Надзирателите и служители в съдебната охрана протестират в цялата страна

https://www.actualno.com/society/nadziratelite-i-slujiteli-v-sydebnata-ohrana-protestirat-v-cjalata-strana-news_660776.html

На пореден протест в няколко града на страната излизат надзирателите и служители в съдебната охрана. В Смолян те се събраха пред сградата на Съдебната палата, за да повторят своите искания за по-високи възнаграждения и увеличаване на щатните бройки. Протестиращите настояват за 20 % увеличение на заплатите и изравняване на всички суми в сектор "Сигурност", и нови 350 служители в страната, за да се попълни щата на поделенията, каза Николай Баташки, председател на синдикалната организац

Нова Facebook загадка “кой е с предимство“ изпокара шофьорите

https://www.actualno.com/curious/nova-facebook-zagadka-koj-e-s-predimstvo-izpokara-shofiorite-news_659587.html

Facebook дискусията, за това кой с е предимство при различни ситуации на пътя, продължава с пълна сила. Периодично в социалните мрежи излизат казуси от листовките, но мненията не са еднозначни. Нещо повече - дори абсолютно грешните отговори имат дълъг набор с аргументи. Ето я новата „загадка“. Та, кой е с предимство?

Затвориха всички гранични пунктове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726801

Затвориха всички гранични пунктовеПреминаването по всички гранични пунктове в страната е преустановено. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пирин говорителят на ГД "Гранична полиция" Лора Любенова. Причината е технически проблем в Автоматизираната информационна система - граничен контрол (АИС-ГК). Работи се за бързото отстраняване на проблема.

Hаyes and Y с нов сингъл и концерт в София

https://offnews.bg//kultura/hayes-and-y-s-nov-singal-i-kontcert-v-sofia-675219.html

След по-малко от месец, за първи път на сцената на Sofia Live Club, ще чуем бързо развиващата се инди рок банда Hаyes & Y.

На 10 март групата ще се върне от Манчестър, за да сподели най-новите си парчета пред родна публика в най-големия си концерт досега. От сцената на столичния клуб ще звучат най-новите сингли на бандата, както и добре познатите и харесвани авторски песни на момчетата.

След успешния последен концерт на бандата в София, който предизвика сериозен интерес и бе разпродаден, Hаyes & Y решиха да се завърнат пред любимата си публика с още по-мащабно представяне. От сцената на Sofia Live Club ще чуем най-новите сингли „Always So Simple, Always So Cold”, който влезе в ефира BBC Manchester и достигна 13-то място в класацията на Spotify UK Viral Top 50.

Бандата ще изсвири на живо и последния си сингъл, озаглавен „The Feeling”, който се излъчи премиерно преди броени дни в националното английско радио BBC Radio 6 Music. Какво още са ни подготвили Hаyes & Y за големия концерт ще разберем на 10 март, а дотогава можете да закупите билети за концерта на цена от 10 лв. при предвартелна продажба и 12 лв. на входа в деня на събитието.

Билети може да откриете онлайн на Bilet.bg.

Детайли за събитието и актуална информация може да следите на официалната страница на събитието във Фейсбук.

Циклонът "Гита" връхлетя Нова Зеландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726785

Циклонът "Гита" връхлетя Нова ЗеландияЦиклонът "Гита" връхлетя Нова Зеландия, съобщи БТА. В района на град Крайстчърч е обявено извънредно положение. Всички полети от и за столицата са отменени. Всички полети от и за столицата са отменени. Миналата седмица циклонът удари Тона и Фиджи със скорост около 280 км/ч. Независимо, че силата на стихията намаля и ветровете са със скорост около

Кирил Ананиев: Шефът на НЗОК изрече 6 неистини

https://frognews.bg/novini/kiril-ananiev-shefat-nzok-izreche-6-neistini.html

”През последните няколко дни ние всички станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал”, коментира здравният министър Кирил Ананиев.

Елена Потодорова: България няма полза да влиза в спора за името на Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=369405

България няма полза да влиза в спора за името на Македония. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Елена Поптодорова, дипломат и директор по евроатлантическите въпроси в Атлантически клуб. По думите ѝ проблемът с името на нашата съседка трябва да се реши с приемливо за Македония и Гърция име.

Бивш зам.-министър на спорта вече ръководи Агенцията за малките и средни предприятия

http://www.cross.bg/sporta-kozareva-gabriela-1568224.html

/КРОСС/ Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Смяната е следствие от заповед на Министъра на икономиката Емил Караниколов, а назначаването й става възможно след като със заповед на министър-председателя Бойко Борисов тя е била освободена от поста заместник-министър на младежта и спорта, считано от 20 февруари. Габриела Козарева има над десетгодишен управленски, административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право. Била е Директор на Дирекция "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерство на младежта и спорта, а от май 2017 г. заема поста заместник-министър в министерството. Преди това тя е била консултант в частния бизнес и съдебен помощник във Върховния Административен съд на Република България. Завършила е Класическата гимназия и Софийския университет СУ "Св. Климент Охридски", където е магистър по право.  

Турция обсажда Африн до дни, обяви Ердоган

http://www.cross.bg/afrin-grad-erdogan-1568223.html

/КРОСС/ Турската армия ще обсади сирийския град Африн в рамките на операция "Маслинова клонка" срещу кюрдите до дни, съобщава ТАСС Турският президент Ердоган говори на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара, излъчено от телевизионния канал A Haber. "През следващите дни центърът на град Африн ще бъде обграден от нас", коментира той.  

ВСС прие оставката на зам.-шефа на ВКС и назначи на мястото му Светла Димитрова

http://www.mediapool.bg/vss-prie-ostavkata-na-zam-shefa-na-vks-i-naznachi-na-myastoto-mu-svetla-dimitrova-news275775.html

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие във вторник оставката на зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Гражданската му колегия Красимир Влахов. Същевременно съдебните кадровици назначиха на негово място съдия Светла Димитрова, предложена за поста от шефа на ВКС Лозан Панов. За разлика от предишните заседания на колегията, на които бе обсъждана рокадата, поискана още през лятото от Панов, този път колегите му не спориха по мотивите за смяната, а само по въпроса дали смяната на Влахов с Димитрова трябва да се осъществи в един и същ момент. ВСС все пак прие освобождаването му от зам.-председателския пост, назначаването му за редови съдия в Гражданската колегия и встъпването в длъжност на съдия Димитрова на негово място да стане едновременно във вторник. Този вариант бе предложен от представляващия ВСС Боян Магдалинчев и подкрепен с 9 на 5 гласа от членовете на Съдийската колегия, въпреки че Комисията по атестирането и конкурсите бе на мнение, че Влахов първо трябва да напусне поста, после Димитрова да го заеме и чак тогава Влахов да заеме освободеното от нея място в Гражданската колегия на ВКС. Сред мотивите, с които председателят на ВКС поиска оставката на заместника, беше посочено това, че Влахов предпочел да се хареса на съдиите в Гражданската колегия на съда, вместо да подпомогне Панов в решението му да прехвърли около 700 забавени дела от Търговската колегия. Красимир Влахов пък на свой ред се възмути, че шефът му използва негово отсъствие от работа по болест, за да аргументира обвинението си за лиспа на съдействие от негова страна. Панов бе разкритикуван и от някои от членовете на Съдийската колегия на ВСС, че с изказванията си унижава заместника си. В крайна сметка Съдийската колегия бламира Панов, отказвайки да освободи Панов на 6 февруари. Въпреки това съдия Влахов сам реши да подаде оставка, заявявайки, че се срамува, че е „част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт, който възприема Върховния касационен съд като трибуна за отправяне на спорни публични послания, без да проявява особен интерес нито към правораздавателната и тълкувателна дейност на съда, нито към хората, които ги осъществяват“.

Дубайска фирма представи първото адаптирано мляко от камила

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/20/3132617_dubaiska_firma_predstavi_purvoto_adaptirano_mliako_ot/?ref=rss


Дубайската компания "Камелишъс" (Camelicious) представи в неделя на международно изложение за храни първото в света адаптирано мляко за бебета, създадено на основата на камилско мляко.<br /><br />Генералният директор Саед Джума бин Субаих коментира, че "камилското мляко е интегрална част от арабската и ислямската култура и от наследството и културата на Обединените арабски емирства в частност".<br /><br />За разработването на разтворимия продукт са...

Иран заплаши да изравни Тел Авив със земята

http://www.cross.bg/izrael-iran-zaplashi-1568222.html

/КРОСС/ Иран заплаши да "изравни със земята" Тел Авив, ако Израел нападне Ислямската република, пише "Таймс оф Израел". Високопоставен представител на Иран също заплаши, че премиерът на израелската държава Бенямин Нетаняху няма да успее да се измъкне и да си спаси живота. Коментарът на Техеран е в отговор на речта на Нетаняху на Мюнхенската конференция за сигурност в неделя, на която той заплаши Израел да предприеме преки военни действия срещу Ислямската република. Мохсен Резаи, секретар на иранския Съвет за политическа целесъобразност и бивш главнокомандващ на Революционната гвардия, предупреди, че ако Израел посмее да нападне Иран, "ние ще изравним Тел Авив със земята". Техеран "няма да даде никакъв шанс на Нетаняху да се измъкне", предупреди той пред арабския канал "Ал Манар".  

Надзиратели и съдебни охранители протестираха в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6726746

Надзиратели и съдебни охранители протестираха в ПазарджикНадзиратели и съдебни охранители протестираха за пореден път пред сградата на съда в Пазарджик. Те обявиха, че исканията им не се различават от заявеното на предишни протести- увеличаване на работната заплата и приравняването й със заплащането на служителите в МВР, както и подобряване на условията на труд.

Таяни: Подкрепяме ви за Шенген

https://frognews.bg/novini/taiani-podkrepiame-shengen.html

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви категоричната си подкрепа към присъединяването на България към Шенген. Това се случи по време на срещата му с председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Трима мъже от Шумен отиват на съд за укрити и неплатени данъци в големи размери

http://www.barometar.net/90472/

На съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура в Шумен е предала управителя на „РВ инженеринг“ ЕООД М. В. и действалите като негови помагачи в установяването и неплащането на данъчни задължения в размер на 17 356 лева – Др. Ив. и Ив. Кр. Престъплението е било извършено като продължавано деяние в периода от 13 октомври до 8 […]

Вижте пълния каст на „Като две капки вода“

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-kato-dve-kapki-voda/vizhte-pylniia-kast-na-kato-dve-kapki-voda-6079521

Осемте звезди в шоуто ще се впуснат в първата артистична надпревара на 26 февруари от 20:00 ч. по NOVA

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726687

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенцияГабриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

Затвориха границата, минаването през всички пунктове е спряно

https://www.actualno.com/society/zatvoriha-granicata-minavaneto-prez-vsichki-punktove-e-sprjano-news_660773.html

Границата на България временно е блокирана. Както за влизащи, така и за излизащи. Преминаването по всички гранични пунктове в страната е преустановено. Това съобщи говорителят на ГД "Гранична полиция" Лора Любенова, предаде Фокус. Причината е технически проблем.

4 км е опашката от тирове на ГКПП "Кулата"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6726773

4 км е опашката от тирове на ГКПП "Кулата"Около четири километра е опашката от товарни автомобили на изход на ГКПП "Кулата", съобщи за БТА Лора Любенова, говорител на ГД "Гранична полиция". Няма проблеми при обработката на документите на превозните средства от страна на Гранична полиция. Трафикът на товарни автомобили на изход от страната е засилен.

Може ли смартфонът ни да стане микроскоп?

http://clubz.bg/64476-moje_li_smartfonyt_ni_da_stane_mikroskop

Всеки смартфон има потенциала да бъде напълно функционален микроскоп, способен да изследва образци, по-малки от 1/200 от милиметъра. 

Това става с помощта на клип-устройство, което не изисква въшна светлина или източник на енергия, разказва Engadget. То е разработка на австралийски изследователи и позволява да се получи ясна картина на микроскопични организми и клетки от животни, растения и кръв.

А най-важното му предимство - всеки, който притежава 3D принтер, може да си го произведе. Австралийците щедро са публикували триизмерните файлове за печат напълно безплатно.

Проблемът с осветлението, нужно при микроскопите, е решен елегантно - използва се камерата на смартфона, като вътрешни тунели в устройството насочват светлината зад образеца.

Макар да има вид на играчка, микроскоп с подобно увеличение е напълно адекватен за определен вид научна работа - например за тестване на чистотата на водата, базов анализ на кръвни проби и други по-леки задачи. А миниатюрният му размер и преносимост ще са изключително полезни в отдалечени райони.

Не за пръв път се разработва подобен микроскоп. През 2016 г италианската компания Smart Micro Optics представи набор от лещи, които могат да предоставят увеличение до 80 пъти на камерата на смартфона ви. Наскоро канал в YouTube представи подобна опция с помощта на плексиглас и лазерна показалка. Изобретението на австралийци обаче е много по-просто, мощно и завършено.

Верижна катастрофа с 6 автомобила на тунела на "Люлин"

http://www.cross.bg/lyulin-tynela-katastrofa-1568220.html

/КРОСС/ Верижна катастрофа с 6 автомобила стана на изхода на тунела за столичния ж.к. „Люлин" около 11 ч. днес, съобщава БТВ. Ударите са били леки и за щастие няма сериозно пострадали. Само един човек е откаран по спешност в „Пирогов". Извършва се оглед на КАТ и движението от центъра към „Люлин" е затруднено.  

Утре се прощаваме се с Ния Трейман - момичето, което загина в Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726728

Утре се прощаваме се с Ния Трейман - момичето, което загина в ПиринС жизнената, бликаща от енергия едва 25-годишна алпинистка, с влюбената в планината Ния Трейман се прощаваме днес от 13,15 ч в храма "Успение на Пресвета Богородица" в столичния кв. "Бъкстон" (ул. "Българска легия" 41), научихме от семейството. Младата жена загина в любимата си планина Пирин. За това посещение мечтаела отдавна,

Всички гранични пунктове спряха работа за час заради технически проблем (обновена)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/20/3132920_vsichki_granichni_punktove_spriaha_rabota_za_chas/?ref=rss


Преминаването по всички граничи пунктове в страната беше преустановено за около час днес, съобщиха от "Гранична полиция". Причината се оказа технически проблем, появил се около 12 часа.<br /><br />Автоматизираната информационна система - граничен контрол (АИС-ГК) периодично създава проблеми за преминаването през някой от пунктовете, но подобен мащабен срив не беше регистриран.<br />

Технически проблем затвори границите на България (обновена)

http://www.cross.bg/bulgariya-pynktove-chasa-1568219.html

/КРОСС/ Границата на България временно бе блокирана. Както за влизащи, така и за излизащи. Преминаването по всички гранични пунктове в страната е преустановено, съобщи говорителят на ГД "Гранична полиция" Лора Любенова пред радио „Фокус". Причината е технически проблем в Автоматизираната информационна система - граничен контрол (АИС-ГК). Работи се бързото отстраняване на проблема. Аварията бе регистрирана около 12 часа. Повече от час беше необходимо, за да бъде отстранен проблемът и едва след 13 часа някои от граничните пунктове бяха отворени.

3-годишни близначета се озоваха в болница след домашно насилие

http://www.cross.bg/detzata-bolnitzata-plovdiv-1568218.html

/КРОСС/ Две деца - близнаци на 3 години, са приети по спешност в болницата в Пловдив. Те са с множество наранявания по тялото. Подозира се домашно насилие, а майката е арестувана. Момиченцето е постъпило в болницата със синини по тялото. Състоянието на братчето й било по-тежко. „Момченцето е с тежък кръвоизлив в мозъка и с опасност за живота. Беше му направена хирургична интервенция", обяси старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР - Пловдив. Лекарите останали шокирани при вида на децата, които са силно недохранени. Тригодишните близнаци тежали колкото няколкомесечни бебета. „По всичко личи, че като майка, тя не е полагала необходимите грижи за тях така както трябва да бъде", добави Илков. Пред полицаите майката отрекла да е била децата. Обяснила, че гипсова картина паднала върху главата на момченцето. Апартаментът й е запечатан от полицията, а съседите й във входа въобще не знаят, че в жилището се отглеждат деца. Майката е арестувана още снощи, след като довела децата в болницата. Тя е била пияна. Случаят е предаден на прокуратурата.  

Затвориха границите на България, преминаването през всички пунктове е преустановено

http://www.cross.bg/pynktove-vsichki-preystanoveno-1568219.html

/КРОСС/ Границата на България временно е блокирана. Както за влизащи, така и за излизащи. Преминаването по всички гранични пунктове в страната е преустановено, съобщи говорителят на ГД "Гранична полиция" Лора Любенова пред радио „Фокус". Причината е технически проблем в Автоматизираната информационна система - граничен контрол (АИС-ГК). Работи се бързото отстраняване на проблема.

Силвестър Сталоун: Чудесно е да се върнеш от при мъртвите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6726747

Силвестър Сталоун: Чудесно е да се върнеш от при мъртвите„Чудесно е да се върнеш от при мъртвите”, написа Силвестър Сталоун в своя инстаграм профил в отговор на разразилата се в социалните мрежи краткотрайна истерия около неговата предполагаема смърт. 71-годишният Слай, известен най-вече с превъплъщенията си в Роки и Рамбо, призова феновете си да не обръщат внимание на „глупостите”,

Едва 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/edva-16-ot-bylgarite-podkrepiat-priemaneto-na-istanbulskata-konvenciia-256128/

От всички членове на Министерски съвет Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си, показва проучване на „Тренд“

"Помощник" на Дядо Коледа попадна във варненския арест, заради коледната украса в центъра

http://www.moreto.net/novini.php?n=369399

37-годишен "помощник" на Дядо Коледа реши да прибере коледната украса по улиците, но бе арестуван, научи Moreto.net. Мъжът излязъл вчера и започнал да събира част от коледната и новогодишната украса на площад "Независимост".

Мезонет от контейнери на покрива

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6726580

Мезонет от контейнери на покриваThe Irving Place Carriage House се намира в нюйоркския район Бруклин и е собственост на артистична двойка с дъщеря. Къщата е построена през 1930 година и е двуетажна. Семейството обаче иска да направи мезонет на покрива, за което получава разрешение. После наема LOT-EK, фирма, известна с това, че използва морски контейнери,

Първите растения са се появили пред 500 млн. години

https://www.actualno.com/interest/pyrvite-rastenija-sa-se-pojavili-pred-500-mln-godini-news_660769.html

Първите сухоземни растения са се появили на Земята преди около 500 милиона години, т.е. с над 100 милиона години по-рано, отколкото се смяташе преди. Това откриха британски палеонтолози. Тяхната статия е публикувана в списание PNAS. „Появата на растенията върху повърхността на Земята радикално е променило нейния климат и облик, многократно ускорявайки ерозията на почвите и скалите, рязко намалявайки парниковите газове в атмосферата, което е довело до захлаждане на климата и др

Скандал за големи подкупи с банкер №1 на Латвия

http://clubz.bg/64475-skandal_za_golemi_podkupi_s_banker_%E2%84%961_na_latviq

Финансов скандал разтресе Латвия, след като шефът на латвийската централна банка Илмар Римшевич беше арестуван по обвинение за корупция, и освободен срещу гаранция от 100 000 евро. Римшевич заяви, че няма да подава оставка. 

"Аз съм целта на кампания, която иска да навреди на репутацията на Латвия. Всички обвинения срещу мен са неверни, посочи той и допълни, че обвиняващите го банки са координирали действията си срещу него. Няма да подавам оставка като управител на Латвийската централна банка", подчерта Римшевич.

Латвийската агенция за борба с корупцията заяви, че подозира Римшевич за "искане на мащабни по размер подкупи" и с оглед на това започна разследване срещу него.  

Гуверньорът на Латвийската банка Илмар Римшевич, който е и член на управата на Европейската централна банка (EЦБ), тъй като Латвия е в еврозоната, от години изнудвал за подкупи банката "Норвик". Това твърдение беше направено от най-големия акционер в Norvik Григорий Гуселников, британски гражданин от руски произход, съобщиха световните агенции.

Norvik Bank вече заведе дело срещу Латвия в международния арбитражен съд. В съдебното дело се казва, че високопоставен латвийски служител изнудвал частните банкери за рушвети, злоупотребявайки с официалната си длъжност. Председателят на Управителния съвет на Norvik - Оливър Бромуел, потвърди, че става въпрос за Римшевич.

Освен това мажоритарният собственик на банката Гуселников, заяви, че свързани с Римшевич лица са поискали от Norvik да изпере руски пари. По думите му, от 2015 година насам, с помощта на посредници, Римшевич редовно искал подкупи, като заплашвал със санкции банката. Такива са правилата на играта, казва руснакът с британски паспорт.

Според Асошиейтед прес, всички обвинения за пране на пари биха породили опасения за изнудване от тайните служби на Русия или от организираната престъпност и идват във време, когато латвийските служби за сигурност предупреждават, че Москва се опитва активно да получи държавна тайна от латвийски държавни служители, за да отслаби Съединените щати (по линията НАТО) и Европейският съюз (по линията ЕЦБ). Новината липсва в сериозните руски медии и агенции, а няма и коментар от руска страна.

Банкерът разказва, че се срещнал за първи път с гуверньора на централната банка през 2015 г. Първоначално Гуселников се запознал с Ренар Кокинс, представен му като "човек, който познава добре политическата и правна система на Латвия". Кокинс поканил Гуселников на среща в частна къща в района на Рига, където по-късно дошъл и Римшевич. Президентът на Латвийската банка заявил пред Гуселников, че може да помогне, защото Комисията за финансови и капиталови пазари, която се занимава с надзора на банките, е лоялна институция. (В България надзорът на банките се осъществява от подуправление Банков надзор в БНБ, чийто бивш шеф е разследван заради аферата с КТБ. Бел.р.)

Единственото, което трябвало да направи Гуселников, е да си сътрудничи с Кокинс, собственикът на "Норвик банка", цитира Гуселников думите на Римшевич. Шефът на латвийската централна банка излязъл за десетина минути и Кокинс написал на лист хартия: "100 000 евро на месец". Той не използвал думата "заплащане", но заявил, че всички банки в Латвия "сътрудничат" по този начин. След тази среща Гуселников решил да не плаща, защото се опасявал, че рекетът ще стане постоянен. Банкерът не отговарял на повиквания или sms-и на Кокинс.

Около година по-късно братът на Гуселников го поканил на рожден ден на приятел, който се оказал Кокинс, който пък се опитал отново да убеди Гуселников да "сътрудничи".

Евробарометър: Българите са втори по положителна представа за ЕС (графика)

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/20/3132830_evrobarometur_bulgarite_sa_vtori_po_polojitelna/?ref=rss


Средно 57% от българите имат цялостна положителна представа за Европейския съюз и близо половината българи (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Това сочат резултатите от последното допитване "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия.<br /><br />Общо 57% от българите имат положителна представа за ЕС, което ги нарежда на едно от водещите места по този индикатор заедно с Ирландия (59%), Люксембург (57%) и Португалия (53%). Едва 14% от...

Централният банкер на Латвия, разследван за искане на €100 хил. подкуп, излезе от ареста

https://offnews.bg//sviat/tcentralniat-banker-na-latvia-razsledvan-za-iskane-na-100-hil-pod-675213.html

Латвийската агенция за борба с корупцията освободи от ареста управителя на Централната банка на Латвия срещу гаранция от 100 хил. евро, внесена от негов приятел. Илмар Римшевич бе арестуван в дома си в събота в рамките на разследване, което трябва да установи дали той е поискал подкуп в минимален размер 100 000 евро. През това време домът и офисът му бяха претърсени.

Римшевич, който е начело на централната банка от 2001 г., отхвърля обвиненията, заяви адвокатът му, цитиран от Би Би Си.

В същото време централната банка обяви политика на нулева толерантност към корупцията и съдейства на разследването.

Антикорупционната агенция на страната уточни, че криминалното разследване не е свързано с обвиненията за пране на пари срещу третата по големина банка в страната - ABLV, отправено от САЩ, след като подобна версия бе разпространена чрез агенция Ройтерс.

Миналата седмица САЩ обвиниха ABLV в нарушение на санкциите срещу Северна Корея, като е позволила транзакции, свързани с оръжейната програма на Северна Корея. Европейската централна банка реагира на обвиненията, като блокира всички плащания на ABLV, което принуди банката да търси спешна финансова помощ, като помоли Латвийската централна банка за заем от 480 млн. евро срещу залог от ценни книжа. Централната банка реши да отпусне 97,5 млн. евро.

Междувременно втора латвийска банка - Norvik - предприема действия срещу държавата, като твърди, че "високопоставен латвийски служител е злоупотребил с позицията си и е искал подкупи.

Скандалът провокира министър-председателят Марис Кучинскис да свика извънредно заседание на кабинета. По-рано той увери, че Римшевич не представлява заплаха за националната сигурност, но също така го призова да подаде оставка.

"Не мога да си представя, че управителят на Банката на Латвия, задържан по толкова сериозни обвинения, би могъл да продължи да работи", заяви премиерът по латвийска телевизия, цитиран от Би Би Си.

Срещу Римшевич официално не са повдигнати обвинения.

400 млн. лева не достигат на Здравната каса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/400-mln.-leva-ne-dostigat-na-zdravnata-kasa-2079808

Към момента финансовият недостиг на здравната каса за 2018 година е от порядъка на 400 млн. лв. Освен 270 млн. лв., които дължим на болници в чужбина, се оказва, че здравноосигурителната институция дължи и 123 млн. на родни лечебни заведения. Информацията съобщи пред Дарик председателят на

Шофьор обжалва глоба от 20 лева, за да може да получи 13-та заплата

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/shofior-obzhalva-globa-ot-20-leva-za-da-mozhe-da-poluchi-13-ta-zaplata-2079805

Шофьор от Смолян обжалва наказателно постановление в размер на 20 лв., за да може да получи 13-та заплата. Глобата е наложена заради леко пътно-транспортно произшествие, при което с управлявания от него автобус е бутнал мантинела на едно от кръстов

САЩ планират как да защитят изборите от хакерски атаки

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/20/3132891_sasht_planirat_kak_da_zashtitiat_izborite_ot_hakerski/?ref=rss


Десет месеца преди междинните избори в САЩ държавните власти са изправени пред тежката задача да предотвратят повторна чужда намеса.<br /><br />Във Вашингтон вече текат срещи на държавни служители, ангажирани с процеса. "Всички в тази стая разбират, че това, пред което ни изправят неприятелите ни, особено Русия, е реално", е казал на една от тях висшият служител от министерството на националната сигурност Крис Кребс. Русия, допълнил той, "използва многобройни...

Служителите на затворите поканиха Цецка Цачева на протеста си в събота

http://www.cross.bg/slyzhitelite-bulgariya-zatvorite-1568217.html

/КРОСС/ Синдикат на служителите в затворите в България покани правосъдния министър Цецка Цачева на протеста на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана" в събота. Поканата към министъра на правосъдието е изпратена тази сутрин от председателя на УС на Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) Христо Илков. В писмото от името на УС на Синдикат на служителите в затворите в България Илков приканва Цачева да покаже на практика с присъствието си и действията си, че защитава законните интереси на подопечните й служители и дирекции, като правосъден министър изповядва веруюто, че „закона стои над всичко" и да се включи в протеста на 24 февруари (събота) от 13.00 часа пред Министерство на правосъдието. „Тъй като измина дълъг период от време на обещания към служителите на ГД „Изпълнение на наказанията", на ГД „Охрана" и обществото имаме нужда да разберем, какви конкретни мерки са предприети от правителството и администрацията на Министерство на правосъдието за решаването на проблемите и овладяване на създалото се социалното напрежение и недоволство в системата.", се казва в писмото на синдиката. „На протеста ще имате възможност да чуете без посредници мнението и притесненията на стотиците заинтересовани служители, както и ще можете от първо лице да усетите енергията и недоволството на протестиращите", допълват от синдиката

Българин напусна работа за селфита на прага на смъртта

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarin-napusna-rabota-za-selfita-na-praga-na-smyrtta-6079523

Изкачването и снимането от строежи и изоставени сгради е нещо, което правят много младежи в България

Верижна катастрофа в ж.к. "Люлин", един човек е пострадал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726757

Верижна катастрофа в ж.к. "Люлин", един човек е пострадал
Един човек е пострадал при верижна катастрофа на изхода на тунела при ж.к. "Люлин" в посока комплекса. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от МВР. Сигналът за верижната катастрофа между 6 автомобила е получен към 11.30 часа. Произшествието е станало след тунела в посока жилищния комплекс, до намираща се в близост бензиностанция.

Най-интересните филми от цял свят ще се борят за наградата в Международния конкурс на СФФ

https://offnews.bg//kultura/naj-interesnite-filmi-ot-tcial-sviat-shte-se-boriat-za-nagradata-v-mez-675217.html

За 16-та поредна година творби на режисьори, които са дебютен или втори филм, ще се състезават в Международния конкурс на София филм фест за голямата награда „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7,000 евро.

Ето и част от тях:

Иранската социална драма „Блокаж“ („Blockage“) на режисьора Мохсен Гараи идва в София с наградата за най-добър филм в програмата „Нови режисьори“ от фестивала в Бусан ’17, заслужена с впечатляващ разказ за трудния живот на работниците с ниски доходи в днешен Иран. Главният герой е офицер от Техеран, който живее в дома на родителите си. Изправен пред суровата реалност, загубил работата и семейството си в един и същ ден, той е принуден да направи труден избор в живота си. 

Британският режисьор Джейсън Уингард посещава бежанския лагер в Кале с намерение да направи документален филм за живота там. Но след като на място се сприятелява с хората и се среща с отчаянието им, той решава вместо да снима в „Джунглата“, да привлече във филма си някои от реалните бежанци, представящи собствените си истории от живота. Така се ражда игралният филм „В един друг живот“ („In Another Life“), който разкрива образи от все още продължаващата бежанска криза, за да ни напомни, че всички тези персонажи са хора, не много различни от самите нас. 

Копродукцията на Армения и Иран „Йева“ („Yeva“) на режисьорката Анахид Абад е била представена с успех на кинофестивала в Монреал през 2017 година. Ситуиран на фона на дългогодишния конфликт в Нагорни Карабах, дебютният филм на Абад проследява преживяванията на Ева (Нарина Григорян), лекар по професия, която бяга заедно с дъщеря си, преследвана с обвинение за смъртта на съпруга й, загинал при подозрителни обстоятелства.
„Създаването на „Йева“ бе опит за разказване на универсална човешка история в непознат и неизвестен в културно отношение регион, като искахме резултатът да бъде филм, който да „проговори“ на публиката в целия свят. В моята „омагьосана“ душа на творец може да откриете следи от Сергей Параджанов и Джон Форд, Алфред Хичкок и Били Уайлдър, Ингмар Бергман и Бернардо Бертолучи, Франсоа Трюфо и Акира Куросава, Абас Киаростами, Михаел Ханеке и Майк Лий ... Мисля, че това е достатъчно за един филм – самият факт, че го правя, ми дава кураж да превъзмогна всички трудности“...

Унгарският режисьор Арпад Богдан бе селектиран за участие в София Мийтингс със своя проект „Генезис“ („Genesis“) през 2015 година. „Генезис“ разказва поредица от истории, свързана с атаки срещу роми в Унгария през 2008/2009 година, като излага последиците от подобни посегателства върху общността, а също така хвърля светлина върху несъвършенствата на унгарската съдебна система.

Испано-аржентинският филм „Срещу вятъра“ („Facing the Wind“) на режисьорката Мерицел Колел разказва история за семейство, чиито членове не могат да комуникират помежду си. Филмът е създаден с обич кинопортрет на традиционния начин на живот, който вече е на изчезване; разказ за пътуване към себе си, от който бихме могли да се научим отново как да живеем и да се обичаме.

Дебютният филм на израелската режисьорка Цивия Баркай „Червената крава“ („Red Cow“) е разказ за търсенията на собствен път на една млада жена, израснала под грижите на патриархалния си баща, която съвсем логично изпитва сериозни съмнения към религиозния и утопичен национализъм на общността, подчиняваща се на традициите. Скептицизма и критичното отношение на Бени към околните се засилват след срещата й със самоуверена млада жена, която провокира истинска вихрушка от копнежи и емоции.

„На крачка зад Серафима“ („One Step Behind the Seraphim“) на румънския режисьор Даниел Санду е разказ за 15-годишния Габриел, приет в Духовната семинария и решил да стане свещеник. Събитията във филма се развиват в Румъния през 90-те години - време на отчаяна борба срещу икономическите предизвикателства на прехода от авторитаризъм към демокрация.

Още един игрален филм ще бъде представен пред публиката като част от програмата на Международния конкурс, но извън конкурса – това е британско-българският „Бандит“ на Август Кинг, който е сценарист, режисьор, продуцент и монтажист, а негов оператор е Светлин Йорданов. В специфичната хорър-драма сюжетът е фокусиран върху премеждията на съвременен балкански мигрант, скитащ из Европа. Той решава да се върне в родината, след като е изтърпял поредната присъда. В бетонната джунгла на родния квартал, той се сблъсква със старите си навици в отчайващ опит да открие сестра си – единствения близък човек, останал между живите.

Нова антибрекзит партия се роди във Великобритания

http://clubz.bg/64474-nova_antibrekzit_partiq_se_rodi_vyv_velikobritaniq

Нова центристка и антибрекзит политическа партия "Обновление" (Renew) се роди вчера във Великобритания, вдъхновена от "Републиката в движение!" на френския президент Еманюел Макрон.

Новата формация афишира амбицията да спре "Брекзит" и да съживи центъра в британската политика, възползвайки се от общественото мнение, което според оценката й е малко по-благосклонно към оставането в ЕС.

"Апетитът за нова партия е колосален", заяви на пресконференция Джеймс Кларк, един от тримата лидери на "Обновление".

И управляващата Консервативна партия, и лейбъристката опозиция обещаха да зачитат резултата от референдума от 23 юни 2016 г., който с 52 на сто от гласовете реши Великобритания да напусне ЕС.

Третата британска формация, еврофилите Либералдемократи, не успя да се възползва от настроенията против "Брекзит" сред част от населението.

"Обновление" иска да бъде "платформа за хората, които се смятат за политически необвързани и се чувстват пренебрегнати", добави Кларк.

Партията е вдъхновена директно от "Републиката в движение!", основана от Еманюел Макрон.

Тя е получила неофициални съвети от движението, пласирано в центъра на френската "политическа шахматна дъска", основано през април 2016 г. Малко повече от година по-късно това движение стана големият победител на парламентарните избори след избирането на лидера му за президент.

"Няма формална връзка между "Обновление" и "Републиката в движение!", но това, което се опитваме да реализираме, не е толкова далече от това, което Макрон постигна във Франция", обясни Кларк пред АФП. - "Г-н Макрон показа, че е възможно за кратко време да се направи нещо изключително."

"Бихме искали да ни възприемат като различни от традиционните политически партии. Нито лява, нито дясна, "Обновление" иска да пусне корени в празната ниша в центъра на британската политика", продължи Кларк.

Партията твърди, че вече може да издигне над 300 кандидати на следващите парламентарни избори, предвидени за 2022 г., които обаче може да се състоят и по-рано поради слабостта на консервативния премиер Тереза Мей, чието правителство е разединено.

Партията предвижда 650 кандидати, излезли от гражданското общество, за всеки избирателен район в страната.

"Многобройни кандидати са готови да се самофинансират. Ние имаме съвсем скромни приходи, идващи от шепа дарители", заяви Кларк. За да формулира програмата си, "Обновление" инициира през февруари голяма акция "от врата на врата", за да проучи общественото мнение на терен.

"Обновление" е основана от бившия финансист Крис Коглан преди общите избори през юни 2017 г., на които той се яви като независим кандидат в Южен Лондон, с антибрекзит програма. Той се класира четвърти с 1234 гласа.

Тя е една от проевропейските инициативи, появили се напоследък в Обединеното кралство, които намират опора в несигурностите на "Брекзит" и имат за цел да се опитат да спрат процеса на излизане от европейското лоно, който трябва да се реализира на 29 март 2019 г. От последните избори насам проучванията на общественото мнение показват нарастваща подкрепа за оставане в ЕС, без обаче да регистрират радикален обрат.

Външният министър Борис Джонсън е един от най-отявлените привърженици на "Брекзит", което го прави "враг" на "Обновление".

В началото на февруари движенията антибрекзит лансираха обща платформа Grassroots Coordinating Group, за да координират усилията си да повлияят на преговорите с Брюксел и дори да се опитат да постигнат нов вот. Тези разнообразни организации представляват общо около 500 000 души и редица депутати.

Андрю Адонис, лейбърист, член на Камарата на лордовете, лансира собствена кампания заедно с група младежи, желаещи да спрат "Брекзит" по демократичен път - "Нашето бъдеще, нашият избор" (Our Future Our Choice), а проевропейската организация "Най-доброто за Британия" (Best for Britain) получи дарение от около 500 000 паунда (564 000 евро) от американския милиардер Джордж Сорос.

"Обновление" заявява, че иска да атакува причините, които са подтикнали избирателите да гласуват за "Брекзит", и по-конкретно "дълбокото недоволство от неравенствата".

Партията възнамерява да се застъпи за повишаване на минималната заплата, подобряване на инфраструктурата извън Лондон и строежа на повече достъпни жилища, а също така иска "да проучи най-добрите начини за управление на имиграцията" - една от основните теми на кампанията пробрекзит. 

Нова анти-Брекзит партия се роди във Великобритания

http://clubz.bg/64474-nova_anti_brekzit_partiq_se_rodi_vyv_velikobritaniq

Нова центристка и анти-Брекзит политическа партия "Обновление" (Renew) се роди вчера във Великобритания, вдъхновена от Републиката в движение на френския президент Еманюел Макрон.

Новата формация афишира амбицията да спре Брекзит и да съживи центъра в британската политика, възползвайки се от общественото мнение, което според оценката й е малко по-благосклонно към оставането в ЕС.

"Апетитът за нова партия е колосален", заяви на пресконференция Джеймс Кларк, един от тримата лидери на "Обновление".

И управляващата Консервативна партия, и лейбъристката опозиция обещаха да зачитат резултата от референдума от 23 юни 2016 г., който с 52 на сто от гласовете реши Великобритания да напусне ЕС.

Третата британска формация, еврофилите Либерал-демократи, не успя да се възползва от настроенията против Брекзит сред част от населението.

"Обновление" иска да бъде "платформа за хората, които се смятат за политически необвързани и се чувстват пренебрегнати", добави Кларк.

Партията е вдъхновена директно от Републиката в движение, основана от Еманюел Макрон.

Тя е получила неофициални съвети от движението, пласирано в центъра на френската "политическа шахматна дъска", основано през април 2016 г. Малко повече от година по-късно това движение стана големият победител на парламентарните избори след избирането на лидера му за президент.

"Няма формална връзка между "Обновление" и Републиката в движение, но това, което се опитваме да реализираме, не е толкова далече от това, което Макрон постигна във Франция", обясни Кларк пред АФП. - "Г-н Макрон показа, че е възможно за кратко време да се направи нещо изключително".

"Бихме искали да ни възприемат като различни от традиционните политически партии. Нито лява, нито дясна, "Обновление" иска да пусне корени в празната ниша в центъра на британската политика", продължи Кларк.

Партията твърди, че вече може да издигне над 300 кандидати на следващите парламентарни избори, предвидени за 2022 г., които обаче може да се състоят и по-рано поради слабостта на консервативния премиер Тереза Мей, чието правителство е разединено.

Партията предвижда 650 кандидати, излезли от гражданското общество, за всеки избирателен район в страната.

"Многобройни кандидати са готови да се самофинансират. Ние имаме съвсем скромни приходи, изващи от шепа дарители", заяви Кларк. За да формулира програмата си, "Обновление" инициира през февруари голяма акция "от врата на врата", за да проучи общественото мнение на терен.

"Обновление" е основана от бившия финансист Крис Коглан преди общите избори през юни 2017 г., на които той се яви като независим кандидат в Южен Лондон, с анти-Брекзит програма. Той се класира четвърти с 1234 гласа.

Тя е една от проевропейските инициативи, появили се напоследък в Обединеното кралство, които намират опора в несигурностите на Брекзит и имат за цел да се опитат да спрат процеса на излизане от европейското лоно, който трябва да се реализира на 29 март 2019 г. От последните избори насам проучванията на общественото мнение показват нарастваща подкрепа за оставане в ЕС, без обаче да регистрират радикален обрат.

Външният министър Борис Джонсън е един от най-отявлените привърженици на Брекзит, което го прави "враг" на "Обновление".

В началото на февруари движенията анти-Брекзит лансираха обща платформа Grassroots Coordinating Group, за да координират усилията си да повлияят на преговорите с Брюксел и дори да се опитат да постигнат нов вот. Тези разнообразни организации представляват общо около 500 000 души и редица депутати.

Андрю Адонис, лейбърист, член на Камарата на лордовете, лансира собствена кампания заедно с група младежи, желаещи да спрат Брекзит по демократичен път - "Нашето бъдеще, нашият избор" (Our Future Our Choice), а проевропейската организация "Най-доброто за Британия" (Best for Britain) получи дарение от около 500 000 паунда (564 000 евро) от американския милиардер Джордж Сорос.

"Обновление" заявава, че иска да атакува причините, които са подтикнали избирателите да гласуват за Брекзит, и по-конкретно "дълбокото недоволство от неравенствата".

Партията възнамерява да се застъпи за повишаване на минималната заплата, подобряване на инфраструктурата извън Лондон и строежа на повече достъпни жилища, а също така иска "да проучи най-добрите начини за управление на имиграцията" - една от основните теми на кампанията про-Брекзит. 

Прокурор: Разколебан съм за бутнатия тютюнев склад в Пловдив дали е паметник

https://www.24chasa.bg/region/article/6726763

Прокурор: Разколебан съм за бутнатия тютюнев склад в Пловдив дали е паметникМоже да преосмисли обвинението си срещу двамата собственици Объркването е пълно! Това заяви прокурор Дилян Пинчев, по чийто обвинение са изправени на съд собствениците на бутнатия тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив Александър Николич и Георги Бранеков. Те отговарят за разрушаване на паметник на културата и за използване на фалшифициран

Мария Габриел пред "Les Echos": Трябва да удвоим бюджета на ЕС за цифровизация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726749

Мария Габриел пред "Les Echos": Трябва да удвоим бюджета на ЕС за цифровизацияДържавите от Европейския съюз трябва да обединят усилия за повече конкурентоспособност във високите технологии. Това заяви българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в специално интервю за един от най-големи икономически всекидневници във Франция "Les Echos", съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в

Партията на Местан иска в училищата да се преподава майчин език

https://www.actualno.com/politics/partijata-na-mestan-iska-v-uchilishtata-da-se-prepodava-majchin-ezik-news_660767.html

В българските училища не е осигурен подобаващ статут и условия за изучаване на майчиния език. Ние сме "за" такъв да се изучава като задължителен предмет в училище и до бъдат издадени нови учебници и учебни помагала за всички класове. Това заявяват в позиция, изпратена до медиите, от ПП ДОСТ по повод 21 февруари, Международен ден на майчиния език, обявен на Генералната конференция на ЮНЕСКО през ноември 1991 г. От формацията на Лютви Местан подкрепят и "незабавна отмяна на забран

Караянчева: ЕС ще спечели от присъединяването на повече държави към еврото

https://www.actualno.com/politics/karajancheva-es-shte-specheli-ot-prisyedinjavaneto-na-poveche-dyrjavi-kym-evroto-news_660770.html

Европейският съюз ще спечели от присъединяването на максимален брой държави членки към еврото. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Брюксел на Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Караянчева и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни откриха и бяха съпредседатели на пленарната сесия на тема „Укрепване на устойчивостта и стабилизация на Икономич

Пребити 3-годишни близнаци са в болница, майката е в ареста

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-bliznacheta-aresta-bolnitza-26900929

Момиченце и момченце - близнаци на 3 години, са приети снощи по спешност в болница в Пловдив с множество наранявания по телцата.

Писатели поискаха отчисления от заеманите книги в библиотеките

http://clubz.bg/64473-pisateli_poiskaha_otchisleniq_ot_zaemanite_knigi_v_bibliotekite

Прочути български писатели, автори и публицисти изпратиха открито писмо до Народното събрание и Министерството  на културата, в което настояват да бъде решен въпросът с отчисленията, които им се полагат при заемане на книги в библиотеките. Изявлението е подписано от 30 души, между които Георги Господинов, Милен Русков, Стефан Цанев, Антон Дончев, Иво Сиромахов, Недялко Йорданов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова и Владимир Зарев. 

„Когато една песен се слуша по радио, в ресторант или на обществено място, носителите на авторски права получават отчисления. Когато един филм се излъчва безплатно по БНТ – носителите на авторски права получават отчисления. Ако обаче една книга на български автор се заема и чете в различни библиотеки в страната от хиляди абонати, авторът на тази книга не получава и стотинка. Това не е справедливо“, отбелязват подателите.

Причината да изпратят писмото в този момент е предстоящото обсъждане в Комисията по културата и медиите на НС на промени в Закона за авторското право и сродните права.

„Българският писател работи в изключително неблагоприятни условия по много причини – сравнително малобройното население на държавата, неговата неплатежоспособност, а също така и практическата липса на книжарници в повечето градове и села на страната – се казва в писмото. – При ниските доходи в държавата библиотеките и читалищата остават единственото сериозно място за достъп до книжовност и знание. Духовното оцеляване на нацията ни е свързано с библиотеките и книгите. И докато сме свидетели на все по-засилено търсене на съвременна българска и преводна литература, фондовете за книги продължават да не се попълват с нови заглавия, което прави библиотеките и читалищата безсмислени. Защото библиотеки без нови книги са като театри без нови представления. България ще има нужда от своите писатели, ако иска да съхрани езика си през 21 век, а физическото оцеляване на писателите е свързано с уреждането и гарантирането на техните авторски права.“

Представяме ви пълното съдържание на писмото.

„Уважаеми министър Банов,
Уважаеми народни представители,

Причината да се обърнем към Вас е предстоящото обсъждане в Комисията по културата и медиите на НС на промени в Закона за авторското право и сродните права.

Обръщаме вниманието Ви на два нерешени въпроса, които държавата дължи към авторите на книги, в качеството им на носители на авторски права. Авторите на книги – това са писателите, учените, авторите на учебници, публицистите – хората, които създават, съхраняват и развиват българския език и разпространяват интелектуалните достижения на нашето общество.

За съжаление българското законодателство не съдържа ефективна уредба на въпросите, свързани с т.нар. „репро права”, и т.нар. „право на възнаграждение при отдаване в заем и под наем на произведения”. Това са съответно възнаграждения, които се дължат на авторите за възпроизвеждане на техните произведения по репрографски начин (напр. чрез фотокопиране) и възнаграждения, които се дължат на авторите при отдаване на техните книги под наем или в заем (напр. библиотеки).

Въпреки че уредбата не е ефективна, тя съществува в ембрионален вид – като разписано в закона задължение на държавата (съгласно закона и правото на ЕС) да изплаща тези възнаграждения на авторите.

По-конкретно, обръщаме вниманието Ви на следното:

1. Съгласно чл. 20а Закона за авторското право и сродните права, авторите имат право да получат справедливо възнаграждение за отдаваните под наем или в заем техни книги.

Въпреки тази законова разпоредба, Министерството на културата не е създало работещ механизъм за събиране, администриране и разпределение на тези възнаграждения. Поради тази причина държавата е в нарушение на правото на ЕС, защото не е изпълнила задължението си да транспонира Директивата относно правото за отдаване под наем и в заем и не е създала работещ механизъм за разпределение на тези суми.

2. По напълно идентичен начин стои въпроса и с т.нар. „репро права” – отчисленията, които съгласно чл. 26 от Закона за авторското право и сродните права се дължат от вносителите на репрографска техника на авторите на книги.

Неведнъж сме повдигали този въпрос. За съжаление, при последната законодателна реформа на ЗАПСП през 2011 г. правната рамка беше умишлено или по небрежност размита още повече. Това създаде непреодолими пречки пред авторите на книги да реализират своите права.

Уважаеми господин министър,
Уважаеми народни представители,

За да изпълни своите задължения съгласно вътрешното и европейското законодателство, държавата е длъжна да изработи ефективен механизъм за разпределение на тези средства, която да съдържа като минимум отговор на следните въпроси: кой е задължен да заплаща тези възнаграждения, как да се установява техният размер – да се договаря или да се установява от държавата, как да се разпределят постъпилите суми между правоносителите.

Нищо от това не се е случило вече повече от двадесет години.

Когато една песен се слуша по радио, в ресторант или на обществено място, носителите на авторски права получават отчисления.
Когато един филм се излъчва безплатно по БНТ – носителите на авторски права получават отчисления. Ако обаче една книга на български автор се заема и чете в различни библиотеки в страната от хиляди абонати, авторът на тази книга не получава и стотинка. Това не е справедливо.

Българският писател работи в изключително неблагоприятни условия по много причини – сравнително малобройното население на държавата, неговата неплатежоспособност, а също така и практическата липса на книжарници в повечето градове и села на страната. При ниските доходи в държавата библиотеките и читалищата остават единственотосериозно място за достъп до книжовност и знание. Духовното оцеляване на нацията ни е свързано с библиотеките и книгите. И докато сме свидетели на все по-засилено търсене на съвременна българска и преводна литература, фондовете за книги продължават да не се попълват с нови заглавия, което прави библиотеките и читалищата безсмислени. Защото библиотеки без нови книги са като театри без нови представления. България ще има нужда от своите писатели, ако иска да съхрани езика си през 21 век, а физическото оцеляване на писателите е свързано с уреждането и гарантирането на техните авторски права.

Ако държавата не се чувства морално длъжна да подпомага творците си, това е избор на нейното политическо представителство и всички в обществото носим своята отговорност за това. Но там, където има установено от закона задължение на държавата, то трябва да се спазва от нея, защото законите важат както за гражданите, така и за държавата – този принцип вече би трябвало да се разбира от самосебе си. Задължението на държавата да осигури изплащането на тези възнаграждения на авторите не е установено само от българското право, но и от правото на Европейския съюз – съгласно Директива 2001/29, както и съгласно Директива 2006/115, отменила Директива 92/100.

Буди недоумение и друго – част от сумата, която следва да се събира от т.нар. „репро права”, следва да отива във Национален фонд „Култура”, а оттам – да подпомага и други творци. Ако държавата не се интересува от този свой приход, това би било показателно за отношението ѝ към културата като към нежеланото дете на обществения процес.

Считаме, че е време държавата да изпълни поне това, което дължи като минимум и според закона към хората, които създават нейния интелектуален дух.

С оглед на всичко изброено, Ви предлагаме следното:

1. Да се създаде ефективен механизъм за приложението на чл. 20 а от Закона за авторското право и сродните права, който да съдържа уредба за начина на отчисляване, събиране и администриране на приходите от тези права, както и да бъде определен справедливо кръгът от задължени лица.

2. По аналогичен начин – да се създаде ефективен механизъм за приложението на чл. 26 от Закона за авторското право и сродните права, който да съдържа уредба за начина на отчисляване, събиране и администриране на приходите от тези права, както и да бъде определен справедливо кръгът от задължени лица.

С уважение (по азбучен ред):

Алек Попов, Амелия Личева, Ангел Игов, Антон Дончев, Божана Апостолова, Бойко Ламбовски, Васил Георгиев, Веселина Седларска, Владимир Зарев, Георги Бърдаров, Георги Господинов, Георги Константинов, Георги Тошев, Деян Енев, Екатерина Йосифова, Елена Алексиева, Емил Андреев, Емануил Видински, Захари Карабашлиев, Здравка Ефтимова, Иво Сиромахов, Кристин Димитрова, Милен Русков, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Недялко Йорданов, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Силвия Томова, Светослав Иванов, Стефан Цанев, Христо Карастоянов, Юлия Спиридонова.“

"Площад Славейков"

Дронове могат да заместят пчелите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726738

Дронове могат да заместят пчелите

Американски учен смята, че дронове могат да опрашват селскостопанските култури, ако естествената популация на пчелите продължава да намалява, съобщи в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Японски специалисти създадоха дрон с дистанционно управление и с размерите на водно конче, който може да опрашва лилии.

Корнелия Нинова влезе остро на Сотир Цацаров

http://clubz.bg/64472-korneliq_ninova_vleze_ostro_na_sotir_cacarov

Лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува с остри реплики главяни прокурор Сотир Цацаров. Повод за това стана фактът, че все още партията не е получила информация от доклад на ДАНС за оградата по границата с Турция. Той бе изготвен след сигнал на депутата от партията Елена Йончева

"Питаме главния прокурор Сотир Цацаров защо не ни се отговаря за истината за оградата - прикрива ли се нещо", заяви Нинова.

Тя обясни, че се обръща към Сотир Цацаров, тъй като на 6 декември 2017 г. е заявил в правната комисия на парламента, че има доклади на Агенцията за държавна и финансова инспекция и на ДАНС в резултат на сигнала на Елена Йончева.

"Този доклад е изпратен в главна прокуратура. Ние от една седмица искаме от ДАНС резултат на доклада. Поискахме от главния прокурор официално с писмо да ни информирa. Ще има ли образувано досъдебно производство по оградата, за какви пари става дума, за какви завишения на действителната стойност", каза още Нинова.

Самата Йончева заяви, че в доклада на ДАНС се казва, че оградата е строена на завишени цени в сравнение с пазарните. Според нея става дума за корупция.

Тя допълни, чепремиерът Бойко Борисов е излъгал, че оттегля Истанбулската конвенция, тъй като документът все още е в парламента. И заяви, че ако Борисов очаква консенсус от БСП по тази конвенция той няма да го получи. Нинова припомни, че консенсус по темата няма и в управляващата коалиция.

Йончева пък заяви, че ще съди зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цаветанов за изявлнието мъ, че тя е източвала КТБ.

"По-важно е защо се прави това срещу Елена Йончева. Искам да декларирам, че Елена има пълната ни подкрепа. Това се прави заради нейните действия и политика по разкриване на една от най-голмите корупционните сделки на правителството – тази с оградата", заяви Нинова.

Очаквайте подробности!

Автомобил без водач потегля след 2020 г. в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726727

Автомобил без водач потегля след 2020 г. 
в ИстанбулАвтомобил без водач ще бъде създаден от базирана в Истанбул австрийска компания и се очаква изпитанията му да започнат до 2020 г., съобщава в. "Дейли сабах", цитиран от БТА.  Новата кола е конструирана от турски инженери от компанията AVL, известна с изследователската и развойната си дейност в автомобилния сектор.

Пиян шофьор блъсна 68-годишна жена на зебра в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726706

Пиян шофьор блъсна 68-годишна жена на зебра в Пловдив68-годишна жена е блъсната от пиян шофьор на пешеходна пътека в града. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. Инцидентът е станал около 13.30 часа вчера на кръстовище между бул. „Шести септември“ и ул. „Владивосток“. Лек автомобил „Пежо“ предприел ляв завой, отнел предимството и блъснал пресичащата на пешеходна пътека 68-годишна жена.

АЕЦ "Белене" или нов блок в Козлодуй - къде е истината?

https://www.investor.bg/energetika/472/a/aec-belene-ili-nov-blok-v-kozlodui-kyde-e-istinata-256125/

В Европа почти няма нови ядрени площадки, новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите, като заместващи мощности, коментират експерти от БЕМФ

Фархан Хак: ООН призовава за борба срещу "Ислямска държава" и свързаните с нея формации

http://www.moreto.net/novini.php?n=369403

ООН призовава международната общност към съвместна борба срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ и свързаните с нея формации в Ирак, заяви в понеделник зам.-говорителят на Генералния секретар на организацията Фархан Хак „ООН се надява, че цялата международна общност ще се противопостави на организацията „Ислямска държава“, както и на нейните фракции.

Отложиха избора на председател на СГС

https://offnews.bg//temida/otlozhiha-izbora-na-predsedatel-na-sgs-675218.html

Изборът за председател на Софийския градски съд (СГС), който трябваше да се проведе днес, бе отложен за неопределено време заради разболяване на единия от двамата кандидати - Светлин Михайлов.

Той е информирал със служебна бележка защо не може да се яви на прослушването - снощи по спешност е бил приет в Правителствена болница. Михайлов е бивш председател на съда. 

Другият кандидат – съдия Евгени Георгиев, беше в сградата на Висшия съдебен съвет.

Eдинoдyшнo съдийcĸaтa ĸoлeгия oтложи вота без да насрочи нова дата.

Докато изборът бъде проведен, вpeмeнeн пpeдeceдaтeл нa CГC ocтaвa Дecиcлaвa Πoпĸoлeвa.

Кушии и фолклорна програма за Тодоровден в Екопарка край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369333

По традиция и тази година Тодоровден ще бъде отбелязан в Екопарка край Варна, научи Moreto.net. Богатата програма ще започне в 11.00 часа и ще продължи до 14.00 часа, събота - 24 февруари. Предвидени са състезания са за най-красив конски впряг, кушии и ред други мероприятия.

17-годишно момчe падна от 3-тия етаж от Дом за деца с увреждания (обновена)

http://www.cross.bg/roman-tzentura-bolnitza-1568216.html

/КРОСС/ Момче на 17 години от Центъра за социални услуги за деца с увреждания в Роман падна от 3-тия етаж на сградата на дома. Сигналът за инцидента е получен тази сутрин около 7 часа.  На място веднага е пристигнал екип на Спешна помощ. Момчето е транспортирано във врачанската болница с черепно-мозъчна травма. Момчето е изпаднало в  безсъзнание, спред някои информации и в кома, и е прието във врачанската болница, където състоянието му е стабилизирано. По-късно то е транспортирано в плевенската болница "Д-р Георги Странски". Две болници в София са отказали да приемат момчето, което е принудило медиците да го транспортират до Плевен. Според  агенция "Фокус", като се позовава на информация от ОДМВР-Враца, момчето е скочило, но според БТВ, обаче още не е сигурно дали то е скочило само или просто е паднало. Падането на младежа е видяно от служители на Центъра за специализирана образователна подкрепа в Роман. Той се намира точно срещу Центъра, в който момчето е било настанено от близо две години. То е глухонямо със 70 на сто инвалидност, предава БНР. Полицията установява се обстоятелствата около инцидента. В центъра в Роман има камери, записите, от които са иззети от полицията. Мултидисциплинарна комисия изследва случая на място.      

17-годишно момчe скочи от Дом за деца с увреждания

http://www.cross.bg/skochilo-bolnitza-vrachanskata-1568216.html

/КРОСС/ Момче на 17 години от Центъра за социални услуги за деца с увреждания в Роман е скочило от 3-тия етаж на сградата на дома. Сигналът за инцидента е получен тази сутрин около 7 часа, съобщава агенция "Фокус", като се позовава на информация от ОДМВР-Враца. На място веднага е пристигнал екип на Спешна помощ. Момчето е транспортирано във врачанската болница с черепно-мозъчна травма. Момчето е изпаднало в кома, в момента е в във врачанската болница състоянието му е стабилизирано, уточнява БТВ. Според БТВ обаче още не е сигурно дали момчето е скочило само или просто е паднало. Полицията установява се обстоятелствата около инцидента.  

Сашо Диков напуска BiT

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/sasho-dikov-napuska-bit.html

Досегашният програмен директор на BiT Сашо Диков напуска телевизията. Вчера той е имал разговор с новите собственици, на която - по думите му - не му било предложено нищо конкретно.

Сашо Диков напуска BiT

https://frognews.bg/novini/sasho-dikov-napuska-bit.html

Досегашният програмен директор на BiT Сашо Диков напуска телевизията. Вчера той е имал разговор с новите собственици, на която - по думите му - не му било предложено нищо конкретно.

Доброволната казарма на Каракачанов - скъпо удоволствие

http://clubz.bg/64471-dobrovolnata_kazarma_na_karakachanov_skypo_udovolstvie

Военният министър Красимир Каракачанов задейства реализирането на идеята си за въвеждане на доброволна казарма, която е на път да се превърне и в негов основен управленски приоритет. С нея той ще се оправдае пред "патриотичните" гласоподаватели, че не е изпълнил обещанието си да върне наборната служба, а в същото време ще я лансира и като една от мерките за преодоляване на кадровия колапс в армията, пише Медиапул. Оказва се, идеята на Каракачанов ще излезе доста скъпо на държавния бюджет.

Вече няколко седмици в МО работна група мисли възможните варианти за въвеждане на доброволната служба. Подобна мярка обаче ще трябва да мине и през съгласуване с ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов към момента са склонни да приемат някаква форма на доброволна служба, но не и кардинални решения.

Въвеждането на доброволната служба крие много подводни камъни, тъй като ако не бъде изпълнена както трябва, ще доведе до допълнителен смут и хаос в системата. Освен това ще струва и значителни средства, които е много вероятно да имат и своята политическа цена.

При всички положения въвеждането й ще струва значително. Според някои от обсъжданите варианти тя ще излиза десетки милиона лева годишно. Цифрите варират в зависимост от това колко български граждани ще са готови да постъпят в казармата по собствено желание.

Засега в МО се налага идеята, че бъдещите доброволци ще трябва да получават заплащане. Все още не е взето решение в какви размери ще бъде то, но вероятно ще се движи някъде между минималната заплата 510 лева и малко повече до 600 лева.

Разходите ще се допълват от необходимите средства за изхранване на доброволците, обличането им и настаняването им. Със сигурност ще има значителни разходи и за стягането на подготвителните лагери. Към момента се обсъжда да има два подобни лагера.

Най-значителният въпрос е колко ще бъдат доброволците, които ще минават годишно през армията. Дори да има много желаещи, което е много малко вероятно, те ще трябва да отговарят на определени условия за физическа годност. Според разчетите обаче разходите в определени случаи може да надминат 50 млн. лева годишно. При хиляда доброволци годишно само заплатите им ще са над 6 млн. лева.

В момента повече от 5500 места във въоръжените сили са свободни.

Енергиен експерт: Присъствието на държавата в един ядрен проект е неизбежно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726726

Енергиен експерт: Присъствието на държавата в един ядрен проект е неизбежно

Присъствието на държавата в един ядрен проект е неизбежно според Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Той участва в дискусия в Народното събрание за изграждането на АЕЦ "Белене", предава БТА. Иванов посочи, че България е страна в над 30 международни конвенции, договори и спогодби, които определят задълженията на държавата в сферата

Unique Estates с 4 международни маркетинг отличия в областта на луксозните имоти

http://econ.bg/Новини/Unique-Estates-с-4-международни-маркетинг-отличия-в-областта-на-луксозните-имоти_l.a_i.758077_at.1.html

Консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates спечели 4 престижни награди за маркетинг на луксозни имоти. Отличията бяха връчени...

"Ню Йорк таймс": Корупцията в Украйна засяга и въоръжените сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726682

"Ню Йорк таймс": Корупцията в Украйна засяга и въоръжените силиРазходите на Украйна за отбрана и сигурност са нараснали от около 2,5 на сто от БВП в началото на войната в източната част през 2014 г., до над 5 на сто тази година, което позволи на страната да възстанови армията си и да се бие с проруските сепаратисти и тежко въоръжените им руски поддръжници, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

15-годишен от Пловдив в ареста за серия кражби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726674

15-годишен от Пловдив в ареста за серия кражбиНепълнолетен пловдивчанин е заподозрян за поредица взломни кражби, съобщиха от полицията. 15-годишният извършител бил заловен в неделя, непосредствено след като на паркинг пред търговска верига на бул. "България" разбил автомобил и задигнал чантичка с документи, 250 лева, мобилен телефон и други вещи.

Близначета са в болница в Пловдив с кръвоизливи, подозират домашно насилие

https://frognews.bg/novini/bliznacheta-bolnitsa-plovdiv-kravoizlivi-podozirat-domashno-nasilie.html

Две деца - близнаци на 3 години, са приети по спешност в болницата в Пловдив. Те са с множество наранявания по тялото. Подозира се домашно насилие, а майката е арестувана.

България е на последните места в Европейския съюз по работещи в сферата на културата (графика)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/20/3132864_bulgariia_e_na_poslednite_mesta_v_evropeiskiia_sujuz/?ref=rss


България е на едно от последните места в Европейския съюз по работещи в сферата на културата. Това показват данните от изследване на Евростат. Статистическата агенция е изследвала периода между 2011 г. и 2016 г. За тези пет години работещите в сферата на културата са се увеличили със 7%, което се равнява на 550 хил. нови работни места.<br /><br />Малко повече от 84 хил. души в България се занимават с подобна дейност. Те представляват 2.8% от всички работещи в страната, като по този...

Кола помете 48-годишна на оживено кръстовище в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726677

Кола помете 48-годишна на оживено кръстовище в Пловдив48-годишна жена е блъсната от лек автомобил на кръстовището между бул. „Никола Вапцаров“ и ул. „Константин Геров“. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. Инцидентът е станал около 19.00 часа вчера. Лек автомобил „Лада“ предприел ляв завой, отнел предимството и блъснал пресичащата 48-годишна жена на кръстовище между бул. „Никола Вапцаров“ и ул.

Газовата индустрия не предполага колко по-чиста може да бъде

https://www.investor.bg/surovini/365/a/gazovata-industriia-ne-predpolaga-kolko-po-chista-moje-da-byde-256123/

Според проучване ръководителите в сектора подценяват това колко по-екологична може да бъде работата на компаниите им, усъвършенствайки процеса на добив

В Македония започнаха да премахват табелите с надпис "Александър Велики"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726654

В Македония започнаха да премахват
табелите с надпис "Александър Велики"Общественото предприятие за държавни пътища "Македония път" започна да премахва пътните табели с досегашното наименование на магистралата "Александър Велики" на транспортен коридор номер 10. Табелите трябва да бъдат заменени с нови с името "Приятелство", според решението на правителството, предаде МИА, цитирана от БТА.

Бургазлия с уникална колекция стари картички от родното Черноморие (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6726566

Бургазлия с уникална колекция стари картички от родното Черноморие (Снимки)Трифон Стоянов ги събирал над 30 г., някой кътчета по морето вече ги няма Уникална колекция от картички, разкриващи дивата природа на българското Черноморие, представи бургазлията Трифон Стоянов. Изложбата е подредена в залата на първия етаж в централата на ПП ГЕРБ Бургас.  На откриването присъстваха депутатите Димитър Бойчев и Диана Саватева,

Караянчева: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави-членки към еврото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726667

Караянчева: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави-членки към евротоЕвропейският съюз ще спечели от присъединяването на максимален брой държави-членки към еврото, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Брюксел на Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС. Цвета Караянчева и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни откриха и бяха

Друсан шофьор остава в ареста за наркоразпространение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726666

Друсан шофьор остава в ареста за наркоразпространение

Симеон Иванов остава в ареста без право да обжалва мярката си за неотклонение. Това реше като последна инстанция състав на Варненския апелативен съд. Той бил засечен от пътна полиция друсан зад волана на автомобила си, но впоследствие обвинението му нараснало и на притежание и разпространение на наркотици.

Кои са основните моменти в новата система за прием в 1 клас във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369398

Нова система от правила за прием в първи клас предстои да разгледат съветниците от постоянната комисия по наука и образование към местния парламент, научи Moreto.net. Окончателното й гласуване обаче трябва да се случи на предстояща сесия на Общински съвет.

Българите одобряват най-много Радев, Манолова и църквата

https://www.actualno.com/society/bylgarite-odobrjavat-naj-mnogo-radev-manolova-i-cyrkvata-news_660731.html

Българите дават най-положителни оценки на президента (63%) и омбудсмана (62%). Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) одобряват работата й. Оценките за работата на основните институции в България като цяло се запазват на сходни нива в сравнение с януари. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции. Това показват данните от проучването на изследователски цент

Пиян шофьор помете жена на пешеходна пътека

http://dnes.dir.bg/news/alkohol-mvr-peshehodna-pateka-26900857

68-годишна жена е блъсната от пиян шофьор на пешеходна пътека в Пловдив, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

89-годишна издъхна при пожар в дома си в Стамболийски

https://www.24chasa.bg/region/article/6726652

89-годишна издъхна при пожар в дома си в СтамболийскиВъзрастна жена загуби живота си при пожар в дома й в Стамболийски. Сигналът е постъпил към 13 часа вчера, съобщиха от полицията. След приключване на гасителните действия в къщата било открито тялото на 89-годишната обитателка. Продължава работата по изясняване на причините за пожара. В районното управление е образувано досъдебно производство.

Няколко часа движение седмично удължават живото на възрастните мъже

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6726653

Няколко часа движение седмично удължават живото на възрастните мъжеНяколко часа физическа активност седмично, дори и с малка натовареност, като разходка или градинарство, намаляват риска от смърт за възрастните мъже, съобщи АФП, цитирана от БТА. Усилията може да са съвсем скромни и да продължават само по няколко минути на сеанс, подчертават авторите на изследването от Лондонския университетски колеж.

Най-яката гилдия в България е фотографската

http://www.transmedia.bg/2018/02/20/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%8f%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bb%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84/

 

На 16 февруари в петък Клубът на фоторепортерите и фотографите в България навърши 20 години. И без всякакво преувеличение може да се каже, че това е най-дейното гилдийно сдружение, реализирало стотици инициативи.

Наричаме фоторепортерите зад гърба им „мафия“ – дето се вика, нищо лично, просто им завиждаме. Известно е, че истинският английски джентълмен има два клуба, за да може в единия кракът му да не стъпва. Журналистите имаме два клуба, но в нито един от тях кракът ни не стъпва. На повечето от нас, просто няма за какво.

Ходим в клуба на фотографите, те приютяват всякакви неорганизирани субекти – артисти, художници, поети, писатели, нарочно или случайно минаващи през подлеза между Министерския съвет и Президентството.

В поздравлението си Георги Лозанов призова присъстващите специално и хорово да благодарят на един човек, без който този клуб нямаше да стане. Това е Рада Петкова, председател на сдружението, моторът за създаването и  организирането на повечето мероприятия, за която изразът „това не може да стане“ не съществува.

Когато преди години й хрумна да организира създаването на най-голямата детска рисунка в света, аз дълго и „научно“ я разубеждавах, че това технически е невъзможно, че рулонът ще се къса на завоите, че няма да дойдат достатъчно деца и да не си прави труда. Тя изобщо не оспори доводите, но не им обърна внимание. В резултат Клубът на фотографите бе вписан с рекорд (до ден-днешен) в Книгата на Гинес. Рисунките на 2600 деца върху картина от 2 километра и 800 метра се пазят в столична община.

Едно от най-интересните събития е „Конкурсът за млади фоторепортери“ на името на колегата от „Демокрация“ Шаварш Артин – Шами. Пак по инициатива на Рада това се реши, когато подредиха в негова памет изложбата „Един незавършен проект“. Шами беше започнал да снима двойни портрети на клошари – в ежедневния им вид и преоблечени като дами и господа. Снимките се журират от редактори на Ройтерс в Париж.

20-годишнината на клуба бе отбелязана с изложба на фотографите по техен избор. И един любопитен факт: при копирането на файловете на снимките се оказва, че тази с дядо Добри без всякаква причина е дублирана.  Чак по-късно става ясно, че в същия ден на 103 години добрият старец си е отишъл.

Ето малка част от „уловените мигове“ на възторзи, падения или  просто „хора в ситуации“ от дните на нашето време. И разбира се, малко снимки за спомен от купона.

 

 

Наказания грозят "Уигън" и "Манчестър Сити" за сблъсъците снощи

http://clubz.bg/64470-nakazaniq_grozqt_uigyn_i_manchestyr_siti_za_sblysycite_snoshti

Футболната асоциация (ФА) на Англия обяви, че ще разгледа сцените по време и след мача "Уигън" - "Манчестър Сити" (1:0) от осминафиналите за Купата на страната. Почти сигурно ще се стигне до наказания и за двата отбора, като за "Уигън" санкцията е неизбежна.

Треторазредният клуб поднесе изненада с победата си над гранда. Така "гражданите" са аут от турнира и няма да могат да спечелят и четирите купи, за които играят през сезона. "Сити" е почти сигурен шампион на Англия, финалист за Купата на лигата и напрактика си е осигурил място на четвъртфиналите в Шампионската лига.

Популярният Уил Григ реализира единствения гол в 79-ата минута след груба грешка на защитника Кайл Уокър. Григ нашумя по време на европейското във Франция през 2016 г. Феновете на Северна Ирландия пееха песни за него, а той дори не беше национал и го нямаше по френските терени.

"Сити" тотално надигра своя противник, имаше огромно предимство във владеенето на топката, корнерите и головите ситуации, но не успя да вкара.

Първата скандална ситуация се разигра в добавеното време на първото полувреме, когато Фабиан Делф от гостите влезе грубо в краката на Макс Пауър. Съдията Антъни Тейлър подготви жълт картон, но след секунди вдигна направо червен на халфа на "гражданите".

Треньорът на тима Пеп Гуардиола побесня и влезе в остър спор с наставника на "Уигън" Пол Кук. Разпрата им продължи в съблекалнята. Кадри от камерите на Би Би Си показват, че двамата почти са стигнали до бой. ФА чака докладите на съдиите и делегата, за да прецени дали да накаже треньорите.

Самата ситуация с Делф също е под прицел.

Най-нажежено обаче стана след последния съдийски сигнал, когато публика на домакините нахлу на терена от всички сектори. А играчите не бяха напуснали игрището. Серхио Агуеро беше провокиран и удари запалянко. Само намесата на играчи на "Уигън" и хора от скамейките предотврати много тежък инцидент.

Междувременно феновете на победителите отидоха към сектора с гостуващата агитка и решиха да продължат да празнуват там. От трибуната полетяха предмети, седалки, рекламни пана... Стюардите едва се справиха със ситуацията.

"Уигън" ще бъде наказан по последните два казуса, тъй като не е взел мерки да не допуска публика на терена. Засега Агуеро виси, а "Сити" е заплашен от глоба заради щетите в сектора.

Сцените в този момент върнаха зрителите към миналото на английския футбол. И настоящето на балканския, в който нахлуването на терена и чупенето на седалки са често срещана практика.

ДОСТ: Особено грозна е забраната за ползване на майчин език по време на предизборна кампания

https://offnews.bg//politika/dost-osobeno-grozna-e-zabranata-za-polzvane-na-majchin-ezik-po-vreme-675216.html

Партия ДОСТ излезе с декларация по случай Международния ден на майчиния език, в която се обяви срещу забраната в Изборния кодекс за ползване на майчиния език по време на предизборна кампания.

ДОСТ пишат още, че България е изключително лош пример за печатни издания на майчин език. От партията посочват, че телевизионните предавания се изчерпват с петте минути преведени на турски език новини.

В своята декларация ДОСТ обръщат внимание на българските училища, в които не е осигурен подобаващ статут и условия за изучаване на майчиния език.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

21 февруари е Международен ден на майчиния език, обявен на Генерална конференция на ЮНЕСКО през Ноември 1991 г. Съхраняването на близо 7000 езика, които съществуват в света, е един от най-важните инструменти за опазване на материалното и нематериалното наследство на човечеството. Този ден е Знакът, че майчиният език е най-силното средство за защита на човека и неговата свише определена неприкосновена идентичност. Затова забраната за изучаването и ползването на майчин език е в основата на всяка дискриминационна и асимилаторска политика и е най-грубото посегателство срещу човешката съкровеност и свобода. Това обуславя неслучайно егидата на ЮНЕСКО.

Създаването на нормални условия за изучаване и ползване на майчин език е основен критерий на демокрацията в националните държави в цивилизования свят. За съжаление, България днес, на дванадесетата година от своето членство в ЕС е далече от стандартите на ЮНЕСКО и на Европа за закрила на майчините езици.

В българските училища не е осигурен подобаващ статут и условия за изучаване на майчиния език.

Упоритият отказ на всички състави на Народното събрание да се приемат предложенията за включване на майчиния език в раздел Задължителна подготовка, тоталната неангажираност на МОН за издаване на нови учебници и учебни помагала представят по същество една дискриминационна политика, в резултат на която броят на изучаващите майчин турски език например падна от над 90 000 през 1992-93 г. на под 10 000 през настоящата учебна година.

Особено грозна е забраната в Изборния кодекс за ползване на майчиния език по време на предизборна кампания, за нарушаването на която непрекъснато се налагат глоби на кандидати за народни представители.

Република България е изключително лош пример за печатни издания на майчин език. Такива почти няма. Телевизионните предавания се изчерпват с петте минути преведени на турски език новини.

На този фон българската държава провежда политика на двойни стандарти – изключително активна и правилна политика на защита на българските малцинства в другите държави (Украйна, Молдова, Сърбия, Чехия, Унгария и др.) и изключително неприемлива, грешна, недемократична политика спрямо собствените си граждани от етническите малцинства.

Неслучайно защитата на правото на етническите малцинства да изучават и ползват свободно своя майчин език, е ключов концепт в политическата платформа на партия ДОСТ. Ние сме за:

1. Изучаване на майчиния език като задължителен предмет в училище и издаване на нови учебници и учебни помагала за всички класове.

2. Незабавна отмяна на забраната за ползване на майчин език в предизборните кампании.

Политическият влог на ДОСТ за решаването на този проблем ще бъде резултатът от делото в Съда за правата на човека в Страсбург, заведено от Председателя на ДОСТ г-н Лютви Местан.

Освен това ДОСТ категорично настоява България да подпише и ратифицира Европейската харта за регионалните или малцинствените езици на ПАСЕ.

В заключение, партия ДОСТ честити Деня на майчиния език и поздравява всички ученици, техните семейства, разбира се, всички учители по майчин език, както и представителите на културно-просветните дружества на малцинствата в България, които в условия на незаинтересованост и неадекватна политика на българската държава полагат непосилни усилия за съхраняване на свещения майчин език, без който е немислимо съхраняването на идентичността и на културното многообразие като обществена ценност.

Румъния иска да закупи още изтребители Ф-16

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726649

Румъния иска да закупи още изтребители 
Ф-16Румъния иска да допълни ескадрилата от изтребители Ф-16 с още четири самолета и планира закупуването на още 36 подобни летателни апарата, заяви днес министърът на отбраната Михай Фифор, цитиран от Аджерпрес. През 2013 г. Румъния купи от Португалия 12 използвани изтребителя Ф-16 за сумата от 628 милиона евро.

С 60% повече българи са пътували за туризъм в края на годината

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/20/3132856_s_60_poveche_bulgari_sa_putuvali_za_turizum_v_kraia_na/?ref=rss


През четвъртото тримесечие на 2017 г. българите са увеличили пътуванията значително. Данните на Националния статистически институт сочат, че през последното тримесечие общо 1.329 млн. българи са пътували с цел туризъм, което е с 59.5% повече спрямо година по-рано.<br /><br />Преобладаващата част от тях - 85.2%, са пътували само в страната, 11.1% - само в чужбина, а 3.7% са пътували както в страната, така и в чужбина.<br /><br />Очаквано най-много са пътували българите на...

Обирджия задигна колата на жертвите си в морската столица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726643

Обирджия задигна колата на жертвите си в морската столица

36-годишен варненец попадна за пореден път зад решетките, след като обра апартамента и задигна колата на жертвите си. На 21-и януари тази година в полицията е получен сигнал от варненско семейство, че домът им на ул. "Поп Харитон" в морската столица е обран. Крадец проникнал в апартамента, след като разбил ПВЦ врата на терасата.

АФИС: ГЕРБ губи избиратели

https://frognews.bg/politika/afis-gerb-gubi-izbirateli.html

През последните месеци се забелязва демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи. Наблюдаваме общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател.

АФИС: ГЕРБ губи избиратели

https://frognews.bg/novini/afis-gerb-gubi-izbirateli.html

През последните месеци се забелязва демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи. Наблюдаваме общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател.

Видео: Невероятната радост на феновете на "Уигън" след победата над "Манчестър сити"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/20/3132844_video_neveroiatnata_radost_na_fenovete_na_uigun_sled/?ref=rss


<br />Ако сте футболен фен, няма как да не сте чували за Уил Григ. Нападателят на националния отбор на Северна Ирландия се превърна в световна сензация на Евро 2016, а в понеделник вечерта отново "открадна" всички заглавия на Острова и в Европа.<br /><br />Нападателят на "Уигън" отбеляза единственото попадение при победата в осминафиналния мач срещу "Манчестър сити" за Купата на Англия.<br /><br />По традиция, когато по-малък отбор...

Гръцки журналист сипе обиди към България

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-gartzia-obidi-makedonia-26900770

Гръцкият журналист и вицепрезидент на гръцката телевизия "Алфа" Димос Верикиос обвини България в заговор за съсипване преговорите за името на Македония.

Народът канонизира дядо Добри

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6725981

Народът канонизира дядо ДобриДа бъде ли канонизиран дядо Добри за светец, или не. Тази дискусия се разрази в социалните мрежи след смъртта на добрия старец, който години наред събираше пари пред храмовете в София и ги даряваше на Църквата. 103-годишният дядо Добри почина на 13 февруари. Патриарх Неофит го изпрати в последния му път.

Подправки, които борят рака

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6726554

Подправки, които борят ракаПодправките и билките от хилядолетия се използват за лекуване на храносмилателни проблеми. Въпреки че науката все още не е категорична за преките ползи от консумацията на конкретни подправки и билки в борбата срещу различните видове рак, то със сигурност народната медицина е доказала облекчаване на страничните ефекти от традиционната терапия на

Зам.-министър на спорта оглави Агенцията за малки предприятия

http://econ.bg/Новини/Зам-министър-на-спорта-оглави-Агенцията-за-малки-предприятия_l.a_i.758076_at.1.html

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, назначена със заповед на...

Вдигнаха с паяк 11 таратайки в пловдивския район "Северен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6726638

Вдигнаха с паяк 11 таратайки в пловдивския район "Северен"Поредна акция по вдигане на таратайки осъществи кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев. Те са били предварително облепени със стикери, но собствениците им не са взели мерки да ги преместят. 11 от трошките бяха вдигнати с паяк и откарани на принудителен паркинг. Те са стояли на ул. “Борис Дякович “№ 2/4; ул.

Експерт: Цените на храните в България се доближават до средноевропейските

http://www.moreto.net/novini.php?n=369389

Цените на храните в България се доближават до средноевропейските, коментира Виолета Иванова от КНСБ. „Хранителните ни стоки достигат до 71% от средните европейски ценови равнища, а някои от тях като растителните масла надхвърлят средните европейски равнища с около 9%.

Без автобуси в Атина до 17 ч. днес заради стачка на работещите в транспорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726629

Без автобуси в Атина до 17 ч. днес заради стачка на работещите в транспортаАтина днес е без автобуси от обяд до 17 ч. заради протест на работещите в градския транспорт срещу плановете на правителството за приватизация на сектора, предаде гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.  Заради протеста са възникнали проблеми. Останалите видове транспорт в Атина се движат нормално.

Синдикатът на служителите в затворите покани Цачева на протеста в събота

https://www.actualno.com/society/sindikatyt-na-slujitelite-v-zatvorite-pokani-cacheva-na-protesta-v-sybota-news_660764.html

Синдикатът на служителите в затворите в България покани правосъдния министър Цецка Цачева на протеста на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ в събота. Поканата към министъра на правосъдието е изпратена тази сутрин от председателя на УС на Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) Христо Илков, съобщиха от синдиката. В писмото от името на УС на Синдикат на служителите в затворите в България Илков приканва Цачева

Шест коли катастрофираха на изхода от тунела за 'Люлин'

https://offnews.bg//112/shest-koli-katastrofiraha-na-izhoda-ot-tunela-za-liulin-675220.html

Верижна катастрофа с шест автомобила стана на изхода на тунела за столичния ж.к. „Люлин” около 11 ч. днес, пише bTV

Ударите са били леки и за щастие няма пострадали.

Движението в посока от центъра към „Люлин” обаче продължава е затруднено и час по-късно.

Колите са изтеглени в най-лявата лента, на място са и служителите на пътната полиция.

Младежи счупиха черепа на мъж заради момиче

https://www.actualno.com/crime/mladeji-schupiha-cherepa-na-myj-zaradi-momiche-news_660762.html

38-годишен мъж от Момчилград е настанен в болница в Пловдив, след като е бил пребит жестоко от двама 21-годишни младежи. Скандалът избухнал заради момиче. Побоят е станал снощи около 23,30 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кърджали. Две 21-годишни момчета отишли пред жилището на 38-годишен мъж, с когото се скарали и последвало сбиване. В мелето по-възрастният е получил фрактура на черепа. Бил е прегледан във Филиала на спешна помощ в Момчилград и транспортиран в болница в Пловдив.

Българска култура и традиции в БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Лайден

http://www.eurochicago.com/2018/02/bg-n/

Децата представиха с голям успех български народни песни и танци, и развълнуваха многобройната холандска и българска публика. Българско хоро и ръченица, български фолклорни ритми и ясни детски гласчета завладяха всички в препълнената зала в Сайтхоф. На 17.02.2018 г. отбелязахме в училище 145-тата годишнина от героичната гибел на великия български национален герой Васил Левски. Ученици от прогимназиалните класове и техните учителки Р. Шаренкова и В. Бикова представиха кратка драматизация на „Апостолът в премеждие“ от Иван Вазов.

Афроамериканец сред фаворитите за следващия Джеймс Бонд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6726628

Афроамериканец сред фаворитите за следващия Джеймс БондПрословутият агент 007 Джеймс Бонд се очаква да се развихри за пореден път на екран догодина, като в образа му зрителите за последен път ще видят британския актьор Даниъл Крейг. Въпросът кой ще бъде неговият наследник вълнува както публиката, така и букмейкърите. Сред настоящите им фаворити, след триумфа си на наградите БАФТА,

Жената, която изумява първо с косата си, после с таланта

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zhenata-koiato-izumiava-pyrvo-s-kosata-si-posle-s-talanta-6079513

Като дете тя израства в семейните къщи в Англия и в Ирландия. Има честта да познава един от гениите на изкуството - Салвадор Дали

Чепеларе готви конкурс за нова българска музика в 7/8

https://www.actualno.com/smolyan/chepelare-gotvi-konkurs-za-nova-bylgarska-muzika-v-78-news_660760.html

Седми национален конкурс за авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска музика в 7/8“ готви община Чепеларе. Спонсор на проявата е фондация „Св. Георги Победоносец“ от Балтимор (САЩ), която осигурява наградния фонд от 10 000 лева, съобщи Елен Асимакова – мл. експерт „Култура“. Досега проявата се е провеждала през година, но по решение на местната управа и спомоществувателя вече ще се ор

Откриха останките на разбилия се ирански самолет

https://frognews.bg/svqt/otkriha-ostankite-razbiliia-iranski-samolet.html

В иранската планина Дена са открити останките на разбилия се в неделя самолет на авиокомпания ”Асеман еърлайнс” с 66 души на борда, предадоха Франс прес и ТАСС.

37 жертви на грипа в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726602

37 жертви на грипа в Румъния
Тридесет и седем души са починали от грип в Румъния този сезон, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Националния център за наблюдение на заразните болести към Националния институт за обществено здраве. Последните две жертви на грипния вирус не са били ваксинирани и са имали здравословни проблеми и преди това.

Осман Октай: Пеевски е притеснен

http://www.barometar.net/90470/

Делян Пеевски се превърна във фактор на задкулисието, каза бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай пред държавното радио. Не познавам Делян Пеевски и докато аз бях заместник-председател на ДПС до 2001 година, той не съществуваше в това пространство. Винаги съм казвал, че след смъртта на Илия Павлов той седна на този празен стол до Доган и […]

Жерар Депардийо иска да се мести в Алжир

http://www.cross.bg/depardiiio-alzhir-zherar-1568215.html

/КРОСС/ "Скоро ще живея в Алжир, това е великолепна страна", заяви Депардийо пред френското издание Le Parisien. Актьорът обяви, че се възхищава на жителите на Алжир и се интересува от историята на тази страна. Също така, Депардийо отбеляза "големият ум" на местните жители, за разлика от "неграмотните" французи. "Навсякъде живея по-малко", добави още той. Освен френското си гражданство,  Жерар Депардийо притежава още руско и белгийско. Актьорът многократно заявява, че е гражданин на света, а не на конкретна държава.

Каракачанов: Работим за военно обучение и доброволна служба

http://dnes.dir.bg/news/krasimir-karakachanov-otbrana-armia-kabinet-borisov-3-26900724

За да можем ефективно да използваме армията при кризи, предварително трябва да сме я осигурили достатъчно, заяви министър Красимир Каракачанов.

Забраниха алкохола на Световното в Русия... Но не съвсем

http://www.cross.bg/samo-rysiya-izvestiya-1568214.html

/КРОСС/ Алкохолът ще бъде забранен покрай мачовете от световното първенство по футбол в Русия това лято, съобщава „Известия". Забраната няма да е само за консумация, а и за продажба около и на стадионите и фен зоните покрай всяка една среща от Мондиала. Това е изискването на ФИФА, но всъщност то няма да е толкова сурово, особено за руските фенове, отбелязва „Известия". Всъщност подобна забрана важи и за мачовете от руското първенство, като неприятната невъзможност да се почерпят преди мач, може би ще направи впечатление само на градовете домакини, които нямат представители в руската Премиер лига. Практически всички градове - бъдещи домакини на мачове от тазгодишното световно по футбол в Русия, ще ограничат продажбите на алкохол по време на игрите, а на места и предния ден, информира "Известия", като се позовава на местните власти. Новото всъщност е, че се позволява продажбата на бира, при това на стадионите - лукс, който досега нямаха руските футболни фенове. Разбира се, тя ще се консумира само в пластмасови чаши, както е навсякъде по света.  

Рекорден ръст в туристическите пътувания на българи в края на 2017 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rekorden-ryst-v-turisticheskite-pytuvaniia-na-bylgari-v-kraia-na-2017-g-256120/

За периода октомври-декември над 1,32 млн. българи са пътували с цел туризъм или близо с 60% повече на годишна база, изчисли НСИ

17-годишен скочи от третия етаж в Роман, борят се за живота му

https://www.24chasa.bg/region/article/6726584

17-годишен скочи от третия етаж в Роман, борят се за живота муВ тежко състояние тази сутрин във врачанската болница бил докаран младеж от Роман и лекарите се борят за живота му. Според очевидци 17-годишния Асен Маринов, възпитаник на комплекса за социални услуги за деца с увреждания, скочил от тоалетна на третия етаж. При падането на земята той получил тежките си наранявания.

Арестуваха мъж, откраднал 5 лева и автомобил във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369397

36-годишен мъж опозна варненския арест заради 5 лева и лек автомобил, научи Moreto.net. На 21 януари мъжът проникнал през терасата в апартамент на улица "Поп Харитон". Вътре намерил яке с 5 лева в джоба и го взел. По-ценната находка били ключовете за автомобил.

Този ТЕСТ показва дали сте емоционално интелигентна жена

https://www.actualno.com/curious/tozi-test-pokazva-dali-ste-emocionalno-inteligentna-jena-news_660758.html

Проверете дали емоциите работят във ваша полза, или пък взимат важните решения в живота ви. 1. По време на полет попадате в зона със силна турбуленция. Как ще реагирате? а) Продължавате да си четете книгата или да гледате филм, опитвайки се да не обръщате внимание на въздушната буря. – 2 т б) Внимателно наблюдавате стюардесите, изостряте бдителността си и си припомняте инструкциите за поведение при извънредно положение. – 3 т в) По малко и от а), и от б) – 1 т

Светла Димитрова е новият зам.-шеф на ВКС, ВСС прие оставката на Влахов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726558

Светла Димитрова е новият зам.-шеф на ВКС, ВСС прие оставката на ВлаховСъдия Светла Димитрова е новият зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Гражданската колегия. Това реши съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдебните кадровици освободиха досегашния зам.-шеф Красимир Влахов, който на 6 февруари подаде оставка след скандал във ВСС за рокадата във ВКС.

Редактират новия антикорупционен закон едва месец след приемането му

https://offnews.bg//politika/redaktirat-novia-antikoruptcionen-zakon-edva-mesetc-sled-priemaneto-mu-675210.html

ГЕРБ внасят поправки в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество едва месец след като беше приет на второ четене в Народното събрание.

Причината е, че новият антикорупционен закон забранява на общинските съветници да бъдат еднолични собственици, съдружници, членове на управителни, надзорни или контролни съвети на търговски дружества, които имат сключени договори с общината, в която са общински съветници, както и с фирми с общинско участие. 

С промените се дава гратисен период до 2019 г., в който общинските съветници да спазят изискванията на антикорупциония закон.

"Налага се да се предвиди период от време, в който кандидатите за общински съветници за мандат 2019-2023 да съобразят и да решат дали да бъдат общински съветници при тези нови изисквания", се посочва в мотивите на законопроекта. 

Преди 10 дни Националната асоциация на председателите на общински съвети се оплака, че антикорупционният закон ѝ налага ограничения, пише в. "Сега".

"България може да остане без общински съветници. Законът им забранява да участват в търговски дружества, които имат договори с общините. Много от тях вече изпълняват задълженията си неправомерно", заяви пред БНР Красимира Германова, председател на общинския съвет в Созопол.

С новия закон ограниченията за общинските съветници са изключително разширени, коментира Евгений Мосинов, юрист, общински съветник и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към местния парламент в Бургас.

„Като всеки набързо написан закон е лошо написан. Обикновено законодателството дава срок. Когато влязат в сила нови ограничения, на хората, които попадат под действието на ограниченията, им се дава гратисен период да спазят изискванията. В закона няма такъв срок“, казва Мосинов. 

Румъния забрани пластмасовите торбички. А у нас кога?

http://clubz.bg/64469-rumyniq_zabrani_plastmasovite_torbichki_a_u_nas_koga

Пластмасовите торбички ще бъдат забранени в Румъния. 

Сенатът одобри вчера законопроект, който забранява продажбата на тънки и много тънки пластмасови торбички за пазаруване от 1 юли 2018 г., а от 1 януари 2019 г. те ще бъдат забранени напълно в търговията, съобщи БТА. 

Сенатът е първата сезирана камара, а окончателният вот по законопроекта ще бъде даден от Камарата на депутатите. Нормативният акт въвежда предвижданията на Директива на ЕС за намаляване на потреблението на пластмасови торбички. 

Законопроектът касае тънките пластмасови торбички (под 50 микрона) и много тънките (под 15 микрона) с дръжки, но не и тези без дръжки. От 27 май 2018 г. министерството на околната среда ще докладва за годишното потребление на тънки пластмасови торбички, когато предоставя на Европейската комисия данни за управление на опаковките и отпадъците от опаковки. 

Предвижда се властите да организират информационна и образователна кампания за гражданите и икономическите оператори.

В България екоорганизации настояват отдавна до 2025 г. да се забрани напълно употребата на найлонови торбички. Въпреки че през 2011 г. беше въведена т.нар. екотакса, употребата им е нараснала с 30%, твърдят оттам. От Министерството на околната среда и водите пък излизат с контрааргумента, че техни проучвания показват, че употребата им е намаляла наполовина и не дават отговори за планирани мерки в тази посока.

В Гърция също предвиждат спирането на пластмасовите торбички до няколко години. Атина се стреми да намали употребата им на човек с 75% до края на 2020 г. и с 90% - до 2025 г., съгласно приетите през 2015 директиви на ЕС.

Гърците използват пластмасови торбички два пъти повече от другите европейци - 242-363 пластмасови торбички годишно, като става въпрос за над 4 милиарда пластмасови торбички на годишна база. В ЕС този показател е 191 торби на глава от населението.

Пластмасовите торбички, които гърците използват за пазаруване и боклук, представляват половината от отпадъците в гръцките води.

От 1 януари т.г. в Гърция е въведен екоданък от 3 евроцента, но с 24% данък добавена стойност, цената се увеличава до 3.75 евроцента. Не се налагат такси за пластмасови торбички за пазаруване на откритите пазари и павилиони. От 2019 г. таксата ще се повиши до 7 цента. Приходите се очаква да бъдат използвани за производство на рециклирани екологични торбички.

Засега в Кения са най-строгите закони за забрана на пластмасови торбички. Санкциите при нарушение са до 40 000 долара глоба и до 4 години затвор. 

Наред с това се обмисля в ЕС да бъде наложен нов данък за пластмасата като един от вариантите да се наберат средства заради напускането на Великобритания, което ще отвори значителна дупка в бюджета на Общността. През май ще стане ясно върху коя група ще бъде наложен - на производителите или на потребителите.

"Произвеждаме и използваме прекалено много пластмаса, която се губи, а не се рециклира", коментира Йотингер. 

Българите гледат положително на настоящето и бъдещето на ЕС

https://www.actualno.com/society/bylgarite-gledat-polojitelno-na-nastojashteto-i-bydeshteto-na-es-news_660756.html

Средно 57% от българската общественост споделя цялостна положителна представа за Европейския съюз и близо половината от българите (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Това сочат резултатите от последното допитване "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия. 57% от българите имат положителна представа за ЕС, което ни нарежда на едно от водещите места по този индикатор, заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Едва 14% от нашите съграждани имат

Как руските олигарси изтеглят пари от Европа

http://clubz.bg/64468-kak_ruskite_oligarsi_izteglqt_pari_ot_evropa

Обобщението на първата година от президентството на Доналд Тръмп може и да е противоречиво. Едно обаче е безспорно – новият стопанин на Белия дом изтегля към страната вложен в чужбина капитал. И то не само американския към САЩ, примамвайки с новия данъчен закон, а и руския към Русия, сеейки страх чрез заканата за налагането на нови санкции.

Постепенно излиза наяве, че руските богаташи масово трансферират в Русия кътаните на Запад пари, за да избегнат западни служби да се доберат до тях. За необичайно голям поток от капитали към Русия тези дни заговори Евгения Тюрикова, отговаряща за частното банкиране на най-голямата руска държавна банка “Сбербанк” – само за седмици през януари нейният отдел е установил трикратно завишаване на подобни транзакции в сравнение със същия период на миналата година. Сумите са били прехвърлени предимно от Швейцария, но също от Австрия и Великобритания. Ставало дума за стотици милиони. Средната преводна сума на година се е увеличила от 2,3 милиона долара на 3,8 милиона.
Липсва пълна картина, тъй като банките не дават сведения за движението на парични потоци. Най-голямата руска частна банка “Алфа” обаче потвърждава тази тенденция. В сравнение с миналата година преводите през януари са нараснали четири пъти, достигайки 11 милиарда рубли (156 милиона евро). Следите водели към темата за санкциите и то още от 2017 г., тъй като м. г. Русия обяви нарастване на паричните потоци към страната със 78 %.

Най-късно от лятото на м. г. темата за санкциите виси във въздуха като  Дамоклев меч. Под натиска на Конгреса Тръмп подписа новия закон за налагане на санкции. В края на януари т. г. финансовото министерство беше задължено да представи предложения за прилагането на закона. Така се появи списък с имената на 114 политици и 96 бизнесмени. В Москва това беше повод за насмешки. Създавало се впечатление, че някой в САЩ е преписал телефонния указател на Кремъл, както се изрази председателят на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията Константин Козачов.

Що се отнася до предприемачите в писъка на САЩ, това са онези богати руснаци, чието състояние според “Форбс” възлиза на над един милиард долара. Включването им в списъка по санкциите вече има въздействие. Засега поради страх от срив на имиджа им при сключване на сделки западни бизнеспартньори мълчат. В прав текст засега проговори Вагит Алекперов. Със състояние, оценено на 14,5 милиарда долара той е шестият по богатство руснак и бос на втория по големина нефтен концерн “Лукойл”. Международните му сделки се осъществяват чрез Виена.

По време на форум миналата седмица той заяви: “Естествено, че се появиха допълнителни трудности. Банките станаха по-стриктни при  транзакциите ми, изискват допълнителна информация.“

Това затруднявало както неговите финансови операции, както и тези на концерна му.

Като руснак изобщо не бива да си в списък по налагане на санкции, е мнението на мениджърката на “Арфа банк” Кривошеева. И без това през изминалите 20 години швейцарски банки разпитвали за какво ли не руски клиенти и изисквали все повече и повече информация. Поради опасения, че част от парите им изведнъж могат да бъдат блокирани, някои клиенти били готови да прехвърлят в Русия поне част от вложенията си. Това съвпада с желанието на Кремъл за репатриране на руско състояние. Президентът Владимир Путин използва момента на санкциите и разпореди изготвянето на закон за капиталова амнистия, който от началото на март ще е в сила в продължение на една година. На руснаците се предлага да закрият контролираните от тях предприятия зад граница и да преведат парите си в Русия, като върху сумите няма да се плащат данъци със задна дата. Така Кремъл възнамерява да добие представа върху все още забулени в тайна вложения в офшорни оазиси.

Съсипаната руска икономика, която след две години рецесия сега бележи ръст едва от 1,5 до 2 на сто, спешно се нуждае от пари. Ето защо се подават сигнали към предприятия, че у дома са добре дошли и то при по-добри условия в сравненение с всичките години досега от ерата на Путин. Намерението е при определени условия в страната да се завърнат именити безнесмени, избягали в чужбина от руското правосъдие. В името на тази цел омбудсманът на Путин по въпросите на икономиката Борис Титов наскоро беше в Лондон, за да преговаря с руски богаташи изгнаници по тяхното завръщане в родината. Според Титов амнистия би помогнала далеч повече на руската икономика, отколкото осъдителна присъда.

Въпреки всичко има проблем. През годините е съсипано доверието между предприемачи и руската държава, кето е и мнението на руското Сдружение на предприемачите. Предимно крупните предприемачи се страхуват, че амнистираният днес капитал утре отново ще е под заплаха.

Актуалните парични потоци към Русия не свидетелствали толкова за нарастване на доверието в руската икономика. “Този процес онагледява  по-скоро страхове за руски пари на Запад”, коментира изданието за икономика “Ведомости”.

*Едуард Щайнер е известен австрийски журналист. Препечатваме с малки съкращения публикацията му във виенския в. “Ди Пресе”. Подзаглавието е преводът са на Клуб Z.

Треньорът на Левски със счупена ръка

https://offnews.bg//futbol/treniorat-na-levski-sas-schupena-raka-675214.html

Треньорът на Левски Делио Роси най-вероятно е със счупена ръка. Италианският специалист пусни снимка в Инстаграм, на която се вижда, че е пострадал сериозно.

За сега все още не е ясно как точно се случило това, но се очаква инцидентът да не попречи на италианеца да изпълнява служебните си ангажименти начело на "сините".

На снимката не изглежда треньорът да е притеснен от случилото се, а по-скоро приема философски станалото. Както е известно, следващата среща на Левски е със Септември идния уикенд.

Очаква се по-късно днес от ръководството на Левски да съобщят състоянието на Роси и дали той ще води тренировките на "сините" тази седмица.

Отложиха избора за шеф на СГС, Светлин Михайлов е в болница

http://dnes.dir.bg/news/svetlin-mihilov-sgs-evgeni-georgiev-26900676

Изборът на нов председател на Софийски градски съд беше отложен от Висшия съдебен съвет, след като се оказа, че единият кандидат е приет по спешност в болница.

Себастиан Курц отлага визитата си у нас поради влошено здраве

https://frognews.bg/novini/sebastian-kurts-otlaga-vizitata-nas-poradi-vlosheno-zdrave.html

Работното посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц се отлага поради внезапно възникнали здравословни проблеми.

Момче от Център за деца с увреждания е паднало от високо

https://www.actualno.com/crime/momche-ot-centyr-za-deca-s-uvrejdanija-e-padnalo-ot-visoko-news_660759.html

17-годишно момче от Центъра за социални услуги за деца с увреждания в Роман е паднало от третия етаж. Сигналът е подаден малко след 7:30 ч. сутринта. На място веднага е пристигнал екип на Спешен екип. Момчето е било в кома, с черепно-мозъчна травма, съобщи bTV. В момента е в във врачанската болница, състоянието му е стабилизирано. Полицията и социалните разследват случая. Засега не може да се каже дали момчето неволно е паднало или е скочило само, както и дали наблизо е имало служител на цент

Печалбата на HSBC не успя да зарадва инвеститорите

https://www.investor.bg/evropa/334/a/pechalbata-na-hsbc-ne-uspia-da-zaradva-investitorite-256112/

Най-големият кредитор в Европа обяви планове за привличане на до 7 млрд. долара финансиране през следващите четири месеца

Откриха останките на разбилия се ирански самолет

https://offnews.bg//sviat/otkriha-ostankite-na-razbilia-se-iranski-samolet-675212.html

Откриха останките на разбилия се в неделя ирански самолет. 

Останките на самолета на авиокомпания "Асеман еърлайнс" са открити в планината Дена. 

Самолетът се разби в неделя заради лоши метеорологични условия. При инцидента загинаха всички 66 души на борда - 59 пътници и 6 души екипаж. 

Хеликоптер от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция е забелязал тази сутрин отломките в югозападния планински масив според говорител на тези елитни войски на техеранските власти, направил изявление пред държавната телевизия, цитиран от Франс прес и БТА.

Говорителят на спасителите Моджтаба Халеди уточни, че в планинския район няма как да бъдат изпратени линейки и за мястото вече са заминали спасителни хеликоптери. 

Според иранския клон на Червения полумесец изваждането на телата на загиналите от останките на машината може да започне още тази вечер, но лошото време в района затруднява дейностите.

Ердоган: Ще обсадим Африн до дни

http://clubz.bg/64467-erdogan_shte_obsadim_afrin_do_dni

"Турската армия много скоро ще обсади град Африн", обяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от "Хюриет".

Така операция "Маслинена клонка" в Сирия ще навлезе в нова по-опасна фаза, коментират наблюдатели.

"Подготовката за блокадата по суша изисква определено време, но ще наложим обсада на града. Много е важно да осигурим безопасност навсякъде, където стъпим", обясни президентът пред депутатите от управляващата Партия на развитието и справедливостта.

Изавлянието идва в момент, когато се появиха спекулации, че сирийската армия щяла да влезе в Африн и да се бие на страната на кюрдите. Говорител на Ердоган обаче опроверга напълно информациите за някакво споразумение между правителствените части на Асад и кюрдските отряди в Африн. "Тези съобщения са чиста пропаганда", написа в туитър Ибрахим Калин.

Турската армия напредва бавно в района около града, за да бъдат предотвратени цивилни жертви, твърди висш военен. Според последни данни са ликвидирани над 1700 кюрди при боевете на сирийска територия.

"Благодарение на блокадата, кюрдите няма къде да мърдат", изтъкна Ердоган, имайки предвид съобщения, че бойци от кюрдските сили се готвят да избягат към Дамаск.

Турският президент и президентът на Русия Владимир Путин са разговаряли вчера по телефона, съобщи БТА.

Според съобщението от пресслужбата на Ердоган двамата са обсъдили ситуацията в Африн и Идлиб. Основно са се информирали по процеса за създаване на нови наблюдателни постове за намаляване на напрежението в района на Идлиб.

В разговора си били обсъдени подробностите по операцията "Маслинова клонка", която турската армия провежда в района на Африн за прочистването на областта от считаните за тероростични групировки на сирийските кюрди, Сили за защита на народа /СЗН/ и Партията на демократичния съюз /ПДС/.

Двамата лидери са се договорили да продължат с неослабваща решителност съвместната борба срещу терора, както и да се информират постоянно във връзка с развитието на ситуацията в района на военните действия в Сирия. 

Телефонният разговор между Ердоган и Путин дойде на фона на съобщенията, че сирийски правителствени сили са навлезли в северозападната провинция Африн,за да защитават кюрдските Сили за защита на народа.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплаши по този повод, че Турция ще се конфронтира със сирийските правителствени сили, ако те влязат в Африн.

 

Ще има ли доброволна военна служба в армията ни?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-ima-li-dobrovolna-voenna-sluzhba-v-armiiata-ni-2079775

Въвеждането на доброволна военна служба може да разреши проблема с недокомплекта на Българската армия. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред участниците в годишната конференция на началника на отбраната. Каракачанов бе категоричен, че обществото тр

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване