Датската кралица се сбогува със съпруга си на частна погребална церемония (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727170

Датската кралица се сбогува със съпруга си на частна погребална церемония (Снимки)Със сълзи на очи датската кралица Маргрете Втора се сбогува за последно със своя починал съпруг, принц Хенрик, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Датското кралско семейство не скри емоциите си по време на частната погребална церемония, която се състоя в църквата на двореца Кристиансборг.

Нинова: Борисов лъже, че оттегля Истанбулската конвенция

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ninova-borisov-lyzhe-che-otteglia-istanbulskata-konvenciia-6079534

„Конвенцията не само че не е оттеглена от парламента, но и е разпределена на парламентарните комисии”, твърди лидерът на БСП

Турски самолети нарушили 42 пъти гръцкото въздушно пространство само за ден

http://www.cross.bg/prostranstvo-samoleti-tyrski-1568244.html

/КРОСС/ Продължават провокациите в Егейско море от страна на Турция - в понеделник бойни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство, предава Greek Reporter. Проникването във въздушното пространство на Гърция е извършено от два турски изтребителя F-16 и два военно-транспортни самолета CN-235. По официални данни от Атина турските машини са прехванати от самолети на гръцките ВВС, в съответствие с международните правила за реакция при подобни ситуации. Въпреки че нарушенията на въздушното пространство са почти ежедневна практика на турските военни, в Атина изразиха загриженост относно увеличаването на броя на подобни инциденти. Общо 33 турски самолети са нарушили гръцкото въздушно пространство през първите 12 дни на февруари, което е с една трета повече, отколкото са регистрирани за целия месец януари, подчертават от редакцията. Освен нарушения на въздушното пространство, подобни инциденти се наблюдават и по море - почти всяка седмица турски кораби влизат в контакт с плавателни съдове на Гърция или навлизат в териториалните ѝ води.  

Световната банка: Земеделието създава работни места с високи доходи само в половината ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727167

Световната банка: Земеделието създава работни места с високи доходи само в половината ЕСПоловината от страните-членки на ЕС са се възползвали от финансирането чрез Общата селскостопанска политика (ОСП) за значително намаляване на бедността и за създаване на по-високи доходи от земеделие, докато други държави изостават, сочи последното изследване на Световната банка, поместено в сайта на организацията, предава БТА.

Българите са 2,8 на сто от чуждестранното население в Брюксел

http://www.mediapool.bg/balgarite-sa-28-na-sto-ot-chuzhdestrannoto-naselenie-v-bryuksel-news275800.html

Българите в Брюксел са 2,8 на сто от чуждестранното население в града. Това показват данни на статистика в белгийската столица, цитирани от БТА.   Най-голям дял държат французите (15,2 на сто), следвани от румънците (9,2 на сто) и мароканците (девет процента). Данните сочат, че гражданите на държавите от ЕС са 66,3 на сто от чужденците в града.   Гражданите на Конго и Турция са с равен дял от 2,1 на сто. От "останалата част на света" са 20,3 на сто от чуждестранните граждани в белгийската столица.

БСП застана зад Жаблянов

https://frognews.bg/politika/bsp-zastana-zad-jablianov.html

„Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на НС, но ако това стане – няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента“, коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Британският министър за Брекзит призовава ЕС към "взаимни усилия" за споразумение

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-ministar-za-brekzit-prizovava-es-kam-vzaimni-usiliya-za-sporazumenie-news275799.html

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис изрази във Виена увереност, че Великобритания и Европейският съюз могат да постигнат споразумение, но призова ЕС да разбере, че това изисква "взаимни усилия", предаде Ройтерс.   Дейвис е в австрийската столица в рамките на обиколката си из страните членки на ЕС в опит да ги убеди да постигнат двустранни споразумения по въпросите на търговията и на сигурността. "Превръщането на бъдещите ни отношения (след развода с ЕС) във функционално икономическо партньорство изисква взаимни усилия, както и изработването на механизми, които да гарантират, че двете страни спазват откритата търговия и честната конкуренция", каза Дейвис.   Великобритания иска да запази тесни икономически отношения с ЕС след като го напусне на 29 март догодина, както и правото си да сключва нови търговски споразумения с всички страни по света.   Лидерите на ЕС обаче предупреждават, че Лондон не може да иска едновременно да се освободи от регулациите на ЕС и да запази привилегиите на свободната търговия, отбелязва Асошиейтед прес.

Криза за педиатри в Шумен в сезона на грипа

https://zaistinata.com/%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b2-%d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd/

Болниците в Шумен и Нови пазар са препълнени с пациенти с остри вирусни заболявания, някои с белодробни усложнения. Най-много са болните в детските, неврологичните и вътрешните отделения на двете лечебни заведения, съобщи регионалният сайт radian.bg. По данни на д-р Марко Марков – началник на дирекцията „Надзор на заразните болести” в РЗИ, за последната седмица регистрираните […]

Над 20 души се включиха във варненската кампания „Дари кръв-вземи билет“

http://www.moreto.net/novini.php?n=369414

Над 20 души са се включили в първото за годината издание на кампанията „Дари кръв-вземи билети“, информираха от БЧК за Moreto.net. Събитието се проведе на 16-ти февруари в сградата на Социалната чайна. Всеки присъстващ е имал възможността да научи какво се случва в организма на човек, когато дари кръв.

Съседите на пребитите близначета: Майка им разхождаше кучето, но не и децата (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727104

Съседите на пребитите близначета: Майка им разхождаше кучето, но не и децата (снимки)Иванка извеждаше на разходка кучето, но не и близнаците си. Никога не сме ги виждали, което е изключително странно. Това заявиха пред "24 часа" съседи на 38-годишната жена, която е арестувана, след като децата й бяха приети снощи по спешност в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Те са на 3 г.

Нинова подкрепи Жаблянов: Ако си тръгне, няма да предложим друг зам.-шеф на парламента

https://offnews.bg//politika/ninova-podkrepi-zhablianov-ako-si-tragne-niama-da-predlozhim-drug-za-675245.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова застана зад своя колега депутат Валери Жаблянов и го подкрепи в скандала след изказването му, че Народният съд е "необходимо и неизбежно правосъдие".

„Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на НС, но ако това стане – няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента“, каза Нинова, цитирана от БГНЕС.

Миналата седмица от ГЕРБ поискаха оставката на Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание заради скандалното изказване.

То бе направено в декларация на БСП по повод Луковмарш и неговото провеждане в София. Позицията бе разпространена от пресцентъра на партията. Декларацията тогава бе свалена бързо от сайта, но вече беше стигнала до медиите. Едва по-късно стана ясно, че автор на декларацията е на Валери Жаблянов. Обяснението на социалистите за гафа беше "техническа грешка".

На 15 февруари на извънредно заседание на ИБ на БСП с ръководството на парламентарната група бе решено, че БСП не приема искането за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на НС.

Нинова подкрепи Жаблянов, няма да го кара да подава оставка

https://offnews.bg//politika/ninova-podkrepi-zhablianov-niama-da-go-kara-da-podava-ostavka-675245.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова застана зад своя колега Валери Жаблянов и го подкрепи в скандала с неговото изказване, че Народният съд е "необходимо и неизбежно правосъдие".

„Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на НС, но ако това стане – няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента“, каза Нинова, цитирана от БГНЕС.

Миналата седмица от ГЕРБ поискаха оставката на Жаблянов като зам.-председател на парламента заради изказването му.

Позицията на БСП бе по повод Луковмарш и неговото провеждане в София. В нея бе споменат и Народният съд. Декларацията тогава бе свалена бързо от сайта, но вече беше стигнала до медиите. Обяснението на социалистите за гафа беше "техническа грешка".

На 15 февруари на извънредно заседание на ИБ на БСП с ръководството на парламентарната група бе решено, че БСП не приема искането за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на НС.

Глобиха пунктове за технически прегледи, допуснали автомобили без платен данък

https://www.actualno.com/society/globiha-punktove-za-tehnicheski-pregledi-dopusnali-avtomobili-bez-platen-danyk-news_660825.html

46 акта съставиха служители на ИА „Автомобилна администрация“ при внезапна проверка на пунктове за технически прегледи в София, съобщиха от Министерството на транспорта. Проверяващите са установили, че в 10 пункта техническите специалисти са допуснали 46 превозни средства да преминат успешно прегледа, без да е платен данъкът към съответната община. Санкцията за това нарушение е 1500 лева, като за съответните пунктове ще бъде задействана процедура по отнемане на разре

Посуда от Норман Фостър за датски бранд (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6726775

Посуда от Норман Фостър
за датски бранд (ВИДЕО)82-годишният британски архитект Норман Фостър създаде колекция от съдове за хранене за датския бранд Stelton. Дизайнът е минималистичен в прости скулптурни форми. Използваните материали са порцелан, стъкло и неръждаема стомана. В колекцията има чаши за вино, чаши за кафе, купички, захарница, гарафа, термос.

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов

http://www.cross.bg/iioncheva-tzvetanov-doklad-1568243.html

/КРОСС/ Ще потърся своите права в съда за клеветата на Цветан Цветанов. Това обяви говорителят на ПГ на „БСП за България" Елена Йончева на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, във връзка с казаното от председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че тя е източвала пари от КТБ, предава „Фокус". "Г-н Цветанов има опит в разпространяване на лъжи и клевети, на охулване. Поради тази причина Европейският съд по правата на човека е осъдил България над пет пъти - именно поради лъжите, които г-н Цветанов изрича през последните години" ,коментира Йончева. По отношение на оградата по границата, Йончева заяви: „В продължение на 10 дни настояваме от Главната прокуратура да ни предостави доклада на ДАНС. Лично съм се обаждала в ДАНС с настояване този доклад да бъде предоставен на нашата парламентарна група", посочи Йончева. Тя поясни, че в този доклад се казва, че има завишена проектна стойност на оградата в сравнение с пазарните цени. „Трябва да ви кажа, че този доклад на ДАНС е разгромяващ и ние настояваме прокуратурата да образува дело. Защо до този момент дело не е образувано? Това е скандално. За информация на ДАНС се говори още в Правната комисия", допълни Йончева. Тя попита защо българското общество не е запознато с този доклад и не е започнало разследване за тази огромна корупционна схема и търговия с националната ни сигурност.  

Италианското разузнаване обяви "конкретна" джихадистка опасност

http://www.mediapool.bg/italianskoto-razuznavane-obyavi-konkretna-dzhihadistka-opasnost-news275798.html

Италианските разузнавателни служби заявиха в разпространен във вторник годишен доклад, че в Италия има "конкретна и настояща" опасност от джихадистки нападения, съобщи агенция АНСА. Според доклада Италия е "подложена на враждебна пропагандна дейност от Даеш и на нейна територия продължава да има радикализирани хора".   В документа се изтъква "опасността, идваща от местни терористи, движени от самостоятелни подбуди и източници на вдъхновение или направлявани от "терористични ръководители".   Разузнавателните служби заявяват, че Италия би трябвало да внимава за прикрити кампании за оказване на влияние върху изборите на 4 март. Според тях "има нарастваща заплаха" и "може да има кибератаки за повлияване на избора на гражданите".

Започна строежът на новата система за откриване на горски пожари в Димитровградско

https://www.actualno.com/haskovo/zapochna-stroejyt-na-novata-sistema-za-otkrivane-na-gorski-pojari-v-dimitrovgradsko-news_660824.html

Първа копка на Автоматизирана система за откриване на горски пожари бе направена днес (20 февруари) на едно от най-високите възвишения в община Димитровград в землището на село Крепост. Високотехнологичното съоръжение, което ще бъде оборудвано с локални станции, е първото по рода си в Хасковска област. Пожароизвестителната кула ще спомогне за предотвратяване на големи горски пожари като своевременно ще локализира малки огнища в радиус от 15 км, съобщават от пресцентъра на Община Димитровград.

Лавров призова за преки преговори между Сирия и Турция за Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727157

Лавров призова за преки преговори между Сирия и Турция за АфринРуският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че ситуацията в сирийския район Африн може да бъде решена чрез пряк диалог между Дамакс и Анкара, съобщава Ройтерс, позовавайки се на агенция Интерфакс, предаде БТА. Водените от Турция сили ще започнат обсада на града в близките дни в рамките на операцията на Анкара за прочистване на района от

Италия предупреди за реална опасност от терористични нападения в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727155

Италия предупреди за реална опасност от терористични нападения в странатаИталианските разузнавателни служби заявиха в разпространен днес годишен доклад, че в Италия има "конкретна и настояща" опасност от джихадистки нападения, съобщи агенция АНСА, цитирана от БТА. Според доклада Италия е "подложена на враждебна пропагандна дейност от Даеш и на нейна територия продължава да има радикализирани хора".

Снимането под полите на жените трябва да стане престъпление, призовават англичани

https://offnews.bg//sviat/snimaneto-pod-polite-na-zhenite-triabva-da-stane-prestaplenie-prizova-675240.html

Правителството трябва да инкриминира снимането под полите на жените. За това се обявиха граждани на Великобритания, предава Би Би Си.

В страната да снимаш тайно под полата на жената не е престъпление, въпреки нередките случаи на оплакване от страна на нежния пол.

За разлика, Шотландия обяви действието за престъпление през 2010 г., когато го включи в списъка на дефинициите за воайорство. 

Депутатът Мария Милър подкрепя искането на гражданите и заявява пред Би Би Си: "Опитът да направиш снимка под полата е грубо нарушение на неприкосновеността на личния живот и евентуално акт на непристойност" и допълва, че "една силна правна рамка може да помогне да се справим с проблема".

Тъй като няма специален закон, който да забранява практиката, понастоящем полицията може да преследва престъпления за воайорство или неприлична постъпка. 

Статистика сочи, че полицията е разследвала 78 нарушения, свързани със снимане под полата от 2015 г. насам, но само 11 са довели до обвинения.

Министерството на туризма заличава 24 туроператори

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/feinkjl3YT8/

Министерството на туризма заличава 24 дружества, регистрирани като туроператори от Националния туристически регистър (НТР). Това става със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова по мотивирано предложение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти (ЕКРТТА), съобщиха от пресцентъра на министерството.

По-голяма част от компанииите – 18 туроператора, се заличават, защото не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора”, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност.

Останалите 6 дружества също не притежават задължителната застраховка, но и сами са поискали да бъдат заличени като туроператори.

Министерство на туризма припомня, че заличените дружества няма да бъдат премахнати от НТР, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им. Така потребителите ще получават информация за актуалния статус на туроператора. Това се прави, за да се защитят допълнително интересите на клиентите от фирми в сивия сектор. Вече е извършено и вписването на обстоятелствата по заличаване в регистъра.

Определен е период от две години, през които заличените дружества нямат право да заявява регистриране за извършване на туроператорска дейност, считано от датата на издаване на настоящата заповед.

Съдебен охранител: Премиерът извади от джоба 100 млн. лв. за полицаите - и ние искаме

https://frognews.bg/novini/sadeben-ohranitel-premierat-izvadi-djoba-100-mln-politsaite-nie-iskame.html

Втори протест на служителите на ”Съдебна охрана” се проведе по обяд днес пред сградата на Съдебната палата в Благоевград. Близо 30-на служители протестираха с плакати срещу налаганото разделение в Сектор ”Сигурност”.

Разделената Германска социалдемократическа партия гласува за коалицията с Меркел и за бъдещия си път

http://www.mediapool.bg/razdelenata-germanska-sotsialdemokraticheska-partiya-glasuva-za-koalitsiyata-s-merkel-i-za-badeshtiya-si-pat-news275797.html

Почти половин милион социалдемократи ще гласуват дали да бъде подновено коалиционното управление с консерваторите на Ангела Меркел. Настроението изглежда благосклонно при закритите обсъждания на ръководството, но сблъсъците между фракции и личности все пак могат да предизвикат поразии в партията.   Решението за това дали да се влезе в нова голяма коалиция с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел поражда голямо разделение, дори разделение между поколенията, в намиращата се в трудно положение Германска социалдемократическа партия (ГСДП).   На регионална партийна конференция в провинция Северен Рейн-Вестфалия тази седмица местният лидер на ГСДП Михаел Грошек настоя, че фойерверките ще съживят партията, а няма да я сринат.   "Отдавна казвам, че целият лагер на ГСДП има нужда от стимулиране. Някои хора сега решават да побеснеят, но това все пак е по-добре от мъртва тишина", заяви Грошек пред колеги в град Камен.   Забележително е, че синът на Грошек - Йеско - беше един от тези, които се противопоставиха на нова "гроко", както германците наричат "голямата коалиция" ("гросе коалицион"), управлявала страната от 2013 до 2017 г. Той беше сред 400-те членове на партийната организация, подписали петиция за съпротива.   Пет месеца след общите избори ГСДП, Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и нейните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) все още не могат да се споразумеят за имиграцията, здравеопазването и политиката по заетостта. Това допълнително разпалва вътрешни борби в ГСДП.   От днес до 2 март наброяващите около 463 723 членове на партията в цялата страна ще гласуват дали да подкрепят присъединяване към коалиционно правителство. Това важно решение идва след оставката на Мартин Шулц като лидер на ГСДП на 13 февруари, привидно за да улесни приготовленията за нова коалиция, и отказа му да бъде външен министър в нея.   Междувременно ситуацията с бившия председател на ГСДП и настоящ вицеканцлер и външен министър на Германия Зигмар Габриел също се надига опасно като важен въпрос за партията.   Габриел, който произхожда от дясното крило на ГСДП, продължава да е най-популярният политик на партията. Той още повече укрепи позициите си този месец, като помогна за освобождаването на германско-турския журналист Дениз Юджел, прекарал повече от година в ареста в Турция без обвинения. Все пак продължаващата голяма популярност на Габриел в партията и държавния апарат е друг източник на вътрешна язвителност.   След няколко седмици членовете на ГСДП също така ще вземат решение за съдбата на Андреа Налес - очакваната приемничка на Шулц като лидер на партията, и Олаф Шолц, за когото се смята, че иска да бъде финансов министър и вицеканцлер в съвместно правителство.   Амбициите и на двамата може да бъдат подрязани, ако редовите членове отхвърлят коалицията. В партията се говори, че след предишни спорове с Габриел те биха приветствали негово излизане от висшата политика.   По същия начин те знаят, че ако Габриел остане, той ще бъде непредсказуем фактор, който може да задълбочи разломните линии в партията.   Това, че партийните преговори в Камен и Хановер не бяха открити за обществеността, раздразни предани членове на ГСДП като Голнар Сеперния. Тя очаквала открито обсъждане с честно изслушване на противниците на коалицията.   "Начинът, по който това ни беше отказано така нагло, ме ядосва", заяви за ДПА 41-годишната жена. Вместо това конференцията се превърнала в "събитие за рекламиране на партийното ръководство" и пренебрегнала това, че според нея повечето членове на ГСДП отхвърлят новата коалиция.   Други обаче настояха, че настроението е по-скоро благосклонно. "По мое мнение голямото мнозинство клони към "да", каза Щефан Вайл, който ръководи правителството на провинция Долна Саксония.   Какъвто и да бъде резултатът, вероятно за ГСДП предстои още несигурност и катаклизми. Нейните членове също така трябва да гласуват на 22 април за утвърждаването на 47-годишната Налес като лидер. Тя е ветеран от лявото крило на ГСДП и е известна с подстрекателския си стил.   Сега тя се сблъсква с неочаквано предизвикателство в лицето на кметицата на Фленсбург Симон Ланге, която макар още да не е официално издигната като кандидат, каза след пристигането си на форума на ГСДП в Хамбург, че ще участва в надпреварата.   Има информация, че Налес и Шолц са поддържали дистанция от нея на събитието.   Ланге също така каза, че е разочарована от едностранчивите според нея дебати в подкрепа на коалицията, от които са били изключени видни противници на коалицията и обществеността. "Очаквах да чуя и двете страни", каза тя.   По БТА

Шефът на Районната прокуратура в Пазарджик напусна след разговор с Цацаров

http://www.mediapool.bg/shefat-na-raionnata-prokuratura-v-pazardzhik-napusna-sled-razgovor-s-tsatsarov-news275796.html

Административният ръководител на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи във вторник БНР. От районната прокуратура засега отказват да коментират мотивите за напускането на Кацаров. За последно името му бе свързано със съмнения, че е опитал да въздейства на разследването за убийството на собственик на заведение в село Виноградец, който бе прострелян смъртоносно с пистолета на тогавашния председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Първоначално разследващите обявиха, че фаталният изстрел е бил произведен от шестгодишно дете, което държало оръжието. Близки на жертвата обаче опровергаха това и заподзряха опит на прокуратурата да прикрие Влайков. Шефът на Пазарджишката районна прокуратура Георги Кацаров категорично отхвърли тези съмнения. Според източници на БНР обаче оставката му по-скоро има връзка с корупционното разследване срещу кмета на Септември Марин Рачев.

След 2 седмици мълчание Русия потвърди, че нейни граждани са загинали при удари на САЩ в Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/20/3133043_sled_2_sedmici_mulchanie_rusiia_potvurdi_che_neini/?ref=rss


Няколко десетки руски граждани са ранени при "неотдавнашно военно стълкновение" в Сирия, при което "вече е било казано", че са загинали руснаци и жители на други страни от Общността на независимите държави.<br /><br />Това съобщи руското Министерство на външните работи този следобед. Департаментът по печата към дипломатическата служба добави, че на тях е "оказано съдействие за връщането им в Русия, където, доколкото ни е известно, те са подложени на лечение...

Караянчева и Мария Габриел са съгласни, че страните от Западните Балкани трябва да бъдат оценявани според усилията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727142

Караянчева и Мария Габриел са съгласни, че страните от Западните Балкани трябва да бъдат оценявани според усилиятаПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с българския еврокомисар, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Работната среща се проведе в сградата на Европейската комисия в Брюксел. По време на разговора председателят на парламента и еврокомисарят оцениха високо основния приоритет на Българското

Човек на Цацаров в Пазарджик хвърли оставка

https://frognews.bg/novini/chovek-tsatsarov-pazardjik-hvarli-ostavka.html

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка. Той взел това решение след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров.

Японски съд нареди АЕЦ "Фукушима" да плати обезщетение за самоубил се местен

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/20/3133058_iaponski_sud_naredi_aec_fukushima_da_plati/?ref=rss


Съд в японския град Фукушима посочи като виновник за самоубийството на местен жител най-голямата анергийна компания на страната ТЕПКО - оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима-1". Корпорацията бе задължена да изплати на семейството му обезщетение от 15.2 млн. йени (близо 143 000 долара), съобщи агенция "Киодо", цитирана от ТАСС.<br /><br />Съдът констатира пряка връзка между аварията в АЕЦ и самоубийството на Фумио Окубо, жител на едно от близките села. През...

Идва най-студеното време за цялата зима

https://www.vesti.bg/bulgaria/idva-naj-studenoto-vreme-za-cialata-zima-6079533

Циклон ще донесе застудяване в края на тази и началото на следващата седмица

Министерството на туризма заличава още 24 туроператора

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/20/3133045_ministerstvoto_na_turizma_zalichava_oshte_24/?ref=rss


Министерството на туризма заличава 24 дружества, регистрирани като туроператори от Националния туристически регистър. Това става със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова по мотивирано предложение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти, съобщава ведомството.<br /><br />През януари министерството заличи по същите причини още 118 дружества.<br /><br />По-голяма част от компаниите – 18 туроператора, се заличават, защото не...

Датската кралица Маргрете Втора се сбогува със съпруга си на частна церемония

//dariknews.bg/novini/sviat/datskata-kralica-margrete-vtora-se-sboguva-sys-sypruga-si-na-chastna-ceremoniia-2079863

Със сълзи на очи датската кралица Маргрете Втора се сбогува за последно със своя починал съпруг, принц Хенрик, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Цял град в Испания започна диета

//dariknews.bg/novini/sviat/cial-grad-v-ispaniia-zapochna-dieta-2079874

Цял град в Испания започна диета. Жителите на Нарон в провинция Галисия са си поставили за цел да свалят общо 100 000 килограма чрез по-здравословен начин на живот, съобщава Евронюз. В рамките на инициативата местните ресторанти ще предлагат само п

Бургазлия се прибира вкъщи и установява разбита врата, умъртвено куче и мъж на леглото

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8HXhluKryN0/

На 20.02.т.г. около 07.10 ч. в Четвърто Районно управление – Бургас е получено съобщение от 55- годишен мъж за това, че прибирайки се от нощна смяна в дома си, разположен на ул. „Ален мак”, установил, че входната врата на двора му е с разбит катинар, а домашното куче – умъртвено. Вратата на къщата също била отворена, а вратата на навеса до къщата – с разбит катинар.

При влизането в дома си бургазлията заварил в една от стаите своя съсед А.И., 37- годишен, който лежал на легло в стаята, съобщават от ОД на МВР-Бургас. 55- годишният мъж грабнал една дъска и ударил своя съсед по главата, който побягнал на улицата и започнал да търси помощ.

Дошлите на място полицейски служители задържали А.И. за срок от 24 часа. По случая в Четвърто Районно управление – Бургас е образувано бързо полицейско производство по чл. 170 ал. 1 от НК / който влезе в чуждо жилище, като употреби за това сила, заплашване, хитрост, ловкост, злоупотреба с власт или специални технически средства/. Екип на зоополицията към ОДМВР – Бургас също е посетил местопроизшествието, като е образувано второ  бързо полицейско производство за умъртвяване на гръбначно животно / чл. 325 Б от НК/.

Материалите по случая са докладвани в Бургаска районна прокуратура.

Нинова застана зад скандалното изявление на Жаблянов

http://www.moreto.net/novini.php?n=369426

Лидерът на БСП Корнелия Нинова застана зад скандалното изявление на Валери Жаблянов, което той направи за Народния съд, предаде репортер на БГНЕС. „Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на НС, но ако това стане – няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента“, каза Нинова.

АБВ: Недомислията на антикорупционния закон са факт

http://dnes.dir.bg/news/zakon-abv-nedomisliata-antikoruptzionnia-26901784

Новите декларации за несъвместимост за общинските съветници, лишават хиляди учители и лекари от правото да заемат обществената длъжност.

Ева Майдел: Само 25% от учителите са с дигитални умения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727134

Ева Майдел: Само 25% от учителите са с дигитални умения"Ако искаме Европа да диктува новите тенденции, трябва да инвестираме в човешкия капитал. 75% от най-бързо развиващите се професии изискват STEM умения, а само 25% от учителите са подготвени с дигитални умения.“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на третото издание на конференцията на високо равнище „Мастърс ъф

Президентът Радев се среща утре с външния министър на Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727136

Президентът Радев се среща утре с външния министър на Саудитска АрабияНа 21 февруари, сряда, от 10.00 часа на „Дондуков“ 2, държавният глава Румен Радев ще се срещне с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Адел бин Ахмед ал-Джубейр. Това съобщиха от прессекретариата на

Хванаха председателя на БСП-Хасково с 1,49 промила алкохол зад волана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727123

Хванаха председателя на БСП-Хасково с 1,49 промила алкохол зад воланаБившият кмет на Хасково и настоящ председател на общинската организация на БСП Атанас Василев е бил задържан в събота за шофиране в нетрезво състояние, съобщи Дир.бг. Това потвърди пред местните медии самият Василев. Той обясни, че в събота вечерта се е качил в служебната кола, само за да я премести на по-светло място до “Червената къща”.

Центърът за анализи на Костов критикува остро доклада на БАН за "Белене"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/20/3133053_centurut_za_analizi_na_kostov_kritikuva_ostro_doklada/?ref=rss


Център за анализи и управление на рискове (ЦАУР) към Нов български университет критикува остро доклада на Българската академия на науките (БАН) за изграждането на АЕЦ "Белене", предаде БТА. На дискусия в Народното събрание за осъществимостта бившият премиер прочете становище на центъра.<br /><br />Спорен него не съществува нито вътрешно търсене, нито значим експортен потенциал, който да оправдае изграждането на нова ядрена централа. От друга страна, цените на...

Вижте Земята, гледана от 63.6 млн. км

http://dnes.dir.bg/news/nasa-zemjata-kosmicheska-sonda-26901781

Космическата сонда OSIRIS-REx изпрати снимка на Земята, направена от разстояние 63.6 милиона километра.

Нинова: Ако махнат Жаблянов, няма да дадем друг зам.-шеф на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727128

Нинова: Ако махнат Жаблянов, няма да дадем друг зам.-шеф на парламента"Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на НС, но ако това стане – няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от NOVA.  ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание

Как археологът Красимира Лука спечели проект на ЮНЕСКО и стана неудобна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284877_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BF

 Археологът Красимира Лука е заръвшила  археология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2000 г. е председател на Българско археологическо сдружение. От тогава до сега е ръководила или участвала в множество проекти, посветени на опазването на културните паметници и популяризирането на културното наследство на България, сред които - Създаване на археологически комплекс Мездра-Калето, организирането на международна кампания за спасяването на антична Рациария, археологически летни лагери.

Като председател на сдружението по нейна инициатива са възстановени или са инициирани нови проучвания на редица обекти в Северозападна България. Участник е в множество научни експедиции, посветени на проучването на римския и средновековен период в този регион. Ръководител на археологическите разкопки в римския военен лагер Conbustica, Видинско и на спасителни действия в Colonia Ulpia Traiana Ratiaria. Съставител и редактор на научни издания и сборници, свързани с издателската дейност на сдружението. Автор на над тридесет научни статии и студии, а също и на редица научно-популярни публикации, представяща археологията на достъпен език. Член е на Европейската асоциация на археолозите и на Europa Nostra – европейска организация за опазване на културното наследство.

- Г-жо Лука, защо не Ви разрешават да работите като археолог и от кого зависят разрешителните за разкопките?

- Проблемът не е само при мен. В България има общо седем университета, които предлагат специалност Археология. Ако допуснем, че годишно от всеки университет излизат поне 10 обучени специалисти, то това значи, че от 1998 г. насам (когато аз се дипломирах) България би трябвало да разполага с около 1400 висшисти-археолози, без да броим тези преди тях. По официални данни обаче, работещите археолози в момента са между 200 и 300 …? За това твърдя, че България е една от най-богатите държави в света! Една от малкото, която може да си позволи да финансира обучението на специалисти (да не забравяме, че в България образованието все още е безплатно, т.е. платено от данакоплътеца) и след това да ги изхвърли на боклука …

Години наред се гордеех, че съм единственият археолог, който успява да провежда археологически разкопки и изследвания, без да ощети с нито един лев държавния бюджет. Използвах какви ли не подходи – частни спонсори, платено обучение за чужди студенти (което включва, разбира се, и популяризиране на родното ни наследство), различни програми и проекти. Оказа се, обаче, че в очите на археологическата гилдия това е „престъпление“ и че ако археолозите не точат пари от държавата, са „нелегални“, „частни“ и „незаконни“.

И за да не останете с впечатление, че става въпрос само за пари (макар че, като говорим за археология, именно за това става въпрос), ще цитирам Суверена (българския народ), който е казал „Вързан Поп – мирно село“. Да не забравяме, че през 1945 г. са екзекутирани 2730 души, представители на българската интелигенция, политически и военен елит. Т.е. – „главата“, „водачите“ на българите … Между които и основателят на българската археология, международно признатият учен Богдан Филов!!!

Та защо аз и още 1400 човека в България не можем да упражняваме професията си? Ами защото „Попът“ трябва да е вързан… Защото от 1945 г. насам в България интелигенция няма! И защото простият народ се управлява по-лесно.

От кого зависят разрешителните за археологически проучвания?
Прочетете пълното интервю на: Sofiapress.com

Скандално: Задължиха служителите на ДАИ да мълчат за далавери

https://offnews.bg//ikonomika/skandalno-zadalzhiha-sluzhitelite-na-dai-da-malchat-za-dalaveri-675231.html

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) Красимир Сребров е задължил служителите във ведомството да попълнят изключително скандална декларация за конфиденциалност, научи OFFNews.

Според чиновници в бившата ДАИ това е опит да се запуши устата им, за да не се изнася каквато и да е информация за корупционните схеми в службата, която е на подчинение на транспортния министър Ивайло Московски. 

Заповедта на Сребров е от 12 февруари 2018 г. с номер 11-01-1353 задължава всички служители в ИААА да попълнят декларациите, че ще мълчат за случващото се във ведомството в 7-дневен срок от датата на заповедта. Тези, които са в отпуска, трябва да го сторят веднага след като се върнат на работа.

Самите декларации са изключително скандални. В тях е записано, че "конфиденциална информация е всяка информация, факти, данни и всички други въпроси, за които получа сведения пряко или косвено в резултат на моята работа в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Според друго определение "конфиденциални документи са всички чернови и оригинални документи, подготвителна информация и други материали с информацията, съдържаща се в тях, до която имам достъп пряко или косвено в резултат на работата ми в Агенцията."

Към този текст е вкарано и още по-абсурдно задължение, според което всички записки или бележки, направени на работното място, се считат също за "конфиденциални документи".

В декларациите изрично е записано и че служителите на ИААА нямат право да разгласяват каквато и да е информация от ведомството "чрез средствата за масово осведомяване, печатните издания или Интернет".

Служителите на агенцията обаче щедро получават правото да споделят информация само с "ръководните служители на ИААА".

Според друг текст от декларацията в случай че служителите на ДАИ не са доволни от работата на шефовете си, трябва да се оплачат на именно на тези, от които не са доволни и да не казват на никого другиго.

Ето и конкретния текст:

"Ако имам лична неудовлетвореност от условията на труд, размера на възнаграждението ми, начина по който се справям с преките си задължения, технологията на работа, начина по който се управлява Агенцията, ще ангажирам с това единствено компетентните ръководители в Агенцията и няма да ангажирам с това други служители, както и няма да създавам негативно отношение към Агенцията или други служители."

Законотворческите бисери в заповедта на Сребров обаче не свършват дотук. Декларацията за конфиденциалност съдържа и текст, с който подписалите я служители на ИААА се ангажират в срок от 10 години след напускане на ведомството да не разгласяват каквато и да е информация за работата във ведомството.

В документа е записано и че при нарушения на поетите ангажименти, служителите ще носят дисциплинарна отговорност, което не е ясно как ще стане за вече напусналите ведомството.

По повод на скандалните декларации вече е подаден сигнал до отдел "Надзор на законност" във Върховна административна прокуратура от доскорошният шеф на ДАИ-София Кънчо Димитров. Той бе човекът, който съдейства за разкриването на мащабна схема за продажба на шофьорски книжки, при която бяха арестувани 12 от общо 16 инспектори, изпитващи кандидат-шофьори в столицата. За "награда" обаче Димитров бе освободен от работа, а служители с повдигнати обвинения продължават да изпитват.

Според новия сигнал на отстранения борец с корупцията в ИААА декларациите за конфиденциалност са незаконосъобразни, че нарушават основни човешки права и свободи, и представляват опит за сплашване на служителите. Димитров твърди и че чрез тях се цели чиновниците във ведомството да не контактуват с журналисти и да се въздържат от подаване на сигнали до компетентните органи, включително и прокуратурата за случаи, когато служител или служители преценят, че е налице извършено административно нарушение от техни колеги или ръководители.

Евробарометър: 57% от българите положителни с положителна представа за ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727120

Евробарометър: 57% от българите положителни с положителна представа за ЕС
Средно 57% от българската общественост споделя цялостна положителна представа за Европейския съюз и близо половината от българите (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Това сочат резултатите от последното допитване „Евробарометър“, проведено по поръчка на Европейската комисия, предава БГНЕС.

Санкционирани са пунктове за технически прегледи, допуснали автомобили без платен данък

http://www.cross.bg/pynktove-pregledi-tehnicheski-1568242.html

/КРОСС/ Служители на ИА „Автомобилна администрация" съставиха 46 акта, при внезапна проверка на пунктове за технически прегледи в София. Проверяващите са установили, че в 10 пункта техническите специалисти са допуснали 46 превозни средства да преминат успешно прегледа, без да е платен данъкът към съответната община. Санкцията за това нарушение е 1500 лева, като за съответните пунктове ще бъде задействана процедура по отнемане на разрешителните, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. ИА „Автомобилна администрация" ще продължи да извършва изненадващи проверки на пунктове за технически прегледи в цялата страна.    

Кристина Агилера разпали мъжките фантазии - позира чисто гола във ваната (Снимки 18+)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6727094

Кристина Агилера разпали мъжките фантазии - позира чисто гола във ваната (Снимки 18+)Гласовитата певица Кристина Агилера разпали мъжките фантазии в социателните мрежи. Тя сподели снимки, на които е чисто гола във ваната. Кадрите събраха хиляди харесвания и предизвикаха бурни реакции. Агилера не за първи път провокира феновете си. СНИМКИ (18+) ВИЖТЕ

Съдът даде ход на делото срещу Йоан Матев, поискаха му обезщетение от 400 хиляди лева

http://www.cross.bg/matev-iioan-deloto-1568241.html

/КРОСС/ Софийският градски съд (СГС) даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу Йоан Матев. На него родителите на 15- годишния Георги Игнатов поискаха обезщетение от общо 400 000 лева от подсъдимия за смъртта му Йоан Матев. Игнатов беше убит на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина. Съдия Руси Алексиев допусна гражданските искове, въпреки възраженията на тримата адвокати на Йоан Матев, според които тези граждански искове ще затруднят наказателното дело, защото е необходимо да се съберат допълнителни доказателства, които да установят по какъв начин тази финансова претенция кореспондира с доказателствата по делото. Съдът обаче не се съгласи с възраженията и видя пряка връзка между обвинението срещу Матев за умишлено убийство по особено мъчителен начин и гражданските искове на родителите му. Албена и Валентин Игнатови не бяха в съдебната зала, но ще присъстват на следващото съдебно заседание за разпит. Адвокатите на Йоан Матев поискаха делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. Очаква се решението на съда.  

Читател: Защо ВиК-мрежата във Варна се ремонтира през нощта?

http://www.moreto.net/novini.php?n=369424

По повод поредното спиране на водата в района между бул. "Цар Освободител", бул. "Сливница", ул. "Отец Паисий" и ул. "Струга", читателят на Moreto.net Даниела Ангерови изрази своето възмущение от постоянното прекъсване на водоподаването в тази част на Варна.

Робот "made in Turkey" танцува и сервира чай

http://clubz.bg/64488-robot_made_turkey_tancuva_i_servira_chaj

Робот, произведен във фабрика за хуманоидни роботи в анадолската провинция Коня, забавлява с уменията си да танцува, съобщава hurriyetdailynews.com. 

Произведен е в завод на компанията Akin Soft - AKINROBOTICS.

Във видеото роботът танцува на турска народна песен, наречена "Ерик Дали", и особено популярна на сватбени церемонии в последните месеци. Видеото е особено популярно и споделяно в социалните мрежи.

От компанията обясняват, че роботът може и да прави чай и барбекю.

 

България ще участва с три иновационни хъба в проект на Еврокомисията

http://econ.bg/Новини/България-ще-участва-с-три-иновационни-хъба-в-проект-на-Еврокомисията_l.a_i.758090_at.1.html

България ще участва с три иновационни хъба в рамките на проекта на Европейската комисия "Умни фабрики в новите страни членки" (Smart Factories in new...

Делото за убийството на момче в Борисовата градина тръгна с искове за 400 000 лв.

http://www.mediapool.bg/deloto-za-ubiystvoto-na-momche-v-borisovata-gradina-tragna-s-iskove-za-400-000-lv-news275795.html

Софийският градски съд (СГС) даде ход във вторник на делото за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, извършено на 2 юни 2015 г. В началото на процеса съдия Руси Алексиев допусна за разглеждане гражданските искове на родителите на жертвата за общо 400 000 лева обезщетения, предявени срещу подъсимия за жестокото убийство Йоан Матев. Финансовите претенции на Албена и Валентин Игнатови ще бъдат разгледани заедно с наказателното дело, въпреки възраженията на защитата, че по този начин ще бъде забавено съдебното производство, тъй като ще се наложи да се събират допълнителни доказателства, установяващи дали исковете са основателни. Според съдия Алексиев обаче в случая е налице пряка връзка между претенциите на родителите на жертвата и повдигнатото от прокуратурата обвинение на Матев за мишлено убийство по особено мъчителен начин. След като този въпрос окончателно бя изяснен, тримата адвокати на подсъдимия поискаха СГС да прекрати делото и да го върне на разследващите за отстраняване на неясноти и процесуални пропуски. Съдът обаче не намери основания за това и отхвърли искането. Така процесът продължава на 12 април с разпит на двамата родители на убития Георги Игнатов, които не присъстваха във вторник в съдебната зала. Йоан Матев бе задържан и обвинен близо две години след убийството, като разследващите тогава обявиха, че веднага след престъплението си е променил трайно външния си вид, за да не бъде разпознат по разпорстранените от МВР кадри от охранителни камери. Защитата на Матев обвини медиите, че манипулират общественото мнение, като разпространяват само доводите на прокуратурата. Държавното обвинение твърди, че Матев е забелязъл случайно жертвата си на пейка в Борисовата градина и го е убил с един удар с нож. От доказателствата по делото обаче не може да бъде извлечен мотив. Според доказателствата по делото двете момчета не се познавали преди убийството. Ако бъде признат за виновен, Матев ще излежава между 5 до 12 години затвор, тъй като е бил непълноелетен към момента на извършване на убийството. За подобно престъпление пълнолетните извършители могат да получат между 15 години и доживотен затвор без право на замяна.

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета заради КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727109

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета заради КТБНародната представителка от "БСП за България" Елена Йончева завежда дело за клевета срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Причината за това е, че вторият човек в управляващата партия я набедил за „участие в източването“ фалиралата банка КТБ в ефира на БТВ.  Коментирайки конфликта между Радев и Боорисов,

Пилешко със сос от бяло вино

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6725497

Пилешко със сос от бяло вино Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Канят Цецка Цачева на протеста на надзирателите

http://www.moreto.net/novini.php?n=369417

Поканиха правосъдния министър Цецка Цачева на протеста на надзирателите. Синдикатът на служителите в затворите в България покани мин. Цачева на протеста на служителите на дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", които ще се проведе в събота.

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727045

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина (Снимки)Софийският градски съд (СГС) даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу Йоан Матев. Той е подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., предава Би Ти Ви. Съдът конституира майката и бащата на момчето като частни обвинители и граждански ищци и допусна поисканото обезщетение от семейството на

Нинова застана зад Жаблянов, обвини Борисов в лъжа за Истанбулската конвенция

https://www.actualno.com/politics/ninova-zastana-zad-jabljanov-obvini-borisov-v-lyja-za-istanbulskata-konvencija-news_660818.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова застана зад скандалното изявление на Валери Жаблянов, което той направи за Народния съд. „Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като заместник-председател на НС, но ако това стане – няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента“, каза Нинова. Мминалата седмица ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Причината е, че той е а

Латвийският централен банкер няма да подава оставка

http://dnes.dir.bg/news/banker-latvia-ilmar-rimshevich-26901729

Централния банкер на Латвия Илмар Римшевич заяви, че няма да подава оставка заради разследване срещу него за предполагаемо получаване на подкуп.

Нова опасност за София - гъсто строителство, при това при учебния ядрен реактор на БАН

https://www.actualno.com/politics/nova-opasnost-za-sofija-gysto-stroitelstvo-pri-tova-pri-uchebnija-jadren-reaktor-na-ban-news_660817.html

Никой не е наясно какво се случва с промените в Закона за устройството и застрояване на София. Иска се например да се заграби територията на БАН, да се строи там, където е учебният ядрен реактор - предвидено е високо застрояване – въпросът е в полза на КОЙ, не е на гражданите? Не може да няма обществено обсъждане, да няма предвидени отстоявания при строежи. Притеснява ме гъстото строителство. Това заяви кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която подчерта, че не вярва на

“Прегоряла” - услужлив термин за ужаса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6725950

“Прегоряла” - услужлив термин за ужасаЕдна майка и дъщеря ѝ от Лом не дочакаха помощ ОТНИКЪДЕ взорът надежда не види. Цитатът е добре известен, поне на по-възрастното население. Случаите като този, който ще визирам, обаче май ще стават все по-известни. Което не е повод за радост в областта на познанието. В Лом 66-годишна жена закла майка си и направи опит да се самоубие.

Костов направи на пух и прах доклада за АЕЦ ”Белене”

https://frognews.bg/biznes-turisam/kostov-napravi-puh-prah-doklada-aets-belene.html

Иван Костов разкритикува остро доклада на Българската академия на науките относно изграждането на АЕЦ ”Белене”. Бившият премиер участва в дискусия в Народното събрание за осъществимостта на ядрената централа.

Костов направи на пух и прах доклада за АЕЦ ”Белене”

https://frognews.bg/novini/kostov-napravi-puh-prah-doklada-aets-belene.html

Иван Костов разкритикува остро доклада на Българската академия на науките относно изграждането на АЕЦ ”Белене”. Бившият премиер участва в дискусия в Народното събрание за осъществимостта на ядрената централа.

"Тъмното огледало" на Теодор Ушев на българска сцена

http://www.mediapool.bg/tamnoto-ogledalo-na-teodor-ushev-na-balgarska-stsena-news275794.html

"Като в тъмно огледало" (In the mirror, dimli) – това е проектът, с който Теодор Ушев се представя на българска сцена след 20-годишно скитане по световните. Нестандартната изложба се открива в 18 часа в Софийската градска художествена галерия. Всичко в този проект е "иновативно" (модерната дума, която се наложи в последните години, за да получиш финансиране, в която и да е област) и се прави за първи път в България. Реалността е миксирана. Платната са термични одеяла. Рисунките се движат. Посланията се откриват с ултравиолетови фенери или с помощта на телефона, който става второто ни "АЗ". Провокацията е навсякъде около теб, дори в краката ти. Публиката търси скрити послания, различни гледни точки и всеки открива своята истина, коментира Ушев. Освен това всеки има право да прави всичко – да рисува по стените, да снима, да споделя в социалните медии. Казано накратко - всичко, което е в рамките на добрия вкус, каза Ушев, който ще следи "надграждането" на изложбата именно чрез социалните медии. Раждането на проекта Авторът, който от 1999 г. живее и работи в Канада, признава, че едва ли щеше да получи предложение за изложба в родината си, ако не беше стигнал до подножието на "Оскара" за анимационния си филм "Сляпата Вайша" по едноименния разказ на Георги Господинов. Офертата идва от председателя на комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева през лятото на 2017 г. Тя го провокира да направи нещо в София. Кандидатства с проекта пред фонд "Култура" на Столична община. Получава половината от нужното финансиране. Останалата част набира от Националния филмов борд на Канада, собствени средства, фондация "Моменти", "Кидс Хаус" и Софийската градска галерия, която предоставя целия втори етаж за направата на инсталацията. Последните три седмици рисува. Термичните одеяла, с които се спасяват хора в беда, се превръщат в платна за изкуство изписани с над 10 000 малки фигури. Белите стени са изпълнени с послания от Библията. Да преживееш катарзис Художникът е "заимствал" конструкцията на храмовете за инсталацията си с три основни пространства - притвор, наос и олтар. Идеята е както църквите са място за психотерапия и пропаганда, така и изложбата да бъде място за внушения, коментира Ушев. Работата е донякъде плакатна, но в кризисни моменти хората на изкуството трябва да казват ясно нещата, допълни той. Някои от посланията му присъстват като текстове в изложбата, но трябва да се търсят с фенерче. Други са представени метафорично чрез рисунките. Те са обединени в "безкраен" анимационен филм - без начало и без край, който се прожектира през цялото време в продължение на три седмици и всеки ден нещо ще се променя. В "изповедалнята" човек остава сам, със специална каска, с която "се гмурва" в миксирана реалност - от дигитални 3D картини и образи, смесени със заобикалящата зрителя среда. Използва се съвсем нов софтуер, който дори още не е на пазара. Очилата също са последна дума на техниката и все още не се продават на европейския пазар, твърди авторът. В слушалките се чуват гласовете на Ангела Меркел, Бойко Борисов, Владимир Путин, Волен Сидеров, Доналд Тръмп, Корнелия Нинова. Но това, което казват е неразбираемо, защото думите са обърнати. Препратката към неясния и фалшив език на политиците е недвусмислена. Целта на инсталацията е да преживееш катарзис и да се замислиш какво ни липсва на нас, българите, тук и сега, за да имаме вяра и да намерим начин "да изплуваме" от тази фалшива реалност, каза художникът. По думите му, работата е и търсене на истината, на смисъла, защото за него всичко в България сега е фалшиво – правителство, президент, политици. Надеждата му е в "мислещите" хора със собствени виждания и позиции, които "правят нещата" в България да се случват. Те в никакъв случай не са малко, смята Ушев. Няма една истина; всичко, от което се нуждаете, е любов, място, откъдето духът ви да полети; да се обичаме, да не сме агресивни; колкото и да е тъмно, винаги има надежда за светлина – са само част от "скритите" послания на Ушев. Изкуство за мига Точно след три седмици от инсталацията няма да има и помен и ще изчезне в небитието. Причината е, че авторът е "творец на мига", защото вярва във "вълнението, преживяването, емоцията", която ще донесе една изложба, а не в платната в музеите, които нарича "декорация", с най-добри чувства към техните автори. Ушев твърди, че негото изкуство е споделено изкуство, защото всеки може да участва в него. Куратор на изложбата е Аделина Филева, а продуцент - Десислава Бинева. Организатори са фондацията "Моменти" и "Кидс хаус". Подобна инсталация като концепция, но с други рисунки и съдържание, съответстващо на времето и мястото, ще бъде представена в Квебек, Канада през 2019 г. и във Франция през 2020 г.

Почина още една родна футболна звезда

http://www.cross.bg/markov-angliya-igraeshe-1568240.html

/КРОСС/ Само няколко дни, след като изненадващо почина една от легендите на българския футбол Павел Панов, днес си отиде и още един бивш национал и значима личност в този спорт - Георги Марков. Известният с прякора си Универсалното ренде Бьорнер заради мултифункционалността си на терена и заради това, че когато играеше като защитник трудно пропускаше противникови нападатели, е починал днес в дома си на едва 46-годишна възраст. Преди няколко години той претърпя инфаркт. Марков изигра 36 мача за националния отбор на България и отбеляза 1 гол - знаменателното попадение срещу Англия за 1:1 на ст. „Българска армия", което го нареди до легендата Георги Аспарухов, като това са единствените български футболисти, вкарвали гол на Англия. В кариерата си той игра основно за „Локомотив" (София) и „Левски". И още в „Пирин" (Гоце Делчев), откъдето тръгва за футбола, „Ботев" (Пловдив), турския „Трабзонспор" и гръцкия „Ерготелис".  В началото на кариерата си играеше като нападател, след което в „Локомотив" (София) бе преквалифициран в централен защитник, където и получи колоритния си прякор. Марков е 2 пъти шампион на Българи и 3 пъти носител на купата на страната с „Левски". За последно той бе спортен директор на столичния "Септември".  

След беседа с Цацаров: оттегли се прокурорът, давал съвети при случая с "6-годишния убиец"

http://clubz.bg/64487-sled_beseda_s_cacarov_ottegli_se_prokuroryt_daval_syveti_pri_sluchaq_s_6_godishniq_ubiec

Георги Кацаров. Снимка pzdnes.com

Районният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка, съобщи ко БНР.

Това е станало след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров, а говорителят на държавното обвинение в областния град Пловдив Пламен Пантов отказа да коментира. Той нито е отрекъл, нито е потвърдил информацията пред БНР.

Името на районния прокурор Георги Кацаров буквално избухна по време на случая "Виноградец", където шестгодишно дете бе накиснато, че е простреляло смъртоносно собственик на заведение с пистолета на тогавашния председател на Общинския съвет в Септември и виден "гербер" Лазар Влайков.

Едно от обвиненията на близките на убития мъж бе, че прокурор Кацаров е поддържал нерегламентирани контакти с нарушители на закона и е давал съвети "в реално време" на Влайков как да процедира на местопрестъплението. Тогава Кацаров категорично отрече.

Интересно е, че Сотир Цацаров изиска разпечатки от телефонните разговори на районния прокурор, но после проверката вместо в антикорупционното звено в София, бе пратена в Пловдив. 

След това пък избухна и скандалът с кмета на Септември Марин Рачев, прибран публично от спецпрокуратурата и новото антикорупционно звено по обвинение, че е сключвал сделки със себе си. Според запознати, цитирани от БНР, оставката на районния прокурор има връзка именно с кмета Рачев, който се разследва за източване на общината. Очаква се официална информация от прокуратурата.

Кацаров не е първият деятел на прокуратурата, който рязко си променя мнението по даден въпрос след разговор с Цацаров. От публично известните такъв бе случаят и с Борислав Сарафов, който изведнъж, след като се замеси в поредица от скандали, миналата година реши да се кандидатира за член на прокурорската колегия на ВСС. Той също се отказа след беседа с "главния" и с решение, "продиткувано от интересите на прокуратурата" (цитирайки официалното съобщение на ПРБ, б.р.). После кариерата му потръгна и стана шеф на НСлС на мястото на Евгени Диков, който пък отиде във ВСС.

Още лоши новини за футбола ни: почина Георги Марков

https://offnews.bg//futbol/oshte-loshi-novini-za-futbola-ni-pochina-georgi-markov-675242.html

Поредна трагедия разтърси любителите на футбола. Почина бившият национал на България и настоящ спортен директор на Септември София Георги Марков. Преди около месец - на 20 януари, той навърши 46 години.

Точно 3 години, през февруари, Марков получи инфаркт на лагера на Локомотив София в турския курорт Анталия. Тогава Георги беше изпълнителен директор на "червено-черните".

Георги Славев Марков е роден през 1972 година в село Ощава, област Благоевград. Започва да играе футбол в школата на Пирин Гоце Делчев. В началото на кариерата си играе като нападател, но впоследствие е преквалифициран на защитник.

В богатата си кариера е играл за Ботев Пловдив, Локомотив София, Левски, Трабзонспор и Ерготелис. Има повече от 300 мача в елита на футбола ни.

За националния отбор на България Марков записва 36 мача, като единственият му гол с фланелката на "трикольорите" е повече от запомнящ се. На 9 юни 1999 година бранителят се разписва във вратата на Англия при домакинското равенство 1:1.

Историческият сблъсък на "Армията" е и последният официален двубой на легендата Христо Стоичков с екипа на "лъвовете", като именно Камата сложи топката на главата на Жоро Марков. Марков е двукратен шампион с Левски през 2001 и 2002 година, трикратен носител на купата - 2002, 2003 и 2005 година.

Така в рамките само на два дни след Павел Панов още един бивш футболист напусна белия свят.

Фуркад изведе Франция до злато в смесената щафета, българите са 17-и

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/20/3133025_furkad_izvede_franciia_do_zlato_v_smesenata_shtafeta/?ref=rss


Франция спечели олимпийската титла в смесената щафета по биатлон. След като в нито един момент по време на първите три поста не бяха начело, французите стигнаха до златните медали благодарение на блестящ последен пост на Мартен Фуркад.<br /><br />Шесткратният носител на Световната купа пое щафетата с изоставане 32.6 секунди от олимпийския шампион в спринта Арнд Пайфер. 29-годишният французин не допусна нито една грешка в стрелбата и показа страхотно ски бягане, за да финишира с...

Изложба, посветена на 140 години от рождението на Александър Божинов, откриват в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6727016

Изложба, посветена на 140 години от рождението на Александър Божинов, откриват в СвищовИзложба, посветена на 140 години от рождението на акад. Александър Божинов, български художник-карикатурист, илюстратор, писател и публицист, откриват в Художествената галерия "Николай Павлович" в Свищов в петък. Акад. Александър Божинов е роден на 24 февруари 1878 г., в Свищов. Той е признат за основоположник на българската художествена

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

https://www.actualno.com/politics/elena-joncheva-shte-sydi-cvetan-cvetanov-za-kleveta-news_660816.html

Ще потърся своите права в съда за клеветата на Цветан Цветанов. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Тази сутрин през bTV Цветанов обвини Йончева, че е участвала в източването на пари от Корпоративна търговска банка (КТБ). "Г-н Цветанов има опит в разпространяване на лъжи и клевети, на охулване. Поради тази причина Европейският съд по правата на човека е осъдил България над

Йончева ще съди Цветанов заради клевета за КТБ

http://dnes.dir.bg/news/sad-tzvetan-tzvetanov-elena-yoncheva-podkrepa-bankite-26901665

Депутатката от БСП Елена Йончева се закани да съди председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за клевета заради думите му, че е свързана с източването на КТБ.

Бившият национал Георги Марков почина

https://www.actualno.com/bgfootball/bivshijat-nacional-georgi-markov-pochina-news_660815.html

Легендата на Левски и Локомотив София Георги Марков е починал днес. Той е издъхнал в своя дом едва на 46-годишна възраст. Припомняме, че през 2015 година бившият защитник получи инфаркт. Той е роден на 20.01.1972г. и напуска света прекалено млад. Само преди два дни българският футбол загуби и Павел Панов. Легендарният защитник е юноша на Пирин, а в богатата си футболна кариерата е играл за Ботев Пловдив, Локомотив София, Левски, Трабзонспор и Ерготелис. Той има 36 мача и 1 гол за националния

ЕС се отказва от гранични проекти с Украйна

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/20/3133028_es_se_otkazva_ot_granichni_proekti_s_ukraina/?ref=rss


Европейският съюз обяви край на съвместния си проект с Украйна за гранични контролно-пропускателни пунктове, засилвайки съмненията за способността на Киев да извършва реформи в замяна на милиардите европейска помощ, предаде "Ройтерс".<br /><br />Проектът за обновяването на шест украински контролно-пропускателни пункта на източната граница на ЕС стартира през 2014 г., след като Европа подкрепи прозападните лидери в Киев по време на кримската криза.<br /><br...

S&P: Срив на криптовалутите няма да засегне стабилността на финансовата система

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/sp-sriv-na-kriptovalutite-niama-da-zasegne-stabilnostta-na-finansovata-sistema-256113/

Според рейтинговата агенция инвеститорите на дребно ще поемат цялата тежест при рязък спад на стойността на виртуалните валути

4-килограмов овариален тумор отстранен безкръвно в УМБАЛ „Дева Мария“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ic5ZM433YCU/

georgi-hubchev4-килограмов доброкачествен овариален тумор бе успешно отстранен по лапаро-ендоскопски метод от д-р Георги Хубчев и екипът на отделението по гинекология към университетска болница „Дева Мария“. Известният онко-гинеколог успя да премахне огромното доброкачествено образувание по максимално щадящ за пациентката начин.

53-годишната пациентка пристига при д-р Георги Хубчев с тумор, визуално наподобяващ 6-7 месечна бременност. След като внимателно я преглежда с ултразвук и вижда сигурни признаци, че туморът е доброкачествен, д-р Хубчев решава да предприеме лапароскопска операция. Безкръвният метод е много щадящ, но приложението му при толкова голям тумор е изключителна рядкост.  Въпреки това д-р Хубчев се ангажира да го извади именно лапароскопски, за да може пациентката да се възстанови максимално бързо и да няма видими белези от оперативната намеса.

„Туморът бе с тегло почти 4 килограма, но успяхме да го извадим по безкръвен метод и с това да спестим на пациентката месеци възстановяване. Пациентката понесе операцията отлично и от третия ден си е  вкъщи“,  разказва д-р Хубчев. Специалистът подчертава, че миниинвазивната хирургия е златен стандарт в световната медицина и все по-рядко ще се срещат отворените операции. Ясно е, че при ендоскопските операции травматизмът е сведен до минимум.  В момента все повече се налага и тезата, че с лапароскопските операции се намалява имунологичната провокация и това води до по-бърз оздравителен процес. Освен всичко друго, лапароскопската хирургия предпазва от сраствания в корема.

Въпреки категоричните позитиви на ендоскопските операици, когато става въпрос за големи тумори, повечето лекари не дръзват да опитат лапароскопско премахване, а прибягват до отварянето на коремната кухина. Така четирикилограмовият тумор, изваден през миналата седмица в университетска болница „Дева Мария“ е един от най-големите тумори, вадени по безкръвен начин не само в Бургас, но и в България.

По-малко медицински процедури по време на раждане препоръча СЗО

https://offnews.bg//zdrave/po-malko-meditcinski-protceduri-po-vreme-na-razhdane-preporacha-szo-675234.html

Световната здравна организация излезе с нови насоки за това как трябва да протича естественото раждане. Целта на създадения за целта наръчник е да превърне раждането в позитивно преживяване, обявиха от организацията. 

Наръчникът включва 56 препоръки. Според СЗО в световен мащаб се използват твърде много инвазивни интервенции и операции без реална медицинска необходимост от това. Досегашният подход не оставя на жените време да проявят инстинкта си в процеса на раждането и така той да се превърне в позитивно житейско събитие вместо в медицинска процедура, обявиха от организацията. 

Една от основните промени, препоръчани от СЗО, е да отпадне един от основните принципи в родилния процес в момента - че разкритието на родилния канал е с по 1 см на час. Според организацията трябва да се отчете, че всяко раждане е различно и този темп на разкритие може да е нереалистично бърз за някои жени. Затова се препоръчва нов ориентир за нормално протичащо раждане - разкритие от 5 см за първите 12 часа при първо раждане 10 см на час при следващо. 

Друга важна препоръка на СЗО е отричането на метода на измерване на таза преди раждане, за да се прецени дали бебето ще успее да излезе по нормален път. Според организацията измерването се извършва в ранен етап на раждането и в някои случаи се взема решение за операция, без да е оставено достатъчно време на тялото на жената да се справи с раждането и да се избегне оперативна намеса. 

СЗО отрича и необходимостта от бръснене на жената и клизма преди раждането. 

Сред препоръките на организацията са още избрани от жената начини за облекчаване на болката, като сред тях, освен медикаменти, може да са специфични методи на дишане, музика, масаж и други. 

На жените трябва да се дава възможност да се движат свободно в първия период на раждането и сами да избират поза за раждане, в която се чувстват комфортно, като се позовава на инстинкта си. Освен това при нискорискова бременност трябва да се разрешава на жените да се хранят или да приемат течности. 

СЗО препоръчва още жената сама да избира дали да има придружител по време на раждането и да има възможност да изготви план за раждането на бебето. 

Организацията настоява още жената да бъде третирана с уважение и да има ефективна комуникация с екипа на болницата. 

Според СЗО ненужните медицински интервенции трябва да бъдат избягвани, ако раждането напредва нормално и жената и бебето са добре. 

Според организацията не се препоръчва и използването на окситоцин за предизвикване или стимулиране на раждането, както и на други медикаменти за намаляване продължителността на раждането.

Препоръките включват и времето веднага след раждането, като според наръчника бебетата, които нямат здравословни проблеми, трябва да бъдат дадени веднага на майката, като се поддържа контакта кожа в кожа в първия час след раждането, за да се предотврати хипотермия и да се насърчи кърменето.

СЗО препоръчва още майката и бебето да не бъдат разделяни в първите 24 часа след раждането, като в това време се намират в една и съща стая.  

Почина Георги Марков - последният българин с гол срещу Англия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6727067

Почина Георги Марков - последният българин с гол срещу АнглияНа 46 г. в дома си е починал бившият национал Георги Марков. Той ще остане в историята с гола си срещу Англия, като е последният българин, вкарал срещу родината на футбола. Марков, който играше като защитник, започна кариерата си в "Пирин". "Левски", "Локомотив" София, "Ботев" Пловдив и "Пирин" в българското първенство.

36 проекта ще се финансират по програмата "Красива България"през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727056

36 проекта ще се финансират по програмата "Красива България"през 2018 г.Общо 36 проекта за подобряване на обществената среда, социалната инфраструктура и социалните услуги от резидентен тип ще се финансират през 2018 г. по програмата "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика. Това реши управителният съвет на програмата на днешното си заседание,

Положителната представа на българите за ЕС е сред най-високите в съюза

https://www.investor.bg/evropa/334/a/polojitelnata-predstava-na-bylgarite-za-es-e-sred-nai-visokite-v-syiuza-256116/

Общественото мнение в България по отношение на състоянието на европейската икономика се запазва около средното за Европа

Зеленогорски: Нужен е закон за инфраструктурните облигации

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26901650

Северът няма нито една магистрала. Необходими са спешни действия по отлаганите с години проекти за скоростните пътища.

Илиан Илиев повика четирима юноши в първия отбор на Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=369420

Четирима юноши от школата на Черно море бяха повикани от треньора Илиан Илиев да се готвят с първия отбор. Това са Йордан Радев, Виктор Попов, Данаил Димов и вратарят Ростислав Попов, научи Moreto.net. От тима на моряците в момента отсъстват тримата национали до 19 години Ертан Томбак, Емил Янчев и вратарят Иван Дюлгеров, които днес и в четвъртък ще вземат участие в проверките на младите “лъвове” с Косово.

Обвиниха оператора на АЕЦ "Фукушима-1" за самоубийството на местен жител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727041

Обвиниха оператора на АЕЦ "Фукушима-1" за самоубийството на местен жителСъд в японския град Фукушима посочи като виновник за самоубийството на местен жител най-голямата анергийна компания на страната ТЕПКО - оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима-1". Корпорацията бе задължена да изплати на семейството му обезщетение от 15,2 миилона йени (близо 143 000 долара), съобщи агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Апаш с 12 присъди отново на съд за серия кражби в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726964

Апаш с 12 присъди отново на съд за серия кражби в ТърновоРайонната прокуратура във Велико Търново предаде на съд 49-годишен рецидивист за извършени кражби на вещи от жилища, съобщиха от апелативната инстанция.Обвинението срещу Николай К. е за това, че в периода от един месец през 2016 г. от апартаменти в гр. Велико Търново чрез взломяване на входни врати и използване на техническо средство отвертка и

Шофьор блъсна 20-годишна на червен светофар

http://www.cross.bg/shofyor-blusna-godishna-na-cherven-svetofar-1568239.html

/КРОСС/ 20-годишно момиче беше блъснато от автомобил в София. Инцидентът е станал на столичния бул. „Цар Борис III" малко след 11:30 часа, предава Дарик. Пострадалата е приета в „Пирогов" с фрактура на десния крак, без опасност за живота. По непотвърдена информация шофьорът е минал на червен светофар.

Почина бившият футболен национал Георги Марков

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/02/20/3133030_pochina_bivshiiat_futbolen_nacional_georgi_markov/?ref=rss


На 46 години издъхна бившият футболен национал Георги Марков. Универсалният футболист е бил открит в дома си в столичния квартал "Бояна", като вероятната причина за смъртта му е инфаркт.<br /><br />През 2015 г. той имаше сърдечни проблеми и претърпя операция докато "Локомотив" (Сф) беше на подготвителен лагер в Турция. Той беше спортен директор на "железничарите", а след изпадането на отбора от елита работеше за кратко в "Ботев" (Пловдив),...

Швейцария направи дарение на 39 общини за подпомагане на доброволни отряди

https://offnews.bg//obshtestvo/shvejtcaria-napravi-darenie-na-39-obshtini-za-podpomagane-na-dobrovoln-675233.html

39 общини получиха дарение за подпомагане дейността на доброволни отряди от Конфедерация Швейцария.

То се състои от различно оборудване, материали, инструменти и гумирано облекло и е принос към усилията на кметовете от Сдружението на общините в България за възстановяване на функциите на доброволците при справяне с пожари и бедствия и в подкрепа на идеята, че професионалистите могат да се справят в кризисни ситуации, подкрепени от обучени доброволци.

"Дарението е израз на установеното дългогодишно партньорства между България и Швейцария. Изключително интензивно е сътрудничеството в областта на пожарната безопасност и защита на населението между България и Швейцария през последните години. Добър пример за това е дългогодишното партньорство между общините Ловеч и Базел – Ланд и съответните пожарни служби", заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов по време на церемонията по приемане на дарението.

Той припомни, че по инициатива на българското посолство в Швейцария и лично на посланик Меглена Плугчиева през 2016 г. бе осъществено работно посещение, на което бяха поставени основите на още по-задълбочено партньорство между двете страни.

Главният комисар Николов уточни, че 70 пожарни автомобила са прехвърлени на общините и още 33 транспортни средства. По думите му доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 2948 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на ГДПБЗН.

"За мен е голямо удоволствие да бъда тук за представянето на дарението. Посолството на Швейцария изказва благодарност на ГДПБЗН и Националното сдружение на общините като наши партньори, заяви Никол Вирш, заместник – посланик на Конфедерация Швейцария у нас.

Оставиха зад решетките мароканеца от ИДИЛ

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ostaviha-zad-reshetkite-marokaneca-ot-idil-2079828

Магистратите от Апелативиния съд в Пловдив оставиха в ареста мароканецът Науфал Захри, обявен за международно издирване от Кралство Мароко заради терористична дейност и членство в терористичната организация ИДИЛ. Мъжът обжалва днес пред пловдивските магистрати решението на хасковск

Сините сърца не скриха сълзите си за великия Павел Панов

https://offnews.bg//futbol/sinite-sartca-ne-skriha-salzite-si-za-velikia-pavel-panov-675238.html

Като че ли природата също знаеше, че на "Герена" днес ще бъде мрачен ден. Ветровитото и студено време обаче не спря ръководство, ветерани, юноши и фенове на Левски да отдадат почит на великия Павел Панов.

Пред Сектор "А" на стадион "Виваком Арена Георги Аспарухов" този път не беше шумно. Нямаше развълнувани привърженици с шалчета, които с настроение отиват на поредния мач на "сините", нямаше дори и деца, които да си играят на близката до трибуната площадка. 

Българският футбол загуби пореден любимец. В изключителна скромност и трудолюбие Павел Панов отдаде целия си живот на любимия спорт и остави името си завинаги в сърцата на българите.

Юноша на Септември и играч на Спартак той разгърна в пълна степен своя футболен талант и характер на победител в отбора на Левски след обединението през 1969 година.

Eдин от най-ярките представители на поколението, поело щафетата от Георги Аспарухов Гунди, Добромир Жечев, Кирил Ивков, Стефан Аладжов. През 70-те години на миналия век става 4 пъти шампион на страната и 5 пъти носител на купата с отбора на Левски-Спартак.

Погребението на великия български футболист Павел Панов ще се състои на 21 февруари, сряда, от 11:00 часа на Централните софийски гробища.Поклонението ще започне половин час по-рано.

46 акта за автомобили, минали преглед без платен данък

http://dnes.dir.bg/news/akta-avtomobilna-administratzia-neplaten-danak-26901615

Служители на ИА „Автомобилна администрация“ съставиха 46 акта, при внезапна проверка на пунктове за технически прегледи в София.

Сръбският президент: Ще завършим пътя си към ЕС, надявам се през 2025 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727038

Сръбският президент: Ще завършим пътя си към ЕС, надявам се през 2025 г. Ще завършим пътя си към Еврoпейския съюз, надявам се през 2025 г., но ще имаме още по-добри отношения с Русия, заяви в интервю за сръбска телевизия сръбският президент Александър Вучич, отговаряйки на въпрос расте ли натискът на Русия върху Сърбия, особено по въпроса за статута на хуманитарния център в Ниш, съобщи Танюг.

Втори екшън в пловдивския съд с арестувания марокански джихадист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727023

Втори екшън в пловдивския съд с арестувания марокански джихадистОставиха го за 90 дни зад решетките, ако не дойде искане за екстрадиране, ще го пуснат Втора серия в пловдивския апелативен съд се разигра с арестувания мароканец Нофал Рашид Захри, след като гледането на мярката му преди обяд беше изместена заради липса на преводач и служебен защитник. Единият отнесе 500 лева глоба,

Мартен Фуркад изведе смесената щафета на Франция до златото в Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/marten-furkad-izvede-smesenata-shtafeta-na-frantcia-do-zlatoto-v-piong-675239.html

Невероятният Мартен Фуркад отново показа защо е номер 1 в биатлона. 29-годишната суперзвезда изведе на практика сам смесената щафета на Франция до златото в Пьонгчанг.

Фуркад бяга на последния 4-и пост, като пое от трета позиция, но с изключително бягане и прецизна стрелба остави конкурентите си зад гърба.

Така карето Мари Дорен-Абер, Ане Бескон, Симон Дестьо и Мартен Фуркад триумфира за 1:08:34.3 часа, като използва само 4 допълнителни патрона.

За Фуркад това е трета олимпийска титла от Пьонгчанг след победите в преследването и в масовия старт.

Защитаващият титлата си отбор на Норвегия завърши на второ място, като отново заслугата беше на последните два поста в лицето на Йоханес Бьо и Емил Хегле Свендсен.

Битката за третото място беше изключително оспорвана, като във финалния спринт Доминик Виндиш от Италия изпревари дискусионно Арнд Пайфер от Германия, което наложи разглеждане от страна на съдиите, но в крайна сметка бронзът остана за италианците.

Германия водеше до осмата стрелба, но пропуските на Пайфер позволиха на Фуркад да вземе водачеството, след което пък съвсем изпадна от зоната на медалите.

Българската щафета в състав Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Красимир Анев и Владимир Илиев използва 11 допълнителни патрона и завърши на 17-о място на 3:57.4 минути от шампиона Франция.

БСП иска актуализация на здравния бюджет

http://dnes.dir.bg/news/zdraveopazvane-zdravnata-kasa-kornelia-ninova-26901616

БСП иска актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и на държавния бюджет, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

Изригването на вулкана Синабунг отнесе голяма част от върха му (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727028

Изригването на вулкана Синабунг отнесе голяма част от върха му (Снимки)Изригването на вулкана Синабунг в Индонезия отнесе голяма част от върха му, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Снимки преди и след изригването, направени от индонезийския Център по вулканология и намаляване на геоложките рискове, показват, че от върха липсва огромна част. Специалистите дори твърдят, че той е изчезнал напълно.

Държавният глава се срещна с представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

http://www.cross.bg/suyuza-glava-soszr-1568238.html

/КРОСС/ „Обединението на военно-патриотичните организации е стъпка в правилната посока към единни действия, защото разпокъсаността не води до резултати". Това заяви държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който прие днес на „Дондуков" 2 ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). По време на срещата беше представен новият управителен съвет и основните мероприятия и инициативи, залегнали в решенията на конгреса от септември 2017 г. Държавният глава изрази признателността си за приноса на СОСЗР във военно-патриотичното възпитание на младите хора, за работата с подрастващото поколение, за поддръжката на военните паметници, както и за цялостната дейност на Съюза. „Членовете на Съюза заслужават достойно отношение и положение в обществото ни", посочи президентът, според когото държавата може по-активно да се възползва от експертния капацитет на запасните военни. Румен Радев приветства ръководството на СОСЗР за инициативата му да бъде приет Закон за запасното войнство. „Планираме през септември да организираме Национален събор на запасното войнство, по време на който да запознаем младите хора в България с дейностите на Съюза, както и да работим за повишаване на привлекателността на военната служба", заяви председателят на организацията ген. Златан Стойков

Британският министър по въпросите на Брекзит призовава ЕС към взаимни усилия за постигане на споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727031

Британският министър по въпросите на Брекзит призовава ЕС към взаимни усилия
за постигане на споразумение Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис изрази днес във Виена увереност, че Великобритания и Европейският съюз могат да постигнат споразумение, но призова ЕС да разбере, че това изисква "взаимни усилия", предаде Ройтерс. Дейвис е в австрийската столица в рамките на обиколката си из страните членки на ЕС в опит да ги убеди да постигнат

Ще има ли доброволна военна служба в армията ни?

http://www.moreto.net/novini.php?n=369418

Въвеждането на доброволна военна служба може да разреши проблема с недокомплекта на Българската армия. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред участниците в годишната конференция на началника на отбраната. Каракачанов бе категоричен, че обществото трябва да знае за проблемите в армията.

Нинова: Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/kornelia-ninova-istanbulscata-conventzia-26901575

Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция, докато не се постигне консенсус, правителството да вземе решение, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Представят "Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян"

https://www.actualno.com/art/predstavjat-gravirani-medni-sydove-ot-kolekcijata-na-dikran-balabanjan-news_660810.html

Националният исторически музей (НИМ) ще покаже 44 медни съда в експозицията „Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян“, която се открива на 21 февруари от 11,30 часа в Изложбената зала на Етнографски музей на открито „Етър”. Това е първото гостуване на колекцията извън София, която съдържа общо 158 предмета, изработени по различно време – от периода на Османската империя до 30-те години на ХХ век. Неин собственик е НИМ. Чрез изло

Проекти за над 340 млн.лв. се изпълняват в Северозападна България по ОПИК

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-340-%d0%bc%d0%bb%d0%bd-%d0%bb%d0%b2-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d1%81/

Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се изпълняват в Северозападния район по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Към момента около една трета от всички сключени договори по програмата са с изпълнение на дейности в Северозападния район. Тези предприятия вече са се възползвали от над 157 млн. лв. безвъзмездно финансиране, а голяма част […]

Почина бившият футболист Георги Марков

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-bivshiiat-futbolist-georgi-markov.html

Бившият футболист на Левски Георги Марков е починал. Железният защитник е издъхнал у дома си. През 2015 година той прекара инфаркт. За последно беше директор в столичния Септември.

Дронове могат да заместят пчелите

http://dnes.dir.bg/news/pcheli-dronove-26901389

Американски учен смята, че дронове могат да опрашват селскостопанските култури, ако естествената популация на пчелите продължава да намалява.

Израелци търсят български партньори за производство на военна техника

https://offnews.bg//ikonomika/izraeltci-tarsiat-balgarski-partniori-za-proizvodstvo-na-voenna-tehnik-675236.html

Основният производител и доставчик на военно оборудване и техника за въоръжените сили на Израел си търси български партньори за индустриално сътрудничество.

Представители на Rafael Advanced Defense Systems Ltd направиха в София презентация на някои от най-новите си продукти, част от които ще бъдат демонстрирани със сили на 61 механизирана бригада в Карлово следващата седмица.

Освен от българския пазар компанията се интересува и от възможностите на български производители, които да се включат в производството на елементи от предлаганите от Rafael продукти.

Една от последните иновации на компанията е BNet - комуникационна система, която осигурява обмен на гласова информация и видео в реално време. На нея могат да бъдат "закачени" до 400 потребителя, всички от които са свързани по между си. Мрежата има предимството с това, че може да бъде изградена за между 5 до 10 секунди и през нея може да бъде споделяна информация със скорост до 100 мегабайта за секунда.

Освен за комуникация между отделните военни части по въздух, суша и вода, системата позволява на оператори да пренасочват изстреляни ракети. Това позволява прецизиране на удара в момент, когато бъде открита потенциалната цел. Системата е внедрена в няколко държави. 

Елементи от системите на Rafael  - включително противотанкови ракети от семейството Spike и дистанционните оръжейни системи от типа SAMSON, и към момента се произвеждат от в други държави под формата на индустриално сътрудничество. 

Компанията е с годишен оборот от 3 млрд. долара, като има резерви да работи в рамките на три години без да има сключени сделки.

Нинова: Борисов лъже, че е оттеглил Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/ninova-ogradata-iioncheva-1568237.html

/КРОСС/ Борисов лъже, че е оттеглил Истанбулската конвенция. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии на пресконференция днес след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Нинова уточни, че не знае какъв консенсус търси Бойко Борисов, след като такъв няма в коалицията и в собствената му партия. „Ако очаква консенсус в БСП - няма да го получи", заяви Нинова. Тя поясни, че конвенцията е разпределена на комисии. „Ще повярваме в думите му, че ще я оттегли, ако утре на заседание на МС правителството реши да си оттегли внесената в парламента Истанбулска конвенция", допълни тя. "Цветан Цветанов обвини Елена Йончева в престъпление", коментира още Нинова. Според нея всичко се правило заради разкритията на Йончева за най-големата корупционна сделка на правителството - тази с оградата по границата ни с Турция. Нинова обяви, че Елена Йончева получава пълната подкрепа на БСП. "Искаме истината за оградата от Сотир Цацаров", каза още тя и попита защо не им се отговаря - прикрива ли се нещо". Нинова обясни, че се обръщат към Сотир Цацаров, тъй като на 6 декември 2017 г. е заявил в Правната комисия на парламента, че има три доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция, на ДАНС в резултат на сигнала на Елена Йончева. По думите й Цацаров е заявил, че в този доклад, че има завишение на проектната стойност на оградата и неосъществен на възложителите. "Този доклад е изпратен в главна прокуратура

Италиански и гръцки военни самолети ще охраняват небето на Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727022

Италиански и гръцки военни самолети ще охраняват небето на Черна гораГрижата за въздушното пространство на Черна гора от лятото официално трябва да бъде поета от италиански и гръцки самолети в рамките на мисията на НАТО за контрол на въздушното пространство, пише излизащият в Подгорица вестник "Виести", позовавайки се на неназован източник от алианса. Министърът на отбраната на Черна гора Предраг Бошкович заяви,

Проекти за над 340 млн. лв. с финансиране от ЕС се изпълняват в Северозапада

http://econ.bg/Новини/Проекти-за-над-340-млн-лв-с-финансиране-от-ЕС-се-изпълняват-в-Северозапада_l.a_i.758088_at.1.html

Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се изпълняват в Северозападния район по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК)....

Нова британска анти-Брекзит партия се появи във Великобритания, вдъхновена от Макрон

http://www.mediapool.bg/nova-britanska-anti-brekzit-partiya-se-poyavi-vav-velikobritaniya-vdahnovena-ot-makron-news275793.html

Нова центристка и анти-Брекзит политическа партия "Обновление" (Renew) се роди вчера във Великобритания, вдъхновена от "Република, напред!" (En Marche) на френския президент Еманюел Макрон.   Новата формация афишира амбицията да спре Брекзит и да съживи центъра в британската политика, възползвайки се от общественото мнение, което според оценката й е малко по-благосклонно към оставането в ЕС. "Апетитът за нова партия е колосален", заяви на пресконференция Джеймс Кларк, един от тримата лидери на "Обновление".   И управляващата Консервативна партия, и лейбъристката опозиция обещаха да зачитат резултата от референдума от 23 юни 2016 г., който с 52 на сто от гласовете реши великобритания да напусне ЕС.   Третата британска формация, еврофилите Либерал-демократи, не успя да се възползва от настроенията против Брекзит сред част от населението.   "Обновление" иска да бъде "платформа за хората, които се смятат за политически необвързани и се чувстват пренебрегнати", добави Кларк.   Партията е вдъхновена директно от "Република, напред!", основана от Еманюел Макрон.   Тя е получила неофициални съвети от движението, пласирано в центъра на френската "политическа шахматна дъска", основано през април 2016 г. Малко повече от година по-късно това движение стана големият победител на парламентарните избори след избирането на лидера му за президент.   "Няма формална връзка между "Обновление" и "Република, напред!", но това, което се опитваме да реализираме, не е толкова далече от това, което Макрон постигна във Франция", обясни Кларк пред АФП.   "Г-н Макрон показа, че е възможно за кратко време да се направи нещо изключително", добави той.   "Бихме искали да ни възприемат като различни от традиционните политически партии. Нито лява, нито дясна, "Обновление" иска да пусне корени в празната ниша в центъра на британската политика", продължи Кларк.   Партията твърди, че вече може да издигне над 300 кандидати на следващите парламентарни избори, предвидени за 2022 г., които обаче може да се състоят и по-рано поради слабостта на консервативния премиер Тереза Мей, чието правителство е разединено.   Партията предвижда 650 кандидати, излезли от гражданското общество, за всеки избирателен район в страната.   "Многобройни кандидати са готови да се самофинансират. Ние имаме съвсем скромни приходи, идващи от шепа дарители", заяви Кларк.   За да формулира програмата си, "Обновление" инициира през февруари голяма акция "от врата на врата", за да проучи общественото мнение на терен.   "Обновление" е основана от бившия финансист Крис Коглан преди общите избори през юни 2017 г., на които той се яви като независим кандидат в Южен Лондон, с анти-Брекзит програма. Той се класира четвърти с 1234 гласа.   Тя е една от проевропейските инициативи, появили се напоследък в Обединеното кралство, които намират опора в несигурностите на Брекзит и имат за цел да се опитат да спрат процеса на излизане от европейското лоно, който трябва да се реализира на 29 март 2019 г.   От последните избори насам проучванията на общественото мнение показват нарастваща подкрепа за оставане в ЕС, без обаче да регистрират радикален обрат.   В началото на февруари движенията анти-Брекзит лансираха обща платформа Grassroots Coordinating Group, за да координират усилията си да повлияят на преговорите с Брюксел и дори да се опитат да постигнат нов вот. Тези разнообразни организации представляват общо около 500 000 души и редица депутати.   Андрю Адонис, лейбърист, член на Камарата на лордовете, лансира собствена кампания заедно с група младежи, желаещи да спрат Брекзит по демократичен път - "Нашето бъдеще, нашият избор" (Our Future Our Choice), а проевропейската организация "Най-доброто за Британия" (Best for Britain) получи дарение от около 500 000 паунда (564 000 евро) от американския милиардер Джордж Сорос.   "Обновление" заявава, че иска да атакува причините, които са подтикнали избирателите да гласуват за Брекзит, и по-конкретно "дълбокото недоволство от неравенствата".   Партията възнамерява да се застъпи за повишаване на минималната заплата, подобряване на инфраструктурата извън Лондон и строежа на повече достъпни жилища, а също така иска "да проучи най-добрите начини за управление на имиграцията" - една от основните теми на кампанията про-Брекзит.   По БТА

Koelt - най-новата германска бира се роди от стар спор

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/20/3130509_koelt_-_nai-novata_germanska_bira_se_rodi_ot_star_spor/?ref=rss


Нов вид бира се появи в Германия като опит да бъдат помирени позициите на пивоварите в Кьолн и Дюселдорф в спора кой прави по-добро пиво.<br /><br />Името е компромисно - "Кьолт" (Koelt), съставено от кьолнската Koelsch и дюселдорфската Alt бира.<br /><br />Точно заради това символично е избрано и мястото, където ще се сервира тя - в Монхайм, точно по средата между двата града. Първите 800 литра са дело на трима иноватори - Ханс Берлин, Матиас Рос и Хенинг...

Валидираха марка за "София - Европейска столица на спорта"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727004

Валидираха марка за "София - Европейска столица на спорта"Пощенска марка, посветена на инициативата София – Европейска столица на спорта бе валидирана днес на специална церемония в Музея за история на София, съобщи sofia2018.bg. На изданието е изобразена Статуята на София, а до един от най-ярките символи на града е стилизирана група на бягащи атлети. Цветовете са в преобладаващо синьо, в различни нюанси,

Нинова: Борисов лъже, че е оттеглил Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/ninova-borisov-laje-che-otteglil-istanbulskata-konventsiia.html

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии на пресконференция днес след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Търсеният в Мароко за терористична дейност Нофал Захри остава в ареста

https://zaistinata.com/%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5/

35-годишният Нофал Захри, издирван за тероризъм, остава за 90 дни в ареста. Това стана ясно днес след като Апелативният съд в Пловдив потвърди определението на съда в Хасково. Мароканецът Нофал Захри бе задържан през януари с група сирийци на границата до Свиленград. Първоначално той също се представил за сириец, като показал фалшив паспорт. От ДАНС […]

400 млн. лева не достигат на Здравната каса

http://www.cross.bg/bolnitzi-kasata-zadulzheniya-1568236.html

/КРОСС/ Към момента финансовият недостиг на здравната каса за 2018 година е от порядъка на 400 млн. лв. Освен 270 млн. лв., които дължим на болници в чужбина, се оказва, че здравноосигурителната институция дължи и 123 млн. на родни лечебни заведения. Информацията съобщи пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. "270 милиона задължения към европейски болници и 123 милиона задължения към български болници, които технологично също са европейски болници. Общо около 400 млн. недостиг на здравната каса за 2018 г.", обобщи д-р Кацаров. Според председателя на Сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев това означава, че са лекувани български, европейски граждани и касата не е заплатила за това лечение. "Това са рестрикции, наложени от касата, по-скоро и от горе, защото касата се използва политически. Вследствие на тези рестрикции се натрупват тези задължения. Съдът вече се произнесе, така че тези суми са дължими и трябва да се изплатят. Тук виждам обаче и друго нещо - факта, че бюджетът на НЗОК се подготвя и внася от надзора на касата. Този бюджет миналата година беше внесен от надзора на касата, когато сегашният министър Ананиев беше шеф на надзора. Лично той е правил този бюджет и в него е заложил много ниски суми за плащане. Аз не вярвам, че той не е знаел какво прави, при условие, че дълговете в началото на 1 януари 2017 г. към чужди болници и чужди каси бяха 145 млн. За 207 г

Фуркад с трето злато в ПьонгЧанг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6727005

Фуркад с трето злато в ПьонгЧангМартен Фуркад стана трикратен олимпийски шампион в биатлона в ПьонгЧанг, след като с Мари Дорен Абер, Анаи Бескон и Симон Дестино спечели смесената щафета. Германия вървеше към титлата, но неочакван срив претърпя първият от спринта Арнд Пфайфер, който пропиля 30 секунди аванс пред Фуркад, след това влезе в наказателна обиколка и накрая завърши

ЕК: Барозу се е срещал с Катайнен, но в законовия срок

http://dnes.dir.bg/news/sad-evropeyski-parlament-zhoze-manuel-barozu-lobistki-skandali-26901547

ЕК потвърди, че в края на миналата година бившият председател на институцията Жозе Барозу е разговарял с настоящия зам.-председател на ЕК Юрки Катайнен.

Франция със злато и в смесената щафета в биатлона, българите завършиха 17-и

https://www.actualno.com/moresport/francija-sys-zlato-i-v-smesenata-shtafeta-v-biatlona-bylgarite-zavyrshiha-17-i-news_660806.html

Франция спечели злато в смесената щафета в биатлона на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Щафетата в състав Мари Дорен Абер, Анаиз Бескон, Симон Дестийо и Мартен Фуркад завърши с най-добро време, въпреки че почти през цялото състезание доминираха германците. Последният пост на Бундестима - Арнд Пайфер, обаче не се представи на очакваното ниво и дори коства на отбора си медала. На второ място завърши смесената щафета на Норвегия, а с бронзови медали се окичиха италианците. Последният пост на

Драмата във ВКС приключи, ясно е кой ще е новият заместник на Лозан Панов

https://www.actualno.com/politics/dramata-vyv-vks-prikluchi-jasno-e-koj-shte-e-novijat-zamestnik-na-lozan-panov-news_660804.html

Оставката на зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов беше приета от съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС). На негово място ще встъпи в длъжност Светла Димитрова, която беше предложена от председателя на ВСК Лозан Панов, съобщава "Правен свят". Между членовете на колегията и днес не липсваше напрежение по темата. По иначе вече безспорния казус, все пак се проведе дебат на тема кога да бъде освободен съдия Влахов, кога да бъде назначена предложена

Още 2 месеца ще разследват убийството на Дамла от Момчилград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726981

Още 2 месеца ще разследват убийството на Дамла от Момчилград Още 2 месеца ще продължи разследването на убийството на 7-годишната Дамла от Момчилград, съобщиха от окръжната прокуратура в Кърджали. Причината за удължаване на срока е, че все още не са готови всички назначени експертизи по случая. Ако те бъдат изготвени в дадения допълнително срок, обвинителният акт срещу задържания за убийството Мехмед Хасан

Съсед издаде варненец, че гледа в дома си Сибирско Хъски без чип и регистрация

http://www.moreto.net/novini.php?n=369422

Варненец отиде на съд, след като отнесе две глоби от по 50 лева, наложени му от Общината, че гледал куче от породата Хъски в дома си. До проблема се стигнало, след като съсед издал стопанина на животното, че не го е чипирал и не го е регистрирал в районното кметство, научи Moreto.

Очертава се много добра реколта 2017 от червени класни вина

http://www.mediapool.bg/ochertava-se-mnogo-dobra-rekolta-2017-ot-cherveni-klasni-vina-news275792.html

Много качествена реколта 2017 от червени вина се очертава, след като прибраното грозде е показало може би най-добрите резултати от 20 години насам. Това позволява бутилирането много класни вина, заявиха от най-старата изба в Южна България "Вила Ямбол" по време на празника на виното в града. Производителят вече планира през тази година да пусне две нови резерви от винената си серия "Кабиле" (Kabile), обяви изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов по време на празника, в който "Вила Ямбол" участва от старта му преди три години. Над 6000 души бяха в централната градина на града, където в неделя се играха традиционните танци от региона. Кукери представиха ритуали, свързани с виното, имаше изпълнения на народни песни и кулинарно шоу. Над 3000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха раздадени 4000 порции. "Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. "Вила Ямбол" продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора", разказа водещият на готварското представление Ути Бъчваров. Празникът на виното се провежда като прелюдия към Международния маскараден фестивал "Кукерландия". По този начин се подчертава връзката между традициите на кукерските игри с древните Дионисиеви празници и славата на Ямболския край като винарски район. "С този празник искаме да благодарим на ямболии и на нашия регион, че ни помагат да правим висококачествени български вина. Щастливи сме, че достойно защитаваме традициите във винопроизводството още от 1924 година.", каза изпълнителният директор на "Вила Ямбол" Красимир Аврамов. В грижите за лозята и направата на вино и ракия на "Вила Ямбол" участват над 160 човека от Ямбол и региона. Голямото предимство за производителя е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. По отношение на предпочитанията на българина от "Вила Ямбол" коментираха, че той остава традиционалист и предпочита познати сортове. През миналата година избата печели единствения голям златен медал (който се дава на вина, оценени с над 92 точки) на Concours Mondial de Bruxelles (известен като Световното по вино). Отличието беше за тяхната Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. Друго тяхно вино - Kabile Мавруд и Каберне Совиньон, спечели три златни медала от международни състезания и се превърна в най-награждаваното родно вино. Единият медал е от Mondial de Bruxelles, другият от Vinalies International, а третият от London experts in wine. Избата изнася вина за 20 пазара на четири континента.

Защитата върху интелектуалната собственост влиза в учебната програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726891

Защитата върху интелектуалната собственост влиза в учебната програмаВ училищата да се учи за защитата върху интелектуалната собственост. Такава стратегия разработва в момента Европейският съюз, която да се имплементира във всички отделни държави.  Темата беше обсъдена на конференция във вторник, която се провежда като част от българското председателство на ЕС. Тя беше открита от вицепремиера Валери Симеонов, зам.

Нидал Алгафари: Български наемници се бият в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726974

Нидал Алгафари: Български наемници се бият в СирияНа много места в Сирия се бият руски наемници срещу други руски наемници в името на различни каузи. Но освен руснаци във военните формирования участват и български наемници, обяви в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" по ТВ Европа журналистът и режисьор Нидал Алгафари. Като източник на тази информация той посочи дългогодишния

Ердоган: Ще обсадим Африн до дни

https://frognews.bg/svqt/erdogan-shte-obsadim-afrin-dni.html

Турция ще обсади сирийския град Африн до няколко дни, съобщава „Хюриет дейли нюз”, позовавайки се на изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

МВФ предупреди за „прегряване“ на турската икономика

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/mvf-predupredi-za-pregriavane-na-turskata-ikonomika-256137/

След забавяне през 2016 г. страната отчита рязко подобрение миналата година, което обаче може да доведе до податливост към външни рискове

Възстановиха оригиналните стенни часовници в НДК

https://www.actualno.com/sofia/vyzstanoviha-originalnite-stenni-chasovnici-v-ndk-news_660807.html

Двата стенни часовника в Централно фоайе на НДК - част от автентичния интериор на сградата – са възстановени и работят отново. Така публиката на многобройните концертни и културни прояви в Двореца, както и делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС ще имат представа за точното време до началото на дадено събитие, концерт или спектакъл. Това са единствените електронни часовници от този вид в Източна Европа, запазени до днес. Те са поставени там през 1981 г. при построяван

Възстановиха движението през граничните пунктове

https://frognews.bg/novini/vazstanoviha-dvijenieto-prez-granichnite-punktove.html

Малко след 13 ч. граничните пунктове отвориха и движението бе възстановено, съобщиха от МВР.

36 проекта ще се финансират по „Красива България“ през 2018 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/36-proekta-shte-se-finansirat-po-krasiva-bylgariia-prez-2018-g-256140/

Общата стойност на одобрените предложения е 7,1 млн. лв., от които 3 млн. лв. се осигуряват по проекта

Ръководителят на прокуратурата в Пазарджик е подал оставка

http://www.cross.bg/katzarov-prokyror-prokyratyrata-1568235.html

/КРОСС/ Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка, научи "Хоризонт". До нея се е стигнало след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров. Говорителят на прокуратурата в Пазарджик Пламен Пантов отказа да коментира. Той нито отрече, нито потвърди информацията. Името на районния прокурор Георги Кацаров нашумя по време на случая "Виноградец", където шестгодишно дете простреля собственик на заведение с пистолета на тогавашния председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Едно от обвиненията на близките на убития мъж бе, че прокурор Кацаров е поддържал нерегламентирани контакти с нарушители на закона и че веднага след инцидента Влайков е звъннал на Кацаров, който, пък бил разпънал чадър в защита на общинския съветник. Тогава Кацаров категорично отрече. Според запознати оставката на районния прокурор има връзка с кмета на Септември Марин Рачев, който се разследва за източване на Общината. Очаква се официална информация от прокуратурата.  

Джъстин Бийбър и Селена Гомес в Ямайка за сватбата на баща му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6726958

Джъстин Бийбър и Селена Гомес в Ямайка за сватбата на баща муЗвездната двойка Джъстин Бийбър и Селена Гомес пристигнаха в Ямайка за сватбата на бащата на певеца Джеръми Бийбър с годеницата му Челси Ребело, пише Контактмюзик. Според сп. "Пийпъл", 23-годишният изпълнител летял до Тексас в неделя, за да вземе приятелката си, а оттам се отправили към Карибите, цитира БТА.

Нинова: Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726967

Нинова: Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенцияБойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова уточни, че не знае какъв консенсус търси Бойко Борисов, след като такъв няма в коалицията и в собствената му партия.

Крепостта "Баба Вида" ще оживее в мартеница на видинския площад

https://www.actualno.com/vidin/krepostta-baba-vida-shte-ojivee-v-martenica-na-vidinskija-ploshtad-news_660803.html

Община Видин започна подготовката за отбелязване на първи март, като продължава инициативата „Най-голямата жива мартеница“. За пета поредна година видински ученици ще облекат бели и червени фланелки и този път ще „изрисуват“ на площад „Бдинци“ средновековната крепост „Баба Вида“. Идеята живата мартеница да покаже символа на града ни е на кмета Огнян Ценков. През 2017 година историческата забележителност спечели първ

Каракачанов: Нямаме данни "Газпром" да пречи на добива на суровини у нас

http://econ.bg/Новини/Каракачанов-Нямаме-данни-Газпром-да-пречи-на-добива-на-суровини-у-нас_l.a_i.758086_at.1.html

Вицепремиерът Каракачанов заяви, че няма данни "Газпром" целенасочено да пречи за добива на нефт и газ в България. "Нямам такава информация. Истината...

Българите са 2,8 на сто от чуждестранното население в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726960

Българите са 2,8 на сто от чуждестранното население в БрюкселБългарите в Брюксел са 2,8 на сто от чуждестранното население в града. Това показват данни на столичната статистика. Най-голям дял държат французите (15,2 на сто), следвани от румънците (9,2 на сто) и мароканците (девет процента). Данните сочат, че гражданите на държавите от ЕС съставляват дял от 66,3 на сто от чужденците в града.

Австрийският канцлер идва в България на 15 март

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/20/3133019_avstriiskiiat_kancler_idva_v_bulgariia_na_15_mart/?ref=rss


Австрийският канцлер Себастиан Курц ще пристигне на 15 март в България. Предвиденото му за днес работно посещение беше отложено поради здравословни причини, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.<br /><br />Курц и българският премиер Бойко Борисов са се договорили визитата на австрийския канцлер да бъде в средата на март, тъй като тогава и двамата нямат други ангажименти.<br /><br />Посещението на Себастиан Курц да бъде посветено на задълбочаването на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване