Бъчварова: Спекулации подведоха българите за конвенцията

http://dnes.dir.bg/news/rumjana-bavarova-istanbulscata-conventzia-26885666

Не оценихме, че могат да се допуснат спекулации, с които след това да се борим, заяви началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Барети нахлуха на адреси в София и Бургас

https://offnews.bg//112/bareti-nahluha-na-adresi-v-sofia-i-burgas-674910.html

Барети атакуваха няколко адреса в Бургас и София. Извършени са обиски и арести, съобщава Нова тв.

По непотвърдена информация операцията е свързана с убийството на данъчния шеф Ивайло Стаменов.

От МВР и прокуратурата засега не съобщават нито какво са търсили, нито дали има задържани. Появи се информация, че са хванати заподозрени за убийството на данъчния шеф Ивайло Стаменов.

Началникът на Фискалния контрол беше застрелян през декември в центъра на София. Убиха го в колата му, на път към НАП.

Тогава главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че една от основните версии е работата на данъчния, който контролирал акцизните стоки и горивата. А премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов се заканиха, че покушението ще се разследва като "нагло посегателството срещу държавата".

Деветима българи излизат на старт в Пьонгчанг днес

http://www.cross.bg/chasa-start-faza-1567848.html

/КРОСС/ Девет българи застават на старт в днешната програма на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Първа в ранните часове на деня това стори представителката ни в алпийските ски Мария Киркова, която участва в отложеното от понеделник спускане при жените. След това на старт застава представителката ни в ски-бягането Антония Григорова, която ще се включи в състезанието на 10 км свободен стил. Накрая е ред на биатлонистите. Първо ще стартират Емилия Йорданова, Десислава Стоянова и Нина Кадева в индивидуалния старт на 15 километра при жените, който също беше отложен от вчера. След това Красимир Анев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Владимир Илиев ще участват в индивидуалния старт на 20 км при мъжете

Ford се сбогува с Focus RS със специална версия

https://www.actualno.com/cars/ford-se-sboguva-s-focus-rs-sys-specialna-versija-news_659859.html

Компанията Ford отбеляза края на производството на спортната модификация Focus RS за европейския пазар с пускането на специална версия Heritage Edition. От нея ще бъдат произведени само 50 автомобила, които ще слязат от конвейра в германския завод на марката. Всички те ще бъдат в специален цвят Deep Orange и с разширено оборудване. Машините от „прощалната” версия ще се отличават по сивите спирачни механизми, както и по боядисаните в черно джанти, корпуси на огледалата и заде

Президентът на Южна Африка подаде оставка

https://offnews.bg//sviat/prezidentat-na-iuzhna-afrika-podade-ostavka-674908.html

Южноафриканският президент Джейкъб Зума подаде оставка днес след девет години на власт, информира Ройтерс.

Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) приветства оставката на президента Джейкъб Зума, заявявайки, че оттеглянето му носи сигурност на страната.

"Решението предоставя сигурност на хората в Южна Африка във време, когато икономическите и социални предизвикателства към страната изискват бърз и решителен отговор", заяви заместник генералният секретар на партията Джесие Дуарте.

АНК по-рано призова Зума да се оттегли и заплаши да го отстрани чрез парламентарен вот на недоверие, ако не подаде оставка.

В 30-минутно прощално обръщение към нацията 75-годишният Зума обяви, че подава оставка "с незабавен ефект", но все пак отбеляза, че не е съгласен решението на партията, макар като дисциплиниран член му се подчинява.

"Служих на народа на Южна Африка по най-добрия начин, на който съм способен. Когато обаче приех преразпределението, разбрах и се задължих да се подчинявам на върховния закон на страната, на констутицията", каза той.

Зума преговаряше с лидерите на АНК за излизането си от властта повече от седмица, но не успя да постигне споразумение за условията и момента на оттеглянето си.

Негов приемник вероятно ще бъде вицепрезидентът Матамела Сирил Рамафоза, който през декември пое от Зума поста на председател на АНК.

Зума стана президент през 2009 година. Вторият му мандат трябваше да изтече през 2019 година.

Той бе засегнат от корупционните скандали около богатата фамилия Гупта. В сряда сутринта полицията арестува трима души от дома на семейството в Йоханесбург, информира ДПА.

Министър Захариева събира колегите си от ЕС на неформална среща в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717824

Министър Захариева събира колегите си от ЕС на неформална среща в СофияЗаместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева е домакин на неформалната среща на външните министри от ЕС (Гимних), която започва днес в София.Срещата е под председателството на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Заради ремонт спират водата в част от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369101

Поради реконструкция и изграждане на връзки на новия бул."Васил Левски" от фирма "Хидрострой" временно ще бъде спряна водата в района днес. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнатите абонати са между улиците "Отец Паисий", бул.

Има ли спасение за германските социалдемократи?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/ima-li-spasenie-za-germanskite-socialdemokrati-255819/

Може ли Андреа Налес да се справи със затъналата в спорове и без ориентация партия

Девет наши застават на старт на 15 февруари

https://offnews.bg//zimni/devet-nashi-zastavat-na-start-na-15-fevruari-674909.html

Девет българи застават на старт в днешната програма на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Първа в ранните часове на деня това стори представителката ни в алпийските ски Мария Киркова, която участва в отложеното от понеделник спускане при жените.

След това на старт застава представителката ни в ски-бягането Антония Григорова, която ще се включи в състезанието на 10 км свободен стил.

Накрая е ред на биатлонистите. Първо ще стартират Емилия Йорданова, Десислава Стоянова и Нина Кадева в индивидуалния старт на 15 километра при жените, който също беше отложен от вчера. След това Красимир Анев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Владимир Илиев ще участват в индивидуалния старт на 20 км при мъжете.


03:00 часа - Мария Киркова (алпийски ски, гигантски слалом, 1 манш, жени)

08:30 часа - Антония Григорова (ски-бягане, 10 км свободен стил)

10:15 часа - Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Нина Кадева (биатлон, индивидуален старт, 15 км, жени)

13:20 часа - Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечеров, Антон Синапов, Димитър Герджиков (биатлон, индивидуален старт, 20 км, мъже)

Пълна програма за 15 февруари:

02:05 часа - кърлинг, групова фаза, мъже
03:00 часа - алпийски ски, слалом, 1 манш, жени
03:00 часа - скелетон, мъже, 1 манш
03:30 часа - фигурно пързаляне, двойки, свободна програма
04:00 часа - сноубордкрос, мъже
04:30 часа - алпийски ски, спускане, мъже
04:30 часа - скелетон, мъже, 2 манш
05:10 часа - хокей, групова фаза, мъже
07:05 часа - кърлинг, групова фаза, мъже
06:45 часа - алпийски ски, слалом, 2 манш, жени
08:30 часа - ски-бягане, 10 км свободен стил, жени
09:40 часа - хокей, групова фаза, мъже
10:15 часа - биатлон, 15 км индивидуално, жени
13:00 часа - фрийстайл ски, квалификация, жени
13:00 часа - бързо пързаляне с кънки, 10 км, мъже
13:05 часа - кърлинг, групова фаза, жени
13:20 часа - биатлон, 20 км индивидуално, мъже
14:10 часа - хокей, групова фаза, мъже
14:30 часа - спускане с шейни, отборна щафета

Само във Фрог: Автогол на Каракачанов или...на гол тумбак чифте нагласени самолетчета

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/avtogol-karakachanov-ili-gol-tumbak-chifte-naglaseni-samoletcheta.html

Безумията в МО продължават с пълна пара. Поредната ”велика” идея на военното министерство е да се закупят нови самолетчета за ВВС. Не, не става дума за Грипен, F-16 или Рафал, а за четири нови витлови леки самолета.

Само във Фрог: Автогол на Каракачанов или...на гол тумбак чифте нагласени самолетчета

https://frognews.bg/novini/avtogol-karakachanov-ili-gol-tumbak-chifte-naglaseni-samoletcheta.html

Безумията в МО продължават с пълна пара. Поредната ”велика” идея на военното министерство е да се закупят нови самолетчета за ВВС. Не, не става дума за Грипен, F-16 или Рафал, а за четири нови витлови леки самолета.

Коя e най-здравословната закуска

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6717138

Коя e най-здравословната закускаЧесто хапваме нещо набързо сутрин или направо пропускаме закуската. Смятаме, че не е важна, но е точно обратното. Каква да е тя и коя закуска е вредна за здравето ни, обяснява консултантът по хранене Рени Иванова. Коя закуска е вредна за здравето ни? Често неправилното хранене започва от сутринта. Много хора слагат на масата си неособено правилна

Депутатите ще гледат ветото на президента за строителство в ниви

http://econ.bg/Новини/Депутатите-ще-гледат-ветото-на-президента-за-строителство-в-ниви_l.a_i.757880_at.1.html

Парламентът ще гледа ветото на президента върху поправките, свързани със земеделските земи, които улесняват промяната на предназначението на...

Русия пусна черен списък на хотелите с надути цени за световното по футбол

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/02/15/3129950_rusiia_pusna_cheren_spisuk_na_hotelite_s_naduti_ceni/?ref=rss


Руското туристическо ведомство пусна черен списък на хотелите, увеличили цените на нощувките по време на световното първенство по футбол, чийто домакин е страната между 14 юни и 15 юли, съобщава РИА "Новости".<br /><br />Към 8 февруари "алчните" хотели са 69, с 68% повече спрямо 19 януари. Едновременно с това уличените при по-ранна проверка преди две седмици, са се поправили и вече предлагат редовни цени.<br /><br />С порочната практика се е заела...

Бъчварова за Истанбулската конвенция - ще се търси как да се приеме със съгласие

https://www.actualno.com/politics/bychvarova-za-istanbulskata-konvencija-shte-se-tyrsi-kak-da-se-prieme-sys-syglasie-news_659920.html

Необходими са процедури, които да доведат до общо съгласие по Истанбулската конвенция. В процедурата по разбирането загубихме какъв е смисълът на документа. Това заяви началникът на политическия кабинет на Бойко Борисов и бивш вътрешен министър Румяна Бъчварова. Оказа се, че обществото беше подведено от грешни интерпретации, продължи Бъчварова, която веднага смени плочата, че не би казала "грешка", след като беше попитана кой е подвел, тъй като коалиционният партньор на ГЕРБ "Обе

С мавруд от земята на Маркели "Винпром Карнобат" възражда старите български сортове

https://www.actualno.com/society/s-mavrud-ot-zemjata-na-markeli-vinprom-karnobat-vyzrajda-starite-bylgarski-sortove-news_659851.html

С Мавруд от плодородната земя на крепостта „Маркели” стопаните на „Винпром Карнобат” посрещнаха Трифон Зарезан и дадоха начало на проекта си за съхранение и възраждане на старите български сортове. Екип от опитни агрономи и технолози, заедно с авторитетни учени от Института по лозарство и винарство издириха най-добрите клонове, както на Мавруда, така и на местните Рубин, Димят, Мискет, Мускат Отонел, Тамянка, Памид и Перла, и ги засадиха върху прочутите

Може да социализират отново питбула, убил 3-годишния Тодор в село Мокрище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717822

Може да социализират отново питбула, убил 3-годишния Тодор в село МокрищеПитбулът, убил 3-годишно дете в с. Мокрище, защото бил гладен, може да бъде подложен на вторична социализация, каза доц. Красимира Узунова от Ветеринарния институт Би Ти Ви. Питбулът е бил вързан и е кротък. Според нея тригодишният Тодор се е опитал да го погали и животното се е нахвърлило върху него, защото е било държано гладно.

Жельо Бойчев: Ще има санкции за несъгласуваната декларация

http://www.cross.bg/boiichev-bulgariya-zhelyo-1567847.html

/КРОСС/ Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че "Народният съд е е едно необходимо и навременно правосъдие"не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията. За съжаление, се получи това недоразумение, това неуместно изречение. Когато се работят такъв тип документи се правят няколко варианта, различни хора работят върху тях. Ситуацията е неприятна, ще помислим дали има санкции за Жаблянов. Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев пред Нова телевизия. "Трудно може да се даде характеристика на Народния съд в едно изречение - очевидно това е било процес във всички държави, които са били част от хитлеристката коалиция. За съжаление, в нашата страна, като много други исторически събития, и това се използвало. Ние като политическа партия осъждаме всякакъв тип политическо насилие", обясни той. „За съжаление имаше такава грешка, човекът, който работеше по текста, беше отстранен", коментира той и допълни, че е нормално различните членове на опозицията да имат различна гледна точка. Той посочи, че БСП иска за действията им да се съди по това какво се прави сега, а не да се гледа в миналото. Зам

Речта на Господаря 3.0

http://www.transmedia.bg/2018/02/15/%d1%80%d0%b5%d1%87%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%8f-3-0/

 

Първо телевизионно интервю за премиера Бойко Борисов за 2018 г. Това видяха в сряда вечерта зрителите на Би Ти Ви. Борисов подчертано избягва формата на телевизионното интервю от средата на втория си мандат като премиер и тенденцията продължава и през третия. Борисов не се включи с интервю дори, когато България пое председателството на Европейския съюз. Не, че не присъства всеки ден в медиите. Особено в едни конкретни медии.

И все пак – защо Борисов поиска да говори?

Бойко Борисов се чувстваше забележително комфортно по време на интервюто. Един кратък непринуден диалог казва всичко:

”Водещ: Имаме минута

Премиер: Ше имаме повече, това е важно

Водещ: Ще ни отрежат от ефира

Премиер: Нема кой да ни отреже, говориме за милиарди“

Телевизионната изява на Борисов крещеше: „Аз съм шефът“.  И това е обичайно за премиера. Въпросът е защо Борисов почувства нужда да го напомни. Или някой някъде е поставил на масата този въпрос. На онази на маса, на която става безшумното, безгласното, невидимото разпределяне и усвояване.

Във видимата част на посланието си Борисов показа, че се страхува от общественото мнение по каквато и да е тема. „Няма само ние да носим негативите“. Така Борисов аргументира отказа на ГЕРБ да вкарат за гласуване в Народното събрание Истанбулската конвенция. Това е поредния пример, в който Борисов показва, че водещ за него не е принцип или политическа убеденост, а това накъде се люшва общественото мнение. Борисов е пристрастен към данък обществено мнение и майстор в моменталното вземане на поредния завой.

Изтеглянето на Истанбулската конвенция, впрочем, е пореден пример защо ГЕРБ и Борисов не могат да бъдат реформатори и никога не биха тръгнали да променят някаква статукво. В която и да му е форма.

Но в монолозите на Борисов имаше и много важна не толкова публична и видима линия

Във всичките си досегашни телевизионни изяви Борисов предпочиташе да не изрича ключовата дума „Пеевски“. Когато все пак му се наложеше да отговаря на въпрос за близките си отношения с ДПС депутата го правеше с раздразнение и в опит да минимизира щетите. Спомняте си „Пеевски си отива. Пеевски напуска страната“, или „Няма да приема да ми го пришиват“ (Пеевски – бел. рд.).

Но в последното си интервю Борисов съвсем непредизвикано и без съвсем смисъл изрече ключовата дума „Пеевски“. Направи го в напълно безсмислен опит да атакува началника на кабинета на президента Румен Радев Иво Христо. Според Борисов Христов е „сив кардинал“, който е бил изпълнителен директор на „телевизията на Пеевски“.

На първо място това не е съвсем точно. На второ – атаката на Борисов беше напълно безсмислена. Премиерът очевидно визираше престоят на Иво Хрисов в „Балкан българска телевизия“ (ББТ). По време на визираното от Борисов време ББТ беше собственост на оръжейния търговец Петър Манджуков. Това коментира и самият Христов в профила си във Фейсбук. Този факт едва ли е убегнал на Борисов. А изказването му означава, че той слага знак за равенство между Манджуков и Пеевски. Премиерът може и да е прав, но въпросът е дали чак сега го е осъзнал. Ако не е – защо го казва сега.

Осветляването на връзки и бизнеси не приключи тук. Борисов посочи и Цеко Минев като реален собственик на „Юлен“. При това с коментара, че всеки го знае.

Всеки може и да го знае, но е факт, че българските институции отказват да обявят кой е собственикът, който се крие зад безработния кипърец, номинален притежател на акциите.

Посочването на Минев от Борисов може да има тежки последици за бизнеса на банкера. И е любопитно защо Борисов премина в атака и по тази линия.

И Минев и Манджуков в момента са в топли бизнес отношения с ДПС депутата Делян Пеевски. Това личи несъмнено от поведението на медии на Пеевски.

Защо тогава Борисов ги осветлява?

Частичен отговор може да даде един слух, който обикаля от близо месец. Слухът, че нещо между Борисов и Пеевски не върви, както трябва. Свидетелствата в тази посока са само косвени. Една част от тях са свързани с публикации в медии, които са в периферията на армада на ДПС депутата, които изнасят провокативна информация за бившата партньорка на Борисов Цветелина Бориславова. Запознати с нрава на Борисов твърдят, че макар и да няма отношения с Бориславова той често вдигал кръвното по тези проблеми. Очевидно темата е доста по-дълбока.

И ако това ви се струва прекалено конспиративно или жълто, то акцията на прокуратурата срещу кмета на Септември (от ГЕРБ) си е съвсем истинска.

Тази акция има всички белези на стила „казвам ти дъще, сещай се снахо“. Последвалите коментари от председателя на специализираната прокуратура Иван Гешев, че България е разделена на феодални владения, които са взети на концесия е директен намек към някого. Най-вероятно към този, който има най-много кметове, т.е. феодални владетели. А това, разбира се, е ГЕРБ. И понеже ГЕРБ е Борисов, а Борисов е ГЕРБ то очевидно премиерът е възприел намека към себе си.

И побърза да покаже, че държи кормилото на управлението. Засега здраво…

 

С мерки срещу бежанците баварските съюзници на Меркел опитват да си върнат десните избиратели

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/15/3130051_s_merki_sreshtu_bejancite_bavarskite_sujuznici_na/?ref=rss


Консерваторите от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) обявиха вчера мерки, с които се надяват да си върнат десни избиратели, гласували за "Алтернатива за Германия" (АзГ) на регионалните избори през октомври, предаде "Ройтерс".<br /><br />Партията обеща да засили депортирането на бежанци, чиято молба за убежище е била отхвърлена, да подобри защитата на границите и да извършва повече проверки на финансирането на джамии от чужбина.<br /><br />Маркус...

Кантарджиев: 60% от усложненията при грип изискват лечение в болница

http://www.cross.bg/kantardzhiev-simptomite-prof-1567846.html

/КРОСС/ На пет болни от грип при един има усложнения - около 60% от тези усложнения изискват хоспитализация в болница, лечение в болница. Това заяви в ефира на "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-честите усложнения са на дихателната система - пневмониите, включително стафилококовите при малките деца, допълни той. Ако с появата на симптомите в рамките на часове се вземат мерки и необходимите лекарства, за 12-24 часа симптомите отшумяват и не се разгръща цялостната картина на грипа. Ако с появата на симптомите в рамките на часове се вземат мерки и необходимите лекарства, за 12 до 24 часа симптомите отшумяват и не се разгръща цялостната картина на грипа, коментира проф. Кантарджиев. 84% е грип 'Б" - той много сериозно се разпространи в детските колективи. Ако направим анализ - ако за цялата страна на 10 хиляди население имаме към 130 болни, то във възрастта 0 -1 година, те са 400. Това е най-засегнатата възрастова група, обясни още той. В момента болните от грип са малко повече от 30 хиляди. Това показва, че грипната епидемия отминава, допълни проф. Кантарджиев. Съветите на проф. Кантарджиев за превенция са проветряване и закаляване на децата на чист въздух.    

А. Райчев: Борисов трябва да даде нещо на нацията без замазване и имитации

https://frognews.bg/politika/andrei-raichev-borisov.html

„До юни Борисов трябва да даде нещо на нацията. На масата на финала след европредседателството образно стоят две купи - Шенген и еврозона. Той ще трябва да избере. Той се мъчи да замазва. Цялото време до сега бе време на имитации. Нашето общество е много по-консервативно, отколкото го знаем“. Това заяви Андрей Райчев.

А. Райчев: Борисов трябва да даде нещо на нацията без замазване и имитации

https://frognews.bg/novini/andrei-raichev-borisov.html

„До юни Борисов трябва да даде нещо на нацията. На масата на финала след европредседателството образно стоят две купи - Шенген и еврозона. Той ще трябва да избере. Той се мъчи да замазва. Цялото време до сега бе време на имитации. Нашето общество е много по-консервативно, отколкото го знаем“. Това заяви Андрей Райчев.

Легендата Свиндал стана най-възрастният олимпийски шампион в алпийските ски

http://www.mediapool.bg/legendata-svindal-stana-nai-vazrastniyat-olimpiyski-shampion-v-alpiyskite-ski-news275583.html

Живата легенда Аксел Лунд Свиндал стана най-възрастният олимпийски шампион в алпийските ски, завоювайки златото в спускането при мъжете на Олимпийските игри в Пьончан. 35-годишният норвежец спечели първото място на пистата в Джонгсон с време 1:40.25 мин., изпреварвайки само с 12 стотни своя сънародник Шетил Янсруд. Бронзовият медал остана за водача в класирането за Световната купа в тази дисциплина Беат Фойц от Швейцария, който завърши на 18 стотни след Свиндал. В дисциплината нямаше български участници. Най-възрастният шампион в алпийските дицсиплини досега бе Марио Мат, който на 34 г. победи в слалома на игрите в Сочи през 2014 г. Сериозен крах в дисциплината претърпяха австрийските скиори. Олимпийският шампион от Сочи Матиас Майер остана едва 9-ти, Макс Франц завърши 11-ти, а Ханес Райхелт – 12-ти. Най-добро представяне от австрийците направи Винсент Крихмайер със 7-мо време. Ето и крайното класиране в десетката в спускането при мъжете: 1. Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) - 1:40.25 2. Шетил Янсруд (Норвегия) + 0.12 3. Беат Фойц (Швейцария) +0.18 4. Доминик Парис (Италия) + 0.54 5. Томас Дресен (Германия) + 0.78 6. Петер Фил (Италия) + 0.83 7. Винсент Крихмайер (Австрия) +0.94 8. Брис Роже (Франция) + 1.14 9. Матиас Майер (Австрия) + 1.21 10. Андреас Сандер (Германия) + 1.37

Икономист: Моторите на растежа не са запалени

http://www.cross.bg/posochi-pokazva-ivanov-1567845.html

/КРОСС/ Въпреки оптимизма на управляващите и твърденията, че икономиката на България се развива добре, статистиката показва свиване на индустриалния износ, почти пълно изчезване на чуждестранните инвестиции и ръст на БВП на глава от населението, който е недостатъчен, за да се целим в нивата на държави от еврозоната. Това стана ясно от думите на икономиста проф. Димитър Иванов в студиото на „Тази сутрин". „Премиерът има правото да показва увереност пред нацията, да показва увереност пред Европа и неговият изказ беше убедителен. Изказ убедителен, но детайлите не бяха прецизни, особено икономическите детайли", посочи той във връзка с интервюто на премиера Бойко Борисов пред bTV вчера. Професорът посочи, че доходите у нас се вдигат, но към момента БВП на глава от населението е 6500 евро при средно за еврозоната 32 000: „Това е ситуацията, която ние трябва да гоним и да се съобразяваме". „Бих казал на премиера, че ние по темп на растеж на БВП по данните, които Евростат публикува, не сме между първите 5, а между 8 и 11 място в ЕС", заяви икономистът и отбеляза, че ако при нас говорим за 3,6% ръст, то съседна Румъния има 7%, а централноевропейските страни са с по поне процент пред нас. Нещо повече - според проф. Иванов нашият ръст на БВП не почива на вдигане на индустриалното производство: „Поръчките от чужбина за промишлеността миналата година са спаднали с 30%

15 наемници на руска военна групировка са загинали Сирия

https://www.actualno.com/asia/15-naemnici-na-ruska-voenna-grupirovka-sa-zaginali-sirija-news_659915.html

15 наемници, членове на частна руска военна групировка, са убити при експлозия в Сирия, пише вестник Guardian, като се позовава на данни от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Според разпространеното съобщение, цитирано от агенция „Франс прес“, групата е била съставена от подкрепящи сирийския режим бойци и руски частни наемници. Взривът е прогърмял в оръжеен склад на руската компания, като освен 15-те нейни служители са загинали и още осем души от под

15 души от частна руска военна групировка са убити при експлозия в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717808

15 души от частна руска военна групировка са убити при експлозия в Сирия15 души, членове на частна руска военна групировка, са убити при експлозия в Сирия, пише вестник Guardian, като се позовава на данни от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Според разпространеното съобщение, цитирано от агенция „Франс прес“, групата е била съставена от подкрепящи сирийския режим бойци и руски частни наемници.

Откраднатите ни очи

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/15/3129953_otkradnatite_ni_ochi/?ref=rss


Само за седмица лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеоново успя да счупи скалата на недопустимата политическа хулиганщина. Най-напред изсипа лавина от обиди и цинизъм върху евродепутата от партията на Зелените Ска Келер. Не за друго, а заради солидарността й със защитниците на Пирин. Три дни по-късно, през профила си във "Фейсбук", Симеонов поиска върху темата за т.нар. "възродителн процес" да бъде бъде наложена цензура, до постигането на...

Как е изглеждала Нефертити – една от най-обаятелните жени в света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-e-izglezhdala-nefertiti-edna-ot-naj-obaiatelnite-zheni-v-sveta-snimki-2078658

Дигитален образ на една от най-мощните и обаятелни жени в света предизвика бурни дебати в социалните мрежи. Проба от ДНК на мумия даде шанс да се направи реконструкция на лицето на царица Нефертити. То се отличава с бяла кожа и зелени очи.

Страните ще трябва да дават повече пари или да намалят амбициите на ЕС, предупреди Йотингер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/15/3130046_stranite_shte_triabva_da_davat_poveche_pari_ili_da/?ref=rss


Страните членки ще трябва да харчат повече пари или да намалят амбициите на Европейския съюз, за да може да се попълни дупката в бюджета след оттеглянето на Великобритания. Това каза вчера еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от ДПА и БТА.<br /><br />"Брекзит променя играта", коментира Йотингер, допълвайки, че ще бъдат необходими и допълнителни средства за нови приоритети като справянето с проблемите на миграцията, тероризма и контрола на външните граници....

Мръсните предизборни трикове на Путин

http://clubz.bg/64260-mrysnite_predizborni_trikove_na_putin

"Другари, не е важно как народът избира, важното е кой брои гласовете”, е казвал някога съветският диктатор Йосиф Сталин.

Това пасва на Владимир Путин, чийто дядо е бил готвач на Сталин. Президентските избори в Русия, насрочени за 18 март, имат толкова нещо общо с истински вот, колкото шоу с предварително известен победител и истинския бокс, коментира Борис Райчустер*.

Ето и някои мръсни трика, чрез които Путин и екипът му от тяхна гледна точка целят нищо да не тръгне в погрешна посока.

Елиминиран е най-важният противник

Борецът срещу корупцията Алексей Навални е най-популярният човек сред опозицията. Въпреки пречките, които му създадоха, на кметските избори в Москва през 2013 г. той събра 29 на сто от гласовете. В края на декември м. г. ЦИК не допусна 41-годишния адвокат до участие в президентските избори.

Официалната обосновка беше спорна условна присъда за измама.

Терор срещу инакомислещи

Който критикува Путин публично, го чака не само затвор, а и прилагане на други методи за сплашване, включително убийство.

Борис Немцов се смяташе за най-големия противник и критик на Путин. През февруари 2015 г. беше застрелян на мост точно пред Кремъл – от полицай с връзки към доверения на Путин и авторитарен лидер на Чечня Рамзан Кадиров.

И още примери. Преди парламентарните избори през 2016 г. беше публикувано тайно заснето видео, показващо оподиционния лидер и бивш премиер Михаил Касянов да прави извънбрачен секс.

Направляваните от Кремъл медии представят критиците на Путин като фашисти.

Легално? Нелегално? При демонстрации все едно

Руският закон за събирания на обществени места стартира по времето на демокрация – между срива на Съветския съюз и възстановяването на авторитарен режим от Путин.

Законът предвижда, че демонстрации не се разрешават от държавата, достатъчно е да бъдат заявени. Само с надлежна обосновка властите са в правото си да откажат провеждането на протести и в кратък срок са длъжни да посочат друго подходящо място. Това право обаче държавата непрестанно погазва. Демонстрации се забраняват при погазване на законовите норми. Ако те въпреки всичко в съзвучие със закона се провеждат, властите възбуждат наказателно преследване срещу организаторите, които попадат в следствен арест.

Телевизионна пропаганда

В руското медийно пространство все пак има известна ниша, където е възможна и яростна критика срещу Путин, като “Ехото на Москва”, интернет предавателят “Дожд” и всекидневникът “Новая газета”. Те обаче достигат до малцина хора в Русия.

Големите медии, особено телевизиите, са под стриктния контрол на Кремъл. Според запознати техните шефове се срещат веднъж седмично в Кремъл, за да получат указания. Там се решава и кой попада в черния списък и как или дали изобщо това да се оповестява.

Критиците на Кремъл неизменно са на телевизионния позорен стълб. Репортажите за Путин са по-скоро величаене, отколкото журналистика. В навечерието на президентските избори Първи канал излъчи филм от четири части за руския президент и то в най-гледанато време.

За корупционните разкрития на Навални и неговия екип около висши държавни чиновници и политици големите медии мълчат желязно.

Изборни бюлетини с напътстваща помощ

Контролираната от Кремъл Централна избирателна комисия така е оформила изборните бюлетини, че дори и хора с ограничено зрение бързо да открият името на Владимир Путин.

Докато при всички други кандидати текстът редом до името е от поне 6 реда с изброяване на функциите им, при един единствен кандидат текстът е от два реда до името – Владимир Путин. Това веднага се набива на очи.

Избиратели, които не са избиратели

При предишните избори държавата прибегна до абсурдни методи, за да се стигне до желания резултат от вота. Явно и сега това ще е така.

Класика е така нареченият “карусел”. Подбрани избиратели гласуват няколкократно в различни секции.

Друга класика е масово да се пускат предварително попълнени бюлетини.

Почти невинно звучи, когато войници и офицери са задължени по смартфоните си да информират началството за правилния избор, който са направили, прилагайки и своя снимка.

На пациенти в болниците също са били раздавани предварително попълнени бюлетини, “гласували” са дори покойници.

Списъкът е прекалено дълъг, за да се цитира.

Полицейска охрана не само за Путин, а и за негови плакати

Всеки държавен глава има право на полицейска охрана. Но не и негови плакати. Не и в Русия. От цялата страна пристигат сигнали, че пред големи изборни плакати с лика на Путин има денонощна полицейска охрана, за да се предотврати тези плакати да бъдат надрасквани и замазвани, което многократно се е случвало. Така неизвестен граждаин от Екатеринбург беше изписал върху лика на Путин “Лъжец!”

Намордник за социолози

Единственият останал в Русия независим институт за социологически изследвания “Левада” още преди изборите набързо бе обявен за “чуждестранен агент” - понятие от времената на Сталин и съживено от Путин.

На чуждестранни агенти е забранено да влияят върху избори чрез публикуване на резултати от допитвания. Така на центъра “Левада” беше сложен намордник.  Пряко или косвено единственият източник за резултати от социологически проучвания са контролирани от Кремъл институти. Сред тях е държавният “ВЦИОМ” (Всероссийский центр изучения общественного мнения – б. р.). Неговата прогноза е победа на Путин на президенските избори през март от 73,8 на сто. Разпространява и цифри, които дори и верни на Кремъл наблюдатели смятат за абсурдни – 64 на сто от руснаците вярвали в “честна и открита политическа надпревара”.

*Борис Райчустер е известен германски журналист. Препечатваме със съкращания анализа му, публикуван в реномираното американско онлайн издание “Хъфингтън поуст”. Преводът е на Клуб Z.

Патриархът за Дядо Добри: Така ще го помним – праведният безсребърник

http://clubz.bg/64259-patriarhyt_za_dqdo_dobri_taka_shte_go_pomnim_%E2%80%93_pravedniqt_bezsrebyrnik

"Чистите по сърце са блажени, защото те ще видят Бога (срв. Мат. 5:8). Затова вярваме, че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше..."

Това пише в свое нарочно обръщения българският Патриарх Неофит по повод кончината на Дядо Добри.

"Така и ще го помним и ще се молим за душата му – праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Св. Писание и Св. Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си", пише Патриарх Неофит.

Погребението на тачения от народа като истински светец Добре Добрев е днес.

Ето и целия текст на обръщението на главата на Българската православна църква.

"ОБРЪЩЕНИЕ на Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод кончината на дядо Добри (Добре Добрев)
15 февруари 2018 08:52, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ

Обични в Господа чеда на светата ни Църква,

По човешки скърбим за края на земния път на новопреставилия се дядо Добри (Добре Добрев) и се молим Бог да приеме душата му в селенията на праведните. Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем, че той обичаше най-много от всичко Господ Иисус Христос и Му служеше с чисто сърце. Чистите по сърце са блажени, защото те ще видят Бога (срв. Мат. 5:8). Затова вярваме, че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Помним го като най-големия дарител на Патриаршеската ни катедрала “Св. Александър Невски”, както и на няколко други храмове и манастири.

Народът го наричаше “светецът от Байлово” не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра. Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а “споменът за праведника ще пребъде благословен” (Притч.10:7). Така и ще го помним и ще се молим за душата му – праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Св. Писание и Св. Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си.

Нека споменът за него ни носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, но Бог по молитвите на Св. Богородица и всички светии ще ни дарява и за в бъдеще с благодатните си дарове!

Бог да прости новопреставения дядо Добре!"

 

Академик от БАН: Хомеопатията е лъженаука

http://dnes.dir.bg/news/homeopatia-bogdan-petrunov-26885533

Хомеопатията е лъженаука, досега няма никакви сериозни научни доказателства, че тя има някаква теоретична основа, която да е свързана със съвременните знания.

Микаела Шифрин със злато на гигантски слалом

https://www.24chasa.bg/sport/article/6717810

Микаела Шифрин със злато на гигантски слаломМикаела Шифрин спечели убедително олимпийската титла в гигантския слалом при жените. Тя бе втора след първото спускане, но във второто кара изключително силно и завърши на 39 стотни пред норвежката Рагхилд Мовинкел. Бронзовият медал остана за италианката Федерерика Бриньоне. Водачката след първия манш Мануела Мьолг направи изключително слаб втори

НХГ ще обяви как ще харчи дарението от 1,8 млн. лв.

http://www.cross.bg/galeriya-natzionalnata-zanef-1567844.html

/КРОСС/ Националната галерия в София ще обясни днес за какво ще бъдат изразходвани получените 1,8 млн. лева дарение от емигрирала българка. Сумата е част от завещанието на Маргарита Занеф, родена в България и починала през 2016 г. в Австралия. Това е половината от сумата след продажбата на недвижимото й имущество, която се дарява на Националната ни галерия. Другата половина е дарена на намиращата се в Сидни Художествена галерия на Нов Южен Уелс. Занеф е била голям почитател на изкуството. Дарението към Националната галерия в София е жест към родината й, а останалата част от сумата дарила на австралийската галерия, с признателност към държавата, която я е приела.  

Туристи на обиколка из България с ”Балкан Експрес”

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-obikolka-turisti-balkan-expres-26885532

Ретро пътуване на железни колела из красотите на България. Около 200 туристи от цял свят ще опознаят страната ни с луксозния атракционен влак "Балкан Експрес"

17 жертви на масова стрелба в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=369098

17 вече са жертвите на масовата стрелба в гимназията във Флорида. Задържан е извършителят – той е бивш възпитаник на училището. 19-годишният Никълъс Крус бил пристрастен към оръжията и изключен дисциплинарно от гимназията, предадоха световните агенции.

Над 350 милиона деца по света живеят в зони на конфликт

http://www.mediapool.bg/nad-350-miliona-detsa-po-sveta-zhiveyat-v-zoni-na-konflikt-news275582.html

Повече деца, откогато и да било преди, живеят в зони на конфликт и са застрашени от смърт и насилие, съобщи благотворителната организация "Спасете децата", цитирана от Ройтерс. Най-опасните страни за млади хора са Сирия, Афганистан и Сомалия.  Най-малко 357 милиона подрастващи, или едно от всеки шест деца по света, живеят в зони на конфликт, което представлява увеличение със 75% спрямо началото на 90-те години, сочи докладът на организацията.  Засилената урбанизация, продължителните конфликти и увеличаването на броя на училищата и болниците, които стават цел на нападения, повишават опасността за децата, отбелязват експертите. Други опасности са отвличанията и сексуалното насилие.  "Наблюдаваме шокиращо увеличаване в броя на децата, които растат в зони, засегнати от конфликт, и са изложени на най-тежките форми на насилие, които можете да си представите", посочва и изявление президентката на "Спасете децата" Хеле Торнинг-Шмит.  "Децата понасят страдания, каквито никое дете не трябва да среща – от сексуално насилие до това да бъдат използвани като камикадзета при бомбени атаки. Техните домове, училища и площадки за игра стават бойни полета", каза още Торнинг-Шмит, която е бивш премиер на Дания.  Данните на ООН сочат, че над 73 000 деца са били убити или осакатени при 25 конфликта от 2005 г. насам, когато започва тази статистика. От 2010 г. случаите на убити или осакатени деца, потвърдени от ООН, е скочил с близо 300%.  Според доброволчески организации обаче истинските цифри вероятно са много по-високи предвид трудностите при потвърждаването на данни в зони на конфликти.  "Спасете децата" посочва, че влошаването на ситуацията за децата в конфликтните зони се дължи на зачестилите боеве в градовете и все по-честото използване на бомби в гъсто населени райони.  Към децата се насочват по-брутални практики като изпращане на младежи на самоубийствени атентати и широко разпространеното използване на оръжия като варелни бомби. В Близкия изток две пети от децата, или 40%, живеят в зони на конфликти. По този показател регионът се нарежда на първо място в света, следван от Африка, където съответният дял е 20%.

Родители от София - на протест срещу насилието в детските градини

http://www.cross.bg/gradini-detskite-sofiya-1567843.html

/КРОСС/ Пореден протест на родители срещу насилието в детските градини ще се проведе в четвъртък. Този път демонстрацията ще се състои в София. Повод за масовото недоволство станаха кадрите с насилие от бургаската градина „Брезичка". В парламента са внесени общо 14 предложения за промени в образователната система. Едно от основните искания е поставяне на камери за видеонаблюдение не само отвън, но и в помещенията, в които се отглеждат децата. Родителите настояват още за мандатност на директорите в детски градини и училища, повишаване заплатите на учителите, както и ранно пенсиониране на хората от системата.  

Амбициите на Ирак може да попречат на споразумението на ОПЕК

https://www.investor.bg/surovini/365/a/ambiciite-na-irak-moje-da-poprechat-na-sporazumenieto-na-opek-254983/

Багдад засилва продажбите си на юг, компенсирайки нарушения добив на север заради спора с Иракски Кюрдистан

Ремарке на тир се обърна в Плевенско край село Радомирци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717804

Ремарке на тир се обърна в Плевенско край село РадомирциРемарке на ТИР, натоварено с безалкохолни напитки, се е обърнало в района на село Радомирци, няма пострадали. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал около 6.00 часа на изхода на Плевен в посока Червен бряг. Румънски камион, натоварен с кенове с безалкохолни напитки се е подхлъзнал. Само ремаркето се е обърнало.

Арестуваха помощник на атентатора от влака Амстердам - Париж

http://www.cross.bg/parizh-vlak-amsterdam-1567842.html

/КРОСС/ Полицията залови 36-годишен мароканец, заподозрян, че е оказвал логистична подкрепа за стрелеца от осуетения опит за джихадистка атака през 2015 г. във високоскоростен международен влак Thalys, движещ се по направление Амстердам Париж. Мъжът е задържан на автобусна спирка в Париж, съобщи източник, близък до разследването. Заподозреният живее в Испания и е арестуван в резултат на съвместна френско-испанска операция, докато се е придвижвал към Белгия, се уточнява в комюнике на испанското министерство на вътрешните работи. „Разследването на испанската полиция разкри, че този мароканец е подпомагал /джихадистка/ клетка, която е планирала атентата. Той е предоставял логистична подкрепа чрез прехвърляне на няколко от нейните членове в рамките на ЕС, както и осигурявайки им автомобили", се казва в комюникето. Мъжът е заподозрян от испанските власти, че е оказвал помощ за осъществяването на проект на джихадистката организация „ИДИЛ" за извършване на атентати в страни от ЕС. В момента на ареста, той не е бил въоръжен. На 21 август 2015 г. мароканецът Аюб ел Хазани откри огън с автомат „Калашников" във влак Thalys от Амстердам за Париж. Той рани двама пътници, преди да бъде обезвреден от американски военнослужещи в отпуск и пътували в същия влак. Той е действал по заповед на Абделхамид Абауд, за когото се смята, че е организатор на атентатите от 13 ноември 2015 г.  

Част от метеорит продадена за рекордните 237 500 долара

https://www.actualno.com/cosmos/chast-ot-meteorit-prodadena-za-rekordnite-237-500-dolara-news_659914.html

Част от метеорит с тегло 30 кг, открит в Кратера на Барингер в САЩ, беше продаден на онлайн търг за рекордните 237 500 долара, съобщава телевизия CNBC. По данни на медията, железно-никеловият метеорит е бил намерен в близост до кратера в Аризона, образувал се след падането на метеорит преди близо 50 хиляди години, през периода на плейстоцена, допълва БГНЕС. От аукционната къща „Кристис“, която провежда търга обаче не казаха кой е купувачът на космическия обект. “

Румяна Бъчварова: В коалицията има диалог и уважение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717805

Румяна Бъчварова: В коалицията има диалог и уважениеОбществото беше подведено от грешни интерпретации в текста на Истанбулската конвенция, заяви Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера Бойко Борисов. Когато тя е била обсъждана в правителството, никой не е предполагал, че ще се индуцират толкова негативни реакции. Необходимо е време, за да може спокойно да се обясни какъв е подходът в

Погребват дядо Добри в родното му село

http://www.cross.bg/dobri-dyado-selo-1567841.html

/КРОСС/ Близки ще си вземат последно "Сбогом" с дядо Добри. Погребението на един от най-големите дарители на църквата у нас ще се състои в четвъртък в родното му село Байлово. Земният път на дядо Добри ще завърши в двора на църквата „Св. Св. Кирил и Методий". Благодетелят почина на 103-годишна възраст след кратко боледуване.  

Гърция към Турция: Зачитайте международното и европейското право

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717801

Гърция към Турция: Зачитайте международното и европейското правоТурция е длъжна да зачита напълно международното и европейското право, в това число морското право и Лозанския договор, който не може нито да се ревизира, нито да се актуализира и който, "без никаква следа от сиви зони", определя границите, територията и суверенитета не само на Гърция, но и на Европейския съюз, предаде БТА.

Шестима режисьори снимат по разкази на Господинов

http://clubz.bg/64258-shestima_rejisori_snimat_po_razkazi_na_gospodinov

След „Сляпата Вайша“, и други разкази на Георги Господинов ще дадат живот в киното. Шестима български режисьори снимат по истории на писателя от книгите „И всичко стана луна” и „И други истории”. Премиерата е на 17 март на „София филм фест“, съобщават от издателството на Господинов „Жанет 45“.

Шестимата режисьори са автори на шест откъса в един филм, наречен „8 минути и 19 секунди“. Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Теодор Ушев, Надежда Косева, Любомир Младенов и Владимир Люцканов разказват какво се случва за 8 минути и 19 секунди, какви ще са лицата от последните дни, защо апокалипсисът е много лична работа, кого обащиняваме, може ли човек да се намеси в живота на друг дори помахвайки с ръка от влака, какво става в онази минута, когато светлината си е отишла, а мракът още не е дошъл…

С този филм Теодор Ушев, наминиран за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“, дебютира в игралното кино – отново с разказ на Георги Господинов.

В „8 минути и 19 секунди“ ще видим актьорите Светлана Янчева, Иван Бърнев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Таня Шахова и фотографа Симеон Варсано.

Продуценти на филма са „Умно село ВИП Медиа“ и БНТ.

София е домакин на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз

http://www.cross.bg/ministri-gimnih-vunshnite-1567840.html

/КРОСС/ София днес и утре е домакин на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз. Събитието е едно от ключовите по време на българското европредседателство. За него се събират над 20 външни министри както от страните-членки на ЕС, така и на държави кандидати. Неформалната среща на първите дипломати е наричана още "Гимних". "Бащата" на срещите Гимних е покойният бивш германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер, който организира първия кръг разговори в този формат през април 1974 г. Край Бон, тогавашната федерална столица, се намира едноименният дворец, където заседават министрите и дал името на неформалните срещи. Замакът Гимних, резиденция на федералното правителство, познава много важни политически срещи. Като тази между канцлера Кол и външния министър Геншер с унгарския премиер Немет и първи дипломат Хорн през август 1989 г. по пътя на падането на Желязната завеса, както и тази през септември миналата година, когато външните министри на ЕС обсъждаха бъдещите отношения с Турция. Срещите "Гимних" обикновено се провеждат без предварително зададен дневен ред, но често се оказват основополагащи при очертаването на дългосрочни стратегии за развитието на ЕС. Още нещо отличително за неформалните срещи на външните министри - информацията за обсъжданията и резултатите от разговорите е повече от оскъдна.    

Шифрин издържа на напрежението и спечели злато в гигантския слалом, Киркова остана 40-а

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/15/3130045_shifrin_izdurja_na_naprejenieto_i_specheli_zlato_v/?ref=rss


Само на 22 години Микаела Шифрин вече е носителка на два златни медала от олимпийски игри. Американската скиорка, която доминира в Световната купа, оправда огромните очаквания към себе си и спечели гигантския слалом от програмата в Пьонгчанг.<br /><br />Въпреки отлаганията от началото на игрите родената във Вейл скиорка не остави съмнения в предимството си. Тя завърши с време 2:20.02 минути от двата манша и изпревари с 39 стотни норвежката Рагхилд Мовинкел. Бронзът е за Федерика...

ООН: Рекорден брой афганистански цивилни загинали при терористични атаки през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717798

ООН: Рекорден брой афганистански цивилни загинали при терористични атаки през 2017 г.Почти 2300 цивилни са ранени или загинали вследствие на терористични атаки в Афганистан през 2017 г., което е повече от която и да е друга година от началото на конфликта с екстремистите, сочат данни на ООН, предава AFP. „През 2017 г. е регистриран най-високия брой на цивилни жертви от самоубийствени и терористични атаки в рамките на една година в

Полицията разкри кражба на абитуриентска рокля за 800 лева

https://offnews.bg//112/politciata-razkri-krazhba-na-abiturientska-roklia-za-800-leva-674906.html

Професионализмът на полицаите от Първо Районно управление – Бургас е спомогнал за разкриването на кражбата на скъпа абитуриентска рокля, показва справката на местното МВР.

Дрехата за бала струвала цели 800 лв. и била открадната от 18-годишна варненка на 6 февруари. Крадецът я отмъкнал от автобус, пътуващ по направление Истанбул – Добрич. Апашът действал докато возилото спряло за престой на спирката пред площад "Царица Йоана" в Бургас.

Крадецът е криминално проявеният И.К., 40 годишен от Бургас.

Откраднатата рокля е иззета и върната на абитуриентката. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

И днес затварят част от бул. "Владислав" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369097

Във връзка с изграждането на бул. „Левски“ - в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“, от 22.00 ч. днес до 6.00 ч. на 16 февруари ще бъде затворено за движение платното на бул. „Владислав Варненчик“ в посока изход от града в отсечката от кръстовището с ул.

Жельо Бойчев: Позицията на Жаблянов за Народния съд не е позиция на БСП

https://frognews.bg/novini/jeljo-boichev-pozitsiiata-jablianov-narodniiat-sad-pozitsiia-bsp.html

Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че ”Народният съд е е едно необходимо и навременно правосъдие”не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията я.

Протести на природозащитници срещу решението за промяна в Плана за управление на Пирин

http://www.cross.bg/pirin-momenta-prirodozashtitnitzi-1567839.html

/КРОСС/ За девети път природозащитници ще протестират срещу решението на правителството за промяна в Плана за управление на Националния парк "Пирин". Протестът в София ще бъде по обед пред Министерството на околната среда и водите. Константин Иванов от "Фонд за дивата природа" обясни пред БНР какво е новото в исканията: В момента се говори за нови поправки в Закона за горите, които бяха вече внесени, също като тези през 2012 година, които ще разрешат сечите и бетонирането в горите, при това доста евтино за самия инвеститор и без спазване на част от досегашните изисквания. Протестът тогава беше срещу тях и не на последно място в момента отново се прегласуват промени в Закона за опазване на земеделските земи, които ще улеснят тяхната урбанизация, а това ще доведе и до застрояване на тези земи, които бяха заменени. Протести в защита на Пирин ще се проведат в още 10 града в страната, а също и във Великобритания, каза още Константин Иванов.  

Военният парад на Тръмп може да струва между 10 и 30 млн. долара

http://www.mediapool.bg/voenniyat-parad-na-tramp-mozhe-da-struva-mezhdu-10-i-30-mln-dolara-news275581.html

Военният парад, който президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да бъде организиран, може да струва между 10 и 30 милиона долара. Това посочи директорът по бюджетните въпроси към Белия дом Мик Мълвени, цитиран в четвъртък от Асошиейтед прес и Ройтерс.  Оценките са "много предварителни", отбеляза Мълвени пред бюджетната комисия на Камарата на представителите. Разходите са "между 10 и 30 милиона долара според продължителността" на парада, допълни той.  Редица представители на американските власти като министъра на отбраната Джим Матис потвърдиха, че Тръмп настоява за мащабен парад, който да покаже военната мощ на САЩ, но според Мълвени администрация все още не е взела решение. По думите му ще трябва да се поиска Конгресът да отдели съответната сума или да бъдат пренасочени средства.

Депутатите обсъждат върнатия от президента Закон за посевния и посадъчен материал

http://www.cross.bg/zemite-zemi-depytatite-1567838.html

/КРОСС/ Народните представители днес обсъждат върнатия от президента Закон за посевния и посадъчен материал, с който се правят поправки в Закона за опазване на земеделските земи. Държавният глава Румен Радев наложи вето заради измененията, свързани с правилата за промяна на предназначението на земите. Одобрените от парламента изменения в закона предвиждат собствениците на земеделски земи със смесено предназначение, които не са успели да започнат строителство в законовия срок, да могат да могат да препотвърдят статута на земите си, за да не се превръщат отново в ниви. Според държавния глава тази уредба стимулира собствениците на земеделски земи да променят предназначението им в много продължителен период от време и да не реализират своите нужди, изчаквайки удобен момент, който ще има инвестиционен интерес. В резултат на това общественият интерес е засегнат, тъй като земите с променено предназначение ще пустеят, смята президентът. В мотивите си той припомня, че по Конституция земеделската земя е национално богатство. Депутатите ще обсъдят и правителствения законопроект за лекарствените продукти в хуманната медицина. С него се създава правна възможност пациенти, които не са включени в клинични изпитания да получат достъп до лечение, когато липсва терапевтична алтернатива и лекарственият продукт не е разрешен за употреба в друга държава.    

Жельо Бойчев като комунист на разпит: Позицията на Жаблянов за Народния съд не е на БСП

https://www.actualno.com/politics/jelio-bojchev-kato-komunist-na-razpit-pozicijata-na-jabljanov-za-narodnija-syd-ne-e-na-bsp-news_659918.html

Срамувате ли се, че историкът, заместник-председател на парламента и член на ръководството на БСП Валери Жаблянов написа за Народния съд, че е бил "едно необходимо правосъдие"? На този въпрос говорителят на социалистите Жельо Бойчев отговори, че това не е официална позиция на БСП. Бойчев упорито повтори, че това не е официална позиция на партията, защото имало различни етапи на изготвяне и публикуване на позиции. Припомняме, че първоначално позицията за Народния съд беше разпространен

5 клишета, които ни пречат да се разбираме със свекървата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6717122

5 клишета, които ни пречат да се разбираме със свекърватаДори и свекървата ви да е истински ангел, все ще се намерят предразсъдъци, които да провалят отношенията ви с нея. Защото главният стереотип е, че тя е зла и досадна жена, която се опитва да предпази синчето си от вас. Истината е, че свекървите са различни, а клишетата може само да съсипят общуването ви.

Как различните зодии казват "Прощавай"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6705942

Как различните зодии казват "Прощавай"На прага сме на онази неделя в годината, която наричаме "Прошка". Напоследък стана много угодно да искаме прошка със смс или на стената ни във Facebook, но едва ли това е била идеята на нашите предци, създали и пренесли тази традиция до днес. Затова, ако искате да бъде истински, отидете при човека, от когото искате прошка и произнесете думите в

Бинали Йълдъръм ще се срещне с Меркел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717795

Бинали Йълдъръм ще се срещне с МеркелТурският премиер Бинали Йълдъръм ще се срещне с канцлера на ФРГ Ангела Меркел в четвъртък, 15 февруари, пише вестник Daily Sabah. Искането за срещата бе отправено от Анкара и потвърдено от Берлин два дни преди началното на официалното посещение на премиера в Германия, чиято главна цел е участие в годишната Мюнхенска конференция по сигурността.

Родители излизат на протест срещу насилието в детските градини и училищата

https://offnews.bg//obshtestvo/roditeli-izlizat-na-protest-sreshtu-nasilieto-v-detskite-gradini-i-uch-674907.html

Родители се събират пред сградата на столичната община срещу насилието в детските градини и училищата.

Протестът е в подкрепа на внесените в парламента 14 предложения за промени в образователната ни система от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, съобщава БНТ.

Родителите настояват за мандатност на директорите в детски градини и училища, поставяне на видео наблюдение, като и повишаване заплатите на учителите и тяхното ранно пенсиониране. Протестиращите ще настояват за граждански контрол при подаване на сигнали за нередност.

Подобни протести се проведоха миналата седмица в няколко градове в страната. 

Според родителите поставянето на камери няма да реши проблемите изцяло, но това е първата важна крачка, която трябва да бъде направена.

След изезлите наяве случаи с насилие над деца столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща да бъдат поставени камери във всяка детска градина, в която родители и персонал постигнат съгласие. Средствата за видеонаблюдениет още бъдат осигурени от общината. 

Според Фандъкова видеонаблюдението е възможност „не само да се контролира, но и да се превентира” насилието над деца.

Законови промени блокираха сделките по прехвърлянето и продажбата на фирми

http://www.cross.bg/predpriyatiya-turgovskiya-prehvurlyane-1567837.html

/КРОСС/ Сделки по прехвърляне и продажба на редица фирми стоят блокирани в Търговския регистър. Ситуацията е създадена от промените в Търговския закон, които влязоха в сила като част от мерките в защита на работниците от неизплащането на заплати. За напрежението сигнализираха работодателските организации. Блокирането на възможността за продажби и прехвърляне на дялове или цели предприятия произтича от изисквано удостоверение, което трябва да докаже липсата на задължения на собственика към работниците и служителите. Такова удостоверение, оказва се, законът не регламентира кой да издаде. Без него обаче сделките не могат да се впишат в Търговския регистър. Правилата не бяха обмислени добре, а последствията ще се множат, предупреди Димитър Брънков от Стопанската камара по БНР: Многобройни са оплакванията от страна на предприятия, но най-вече на дружества с ограничена отговорност. От Асоциацията на работодателите изразяват притеснението си от създаденото напрежение и настояват за спешни административни и правни механизми, които да нормализират работата на регистъра. От Агенцията по вписванията коментираха за "Хоризонт", че абсурдът е в законодателството и че до дни очакват обнародването на промени в закона, които да регламентират правилата

Криптовалутите пречат на търсенето на извънземни

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kriptovalutite-prechat-na-tyrseneto-na-izvynzemni-6079339

Учените не могат да се сдобият с нужния хардуер, защото той се изкупува за "копаене" на виртуални пари

Лавинната опасност у нас остава висока

http://www.cross.bg/lavinnata-spasitelite-opasnost-1567836.html

/КРОСС/ Лавинната опасност остава много висока в четвъртък. За това предупредиха спасители от Банско в ефира на „Здравей, България". Станчо Станчев и Петър Чолев дадоха и полезни съвети за скиори, сноубордисти и туристи, които ходят в планините през зимата. „Добре е всеки, който мисли да кара ски или сноуборд извън пистите, да има специална лавинна раница, която може да го задържи над преспите, ако бъде застигнат от лавина", обясниха спасителите. Според тях фрийрайдърите трябва да знаят как да окажат помощ на изпаднал в беда, тъй като спасителите често не могат да реагират достатъчно бързо в критични ситуации - особено, ако те са се развили в трудно достъпен район.    

Висш американски военен: Китайската армия скоро ще е голяма заплаха

https://www.actualno.com/asia/vissh-amerikanski-voenen-kitajskata-armija-skoro-shte-e-goljama-zaplaha-news_659913.html

Увеличаването на числеността и капацитета на китайската армия става с такова темпо, че скоро ще може да съперничи на американската "практически във всички области", предупреждава висш американски военен. "Впечатляващото засилване на военната мощ на Китай скоро може да представлява предизвикателство за САЩ практически във всички области", каза адмирал Хари Харис на изслушване пред Комисията за въоръжените сили в Камарата на представителите, предаде БГНЕС. Най-голям напредък

Всеки пети болен от грип с усложнения

http://dnes.dir.bg/news/grip-todor-kantarjiev-26885430

На пет болни от грип при един има усложнения - около 60% от тези усложнения изискват хоспитализация в болница.

Талибаните публикуваха писмо, в което призовават САЩ към мирни преговори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717791

Талибаните публикуваха писмо, в което призовават САЩ към мирни преговориТерористичната групировка на Талибаните публикува отворено писмо, в което призовават САЩ да започнат мирни преговори с ръководството на групировката, пише вестник The Guardian, като отбелязва, че това е неочаквано действие във времето на увеличаващите се кръвопролития в Афганистан. Изданието припомня,

Йоско оправдан. Няма го и в сайта на Интерпол

http://clubz.bg/64257-josko_opravdan_nqma_go_i_v_sajta_na_interpol

Низ от абсурди води до безпрецедентно сложния съдебен статус на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския. Легендарният бандит, известен и като Безденския, от 3 дни е напълно невинен на последна инстанция по единственото дело, по което имаше 17 г. затвор. С решение от 12 февруари той и дясната му ръка Ивайло Симеонов-Богьовеца са напълно оневинени от ВКС за атентата срещу Киро Японеца през далечната 2003 г.

По това дело - стартирало като бандата за мокри поръчки "Килърите 4" (по кръщавките на МВР), бившите вече обвиняеми могат да си шетат насам-натам с гордо вдигнати чела... 

Или не съвсем.

Срещу Йосифов има образувано и друго досъдебно производство в Софийската окръжна прокуратура още от 2010 г. за ръководене на организирана престъпна група (ОПГ), която се занимава с наркотици, грабежи, незаконно притежаване на оръжие и др. Забележително е, че освен татковците, ОПГ включва Иван - син на Йоско, и Йордан - син на Ивайло Богьовеца. Делото обаче е прехвърлено в междувременно създадения Специализиран наказателен съд, а от март 2012 г. има внесен обвинителен акт.

Само че главният обвиняем към тази дата вече го няма. Обявен е за общодържавно издирване през юни 2010 г., а през 2012 г. е издадена ЕЗА и е обявен за международно издирване по линия на Интерпол. Причината не е присъда, а "досъдебни производства за извършени тежки престъпления - поръчкови убийства, побои, рекет, въоръжени грабежи, наркотици".

В крайна сметка беше заловен в Солун в последните дни на януари 2013 г. заради грабежи и притежаване на незаконен арсенал. След като за три работни дни там му беше произнесена минимална присъда и глоба, го екстрадираха у нас именно за да бъде съден за участие в бандата за дрога и грабежи. Това се превърна в една от сериозните спънки пред прокуратурата по-нататък (христоматийно е, че не могат да те съдят за едно, ако си екстрадиран за друго, б.р.).

Идвайки в България, му бе повдигнато обвинение и като лидер на "Килърите 4", но затова след малко...

Ако се объркахте, схематично резултатите от усилията на прокуратурата към датата на окончателното му (второ) изчезване към февруари 2014 г. изглеждат така: 

- Йосифов е екстрадиран от Гърция, за да бъде съден за наркогрупа и грабежи. Ненадейно е освободен, а делото му в съда е прекратено.

- Арестуван е за "Килърите 4".

- Освободен е, тъй като Европейската заповед за арест не е за това обвинение.

- Арестуван е по обвинение за заплаха срещу полицай. 

- Освободен е поради липса на доказателства. 

- Арестуван е по обвинение за заплаха на прокурор и затова, че се е готвил да си направи фалшива лична карта.

- Освободен е, тъй като срещу него няма достатъчно доказателства.

- Издадено му е постановление за задържане за "Килърите 4" вече след разрешение от Солун.

- Междувременно е изчезнал и е обявен за общодържавно издирване.

Прокуратурата очевидно успя да допусне множество грешки, докато се опитваше да остави Йосифов в ареста с всички сили и средства, заключават от в. "Сега" тогава.

Как става така?

Докато Йосифов е в неизвестност (първия път), първото правителство на ГЕРБ създава специализираните съд и прокуратура. Те започват работа от 1 януари 2012 г. и поемат всички дела срещу престъпни групи. Получава се противоречива практика - някои съдии считат, че "заварените положения" могат да се довършат от общите прокуратури, а други смятат, че трябва да отидат в специализираната.

Делото срещу Йосифов се разследва от окръжния прокурор, но заради променените условия се внася в специализирания съд, съответно от представител на спецпрокуратурата. Спецсъдът обаче го връща заради процесуални нарушения. Затова материалите се озовават отново в окръжната прокуратура - за отстраняване на грешките. Тази процедура се повтаря още веднъж.

Все пак делото срещу Йосифов (за групата за наркотици) тръгва в спецсъда през май 2013 г. Междувременно обаче през януари излиза тълкувателно решение на Върховния касационен съд по отношение на противоречивата практика. В него е указано, че действия по разследването на подобни дела могат да се извършват само от спецпрокуратурата. Така се оказва, че окръжната прокуратура е разследвала, без да е компетентна, т.е. делото трябва да се прекрати.

Този пълен абсурд се случва на 20 януари 2014 г. Тогава съдът няма изход, освен да излезе с определение, че обвинителният акт е писан от орган, който е нямал компетенциите за това и прекратява делото с указание доказателствата да се събират наново от спецпрокуратурата. В мотивите си съдът посочва, че "въпреки факта, че... поддържа противното становище, следва да се съобрази изцяло с указанията, дадени в тълкувателното решение". С думи прости: съдът не може да не изпълни постановеното от ВКС, нищо че вътрешното му убеждение е било обратното (тези подробности обаче няма да видите в "кафявите" медии, които по команда, съвпадаща удивително с предпочитанията на прокуратурата, отстрелват определени съдии, б.р.).

Тъй като срещу него вече няма дело, Йосифов се оказва без мярка за неотклонение, свободен човек е и може да си тръгне. От прокуратурата спешно търсят решение - арестуват го за 72 часа по делото "Килърите 4" и му повдигат обвинения като лидер на групата за убийства и отвличания. Проблемът обаче е, че в европейската заповед за арест, по силата на която е върнат у нас, се говори само за другата група - тази за наркоразпространение, т.е. обвиняемият не може да бъде съден за участието си в "Килърите" без разрешение от съд в Гърция. Затова съдът го освобождава. 

Така се стига до идиотската ситуация сутринта той да бъде освобождаван по едно обвинение, а следобед - арестуван по второ. Заваляват обвинения - за незаконно притежание на оръжие, за заплаха срещу полицай, за заплаха срещу прокурор, за фалшива лична карта, които до едно падат в съда. На последните заседания от тази серия - в градския съд - Йосифов изобщо не се появява.

Същия ден - 21 февруари  2014 г. апелативният наказателен съд взема решение за задържането му, тъй като вече прокуратурата е получила от солунски съдия разрешение да го разследва и за "Килърите 4". Но твърде късно - той е изчезнал.

"Цялата драма повдига множество логични въпроси. Например не са ли знаели от специализираната прокуратура, че делото за наркогрупа и грабежи срещу него ще се прекрати заради тълкувателното решение на ВКС. От издаването му до прекратяването е минала цяла година.

Никой ли не е успял да предвиди последиците? И ако това не е достатъчен аргумент, ето следващия: не можа ли някой от разследващите по "Килърите 4" да се сети, че не може да обвинява Йосифов, тъй като екстрадицията му е по друго дело? А ако се е сетил, защо не е поискал разрешение от съда в Гърция по-рано", питат се колегите от "Сега" през 2014 г.

Иначе създаването на Спецсъда и прокуратурата по времето на министър Цветан Цветанов е в пряка връзка и с една легендарна негова фраза, илюстрираща как те ще смачкат перстъпността: "Сега е моментът да превъртим Рубикона", викаше вицепремиерът и втори човек в ГЕРБ.

Но да си припомним

Кои са Йоско и Ко. в продукцията "Килърите 4"

Първо, след ареста им като "Килърите 4" на групата на Йосифов са предявени и обвинения за убийството на бившия ортак на Йоско Асен Петров - Шаки. (31 август 2004). Борис Арсов-Борчо пък е убит през август 2003 г. - точно по това време делото за отвличането на Стефко Колев от фирма "Руен" влиза в съда. За първото добило гласност похищание в най-новата ни история, са привлечени все хора около Йоско - споменатите Борчо, Шаки, Данаил Георгиев-Джаки, брат му Стефан Георгиев и Ивайло Симеонов-Богьовеца. Имало притеснения, че Борчо ще се разприказва.

Още по-рано, на 17 юни 1999 г., трети участник от бандата на Йоско изчезва безследно. Това е Ради Калинов, който сякаш потъва в земята. Казват, може буквално да е потънал...

Случаят с уж недосегаемия Фатик

За разлика от българските власти - и преди и след 10 ноември, - които десетилетия не виждат нищо нередно при двамата "Баба" - Фатик баща и син, на 19 август 2003 г. маскирани стрелци засичат колата на Филип Найденов на пресечката на бул. „България“ с бул. „Гоце Делчев“. Те правят луксозния му „Мерцедес“ с номер  BB FN 888  (BB - от baba, в превод от турски “баща”, F – Филип N- Найденов), на решето с автомати „Калашников“. После бягат с „Фолксваген“.

В Суходол е открита опожарената кола. Но има и гаф - по ДНК намерена в колата са задържани шестима от костинбродската група, начело с тартора Йосиф Йосифов.

Осем дни след убийството на бул. "България", полицията и прокуратурата водят в съда за разпит основен свидетел срещу бандата на Йоско - Хрисим Хрисимов. Той разказва, че е подпомагал убийците логистично. Осигурил автомобила, от който е стреляно срещу мерцедеса на Краля на оста ДС-Близкия изток, както и наел и къщата в Банкя, която групата за поръчкови убийства ползвала за база. Разказва, че бандата на Костинбродския е извършвала множество поръчкови убийства, отвличания и грабежи.

Хрисимов даже посочва човека, разстрелял лично Фатик - Борис Арсов-Борчо.

Въпреки доказателствата съдът пусна групата от ареста, което предизвика гнева на Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, който изрича фразата: "Ние ги хващаме, вие ги пускате".

Свидетелят Хрисимов пък се отказва от показанията си, въпреки че заради тях е открит гаражът, който групата е наела да скрие крадените коли, участвали в покушението. Там са намерени маски и ръкавици. Но странностите по това разследване тепърва започват, напомня breaking.bg. По маските и ръкавиците не са търсени биологични следи и това проваля всичко.

След изчезването на Йоско от куршуми падат пронизани двама от основните свидетели срещу него - Красимир Гочев-Шмид от Своге, разстрелян с автомат на 20 май 2014 г и Хрисим Хрисимов, убит пред заведението си в София през декември 2014 г.

На 16 май 2016 г. срещу Йосифов за пръв път е произнесена истински тежка присъда по делото "Килърите 4" - 17 години лишаване от свобода. Всичко друго е "оттекло в канала" и тя е само за опита за предумишлено убийство на Кирил Киров - Киро Японеца, а съдебният състав приема, че деянието е осъществено, но не е завършило със смърт по независещи от Йоско причини.

Също 17 г. получава и дясната му ръка Ивайло Симеонов - Богьовеца. Председател на състава на СпНС е настоящият кандидат за шеф на Апелативния спецсъд Георги Ушев (за него потичат хвалебствени панегирици в издания като "Блиц", които паралелно хвалят прокуратурата и главния прокурор, б.р.).

Всички са оправдани още на тази инстанция в частта за ръководене и участие в организирана престъпна група.

Идва обаче лятото на 2017 г., когато Апелативният спецсъд изцяло отменя решенията - групата е оправдана и по двете най-тежки обвинения, довели до присъдите на Йоско и Богьовеца. Потвърдени са оправдателните присъди на първа инстанция, касаещи ОПГ. Съдия тук е Даниела Росенова, която има "неблагоразумието" през м.г. да се кандидатира за шеф на АпСпНС и оттогава е под мощен "кафяв" обстрел от споменатите издания.

В мотивите си от онзи ден, с които ВКС изцяло потвърждава решението на апелативните спецмагистрати, се говори за "доказателствена необезпеченост".

"Върховните съдии са категорични, че изложената от въззивната инстанция подробна аргументация обуславя несъстоятелност и на доводите на прокурора за грубо незачитане на процесуалните предписания при очертаване на фактическите положения за несъпричастност на Йосифов и Симеонов към опита за убийство на Кирил Киров и за пренебрежително отношение към значими обвинителни доказателствени източници."

Класика - казано с прости думи: по делото няма факти.

От ВКС напомнят още, че не е допустимо "постановяването на осъдителна присъда при недоказаност на обвинението по несъмнен начин" и че една осъдителна присъда "не може да почива на несигурност, на предположения и колебливи изводи" (да видим сега какво ги чака в "онези" медии, б.р.).

След окончателното решение на ВКС единствените наложени наказания по това дело остават: Ивайло Симеонов-Богьовеца - 8 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 300 лв. за държане на радиосредство, което излъчва, без да има писмено разрешение, и на Мариян Атанасов – 2 години условно за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение.

Като се има предвид богатото минало на осъдените, те със сигурност са поизлежали това-онова по арестите и може и да осъдят България, ако са надлежали.

Ако решим да се шегуваме: дали заради горчивия опит с първото му връщане от Гърция, днес Йоско вече не фигурира в масива на Интерпол сред издирваните с червена бюлетина.

Защо? Международната полицейска организация не дължи информация кого преценява да "публикува" и кого да си търси по нейни методи безгласно...

На отправено запитване на Клуб Z от ГДНП казаха днес, че независимо от липсата му в сайта на Интерпол, Йосифов е обявен за международно издирване и има ЕЗА по искане на съдебната система. Този факт не е променян от 2014 г. - годината, в която се скрива след каскадата от правни неудачи срещу него.

От Спецпрокуратурата не са се отказали и споменатото дело за ОПГ за наркотици, грабежи и пр. срещу Йосифов, Богьовеца, синовете им и други лица, си тече. Следващото съсдебно заседание е на 3 март. На първа инстанция.

Отделен въпрс е какво става с факта на издирването му - дали то няма да бъде "свалено", след като не е по това дело.

17 жертви на стрелба в американско училище

http://www.cross.bg/nyakolko-kryz-ychenitzite-1567835.html

17 души бяха убити при стрелба в училище във Флорида. Същият е броят и на ранените, които са настанени в болница. Петима от тях са в критично състояние. Повечето от жертвите вече са идентифицирани. Самоличността им не е обявена публично, но е известно, че сред тях има и деца, и възрастни. Стрелецът е бивш възпитаник на гимназията. Той е идентифициран като 19-годишният Никълъс Круз. Задържан е веднага след извършването на престъплението. Преди време Круз бил изключен от гимназията дисциплинарно. Смята се, че е активирал противопожарната система, за да изкара учениците в коридорите и да убие възможно най-много от тях. Бил е въоръжен с полуавтоматична карабина и носел няколко пълнителя. След като му е оказана медицинска помощ е предаден на полицията за разпит. Разследващите предполагат, че брат му е бил негов съучастник в кървавото престъпление. Съученици на Круз разказват, че той определено се държал странно, особено напоследък. През изминалите месеци публикувал няколко снимки с оръжие в профила си в Instagram. Под един от фотосите написал, че много иска да стреля с пушката си по хора. Оръжието именно от тази снимка е това, с което е извършено масовото убийство в училището. Поне няколко часа стотици родители чакаха да видят децата си, тъй като районът беше отцепен. Много от тях се чували със синовете и дъщерите си само по телефона. В паниката някои от децата обаче забравили мобилните си телефони в класните стаи

Във вестниците днес

http://www.cross.bg/prof-hilyadi-informira-1567834.html

/КРОСС/ Една от темите, за които пишат всички вестници, е дарението на емигрирала в Австралия българка в полза на Националната художествена галерия. "24 часа" информира "Един милион и 800 хиляди лева е пратила починалата вече Маргарита Занеф". Писменост на осем хиляди години откриха в Нова Загора, съобщава "Труд". Находката е единствена по рода си в Европа и сред малкото в света. Двама видни лекари ще получат орден "Свети свети Кирил и Методий" огърлие, информира "Стандарт". Правителството е предложило на президента да бъдат отличени проф. д-р Темелко Темелков и проф. д-р Радослав Гайдарски за значимия им принос в медицинската наука у нас.  

Томислав Дончев: Някои от разговорите в коалицията са с по-висока температура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717786

Томислав Дончев: Някои от разговорите в коалицията са с по-висока температура"Този тон не е типичен", каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ за изказванията на Валери Симеонов от миналата седмица относно евродепутатката Ска Келер. "Водят се коалиционни разговори на висок глас е едно. Не знам кое е по-лошо - по-остър тон и теми, които се обсъждат и те излоизат публично, или да бъдат скрити".

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да стои зад Истанбулската конвенция

http://www.moreto.net/novini.php?n=369096

Истанбулската конвенция ще бъде приета само ако има абсолютен консенсус по нея. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в специално интервю пред bTV от формата „Питай премиера”. Премиерът коментира отношенията си с коалиционните партньори, с президента Румен Радев, както и външнополитическите инициативи за Западните Балкани и протестите за Пирин.

Самотните бащи са с по-уязвимо здраве

https://www.actualno.com/health/samotnite-bashti-sa-s-po-ujazvimo-zdrave-news_659912.html

Самотното родителство е изключително предизвикателство за майките, но и за бащите, които отглеждат сами децата си. Оказва се, че рискът от преждевременна смърт е повече от два пъти по-висок при самотни бащи, отколкото при самотни майки или семейства, сочи изследване, което е направено в Канада и публикувано в The Lancet Public Health. Целта на изследването е да се изостри общественото внимание върху проблема и самотните бащи да получават повече подкрепа от здравните институции. То е направено в

Учен от БАН: Хомеопатията е лъженаука

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/uchen-ban-homeopatiiata-lajenauka.html

Хомеопатията е лъженаука. Това заяви ученият химик от БАН Иван Ивановски. Идеята на учените е да се прекрати обучението по тази професия.

Учен от БАН: Хомеопатията е лъженаука

https://frognews.bg/novini/uchen-ban-homeopatiiata-lajenauka.html

Хомеопатията е лъженаука. Това заяви ученият химик от БАН Иван Ивановски. Идеята на учените е да се прекрати обучението по тази професия.

Тръмп осъди домашното насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717764

Тръмп осъди домашното насилиеПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп осъди домашното насилие, нарушавайки мълчанието си, след като по-рано защити бившия си сътрудник Роб Портър, обвинен от бившите си съпруги в домашно насилие, предаде Асошиейтед прес. "Напълно се противопоставям на домашното насилие и тук всеки го знае. Това дори почти не трябва да бъде казвано.

Може би има законодателна надежда за т.нар. "мечтатели" в САЩ

https://www.actualno.com/america/moje-bi-ima-zakonodatelna-nadejda-za-tnar-mechtateli-v-sasht-news_659910.html

Група членове на Сената на Конгреса на САЩ - демократи и републиканци - успяха да постигнат споразумение относно бъдещето на някои разпоредби, включени в законопроекта за имиграционната реформа. Не всички от тях обаче съответстват със зададените изисквания на президента на страната Доналд Тръмп, коментира вестник The Washington Post, цитиран от БГНЕС. Сенаторите разпространиха сред колегите си законопроект, според който всичките 1,8 милиона имигранти, живеещи отдавна в САЩ, ще могат да получат

Днес е погребението на Светеца от Байлово

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-e-pogrebenieto-na-svetetca-ot-bajlovo-674905.html

Днес е погребението на Дядо Добри, известен и като Светеца от Байлово. 

Земният път на дядо Добри ще завърши в двора на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в родното му село.

Той почина на 13-и февруари на 103-годишна възраст.

Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Венчава се през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.

Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. Почти всеки ден Добре Добрев ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника "Свети Александър Невски" или църквата "Свети Седмочисленици" и събираше в една пластмасова чаша пари, които след това даряваше до стотинка. През 2009 година дядо Добри дари 35 700 лв. на ПКСХП "Св. Александър Невски" и така стана най-големият дарител на Патриаршеската катедрала.

Автомобил се удари в автобус на "Ботев" (Враца)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/avtomobil-se-udari-v-avtobus-na-botev-vraca-2078782

Тежка катастрофа е станала тази сутрин във Враца, съобщава BulNews.bg. Кола се удари в автобус на футболен клуб "Ботев" (Враца).
 
Инцидентът е станал към 7.00 ч. на

Монтират паник бутони в детска градина след нападение на родител

//dariknews.bg/novini/bylgariia/montirat-panik-butoni-v-detska-gradina-sled-napadenie-na-roditel-2078773

Детска градина в Пазарджик монтира паник бутони след като учителка била нападната от гневен баща на дете от групата й. Това съобщи директорката на детско заведение „Валентина Терешкова“ Живка Спасова.

Инцидентът станал миналия месец, но служителите още не могат да преодолеят страха с

Трима задържани за убийството на данъчния шеф Иво Стаменов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trima-zadyrzhani-za-ubijstvoto-na-danychniia-shef-ivo-stamenov-2078781

Трима души са били задържани при полицейска операция по подозрение, че са участвали в убийството на началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов. Това съобщиха запознати с разследването източници пред

Отец Антоний: Мнозина завиждаха на дядо Добри, опитаха се дори да го ограбят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717783

Отец Антоний: Мнозина завиждаха на дядо Добри, опитаха се дори да го ограбятДядо Добри, който почина на 103 години, е престанал да събира сам даренията за храм-паметника "Ал. Невски" и започнал да ги пуска в кутията на "Ал. Невски", когато усетил, че става известен. Мнозина започнали да му завиждат и се опитвали дори да го ограбят, заяви отец Антоний от храм -паметника. Погребението на Дядо Добри ще е днес в с.

Президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717762

Президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума подаде оставкаЮжноафриканският президент Джейкъб Зума подаде оставка днес след девет години на власт, информира Ройтерс. Управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) поиска оттеглянето му от поста вчера. В 30-минутно прощално обръщение към нацията 75-годишният Зума все пак отбеляза, че не е съгласен решението на партията,

Академик от БАН: Хомеопатията е лъженаука

https://www.actualno.com/health/akademik-ot-ban-homeopatijata-e-lyjenauka-news_659917.html

Хомеопатията е категорично една лъженаука. Това заяви академик Иван Юхновски, член на БАН, според който принципите ѝ били разработени преди развитието на медицината и трябва да се отрече като наука. Толкова по-зле за лекарите, клели се с Хипократова клетва, че препоръчват хомеопатията, категоричен беше Юхновски. Няма болести от сериозен вид, които да се лекуват с хомеопатия, заяви академикът. Той предупреди, че заради хомеопатия може да има фатални последици при сериозни случаи, а в САЩ имало с

Предстоящи събития на 15 февруари 2018

http://www.cross.bg/chasa-provede-zala-1567833.html

/КРОСС/ ***София.Президентът Румен Радев ще посети Българската телеграфна агенция по повод 120-годишнината на медията. Държавният глава ще присъства на редакционния съвет на БТА и ще приветства журналистите по случай годишнината. ***София.В Големия салон на Българската академия на науките президентът Румен Радев ще присъства на тържественото отбелязване на 120-годишнината от създаването на Съюза на математиците в България. ***София.В Националния дворец на културата ще се състои двудневна Неформална среща на министрите на външните работи „Гимних". От 13.00 часа пред входа на НДК ще могат да бъдат задавани въпроси на пристигащите участници в срещата. От 16.00 и от 18.00 часа ще започнат работни заседания, посветени на Западните Балкани и Корейската народно-демократична република. Във втория ден към 28-те министри и Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще се присъединят петте външни министри от страните кандидатки за членство: Албания, Бившата югославска република Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. ***София.От 09.00 часа ще се състои заседание на Народното събрание. ***София.от 09.30 до 18.00 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски" ще се състои конференция „София казва „не" на словото на омразата и екстремизма". ***София.В 09

Марков: Спрете незаконното преотдаване на паркоместа

http://dnes.dir.bg/news/nezakonno-parkomesta-stefan-markov-preotdavane-26885338

Крайно време е да се спре нерегламентираното и незаконно преотдаване и продаване на тротоари и улици от страна на вечерните заведения и търговски обекти.

Бивш ученик застреля 17 души в училище във Флорида

http://www.mediapool.bg/bivsh-uchenik-zastrelya-17-dushi-v-uchilishte-vav-florida-news275580.html

Бивш ученик на 19 години откри в сряда стрелба в училище във Флорида и уби 17 души, сред които младежи и възрастни, съобщават световните агенции в четвъртък. Други 17 пострадали са приети в местни болници. Стрелецът бе задържан от полицията часове след нападението и бе идентифициран като 19-годишния Никълъс Крус, изключен по-рано от училището заради дисциплинарни нарушения, съобщиха от полицията. Трагедията се разира в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас", като това е 18-ият случай на стрелба в училище в САЩ тази година, според организацията за контрол върху оръжията "Евритаун фор гън сейфти". В тази цифра се включват самоубийства и инциденти, при които няма ранени, както и случаи като този през януари, когато 15-годишен уби двама ученици в гимназия в Кентъки, припомня БТА. Местният шериф Скот Израел съобщи пред медиите, че задържаният Крус е имал поне една пушка и множество пълнители, но се е предал на силите на реда без борба. Повечето жертви са били в гимназията, макар някои тела да са открити и извън нея.  Изстрелите в сградата започнали малко преди края на часовете за деня в 14.30 часа местно време, съобщи Си Ен Ен. Малко преди това се включила противопожарната аларма, като не се изключва вероятността Крус да я е задействал, за да всее паника. Повечето ученици се укрили в класните стаи. Стрелецът е бил въоръжен с полуавтоматична пушка, с която открил безразборен огън по всеки, попаднал на пътя му. Засега не се уточняват мотивите за нападението. Разследващите проверяват публикациите в социални медии на заподозрения. Открити са открили "много обезпокоителни" материали, допълни шерифът. Ученик, избягал от стрелбата, описва Крус като "странно хлапе" и един вид "самотник", отбелязва АП. Други възпитаници на гимназията потвърждават пред американските медии, че Крус не се е движел сред много хора и рядко завързвал социални контакти. Забелязван е с шапка от предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп.

ФБР и ЦРУ: Не купувайте смартфони от Huawei или ZTE

http://clubz.bg/64256-fbr_i_cru_ne_kupuvajte_smartfoni_ot_huawei_ili_zte

"Не купувайте смартфони, произведени от китайските технологични компании Huawei или ZTE", предупредиха американските разузнавателни агенции, съобщи Си Ен Ен.

Високопоставени служители на ЦРУ, АНС, ФБР и Агенцията за разузнаване в областта на отбраната обявиха пред Комисията по разузнаването на Сената, че китайските производители на смартфони представляват заплаха за сигурността на американските клиенти.

 Шефът на ЦРУ Майк Помпео, директорът на Националното разузнаване Дан Коутс и началникът на военното разузнаване Робърт Ашли на изслушването в сенатската комисия.

Републиканския сенатор Том Котън от Арканзас поиска от началниците, които докладваха пред комисията, да вдигнат ръце, ако могат да препоръчат на американските граждани да използват продукти или услуги, направени от конкурента на Apple Huawei или производителя на смартфони ZTE. Никой от тях не направи това.

"Съществува опасност да се позволи на която и да е фирма да "се взре в чужди правителства" чрез телекомуникационната инфраструктура на страната. Huawei е световен лидер в мрежовото оборудване и затова правителството ни превантивно го е блокирало за продажба на технологии на някои федерални агенции", обясни директорът на ФБР Кристофър Рей.

И продължи:

"Те имат възможност да променят злонамерено информация или да крадат информация. При това шпионажът да остава неразкрит". 

Оше през 2012 г. Конгресът публикува доклад, според който двете китайски фирми "трябва да бъдат наблюдавани с подозрение". Компаниите категорично оспорват констатациите на докладите, а Huawei ги окачестви като "безпочвени".

Въпреки това Huawei не прави активни стъпки на пазара на САЩ поради опасения, че администрацията смята, че китайското правителство може да използва произведените от компанията смартфони за събиране на разузнавателни данни.

През януари т.г се провалиха преговорите между Huawei и AT&T за продажба на китайските смартфони. Затова пред сенатската комисия Рей похвали усилията на доставчиците на телекомуникации, които се опитват да "повишат осведомеността си по този въпрос".

Huawei направи изявление, че следи внимателно изслушванията в Конгреса, но отказа да коментира директно оценките на разузнавателната комисия. Компанията подчерта силната си позиция на много пазари извън САЩ. Телефоните й превъзхождат Apple в Централна и Източна Европа, според изследователската фирма Canalys.

"Ние работим в 170 страни, където ни имат доверие и правителствата, и клиентите. Ние не представляваме по-голям риск за киберсигурността, отколкото други продавачи", твърдят от Huawei.

Компанията отбеляза още, че "никога не ни е било поискано да предоставим достъп до нашата технология или да предоставим данни или информация на нито един гражданин или организация, на което и да е правителство или техните агенции".

"Като публично търговско дружество се придържаме към всички закони и подзаконови актове на САЩ, за да изпълняваме и да се придържаме към най-високите бизнес стандарти", коментира представител на ZTE.

От фирмата уточниха, че влагат много части в телефоните си, които са произведени в САЩ.

Над 3 млн българи плащат осигуровки, но 80% от тях ги плащат върху суми под 1000 лв

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717778

Над 3 млн българи плащат осигуровки, но 80% от тях ги плащат върху суми под 1000 лв3 015 000 българи плащат осигуровки, но 80% от тях ги плащат върху суми под 1000 лв., заяви икономистът Кольо Парамов по Би Ти Ви. Според него влизане на България в еврозоната ще вдигне доходите и ще направи България по-привлекателна за инвестиране. Според икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии с влизане в еврозоната БНБ ще има

Кратки новини: Сидеров: С изтеглянето на конвенцията коалицията има бъдеще

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/15/3130042_kratki_novini_siderov_s_izteglianeto_na_konvenciiata/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Сидеров: С изтеглянето на конвенцията коалицията има бъдеще<br /><br />Премиерът Бойко Борисов отново показа, че е разумен и изтегли Истанбулската конвенция от Народното събрание. Хората ясно показаха, че са против нея. Ако бяха продължили усилията за нейното приемане, това щеше да разклати...

Родени на 15 февруари

http://www.cross.bg/prof-bivsh-fytbolist-1567775.html

КРОСС/ Акад. Ангел Гълъбов, вирусолог Проф. Божидар Бояджиев, художник Валери Божинов, футболист Виргиния Здравкова, моден дизайнер Проф. Гарабед Минасян, макроикономист Арх. Георги Стоев, главен архитект на Казанлък, бивш зам.¬министър на културата Емил Гъргоров-Бадема, футболист Ива Пранджева, лекоатлетка и треньорка Росен Рашев-Рошпака, художник Проф. Христина Вучева, икономист, бивш вицепремиер и финансов министър  

Кратки новини: Броят на болните от грип продължава да намалява

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/15/3130042_kratki_novini_broiat_na_bolnite_ot_grip_produljava_da/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Броят на болните от грип продължава да намалява<br /><br />През миналата седмица в страната има регистрирани 30 хиляди болни при 42 хиляди ден по-рано. В пика на грипната епидемия болните са били 140 хиляди, данните съобщи по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Спорт по тв днес: Григор срещу сърбин в Ротердам около 16 ч, "Лудогорец" - "Милан" и още 6 мача от ЛЕ, на олимпиадата - ски, биатлон, ски бягане, хокей на лед, шейни, скелетон, сноуборд и фигурно пързаляне, тото, баскетбол, дартс, NHL и колоездене

https://www.24chasa.bg/sport/article/6717518

Спорт по тв днес: Григор срещу сърбин в Ротердам около 16 ч, "Лудогорец" - "Милан" и още 6 мача от ЛЕ, на олимпиадата - ски, биатлон, ски бягане, хокей на лед, шейни, скелетон, сноуборд и фигурно пързаляне, тото, баскетбол, дартс, NHL и колоездене                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Загрижеността на САЩ от пакта за отбраната на ЕС беляза форум на НАТО

https://www.actualno.com/analysis/zagrijenostta-na-sasht-ot-pakta-za-otbranata-na-es-beljaza-forum-na-nato-news_659897.html

Министрите на отбраната на стланите от НАТО се събраха на разговори на фона на притесненията на САЩ по отношение на пакта за сътрудничество в областта на отбраната на ЕС и все по-напрегнатите отношения между Вашингтон и Турция. Вашингтон и Анкара, които са сред най-важните членове на трансатлантическия алианс, са в противоречие заради турската военна офанзива в Северна Сирия, за която във вторник държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън предупреди, че отслабва борбата срещу „Ислямска

Над 8 400 заявления за безплатни винетки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369087

Над 8 400 заявления за предоставяне на безплатни винетни стикери на хора с увреждания са приети в социалните дирекции във Варна от началото на кампанията. Това каза Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

Французин призна, че е убил момиченце, изчезнало от сватба в Алпите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717743

Французин призна, че е убил момиченце, изчезнало от сватба в АлпитеБивш треньор на военни кучета е признал, че неволно е убил 9-годишното момиченце, чието изчезване от сватба в Алпите разтревожи цяла Франция, предаде Асошиейтед прес. Прокурорът на Гренобъл Жан-Ив Кокия заяви, че днес следователите са открили част от останките на Маелис де Арожо в покрита със сняг клисура. Тя изчезна преди шест месеца, припомня АП.

Ожесточеният спор около биткойн

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/ojestocheniiat-spor-okolo-bitkoin-255631/

При седем трансакции в секунда биткойн бледнее в сравнение със системата, която стои зад разплащането с кредитни карти

Кантарджиев: Около 60% от усложненията при грип изискват лечение в болница

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6717770

Кантарджиев: Около 60% от усложненията при грип изискват лечение в болницаНа пет болни от грип при един има усложнения - около 60% от тези усложнения изискват хоспитализация в болница, лечение в болница. Това заяви в ефира на "Денят започва"  проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-честите усложнения са на дихателната система - пневмониите,

Казваме последно ”Сбогом” на дядо Добри

https://frognews.bg/novini/kazvame-posledno-sbogom-diado-dobri.html

Казваме си последно ”Сбогом“ с дядо Добри. Днес светецът от Байлово ще бъде погребан в двора на храм ”Св. св. Кирил и Методий“ в родното му село.

Разкопките на Акве калиде и Русокастро ще продължат и през новия археологически сезон

https://www.actualno.com/burgas/razkopkite-na-akve-kalide-i-rusokastro-shte-prodyljat-i-prez-novija-arheologicheski-sezon-news_659880.html

През новия археологически сезон ще продължат разкопките на Акве калиде и на крепостта Русокастро. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Милен Николов, директор на РИМ-Бургас. На крепостта Русокастро ще продължи разкритието на цитаделата, която е на площ от близо 2 дка. "Миналата година разкрихме част от укрепителната система, започнахме да разкриваме водохранилището, монументална сграда с пилони, разкрихме и втория етаж", добави още той. Финансирането за крепостта е о

Настъпват усложненията от грипа

https://frognews.bg/novini/nastapvat-uslojneniiata-gripa.html

Тази седмица заболелите от грип са 30 000, докато миналата седмица бяха 40 000. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Специалистите по защита на личните данни са масово търсени заради новите правила

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/15/3129922_specialistite_po_zashtita_na_lichnite_danni_sa_masovo/?ref=rss


Когато през 2006 г. Джен Браун е взела първата си диплома по защита на личните данни, ѝ е било трудно да си намери работа – а днес компаниите в САЩ и Европа търсят десетки хиляди специалисти като нея. Причината са новите правила за защита на личните данни (GDPR), които ще влязат в сила през май.<br /><br />"Навлязох в сферата на сигурността, преди на хората да започне да им пука, и ми беше трудно да си намеря работа", казва 46-годишната жена. "Изведнъж започнаха да се...

Парламентът ще гласува президентското вето върху Закона за посевния и посадъчния материал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717740

Парламентът ще гласува президентското вето върху Закона за посевния и посадъчния материалПарламентът ще гласува ветото на президента Румен Радев върху Закона за посевния и посадъчния материал. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. Държавният глава върна закона в парламента на 2 февруари. Той изрази несъгласие с промяната на предназначението на земеделските земи. Според Румен Радев приетите правила не изпълняват

Директорът на Goldman Sachs с предупреждение: Икономиката на САЩ може да прегрее заради Тръмп

https://www.actualno.com/america/direktoryt-na-goldman-sachs-s-preduprejdenie-ikonomikata-na-sasht-moje-da-pregree-zaradi-trymp-news_659908.html

Генералният директор на американската инвестиционна банка Goldman Sachs Лойд Бланкфейн счита, че заложените от администрацията на президента Доналд Тръмп бюджетни разходи могат да се отразят негативно на икономиката на страната и да станат един от факторите тя да "прегрее". "Шансовете за негативно развитие на събитията се повишиха“, каза той в интервю за CNN, цитирано от БГНЕС. Бланкфейн припомня, че американската икономика е работела като часовник, когато федералното

Норвежка доминация в мъжкото спускане

http://clubz.bg/64255-norvejka_dominaciq_v_myjkoto_spuskane

Норвежецът Аксел Лунд Свиндал е новият олимпийски шампион в спускането при мъжете на игрите в Пьончан. Един от най-добрите скиори на нашето време вече има два златни медала и общо четири от зимни игри.

Той донесе първа титла на родината си в най-атрактивната надпревара в алпийските ски на олимпиада.

А норвежката доминация днес допълни Шетил Янсруд, който завърши втори - на 12 стотни. Бронзът отиде за швейцареца Беат Фойц, финиширал на 18 стотни зад шампиона.

След триумфа 35-годишният Свиндал заяви, че това са последните му олимпийски игри.

А днес времето в Пьончан позволяваше да има стартове в ските - имаше и гигантски слалом при жените.

№1 стана американката Микаела Шифрин. На 39 стотни зад нея финала пресече Ринхилд Мовинкел (Норвегия), а подиума допълни Федерика Бриньоне (Италия) на 46 стотни.

Водачката от първия манш Мануела Мьолг (Италия) остана едва осма на повече от секунда зад Шифрин.

Българката Мария Киркова е 40-а (беше 46-а след първото спускане) на 2:32 сек.

Над 350 млн. деца живеят в зони на конфликти

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/15/3130041_nad_350_mln_deca_jiveiat_v_zoni_na_konflikti/?ref=rss


Броят на децата, живеещи в зони на конфликти, е рекорден, като спрямо началото на 90-те години те са със 75% повече. През миналата година в такива рискови места са живели над 357 млн. деца, сочат данните на благотворителната организация "Спасете децата", цитирани от "Ройтерс" и БТА. Най-опасните страни за млади хора са Сирия, Афганистан и Сомалия.<br /><br />Засилената урбанизация, продължителните конфликти и увеличаването на броя на училищата и болниците, които...

Актриса: Цената за #MeToo ще бъде платена от всички

https://www.actualno.com/showbusiness/aktrisa-cenata-za-metoo-shte-byde-platena-ot-vsichki-news_659911.html

Актрисата Вайола Дейвис заяви, че според нея рано или късно ще се окаже, че движението срещу жертвите на сексуално насилие #MeToo има своята цена, която ще трябва да бъде платена от всички, тъй като „нищо добро не идва безплатно“. По време на интервюто си с организаторката на годишната среща „Жените в света“ Тина Браун, Вайола изрази щастието си от факта, че все повече и повече хора се осмеляват да споделят травматичните си преживявания, свързани със секс

Преглед на печата - 15 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369090

Вестниците в четвъртък отделят място на интервюто на премиера Борисов пред bTV, в което бяха коментирани значимите за българското общество теми. "ГЕРБ няма да придвижи за ратификация на Истанбулската конвенция за превенция на насилието над жени и семейното насилие докато в обществото не се създаде консенсус за това, че насилието над жени и деца е неприемливо.

БВП на глава от населението за България е 650 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717754

БВП на глава от населението за България е 650 евроБВП на глава от населението за България е 650 евро, докато в Европа е 32 000 евро. Трябва да ги догонваме, заяви проф. Димитър Иванов в сутрешния блок на Би Ти Ви. У нас моторите на растежа не са запалени, каза икономистът. "Поръчките от чужбина за промишлеността за миналата година са спаднали с 30%, а те определят апетита към нашето производство.

Кандидат-президент в Мексико пострада тежко в катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717735

Кандидат-президент в Мексико пострада тежко в катастрофаПървата индианка, бореща се за президентския пост в Мексико, Мария де Хесус Патрисио е пострадала тежко в катастрофа, съобщиха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА. Патрисио пътувала с микробус, заедно с няколко свои сътрудници, когато автомобилът се преобърнал на път в щат Южна долна Калифорния. В катастрофата е загинала една от съветничките й,

Ще има ли нова среща за името на Македония в София

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/15/3129825_shte_ima_li_nova_sreshta_za_imeto_na_makedoniia_v/?ref=rss


От близо седмица гръцки и македонски издания пишат, че София ще е мястото на среща между външните министри на двете страни, Никос Коциас и Никола Димитров. На нея би трябвало да продължат разговорите за името на Македония, които в последните дни получиха нов тласък, а Атина и (особено) Скопие изразяват надежда въпросът да се реши до март.<br /><br />Вярно ли е това? От македонското външно министерство определиха съобщенията за срещата като "спекулации", макар източници от...

Монах от Зографския манастир с пламенна молитва срещу Истанбулската конвенция (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/monah-ot-zografskia-manastir-s-plamenna-molitva-sreshtu-istanbulskata-674903.html

Йеромонах Юстин от Зографския манастир в Атон разпространи на личния си сайт специална молитва за защита на българския народ от Истанбулската конвенция.

Отецът я е качил във формат удобен за сваляне, а ревностни християни мълвят словата за избавление болгарскому народу от джендъра и ги споделят във видеа в YouTube.

Ето едно от тях.

Протестите за Пирин продължават

https://frognews.bg/novini/protestite-pirin-prodaljavat.html

Противниците на строителството в Пирин - отново на протест. Този път недоволството ще е по обед, пред Миинистерството на околната среда и водите. Протестиращите имат и нови искания - оставка на вицепремиера Валери Симеонов заради думите му към зелената евродепутатка Ска-Келер.

Аз не знам, какво е това интелигенция...

http://www.cross.bg/znam-chovek-inteligentziya-1567831.html

/КРОСС/ Аз не знам, какво е това интелигенция, аз знам, какво е това интелигентен човек - това е човек, който е осъзнал отговорностите си повече, отколкото своите права. - Андрей Кончаловски

Николов: Законът ще спре кранчетата за корупция

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-zakon-nikoli-nikolov-antikoruptzionen-krancheta-26885321

Новият антикорупционен закон има интересни механизми, които ще ни позволят "да затворим кранчетата" на онези, стимулиращи корупцията.

Жертвите на стрелбата в училище във Флорида са 17

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/15/3130039_jertvite_na_strelbata_v_uchilishte_vuv_florida_sa_17/?ref=rss


Жертвите на стрелбата в училището във Флорида са 17, още толкова са ранени, като в тежко състояние са поне трима от тях, обобщават световните агенция, цитирани от БТА. Инцидентът стана вчера около 14.30 часа местно време (21.30 ч. българско).<br /><br />Убиецът е на 19 години, бивш възпитаник на гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас", който е бил изключен, заради проблеми с дисциплината. Никълъс Крус е задържан малко след стрелбата.<br /><br />Нападателят е...

Облачно и хладно днес, валежи не се очакват

https://frognews.bg/novini/oblachno-hladno-dnes-valeji-ochakvat.html

Почти целия ден ще се задържи с разкъсана облачност, която се увеличава от запад на изток. Валежи не се очакват.

Кошмарът в гимназията във Флорида: Жертвите са поне 17

https://offnews.bg//sviat/koshmarat-v-gimnaziata-vav-florida-zhertvite-sa-pone-17-674904.html

Най-малко 17 души бяха убити при стрелба в гимназия „Марджъри Стоунмън Дъглас“ в Паркленд във Флорида.

В болницата в американския град Помпано Бийч, щата Флорида са постъпили осем човека, пострадали при масовата стрелба в гимназия „Марджъри Стоунмън Дъглас“ в Паркленд. Там е настанен и заподозреният извършител на престъплението Николас Круз, съобщи доктор Еван Боуър от лечебното заведение. Неговото изявление пред журналистите бе предадено на живо от телевизия Си Ен Ен, която следи развитието на случая.

„От осем постъпили при нас двама загинаха, трима се намират в критично състояние, а останалите двама са стабилизирани“, уточни доктор Боунър, цитиран от БГНЕС.

Той обаче отказа да отговори на въпросите, свързани със здравословното състояние на Круз.

Си Ен Ен съобщава, че общият брой на пострадалите, които остават под лекарско наблюдение са 14. Първоначално те са били 17 – 9 в Помпано Бийч, седем в общата болница на окръг Брауърд и един в Корал Спрингс.

Както съобщи по-рано шерифът на окръга Скот Израел, жертвите на клането са станали 17 души, сред които и ученици, и възрастни. В изявлението си пред медиите Израел разкри и самоличността на заподозрения извършител на престъплението, който беше задържан от полицията на километър и половина от местопрестъплението. По думите на шерифа става дума за 19-годишния бивш възпитаник на учебното заведение Николас Круз, който преди време е бил изключен от училището заради "системни проблеми с дисциплината".

"Започнахме да разглеждаме посещаваните от него уеб сайтове и интересите му в социалните мрежи", допълни Израел, наричайки някои от постовете на Круз "много, много обезпокоителни".

Позовавайки се на свои източници, американската телевизия Си Ен Ен обяви пък, че младежът е стрелял с полуавтоматична карабина AR-15 - най-разпространеното оръжие за „цивилна“ употреба в САЩ и най-често използваната пушка за масови убийства в страната.

В себе си Круз е носил няколко пълнителя.

Българка дарява кръв за ранени в училището във Флорида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717745

Българка дарява кръв за ранени в училището във ФлоридаБългарка отиде в болница във Флорида, за да дари кръв за ранени в касапницата в училище, където 19-годишен разстреля 17 деца. Тя се казва Диана и има рядката група кръв нулева отрицателна. „Отивам да даря кръв за 5-имата, които се борят за живота си”, съобщила тя пред кореспондент на Нова тв. Българката живее на 5 минути от мястото на трагедията.

Над 11 000 дървета са посадени в Пловдив през последните седем години

https://www.actualno.com/plovdiv/nad-11-000-dyrveta-sa-posadeni-v-plovdiv-prez-poslednite-sedem-godini-news_659877.html

Повече от 11 000 дървета са посадени в Пловдив през последните седем години. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Стоян Алексиев, директор на Общинско предприятие „Градини и паркове“. По думите му зелената система на Пловдив е на едно много високо ниво. "Всички паркове, детски площадки и съоръжения се поддържат доста добре и редовно се почистват", каза Стоян Алексиев. Той коментира, че парковите кошчетата за смет се изпразват на два ил

Катастрофа във Враца, има пострадал

https://www.24chasa.bg/region/article/6717737

Катастрофа във Враца, има пострадалЕдин човек е пострадал при катастрофа на бул. „Мито Орозов“ във Враца. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Лек автомобил с марка „БМВ“ се е завъртял. Водачът му е с травма. Инцидентът е станал към 6.00 часа тази сутрин. Движението в района на катастрофата не е

Пътищата са мокри, ремонтите по „Тракия“ продължават

https://frognews.bg/novini/patishtata-mokri-remontite-trakiia-prodaljavat.html

Пътищата са предимно мокри, по високите места частични заснежени, със заледени участъци, които са обработени, съобщиха от АПИ. Температурите са в интервала от -14° до 6°, над страната има променлива облачност.

Борисов за Цеко Минев, Зоран и "кеф ти Солун, кеф ти нагоре" (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/64254-borisov_za_ceko_minev_zoran_i_kef_ti_solun_kef_ti_nagore_pylen_tekst

Предлагаме ви пълен текст на интервюто на министър-председателя Бойко Борисов пред Антон Хекимян по бТВ, излъчено вечерта на 14 февруари 2018 г.

...

Водещ: Започва специалното издание на „Питай премиера“. Намираме се в кабинета на министър- председателя Бойко Борисов. Добър вечер.

Бойко Борисов: Добър вечер. И да уточним, че вчера като се видяхме вие пожелахте тук да е интервюто, а не в БТВ. Аз предложих да дойда там.

Водещ: Имаше два варианта. Решили сме тук, защото не сме го правили от вашия кабинет.

Бойко Борисов: Нашият кабинет е и ваш кабинет, защото е на хората.

Водещ: На хората е. А хората ви питат много въпроси. Над 500 въпроса сме събрали в тази папка и сме ги разделили по различни теми – корупция, сигурност, външна политика, европредседателство, но и прословутата Истанбулска конвенция. Но да започваме директно. Кажете ни извиват ли ви ръцете вашите партньори от Обединени патриоти заради Истанбулската конвенция.

Бойко Борисов: Аз искам само да покажа на вашите зрители документът Истанбулска конвенция как изглежда и да му прочета заглавието – „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“. Това е документът. Отговорът ми ще бъде в две части. Ние приехме и винаги като партия и държава мисля, че всички сме срещу насилието над жени и деца, и домашното насилие. Приемам и това, че може би някъде да има текст, който да тревожи някого. Парламентът именно е мястото, където текст по текст се дебатира и се отхвърля – това е в една нормална парламентарна държава.

Момент. Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава конвенция, нито в предизборните ни, нито по време на сключването на споразумението. На тях мога да им се сърдя само, защото няколко пъти им казах: „Колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове. Единствената цел е да сложим на обществото тази конвенция, подписана от 47 страни, и да се произнесем срещу нея.

Водещ: Те ви поставят условия, ултиматуми, че ще напуснат управлението, че управлението може да падне. Вие ще изтеглите ли тази конвенция от Народното събрание?

Бойко Борисов: Тази конвенция няма да влиза в Народното събрание, защото сега е в Конституционния съд. Второ, аз никога не съм правил на инат. Може би затова толкова пъти хората ме избират. Винаги съм се съобразявал с всеки един глас, с всяко едно настроение. Еле пък като има и църква. По-странно ми е как колегите от БСП, от Президенството, заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави от Съвета на Европа. Ние тук поставяме явно под въпрос дали изобщо да членуваме в Европейския съюз. Но, за да бъдем кратки и ясни, казал съм го на Патриотите, казвам го сега и на членовете на ГЕРБ, казвам го като председател на партията – ние Истанбулската конвенция ще я приемем само, ако има абсолютен консенсус в българското общество. Оттук нататък всеки, който си играе със страховете на хората; оттук нататък всеки, който вместо да говори за домашното насилие, насилието над деца, казва, че това трябва да остане, това трябва да е така, или предлага някакви нови закони… О`кей, защо не са приети толкова години, десетилетия?

Водещ: Тя нали е в Народното събрание сега? Може ли някой да направи референдум? Каракачанов, Корнелия Нинова искат референдум за еднополовите бракове.

Бойко Борисов: Искат да похарчат 30 милиона? Не ни трябват на държавата тези пари да ги дадат за нещо смислено? Ако има референдум за гей браковете как ще завърши? Нима някой не знае? Българинът е консервативен, отговорът ще бъде „не“. Защо да ги похарчим тези пари? Но тук това не се третира. Името, може ли да прочетете и вие какво пише?

Водещ: Аз съм я чел. Вие чели ли сте я?

Бойко Борисов: Значи, стига с тази „Истанбулска конвенция“, понеже е приета в Истанбул. Може да е Женевска, може да е Мюнхенска, може да е от всякъде. Именно на тази конвенция, зад която ние застанахме като европейска партия, беше Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Водещ: Съгласен ли сте да има референдум?

Бойко Борисов: Не. Няма смисъл от референдум.

Водещ: Как бихте гласували на един референдум – за или против еднополовите бракове?

Бойко Борисов: Против. И то е решено в Конституцията. Българската Конституция казва - мъж и жена се женят, казано схематично. Въобще тази тема не стои. Какво направиха? Понеже ГЕРБ, като европейска партия, предложихме това нещо да се ратифицира, и между другото Русия, Азербайджан, България – такива са страните, които още не са я ратифицирали, казаха не. Добре, и аз казвам не. Това е нещо, което е толкова важно за обществото – аз го чух, виждам, защото дебатът не тръгна за насилието на жени и деца. Къде тук пише за еднополови бракове? Къде тук пише…

Водещ: Ами не, хора от ГЕРБ също казват, че тя е опасна.

Бойко Борисов: И аз казвам, че е опасно нещо, когато ксенофобия, страх, лъжи изведнъж така избуят в публичното пространство, че плашиш хората. Щом хората са уплашени, махаме я, връщаме дебатът отначало. Без, и аз като лидер на ГЕРБ, това ще разпоредя и на своите депутати – няма да се занимавате с конвенцията, докато не седнем наново и кажем кое е добро като текст. Дори Джамбазки каза: Аз бях „въздържал се“, защото има и много хубави текстове. Добре, дайте да приемем хубавите текстове, тези, които защитават жените и децата от насилие.

Водещ: /../ приемаме цялата или не. Бъдещето явно все още е поставено на карта или е тотално изтеглена. Да или не – какво решавате?

Бойко Борисов: Няма да правя нищо, което да дам възможност и на комшиите от другата страна, и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи как ние искаме да направим децата гейове, да чувам такива мъжкари всеки ден да се изказват, ама такива мъжкари – аз не съм чул, че има в България толкова мъже. Не, ГЕРБ няма да стои зад нея, докато не върнем дебата, докато такива като вас не кажат: Абе, хора, къде е, дайте, прочетете я. Ето, сега ще ви направя копие, ще ви дам да прочетете, и вече следващият път като седнем, няма да ме питате за Истанбулска конвенция, защото Истанбул малко звучи, нали, а ще говорим за Конвенцията на Съвета на Европа.

Водещ: Добре, чели сме я.

Бойко Борисов: Не, не сте я чели.

Водещ: Чел съм я.

Бойко Борисов: Не.

Водещ: Чел съм и тълкувателните текстове, включително и към нея. Знам какво съдържа, знам какви са страховете. Вие прочетохте ли я?

Бойко Борисов: Окей, за да не си губим времето…

Водещ: Дайте да не си губим времето.

Бойко Борисов: … ГЕРБ оттегля, защото сами, без БСП, без патриоти, срещу президента няма смисъл да вървим, след като хората си мислят, че ние всъщност искаме да узаконим гей бракове, а то няма една точка по това нещо, няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат, когато съзреят, когато оценят, че насилието и конвенцията за насилието над жени и деца е достатъчно сериозен проблем, ще се върнем да дебатираме.

Водещ: Добре. Толкова по тема „Истанбулска конвенция“. Много въпроси от страна на зрителите по две оставки – едната на Валери Симеонов, другата на Нено Димов – бихте ли поискали тези оставки?

Бойко Борисов: Защо?

Водещ: На Нено Димов за Пирин, на Валери Симеонов и заради изказванията му по повод евродепутатката Ска Келер „да й намажем ските“.

Бойко Борисов: Аз се отнасям, неслучайно тогава се чух и с Валери Симеонов и му казах: Можеш да имаш право в много неща, но такъв език и такъв начин на говорене в европейска България с Европейския съюз не е приемливо. И затова ние с прессъобщение се разграничихме от тези негови думи за камионетката, за експулсиране и всичко останало. Залените в България не могат да се оплачат от мен. Те са били чувани винаги и по всички теми.

Водещ: По Пирин чувани ли са?

Бойко Борисов: Разбира се, че са чувани. Разбира се, чеса чувани. И аз съм им обещал, гарантирал съм, че освен втори лифт и съпътстващите спортни съоръжения, щото да чуят и спортни съоръжения какво е – кабелите за лифта, всичко това трябва след като се направят /…/, всичко, второ, трето, всичко това минава на обществени обсъждания – нищо тайно не може да стане, това съм им го обещал, и затова съм гарант.

Водещ: Да, но протестите продължават. Явно не ви вярват. Казват – 48%...

Бойко Борисов: Иначе как ще се покаже, примерно Христо Иванов и Радан Кънев – кой ще ги види? Нали трябва да намерят някаква тема. Средната работна заплата днес мина на 1160 и нагоре лева, доходите с 12% са се вдигнали, приходите от горивата с 15%, ръстът на икономиката, безработицата. Възможно най-добрите параметри, в петицата на Европа е България. Как да ги чуят иначе? Аз се отнасям с огромно уважение и с тези хора, и Сендов, и Тома Белев, за не ги изброявам всичките, и алпиниста…

Водещ: Боян Петров.

Бойко Борисов: Да. Прекрасни хора. Бих ги помолил…

Водещ: Защо не можете да се разберете?

Бойко Борисов: Защото неслучайно това са патриоти, неслучайно народът ги е избрал, има част от българите, които обичат да са по-твърди, по така да тропат по масата, по воеводи да са – нека така да го начем, и имат такъв стил. Те така са спечелили изборите, затова техните партии си ги подкрепят по този начин. Иначе щяхме да сме една-единствена партия и всички да сме еднакви. Така че мога само да кажа с този начин на изразяване на Валери Симеонов, че са глупаци, аз не съм не само съгласен, а и не го възприемам. Темата „Пирин“ – когато вицепремиерът и министърът на околната среда внасят предложения за втори лифт, който и ние обещавали в цялата предизборна кампания, ние само това сме приели.

Водещ: Добре, много важен въпрос – явно оставки няма да има, така да разбираме, няма да искате оставките на тези двама министри?

Бойко Борисов: За да има оставки и за да се приемат оставки, трябва в парламента парламентарното мнозинство да ги приеме.

Водещ: Добре. Два важни въпроса, г-н Борисов. Това е въпросът, господин Борисов, на Явор Василев, Йордан Кошев, а и на други хора – знаете ли кой е реалният собственик на „Юлен“?

Бойко Борисов: Всички знаят, независимо че го крият. Ако ме питаш, за Цеко Минев става въпрос. Да не ме съдят утре, защото сигурно има някакъв друг формален собственик, но омразата между Цеко Минев и Зелените поражда всичко това, което се случва в момента. Защото и Зелените казват – какво лошо да има втори лифт, окей сме за втори лифт, ама на този не му вярваме. И аз бих препоръчал на министъра да направи необходимото да разсекрети… Макар че някой тогава ще каже – ами на „Кока кола“ защо не разсекретят собственика, примерно, която е офшорна компания също? Затова според мен собственикът да излезе, да се разкрие, да си сложи картите на масата и да приключим с това.

Водещ: Добре, обаче ако поканим собственика на тази компания, която споменахте, сигурно той ще дойде, няма да е беден кипърец с лесно запомнящо се име.

Бойко Борисов: Мисля, че ме попитахте, аз си казах мнението. След като Цеко Минев движи всичко на Банско, най-вероятно той е, ако не собственикът, то достатъчно близък до собственика, да взима решения.

Водещ: Ама хората, които протестират долу, най-вероятно се съмняват, че и държавата стои зад този човек?

Бойко Борисов: По никакъв начин. По какъв начин стои? По какъв начин? В същото време не можем да отречем, че Банско е в десетката на световните ски курорти. И всички се радваме, когато световните купи по ски, по сноуборд, по какво ли не, са на Банско. 15,7 е ръстът на туризма, зимния, тази година. Факт.

Водещ: Споменахте съседите, комшиите ги нарекохте от другата страна на булеварда. Какви са отношенията ви с президента Румен Радев?

Бойко Борисов: Моите са добри. И винаги съм се отнасял с изключително уважение. Но, когато някой му напише в речта, понеже горе-долу знам кой го пише, „кукловодите на Истанбулската конвенция“ – чакай, този кукловод за 47 държави – това е много сериозен кукловод. Аз не мога да съм толкова силен кукловод, ако мен имат предвид, та в 47 държави да се приеме тази конвенция. Ей, страшен кукловод. Така че съветът ми е да не ги слуша много. Както аз моите „тенори, вокали“ и подобни, казах – не се занимавайте. Имаме важни държавни дела с президента Радев да свършим.

Водещ: А как ще коментирате темата, която той засегна, за това, че парламентарната република е атрофирала; за това, че Народното събрание се е превърнало в нотариат, който изпълнява вашата воля?

Бойко Борисов: Служебното правителство защо изпълняваше неговата воля? Защото така е в Конституцията, така е казано, така е написано, така е прието преди десетилетия, че по време на служебно правителство президентът без парламент, без никой, е едноличен господар в България. Нали така? Той определя кой е премиер, министър и всичко останало.

Водещ: Да. За това – да.

Бойко Борисов: Така. Ами парламентарната република казва: „Партията победител на изборите има, заедно ако е в коалиция, парламентарно мнозинство, което парламентарно мнозинство подкрепя политиките на правителството“. Как ще управляваш без парламентарно мнозинство? Ами не може. Примерно в Холандия, виждаш, Рюте с един глас управлява повече. Но Конституцията е такава. Кое е атрофирало? Защото парламентът действително този път стана по-рязък към всички. Ами и на мен не ми е приятно, когато неговите съпартийци от БСП такива обиди отправят от парламентарната трибуна и го принизяват.

Водещ: Сякаш обаче се почувства обиден заради това, че е заобиколен за Ердоган. За това, че е разбрал от медиите, или поне той така каза, разбрал от медиите, че ще идва Ердоган на официално посещение в България. Заобиколихте ли го?

Бойко Борисов: Аз никога не го заобикалям. И винаги, когато пътува, и колкото, каквито министри, членове на делегация пожелае, толкова отиват. Винаги. Освен това, в края на краищата изпълнителната власт имаме своите правила и в случая, когато с президента Туск, Юнкер, Таяни, сме взели това решение, разбира се, че е добре дошъл. Първото посещение на президента Макрон тук го бях договорил, отидохме във Варна, отидохме заедно, направихме го прекрасно. И той доволен, и аз, и България доволна, и Франция доволна. Какво ни пречи? Там има един човек, който пише и е сивият кардинал. Защото, когато си говорим с президента Радев, аз от години общувам с него, той е един прекрасен човек и се разбирам прекрасно.

Водещ: Кой пише речите на президента тогава?

Бойко Борисов: Един медиен човек там, който го помня от ВВТ, още от телевизията на Пеевски го помня.

Водещ: Кажете кой е.

Бойко Борисов: Е, как, кой беше изпълнителен директор на ВВТ? Не помниш? Е, колко обичаш да не помниш. Иво Христов. Не помниш?

Водещ: Помня.

Бойко Борисов: Благодаря.

Водещ: Важно е обаче да го каже събеседникът, нали така?

Бойко Борисов: Но е важно и вие да знаете кой пише. Към президента Радев няма тема, по която не сме се разбрали. Ето, завчера по НСО – освобождава, назначава. Казах – само ми изпрати документа, веднага ще го съгласуваме. Днес външният министър Захариева каза – президентът предлага за Москва посланик. Казвам, щом предлага, съгласуваш веднага. Ние трябва да уважаваме мнението на президента, когато предлага. Разбира се и те би трябвало да уважават, когато парламентът или премиерът… Така че зад гърба му нищо не правя. Винаги е добре дошъл.

Водещ: Каква ще е ролята на България по време на срещата на върха на европейските лидери във Варна, заедно с Ердоган? Каква ще е ролята на България? Ние любезни домакини ли сме? Каква ще е нашата функция, когато се срещнат европейските лидери с Ердоган във Варна?

Бойко Борисов: Първо, за да се състои тази среща, трябва да има любезни домакини. И то такива домакини, че да ти дойдат на гости и едните, и другите. Всички искат да направят подобна среща, но не става. Трябва да си го работил години наред, трябва и тогава, когато се носят пасиви, пак да си подавал ръка. И сега, когато имаш нулев натиск на границата месеци, година наред, и българите спят спокойно, и забравиха много бързо и Харманли, и „Овча купел“, и всичко останало, нормално е сега да искаме да се нормализират отношенията. Защото, в противен случай на Балканите, особено в България, с малцинството, което има с български мюсюлмани, да ги наречем, с изселниците, които преди, там 1987-1988 година заминаха – „голямата екскурзия“, която беше – това са живи същества, живи хора. Те могат да бъдат мост на дружбата, могат да бъдат и генератори на най-тежки събития, които на Балканите ги имаше само преди 20 дена. Нека не си играем с тези работи. Приятелството, добросъседството е жизнено важно.

Водещ: Особено на Балканите. Още един въпрос, свързан с Балканите. Той е на зрител, на Роксан: „Искам да попитам господин Борисов защо докато гръцкото правителство проявява претенции за Македония, нашето стои и бездейства“? Така ли е?

Бойко Борисов: В кое бездейства?

Водещ: Сигурно, че взимаме отношение към името на Македония например, какво трябва да е или не трябва да е. Ние имаме ли някакви претенции там?

Бойко Борисов: Знаете ли, историята ще каже дали съм имал успех или не. Ние не можем от днешните събития да си дадем сметка дали е правилно, дали не е правилно. Затова китайците казват: Ако нещо е важно, ако нещо е правилно, след 5 години ще го разберем дали е така, или след 50. Но това, което с малкия си опит съм разбрал, че ако на Балканите започнеш да дадеш акъл, съвет, или почнеш да обясняваш кое е правилно, то със сигурност мигновено предизвикваш експлозия. Почнем ли да даваме на колегата Ципрас или на Мицотакис примерно, като опозиционна партия в Гърция, или на ВМРО-ДПМНЕ и на Заев в Македония акъл как да постъпят, не само ще ги подразним, но и ще попречим. Ние можем само да им кажем следното – в Банско, след като един месец преговаряха, последната среща беше в Банско, и двете делегации преговарящи между България и Македония, ми се обадиха, че не са се разбрали, не можело да свършат работа. Тогава аз ги върнах обратно. Обадих се на Заев и викам: Зоране, нека да бъдем храбри. Десетилетия това стои, нека да го направим. – И днес македонците отчитат, че подписването на споразумението с България имат 12% ръст на туристи, бизнес, инвестиции и всичко останало. Само мога да помоля, само мога най-приятелски да кажа на моите приятели в Скопие и Атина, ако намерят компромис за името, това ще бъде прекрасно за общия ни път към НАТО, Европейския съюз за целия район. Това мога само да ги помоля.

Водещ: Г-н Борисов, връщам ви в България сега, връщам ви в България. Много ваши министри говориха за усещане за корупция, та и зрителите питат – инструктирал ли е премиерът всичките си министри, че корупцията в България е усещане?

Бойко Борисов: Не само усещане. Ето завчера арестуваха кмета на Септември, колко народ се арестува? Безспорно има, безспорно навсякъде в света има, и безспорно ролята на службите, на прокуратурата и правораздавателните системи е такава.

Водещ: Понякога си оставаме само с арестите и с шумните акции обаче. Колко са осъдените на високи етажи за корупция в България?

Бойко Борисов: Ами това като се срещнете с другата независима институция, която връща на власт или съответно дава присъди, може и тази тема да се разгледа.

Водещ: Какво е вашето усещане за корупция обаче?

Бойко Борисов: Аз знам, че с няколко неща, които прави правителството, особено в електронното управление, особено в електронната администрация – септември сме си дали някъде краен срок, аз съм убеден, че рязко ще се усети в хората, защото тогава администрациите, министерствата, всичко минавайки колкото повече на електронни носители, така, както сега си плащат данъците, както си плащат много неща, така де си подават документите, да се избегнат гишетата, да се избегнат тези чакания, връщания с дни и т.н.

Водещ: Обаче на ниските нива. На високите нива кой ще свърши работата – това е големият въпрос?

Бойко Борисов: На високите нива има ОЛАФ, има кой ли не.

Водещ: Десетки въпроси имаме, свързани с докторите, г-н Борисов. Хората очакват повече заплати. Между другото, утре в сутрешния блок, темата ще бъде: увеличение заплати на депутатите.

Бойко Борисов: Ами те са вързани, доколкото знам, с ръста на доходите. А ръстът на доходите, на средната работна заплата…

Водещ: Защо не си ги замразиха?

Бойко Борисов: Ами да ги замразят, щом е толкова важно. Вие вашите заплати защо да не ги замразите?

Водещ: Защо пък винаги трябва да е свързано с доходите?

Бойко Борисов: Аз пък да ви кажа честно, като знам, че отговарям за 110 милиарда, и знам, че заплатата ми е по-малка от твоята, и на мен ми е обидно. Истински ми е обидно. Обаче ако тръгна да кажа, виждам твоят началник – защо не ми направите и моята заплата, да кажем, ми се смеят хората.

Водещ: /…/ за финансовата инспекция, излезе колко получавате. Много хора получават дори на държавна длъжност дори и повече от вас. Но хората питат защо депутатите си вдигат с 300 лева, а пенсиите и детските с по 5 лева?

Бойко Борисов: Да, те получават по 3 пъти, 4 пъти повече от мен. Но в тези администрации, за които говорите, те одитират компании за милиарди, и просто за да намерим специалист, да намерим хора, които отговаряме за това, и при еврофондовете заплатите са двойни, защото тези хора донасят милиарди за държавата. И за да запазим добрите специалисти се налага да го правим. В противен случай той отива в частната компания, взима си голямата заплата там, и ние после викаме: нямаме капацитет. Капацитетът, хората, които вършат работата и докарват милиардите във всичко, което правим в България, трябва да получават тези пари.

Водещ: И не само в частната фирма в България, някои отиват да работят робски труд във Великобритания или където и да е другаде по фермите, за да изкарат повече пари, защото казват: В България не можем.

Бойко Борисов: Е, колко повече ще изкарат? Като платят там квартирата, храната и скъпите такси, и накрая ще си дойдат пак с толкова. Аз съм убеден, че всичко това, което се прави – този ръст на икономиката, не случайно казах – средната заплата ние сме обещали да я направим до 1500 лева до края на мандата. Днес е 1163. Ще минем 120 милиарда БВП. Ако запазим стабилността, четете статистиката доходите как са се вдигнали.

Водещ: Само че средната заплата е осреднена – може между 450 или 600 и 2000. Бойко Борисов: Твоята да стане по-висока. Водещ: Е, моята сега заплата, нека да не е акцент в това интервю.

Бойко Борисов: Ми да, понеже ме заяждаш непрекъснато. Дай да се заяждаме.

Водещ: Защото има много хора, които получават много повече.

Бойко Борисов: И аз искам да се вдигне. И пак да се върна тогава, я да върна защо платихме 1.3 милиарда за американски централи, що платихме миналата година 1.2 милиарда за руски централи, кои партии подписаха тези договори, понесоха ли отговорност за това?

Водещ: Много е важно, ами да.

Бойко Борисов: А? Ами ако имаме сега още 3,7 милиарда КТБ като падна. Ето ти 6.7 милиарда. Ако ги разпръснем върху доходите, знаеш ли колко ще е по-добре. Трябва ли да чупим държавата сега, понеже ме попитаха за партньорите всички останали, ако всички социолози казват, ако има избори днес, ще са същите или за ГЕРБ дори по-добри резултатите. И отново 2-3 милиарда загуба.

Водещ: Същата въртележка, на която станахме свидетели. Кажете ни почти една година след началото на третия ви мандат като министър- председател, ако успеете да изкарате пълен мандат, ще се случат ли проектите, които предвиждате – и за хъба, и за трансграничните коридори?

Бойко Борисов: Аз съм убеден, защото хъбът е по-лесен, защото Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, това, което и президентът Путин искаше, донесе и каза: Ето, газовият хъб, ето това са възможностите на България, ето и картите, които са, - донесени от председателя на Европейската комисия, и са връчени публично. Така че аз се надявам след изборите в Русия с новия президент да намерим общ език по тези теми. Защото сега и те са в предизборна кампания. А искам да обясня на хората защо като говорим за Западни Балкани, защо и коридори, да си го представят. Защото много пъти и съм убеден, че доста хора не могат да си го представят.

Водещ: Имаме минута, за да обясним.

Бойко Борисов: Не, ще имаме повече, защото това е важно. Ето я България, да си я представят, е начертана, ето я – това е България. Ето ви тук Солун – това го почвам оттук, защото е важно за хората във Видин когато говорим за Коридор № 4. Ето го, тръгва от Солун, идва в София…

Водещ: И заминава към Видин.

Бойко Борисов: Ето го Видин, ето я правата – това са магистрали и жп линии. И оттук Будапеща, Братислава. Ето го Коридора № 4. Ето го Коридора № 10, за да си го представят – Загреб-Белград-София-Бургас- Варна-Истанбул-Солун. И кой ни остана - 8. Изключително важен, защото имаш, ето я Тирана-Скопие-София. Кеф ти Солун, кеф ти нагоре, ето ти Бургас, ето ви Варна, ето ви Истанбул – те са готови, те вече работят. Е, тогава Балканите ще бъдат това, което искаме всички – жп линии и магистрали. Плюс това, което и Комисията каза, и е много радостна новина – ние паралелно с това като копаем, ще сложим и оптичните кабели, защото за дигитализацията, за цифровия пазар имаме 30-40 милиарда евро в следващия период. Сиреч, Балканите сме приоритет. И за тези пари, и аз съм убеден, че и с колегите, които проявяват мъдрост от всичките Балкани, на 1 март с Жан-Клод Юнкер, значи на 26…

Водещ: Март или февруари?

Бойко Борисов: На 26 март е с Ердоган във Варна, а на 1 март е с Юнкер и Западните Балкани в София извънредна среща. Утре транспортните министри на България, Албания

Водещ: Времето. /…/ среща с Юнкер на 1 март. Ще ни отрежат от ефира, г-н Борисов.

Бойко Борисов: Няма кой да ни отреже. Сега, в края на краищата говорим за милиардни проекти, които имаме финансиране вече от Световна банка, от Европейска банка за възстановяване и развитие на 28 февруари в Лондон.

Водещ: Българинът се пита ще живее ли по-добре?

Бойко Борисов: Ми естествено, че ще живее по-добре, защото ще може да пътува, ще може да има бизнес, ще има инвестиции. И вече за моя радост дойде времето, когато моите приятели от Видин казваха: Искаме магистрала. – до преди една година беше: Асфалт не се яде. Сега казаха: Дайте магистрали. - Ще дойдат на моя акъл, но…

Водещ: Папката ще си я вземете, нали?

Бойко Борисов: Естествено. И ще им отговоря.

Водещ: По традиция. Това са въпросите на хората. 14-ти между другото, февруари е знакова дата. Кой празник празнувате днес – на любовта или на виното?

Бойко Борисов: Аз много обичам Мадрид и Париж и в 21.45 часа ще ги посетя като гледам „Пари Сен Жармен“ и „Реал Мадрид“. Така че отсега вече съм на тръни. Кой какво иска, да си празнува. На едните честитим Трифон Зарезан, на другите Свети Валентин. Днес е хубав ден, нека да се обичаме, нека да сме хора, нека да си запазим възможността България да расте през следващите няколко години.

Водещ: Дано да е така. Честит празник на всички.

Бойко Борисов: И на колегите от БСП да не ги изпуснем – Народният съд не е хубаво за тези, които са им избити роднините, като на мен.

Водещ: Така е, за съжаление. Тема, която изисква още много време. Благодаря ви за това интервю.

Бойко Борисов: Ще ги подмина с мълчание с техните думи, но не е хубаво да говориш за хилядите българи, убити. Не е хубаво и тези партизани, които са били убивани от фашистите. И това не е хубаво.

Водещ: Много неразчистени сметки. Но за съжаление, историята не е го направила. Благодаря ви, г-н Борисов.

Бойко Борисов: И това е лошо. Но да кажеш, че Народният съд е било направено нещо, ами дай да направим сега Народен съд, да видят /…/…

Водещ: Благодаря ви.

...

Видео запис на интервюто може да гледате на сайта на бТВ.

Обвиненият за газовия взрив в Севлиево, убил 10-годишно момче през 2014 г., беше оправдан

https://zaistinata.com/%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d0%b2%d0%b7%d1%80%d0%b8%d0%b2-%d0%b2-%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2/

Оправдателна присъда получи на първа инстанция главният инженер на „Севлиевогаз 2000“ по наказателно дело за причинена смърт на 10-годишно момче и средна телесна повреда на сестра му при взрив, избухнал в дома на децата в гр. Севлиево на 8 март 2014 г. Делото бе гледано в Окръжен съд Габрово. На 8 март 2014 г. около […]

Григор Димитров излиза за място във финалната осмица в Ротердам

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/15/3129982_grigor_dimitrov_izliza_za_miasto_vuv_finalnata_osmica/?ref=rss


Григор Димитров ще се изправи срещу сърбина Филип Крайнович във втория кръг на турнира от категория "АТП 500" в Ротердам. Двубоят е трети в днешната програма на централния корт и се очаква да започне около 16.00 часа българско време.<br /><br />Преди това на централния корт трябва да се изиграят още два осминафинала на сингъл. Руснакът Андрей Рубльов и босненецът Дамир Джумхур откриват програмата в 12.00 часа. Победителят от този мач ще играе в четвъртфиналите с Димитров...

Феодални владения ли са малките градове у нас?

https://www.actualno.com/society/feodalni-vladenija-li-sa-malkite-gradove-u-nas-news_659893.html

Феодални владения ли са малките градове у нас? Утвърдителен отговор на този въпрос даде ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Той потвърди, че цели райони в страната са феодализирани и се управляват от кметовете на управляващата коалиция на шуробаджанашки принцип. "За всички е ясно, че има малки градове, които са взети "на концесия", да го кажа по този начин. Които представляват своего рода феодални владения. Има усещане за несправедливост в българското общество", к

Днес облачността отново ще се увеличи, максимални температури до 9°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6717729

Днес облачността отново ще се увеличи, максимални температури до 9°Атмосферното налягане в сутрешните часове е по-ниско от средното за февруари. През деня ще се повишава и след обяд вече ще е по-високо от средното. Днес още преди обяд облачността отново ще се увеличи и в следобедните часове ще е значителна. Само на отделни места в крайните южни райони е възможно да превали слабо.

Най-важното от Варна във вчерашния 14 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369094

Пейка на влюбените се появи във Варна Пейка на влюбените бе поставена в Морската градина, научи Moreto.net. Ето на какво се натъкнаха варненски археолози при разкопки в центъра Благодарение на работата на варненските археолози по различни разкопки през миналата година във фонда на Историческия музей са постъпили над 1100 находки.

Предлагат такса от 1500 лв. за номер на кола с 4 еднакви цифри

https://frognews.bg/novini/predlagat-taksa-1500-nomer-kola-4-ednakvi-tsifri.html

Готвят промени за таксите за регистрация на автомобили. Проект на изменения на Тарифа 4 за таксите, които се събират от МВР, е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации.

19-годишният Никълъс Крус, който уби 17 в училище във Флорида, е подготвял убийството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717722

19-годишният Никълъс Крус, който уби 17 в училище във Флорида, е подготвял убийството19-годишният Никълъс Крус, който уби 17 в училище във Флорида, е подготвял убийството, предаде Би Ти Ви. Младежът е бил е изгонен от училището, и живел сам ,без наздзор. Родителите му починали, загубил майка си през 2017 г., когато починала от грип. Имал психологични проблеми, но не му е било обърнато внимание.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване