Захариева: Бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718395

Захариева: Бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕСБългария счита, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, но едва тогава, когато те са готови за това. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева преди началото на неформалната среща на министрите на външните работи „Гимних“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде  „Фокус“.

Във Варна награждават лауреати от конкурса „Любовта в нас“

http://www.moreto.net/novini.php?n=369110

Тържествено награждаване на лауреатите от „Любовта в нас“ ще се проведе в пленарната зала на Община Варна, научи Moreto.net. Победителите в XXI издание на националния конкурс за литературно творчество и компютърни и визуални изкуства ще бъдат отличени на 17 февруари-събота, от 11:00 ч.

Имало много сигнали за насилие над деца, но не публикували всички

//dariknews.bg/regioni/sofiia/imalo-mnogo-signali-za-nasilie-nad-deca-no-ne-publikuvali-vsichki-2078854

Родители да участват в занятията на децата в детски градини и училища. Това е едно от основните искания на протестиращите срещу насилието над деца от страна на преподаватели и педагози. Сред исканията е и видеонаблюдение в дворовете, коридорите и стаите, в които се провеждат занятия.
 

Amazon наема още 2 000 във Франция

https://news.bg/companies/amazon-naema-oshte-2-000-vav-frantsiya.html

Знак, че възстановяването на икономиката най-накрая създава работни места

60% от туристите организират пътуванията си през интернет

http://clubz.bg/64278-60_ot_turistite_organizirat_pytuvaniqta_si_prez_internet

Всеки втори турист организира почивката си чрез интернет. 60% от хората, които планират ваканцията си, и над 40 на сто от пътуващите по бизнес използват глобалната мрежа, за да изберат, резервират и реализират визитите си. Това сочат данните на Smart Insights.

Над 80% от туристите биха предпочели персонализирани маршрути чрез проследяване на цифровия им профил. 95 на сто от пътуващите за отдих четат най-малко 7 препоръки, преди да резервират почивката си, сочат още международните проучвания. За да отговори адекватно на този бум на потребителите на дигитални технологии, Министерството на туризма организира международна кръгла маса по темата. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и ще се проведе днес в Интер експо център-София в рамките на международната туристическа борса „Ваканция и СПА експо“.

Участниците ще обменят опит и мнения за това как иновативното управление на културното наследство може да се използва за стимулиране на устойчивото развитие на туристическия сектор. България притежава над 40 хил. недвижими и 7 млн. движими артефакта от поне 7 епохи, което я прави трета в Европа след Гърция и Италия по мащаб на наследството от миналото.

Среща на високо ниво на министрите на туризма на страните членки на ЕС се проведе на 13 февруари в София. Във форума участваха Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия, Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН, европейските министри и делегати от 30 държави. Сред участниците бяха и представители на Европейския парламент и на Европейския комитет на регионите. Снимка eu2018bg.bg

Дигитализацията и появата на нови цифрови бизнес модели оказват безспорно положително влияние върху туристическата индустрия. С появата на иновативни онлайн платформи потребителите организират своите пътувания чрез интернет. За да отговори на изискванията на новата обществена среда, Министерството на туризма създаде и тематична работна група. Нейната основна задача е да изработи и предостави пътна карта с конкретни инициативи за дигитализация с хоризонт 2030 г. Целта е целият процес от избора на дестинация, през място за настаняване, обекти за посещение и т.н. да се организира онлайн и накрая пак така всеки да оцени цялостното си преживяване.

България вече има единна платформа и мобилно приложение към нея I Love Bulgaria, която обединява всички елементи на туристическия сектор - обекти, места за настаняване, заведения за хранене и съпътстващите услуги. Всеки турист може лесно и бързо да получи информация за българските топ туристически забележителности и специални оферти от местния бизнес.

Президентът: Не моят екип е причината за напрежението между институциите

http://www.cross.bg/glava-bulgariya-prezidentut-1567876.html

/КРОСС/ „Изключително съм поласкан, че премиерът следи с такова огромно внимание хората от моята администрация. Не само тяхното настояще, но проявява и творчество по отношение на тяхното минало. Горд съм, че имам интелигентни съветници, секретари и началник на кабинет, но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас." Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос. Държавният глава подчерта, че истинската причина за възникналото напрежение са редица теми и изтъкна „пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във Въоръжените сили, в идеите за безкрайни концесии, липсата на прозрачност в собствеността, в управленски решения, в харченето на финансови средства, както и в „бетонирането" на корупцията с новия закон. Във внасянето на генерални промени в законите между първо и второ четене, без обществено обсъждане и без съпътстващите становища от ресорните институции, катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на ефективна политика за развитие на човешкия материал, мизерните пенсии и заплати, след дълги години шумно прокламиране на икономически растеж и на финансова стабилност". „Това са все неща, които всяват напрежение, дори и моето отхвърлено вето върху иновативните лекарства

Докосни ме!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6718390

Докосни ме!Берлинското студио r l o n design направи две лампи в минималистичен стил, които изискват специално взимодействие с човека. То не е свързано с щракването на копче, а с докосване и с леко движение. L1 представлява пръчка, която трябва да се подпре на стената. Има източник на светлина в най-високата си част и според начина, по който е завъртяна,

БСП застана зад Жаблянов, няма да има оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718383

БСП застана зад Жаблянов, няма да има оставкаБСП застава зад Валери Жаблянов и няма да иска оставката му. Това става ясно след продължило над 2 часа заседание на Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група. БСП не подкрепя исканата от Герб оставка, заяви заместник председателят на партията Кирил Добрев. Той цитира документ на партията от 1991 г.

НАП София събра над 300 000 лв. просрочия от некоректни търговци

http://www.mediapool.bg/nap-sofiya-sabra-nad-300-000-lv-prosrochiya-ot-nekorektni-targovtsi-news275600.html

Само за няколко часа столичната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) успя да събере от касите на некоректни търговци над 300 000 лв. просрочени задължения. "Съвместни проверки и принудително изземане на средствата от касите на търговски обекти извършиха публични изпълнители и инспектори по приходите от отдел Оперативни проверки на ТД на НАП София на територията на София, Боровец, Банско и други населени места в област Благоевград. Мерките са насочени към фирми с просрочени публични задължения, за които НАП има данни, че осъществяват дейност и реализират обороти, а същевременно имат образувани изпълнителни дела и не обслужват доброволно натрупаните задължения", съобщиха от ТД на НАП - София. В сряза проверките са обхванали 51 търговски обекти, разположени на ключови търговски улици в София. За тях е имало данни както за просрочени задължения, така и за реализиране на големи обороти. "В рамките на два часа екипите на ТД на НАП София успяха да съберат над 39 000 лева. Всички търговци са направили доброволно внасяне на намерените в касите средства. Принудително са иззети средствата само от един търговски обект, където не е оказано съдействие на органите по приходите", съобщи данъчната агенция. Във вторник проверки са направени в 18 обекта в Банско, Добринище, Разлог и село Баня, в резултат на които са събрани над 35 000 лв., а една от фирмите е погасила целият си просрочен дълг в размер на над 195 000 лева. В Боровец от 20 обекта са събрани над 14 800 лв., а от обекти в Сандански и Петрич сумите са над 29 000 лв. "Съвместните проверки, при които се извършва принудително изземане на средства от касите на фирми или търговски обекти, са постоянна мярка на НАП спрямо некоректни задължени лица, като със събраните средства се погасяват частично или изцяло натрупаните задължения. Част от обектите се поставят под постоянно наблюдение от инспекторите от отдел "Оперативни проверки", за да се избегне некоректното извеждане на пари от касите", посочват още от НАП. Продължава засиленият контрол в зимните курорти и околните населени места, съобщават още от данъчната агенция. Само за няколко часа в град Якоруда инспекторите са констатирали нарушения в 14 от проверените 20 обекта. В седем от тях е липсвало фискално устройство, а в останалите не е издаден фискален бон при извършената контролна покупка. На всички обекти нарушители ще бъде наложена принудителната административна мярка "Запечатване".

Андонис Самарас съди Ципрас

https://frognews.bg/svqt/andonis-samaras-sadi-tsipras.html

Бившият гръцки премиер Андонис Самарас заведе дело срещу настоящия премиер Алексис Ципрас заради участието на името му в случая с фармацевтичната компания ”Новартис”.

Гените могат да издадат времето на смъртта с точност до час

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718377

Гените могат да издадат времето на смъртта с точност до часИспански и португалски учени идентифицираха 187 гени, които могат да покажат с точност до час времето на смъртта на човек, съобщи в. "Дейли мейл". Изследването на екипа от Центъра за геномно регулиране в Барселона изследваха гените на 129 трупа. Специалистите твърдят, че са определили часа на настъпването на смъртта с точност до максимум 63,

Парламентът прие на първо четене закона за ограничаване на износа на някои лекарства

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/15/3130405_parlamentut_prie_na_purvo_chetene_zakona_za/?ref=rss


С пълно единодушие от 96 гласа "за" беше приет на първо четене законопроектът, който дава възможност за по-строг контрол над търговията и износа на лекарства, предложен от здравния министър Кирил Ананиев. След това парламентът гласува срокът между първо и второ четене да е в максимално голям - 4 седмици, тъй като според депутатите от левицата по проектозакона имат да се правят сериозни уточнения.<br /><br />В промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната...

Крайнодесен политик в Германия нарече турците "камилари", иска да се махат

http://www.moreto.net/novini.php?n=369128

Турската общност в Германия обмисля да заведе съдебно дело срещу крайнодесен политик заради това, че ги е нарекъл "камилари" и "търговци на кимион", съобщава ДПА. Словесните атаки, направени от Андре Погенбург, който е ръководител на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) в провинция Саксония-Анхалт, "показват равнището на AfD", подчерта председателят на турската общност в Германия Гьокай Софуоглу.

Радев пита Борисов разпределя ли обществени поръчки в интерес на Пеевски

https://offnews.bg//politika/radev-pita-borisov-razpredelia-li-obshtestveni-porachki-v-interes-na-p-674942.html

„Изключително съм поласкан, че премиерът следи с такова огромно внимание хората от моята администрация. Не само тяхното настояще, но проявява и творчество по отношение на тяхното минало. Горд съм, че имам интелигентни съветници, секретари и началник на кабинет, но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас.“

Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на коментарите на премиера Бойко Борисов по адрес на съветниците на държавния глава..

Според Радев истинската причина за възникналото напрежение са редица теми и изтъкна „пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във Въоръжените сили, в идеите за безкрайни концесии, липсата на прозрачност в собствеността, в управленски решения, в харченето на финансови средства, както и в „бетонирането“ на корупцията с новия закон. Във внасянето на генерални промени в законите между първо и второ четене, без обществено обсъждане и без съпътстващите становища от ресорните институции, катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на ефективна политика за развитие на човешкия материал, мизерните пенсии и заплати, след дълги години шумно прокламиране на икономически растеж и на финансова стабилност“.

„Това са все неща, които всяват напрежение, дори и моето отхвърлено вето върху иновативните лекарства. В същото време бяха разпределени огромни суми и то в сфери, където има най-малкото проблеми, каквото е санирането“, посочи президентът", цитиран от прессекретариата.

Държавният глава подчерта също така, че възприема като груба манипулация споменаването в едно изречение на хора от неговата администрация с името на депутата Делян Пеевски.

"В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от BBT - телевизията на Пеевски", каза в интервю bTV Борисов.

На това Румен Радев отговори с пореди от въпроси към премиера, като един от тях е разпределял ли е обществени поръчки в интерес на депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа безрезервно от г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски Закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси: Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски?; Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски?; Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?“, попита президентът.

В отговор на въпрос за отхвърленото днес от парламента негово вето върху Закона за посевния и посадъчния материал, държавният глава подчерта, че аргументите му, с които върна този закон за ново обсъждане, са били ясни и разбрани от българското общество. „Не внасям моите вета по преценка дали парламентът ще ги отхвърли или не. Аз съм длъжен да го направя там, където виждам, че има несъответствие най-малкото с Конституцията“, добави Румен Радев.

Попитан дали приема като победа отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция, президентът поздрави министър-председателя за прогреса в неговата позиция по тази тема. „Вече имаше достатъчно голям дебат по темата. Изказаха се всякакви становища. Но важното е следното: както аз приемам съвети от премиера Борисов и се вслушвам в тях, аз също мога да му дам съвет – да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България, а да прочете конвенцията на английски или френски. Защото това са двата езика, на които тази конвенция има достоверен правен смисъл. Тогава стават ясни много неща. Българският народ не отхвърли тази конвенция, защото е недорасъл или недоразбрал, а защото има ценности и не приема да бъде лъган“, категоричен беше държавният глава.

По отношение на диалога между институциите по въпросите на външната политика, президентът припомни, че винаги е отстоявал позицията, че България трябва да има една външна политика и именно затова решенията трябва да се вземат преди дадени събития. „Изключвам всякакви мои претенции към премиера Борисов с това, което казах, че съм научил от медиите за обявената вече среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган с ръководителите на Европейския съюз. Но аз никога не се натрапвам там, където не съм канен“, посочи Румен Радев. Президентът добави също така, че е изключително важно ролята на България в тази среща „да не се свежда до домакина, който разнася шербет“. По думите на държавния глава за България е важно и очаква от премиера да постави на срещата на 26 март към президента Ердоган тези въпроси, на които страната ни отдавна очаква отговор – за гаранция за ненамеса на Република Турция във вътрешните работи на България, в нашия изборен процес; за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани; за компенсациите на тракийските бежанци.

Запитан дали е съгласувал с премиера и дали има единомислие за назначението на нов началник на Националната служба за охрана и за посланическите назначения, държавният глава заяви, че „в това отношение с премиера имаме много коректен и принципен диалог както за предложенията, които той прави, така и за предложения, които аз правя. Но не искам да коментирам никакви имена, докато не видя съгласувателен подпис“.

Президентът Радев попита има ли Борисов общи бизнес интереси с Пеевски

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/15/3130412_prezidentut_radev_popita_ima_li_borisov_obshti_biznes/?ref=rss


Президентът Румен Радев реагира на вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов като го попита дали има общи бизнес интереси с депутата от ДПС Делян Пеевски. Вчера, Борисов нарече началника на кабинета на държавния глава Иво Христов сив кардинал и каза, че е бил изпълнителен директор на телевизия на Пеевски.<br /><br />"Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на г-н Пеевски аз наричам груба манипулация", заяви днес Радев при посещение в БТА....

Годишната инфлация се забави до 1.8%

http://www.mediapool.bg/godishnata-inflatsiya-se-zabavi-do-18-news275599.html

Годишната инфлация у нас за периода януари 2018 г. спрямо януари 2017 г. възлиза на 1.8%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е забавяне спрямо отчетената инфлация за периода декември 2017 г. - декември 2016 г., която е 2.8 на сто. Инфлацията за януари 2018 г. спрямо декември 2017 г. е 0.3 на сто. Средногодишната инфлация за периода февруари 2017 - януари 2018 г. спрямо периода февруари 2016 - януари 2017 г. е 2.1 на сто. През миналия месец най-голямо е намалението на цените на самолетните билети - с 9.1%, на обувките - с 4.5% и облеклото - с 3%, което се обяснява със започналите разпродажби след Нова година. Поскъпване през януари се засича при ВиК услугите - с 5.6% и при пакетните услуги за почивка и туристическите пътувания в страната - с 2.9%. Нараснали са и цените, свързани с развлечения и култура – с 1.9%, като през декември ръстът беше 3.3%. При хранителните стоки през миналия месец най-голямо е увеличението при оранжерийните зеленчуци – при краставиците с 9.6%, при доматите – с 5.8%, а при листните зеленчуци – със 7.7%. През януари са поевтинели яйцата, месото от едър рогат добитък и млечните масла съответно с 3.4%, 2.1% и 1.9%.

Близка на Делян Добрев оглавява Булгартрансгаз

http://dnes.dir.bg/news/deljan-dobrev-bulgartransgaz-tanya-zaharieva-26886873

С решения на Управителния и Надзорния съвет на „Булгартрансгаз" , Таня Захариева, член на УС, бе упълномощена да представлява дружеството пред трети лица.

Природозащитници поискаха оставката на Валери Симеонов

http://dnes.dir.bg/news/pirin-ostavka-protest-aleri-imeonov-kazusat-dnite-26886874

Природозащитници за пореден път се събраха на протест в столицата в защита на Националния парк.

Проучване: Увеличен е рискът от преждевременна смърт при самотните бащи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6718355

Проучване: Увеличен е рискът от преждевременна смърт при самотните бащиСамотните бащи са с многокрактно увеличен риск от преждевременна смърт в сравнение със самотните майки и бащите с партньорка, установи канадско проучване, цитирано от Франс прес. Според авторката на изследването Мария Чиу от университета в Торонто тези хора се нуждаят от нова здравна политика, за да бъдат подкрепени в живота.

Нужни са 70 млн. лв. за довършване на кадастралната карта до 2023 г.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/15/3130384_nujni_sa_70_mln_lv_za_dovurshvane_na_kadastralnata/?ref=rss


Цялостното покритие на територията на страната с кадастрални карти и кадастрални регистри трябва да приключи до 2023 г. За завършване на проекта са необходими още около 70 млн. лв. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Михаил Киров.<br /><br />Той уточни, че изразходваните до момента средства за изработката на кадастралната карта са 96.7 млн. лв. Приходите от услугите, свързани с нея, пък възлизат на 180 млн. лв.<br...

Бившият гръцки премиер съди Ципрас за скандала с "Новартис"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718357

Бившият гръцки премиер съди Ципрас за скандала с "Новартис" 
Бившият гръцки премиер Андонис Самарас е внесъл жалба в съда срещу настоящия министър-председател Алексис Ципрас, тъй като смята, че корупционният скандал с швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис", по който сега тече разследване, е "една жалка машинация, скалъпена от него", съобщава в. "Катимерини".

Патриарх Неофит: Скърбим за смъртта на дядо Добри и се молим за душата му

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6718351

Патриарх Неофит: Скърбим за смъртта на дядо Добри и се молим за душата муПо човешки скърбим за края на земния път на новопреставилия се дядо Добри (Добре Добрев) и се молим Бог да приеме душата му в селенията на праведните. Това се казва в обръщение на патриарх Неофит по повод кончината на Добре Добрев, изпратено от пресслужбата на Светия синод. Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем,

Патриарх Неофит: Скърбим за смъртта на дядо Добри и се молим за душата му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718351

Патриарх Неофит: Скърбим за смъртта на дядо Добри и се молим за душата муПо човешки скърбим за края на земния път на новопреставилия се дядо Добри (Добре Добрев) и се молим Бог да приеме душата му в селенията на праведните. Това се казва в обръщение на патриарх Неофит по повод кончината на Добре Добрев, изпратено от пресслужбата на Светия синод. Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем,

Кметът на Варна: Ремонтите причиняват неудобства, но резултатът ще си струва усилията

http://www.moreto.net/novini.php?n=369127

По всички участъци на бул. „Левски” се работи през почивните дни и буквално без прекъсване, обяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик кметът на Варна Иван Портних. Вече са поставени 1000 пилота и са изградени около 2 километра водопроводи, дъждовна и битова канализация.

Героиня от 'Кумгейт' на Делян Добрев оглави Булгартрансгаз

https://offnews.bg//politika/geroinia-ot-kumgejt-na-delian-dobrev-oglavi-bulgartransgaz-674939.html

Близка до бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев беше назначена за временен шеф на "Булгартрансгаз" след смъртта на досегашния директор на компанията Георги Гегов. 

С решение на Управителния съвет на дружеството на поста е назначена Таня Захариева - председател на Общинския съвет в Хасково и досегашен член на Управителния съвет на дружеството. 

Тя е упълномощена да представлява дружеството пред трети лица до приключване на процедурата в Комисията за енергийно и водно регулиране по избор на нов член на управителния съвет и на изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Името на Таня Захариева беше замесено в скандала "Кумгейт", свързан с назначени в Хасково близки до Делян Добрев.

Захариева беше част от листата на ГЕРБ в Хасково на изборите през 2014 г. Тя беше избрана за парламента с преференциалния вот 9/9, но се отказа от мястото си и беше компенсирана с шефското място в "Булгартрансгаз", на което Добрев беше принципал като енергиен министър в правителството на Бойко Борисов.

С решение на Надзорния съвет на дружеството за нов член на Управителния съвет на „Булгартрансгаз“ е избран Владимир Малинов, като КЕВР следва да се произнесе по избора в триседмичен срок от стартиране на процедурата пред Комисията.

Името на Малинов също беше замесено в скандала "Кумгейт". Той е съпруг на един от членовете на Комисията за защита на конкуренцията - Георгица Стоянова. Досега Малинов беше началник на "Правен отдел" в "Булгартрансгаз".

Блъснаха жена и дете на зебра във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718347

Блъснаха жена и дете на зебра във ВарнаЖена и дете са блъснати от кола на пешеходна пътека във Варна, докато пресичат на зелен светофар. Инцидентът е станал на 14 февруари, около 19:45 часа на бул. „Сливница”. Пострадалата 40-годишна пешеходка е с комоцио, а детето – с травми. Зад волана на автомобила „Опел” е бил 66-годишен водач, предава Дарик.

Патриах Неофит изпрати в последния му път дядо Добри

http://dnes.dir.bg/news/pogrebenie-djado-dobri-patriarh-eofit-26886854

Патриарх Неофит бе сред десетките опечалени, които изпратиха в последния му път светеца от Байлово - дядо Добри.

Издирват злосторник, затрупал със 100 пици адвокатска кантора в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718343

Издирват злосторник, затрупал със 100 пици адвокатска кантора в ГерманияГерманската полиция разследва случай на тормоз с непоискани доставки на пица в адвокатска кантора, предаде Асошиейтед прес. Властите издирват злосторник, който атакува местен адвокат, като поръчва купища пица на адреса му, предаде БТА. Ядосаният потърпевш повдига обвинения през януари, но каза, че няма идея кой стои зад номера. Според в.

Сътрудничеството между България и Индия обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и Н. Пр. Пуджа Капур

http://www.cross.bg/iliyana-vitzeprezidentut-iiotova-1567878.html

/КРОСС/ Сферите на сътрудничество между България и Индия и неизползвания потенциал в двустранните контакти обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и Нейно Превъзходителство Пуджа Капур на среща на „Дондуков" 2. „През годините са създадени много механизми за двустранно сътрудничество, но те не са изпълнени докрай със съдържание", отбеляза вицепрезидентът и добави, че за България са много важни икономическите връзки с една от най-бързо развиващите се икономики в света. По думите на Илияна Йотова много по-интензивни могат да бъдат контактите на двете страни в сферата на образованието, здравеопазването, енергетиката и туризма. „България е мястото, където се срещат Азия и Европа", заяви Н. Пр. Пуджа Капур и сподели прекрасните си впечатления от страната и народа ни. „България може да бъде добър лобист на Индия сред европейските партньори", посочи вицепрезидентът. Посланикът на Индия отправи покана към вицепрезидента да бъде почетен гост на отбелязването на Международния ден на йогата на 21 юни в София. „Честването на тази дата е чудесен повод да покажем Вашата страна в България" - с тези думи Илияна Йотова прие поканата.  

Президентът Радев гост в БТА за 120-годишнината на агенцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718346

Президентът Радев гост в БТА за 120-годишнината на агенциятаКато държавен глава се радвам, че има такава Българска телеграфна агенция - със своите история, традиции, опит, професионализъм и високи стандарти. С това се обърна президентът Румен Радев към генералния директор на БТА Максим Минчев и неговите колеги. Държавният глава беше гост на редакционния съвет на агенцията по повод 120-годишнината й.

Радев: Имал ли е Борисов общи бизнес интереси с Пеевски?

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/radev-imal-borisov-obshti-biznes-interesi-peevski.html

Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи премиерът с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски.

Радев: Имал ли е Борисов общи бизнес интереси с Пеевски?

https://frognews.bg/novini/radev-imal-borisov-obshti-biznes-interesi-peevski.html

Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи премиерът с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски.

НАТО призова за гъвкавост в преговорите за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718336

НАТО призова за гъвкавост в преговорите за името на МакедонияГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за проява на гъвкавост в преговорите за името на Македония. През 2008 г. в Букурещ решихме да поканим Македония в НАТО, веднага щом Скопие реши въпроса за името по общоприемлив начин. Досега не беше възможно постигането на решение. Надявам се настоящите инициативи да доведат до такова

„Да живее България” – филм на Адела Пеева за екстремния национализъм

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/jivee-balgariia--film-adela-peeva-ekstremniia-natsionalizam.html

На 3 март в Дома на киното ще бъде излъчен документалният филм „Да живее България” на известната ни режисьорка Адела Пеева. Тя снима три години едно порочно, възраждащо се явление - екстремният национализъм у нас.

Москва: Има убити в Сирия. Петима, вероятно руски граждани

http://clubz.bg/64277-moskva_ima_ubiti_v_siriq_petima_veroqtno_ruski_grajdani

Руското външно министерство за първи път призна днес за гибелта на руснаци в Сирия. Това направи Мария Захарова - говорителката на външното министерство в Москва.

"По предварителни данни в резултат на въоръжен сблъсък, причините за който сега се изясняват, може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия. Има и пострадали, но всичко това изисква проверка - най-вече и на първо място, разбира се, на гражданството - дали всички те са граждани на Русия или други страни. Бих искала още веднъж да подчертая, че не става дума са руски военнослужещи", каза тя на брифинг.

Така Захарова коментира съобщениета на световните медии, че на 7 февруари в провинция Дейр аз Зур руски наемници са загинали при американски въздушен удар. Броят на жертвите варира от 200 до 600. Твърди се, че те са наемници от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер.

Според Захарова информацията за десетки или стотици загинали руски военни е "класическа дезинформация". Тя била пусната от сирийски антиправителствени бунтовници. При това те пуснали снимка от повърхността на Марс и наложили върху нея снимки от унищожена техника, вероятно украинска, от 2014 г.

След това американските медии подхванали фалшивата информация. Те обаче искали да скрият собствените си проблеми, включително в Сирия.

"Заемете се, ако обичате със себе си, а не с Русия", призова Захарова медиите в САЩ.

И допълни, че такива поръчкови статии "само усложняват нашата работа". В зоната на конфликта има граждани и хора от всички региони на света, включително от Русия и ОНД. Целта на пребиваването им е различна, сред тях е и участието в бойни действия. Тези, които заминават да се бият, не се обръщат за виза. Те отиват в Сирия по различни начини, най-вече нелегални. Трудно е да се провери кои сате и колко заминават.

Безработицата се покачва през януари до 7,2%

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bezraboticata-se-pokachva-prez-ianuari-do-72-255849/

На годишна база обаче показателят се понижава с 1%, показват данните на Агенцията по заетостта

Австралия забрани министрите да имат връзки със свои подчинени

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/15/3130372_avstraliia_zabrani_ministrite_da_imat_vruzki_sus_svoi/?ref=rss


Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул забрани сексуалните отношения между министри и сътрудниците им след разкритието, че вицепремиерът Барнаби Джойс е имал извънбрачна връзка с медийната си съветничка, предадоха ДПА и агенция "Ройтерс".<br /><br />Търнбул определи действията на Джойс като "потресаващо грешно решение". Скандалът предизвика смут в правителството и обтегна отношенията в коалицията между Австралийската либерална партия на Търнбул и...

Експерти: За да не поскъпва токът, трябват условия за конкурентен и разширен пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718334

Експерти: За да не поскъпва токът, трябват условия за конкурентен и разширен пазарНай-добрият начин, за да няма поскъпване на тока на свободния пазар, е да се създадат условия за конкурентен и разширен пазар. Всички други мерки ще имат краткосрочен характер, каза на пресконференция на Българския енергиен и минен форум в БТА енергийният експерт Антон Иванов. Според него сега се търсят решения на базата на административни подходи,

Пандите в китайски зоопарк получиха подаръци за Нова година (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6718327

Пандите в китайски зоопарк получиха подаръци за Нова година (Видео)Китайската Нова година ще бъде официално отбелязана в петък, разказа NOVA. Малките панди от зоопарк в провинция Съчуан вече получиха подаръци по случай празника. На питомците на развъдника бяха раздадени играчки. Някои от по-малките панди бяха кръстени по време на

До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=369126

До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Михаил Киров. „От 2001-ва година до сега кадастрална карта е изработена за близо 4 млн.

Радев: Борисов грубо манипулира

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-prezidentat-radev-26886807

Президентът Румен Радев атакува остро премиера Бойко Борисов заради това, че свърза началника на кабинета му Иво Христов с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Заради Иво Христов президентът Радев пита Борисов за Пеевски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718319

Заради Иво Христов президентът Радев пита Борисов за Пеевски"Моите аргументи бяха много ясни, те са разбрани от широката българска общественост, но аз не внасям моите вета по преценка дали парламентът ще ги отхвърли, или не. Аз съм длъжен да ги направя там, където виждам, че има несъответствия най-малкото с Конституцията." Това каза президентът Румен Радев малко след като парламентът отхвърли ветото му

Но... всичко е точно за Борисов

http://clubz.bg/64276-no_vsichko_e_tochno_za_borisov

Независимо от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов, че ако бъде гласувана Истанбулската конвенция, правителството ще падне, колко и да им се иска на БСП и на част от превъзбудените от тропането по масата "патриоти", това правителство ще си изкара мандата и то докрай. Колкото и нестабилно да ни се струва правителството "Борисов 3", то всъщност е най-стабилното от поредицата досега.

Защо е така ли?

Премиерът няма съществени вътрешни противоречия с министрите. Имаше една оставка на министър на здравеопазването, която така или иначе беше ясна още преди връчването на мандата - в този сектор е така. Ако някой вземе да изкара цял мандат, без дори нищо да прави, сигурно ще бъде обявен за герой, но засега такива изгледи няма.

Нападките на Корнелия Нинова също помагат на Бойко Борисов да консолидира около себе си не само министрите, а и цялата партия, като отново бе преизбран за председател на ГЕРБ с пълно единодушие. Ако лидерът на БСП не започне с градивната критика и не разбере каква е същинската роля на опозицията в една демокрация, няма да прави нищо друго освен да поддържа огъня в чуждото огнище. Ако Корнелия Нинова се опитва да се хареса на противниците на ГЕРБ чрез тези си действия, то трябва да погледне и вътре в партията - защото нейните хора, поне тези, които не отстрани, започват да недоволстват, че превръща БСП в “лидерска“ партия, като ГЕРБ.

Тези пък, които имат идея какво е предназначението на опозицията, ги няма в парламента и малцина ги чуват. Не са и особено удобни. Едно от последните предложения на "Да, България" бе президентът да наложи вето на внесените от Делян Пеевски законови промени за КТБ. Дали ще бъде чуто... Малките десни формации продължават да говорят за съдебна реформа, но успяват да предизвикат интереса на все по-малко хора. Няма как да бъде различно след това, което техните лидери разиграха на последните избори.

Единственият, който критикува на висок глас Борисов, е президентът Румен Радев. Той умело се възползва от още неопетнения си образ. Неговите думи може и да се промъкват в заглавията, но това по никакъв начин не предизвиква смут и критично отношение в редиците на партията ГЕРБ и нейните структури. Все пак, обществените настроения и резултатите от критиките ще бъдат измерени... но след 3 години, а дотогава има доста време.

А стабилна ли е управляващата коалиция?

"Атака" вече не атакува. При съставянето на коалицията, сред най-сериозните опасения за провал бяха бъдещите изцепки на Волен Сидеров. След като се докопа до властта обаче, той сви опашка като послушно кутре след направена беля. Още едно препятствие е преодоляно, ама не защото някой се е променил, а защото на следващите избори тези над 4% от 2005 г. ще бъдат за Сидеров блян, като този от поезията на Димчо Дебелянов.

Спокойно! Цирк "Балкански" все още има конкуренция по зрелищност, не по забавление. Този път не е Сидеров, а колегата му “патриот“ Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ напоследък се бори за медийното внимание не с Борисов, а с лидера на ВМРО Каракачанов. “Не е важно какво говориш, важното е всички да те чуват„ - това е принципът на Симеонов, който обаче взе да изморява и без това отегчената от крясъци аудитория. Двама се карат, Борисов печели..

Германският канцлер Ангела Меркел ни дойде на гости, а пък ние й показахме как си "европредседателствуваме" съвсем спокойно, даже и под мониторинг. Ама то все тая, скоро няма да го махнат. Не и докато не изпълним препоръките от последния доклад, които вече ни се препоръчват около 20 пъти. В последния доклад нямаше нови, сигурно им е писнало да пишат едно и също за тази пуста съдебна система. Нищо де, държавата някакси функционира, а тези от Венецианската комисия... да се качват по гондолите. Важното е, че сме първи. Пак сме прецедент. След царя министър-председател, време е за председателство на Съвета на ЕС с наблюдение над правосъдието.

Но... всичко е точно.

Правителство е стабилно. ГЕРБ и "Обединени патриоти" нямат интерес да правят нови избори, да се харчат пари за провеждането им и да рискуват крехките 122 депутатски места. И то в момент, когато малките десни формации се опитват да се "сглобят" наново, а Слави Трифонов провежда кастинги на политици. Не че шоуменът би имал време да състави партия и местни структури, ама знае ли се...

В България всичко е възможно, щом хората гласуват “За" мажоритарна избирателна система, а на другия ден питат чичко Google що е то. Не се притеснявайте, всичко е наред, ама по български. Привидно.

...

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Теменужка Петкова обеща подкрепа за Южния газов коридор

https://frognews.bg/novini/temenujka-petkova-obeshta-podkrepa-iujniia-gazov-koridor.html

България ще подпомага развитието на Южния газов коридор по време на своето председателство на Европейски съвет. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред участниците в четвъртата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, информираха от Министерството на енергетиката.

Модели позираха само по надписи и без фотошоп

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/modeli-poziraha-samo-po-nadpisi-i-bez-fotoshop-6079353

Sport Illustrated успя да изненада милионите си читатели с нови радикални промени, с които чупи всякакви бариери

Годишната инфлация през януари продължава тенденцията на забавяне

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/godishnata-inflaciia-prez-ianuari-prodyljava-tendenciiata-na-zabaviane-255846/

Средногодишната инфлация през първия месец на годината се задържа на нивото, отчетено през декември 2017 г.

Протестът отново поиска оставката на Нено Димов. Иска да чуе и от него кой е собственик на 'Юлен'

https://offnews.bg//protesti/protestat-otnovo-poiska-ostavkata-na-neno-dimov-iska-da-chue-i-ot-neg-674937.html

Граждани и природозащитници се събраха на протест пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за пореден ден, за да поискат оставката на екоминистъра Нено Димов и ревизиране на решението за промяна на плана за управление на парк Пирин.

Протестиращите искат министърът да каже официално дали Цеко Минев е собственик на концесионера на ски зона Банско в Национален парк Пирин, след като вчера премиерът Борисов посочи в интервю, че най-вероятно е той.

Протестиращите поискаха и оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради обръщението към гермаския евродепутат от групата на "Зелените" Ска Келер заради тона в изказването, който е неподходящ за човек на толкова висок и представителен пост.

Протестиращите се обявиха срещу промените в закона за посевите, след като парламентът отхвърли днес ветото на президента върху него.

Протестиращите призоваха още парламентът да не гласува измененията в Закона за горите, внесени преди няколко дни.

НХГ ще купи картини с дарението на Маргарита Занеф

http://dnes.dir.bg/news/kartini-darenie-nhg-26886734

Националната галерия ще откупи творби за обогатяване на националната колекция със средствата от дарението на Маргарита Занеф.

Протестът за Пирин отново поиска оставката на Нено Димов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/15/3130348_protestut_za_pirin_otnovo_poiska_ostavkata_na_neno/?ref=rss


Стотина души се събраха на поредната демонстрация в защита на Пирин, този път на обяд, пред Министерството на околната среда докато вътре се провежда закрита среща за климата от европредседателството.<br /><br />"Нено слез" беше едно от основните скандирания. Протестиращите отново настояха министърът да каже кой е реалният собственик на ски зона "Банско" и "Витоша ски". Наскоро в телевизионно интервю Димов обяви, че е поискал тази информация.<br...

Депутат от ГЕРБ ще свири мача Черно море-Берое

http://www.moreto.net/novini.php?n=369125

Депутатът от ГЕРБ и футболен съдия Стефан Апостолов е определен от БФС за главен рефер на мача между Черно море и Берое, научи Moreto.net. Помощници на депутата ще бъдат Иво Колев и Димитър Русев, а четвърти рефер ще бъде Георги Йорданов.

Румен Радев пита: Има ли премиерът общи бизнес интереси с Делян Пеевски?

http://www.cross.bg/peevski-radev-borisov-1567884.html

/КРОСС/ С директно обвинение за задкулисни връзки реагира президентът Румен Радев на вчерашното интервю на премиера Бойко Борисов в ефира на bTV. Министър-председателят не атакува директно държавния глава, но направи сериозни забележки за синхрона между „Дундуков" 1 и „Дондуков" 2 и посочи началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между институциите. „В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти - телевизията на Пеевски", заяви тогава Борисов, като допълни, че говори за Христов, който още вчера припомни, че не е бил в медията по времето, когато се заговори, че е станала собственост на депутата от ДПС. „Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на Пеевски аз смятам за груба манипулация", заяви Румен Радев. Той посочи, че Борисов е получил „коледен подарък" с подкрепата, изразена от Ахмед Доган, а ГЕРБ са гласували „За" внесения от ДПС закон за КТБ. „Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с г-н Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?", запита държавният глава

Средният доход на човек расте с 9.3% към края на 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Средният-доход-на-човек-расте-с-9-3-към-края-на-2017-г-_l.a_i.757898_at.1.html

Средният доход на лице от домакинството достига общо 1449 лв. през четвъртото тримесечие на 2017 г., което представлява увеличение от 9.3% спрямо...

С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6717165

С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договорСега наказателно се преследват длъжностни лица от частния сектор за непредпазлива безстопанственост. Защо да не се преследват умишлените престъпления на длъжностните лица в частния сектор, довели до значителни вредни последици? ИЗРАЗЕНИ бяха съмнения, че с последните промени в Наказателния кодекс (НК), с които се уеднаквява режимът на т.нар.

Родители и учители на протест срещу насилието

http://dnes.dir.bg/news/protest-uchiteli-nasilie-roditeli-26886733

Родители и учители се събраха пред Столичната община на протест под надслов „Не на насилието в детските градини и училищата”.

"Да, България": Зад искането за отлагане на електронния вот прозира политически натиск

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/15/3130353_da_bulgariia_zad_iskaneto_za_otlagane_na_elektronniia/?ref=rss


Зад анализа на Централната избирателна комисия (ЦИК), с който тя поиска от Народното събрание да отложи дистанционното електронно гласуване, прозират страх, грешни допускания и най-вероятно политически натиск. Това се казва в позиция на партия "Да, България", която настоява за въвеждане на електронния вот, както е предвидено в Изборния кодекс - за изборите за Европейски парламент през 2019 г.<br /><br />"Грешно е допускането, че възможността гражданите да гласуват на...

Задържаха мъж, държал месеци в плен 39-годишна жена

http://dnes.dir.bg/news/zhena-mazh-plen-26886732

Полицията в Кърджали е задържала 27-годишен мъж, държал месеци наред в плен 39-годишна жена.

Двама руснаци осъдени в САЩ за измами с над 160 млн. кредитни карти

http://www.mediapool.bg/dvama-rusnatsi-osadeni-v-sasht-za-izmami-s-nad-160-mln-kreditni-karti-news275598.html

Окръжен съд в американския град Кемдън, щат Ню Джърси, осъди руски гражданин на 12 г. затвор заради ролята му в компютърна измама, разкрила номерата на над 160 млн. кредитни карти и причинила щети за стотици милиони долари, предаде Ройтерс.   37-годишният Владимир Дринкман бе арестуван в Холандия през юни 2012 г. и екстрадиран в САЩ през февруари 2015. Заедно с него бе арестуван и сънародникът му Дмитрий Смилянец, на 34 г., който получи присъда, равна на излежаното до момента в ареста време, и бе освободен още в залата на съда. И двамата се признаха за виновни, че са замислили и извършили хакерската измама.   Според обвинението двамата са замислили хакерския си план още през 2003 г., когато успели да инсталират "търсачи", които да ровят и да крадат данни от компютърни мрежи на финансови компании, разплащателни служби и търговци. Те "складирали" крадената информация в компютри и в удобен момент я продавали на парче, като вземали между 10 и 50 долара за номера на кредитни карти в зависимост от страната им на произход.   Измамната схема причинила на банки и компании за кредитни карти загуби за стотици милиони долари, като щетите само на три от засегнатите компании надхвърлят 300 млн., съобщиха прокурорите.   Двамата хакери успели да проникнат в сървърите на 16 компании, включително Nasdaq OMX Group Inc, 7-Eleven, френската Carrefour SA, JC Penney Co, JetBlue Airways Corp и Heartland Payment Systems Inc.   Преди да се вземе решение по делото на Дринкман, в залата на съда се състояха продължителни закрити заседания, без да се дава обяснение за какво се е говорило. Съдията Джером Симендъл каза само, че била обсъждана "конфиденциална информация", отнасяща се до делото", която може да повлияе на това какво да бъде наказанието на обвиняемия.   След изтичането на присъдата Дринкман ще бъде под надзора на американските власти в продължение на 3 г., ако остане в САЩ. Засега не е ясно дали американската страна ще поиска той да бъде върнат в Русия.   На 13 април ще се състои друго заседание по делото, на което ще бъде определен размерът на компенсацията, която осъденият трябва да изплати. Съдията обаче констатира, че той "не е в състояние да плати глоба" в допълнение към възмездяването на щетата.   През април ще бъде решено и каква компенсация следва да изплати другият подсъдим - Смилянец, който също бе в залата и заяви, че "искрено и дълбоко се разкайва за постъпките си". Той добави, че е получил по престъпен начин около 5 млн. долара и изяви готовност да възстанови причинените щети. Смилянец изрази удовлетворение от решението на съда, нарече го справедливо, но не уточни дали ще остане в САЩ или ще се върне в Русия, като посочи, че "всичко е в ръцете на имиграционните власти".   ТАСС отбелязва, че преди прокуратурата е предвиждала значително по-строги присъди за двамата обвиняеми: затвор до 30 г. за Дринкман плюс глоба над 1 млн. долара, и 20 г. затвор за Смилянец.

Забраниха секса между австралийски министри и сътрудници

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/zabraniha-seksa-mejdu-avstraliiski-ministri-satrudnitsi.html

Сексът между министрите в Австралия и сътрудниците им е забранен с решение на премиера Малкълм Търнбул.

Забраниха секса между австралийски министри и сътрудници

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/zabraniha-seksa-mejdu-avstraliiski-ministri-satrudnitsi.html

Сексът между министрите в Австралия и сътрудниците им е забранен с решение на премиера Малкълм Търнбул.

Откараха спешно в болница лидера на турската опозиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718318

Откараха спешно в болница лидера на турската опозицияГенералният председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу изненадващо е постъпил на лечение в болницата „Аджъбадем” в Анкара, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). От централата на НРП съобщават, че причина са проблеми на уринарния тракт.

До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната

http://www.cross.bg/kirov-stranata-karta-1567875.html

/КРОСС/ Изпълнителният директор на АГКК инж.Киров призова гражданите и бизнеса да използват услугите на агенцията в електронен вариант До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Михаил Киров в интервю за програма „Хоризонт" на БНР. „От 2001-ва година до сега кадастрална карта е изработена за близо 4 млн. хектара земи, което е около 36% от общата територия на страната и обхваща около 9 млн. имота", обясни Киров. Той подчерта, че кадастралната карта е обхванала вече всички областни градове и 111 общински центрове в страната, както и териториите по Черноморието, планинските ни курорти, местата със силно развит пазар на имоти и с голям инвестиционен интерес. Изразходваните средства за изработката на кадастралната карта до момента възлизат на около 96,7 млн. лв., а приходите от услугите, свързани с нея, възлизат на 180 млн. лв. „Очакваме за финализиране на целия процес да бъдат необходими приблизително 70 млн. лв.", коментира още изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той беше категоричен, че до 2023 г. се очаква да приключи цялата цифровизация на урбанизираната територия на страната

Кампания "Дари кръв - вземи билет" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369124

Български младежки Червен кръст - Варна и Районен център по трансфузионна хематология имат удоволствието да Ви поканят на 16 февруари, от 17.30 ч. в Социалната чайна - ул. „Преслав“ 53 на първото събитие за 2018 г. от кампанията "Дари кръв - вземи билет", научи Moreto.

Откриха упоено тигърче без вода и храна в Мексико, опитали се да го пратят по пощата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718298

Откриха упоено тигърче без вода и храна в Мексико, опитали се да го пратят по пощатаУпоено бенгалско тигърче откриха в пластмасов контейнер в пощенски офис в Мексико. Пратката е подготвена за изпращане в друга част на страната, информира "Профит". Двумесечната котка е открита от кучетата на федералната полиция, които извършвали рутинна проверка на пощенска служба в град Тлакепага в мексиканския щат Халиско.

Портних: Ремонтите причиняват неудобства, но резултатът ще си струва усилията

http://www.barometar.net/90447/

По всички участъци на бул. „Левски” се работи през почивните дни и буквално без прекъсване, обяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик кметът на Варна Иван Портних. Вече са поставени 1000 пилота и са изградени около 2 километра водопроводи, дъждовна и битова канализация. Портних не се ангажира с точна дата за приключване на мащабния проект […]

Над 70% от дохода ни отива за храна, сметки и осигуровки. Харчим и от спестяванията си

https://offnews.bg//ikonomika/nad-70-ot-dohoda-ni-otiva-za-hrana-smetki-i-osigurovki-harchim-i-ot-674931.html

72.5% от общия ни доход отива за храна, сметки, разходи за транспорт, осигуровки и данъци. Българинът тегли от спестяванията си (средно по около 20 лв. на месец), увеличава и дълговете си. Това показват данните на Националния статистически институт за четвъртото тримесечие на 2017 г., които са сравнени с получените година по-рано.

Общият доход  на човек през 2017 г. е средно 1 449 лв., с 9.3% повече от 2016 г. 53% от него идват от заплати, 26.2% - от пенсии, 7% - от самостоятелна заетост, 3.4% - от обезщетения и помощи.

Сравнението показва, че за година най-много е нараснал доходът от самостоятелна заетост - с 29.6%, а най-малко - от пенсии (2.3%). Заплатите са със среден ръст 9.2%.

При увеличение на общия доход с 9.3% общият разход се повишава повече - с 13.2%, и достига 1 368 лв. В структурата му най-големият дял (31%) е за храна. Следват разходите за жилище (18.8%), данъци и социални осигуровки (12.2%) и транспорт и съобщения (10.5%).

Най-много са се увеличили разходите за жилището - със 17.3%, и тези за храна - с 12.5%. 10.5% е ръстът на разходите за транспорт и съобщения, с 10.8% - за здравеопазване.

Консумираме повече хляб, месо, кисело мляко, зеленчуци, плодове и яйца и по-малко сирене и картофи, показват данните на НСИ.

Те хвърлят светлина и върху степента на задлъжняването на българина и разкриват, че част от хората теглят и спестяванията си, за да покрият различни разходи.

Средно на месец на човек се падат приблизително по 20 лв., добавени към общия доход от спестяванията му. За тримесечието сумата за един човек е 62.47, а за домакинство - 141.65 лв. Година по рано сумите са били съответно 43.54 лв. и 101 лв.

Кредитите ни също се увеличават. Ако през четвъртото тримесечие на 2016 година човек е плащал средно по 8.88 лв. на месец, година по-късно сумата е 14.24 лв. Разходът за връщане на заеми на домакинство е бил 20.60 лв. през 2016 г. и 32.28 лв. в края на 2017-а.

Допълнителни коефициенти за конни надбягвания в сайта на "Еврофутбол"

http://www.cross.bg/trio-nadbyagvaniya-konni-1567874.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" създаде нова функция на уебсайта си специално за почитателите на виртуални конни надбягвания. От 14 февруари 2018 г. желаещите да направят своите предвиждания за гонки с коне могат да открият в страницата не само коефициентите за победител и място, но също и за 1-2, Дубъл, 1-3 и Трио. В раздел „Виртуални спортове" / „Конни надбягвания" под основния списък има поле „За още коефициенти изберете два или три коня от списъка". Там отново са изброени имената на участниците във всяка гонка. При избор на състезатели се визуализират коефициентите за Първи двама, Дубъл, Първи трима и Трио. Създадената възможност е жест на „Еврофутбол" към участниците, които все по-активно правят прогнози за конни надбягвания и печелят добри суми. През последните три дни в София специалист по предвижданията си тръгна с 2 272 лева от Трио, друг от Гълъбово взе 1 385 лева от Трио, а негов колега от Стражица изкара 1 108,50 от Победител. Успех на всички с игрите на „Еврофутбол"!  

Министърът на отбраната на САЩ призова Турция да се фокусира върху борбата срещу "ИД"

http://www.mediapool.bg/ministarat-na-otbranata-na-sasht-prizova-turtsiya-da-se-fokusira-varhu-borbata-sreshtu-id-news275597.html

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис призова Турция да продължава да се фокусира върху борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Матис е отправил призива си към Анкара вчера по време на среща в Брюксел с турския си колега Нуреттин Джаникли.   Матис призова Анкара отново да се съсредоточи върху кампанията за борба срещу "Ислямска държава", съобщи Пентагонът.   Двамата министри се договориха да продължат двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и да търсят начини за засилване на сътрудничеството, се казва в изявление на Пентагона.   В четвъртък в Анкара пристига държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Според официални американски представители той ще има "тежки разговори" в Турция, посочва Ройтерс.

Приеха на първо четене законови промени за морското пространствено планиране и модернизацията на пристанищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718313

Приеха на първо четене законови промени за морското пространствено планиране и модернизацията на пристанищата
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. С измененията се цели да бъдат въведени в българското законодателство изискванията на европейска директива за установяване на рамка за морско пространствено планиране, предаде БТА.

Седем общини се договориха с екоминистерството за нови депа за отпадъци

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/15/3130342_sedem_obshtini_se_dogovoriha_s_ekoministerstvoto_za/?ref=rss


Седем общини подписаха договор с Министерството на околната среда и водите за проектиране и изграждане на четири инсталации за преработка на отпадъците. Общият размер на инвестицията е 19.7 млн. лв., като от тях 14 млн. са европейски пари. Проектът трябва да бъде приключен до 30 месеца.<br /><br />Договорът беше подписан от общините Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Пещера и Септември. Предвижда се изграждането на три инсталации за компостиране на разделно събрани...

Събарянето на монумента при НДК е градският бъг на годината

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/15/3130338_subarianeto_na_monumenta_pri_ndk_e_gradskiiat_bug_na/?ref=rss


Събарянето на монумента "1300 години България" пред НДК е градският бъг на годината. Това решиха единодушно журито и публиката в тазгодишното издание на конкурса, организиран от блога за архитектура WhATA. В тази категория номинирани още бяха Ремонтът на НДК, събарянето на Двойната къща на бул. "Васил Левски" в София, Пловдив се готви за културна столица и лъвът, появил се на мястото на паметника "1300 години България".<br /><br />В осмото издание на...

Учени от БАН влязоха в спор с хомеопати дали да има такова обучение в медицинските университети

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/15/3130339_ucheni_ot_ban_vliazoha_v_spor_s_homeopati_dali_da_ima/?ref=rss

Писмо, подписано от 65 учени от Българската академия на науките (БАН), беше разпратено тази седмица до ректорите на четирите големи медицински университета в България, в които се водят курсове по клинична хомеопатия. Учените настояване това обучение да бъде прекратено, защото освен че няма научни доказателства за ползите от хомеопатията, тя може да бъде вредна и опасна за здравето, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, недопустима за медицината. От Българска...

Абитуриентка си купи рокля от Истанбул, откраднаха й я в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6718247

Абитуриентка си купи рокля от Истанбул, откраднаха й я в БургасПолицията обаче разкри крадеца и я върна на момичето  Скъпа рокля, купена за абитуриентски бал от Истанбул, е била открадната в Бургас, но извършителят бързо е намерен, а роклята върната, съобщиха от полицията. 18-годишно момиче от Варна пътувало с автобус по направление Истанбул-Добрич. Когато рейсът пристигнал в Бургас спрял за кратък престой на

Воден матрак за крави и масло билка, което струва 1800 евро - на "Агра" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6718304

Воден матрак за крави и масло билка, което струва 1800 евро - на "Агра" в ПловдивНад четиридесет иновации ще бъдат представени на международната селскостопанска изложба „Агра 2018“ в Пловдив от 21 до 25 февруари. Компании от 25 държави и български научни институти ще покажат всичко необходимо за модерното фермерство. Една от най-атрактивните новости е матрак за крави, пълен с вода.

Секретар на президента става посланик в Москва

http://clubz.bg/64275-sekretar_na_prezidenta_stava_poslanik_v_moskva

Секретарят по външна политика на президента Румен Радев ще е новият ни посланик в Москва. За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и държавният глава. 

Атанас Кръстин е роден през 1958 г. в град Гоце Делчев. Завършва немска езикова гимназия в град Пазарджик, след което следва международни отношения в УНСС в София и МГИМО в Москва със степен магистър по международни отношения.

Завършва дипломатическия курс на федералното министерство на външните работи на ФР Германия в Бон и Берлин, както и курсове за държавни и висши държавни служители към Центъра по въпросите на сигурността Джордж Маршал в Гармиш-Партенкирхен, Германия.

От 1987 г. работи непрекъснато в различни структурни звена и дирекции на Министерството на външните работи на България, като е преминал всички дипломатически рангове от аташе до посланик.

Работил е и в редица дипломатически представителства на Република България в Азия и Европа.

Сред позициите, които е заемал зад граница, са ръководител на политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на Република България в Бавария и Баден-Вюртемберг /2006-2010 г./, генерален консул на Република България в Ниш, Република Сърбия /2012-2016 г./.

Владее немски, английски, руски и виетнамски език.

България е интересна дестинация за Air Malta

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-e-interesna-destinaciia-za-air-malta-255838/

Със сигурност отварянето на този маршрут е част от дневния ни ред, заяви изпълнителният директор на компанията Чарлз Манджун

Мароко прие закон, наказващ насилието срещу жени

http://www.mediapool.bg/maroko-prie-zakon-nakazvasht-nasilieto-sreshtu-zheni-news275596.html

Парламентът в Мароко прие окончателно закон, наказващ насилието срещу жени. Проектът бе оживено обсъждан в страната от 2013 г. насам, предаде Франс прес.   "Слава на Аллах!", написа във Фейсбук мароканската министърка на солидарността, въпросите на жените, семейството и социалното развитие Басима ел Хакауи от ислямистката Партия за справедливост и развитие, водеща в управляващата коалиция.   Текстът, внесен през 2013 г. и неведнъж допълван, бе окончателно приет от долната камара със 112 гласа "за", 55 "против" и един въздържал се, уточни тя.   Въвежда се за пръв път наказателна отговорност за "някои действия, смятани за форми на тормоз, агресия, сексуална експлоатация или малтретиране", отбелязва във връзка със събитието министерството й.   Законът увеличава наказанията в определени случаи, предвижда и "механизми с оглед поемане на грижата за жени, пострадали" от насилие.   Потребители на социалните мрежи отбелязват шеговито, че текстът е приет навръх празника на Св. Валентин.   Феминистки сдружения определят закона като "недостатъчен". Актът "премълчава проблема за т. нар. съпружеско изнасилване", изтъква например Мароканската асоциация за борба с насилието срещу жени.   Медии и неправителствени организации в Мароко редовно бият тревога по повод насилствените действия срещу жени, по-специално тормоза, на който са подложени в публичното пространство, докато обществото е разкрачено между модерните тенденции и консерватизма, отбелязва АФП.   Темата отново зае централно място в обществените дискусии през август по повод видеозапис на групова сексуална агресия срещу млада жена в автобус от Казабланка.   При допитване сред градското население 40,6 на сто от жените между 18 и 64-годишна възраст са заявили, че "най-малко веднъж са ставали жертва на насилие", съобщи неотдавна националната статистическа служба на Мароко.

Спор за езиците спря диалога за кабинет в Северна Ирландия и създаде риск от намеса на Лондон

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/15/3130300_spor_za_ezicite_spria_dialoga_za_kabinet_v_severna/?ref=rss


Преговорите за съставяне на правителство в Северна Ирландия се провалиха късно снощи след седмици на интензивни разговори, информираха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Арлийн Фостър съобщи, че преговорите с ирландската националистическа партия "Шин Фейн" за възстановяване на правителството, което се разпадна преди година, са били неуспешни. Националистите пък настояха, че...

Лондон обвини Москва за мощна кибератака

https://frognews.bg/novini/london-obvini-moskva-moshtna-kiberataka.html

Великобритания обвини днес Русия за кибератака, засегнала компании в Европа миналата година, предаде Ройтерс.

Съветничка: Защо Пловдив е на прицела на овчарката Анка?

https://www.24chasa.bg/region/article/6718306

Съветничка: Защо Пловдив е на прицела на овчарката Анка?Защо Пловдив? Обществени поръчки има в цялата страна, но на прицела на овчарката Анка е вторият български град. Този въпрос от трибуната на местния парламент отправи съветничката от РБ Пепа Деведжиева. Тя попита какви действия е предприела общинската власт, за да издири митичната бизнесдама, която е блокирала поръчки за над 24 милиона лева.

Радев пита Борисов има ли бизнес с Пеевски

http://www.transmedia.bg/2018/02/15/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%81-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2/

„Ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси. Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?“

Това каза президентът Румен Радев при посещението си в БТА по повод изявлението на Бойко Борисов от сряда. В него премиерът посочи, че началникът на кабинета на Раден – Иво Христов, е бил изпълнителен директор на телевизията на Пеевски. Борисов нарече Иво Христов сив кардинал.

„Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на г-н Пеевски аз наричам груба манипулация“, подчерта президентът. Той припомни още, че ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно така наречения закон за вторичното разграбване на КТБ, внесен от Делян Пеевски.

Афганистанските талибани призовават в открито писмо за мирни преговори със САЩ

http://www.mediapool.bg/afganistanskite-talibani-prizovavat-v-otkrito-pismo-za-mirni-pregovori-sas-sasht-news275595.html

Афганистанските талибани са публикували отворено писмо, в което изразяват желание за мирни преговори и призовават "американския народ" и "миролюбивите конгресмени" да окажат натиск върху администрацията на президента Доналд Тръмп да се съгласи на такива преговори, съобщава в кореспонденция от Вашингтон британският в."Гардиън".   Новината идва на фона на влошаващи се условия за американските и афганистанските сили на бойното поле след поредица от талибански атентати в Кабул през последните месеци, в които загинаха десетки хора, посочва вестникът.   Засега администрацията на Тръмп изпраща противоречиви сигнали за готовността си да установи контакти с талибаните, но настоява каквито и да било важни преговори да се водят от правителството на Афганистан. Талибаните, от своя страна, отказват разговори с властите в Кабул, като искат преди това да обсъдят изтеглянето на чуждестранните войски със САЩ - най-мощния покровител на афганистанското правителство, отбелязва "Гардиън".   В писмото си талибаните посочват, че новата стратегия на Тръмп, залагаща на сила, не може да има успех, "дори да продължи още 100 години", както показват събитията в страната през последните шест месеца - растящият брой на убитите там американци и 87-процентовият ръст в производството на хероин през 2017 г.   Талибаните дори твърдят, че международната общност сега подкрепя тяхната "справедлива съпротива", което според вестника е намек за растящото разбиране, което те срещат от страна на Русия и Иран. Те посочват, че "десетките милиарди долари", които Вашингтон харчи в Афганистан, "събрани от американските данъкоплатци", след това се дават на "крадци и убийци".   Според "Гардиън" подобни аргументи се чуват и в някои политически среди във Вашингтон. В понеделник талибаните са поканили на разговор в представителството си в Катар влиятелния сенатор републиканец Ранд Пол, който неотдавна заяви, че предвидените от САЩ 45 млрд. долара разходи в Афганистан за 2018 г. са "хвърлени на вятъра пари".   Говорител на Държавния департамент, цитиран от вестника, заяви по този повод, че талибаните са добре дошли, ако искат да се присъединят към мирните преговори, но добави, че преди това те трябва да спрат кампанията си на насилие. "Афганистанското правителство може да преговаря за прекратяване на войната, ако талибаните са готови за това, но последните им нападения сочат, че това не е така", каза говорителят.   В американската администрация обаче има противоречиви виждания по въпроса, отбелязва "Гардиън". Държавният секретар Рекс Тилърсън казва, че САЩ са отворени за разговори с "умерените гласове" сред талибаните, които могат да станат част от правителството в Кабул.   Дори и да бъде игнориран от онези, които определят политиката, този публичен призив на талибаните свидетелства за важна еволюция в тяхната пропаганда, твърди западен политик, цитиран от вестника и пожелал анонимност. "Мразя да го кажа, но те започват да удрят там, където боли най-много - просто като казват истината", заявил той.   Вестникът цитира и Саймън Гас - бивш цивилен представител на НАТО в Афганистан, според когото готовността на талибаните за преговори се дължи и на това, че "Ислямска държава" им диша във врата, а може би е и опит да се забие клин в отношенията между Вашингтон и правителството в Кабул.

Фирмите подават данни за платени доходи на физически лица до 15 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718297

Фирмите подават данни за платени доходи на физически лица до 15 мартОблагаемите доходи от игри на случайността (парични, както и предметни награди на стойност над 30 лв.) също се посочват в справката До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2017 г. доходи на физически лица, посочени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ),

Европейският съюз с най-голям икономически ръст от 10 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=369088

Икономиката на Европейския съюз през миналата година е нараснала с най-бързите си темпове през последното десетилетие. Това показват данните на европейската статистическа служба "Евростат", цитирани от световните осведомителни агенции.

Родители и учители на протест срещу насилието

https://frognews.bg/novini/roditeli-uchiteli-protest-sreshtu-nasilieto.html

Родители и учители се събраха пред Столичната община на протест под надслов „Не на насилието в детските градини и училищата”.

ГЕРБ дава на прокурор вече обвиняема кметица от БСП

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-bsp-gerb-zlatitza-kmetitza-26886684

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата за нарушения в община Златица и на кмета от БСП Магдалена Иванова, съобщиха депутати от партията на брифинг в парламента.

ГЕРБ ще освобождава Златица от БСП, дава кметa на прокурор

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/15/3130334_gerb_shte_osvobojdava_zlatica_ot_bsp_dava_kmeta_na/?ref=rss


ГЕРБ ще подадат в прокуратурата сигнал за злоупотреба с държавни пари срещу Магдалена Иванова, кмет в община Златица, издигната от БСП.<br /><br />Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов цитира доклад на Агенцията за Държавна финансова инспекция (ДФК) от края на 2014 г. за одит на община Златица и Милена Иванова. "Констатациите на ДФК са меко казано фрапиращи. При възлагането на строително-монтажните работи кметицата на БСП Милена Иванова не е провела процедура по закона за...

До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718289

До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на странатаИзпълнителният директор на АГКК инж.Киров призова гражданите и бизнеса да използват услугите на агенцията в електронен вариант До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Михаил Киров в интервю за БНР,

Утре ще се задържи облачно и мъгливо, в планините - слънчево

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6718281

Утре ще се задържи облачно и мъгливо, в планините - слънчевоПрез следващото денонощие над равнинната част на страната ще се задържи предимно облачно, на места мъгливо. Над планинските райони облачността ще намалее, през деня до предимно слънчево време. Минималните температури ще бъдат между минус 4 и 1 градус, малко по-високи по Черноморието. Дневните температури слабо ще се повишат,

Ранени в Сирия руски наемници се лекуват във военни болници в Русия

http://www.mediapool.bg/raneni-v-siriya-ruski-naemnitsi-se-lekuvat-vav-voenni-bolnitsi-v-rusiya-news275594.html

Руски наемници от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", ранени при удар на американската авиация в Сирия, са върнати в родината и настанени за лечение в болници, контролирани от министерството на отбраната, пише руският в. "Обшчая газета", като се позовава на агенция Блумбърг.   Според източници на Блумбърг наемниците се лекуват във военни болници в Москва и Санкт Петербург.   На 12 февруари стана ясно, че международната коалиция начело със САЩ е нанесла въздушен удар по привърженици на Башар Асад и руски наемници от ЧВК "Вагнер". По данни на медиите са убити от 100 до 300 души. Руското министерство на отбраната заяви, че няма сведения за загинали руски граждани в Сирия, защото въпросът не е от тяхната компетенция. Отбранителното ведомство отговаря само за действащите военнослужещи от руската армия, напомня вестникът.   Междувременно Ксения Собчак, кандидат за президент на Русия на изборите след месец, предложи парламентът да разследва гибелта на руски граждани в сирийската провинция Дейр аз Зур на 7 февруари. Според нея авторитетна комисия трябва да огласи цялата информация за трагедията, да посочи имената на загиналите и да назове виновните за "този национален позор".   "Руската власт се държи така, сякаш това не е нейна работа - друг е пратил в Сирия наемници от ЧВК", заяви Собчак.   По-рано друг кандидат-президент - Григорий Явлински, настоя сегашният лидер на Русия Владимир Путин да даде обяснения във връзка с инцидента, добавя "Обшчая газета".

Юнкер срещу Макрон е най-новият сблъсък в предизборната кампания за ЕП

https://www.investor.bg/evropa/334/a/iunker-sreshtu-makron-e-nai-noviiat-sblysyk-v-predizbornata-kampaniia-za-ep-255843/

Въпреки че европейските избори са насрочени за май 2019 г. вече не липсват конфликти между лидерите на общността

Засаждат над 500 нови дръвчета в Пловдив да борят мръсния въздух

https://www.24chasa.bg/region/article/6718285

Засаждат над 500 нови дръвчета в Пловдив да борят мръсния въздухНад 500 чинари, явори, липи, ясени и други местни видове дървета ще засади ОП "Градини и паркове" в Пловдив, съобщи директорът на общинското предприятие Стоян Алексиев. По думите му реалният брой на новите насаждения с трайни дървесни видове с висока екологична стойност се очаква да е още по-голям, тъй като по традиция с дарителски залесителни

Борис Джонсън: Брекзит няма да е панацея за британската икономика

http://econ.bg/Новини/Борис-Джонсън-Брекзит-няма-да-е-панацея-за-британската-икономика_l.a_i.757897_at.1.html

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че излизането на страната му от Европейския съюз няма да бъде решение за всичките й...

Турция изгражда нов наблюдателен пост в Идлиб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718279

Турция изгражда нов наблюдателен пост в ИдлибТурция изгражда нов наблюдателен пост в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб, съобщиха турските медии и световните агенции. Постът ще бъде близо до райони, контролирани от сирийското правителство, информира Анадолската агенция. Турски военнослужещи с бронирана техника пристигнаха снощи в района Мааррет ан Нуман в Идлиб, предаде БТА.

Нова мишена в партийната война: ГЕРБ дава на прокурор кмета на БСП в Златица

https://offnews.bg//temida/nova-mishena-v-partijnata-vojna-gerb-dava-na-prokuror-kmeta-na-bsp-v-674935.html

Още един кмет се превърна в мишена на междупартийната война на ГЕРБ и БСП, които от месеци водят схватка да докажат кой управлява по-зле по места.

На брифинг в парламента стана ясно, че ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата за нарушения в община Златица, Софийска област. Представители на ГЕРБ цитираха доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от края на 2014 г. за  инспекция на общината и на кмета от БСП Магдалена Иванова. Документът доказвал сериозна финансова злоупотреба. Става въпрос за отпуснати 2 милиона лева за довършване на училището в Златица, за което не била проведена обществена поръчка, поясни депутатът Александър Иванов. Според него констатациите в доклада на АДФИ са фрапиращи.

"Това е меко казано притеснително с такъв голям обществен ресурс да се разпорежда някой еднолично“, каза той. А бившият му колега в парламента Антон Тодоров, който сега е експерт на ГЕРБ, посочи, че БСП управлява в 33 от 265 общини в България и "в тях от година-година и половина се носят писъци на угнетеното население".

"В 33 общини БСП налага брутален режим на управление, който няма нищо общо нито с демокрацията, нито с пазарната икономика, нито с това, което наричаме прозрачно, публично управление. Това не са празните приказки за някакъв гейт, за несъществуващи връзки в Хасково или където се сетите другаде, това не са празни приказки на чичо никой или леля никоя. В този доклад има изключително скандални заключения за оторизирани за това хора“, каза Тодоров.

Депутатът от ГЕРБ Васил Цветков допълни, че разширяването на училището в Златица има трета категория, което автоматично налага той да има и издаден строителен надзор. „Такъв обаче не е избран. Избран е два дни преди да се представи протокол от строителите за извършване на над 77% от обекта и то не с възлагане на обществена поръчка, а с директно договаряне с дадена фирма. Има строеж, но няма надзор“, обясни Цветков.

От БСП и от кметството в Златица все още нямат позиция по обвиненията.

Приеха промени, ограничаващи износа на лекарства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718267

Приеха промени, ограничаващи износа на лекарстваПарламентът прие единодушно на първо четене с 96 гласа "за" промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С измененията, предложени от правителството, се въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, и за ограничаване на износа им при наличие на липса или недостиг на територията

Великобритания обвини Русия за мащабната кибератака "НеПетя"

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-obvini-rusiya-za-mashtabnata-kiberataka-nepetya-news275593.html

Великобритания обвини Русия за кибератака, засегнала хиляди компании в Европа миналата година, съобщи Ройтерс.   Извършената през юни атака "НеПетя" започна в Украйна, където парализира компютри на държавни учреждения и фирми, след което се разпространи на други места по света, като доведе до спиране на работата на пристанища, заводи и офиси.   Британското външно министерство каза, че атаката е дошла от руската армия.   "Решението открито да се каже кой е отговорен за този случай подчертава, че Великобритания и нейните съюзници няма да търпят злонамерена кибердейност", заявиха от ведомството.    Според него "атаката е била прикрита като престъпно начинание, но целта й е била главно да нанесе щети".   "Основните цели бяха украинския финансов, енергиен и правителствен сектор. Нейният безразборен замисъл доведе до по-нататъшното й разпространение, засягайки други европейски и руски сфери на дейност", каза министерството.   По-рано Русия отрече да стои зад атаката, причинила загуби за стотици милиони долари.   Сред засегнатите бяха базираната във Великобритания компания "Рекит Бенкизер" и датската "АП Мьолер-Мерск".    Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън каза, че атаката е част от нова ера на военни действия и Великобритания трябва да е готова да отговори.    Русия традиционно отрече да е отговорна за извършената кибератака.   Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков твърденията са безпочвени и са част от "русофобска" кампания, провеждана в някои западни страни.    

Лондон обвини Русия за кибератаките с вируса NotPetya

https://offnews.bg//sviat/london-obvini-rusia-za-kiberatakite-s-virusa-notpetya-674936.html

Великобритания обвини Русия за кибератаката с вируса NotPetya.

Атаката беше извършена миналия юни и започна от Украйна, където парализира компютри на държавни учреждения и фирми, а след което се разпространи на други места по света, като доведе до спиране на работата на пристанища, заводи и офиси и причини загуби за милиони долари.

Според британското външно министерство атаката е дошла от руската армия. 

"Решението открито да се каже кой е отговорен за този случай подчертава, че Великобритания и нейните съюзници няма да търпят злонамерена кибердейност", заяви ведомството, цитирано от Ройтерс и БТА.

Според ведомството "атаката е била прикрита като престъпно начинание, но целта й е била главно да нанесе щети", а целта са били украинските финансов, енергиен и правителствен сектори.

"Нейният безразборен замисъл доведе до по-нататъшното й разпространение, засягайки други европейски и руски сфери на дейност", казаха от министерството.

Русия отрече да стои зад атаката. 

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън каза, че атаката е част от нова ера на военни действия и Великобритания трябва да е готова да отговори. 

Суперсензация в биатлона, но без БГ адрес

https://offnews.bg//zimni/supersenzatcia-v-biatlona-no-bez-bg-adres-674938.html

58-ата във временното класиране за Световната купа биатлонистка от Швеция Хана Йоберг хвърли бомбата в Пьонгчанг, след като спечели индивидуалния старт на 15 км.

Йоберг, чието най-добро класиране за СК беше едно седмо място, не направи нито една грешка в стрелбата и преодоля дистанцията за 41:06,2 минути.

Втора, на 24,7 секунди и с два пропуска остана Анастасия Кузмина от Словакия, а бронзът отиде за германката Лаура Далмайер, която беше сочена за суперфаворит. Далмайер направи една грешка на огневия рубеж и финишира на 41,2 секунди зад победителката.

От четирите българки най-добре се представи Десислава Стоянова, която завърши 30-а. Емилия Йорданова е 52-а, Даниела Кадева - 68-а, а Стефани Попова е 78-а от 87 участнички.

Кмет получи кукерска маска

https://www.24chasa.bg/region/article/6718276

Кмет получи кукерска маскаС кукерско шествие хлапета от "Захарно петле" посрещнаха кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев по случай Сирни заговезни. Управникът разгледа изложба от маски, изработени от деца, учители и родители. Силно вълнение предизвикаха огромните хлопатари, окачени на кръста на шестващите кукери. Деца, преоблечени в носии,

Проект: От 1 юли да не се слагат пломби на пациенти с млечни зъби и деца под 15 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6718258

Проект: От 1 юли да не се слагат пломби на пациенти с млечни зъби и деца под 15 годиниОт 1 юли да не се използва дентална амалгама за пациенти с млечни зъби, на деца под 15 години, на бременни и кърмещи, освен когато това се смята за абсолютно необходимо от страна на лекаря по дентална медицина, въз основа на специфичните медицински нужди на пациента. Това е записано в проект на Наредба за определяне на пакета от здравни дейности,

Автобусна линия Варна - Оброчище - Варна от първи март?

http://www.moreto.net/novini.php?n=368999

Кметството в балчишкото село Оброчище организира среща с жителите на населеното място, на която беше обсъдена транспортната линия Варна – Оброчище. „Автобус № 53 от Варна до Кранево ще пътува и до селото. От фирмата изпълнител желаят да знаят приблизителния брой пътуващи от Оброчище“, каза кметът на селото Данаил Караджов.

Автомобил блъсна баба и дядо на спирка в Търговище

http://www.cross.bg/turgovishte-spirka-kvartal-1567873.html

/КРОСС/ Възрастни мъж и жена са били блъснати от автомобил, докато чакали на автобусна спирка в квартал „Въбел" в Търговище. Инцидентът е станал малко след 9:00 ч. тази сутрин. До инцидента се стигнало след сблъсък между две коли, които са се движили в посока от Търговище към Попово през квартал „Въбел". Колите се ударили след неправилно предприета маневра „изпреварване" от страна на единия автомобил. В резултат на сблъсъка едната кола излязла в ляво от пътното платно и се блъснала в спирка на градския транспорт. Блъснати били и жена на 78 години и мъж на 91, които чакали автобус. Двамата пострадали са откарани в областната болница в Търговище, където и в момента им се оказва медицинска помощ. Според лекарите, няма опасност за живота им. Водачите на двата автомобила са изпробвани за евентуално наличие на алкохол в издишания от тях въздух. Пробите им са отрицателни. До приключване на огледа на местопроизшествието и разчистването на пътя, преминаващите автомобили ще ползват обходен маршрут по други улици в квартал „Въбел".    

Русия: Британските твърдения, че стоим зад кибератака, са безпочвени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718242

Русия: Британските твърдения, че стоим зад кибератака, са безпочвениРусия твърдо отрича британските твърдения, че е отговорна за извършената миналата година кибератака "НеПетя", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Според Песков твърденията са безпочвени и са част от "русофобска" кампания, провеждана в някои западни страни. Великобритания обвини Русия по-рано днес за кибератаката,

Преговорите за правителство в Северна Ирландия се провалиха

http://www.mediapool.bg/pregovorite-za-pravitelstvo-v-severna-irlandiya-se-provaliha-news275592.html

Преговорите за съставяне на правителство в Северна Ирландия се провалиха късно снощи след седмици на интензивни разговори, информира Асошиейтед прес.   Лидерката на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър съобщи, че преговорите с ирландската националистическа партия "Шин Фейн" за възстановяване на правителството, което се разпадна преди година, са били неуспешни.   Северноирландското правителство се разпадна през януари 2017 година на фона на скандал около злополучна схема за възобновяема енергия, което застраши споделянето на властта, ключово постижение на мирното споразумение от 1998 година, сложило край на десетилетия насилие.   Двете партии се обвиняват взаимно за безизходицата и спорът около енергийния проект се разшири до по-широки културни и политически проблеми.

Зимните курорти под прицела на данъчните

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zimnite-kurorti-pod-pricela-na-danychnite-6079356

Най-много нарушения са открити в Пампорово, а най-малко - в Банско, предстоят 5000 проверки

Защо у нас има толкова много жени в науката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284807_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1

България се откроява на второ място в ЕС в класацията за жени, заети в сферата на науката и технологиите.

Страната ни заема второ място с 54% в полза на жените, като преди нея е само Литва с 58% според данни на Евростат. На практика, от общия брой учени в България – 111 500, жените са 73 000 души според НСИ за 2016г.

Защо това е важно?
Броят на заетите в тази сфера е много добър ориентир за това доколко страната ни развива „Икономиката на знанието“, отрасъл определян като основата на добре развиващите се страни. Ако към това прибавим и приблизително равния брой на мъже и жени в науката, можем наистина да говорим за приемственост и желание за развитие и растеж отвъд предразсъдъците. Важно е да се отбележи, че жените в науката не само са повече, но и ежегодно са награждавани с престижни награди за своята дейност. Ярък пример за това са д-р Зорница Козарева и д-р Елица Кьосева, които през 2016г. получават награда „Джон Атанасов“.

Но дали има и друг фактор?
Вижте пълния текст на: Sofiapress.com

Румен Радев: Имал ли е и продължава ли да има Борисов общи бизнес интереси с Пеевски?

http://www.barometar.net/90444/

С директно обвинение за задкулисни връзки реагира президентът Румен Радев на вчерашното интервю на премиера Бойко Борисов, предаде bTV. Министър-председателят не атакува директно държавния глава, но направи сериозни забележки за синхрона между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 и посочи началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между институциите. „В президентството има […]

Тръмп осъди домашното насилие

http://www.mediapool.bg/tramp-osadi-domashnoto-nasilie-news275591.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди домашното насилие, нарушавайки мълчанието си, след като по-рано защити бившия си сътрудник Роб Портър, обвинен от бившите си съпруги в домашно насилие, предаде Асошиейтед прес.   "Напълно се противопоставям на домашното насилие и тук всеки го знае. Това дори почти не трябва да бъде казвано. Така че сега го чувате, но всички вече го знаете", заяви държавният глава.   В края на миналата седмица Тръмп похвали Портър, бивш секретар на Белия дом, отговарящ за персонала, а след това с туит хвърли сянка на съмнение върху обвиненията.   Две бивши съпруги на Портър го обвиниха във физически, словесен и емоционален тормоз. Едната от тях разказа, че той я душил и удрял през петгодишния им брак. Другата се оплака, че е била обиждана от него по време на техния меден месец.

Мъж източвал "Енерго Про" със съдебни дела

https://offnews.bg//temida/mazh-iztochval-energo-pro-sas-sadebni-dela-674934.html

Районната прокуратура във Варна поиска постоянен арест за 46-годишен мъж, който чрез съдебни дела прибирал суми от енергодоставчика за Североизточна България „Енерго Про продажби“ АД.

Първоначално Варненския районен съд отказа да остави Петър К. в ареста. 

Според прокуратурата мъжът е привлечен като обвиняем за това, че с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбудил или поддържал в заблуждение абонати на енергодоставчика.

Обвиняемият се занимавал с изкупуването на вземания от абонати на енергодружеството. Те произтичали от извършени корекции от страна на „Енерго про продажби“ АД на сметките на абонати, платили суми за непотребена коригирана електроенергия. Обвиняемият издирвал тези абонати, представял се за адвокат. 

Обещавал им, че ще води дела срещу енергодружеството. За целта искал да бъде упълномощен. След като се снабдявал с пълномощните, Петър продавал вземанията на абонатите на свързаните с него търговски дружества, едно от които било собственост на неговия брат.

Веднага след това двете търговски дружества завеждали дела срещу „Енерго Про продажби“ АД. След спечелване на съдебните дела, енергодружеството заплащало доброволно всички дължими суми по банковите сметки на двете търговски дружества. Те обаче не изплащали сумите на абонатите, въпреки клаузите в договорите за прехвърляне на вземанията.

Националната галерия ще похарчи дарението от Австралия за картини

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6718257

Националната галерия ще похарчи дарението от Австралия за картиниПарите, завещани от Маргарита Занеф, са равни на половината й годишен бюджет, в който няма предвидени пари за откупки Дарение в размер на 1 771 261,35 лв. от наследството на починалата в Австралия Маргарита Занеф получи Националната художествена галерия. Сумата е неотежнена от данъци. Г-жа Занеф не е оставила специална дарителска воля.

Най-малък брой регистрирани безработни през януари за последните 15 години

http://www.mediapool.bg/nai-malak-broi-registrirani-bezrabotni-prez-yanuari-za-poslednite-15-godini-news275590.html

Най-малкият брой регистрирани безработни - 237 322 в бюрата по труда през януари за последните 15 години, отчете Агенцията по заетостта. Това е най-ниската численост на регистрирани безработни през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г. Другата интересна тенденция е, че най-търсените професии през януари са били детегледачки, възпитатели в детски заведения и хора полагащи грижи за възрастни, става ясно от данните на Агенцията по заетостта. Това се случва на фона на актуалната тема в момента за насилието над деца в детски градини и социални домове. Безработицата през януари е 7.2% Равнището на регистрираната безработица през януари е 7.2%. В сравнение с предходния месец се отчита минимално нарастване от 0.1 процентни пункта, докато на годишна база показва намаление от 1 процентен пункт. По данни на Агенцията по заетостта през първия месец на годината безработицата традиционно нараства, поради характерната за сезона и по-слабата икономическа активност. Новорегистрираните безработни през януари са 30 446. От тях 900 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. В началото на годината медиаторите и техните партньори са активирали 7 048 лица. Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са насочени също към заети, учащи и пенсионери. 434 лица от тези групи са регистрирани като търсещи работа през месеца.   Над 85% от започналите работа са в реалната икономика Месечните данни сочат, че на работа през януари са постъпили 17 270 души. Значителен е делът на устроените в реалната икономика – над 85% от общо постъпилите на работа. В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта, през месеца в субсидирана заетост са включени общо 2358 лица, в това число 2201 – по схеми на оперативна програма "Човешки ресурси", 98 – по програми и 59 – по мерки. В отговор на потребностите на бизнеса от квалифицирана работна сила, Агенцията по заетостта провежда обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, както и групови мероприятия за професионално ориентиране и за активно поведение на пазара на труда. В проведените срещи за професионално ориентиране и активиране през януари са участвали 10 801 безработни. Завършилите обучение през месеца са 125. Най-търсената професия - детегледачка Работодателите са заявили 13 879 работни места на първичния пазар на труда, като над две трети от тях са от частния сектор – 71.4%. Най-много работници се търсят в преработващата промишленост (30.4%), държавното управление (13.6%), търговията (13.5%), административни и спомагателни дейности (7.3%), хотелиерство и ресторантьорство (5.2%). Най-търсената професия по заявени работни места в бюрата по труда в страната са персоналът, грижещ се за деца, както и полагащ здравни грижи за хората. Освен тях се търсят още машинните оператори, продавачите в магазини, както и квалифицираните работници по производство на храни, облекло и дървени изделия. Недостиг на работници има и в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта.

Олимпийският дебют на ямайските бобслеистки е под въпрос заради скандал с треньора

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/15/3130327_olimpiiskiiat_debjut_na_iamaiskite_bobsleistki_e_pod/?ref=rss


Дебютът на женския отбор на Ямайка в бобслея на олимпийски игри е поставен под сериозно съмнение заради проблеми в делегацията. По-малко от седмица преди стартовете в Пьонгчанг треньорът на тима Сандра Кириазис напусна, защото ролята ѝ в щаба беше сменена.<br /><br />Според BBC Кириазис, която е златна медалистка от Торино 2006 и сребърна от Солт Лейк сити 2002, е напуснала, след като ямайската федерация е решила да я направи анализатор вместо досегашния пост на старши треньор,...

Полицията задържа хулигана от Бургас, надупчил гумите на шест автомобила

https://www.24chasa.bg/region/article/6718239

Полицията задържа хулигана от Бургас, надупчил гумите на шест автомобилаПолицията в Бургас задържа авторът на показна акция, при която бяха нарязани гумите на шест автомобила в к-с "Меден рудник". В ареста е прибран криминално проявеният Теодор Я. на 22 г. от Бургас Рано сутринта на 4 февруари полицейското управление в жилищния квартал буквално е било залято от жалби на собственици на автомобили,

Хороскоп 2018: Кучешки живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6717535

Хороскоп 2018: Кучешки живот- Започва годината на най-добрия приятел на човека - Ще лае и ще пъди злите сили - Земният ѝ елемент носи стабилност, мир и благоденствие, но и трусове - Гражданите ще се надигнат срещу тиранията и ще си поискат заслуженото - Мотото е: “Един за всички, всички за един” - Политиката завива наляво,

Треньорът ямайския отбор по бобслей напусна дни преди старта в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/15/3130327_trenyorut_iamaiskiia_otbor_po_bobslei_napusna_dni/?ref=rss


Дебютът на женския отбор на Ямайка в бобслея на олимпийски игри е поставен под сериозно съмнение заради проблеми в делегацията. По-малко от седмица преди стартовете в Пьонгчанг треньорът на тима Сандра Кириазис напусна, защото ролята ѝ в щаба беше сменена.<br /><br />Според BBC Кириазис, която е златна медалистка от Торино 2006 и сребърна от Солт Лейк сити 2002, е напуснала, след като ямайската федерация е решила да я направи анализатор вместо досегашния пост на старши треньор,...

Вижте как изглежда днес детето с приказна красота, чиято звезда изгря в „Здрач“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-kak-izglezhda-dnes-deteto-s-prikazna-krasota-chiiato-zvezda-izgria-v-zdrach-snimki-2078887

Помните ли момиченцето, влязло в ролята на дъщерята на Бела и Едуард в „Здрач“? Тогава всички почитатели на вампирската сага бяха прехласнати по красотата на детето и му предсказваха бляскаво бъдеще на големия екран. img wide]32833984[/img]

Задържаха 27-годишен на летище София, откраднал златно колие от жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718243

Задържаха 27-годишен на летище София, откраднал златно колие от женаГранични полицаи от ГКПП Аерогара София задържаха вчера 27-годишния Г.П. от Ботевград, който се опитал да напусне страната, съобщиха от пресцентъра на Гранична полиция.  Той ограбил на 13 февруари своя съгражданка, издърпвайки златното й колие. След доброто взаимодействие на служителите от Националния координационен център на ГДГП и криминалистите

Третото поколение на "Киа Сийд" идва с нови мотори и технологии на борда

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/15/3130323_tretoto_pokolenie_na_kia_siid_idva_s_novi_motori_i/?ref=rss


Третото поколение на "Киа Сийд" ще дебютира на автосалона в Женева след по-малко от месец, с нови мотори и куп технологични новости. Разработеният за европейските пазари модел се появи през 2006 година, като до момента е намерил близо 1.3 млн. клиенти, от тях над 640 000 са от предишната генерация на модела.<br /><br />"Сийд" попада в С-сегмента, популярен също като "Голф"-клас, на който се падат 22% от продажбите в Европа. Моделът проектиран в...

Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо от приходите в края на 2017 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/razhodite-na-domakinstvata-u-nas-rastat-po-byrzo-ot-prihodite-v-kraia-na-2017-g-255841/

За последното тримесечие доходът на едно лице от домакинство се увеличава с 9,3% на годишна база, а разходите - с 13,2 на сто, показват данни на НСИ

Кремъл: Путин не е решавал да засекрети информация за загиналите руски граждани в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718195

Кремъл: Путин не е решавал да засекрети информация за загиналите руски граждани в СирияДържавният глава на Руската федерация Владимир Путин не е приемал решение за засекретяване на информацията за загиналите руски граждани в Сирия. Това увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC. „Не, президентът не е взимал решене. Всичко, което можем да кажем по тази тема, вече е казано, няма какво да добавим“, категоричен бе Песков.

Увеличават цените на над 100 клинични пътеки?

http://www.moreto.net/novini.php?n=369086

Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. За тях са предвидени 150 млн. лева, посочи той. Грозев подчерта, че са увеличени цените и за клинични пътеки, по които основно работят общинските болници - пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология.

Много черно и малко плът на Седмицата на модата в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6718192

Много черно и малко плът на Седмицата на модата в Ню ЙоркСедмицата на модата в Ню Йорк предложи много повече черни тоалети и по-малко плът в сравнение с предишното си издание през септември, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. В нея доминираха високите яки, дългите ръкави и черният цвят. Черното беше застъпено най-вече от модната къща "Оскар де ла Рента", която го използва в комбинация с бродерия,

Продадоха част от метеорит за почти 240 хил. долара

http://econ.bg/Новини/Продадоха-част-от-метеорит-за-почти-240-хил-долара-_l.a_i.757895_at.1.html

Рядък фрагмент от метеорит с тегло 30 кг, открит в Кратера на Барингер в САЩ, беше продаден на онлайн търг за рекордните 237 500 долара, съобщава...

Великобритания обвини Русия за кибератака и каза, че няма да търпи подобни действия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6718202

Великобритания обвини Русия за кибератака и каза, че няма да търпи подобни действияВеликобритания обвини днес Русия за кибератака, засегнала компании в Европа миналата година, предаде Ройтерс. Извършената през юни атака "НеПетя" започна в Украйна, където парализира компютри на държавни учреждения и фирми, след което се разпространи на други места по света, като доведе до спиране на работата на пристанища, заводи и офиси.

Патриархът лично пристигна в Байлово за погребението на дядо Добри

https://frognews.bg/novini/patriarhat-lichno-pristigna-bailovo-pogrebenieto-diado-dobri.html

Българският патриарх Неофит лично пристигна в село Байлово за погребението на дядо Добри, който почина в понеделник. Българите го нарекоха светец заради благородното му дело приживе да проси и дарява за вярата и църквата.

В Австралия забраниха секса между министри и сътрудници

http://dnes.dir.bg/news/ministri-avstralia-malkalm-tarnbul-26886571

Австралийският премиер Малкълм Търнбул забрани сексуалните отношения между министри и сътрудниците им.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване