Папа Франциск се оттегля на духовно уединение, ще отсъства 5 дни от Ватикана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723781

Папа Франциск се оттегля на духовно уединение, ще отсъства 5 дни от ВатиканаПапа Франциск ще прекара по-голямата част от следващата седмица извън Ватикана, защото ще се оттегли за предвеликденски молитви и медитации, съобщи ДПА. Франциск ще вземе участие в т.нар. "Духовни упражнения" с кардинали и други високопоставени членове на Римската курия - административния апарат на Светия престол, предава БТА.

Полицай е пострадал при сблъсък между фенове на "Ботев" и "Левски"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/18/3131983_policai_e_postradal_pri_sblusuk_mejdu_fenove_na_botev/?ref=rss


Полицай е пострадал при сблъсък между футболни фенове на "Ботев" - Пловдив, и "Левски", съобщи директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов, цитиран от агенция "Фокус". Привърженици на столичния отбор, който е домакин на днешния мач, научили, че в две заведения на улица "Черковна" има запалянковци на гостите и ги атакували.<br /><br />Дошлите на мястото полицаи прекратили саморазправата, но един от служителите на реда е бил ранен. Задържани са...

Федерер победи Григор Димитров за по-малко от час

http://www.moreto.net/novini.php?n=369293

Роджър Федерер победи Григор Димитров на финала на турнира в Ротердам, научи Moreto.net. Срещата приключи 6:2, 6:2, като носителят на 20 титли от Големия шлем не срещна почти никакви трудности срещу Гришо и го победи за по-малко от час.

Косово отбеляза 10 години независимост с парад на армията и полицията (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723768

Косово отбеляза 10 години независимост с парад на армията и полицията (Снимки)Косово отбеляза 10 години от обявяването на независимостта с парад на силите за сигурност и полицията в центъра на Прищина, съобщи косовската телевизия РТК. Парадът, който трябваше да се състои на 17 февруари, беше отложен за днес, тъй като много от домакините и поканените гости бяха на конференция по сигурността в Мюнхен, предаде БТА.

В Българското посолството в Атина бе открит барелеф на Левски

http://www.eurochicago.com/2018/02/atina/

В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в Българското посолство в Атина бе открит барелеф на Апостола на свободата, съобщи пресцентърът на МВнР. Тържеството започна с панихида за упокой на Васил Иванов Кунчев в българския храм "Свети преподобен Йоан Рилски Чудотворец" и продължи пред българското посолство. Над 200 наши сънародници - представители на културните дружества и неделните училища в Гърция, както и много българи от гръцката столица и приятели на България, взеха участие в него.

Големият Роджър Федерер съкруши Григор Димитров на финала в Ротердам

http://www.cross.bg/federer-dimitrov-grigor-1568114.html

/КРОСС/ Големият Роджър Федерер се оказа прекалено голям за Григор Димитров. Швейцарецът, който от утре официално ще се завърне на световния връх и ще стане най-възрастният №1 в тениса съкруши българската надежда на финала на турнира в Ротердам. Федерер победи с убедителното 6:2, 6:2 за по-малко от час и лиши Димитров от възможността да вдигне първи трофей от началото на сезона. Така швейцарецът и продължи победната си серия, като остава единственият от големите в съвременния тенис, когото Григор Димитров така и не е побеждавал. А статистиката е 7 победи в 7 мача за Федерер. Все пак със силното си представяне в Ротердам Гришо успя да възстанови една от своите позиции в ранглистата и от понеделник ще е 4-ти в света, след като за кратко до днес бе 5-и.  

Федерер остава непобедим за Григор Димитров

http://www.mediapool.bg/federer-ostava-nepobedim-za-grigor-dimitrov-news275718.html

Григор Димитров загуби финала на тенис турнира в Ротердам от швейцареца Роджър Федерер. Българинът игра без настроение и отстъпи в два сета – 2:6, 2:6. Мачът продължи едва 55 минути. След победата си Федерер ще оглави световната ранглиста при мъжете и става най-възрастният играч №1 в тениса. Димитров пък ще се изкачи с една позиция и от утре ще е четвърти в ранглистата. Финалът в Ротердам беше седмият двубой между Димитров и Федерер, а всички мачове досега са спечелени от швейцареца. Григор Димитров започна добре мача като взе първите си две подавания. След това обаче започна да играе без настроение и беше категорично надигран от Федерер, който спечели 97-ата титла в кариерата си. Носителят на 20 титли от Големия шлем остава единственият от водещите играчи, срещу когото Димитров няма победа. В седемте мача помежду им българинът е успял да спечели едва 2 сета. Финалът в Ротердам беше първият за Димитров през тази година и общо 15-и в кариерата му. Последният трофей на българина беше от финалния турнир в Лондон през 2017 г. Федерер пък спечели първия голям турни за сезона – откритото първенство на Австралия.

Гришо загуби тежко от Федерер на финала в Ротердам

https://frognews.bg/novini/grisho-zagubi-tejko-federer-finala-roterdam.html

Тежка загуба за най-добрият български тенисист Григор Димитров на финала на турнира в Ротердам. Първата ни ракета отстъпи на Роджър Федерер с 2:6, 2:6.

Григор не оказа съпротива на Федерер на финала в Ротердам

https://www.24chasa.bg/sport/article/6723769

Григор не оказа съпротива на Федерер на финала в РотердамГригор Димитров за първи път стигна до финал срещу Роджър Федерер. Но отново остана без победа - вече в 7 мача.  В двубоя за титлата в Ротердам спортист №1 на България отстъпи 2:6, 2:6 само за 55 минути на рекордьора по купи от "Големият шлем". Димитров се държа до 2:2, но очевидно не се чувстваше добре и дори не стигна до точка за пробив.

'Игра на тронове' помогна на редица държави да развият туризма си

https://offnews.bg//lajfstajl/igra-na-tronove-pomogna-na-reditca-darzhavi-da-razviat-turizma-si-675098.html

Хърватия, Малта, Северна Ирландия и Исландия се превърнаха в изключително желани туристически дестинации, след като екипът на популярния сериал „Игра на тронове“ засне част от сериите си там, съобщи БНТ.

Поради големия интерес към сериала, почти всяко малко градче, където е имало снимки, се превръща в мечтана туристическа дестинация, от което посещаемостта на местността се качва средно със 120%, а печалбата стига 600%.

От Хърватия отчитат сериозно увеличение на посещенията и вече са създали 3-часови турове, струващи 57 евро, за да показват на феновете местата, на които са заснети някои от сцените в сериала.

Най-голям успех, обаче, постигна Северна Ирландия, спечелила над 140 милиона евро от продукцията, която е създала 900 работни места. Освен от самия сериал, местните жители припечелват и от продажбата на албуми със снимки на актьорите, посетили града им.

Патриархът: Изживейте времето на Великия пост като достойни Христови следовници

http://www.cross.bg/post-velikiya-vremeto-1568112.html

/КРОСС/ "Отново сме пред спасителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният период в живота на православния християнин, в който, всеки един от нас търси опрощението на своята греховност". Това се казва в обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит до освещения клир, всечестното монашество и благочестивото паство от Софийска епархия по повод началото на Великия пост. Днес е Неделя Сиропустна, вечерта са Сирни заговезни, а утре е началото на Великия пост. Днес на вечернята се извършва взаимно опрощение. Ето какво гласи и цялото обръщение на патриарх Неофит: „Всечестни отци, обичани в Господа, братя и сестри от богохранимата Софийска епархия. Отново сме пред спасителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният период в живота на православния християнин, в който, всеки един от нас търси опрощението на своята греховност. Светата Четиридесетница е духовен път, през който ние ще трябва да преобразим помислите си чрез силата на доброто. Това са дните, в които сме призвани да съжителстваме с любовта Христова, да показваме състраданието и обичта си към ближните. Дни различни от всекидневието на света - устрем към Бога и радост по Господа. Цялото богословие на светата Четиридесетница ни изправя пред богослужебните последования, които се разгръщат във времето, за да ни доведат до желания край - Празника на празниците и тържеството на тържествата - Възкресението на нашия Господ Иисус Христос

Мъж от Монтана загина, след като падна върху горяща печка в дома си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723764

Мъж от Монтана загина, след като падна върху горяща печка в дома си
Мъж на 66 години от Монтана е загинал, след като е паднал върху горяща печка в дома му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Трупът на мъжа е бил намерен вчера от негови роднини, които отишли да го видят, след като престанал да отговаря на телефона. По случая е образувано досъдебно производство, предполага се,

Валери Симеонов: Без Васил Левски нямаше да я има България

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26895805

Без Васил Левски нямаше да я има България и ние днес щяхме да говорим на друг език.

Бинали Йълдъръм: Турция не води война със Сирия, а антитерористична операция

http://www.moreto.net/novini.php?n=369290

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви днес на Мюнхенската конференция за сигурност, че Турция не води война със Сирия, а само се бори с тероризма, предаде ТАСС. "Турция не води война с нито една страна в света. В Сирия не става дума за война, а за борба с терористи.

65 са загиналите в катастрофиралия самолет в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723758

65 са загиналите в катастрофиралия самолет в ИранШейсет и пет е броят на загиналите в катастрофиралия днес пътнически самолет в Иран, предаде иранската агенция ИРНА, цитирана от Асошиейтед прес. Преди това бе съобщено за 66 загинали. Според ИРНА един човек е пропуснал полета. Така загиналите са 59 пътници и шест души екипаж, предаде БТА. Самолетът на авиокомпания "Асеман еърлайнс" се е разбил

Григор Димитров отново не успя да се противопостави на Федерер

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-otnovo-ne-uspia-da-se-protivopostavi-na-federer-675093.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отново преклони глава пред великия Роджър Федерер. Хасковлията претърпя седма загуба от швейцареца, след като отстъпи с 0:2 сета (2:6 2:6) във финала на турнира от категорията ATP 500 в Ротердам.

Двамата днес за първи път се изправиха един срещу друг на последната стълбичка от турнирите, а българинът за втори път губи с този резултат от Федерер. Швейцарецът срази Григор със същия резултат и на полуфиналите в Бризбън през 2015 година.

В първия сет Маестрото бе просто перфектен и стигна до пробиви в петия и седмия гейм, като си взе с лекота всичките подавания и не му се наложи да спасява нито една точка за пробив в него.

Във втория сет ситуацията бе подобна и Димитров губеше с пробив още след първия гейм, а след това Маестрото достигна и до пробив в петия гейм. До края нямаше повече пробиви и Фед Експрес стигна до експресен успех.

Само веднъж във всичките им 7 двубоя до момента първата ни тенис ракета успя да вземе сет на Федерер и това се случи на Australian Open през 2016 г., когато мачът завърши 4:6, 6:3, 1:6, 4:6.

С триумфа си на холандска земя пък швейцарецът завършва една перфектна седмица за него, след като само преди няколко дни той официално си уреди първото място в ранглистата.

Григор отново не успя да се противопостави на Федерер

https://offnews.bg//tenis/grigor-otnovo-ne-uspia-da-se-protivopostavi-na-federer-675093.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отново преклони глава пред великия Роджър Федерер. Хасковлията претърпя седма загуба от швейцареца, след като отстъпи с 0:2 сета (2:6 2:6) във финала на турнира от категорията ATP 500 в Ротердам.

Двамата днес за първи път се изправиха едни срещу друг на финал, а българинът за втори път губи с този резултат от Федерер. Швейцарецът срази Григор със същия резултат и на полуфиналите в Бризбън през 2015 година.

В първия сет Маестрото бе просто перфектен и стигна до пробиви в петия и седмия гейм, като си взе с лекота всичките подавания и не му се наложи да спасява нито една точка за пробив в него.

Във втория сет ситуацията бе подобна и Димитров губеше с пробив още след първия гейм, а след това Маестрото достигна и до пробив в петия гейм. До края нямаше повече пробиви и Фед Експрес стигна до експресен успех.

Само веднъж във всичките им 7 двубоя до момента първата ни тенис ракета успя да вземе сет на Федерер и това се случи на Australian Open през 2016 г., когато мачът завърши 4:6, 6:3, 1:6, 4:6.

С триумфа си на холандска земя пък швейцарецът завършва една перфектна седмица за него, след като само преди няколко дни той официално си уреди първото място в ранглистата.

Силви Вартан се прощава с Джони Холидей в специален концерт в Париж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723762

Силви Вартан се прощава с Джони Холидей в специален концерт в ПарижПевицата  посвещава първия си концерт - част от прощалното си турне, на великата рок звезда и на истинската любов Малко преди концертите си в България (19-ти и 21-ти април) и няколко месеца след смъртта на рок звездата Джони Холидей, Силви Вартан ще изнесе специален концерт, посветен на бившия си съпруг и техните незабравими години заедно,

Бой на футболни фенове в София, има ранен полицай

http://dnes.dir.bg/news/boy-policai-fenove-futbolni-postrada-26895800

Полицай е пострадал при сблъсък между футболни фенове на "Ботев" - Пловдив и "Левски". Това съобщи за Фокус директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов.

10-годишна от Пловдив издаде книга, пише втора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723691

10-годишна от Пловдив издаде книга, пише втораЧетвъртокласничка от училище „Яне Сандански” в Пловдив изненада преподаватели и връстници с първата си книга „Приключенията на Снежко”. 10-годишната Румена Катрева я писала в продължение на 18 месеца – първоначално на ръка, а след това я сама я набрала на компютър. Свързала се по интернет с наши писатели и те й обяснили как да я издаде.

Футболни фенове се биха в София, има ранен полицай

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/futbolni-fenove-se-biha-v-sofiia-ima-ranen-policaj-6079454

По първоначална информация до инцидента се стигнало след размяна на обиди между агитките на двата отбора

Атентат в Дагестан по време на Масленица, четирима бяха убити пред църква

http://www.cross.bg/tzurkva-hora-ogun-1568111.html

/КРОСС/ Четирима души бяха убити след като неизвестен извършител откри огън по голяма група хора в Дагестан, предава ТАСС. Нападението се случи в град Кизляр в руската република по време на празнуването на Масленица. Атентаторът открил огън срещу множеството хора, докато те излизали от местна църква. В резултат, освен четиримата загинали, има и трима ранени - двама от тях полицаи и една жена. Реакцията на правоохранителните органи е била бърза и нападателят е бил ликвидиран. Според РИА „Новости" той е местен жител, роден през 1995 г.    

Скиор почина на пистата край Разлог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723760

Скиор почина на пистата край РазлогСкиор почина внезапно на ски писта "Кулиното" край Разлог. В ПСС е получен сигнал за паднал мъж на пистата около 11,40 ч в неделя. "Веднага тръгнах към мястото и наистина на земята лежеше мъж в безпомощно състояние. Започнах да го реанимирам, като през това време други скиори се обадиха и на Спешния център.

Русия предупреди ЕС да не прави със Сърбия същата грешка като с Украйна

http://www.mediapool.bg/rusiya-predupredi-es-da-ne-pravi-sas-sarbiya-sashtata-greshka-kato-s-ukraina-news275717.html

С поставянето на Сърбия пред избора "или с Русия, или със Запада" Европейският съюз прави същата грешка, която е довела до украинската криза, разединявайки обществото в Украйна, предупреди руският външен министър Сергей Лавров. В интервю за телевизия "Евронюз" Лавров каза, че Сърбия има изключително добри отношения с ЕС и НАТО, а същевременно има и споразумение за свободна търговия с Русия, започнала е преговори за влизане в зоната за свободна търговия на Евразийския икономически съюз и поддържа контакти с Организацията на Договора за колективна сигурност. "Смятам, че това е абсолютно нормален път за развитие на външните връзки на Сърбия", каза Лавров. Добрите отношения с Русия обаче могат да бъдат нарушени, ако Сърбия влезе в Европейския съюз, тъй като за да се присъедини към общността, балканската държава трябва да приеме външната политика на съюза. Преди няколко години ЕС наложи санкции на Русия заради анексирането на Крим. Сред условията за присъединяването на Сърбия към ЕС е и признаване на Косово. "В съвременния свят такива ултиматуми са крайно непристойни и не подобават на структура като ЕС. Ако погледнете, на Балканите няма нито една страна, в която американските и европейските посланици да не настояват за прекратяване на приятелството с Русия", каза руският министър. Лавров изрази надежда, че Западът е видял грешките, които е направил с Украйна, особено като се вземе предвид, че в тази страна в момента не управлява президентът, а "радикално военно течение".  

Ограничиха движението по пътя Смоличано – Пелатиково заради пропадане на платното

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6723754

Ограничиха движението по пътя Смоличано – Пелатиково заради пропадане на платнотоОграничено е движението по пътя Смоличано – Пелатиково от км 10+000 до км 14+000 поради пропадане на част от пътното платно при км 10+650, км 11+720, км 12+830 и км 13+360. Това съобщиха от Областно пътно управление – Кюстендил за "Фокус". Временната организация ще бъде в сила до 31 март. Трафикът по автомагистрала „Струма“ и главен път Е-79 е

Меле между полиция и фенове на "Ботев" в София, има ранени и арестувани

http://www.cross.bg/sofiya-fenove-intzidenta-1568113.html

/КРОСС/ Фенове на футболния клуб "Ботев" - Пловдив се сбиха с полицията този следобед в центъра на София. При инцидента е пострадал полицай и 5-ма привърженици на клуба, съобщава БНР. Двама фенове са задържани, а трима от пострадалите също ще бъдат арестувани, след като бъдат прегледани от лекари. Причината за инцидента е агресивно поведение на привърженици на пловдивския клуб към минаващи наблизо жители на София, които са повикали полицията. Засилено е полицейското присъствие в района около столичната ул. "Черковна" заради инцидента. Днес „Ботев" гостува на „Левски" в София в мач от първия кръг от пролетния полусезон в българското футболно първенство. Ето и какво написаха от пресцентъра на МВР по случая: Към 16 часа днес в полицията бил получен сигнал за група фенове на гостуващ отбор за предстоящия футболен мач между Левски и Ботев - Пловдив, които в и пред заведение на ул. „Черковна" хвърляли пиратки и грубо нарушавали обществения ред. На място пристигналите полицейски екипи заварили разразяващ се конфликт между групата и минаващи от там младежи. От разменените удари са пострадали трима, които са откарани в болница. В полицейския арест са задържани двама участници в конфликта. При овладяване на ситуацията е пострадал и един от полицаите, който също е отведен в болнично заведение. Групата фенове от гостуващия отбор са съпроводени до стадион „Г.Аспарухов"

„Нощ на музеите и галериите“ се разделя с Община Пловдив

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%be%d1%89-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8-%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4%d0%b5/

„Мисията ни е да създаваме култура, но не култура на страха“, казва Веселина Сариева -директор на фондация „Отворени изкуства“, която от години организира емблематичното културно събитие „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив. Екипът на Нощта на музеите и галериите, начело с галеристката Веселина Сариева, ще откаже финансирането от Община Пловдив за провеждане на събитието, заложено […]

Защо се случи арменският геноцид? Един българин отговаря с нов документален филм (трейлър)

https://offnews.bg//kultura/zashto-se-sluchi-armenskiat-genotcid-edin-balgarin-otgovaria-s-nov-do-675097.html

Най-новият филм на режисьора Костадин Бонев – „Изкореняване“ отправя документален поглед към края на Османската империя и нейната агония, продължила 25 години. Конкретният фокус е върху геноцида срещу арменците, като според статистическите данни жертвите само през 1915-та година (убити и депортирани) са един милион и четиристотин хиляди души.

Премиерата на филма ще е на 11 март по време на 22-рото издание на София филм фест.

„Темата за разпада на Османската империя и проведения геноцид над арменския народ се загнезди в съзнанието ми след един разговор по повод филма ми за Вапцаров. Забелязали ли сте, във всички филми за геноцида се акцентира на фактите, на това, което се е случило? Аз исках да открия защо се е случило. И отделих четири години, за да разбера точно това“, споделя Костадин Бонев за предисторията около своя филм.

В процеса на правене на филма най-трудното за режисьора се оказва преглеждането в детайли на огромните масиви от информация, съхранявани в десетина музеи и архиви в Европа и Америка. Истинска находка се оказали документите в Държавния архив и Военния архив във Велико Търново.

„Отвсякъде пристигаха материали, изпращани от хора, които искаха да ми помогнат. В подобна ситуация човек не може да не е пристрастен. Киното е субективно по дефиниция. Стремежът ми беше да извадя фактите наяве, на показ. Не можех да не се вълнувам, докато го правех, но присъди не съм издавал. Това изначално ми е чуждо“, разказва още режисьорът.

Един от най-важните детайли в „Изкореняване“ е, че има съвременна гледна точка към събитията. Това е постигнато чрез участието на няколко фотографи-арменци от различни градове - Ереван, Гюмри, Истанбул и Варна. Чрез техните разкази и фотографии се създава особена емоционална връзка между събитията от преди 100 години и днешното ни живеене. Важен е и приносът на трима композитори – Арто Тунчбояджиян, Серж Танкян и Андре Симонян, чиято музика е „кръвоносната система“ на филма.

„Харесвам епизодите, показващи връзката между съдбата на арменците и българите. Все пак, петстотин години сме живели в една империя. Който си въобразява, че това не му е повлияло, е за окайване“, категоричен е Костадин Бонев.

Костадин Бонев е български кинорежисьор, носител на множество национални и международни награди, два пъти носител на „Златен ритон“ - за „Европолис, Градът на Делтата“ и „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“.

Кремиковският манастир събира истории, свързани с дядо Добри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723751

Кремиковският манастир събира истории, свързани с дядо ДобриКремиковската св. обител започва да събира истории и спомени, свързани с лични срещи с покойния дядо Добри от Байлово. Инициативата цели добрите дела на дядо Добри да не бъдат забравени. Това съобщиха от Кремиковската св. обител. В последните години от живота си добрият старец бе избрал именно Кремиковския манастир за едно от своите убежища,

Руски състезател по кърлинг хванат с допинг в Пьончан?

http://clubz.bg/64390-ruski_systezatel_po_kyrling_hvanat_s_doping_v_ponchan

Има подозрения, че руски спортист е дал положителна допинг проба на зимните олимпийски игри в Пьончан, съобщи ТАСС, цитирайки Константин Виборнов, пресаташе на руснаците на форума в Южна Корея.

На този етап официалната информация е оскъдна. Вече всички световни агенции, първа от които беше АФП, също пишат за пробата.

Подозренията падат върху състезателя по кърлинг Александър Крушелницкий, бронзов медалист на кърлинг заедно с Анастасия Бризгалова (смесени двойки). Според ТАСС, Крушелницкий е дал положителен тест за препарата мелдоний, нашумял покрай Мария Шарапова след Откритото първенство на Австралия по тенис през 2016 г.

"Днес в нашия щаб получихме официално писмо от МОК, в което ни известяват за възможно нарушение на антидопинговите правила. Не можем да кажем името на стортиста, нито вида спорт. Това е правило до обявяването на резултата от Б пробата, което ще стане до 24 часа", казва Виборнов.

Президентът на федерацията по кърлинг на Русия Дмитрий Свещев пък коментира пред ТАСС, че в разговор с него Крушелницкий отрекъл да е приемал мелдоний.

МОК също отказва да потвърди или отрече. Не и докато излязат резултатите.

Както е известно Русия не участва официално на зимните игри заради допинг скандалите в Сочи преди четири години. До игрите са допуснати само спортисти, одобрени от МОК. Те се състезават под флага на МОК и с наименованието "Олимпийски спортисти от Русия".

Общият им брой е 169 - третата делегация по численост след тези на Канада и САЩ.

Досега в Пьончан имаше една положителна проба - на японски състезател в шорттрека.

Пловдивски фенове се сбиха с полицията в София

https://frognews.bg/novini/plovdivski-fenove-sbiha-politsiiata-sofiia.html

Бой между фенове на Ботев Пловдив и столичната полиция този следобед. При инцидента е пострадал полицай и 5-ма привърженици на клуба.

Турският премиер обяснил на европейски дипломати какво е "османски шут"

http://www.cross.bg/osmanski-iiuldurum-tyrtziya-1568110.html

/КРОСС/ През тази седмица турският премиер Бинали Йълдъръм посети Беларус и Германия, където дипломати поискали да им бъде обяснено както означава заплахата с „османски шутове". В словото си пред днешната конференция на партийната структура на ПСР в Анкара той посочи, че вместо тълкувание на фразата, препоръчал питащите да отидат в Сирия, предава БГНЕС. „В Европа ме питаха кого бие президентът ни с османски шутове и защо го прави. Казах им да се информират за операцията „Щит на Ефрат", да отидат в Африн и на място с очите си да видят как се правят османски шутове. Който се противопостави на единството, независимостта и братството на този народ, независимо кой ще бъде той, ще получи най-твърдия османски шут", заяви Йълдъръм. В отговор на заканата на Вашингтон, че ако Турция удари американските военни части в Сирия, ще получи ответен удар, във вторник президентът Реджеп Ердоган бе казал, че „повече от очевидно е, че САЩ още не са яли османски шутове". Това негово изявление е бил принуден да обяснява премиерът по време на визитите си в Беларус и Германия. Днес пред участниците в партийния форум той съобщи, че резултатът от хода на операцията „Маслинова клонка" в сирийския Африн е 1 600 неутрализирани терористи. „Всички мръсни игри на терористичната групировка ние продължаваме да дешифрираме една по една

Македонският президент посети българската църква "Св. Стефан" в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723748

Македонският президент посети българската църква "Св. Стефан" в ИстанбулУникалната българска Желязна църка "Св. Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул днес посрещна високопоставен гост. Президентът на Република Македония Георге Иванов, който е на посещение в Турция, посети българския православен храм заедно с придружаващите го лица. Това е първо посещение на чуждестранен държавен глава след откриването на

Бил Гейтс: Пренаселването на Земята може никога да не стане факт

http://clubz.bg/64389-bil_gejts_prenaselvaneto_na_zemqta_moje_nikoga_da_ne_stane_fakt

Когато децата оцеляват по-дълго, родителите решават да имат по-малко деца и това води до намаляване на раждаемостта. По тази причина Земята едва ли ще бъде пренаселена скоро.

"А това може да доведе до избухване на икономически растеж, което икономистите наричат ​​„демографски дивидент”."

Това обяснява Бил Гейтс, който заедно със съпругата си Мелинда е ангажиран с проблемите на намаляване на детската смъртност чрез своята фондация откакто милиардерът остави топ мястото си в "Майкрософт".

Там, където детската смъртност намалява, родителите започват да правят по-малко деца. Големите семейства са застраховка срещу високата смъртност и когато опасността изчезне, изчезват и те, разяснява Мелинда.

Според Бил, когато има бум на раждаемостта, се ражда едно по-многобройно поколение. Те решават да имат по-малко деца, защото са по-сигурни. И това води до повече работоспособни хора и по-малко зависими лица.

"Това е рецепта за бързо икономическо развитие, особено ако страните се възползват от нея чрез инвестиции в здравеопазването и образованието", обяснява той.

Следователно населението може никога да не достигне 12 млрд. души., както предвиждат някои учени. Вместо това след няколко десетилетия населението ще се стабилизира малко над сегашното и ще остане така.

Сирни Заговезни е днес – искаме и даваме прошка

http://www.eurochicago.com/2018/02/%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b8-%d0%b5-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5/

Прошка, Сирни заговезни, Неделя на всеопрощението. Българската православна църква почита днес, 18 февруари, църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни. Тя призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. На този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.

Хванат с контрабандни цигари се споразумя с прокуратурата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369286

Районният съд във Варна одобри постигнато между страните споразумение, по силата на което подсъдимият беше осъден на 9 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок, съобщиха от съда за Moreto.net. Мъжът се призна за виновен в престъпление по чл.

Парализирана жена реши да качи вр. Мусала с помощта на доброволци

https://offnews.bg//obshtestvo/paralizirana-zhena-reshi-da-kachi-vr-musala-s-pomoshtta-na-dobrovoltc-675096.html

Множество организации се обединяват около една цел - да помогнат на парализираната Евгения Кусева да се качи на най-високата точка на Балканите - вр. Мусала. 

Доброволци, Планинската спасителна служба, както и "Сдружение един живот" ще помогнат на любителката на спорта Евгения отново да бъде там, където обича - планината. 

Жената преживява катастрофа с мотор преди 3 г. и от тогава е прикована към инвалиден стол. Това обаче не я спира да мечтае за покоряване на върхове.

"Евгения е любител на екстремните спортове, моторист, човек, който обича движението и никога не се спира на едно място, любител на природата, планинар и експериментатор. Всичко това е валидно и днес, въпреки нелепата катастрофа с мотор, която я оставя обездвижена и в инвалидна количкa. Тя не спира да мечтае нито за миг. С изкачването на връх Мусала Жени иска да отправи послание към обществото и хората, приковани към инвалидни колички, че няма невъзможни неща, стига да вярваш в мечтите си", пишат организаторите на инициативата. 

Групата ще тръгне на 26 февруари от Боровец и ще се прибере на 28 февруари.

Григор загуби първия сет на финала срещу Федерер в Ротердам (Обновена, гледайте на живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6723685

Григор загуби първия сет на финала срещу Федерер в Ротердам
(Обновена, гледайте на живо)Григор Димитров за първи път ще играе финал срещу Роджър Федерер. Най-добрият български тенисист рекордьорът по титли ог "Големият шлем" стигнаха до мача за купата в Ротердам. Двамата са се срещали 6 пъти, като Димитров е спечелил само 2 от общо 16 сета. За Григор това е първи финал за сезона. "Познавам Димитров много добре,

"Лудогорец" се върна начело в Първа лига след убедителен успех над "Славия"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/18/3131978_ludogorec_se_vurna_nachelo_v_purva_liga_sled/?ref=rss


"Лудогорец" победи "Славия" с категоричното 4:1 и започна пролетния дял в Първа лига с победа. Шампионите не срещнаха абсолютно никакъв проблем с белите и решиха всичко в двубоя преди почивката. Клаудиу Кешеру на два пъти, Анисе и Вандерсон се разписаха за тима на Димитър Димитров, с което "Лудогорец" се върна на върха в подреждането с аванс от една точка пред ЦСКА.<br /><br />Едва четирима от футболистите, които започнаха срещу "Милан" преди...

Румен Радев: Оценявам ролята на Бигорския манастир в приятелството ни с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723733

Румен Радев: Оценявам ролята на Бигорския манастир в приятелството ни с МакедонияВечерта на 17 февруари, събота, българският президент Румен Радев и двама архиереи от Българската православна църква посетиха Бигорския манастир. "България високо цени ролята на Бигорския манастир за укрепване на доверието и приятелството между Република България и Република Македония. За мен беше изключително вълнение да бъда в тази Света обител.

Йълдъръм: „Османски шамар“ означава война

https://www.vesti.bg/sviat/jyldyrym-osmanski-shamar-oznachava-vojna-6079453

Турският премиер беше категоричен, че „ще бъдат строшени кървавите ръце на всички, които подкрепят и подпомагат терора“

Руснаците в София отпразнуваха Масленица

http://www.cross.bg/traditziya-godina-praznik-1568109.html

/КРОСС/ За поредна година десетки руснаци се събраха, за да отпразнуват Масленица в София. По традиция празненството бе в градинката между Дом на Москва и Руската църква. Сред присъстващите, естествено имаше и немалко българи, а за празника пристигнаха и се включиха дори хора от руската диаспора в Македония. Веселбата бе изпълнена с много руски песни и танци, както и игри за множеството деца, които бяха дошли с родителите си. Домакините се бяха подготвили с богата и вкусна традиционна трапеза, въпреки че през тази година не присъстваха височайши гости. По традиция всичко приключи с изгарянето на чучело, в което преди това бяха поставени листчета, на които присъстващите пишеха това, което не искат да им се случи през тази година. Масленицата е празник, идващ още от езически времена, характерен за славянските народи, който впоследствие се е пренесъл и в християнската култура. Символизира приключването на зимата и началото на пролетта. По традиция с изпращането на зимата се прогонва и лошото. Ярките народни носии и уханието на вкусните палачинки са символ на този празник. Празникът съвпада и с българския Сирни заговезни, като има и много общо във вярванията между двете трдиции. Снимки от празненствто ВИЖТЕ ТУК!

Боян Петров: Загиналата в Пирин имаше достатъчно опит

https://frognews.bg/novini/boian-petrov-zaginalata-pirin-imashe-dostatachno-opit.html

Тя имаше достатъчно опит с планината. Ходеше непрекъснато по планини. Има опит от Пиринеите, Алпите. Това беше първото ѝ ходене в Пирин тази година. Тя постоянно го избягваше. Съдба. Първи и последен път в Пирин.

Коментар на седмицата №2: Тревата ще спаси Северозапада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6723602

Коментар на седмицата №2: Тревата ще спаси СеверозападаЛегализацията на канабис само във Видин, Монтана и Враца ще даде икономически тласък и ще възстанови изкоренените традиции на района Преди Истанбулската конвенция и джендърията трайно да похитят и перманентно да содомизират гражданската енергия в България, един байчо от Монтана успя само за малко да привлече вниманието,

Крадец върна виолончело за 1.3 млн. евро

http://www.mediapool.bg/kradets-varna-violonchelo-za-13-mln-evro-news275716.html

Откраднатото в четвъртък в района на Париж виолончело от XVIII век, оценено на над 1 милион евро, бе върнато в събота на музикантката, от която бе задигнато, предаде агенция "Франс прес". "Получих телефонно обаждане, в което се казваше, че виолончелото е в автомобил, паркиран пред дома ми - разказа професионалната музикантка Офели Гаяр. - Открих виолончелото на задната седалка." Един от прозорците на колата бил счупен и тя успяла да извади от задната седалка инструмента, който бил в добро състояние. Гаяр бе обрана на улицата в парижко предградие от мъж, който я заплашил с нож. Той откраднал мобилния ѝ телефон, и калъфа, в който бил музикалният инструмент. Виолончелото, произведено през 1737 г. в Удине, Италия, от лютиера Франческо Гофрилер, било предоставено на Гаяр от банка и било оценено на 1.3 милиона евро. Според полицията крадецът върнал инструмента, тъй като трудно би могъл да продаде такъв уникат.  

Фенове на „Ботев” (Пд) се сбиха с полицаи в столично заведение, 2-ма са арестувани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723702

Фенове на „Ботев” (Пд) се сбиха с полицаи в столично заведение, 2-ма са арестуваниТрима запалянковци на пловдивския „Ботев” са в болница, а двама – в ареста след сблъсък с полицията в столично заведение, съобщи Би Ти Ви. Инцидентът е станал в бирария на улиците „Оборище” и „Черковна”. Феновете хвърляли бутилки по останалите посетители и се държали агресивно. Дошлите на място полицаи са ги обуздали.

Медиатори връщат деца в училище

https://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/mediatori-vryshtat-deca-v-uchilishte-256008/

В село Батак проблемът със задържането на ромските деца в класните стаи е изчезнал

Паметна плоча на Васил Левски бе открита в посолството ни в Атина

http://www.cross.bg/vasil-posolstvoto-levski-1568108.html

/КРОСС/ В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в посолството на България в Атина бе открита паметна плоча на националния ни герой, съобщават от Министерството на външните работи. Тържеството започна с панихида за упокой на Васил Иванов Кунчев в българския храм "Свети преподобен Йоан Рилски Чудотворец" и продължи пред българското посолство. Над 200 наши сънародници - представители на културните дружества и неделните училища в Гърция, както и много българи от гръцката столица и приятели на България, взеха участие. Отец Иван отслужи освещаване на плочата и благослови присъстващите. Приветствие отправи временно управляващият посолството Веселин Иванов. Председателят на българо-гръцкото сдружение за култура обяви, че Васил Левски ще бъде патрон на неделното училище към дружеството и то ще носи неговото име. Стихове за Апостола рецитираха ученици от българските неделни училища в гръцката столица. Под звуците на български възрожденски песни гостите поднесоха венци и цветя пред барелефа. Отбелязването продължи в препълнения киносалон на посолството, където „Урок по родолюбие" за най-малките гости изнесоха режисьорът Искрен Красимиров (в ролята на Христо Ботев) и актьорът Симеон Владов ( в ролята на Васил Левски).

Сергей Лавров: Западът не бива да повтаря грешката от Украйна в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723689

Сергей Лавров: Западът не бива да повтаря грешката от Украйна в СърбияРуският външен министър Сергей Лавров заяви, че поставяйки пред Сърбия избора между Русия и Запада, Европейският съюз повтаря същата грешка, която е довела до разделянето на украинското общество, предава македонската агенция “Макфакс“. Според Лавров, Сърбия развива напълно нормално международните си отношения – Белград води диалог с ЕС и НАТО и в

Израел предупреди, че може да действа директно срещу Иран

http://www.mediapool.bg/izrael-predupredi-che-mozhe-da-deistva-direktno-sreshtu-iran-news275715.html

Израел може да предприеме действия директно срещу Иран, а не само срещу неговите съюзници в Близкия Изток. Това заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху. Иранските власти отговориха с насмешка, че репутацията на Израел като недосегаем е рухнала, след като самолет на военновъздушните сили на страната беше свален в Сирия преди около седмица. Напрежението между Иран и Израел се повиши, след като преди осем дни беше свален ирански дрон, навлязъл в израелското въздушно пространство. В отговор Израел предприе офанзива срещу сирийски и ирански цели в Сирия. Тогава израелски изтребител пък беше свален над сирийска територия от сирийска ракета. Израел обвини Иран за събитията, но Техеран отхвърли обвиненията и посочи, че дори не разполага с дронове на сирийска територия. Демонстрацията на недоволство от страна на Израел към Иран продължи и в неделя по време на конференция по сигурността в Мюнхен, която събира представители на властта и дипломати от Европа и САЩ. По време на речта си на форума Нетаняху размаха парче от, по думите му иранския дрон, навлязъл в израелското въздушно пространство по-рано този месец, предаде "Ройтерс". "Израел няма да позволи на режима до постави примката на терора около врата му. Ако е нужно, ще предприемем действия и срещу Иран, не само срещу съюзниците му", каза Нетаняху. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф определи демонстрацията на израелския премиер като цирк, който дори не заслужава отговор. "Това, което се случи в последните дни е, че т. нар. недосегаемост на Израел беше разбита", каза Зариф, имайки предвид инцидента със сваления израелски самолет в Сирия. "След като сирийците имаха куража да свалят един от техните самолети, реагират сякаш е станало някакво бедствие", добяви Зафир и обвини Израел в агресия срещу съседните държави Сирия и Ливан. Израел пък обвинява Иран в това, че търси военни позиции в Сирия, където поддържани от Иран сили подкрепят президента Башар Асад. В страната се води гражданска война вече осем години. Нетаняху обяви, че Ислямска държава губи позиции, но в същото време Иран и неговите съюзници се опитват да завземат територии и в същото време да създадат подстъпи към Ирак, Сирия, Ливан и Газа. От месеци Израел търси подкрепа на сунитските арабски държави, които споделят притесненията на еврейската държава от шиитски Иран. За момента са подписани споразумения само с Йордания и Египет.

Софиянец издъхна на пистата под връх Тодорка

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26895654

Откриха мъртъв 52-годишен софиянец на ски пистата под връх Тодорка. Фаталният инцидент е станал тази сутрин.

Откриха паметна плоча на Левски в Атина

https://frognews.bg/novini/otkriha-pametna-plocha-levski-atina.html

Паметна плоча на Васил Левски бе открита в посолството на България в Атина. Повод е 145-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата.

Жените в Саудитска Арабия могат да започват собствен бизнес без разрешение на мъж

http://www.moreto.net/novini.php?n=369291

Жените в Саудитска Арабия вече могат да започват собствен бизнес без съгласието на съпруг или роднина мъж, след като кралството се стреми да разшири бързо развиващия се частен сектор, съобщава "Франс прес". Промяната в политиката, обявена от саудитското правителство в четвъртък, също така бележи важен етап от скъсването със строгата система на настойничество, която властваше в страната в продължение на десетилетия.

"Левски не е романтик, мисли като офицер"

http://clubz.bg/64388-levski_ne_e_romantik_misli_kato_oficer

Снимки 2 На тази дата васил левски уикипедия

Българите са привикнали с датата 19 февруари, на която почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски, обесен в София преди 145 години. Правилната дата обаче е днешната – 18 февруари, припомни пред бТВ историкът проф. Пламен Павлов. Той е автор на най-новото изследване за Апостола – „Левски: Другото име на свободата”. Той обясни, че не е съвсем ясно кога е станала грешката, но неправилно са прибавени 13 дни, вместо 12 както би трябвало за дата от 19 век.

Историкът Пламен Павлов Снимка БТВ

По думите му Апостола е показал себе си не като романтик, а като прагматичен организатор на въстание със сериозна логистика и добре обмислени финанси. Той е планирал въстанието да избухне през зимата: „Тогава мъжете са се върнали от гурбет, всичката храна е прибрана, а турската армия ще е затруднена в придвижването си”. Идеята е била за нов тип революционна борба – със завладяване на градове, създаване на укрепени лагери в планините и търсене на помощта на Великите сили при вече завладяна територия, обясни Павлов.

„Левски е човек, който мисли като офицер”, смята историкът.

Според Павлов Апостола е искал след освобождението си България да бъде република с капиталистическо общество и управление, което днес бихме възприели като президентска република: „Да има старейшина, да има отговорност”, обясни той.

Вече е трудно да говорим за „предателство” спрямо Левски, който е бил обект на мащабна операция на тайните служби на Османската империя и който е бил конвоиран до София в бронирана карета с 250 кавалеристи охрана, отбеляза професорът историк.

„Има големи опити да се види човешкото в Левски (…) Той не бива да бъде портрет зад гърбовете на политиците, но е необикновен човек”, категоричен беше той.

190 актриси подписаха писмо срещу сексуалния тормоз преди наградите БАФТА

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723681

190 актриси подписаха писмо срещу сексуалния тормоз преди наградите БАФТАБлизо 200 британски и ирландски актриси подписаха писмо срещу сексуалните посегателства на работното място и за еднакво заплащане преди днешната церемония за наградите БАФТА, съобщиха световните информационни агенции. Ема Уотсън, Кери Мълиган, Кейт Уинслет, Ема Томпсън, Кристин Скот Томас, Джема Артъртън,

Жените в Саудитска Арабия вече могат да започват бизнес без мъжко одобрение

http://www.cross.bg/zhenite-arabiya-sayditska-1568107.html

/КРОСС/ Жените в Саудитска Арабия вече могат да се захващат със собствен бизнес без съгласието на съпруг или роднина. Това е поредната стъпка, която кралството предприема в стремежа си да разшири бързо развиващия се частен сектор. Промяната в политиката, обявена от саудитското правителство, също бележи важна стъпка встрани от стриктната система за настойничество, управлявала страната от десетилетия насам, обяснява „Франс прес", цитирана от БГНЕС. "Сега жените могат да започнат собствен бизнес и да се възползват от (правителствени) електронни услуги, без да се налага да доказват съгласието на настойник", заявиха от министерството на търговията и инвестициите. В системата за настойничество на Саудитска Арабия жените трябва да представят доказателства за разрешение от мъжки "настойник" - обикновено съпруг, баща или брат. Зависимата от петролните приходи Саудитска Арабия се стреми да увеличи частния сектор в страната, включително чрез разширяване на заетостта на жените в рамките на плана за реформа за ерата след петрола. Макар жените все още да се сблъскват с редица ограничения в крайно консервативното мюсюлманско кралство, от кабинета на главния прокурор съобщиха, че ще започнат набирането на жени за разследващ персонал. Кралството също така откри 140 работни места за жени на летища и гранични пунктове, като тази историческа стъпка била толкова очаквана, че желание да заемат тези ограничени постове изразили 107 000 саудитки

Федерер отвя Григор Димитров за 55 минути и спечели 97-aта си титла

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/18/3131949_federer_otvia_grigor_dimitrov_za_55_minuti_i_specheli/?ref=rss


Роджър Федерер спечели турнира в Ротердам след безапелационна победа срещу Григор Димитров. 36-годишният швейцарец даде само четири гейма на 26-годишния българин и имаше нужда от едва 55 минути за успеха с 6:2, 6:2.<br /><br />Федерер, който от понеделник ще е най-възрастният №1 в историята на тениса, записа седма победа от седем мача срещу Димитров. Носителят на 20 титли от Големия шлем остава непобеден в 12-те си мача през 2018 г. - седем на Australian Open и пет в Ротердам.<br...

Германски депутат: Получих охрана в Мюнхен заради заплаха от турска делегация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723677

Германски депутат: Получих охрана в Мюнхен заради заплаха от турска делегацияСкандал избухна днес между германски депутат от турски произход и турската делегация на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде Ройтерс. Джем Йоздемир, до края на миналия месец съпредседател на германската партия Зелени и критик на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, каза, че е получил охрана на конференцията, след като се разбрало,

НА ЖИВО: Федерер спечели първия сет срещу Григор Димитров за 25 минути

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/18/3131949_na_jivo_federer_specheli_purviia_set_sreshtu_grigor/?ref=rss


Григор Димитров ще направи днес седмия си опит да постигне първа победа срещу своя идол Роджър Федерер. 26-годишният българин и 36-годишният швейцарец се изправят един срещу друг във финала на турнира от категория "АТП 500" в Ротердам.<br /><br />"Дневник" ще проследи двубоя на живо гейм по гейм. Срещата между поставените под №1 и №2 в Ротердам ще бъде излъчена пряко по "Мтел спорт 1".<br /><br />Носителят на 20 титли от Големия шлем остава...

НА ЖИВО: Григор Димитров срещу Федерер за титлата в Ротердам

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/18/3131949_na_jivo_grigor_dimitrov_sreshtu_federer_za_titlata_v/?ref=rss


Григор Димитров ще направи днес седмия си опит да постигне първа победа срещу своя идол Роджър Федерер. 26-годишният българин и 36-годишният швейцарец се изправят един срещу друг във финала на турнира от категория "АТП 500" в Ротердам.<br /><br />"Дневник" ще проследи двубоя на живо гейм по гейм. Срещата между поставените под №1 и №2 в Ротердам ще бъде излъчена пряко по "Мтел спорт 1".<br /><br />Носителят на 20 титли от Големия шлем остава...

Жените в Саудитска Арабия вече могат да откриват собствени фирми

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/18/3131976_jenite_v_sauditska_arabiia_veche_mogat_da_otkrivat/?ref=rss


Жените в Саудитска Арабия вече имат право да откриват собствени фирми, без да искат съгласието на настойник от мъжки пол, съобщи правителството, което цели по този начин да стимулира частния сектор, предаде БТА. "Сега жените могат да основават собствени предприятия и да ползват интернет услугите (на правителството), без да е необходимо да доказват, че имат съгласието на свой настойник", обяви на сайта си министерството на търговията и инвестициите, цитирано от "Франс...

В посолството в Атина откриха паметна плоча на Васил Левски

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26895597

В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в посолството на България в Атина бе открита паметна плоча на националния ни герой.

Втори монумент на Апостола откриха в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723672

Втори монумент на Апостола откриха в ГърцияОтбелязването на 145-годишнината от обесването на Васил Левски от българската дипломация и диаспора бе отбелязана днес с откриването на паметна плоча, поставена на сградата на посолството. На тържеството присъстваха над 150 души от българската диаспора, ученици от българските училища и гости. Тържеството започна със заупокойна панихида в

Одобрението на Макрон вече е под 50 процента

http://www.cross.bg/makron-odobrenieto-protzenta-1568106.html

/КРОСС/ Одобрението за френския президент Еманюел Макрон е паднало под 50 процента, показва проучване за вестник "Журнал дю Диманш", цитирано от БНР. Това е най-ниското му ниво от октомври миналата година. Според пручването 44% от запитаните са доволни от действията на Макрон, което е с 6 на сто по-малко от януари. В началото на месеца властите обявиха планове за модернизацията на публичната администрация в страната, а премиерът Едуар Филип, каза, че кабинетът няма да се откаже, дори и да срещне съпротива.

И химикалите в сапуна замърсяват въздуха

//dariknews.bg/novini/sviat/i-himikalite-v-sapuna-zamyrsiavat-vyzduha-2079359

Химикалите в потребителски продукти, които се използват в ежедневието, като сапун и бои, са основен източник на замърсяване на въздуха, сравним с изгорелите автомобилни газове, съобщава в. "Индипендънт".
 
Сапуните и боите изпускат значителни количества нефтохимикали и съперничат на т

Федерер победи Гришо, взе титлата в Ротердам

//dariknews.bg/novini/federer-pobedi-grisho-vze-titlata-v-roterdam-2079361

Най-възрастният номер едно в историята на тениса Роджър Федерер показа за пореден път, че възрастта е само число. На 36 години и половина той победи за по-малко от част десет години по-младия от него българин Григор Димитров на финала на силния турнир в Ротердам, съобщава

Ултрапреработените храни повишават с 11% случаите на рак

http://www.moreto.net/novini.php?n=369288

Тревожни данни от френско проучване на хранителните ни навици. Оказва се, че твърде преработената термично храна в съчетание с пушене и липса на спорт увеличават с 11% риска от рак. Проучването включва 100 000 французи, като са изследвани над 3300 храни.

'Ще променим закона': Граждани на Флорида се обявиха срещу свободната продажба на оръжия в САЩ

https://offnews.bg//sviat/shte-promenim-zakona-grazhdani-na-florida-se-obiaviha-sreshtu-svobo-675094.html

Пламенна реч срещу политиката за свободно закупуване на оръжие в САЩ произнесе 18-годишната ученичка Ема Гонзалес. Момичето е част от оцелелите след масовата стрелба в училище във Флорида миналата седмица, когато 19-годишният Никълъс Крус уби 17 души.

"Нека всеки политик, който взима пари от Националната асоциация за оръжия, да се засрами", каза Гонзалес пред оцелели, родители на деца и граждани на Форт Лодърдейл, където именно се разви трагедията.

Тя нападна президентът Доналд Тръмп за това, че е получил огромна сума пари по време на своята кампания преди изборите именно от лобитата на оръжейния бизнес. В отговор на изказването на момичето тълпата скандираше "срам".

"Това беше последната масова стрелба. Ние ще променим закона", закани се ученичката, след като припомни, че Крус съвсем законно е купил оръжието, с което изби 17 души. 

"Въпросът за това дали човек трябва да притежава автоматично оръжие не е политически. Това е въпрос на живот и смърт", заяви ученичката. 

"Ако президентът дойде при мен и ми каже, че това е ужасна трагедия и няма какво да се направи, ще се радвам да го попитам колко пари получи от Националната асоциация за оръжия", допълни тя, "всъщност няма значение, защото я знам - 30 милиона." 

По-рано днес пък президентът на САЩ пък хвърли вината за случилото се върху ФБР.

Тръмп написа в Туитър:

"Много е тъжно, че ФБР пропусна всички сигнали, свързани със стрелеца от Флорида. Това е неприемливо. Те губят твърде много време да докажат връзка между Русия и предизборния щаб на Тръмп. Върнете се към основните си задължения и ни накарайте да се гордеем!"

Американските власти попаднаха под изстрелите на остри критики за това, че не са предприели действия по няколко тревожни сигнала, свързани със стрелеца Крус. По-рано ФБР призна, че на 5 януари е получило обаждане от близък на Крус, който е разказал, че младежът имал намерение да убие хора, в това число и в учебно заведение.

"Тази информация трябваше да бъде разглеждана като потенциална заплаха и трябваше да бъде предадена на бюрото на ФБР в Маями, което щеше да извърши необходимите разследвания. Случило се е точно обратното и се оказва, че не е имало задълбочено разследване и процедурите не са били спазени", написа в съобщение до медиите Федералното бюро за разследване.

Информаторът е съобщил по телефона, че Крус е въоръжен и че публикува заплашителни послания в социалните мрежи.

ФБР също така призна, че през септември потребител в YouTube е подал сигнал за коментар, оставен от потребител с име Никълъс Крус. Коментарът гласи: "Ще стана професионален стрелец в училищата".

След атаката, която е осемнадесетата подобна в рамките само на тази година, множество хора започнаха да призовават за по-голям контрол над продажбата на оръжия в САЩ. 

'Ще променим закона': Граждани на Флорида се обявиха срещу сводната продажба на оръжия в САЩ

https://offnews.bg//sviat/shte-promenim-zakona-grazhdani-na-florida-se-obiaviha-sreshtu-svodn-675094.html

Пламенна реч срещу политиката за свободно закупуване на оръжие в САЩ произнесе 18-годишната ученичка Ема Гонзалес. Момичето е част от оцелелите след масовата стрелба в училище във Флорида миналата седмица, когато 19-годишният Никълъс Крус уби 17 души.

"Нека всеки политик, който взима пари от Националната асоциация за оръжия, да се засрами", каза Гонзалес пред оцелели, родители на деца и граждани на Форт Лодърдейл, където именно се разви трагедията.

Тя нападна президентът Доналд Тръмп за това, че е получил огромна сума пари по време на своята кампания преди изборите именно от лобитата на оръжейния бизнес. В отговор на изказването на момичето тълпата скандираше "срам".

"Това беше последната масова стрелба. Ние ще променим закона", закани се ученичката, след като припомни, че Крус съвсем законно е купил оръжието, с което изби 17 души. 

"Въпросът за това дали човек трябва да притежава автоматично оръжие не е политически. Това е въпрос на живот и смърт", заяви ученичката. 

"Ако президентът дойде при мен и ми каже, че това е ужасна трагедия и няма какво да се направи, ще се радвам да го попитам колко пари получи от Националната асоциация за оръжия", допълни тя, "всъщност няма значение, защото я знам - 30 милиона." 

По-рано днес пък президентът на САЩ пък хвърли вината за случилото се върху ФБР.

Тръмп написа в Туитър:

"Много е тъжно, че ФБР пропусна всички сигнали, свързани със стрелеца от Флорида. Това е неприемливо. Те губят твърде много време да докажат връзка между Русия и предизборния щаб на Тръмп. Върнете се към основните си задължения и ни накарайте да се гордеем!"

Американските власти попаднаха под изстрелите на остри критики за това, че не са предприели действия по няколко тревожни сигнала, свързани със стрелеца Крус. По-рано ФБР призна, че на 5 януари е получило обаждане от близък на Крус, който е разказал, че младежът имал намерение да убие хора, в това число и в учебно заведение.

"Тази информация трябваше да бъде разглеждана като потенциална заплаха и трябваше да бъде предадена на бюрото на ФБР в Маями, което щеше да извърши необходимите разследвания. Случило се е точно обратното и се оказва, че не е имало задълбочено разследване и процедурите не са били спазени", написа в съобщение до медиите Федералното бюро за разследване.

Информаторът е съобщил по телефона, че Крус е въоръжен и че публикува заплашителни послания в социалните мрежи.

ФБР също така призна, че през септември потребител в YouTube е подал сигнал за коментар, оставен от потребител с име Никълъс Крус. Коментарът гласи: "Ще стана професионален стрелец в училищата".

След атаката, която е осемнадесетата подобна в рамките само на тази година, множество хора започнаха да призовават за по-голям контрол над продажбата на оръжия в САЩ. 

Роджър Дийкинс спечели наградата на Американското дружество на операторите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6723667

Роджър Дийкинс спечели наградата на Американското дружество на операторитеРоджър Дийкинс може би се доближи до получаване на "Оскар" за операторско майсторство с 14-ата си номинация за отличието, след като спечели наградата на Американското дружество на операторите за филма "Блейд Рънър 2049", предаде Асошиейтед прес. Съпругата му Джеймс Дийкинс получи наградата от негово име, като поясни,

Турция започва да събира пътните глоби на границата - в противен случай изземва автомобила

http://www.cross.bg/putya-tyrtziya-globite-1568095.html

/КРОСС/ Турция предприема крайни мерки в опит да събере глобите от нарушителите на пътя. В страната вече действа разпоредба, според която шофьорите ще плащат глобите си на границата. Ако откажат, ще остават без превозно средство. Новите правила ще важат и за всички българи, които пътуват до южната ни съседка. Георги Атанасов има туроператорска фирма със собствен транспорт. Всеки месец организира поне две екскурзии до Турция. И досега не е плащал глоби за нарушения по пътищата там. „При положение, че глобата, евентуалната, бъде от някакво електронно устройство, камера на пътя и не бъде спрян на място автобусът, няма откъде да научим", обяснява той пред БТВ. Сега шофьорът му ще научава на границата и ако не плати, ще остане без автобус. Същото се отнася и за камионите. Превозвачът Володя Костадинов обяснява, че всички си плащат електронните фишове от Европа, защото иначе „няма кой да те пусне, задържа се камионът". Досега турската държава нямаше механизъм, по който да събира глобите за нарушенията на пътя от чужденците. Със свързването на системите на митниците и на министерството на вътрешните работи санкциите вече ще се виждат по границите. Ще има гише, на което да се плаща с карта или в брой.  

Пълен комплект медали за Боряна Калейн от Москва

https://www.24chasa.bg/sport/article/6723663

Пълен комплект медали за Боряна Калейн от МоскваГрацията Боряна Калейн завърши участието си в Гран при на Москва с три медала. Талантливата ни гимнастичка спечели бронзов медал на лента, където допусна неточности, но оценката й от 14.950 й стигна за отличие. Победителка стана Катярина Халкина с 16.450, а среброто отиде при рускинята Александра Солдатова с оценка 15.800.

Коментар на седмицата №3: Скандалът "Жаблянов" - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6723598

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Загиналата на „Струма“ жена е моделката Асиана Митева

http://dnes.dir.bg/news/asiana-miteva-26895557

Джипът БМВ Х 5, в който загина красавицата Асиана Митева вчера, е собственост на Радка Ч.

В Слънчев бряг се оплакват от кадрите, необразовани хора искали заплати като на лекари

http://www.cross.bg/rabotnitzi-godina-poveche-1568104.html

/КРОСС/ Броени месеци преди откриването на летния сезон хотелиери в Слънчев бряг се оплакват от недостиг на квалифицирани кадри за работа. Всяка година при интервюта за работа кандидатстват само неквалифицирани кадри и липсват желаещи, а тази година един рецепционист ще получава заплата равна на средната за страната. "Ние проблеми с работници нямаме, имаме проблеми с необразовани работници. Като цяло има работници желаещи, около 100- 120 хиляди, от Украйна, Беларус и Русия. Но не затова иде реч, искаме тук, в нашите училища да се обучават хората", коментира пред БНТ хотелиерът Веселин Налбантов. Камериерка, която ще бъде наета по Черноморието, би трябвало да получава около 800 лева, според последните увеличения, като сервитьорите и барманите, които владеят поне два езика, ще получават повече. Проблемът с кадрите са от години, защото повечето от професионалистите избират да работят в чужди курорти, където и заплащането им е в пъти по-голямо. "От къде ще ги вземем тези високи заплати, когато туристите плащат това, което плащаха и през миналата година. Да, за образованите ще има повече пари, това е съвсем естествено, но при нас идват необразовани хора, не искам да обиждам някого, и искат да получават повече от лекарите", обяснява Налбантов. Български хотелиери и тази година ще наемат работници от Украйна, Беларус и Русия, за да не останат без персонал.

Зам.-министър: По-крути мерки срещу Луковмарш догодина

https://frognews.bg/novini/zam-ministar-kruti-merki-sreshtu-lukovmarsh-dogodina.html

За по-крути мерки срещу провеждането на Луковмарш догодина призова зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Възстановиха движението по пътя Ботевград - АМ "Хемус"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6723655

Възстановиха движението по пътя Ботевград - АМ "Хемус"Възстановено е движението по път II-17 в участъка Ботевград - АМ "Хемус", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Временно движението в района се осъществяваше в една лента и се регулираше от служители на реда заради пътен инцидент с три

Облачно и дъждовно време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=369285

Над Черноморието утре - 19 февруари ще бъде облачно на места с превалявания от дъжд, в северните райони за кратко примесващи се със сняг, научи Moreto.net. Ще духа умерен, след обяд временно и силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха – между 4° и 7°.

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723641

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“Търсачката за изображения в интернет „Гугъл“ ограничи способността на потребителите да свалят изображения на компютрите си, заради споразумение, постигнато с портала за стокова фотография „Гети имиджис“. Порталът подаде оплакване до Европейската комисия, а „Гугъл“ премахна бутона „прегледай изображението“, пише Би Би Си.

С 3000 литра вино Ямбол поля празника на лозарите и винарите

http://www.cross.bg/yambol-obshtinata-vinarite-1568102.html

/КРОСС/ С 3000 литра вино Ямбол отбелязва празника на лозарите и винарите днес, съобщават от общината. Жители и гости на града посетиха централния парк, за да споделят събитието, организирано със съдействието на общината. Атмосферата на празничния ден се допълва от изпълнения на Ансамбъл "Тунджа" и народната певица Поли Паскова. Традиционно, към наричанията за здраве и плодородие е включен и характерният за региона кукерски ритуал, представен от групата при Младежки дом "Г. Братанов" - Ямбол. Кметът Георги Славов коментира, че регионът има хилядолетни традиции и заслужена слава във винопроизводството. Днешния Празник на виното е прелюдия към започващия на 22 февруари ХІХ Международен маскараден фестивал "Кукерландия - Ямбол 2018".

Хърватският президент: Ние и Сърбия имаме отговорности към мира и стабилността в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723635

Хърватският президент: Ние и Сърбия имаме отговорности към мира и стабилността в регионаХърватският президент Колинда Грабар-Китарович заяви в неделя, че Сърбия и Хърватия не крият различията си, но двете държави имат отговорност към мира и стабилността в региона, това съобщава сръбската агенция Tanjug. Китарович е направила коментара си във връзка с провелите се преговори със сръбския си колега Александър Вучич,

"Ювентус" записа икономична победа в градското дерби с "Торино"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/18/3131955_juventus_zapisa_ikonomichna_pobeda_v_gradskoto_derbi_s/?ref=rss


"Ювентус" излезе начело в Серия А след победа с 1:0 над градския съперник "Торино". Сблъсък на Олимпийския стадион нямаше и както в първия двубой за сезона между двата тима, бианконерите излязоха победители. За разлика от първата среща през септември, когато шампионът спечели категорично с 4:0, сега резултатът не беше толкова изразителен.<br /><br />Единствения гол в 146-ото дерби на Торино отбеляза Алекс Сандро, който се разписа преди почивката.<br...

LED екран залепва за кожата (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/tehnologii/led-ekran-zalepva-za-kozhata-snimki-2079354

Свръхтънък и гъвкав LED екран, който може да бъде залепен върху ръката, за да се получават и изпращат послания - това е изобретението на японски учен, който се надява то да намери приложение в здравеопазването, предаде Франс прес.

Футболни фенове се сбиха, пострада полицай

//dariknews.bg/novini/bylgariia/futbolni-fenove-se-sbiha-postrada-policaj-2079357

Двама души са задържани след сбиване между фенове на „Левски” и „Локомотив Пловдив” в София, съобщава Нова телевизия.
 
Инцидентът е станал на ул. "Черковна”. По първоначална информация до инцидента се стигнало след размяна на обиди между

Борисов хвали силните връзки между България и Азербайджан

http://clubz.bg/64387-borisov_hvali_silnite_vryzki_mejdu_bylgariq_i_azerbajdjan

„България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и счита страната за приоритетен партньор предвид големите перспективи за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес“, заявява премиерът Бойко Борисов в интервю пред азебрайджанската медия "Тренд".

"Като се имат предвид силните връзки между нашите две страни и съществуващата правна рамка за сътрудничество, ние вярваме, че сегашното ниво на двустранната търговия не съответства на потенциала на България и Азербайджан и ние бихме искали да засилим търговските и икономически отношения, включително чрез съвместни Междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество“, отбеляза министър-председателят.

Борисов е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки.

"На 16 януари 2018 г., по време на посещението си в Баку, аз имах честта да участвам с азербайджанския си колега Артур Расизаде на официалното откриване на редовните полети между Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развитието на отношенията между България и Азербайджан в сферата на туризма“, добави премиерът.

 „България има интерес от изпълнението на стратегически проекти за транспортна инфраструктура на енергия като "Южния газов коридор", свързващ Европа и Азербайджан“, заяви Борисов. "Високо оценяваме ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България", допълни той. Министър-председателят отбеляза, че Азербайджан е не само основен източник на газ, но също така играе ключова роля в осъществяването на проекта "Южен газов коридор", който ще гарантира енергийната сигурност на Европа.

Освен това Борисов добави, че България и Азербайджан са установили силно партньорство в областта на енергетиката. „Ярък пример за това партньорство е договорът между българската компания „Булгаргаз“ и държавната петролна компания SOCAR за доставки на природен газ от Азербайджан до България от 2020 г.“, допълни министър-председателят.

"Ние очакваме, че изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB) от които България ще получи азербайджански газ ще започне през юни 2018 г.. По този начин, ще бъде гарантирана доставката в България на един милиард кубически метра природен газ годишно в рамките на втория етап на развитието на азербайджанското газово находище „Шах Дениз", - допълни Борисов.

Премиерът смята, че железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс ще допринесе за разширяването на икономическото сътрудничество между България и Азербайджан. "Ние виждаме железопътната линия като стратегически транспортен проект, който може да бъде от полза не само за Азербайджан, Грузия и Турция, но и за България и другите европейски страни", каза премиерът. Борисов припомни, че Европейският съюз приветства откриването на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс и по-нататъшно подобряване на транспортните връзки между България, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия. Възможности пред азербайджанските инвеститори в България

„България има интерес да развива двустранните търговски и икономически отношения с Азербайджан и възнамерява да използва максимално възможностите за съвместни“, убеден е Борисов. Той отбеляза, че въпреки отрицателните последици от световната финансова и икономическа криза България успява да запази макроикономическа и финансова стабилност.

"В България имаме най-благоприятните данъци в ЕС, както и високо квалифицирана работна ръка. Правителството също така предприема редица допълнителни мерки за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Има голям потенциал за инвестиции в такива области като енергетиката - газификацията и разпределението на газ, строителството, туризма, недвижимите имоти, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичните продукти и редица други направления“, заключи премиерът.

Вижте головете от мача Поморие – Загорец 5:1 и какво каза ст. треньорът Веселин Бранимиров

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GrbDomrSzQI/

ОФК “Поморие” разгроми с 5:1 “Загорец” Нова Загора в последната си контрола преди началото на пролетния дял. Срещата се игра на стадиона в морския град.

“Мачът беше една добра проверка. Всички футболисти на тима играха, доволен съм от първото полувреме, но през второто бяхме отпуснати. В края на мача се стабилизирахме и успяхме да покажем това което исках”, сподели старши треньорът Веселин Бранимиров. Той изрази задоволство, че всички играчи са здрави и готови за мача със Созопол, който ще се играе на 25.02.2018 г.

Вижте головете в последната контрола на ОФК “Поморие” и какво сподели ст. треньорът Веселин Бранимиров!

100 Кила спрял да ходи на училище, за да може да плати образованието на брат си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6721676

100 Кила спрял да ходи на училище, за да може да плати образованието на брат сиРапърът Явор Янакиев, по-известен като 100 Кила, се върна в училище преди няколко месеца, за да завърши средното си образование. “Аз успях, но през цялото време, докато се опитвах да пробия, ми беше адски трудно. Понякога точно знанията, които дава образователната ни система, не ми достигаха, за да могат хората на големите постове да ме вземат

Арестуваха шефа на централната банка в Латвия

https://frognews.bg/novini/arestuvaha-shefa-tsentralnata-banka-latviia.html

Шефът на централната банка в Латвия Илмар Римшевич е бил задържан от служители на антикорупционната агенция.

Страхотното представяне на гимнастичките ни продължава, Боряна Калейн също със злато, сребро и бронз

http://www.cross.bg/specheli-otzenka-medal-1568101.html

/КРОСС/ Страхотното представяне на българските гимнастичики в първия за годината международен турнир Гран при в Москва. След като очаквано ансамбълът ни спечели общо три медала, отличните изяви на българките се пренесоха и на индивидуално равнище. Борянва Калейн завоюва златен и сребърен медал в два от финалите на отделните уреди. Тя спечели злато на топка, след като изигра отлично съчетанието си по песента на Мариана Попова и Орлин Горанов "Чуй ме" и получи оценка 17,950 точки. Българката надви жестока конкуренция в лицето на останалите съпернички. На второ място остана рускинята Дина Аверина, а трета се нареди Кацярина Галкина от Беларус. Калейн спечели и сребърен медал във финала на обръч с оценка 17,150. Първото място Дина Аверина, а трета отново е Кацярина Галкина. Българката спечели и бронзов медал на лента, където допусна неточности, но оценкат ѝ от 14.950 ѝ стигна за отличие. Победителка стана Кацярина Галкина с 16.450, а среброто отиде при рускинята Александра Солдатова с оценка 15.800.  

Страхотното представяне на гимнастичките ни продължава, Боряна Калейн също със злато и сребро

http://www.cross.bg/kaleiin-specheli-averina-1568101.html

/КРОСС/ Страхотното представяне на българските гимнастичики в първия за годината международен турнир Гран при в Москва. След като очаквано ансамбълът ни спечели общо три медала, отличните изяви на българките се пренесоха и на индивидуално равнище. Борянва Калейн завоюва златен и сребърен медал в два от финалите на отделните уреди. Тя спечели злато на топка, след като изигра отлично съчетанието си по песента на Мариана Попова и Орлин Горанов "Чуй ме" и получи оценка 17,950 точки. Българката надви жестока конкуренция в лицето на останалите съпернички. На второ място остана рускинята Дина Аверина, а трета се нареди Кацярина Галкина от Беларус. Калейн спечели и сребърен медал във финала на обръч с оценка 17,150. Първото място Дина Аверина, а трета отново е Кацярина Галкина.    

Арестуван е управителят на латвийската централна банка

http://www.mediapool.bg/arestuvan-e-upravitelyat-na-latviyskata-tsentralna-banka-news275714.html

Управителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е бил задържан от служители на антикорупционната агенция, съобщи в неделя офисът на премиера Марис Кучинскис, предаде "Ройтерс". В петък в дома и офиса на управителя на Латвийската банка бяха извършени обиски. След като е бил разпитван седем часа в офис на антикорупционната служба в Рига, Римшевич е бил прехвърлен на друго място, допълни Франс прес. До момента няма официална информация за причините за ареста на гуверньора на латвийската централна банка. Президентът на Латвия Раймондс Вейонис написа в Туитър, че ще свика Национални съвет за сигурност, за да обсъди "ситуацията в банковия сектор", без да посочва точна дата. Латвия е част от еврозоната, а Римшевич е част от управителния съвет на Европейската централна банка. Премиерът Кучинскис коментира, че няма основание да се меси в работата на антикорупционната агенция и когато от институцията сметнат за нужно да дадат повече информация по случая, ще го направят. Той добави, че Римшевич губи правомощията си на централен банкер по време на разследването, но това няма да спре работата на централната банка или на банковия сектор в страната като цяло. Според него няма заплаха за финансовия сектор на страната, но въпреки това в понеделник правителството се събира на извънредно заседание заради ареста. Централната банка на Латвия излезе със съобщение, че продължава да работи нормално, а управителният съвет ще осигури не само операциите на институцията, но и взаимодействието ѝ с останалите финансови институции в страната, както и с ЕЦБ. Твърди се, че освен Римшевич при акцията е арестуван бизнесменът Марис Мартинсонс. Бизнесът му е в сферата на строителството и бързите кредити и според местни медии е арестуван като организатор на престъпна група, която се занимавала с подкупи. От няколко дни в страната има публикации за изнудване на акционери на Norvik Banka от висши представители на властта с цел да получат рушвети. Задържането става в седмицата, когато САЩ поискаха пълно изолиране от американската финансова система на ABLV - най-голямата независима частна банка в Латвия, заради подозрения, че през нея са изпрани милиарди долари от корупция в Русия, Украйна и Азербайджан и организирана престъпност и тя е била използвана за програмата на Северна Корея за междуконтинентални балистични ракети. Почти цялата кариера на Римшевичс - още от 1992 г., преминава в централната банка. Той е неин несменяем управител от декември 2001 г. насам, като на 13 октомври 2013 г. получи третия си шестгодишен мандат. От 1 май 2004 г. банкерът е член на Генералния съвет на Европейската централна банка, а от 1 януари влиза в Управителния съвет на ЕЦБ. Скандалът с ABLV е вторият подобен при неговото управление. Първият бе свързан с рухването и последвалото спасяване на банка Parex, за която латвийските медии писаха, че е перяла пари на руската мафия.

Какво вещаят звездите за новата седмица

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kakvo-veshtaiat-zvezdite-za-novata-sedmica-6079451

Времето е подходящо за повече пребиваване сред природа и особено около вода

Японски учен създаде свръхтънък LED екран, който се залепя като "втора кожа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723616

Японски учен създаде свръхтънък LED екран, който се залепя като "втора кожа"Свръхтънък и гъвкав LED екран, който може да бъде залепен върху ръката, за да се получават и изпращат послания - това е изобретението на японски учен, който се надява то да намери приложение в здравеопазването, предаде Франс прес. "Устройството с дебелина 1 милиметър позволява на пациента да изпрати медицински данни на лекаря си",

Злато за обръчите на ансамбъла в Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=369287

Националния ансамбъл по художествена гимнастика на България спечели златен медал за съчетанието си с 5 обръча на турнира Гран При на Москва. Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова, Лаура Траатс и Елена Бинева се съперничиха с представителки на домакините, Финландия и Узбекистан.

Петров за загиналата в Пирин: За първи път отиде там

http://dnes.dir.bg/news/pirin-zaginala-petrov-bojan-26895475

Тя имаше достатъчно опит с планината. Ходеше непрекъснато по планини. Има опит от Пиринеите, Алпите. Това беше първото ѝ ходене в Пирин тази година.

Саудитските жени вече могат сами да откриват свои фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723610

Саудитските жени вече могат сами да откриват свои фирмиСаудитките вече имат право да откриват собствени фирми, без да искат съгласието на настойник от мъжки пол, съобщи правителството, което цели по този начин да стимулира частния сектор. "Сега жените могат да основават собствени предприятия и да ползват интернет услугите (на правителството), без да е необходимо да доказват,

Сапунът също е виновен за замърсяването на въздуха

https://www.investor.bg/zoom/355/a/sapunyt-syshto-e-vinoven-za-zamyrsiavaneto-na-vyzduha-256006/

Боите и сапуните се конкурират с транспорта като водещ замърсител на въздуха в градовете

Ема Уотсън дари 1 млн. паунда за борбата срещу секс тормоза

http://clubz.bg/64386-ema_uotsyn_dari_1_mln_paunda_za_borbata_sreshtu_seks_tormoza

Актрисата Ема Уотсън е дарила 1 милион британски лири на фонда "Справедливост и равенство", а актьорът Том Хидълстън - 10 000 лири.

Редица актьори и режисьори заявиха, че за церемонията за наградите БАФТА ще се облекат в черно в знак на подкрепа за движенията "Времето изтече" и "Аз също", съобщава БТА.

Близо 200 британски и ирландски актриси подписаха писмо срещу сексуалните посегателства на работното място и за еднакво заплащане преди днешната церемония, съобщиха световните информационни агенции.

Ема Уотсън, Кери Мълиган, Кейт Уинслет, Ема Томпсън, Кристин Скот Томас, Джема Артъртън, Наоми Харис и Сирша Ронан са сред подписалите писмото 190 знаменитости.

Те заявиха, че се вдъхновили от движението "Времето изтече" в САЩ, и призоваха да се направят дарения за новия фонд "Справедливост и равенство" във Великобритания.

"Ако сте подкрепили "Времето изтече" и ако историите, които сте прочели във вестниците, са намерили отзвук у Вас и са Ви стресирали, присъединете се към нас. Нека заедно сложим край на сексуалните посегателства и сексуалното насилие", се казва в писмото.
 

Нетаняху размаха парче от дрон пред иранския външен министър и предупреди: Не си играйте с решимостта на Израел

https://offnews.bg//sviat/netaniahu-razmaha-parche-ot-dron-pred-iranskia-vanshen-ministar-i-pred-675095.html

Ако е необходимо, Израел ще действа срещу Иран, а не само срещу съюзниците му в Близкия изток. Това заяви министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху, на конференция по сигурността в Мюнхен, Германия. Той отново подчерта, че за Техеран е най-голямата заплаха за света, предаде Ройтерс.

Предупреждавайки Иран да се въздържа от въоръжена агресия, Нетаняху размахваше парче дрон, дошъл от Сирия и свален миналата седмица на израелска територия.

"Господин Зариф, разпознавате ли това? Би трябвало - ваше е", обърна се премиерът към иранския външен министър Джавад Зариф и продължи: "Не се опитвайте да изпробвате решимостта на Израел".

Той подчерта, че "Израел няма да позволи иранският режим да надене на врата ни терористична примка".

Активното участие на Иран в конфликта в Сирия ще промени решението на Израел да не се намесва, каза той и допълни: "Ако (президентът Башар) Асад допусне проникването на Иран на територията на Сирия, това ще промени позицията ни".

Според израелския премиер Иран се опитва да създаде империя, която обкръжава Близкия изток от юг в Йемен, и сухопътен мост от Иран към Ирак, Сирия Ливан и ивицата Газа.

Израел ще употреби всички сили, за да не може Иран да действа в Сирия, каза още израелският премиер.

"Иранските намерения в Сирия са съвсем ясни. Иран иска да обедини Техеран и Тартус и да създаде една държава. Израел ще възпре Иран в опитите му да продължи военните действия в Сирия", заяви премиерът. По данни на израелските специални служби Техеран се стреми да създаде бази в Сирия, добави той.

"Има един положителен фактор - това (действията на Иран) сближи араби и израелци и може би по този начин ще успеем да постигнем мир между израелци и палестинци", прогнозира той.

Нетаняху изрази съболезнования към близките на загиналите при днешната катастрофа в Иран. Но поведението му предизвика реакция от намиращият се в залата в Мюнхен ирански външен министър.

Техеран отрича да има дронове, оръжия и бази в Сирия, като казва, че е изпратил само военни съветници в помощ на силите на Асад.

Нетаняху размаха парче дрон пред иранския външен министър и предупреди: Не си играйте с решимостта на Израел

https://offnews.bg//sviat/netaniahu-razmaha-parche-dron-pred-iranskia-vanshen-ministar-i-predupr-675095.html

Ако е необходимо, Израел ще действа срещу Иран, а не само срещу съюзниците му в Близкия изток. Това заяви министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху, на конференция по сигурността в Мюнхен, Германия. Той отново подчерта, че за Техеран е най-голямата заплаха за света, предаде Ройтерс.

Предупреждавайки Иран да се въздържа от въоръжена агресия, Нетаняху размахваше парче дрон, дошъл от Сирия и свален миналата седмица на израелска територия.

"Господин Зариф, разпознавате ли това? Би трябвало - ваше е", обърна се премиерът към иранския външен министър Джавад Зариф и продължи: "Не се опитвайте да изпробвате решимостта на Израел".

Той подчерта, че "Израел няма да позволи иранският режим да надене на врата ни терористична примка".

Активното участие на Иран в конфликта в Сирия ще промени решението на Израел да не се намесва, каза той и допълни: "Ако (президентът Башар) Асад допусне проникването на Иран на територията на Сирия, това ще промени позицията ни".

Според израелския премиер Иран се опитва да създаде империя, която обкръжава Близкия изток от юг в Йемен, и сухопътен мост от Иран към Ирак, Сирия Ливан и ивицата Газа.

Израел ще употреби всички сили, за да не може Иран да действа в Сирия, каза още израелският премиер.

"Иранските намерения в Сирия са съвсем ясни. Иран иска да обедини Техеран и Тартус и да създаде една държава. Израел ще възпре Иран в опитите му да продължи военните действия в Сирия", заяви премиерът. По данни на израелските специални служби Техеран се стреми да създаде бази в Сирия, добави той.

"Има един положителен фактор - това (действията на Иран) сближи араби и израелци и може би по този начин ще успеем да постигнем мир между израелци и палестинци", прогнозира той.

Нетаняху изрази съболезнования към близките на загиналите при днешната катастрофа в Иран. Но поведението му предизвика реакция от намиращият се в залата в Мюнхен ирански външен министър.

Техеран отрича да има дронове, оръжия и бази в Сирия, като казва, че е изпратил само военни съветници в помощ на силите на Асад.

Нов протест срещу Истанбулската конвенция пред парлмента

http://www.cross.bg/konventziya-temata-obshtestvoto-1568100.html

/КРОСС/ Пореден протест срещу ратифицирането на т. нар. Истанбулска конвенция се състоя пред парламента. Събралите се настояха - темата за одобряването на документа да отпадне от дневния ред на обществото заради спорното споменаване на социалния пол. Част от протестиращите казаха: „Тя за момента е оттеглена, но не е взето окончателно решение и позиция. На хората се притъпява вниманието и след това тайно ще си го гласуват и в един момент ще излезе, че е ратифицирано. Няма да спрем до тук. Ще продължим, докато не се оттегли изцяло. Ако ние застанем зад децата си, кой? Конституцията на България защитава правата на жени, на деца, на всички хора и е абсолютно достатъчна, стига да се изпълнява", обявиха протестиращи. Преди дни премиерът Борисов потвърди, че Истанбулската конвенция няма да бъде приета, без да има пълен консенсус по темата в обществото.    

В Холандия изграждат най-голямата слънчева електростанция в океана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723606

В Холандия изграждат най-голямата слънчева електростанция в океанаДа се спести място за изграждането й няма да е никакъв проблем, тъй като слънчевата ферма ще плава в океана, съобщи Лайф. Планирано е експерименталната ферма за добив на електроенергия да бъде построена между два ветрогенератора в морето, на 15 км от Хага. От 30 кв.м експерименталната установка на фермата ще може да бъде разширена до 2500 кв.м.

Захариева изрази съболезнования за загиналите при инцидента със самолет в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723601

Захариева изрази съболезнования за загиналите при инцидента със самолет в ИранЗаместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до иранския си колега Мохаммад Джавад Зариф по повод самолетната катастрофа в южен Иран, отнела живота на 66 души. „С голяма тъга приех вестта за станалата днес самолетна катастрофа в Загроските планини.

Фандъкова: Моля за прошка всеки, който се е почувствал обиден от мои думи или действия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723596

Фандъкова: Моля за прошка всеки, който се е почувствал обиден от мои думи или действияВ днешния ден моля за прошка всеки, който се е почувствал обиден или разочарован от мои думи или действия. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". "Когато със сърцето и ума си се водиш от добри цели, тогава работиш с вяра и с хъс, но това не значи, че не можеш да сгрешиш.

Египетският музей в Кайро показва "крещящата мумия"

http://www.mediapool.bg/egipetskiyat-muzei-v-kairo-pokazva-kreshtyashtata-mumiya-news275713.html

"Крещящата мумия" е изложена в Египетския музей в Кайро. Счита се, че тя е на сина на един от египетските фараони, който е екзекутиран заради заговор за убийство на баща си. Мумията е известна като "незнайният човек Е", а външният ѝ вид показва, че този човек е умрял в мъки – лицето е сбръчкано, а устатата отворена сякаш е застинала в момент на вик или стенание. Този експонат не е част от постоянната експозиция на музея. Според ДНК анализ мумията е на един от синовете на фараона Рамзес ІІІ, управлявал Египет в периода 1186 – 1155 година пр. Хр. Става въпрос за Пентавър, който е осъден на смърт чрез обесване, тъй като е подготвял заговор за убийството на баща си. Конспирацията е документирана в древен папирус, според който Пентавър е зоговорничил с майка си Тийе – втора съпруга на Рамзес ІІІ. Не е ясно дали заговорът е успял, но има индикации, че фараонът е бил наръган с нож във врата.

Вицепрезидентът: Необходимо е целево финансиране за планинските региони

http://www.cross.bg/planinskite-vitzeprezidentut-iiotova-1568099.html

/КРОСС/ „Необходимо е целево финансиране за планинските региони." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на публична дискусия „Планините - неоцененото богатство на Европа", която се състоя в курорта Семково, община Белица. Участие в нея взеха евродепутати, народни представители, кметове и общински съветници от съседни общини, както и от Република Македония, представители на академичната общност, съобщават от пресслужбата на президентството. Вицепрезидентът поздрави ръководството на общината за инициативата Белица да бъде посланик на малките общини не само в България, но и в целия Европейски съюз, и то в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. Илияна Йотова отбеляза важната роля на местната власт днес, когато се водят дебатите за следващия бюджет на ЕС и Европа ще вземе решение за съдбата на кохезионната политика. По думите на вицепрезидента ясно се е чул гласът на малките общини, че без финансиране от Европа е невъзможно да се развиват. „Крайно време е България, особено като председател на Съвета на ЕС, да защити слаборазвитите, отдалечени и труднодостъпни региони", заяви Илияна Йотова. „Българските планини притежават истински потенциал - перспектива за развитие, но същевременно с това и много непреодолени към този момент предизвикателства", подчерта вицепрезидентът. В българските планини се намира СПА столицата на Балканите

Побойник забил юмрук на полицай при скандал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723591

Побойник забил юмрук на полицай при скандалПобойник от Монтана забил юмрук на полицай. Нападението станало при проверка на междусъседски скандал. Сигнал за разпрата бил подаден на спешния телефон 112 в събота към 2 и 30 часа през нощта. Нервакът, 55- годишният А. Х. А . от Монтана, се ядосал, че дошла полиция. Той поискал да осуети проверката,

18 загинаха при експлозия на газ на сватба в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723585

18 загинаха при експлозия на газ на сватба в ИндияНай-малко 18 души загинаха при експлозия на газ, сринала снощи хотел в западния индийски град Беавар по време на сватбен банкет, предаде Франс прес, като се позова на властите. Девет тела бяха извадени изпод отломките вчера, а още девет - днес. Сред тях има няколко деца, каза за АФП представител на властите в окръг Аджмер, щата Раджастан.

Арестуваха шефа на централната банка на Латвия

http://dnes.dir.bg/news/tzentralna-banka-latvia-arest-26895413

Управителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е бил задържан от служители на антикорупционната агенция.

Тръмп в "Туитър": ФБР няма време за "разстрелите на деца", тъй като е много зает с намесата на Путин

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-v-tuitar-fbr-nyama-vreme-za-razstrelite-na-detsa-tai-kato-e-mnogo-zaet-s-namesata-na-putin.92602

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че служителите на Федералното бюро за разследване (ФБР) са игнорирали предупрежденията на предстоящото нападение срещу училище в американския щат Флорида, тъй като са били твърде много заети с "руската намеса".

Европейската армия: Всичко върви по спиралата

http://pogled.info/svetoven/evropa/evropeiskata-armiya-vsichko-varvi-po-spiralata.92603

/Поглед.инфо/ Една от основните теми на конференцията в Мюнхен бе създаването на Програма за постоянно структурирано сътрудничество на ЕС - PESCO (Permanent Structured cooperation). PESCO е първата стъпка към създаване на независима европейска отбрана: с общо имущество, общи военните разходи и в крайна сметка - с общо разгръщане на войски, пише френският вестник Le Figaro. Френският анализатор Омар Арфуш е уверен, че Европа е решила да излезе изпод контрола на САЩ поради противоречивата политика на Доналд Тръмп и факта, че САЩ съсредоточават вниманието си върху вътрешните си проблеми:

Проф. Андрей Фурсов: Вододел. Последните 30 години на капитализма /Втора част/

http://pogled.info/svetoven/vododel-poslednite-30-godini-na-kapitalizma-vtora-chast.92604

/Поглед.инфо/ „Завтра“ започва да печата „Вододел“ – цикъл статии на известния руски историк и аналитик Андрей Илич Фурсов, посветен на историята както на света като цяло, така и на отделните региони и големи държави в периода между 1960 и 2010 г., т.е. за последните 50-60 години. В момента публикуваме уводната статия към цикъла. Според Фурсов последният половин век е станал воводел в световната история и за да се спечели разгърналата се терминална криза на капитализма, трябва да се разберат добре основните тенденции – явни и тайни – от развитието на съвременния свят, структурите и интересите, скрити под тях, техните скрити шифри.

Част от "Аспарухово" без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=369289

Авария на водопровод е причината за безводието в част от варненския квартал "Аспарухово", казаха от ВиК за Moreto.net. Без вода от 14 ч. днес са абонатите между бул. "Народни будители", ул. "Балкапан", ул.

58-годишен мъж изгоря в колата си в Шуменско

http://www.cross.bg/avtomobil-velino-godishen-1568098.html

/КРОСС/ Мъж на 58 години е загинал след пожар в лек автомобил. Днес, минути преди 11 часа е бил приет сигнал, че по черен път между селата Правенци и Велино e възникнал пожар, съобщават от Областна дирекция на МВР - Ш умен. Към мястото били насочени екипи на пожарна, полиция и спешна помощ. Последвало второ съобщение с уточнението, че пожарът е в лек автомобил. При пристигане на място огнеборците заварили да гори „Опел Астра", веднага стартирали гасителните действия. След потушаване на пламъците, в автомобила било открито тялото на собственика на колата - 58-годишен мъж от село Велино. Извършен е оглед. Причините за инцидента са в процес на изясняване, едно от предположенията е, че е имало теч на газ в купето на автомобила.  

Дъжд и облаци през новата седмица

https://www.vesti.bg/bulgaria/dyzhd-i-oblaci-prez-novata-sedmica-6079450

Температурите ще са почти без дневен ход – предимно между 0 и 5 градуса

Протест срещу Истанбулската конвенция в София

https://frognews.bg/novini/protest-sreshtu-istanbulskata-konventsiia-sofiia.html

Протест срещу приемането на Истанбулската конвенция се проведе в София.

Трети медал за ансамбъла в Москва

https://www.24chasa.bg/sport/article/6723571

Трети медал за ансамбъла в МоскваАнсамбълът по художествена гимнастика спечели трети медал на турнира Гран при на Москва. Във финала на смесеното съчетание - с три топки и две въжета българките допуснаха неточности и получиха оценка от 18.500, което им отреди сребърното отличие. Златния медал спечелиха рускините с по-чиста игра и 19.300. Бронзът остана за ансамбъла на Финландия.

И големите багажи може да се возят безплатно в софийския градски транспорт

http://www.mediapool.bg/i-golemite-bagazhi-mozhe-da-se-vozyat-bezplatno-v-sofiyskiya-gradski-transport-news275712.html

Билетът за превозване на големи багажи с градския транспорт в София може да отпадне. Сега чанти, куфари, пакети трябва да се таксуват, ако сборът от височината, ширината и дебелината им надхвърля 140 см. При превозване без билет на чанти, които надхвърлят тези габарити, се налага глоба от 40 лв. Според зам.-кмета на София Евгени Крусев таксуването на големите багажи може да отпадне. Такова предложение щяла да внесе администрацията в общинския съвет. Причината е, че много пътници не знаят, че трябва да купуват билети за чантите си. Това важи особено за чуждите и българските туристи в София. Според Крусев след отмяната на заплащането за чанти ще се разчита на съвестта на пътуващите, за да не качват в градския транспорт големи багажи.  

Илияна Йотова: Необходимо е целево финансиране за планинските региони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723564

Илияна Йотова: Необходимо е целево финансиране за планинските региониВреме е България да защити слаборазвитите, отдалечени и труднодостъпни райони, призова Илияна Йотова на традиционния зимен празник „Белица-Семково“ „Необходимо е целево финансиране за планинските региони.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на публична дискусия „Планините - неоцененото богатство на Европа“, която се състоя в курорта Семково,

58-годишен мъж е загинал след пожар в лек автомобил

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-avtomobil-gazova-uredba-26895385

Автомобил е изгорял днес преди обед селата Правенци и Велино, Шуменско. В колата е намерено тялото на собственика на колата.

Тиери Ньовил спечели рали "Швеция"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/18/3131931_tieri_nyovil_specheli_rali_shveciia/?ref=rss


Пилотът на "Хюндай" Тиери Ньовил спечели рали "Швеция" втори кръг за сезона в Световния рали шампионат (WRC). Белгиецът пое лидерството още в петък преди обяд и не изпусна първата позиция след това с блестящо каране и много добро темпо.<br /><br />Ньовил е едва третият пилот, който не е роден в Скандинавия и печели снежното рали. Преди него това направиха Себастиен Льоб (2004) и Себастиен Ожие (2013, 2015 и 2016 г.).<br /><br />Преди 12 месеца...

Борисов: Азербайджан е приоритетен партньор за България

http://www.cross.bg/bulgariya-azerbaiidzhan-borisov-1568097.html

/КРОСС/ Азербайджан е приоритетен партньор за България. Това отново бе заявено от министър-председателя Бойко Борисов в интервю за азербайджанската медия „Тренд". Главната причина за това естествено е стремежът на правителството за диверсификация на доставките на газ към страната ни. „България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и счита страната за приоритетен партньор предвид големите перспективи за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес", заяви Бойко Борисов. "Като се имат предвид силните връзки между нашите две страни и съществуващата правна рамка за сътрудничество, ние вярваме, че сегашното ниво на двустранната търговия не съответства на потенциала на България и Азербайджан и ние бихме искали да засилим търговските и икономически отношения, включително чрез съвместни Междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество", отбеляза министър-председателят. "На 16 януари 2018 г., по време на посещението си в Баку, аз имах честта да участвам с азербайджанския си колега Артур Расизаде на официалното откриване на редовните полети между Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развитието на отношенията между България и Азербайджан в сферата на туризма", допълни Борисов. Той е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки

Мъж изгоря в колата си на пътя между селата Правенци и Велино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723559

Мъж изгоря в колата си на пътя между селата Правенци и Велино58-годишен мъж е загинал при пожар в лек автомобил на пътя село Правенци - село Велино. Това съобщиха от ОДМВР - Шумен. Малко преди 11.00 часа днес бил приет сигнал, че по черен път между селата Правенци и Велино e възникнал пожар. Към мястото са насочени екипи на пожарна, полиция и спешна помощ. Минути след това било получено второ съобщение,

Арабски космически център представи марсианска сонда

http://www.moreto.net/novini.php?n=369267

Космическият център "Мохамед бен Рашид", който работи в Обединените арабски емирства (ОАЕ), представи в неделя окончателния дизайн на космически апарат - сонда, който ще се отправи към планетата Марс. Това би трябвало да стане в рамките на проекта, който предвижда до сто години там да работи човешка колония.

Централният банкер на Латвия в ареста, президентът свика съвета за сигурност

https://offnews.bg//sviat/tcentralniat-banker-na-latvia-v-aresta-prezidentat-svika-saveta-za-si-675092.html

Управителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е бил задържан от служители на Бюрото за превенция и борба с корупцията, съобщи днес офисът на премиера Марис Кучинскис, предаде Ройтерс.

Той е бил разпитван в продължение на 7 часа в офис на антикорупционната служба в Рига, след което е бил прехвърлен на друго място, допълва АФП.

От Бюрото отказват коментар за ареста, а негова говорителка заяви, че ще бъде направен коментар, когато е възможно.

В петък в дома и офиса на управителя на Латвийската банка бяха извършени обиски.

След ареста президентът на Латвия Раймондс Вейонис обяви, че свиква Националния съвет за сигурност. Той поясни, че съветът се свиква, за да обсъди ситуацията в банковия сектор. Все още няма публично обявена дата.

Възрастна жена е убита в Лом

http://www.mediapool.bg/vazrastna-zhena-e-ubita-v-lom-news275711.html

Жена на 85 години е намерена убита в жилището ѝ в Лом, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. В тежко състояние е и 66-годишната дъщеря на жертвата, която е намерена в жилището с порезни рани по гърдите и шията. Сигналът за инцидента е подаден в полицията в събота към 10.45 часа от сестрата на 66-годишната жена. Обяснила, че сутринта отишла в дома на 85-годишната си майка, която била на легло. Заварила възрастната жена починала, а сестра си в тежко състояние с порезни рани в областта на шията и гърдите. Веднага на място пристигнали полицейски и медицински екипи. Ранената жена била откарана в болница, където лекарите продължават да се борят за живота ѝ. На място е извършен оглед, при който е установена дълбока порезна рана в областта на шията на починалата. Една от водещите версии, по които криминалистите работят е битова. По случая е образувано досъдебно производство, действията по него продължават под наблюдението на прокуратурата.

Дъщерята на убитата от Лом я заклала от отчаяние, след това опитала да се самоубие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6723547

Дъщерята на убитата от Лом я заклала от отчаяние, след това опитала да се самоубие66-годишната жена от Ломския квартал Младеново прерязала гърлото на майка си с кухненски нож, а после се опитала да се самоубие. Трагедията от крайна бедност се разиграла в дома им, в пристройка за лятна кухня в събота. Там ги открила по-малката дъщеря на загиналата 84-годишна жена. Иванка И. е в критично състояние с тежки прорезни рани по гърдите,

Новият владика Даниил отслужи Света литургия на Сирни Заговезни в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6723541

Новият владика Даниил отслужи Света литургия на Сирни Заговезни в МонтанаНовият Видински митрополит Даниил отслужи Света литургия на Сирни Заговезни в Монтана. Службата посети и кметът на Монтана Златко Живков. Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване