Трета титла за Фуркад в битлона, нашите са 17-и

http://clubz.bg/64486-treta_titla_za_furkad_v_bitlona_nashite_sa_17_i

Франция триумфира с олимпийското злато в смесената щафета в биатлона (2x6км жени + 2x7.5км мъже) на зимните олимпийски игри в Пьончан. Французите, водени от голямата звезда Мартен Фуркад, спечелиха категорично първото място, като се възползваха и от грешка в последната стрелба на аса на германците Арнд Пайфер.

Фуркад, който грабна трета титла в Пьончан след масовия старт и преследването, на свой ред свали всички мишени и не прости пропуска на един от големите си съперници, тимът на който оглавяваше класирането преди последната стрелба.

На 20.9 секунди на второ място завърши щафетата на Норвегия. Бронзът е за биатлонистите на Италия, които останата на 26 сек и успяха да изпреварят с три стотни във финалния спринт германците. 

Българската щафета в състав Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Красимир Анев и Владимир Илиев финишира на 17-о място с изоставане от 3:57.4 минути от победителите.

Участваха 20 отбора.

В четвъртък са последните два старта на биатлонистите в Южна Корея - щафетите при жените и мъжете.

Въздушни удари в бунтовнически анклав в Сирия убиха 190 души за 48 часа, съобщават активисти

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/20/3132974_vuzdushni_udari_v_buntovnicheski_anklav_v_siriia_ubiha/?ref=rss


Близо 190 души, от които най-малко 49 тази сутрин, са загинали при въздушни удари на сирийския режим над Източна Гута, район край Дамаск, от неделя насам. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от "Ройтерс" и Би Би Си. За жертви при офанзивата предупредиха и доброволчески организации, които действат в района.<br /><br />Ако информацията се потвърди, вчерашните 127 жертви при бомбардировки, ракетни нападения и обстрел в Източна Гута (на...

Иран заплаши да изравни Тел Авив със земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=369404

Иран заплаши да "изравни със земята" Тел Авив, ако Израел нападне Ислямската република, пише "Таймс оф Израел". Високопоставен представител на Иран също заплаши, че премиерът на израелската държава Бенямин Нетаняху няма да успее да се измъкне и да си спаси живота.

Изправят на съд шофьор без книжка за опит да подкупи полицаи в Дебелец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726946

Изправят на съд шофьор без книжка
за опит да подкупи полицаи в ДебелецОкръжна прокуратура – Велико Търново внесе обвинителен акт срещу неправоспособен шофьор, дал подкуп на полицаи, за да не му бъде съставен акт за нарушение. Обвинението срещу Сашо М. е за това, че на 24 април 2017 г. в град Дебелец, община Велико Търново, като водач на лек автомобил „Лексус“, след като е бил спрян за проверка от служители на

Не е шега - куче стана германски социалдемократ

http://clubz.bg/64485-ne_e_shega_kuche_stana_germanski_socialdemokrat

От днес до 2 март всичките 463 723-ма членове на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) гласуват с писма "за" или "против" съставяне на широка коалиция в Берлин. Подобно решение беше взето от извънреден партиен конгрес, но то трябва да бъде прието или отхвърлено от цялата членска маса.

По този повод хиляди подадоха молби за членство в ГСДП. Повечето от тях го направиха единствено, за да гласуват "против", след което ще напуснат партията. Всеки, който до 18 часа на 6 февруари е пожелал партийно членство и го е получил, има право на глас.

Възможна ли е манипулация? Оказа се, че да. Сред новите членове на ГСДП е и кучето Лима, разкри в. "Билд", прилагайки неопровержими доказателства.

Кучето от испанска порода е на три години, но смятано по кучешките – на 21, ерго пълнолетно с право на глас.

То е "подало" онлайн молба за членство в ГСДП на 6 февруари в 15,47 ч, - малко преди да изтече срокът за прием на нови партийни членове. Представено е като безработно, от женски пол.

Малко по-късно пристига отговор по имейл:

"Радваме се, че си решила да станеш член на Германската социалдемократическа партия. След извършена успешна надлежна проверка на данните ти ще получиш прартийната си книжка."

На 6 февруари в 18,03 ч, - малко след издичането на срока за прием в партията, Лима получава нов имейл:

"Скъпа Лима, много се радваме за приема ти в ГСДП. Ти вече си в списъка на гласуващите, това означава че можеш да участваш във вота по сформирането на широка коалиция."

На 14 февруари временно изпълняващият длъжността председател на ГСДП Олаф Шорц и номинираната за титулярка Андреа Налес, която се очаква да бъде избрана за партиен лидер на извънредния конгрес през март, канят Лима на регионална партийна конференция в Потсдам и уточняват:

"Дали ГСДП ще формира правителство с ХДС и ХСС (партията на Ангела Меркел и баварския Христитянсоциален съюз – б. р.), в крайна сметка решаваш ти."

На 16 февруари ръководството на ГСДП информира кучката:

"Скъпа Лима, ние заедно решаваме по коалиционния договор. През следващите дни документите ще ти бъдат предоставени по пощата. До 2 март твоят глас трябва да е пристигнал при нас."

И още един абсурд. Вместо след разкритието стопанката на Лима да бъде подведена под отговорност за измама, сега се води процедура по изключването на четириногото от ГСДП.

Възмутен е легендата на германските социалдемократи и бивш кмет на Хамбург Клаус фон Донани:

"Абсурдно е да се прави допитване до малка част от гласоподавателите. А че и кучета се приемат за партийни членове, тъй като за някои всеки новоприет член е важен, още по-ясно показва колко гротесктно е допитването до базата."

И е прав. На общите избори на 24 септември 2017 г. глас за ГСДП дадоха 9 милиона избиратели. Сега дали да бъде формирана или не широка коалиция под канцлерството на Меркел гласуват 463 723-ма партийни членове.

Задържана е майката на близнаците, приети по спешност в болница

http://clubz.bg/64484-zadyrjana_e_majkata_na_bliznacite_prieti_po_speshnost_v_bolnica

Районната прокуратура в Пловдив съобщи, че към момента няма повдигнато обвинение срещу 38-годишната майка на тригодишните близнаци, приети снощи в болница със синини по тялото. Майката в ареста, като се разследва дали върху децата е упражнявано насилие, предаде БНР.

След операция все още има опасност за живота на момченцето, съобщи прокурор Атанас Илиев.

"По данни на майката, гипсов орнамент, поставен над детското легълце, се е откачил от стената и е паднал, удряйки детето по главата. Ще установим съответно какви грижи е полагала майката, ще бъдат назначени медицински експертизи по отношение и на двете деца", заяви прокурорът.

Майката, която ги е отглеждала сама, е задържана в ареста за 24 часа. По нейните обяснения травмите на децата са в резултат от паднал предмет в дома им. Разследва се дали върху децата е било упражнено насилие.

Близнаците са приети по спешност вчера. По-сериозно пострадало е момченцето, заяви старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР - Пловдив.

 
"Оказана му е спешна помощ. Детето остава в тежко състояние. Другото дете няма травматични увреждания, но също е оставено под лекарско наблюдение", заяви Илков. 

Българите едва 2.8% от чужденците в Брюксел

http://dnes.dir.bg/news/bruxel-evropeyski-parlament-chuzhdentzi-26901479

Българите в Брюксел са 2,8 на сто от чуждестранното население в града.

"Икономист": Размяна на територии ще отвори ада на Балканите

https://www.vesti.bg/bulgaria/ikonomist-razmiana-na-teritorii-shte-otvori-ada-na-balkanite-6079527

Поддръжниците на идеята твърдят, че мултиетническите държави са се провалили в региона

Писатели настояват за отчисления от заеманите в библиотеки книги

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/20/3132980_pisateli_nastoiavat_za_otchisleniia_ot_zaemanite_v/?ref=rss


Над 30 известни български писатели от различни поколения - от Антон Дончев до Алек Попов, Георги Господинов и Милен Русков, се обърнаха с отворено писмо към парламента и Министерството на културата, за да поискат ефективна законова уредба за репрографските си права и възнагражденията си от отдадени под наем книги. Става дума за събиране на отчисления от книгите, отдавани от библиотеки, както и от фотокопирането на произведения, обект на авторското право.<br /><br />"Когато една...

'Бебешка фабрика': Японски милионер с 16 деца от сурогатни майки

https://offnews.bg//sviat/bebeshka-fabrika-iaponski-milioner-s-16-detca-ot-surogatni-majki-675224.html

Тайландски съд даде родителските права на баща, който се е сдобил с 16 наследници чрез сурогатни майки. 

Решението позволява на 28-годишния син на богат японски предприемач Мицутоки Шигета да упражнява родителските си права над 13 деца, след като предизвика спорове в страната през 2014 г. Тогава Шигета призна, че има поне 16 деца от сурогатни майки в Тайланд.

Така нареченият случай "Бебешка фабрика", както и още няколко подобни, доведоха до забрана на сурогатното майчинство с майки чужденки.

През 2015 г. Шигета получи родителските права над други три свои деца, а година по-рано бе разследван за трафик на хора от Интерпол. Тогава служителите на организацията нахлуват в апартамента му в Банкок и намират 9 бебета, детегледачки, както и бременна сурогатна майка. Появява се и негова снимка на летище, на която държи новородено, и става ясно, че част от децата са отведени в Камбоджа.

По-късно мъжът напуска страната, но съди тайландското Министерство за социално развитие и човешка сигурност за попечителство. По време на делата адвокатът му твърди, че Шигета просто иска голямо семейство и като син на богат предприемач може да си го позволи.

Представители на местните власти за закрила на детето заминават за Камбоджа и Япония, където се уверяват, че мъжът е осигурил подходящи условия за своите деца. 

Японски медии твърдят, че той е платил близо 10 000 долара на всяка сурогатна майка. Според тях той е неженен, но вече има планове за бъдещето на своите деца, отворил е и фондове за тях. Те предполагат, че има още деца, тъй като пътува често до Индия и Украйна.

Над 50 деца твориха в работилница за мартеници в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6726916

Над 50 деца твориха в работилница
за мартеници в ЕленаБаба Марта чука на вратата и е време да се правят мартенички. Тази година децата от Елена подраниха и с нетърпение отвориха работилницата за мартеници. Идеята им е в навечерието на празника да направят в центъра на Елена своя мартенска арт конструкция с весели, закачливи и пъстри мартеници за радост на малки и големи.

Италия върви към следизборна сделка, но не казвайте това на избирателите

http://www.mediapool.bg/italiya-varvi-kam-sledizborna-sdelka-no-ne-kazvaite-tova-na-izbiratelite-news275791.html

По-малко от две седмици преди парламентарните избори в Италия политическите съперници упорито твърдят, че няма да сключват сделка за съставяне на правителство в случай, че гласоподавателите не излъчат категоричен победител, което според финалните сондажи е най-вероятният резултат.   По време на кампанията десноцентристкият лидер Силвио Берлускони пренебрежително нарече лидера на антисистемното "Движение 5 звезди" Луиджи Ди Майо просто едно "красиво лице", чийто единствен трудов стаж е като стюард на футболния стадион в Неапол, "за да може да гледа мачовете безплатно". Левоцентристът Матео Ренци каза, че Берлускони едва не е докарал страната до фалит през 2011 г., а "Движението 5 звезди" е пълно с "авантаджии и мошеници". Ди Майо обвини партиите и на Ренци, и на Берлускони във "вродена" корупция.   "Сега е моментът да хванат за гушата опонента си", обяснява Франческо Галиети, политолог от базираната в Рим консултантска компания "Полиси сонар".   На следващия ден след гласуването на 4 март обаче, партийните лидери, като Берлускони от "Форца Италия", Ди Майо от "5 звезди" и Ренци от Демократическата партия, вероятно ще приберат "дългите ножове" и ще започнат да се пазарят.   "Никой не се издава за възможни следизборни съюзи, защото първо трябва да говори на своите избиратели, но "на 5 март ситуацията ще се обърне надолу с главата", казва Маурицио Песато, ръководител на социологическа агенция (SWG).   Над 50 милиона италианци, включително живеещите в чужбина, са призовани да гласуват, използвайки непроверен изборен закон, който предвижда две трети пропорционално представителство и една трета по правилото "победителят получава всичко". Тази смесена система бе въведена миналата година, отчасти за да възпрепятства шансовете на "Движението 5 звезди" да постигне категорична победа, улеснявайки сформирането на предизборни коалиции. В резултат десницата и левицата образуваха тактически съюзи, за да разширят базата си, но въпреки това и двете коалиции изглежда няма да успеят да спечелят мнозинство.   Заради доминиращия пропорционален елемент в закона всяка партия - независимо коалиция или не, поставя на преден план своите интереси, даже за сметка на своите съюзници.   Десноцентристкият алианс, който включва "Форца Италия", Северната лига и "Италианските братя", води с 36-38 процента от гласовете, сочат анкетите, което го прави единственият блок с шанс да спечели абсолютно мнозинство.   "Движението 5 звезди", което винаги е отказвало да се съюзява с когото и да било, е на път да стане най-голямата партия в парламента с 27-28 процента от вота, далеч от мнозинство.   Проучванията отреждат на Демократическата партия 22-23 процента, а на левоцентристкия блок - 27-28 на сто. Резултати от социологически проучвания не може да бъдат публикувани след полунощ в петък, 2 март.   Ако не може да бъде съставено правителство, възможно е свикването на нови избори. Но историята показва, че Италия е избягвала втори вот даже когато преговорите са се проточвали, а и се говори, че президентът Серджо Матарела е против връщането веднага към изборните урни. "Сюрреалистично"   Кампанията се води предимно по телевизията, където лидерите се редуват в сутрешните и вечерните токшоута. Те отричат каквато и да било възможност за голяма коалиция в германски стил, в същото време произнасяйки многословни речи по най-разнообразни теми (от драстични данъчни съкращения до масово депортиране на мигранти), пълни с обещания, целящи да спечелят и най-периферните избиратели.   Осемдесет и една годишният Берлускони е непрекъснато по телевизията. Напоследък той постоянно обещава данъчни облекчения за притежателите на животни, като казва, че жените "предпочитат да спят с домашните си любимци вместо със съпрузите си".   "Движението 5 звезди" иска Италия да премине изцяло към възобновяема енергия с милиони електромобили по улиците, без да дава подробности как и кога ще бъде постигнато това.   Демократическата партия обещава стимули, които да накарат младите хора да се изнесат от жилищата на родителите си, преди да са навършили 30 години.   "Това е сюрреалистична кампания, карнавал на лъжи", казва Роберто Д'Алимонте, професор по политология в Университета Луисс (Свободния международен университет за социални науки, Libera Universita Internazionale degli Studi Sociali) в Рим. Даже съюзници са в конфликт, начело със Северната лига на Матео Салвини, която почти всеки ден спори с Берлускони. Лигата твърди, че иска да напусне и еврозоната, и ЕС, докато Берлускони се представя като умерен политик, проевропеец и привърженик на еврото. Признак за трудните отношения в център-дясното е че техните лидери още не са излизали на съвместен митинг.   "Кампанията, на която сме свидетели, е фалшива. Ден след вота коалициите няма да имат никакво значение. Отношенията между партиите ще се променят", казва Песато.   Въпреки че водачите на партиите сега изключват следизборни сделки, има признаци, че поне една е очаквана.   "Ренци се надява на сделка с Берлускони след вота", заяви за Ройтерс Розарио Крочета, бившият областен управител на Сицилия от Демократическата партия. Вътрешният министър Марко Минити, който е близък до Ренци, каза миналата седмица, че е готов да се включи в правителство на голяма коалиция.   Миналия месец Ди Майо е казал при закрити врата пред чуждестранни инвеститори, че бил склонен да преговаря за политики с противниците си от традиционните партии и да подкрепи коалиционно правителство, ако изборите не определят ясен победител, твърди източник, присъствал на събитието.   Берлускони и Салвини отклониха поканата да участват в митинга, който младшият им коалиционен партньор "Италиански братя" организира тази събота в Рим, и на който кандидатите ще се закълнат, че няма да участват в правителство, съставено от съперници след вота.   "Всичко може да се случи след изборите", заключава Д'Алимонте.   По БТА

Белият ориз и пицата могат да се окажат виновници за артритни проблеми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6726925

Белият ориз и пицата могат да се окажат виновници за артритни проблемиАртритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления. И докато за болестта няма лечение, съществуват редица средства за облекчаване на състоянието.

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726921

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъбиПромените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след като валидира пощенска марка на тема "София - Европейска столица на спорта",

Как трябва да се държим при терористичен акт или заплаха от такъв?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726944

Как трябва да се държим при терористичен акт или заплаха от такъв?При взрив в метрото не бързайте да слизате, защото не се знае дали е прекъснато контактното напрежение на релсите. Ако се намирате в тунел, закрийте устата и носа си, легнете на пода и се придържайте към съветите на машинистите. Това са част от съветите за поведение при терористичен акт или заплаха от такъв,

400 000 лв. искат роднините на убития Георги Игнатов

http://clubz.bg/64482-400_000_lv_iskat_rodninite_na_ubitiq_georgi_ignatov

Няма процесуални пречки и делото за едно от най-дълго загърнатите в мистерия убийства - това на Георги Игнатов в Борисовата градина, ще тръгне на 12 април.

Днес Йоан Матев бе доведен от ареста, където неотлъчно пребивава от задържането му през февруари, м.г., повече от година и половина след престъплението.

Състав на СГС прецени, че няма процесуални пречки процесът да тръгне.

Съдът не уважи претенциите на защитата на младежа, която имаше две основни искания - първо, да не се дава ход на делото, защото важни веществени доказателстгва не са предявени на тримата адвокати, и второ - да се гледа при закрити врата.

На излизане адвокатите му казаха пред медиите, че всъщност са "за" открития процес, но закриването било общоприет стандарт, когато има приложени като веществени доказателствени средства данни от СРС (най-вероятно става въпрос за установените клетки на мобилни оператори, които са засекли телефона на Матев на мястото в Борисовата градина, на 2 юни 2015 г., б.р.). 

Съдия Руси Алексиев напротив - каза, че е от полза и на подсъдимия, ако процесът е публичен.

Съдът позволи родителите да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци, като допусна поисканото от тях обезщетение от по 200 000 лв. на човек, т.е. общо 400 000 лв. За заседанието на 12 април те ще бъдат призовани за свидетели заедно с приятелката на Георги и др.

Адвокатът на родителите Станислава Каракушева коментира пред медиите, че е важно един такъв процес да се гледа публично. По думите й има достатъчно доказателства по делото, които биха довели до извод за постановяването на една осъдителна присъда.

Максималният срок затвор, който застрашава Матев, е 12 години лишаване от свобода, тъй като към момента на деянието е бил непълнолетен.

Интересна подробност е, че въпреки чистото му съдебно минало, постоянен адрес, младостта и т.н., няколко съдебни състава вече оставяха Йоан Матев с най-тежката мярка - задържане под стража, единствено на база, че той е вероятният извършител на убийството.

Днес адвокатите му поискаха той да бъде преместен от ареста в затвора, както следва да бъде по закон. Пред медиите адвокат Иван Томов, обясни, че Матев е във влошено здравословно състояние и в затвора ще има по-добро медицинско обслужване.

България ще участва с 3 иновационни хъба в проект на еврокомисията

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/20/3133000_bulgariia_shte_uchastva_s_3_inovacionni_huba_v_proekt/?ref=rss


България ще участва с три иновационни хъба в рамките на проекта на Европейската комисия "Умни фабрики в новите страни членки" (Smart Factories in new EU Member States). Конкуренцията е била между 140 кандидати от Централна и Източна Европа, които са се състезавали да попаднат във финалния списък от 34 хъба.<br /><br />Формалното начало на инициативата е дадено в София от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, който участва в откриващата конференция по...

Гръцкият журналист, който нападна Борисов, всъщност имал предвид президента Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726900

Гръцкият журналист, който нападна Борисов, всъщност имал предвид президента РадевГръцкият журналист, който нападна премиера Борисов тази сутрин в коментар по гръцката телевизия Алфа е визирал българския президент Румен Радев, а не премиера. Това заяви за "24 часа" гръцкият журналист Димос Верикиос. Коментарът е във връзка с посещението на президента Радев в БЮРМ, където той се изказа относно дългогодишния спор между Гърция и

ЕК потвърди за лобистка среща на Барозу с действащ зам.-председател на институцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726927

ЕК потвърди за лобистка среща на Барозу с действащ зам.-председател на институцията Европейската комисия потвърди днес, че в края на миналата година бившият председател на институцията Жозе Барозу е разговарял с настоящия зам.-председател на ЕК Юрки Катайнен. Първоначално новината бе съобщена тази сутрин в европейски медии, предава БТА. Двамата са разговаряли по въпроси, свързани с търговията и отбраната.

Той обича да снима децата си и резултатът е невероятен

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/toj-obicha-da-snima-decata-si-i-rezultatyt-e-neveroiaten-6079524

Джон Уилхем прекрачва границата на стандартната фотография, с помощта на фотошоп смесва фикция и реалност и резултатът наистина е впечатляващ и много забавен

Баща създава вълшебен свят за децата си с Фотошоп

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/bashta-syzdava-vylsheben-sviat-za-decata-si-s-fotoshop-6079524

Джон Уилхем прекрачва границата на стандартната фотография, с помощта на фотошоп смесва фикция и реалност и резултатът наистина е впечатляващ и много забавен

Икономиката на Турция може да прегрее, предупреди МВФ

http://econ.bg/Новини/Икономиката-на-Турция-може-да-прегрее-предупреди-МВФ_l.a_i.758085_at.1.html

Мисията на международния валутен фонд (МВФ) в Турция предупреди, че турската икономика е застрашена от прегряване поради бързото възстановяване и...

Полша е на път да загуби спора с ЕК за Беловежката гора

http://www.mediapool.bg/polsha-e-na-pat-da-zagubi-spora-s-ek-za-belovezhkata-gora-news275790.html

Решението на Полша да увеличи сечта в Беловежката гора нарушава законодателството на Европейския съюз, заяви във вторник генералният адвокат на Съда на ЕС, подкрепяйки Европейската комисия срещу полското правителство, предаде Ройтерс.   Спорът за Беловежката гора е част от по-голям сблъсък между ЕК и Полша, чиято управляваща партия "Право и справедливост" е обвинявана в подкопаване на демокрацията.   Беловежката гора, която е включена в Световното наследство на ЮНЕСКО, се намира на границата между Полша и Беларус. Тя е една от последните вековни гори в Европа и в нея живеят уникални животински видове.   Съгласно директивата на ЕС за местообитанията страните от общността трябва да вземат подходящи мерки за опазване на специални райони.   Според полското правителство сечта в Беловежката гора е необходима, за да се направят пътеките безопасни за туристите и да се защитят дърветата от корояд.   "Тези решения непременно биха довели до влошаване на условията в местата за размножаване на защитените видове", заяви генералният адвокат Ив Бот.   Съдът на ЕС ще постанови решение в идните месеци. Съдиите не са длъжни да се съобразяват с препоръките на генералния адвокат, но в повечето случаи го правят.   Полша заяви, че ще се се съобрази с окончателното решение на Съда на ЕС във връзка със сечта в Беловежката гора.   "В този момент мога да потвърдя, че Полша ще се съобрази с окончателното решение във връзка с Беловежката гора", каза министърът на околната среда Хенрик Ковалчик.

Мерцедес се обърна на пътя Варна-Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=369409

67-годишен шофьор пострада, след като мерцедесът му се обърна на пътя Варна-Добрич, научи Moreto.net. Инцидентът е станал вчера край село Изворско. Според полицията мъжът карал с несъобразена с мократа настилка скорост, изгубил контрол над колата и тя се обърнала вляво от пътя.

ЕС може да пести милиарди, като използва повече възобновяеми енергийни източници

http://www.mediapool.bg/es-mozhe-da-pesti-miliardi-kato-izpolzva-poveche-vazobnovyaemi-energiyni-iztochnitsi-news275789.html

Европейският съюз може значително да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, пестейки милиарди долари, се казва в цитирано от ДПА изследване на Международната агенция за възобновяема енергия.   ЕС би могъл рентабилно да увеличи на 34 процента делът на зелените енергийни източници в енергетиката си до 2030 г. вместо заложените в момента в плановете 27 процента, показват изчисления на агенцията.   В случая под зелена енергия се има предвид електричество, отопление, охлаждане или гориво от възобновяеми източници като слънцето, вятъра, водата, биомаса или геотермална енергия.   Ако ЕС използва всички опции за възобновяема енергия, той би постигнал намаляване на разходите от 25 милиарда долара годишно до 2030 г. спрямо разходите при използването на конвенционални енергийни източници, посочва агенцията.   Освен това увеличаването на дела на възобновяемите източници ще доведе до намаляване на разходите за здравеопазване благодарение на по-доброто качество на въздуха, се казва в изследването.   Страните от ЕС потвърдиха през декември миналата година набелязаната си цел от 27-процентов дял на зелената енергия, докато Европейският парламент би искал съюзът да се придържа към дял от 35 процента. Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете вчера каза, че ЕК работи по "балансиран компромис".

Константин скача в чужди обувки

http://www.dnes.bg/muzika/2018/02/20/konstantin-skacha-v-chujdi-obuvki.368558

И Марги Хранова е готова за предизвикателствата на "Като две капки вода"

Нова британска анти-Брекзит партия се появи, вдъхновена от Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726912

Нова британска анти-Брекзит партия се появи, вдъхновена от Макрон
Нова центристка и анти-Брекзит политическа партия "Обновление" (Renew) се роди вчера във Великобритания, вдъхновена от "Република, напред!" (En Marche) на френския президент Еманюел Макрон, предаде БТА.  Новата формация афишира амбицията да спре Брекзит и да вдъхне съживи центъра в британската политика, възползвайки се от общественото мнение,

Костов: Кабинетът да поиска помощ от ЕК за казуса "Белене"

http://www.mediapool.bg/kostov-kabinetat-da-poiska-pomosht-ot-ek-za-kazusa-belene-news275788.html

Българското правителство да не разчита на доклада на БАН за необходимостта и жизнеспособността на проекта за строеж на АЕЦ "Белене", тъй като е изцяло несъстоятелен и може да доведе до грешно управленско решение. Ако иска да има реална оценка за нуждата от втора ядрена мощност в страната и в региона и за възможностите за реализацията на проекта, кабинетът да поиска помощта на Европейската комисия. Това препоръча ръководителят на Центъра за анализи и управление на риска и бивш премиер Иван Костов по време на дискусия във вторник в парламента, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Целта й беше да предизвика съпоставка на всички изготвени досега анализи "за" и "против" нова АЕЦ у нас, базирайки се на изходните данни за всеки от тях и методиките им. Идеята беше народните представители да чуят различните аргументи в подкрепа или срещу влачения над 30 години ядрен проект, тъй като БСП напира да се отменя парламентарното решение от март 2012 г. за прекратяването му. Единственият присъстващ депутат обаче бе Делян Добрев от ГЕРБ. Освен народните представители, от реален дебат по темата избягаха и организации, които вече се ангажираха с доклади, доказващи нуждата от АЕЦ "Белене". Българският атомен форум, който преди по-малко от месец представи пред енергийната парламентарна комисия финансиран от него доклад за липсата на сериозни рискове пред продължаването на проекта, отказа да се включи в дискусията, тъй като тя се очертавала да е на противниците на АЕЦ "Белене", а и с БЕМФ не се разбрали за формата на представянията и коментарите. Не дойде и Александър Тасев, ръководител на екипа на БАН, изготвил анализи по поръчка на правителството, около които възникнаха съмнения оказван ли е политически натиск върху оценките за проекта. Ето защо новите виждания и предложения бяха малко и сред тях бе изказването на Иван Костов и становище на председателя на енергийния форум Иван Хиновски. Според него доставеното вече руско оборудване за прекратения ядрен проект трябва да се прехвърли в активите на АЕЦ "Козлодуй" и да започне да се работи по проект за изграждане на заместващи мощности на сегашните V и VІ блок, които според Хиновски до 2030 г. трябва да спрат работа, тъй като няма да отговарят на все по- повишаващите се изисквания за ядрена безопасност. Площадката за спрения проект, която инфраструктурно и логистично е много добре осигурена, да стане безмитна зона за високотехнологично производство, предложи още Хиновски. Много пропуснати обстоятелства в доклада на БАН След като в първите дни на януари центърът на Иван Костов представи резюме от свой доклад, че и оптимистично погледнато АЕЦ "Белене" е ненужна, сега той навлезе в повече детайли на този анализ. Бившият премиер разби всички изводи от доклада на БАН. Костов посочи, че анализът стъпва на нереалистични предвиждания за ръста на населението и поскъпването на тока, завишава с над 4.2-4.4 пункта темпа за увеличение на брутния вътрешен продукт на страната, прогнозиран от Еврокомисията. Не се отчита и планираното възобновяване експлоатацията на 630 МВ мощности в ТЕЦ "Варна", повишаването на мощността на АЕЦ "Козлодуй" до 104% след модернизацията и удължаването на живота на на двата блока, както и плановете за развитие на газификацията. От думите на Иван Костов стана ясно, че АЕЦ "Белене" е невъзможна без държавна помощ. Той разкритикува финансовите модели на БАН за реализацията на ядрената централа и препоръча на правителството, преди да се вземе каквото и да било решение, да се поиска помощта на Брюксел за оценката на необходимостта от нови ядрени мощности в контекста на пакета "Чиста енергия" на ЕС и решенията за ръст на възобновяемите енергийни източници. Министерството на финансите да провери какви биха били реалните лихви за кредитирането на един ядрен проект в различните варианти на реализацията му, тъй като изчисленията на БАН за рентабилността на АЕЦ "Белене" са съмнителни, посъветва още ръководителят на Центъра за анализи и управление на риска към Нов български университет. Държавната отговорност е неминуема Експертът от БЕМФ Антон Иванов отново обърна внимание, че в световен мащаб няма нито един изцяло частен ядрен блок и напомни, че държавата, дори и да не е собственик на АЕЦ, има редица преки задължения към подобна централа. Държавата трябва да осигури средства за обезщетяване на всички искове при евентуална ядрена авария, в случай, че тези претенции надхвърлят размера на застрахователната полица на ядрения оператор, посочи Иванов. Той допълни, че държавата е тази, която отговаря за физическата защита на ядрените обекти, както и за управлението и съхранението на ядрените отпадъци. Иванов също смята, че правителството трябва да анализира съвместно с Европейската комисия дискутираните досега публично от властта варианти за приватизация на ядрения проект или за включването на наличното оборудване за АЕЦ "Белене" като апортна вноска в капитала на бъдеща проектна компания, за която да се търси стратегически инвеститор. С Брюксел може да се обсъди и дали да се предостави държавна помощ по примера на изграждането на британската АЕЦ "Хинкли пойнт", където държавата ще покрива част от цената на тока чрез договори за разлика, и на унгарската АЕЦ "Пакш 2", където държавата инвестира при по-ниска възвръщаемост на вложението. Наличното оборудване – за заместващи мощности в Козлодуй Иван Хиновски коментира, че всички нови изграждащи се ядрени мощности са върху стари. По думите му към момента няма яснота дали двата блока на АЕЦ "Козлодуй" ще могат да работят след 2030 г. заради повишаваните се изисквания за безопасност. Миналата есен ядреният регулатор даде нов десетгодишен лиценз за работата на V блок след модернизацията му. Очаква се такъв да получи и VІ блок през есента на 2019 г. Макар руският изпълнител на проектите по удължаването на живота на двата налични реактора да смята, че V блок може да бъде експлоатиран безпроблемно още 30 години, а вероятно същото ще е заключението и за другия реактор, Хиновски е на мнение, че това надали ще е възможно заради новите изисквания за сигурност. Затова според него трябва да започне проект за влагането на наличното ядрено оборудване за АЕЦ "Белене" в две заместващи мощности в сегашната ядрена централа. Вече има избрана площадка за VІІ блок, който трябваше да се прави по технология на американската "Уестингхаус", но проектът се провали. Теренът има оценка за въздействие върху околната среда, а и с Брюксел започна процедура по съгласуването на проекта. Хиновски смята, че сеизмично избраната за VІІ блок площадка е добра и оборудването на "Белене" може да се адаптира за проект за заместващи мощности в Козлодуй. Така ще запази и развива потенциалът на експертите в Козлодуй", посочи той. Освен това трябва да се вземе решение за апортиране на оборудването за "Белене" в капитала на АЕЦ "Козлодуй", което ще подобри значително финансовото състояние и на НЕК, която в момента се води собственик на произведените съоръжения. Дъщерната компания на АЕЦ "Козлодуй" – "Нови мощности", може да управлява подобен проект до получаването на разрешение за строеж, след което евентуално да се включи стратегически партньор, стана ясно от думите на ядрения специалист. Хиновски изчисли, че построяването на един блок в Козлодуй с наличното оборудване за АЕЦ "Белене" ще струва 5 млрд. евро, два блока – 9.1 млрд. евро, а строежът на самата АЕЦ "Белене" ще излезе 10 млрд. евро. Според неговите сметки цената на тока от построения само един блок ще е 68 евро/МВтч, ако са два, стойността на тяхната електроенергия ще е 75 евро за мегаватчас, а продукцията от евентуално изградената АЕЦ "Белене" ще струва 75 евро/МВтч. Да не жертваме ТЕЦ-овете заради АЕЦ "Белене" Специалистът и бивш шеф на българския ядрен регулатор Георги Касчиев също акцентира върху това, че новите ядрени мощности са заместващи и такива строежи са по-ефективни заради използването на съществуващата инфраструктура за включване в мрежата след модернизация. Въпреки това той счита, че на този етап нов ядрен строеж не е на дневен ред, а по-важното е България да защити въглищните си централи и да издейства от Брюксел отстъпки за експлоатацията им възможно най-дълго въпреки повишените екоизисквания за изхвърляните от тях газове. От думите му стана ясно, че правителството не трябва да жертва топлоелектрическите централи, за да отвори ниша за нови енергийни мощности и да обоснове нуждата от АЕЦ "Белене". Според него доставеното оборудване за АЕЦ "Белене" е под 9 процента от необходимото за построяването на една атомна централа и инвестирането за огромни суми сама заради похарчените в проекта вече 3 млрд. лв. (което е около 15 на сто от прогнозната стойност на АЕЦ "Белене" – б.а.). Касчиев повтори и стара своя теза парогенераторите за "Белене" да се оставят за нуждите на АЕЦ "Козлодуй" след няколко години, което предизвика гнева на шефа на "Нови мощности" Любен Маринов. Той заяви, че в нито един документ на ядрения регулатор или на ядрения оператор не се посочва необходимостта от смята на парогенераторите на АЕЦ "КозлодуйV Представителят на "Зелените" Борислав Сандов съобщи, че неговата организация подготвя свой доклад за АЕЦ "Белене", който тепърва ще бъде обявен. Този анализ съдържал тезата, че дори и да има ръст на вътрешното потребление на електроенергията, има начин той да бъде задоволен чрез по-ефективното използване на наличните мощности и на възобновяемите източници. "Отварянето отново на ковчега "Белене" означава само нови публични разходи", заяви той.

Костов посъветва кабината да поиска помощ от ЕК за казуса "Белене"

http://www.mediapool.bg/kostov-posavetva-kabinata-da-poiska-pomosht-ot-ek-za-kazusa-belene-news275788.html

Българското правителство да не разчита на доклада на БАН за необходимостта и жизнеспособността на проекта за строеж на АЕЦ "Белене", тъй като е изцяло несъстоятелен и може да доведе до грешно управленско решение. Ако иска да има реална оценка за нуждата от втора ядрена мощност в страната и в региона и за възможностите за реализацията на проекта, кабинетът да поиска помощта на Европейската комисия. Това препоръча ръководителят на Центъра за анализи и управление на риска и бивш премиер Иван Костов по време на дискусия във вторник в парламента, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Целта й беше да предизвика съпоставка на всички изготвени досега анализи "за" и "против" нова АЕЦ у нас, базирайки се на изходните данни за всеки от тях и методиките им. Идеята беше народните представители да чуят различните аргументи в подкрепа или срещу влачения над 30 години ядрен проект, тъй като БСП напира да се отменя парламентарното решение от март 2012 г. за прекратяването му. Единственият присъстващ депутат обаче бе Делян Добрев от ГЕРБ. Освен народните представители, от реален дебат по темата избягаха и организации, които вече се ангажираха с доклади, доказващи нуждата от АЕЦ "Белене". Българският атомен форум, който преди по-малко от месец представи пред енергийната парламентарна комисия финансиран от него доклад за липсата на сериозни рискове пред продължаването на проекта, отказа да се включи в дискусията, тъй като тя се очертавала да е на противниците на АЕЦ "Белене", а и с БЕМФ не се разбрали за формата на представянията и коментарите. Не дойде и Александър Тасев, ръководител на екипа на БАН, изготвил анализи по поръчка на правителството, около които възникнаха съмнения оказван ли е политически натиск върху оценките за проекта. Ето защо новите виждания и предложения бяха малко и сред тях бе изказването на Иван Костов и становище на председателя на енергийния форум Иван Хиновски. Според него доставеното вече руско оборудване за прекратения ядрен проект трябва да се прехвърли в активите на АЕЦ "Козлодуй" и да започне да се работи по проект за изграждане на заместващи мощности на сегашните V и VІ блок, които според Хиновски до 2030 г. трябва да спрат работа, тъй като няма да отговарят на все по- повишаващите се изисквания за ядрена безопасност. Площадката за спрения проект, която инфраструктурно и логистично е много добре осигурена, да стане безмитна зона за високотехнологично производство, предложи още Хиновски. Много пропуснати обстоятелства в доклада на БАН След като в първите дни на януари центърът на Иван Костов представи резюме от свой доклад, че и оптимистично погледнато АЕЦ "Белене" е ненужна, сега той навлезе в повече детайли на този анализ. Бившият премиер разби всички изводи от доклада на БАН. Костов посочи, че анализът стъпва на нереалистични предвиждания за ръста на населението и поскъпването на тока, завишава с над 4.2-4.4 пункта темпа за увеличение на брутния вътрешен продукт на страната, прогнозиран от Еврокомисията. Не се отчита и планираното възобновяване експлоатацията на 630 МВ мощности в ТЕЦ "Варна", повишаването на мощността на АЕЦ "Козлодуй" до 104% след модернизацията и удължаването на живота на на двата блока, както и плановете за развитие на газификацията. От думите на Иван Костов стана ясно, че АЕЦ "Белене" е невъзможна без държавна помощ. Той разкритикува финансовите модели на БАН за реализацията на ядрената централа и препоръча на правителството, преди да се вземе каквото и да било решение, да се поиска помощта на Брюксел за оценката на необходимостта от нови ядрени мощности в контекста на пакета "Чиста енергия" на ЕС и решенията за ръст на възобновяемите енергийни източници. Министерството на финансите да провери какви биха били реалните лихви за кредитирането на един ядрен проект в различните варианти на реализацията му, тъй като изчисленията на БАН за рентабилността на АЕЦ "Белене" са съмнителни, посъветва още ръководителят на Центъра за анализи и управление на риска към Нов български университет. Държавната отговорност е неминуема Експертът от БЕМФ Антон Иванов отново обърна внимание, че в световен мащаб няма нито един изцяло частен ядрен блок и напомни, че държавата, дори и да не е собственик на АЕЦ, има редица преки задължения към подобна централа. Държавата трябва да осигури средства за обезщетяване на всички искове при евентуална ядрена авария, в случай, че тези претенции надхвърлят размера на застрахователната полица на ядрения оператор, посочи Иванов. Той допълни, че държавата е тази, която отговаря за физическата защита на ядрените обекти, както и за управлението и съхранението на ядрените отпадъци. Иванов също смята, че правителството трябва да анализира съвместно с Европейската комисия дискутираните досега публично от властта варианти за приватизация на ядрения проект или за включването на наличното оборудване за АЕЦ "Белене" като апортна вноска в капитала на бъдеща проектна компания, за която да се търси стратегически инвеститор. С Брюксел може да се обсъди и дали да се предостави държавна помощ по примера на изграждането на британската АЕЦ "Хинкли пойнт", където държавата ще покрива част от цената на тока чрез договори за разлика, и на унгарската АЕЦ "Пакш 2", където държавата инвестира при по-ниска възвръщаемост на вложението. Наличното оборудване – за заместващи мощности в Козлодуй Иван Хиновски коментира, че всички нови изграждащи се ядрени мощности са върху стари. По думите му към момента няма яснота дали двата блока на АЕЦ "Козлодуй" ще могат да работят след 2030 г. заради повишаваните се изисквания за безопасност. Миналата есен ядреният регулатор даде нов десетгодишен лиценз за работата на V блок след модернизацията му. Очаква се такъв да получи и VІ блок през есента на 2019 г. Макар руският изпълнител на проектите по удължаването на живота на двата налични реактора да смята, че V блок може да бъде експлоатиран безпроблемно още 30 години, а вероятно същото ще е заключението и за другия реактор, Хиновски е на мнение, че това надали ще е възможно заради новите изисквания за сигурност. Затова според него трябва да започне проект за влагането на наличното ядрено оборудване за АЕЦ "Белене" в две заместващи мощности в сегашната ядрена централа. Вече има избрана площадка за VІІ блок, който трябваше да се прави по технология на американската "Уестингхаус", но проектът се провали. Теренът има оценка за въздействие върху околната среда, а и с Брюксел започна процедура по съгласуването на проекта. Хиновски смята, че сеизмично избраната за VІІ блок площадка е добра и оборудването на "Белене" може да се адаптира за проект за заместващи мощности в Козлодуй. Така ще запази и развива потенциалът на експертите в Козлодуй", посочи той. Освен това трябва да се вземе решение за апортиране на оборудването за "Белене" в капитала на АЕЦ "Козлодуй", което ще подобри значително финансовото състояние и на НЕК, която в момента се води собственик на произведените съоръжения. Дъщерната компания на АЕЦ "Козлодуй" – "Нови мощности", може да управлява подобен проект до получаването на разрешение за строеж, след което евентуално да се включи стратегически партньор, стана ясно от думите на ядрения специалист. Хиновски изчисли, че построяването на един блок в Козлодуй с наличното оборудване за АЕЦ "Белене" ще струва 5 млрд. евро, два блока – 9.1 млрд. евро, а строежът на самата АЕЦ "Белене" ще излезе 10 млрд. евро. Според неговите сметки цената на тока от построения само един блок ще е 68 евро/МВтч, ако са два, стойността на тяхната електроенергия ще е 75 евро за мегаватчас, а продукцията от евентуално изградената АЕЦ "Белене" ще струва 75 евро/МВтч. Да не жертваме ТЕЦ-овете заради АЕЦ "Белене" Специалистът и бивш шеф на българския ядрен регулатор Георги Касчиев също акцентира върху това, че новите ядрени мощности са заместващи и такива строежи са по-ефективни заради използването на съществуващата инфраструктура за включване в мрежата след модернизация. Въпреки това той счита, че на този етап нов ядрен строеж не е на дневен ред, а по-важното е България да защити въглищните си централи и да издейства от Брюксел отстъпки за експлоатацията им възможно най-дълго въпреки повишените екоизисквания за изхвърляните от тях газове. От думите му стана ясно, че правителството не трябва да жертва топлоелектрическите централи, за да отвори ниша за нови енергийни мощности и да обоснове нуждата от АЕЦ "Белене". Според него доставеното оборудване за АЕЦ "Белене" е под 9 процента от необходимото за построяването на една атомна централа и инвестирането за огромни суми сама заради похарчените в проекта вече 3 млрд. лв. (което е около 15 на сто от прогнозната стойност на АЕЦ "Белене" – б.а.). Касчиев повтори и стара своя теза парогенераторите за "Белене" да се оставят за нуждите на АЕЦ "Козлодуй" след няколко години, което предизвика гнева на шефа на "Нови мощности" Любен Маринов. Той заяви, че в нито един документ на ядрения регулатор или на ядрения оператор не се посочва необходимостта от смята на парогенераторите на АЕЦ "КозлодуйV Представителят на "Зелените" Борислав Сандов съобщи, че неговата организация подготвя свой доклад за АЕЦ "Белене", който тепърва ще бъде обявен. Този анализ съдържал тезата, че дори и да има ръст на вътрешното потребление на електроенергията, има начин той да бъде задоволен чрез по-ефективното използване на наличните мощности и на възобновяемите източници. "Отварянето отново на ковчега "Белене" означава само нови публични разходи", заяви той.

Правозащитни организации протестират срещу унгарски законопроекти

http://www.mediapool.bg/pravozashtitni-organizatsii-protestirat-sreshtu-ungarski-zakonoproekti-news275787.html

Над 200 европейски правозащитни групи изразиха протест срещу предложени от унгарския парламент нови закони, които ограничават работата на организации, помагащи на кандидати за убежище, предаде ДПА.   "Изразяваме солидарността си с гражданското общество и всички защитници на човешките права в Унгария, храбри хора, които се борят за по-справедливо общество", се казва в колективно писмо, подписано от организациите и публикувано вчера от германския клон на "Амнести интернешънъл".   Очаква се във вторник унгарският парламент да започне разискване на законопроектите, който ще наложат нови ограничения на неправителствените организации, работещи с бежанци.   Според проектите, публикувани миналата седмица на сайта на парламента, тези организации ще трябва да плащат 25-процентен данък върху цялото си финансиране от чужбина, а на сътрудниците им може да бъде забраняван достъп в бежански центрове близо до границите на страната.   Организациите ще трябва също да се регистрират в унгарското вътрешно министерство, което ще може да им налага глоби или да откаже да ги допусне да развиват дейността си легално в Унгария.   Вчера правозащитните организации настояха за незабавно оттегляне на законопроектите.   За да прокара законодателството, правителството на десния премиер Виктор Орбан се нуждае от мнозинство от две трети в парламента, с каквото в момента не разполага. Законопроектът вероятно ще бъде гласуван след парламентарните избори на 8 април, на които се очаква партия ФИДЕС на Орбан да спечели повече места.

Настроението сред германските инвеститори се влошава през февруари

https://www.investor.bg/novini/130/a/nastroenieto-sred-germanskite-investitori-se-vloshava-prez-fevruari-256133/

Повишават се очакванията за ускоряване на инфлацията в Германия и еврозоната в следващите шест месеца

Кметът на Тетевен взе участие в благотворителна изложба-търг за закупуване на линейка

https://www.actualno.com/lovech/kmetyt-na-teteven-vze-uchastie-v-blagotvoritelna-izlojba-tyrg-za-zakupuvane-na-linejka-news_660800.html

На 17 февруари кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева посети Благотворителна изложба-търг за набиране на средства за закупуване на линейка за МБАЛ-Тетевен. Събитието се проведе в гр. Тетевен, хотел „Олимп-спорт”, а картините участващи в изложбата са от личната колекция на г-н Николай Райков – управител на хотела. Сред гостите на мероприятието можеха да се видят – директорът на МБАЛ – Тетевен д-р Невелина Ганева, народни представители, пр

Разследването на Робърт Мълър се заинтересува от зетя на Тръмп

http://www.mediapool.bg/razsledvaneto-na-robart-malar-se-zainteresuva-ot-zetya-na-tramp-news275786.html

Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър проучва опитите на Джаред Къшнър да осигури финансиране за компанията си за недвижими имоти в периода между избирането на президента Доналд Тръмп и встъпването му в длъжност, предаде ДПА, като се позова на телевизия Си Ен Ен.   Според телевизията това е първият признак, че разследването на Мълър за евентуална руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. се фокусира върху нещо отвъд предполагаемите руски контакти на Къшнър.   Зетят на Тръмп бил питан в интервюта напоследък за усилията му да осигури финансиране на офис-сграда в Ню Йорк, която имала финансови трудности, съобщи Си Ен Ен, като се позова на запознати с разследването източници.   Телевизията отбеляза, че причината за интереса на Мълър към темата не е ясна.   Според в. "Ню Йорк таймс" седмица след избирането на Тръмп Къшнър се срещнал с президента и висши мениджъри на китайската група "Анбан иншурънс", собственик на хотел "Уолдорф Астория" в Ню Йорк.   Според негово изявление пред разследващите от Конгреса в преходния период Къшнър е разговарял с хора от повече от 15 страни.   Къшнър отрече да е приемал руски средства, за да финансира свои бизнес начинания и защити контактите си с руски представители по време и след президентската кампания като "уместни".

Евробарометър: Българите не харесват родната си икономика, но тази на ЕС

https://frognews.bg/politika/evrobarometar-balgarite-haresvat-rodnata-ikonomika-tazi.html

47% от българите смятат за правилна посоката на развитие на ЕС, сочат данните от последното допитване ”Евробарометър”, направено по поръчка на ЕК, съобщава „Сега”.

Министър и военни се събраха, за да си кажат, че армията се нуждае от техника и войници

https://offnews.bg//politika/ministar-i-voenni-se-sabraha-za-da-si-kazhat-che-armiata-se-nuzhdae-675229.html

Армията трябва да бъде ресурсно осигурена, за да бъде ефективна и през 2018 г. практически модернизацията трябва да започне, тъй като тя е закъсняла. В същото време проблем остава недостигът на военни и за това се подготвят законодателни промени за въвеждане на доброволна военна служба.

Тези изводи бяха направени по време на Годишната конференция на началника на отбраната в София. До голяма степен тези изводи бяха направени Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г., който първоначално беше изготвен от служебното правителство на Огнян Герджиков, но редактиран по-късно по настояване на новия министър на отбраната Красимир Каракачанов

В документа се посочваше, че армията изпълнява конституционните си задължения, но при системен финансов недостиг и остаряла бойна техника. Само няколко месеца по-късно парламентът, по настояване на депутати от ГЕРБ, рестартира процедурата по избор на нов тип боен самолет, което за пореден път отложи модернизацията

В сряда пред висшия команден състав военният министър наблегна на темата за повишаване на разходите за отбрана и решаване на проблема с недостига на личен състав. В същото време председателят на комисията по отбрана и бивш командир на ВВС и депутат от ГЕРБ Константин Попов заключи, че тази година практически трябва да бъдат стартирани проектите за модернизация. Според него за модернизацията вече няма време:

Настоящата 2018 г. може и трябва да се превърне в година за практическа реализация на армейската модернизация. Заделени са финансови средства и в обществото има справедливо очакване за видими резултати. До голяма степен от Вашата прецизна работа зависи проектите да бъдат подготвени добре, нямаме време, каза още генералът.

Каракачанов пък наблегна на идеята си за въвеждане на доброволната военна служба. По думите му, за да бъдат въоръжените сили гарант за сигурността, усилията трябва да бъдат съсредоточени към подготовката на достатъчно хора за отбраната на страната. 

Отсега казвам, че тази доброволна подготовка трябва да надгражда професионалната ни армия, която е гръбнакът на нашата отбрана, като осигурява допълнително подготвени млади хора, готови да изберат военната професия. По темата предстои широк обществен дебат (той, както виждате, тече в последните осем – девет месеца). Аз съм убеден, че вследствие на този дебат, вследствие на предложенията, които се готвят в Министерството на отбраната като законодателни предложения, ние ще намерим правилното решение по една тема, която касае не само българските въоръжени сили.

Според него военната подготовка освен, че ще реши проблема с недостига на войници, но ще отвори "възможността за едно правилно възпитание на младото поколение и получаване на необходимата подготовка".

Участието на Русия в Пьонгчанг има положително въздействие, каза корейският президент

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/20/3132927_uchastieto_na_rusiia_v_pyongchang_ima_polojitelno/?ref=rss


Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин заяви, че участието на руски спортисти има положително въздействие върху зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Според него присъствието им е направило състезанията по-оспорвани.<br /><br />Русия не беше допусната до олимпиадата заради мащабна схема за употреба и прикриване на допинг по време на игрите в Сочи през 2014 г. Руснаците участват в Пьонгчанг под неутрален флаг и името Олимпийски спортисти от Русия. До олимпийските игри бяха допуснати 169...

Задържаният управител на латвийската централна банка беше освободен под гаранция

http://www.mediapool.bg/zadarzhaniyat-upravitel-na-latviyskata-tsentralna-banka-beshe-osvoboden-pod-garantsiya-news275785.html

Латвийската агенция за борба с корупцията освободи управителя на латвийската централна банка Илмар Римшевич, след като го обвини в получаване на подкуп, предаде Ройтерс.   Римшевич, който прекара две денонощия в ареста, беше освободен под гаранция от 100 000 евро, внесена от негов приятел, каза адвокатът му.   При освобождаването си Римшевич категорично отхвърли отправените му обвинения и каза, че ще отговори на всички въпроси на пресконференция по-късно във вторник.

30-годишна почина в Белград след усложнения от морбили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726906

30-годишна почина в Белград след усложнения от морбилиТрийсетгодишна жена почина в инфекциозната клиника в Белград от усложнения, предизвикани от морбили, и това е петата жертва на морбили в Сърбия, съобщиха за Танюг в сръбското министерство на здравеопазването. Досега трима души са починали в Белград и двама - в Клиничния център в Ниш - момче на две години и родилка, предава БТА.

Амбиция за бюджета на ЕС: да създава работни места и да се бори с кризите

http://clubz.bg/64481-ambiciq_za_byudjeta_na_es_da_syzdava_rabotni_mesta_i_da_se_bori_s_krizite

Бюджетът на Европейския съюз за 2019 г. трябва да създава нови работни места, да насърчава конкурентноспособността и да позволи на страните членки да се справят с предизвикателства като миграцията, сигурността и защитата на границите. Това е позицията на министрите на страните членки на ЕС, обявена от българския финансов министър Владислав Горанов на Съвета по икономически и финансови въпроси в Брюксел днес.

"Съветът (на финансовите министри - б.р.) се стреми към реалистичен бюджет, който да помогне за реализиране на политическите приоритети на ЕС", се казва в заключенията на Съвета на финансовите министри за насоките за бюджета за 2019 г., представени от Горанов. "Съгласихме се, че бюджетът на Съюза е един ефективно работещ инструмент, който създава добавена стойност, правил е това в миналото и трябва да продължи да го прави в бъдеще."

Бюджетът трябва да е по-стабилен и да позволява на Евросъюза да се справя с кризите.

Освен това финансовите министри приеха Препоръка към Европейския парламент за освобождаване от отговорност на Еврокомисията за управлението на бюджета за 2017 г. Това е част от процедурта за контрол на изпълнението на бюджета и се прави след като Съветът внимателно разгледа дейността на Еврокомисията. Финалното решение е на евродепутатите.

Днес испанския финансов министър Луис де Гиндос получи подкрепата на Съвета на финансовите министри на ЕС за поста вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Еврокомисарят по финансите Валдис Домбровскис го определи като "много силна кандидатура". Той беше одобрен от министрите от еврозоната, след като Ирландия оттегли единствения друг кандидат.

Де Гиндос влиза в политиката в средата на 90-те години и работи в министерството на икономиката при управлението на консервативния премиер Хосе Мария Аснар, изкачвайки се до поста държавен секретар. Когато през 2004 г. социалистите печелят парламентарните избори, Де Гиндос преминава в частната сфера, поемайки ръководството на испанския клон на инвестиционна банка Леман брадърс (Lehman Brothers), чийто крах се определя като пика на световната финансова криза.  През 2015 г. се бори за поста председател на Еврогрупата, но го печели холандецът Йерун Дейселблум.

По време на срещата на еврогрупата по-рано днес беше решено също, че Гърция ще получи нов транш от европейска макрофинансова помощ не по-рано от края на март, въпреки че е изпълнила 99 процента от условията. 

"Гърция постигна много голям напредък. Изпълнени са 108 от 110-те съгласувани условия. Бих казал, че това са 99 процента, но още не 100 процента, а тази работа трябва да се доведе докрай", каза след срещата еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Според ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг страната няма да може да получи поредния транш от 5,7 млрд. евро преди втората половина на март.

Иран може да се сблъска с проблеми при закупуването на самолети "Боинг"

http://econ.bg/Новини/Иран-може-да-се-сблъска-с-проблеми-при-закупуването-на-самолети-Боинг-_l.a_i.758083_at.1.html

Иранска авиокомпания, подложена на санкции от страна на САЩ заради пренос на оръжия и бойци в Сирия, е купувала многократно американски реактивни...

Затвориха за час всички сухопътни граници на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=369419

Всички сухопътни граници на България бяха блокирани за повече от час, съобщиха от МВР. Към 12.00 часа днес е било спряно пропускането на моторни превозни средства на всички гранични пунктове. Причината за "блокадата" е била софтуерен проблем.

"Съдебна охрана": Борисов като дава 100 млн. лева на полицаите, има и за нас

https://www.actualno.com/blagoevgrad/sydebna-ohrana-borisov-kato-dava-100-mln-leva-na-policaite-ima-i-za-nas-news_660797.html

Втори протест на служителите на "Съдебна охрана" се проведе по обяд днес (20 февруари) пред сградата на Съдебната палата в Благоевград. Близо 30-на служители протестираха с плакати срещу налаганото разделение в Сектор "Сигурност", предаде БГНЕС. Първият протест с искане за изравняване заплащането на всички служители в сектора се проведе на 31 януари. "Искаме изравняване на заплащането ни с това на полицаите, ще продължим до последно, този път сме решили да не се отказв

Оперираха дланта на треньора на "Левски" Делио Роси, в гипс е

https://www.24chasa.bg/sport/article/6726899

Оперираха дланта на треньора на "Левски" Делио Роси, в гипс еВ социалната мрежа "Инстаграм" се появи снимка на 57-годишния треньор на "Левски" Делио Роси с гипсирана лява ръка. Делио Роси претърпя планова операция на дланта вчера, извършена от доц. Симеонов в Клиника по хирургия на ръката в "Пирогов", съобщиха по-късно от клуба на своя официален сайт. Операцията е преминала успешно и наставникът на "сините"

"Икономедиа" организира конференция за храните със защитени наименования

https://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2018/02/20/3133001_ikonomedia_organizira_konferenciia_za_hranite_sus/?ref=rss


Какви са европейските механизми за подпомагане на храни със защитени наименования? Как географските означения могат да дадат нови възможности за дребните земеделски производители и за насърчаването на селските райони и туризма? Докъде стигна България в регистрацията на защитени наименования в европейския регистър? Това са само част от въпросите, които предстои да бъдат обсъдени на конференцията "Храни с географски означения- възможности за местно развитие и достъп до нови пазари",...

Себастиан Курц ще посети България на 15 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726895

Себастиан Курц ще посети България на 15 мартРаботното посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц в България ще се състои на 15 март. Това е било договорено след консултации с двамата правителствени ръководители, след като визитата, планирана за днес, беше отложена поради внезапно възникнали здравословни причини, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Курц ще дойде на 15 март

https://www.actualno.com/politics/kurc-shte-dojde-na-15-mart-news_660796.html

Работното посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц в България ще се състои на 15 март. Това беше договорено след консултации с двамата правителствени ръководители, след като визитата, планирана за днес, беше отложена поради внезапно възникнали здравословни причини. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов и канцлерът Курц ще обсъдят при срещата си задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемстве

Доброволните войници ще взимат минимум по 510 лева

http://www.mediapool.bg/dobrovolnite-voinitsi-shte-vzimat-minimum-po-510-leva-news275784.html

Военният министър Красимир Каракачанов задейства реализирането на идеята си за въвеждане на доброволна казарма, която е на път да се превърне и в негов основен управленски приоритет. С нея той ще се оправдае пред "патриотичните" гласоподаватели, че не е изпълнил обещанието си да върне наборната служба, а в същото време ще я лансира и като една от мерките за преодоляване на кадровия колапс в армията. Вече няколко седмици в МО работна група мисли възможните варианти за въвеждане на доброволната служба. Подобна мярка обаче ще трябва да мине и през съгласуване с ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов към момента са склонни да приемат някаква форма на доброволна служба, но не и кардинални решения, показа проверка на Меdiapool. Въвеждането на доброволната служба крие много подводни камъни, тъй като ако не бъде изпълнена както трябва, ще доведе до допълнителен смут и хаос в системата. Освен това ще струва и значителни средства, които е много вероятно да имат и своята политическа цена. Колко ще струва? При всички положения въвеждането й ще струва значително. Според някои от обсъжданите варианти тя ще излиза десетки милиона лева годишно. Цифрите варират в зависимост от това колко български граждани ще са готови да постъпят в казармата по собствено желание. Засега в МО се налага идеята, че бъдещите доброволци ще трябва да получават заплащане. Все още не е взето решение в какви размери ще бъде то, но вероятно ще се движи някъде между минималната заплата 510 лева и малко повече до 600 лева. Разходите ще се допълват от необходимите средства за изхранване на доброволците, обличането им и настаняването им. Със сигурност ще има значителни разходи и за стягането на подготвителните лагери. Към момента се обсъжда да има два подобни лагера. Най-значителният въпрос е колко ще бъдат доброволците, които ще минават годишно през армията. Дори да има много желаещи, което е много малко вероятно, те ще трябва да отговарят на определени условия за физическа годност. Според разчетите обаче разходите в определени случаи може да надминат 50 млн. лева годишно. При хиляда доброволци годишно само заплатите им ще са над 6 млн. лева. Както добре знаем обаче в армията, всичко е предпоследно - и заповедите, и сметките. Ще има ли бонуси? Засега военните вървят към варианта минаването през доброволна служба да дава предимства за постъпване на държавна работа, но само в силовите ведомства. Подобна беше ситуацията и преди отмяната на наборната служба, която бе задължително условие за постъпване в определени държавни структури. Сега има реална опасност системата за достъп до тях да бъде изкривена. Ясно е, че желаещите да постъпят в МВР и МО, ще искат да минат през доброволната казарма, за да имат предимство за някои по-апетитни места. Не е ясно обаче дали военното министерство ще има ресурси да я осигури за всички кандидати и то в кратък срок. Възможно е да се повтори агонията от последните години на наборната казарма, когато се беше стигнало до абсурдната ситуация да се търсят връзки, за да влезеш по-бързо в казармата. Ще се решили проблемът с кадровия колапс? Красимир Каракачанова и екипът му разчитат доброволната служба да реши огромния проблем с липсата на достатъчно военнослужещи. В действителност обаче тя може само да замаже проблема. Това че ще станат повече хората, които ще се водят на резерв, няма да облекчи поделенията. Освен това нововъведението ще генерира разходи, които биха могли да отидат за увеличаване на заплатите на професионалните военни. На последните войнишки конкурси средно кандидатстваха едва 1.2 души за 1 място, като бяха намерени подходящи кадри за 90% от обявените длъжности. В момента повече от 5500 места във въоръжените сили са свободни.

Даниел Калуя ще е новият агент 007

http://www.cross.bg/daniel-kalyya-aktyor-1568234.html

/КРОСС/ Прословутият агент 007 Джеймс Бонд се очаква да се развихри за пореден път на екран догодина, като в образа му зрителите за последен път ще видят британския актьор Даниел Крейг. Въпросът кой ще бъде неговият наследник вълнува както публиката, така и букмейкърите. Сред настоящите им фаворити, след триумфа си на наградите БАФТА, се открои британският актьор от афроамерикански произход Даниел Калуя, пише в. "Дейли експрес". Името на 28-годишния Калуя нашумя покрай хоръра "Бягай!" на режисьора Джордан Пийл. Ролята дори донесе на британеца номинация за Оскар за най-добър актьор. На отминалата церемония за наградите БАФТА Даниел Калуя беше удостоен с приза "Изгряваща звезда". Отличието се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното, и е единственото, носителят на което се определя от публиката. След като получи наградата, Калуя изпревари отдавнашните фаворити Ейдън Търнър и Идрис Елба като наследник на Даниел Крейг в образа на Джеймс Бонд. "Даниел Калуя е стойностен актьор и наградата "Изгряваща звезда" на БАФТА е свидетелство за това. След триумфа му подкрепата му за следващия агент 007 от страна на зрителите и любителите на залози нарасна", казва Алек Апати от букмейкърска къща "Ладброукс". Въпреки че е изпреварил Ейдън Търнър и Идрис Елба, Даниел Калуя остава зад изявените фаворити Джеймс Нортън, Том Харди и Джак Хюстън.    

Антонио Таяни ни подкрепя за Шенген

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/antonio-taiani-ni-podkrepia-za-shengen-6079525

Председателя на ЕП подкрепя приоритетите на председателството ни, стана ясно от среща с Цвета Караянчева

Куче осинови маймунка (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6726892

Куче и маймунка станаха първи приятели в Картахена, след като загубиха близките си, съобщи в. "Дейли мейл". Маймунката била взета от майката малко след раждането. Местни хора я оставили при кучето, което било загубило петте си малки, с надеждата да я кърми. Маймунката капуцин вече е толкова привързана към осиновителката си,

Иван Костов разкритикува доклада на БАН за АЕЦ 'Белене'

https://offnews.bg//politika/ivan-kostov-razkritikuva-doklada-na-ban-za-aetc-belene-675227.html

Бившият премиер (1997 - 2001) Иван Костов остро разкритикува доклада на Българската академия на науките относно изграждането на АЕЦ "Белене", предаде БТА.

Това се случи на дискусия в Народното събрание за осъществимостта на ядрената централа, на която Иван Костов прочете становище на неговия Център за анализи и управление на рискове (ЦАУР) към Нов български университет.

Костов бе категоричен, че не съществува нито вътрешно търсене, нито значим експортен потенциал, който да оправдае изграждането на нова ядрена централа. От друга страна, цените на алтернативните източници на генерация, на микса и борсовите цени правят този проект нежизнеспособен дори при оптимистичните оценки от доклада на БАН.

Бившият премиер подчерта, че заключението на ЦАУР е, че не трябва да се вземат предвид изводите от доклада на БАН. По думите му в анализа на БАН липсва завършеност, оценка на риска, на сценариите и техните комбинации, което създава основа за недопустими спекулации при изводите.

"Аргументите за заключенията се извличат от бройките комбинации, а не от тяхната реалистичност", каза още Иван Костов.

Курц идва у нас на 15 март

http://www.cross.bg/kyrtz-beshe-mart-1568233.html

/КРОСС/ Работното посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц в България ще се състои на 15 март. Това беше договорено след консултации с двамата правителствени ръководители, след като визитата, планирана за днес, беше отложена поради внезапно възникнали здравословни причини. Премиерът Борисов и канцлерът Курц ще обсъдят при срещата си задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността между Българското председателство на Съвета на ЕС и Австрийското, което започва от 1 юли.    

Втората проба за допинг на руския състезател по кърлинг е положителна

https://www.actualno.com/moresport/vtorata-proba-za-doping-na-ruskija-systezatel-po-kyrling-e-polojitelna-news_660792.html

Втората допинг проба на руския състезател по кърлинг Александър Крушелницки е положителна, съобщи Интерфакс. Концентрацията на мелдоний говори за това, че споритстът е приел забранения препарат еднократно. На 13 февруари Крушелницки спечели бронзов медал при смесените двойки, където си партнира със съпругата си Анастасия Бризгалова. На 18 февруари говорителят на олимпийската делегация на Русия Константин Виборнов потвърди, че има случай на нарушаване на антидопинговите правила, но отказа да р

Заличават 24 туроператора от Националния туристически регистър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zalichavat-24-turoperatora-ot-nacionalniia-turisticheski-registyr-2079842

Министерството на туризма заличава 24 дружества, регистрирани като туроператори от Националния туристически регистър (НТР). Това става със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова по мотивирано предложение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти (ЕКРТТА

Нова трагедия във футбола: Почина Георги Марков

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nova-tragediia-vyv-futbola-pochina-georgi-markov-2079843

Само няколко дни след смъртта на легендата на Левски Павел Панов, днес ни напусна още един бивш футболист на „сините“ Георги Марков. Бившият защитник на Левски и Локомотив София е починал в дома си в Бояна, съобщава

Народните съдилища във Франция

http://pogled.info/svetoven/evropa/narodnite-sadilishta-vav-frantsiya.92644

/Поглед.инфо/ „Уважаема госпожо главен редактор, Купувам в. „Дума” винаги когато го има в будката, защото смятам, че дава обективна информация.Събудиха съмнения за достоверност две статии напоследък във връзка с отбелязването на Деня на жертвите на комунизма - 1 февруари. Боряна Костова пише в своя статия, че във Франция за сътрудничество с хитлеристите са разстреляни около 40 000 души. А преди това проф. Андрей Пантев пише за остригване на косата на французойки, имали сексуални отношения с окупаторите. Нима това е възможно във Франция, люлка на демокрацията и еталон за цивилизованост. Има ли независими френски източници, които да потвърждават това?”, пише в писмото си до редакцията нашата читателка Мария Кръстева от София.

Австрийският канцлер пристига у нас на 15 март

https://offnews.bg//politika/avstrijskiat-kantcler-pristiga-u-nas-na-15-mart-675232.html

Посещението на австрийския канцлер Себастиан Курц у нас ще бъде на 15 март. 

Новата дата за визитата му беше договорена след консултации с двамата правителствени ръководители.

Курц трябваше да пристигне у нас днес, но визитата беше отложена заради внезапно възникнали здравословни проблеми.

Премиерът Борисов и канцлерът Курц ще обсъдят при срещата си задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността между Българското председателство на Съвета на ЕС и Австрийското, което започва от 1 юли, съобщиха от правителствената пресслужба.

Шеф на Uber прогнозира летящи таксита до 5-10 години

http://clubz.bg/64480-shef_na_uber_prognozira_letqshti_taksita_do_5_10_godini

Главният изпълнителен директор на Uber Technologies Дара Хосрошахи прогнозира, че до 5-10 години компанията ще предлага летящи таксита като масова услуга, предаде Ройтерс.

Хосрошахи, който до миналата година беше изпълнителен директор на Expedia, най-голямата туристическа агенция в Съединените щати, обяви прогнозата си на инвестиционен форум в Япония, по време на първото си посещение в Азия. 

Хосрошахи заяви, че очаква летателните машини да се превърнат в достъпен метод за масов транспорт. Компании като Uber виждат Япония като потенциално доходоносен пазар и настояват регулаторните органи да облекчат строгите правила, регулиращи таксиметровата индустрия.

През ноември 2017 г. беше съобщено, че Uber участва в джойнт-венчър с американската агенция НАСА за разработка на софтуер, който компанията смята да използва, за да управлява маршрутите на  "летящите таксита", които биха могли да работят като услугата за споделени пътувания по суша.

Тогава от Uber заявиха, че това е първият договор за официални услуги от Националната авиационна и космическа администрация на САЩ (NASA), който обхваща въздушното пространство на ниска надморска височина, а не космическото пространство. НАСА използва такива договори за разработване на ракети от края на 50-те години на миналия век.

Главният продуктов директор Джеф Холдън също така каза, че Uber ще започне да тества предложените 4-местни самолетни таксита - 322 км/час, в Лос Анджелис през 2020 г.,  вторият планиран тестов пазар след Далас.

Uber е изправен пред регулаторни и юридически битки по света, откакто стартира таксиметровите услуги в началото на десетилетието, включително в Лондон, където обжалва решението за отнемане на лиценза си поради съображения за безопасност.

Преди да пуснат въздушните таксита, от Uber ще трябва да получат одобрение от авиационните регулатори. НАСА заяви, че е подписало общо споразумение с Uber, което позволява на компанията да се присъедини към различни индустриални партньори, които работят с НАСА, за да развият редица системи за управление на въздушния трафик без водач. По силата на договора Uber ще бъде включен в четвъртата фаза на проекта, която трябва да започне през март 2019 г.

Междувременно японската корпорация Sony съобщи, че ще е поредната голяма компания, която ще навлезе на местния таксиметров пазар и на пазара за споделени пътувания. Sony има планове да създаде съвместно дружество за разработване на система за споделяне на коли на основата на изкуствен интелект.

Лондон обмисля таен план да не плаща вноските си, ако ЕС откаже търговска сделка

https://www.investor.bg/evropa/334/a/london-obmislia-taen-plan-da-ne-plashta-vnoskite-si-ako-es-otkaje-tyrgovska-sdelka-256102/

Планът не е предпочитаният вариант за Великобритания, но някои представители от администрацията на британския премиер вярват, че може да е необходим

Красимир Янков пита: Има ли корупционен интерес в 120 млн. за нови касови апарати

http://www.cross.bg/yankov-aparati-podmenyat-1568232.html

/КРОСС/ Красимир Янков се усъмни в необходимостта да се подменят отново всички касови апарати по инициатива на финансовото министерство. Той заподозря и корупционен интерес в подмяната им. "Държавата ще задължи търговците да подменят за своя сметка около 400 000 касови апарати на стойност повече от 120 млн. лева, без конкретни аргументи. Създава ли това решение корупционна среда?", пита в позиция социалистът. "Управляващите, чрез приходната агенция обявиха, че бюджетът губи стотици милиони от манипулиране на софтуера на фискалните устройства и издаването на фалшиви бонове и затова трябва да се подменят касовите апарати на търговците. Предлагат се промени в Закона за ДДС, които се налагат заради приети промени в Наредба № Н-18 на финансовия министър за отчитане на всяка касова бележка в реално време на сървъра на НАП, припомня Янков аргументите на министър Владислав Горанов. Соцдепутатът го упреква, че министърът диктува на парламента, а не обратното, както изисква разпределянето на функциите на властите в една парламентарна република. "Министърът променил наредбата, а сега депутатите трябва да променят закона. В република с парламентарно управление не е ли обратен редът? Първо Народното събрание приема закон, а след това се изготвят подзаконовите актове. Владислав Горанов е избран от народните представители, но с този акт разпорежда на парламента", критикува Янков

МВФ: Турската икономика може да прегрее

https://www.actualno.com/asia/mvf-turskata-ikonomika-moje-da-pregree-news_660794.html

Турската икономика е застрашена от прегряване поради бързото възстановяване. Това предупреди мисията на международния валутен фонд (МВФ) в Турция и призова към монетарно и финансово затягане. Заключението на МВФ за мисията отбеляза, че след забавяне на активността през 2016 г. икономическият растеж на Турция се възстанови рязко миналата година с помощта на политически стимули и благоприятни външни условия, съобщи "Хюриет дейли нюз". "Такава е силата на възстановяването,

Здравният министър: Шефът на НЗОК изрече 6 неистини

http://www.moreto.net/novini.php?n=369413

"През последните няколко дни ние всички станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал", коментира в студиото на „Здравей, България” здравният министър Кирил Ананиев. "Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение на лечението на българските граждани.

Психолози разкриха какво подобрява най-ефикасно настроението

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6726876

Психолози разкриха какво подобрява 
най-ефикасно настроението 
Птичите песни могат да подобрят настроението ни за повече от четири часа, а наблюдаването на дърветата или небето - за още няколко часа, според проучване, цитирано от в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.  Сред начините да се почувстваме по-добре са също да галим котка, да четем книга, да носим новото си бельо.

Мария Габриел: Трябва да удвоим бюджета на ЕС за цифровизация

https://www.investor.bg/evropa/334/a/mariia-gabriel-triabva-da-udvoim-biudjeta-na-es-za-cifrovizaciia-256129/

Европа има да навакса изоставането си в развитието на суперкомпютри, посочва еврокомисарят пред френския икономически всекидневник "Les Echos"

Бизнесмен, измамил държавата с 62 631 лв., отива на съд

http://dnes.dir.bg/news/sad-ruse-druzhestvo-darzhava-upravitel-biznesmen-26901283

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу управител на дружество за извършено данъчно престъпление.

Москва призна за убити в Сирия. Но не казва колко

http://clubz.bg/64479-moskva_prizna_za_ubiti_v_siriq_no_ne_kazva_kolko

Руското външно министерство най-после призна, че има убити руски граждани при американски въздушен удар в Сирия на 7 февруари.

Това стана едва днес, 13 дни след инцидента.

Ведомството обаче не съобщава колко са загиналите. Само изтъква, че сред тях няма военнослужещи.

Ето и цялото преведено на български език съобщение на МВнР в Москва, разпространено от Отдела за информацията и печата:

"Както вече бе отбелязано, в Сирия се намират руски граждани, заминали там по своя воля и с различни цели. Не е работа на МВнР да оценява правомощността и законността на такива техни решения.

При това, като се има предвид, че става дума за граждани на Русия, намиращи се зад граница, бихме искали да отбележим следното: При неотдавнашен военен сблъсък, в който по никакъв начин не са участвали военнослужещи от Руската федерация и не са били използвани обичайни технически средства, има загинали граждани на Русия и страни от ОНД, за това вече стана дума, има и ранени - те са няколко десетки. На тях им е оказано съдействие за завръщане в Русия, където, доколкото ни е известно, те са подложени на лечение в различни медицински учреждения."

През миналата седмица говорителката на ведомството Мария Захарова заяви само, че "може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия".

Смята се, че загиналите са наемници, сражаващи се в редовете на руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер. Според различни съобщения броят на убитите варира от няколко десетки, през 200, та чак до 600.

Те са загинали при американски въздушен удар в провинция Дейр аз Зур. Атаката била отговор на непредизвикано нищо нападение срещу щаба на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) в селището Хишам. Той бил атакуван от проправителствени племенни сили в Сирия, а руските наемници вероятно са участвали заедно с тях.

Утре отново ще е облачно с валежи, температурите - от минус 1 до 9 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6726875

Утре отново ще е облачно с валежи, температурите - от минус 1 до 9 градусаПрез следващото денонощие ще преобладава облачно време, на места ще има превалявания от дъжд. В Северна България и високите полета на Западна, главно в нощните часове, дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България - до умерен, вятър от изток-североизток.

Жените са по-привлекателни в група

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6726871

Жените са по-привлекателни в група

Жените са по-привлекателни в група, отколкото сами, установиха учени от университета Флиндърс в Аделаида, съобщи в. "Дейли мейл". Този ефект, наричан "ефект на мажоретките", повишава индивидуалната привлекателност независимо от красотата. Освен това няма значение къде в групата си застанал или колко привлекателни са другите.

Оставиха в ареста наркоразпространител от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369401

Състав на Варненския апелативен съд потвърди като правилна и законосъобразна първоначалната мярка за неотклонение, взета спрямо Симеон Иванов, привлечен като обвиняем затова, че държал наркотични вещества, за да ги разпространява и за управление на МПС след употреба на наркотици.

3 иновационни хъба от България избрани за участие в проект на Еврокомисията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726863

3 иновационни хъба от България избрани за участие в проект на ЕврокомисиятаБългария ще участва с три иновационни хъба в рамките на проекта на Европейската комисия "Smart Factories in new EU Member States", съобщи БТА. Формалният старт на инициативата е бил даден в София от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, който е участвал в откриващата конференция по проекта, съобщиха от министерството.

Иван Костов разкритикува остро доклада на БАН за изграждането на АЕЦ "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726867

Иван Костов разкритикува остро доклада на БАН за изграждането на АЕЦ "Белене"Иван Костов разкритикува остро доклада на Българската академия на науките /БАН/ относно изграждането на АЕЦ "Белене". Бившият премиер участва в дискусия в Народното събрание за осъществимостта на ядрената централа. Костов прочете становище на Център за анализи и управление на рискове /ЦАУР/ към Нов български университет.

Тръмп е под натиск да подкрепи ограничения при продажба на оръжия

http://www.mediapool.bg/tramp-e-pod-natisk-da-podkrepi-ogranicheniya-pri-prodazhba-na-orazhiya-news275783.html

Студенти и ученици предприеха вчера акция пред Белия дом във Вашингтон в понеделник, като легнаха с кръстосани на гърдите ръце. Те се опитват да подтикнат президента на САЩ Доналд Тръмп да предприеме действия за засилване на контрола над оръжията в страната след нападението във Флорида, пише британският в. "Гардиън". Ученици от гимназията във Флорида, в която бе извършено нападението, ще организират утре митинг в столицата на щата, за да призоват законодателите да предприемат действия, които да попречат на повторение на клането от миналата седмица, при което загинаха 17 ученици.   В същото време американското президентство обяви, че държавният глава, който беше подложен на критики заради подкрепата си за Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, работи по закон, който може да подобри проверките на досиетата на купувачите на оръжие.   Не е сигурно обаче дали Тръмп наистина е решил да подкрепи закона, което би било огромна грешка, подчерта пред в. "Гардиън" Майкъл Хамънд от лобистката група "Притежатели на огнестрелни оръжия в Америка" (GOA). Според него хората, които представляват опасност, вече са получили разрешителни и имената, които бъдат добавени в националната система за проверки на съдебното минало, вероятно ще са на хора, които не трябва да са в този списък. Законът "е огромна грешка и би било огромна политическа грешка републиканците да станат партията, въвела контрол над оръжията, след като Обама не успя в продължение на осем години", заяви той.   Тръмп и преди е променял позициите си в резултат на текущи събития или дадени му съвети, отбелязва британското издание, припомняйки, че преди да се заеме сериозно с политика, той е изразявал подкрепа за забрана на автоматичните оръжия и за удължаване на срока на изчакване преди получването на огнестрелно оръжие. Но през 2016 г. по време на кандидатпрезидентската си кампания той изразяваше категорична подкрепа за притежателите на оръжия.   След трагедии като нападението в гимназия във Флорида САЩ изпитват шок, тъга и печал, които водят до възмущение и гняв. Гневът неизбежно се насочва към Асоциацията на притежателите на огнестрелни оръжия, към поддръжниците на правото да имаш оръжие и към политиците, които отказват да направят нещо въпреки смъртта на деца. Но в крайна сметка това може да причини повече вреда, отколкото полза, пише в. "Ню Йорк таймс".   Огнестрелните оръжия пораждат културен конфликт в нация, която е разделена и се сблъсква със силно неравенство. Хората, защитаващи правото на притежание на оръжие, вярват че снобски настроеният елит гледа отвисоко на техния морал и иска да унищожи културата им. Ако кажем на подобни хора, че те и оръжията им са достойни за съжаление, те ще отвърнат с омраза и по-голямо упорство. Затова, ако искате да спрете стрелбите в училищата, протестите и проявите на възмущение не са достатъчни. Необходимо е твърдите поддръжници на Републиканската партия да поведат тези усилия и да се показва уважение към притежателите на оръжие. Първо трябва да има доверие и уважение, а след това може да се постигне компромис по огнестрелните оръжия - които да бъдат разглеждани като оръжия, а не като свещен кръст в сблъсък на култури, пише "Ню Йорк таймс".   Съвместно проучване на в. "Вашингтон пост" и Ей Би Си нюз показа, че според над 60 на сто от американците Конгресът и Тръмп не правят достатъчно за предотвратяване на масовите убийства с огнестрелно оръжие, но подобни трагедии отразяват проблемите с лечението на психичните заболявания, а не законите за контрол над оръжията. 77 на сто смятат, че по-ефективно откриване и лечение на психичните заболявания е можело да предотврати стрелбата, пише вестникът, отбелязвайки, че само 58 на сто са на мнение, че по-строги закони за контрол над оръжията са можели да предотвратят нападението в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас".   Нападението не е довело до засилване на подкрепата за забрана на армейските оръжия в сравнение с равнището й преди две години. 42 на сто от анкетираните обаче подкрепят идеята да се разреши на учителите да носят огнестрелно оръжие на работа.   Проучването показва разделението в САЩ относно методите за справяне с престъпленията с използване на огнестрелни оръжия - но също така и голямото недоволство от липсата на политически отговор от страна на Вашингтон въпреки серията от нападения през последните години. Изказаната от Белия дом подкрепа за подобряването на контрола вероятно сочи, че Тръмп усеща този натиск, пише в. "Вашингтон пост".

Германски учени са обвинени в жестокост към животни

https://www.actualno.com/interest/germanski-ucheni-sa-obvineni-v-jestokost-kym-jivotni-news_660787.html

Трима специалисти от престижния институт „Макс Планк“ са получили обвинения за жестоко отношение към животни по време на експерименти с мозъци на маймуни. Разследващите в югоизточния германски град Тюбинген казват, че тримата учени – на възраст между 49 и 67 години – са обвинени в „твърде късното прекратяване на експерименти с три маймуни, поради което на животните е причинена трайна болка за продължителен период“, предаде БГН

Всички гранични пунктове спряха работа заради технически проблем

http://econ.bg/Новини/Всички-гранични-пунктове-спряха-работа-заради-технически-проблем_l.a_i.758082_at.1.html

Преминаването по всички граничи пунктове в страната е преустановено, съобщиха от "Гранична полиция", цитирани от радио "Фокус"-Пирин. Причината е...

Трябва да удвоим бюджета на ЕС за цифровизация, настоя еврокомисар Мария Габриел

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/20/3132975_triabva_da_udvoim_bjudjeta_na_es_za_cifrovizaciia/?ref=rss


Държавите от Европейския съюз трябва да обединят усилия за повече конкурентоспособност във високите технологии, заявява българският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в интервю за френския ежедневник "Лез Еко".<br /><br />В контекста на предстоящите дискусии за бъдещия бюджет на ЕС за 2021 - 2027 г. Европа трябва да демонстрира силни амбиции, за да навакса изоставането си в развитието на суперкомпютрите, посочва еврокомисарят. Смятам, че...

Чудотворната украинска икона на Света Богородица е изложена в храм "Света Петка"

http://www.cross.bg/sveta-petka-hram-1568231.html

/КРОСС/ Чудотворната украинска икона на Света Богородица е изложена за поклонение в старинния столичен храм „Света Петка". Множество са свидетелските разкази на миряни, получили утеха и изцеление след отправена молитва към иконата „Одигитрия Байталска". Иконата пристигна у нас в края на януари по покана на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Чудотворният образ на Божията майка е на повече от 200 години, разказва иконом Николай Николов, предстоятел на старинния храм "Света Петка". Иконата е известна с това, че помага при безплодие. Много бездетни семейства се сдобиват с деца след отправена молитва към чудотворния образ. Вярата е тази, която прави чудеса. Вярата е тази, която ни прави християни, участници в живота на църквата. Десетки вярващи идват в храма, за да отправят своята искрена молитва към Божията майка. Молитвата към Света Богородица трябва да бъде отправена с вяра, посочва отец Николай Николов. Украинската чудотворна икона "Одигитрия Байталска" ще остане в старинния столичен храм „Света Петка" до понеделник, 26-и февруари, когато ще отпътува за поклонение в Сърбия.  

Нидал Алгафари: Български наемници се бият срещу ИДИЛ

http://dnes.dir.bg/news/balgarski-naemnitzi-nidal-algafari-siria-idil-26901226

Български наемници участват във военни формирования, които се бият в Сирия срещу „Ислямска държава“.

Нов в ЦСКА чака трета дъщеря

https://offnews.bg//izvan-terena/nov-v-tcska-chaka-treta-dashteria-675230.html

Новото попълнение на столичния гранд ЦСКА Укра Монтейро ще става женски баща за трети път. Това стана ясно от публикуваните от съпругата му Неуза Жорже снимки в социалните мрежи.

Дамата е направила парти в чест на предстоящото раждане на малката, която ще носи името Камила, а цялата стая е аранжирана в розово.

На празненството са присъствали и двете дъщери на Укра от предишния му брак - Франсиска и Карлота, които очакват с нетърпение раждането на сестра си.

Заради ангажиментите си към "червените" португалското крило не е присъствал лично, но през цялото време е общувал със семейството си чрез интернет.

Полша нарушавала законите на ЕС със сечта в Беловежката гора

http://dnes.dir.bg/news/polsha-evropeyski-parlament-belovezhkata-gora-26901225

Решението на Полша да увеличи сечта в Беловежката гора нарушава законодателството на Европейския съюз.

УНИЦЕФ: 2,6 милиона бебета не доживяват първия си месец

http://www.cross.bg/ynitzef-purviya-bebeta-1568230.html

/КРОСС/ Смъртността при новородените остава притеснително висока в световен мащаб, но най-вече в бедните страни. Всяка година 2,6 милиона бебета не доживяват първия си месец, се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Евронюз и Би Би Си. Бебетата, родени в Пакистан и Централната Африканска република имат най-малък шанс за оцеляване, а най-много новородени оцеляват в Япония, Исландия и Сингапур. Осем европейски страни са в първата десятка на местата с най-ниска детска смъртност, България е на 141-во място. Според УНИЦЕФ основните причини за смъртта на новородените е преждевременното раждане, усложнения по време на раждането, както и инфекции по време на бременността. От организацията отбелязват, че голяма част от смъртните случаи при бебета могат да се предотвратят с добре обучени акушерки, достъп до дезинфектанти и чиста вода, както и кърмене още в първия час от раждането и контакт "кожа до кожа". За сравнение в Норвегия, която е на осмо място по ниска детска смъртност, 218 сестри и лекари обслужват десет хиляди души, докато в Сомалия съотношението е 1:10 000.    

Силвестър Сталоун: Чудесно е да се върнеш от при мъртвите

http://www.moreto.net/novini.php?n=369411

"Чудесно е да се върнеш от при мъртвите”, написа Силвестър Сталоун в своя инстаграм профил в отговор на разразилата се в социалните мрежи краткотрайна истерия около неговата предполагаема смърт. 71-годишният Слай, известен най-вече с превъплъщенията си в Роки и Рамбо, призова феновете си да не обръщат внимание на „глупостите”, които се разпространяват по негов адрес, и показа, че е в добро здраве и още по-добро настроение.

Фен на Айнтрахт Франкфут почина по време на мач

https://www.24chasa.bg/sport/article/6726849

Фен на Айнтрахт Франкфут почина по време на мачФен на Айнтрахт почина по време на двубоя на отбора от Франкфурт срещу РБ Лайпциг, игран в понеделник вечерта. "Клубът е дълбоко натъжен да обяви, че един от привържениците почина. Той е претърпял сърдечен удар в края на двубоя в понеделник, съобщи "Спортал". Ние сме с неговите приятели и семейство в тези трагични моменти",

Дидие Щосел: Приветствам новия инвеститор, чакам го с нетърпение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726721

Дидие Щосел: Приветствам новия инвеститор, чакам го с нетърпениеDear Colleagues , I wanted to inform you that PPF Group, the investment company controlled by Czech entrepreneur Petr Kellner has signed an agreement to acquire 100% of Nova Group . We expect this acquisition to close in a few months subject regulatory approvals.I am very pleased to welcome PPF as our new investor and am looking forward to be

Въпреки противоречията ГЕРБ и "патриотите" се стремят към пълен мандат, защото България е над всичко

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/20/3132858_vupreki_protivorechiiata_gerb_i_patriotite_se_stremiat/?ref=rss


Политическият съвет на коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" е обсъдил напрежението във формацията снощи. За заседанието потвърди вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНТ тази сутрин.<br /><br />Съветът е заседавал, след като в интервю за телевизия "Европа" в понеделник другият вицепремиер и лидер на НФСБ, Валери Симеонов, обяви, че между партиите в "патриотичната" коалиция има такова напрежение, че по-скоро няма да се...

Русия ограничава продажбите на алкохол за световното по футбол

http://www.mediapool.bg/rusiya-ogranichava-prodazhbite-na-alkohol-za-svetovnoto-po-futbol-news275782.html

Практически всички градове - бъдещи домакини на мачове от тазгодишното световно по футбол в Русия, ще ограничат продажбите на алкохол по време на игрите, а на места и предния ден, информира "Известия", като се позовава на местните власти.   Според вестника, цитиран от БТА, мярката не е особено сурова, тъй като засяга само напитките в стъклени бутилки и продажбите край стадионите и фен зоните. Подобни ограничения има и за зрителите на мачовете от националното руско първенство, напомня той.   По време на световното ще бъде направено изключение за бирата. Бира ще се продава дори на самите стадиони - но само в пластмасови чаши, "за да се сведе до минимум рискът от травми", заявява за "Известия" Ораз Дурдиев от борда на компанията "САН Ин-Бев", която е сред спонсорите на първенството.   Масовите пиянски гуляи са неотменима част от всички големи футболни турнири и местните власти в Русия системно се подготвят за тях - в някои региони например възстановяват изтрезвителните, ликвидирани в страната през 2011 г., допълва "Известия".

Фандъкова се закани да спре "никнещите като гъби" небостъргачи в София

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-se-zakani-da-spre-nikneshtite-kato-gybi-nebostyrgachi-v-sofija-news_660784.html

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройство и застрояване на Столична община и се надяваме да бъдат одобрени от народните представители, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти днес (20 февруари), предаде БГНЕС. За първи път въвеждаме терминология и възможност да се защитят зелените площи на територията на целия град без значение зоната, за която става дума и високите сгради да имат само на определени ме

Издирват мъжете, обрали казино в Пазарджик

http://www.cross.bg/firma-produlzhava-pazardzhik-1568229.html

/КРОСС/ Полицията в Пазарджик продължава да издирва двамата въоръжени и маскирани мъже, които вчера обраха казино в града. При грабежа няма пострадали хора, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов, цитиран от БНР: "Обектът се охранява от частна охранителна фирма с паник бутон. От охранителната фирма подадоха сигнал и на Областната дирекция. Колегите извършиха необходимите мероприятия в началото, блокираха поне половината град, но на този етап нямаме заловени извършители. Работата продължава. "    

Фандъкова спира "никнещите като гъби" небостъргачи в София

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-spira-nikneshtite-kato-gybi-nebostyrgachi-v-sofija-news_660784.html

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройство и застрояване на Столична община и се надяваме да бъдат одобрени от народните представители, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти днес (20 февруари), предаде БГНЕС. За първи път въвеждаме терминология и възможност да се защитят зелените площи на територията на целия град без значение зоната, за която става дума и високите сгради да имат само на определени м

Полша ще се съобрази с решението на Съда на ЕС за сечта в Беловежката гора

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/20/3132949_polsha_shte_se_suobrazi_s_reshenieto_na_suda_na_es_za/?ref=rss


Полша ще се съобрази с крайното решение на Съда на Европейския съюз за сечта в Беловежката гора, което се очаква през април, заяви министърът по околната среда, цитиран от "Ройтерс". Изказването му дойде, след като генералният адвокат на съда обяви, че Варшава е нарушила европейските закони, като е увеличила добива на дървесина в гората.<br /><br />"В този момент мога да потвърдя, че Полша ще се съобрази с крайното решение по отношение на Беловежката гора", заяви...

Как българите виждат ЕС - модерен, демократичен и отдалечен

http://clubz.bg/64478-kak_bylgarite_vijdat_es_moderen_demokratichen_i_otdalechen

57% от българите имат като цяло положителна представа за Европейския съюз, а близо половината (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Това сочат резултатите от последното допитване "Евробарометър" в държавите членки на ЕС, проведено по поръчка на Европейската комисия.

Тези 57 на сто нареждат България на едно от водещите места по този индикатор, заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Едва 14% от анкетираните българи имат отрицателна представа за ЕС, а една четвърт са неутрално настроени. 

Като цяло данните показват явна поколенческа граница в представите за Европейския съюз у нас. Сред 82% от младите до 24 години тя е положителна, докато на този дял е на половина сред хората на възраст над 65 г..

"Мнозинството от нашите сънародници определят Съюза като модерен (80 на сто), демократичен (75%) и прогресивен (67%). Половината го определят и като "отдалечен", посочват от "Евробарометър.

Най-силно различие между гражданите на България и ЕС-28 е измерено по отношение на "ефективност": усредненото мнение на всички граждани на ЕС-28 е значително по-ниско от измереното сред българите.

Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020 г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като подходящи, точно такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни.

Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта до 2020 г. Три четвърти от хората в активна трудова възраст искат да имат работа. На второ място по подкрепа е образователната цел – намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация до 10%. В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите-членки на Европейския съюз, също обща към идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).

Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството (61%) го определя като добро. Подобна висока оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите. . Този дял е по-нисък от измерения сред участниците от страните кандидат-членки. Близък е до този на Румъния (22%) и Италия (19%). По-ниски от оценките в България има в две страни - членки на ЕС – Хърватия (12%) и Гърция (2%). Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Нагласите към въвеждането на общи за ЕС данъци или общ европейски заем са по-скоро негативни. Една трета от българите (29%) подкрепят въвеждане на данък върху финансовите транзакции за целия ЕС. Тук средноевропейският дял е два пъти по-висок - 47%. Въвеждането на еврооблигации е с по-висок дял на отхвърляне, отколкото на приемане (38% към 26%) в България. Аналогична е ситуацията обаче за целия ЕС.

"Оптимистично за бъдещето на ЕС мислят три пети от българите на възраст над 15 години. Този резултат е близък до процентите в Естония и Белгия, както и до средноевропейския", посочват още социолозите.

Доверие в ЕС декларират около три пети от българите. Той е много по-уважаван от националните институции. След ЕС като организация с най-високо доверие се нарежда ООН (47%). Българският парламент за сравнение се ползва едва със 17 на сто одобрение. Сред институциите, действащи на национално равнище, най-високо доверие българите заявяват към органите на местното самоуправление (39%).

Зам.-министър на спорта оглави Агенцията за малките и средни предприятия

http://www.mediapool.bg/zam-ministar-na-sporta-oglavi-agentsiyata-za-malkite-i-sredni-predpriyatiya-news275781.html

Зам.-министърът на спорта Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Досегашният шеф Мариета Захариева е освободена от поста, съобщиха от Министерството на икономиката. В прессъобщението не са посочени мотивите за рокадата. Публична тайна е, че възнагражденията в Агенцията за малките и средни предприятия са по-високи от тези на зам.-министър. Това беше една от причините в средата на октомври правителството да вдигне рязко заплатите на зам.-министрите. Няма официална информация колко получава шефа на агенцията, но ведомството в момента изпълнява три европроекта за близо 10 млн. лв. Освен това чрез агенцията се разпределят и парите за иновации, които са около 5 млн. лв. годишно през последните години. При последната сесия за тях имаше скандал, защото класирането се проточи прекалено дълго и оценителите чакаха около година, за да си получат парите. Мариета Захариева беше назначена за шеф на Агенцията за малките предприятия по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър на икономиката беше Божидар Лукарски. Сега е освободена от приемника му Емил Караниколов. Той назначава на поста Габриела Козарева, след като премиерът Бойко Борисов я е освободил от поста заместник-министър на младежта и спорта, считано от 20 февруари. Тя е родена на 24 октомври 1977 г. Завършва средното си образование през 1996 г. като възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Св. Константин-Кирил Философ". През 2001г. се дипломира като магистър по право в юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" със специализации по правораздаване, публична администрация и международно право и международни отношения. От 2001 г. до 2003 г. е правен консултант в "Юрекс Консулт" АД. След това работи като съдебен помощник във Върховния административен съд (ВАС) към петчленен състав на съда, със съдия-патрон председателя на ВАС съдия Светла Петкова до 2007 г., е посочено в публикуваната й биография на страницата на спортното министерство. В периода 2007 - 2011 г. е правен консултант на редица местни и чуждестранни търговски дружества, опериращи в областта на инфраструктурното изграждане, недвижими имоти, инвестиционно финансиране, корпоративно структуриране, защита на конкуренцията, околна среда и други. От 2011 до 2015 г. работи като директор на дирекция "Правни и корпоративни въпроси" в "Нафтена Индустрия Сърбия Петрол" ЕООД, което е дъщерно дружество на "ГазпромНефт" АД. От 2015 г. е директор на дирекция "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерството на младежта и спорта, а от 2017 г. е назначена за зам.-министър във ведомството. Габриела Козарева владее английски, руски и италиански език.

Шефът на НЗОК сам се забърка в политически игри и попадна в капан, обяви Ананиев

https://offnews.bg//politika/shefat-na-nzok-sam-se-zabarka-v-politicheski-igri-i-popadna-v-kapan-o-675215.html

Управителят на Здравната каса Камен Плочев сам се забърка в политически игри, без да прецени нещата, и попадна в капан. Така здравният министър Кирил Ананиев коментира скандала около поисканата от него оставка на Плочев. 

"Всички станахме свидетели на това как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал, разбира се, ненужен на никого", подчерта Ананиев пред Нова телевизия.

Той беше категоричен, че няма проблем с разплащането към чуждите каси, по време на цялото обсъждане на бюджета на НЗОК за тази година не е споменато да има такъв проблем и той също не е бил уведомен за съществуването на такъв. 

Министърът обясни, че когато наближи изтичането на 18-месечния срок за разплащане с чуждите каси и има дължими суми, се прави споразумителен протокол за разсрочено плащане. Такива има направени към момента и задълженията по тях се изплащат коректно. По думите му при преизпълнението на бюджета за миналата година в края на годината са платени извънредно 2 млн. лева на германските каси. 

Ананиев беше категоричен, че няма финансови причини да бъде отказано лечението на български граждани в чужбина.  

По отношение на поисканата от него оставка Ананиев обясни: "Знам, че нямам право да внеса искане за неговата оставка в парламента, но добре зная, че няма и законова пречка да поискам неговата оставка, защото министерството на здравеопазването провежда политиката в тази сфера, само че аз го направих по един коректен начин – поканих го в моя кабинет да проведем разговор за това прословуто писмо". 

В рамките на разразилия се скандал по думите му Плочев е казал много лъжи, една от които е, че двамата са се срещали само веднъж. 

Според Ананиев двамата са се виждали няколко пъти в неговия кабинет, често се чуват по телефона, а преди няколко дни са били цял следобед в Центъра по хигиена в рамките на друга задача. 

Здравният министър изброи няколко неистини, които по думите му е изрекъл Плочев. Една от тези неистини е свързана именно с писмото, което стана причина за поисканата оставка. Ананиев обясни, че е получил писмо от шефа на НЗОК, но то се е различавало от изпратеното до парламента. Двете писма започвали еднакво, но в изпратеното до здравното министерство писмо е имало настояване за изплащане на дължими към Касата 18 млн. лева за изпращане на български граждани за лечение в чужбина. В писмото до парламента обаче Плочев е настоял за актуализация на бюджета с допълнителна субсидия от държавата. 

Ананиев разказа, че след това при разговор Плочев първоначално отрекъл да е изпращал писмо, а когато министърът му го показал, обяснил, че подписът не е негов и сигурно е фалшифициран. След като стана ясно, че подписът все пак е негов и няма как да отрича Плочев се оправдал с с това, че го е подписал, без да знае какво точно подписва. 

Провел е дирекционен съвет в НЗОК, за да му дадат картбланш да напише писмото до парламента. Когато това става ясно, реши да обиди собствения си персонал, като каза, че те са му дали това писмо и той, без да гледа, го е подписал. Кажете, възможно ли е да пишеш до председателя на парламента и до всички парламентарни групи, без да знаеш какво подписваш, каза Ананиев.

На въпрос за обвиненията в наложен на Камен Плочев натиск да подаде оставка и за проведени разговори с опозицията Ананиев обясни, че е говорил с представители на всички политически сили, за да им каже истината. 

По думите му не е искал да се стига до "ситуацията, в която един достоен български лекар, когото аз много уважавам, може за толкова кратко време да каже толкова неистини, да се забърка в политически игри, особено когато е управител на такава институция".

"Не зная доколко ме познавате, но никога не бих заплашвал друг човек. Дали друг човек го е заплашвал на каквото и да е ниво, достойно беше самият проф. Плочев и неговият брат да споменат името, това беше достойната позиция", допълни той и подчерта, че не приема като удар срещу него случилото се.

"Според мен Плочев сам се забърка в тази история, без да прецени нещата. Като добавим някои незнания по отношение на нормативната уредба, просто попадна в един капан", коментира здравният министър.

На въпрос пречи ли скандала на реформите, които е обещал в здравеопазването, Кирил Ананиев отговори отрицателно. 

По думите му тазгодишния рамков договор е много добър - както за изпълнителите, така и за пациентите. Има увеличение в цените на 143 клинични пътеки - с между 20 и 450-500 лева.

Той допълни, че през последните няколко месеца се осъществяват оздравителни планове в няколко болници, в които вече се вижда положително развитие, макар че няма как да има промяна веднага. 

Увеличението на цените на клиничните пътеки също се очаква да помогне за състоянието на общинските болници. 

Според него е предвидено и увеличение на парите за болниците в отдалечените райони на базата на изготвен анализ на бюджетите им.

"Защо ни е този скандал, когато работим по промяна на модела на здравеопазването. Вместо да се занимаваме с тези важни задачи, се занимаваме с ненужни на никого скандали", допълни Ананиев.

Според него трябва да се върви към промяна на модела на здравеопазване у нас, тъй като в началото системата е имала добър ход, но след 10-15 години всяка система започва да се изчерпва и се виждат пробойните, което пък води до намиране на начини за източване на Касата. 

Дамаск и Анкара са изправени пред пряк сблъсък край сирийския град Африн

http://www.mediapool.bg/damask-i-ankara-sa-izpraveni-pred-pryak-sblasak-krai-siriyskiya-grad-afrin-news275780.html

Очерталата се в последните дни потенциална опасност от пряк сблъсък между Турция и сирийски правителствени сили, подкрепяни от Иран и Русия, е на път да се превърне в реалност.   Въпреки направените лично турския президент уверения, че разполагането на сирийски правителствени сили в района е било осуетено след преговори с руския президент Владимир Путин, във вторник сирийски военни части са започнали да навлизат в намиращия се под кюрдски контрол район на Африн в северозападната част на страната, предаде Асошиейтед прес. Анкара започна на 20 януари операцията си "Маслинова клонка" в Африн, където живеят около 1,5 млн. кюрди и бежанци от други области на Сирия.   Сирийската държавна телевизия показа конвой от бойни автомобили с тежки картечници да влизат в Африн от съседното село Нубул, преминавайки покрай блокпостове с отличителни знаци на кюрдските сили. В БТР-ите се виждали войници в камуфлажни униформи, развяващи сирийски знамена и скандиращи проправителствени лозунги.   От сирийската кюрдска милиция СЗН потвърдиха, че днес сирийското правителство е изпратило бойци в района на Африн "в изпълнение на своя дълг". Според говорителя на СЗН Нури Махмуд, цитиран от Ройтерс, сирийските сили "ще бъдат разположени покрай границата и ще вземат участие в защитата на целостта на сирийската територия и граници".   Веднага след това турските въоръжени сили подложиха на обстрел жилищни райони в Африн близо до мястото на дислокация на навлезлите проправителствени сили, съобщиха информационните агенции, цитиращи официалната сирийска агенция САНА.   ДПА цитира кюрдски източник, пожелал анонимност, който казал, че най-малко пет снаряда са паднали край шосе, по което минавали сирийските военни части.   Телевизионният канал "Скай нюз - Арабия", позоваващ се на местни активисти, съобщава, че турски бойни самолети са атакували обекти покрай шосето, по което сирийските войски навлизат в Африн. Бомбардирани били и райони, които опълченците използвали за влизане в града. Там имало и журналисти, които трябвало да се спасяват с бягство.   До това развитие се стигна, след като още вчера сирийската държавна телевизия посочи, че части на сирийското опълчение идват в Африн, за да се предотврати превземането му от Турция, а според военен телевизионен канал на ливанската групировка "Хизбула", която е съюзник на сирийското правителство, навлизащите в Африн сирийски части идват от Алепо.   После Турция предупреди сирийското правителство да не навлиза в контролирания от кюрдите анклав. Анкара каза, че всяка сирийска военна намеса "ще има последствия", ако целта й е да защити кюрдските бойци.   ДПА припомня за вчерашното съобщение за постигнато споразумение между правителството в Дамаск и кюрдските военни части да се разреши на проправителствените сили да влязат в Африн и да подкрепят кюрдите, които отблъскват настъпващите турски части, подлагащи града на артилерийски обстрел.   После сирийската кюрдска милиция "Сили за защита на народа" отрече да се е споразумявала с Дамаск сирийската армия да влезе в района Африн, за да отблъсне турската офанзива. "Няма споразумение. Има само призив от нас сирийската армия да дойде и да брани границите", каза говорителят на милицията Нури Махмуд по телефона за Ройтерс.   Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че ситуацията в сирийския район Африн може да бъде решена чрез пряк диалог между Дамакс и Анкара.   От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че водените от Турция сили ще започнат обсада на града в близките дни в рамките на операцията на Анкара за прочистване на района от кюрдската милиция Сили за защита на народа. Ердоган посочи, че разполагането на сирийски правителствени сили в района е било осуетено от Турция след преговори с руския президент Владимир Путин. Това твърдение обаче явно се оказва не съвсем вярно. Силите на Дамаск не са стъпвали в Африн след 2012 г., когато се изтеглиха от по-голямата част от Северна Сирия. Завръщането им в район, където са разположени части на регионални и международни сили, може да усложни ситуацията и да доведе до нежелани сблъсъци. Анкара смята кюрдска милиция "Сили за защита на народа" за терористична организация, свързана с кюрдския бунт на турска територия и нанася всекидневни въздушни и артилерийски удари по кюрдския анклав.   Анализатори отдавна предлагат сключване на споразумение, при което сирийският режим да влезе в Африн, а "Силите за защита на народа" да се разположат по-далеч от границата с Турция, като начин за прекратяване на турската военна операция, довела до ограничени успехи за Анкара и сирийските й съюзници, припомня британският в. "Гардиън".   Възможността за намеса на режима на Башар Асад в Африн показва сложните маневри във войната в Сирия, отбелязва изданието. СЗН са съюзници на Вашингтон, но техният клон в Африн е поискал помощ от правителството в Дамаск, което САЩ официално се опитват да свалят. Турция от своя страна е започнала операцията си в Африн, след като е получила одобрението на Русия, която подкрепя Асад.   Евентуален пряк сблъсък между сирийски и турски сили води до опасност от потенциален конфликт между руската и турската армии - което може да доведе до разширяване на войната, предупреждава в. "Гардиън".

Сирийските правителствени сили засега не са навлезли в района на Африн

http://www.mediapool.bg/siriyskite-pravitelstveni-sili-zasega-ne-sa-navlezli-v-raiona-na-afrin-news275780.html

Сирийските правителствени сили все още не са навлезли в района на Африн и не е ясно дали ще го направят, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.   Министърът каза това в интервю за турската телевизия Канал 24, след като вчера сутринта сирийска държавна медия съобщи, че проправителствени сили "до часове" ще влязат в Африн. До края на деня нямаше признаци за подобно придвижване, отбелязва Ройтерс.   Турция предупреди, че ще се конфронтира със сирийските правителствени сили, ако те действително навлязат в района на Африн, за да подпомогнат Силите за защита на народа (СЗН) - кюрдска милиция, смятана от Анкара за терористична организация, срещу турската армия.   Турция започна офанзивата в Африн на 20 януари с цел да прогони бойците на СЗН от южната си граница.   Сирийската кюрдска милиция "Сили за защита на народа" отрече да се е споразумявала с Дамаск сирийската армия да влезе в района Африн, за да отблъсне турската офанзива, предаде Ройтерс.   "Няма споразумение. Има само призив от нас сирийската армия да дойде и да брани границите", каза говорителят на милицията Нури Махмуд по телефона за Ройтерс.   Предупреждението на Анкара, че ще нанесе удар по войски на правителството в Дамаск, ако целта на влизането им в Африн е да защитят кюрдските бойци, създава възможност за потенциален сблъсък между Турция и сирийски сили, подкрепяни от Иран и Русия, пише в. "Вашингтон пост". Изданието отбелязва, че засега не са известни подробности за споразумението между режима на Башар Асад и кюрдските милиции "Сили за защита на народа" (СЗН), но представители на кюрдите съобщават, че се водят преговори. Силите на Дамаск не са стъпвали в Африн след 2012 г., когато се изтеглиха от по-голямата част от Северна Сирия. Завръщането им в район, където са разположени части на регионални и международни сили, може да усложни ситуацията и да доведе до нежелани сблъсъци. Но в зависимост от подробностите на споразумението, то може да помогне и за намаляване на напрежението в района, където продължаващата от месеци турска офанзива се опитва да отблъсне бойците на СЗН по-далеч от границите на Турция. Анкара смята милицията за терористична организация, свързана с кюрдския бунт на турска територия и нанася всекидневни въздушни и артилерийски удари по кюрдския анклав.   Анализатори отдавна предлагат сключване на споразумение, при което сирийският режим да влезе в Африн, а "Силите за защита на народа" да се разположат по-далеч от границата с Турция, като начин за прекратяване на турската военна операция, довела до ограничени успехи за Анкара и сирийските й съюзници, припомня британският в. "Гардиън".   Възможността за намеса на режима на Башар Асад в Африн показва сложните маневри във войната в Сирия, отбелязва изданието. СЗН са съюзници на Вашингтон, но техният клон в Африн е поискал помощ от правителството в Дамаск, което САЩ официално се опитват да свалят. Турция от своя страна е започнала операцията си в Африн, след като е получила одобрението на Русия, която подкрепя Асад.   Евентуален пряк сблъсък между сирийски и турски сили води до опасност от потенциален конфликт между руската и турската армии - което може да доведе до разширяване на войната, предупреждава в. "Гардиън".

Майка преби жестоко 3-годишните си близнаци в Пловдив, при ареста била пияна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726842

Майка преби жестоко 3-годишните си близнаци в Пловдив, при ареста била пиянаМайка на тригодишни близнаци от Пловдив е в ареста, след като ги преби жестоко. Момченцето и момиченцето са приети по спешност в университетската болница "Св. Георги". Шефът на полицията старши комисар Атанас Илков заяви пред Нова тв, че момченцето е с тежък кръвоизлив в мозъка и опасност за живота. Направена му е операция.

Ердоган: Турция попречи на разполагане на сирийски правителствени сили в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726826

Ердоган: Турция попречи на разполагане на сирийски правителствени сили в АфринТурция успя да попречи на евентуално разполагане на сирийски правителствени сили в северозападния регион на Сирия Африн, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА. Ердоган каза това ден след като разговаря по телефона със своите колеги от Русия и Иран. Той говори пред репортери след реч в парламента в Анкара.

Венецуела пусна собствена криптовалута, обезпечена с петрол и диаманти

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/20/3132924_venecuela_pusna_sobstvena_kriptovaluta_obezpechena_s/?ref=rss


Венецуелските власти днес официално започнаха продажбата на националната криптовалута петро в полунощ местно време, съобщи вицепрезидентът Тарек ел Айсами, цитиран от Венецуелската информационна агенция и БТА. На практика тази валута е отговор на хиперинфлацията и финансовите санкции, наложени от САЩ, които задълбочават икономическата криза в страната, пише Би Би Си. <br /><br />"Днешният ден ще влезе в историята. Венецуела стана първата страна, която пусна в продажба своя...

Каракачанов, Дончев и Павлова - най-харесвани

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/karakachanov-donchev-i-pavlova-naj-haresvani-6079522

Традиционно с най-ниско обществено одобрение остават съдът и прокуратурата, става ясно от най-новото проучване на "Тренд"

Елена Йончева ще съди Цветанов за клевета

//dariknews.bg/novini/bylgariia/elena-ioncheva-shte-sydi-cvetanov-za-kleveta-2079825

Депутатът от левицата Елена Йончева ще съди председателя на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Причината са думите му, че е източвала КТБ заедно с приближен на Цветан Василев. От левицата видяха разследването на Йончева за оградата по границата като причина за атаката на управляващ

Открити са останките на разбилия се в неделя ирански самолет

http://www.mediapool.bg/otkriti-sa-ostankite-na-razbiliya-se-v-nedelya-iranski-samolet-news275779.html

В иранската планина Дена са открити останките на разбилия се в неделя самолет на авиокомпания "Асеман еърлайнс" с 66 души на борда, предаде Франс прес.   Според местната агенция ИРНА един човек е пропуснал полета и машината е катастрофирала с 59 пътници и шест души екипаж.   Хеликоптер от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция е забелязал тази сутрин отломките в югозападния планински масив според говорител на тези елитни войски на техеранските власти, направил изявление пред държавната телевизия.   Говорителят на спасителите Моджтаба Халеди уточни, че в планинския район няма как да бъдат изпратени линейки и за мястото вече са заминали спасителни хеликоптери.   Според иранския клон на Червения полумесец изваждането на телата на загиналите от останките на машината може да започне още тази вечер. Лошото време затруднява дейностите на терена, информира медийната корпорация ИРИБ.   Самолетът на "Асеман еърлайнс" се разби в неделя при лоши метеорологични условия. В понеделник местен служител съобщи, че части от самолета са намерени в областта Семиром на провинция Есфахан. Транспортното министерство обаче отказа да потвърди информацията.

Над 1 000 лв. средна брутна заплата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369392

Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за октомври 2017 г. е 1 049 лв., за ноември - 1 061 лв. и за декември - 1 076 лева. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Териториално статистическо бюро – Североизток.

Цял град в Испания започва диета, за да свали 100 хиляди излишни килограма

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/20/3132947_cial_grad_v_ispaniia_zapochva_dieta_za_da_svali_100/?ref=rss


Жителите на град Нарон в испанската провинция Галисия започват обща диета и инициатива за по-здравословен начин на живот. Целта е населението на града - около 37 хиляди души, да свали общо 100 хиляди килограма наднормено тегло през следващите две години, съобщава "Евронюз", цитирана от БНР.<br /><br />Инициативата включва планове за здравословно хранене, като местните ресторанти ще предлагат само полезна храна, както и програми за физическа активност, изготвени от местните...

Галерия: Спомените на семейство Стоянови

https://offnews.bg//kultura/galeria-spomenite-na-semejstvo-stoianovi-675226.html

Още с влизането в галерията на "Синтезис" се връщаш с едно 40 години назад във времето. В края на коридора се вижда стая, направена като соц дневна - в нея има стари фотьойли, маси, телевизор, а върху него има и от онези бабини бели покривки. До него пък са сложили мечето Миша, което беше талисманът на Олимпийските игри в Русия през 1980-та година. Макар този интериорен дизайн да е бил върхът преди повече от 40 години, виждам, че масичката е досущ като моята в скромната ми дружбенска панелка.

Къде се намираме? В дома на семейство Стоянови, а по стените са окачени техните спомени. Стари соц снимки, събирани с години, извадени от архива, за да оживеят днес в центъра на София.

Семейство Стоянови всъщност не съществува. То е част от образа на фото проекта "Семейство Стоянови", а негов автор е фотографът Тихомир Стоянов. През 2016-та година той създава Imaginary Archive - български архив от намерена фотография. Тихомир колекционира негативи, снимки и семейни албуми от повече от пет години, като ги открива по битаци и антикварни магазини. Резултатът е изложбата от снимки - своеобразна машина на времето.

Не съм живял в онези времена, няма как да кажа, че ми е носталгично, нямаше и как да кажа на приятелката с мен, че си спомням някое от тези неща на снимките.

По стените има изложeни снимки още от преди Втората световна война. За времето си тези кадри са били нормални, позите, погледите и фонът не са били нещо странно. Гледайки ги днес обаче, почти няма как да не изтървеш едно "Баси!".

Силно впечатление ми направи една стена, на която имаше снимки само на телевизори. Едно време хората са си снимали телевизорите, защото да имаш такова чудо на техниката у дома е било изключително. Всъщност да си снимаш телевизора си е било meme от едно време. Сигурно и нашите внуци ще ни гледат снимките и ще си казват колко сме били смотани. И ще са прави.

Този семеен колективен образ е създаден от хиляди изхвърлени любителски фотографии. Тихомир Стоянов притежава над 10 000 хиляди филми, диапозитиви, копия и фотоалбуми, а освен това той е и пионер на намерената фотография у нас.

Една от целите на проекта е да бъде събирателен, социологически прочит на българското семейство, разказан от първо лице, без фалш. И е точно такъв.

Ако сте в София и нямате особено важна работа, силно ви съветваме да посетите спомените на семейство Стоянови. Те ще са в галерията на "Синтезис" до 5 март.

Двама близки сътрудници на Нетаняху са замесени в разследването за корупция в Израел

http://www.mediapool.bg/dvama-blizki-satrudnitsi-na-netanyahu-sa-zameseni-v-razsledvaneto-za-koruptsiya-v-izrael-news275778.html

Израелската полиция разкри имената на двамата близки сътрудници на министър-председателя Бенямин Нетаняху, арестувани по разследване за корупция, засилващо подозренията към премиера, който вече е обвинен в подкуп по два отделни случая, предаде Асошиейтед прес.   Полицията обяви, че въпросните хора са бившият говорител на Нетаняху Нир Хефец и бившият директор в министерството на комуникациите Шломо Филбер.   Двамата са заподозрени за насърчаване на регулация за стотици милиони долари за израелската телекомуникационна компания "Безек" в замяна на благоприятно медийно отразяване на Нетаняху в притежавания от нея популярен новинарски уебсайт Walla.   Премиерът, който до миналата година ръководеше министерството на комуникациите, засега не е посочен като заподозрян по случая, но се очаква да бъде разпитан.   Шаул Елович, който притежава контролния пакет акции в "Безек", също е в ареста наред със съпругата си, сина си и други висши служители на компанията.   Бивши журналисти от сайта Walla свидетелстваха, че им е бил оказван натиск да се въздържат от отрицателни репортажи за Нетаняху.   Премиерът отрича да е извършил нещо нередно и казва, че обвиненията са продължение на по-голям лов на вещици срещу него от враждебни медии.

"Еврофутбол": Челси ще триумфира след титаничен сблъсък с Барселона

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1568228.html

/КРОСС/ Челси и Барселона играят на „Стамфорд Бридж" първия мач от осминафиналите на Шампионската лига довечера. Очаква се зрелищна и много оспорвана битка, в която коефициентите на „Еврофутбол" дават по-големи шансове за победа на домакините с 3.28 срещу 2.03 за каталунците. Всички възможности на букмейкърската къща за предстоящия титаничен сблъсък вижте тук.             След загубата на Лудогорец с 0:3 срещу Милан в мач от 1/16-финалите на Лига Европа преди дни, разградският тим гостува за реванш на стадион „Сан Сиро". Прогнозата на „Еврофутбол" отново е за категорично надмощие на италианския гранд с коефициенти съответно 1.45 за „росонерите" срещу 5.70 за Лудогорец. Още за срещата вижте тук.  Ето и други предложения за интересни срещи от клубните европейски турнири в идните дни: Байерн Мюнхен - Бешикташ тук                                               Сингъл, Live, ТОП „1"- 1.11 „Х"- 9

Куче стана член на социалдемократите в Германия. Ще гласува ли за коалицията с Меркел?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726806

Куче стана член на социалдемократите в Германия. Ще гласува ли за коалицията с Меркел?Кучето Лима от Испания стана 463 723-ия член на партията на социалдемократите в Германия, предава немското издания "Билд". Според правилника на партията всеки член на партията трябва да гласува до 2 март дали е "за" или "против" голямата коалиция с християндемократите на Меркел. Още преди началото на коалиционните преговори от партията взеха

Гърция е изпълнила 99% от условията на ЕС за нов транш

http://econ.bg/Новини/Гърция-е-изпълнила-99-от-условията-на-ЕС-за-нов-транш_l.a_i.758081_at.1.html

Гърция е изпълнила 99% от условията за получаване на нова финансова помощ от Европейския съюз. Това показва справка на финансовите министри от...

Боян Бойчев: НЗОК не управлява активно разходите за лечение в ЕС

http://www.mediapool.bg/boyan-boichev-nzok-ne-upravlyava-aktivno-razhodite-za-lechenie-v-es-news275777.html

Макар и нова за управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, темата за възможно източване на касата от български лекари в чужди клиники не е непозната за представители на Надзорния съвет на институцията. Проблемът е повдиган за последно на 13 септември миналата година – първото заседание след избирането на Плочев за шеф на касата. След заседанието Кирил Ананиев, който тогава оглавява надзора на НЗОК, съобщава пред медии, че партньорите й в Германия са изразили готовност за проверки на евентуални схеми за източване на българската здравна каса, при които се облагодетелстват български лекари, работещи в германски клиники. Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) призна в понеделник, че разбрал за проблема едва предния ден от премиера Бойко Борисов. Станало ясно, че проблемът не е НЗОК да се издължи на чуждите здравни каси, заради което Плочев поиска актуализация на бюджета в разрез с правилата и си навлече гнева на здравния министър, а в това да спре изтичането на средства. Mediapool се обърна с въпроси по тази тема към Боян Бойчев, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) в Надзорния съвет на НЗОК, който е участвал и в разговори с германските каси относно дълговете. Трябва да има по-голям контрол, прозрачност и възможност за редуциране на разходите на Националната здравноосигурителна каса за лечение на български граждани в други Европейски страни чрез активно управление на този процес, коментира пред Mediapool Боян Бойчев по повод скандала с дължимите 270 млн. лева към здравните каси на други европейски страни. По-голям контрол, прозрачност и възможност за редуциране на дълговете "За мен това са задължения, които трябва да бъдат платени (срокът е 18 месеца от възникване на задължението), но има възможности тези задължения да бъдат управлявани активно. Т.е. да има по-голям контрол, прозрачност и възможност за редуциране на тези суми. Под прозрачност разбирам това, че НЗОК трябва да е наясно какви са конкретните процедури, които са били изпълнени от чужди лечебни заведения, имало ли е такава необходимост, тъй като правото за лечение в други европейски страни е за спешна помощ или планово с формуляр S2, който се подписва от българската страна след проучване на възможностите за лечение у нас и в чужбина. Т.е. това са дължими суми, но целият процес, трябва да бъде управляван активно", коментира представителят на АИКБ. "Размерът на сумите, разбира се, е проблем, но не е въпросът само в това ние да получаваме сметката и да казваме: Ще платим, само че не днес, а утре. Трябва този процес да се наблюдава и управлява“, смята Бойчев. Мерките трябва да бъдат предложени от НЗОК и МЗ По думите му обаче няма никакъв напредък по отношение на предприемането на конкретни мерки: "Те трябва да дойдат както от оперативното управление на НЗОК, така и от Министерството на здравеопазването, тъй като те наблюдават и управляват процеса по издаването на формулярите за планово лечение през Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина". "Ясно е, че лечението на един болен в България е икономически много по-изгодно отколкото лечението в чужбина и трябва да се предпочита от гледна точка на финансовия ресурс, с който касата разполага", посочи той. Не са постъпвали сигнали за източване на НЗОК от лекари в чужбина Попитан има ли конкретни сигнали за източването на НЗОК от лекари в чужбина, Бойчев отговори, че няма, но не изключи възможността това да се случва. Той разкритикува и процеса по издаването на формулярите за планово лечение: "НЗОК няма информация как се осъществява издаването на формулярите за планово лечение, ние плащаме, но нямаме контрол, което за мен е скъсана верига". "По отношение на спешната помощ не е невъзможно недобросъвестни лекари в чужбина избирателно да привличат български пациенти и да ги лекуват въпреки неспешната нужда", коментира Бойчев. Той изрази резерви относно размера на дължимите суми към германската страна. Дължимото на Германия не отговаря на броя на българите там "Чисто статистически сумата, която се дължи на немската страна, не кореспондира на броя българи, които живеят и посещават Германия", смята той. "Броят на туристите и на хората, които живеят и имат право на здравна помощ в Германия и в Испания, е приблизително един и същ, но дължимите суми за двете страни са съвсем различни. Това означава, че много по-голям брой хора са ползвали медицински услуги в Германия, отколкото в Испания, което не би следвало чисто статистически да е така". "Ако имаме 100 човека в Германия и 100 човека в Испания, статистически петима от тях ще ползват спешна помощ и съответно сумите за тези петима би следвало да са приблизително едни и същи. Но разликата в дължимите суми е много по-голяма, което означава, че в Германия са се лекували много повече хора, отколкото в Испания. Вярно, че тази сума покрива както спешната помощ, така и формулярите S2, но въпреки това разликите са значителни, в пъти", подчерта Боян Бойчев. Към 31 януари задълженията към Германия възлизат на 128.1 млн. лева, а към Испания на едва 23.1 млн. лева. Като цяло дългът към германската страна е почти половината от общия дълг на НЗОК от 270 млн. лева, като задълженията към останалите държави са много по-малки. "Въпрос за сто и няколко милиона лева" Попитан защо много повече хора се лекуват в Германия отколкото в Испания, той отговори, че "това е въпрос за сто и няколко милиона лева". "Управлението на НЗОК трябва по някакъв начин да стигне до отговор защо е така и да предложи конкретни мерки, с които злоупотребите, ако има такива, да бъдат ограничени". От стенограмата от заседанието на 13 септември миналата година е видно, че според данните на германската страна за разходите, има значителен брой български пенсионери, които се лекуват в Германия и голяма част от тях са в последен стадий на болестта. "Това показва, че у нас липсват инвестиции в тази дейност – палиативните грижи, защото от гледна точка на бюджета би било много по-ефективно това лечение да се провежда тук, а не в Германия. Така че ако подобни услуги се предлагат в България, те могат да бъдат извършвани тук", коментира Бойчев. Не е ясно кое е наложило спешно поисканата от Плочев актуализация Относно скандала между Плочев и Ананиев Бойчев припомни, че бюджетът на НЗОК се внася от управителя на касата в Надзорния съвет на НЗОК, след това отива при министъра на здравеопазването, който го внася в Министерския съвет и оттам в парламента, така че няма обяснение защо още на ниво бюджетна процедура тези дължими суми не са били включени в общия бюджет. Бойчев заяви, че на последните заседания на Надзорния съвет на НЗОК проблемът с дълговете към чуждите каси не е бил обсъждан и няма ново развитие, което да е наложило спешни действия. Относно исканата от Плочев актуализация той коментира: "Правилното е този въпрос да бъде поставен на обсъждане в рамките на Надзорния съвет и съответно колегите и аз или да подкрепим едно подобно искане, или да не се съгласим с него".

Цвета Караянчева покани председателя на европарламента на форум за Западните Балкани у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=369408

Председателят на парламента Цвета Караянчева покани председателя на европарламента на форум за Западните Балкани у нас. Двамата откриха тази сутрин в Брюксел конференция за стабилност и координация в ЕС. Най-важната тема на форума в Европейския парламент е бъдещият бюджет на ЕС и многогодишната финансова рамка.

Нови въздушни удари срещу Източна Гута, 45 души са загинали

https://www.actualno.com/asia/novi-vyzdushni-udari-sreshtu-iztochna-guta-45-dushi-sa-zaginali-news_660780.html

При нова серия въздушни удари срещу контролирания от опозиционните сили на Дамаск анклав Източна Гута са убити 45 души, предаде AFP, като се позова на данни от Сирийската обсерватория за човешките права (СОЧП). Съгласно информацията, разпространена от базираната в Лондон правозащитна организация, сред жертвите има 12 деца. Бомбардировките от вторник бяха нанесени след тридневни масирани удари срещу района. Най-малко 127 цивилини, сред които 39 деца, бяха убити при въздушни удари, ракетен и арт

Корупцията в Украйна засяга и въоръжените сили

http://www.mediapool.bg/koruptsiyata-v-ukraina-zasyaga-i-vaorazhenite-sili-news275776.html

Разходите на Украйна за отбрана и сигурност са нараснали от около 2,5 на сто от БВП в началото на войната в източната част през 2014 г., до над 5 на сто тази година, което позволи на страната да възстанови армията си и да се бие с проруските сепаратисти и тежко въоръжените им руски поддръжници, пише в. "Ню Йорк таймс".   Но предоставяйки толкова пари в ръцете на украински чиновници и бизнесмени, които често са едни и същи лица, повишаването на военните разходи попречи на усилията за справяне с корупцията, която според мнозина е най-опасният враг на страната, отбелязва вестникът и дава пример със закупуването на над 100 военни линейки от министерството на отбраната на цена 32 000 долара всяка.   Машините са закупени близо четири години след началото на изтощителната война и много от тях вече са се повредили, а нямат и достатъчен капацитет. Освен това те са закупени без търг от фирмата на Олег Гладковски - близък приятел на президента Петро Порошенко и високопоставен служител в министерството на отбраната, занимаващ се с доставките на армията. Въпреки привидния конфликт на интереси обаче, доказателства за намесата му в решението не съществуват.   "Сливането между политиката и бизнеса е най-големият ни проблем", заявява Виктор Чумак, независим депутат в украинския парламент и заместник-председател на антикорупционната комисия, цитиран от американското издание.

Отложиха дело по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ, колата на преводача му била на майстор

http://www.cross.bg/nayfel-idil-zahri-1568227.html

/КРОСС/ Пловдивският апелативен съд отложи заседанието по жалбата на обвинения като терорист от „Ислямска държава" Науфел Захри с три и половина часа, съобщава БТВ. Причината е, че в залата не се явиха преводач и служебен защитник. След проведен телефонен разговор стана ясно, че ангажираният преводач от арабски е в Хасково. Той отказа да се яви с аргумента, че си е оставил колата на майстор. Науфел Захри се жалва против определение на Окръжен съд - Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „временно задържане под стража" за срок от 90 дни. Науфел е обявен за международно издирване от Мароко във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ. Той обаче отрича да е от ИДИЛ.

Граничните пунктове затвориха за товарни автомобили

https://offnews.bg//obshtestvo/granichnite-punktove-zatvoriha-za-tovarni-avtomobili-675222.html

Преустановено е преминаването на товарни автомобили през всички гранични пунктове в страната, съобщиха за OFFNews от пресцентъра на Главна дирекция "Гранична полиция". 

Причината е технически проблем в информационната система за граничен контрол (АИС - ГК).

От "Гранична полиция" посочиха, че се работи по отстраняването на проблема, но не се ангажираха със срок.

Към 13:30 ч. работата на граничните пунктове в страната е възстановена, съобщи Лора Любенова, говорител на ГД "Гранична полиция", цитирана от Агенция "Фокус".

Религиозни протести срещу гей филми показват разделение в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726813

Религиозни протести срещу гей филми показват разделение в РумънияРелигиозни активисти в Румъния прекъснаха прожекциите на два филма с гей тематика, казвайки че те нарушават традиционните ценности. В резултат за днес е предвидена нова прожекция на спечелилия награда в Кан филм "120 удара в минута". Полемиката илюстрира разделението в Румъния относно хомосексуалността,

За година чуждите инвестиции в България растат с 36%

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/20/3132892_za_godina_chujdite_investicii_v_bulgariia_rastat_s_36/?ref=rss


Преките чуждестранни инвестиции в българската икономика през изтеклата година са се увеличили с 36.7% и достигат 901.9 млн. евро. Това показват данните на БНБ, цитирани от capital.bg.<br /><br />Големият ръст може да се обясни и с ниската база, която представлява последното тримесечие на 2016 г. Тогава имаше голям отлив на капитали.<br /><br />За разлика от 2016 г. над половината от привлечения капитал е под формата на дългови инструменти, което говори за разширяване на...

Само в "24 часа": Районният прокурор на Пазарджик подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726809

Само в "24 часа": Районният прокурор на Пазарджик подаде оставкаРайонният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров е подал оставката си от поста, научи "24часа". Пред наш репортер Кацаров потвърди информацията, но отказа какъвто и да било коментар. Административният ръководител на районната прокуратура в Пазарджик е втори мандат на този пост. През септември 2015г. автомобилът на Георги Кацаров бе запален в

Студентка от Пловдив скандализира Facebook: Не искам да имам деца, предпочитам наркотици (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/studentka-ot-plovdiv-skandalizira-facebook-ne-iskam-da-imam-deca-predpochitam-narkotici-video-news_660779.html

Студентка от Пловдив взриви Facebook със скандално видео. В краткия запис младото момиче описва защо не иска да има деца. "Има няколко причини, поради които няма да бъда бременна. Първо - уважавам себе си. Второ - обичам да пуша и наркотици. Трето - реших, че е по-добре да отделя време на моите кожуси, отколкото да имам деца, защото изискват същите грижи. Децата са ужасни, не виждам смисъл защо трябва да отдам живота си на някакво ла*но, което някой ден ще ми казва, че аз съм ужас

Търсят над 50 матроси за военните формирования във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369407

Повече от 70 са свободните места за матроси от състава на Военноморските сили във Варна и Бургас. Само във военните формирования в морската столица вакантните длъжности са 51, научи Moreto.net. Срокът за подаване на заявления от кандидатите изтича на 30 март.

Има ли корупция в искането за подмяна на касовите апарати, пита депутатът Красимир Янков

https://offnews.bg//politika/ima-li-koruptcia-v-iskaneto-za-podmiana-na-kasovite-aparati-pita-depu-675223.html

Соцдепутатът Красимир Янков се усъмни в необходимостта да се подменят отново всички касови апарати по инициатива на финансовото министерство. Той заподозря и корупционен интерес в подмяната им.

"Държавата ще задължи търговците да подменят за своя сметка около 400 000 касови апарати на стойност повече от 120 млн. лева, без конкретни аргументи. Създава ли това решение корупционна среда?", пита в своята позиция социалистът.

"Управляващите, чрез приходната агенция обявиха, че бюджетът губи стотици милиони от манипулиране на софтуера на фискалните устройства и издаването на фалшиви бонове и затова трябва да се подменят касовите апарати на търговците. Предлагат се промени в Закона за ДДС, които се налагат заради приети промени в Наредба № Н-18 на финансовия министър за отчитане на всяка касова бележка в реално време на сървъра на НАП, припомня Янков аргументите на министър Владислав Горанов.

Соцдепутатът го упреква, че министърът диктува на парламента, а не обратното, както изисква разпределянето на функциите на властите в една парламентарна република.

"Министърът променил наредбата, а сега депутатите трябва да променят закона. В република с парламентарно управление не е ли обратен редът? Първо Народното събрание приема закон, а след това се изготвят подзаконовите актове. Владислав Горанов е избран от народните представители, но с този акт разпорежда на парламента", критикува Янков.

По повод твърдението на Горанов, че се пропускат между 30% и 70% от оборотите макар, че сега също има връзка между фискалните устройства на фирмите и НАП, соцдепутатът задава въпросите: "Каква е гаранцията, че в кратко време няма да започне манипулация на софтуера и на новите устройства? Колко са установените конкретни нарушители? Акциите по курортите с физическо присъствие на данъчните служители до касовите апарати в заведенията и засечените обороти не са ли част от разкриването на тези нарушители и колко такива разлики в отчетените обороти в дните на проверките и в останалите дни са установени и как са санкционирани?"

"Когато няма аргументи за над 120 млн.лева, които ще бъдат платени, съмнението за корупция става основателно", категоричен е Красимир Янков.

Възможно е да просияе нов светец безсребреник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6726003

Възможно е да просияе нов светец безсребреникДа бъде ли канонизиран дядо Добри за светец, или не. Тази дискусия се разрази в социалните мрежи след смъртта на добрия старец, който години наред събираше пари пред храмовете в София и ги даряваше на Църквата. 103-годишният дядо Добри почина на 13 февруари. Патриарх Неофит го изпрати в последния му път.

Пет лога са на финала – бургазлии ще кажат кое от тях да стане официален знак на новото компютърно училище

http://www.cross.bg/programirane-byrgas-kompyuturno-1568226.html

/КРОСС/ Приключи първият етап от конкурса за изработване на лого на новото компютърно училище, което ще отвори врати в Бургас наесен. Над 70 души от цялата страна участваха със свои предложения, най-малките от тях на 7, 9 и 10 години. Община Бургас  благодари на всички за положения труд и проявената креативност. Постъпилите над 100 проекта бяха оценени от жури в 12-членен състав. В него влизат представители на училищното настоятелство към Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, както и експерти от водещи ИТ компании. Журито избра за финалисти пет лога. Техни автори са Николай Райков, Иво Паспалски, Абуди Жабас, Димитър Лазаров и Диляна Иванова. Петте финални предложения са публикувани в сайта на Община Бургас, раздел "Образование": https://www.burgas.bg/bg/info/index/1312. Победителят в конкурса ще бъде определен чрез електронно гласуване, което ще се проведе в периода от днес, 20.02.2018 г., до 13.00 часа 05.03.2018 г., включително. Той ще бъде обявен на 06.03.2018 г., след обработка на резултатите от интернет вота. Както вече бе съобщено, наградата за победителя е iPhone X. Останалите четирима финалисти също ще получат награди.  * За новото училище: Професионалната гимназия за компютърно програмиране и иновации е най-новото училище в страната, което ще отвори врати през учебната 2018/2019 г. в Бургас

Родилките сами да избират темпото и действията си по време на раждането, препоръчва СЗО

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/20/3132412_rodilkite_sami_da_izbirat_tempoto_i_deistviiata_si_po/?ref=rss


Родилката трябва да има свободата да се движи и да заема каквито иска пози, да се храни и да пие, да избира темпото, с което се случва процесът на раждане, методите на обезболяване и изобщо - да взима всички важни решения, когато няма нужда от лекарска намеса. Това накратко гласят новите препоръки на Световната здравна организация за това как трябва да изглежда естественото раждане и грижата за жените в този момент.<br /><br />СЗО дава общо 26 насоки в новия наръчник, като в...

Ема Уотсън помогна да бъдат набрани средства срещу сексуалния тормоз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6726814

Ема Уотсън помогна да бъдат набрани средства срещу сексуалния тормозКампания за набиране на средства за борба срещу сексуалния тормоз успя да събере почти 1,6 милиона британски лири (2,2 милиона щатски долара), след като актрисата Ема Уотсън привлече вниманието към нея на церемонията за британските награди БАФТА, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  Звездата от филмите за Хари Потър дари 1 милион лири на британския

Иван Костов разби доклада на БАН за ”Белене”

http://dnes.dir.bg/news/ivan-kostov-aetz-belene-diskusia-sluchajat-belene-26901076

Иван Костов разкритикува остро доклада на Българската академия на науките относно изграждането на АЕЦ "Белене".

Линдзи Вон: На 99,9% няма да участвам на игрите в Пекин

https://www.24chasa.bg/sport/article/6726804

Линдзи Вон: На 99,9% няма да участвам на игрите в ПекинОлимпийската шампионка от Ванкувър 2010 в ски алпийските дисциплини - Линдзи Вон, сподели, че предстоящия старт на Зимните игри в Пьонгчанг в дисциплината спускане, вероятно ще бъде последен за нея на състезание от такъв ранг. "Не съм решила окончателно за Пекин 2022, но чувствам, че на 99,9% няма да участвам. Все пак кой знае..

Отиде си бившият футболист Георги Марков

http://clubz.bg/64477-otide_si_bivshiqt_futbolist_georgi_markov

На 46 години почина Георги Марков, бивш футболист на "Пирин" (Гоце Делчев), "Ботев" (Пловдив), "Локомотив" (София) и "Левски". 

Марков има 36 мача и един гол за националния отбор на България. Този гол обаче влезе в историята и ще се помни дълго, тъй като беше във вратата на Англия в евроквалификация на 9 юни 1999 г. на ст. "Българска армия" - 1:1.

Тогава Христо Стоичков изигра последния си мач с националната фланелка.

Марков беше спортен директор на първодивизионния "Септември". Преди това той заемаше шефски позиции в "Ботев" (Пловдив) и "Локомотив" (София).

На 8 февруари 2015 г. Марков получи инфаркт по време на лагер на "Локомотив" (София) в Анталия. Бързо беше стабилизиран, остана няколко дни в болница.

Смъртта на Георги Марков идва по-малко от два дни, след като от този свят си отиде величието Павел Панов.

Клуб Z изказва съболезнования на близките на Георги Марков.

Турски държавни служители търсят убежище в Гърция

https://www.actualno.com/europe/turski-dyrjavni-slujiteli-tyrsjat-ubejishte-v-gyrcija-news_660783.html

Седемнайсет турски граждани, сред които шест деца, поискаха убежище в Гърция, след като пресякоха границата, съобщиха от гръцката брегова охрана. Групата – седем мъже, четири жени и шест деца – стигнала в понеделник до малък остров, разположен срещу пристанищата Измир и Чешме. „Те бяха взети от кораб на бреговата охрана и докарани на остров Хиос за регистрация“, съобщи говорителка на бреговата охрана, предаде БГНЕС. Новинарски сайт от острова съобщи, че

Технически проблем затвори всички ГКПП на обяд

http://dnes.dir.bg/news/granichna-politzia-gkpp-26901075

Преминаването по всички гранични пунктове в страната е преустановено около 12.00 часа.

Хванаха лидера на БСП-Хасково да шофира пиян

http://dnes.dir.bg/news/pian-haskovo-atanas-vasilev-26901074

Бившият кмет на Хасково и настоящ председател на общинската организация на БСП Атанас Василев е бил задържан в събота за шофиране в нетрезво състояние.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване