от групата й. Това съобщи директорката на детско заведение „Валентина Терешкова" Живка Спасова. Инцидентът станал миналия месец, но служителите още не могат да преодолеят страха си екшънът да не се повтори, затова била взета допълнителната мярка за сигурност. Родителят бил ядосан, че детето му се заразява с вируси в градината. Вдигнал скандал и обвинил персонала, че приемат болни деца, затова и неговото се разболява. А инцидентът станал по време на грипната епидемия, когато по разпореждане на РЗИ контролът бил двойно по-стриктен. Мъжът крещял, обиждал, псувал, в кулминацията на гнева си размахал и юмруци. Учителката успяла да отскочи встрани, а при удара той счупил вратата. Колегите на нападнатата възпитателка едва успели да приберат децата навътре в помещенията, за да не виждат изстъпленията на развилнелия се мъж и да не се изплашат. Успели сами да тушират напрежението. Повикали и полиция. Отзовалият се на място квартален полицай ги посъветвал да се подаде жалба до Районното управление на МВР. В разговор със служителите на реда обаче се разбрало, че няма никакви гаранции, че при следващо нападение ще може веднага да бъде изпратена патрулка, преди някой да е пострадал. Затова още на следващия ден били монтирани паник-бутони във всяка от групите

Изследователи: Парите наистина купуват щастие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6717889

Изследователи: Парите наистина купуват щастие"Идеалният годишен доход" за добър живот е максимум 95 хиляди щатски долара, изчислиха американски учени, но предупредиха, че всяка сума над тази прави човек нещастен, съобщи в. "Дейли мейл". Екипът от университета "Пардю" в САЩ откри, че годишен доход в интервала 60-54 хиляди щатски долара осигурява емоционално благоденствие.

Информация от EVN Топлофикация за януарски фактури за отопление и гореща вода

http://www.cross.bg/yanyari-faktyri-stoiinost-1567853.html

/КРОСС/ Повече от половината клиенти на EVN Топлофикация в Пловдив имат фактури за топлинна енергия и гореща вода за януари 2018 г. до 100 лв. (с ДДС). Това показват данните на компанията. Средната стойност на фактурите за топлинна енергия и гореща вода на битовите клиенти през януари 2018 г. е 84,34 лв. с ДДС. Конкретните данни по отделните групи клиенти за януари 2018 г. са:• 68,27% от клиентите имат фактури със стойност до 100 лв. (с ДДС)• 25,43% от клиентите имат фактури със стойност от 100 лв. до 200 лв. (с ДДС)• 6,3% от клиентите имат фактури със стойност над 200 лв. (с ДДС). Важно значение има външната температура: средната външна температура в Пловдив през януари 2018 г. е била +4 °C, докато година по-рано - през януари 2017 г. е била -2,7°C. EVN Топлофикация напомня на своите клиенти предимствата на централното топлоснабдяване: - Отопление и гореща вода в едно - Удобство и чистота в дома: отоплителните тела не отделят прах, дим и вредни частици и запазват дома чист- Без вредни емисии и миризми- Сигурност на доставките и през най-студените зимни месеци- Без риск от пожар или избухване- Не се натоварват допълнително вътрешните ел. инсталации в сгради етажна собственост, които са проектирани и изградени с централно отопление- Чист въздух и околна среда в Пловдив- Конкурентна цена спрямо други енергийни източници- Развита топлопреносна мрежа в Пловдив с дължина 180 км.    

ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/15/3130084_gerb_poiska_ostavkata_na_valeri_jablianov_kato/?ref=rss


Парламентарната група на ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов (БСП) от поста му на заместник-председател на парламента. Причината е обръщението на БСП към премиера Бойко Борисов срещу организирането на "Луков марш", в което Народният съд от 1945 г. бе наречен "едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". По-късно от БСП се разграничиха от тази оценка.<br /><br />В декларацията на ГЕРБ, която бе прочетена от Тома Биков, се казва, че е станало ясно,...

ГЕРБ, ОП и „Воля“ отхвърлиха ветото на президента

http://www.transmedia.bg/2018/02/15/%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%be%d0%bf-%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%8f-%d0%be%d1%82%d1%85%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0/

 

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху преходните и заключителните разпоредби на Закона за посевния и посадъчния материал, с който се променя и Законът за опазване на земеделските земи. Това стана с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

С приетите за трети път текстове на собствениците на земеделски имоти, които през последните години са били със сменено предназначение, окончателно се разрешава да поискат препотвърждаване на разрешенията за строеж. В началото на февруари Радев оспори тази възможност. Преди това екологични организации алармираха, че предложенията, прокарани тихомълком между първо и четене, създават възможности за разрастване на строителството в земеделски земи в атрактивни за инвеститорите райони като София, Пловдив и по Черноморието.

Дебатът продължи около час, като в него нито веднъж не се изказа представител на ГЕРБ. От БСП коментираха, че управляващите се страхуват от реакцията на обществото. „Имаше силна ответна реакция от хора, които се притесняват, че със закона се отваря път за застрояване, коментира Крум Зарков от БСП.

Според него правителството на Бойко Борисов очевидно се е страхувало от ответната реакция и съпротива срещу законопроекта, поради което е предпочело да не се занимава с „горещия картоф“, а го е оставило на депутати в Народното събрание. „Законът трябваше да премахне административната тежест. Нищо общо няма със застрояване и най-различните тематики, които се обсъждат“, посочи той и допълни, че въпреки това в закона са внесени такива промени и така се е създал хаос.

„Ветото на президента върху Закона за посевния и посадъчния материал е правилно. Това е един изключително сложен, труден за прилагане закон. В рамките на 3 заседания този закон беше приет. Предложението, което е гласувано, е отстъпление от сега действащите механизми и защити на земеделските земи“, коментира зам.-председателят на комисията по земеделие Светла Бъчварова от БСП.

Бъчварова: Не оценихме, че могат да се допуснат толкова спекулации за Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//politika/bachvarova-ne-otcenihme-che-mogat-da-se-dopusnat-tolkova-spekulatcii-674913.html

„Не оценихме, че могат да се допуснат спекулации, с които след това да се борим." Това заяви по повод обществения дебат за Истанбулската конвенция началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова в интервю за Нова телевизия.

Според Бъчварова е необходимо време, за да се обясни какво предлага конвенцията.

Както вчера заяви самият Бойко Борисов в интервю за bTV, ГЕРБ смята да замрази гласуването на конвенцията и да започне дебата отначало.

Отстъпването от подписването на Истанбулската конвенция е с цел да се стигне до „процедури, които да доведат до съгласие и общо разбиране по същността” на въпросния документ, поясни днес Бъчварова.

„В процедурата на разбирането изгубихме смисъла на изключително важна тема за цялото ни общество”, заяви тя.

Тя подчерта, че 47 държави – „европейски, съвременни и развити” са ратифицирали конвенцията и България има всички основания да се присъедини към тях. Според нея българското общество е било подведено от „грешна интерпретация на някои елементи” от текста на конвенцията.

„Мисля, че има положителен резултат и той е, че червената лампа за домашното насилие свети в съзнанието на много хора”, каза още Бъчварова.

„Няма пълни гаранции и аз не приемам този аргумент”, каза тя за тези, които твърдят, че не се знае какъв е ефектът от конвенцията в други страни.

За отношенията в коалицията, особено на фона на споровете около конвенцията, Бъчварова заяви, че има „диалог” и се „уважава мнението на останалите”. Тя добави, че правителството веднага се е разграничило от изказванията на Валери Симеонов за зелената евродепутатка Ска Келер.

Запитана дали ни дискредитират изказвания като това на вицепремиера Симеонов или пък отказа от ратифицирането на Истанбулската конвенция, тя каза, че в Европа има голяма „добронамереност” към нас, но „при всички случаи това се взима под внимание, но не е пречка или условие за преднамерено отношение”. Тя подчерта, че във всяка европейска страна има сложни политически конфигурации.

По темата за Пирин Бъчварова каза, че смята позицията на премиера Борисов за протеститеза „много честна и открита”.

„Сегашното правителство в лицето на министъра, вицепремиера и особено премиера, се опитва да намери най-правилното решение”, каза тя.

„Става въпрос за една група в обществото, която няма парламентарно представителство и протестите за възможност да изрази своята позиция”, добави тя.

Относно спора с БСП за Луков марш, тя подчерта, че официалната позиция на ГЕРБ е, че мероприятието не трябва да се провежда заради възгледите, които се изразяват чрез него.

„Много се опасявам, че се връщаме към една тема, която изглеждаше затворена за нашето общество – оценката на събитията около 1944 година и Народния съд”, заяви тя.

БСП обмисля да накаже Жаблянов заради текста за Народния съд

http://dnes.dir.bg/news/bsp-valeri-zhabljanov-naroden-sad-26885812

Ситуацията е неприятна за нас, ще помислим дали да има санкции за г-н Жаблянов, заяви председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев.

Антония Григорова остана извън първите 60 на 10 км в ски бягането, норвежка спечели титлата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/15/3130085_antoniia_grigorova_ostana_izvun_purvite_60_na_10_km_v/?ref=rss


Антония Григорова остана извън първите 60 и във втория си старт на олимпийските игри в Пьонгчанг. След 66-ото място в класическия спринт представителката на България даде 66-и резултат на 10 километра свободен стил, дисциплината, за която се готвеше преди началото на игрите.<br /><br />Григорова изостана с повече от четири минути от победителката Рагнилд Хага от Норвегия. За скандинавската страна това беше първи златен медал при жените, след като преди това Симен Крюгер и Йоханес...

БСП обмисля да накаже Жаблянов заради декларацията за Народния съд

https://offnews.bg//politika/bsp-obmislia-da-nakazhe-zhablianov-zaradi-deklaratciata-za-narodnia-sa-674912.html

„Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че „Народният съд е едно необходимо и навременно правосъдие” не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията”. Това заяви председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Преди два дни Столетницата излезе с призив за забрана на Луковмарш, в който вкара и неуместните коментари за престъпленията на т. нар. Народен съд. По-късно се оказа, че автор на скандалната декларация е членът на изпълнителното бюро и зам.-председател на парламента Валери Жаблянов.

„Ситуацията е неприятна, ще помислим дали да има санкции за г-н Жаблянов”, каза още Бойчев.

И допълни, че социалистите осъждат всякакво политическо насилие и искат да реагират на „пълзящия фашизъм", чието измерение бил Луков марш.

„Международна конвенция не може да се приема текст по текст”. Така червеният депутат коментира заявката на премиера Бойко Борисов ГЕРБ да не настоява за приемане на Истанбулската конвенция, докато няма съгласие по документа.

Една от най-опасните професии

https://www.actualno.com/features/edna-ot-naj-opasnite-profesii-news_659940.html

Цензура, затвор, убийства: критичните журналисти са подложени на натиск и репресии. Дениз Юджел е може би най-известният напоследък случай, но си остава само един от многото подобни по света. През миналата година са били убити 65 журналисти, 54 са били отвлечени, а общо 326 са държани зад решетки, по данни на неправителствената организация "Репортери без граници". Ужасяващи, но и трезви цифри, които само загатват за съдбите и личните трагедии, криещи се зад тях. Какво конкретно озн

Брюксел заменя "клауза наказание" за Великобритания с по-мека

http://clubz.bg/64263-bryuksel_zamenq_klauza_nakazanie_za_velikobritaniq_s_po_meka

Дипломати от Европейския съюз (ЕС) са премахнали т.нар. клауза за наказание от текста на споразумението за преходния период след Brexit, предаде британската обществена медия BBC. 

По-рано беше решено, че ЕС ще може да наказва Великобритания за нарушаване на правилата по време на 21-месечния период след Brexit - напускането от Великобритания на общността на 29 март 2019 г. През миналата седмица стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) ще предложи Острова да загуби достъп до европейския единен пазар, ако наруши правилата на ЕС по време на преходния период.

Но вече е обещана нова формулировка, която се позовава на стандартните процедури за нарушение на ЕС.

Лондон и Брюксел трябва да започнат преговори през следващия месец по условията на преходния период след напускането на Обединеното кралство, което според ЕС трябва да продължи до 31 декември 2020 г. Премиерът на Великобритания Тереза Мей смята, че периодът от около 2 години ще позволи на бизнеса да се приспособи към промените, възникващи след Brexit, и ще позволи на Великобритания да преговаря за бъдещите си отношения с ЕС.

Становището на Брюксел е, че Обединеното кралство трябва да спазва всички съществуващи правила и разпоредби по време на преходната фаза и в текст, публикуван миналата седмица, предложи да има специални санкции, ако това не бъде спазено.

Това разгневи редица британски депутати консерватори, които твърдят, че предложените преходни условия са прекалено наказателни, и по-специално - не трябва да се очаква Великобритания да се подпише под ново законодателство, за което не е имало никакви решения.

В края на февруари, когато се очаква да бъде публикуван разширеният проект на споразумението за оттегляне, ще стане ясно дали наистина обещаната отмяна на "клаузата за наказание" ще бъде заменена от по-мек вариант, както са се договорили 27-те страни членки на ЕС.

Намериха хероин във Варненския затвор

http://www.moreto.net/novini.php?n=369080

На 12 февруари, около 21:30 часа, в затвора във Варна, при извършване на проверка от страна на надзирател, в сервизно помещение на лишения от свобода мъж на 56 г. е намерено и иззето пакетче, съдържащо кафеникаво прахообразно вещество.

Двама братя и техен приятел измамили 300 абонати на "Енерего Про"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717880

Двама братя и техен приятел измамили 300 абонати на "Енерего Про"Варненската районна прокуратура задържа с постановление за 72 часа 46-годишния Петър Колев, който заедно с брат си и техен приятел успял да измами около 300 абонати на Енерего Про. Засега обвиняем е само Петър. Работното обвинение срещу Колев е, че "с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбудил или поддържал в заблуждение

Колко Model 3 произведе Tesla?

https://news.bg/auto/kolko-model-3-proizvede-tesla.html

От него може би зависи бъдещето на автомобилната компания

Зоран Заев: 3 от 7-те теми от преговорите за името на Македония са приключили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717877

Зоран Заев: 3 от 7-те теми от преговорите за името на Македония са приключилиМакедонският премиер Зоран Заев окачестви като допустим избор приемането на географско определение на името на страната, като подчерта, че Скопие отхвърля "всички други варианти, като времева дефиниция или някакви други формулировки, които са били поднесени като предложения", съобщава гръцкото издание "Нафтемборики".

Депутатската заплата - според тоягата

https://www.actualno.com/actualno/deputatskata-zaplata-spored-tojagata-news_659835.html

297 лева нагоре – с това ще бъдат зарадвани депутатите от следващия месец, поради увеличаващата се средна заплата в страната. Припомняме, че точно средната заплата е основата на депутатските възнаграждения. Те представляват три средни заплати в обществения сектор. Коментар на редактора 300 лева бонус – категорично незаслужен. Защото логичният въпрос е какво толкова направиха народните представители – едно голямо нищо. Не са направили нищо, откакто съществува този

Шифрин грабна второ олимпийско злато

https://offnews.bg//zimni/shifrin-grabna-vtoro-olimpijsko-zlato-674914.html

22-годишната американска алпийка Микаела Шифрин спечели второ олимпийско злато в кариерата си, след като спечели титлата в гиганския слалом в Пьонгчанг. Американката отново показа, че притежава освен страхотен талант, и здрави нерви. Тя вървеше втора след първия манш, но много силно каране във втория манш успя да изпревари конкурентките.

"Страшно доволна съм, защото основната ми дисциплина е слалома, а не гигантския. Най-щастлива се чувствам на снега", каза шампионката в слалома от Сочи 2014, която може да спечели трета титла в петък, когато е техничната дисциплина в Пьонгчанг.

Голямата изненада в дисциплината поднесе Рагнхилд Мовинкел, която се окичи със сребърния медал. Норвежката завърши на 39 стотни зад победителката, като също направи много силен втори манш.

Бронзът остана за италианката Федерика Бриньоне. Тя записа общо време от 2:20,48 минути и изостана на 48 стотни от Шифрин.

Водачката след първия манш Мануела Мьолг не издържа на напрежението и така и не успя да се добере до медал. Тя даде едва 23-то време във втория манш и завърши на 1,18 секунди зад победителката.

Българката Мария Киркова кара стабилно в двата манша и завърши 40-а с общо време 2:32.77 минути. Киркова бе 46-а след първия манш, но направи значително по-добро спускане във втория и влезе в топ 40 с изоставане от 12.75 секунди след победителката.

След нападение на баща монтират паник бутон в детска градина

http://dnes.dir.bg/news/gradina-detska-buton-montira-panik-26885784

Детска градина в Пазарджик монтира паник бутони, след като учителка е била нападната от гневен баща на дете от групата й.

Шофьор на тир се заби в дърво по пътя Варна – Добрич и загина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717866

Шофьор на тир се заби в дърво по пътя Варна – Добрич и загина58-годишен мъж е загинал при катастрофа по пътя Варна – Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Варна. Инцидентът е станал около 14.40 часа вчера. Специализиран товарен автомобил с водач К. С. (58 г.), по неизяснени причини, напуска пътното платно и се блъска в крайпътно дърво. Мъжът е починал.

Всяко шесто дете расте в зона на конфликт

https://www.actualno.com/europe/vsjako-shesto-dete-raste-v-zona-na-konflikt-news_659935.html

Все повече и повече деца растат в условията на конфликти. Това показва изследване на организацията „Спасете децата“, представено в четвъртък, информира австрийският национален ежедневник Der Standard. От разпространения доклад става ясно, че най-малко 357 милиона деца, или всяко шесто в света, живеят в кризисни или военни зони. В сравнение с началото на 90-те години на миналия век, данните показват ръст от внушителните 75%. Децата са изправени пред смърт, насилие, сексуална

"Училище на бъдещето"? А дано, ама надали...

https://offnews.bg//mama-nindzha/quot-uchilishte-na-badeshteto-quot-a-dano-ama-nadali-674915.html

Автор: Провалена и късогледа майка Чували сте за Augmented Reality - нова модерна технология, която е толкова "смарт", че добавя информация и илюстрация към реален обект или място. И той може да стане един такъв приказен и вълшебен, че го пожелаваш завинаги и веднага (важи за каквото се сетите)! А я сега си представете, че става въпрос за училище... трудно ли ви е? Сега ще ви обясня. Имате претенция, че сте взискателни родители; искате най-доброто; търсите и обикаляте като луди по частни училища; проучвате и четете, де що намерите коментари и ревюта; питате всичко живо, дето мърда; пишете писмо до…

Над 10 коли се удариха при верижна катастрофа в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717867

Над 10 коли се удариха при верижна катастрофа в СофияПовече от 10 автомобила се удариха при верижна катастрофа, станала в района на вилна зона „Малинова долина” в София в четвъртък сутрин. По първоначална информация при инцидента няма пострадали хора, съобщава Нова телевизия. Сблъсъкът станал на изхода на „Климент Охридски” по посока ул. „Бистришко шосе”.

Дончев: Несериозно е някой да твърди, че в България няма корупция

https://www.actualno.com/politics/donchev-neseriozno-e-njakoj-da-tvyrdi-che-v-bylgarija-njama-korupcija-news_659924.html

Корупцията е реалност. Абсолютно несериозно е някой да твърди, че в България няма корупция. Опити винаги има, съществения въпрос е как държавата се справя с тези опити. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в ефира на БНТ по темата с корупцията у нас и в Европа. Това, което може да се мери, е усещането. Самото усещане, че има корупция, би могло да обезкуражи инвеститорите. Това усещане ерозира отношението към държавата и държавните институции. Най-страшното от корупцията е,

Трябва да гоним победа и в Париж, предупреди Роналдо след успеха над ПСЖ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/15/3130070_triabva_da_gonim_pobeda_i_v_parij_predupredi_ronaldo/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) взе аванс от два гола срещу ПСЖ след впечатляващия обрат и 3:1 на "Сантяго Бернабеу", но битката все още не е приключила. Така смята звездата на европейския клубен шампион Кристиано Роналдо. Португалецът, който вкара два пъти и вече има 100 гола за тима в Шампионската лига, предупреди съотборниците си да не се отпускат.<br /><br />"Победата е важна, особено това, че вкарахме три гола, но трябва да играем силно и в Париж. Нужно е да отидем...

Когато сърцето тупти за България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6717388

Когато сърцето тупти за  БългарияКогато сърцето на един човек тупти за България, той прави големи дела, без да ги превръща в показни жестове и без да чака да му благодарят. Такъв беше светецът от Байлово дядо Добри. Затова не само близките, а стотици българи се извървяха да се поклонят пред него, да покажат със свещички в ръце, че ще запомнят добродетелите и смирението му.

Баварски финансов министър: Не искаме България в еврозоната

http://econ.bg/Новини/Баварски-финансов-министър-Не-искаме-България-в-еврозоната_l.a_i.757882_at.1.html

Баварският финансов министър Маркус Сьодер се обяви против присъединяването на България и Румъния към еврозоната, съобщава "Ройтерс". Сьодер заяви,...

ГЕРБ поиска Жаблянов да подаде оставка като зам.-председател на НС

https://www.actualno.com/politics/gerb-poiska-jabljanov-da-podade-ostavka-kato-zam-predsedatel-na-ns-news_659933.html

Парламентарната група на ГЕРБ поиска оставката на зам. – председателя на парламента Валери Жаблянов (БСП), заради скандалната декларация, в която той твърди, че Народният съд е бил "необходимо правосъдие". "За ПГ на ГЕРБ поведението на господин Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание. ГЕРБ призовава господин Жаблянов да понесе политическа отговорност за тези свои действия, като подаде оставка от поста, който заема", зая

Погребват Дядо Добри

http://www.moreto.net/novini.php?n=369102

Дядо Добри ще бъде погребан днес в двора на църквата "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село Байлово. Той си отиде от този свят на 103-годишна възраст във вторник. Дядо Добри беше наричан приживе „живият светец от Байлово”.

Много добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6717862

Много добри са условията за туризъм в планинитеМного добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Във високите части има слаб вятър, температурите навсякъде са между минус 4 и минус 12 градуса. От ПСС препоръчват на туристите да не излизат от маркираните туристически пътеки поради лавинна опасност и да бъдат внимателни.

Силно начало на автомобилните продажби в Европа

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/02/15/3130075_silno_nachalo_na_avtomobilnite_prodajbi_v_evropa/?ref=rss


Годината започва оптимистично за търговците на нови автомобили в страните от ЕС, като през януари те са успели да продадат със 7.1% повече коли от същия период на миналата година, сочат данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа, разпространени днес. В страните от съюза са купени над 1.25 млн. леки коли, като само на пет пазара има спад в търсенето.<br /><br />От ключовите държави, където се купуват най-много автомобили, продажбите намаляват само във...

Силен старт на автомобилните продажби в Европа

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/02/15/3130075_silen_start_na_avtomobilnite_prodajbi_v_evropa/?ref=rss


Годината започва оптимистично за търговците на нови автомобили в страните от ЕС, като през януари те са успели да продадат със 7.1% повече коли от същия период на миналата година, сочат данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа, разпространени днес. В страните от съюза са купени над 1.25 млн. леки коли, като само на пет пазара има спад в търсенето.<br /><br />От ключовите държави, където се купуват най-много автомобили, продажбите намаляват само във...

Семейство бандити ограбиха мъж в дома му, децата им помагат

http://dnes.dir.bg/news/semeystvo-banditi-obra-26885747

Двама криминално проявени възрастни и двама тийнейджъри са нанесли побой и ограбили 48-годишен мъж в дома му. Това съобщиха от ОДМВР – Монтана.

Скандал: ГЕРБ поиска оставката на зам.-председателя на НС

https://www.vesti.bg/bulgaria/skandal-gerb-poiska-ostavkata-na-zam.-predsedatelia-na-ns-6079346

Според управляващите Жаблянов от БСП е прекалил с думите, че „Народния съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“

Протест срещу насилието в детските градини ще се проведе пред Столична община

https://www.actualno.com/education/protest-sreshtu-nasilieto-v-detskite-gradini-shte-se-provede-pred-stolichna-obshtina-news_659922.html

И днес родители от цялата страна излизат на протест срещу агресията в детските градини. Демонстрациите започнаха през уикенда в страната, а днес е организиран митинг в София. От 11.30 ч. пред сградата на Столична община на ул. "Московска" 33 ще се проведе протест под надслов „Не на насилието в детски градини и училища“. Протестът е в подкрепа на внесените в парламента 14 предложения за промени в образователната ни система от Национален инициативен комитет за качес

Николета Лозанова открито се обясни в любов на Ники Михайлов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6717841

Николета Лозанова открито се обясни в любов на Ники Михайлов"Има любов, която вдъхновява, такава, която изпепелява, но нашата любов @niki_mihaylov13 заслужава “Оскар”! Издържа на времето, на провокациите, на предизвикателствата...на егото ни! Happy Valentine’s Day, My All! #loveyou". Това написа моделът Николета Лозанова в описанието на снимка, която сподели в Инстаграм.

Всяко шесто дете в света расте в зона на конфликт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717845

Всяко шесто дете в света расте в зона на конфликтВсе повече и повече деца растат в условията на конфликти. Това показва изследване на организацията „Спасете децата“, представено в четвъртък, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard. От разпространения доклад става ясно, че най-малко 357 милиона деца, или всяко шесто в света, живеят в кризисни или военни зони.

Рекорден брой афганистански цивилни са загинали при терористични атаки през 2017 г.

https://www.actualno.com/asia/rekorden-broj-afganistanski-civilni-sa-zaginali-pri-teroristichni-ataki-prez-2017-g-news_659929.html

Почти 2300 цивилни са ранени или загинали вследствие на терористични атаки в Афганистан през 2017 г., което е повече от която и да е друга година от началото на конфликта с екстремистите, сочат данни на ООН, пише агенция "Фокус". „През 2017 г. е регистриран най-високия брой на цивилни жертви от самоубийствени и терористични атаки в рамките на една година в Афганистан“, заявиха в четвъртък от мисията на световната организация в Кабул. Убитите са 605 души, докато б

Талибаните призовават в открито писмо САЩ за мирни преговори

http://dnes.dir.bg/news/talibani-mirni-pregovori-sasht-izbori-2016-26885745

Афганистанските талибани са публикували отворено писмо, в което изразяват желание за мирни преговори.

Задържаха мъж държал в плен 39-годишна жена няколко месеца

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/zadyrzhaha-myzh-dyrzhal-v-plen-39-godishna-zhena-niakolko-meseca-2078814

27-годишен е задържан в РУ-Кърджали за противозаконно лишаване от свобода на 39-годишна жена, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Потърпевшата успяла да се отскубне вчера сутринта и потърсила помощ в полицията. При незабавни издирвателни действия мъжът е установен и задър

Едно от всеки шест деца по света живее в зона на конфликт

https://www.investor.bg/drugi/338/a/edno-ot-vseki-shest-deca-po-sveta-jivee-v-zona-na-konflikt-255822/

357 млн. деца живеят в зони на конфликт, което е увеличение със 75% спрямо началото на 90-те години

ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов като зам.-председател на параламента

https://frognews.bg/novini/gerb-poiska-ostavkata-jablianov-kato-zam-predsedatel-paralamenta.html

ГЕРБ поиска оставката на зам.-председателя на Народното събрание заради позицията му, че т.н. ”Народен съд е необходимо и неизбежно правосъдие.”

EVN кани граждани от Стара Загора да се снимат в екологичния фотокът на компанията в събота

http://www.cross.bg/energiiina-efektivnost-nagradi-1567852.html

/КРОСС/ Чрез интересни и забавни снимки на тема енергийна ефективност всеки посетител на EVN фотокъта може да спечели и интересни награди EVN България продължава да напомня на своите клиенти, че малките стъпки за енергийна ефективност имат голям ефект, когато ги прилагаме редовно и последователно. Традиционната зимна инициатива на компанията за енергийна ефективност тази година е под мотото „Пази енергията за важните неща!". Тя е насочена към ежедневни дейности от бита и разкрива колко е лесно всеки един от нас да допринесе за разумното използване на енергията. В тази връзка компанията организира „EVN фотокът" на 17.02.2018 г. (събота) в Мол Галерия Стара Загора (ниво 1). Всички посетители - индивидуално или на групи - могат да се снимат безплатно във весели и разнообразни снимки, изобразяващи познати ежедневни ситуации. На разположение на желаещите ще бъде разнообразен инвентар и помощници, така че всеки да се снима по уникален и забавен начин. Всеки посетител ще може да получи снимката си с интересно екологично послание, за да не забравя, че е част от решението за опазване на природата и нейните ресурси. Целта е посетителите на фотокъта да научат как да пестят енергия, докато се забавляват и печелят награди

ГЕРБ иска оставката на Жаблянов като зам.-председател на НС

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-bsp-gerb-valeri-zhalbjanov-26885704

Парламентарната група на ГЕРБ призовава Валери Жаблянов да понесе политическа отговорност, като подаде оставка от поста зам.-председател на Народното събрание.

Дутерте дава 500 долара за глава на комунист

http://clubz.bg/64262-duterte_dava_500_dolara_za_glava_na_komunist

Филипинският президент Родриго Дутерте предложи награда от близо 500 долара за главата на всеки убит от правителствените сили бунтовник комунист. Целта е да се спестят разходи за военни действия срещу бунтовниците. Това съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

"Днес убийте един член на ННА и аз ще ви платя 25 000 песо", каза Дутерте в реч във военновъздушната база в Себу, Централни Филипини, имайки предвид партизаните от групировката "Нова народна армия". "Изчислявах, че ако това се проточи още четири години, разходите ще са много големи, защото става дума за война. А ако просто плащам по 25 000 песо на глава, мога да спестя 47 процента (от военните разходи)", каза той, предизвиквайки смях сред слушателите си. 

Не беше уточнено как президентът е стигнал до тези числа, нито дали наистина властите ще плащат за убити бунтовници и как. В подкрепа на предложението си президентът насърчи правителствените сили да убиват бунтовници.

"Ако наистина полагате всички тези усилия да пълзите из горите, със сигурност ще можете да застреляте поне един от тях. Щом можете да застреляте птица, какво остава за някой от ННА, чиято глава е толкова по-голяма?", заяви Дутерте, отново предизвиквайки смях.

Изказването на филипинския президент насърчава правителствените сили да извършват военни престъпления, вместо да се създава култура на отговорно поведение в съответствие с международното право, заяви "Хюман райтс уоч".

"Изявлението на Дутерте внушава, че е съвсем нормално правителствените сили за сигурност да могат да правят каквото си искат, за да разгромят враговете си, включително да извършват групови екзекуции и сексуално насилие", каза Карлос Кондо от базираната в САЩ правозащитна организация.

Филипинският президент промени риториката си по отношение на партизаните комунисти, след като миналата година се провалиха мирни преговори, водени с посредничеството на Норвегия. Това стана, след като Дутерте изрази протест, че нападенията на бунтовниците срещу правителствените сили продължават. Когато неотдавна бунтовнически командир предупреди, че е възможно партизаните да убиват по един войник на ден, Дутерте контрира, че ще бъдат убивани по петима бунтовници на ден и предложи да бъдат обучени представители на местните племена и да им се дават награди, за да убиват бунтовниците.

Последното изказване на филипинския президент, което правителството разпространи снощи до медиите, беше направено, след като преди дни правозащитни организации осъдиха друго негово изявление, че военнослужещите трябва да стрелят по партизанките в гениталиите, за да ги направят "безполезни".

Експерт: Ръстът на БВП не е достатъчен, за да се целим в Еврозоната

https://www.actualno.com/business/ekspert-rystyt-na-bvp-ne-e-dostatychen-za-da-se-celim-v-evrozonata-news_659919.html

Въпреки оптимизма на управляващите и твърденията, че икономиката на България се развива добре, статистиката показва свиване на индустриалния износ, почти пълно изчезване на чуждестранните инвестиции и ръст на БВП на глава от населението, който е недостатъчен, за да се целим в нивата на държави от еврозоната. Това стана ясно от думите на икономиста проф. Димитър Иванов в интервю за bTV. "Премиерът има правото да показва увереност пред нацията, да показва увереност пред Европа и неговият изк

Дончев: Коалиционните разговори са на висок глас

http://dnes.dir.bg/news/koalitzia-gerb-tomislav-donchev-patrioti-kabinet-borisov-3-26885696

Някои от разговорите в коалицията са с по-висока температура, каза вицепремиерът Томислав Дончев относно отношенията с Обединените патриоти.

Шофьор на камион загина след сблъсък с дърво във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=369104

58-годишен мъж загина вчера на пътя Варна-Добрич, съобщиха от полицията за Moreto.net. Шофьорът управлявал специализиран товарен автомобил мерцедес. По неизяснени причини возилото напуснало пътното платно и се блъснало в крайпътно дърво.

BMW отговаря с ново поколение Х4

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/bmw-otgovaria-s-novo-pokolenie-h4-6079333

По-малко от четири години след дебюта на Х4, баварците представят неговия наследник. Прилича на фейслифт, на е пораснал доста и по-важните неща са скрити под ламарините.

Учени от БАН обявиха хомеопатията за лъженаука

http://www.cross.bg/posochi-atanas-obychenieto-1567851.html

/КРОСС/ Хомеопатията е лъженаука. Това заяви ученият химик от БАН Иван Ивановски. Идеята на учените е да се прекрати обучението по тази професия. „Тя противоречи на всичи закони на химията", посочи той. По думите на учения това е паразитиращ върху пациентските маси ефект. „Това забавя получаването на навременно доказана научна помощ", смята химикът. Според него от алтернативния тип лечение в световната история има доказани случаи на директна вреда дори смърт на бебета. „Никой не отрича психосоматичния ефект плацебо", посочи ученият пред Нова телевизия. Събеседникът му в студиото хомеопатът Атанас Михайлов смята, че хомеопатията може да бъде много важно направление в лечебната дейност. „Има доказано благоприятно действие при автоимунни заболявания", посочи лечителят. „Кучето си лае, керванът си върви", поясни той. По думите на Атанас Михайлов няма факти, а има само разни умозрителни умозаключения за вредите от алтернативния тип лечение. „Няма да се забрани обучението у нас", заяви той.  

Работодателите алармираха за напрежение в работата на Търговския регистър

http://econ.bg/Новини/Работодателите-алармираха-за-напрежение-в-работата-на-Търговския-регистър_l.a_i.757881_at.1.html

От Асоциацията на организациите на българските работодатели са притеснени от напрежението в работата на Търговския регистър и смятат, че има...

ГЕРБ бута Жаблянов като зам.-шеф на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717846

ГЕРБ бута Жаблянов като зам.-шеф на парламентаПарламентарната група на ГЕРБ, прочетена от депутата Тома Биков, поиска в декларация зам.-шефът на Народното събрание Валери Жаблянов да даде оставка заради декларацията на БСП, която реабилитира Народния съд. Самият той все още не е пристигнал в пленарната зала. Ако Жаблянов не подаде оставката си до края на деня,

Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума подаде оставка

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-yuzhna-afrika-dzheikab-zuma-podade-ostavka-news275584.html

Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума обяви, че подава незабавно оставка, съобщи БГНЕС. Ден по-рано партията му Африкански национален конгрес (АНК) взе решение да го отзове от поста заради серия скандали, в които бе въвлечен държавният глава. "Реших да подам оставка от поста президент на републиката, която да влезе в сила незабавно, въпреки че не съм съгласен с ръководството на моята организация", заяви 75-годишният Зума, който бе четвъртият демократично избран държавен глава на Република Южна Африка. Искането за оставка бе внесено от новия партиен лидер на АНК Сирил Рамафоза и генералният секретар на партията Асе Магашубе. Тогава Зума заяви, че няма да се оттегли от поста си и дори е бил цитиран, че ще отмъсти, ако бъде принуден да напусне властта. Той е президент от декември 2007 г.

Дубъл за Норвегия в спускането при мъжете

https://offnews.bg//zimni/dubal-za-norvegia-v-spuskaneto-pri-mazhete-674911.html

35-годишният славен норвежки ветеран Аксел Лунд Свиндал (Aksel Lund Svindal) грабна титлата в спускането при мъжете на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Скандинавският алпиец даде най-добро време на пистата Йонсон, като се спусна за 1:40,25 минути. Така Свиндал завоюва втори златен и общо четвърти олимпийски медал в кариерата си. Той е и първият норвежец, който става шампион в спускането на Олимпийски игри.

На второто място остана неговият сънародник Шетил Янсруд. 32-годишният алпиец се спусна малко след Свиндал и водеше през по-голямата част от спускането си, но в края изпусна преднината си и завърши на 12 стотни зад лидера.

Бронзовият медал остана за водачът във класирането за Световната купа в тази дисциплина Беат Фойц. Швейцарецът също направи доста добро спускане, но малко не му достигна, за да изпревари двамата норвежци. Той остана на 18 стотни зад победителя.

Сериозен крах в дисциплината претърпяха австрийските скиори. Олимпийският шампион от Сочи Матиас Майер остана едва 9-ти. Макс Франц завърши 11-ти, а Ханес Райхелт е 12-ти. Най-добро представяне от австрийците направи Винсент Крихмайер със 7-мо време.

Топ 10 в спускането:

1. Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) - 1:40,25
2. Шетил Янсруд (Норвегия) + 0,12
3. Беат Фойц (Швейцария) +0,18
4. Доминик Парис (Италия) + 0,54
5. Томас Дресен (Германия) + 0,78
6. Петер Фил (Италия) + 0,83
7. Винсент Крихмайер (Австрия) +0,94
8. Брис Роже (Франция) + 1,14
9. Матиас Майер (Австрия) + 1,21
10. Андреас Сандер (Германия) + 1,37

Президентът на Южна Африка подаде оставка

http://www.cross.bg/zyma-ostavka-stranata-1567850.html

/КРОСС/ Южноафриканският президент Джейкъб Зума подаде оставка днес след девет години на власт, информира Ройтерс. Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) приветства оставката на президента Джейкъб Зума, заявявайки, че оттеглянето му носи сигурност на страната. "Решението предоставя сигурност на хората в Южна Африка във време, когато икономическите и социални предизвикателства към страната изискват бърз и решителен отговор", заяви заместник генералният секретар на партията Джесие Дуарте. АНК по-рано призова Зума да се оттегли и заплаши да го отстрани чрез парламентарен вот на недоверие, ако не подаде оставка. В 30-минутно прощално обръщение към нацията 75-годишният Зума обяви, че подава оставка "с незабавен ефект", но все пак отбеляза, че не е съгласен решението на партията, макар като дисциплиниран член му се подчинява. "Служих на народа на Южна Африка по най-добрия начин, на който съм способен. Когато обаче приех преразпределението, разбрах и се задължих да се подчинявам на върховния закон на страната, на констутицията", каза той. Зума преговаряше с лидерите на АНК за излизането си от властта повече от седмица, но не успя да постигне споразумение за условията и момента на оттеглянето си. Негов приемник вероятно ще бъде вицепрезидентът Матамела Сирил Рамафоза, който през декември пое от Зума поста на председател на АНК. Зума стана президент през 2009 година. Вторият му мандат трябваше да изтече през 2019 година

Cisco с първи ръст на приходите от две години

https://www.investor.bg/novini/261/a/cisco-s-pyrvi-ryst-na-prihodite-ot-dve-godini-255821/

Компанията вече се радва на резултатите от дългогодишните усилия да промени фокуса си

Полша смята да строи свой газопровод

https://www.actualno.com/europe/polsha-smjata-da-stroi-svoj-gazoprovod-news_659916.html

Полските власти смятат да осъществят проект за свой собствен балтийски газопровод Baltic Pipe - в пика на спора за "Северен поток – 2”, съобщи немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung. Полската партия "Право и справедливост" е решила да възроди проекта Baltic Pipe и чрез него да се включат към норвежката газова мрежа. По данни на изданието още в края на миналата година полската държавна нефтогазова компания PGNiG е резервирала за 15 години мощностите

Барети нахлуха на адреси в София и Бургас

http://www.cross.bg/sofiya-byrgas-nito-1567849.html

/КРОСС/ Барети атакуваха няколко адреса в Бургас и София. Извършени са обиски и арести, съобщава Нова тв. От МВР и прокуратурата засега не съобщават нито какво са търсили, нито дали има задържани. Появи се информация, че са хванати заподозрени за убийството на данъчния шеф Ивайло Стаменов. Трима души са били задържани при полицейска операция по подозрение, че са участвали в убийството на началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов. Това съобщиха запознати с разследването източници пред Тема.Тримата мъже са били арестувани при спецакция на МВР на територията на три града - Приморско, Бургас и София. В момента всички заподозрени са в спецпрокуратурата в столицата. Началникът на Фискалния контрол беше застрелян през декември в центъра на София. Убиха го в колата му, на път към НАП. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че една от основните версии е работата на данъчния, който контролирал акцизните стоки и горивата. А премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов се заканиха, че покушението ще се разследва като "нагло посегателството срещу държавата".    

Германия предупреди за търговска война, ако САЩ наложи мита за стоманата

http://clubz.bg/64261-germaniq_predupredi_za_tyrgovska_vojna_ako_sasht_naloji_mita_za_stomanata

Германските индустриалци предупредиха за търговска война заради протекционистката политика от страна на Вашингтон за ограничаване на американските сделки за чуждестранна стомана и алуминий на основание национална сигурност. 

Американският президент Доналд Тръмп вече наложи високи тарифи от 30% мито за вноса на соларни панели и 50% за пералните, изпълнявайки обещанието си за търговска политика под мотото "Америка на първо място", за да защити работните места на американците. Така бяха засегнати интересите на Китай - най-големият производител на соларни панели в света, и на Южна Корея заради производителя Samsung.

 

От Германската индустриална и търговска камара обявиха, че митата за внос на стомана и квоти, замислени от администрацията на Белия дом, могат да предизвикат търговска война. Според анализатори това може да намали растежа на водещата европейска икономика с до 1%. Преди ден президентът Доналд Тръмп заяви, че обмисля редица варианти за налагане на ограниченията.

Мартин Ванслебен, управляващ директор на Индустриалната и търговска камара на Германия (DIHK), посочи, че въвеждането на митнически тарифи в крайна сметка ще навреди на потребителите на САЩ посредством по-високи цени и може да предизвика световна търговска война.

Чрез предложението за нови митнически тарифи за внос, правителството на САЩ подкопава положителните инвестиционни стимули в резултат на американската данъчна реформа, каза Ванслебен, цитиран от Ройтерс. Подобни мерки ще ударят всички американски компании, които разчитат на бизнес посредници, или на средства за производство от чужбина.

След ЕС, САЩ е вторият най-голям търговски партньор на Германия, която изнася 40% от производството си. 

Опасността от протекционистки мерки в САЩ идва в момент, когато германската икономика се радва на сериозен подем, задвижван главно от вътрешното потребление, но и от възстановяването на износа и на фирмените инвестиции.

Публикувани по-рано данни показват, че БВП на Германия се е увеличил с 2.2% през 2017 година, което е най-високият растеж от десетилетие. Берлин очаква тази година растежът да продължи, достигайки 2.4% през 2018 г. Германската индустриална и търговска камара беше дори по-оптимистична с прогнозата си за 2.7% ръст тази година.

Анализаторът Флориан Хенсе от Berenberg смята за вероятен сценарий, при който при който САЩ ще наложат рестрикции, ограничени до няколко индустриални сектора.

Това означава, че отделни фирми като германската стоманодобивна компания Salzgitter биха могли да пострадат от американските вносни мита, но не и германски износители като цяло. Тогава щетите ще достигнат 0.1-0.2% от общия икономически растеж на Германия, казва Хенсе.

Семейство нападнало и ограбило 48-годишен мъж в дома му в Монтанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717826

Семейство нападнало и ограбило 48-годишен мъж в дома му в МонтанскоДвама криминално проявени възрастни и двама тийнейджъри са нанесли побой и ограбили 48-годишен мъж в дома му. Това съобщиха от ОДМВР – Монтана. На 14 февруари 2018 г. в 11.30 ч. в РУ – Лом е получен сигнал от 48-годишен мъж от с. Комощица, който съобщава, че на 13 февруари 2018 г. около 22.00 ч. е бил нападнат в дома си от 4 неизвестни лица,

Няма натиск срещу България да приеме Истанбулската конвенция, обяви Румяна Бъчварова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/15/3130048_niama_natisk_sreshtu_bulgariia_da_prieme_istanbulskata/?ref=rss


Няма натиск отвън върху България да приеме Истанбулската конвенция, каза днес по "Нова телевизия" началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Тя допълни, че в много от европейските страни управляват сложни коалиции и в този смисъл има разбиране към търсенето на компромис между ГЕРБ и Патриотите, целящ да запази стабилността заради важните за България цели.<br /><br />Началникът на кабинета на премиера посочи още, че е нормално в управляващата коалиция да има...

Истанбулската конвенция бе използвана, за да модерира страховете на хората, смята Томислав Дончев

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/15/3130053_istanbulskata_konvenciia_be_izpolzvana_za_da_moderira/?ref=rss


Част от обществото видя голяма част от страховете си в Истанбулската конвенция не без чужда помощ. Това обяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Когато има такъв случай, мъдрият политик никога не действа на инат, посочи още той.<br /><br />Едно е да се събудят дремещи страхове, друго е, когато някой се опитва да ги модерира или използва, което е характерно за последните години в българската политика, анализира Дончев. .<br /><br />Ако продължи да няма...

Проф. Д. Иванов: Чуждите инвестиции у нас спадат с минус 70%, хвалбите на Борисов са показване на мускули

https://frognews.bg/biznes-turisam/prof-ivanov-chujdite-investitsii-nas-spadat-minus-70procenta-hvalbite-borisov-pokazvane-muskuli.html

Премиерът има правото да показва увереност пред нацията и пред Европа. Икономическите детайли обаче не бяха прецизни и убедителни. Това каза икономистът проф. Димитър Иванов по повод думите на премиера за икономическия ръст на страната ни.

Проф. Д. Иванов: Чуждите инвестиции у нас спадат с минус 70%, хвалбите на Борисов са показване на мускули

https://frognews.bg/novini/prof-ivanov-chujdite-investitsii-nas-spadat-minus-70procenta-hvalbite-borisov-pokazvane-muskuli.html

Премиерът има правото да показва увереност пред нацията и пред Европа. Икономическите детайли обаче не бяха прецизни и убедителни. Това каза икономистът проф. Димитър Иванов по повод думите на премиера за икономическия ръст на страната ни.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване