Глобите за пътни нарушения в Турция ще се плащат на ГКПП

http://dnes.dir.bg/news/granitza-turtzia-globi-26895333

Турция предприема крайни мерки в опит да събере глобите от нарушителите на пътя. Шофьорите ще плащат глобите си на границата.

Столична община премахва таксуването на багажа в градския транспорт

http://www.cross.bg/gradskiya-obshtina-transport-1568096.html

/КРОСС/ Обмислят се нови правила в градския транспорт в столицата напролет. Пътниците няма да си дупчат билет и за багажа, съобщава БТВ. Според изискванията на Столична община куфарът трябва да отговаря на определени размери, за да се купи билетче, само че едва ли всеки пътник носи рулетка, за да измери куфара си. Ако се качите с багаж, трябва да перфорирате билет и за него, ако сборът от дължината, широчината и дълбочината на куфара ви са повече от 140 сантиметра. Чужденците, пристигащи в България от летище „София", например, обаче не подозират, че багажът им трябва да отговоря на определени размери и че може да бъдат глобени. За наредбата не знаят и много от българите.Напролет от Столичната община мислят да премахнат изискването. „Разчитаме на самосъзнанието на всеки, че в градския транспорт се превозват багажи, които не притесняват и не затрудняват пътуването на всички останали пътници", отбеляза зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.Предстои куфарите да не бъдат таксувани като хора. Ще падне и глобата от 40 лв.    

Актрисата Изабел Юпер подкрепи движението #MeToo (Аз също)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723517

Актрисата Изабел Юпер подкрепи движението #MeToo (Аз също)На Берлинале французойката Изабел Юпер подкрепи актрисите, осмелили се да разкрият, че са били жертви на сексуални посегателства, като прецени, че е трябвало да говорят открито за това по-рано, предаде Франс прес. "Заявеното от тях трябваше да бъде оповестено по-рано - каза тя на пресконференция, без да спомене за скандала,

Бедата на Русия е усещането, че винаги сме на прага на война, заяви режисьорът Алексей Герман-син

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/18/3131918_bedata_na_rusiia_e_useshtaneto_che_vinagi_sme_na_praga/?ref=rss


Русия сякаш винаги е на прага на война и условията днес не са по-различни от тези през 70-те години на XX в., когато хората подкрепяха правителството от страх, че всеки момент ще избухне международен конфликт. Това заяви руският режисьор Алексей Герман-син на "Берлинале" преди премиерата на филма си "Довлатов", чието действие се развива в онази епоха.<br /><br />Колкото по-силно е усещането, че сме във война или войната е вече започнала, толкова по-склонен е...

Горнооряховци се поклониха пред паметта и делото на Васил Левски

https://www.24chasa.bg/region/article/6723464

Горнооряховци се поклониха пред 
паметта и делото на Васил ЛевскиС тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 145-та годишнина от обесването на Васил Левски. Много горнооряховчани се събраха пред паметника на Апостола в кв. „Пролет” за да преклонят глава пред делото му. На почетен караул застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. Честването уважиха кметът на Община Горна Оряховица инж.

Кой се страхува от истината за миналото?

http://pogled.info/bulgarski/koi-se-strahuva-ot-istinata-za-minaloto.92599

/Поглед.инфо/ В последните дни българска общественост отново се раздели по едно изтрито изречение от една нормална политическа декларация. Стана неочаквано голямо политическо вълнение. Някои хора в България упорито се опитват да подменят историческата истина и да направят идеологизиран нов прочит на българската история през филтъра на глобалистките комунистофобски и русофобски американски интереси. А това „модно“ влияние се поддадоха множество политици, историци и дори академици. А въпросното изтрито незнайно от кого изречение, написано от Жаблянов е кратко и напълно ясно, напълно достоверно: „Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие.“ Да се опитаме да се ориентираме в истинността на това съждение чрез фактите. А знайно е, че фактите са упорито нещо.

Култ към женския оргазъм

http://pogled.info/svetoven/kult-kam-zhenskiya-orgazam.92600

/Поглед.инфо/ През 2016 г. УНИЦЕФ публикува ужасяващи данни: 200 милиона жени, предимно в Африка, са обект на принудително обрязване. Оказва се, че не във всички африкански страни подходът към сексуалния живот е същият. В региона на Големите езера и предимно в Руанда традицията е коренно различна: тук е широко разпространен култът към женския оргазъм. Трудно е да се установят корените на тази традиция, но практиките на "куняз", т.е. на женската еякулация, са се превърнали в нещо като сексуална норма в Руанда, което противоречи на общата тенденция, която поставя на първо място удовлетворяването на мъжа.

Дунфан жибао/Китай: По любов или по сметка?

http://pogled.info/svetoven/dunfan-zhibao-kitai-po-lyubov-ili-po-smetka.92601

/Поглед.инфо/ През последните години много китайци започнаха да пътуват в чужбина. Някои се отправят за пътешествие, други за самоусъвършенстване. Чужденците - особено от Япония, Съединените щати и Южна Корея, също често идват в Китай с подобни цели - за развлечение или за вкусните ястия.

Полският премиер Моравецки обвини и евреите за Холокоста, Нетаняху му се ядоса

http://www.cross.bg/izvurshiteli-netanyahy-imalo-1568094.html

/КРОСС/ Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху смъмри остро полския си колега, която заяви, че евреите са сред извършителите на Холокоста. Нетаняху заяви, че забележките на Матеуш Моравецки са "скандални", предаде BBC. Нетаняху посочи още, че те показват "неспособност за разбиране на историята". Размяната на остри реплики стана седмици, след като Израел осъди новия полски закон, според който са незаконни твърденията, че полската нация е участвала в престъпленията на нацизма. Законът бе подписан от президента Анджей Дуда и се очаква съдът да постанови дали текстовете съответстват на конституцията. Според текста му който обвини, публично и в противоречие с фактите, полската нация или полската държава в отговорност или съучастие в нацистките престъпления, извършени от Третия германски райх... ще бъде подложен на глоба или затвор в продължение на до три години. Добавено е изречението, че казаното няма да подлежи на наказание, ако е извършено в рамките на художествена или научна дейност. Моравецки отправи обвинението си към евреите по време на конференция по сигурността в Мюнхен. В отговор на въпрос, зададен от израелски журналист, който го попита дали ще се счита за престъпление по новия закон някой да каже, че е имало полски сътрудници на Холокоста

Преработените храни повишават риска от рак с над 10%

https://frognews.bg/novini/prerabotenite-hrani-povishavat-riska-rak-nad-10procenta.html

Твърде преработените храни повишават риска от рак с над 10%, сочи френско проучване. Други рискови фактори са липсата на спорт и тютюнопушенето.

Две коли катастрофираха в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723511

Две коли катастрофираха в ПазарджикКатастрофа между два леки автомобила стана преди минути на кръстовището на ул. „Цар Шишман“ и ул. „Булаир“ в Пазарджик, предаде  „Фокус“. Причината за пътния инцидент е отнето предимство от страна на единия водач. Няма пострадали хора, нанесени са материални щети по двата автомобила. Водачите им чакат патрул на „Пътна полиция“.

Мъж загина след пожар в автомобил

https://www.actualno.com/crime/myj-zagina-sled-pojar-v-avtomobil-news_660444.html

58-годишен мъж е загинал след пожар в лек автомобил. Малко преди 11 часа днес бил приет сигнал, че по черен път между селата Правенци и Велино e възникнал пожар.Към мястото са насочени екипи на пожарна, полиция и спешна помощ. Минути след това било получено второ съобщение, че пожарът е в лек автомобил, съобщиха от ОД на МВР-Шумен. При пристигане огнеборците заварили да гори Опел „Астра“. В автомобила бил и собственикът му -58-годишен мъж от село Велино. Починал е на мя

Гените остават активни и след смъртта на тялото

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/genite-ostavat-aktivni-i-sled-smyrtta-na-tialoto-6079304

Ново проучване дори открива, че някои клетки и гени стават по-активни след края на живота

Турски депутат: Ердоган решава кой да влезе в затвора, а за излизането - европейските лидери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723506

Турски депутат: Ердоган решава кой да влезе в затвора, а за излизането - европейските лидериДепутатът от основаната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Йозгюр Йозел заяви, че задържането и освобождаването на журналисти от германския „Ди Велт” Дениз Юджел за прореден път регистрира липсата на независим съд в Турция, пише вестник „Джумхуриет” . „В Турция кой да влезе в затвора решава президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Лавров: Опитват се отново да създадат конфликтна зона на Балканите

http://www.cross.bg/nato-rysiya-lavrov-1568093.html

/КРОСС/ Западът отново се опитва да създаде напрежение на Балканите. Това обяви министърът на външните работи на Русия. Поводът за изказването му бе решението на Черна гора да влезе в НАТО, като според него в страната се превръща в разменна монета на русофобската война на някои западни държави. „Разбира се, тревожим се от ситуацията в Черна гора, която се опитват да разиграят като разменна карта в русофобската борба. Наложиха ѝ членството в НАТО, категорично отказвайки да проведат референдум в нея", заяви Лавров. „Хората се страхуват, че чрез избирателните урни ще бъде изказана друга гледна точка, а не тази, която традиционните елити искат да прокарат", допълни той. Министърът допълни, че Русия винаги е имала добри отношения с Черна гора. „Не разбирам защо им е нужно на черногорците да влизат в тази русофобска кампания. Това остава на тяхна съвест", подчерта Лавров. „Смятаме, че линията на това, тази територия да се въвлече, „засмуче", колкото се може по-скоро в НАТО противоречи на всички клетвени обещания, които ни даваха, когато Германия бе обединена, че НАТО няма да се придвижи и с педя", смята дипломат №1 на Москва. „Това противоречи и на здравия разум, защото на Балканите отново се опитват да създадат конфликтна зона", убеден е Лавров. Според него НАТО и САЩ карат балканските страни да прекртят добрите си отношения с Русия

Фотофиниш донесе титлата на Мартен Фуркад в масовия старт в биатлона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/18/3131916_fotofinish_donese_titlata_na_marten_furkad_v_masoviia/?ref=rss


Мартен Фуркад спечели втори златен олимпийски медал в Пьонгчан, след като триумфира в масовия старт от програмата в биатлона. Най-атрактивната дисциплина не разочарова, а титлата беше решена във финален спринт между Фуркад и Симон Шемп и фотофиниш реши победата на французина.<br /><br />Очакванията за дуел между Фуркад и Йоханес Тингес Бьо не се състояха, след като норвежецът за пореден път не издържа на напрежението. Въпреки че спечели титлата в индивидуалния старт Бьо отново не...

Лавров: Опитват се отново да създадат конфликтна зона на Балканите

http://www.cross.bg/lavrov-nato-otnovo-1568093.html

/КРОСС/ Западът отново се опитва да създаде напрежение на Балканите. Това обяви министърът на външните работи на Русия. Поводът за изказването му бе решението на Черна гора да влезе в НАТО, като според него в страната се превръща в разменна монета на русофобската война на някои западни държави. „Разбира се, тревожим се от ситуацията в Черна гора, която се опитват да разиграят като разменна карта в русофобската борба. Наложиха ѝ членството в НАТО, категорично отказвайки да проведат референдум в нея", заяви Лавров. „Хората се страхуват, че чрез избирателните урни ще бъде изказана друга гледна точка, а не тази, която традиционните елити искат да прокарат", допълни той. Министърът допълни, че Русия винаги е имала добри отношения с Черна гора. „Не разбирам защо им е нужно на черногорците да влизат в тази русофобска кампания. Това остава на тяхна съвест", подчерта Лавров. „Смятаме, че линията на това, тази територия да се въвлече, „засмуче", колкото се може по-скоро в НАТО противоречи на всички клетвени обещания, които ни даваха, когато Германия бе обединена, че НАТО няма да се придвижи и с педя", смята дипломат №1 на Москва. „Това противоречи и на здравия разум, защото на Балканите отново се опитват да създадат конфликтна зона", убеден е Лавров.  

Конкурс за есе осигурява посещението на боен кораб във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369284

Военноморският музей и командването на Военноморските сили обявяват конкурс за историческо есе, посветено на моряците- герои от войните за национално обединение и по повод 150 години от рождението на кап. I ранг Димитър Добрев и 130 години от рождението на капитан-лейтенант Кирил Минков, припомня Moreto.

Университетът в Търново отвори аудиториите си за бъдещи висшисти

https://www.24chasa.bg/region/article/6723423

Университетът в Търново отвори аудиториите си за бъдещи висшистиСтотици бъдещи студенти и техните родители се събраха в събота във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” , където се проведе Ден на отворените врати. Инициативата е традиционна и дава възможност на кандидат-студенти от цяла България да разберат на място повече за възможностите, които дава обучението във Велико Търново. Зам.

Фотофиниш донесе на Фуркад четвърто злато (видео)

https://offnews.bg//zimni/fotofinish-donese-na-furkad-chetvarto-zlato-video-675091.html

Доминаторът в биатлона Мартен Фуркад стигна до 4-ия си златен медал от зимни олимпийски игри, след като спечели масовия старт на 15 километра в Пьонгчанг.

Французинът спечели след драматичен финален спринт с германеца Симон Шемп. Фотофиниш трябваше да определи шампиона, след като двамата биатлонисти дадоха равно време на финала.

Очакванията за дуел между Фуркад и Йоханес Тингес Бьо не се състояха, след като норвежецът за пореден път не издържа на напрежението и завърши на 16-о място.

Честта на скандинавската страна защити Емил Хегле Свендсен. Олимпийският шампион в тази дисицплина от Сочи грабна бронзовия медал в спор на финала с друг германец – Ерик Лесер.

До края на олимпийските игри предстоят три старта в биатлона. След два дни е смесената щафета, на 22 февруари е женската щафета, а ден по-късно мъжката.

Григор не успя срещу Федерер и от седмия опит, загуби финала

http://clubz.bg/64385-grigor_ne_uspq_sreshtu_federer_i_ot_sedmiq_opit_zagubi_finala

Световният №1 в тениса Роджър Федерер би Григор Димитров с 6:2, 6:2 на финала на турнира в Ротердам, Холандия, и грабна титлата. За жалост двубоят продължи по-малко от час. А началото беше обещаващо - с равностойна игра и страхотни отигравания от страна на пърната ни ракета.

До момента двамата са изиграли 7 мача, като Григор няма победа над най-успелия в тениса. Отново се видя, че Димитров не може да играе срещу Маестрото.

След добрия старт той направи стращно много непредизвикани грешки, а днес сервисът му също не вървеше. Все пак финал в Ротердам от добро постижение, предвид и паузата след Откритото първенство на Австралия, която първата ни ракета си даде заради болки в рамото.

Утре той се връща под номер 4 в ранглистата.

Очаквайте подробности.

За ваше улеснение тук проследихме развоя на мача гейм по гейм с най-интересното.

Федерер спечели жребия и избра да посреща в първия сервис гейм.

I сет, Григор сервира първи

1:0, гейм на нула за българина с няколко отлични отигравания.

1:1, Федерер изравни. В един момент резултатът беше 15:30, но швейцарецът на трепна.

2:1, Григор лесно спечели гейма си, в който реализира първи ас, но и двойна грешка, от която дойде единствената точка на Маестрото.

2:2, Роджър отвърна подобаващо след почивката.

2:3, пробив за Федерер. Той поведе с 30:0, а впоследствие стигна до точка за пробив и грабна гейма, след като Димитров прати топката в мрежата от бекхенд. Любопитно е, че точките в полза на световния №1 дойдоха от грешки на българина, реализирал и два отлични уинъра.

2:4, брейкът е затвърден.

2:5, нов пробив за Федерер, който е в серия от четири спечелени гейма. Зачестиха грешките на Григор, сервисът му се пропука. Той допусна още една двойна грешка. След почивката Роджър ще сервира за сета.

2:6, гейм и сет за Федерер, който повежда с 1:0. Обратно на Григор, швейцарецът подобри подаването си, като в последния гейм заби два аса.

II сет, отново първи сервира Григор

0:1, пореден брейк и гейм за Федерер, серията му продължава. Димитров бележи сериозен спад в играта си.

0:2, пробивът е затвърден.

1:2, Григор най-сетне сложи край на рейда на своя съперник. Отново трябваше да спасява точка за пробив.

1:3, гейм за Федерер.

1:4, и отново пробив за швейцареца. Той стигна до два брейкбола и се възползва от втория след нова двойна грешка на Димитров. Личи, че вече няма тонус в играта на българина.

1:5, гейм на нула за Федерер. Григор ще сервира за оставане в мача.

2:5, глътка въздух за Гришо с гейм, спечелен на нула. След почивката Роджър ще има начален удар за триумф в турнира.

2:6, гейм сет и мач за Федерер, който спечели титлата в Ротердам. Стигна да два мачбола и оползотвори още първия.

Очаквайте в Клуб Z всичко най-важнно от мача, отзиви и снимки.

На живо: финалът Роджър Федерер - Григор Димитров 6:2

http://clubz.bg/64385-na_jivo_finalyt_rodjyr_federer_grigor_dimitrov_62

Световният №1 в тениса Роджър Федерер и Григор Димитров играят от 16:30 часа наше време финал на турнира в Ротердам, Холандия.

За онези, които нямат възможност да гледат мача пряко по един от спортните канали на Mtel, предоставяме линкове за проследяване на сблъсъка по интернет.

Гледайте мача на някой от следните сайтове
ЛИНКЛИНКЛИНКЛИНК;

До момента двамата са изиграли 6 мача, като Григор няма победа над най-успелия в тениса.

За ваше улеснение тук ще следим развоя гейм по гейм с най-интересното.

Федерер спечели жребия и избра да посреща в първия сервис гейм.

I сет, Григор сервира първи

1:0, гейм на нула за българина с няколко отлични отигравания.

1:1, Федерер изравни. В един момент резултатът беше 15:30, но швейцарецът на трепна.

2:1, Григор лесно спечели гейма си, в който реализира първи ас, но и двойна грешка, от която дойде единствената точка на Маестрото.

2:2, Роджър отвърна подобаващо след почивката.

2:3, пробив за Федерер. Той поведе с 30:0, а впоследствие стигна до точка за пробив и грабна гейма, след като Димитров прати топката в мрежата от бекхенд. Любопитно е, че точките в полза на световния №1 дойдоха от грешки на българина, реализирал и два отлични уинъра.

2:4, брейкът е затвърден.

2:5, нов пробив за Федерер, който е в серия от четири спечелени гейма. Зачестиха грешките на Григор, сервисът му се пропука. Той допусна още една двойна грешка. След почивката Роджър ще сервира за сета.

2:6, гейм и сет за Федерер, който повежда с 1:0. Обратно на Григор, швейцарецът подобри подаването си, като в последния гейм заби два аса.

II сет, отново първи сервира Григор

0:1, пореден брейк и гейм за Федерер, серията му продължава. Димитров бележи сериозен спад в играта си.

0:2, пробивът е затвърден.

1:2, Григор най-сетне сложи край на рейда на своя съперник. Отново трябваше да спасява точка за пробив.

1:3, гейм за Федерер.

1:4, и отново пробив за швейцареца. Той стигна до два брейкбола и се възползва от втория след нова двойна грешка на Димитров. Личи, че вече няма тонус в играта на българина.

1:5, гейм на нула за Федерер. Григор ще сервира за оставане в мача.

2:5, глътка въздух за Гришо с гейм, спечелен на нула. След почивката Роджър ще има начален удар за триумф в турнира.

 

Очаквайте в Клуб Z всичко най-важнно от мача, отзиви и снимки.

Ето къде можете да гледате финала Роджър Федерер - Григор Димитров

http://clubz.bg/64385-eto_kyde_mojete_da_gledate_finala_rodjyr_federer_grigor_dimitrov

Световният №1 в тениса Роджър Федерер и Григор Димитров играят от 16:30 часа наше време финал на турнира в Ротердам, Холандия.

За онези, които нямат възможност да гледат мача пряко по един от спортните канали на Mtel, предоставяме линкове за проследяване на сблъсъка по интернет.

Гледайте мача на някой от следните сайтове
ЛИНКЛИНКЛИНКЛИНК;

До момента двамата са изиграли 6 мача, като Григор няма победа на най-успелия в тениса.

За ваше улеснение тук ще следим развоя гейм по гейм с най-интересното.

Очаквайте в Клуб Z всичко най-важнно от мача, отзиви и снимки.

Хванаха руски медалист от ПьонгЧанг 2018 с допинг

https://offnews.bg//zimni/hvanaha-ruski-medalist-ot-piongchang-2018-s-doping-675090.html

Пореден допинг скандал разтърси руския спорт. Бронзовият медалист от смесените двойки на кърлинг Александър Крушелницки е дал положителна проба.

Според информация на журналиста Дмитрий Дерунец, в пробата му са открити следи от мелдоний, но самият спортист отхвърля обвиненията и в момента дава показания пред представители на допинг контрола на олимпийските игри.

Председателят на Руската федерация по кърлинг Дмитрий Свищев заяви, че не разполага с официална информация за положителна допинг проба на Крушелницки и не може да коментира ситуацията.

"За момента това са само слухове. Преди да кажа каквото и да било, трябва да имам пред себе си нещо официално. Засега няма потвърждение", каза Свищев, цитиран от руските медии.

От руската делегация поискаха незабавно отваряне и на втората проба, което ще се случи още утре.

В Русия се надигна страхотно недоволство от случая, като този път се обвиняват самия спортист и официалните лица.

Мелдоният явно е приеман от Крушелницки далеч преди Пьонгчанг, тъй като следите му се откриват почти година след приема.

Очакванията са проба Б да потвърди резултатите, което означава дисквалификация от 2 до 4 години, отнемане на медалите в полза на Норвегия и изгонване от олимпийското село.

В други коментари се говори за пореден заговор срещу руските спортисти, като целта е да бъдат дискредитирани. Ударът е и срещу комисията на МОК, която преценяваше кои руснаци да допусне на олимпиадата.

Космическата "Тесла" може да падне обратно на Земята

http://www.cross.bg/zemyata-kolata-reiin-1568091.html

/КРОСС/ Вместо да завърши пътя си на Марс, прословутата "космическа" Tesla на Илън Мъск може да се разбие върху Земята, предвижда астрономът Хано Рейн от Университета на Торонто. Мъск изстреля червения Tesla Roadster преди две седмици с идеята да го вкара в хелиоцентрична орбита, така че колата да се носи из Слънчевата система стотици милиони години и накрая евентуално да се срещне с Марс. При извеждането ѝ обаче втората степен на ракетата-носител Falcon Heavy е работила малко по-дълго от очакваното. Рейн и колегите му са направили компютърна симулация на орбиталното движение на Tesla-та и смятат, че тя има голям шанс да падне обратно на Земята. "Автомобилът вероятно ще се сблъска със Земята в рамките на няколко десетки милиона години". Роудстърът вече официално фигурира като "обект от Слънчевата система" в регистрите на Лабораторията по реактивно движение към NASA. Следващата му близка среща със Земята ще е през 2091, когато ще прелети на няколкостотин хиляди километра от планетата. По-нататък колата ще има и близки срещи с Венера и Марс, всяка от които ще променя леко орбитата ѝ заради гравитационното влияние на планетите. Според Рейн шансът Tesla да се разбие върху Земята още през следващия един милион години е 6 процента, а има и 2.5% шанс тя да се удари във Венера. Изчисленията на Рейн бяха потвърдени и от независими експерти по планетарна динамика от Аризонския университет

В Токио расте апетитът за високи жилищни сгради

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/v-tokio-raste-apetityt-za-visoki-jilishtni-sgradi-255912/

Търсенето на луксозни апартаменти на високи етажи в японската столица е тласкано от млади двойки, предприемачи и чуждестранни купувачи

Хората, които не забелязват проблемите си с паметта, са с по-голям риск от деменция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6723500

Хората, които не забелязват проблемите си с паметта, са с по-голям риск от деменцияВъзрастните хора, които не забелязват проблемите си с паметта и не се грижат за нея, са изложени на три пъти по-голям риск от деменция през следващите две години, съобщи в. "Дейли мейл". Откритието може да доведе до ранна диагностика, когато медикаментозното лечение и терапията чрез промяна на начина на живот има по-голяма вероятност да помогнат.

Васил Василев: На днешния ден да поискаме прошка от Апостола

http://dnes.dir.bg/news/vasil-levski-26895204

Днес цялата страна почита 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Днес да поискаме прошка от него, призова виден общественик.

Цветанов даде и поиска прошка на Сирни Заговезни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723494

Цветанов даде и поиска прошка на Сирни ЗаговезниЗаместник-председателят на ГЕРБ и лидер на депутатите на партията Цветан Цветанов почете днешния празник Сирни Заговезни. Той даде и поиска прошка от своите приятели в социалните мрежи. "Приятели, в днешния ден на Сирни Заговезни, прошка давам на всички и прошка искам. Ако волно или неволно съм сгрешил пред някой от вас - прощавайте!

Австралия и нейният потенциал да бъде енергиен център

https://www.investor.bg/surovini/365/a/avstraliia-i-neiniiat-potencial-da-byde-energien-centyr--255966/

Страната трябва да продължи с усилията си да подобри прозрачността при формирането на цените на природния газ, пише в доклад

Почти 200 британски звезди се обявиха срещу сексуалния тормоз

http://www.cross.bg/posegatelstva-seksyalnite-zvezdi-1568090.html

/КРОСС/ Близо 200 британски звезди от киното, телевизията и театъра подписаха отворено писмо с призив за прекратяване на сексуалните посегателства във всички области. Писмото беше публикувано от вестник "Обзървър", а сред сложилите подписите си са Ема Томпсън, Кийра Найтли и Ема Уотсън, предава БНР. Жените, които ще присъстват на наградите БАФТА тази вечер, обявиха, че ще носят черно в знак на съпричастност с пострадалите и на солидарност с движението срещу сексуалните посегателства в Холивуд, Подписалите писмото са част от създателите и на специален фонд, който ще финансира мрежа за помощ на пострадали. Сред останалите са учени, активисти и работещи за благотворителни кампании.  

Шофьорката, загинала на АМ"Струма", е манекенка, майка на 5-месечно бебе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723486

Шофьорката, загинала на АМ"Струма", е манекенка, майка на 5-месечно бебеПочиналата в зверската катастрофа на АМ „Струма“ край Бобошево е известната манекенка Асиана Митева. Тя се е движела с несъобразена скорост, съобщи struma.bg Моделката е пътувала за София, тя е управлява автомобила на нейна приятелка от Благоевград. Тялото на жената е закарано за аутопсия в кюстендилската морга.

Арест за управителя на латвийската централна банка

http://clubz.bg/64384-arest_za_upravitelq_na_latvijskata_centralna_banka

Управителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е бил задържан от служители на антикорупционната агенция, съобщи днес офисът на премиера Марис Кучинскис, предаде Ройтерс.

"Бюрото за превенция и борба с корупцията арестува гуверньора на Латвийската банка (Илмар Римшевич)", се посочва в комюникето на премиера.

В петък в дома и офиса на управителя на Латвийската банка бяха извършени обиски, припомня Ройтерс. 

След като е бил разпитван седем часа в офис на антикорупционната служба в Рига, Римшевич е бил прехвърлен на друго място, допълни Франс прес.

Антикорупционното бюро не е пожелало да коментира ареста на централния банкер. Негова говорителка е заявил, че то ще направи това, когато е възможно, допълни АФП.

Президентът на Латвия Раймондс Вейонис написа в туитър, че ще свика Националния съвет за сигурност, за да обсъди "ситуацията в банковия сектор", без да посочва точна дата.

БТА

Арест за шефа на латвийската централна банка

http://clubz.bg/64384-arest_za_shefa_na_latvijskata_centralna_banka

Управителят на латвийската централна банка Илмар  Римшевич е бил задържан от служители на антикорупционната агенция, съобщи днес офисът на 
премиера Марис Кучинскис, предаде Ройтерс.

"Бюрото за превенция и борба с корупцията арестува гуверньора на Латвийската банка (Илмар Римшевич)", се посочва в комюникето на премиера.

В петък в дома и офиса на управителя на Латвийската банка бяха извършени обиски, припомня Ройтерс. 

След като е бил разпитван седем часа в офис на антикорупционната служба в Рига, Римшевич е бил прехвърлен на друго място, допълни Франс прес.

Антикорупционното бюро не е пожелало да коментира ареста на централния банкер. Негова говорителка е заявил, че то ще направи това, когато е възможно, допълни АФП.

Президентът на Латвия Раймондс Вейонис написа в туитър, че ще свика Националния съвет за сигурност, за да обсъди "ситуацията в банковия сектор", без да посочва точна дата.

БТА

Кой е Евгени Георгиев, един от двамата кандидати за председател на най-големия окръжен съд

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/18/3131199_koi_e_evgeni_georgiev_edin_ot_dvamata_kandidati_za/?ref=rss


Във вторник съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да избере измежду двама кандидати новият председател на най-големия окръжен съд в страната - Софийския градски съд (СГС). Мястото се освободи след оставката на Калоян Топалов, който напусна и системата след близо две години на ръководния пост. "Дневник" ще представи и двамата претенденти за поста, които се самопредложиха за него. На общото събрание на съдиите в средата на февруари, повечето гласове отидоха в подкрепа...

Чудесно представяне! Боряна Калейн със злато и сребро в Русия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6723484

Чудесно представяне! Боряна Калейн със злато и сребро в РусияПредставителката на България в и индивидуалното направление Боряна Калейн се представи блестящо в турнира Гран при на Москва. Във финала на топка Боряна беше перфектна и спечели златния медал с оценка от 17.950. Втора остана абсолютната световна шампионка Дина Аверина от Русия, а бронза грабна беларускинята Катярина Халкина.

Кога, къде, какво на тазвечершните награди БАФТА

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/18/3131891_koga_kude_kakvo_na_tazvechershnite_nagradi_bafta/?ref=rss


Темата за сексуалното насилие във всички индустрии ще бъде лайтмотив и на тазвечершните награди на Британската академия за филмови и телевизионни изкуства (БАФТА/BAFTA). Церемонията ще започне в 9 ч. местно време (11 ч. българско) от Роял Албърт Хол в Лондон, а зрителите извън Обединеното кралство ще могат да я гледат на живо във "Фейсбук". Предаването започва от червения килим още в 9 ч. българско време.<br /><br />За пръв път от 10 години церемонията няма да бъде водена...

Гимнастичките ни спечелиха злато в Москва

https://www.actualno.com/moresport/gimnastichkite-ni-specheliha-zlato-v-moskva-news_660439.html

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал на финала на пет обръча на турнира от веригата Гран При, който се провежда в руската столица Москва. Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ели Бинева, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова получиха оценка от 18,900, като имаше лека неточност, но тя не повлия на крайното класиране. Вижте още подробности в sportlive.bg

Глобите за нарушения на пътя в Турция ще се плащат на границата

http://www.moreto.net/novini.php?n=369283

Турция предприема крайни мерки в опит да събере глобите от нарушителите на пътя. В страната вече действа разпоредба, според която шофьорите ще плащат глобите си на границата. Ако откажат, ще остават без превозно средство. Новите правила ще важат и за всички българи, които пътуват до южната ни съседка.

Без дупчене на билет за багажа в градския транспорт

https://frognews.bg/novini/bez-dupchene-bilet-bagaja-gradskiia-transport.html

Пътниците няма да дупчат билет и за багажа си в градския транспорт. Това са част от обсъжданите промени, които могат да бъдат въведени в столицата напролет.

Възрастна жена е убита в Лом, дъщеря й е тежко ранена

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mvr-26895182

Криминалисти на РУ-Лом изясняват обстоятелствата около тежък криминален инцидент, съобщи МВР.

Борисов: България смята Азербайджан за приоритетен партньор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723478

Борисов: България смята Азербайджан за приоритетен партньорБългарският министър-председател Бойко Борисов излезе с ексклузивно интервю през азербайджанската медия Trend, предаде "Фокус". „България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и счита страната за приоритетен партньор предвид големите перспективи за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес“,

Започват церемониите за 145-ата годишнина от гибелта на Левски

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochvat-tceremoniite-za-145-ata-godishnina-ot-gibelta-na-levski-675089.html

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана тази вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония, съобщи общината. Тя започва в 18 ч. на площад "Васил Левски".

Утрешният ден в Карлово ще започне с архиерейска света литургия и панихида в памет на Левски в храма „Света Богородица” (от 9 ч).

От 11 ч на площада има възпоменателен митинг поклонение с поднасяне на венци и цветя през паметника на героя и шествие до родната му къща. 

От 12 ч в Национален музей ”Васил Левски” ще бъдат отбелязани 140 години от смъртта на майката на Левски Гина Кунчева.

Ритуали по полагане на цветя в знак на признателност към Левски има в още няколко града на страната.

В Ловеч ще има заря-проверка и гражданско поклонение.

В катедралния храм "Света Троица" там ще бъде отслужена панихида.

Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще започне от 18.30 ч. Във военния ритуал по поднасяне на венци и цветя пред най-големия монумент на Левски у нас ще участват военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Ул. "Мадара" ще бъде затворена за автомобили от 12 до 21 ч.

Във Велико Търново днес бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Левски.

Честванията започнаха с изпълнение на литературно-музикална композиция „Поклон, Апостоле!“ в изпълнение на Павел Люцов и Милка Люцова - членове на клуб „Млад възрожденец“.

Учениците припомниха делото на Апостола на българската свобода, както и историята на паметника на героя във Велико Търново - открит през 1946 г., дело на скулптура Любомир Далчев.

Слово произнесе председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев.

„Днес е Сирни Заговезни – ден на Прошка. Мисля, че съвпадението на тази дата с годишнината от гибелта на Апостола, ни задължава днес да поискаме прошка от него за това, че не сме успели да осъществим заветите му и да направим България такава, каквато той е искал да види“, посочи Василев.

Заупокойна молитва отслужи Негово благоговейнство свещеник Давид Йовчев. След това се проведе военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност с изпълнение на „Химн на Р България”.

На честванията присъстваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, председателят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спирдонов, представители на двата университета в града, народни представители, общински съветници, общественици.

Националният военноисторически музей в София представи вчера и днес на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма - „Васил Левски - вчера и днес“. Утре постоянната хронологична и външна експозиция на музея ще работи извънредно от 10.00 до 18.00 ч.

Утре от 17 ч. в софийския храм "Света София" ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. След това започва литийно шествие. 18 часа пред Паметника на Апостола в София ще започне церемонията поклонение.

Събития по повод 145 г. от гибелта на Апостола на свободата има в още редица български градове.

Церемониите за 145-ата годишнина от гибелта на Левски започват тази вечер в Карлово

https://offnews.bg//obshtestvo/tceremoniite-za-145-ata-godishnina-ot-gibelta-na-levski-zapochvat-tazi-675089.html

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана тази вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония, предаде БНР.

Ритуали по полагане на цветя в знак на признателност към Левски има в няколко града на страната.

Събитията започват в Ловеч със заря-проверка и гражданско поклонение.

В катедралния храм "Света Троица" ще бъде отслужена панихида.

Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще започне от 18.30 ч. Във военния ритуал по поднасяне на венци и цветя пред най-големия монумент на Левски у нас ще участват военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Ул. "Мадара" ще бъде затворена за автомобили от 12 до 21 ч.

Националният военноисторически музей в София представи вчера и днес на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма - „Васил Левски - вчера и днес“.

В деня, в който отдаваме своята почит към Апостола на свободата – 19 февруари (понеделник), постоянната хронологична и външна експозиция на музея ще работи извънредно от 10.00 до 18.00 ч.

Утре от 17 ч. в софийския храм "Света София" ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. След това започва литийно шествие. 18 часа пред Паметника на Апостола в София ще започне церемонията поклонение.

Външно министерство работело за среща Борисов-Тръмп

http://www.mediapool.bg/vanshno-ministerstvo-rabotelo-za-sreshta-borisov-tramp-news275710.html

"Подготовката на среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов винаги е в ход", каза в неделя заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев пред БНР. От думите му се разбра, че съгласие от страна на САЩ за подобно събитие към момента няма, а "българската дипломация поддържа контакти на високо ниво с администрацията на Тръмп и този въпрос постоянно се поставя пред американската страна". Георгиев все пак е убеден, че такава среща ще се състои, а въпросът дали ще е във Вашингтон, или в София бил технически. По-важното било, че американската администрация приема много добре българския премиер. Междувременно Министерството на външните работи осъди провелата се в събота вечер в столицата за поредна година „демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза, известна като "Луковмарш". Позиция срещу демонстрацията изрази и посолството на САЩ. "Тази проява на неподправена нетърпимост към другия се провежда по-малко от месец след като целият свят отдаде почит към жертвите от Холокоста. Снощният марш събра в България, която в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз, хора от различни националности, дошли тук, за да демонстрират омраза и нетолерантност. Това трябва да бъде ясен сигнал за нас като общество и като европейци, които не са забравили страданията, причинени от Втората световна война, че не е достатъчно само да припомняме трагичните събития", се посочва в декларацията на външното министерство. В нея се заявява, че всеки акт на омраза и прослава на антисемитската и нацистката идеология е абсолютно неприемлив. Пробуждането на нетърпимост към различния, проповядването на нетолерантност и яростната употреба на словото на омразата са опит за разклащане на демократичните ценности, които отстояваме като народ и като общност. Затова МВнР високо цени усилията на Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България "Шалом" за повишаване на обществената информираност по тази тема, както и насърчаването на борбата с причините за антисемитизма и речта на омразата, отбелязват от министерството. Министерството на външните работи ще продължи да работи в рамките на международните организации и в сътрудничество със своите партньори от международната общност за спазването на правата на човека, борбата с насилието и разпространяването на културата на мира, за да се превърнат сборища като "Луковмарш" в част от миналото, се отбелязва в декларацията.

Буфон бори стреса с рев

https://offnews.bg//futbol/bufon-bori-stresa-s-rev-675088.html

Големият вратар на Ювентус Джанлуиджи Буфон разкри как се справя със стреса и напрежението. Оказа се, че коравият мъж често плаче, когато остане сам.

"Сълзите помагат. Освобождават от напрежението и те карат отново да се почувстваш човек. Никога не плача обаче заради футбола.

Играта може и да те развълнува, но победите и загубите са част от нея. Плача за по-възвишени и романтични неща", споделя Буфон в документалния филм за Ювентус, който се завъртя в Netflix и стана хит сред феновете на "бианконерите".

Джиджи е част от Ювентус от 2001 година насам. След неуспеха на Италия да се класира на световното първенство в Русия той обяви оттеглянето си от националния отбор, но е пред завръщане с перспективата да играе на Евро 2022, когато ще е на 42 години.

Ансамбълът ни спечели злато и още едно сребро в Москва

http://www.cross.bg/otzenka-suchetanieto-medal-1568088.html

/КРОСС/ Националния ансамбъл по художествена гимнастика на България спечели златен медал за съчетанието си с 5 обръча на турнира Гран при в Москва, съобщава БТВ. Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова, Лаура Траатс и Елена Бинева изиграха съчетанието си с незначителни грешки и получиха оценка от 18,900. На второ място остана ансамбълът на Русия с оценка 18,600. Трети са представителките на Узбекистан - 15,900. В съчетанието с топки и въжета и ансамбълът ни грабна сребърен медал. Той заслужи оценка от 18,500 и остана само след Русия, заслужила 19,300. Бронзът отиде при Финландия с оценка 14,950. Така възпитаничките на Весела Димитрова спечелиха три медала в първото международно състезание за новия сезон - златен и два сребърни. Вчера (17 февруари) те спечелиха сребро в многобоя.

Ансамбълът ни спечели и злато в Москва

http://www.cross.bg/suchetanieto-medal-moskva-1568088.html

/КРОСС/ Националния ансамбъл по художествена гимнастика на България спечели златен медал за съчетанието си с 5 обръча на турнира Гран при в Москва, съобщава БТВ. Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова, Лаура Траатс и Елена Бинева изиграха съчетанието си с незначителни грешки и получиха оценка от 18,900. На второ място остана ансамбълът на Русия с оценка 18,600. Трети са представителките на Узбекистан - 15,900. Това е втори медал за възпитаничките на Весела Димитрова в първото международно състезание за новия сезон. Вчера (17 февруари) те спечелиха сребро в многобоя. По-късно днес те ще представят съчетанието си с топки и въжета.  

Финал НА ЖИВО: Григор Димитров - Роджър Федерер

https://www.actualno.com/tennis/final-na-jivo-grigor-dimitrov-rodjyr-federer-news_660438.html

Големият тенис финал в Ротердам започва скоро. Днес в 16:30 часа българско време Григор Димитров ще получи поредния си шанс да стигне до успех над кумира си Роджър Федерер. Двамата се изправят в спор за титлата на тенис турнира в Ротердам от сериите ATP. Mоже да следите финала Григор Димитров - Роджър Федерер НА ЖИВО в Sportlive.bg ПРЕДИ ДВУБОЯ Очакванията за финал между 1-ия и 2-ия в основнаха схема се сбъднаха, но Григор Димитров остана единственият, който не е загубил нито един сет. В моме

Заподозряната за убийството в Лом е дъщеря на жертвата, в тежко състояние е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723470

Заподозряната за убийството в Лом е дъщеря на жертвата, в тежко състояние еВ тежко състояние е открита дъщерята на убитата 84-годишна жена от Лом. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Криминалисти на РУ - Лом изясняват обстоятелствата около тежкия криминален инцидент. Вчера към 10.45 часа сигнал в полицията подала сестрата на пострадалата 66-годишна жена. Обяснила, че сутринта отишла в дома на 85-годишната ѝ майка,

Златен медал на обръчи за ансамбъла в Русия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6723463

Златен медал на обръчи за ансамбъла в РусияНационалният ансамбъл на България по художествена гимнастика спечели златен медал за съчетанието си 5 обръча в първото състезание за сезона - Гран при на Москва. Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова и Лаура Траатс заслужиха златото с оценка от 18.900. Втори останаха рускините, които получиха 18.500.

Фурор на гимнастичките ни в Москва

https://offnews.bg//gimnastika/furor-na-gimnastichkite-ni-v-moskva-675087.html

Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал на пет обръча на престижния турнир от сериите Гран при в Москва.

Във финала родните грации получиха резултат 18.900 за изпълнението на съчетанието си, с което надвиха ансамбъла на домакините, останал на втора позиция с 18.500 точки. Ансамбълът ни, в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Теодора Александрова и Лаура Траатц бяха силни в изпълнението си и заслужено стигнаха до златния медал. Бронзът остана за ансамбъла на Узбекистан с 15.900 точки.

По-късно днес възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска ще участват и във финала на 3 топки и 2 въжета. Сериозни успехи имаше и за гимнастичките ни на индивидуално в руската столица.

Боряна Калейн спечели сребърен медал на обръч, след като получи оценка 17.150, като бе изпреварена единствено от рускинята Дина Аверина. В съпътстващия турнир в Москва Ерика Зафирова стигна до бронзовото отличие в многобоя.

Дупките в бюджета на ЕС след Brexit чакат отговори

https://www.actualno.com/politics/dupkite-v-budjeta-na-es-sled-brexit-chakat-otgovori-news_660435.html

Лидерите на ЕС са изправени пред трудни разговори тази седмица относно нелесните въпроси за това как да запълнят дупките в бюджета след Brexit и да изберат наследник на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Специална еднодневна среща на върха в Брюксел в петък, 16 февруари, на 27-те лидери без Великобритания трябва да бъде ключова стъпка в пътната карта за отслабнал и по-унифициран блок, след като Великобритания напусне алианса след малко повече от година. Това пише  свой анализ

Арестуваха централния банкер на Латвия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723459

Арестуваха централния банкер на ЛатвияУправителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е бил задържан от служители на антикорупционната агенция, съобщи днес офисът на премиера Марис Кучинскис, предаде Ройтерс. Бюрото за превенция и борба с корупцията арестува гуверньора на Латвийската банка (Илмар Римшевич)", се посочва в комюникето на премиера, предаде БТА.

Възрастна жена беше убита в Лом

http://www.cross.bg/zhena-rana-oblastta-1568089.html

/КРОСС/ Жена на 85 години е намерена убита в Лом, съобщи „Фокус", като се позова на информация от МВР. Жената е открита в събота. Била е с прободна рана. По първоначални данни е заподозряна е 66-годишна жена, която е в болница също с прободна рана. По-късно от пресцентъра на МВР пуснаха и официална информация, която гласи, че криминалисти на РУ-Лом изясняват обстоятелствата около тежък криминален инцидент. И съобщават подробности: Вчера към 10.45 часа сигнал в полицията подала сестрата на 66-годишна жена. Обяснила, че сутринта отишла в дома на 85-годишната ѝ майка, която била на легло. Заварила възрастната жена починала, а сестра си - в тежко състояние с порезни рани в областта на шията и гърдите. Веднага на място пристигнали полицейски и медицински екипи. Ранената жена била откарана в болница, където лекарите продължават да се борят за живота ѝ. На място е извършен оглед, при който е установена дълбока порезна рана в областта на шията на починалата. Една от водещите версии, по които криминалистите на РУ-Лом работят е битова, по случая е образувано досъдебно производство, действията по него продължават под наблюдението на прокуратурата.  

Синдиците на КТБ окончателно се отказаха от БТК

http://www.transmedia.bg/2018/02/18/%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%82%d0%b1-%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0%d0%b7/

Докато в Народното събрание, водени от ДПС депутата Делян Пеевски, народните представители ударно приемат извънредно законодателство с мотивите да се спре разграбването на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ), синдиците на банката нагледно показват как без много шум може да се работи в обратната посока.

Синдиците на банката са на път окончателно да се разделят с каквато и да е възможност да съберат и един лев от един от най-големите активи, придобити през финансиране от КТБ. Става дума за Българската телекомуникационна компания (БТК). КТБ е един от кредиторите на първото по веригата на собственост в телекома дружества в Люксембург – InterV Investment. Люксембургската компания има отпуснат кредит с лимит от 10 млн. евро., който към поставянето на КТБ под особен надзор е усвоен в размер на 8.66 млн. евро. Падежът на кредита е 24 ноември 2014 г. Каква част от него е платена и дали изобщо е платена, не е ясно поради непубличния характер на отчетите, които синдиците на КТБ публикуват.

Като обезпечение по него е вписан залог на акциите на компанията-майка на БТК – българското дружество „Вива телеком България“. Кредитът е отпуснат за частично финансиране на придобиването на собствеността над БТК през 2012 г. в сложна операция. При нея контролът над българския телеком беше разпределен така: 43% за контролирани от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев дружества, 33% за контролирани от VTB Capital дружества и 23% за бивши кредитори на БТК.

С решение на синдиците от януари 2018 г. КТБ се съгласява да вдигне залога върху акциите на  „Вива телеком България“. От вписаните в Търговския регистър документи никъде не става ясно дали това е станало възмездно – дали кредитът към КТБ е погасен.

Но дори и това да е станало, вдигането на залога върху акциите на „Вива телеком България“ лишава КТБ от ефективна възможност да търси събираемост по кредити, отпуснати на други дружества, които са участвали в сделката по смяната на собствеността в БТК. Това е пореден ход, с който синдиците на КТБ се отдалечават от каквато и да е възможност да съберат нещо БТК.

Сега акциите на „Вива телеком България“ са обект на залог само по кредит от 240 млн. евро, отпуснат от VTB Capital на люксембургското дружество Viva Telecom. Тази компания спечели през 2015 г. странен „търг“ за падежиралия и непогасен заем от 150 млн. евро на InterV Investment към VTB Capital. Този заем, подобно на отпуснатите от КТБ 10 млн. евро също е от 2012 г. при предишната смяна на собственост в БТК.

На базата на търга за лошия кредит на InterV Investment към VTB Capital през 2015 г. се извърши ефективна смяна на контрола.

Във Viva Telecom (Luxembourg) Спас Русев влиза с 46% дял, 20% минус 1 глас отиват за ВТБ, 19% за “Делта кепитъл инвестмънтс” (контролирано от българските мениджъри на ВТБ братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е за бившите кредитори.

Забележителното е, че синдиците на КТБ например водят от 2016 г. дело срещу VTB Capital, в чиято полза сега се отказват от обезпечение върху акции от „Вива телеком България“.

Причината са 180 млн. евро., които са разликата между дълга на  InterV Investment към VTB Capital и цената, на която този дълг беше изтъргуван през 2015 г. – 330 млн. евро.

На теория след като кредиторът – VTB Capital – се удовлетвори, трябва да преведе останала част към собствениците на InterV Investment. По онова време това са LIC Telecommunication – в миналото си контролирано от Цветан Василев, а после от руснака Дмитрий Косарев с 43%, Crusher Investment – официална собственост на ВТБ, по признания на Василев, притежаваща акциите само номинално, и бившите кредитори на БТК, групирани около Майкъл Тененбаум с 23%.

По признания на почти всички участници в схемата придобиването на първите два дяла или общо 76% от БТК е станало с пари с произход КТБ.

Това е и причина синдиците на КТБ да заведат дело срещу VTB Capital, с което претендират за „горницата“. Според източници на „Студия Трансмедия“ става дума за 125 млн. евро., които и в момента стоят блокирани по ескроу сметка на VTB Capital в Лондон.

Според юристи, с които „Студия Трансмедия“ разговаря, искът на синдиците на КТБ няма особени изгледи за ефективен успех. Причината главно е, че се води в България, а каквото и да е решението на съда в София, то едва ли ще бъде ефективно приложено, без да се мине през съдебен процес в Англия и дори Люксембург.

Всъщност съдебният процес, който се води в България, има само едно ефективно действие. Блокирало е парите по сметката на VTB Capital и дава основание на лондонското звено на ВТБ да не ги нарежда към бившите собственици в БТК. Това най-вероятно е добра новина, защото дава някакви шансове на КТБ, респективно държавата, да получи каквото и да е удовлетворение от смяната нa собственост в БТК.

И тук идва трудната част. Според информация на „Студия Трансмедия“ над сумата има наложен и обратен запор, и той е по иск на Empreno Ventures. Това е дружество от структурата компании, контролирани от Дмитрий Косарев. Така дори и българският съд да удовлетвори претенциите на КТБ, то VTB Capital няма да е в състояние да преведе парите на българската банка.

Източник на „Студия Трансмедия“, запознат с процеса по вземане на решение за водене на делото коментира, че синдиците на КТБ първоначално са били против завеждането на иска. Именно заради слабата му ефектовност, а и заради нуждата от сериозен депозит. Над 1 млн. лв. са платени до момента като депозит по делото. Впоследствие синдиците са сменили решението си. Какво ги е накарало да го направят не е ясно.

Съгласието им да вдигнат залога върху акциите на българския собственик на БТК – „Вива телеком България“ обаче намалява чувствително шансовете да съберат значителна сума от кредитираното през КТБ придобиване на най-големия български телеком.

МВнР: „Луковмарш“ е сборище от миналото

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mvnr-lukovmarsh-e-sborishte-ot-minaloto-6079448

Ведомството осъди категорично провелата се в събота „демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза“

С кибернож в Пловдив спасиха трима мъже с тумори

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6723249

С кибернож в Пловдив спасиха трима мъже с тумориТой е единствен у нас, действа безболезнено и щадящо Двама пациенти с карцином на простатата и друг с тумор на гръбначния стълб бяха оперирани успешно с киберножа в пловдивската университетска болница. Това се прави за първи път в страната, съобщи д-р Мария Влайкова, шеф на клиниката по лъчелечение.

Момчил Неков: В България трябва да въведем означението "планински продукт"

http://www.cross.bg/prodykt-nekov-bulgariya-1568087.html

/КРОСС/ България може да е една от първите страни в ЕС с въвеждане на термина „Планински продукт". Това заяви днес евродепутат Момчил Неков по време на публична дискусия „Планините - неоцененото богатство на Европа" в Семково. Дискусията бе част от Зимен празник "Белица-Семково-2018", който се проведе днес в курорта "Семково" под патронажа на кмета на Община Белица - Радослав Ревански. „Регионът ни е уникален, 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни трябва да се възползва от възможността да въведе термина „планински продукт". Българските сирене, мед, билки, месни продукти, произведени в планински райони са потенциални носители на престижното означение", заяви Неков. „Днес се обръщам с призив да задействаме българските институции и да бъде въведено означението „планински продукт", което може да подпомогне развитието на планинските райони у нас", каза Момчил Неков. Той изтъкна, че въвеждането на подобен тип означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и произход, възможност за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде допълнителен тласък за местното производство. Момчил Неков е инициатор за въвеждане на означението „планински продукт" в България. Целта е изготвяне на Проекто-наредбата за прилагане на термина за качество „планински продукт".  

Билетът за големи багажи може да отпадне в София

http://clubz.bg/64383-biletyt_za_golemi_bagaji_moje_da_otpadne_v_sofiq

Снимка БГНЕС

Билетът за превозване на по-обемисти багажи с градския транспорт в София може да отпадне. Сега те трябва да се таксуват, ако сборът от височината, ширината и дебелината им е по-голям 140 см.  Според зам.-кмета на София Евгени Крусев таксуването на големите багажи може да отпадне, съобщи той пред бТВ.

Сега при превозване без билет на чанти, които надхвърлят 140 см, се налага глоба от 40 лв.

Такова предложение ще внесе администрацията в общинския съвет. Причината е, че много пътници не знаят, че трябва да купуват билети за чантите си. Това важи особено за чуждите и българските туристи в София.

Според Крусев след отмяната на заплащането за чанти ще се разчита на съвестта на пътуващите, за да не качват в градския транспорт големи багажи

Кървава драма в Лом

https://frognews.bg/novini/karvava-drama-lom.html

66-годишна жена закла майка си и се опита да се самоубие. Трагедията е станала в Лом. Иванка И. е в критично състояние с тежки прорезни рани по гърдите, в областта на сърцето и шията.

Утре ще бъде дъждовно, температурите ще са между 0 и 5 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6723433

Утре ще бъде дъждовно, температурите ще са между 0 и 5 градусаПрез следващото денонощие ще бъде предимно облачно. През нощта главно в Северна България ще превалява слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е слаб, в Източна България и Дунавската равнина - умерен, и с него ще прониква студен въздух. Утре превалявания ще има из цялата страна, а още сутринта дъждът в Северна и високите полета на

Данъчната реформа на САЩ действа, но не както се надяваше Тръмп

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131886_danuchnata_reforma_na_sasht_deistva_no_ne_kakto_se/?ref=rss


Доналд Тръмп изпълни обещанието от предизборната си кампания. Данъчната реформа, предложена от него и приета малко преди Коледа, оказва въздействието, което обещаваха поддръжниците й. Американските компании, които от години държаха милиарди долари в чужбина, за да избегнат облагането им с данъци у дома, сега връщат парите в САЩ. Най-новият пример е компанията за мрежово оборудване Cisco, която обяви, че връща в САЩ 67 милиарда долара.<br /><br />Парите обаче не се използват за...

Благо Георгиев откри детска футболна школа в Оренбург (много снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6723430

Благо Георгиев откри детска футболна школа в Оренбург (много снимки)Благой Георгиев, който наскоро приключи кариерата си на професионален футболист, за да се заеме с други проекти, откри нова футболна школа за деца от 3 до 7 години в руския град Оренбург. Школата се казва "Чемпионка" и в нея три пъти седмично децата могат да подобряват своята футболна техника. Малките и техните родители родителите бяха в въсторг

Мартин Костадинов е футболист на Варна за 2017 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=369282

Мартин Костадинов от Черно море е побeдитeл в анкетата „Футболист на Варна за 2017 година”, която се проведе за 17-и пореден път след възстановяването й в началото на този век, научи Moreto.net. В тазгодишното издание на анкетата „Футболист на Варна“ участваха 20 спортни журналисти от града и трима футболни статистици, които посочиха в своите анкетни листи по трима играчи.

Убиха 85-годишна жена и намушкаха 66-годишната ѝ дъщеря в Лом. Лекари се борят за живота ѝ

https://offnews.bg//112/ubiha-85-godishna-zhena-i-namushkaha-66-godishnata-%d1%9d-dashteria-v-lom-675086.html

85-годишна жена е била в Лом, а дъщеря ѝ е била тежко ранена, съобщи полицията.

Тялото ѝ е намерено в събота след подаден сигнал. 66-годишната ѝ дъщеря е била открита с порезни рани в областта на шията и гърдите. Лекари се борят за запазването на живота ѝ.

Полицията отишла в дома им по сигнал, подаден от жена към 10:45 ч.

На място веднага отишли полицейски и медицински екипи, които откарали ранената в болница.

На място е извършен оглед, при който е установена дълбока порезна рана в областта на шията на починалата.

Една от водещите версии на криминалистите на РУ-Лом е битов скандал.

По случая е образувано досъдебно производство.

Намериха 85-годишна жена убита в Лом

https://offnews.bg//112/nameriha-85-godishna-zhena-ubita-v-lom-675086.html

85-годишна жена е намерена убита в Лом в събота, съобщи пресцентърът на МВР. Полицията открила жената след сигнал, подаден от друга жена към 10:45 ч.

Жената е полусестра на дъщеря на убитата жена, която била на легло. Тя я посетила вчера сутринта и я заварила мъртва, а сестра си (66 г.) - в тежко състояние, с порезни рани в областта на шията и гърдите.

На място веднага отишли полицейски и медицински екипи, които откарали ранената в болница. Лекари се борят за запазването на живота ѝ.

На място е извършен оглед, при който е установена дълбока порезна рана в областта на шията на починалата.

Една от водещите версии на криминалистите на РУ-Лом е битов скандал.

По случая е образувано досъдебно производство.

Лавров: Опитват се да разиграят Черна гора като разменна монета в русофобската война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723427

Лавров: Опитват се да разиграят Черна гора като разменна монета в русофобската войнаРуският външен министър Сергей Лавров заяви, че се опитват да разиграят Черна Гора като разменна монета в русофобската война, налагайки върху нея членство в ЕС, предава ТАСС. „Разбира се, тревожим се от ситуацията в Черна гора, която се опитват да разиграят като разменна карта в русофобската борба. Наложиха ѝ членството в НАТО,

Бивш шеф в здравната каса обвини министерството, че я контролира

http://www.mediapool.bg/bivsh-shef-v-zdravnata-kasa-obvini-ministerstvoto-che-ya-kontrolira-news275709.html

Министерството на здравеопазването контролира оперативното управление на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), кадрува в институцията, дава директно нареждания на административния персонал и променя бюджетите на болниците. Това твърди бившият подуправител на касата д-р Димитър Петров. Той обясни, че намесата от страната на министерството се осъществява от зам.-министъра и председател на надзора на касата Жени Начева. По принцип НЗОК трябва да е независим от правителството орган, който има отделен бюджет, а управителят му се избира от парламента. Петров беше отстранен от касата по искане на управителя ѝ проф. Камен Плочев, който също вероятно ще напусне поста съвсем скоро, след като оставката му беше поискана от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. При напускането си Петров предупреди за хаос в институцията, тъй като Плочев не разбирал естеството на работата там. По думите му тя кадрува в НЗОК, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. "Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения", смята Петров. Подобни обвинения той хвърли и при отстраняването си от управлението на здравната каса. В петък пък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, тъй като поискал парламентът да актуализира бюджета на институцията през главата на министъра. Ананиев обясни, че Плочев се опитал да оправдае това с думите, че не погледнал какво подписва, когато парафирал писмото с искане за повече пари, изпратено до Народното събрание. Мотивът за исканата актуализация са задълженията към чужди здравни каси за лечение на българи. Според освободения през декември подуправител на НЗОК Димитър Петров проф. Плочев категорично не е за поста управител на касата, тъй като никога не се е занимавал със здравно осигуряване. "Изумен съм, че изискванията за управител на касата са толкова ниски, че са по-ниски от тези за директор на районна каса", коментира Петров. "Като си тръгвах, му казах, че най-доброто, което може да направи за касата и за себе си, е да се махне по най-бързия начин, защото той ще има проблеми", каза той и допълни, че ръководителят на здравно-осигурителната институция не разбира какво се случва в нея, какво му дават да подписва. "Първоначално не искаше да подписва нищо, беше го страх", каза още д-р Димитър Петров. Според него, ако Плочев реши да не подава оставка, скандалът ще се задълбочи. Според Димитров разходът за погасяване на задължения към чужди здравни каси е лесно предвидим, тъй като парите се плащат след 18 месеца, което означава, че нужните средства са били ясни през юни миналата година. "Това е можело да се предвиди в бюджета, който се приема през октомври. Грешката на проф. Плочев е, че е трябвало да се сети да постави въпроса тогава", каза Димитров. Той обаче постави и въпросът защо тези разходи не са предвидени и от надзора на касата, който се оглавява от Жени Начева. Според Димитров подобни скандали ще продължават, докато НЗОК не си възвърне характера на независима институция. Д-р Петров коментира също, че не е привърженик на прогнозата на проф. Плочев, че до 1-2 г. системата на здравеопазването ще се срине. "Има големи проблеми, но такъв апокалипсис не може да се очаква", заяви той.

Зам.-министър поиска крути мерки срещу Луковмарш

http://www.cross.bg/georgiev-nego-raboti-1568086.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев отново осъди провеждането на ЛуковмаршТова той направи още преди самото провеждане на демонстрацията, като единствен стори подобно нещо от страна на правителството, а по-късно и от самото Министерство на външните работи разпространиха декларация, с която осъждат демонстрацията. Сега Георгиев потвърди позицията си в интервю пред БНР и настоя за по-крути мерки срещу провеждането на шествието от следващата година. „Това шествие се провежда всяка година въпреки забраната на Столична община. Щом нормалният диалог среща такъв отпор и въпреки него с особено подчертан цинизъм това шествие все пак се провежда, то може би трябва да се мисли за по-крути мерки срещу организирането на марша от догодина", каза Георгиев в предаването „Неделя 150". Според него организаторите на марша подхождат с особено познание по отношение на законодателството и винаги успяват да намерят начина, по който да го заобиколят.„И тази година не успяхме да забележим върху тях фашистка или националистическа маркировка, което в някаква степен затруднява и органите на властта. В противен случай биха задържали лица, носещи такива знаци", заяви Георгиев. „Ние много добре знаем какво се крие зад този марш, знаем какви са посланията му и какви са хората, които отиват там

Две коли катастрофираха на изхода на Велинград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723431

Две коли катастрофираха на изхода на ВелинградКатастрофа между два леки автомобила е станала на изхода на Велинград в посока Пазарджик, предаде  „Фокус“. Няма пострадали хора, нанесени са само материални щети. И двете МПС са изведени извън пътното платно. На място има патрул на „Пътна полиция“, който регулира трафика. Движението и в двете посоки е интензивно. Пътните настилки са сухи.

Федерер преди финала в Ротредам: Григор е в страхотна форма!

https://www.24chasa.bg/sport/article/6723416

Федерер преди финала в Ротредам: Григор е в страхотна форма!Григор е в страхотна форма! Имаше прекрасен сезон миналата година, а тази също започна солидно. Мисля, че е готов и мотивиран да постигне успехи. Сигурен съм, че е направил добра подготовка, работил е изключително здраво. Увереността, която натрупа през миналата година ще е ключова за него в опита си да продължи да се изкачва и ако иска да остане

Учени: Сьомгите се ориентират във водата чрез "магнитна" навигация

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723425

Учени: Сьомгите се ориентират във водата чрез "магнитна" навигацияУчени от университета на Орегон установиха, че появилите се наскоро на бял свят сьомги се ориентират във водата посредством "магнитна" навигация, съобщи Лайф. В рамките на изследването било изяснено, че те усещат магнитното поле на Земята и го използват, за да мигрират в морето. Учените смятат, че способността да се усети магнитното поле позволява

Здравеопазването в България е в критично положение, твърди червеният депутат Георги Гьоков

https://offnews.bg//politika/zdraveopazvaneto-v-balgaria-e-v-kritichno-polozhenie-tvardi-chervenia-675084.html

„Здравеопазването в България е в критично положение и БСП заяви това още при приемането на Бюджета на НЗОК”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков пред БНР.

Той добави, че действията на управителя на касата - проф.Плочев доказват, че здравеопазването е недофинансирано, а задлъжнялостта на касата е голяма.

„Сумата, която касата дължи е 271 200 475 лв.”, добави още народният представител.

Той заяви още, че "проф. Плочев е бил заплашван от високопоставен политик. В публичното пространство излезе, че чрез посредник, здравния министър го е заплашвал, за да подаде оставка. Това показва стила на управление на държавата в момента”.

„Преди няколко години един министър на финансите, определян като добър мениджър от премиера, отмъкна вероломно от касата 1.5 млрд. лв. Управляващите отново говорят за мениджмънт в касата и поставят финансите на преден план, за сметка на здравноосигурения пациент”, отбеляза народният представител.

Гьоков заяви, че след като човек си плаща осигуровките, има право на лечение, включително и в чужбина. Той добави, че процесите, които текат в момента са опит за овладяване на НЗОК. „4.5 млрд. лв. не са малко пари и за управляващите е важно кой ги контролира”, каза още той.

Георги Гьоков бе категоричен, че управителят на НЗОК, трябва да е независим от политиците и да провежда политика, единствено, в интерес на пациентите. 

Ски бегачите умират за секс в Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/ski-begachite-umirat-za-seks-v-piongchang-675085.html

Ски бегачите са най-големите привърженици на свободната любов в олимпийското село в Пьонгчанг, разкри американският сноубордист Шон Уайт.

"Обикалят като зверове и са готови да си легнат с всяка", споделия легендарният Летящ домат, който има три олимпийски титли.

"Американците правят най-добрите партита. Късмет е да си с тях в един блок. Стават ли оргии? Да, стават", допълва Уайт в интервю, които придоби огромна популярност след поредната му титла в Пьонгчанг.

Пред завръщане в сноуборда пък е 29-годишната Мело Имай, която се беше позагубила в последните години. Тя се оттегли след Торино 2006, роди две деца, поработи като проститутка и се снима в няколко порнофилма. Сега дамата е амбицирана да се подготви за олимпиадата в Пекин след 4 години.

Мебели и техника изгоряха при пожар в еленско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723422

Мебели и техника изгоряха при пожар в еленско селоМебели и техника изгоряха при пожар в къща в еленското село Мийковци. Това съобщиха за  „Фокус“ – Велико Търново от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново. Сигналът за възникнал пожар е получен в 12.32 часа. На място е изпратен екип на Районната служба в Елена с един противопожарен автомобил и трима

Три турски камиона се нанизаха край Ботевград

http://www.cross.bg/botevgrad-posoka-intzident-1568085.html

/КРОСС/ Катастрофа между три ТИР-а с турска регистрация е станала след Ботевград в посока автомагистрала „Хемус", няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Днес към 12.00 часа бил получен сигнал за пътен инцидент, станал на пътя след Ботевград, посока автомагистрала „Хемус". По първоначални данни три ТИР-а с турска регистрация леко са се ударили и усукали. Няма пострадали. На място полицейски екипи извършват оглед и изясняват причините за възникналия инцидент. Движението в района се осъществява в една лента и се регулира от служители на реда.

Опитна планинарка и преводачка е загиналата под лавината

http://dnes.dir.bg/news/lavina-26895085

25-годишната Ния Николаева Трейман от София е загиналата вчера под лавината в Пирин планина.

Съставиха любовна карта на света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723419

Съставиха любовна карта на светаИзвестният гид за изкуство и развлечения "Тайм аут" състави любовна карта на света, в която Цюрих се оказва най-добрият град за шведски тройки, а Дубай, най-неудачното място за откриване на сексуален партньор, пише в. "Метро". Британският Манчестър е посочен като най-добро място за откриване на нова любов и където "най-лесно ще ви се отвори

Д-р Димитър Петров: Има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса

http://www.moreto.net/novini.php?n=369281

В момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзора Жени Начева. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, който беше освободен в края на миналата година.

Централният банкер на Латвия е арестуван

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131889_centralniiat_banker_na_latviia_e_arestuvan/?ref=rss


Илмарс Римшевичс, управителят на централната банка на Латвияи член на борда на Европейската централна банка, е арестуван, потвърди кабинетът на премиера на страната.<br /><br />"Бюрото за предотвратяване и борба с корупцията (KNAB) приложи мярка за задържане на управителя на Латвийската банка", се казва в съобщение до агенция "Ройтерс". В събота държавната телевизия LTV съобщи, че кабинетът и домът на Римшевичс са били претърсени в петък, но не посочи източника...

На юнашко доверие съветници гласуваха инвестиционната програма на ВиК в Смолян

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%b0-%d1%8e%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85/

Програмата е включена на сесия като извънредна точка, в последния момент, без да е обсъждана в постоянните комисии. В нея няма анализ и обосновка, липсва обяснителна записка къде и какви инвестиции се насочват и защо точно там, но е приета от Общински съвет – Смолян единодушно. Общинският съвет в Смолян с 22 гласа „за“, нито […]

Възрастна жена намерена убита в Лом, заподозряна е друга ранена жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723412

Възрастна жена намерена убита в Лом, заподозряна е друга ранена жена84-годишна жена намерена убита в Лом. Това съобщиха за „Фокус“. Жената е била с прободна рана. Заподозряна е 66-годишна жена, която е в болница също с прободна рана. Очаквайте

Морското равнище се покачва по-бързо от очакваното и крайбрежните градове ще усетят това до края на века

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/18/3129564_morskoto_ravnishte_se_pokachva_po-burzo_ot_ochakvanoto/?ref=rss


През последните десетилетия глобалното морско равнище се покачва по-бързо от очакваното, а не нараства постепенно. Това показва 25-годишно проучвана на американската космическа агенция НАСА, като за целта са използвани данни и от редица европейски сателита.<br /><br />Основна причина за ускорението е топенето на ледовете в Гренландия и Антарктида. Процесът може да удвои прогнозния ръст на морското равнище до 2100 г. Ако скоростта на покачване на нивото на океаните продължи с това...

Рашидов: Нечистоплътно е да се демонизира Пеевски

http://www.mediapool.bg/rashidov-nechistoplatno-e-da-se-demonizira-peevski-news275708.html

"Делян Пеевски никой не го е осъдил за нищо и е грозно да се ползва като боздуган трето лице и като плашило". Думите са на депутата от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов и са по повод замесването на Пеевски в публичен спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. През седмицата президент и премиер си разменяха реплики през медиите за това дали и какво общо имат с депутата и крупен бизнесмен Пеевски. В интервю за бТВ Рашидов упрекна Борисов и Радев, че се разправят публично и защити Пеевски като заяви, че не може двамата да го ползват като бухалка и изрази надежда, че държавните мъже ще се "разберат като мъжкари". Самият Пеевски критикува президент и премиер, че го замесват в търканията помежду си. Смяна на курса В изказването си пред бТВ в неделя Рашидов демонстрира рязка промяна в отношението си към Пеевски, когото само преди по-малко от 5 години нарече "дебел, грозен, на 20 години милионер". Сега според депутата от ГЕРБ образът на Пеевски, когото той критикувал през годините, е демонизиран в обществото и това не е честно. "И той има семейство, близки. Ако има нещо, има си органи за тази работа, но публично да се размахва, е нечистоплътно", каза бившият културен министър. Той направи сравнение със собственика на "Мултигруп" Илия Павлов, когото обичал като човек, и чиито образ също бил демонизиран. Към днешна дата позицията на Рашидов по отношение на Пеевски изглежда доста по-умерена в сравнение с негови изказвания по адрес на депутата от 2013 г. и 2014 г. Тогава той отново употребява думата „боздуган“ заедно с името на "успелия бизнесмен", но контекстът е доста по-различен. През 2013 г. в неформален разговор с журналисти в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата остро напада медийния магнат от ДПС и обвинява правителството на ГЕРБ, че го е оставило да трупа милиони заради медиен комфорт. "Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя л....р, на Доган парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха“, казва Вежди Рашидов. "Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, "да му е...". Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват“, възмути се тогава Рашидов. Той обясни, че заради нуждата от медиен комфорт Борисов е направил голяма грешка при първото си правителство по отношение на КТБ. "Банката (КТБ - бел.ред.) е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари“, коментира тогава Рашидов. Година по-късно Рашидов отново продължава да изразява публичната си неприязън към Пеевски като пред медиите го нарича „дете, което купува цяла България“, както и "едно милионерче, охранено, на 30 години, което ми гради образ". И в двата случая повод за изблиците на настоящия депутат от ГЕРБ бяха публикации срещу него и семейството му в издания на Пеевски. Борисов и Радев да се разберат като мъжкари Преди да окачестви като грозно използването на Пеевски като боздуган, Рашидов изрази надежда, че Бойко Борисов и Румен Радев ще се разберат като мъжкари. Той ги упрекна, че спорят през медиите. "Битки винаги има, не е хубаво да се водят през медиите. Те са сериозни, достолепни мъже, на всичкото отгоре са и екстремни в живота – единият е летец, а другият – каратист. Смятам, че като мъжкари могат да си вдигнат телефона и смятам, че ще го направят", каза Рашидов. Според него дразгите през медиите са им "урок, че не бива да се разголват публично, защото цялото общество гледа тях и разчита на тях". Освен това от подобно поведение страдало обществото, което "първо се забавлява и след това плаче". Рашидов смята, че президентът Румен Радев не може да бъде обвиняван за ситуацията, тъй като "ще се учи в движение на политика, защото той е законният президент". Като пример за учене в в крачка той даде министър-председателя и себе си. "Бойко Борисов от един пожарникар днес е един сериозен държавник, и то с много опит. И аз в началото като министър се бях уплашил, отидох при Бойко и викам: "Не разбирам нищо от тая работа, да хвърля оставка". Той вика: "И аз не съм бил министър, ще се развием и ще се учим в движение". Това беше правилно", отбеляза Рашидов. Българинът спи спокойно И въпреки че заяви, че президентът не може да бъде обвиняван за поведението си заради неопитността си в политиката, Рашидов все пак го критикува за нападките му към външната политика на правителството. Повод за това бяха думите на Румен Радев, че е много важно при предстоящата среща между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган у нас ролята на България да не се свежда до "домакина, който разнася шербет", а да постави на Ердоган важни въпроси. Според Рашидов иронията на Радев е неоснователна. "Това, което Борисов успя да направи в дипломацията, не е нужно да минават толкова години, че да получи оценка. Турция е голяма страна, тя няма нужда се конфронтира с Европа. Тук не е въпрос на шербет, а на спокоен сън на българите. Ако някой се сеща, от 2 г. няма тема "бежанци". Помните ли какви възбуди имахме с казарми, училища. Българинът спи спокойно", смяна депутатът от ГЕРБ. Ограбен Рашидов, който беше един от големите частни вложители в КТБ и загуби спестяванията си, коментира и законодателните опити да се спре вторичното ограбване на активите на банката. Законопроект в тази посока предложиха депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Той беше приет от парламента с гласовете и на ГЕРБ. "КТБ е един оглозган до костите в саваната слон, там няма месо", смята Рашидов. Според него вече фалиралата банка е ограбена и вторично ограбване няма. "Няма КТБ, активите са прибрани, получени кредити няма да се върнат", допълни Рашидов. Това пък няма да позволи да се удовлетворят исканията на вложителите за възстановяване на парите им над гарантираните по закон суми. Такъв е случаят и на Рашидов. Според него "това, че ме окрадоха" е един от най-звучните шамари, които е получавал. "Трудно го преживявам, аз не съм кредитополучател, моите пари откраднаха, честните ми пари. Бяха най-чистите, затова моето име се завъртя. Това много ме засегна", коментира Рашидов. Той обаче не припомни, че парите в КТБ са на "Доган и на двама шейхове от Оман", вестниците на Пеевски са на банката, а "Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред".

Рашидов: Борисов и Радев да се разберат като мъжкари

http://www.mediapool.bg/rashidov-borisov-i-radev-da-se-razberat-kato-mazhkari-news275708.html

Надявам се, че Бойко Борисов и Румен Радев ще се разберат като мъжкари. Така бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов коментира напрежението между премиера и президента, избухнало публично преди дни. Спорът дали и какво общо имат Борисов и Радев с депутата и крупен бизнесмен Делян Пеевски се водеше през медиите. Самият Пеевски критикува президент и премиер, че го замесват в търканията помежду си. Той призова Радев и Борисов да се разберат, но не като мъжкари, както се изрази Рашидов в неделя, а като "големи момчета". Рашидов индиректно критикува президент и премиер, че спорят през медиите. "Битки винаги има, не е хубаво да се водят през медиите. Те са сериозни, достолепни мъже, на всичкото отгоре са и екстремни в живота – единият е летец, а другият – каратист. Смятам, че като мъжкари могат да си вдигнат телефона и смятам, че ще го направят", каза Рашидов през бТВ. Според него дразгите през медиите са им "урок, че не бива да се разголват публично, защото цялото общество гледа тях и разчита на тях". Освен това от подобно поведение страдало обществото, което "първо се забавлява и след това плаче". Рашидов смята, че президентът Румен Радев не може да бъде обвиняван за ситуацията, тъй като "ще се учи в движение на политика, защото той е законният президент". Като пример за учене в в крачка той даде министър-председателя и себе си. "Бойко Борисов от един пожарникар днес е един сериозен държавник, и то с много опит. И аз в началото като министър се бях уплашил, отидох при Бойко и викам: "Не разбирам нищо от тая работа, да хвърля оставка". Той вика: "И аз не съм бил министър, ще се развием и ще се учим в движение". Това беше правилно", отбеляза Рашидов. Защита за Пеевски Рашидов изцяло защити замесения в публичния спор между президент и премиер Делян Пеевски. "Делян Пеевски никой не го е осъдил за нищо и е грозно да се ползва като боздуган трето лице и като плашило", смята Рашидов. Според него образът на Пеевски е демонизиран в обществото и това не е честно. "И той има семейство, близки. Ако има нещо, има си органи за тази работа, но публично да се размахва, е нечистоплътно", каза бившият културен министър. Българинът спи спокойно И въпреки че заяви, че президентът не може да бъде обвиняван за поведението си заради неопитността си в политиката, Рашидов все пак го критикува за нападките му към външната политика на правителството. Повод за това бяха думите на Румен Радев, че е много важно при предстоящата среща между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган у нас ролята на България да не се свежда до "домакина, който разнася шербет", а да постави на Ердоган важни въпроси. Според Рашидов иронията на Радев е неоснователна. "Това, което Борисов успя да направи в дипломацията, не е нужно да минават толкова години, че да получи оценка. Турция е голяма страна, тя няма нужда се конфронтира с Европа. Тук не е въпрос на шербет, а на спокоен сън на българите. Ако някой се сеща, от 2 г. няма тема "бежанци". Помните ли какви възбуди имахме с казарми, училища. Българинът спи спокойно", смяна депутатът от ГЕРБ. Ограбен Рашидов, който беше един от големите частни вложители в КТБ и загуби спестяванията си, коментира и законодателните опити да се спре вторичното ограбване на активите на банката. Законопроект в тази посока предложиха депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Той беше приет от парламента с гласовете и на ГЕРБ. "КТБ е един оглозган до костите в саваната слон, там няма месо", смята Рашидов. Според него вече фалиралата банка е ограбена и вторично ограбване няма. "Няма КТБ, активите са прибрани, получени кредити няма да се върнат", допълни Рашидов. Това пък няма да позволи да се удовлетворят исканията на вложителите за възстановяване на парите им над гарантираните по закон суми. Такъв е случаят и на Рашидов. Според него "това, че ме окрадоха" е един от най-звучните шамари, които е получавал. "Трудно го преживявам, аз не съм кредитополучател, моите пари откраднаха, честните ми пари. Бяха най-чистите, затова моето име се завъртя. Това много ме засегна", коментира Рашидов.

Георги Гьоков: Здравеопазването в България е в критично положение

http://www.cross.bg/kasata-gyokov-nzok-1568084.html

/КРОСС/ „Здравеопазването в България е в критично положение и БСП заяви това още при приемането на Бюджета на НЗОК". Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Гьоков пред БНР. Той добави, че действията на управителя на касата - проф.Плочев доказват, че здравеопазването е недофинансирано, а задлъжнялостта на касата е голяма. „Сумата, която касата дължи е 271 200 475 лв.", добави още народният представител. „Проф. Плочев е бил заплашван от високопоставен политик. В публичното пространство излезе, че чрез посредник, здравния министър го е заплашвал, за да подаде оставка. Това показва стила на управление на държавата в момента", категоричен бе Гьоков. Той каза още, че ако беше работа на министъра, а не на Народното събрание да назначава директора на НЗОК, то това щеше да бъде разписано. „Преди няколко години един министър на финансите, определян като добър мениджър от премиера, отмъкна вероломно от касата 1.5 млрд. лв. Управляващите отново говорят за мениджмънт в касата и поставят финансите на преден план, за сметка на здравноосигурения пациент", отбеляза народният представител. Гьоков заяви, че след като човек си плаща осигуровките, има право на лечение, включително и в чужбина. Той добави, че процесите, които текат в момента са опит за овладяване на НЗОК. „4.5 млрд. лв. не са малко пари и за управляващите е важно кой ги контролира", каза още той

Уволниха радиоводещ заради секс намеци към олимпийска шампионка

//dariknews.bg/novini/sviat/uvolniha-radiovodesht-zaradi-seks-nameci-kym-olimpijska-shampionka-2079346

Радио водещ от Сан Франциско бе уволнен, след като направи коментари със сексуален подтекст по адрес на 17-годишно момиче - олимпийската шампионка по сноуборд Клоуи Ким, съобщава

Златни и сребърни медали за грациите ни от турнира в Москва

//dariknews.bg/novini/sviat/zlatni-i-srebyrni-medali-za-graciite-ni-ot-turnira-v-moskva-2079338

Два златни и два сребърни медала за гимнастичките ни от турнира от веригата Гран При, който се провежда в руската столица Москва.
 

Врачанско село събра пари за починал сънародник в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723405

Врачанско село събра пари за починал сънародник в Гърция50-годишният Стефан Фотев, който почина в град Ретимно на остров Крит ще бъде погребан в родното си село Габаре, след като негови съселяни и съученици събраха средства да си го приберат. Стефан, е вдовец и от 8 години живее в Гърция. Работил е като каменен зидар. Починал е внезапно преди два дни. Приятелят му Искрен Лашковски,

Три ТИР-а се сблъскаха на пътя след Ботевград

https://offnews.bg//112/tri-tir-a-se-sblaskaha-na-patia-sled-botevgrad-675083.html

Три турски ТИР-а се сблъскаха и усукаха на пътя след Ботевград, посока магистрала "Хемус", съобщи полицията.

По първоначална информация няма пострадали.

На мястото са полицейски екипи, които извършват оглед и изясняват причините за катастрофата, станала към 12 ч. днес.

Движението в района се осъществява в една лента и се регулира от служители на реда.

Вижте къде в София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6723390

Вижте къде в София спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 19 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Константин Муравиев“, кв. „Малинова долина – Изток“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Три тира се удариха по пътя за АМ"Хемус" след Ботевград, движението е в едната лента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723399

Три тира се удариха по пътя за АМ"Хемус" след Ботевград, движението е в едната лентаКатастрофа между три ТИР-а с турска регистрация е станала след Ботевград в посока автомагистрала „Хемус“, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Днес към 12.00 часа бил получен сигнал за пътен инцидент, станал на пътя след Ботевград, посока автомагистрала „Хемус“. По първоначални данни три ТИР-а с турска регистрация леко са се

Тринайсет са жертвите на катастрофата с хеликоптер след вчерашното земетресение в Мексико

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131882_trinaiset_sa_jertvite_na_katastrofata_s_helikopter/?ref=rss


Жертвите след вчерашното земетресение в Мексико нараснаха до 13 души, включително три деца,след като военен хеликоптер с министър и губернатор на борда падна върху два автобуса с граждани в южния щат в Охака, предаде БТА.<br /><br />Хеликоптерът е правел оглед на щетите след труса с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер. Самото земетресение приключи без жертви.<br /><br />Машината е паднала върху два микробуса в опит да се приземи на поле край населеното място Сантяго...

Австралийци се местят у нас, за да празнуват Коледа

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/avstralijci-se-mestiat-u-nas-za-da-praznuvat-koleda-6079447

Първоначално семейство Уилс искали да се премесят в Италия, но там било много скъпо да си купят къща и затова се насочили към България и вече живеят в с. Катранджи

Нетаняху предупреди Иран да не изпробва решимостта на Израел

http://dnes.dir.bg/news/izrael-iran-benjamin-netanjahu-26895046

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес предупреди Иран да се въздържа от каквато и да било въоръжена агресия.

Предотвратиха атентат срещу израелския министър на отбраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723383

Предотвратиха атентат срещу израелския  министър на отбранатаАрмията и полицията на Израел са предотвратили атентат, подготвян от палестински екстремисти срещу министъра на отбраната Авигдор Либерман. Това се посочва в разпространената днес декларация на израелската контраразузнавателна служба Шин Бет, предаде ТАСС. Армията и полицията на Израел са разкрили, че група на радикалната групировка "Ислямски

Велико Търново се поклони пред Апостола на свободата

https://www.24chasa.bg/region/article/6723389

Велико Търново се поклони пред
Апостола на свободатаС литературно-музикалната композиция „Поклон, Апостоле!“ в изпълнение на Павел и Милка Люцови, започна отбелязването на 145-та годишнина от обесването на Васил Левски. Двамата членове на клуб „Млад възрожденец“ представиха значими моменти от живота и делото на Апостола на свободата, чрез някои от най-обичаните литературни произведения,

"Джуно" показа нови уникални кадри на Юпитер

http://www.cross.bg/yupiter-dzhyno-snimki-1568083.html

/КРОСС/ Сондата „Джуно" продължава да разкрива спиращи дъха кадри на Юпитер. Космическият апарат е едно от най-скъпите съоръжения създавани досега от НАС, на стойност над 1 милиард долара. „Джуно" бе изстрелян в Космоса през 2011г.. и му бяха необходими над 60 месеца, за да стигне орбитата на най-голямата планета в Слънчевата система. Дългото чакане, обаче си заслужаваше, защото сондата от тогава не е спирала да изпраща уникални снимки на Юпитер. НАСА са подготвили специална траектория на съоръжението, което за много кратко време се доближава до самата планета. Причината са изключително силните радиационни полета на Юпитер, които биха могли да увредят електронните системи и дори да унищожат „Джуно". Именно заради това сондата се приближава за 2-3 часа до планетата на всеки 53.5 дни, колкото е траекторията необходима да направи пълна орбита около Юпитер. Сега учените публикуваха най-новите снимки заснети от космическия апарат. Това е първото устройство създавано от човек, което успява да заснеме внушителните бури на повърхността на Юпитер, някои от които са с големината на океаните на Земята. Първите снимки на полюсите на газовия гигант също са дело на „Джуно". Изображенията са изключително интересни, а от NASA се надяват кадрите да им помогнат да разберат повече за формирането на внушителните бури и облаци на най-голямата планета в галактиката ни.

Рейтингът на Макрон се срива

https://frognews.bg/novini/reitingat-makron-sriva.html

Подкрепата за френския президент Еманюел Макрон в страната му е паднала под 50 процента до най-ниското равнище от октомври миналата година, сочат последните проучвания.

Хвалят Бербатов при победа на Керала Бластърс

https://offnews.bg//futbol/hvaliat-berbatov-pri-pobeda-na-kerala-blastars-675082.html

Треньорът на Керала Бластърс Дейвид Джеймс заяви, че включването на бившия национал Димитър Бербатов през второто полувреме е помогнало на отбора да запази преднината си при победата с 1:0 като гост на Нортийст Юнайтед в мач от 16-ия кръг на индийската футболна Суперлига. Бербатов се появи в игра в 69-ата минута на мястото на испанеца Виктор Пулга и действаше като полузащитник.

"Бербатов имаше ключова роля, след като влезе като резерва. Той много добре дирижираше играта на отбора и ни помогна да запазим преднината си", коментира Джеймс.

"Не беше най-добрият ни мач, но в предишни срещи сме играли по-силно, но пък не сме успявали да спечелим. Все пак в края се брои резултата. Не смятам, че сме имали късмет да победим. Вкарахме хубав гол след статично положения, наш първи през сезона от защитник", каза още бившият вратар.

Керала Бластърс стигна до успеха с попадение на бившия бранител на Манчестър Юнайтед Уес Браун с глава след центриране от корнер на Джакичанд Синг в 28-ата минута.

С успеха отборът се утвърди на петото място с 24 точки и запази шансове да се класира за плейофите за титлата, след като изостава само на точка зад четвъртия Джамшедпур, който днес гостува на третия Ченайин.

Европа дава на инвеститорите още поводи за радост

https://www.investor.bg/analizi/91/a/evropa-dava-na-investitorite-oshte-povodi-za-radost-255702/

Положителните сигнали от Германия, Италия и Испания са знак за предстоящо ускорение на европейската фискална интеграция

Авария предизвика изключване на блок в Курската АЕЦ

http://dnes.dir.bg/news/avaria-kurskata-aetz-26895027

Трансформатор на Курската АЕЦ се е възпламенил и се е задействала защитата за изключване на един от четирите действащи енергоблокове.

Хомеопатията: между лек и плацебо

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6722478

Хомеопатията: между лек и плацебокадемици поискаха да я изхвърлят от университетите, лекарите, които я практикуват, са възмутени. Хората вероятно ще се лекуват като досега. В която и голяма аптека в България да влезете, ще установите, че някой иска да купи хомеопатичен продукт. Също толкова вероятно е да чуете коментар, че това са пари,

Рашидов: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари

https://www.actualno.com/politics/rashidov-nadjavam-se-che-borisov-i-radev-shte-se-razberat-kato-myjkari-news_660430.html

"Надявам се, че Бойко Борисов и Румен Радев ще се разберат като мъжкари. Това каза в предаването „Тази неделя" по bTV депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов по повод напрежението между премиера и президента. Битки винаги има, не е хубаво да се водят през медиите, подчерта той. "Те са сериозни, достолепни мъже, на всичкото отгоре са и екстремни в живота – единият е летец, а другият – каратист. Смятам, че като мъжкари могат да си

145 години от гибелта на Левски отбелязват във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369279

145 години от гибелта на Апостола на Свободата - Васил Левски, ще бъдат отбелязани във Варна, утре - 19 февруари, припомня Moreto.net. Честванията ще започнат в 10:00 ч. с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Апостола в квартал "Левски".

Подкрепата за френския президент Макрон падна под 50 процента

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131879_podkrepata_za_frenskiia_prezident_makron_padna_pod_50/?ref=rss


Подкрепата за френския президент Еманюел Макрон е спаднала под 50 процента до най-ниското равнище от октомври миналата година. Това сочат резултатите от допитване на Френския институт за проучване на общественото мнение (Ifop), които бяха публикувани днес, предадоха "Ройтерс" и БТА.<br /><br />Действията на Макрон като президент се одобряват само от 44 на сто от анкетираните французи през периода 7-17 февруари.<br /><br />Само 5 процента от тях са отговорили,...

Бомба избухна в дискотека в Босна и Херцеговина, ранена е жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723359

Бомба избухна в дискотека в Босна и Херцеговина, ранена е женаВ дискотека „QM“ в град Бановичи в Босна и Херцеговина, през нощта е хвърлена самоделна бомба. Една жена е ранена, предава македонската медия “Макфакс“. Експлозията избухва в 21:00 местно време (22:00 българско). Пострадалата е закарана в болница в града, предаде "Фокус". Според местни медии дискотеката е собственост на босненския депутат Мирсад

Страхотно представяне на Алберт Попов, влезе в топ 30 в гигантския слалом на олимпиадата

http://www.cross.bg/minyta-mansh-napravi-1568082.html

/КРОСС/ Българският представител в ски алпийските дисциплини Алберт Попов направи страхотно представяне и се класира на 28-о място в гигантския слалом на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. За 20-годишния алпиец това е първо участие на най-престижния спортен форум. Той беше 34-ти след първия манш с 1:12.39 минута, но направи по-добро второ спускане за 1:11.21 и прогресира с 6 позиции. В крайна сметка с изоставане от 5.56 секунди, Попов се нареди сред най-добрите 30. Победител в дисциплината стана световният шампион Марсел Хиршер. Той финишира за 2:18.04 минути, след като беше най-бърз в първия манш с 1:08.27 минута, а във втория направи солидно спускане за 1:09.77 минута, с което триумфира убедително. Това е второ олимпийско злато за австриеца от Пьонгчанг след медала в комбинацията и общо трето отличие от Зимни игри след среброто в слалома в Сочи 2014. Втори на 1.27 секунда завърши Хенрик Кристоферсен (Норвегия). Французинът Алекси Пинтюро се нареди трети с изоставане от 1.31 секунда. Другият 20-годишен български дебютант Камен Златков беше 59-и след първия манш с 1:17.65 минута, но не завърши втория.  

Общината обмисля премахване на таксата за багаж в градския транспорт в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/18/3131880_obshtinata_obmislia_premahvane_na_taksata_za_bagaj_v/?ref=rss


Столична община обмисля да премахне таксуването на багаж в градския транспорт от пролетта, съобщи Би Ти Ви. Информацията беше потвърдена от заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев.<br /><br />Сега багажът трябва да се таксува, ако сборът от височината, ширината и дебелината е повече от 140 см. При нарушение на изискването се дължи глоба от 40 лева.<br /><br />Изискването за билетче и за багажа не се познава от чужденците и не малко българи, като често се стига до...

Ердоган ще се срещне с Меркел след формирането на новото правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723353

Ердоган ще се срещне с Меркел след формирането на новото правителствоТурският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Германия, след като бъде формирано новото германско правителство, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм в интервю за ДПА в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност. "Щом германското правителство бъде формирано, разбира се, ще има посещение на най-високо равнище.

Бенямин Нетаняху към Иран: Не изпитвайте Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723351

Бенямин Нетаняху към Иран: Не изпитвайте ИзраелИзраелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди Иран да не предприема агресия чрез свързаните с него групировки в региона на Близкия изток, предава AFP. „Имам послание до тираните в Техеран: не изпитвайте Израел!“, заяви Нетаняху по време на Мюнхенската конференция за сигурност. Той също така демонстрира парче метал,

Учени създадоха устройство, което може да генерира електрическо от човешкото тяло

http://www.cross.bg/plastina-tyalo-energiya-1568081.html

/КРОСС/ Постоянното търсене на подходящо място за зареждане на смартфоните и таблетите скоро може да остане навик от миналото. Екип от учени на University of Buffalo разработиха миниатюрно устройство, което генерира електричество от човешкото тяло, съобщава Digital.bg. Въпросната джаджа представлява метална пластина, която е достатъчно чувствителна, за да улови дори най-малките движения, като помръдване на пръста и да ги превръща в енергия. Дължината е едва 1.5 сантиметра. Миниатюрната пластина се състои от две златни покрития и тънък слой силиций разположен между тях, информира „Мирър". Свиването на пръста или ръката предизвиква триене между тях и респективно кара електроните да започват да се движат между златните слоеве с голяма скорост. По този начин движението се трансформира в енергия. Досегашните тестове на учените показват, че засега джаджата може да осигури максимално напрежение от 124 волта. Това е стойност достатъчна да се захранят 48 LED светлодиода. Идеята им е доста иновативна и може да премахне нуждата да носим допълнително зарядно устройство, когато сме в движение. Човешкото тяло е богат източник на енергия и учените вече работят над батерия, която да съхранява електричеството генерирано от металната пластина. Ще е необходимо време преди подобна технология да се използва масово от потребителите, но това е първата сериозна стъпка за постигането на тази цел.

Би ли отишъл генерал Луков на "Луковмарш"?

http://clubz.bg/64382-bi_li_otishyl_general_lukov_na_lukovmarsh

Снощи за пореден път в София се проведе "Луковмарш". Много хора, запознати с живота и дейността му, твърдят, че генерал Христо Луков не е бил фашист и антисемит. В такъв случай, ако беше жив, най-вероятно генерал Луков не би стъпил на "Луковмарш". Но снощи портретите му бяха там, заедно с над хиляда представители на родни и чужди антисемитски, антиимигрантски, антиевропейски, прохитлеристки и неонацистки организации, които скандираха името му.

Преди началото на марша организаторите предупредиха участниците да не пият, да не пушат и най-вече да не разговарят с журналисти – тия три неща. За забраната за контакти с журналистите имаше и обяснение: „… защото те после могат да ви изкарат, че сте казали неща, което не сте казали“.

Двама водачи – един наш и един пристигнал от Германия – произнесоха речи, от които разбрахме няколко неща:

1. Те ще спасят Европа, която без тях загива – и това им го говори кръвта;

2. Сега са малко и всички държави са обединени срещу тях, но вече сме виждали как малцина на брой, но достатъчно решителни хора, могат да променят света;

3. Скоро ще станат много и тогава ще покажат истинското си лице;

4. Бъдещето им принадлежи;

5. Ще управляват света (поне) 1000 години;

6. Европа сега е превърната в трудов лагер на народите, но…

7. Когато те вземат властта, ще освободят Европа от комунизма, капитализма и либерализма и всички ще живеем в една нова социална Европа на нациите.

В интерес на истината, имаше дисциплина – никой не носеше лента с пречупен кръст (а само факли) и никой не извика „Хайл Хитлер!“ (а само „България – събуди се!“). Но и без това всички разбираха за какво става дума. Ако някой случайно още не е разбрал – „социална Европа на нациите“ означава просто националсоциалистическа Европа.

"Площад Славейков"

Полският премиер обвини евреите за Холокоста, израелският: Скандално!

https://offnews.bg//sviat/polskiat-premier-obvini-evreite-za-holokosta-izraelskiat-skandalno-675079.html

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху смъмри остро полския си колега, която заяви, че евреите са сред извършителите на Холокоста. Нетаняху заяви, че забележките на Матеуш Моравецки са "скандални", пише Би Би Си.

Нетаняху посочи още, че те показват "неспособност за разбиране на историята".

Размяната на реплики стана седмици, след като Израел осъди новия полски закон, според който са незаконни твърденията, че полската нация е участвала в престъпленията на нацизма. Законът бе подписан от президента Анджей Дуда и се очаква съдът да постанови дали текстовете съответстват на конституцията.

Според текста му който обвини, публично и в противоречие с фактите, полската нация или полската държава в отговорност или съучастие в нацистките престъпления, извършени от Третия германски райх... ще бъде подложен на глоба или затвор в продължение на до три години. Добавено е изречението, че казаното няма да подлежи на наказание, ако е извършено в рамките на художествена или научна дейност.

Моравецки отправи обвинението си към евреите по време на конференция по сигурността в Мюнхен. В отговор на въпрос, зададен от израелски журналист, който го попита дали ще се счита за престъпление по новия закон някой да каже, че е имало полски сътрудници на Холокоста.

Моравецки отговори: "Изключително важно е първо да разберем, че, разбира се, това няма да бъде наказуемо, няма да бъде разглеждано като криминално престъпление да се каже, че е имало полски извършители - както е имало и еврейски извършители, както и руски извършители, както и украински... не само германски извършители".

Полският премиер не е отговорил публично на критиката на Нетаняху.

Полският премиер обвини и евреите за Холокоста, израелският: Скандално!

https://offnews.bg//sviat/polskiat-premier-obvini-i-evreite-za-holokosta-izraelskiat-skandalno-675079.html

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху смъмри остро полския си колега, която заяви, че евреите са сред извършителите на Холокоста. Нетаняху заяви, че забележките на Матеуш Моравецки са "скандални", пише Би Би Си.

Нетаняху посочи още, че те показват "неспособност за разбиране на историята".

Размяната на реплики стана седмици, след като Израел осъди новия полски закон, според който са незаконни твърденията, че полската нация е участвала в престъпленията на нацизма. Законът бе подписан от президента Анджей Дуда и се очаква съдът да постанови дали текстовете съответстват на конституцията.

Според текста му който обвини, публично и в противоречие с фактите, полската нация или полската държава в отговорност или съучастие в нацистките престъпления, извършени от Третия германски райх... ще бъде подложен на глоба или затвор в продължение на до три години. Добавено е изречението, че казаното няма да подлежи на наказание, ако е извършено в рамките на художествена или научна дейност.

Моравецки отправи обвинението си към евреите по време на конференция по сигурността в Мюнхен. В отговор на въпрос, зададен от израелски журналист, който го попита дали ще се счита за престъпление по новия закон някой да каже, че е имало полски сътрудници на Холокоста.

Моравецки отговори: "Изключително важно е първо да разберем, че, разбира се, това няма да бъде наказуемо, няма да бъде разглеждано като криминално престъпление да се каже, че е имало полски извършители - както е имало и еврейски извършители, както и руски извършители, както и украински... не само германски извършители".

Полският премиер не е отговорил публично на критиката на Нетаняху.

Какви са обичаите на Сирни заговезни

https://www.actualno.com/society/kakvi-sa-obichaite-na-sirni-zagovezni-news_660429.html

Особено място в годишния календар от празници заемат Месни и Сирни заговезни, а седмицата, която ги разделя, се нарича Сирница. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян етнологът Ваня Йорданова. "Заговезни менят мястото си според Великден. Месните са осем седмици преди празника, а Сирните са седем седмици преди това. Повсеместна практика на серни заговезни е прощаването. С бъклица вино, халва и баница, по-младите семейства отиват последователно на гости у родителит

Георги Стоянов: Човечеството изостава от темпа на развитие на технологиите

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/georgi-stoianov-chovechestvoto-izostava-ot-tempa-na-razvitie-na-tehnologiite-255997/

Регулациите винаги действат репресиращо на иновациите, но са един вид нужно зло, смята главният изпълнителен директор на Gradient Flow

Германски фигурист като герой от сериала "Игра на тронове" на Олимпиадата (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723295

Германски фигурист като герой от сериала "Игра на тронове" на Олимпиадата (Видео)Германският фигурист Паул Фенц се пързаля на Олимпиадата  в ПьонгЧанг облечен като един от главните персонажи в сериала "Игра на тронове" Джейми Ланистър, разказва Vanity fair. 25-годишният германец се пързаля под звуците на саундтрака на сериала.  Фенц развълнува феновете, добавяйки уникални детайли,

Георги Стоянов: Човечеството изнемогва заради темпа на развитие на технологиите

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/georgi-stoianov-chovechestvoto-iznemogva-zaradi-tempa-na-razvitie-na-tehnologiite-255997/

Регулациите винаги действат репресиращо на иновациите, но са един вид нужно зло, смята главният изпълнителен директор на Gradient Flow

Мъж загина при пожар в кола в Шуменско

//dariknews.bg/regioni/shumen/myzh-zagina-pri-pozhar-v-kola-v-shumensko-2079341

Шофьор е загинал при пожар в автомобил около шуменското село Велино.

Инцидентът е станал около 10.30 часа днес. На път край селото лек автомобил Опел Астра с газова уредба се запалил.

Самолет се разби в Иран, има жертви

//dariknews.bg/novini/sviat/samolet-se-razbi-v-iran-ima-zhertvi-2079319

Ирански самолет с 66 души на борда, изпълняващ полет по вътрешна линия, се разби в югозападната част на страната, съобщиха редица местни медии, цитирани от АФП. Смята се, че няма оцелели. От компанията собственик на самолета първоначално бя

Облаци и превалявания в началото на новата седмица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oblaci-i-prevaliavaniia-v-nachaloto-na-novata-sedmica-2079345

През следващото денонощие ще бъде предимно облачно. През нощта главно в Северна България ще превалява слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е слаб, в Източна България и Дунавската равнина - умерен, и с него ще прониква студен въздух. В понеделник пр

Организационният комитет на Пьонгчанг 2018 разследва сигнал за продажба на кучешко месо на игрите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/18/3131877_organizacionniiat_komitet_na_pyongchang_2018_razsledva/?ref=rss


Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг бяха преполовени и досега проблеми около организацията нямаше. Медиите в страната обаче съобщават, че организационният комитет е започнал разследване след подадени сигнали за разпространение на кучешко месо покрай спортните съоръжения.<br /><br />Членът на организационния комитет Сон Пек Ю обясни, че в провинция Канвондо, където се провеждат игрите, има около 200 кучешки ферми, които изработват и продават деликатеси. Най-близко разположената от...

Ген помага за предпазване от сърдечносъдови заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6723332

Ген помага за предпазване от сърдечносъдови заболяванияУчени от САЩ са идентифицирали "егоистичен" ген, способен да отстранява вредния холестерол от кръвоносни съдове, допринасяйки за предпазване от сърдечносъдови заболявания, пише сп. "Нейчър медисин". Генът, наречен MeXis, действа в ключови клетки в запушени артерии, помагайки за отстраняването на излишния холестерол от тях, предаде БТА.

145 години от обесването на Васил Левски

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3s6zDmy2fwg/

Днес в цялата страна се почита 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Традиционно българската държава организира възпоменателната церемония за обесването на Васил Левски всяка година на 19 февруари, тъй като тя е приета при преминаването от Григорианския към Юлианския календар, но в десйствителност точната дата е именно днес – 18 февруари – или 6 февруари по стар стил.

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Други известни негови прозвища са „Дяконът” и „Джингиби” (Неуловимият). През 2007 година чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

Ранни години

Васил е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя – Христо и Петър – и две сестри – Яна и Марийка. Учи във взаимно училище в гр. Карлово и в класното в Стара Загора. През 1851 г. баща му умира и тримата братя остават да се грижат за семейството. Васил е на 14 и започва да учи абаджилък. От 1855 г. е послушник при вуйчо си Василий, таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. Учи две години в класно училище в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно епархийско училище „ Св. Св. Кирил и Методий”, основано от Найден Геров през 1850 година. На 7 декември 1858 г. приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас” под мантията на йеромонах Кирил, а през следващата 1859 г. пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в църквата “Света Богородица” гр. Карлово. Някои автори свързват Левски с масонството, като допускат, че той бива посветен като масон през 1861 г. Това твърдение е категорично отречено от някои академични автори, макар те да не отхвърлят възможността Левски да е бил запознат с масонските идеи. Той владее отлично няколко езика: турски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност.

Революционна дейност в Сърбия и Румъния
На 3 март 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Запознава се отблизо с бунтовните среди на българската емиграция. Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците за белградската крепост Васил получава името Левски (според легендата е направил „лъвски” скок по време на военни упражнения в Сърбия). На този етап изпитва силно влияние на Раковски и възприема идеята за организиране на чети, чрез които да се вдигне народът на въстание. След разтурянето на легията се присъединява към четата на дядо Ильо войвода. През 1863 г. заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България. През пролетта на 1864 г., навръх Великден в Сопот, Левски в присъствието на най-близките си приятели сам отрязва дългите си монашески коси. От този момент той става мирски дякон (служител, помощник) на свободата Васил Левски. Архимандрит Василий се опитва да възбуди църковно следствие срещу племенника си, а Пловдивският митрополит заплашва самия Василий с наказание, ако упорства в настояването си. От април 1864 до 1866 година Левски е учител в село Войнягово, Карловско, след това от март до октомври 1866 година в добруджанското Еникьой, а от края на годината до март 1867 година в съседното Конгаз. По-близо до границата, той се надява да се свърже с Раковски и да се запознае с неговите по-нататъшни планове. Като учител Левски развива революционна пропаганда сред народа и организира патриотични дружини за бъдещото въстание. През 1866 година на румънска земя се движи в средите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През ноември 1866 година се среща с Раковски.

През 1867 г. по предложение на Раковски е определен за знаменосец в четата на Панайот Хитов, която се подготвя за прехвърляне в България. Заедно с четата изживява всички трудности и разочарования по време на похода в Балкана през 1867 г. После заедно с четата преминава в Сърбия и постъпва във Втората българска легия (1867-1868). След разтурянето ѝ той се разболява и остава 2 месеца в с. Зайчар. През това време преосмисля изминатия път. Съмненията му в целесъобразността на четническата тактика се превръщат в убеждение, че трябва да се търси нов път за постигане на крайната цел. За пръв път изразява мнение, че трябва предварителна подготовка на народа за участие в освободителното дело. В писмо до Панайот Хитов загатва за своите изводи и намерения, като му съобщава, че е решил да извърши нещо голямо в полза на отечеството, „в което ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си”. В него се засилва недоверието спрямо Сърбия и убеждението, че българите трябва да разчитат преди всичко на себе си, а не на външни сили. Гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа окончателно го убеждава, че предварителната подготовка е необходимо условие за победата на българската революция. През август 1868 година, Левски отива в Букурещ, където се свързва с Иван Касабов и дейците на „Българското общество”. Към това време се отнася запознаването му с Христо Ботев и техният съвместен живот в една изоставена вятърна мелница край Букурещ.

Организиране на революционни комитети

Със средствата, предоставени от „Българското общество” и читалище „Братска любов”, организация на „младите”, Левски заминава за Цариград с параход на 11 декември 1868 г., за да предприеме оттам първата си обиколка из българските земи. Тя е с осведомителна цел. При извършването ѝ, Левски се запознава с условията и възможностите за революционна дейност в българските земи. В началото на януари 1869 г. напуска турската столица и се отправя към Тракия и Северна България. Преминава през Пловдив, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Велико Търново, Ловеч, Плевен и Никопол. Навсякъде разговаря със свои доверени хора и познати, за да ги спечели за делото. Обнадежден, че в непродължителен срок може да бъде обявено въстание, Левски приключва своята обиколка и на 24 февруари се завръща в Румъния.

След двумесечен престой в Румъния на 1 май 1869 г. Апостола започва втората си обиколка в българските земи с изходен пункт Никопол. Сега той е снабден с революционна прокламация и пълномощно, получени от Иван Касабов. И двата документа, които удостоверяват, че Левски не е случаен човек, а изразява мнението на българската политическа организация в Румъния, са подпечатани с печат на Привременното правителство на Балкана. По време на тази обиколка Левски поставя началото на изграждането на вътрешната революционна организация (ВРО). Първият комитет е основан в Плевен с препоръките и помощта на Данаил Попов. После продължава изграждането на местни (частни) революционни комитети и в Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, Казанлък, Пловдив, Сопот, Чирпан и др. Втората обиколка на Левски го убеждава, че въстанието не може да бъде вдигнато толкова скоро, както мисли няколко месеца преди това. Той съзира необходимостта от по-голяма подготовка на народа, осъществявана от революционни комитети, свързани организационно помежду си.

След завръщането си в румънската столица на 26 август 1869 г. Левски се включва активно в живота на младата българска емиграция. В края на 1869 г. заедно с Любен Каравелов участва в създаването на Българския революционен централен комитет. Той се стреми да убеди емиграцията, че центърът на подготовката на предстоящото въстание трябва да се пренесе във вътрешността, че българите трябва да

разчитат на своите собствени сили, а не на външна помощ, че трябва да се скъса решително с необмислените комбинации с балканските страни. Емигрантските дейци съзнават необходимостта от организиране на народа, но никой няма план кой и как да го направи. Те трудно се разделят и с традиционните си схващания за чужда помощ и за ръководене на революционното движение извън страната. Разочарован от емиграцията, през май 1870 г. Левски се завръща в България и се заема с доизграждането на комитетска мрежа. До края на 1871 г. успява да създаде гъста мрежа от революционни комитети, обединени в цялостна ВРО. За столица на ВРО е обявен Ловеч, а комитетът в този град е обявен за БРЦК. В запазената документация и в печата на организацията той е наричан още Привременно правителство на България. Създаването на ЦК в България изключително важна стъпка в укрепването на вътрешната комитетска организация. С това Левски осигурява организационно работата си по подготовката на въстанието в страната. Ловешкият комитет го подпомага в поддържането на връзките с емиграцията. Левски разглежда ЦК в България като върховно ръководство на революционното движение с общонационални функции. Селските и градските частни комитети в революционната организация обединяват в себе си представители на всички социални групи в българското общество. Левски единствен от „четеримата големи” на българската революция достига до прозрението, че в подготовката трябва да бъдат привлечени и чорбаджиите. Техните средства са особено нужни за материалната осигуреност на предстоящото въстание. Той предвижда получаване на тези средства по доброволен начин, но за тези, които отказват да подкрепят народното дело, той въвежда революционен терор.

Към края на 1871 г. изградената ВРО е единствената реална сила, способна да постави на дневен ред българския национален въпрос. Комитетите започват активна работа за привличане на привърженици, за събиране на средства и закупуване на оръжие. Когато работата нараства, БРЦК изпраща двама помощници на Левски през втората половина на 1871 г. – Димитър Общи и Ангел Кънчев. Същата година изработва програма и проектоустав на БРЦК. Инициатор и участник е на първото общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април – 4 май 1872 г.). В края на юни 1872 г. напуска Букурещ и като пълномощник на БРЦК пред комитетите в България започва преустройство на Вътрешната революционна организация. Създава окръжни комитети.

Залавяне и смърт

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. Той знае за провала при обира в Арабаконак, но не знае, че турската полиция разполага с негова фотография и с точно описание на особените му белези, както и с информация, къде евентуално може да бъде открит. Васил Левски не е предаден от един човек, а е жертва на дълга верига от полицейски разкрития. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му архивът, е останал незабелязан от хайката. Същият архив с комитетски книжа е запазен и по-късно предаден на Захари Стоянов. Липсващите парични средства са намерени през 1972 г. в темелите на къщата на Марин Поплуканов. Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик. Спори се за името на предателя – Поп Кръстю (съучредителя на комитета в Ловеч) или Марин Поплуканов (председателя на комитета). През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски. Според други проучвания предателство спрямо Левски не е имало. До последно османците не знаят кого са заловили и Левски е откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там става ясно кой е той. При Къкрина отиват едва няколко заптиета, а в случай, че са знаели кого залавят, подобна малочисленост не би била логична. Също така се доказа, че поп Кръстю не е имал точна информация за плановете на Левски. Левски, който е охраняван само от 20 заптии по време на пътя си от Търново до София, се е надявал напразно до последно, че ще бъде освободен от съмишленици.

Впоследствие Левски е отведен в София, където е предаден на съд. Апостола изгражда защитата си на основите на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде някого и организацията. Той подчертал няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович. В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите. В състава на съда са включени и българите: х. Мано Стоянов и Пешо Тодоров като представители на българската община в града. Включени са още мюсюлмани и евреи. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а комисията е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени – Димитър Общи и Васил Левски. Присъдите са потвърдени от султана по целесъобразност. За да не се навреди на турската дипломация, не са извършвани по-мащабни разследвания и гонения.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Българските и руските туристи се завръщат в Турция

http://www.cross.bg/godina-tyrtziya-tyroperatori-1568080.html

/КРОСС/ След като почивките в Турция през миналата година излизаха тънко заради политическия разрив между Анкара и Москва, тази година цените на пакетите за олинклузива в южната ни съседка са с 15-25% по-високи и се завръщат към нивата си от преди три години, обясняват туроператори, предава „Труд". Туризмът в Турция изпадна в криза два сезона поред заради политическата криза след опита за преврат през юли 2016 г. и напрежението в отношенията с Москва, последвало свалянето на руски боен самолет половин година по-рано от турските ВВС. В отговор руските туроператори спряха пакетите за почивки в турски курорти и много от хотелите останаха празни. Кризата в отношенията между Анкара и някои държави от ЕС пък доведе от отлив на европейски гости. Данните от ранните записвания за предстоящия летен сезон обаче показват, че тази година негативните последици, които понесе туристическият бранш в страната, ще бъдат преодолени в значителна степен. "Турция поскъпна, защото руснаците се завърнаха. Има засилен интерес и от страна на поляци и чехи. Миналата година не беше проблем да се намерят оферти за 7-дневен престой в 5-звездни хотели с "ултра ол инклузив" пакет и чартърен полет на цени доста под 1000 лева в активния сезон, но сега това е почти невъзможно", твърдят пред "Труд" туроператори

Ема Уотсън дари 1 млн. паунда за жертвите на сексуален тормоз

https://offnews.bg//zvezdi/ema-uotsan-dari-1-mln-paunda-za-zhertvite-na-seksualen-tormoz-675081.html

Звездата от „Хари Потър“ Ема Уотсън дари 1 милион паунда на нов фонд, целящ да подпомага жертвите на сексуален тормоз, съобщи Би Би Си.

Дарението бе направено, след като 190 известни жени от Великобритания и Ирландия подписаха отворено писмо, публикувано в Observer, което призовава за прекратяването на сексуалния тормоз на работното място. Сред тях са Кийра Найтли, Ема Томпсън, Джема Артъртън, Кери Мълиган и Софи Оконьо.

Фондът е създаден от 190-те жени, подписали писмото, и още 160 души, сред които има академици, активисти и благотворителни работници. Средствата ще се използват и за осигуряване на адвокатски услуги за оплакалите се от секстормоз жени.

Тази вечер на церемонията по връчването на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) се очаква жените да са облечени в черно в знак на солидарност към холивудското движение Time's Up. То започна в резултат на твърдения за сексуална злоупотреба от множество актриси срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн.

В писмото се казва, че церемонията по връчването на наградите е времето да се отпразнува този важен момент на солидарност и единство през границите, което превръща това движение в международно. В него се казва още: „Това движение е по-голямо, отколкото просто някаква промяна в нашата индустрия“.

Уотсън е един от първите дарители на Фонда за справедливост и равнопоставеност в Обединеното кралство, който започна кампания за осигуряване на мрежа за консултации на засегнатите жени и мъже.

Бивш подуправител на НЗОК: Касата трябва да си възвърне характера на независима институция

https://www.actualno.com/healthy/bivsh-podupravitel-na-nzok-kasata-trjabva-da-si-vyzvyrne-haraktera-na-nezavisima-institucija-news_660428.html

"Това с Касата ще продължава, докато тя не си възвърне характера на независима институция. В момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзора Жени Начева." Това каза в интервю за bTV бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, който беше освободен в края на миналата година. По думите му тя кадрува в Касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници.

Вежди Рашидов: Надявам се премиерът и президентът да се разберат като мъжкари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369280

Надявам се, че Бойко Борисов и Румен Радев ще се разберат като мъжкари. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов по повод напрежението между премиера и президента. Битки винаги има, не е хубаво да се водят през медиите, подчерта той.

Велико Търново пoсреща Световната организация на местните власти

https://www.24chasa.bg/region/article/6723311

Велико Търново пoсреща Световната организация на местните властиПрестижният форум е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС Велико Търново ще е домакин на заседание на Световната организация на местните власти. Престижният форум ще бъде организиран в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщи кметът на Старата столица Даниел Панов.

40% от учителите у нас ще се пенсионират до 8 години

https://frognews.bg/novini/40procenta-uchitelite-nas-shte-pensionirat-8-godini.html

Над 40% от българските учители ще излязат в пенсия в следващите осем години. Това ще доведе до сериозен дефицит за преподаватели, предупреди заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Ансамбълът ни спечели и злато в Москва

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4CCtl1y_z4I/

Националния ансамбъл по художествена гимнастика на България спечели златен медал за съчетанието си с 5 обръча на турнира Гран при в Москва, съобщава БТВ.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова, Лаура Траатс и Елена Бинева изиграха съчетанието си с незначителни грешки и получиха оценка от 18,900.

На второ място остана ансамбълът на Русия с оценка 18,600. Трети са представителките на Узбекистан – 15,900.

Това е втори медал за възпитаничките на Весела Димитрова в първото международно състезание за новия сезон. Вчера (17 февруари) те спечелиха сребро в многобоя.

По-късно днес те ще представят съчетанието си с топки и въжета.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване