Откъс от "Поезия" на Пабло Неруда

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/18/3130641_otkus_ot_poeziia_na_pablo_neruda/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Поезия", с автор Пабло Неруда, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />Излиза от печат луксозно двуезично издание с отбрани произведения на Пабло Неруда в превод на Никола Инджов. Дизайнът на корицата е дело на Кирил Златков.<br /><br />Сборникът "Поезия" отвежда към някои страници на прочутия чилийски лирик Пабло Неруда, съхранени в паметта и разума на четящото...

Алберт Попов влезе в топ 30 в гигантския слалом на олимпиадата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Gd8AW24fyxY/

Българският представител в ски алпийските дисциплини Алберт Попов направи страхотно представяне и се класира на 28-о място в гигантския слалом на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. За 20-годишния алпиец това е първо участие на най-престижния спортен форум.

Той беше 34-ти след първия манш с 1:12.39 минута, но направи по-добро второ спускане за 1:11.21 и прогресира с 6 позиции. В крайна сметка с изоставане от 5.56 секунди, Попов се нареди сред най-добрите 30.

Другият 20-годишен български дебютант Камен Златков беше 59-и след първия манш с 1:17.65 минута, но не завърши втория.

САЩ: Малко вероятно е Турция да е използвала химическо оръжие в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723315

САЩ: Малко вероятно е Турция да е използвала химическо оръжие в СирияСАЩ смятат, че е "малко вероятно" Турция да е използвала химическо оръжие в нападенията срещу кюрдите в Сирия, заяви източник от Белия дом, цитиран от Асошиейтед прес. Той каза, че САЩ са в течение на предположенията, че Турция е използвала химическо оръжие, но не могат да потвърдят това. Сирийски лекари в района на Африн и агенция САНА съобщиха

Крайнодясното в ЕС се надига, взимат мерки срещу Луковмарш

http://dnes.dir.bg/news/lukovmarsh-26894954

Крайнодясното в Европа е в силна комуникация помежду си, каза германски кмет. От МВнР заявиха, че ще се мисли за сериозни мерки срещу Луковмарш догодина.

Нетаняху се разгневи на полския премиер заради спорни оценки за евреите и Холокоста

http://clubz.bg/64381-netanqhu_se_razgnevi_na_polskiq_premier_zaradi_sporni_ocenki_za_evreite_i_holokosta

Израелският министър-председател Бениямин Нетаняху остро реагира на коментара на полския премиер Матеуш Моравецки, който вчера каза, че е имало полски виновници за Холокоста, както и "еврейски виновници". Той определи думите на Моравецки като скандални и като показващи неспособност да се разбере историята.

Полският премиер направи коментара си конференция по сигурността в Мюнхен в отговор на въпрос на израелски журналист за приетия нов закон за Холокоста, според който поляците не могат да бъдат обвинявани като съучастници за нацистките престъпления и подобни твърдения ще бъдат наказвани.

Моравецки отговори: "Изключително важно е първо да разберем, че, разбира се, това няма да бъде наказуемо, няма да бъде разглеждано като криминално престъпление да се каже, че е имало полски извършители - както е имало и еврейски извършители, както и руски извършители, както и украински... не само германски извършители".

Нетаняху, който също участва в конференцията, отговори: "Забележките на полския премиер тук в Мюнхен са скандални. Има проблем в неразбирането на историята и липсата на чувствителност към трагедията на нашия народ".

Варшава отхвърли по-късно обвиненията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, определил като скандално вчерашно изказване на полския му колега Матеуш Моравецки, че в Холокоста са участвали и евреи, предаде Франс прес.

"Изказването на премиера Матеуш Моравецки изобщо нямаше за цел да отрича Холокоста, нито да припише на еврейските жертви и най-малка отговорност в германския геноцид", посочи в комюнике говорителката на министър-председателя Йоана Копчинска. 

"Напротив, премиерът Моравецки многократно и категорично се е противопоставял на отричането на невъобразимия геноцид, какъвто е Холокостът на европейските евреи, както и на всяка форма на антисемитизъм", подчерта тя.

"Думите му трябва да се тълкуват като призив за откровена дискусия за престъпленията срещу евреите по време на Холокоста, придържайки се към фактите и независимо от националността на този, който в дадения случай ги е извършил, участвал е в тях или ги е направил възможни", допълни говорителката.

Всеки конкретен случай трябва да се разглежда отделно и нито един злонамерен акт не може да е причина да се хвърля отговорността върху цяла една сломена и поробена нация, изтъкна Копчинска.

Още вчера редица израелски политици обвиниха в антисемитизъм Матеуш Моравецки, предаде Асошиейтед прес. 

Яир Лапид, лидер на центристката партия "Йеш атид" (Има бъдеще), каза, че израелският посланик във Варшава трябва да бъде отзован незабавно заради думите на Моравецки на Мюнхенската конференция по сигурността. По думите на Лапид "това е антисемитизъм от най-стария му вид". "Извършителите не са жертвите. Еврейската държава няма да позволи избитите да бъдат обвинявани за своята смърт", заяви той. 

Председателят на Партията на труда Ави Габай каза, че Моравецки говори като всеки, който отрича Холокоста. 
Това са поредните последици от новия полски закон за Холокоста, който криминализира публични изявления, които приписват на Полша нацистките престъпления на нейна територия, докато тя е под германска окупация през Втората световна война. Законът предизвика възмущение в Израел и други държави, припомни АП. 

3 млн. евреи, които са живели в Полша, са били убити от нацистите по време на Втората световна война - това са около половината от всички евреи, избити от Холокоста.

Новата Kia Ceed става хибрид

https://www.actualno.com/cars/novata-kia-ceed-stava-hibrid-news_660426.html

Корейският производител Kia има намерение частично да електрифицира новото поколение на най-популярния си модел Ceed. Той беше показан само преди дни, а в компанията вече работят и върху негова хибридна модификация. Тя ще бъде от типа „мек хибрид”, като ще разчита на стартер-генератор, зареждан от допълнителна 48-волтова мрежа, твърди Automotive News. Изданието се позова на изпълнителния директор на компанията Майкъл Коул. Той допълва, че ще има и втора хибридна версия на Ce

Съкровищата на Тутанкамон тръгват на световно турне

http://www.cross.bg/artefakti-dolara-tytankamon-1568079.html

/КРОСС/ Повече от 150 предмета от колекцията на Тутанкамон ще обикалят музеите по света в следващите 7 години. Това съобщи египетският министър по въпросите на древността Халед ал Анани, цитиран от "Иджипт индипендент", предава БНТ. По негови думи първата спирка на древните артефакти ще бъде Лос Анджелис, където експозицията ще бъде открита на 23 март. След това те ще бъдат изложени в още 6 страни преди да бъдат върнати в Египет. Известната златна погребална маска на фараона, открита през 1922 г. в гробницата му в Луксор обаче няма да бъде част от изложбата. Анани обаче издаде, че в Големия египетски музей ще се помещава първата постоянна изложба на събраните съкровища от епохата на Тутанкамон, където тя ще може да бъде видяна. Според данните колекцията ще включва повече от 5000 експоната, някои от които ще бъдат изложени за първи път. Откриването на експозицията е планирано за края на 2018 година. Междувременно новината за световното турне на древните предмети накара група активисти да стартират във "Фейсбук" кампания срещу износа на ценни артефакти за чужбина. Защитниците на египетското богатство призоваха президента Абдел Фатах ал Сиси да се намеси и да започне разследване на експозициите извън граница. Според представители на кампанията за контрол върху антиките и културното наследство на Египет, приходите от международните художествени изложби се оценяват на 50 млн

Земетресение разтресе Великобритания

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-raztrese-velikobritaniya-news275707.html

Земетресение с магнитуд 4.4 беше регистрирано във Великобритания в нощта на събота срещу неделя, съобщи Британският геофизичен институт. Това е най-силният трус на Острова от десетилетие. Епицентърът му е бил на 20 км северно от уелския град Суонзи. Сградите там са се разтресли за няколко секунди и кампусът на местния университет е бил евакуиран. Няма данни за щети. Трусът е бил усетен в части от Уелс и Югозападна Англия. Той е относително слаб, но е най-силният, регистриран на Острова след земетресението с магнитуд 5.2 през 2008 г.  

Тръмп обвини ФБР за убиеца от Флорида, губело твърде много време да разследва него

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131874_trump_obvini_fbr_za_ubieca_ot_florida_gubelo_tvurde/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ФБР губи прекалено много време в опитите си да докаже, че е имало сговор между неговите помощници и Русия по време на президентските избори през 2016 година и затова е изпуснало Никълъс Крус, който в сряда застреля 17 души в училище в град Паркленд, щата Флорида.<br /><br />"Много печално е, че ФБР е пропуснало всичките многобройни сигнали срещу извършителя на стрелбата в училище в щата Флорида. Това е неприемливо", написа в...

Израелската авиация е атакувала цели в Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723301

Израелската авиация е атакувала цели в ГазаЕксплозията навзвирно устройство, която рани вчера четирима израелски войници близо до граничната ограда с ивицата Газа, предизвика израелски въздушни удари по-късно през деня срещу палестински военни обекти, предаде Ройтерс. "Инцидентът на границата с ивицата Газа е тежък. Ние ще отвърнем подобаващо", предупреди премиерът Бенямин Нетаняху,

Започват церемониите за 145 години от гибелта на Левски

http://www.mediapool.bg/zapochvat-tseremoniite-za-145-godini-ot-gibelta-na-levski-news275706.html

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в неделя вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония.   Ритуали по полагане на цветя в знак на признателност към Васил Левски има в няколко града на страната. Събитията по повод годишнината започват в Ловеч със заря-проверка и гражданско поклонение. В храма "Света Троица" ще бъде отслужена панихида. Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще започне от 18.30 ч. Във военния ритуал по поднасяне на венци и цветя пред най-големия монумент на Левски у нас ще участват военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Заради гражданското поклонение за времето от 12.00 до 21.00 ч. ще бъде затворена за движение ва автомобили ул. "Мадара".   По повод годишнината Националният военноисторически музей в София представя на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма - „Васил Левски - вчера и днес“. Програмата е подходяща за деца между 7 и 17-годишна възраст и може да бъде посетена в неделя. На 19 февруари – денят на обесването на Левски, в софийския храм "Св. София" от 17 часа ще бъде отслужена архиерейска панихида в негова памет. След това ще има литийно шествие. В 18.00 часа пред Паметника на Апостола ще започне церемонията поклонение.

Тук ли е Луиза?

http://clubz.bg/64380-tuk_li_e_luiza

Става дума за кампания, чието начало е сложено в края на 2016 в град Мюнстер, а предназначението ѝ е да улесни девойките, които отивайки в заведение, се сблъскват с агресията на свои връстници от противоположния пол. И ако друго не помага, кодовият въпрос „Тук ли е Луиза“, отправен към персонала на съответния бар или клуб, гарантира на потърпевшата съдействие и спасение, щом спомене името на фиктивната приятелка.

Механизмът не е сложен – щом чуят въпроса, работещите в заведението, при условие, разбира се, че то е включено в мрежата, възприела кампанията, имат готовност да помогнат на момичето, осигурявайки му такси, например. Или пък предоставяйки му убежище в кухнята, докато се намери надежден ескорт, който да го съпроводи до дома. В краен случай това може да бъде и полицията.

„Нямаме статистика колко пъти се е случвало уязвими девойки да се възползват от тази възможност“, казва Леа Гьотц от координационното звено на кампанията „Тук ли е Луиза“.

Но съобщава, че междувременно кампанията се е сдобила със значителна популярност и изпълнява предназначението си – да даде повече сигурност на жените, изложени на сексуални посегателства. Особено във времената, в които #metoo придоби световна известност.

В Мюнстер, откъдето започва цялата работа, поне половината от дамите познават инициативата, сочи проучване. А информацията по въпроса е на разположение благодарение на акциите, правени по училища и други средища на млади хора, на които се раздават материали, пропагандиращи темата.

Защо е избрано точно името Луиза? Както обяснява Леа Гьоц, най-вече заради звученето – кратко и ясно е, лесно разбираемо. А има и още нещо: на немски значението на Луиза е „боркиня“. Всъщност има и още едно нещо – във Великобритания, където за първи път е пусната в ход подобна кампания, кодовото име е „Angela“, докато в Германия то определено предизвиква други асоциации.

Луиза е боркиня, но дали цялата тази акция не е и свидетелство за известна безпомощност – щом нищо друго не може да помогне на уязвените млади дами, освен закодирано обръщение към персонала на заведението?

„Има нещо подобно“, съгласява се Леа Гьотц, но важното е да се покаже, че изход от неприятните ситуации има, и възможността за възползване от него е налице.

За целта работещите в заведенията, участващи в мрежата (а те само в Мюнстер са около 40), преминават кратко обучение, в рамките на които получават информация за кампанията. Паралелно им се предоставят и достатъчно сведения за мащабите на сексуалните посегателства и потенциалните им жертви. Оттам нататък в името на информираността на клиентките пред дамската тоалетна се поставя плакат на кампанията и така вече всичко е ясно: прия появата на проблем само трябва да бъде зададен „вълшебният“ въпрос, за да се получи незабавно и дискретно съдействие. Общо в Германия вече почти 40 града участват в акцията, която е възприета и от два града в Швейцария.

40 процента от настоящите учители ще се пенсионират в близките 8 години

http://www.cross.bg/godini-ychiteli-sacheva-1568078.html

/КРОСС/ „В следващите 8 години, над 40 процента от българските учители предстои да излязат в пенсионна възраст и това ще доведе до един сериозен дефицит". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР зам.-министърът на образованието Деница Сачева. „Необходимо е да привлечем повече млади хора към професията на учителя и да се обърнем към учениците, които сега са на 15-16 години и да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене", добави тя. Сачева обясни, че на среща с родителски организации се е стигнало до консенсус, че видеонаблюдението в училищата и класните стаи може да бъде и много опасно за децата. „ По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се обединиха около това, че подобен тип мярка не само че не би била решение, а би била отваряне на „кутията на Пандора". Агресията и насилието, за съжаление, е феномен, който далеч не е само в образователната система. За съжаление, ние ежедневно сме свидетели на насилие и агресия дори в обичайните си човешки отношения", коментира тя. Зам.-министър Сачева уточни още, че Министерството на образованието и науката работи в посока на подобряването на работната среда на учителите

НАКРАТКО 9 с речитатив от Платон

http://www.eurochicago.com/2018/02/platon/

Борбата с насилието над жени, домашното насилие, насилието над деца, както и свободата на ЛГБТИ да имат различни сексуални предпочитания (без толеранс към предпочитания като инцест и особено педофилия), и да не бъдат обект на насилие задари това, не бива да бъде използвана за подмяна на важни обществени парадигми, касаещи всички. И макар че няма разработена никаква специална конвенция, която да защитава например възрастните хора, бедните, слабите и безправните от насилие, което в България е важен обществен проблем, не бива да забравяме и за тези форми на насилие, които при това не са само физически. Насилието на по-силния към по-слабия, в разните му форми, е част от цялата история на човечеството. Но както и днес има страни и общества, в които жените са твърде безправни и нравите - твърде примитивни, така има и страни и общества, в които свободата може да се изроди (даже се е изродила вече) и да се превърне в тирания.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-02-18.html

На 19 февруари 2018 г. (понеделник), във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Константин Муравиев“ , кв. „Малинова долина – Изток“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Баща и син Марковски мечтаят да се изправят един срещу друг в съда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6721297

Баща и син Марковски мечтаят да се изправят един срещу друг в съдаМарин Марковски: Като беше малък, го взех на разпит, за да види какво става с онези, които нарушават закона Димитър Марковски: Като педагог татко е пълен крах и провал - Адвокати Марковски, кой изигра решаващата роля при избора ви на професия? Марин Марковски: При комунизма се говореше, че нашата професия ще умре,

Патриарх Неофит с изявление по повод началото на Великия пост.

https://www.actualno.com/society/patriarh-neofit-s-izjavlenie-po-povod-nachaloto-na-velikija-post-news_660425.html

“Отново сме пред спасителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният период в живота на православния християнин, в който, всеки един от нас търси опрощението на своята греховност”. Това се казва в обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит до освещения клир, всечестното монашество и благочестивото паство от Софийска епархия по повод началото на Великия пост. Днес е Неделя Сиропустна, вечерта са Сирни заговезни, а утре е на

Православните християни празнуват Сирни Заговезни

http://www.mediapool.bg/pravoslavnite-hristiyani-praznuvat-sirni-zagovezni-news275705.html

Православната църква днес отбелязва Сирни Заговезни, празника на всеобщото опрощение, наричан още Прощална неделя и Поклади. Празникът винаги е седем седмици преди Великден. По традиция на този ден младите искат прошка от по-възрастните. Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. За трапезата се приготвят баница със сирене, риба, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки, тъй като след това и млечните продукти са забранени за постещите до Великден. Извършва се обичаят хамкане с парче бяла халва или варено яйце. Те се завързват на червен конец, най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето/халвата с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година. Характерни обичаи са също Оратници и маскарадните игри. Оратници е свързан със запалването на празнични огньове. На много места в страната традицията е високите пламъци да се прескачат за здраве. В някои краища на страната по Заговезни има и кукерски игри, а маските трябва да прогонят злите духове. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Варненски автобуси с променен маршрут заради ремонти край "Ален мак"

http://www.moreto.net/novini.php?n=369273

Автобус 409 е с променен маршрут във връзка с изпълнението на проекта за реконструкция и рехабилитация на канализационна мрежа в селищно образование „Ален мак", припомня Moreto.net. Главната улица през "Ален Мак" бе затворена за движение, в участъка от хотел "Детелина" до отбивката за ВСУ - кръстовище с ул.

Зам.-министър кадрувал в НЗОК и променял бюджети на болници

https://frognews.bg/novini/zam-ministar-kadruval-nzok-promenial-biudjeti-bolnitsi.html

Има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзора Жени Начева. Това заяви бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, който беше освободен в края на миналата година.

Авария в руска АЕЦ доведе до изключване на един от блоковете

http://www.cross.bg/izklyuchvane-zadeiistvala-nyamalo-1568077.html

/КРОСС/ Трансформатор на Курската АЕЦ в Русия се е възпламенил и се е задействала защитата за изключване на един от четирите блока на централата, предава news.bg. Това не е довело до последици за потребителите, уверяват от руското енергийно министерство, цитирани от руските медии. Уточнява се че тази сутрин в 6:53 часа московско време (7:53 българско) се е задействала защитната система за изключване на един от енергоблоковете, а причината е възпламеняване на трансформатор. Възпламеняването на трасформатора е ликвидирано, нямало нарушения на условията за безопасност на експлоатацията, нямало и изтичане на радиация, твърдят руските власти. Курската АЕЦ е една от четирите най-мощни АЕЦ в Русия.  

Няма драма, Неделев и Терзийска са по-щастливи от всякога

https://offnews.bg//izvan-terena/niama-drama-nedelev-i-terzijska-sa-po-shtastlivi-ot-vsiakoga-675080.html

Приятелката на нападателя на Ботев Пловдив Тодор Неделев - Анита Терзийска абсолютно опроверга плъзналите през седмицата информации, че има проблеми на любовния фронт.

Покрай публикация на любимата на футболиста на 14 февруари, че е необвързана, но има с кого да празнува, плъзнаха слухове, че двамата са се разделили. Историята се разду, а фенове на Ботев съветваха Тошко да си потърси по-непретенциозно момиче, вместо красавицата Анита.

Привърженици на Левски пък решиха да провокират национала в утрешния мач на "Герена" със скандирания, които да бъркат с пръст в предполагаема рана. Фенове се заканваха да го тормозят със скандирания, поставящи под съмнение морала на любимата му.

Оказа се, че слуховете за раздялата на Тошко и Анита са силно преувеличени. Двамата си качиха обща снимка във Фейсбук днес, като взаимно се обясниха в любов.

Разбилият се ирански самолет се е ударил в хребет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723257

Разбилият се ирански самолет се е ударил в хребетИранските власти и медии излязоха с подробности относно разбилия се по-рано днес самолет на „Асеман Еърлайнс“, чиито 66 души пътници и екипаж са загинали до един, предава РИА Новости. Според местните медии самолетът е ATR 72-500 – пътнически витлов самолет френско производство, предназначен за вътрешни полети и изпълняващ курс между Техеран и

Втори американски ракетен ескадрен миноносец навлезе в Черно море

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131871_vtori_amerikanski_raketen_eskadren_minonosec_navleze_v/?ref=rss


Ескадреният миноносец от Военноморските сили на САЩ "Карни" вчера е преминал Босфора и е влязъл в Черно море, присъединявайки се към есминеца "Рос", съобщи пресслужбата на Шести американски флот, цитирана от ТАСС и БТА.<br /><br />Според цитираното съобщение, на 17 февруари "Карни" се е присъединил към "Рос" в Черно море "за провеждане на морски операции по сигурността. Влизането на втори американски кораб САЩ в Черно море е в рамките на...

Гришо срещу Федерер на финала в Ротердам

//dariknews.bg/novini/sviat/grisho-sreshtu-federer-na-finala-v-roterdam-2079298

Григор Димитров ще срещне Роджър Федерер в битка за трофея от турнира от АТП 500 в Ротердам. Финалната битка ще е днес следобед, съобщава

Катастрофа с три ТИР-а на пътя край Ботевград, няма пострадали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-s-tri-tir-a-na-pytia-kraj-botevgrad-niama-postradali-2079342

Катастрофа между три ТИР-а с турска регистрация е станала след Ботевград в посока автомагистрала „Хемус“, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Днес към 12.00 часа бил получен сигнал за пътен инцидент, станал

Намериха убита възрастна жена в Лом

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nameriha-ubita-vyzrastna-zhena-v-lom-2079340

84-годишна жена намерена убита в Лом, съобщи Агенция „Фокус“.

Жената е открита в събота. Била е с прободна рана.

Заподозряна е 66-годишна жена, която е в болница също с прободна рана.
 

Изложиха "Крещящата мумия" в музея в Кайро (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/izlozhiha-kreshtiashtata-mumiia-v-muzeia-v-kajro-snimki-2079337

В Египетския музей в Кайро е изложена "крещящата мумия" на фараонски син, който бил обвинен, че замислил заговор за убийството на баща му, предаде Франс прес.

Мумията, известна като "непознатия Е", рядко е показвана публично.

Отец Серафим: Най-важното е да помним посланията на Дядо Добри

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otec-serafim-naj-vazhnoto-e-da-pomnim-poslaniiata-na-diado-dobri-2079334

Има основания за канонизирането на дядо Добри за светец, това каза пред Дарик игуменът на Кремиковския манастир – отец Серафим Янев. Кремиковският манастир е едно от местата, където дядо Добри е живял в последните две години.

"Дядо Добри не п

Злато за ансамбъла ни на финала на обръчи в Москва

//dariknews.bg/novini/sviat/zlato-za-ansambyla-ni-na-finala-na-obrychi-v-moskva-2079338

Българският ансамбъл по художествена гимнастика завоюва златен медал на финала на пет обръча на турнира от веригата Гран При, който се провежда в руската столица Москва, съобщава gong.

Самолет се разби в Иран, 66 души загинаха

//dariknews.bg/novini/sviat/samolet-se-razbi-v-iran-66-dushi-zaginaha-2079319

Ирански самолет с 66 души на борда, изпълняващ полет по вътрешна линия, се разби в югозападната част на страната, съобщиха редица местни медии, цитирани от АФП. Няма оцелели, съобщи компанията собственик на самолета.

Самолетът, който

Екологичният скандал "Пирин"

https://www.actualno.com/viewpoint/ekologichnijat-skandal-pirin-news_660436.html

Сини глетчерни езера, обширни иглолистни гори, белоснежни планински върхове: гледката е като от пощенска картичка. Именно така изглежда в очите на туристите българският Национален парк "Пирин". От 1983 година насам той е под закрилата на ЮНЕСКО. На това място се срещат голям брой редки растения и животни, включително и най-старото иглолистно дърво на Балканите (Байкушевата мура – бел. ред.). Сега обаче тази идилия е застрашена, защото българският премиер има други планове з

Взривове на комети са унищожили и са създали наново атмосферите на планети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723252

Взривове на комети са унищожили и са създали наново атмосферите на планетиПланетите, които орбитират около ТРАППИСТ-1, вероятно са загубили цялата си първична атмосфера в резултат на мощни взривове и след това са се снабдили с вторична атмосфера вследствие на същите взривове, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лайф. Международна група от астрономи изследвала последствията от кометни бомбардировки върху 7-те

В ход е подготовка на среща Борисов-Тръмп, обяви зам.-министър на външните работи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/18/3131873_v_hod_e_podgotovka_na_sreshta_borisov-trump_obiavi/?ref=rss


Подготовката на среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов винаги е в ход, каза днес по БНР заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той допълни, че българската дипломация поддържа контакти на високо ниво с администрацията на Тръмп и този въпрос постоянно се поставя пред американската страна.<br /><br />В удобен момент такава среща ще се състои, убеден е заместник-министърът. Попитан, дали двамата ще се видят в България или във...

Григор Димитров срещу Роджър Федерер на финала в Ротердам

http://www.cross.bg/federer-dimitrov-rodzhur-1568076.html

/КРОСС/ Григор Димитров ще се изправи срещу Роджър Федерер на финала на турнира по тенис в Ротердам. След като първо до този етап достигна българинът след отказване във втория сет на Давид Гофен, очаквано за мача за титлата се класира и новият стар световен номер 1. Швейцарецът победи с 6:3, 7:6 (3) италианеца Андреас Сепи. Финалът между Федерер и Димитров по програма трябва да започне в 16:30 часа. Двамата досега имат 6 мача помежду си и всичките са спечелени от Федерер.

Пътнически самолет с 65 души се разби в Иран

http://www.mediapool.bg/patnicheski-samolet-s-65-dushi-se-razbi-v-iran-news275704.html

Ирански пътнически самолет се разби в югозападната част на страната. Не е ясно дали има оцелели сред 65-те души на борда, предадоха местни медии, цитирани "Ройтерс". Първоначално беше съобщено, че в самолета е имало 66 човека, но пъ-късно иранските власти обявиха, че един от пътниците е пропуснал полета. Самолетът е изпълнявал полет от столицата Техеран за град Ясудж. Разбил се е в планински район на близо 480 км южно от иранската столица. Самолетът е на авиокомпанията "Асеман" (Aseman). Неин говорител първоначално заяви, че се смята, че всички хора на борда са загинали. В последствие това съобщение беше оттеглено и от превозвача съобщиха, че все още не е ясно дали всички са загинали, а мястото на катастрафата не е напълно уточнено. Към мястото на инцидента е изпратен спасителен хеликоптер, който обаче не успял да се приземи заради гъста мъгла. Така до мястото трябвало да се стигне по земя, като са изпратени 12 екипа. Самолетът е изчезнал от радарите 50 минути след излитането си от едно от летищата на Техеран. Забил се е в планински хребет. Засега причините за катастрофата не са ясни. Машината е ATR 72-500 и е пътнически турбовитлов самолет, произведен във Франция. През последните десетилетия в Иран станаха няколко самолетни катастрофи. Властите се оплакват, че не могат да купуват нови самолети или части за съществуващите заради санкциите от страна на САЩ. Преди седмица при самолетна катастрофа в Русия загинаха 71 души.

Пътнически самолет с 66 души се разби в Иран

http://www.mediapool.bg/patnicheski-samolet-s-66-dushi-se-razbi-v-iran-news275704.html

Ирански пътнически самолет се разби в югозападната част на страната. Смята се, че всички 66 души на борда са загинали, предадоха местни медии, цитирани "Ройтерс". Самолетът е изпълнявал полет от столицата Техеран за град Ясудж. Разбил се е в планински район на близо 480 км южно от иранската столица. Самолетът е на авиокомпанията "Асеман" (Aseman). Неин говорител заяви, че се смята, че всички хора на борда са загинали. Към мястото на инцидента е изпратен спасителен хеликоптер, който обаче не успял да се приземи заради гъста мъгла. Така до мястото трябвало да се стигне по земя. Самолетът е изчезнал от радарите 50 минути след излитането си от едно от летищата на Техеран. Забил се е в планински хребет. Засега причините за катастрофата не са ясни. Машината е ATR 72-500 и е пътнически витлов самолет, произведен във Франция. През последните десетилетия в Иран станаха няколко самолетни катастрофи. Властите се оплакват, че не могат да купуват нови самолети или части за съществуващите заради санкциите от страна на САЩ. Преди седмица при самолетна катастрофа в Русия загинаха 71 души.

Две икони на Ванга оцеляват при пожар в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723247

Две икони на Ванга оцеляват при пожар в ШуменДве дървени икони с лика на баба Ванга са единствените свидетели на опустошителен пожар в шуменския квартал „Макак”, разказва NOVA. Преди година огнената стихия отне човешки живот след взрив на газова бутилка. 28 януари 2017 година. 20 минути – точно за толкова изгорява домът на Галин Драганов. Дом, граден от 77-ма година. Избухва газова бутилка.

"Фейсбук" ще проверява с пощенски картички кой иска да купува изборна реклама в САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131870_feisbuk_shte_proveriava_s_poshtenski_kartichki_koi/?ref=rss


"Фейсбук" (Facebook Inс) ще започне да използва картички, изпратени по пощата на САЩ, за да проверява самоличността и локацията на лицата, които искат да купят реклама на сайта й, свързана с американски избори, съобщи представител на компанията, цитиран от "Ройтерс" и БТА.<br /><br />Верификацията чрез пощенска картичка с код е най-новото усилие на "Фейсбук" да реагира на критиките от членове на Конгреса, експерти по сигурността и групи за мониторинг на...

Фейсбук планира интересен начин, за да проверява кой купува изборна реклама

http://www.moreto.net/novini.php?n=369276

Фейсбук (Facebook Inс) ще започне по-късно тази година да използва пощенски картички, изпратени по пощата на САЩ, за да проверява самоличността и локацията на лицата, които искат да купят реклама на сайта й, свързана с американски избори, съобщи представител на компанията, цитиран от Ройтерс.

Тийнейджърка към Тръмп: Засрами се

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/tijnejdzhyrka-kym-trymp-zasrami-se-6079446

Президентът на САЩ разкритикува ФБР заради стрелбата в училище във Флорида

Дойче веле: Екологичният скандал "Пирин"

http://clubz.bg/64379-dojche_vele_ekologichniqt_skandal_pirin

Сини глетчерни езера, обширни иглолистни гори, белоснежни планински върхове: гледката е като от пощенска картичка. Именно така изглежда в очите на туристите българският Национален парк "Пирин". От 1983 година насам той е под закрилата на ЮНЕСКО. На това място се срещат  голям брой редки растения и животни, включително и най-старото иглолистно дърво на Балканите (Байкушевата мура – б. ред.).

Сега обаче тази идилия е застрашена, защото българският премиер има други планове за това природно богатство: той иска да превърне националния парк в голям ски курорт. През декември правителството на Борисов одобри поправки в плана за управление на парк "Пирин", които позволяват изграждането на нови пътища и нов лифт.

"Зелена джихадистка"

Природозащитници в България, подкрепяни от Зелените в Европарламента (ЕП), протестират. Зам.-председателката на фракцията на Зелените в ЕП Ска Келер наскоро посети България и се включи в протестите в защита на Националния парк "Пирин". Българското правителство обаче се отнесе към нея по доста странен начин. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече евродепутатката "зелена джихадистка" и подкрепи декларация на своя "Национален фронт за спасение на България", в която се настояваше за експулсирането на Келер от страната.

"Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала подобно искане – както в Европейския съюз, така и вън от него", написа евродепутатката в своя позиция по случая и призна, че е шокирана.

Келер се оплака пред Европейската комисия, която се намеси. В крайна сметка България в момента председателства ЕС и би трябвало да се очаква, че  правителството на Бойко Борисов ще се държи образцово. Вместо очакваното извинение обаче, от българска страна се появи само една кратка декларация, в която се казваше, че възгледите на коалиционния партньор от НФСБ не съвпадали с позициите на българското правителство. Самият Симеонов, който впрочем е осъден заради реч на омразата срещу роми,  не излезе с позиция по скандалния случай. 

Въпреки закрилата на ЕС?

Национален парк "Пирин" е не само под закрилата на ЮНЕСКО, той е и част от европейското природно наследство. Досега обаче Брюксел не се е занимавал подробно с плановете за промени на територията на парка. Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа (WWF) е категорична: "Плановете за строителство на нови съоръжения нарушават действащото българско законодателство по много пунктове." Тя казва още, че правителството на България  игнорира и една европейска директива. Националният парк "Пирин" е част от европейската мрежа на защитени територии Натура 2000. Поради това плановете за строеж трябва да бъдат подложени на процедура за екологична оценка и допустимост. "В конкретния случай това просто не се случи", казва Раковска.

Защо обаче правителството в София иска да превърна точно този природен парк в ски зона? От WWF са проверили плановете за строеж и са установили, че от тях всъщност не може да се очаква някаква икономическа изгода за страната. Планинските върхове в региона не са подходящи за масов ски туризъм. "Решението на правителството е най-вече от полза за концесионера на ски зоната в Национален парк "Пирин"", казва Катерина Раковска.

И именно тук историята става интересна: концесионерът на ски зоната в Банско е фирма "Юлен". Борислав Сандов от Партията на Зелените твърди, че правителството в София заблуждава българското общество относно истинските причини за ставащото с "Пирин". Сандов е установил, че зад "Юлен" всъщност стои фирмата "DUC Nominees", чийто собственик е кипърски гражданин. Ако човек продължи да дълбае по-надълбоко, стига до офшорно дружество на Вирджинските острови. Борислав Сандов и неговите съпартийци предполагат, че този холдинг е свързан с организираната престъпност.

Представителката на WWF е по-предпазлива в изказването на предположение за корупция: "Може би тук става въпрос за голям конфликт на интереси", казва Раковска.

Бъдещето на Пирин остава неясно

Раковска се надява на повече подкрепа - най-вече от страна на ЕС. "Надяваме се, че ЕК ще настоява твърдо за спазването на договореното от Натура 2000", казва тя. На запитване от Дойче Веле обаче един от говорителите на ЕК отговори, че засега случаят е изцяло в сферата на националните компетенции. Брюксел следи дали в проекти, оказващи влияние върху околната среда, се спазват нормите, зададени от ЕС. Към този момент обаче нямало "нарушение на европейските правила за околната среда", заяви говорителят.

Природозащитниците от ЕК, Зелените в България и в ЕП обаче критикуват остро екологичния скандал. Евродепутатката Ска Келер написа на българския премиер следното: "Новият план за управление на "Пирин" позволява насред впечатляващата природа да се разширят редица комерсиални дейности до 48% - включително построяването на ски-съоръжения и изсичането на гори. Това е прекалено много".

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

Рашидов: КТБ е един оглозган до костите в саваната слон, там няма месо

http://www.cross.bg/rashidov-ministur-nyama-1568075.html

/КРОСС/ Надявам се, че Бойко Борисов и Румен Радев ще се разберат като мъжкари. Това каза в предаването „Тази неделя" по bTV депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов по повод напрежението между премиера и президента. „Битки винаги има, не е хубаво да се водят през медиите", подчерта той. „Те са сериозни, достолепни мъже, на всичкото отгоре са и екстремни в живота - единият е летец, а другият - каратист. Смятам, че като мъжкари могат да си вдигнат телефона и смятам, че ще го направят", убеден е депутатът от ГЕРБ. Това им е урок също, че не бива да се разголват публично, защото цялото общество гледа тях и разчита на тях, допълни той. Според Рашидов от тези ситуации основно страда обществото, което „първо се забавлява и след това плаче". „И двамата са сериозни мъже. Бойко Борисов от един пожарникар днес е един сериозен държавник, и то с много опит. Румен Радев е законен президент на българската държава. И аз в началото като министър се бях уплашил, отидох при Бойко и викам: Не разбирам нищо от тая работа, да хвърля оставка. Той вика: И аз не съм бил министър, ще се развием и ще се учим в движение. Това беше правилно", отбеляза Рашидов. „Няма за какво да обвиняваме Радев, той ще се учи в движение на политика, защото той е законният президент", посочи той

Химикалите в сапуна и боите замърсяват въздуха като автомобилните газове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723230

Химикалите в сапуна и боите замърсяват въздуха като автомобилните газовеХимикалите в потребителски продукти, които се използват в ежедневието, като сапун и бои, са основен източник на замърсяване на въздуха, сравним с изгорелите автомобилни газове, съобщи в. "Индипендънт". Сапуните и боите изпускат значителни количества нефтохимикали и съперничат на транспорта като водещ замърсител на въздуха в градовете, предаде БТА.

Рашидов: Радев и Борисов да не се разголват публично

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-umen-adev-26894789

Надявам се, че Бойко Борисов и Румен Радев ще се разберат като мъжкари. Това по bTV депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

Един човек е загинал в катастрофа през денонощието

https://www.actualno.com/crime/edin-chovek-e-zaginal-v-katastrofa-prez-denonoshtieto-news_660423.html

Един човек е загинал, а 25 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 19 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани 4 леки катастрофи, при които са пострадали 10 души.

Земетресение с магнитуд 4.4 бе регистрирано във Великобритания

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131869_zemetresenie_s_magnitud_44_be_registrirano_vuv/?ref=rss


Части от Уелс и Югозападна Англия бяха разтърсени от земетресение с магнитуд 4,4, съобщи Британският геофизичен институт, цитиран от ДПА и БТА.<br /><br />Това е най-силното земетресение във Великобритания от десетилетие. Епицентърът му се намира на 20 км северно от уелския град Суонзи. Сградите там са се разтресли за няколко секунди и кампусът на университета "Суонзи" е бил евакуиран, но няма данни за щети.<br /><br />Трусът е относително слаб, но е...

Хиршер триумфира в гигантския слалом, Попов остана 28-и

https://offnews.bg//zimni/hirsher-triumfira-v-gigantskia-slalom-popov-ostana-28-i-675078.html

Марсел Хиршер спечели алпийския гигантски слалом на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Австриецът финишира за 2:18.04 минути, след като беше най-бърз в първия манш с 1:08.27 минута, а във втория направи солидно спускане за 1:09.77 минута, с което триумфира убедително.

Това е второ олимпийско злато за Хиршер от Пьонгчанг след триумфа в комбинацията и общо трето отличие от зимни Игри след среброто в слалома в Сочи 2014.

Втори на 1.27 секунда завърши Хенрик Кристоферсен от Норвегия. Французинът Алекси Пентюро се нареди трети с изоставане от 1.31 секунда.

Алберт Попов записа най-предно класиране при дебюта си на Олимпиада. Той се нареди 28-и с изоставане от 5.56 секунди. 20-годишният състезател беше 34-и след първия манш с 1:12.39 минута, но направи по-добро второ спускане за 1:11.21 и прогресира с шест места в крайното подреждане.

Другият български дебютант Камен Златков беше 59-и след първия манш с 1:17.65 минута, но не завърши втория.

Над 40% от учителите ще се пенсионират за 8 години

http://www.mediapool.bg/nad-40-ot-uchitelite-shte-se-pensionirat-za-8-godini-news275703.html

В следващите 8 години над 40% от българските учители предстои да излязат в пенсионна възраст и това ще доведе до един сериозен дефицит. Проблемът със застаряването на преподавателите е на дневен ред отдавна и въпреки че през последните години броя на младите педагози нараства, той не може да компенсира излизащите в пенсия. За преодоляване на недостига на учители е нужно към професията да бъдат привлечени още млади хора. Това каза зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР. Според нея преподавателската професия трябва да се рекламира сред учениците, които сега са на 15-16 години. "Да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене", добави Сачева. Тя коментира и резултатите от срещата между представители на министерството, на общините, на учителите и на родителите, на която се обсъждаха мерки за предотвратяването на агресията в класните стаи. Сачева отново повтори, че позицията на министерството е, че задължително видеонаблюдение в детските градини и училищата не трябва да има. На същото мнение са учителските синдикати и някои от родителските организации. "По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се обединиха около това, че подобен тип мярка не само че не би била решение, а би била отваряне на "кутията на Пандора". Агресията и насилието, за съжаление, е феномен, който далеч не е само в образователната система. За съжаление, ние ежедневно сме свидетели на насилие и агресия дори в обичайните си човешки отношения", коментира Сачева. Тя припомни, че образователното министерство се ангажира да разработи антистресова програма за преподавателите, а краткосрочните мерки за подобряване на взаимодействието между родители и учители трябва да се набележат и прилагат от педагогическите съвети в градините и училищата. Заместник-министърът уточни, че Министерството на образованието работи в посока на подобряването на работната среда на учителите чрез увеличение на заплатите и инвестиции в инфраструктурата. "Говорим за инвестиции повече от 600 млн. лв. в образователна инфраструктура, които, въпреки мащаба на това число, ще бъдат недостатъчни за всички нужди. Трябва да си даваме сметка в какво време живее. Разбира се, в това време имаме много повече стрес, много повече конкуренция, динамика на информацията, сериозни проблеми в семействата. В България има сериозен проблем с деца, чиито родители са в конфликт, деца на родители емигранти. Всички тези проблеми в най-голяма степен рефлектират именно в училището и като общество трябва да си даваме сметка, че очакваме от учителя да бъде свръхчовек и да компенсира всички тези дефицити", коментира Сачева.

Авария в руска АЕЦ

https://frognews.bg/svqt/avariia-ruska-aets.html

Авария е станала в една от най-мощните атомни електроцентрали в Русия. Трансформатор на Курската АЕЦ се е възпламенил и се е задействала защитата за изключване на един от четирите действащи енергоблокове.

Всички пътници на разбилия се ирански самолет са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723222

Всички пътници на разбилия се ирански самолет са загиналиВсичките 66 души пътници и екипаж са загинали в иранския самолет, разбил се в планините Загрос, предава AFP. „След като претърсихме района, за жалост открихме, че всичките пътници са загинали“, съобщи Мохамад Табатабай, директор на отдел „Връзки с обществеността“ на „Асеман Еърлайнс“, чийто е разбилия се самолет.

Волгин: Президентът показа, че не е безгласна буква, а е силен и независим

http://www.cross.bg/borisov-radev-volgin-1568074.html

/КРОСС/ „Г-н Радев показа, че е силен, независим и, когато се налага, противопоставящ се играч на г-н Борисов. Това е добре". Това заяви в ефира на „Нова телевизия" журналистът Петър Волгин. Той и Георги Харизанов от Института за дясна политика коментираха размяната на остри реплики между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов през седмицата. „Не ясно, дали премиерът сбърка, като заяви, че Иво Христов е работил в телевизия на Делян Пеевски. Нормално е президентът да реагира. Румен Радев показа, че не е безгласна буква, а е силен и независим. Държавният глава винаги ще отговаря на Борисов", допълни Волгин. „Президентът влиза в ролята на жълта медия. Ако не дадеш доказателства за опакованите под въпрос твърдения, това е проблем първо на институцията и второ ще накара хората като мен да си мислят, че това е нарочна провокация, която цели да пречи на влизането на България в Еврозоната и Шенген", заяви от своя стрна Георги Харизанов. "Президентът не е правил твърдения. Той зададе въпроси. Бойко Борисов не отговори конкретно, че не се е срещал с Пеевски. Президентът изрази на глас това, което си мисли обществото. Поводи за спречквания между Борисов и Радев ще има, защото и двамата са силни политици и не търпят някой да им се разхожда по главата. Радев винаги ще бъде опозиция на политиките на Борисов. Ние бяхме свикнали, предишният президент да си мълчи и да бъде беквокал на управляващите

Трима турски журналисти получиха доживотни присъди

https://www.actualno.com/asia/trima-turski-jurnalisti-poluchiha-dojivotni-prisydi-news_660420.html

Истанбулски съд даде най-тежкото наказание – доживотен затвор - на шестима обвиняеми, сред които известните журналисти Назлъ Ълъджак, Ахмет Алтан и неговият по-малък брат Мехмет Алтан. Те бяха признати за виновни по обвинението „опит за премахване на конституционния ред в Република Турция като прибегнат до използването на сила и насилие", съобщи в. „Хюриет дейли нюз“. В заключителното изслушване Назлъ Ълъджак, Ахмет Алтан, Мехмет Алтан, Феви Язъджъ,

Плочев не беше за този пост, най-добре и за него, и за НЗОК е да подаде оставка

https://offnews.bg//obshtestvo/plochev-ne-beshe-za-tozi-post-naj-dobre-i-za-nego-i-za-nzok-e-da-pod-675077.html

"Проф. Плочев категорично не беше за тоя пост. Той никога не се е занимавал със здравно осигуряване – това е много специфична дейност. Изумен съм, че изискванията за управител на Касата са толкова ниски, че са по-ниски от тези за директор на районна каса, а за всяка такава институция, от типа на банка, застрахователно дружество и други подобни, има един куп изисквания."

Това заяви бившият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров в интервю за bTV.

В петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, защото си позволил зад гърба му да поиска актуализация на бюджета на НЗОК, за да може да бъдат изчистени дългове към чуждестранни здравни каси.

"Казах му, когато си тръгвах, че най-доброто, което може да направи за Касата и за себе си е да се махне по най-бързия начин, защото ще има проблем. Той не вижда какво става, какво му дават да подписва, какво му правят отвън", допълни отстраненият от НЗОК в края на миналата година д-р Петров и уточни, че първоначално Плочев не искал да подписва, защото се е страхувал.

 

Жени Начева, сн.: МЗ

"В момента има тотална намеса в оперативното управление на Касата от страна на министерството в лицето на заместник-министър Начева (бел. ред. Жени Начева) - посочи още д-р Петров. - Тя кадрува в Касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници и тъй нататък, което не само, че не е редно, според мен тя извършва серия закононарушения в това отношение."

Димитър Петров беше категоричен, че и министърът, и заместничката му Начева отдавна отлично знаят за задълженията ни към чуждите каси.

"Това са много лесно предвидими разходи, тъй като ги плащаме след 18 месеца. Тоест към юни миналата година сме били наясно какво трябва да платим през цялата 2018 година. Това е можело да се предвиди в бюджета, който се приема октомври месец. Грешката на проф. Плочев е следната - трябвало е да се сети да го постави тогава. Втората е начинът, по който се опитва да тръгне към актуализация на бюджета - не е това процедурата, вероятно го прави от некомпетентност", каза д-р Петров.

"От друга страната обаче е публичен факт, че бюджетите на Касата се правят в Министерство на финансите и то точно от зам.-министър Жени Начева, която е председател на Надзора (бел. ред. Надзорния съвет). Там стои въпросът, че тя, знаейки, че тези средства трябва да се платят през 2018 г., защо не ги е предвидила в това перо от бюджета. Това не е само тази година, а от предишни години са трупани подобни дефицити, прехвърлени са средства от тези плащания към други здравноосигурителни плащания", посочи той и уточни, че лично Кирил Ананиев е водил преговорите за разсрочване на задълженията ни към германските каси.

Според него Касата не е независима институция и е необходимо това да се върне.

Здравният министър не може да уволни управителят на НЗОК. Той трябва да подаде оставка.

Според Петров обаче Камен Плочев не е единственият, който трябва да си отиде. Жени Начева трябва да си подаде оставката, категоричен бе той.

При катастрофа на пътнически самолет в Иран загинаха 66 души

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131868_pri_katastrofa_na_putnicheski_samolet_v_iran_zaginaha/?ref=rss


Ирански самолет, изпълняващ полет по вътрешна линия, се разби тази сутрин в югозападната част на страната, съобщиха местни медии, цитирани от АФП и БТА. От авиокомпанията Aseman Airlines съобщиха, че всичките 66 души на борда се смятат за загинали, предаде "Ройтерс".<br /><br />Самолетът, който е осигурявал връзката по въздух между Техеран и град Ясудж, се е разбил в район на близо 480 километра южно от иранската столица.<br /><br />Всички спасителни служби са...

Пътнически самолет се разби в Иран

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131868_putnicheski_samolet_se_razbi_v_iran/?ref=rss


Ирански самолет, изпълняващ полет по вътрешна линия, се разби тази сутрин в югозападната част на страната, съобщиха местни медии, цитирани от АФП и БТА.<br /><br />От авиокомпанията Aseman Airlines съобщиха, че всичките 66 души на борда се смятат за загинали, предаде "Ройтерс".<br /><br />Самолетът, който е осигурявал връзката по въздух между Техеран и град Ясудж, се е разбил в район на близо 480 километра южно от иранската столица.<br /><br...

Един загинал при катастрофа в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6723217

Един загинал при катастрофа в страната през изминалото денонощиеЕдин човек е загинал, а 25 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 19 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани 4 леки катастрофи, при които са пострадали 10

Бивш подуправител алармира за тотална намеса в НЗОК

http://dnes.dir.bg/news/zdravnata-kasa-26894716

В момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзора Жени Начева.

Бивш подуправител алармира за тотална намеса в НЗОК

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26894716

В момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзора Жени Начева.

Самолетна катастрофа почерня американския спорт преди 57 г.

http://dnes.dir.bg/news/figurno-parzaljane-bruxel-katastrofa-samolet-26890812

Преди 57 г. елитът на американското фигурно пързаляне, треньори и близки загиват при ужасяваща самолетна катастрофа край Брюксел. Америка е потопена в скръб.

Александър Симов: В здравеопазването е кражбата на десетилетието

http://www.cross.bg/simov-predstavitel-nzok-1568073.html

/КРОСС/ „В здравеопазванета е кражбата на десетилетието. Там липсва и диалог, което е плашещо. Може би затова, управителят на Здравната каса е изпратил писма до всички парламентарни групи, че е нужна актуализация на бюджета на НЗОК". Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Александър Симов пред БТВ. Той добави, че е възможно високопоставен политик да е заплашвал шефа на касата. „Обвързаността, министърът непременно да си води шефа на НЗОК, показва, че нещо в системата не е наред", каза още той. Симов припомни, че НЗОК, като институция, има проблем откакто Дянков, като финансов министър, е взел 1.5 млрд. лв. от нея, за които не е ясно къде са отишли. „Народният съд ни е наложен от Великите сили и ненапразно те пращат наблюдатели тук. Трябва да се проведе разговор за това, такъв ли е трябвало да бъде обхватът му", заяви народният представител. „България по време на цялата Втора световна война е съюзник на Германия и в чл.5 на Парижкия мирен договор е заложено такъв съд да бъде проведен", припомни социалистът. Симов добави, че БСП не наказва хората, които имат мнение, различно от това на партията. „При нас има вътрешнопартийна демокрация и Валери Жаблянов има право на мнение", каза още той. „Познавам Иво Христов, а Бойко Борисов каза лъжа, още когато започна да го атакува

Николай Михайлов: Силата на президента е, че няма история, свързана с корупция

http://clubz.bg/64378-nikolaj_mihajlov_silata_na_prezidenta_e_che_nqma_istoriq_svyrzana_s_korupciq

"Силата на президента е, че няма история, свързана с корупция."

Това коментира по БНТ анализаторът психиатър д-р Николай Михайлов по темата за острия сблъсък между Румен Радев и Бойко Борисов. Премиерът определи зададените от президента въпроси, свързани с името на Делян Пеевски като "вероломно нападение".

"Президентът е полюс срещу министър-председателя. Той има голямо преимущество, от президенството няма надолу асансьор с българската корупция в здрача на обществения живот. Не е известно да има и няма. Силата на президента е, че е свободен, няма история, свързана с корупция. Той може да атакува действащата власт от позицията на сила, която лидерът на изпълнителната власт не притежава", смята Михайлов. 

Според анализатора премиерът държи отношенията с президента, когото нарича прекрасен човек, да бъдат безопасни за него в политически смисъл. А президентът отвърна с няколко въпроса по повод "закачката", адресирана до неговия началник на кабинета Иво Христов - въпроси, които го улучиха болезнено, защото това са съществените въпроси, които могат да бъдат зададени на г-н Борисов "не като добър и симпатичен човек с известна харизма", а като политическо лице, каза д-р Михайлов.

"Г-н Пеевски е фигура, обслужваща всеки опит за атака на политическо лице, без допълнителни разяснения за какво става дума, защото това лице е само по себе си компромат, мордор, милотогизирана фигура. Той функционира като мит в компроматни войни. Демонизиран човек. Стои като фантом, като архипринцип на българското политическо зло", отбеляза психиатърът.  Ако Пеевски не съществувал, трябвало да бъде измислен, за да може да илюстрира патологиите на българския политически статус.

"Въпросите на президента улучиха премиера", смята още Михайлов.

Те са всъщност твърдения, реторични, защото не биха били зададени, ако истинността им не е била проверена, защото информацията на президента на републиката не е от неговия нисш или среден президентски персонал, а е от службите за сигурност. Той знае за какво е реч.

Това не са въпроси, които се отнасят за сантименталността на отношенията им, това, с което започна премиерът - "той е прекрасен човек, не се обиждаме". Президентът трябва да е политически неутрализиран, за да е прекрасен човек. Вместо това задава остри въпроси, добави той.

Според Михайлов тези остри въпроси поставят питания и към президента - ако те са зададени, трябва да имат продължение. Простият и разумен отговор е, че това е работа на прокуратурата - но той е формално верен.

И подчерта, че ако има сблъсък между президента и премиера, той трябва да бъде ползотворен за държавата - той трябва да коментира най-съществения проблем - корупцията и свързаната с нея политическа корупция.

Народният съд не е съд, а стихийно възмездие

Николай Михайлов коментира и казуса "Валери Жабянов". В декларация на БСП против провеждането на "Луковмарш", зам.-председателят на НС Жаблянов включи и изречение за неизбежността и необходимостта на Народния съд.

"Ако става дума за неизбежност, става дума за квази природна неизбежност", смята Михайлов.

"Много внимателно трябва да се говори и колебание за вините не трябва да има никакво. Историята е хитра и има собствена логика. Чух преди два дни проф. Илчев да говори за този съд, той компетентно каза, че цялата тази масивна репресия с унищожение на хора има историческа последователност години след това. Репресията не спира като еднократен акт на възмездие, като неизбежен акт на победителите във войната, които трябва да накажат фашизма и неговите дейци. А има дълга история на репресия в границите на тоталитарния режим", напомни той.

Според нето "това не е съд, а стихийно възмездие. Към днешна дата опитът за неумело и невнимателно вербализиране на този исторически период рискува да релативизира както вини, така и достигнати етапи на национално помирение, доколкото то е възможвно и постигнато".

Истанбулската конвенция била посягане на устои

Докторът отново пространно повтори неодобрението си към Истанбулската конвенция.

"Посяга се на устои, с които е живяно и се живее още. Вододелът не е между Европа и България, а между Европа и ЕС, подозрението е, че те не съвпадата. Елитът на ЕС е идеологически скъсал с европейското културно-историческо наследство. Само преди 20 години Истанбулската конвенция не би била предложена за ратифициране", твърди Михайлов.

"Става дума за опасно кръжене около семейството и децата, имат усещането, знанието, че това е тенденция на разграждане на устои", каза още той.

Плевнелиев помага с немския на Деси Банова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723212

Плевнелиев помага с немския на Деси БановаПрезидентът Росен Плевнелиев помага с немския език на чаровната си половинка Деси Банова. Това призна Деси Банова в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия. "Росен е бил в чужбина и се е върнал. Той буквално тръгва със счупена Лада за Германия и е спял по паркингите. Неговата история е много показателна от къде тръгва и докъде стига с труда си и

Американски миноносец на посещение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369271

От днес до 22 февруари на неофициално рутинно посещение във Варна щe бъде ескадреният миноносец USS CARNY от състава на ВМС на САЩ, научи Moreto.net. Командир на кораба е капитан II ранг Питър Халворсен. По време на визитата членове на екипажа ще извършат благотворителна дейност в детска градина „Александър Пушкин”.

Пътниците на разбилия се ирански самолет са 66, може да има оцелели (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723209

Пътниците на разбилия се ирански самолет са 66, може да има оцелели (Обновена)По данни на местни медии е възможно да има няколко оцелели след катастрофата на иранския самолет, разбил се в южната провинция Исфахан, предава РИА Новости. Очевидци са видели как въздушният съд се опитва да извърши извънредно кацане в селски район. Възможно е да има оцелели, предаде "Фокус". По-рано пътнически самолет,

САЩ настояват за разследване на атаката в Сирия, в която загинаха руски военни

https://www.actualno.com/america/sasht-nastojavat-za-razsledvane-na-atakata-v-sirija-v-kojato-zaginaha-ruski-voenni-news_660419.html

Американският министър на отбраната Джим Матис подкрепи разследването на атаката, в която са участвали и руснаци, срещу сили на съюзници на Вашингтон, но не стигна до обвиняване на Москва за организирането ѝ. Русия призна, че петима нейни граждани са били убити при бомбардировка, извършена от водената от САЩ коалиция в източната част на провинция Деир ез-Зор, тъй като са били част от група лоялни на режима в Дамаск бойци, които нападнаха позициите на Сирийските демократични сили (СДС), съобщи Б

Пътнически самолет се разби в Иран, 66 души загинаха

http://www.cross.bg/samolet-samoletut-raiiona-1568072.html

/КРОСС/ Само седмица след трагедията край Москва, където след самолетна катастрофа загинаха 71 души, сега пътнически аероплан падна и в Иран. Инцидентът стана по време на вътрешен полет между столицата Техеран и град Ясудж на Iran Aseman Airlines. Инцидентът е станал в района на град Семиром, в провинция Исфахан, като е паднал в планините Загрос. „Самолетът се разби в района Семиром и всички спешни служби са известени. Самолетът е превозвал между 50 и 60 пътници", съобщи началникът на иранските служби за бързо реагиране Пир Хосеин Куливан. Агенция ISNA обаче обяви, че точният брой на хората е 66 и всички те са загинали, с което бе опровергана информация от по-рано, че може да има оцелели. „След като претърсихме района, за жалост открихме, че всичките пътници са загинали", съобщи Мохамад Табатабай, директор на отдел „Връзки с обществеността" на Aseman Airlines.  Машината е паднала в изключително труднодостъпен район. Очевидци са видели как аеропланът се опитва да извърши извънредно кацане в селски район. Самолетът е ATR 72-500 - пътнически витлов самолет френско производство, предназначен за вътрешни полети и изпълняващ курс между Техеран и Ясудж. Самолетът е изчезнал от радарите 50 минути след началото на полета. Лайнерът се е врязал в хребета Дена в планините Загрос, разясниха малко по-късно иранските власти

Пътнически самолет с над 60 души се разби в Иран

http://www.cross.bg/raiiona-slyzhbi-intzidentut-1568072.html

/КРОСС/ Само седмица след трагедията край Москва, където след самолетна катастрофа загинаха 71 души, сега пътнически аероплан падна и в Иран. Инцидентът стана по време на вътрешен полет между столицата Техеран и град Ясудж на Iran Aseman Airlines. Инцидентът е станал в района на град Семиром, в провинция Исфахан, като е паднал в планините Загрос. „Самолетът се разби в района Семиром и всички спешни служби са известени. Самолетът е превозвал между 50 и 60 пътници", съобщи началникът на иранските служби за бързо реагиране Пир Хосеин Куливан. Агенция ISNA обаче обяви, че точният брой на хората е 66 и всички те са загинали, с което бе опровергана информация от по-рано, че може да има оцелели. „След като претърсихме района, за жалост открихме, че всичките пътници са загинали", съобщи Мохамад Табатабай, директор на отдел „Връзки с обществеността" на Aseman Airlines.  Машината е паднала в изключително труднодостъпен район. Очевидци са видели как аеропланът се опитва да извърши извънредно кацане в селски район. Самолетът е бил от френския производител ATR.  

Пътнически самолет с над 60 души се разби в Иран

http://www.cross.bg/samoletut-intzidentut-slyzhbi-1568072.html

/КРОСС/ Само седмица след трагедията край Москва, където след самолетна катастрофа загинаха 71 души, сега пътнически аероплан падна и в Иран. Инцидентът стана по време на вътрешен полет между столицата Техеран и град Ясудж на Iran Aseman Airlines. Инцидентът е станал в района на град Семиром, в провинция Исфахан, като е паднал в планините Загрос. „Самолетът се разби в района Семиром и всички спешни служби са известени. Самолетът е превозвал между 50 и 60 пътници", съобщи началникът на иранските служби за бързо реагиране Пир Хосеин Куливан. Агенция ISNA обаче обяви, че точният брой на хората е 66 и всички те са загинали, с което бе опровергана информация от по-рано, че може да има оцелели. Това обаче няма как да бъде нпълно потвърдено - машината е паднала в изключително труднодостъпен район, заради което спасители още не могат да достигнат до него, като само военни хеликоптери са прелетели над мястото на инцидента. Очевидци са видели как аеропланът се опитва да извърши извънредно кацане в селски район. Самолетът е бил на френската компания ATR.  

Днес е последният шанс за участие в играта "Черната пантера"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/18/3131272_dnes_e_posledniiat_shans_za_uchastie_v_igrata_chernata/?ref=rss


Днес е последният шанс за участие във второ ниво на играта "Черната пантера", свързана с едноименния филм от комикс вселената на "Марвел". Той тръгна по кината в петък.<br /><br />За да влезете в жребия за наградите, не е необходимо да сте отговорили на въпроса и в двете нива, но два верни отговора увеличават шансовете за успех. Отговорете правилно на въпроса до края на днешния астрономически ден и и имате шанс да спечелите четири двойни покани за филма,...

Гълъбов: Не виждам рискове за разпад на коалицията

http://dnes.dir.bg/news/koalitzia-pritesnenia-razpad-antoniy-galabov-kabinet-borisov-3-26890680

Не виждам основание за притеснение за разпад на управляващата коалиция, тъй като тя е фокусирана върху управленската програма и само върху нея.

Пентагонът похвали усилията за модернизация на българската армия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/18/3131867_pentagonut_pohvali_usiliiata_za_modernizaciia_na/?ref=rss


Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е разговарял с българския си колега Красимир Каракачанов на 15 февруари по време на срещата на министрите на отбраната на НАТО в централата на Алианса в Брюксел, съобщи прессекретарят на Пентагона Дейна Уайт, цитиран от официалната страница на институцията. Матис е подчертал ролята на България като важен партньор в сигурността във все по-сложната среда на заплахите в региона на Черно море.<br /><br />Според Дайна Уайт американският...

Венцислав Караджов: Глоби до 20 млн. евро за фирми, които използват лични данни без съгласие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6722620

Венцислав Караджов: Глоби до 20 млн. евро за фирми, които използват лични данни без съгласиеТе не се събират безразборно, а за конкретни бизнесцели или за да се изпълнят компетенции на публичния орган, казва председателят на Комисията за защита на личните данни В рамките на председателството ни предстои приемането на регламента, с който се определя начинът на обработка на лични данни от европейските институции,

Главчев: Изказването на президента относно премиера Борисов е несиметрично

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723204

Главчев: Изказването на президента относно премиера Борисов е несиметричноЕдна политическа сила не бива да е готова на всичко, трябва да се спазват обещанията, поети в предизборната кампания, заяви Димитър Главчев в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. "Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция. В режим на диалог сме и се видя, че има няколко проблеми текста,

Тръмп нападна ФБР за поредното масово убийство в училище

http://www.mediapool.bg/tramp-napadna-fbr-za-porednoto-masovo-ubiystvo-v-uchilishte-news275702.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нападна Федералното бюро за разследвания (ФБР) за стрелбата в училище във Флорида, при която 17 души бяха разстреляни. Според него ФБР можело да спре стрелеца, ако е прекарало по-малко време, работейки над руското разследване и намесата на Русия в изборите за президент на САЩ, които Тръмп спечели, предаде Асошиейтид прес. В същото време във Флорида бяха организирани протести с искане за затягане на контрола над оръжията. Част от недоволството е и срещи президента на САЩ, чиято предизборна кампания беше финансирана и от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия. Самият Тръмп до момента избягва темата за контрола над продажбата на оръжия. Руското разследване - губене на време Вместо това той заяви, че ФБР губи прекалено много време в опитите си да докаже, че е имало сговор между неговите помощници и Русия по време на президентските избори през 2016 г. и затова е изпуснало Никълъс Крус, който в сряда застреля 17 души в училище в град Паркленд, в щата Флорида. "Много печално е, че ФБР е пропуснало всичките многобройни сигнали срещу извършителя на стрелбата в училище в щата Флорида. Това е неприемливо", написа в Туитър американският държавен глава. Той призова бюрото за разследвания да се върне към основните си задължения и вместо да се занимава с руското разследване да даде „повод на всички ни да се гордеем“. Губернаторът на Флорида Рик Скот прикани директора на ФБР Кристофър Рей да подаде оставка. Тръмп често критикува ФБР,  упреквайки бюрото в партизанщина, отбеляза АП. ФБР по-рано призна, че не е следвало "протокола", когато получава сигнал, че 19-годишният Никълъс Круз е готвил нападението над гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркланд, Флорида. Това отприщи искания от страна на мнозина конгресмени за разследване в бюрото. Протести Междувременно хиляди ученици, родители, учители и съседи протестираха във Форт Лодърдейл, настоявайки за промяна в американските закони за огнестрелните оръжия. Демонстрацията даде политически израз на нарастващия обществен гняв след касапницата в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас". На митинга пред сградата на федералния съд във Форт Лодърдейл 18-годишната Ема Гонзалес, ученичка от гимназията, оцеляла от стрелбата, осъди политиците, които отказват да затегнат контрола над огнестрелните оръжия и получават дарения от мощното оръжейно лоби. Когато тя, разплакана, извика "Срам за вас", множеството започна да скандира думите ѝ. Момичето директно нападна президента Доналд Тръмп, получил финансова подкрепа по време на предизборната си кампания през 2016 г. от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (НРА). "На политиците, които седят в позлатените си къщи и сенатски кресла, финансирани от НРА, когато ни казват, че никакви закони не са можели да предотвратят това, ние казваме: "Глупости!", допълни Гонзалес. "Ако президентът ми казва в лицето, че това е ужасна трагедия, но нищо не е можело да се направи, аз бих го попитала колко е получил от НРА. Аз зная: 30 милиона долара. Толкова ли струва животът на тези хора за вас, г-н Тръмп", продължи тя, сравнявайки сумата с броя на жертвите от нападения с огнестрелно оръжие в САЩ от началото на годината, предаде Франс прес. "Важно е да се признае, че това не е проблем на психично разстройство. Стрелецът нямаше да може да нарани толкова много хора с нож", разплакана заяви тя, имайки предвид изявленията на президента Тръмп и други, че ментално заболяване е главният фактор на нападението. Бъдещи действия Масовото убийство в гимназията във Флорида отприщи вълна от призиви за протестни акции в цялата страна с цел да подтикнат членовете на Конгреса да приемат по-строги закони за контрол над оръжията. Организаторите на Марша на жените призова за 17-минутен протест на 14 март срещу бездействието на Конгреса, нежелаещ да предприеме нещо повече от молитви и съчувствени туитове в отговор на насилието. Мрежата за публично образование обяви национален Ден за действие на 20 април, годишнината от стрелбата през 1999 г. в Колумбайн, Колорадо. "Политиците седят със скръстени ръце, докато нашите деца и техните учители са избивани в класните си стаи", написаха в пост онлайн Даян Равич, президент на организацията, и изпълнителният директор Керъл Бърис. Планове за протести изпълниха вчера социалните мрежи, което е сигнал, че призивите за законодателни мерки може и да не затихнат този път, за разлика от реакциите след предишните масови убийства. Много от тях, като стрелбата в училище "Санди Хук", в Нютаун, Кънектикът, през 2012 г., породиха кампании за нови закони за контрол над огнестрелните оръжия, но те замряха в Конгреса. "Трябва да използваме инерцията в момента, за да постигнем действителните промени, нужни в тази страна, така че подобни (полуавтоматични) оръжия (като AR-15) да не попадат в ръцете на хора, които не бива да ги притежават", заяви Ранди Уайнгартън, президентка на Американската федерация на учителите. Тийнейжджърите, оцелели от стрелбата в "Марджъри Стоунман Дъглас" станаха публични застъпници за по-строг контрол с изявления в социалните медии и телевизионни интервюта. В интернет се появиха дори призиви за бойкот на училищата, докато законите не бъдат променени, по подобие на епохата на борбата за граждански права. Президентът Тръмп обаче при посещението си във Флорида през уикенда избягна темата за контрола и предпочете да съсредоточи вниманието си върху местните служители, които са реагирали първи след стрелбата. Президентът изрази възхищение от бързината, с която спасителите са транспортирали ранените в болница и каза, че заслужават повишение. В друг туит вчера той нападна демократите. "Защо не са приели законодателните мерки за огнестрелните оръжия, когато държаха контрола и над Камарата, и над Сената по времето на администрацията на Обама? Защото не са искали, а сега само приказват", написа той.

Опитна алпинистка и преводачка е загиналата под лавина в Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723194

Опитна алпинистка и преводачка е загиналата под лавина в ПиринОпитна алпинистка и преводачка от френски е загиналата при падане на снежна козирка в Пирин вчера около 17 часа. 25-годишната Ния Трейман е правила преход с двама свои приятели към хижа "Синаница". На Момин връх, по невнимание е стъпила върху снежна козирка, която се е счупила и се е образувала лавина, която я е повлякла.

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6723188

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Планинските спасители не препоръчват разходки в най-високите части на Стара планина, тъй като там духа бурен вятър. Всички съоръжения работят. Условията за ски са добри навсякъде.

Бивш подуправител разкри сив кардинал начело на Здравната каса, шефът Камен Плочев не ставал за поста

http://www.cross.bg/plochev-kasata-petrov-1568071.html

/КРОСС/ В момента има тотална намеса в оперативното управление на Националната здравноосигурителна каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на надзорния съвет на касата Жени Начева. Това обяви в предаването „Тази неделя" по bTV бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, който беше освободен в края на миналата година. По думите му тя кадрува в Касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. Според него, тя прехвърля пари от едно място на друго, като вероятно били извършени и закононарушения. „Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения", подчерта той.Поводът за разговора с него беше поисканата от здравния министър оставка на шефа на Касата д-р Камен Плочев. Както сам призна, министър Кирил Ананиев изпаднал в „ужас", след като разбрал, че Камен Плочев иска актуализация на бюджета на Касата зад гърба на правителството. В писмо до председателя на парламента и парламентарните групи Плочев посочва, че задълженията на българската към чужди здравни каси нарастват. Според освободения през декември подуправител на НЗОК проф. Плочев категорично не е за поста управител на Касата, тъй като никога не се е занимавал със здравно осигуряване. „Изумен съм, че изискванията за управител на Касатата са толкова ниски, че са по-ниски от тези за директор на районна каса", коментира бившият подуправител на НЗОК

Земетресение с магнитуд 4,4 разлюля Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=369277

Части от Уелс и Югозападна Англия бяха разтърсени от земетресение с магнитуд 4,4, съобщи Британският геофизичен институт, цитиран от ДПА. Това е най-силното земетресение във Великобритания от десетилетие. Епицентърът му се намира на 20 км северно от уелския град Суонзи.

Норвегия затвърди доминацията си в ски бягането с титла в мъжката щафета

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/18/3131845_norvegiia_zatvurdi_dominaciiata_si_v_ski_biaganeto_s/?ref=rss


Мъжката щафета на Норвегия в ски бягането не допусна изненада и спечели златните медали в най-старата дисциплина 4 по 10 километра. Представителите на скандинавската страна затвърдиха доминацията си при ски бегачите с трета титла от четири старта в мъжката програма и пета след триумфите на женската щафета преди ден и Рагхилд Хага в 10-те километра.<br /><br />Четворката на Норвегия в състав Дидрик Тьонсет, Мартин Сундби, Симен Крюгер и Йоханес Клаебо завърши с преднина от близо 10...

Земен трус разлюля Иран

https://www.actualno.com/asia/zemen-trus-razlulja-iran-news_660417.html

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер е регистрирано в иранската северна провинция Семнан, показва справка на интернет-страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) . Трусът е регистриран в 2:02 часа през нощта местно време (0:32 българско време) недалеч от град Семнан на дълбочина от 10 км. Няма данни за жертви и разрушения, допълва агенция "Фокус".

Деца от Пловдив събират пари за изгорелия дом на свой съученик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723185

Деца от Пловдив събират пари за изгорелия дом на свой съученикС благотворителен концерт пловдивски ученици събират пари за своя приятел и съученик Васил Георгиев от Асеновград, който в края на миналата година изгуби дома си след пожар, разказва Нова телевизия. Трагедията сполетяла семейството, докато вечеряло на първия етаж в къщата. Огънят тръгнал от късо съединение в една от стаите на втория етаж.

И Външно министерство скочи на Луковмарш

https://frognews.bg/novini/vanshno-ministerstvo-skochi-lukovmarsh.html

Министерството на външните работи категорично осъди провелия се вчера в София Луковмарш.

И Външно министерство скочи на Луковмарш

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/vanshno-ministerstvo-skochi-lukovmarsh.html

Министерството на външните работи категорично осъди провелия се вчера в София Луковмарш.

Тръмп към ФБР: Вместо да се занимавате с мен и Русия, можехте да спрете стрелеца във Флорида, връщайте се на работа

http://www.cross.bg/trump-florida-propysnali-1568070.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп разкритикува остро ФБР във връзка със стрелбата във Флорида, вследствие на която загинаха 17 души. От ФБР признаха, че са пропуснали сигналите за извършителя Никълъс Крус, заради което Тръмп обвини Бюрото, че прекарва твърде много време, за да докаже руска намеса в изборите, след които той стана президент, а вместо това са пропуснали да спасят живота на толкова много хора. „Тъжно е, че ФБР пропуснаха толкова много сигнали, изпратени във връзка със стрелеца. Това е неприемливо. Прекарва се твърде много време в доказване на връзката между предизборната ми кампания и Русия, а такава няма. Връщайте се към основната си работа и ни направете горди", написа Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър". ФБР по-рано призна, че не е следвало „протокола", когато получава сигнал, че 19-годишният Никълъс Крус е готвил нападението над гимназия „Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркланд, Флорида. Мнозина конгресмени призовават за разследване във ФБР след като се разбра, че то не е реагирало на сигналите.  

Прояви като "Луковмарш" са опит за разклащане на демократичните ценности, обяви външно министерство

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/18/3131844_proiavi_kato_lukovmarsh_sa_opit_za_razklashtane_na/?ref=rss


Министерството на външните работи на Република България категорично осъжда провелата се снощи в столицата за поредна година демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза, известна като "Луковмарш", се казва в разпространена тази сутрин позиция на институцията. Посочва, се, че "тази проява на неподправена нетърпимост към другия" се провежда по-малко от месец, след като целият свят отдаде почит към жертвите от Холокоста.<br /><br />"Снощният марш събра в...

Самолет с над 50 пътници се разби в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723182

Самолет с над 50 пътници се разби в ИранИрански самолет с над 50 пътници на борда, изпълняващ полет по вътрешна линия, се разби тази сутрин в югозападната част на страната, съобщиха редица местни медии, цитирани от АФП. Самолетът, който е осигурявал връзката по въздух между Техеран и град Ясудж, "се е разбил в район на близо 480 километра южно от иранската столица, предаде БТА.

Според германски министър киберпрестъпленията са най-голямата заплаха

https://www.actualno.com/sciencelogy/spored-germanski-ministyr-kiberprestyplenijata-sa-naj-goljamata-zaplaha-news_660416.html

Последните широкомащабни кибератаки, по-конкретно NotPetya и WannaCry, доказаха, че чувствителната информация и личните данни имат потенциала да дестабилизират големите корпорации и правителства по света за броени секунди. Това породи желанието за контрол върху тях и създаде условията на това, което често се описва като "война", като се има предвид властта, която откраднатите данни предоставят. Затова и не е случайно, че според германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен хак

Изключиха един от четирите блокове на руска АЕЦ заради запалил се трансформатор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723177

Изключиха един от четирите блокове на руска АЕЦ заради запалил се трансформаторТрансформатор на Курската АЕЦ се е възпламенил и се е задействала защитата за изключване на един от четирите действащи енергоблокове. Това не е довело до последици за потребителите, се посочва в съобщение на министерството на енергетиката на Русия, предаде ТАСС. На 18 февруари в 06:53 часа московско време се е задействала защитната система за

Самолет с повече от 50 пътници се разби в Иран

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-samolet-26894585

Ирански самолет с над 50 пътници на борда, изпълняващ полет по вътрешна линия, се разби тази сутрин в югозападната част на страната, съобщиха местни медии.

Вежди Рашидов: Борисов и Радев са мъжкари, да вдигнат телефона и да се разберат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723181

Вежди Рашидов: Борисов и Радев са мъжкари, да вдигнат телефона и да се разбератОбразът на Делян Пеевски е демонизиран и това не е честно, аз съм го преживял с Илия Павлов Бойко Борисов и Румен Радев са големи мъже. Борисов от един пожарникар стана сериозен политик с много опит, а Радев е законно избран български президент, който също се учи на политика в движение. Те са сериозни и екстремни в живота мъже и не трябва да водят

Самолет с 65 души на борда се разби в Иран, всички са мъртви (обновена)

https://offnews.bg//sviat/samolet-s-65-dushi-na-borda-se-razbi-v-iran-vsichki-sa-martvi-obnove-675075.html

Пътнически самолет с 65 души на борда се е разбил в планинска област в Иран, предаде Ройтерс. Всички са мъртви, обявиха от компанията - иранската „Aseman“.

Самолетът е пътувал между Техеран и Ясудж. Той излетял от международното летище Мехрабад в 8 ч. местно време. 

На борда са били 59 пътници, включително едно дете, както и шестчленен екипаж.

Първоначално бе разпространена информация, че загиналите са 66, но по-късно стана ясно, че един човек е пропуснал полета. 

Самолетът на авиокомпания "Асеман еърлайнс" се е разбил при мъгла в планински район на 780 км южно от Техеран.

Всички спасителни служби бяха вдигнати по тревога веднага. Лошото време обаче е попречило на хеликоптер на националната спасителна служба да кацне. Иранският Червен полумесец обяви, че е изпратил 12 екипа към района.

„Поради факта, че зоната е планинска, не е възможно да изпратим линейки“, обяви говорител на националната спасителна служба, цитиран от агенция ИСНА.

Самолет с 66 души на борда се разби в Иран, всички са мъртви

https://offnews.bg//sviat/samolet-s-66-dushi-na-borda-se-razbi-v-iran-vsichki-sa-martvi-675075.html

Пътнически самолет с 66 души на борда се е разбил в планинска област в Иран, предаде Ройтерс. Всички са мъртви, съобщи по-късно АФП.

Самолетът е пътувал между Техеран и Ясудж. Разбил се е в район на близо 480 километра южно от иранската столица.

Всички спасителни служби са вдигнати по тревога, уточниха агенциите Исна и Фарс, позовавайки се на ръководителя на националната спасителна служба.

Очаквайте подробности.

Самолет с 66 души на борда се разби в Иран

https://offnews.bg//sviat/samolet-s-66-dushi-na-borda-se-razbi-v-iran-675075.html

Пътнически самолет с 66 души на борда се е разбил в планинска област в Иран, предаде Ройтерс.

Самолетът е пътувал между Техеран и Ясудж. Разбил се е в район на близо 480 километра южно от иранската столица, предаде АФП.

Всички спасителни служби са вдигнати по тревога, уточниха агенциите Исна и Фарс, позовавайки се на ръководителя на националната спасителна служба.

Очаквайте подробности.

Хиляди протестираха във Флорида срещу оръжията

https://www.actualno.com/america/hiljadi-protestiraha-vyv-florida-sreshtu-oryjijata-news_660415.html

Хиляди американски граждани се събраха в град Паркленд, Флорида с призиви за затягане на контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие в страната. Гневът на събралите се бе породен от извършената в сряда поредна масова стрелба в училище, отнела живота на 17 деца и възрастни от града, и бе насочен към членовете на Републиканската партия в Конгреса и Националната стрелкова асоциация – най-голямата организационна структура, лобираща в полза на оръжейната индустрия в САЩ. Както съобщиха

С възпоменателна церемония в Карлово ще отбележат 145 години от гибелта на Васил Левски

https://www.24chasa.bg/region/article/6723175

С възпоменателна церемония в Карлово ще отбележат 145 години от гибелта на Васил ЛевскиВ Карлово продължават събитията от програмата за възпоменателно отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра Община Карлово. От 18.00 часа на площад „Васил Левски” ще се проведе възпоменателна церемония по повод 145 години от гибелта на Апостола. 19 февруари започва с архиерейска света литургия и панихида в

Как работата в чужбина да не стане ”модерно робство”

http://dnes.dir.bg/news/rabota-chuzhbina-26889836

Тръгвайте за работа в чужбина със сключени трудови договори, съветват от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Индия планира полет до Луната

https://www.actualno.com/cosmos/indija-planira-polet-do-lunata-news_660414.html

Индийската организация за космически изследвания (ИОКИ) планира да изпрати през април до Луната безпилотен кораб. Целта на мисията „Чандраян-2“ е на земния спътник да бъде доставен неголям луноход, съобщи ТАСС. Това заяви пред репортери индийският министър, отговарящ за ядрената енергетика и космоса Джитендра Сингх. „Индия се готви да изстреля „Чандраян-2“ през април. Тази мисия е продължение на мисията „Чандраян-1“ (тя беше

Да поиграем на война?

https://offnews.bg//mama-nindzha/da-poigraem-na-vojna-675076.html

Игрите възпитават. Ако това твърдение е вярно, тогава какво възпитават игрите на война – независимо дали е междугалактическа или на безобидните стражари и апаши; дали е онлайн или на поляната? Притеснително ли е, ако детето е пристрастено към такива игри? Децата са играли, играят и навярно ще продължават да играят на война, докато тя съществува в живота на възрастните. Като всяка ролева игра и тя създава навици за общуване, развива въображението. Играта е подготовка за живота на децата като възрастни, учи да отстояваш себе си, извън зависимостта от физическата й форма. Всяко момче иска да се почувства победител. Освен това…

Два американски бойни кораба навлязоха в Черно море

http://www.cross.bg/cherno-more-amerikanski-1568069.html

/КРОСС/ Два американски бойни кораба влязоха в Черно море в събота, предава ТАСС, цитирана от news.bg. Първи бе миноносецът "Рос", а часове по-късно към него се присъедини и "Карни". Това са потвърдили от Шести американски флот на военноморските сили. Корабите са изпратени с мисия по сигурността. Решението е взето предварително и не е в отговор на нечии действия, са допълнили от там. Съгласно разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., военните кораби на страните извън Черно море в мирно време могат да останат за не повече от 21 дни, припомня агенцията. За Карни това е второто навлизане в Черно море от началото на годината. В началото на януари американският разрушител стигна до Украйна като част от военноморско учение на НАТО.

Пътнически самолет се разби в Иран

https://www.actualno.com/asia/pytnicheski-samolet-se-razbi-v-iran-news_660412.html

Ирански пътнически самолет с повече от 50 души на борда се разби в планините Загрос, заяви шефът на службите за спешна помощ на страната. "Самолетът се разби в района на Семиром и всички сили за действия при такива ситуации са под тревога. Самолетът е бил с 50-60 пътници", каза Пир Хосеин Куливанд пред информационната агенция Фарс. Самолетът е пътувал от Техеран до малкия град Ясуд в провинция Исфахан, предаде БГНЕС. Семиром се намира в планинския югозападен район на Иран, на около

Самолет с 50 души на борда катастрофира в Иран

https://www.actualno.com/asia/samolet-s-50-dushi-na-borda-katastrofira-v-iran-news_660412.html

Самолет с около 50 души на борда катастрофира в Иран, съобщиха местни медии. Засега не се съобщава какви са причините за инцидента и дали има оцелели при него, предаде БГНЕС. Очаквайте подробности!

В търсене на единство след Brexit ЕС е изправен пред нови предизвикателства

https://www.investor.bg/evropa/334/a/v-tyrsene-na-edinstvo-sled-brexit-es-e-izpraven-pred-novi-predizvikatelstva-255993/

Лидерите на ЕС се събират идната седмица на среща на високо равнище в Брюксел, за да обсъдят трънливи въпроси

Издирват трима италианци в Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723172

Издирват трима италианци в МексикоМексиканските власти започнаха разследване във връзка с изчезването на трима италианци от едно семейство (мъж, неговия син и неговия племенник) в щата Халиско, в централната част на страната, съобщиха пред АФП местната прокуратура и близък на изчезналите. Тримата мъже на възраст 60, 25 и 29 години са били в Мексико като туристи и са били видени за

Външно министерство осъди проявата на неподправена нетърпимост Луковмарш

http://www.cross.bg/raboti-lykovmarsh-vunshnite-1568068.html

/КРОСС/ Министерството на външните работи порица провеждането за поредна година на Луковмарш. От ведомството направиха това с официална декларация. Както е известно преди да се проведе събитието от страна на правителството единствено зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев излезе и категорично се обяви против Луковмарш. Ето и какво написаха от МВнР: Министерството на външните работи на Република България категорично осъжда провелата се снощи в столицата за поредна година демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза, известна като "Луковмарш". Тази проява на неподправена нетърпимост към другия се провежда по-малко от месец, след като целият свят отдаде почит към жертвите от Холокоста. Снощният марш събра в България, която в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз, хора от различни националности, дошли тук, за да демонстрират омраза и нетолерантност. Това трябва да бъде ясен сигнал за нас като общество и като европейци, които не са забравили страданията, причинени от Втората световна война, че не е достатъчно само да припомняме трагичните събития. Всеки акт на омраза и прослава на антисемитската и нацистката идеология е абсолютно неприемлив. Пробуждането на нетърпимост към различния, проповядването на нетолерантност и яростната употреба на словото на омразата са опит за разклащане на демократичните ценности, които отстояваме като народ и като общност

5000 лева глоба, ако палим огън за Сирни заговезни във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369272

РИОСВ - Варна изпрати писма до кметовете на общините във Варненска област, с които поиска да бъде засилен контрола за недопускане изгарянето на гуми и други отпадъци при отбелязване на празника Сирни заговезни на 18 февруари, припомня Moreto.

МВнР остро осъди ”ксенофобското сборище” Луковмарш

http://dnes.dir.bg/news/lukovmarsh-26894555

МВнР категорично осъжда провелата се снощи в столицата за поредна година демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза, известна като "Луковмарш".

Експерт съветва как да се грижим за имунната си система

https://www.actualno.com/healthy/ekspert-syvetva-kak-da-se-grijim-za-imunnata-si-sistema-news_660409.html

Основната грешка е, че не се грижим по принцип за здравето си. Трябва да правим профилактични прегледи на всичките си системи, включително и на имунната. Това каза винтервю за bTV проф. д-р Елисавета Наумова - национален консултант по имунология. Тя е категорична, че когато човек се разболее, трябва първо да се обърне към медицинско лице, тъй като самолечението е много опасно. През есенно-зимния сезон могат да ни подпомогнат курсове с витамини C, D, А, Е, посочи още националният консултант по

Жертвите от падналия хеликоптер в Мексико се увеличиха на 14

https://offnews.bg//sviat/zhertvite-ot-padnalia-helikopter-v-meksiko-se-uvelichiha-na-14-675073.html

14 души, сред които шестмесечно бебе, загинаха в Мексико при катастрофа на хеликоптер, предаде Би Би Си.

Катастрофата стана вчера, първоначално бе съобщено за 13 жертви.

На борда на хеликоптера са били министърът на вътрешните работи и губернаторът на югозападния щат Оахака, които не са пострадали. Те са оценявали щетите от земетресението в петък с магнитуд 7.2 и епицентър в Оахаса, което разтърси и сгради в Мексико сити, отдалечен на 350 км., но не взе жертви.

Пилотът загубил контрол над управлението и се е опитвал да кацне. Машината е паднала върху автомобили, превозващи оцелели от земетресението в село, намиращо се недалеч от епицентъра на земетресението. 

Свидетели казват, че токът в селото угаснал след земетресението и е било тъмно, когато хеликоптерът приближил земята. Направил няколко кръга над селото, вдигайки плътен облак прах, което допълнително намалило видимостта.

Неясно е дали сред загиналите има и пътници от хеликоптера, или 14-те жертви са били в ударените автомобили.

Новобранец в НБА триумфира в конкурса по забивки

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/18/3131840_novobranec_v_nba_triumfira_v_konkursa_po_zabivki/?ref=rss


<br /><br />Гардът на "Юта джаз" Донован Мичъл е новият шампион в конкурса по забивки, който се провежда редовно ден преди Мача на звездите в НБА. Новобранецът в лигата впечатли с триковете си и записа по 98 точки и в двата кръга.<br /><br />До последно Мичъл се бореше с Лари Нанс младши от "Кливланд кавалиърс", който опита да спечели титлата в конкурса по забивки 34 години след своя баща.<br /><br />В последния си опит Нанс получи 50...

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723146

Сблъсъци между протестиращи и полиция в БерлинПротестиращи и полиция са се сблъскали в Берлин по време на контрадемонстрация срещу марш на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, предава Euronews. Няколко ареста са извършени, след като демонстрантите се опитват да пресекат пътя на последователите на „Алтернатива за Германия“ през берлинския квартал „Кройцбург“.

145 години от обесването на Васил Левски

http://www.cross.bg/levski-vasil-godina-1568067.html

/КРОСС/ Днес в цялата страна ще бъде почетена 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Традиционно българската държава организира възпоменателната церемония за обесването на Васил Левски всяка година на 19 февруари, тъй като тя е приета при преминаването от Григорианския към Юлианския календар, но в десйствителност точната дата е именно днес - 18 февруари - или 6 февруари по стар стил. Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. Други известни негови прозвища са „Дяконът" и „Джингиби" (Неуловимият)

MosqueMeToo - кампанията срещу сексуалния тормоз достигна до Саудитска Арабия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/18/3131606_mosquemetoo_-_kampaniiata_sreshtu_seksualniia_tormoz/?ref=rss


Кампанията с хиляди жени по света, които говорят за случаи на сексуален тормоз, премълчавани от години, продължава да е обект на спорове по света - дали не се превръща в "лов на вещици", дали над обвинените не тегне клеймо, преди твърденията срещу тях да са доказани, дали не се преекспонира.<br /><br />Тя обаче промени света не само с няколко прекратени договора в Холивуд, една награда на списание "Тайм" и най-важното - по-голяма видимост на проблема....

Кола блъсна колоездач в Благоевград, с тежка черепно-мозъчна травма е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723144

Кола блъсна колоездач в Благоевград, с тежка черепно-мозъчна травма еКолоездач е с тежка черепно-мозъчна травма, след като е блъснат от лек автомобил в Благоевград. Това потвърдиха за „Фокус“ от МБАЛ – Благоевград. Инцидентът е станал малко след 19.00 часа снощи на пешеходна пътека на бул. „Джеймс Баучер“. Пострадалият е бил приет в благоевградската болница, но по-късно е транспортиран за УМБАЛСМ „Пирогов”,

145 години от гибелта на Васил Левски

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/145-godini-gibelta-vasil-levski.html

Днес отбелязваме 145-тата годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Тръмп атакува ФБР, че заради разследването на изборите в САЩ е пропуснало масовото убийство във Флорида

http://www.transmedia.bg/2018/02/18/%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bf-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d1%84%d0%b1%d1%80-%d1%87%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0/

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ФБР е можело да предоврати масовото убийство в гимназия във Флорида, при което стрелец отне живота на 17 души, ако е прекарало по-малко време над руското разследване, пише The Hill.

„Тъжно е, че ФБР пропуснаха толкова много сигнали, изпратени във връзка със стрелеца. Това е неприемливо. Прекарва се твърде много време в доказване на връзката между предизборната ми кампания и Русия, а такава няма. Връщайте се към основната си работа и ни направете горди“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.

ФБР по-рано призна, че не е следвало „протокола“, когато е получило сигнал, че 19-годишният Николас Круз е готвил нападението над гимназия „Марджъри Стоунман Дъглас“ в Паркланд, Флорида. Мнозина конгресмени призовават за разследване във ФБР след като се разбра, че то не е реагирало на сигналите.

Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени в петък като съучастници в заговор за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., обяви федералната прокуратура.

Обвиненията, издадени от службата на специалния съветник Робърт Мълър, сочат, че руснаците са пускали в социалните медии лъжливи постинги и реклами от името на уж американски граждани. Целта на измамата е била да се разколебае общественото мнение по време на предизборната надпревара между републиканеца Доналд Тръмп и демократката Хилари Клинтън.

Според обвинителните актове извършителите са желаели „да всеят смут в политическата система на САЩ, включително и в президентските избори от 2016 г.“

Тези обвинения, които включват заговор, киберизмама, банкова измама и кражба на самоличност, са най-конкретните откакто се заговори за намесата на руски хакери в изборния процес. От лятото на 2016 обвиняемите са публикували фалшиви обвинения към демократите, призиви към малцинствата да не гласуват, невярна информация за Клинтън и мними изявления от американски граждански организации.

Тръмп нападна ФБР заради стрелбата във Флорида

https://frognews.bg/novini/tramp-napadna-fbr-zaradi-strelbata-vav-florida.html

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува ФБР заради стрелбата в училище във Флорида. Той заяви, че агенцията ”прекарва прекалено много време в опити да докаже руска тайна намеса в кампанията на Тръмп”.

Джеймс Матис: Ще разследваме сблъсъците в Сирия, в които са участвали руснаци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723139

Джеймс Матис: Ще разследваме сблъсъците в Сирия, в които са участвали руснациМинистърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че ще разследва нападението, включващо руски граждани срещу съюзните на Вашингтон сили в Сирия. Той не обвини Москва, че е оркестрирала нападението, предава AFP. Русия призна за петима свои граждани, убити по време на удар на водената от САЩ коалиция в източната сирийска провинция Деир ез Зор,

8 села на избори за кмет днес

http://www.cross.bg/myasto-naselenoto-izbori-1568066.html

/КРОСС/ В 8 села в различни краища на страната днес ще се проведат частични местни избори за кмет, предава "Фокус".  Двама са кандидатите за кметското място в село Звиница, община Кърджали, област Кърджали . Там един срещу друг се изправят отстраненият от поста Ниязи Назим Вели от ДПС и кандидатът на ПП ГЕРБ Махмуд Сюлейман Юсеин. Изборите бяха насрочени, след като през септември миналата година Общинската избирателна комисия прекрати пълномощията на Ниязи Вели заради това, че кметът не бе прекратил участието си в търговска фирма. 866 души в кметството ще могат да упражнят правото си на глас в разкритата една Секционна избирателна комисия (СИК). В населеното място няма да има сформирани подвижни секции.  Доскорошният кмет на село Енчец, община Кърджали, област Кърджали Юксел Якуб Бекир от ДПС е единственият кандидат за кметския пост в населеното място. До изборите в село Енчец се стигна, след като на 14 ноември 2017 г. Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на избрания през 2015 г. кмет заради това, че Бекир не е прекратил дейността си на едноличен търговец след встъпването му в длъжност. 942 лица имат право на глас на частичните местни избори в кметството, където е разкрита една Секционна избирателна комисия (СИК).  Частични избори ще има и в село Средище, община Кайнарджа, област Силистра

Д-р Нинов: Ако гръбнакът ни е здрав, и ние ще сме здрави

http://dnes.dir.bg/news/preventzia-26887913

Най-типичните девиации на гръбначния стълб – сколиозите, често се формират в ранна възраст и предизвикват скъсяване на долен крайник, казва д-р Нинов.

Д-р Димитър Петров: Проф. Плочев не знаеше какво подписва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723136

Д-р Димитър Петров: Проф. Плочев не знаеше какво подписва Проф. Плочев категорично не беше за този пост. Той никога не се е занимавал със здравно осигуряване. Това заяви в предаването „Тази неделя“ уволненият през декември миналата година подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров. Когато си тръгвах, му казах, че най-доброто, което може да направи за себе си и за касата, е да си тръгне, добави д-р Петров.

Силно земетресение разлюля Северен Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723134

Силно земетресение разлюля Северен ИранЗеметресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер е регистрирано в иранската северна провинция Семнан, показва справка на интернет-страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) . Трусът е регистриран в 2:02 часа през нощта местно време (0:32 българско време) недалеч от град Семнан на дълбочина от 10 км.

Великобритания усети най-силното си земетресение от десетилетие

http://www.cross.bg/kilometra-velikobritaniya-naii-silnoto-1568065.html

/КРОСС/ Земетресението с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер разлюля Великобритания. Еппицентърът е на 10 километра североизточно от центъра на град Суонзи в Уелс, според информацията от Британската геоложка служба (БГС). Земетресението е усетено от жителите на Бристъл и Корнуол, чак до остров Уайт на повече от 200 километра . В Бристъл се съобщава за поне шест сигнала за повредени домове. Хората казват, че животните са от първите усетили труса. В спокойния откъм сеизмична активност британски остров трусовете над 4 по Рихтер и настоящото земетресение е най-силното, усетено в Уелс и Югозападна Англия в последните десет години, пише The Independent.    

Шестима журналисти бяха осъдени на доживотен затвор в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=369260

Турски съд осъди на доживотен затвор шестима известни журналисти, обвинени в участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган през 2016 г. Журналистите бяха обвинени във връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция смята за организатор на неуспешния пуч на 15 юли.

Котешки бой на Даунинг стрийт (СНИМКА)

https://www.actualno.com/curious/koteshki-boj-na-dauning-strijt-snimka-news_660407.html

Котаракът Лари, който живее в резиденцията на британският министър-председател Тереза Мей загуби битка от събрата си Палмърстоун, обитаващ британското външно министерство. В боя Лари се е лишил от нашийника си, съобщи The Daily Mail. Така британските медии единодушно присъдиха победата на Палмърстоун. Кадри от боя е споделил журналистът от ITV Ник Дикстон.   Drama at Downing Street this morning - Larry the cat has a face off with Palmerston from the Foreign Office. Fur and collar

Американският ескадрен миноносец ”Рос” влезе в Черно море

http://dnes.dir.bg/news/cherno-more-eskadren-minonosetz-nato--rusia-26894480

Американският есминец "Рос" на 16 февруари е преминал Босфора и е влязъл в Черно море, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Шести американски флот.

След трагедията в Пирин: Опасността от лавини остава

https://frognews.bg/novini/sled-tragediiata-pirin-opasnostta-lavini-ostava.html

Опасността от лавини в Пирин остава и днес. Това заявиха от Планинската спасителна служба.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/pishe-novi-ministerstvo-1568064.html

/КРОСС/ Личният лекар ще бъде задължен да следи за вредните навици на своите пациенти, и ако прецени, че увреждат здравето им, да ги изпраща при специалист. Това предвижда новата наредба на ресорното министерство за определяне на пакета от дейности, заплащани от здравната каса, пише вестник "Стандарт". Лекарят ще бъде длъжен и денонощно да дава консултация по телефона и да ни информира със SMS, имейл или писмо за предстоящи профилактични прегледи и имунизации. Бизнесът в България ще трябва да плати около 120 милиона лева за 400 хиляди нови касови апарата, информира "Телеграф". Толкова приблизително са фискалните устройства, които трябва да бъдат подменени, за да отговарят на нови изисквания в наредба на финансовото министерство. Правилата вече налагат всяка покупка да се отчита в Националната агенция за приходите в момента, в който се прави, а не в края на деня, както беше до момента. "24 часа" съобщава за промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри. С тях имотните скици стават безсрочни, а нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Досега скици и схеми се презаверяваха след изтичане на 6 месеца от издаването им дори ако няма промяна в данните. Морето в Турция поскъпва, пише вестник "Труд". Цените за почивка в южната ни съседка тази година са с 15-25% по-високи и постепенно се завръщат към нивата от преди три години

Експерт: Важно е да правим профилактични прегледи на имунната си система

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6723126

Експерт: Важно е да правим профилактични прегледи на имунната си системаОсновната грешка е, че не се грижим по принцип за здравето си. Трябва да правим профилактични прегледи на всичките си системи, включително и на имунната. Това каза пред bTV проф. д-р Елисавета Наумова - национален консултант по имунология. Тя е категорична, че когато човек се разболее, трябва първо да се обърне към медицинско лице,

Заоблачава се в цялата страна

http://www.cross.bg/dyha-raiioni-slab-1568063.html

/КРОСС/ Днес започналото от запад заоблачаване ще обхване цялата страна и вечерта в северозападните райони ще превали слаб дъжд. Максималните температури ще са между 5° и 10°, в югозападните райони до 13°.Преди обяд на места в равнините ще има намалена видимост. В източните райони ще духа слаб южен, а в Дунавската равнина запад-северозападен вятър. През предстоящата нощ на много места в Северна България ще има превалявания от дъжд, а след полунощ, с проникването на по-студен въздух от североизток, в Предбалкана и високите полета на Западна България ще превали сняг. Над Черноморието ще има значителна облачност, с повече слънце над южното крайбрежие. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Максимални температури на въздуха: 7°-9°. Температурата на морската вода е 5-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще има значителна облачност, но почти без валежи. Ще духа предимно умерен запад-югозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, на 2000 метра - около 0°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца - слабо ще се понижи.

Програма на съборните богослужения в София през Великия пост

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6721328

Програма на съборните богослужения в София през Великия пост Велик покаен канон на св. Андрей Критски 19 февруари (понеделник) - катедрален храм “Св. Неделя”, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. синод 20 февруари (вторник) - храм “Св. Седмочисленици”, Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска света митрополия 21 февруари (сряда), храм “Св.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване